Tammelan kunta Perusopetus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tammelan kunta Perusopetus"

Transkriptio

1 Opas koulutulokkaille, uusille oppilaille ja heidän huoltajilleen 2015 Tammelan kunta Perusopetus

2 HYVÄT OPPILAAT JA HUOLTAJAT Tähän oppaaseen on koottu eräitä tärkeitä koulunkäyntiin liittyviä asioita. Koulut antavat lisäksi omaa yksityiskohtaista opastusta asioista, jotka koskevat mm. koulun tuntijakoa, opetussuunnitelmaa ja opetusmenetelmiä. Kaikissa koulun aloitusta ja käyntiä koskevissa kysymyksissä auttavat koulujen johtajat, koulukeskuksen rehtori ja rehtoria avustava opettaja sekä sivistystoimenjohtaja. Yhteystiedot ovat liitteenä. OPPIVELVOLLISUUS JA KOULUNKÄYNNIN ALOITTAMINEN Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jolloin oppilas täyttää seitsemän vuotta ja jatkuu, jollei oppivelvollisuutta ole sitä ennen täytetty, kymmenen vuotta. Oppilas saa aloittaa koulunkäynnin vuotta aikaisemmin, jos koulukypsyystestin mukaan hänellä siihen on riittävät valmiudet. Koulunkäynnin aloittamisen yhtä vuotta säädettyä myöhemmin voidaan myöntää lupa erityisestä syystä. KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ Lapsenne on aloittamassa uuden ja jännittävän vaiheen elämässään. Kouluympäristö tapoineen ja toimintoineen on lapselle vieras ja sopeutuminen uuteen vaatii oman aikansa. Kodin ja koulun välinen yhteistyö onkin tärkeää, jotta lapsi tuntisi olonsa hyväksi ja turvalliseksi. Yhteistyömuodoista tärkeimmät ovat vanhempainillat ja yhteiset keskustelutuokiot. Vanhemmat voivat perustaa myös luokkatoimikuntia. Vanhempainillat ovat opettajan koolle kutsumia tilaisuuksia, joissa kerrotaan ajankohtaisista koulunkäyntiin liittyvistä asioista. Yhteiset keskustelut mm. kehityskeskustelut tapahtuvat opettajan kutsusta, mutta myös vanhemmat voivat pyytää tapaamista opettajan kanssa. Luokkatoimikunta muodostuu aktiivisista luokan vanhemmista, jotka suunnittelevat ja järjestävät luokalle yhteistä toimintaa. Koulussa voi toimia myös kasvatustyötä tukeva vanhempainyhdistys, joka järjestää oppilaille ja vanhemmille yhteistä toimintaa, kuten tempauksia ja varainkeräyksiä. Hyvällä yhteistyöllä vaikutetaan luokan ja koulun ilmapiiriin sekä koulutyön tuloksiin.

3 Koulut pitävät yhteyttä huoltajiin myös sähköisesti Wilma palvelun avulla. Wilma on verkossa oleva palvelu, jonka avulla voidaan hoitaa poissaoloilmoitukset, viestiä lapsen henkilökohtaisissa asioissa suoraan opettajan ja huoltajien välillä ym. Kaikilla kouluilla on myös Peda net palvelun kautta kotisivut, joissa tiedotetaan kaikkia koskevista ajankohtaisista asioista ja joissa ovat myös koulun pysyväistiedotteet, yhteystiedot jne. OPETUS KOULUSSA Lukuvuoden alussa koteihin jaetaan työjärjestykset. Siinä näkyvät koulupäivien alkamis- ja päättymisajat. Välitunnit vietetään koulun pihalla. Välituntia valvoo valvontavuorossa oleva opettaja. Koulussa työskennellään koulun oman opetussuunnitelman mukaan. Siinä määritellään opetuksen painoalueet, sisällöt ja tavoitteet opetushallituksen hyväksymän perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2004) pohjalta. Ensimmäisellä luokalla opetetaan äidinkieltä ja kirjallisuutta, matematiikkaa, ympäristö- ja luontotietoa, uskontoa tai elämänkatsomustietoa, käsityötä, kuvataidetta, musiikkia ja liikuntaa. Opettaja valitsee opetusmenetelmät ja työskentelytavat koulun opetussuunnitelmaan tukeutuen. Koulu- ja luokkatilat sekä luokan oppilasmäärä vaikuttavat opetuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Mitä suurempi on ryhmä, sitä enemmän työskentely vaatii sekä oppilailta että opettajalta. Ensimmäisinä kouluvuosina luodaan pohjaa myöhemmälle koulutielle ja keskitytään perustietojen ja -taitojen hankintaan. Sosiaalisten taitojen kehittäminen ja ryhmän jäseneksi kasvaminen ja siinä toimiminen painottuvat ensimmäisten vuosien työskentelyssä. 1-2 luokkien opettaja opettaa useimmiten itse suurimman osan luokkansa tunneista. Tämä mahdollistaa opetuksen rytmityksen työskentely- ja virkistysrupeamiin siten, että opetettava asiakokonaisuus ei kärsi. Oppitunti ei aina ole 45 minuutin pituinen eikä oppiaine vaihdu välitunnin jälkeen. Opetussuunnitelmat löytyvät sivuiltamme internetistä osoitteesta:

4 ARVIOINTI Opettaja seuraa päivittäin oppilaiden edistymistä ja arvioi heidän taitojensa kehittymistä. Oppilaita ohjataan myös itse arvioimaan työskentelyään ja oppimistaan. Kokeiden merkitys arvioinnissa on vähentynyt. Arvioinnin tarkoitus on kannustaa oppilasta työssään. Arvioinnissa ei lapsen suorituksia ja edistymistä verrata toisiin lapsiin, vaan asetettuihin tavoitteisiin. Arviointiin harjaantuminen on iso osa oppimista. Oppilaat saavat lukuvuoden päättyessä lukuvuositodistuksen. Todistusarvioinnin lisäksi opettajat käyvät arviointikeskusteluja oppilaan ja vanhempien kanssa. Näiden keskustelujen yhteydessä oppilaalla saattaa olla esiteltävänään oma arviointikansionsa, johon hän on kerännyt mieleisiään töitä vuoden varrelta.

5 OPPIMISEN TUKEMINEN Oppimisen tukeminen on järjestetty kolmivaiheisesti: Varhainen tuki Oppimisen ongelmiin puututaan järjestämällä oppilaalle tukea tarpeen ilmaannuttua. Tukimuotoja voivat olla mm. tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, opetuksen eriyttäminen ja muut ohjaus- ja tukipalvelut. Tukiopetusta annetaan oppilaille tarpeen vaatiessa, joko ennen tai jälkeen koulupäivän. Tukiopetuksessa voi olla yksi oppilas kerrallaan tai muutaman oppilaan ryhmä. Tarvetta tukiopetukseen voi tulla silloin, kun oppilas on ollut pitkään poissa koulusta tai jos muuten ilmenee oppimisvaikeuksia. Tehokkainta tukiopetus on silloin, kun se tapahtuu samanaikaisesti tai ennen kuin asia opetetaan koko luokalle. Erityisopetus auttaa lasta, jolla on tilapäisiä tai pysyvämpiä oppimisvaikeuksia. Lukemisen ja kirjoittamisen taitoja harjoitellaan pienessä ryhmässä erityisopettajan kanssa. Erityisopettaja antaa myös puheopetusta. Erityisopettaja voi työskennellä myös yhdessä luokanopettajan kanssa samanaikaisesti luokassa opettaen. Tavallisimmin luokanopettaja huomaa vaikeudet koulutyössä, mutta myös vanhempien olisi hyvä kertoa opettajalle, jos arvelevat lapsellansa olevan oppimisvaikeuksia. Läpi koko perusopetuksen on tärkeää edistää oppimaan oppimisen taitoja. Työtapojen valinnassa otetaan huomioon yksilölliset kehityserot, oppilaiden taustat ja erilaiset tavat oppia. Ohjauksen tehtävänä on tukea oppilaan edellytyksiä hyvään oppimiseen ja oppijana kehittymiseen. Ohjauksella tuetaan oppilaan kasvua oman toiminnan säätelyyn, vahvistetaan osallisuutta sekä kannustetaan vastuunottoon ja rakentavaan toimintaan yhteisössä.

6 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, annetaan tehostettua tukea hänelle tehdyn oppimissuunnitelman mukaisesti. Tehostettu tuki sisältää varhaisen tuen vaiheen tukimuotoja sekä tarvittavia pedagogisia järjestelyjä. Oppilaalle järjestettävä tuki kirjataan oppimissuunnitelmaan. Tehostettu tuki järjestetään laadultaan ja määrältään oppilaan kehitystason ja yksilöllisten tarpeiden edellyttämällä tavalla. Tehostetun tuen aloittaminen ja järjestäminen käsitellään pedagogiseen arvioon perustuen koulun oppilashuoltoryhmässä. Erityinen tuki Erityistä tukea annetaan niille oppilaille, joiden kasvun, kehityksen tai oppimisen tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muilla tukitoimilla. Erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta sekä muista perusopetuksen tukimuodoista. Erityisopetus järjestetään oppilaan etu ja opetuksen järjestämisedellytykset huomioon ottaen muun opetuksen yhteydessä tai osittain tai kokonaan erityisluokalla tai muussa soveltuvassa paikassa. Oppilaalla voi olla myös sellaisia oppimis- ja sopeutumisvaikeuksia, ettei työskentely suuressa ryhmässä onnistu. Tällöin lapsella on mahdollisuus saada pysyvästi opetusta erityisluokassa. Tammelan kunnalla on yhteistyösopimukset Forssan kaupungin Tölön koulun kanssa mukautetun, harjaantumis- ja dysfasiaopetuksen järjestämisestä. Oppilaalle järjestettävä tuki kirjataan henkilökohtaiseen opetuksen järjestämistä koskevaan suunnitelmaan (HOJKS). Erityinen tuki järjestetään laadultaan ja määrältään oppilaan kehitystason ja yksilöllisten tarpeiden edellyttämällä tavalla. Erityisen tuen aloittaminen ja järjestäminen käsitellään pedagogiseen selvitykseen perustuen koulun oppilashuoltoryhmässä.

7 OPPILASHUOLTO Oppilashuolto Tammelan perusopetuksessa Oppilashuolto on oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä, ylläpitämistä ja niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Oppilashuolto on myös oppimisvaikeuksia sekä terveydellisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia ehkäisevää ja korjaavaa toimintaa. Hyvän oppilashuoltotyön toteutuminen edellyttää moniammatillista yhteistyötä, johon voivat osallistua mm. rehtori, opettaja, erityisopettaja, koulu-terveydenhoitaja, koulukuraattori tai koulupsykologi. Opettaja ja rehtori Kaikissa oppilasta koskevissa asioissa oppilas tai huoltaja voi ottaa yhteyttä luokanopettajaan, -valvojaan tai rehtoriin. Koulun oppilashuollon toiminnasta vastaa koulun johtaja / rehtori. Kouluterveydenhoitaja ja koululääkäri Kouluterveydenhuollon henkilöstö - seuraa oppilaiden kasvua ja kehitystä - antaa terveysneuvontaa osana terveystapaamisia - selvittelee oppilaiden kanssa heidän ongelmiaan - tukee oppilaita ja heidän vanhempiaan keskustelujen avulla (esim. syömishäiriöt, uniongelmat) - tekee oppilaille terveystarkastukset vuosittaisen suunnitelman mukaan Kouluterveydenhoitajilla on kouluilla myös vastaanottoaika, johon voi hakeutua ilman ajanvarausta. Yhteydenotot koululääkäriin kouluterveydenhoitajan kautta.

8 Hammashoito Ensimmäisen luokan oppilaiden hammastarkastus suoritetaan koulunkäynnin alettua. Hammashoitolasta otetaan yhteyttä kotiin. Myöhemmin peruskoulun oppilaiden hampaat tarkastetaan ja hoidetaan suunnitellun hoitovälin mukaisesti. Koulukuraattori Keskustelee ja auttaa oppilasta hänen mieltään askarruttavissa asioissa (esim. poissaolot, koulukiusaaminen). Keskustelujen avulla tukee perhettä kasvatustyössä ja sosiaalisessa selviämisessä. Vastaanotot ovat pääosin kouluilla. Koulupsykologi Tekee psykologisia tutkimuksia (mm. kouluvalmiuden arviointi, oppimisvaikeudet). Tukee keskusteluin oppilasta ja huoltajia oppilaiden oppimiseen, kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa. Vastaanotot ovat pääosin koululla. Oppilashuoltoryhmät Osana koulun toimintaa ovat oppilashuoltoryhmät. Niissä keskustellaan ja päätetään toimenpiteistä, jotka voivat liittyä koulun yleiseen oppilashuoltoon ja/ oppilaskohtaisiin asioihin. Oppilaskohtaisissa palavereissa voidaan sopia esim. läksyvihon käyttöönotosta, kiusaamistilanteen kartoittamisesta tai oppilaan ohjaamisesta koulupsykologin tai -kuraattorin vastaanotolle tai perheneuvolaan. Oppilashuoltoryhmän jäseniin voi ottaa yhteyttä oppilas, huoltaja tai kuka tahansa koulun aikuinen. Oppilashuoltotyötä tehdään yhdessä kaikkien koulun aikuisten sekä eri yhteistyötahojen kanssa. Tällaisia yhteistyötahoja ovat mm. perheneuvola, lastentautien, lasten- sekä nuorisopsykiatrian poliklinikat. Yksittäisen oppilaan tietojen siirrosta yhteistyötahoille kysytään aina lupa.

9 Yksittäistä oppilasta koskevissa asioissa pyydetään huoltajilta lupa (suostumuslomake) asian käsittelyyn. Sekä yksittäisillä oppilashuollon työntekijöillä että koko oppilashuoltoryhmällä on salassapitovelvollisuus. Forssan seudun perusopetukseen on kehitetty yhteinen oppilashuollon toimintamalli, jonka tavoitteena on yhtenäisten käytäntöjen ja tasavertaisten palveluiden tarjoaminen kaikille perusopetuksessa oleville oppilaille. Toimintamalli löytyy internetistä osoitteesta: ankkeet/hyvan%20oppilashuollon%20toimintamalli% pdf KOULURUOKAILU Kouluruoka tarjoillaan aamupäivän aikana. Ruokailu on opetustilanne ja sitä valvoo opettaja. Ruokailussa opeteltaviin asioihin kuuluvat outojenkin ruokien maistaminen, omista astioista huolehtiminen ja rauhallinen käytös. Koulutulokkaankin tulisi osata käyttää haarukkaa ja veistä, tätä taitoa on syytä harjoitella myös kotona. Jos oppilas tarvitsee erityisruokavaliota, se ilmoitetaan kouluterveydenhoitajan kautta koulun keittiöön. KOULULAINEN LIIKENTEESSÄ Turvallisin koulureitti on hyvä opetella yhdessä lapsen kanssa hyvissä ajoin ennen koulun alkua. Reitin varmistaminen ja kertaaminen useaan otteeseen ovat turvallisuustekijöitä pienen koululaisen koulumatkalla. Heijastimen käyttö on hyvä opettaa lapselle jo heti syyshämärän tultua. KOULUKULJETUKSET Koulukuljetus on maksuton luokkien oppilaille, jos matka lähikouluun on yli 5 km ja luokan oppilaille, jos matka on yli 3 km. Koulukuljetus on maksuton myös, jos oppilaan terveydentila, esim. sairaus tai vammaisuus aiheuttaa, että lyhytkin koulumatka muodostuu hänelle liian rasittavaksi tai vaikeaksi (katso koulukuljetusten periaatteet).

10 TAPATURMAT Oppilaat on vakuutettu koulupäivän tai -matkan aikana sattuneiden tapaturmien varalle. Mikäli koulussa sattunut tapaturma vaatii poliklinikka käynnin, siitä ilmoitetaan vanhemmille. Samoin menetellään, jos oppilas sairastuu koulupäivän aikana. Luokanopettajalle pitää olla puhelinnumero, josta vanhemmat tavoittaa koulupäivän aikana. Oppilas tulee ohjata kuntayhtymän terveyskeskukseen tai vakavissa tapauksissa suoraan sairaalaan. POISSAOLOT Mikäli oppilas on poissa koulusta sairauden takia, on siitä ilmoitettava kouluun 1. poissaolopäivänä. Kirjallisen pyynnön perusteella koulun rehtori, johtaja tai opettaja voi myöntää muista syistä aiheutuvat poissaolot. Lomamatkat tulisi tehdä koulun loma-aikoina. SÄÄNNÖT Koululaista koskevat yhteiskunnan yleisten sääntöjen lisäksi koulun järjestyssäännöt ja luokassa sovitut omat säännöt. Oppilaan tulee huolehtia saamistaan oppikirjoista ja muista välineistä. Oppikirjojen kierrätys on tavallista. Jos oppilas kadottaa oppikirjan, voidaan koti velvoittaa hankkimaan tilalle uusi kirja. Myös koulun yhteiseen omaisuuteen tulee suhtautua vastuuntuntoisesti. Perusopetuslain 35 2 momentin mukaan oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.

11 KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINTA Koululaisten iltapäivätoimintaa järjestetään lukuvuonna kirkonkylällä, Portaassa ja Riihivalkamassa. Toiminta on tarkoitettu 1-2 luokkalaisille ja erityisopetukseen siirretyille oppilaille. Tavoitteena on tarjota lapselle hänen tarpeensa huomioonottavaa, monipuolista ja virkistävää toimintaa sekä antaa myös mahdollisuus lepoon ja itsekseen oloon. Toimintaa on keskimäärin 3 tuntia päivässä kouluvuoden aikana ja se järjestetään yleensä klo välisenä aikana. Osallistuminen on lapselle vapaaehtoista. Toiminnasta peritään kuukausimaksu, joka on 60 /3h päivä (80 /4h päivä). Maksuun sisältyy välipala. Iltapäivätoiminnan osalta lapsella ei ole oikeutta kuljetukseen. Lisätietoja iltapäivätoiminnasta löytyy myös sivuiltamme internetistä osoitteesta:

12 KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET Koulumatkoista säädetään perusopetuslaissa Kuljetuksen saa hakematta, kun: KOULUBUSSIT OY - koulumatka on yli 5 km - koulumatka on yli 3 km, 1-3 lk oppilaat Kuljetustarve on syytä ilmoittaa koulunjohtajalle ilmoittautumisen yhteydessä. Epäselvissä tapauksissa matkan pituus tarkistetaan. Muissa tapauksissa koulukuljetusta haetaan lukuvuosittain koulutuslautakunnalta mennessä. Hakulomakkeita ja -ohjeita saa omalta koululta. 2. Koulukuljetushakemusten käsittelyssä noudatettavat periaatteet: a) Poikkeukset Oppilaasta johtuvasta erityisestä syystä kuljetus voidaan järjestää vaikka, koulumatka onkin alle säädetyn kilometrirajan. b) Matkan pituus Poikkeuksia kilometrirajoista (esim. 4,9 km) ei tehdä, vaan kaikkia oppilaita kohdellaan samoin perustein. Kiistanalaisissa tapauksissa matka määritellään lyhintä jalankulkukelpoista ja yleisessä käytössä olevaa tietä pitkin. c) Reitin vaarallisuus Kunta järjestää oppilaalle kuljetuksen tai korvaa oppilaan huoltajalle koulumatkakustannuksia, jos koulumatka on oppilaalle liian vaikea tai rasittava. Tien ylitys tai vähäinen matka vaaralliseksi katsottavalla osuudella ei kuitenkaan muodosta sellaista vaaraa, että sen takia järjestetään kuljetus. Tiestön vaarallisuutta arvioitaessa pääasiallinen peruste on liikennemäärä. d) Koulukyydin järjestäminen Kuljetusta ei järjestetä välttämättä koko matkalle, vaan osan matkasta oppilas voi joutua kulkemaan itse. Kotoa haetaan vain perustellusta syystä (esim. liikuntaeste). Maksamalla syntyvän lisäkustannuksen huoltaja voi saada myös kotiinkuljetuksen. e) Koulunkäyntipaikan vaihtaminen Jos oppilas menee muuhun kuin hänelle osoitettuun kouluun, huoltaja vastaa koulukuljetuksesta. f) Huoltajalle maksettava korvaus Kunta voi maksaa oppilaan huoltajalle kuljetuskorvauksen, joka vastaa todellisia matkakustannuksia halvinta kuljetustapaa noudattaen. Edellytyksenä on, että oppilas on oikeutettu kuljetukseen ja kunta ei sitä ole järjestänyt. Yksityiskohtaisemmat koulukuljetusten periaatteet löytyvät myös sivuiltamme internetistä osoitteesta: (Oppaat / Esiopetuksen ja perusopetuksen kuljetusperiaatteet) Hakemuslomakkeita saa omalta koululta.

13 SIVISTYS- JA VAPAA-AJANOSASTON YHTEYSTIEDOT Hakkapeliitantie 2, Tammela Puh (keskus) Fax Koulutoimi: Sivistystoimenjohtaja Martti Jokelainen Puh Sähköpostiosoite: Koulutoimen sihteerin (Sirpa Kotilaisen) sijainen Sari Lukkala Puh Sähköpostiosoite: Sivistystoimen sihteeri Sirpa Holmberg Puh Sähköpostiosoite: Vapaa-aikatoimi: Kirjastonjohtaja Soili Ojanen Puh , Sähköpostiosoite: Vapaa-aikasihteeri Päivi Klemelä Puh Sähköpostiosoite: Liikunnanohjaaja Petri Takala Puh Sähköpostiosoite: Nuorisotyöntekijä Maria Valta Puh Sähköpostiosoite: Nuorisotyöntekijä Linda Österberg Puh Sähköpostiosoite:

14 TAMMELAN KOULUT LV

15 KAUKJÄRVEN KOULU Kuumakuja 60, Forssa Puh Sähköposti: Koulunjohtaja Jari Korhonen puh Sähköposti: Kasvattaa itsenäisyyteen Antaa elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja Uutterat oppilaat ja vanhemmat Kerhotoimintaa Jalkapalloa ja jääkiekkoa lähiliikuntapaikalla Äänellään se variskin laulaa Reipasta soittoa ja laulua Vanhempainyhdistys aktiivisena Ei oppi ojaan kaada Nuorekas yli 100-vuotias Kylän keskus Oman kylän koulu Under the blue sky we learn to speak English Luonto ja luovuus Uusia ajatuksia

16 TAMMELAN KOULUKESKUS LUOKAT 1-9 Koulutie 1, Tammela Rehtori Kalle Laakso puh , Sähköposti: Rehtoria avustava opettaja Maija Saros puh , Sähköposti: Koulusihteeri puh , koulusihteeri Marja-Leena Lipsunen Sähköposti: Monipuolinen ja luonnonläheinen koulu keskustaajamassa, missä on hyvät liikuntamahdollisuudet. Koulukeskus tarjoaa oppilailleen Niin vahvat perustiedot ja taidot, että hän voi menestyä hyvin myöhemmissä opinnoissaan Turvallisen ja tutun oppimisympäristön yläluokillekin siirryttäessä Säännöllisen kodin ja koulun yhteistyön Monipuolisia virikkeitä sisältävän työyhteisön Asialliset ja viihtyisät tilat Toimivan oppilashuollon Koulussamme toimii innokas ja vahva Vanhempainyhdistys Tammenterho.

17 LETKUN KOULU Valkeaviidantie 24, Letku Puh Sähköposti: Koulunjohtaja Ilona Hackzell puh Yli satavuotias Letkun koulu sijaitsee historiallisen Härkätien varrella keskellä vireää Letkun kylää. Kaksiopettajainen koulu tarjoaa oppilaille perusopetusta yhdysluokissa 1 2 ja 3 6 tavoitteena tarjota jokaiselle koululaiselle hyvät eväät jatko-opintoja varten. Koulun ja kodin yhteistyö toimii saumattomasti. Aktiivinen vanhempainyhdistys tukee koulun toimintaa mm. hankkimalla varoja retkiä varten.

18 MYLLYKYLÄN KOULU Taskuahteentie 19, Tammela Puh / Sähköposti: myllykylan.koulu@tammela.fi Koulunjohtaja Anu Rusanen puh Sähköposti: anu.rusanen@tammela.fi Koulumme on perustettu vuonna Meillä on turvallinen ja viihtyisä koulupiha, luonnonläheinen ja virikkeitä antava ympäristö, 4-opettajaa ja noin 80 oppilasta sekä aktiivisesti toimiva vanhempainyhdistys. Toiminnassa painotetaan turvallisuutta, koulun ja kodin yhteistyötä, ilmaisutaitoa, hyviä tapoja ja käden taitoja. Opettajat ovat erikoistuneet musiikkiin, tietotekniikkaan, liikuntaan ja käsitöihin. Koululla on myös erinomaiset musiikkivälineet ja innokas bändi.

19 PORTAAN KOULU Suomaantie 8, Porras Puh Sähköposti: Koulunjohtaja puh Sijaitsee idyllisessä, vanhassa Portaan kylässä Hämeen Härkätien tuntumassa. Hyväkuntoinen ja tilava koulurakennus sekä ympäröivä harjumaasto mahdollistavat monipuolisten opetusmenetelmien käytön. Neliopettajaisessa koulussamme on yli 60 oppilasta. Osa luokista on kahden luokan yhdysluokkia. Koulussamme painotetaan ympäristötiedollista ainesta, koska siihen kuuluu suurempien aihekokonaisuuksien ja tutkimuskeskeisyyden korostaminen. Arvostamme myös ympäristöestetiikkaa ja taidekasvatusta eli ihmisen tarvetta kauneuden kokemiseen. Koulullamme on vanhempainkerho, jonka jäseniä ovat kaikki vanhemmat. Yhdessä vanhempien kanssa on rehkitty talkoissa, opiskeltu uusissa paikoissa ja nautittu kulttuurikokemuksista.

20 RIIHIVALKAMAN KOULU Nuutinkulmantie 19, Forssa Puh Koulunjohtaja Pasi Kokkonen puh Sähköposti: Kansanopetusta jo vuodesta 1908 alkaen. Vireä, kasvava ja kehittyvä 5-opettajainen noin kahdeksankymmenen oppilaan koulu. Erityisen hyvät mahdollisuudet ympäristö- ja luonnontiedon opetukseen, koska koulu sijaitsee Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistojen välittömässä läheisyydessä. Syksyllä 2000 valmistui lisärakennus, jossa mm. liikuntahalli sekä peruskorjatut, uudenaikaiset ja asianmukaiset tilat. Koulussa toimii erittäin aktiivinen vanhempainyhdistys ja Riihivalkaman kylätoimikunta tukee monin tavoin koulun toimintaa. Riihivalkaman kouluun olet aina tervetullut!

21 TEURON KOULU Teurontie 463, Teuro Puh Sähköposti: Koulunjohtaja Susanna Lahti puh , Teuron koulu - Pohjois-Tammelan sydämessä Teuron 2-opettajainen koulu tarjoaa oppilailleen kodikkaan ja kannustavan kasvu- ja opiskeluympäristön aktiivisen maalaiskoulun hengessä. Ympäröivä luonto ja uusittu piha antavat viihtyisät puitteet mm. toiminnalliseen opetukseen. Koulumme opetuksessa pyritään hyödyntämään liikunnan iloa ja yhdessä tekemisen meininkiä. Pienessä, virkeässä kyläkoulussa on hyvä mahdollisuus korostaa jokaisen oppilaan vahvuuksia ja edetä yksilöllisten tavoitteiden mukaan. Tavoitteenamme on yhdessä perheiden kanssa kasvattaa positiivinen, itseensä ja omiin taitoihinsa luottava oppilas. Teuron koululla toimii aktiivinen vanhempainyhdistys, jonka tuella on toteutettu monta elämystä perusopetuksen lisäksi. Teurolla pidämme tärkeänä avointa ja toimivaa yhteistyötä kotien sekä kaikkien alueella lasten ja perheiden kanssa työtä tekevien aikuisten kesken. Tervetuloa Teurolle!

22 2015 Tammelan kunta Perusopetus Tämä esite löytyy myös sivuiltamme internetistä osoitteesta:

KUHMOISTEN YHTENÄISKOULU

KUHMOISTEN YHTENÄISKOULU KUHMOISTEN YHTENÄISKOULU 2017-2018 HYVÄT OPPILAAT JA HUOLTAJAT Tähän tiedotteeseen on koottu eräitä tärkeitä koulunkäyntiin liittyviä asioita. Kaikissa koulun aloitusta ja käyntiä koskevissa kysymyksissä

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto 11.2.2013 Arja Korhonen Järvenpään kaupunki Arja Korhonen 1 Kolmiportaisen tuen tavoitteena: Oppilaita tuetaan suunnitelmallisesti etenevän ja vahvistuvan

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

Opas koulutulokkaille, uusille oppilaille ja heidän huoltajilleen 2017

Opas koulutulokkaille, uusille oppilaille ja heidän huoltajilleen 2017 Opas koulutulokkaille, 02.0 2. 17 uusille oppilaille ja heidän huoltajilleen 2017 HYVÄT OPPILAAT JA HUOLTAJAT Tähän oppaaseen on koottu eräitä tärkeitä koulunkäyntiin liittyviä asioita. Koulut antavat

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Perusopetuslaki ja opetussuunnitelman perusteet uudistuivat Koulun toimintakulttuurin muutos Uudistuksessa keskeistä

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

määritelty opetussuunnitelman perusteissa:

määritelty opetussuunnitelman perusteissa: Nousiainen määritelty opetussuunnitelman perusteissa: - edistää lapsen ja nuoren oppimista sekä tasapainoista kasvua ja kehitystä - oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin liittyvien

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu Opetussuunnitelma Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu 1 Hyväksytty opetuslautakunnassa 12.4.2011 Johdanto Perusopetuslaki on muuttunut osittain 24.6.2010 (PoL 642/2010). Tästä johtuen myös perusopetuksen

Lisätiedot

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus

Peruskouluissa. Tuen kolmiportaisuus Tuki annetaan mahdollisuuksien mukaan omassa tutussa ympäristössä ja luokassa. Tarpeen kasvaessa tukimuotoja voidaan lisätä joustavasti ja päinvastoin. Tuen kolmiportaisuus Peruskouluissa 3 Tuen kolmiportaisuus

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

Opas koulutulokkaille, uusille oppilaille ja heidän huoltajilleen 2018

Opas koulutulokkaille, uusille oppilaille ja heidän huoltajilleen 2018 Opas koulutulokkaille, 07.0 8. 18 uusille oppilaille ja heidän huoltajilleen 2018 HYVÄT OPPILAAT JA HUOLTAJAT Tähän oppaaseen on koottu eräitä tärkeitä koulunkäyntiin liittyviä asioita. Koulut antavat

Lisätiedot

Tammelan kunta Perusopetus

Tammelan kunta Perusopetus Opas koulutulokkaille, uusille oppilaille ja heidän huoltajilleen 2016 Tammelan kunta Perusopetus 1 HYVÄT OPPILAAT JA HUOLTAJAT Tähän oppaaseen on koottu eräitä tärkeitä koulunkäyntiin liittyviä asioita.

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI Laadukas opetus sekä mahdollisuus saada ohjausta ja tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin kaikkina työpäivinä on jokaisen oppilaan oikeus. Koulutyössä otetaan huomioon

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Hallitusneuvos Outi Luoma-aho Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yleissivistävän koulutuksen yksikkö 29.9. 2010 Perusopetuslain muutossäädös 642/2010 laki

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

KOULUSSA EKALUOKKALAISENA KALAJOELLA

KOULUSSA EKALUOKKALAISENA KALAJOELLA KOULUSSA EKALUOKKALAISENA KALAJOELLA LUKUVUONNA 2016-2017 Kalajoen peruskouluissa aloittaa ensi syksynä koulutiensä n. 162 ekaluokkalaista. Lapsi tulee ilmoittaa kouluun 29.1.2016 mennessä. Huoltaja vastaa

Lisätiedot

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle suunnattua Yleinen tukea tuki muoto. erityisen Tehostamalla yleisen tuen tukimuotoja pyritään ennalta ja se on ehkäisemään ensisijainen tuen tehostetun järjestämisen

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä laiksi perusopetuslain muuttamisesta (HE

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki Marjatta Takala

Kolmiportainen tuki Marjatta Takala Kolmiportainen tuki Marjatta Takala 14.9.2011 1 Integraatio ja inkluusio Meillä on erityiskouluja ja -luokkia Integroitujen määrä lisääntyy koko ajan Inkluusio tavoitteena Erityinen tuki Tehostettu tuki

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 10.8.2010 4.6.2011

ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 10.8.2010 4.6.2011 ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 10.8.2010 4.6.2011 Sivistyslautakunta 15.6.2010 SISÄLTÖ ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA LUKUVUODELLE

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus 1 Tavoitteena - jokainen oppilas oppii mahdollisimman hyvin oman potentiaalinsa mukaan - oppilaan saama tuki

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun. Tervetuloa kouluun

Tervetuloa kouluun. Tervetuloa kouluun Tervetuloa kouluun 2018 2019 Tervetuloa kouluun Opas uusille oppilaille ja Lukuvuosi heidän huoltajilleen 2016-2017 ASKOLAN KUNTA Askolan kunta Sivistystoimi Sivistystoimi Tärkeitä päivämääriä Kouluun

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa. Pirjo Koivula Opetushallitus

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa. Pirjo Koivula Opetushallitus Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa Pirjo Koivula Opetushallitus 17.3.2015 HYVÄ KOULUPÄIVÄ Laadukas perusopetus, ennaltaehkäisevät toimintatavat, yhteisöllisyys, välittävä ja kannustava ilmapiiri,

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI. esi- ja perusopetuksessa

KOLMIPORTAINEN TUKI. esi- ja perusopetuksessa KOLMIPORTAINEN TUKI esi- ja perusopetuksessa YLEINEN TUKI * kaikille suunnattu, tilapäinen tuki * arviointi tapahtuu yleisopetuksen opetussuunnitelman mukaan * oppilaalle voidaan laatia oppimissuunnitelma

Lisätiedot

Opetushenkilöstö Punkaharju

Opetushenkilöstö Punkaharju Opetuksen arviointi Sivistysltk 18.6.2012 20 Kevät 2012 Opetushenkilöstö Punkaharju Koulu (Punkaharju) 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kulennoisten koulu Punkasalmen koulu Särkilahden koulu Koulu (Punkaharju)

Lisätiedot

Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki. Tea Kiviluoma

Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki. Tea Kiviluoma Oppilaan yleinen, tehostettu, erityinen tuki Tea Kiviluoma 7.2.2018 Kolmiportainen tuki lakiin 2010. Tuki on määritelty asteittain muuttuvaksi, mitä kuvataan yleisen, tehostetun (POL 16a ) ja erityisen

Lisätiedot

ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio)

ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio) Kaustisen kunta Perusopetus Vuosi 201 LOMAKE B LUOTTAMUKSELLINEN kirjaa tiedot laatikoiden alle, älä laatikkoon ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio) Tämä selvitys

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2018 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.4. 11.5.2018 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4278 oppilaan noin 8400:lle huoltajalle Kyselyyn vastasi

Lisätiedot

Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori

Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori Yleistä vai tehostettua tukea? Tuija Vänni KELPO-koordinaattori Oppilaiden tukimuodot Eriyttäminen, joustavat järjestelyt, yhteisopettajuus 14.3.2013 Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Tuija Vänni

Lisätiedot

Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus

Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus 25.4.2018 Kaukajärven koulu 2018-2019 32 perusopetusryhmää (13 ak, 19 yk) 4 alueellisen erityisopetuksen pienryhmää 2 laaja-alaisten oppimisvaikeuksien erityisopetuksen

Lisätiedot

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen - oppilaslähtöinen näkökulma Helsinki 27.4.2012 Marja Kangasmäki Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Tehostettu tuki Yleinen tuki Oppimisen ja koulunkäynnin

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Tavoitteena - vahvistaa esi- ja perusopetuksessa oppilaan oikeutta saada tukea riittävän varhain ja joustavasti

Lisätiedot

HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9

HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9 HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9 Suomenkielinen koulutusjaosto 17.9.2013 HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PERUS-

Lisätiedot

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu.

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu. Koulu Hyrylän yläaste Hyökkälän koulu Jokelan yläaste Kellokosken koulu Kirkonkylän koulu Klemetskogin koulu Kolsan koulu Lepolan koulu Mikkolan koulu Nahkelan koulu Paijalan koulu Pertun koulu Riihikallion

Lisätiedot

Tervetuloa Pukinmäenkaaren peruskouluun!

Tervetuloa Pukinmäenkaaren peruskouluun! Tervetuloa Pukinmäenkaaren peruskouluun! Leena Hiillos Rehtori 16.5.2017 Koulutulokkaiden opettajat E-1 H Anne Siljander 1 A Laura Semi (Immolantien talo) 1 B Lassi Heikkinen 1 C Johanna Aaltonen 1 D Teppo

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET 1.8.2013 alkaen 1. Lainsäädäntöä 2. Oppilaan vakituinen asuinpaikka 3. Koulumatka 4. Tien vaarallisuus 5. Yksittäinen taksikuljetus

Lisätiedot

HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIIT- TYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PERUSKOULUSSA

HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIIT- TYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PERUSKOULUSSA HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIIT- TYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PERUSKOULUSSA HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA Toimintasuunnitelma on lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmä

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhemmat. Tervetuloa Suutarilan ala-asteen infotilaisuuteen 10. toukokuuta klo

Koulutulokkaiden vanhemmat. Tervetuloa Suutarilan ala-asteen infotilaisuuteen 10. toukokuuta klo Koulutulokkaiden vanhemmat Tervetuloa Suutarilan ala-asteen infotilaisuuteen 10. toukokuuta klo 8.15-9.15 Opettajat 1A Kaisa Rouvila 1B Rosa-Maria Boele 1C Arttu Hartikainen 12 väittämää aikuisuuden arkipäivästä

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutokset yleisen, tehostetun ja erityisen tuen osalta. Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutokset yleisen, tehostetun ja erityisen tuen osalta. Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutokset yleisen, tehostetun ja erityisen tuen osalta Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus 1 Tavoitteena jokainen oppilas oppii mahdollisimman hyvin

Lisätiedot

Orimattilan kaupungin opetuspalvelut

Orimattilan kaupungin opetuspalvelut Orimattilan kaupungin opetuspalvelut Opas kouluun ilmoittautumisesta Orimattilan sivistyspalvelukeskus 15.1.2016 Tervetuloa Orimattilan perusopetuksen oppilaaksi! Suomessa vakinaisesti asuvat lapset ovat

Lisätiedot

Kouluterveydenhuolto. Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa

Kouluterveydenhuolto. Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa Kouluterveydenhuolto Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa Oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun, kehityksen

Lisätiedot

Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki oppilaan koulupolulla. Eija Häyrynen KM, erityisopettaja Tervaväylän koulu, Oulu 040 7404585

Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki oppilaan koulupolulla. Eija Häyrynen KM, erityisopettaja Tervaväylän koulu, Oulu 040 7404585 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki oppilaan koulupolulla Eija Häyrynen KM, erityisopettaja Tervaväylän koulu, Oulu 040 7404585 Perusopetusta ohjaava kokonaisuus Perusopetuslaki1998/628 ja 2010/642 Perusopetusasetus

Lisätiedot

Kodin tietopaketti lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tuesta. Mitä lapsen vanhempien on hyvä tietää lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tukemisesta?

Kodin tietopaketti lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tuesta. Mitä lapsen vanhempien on hyvä tietää lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tukemisesta? Kodin tietopaketti lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tuesta Mitä lapsen vanhempien on hyvä tietää lapsen oppimisen ja koulunkäynnin tukemisesta? - 1 - Mä en osaa! Jos lapsella on oppimisvaikeuksia ja koulunkäynti

Lisätiedot

OPPILASHUOLTO. Oppilashuoltoryhmä (OHR) Kouluruokailu

OPPILASHUOLTO. Oppilashuoltoryhmä (OHR) Kouluruokailu OPPILASHUOLTO Oppilashuolto on toimintaa, jolla edistetään ja ylläpidetään oppilaan hyvinvointia, hyvää oppimista, tervettä kasvua ja kehitystä. Tavoite on edistää myös koulun yhteisöllisyyttä, myönteistä

Lisätiedot

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne.

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne. YLEINEN TUKI Aloitetaan HETI tuen tarpeen ilmetessä. Ei vaadi testausta tai päätöstä. On yksittäinen pedagoginen ratkaisu sekä ohjaus- ja tukitoimi, jota toteutetaan joustavasti. Tuki järjestetään opettajien

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI Opettajatyöpäivä Lauantai 29.10.2016 Raija-Liisa Hakala ja Taina Huhtala YLEINEN TUKI: Eriyttäminen Joustavat ryhmittelyt Tiimiopettajuus Samanaikaisopetus Tukiopetus Ohjaus-

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 22.5. 4.6.2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan noin 7500:lle huoltajalle Asteikon arvot

Lisätiedot

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA korostaa ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä tehostettu tuki (yleisten tukitoimenpiteiden tehostaminen määrällisesti ja laadullisesti sekä opetuksen järjestäminen

Lisätiedot

Koulumatka mitataan kotipihalta koulun tai päiväkodin pihalle lyhintä mahdollista kulkukelpoista reittiä (pyörä- ja kävelytiet mukaan lukien) pitkin.

Koulumatka mitataan kotipihalta koulun tai päiväkodin pihalle lyhintä mahdollista kulkukelpoista reittiä (pyörä- ja kävelytiet mukaan lukien) pitkin. 1 ESI- JA PERUSOPETUKSEN KOULUKULJETUSPERIAATTEET (KULJETUSSÄÄNTÖ) 1.8.2011 ALKAEN YLEISET PERIAATTEET Perusopetuslain 32 :n mukaan koulumatkoilla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen, mikäli - perusopetusta

Lisätiedot

Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa Hallintojohtaja Matti Lahtinen

Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa Hallintojohtaja Matti Lahtinen Julkisuus ja tietosuoja oppilashuollon asioissa 29.4.2011 Hallintojohtaja Matti Lahtinen 1 Julkisuutta ja tietosuojaa koskevia säädöksiä perusopetuksessa Perustuslaki (731/1999) 10 : Jokaisen yksityiselämä,

Lisätiedot

Vastausten määrä: 87 Tulostettu :39:44

Vastausten määrä: 87 Tulostettu :39:44 Vastausten määrä: 87 Tulostettu 30.4.2015 8:39:44 Poiminta Koulu = 12 (Riihikallion koulu) Taustatiedot Koulu Riihikallion koulu 87 100% Vastausten määrä: 87 Yleistä 1. Koulun jokapäiväinen toiminta on

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky. Kauniainen, Kasavuori. Joulukuu 2013

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky. Kauniainen, Kasavuori. Joulukuu 2013 Pääkaupunkiseudun. luokkien palvelukyky Kauniainen, Kasavuori Joulukuu 0 Väittämät koko kunnan alueella Koulupaikka, oppimiskäsitys ja -ympäristö Kauniainen, n= KOULUPAIKAN MÄÄRÄYTYMINEN. Lapsellamme on

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN KUNTA Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä

SUOMUSSALMEN KUNTA Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä Liite 4 koskeva suunnitelma (HOJKS) Perustiedot: Koulu: lukuvuosi päiväys luokka Suunnitelman laatiminen ja käytetyt asiakirjat : Oppilaan nimi ja osoite: Syntymäaika Huoltaja(t) laatimisesta vastaavat

Lisätiedot

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628 Keskeisiä kohtia perusopetuslaista sekä asetuksista, joilla on vaikutusta opetuksen eri tukitoimien toteuttamiseen. Tekstit ovat suoria lainauksia, joista luettavuuden takia on jätetty lainausmerkit pois.

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa OPStuki 2016 TYÖPAJA 3 Rauma 23.9.2015 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet: luku 4.2. Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena Opetushallituksen esiopetuksen

Lisätiedot

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE)

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) Tuki jaetaan kolmeen portaaseen: 1. Yleinen tuki Tuki on tilapäistä ja ennaltaehkäisevää. 2. Tehostettu tuki Oppilaalla oppimissuunnitelma, tuki on jatkuvaa/säännöllistä.

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Taustatietoja Kysely toteutettiin toukokuun lopulla 2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan 7966:lle huoltajalle

Lisätiedot

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Piirros Iita Ulmanen Oppilashuolto Oppilashuollolla tarkoitetaan huolenpitoa oppilaiden oppimisesta ja psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista.

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun 5. luokkien palvelukyky. Kauniainen. Tammikuu 2015

Pääkaupunkiseudun 5. luokkien palvelukyky. Kauniainen. Tammikuu 2015 Pääkaupunkiseudun. luokkien palvelukyky Kauniainen Tammikuu 201 Väittämät / Kauniainen vs. koko pk-seutu Koulupaikka, oppimiskäsitys ja -ympäristö Kauniainen=8: Väittämien jakaumat Vuosivertailu Kauniainen

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely huoltajille Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio

Asiakastyytyväisyyskysely huoltajille Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio Asiakastyytyväisyyskysely huoltajille 2017 Varhaiskasvatus, perusopetus, lukio Nostoja tuloksista yleisellä tasolla Huoltajat arvostavat opetushenkilöstön työn korkealle Myös kodin ja kasvatusta/opetusta

Lisätiedot

OPETUKSEEN OSALLISTUMISEN EDELLYTTÄMÄN AVUSTAJAPALVELUN MÄÄRITTELY

OPETUKSEEN OSALLISTUMISEN EDELLYTTÄMÄN AVUSTAJAPALVELUN MÄÄRITTELY Ähtärin kaupunki Koulutoimi 26.9.2007 ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVIEN OPETUS: TUKITOIMET OPETUKSEEN OSALLISTUMISEN EDELLYTTÄMÄN AVUSTAJAPALVELUN MÄÄRITTELY 1. Asiakirjan tarkoitus Tällä asiakirjalla määritellään

Lisätiedot

PARAISTEN KAUPUNGIN KOULUKULJETUSPERIAATTEET

PARAISTEN KAUPUNGIN KOULUKULJETUSPERIAATTEET 1 PARAISTEN KAUPUNGIN KOULUKULJETUSPERIAATTEET Paraisten kaupungin sivistyslautakunta vahvisti 14.11.2012 ( 56) seuraavat periaatteet koskien esiopetuksen ja perusopetuksen koulukuljetuksia. Päivitetty

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppimisen ja koulunkäynnin tuki LAPE kutsuseminaari 19.9.2018 19.9.2018 1 Tuen tarpeen jatkuva arviointi Tuen tarpeen arviointi aina tuen tarpeen muuttuessa ja perusopetuslain mukaan toisen vuosiluokan

Lisätiedot

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA-LOMAKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ 2015 Tämän vuoden TVA-lomakkeissa on vain pieniä muutoksia. Lomakkeiden lisäksi niistä on kirjoitettu tarkennukset erilliselle lomakkeelle.

Lisätiedot

Perusopetuksen laadun huoltajakysely 2014

Perusopetuksen laadun huoltajakysely 2014 Perusopetuksen laadun huoltajakysely 0 Tuusulan kunnan perusopetuksen huoltajakysely toteutettiin maaliskuussa 0. Sähköiseen kyselyyn vastasi 8 perusopetuksen.,. ja 9. luokkien oppilaiden huoltajaa. Yleistä,,0,8,,,,,.

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN

KITEEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN 1/1 KITEEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 1.8.2013 ALKAEN 1. Taustaa Kiteen kaupungin sivistystoimi on järjestänyt perusopetuslain 8 a luvun mukaista aamu- ja

Lisätiedot

1. Kolmiportainen tuki

1. Kolmiportainen tuki 1 1. Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Suunnataan pedagogiseen selvitykseen perustuen, opetuspäällikön päätöksellä oppilaalle, jonka selviytyminen perusopetuksesta edellyttää yksilöllisiä opetusjärjestelyjä.

Lisätiedot

Tulevan ekaluokkalaisen vanhemmille! Kirkonkulman koulu Humppila

Tulevan ekaluokkalaisen vanhemmille! Kirkonkulman koulu Humppila Tulevan ekaluokkalaisen vanhemmille! Kirkonkulman koulu Humppila Hyvät vanhemmat! Koulun aloittaminen on samalla iloinen ja jännittävä asia. Tähän lehteen on koottu tärkeitä koulunkäyntiin liittyviä asioita.

Lisätiedot

Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä

Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24

Lisätiedot

Perusopetuskysely Kartanon koulu luokat 1-6

Perusopetuskysely Kartanon koulu luokat 1-6 Perusopetuskysely 2016 luokat 1-6 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.5. -4.6.2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan noin 7500:lle huoltajalle Asteikon arvot :Täysin

Lisätiedot

Perustietoa perusopetuksen kolmiportaisesta tuesta. Aija Rinkinen opetusneuvos Esi- ja perusopetus Opetushallitus

Perustietoa perusopetuksen kolmiportaisesta tuesta. Aija Rinkinen opetusneuvos Esi- ja perusopetus Opetushallitus Perustietoa perusopetuksen kolmiportaisesta tuesta Aija Rinkinen opetusneuvos Esi- ja perusopetus Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta ja oppilaalle annettavaa muuta

Lisätiedot

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013 Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2013 Sivistyslautakunta 12.6.2013 Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 2 2 Opetuksen järjestäminen...

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN. (1. ja 2. luokkien sekä erityisen tuen oppilaille) TOIMINTASUUNNITELMA

ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN. (1. ja 2. luokkien sekä erityisen tuen oppilaille) TOIMINTASUUNNITELMA ORIMATTILAN KAUPUNKI PERUSOPETUSLAIN MUKAINEN KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN (1. ja 2. luokkien sekä erityisen tuen oppilaille) TOIMINTASUUNNITELMA 11.8.2014 29.5.2015 Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta

Lisätiedot

Tehostettu tuki käytännössä

Tehostettu tuki käytännössä Tehostettu tuki käytännössä - mitä se on ja miten tukea tehostetaan? Pyhäntä 29.2.2012 Raisa Sieppi, ohjaava opettaja Kolmiportainen oppimisen ja koulunkäynnin tuki Erityisen tuen päätökseen ja HOJKSiin

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Oppilaan

Lisätiedot

Kolmiportaisen tuen suunnitelma

Kolmiportaisen tuen suunnitelma Kolmiportaisen tuen suunnitelma Utsjoen kunta esi- ja perusopetus Kolmiportaisen tuen suunnitelma Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki 4 Tukimuodot 8 Pedagoginen arvio tehostettua tukea varten 9 Oppimissuunnitelma

Lisätiedot

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

Uudenkaupungin koulukuljetus- ohjeistus

Uudenkaupungin koulukuljetus- ohjeistus Uudenkaupungin koulukuljetus- ohjeistus Perusopetuslaissa ja Uudenkaupungin kaupungin koulutoimen periaatepäätöksissä määritellään ne ehdot joiden mukaan kunta järjestää oppilaalle koulukuljetuksen. Muiden

Lisätiedot

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT KAUHAJOEN KAUPUNKI SIVISTYSOSASTO KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT TOIMINTAOHJE Sivistyslautakunta 9.6.2010, 92 Päivitys: Sivistyslautakunta 25.5.2011 70 1 Lähtökohta Suomessa vakinaisesti asuvat lapset

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

Perusopetuksen laadun huoltajakysely Kasvatus- ja sivistystoimi Opetuspalvelut

Perusopetuksen laadun huoltajakysely Kasvatus- ja sivistystoimi Opetuspalvelut Perusopetuksen laadun huoltajakysely Kasvatus- ja sivistystoimi Opetuspalvelut Taustatietoja Vastaajina yli tuusulalaista ala- ja yläkoulun oppilaan huoltajaa. Kysely avoinna huoltajille.-... Strukturoitujen

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta:

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv. 2018-2019 ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Tervetuloa arviointikeskusteluun! Arviointikeskustelun tehtävänä on ohjata ja kannustaa

Lisätiedot