Metla-talon tausta. Rakennus liittyy Suomen hallituksen vuonna 2000 tekemään iltakoulupäätökseen vahvistaa metsäntutkimusta Joensuussa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Metla-talon tausta. Rakennus liittyy Suomen hallituksen vuonna 2000 tekemään iltakoulupäätökseen vahvistaa metsäntutkimusta Joensuussa."

Transkriptio

1 JOENSUU

2 Metla-talon tausta Rakennus liittyy Suomen hallituksen vuonna 2000 tekemään iltakoulupäätökseen vahvistaa metsäntutkimusta Joensuussa. Tähän päätökseen perustuen Joensuun Metlaa päätettiin kehittää voimakkaasti 2000-luvulla muun muassa kaksinkertaistamalla henkilöstön määrä.

3 Idea puurakennuksesta syntyi luontevasti vuonna 2000 Suomessa vallinneesta puurakentamisen edistämisaallosta. Keväällä 2000 vihittiin käyttöön muun muassa puurakenteinen Sibelius-talo Lahdessa.

4 Metla-talo on rakennettu metsäntutkimustoimintoja varten ja isäntänä on Metsäntutkimuslaitos. Metsäntutkimuslaitoksen ohella talossa on toimitiloja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksella (RKTL), Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralla sekä Joensuun yliopistolla. Kaikkiaan talossa työskentelee noin 200 työntekijää.

5 Suunnittelu toteutettiin arkkitehtuurikilpailuna 2002, erityistavoitteena suomalaisen puun innovatiivinen käyttö. Lisäksi rakennuksen tuli kaupunkikuvallisesti sopeutua kampusalueen muihin rakennuksiin, mutta luoda samalla selkeä imago Metlalle.

6 Metla-talo Linnunlahti Yliopiston kampusalue Keskustaan

7 Yli 30:stä kiinnostuksensa ilmaisseesta arkkitehtitoimistosta viisi valittiin kilpailuehdotusten laatijoiksi. Kilpailun voitti arkkitehtitoimisto SARC Oy Puumerkki - nimisellä ehdotuksella. Rakennuksen pääsuunnittelija on arkkitehti Antti-Matti Siikala SARC Oy:stä.

8 Metla-talossa työskentelytilat kiertyvät sisäpihan ja aulan ympärille. Jykevät purkuhirsiseinät ja esipiha ovat kuin portti rakennukseen.

9 Kaupunkikuvallisesti rakennus sopeutuu kampusalueelle, mutta erottuu voimakkaasti muotonsa ja puuverhoilun ansiosta omaksi kokonaisuudeksi. Runsas ikkunapinta tekee Metla-talosta valoisan.

10 Vankka pystyliimapuuverhoilu tekee rakennuksesta puurasiamaisen, joka avautuu katsojalle eri kulmista eri tavoin. Pystyliimapuut siivilöivät myös valoa rakennukseen sisälle.

11 Metla-talon mitat Metla-talossa on työtilat yli 200 työntekijälle. Talon bruttopinta-ala 7700 m 2 ja tilavuus m 3. Rakennuskustannukset 16,0 milj.euroa. Metla-talo on Suomen suurin puinen toimistorakennus.

12 Alakerrassa on infopiste, ravintola, modernit laboratoriotilat, talotekniikan tiloja sekä talon suurin neuvottelu- ja kokoushuone. Metla-talon toiminnat

13 Toisessa ja kolmannessa kerroksessa on työhuoneiden lisäksi kokous- ja taukotiloja. Tyypillinen yhden henkilön työhuone Neuvottelutila 3. kerros

14 2. ja 3. kerroksen parvekemaiset käytävät aulan ympärillä muodostavat myös luonnollisia kohtauspaikkoja sekä tarjoavat kauniin näkymän läpi talon.

15 Metla-talon rakentajat Talon rakennutti Senaatti-kiinteistöt, joka on valtion liikelaitos. Pääsuunnittelu: Rakennesuunnittelu: LVIS-suunnittelu: Rakennuttajakonsultti: Pääurakoitsija: Talotekniikkaurakoitsija: Arkkitehtitoimisto SARC Oy Insinööritoimisto Magnus Malmberg Oy Insinööritoimisto Olof Granlund Oy Engel Rakennuttamispalvelut Oy Rakennusliike A.Taskinen Oy Tekmanni Oy

16 Metla-talon merkitys Metsäntutkimuslaitokselle Puinen rakennus on tärkeä imagotekijä Metlalle yliopiston kampusalueella. Sopii erinomaisesti Joensuun rooliin, koska tutkimuskeskuksessa koordinoidaan valtakunnallista puututkimusta. Puurakennus vahvistaa Metlan tutkimusajatusta. Rakennus on sovellutus puumateriaalin arvoketjusta.

17 Metla-talon rakennusvaiheet Rakennustyöt alkoivat huhtikuussa 2003, harjannostajaisia vietettiin helmikuussa peruskivi muurattiin elokuussa 2003 ja Metla-talo valmistui syyskuun lopussa 2004 ja otettiin käyttöön lokakuun aikana.

18 Metla-talon runkoratkaisu Rakennuksen runko koostuu puupilareista sekä välipohjina toimivista puisista kotelolaatoista, jotka on jäykistetty ohuen betonilaatan avulla. Tavoitteena oli, että elementtijärjestelmää voidaan käyttää jatkossakin eri puurakentamiskohteissa.

19 Runkorakenne kehitettiin kansainvälisiä esimerkkejä soveltaen (Lignaturmenetelmä).

20 Kotelolaatat valmistettiin Pohjois-Karjalassa (Sil-Kas Oy). Ennen käyttöönottoa niiden kestävyys testattiin.

21 Betoniin verrattuna kotelolaatat ovat keveitä liikutella. Ohut betonilaatta valettiin puupinnan päälle asennuksen jälkeen.

22 Metla-talon puumateriaali Metla-talossa on käytetty kaikkia teollisesti merkittäviä kotimaisia puulajeja. Valtaosa puurakenteista on kuitenkin kuusta, kuten puupilarit, välipohjat ja verhouslaudat. Rakennukseen käytetty puumäärä (n m 3 ) vastaa noin 20 hehtaaria metsää.

23 Metla-talon ulkoverhoilu Päätyseinien hirret ovat yli 100 vuotta vanhoja purkuhirsiä.

24 Hirret on hankittu kahdesta puretusta rakennuksesta: Virtamon talosta Joensuussa sekä Kylmäkosken meijeristä Hämeestä.

25 Myös purkuhirret on tervattu, mutta lähinnä ulkonäöllisistä syistä.

26 Ulkoverhoilun voimakas elementti ovat kuusesta valmistetut pystyliimapuut. Kaikkiaan liimapuihin on käytetty puuta noin 7200 metriä ja lautoja on noin 625 kpl.

27 Pystylaudat on suojattu säävaihteluja vastaan peruspuunsuojalla ja lakalla. Samalla niissä on kaunis ruskehtava väri.

28 Porraskäytävien kohdalla ulkoverhoilussa on käytetty ns. tuppeen sahattua lautaa. Lautojen alareunoja ei ole sahattu tasaiseksi vaan reunat myötäilevät puun rungon luonnollista aaltoilua.

29 Yhdessä sisäpihalle aukeavien työtilojen lasi-ikkunoiden pystyverhoilun kanssa tuppeen sahatut laudat luovat talolle ilmeikkyyttä ja vaihtelevuutta.

30 Metla-talo Aulan jykevät kimppupilarit ovat kauttaaltaan kuusipuuta ja toimivat kantavina rakenteina. Aulan lattia on pohjoiskarjalaista vuolukiveä.

31 Aulan kimppupilarit ovat saaneet innoituksensa ja muotonsa nahkiaissumpuista.

32 Kimppupilarit on liimattu muotoonsa valmistuksen yhteydessä ja pystytetty paikoilleen rakentamisen alkuvaiheessa.

33 Aulasta noustaan portaita pitkin 2. ja 3. kerroksen parvikäytäviin. Parvien kaiteet on tehty tukevasta mäntyhirrestä.

34 Ylösalaisin käännettyä venettä muistuttava neuvottelutila on vuorattu ulkoa haapapaanuilla ja sisällä mäntypaanuilla. Metla-talo ja rakentamisperinne Tilan muoto ja sisäverhoilu antavat hyvän akustiikan.

35 Paanujen ansiosta rakenteisiin saatiin puisia kaarevia muotoja. Samalla voitiin soveltaa suomalaista puurakentamisperinnettä katemateriaalina.

36 Terva on Museoviraston hyväksymää aitoa mäntytervaa, joka on poltettu perinteisessä tervahaudassa. Paanuja hoidetaan tervaamalla.

37 Paanukattoinen neuvottelutila on myös sisäpihan hallitseva elementti.

38 Sisäpihaa elävöittää pieni haapametsikkö. Sisäpiha on päällystetty graniitilla.

39 Puun käyttö näkyy myös Metla-talon kalusteissa Aulan neuvottelutilan puutuolit on valmistettu 12 kotimaisesta lehtipuulajista: haapa, harmaaleppä, vuorijalava, rauduskoivu, metsälehmus, pihlaja, raita, saarni, tammi, tervaleppä, tuomi ja vaahtera.

40 Metla-talon isännän esittely Metsäntutkimuslaitos, Joensuu Toiminut Joensuussa 30 vuotta Valtakunnallisesti toimiva, monitieteinen asiantuntija-organisaatio

41 Joensuun toimipaikan kehittämisen merkkipaalut 1981 Metlan toiminta alkoi Joensuussa (eduskuntapäätös: tutkimusasema ehtona metsäopetuksen aloittamiselle yliopistossa 1982) Eduskuntakeskustelu Metlan siirrosta Joensuuhun (työryhmäpäätös: alueyksiköiden vahvistaminen ja Borealis rakennus Joensuuhun 1995) Hallituksen aamukoulupäätös metsäntutkimuksen vahvistamiseksi Joensuussa (100 vakinaista vuoden 2005 lopussa, uusi rakennus 2004) lisäys 60 pysyvää vakanssia.

42 Metlan alueelliset toimintayksiköt Metla on perustettu 1917 ja se toimii maa- ja metsätalousministeriön alaisena. Budjetti oli vuonna 2010 noin 50 miljoonaa euroa. Henkilöstöä noin 800, joista tutkijoita 300. Vuoden 2010 alusta alkaen neljä alueyksikköä: Etelä-Suomi (Vantaa), Länsi-Suomi (Parkano), Itä- Suomi (Joensuu) Pohjois-Suomi (Rovaniemi).

43 Metsäntutkimuslaitos, Itä-Suomi Metla/Itä-Suomi : Edistää metsiin, puutuotteiden valmistukseen, puuraaka-aineen tuottamiseen, korjuuteknologiaan ja energiakäyttöön perustuvaa yritys- ja elinkeinotoimintaa erityisesti maaseudulla ajantasaisten metsävaratietojen pohjalta. Itä-Suomen alueyksiköstä hoidetaan viranomaistehtävinä - Valtakunnan metsien inventointia - Puutavaran mittausta - Kasvinsuojeluaineiden tarkastustoimintaa Joensuun toimipaikka on alueyksikön keskus. Lisäksi alueyksikköön kuuluvat Punkaharjun ja Suonenjoen toimipaikat. Joensuussa työskentelee yhteensä noin 130 henkilöä, joista 85 tutkijatehtävissä.

44 Johto ja tutkimuksen painoalat Itä-Suomen alueyksikön johtaja: MMT Jari Parviainen Joensuun toimipaikan asiakaspäällikkö: MMT, tutkija Jari Miina Tutkimuspainoalat ja niiden vetäjät Metsäsuunnittelun kehittäminen (prof. va Mikko Kurttila) Metsänhoito ja sen ympäristövaikutukset (prof. Leena Finér) Metsäteknologia (prof. Antti Asikainen) Puutiede (prof. Erkki Verkasalo) Yrityksen taloustiede (prof. Pekka Ollonqvist) Kansainvälinen metsätalous, erityisesti Venäjä ja siirtymätaloudet (prof. Timo Karjalainen)

45 Metla Joensuu alueellistamisen esimerkki Muodostettu runsaasti uusia vakinaisia tehtäviä. Saavutettu ns. kriittinen massa (tieteellinen keskustelu, tutkimuksen laatu, kilpailu, itsenäisyys). Uudet tutkimusalat luoneet uusia otteita, saavutettu valtakunnallinen kärkiosaaminen erityisaloilla. Mahdollisuudet valtakunnalliseen ja eurooppalaiseen tutkimusrahoitukseen olennaisesti lisääntyneet. Metla toimii Itä-Suomen metsäalan aluekehityksen moottorina: asiantuntijapalvelut, yritystoiminnan tuki, työpaikkojen luominen.

46 Esimerkkejä Joensuun toimipaikan vaikuttavuudesta Kansallisen metsäohjelman (KMO) metsävaralaskelmat Valtakunnan metsien inventoinnin (VMI) toteutus ja tulosten laskenta Metsien suojelun kansainvälinen vertailu Metsäsertifiointi Metsätalouden ympäristövaikutusten arviointi Metsäenergian korjuu, kuljetus ja käyttö Metsäkoneiden valmistus- ja markkinointituki (tutkimusohjelma) Puurakentaminen, yrittäjyys Puun käyttö ja puutuotteiden menekki (tutkimusohjelma) Venäjän metsätalouden asiantuntemus, Idän metsätieto

47 Joensuun metsäosaamisklusteri (180 tutkijaa) TUTKIMUS OPETUS Metsäntutkimuslaitos ja sen valtakunnallinen verkosto Itä-Suomen yliopisto Euroopan metsäinstituutti METSIIN PERUSTUVAN YRITYS- JA ELINKEINOTOIMINNAN EDISTÄMINEN ASIAKKAAT: - metsäteollisuus - metsänomistajat - hallinto - aluekehitystahot - neuvonta Itä-Suomen yliopisto Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu muut oppilaitokset KANSAINVÄLISET VERKOSTOT Euroopan metsäinstituutti EU/COST -yhteistyö ja EU:n tutkimusohjelmat IUFRO (koko tiedeyhteisö) Silva network (metsäopetus) jne. TIEDON SIIRTO Joensuun Tiedepuisto Oy/ Osaamiskeskukset Metsäklusteri Oy:n tutkimusohjelmat WENET - wood energy network jne.

48

SUOMALAISET PUUKERROSTALOT 1995 2014

SUOMALAISET PUUKERROSTALOT 1995 2014 SUOMALAISET PUUKERROSTALOT 1995 2014 Yli 2-kerroksiset puukerrostalot ja suuren mittakaavan puurakenteiset työpaikkarakennukset PUUINFO OY, Unioninkatu 14, 3. kerros, PL 381, 00131 Helsinki, Puh. (09)

Lisätiedot

Metsäntutkimuslaitos tilinpäätös 2012

Metsäntutkimuslaitos tilinpäätös 2012 Metsäntutkimuslaitos tilinpäätös 2012 Sisällys 1 Johdon katsaus... 3 2 Tuloksellisuuden kuvaus... 6 2.1 Vaikuttavuus... 6 2.1.1 Merkittävät yhteiskunnallista vaikuttavuutta tukevat toimet... 6 2.1.2 Tietoa

Lisätiedot

Kansallinen metsäohjelma. Lisää hyvinvointia monimuotoisista metsistä - Valtioneuvoston periaatepäätös

Kansallinen metsäohjelma. Lisää hyvinvointia monimuotoisista metsistä - Valtioneuvoston periaatepäätös Kansallinen metsäohjelma 2015 Lisää hyvinvointia monimuotoisista metsistä - Valtioneuvoston periaatepäätös 32008 Kansallinen metsäohjelma 2015 Lisää hyvinvointia monimuotoisista metsistä Valtioneuvoston

Lisätiedot

MELLANON VUOSI 2012 ON TÄYNNÄ HUIPPU- UUTUUKSIA!

MELLANON VUOSI 2012 ON TÄYNNÄ HUIPPU- UUTUUKSIA! M Suomen Posti Oyj Puutuoteteollisuuden uutis- ja ammattilehti 2 / 2012 29.2.2012 MELLANON VUOSI 2012 ON TÄYNNÄ HUIPPU- UUTUUKSIA! Ovimalleja, sävyjä, vetimiä, liukuovijärjestelmiä sekä paljon muuta...

Lisätiedot

V U O S I 2013 LEHTI P O H J O I S U U S J A Y M P Ä R I S T Ö. Ympäristötutkimusyhteistyötä Kansainvälisiä hankkeita

V U O S I 2013 LEHTI P O H J O I S U U S J A Y M P Ä R I S T Ö. Ympäristötutkimusyhteistyötä Kansainvälisiä hankkeita P O H J O I S U U S J A Y M P Ä R I S T Ö LEHTI V U O S I 2013 Ympäristötutkimusyhteistyötä Kansainvälisiä hankkeita Sisällys P O H J O I S U U S J A Y M P Ä R I S T Ö LEHTI V U O S I 2013 4 6 8 Jokikunnostuksen

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN TAVOITE 1-OHJELMA 2000-2006

ITÄ-SUOMEN TAVOITE 1-OHJELMA 2000-2006 YHTENÄINEN OHJELMA-ASIAKIRJA ITÄ-SUOMEN TAVOITE 1-OHJELMA 2000-2006 CCI 1999 FI 16 1 DO 002 SM/AO/MH/1.10.1999 1 ITÄ-SUOMEN TAVOITE 1 -OHJELMA SISÄLTÖ 1. JOHDANTO 4 2. ITÄ-SUOMEN TILA JA KEHITYSNÄKYMÄT

Lisätiedot

kontrahti s. 18 Finnveran Tarja Tikkanen: Uudet tilat virkistävät ja haastavat kehittymään

kontrahti s. 18 Finnveran Tarja Tikkanen: Uudet tilat virkistävät ja haastavat kehittymään kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 2/2013 Finnveran Tarja Tikkanen: Uudet tilat virkistävät ja haastavat kehittymään s. 18 > Trafi sai Rovaniemellä uudet tilat ja palvelut s. 9 > Tällainen

Lisätiedot

Tutkimus- ja koeasemaverkoston

Tutkimus- ja koeasemaverkoston Opetusministeriö Tiede Undervisningsministeriet Tutkimus ja koeasemaverkoston kehittäminen Maa ja metsätalousministeriön ja opetusministeriön tutkimusasematyöryhmän raportti Opetusministeriön työryhmämuistioita

Lisätiedot

PEFC-ryhmäsertifioinnin kriteerit metsäkeskuksen tai metsänhoitoyhdistyksen toimialueen tasolla PEFC FI 1002:2009*

PEFC-ryhmäsertifioinnin kriteerit metsäkeskuksen tai metsänhoitoyhdistyksen toimialueen tasolla PEFC FI 1002:2009* PEFC-ryhmäsertifioinnin kriteerit metsäkeskuksen tai metsänhoitoyhdistyksen toimialueen tasolla PEFC FI 1002:2009* Sisältö: 1. Johdanto: Metsien hoito ja käyttö Suomessa 2008... 2 1.1 Metsien merkitys

Lisätiedot

Kipsimassa ja lattialämmitys arvokohteen peruskorjauksessa

Kipsimassa ja lattialämmitys arvokohteen peruskorjauksessa Knauf Oy:n sidosryhmälehti Nro 1/2011 teema: akustiikka Kipsimassa ja lattialämmitys arvokohteen peruskorjauksessa Musiikkitalo valitsi Solo-akustiikkalevyt alakattojen materiaaliksi. Palonsuojaus teräsrakenteissa

Lisätiedot

RE / DESIGN. Arvokiinteistön muodonmuutos Liikekeskus paraatipaikalla Elämyksellinen myymälä

RE / DESIGN. Arvokiinteistön muodonmuutos Liikekeskus paraatipaikalla Elämyksellinen myymälä T E E M A L I I T E RE / DESIGN Arvokiinteistön muodonmuutos Liikekeskus paraatipaikalla Elämyksellinen myymälä UUTTA JA VANHAA. YKSITYISKOHTIA TAI SUURIA LINJOJA. MUOTOILU ON TÄRKEÄSSÄ ROOLISSA SPONDAN

Lisätiedot

RAKENTAJAIN VUOSIKATSAUS

RAKENTAJAIN VUOSIKATSAUS RAKENTAJAIN VUOSIKATSAUS Koonnut DI Sirkka Saarinen syyskuu 2012 elokuu 2013 TAPAHTUMIA SYYSKUU 12 Kehäradan valmistuminen myöhästyy vuodella Liikennevirasto kertoi, että Kehäradan liikenteen aloitus myöhästyy

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen suunnittelu

Käyttäjälähtöinen suunnittelu ARKKITEHTUURI, TILASUUNNITTELU JA RAKENTAMINEN Käyttäjälähtöinen suunnittelu HINTA 14,50 EUR 2 / 2014 KPMG-talo MASU Asian Bistro Strömkajenin laiturikioskit Vaasan keskussairaalan Y-rakennus Schindler

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie Oulussa osataan panna töpinäksi. Torikeskus tuo vilskettä Valkeakoskelle

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie Oulussa osataan panna töpinäksi. Torikeskus tuo vilskettä Valkeakoskelle Kevät 2012 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie Oulussa osataan panna töpinäksi Huoneenrakentamisesta kaikki alkoi Porvoon Taidetehdas avautuu yleisölle Torikeskus tuo vilskettä Valkeakoskelle

Lisätiedot

Ryhmäsertifioinnin kriteerit metsäkeskuksen tai metsänhoitoyhdistyksen toimialueen tasolla

Ryhmäsertifioinnin kriteerit metsäkeskuksen tai metsänhoitoyhdistyksen toimialueen tasolla Suomen PEFC-standardi Ryhmäsertifioinnin kriteerit metsäkeskuksen tai metsänhoitoyhdistyksen toimialueen tasolla PEFC FI 1002:2009 9.11.2009 Ryhmäsertifioinnin kriteerit metsäkeskuksen tai metsänhoitoyhdistyksen

Lisätiedot

Metsätehon raportti 236. Metsäteho Oy 1996 2015 Mitä yhtiöittäminen toi tullessaan? Heikki Pajuoja Jarmo Hämäläinen

Metsätehon raportti 236. Metsäteho Oy 1996 2015 Mitä yhtiöittäminen toi tullessaan? Heikki Pajuoja Jarmo Hämäläinen Metsätehon raportti 236 Metsäteho Oy 1996 2015 Mitä yhtiöittäminen toi tullessaan? Heikki Pajuoja Jarmo Hämäläinen Metsätehon raportti 236 Metsäteho Oy 1996 2015 Mitä yhtiöittäminen toi tullessaan? Heikki

Lisätiedot

Lasaretinväylä Oulun ykköshanke. JYSK Lars Larsenin toteutunut unelma. Tallink Siljalle näyttävä pääkonttori Jätkäsaareen

Lasaretinväylä Oulun ykköshanke. JYSK Lars Larsenin toteutunut unelma. Tallink Siljalle näyttävä pääkonttori Jätkäsaareen Syksy 2010 Lasaretinväylä Oulun ykköshanke JYSK Lars Larsenin toteutunut unelma Tallink Siljalle näyttävä pääkonttori Jätkäsaareen Christoffer Taxell: Kulttuuri ja bisnes kulkevat käsi kädessä Hartela

Lisätiedot

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisuja 3/2013. kaikkea muuta puusta

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisuja 3/2013. kaikkea muuta puusta Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisuja 3/2013 kaikkea muuta puusta Sisältö Lukijalle 4 1 Puun pitkä tarina 6 Keskiajalla vietiin tervaa, sahatavaraa........ 6 ja hiiltä................... 7 Puunjalostustehtaat

Lisätiedot

Hakata vai säästää. metsät ja ilmastonmuutos. Pekka Kauppi Hannes Mäntyranta JULKAISTU MARRASKUUSSA 2014

Hakata vai säästää. metsät ja ilmastonmuutos. Pekka Kauppi Hannes Mäntyranta JULKAISTU MARRASKUUSSA 2014 Hakata vai säästää metsät ja ilmastonmuutos JULKAISTU MARRASKUUSSA 2014 Pekka Kauppi Hannes Mäntyranta Kirjoittajat Pekka Kauppi Metsänhoitaja ja ympäristönsuojelun professori Pekka Kauppi on urallaan

Lisätiedot

ETELÄ-SAVO -OHJELMA. Maakuntaohjelma vuosille 2014-2017 ASU, OPI, TEE, YRITÄ INNOSTU!

ETELÄ-SAVO -OHJELMA. Maakuntaohjelma vuosille 2014-2017 ASU, OPI, TEE, YRITÄ INNOSTU! ETELÄ-SAVO -OHJELMA Maakuntaohjelma vuosille 2014-2017 ASU, OPI, TEE, YRITÄ INNOSTU! Luonnos 21.2.2014 2 Etelä-Savo -ohjelma 2014-2017 SISÄLLYS STRATEGIASTA TOIMENPITEIKSI... 3 MAAKUNNAN NYKYTILA JA KEHITTÄMISMAHDOLLISUUDET

Lisätiedot

Energia-alan kehittämishankkeet Keski-Suomessa

Energia-alan kehittämishankkeet Keski-Suomessa KESKI-SUOMEN LIITTO Energia-alan kehittämishankkeet Keski-Suomessa Bioenergiasta elinvoimaa -klusterin ja Jyväskylän seudun Energiateknologian osaamiskeskusohjelman vuosikatsaus 2009 Tiina Vilkkilä (toim.)

Lisätiedot

Metsät ja metsätalous Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö

Metsät ja metsätalous Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö Metsät ja metsätalous Suomessa Maa- ja metsätalousministeriö 70 0'0"E Metsät ovat hyvinvoinnin lähde Suomi kuuluu maailman metsäisimpiin maihin. Metsät peittävät kolme neljäsosaa Suomen maapinta-alasta.

Lisätiedot

TIIMITYÖNÄ. JUSSI PESONEN: Jalostetaan puu mahdollisimman monipuolisesti. Yhteismetsänomistusta. AVAINYRITTÄJÄT puhaltavat yhteen hiileen Utajärvellä

TIIMITYÖNÄ. JUSSI PESONEN: Jalostetaan puu mahdollisimman monipuolisesti. Yhteismetsänomistusta. AVAINYRITTÄJÄT puhaltavat yhteen hiileen Utajärvellä [ UPM:N LEHTI METSÄNOMISTAJILLE 1/2010 ] henki Yhteismetsänomistusta TIIMITYÖNÄ AVAINYRITTÄJÄT puhaltavat yhteen hiileen Utajärvellä Satelliittisääksi JUKKA TALVEHTII Afrikan lämmössä JUSSI PESONEN: Jalostetaan

Lisätiedot

kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3/2013

kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3/2013 kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3/2013 Maanmittauslaitoksen viestintäpäällikkö Pirkko Yliselä: Työn iloa Hupissa s. 15 > Hybridihaapa puhdistaa pilaantunutta maata s. 6 > Senaatti-kiinteistöjen

Lisätiedot

Maakunnan energiahuolto. Kotikenttä ja Referenssit ja. ensimmäiset kokemus-

Maakunnan energiahuolto. Kotikenttä ja Referenssit ja. ensimmäiset kokemus- Huomio! Suunnitelma on lausunnolla valmisteluun osallistuneissa yrityksissä 21.6. saakka Bioenergiasta voimavara klusteriohjelma 2007-2015 Maakunnan energiahuolto Uutta tietoa ja osaamista sekä tukipalveluita

Lisätiedot

Kasvamme harkituin askelin s. 4

Kasvamme harkituin askelin s. 4 Consti Yhtiöiden lehti korjausrakentamisesta 1/2015 uudistajat Kasvamme harkituin askelin s. 4 Käyttäjälähtöinen muutostyö toteutetaan asiakkaan ehdoilla s.10 Yhä parempia palveluita kiinteistönomistajille

Lisätiedot

UUSI POHJOINEN Suunta Suomelle!

UUSI POHJOINEN Suunta Suomelle! UUSI POHJOINEN Suunta Suomelle! POHJOIS-SUOMEN NEUVOTTELUKUNTA Kainuun liitto Keski-Pohjanmaan liitto Lapin liitto Pohjois-Pohjanmaan liitto SISÄLLYSLUETTELO 1. LUKIJALLE... 3 2. POHJOIS-SUOMEN NÄKYMÄT...

Lisätiedot

Valtioneuvoston metsäpoliittinen. etsäpoliittinen selonteko 2050

Valtioneuvoston metsäpoliittinen. etsäpoliittinen selonteko 2050 Valtioneuvoston metsäpoliittinen etsäpoliittinen selonteko 2050 1 Sisältö Tiivistelmä... 3 1 Johdanto... 4 1.1 Metsäpoliittinen selonteko linjaa pitkän aikavälin metsäpolitiikkaa... 4 1.2 Metsien merkitys

Lisätiedot

LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTOALAN YRITYSHAUTOMO 1996 2006

LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTOALAN YRITYSHAUTOMO 1996 2006 LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULUN JULKAISUSARJA B 17 Hilkka Heinonen (toim.) LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULUN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTOALAN YRITYSHAUTOMO 1996 2006 Laurea-ammattikorkeakoulun julkaisusarja B 17 Laurea-ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

PIENMEIJERIEN KEHITTÄMISOHJELMA -esiselvitys

PIENMEIJERIEN KEHITTÄMISOHJELMA -esiselvitys PIENMEIJERIEN KEHITTÄMISOHJELMA -esiselvitys Agropolis Oy 31.12.2009 2 Sisällysluettelo Tiivistelmä 3 1. Tausta 4 2. Tavoitteet 5 3. Toteutus 5 4. Tulokset 6 4.1 Yrityskenttä 6 4.2 Toimialan rakenne 7

Lisätiedot