1 Johdanto. 2 Ominaisuuksia. 2.1 Särö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 Johdanto. 2 Ominaisuuksia. 2.1 Särö"

Transkriptio

1 1 1 Johdanto Opinnäytetyön aiheeksi olen valinnut audiopäätevahvistimen. Valitsin vahvistintyypiksi korkealaatuisen stereovahvistimen, joka on siniteholtaan 2 x 220 wattia 4 ohmiin. Vahvistin on toteutettu STK4231II hybridipiirillä. Hybridipiirin valitsin, koska siinä on paremmat suojaukset kuin esimerkiksi transistoreille toteutetussa päätevahvistimessa. Kokonaissärön maksimimäärä jää alle yhden prosentin, vahvistimen taajuusvasteen ollessa hertsiä tällöin vahvistinta voidaan kutsua hifiluokan vahvistimeksi. Kyseisen vahvistimen taajuusvaste on kuitenkin hertsiä, joka kumoaa helposti hifi-vahvistimen vaatimukset. Taajuuskaista on kuitenkin rajattu niin, että häiriötä ei pääse syntymään. On myös ilmoitettu, että työ oikein tehtynä sopii vaativaankin ammattimaiseenäänentoistoon. (Esala : 1). 2 Ominaisuuksia 2.1 Särö Vahvistimen niin sanottu siniteho alle yhden prosentin säröllä tarkoittaa kokonaissärön maksimimäärää. Tähän sisältyy muun muassa transient intermodulation särö sekä intermodulation särö. Transient intermodulation säröä esiintyy korkeissa iskuäänissä, joita ovat muun muassa lautasten isku. Jos kokonaissärö on vahvistimessa yli yhden prosentin, ääni ei toistu puhtaasti. Intermodulation säröksi kutsutaan haamusignaaleista johtuvaa säröä syötettäessä sisään kahta eri taajuutta. Tällöin signaalin komponentit moduloivat toisiaan, jolloin syntyy erotaajuuksia. (Pohjolainen 1999: 1044, 496).

2 2 2.2 Teho Miksi kokonaistehon määrän täytyy olla näin suuri kotikäyttöön ajatellulla vahvistimella? Asiaan on hyvin yksinkertainen selitys, kun musiikissa esiintyy alle 20 hertsin taajuuksia, voi vahvistimen koko teho olla tarpeen. Myös nykyisissä elokuvissa ja televisio-ohjelmissa on äänitehosteiden osuus niin suuri, että pienitehoiset vahvistimet eivät pysty luomaan kunnollista äänimaailmaa. (Esala : 1). 3 Rakentaminen 3.1 Yleistä Laite toimii verkkovirralla, eli sisäänmenojännite on 230 volttia. Ulostulojännitekin on maksimissaan 80 volttia. Tämän vuoksi on muistettava olla huolellinen virtaosien kiinnityksen kanssa, että vältytään ikäviltä sähkötapaturmilta. 3.2 Piirilevy Piirilevyn suunnittelu on hyvä aloittaa tutkimalla itse vahvistimen sähköistä toimintaa, ja kytkentäkaaviota. Piirilevyn suunnittelu aloitetaan tekemällä tietokoneella kuva piirilevystä käyttäen siihen soveltuvaa ohjelmaa. Suunniteltu piirilevykuva tulostetaan kalvolle. Tämän jälkeen täytyy levy valottaa, kehittää ja syövyttää. Syövyttämisen jälkeen on hyvä vielä tinata kuparipinnat Valotus, kehitys ja syövytys Piirilevy valotetaan ultraviolettilampulla. Valoherkkä piirilevy asetetaan lampun alle, tätä ennen on levyn päälle tulostettu kalvo, missä on suunnitellut kuparitiet. Mahdollisimman nopeasti valotuksen jälkeen täytyy levy kehittää, etteivät kalvon peittämät kohdat pääse katoamaan huonevalon vaikutuksesta. Kehitys tapahtuu upottamalla piirilevy kehitysnesteeseen.

3 3 Syövytysvaiheessa piirilevystä liuotetaan syövytysnesteessä pois ne alueet, jotka eivät olleet kalvon mustejäljen peitossa. Tällöin saadaan näkyville juotospinnat, jotka tulostettiin kalvolle. Tämän jälkeen on tärkeää levystä poistaa lakka. Piirilevy laitetaan jälleen ultraviolettilampun alle ja kehitetään uudelleen edellä mainitulla tavalla Tinaus ja rei itys Nyt piirilevy on valmis tinattavaksi aaltojuotoskoneella tai käsin. Levy on syytä tinata, jolloin varmistetaan, että levyn kuparipinnat ovat tarpeeksi järeitä jännitteille, myös juottaminen on helpompaa. Reikien porauksessa on hyvä huomioida komponenttien jalkojen paksuudet, ettei reikiä tarvitse suurentaa jälkeenpäin. 3.3 Komponenttien kiinnitys Komponenttien kiinnitys on hyvä tehdä neljässä eri vaiheessa. Ensiksi laitetaan kaikki virtapuolen osat ja johtimet signaalijohtimia lukuun ottamatta. Toiseksi kiinnitetään kaikki muut komponentit paitsi STK-hybridipiiri. Kolmanneksi signaalijohdot potentiometreineen asennetaan piirilevylle. Viimeiseksi STK-hybridipiiri. Kaikki laitteen johtimet ja komponentit täytyy juottaa todella huolellisesti sekä tarkistaa yleismittarilla. Näin vältytään ikäviltä vikatilanteilta sekä testauksen aikana, kuten myös jälkeenpäin vahvistinta käytettäessä. Häiriöiden välttämiseksi on huomioitava johtojen kulkureitit. Erityisesti signaalijohtojen reitit on huomioitava, koska rengassydänmuuntajan ylä- ja alapuolella vaikuttaa voimakas magneettikenttä. Tämän vuoksi ei signaalijohtoja kannata laittaa aivan muuntajan läheisyyteen. Piirilevylle tulee kaksi sulaketta suojaamaan vahvistimen komponentteja. Tästä huolimatta on hyvä kytkeä myös muuntajan verkkovirtapuolelle sulake. Lisäksi kaiutinulostuloihin on hyvä laittaa sulakkeet sekä miinus, että pluspuolelle. Pahimmassa vikatilanteessa voi osa piirilevyn komponenteista räjähtää voimakkaasti. Todennäköisesti myös kaiuttimet hajoavat.

4 4 3.4 Virtapuolen rakentaminen Muuntajan toisiopuolen johdot ovat todennäköisesti jäykkiä, minkä vuoksi on hyvä laittaa monisäikeiset 2,5 neliön johdot niihin. Liitoksen voi tehdä joko juottamalla tai riviliittimellä. Diodisillalle menevät ja tulevat johdot on syytä kiinnittää abiko nimisillä suojatulla lattaliittimillä, koska jos johdot juottaa kiinni, on olemassa murtumisvaara muun muassa laitteen testauksen aikana. Diodisillan riittävä jäähdytys on tärkeää. Ledit ilmoittavat, että vahvistimen virtalähteen ulostulojännitteet ovat oikeat, +54 volttia ja -54 volttia. Ne ovat paras siirtää johtojen avulla vahvistimen kotelon etuseinään merkkivaloksi. (Esala 2002: 3.) Testi ja rakennusvaiheessa pitää verkkovirtapuolelle laittaa sarjaan 100 ohmin 11 watin tehovastus. Tämän vastuksen tarkoituksena on rajoittaa vahvistimen virtaa testivaiheessa. Laitteeseen voi nyt kytkeä virrat, jos muuntajalta tulevat johdot on juotettu huolellisesti piirilevylle, ja kaikki muut virtapuolen komponentit kiinnitetty ja tarkastettu. Nyt kun laitteeseen on kytketty virta, pitäisi molemmat ledit loistaa kirkkaasti. Jos ledit eivät loista, pitää virta katkaista nopeasti ja tarkastaa kytkennät. Mutta jos kummatkin ledeistä ovat syttyneet ja loistavat kirkkaasti, tarkistetaan vielä jännitteet yleismittarilla elektrolyyttikondensaattoreiden jaloista.

5 5 3.5 Muiden komponenttien kiinnitys Kun äskeisen virtapuolen testauksen jälkeen jännitteet ovat laskeneet ja verkkovirtajohto irrotettu seinästä, voidaan aloittaa kaikkien muiden komponenttien kiinnitys lukuun ottamatta STK-hybridipiiriä. Kun komponentit on juotettu piirilevylle, voidaan laitteeseen kytkeä virta. Jos ledit jälleen loistavat, voidaan mitata yleismittarilla tarkemmin kaikki hybridipiirin nastat, eli ne joihin piirin jalat juotetaan myöhemmin kiinni. Tuloksien pitäisi olla seuraavan luettelon mukaisia: - 3 vasen signaali - 4 ei mitään - 5 maa, GND - 6 ei mitään - 7 ei mitään - 8 mute toiminto -5 V, muuten ei mitään - 9 ei mitään - 10 lähes sama kuin negatiivinen käyttöjännite (-54 V) - 11 negatiivinen käyttöjännite (-54 V) - 12 ei mitään - 13 positiivinen käyttöjännite (+54 V) - 14 lähes sama kuin positiivinen käyttöjännite (+54 V) - 15 ei mitään - 16 negatiivinen käyttöjännite (-54 V) - 17 ei mitään - 18 maa, GND - 19 ei mitään - 20 oikea signaali Jos mittauksien arvot eivät ole samat kuin äskeisten arvot, tarkista kytkentä. (Esala : 4.)

6 6 3.6 Signaalijohdot ja potentiometrit Potentiometrien asennuksessa on huomioitava, että johdot on oikein kytketty. Tässä on hyvä ohje siihen: Potentiometrin akselin ollessa alaspäin ja kytkentä nastat osoittavat itseesi päin. Yhteinen maa on tuleville ja lähteville johdoille aina oikeapuolimainen. Piirilevylle menevä johto kytketään keskinastaan ja potentiometriltä tuleva johto vasemmanpuoleiseen nastaan. Signaalijohdot, jotka menevät potentiometreille, liitetään RCA liittimiin, joka on vahvistimen sisään menoliitin. (Esala 2002: 2-3). 3.7 STK-hybridipiiri STK-piirin kaikkia jalkoja ei käytetä, minkä vuoksi on ne syytä katkaista. Kyseiset jalat ovat 1 ja 2, 21 ja 22. Hybridipiiriä kiinnittäessä on oltava tarkka etteivät ohuet jalat katkea. Sillä jos niin tapahtuu voi tulla oikosulkuja ja samalla tuhoutuu muitakin vahvistimen osia. Nyt laitteen voi testata kun ensin on kiinnittänyt piiriin jäähdytyslevyyn. Testauksessa tarkastetaan oskilloskoopilla onko vahvistimen ulostulosignaaleissa häiriötä. Mutta ennen tätä kaiutin ulostuloon täytyy laittaa kuormaksi 4 ohmin vastus, oikeata kaiutinta ei vielä laiteta vaan, tähän soveltuu hyvin vanha sähkökiuas jossa kiukaan vastukset kytketään rinnan. Testauksen aikana vahvistimen maksimiteho on 2 wattia, ensiöpuolella olevan sarjavastuksen takia. Toimivuuden toteamisen jälkeen voi vahvistimen rakentaa kotelon sisälle, myös ensiöpuolen sarjavastukset voi poistaa. 3.8 Kotelo Koteloksi valitsin helpporakenteisen räkkikotelon, johon jyrsin tietokonepohjaisella jyrsimellä etu-ja takapaneelit, joilla sain vahvistimeen ilmettä ja hyvän ulkonäön. Kotelon suunnittelin tietokoneella ja valmistin käsin.

7 7 4 Arvioiva päätäntä Päätevahvistimen valmistus alusta loppuun osoittautui todella mielenkiintoiseksi projektiksi, vaikka alussa oli pientä kankeutta. Perehtyessäni asiaan hieman syvällisemmin, asiat alkoivat sujua. Työvaiheita oli useita ja jokaiseen piti käyttää aikaa ja huolellisuutta. Mielenkiintoisimpia vaiheita olivat kytkennän rakentelu ja laitteen testaus. Laitetta testattaessa oskilloskoopilla saatujen käyrien tutkiminen oli mukavaa. Työn edetessä minulle selvisi monia mielenkiintoisia asioita ja ratkaisuja vahvistimien toiminnasta. Suurimmat ongelmat olivat suunnittelussa ja testauksessa. Ongelmat kuitenkin selvisivät kun otti asioista selvää. Vahvistinta rakentaessa opin monia uusia asioita vahvistimien rakentamisesta ja korjaamisesta, sekä kyseisen vahvistimen sähköinen toimintakin on tullut hyvin tutuksi. Työlle asettamani tavoitteet täyttyivät hyvin, enää ei ole pelkoa että kotivahvistimesta loppuisi teho. Nyt voin kuunnella puhdasäänistä musiikkia kaiuttimia särkemättä. Lähteet Esala, Mikko 2002: Stereovahvistin 2 x 220W RMS Esala, Mikko : Korkealaatuinen Stereovahvistin. Siniteho 2 x 220W:a Sanyo : STK4231II Pohjolainen, Seppo 1999: Nykyelektroniikan suursanakirja. WSOY. Juva. 1999

Korkealaatuinen Stereovahvistin. Siniteho 2 x 220W:a Suunnittelija: Mikko Esala

Korkealaatuinen Stereovahvistin. Siniteho 2 x 220W:a Suunnittelija: Mikko Esala Korkealaatuinen Stereovahvistin. Siniteho 2 x 220W:a Suunnittelija: Mikko Esala Ominaisuuksista Tämä vahvistin on niin korkealaatuinen, että olisi vähättelyä puhua HIFIvahvistimesta. HIFI - vahvistimessa

Lisätiedot

Tehokas ledivalaisin 30 valkoisella ledillä. Käyttöjännite 12 20V. Nimellisvirta on noin 0.10A - 0.35A Suunnittelija Mikko Esala.

Tehokas ledivalaisin 30 valkoisella ledillä. Käyttöjännite 12 20V. Nimellisvirta on noin 0.10A - 0.35A Suunnittelija Mikko Esala. Tehokas ledivalaisin 30 valkoisella ledillä. Käyttöjännite 20V. Nimellisvirta on noin 0.10A - 0.35A Suunnittelija Mikko Esala. Valaisimen ledit on kytketty kolmen ledin sarjoihin. Näitä ledisarjoja taas

Lisätiedot

M2A.1000. Suomenkielinen käyttöohje. www.macrom.it

M2A.1000. Suomenkielinen käyttöohje. www.macrom.it M2A.000 Suomenkielinen käyttöohje www.macrom.it Vahvistimen säätimet ja liitännät 2 3 4 5 6 7 8 9 0 2 3 4 5 6 7 8 2 Ω 2 3 4 5 6 7 8 9 0 2 3 4 5 7 6 8 RCA-tuloliitäntä matalatasoiselle signaalille Kaiutintasoinen

Lisätiedot

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia Tehtävän tarkoituksena on koota Nokian tuotannossa käytetyn testiyksikön virtalähdeyksikkö. Kokonainen yksikkö

Lisätiedot

Asennusohje aurinkopaneeliteline

Asennusohje aurinkopaneeliteline Asennusohje aurinkopaneeliteline Sisällysluettelo 1. Kehikon kokoonpano ja kiinnitys kattoon...3 2. Aurinkopaneelien asennus...4 3. Aurinkopaneelien sähköinen kytkentä...7 3.1 Kytkentä pienjänniteverkkoon...7

Lisätiedot

kipinäpurkauksena, josta salama on esimerkki.

kipinäpurkauksena, josta salama on esimerkki. Sähkö 25 Esineet saavat sähkövarauksen hankauksessa kipinäpurkauksena, josta salama on esimerkki. Hankauksessa esineet voivat varautua sähköisesti. Varaukset syntyvät, koska hankauksessa kappaleesta siirtyy

Lisätiedot

M2A.2000. Suomenkielinen käyttöohje. www.macrom.it

M2A.2000. Suomenkielinen käyttöohje. www.macrom.it M2A.2000 Suomenkielinen käyttöohje www.macrom.it Vahvistimen säätimet ja liitännät 2 3 5 6 7 8 9 0 2 3 5 6 7 8 9 2 3 5 6 7 8 9 0 2 3 5 6 7 8 9 RCA-tuloliitäntä matalatasoiselle signaalille High Level -kaiutintasoinen

Lisätiedot

Auton akun ylläpitolaturi

Auton akun ylläpitolaturi Auton akun ylläpitolaturi Ylläpitolaturin ideana on ylläpitää auton akunvaraus, kun auto on seisonnassa tai jos auton sähköjärjestelmä purkaa akkua kohtuuttoman paljon. Kytkentä on yksinkertainen ja varmatoiminen,

Lisätiedot

M2A.4000. Suomenkielinen käyttöohje. www.macrom.it

M2A.4000. Suomenkielinen käyttöohje. www.macrom.it M2A.4000 Suomenkielinen käyttöohje www.macrom.it Vahvistimen säätimet ja liitännät 2 3 4 5 6 7 8 9 0 2 3 4 5 6 7 8 9 20 2 22 23 24 25 26 2 3 4 5 6 7 8 9 0 2 3 4 RCAtuloliitäntä (kanavat /2) High Level

Lisätiedot

Stereovahvistin 2 x 220W RMS

Stereovahvistin 2 x 220W RMS Stereovahvistin 2 x 220W RMS Suunnittelija: Mikko Esala Ominaisuuksia Tämä vahvistin on niin korkealaatuinen, että olisi vähättelyä puhua HIFI-vahvistimesta. HIFI-vahvisti-messa taajuusvasteen on oltava

Lisätiedot

Verkkoliitäntäjohdot. Huomautuksia virtalähteestä FIN-2

Verkkoliitäntäjohdot. Huomautuksia virtalähteestä FIN-2 Järjestelmän suunnittelu Kunnollinen järjestelmän suunnittelu on paras tapa maksimoida vahvistimen suorituskykyä. Suunnittelemalla asennuksen huolellisesti voit välttää tilanteita, joissa järjestelmäsi

Lisätiedot

Suomenkielinen käyttöohje www.macrom.it

Suomenkielinen käyttöohje www.macrom.it MA.00D Suomenkielinen käyttöohje www.macrom.it Vahvistimen säätimet ja liitännät 0 Ω 0 RCA-tuloliitäntä matalatasoiselle signaalille Tasonsäätö Alipäästösuotimen säätö Sub Sonic -suotimen säätö Bassokorostuksen

Lisätiedot

Simppeli hehkurele. Hehkureleen elektroniikan toiminta

Simppeli hehkurele. Hehkureleen elektroniikan toiminta Simppeli hehkurele Hehkurelettä käytetään dieselmoottoreissa ohjaamassa hehkutulppia. Hehkutulpilla hehkutetaan sylinteritilan ilmamassaa kuumaksi. Ilmamassa tulee olla kuumaa, jotta diesel-polttoaine

Lisätiedot

Taitaja2010, Iisalmi Suunnittelutehtävä, teoria osa

Taitaja2010, Iisalmi Suunnittelutehtävä, teoria osa Taitaja2010, Iisalmi Suunnittelutehtävä, teoria osa Nimi: Pisteet: Koulu: Lue liitteenä jaettu artikkeli Solar Lamp (Elector Electronics 9/2005) ja selvitä itsellesi laitteen toiminta. Tätä artikkelia

Lisätiedot

Juottamista ei siis kannata harjoitella varsinaisessa oppilastyössä, vaan juotosharjoittelu on parempi tehdä erillisellä harjoituspiirilevyllä.

Juottamista ei siis kannata harjoitella varsinaisessa oppilastyössä, vaan juotosharjoittelu on parempi tehdä erillisellä harjoituspiirilevyllä. Juotosharjoitus. Mikko Esala, Veikko Pöyhönen Juotettaessa piirilevyn kuparifolion, johtimen ja juotteen väliin muodostuu ohut välimetallikerros, joka kiinnittää piirilevyn kuparijohtimen ja komponentin

Lisätiedot

TN T 3 / / SÄH Ä KÖAS A IOI O TA T Vi taniemen koulu

TN T 3 / / SÄH Ä KÖAS A IOI O TA T Vi taniemen koulu TN 3 / SÄHKÖASIOITA Viitaniemen koulu SÄHKÖSTÄ YLEISESTI SÄHKÖ YMPÄRISTÖSSÄ = monen erilaisen ilmiön yhteinen nimi = nykyihminen tulee harvoin toimeen ilman sähköä SÄHKÖN MUODOT SÄHKÖN MUODOT pistorasioista

Lisätiedot

Taitaja2011, Kuopio Elektronisen laitteen rakentaminen

Taitaja2011, Kuopio Elektronisen laitteen rakentaminen Taitaja2011, Kuopio Elektronisen laitteen rakentaminen Johdanto Tässä tehtävässä kootaan ohjeiden mukaan täydellinen elektroninen laite. Laitteen kokoonpanoon kuuluu yksittäisten elektronisten komponenttien

Lisätiedot

Minikokoinen harkka-vahvistin 5W rms @ 8 ohm

Minikokoinen harkka-vahvistin 5W rms @ 8 ohm Minikokoinen harkka-vahvistin W rms @ ohm Markku Kauppinen Pieni kitara-/lauluvahvistin transistoriesiasteella ja W TDA0A/B-päätevahvistinpiirillä. Käyttöjännite 9-VDC. Vahvistimen ominaisuudet Tämä W

Lisätiedot

Operaatiovahvistimen vahvistus voidaan säätää halutun suuruiseksi käyttämällä takaisinkytkentävastusta.

Operaatiovahvistimen vahvistus voidaan säätää halutun suuruiseksi käyttämällä takaisinkytkentävastusta. TYÖ 11. Operaatiovahvistin Operaatiovahvistin on mikropiiri ( koostuu useista transistoreista, vastuksista ja kondensaattoreista juotettuna pienelle piipalaselle ), jota voidaan käyttää useisiin eri kytkentöihin.

Lisätiedot

Ledien kytkeminen halpis virtalähteeseen

Ledien kytkeminen halpis virtalähteeseen Ledien kytkeminen halpis virtalähteeseen Ledien valovoiman kasvu ja samanaikaisen voimakkaan hintojen lasku on innostuttanut monia rakentamaan erilaisia tauluja. Tarkoitan niillä erilaista muoveista tehtyjä

Lisätiedot

ULA - vastaanotin. + sähkökomponenttien juottaminen. Tiia Hintsa, Viitaniemen koulu. Ula-vastaanotin; 13.10.2010 Kouluelektroniikka Ky, Rauma.

ULA - vastaanotin. + sähkökomponenttien juottaminen. Tiia Hintsa, Viitaniemen koulu. Ula-vastaanotin; 13.10.2010 Kouluelektroniikka Ky, Rauma. ULA - vastaanotin + sähkökomponenttien juottaminen 13.10.2010 Kouluelektroniikka Ky, Rauma. 1 Radion ulkonäön suunnittelu 13.10.2010 Kouluelektroniikka Ky, Rauma. 2 13.10.2010 Kouluelektroniikka Ky, Rauma.

Lisätiedot

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio:

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: EAOL 1/6 Opintokokonaisuus : Jakso: Harjoitustyö: 3 SÄHKÖ Pvm : Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: Tavoite: Välineet: Opiskelija oppii ymmärtämään kolmivaihejärjestelmän vaihe- ja pääjännitteiden suuruudet

Lisätiedot

2 Jannitelähde 24 V 28 V 7,5 A

2 Jannitelähde 24 V 28 V 7,5 A 1 2 Jannitelähde 24 V 28 V 7,5 A Kytkentään on sisällytetty kummatkin "kuorma-autojännitteet" eli 24,0 V varatun akun purkausjännite ja 28,0 V akun varausjännite. Näille jännitteille rakennettuja laitteita

Lisätiedot

Elektroninen ohjainkortti sähkösolenoidilla ohjattuun flektiin Suunnittelu Capriceman & EPK

Elektroninen ohjainkortti sähkösolenoidilla ohjattuun flektiin Suunnittelu Capriceman & EPK Elektroninen ohjainkortti sähkösolenoidilla ohjattuun flektiin Suunnittelu Capriceman & EPK Ideana oli saada tehokkaampi moottorinjäähdytys kesälle, jotta lämpötila toleranssia jäisi enemmän, varsinkin

Lisätiedot

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio:

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: AMTEK 1/7 Opintokokonaisuus : Jakso: Harjoitustyö: 3 SÄHKÖ Pvm : Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: Tavoite: Välineet: Opiskelija oppii ymmärtämään kolmivaihejärjestelmän vaihe- ja pääjännitteiden suuruudet

Lisätiedot

Suomenkielinen käyttöohje

Suomenkielinen käyttöohje M1A.4150 Suomenkielinen käyttöohje www.macrom.it Vahvistimen säätimet ja liitännät 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Lisätiedot

Easy Audio D D LUOKAN MONOVAHVISTIN KÄYTTÖOHJEKIRJA

Easy Audio D D LUOKAN MONOVAHVISTIN KÄYTTÖOHJEKIRJA Easy Audio 1500.1D D LUOKAN MONOVAHVISTIN KÄYTTÖOHJEKIRJA 1 Sisällysluettelo: sivu 1. Ominaisuudet.2 2. Varoitukset...2 3. Asennuspaikka..... 3 4. Vahvistimen kiinnitys...4 5. Kaiutinjohdotus..5 6. Virtajohdotus

Lisätiedot

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Antti Karjalainen, PRK 14.11.2013 Komponenttien esittelytaktiikka Toiminta, (Teoria), Käyttö jännite, virta, teho, taajuus, impedanssi ja näiden yksiköt:

Lisätiedot

Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain. http://www.elwis.fi

Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain. http://www.elwis.fi Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain http://www.elwis.fi Sisällys Elektroniikan osalista... 3 Tarvittavat työkalut... 3 Elektroniikan rakentaminen... 4 1. Piirilevyn

Lisätiedot

4-KANAVAINEN TEHOKAS VAHVISTIN Suosittelemme, että autoon asentamisen hoitaa alan ammattilainen. F inni s h

4-KANAVAINEN TEHOKAS VAHVISTIN Suosittelemme, että autoon asentamisen hoitaa alan ammattilainen. F inni s h MALLI: CAP-4100 4-KANAVAINEN TEHOKAS VAHVISTIN Suosittelemme, että autoon asentamisen hoitaa alan ammattilainen F inni s h Tekniset tiedot ÄÄNENTEHON TEKNISET TIEDOT ANTOTEHO JA HARMONINEN KOKONAISSÄRÖ

Lisätiedot

Ongelmia mittauksissa Ulkoiset häiriöt

Ongelmia mittauksissa Ulkoiset häiriöt Ongelmia mittauksissa Ulkoiset häiriöt Häiriöt peittävät mitattavia signaaleja Häriölähteitä: Sähköverkko 240 V, 50 Hz Moottorit Kytkimet Releet, muuntajat Virtalähteet Loisteputkivalaisimet Kännykät Radiolähettimet,

Lisätiedot

Minikokoinen harkka-vahvistin 15W

Minikokoinen harkka-vahvistin 15W Minikokoinen harkka-vahvistin W Markku Kauppinen Yksinkertainen W tai XW vahvistin kitara- tai lauluharjoituksiin.,-v. Vahvistimen ominaisuudet Tämä aiemmasta W mallista W (tai xw) rehoiseksi päivitetty

Lisätiedot

-Motorracing Electronics. MAP KÄYTTÖOHJE Tuotenumero 1004, 1005 ja MAP Käyttöohje v1.0 11/2011 1/7

-Motorracing Electronics. MAP KÄYTTÖOHJE Tuotenumero 1004, 1005 ja MAP Käyttöohje v1.0 11/2011 1/7 MAP KÄYTTÖOHJE Tuotenumero 1004, 1005 ja 1006 1/7 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1. SPESIFIKAATIO...3 2. ASENNUS... 4 2.1. MEKAANINEN ASENNUS...4 2.2. SÄHKÖINEN ASENNUS...5 3. KÄYTTÖOHJE... 6 3.1.

Lisätiedot

RAIDETESTERIN KÄYTTÖOHJE

RAIDETESTERIN KÄYTTÖOHJE RAIDETESTERIN KÄYTTÖOHJE Yleiskuvaus Mittalaite tutkiin virtapiirin johtavuutta ja ilmaisee virtapiirissä olevan puhtaasti resistiivisen vastuksen. Mittalaitteen toiminnallisuus on parhaimmillaan, kun

Lisätiedot

LED -valaisin tai koriste

LED -valaisin tai koriste LED -valaisin tai koriste Ohje on tarkoitettu virikemateriaaliksi 6 7 luokan yhteisen käsityön opetukseen, mutta voi sopia käytettäväksi myös moneen muuhunkin tarkoitukseen -kuten vaikkapa leikkiauton

Lisätiedot

OPERAATIOVAHVISTIMET 2. Operaatiovahvistimen ominaisuuksia

OPERAATIOVAHVISTIMET 2. Operaatiovahvistimen ominaisuuksia KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan ja liikenteen ala TYÖ 11 ELEKTRONIIKAN LABORAATIOT H.Honkanen OPERAATIOVAHVISTIMET 2. Operaatiovahvistimen ominaisuuksia TYÖN TAVOITE Tutustua operaatiovahvistinkytkentään

Lisätiedot

R = Ω. Jännite R:n yli suhteessa sisäänmenojännitteeseen on tällöin jännitteenjako = 1

R = Ω. Jännite R:n yli suhteessa sisäänmenojännitteeseen on tällöin jännitteenjako = 1 Fysiikan mittausmenetelmät I syksy 206 Laskuharjoitus 4. Merkitään kaapelin resistanssin ja kuormaksi kytketyn piirin sisäänmenoimpedanssia summana R 000.2 Ω. Jännite R:n yli suhteessa sisäänmenojännitteeseen

Lisätiedot

NIMI: LK: 8b. Sähkön käyttö Tarmo Partanen Ota alakoulun FyssaMoppi. Arvaa, mitä tapahtuu eri töissä etukäteen.

NIMI: LK: 8b. Sähkön käyttö Tarmo Partanen Ota alakoulun FyssaMoppi. Arvaa, mitä tapahtuu eri töissä etukäteen. NIMI: LK: 8b. Sähkön käyttö Ota alakoulun FyssaMoppi. Arvaa, mitä tapahtuu eri töissä etukäteen. Sähkön käyttö Ota alakoulun FyssaMoppi 1 ja sieltä Aine ja energia ja Sähkön käyttö ja etsi vastaukset.

Lisätiedot

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja.

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja. Liikennevalot Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Liikennevalon toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle. Ledit ja muut komponentit asetetaan koekytkentälevylle. Arduino toimii laitteen aivoina.

Lisätiedot

Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00

Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00 LUE KOKO OHJE HUOLELLA LÄPI ENNEN KUIN ALOITAT!!! Tehtävä 1a Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00 MITTAUSMODULIN KOKOAMINEN

Lisätiedot

Rikstone H30W Käyttöohje

Rikstone H30W Käyttöohje H30W Käyttöohje 1 H30W Yleistä: H30W on 30W:n A-luokan 2-kanavainen putkivahvistin, joka on valmistettu Suomessa kokonaan käsityönä. Vahvistin on puhdas putkivahvistin, jossa ei ole käytetty puolijohteita

Lisätiedot

Pöytävalaisin kankaalla

Pöytävalaisin kankaalla Pöytävalaisin kankaalla Ohjeen valaisin on toteutettu yhteystyöprojektina teknisen- ja tekstiilityön kanssa. Käytännössä valmistaminen tapahtui samanaikaisopetuksena. Em. aineiden tuntien samanaikaisuus

Lisätiedot

OPERAATIOVAHVISTIN. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö. Elektroniikan laboratoriotyö. Työryhmä Selostuksen kirjoitti 11.11.

OPERAATIOVAHVISTIN. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö. Elektroniikan laboratoriotyö. Työryhmä Selostuksen kirjoitti 11.11. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö Elektroniikan laboratoriotyö OPERAATIOVAHVISTIN Työryhmä Selostuksen kirjoitti 11.11.008 Kivelä Ari Tauriainen Tommi Tauriainen Tommi 1 TEHTÄVÄ Tutustuimme

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2013

Radioamatöörikurssi 2013 Radioamatöörikurssi 2013 Polyteknikkojen Radiokerho Putket, häiriöt 19.11.2013 Tatu, OH2EAT 1 / 20 Putket Ensimmäisiä vahvistinkomponentteja, ei juuri käytetä enää nykyään Edelleen käytössä mm. suuritehoisissa

Lisätiedot

Pinces AC-virtapihdit ampèremetriques pour courant AC

Pinces AC-virtapihdit ampèremetriques pour courant AC Pinces AC-virtapihdit ampèremetriques pour courant AC MINI-SARJA Pienikokoinen, kompakti sekä erittäin kestävä minipihtisarja on suunniteltu mittaamaan virtoja muutamasta milliampeerista jopa 150 A AC

Lisätiedot

Jännitelähteet ja regulaattorit

Jännitelähteet ja regulaattorit Jännitelähteet ja regulaattorit Timo Dönsberg ELEC-C5070 Elektroniikkapaja 5.10.2015 Teholähteen valinta Akku vs. verkkosähkö Vaadittu jännite Lähes aina tasasähköä, esim. mikrokontrolleri +5V, OP-vahvistin

Lisätiedot

Pienitehoisen hakkurivirtalähteen rakentaminen ja toiminnan tutkiminen

Pienitehoisen hakkurivirtalähteen rakentaminen ja toiminnan tutkiminen Pienitehoisen hakkurivirtalähteen rakentaminen ja toiminnan tutkiminen Kari Lavikka / T-Y1D 28. huhtikuuta 2004 Aion rakentaa kevään aikana Ghettoblasterin, eli kannettavan vahvistin ja kaiuttimet -yhdistelmän.

Lisätiedot

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi.

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Lämpötilahälytin Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Hälyttimen toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle.

Lisätiedot

Aktiivinen jakosuodin Linkwitz-korjauksella

Aktiivinen jakosuodin Linkwitz-korjauksella Aktiivinen jakosuodin Linkwitz-korjauksella 1. Esittely 3 2. Lohkokaavio 4 3. Virtalähde 5 4. Versiohistoria: 5 5. Dokumentin julkaisupaikat: 5 Liitteet: Korostus.xls esimerkki Piirikaavio Komponenttien

Lisätiedot

Mikkelin ammattikorkeakoulu Tarkk` ampujankuja 1 PL 181, 50101 MIKKELI KÄYTTÖOHJEET: FLUKE Networks IntelliTone 200 Toner ja Probe

Mikkelin ammattikorkeakoulu Tarkk` ampujankuja 1 PL 181, 50101 MIKKELI KÄYTTÖOHJEET: FLUKE Networks IntelliTone 200 Toner ja Probe KÄYTTÖOHJEET: FLUKE Networks IntelliTone 200 Toner ja Probe Pateristonkatu 2, 50100 MIKKELI Puh. (015) 355 6428 Fax (015) 355 6333 fikret.jakupovic@mamk.fi Sivu 1/11 Pariston tila 9 voltin pariston virtamäärän

Lisätiedot

Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi

Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi 3. Selitä: a. Suljettu virtapiiri Suljettu virtapiiri on sähkövirran reitti, jonka muodostavat johdot, paristot ja komponentit. Suljetussa virtapiirissä

Lisätiedot

Elektroniikka ja sähkötekniikka

Elektroniikka ja sähkötekniikka Elektroniikka ja sähkötekniikka Sähköisiltä ilmiöiltä ei voi välttyä, vaikka ei käsittelisikään sähkölaitteita. Esimerkiksi kokolattiamatto, muovinen penkki, piirtoheitinkalvo tai porraskaide tulevat sähköisiksi,

Lisätiedot

Vahvistimen testaus Veikko Pöyhönen

Vahvistimen testaus Veikko Pöyhönen 1 Vahvistimen testaus Veikko Pöyhönen Vahvistimen "tieteellinen testaus" sinällään on yksinkertainen suorittaa, mutta vaatii sen, että käytössä on virtalähteen lisäksi funktiogeneraattori ja oskilloskooppi.

Lisätiedot

HÄMEEN RADIOHARRASTAJAT OH3ACA 1/16. TP6000-RADION MODIFIOINTI 70MHz BANDILLE

HÄMEEN RADIOHARRASTAJAT OH3ACA 1/16. TP6000-RADION MODIFIOINTI 70MHz BANDILLE OH3ACA 1/16 TP6000-RADION MODIFIOINTI 70MHz BANDILLE 1. YLEISTÄ Tämä ohje on vielä luonnos, joten virheitä varmaan löytyy. En ota vastuuta tämän materiaalin pohjalta aiheutuneista vahingoista. Ohjetta

Lisätiedot

GSM releen rakennusohjeet

GSM releen rakennusohjeet GSM releen rakennusohjeet Yleistä GSM-rele on äänikoodeilla toimiva kauko-ohjain. GSM-relettä käytetään DTMFsignaalien tunnistamiseen ja niiden perusteella tehtäviin toimintoihin. Signaali voi tulla mikrofonista,

Lisätiedot

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010 1/7 S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset Laboratoriotyö, kevät 2010 Häiriöiden kytkeytyminen yhteisen impedanssin kautta lämpötilasäätimessä Viimeksi päivitetty 25.2.2010 / MO 2/7 Johdanto Sähköisiä

Lisätiedot

CC-ASTE. Kuva 1. Yksinkertainen CC-vahvistin, jossa virtavahvistus B + 1. Kuva 2. Yksinkertaisen CC-vahvistimen simulaatio

CC-ASTE. Kuva 1. Yksinkertainen CC-vahvistin, jossa virtavahvistus B + 1. Kuva 2. Yksinkertaisen CC-vahvistimen simulaatio CC-ASTE Yhteiskollektorivahvistin eli emitteriseuraaja on vahvistinkytkentä, jota käytetään jännitepuskurina. Sisääntulo on kannassa ja ulostulo emitterissä. Koska transistorin kannan ja emitterin välinen

Lisätiedot

Elektroninen ohjainkortti TCC lukituksen vapautukseen THM-700R4

Elektroninen ohjainkortti TCC lukituksen vapautukseen THM-700R4 Elektroninen ohjainkortti TCC lukituksen vapautukseen THM-700R4 Chevrolet Caprice Brougham vuosimallia 1987 Autossa on alunperin ollut Rochester kaasutin joka edellisen omistajan toimesta oli vaihdettu

Lisätiedot

1. Juota vastukset R1 (47ohm tai 33ohm) ja R3 (15ohm) paikoilleen.

1. Juota vastukset R1 (47ohm tai 33ohm) ja R3 (15ohm) paikoilleen. Asennusohje. Jarrunsäätökytkimen valmistelut: 0. Avaa kytkimen kiinnitysmutteri, poista prikka ja aseta rajoitin kynsi asentoon 10. Varmista, että kytkin ei ole siinä asennossa. Nyt kytkimestä tulisi löytyä

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2014

Radioamatöörikurssi 2014 Radioamatöörikurssi 2014 Polyteknikkojen Radiokerho Putket, häiriöt, sähköturvallisuus 13.11.2014 Tatu, OH2EAT 1 / 18 Putket Ensimmäisiä vahvistinkomponentteja, ei juuri käytetä enää nykyään Edelleen käytössä

Lisätiedot

Vahvistimet. A-luokka. AB-luokka

Vahvistimet. A-luokka. AB-luokka Vahvistimet A-luokka A-luokan vahvistimen molemmat päätevahvistin tarnsistorit johtavat, vaikke vahvistinta käytettäisi. Vahvistinta käytettäessä jatkuva lepovirta muuttuu ja näin vältytään kytkentäsäröltä

Lisätiedot

Naulakko huomiovaloilla ja valaistuksella varustettuna. Mikko Esala, Veikko Pöyhönen

Naulakko huomiovaloilla ja valaistuksella varustettuna. Mikko Esala, Veikko Pöyhönen Naulakko huomiovaloilla ja valaistuksella varustettuna. Mikko Esala, Veikko Pöyhönen Artikkeli Valotaulu Akryylista poiki uusia ideoita. Jatkoin kokeiluja en kanssa sijoittamalla niitä mm. pyöreisiin akryylitankoihin.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET MDS BT-80 ASENNUSOHJE. Erinlaisia liitäntätapoja ja vinkkejä siistiin asennukseen

KÄYTTÖOHJEET MDS BT-80 ASENNUSOHJE. Erinlaisia liitäntätapoja ja vinkkejä siistiin asennukseen KÄYTTÖOHJEET MDS BT-80 ASENNUSOHJE Erinlaisia liitäntätapoja ja vinkkejä siistiin asennukseen 1 2 1. MDS BT-80. Digitaalinen vahvistin Bluetooth yhteydellä. Voidaan liittää kaikkiin kaiuttimiin ja systeemeihin.

Lisätiedot

Pieni ja tehokas Led-taskulamppu 9V paristolla

Pieni ja tehokas Led-taskulamppu 9V paristolla Pieni ja tehokas Led-taskulamppu 9V paristolla Markku Kauppinen Tämä taskulamppu käyttää ledien virran rajoitukseen kaksipiiristä N-kanava fet-vakiovirtasäädintä. Kaksipiirisellä säätimellä voi käyttää

Lisätiedot

FYS206/5 Vaihtovirtakomponentit

FYS206/5 Vaihtovirtakomponentit FYS206/5 Vaihtovirtakomponentit Tässä työssä pyritään syventämään vaihtovirtakomponentteihin liittyviä käsitteitä. Tunnetusti esimerkiksi käsitteet impedanssi, reaktanssi ja vaihesiirto ovat aina hyvin

Lisätiedot

Gauss Gun Toni Terrinen Lempäälä 16.4.2008

Gauss Gun Toni Terrinen Lempäälä 16.4.2008 Gauss Gun Toni Terrinen Lempäälä 16.4.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO...3... 2.SUUNNITTELU...3 2.1 Suurjännitepuoli...3 2.1.1 Kondensaattorit...3 2.1.2 Kelat...3 2.1.3 Kytkeminen....4 2.1.4 Lataaminen...4

Lisätiedot

YLEISMITTAREIDEN KÄYTTÄMINEN

YLEISMITTAREIDEN KÄYTTÄMINEN FYSP104 / K1 YLEISMITTAREIDEN KÄYTTÄMINEN Työn tavoitteita Oppia yleismittareiden oikea ja rutiininomainen käyttö. Soveltaa Ohmin lakia mittaustilanteissa Sähköisiin ilmiöihin liittyvissä laboratoriotöissä

Lisätiedot

LABORATORIOTYÖ 3 VAIHELUKITTU VAHVISTIN

LABORATORIOTYÖ 3 VAIHELUKITTU VAHVISTIN LABORATORIOTYÖ 3 VAIHELUKITTU VAHVISTIN Päivitetty: 23/01/2009 TP 3-1 3. VAIHELUKITTU VAHVISTIN Työn tavoitteet Työn tavoitteena on oppia vaihelukitun vahvistimen toimintaperiaate ja käyttömahdollisuudet

Lisätiedot

Tee itse. Tehokas vakiovirtalähde ledeille

Tee itse. Tehokas vakiovirtalähde ledeille Tee itse Tehokas vakiovirtalähde ledeille Jukka Hietala 2008 Teholedin käyttäminen suurella teholla vaatii vakiovirtalähteen, joka nimensä mukaisesti pitää ledin virran samansuuruisena riippumatta käyttöjännitteen,

Lisätiedot

TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI.

TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI. TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI. Sytytysvastuksen ja jännitteen kontrollointi Sytytysvastus tarkistetaan

Lisätiedot

Aurinkojärjestelmän syväpurkauksen ohjausyksikkö Suunnittelu Mikko Esala

Aurinkojärjestelmän syväpurkauksen ohjausyksikkö Suunnittelu Mikko Esala Aurinkojärjestelmän syväpurkauksen ohjausyksikkö Suunnittelu Mikko Esala Yleistä: Tämä laite on suunniteltu aurinkoenergia järjestelmiin, suojaamaan akkua syväpurkausta vastaan. Laite kytketään akun ja

Lisätiedot

SÄHKÖ KÄSITTEENÄ. Yleisnimitys suurelle joukolle ilmiöitä ja käsitteitä:

SÄHKÖ KÄSITTEENÄ. Yleisnimitys suurelle joukolle ilmiöitä ja käsitteitä: FY6 SÄHKÖ Tavoitteet Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää sähköön liittyviä peruskäsitteitä, tutustuu mittaustekniikkaan osaa tehdä sähköopin perusmittauksia sekä rakentaa ja tutkia yksinkertaisia

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6 PL 163 87101 Kajaani puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. TEKNISIÄ TIETOJA 2. ELTRIP-R6:n ASENNUS 2.1. Mittarin asennus 2.2. Anturi-

Lisätiedot

CITATION SURROUND KÄYTTÖOHJE

CITATION SURROUND KÄYTTÖOHJE CITATION SURROUND KÄYTTÖOHJE / TÄRKEITÄ TURVALLI- SUUSTIETOJA Tarkista verkkojännite ennen käyttöä Citation-kaiutin on suunniteltu käytettäväksi 100 240 V:n, 50/60 Hz:n vaihtovirralla. Tuotteen liittäminen

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. VDO DAYTON CD 413 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3701439

Käyttöoppaasi. VDO DAYTON CD 413 http://fi.yourpdfguides.com/dref/3701439 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Tehtävä 8. Jännitelähteenä käytetään yksipuolista 12 voltin tasajännitelähdettä.

Tehtävä 8. Jännitelähteenä käytetään yksipuolista 12 voltin tasajännitelähdettä. Tehtävä 8 1. Suunnittele Micro-Cap-simulaatio-ohjelman avulla kaistanpäästösuodin, jonka -alarajataajuus f A = 100 Hz @-3 db -ylärajataajuus f Y = 20 khz @-3 db -jännitevahvistus A U = 2 Jännitelähteenä

Lisätiedot

TURVAVALAISTUSKESKUKSET TK31 JA TK41 ASENNUS- JA TESTAUSOHJE

TURVAVALAISTUSKESKUKSET TK31 JA TK41 ASENNUS- JA TESTAUSOHJE 03.10.-94 VR TURVAVALAISTUSKESKUKSET TK31 JA TK41 ASENNUS- JA TESTAUSOHJE Kun keskus on asennettu paikalleen ja verkkojännite 230V 50Hz kytketty liittimiin L,N ja PE, voidaan akut kytkeä niille varattuihin

Lisätiedot

Vakiovirtaregulaattori P-kanava FET-transistorilla

Vakiovirtaregulaattori P-kanava FET-transistorilla Vakiovirtaregulaattori P-kanava FET-transistorilla Markku Kauppinen Monikäyttöinen vakiovirtaregulaattorikytkentä, jossa on käytetty FET-transistoria, mahdollisimman pienen häviöjännitteen saavuttamiseksi.

Lisätiedot

Käyttöohje. 1/DOC-RSH30 Fi A

Käyttöohje. 1/DOC-RSH30 Fi A Käyttöohje 1 Yleistä: on 30W:n A-luokan 2-kanavainen putkivahvistin, joka on valmistettu Suomessa kokonaan käsityönä. Vahvistin on puhdas putkivahvistin, jossa ei ole käytetty puolijohteita signaalitiellä.

Lisätiedot

8-kanavainen dynamiikan laajennin/kavennin

8-kanavainen dynamiikan laajennin/kavennin 8-kanavainen dynamiikan laajennin/kavennin Suunnittelijat: Antti Pajunen, Pasi Kiiskinen, Mikko Esala Johdanto Tämän rakennusohjeen avulla voi jopa elektroniikkaan perehtymätön rakentaa itselleen dynamiikan

Lisätiedot

Passiivista toistinantennia voidaan käyttää myös esimerkiksi WLAN-verkon laajentamiseen toiseen kerrokseen tai kantaman kasvattamiseen ulkona.

Passiivista toistinantennia voidaan käyttää myös esimerkiksi WLAN-verkon laajentamiseen toiseen kerrokseen tai kantaman kasvattamiseen ulkona. 1 (7) Passiivinen toistinantenni Passiivista toistinantennia tarvitaan, jos signaali ei kykene läpäisemään rakennuksen seiniä, ikkunoissa on heijastava metallipinnoite, tukiasema on viereisen rakennuksen

Lisätiedot

OMNIA OPINNÄYTETYÖ AMMATTIOPISTO. Diginoppa ICTP09SLG OMNIAN AMMATTIOPISTO

OMNIA OPINNÄYTETYÖ AMMATTIOPISTO. Diginoppa ICTP09SLG OMNIAN AMMATTIOPISTO OMNIA AMMATTIOPISTO OPINNÄYTETYÖ Diginoppa ICTP09SLG - 2012 OMNIAN AMMATTIOPISTO KOULUTUSALA Tieto- ja tietoliikennetekniikka OPISKELIJA Hannu Junno OHJAAJA Jari Laurila VUOSI 2012 2 TIIVISTELMÄ Opinnäytetyöni

Lisätiedot

10 watin lähtöteho. Kompakti, monipuolinen kitaracombo, jossa on 8 (20 cm) kaiutin.

10 watin lähtöteho. Kompakti, monipuolinen kitaracombo, jossa on 8 (20 cm) kaiutin. PIKAOPAS Sisältö Ominaisuudet................................... 2 Pikaopas...3 Yläpaneeli (Kitarasoundin muokkaaminen)...4 AMPLIFIER (Vahvistin)...4 EQUALIZER (Ekvalisaattori)...4 Virran kytkeminen päälle

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2015

Radioamatöörikurssi 2015 Radioamatöörikurssi 2015 Polyteknikkojen Radiokerho Putket, häiriöt 17.11.2015 Tatu, OH2EAT 1 / 19 Putket Ensimmäisiä vahvistinkomponentteja, ei juuri käytetä enää nykyään Edelleen käytössä mm. suuritehoisissa

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKKA. NBIELS13 Tasasähköpiirit Jussi Hurri syksy 2015

SÄHKÖTEKNIIKKA. NBIELS13 Tasasähköpiirit Jussi Hurri syksy 2015 SÄHKÖTEKNIIKKA NBIELS13 Tasasähköpiirit Jussi Hurri syksy 2015 1. PERSKÄSITTEITÄ 1.1. VIRTAPIIRI Virtapiiri on johtimista ja komponenteista tehty reitti, jossa sähkövirta kulkee. 2 Virtapiirissä on vähintään

Lisätiedot

1. Tasavirta. Virtapiirin komponenttien piirrosmerkit. Virtapiiriä havainnollistetaan kytkentäkaaviolla

1. Tasavirta. Virtapiirin komponenttien piirrosmerkit. Virtapiiriä havainnollistetaan kytkentäkaaviolla Fy3: Sähkö 1. Tasavirta Virtapiirin komponenttien piirrosmerkit Virtapiiriä havainnollistetaan kytkentäkaaviolla Sähkövirta I Sähkövirran suunta on valittu jännitelähteen plusnavasta miinusnapaan (elektronit

Lisätiedot

Ääniohjattu vilkkuvalo ledeillä toteutettuna

Ääniohjattu vilkkuvalo ledeillä toteutettuna Ääniohjattu vilkkuvalo eillä toteutettuna Idea ei valitettavasti ole lähtöisin omasta päästäni - niin mukavaa kuin olisikin ollut riistää kunnia itselleen - vaan on keksijäperhe Ponkalalta. Olen usein

Lisätiedot

Multivibraattorit. Bistabiili multivibraattori:

Multivibraattorit. Bistabiili multivibraattori: Multivibraattorit Elektroniikan piiri jota käytetään erilaisissa kahden tason systeemeissä kuten oskillaattorit, ajastimet tai kiikkut. Multivibraattorissa on vahvistava elementtti ja ristiinkytketyt rvastukset

Lisätiedot

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Antti Karjalainen, PRK 30.10.2014 Komponenttien esittelytaktiikka Toiminta, (Teoria), Käyttö jännite, virta, teho, taajuus, impedanssi ja näiden yksiköt:

Lisätiedot

KOHINASALPAKORTTI BX58 JA RX58

KOHINASALPAKORTTI BX58 JA RX58 KOHINASALPAKORTTI BX58 JA RX58 Pekka T. Pussinen, OH8HBG Tämä dokumentti käsittelee Nokia/Mobira B- ja R-58 -sarjan radiolaitteisiin soveltuvan kohinasalpakortin valmistamista ja asentamista. Radioamatöörikäytössä

Lisätiedot

Adafruit Circuit Playground Express

Adafruit Circuit Playground Express Adafruit Circuit Playground Express Ulkoiset LEDit ja moottorit Sini Riikonen, sini.riikonen@helsinki.fi 6.6.2019 Adafruit Circuit Playground Express / Ledit ja moottorit / 2019 Innokas 1 Yleistä Circuit

Lisätiedot

Katso Opetus.tv:n video: Kirchhoffin 1. laki http://opetus.tv/fysiikka/fy6/kirchhoffin-lait/

Katso Opetus.tv:n video: Kirchhoffin 1. laki http://opetus.tv/fysiikka/fy6/kirchhoffin-lait/ 4.1 Kirchhoffin lait Katso Opetus.tv:n video: Kirchhoffin 1. laki http://opetus.tv/fysiikka/fy6/kirchhoffin-lait/ Katso Kimmo Koivunoron video: Kirchhoffin 2. laki http://www.youtube.com/watch?v=2ik5os2enos

Lisätiedot

Diodit. I = Is * (e U/n*Ut - 1) Ihanteellinen diodi

Diodit. I = Is * (e U/n*Ut - 1) Ihanteellinen diodi Diodit Puolijohdediodilla on tasasuuntaava ominaisuus, se päästää virran lävitseen vain yhdessä suunnassa. Puolijohdediodissa on samassa puolijohdepalassa sekä p-tyyppistä että n-tyyppistä puolijohdetta.

Lisätiedot

Pinces AC-virtapihti ampèremetriques pour courant AC

Pinces AC-virtapihti ampèremetriques pour courant AC Pinces AC-virtapihti ampèremetriques pour courant AC MN-sarja Serie MN-SARJA Nämä ergonomiset mini-pihdit ovat sunniteltu matalien ja keskisuurien virtojen mittaamiseen välillä 0,01 A ja 240 A AC. Leukojen

Lisätiedot

4 axis breakout board versio 2.2

4 axis breakout board versio 2.2 4 akselin breakout board Kokoamis- ja käyttöohje Versio 2.2 6.4.2012 Kremmen 4 axis breakout board versio 2.2 Kokoamis- ja käyttöohje SISÄLLYS Kortin ominaisuudet... 2 Osaluettelo... 2 Kortin Kokoaminen...

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKKA. NTUTAS13 Tasasähköpiirit Jussi Hurri kevät 2015

SÄHKÖTEKNIIKKA. NTUTAS13 Tasasähköpiirit Jussi Hurri kevät 2015 SÄHKÖTEKNIIKKA NTTAS13 Tasasähköpiirit Jussi Hurri kevät 2015 1. PERSKÄSITTEITÄ 1.1. VIRTAPIIRI Virtapiiri on johtimista ja komponenteista tehty reitti, jossa sähkövirta kulkee. 2 Virtapiirissä on vähintään

Lisätiedot

Putkilampun piirilevyn uusiokäyttöä 1W ledillä

Putkilampun piirilevyn uusiokäyttöä 1W ledillä Putkilampun piirilevyn uusiokäyttöä W ledillä Markku Kauppinen Valaisimien piirilevynä käytetään hyvin tuttua 7-ledin putkilampun piirilevyä ja vakiovirtaideaa, mutta korvaten 5mm ledit yhdellä W emitter-tyyppisellä

Lisätiedot

P I C A X E O H J E L M O I N T I

P I C A X E O H J E L M O I N T I PICAXE OHJELMOINTI Tämä materiaalipaketti on tehty PICAXE piireihin perustuvaa elektroniikan opetusta varten. Tarkoituksena on opettaa ohjelmoitavan mikropiirin käyttöä erilaisissa sovellutuksissa. Lisää

Lisätiedot

KRU-1 PLL & UHF TRUE DIVERSITY langaton mikrofonijärjestelmä. Käyttöohje. ä ä ä ö ä ö

KRU-1 PLL & UHF TRUE DIVERSITY langaton mikrofonijärjestelmä. Käyttöohje. ä ä ä ö ä ö KU-1 PLL & UHF UE DVEY langaton mikrofonijärjestelmä Käyttöohje ä ä ä ö ä ö Vastaanottimen ominaisuudet a. Etupaneeli 1. Lähettimen audiotason indikointi 2. Vastaanottavan antennin indikointi. äyttää kummaltako

Lisätiedot