PÄÄTÖS Nro 59/2011/1 Dnro ISAVI/280/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÄÄTÖS Nro 59/2011/1 Dnro ISAVI/280/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 8.6.2011. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue"

Transkriptio

1 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 59/2011/1 Dnro ISAVI/280/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA Asfalttiaseman ja kierrätysasfaltin uusiokäytön sekä kallion louhinnan ja murskauksen ympäristölupa ja luvan tarkistaminen, Lemminkäinen Infra Oy, Mikkeli Lemminkäinen Infra Oy Salmisaarenaukio HELSINKI Y-tunnus: Hakijan yhteyshenkilö: Jame Sorri, Salmisaarenaukio 2, Helsinki puh , jame.sorri@lemminkainen.fi HAKEMUS Itä-Suomen aluehallintovirastoon saapunut Lemminkäinen Infra Oy:n hakemus koskee Mikkelin kaupungin Sairilan kylän tilalla Metsä-Sairila RN:o 1:344 tapahtuvaa kallion louhintaa, louheen murskausta ja varastointia ja puhtaiden kaivumaiden vastaanottoa sekä asfaltin, uusioasfaltin ja pehmeän asfalttibetonin/öljysoran valmistusta sekä pala-asfaltin murskausta. Hakemus koskee olemassa olevan luvan lupamääräysten tarkistamisen lisäksi toiminnan muutosta. Hakemusta on lupaviranomaisen pyynnöstä täydennetty 25.1, 26.1, 28.1, 2.2., 18.2., ja Lisäksi hakija on toimittanut lupaviranomaiselle tehdyn melumittauksen tulokset. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA TOIMIVALTAINEN LUPAVIRANOMAINEN Etelä-Savon ympäristökeskus on antamallaan päätöksellä myöntänyt Lemminkäinen Oyj:lle ympäristönsuojelulain mukaisen, toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan Mikkelin kaupungin Sairilan kylässä Metsä-Sairilan tilalla RN:o 1:344 sijaitsevaa kallionlouhimoa, louheen murskaamista ja asfalttiasemaa varten. Korkein hallinto-oikeus on päätöksellään taltionro 1846 pysyttänyt ympäristökeskuksen päätöksen Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen tiettyihin lupamääräyksiin tekemien muutosten mukaisena. Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen mukaan toiminnanharjoittajan oli tehtävä lupaehtojen tarkistamista varten lupahakemus ympäristökeskukselle mennessä (YSL 55 ). Etelä-Savon ympäris-

2 2 tökeskukselle kuuluneet ympäristölupasiat käsittelee nykyään Itä-Suomen aluehallintovirasto. Lupamääräysten tarkistamisen lisäksi hakemus koskee toiminnan muutosta. Aiempaan lupaan verrattuna uusia louhinta- ja murskausalueita ovat alue 3 ja alueen 4 länsiosa. Uusioasfaltin vuotuinen valmistusmäärä kasvaisi tonnista noin tonniin. Lisäksi otettaisiin vastaan puhtaita kaivumaita käytettäväksi maanrakennustyökohteissa. Lupahakemus kuuluu ympäristönsuojelulain 31 :n 3 momentin ja ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 13 g) kohdan perusteella aluehallintoviraston käsiteltäväksi. HAKEMUKSEN SISÄLTÖ Hakemuksen kuvaus perustuu pääosin ympäristölupahakemukseen ja sen täydennyksiin. Tietoja on täydennetty lupaviranomaisen omilla selvityksillä. Toimintaa koskevat luvat ja sopimukset Alueella on Etelä-Savon ympäristökeskuksen myöntämä toistaiseksi voimassa oleva ympäristölupa sellaisena kuin Vaasan hallinto-oikeus päätöksellään on sen muuttanut ja korkein hallinto-oikeus päätöksellään (taltio 1846) pysyttänyt. Lisäksi pääosalla aluetta on voimassa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellään (taltionumero 1052) pysyttämä, Mikkelin maankäyttölautakunnan pöytäkirjan 271 :n kohdalla tekemä ja julkipanon jälkeen Lemminkäinen Oy:lle myöntämä maa-aineslain mukainen, saakka voimassa oleva lupa louhia maa- ja kalliokiviaineksia yhteensä m 3 -ktr Mikkelin kaupungin Sairilan kylässä sijaitsevaan Metsä-Sairilan tilaan RN:o 1:344 kuuluvalta noin 7,04 hehtaarin suuruiselta Mikkelin kaupungin omistamalta ottamisalueelta. Kaupunki on vuokrannut ko. alueen Lemminkäinen Oyj:lle. Jäteaseman eteläpuoleisen kallioalueen maa-aineslupa-hakemus on vireillä. Osa-alueelle 3 on Mikkelin kaupungin rakennustarkastaja myöntänyt toimenpideluvan hyötyjätekentän ja tieyhteyden rakentamiseksi tulevalle Mikkelin jätevedenpuhdistamolle. Samalle alueelle Mikkelin kaupungin ympäristöpäällikkö on tehnyt ympäristönsuojelulain 60 :n mukaiseen ilmoitukseen perustuvan päätöksen kallion louhinnan ja murskauksen aiheuttamasta tilapäisestä melusta. Osa-alueen 4 itäiselle osalle on Mikkelin kaupungin rakennustarkastaja myöntänyt toimenpideluvan varastorakennuksen rakentamista varten. Lupaan liittyneen asemapiirroksen mukaan alue louhitaan tasoon, joka mahdollistaa kaavan mukaisen teollisuus- ja varastoalueen toteuttamisen.

3 3 Kaavoitustilanne Ympäristöministeriön vahvistamassa Etelä-Savon maakuntakaavassa haetut toiminta-alueet sijoittuvat jätteenkäsittelyalueeksi osoitetulle alueelle (merkintä EJ 390). Ko. alueen pohjoispuolella ei maakuntakaavassa ole aluevarausta. Pääosa suunnitellusta louhinta-alueesta sijoittuu Mikkelin kaupunginvaltuuston hyväksymän, oikeusvaikutteisen Salosaari-Häyrylä osayleiskaavan jätteenkäsittelyalueelle (kaavamerkintä EJ-1). Eteläinen louhinta-alue ja asfalttiasema sijoittuvat saman yleiskaavan teollisuus- ja varastoalueelle (T-3). Jätteenkäsittelyalueen länsi- ja itäpuolelle on yleiskaavassa merkitty suojaviheralueet (merkintä EV) ja näiden taakse retkeily- ja ulkoilualuevaraukset (VR). Itäisen suojaviheralueen sisälle on merkitty ulkoilureitti. Eteläistä louhinta-aluetta kiertää suojaviheralue. Jätteenkäsittelyalueen pohjoispuolella sijaitsee hyväksyttyyn Sairilan rantayleiskaavaan virkistysalueeksi merkitty Mikkelin kaupungin omistama alue. Virkistysalueen länsipuolelle yleiskaavaan on merkitty ohjeellinen liito-oravan esiintymisalue Metsä-Sairilan osayleiskaavan luonnoksessa ( ) on välittömästi jätteenkäsittelyalueen (EJ-1) länsiosan viereen merkitty seudullisen jätevedenpuhdistamon sijoitusalue (ET-1) sekä yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue (ET). Samassa yhteydessä esitetään Sairilan rantaosayleiskaavan virkistysalue muutettavaksi suojaviheralueeksi (EV). Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa. Metsä-Sairilan tien pohjoispuoleiselle suunnitellut louhinta- ja murskausalueet sijoittuvat päivätyssä Metsä- Sairilan jäteaseman ja jätevedenpuhdistamon asemakaavan luonnoksessa jätteenkäsittelyn korttelialueelle (EJ-1). Toiminnan sijainti ja sen ympäristö Kallionlouhinnalla poistetaan jätteenkäsittelyalueella sekä teollisuus- ja varastoalueella olevat kalliot, jotta voidaan mahdollistaa kaavan mukaiset toiminnot. Kiinteistö ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Louhinnan jälkeiseksi maanpinnan korkeudeksi on suunniteltu tasoa m mpy. Pohjavesipinnan korkeus on alueella noin Jätteenkäsittelyalueella sijaitsevan läntisimmän louhinta-alueen reunasta on lähimpään vakituisesti asuttuun taloon noin kilometri, Riuttalan leirikeskukseen noin 700 m ja lähimpään, Saimaan Mustaselän rannalla sijaitsevaan loma-asuntoon noin 900 metriä. Pohjoisimmasta louhintakohteesta matkaa lähimpään vakituisesti asuttuun taloon on noin kilometri ja Konijärven rannalla sijaitsevaan loma-asuntoon noin 500 m. Eteläisestä louhintakohteesta ja asfalttiasemasta matkaa lähimpään vakituisesti asuttuun taloon on n. 600 metriä ja Palvanen-järven rannalla sijaitsevaan loma-asuntoon noin 700 metriä. Konijärven luonnonsuojelualue sijaitsee noin 500 metrin etäisyydellä lähimmästä louhinta- ja murskauspaikasta. Lähin liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikka sijaitsee noin 40 metrin etäisyydellä eteläisimmän louhinta-alueen (alue 4) länsireunasta.

4 4 Laitoksen toiminta Kiviaineksen louhinta ja murskaus Suunnitellut louhinta- ja murskauspaikat ilmenevät lupapäätöksen liitteenä olevasta kartasta. Voimassa olevaan ympäristölupaan verrattuna uusia paikkoja ovat jäteaseman länsilaidalla oleva kallio, jonka louhinta on tarpeen alueelle suunnitellun hyötyjätekentän vuoksi sekä jäteaseman eteläpuolelle sijoittuva kallioalue, joka on tarpeen kaavan mukaisen teollisuus- ja varastointialueen toteuttamista varten. Hakemuksen mukaan murskauslaitos toimisi arkisin (ma-pe) klo ja louhintaa tehtäisiin arkisin (ma-pe) klo Louheen/murskeen vuorokausituotanto olisi keskimäärin 2500 t ja maksimi Vuositasolla tuotanto olisi enintään t. Vuosittainen toiminta-aika olisi noin neljä kuukautta. Kallion poraus tapahtuu hydraulisella porauskalustolla esim.tamrock Ranger 700, rikotus Rammer S84:llä tai vastaavalla. Esimurskain on Lokomo 125 tai vastaava, välimurskain Lokomo 4214 tai vastaava. Jälkimurskain on Lokomo 1814 tai vastaava, seulat ovat Lokomon 2 tai 3-tasoseuloja. Laitoksen käyttämä sähkö tuotetaan CAT 3412 tai vastaavalla agrekaatilla. Louhinta suoritetaan käyttäen normaalia pengerlouhintakalustoa. Poravaunu on hydraulikäyttöinen ja se on varustettu pölynpoistolaitteistolla, jonka erotuskyky on vähintään 95%. Murskauslaitos kuuluu Tielaitoksen julkaisun mukaisesti pölynpoistoluokkaan B. B-luokan murskauslaitos tarkoittaa siirrettävää laitosta, jossa pölyn haitallinen leviäminen ympäristöön on estetty kesällä kastelemalla ja talvella suojaamalla seulastot ja muut huomattavat pölylähteet peittein ja koteloinnein. Laitoksella murskataan asfalttiaseman ja kaatopaikan tarpeisiin kiviaineksia ja palaasfalttia. Murskauslaitoksella työskentelee yhteensä 4+1 henkilöä kahdessa työvuorossa. Murskauslaitos sijoitetaan kullakin käyntikerralla mahdollisimman lähelle kalliorintausta. Mitään kiinteää sijoituspaikkaa ei laitoksella ole. Näin toimien meluvaikutuksia rajoitetaan parhaiten ja kuljetusmatkat ovat mahdollisimman lyhyet. Asfaltin valmistus Asfalttiaseman sijoituspaikka on muuttunut jäteaseman eteläpuolelle. Asfalttiasema toimii huhtikuusta marraskuun loppuun ma-pe klo Keskimääräinen käyntiaika on 2-5h/pv. Asfalttimassat valmistetaan kalliomurskeesta, bitumista, täytejauheesta sekä vanhasta uusiokäytettävästä asfaltista. Maksimissaan tuotantomäärä tulee olemaan t/a. Kokonaan uudesta kiviaineksesta valmistetaan asfalttia n t/a. Loppu n t/a asfalttia valmistetaan lisäämällä vanhan asfaltin mursketta joko 50% tai 25% uuden massan sekaan. Uusi kiviaines kuumennataan perinteisessä asfaltinvalmistusrummussa. Vanhan asfaltin murske käsitellään RC-rummussa. Vanhan asfaltin palaa muodostuu, kun poistetaan vanhaa asfalttia piha- ja katualueiden pohjatöitä tehtäessä tai esim. poistettaessa asfalttia uutta päällystettä tehtäessä. Päällystyskautena vanhan asfaltin palaa kertyy koko kauden ajan. Vanhaa asfalttia pyritään hyödyntämään mahdollisemman paljon. Vanha pihoilta ja teiltä poistettu asfaltti murskataan kiviaineksen

5 5 murskaamiseen käytettävällä laitteistolla samalla kiinteistöllä olevassa Lemminkäinen Infra Oy:n murskauslaitoksessa. Suurin varastoitava määrä pala-asfalttia ja asfalttimursketta on t. Vuosittain murskattava määrä on enintään t. Murskauslaitokselta vanhan asfaltin murske kuljetetaan kuormausetäisyydelle asfalttiasemasta, jossa se varastoidaan kivi/murskepohjaiselle kentälle. Kasoja ei kateta. Olosuhteet ovat samat kuin asfaltin ollessa pinnoitteena tiellä, pihalla tai kadulla. Vanhasta asfaltista ei ole mitään poistettu eikä siihen ole eri käsittelyvaiheissa mitään lisätty. Asfalttimassa valmistetaan sekoittamalla kuivattuun ja kuumennettuun kiviainekseen bitumia. Vanhan asfaltin uusiokäytössä sekoitetaan bitumia kuumennettuun asfalttimurskeeseen. Täyteaineena käytetään kalkkifilleriä, selluloosakuitua ja lentotuhkaa. Käytettävät raaka-aineet, kemikaalit ja polttoaineet sekä veden käyttö Kiviaineksen ja asfalttimurskeen lisäksi tuotannossa käytetään raaka-aineita seuraavasti: Käytettävä aine Keskimääräinen kulutus(t/v) Maksimikulutus (t/v) Kuitu Bitumi Kalkkifilleri tai lentotuhka Raskas polttoöljy (asfalttiasema) Kevyt polttoöljy (murskauslaitos) Räjäytysaineet Kiviaines ja kierrätysasfaltti varastoidaan kuormausetäisyydelle asfalttiasemasta varastokasoihin. Varastokasat sijaitsevat kallio/murskepohjan päällä. Varastokasat sijoitetaan laitosten ja asutuksen väliin siten, että ne suojaavat asutusta melu- ja pölyvaikutuksilta. Kevyt polttoöljysäiliö on tilavuudeltaan 9,90 m 3, kaksoisvaipallinen säiliö. Säiliö on varustettu ylitäytönestimellä ja kaksoisvaipantarkkailusilmillä. Tankkaamisen turvallisuuden lisäämiseksi ja maaperän suojelemiseksi säiliö on sijoitettu päällystetylle alueelle. Voiteluöljytuotteet ovat lukitussa öljykontissa. Kontissa on suoja- / valuma-altaat öljyastioille. Mahdollisia öljyvahinkoja varten alueella säilytetään riittävä määrä öljynimeytysainetta. Asfalttiaseman huoltamisesta syntyy jäteöljyä noin 1 t/a. Bitumia säilytetään kolmessa lämpöeristetyssä terässäiliössä, kunkin tilavuuden ollessa 50 m 3. Bitumisäiliöt ovat yhtenäisen betonilaatan päällä ja betonilaatan ympäristö on asfalttipäällysteinen. Bitumi ei ole vesiliukoista, joten mahdollisesti maahan joutuessaan se jähmettyy nopeasti ja voidaan poistaa maan pinnalta. Nestekaasua säilytetään pulloissa lukitussa erillisessä teräskaapissa kerrallaan kaksi kpl 33 kg :n pulloa ja viisi 11kg:n pulloa. Asfaltinvalmistuksessa ei käytetä vettä. Sosiaalitilojen talousvesi otetaan kunnan vesijohdosta. Murskauslaitoksen pölynsidonnassa käytettävä vesi otetaan mahdollisuuksien mukaan joko vesijohtoverkosta tai tuodaan alueelle säiliöautolla.

6 6 Tiedot liikenteestä Liikennöinti tapahtuu pääasiassa aseman käyntiaikana. Kiviaineskuljetuksia voi tapahtua myös niinä päivinä, kun asemaa ei käytetä. Bitumikuljetuksia tapahtuu joskus aseman käyntiajan ulkopuolella. Hakijan mukaan liikennöinnistä ei katsota olevan haittaa. Liikennöinti tapahtuu ainoastaan yleisiä teitä pitkin. Raskaan liikenteen käyntejä on enimmillään n. 50 käyntiä/vrk. Laitosalueen kuljetustiet ovat murskepintaisia. Murskepintaisia teitä ja varastoalueita kastellaan pölyämisen ehkäisemiseksi ja alueelle johtavia asfaltoituja teitä harjataan tarpeen mukaan. Ympäristökuormitus ja sen rajoittaminen Hakemukseen sisältyy meluselvitykset vuosilta 2005 ja 2010 sekä hakijan muissa toimintapaikoissa toteutettuja ympäristötutkimuksia. Melumittaustuloksia on vuodelta 2006, 2007 ja Päästöt maaperään, vesiin ja viemäriin Maaperän saastuminen on ehkäisty sillä, että ainoastaan yrityksen huoltohallissa tehdään kaluston huoltoja. Maaperän saastumista on ehkäisty myös sillä, että kaluston pesu tapahtuu ainoastaan yrityksen korjaamolla, jossa on öljynerotuskaivo ja vedet menevät kunnalliseen viemäriin. Asfaltin ja murskeiden valmistuksesta ei synny jätevesiä. Sosiaalitilojen jätevedet johdetaan erilliseen umpisäiliöön ja toimitetaan asianmukaiseen käsittelyyn. Päästöt ilmaan Louhinnassa ja murskauksessa pölyä syntyy kaikissa työvaiheissa. Porauspöly poistetaan imurilla ja pöly käytetään tuotteen seassa. Murskauspöly poistetaan imurilla kylmänä vuodenaikana ja lämpimänä vuodenaikana vesikastelulla. Kiviaineksen pudotuskohtia ja kuljettimia peitetään tai koteloidaan tarpeen mukaan. Aseman rikkipäästöt ovat mahdollisimman vähäiset käyttämällä vähärikkistä raskasta polttoöljyä. Massan valmistuksen yhteydessä kivimateriaalien lämpötilaa tarkkaillaan. Kivimateriaalien lämpötila pyritään optimoimaan polttoainekulutuksen vähentämiseksi. Tällä lämpötilan tarkkailulla vähennetään edelleen ympäristövaikutuksia. Asfaltin valmistuksessa ilmaan pääsee hiili- ja rikkidioksidia ja typen oksideja. Kiviainesta kuivattaessa syntyvä pöly imetään A -luokan pölynpoistolaitokseen, jossa pöly eroitetaan tekstiilisuodattimilla. Kivipöly johdetaan suodattimelta umpinaisiin varastosiiloihin ja sieltä punnittuna asfaltin valmistukseen. Prosessissa ei tule poistettavaa jätettä. Tekstiilisuodattimet tarkistetaan täydellisesti tuotantokauden ulkopuolella. Tuotannon aikana asfalttiaseman ohjauskopista tarkkaillaan puhdistimen lämpötilaa eri pisteissä, sekä likaisen ja puhtaan puolen paine-eroja. Kun paine kasvaa, suodatin puhdistetaan vastailmalla. Puhdistus tapahtuu noin 3-10 min välein. Kiviaineksen kuivauksen lisäksi alueella aiheutuu pölyämistä, kun kiviainessiiloja täytetään kuormaajalla. Lisäksi kiviaineksen syöttö siiloista kuljettimelle aiheuttaa pölyämistä.

7 7 Asfalttiasema-alue tullaan päällystämään. Ainoastaan varastokasa ja otto-alueet eivät ole päällystettyjä. Näin ollen asfalttin ajossa olevat kuorma-autot, bitumirekat, täytejauherekat ja henkilöautoliikenne käyttävät päällystettyjä alueita. Näillä päällystystoimenpiteillä on lähes poistettu liikenteen aiheuttamat pölyhaitat. Lisäksi päällystetyt alueet pidetään puhtaana pesemällä niitä tarpeen vaatiessa. Lisäksi päällystämätöntä varastokasa-aluetta kastellaan pölyämisen vähentämiseksi tarpeen mukaan. Melu ja tärinä Hakijan mukaan asfalttiaseman melun lähteitä ovat kuormaaja, autoliikenne, kuivausrumpu, rummun imuri sekä polttimet. Melun luonne aseman toimiessa on tasaista ja matalataajuista. Melua aiheuttavat myös poraus ja murskaus. Melua vaimennetaan varastokasojen sijoittelulla. Räjäytys 1-2 sekuntia 2-3 kertaa viikossa aiheuttaa poikkeuksellisen voimakasta melua. Keskimääräinen melutaso lähimmässä häiriölle alttiissa kohteessa on alle 55 db ja loma-asunnoilla alle 45 db. Hakemukseen liittyy erillinen meluselvitys (päivätty ) ja melumittaustuloksia eri vuosilta mittauksia tehtiin kahdeksassa lähimmässä häiriintyvässä kohteessa. Melumittauksia tehtäessä toiminnassa olivat murskain, poravaunu, kaksi kaivinkonetta (louheen syöttö ja iskuvasara) sekä pyöräkuormaaja. Lisäksi jätekeskuksen toiminta oli täydessä käynnissä. Melutasot jäivät impulssimaisuuskorjaus huomioiden alle voimassa olevan ympäristöluvan ehtojen. Tärinöitä mitataan tarvittaessa räjäytysten aikana ja huolehditaan, että arvot ovat alle yleisesti käytettyjen normien. Suurimmat tärinöitä rajoittavat tekijät ovat jäteaseman automatisoidut koneet ja laitteet työmaan välittömässä läheisyydessä. Jätteet Toiminnassa syntyy yhdyskuntajätettä noin 1200 kg/v, metallijätettä n. 10 t/v ja puujätettä noin tonni/v. Ongelmajätteistä eniten kertyy jäteöljyä (n l/v), jonkin verran akkuja, loisteputkia ja öljynsuodattimia. Yhdyskuntajäte ja hyötyjätteet toimitetaan asianmukaisiin käsittelypaikkoihin. Jäteöljyä säilytetään lukitussa öljykontissa teräsvaipallisessa 1000 litran nylonastiassa valuma- /suoja-altaan päällä. Öljynsuodattimet, trasselit, yms. kiinteät öljyjätteet ja akut varastoidaan omiin jätesäiliöihinsä lukittuun öljykonttiin. Ongelmajätteet toimitetaan jätehuoltosuunnitelman mukaisesti ongelmajätteiden kierrätyspaikkaan. Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma Maa-aineslupahakemukseen ja ympäristölupahakemukseen liitettyjen kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelmien mukaan maa-ainesten oton ja siihen liittyvien maanrakennustöiden yhteydessä käsitellään ainoastaan puhtaita maa-aineksia. Ennakkoarvion mukaan pinta-maiden määrä, tähän mennessä poistetut ja tulevat yhteensä on n m 3 ktr. Pintamaat on osalla aluetta poistettu ja loput tullaan poistamaan vaiheittain ottamisen etenemisen mukaan. Pintamaat varastoidaan myöhempää käyttöä varten, siten kuin maa-ainesten ottolupahakemuksessa on esitetty. Varastoidut pintamaat käytetään

8 8 toiminnan edetessä kaatopaikka-alueen tierakenteisiin ja käyttökelpoisilta osin vanhan kaatopaikan peitemateriaaleiksi. Pyrkimyksenä on pintamaiden mahdollisimman lyhyt varastointiaika. Kannot ja muu puuaines varastoidaan erikseen siten, että ne voidaan joko hakettaa paikalla tai viedä muualle haketettavaksi ja edelleen poltettavaksi. Kannot ja muu puuaines voidaan käyttää käsittelyn (haketus) jälkeen myös ottamisalueella osana pintarakennetta. Tässä tapauksessa ei suoriteta vesiseulontaa, eikä alueelle ole muutoinkaan tarvetta rakentaa selkeytysallasta, jotenka lietettä ei synny. Mahdolliset ylisuuret kivet murskataan ja käytetään osana tuotteita. Mahdollinen kivituhka varastoidaan samalla tavoin muiden kiviaineslajikkeiden kanssa edelleen markkinoitavaksi. Varsinaisesta ottotoiminnasta eroavia ympäristövaikutuksia ei synny, toiminnan seuranta ja tarkkailu hoidetaan osana maa-aineslupaan liittyvää valvontaa. Vaikutukset luontoon ja luonnonsuojeluarvoihin Toiminta tapahtuu pääosin olemassa olevan jäteaseman alueella. Toiminnot eivät lisää vaikutuksia luontoon, luonnonsuojeluarvoihin eikä rakennettuun ympäristöön. Hakija on toimittanut Ympäristösuunnittelu Enviro Oy:n laatiman arvion T-3- korttelialueen maa-ainesten oton vaikutuksista liito-oraviin. Arvion mukaan maaainesten otto suunnitellulla tavalla ei heikennä liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikan säilymistä, eikä sillä ole haitallisia vaikutuksia liito-oravan kulkuyhteyksiin. Ympäristölupaviranomaisen käytössä ovat olleet myös seuraavat luontoselvitykset: Metsä-Sairilan kaava-alueen liito-oravat, Ympäristösuunnittelu Enviro Mikkelin jätevedenpuhdistamon sijoituspaikkojen luontoselvitys, Mikkelin kaupunki, Enviro Oy, 2008 Mikkelin jätevedenpuhdistamon sijoituspaikkojen liito-oravaselvitys, Mikkelin kaupunki, Ramboll Oy, Enviro Oy 2009 Mikkelin jätevedenpuhdistamojen sijoituspaikkojen lepakkokartoitus 2009, Mikkelin kaupunki, Ramboll Finland Oy, Bathouse 2009 Toiminnan ja sen vaikutusten tarkkailu ja raportointi Toimintaa seurataan Lemminkäinen Infra Oy:n sertifioidun laatu-, ympäristö-, turvallisuusjärjestelmän avulla (SFS-EN ISO 9001:2000, SFS-EN ISO 14001:2004, OHSAS ). Toimintaa tarkkaillaan tekemällä alueelle ajoittain sekä sisäisiä että ulkopuolisia auditointeja. Käyttötarkkailua suoritetaan päivittäin ja kirjataan työmaapäiväkirjaan. Kokemukset vastaavista töistä ovat osoittaneet, ettei perusteita muille

9 9 jatkuville mittauksille ole. Toimintaa tarkkaillaan ympäristölupapäätösten ehtojen mukaisesti. Poikkeustilanteisiin varautuminen ja toiminta häiriötilanteissa Materiaalien varastointiin sekä asfaltinvalmistukseen ei liity merkittäviä onnettomuusriskejä. Toiminnan ympäristöriskeihin varaudutaan suojelun suunnittelulla vahinkotapauksia varten, sattuneiden onnettomuuksien tutkinnalla ja henkilöstön koulutuksella. Ohjaamovaunun tietokoneen ja mittareiden avulla seurataan automaattisesti tapahtuvaa massan valmistusta. Menetelmä on erittäin toimintavarma ja käyttöhäiriöitä ei juuri esiinny. Aseman toiminta voidaan kuitenkin häiriötilanteissa pysäyttää eri pisteistä. Häiriötilanteessa poltin sammuu hätäpysäytyksestä. Tulipalon varalta asema on varustettu viranomaisten määräämällä alkusammutuskalustolla ja henkilökunta on saanut tarvittavan opastuksen alkusammutuskaluston käyttöön. Asemalla suoritetaan toiminta-aikana viikottainen työturvallisuustarkastus. Tässä yhteydessä käydään läpi aseman käyttöturvallisuus. Pölysuodatinta ei asfalttiaseman toimiessa voi ohittaa, laitteiston toimintaa seurataan jatkuvasti ja laitteisto tarkastetaan päivitäisen huollon yhteydessä. Perushuolto tehdään talvihuollon yhteydessä. Häiriö- ja onnettomuustilanteissa henkilökunta suorittaa alkusammutus- tai muut tarvittavat toimet sekä hälyttää paikalle pelastuslaitoksen. Lisäksi suoritetaan tarvittavat ilmoitukset Mikkelin kaupungin viranomaisille. Öljyvahingon varalle asemalle on varattu riittävä määrä imeytysmateriaalia. Asema-alue on päällystetty asfaltilla. Louhinnan riskejä ovat räjäytysonnettomuudet ja mahdollinen öljyn pääseminen maastoon. Murskauslaitoksella laitoksen hoitaja pysäyttää tarvittaessa tuotannon ja häiriö poistetaan ennen kuin tuotantoa jatketaan. Räjähdysaineet tuodaan päivittäin tarpeen mukaisesti työmaalle. Työmaalla ei säilytetä räjähdysaineita. Polttoainesäiliöt ovat kaksikuorirakenteisia tai ne sijoitetaan tilavuutta vastaavaan suojakoteloon. Murskaustyömaalla on varattuna turvetta öljynimeytykseen ja hälytysnumerot ovat sosiaalitilan ilmoitustaululla nähtävinä. Paras käyttökelpoinen tekniikka ja energiatehokkuus Poravaunut ovat viimeisimmän tekniikan mukaisia. Kaikki koneet ja apulaitteet murskausyksikköön on valmistettu aivan viime vuosina eikä saatavilla ole merkittävästi parempia laitteita. Murskauslaitos kuuluu Tielaitoksen julkaisun mukaisesti pölynpoistoluokkaan B. B-luokan murskauslaitos tarkoittaa siirrettävää laitosta, jossa pölyn haitallinen leviäminen ympäristöön on estetty kesällä kastelemalla ja talvella suojaamalla seulastot ja muut huomattavat pölylähteet peittein ja koteloinnein. Asfalttiasemalla käytetään parasta käyttökelpoista tekniikkaa, joka on yleisesti käytössä asfalttiasemilla. Asfalttiasema kuuluu pölynpoistoluokkaan A. Asfalttiasemaa ylläpidetään siten, että korjausten ja huoltojen yhteydessä uusitaan aseman varustetasoa tarpeen vaatiessa, sitä mukaan kuin tekniikka kehittyy.

10 10 ASIAN KÄSITTELY Aseman polttimet toimivat vähärikkisellä raskaalla polttoöljyllä. Asemaa huolletaan säännöllisesti, mikä pienentää polttoaineen kulutusta. Energia on suuri kustannuserä ja sen käytössä Lemminkäinen Infra Oy pyrkii mahdollisimman suureen tehokkuuteen. Muut aseman käyttölaitteet toimivat sähköllä ja lähes kaikkia sähkömoottoreita ohjataan taajuusmuuttajilla. Asian vireilläolosta tiedottaminen Lausunnot Hakemus on annettu tiedoksi kuuluttamalla aluehallintovirastossa ja Mikkelin kaupungin ilmoitustaululla sekä erityistiedoksiantona asianosaisille. Kuulutuksen julkaisemisesta on ilmoitettu Länsi-Savo-lehdessä. Aluehallintovirasto on pyytänyt hakemuksen johdosta lausunnon Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta, Mikkelin kaupunginhallitukselta sekä Mikkelin kaupungin ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisilta. Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus esittää päivätyssä lausunnossaan, että jäteaseman eteläpuoleisen alueen osalta (alue 4) on huomioitava liito-oravan pesäpuun läheisyys. Louhinnan, murskauksen ja asfalttiaseman toiminta-aika tulee rajata välisen ajan ulkopuolelle liito-oravan lisääntymisolojen turvaamiseksi. Mikkelin kaupunginhallitus on antanut seuraavan lausunnon: Mikkelin maankäyttölautakunta on 271/2001 myöntänyt Lemminkäinen Oyj:lle maa-aineslain mukaisen saakka voimassa olevan maa-ainesluvan louhia Metsä-Sairilan jäteaseman alueelta maa- ja kalliokiviaineksia yhtensä m3ktr, joista kalliokiviaineksia on m3 ktr. Mikkelin kaupunki on vuokrannut noin 7 hehtaarin suuruisen ottamisalueen Lemminkäinen Oyj:lle. Eteläinen louhinta-alue ja asfalttiasema sijoittuvat voimassa olevan oikeusvaikutteisen yleiskaavan mukaiselle teollisuus- ja varastoalueelle (T-3). Kallionlouhinta mahdollistaa sekä teollisuusalueen että varastoalueen kaavanmukaiset toiminnot. Eteläiselle louhinta-alueelle on vireillä maa-aineslupahakemus, jota on täydennetty mm. liito-oravaselvityksellä. Selvityksen mukaan kallion otolla ei ole vaikutusta liitooravan elinympäristöön. Kaupunki ja maa-aineksen ottaja tekevät ottoalueesta erillisen otto-oikeussopimuksen. Metsä-Sairilan alueella on meneillään osayleiskaavan muuttaminen ja ensimmäisen asemakaavan laatiminen. Kaavatyön tavoitteena on mm. selvittää ja mahdollistaa nykyisen jätevedenpuhdistamon siirto Kenkäverosta Metsä-Sairilan jäteaseman yhteyteen kallion sisälle. Asemakaavassa osoitetaan mm. jäteaseman toimintojen aluevaraukset ja tarvittavat suojaetäisyydet. Mikkelin kaupungin mielestä ympäristölupa ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Haettu ympäristölupa on

11 11 myös maa-aineslupaehtojen mukainen. Toiminnassa tulee ottaa huomioon alueen luontoarvot, joihin on viitattu myös uuden jätevedenpuhdistamon suunnittelun yhteydessä tehdyssä luontoselvityksessä. Lisäksi on huomioitava Metsä-Sairilan asemakaavaluonnoksessa luo-merkinnällä merkityt kohteet ja liito-oravan pesäpuuksi merkityt puut. Toiminnasta syntyvä melu ei saa häiriölle alttiissa kohteissa ylittää melutason ohjearvoista annetussa valtioneuvoston päätöksessä (993/1992) säädettyjä ulkomelun ohjearvoja. Toimintojen tulee täyttää uusien asetuksien mukaiset ympäristönsuojeluvaatimukset muiltakin osin. Mikkelin kaupungin ympäristölautakunta lausuu kunnan ympäristön- ja terveydensuojeluviranomaisena antamassaan lausunnossa seuraavaa: Edellisen lupakäsittelyn jälkeen on annettu valtioneuvoston asetus kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamojen ympäristönsuojelusta 800/2010 ja valtioneuvoston asetus asfalttiasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista 448/2010. Nämä ovat tulleet voimaan ja Asetuksissa säädetään ympäristönsuojelun vähimmäisvaatimuksista silloin, kun toimintaan on oltava ympäristölupa. Asetuksen 800/2010 mukaan kivenlouhintaa ja murskaamoa ei saa sijoittaa alle 400 metrin päähän melulle tai pölylle erityisen alttiista kohteista, kuten sairaalasta, päiväkodista, hoito- tai oppilaitoksesta. Kivenlouhimo, muu kivenlouhinta ja kivenmurskaamo on lisäksi sijoitettava siten, että melua tai pölyä aiheuttavan toiminnon etäisyys asumiseen tai loma-asumiseen käytettävään rakennukseen tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan oleskeluun tarkoitettuun piha-alueeseen tai muuhun häiriölle alttiiseen kohteeseen on vähintään 300 metriä. Asetuksen 448/2010 mukaan asfalttiasemaa ei saa sijoittaa niin, että etäisyys asumiseen tai loma-asumiseen käytettävään rakennukseen tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan oleskeluun tarkoitettuun piha-alueeseen tai muuhun häiriöille alttiiseen kohteeseen on alle 150 metriä melua, pöly tai hajua aiheuttavasta toiminnosta. Lemminkäinen Infra ry:n hakemien toimintojen suojaetäisyydet lähimpiin asuin- ja vapaa-ajanasuntoihin ylittävät em. asetuksien mukaiset vähimmäissuojaetäisyydet. Riittävistä suojaetäisyyksistä huolimatta lupapäätökseen on hyvä laittaa edelleenkin louhinnalle ja murskaukselle kesäajan toiminta-aikarajoitus vastaavalla tavalla kuin mitä se on nyt voimassa olevassa lupapäätöksessä. Päivittäinen työskentelyaika tulee rajata asetuksen 800/ :n mukaiseksi (Melua aiheuttavien työvaiheiden aikarajat). Hakemuksen mukaan murskauslaitoksen toiminta-aika on noin neljä kuukautta vuodessa. Työ voidaan tehdä kesäkauden ulkopuolella. Toiminnasta syntyvä melu ei saa häiriölle alttiissa kohteissa ylittää melutason ohjearvoista annetussa valtioneuvoston päätöksessä (993/1992) säädettyjä ulkomelun ohjearvoja. Toimintojen tulee täyttää uusien asetuksien mukaiset ympäristönsuojeluvaatimukset muiltakin osin.

12 12 Koska Metsä-Sairilan tilan läheisyydessä on ratsastukseen käytettyjä maastoreittejä, on räjäytyksistä ilmoitettava ratsastusyrittäjille mahdollisimman tarkka aikataulu hyvissä ajoin etukäteen. Toiminnassa tulee ottaa huomioon alueen luontoarvot, joihin on viitattu myös uuden jätevedenpuhdistamon suunnittelun yhteydessä tehdyssä luontoselvityksessä. Lisäksi on huomioitava Metsä-Sairilan asemakaavaluonnoksessa luo-merkinnällä merkityt kohteet ja liito-oravan pesäpuuksi merkityt puut. Muistutukset ja mielipiteet sekä esitetyt vaatimukset Lupahakemusta koskeva kuulutus lähettiin tiedoksi n. 115 lähialueen kiinteistön omistajalle. Hakemuksesta jätettiin seuraavat muistutukset: AA (kiinteistö Kaislaranta), kiinteistöllä loma-asunto, etäisyys lähimpään louhinta- ja murskauspaikkaan on muistuttajan mukaan 650 m; lupaviranomaisen mittauksen mukaan n. 900 m. BB (kiinteistö Suvisaari); kiinteistöllä loma-asunto, etäisyys lähimpään louhinta- ja murskauspaikkaan on muistuttajan mukaan 1000 m; lupaviranomaisen mittauksen mukaan n m. CC (kiinteistö Saloranta); kiinteistöllä loma-asunto, etäisyys lähimpään louhinta- ja murskauspaikkaan on muistuttajan mukaan 600 m; lupaviranomaisen mittauksen mukaan n. 900 m. DD (kiinteistö Mäntylä); kiinteistöllä loma-asunto, etäisyys louhinta- ja murskauspaikkaan on muistuttajan mukaan 1000 m, lupaviranomaisen mittauksen mukaan n. 900 m. Lisäksi omistaa puolet jäteasemaan luoteessa rajautuvasta kiinteistöstä Pöllänmäki ja Saimaan Mustaselkään rajautuvasta kiinteistöstä Järvelä. Molemmat kiinteistöt ovat metsätalouskäytössä; jälkimmäisestä on lohkottu loma-asuntotontteja. EE (kiinteistötunnus ei tiedossa hakijan esittämää tunnusta tai tilan nimeä ei löydy kiinteistöjärjestelmästä), kiinteistöllä loma-asunto, hakijan mukaan etäisyys louhintaja murskauspaikasta on 1000 m). FF (kiinteistö Laitsaari); kiinteistöllä loma-asunto, etäisyys louhinta- ja murskauspaikkaan on muistuttajan mukaan 1000 m; lupaviranomaisen mittauksen mukaan n m. GG (kiinteistö Niemenpelto); kiinteistöllä ratsastustila ja laavu, etäisyys louhinta- ja murskauspaikkaan on muistuttajan mukaan n m; päätilan rakennuksista etäisyys lähimpään louhinta- ja murskauspaikkaan on lupaviranomaisen mittauksen mukaan n.2,2 km.

13 13 HH (kiinteistö Toivola kiinteistötunnus muistutuksessa virheellinen; kiinteistöllä vakituinen asunto, etäisyys louhinta- ja murskauspaikkaan on muistuttajan mukaan n m.) Em. henkilöiden muistutukset ovat sisällöllisesti lähes identtiset. Heidän mukaansa Lemminkäisen louhinta, murskaus ym. toiminta tilalla RN:o 1:344 aiheuttaa heille jo nykyiselläänkin kohtuutonta haittaa. Kaikki esittävät olevansa asianosaisia. Muistuttajat esittävät seuraavat yksilöidyt vaatimukset, joihin lupaviranomaisen on päätöksessään annettava vastaus perusteluineen. AA:n muistutuksessa on vaatimukset 1-3., muiden 1-5. AA toteavat lisäksi, että melutasot ovat suurimmillaan sillä niemekkeellä, jolla heidän loma-asuntonsa on, kun louhintaa ja murskausta harjoitetaan alueella EJ-1. Tätä tilannetta koskevia mittauksia ei heidän mukaansa ole esitetty eikä ilmeisesti tehtykään. GG:n muistutuksessa on lisäperusteina mainittu, että melu häiritsee erittäin paljon ratsastustoimintaa, mikä on tilan pääelinkeino. Ratsastusreitit kulkevat kaikki murskauslaitoksen suuntaan, koska maantieteellisesti toiseen suuntaan ei voi edetä. Melu häiritsee ja poistaa puhtaasta luonnosta ihmisten hakemaa elämystä, mihin toiminta perustuu. Myös levähdys- ja ruokailupaikat sijaitsevat samassa maastossa laavulla. Vaatimus 1: Ympäristöluvassa tulee hyväksyä vain jätteenkäsittelyalueen EJ-1 ja teollisuus- ja varastoalueen T-3 kaavan mukaiset toiminnot mahdollistavat louhinnat ja niihin liittyvä kallion murskaus. Muuta kallion louhintaa ja murskausta ei saa hyväksyä. Vaatimus 2: Ympäristöluvan melua ja toiminta-aikoja koskevien lupamääräysten tulee olla Lemminkäisen nykyisen voimassa olevan ympäristöluvan mukaiset (määräykset 4, 5, 25, 26, 27, 28) huomioon ottaen Vaasan hallinto-oikeuden päätös, jonka korkein hallinto-oikeus on päätöksellään (taltionumero 1846) pysyttänyt. Vaatimus 3: Ympäristölupaa ei tule hyväksyä, mikäli hakijalla ei ole esittää kelvollisia melumittauksia. Vaatimus 4: Lupaviranomaisen on annettava tehtävässä päätöksessä valvontaviranomaiselle selkeät valvontamääräykset. Määräyksiin tulee sisältyä ainakin seuraavat asiat: a) Valvontaa on oltava koko sinä aikana, kun louhitaan (ml poraus), rikotetaan ja murskataan. b) Valvontaviranomaisen on välittömästi reagoitava haitankärsijöiden valituksiin suorittamalla melumittauksia. Toiminnanharjoittajaa ei saa varoittaa etukäteen. Vaatimus 5: Melutaso ei saa ylittää tasoa 65 dba 10 metrin etäisyydellä melulähteestä. Tämä koskee louhintaa (ml. poraus), rikotus ja murskaus.

14 14 Perustelut: Vaatimus 1 Nykyistä ympäristölupaa perusteltiin jäteaseman tarpeilla. Suunniteltu louhinta on laajempaa. Vaatimus 2 Meluhaitat ovat loma-asuntoni pihassa jo nykyisinkin merkittäviä. Meluhaitat lisääntyisivät toiminta-aikojen pidentymisen takia. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen (taltionumero 1846) kohdassa Perustelut Melu sivulla 29 todetaan, että Lemminkäisen meluselvityksen mukaan pääosin hakemuksen mukaisen toiminnan aiheuttama melu jää alle ohjearvojen lähimmillä loma-asumiseen käytettävillä kiinteistöillä. Ko. meluselvitys on myös uuden hakemuksen liitteenä. Samassa kohdassa todetaan edelleen: Kun otetaan lisäksi huomioon, että louhintaa ja murskausta ei saa harjoittaa lainkaan , arkipyhinä ja viikonloppuisin sekä, että hakijan ilmoituksen mukaan vuosittainen kokonaistyöaika louhinnan ja murskauksen osalta on 2,5 3 kuukautta kuin myös se, että hakemuksen mukaan asfalttiasema on toiminnassa huhtikuun ja marraskuun välisenä aikana noin 2-5 tuntia päivässä, ei toiminnasta voida katsoa aiheutuvan eräistä naapurussuhteista annetun lain 17 :n 1 momentissa tarkoitettua kohtuutonta meluhaittaa mikä estäisi luvan myöntämisen. Meluarvot siis jäävät Lemminkäisen itsensä teettämän meluselvityksenkin mukaan vain pääosin alle sallittujen rajojen. Toiminta on kuitenkin sallittu perusteena se, että louhintaa ja murskausta ei saa harjoittaa välisenä aikana eikä arkipyhinä ja viikonloppuisin. Tilanne on olennaisesti toinen, jos louhintaa ja murskausta tapahtuu myös em. aikoina. Murskauslaitos toimisi 4 kk vuosittain. Koska halutaan toimia myös kesällä lomakautena, on selvää, että murskauslaitoksen toiminta mukaan lukien kallion poraus ja rikotus laajenisi juuri kesäkaudelle. Murskauslaitoksen toiminta-aika pitenisi nykyisestä klo tunnilla eli olisi klo Louhintaa on tarkoitus harjoittaa klo , kun se on nykyisin sallittua klo Myös asfalttiaseman toiminta-aika pitenisi olemaan klo , kun se on nyt klo Hakemuksen mukaan asfalttiasemalla voitaisiin liikenneturvallisuuden noudattamiseksi poikkeustapauksissa tehdä yötöitä n. 25 vrk vuodessa. Viittaus liikenneturvallisuuteen on käsittämätön tässä yhteydessä eikä sitä ole millään tavoin edes pyritty

15 15 hakemuksessa kuvaamaan eikä perustelemaan. Näin ollen toiminta tältäkin osin on kiellettävä. Toiminta-aikojen pidennyksiä ei tule hyväksyä miltään osin. Vaatimus 3 Vaasan hallinto-oikeus on päätöksessään, jonka korkein hallinto-oikeus on päätöksellään (taltionumero 1846) vahvistanut, täydentänyt lupamääräyksen 28 ensimmäisen kappaleen kuulumaan seuraavasti (esitetty myös KHO:n päätöksen sivulla 11) Ekvivalenttimelutaso lähimmissä häiriytyvissä kohteissa on mitattava kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun kiviaineksien murskaaminen alueella on alkanut ja aina kolmen kuukauden kuluessa uuteen louhintavaiheeseen siirryttäessä kuitenkin vähintään vuoden välein. Mittaukset on suoritettava ympäristöministeriön ohjeen 1/1995 Ympäristömelun mittaaminen mukaisesti. Mittauksissa on otettava huomioon melun impulssimaisuus siten kuin sanotussa ympäristöministeriön ohjeessa on edellytetty. Tällaisia melumittauksia ei ole hakemuksen liitteinä. Lemminkäisen lupahakemuksen täydennyksen liitteenä 2 on em. meluselvitys vuodelta 2005, joka on ollut myös nykyisen lupahakemuksen liitteenä. Liitteinä 3 ja 4 ovat melumittaukset vuosilta 2006 ja Melumittauksia vuosilta ei löydy. Mittaukset on kuitenkin pitänyt tehdä. Vuosien 2006 ja 2007 melumittaukset eivät ole kaikilta osin kelvollisia: Vuonna 2006 on tehty yksi mittaus 9.5. Lemminkäisen kiviainesyksikön toimesta. Mittauksia on tehty viidessä paikassa Voudinpolulla, kaatopaikan itäpuolella kulkeva polku ja leirikeskuksen p-alueella. On mitattu muutaman minuutin pätkiä kuudessa pisteessä yhteensä vajaat 40 min aikavälillä klo Yhdessä pisteessä polulla on mitattu keskimääräiseksi ekvivalenttitasoksi 45,4 db, muut tulokset ovat alempia. Parkkipaikan arvo on 44,5 db. Maksimiarvot ovat lyhyen mittauksen aikana käyrien mukaan kuitenkin olleet koko ajan Voudinpolun eteläpäässä yli 50 db ja parkkipaikalla pääosin vähän yli 60 db ja keskiarvokin kuvan mukaan pääosin noin 60 db. Tulokset ovat vähintäänkin epäselviä. Erikoista on se, että laitoksen käynnissä oleviksi toiminnoiksi on ilmoitettu Normaalit kaatopaikka toiminnot, kuorma- ja henkilöautoliikenne. On siis käynyt niin, että louhinta eli poraus ja rikotus ja murskaus eivät ole olleet klo toiminnassa lainkaan, vaikka juuri niiden aiheuttamaa melua pitäisi mitata! Vuonna 2007 on mitattu kahtena ajankohtana, ja Toimintoina on ollut murskaus ja lastaus. Mittaajana on ollut Lappeenrannan teknillisen yliopiston yksikkö. Kaksi mittauspistettä on ollut Voudinpolulla ja kaksi Rantalantiellä viimemainituista toisen ollessa raportin mukaan lähin ympärivuotinen asunto ja toinen lähin lomaasunto. Murskaus on tapahtunut raportin mukaan kallion suojassa ja mitatut arvot

16 16 ovat matalia, Rantalantiellä 30 db luokkaa ja Voudinpolulla db. Raportissa sanotaankin, että Kallioseinä sekä maasto estivät tehokkaasti äänen etenemisen kaakon suuntaan, jossa mittauspisteet sijaitsivat, kuva 1. Kuvasta näkyy, että kallion takana on toimittu. On selvää, että melutaso on ollut luoteessa selvästi suurempi, koska kalliota ei ole ollut melusuojana. Tällä kertaa ei oltu mitattu Riuttalan leirikeskuksen parkkipaikalla, joka on myös luoteissuunnassa tuonaikaisesta murskauksesta. Lisäksi on niin, että kartan mukaan murskauspaikka on ollut paljon kaatopaikan eteläpuolella suunnilleen asfalttiaseman kohdalla alueella T-3 eikä siis jäteasemaalueella EJ-1. Vaatimus 4 Etelä-Savon ympäristökeskus ilmoitti aikoinaan haitankärsijöille, että se suorittaa vain sellaista valvontaa, johon se on velvoitettu ympäristölupamääräyksillä. Tämän jälkeen melusta valittaminen oli hyödytöntä. Ympäristölupaan on siten sisällytettävä sellaiset valvontamääräykset, jotka antavat riittävän suojan haitankärsijöille. Vaatimus 5 Lemminkäinen on kirjallisesti ilmoittanut Mikkelin kaupungille, että sillä on valmius pysyä alle 65 dba tason 10 metrin etäisyydellä melulähteestä. Metsä-Sairilan asukkaat ry:n ja JJ:n (kiinteistö Koivurinne, lomaasunnon etäisyys jäteasemalta on muistuttajan mukaan n. 950 m, lupaviranomaisen mittauksen mukaan etäisyys lähimpään louhinta- ja murskauspaikkaan on n m) muistutukset ovat sisällöltään muutoin samanlaiset kuin edellä mainittujen muistuttajien paitsi, että niissä on esitetty lisäksi seuraava vaatimus: Vaatimus 6: Mahdollisesti pidennettyjä toiminta-aikoja saa soveltaa vasta kun niitä koskeva päätös on mahdollisesti tullut lainvoimaiseksi. Perustelut: Nykyiset toiminta-ajat ovat korkeimman hallinto-oikeuden vahvistamia ja näin ollen lainvoimaisia kunnes ne mahdollisesti kumotaan toisella lainvoimaisella päätöksellä. Niitä ei ole mahdollista kumota ilman lainvoimaa olevalla päätöksellä. KK (kiinteistö Mustasaari, etäisyys lähimpään louhinta- ja murskauspaikkaan on n m) esittävät muistutuksessaan seuraavaa: Omistamme sisareni kanssa Metsä-Sairilan jäteaseman välittömässä läheisyydessä, noin 850 metrin etäisyydellä luoteeseen, saarikiinteistön Mustasaari. Olemme asianosaisia ja M-S:n jäteaseman haitankärsijöitä. Jäteasema aiheuttaa meille jo vuosikymmenten ajan kohtuutonta melu- ja hajuhaittaa, saastuttaen myös käyttö- ja talousvettä sekä vahingoittaen luontoa, mm. liito-oravan ja huuhkajan pesimäpaikkoja, yli 40 ha. avohakkuualueiden johdosta. On myös huomioitava, että melurasitus (äänen voimakkuus, laatu ja kesto) kantautuu vesistön (Saimaa) ylitse moninkertaisena. Louhinnan, rikotuksen ja murskauksen laajentaminen virkistysalueelle ja ympäristöluvan mukaiselle loma-

17 17 tauolle , tekisi jo nyt kohtuuttoman haitan entistä kohtuuttomammaksi. LL (ei kiinteistötietoja) ilmoittaa vastustavansa kaikkea häiritsevää toimintaa Metsä- Sairilan alueella kesäisin, etenkin aikaisin aamulla ja illalla. Hän esittää, että kesällä välisenä aikana ei meluavaa toimintaa, räjäytyksiä, louhintaa ja murskausta saa tehdä, asfalttiasema voisi toimia klo 8-17 välisenä aikana ma - to ja perjantaisin klo 8-15, kuitenkin siten, että asfalttimassojen valmistusaineiden kasauksessa ja asfaltin valmistuksessa huomioidaan se, ettei valmistuksessa tai kuljetuksessa synny työkoneiden hälytysääniä tai ne ovat minimissään. Tästä pitää tehdä logistinen suunnitelma ja esittää se valvojalle. MM:n (kiinteistö Lahdenpohja, etäisyys rakennuksista lähimpään louhinta- ja murskauspaikkaan on n m) mukaan luvassa haettu toiminta kuormittaa ja heikentää oleellisesti kyseessä olevan tilan käyttöä sekä asuin- että virkistyskäyttöön. Toiminta myös alentaa oleellisesti tilan arvoa, koska se heikentää huomattavasti tilan käyttöä virkistys- ja lomailutarkoituksiin. Asfalttiasema ja louhintatyö aiheuttavat huomattavia meluhaittoja; louhintatyö, poraustyö ja räjäytykset. Hakemuksessa ei ole esitetty lainkaan riittäviä yksilöityjä toimenpiteitä näiden haittojen poistamiseksi ja räjäytystöiden osalta on jopa todettu, että se aiheuttaa poikkeuksellisen voimakasta melua. Hakemuksessa on mainittu keskimääräinen melutaso. Keskimääräinen ei tässä yhteydessä ole riittävä perustelu vaan on oleellista, mikä melutaso todellisuudessa on toimintaa lähinnä olevissa asunnoissa. Melun lisäksi toiminta aiheuttaa pölyhaittaa kaikissa työvaiheissa. Hakemuksessa esitetty pölynpoisto ei ole riittävä, jotta voidaan varmistaa pölyhaittojen eliminointi lähialueen kiinteistöissä. Haluan myös kiinnittää huomiota hakemuksessa olevaan toiminta-ajankohtaan vuorokausitasolla. On täysin mahdotonta ajatella, että tällaisen melutason omaavaa toimintaa, voisi toteuttaa hakemuksessa anotulla vuorokausituotannolla, joka alkaa aamukuudesta aina iltakymmeneen. Hakemuksessa on jätetty täysin arvioimatta lisääntyneen liikenteen aiheuttama kuormitus, joka koskee lähinaapureiden lisäksi koko lähialueen asujaimistoa. Edellä esitettyihin syihin vedoten esitän, että kyseessä oleva ympäristölupahakemus hylätään. Jos hakemusta ei hylätä, vaadin, että hakija tekee lisäselvityksen sekä todellisesta melutasosta lähinaapureiden osalta räjäytystyössä ja louhintatyön ollessa toiminnassa että lisääntyneen raskaan liikenteen aiheuttamista haitoista. Lisäselvitysten pohjalta tehdään uusi tarkennettu lupahakemus. NN ( Saloranta) esittävät muistutuksenaan seuraavaa: Omistamme kiinteistön, jonka etäisyys lupahakemuksen mukaisilta louhinta- ja murskausalueelta on lähimmillään noin 1400 metriä. Lemminkäisen louhinta, murskaus ym. toiminta tilalla RN:o 1:344 aiheuttaa meille jo nykyiselläänkin kohtuutonta haittaa. Olemme asianosaisia. Esitämme seuraavat yksilöidyt vaatimukset, joihin lupaviranomaisen on päätöksessään annettava vastaus perusteluineen. 1. Melua ja toiminta-aikoja ei saa lisätä, vaan niitä koskevien lupamääräysten tulee olla Lemminkäisen nykyisen voimassa olevan ympäristöluvan mukaiset.

18 18 Hakijan vastine Perustelu: Jo tällaisenaankin toiminnasta aiheutuu meille merkittävää meluhaittaa. Meluhaitta toki vaihtelee sääolosuhteiden etenkin tuulen mukaan. 2. Melua tulee toiminnanharjoittajan ympäristöviranomaisen valvomana mitata paitsi toiminta-alueen lähellä myös kauempana olevilla kiinteistöillä. Melun ylittäessä rajaarvot toiminta pitää keskeyttää toistaiseksi. Perustelu: Omien kalibroidulla desibelimittarilla tehtyjen mittausten mukaan (keväät 2007 ja 2008) toiminnan melu on kiinteistöllämme varsin tasaisesti 45 db tasolla, mutta hetkittäin jopa 55 db tasolla. Tämä taso selvästi häiritsevä ja tunkeutuu sisälle asti. Hakijalle on päivätyllä kirjeellä varattu tilaisuus esittää vastineensa annetuista lausunnoista ja muistutuksista. Hakija esittää päivätyssä vastineessaan seuraavaa: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen toiminta-aikarajoitusesityksen osalta hakija toteaa, että asfaltinvalmistus on luonnonolosuhteista johtuen kausiluonteista toimintaa, joka alkaa pääsääntäisesti 1.4. ja loppuun viimeistään marraskuun loppuun mennessä. Päivittäinen toiminta-aika rajautuu 2,5-5 tuntiin, klo väliselle ajalle eli vuorokautinen käyttöaika on suhteellisen lyhyt. Asfalttiasema sijoittuu n. 150 m etäisyydelle liito-oravan pesäpuusta. On vaikea kuvitella, millä perusteella oravan asumuksen vaatimat suojaetäisyydet olisivat suuremmat kuin asetuksen vaatimat etäisyydet vakituiseen asumiseen tai loma-asumiseen varattuun alueen ovat. Häiriö ei ole missään tapauksessa niin merkittävä, että asfaltinvalmistuksen toiminta-ajan rajaus lausunnossa esitetyn mukaisesti olisi perusteltua. Mikkelin kaupungin ympäristölautakunnan lausunnon osalta hakija toteaa, että toiminnassa tullaan noudattamaan asetuksen 800/ :n mukaisia toiminta-aikoja. Kesätauko murskauksen ja louhinnan osalta voisi olla maksimissaan nykyisen luvan mukainen Melu ei tule ylittämään lähimmissäkään häiriintyvissä kohteissa valtioneuvoston päätöksen mukaisia ohjearvoja. Ratsastusyrityksille ilmoitetaan räjäytyksistä etukäteen. Kaikki luonnonolosuhteita muuttavat toimenpiteet tehdään maa-aineslain ja rakennus-/toimenpideluvilla, joten hakemuksen mukaisella toiminnalla ei voida suoranaisesti vaikuttaa asemakaavaluonnoksen mukaisiin luomerkinnällä merkittyihin kohteisiin eikä liito-oravan pesäpuiksi merkittyihin puihin. Mikkelin kaupunginhallituksen lausunnon osalta hakija toteaa vastineenaan seuraavaa: Tällä hakemuksella haetaan lupaa louhintaan, murskaukseen, erilaisten asfalttien valmistukseen pala-asfaltin murskaukseen, louheen varastointiin ja puhtaiden kaivumaiden vastaanottoon, eli tämän hakemuksen mukainen toiminta mahdollistaa ainoastaan nämä toiminnot. Kaikki maanpinnan muutokset, puun kaadot ym. luonnonolosuhteita muuttavat toimenpiteet luvitetaan maa-aines-, rakennus- toimenpidetai muilla vastaavilla luvilla, joten hakemuksen mukaisella toiminnalla ei voida suoranaisesti vaikuttaa alueen luonto- arvoihin tai asemakaavaluonnoksen mukaisiin luomerkinnällä merkittyihin kohteisiin eikä liito-oravan pesäpuiksi merkittyihin puihin.

19 19 Toiminnasta aiheutuva melu ei häiriöille altistuvissa kohteissa hakemuksen liitteenä olevien selvitysten mukaan ylitä valtioneuvoston päätöksessä (993/1992) säädettyjä ulkomelun ohjearvoja.toiminta täyttää uusien asetusten mukaiset ympäristönsuojeluvaatimukset muiltakin osin. Yksityisten muistuttajien osalta hakija on antanut perusteelliset vastineen. Vastine on kokonaisuudessaan liitetty asiakirjoihin. Lupaviranomainen on laatinut vastineen pohjalta seuraavan tiivistelmän: Vaatimus 1 - Toiminta rajautuu kokonaisuudessaan osayleiskaavan mukaisiin T-3 ja EJ-1 alueisiin. Vaatimus 2 - Hakija on teettänyt uuden meluselvityksen (päivätty ) Metsä- Sairilan murskauksen ja louhinnan sekä asfalttiaseman toiminnoista. Raportin mukaan melutasot ovat kokonaisuudessaan sallittujen arvojen rajoissa. Rajoitukset vuosittaisessa, viikoittaisessa tai päivittäisessä toiminta-ajassa eivät missään tapauksessa tarkoita sitä, että rajoitukset jollakin tavoin kompensoivat liian suuria melumääriä häiriintyvissä kohteissa ja aikarajoituksiin vedoten voitaisiin sallia valtioneuvoston päätöstä (993/1992) suuremmat meluarvot häiriintyvissä kohteissa. Murskauslaitoksen vuotuisen toimintakauden pituus ei välttämättä jatka kesäaikaista toimintaa tässä tapauksessa lainkaan. Päivittäinen toiminta- aika tulisi kyllä murskauksen osalta olla hakemuksen mukaisesti ja Asfalttiaseman osalle Päivittäisen työajan jatkamisella pystyttäisiin tekemään päivittäin kaksi täyttä vuoroa ja samalla toimintaan käytettävien työpäivien määrä vähenisi ja tehokkaamman ajankäytön kautta myös ympäristöön kohdistuva häiriö jäisi lyhytaikaisemmaksi. Lajikkeita valmistetaan nimenomaan kulloisenkin tarpeen mukaan. Kiviainesten ja asfaltin tarve on näin ollen määräävä tekijä työajan pituuteen kokonaisuudessaan. Yötöiden tekeminen hakemuksen esitetyn mukaisesti on välttämättömyys, koska liikenneturvallisuuden vuoksi päivä-aikainen asfaltinlevittäminen ei kaikilla tieosuuksilla ole missään tapauksessa mahdollista. Yötyötä ei urakoitsijat missään tapauksessa mielellään tee, mutta määrätyillä tie-/ katuosuuksilla asfaltointi yöntunteina hiljaisen liikenteen aikana on ainut mahdollisuus työn suorittamiselle. Hakemuksen mukaiset toiminta-ajat ovat edellä esitetty huomioiden kaikilta osin perusteltuja. Vaatimus 3 - Alueella on tehty melumittaukset vuosina 2006 ja Murskauslaitos oli mittausten aikaan toiminnassa. Vuoden 2007 mittausten mukaan melutaso lähimmän loma-asunnon (Rantalantie 8) pihalla oli 30 db, Rantalantien asunnon kohdalla 33 db ja Voudinpolun mittauspisteissä 42 ja 43 db. Meluarvojen jäädessä alle sallittujen arvojen ei uusintamittauksia tehty. Hakija on kuitenkin teettänyt melumittauksen kahdeksassa lähimmässä häiriintyvässä kohteessa. Melumittauksia tehtäessä toiminnassa olivat murskain, poravaunu, kaksi kaivinkonetta (louheen syöttö ja iskuvasara) sekä pyöräkuormaaja. Lisäksi jätekeskuksen toiminta oli täydessä käynnissä. Melutasot jäivät impulssimaisuuskorjaus huomioiden alle voimassa olevan ympäristöluvan ehtojen.

20 20 Vaatimus 4 - Hakijan käsityksen mukaan voimassa olevassa luvassa on normaalit, osin aika tiukatkin lupamääräykset. Vaatimus 5 - Meluselvityksessä ei ole esitetty tarkkaa tietoa melun db-määristä 10 metrin etäisyydellä eri laitteistoista tai koneista, eikä kyseistä melumäärää YSL:n mukaisen lupaharkinnan yhteydessä yleensä ole tarpeen selvittää. Olennaista toiminnan luvittamisen kannalta on melujen määrä häiriintyvissä kohteissa, joissa melu ei saa ylittää valtioneuvoston päätöksen (993/1992) meluarvoja. Metsä-Sairilan asukkaat ry:n ja JJ:n muistutuksen osalta hakija toistaa vastineensa vaatimuksiin 1-5 ja toteaa vaatimuksen 6 osalta seuraavaa. Hakijan käsityksen mukaan päätös tulee tältä osin tehdä hakemuksessa esitetyn mukaisesti. KK:n sekä LL:n muistutusten osalta hakija ilmoittaa hyväksyvänsä kesätauon louhinnan ja murskauksen osalta Toimintaa ei olla laajentamassa virkistysalueille. Asfaltin valmistukseen ei voida kesäseisokkia asettaa, eikä sen ympäristövaikutukset melun eikä pölyn suhteen ole likikään murskaustoiminnan luokkaa. Tämän hakemuksen käsittelyn yhteydessä ei voida asettaa millään tasolla rajoituksia jäteaseman toimintaan. Hälytyssummerit työkoneissa ovat pakollisia turvallisuuteen liittyviä apuvälineitä, eikä niiden käyttöä voida rajoittaa YSL:n mukaisilla päätöksillä. MM:n muistutuksen osalta hakija toteaa mm. että melutaso on selvitysten ja tarkastusmittausten mukaan valioneuvoston asetuksen (993/1992) mukaisella tasolla tai alle. Toimenpiteet päästöjen suhteen ovat riittävät ottaen huomioon, että etäisyys muistuttajan rakennuksiin on 1300 m. Toiminta-ajat on mitoitettu asetuksen (800/2010) mukaisesti eli hakemus vastaa uusimman lainsäädännön vaatimuksia. Toiminta aiheuttaa raskasta liikennettä maksimissaan 50 käyntiä päivittäin ja liikennöinti tapahtuu kestopäällysteistä yleistä tietä pitkin, eikä liikenteestä näin ollen aiheudu huomattavaa pölyämistä eikä tärinää. NN:n muistutuksen osalta hakija viittaa aiempiin muistutuksiin antamiinsa vastauksiin. Lupaviranomaisen tarkastuskäynnit Lupaviranomainen on tutustunut toiminta-alueeseen ALUEHALLINTOVIRASTON RATKAISU Itä-Suomen aluehallintovirasto tarkistaa toistaiseksi voimassa olevan Etelä-Savon ympäristökeskuksen Lemminkäinen Oyj:lle myöntämän ja Vaasan hallintooikeuden päätöksellään osin muuttaman ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä (taltio 1846) pysytetyn ympäristöluvan lupamääräykset. Samal-

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

VASTINE. 1. Vastine Orimattilan ympäristölautakunnan päätösesitykseen

VASTINE. 1. Vastine Orimattilan ympäristölautakunnan päätösesitykseen VASTINE Projekti Orimattila Hietala, kiviaineksen ottamisen meluselvitys Asiakas NCC Industry Oy Päivämäärä 13.7.2017 Vastaanottaja Taina Piiroinen Lähettäjä Janne Ristolainen Tiedoksi 1. Vastine Orimattilan

Lisätiedot

Liite 1. Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä. NCC Roads Oy Äyritie 8 C FIN-01510 VANTAA nccroads@ncc.fi

Liite 1. Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä. NCC Roads Oy Äyritie 8 C FIN-01510 VANTAA nccroads@ncc.fi Liite 1 Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä Alueelle haetaan ympäristölupaa kallion louhintaan ja louheen murskaukseen, sekä pintamaiden vastaanottoon toistaiseksi alkaen vuodesta

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA POYTYAN KUNTA. Kumilan kyla. Tila Juho Kula 5:65. Inie.-net'SalikODOsb. wwh lemminkainen fi

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA POYTYAN KUNTA. Kumilan kyla. Tila Juho Kula 5:65. Inie.-net'SalikODOsb. wwh lemminkainen fi Lemminkainen MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Tilalle Juho Kula 636-416-5-65 10.3.2014 Poytyan kunnan Kumilan kylassa 1 (7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA POYTYAN KUNTA Kumilan kyla Tila Juho Kula 5:65

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lupajaosto Lupajaosto 30.5.2018 Loimijoentie 74 Y6/2018 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon x.x.2018 jälkeen Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukseen.

Lisätiedot

Hanketta koskevat luvat

Hanketta koskevat luvat Helsinki Helsingfors Dnro Dnr 31.8.2009 UUS-2008-R-22-531 PL 50 01531 Vantaa Viite / Hänvisning Veromiehenkylän maa-ainesten ottohankeet Asia / Ärende PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIME- NETTELYN

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Lemminkäinen Infra Oy:n Sammonmäen asfalttiaseman toimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Tuusula

Lemminkäinen Infra Oy:n Sammonmäen asfalttiaseman toimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Tuusula Etelä-Suomi Päätös Nro 116/2011/1 Dnro ESAVI/654/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 18.10.2011 ASIA Lemminkäinen Infra Oy:n Sammonmäen asfalttiaseman toimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

5. TIEDOT KIINTEISTÖISTÄ JA NIILLÄ SIJAITSEVISTA LAITOKSISTA JA TOIMINNOISTA SEKÄ NÄIDEN OMISTAJISTA JA HALTIJOISTA YHTEYSTIETOINEEN

5. TIEDOT KIINTEISTÖISTÄ JA NIILLÄ SIJAITSEVISTA LAITOKSISTA JA TOIMINNOISTA SEKÄ NÄIDEN OMISTAJISTA JA HALTIJOISTA YHTEYSTIETOINEEN ASFALTTIASEMIEN JA MURSKAAMOIDEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kalliokiviaineksen louhinta

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa. PÄÄTÖS Nro 3/2015/1 Dnro ISAVI/55/04.08/2013 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2015 ASIA Varkauden tehtaiden ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Varkaus, Joroinen ja Rantasalmi HAKIJA

Lisätiedot

Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto

Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto Kunnanhallitus 181 24.10.2016 Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto 710/10.03.00.09/2016 Kunnanhallitus 24.10.2016 181 Kouvolan kaupungin ympäristöpalvelut pyytää

Lisätiedot

Lausunto Turun kaupungin ympäristönsuojelulle JJ Kaivin & Kallio Oy:n ympäristölupahakemuksesta

Lausunto Turun kaupungin ympäristönsuojelulle JJ Kaivin & Kallio Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 398/11.01.00.00/2017 28 Lausunto Turun kaupungin ympäristönsuojelulle JJ Kaivin & Kallio Oy:n ympäristölupahakemuksesta Ympäristösihteeri Katja Holttinen 12.4.2017:

Lisätiedot

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 Etelä-Suomi 11.12.2013 Naantalin kaupunki Kaupunginhallitus PL 43 21101 NAANTALI!/. C:'.?('. ()(/ Viite Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen/

Lisätiedot

INFRA ry Eija Ehrukainen johtaja, ympäristö ja yhteiskuntavastuu

INFRA ry Eija Ehrukainen johtaja, ympäristö ja yhteiskuntavastuu VALTIONEUVOSTON ASETUS ASFALTTIASEMIEN YMPÄRISTÖNSUOJELUVAATIMUKSISTA Eija Ehrukainen johtaja, ympäristö ja yhteiskuntavastuu VALTIONEUVOSTON ASETUS ASFALTTIASEMIEN YMPÄRISTÖNSUOJELUVAATIMUKSISTA Meluntorjuntaa

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSSUUNNITELMA

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSSUUNNITELMA Ympäristömelu Suunnitelma PR3698 TY01 Sivu 1 (6) Rudus Oy Liisa Suhonen Turku 10.2.2016 YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSSUUNNITELMA Soran murskaus Kunnioittavasti Jani Kankare Toimitusjohtaja, FM HELSINKI Viikinportti

Lisätiedot

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy Oy Göran Hagelberg Ab VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI ESITYS MELUSEURANNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISTÄ

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy Oy Göran Hagelberg Ab VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI ESITYS MELUSEURANNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISTÄ Destia Oy Infra Oy Oy Göran Hagelberg Ab VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI ESITYS MELUSEURANNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISTÄ Destia Oy, Infra Oy ja Oy Göran Hagelberg Ab ovat maa-aineslupa- ja

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 542

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 542 PÄÄTÖS Helsinki 24.4.2007 Dnro UUS 2007 Y 153 115 Annettu julkipanon jälkeen No YS 542 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 60 :n mukaisen tilapäistä melua ja tärinää koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62,

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62, 1 VAALAN KUNTA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa 31.5.2017 Liite 62, 29.5.2017 ASIA Ympäristönsuojelulain 27 :n mukainen YMPÄRISTÖLUPA, joka koskee Vaalan kunnan teknisen osaston

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 1/YMPLA 27.1.2016 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 27.1.2016 3 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 Alastaro 29.1.2016 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suomen

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuuden ympäristöasiat Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuudesta mahdollisesti vaadittavia ilmoituksia ja lupia Meluilmoitus Ympäristönsuojelulaki 527/2014 Jätehuoltosuunnitelma Jätelaki 646/2011

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN SEURANTAOHJELMA YLEISTÄ

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN SEURANTAOHJELMA YLEISTÄ Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN SEURANTAOHJELMA Päivämäärä 3/7/2014 Ramboll Säterinkatu 6 PL 25 02601 ESPOO P +358 20 755 611 F +358

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen Etelä-Suomi Päätös Nro 44/2010/1 Dnro ESAVI/613/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Endomines Oy:n Pampalon kultakult kaivoksen ympäristömeluselvitys

Endomines Oy:n Pampalon kultakult kaivoksen ympäristömeluselvitys Endomines Oy:n Pampalon kultakult kaivoksen ympäristömeluselvitys Mittausraportti_936 /2011/OP 1(8) Tilaaja: Endomines Oy Juha Reinikainen Pampalontie 11 82967 Hattu Käsittelijä: Symo Oy Olli Pärjälä 010

Lisätiedot

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella.

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella. FORSSAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Maa-aineslupahakemus lupamääräysten PL 62 muuttamiseksi (maa-aineslaki 555/81) 30100 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen puh. 03-41411 Antopäivä Kokouspäivä ja

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Taluskylä, määräala tilasta Huhtervu 13:12

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Taluskylä, määräala tilasta Huhtervu 13:12 Tekninen lautakunta 6 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Kuljetuspolar Oy:lle Teknltk 6 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija Kuljetuspolar

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 15.1.2016 Viite 1510024178 RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO RAUMAN KAUPUNKI MELUARVIO Päivämäärä 15.1.2016

Lisätiedot

Ympäristöluvan muutoshakemus/lemminkäinen Infra Oy:n asfalttiasema ja kivenmurskaamo, Karistontie 1, Lahti MUUTOS, JOLLE HAETAAN YMPÄRISTÖLUPAA

Ympäristöluvan muutoshakemus/lemminkäinen Infra Oy:n asfalttiasema ja kivenmurskaamo, Karistontie 1, Lahti MUUTOS, JOLLE HAETAAN YMPÄRISTÖLUPAA OTE PÖYTÄKIRJASTA Lahden kaupunki Lahden seudun ympäristölautakunta 29.04.2014 27 Ympäristöluvan muutoshakemus/lemminkäinen Infra Oy:n asfalttiasema ja kivenmurskaamo, Karistontie 1, Lahti D/1603/11.01.00.01/2012

Lisätiedot

Ympäristölupa, Kallio + asfaltti, Kalliosuo, Kalliomurske 084-402-26-135 ym

Ympäristölupa, Kallio + asfaltti, Kalliosuo, Kalliomurske 084-402-26-135 ym Tekninen lautakunta 90 18.05.2011 Ympäristölupa, Kallio + asfaltti, Kalliosuo, Kalliomurske 084-402-26-135 ym TEKNLK 90 Valmistelija: ympäristösihteeri Jussi Muilu, p. 0400 519 572, jussi.muilu@haukipudas.fi

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (5) Asia tulisi käsitellä kokouksessa 359 Vaasan hallinto-oikeuden päätös Helen Oy:n valituksesta Kellosaaren kaasuturbiinilaitoksen ympäristölupa-asiassa HEL 2015-014194

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT

TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT Teollisuuden toimintaa ohjaavat tekijät: TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT prof. O. Dahl Puhtaat teknologiat -tutkimusryhmä Dia n:o 1, CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit (5 op) Nykyinen ympäristölainsäädäntö

Lisätiedot

TEKNLTK 61 Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelusihteeri Risto Saarinen puh tai

TEKNLTK 61 Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelusihteeri Risto Saarinen puh tai Tekninen lautakunta 61 27.06.2019 Maa-aines ja ympäristölupahakemus Metsähallitus Metsätalous Oy TEKNLTK 61 Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelusihteeri Risto Saarinen puh. 044 7255256 tai risto.saarinen@kuhmo.fi

Lisätiedot

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Kaavatunnus 1/6 1-153 Asianumero RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Asemakaavan muutos koskee tiloja 543-414-1-219 ja -220 Asemakaavan muutoksella muodostuvat korttelin 1130 tontit

Lisätiedot

RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA Annettu julkipanon jälkeen Antopäivä 17.5.2010 Diaarinro Karp 774/2010

RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA Annettu julkipanon jälkeen Antopäivä 17.5.2010 Diaarinro Karp 774/2010 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI PÄÄTÖS RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA Annettu julkipanon jälkeen Antopäivä 17.5.2010 Diaarinro Karp 774/2010 ASIA HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta,

Lisätiedot

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU VAASAN HALLINTO-OIKEUS Valitus ympäristöluvasta/ Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoittelurata/liedon Rakennus- ja ympäristölautakunta 101/25.6.2008 (Ympäristönsuojelulain 35 :n

Lisätiedot

37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE

37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE Teknisen lautakunnan valvontajaosto 37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE 54/8.86/2013 VALVJAOS 37 Ympäristönsuojelusihteeri 13.6.2013 ASIA Päätös maa-aineslain

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.8.2012 ASIA HAKIJA Viurusuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja vesilain mukainen poikkeuslupa sekä toiminnan- ja

Lisätiedot

Päätös Nro 54/2011/2 Dnro ESAVI/49/04.08/2011. Annettu julkipanon jälkeen 21.2.2011.

Päätös Nro 54/2011/2 Dnro ESAVI/49/04.08/2011. Annettu julkipanon jälkeen 21.2.2011. Etelä-Suomi Päätös Nro 54/2011/2 Dnro ESAVI/49/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.6.2011 ASIA Päätös Lemminkäinen Infra Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Lohjan

Lisätiedot

KIVIAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO MELUN TARKKAILUOHJELMA

KIVIAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO MELUN TARKKAILUOHJELMA Vastaanottaja NCC Industry, Kiviaines Hanna Haukilahti Asiakirjatyyppi Tarkkailuohjelma Päivämäärä 21.2.2018 Viite 1510032705 KIVIAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO MELUN TARKKAILUOHJELMA

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 80 Lemminkäinen Talo Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava paalutus osoitteessa Capellanaukio 1, Kalasatama HEL 2016-004638 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa 3-Kulman puuterminaali 20.6.2018 vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa Maakuntakaavaa varten tehdyn selvityksen mukaan: Tampereen kaupunkiseudun lämpölaitokset

Lisätiedot

Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi

Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi PÄÄTÖS Nro 28/2019 Dnro ISAVI/3514/2018 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2019 ASIA Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi ALOITTEEN VIREILLEPANIJA

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598 PÄÄTÖS Helsinki 19.5.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-653-111 No YS 598 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee YIT Rakennus Oy:n

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2014 1 (5) 415 Lausunto Helsingin Energian Munkkisaaren huippu- ja varalämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamisesta ja toiminnan muuttamisesta HEL 2014-002841

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Raahen kaupunki, Piehingin kylä Tila Hannila Rn:o 1:33 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2016 Raahen kaupungin Piehingin kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot... 3 1.1 Omistus- ja hallintaoikeus sekä

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA UUDENKYLÄN OSAYLEISKAAVA HIEKKATIEN JA HIETATIEN ALUEEN PÖLY. Vastaanottaja Nastolan kunta. Asiakirjatyyppi Lausunto

NASTOLAN KUNTA UUDENKYLÄN OSAYLEISKAAVA HIEKKATIEN JA HIETATIEN ALUEEN PÖLY. Vastaanottaja Nastolan kunta. Asiakirjatyyppi Lausunto Vastaanottaja Nastolan kunta Asiakirjatyyppi Lausunto Päivämäärä 5.2.2014 NASTOLAN KUNTA UUDENKYLÄN OSAYLEISKAAVA HIEKKATIEN JA HIETATIEN ALUEEN PÖLY NASTOLAN KUNTA PÖLY Tarkastus Päivämäärä 5.2.2014 Laatija

Lisätiedot

Ympäristölupa tietylle alueelle sijoitettavalle siirrettävälle murskaamolle ja jätteen ammattimaiselle käsittelytoiminnalle, Lemminkäinen Infra Oy

Ympäristölupa tietylle alueelle sijoitettavalle siirrettävälle murskaamolle ja jätteen ammattimaiselle käsittelytoiminnalle, Lemminkäinen Infra Oy Rakennus- ja ympäristölautakunta 76 22.04.2015 Ympäristölupa tietylle alueelle sijoitettavalle siirrettävälle murskaamolle ja jätteen ammattimaiselle käsittelytoiminnalle, Lemminkäinen Infra Oy 46/58/585/2015

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Tekninen lautakunta 24 29.08.2013 Ympäristöluvan myöntäminen Louhinta Kääntä Oy:lle Teknltk 24 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Hakija

Lisätiedot

Liperin kunnan Taipaleen kylän tilalle Hiekkasärkkä RN:o 80:9 sijoitettavaa murskausasemaa koskeva ympäristölupapäätös.

Liperin kunnan Taipaleen kylän tilalle Hiekkasärkkä RN:o 80:9 sijoitettavaa murskausasemaa koskeva ympäristölupapäätös. LIPERIN KUNTA Ympäristölupapäätös 2 / 2015 Tekninen lautakunta / lupajaos Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2015 ASIA HAKIJA Liperin kunnan Taipaleen kylän tilalle Hiekkasärkkä RN:o 80:9 sijoitettavaa murskausasemaa

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin virastotalo, kokoushuone 3 (3. kerros) 24 Haukivuoren jätevedenpuhdistamon ympäristölupa

Mikkelin kaupungin virastotalo, kokoushuone 3 (3. kerros) 24 Haukivuoren jätevedenpuhdistamon ympäristölupa Mikkeli Kokouskutsu 1 (9) Aika 28.05.2015, klo 16:30 Paikka Mikkelin kaupungin virastotalo, kokoushuone 3 (3. kerros) Käsiteltävät asiat 21 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 22 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 72 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Ympäristöpäällikkö Kirsi Anttila 2.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

2.1 Suunnitelmaa kohti 350. + ottamisalueen pinta-alan mukaan 170 /ha. sekä lisäksi hakemuksessa otettavaksi esitetyn

2.1 Suunnitelmaa kohti 350. + ottamisalueen pinta-alan mukaan 170 /ha. sekä lisäksi hakemuksessa otettavaksi esitetyn NAANTALIN KAUPUNKI MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TAR- 1(5) KASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVON- NASTA SUORITETTAVAT MAKSUT 1.6.2011 alkaen Kaupunginhallitus 26.4.2011 184 1 YLEISTÄ Maa-ainesten

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 7 Pohjola Rakennus Oy Uusimaan erityisen häiritsevää melua aiheuttava Kannelmäen ostoskeskuksen purkutyö osoitteessa Vanhaistentie 1-3 HEL 2016-013086 T 11 01 00 02

Lisätiedot

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 23.9.2015 29.9.2015 1 Hankkeen sijainti ja laajuus Hanke koskee n. 15 ha:n

Lisätiedot

Kosken Tl kunta Pöytäkirja Nro 2/2016 Ympäristönsuojelulautakunta

Kosken Tl kunta Pöytäkirja Nro 2/2016 Ympäristönsuojelulautakunta 97 36 Päätös ympäristöluvan raukeamisesta Ritva Haarala, Pöytyä Asia Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän ympäristöjaoston Ritva Haaralalle 6.9.2006 myöntämän broilerikasvattamon ympäristöluvan ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki. Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen

Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki. Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen Tekninen lautakunta 33 17.06.2015 Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen 1. ASIA Ympäristölupa

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

Päätös Nro 39/2012/1 Dnro ESAVI/700/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 5.3.2012

Päätös Nro 39/2012/1 Dnro ESAVI/700/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 5.3.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 39/2012/1 Dnro ESAVI/700/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.3.2012 ASIA Päätös Lemminkäinen Infra Oy:n ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Pyhtään

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 448/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 448/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2013 1 (1) 82 Asianro 448/11.01.00/2013 Vastine Vaasan hallinto-oikeudelle/valitus ympäristölupapäätöksestä, Savon Kuljetus oy, kivenlouhimo ja murskaamo, Karttulan kylä,

Lisätiedot

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Silja Suominen, ympäristötarkastaja Pohjavedensuojelu maa-ainesten ottamisessa ja jalostamisessa

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Valmistelija/lisätiedot: Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040 501 1561 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi Kaupunginhallitus 237 19.05.2014 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle UPM Kymmene Oyj:n hakemukseen Itä-Suomen aluehallintoviraston päätöksessä nro 66/10/2 asetetun määräajan pidentämiseksi 507/11.01.01.01/2014

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 11 Lujatalo Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava paalutustyö osoitteessa Risupadontie 1-5 HEL 2017-000392 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä on

Lisätiedot

Valmistelija: ympäristönsuojelusihteeri Tommi Maasilta

Valmistelija: ympäristönsuojelusihteeri Tommi Maasilta Rakennus- ja ympäristölautakunta 10 02.02.2017 LAUSUNTO VAASAN HALLINTO-OIKEUDELLE KOSKIEN YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖSTÄ RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA 10.11.2016 63 / DESTIA OY KALLION LOUHINTA JA MURSKAUS

Lisätiedot

Päätös Nro 165/2012/1 Dnro ESAVI/79/04.08/2011. Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2012

Päätös Nro 165/2012/1 Dnro ESAVI/79/04.08/2011. Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2012/1 Dnro ESAVI/79/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2012 ASIA Päätös Lemminkäinen Infra Oy:n ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Kotkan

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 210 11.12.2014. Maa-ainesten ottamislupa, Tom Lindström, Korppoo 1643/10.03.00.10/2014. Ympäristölautakunta 11.12.

Ympäristölautakunta 210 11.12.2014. Maa-ainesten ottamislupa, Tom Lindström, Korppoo 1643/10.03.00.10/2014. Ympäristölautakunta 11.12. Ympäristölautakunta 210 11.12.2014 Maa-ainesten ottamislupa, Tom Lindström, Korppoo 1643/10.03.00.10/2014 Ympäristölautakunta 11.12.2014 210 Valmistelija Vt. ympäristönsuojelutarkastaja Tomas Kull, puh.

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNGIN MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

PIEKSÄMÄEN KAUPUNGIN MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RAKENNUSLAUTAKUNTA PIEKSÄMÄEN KAUPUNGIN MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT RAKENNUSLAUTAKUNTA 03.12.2009 34 PIEKSÄMÄEN

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012

PÄÄTÖS. Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012 PÄÄTÖS Nro 2/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.1.2012 ASIA HAKIJA Kivilammen maankaatopaikan laajennusta koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen Ympäristölautakunta 36 19.08.2015 Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen 1701/77.772/2015 YMPLA 36 Dnro 1701/77.772/2015 Antopäivä 25.8.2015 Asia Päätös maa-aineslain 4 mukaisesta

Lisätiedot

Antopäivä 28.6.2010 Diaarinro 1916/2010

Antopäivä 28.6.2010 Diaarinro 1916/2010 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Antopäivä 28.6.2010 Diaarinro 1916/2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukainen muutos kalliokiven louhintaa

Lisätiedot

Johtava ympäristötarkastaja 30.01.2012 1

Johtava ympäristötarkastaja 30.01.2012 1 576/67/675/2011 YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN (86/2000) 60 :N MUKAINEN ILMOITUS MELUA JA TÄRINÄÄ AIHEUTTAVASTA TILAPÄISESTÄ TOIMINNASTA; Lujatalo Oy, Kiveläntie 4, Lohja. Ilmoitus erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 50/ (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 50/ (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 50/2015 1 (5) 193 TeliaSonera Finland Oyj:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava louhintatyö, Höyläämötie 4-8 sekä Valimotie 3 ja 5 HEL 2015-009643 T 11 01 00 02 Päätös

Lisätiedot

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum

No YS 949. Fortum Power and Heat Oy PL Fortum PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA Helsinki 12.8.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2007-Y-639-111 No YS 949 ASIA Ympäristösuojelulain 55 mukainen lupamääräysten tarkistaminen, joka

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 1 ASIA HAKIJA ON Kuusamo-työhönvalmennuskeskus ry:n ympäristöluvan rauettaminen, Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

sessa lupa-asiassa. 58901 RANTASALMI Annettu julkipanon jälkeen XX.XX.2014 Ympäristölupa kalliokivilouhinnalle ja murskaamiselle/juva.

sessa lupa-asiassa. 58901 RANTASALMI Annettu julkipanon jälkeen XX.XX.2014 Ympäristölupa kalliokivilouhinnalle ja murskaamiselle/juva. RANTASALMEN KUNTA PÄÄTÖS Y X/2014/Juva Ympäristölautakunta ympäristösuojelulain mukai- PL 5 sessa lupa-asiassa. 58901 RANTASALMI Annettu julkipanon jälkeen XX.XX.2014 ASIA HAKIJA Ympäristölupa kalliokivilouhinnalle

Lisätiedot

Oppipojankuja 6, 70780 Kuopio jussi.karteva@symo.fi puh. 010 666 7813 TIKALAN OY:N YMPÄRISTÖMELUMITTAUS. Mittausaika: 18.11.2011

Oppipojankuja 6, 70780 Kuopio jussi.karteva@symo.fi puh. 010 666 7813 TIKALAN OY:N YMPÄRISTÖMELUMITTAUS. Mittausaika: 18.11.2011 Ympäristömelumittaus 1(6) Tilaaja: Tikalan Oy Tapio Tikka Kalmarintie 160 43270 Kalmari Käsittelijä: Jussi Kärtevä Oppipojankuja 6, 70780 Kuopio jussi.karteva@symo.fi puh. 010 666 7813 TIKALAN OY:N YMPÄRISTÖMELUMITTAUS

Lisätiedot

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Timo Villman Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiekan ottamista Porin kaupungin Kuuminaisissa sijaitsevalta tilalta Timonmaa

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS

HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS 193 1 UUS 2009-Y-101-111 LAUSUNTO UUDENMAAN YMPÄRISTÖKESKUKSELLE HELSINGIN KAUPUNGIN RAKENNUSVIRASTON YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUK- SESTA (KALASATAMA) Khs 2009-1263 Kaupunginhallitus

Lisätiedot