POLKU mediakasvatusprojekti: lehtiprojekti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "POLKU mediakasvatusprojekti: lehtiprojekti"

Transkriptio

1 Noora Vauras, syyskuu 2010 POLKU mediakasvatusprojekti: lehtiprojekti Tämä on koko koulun yhteinen sanomalehtiprojekti, jonka avulla opitaan kerronnan keinoja ja mediakritiikkiä. Mediaa ei pelkästään kuluteta, vaan sitä myös tuotetaan. Projektissa lapset pääsevät itse työstämään materiaalia. Aiheena on media, ja lapset toimivat nyt asiantuntijoina. Avainsanoja itsenäinen tiedonhaku ja tekemällä oppiminen. Valmis materiaali voi olla innovatiivista, hauskaa ja osallistavaa. Alle olen kerännyt kaikenlaista pohdittavaa, mitä käydään läpi luokkien kanssa ennen lehtiprojektiin ryhtymistä. Tehtäviä voidaan tehdä yhdessä tunnilla tai kotona. Kaikkia tehtäviä ei ole välttämätöntä tehdä. Osaan tehtäviä tarvitaan sanomalehti, jos sellaisia ei ole käytössä ei näitä tehtäviä voida luonnollisesti toteuttaa. Olen kysynyt lehtiä opetusmateriaaliksi Salon Seudun Sanomilta, odottelen vastausta. Ilmaisjakelulehdet sopisivat tehtäviin myös. Lopuksi on lehtiprojektin tehtävät, joista voitte valita luokallenne sopivan aiheen ja toteutustavan. Mietittävää: Ennen projektiin ryhtymistä olisi hyvä, että opettajat miettisivät etukäteen kahta kysymystä millainen ja kenelle? Tästä voi myös kysyä lasten mielipiteitä ja niitä kuultuaan päättää sitten opettajien kanssa yhdessä lehden linjaukset. Lehden aihe on media, mutta onko lehden tyyli vakava ja asiallinen, vai leikkisä ja hullutteleva. Onko lehti suunnattu koululaisille vai esimerkiksi lasten vanhemmille? Vai koko perheen yhteinen lehti? Toteutus itse kopioidaan/painoon/verkkolehti? Tehdäänkö esim. A3koossa ja jokainen luokka miettii omien sivujen taittamisen. Valmis lehti sitten kopioidaan kopiokoneella. Vai painetaanko jossain (ja rahoitetaan esimerkiksi myymällä mainostilaa)? Jos verkkolehden totetus kiinnostaa, sen voi toteuttaa esimerkiksi tällaisten sivujen kautta kuin www2.edu.fi/lehtiverstas/mika_lehtiverstas_on.php tai Päättäkää deadline, eli päivämäärä mihin mennessä kaiken materiaalin tulee olla kasassa! Lehdelle voisi myös toteuttaa mainoksia? Koulun seinillä tai omilla verkkosivuilla voisi olla lasten piirtämiä mainoksia lehdestä tai jopa videomainoksia? Kuvausluvat? Jos materiaalia (esim. kuvia lapsista) tulee lehden tiimoilta verkkoon tai esille kirjastoihin?

2 Convore "Viestintätaidoista painotetaan osallistuvaa, vuorovaikutuksellista ja yhteisöllistä viestintää." (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004) Otan mediaopetuksen tueksi tällaisen portaalin: Missä tullaan keskustelemaan lehtiprojektista niin oman luokan ja kuin koko koulun kanssa. Samalla opetellaan viestintää netissä, eli viestien lukemista kuin tuottamista. Teen sinne joka koululle oman ryhmän (groups), etsikää oman koulunne ryhmä ja liittykää siihen, niin annan teille administraattorioikeudet. Ajattelin pitää ryhmät suljettuina, eli oppilaiden täytyy anoa ryhmään pääsyä. Koulunne ryhmän alle voitte luoda oman keskustelupalstan, eli aiheen (topic) luokallenne. Lisäksi tehdään koko koulun yhteisiä keskustelupalstoja, esim. päätetään yhdessä lehdelle nimi. Ajattelin myös, että kaikki kolme koulua, jotka ovat mukana POLKUlehtiprojektissa, voivat keskustella yhteisessä ryhmässä "POLKU Lehtiprojekti 2011", se on Kaivolan, Kuusjoen ja Perttelin koulujen yhteisryhmä. Liittykää myös sinne! Toivon, että loisitte nyt itsenäisesti itsellenne käyttäjätunnukset. Koska toimitte administraattoreina, toivon, että teidän tunnukset olisivat tunnistettavia (esim. oma etunimi ja sukunimen ensimmäinen kirjain tms). Sopikaa koulunne yhteinen linjaus. Oppilaat saavat käyttää nikkiä eli nimeä, josta heitä ei tunnista. Opettajat kuitenkin tulevat tietämään, kuka minkäkin nimen suojista kirjoittaa, eli jokainen oppilas kirjoittaa paperilapulle oman nimensä ja nikkinsä, ja opettaja kerää nämä laput ja koostaa salaisen listan niistä. Oppilaiden salaisia nikkejä tukee se, että netissä muutenkin voi toimia salanimen suojissa, joten sellaista on hyvä opetella tekemään jo varhaisessa vaiheessa. Keskustelua voidaan käydä vapaammin ja luontevammin. On myös hyvä oppia, että kaikilla teoilla on aina seuraukset nyt opettaja tietää kuka tunnuksen takaa kirjoittelee, mutta internetissä on kyllä muutenkin mahdollista saada selville kirjoittajat salatunnusten takaa. Ajattelin, että tunnukset oppilaille luodaan mediakasvattajan tunnilla, jos osa siitä tapahtuu atkluokassa. Jos atkluokkaa ei ole käytössä, voitte tehdä tunnukset lasten kanssa etukäteen ohjauksessanne. Ryhmät ovat toistaiseksi julkisia, mutta ajattelin, että laitetaan ne suljetuiksi sitten, kun aletaan tekemään lapsille tunnuksia niihin. Minut löytyy Convoresta nimellä medianoora.

3 Lehtiprojekti Nämä on jaettu yhdeksään osaalueeseen, joita kaikkien luokkien olisi hyvä käydä läpi. Ihan pienempien kanssa sen voi tehdä yksinkertaistetummin kuin isompien kanssa, eikä jokaista kohtaa tarvitse välttämättä käydä läpi. Annan opettajille vapaat kädet puhua asioista haluamallaan tavalla. Mukana on joitakin tehtäviä ja linkkejä. Kaikkia tehtäviä ei tarvitse siis tehdä. Toivon että asioita käytäisiin läpi enemmänkin yhdessä keskustellen, kuin luennoiden. Lapsilta voidaan kysellä ja arvuutella ja johdattaa heitä pohtimaan. Tästä linkistä löytyy lehtikurssi, mitä voi käyttää opetuksessa apuna (tehtäviä ei sieltä kuitenkaan kannata välttämättä tehdä, olen liittänyt tähän omia tehtäviä): Lisätietoa & tehtäviä: Täältä löytyvä toimittajakoulu on erinomainen sivusto, olen käyttänyt mm. sieltä löytyvää materiaalia lähteenä: Täällä on myös lisää tietoa & tehtäviä: Kuten myös täällä: Löysin myös tällaiset materiaalit: 1.2. luokille: luokille: luokille: luokkien metakognitiotaitojen kehitykseen: Koska materiaalia on olemassa jo valtavat määrät, en lähde kilpailemaan niiden kanssa, vaan opettajat voivat halutessaan perehtyä materiaaleihin ja käyttää niitä opetuksen apuna. Huom! Mauri Kunnaksen hauska kuvakirja "Etusivun juttu" käsittelee myös lehden tekemistä!

4 Lehti mediana Tavoite: Johdatetaan lapset lehtimedian maailmaan. Millaisia lehtiä löytyy? Millaisia juttuja lehdistä löytyy? Mitä tekstillä ja kuvilla voidaan kertoa? Miksi lehtiä tehdään? Niillä pyritään tiedottamaan asioista, vaikuttamaan mielipiteisiin sekä viihdyttää lukijoita. Lehti voi täyttää vain jonkin näistä tavoitteista tai kaikki ne. Millaisia lehtiä olette lukeneet ja luette edelleen? Lehti voi olla: Aamulla ilmestyvä sanomalehti (asiallisempi tyyli) Iltapäivälehti (kirjoittavat dramaattisemmin ja viihteellisemmin päivän tapahtumista) Aikakausilehti (rajattu aihepiiri tai teema, kuten erilaiset harrastukset, ammatit tai jokin tietty lukijakunta) Verkkolehti (monet paperilehdet myös julkaisevat uutisia ja muita kirjoituksia verkossa) Millainen lehti olisi kiva? Mieti, millaisen lehden tekisit. Mistä aiheesta se olisi? Miten se olisi toteutettu? Onko siinä paljon asiaa, vai paljon vaikkapa valokuvia tai sarjakuvia? Piirrä lehdelle kansi, johon laitat lehden nimen, kansikuvan ja muutamia otsikoita sisällä olevista jutuista. Lehden rakenne Lehdessä on yleensä seuraavat osastot: etusivu (missä on päivän tärkeimmät uutiset), pääkirjoitukset, kotimaa, ulkomaat, kulttuuri, poltiikka, talous, urheilu, tapahtumat ja yleisöosasto mielipiteille. Lisäksi usein on sarjakuvia, radio ja televisioohjelmatiedot sekä sääennustukset. Mikä osasto kiinnostaa eniten? Jos olisit toimittaja, mille osastolle haluaisit kirjoittaa juttuja? Millaisia juttuja lehdessä voi olla? Onko kaikki jutut lehdessä samanlaisia? Onko erilaisia juttuja? Tuleeko mieleen mitään eriaisia juttuja? (Jos on käsillä lehtiä, niitä voidaan selata ja etsiä erilaisia juttuja tai vasta sitten kun juttutyypit on esitelty. Tai sekä että!) Juttutyyppiä ei ole aina helppo tunnistaa! Nykyään myös lehdissä paljon juttuja, jotka eivät sovi mihinkään näistä juttutyypeistä. Tehtävä (jos käytössä lehtiä): Selaa sanomalehteä ja etsi sieltä 1) tärkein, 2) kiinnostavin, 3) turhin ja 4) tylsin juttu.

5 Uutinen Tarjoaa tietoa äskettäin sattuneesta tapahtumasta. Se vastaa kysymyksiin: Mitä? Missä? Milloin? Kuka? Miten? Miksi? (Ja joskus myös, että mitä siitä seurasi?) Uutinen voi olla mistä tahansa ajankohtaisesta asiasta. Otsikon tulee kertoa mistä on kyse, sekä herättää lukijan kiinnostus. Alkukappale tiivistää tärkeimmän tiedon. Sen jälkeen kerrotaan loput tiedot niin sanotussa leipätekstissä. Ensin kerrotaan tärkein, sitten toiseksi tärkein ja niin edelleen. Jos juttu on pitkä, käytetään väliotsikoita. Kirjoittajan mielipide ei saa tulla ilmi. Jotta uutinen ylittää uutiskynnyksen (eli kannattaako sitä laittaa lehteen), tulee sen täyttää uutiskriteerit. Sitä matalampi uutiskynnys, mitä ajankohtaisempi, lukijaa lähellä tapahtunut, montaa ihmistä koskettava, merkittävä, voimakas ja harvinainen asia kyseessä. Kirjoittakaa mielikuvitusuutinen. Miettikää otsikko, johdanto ja väliotsikot. Vastaa kaikkiin kysymyksiin (mitä, missä, milloin...?). Piirrä uutiselle uutiskuva! Selaa lehteä ja etsi mielenkiintoinen uutinen. Keskustele parin kanssa, mitä uutiskriteerejä uutinen täyttää (ajankohtaisuus, paikallisuus, laajuus, merkittävyys, voimakkuus ja poikkeuksellisuus). Reportaasi Laaja selostus jostain asiasta, yleensä paljon kuvia, kirjoittajan oma näkemys saa näkyä, kirjoittaja tekee havaintoja ja voi kirjoittaa kaunokirjallisesti. Reportaasilla voi yrittää kuvailla asioita ja tilanteita mahdollisimman tunnelmallisesti. Artikkeli Rajattua aihetta käsittelevä asiatyylinen kirjoitus. Taustajuttu Taustoittaa jotain uutista, kertoo asioista syvemmin ja perusteellisemmin. Haastattelu Haastatellaan lukijoita kiinnostavaa ihmistä, kuten julkkista. Tai haastatellaan ihmistä, joka tietää jotain lukijaa kiinnostavasta aiheesta. Haastattelulla saatetaan myös kerätä tietoa esimerkiksi uutiseen, jolloin siitä ei kirjoiteta omaa juttuaan. Kun kirjoitat juttua haastattelun pohjalta, kerronnan keinot: toimittajan oma kerronta, suorat sitaatit eli lainaukset ja epäsuorat sitaatit. Kerronnassa käytetään preesenssiä (jotain tapahtuu nyt). Toimittajan oma kerronta: Inkeri muistelee ensimmäistä näkemäänsä televisiolähetystä, jossa kaksi miestä kertoi vitsejä.

6 Suora sitaatti: Luulin, että hauskat miehet olivat kääpiöitä, jotka asuivat televisiossa, Inkeri naurahtaa huvittuneena. Epäsuora sitaatti: Inkeri huvittuneena muistelee kuvitelleensa, että hauskat miehet olivat televisiossa asuvia kääpiöitä. Kirjoittakaa omien vanhempienne haastattelusta juttu. Kirjoittakaa juttu auki, eli ei niin, että kysymys ja vastaus, vaan muokatkaa siitä kertomus. Suoria lainauksia voi myös käyttää. Arvostelu Esittelee jonkin asian ja ilmaisee kirjoittajan mielipiteen siihen. Arvosteltavana voi olla esimerkiksi kirja, näytelmä, taidenäyttely, ravintola.. Ole ruokakriitikko! Kirjoita arvostelu seuraavasta kouluruuasta, minkä syöt. Jos pidit, kerro miksi pidit. Jos et pitänyt, kerro miksi et pitänyt. Esittele ensin syömäsi ruoka ja vasta sitten mielipiteet. Käsittele ruuan eri osat erikseen pääruoka, salaatti, leipä, juoma.. Kuvaile myös ruokailutilannetta, esimerkiksi oliko keittiöhenkilökunta mukavalla tuulella ja millainen tunnelma oli ruokalassa. Kolumni Säännöllisesti ilmestyvä, missä kirjoittaja esittelee omia mielipiteitään, ajankohtainen ja kantaaottava. Pakina Lyhyt, kevyehkö ja hauska kirjoitus, voi myös olla olematta totta. Pääkirjoitus Mielipidekirjoitus ajankohtaisesta asiasta, ilmoittaa lehden kannan asiaan. Mielipidekirjoitus Kuka tahansa voi lähettää lehteen omia mielipidekirjoituksiaan, julkaistaan yleensä yleisöosastolla. Kotitehtävä: Kirjoita lyhyt mielipidekirjoitus jostain asiasta. Valitse aihe vapaasti, ja tuo ytimekkäästi ilmi mielipiteesi. Esitä väite, perustelut sille, esimerkkejä ja voit myös lopuksi kumota mahdolliset vastaväitteet jos keksit sellaisia. Vastine Joko korjataan lehdessä esiintynyttä väärää tietoa tai kirjallinen vastaus arvosteluun tai vastaus toisen mielipidekirjoitukseen. Gallup Kysely, missä valitaan jokin kysymys, jota kysytään eri ihmisiltä. Tulokset esitetään yhteenvetona, tai esitetään muutamia esimerkkivastauksia.

7 Kuvitus Millaisia kuvia lehdessä voi olla? Selataan Salon Seudun Sanomia ja mietitään kuvia millaisia ne on, mitä ne meille kertovat? Mikä niissä on tunnelmana? Entä kerronnan keinot, rajaus, värit, valotus? Valokuvia Piirroksia (kuvituskuvia, pilapiirros) Sarjakuvia Tehtäviä (jos koululla sanomalehtiä tähän käyttöön) Selataan Salon Seudun Sanomia ja yritetään tunnistaa erilaisia juttuja. Katsotaan myös kuvia, millaisia kuvia löytyy? Poimi yksi juttu, ja piirrä siihen sopiva kuva. Liimaa juttu ja kuva paperille. Poimi yksi kuva, ja kirjoita siihen sopiva juttu. Saat itse miettiä, millaisen jutun. Liimaa juttu ja kuva paperille. Kirjoitusprosessin eteneminen Aiheen valinta Idean ja näkökulman pohdinta Juttutyypin valinta ja jutun pituuden mietintä Aineiston keruu ja käsittely Jutun kirjoitus Oikoluku, korjaukset Kuvituksen miettiminen voi lähteä heti aiheen valinnan jälkeen käyntiin (millaisia kuvia, mitä niillä halutaan kertoa, miten toteutetaan..) Kerronnan keinoja Tavoite: asioista. Lapset ymmärtävät enemmän sitä, miten tekstillä ja kuvilla voidaan kertoa eri Selailkaa lehteä. Pohtikaa houkutteleeko se lukemaan juttuja. Onko jutut millaisia? Millainen on lukemaan houkutteleva juttu? Tekeekö mieli katsoa kuvia? Kertovatko kuvat itsessään jo jotain, ilman tekstiä? Mitä kertovat? Kerronnan keinot, valokuvat (kuvakulmat, rajaukset, värimaailma), teksti, video, äänitehosteet Kirjoissa, sanomalehdissä, elokuvissa, uutislähetyksissä, netissä, radiossa Se miten kerrotaan voi vaikuttaa paljon sisältöön.

8 Ääni, vaikkei kuulu lehtiprojektiin niin käsitellään silti ääntä ikäänkuin johdantona kerrontaan: Tutustutaan yhdessä: Lyhyt video, jossa syntyy jännittävä äänite: mediakompassi/animaatio_kuunelman_aania_hi.wmv Sama kuva, eri ääni (miten ääni vaikuttaa kuvan tunnelmaan, kaksi esimerkkivideota): mediakompassi/metsa_haikea_musiikki_hi.wmv mediakompassi/metsa_kauhu_musiikki_hi.wmv Äänellä saadaan paljon tunnelmaa kuvaan. Jos ei ole käyttää ääntä, miten saadaan tunnelmaa teksteihin ja kuviin? Teksti Tekstissä yleensä lukija pitää saada heti kiinnostumaan aiheesta. Miten juttu kannattaa aloittaa? Miten saadaan lukija lukemaan se loppuun asti? Mieti jokin aihe. Kirjoita siitä muutama rivi mahdollisimman mielenkiintoisesti ja muutama rivi mahdollisimman epäkiinnostavasti. Lehtikieli on selkeää, napakkaa, lyhytsanaista ja lyhytvirkkeistä. Otsikko on lehtijutun mainos. Otsikosta pitää tulla ilmi jutun tärkein tai kiinnostavin asia. Sillä houkutellaan lukija lukemaan juttu. Huono otsikko voi tehdä koko jutun tyhjäksi, sillä jos se ei saa lukijaa kiinnostumaan tekstistä jää tällöin juttukin lukematta. Selaa lehteä, etsi otsikko, joka ei houkuttele sinua lukemaan juttua. Mieti, miten otsikosta olisi saanut houkuttelevamman? Keksi uusi otsikko. Kuva Hyvä lehtikuva vangitsee lukijan katseen, kertoo mitä on tapahtunut, herättää lukijassa tunteita ja syventää tekstiä. Kuvan pitäisi tarjota mahdollisimman paljon tietoa aiheesta. Sen tulee olla myös onnistunut kuvana, esim. rajaukseltaan.

9 Kuvavalinta kuvista valitaan parhaiten juttuun sopiva kuva. Myös tällä voidaan ohjata lukijan ajatuksia ja pyrkiä vaikuttamaan mielipiteisiin. Esimerkiksi presidenttiehdokkaasta voidaan laittaa lehteen epäedustava kuva, jos lehti on toisen ehdokkaan puolella. Kuvatekstit täydentävät kuvaa, eli kertovat jotain, mitä kuvasta ei saada katsomalla selville. Valokuvan kerronnan keinot, piirroksessa voidaan käyttää samoja: Rajaus (mene lähemmäksi, vieläkin lähemmäksi, kaiken ei tarvitse mahtua kuvaan) Kuvakulma (kierrä kohdetta, ota eri kulmista) Sommittelu Vinkkejä lehtikuvaajalle: Opettele käyttämään kameraa ensin. Testaa, että se toimii ja akku on ladattu. Selvitä myös, millaiseen juttuun kuva on tulossa. Mieti jutun kirjoittajan kanssa, millainen kuva sopisi kuvittamaan juttua. Kuvaustilanteessa etsi erilaisia kulmia ja rajauksia, liiku. Kiipeämällä tai kyykistymällä voit löytää uusia yllättäviä asetelmia. Ihmisiä kuvattaessa, mene lähelle. Kuvaan ei saada tunnelmaa jos kuva on otettu liian kaukaa. Juttele kuvattavalle, pyydä tätä liikkumaan, puhumaan tai tekemään jotain. Jäykästi poseeraavat henkilöt eivät ole niin mielenkiintoisia kuvauskohteita. Tutustukaa täältä löytyviin linkkeihin: Kuvakoko, kuvakulma, tee sommittelutehtävät, valot ja värit Jos on kamera käytössä, harjoitelkaa ryhmissä kuvakokoja ja kulmia. Yrittäkää saada kuvassa esiintyvä henkilö näyttämään suurelta tai pieneltä. Piirrä seuraaviin sanomalehtijuttuihin sopivat kuvat. Mieti kuvakokoa, kuvakulmaa, värejä... Kuninkaalle uusi linna! Koulun pihalta löytyi tuhat vuotta vanha sormus Noitaakan haastattelu: "Hurja on toinen nimeni!" Tivolin vuoristoradan kyydissä naurattaa ja pelottaa Mieti parin kanssa / pienryhmissä, millaiset valokuvat ottaisit seuraavasta aiheesta: poliitikosta, jos haluat että tämä näyttää hölmöltä ja naurettavalta poliitikosta, jos haluat että tämä näyttää kunnioitettavalta ja uskottavalta poliisista, jos haluat että tämä näyttää luottamusta herättävältä poliisista, jos haluat että tämä näyttää rikolliselta

10 ruuasta, jos haluat että se näyttää pahalta ruuasta, jos haluat että se näyttää herkulliselta koulurakennuksesta, jos halaut että se näyttää rumalta ja epäkutsuvalta koulurakennuksesta, jos haluat että se näyttää hienolta ja kutsuvalta Piirrä jonkin valokuvan vastaparit! Kuvatehtävä (esikoulut, 1.3.luokat) Etsi kuvia lehdestä, jotka kertovat jotain sinusta (jotain joka ihastuttaa, vihastuttaa, kiinnostaa...). Liimataan kuvat paperille. Lopuksi istukaa piiriin (koko ryhmä tai pienryhmissä), kertokaa toisillenne itsestänne kuvien avulla. Ohjaaja voi kysellä perusteita, miksi valitsivat kyseiset kuvat sekä millaisia tunteita kuvat herättivät. Kollaasitehtävä (4.6.luokat) Etsi lehdestä kuvia, tekstinpätkiä, mainoksia, logoja, lauseita ja sanoja, jotka kertovat jotain sinusta (jotain joka ihastuttaa, vihastuttaa, kiinnostaa...). Liimataan kaikki paperille. Lopuksi istukaa piiriin (koko ryhmä tai pienryhmissä), kertokaa toisillenne itsestänne kuvien avulla. Ohjaaja voi kysellä perusteita, miksi valitsivat kyseiset kuvat sekä millaisia tunteita kuvat herättivät. Kuvatehtävä (4.6.luokat): Etsikää kuvia ihmisistä ja leikatkaa ne irti. Pohtikaa, mitä kuva kertoo tai mitä sillä halutaan kertoa tästä ihmisestä. Sarjakuva: Ruudut Liikkeen ilmaisu vauhtiviivoin Puhekupla, huutokupla, ajatuskupla Merkit (kiroilu, nukkuminen..) Suunnitelkaa kolmen hengen ryhmissä sarjakuva aiheesta "uskomaton koulupäivä". Yksi piirtää ensimmäisen ruudun, toinen keskimmäisen ja kolmas viimeisen. Voitte yhdessä miettiä, mitä tarinassa tapahtuu, tai jokainen voi suunnitella oman ruutunsa itsenäisesti. Kuvituskuva: Kuvituskuvalla yritetään kuvittaa tekstissä esitettyä asiaa. Jos asia on hauska (vaikka vitsin kuvitus), kuvituskuva saa olla hauska. Jos taas vaikka käsitellään jotain surullista asiaa, kuvituskuvakin saa olla surullinen. Pilapiirros: Joskus apukeinona käyetään liioittelua, karikatyyrejä.

11 Taitto on myös kerrontaa Miltä lehti näyttää? Missä järjestyksessä jutut ovat? Millaisia kuvia valitaan? Kuvien ja tekstien suhde? Otsikoiden koko? Taitolla pyritään luomaan selkeä ulkoasu, tekemään lehdestä helposti luettava sekä samalla luodaan lehden tyyli, eli luodaan lehdelle oma kaunis ulkoasu. Lehden jutuille tulee jättää tarpeeksi tyhjää tilaa ympärille! Tekstien ja kuvien ympärille sekä myös marginaaleihin, eli tyhjiin tiloihin sivujen reunoilla. Joka aukeamalla on yleensä yksi "pääkuva". Etusivulle laitetaan mielenkiintoisin juttu, "pääuutinen". Millainen lehti on selkeä ja luettava? Katsokaa Salon Seudun Sanomia, miten taitettu? Voitte miettiä oman taiton koulunne lehteen! Ei ole pakko pitäytyä siinä, mitä on ennenkin ollut! Mediakritiikki Niin lehdessä, kuin kaikkialla muuallakin olevat jutut, ovat aina jonkun ihmisen kirjoittamia. Ne peilaavat tekijänsä asennetta, mielipiteitä, eivätkä välttämättä ole edes totta. Kannattaako kaikkea uskoa? Onko jutut televisiossa uskottavampia kuin internetissä? Entä lehdessä tai radiossa? Voiko uskoa, että kaikki mikä on painettu kirjaan, on täysin totta? Kynä on miekkaa mahtavampi, sanoi Edward BulwerLytton vuonna Taitava kirjoittaja voi vaikuttaa mielipiteisiin ja kääntää ne haluamaansa suuntaan. Mieti kun luet, kirjoittaako kirjoittaja "oma lehmä ojassa", yrittääkö hän kenties vaikuttaa ajatuksiisi ja mielipiteisiisi? Suhtaudu luotettavaankin lähteeseen kriittisesti ja epäillen. Kirjoittaja voi myös tuoda omaa näkemystään vahingossa esiin, vaikkei ehkä olisi sitä tarkoittanutkaan. Älä anna toisten johdatella itseäsi. On hyvä ottaa asioista itse selvää ja lukea eri lähteistä erilaisia mielipiteitä asiaan. Opi myös tuntemaan kerronnan keinojen vaikutus, ei välttämättä se, mitä kirjoitetaan, vaan miten kirjoitetaan. Tunteisiin vetoava teksti saa helpommin puolelleen. Media muokkaa omia mielipiteitämme, ajatuksiamme ja omaksumme sieltä helposti uutta. Jos osaamme järkevästi suodattaa sitä kaikkea tietoa, mitä otamme vastaan, emme ole niin tyhmästi toisten johdateltavissa. Suodatusvinkkejä:

12 Kun luet jotain, mieti kirjoittajaa. Tuleeko tekstistä esiin hänen mielipiteensä? Yrittääkö hän mahdollisesti saada sinua ajattelemaan samoin? Yrittääkö hän vedota tunteisiisi? Mene mediadieetille! Käytä monipuolisesti eri mediota ja internetissä käy erilaisilla sivuilla ja foorumeilla. Tästä syntyy automaattisesti kriittistä näkökulmaa. Monet omista käsityksistämme ja ajatuksistamme on toisen käden tietoa, joka on tullut esimerkiksi television, internetin, kirjojen, valokuvien, mainosten, elokuvien tai opettajan tai kavereiden kautta omakstuttua. Siinä ei ole mitään pahaa, kunhan kaikkea mitä ottaa vastaan pureskelee ja pohtii ensin eri kanteilta, sekä ottaa itse selvää. Tämä on osa medialukutaitoa. On myös olemassa mediakirjoitustaito. Mitähän se mahtaa tarkoittaa? Esimerkiksi sitä, että älä toimi toisten mielipiteiden välityskanavana. Älä toitottele netissä asioita, joista et tiedä tarpeeksi. Toitottele vasta sitten, kun olet itse pohtinut, käynyt keskusteluja ja ottanut useasta lähteestä selvää. Totta vai tarua? Tekstillä, valokuvalla ja liikkuvalla kuvalla voidaan huijata. Opetusvideo, jossa puhutaan puuta heinää: mediakompassi/2_kaikki_median_kuvat_ovat_hi.wmv Ennen oli sanonta, että "valokuva ei valehtele". Pitääkö nykyäänkin paikkansa? Miksi ennen sanottiin näin? Entisaikaan valokuvien väärentäminen oli vaikeaa, nykyään se on todella helppoa. Valokuvia muokataan paljon ihmisistä tehdään kauniimpia, ympäristöistä ja sommitelmista siistimpiä ja niin edelleen. Valokuvalla voidaan myös huijata, voidaan esimerkiksi sijoittaa kaksi ihmistä samaan kuvaan vaikkeivat he olisi koskaan tavanneetkaan. Täällä muutama esimerkkivalokuva, mallista saadaan ihan erinäköinen kuvankäsittelyohjelmalla (3.6. luokkalaiset): Kaksi esimerkkikuvaa (1.3. luokkalaiset):

13 Mainos Millaisia mainokset ovat? Mainoksissa käytetään erilaisia keinoja, joilla houkutellaan ostamaan mainostettu tuote tai asia. Esimerkiksi: voit muuttua kauniimmaksi, älykkäämmäksi, rohkeammaksi, voimakkaammaksi, coolimmaksi, ihailluksi jos ostat tämän voit kuulua johonkin ryhmään / saat ystäviä jos ostat tämän kannattaa ostaa tämä, koska asiantuntijakin suosittelee voit ratkaista pulmia ja ongelmia jos ostat tämän osta tämä! kehoitus tai käsky Onko mainokset totta? Kannattaako niitä uskoa? Missä mainoksia on? Lehdessä, televisiossa, mainostolpat, internetissä... (Myös kaikkialla muualla, esimerkiksi bussien ja junien kyljissä: Zoo_Bus1024x610.jpg) Mainokset ovat muuttuneet paljon menneestä, mainostetaan aina sitä, mitä ajatellaan että sen ajan ihmiset kaipaavat ja haluavat. (Esimerkiksi tässä vanha mainos, jossa mainostetaan lihavaksi tekevää ruokaa: tai toinen mainos jossa kehoitetaan syöttämään lapsille voita: mainokset/voita.html) Joskus mainos voi olla mainos, vaikka se ei näytäkään mainokselta. Tätä sanotaan piilomainokseksi. Elokuvassa voi esiintyä jokin tuote positiivisessa yhteydessä. (Kuvassa Fed Ex lähetysfirman logo robotissa.) Myös joku voi internetissä hehkuttaa vaikkapa uutta ravintolaa, vaikka onkin oikeasti kyseisen ravintolan pitäjä. On myös olemassa antimainos, eli mainoksen vastamainos. Näitä yleensä tekevät tavalliset ihmiset, jotka ovat esimerkiksi kyllästyneet jonkin tuotteen mainoksiin tai ovat jonkin yrityksen kanssa eri mieltä. (Esimerkiksi: albums/avoin/normal_antimainos_actiwel.jpg) Minkälainen mainos on mielestäsi hyvä? Entä huono? Onko jokin mistä tykkäät? Suunnittele ja piirrä sille oma mainos. Onko jotain mistä et tykkää? Tee antimainos, eli suunnittele ja piirrä vastamainos.

14 Kohderyhmä Kenelle sisältö on suunnattu? Kun teidän koulunne tekee lehden, kuka on kohderyhmä? Koululaiset vai esimerkiksi vanhemmat? Ja millainen lehti tehdään? Oletteko Salon Seudun Sanomien kohderyhmää? Kuka on Villi Varsan kohderyhmää? Entä Pelitlehden? Tekniikan maailma? Me Naiset? Tekijänoikeudet Mitä mahtaa tarkoittaa? Jos tuotat jotain materiaalia, sinulla on siihen tekijänoikeus. Omistat kirjoitukset, valokuvat ja piirrustuksesi kuten savityötkin. Muut eivät saa esittää sinun tekemääsi ominaan. Jos käytät toisen tekemää materiaalia, tulee sinun aina mainita tekijä ja lähde (eli mistä se on otettu). Oman huoneen seinälle voi laittaa netistä otetun valokuvan, mutta esimerkiksi koululehteen ei voi. Tiedon etsintä ja materiaalin käyttö lehtijutussa Google & Wikipedia tehokkaita työkaluja internetissä. Kaikki ei kuitenkaan ole totta, ei välttämättä edes Wikipediassa! Kun etsitte materiaalia lehteen, muistakaa tekijänoikeudet. Wikipediassa paljon materiaalia, jota saa käyttää (esimerkiksi valokuvia niin, että valokuvaajan nimi mainitaan). Tiedonhaun harjoittelua. Millaisilla hakusanoilla kannattaa etsiä? Kirjoitta lyhyt artikkeli valitsemastasi aiheesta (esim. pizza). Etsi tietoa Googlella ja Wikipediasta. Mainitse lopuksi käyttämäsi lähteet (wwwsivut) ja pohdi niiden luotettavuutta. Sananvapaus ja mielipiteiden ilmaisu sekä sensuuri On tärkeää, että saa esittää omia mielipiteitään. Sitä ei kuitenkaan voi tehdä joka paikassa. Netissä sana on hyvinkin vapaa, mutta esimerkiksi sanomalehtiin ei voi kaikkea painaa. Jos olette tekemässä lehteä, tulee ensin miettiä, esitteleekö se tekijöidensä mielipiteitä, vai pyrkiikö se olemaan mahdollisimman neutraali, eli ettei siinä tule ilmi tekijöiden tai muiden mielipiteitä (paitsi tietysti haastatteluissa tai mielipidepalstalla)?

15 Joskus pystytään esittämään omia mielipiteitään niin, että ne on piilotettu ovelasti tekstiin. Tällöin pyritään muokkaamaan viestin vastaanottajien mielipiteitä alitajuisesti. Lukijan mielipiteisiin voidaan myös yrittää vaikuttaa jättämällä jotain kertomatta ja painottamalla taas jotain osuuksia suhteettoman paljon. Kirjoita lyhyt teksti jostain, mistä sinulla on mielipide (esim. jokin asia mistä pidät). Kirjoita toinen teksti, missä esittelet samaa asiaa, mutta niin, ettet tuo omaa mielipidettäsi esiin. Voit kirjoittaa siihen kyllä, että tämä asia voi ja on herättänyt tällaisia mielipiteitä, mutta älä tuo tekstin kirjoittajana omia mielipiteitäsi esiin. Käytä apuna Wikipediaa miten siellä on kerrottu aiheesta? Muista, että Wikipediassa kirjoittajat voivat myös tuoda joko vahingossa, tai tahallaan, omia mielipiteitään esiin. Joissain maissa esimerkiksi televisiota ja lehtiä sensuroidaan, jopa internetissä voi olla estetty pääsy joillekin sivuille kuten Youtube ja Wikipedia. Opetusvideo, missä ääntä ja kuvaa sensuroidaan: mediakompassi/3_sallitut_sanat_ja_kuvat_hi.wmv

16 Lehtiprojektin tehtävät: Valitse ryhmällenne alla esitetyistä aihe + toteutustapa (ei varsinaisesti haittaa, vaikka kaksi luokkaa valitsisivat saman aiheen, tällöin kumpikin voi käyttää eri toteutustapaa) Ohjeita ei tarvitse kirjaimellisesti noudattaa, voitte olla luovia ja soveltaa! Tehtäviä tehdään pienryhmissä / paritöinä. Jos teillä on nuorempien ja vanhempien oppilaiden välisiä kummiluokkia, voidaan projektia toteuttaa myös yhdessä. Luokat voisivat käydä keskustelua toisten luokkien kanssa (esimerkiksi vanhempien haastattelutehtävässä tai tulevaisuuden medialaitteisiin liittyvissä tehtävissä), tällöin voidaan saada erilaista näkökulmaa ja uusia ideoita. Aiheita ja toteutustapoja: Media nyt, reportaasi/artikkeli/sarjakuva Mitä medioita nyt käytetään? Haastatelkaa luokkakavereitanne tai tehkää gallup. Esitelkää arkiset medialaitteenne ja sisällöt. Miettikää kuvitus (ellei ole jo sarjakuvatoteutus)! Piirroksia, valokuvia? Media nyt, haastattelu Kuvitteellinen haastattelu: Omat lapsenne tai lastenlapset haastattelevat teitä, mitä medialaitteita ja sisältöjä käytätte nykyään? Haastatelkaa toisianne, kirjoittakaa haastatteluista juttu Ottakaa toisistanne valokuvia nykypäivän mediatilanteista ja käyttäkää niitä haastatteluissa. (Huom! Nämä kaksi ylläolevaa aihetta voi yhdistää tästä tehdään reportaasi tulevaisuuden sanomalehteen, missä haastatteluja jne. Tai sitten reportaasi + haastatteluja nykypäivän lehteen nykypäivän medioista. Yksi luokka voi tehdä molemmista aiheista tai kaksi luokkaa yhdessä.)

17 Media nyt, internetin käytöstä, reportaasi/artikkeli/haastattelu/sarjakuva Tehkää juttu mediakasvattajan käynnin perusteella. Lisätkää omaa pohdintaa ja tuumailuja. Voitte keksiä esimerkkitapauksia. Miettikää kuvitus (ellei ole jo sarjakuvatoteutus)! Piirroksia, valokuvia? Mediat ennen, haastattelu Selvittäkää, millaisia medioita vanhempanne käyttivät, kun olivat ikäisiänne? Medialaitteet kuten radio, televisio, tietokone, lehdet... Entä millaisia oli sisällöt? Mitä voitaisiin kysyä? Mietitään yhdessä haastattelukysymykset. Ensin mietitään, mitä halutaan saada selville ja kysymykset sen mukaan. Voitte myös lisäksi haastatella isovanhempianne, naapurin mummoa, opettajaa, koulunkäyntiavustajaa, keittäjää... Jos vanhempasi tulevat muusta maasta kuin Suomesta, selvittäkää millaista media oli ja on edelleen alkuperäisessä kotimaassa. Kun haastattelette, voitte myös improvisoida, eli keksiä syventäviä jatkokysymyksiä "lennosta", eli lisää kysymyksiä sitä mukaa kun haastattelu etenee. Älkää kysykö kysymyksiä, joihin voi vastata kyllä tai ei. Jos et ymmärrä vastausta, selvennä. Haastatteluista kirjoitetaan juttu, joka on haastattelun pohjalta kirjoitettu kertomus. Kun kirjoitat juttua, mieti kerronnan keinoja: otsikko, johdanto, toimittajan oma kerronta, suorat sitaatit eli lainaukset ja epäsuorat sitaatit. Käytä kerronnassa preesenssiä (jotain tapahtuu nyt). Kysytään lupa haastateltavilta, että saako haastattelua julkaista lehdessä. Haastateltavilta tulee vain etunimi, ehkä ikä? Joskus haastateltavilta voidaan muuttaa etunimi, mutta yleensä jos haastattelu koskee jotain arkaluontoista asiaa. Tällöin aina mainitaan, että haastateltavan nimi on muutettu. On myös kohteliasta antaa haastateltujen lukea juttu ennen sen julkaisemista. Saako vanhemmista ottaa kuvia lehteen? Kysykää kuvauslupa! Miettikää, millaiset kuvat haluatte ottaa haastateltavista? Kenties tietokoneen käyttötilanteesta? Vanhan kännykän kanssa? Jos ei kasvokuvaa, niin vaikkapa kuvan takaapäin, missä kuvattava käyttää tietokonetta? Voidaan myös esitellä sitä, millaisia laitteita oli ennen käytössä. Entä millaisia mediasisältöjä? Hakekaa tietoa kirjastosta, netistä... Työstäkää tämä osuus yhdessä luokan kanssa. Inforuutu? Aikajana?

18 Tulevaisuuden medialaitteet, mainos Tehkää kuvitteellisia mainoksia tulevaisuuden medialaitteista, mitä suunnittelitte. Voitte myös käyttää toisten luokkien suunnittelemia medialaitteita. Millainen olisi mahdollisimman myyvä mainos? Voitte selata olemassa olevia, nykyisten medialaitteiden mainoksia lehdistä ja netistä. Tulevaisuuden sanomalehden juttu menneisyyden medialaitteista, artikkeli/ reportaasi Sanomalehti 100 vuotta tulevaisuuteen esittelee vanhoja medialaitteita. Käyttäkää tässä suunnittelemianne tulevaisuuden medialaitteita (voitte myös käyttää toisten luokkien suunnittelemia medialaitteita). Jos alkuperäiset ovat piirustuksia, voitte muovailla ne savesta tai muovailuvahasta oikeiksi esineiksi. Esitelkää tulevaisuuden medialaitteitanne kuten Eliassivulla esitellään vanhoja museoesineitä. Valokuvatkaa ne myös niin, kuin ne olisivat museoesineitä. Tai voitte lavastaa museon, eli ryhmän tulevaisuuden oppilaita ihmettelemässä näitä museoesineitä "museossa". Miettikää lavastusta, vaatteita. Voitte myös tehdä kuvitteellisia haastatteluja, näiden laitteiden käyttäjät ovat jo vanhempienne tai isovanhempienne ikäisiä. Tulevaisuuden medialaitteen toiminta ja käyttö, sarjakuva / kuvitettu kertomus (piirros / valokuva) Miettikää tulevaisuuden medialaitteenne toimintaa ja käyttöä. (Voitte myös käyttää toisten luokkien suunnittelemia medialaitteita) Mitä sillä voidaan tehdä? Onko se uusi internet, tvohjelma, kirja, ääntä..? Missä tilanteessa sitä käytetään? Läksyjen tekoon, surffaukseen netissä (vai onko internetin tilalle tullut jotain muuta?), kavereiden knssa jutteluun... (Huom! Nämä kolme tulevaisuuden medialaiteryhmää voivat myös tehdä yhteistyötä tehtävissään! Voitte yhdessä suunnitella laitteiden käyttötapoja ja tilanteita ja niin edelleen.) Sama juttu mutta eri tyylit, artikkeli/uutinen/reportaasi Samasta aiheesta useampi juttu, joka kirjoitetaan eri tyyleillä. Aihe? Jokin kouluun liittyvä? Tyylit arvotaan, ja niitä voi olla vaikkapa: dramaattinen, iloinen, surullinen, mahtipontinen, yksityiskohtainen, huolimaton, liioitteleva... Keksikää itse eri tyylejä!

19 Kuvat voivat olla piirroksia tai valokuvia, niissä mietitään, miten saadaan jutun tyyli tuotua esiin. Vaatimattomassa jutussa kuva otetaan kaukaa ja ylhäältä, mahtipontisessa taas otetaan alhaalta päin ylös ja läheltä. Tämä juttu on totta? Muttei olekaan, voidaan kertoa jutussa pelkästään kaikkea valheellista, tai sekä totta ja tarua. Kerrotaanko lukijalle, että osa on valhetta, vai riittääkö otsikko johdattelemaan aiheeseen? Kuvituskuvia voidaan miettiä sen mukaan, voidaan esimerkiksi yrittää lavastaa vääriä valokuvia. Aihe? Tulevaisuuden pelin suunnittelu, arvostelu & piirros Oman tulevaisuuden tietokonepelin suunnittelu. Kirjoita siitä arvostelu, eli kerro millainen peli on kyseessä ja mitä mieltä arvostelija siitä on. Anna sille 15 tähteä. Piirrä pelistä ruutukaappaus. Lelu ennen, nyt ja tulevaisuudessa Esitelkää jokin menneisyyden lelu, nykylelu ja miettikää tulevaisuuden lelu. Toteutus piirtämällä tai valokuvaamalla. Tulevaisuuden leluja voidaan muovailla muovailuvahasta ja valokuvata. Kuvakertomus Piirtäkää kuvia tulevaisuuden medialaitteista: televisio, radio, tietokone, kännykkä, kirja... Piirtäkää kuvia erilaisista tulevaisuuden ihmisistä: opettaja, oppilas, lääkäri, poliisi, kirjastovirkailija, keittäjä, Piirtäkää kuvia erilaisista tulevaisuuden paikoista: koti, koulu, Piirrä yksi kuva kustakin aiheesta. Voit myös piirtää useamman halutessasi! Kirjoita oma nimesi kuvan alareunaan. Kuvat skannataan/valokuvataan tietokoneille. Poimi kaikista kuvista yksi medialaite, yksi ihminen ja yksi paikka, ja mieti tarina. Kuvat laitetaan worddokumenttiin ja tarinat kirjoitetaan kuvien alle (pienten oppilaiden kanssa opettaja voi auttaa kirjoittamisessa).

20 Lehdenteko, reportaasi Miettikää enemmän reportaasin kirjoittamista. Millainen olisi hyvä reportaasi? Kirjoittakaa yhteisvoimin reportaasi koulunne lehtiprojektista. Jakakaa se osasiin jotkut miettivät jutun alkua, toiset eri osaalueita ja jotkut jutun lopetusta. Miettikää myös väliotsikot. Reportaasin otsikko päätetään koko luokan kanssa yhdessä. Kiertäkää eri luokissa, kun nämä työstävät lehteä. Ottakaa valokuvia ja haastatelkaa, pyytäkää pohdintoja ja ajatuksia lehden tekemisestä. Pyrkikää esittelemään lehden tekemisen eri vaiheita, ja näyttämään mitä kulissien takana tapahtuu. Lukija muuten näkee vain valmiin lehden, teidän tehtävänä on kertoa millainen projekti lehden tekeminen oikein on! Joku luokka/ryhmä (mahdollisesti vapaaehtoisia?) voi myös toimia lehden virallisena kuvittajana, eli piirtää kuvituskuvia toisten juttuihin / valokuvata toisten juttuihin (harjoitelkaa myös kuvien rajaamista ja käsittelyä (valotus, kontrasti) tietokoneella. Kuvitusryhmä voi toimia myös kuvatoimituksena, eli valikoida toisten ryhmien kuvista parhaat kuvat lehteen ja myös tarvittaessa käsitellä näitä kuvia. Esimerkkilehtiprojekteja verkossa:

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi Tehtäväpaketti Koululaisen Reilu luokka 2009 -kilpailu jakautuu neljään aihealueeseen: minä, kaverit, meidän luokka ja meidän koulu. Jokaiseen aihealueeseen liittyy tehtäviä, joista koostuu kisan aikana

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään etsimme sanomalehdestä tarinoita. 1. Etsi lehdestäsi mielenkiintoinen

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Uutiskopla ja kuusi kysymystä

Uutiskopla ja kuusi kysymystä Sanomalehtiviikko Tehtäväpaketti 3. 4.-luokkalaisille Opettajan aineisto Uutiskopla ja kuusi kysymystä Tervehdys opettaja! Tämä aineisto on tarkoitettu käyttöösi oppilaiden sanomalehtiviikon tehtäväpaketin

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

lehtipajaan! Esiopettajan aineisto

lehtipajaan! Esiopettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Esiopettajan aineisto Esiopettajalle Lehtipaja sopii osaksi esiopetuksen mediakasvatusta Menetelmä on alun perin tehty alakoululaisten l l käyttöön, tämä versio on muokattu siitä

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko NÄIN SYNTYY UUTINEN Tehtäväpaketti 3. 4.-luokkalaisille

Sanomalehtiviikko NÄIN SYNTYY UUTINEN Tehtäväpaketti 3. 4.-luokkalaisille Sanomalehtiviikko NÄIN SYNTYY UUTINEN Tehtäväpaketti 3. 4.-luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA 1/2 Tänään tutustumme uutistoimittajan työhön. 1. Etsi lehdestä päivän

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua.

1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 1. Keksi ja kirjoita, mitä kirjan päähenkilölle kuulee 5 10 vuoden kuluttua. 2. Kenestä kirjan henkilöstä et pitänyt tai pidit vähiten. Miksi? 3. Kirjoita kirjan päähenkilön TOP10-lista. 4. Tee kuvin ja

Lisätiedot

MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle

MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle Hyvä 5.- ja 6. -luokkalaisen opettaja, Mennään ajoissa nukkumaan! on 5.- ja 6. -luokkalaisille tarkoitettu vuorovaikutteinen kotitehtävävihko,

Lisätiedot

julkaiseminen verkossa

julkaiseminen verkossa julkaiseminen verkossa SuPerin webmastereiden koulutuspäivä Viestintä-Piritta Piritta Seppälä Vuosi 2015 www.viestintapiritta.fi viestintä-pirittan piritta @piritta Sosiaalisen median kouluttaja ja asiantuntija

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulutyö 2018 Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle,

Lisätiedot

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 Espoon tuomiokirkkoseurakunta Kirkkokatu 10 09 80501 Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu

Lisätiedot

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista

Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Galactor and the Codebreakers: - oppimispeli online maailman sudenkuopista Eija Kuoppa-aho Opettaja Alajärven kaupunki Taina Mäntylä Ylitarkastaja Kuluttajavirasto Millainen peli on kyseessä? Kuluttajaviranomaisten

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille Viikon tavoitteet Kansainvälisellä World Green Building Weekillä haluamme kiinnittää huomion kestävään, tuottoisaan ja viihtyisään rakennettuun ympäristöön

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys TYY 2017 Frida Pessi 20.12.2017 Viestintä eli kommunikaatio Sanomien siirtämistä Merkitysten tuottamista Mutta myös yhteisen ymmärryksen tuottamista (yhteisöllisyys)

Lisätiedot

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle, leirillemme

Lisätiedot

Sosiaalinen media markkinointivälineenä

Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media markkinointivälineenä Sosiaalinen media on hyvä apuväline brändin kannatuksen kasvattamiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi. B2B-yrityksessä, jossa sosiaalista mediaa edelleen vain ihmetellään

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Luottamushenkilöt 23.10.15 Hyvinkää

Luottamushenkilöt 23.10.15 Hyvinkää Luottamushenkilöt 23.10.15 Hyvinkää Media ja edunvalvonta Kari Klemm KLEMM.IT Julkisuus on päivän sana * Media * Mediassa * Median kanssa Media(kin) on muutoksen kourissa *runsaat 2000 toimittajaa irtisanottu

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Median matkassa Media on tuotettua todellisuutta. Media tarjoaa informaatiota ja tapoja ymmärtää maailmaa. Suomalaiseksi sanaksi media on päätynyt englannin

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015

Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Aivovammaliitto ry Sosiaalinen media Pia Warvas ja Asta Hietanen Lokakuu 2015 Sisältö Sosiaalinen media järjestöissä Twitter Blogit Instagram Lähteet: Sosiaalinen media koulutus Oulussa 2.9.2015 sekä oma

Lisätiedot

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio

VINKKEJÄ OPISKELUUN. Tampereen teknillinen lukio VINKKEJÄ OPISKELUUN Tampereen teknillinen lukio ÄIDINKIELENOPISKELUN KULTAISET KONSTIT Asenne. Ei äikästä voi reputtaa., Mitä väliä oikeinkirjoituksella? Kyllä kaikki tajuavat, mitä tarkoitan, vaikka teksti

Lisätiedot

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ AINA KANNATTAA YRITTÄÄ www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com AINA KANNATTAA YRITTÄÄ ohjeita esityksen pitäjälle futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

Kainuulainen mediayhtiö. Suomalainen Lehtipaino SLP Jakelu SLP Kustannus - Yhteensä noin 14o työntekijää

Kainuulainen mediayhtiö. Suomalainen Lehtipaino SLP Jakelu SLP Kustannus - Yhteensä noin 14o työntekijää Näin me sen teimme! Eli miten yli sata oppilasta, kourallinen opettajia ja viisi kainuulaiskoulua toteuttivat MUSTAA VALKOISELLA liitelehden. Lehti jaettiin neljän kainuulaislehden välissä 30 500 talouteen.

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT Tähän korttipakkaan on koottu apukeinoja opinto-piirityöskentelyä varten. Voitte noudattaa ohjeita järjestelmällisesti tai soveltaa niitä vapaasti haluamallanne

Lisätiedot

KOHTAA. Sano jotain mukavaa. jollekin opettajalle. Kysy sellaiselta luokka kaverilta, jonka kanssa et kovin usein juttele, mitä hänelle kuuluu.

KOHTAA. Sano jotain mukavaa. jollekin opettajalle. Kysy sellaiselta luokka kaverilta, jonka kanssa et kovin usein juttele, mitä hänelle kuuluu. KOHTAA Nämä omenat kannustavat kunnioittavaan kohtaamiseen sekä ottamaan muiden mieli piteet ja tunteet huomioon. Omalla käytöksellä on suuri merkitys sille, millaista vuorovaikutus muiden kanssa on. Sano

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

SIJAISSISARUUS NYT! TEHTÄVÄKIRJA

SIJAISSISARUUS NYT! TEHTÄVÄKIRJA SIJAISSISARUUS NYT! TEHTÄVÄKIRJA KUN NÄET NÄITÄ KUVIA KIRJASSA, NIIN TIEDÄT MISTÄ ON KYSE: Pilviin voit kirjoittaa vastauksia kysymyksiin Huom! Tärkeää tietoa Onneksi olkoon uudesta sisaruksesta, jonka

Lisätiedot

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE

TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE TAMPEREEN YLIOPISTO TIEDOTUSOPIN VALINTAKOE 12.6.2006 Tiedotusopin valintakoe koostuu neljästä tehtäväkokonaisuudesta. Valintakokeesta voi saada yhteensä 60 pistettä. Kokeen eri osat tuottavat pisteitä

Lisätiedot

Uutiskopla ja rapiseva paperi

Uutiskopla ja rapiseva paperi Sanomalehtiviikko Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille Opettajan aineisto Uutiskopla ja rapiseva paperi Tervehdys opettaja! Tämä aineisto on tarkoitettu käyttöösi oppilaiden sanomalehtiviikon tehtäväpaketin

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi.

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Tunnuksia jakavat Punomo.fi:n ylläpitäjät. Kun olet kirjautunut, blogin OHJAUSNÄKYMÄ

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

Verkkokirjoittaminen. Anna Perttilä Tarja Chydenius

Verkkokirjoittaminen. Anna Perttilä Tarja Chydenius Verkkokirjoittaminen Anna Perttilä Tarja Chydenius 1 Suosi lyhyttä tekstiä 2 Kenelle kirjoitat 3 Helpota lukijan työtä; lajittele tekstisi 3.1 Otsikot 3.2 Johdanto 3.3 Väliotsikot 3.4 Pääteksti 4 Linkit:

Lisätiedot

Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla

Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla Tietoisku: lehtijuttu, tiedote ja toimittajan juttusilla Tietoisku median kohtaamisesta Tässä tietoiskussa esitellään lyhyesti: Lehtijutun rakenne ja vinkkejä hyvään lehtijuttuun:» Mitä pitää mielessä,

Lisätiedot

LAPPUTEHTÄVÄT. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti kummastakin pinkasta yhdet laput.

LAPPUTEHTÄVÄT. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti kummastakin pinkasta yhdet laput. LAPPUTEHTÄVÄT LAPPUHAHMO Tee lappuja kahdelle eriväriselle paperille, niin että kirjoitat toisen väriseen lappunippuun vain adjektiiveja ja toisen värisiin lappuihin objekteja. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti

Lisätiedot

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet:

OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: OHJEET OPETTAJALLE: Lukuseikkailun tavoitteet: innostaa ja kannustaa lasta lukemaan herättää ja ylläpitää kirjallisuuden harrastusta tutustuttaa kirjallisuuden eri lajeihin antaa elämyksiä ja herättää

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

Tuija Takala. Hyvä päivä. Tehtäviä

Tuija Takala. Hyvä päivä. Tehtäviä Tuija Takala Hyvä päivä Tehtäviä Tehtävät on tehty kirjaan Hyvä päivä, jossa on 28 novellia eli lyhyttä kertomusta. Tehtäviä voi tehdä yksin, parin kanssa tai pienessä ryhmässä. Tehtävät sopivat nuorten

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt OPPITUNNIN KUVAUS OPPITUNNIN NIMI Sisältö Luokka-aste Suositeltu ohjelmiston kokemustaso Tavoitteet Kesto Tarvikkeet Tehtävän sanastoa Petra s Planet for Schools -ohjelmiston pelisäännöt Käydään läpi netikettiä

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille

Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille 1 Hei koululainen! Tässä tehtävävihkossa käsitellään murrosikään liittyviä asioita. Tehtävät ovat kotitehtäviä,

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

Lukijatutkimus 2015. Tutkimusraportti 11.8.2015 Focus Master Oy

Lukijatutkimus 2015. Tutkimusraportti 11.8.2015 Focus Master Oy Lukijatutkimus 05 Tutkimusraportti.8.05 Focus Master Oy Lukijaprofiili () työtehtävät % työnantaja % toimittaja 9 tuottaja / toimitussihteeri toimituksen esimies / päällikkötoimittaja freelancetoimittaja

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA Viestintä- ja markkinointiseminaari 2.-3.6.2015 Kari Ikonen twitter @IkonenKari 3.6.2015 Alma Aluemedia Maakuntalehdet Alma Aluemedia 4 maakuntalehteä 14 tilattavaa

Lisätiedot

Hyvinvointikyselyjen toteuttaminen sähköisesti oppilaitoksissa

Hyvinvointikyselyjen toteuttaminen sähköisesti oppilaitoksissa Hyvinvointikyselyjen toteuttaminen sähköisesti oppilaitoksissa - Ohjeet ryhmien ja luokkien hyvinvointikyselyjen toteuttamiseen sähköisesti - Toimintamalli kehitetty osana pääkaupunkiseudun LAPE-hanketta

Lisätiedot

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Sanomalehti onnistuu, jos sen levikkialueen urheilu- ja liikuntaväki pitää paikallista urheilujulkisuutta tärkeänä ja haluaa osallistua sen tuottamiseen ja ylläpitää

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Tehdään juttu kirjastossa. Tutustu lehtiin Hae tietoa Tee juttu

Tehdään juttu kirjastossa. Tutustu lehtiin Hae tietoa Tee juttu Tehdään juttu kirjastossa Tutustu lehtiin Hae tietoa Tee juttu Näin katsot videon MOI! Tämä merkki kertoo, että aiheeseen liittyy video. Katso se näin: Lataa maksuton Arilyn-sovellus puhelimelle tai tabletille

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUJEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT OHJEET KÄYTÄNNÖN KUVAAMISEKSI. Kehitysvammaliitto / Hyvät käytännöt -projekti

KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUJEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT OHJEET KÄYTÄNNÖN KUVAAMISEKSI. Kehitysvammaliitto / Hyvät käytännöt -projekti 1 KEHITYSVAMMAISTEN PALVELUJEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT OHJEET KÄYTÄNNÖN KUVAAMISEKSI Kehitysvammaliitto / Hyvät käytännöt -projekti 2 Tuotetaan käytännöstä tietoa yhdessä Käytännön kuvaamisen tarkoituksena on

Lisätiedot