KAMU -PÄIVÄ KESÄLEIRILLÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAMU -PÄIVÄ KESÄLEIRILLÄ"

Transkriptio

1 KAMU -PÄIVÄ KESÄLEIRILLÄ

2 KAMU-LEIRIPÄIVÄ KAMU on koonnut kesäleiriä varten yhden leiripäivän verran tekemistä. Valitse kesäleirillesi sopivat aktiviteetit tai ota koko paketti. Muokkaa kuitenkin ohjelma omaan lippukuntaasi sopivaksi. KAMU-tiimi toivottaa kaikille huippuhauskaa kesäleiriä! KAMUMAAN KANSALAISET MUKANA LEIRIPÄIVÄSSÄ Aamulla ilmoitetaan, että leirille on tullut vierailijoita Kamumaasta. Kamumaan kansalaiset (samoajat) eivät ymmärrä suomea yhtään, mutta he puhuvat sitä kyllä. Kamut esittäytyvät ja kertovat kulttuuristaan. Kamut pysyvät roolissaan koko päivän ja illalla he lähtevät kotiin. Ikäkausi: kaikki Valmistelu: samoajat keksivät maalleen ominaisen kulttuurin (tervehdyksen, mikä on kohteliasta ja epäkohteliasta, vaatetus, uskonto..) ja esiintyvät kamuina koko päivän. Tavoite: leiriläiset oppivat ottamaan mukaan ryhmäänsä sellaisen, joka ei osaa heidän kieltään. Samoajat ymmärtävät miltä tuntuu jäädä ryhmän ulkopuolelle jos ei osaa kieltä. VARTIOIHIN JAKAUTUMINEN Leiriläiset ja samoajat jaetaan vartioihin: jokaiselle tulee yksi värillinen tarra otsaan ilman, että henkilö itse tietää minkä värinen se on. Jokaisen pitää löytää oman väriseen vartioon kuuluvat henkilöt ilman sanoja. Joillekin (esim. osalle tarpojista) laitetaan täysin eriväriset tarrat kuin muilla. Kun kaikki ovat löytäneet oman ryhmänsä myös yksinäiset värit yhdistetään vartioihin. Keskustelkaa miltä ryhmiin jakautuminen tuntui. Miltä tuntui kun oma ryhmä löytyi? Ketkä oikeassa elämässä jäävät ulkopuolelle tai mistä te löydätte omat ryhmänne? Ikäkausi: kaikki Valmistelu: vartioiden jako, väritarrat Tavoite: vartioihin jakautuminen. Samaistuminen siihen miltä tuntuu jäädä ryhmän ulkopuolelle. KULTTUURIPIIRI uo ostetaan tarpeen mukaan yksi tai kaksi kulttuuripiiria. Vapaaehtoinen tai vapaaehtoiset poistuvat kauemmas. Piirissa olevat sopivat saannot siita, miten kulttuuri hei an piirissaan toimii ja milla tavalla tassa kulttuurissa elavat ihmiset vastaavat kysymyksiin. aman jalkeen ulkopuolelle siirtyneet saavat palata ja alkaa teh a tuttavuutta kulttuurin kanssa kyselemalla ja tarkkailemalla. Tarkoitus on yrittaa saada selville miten kyseinen kulttuuri toimii.

3 aannoiksi voi aan keksia mita vaan yysisesta liikeh innasta kylla ei vastauksiin. Kulttuurin saantojen vaikeusaste ja nii en maara voi vaih ella sen leikkijoi en ian mukaan. simerkkisaantoja : - enkilo jolle kysymys esitetaan joutuu kayttamaan vastauksessa yhden saman sanan kuin mita kysymykseen on kaytetty. - astattuaan kysymykseen hanen vasemmalla puolella oleva henkilo alkaa seuraavan kysymyksen esitettya laskemaan aaneen kymmeneen. euraavaan kysymykseen vastanneen henkilon vasemmalla puolella olevan alkaa puolestaan laskea yh eksasta alaspain kysyjan esittaessa seuraava kysymys, jne. Kun vapaaehtoinen on saanut selville kulttuurin saannot kysy hanelta milta tuntui olla ulkopuolinen kun kaikki muut kuuluivat kulttuuripiiriin. Ikäkausi: tarpojat, samoajat, vaeltajat, aikuiset Valmistelu: alle 20 hengen kulttuuripiirit avoite Kulttuurierojen pohtiminen. illaisia saantoja mei an kulttuurissamme on joita ulkopuolelta tulevat eivat valttamatta heti ymmarra oiko heista tuntua samalta kuin taman leikin vapaaehtoisesta? Sudenpennut ja seikkailijat voivat myös leikkiä kulttuuripiiriä, mutta sääntöjä voi olla vain yksi kerrallaan ja niiden pitää olla helpompia. RASTIKIERTO Vartiot kiertävät minuutin pituisilla rasteilla. Rasteja on viisi. Jokaisen rastin alussa luetaan kuvaus käsiteltävästä uskonnosta. Rastin lopuksi rastimies herättelee keskustelua rastin tavoitteista. Ikäkausi: kaikki Valmistelu: rastien valmistelu, rastien kiertosuunnan suunnittelu + ohjeistus, rastipaikkojen valinta Tavoite: tietoa suurimmista uskonnoista Suomessa, väärien käsitysten murtaminen. Partio on avoin harrastus kaikille uskonnosta riippumatta. Buddhalaisuus keskuksia. - lkeen Suomeen on perustettu kymmen on useitakin buddhalaisia Buddhala ytymisen ohjeita ja meditoivat. Buddhalaiset maallikot ja munkit harjoittavat uskontoa hyvin eri tavoin. n tarjoamasta lihasta.

4 artio asettuu me itaatioasentoihin ja sulkevat silmänsä. Rastimies luettelee kirjaimet älä tuhoa elämää sekalaisessa järjestyksessä hitaasti (myös kamut ymmärtävät kirjaimet). ämän jälkeen rastimies ottaa aikaa kuinka kauan vartiolla kestää koota lause. Valmistelu: kello, muistiinpanovälineet Tavoite: rauhoittuminen. Toisten vartionjäsenten kuunteleminen ja yhteistyö. Hindulaisuus temppeli Helsin - on. Hindu. liajoin. n. Monet Vartiolle annetaan lakana, johon on tehty aukkoja (aukot on maalattu lehmien näköisiksi). Vartion tehtävänä on saattaa pallo (hindu) lakanan läpi osumatta aukkoon (lehmään). Jokainen vartion jäsen ottaa lakanan yhdestä reunasta kiinni. Rastimies ottaa aikaa. Tehtävää voi vaikeuttaa esim. niin, että muilla on silmät kiinni ja vain yksi näkee ja neuvoo muita. TAI Valmistelu: lakana, pallo, kello, muistiinpanovälineet, huiveja silmien sitomiseen Tavoite: yhteistyön tekeminen Rastimies on tehnyt radan maastoon, jonne on siroteltu ämpäreitä tai muita merkkejä. Yhden vartion jäsenen on ohjattava sanallisesti muut vartion jäsenet (hindut) radan läpi silmät sidottuina ilman, että he törmäävät ämpäreihin eli lehmiin. Rastimies ottaa aikaa ja laskee miinuspisteet, joita tulee lehmään törmäämisistä. Valmistelu: huiveja silmien sitomiseen, ämpäreitä, kello, muistiinpanovälineet Tavoite: yhteistyön tekeminen, toisen ohjeisiin luottaminen Islam - lapsiaan. Suurim Islam jakautuu kahteen suuntaukseen, sunneihin kaupunkiseudulla. rkein rukous. Muuten.

5 s keino vahvistaa omaa kulttuurista identiteetti.. Ramadanin aikana terveet aikuiset paastoavat kuukauden. lle, noudatetaan tarvittaessa esimerkiksi islamin pyhien paikkojen paastoaikataulua. Vartion tehtävänä on paikallistaa missä päin Mekka on. Apuvälineitä ei saa käyttää. Vartio saa vihjeen, jos joku vartion jäsenistä saa heitettyä pallon koriin. Jos pallo menee koriin, sudenpentu tai seikkailija saa mennä katsomaan vihjeen kauempaa. Palloja on heitettävä vuorotellen. Muiden vartion jäsenten pitää auttaa sudenpentuja ja seikkailijoita tulkitsemaan vihjeitä. Vihjettä ei saa siirtää. Vihjeet (liite 1): Saudi-Arabian kartta, jonne Mekka on merkitty Maapallon kartta Kompassi Valmistelu: ämpäri, palloja, vihjeet, kompassi, muistiinpanovälineet Tavoite: Yhteistyö. Samaistuminen siihen, että monien maahanmuuttajaperheiden lapset toimivat tulkkeina aikuisten asioissa. Miltä tuntuu luottaa lapsen tulkintaan? Miltä sudenpennusta tai seikkailijasta tuntui olla ainut apu tehtävässä? Osasiko vartion vanhemmat neuvoa vihjeen lukijaa kannustavasti? Juutalaisuus s muuttanut j ja Turussa. - maitotuotteiden kanssa. Kipa. R - Jotkut juutalaiset käyttävät kipaa vain rukoillessaan, siunauksia lukiessaan tai uskonnollisia tekstejä lukiessaan, perinteellisemmät saattavat pitää kipaa päässään vuorokauden ympäri ja noudattaa Talmudissa kuvattujen rabbien esimerkkiä: he eivät kävele kahta metriä pidemmälle paljain päin. Perinteisesti kipa koristellaan uskonnollisia aiheita käsittelevin kirjailuin, mutta uudemmat etenkin lapsille tarkoitetut kipat saattavat yhtä hyvin esittää sarjakuvahahmoja tai urheilujoukkueen värejä. Kukin vartionjäsen asettaa vuorotellen kipan päähänsä ja hyppii hyppynarua. Vartio saa niin monta pistettä kun hän saa hypittyä kunnes kipa tippuu. Vartion tulee yhdistää kuuluisien juutalaisten henkilöiden nimet ja ammatit.

6 Valmistelu: hyppynaru, kipa tai muu vastaava kuten esim. kankainen pannunalusta, juutalaiset henkilöt (liite 2), muistiinpanovälineet Tavoite: Vartio ymmärtää, että kuka tahansa voi olla mistä uskonnosta vain. Uskonto ei määrittele meitä ihmisinä. Kristinusko luterilaisuus tuli uudeksi valtionuskonnoksi Kirkkoja on Suomessa jokaisessa kaupungissa kuolemaa. minen ja joss - s nainen voi olla -. tysliikkeet, rukoilev hempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko. Vartio jakautuu pareihin. Jokaisen parin on tehtävä oksista ja narusta risti, käyttäen pukkiköytöstä. Kumpikin parista saa käyttää vain toista kättään. Ortodoksi-rististä saa lisäpisteitä. Vartion on merkittävä kristillisille juhlapäiville päivämäärät vuodelle Joulupäivä (juhlitaan Jeesuksen syntymää) Laskiainen (paastoon laskeutuminen) Juhannus (Johannes Kastajan muistopäivä) Helluntai (Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu juhlapäivä) Pyhäinpäivä (pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä) Valmistelu: narua, oksia, oikeat vastaukset (liite 3), muistiinpanovälineet Tavoite: Yhteistyö. Miltä tuntuu olla riippuvainen toisesta ihmisestä kun tekee työtä käsillään?

7 VÄLIPALAKSI LEIPIÄ JA TEETÄ t (12 kpl) Ainekset: l vehnajauhoja 10 g tuoretta hiivaa 1/2 tl suolaa ripaus sokeria l haaleaa vetta ekoita kulhossa jauhot suola ja sokeri. urenna mukaan hiiva. isaa seokseen vetta niin paljon etta syntyy kiintea mutta pehmea taikina. Jatka vaivaamista kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa liinalla peitettyna lampimassa paikassa noin tunti. aa taikina paloista jauhotetulla alustalla noin mm paksuisia pyoreita leipia. osaan ja kauli aista leivat paksupohjaisessa paistinpannussa kovalla lammolla molemmin puolin niin etta leivista tulee ruskeapilkkuisia. uh ista pannu silloin talloin talouspaperilla. oit paistaa leivat myos tran ialla tai nuotiolla. ane valmiit leivat va ille liinan alle ja tuo ne myos peitettyina tarjolle. eivat kuivuvat helposti. Somalialainen tee Ainekset: 6 kokonaista kardemummaa l vetta 1 pieni kanelitanko l sokeria teepussia mustaa teeta tai tl irtoteeta maitoa maun mukaan. Tee on aina mustaa ja se n joko veteen tai maitoon. Somalialainen tee on mausteista, ja tavallisimmat mausteet ovat kardemumma ja kaneli. Tee on varsin makeaa, mutta sen voi halutessaan s ilman sokeria. vaa kar emumman siemenko at kasin tai morttelissa. Kuumenna vesi kar emumma kaneli ja sokeri kattilassa ja keita niita muutama minuutti. ta kattila pois lie elta lisaa tee ja anna juoman hautua muutama minuutti. iiviloi tee ja kaada se kuppeihin tai kannuun. isaa maitoa maun mukaan. ESTERATA Jokaisella vartionjäsenellä on joku vajavaisuus (sokea, kuuro, mykkä, käsi/kädet poissa käytöstä ) Valitse vartion jäsenille vajavaisuus heidän vahvuuksiensa mukaan esim. jos joku on puhelias, tee hänestä mykkä jne. Vartion tehtävänä on kulkea esteradan läpi yhdessä. Joko kaikki vartiot samaan aikaan, jolloin ensimmäinen vartio on voittaja tai rastimies ottaa aikaa. Johtajat voivat luoda radasta mielenkiintoisemman tarinan avulla, musiikilla, asusteilla, rooleilla ja kannustamalla vartioita. Ikäkausi: kaikki Valmistelu: esteradan valmistelu. Esim. erilaisia toimintakokemusratoja: hämähäkinseitti, jäälautta jono lau alla

8 Tavoite: muiden puutteiden huomioiminen, selviytyminen ryhmänä, omien ja muiden puutteiden hyväksyminen, tukeutuminen muihin PELIT Mallina kolme erilaista roolipeliä. Tutustu, valitse ja sovella. Liite 4 Liite 5 minensaarella ILTAOHJELMA Talk-show, jossa yleisö saa äänestää joko peukku ylös-peukku alas -tyylillä tai liikkumalla janan kyllä- tai ei-päihin. Juontajina voi toimia eri uskontojen edustajia (esim. Paavi, Muhammad, Jumala, Buddha, Brahman). Keskustelua yleisön ja juontajan kesken. Ottiko ryhmä sinut huomioon kun sinulla oli jokin vajavaisuus? Otitko sinä kaikki yhtäläisesti huomioon?..ym. kysymyksiä rastien tavoitteista Maahanmuuttajan kanssa on helppo olla kaveri Suomi on tasa-arvoinen maa Partio on kaikille avointa aahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret eivat halua partioon stun ussissa mielellani ulkomaalaisen nakoisen viereen ei an lippukunnassa on erilaisia partiolaisia Minulla ei ole ennakkoluuloja Partiossa saan olla oma itseni ykkaan oppia uusia asioita eri kulttuureista Partiossa saa uusia ystaviä Ikäkausi: kaikki Valmistelu: juontajien asusteet Tavoite: keskustella päivän asioista, ennakkoluuloista, kokemuksista ja tunteista

9 Liite 1

10 Liite 2 Yhdistä henkilöt ja heidän ammattinsa Elokuvaohjaaja It-yrittäjä Jääkiekkoilija Koomikko Muotisuunnittelija Muusikko Näyttelijä Näyttelijä Näyttelijä Näyttelijä Poliitikko Psykoanalyytikko Sarjakuvasankari Sarjakuvasankari Taikuri Amy Winehouse Batman Ben Zyskowicz Daniel Radcliffe David Copperfield Harrison Ford Kim Hirschovits Mark Zuckerberg Ralph Lauren Sarah Jessica Parker Sasha Baron Cohen Scarlett Johansson Sigmund Freud Steven Spielberg Teräsmies Oikeat vastukset Elokuvaohjaaja It-yrittäjä Jääkiekkoilija Koomikko Muotisuunnittelija Muusikko Näyttelijä Näyttelijä Näyttelijä Näyttelijä Poliitikko Psykoanalyytikko Sarjakuvasankari Sarjakuvasankari Taikuri Steven Spielberg Mark Zuckerberg Kim Hirschovits Sasha Baron Cohen Ralph Lauren Amy Winehouse Daniel Radcliffe Harrison Ford Sarah Jessica Parker Scarlett Johansson Ben Zyskowicz Sigmund Freud Batman Teräsmies David Copperfield

11 Liite 3 Joulupäivä, Laskiainen, 6.3. Juhannus, Helluntai, Pyhäinpäivä, 5.11.

12 Liite 4 PRÄISIS Tarvikkeet ja valmistelu: - paperiarkkeja (=passeja), joihin on merkitty pelissä käytettävien valtioiden nimet eli henkilöiden kansalaisuudet - henkinauhoja (=rahaa) - muistiinpanovälineet pisteiden laskua varten - palloja tai värjättyjä käpyjä (=omenat), joita on viety kauemmas pelialueesta - pelialueen merkkaaminen (koulu, valtioiden alueet, kauppa) - kauppa-alueelle tarvitaan kauppias ja kouluun opettaja Tarkoitus: Jokainen yrittää kerätä rahaa ja tietoa (koulutus) eli pisteitä. Pisteiden kerääminen onnistuu joko varastamalla pelialueiden ulkopuolella liikkuvilta henkilöiltä henkinauhoja ja/tai keräämällä omenoita ja myymällä niitä kauppa-alueella. Myös koulusta hankkimalla tiedolla voi ansaita pisteitä. - Viidestä omenasta saa yhden rahan kauppa-alueella. - Kansalaisuuden voi ostaa kauppa-alueella viidellä rahalla. - Koulusta saa tietoa maksamalla yhden rahan lukukausimaksun. Kouluun ei pääse ilman passia. Pelin voittaa se henkilö, jolla on eniten pisteitä pelin loputtua. Pelinjohtaja (esim. kauppias tai opettaja) päättää koska peli loppuu. Joukkueiden jako: Aluksi jokaiselle jaetaan kansalaisuus, rahaa ja omenoita. Kaikille ei riitä kaikkea, toiset saavat enemmän kuin toiset, jotkut eivät saa mitään. Esimerkiksi 30 hengen pelissä voisi olla seuraavanlainen alkuasetelma: - Ruotsi: 3 kansalaista, jokaisella 10 rahaa ja 5 omenaa - Saksa: 7 kansalaista, jokaisella 3 raha ja 7 omenaa - Kiina: 10 kansalaista, jokaisella 2 rahaa ja 2 omenaa - Nigeria: 5 kansalaista ja 5 passitonta henkilöä, jokaisella 2 omenaa Säännöt: - henkinauhoja pitää kuljettaa mukana koko ajan (kaikki pelaajat sitovat yhden käsivartensa ympärille ja muut pujotetaan roikkumaan siitä) - vain yhden henkinauhan voi varastaa kerralla - merkattujen alueiden eli valtioiden, kauppa- ja koulualueiden sisällä ei voi varastaa - omenoita, koulutusta tai kansalaisuuksia ei voi varastaa Pisteiden lasku - raha = 1 piste - tieto = 3 pistettä - saman maan kansalaisten (ainoastaan passillisten) pisteet lasketaan yhteen ja lisätään omaan pistemäärään Pisteitä laskemaan tarvitaan useampia henkilöitä, koska tietopisteitä on vaikea mitata. Kauppias (kauppa-alueella): - myy passeja (5 rahaa) - ostaa omenoita (5 omenaa = 1 raha)

13 Opettaja (koulualueella): - kouluun pääsee vain jos on jonkun maan kansalainen eli henkilöllä on näyttää passi. Ja maksaa 1 rahan lukukausimaksun. - kouluun tulevalle henkilölle kerrotaan yksi tieto kerrallaan - lopuksi kun pisteet lasketaan, kaikki saavat 3 pistettä yhdestä koulussa opetetusta tiedosta (eli tietoa kannattaa jakaa oman maan kansalaisten kesken, mutta tätä ei kerrota etukäteen) Koulussa opetetut tiedot, esim.: - Oikeakätinen elää keskimäärin yhdeksän vuotta pitempään kuin vasenkätinen. - Tutankhamonin veriryhmä oli A. - 2 maailman pienintä valtiota, Monaco ja Vatikaani, ovat yhteispinta-alaltaan niin pieniä, että mahtuisivat New Yorkin keskuspuistoon. - Saturnus ( km/h) on aurinkokunnan suurista planeetoista nopein. - 82% yli 10-vuotiaista englantilaisista juo teetä päivittäin. - Asukkaita kohti laskettuna Sveitsi on maailman suurin lääkkeiden viejämaa. - Ensimmäinen maksansiirto tehtiin Yhdysvalloissa Potilas eli 22 päivää. - Keskimääräinen elinikä Gabonissa on 35 vuotta. Se vastaa Englannin tasoa v Jos Marsin tulivuori Olympus Mons sijoitettaisiin maapallolle, se peittäisi Ranskan kokoisen alueen. - Tasaisella noin 10 km/h hölkkävauhdilla kestää maailman ympäri juokseminen päiväntasaajalla 173 päivää. - Maailmaan syntyy vuosittain noin 22 miljoonaa lasta joiden syntymäpaino on liian alhainen. Heistä 95% syntyy kehitysmaihin. - Monet Afrikan vatussiheimon miehistä ovat yli 2,10 metriä pitkiä. Pygmien pituus on noin 1,25 metriä. - Isorokon hävittäminen maksoi 1,3 miljardia markkaa. WHO:n mukaan maailma on sittemmin säästänyt 4,5 miljardia vuodesta Euroopassa on suhteessa pinta-alaan enemmän valtioita kuin muissa maanosissa. - Saharan aavikko on pinta-alaltaan ( km²) kolme kertaa Välimerta suurempi. - Päivän sähkönkulutusta Yhdysvalloissa vastaava energiamäärä riittäisi viemään auton keskimäärin kertaa maapallon ympäri - Vanhimmat tekohampaat ovat ajalta 700 ekr. Ne löytyivät etruskihaudasta Italiassa. - USA:ssa on 27 miljoonaa lukihäiriöistä. Joka 5. aikuisella on ongelmia esim. oman tilinauhansa lukemisessa. - Vuodesta 0 kului 1700 vuotta maailman väkiluvun kaksinkertaistumiseen. Nyt siihen menee n. 41 v. - Vuosittain matkustaa noin miljardi kiinalaista pitkin maan kilometrin pituista rautatieverkostoa. - Kehitysmaissa 35% ihmisistä on aliravittuja, teollisuusmaissa 35% on ylipainoisia. - Koulutukseltaan keskitason englantilaisen sanavarasto on kooltaan 43 kertaa niiden hänen tuntemiensa sanojen määrä, jotka alkavat O:lla. - Maapallon ensimmäiset suuret yhteiskunnat syntyivät maihin, joiden vuotuinen keskilämpö oli noin 21 astetta. - Pohjois-Amerikan intiaanien kielessä ei ole kirosanoja. Muuten kieli on sanarikas. Siinä on esim. yli 200 sanaa auton osista - Yli 50% ihmisistä ei ole koskaan puhunut puhelimessa. - 90% New Yorkin kaupungin taksikuskeista on äskettäin maahanmuuttaneita siirtolaisia. - Muinaisessa Egyptissä papit poistivat itsestään jokaisen karvan. Mukaanlukien kulma- ja silmäripset.

14 Liite 5 DERDIANS Tämä harjoitus kuvastaa ja käsittelee kahden hyvin erilaisen kulttuurin kohtaamista. Tavoitteena on yrittää löytää keinoja ymmärtää ja avata kommunikaatioyhteys eri kulttuurien välille. Ryhmä insinöörejä menee Derdianiaan opettamaan paikallisille kuinka siltoja rakennetaan. Kaikki ei kuitenkaan ole aina sitä miltä näyttää eivätkä asiat aina suju suunnitelmien mukaan. Mitä tarvitset: 1. Kartonkipaperia 2. Liimaa 3. Viivottimia 4. Lyijykyniä 5. Ohjeet Derdianeille ja insinööreille 6. Kaksi erillistä huonetta (ja kaksi harjoitteen ohjaajaa) Ryhmän koko: Jotta harjoitteen voi viedä onnistuneesti läpi, on oltava vähintään 12 osallistujia. Heidät jaetaan kahteen ryhmään. Aika: Varaa harjoitukseen 1,5 2 tuntia Aloitus: Riippuen ryhmän koosta, valitkaa 4-8 henkilöä insinööriryhmään. Tässä vaiheessa älkää kertoko heille muuta kuin että he ovat insinöörejä. Ohjaa ryhmä omaan huoneeseensa ja anna heille ohjeistus siellä. Loput ryhmästä ovat Derdianeja. Vie heidät omaan huoneeseensa ja anna heille ohjeistus siellä. Mikäli tilat ovat hyvin erikokoisia, antakaa Derdianeille isompi tila. Arvionti ja fiilarit: Heti pelin jälkeen on hyvä pitää 15 minuutin tauko. Kertokaa osallistujille kuitenkin etteivät he saa tauon aikana keskustella harjoitteesta. Tauon jälkeen pohditaan yhdessä seuraavia asioita. Asioita on hyvä kirjata ylös vaikka fläppitaululle. 1. Faktat 2. Tunteet 3. Tulkinnat Ensin käydään läpi tosiasiat. Pyritään keräämään vain niitä asioita, jotka kaikki osallistujat voivat todeta tosiksi. Esimerkiksi silta tuli/ei tullut rakennettua. Seuraavaksi on hyvä keskustella, millaisia tunteita osallistujille heräsi harjoituksen aikana. Antakaa kaikille puheenvuoro ja mahdollisuus tuoda omia tunteitaan esille. Lopuksi on hyvä antaa tilaa tulkinnoille. Miksi asiat menivät miten menivät? Miksi jotkut käyttäytyivät kuten käyttäytyivät? Tässä on myös hyvä antaa osallistujien pohtia omaa rooliaan harjoituksessa.

15 OHJEET DERDIANELLE Tilanne: Derdianit asuvat Derdianiassa. Kylä missä he asuvat on eristyksissä lähimmästä kaupungista vuorten ja syvien rotkojen takia. Kaupungissa on tori, missä Derdianit käyvät myymässä tuotteitaan. Nyt matka torille kestää kaksi päivää. Silta lyhentäisi matkan viiteen tuntiin. Derdianian hallitus on palkannut ulkomaisen yrityksen opettamaan kyläläisille, miten silta rotkon yli rakennetaan. Näin kyläläisistä tulisi myös Derdianian ensimmäiset insinöörit. Ensinmäisen sillan jälkeen kyläläisten tulisi pystyä jatkossa rakentamaan lisää siltoja Derdianiaan ja näin auttamaan muitakin eristyneitä alueita. Silta rakennetaan kartongista. Apuna voi käyttää lyijykyniä, viivotinta, saksia ja liimaa. Kyläläiset tuntevat entuudestaan ne tarvikkeet, joita käytetään sillanrakentamiseen, mutta eivät osaa sillan rakentamiseen tarvittavaa tekniikkaa. Sosiaalinen käyttäytyminen: Derdianit ovat tottuneet läheisyyteen. He eivät pysty kommunikoimaan ilman että ovat kosketuksissa toisiinsa. Kommunikointia ilman fyysistä kontaktia pidetään äärettömän huonona käytöksenä. Puhujan ei kuitenkaan tarvitse olla suorassa kontaktissa sen henkilön kanssa, jolle hän puhuu, eli ryhmässä voi puhua kaikille, kunhan on kosketuksissa johonkin ryhmän jäseneen. Myös tervehtimistä pidetään tärkeänä Derdianiassa. Tervehtiminen: Perinteinen tervehdys Derdianissa tapahtuu pusulla olkapäähän. Henkilö, joka tervehtii ensin suukottaa toista oikeaan olkapäähän. Toinen vastaavasti suukottaa toisen vasenta olkapäätä. Kättely on todella röyhkeää ja huonoa käytöstä. Jos Derdianilaista loukkaa puhumalla ilman fyysistä kontaktia, tai ei tervehdi häntä asianmukaisesti, hän alkaa huutaa kovaan ääneen osoittaakseen närkästymisensä. Kyllä/ei: Derdianilaiset eivät tunne sanaa EI! He sanovat aina kyllä. Tarkoittaessaan ei he sanovat kyllä, mutta nyökyttelevät kiivaasti päätään. Tarkoittaessaan kyllä, he sanovat vain kyllä. Työskentely tavat: Työskennellessäänkin Derdianilaiset koskettelevat toisiaan paljon. Työkalut ovat sukupuolisidonnaisia. Sakset ovat maskuliiniset. Kynät ja viivottimet ovat femiinejä. Mihet eivät siis koskaan koske kyniin tai viivottimiin ja naiset välttelevät saksia. Jos Derdianilainen huomaa näitä sääntöjä rikottavan, hän alkaa huutaa närkästyksissään. Ulkomaalaiset: Derdianilaiset pitävät seurasta. He ovet erittäin vieraanvaraisia ja pitävät ulkomaalaisista. He ovat kuitenkin erittäin ylpeitä itsestään ja omasta kulttuuristaan. He tietävät, etteivät pysty rakentamaan siltaa omin avuin, mutta muuten he eivät pidä ulkomaalaisten kulttuuria omaansa parempana. Derdianilaiset olettavat, että ulkomaalaiset omaksuvat heidän käytös -ja toimintatapansa. Koska he ovat niin omaan kulttuuriinsa sisälle kasvaneita ja siihen tottuneita, he eivät osaa selittää sitä ulkomaalaisille. (TÄTÄ TULEE PAINOTTAA DERDIANILAISILLE.) Derdianialaiset miehet eivät koskaan solmi kontaktia toisten miesten kanssa, ellei heitä esittele toisilleen nainen. Sillä onko nainen derdianialainen vai ei, ei ole merkitystä.

16 OHJEET INSINÖÖREILLE Tilanne: Te työskentelette monikansalliselle rakennusalanyritykselle. Yrityksenne on juuri solminut erittäin tärkeän ja rahakkaan sopimuksen Derdianian hallituksen kanssa. Tehtävänänne on opettaa derdianilaisille, kuinka rakentaa silta. Sopimuksen mukaan on erittäin tärkeää pitää kiinni sovitusta aikataulusta, muuten sopimus raukeaa. Koska tehtävänänne on opettaa derdianialaisia rakentamaan silta, te ette voi vain viedä paikalle valmista tuotetta, vaan teidän on opetettava paikallisia rakentamaan silta itse. Ryhmänne odotetaan suhtautuvan tehtävään erittäin sitoutuneesti. Pohtikaa siis tarkkaan, mikä on paras tapa rakentaa silta ja miten tietotaidon saisi parhaiten siirrettyä derdianialaisille. Ryhmästänne lähetetään kaksi henkilöä tutustumaan 3 minuutiksi Derdianiassa vallitseviin olosuhteisiin ja ihmisiin. Tämän jälkeen heillä on 10 minuuttia aikaa jakaa kokemuksensa ja havaintonsa tiiminsä kanssa ennen varsinaisen tehtävän alkamista. Silta: Silta rakennetaan kartongista kahden tuolin väliin, joiden etäisyys toisistaan on n. 80 cm. Sillan täytyy olla tukeva ja kantava. Valmiin sillan tulee kantaa saksien ja liiman paino. Teidän täytyy myös pystyä opettamaan koko sillan rakennusprosessi derdianialaisille. Aikataulut: 1. Suunnittelu ja valmistelu 30min. 2. Kaksi henkilöä tutustumaan Derdianiaan ja paikallisiin ihmisiin. 3min. 3. Kokemusten ja havaintojen jakaminen tiimin kanssa 10min. 4. Derdianialaisten opettaminen rakentamaan silta 25 min. Lisää KAMU-vinkkejä osoitteesta KAMU-toimikunta 2011

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun Uskontojen maailmassa Pelikortit ala- ja yläkouluun JOHDANTO Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti.

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti. Faijan BMW Tunnin roolipeli menetetystä nuoruudesta. Pelaajien hahmot (3-5 pelaajaa) olivat kavereita yläkoulussa ja vielä muutaman vuoden senkin jälkeen. Sitten jatko-opiskelut ja työelämä heittivät hahmot

Lisätiedot

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 13 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ LYHYESTI VIISIPALLOSTA Viisipallo muistuttaa pohjimmiltaan paljon polttopalloa: Siinä on sisäjoukkue ja ulkojoukkue. Sisäjoukkue lyö pallon

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Parhaat Glögireseptit

Parhaat Glögireseptit Parhaat Glögireseptit Out of home MARLI GLÖGI -RESEPTIT Glögipunasipulit Glögi-puolukka ruisleipäset Jouluinen punakaalilisäke Panna cotta ja makea siirappi Glögiomenat ja kanelinen ranskankerma GLÖGIPUNASIPULIT

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin Vastaleivottua Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin SpeltTILEIPÄ myslileipä Ruisleipä vähähiilarinen leipä Saksanpähkinäleipä puolikarkea leipä Foccacia LCHF leipä Brioche Joululeipä speltistä omenaleipä

Lisätiedot

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WAD-518 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WAD-518 VOHVELIRAUTA FIN Wilfa WAD-518 -vohvelirauta on vohvelirautasarja,

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016

LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016 LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016 Lions Quest elämisentaitoja-ohjelman pääkouluttaja Ulla Sirviö-Hyttinen TAVOITE: Jokainen meistä tarvitsee tunteen siitä, että kuulumme

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien Mitä seksi on? Tavoite: Harjoituksen tavoitteena on laajentaa näkemystä siitä, mitä seksi on. Monille seksi on yhtä kuin vaginaalinen yhdyntä/emätinseksi. Reilu seksi projektissa seksillä tarkoitetaan

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Mitä partio on? 29.3.2012 2

Mitä partio on? 29.3.2012 2 PARTIO Mitä se on? Mitä partio on? Partio on monipuolinen harrastus lapsille, nuorille ja aikuisille Partio on käytännön toimintaa, jonka takana on kuitenkin arvoja ja ihanteita Viikoittaisissa kokouksissa

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona?

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona? 1 Idealaboratorio on työpaja, jossa nuoret pääsevät itse ideoimaan koulun toimintakulttuuria. Työpaja on suunniteltu 15-60 hengelle ja ideointi tapahtuu 4-5 oppilaan ryhmissä. 60-90 minuuttia kestävän

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Ratkaiseva päätöskierros

Ratkaiseva päätöskierros Nuoli pysähtyy lippukortin kohdalle: Pelaaja, joka pyöräytti nuolta katsoo lippukorttiaan ja päättää mikä maanosa on kyseessä kierroksen aikana (Eurooppa, Etelä-merikka, Pohjois-merikka, frikka, asia vai

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi.

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi. 14 Tärkeitä on joka alueella: Aluepeli Näkökenttäpeli Kakkospallot Äänenkäyttö Liikkuminen ilman palloa Periksiantamattomuus Pallo liikkeelle yhdellä ja kahdella kosketuksella. Kavereiden auttaminen Taktiikan

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3. luokan koulupäivä metsässä Tavoitteet englanti: verbit, luontosanasto, värit matematiikka: mittayksiköt ja geometria ympäristötieto: jokamiehenoikeudet käytetään kaikkia aisteja luonnon havainnoimisessa

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Kenguru Cadet, ratkaisut (1 / 6) luokka

Kenguru Cadet, ratkaisut (1 / 6) luokka Kenguru Cadet, ratkaisut (1 / 6) 3 pisteen tehtävät 1. Mikä luvuista on parillinen? (A) 2009 (B) 2 + 0 + 0 + 9 (C) 200 9 (D) 200 9 (E) 200 + 9 Ainoa parillinen on 200 9 = 1800. 2. Kuvan tähti koostuu 12

Lisätiedot

Islamin peruspilarit. Viisi asiaa, joita muslimit tekevät. 13. syyskuuta 16

Islamin peruspilarit. Viisi asiaa, joita muslimit tekevät. 13. syyskuuta 16 Islamin peruspilarit Viisi asiaa, joita muslimit tekevät Peruspilarit Uskontunnustus (Shahada) Rukous (Salat) Almut (Zakat) Paasto (Sawm) Pyhiinvaellus (Hajj) Peruspilarit Tapa selittää islamia: mitä muslimit

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle Harjoituksia nivelrikkopotilaalle www.parempaaelamaa.fi/kipu Lonkat ja polvet Lihasvoima Asetu kylkimakuulle Nosta hitaasti ylempi jalka ilmaan ja tuo se hitaasti takaisin alas Toista 5 10 kertaa kummallakin

Lisätiedot

Autismiosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Autismiosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Autismiosamäärä AQ Nimi: ******************************************************************************** Lue jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai sen kanssa. 1. Teen mieluummin

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) HALLINNAN JA SYVIEN VATSALIHASTEN TYÖSKENTELYN

BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) HALLINNAN JA SYVIEN VATSALIHASTEN TYÖSKENTELYN KAKSITOISTA Sivuttainen kurki BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA KÄSITASAPAINOASENNOISTA. KUN BAKASANAAN LISÄTÄÄN SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) BAKASANA. KÄSITASAPAINOASANAT

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta

Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Kirkkovuoden juhlat Kirkko vuosi alkaa ensimmäisestä adventista Adventin väri on valkoinen. Se kuvaa iloa ja puhtautta Adventin jälkeen seuraava juhla on Suomen itsenäisyyspäivä 6.12$ Kirkossa rukoillaan

Lisätiedot

Tämän ennakkotehtävän suoritettuaan Suurjuhlaan tulevilla partiolaisilla on kuitenkin hieman monipuolisempi käsitys nykyisestä Kouvolasta.

Tämän ennakkotehtävän suoritettuaan Suurjuhlaan tulevilla partiolaisilla on kuitenkin hieman monipuolisempi käsitys nykyisestä Kouvolasta. Betonipeli Suurjuhlan ennakkotehtävä on nimetty Betonipeliksi, sillä Kouvola tai tuttavallisemmin Kouvostoliitto on tunnettu kauniista betoniarkkitehtuuristaan. Tämän ennakkotehtävän suoritettuaan Suurjuhlaan

Lisätiedot

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan?

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Roolisi leirilippukunnanjohtajana (LLPKJ) tai leiriluotsina on äärimmäisen tärkeä Roihun onnistumisen kannalta. Näihin tärkeisiin rooleihin kohdistuu

Lisätiedot

1. Kentän Kuningas. Pallon hallinta, kuljettaminen ja suojaaminen

1. Kentän Kuningas. Pallon hallinta, kuljettaminen ja suojaaminen 1. Kentän Kuningas Pallon hallinta, kuljettaminen ja suojaaminen Toimintamuoto: Pelit ja leikit Kesto väh: 10 min Liikuntataidot: Juokseminen, kuljettaminen, koukistaminen-ojentaminen, pallonhallinta maassa/ilmassa,

Lisätiedot

Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa.

Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa. Sinä olet kuin Lasse, koska... Tavoittelet unelmaasi. Pidät itsesi kunnossa. Käytät voimiasi viisaasti. Sinulla on tahdonvoimaa. Kehität taitojasi jatkuvasti. Osaat keskittyä yhteen asiaan. Kuljet rohkeasti

Lisätiedot

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 Lukujonot Tarvikkeet: siniset ja vihreät lukukortit Toteutus: yksin, pareittain,

Lisätiedot

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja 2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja Tavoite: Oppilaat oppivat löytämään ja tunnistamaan ekosysteemipalveluja Vaikeusaste: vaikea Aineisto: - Jokaiselle ryhmälle digikamera tai puhelinkamera - Kannettava

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 Saarnaajan kirjasta (4:9-12) voidaan lukea Kristus-keskeisen kumppanuuden periaate: Kaksin on parempi kuin yksin, sillä

Lisätiedot

TELINERATA. Ikäryhmä 9-12-vuotiaat, 1 osio (10 min)

TELINERATA. Ikäryhmä 9-12-vuotiaat, 1 osio (10 min) Ikäryhmä 9-12-vuotiaat, 1 osio (10 min) Salipallo/ikuisuuspolttopallo Polttopallosta johdettu leikki, jossa on enemmän toimintaa. Toimintamuoto Pelit ja leikit Kesto 10 min Liikuntataidot Juokseminen,

Lisätiedot

Johdatus go-peliin. 25. joulukuuta 2011

Johdatus go-peliin. 25. joulukuuta 2011 Johdatus go-peliin 25. joulukuuta 2011 Tämän dokumentin tarkoitus on toimia johdatuksena go-lautapeliin. Lähestymistapamme poikkeaa tavallisista go-johdatuksista, koska tässä dokumentissa neuvotaan ensin

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

PERKELE KIUSAA JEESUSTA

PERKELE KIUSAA JEESUSTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PERKELE KIUSAA JEESUSTA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Erämaassa b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta.

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Kirkkovuosi Vihreä on kesän ja kasvun väri Liturgiset värit Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Musta on surun ja murheen väri. Talvi Ensimmäinen

Lisätiedot

1. Sananselitys. 2. Ohjelmointi. 3. Keskustelu. 4. Medialukutaito

1. Sananselitys. 2. Ohjelmointi. 3. Keskustelu. 4. Medialukutaito OpETuKsELliNeN S I s Ä L T ö 1. Sananselitys 2. Ohjelmointi 3. Keskustelu 4. Medialukutaito Vinkkejä opettajille Linnanmäki -päivän opetukselliseen puoleen. 2 0 1 7 1. Helsinki-sanaselityspeli TAIDOT:

Lisätiedot

Kirkkopyhien leivosten reseptit

Kirkkopyhien leivosten reseptit Kirkkopyhien leivosten reseptit Adventin leivos: mantelihyydyke Mantelihyydyke maustekakkupohjalla (pax 100) Maustekakkupohja Voi Kg 0,600 Vehnäjauho Kg 1,800 Sokeri Kg 0,675 Sooda Kg 0,012 Inkivääri Kg

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3 4. luokkien elämyspäivä Rantokankaalla Tavoitteet edistää ryhmäytymistä yhteistoiminnallisilla aktiviteeteilla luontoelämysten kokeminen Kohderyhmä ja koko 9 10-vuotiaat oppilaat, 36 lasta ja neljä

Lisätiedot

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA D -IKÄISTEN HARJOITTELUA VERYTTELYT niveljumppa Erityisen tärkeitä kaikki käsien heilautukset, olkapäiden rentouden kehittämiseen paljon aikaa. Matkitaan rennosti iskulyönnin käsien vientiä ylös ja liikettä

Lisätiedot

Osallisuuden pedagogiikka - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja, LTO, KM, Päiväkoti Kuusimäki, Lempäälä

Osallisuuden pedagogiikka - kohti uudenlaista toimintakulttuuria. Elina Kataja, LTO, KM, Päiväkoti Kuusimäki, Lempäälä Osallisuuden pedagogiikka - kohti uudenlaista toimintakulttuuria Elina Kataja, LTO, KM, Päiväkoti Kuusimäki, Lempäälä elina.kataja@lempaala.fi Kasvatuksen ydinkysymykset Millaisia lapsia haluamme kasvattaa?

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa?

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa? 36- leikin ohjeet 36- leikki on versio ulkoleikistä, jonka on kehittänyt Saara Susiluoma Jyväskylän luontokoulusta. Nimi tulee 36 kysymyksestä, jotka on kirjoitettu erillisille paperilapuille. Kuhunkin

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta Helppo Härkis pastakastike 1 pkt (250 g) HÄRKIS härkäpapuvalmistetta 2 tl öljyä 1 prk (400 g) tomaattimurskaa 2 dl vettä 2 rkl tomaattisosetta 2 tl kuivattua yrttiseosta 1/2 tl suolaa ja sokeria ripaus

Lisätiedot

SOVITTELU PALAPELIN KOKOAMISENA?

SOVITTELU PALAPELIN KOKOAMISENA? MISTÄ PERHEASIOIDENSOVITTELUSSA ON KYSE? Jari Kekäle, TT, perheasioiden sovittelija ja kouluttaja, työnohjaaja, perheterapeutti VET SOVITTELU PALAPELIN KOKOAMISENA? - Mitä tekemistä palapelin kokoamisella

Lisätiedot

Sukuni. Kertomuksia, jotka tuovat meidät yhteen

Sukuni. Kertomuksia, jotka tuovat meidät yhteen Erityisesti kannustamme nuoria ja nuoria naimattomia aikuisia käyttämään temppelityössä oman sukunsa nimiä tai seurakuntansa ja vaarnansa jäsenten esivanhempien nimiä. Pappeusjohtajien tulee varmistaa,

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa:

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa: Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yksin HYP jakson käynnistyskokous Tutustu myös opasvihkoon Sheridan Forster: Huomioivan yhdessäolon malli HYP Mikä HYP on HYP on lyhenne

Lisätiedot

Ihanaa maistuvaa joulua!

Ihanaa maistuvaa joulua! Ihanaa maistuvaa joulua! Hyvästä ruoasta tulee hyvä olo. Olemme koonneet sinulle joulun perinteisiä ja uudenlaisiakin reseptejä maistuvalla ja terveellisellä tavalla tehtynä. Kaikki ohjeet ovat sokerittomia,

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää?

Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Saatko kerätä jokamiehenoikeudella sammalta ja jäkälää? Vastaus: Ei Tiesitkö: Sammaleen ja jäkälän keruu vaatii maanomistajan luvan. Vastasitko oikein? Jatka matkaa seuraavalle rastille nilkoista kiinni

Lisätiedot

(a) Kyllä. Jokainen lähtöjoukon alkio kuvautuu täsmälleen yhteen maalijoukon alkioon.

(a) Kyllä. Jokainen lähtöjoukon alkio kuvautuu täsmälleen yhteen maalijoukon alkioon. HY / Avoin yliopisto Johdatus yliopistomatematiikkaan, kesä 015 Harjoitus 4 Ratkaisuehdotuksia Tehtäväsarja I Seuraavat tehtävät liittyvät kuvauksiin. 1. Merkitään X = {1,,, 4}. Ovatko seuraavat säännöt

Lisätiedot

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Jääkellarin lohi n. 500 g lohifile 1 litra vettä 1 dl merisuolaa 1 rkl sokeria Kiehauta vesi. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet. Jäähdytä

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi Vanhempi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen hän mielestäsi on? Kerro omin sanoin tai käytä alla olevia kuvauksia:

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS PIPARITAIKINA AINEKSET 1 dl Dansukker Tummaa siirappia 1 dl suomalaista Dansukker Taloussokeria 2 tl kanelia 1 tl inkivääriä 1 tl neilikkaa 125 g voita tai margariinia 1 muna 4,5 5 dl vehnäjauhoja 1 tl

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA

JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS PARANTAA NAISEN JA MIEHEN SURKASTUNEEN KÄDEN SAPATTINA 1. Kertomuksen taustatietoja Nyt meillä on poikkeuksellisesti kaksi eri kertomusta. Ne eivät

Lisätiedot

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Power PUHTI PUUROAAMIAINEN Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Chatti AAMUTORKUN SÄMPYLÄAAMIAINEN Groovy AAMUVIRKUN MARJAMUNAKAS Marjoilla menoksi!

Lisätiedot

JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN. Jaakko Kujala Urban Light

JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN. Jaakko Kujala Urban Light JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN Jaakko Kujala Urban Light 17.3.2016 JOH. 4:3-30 (OMA KÄÄNNÖS ) Jeesus lähti Jyväskylästä ja oli taas menossa Ahvenanmaalle. Hänen oli kuljettava Turun kautta. Niin hän saapui

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

VIRALLINEN PARTIOASU JA PARTIOPAIDAN MERKIT

VIRALLINEN PARTIOASU JA PARTIOPAIDAN MERKIT VIRALLINEN PARTIOASU JA PARTIOPAIDAN MERKIT MIKAELIN SINIKELLOT 2015 SUDENPENNUN PARTIOASU Asuun kuuluu: Partiopaita = tummansininen college-paita o Paitoja myydään mm. partiokaupassa Partiohuivi = kirkkaan

Lisätiedot

Piia Kurki 2016. HANMOODO Leikinomaisia kuntoharjoituksia ja lajiharjoitteita

Piia Kurki 2016. HANMOODO Leikinomaisia kuntoharjoituksia ja lajiharjoitteita Piia Kurki 2016 HANMOODO Leikinomaisia kuntoharjoituksia ja lajiharjoitteita Tekniikkajonot Muodostetaan joukkueita. Joukkueen jäsenet asettuvat peräkkäin jonoon. Tehtävästä tekniikasta riippuen välimatka

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot