Kevättä rinnoissa. Kiireinen kevät. Tai muka kiireinen. Kevät kuin kevät, se vaatii veronsa myös Lerpaketiimiltä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kevättä rinnoissa. Kiireinen kevät. Tai muka kiireinen. Kevät kuin kevät, se vaatii veronsa myös Lerpaketiimiltä."

Transkriptio

1

2 Kevättä rinnoissa Kiireinen kevät. Tai muka kiireinen. Kevät kuin kevät, se vaatii veronsa myös Lerpaketiimiltä. Kiireen keskellä unohtaa usein ajatella itseään. Jokapaikassa kun toitotetaan toisista välittämisestä ja kaikkien muiden huomioon ottamisesta. Entäpä jos ajattelisit tänä vappuna vain ja ainoastaan itseäsi? Miten se sitten tapahtuu? Esimerkisi näin: Ole itsekäs ja kerää omat roskasi. Nehän ovat sinun roskiasi ja kuuluvat sinulle! Itsekkyyden puuskassasi voit haalia samalla vaikka kaikkien muidenki roskat. Voit juhlinnan päätteeksi kruunata itsesi Roskien Kuninkaaksi. Kaikkien bileiden tohinassa joku saattaa haastaa riitaa tai töniä jonossa. Ota itsekkäästi tilanne haltuun ja halaa öykkäriä. Nauti halaamisesta saadusta mielihyvän tunteesta aivan yksinäsi ja jätä toinen seisomaan hölmistyneenä kadulle. Näiden avulla pääset käsiksi kylmään ja viiltävään itsekkyyteen. Mieti toki lisää keinoja ja pidä ne itsekkäästi itselläsi. Toivottavasti nautit Vappulerpakkeesta! (epä)itsekästä Vappua! Ahkerin terveisin, Ida, Eetu ja Eetu ps. Kaipaatko edelleen tähtipoikaa tai tyttöä, ja haluat nähdä sitä kuuluisaa paljasta pintaa? No otapa ittestäs kuva laita tulemaan osoitteeseen Me julkaisemme sen kyllä!

3 Meillon sangriaa ja karnevaalit 13. huhtikuuta, lämpötila noin +20 astetta, istutaan rantapaseolla Café Manilassa tyttöjen kanssa ja ollaan tosi sosiaalisia (kaikilla puhelin kädessä). Eka viikko Suomen eteläisimmässä kaupungissa, Fuengirolassa takana, ja sattuneista syistä kolme viikkoa lomaa, ansaittua sellaista, edessä! Tai no, lomaa tai lomaa, kandin aineistomatskut oottais SPSS-ohjelmaan syöttämistä. Jos et vielä tiedä, mikä on SPSS, älä huoli, opit sen kyllä. Toivottavasti tämän tullessa painosta Suomessakin on jo lämmintä ja aurinkoista, sillä pian Lerpakkeen ilmestymisen jälkeen meilläkin koittaa kotiinlähdön hetki. Mutta ei vielä, ja siksi aion kandin lisäksi omistautua kahdelle muullekkin tutkimusaiheelle: rusketuksen maksimoimiselle ja Fugen parhaan jäätelöpaikan löytämiselle. Challenge excepted! Aion myös olla henkisenä tukena Eeville, Hanskille ja Sandralle kun ne tekee tuntisuunnitelmia ja minä vedän lonkkaa. Puheenjohtajan tehtävät on nyt hetkeksi delegoitu huikealle vpj:llemme, Annalle, ja olen ihan varma, että Anna hoitaa hommat loistavasti. Tsemppiä Anna, toivottavasti et halua murhata mua ko tuun takasin Suomeen :-* Taidanpa ottaa kahvin sijasta kaljaa! Ja muuten, huikeeta vappua kaikille :) Terkuin Elisa, PJ on holiday

4 1. Mistä vuodesta lähtien vappu on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä? 2. Miksi/mitä varten vappua juhlitaan? 3. Mikä on helavalkea ja miten se liittyy vappuun? 4. Mitkä neljä ainesosaa tarvitset (ainakin) siman tekoon? 5. a) Millä nimellä vappua kutsutaan englanninkielessä? b) Ja koska tottakai edelliseen jokainen osaa vastata, niin mikäpäs on vappu saksaksi? 6. Mistä mihin saakka kestää tänä vuonna opiskelijavappu? 7. Kenen vierestä heräät vappupäivänä 1.5.?

5 Kostajaiset 2014 Kostajaisethan ovat perinteinen alku vuoden talven/kevään juhla, jossa fuksit saavat kostaa kaiken sen nöyryytyksen ja häpeän tuutoreille ja muille rastinpitäjille, jotka ovat olleet järjestämässä fuksijaisia. Tänä vuonna tapahtuma oli kaikille muillekin lapikaslaisille avoin, mutta kukaan vapaaehtoinen ei uskaltanut tulla nöyryytettäväksi. Noh, ehkäpä ensi vuonna! Fuksit aloittivat suuren juhlan lordiaukiolta. Heti alkuun kostettavat joutuivat lämmittelemään ja jumppailemaan megafoonin kautta huudettujen ohjeiden mukaan. Veren virratessa vielä lämpimänä suonissa oli aika siirtyä ensimmäisen rastin suorituspaikalle Jätkänpuistoon. Kostettavat kilpailivat kahtena joukkueena eri talviurheilulajeissa. Kuvia tulossa lisää nettisivuille! Ulkorastin jälkeen oli usean baarirastin vuoro. Baarirasteilla kilpailijat joutuivat tai saivat (kaikki luokanopethan on vähä itserakkaita ja esiintymishaluisia) esiintyä, improvisoida, johdatella sokeaa ja sekä miettiä päänsä puhki vaikeista vaikeimpien kysymysten äärellä.

6 Alkulämmittelyt Lordiaukiolla, fuksit käski ja vanhemmat vikisi Tuomas näytti mallia oikeaoppisesta punnerruksesta ja loput seurasivat nöyrästi esimerkkiä.

7 Kilpailevia eli kostettavia joukkueita oli kaksi kappaletta! Poikien tiimi eli Ei toivotut Ja tyttöjen joukkue eli voittajajoukkue Kaljaa koneeseen!

8 Tyttöjen joukkue Kaljaa koneeseen kruunattiin Kostajaisten voittajaksi bar Bullissa, ja vain hetken päästä siitä alkoi kyseisessä paikassa kaikille jo tuttu tapahtuma: Lauluilta by Kootut Teokset. Vaikkakin Lauluilta oli tälle keväälle jo viimeinen, niin toivotaan että illat jatkuvat taas ensi lukuvuonna! Toimittaja kävi myös jututtamassa ja kyselemässä kuulumisia ja vapun odotuksia paikallaolijoilta. Ensimmäinen iloinen veikko, jota sain kunnian jututtaa, oli fuksi nimeltä Tatu. Tatu oli jo saanut todistaa kiivasta ja kiihkeää kilpailua Kostajaisissa. Toivon vapulta suuria tunteita ja oikein mukavia opiskelijatapahtumia Seuraavaksi toimittaja törmäsi kuvankauniiseen 2. vuosikurssin neitoseen Inkaan. Inka oli myös voittajajoukkueessa! Kostajaiset olivat menneet hyvin ja hän oli rasteihin erittäin tyytyväinen. Entäpä mitä odotat vapulta? Helsingin kaivopuistoa Vaikka Inka aikoo karata vapuksi Helsinkiin, niin Laura auttoi toimittajaa ja vinkkasi Inkalle torstain bileistä Kauppayhtiöllä, joihin neitoset aikovat osallistua. Lehden ilmestyttyä vapun ensimmäiset bileet ovat jo ohi. Mikäli olit paikalla ja sait räpsittyä paljon kivoja kuvia, joita haluat jakaa muidenkin lapikaslaisten kanssa, niin laita niitä tulemaan osoitteeseen Tottakai muutkin lapikaslaisiin liittyvät kuvat käyvät! Kuvat laitetaan Lapikkaan nettisivuille.

9 Sitten saapui mies pimeästä, Miikka! Miikan odotukset Lauluillasta olivat katossa! Mies oli tulossa nauttimaan yhden oluen ja näkemään kavereita. Onko odotuksia vappua ajatellen? Ei Meinaatko olla Rovaniemellä? En tiiä Mies oli yhtä mysteeriä. Aika näyttää näemmekö Miikan Rovaniemen vapussa vai jossain muualla. Miikka halusi kuitenkin lähettää vapputerveiset lapikaslaisille: Ei muuta ko hymyä huuleen vaikka vastatuuleen! Ja hyvää vappua kaikille!

10 Aattellista alkoholipolitiikkaa Muuan radikaali kommarihippi linjasi pari tuhatta vuotta takaperin, viimeistä ateriaansa syödessä, viinin kuvastavan hänen vertaan liiton merkiksi. Tätä samaa symboliikka voimme soveltaa uuden maailman proletaarin kärsimysnäytelmässä. Uuden maailman kyykkyviini symboloi työläisen tuskaa ja verta. Chileläiset, Argentiinalaiset ja Etelä-Afrikkalaiset plantaasiporvarit imevät viinin suoraan työläisen vasemmalla puolella rintaa sykkivistä sydämistä. Pelloilla vuodatetaan katkeria hiensekaisia kyyneleitä länsimaalaisen sosiaalietuja nautiskelevan palkansaajan perjantain iloksi. Kyykkyviinillä kyykytät duunaria! Reilu kauppa Voit vain kuvitella paljonko Etelä-Afrikkalainen tuottaja, puhumattakaan työläisestä, saa rahaa 7 maksavasta pullosta, kun hinnasta vähennetään kaikki välikädet, tuotantokulut, kuljetus, maahantuojan kulut, verot kotimaassa sekä Suomessa puhumattakaan Alkon ottamasta voitosta. Ei mitään. Onneksi työläisten ääni on kuultu! Alkolla on valikoimissaan 39 kansainvälisesti sertifioitua eettisen kaupan tuotetta. Ostamalla reilun kaupan tuotteen vältyt viljelijöiden ja työläisten kyykyttämiseltä. Eettisten sertifiointien yleisperiaatteita on se, että viljelijä saa tuotteistaan oikeudenmukaisen korvauksen, työntekijöillä on inhimilliset työolosuhteet, työntekijöillä on oikeus kuulua ammattiliittoon, tuotannossa noudatetaan ympäristökriteerejä sekä tuotteet voidaan jäljittää. Eurokriisi Miksi mennä merta edemmäksi kalaan? Sademetsät, laajat tasangot, sekä jylhät vuoristot selvittäköön omat sotkunsa. Jospa hoidettaisiin Euroopan asiat ensiksi. Eu-kriisimaat ovat tunnetusti hyviä viinintekijöitä. Espanja, Portugali, Italia ovat menestyksekkäästi tuottaneet toinen toistaan hienompia viinejä työläisten, talonpoikien, sotilaiden papiston, porvariston sekä aateliston ja etenkin kuninkaallisten viihdykkeesi. Haastankin sinut uuteen kampaniaan: Juo ja osta vain eurooppalaisia viinejä. Ja paljon. Muista myös äänestää tulevissa EUparlamenttivaaleissa. Aloittakaamme ensiksi vaikka pelastamalla Espanja alle kymmenellä eurolla.

11 Arvostelu Viini: Faustino VII Rypäle: Tempranillo Alue: Espanja, Rioja Hinta: 9,39 Espanjalaiset tunnetaan hyvin alkuvoimaisena kansana. Läpi historian viekkaat inkvisiittorit sekä rohkeat konkistadorit ovat olleet valppaana ylikansoittumisen ehkäisemisessä. Viini ja Espanjalaisuus ovat erottamattomat kuin Jeesus ja kaksitoista opetuslasta. Toisin kuin etiketissä pälyilevä harmaapartainen merkantilisti antaa ymmärtää viini on kuin komea, kaunis ja salskea nuori senjoori. Notkea ja täynnä espanjalaista temperamenttia. Ulkoapäin tarkastellessa tuoksutellessa voimme aistia suklaisen ja pehmeän nuorukaisen. Kuitenkin pehmeän ulkokuoren alta paljastuu pimeä puoli. Keskitäyteläisen karpaloisen raikkauden alta nousee mausteista tulista hedelmäisyyttä. Ei kuitenkaan niin, että viinin harmonia järkkyisi. Suosittelen ruokaviiniksi patojen ja liharuokien seuraan. Oikein toimiva myös maailman parantamiseen. Huomiona voin sanoa, että kyseinen viini voitti viini.fi:n viinikilpailun 2013 sarjassa alle 10 eurooppalaiset viinit. Ps. Mieti taloudellisesti. Pyri omavaraisuuteen. Pelasta suomalainen sokeriteollisuus. Pelasta itsesi. Pane oma simasi (oikein tiukassa taloudellisessa tilanteessa pitäydy perinteikkäästä kiljussa). Lapikas tekee oman osuutensa panemalla vapun kunniaksi ämpärikaupalla maittavaa aikuiseenkin makuun soveltuvaa vappusimaa. Reseptin saat internetistä. Eetu V.P.J Ahola

12

13 Terveisiä Aurinkolasta! Täällä Fuengirolassa säät on sallinnu meitä, ja me neljä tytön tylleröä ollaan jo ehitty nauttia harjoittelun ensimmäisistä viikoista täysin rinnoin. Paikat ja tavat on tullu pikku hiljaa tutuiks osataan melkein jo bussiaikataulut, mutta bussit ei osaa vaan noudattaa niitä. Meidän alku on ollu melko jännittävä. Milloin mikäkin ei toimi meidän kämpässä tai millon mitäki ei osata käyttää tai millon mikäki seinän kappale tippuu alas. Eniten mieltä (ja vartaloakin) lämmittävin riemuvoitto oli kuuman vesi elettiin melkein viikko ilman sitä, hyi! Mutta jos mikä on vituttanu, niin aina on voinu mennä rannalle (joka on tuossa 100m päässä meidän kämpästä) ottaa arskaa ja nautiskella ihanasta lämmöstä ja niin kauniin sinisestä merestä. Täällähän on se hyvä puoli, että voi yhdistää tuntien suunnittelun ja auringon ottamisen ;) Aurinkorannikon suomalainen koulu on mitä mahtavin harjoittelupaikka, suositellaan sitä kaikille! Tähän mennessä ollaan saatu hyvää ohjausta ja paljon erilaisia ja täysin uusia kokemuksia, millasta on opettaa oikeessa koulussa ja rajoitetuilla resursseilla. Suomalaisen koulun ruoka on rehtoriakin lainaten muuten maailman parasta. Täysin lisäaineetonta ja maukasta kera vichyveden oppilaatkin syö innolla eikä nirsoile. Yllättävää sinänsä, mutta täällä opettajien huoneessa on päivittäin hedelmiä ja marjoja eikä pullaa ja kakkua niin kun ehkä siellä kylmässä ja märässä Suomessa. Ei, mutta täytyy myöntää Kaikesta huolimatta on tietenki ikävä koti-suomeen, we miss you Finland! Pitäkää Suomi pystyssä ennen kun me tullaan. Tätä kirjottaessa polttelee auringossa palaneita peppuja, mutta ei se mitään, koska meillon sangriaa ja karnevaalit, meil on teguilaa ja kasvomaalit, vo-o-ooo.muistakaa ihmiset, että huominen on aina huomenna <3 Ruskettunein terveisin Eevi, Hanski, Sandra ja Elisa Harjoittelijat aurinkorannan koululla

14 Oletko SINÄ jo Tinderissä? (Varoitus! Sisältää siveettömyyttä!) Ei jatkoon, ei jatkoon, ei jatkoon, jatkoon! Tällaista minulle on Tinderin käyttö, sovelluksen, johon luodaan ensin oma profiili ja sitten puhelimen näytölle ilmestyy kuvia miespuolisista sovelluksen käyttäjistä (asetuksissa voi määritellä tietenkin sovelluksen näyttävän sinulle myös naisia, tai vaikka molempia sukupuolia omien mielihalujen mukaan). Profiilikuvien perusteella valitaan onko kiinnostunut kyseisestä henkilöstä ja painetaan tälle joko sydäntä, tai sitten rastia ruutuun ja näytölle ilmestyy seuraava profiili. Jos tykkäät profiilista, ja sama tyyppi on tykännyt sinun profiilistasi, sovellus ilmoittaa matchin löytyneen ja sen jälkeen alkaa viestittely tämän kiinnostavan tyypin kanssa. Miten helppoa uusien mahdollisten poikaystäväkandidaattien tapaamisesta on tehtykään! Tai sitten ei Loin oman Tinder-profiilini noin pari kuukautta sitten. Muutamat tyttökaverini olivat Tinderin käyttäjiä ja hehkuttivat sovellusta ja hyvännäköisiä miehiä joita olivat sen kautta löytäneet. Totta kai minunkin oli sitten luotava oma profiili tähän huikeaan appiin! Olin aivan innoissani selaillessani miehiä ja valitessani parhaimman näköiset, ja miten itsetuntoa kohottavaa olikaan kun jonkun uskomattoman kuuman miehen profiilista tykätessäni sain ilmoituksen You got a new match!. Siis tuohan on aivan hirveän pinnallinen sovellus ja Laita sinne kuvaukseksi että etsit vain seksiseuraa olivat kommentteja joita sain kavereiltani, kun kerroin luoneeni profiilin kyseiseen sovellukseen. Jätin kuitenkin kuvauksen kirjoittamatta ja latasin profiiliini ihan siveellisiä kuvia ja jäin odottelemaan, millaisia yhteydenottoja saan miehiltä. Ensimmäisten päivien aikana sovelluksesta oli löytynyt noin kymmenisen matchia. Valitin koulussa kavereilleni siitä, miten minulle ei juttele Tinderissä kuin ruotsalaiset tai suomenruotsalaiset. Eihän siinä muuten mitään, mutta Ruotsi on sijainniltaan ehkä hieman liian kaukana treffien sopimiseksi ja suomenruotsalaisen kanssa taas viestittelystä ei nyt tullut oikein mitään kielimuurin takia, sillä hänen ajatuksistaan ei saanut oikein mitään selkoa huonon suomen takia Selattuani valehtelematta noin sadan miehen profiilin olin tullut siihen tulokseen, että kaikista kiinnostavimmat miehet olivat minulle joko tuttuja jotakin kautta (tosin eivät sellaisia joihin olisin halunnut ottaa mitään kontaktia juuri Tinderin avulla) tai sitten tiesin että he olivat varattuja. Tämä sai minut tietenkin ihmettelemään suuresti, miten ihmeessä heidän tyttöystävänsä eivät tiedä heidän Tinder-profiileistaan Tuntui jo, ettei Tinderillä ollut minulle enää mitään uutta annettavaa. Mies toisensa jälkeen sai minulta kuvaansa NOPE -leiman ja tarpeeksi kiinnostavia miehiä sai

15 oikein etsimällä etsiä. Yhden profiilin kohdalle jouduin kuitenkin pysähtymään ja päädyin tekemään tarkempaa researchia. Kuvissa esiintyi jääkiekkopelaaja, jonka ulkonäköön olin kiinnittänyt erityistä huomiota jo aiemmin muussa yhteydessä. Olin jo melko varma siitä, että joku on nyt tehnyt feikkiprofiilin ja yrittää sillä saada epätoivoisesti huomiota naisilta. Päätin kuitenkin koettaa onneani ja painoin sydäntä, jolloin sovellus ilmoittikin uudesta matchista. Miehen keskustelunaloitus oli niinkin luovuuden huipentuma kuin ;-), ja se kertoikin jo tarpeeksi siitä, millä mielellä hän oli liikkeellä. Kävi selväksi, että hän halusi tavata minut jo samana iltana. En kuitenkaan uskonut, että profiilin takana oli oikeasti se henkilö, jona hän esiintyy. Selvyyden saamiseksi sain kuitenkin nerokkaan idean kysyä, voisimmeko tavata esimerkiksi tiistaina, sillä tiesin että kyseisellä joukkueella oli peli sinä iltana. Yllätyin vastauksesta, sillä mies sanoi, ettei pysty tapaamaan silloin vedoten peliin. Tässä vaiheessa varmistuin tyypin henkilöllisyydestä ja kerroin osoitteeni. Mitä Tinder-kokeilustani jäi sitten käteen? Parisenkymmentä matchia joista ainoastaan pari asuvat kotikaupungissani ja joiden jutuille lähinnä facepalmasin ( Tuu tänään baariin tai Vittu oot kuuma oon nähny sut koulussa ). Ja sitten tietenkin nämä varattu-kategoriaan kuuluvat miehet joiden kohdalla päädyin sitten kuitenkin painamaan rastia. Tiesin toki että tällä kyseisellä jääkiekkoilijallakin on tyttöystävä, tosin tarpeeksi kaukana maassa, josta hän on kotoisin (olin tietenkin lukenut asiasta aiemmin netistä). Sovellusta käyttävien miesten taso yllätti sekä positiivisesti että ei niin positiivisesti, sillä olisin odottanut törmääväni enemmänkin booty call -tyyppisiin ehdotuksiin, mutta toisaalta taas melko harva aloitti minkäänlaista keskustelua. Elämäni rakkautta tai muutakaan sen vakavampaa en siis tämän kaikkien hehkuttaman Tinderin kautta löytänyt, mutta sainpahan ainakin SMliigatason kyytiä. Kirjoittaja on vieraileva, nimettömänä pysyttelevä tähti ainejärjestömme ulkopuolelta. Kiitokset tälle mysteerihenkilölle jutusta! Jos siis omat ja kaverin tutut on tullut koluttua jo läpi, niin eikun rohkeasti treffaileen Tinderin kautta ;) Huhut kertoo, että muutama lapikaslainen olisi jo uskaltautunut Tinderin villiin maailmaan

16

17 Vastaa Jäsenkyselyyn ja vaikuta! Lapikas järjestää jäsenkyselyn ainejärjestönsä jäsenille. Jäsenkysely avautuu vastattavaksi Lapikkaan mehuhetkellä keskiviikkona Kyselyn tarkoituksena on kerätä arvokasta palautetta ja tietoa juurikin teiltä arvoisat lapikaslaiset! Kyselyyn voit vastata paikanpäällä mehuhetkellä, tai myös myöhemmin sähköisesti. Sähköinen vastausosoite on Jäsenkyselyyn pystyt vastaamaan Tulethan paikalle, ja päästät äänesi kuuluviin! Anna ainejärjestöllesi ja sen toiminnalle kiitosta, moitteita, kritiikkiä, parannusehdotuksia! Vastaamalla jäsenkyselyyn osallistut myös lahjakorttien arvontaan! Lahjakortteja arvotaan kaksi (2) kpl, ja arvonta suoritetaan jäsenkyselyn vastaamisajan päätyttyä. Lapikkaan keväinen mehuhetki MILLOIN? keskiviikkona 7.5. klo MISSÄ? Sään salliessa ulkona yliopiston pääovien edessä, mahdollinen sisätila ilmoitetaan myöhemmin MIKSI? Jäsenkyselyn avulla kehität ainejärjestösi toimintaa Pääset nauttimaan ilmaisista virvokkeista ja kivasta seurasta

18 Äkkiä Ehditkö lukea tämän? Vai oletko varma, ettei ole kiire jonnekin? Kiire kauppaan, kouluun, kotiin, töihin, wc-tiloihin, harjoituksiin, juhliin, syömään, nukkumaan, linja-autoon, junaan tai lentokoneeseen? Kiire on henkilökohtainen tunne siitä, että on toimittava liian nopeasti. Ennen kiire tarkoitti hetkittäistä uhkaavaa stressitilannetta. Luolamies esi-isämme olivat rakennettuja siten, että tällaisissa tilanteissa keho ylivirittyi, jotta se saattoi kohdata uhkaavan vaaran. Merkittävä osa jatkuvan kiireen vahingollisuudesta johtuukin siitä, että ihmiseen ohjelmoitu stressivalmius on tarkoitettu vain hetkellisiin suorituksiin. Nykyihminen voi kokea kiireen tunnetta päiviä, jopa viikkoja. Kiire voi aiheuttaa vakavia ruumiillisia vahinkoja esimerkiksi aivoihin, vaikuttamalla haitallisesti psyyken lisäksi uneen ja ravintoon. Joidenkin mielestä kiire onkin vain länsimaisen ihmisen tuotosta. Time doesn t exist, clocks exist. Päätin ottaa asiasta selvää, ja aloin vuoden 2013 kesällä irrottautua kiireellisestä elämäntavasta. Olen aina ihastellut munkkien ja zen-mestarien tapaa elää hetkessä, ilman hätää juosta paikasta A paikkaan Z, enkä voi sanoa olleeni kaukana pään ajelemisesta ja yksiön muuttamisesta atsteekkiluolaksi. Itse asiassa näin olisi varmasti käynyt, ellen olisi jättänyt Helsingin pikkukotiani Lapin laavujen vuoksi. Hylkäsin urbaanin asketismin, tarkoituksenani etsiä rauhaa luonnosta. Hermostuttavia asioita: Facebook Älypuhelin YouTube WhatsApp Instagram Twitter SnapChat Risuaita Caps lock Kalenteri Televisio Mainokset Elektroniset avaimet Muistutukset Opetusharjoittelu Opintopisteet Ville Vanhasen viikset

19 Maailma on kuulemma valmis. Se on tehty valmiiksi meitä varten. Nykyteknologian avulla kaikki on saatavilla, ja käden ulottuvilla. Eikä edes tarvitse kurottaa kättä taskua pidemmälle, kun vastaus löytyy jo sudenpentujen käsikirjasta. Keskustelutkin ovat valmiiksi käytyjä, kun pöydässä jokaisella on sähköinen tietosanakirja. Tilastokeskuksen vuoden 2011 tutkimuksen mukaan 25% vuotiaista suomalaisista omistaa älypuhelimen. Vuonna 2014 se kuulostaa vähättelyltä. Kenet muka enää tiedät, jolla ei olisi tökittävää, muovista raamattua? Siinä vaiheessa, kun 74-vuotias isoäitini liittyi Facebookiin, ja 80-vuotias isoisäni laittoi tekstiviestissään(!) hymiön, tiesin tuhon tulleen kosketeltavan lähelle. Opettajan työssä hyvin ajankohtainen vitsaus on oppilaiden matkapuhelinten räpläys. Vaikuttaa siltä, että pienimmätkin kouluikäiset tarvitsevat Google Mapsia löytääkseen koulusta kotiin. Luulen Tilastokeskuksen jättäneen alle naimaikäiset selvityksestään pois silkasta pelosta. Voin myöntää, että itselläni olisi ainakin ollut ihan paska lapsuus, jos olisin saanut Samsung Galaxyn jo maailmaa pelkäämättöminä vuosinani. Voi raukkoja diginatiiveja. Irtisanoutuminen Facebookista (jonne heikkona, ympäristön paineesta kuitenkin palasin) sekä iphonen vaihtaminen perinteiseen matkapuhelimeen olivat elämäni rauhoittavimpia tekoja. Evankelis-luterilainen paaston aika on ohi, mutta suosittelen jokaista kokeilu- ja ahdasmielistä testaamaan elämää ilman piipittäviä taskutietokoneita ja virtuaalisia verkostoja. Ihan vaikka vain päivän ajan. Näkökenttäämme syötetään jatkuvasti uutta tietoa. Sitä ei tarvitse edes panna muistiin, sillä kaikesta voi ottaa valokuvan. Ihmisen muisti on yksi keskeisimpiä kognitiivisia työkaluja, ja hermostunut elämä ei ainakaan edesauta sen kehittämistä. Kun mitään ei tarvitse enää muistaa, ei muistia tarvitse. Sitten muisti kuihtuu olemattomaksi. Mistä aiheista radion listahitit kertovat? Tonight. We are young. There s no tomorrow. YOLO. Meidän tulisi siis elää jokaista päivää, kuin viimeistä päivää, ja jokaista iltaa, kuin viimeistä. Kysyn vaan: mihin helvettiin on kiire? Eikö jokaista päivää voisi elää, kuin ensimmäistään, ja jokaista iltaa kuin sen päivän iltaa? You only live once. Mutta yhtä lailla you only die once. Hairahduttuani interaktiivisesta maailmasta tunsin oloni kevyeksi. Sitä keveyttä voisi kuvata helposti kolmella sanalla: keveys, vapaus ja rauha. Elä sellaista elämää, jota haluat elää. Ei sellaista, jota tarvitsee. Koska olet viimeksi tehnyt spontaanin matkan eri reitillä, kuin sinulla on tapana? Tai koska olet eksynyt, ja loppujen lopuksi löytänyt kotiin? Koska olet viimeksi avartunut uudella ravintolalla, jonka löysit vahingossa, ilman arviointipalvelujen karttasovelluksia? Maailma on kuulemma valmis. Ei auta muuta kuin elää se. Mutta älä tänne paperiin katso, vaan ylös. Terveisin, Eetu Jay

20

21 Vappuhoroskoopit Oinas RAHA EU:n talouspolitiikka huolestuttaa sinua. Pelkäät euron kaatumista, ja käytkin vaihtamassa viimeiset käteisrahasi hiivaan ja sokeriin. Kelpaa kriisin keskellä hykerrellä. RAKKAUS Runsas vasemman nyrkin ravistelu tekee hallaa rakkauselämällesi. Yhden yön romanssitkaan eivät idä sillä, että haluat itseäsi kutsuttavan Isä Aurinkoiseksi. Tulet tutustuneeksi Rovaniemen Poliisin hellään kosketukseen: yllättäen vasen nyrkki löytyy taas syvältä sisältäsi. Rauhaa ja rakkautta. EU-vaalit Olet lopen kyllästynyt häviämään. Härkä RAHA Eläinradan astepisteet saavat sinut kuumeiseksi. Nimittäin kultakuumeiseksi. Sukulaisten piironginlaatikot tyhjenevät kuin taloyhtiön räystäät. Kultasi on onnellisesti vaihdettu KultaRahaksi Oy takaa toimeentulosi. RAKKAUS Suruksesi KultaRahaksi Oy teki konkurssin, joten kultasi ei tarvitse pelätä ihmiskauppaa. Muista, että ajatuskin on synti. Anekauppa pelastaa taivaspaikkasi; vie kullallesi ruusuja. Paratiisin metsäorvokit kurkottelevat kohti rakkauden sauvaa. Se sykkii. EU-vaalit Kemin vappumarssijat saavat kokea vihasi. Puristat lihavaa lompakkoasi kuin esikoistasi, ja syljeksit työläisten päälle. Onneksi sinulle joka päivä on perjantai. Kaksonen RAHA Merkurius on hilpeällä tuulella: sen kirkkaus sokaisee sinut täysin todellisuudelta. Sosiaalityöntekijäsi on huolissaan tiliotteen toistaessa strippiluola Kitty Catin ja Vivuksen panoja. Ensilainaajan ilmainen korko saa velkakierteen jyrkkään syöksyyn. Herää! RAKKAUS Löydät kaltaisesi Helluntaikirkosta: rupsuttelu ennen avioliittoa on sallittua, jopa suotavaa! Kesähäät odottavat huolettomia. EU-VAALIT Hyvä veli -verkostot ja kaksinaamainen peli miellyttävät vekkulia maalaisromanttista mieltäsi. Et ole koskaan ollut ylpeämpi ollessasi suomalainen. Tahdot kuningaspossuksi.

22 Rapu RAHA Käyt äidin luona Rapulassa syömässä. Siellä on hyvää seuraa, ja suolaista naposteltavaa. Kosteisiin oloihin oletkin jo tottunut. RAKKAUS Kostean rantalomasi seurauksena toit mukanasi vipeltäviä pikku tuliaisia. Käynti alapäätohtorilla virittää rakkauselämäsi uusille aalloille. Ihastut sukupuoliklinikan nättiin vastaanottovirkailijaan. Hän tuoksuu pelargonioilta. Ihana mies. EU-VAALIT Muukalaiset ovat vallanneet kotikontusi. Löydät sydämesi agitaattorin kantakapakastasi. Perinteisen suomalaisen miehen. Leijona RAHA Olet rikas ja onneton. Roy Clubin kalliimpienkaan drinkkien virta ei saa elämän janoasi sammumaan. Etsi lohtua pankkiautomaatilta. RAKKAUS Kiima-aika on ohi. Rakkauden aurinko on laskeutunut. Jäljellä ovat enää linnasi kylmät holvit. Kaipaat kultasi kupeita. EU-VAALIT Miksi olisit kiinnostunut valtakuntasi asioista. Neitsyt RAHA Eikö olisi jo aika antautua elämän iloille? Eläkevakuutuksia suunnitteleva kolmannella kymmenellä käyvä nuori ei ole valuuttaa naimamarkkinoilla. Anna säästöjesi puhua. RAKKAUS Eroosion vaikutukset näkyvät jo jalkovälissäsi. Merkuriuksen kurssi saa biologisen kellosi tikittämään. Eikö olisi jo aika? EU-VAALIT Liberaalimpi hamepolitiikka tekisi hyvää sinulle. Anna impesi kaikua.

23 Vaaka RAHA Raha on sinulle kuin ilmaa: rakastat ilmaa. RAKKAUS Koet karvaisten käsien kosketuksen. Punnitse tarkkaan, kannattaako turkkilaisen yrittäjän matkaan lähteä. Oma ravintolayritys ei takaa sitä, että hän ostaisi sinulle lupaamansa saaren. Mutta tiedä tämä: myski hivelee keuhkojasi. EU-VAALIT Unohdat äänestää. Häpeäisit. Skorpioni RAHA Mätkyt pistävät kuin piikki kovaan kitiinikuoreesi. Saksesi käyvät kiinni jokaisen anelijan lihaan. RAKKAUS Parittelun aikana uros käyttää pektiinielimiä löytääkseen sopivan paikan maassa sijoittaakseen sinne siemennestettä sisältävän spermatoforin. Uros ja naaras suorittavat lisääntymistanssin, jonka aikana uros sijoittaa naaraan paketin päälle ja naaras siirtää paketin sukuelimiinsä. EU-VAALIT Pääset leikkausten ja talouskurin makuun. Tarvitsemme rakenneuudistuksia. Jousimies RAHA Rakenneuudistus on ajanut kunniallisen ammattikuntasi kriisin partaalle. Mummosi pelastaa! Hänen kirstunsa ovat täynnä kultaa ja mirhamia. RAKKAUS Löydät mummostasi uusia puolia. Pieni flirttailu ruokkivan käden kanssa saa syöttökaukalosi täyttymään maallisista herkuista. Vanhassa vara parempi. EU-VAALIT Vilkkaat vaaliuurnat vaihtuvat tuhkauurnaksi. Sokean rakkautesi pohja murtuu. Uhraat äänesi sotiemme veteraanien puolesta. Jupiter on puhunut.

24 Kauris RAHA Et haluaisi ajatella raha-asioita ollenkaan. Itse asiassa et ajattele. Unohdat jatkuvasti maksaa kirjastomaksusi, ja ehkä siksi haastemies on paras ystäväsi. RAKKAUS Viattomat vasat hyppivät onnellisesti keväisillä niityillä. Haluat saada osasi. EU-VAALIT Et halua päätyä kapitalistin trofeeksi. Alat tarkkailla kulutusvalintojasi, ja huomaat, että se minkä kaljarahassa menettää, luomuviikunassa voittaa. Ympäristökatastrofit kulottavat metsäpalstasi. Ruohon kasvatus voi alkaa. Se on vihreämpää aidan tällä puolen. Vesimies RAHA Uranus saa herkät aistisi koetukselle. Miten kaataa vettä astiasta, joka on tyhjä? RAKKAUS Ruskeat pojat saavat kuppisi läikkymään. Tule nuoltavaksi, sinä kaunis hirviö! EU-VAALIT Haluaisit äänestää, mutta vaalikopissa sattuneen häpeällisen konfliktin vuoksi päätät pitäytyä. Kalat RAHA Tonnikalaa öljyssä saa nyt kaksi purkkia kolmella eurolla Kemijärven Valintatalosta. RAKKAUS Tahdot tulla peratuksi. Pitkiä syviä vetoja. Luonnon kiertokulku. Tule uimaan iso poika, vesi on lämmin kuin linnun maito. EU-VAALIT Kemijoen valjastus saa sinut kuohumaan. Lohikannat on saatava ennalleen! Millään muulla ei ole väliä.

25 Oletko kiinnostunut ainejärjestötoiminnasta? Haluaisitko mukaan Lapikkaan hallitukseen? Lapikkaan hallitukseen pystyt hakemaan aina yhdistyksen syyslukukauden vuosikokouksessa. Ole siis syksyllä kuulolla ja tule vuosikokoukseen paikalle! Kokoukseen paikalle tuleminen ei vielä velvoita yhtään mihinkään. Lapikkaan hallitus koostuu eri vastuualueista, joihin valitaan vastuuhenkilöt. Näitä ovat: Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja Rahastonhoitaja Edunvalvonta Kulttuuri Liikunta SOOL Fuksiasiat Lerpake Verkkosivut ja tiedoitus Elä pelästy! Mielekästä tekemistä löytyy! Pääset keskustelemaan, vaikuttamaan, pohtimaan, oppimaan, toimimaan, nauramaan, miettimään ja tekemään asioita maan ja taivaan väliltä. Lisäksi saat kokemusta, joka on hyödyksi työelämässä. Saatat päästä myös viidakon valtiaaksi.

26 Voit seurata ainejärjestösi toimintaa Facebookissa Lapikkaan sivulla ja ryhmässä nettisivuilla juurikin näiltä sivuilta eli Lerpakkeesta Osallistumalla yhdistyksen ja hallituksen kokouksiin Lapikaspostia seuraamalla, tulee sähköpostiisi jos olet liittynyt Lapikaspostilistalle! ja tottakai osallistumalla Lapikkaan järjestämiin tapahtumiin! Siellä saattaa jopa tutustua ihmisiin, eli päästä siihen kuuluisaan face-to-face tilanteeseen. Muista myös: - KTK:n kesätenttipäivät ovat ma klo 10 14, ma klo ja pe klo 10 14, paikkana toimii Fellman-Sali (ellei muutoksia ilmaannu). Huomaathan, että viimeinen ilmoittautumispäivä on perjantaina 28.5.!

27 1. Vuodesta Suomessa vappu on nykyisin työväen, ylioppilaiden ja kevään juhla. Vapun historia on hyvin rönsyilevä ja monitahoinen, joten otapa siitä selvää jos kiinnostaa Vapun alkuperä 4. Vesi, sokeri, sitruuna ja hiiva. Viides tärkeä ainesosa on fariinisokeri, kaippa se makuun vaikuttaa. Rusinoita on myös ruukattu laittaa. Niiden avulla on helppo nähdä, milloin sima on valmista. 5. a) no tietysti May Day b) Maitag tai Maitag der Arbeit (pikkuse löytyy nörden vikaa jos tän tiesit) 6. Vappuviikoa juhlitaan tänä vuonna Hulluimmat jatkaa vielä seuraavaankin viikonloppuun asti. Vappuhan aloitetaan tapahtumalla Grillin', chillin' and groovin' 24.4., jossa myös Lapikas on yhtenä järjestävänä tahona! Olithan mukana? 7. Luoja yksin tietää. Ja myös sinä, vaikkakin vasta vappupäivän aamuna, kun käännät kylkeä. Tähän vaikuttaa vahvasti vappuviikon humalatila, seikkailunhaluisuus ja se kuuluisa lappilaisen opiskelijan hulluus. Ps. Jos heräät yksin, ilman edes pienoista väsymystä ja päänsärkyä, niin ensi vuonna uudestaan opiskelemaan mitä tarkoittaa opiskelijavappu.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Tiistai Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hiphei kaikki ihanat leiriläiset! Eilen saatiin leiri avattua leiri komeasti leiripäällikkö Marko Pousin ja kunnallisneuvos

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman Meidän koulu»isojoen koulukolmio«milja Forsman 31.5.2016 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli?...4 2.2 Luokka?...4 2.3 Silmien väri?...5 2.4 Koulumatkan pituus?...5

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Tämän sunnuntain teema on " kutsu Jumalan valtakuntaan ". Päivän tekstissä Jeesus itse asiassa esittää kutsun Jumalan valtakuntaan, vaikka tuo kutsu kuulostaakin

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk

Meidän koulu -kysely. Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Meidän koulu -kysely Isojoen Koulukolmio 6-9.lk Niko Halkola 8.lk Sisällysluettelo 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan pituus... 2. Horoskooppi...6

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma

Dalinda Luolamo. Tunteiden sota. Runokokoelma Dalinda Luolamo Tunteiden sota Runokokoelma Tunteiden sota Dalinda Luolamo Ulkoasu: R. Penttinen Painettu: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-235-4 Alkusanat Arvoisat lukijat. Tahdon kertoa teille projektistani

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa Nettiraamattu lapsille Daniel vankeudessa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible for Children,

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas

Nettiraamattu lapsille. Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti.

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti. Faijan BMW Tunnin roolipeli menetetystä nuoruudesta. Pelaajien hahmot (3-5 pelaajaa) olivat kavereita yläkoulussa ja vielä muutaman vuoden senkin jälkeen. Sitten jatko-opiskelut ja työelämä heittivät hahmot

Lisätiedot

Rimmin Räpylä. Rimmilän kyläyhdistyksen tiedotuslehti 2/2015

Rimmin Räpylä. Rimmilän kyläyhdistyksen tiedotuslehti 2/2015 Rimmin Räpylä Rimmilän kyläyhdistyksen tiedotuslehti 2/2015 Puheenjohtajan palsta Vireä kyläyhdistyksemme on toiminut jo yli 13 vuotta ja aina vaan tekemistä riittää. Vappuna on yhteisiä menoja, äitienpäivän

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/14

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/14 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14 Kukaan

Lisätiedot

Ruut: Rakkauskertomus

Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio REIPPAAN TYTöN URAPOLKU Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio Olipa kerran reipas tyttö, joka oli niin reipas ettei hänestä tarvinnut huolta kantaa. Hän piti puolensa, ilmaisi asiansa, lunasti lupauksensa

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Nuoruus - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere 17.3.2012 Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Millainen nuori olen? Pienryhmäkeskustelujen yhteenveto Mitä itsestäni ajattelen? Ahdistusta ja kamppailua itsensä

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Komea mutta tyhmä kuningas

Komea mutta tyhmä kuningas Nettiraamattu lapsille Komea mutta tyhmä kuningas Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012

Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Harjoittelijoiden palaute yliopiston tukemasta harjoittelusta 2012 Urapalvelut/ Susan Blomberg Yliopisto tukee opiskelijoidensa työharjoittelua myöntämällä harjoittelutukea tutkintoon sisällytettävään

Lisätiedot

Sohvalle vai lenkille?

Sohvalle vai lenkille? Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 Aleksi Perkiö 8lk Isojoen Koulukolmio Sisällysluettelo Aleksi Perkiö, Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Mikä satuolento haluaisit olla?...4

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Maanantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Maanantai Taipalsaari KASPELIn palokuntanuorten oma lehti TULI-SANOMAT Maanantai Taipalsaari 2.7.-8.7.2016 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Maanantain mietteitä Eilen päästiin viettämään leiriä aamulla lämpimästi (ja kosteasti ja nihkeästi) ja illalla hieman

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio 6-9lk. Saima Herrala 8lk

Meidän koulu. Isojoen koulukolmio 6-9lk. Saima Herrala 8lk Meidän koulu Isojoen koulukolmio 6-9lk Saima Herrala 8lk 24..216 1 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli...4 2.2 Luokka...4 2.3 Silmien väri... 2.4 Koulumatkan

Lisätiedot

Opiskelijatiedote - Studerande info 5.

Opiskelijatiedote - Studerande info 5. Metsäalan Asiantuntijat Skogsbranschens Experter 23. helmikuuta / 23. februari 2016 Opiskelijatiedote - Studerande info 5. HAAPA 2015 HAAPA eli metsäalan opiskelijoiden harjoittelupalkkauskysely tehtiin

Lisätiedot

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14

Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: /14 Kysely Piispanlähteen alakoulun oppilaille Yhteenvetoraportti N=349 Julkaistu: 19.4.2010 1/14 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat 1. Kerro luokkasi 1. 1A 21 6,02% 2. 1B 17 4,87% 3. 1C 16 4,58% 4. 2A 22 6,30%

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon.

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon. EROTTAJALLA KAUPAKSI KÄYVÄT KAIKKI 21.07.2015 K-market Erottaja luo Helsingin keskustaan rennon kyläkauppafiiliksen, jossa kuitenkin on keskikaupungin tunnelmaan sopivaa tyyliä ja laatua. Uuden kaupan

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä

DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä Yhteenveto medialle 1 Yhteenveto Ala-asteikäiset lapset ovat jo hyvin aktiivisia puhelimen käyttäjiä. Kahdeksalla kymmenestä on oma puhelin

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto )

Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat. Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto ) Osallisuuskysely 2015 Alle 25-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen (Esitetty: Nuorten ohjaus- ja palveluverkosto 27.10.2015) 1. Ikäsi Yhteensä 31 vastaajaa, koko kyselyssä 332 2. Sukupuoli 3. Asuinalue

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Harjoite 5: TARINAN MUODOSTAMINEN Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Tavoiteltavat osa-alueet: Kognitiivinen taso: P: Aikajärjestys, IR: Sarjan

Lisätiedot