KAMU -PÄIVÄ KESÄLEIRILLÄ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAMU -PÄIVÄ KESÄLEIRILLÄ"

Transkriptio

1 KAMU -PÄIVÄ KESÄLEIRILLÄ

2 KAMU-LEIRIPÄIVÄ KAMU on koonnut kesäleiriä varten yhden leiripäivän verran tekemistä. Valitse kesäleirillesi sopivat aktiviteetit tai ota koko paketti. Muokkaa kuitenkin ohjelma omaan lippukuntaasi sopivaksi. KAMU-tiimi toivottaa kaikille huippuhauskaa kesäleiriä! KAMUMAAN KANSALAISET MUKANA LEIRIPÄIVÄSSÄ Aamulla ilmoitetaan, että leirille on tullut vierailijoita Kamumaasta. Kamumaan kansalaiset (samoajat) eivät ymmärrä suomea yhtään, mutta he puhuvat sitä kyllä. Kamut esittäytyvät ja kertovat kulttuuristaan. Kamut pysyvät roolissaan koko päivän ja illalla he lähtevät kotiin. Ikäkausi: kaikki Valmistelu: samoajat keksivät maalleen ominaisen kulttuurin (tervehdyksen, mikä on kohteliasta ja epäkohteliasta, vaatetus, uskonto..) ja esiintyvät kamuina koko päivän. Tavoite: leiriläiset oppivat ottamaan mukaan ryhmäänsä sellaisen, joka ei osaa heidän kieltään. Samoajat ymmärtävät miltä tuntuu jäädä ryhmän ulkopuolelle jos ei osaa kieltä. VARTIOIHIN JAKAUTUMINEN Leiriläiset ja samoajat jaetaan vartioihin: jokaiselle tulee yksi värillinen tarra otsaan ilman, että henkilö itse tietää minkä värinen se on. Jokaisen pitää löytää oman väriseen vartioon kuuluvat henkilöt ilman sanoja. Joillekin (esim. osalle tarpojista) laitetaan täysin eriväriset tarrat kuin muilla. Kun kaikki ovat löytäneet oman ryhmänsä myös yksinäiset värit yhdistetään vartioihin. Keskustelkaa miltä ryhmiin jakautuminen tuntui. Miltä tuntui kun oma ryhmä löytyi? Ketkä oikeassa elämässä jäävät ulkopuolelle tai mistä te löydätte omat ryhmänne? Ikäkausi: kaikki Valmistelu: vartioiden jako, väritarrat Tavoite: vartioihin jakautuminen. Samaistuminen siihen miltä tuntuu jäädä ryhmän ulkopuolelle. KULTTUURIPIIRI uo ostetaan tarpeen mukaan yksi tai kaksi kulttuuripiiria. Vapaaehtoinen tai vapaaehtoiset poistuvat kauemmas. Piirissa olevat sopivat saannot siita, miten kulttuuri hei an piirissaan toimii ja milla tavalla tassa kulttuurissa elavat ihmiset vastaavat kysymyksiin. aman jalkeen ulkopuolelle siirtyneet saavat palata ja alkaa teh a tuttavuutta kulttuurin kanssa kyselemalla ja tarkkailemalla. Tarkoitus on yrittaa saada selville miten kyseinen kulttuuri toimii.

3 aannoiksi voi aan keksia mita vaan yysisesta liikeh innasta kylla ei vastauksiin. Kulttuurin saantojen vaikeusaste ja nii en maara voi vaih ella sen leikkijoi en ian mukaan. simerkkisaantoja : - enkilo jolle kysymys esitetaan joutuu kayttamaan vastauksessa yhden saman sanan kuin mita kysymykseen on kaytetty. - astattuaan kysymykseen hanen vasemmalla puolella oleva henkilo alkaa seuraavan kysymyksen esitettya laskemaan aaneen kymmeneen. euraavaan kysymykseen vastanneen henkilon vasemmalla puolella olevan alkaa puolestaan laskea yh eksasta alaspain kysyjan esittaessa seuraava kysymys, jne. Kun vapaaehtoinen on saanut selville kulttuurin saannot kysy hanelta milta tuntui olla ulkopuolinen kun kaikki muut kuuluivat kulttuuripiiriin. Ikäkausi: tarpojat, samoajat, vaeltajat, aikuiset Valmistelu: alle 20 hengen kulttuuripiirit avoite Kulttuurierojen pohtiminen. illaisia saantoja mei an kulttuurissamme on joita ulkopuolelta tulevat eivat valttamatta heti ymmarra oiko heista tuntua samalta kuin taman leikin vapaaehtoisesta? Sudenpennut ja seikkailijat voivat myös leikkiä kulttuuripiiriä, mutta sääntöjä voi olla vain yksi kerrallaan ja niiden pitää olla helpompia. RASTIKIERTO Vartiot kiertävät minuutin pituisilla rasteilla. Rasteja on viisi. Jokaisen rastin alussa luetaan kuvaus käsiteltävästä uskonnosta. Rastin lopuksi rastimies herättelee keskustelua rastin tavoitteista. Ikäkausi: kaikki Valmistelu: rastien valmistelu, rastien kiertosuunnan suunnittelu + ohjeistus, rastipaikkojen valinta Tavoite: tietoa suurimmista uskonnoista Suomessa, väärien käsitysten murtaminen. Partio on avoin harrastus kaikille uskonnosta riippumatta. Buddhalaisuus keskuksia. - lkeen Suomeen on perustettu kymmen on useitakin buddhalaisia Buddhala ytymisen ohjeita ja meditoivat. Buddhalaiset maallikot ja munkit harjoittavat uskontoa hyvin eri tavoin. n tarjoamasta lihasta.

4 artio asettuu me itaatioasentoihin ja sulkevat silmänsä. Rastimies luettelee kirjaimet älä tuhoa elämää sekalaisessa järjestyksessä hitaasti (myös kamut ymmärtävät kirjaimet). ämän jälkeen rastimies ottaa aikaa kuinka kauan vartiolla kestää koota lause. Valmistelu: kello, muistiinpanovälineet Tavoite: rauhoittuminen. Toisten vartionjäsenten kuunteleminen ja yhteistyö. Hindulaisuus temppeli Helsin - on. Hindu. liajoin. n. Monet Vartiolle annetaan lakana, johon on tehty aukkoja (aukot on maalattu lehmien näköisiksi). Vartion tehtävänä on saattaa pallo (hindu) lakanan läpi osumatta aukkoon (lehmään). Jokainen vartion jäsen ottaa lakanan yhdestä reunasta kiinni. Rastimies ottaa aikaa. Tehtävää voi vaikeuttaa esim. niin, että muilla on silmät kiinni ja vain yksi näkee ja neuvoo muita. TAI Valmistelu: lakana, pallo, kello, muistiinpanovälineet, huiveja silmien sitomiseen Tavoite: yhteistyön tekeminen Rastimies on tehnyt radan maastoon, jonne on siroteltu ämpäreitä tai muita merkkejä. Yhden vartion jäsenen on ohjattava sanallisesti muut vartion jäsenet (hindut) radan läpi silmät sidottuina ilman, että he törmäävät ämpäreihin eli lehmiin. Rastimies ottaa aikaa ja laskee miinuspisteet, joita tulee lehmään törmäämisistä. Valmistelu: huiveja silmien sitomiseen, ämpäreitä, kello, muistiinpanovälineet Tavoite: yhteistyön tekeminen, toisen ohjeisiin luottaminen Islam - lapsiaan. Suurim Islam jakautuu kahteen suuntaukseen, sunneihin kaupunkiseudulla. rkein rukous. Muuten.

5 s keino vahvistaa omaa kulttuurista identiteetti.. Ramadanin aikana terveet aikuiset paastoavat kuukauden. lle, noudatetaan tarvittaessa esimerkiksi islamin pyhien paikkojen paastoaikataulua. Vartion tehtävänä on paikallistaa missä päin Mekka on. Apuvälineitä ei saa käyttää. Vartio saa vihjeen, jos joku vartion jäsenistä saa heitettyä pallon koriin. Jos pallo menee koriin, sudenpentu tai seikkailija saa mennä katsomaan vihjeen kauempaa. Palloja on heitettävä vuorotellen. Muiden vartion jäsenten pitää auttaa sudenpentuja ja seikkailijoita tulkitsemaan vihjeitä. Vihjettä ei saa siirtää. Vihjeet (liite 1): Saudi-Arabian kartta, jonne Mekka on merkitty Maapallon kartta Kompassi Valmistelu: ämpäri, palloja, vihjeet, kompassi, muistiinpanovälineet Tavoite: Yhteistyö. Samaistuminen siihen, että monien maahanmuuttajaperheiden lapset toimivat tulkkeina aikuisten asioissa. Miltä tuntuu luottaa lapsen tulkintaan? Miltä sudenpennusta tai seikkailijasta tuntui olla ainut apu tehtävässä? Osasiko vartion vanhemmat neuvoa vihjeen lukijaa kannustavasti? Juutalaisuus s muuttanut j ja Turussa. - maitotuotteiden kanssa. Kipa. R - Jotkut juutalaiset käyttävät kipaa vain rukoillessaan, siunauksia lukiessaan tai uskonnollisia tekstejä lukiessaan, perinteellisemmät saattavat pitää kipaa päässään vuorokauden ympäri ja noudattaa Talmudissa kuvattujen rabbien esimerkkiä: he eivät kävele kahta metriä pidemmälle paljain päin. Perinteisesti kipa koristellaan uskonnollisia aiheita käsittelevin kirjailuin, mutta uudemmat etenkin lapsille tarkoitetut kipat saattavat yhtä hyvin esittää sarjakuvahahmoja tai urheilujoukkueen värejä. Kukin vartionjäsen asettaa vuorotellen kipan päähänsä ja hyppii hyppynarua. Vartio saa niin monta pistettä kun hän saa hypittyä kunnes kipa tippuu. Vartion tulee yhdistää kuuluisien juutalaisten henkilöiden nimet ja ammatit.

6 Valmistelu: hyppynaru, kipa tai muu vastaava kuten esim. kankainen pannunalusta, juutalaiset henkilöt (liite 2), muistiinpanovälineet Tavoite: Vartio ymmärtää, että kuka tahansa voi olla mistä uskonnosta vain. Uskonto ei määrittele meitä ihmisinä. Kristinusko luterilaisuus tuli uudeksi valtionuskonnoksi Kirkkoja on Suomessa jokaisessa kaupungissa kuolemaa. minen ja joss - s nainen voi olla -. tysliikkeet, rukoilev hempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko. Vartio jakautuu pareihin. Jokaisen parin on tehtävä oksista ja narusta risti, käyttäen pukkiköytöstä. Kumpikin parista saa käyttää vain toista kättään. Ortodoksi-rististä saa lisäpisteitä. Vartion on merkittävä kristillisille juhlapäiville päivämäärät vuodelle Joulupäivä (juhlitaan Jeesuksen syntymää) Laskiainen (paastoon laskeutuminen) Juhannus (Johannes Kastajan muistopäivä) Helluntai (Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu juhlapäivä) Pyhäinpäivä (pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä) Valmistelu: narua, oksia, oikeat vastaukset (liite 3), muistiinpanovälineet Tavoite: Yhteistyö. Miltä tuntuu olla riippuvainen toisesta ihmisestä kun tekee työtä käsillään?

7 VÄLIPALAKSI LEIPIÄ JA TEETÄ t (12 kpl) Ainekset: l vehnajauhoja 10 g tuoretta hiivaa 1/2 tl suolaa ripaus sokeria l haaleaa vetta ekoita kulhossa jauhot suola ja sokeri. urenna mukaan hiiva. isaa seokseen vetta niin paljon etta syntyy kiintea mutta pehmea taikina. Jatka vaivaamista kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa liinalla peitettyna lampimassa paikassa noin tunti. aa taikina paloista jauhotetulla alustalla noin mm paksuisia pyoreita leipia. osaan ja kauli aista leivat paksupohjaisessa paistinpannussa kovalla lammolla molemmin puolin niin etta leivista tulee ruskeapilkkuisia. uh ista pannu silloin talloin talouspaperilla. oit paistaa leivat myos tran ialla tai nuotiolla. ane valmiit leivat va ille liinan alle ja tuo ne myos peitettyina tarjolle. eivat kuivuvat helposti. Somalialainen tee Ainekset: 6 kokonaista kardemummaa l vetta 1 pieni kanelitanko l sokeria teepussia mustaa teeta tai tl irtoteeta maitoa maun mukaan. Tee on aina mustaa ja se n joko veteen tai maitoon. Somalialainen tee on mausteista, ja tavallisimmat mausteet ovat kardemumma ja kaneli. Tee on varsin makeaa, mutta sen voi halutessaan s ilman sokeria. vaa kar emumman siemenko at kasin tai morttelissa. Kuumenna vesi kar emumma kaneli ja sokeri kattilassa ja keita niita muutama minuutti. ta kattila pois lie elta lisaa tee ja anna juoman hautua muutama minuutti. iiviloi tee ja kaada se kuppeihin tai kannuun. isaa maitoa maun mukaan. ESTERATA Jokaisella vartionjäsenellä on joku vajavaisuus (sokea, kuuro, mykkä, käsi/kädet poissa käytöstä ) Valitse vartion jäsenille vajavaisuus heidän vahvuuksiensa mukaan esim. jos joku on puhelias, tee hänestä mykkä jne. Vartion tehtävänä on kulkea esteradan läpi yhdessä. Joko kaikki vartiot samaan aikaan, jolloin ensimmäinen vartio on voittaja tai rastimies ottaa aikaa. Johtajat voivat luoda radasta mielenkiintoisemman tarinan avulla, musiikilla, asusteilla, rooleilla ja kannustamalla vartioita. Ikäkausi: kaikki Valmistelu: esteradan valmistelu. Esim. erilaisia toimintakokemusratoja: hämähäkinseitti, jäälautta jono lau alla

8 Tavoite: muiden puutteiden huomioiminen, selviytyminen ryhmänä, omien ja muiden puutteiden hyväksyminen, tukeutuminen muihin PELIT Mallina kolme erilaista roolipeliä. Tutustu, valitse ja sovella. Liite 4 Liite 5 minensaarella ILTAOHJELMA Talk-show, jossa yleisö saa äänestää joko peukku ylös-peukku alas -tyylillä tai liikkumalla janan kyllä- tai ei-päihin. Juontajina voi toimia eri uskontojen edustajia (esim. Paavi, Muhammad, Jumala, Buddha, Brahman). Keskustelua yleisön ja juontajan kesken. Ottiko ryhmä sinut huomioon kun sinulla oli jokin vajavaisuus? Otitko sinä kaikki yhtäläisesti huomioon?..ym. kysymyksiä rastien tavoitteista Maahanmuuttajan kanssa on helppo olla kaveri Suomi on tasa-arvoinen maa Partio on kaikille avointa aahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret eivat halua partioon stun ussissa mielellani ulkomaalaisen nakoisen viereen ei an lippukunnassa on erilaisia partiolaisia Minulla ei ole ennakkoluuloja Partiossa saan olla oma itseni ykkaan oppia uusia asioita eri kulttuureista Partiossa saa uusia ystaviä Ikäkausi: kaikki Valmistelu: juontajien asusteet Tavoite: keskustella päivän asioista, ennakkoluuloista, kokemuksista ja tunteista

9 Liite 1

10 Liite 2 Yhdistä henkilöt ja heidän ammattinsa Elokuvaohjaaja It-yrittäjä Jääkiekkoilija Koomikko Muotisuunnittelija Muusikko Näyttelijä Näyttelijä Näyttelijä Näyttelijä Poliitikko Psykoanalyytikko Sarjakuvasankari Sarjakuvasankari Taikuri Amy Winehouse Batman Ben Zyskowicz Daniel Radcliffe David Copperfield Harrison Ford Kim Hirschovits Mark Zuckerberg Ralph Lauren Sarah Jessica Parker Sasha Baron Cohen Scarlett Johansson Sigmund Freud Steven Spielberg Teräsmies Oikeat vastukset Elokuvaohjaaja It-yrittäjä Jääkiekkoilija Koomikko Muotisuunnittelija Muusikko Näyttelijä Näyttelijä Näyttelijä Näyttelijä Poliitikko Psykoanalyytikko Sarjakuvasankari Sarjakuvasankari Taikuri Steven Spielberg Mark Zuckerberg Kim Hirschovits Sasha Baron Cohen Ralph Lauren Amy Winehouse Daniel Radcliffe Harrison Ford Sarah Jessica Parker Scarlett Johansson Ben Zyskowicz Sigmund Freud Batman Teräsmies David Copperfield

11 Liite 3 Joulupäivä, Laskiainen, 6.3. Juhannus, Helluntai, Pyhäinpäivä, 5.11.

12 Liite 4 PRÄISIS Tarvikkeet ja valmistelu: - paperiarkkeja (=passeja), joihin on merkitty pelissä käytettävien valtioiden nimet eli henkilöiden kansalaisuudet - henkinauhoja (=rahaa) - muistiinpanovälineet pisteiden laskua varten - palloja tai värjättyjä käpyjä (=omenat), joita on viety kauemmas pelialueesta - pelialueen merkkaaminen (koulu, valtioiden alueet, kauppa) - kauppa-alueelle tarvitaan kauppias ja kouluun opettaja Tarkoitus: Jokainen yrittää kerätä rahaa ja tietoa (koulutus) eli pisteitä. Pisteiden kerääminen onnistuu joko varastamalla pelialueiden ulkopuolella liikkuvilta henkilöiltä henkinauhoja ja/tai keräämällä omenoita ja myymällä niitä kauppa-alueella. Myös koulusta hankkimalla tiedolla voi ansaita pisteitä. - Viidestä omenasta saa yhden rahan kauppa-alueella. - Kansalaisuuden voi ostaa kauppa-alueella viidellä rahalla. - Koulusta saa tietoa maksamalla yhden rahan lukukausimaksun. Kouluun ei pääse ilman passia. Pelin voittaa se henkilö, jolla on eniten pisteitä pelin loputtua. Pelinjohtaja (esim. kauppias tai opettaja) päättää koska peli loppuu. Joukkueiden jako: Aluksi jokaiselle jaetaan kansalaisuus, rahaa ja omenoita. Kaikille ei riitä kaikkea, toiset saavat enemmän kuin toiset, jotkut eivät saa mitään. Esimerkiksi 30 hengen pelissä voisi olla seuraavanlainen alkuasetelma: - Ruotsi: 3 kansalaista, jokaisella 10 rahaa ja 5 omenaa - Saksa: 7 kansalaista, jokaisella 3 raha ja 7 omenaa - Kiina: 10 kansalaista, jokaisella 2 rahaa ja 2 omenaa - Nigeria: 5 kansalaista ja 5 passitonta henkilöä, jokaisella 2 omenaa Säännöt: - henkinauhoja pitää kuljettaa mukana koko ajan (kaikki pelaajat sitovat yhden käsivartensa ympärille ja muut pujotetaan roikkumaan siitä) - vain yhden henkinauhan voi varastaa kerralla - merkattujen alueiden eli valtioiden, kauppa- ja koulualueiden sisällä ei voi varastaa - omenoita, koulutusta tai kansalaisuuksia ei voi varastaa Pisteiden lasku - raha = 1 piste - tieto = 3 pistettä - saman maan kansalaisten (ainoastaan passillisten) pisteet lasketaan yhteen ja lisätään omaan pistemäärään Pisteitä laskemaan tarvitaan useampia henkilöitä, koska tietopisteitä on vaikea mitata. Kauppias (kauppa-alueella): - myy passeja (5 rahaa) - ostaa omenoita (5 omenaa = 1 raha)

13 Opettaja (koulualueella): - kouluun pääsee vain jos on jonkun maan kansalainen eli henkilöllä on näyttää passi. Ja maksaa 1 rahan lukukausimaksun. - kouluun tulevalle henkilölle kerrotaan yksi tieto kerrallaan - lopuksi kun pisteet lasketaan, kaikki saavat 3 pistettä yhdestä koulussa opetetusta tiedosta (eli tietoa kannattaa jakaa oman maan kansalaisten kesken, mutta tätä ei kerrota etukäteen) Koulussa opetetut tiedot, esim.: - Oikeakätinen elää keskimäärin yhdeksän vuotta pitempään kuin vasenkätinen. - Tutankhamonin veriryhmä oli A. - 2 maailman pienintä valtiota, Monaco ja Vatikaani, ovat yhteispinta-alaltaan niin pieniä, että mahtuisivat New Yorkin keskuspuistoon. - Saturnus ( km/h) on aurinkokunnan suurista planeetoista nopein. - 82% yli 10-vuotiaista englantilaisista juo teetä päivittäin. - Asukkaita kohti laskettuna Sveitsi on maailman suurin lääkkeiden viejämaa. - Ensimmäinen maksansiirto tehtiin Yhdysvalloissa Potilas eli 22 päivää. - Keskimääräinen elinikä Gabonissa on 35 vuotta. Se vastaa Englannin tasoa v Jos Marsin tulivuori Olympus Mons sijoitettaisiin maapallolle, se peittäisi Ranskan kokoisen alueen. - Tasaisella noin 10 km/h hölkkävauhdilla kestää maailman ympäri juokseminen päiväntasaajalla 173 päivää. - Maailmaan syntyy vuosittain noin 22 miljoonaa lasta joiden syntymäpaino on liian alhainen. Heistä 95% syntyy kehitysmaihin. - Monet Afrikan vatussiheimon miehistä ovat yli 2,10 metriä pitkiä. Pygmien pituus on noin 1,25 metriä. - Isorokon hävittäminen maksoi 1,3 miljardia markkaa. WHO:n mukaan maailma on sittemmin säästänyt 4,5 miljardia vuodesta Euroopassa on suhteessa pinta-alaan enemmän valtioita kuin muissa maanosissa. - Saharan aavikko on pinta-alaltaan ( km²) kolme kertaa Välimerta suurempi. - Päivän sähkönkulutusta Yhdysvalloissa vastaava energiamäärä riittäisi viemään auton keskimäärin kertaa maapallon ympäri - Vanhimmat tekohampaat ovat ajalta 700 ekr. Ne löytyivät etruskihaudasta Italiassa. - USA:ssa on 27 miljoonaa lukihäiriöistä. Joka 5. aikuisella on ongelmia esim. oman tilinauhansa lukemisessa. - Vuodesta 0 kului 1700 vuotta maailman väkiluvun kaksinkertaistumiseen. Nyt siihen menee n. 41 v. - Vuosittain matkustaa noin miljardi kiinalaista pitkin maan kilometrin pituista rautatieverkostoa. - Kehitysmaissa 35% ihmisistä on aliravittuja, teollisuusmaissa 35% on ylipainoisia. - Koulutukseltaan keskitason englantilaisen sanavarasto on kooltaan 43 kertaa niiden hänen tuntemiensa sanojen määrä, jotka alkavat O:lla. - Maapallon ensimmäiset suuret yhteiskunnat syntyivät maihin, joiden vuotuinen keskilämpö oli noin 21 astetta. - Pohjois-Amerikan intiaanien kielessä ei ole kirosanoja. Muuten kieli on sanarikas. Siinä on esim. yli 200 sanaa auton osista - Yli 50% ihmisistä ei ole koskaan puhunut puhelimessa. - 90% New Yorkin kaupungin taksikuskeista on äskettäin maahanmuuttaneita siirtolaisia. - Muinaisessa Egyptissä papit poistivat itsestään jokaisen karvan. Mukaanlukien kulma- ja silmäripset.

14 Liite 5 DERDIANS Tämä harjoitus kuvastaa ja käsittelee kahden hyvin erilaisen kulttuurin kohtaamista. Tavoitteena on yrittää löytää keinoja ymmärtää ja avata kommunikaatioyhteys eri kulttuurien välille. Ryhmä insinöörejä menee Derdianiaan opettamaan paikallisille kuinka siltoja rakennetaan. Kaikki ei kuitenkaan ole aina sitä miltä näyttää eivätkä asiat aina suju suunnitelmien mukaan. Mitä tarvitset: 1. Kartonkipaperia 2. Liimaa 3. Viivottimia 4. Lyijykyniä 5. Ohjeet Derdianeille ja insinööreille 6. Kaksi erillistä huonetta (ja kaksi harjoitteen ohjaajaa) Ryhmän koko: Jotta harjoitteen voi viedä onnistuneesti läpi, on oltava vähintään 12 osallistujia. Heidät jaetaan kahteen ryhmään. Aika: Varaa harjoitukseen 1,5 2 tuntia Aloitus: Riippuen ryhmän koosta, valitkaa 4-8 henkilöä insinööriryhmään. Tässä vaiheessa älkää kertoko heille muuta kuin että he ovat insinöörejä. Ohjaa ryhmä omaan huoneeseensa ja anna heille ohjeistus siellä. Loput ryhmästä ovat Derdianeja. Vie heidät omaan huoneeseensa ja anna heille ohjeistus siellä. Mikäli tilat ovat hyvin erikokoisia, antakaa Derdianeille isompi tila. Arvionti ja fiilarit: Heti pelin jälkeen on hyvä pitää 15 minuutin tauko. Kertokaa osallistujille kuitenkin etteivät he saa tauon aikana keskustella harjoitteesta. Tauon jälkeen pohditaan yhdessä seuraavia asioita. Asioita on hyvä kirjata ylös vaikka fläppitaululle. 1. Faktat 2. Tunteet 3. Tulkinnat Ensin käydään läpi tosiasiat. Pyritään keräämään vain niitä asioita, jotka kaikki osallistujat voivat todeta tosiksi. Esimerkiksi silta tuli/ei tullut rakennettua. Seuraavaksi on hyvä keskustella, millaisia tunteita osallistujille heräsi harjoituksen aikana. Antakaa kaikille puheenvuoro ja mahdollisuus tuoda omia tunteitaan esille. Lopuksi on hyvä antaa tilaa tulkinnoille. Miksi asiat menivät miten menivät? Miksi jotkut käyttäytyivät kuten käyttäytyivät? Tässä on myös hyvä antaa osallistujien pohtia omaa rooliaan harjoituksessa.

15 OHJEET DERDIANELLE Tilanne: Derdianit asuvat Derdianiassa. Kylä missä he asuvat on eristyksissä lähimmästä kaupungista vuorten ja syvien rotkojen takia. Kaupungissa on tori, missä Derdianit käyvät myymässä tuotteitaan. Nyt matka torille kestää kaksi päivää. Silta lyhentäisi matkan viiteen tuntiin. Derdianian hallitus on palkannut ulkomaisen yrityksen opettamaan kyläläisille, miten silta rotkon yli rakennetaan. Näin kyläläisistä tulisi myös Derdianian ensimmäiset insinöörit. Ensinmäisen sillan jälkeen kyläläisten tulisi pystyä jatkossa rakentamaan lisää siltoja Derdianiaan ja näin auttamaan muitakin eristyneitä alueita. Silta rakennetaan kartongista. Apuna voi käyttää lyijykyniä, viivotinta, saksia ja liimaa. Kyläläiset tuntevat entuudestaan ne tarvikkeet, joita käytetään sillanrakentamiseen, mutta eivät osaa sillan rakentamiseen tarvittavaa tekniikkaa. Sosiaalinen käyttäytyminen: Derdianit ovat tottuneet läheisyyteen. He eivät pysty kommunikoimaan ilman että ovat kosketuksissa toisiinsa. Kommunikointia ilman fyysistä kontaktia pidetään äärettömän huonona käytöksenä. Puhujan ei kuitenkaan tarvitse olla suorassa kontaktissa sen henkilön kanssa, jolle hän puhuu, eli ryhmässä voi puhua kaikille, kunhan on kosketuksissa johonkin ryhmän jäseneen. Myös tervehtimistä pidetään tärkeänä Derdianiassa. Tervehtiminen: Perinteinen tervehdys Derdianissa tapahtuu pusulla olkapäähän. Henkilö, joka tervehtii ensin suukottaa toista oikeaan olkapäähän. Toinen vastaavasti suukottaa toisen vasenta olkapäätä. Kättely on todella röyhkeää ja huonoa käytöstä. Jos Derdianilaista loukkaa puhumalla ilman fyysistä kontaktia, tai ei tervehdi häntä asianmukaisesti, hän alkaa huutaa kovaan ääneen osoittaakseen närkästymisensä. Kyllä/ei: Derdianilaiset eivät tunne sanaa EI! He sanovat aina kyllä. Tarkoittaessaan ei he sanovat kyllä, mutta nyökyttelevät kiivaasti päätään. Tarkoittaessaan kyllä, he sanovat vain kyllä. Työskentely tavat: Työskennellessäänkin Derdianilaiset koskettelevat toisiaan paljon. Työkalut ovat sukupuolisidonnaisia. Sakset ovat maskuliiniset. Kynät ja viivottimet ovat femiinejä. Mihet eivät siis koskaan koske kyniin tai viivottimiin ja naiset välttelevät saksia. Jos Derdianilainen huomaa näitä sääntöjä rikottavan, hän alkaa huutaa närkästyksissään. Ulkomaalaiset: Derdianilaiset pitävät seurasta. He ovet erittäin vieraanvaraisia ja pitävät ulkomaalaisista. He ovat kuitenkin erittäin ylpeitä itsestään ja omasta kulttuuristaan. He tietävät, etteivät pysty rakentamaan siltaa omin avuin, mutta muuten he eivät pidä ulkomaalaisten kulttuuria omaansa parempana. Derdianilaiset olettavat, että ulkomaalaiset omaksuvat heidän käytös -ja toimintatapansa. Koska he ovat niin omaan kulttuuriinsa sisälle kasvaneita ja siihen tottuneita, he eivät osaa selittää sitä ulkomaalaisille. (TÄTÄ TULEE PAINOTTAA DERDIANILAISILLE.) Derdianialaiset miehet eivät koskaan solmi kontaktia toisten miesten kanssa, ellei heitä esittele toisilleen nainen. Sillä onko nainen derdianialainen vai ei, ei ole merkitystä.

16 OHJEET INSINÖÖREILLE Tilanne: Te työskentelette monikansalliselle rakennusalanyritykselle. Yrityksenne on juuri solminut erittäin tärkeän ja rahakkaan sopimuksen Derdianian hallituksen kanssa. Tehtävänänne on opettaa derdianilaisille, kuinka rakentaa silta. Sopimuksen mukaan on erittäin tärkeää pitää kiinni sovitusta aikataulusta, muuten sopimus raukeaa. Koska tehtävänänne on opettaa derdianialaisia rakentamaan silta, te ette voi vain viedä paikalle valmista tuotetta, vaan teidän on opetettava paikallisia rakentamaan silta itse. Ryhmänne odotetaan suhtautuvan tehtävään erittäin sitoutuneesti. Pohtikaa siis tarkkaan, mikä on paras tapa rakentaa silta ja miten tietotaidon saisi parhaiten siirrettyä derdianialaisille. Ryhmästänne lähetetään kaksi henkilöä tutustumaan 3 minuutiksi Derdianiassa vallitseviin olosuhteisiin ja ihmisiin. Tämän jälkeen heillä on 10 minuuttia aikaa jakaa kokemuksensa ja havaintonsa tiiminsä kanssa ennen varsinaisen tehtävän alkamista. Silta: Silta rakennetaan kartongista kahden tuolin väliin, joiden etäisyys toisistaan on n. 80 cm. Sillan täytyy olla tukeva ja kantava. Valmiin sillan tulee kantaa saksien ja liiman paino. Teidän täytyy myös pystyä opettamaan koko sillan rakennusprosessi derdianialaisille. Aikataulut: 1. Suunnittelu ja valmistelu 30min. 2. Kaksi henkilöä tutustumaan Derdianiaan ja paikallisiin ihmisiin. 3min. 3. Kokemusten ja havaintojen jakaminen tiimin kanssa 10min. 4. Derdianialaisten opettaminen rakentamaan silta 25 min. Lisää KAMU-vinkkejä osoitteesta KAMU-toimikunta 2011

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Lihakeitto 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Pane liha veteen kiehumaan. Kuori pintaan muodostuva vaahto ja lisää

Lisätiedot

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita 150 g SPC-Flakes- hiutaleita 7 dl vettä 2 tl suolaa 1,5 rkl valkoista sokeria 1,5 rkl öljyä 2 dl luonnonjogurttia 800 g leipäjauhoja

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

TEHTÄVÄKÄSKY Perheretki ERÄTAIDOT. Rasti 1. Tehtävä Erätulilla. Aika ja taitotehtävä

TEHTÄVÄKÄSKY Perheretki ERÄTAIDOT. Rasti 1. Tehtävä Erätulilla. Aika ja taitotehtävä ERÄTAIDOT Rasti 1 Erätulilla Aika ja taitotehtävä Aika alkoi tehtäväkäskyn saatuanne ja katkeaa narun katketessa. Rastimies keskeyttää suorituksen viimeistään 30 minuutin kuluttua. Vartion tehtävänä on

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun Uskontojen maailmassa Pelikortit ala- ja yläkouluun JOHDANTO Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 sipuli 1 valkosipulin kynsi 3 porkkanaa 200 g vihreää papua (pakaste) 2 rkl margariinia

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja.

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja. AQUA ROMANA Vesi oli elintärkeä ja keskeinen edellytys Rooman imperiumin kehitykselle. Vedensaannin turvaamiseksi taitavimmat rakennusmestarit rakensivat valtavan pitkiä akvedukteja, joita pidetään antiikin

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 13 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin 75289 Laskuvarjo Ideoita LASKUVARJO leikkeihin LASKUVARJO leikit, tuotenumero 75289 Leikkivarjon käyttö: - hauskaa, jännittävää, erilaista ja motivoivaa toimintaa Leikin valmisteluissa ja opettelemisessa

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN Tänään meillä on kaksi vertausta, joissa kutsutaan väkeä töihin viinitarhaan. 2. Itse kertomus Raamatusta rinnakkaispaikkoineen Kukin

Lisätiedot

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti.

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti. Faijan BMW Tunnin roolipeli menetetystä nuoruudesta. Pelaajien hahmot (3-5 pelaajaa) olivat kavereita yläkoulussa ja vielä muutaman vuoden senkin jälkeen. Sitten jatko-opiskelut ja työelämä heittivät hahmot

Lisätiedot

Osastonjohtajakurssi Kouluttaminen

Osastonjohtajakurssi Kouluttaminen Osastonjohtajakurssi j Kouluttaminen 16.5.2010 Arttu ja Waahtis Pitkäjärven Vaeltajat Ry Esittelyt Waahtis Partio TKK Nokia Armeija Isän rooli Arttu Järeänä koulutuspäällikkö Kuljetuspäällikkö 2 Sisältö

Lisätiedot

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta

1) Ymmärrä - ja tule asiantuntijaksi askel askeleelta Tarkkailuharjoitus 4..4. Tarkkailu- harjoitus Tarkkailuvihkotekniikka Alla on kuvattu askel askeleelta etenevät ohjeet siitä, kuinka kuluttajien tarpeita voidaan paljastaa. Tämä metodi auttaa sinua tekemään

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

PARTIO- OHJELMAN SYVÄLLINEN TUNTEMUS Roadshow Kohtaus, 30.1.2015

PARTIO- OHJELMAN SYVÄLLINEN TUNTEMUS Roadshow Kohtaus, 30.1.2015 PARTIO- OHJELMAN SYVÄLLINEN TUNTEMUS Roadshow Kohtaus, 30.1.2015 Par6o on oheiskasva?aja Kaikilla eri kasva?ajilla on samantyyppinen haaste Lapset ja nuoret ovat laajassa mi?akaavassa samanlaisia ja kehitys

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ LYHYESTI VIISIPALLOSTA Viisipallo muistuttaa pohjimmiltaan paljon polttopalloa: Siinä on sisäjoukkue ja ulkojoukkue. Sisäjoukkue lyö pallon

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri 1. Helppo ja hauska pöytäteatteri Nukketeatteri inspiroi ja rikastuttaa niin lasten kuin aikuisten mielikuvitusta. Pöytäteatteri on yksi nukketeatterin muoto. Pöytäteatteria esitetään sananmukaisesti pöydän

Lisätiedot

WA-1 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WA-1 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WA-1 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WA-1 VOHVELIRAUTA FIN TÄRKEITÄ TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSIÄ Sähkölaitteita

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen. Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti

Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen. Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti Kuka on maahanmuuttaja? Milloin lakkaa olemasta maahanmuuttaja? Turun ammatti-instituuttiin tulevat maahanmuuttajaopiskelijat

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Focaccia (italialainen peltileipä) Focaccia on yksi omista suosikeistani, se on edullista ja helppoa valmistaa, eikä siihen tarvita voita tai leikkelettä päälle vaan se on valmista sellaisenaan. Focaccialla

Lisätiedot

Lasten mielipiteiden kuuleminen

Lasten mielipiteiden kuuleminen Lasten mielipiteiden kuuleminen Tämän materiaalin tarkoituksena on antaa ohjaajille menetelmiä lasten mielipiteiden kuulemiseen. Harjoitusten avulla kerho ja harrastustoimintaa pystytään kehittämään entisestään

Lisätiedot

Parhaat Glögireseptit

Parhaat Glögireseptit Parhaat Glögireseptit Out of home MARLI GLÖGI -RESEPTIT Glögipunasipulit Glögi-puolukka ruisleipäset Jouluinen punakaalilisäke Panna cotta ja makea siirappi Glögiomenat ja kanelinen ranskankerma GLÖGIPUNASIPULIT

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Minä olen Jeesus len Jees Minä

Minä olen Jeesus  len Jees Minä Minä olen Jeesus Nimilappu pussinnauhaan, peliohje pussiin. Voit tulostaa pelin kopiopaperille. Leikkaa ja liimaa kortit sitten kartongille tai pahville. Kontaktimuovilla tai laminaatilla saat korteista

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15 Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken Abrahamilaisia uskontoja Juutalaisuus Kristinusko Islam Jumala Kaikilla kolmella on yksi jumala Jumala Kaikkivaltias Luojajumala Juutalaisuus ja islam Juutalaisilla

Lisätiedot

T-TE SCANDIC TASTE & DESIGN Me Johan & Nyströmillä uskomme, että skandinaavinen desing ei tarkoita pelkästään muotoilua vaan siihen voidaan liittää myös maku. Otimme vastaan kunnianhimoisen haasteen lähtiessämme

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Arkipäivä kielen kehittäjänä

Arkipäivä kielen kehittäjänä Arkipäivä kielen kehittäjänä Päivi Homanen 18.3.2013 Jyväskylä Ajatusta arkeen se on siinä! Päivä täyttyy lukemattomista tilanteista, joissa voi harjoittaa lapsen kieltä ja kuuloa. Joka päivä Syödään Puetaan

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2011 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin Vastaleivottua Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin SpeltTILEIPÄ myslileipä Ruisleipä vähähiilarinen leipä Saksanpähkinäleipä puolikarkea leipä Foccacia LCHF leipä Brioche Joululeipä speltistä omenaleipä

Lisätiedot

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html Sivu 1/5 Pelin sisältö 104 numeroitua laattaa (numeroitu 1-13) 2 laattaa kutakin neljää väriä (musta, oranssi, sininen ja punainen) 2 jokerilaattaa, 4 laattatelinettä, pelisäännöt Pelin tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ!

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! GPP on ohjelma, missä hyvin toimeentulevat rahoittajat suunnittelevat investoivansa iäkkäiden ihmisten eläkevakuutuksiin. Siksi GPP etsii 100.000 henkilöä, jotka haluavat

Lisätiedot

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WAD-518 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WAD-518 VOHVELIRAUTA FIN Wilfa WAD-518 -vohvelirauta on vohvelirautasarja,

Lisätiedot

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 7.2.2013 Ratkaisuita

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 7.2.2013 Ratkaisuita Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu..013 Ratkaisuita 1. Eräs kirjakauppa myy pokkareita yhdeksällä eurolla kappale, ja siellä on meneillään mainoskampanja, jossa seitsemän sellaista ostettuaan

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Jännittävä seurapeli, jossa arvataan kanssapelaajien mieltymyksiä. Kuka tuntee sinut parhaiten?

Jännittävä seurapeli, jossa arvataan kanssapelaajien mieltymyksiä. Kuka tuntee sinut parhaiten? Jännittävä seurapeli, jossa arvataan kanssapelaajien mieltymyksiä. Kuka tuntee sinut parhaiten? Pelin tarkoitus Kerätä pisteitä arvaamalla kanssapelaajien mieltymyksiä. Alkuvalmistelut 1. Asettakaa pistekiekot

Lisätiedot

Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi

Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi Alberta Language and Development Questionnaire (ALDeQ) A. Varhaiskehitys Lapsen nimi 1. Milloin lapsenne otti ensiaskeleensa? 2. Minkä ikäisenä lapsenne sanoi ensisanansa? Esimerkkejä ensisanoista (käännöksineen):

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II

Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Mitä partio on? 29.3.2012 2

Mitä partio on? 29.3.2012 2 PARTIO Mitä se on? Mitä partio on? Partio on monipuolinen harrastus lapsille, nuorille ja aikuisille Partio on käytännön toimintaa, jonka takana on kuitenkin arvoja ja ihanteita Viikoittaisissa kokouksissa

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla.

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla. MENU 2 Ruisleipää porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla Paahda ruisleipäviipaleita ja laita

Lisätiedot

JUUTALAISUUDEN TÄRKEÄT KÄSITTEET:

JUUTALAISUUDEN TÄRKEÄT KÄSITTEET: JUUTALAISUUS AP Juutalaisuus syntyi 1200-luvulla ekr Lähi-idässä. Juutalaisuuden syntyyn ovat vaikuttaneet kantaisä Abraham ja juutalaisten johtajana toiminut Mooses. Juutalaisuus on monoteistinen uskonto

Lisätiedot

Kotipuu. Anita Novitsky, Monikulttuurisuuden asiantuntija

Kotipuu. Anita Novitsky, Monikulttuurisuuden asiantuntija , Monikulttuurisuuden asiantuntija SUOMESSA ON Monikulttuurisuus koulussa Noin 50 000 maahanmuuttajataustaista perhettä (4%) Yli 30 000 maahanmuuttajataustaista nuorta PERHEET Maahanmuuttajia Maahanmuuttotaustaisia

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka - pyhäkössä Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI

Lisätiedot

Lastentuntien opettaminen Taso 1

Lastentuntien opettaminen Taso 1 Lastentuntien opettaminen Taso 1 OSA 2: JAKSOT 8-12 LEIKIN MERKITYS JA OHJAAMINEN BAHÀ Ì-LASTENTUNNEILLA Ruhi-instituutti Kirja 3 JAKSO 8 Sanotaan, että leikkiminen on lasten työtä. Itse asiassa leikit

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta!

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Tänä vuonna YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta, joten Liikkuva koulu -ohjelma kutsuu kaikki koulut tekemään tunnetuksi ja juhlimaan yhdessä

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

KOUKUTA KESÄLEIRILLÄ KESÄLEIRI OSANA LIPPUKUNNAN KASVUA

KOUKUTA KESÄLEIRILLÄ KESÄLEIRI OSANA LIPPUKUNNAN KASVUA KOUKUTA KESÄLEIRILLÄ KESÄLEIRI OSANA LIPPUKUNNAN KASVUA KAIKKI IRTI KESÄLEIRISTÄ! Tulevana kesänä on suunta lippukunnan omalle kesäleirille. Nappaa tästä vinkit käyttöösi: Kesäleiri on monelle matalan

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla,

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Kenguru 2012 Benjamin sivu 1 / 8 (6. ja 7. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa

Kenguru 2012 Benjamin sivu 1 / 8 (6. ja 7. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa Kenguru 2012 Benjamin sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

TERVEELLISET VÄLIPALAT

TERVEELLISET VÄLIPALAT LÄHTEET TERVEELLISET VÄLIPALAT Opasleh nen 1-2 luokkalaisille h p://www.diabetes.fi/diabetes etoa/ruoka h p://www.kasvikset.fi/ h p://www.pienipaatospaivassa.fi/ h p://www.sydanlii o.fi/ Arffman S., Partanen

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Ratkaiseva päätöskierros

Ratkaiseva päätöskierros Nuoli pysähtyy lippukortin kohdalle: Pelaaja, joka pyöräytti nuolta katsoo lippukorttiaan ja päättää mikä maanosa on kyseessä kierroksen aikana (Eurooppa, Etelä-merikka, Pohjois-merikka, frikka, asia vai

Lisätiedot