KAMU -PÄIVÄ KESÄLEIRILLÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAMU -PÄIVÄ KESÄLEIRILLÄ"

Transkriptio

1 KAMU -PÄIVÄ KESÄLEIRILLÄ

2 KAMU-LEIRIPÄIVÄ KAMU on koonnut kesäleiriä varten yhden leiripäivän verran tekemistä. Valitse kesäleirillesi sopivat aktiviteetit tai ota koko paketti. Muokkaa kuitenkin ohjelma omaan lippukuntaasi sopivaksi. KAMU-tiimi toivottaa kaikille huippuhauskaa kesäleiriä! KAMUMAAN KANSALAISET MUKANA LEIRIPÄIVÄSSÄ Aamulla ilmoitetaan, että leirille on tullut vierailijoita Kamumaasta. Kamumaan kansalaiset (samoajat) eivät ymmärrä suomea yhtään, mutta he puhuvat sitä kyllä. Kamut esittäytyvät ja kertovat kulttuuristaan. Kamut pysyvät roolissaan koko päivän ja illalla he lähtevät kotiin. Ikäkausi: kaikki Valmistelu: samoajat keksivät maalleen ominaisen kulttuurin (tervehdyksen, mikä on kohteliasta ja epäkohteliasta, vaatetus, uskonto..) ja esiintyvät kamuina koko päivän. Tavoite: leiriläiset oppivat ottamaan mukaan ryhmäänsä sellaisen, joka ei osaa heidän kieltään. Samoajat ymmärtävät miltä tuntuu jäädä ryhmän ulkopuolelle jos ei osaa kieltä. VARTIOIHIN JAKAUTUMINEN Leiriläiset ja samoajat jaetaan vartioihin: jokaiselle tulee yksi värillinen tarra otsaan ilman, että henkilö itse tietää minkä värinen se on. Jokaisen pitää löytää oman väriseen vartioon kuuluvat henkilöt ilman sanoja. Joillekin (esim. osalle tarpojista) laitetaan täysin eriväriset tarrat kuin muilla. Kun kaikki ovat löytäneet oman ryhmänsä myös yksinäiset värit yhdistetään vartioihin. Keskustelkaa miltä ryhmiin jakautuminen tuntui. Miltä tuntui kun oma ryhmä löytyi? Ketkä oikeassa elämässä jäävät ulkopuolelle tai mistä te löydätte omat ryhmänne? Ikäkausi: kaikki Valmistelu: vartioiden jako, väritarrat Tavoite: vartioihin jakautuminen. Samaistuminen siihen miltä tuntuu jäädä ryhmän ulkopuolelle. KULTTUURIPIIRI uo ostetaan tarpeen mukaan yksi tai kaksi kulttuuripiiria. Vapaaehtoinen tai vapaaehtoiset poistuvat kauemmas. Piirissa olevat sopivat saannot siita, miten kulttuuri hei an piirissaan toimii ja milla tavalla tassa kulttuurissa elavat ihmiset vastaavat kysymyksiin. aman jalkeen ulkopuolelle siirtyneet saavat palata ja alkaa teh a tuttavuutta kulttuurin kanssa kyselemalla ja tarkkailemalla. Tarkoitus on yrittaa saada selville miten kyseinen kulttuuri toimii.

3 aannoiksi voi aan keksia mita vaan yysisesta liikeh innasta kylla ei vastauksiin. Kulttuurin saantojen vaikeusaste ja nii en maara voi vaih ella sen leikkijoi en ian mukaan. simerkkisaantoja : - enkilo jolle kysymys esitetaan joutuu kayttamaan vastauksessa yhden saman sanan kuin mita kysymykseen on kaytetty. - astattuaan kysymykseen hanen vasemmalla puolella oleva henkilo alkaa seuraavan kysymyksen esitettya laskemaan aaneen kymmeneen. euraavaan kysymykseen vastanneen henkilon vasemmalla puolella olevan alkaa puolestaan laskea yh eksasta alaspain kysyjan esittaessa seuraava kysymys, jne. Kun vapaaehtoinen on saanut selville kulttuurin saannot kysy hanelta milta tuntui olla ulkopuolinen kun kaikki muut kuuluivat kulttuuripiiriin. Ikäkausi: tarpojat, samoajat, vaeltajat, aikuiset Valmistelu: alle 20 hengen kulttuuripiirit avoite Kulttuurierojen pohtiminen. illaisia saantoja mei an kulttuurissamme on joita ulkopuolelta tulevat eivat valttamatta heti ymmarra oiko heista tuntua samalta kuin taman leikin vapaaehtoisesta? Sudenpennut ja seikkailijat voivat myös leikkiä kulttuuripiiriä, mutta sääntöjä voi olla vain yksi kerrallaan ja niiden pitää olla helpompia. RASTIKIERTO Vartiot kiertävät minuutin pituisilla rasteilla. Rasteja on viisi. Jokaisen rastin alussa luetaan kuvaus käsiteltävästä uskonnosta. Rastin lopuksi rastimies herättelee keskustelua rastin tavoitteista. Ikäkausi: kaikki Valmistelu: rastien valmistelu, rastien kiertosuunnan suunnittelu + ohjeistus, rastipaikkojen valinta Tavoite: tietoa suurimmista uskonnoista Suomessa, väärien käsitysten murtaminen. Partio on avoin harrastus kaikille uskonnosta riippumatta. Buddhalaisuus keskuksia. - lkeen Suomeen on perustettu kymmen on useitakin buddhalaisia Buddhala ytymisen ohjeita ja meditoivat. Buddhalaiset maallikot ja munkit harjoittavat uskontoa hyvin eri tavoin. n tarjoamasta lihasta.

4 artio asettuu me itaatioasentoihin ja sulkevat silmänsä. Rastimies luettelee kirjaimet älä tuhoa elämää sekalaisessa järjestyksessä hitaasti (myös kamut ymmärtävät kirjaimet). ämän jälkeen rastimies ottaa aikaa kuinka kauan vartiolla kestää koota lause. Valmistelu: kello, muistiinpanovälineet Tavoite: rauhoittuminen. Toisten vartionjäsenten kuunteleminen ja yhteistyö. Hindulaisuus temppeli Helsin - on. Hindu. liajoin. n. Monet Vartiolle annetaan lakana, johon on tehty aukkoja (aukot on maalattu lehmien näköisiksi). Vartion tehtävänä on saattaa pallo (hindu) lakanan läpi osumatta aukkoon (lehmään). Jokainen vartion jäsen ottaa lakanan yhdestä reunasta kiinni. Rastimies ottaa aikaa. Tehtävää voi vaikeuttaa esim. niin, että muilla on silmät kiinni ja vain yksi näkee ja neuvoo muita. TAI Valmistelu: lakana, pallo, kello, muistiinpanovälineet, huiveja silmien sitomiseen Tavoite: yhteistyön tekeminen Rastimies on tehnyt radan maastoon, jonne on siroteltu ämpäreitä tai muita merkkejä. Yhden vartion jäsenen on ohjattava sanallisesti muut vartion jäsenet (hindut) radan läpi silmät sidottuina ilman, että he törmäävät ämpäreihin eli lehmiin. Rastimies ottaa aikaa ja laskee miinuspisteet, joita tulee lehmään törmäämisistä. Valmistelu: huiveja silmien sitomiseen, ämpäreitä, kello, muistiinpanovälineet Tavoite: yhteistyön tekeminen, toisen ohjeisiin luottaminen Islam - lapsiaan. Suurim Islam jakautuu kahteen suuntaukseen, sunneihin kaupunkiseudulla. rkein rukous. Muuten.

5 s keino vahvistaa omaa kulttuurista identiteetti.. Ramadanin aikana terveet aikuiset paastoavat kuukauden. lle, noudatetaan tarvittaessa esimerkiksi islamin pyhien paikkojen paastoaikataulua. Vartion tehtävänä on paikallistaa missä päin Mekka on. Apuvälineitä ei saa käyttää. Vartio saa vihjeen, jos joku vartion jäsenistä saa heitettyä pallon koriin. Jos pallo menee koriin, sudenpentu tai seikkailija saa mennä katsomaan vihjeen kauempaa. Palloja on heitettävä vuorotellen. Muiden vartion jäsenten pitää auttaa sudenpentuja ja seikkailijoita tulkitsemaan vihjeitä. Vihjettä ei saa siirtää. Vihjeet (liite 1): Saudi-Arabian kartta, jonne Mekka on merkitty Maapallon kartta Kompassi Valmistelu: ämpäri, palloja, vihjeet, kompassi, muistiinpanovälineet Tavoite: Yhteistyö. Samaistuminen siihen, että monien maahanmuuttajaperheiden lapset toimivat tulkkeina aikuisten asioissa. Miltä tuntuu luottaa lapsen tulkintaan? Miltä sudenpennusta tai seikkailijasta tuntui olla ainut apu tehtävässä? Osasiko vartion vanhemmat neuvoa vihjeen lukijaa kannustavasti? Juutalaisuus s muuttanut j ja Turussa. - maitotuotteiden kanssa. Kipa. R - Jotkut juutalaiset käyttävät kipaa vain rukoillessaan, siunauksia lukiessaan tai uskonnollisia tekstejä lukiessaan, perinteellisemmät saattavat pitää kipaa päässään vuorokauden ympäri ja noudattaa Talmudissa kuvattujen rabbien esimerkkiä: he eivät kävele kahta metriä pidemmälle paljain päin. Perinteisesti kipa koristellaan uskonnollisia aiheita käsittelevin kirjailuin, mutta uudemmat etenkin lapsille tarkoitetut kipat saattavat yhtä hyvin esittää sarjakuvahahmoja tai urheilujoukkueen värejä. Kukin vartionjäsen asettaa vuorotellen kipan päähänsä ja hyppii hyppynarua. Vartio saa niin monta pistettä kun hän saa hypittyä kunnes kipa tippuu. Vartion tulee yhdistää kuuluisien juutalaisten henkilöiden nimet ja ammatit.

6 Valmistelu: hyppynaru, kipa tai muu vastaava kuten esim. kankainen pannunalusta, juutalaiset henkilöt (liite 2), muistiinpanovälineet Tavoite: Vartio ymmärtää, että kuka tahansa voi olla mistä uskonnosta vain. Uskonto ei määrittele meitä ihmisinä. Kristinusko luterilaisuus tuli uudeksi valtionuskonnoksi Kirkkoja on Suomessa jokaisessa kaupungissa kuolemaa. minen ja joss - s nainen voi olla -. tysliikkeet, rukoilev hempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko. Vartio jakautuu pareihin. Jokaisen parin on tehtävä oksista ja narusta risti, käyttäen pukkiköytöstä. Kumpikin parista saa käyttää vain toista kättään. Ortodoksi-rististä saa lisäpisteitä. Vartion on merkittävä kristillisille juhlapäiville päivämäärät vuodelle Joulupäivä (juhlitaan Jeesuksen syntymää) Laskiainen (paastoon laskeutuminen) Juhannus (Johannes Kastajan muistopäivä) Helluntai (Pyhän Hengen vuodattamiselle omistettu juhlapäivä) Pyhäinpäivä (pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä) Valmistelu: narua, oksia, oikeat vastaukset (liite 3), muistiinpanovälineet Tavoite: Yhteistyö. Miltä tuntuu olla riippuvainen toisesta ihmisestä kun tekee työtä käsillään?

7 VÄLIPALAKSI LEIPIÄ JA TEETÄ t (12 kpl) Ainekset: l vehnajauhoja 10 g tuoretta hiivaa 1/2 tl suolaa ripaus sokeria l haaleaa vetta ekoita kulhossa jauhot suola ja sokeri. urenna mukaan hiiva. isaa seokseen vetta niin paljon etta syntyy kiintea mutta pehmea taikina. Jatka vaivaamista kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa liinalla peitettyna lampimassa paikassa noin tunti. aa taikina paloista jauhotetulla alustalla noin mm paksuisia pyoreita leipia. osaan ja kauli aista leivat paksupohjaisessa paistinpannussa kovalla lammolla molemmin puolin niin etta leivista tulee ruskeapilkkuisia. uh ista pannu silloin talloin talouspaperilla. oit paistaa leivat myos tran ialla tai nuotiolla. ane valmiit leivat va ille liinan alle ja tuo ne myos peitettyina tarjolle. eivat kuivuvat helposti. Somalialainen tee Ainekset: 6 kokonaista kardemummaa l vetta 1 pieni kanelitanko l sokeria teepussia mustaa teeta tai tl irtoteeta maitoa maun mukaan. Tee on aina mustaa ja se n joko veteen tai maitoon. Somalialainen tee on mausteista, ja tavallisimmat mausteet ovat kardemumma ja kaneli. Tee on varsin makeaa, mutta sen voi halutessaan s ilman sokeria. vaa kar emumman siemenko at kasin tai morttelissa. Kuumenna vesi kar emumma kaneli ja sokeri kattilassa ja keita niita muutama minuutti. ta kattila pois lie elta lisaa tee ja anna juoman hautua muutama minuutti. iiviloi tee ja kaada se kuppeihin tai kannuun. isaa maitoa maun mukaan. ESTERATA Jokaisella vartionjäsenellä on joku vajavaisuus (sokea, kuuro, mykkä, käsi/kädet poissa käytöstä ) Valitse vartion jäsenille vajavaisuus heidän vahvuuksiensa mukaan esim. jos joku on puhelias, tee hänestä mykkä jne. Vartion tehtävänä on kulkea esteradan läpi yhdessä. Joko kaikki vartiot samaan aikaan, jolloin ensimmäinen vartio on voittaja tai rastimies ottaa aikaa. Johtajat voivat luoda radasta mielenkiintoisemman tarinan avulla, musiikilla, asusteilla, rooleilla ja kannustamalla vartioita. Ikäkausi: kaikki Valmistelu: esteradan valmistelu. Esim. erilaisia toimintakokemusratoja: hämähäkinseitti, jäälautta jono lau alla

8 Tavoite: muiden puutteiden huomioiminen, selviytyminen ryhmänä, omien ja muiden puutteiden hyväksyminen, tukeutuminen muihin PELIT Mallina kolme erilaista roolipeliä. Tutustu, valitse ja sovella. Liite 4 Liite 5 minensaarella ILTAOHJELMA Talk-show, jossa yleisö saa äänestää joko peukku ylös-peukku alas -tyylillä tai liikkumalla janan kyllä- tai ei-päihin. Juontajina voi toimia eri uskontojen edustajia (esim. Paavi, Muhammad, Jumala, Buddha, Brahman). Keskustelua yleisön ja juontajan kesken. Ottiko ryhmä sinut huomioon kun sinulla oli jokin vajavaisuus? Otitko sinä kaikki yhtäläisesti huomioon?..ym. kysymyksiä rastien tavoitteista Maahanmuuttajan kanssa on helppo olla kaveri Suomi on tasa-arvoinen maa Partio on kaikille avointa aahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret eivat halua partioon stun ussissa mielellani ulkomaalaisen nakoisen viereen ei an lippukunnassa on erilaisia partiolaisia Minulla ei ole ennakkoluuloja Partiossa saan olla oma itseni ykkaan oppia uusia asioita eri kulttuureista Partiossa saa uusia ystaviä Ikäkausi: kaikki Valmistelu: juontajien asusteet Tavoite: keskustella päivän asioista, ennakkoluuloista, kokemuksista ja tunteista

9 Liite 1

10 Liite 2 Yhdistä henkilöt ja heidän ammattinsa Elokuvaohjaaja It-yrittäjä Jääkiekkoilija Koomikko Muotisuunnittelija Muusikko Näyttelijä Näyttelijä Näyttelijä Näyttelijä Poliitikko Psykoanalyytikko Sarjakuvasankari Sarjakuvasankari Taikuri Amy Winehouse Batman Ben Zyskowicz Daniel Radcliffe David Copperfield Harrison Ford Kim Hirschovits Mark Zuckerberg Ralph Lauren Sarah Jessica Parker Sasha Baron Cohen Scarlett Johansson Sigmund Freud Steven Spielberg Teräsmies Oikeat vastukset Elokuvaohjaaja It-yrittäjä Jääkiekkoilija Koomikko Muotisuunnittelija Muusikko Näyttelijä Näyttelijä Näyttelijä Näyttelijä Poliitikko Psykoanalyytikko Sarjakuvasankari Sarjakuvasankari Taikuri Steven Spielberg Mark Zuckerberg Kim Hirschovits Sasha Baron Cohen Ralph Lauren Amy Winehouse Daniel Radcliffe Harrison Ford Sarah Jessica Parker Scarlett Johansson Ben Zyskowicz Sigmund Freud Batman Teräsmies David Copperfield

11 Liite 3 Joulupäivä, Laskiainen, 6.3. Juhannus, Helluntai, Pyhäinpäivä, 5.11.

12 Liite 4 PRÄISIS Tarvikkeet ja valmistelu: - paperiarkkeja (=passeja), joihin on merkitty pelissä käytettävien valtioiden nimet eli henkilöiden kansalaisuudet - henkinauhoja (=rahaa) - muistiinpanovälineet pisteiden laskua varten - palloja tai värjättyjä käpyjä (=omenat), joita on viety kauemmas pelialueesta - pelialueen merkkaaminen (koulu, valtioiden alueet, kauppa) - kauppa-alueelle tarvitaan kauppias ja kouluun opettaja Tarkoitus: Jokainen yrittää kerätä rahaa ja tietoa (koulutus) eli pisteitä. Pisteiden kerääminen onnistuu joko varastamalla pelialueiden ulkopuolella liikkuvilta henkilöiltä henkinauhoja ja/tai keräämällä omenoita ja myymällä niitä kauppa-alueella. Myös koulusta hankkimalla tiedolla voi ansaita pisteitä. - Viidestä omenasta saa yhden rahan kauppa-alueella. - Kansalaisuuden voi ostaa kauppa-alueella viidellä rahalla. - Koulusta saa tietoa maksamalla yhden rahan lukukausimaksun. Kouluun ei pääse ilman passia. Pelin voittaa se henkilö, jolla on eniten pisteitä pelin loputtua. Pelinjohtaja (esim. kauppias tai opettaja) päättää koska peli loppuu. Joukkueiden jako: Aluksi jokaiselle jaetaan kansalaisuus, rahaa ja omenoita. Kaikille ei riitä kaikkea, toiset saavat enemmän kuin toiset, jotkut eivät saa mitään. Esimerkiksi 30 hengen pelissä voisi olla seuraavanlainen alkuasetelma: - Ruotsi: 3 kansalaista, jokaisella 10 rahaa ja 5 omenaa - Saksa: 7 kansalaista, jokaisella 3 raha ja 7 omenaa - Kiina: 10 kansalaista, jokaisella 2 rahaa ja 2 omenaa - Nigeria: 5 kansalaista ja 5 passitonta henkilöä, jokaisella 2 omenaa Säännöt: - henkinauhoja pitää kuljettaa mukana koko ajan (kaikki pelaajat sitovat yhden käsivartensa ympärille ja muut pujotetaan roikkumaan siitä) - vain yhden henkinauhan voi varastaa kerralla - merkattujen alueiden eli valtioiden, kauppa- ja koulualueiden sisällä ei voi varastaa - omenoita, koulutusta tai kansalaisuuksia ei voi varastaa Pisteiden lasku - raha = 1 piste - tieto = 3 pistettä - saman maan kansalaisten (ainoastaan passillisten) pisteet lasketaan yhteen ja lisätään omaan pistemäärään Pisteitä laskemaan tarvitaan useampia henkilöitä, koska tietopisteitä on vaikea mitata. Kauppias (kauppa-alueella): - myy passeja (5 rahaa) - ostaa omenoita (5 omenaa = 1 raha)

13 Opettaja (koulualueella): - kouluun pääsee vain jos on jonkun maan kansalainen eli henkilöllä on näyttää passi. Ja maksaa 1 rahan lukukausimaksun. - kouluun tulevalle henkilölle kerrotaan yksi tieto kerrallaan - lopuksi kun pisteet lasketaan, kaikki saavat 3 pistettä yhdestä koulussa opetetusta tiedosta (eli tietoa kannattaa jakaa oman maan kansalaisten kesken, mutta tätä ei kerrota etukäteen) Koulussa opetetut tiedot, esim.: - Oikeakätinen elää keskimäärin yhdeksän vuotta pitempään kuin vasenkätinen. - Tutankhamonin veriryhmä oli A. - 2 maailman pienintä valtiota, Monaco ja Vatikaani, ovat yhteispinta-alaltaan niin pieniä, että mahtuisivat New Yorkin keskuspuistoon. - Saturnus ( km/h) on aurinkokunnan suurista planeetoista nopein. - 82% yli 10-vuotiaista englantilaisista juo teetä päivittäin. - Asukkaita kohti laskettuna Sveitsi on maailman suurin lääkkeiden viejämaa. - Ensimmäinen maksansiirto tehtiin Yhdysvalloissa Potilas eli 22 päivää. - Keskimääräinen elinikä Gabonissa on 35 vuotta. Se vastaa Englannin tasoa v Jos Marsin tulivuori Olympus Mons sijoitettaisiin maapallolle, se peittäisi Ranskan kokoisen alueen. - Tasaisella noin 10 km/h hölkkävauhdilla kestää maailman ympäri juokseminen päiväntasaajalla 173 päivää. - Maailmaan syntyy vuosittain noin 22 miljoonaa lasta joiden syntymäpaino on liian alhainen. Heistä 95% syntyy kehitysmaihin. - Monet Afrikan vatussiheimon miehistä ovat yli 2,10 metriä pitkiä. Pygmien pituus on noin 1,25 metriä. - Isorokon hävittäminen maksoi 1,3 miljardia markkaa. WHO:n mukaan maailma on sittemmin säästänyt 4,5 miljardia vuodesta Euroopassa on suhteessa pinta-alaan enemmän valtioita kuin muissa maanosissa. - Saharan aavikko on pinta-alaltaan ( km²) kolme kertaa Välimerta suurempi. - Päivän sähkönkulutusta Yhdysvalloissa vastaava energiamäärä riittäisi viemään auton keskimäärin kertaa maapallon ympäri - Vanhimmat tekohampaat ovat ajalta 700 ekr. Ne löytyivät etruskihaudasta Italiassa. - USA:ssa on 27 miljoonaa lukihäiriöistä. Joka 5. aikuisella on ongelmia esim. oman tilinauhansa lukemisessa. - Vuodesta 0 kului 1700 vuotta maailman väkiluvun kaksinkertaistumiseen. Nyt siihen menee n. 41 v. - Vuosittain matkustaa noin miljardi kiinalaista pitkin maan kilometrin pituista rautatieverkostoa. - Kehitysmaissa 35% ihmisistä on aliravittuja, teollisuusmaissa 35% on ylipainoisia. - Koulutukseltaan keskitason englantilaisen sanavarasto on kooltaan 43 kertaa niiden hänen tuntemiensa sanojen määrä, jotka alkavat O:lla. - Maapallon ensimmäiset suuret yhteiskunnat syntyivät maihin, joiden vuotuinen keskilämpö oli noin 21 astetta. - Pohjois-Amerikan intiaanien kielessä ei ole kirosanoja. Muuten kieli on sanarikas. Siinä on esim. yli 200 sanaa auton osista - Yli 50% ihmisistä ei ole koskaan puhunut puhelimessa. - 90% New Yorkin kaupungin taksikuskeista on äskettäin maahanmuuttaneita siirtolaisia. - Muinaisessa Egyptissä papit poistivat itsestään jokaisen karvan. Mukaanlukien kulma- ja silmäripset.

14 Liite 5 DERDIANS Tämä harjoitus kuvastaa ja käsittelee kahden hyvin erilaisen kulttuurin kohtaamista. Tavoitteena on yrittää löytää keinoja ymmärtää ja avata kommunikaatioyhteys eri kulttuurien välille. Ryhmä insinöörejä menee Derdianiaan opettamaan paikallisille kuinka siltoja rakennetaan. Kaikki ei kuitenkaan ole aina sitä miltä näyttää eivätkä asiat aina suju suunnitelmien mukaan. Mitä tarvitset: 1. Kartonkipaperia 2. Liimaa 3. Viivottimia 4. Lyijykyniä 5. Ohjeet Derdianeille ja insinööreille 6. Kaksi erillistä huonetta (ja kaksi harjoitteen ohjaajaa) Ryhmän koko: Jotta harjoitteen voi viedä onnistuneesti läpi, on oltava vähintään 12 osallistujia. Heidät jaetaan kahteen ryhmään. Aika: Varaa harjoitukseen 1,5 2 tuntia Aloitus: Riippuen ryhmän koosta, valitkaa 4-8 henkilöä insinööriryhmään. Tässä vaiheessa älkää kertoko heille muuta kuin että he ovat insinöörejä. Ohjaa ryhmä omaan huoneeseensa ja anna heille ohjeistus siellä. Loput ryhmästä ovat Derdianeja. Vie heidät omaan huoneeseensa ja anna heille ohjeistus siellä. Mikäli tilat ovat hyvin erikokoisia, antakaa Derdianeille isompi tila. Arvionti ja fiilarit: Heti pelin jälkeen on hyvä pitää 15 minuutin tauko. Kertokaa osallistujille kuitenkin etteivät he saa tauon aikana keskustella harjoitteesta. Tauon jälkeen pohditaan yhdessä seuraavia asioita. Asioita on hyvä kirjata ylös vaikka fläppitaululle. 1. Faktat 2. Tunteet 3. Tulkinnat Ensin käydään läpi tosiasiat. Pyritään keräämään vain niitä asioita, jotka kaikki osallistujat voivat todeta tosiksi. Esimerkiksi silta tuli/ei tullut rakennettua. Seuraavaksi on hyvä keskustella, millaisia tunteita osallistujille heräsi harjoituksen aikana. Antakaa kaikille puheenvuoro ja mahdollisuus tuoda omia tunteitaan esille. Lopuksi on hyvä antaa tilaa tulkinnoille. Miksi asiat menivät miten menivät? Miksi jotkut käyttäytyivät kuten käyttäytyivät? Tässä on myös hyvä antaa osallistujien pohtia omaa rooliaan harjoituksessa.

15 OHJEET DERDIANELLE Tilanne: Derdianit asuvat Derdianiassa. Kylä missä he asuvat on eristyksissä lähimmästä kaupungista vuorten ja syvien rotkojen takia. Kaupungissa on tori, missä Derdianit käyvät myymässä tuotteitaan. Nyt matka torille kestää kaksi päivää. Silta lyhentäisi matkan viiteen tuntiin. Derdianian hallitus on palkannut ulkomaisen yrityksen opettamaan kyläläisille, miten silta rotkon yli rakennetaan. Näin kyläläisistä tulisi myös Derdianian ensimmäiset insinöörit. Ensinmäisen sillan jälkeen kyläläisten tulisi pystyä jatkossa rakentamaan lisää siltoja Derdianiaan ja näin auttamaan muitakin eristyneitä alueita. Silta rakennetaan kartongista. Apuna voi käyttää lyijykyniä, viivotinta, saksia ja liimaa. Kyläläiset tuntevat entuudestaan ne tarvikkeet, joita käytetään sillanrakentamiseen, mutta eivät osaa sillan rakentamiseen tarvittavaa tekniikkaa. Sosiaalinen käyttäytyminen: Derdianit ovat tottuneet läheisyyteen. He eivät pysty kommunikoimaan ilman että ovat kosketuksissa toisiinsa. Kommunikointia ilman fyysistä kontaktia pidetään äärettömän huonona käytöksenä. Puhujan ei kuitenkaan tarvitse olla suorassa kontaktissa sen henkilön kanssa, jolle hän puhuu, eli ryhmässä voi puhua kaikille, kunhan on kosketuksissa johonkin ryhmän jäseneen. Myös tervehtimistä pidetään tärkeänä Derdianiassa. Tervehtiminen: Perinteinen tervehdys Derdianissa tapahtuu pusulla olkapäähän. Henkilö, joka tervehtii ensin suukottaa toista oikeaan olkapäähän. Toinen vastaavasti suukottaa toisen vasenta olkapäätä. Kättely on todella röyhkeää ja huonoa käytöstä. Jos Derdianilaista loukkaa puhumalla ilman fyysistä kontaktia, tai ei tervehdi häntä asianmukaisesti, hän alkaa huutaa kovaan ääneen osoittaakseen närkästymisensä. Kyllä/ei: Derdianilaiset eivät tunne sanaa EI! He sanovat aina kyllä. Tarkoittaessaan ei he sanovat kyllä, mutta nyökyttelevät kiivaasti päätään. Tarkoittaessaan kyllä, he sanovat vain kyllä. Työskentely tavat: Työskennellessäänkin Derdianilaiset koskettelevat toisiaan paljon. Työkalut ovat sukupuolisidonnaisia. Sakset ovat maskuliiniset. Kynät ja viivottimet ovat femiinejä. Mihet eivät siis koskaan koske kyniin tai viivottimiin ja naiset välttelevät saksia. Jos Derdianilainen huomaa näitä sääntöjä rikottavan, hän alkaa huutaa närkästyksissään. Ulkomaalaiset: Derdianilaiset pitävät seurasta. He ovet erittäin vieraanvaraisia ja pitävät ulkomaalaisista. He ovat kuitenkin erittäin ylpeitä itsestään ja omasta kulttuuristaan. He tietävät, etteivät pysty rakentamaan siltaa omin avuin, mutta muuten he eivät pidä ulkomaalaisten kulttuuria omaansa parempana. Derdianilaiset olettavat, että ulkomaalaiset omaksuvat heidän käytös -ja toimintatapansa. Koska he ovat niin omaan kulttuuriinsa sisälle kasvaneita ja siihen tottuneita, he eivät osaa selittää sitä ulkomaalaisille. (TÄTÄ TULEE PAINOTTAA DERDIANILAISILLE.) Derdianialaiset miehet eivät koskaan solmi kontaktia toisten miesten kanssa, ellei heitä esittele toisilleen nainen. Sillä onko nainen derdianialainen vai ei, ei ole merkitystä.

16 OHJEET INSINÖÖREILLE Tilanne: Te työskentelette monikansalliselle rakennusalanyritykselle. Yrityksenne on juuri solminut erittäin tärkeän ja rahakkaan sopimuksen Derdianian hallituksen kanssa. Tehtävänänne on opettaa derdianilaisille, kuinka rakentaa silta. Sopimuksen mukaan on erittäin tärkeää pitää kiinni sovitusta aikataulusta, muuten sopimus raukeaa. Koska tehtävänänne on opettaa derdianialaisia rakentamaan silta, te ette voi vain viedä paikalle valmista tuotetta, vaan teidän on opetettava paikallisia rakentamaan silta itse. Ryhmänne odotetaan suhtautuvan tehtävään erittäin sitoutuneesti. Pohtikaa siis tarkkaan, mikä on paras tapa rakentaa silta ja miten tietotaidon saisi parhaiten siirrettyä derdianialaisille. Ryhmästänne lähetetään kaksi henkilöä tutustumaan 3 minuutiksi Derdianiassa vallitseviin olosuhteisiin ja ihmisiin. Tämän jälkeen heillä on 10 minuuttia aikaa jakaa kokemuksensa ja havaintonsa tiiminsä kanssa ennen varsinaisen tehtävän alkamista. Silta: Silta rakennetaan kartongista kahden tuolin väliin, joiden etäisyys toisistaan on n. 80 cm. Sillan täytyy olla tukeva ja kantava. Valmiin sillan tulee kantaa saksien ja liiman paino. Teidän täytyy myös pystyä opettamaan koko sillan rakennusprosessi derdianialaisille. Aikataulut: 1. Suunnittelu ja valmistelu 30min. 2. Kaksi henkilöä tutustumaan Derdianiaan ja paikallisiin ihmisiin. 3min. 3. Kokemusten ja havaintojen jakaminen tiimin kanssa 10min. 4. Derdianialaisten opettaminen rakentamaan silta 25 min. Lisää KAMU-vinkkejä osoitteesta KAMU-toimikunta 2011

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot

Sano EI kisaamiselle. KampailijaEiKiusaa

Sano EI kisaamiselle. KampailijaEiKiusaa Sano EI kisaamiselle. Kamppailulajien yleinen tahto on, että kampailu-urheilun harrastaja ei koskaan kiusaa ketään. Ei harjoituksissa, ei koulussa, ei vapaa-ajalla. Kamppailija on kaikkien kaveri ja puuttuu

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

KITT. Koko Ikäkauden Tarpojatapaaminen. Hämeen Partiopiiri ry

KITT. Koko Ikäkauden Tarpojatapaaminen. Hämeen Partiopiiri ry KITT Koko Ikäkauden Tarpojatapaaminen Hämeen Partiopiiri ry 2013 Hämeen Partiopiirin Tarpojajaosto on työstänyt vuoden 2013 aikana KITT-pakettia lippukunnille. Toivomme, että tämä kyseinen paketti antaa

Lisätiedot

terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja

terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja Menetelmiä sujuvaan ryhmätyöskentelyyn Kepan raporttisarja / Kehitysyhteistyön palvelukeskus, 103 ISSN: 1236-4797 ISBN: 978-952-200-137-5 (nid.) ISBN:

Lisätiedot

Mediapuuhaa perheille

Mediapuuhaa perheille Mediapuuhaa perheille Vinkkejä ja toimintaideoita vanhemmille Anniina Lundvall 0 M e d i a k a s v a t u s s e u r a 2 0 1 3 Sisällys Iloa medioista koko perheelle! 2 Ulkoleikkejä ja -tekemistä 2 Lemppariohjelmahippa

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle

Kaveritaidot kaikille. Opas luokanopettajalle Kaveritaidot kaikille Opas luokanopettajalle Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

YLEISOHJEET OPETTAJALLE

YLEISOHJEET OPETTAJALLE YLEISOHJEET OPETTAJALLE Olemme suunnitelleet yläkouluun ja lukioon kolme erilaista draamallista oppituntikokonaisuutta, joissa sukelletaan Molièren Saiturin maailmaan, kaikissa hieman eri näkökulmasta.

Lisätiedot

Av A aimet aimet Av A oimuuteen

Av A aimet aimet Av A oimuuteen Avaimet Avoimuuteen Avaimet avoimuuteen Julkaisija: Avaus-monikulttuurisuushanke, Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry. Julkaisun rahoitus: Hankkeen rahoittaja EU:n kotouttamisrahasto Tekijät: Aktiviteetit

Lisätiedot

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja

Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23. Sanni Mäkelä & Elina Peltonen. Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Diakonia-ammattikorkeakoulu C KATSAUKSIA JA AINEISTOJA 23 Sanni Mäkelä & Elina Peltonen Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Sanni Mäkelä & Elina Peltonen Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja Diakonia-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille

Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Ei nettikiusaamiselle! Opetusmateriaali 4. 6.-luokille Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n

Lisätiedot

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET

VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET VIHREÄ DRAAMA -HARJOITUKSET YMPÄRISTÖKASVATUSTA DRAAMA- HARJOITUSTEN AVULLA VIHREÄ DRAAMA on ympäristökasvatusmenetelmä, jota toteutetaan draaman keinoin. Se on yhdessä tekemistä ja osallistumista. Kyse

Lisätiedot

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 http://www.vauhtipyörä.fi/blog 1/7 Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 Moni myyjä on häpeissään ja ujona siitä, että on myyjä. He ajattelevat, että myyjänä

Lisätiedot

Lapsilla on omat oikeudet

Lapsilla on omat oikeudet Johdanto Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kansainvälisten adoptioiden määrä Suomessa on kymmenkertaistunut. Kaikkiaan maassamme on arviolta 3 000 ulkomailta adoptoitua lasta. Suurin osa heistä on

Lisätiedot

Osallisuuden olotiloissa

Osallisuuden olotiloissa Aspa-julkaisuja 1/2014 Milla Ilonen Osallisuuden olotiloissa Opas asumispalvelujen käyttäjille ja työntekijöille Aspa-säätiö on yleishyödyllinen säätiö, joka edistää eri tavoin vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit

Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Yks, kaks toimimaan! -materiaalin Vaikuttaminen -teeman tehtäväpaketit Tämä on Kehittämiskeskus Opinkirjon tuottaman Yks, kaks toimimaan! -materiaalin PDF-kirjaston tiedosto. Linkki sähköiseen materiaaliin

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Yhteistyö on voimaa! Yhteistyö on voimaa. Sisällys. Sivu 1/30 Virikemateriaalia lastenkirjaan Yhteistyö on voimaa!

Yhteistyö on voimaa! Yhteistyö on voimaa. Sisällys. Sivu 1/30 Virikemateriaalia lastenkirjaan Yhteistyö on voimaa! Sivu 1/30 Virikemateriaalia lastenkirjaan Yhteistyö on voimaa! Yhteistyö on voimaa! Sisällys 2 Esipuhe 3 Kirja minusta! 9 Hengittäminen vahvistaa! 11 Näytä minulle, miten sinä voit! 13 Roolileikkiä eläinhahmoilla

Lisätiedot

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko TAIDEPAKKA 60 taidekorttia ja ideavihko Sisällys Käyttäjälle 2 Yleisiä kysymyksiä 4 Taidepakan teosten teemoja 5 Vihjeitä, ideoita ja tehtäviä 6 Kuva ja sana 12 Kuva, sana ja kosketus 15 Kuva ja musiikki

Lisätiedot

Järvi-Suomen Partiolaiset ry Postiosoite, Puhelin, Fax, E-mail ja www-sivu 1 / 16

Järvi-Suomen Partiolaiset ry Postiosoite, Puhelin, Fax, E-mail ja www-sivu 1 / 16 Järvi-Suomen Partiolaiset ry Postiosoite, Puhelin, Fax, E-mail ja www-sivu 1 / 16 1 kk ennen tapahtumaa 2 vko ennen tapahtumaa 1 vko ennen tapahtumaa 2-3 päivää ennen tapahtumaa Tapahtumaa edeltävänä päivänä

Lisätiedot

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 RIIPPUVUUS ELÄMÄ HUOLI AITOUS KIPU TERVEYS EN KÄYTÄ Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013, sivu 1 Suomen Punaisen Ristin

Lisätiedot

Fiilistä asumiseen -hanke. Materiaalipaketti

Fiilistä asumiseen -hanke. Materiaalipaketti Seinäjoen ammattikorkeakoulun sosiaalialan opiskelijat Fiilistä asumiseen -hanke Materiaalipaketti Syksy 2013 Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Sosiaalialan koulutusohjelma 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUNNETAAN

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot