Kevättä rinnoissa. Kiireinen kevät. Tai muka kiireinen. Kevät kuin kevät, se vaatii veronsa myös Lerpaketiimiltä.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kevättä rinnoissa. Kiireinen kevät. Tai muka kiireinen. Kevät kuin kevät, se vaatii veronsa myös Lerpaketiimiltä."

Transkriptio

1

2 Kevättä rinnoissa Kiireinen kevät. Tai muka kiireinen. Kevät kuin kevät, se vaatii veronsa myös Lerpaketiimiltä. Kiireen keskellä unohtaa usein ajatella itseään. Jokapaikassa kun toitotetaan toisista välittämisestä ja kaikkien muiden huomioon ottamisesta. Entäpä jos ajattelisit tänä vappuna vain ja ainoastaan itseäsi? Miten se sitten tapahtuu? Esimerkisi näin: Ole itsekäs ja kerää omat roskasi. Nehän ovat sinun roskiasi ja kuuluvat sinulle! Itsekkyyden puuskassasi voit haalia samalla vaikka kaikkien muidenki roskat. Voit juhlinnan päätteeksi kruunata itsesi Roskien Kuninkaaksi. Kaikkien bileiden tohinassa joku saattaa haastaa riitaa tai töniä jonossa. Ota itsekkäästi tilanne haltuun ja halaa öykkäriä. Nauti halaamisesta saadusta mielihyvän tunteesta aivan yksinäsi ja jätä toinen seisomaan hölmistyneenä kadulle. Näiden avulla pääset käsiksi kylmään ja viiltävään itsekkyyteen. Mieti toki lisää keinoja ja pidä ne itsekkäästi itselläsi. Toivottavasti nautit Vappulerpakkeesta! (epä)itsekästä Vappua! Ahkerin terveisin, Ida, Eetu ja Eetu ps. Kaipaatko edelleen tähtipoikaa tai tyttöä, ja haluat nähdä sitä kuuluisaa paljasta pintaa? No otapa ittestäs kuva laita tulemaan osoitteeseen Me julkaisemme sen kyllä!

3 Meillon sangriaa ja karnevaalit 13. huhtikuuta, lämpötila noin +20 astetta, istutaan rantapaseolla Café Manilassa tyttöjen kanssa ja ollaan tosi sosiaalisia (kaikilla puhelin kädessä). Eka viikko Suomen eteläisimmässä kaupungissa, Fuengirolassa takana, ja sattuneista syistä kolme viikkoa lomaa, ansaittua sellaista, edessä! Tai no, lomaa tai lomaa, kandin aineistomatskut oottais SPSS-ohjelmaan syöttämistä. Jos et vielä tiedä, mikä on SPSS, älä huoli, opit sen kyllä. Toivottavasti tämän tullessa painosta Suomessakin on jo lämmintä ja aurinkoista, sillä pian Lerpakkeen ilmestymisen jälkeen meilläkin koittaa kotiinlähdön hetki. Mutta ei vielä, ja siksi aion kandin lisäksi omistautua kahdelle muullekkin tutkimusaiheelle: rusketuksen maksimoimiselle ja Fugen parhaan jäätelöpaikan löytämiselle. Challenge excepted! Aion myös olla henkisenä tukena Eeville, Hanskille ja Sandralle kun ne tekee tuntisuunnitelmia ja minä vedän lonkkaa. Puheenjohtajan tehtävät on nyt hetkeksi delegoitu huikealle vpj:llemme, Annalle, ja olen ihan varma, että Anna hoitaa hommat loistavasti. Tsemppiä Anna, toivottavasti et halua murhata mua ko tuun takasin Suomeen :-* Taidanpa ottaa kahvin sijasta kaljaa! Ja muuten, huikeeta vappua kaikille :) Terkuin Elisa, PJ on holiday

4 1. Mistä vuodesta lähtien vappu on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä? 2. Miksi/mitä varten vappua juhlitaan? 3. Mikä on helavalkea ja miten se liittyy vappuun? 4. Mitkä neljä ainesosaa tarvitset (ainakin) siman tekoon? 5. a) Millä nimellä vappua kutsutaan englanninkielessä? b) Ja koska tottakai edelliseen jokainen osaa vastata, niin mikäpäs on vappu saksaksi? 6. Mistä mihin saakka kestää tänä vuonna opiskelijavappu? 7. Kenen vierestä heräät vappupäivänä 1.5.?

5 Kostajaiset 2014 Kostajaisethan ovat perinteinen alku vuoden talven/kevään juhla, jossa fuksit saavat kostaa kaiken sen nöyryytyksen ja häpeän tuutoreille ja muille rastinpitäjille, jotka ovat olleet järjestämässä fuksijaisia. Tänä vuonna tapahtuma oli kaikille muillekin lapikaslaisille avoin, mutta kukaan vapaaehtoinen ei uskaltanut tulla nöyryytettäväksi. Noh, ehkäpä ensi vuonna! Fuksit aloittivat suuren juhlan lordiaukiolta. Heti alkuun kostettavat joutuivat lämmittelemään ja jumppailemaan megafoonin kautta huudettujen ohjeiden mukaan. Veren virratessa vielä lämpimänä suonissa oli aika siirtyä ensimmäisen rastin suorituspaikalle Jätkänpuistoon. Kostettavat kilpailivat kahtena joukkueena eri talviurheilulajeissa. Kuvia tulossa lisää nettisivuille! Ulkorastin jälkeen oli usean baarirastin vuoro. Baarirasteilla kilpailijat joutuivat tai saivat (kaikki luokanopethan on vähä itserakkaita ja esiintymishaluisia) esiintyä, improvisoida, johdatella sokeaa ja sekä miettiä päänsä puhki vaikeista vaikeimpien kysymysten äärellä.

6 Alkulämmittelyt Lordiaukiolla, fuksit käski ja vanhemmat vikisi Tuomas näytti mallia oikeaoppisesta punnerruksesta ja loput seurasivat nöyrästi esimerkkiä.

7 Kilpailevia eli kostettavia joukkueita oli kaksi kappaletta! Poikien tiimi eli Ei toivotut Ja tyttöjen joukkue eli voittajajoukkue Kaljaa koneeseen!

8 Tyttöjen joukkue Kaljaa koneeseen kruunattiin Kostajaisten voittajaksi bar Bullissa, ja vain hetken päästä siitä alkoi kyseisessä paikassa kaikille jo tuttu tapahtuma: Lauluilta by Kootut Teokset. Vaikkakin Lauluilta oli tälle keväälle jo viimeinen, niin toivotaan että illat jatkuvat taas ensi lukuvuonna! Toimittaja kävi myös jututtamassa ja kyselemässä kuulumisia ja vapun odotuksia paikallaolijoilta. Ensimmäinen iloinen veikko, jota sain kunnian jututtaa, oli fuksi nimeltä Tatu. Tatu oli jo saanut todistaa kiivasta ja kiihkeää kilpailua Kostajaisissa. Toivon vapulta suuria tunteita ja oikein mukavia opiskelijatapahtumia Seuraavaksi toimittaja törmäsi kuvankauniiseen 2. vuosikurssin neitoseen Inkaan. Inka oli myös voittajajoukkueessa! Kostajaiset olivat menneet hyvin ja hän oli rasteihin erittäin tyytyväinen. Entäpä mitä odotat vapulta? Helsingin kaivopuistoa Vaikka Inka aikoo karata vapuksi Helsinkiin, niin Laura auttoi toimittajaa ja vinkkasi Inkalle torstain bileistä Kauppayhtiöllä, joihin neitoset aikovat osallistua. Lehden ilmestyttyä vapun ensimmäiset bileet ovat jo ohi. Mikäli olit paikalla ja sait räpsittyä paljon kivoja kuvia, joita haluat jakaa muidenkin lapikaslaisten kanssa, niin laita niitä tulemaan osoitteeseen Tottakai muutkin lapikaslaisiin liittyvät kuvat käyvät! Kuvat laitetaan Lapikkaan nettisivuille.

9 Sitten saapui mies pimeästä, Miikka! Miikan odotukset Lauluillasta olivat katossa! Mies oli tulossa nauttimaan yhden oluen ja näkemään kavereita. Onko odotuksia vappua ajatellen? Ei Meinaatko olla Rovaniemellä? En tiiä Mies oli yhtä mysteeriä. Aika näyttää näemmekö Miikan Rovaniemen vapussa vai jossain muualla. Miikka halusi kuitenkin lähettää vapputerveiset lapikaslaisille: Ei muuta ko hymyä huuleen vaikka vastatuuleen! Ja hyvää vappua kaikille!

10 Aattellista alkoholipolitiikkaa Muuan radikaali kommarihippi linjasi pari tuhatta vuotta takaperin, viimeistä ateriaansa syödessä, viinin kuvastavan hänen vertaan liiton merkiksi. Tätä samaa symboliikka voimme soveltaa uuden maailman proletaarin kärsimysnäytelmässä. Uuden maailman kyykkyviini symboloi työläisen tuskaa ja verta. Chileläiset, Argentiinalaiset ja Etelä-Afrikkalaiset plantaasiporvarit imevät viinin suoraan työläisen vasemmalla puolella rintaa sykkivistä sydämistä. Pelloilla vuodatetaan katkeria hiensekaisia kyyneleitä länsimaalaisen sosiaalietuja nautiskelevan palkansaajan perjantain iloksi. Kyykkyviinillä kyykytät duunaria! Reilu kauppa Voit vain kuvitella paljonko Etelä-Afrikkalainen tuottaja, puhumattakaan työläisestä, saa rahaa 7 maksavasta pullosta, kun hinnasta vähennetään kaikki välikädet, tuotantokulut, kuljetus, maahantuojan kulut, verot kotimaassa sekä Suomessa puhumattakaan Alkon ottamasta voitosta. Ei mitään. Onneksi työläisten ääni on kuultu! Alkolla on valikoimissaan 39 kansainvälisesti sertifioitua eettisen kaupan tuotetta. Ostamalla reilun kaupan tuotteen vältyt viljelijöiden ja työläisten kyykyttämiseltä. Eettisten sertifiointien yleisperiaatteita on se, että viljelijä saa tuotteistaan oikeudenmukaisen korvauksen, työntekijöillä on inhimilliset työolosuhteet, työntekijöillä on oikeus kuulua ammattiliittoon, tuotannossa noudatetaan ympäristökriteerejä sekä tuotteet voidaan jäljittää. Eurokriisi Miksi mennä merta edemmäksi kalaan? Sademetsät, laajat tasangot, sekä jylhät vuoristot selvittäköön omat sotkunsa. Jospa hoidettaisiin Euroopan asiat ensiksi. Eu-kriisimaat ovat tunnetusti hyviä viinintekijöitä. Espanja, Portugali, Italia ovat menestyksekkäästi tuottaneet toinen toistaan hienompia viinejä työläisten, talonpoikien, sotilaiden papiston, porvariston sekä aateliston ja etenkin kuninkaallisten viihdykkeesi. Haastankin sinut uuteen kampaniaan: Juo ja osta vain eurooppalaisia viinejä. Ja paljon. Muista myös äänestää tulevissa EUparlamenttivaaleissa. Aloittakaamme ensiksi vaikka pelastamalla Espanja alle kymmenellä eurolla.

11 Arvostelu Viini: Faustino VII Rypäle: Tempranillo Alue: Espanja, Rioja Hinta: 9,39 Espanjalaiset tunnetaan hyvin alkuvoimaisena kansana. Läpi historian viekkaat inkvisiittorit sekä rohkeat konkistadorit ovat olleet valppaana ylikansoittumisen ehkäisemisessä. Viini ja Espanjalaisuus ovat erottamattomat kuin Jeesus ja kaksitoista opetuslasta. Toisin kuin etiketissä pälyilevä harmaapartainen merkantilisti antaa ymmärtää viini on kuin komea, kaunis ja salskea nuori senjoori. Notkea ja täynnä espanjalaista temperamenttia. Ulkoapäin tarkastellessa tuoksutellessa voimme aistia suklaisen ja pehmeän nuorukaisen. Kuitenkin pehmeän ulkokuoren alta paljastuu pimeä puoli. Keskitäyteläisen karpaloisen raikkauden alta nousee mausteista tulista hedelmäisyyttä. Ei kuitenkaan niin, että viinin harmonia järkkyisi. Suosittelen ruokaviiniksi patojen ja liharuokien seuraan. Oikein toimiva myös maailman parantamiseen. Huomiona voin sanoa, että kyseinen viini voitti viini.fi:n viinikilpailun 2013 sarjassa alle 10 eurooppalaiset viinit. Ps. Mieti taloudellisesti. Pyri omavaraisuuteen. Pelasta suomalainen sokeriteollisuus. Pelasta itsesi. Pane oma simasi (oikein tiukassa taloudellisessa tilanteessa pitäydy perinteikkäästä kiljussa). Lapikas tekee oman osuutensa panemalla vapun kunniaksi ämpärikaupalla maittavaa aikuiseenkin makuun soveltuvaa vappusimaa. Reseptin saat internetistä. Eetu V.P.J Ahola

12

13 Terveisiä Aurinkolasta! Täällä Fuengirolassa säät on sallinnu meitä, ja me neljä tytön tylleröä ollaan jo ehitty nauttia harjoittelun ensimmäisistä viikoista täysin rinnoin. Paikat ja tavat on tullu pikku hiljaa tutuiks osataan melkein jo bussiaikataulut, mutta bussit ei osaa vaan noudattaa niitä. Meidän alku on ollu melko jännittävä. Milloin mikäkin ei toimi meidän kämpässä tai millon mitäki ei osata käyttää tai millon mikäki seinän kappale tippuu alas. Eniten mieltä (ja vartaloakin) lämmittävin riemuvoitto oli kuuman vesi elettiin melkein viikko ilman sitä, hyi! Mutta jos mikä on vituttanu, niin aina on voinu mennä rannalle (joka on tuossa 100m päässä meidän kämpästä) ottaa arskaa ja nautiskella ihanasta lämmöstä ja niin kauniin sinisestä merestä. Täällähän on se hyvä puoli, että voi yhdistää tuntien suunnittelun ja auringon ottamisen ;) Aurinkorannikon suomalainen koulu on mitä mahtavin harjoittelupaikka, suositellaan sitä kaikille! Tähän mennessä ollaan saatu hyvää ohjausta ja paljon erilaisia ja täysin uusia kokemuksia, millasta on opettaa oikeessa koulussa ja rajoitetuilla resursseilla. Suomalaisen koulun ruoka on rehtoriakin lainaten muuten maailman parasta. Täysin lisäaineetonta ja maukasta kera vichyveden oppilaatkin syö innolla eikä nirsoile. Yllättävää sinänsä, mutta täällä opettajien huoneessa on päivittäin hedelmiä ja marjoja eikä pullaa ja kakkua niin kun ehkä siellä kylmässä ja märässä Suomessa. Ei, mutta täytyy myöntää Kaikesta huolimatta on tietenki ikävä koti-suomeen, we miss you Finland! Pitäkää Suomi pystyssä ennen kun me tullaan. Tätä kirjottaessa polttelee auringossa palaneita peppuja, mutta ei se mitään, koska meillon sangriaa ja karnevaalit, meil on teguilaa ja kasvomaalit, vo-o-ooo.muistakaa ihmiset, että huominen on aina huomenna <3 Ruskettunein terveisin Eevi, Hanski, Sandra ja Elisa Harjoittelijat aurinkorannan koululla

14 Oletko SINÄ jo Tinderissä? (Varoitus! Sisältää siveettömyyttä!) Ei jatkoon, ei jatkoon, ei jatkoon, jatkoon! Tällaista minulle on Tinderin käyttö, sovelluksen, johon luodaan ensin oma profiili ja sitten puhelimen näytölle ilmestyy kuvia miespuolisista sovelluksen käyttäjistä (asetuksissa voi määritellä tietenkin sovelluksen näyttävän sinulle myös naisia, tai vaikka molempia sukupuolia omien mielihalujen mukaan). Profiilikuvien perusteella valitaan onko kiinnostunut kyseisestä henkilöstä ja painetaan tälle joko sydäntä, tai sitten rastia ruutuun ja näytölle ilmestyy seuraava profiili. Jos tykkäät profiilista, ja sama tyyppi on tykännyt sinun profiilistasi, sovellus ilmoittaa matchin löytyneen ja sen jälkeen alkaa viestittely tämän kiinnostavan tyypin kanssa. Miten helppoa uusien mahdollisten poikaystäväkandidaattien tapaamisesta on tehtykään! Tai sitten ei Loin oman Tinder-profiilini noin pari kuukautta sitten. Muutamat tyttökaverini olivat Tinderin käyttäjiä ja hehkuttivat sovellusta ja hyvännäköisiä miehiä joita olivat sen kautta löytäneet. Totta kai minunkin oli sitten luotava oma profiili tähän huikeaan appiin! Olin aivan innoissani selaillessani miehiä ja valitessani parhaimman näköiset, ja miten itsetuntoa kohottavaa olikaan kun jonkun uskomattoman kuuman miehen profiilista tykätessäni sain ilmoituksen You got a new match!. Siis tuohan on aivan hirveän pinnallinen sovellus ja Laita sinne kuvaukseksi että etsit vain seksiseuraa olivat kommentteja joita sain kavereiltani, kun kerroin luoneeni profiilin kyseiseen sovellukseen. Jätin kuitenkin kuvauksen kirjoittamatta ja latasin profiiliini ihan siveellisiä kuvia ja jäin odottelemaan, millaisia yhteydenottoja saan miehiltä. Ensimmäisten päivien aikana sovelluksesta oli löytynyt noin kymmenisen matchia. Valitin koulussa kavereilleni siitä, miten minulle ei juttele Tinderissä kuin ruotsalaiset tai suomenruotsalaiset. Eihän siinä muuten mitään, mutta Ruotsi on sijainniltaan ehkä hieman liian kaukana treffien sopimiseksi ja suomenruotsalaisen kanssa taas viestittelystä ei nyt tullut oikein mitään kielimuurin takia, sillä hänen ajatuksistaan ei saanut oikein mitään selkoa huonon suomen takia Selattuani valehtelematta noin sadan miehen profiilin olin tullut siihen tulokseen, että kaikista kiinnostavimmat miehet olivat minulle joko tuttuja jotakin kautta (tosin eivät sellaisia joihin olisin halunnut ottaa mitään kontaktia juuri Tinderin avulla) tai sitten tiesin että he olivat varattuja. Tämä sai minut tietenkin ihmettelemään suuresti, miten ihmeessä heidän tyttöystävänsä eivät tiedä heidän Tinder-profiileistaan Tuntui jo, ettei Tinderillä ollut minulle enää mitään uutta annettavaa. Mies toisensa jälkeen sai minulta kuvaansa NOPE -leiman ja tarpeeksi kiinnostavia miehiä sai

15 oikein etsimällä etsiä. Yhden profiilin kohdalle jouduin kuitenkin pysähtymään ja päädyin tekemään tarkempaa researchia. Kuvissa esiintyi jääkiekkopelaaja, jonka ulkonäköön olin kiinnittänyt erityistä huomiota jo aiemmin muussa yhteydessä. Olin jo melko varma siitä, että joku on nyt tehnyt feikkiprofiilin ja yrittää sillä saada epätoivoisesti huomiota naisilta. Päätin kuitenkin koettaa onneani ja painoin sydäntä, jolloin sovellus ilmoittikin uudesta matchista. Miehen keskustelunaloitus oli niinkin luovuuden huipentuma kuin ;-), ja se kertoikin jo tarpeeksi siitä, millä mielellä hän oli liikkeellä. Kävi selväksi, että hän halusi tavata minut jo samana iltana. En kuitenkaan uskonut, että profiilin takana oli oikeasti se henkilö, jona hän esiintyy. Selvyyden saamiseksi sain kuitenkin nerokkaan idean kysyä, voisimmeko tavata esimerkiksi tiistaina, sillä tiesin että kyseisellä joukkueella oli peli sinä iltana. Yllätyin vastauksesta, sillä mies sanoi, ettei pysty tapaamaan silloin vedoten peliin. Tässä vaiheessa varmistuin tyypin henkilöllisyydestä ja kerroin osoitteeni. Mitä Tinder-kokeilustani jäi sitten käteen? Parisenkymmentä matchia joista ainoastaan pari asuvat kotikaupungissani ja joiden jutuille lähinnä facepalmasin ( Tuu tänään baariin tai Vittu oot kuuma oon nähny sut koulussa ). Ja sitten tietenkin nämä varattu-kategoriaan kuuluvat miehet joiden kohdalla päädyin sitten kuitenkin painamaan rastia. Tiesin toki että tällä kyseisellä jääkiekkoilijallakin on tyttöystävä, tosin tarpeeksi kaukana maassa, josta hän on kotoisin (olin tietenkin lukenut asiasta aiemmin netistä). Sovellusta käyttävien miesten taso yllätti sekä positiivisesti että ei niin positiivisesti, sillä olisin odottanut törmääväni enemmänkin booty call -tyyppisiin ehdotuksiin, mutta toisaalta taas melko harva aloitti minkäänlaista keskustelua. Elämäni rakkautta tai muutakaan sen vakavampaa en siis tämän kaikkien hehkuttaman Tinderin kautta löytänyt, mutta sainpahan ainakin SMliigatason kyytiä. Kirjoittaja on vieraileva, nimettömänä pysyttelevä tähti ainejärjestömme ulkopuolelta. Kiitokset tälle mysteerihenkilölle jutusta! Jos siis omat ja kaverin tutut on tullut koluttua jo läpi, niin eikun rohkeasti treffaileen Tinderin kautta ;) Huhut kertoo, että muutama lapikaslainen olisi jo uskaltautunut Tinderin villiin maailmaan

16

17 Vastaa Jäsenkyselyyn ja vaikuta! Lapikas järjestää jäsenkyselyn ainejärjestönsä jäsenille. Jäsenkysely avautuu vastattavaksi Lapikkaan mehuhetkellä keskiviikkona Kyselyn tarkoituksena on kerätä arvokasta palautetta ja tietoa juurikin teiltä arvoisat lapikaslaiset! Kyselyyn voit vastata paikanpäällä mehuhetkellä, tai myös myöhemmin sähköisesti. Sähköinen vastausosoite on Jäsenkyselyyn pystyt vastaamaan Tulethan paikalle, ja päästät äänesi kuuluviin! Anna ainejärjestöllesi ja sen toiminnalle kiitosta, moitteita, kritiikkiä, parannusehdotuksia! Vastaamalla jäsenkyselyyn osallistut myös lahjakorttien arvontaan! Lahjakortteja arvotaan kaksi (2) kpl, ja arvonta suoritetaan jäsenkyselyn vastaamisajan päätyttyä. Lapikkaan keväinen mehuhetki MILLOIN? keskiviikkona 7.5. klo MISSÄ? Sään salliessa ulkona yliopiston pääovien edessä, mahdollinen sisätila ilmoitetaan myöhemmin MIKSI? Jäsenkyselyn avulla kehität ainejärjestösi toimintaa Pääset nauttimaan ilmaisista virvokkeista ja kivasta seurasta

18 Äkkiä Ehditkö lukea tämän? Vai oletko varma, ettei ole kiire jonnekin? Kiire kauppaan, kouluun, kotiin, töihin, wc-tiloihin, harjoituksiin, juhliin, syömään, nukkumaan, linja-autoon, junaan tai lentokoneeseen? Kiire on henkilökohtainen tunne siitä, että on toimittava liian nopeasti. Ennen kiire tarkoitti hetkittäistä uhkaavaa stressitilannetta. Luolamies esi-isämme olivat rakennettuja siten, että tällaisissa tilanteissa keho ylivirittyi, jotta se saattoi kohdata uhkaavan vaaran. Merkittävä osa jatkuvan kiireen vahingollisuudesta johtuukin siitä, että ihmiseen ohjelmoitu stressivalmius on tarkoitettu vain hetkellisiin suorituksiin. Nykyihminen voi kokea kiireen tunnetta päiviä, jopa viikkoja. Kiire voi aiheuttaa vakavia ruumiillisia vahinkoja esimerkiksi aivoihin, vaikuttamalla haitallisesti psyyken lisäksi uneen ja ravintoon. Joidenkin mielestä kiire onkin vain länsimaisen ihmisen tuotosta. Time doesn t exist, clocks exist. Päätin ottaa asiasta selvää, ja aloin vuoden 2013 kesällä irrottautua kiireellisestä elämäntavasta. Olen aina ihastellut munkkien ja zen-mestarien tapaa elää hetkessä, ilman hätää juosta paikasta A paikkaan Z, enkä voi sanoa olleeni kaukana pään ajelemisesta ja yksiön muuttamisesta atsteekkiluolaksi. Itse asiassa näin olisi varmasti käynyt, ellen olisi jättänyt Helsingin pikkukotiani Lapin laavujen vuoksi. Hylkäsin urbaanin asketismin, tarkoituksenani etsiä rauhaa luonnosta. Hermostuttavia asioita: Facebook Älypuhelin YouTube WhatsApp Instagram Twitter SnapChat Risuaita Caps lock Kalenteri Televisio Mainokset Elektroniset avaimet Muistutukset Opetusharjoittelu Opintopisteet Ville Vanhasen viikset

19 Maailma on kuulemma valmis. Se on tehty valmiiksi meitä varten. Nykyteknologian avulla kaikki on saatavilla, ja käden ulottuvilla. Eikä edes tarvitse kurottaa kättä taskua pidemmälle, kun vastaus löytyy jo sudenpentujen käsikirjasta. Keskustelutkin ovat valmiiksi käytyjä, kun pöydässä jokaisella on sähköinen tietosanakirja. Tilastokeskuksen vuoden 2011 tutkimuksen mukaan 25% vuotiaista suomalaisista omistaa älypuhelimen. Vuonna 2014 se kuulostaa vähättelyltä. Kenet muka enää tiedät, jolla ei olisi tökittävää, muovista raamattua? Siinä vaiheessa, kun 74-vuotias isoäitini liittyi Facebookiin, ja 80-vuotias isoisäni laittoi tekstiviestissään(!) hymiön, tiesin tuhon tulleen kosketeltavan lähelle. Opettajan työssä hyvin ajankohtainen vitsaus on oppilaiden matkapuhelinten räpläys. Vaikuttaa siltä, että pienimmätkin kouluikäiset tarvitsevat Google Mapsia löytääkseen koulusta kotiin. Luulen Tilastokeskuksen jättäneen alle naimaikäiset selvityksestään pois silkasta pelosta. Voin myöntää, että itselläni olisi ainakin ollut ihan paska lapsuus, jos olisin saanut Samsung Galaxyn jo maailmaa pelkäämättöminä vuosinani. Voi raukkoja diginatiiveja. Irtisanoutuminen Facebookista (jonne heikkona, ympäristön paineesta kuitenkin palasin) sekä iphonen vaihtaminen perinteiseen matkapuhelimeen olivat elämäni rauhoittavimpia tekoja. Evankelis-luterilainen paaston aika on ohi, mutta suosittelen jokaista kokeilu- ja ahdasmielistä testaamaan elämää ilman piipittäviä taskutietokoneita ja virtuaalisia verkostoja. Ihan vaikka vain päivän ajan. Näkökenttäämme syötetään jatkuvasti uutta tietoa. Sitä ei tarvitse edes panna muistiin, sillä kaikesta voi ottaa valokuvan. Ihmisen muisti on yksi keskeisimpiä kognitiivisia työkaluja, ja hermostunut elämä ei ainakaan edesauta sen kehittämistä. Kun mitään ei tarvitse enää muistaa, ei muistia tarvitse. Sitten muisti kuihtuu olemattomaksi. Mistä aiheista radion listahitit kertovat? Tonight. We are young. There s no tomorrow. YOLO. Meidän tulisi siis elää jokaista päivää, kuin viimeistä päivää, ja jokaista iltaa, kuin viimeistä. Kysyn vaan: mihin helvettiin on kiire? Eikö jokaista päivää voisi elää, kuin ensimmäistään, ja jokaista iltaa kuin sen päivän iltaa? You only live once. Mutta yhtä lailla you only die once. Hairahduttuani interaktiivisesta maailmasta tunsin oloni kevyeksi. Sitä keveyttä voisi kuvata helposti kolmella sanalla: keveys, vapaus ja rauha. Elä sellaista elämää, jota haluat elää. Ei sellaista, jota tarvitsee. Koska olet viimeksi tehnyt spontaanin matkan eri reitillä, kuin sinulla on tapana? Tai koska olet eksynyt, ja loppujen lopuksi löytänyt kotiin? Koska olet viimeksi avartunut uudella ravintolalla, jonka löysit vahingossa, ilman arviointipalvelujen karttasovelluksia? Maailma on kuulemma valmis. Ei auta muuta kuin elää se. Mutta älä tänne paperiin katso, vaan ylös. Terveisin, Eetu Jay

20

21 Vappuhoroskoopit Oinas RAHA EU:n talouspolitiikka huolestuttaa sinua. Pelkäät euron kaatumista, ja käytkin vaihtamassa viimeiset käteisrahasi hiivaan ja sokeriin. Kelpaa kriisin keskellä hykerrellä. RAKKAUS Runsas vasemman nyrkin ravistelu tekee hallaa rakkauselämällesi. Yhden yön romanssitkaan eivät idä sillä, että haluat itseäsi kutsuttavan Isä Aurinkoiseksi. Tulet tutustuneeksi Rovaniemen Poliisin hellään kosketukseen: yllättäen vasen nyrkki löytyy taas syvältä sisältäsi. Rauhaa ja rakkautta. EU-vaalit Olet lopen kyllästynyt häviämään. Härkä RAHA Eläinradan astepisteet saavat sinut kuumeiseksi. Nimittäin kultakuumeiseksi. Sukulaisten piironginlaatikot tyhjenevät kuin taloyhtiön räystäät. Kultasi on onnellisesti vaihdettu KultaRahaksi Oy takaa toimeentulosi. RAKKAUS Suruksesi KultaRahaksi Oy teki konkurssin, joten kultasi ei tarvitse pelätä ihmiskauppaa. Muista, että ajatuskin on synti. Anekauppa pelastaa taivaspaikkasi; vie kullallesi ruusuja. Paratiisin metsäorvokit kurkottelevat kohti rakkauden sauvaa. Se sykkii. EU-vaalit Kemin vappumarssijat saavat kokea vihasi. Puristat lihavaa lompakkoasi kuin esikoistasi, ja syljeksit työläisten päälle. Onneksi sinulle joka päivä on perjantai. Kaksonen RAHA Merkurius on hilpeällä tuulella: sen kirkkaus sokaisee sinut täysin todellisuudelta. Sosiaalityöntekijäsi on huolissaan tiliotteen toistaessa strippiluola Kitty Catin ja Vivuksen panoja. Ensilainaajan ilmainen korko saa velkakierteen jyrkkään syöksyyn. Herää! RAKKAUS Löydät kaltaisesi Helluntaikirkosta: rupsuttelu ennen avioliittoa on sallittua, jopa suotavaa! Kesähäät odottavat huolettomia. EU-VAALIT Hyvä veli -verkostot ja kaksinaamainen peli miellyttävät vekkulia maalaisromanttista mieltäsi. Et ole koskaan ollut ylpeämpi ollessasi suomalainen. Tahdot kuningaspossuksi.

22 Rapu RAHA Käyt äidin luona Rapulassa syömässä. Siellä on hyvää seuraa, ja suolaista naposteltavaa. Kosteisiin oloihin oletkin jo tottunut. RAKKAUS Kostean rantalomasi seurauksena toit mukanasi vipeltäviä pikku tuliaisia. Käynti alapäätohtorilla virittää rakkauselämäsi uusille aalloille. Ihastut sukupuoliklinikan nättiin vastaanottovirkailijaan. Hän tuoksuu pelargonioilta. Ihana mies. EU-VAALIT Muukalaiset ovat vallanneet kotikontusi. Löydät sydämesi agitaattorin kantakapakastasi. Perinteisen suomalaisen miehen. Leijona RAHA Olet rikas ja onneton. Roy Clubin kalliimpienkaan drinkkien virta ei saa elämän janoasi sammumaan. Etsi lohtua pankkiautomaatilta. RAKKAUS Kiima-aika on ohi. Rakkauden aurinko on laskeutunut. Jäljellä ovat enää linnasi kylmät holvit. Kaipaat kultasi kupeita. EU-VAALIT Miksi olisit kiinnostunut valtakuntasi asioista. Neitsyt RAHA Eikö olisi jo aika antautua elämän iloille? Eläkevakuutuksia suunnitteleva kolmannella kymmenellä käyvä nuori ei ole valuuttaa naimamarkkinoilla. Anna säästöjesi puhua. RAKKAUS Eroosion vaikutukset näkyvät jo jalkovälissäsi. Merkuriuksen kurssi saa biologisen kellosi tikittämään. Eikö olisi jo aika? EU-VAALIT Liberaalimpi hamepolitiikka tekisi hyvää sinulle. Anna impesi kaikua.

23 Vaaka RAHA Raha on sinulle kuin ilmaa: rakastat ilmaa. RAKKAUS Koet karvaisten käsien kosketuksen. Punnitse tarkkaan, kannattaako turkkilaisen yrittäjän matkaan lähteä. Oma ravintolayritys ei takaa sitä, että hän ostaisi sinulle lupaamansa saaren. Mutta tiedä tämä: myski hivelee keuhkojasi. EU-VAALIT Unohdat äänestää. Häpeäisit. Skorpioni RAHA Mätkyt pistävät kuin piikki kovaan kitiinikuoreesi. Saksesi käyvät kiinni jokaisen anelijan lihaan. RAKKAUS Parittelun aikana uros käyttää pektiinielimiä löytääkseen sopivan paikan maassa sijoittaakseen sinne siemennestettä sisältävän spermatoforin. Uros ja naaras suorittavat lisääntymistanssin, jonka aikana uros sijoittaa naaraan paketin päälle ja naaras siirtää paketin sukuelimiinsä. EU-VAALIT Pääset leikkausten ja talouskurin makuun. Tarvitsemme rakenneuudistuksia. Jousimies RAHA Rakenneuudistus on ajanut kunniallisen ammattikuntasi kriisin partaalle. Mummosi pelastaa! Hänen kirstunsa ovat täynnä kultaa ja mirhamia. RAKKAUS Löydät mummostasi uusia puolia. Pieni flirttailu ruokkivan käden kanssa saa syöttökaukalosi täyttymään maallisista herkuista. Vanhassa vara parempi. EU-VAALIT Vilkkaat vaaliuurnat vaihtuvat tuhkauurnaksi. Sokean rakkautesi pohja murtuu. Uhraat äänesi sotiemme veteraanien puolesta. Jupiter on puhunut.

24 Kauris RAHA Et haluaisi ajatella raha-asioita ollenkaan. Itse asiassa et ajattele. Unohdat jatkuvasti maksaa kirjastomaksusi, ja ehkä siksi haastemies on paras ystäväsi. RAKKAUS Viattomat vasat hyppivät onnellisesti keväisillä niityillä. Haluat saada osasi. EU-VAALIT Et halua päätyä kapitalistin trofeeksi. Alat tarkkailla kulutusvalintojasi, ja huomaat, että se minkä kaljarahassa menettää, luomuviikunassa voittaa. Ympäristökatastrofit kulottavat metsäpalstasi. Ruohon kasvatus voi alkaa. Se on vihreämpää aidan tällä puolen. Vesimies RAHA Uranus saa herkät aistisi koetukselle. Miten kaataa vettä astiasta, joka on tyhjä? RAKKAUS Ruskeat pojat saavat kuppisi läikkymään. Tule nuoltavaksi, sinä kaunis hirviö! EU-VAALIT Haluaisit äänestää, mutta vaalikopissa sattuneen häpeällisen konfliktin vuoksi päätät pitäytyä. Kalat RAHA Tonnikalaa öljyssä saa nyt kaksi purkkia kolmella eurolla Kemijärven Valintatalosta. RAKKAUS Tahdot tulla peratuksi. Pitkiä syviä vetoja. Luonnon kiertokulku. Tule uimaan iso poika, vesi on lämmin kuin linnun maito. EU-VAALIT Kemijoen valjastus saa sinut kuohumaan. Lohikannat on saatava ennalleen! Millään muulla ei ole väliä.

25 Oletko kiinnostunut ainejärjestötoiminnasta? Haluaisitko mukaan Lapikkaan hallitukseen? Lapikkaan hallitukseen pystyt hakemaan aina yhdistyksen syyslukukauden vuosikokouksessa. Ole siis syksyllä kuulolla ja tule vuosikokoukseen paikalle! Kokoukseen paikalle tuleminen ei vielä velvoita yhtään mihinkään. Lapikkaan hallitus koostuu eri vastuualueista, joihin valitaan vastuuhenkilöt. Näitä ovat: Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja Rahastonhoitaja Edunvalvonta Kulttuuri Liikunta SOOL Fuksiasiat Lerpake Verkkosivut ja tiedoitus Elä pelästy! Mielekästä tekemistä löytyy! Pääset keskustelemaan, vaikuttamaan, pohtimaan, oppimaan, toimimaan, nauramaan, miettimään ja tekemään asioita maan ja taivaan väliltä. Lisäksi saat kokemusta, joka on hyödyksi työelämässä. Saatat päästä myös viidakon valtiaaksi.

26 Voit seurata ainejärjestösi toimintaa Facebookissa Lapikkaan sivulla ja ryhmässä nettisivuilla juurikin näiltä sivuilta eli Lerpakkeesta Osallistumalla yhdistyksen ja hallituksen kokouksiin Lapikaspostia seuraamalla, tulee sähköpostiisi jos olet liittynyt Lapikaspostilistalle! ja tottakai osallistumalla Lapikkaan järjestämiin tapahtumiin! Siellä saattaa jopa tutustua ihmisiin, eli päästä siihen kuuluisaan face-to-face tilanteeseen. Muista myös: - KTK:n kesätenttipäivät ovat ma klo 10 14, ma klo ja pe klo 10 14, paikkana toimii Fellman-Sali (ellei muutoksia ilmaannu). Huomaathan, että viimeinen ilmoittautumispäivä on perjantaina 28.5.!

27 1. Vuodesta Suomessa vappu on nykyisin työväen, ylioppilaiden ja kevään juhla. Vapun historia on hyvin rönsyilevä ja monitahoinen, joten otapa siitä selvää jos kiinnostaa Vapun alkuperä 4. Vesi, sokeri, sitruuna ja hiiva. Viides tärkeä ainesosa on fariinisokeri, kaippa se makuun vaikuttaa. Rusinoita on myös ruukattu laittaa. Niiden avulla on helppo nähdä, milloin sima on valmista. 5. a) no tietysti May Day b) Maitag tai Maitag der Arbeit (pikkuse löytyy nörden vikaa jos tän tiesit) 6. Vappuviikoa juhlitaan tänä vuonna Hulluimmat jatkaa vielä seuraavaankin viikonloppuun asti. Vappuhan aloitetaan tapahtumalla Grillin', chillin' and groovin' 24.4., jossa myös Lapikas on yhtenä järjestävänä tahona! Olithan mukana? 7. Luoja yksin tietää. Ja myös sinä, vaikkakin vasta vappupäivän aamuna, kun käännät kylkeä. Tähän vaikuttaa vahvasti vappuviikon humalatila, seikkailunhaluisuus ja se kuuluisa lappilaisen opiskelijan hulluus. Ps. Jos heräät yksin, ilman edes pienoista väsymystä ja päänsärkyä, niin ensi vuonna uudestaan opiskelemaan mitä tarkoittaa opiskelijavappu.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus

Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus REalitycheck 7 huonoa syytä ja kolme 3 hyvää syytä olla lähtemättä asiakkaakseni. 7 huonoa syytä 1. ei ole varaa Eikä muuten tule välttämättä koskaan olemaankaan.

Lisätiedot

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Mikä tekee sinut onnelliseksi? Mikä tekee sinut onnelliseksi? Minut tekee onnelliseksi terveys! Minut tekee onnelliseksi sen oivaltaminen, että KIIRE on keksitty juttu eikä annettu, muuttumaton elämän muoto. Minut tekee onnelliseksi

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2015 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6.

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6. MAAILMAN NAPA Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008 apa_mv_a7.indd 1 4.6.2007 22:32:08 Ketä sinä kosketit viimeksi? Miltä tuntui koskettaa? Miten

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen

Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vnitřní lokální pády statický: inessiv ssa směr od: elativ sta směr do: illativ Vn, -hvn, -seen Vytvoř elativ: Minä olen kotoisin Tšekistä (Tšekki). Hän on kotoisin Suomesta (Suomi). Oletko sinä kotoisin

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ

PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ VOIKUKKIA 2014 PALAUTEKYSELY RYHMÄN PÄÄTYTTYÄ Hei hyvä vanhempi! Kiitos osallistumisestasi vanhempien VOIKUKKIA-vertaistukiryhmään. Haluaisimme tietää millaisia tunnelmia ja ajatuksia vertaistukiryhmäkokemus

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Useimmin kysytyt kysymykset

Useimmin kysytyt kysymykset Useimmin kysytyt kysymykset Versio 1.1 1 1. Mikä mobiilikortti on? Mobiilikortti on matkapuhelimessa toimiva sovellus ja www.mobiilikortti.com osoitteessa oleva palvelu. Sovelluksen avulla voit siirtää

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI

SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI SOSIAALISEN MEDIAN TYÖKALUPAKKI TYÖKALUPAKKI eli sosiaalisen median pikaopas nenäilijälle Nenätapahtuman tueksi. Näiden ohjeiden avulla tempaiset verkostosi mukaan sosiaalisessa mediassa. MISTÄ LIIKKEELLE?

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Tiistai Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hiphei kaikki ihanat leiriläiset! Eilen saatiin leiri avattua leiri komeasti leiripäällikkö Marko Pousin ja kunnallisneuvos

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman

Meidän koulu.»isojoen koulukolmio«milja Forsman Meidän koulu»isojoen koulukolmio«milja Forsman 31.5.2016 Sisällysluettelo Meidän koulu...1 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Sukupuoli?...4 2.2 Luokka?...4 2.3 Silmien väri?...5 2.4 Koulumatkan pituus?...5

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Tietokone työvälineenä

Tietokone työvälineenä Tietokone työvälineenä Aloitusluento 30.8.2013 Emilia Hjelm Yleistä kurssista Pakollinen Mahtava Työläs Palkitseva Kurssin laajuus 1 opintopiste ei vastaa kurssin todellista laajuutta. NYYH! Mutta TVT-ajokortista

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Tapahtuman paikka on joku kylä Samarian ja Galilean rajalla b) Vieraat

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma

THASO12 - Ravitsemus Janne Rautiainen TH11K. Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 25.10.2011 Janne Rautiainen TH11K Hoitotyön koulutusohjelma THASO12 - Ravitsemus 2 / 7 5.9.2012 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Ensimmäinen ohjauskerta... 4 2.1 Ravintoanamneesi... 4 2.2

Lisätiedot

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia

Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Muhoksen Kirkonkylän koulu ja Honkalan koulu Koulujen yhdistyminen - lasten ajatuksia Vanhemmat 7 13-vuotiaiden lasten osallisuuden edistäjinä Kyselyn toteuttaminen Kysely tehtiin yhteistyössä rehtoreiden

Lisätiedot

HAIKEUS ROHKEUS ONNI YLPEYS RAKKAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS VIHA PELKO IHASTUS RAUHALLISUUS ILO VÄSYMYS INHO RIEMU TOIVO PETTYMYS KAIPAUS PIRTEYS

HAIKEUS ROHKEUS ONNI YLPEYS RAKKAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS VIHA PELKO IHASTUS RAUHALLISUUS ILO VÄSYMYS INHO RIEMU TOIVO PETTYMYS KAIPAUS PIRTEYS TYYTYVÄISYYS AHDISTUS SURU IHASTUS LUOTTAMUS EPÄLUULO ILO KAIPAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS PIRTEYS ONNI TOIVO JÄNNITYS RIEMU TUSKA EPÄTOIVO MIELIALAPÄIVÄKIRJA YLPEYS VIHA RAUHALLISUUS PELKO ROHKEUS VÄSYMYS

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot