Tietoa tiensuunnitteluun nro 50

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tietoa tiensuunnitteluun nro 50"

Transkriptio

1 Tietoa tiensuunnitteluun nro 50 Julkaisija: Tielaitos, tie- ja liikennetekniikka KAITEEN PITUUS JA JOUSTOVARA SEKÄ KAIDETYYPIN VALINTA Korvaa vanhan ohjeen Tämä ohje korvaa ohjeessa Teiden suunnittelu V Kaiteet ja suistumisonnettomuuksien ehkäisy annetut kaiteen pituutta, joustovaraa ja kaidetyypin valintaa koskevat ohjeet. Näiden ohjeiden lisäksi tämä julkaisu sisältää luettelon hyväksytyistä kaidetyypeistä ja hintatietoa. Tätä ohjetta tulisi mahdollisuuksien mukaan käyttää jo kesän 2000 töissä. Tässä ohjeessa esitetyt kaidepituudet ja joustovarat ovat selvästi aikaisempaa suuremmat. Ero johtuu pyrkimyksestä parempaan turvallisuustasoon sekä uusien kaidetyyppien joustavuudesta. Samalla on otettu käyttöön standardissa EN käytetyt käsitteet. Työselitykset Tarkempia kaiteen asentamista koskevia ohjeita on Tienrakennustöiden yleisissä laatuvaatimuksissa ja työselityksissä osassa Tiekaiteet ( ) sekä tyyppipiirustuksissa Ty3/51 ja 52 ( ). Kaiteen asentamisen onnistumista on kuvattu pistokoevalvontaraportissa Kaiteiden asennustyön laatu vuosina (Tielaitoksen sisäisiä julkaisuja 11/2000). Lisätietoja Tielaitoksen kaidetyypin testaamisesta on julkaisussa Törmäyskokeet Tielaitoksen tiekaiteeseen (Tielaitoksen selvityksiä 17/1999). Suojaetäisyydet Kaiteen käyttöä koskevia ohjeita on edelleen ohjeessa Teiden suunnittelu V Kaiteet ja suistumisonnettomuuksien ehkäisy, mutta siinä suositeltuja suojaetäisyyksiä tulisi kasvattaa uusien teiden suunnittelussa ja uusia laitteita sijoitettaessa 2 metrillä, kun pyritään tyydyttävään laatutasoon, ja 5 metrillä, kun pyritään hyvään laatutasoon.

2 2 Tilantarve kaiteen ja esteen välissä Kaiteen toimintaleveys W D Kuva 1. Taulukoissa 1 ja 3 esitetty toimintaleveys W kuvaa sitä, kuinka kaukana auto tai kaide uloimmillaan käy törmäyksen aikana, ja sivusiirtymä D, kuinka kaukana kaiteen etureuna käy. Kumpikin mitta mitataan kaiteen alkuperäisestä kaiteen etureunasta. Betonikaiteilla W on sama kuin kaiteen paksuus, jos kaide ei liiku eikä auton yläreuna käy kaiteen takana. Eri kaiteiden toimintaleveyksiä vertailtaessa on varmistettava, että verrataan samassa kaideluokassa (N2 tai H1) mitattuja toimintaleveyksiä. Taulukko 1. Eräiden kaiteiden toimintaleveyksiä. H1 (10 t x 70 km/h x 15 o ) Täysi toimintaleveys N2 (1500 kg x 110 km/h x 20 o ) Pienen auton (900 kg x 100 km/h x 20 o ) aiheuttama toimintaleveys Putkipalkkikaide Ty 3/61, 2 m 1,4 0,8 0,3 Teräspalkkikaide Ty 3/51, 4 m 2,1 1,5 Ty 3/51, 2 m 1,7 1,2 Kaksipuol. teräsp. Ty 3/5x kaksip, 2 m 1,4 0,9 Muut kaiteet W/H1 W/N2 ei tiedossa toistaiseksi taulukosta 3 Upotettu betonikaide W/H1 W/N2 etuprofiilin leveys

3 3 Joustovaran tarve Kaiteen etureunan ja jäykän esteen väliin ei vaadittava joustovara riippuu kaidetyypin toimintaleveydestä ja tien tyypistä seuraavasti: Moottoriväylillä ja muilla erittäin vilkasliikenteisillä (KVL > 3000 ajon/d ja nopeusrajoitus > 100 km/h) Tavallisesti käytetään täyttä toimintaleveyttä siinä törmäysluokassa, joka tiellä on vaatimuksena (Ty 3/51/4 m = 2,1 m; Ty3/51/2 m = 1,7 m) Kaidetyypin vaihtamisen välttämiseksi voidaan yksittäisissä kohdissa käyttää kaidetyypin jäykimmän versiolle pienen auton aiheuttamaa toimintaleveyttä (Ty3/51/2 m = 1,2 m; Ty3/53/2 m = 0,9 m). Tarvittaessa käytetään jäykempää kaidetta Muilla vilkasliikenteisillä teillä Kohdissa, joissa jyrkkä törmäys on mahdollinen tai suistumisriski tavallista suurempi, käytetään täyttä toimintaleveyttä Muissa tapauksissa riittää pienen auton aiheuttama toimintaleveys (Ty3/51/4 m = 1,5 m, Ty3/51/4 m = 1,2 m) Muilla teillä (perusnopeuden tiet, KVL < 1000 ajon/d tai nopusrajoitus alle 60 km/h) Mahdollisuuksien mukaan käytetään vähintään pienen auton aiheuttamaa toimintaleveyttä. Maahan upotettu betonikaide voi toimia tukimuurin osana, ja siltapilari voi liittyä kiinteästi vähintään 1 m korkuiseen betonikaiteeseen. Erityistä joustotilaa ei tarvita. Kun joustovara siltapilariin tai portaaliin on pienempi kuin 1,2 m, kaiteen päällä liukuva auto voi törmätä rakenteeseen suurella nopeudella. Auto liukuu helposti 100 m kaiteen päällä nopeutta hidastamatta. Siksi näissä kohdissa käytetään moottorivälillä ja muilla erittäin vilkaliikenteisillä teillä jotakin seuraavista keinoista: a) Alkuviiste korvataan kokoon painuvalla kaiteen päällä. b) Kaiteen pää käännetään loivassa (1:6) sisäluiskassa sivuun 1:7 10 viistoudessa ja pää upotetaan jyrkkään ulkoluiskaan (maa 1:1,5 2, kallio 7:1). c) Pidennetään kaidetta niin, että se ulottuu edelliseen kaiteeseen d) Pidennetään kaidetta taulukossa 2 esitetty määrä. Tämä keino ei kuitenkaan turvallisuudeltaan vastaa edellä kuvattuja, mutta se voidaan sallia hankekohtaisissa tuotevaatimuksissa.

4 4 Aloitus- ja siirtymärakenteet Teräskaiteiden kumpikin pää on ankkuroitava vetoa kestävällä tavalla. Muuten kaide löystyy, toimintaleveys kasvaa ja kaiteen läpiajoriski kasvaa merkittävästi. Siksi yksisuuntaisillakin ajoradoilla tarvitaan viiste kaiteen loppupäässä. Tavallisissa teräskaiteissa voidaan normaalisti käyttää 12 m viistettä. Moottoriteillä voidaan kuitenkin hankekohtaisesti määrätä, että teräskaiteissa käytetään aina ulkoluiskaan upotettua tai kokoon painuvaa kaiteen päätä tulosuunnassa. Menettely on onnettomuusselvitysten perusteella kannattava vilkasliikenteisimmillä moottoriteillä. Niin vältetään autojen kaatumisia. Vaijerikaiteissa ei tarvita kokoon painuvaa kaiteen päätä. Kokoon painuva kaiteen pää Alku- ja loppuviiste Törmäysvaimennin Siirtymärakenteet Kokoon painuvaan kaiteen päähän kuulu nyrkkiosa, jota auto törmätessään työntää edellään. Nyrkkiosa suikaloi tai mankeloi johdetta edellään ja kuluttaa siihen auton liike-energian. Kaiteen pään pituus on tyypillisesti noin 12 m ja se korvaa vastaavan pituuden täyskorkeaa teräskaidetta. Teräspalkkikaiteeseen sopivia teräspylväillä varustettuja kaiteen päitä ovat ET-2000 ja ABC. Ne maksavat maksaa markkaa kappaleelta asennettuna. Myös putkipalkkikaiteeseen, kaksipuoliseen teräspalkkikaiteeseen ja Rörprofil Z-kaiteeseen on saatavissa kokoon painuva kaiteen pää. Kokoon painuvan kaiteen pään tulee täyttää prenv tai NCHRP 350 mukaiset laatuvaatimukset nopeustasossa 100 km/h. Törmäysvaimenninta tarvitaan moottoritiellä ja vastaavalla siltapilarin, portaalin tai vastaavan esteen eteen, kun ennen estettä ei mahdu riittävän pitkää kaidetta. Tyypillisin tapaus on, kun este sijaitsee alle 20 m etäisyydellä rampin erkanemiskohdan jälkeen. Törmäysvaimennin maksaa asennettuna noin mk. Betonikaiteen päässä käytetään törmäysvaimenninta tai betonikaiteen pää käännetään sivuun, ja kaidetta ennen rakennetaan teräskaide estämään törmäys betonikaiteen päähän. Betonikaiteen pää käännetään viistosti edeltävältä teräskaiteelta vaaditun joustovaran verran sivuun (Ty 3/51/2 m kaiteella vähintään 1,2 m). Teräskaiteen pää on kiinnitettävä betonikaiteeseen vetoa kestävällä tavalla. Näin menetellään myös teräksisen melukaiteen alussa. Perusratkaisut on kuvattu tyyppipiirustuksissa 3/73 ja 3/86. Betonikaiteeseen voidaan tehdä viistetty kaiteen pää, kun tiellä ei käytetä yli 60 km/h nopeuksia. Sillankaidetta ennen käytetään 16 m matkalla 2 m pylväsväliä käytettäessä Ty3/51 kaidetta. Lisäksi johdetta jäykennetään ja sillan kaiteen yläjohteeseen tehdään viiste sillan kaiteiden tyyppipiirustusten mukaisesti. Vastaavat toimenpiteet on tehtävä myös muilla kaidetyypeillä. Tulevaisuudessa aletaan vaatia törmäyskokeilla testattuja siirtymärakenteita.

5 5 Kaiteen pituus Taulukko 2. Kaiteen pituus (m) ennen estettä, siltaa tai jyrkkää luiskaa. Lisäksi tarvitaan 12 m alku- ja loppuviiste, jos ei käytetä kokoon painuvaa kaiteen päätä. Nopeustaso (km/h) Vaaranaihe Poikkileikkaus kaiteen mo, mol alussa Penger 1:1,5 1:3 4 luiska Silta Penger 1: ) 70 1) 90 1) Oja 1:4/1: Keskikaista 1: Este < 1,2 m kaiteesta 2) Alkuviiste reunassa 40 2) 60 2) 90 2) Este sisäluiskassa, Penger 1: ) 30 1) 40 1) 1,2 3 m kaiteesta, Oja 1:4/1: (ei ojan pohjassa) Keskikaista 1: Este ojan pohjassa, Oja 1:4/1: alle 0,6 m ojan pohjaa ylempänä Keskikaista 1: ) Este penkereen alla Penger 1:3 4 7 E 4) 7 E 4) 10 E 4) Este ulkoluiskassa, Oja 1:4/1:2 20 3) 30 3) 50 3) vähintään 0,6 m ojan pohjaa ylempänä Keskikaista 1: ) 60 3) 80 3) Huomautuksia: 1. Jyrkkä pengerluiska voi edellyttää pidemmän kaiteen. Penkereen alla oleva vaaranaiheuttaja voi vaatia pidemmän kaiteen. 2. Tämä on kaiteen päällä liukuvan auton aiheuttama välttävä vähimmäispituus. Kokoon painuvaa kaiteen päätä tai ulkoluiskaan upotettua kaiteen päätä käytettäessä sovelletaan kohta Este sisäluiskassa. 3. Kaiteen tarve on arvioitava. 4. E = esteen etäisyys tien reunasta. Kaiteen tarve on arvioitava. Koko taulukkoa koskevia huomautuksia: 5. Kaide voi olla lyhyempi, jos se alkaa turvalliseksi muotoillusta kallioleikkauksesta, joka estää auton pääsyn kaiteen taakse, tai jos maavalli, pienpuusto tai muu törmäysturvallinen rakenne estää auton pääsyn vaaranaiheeseen. 6. Kaide voi olla 30 % lyhyempi, jos kaide taivutetaan tien lähellä 1:10 ja kauempana 1:7 viistoudessa sivuun loivassa (1:6 8) luiskassa. 7. Kaiteen rakenne voi aiheuttaa vähimmäispituuden, joka on suurempi kuin taulukon antama arvo. 8. Kaiteen pituus vaaranaiheen jälkeen on kaksisuuntaisella ajoradalla on 30 % lyhyempi. yksisuuntaisella ajoradalla moottoritiellä 20 m, kun kaiteen ja esteen väli on alle 1,2 m, muuten vähintään 5 m. 9. Normaalia pienempi liikennemäärä (mo/mol < 6000 ajon/d, muut < 1000 ajon/d) perustelee viereisen sarakkeen mukaisten lyhyempien kaiteiden käytön.

6 6 1a 1b 1c 1d 1e 2a 2b 2c 2d 2e Kaidetyypin valinta Kuva 2. Kaiteiden perustyypit. 1a Teräspalkkikaide. Useita tyyppejä: Suomen Ty3/51, jossa on W-230/4 johde, mm. Ruotsin ja Saksan tyypit, joissa on W-300/3 johde sekä Ruotsin EUK, jossa W-170/6 johde. Kaiteet kuuluvat yleensä luokkaan N2. Suomalaisen tyypin hinta on 140 mk/m (kaikki hinnat asennettuna), muut vähän kalliimpia. Suurella nopeudella törmätessä kaiteet toimivat kuten vaijerikaiteet: Johteen jäykkyydellä ei ole merkitystä, pylväät taipuvat heti ja johde irtoaa, johteen päiden ankkurointi on tärkeää. Ruotsissa ja Saksassa on myös 0,5 m loittokappaleella varustettu luokkaan H1 tai H2 kuuluva versio. 1b Putkipalkkikaide. Kysymykseen tulee Sveitsissä ja Suomessa kehitetty Ty3/6? (tulossa) kaide, jossa on C-150/180 johde, ja joka kuuluu luokaan H1. Kaide tulee kysymykseen ahtaissa paikoissa ja siirtymärakenteena ennen melukaidetta. Hinta on noin 270 mk/m. 1c Kaksiputkikaide. Useita ruotsalaisia testattuja tyyppejä luokassa N2. Tulee kysymykseen näkemien, ulkonäön ja kinostumisen vuoksi. Hinta on yli 200 mk/m. 1d Vaijerikaide. Useita tyyppejä luokassa N2 ja H1. Vaijerikaide voidaan asentaa painamalla pylväs suoraan maahan, mutta pienehköllä lisähinnalla saa betoni- tai teräsjalustan, johon voidaan käsin asentaa uusi pylväs nurin ajetun sijaan. Hinta on mk/m. 1e Betonikaide. Toimintaa kuvattu tarkemmin kohdassa 2e. 2a Kaksipuolinen teräspalkkikaide. Useita tyyppejä: Suomen Ty3/51, jossa on kaksi W- 230/4 johdetta vuorotellen joka toiseen pylvääseen kiinnitettynä. Saksassa käytetään luokkaan H1 tai H2 kuuluvaa kaidetta, jossa on kaksi W-300/3 johdetta poikittaiseen loittokappaleeseen kiinnitettynä. Hinta on suomalaisella tyypillä noin 190 mk/m ja loittojohdekaiteella noin 300 mk/m. 2b Putkipalkkikaide. Kysymykseen tulee Sveitsissä ja Suomessa kehitetty Ty3/61 kaide, jossa on yksi C-150/180 johde, joka kuuluu luokaan H1. Hinta noin 270 mk/m.

7 2c Kaksiputkikaide. Kaksipuolinen voidaan periaatteessa koota yksipuolisesta tyypistä. 2d Vaijerikaide. Useita tyyppejä luokassa N2 ja H1. Useimmat vaijerikaiteet toimivat kaksipuolisesti, joten kaide on keskellä tietä edullinen. Hinta on mk/m. 2e Betonikaide. Ulkomailta on saatavissa päällysteen päällä kelluvia tyyppejä luokissa N2 H2. Ne liikkuvat törmäyksessä. Uudelleenpäällystyksen yhteydessä ne on nostettava uuden päällysteen tasoon. Suomen betonikaidetyyppi Ty3/ upotetaan maahan eikä se liiku henkilöauton törmäyksessä. Se voidaan tehdä kulmajäykästi ja vetoa kestävästi toisiinsa liitetyistä elementeistä tai liukuvaluna. Siinä on lähes vakiokaltevuus etupinnassa, joten autot eivät kaadu herkästi, eikä uudelleenpäällystys vaikuta toimintaa. Betonikaiteet, joissa on loiva alaosa kaatavat herkästi auton, joten niitä pitää välttää, vaikka ne täyttäisivät EN vaatimukset. Betonikaide on muita kaiteita kovempi. Kelluvan betonikaiteen hinta on mk/m, upotetun 800 mk/m. 7 Tien keskellä Tien keskellä voidaan käyttää kahta reunaan tarkoitettua kaidetta, jotka valitaan samoin perustein kuin tien reunassa, tai yhtä kaksipuolista kaidetta. Tarkemmat valintaperusteet ovat: Esteistä vapaa keskikaista. Esteettömällä keskikaistalla käytetään kahta tien reunaan tarkoitettua kaidetta tien reunan lähellä, moottoritiellä yleensä 2,25 m reunaviivasta. Luiskakaltevuus kaiteen ja tien välissä on mahdollisuuksien mukaan 1:8, enintään 1:6. yhtä kaksipuolisesti toimivaa kaidetta, joka soveltuu tien luiskakaltevuuksiin. Tavallinen vaijerikaide sallii 1:6 luiskat, jyrkkään luiskaan suunniteltu ehkä 1:4 luiskan. Muut kaidetyypit edellyttävät loivan luiskan (1:8 vain paikallisesti 1:6) Valaisinpylväitä tai muita esteitä keskikaistalla. Esteet puoltavat kahden erillisen kaiteen käyttöä, mutta jos esteitä on harvassa voidaan käyttää yhtä kaidetta, joka haaroitetaan esteen kohdalla. Pieni joustotila ja esteen luonne vaikuttaa kaiteen valintaan samalla tavalla kuin tien reunassa. Leveillä (ajoratojen väli 17,5 m) keskikaistoilla voidaan käyttää osittain myötääviä 15 m tai 18 m korkuisia mastoja ilman kaidetta. Vaijerikaiteen toisella puolella voidaan käyttää varsinaisia törmäysturvallisia valaisinpylväitä kapeammallakin keskikaistalla, mutta luonnollisempi ratkaisu uudelle tielle on pylväät kahden kaiteen välissä. Valaisinpylväät voidaan sijoittaa betonikaiteeseen kapeassa tilassa. Ajokaistoja erottava kaide. Jos tiellä ei ole varsinaista keskikaistaa, mutta kohtaamisonnettomuudet halutaan estää, kysymykseen tulee luokan H1 tai N2 betonikaide, putkipalkkikaide, kaksipuolinen teräspalkki- tai kaksiputkikaide tai vaijerikaide. Kaiteen viereen tarvitaan ajomukavuussyistä kaiteen korkeuden verran piennarta. Kaide saa ahtaissa paikoissa joustaa törmäystilanteessa vastaan tulijan ajokaistalle. Betonikaide on kallein mutta vaatii vähiten korjausta. Osa betonikaiteista kestää myös kuorma-auton törmäyksen. Vain betonikaiteeseen voidaan asentaa valaisinpylväitä. Betonikaide kinostaa pahasti. Putkipalkkikaide kestää kolhuja paremmin kuin vaijerikaide ja muut teräskaiteet, ja se pidättää myös kuorma-autoja. Kaksipuolinen teräspalkkikaide tai kaksiputkikaide on putkipalkkikaidetta ja vaijerikaidetta näkyvämpi eikä siksi ensisijainen. Suomalainen tyyppi on hiukan liian joustava eikä pidätä kuoma-autoja. Loittojohdekaide on kallis ja vie enemmän tilaa kuin putkipalkkikaide ja vaijerikaide. Vaijerikaide on kaidetyypeistä siroin. Se vaurioituu pienistäkin kolhuista herkästi, jopa viikoittain, mutta se on helppo korjata ja toimii kolhittunakin eikä kolhusta jää pullistumaa vastasuunnan ajokaistalle. Tien keskellä käytetään jalustoihin asennettuja pylväitä. Kaide on hankintahinnaltaan edullinen verrattuna muihin kaksipuolisiin kaiteisiin, mutta kunnossapito on kalliimpaa.

8 8 Tien reunassa Tien reunassa käytetään normaalitapauksessa Tielaitoksen teräspalkkikaidetta Ty3/51, koska se on ollut yleensä halvin ja kestää hyvin aurausta. Suurissa kohteissa voidaan vaihtoehtoisesti valita esim. Ruotsin tielaitoksen tyyppi, jos se osoittautuu hankinta- ja käyttökustannuksiltaan edullisemmaksi. Pienissä kaidekohteissa käytetään yleensä paikkakunnan perinteistä kaidetyyppiä varaosatarpeen ja korjausosaamisen vuoksi. Käyttökustannuksia vertailtaessa otetaan huomioon käyttöikä ja korjaustarve. Suomalainen (aurauskestävyysluokan 4) 230/4 johde kestää kolhiintumatta selvitysten mukaan 30 vuotta, leveäpientareisella tai vähäliikenteisellä tiellä 40 vuotta. Ohuempi (aurauskestävyysluokan 3) 300/3 johde kestää käyttöä kolhiintumisten vuoksi 10 vuotta vähemmän ja aurauksen ja lisäksi autojen osumisen aiheuttamia kolhuja tulisi tasoittaa ulkonäkösysitä 5 10 vuoden välein. Kolhujen oikomisesta ja 10 vuotta aikaistuneesta uusimisesta aiheutuneiden kustannusten nykyarvo 6 % korolla on etelän vähäliikenteisillä teillä noin 20 mk/m ja lumisten alueiden kapeapientareisilla teillä 40 mk/m, jos kolmasosa kummastakin kaiteesta on uusittava suurempien törmäysten vuoksi ennen käyttöiän loppua. Kustannuksia merkittävämpi tekijä voi kuitenkin olla kaiteen toiminta törmäyksessä, ulkonäkö, läpinäkyvyys tai lumen kinostuminen: Pieni joustotila. Kun Ty3/51 kaiteen etureunan ja jäykän esteen välissä on tilaa alle 0,9 m, tarvitaan vilkasliikenteisillä teillä jäykempi kaidetyyppi: Jos esteitä ei voi sijoittaa kauemmaksi, käytetään paikallisesti putkipalkkikaidetta tai valitaan koko osuudelle jäykempi kaidetyyppi,. Toimintaleveydet on esitetty taulukossa 3. Erityisen tärkeä suojattava kohde tai paha vaaranaiheuttaja. Kuorma-auton pidättävää kaidetta tarvitaan siltojen lisäksi, kun on estettävä kuorma-auton törmäys kevytrakenteisen sillan tukiin, suurjännitejohdon pylvääseen tai vastaavaan tai halutaan estää esim. linja-autojen suistuminen. Näissä tapauksissa valitaan H1 tai H2 tai H3- luokan kaide. Viimeksi mainittu on kestävin ja kallein (ehkä n. 800 mk/m). Uusimmat suomalaiset sillankaiteet reunapalkkiin kiinnitettynä ovat luokan H2 mukaisia. Linja- ja kuorma-autot pääsevät helposti tavallisen matalan N2-luokan kaiteen yli tai läpi. Usein kuorma-auton törmäys voidaan välttää sijoittamalla arka rakenne vähintään 1,5 m korkuisen jyrkähkön (1:2) ulkoluiskan päälle N2-kaiteen takana. Kaiteen kovuus (riskitaso taulukossa 3). Betonikaiteeseen törmäys aiheuttaa enemmän henkilövahinkoja kuin teräskaiteeseen törmäys. Toisaalta betonikaide pitää autot tiellä varmemmin kuin muut kaiteet. Luiska. Teräspalkki- ja putkipalkkikaiteet eivät toimi kunnolla luiskassa, jonka kaltevuus on jyrkempi kuin 1:8, tosin lyhyellä matkalla 1:6 on mahdollinen. Jyrkässä luiskassa kaiteesta tulisi tehdä normaalia korkeampi, ettei auto lennä suuren nopeuden tai kovan lumen vuoksi yli. Silloin osa autoista voi kuitenkin päästä vaarallisesti johteen alle. Arimpia ovat kapeajohteiset kaiteet. Sen sijaan vaijerikade voidaan asentaa 1:6 luiskaan, tulevaisuudessa jopa 1:4 luiskaan. Vaijereiden korkeus ja määrä sekä pylväiden mitoitus on kuitenkin sovitettavan luiskan mukaan. Alustavien selvitysten perusteella näyttää siltä, että 1 1,5 m päähän sijoitettu vaijerikaide olisi kapeilla teillä turvallisempi ratkaisu kuin tien reunaan sijoitettu perinteinen kaide: Autot eivät ponnahda liukkaallakaan takaisin tielle ja kaiteeseen osumisia on vähemmän.

9 Näkemät. Erityisesti rombisissa eritasoliittymissä sillan kaide ja tiekaide rajoittavat näkemää liityttäessä rampilta sillan päällä olevalle tielle. Silloin sillassa ja tiekaiteessa tulisi käyttää kaksiputkikaidetta. Kaksiputkikaiteet ovat suositeltavia myös muissa tilanteissa, joissa halutaan tarjota hyvä näkyvyys liittymässä, sisäkaarteessa tai maisemien katselua varten. Myös vaijerikaide on läpinäkyvä, mutta sen liittäminen siltaan on hankalaa. Kinostuminen. Järven rannalla ja laajan pellon reunalla tavanomainen kaide kinostaa enemmän kuin kaksiputkikaide tai vaijerikaide. Ero on merkittävä. Aivan tien reunassa vaijerikaidetta on korjattava useammin kuin kaksiputkikaidetta. Ulkonäkö. Taajamien sisääntuloteillä voidaan haluta, että kaide antaa tielle tietyn erityisen ilmeen tai toisaalta erottuu mahdollisimman vähän. Silloin voidaan valita normaalia kalliimpi testattu ulkonäöltään paremmin sopiva kaide; tai toissijaisesti voidaan muunnella jotakin hyväksyttyä kaidetyyppiä julkaisussa Teiden ja siltojen kaiteet (Tielaitoksen selvityksessä 67/95) sallitulla tavalla ei kuitenkaan mielellään yli 80 km/h nopeusalueella. Jos valittavana on ulkonäöltään samanarvoiset kaiteet, on valittava ensisijaisesti EN mukaisesti testattu ja hyväksytty kaideversio eikä testatusta kaiteesta merkittävästi muunnettua mahdollisesti halvempaa versiota. Samalla on varmistettava, että kaide säilyttää ulkonäkönsä aurauksesta ja kolhuista huolimatta. Jos jalankulkijoita on paljon, kannattaa kiinnittää huomiota myös yksityiskohtiin. Vähäinen liikenne. Vähäliikenteisellä tiellä riittää myös N1-luokan kaide. Tällaisia ei ole kuitenkaan markkinoilla. Alhaiset ajonopeudet. Kun tiellä käytetään alle vain alle 50 km/h nopeuksia, kaiteen ei tarvitse välttämättä olla EN mukaisesti testattu. Meluntorjunta. Melukaiteena käytetään tavallisimmin maahan upotettua betonikaidetta tai Ty3/73 mukaista teräskaidetta. Myös päällysteen päällä kelluva kaidetyyppi on mahdollinen, mutta törmäykset aiheuttavat siihen mutkia, jotka näkyvät noin 1 m korkuisessa kaiteessa erityisen selvästi. Siksi kelluvan betonikaiteen käyttöön tarvitaan aina tilaajan hankekohtainen hyväksyntä. Melukaiteiden ei tarvitse tällä hetkellä olla EN mukaisesti testattuja, mutta jos valittavana on ulkonäöltään ja kestävyydeltään samanveroiset tuotteet, valitaan ensisijaisesti testattu, vaikka se olisi kalliimpi. Testaamattomien on kuitenkin täytettävä julkaisussa Teiden ja siltojen kaiteet (Tielaitoksen selvityksessä 67/95) annetut ohjeet. 9

10 10 Hyväksyttyjä kaiteita Taulukko 3. Suomessa ja Ruotsissa hyväksyttyjä kaiteita. Tässä lueteltujen lisäksi hyväksyttyjä ovat muutkin laatuvaatimukset täyttävät kaiteet. Normaalisti vaatimuksena on EN mukainen hyväksyntä. Tähdellä merkityt tuotteet tai toimintaleveydet on arvioitu ainakin osittain ilman testejä. Aurauskestävyysluokkaan 4 kuuluvat avoprofiilit, joiden ainepaksuus on vähintään 4 mm ja putket joiden seinämäpaksuus on vähintään 3 mm. Luokkaan 3 kuuluvat 3 mm avoprofiilit. Lisäksi johteen kiinnityksen pylväisiin on oltava tukeva, esim. alle 10 mm ruuvi katkeaa aurauksen voimasta. Kehittäjä tai tuottaja ja kaiteen tyyppimerkintä tai johde Versio pylväsväli Luokka Riskitaso W (m) toimintaleveys luokassa N2 (H1) W-luokka Huomautuksia Aurauskest. (4 paras) Palkkikaiteet Ty3/51/4 m. W230/4 4 m N 2 A 2,1 W 6 L= Ty 3/51/2 m W230/4 2 m N 2 A 1,7 W 5 L= Ty3/51/?* 2-puolinen 2 m N 2 A 1,4 W 5 Ositt. testattu 4 Ty 3/61 Ty 3/6? (Bernin kantoni) C150x180/4, päällä C150x180/4, sisussa 2 m 2 m H1 A 0,8/1,4 H1 L= N2 A <0,8* W2 Arvio 4 H1 A 0,9 H1 4 N2 A <0,8* W2 Arvio 4 Ruotsin tiel. EU 2 W300/3 2 m N 2 A < 1,3 W 4 3 EU 4 W300/3 4 m N 2 A < 1,7 W 5 3 EUK 2 W170/6 2 m N 2 A < 1,7 W 5 4 EUK 4 W170/6 4 m N 2 A < 2,1 W 6 4 EM 1,33 W300/3 loitto1,33 m N 2 B < 1,3 W 4 3 EM 2 W300/3 loitto 2 m N 2 B < 1,7 W 5 3 H 1 B < 2,1 H1* W 6? Simuloitu 3 Kaksiputkikaiteet Blue Systems Rörräcke 3 m N 2 A < 2,1 W 6 3 AB Safence FMK Trafikprodukteräcke FMK rör- A < 1,0 W 3 4 Varmförzinkning Rörprofil Z 2 m N2 A < 0,8 W 2 3 REU2 Varmförzinkning Rörprofil Z REU4 4 m N2 A < 1,7 W 5 3

11 11 Taulukko 3 (jatkoa). Hyväksyttyjä kaiteita. Tässä lueteltujen lisäksi hyväksyttyjä ovat muutkin laatuvaatimukset täyttävät kaiteet. Versio pylväsväli Luokka Kehittäjä tai tuottaja ja kaiteen tyyppimerkintä tai johde Riskitaso W (m) W-luokka Huom! Vaijerikaiteet Allmaco AB Safe road 4 vaijeria p-väli 2,4 Blue Safence 4.R.I. 4 vaijeria Systems AB p-väli 2,5 Blue Safence 4.R.I. 4 vaijeria Systems AB p-väli 3,0 Blue Safence 4.R.I. 4 vaijeria Systems AB p-väli 2,5 Blue Safence 3.R.I. 3 vaijeria Systems AB p-väli 2,5 Blue Safence 3.R.I. 3 vaijeria Systems AB p-väli 3,0 CERTEX Brifen 4 vaijeria Svenska AB Stållineräcke 4 p-väli 3,2 CERTEX Brifen 3 vaijeria Svenska AB Stållineräcke 3 p-väli 3,2 Gunnebo Safety Line 4 4 vaijeria Protection p-väli 2,5 Gunnebo Protection Safety Line 3 3 vaijeria p-väli 2,5 N 2 A < 1,7 W 5 N 2 A < 1,3 W 4 N 2 A < 1,7 W 5 H 1 A < 1,7 W 5 (H1) N 2 A < 1,3 W 4 N 2 A < 1,7 W 5 N 2 A < 1,3 W4 N 2 A < 1,7 W 5 N 2 A < 1,3 W 4 N 2 A < 1,3 W 4 Betonikaiteet A-Betong Flex-Bloc kelluva N 2 B < 1,7 W 5 Gunnar GPLINK kelluva N 2 B < 1,7 W 5 PrefabAB SweRock Markbetong AB S:t Eriks Betong kelluva N 2 B < 1,3 W 4 Ty 3/81-83* upotettu H2-H3? B 0,8..1,2? H2 Testatun muunnos Taulukko 4. Standardin EN mukaiset hyväksymiskriteerit ovat: auto ei saa mennä läpi eikä yli, auto ei saa ponnahtaa kaiteesta liian jyrkästi ja henkilöautossa olijoihin ei saa kohdistua ylisuuria hidastuvuuksia (riskitaso A on paras). Törmäyskoeluokat ovat: Luokka Törmäyskoe Törmäyskoe (pieni auto) auto paino (tonnia) nopeus (km/h) kulma (astetta) auto paino (tonnia) nopeus (km/h) kulma (astetta) N1 ha 1, ei vaadita N2 ha 1, ha 0, H1 ka ha 0, H2 la ha 0, H3 ka ha 0, H4 ka 30/ ha 0,

12 12

13 Edelliset numerot v Lumitilan tarve meluesteiden, välikaistojen ym. kohdalla 3. Betonikaiteen käyttö ja rakenne v Tieympäristön pehmentämisen turvallisuusvaikutukset 10. Törmäysvaimentimet v Ekologinen ympäristöluokitus 13. Teräksinen tiekaide v Töhrimisen minimointi (Teiden suunnittelu V 3. Meluesteet, TIEL korvaa osittain) 17. Jyrkkäluiskaiset meluvallit 20. Tarkistettu versio HCM:sta 22. Työnaikaiset kaiteet v Kiertoliittymien mitoitus v Kasvillisuuden ja linnuston seuranta tiehankkeissa 29. Tienpito arvoympäristöissä 30. Läpinäkyvien meluesteiden käyttö 31. Liikennejärjestelmäsuunnittelu: kokemuksia, yhteydet maankäytön suunnitteluun 32. Kevyttä liikennettä koskevat säädösmuutokset Ohituskaistojen turvallisuus v KLOTS paikallisen liikenneturvallisuustyön tietotuki 36. Taajamateiden suunnittelun kehittäminen 37. Tiedote tiensuunnitteluasioista 39. Ekologinen ympäristöluokitus tiensuunnittelussa: Menetelmän käytön ja käyttökelpoisuuden arviointi v Tien häikäisysuojat 41. Tiehankkeen vuoropuhelun suunnittelu ja arviointi 42. Tien reunaympäristön pehmentäminen vanhoilla teillä 43. Loivaluiskaisten teiden kuivatus 44. Esimerkki ketomaisen kasvuston perustamisesta tienvarsialueella 45. Asiakastyytyväisyysselvitys suunnitteluprosessista: Valtatien 4 yleissuunnitelma Kemin kohdalla 46. Ohitusnäkemät tiensuunnittelussa v Perusverkon eritasoliittymien turvallisuus 48. Liikennemerkkien ja opastustaulujen törmäysturvallisuus ja mitoituskuormat 49B. Teiden suunnittelua koskevat ohjeet vuoden 2000 alussa * Numerot 1, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 14, 16, 18, 19, 21, 24, 25, 26, 28, 34 ja 38 on vanhentuneina poistettu Tietoa tiensuunnitteluun nro 50 Kaiteen pituus ja joustovara sekä kaidetyypin valinta Kohderyhmä: Teiden suunnittelijat, rakentajat ja kunnossapitäjät Jakelu: Tiepiirit (tienpidon suunnittelu ja teettäminen), keskushallinnon yksiköt, tuotannon konsultointi ja urakointi, kirjasto, tiekonsultit, oppilaitokset, Suomen Kuntaliitto, VALT, kaideurakoitsijat Lisäjakelu Kopioimalla, (pdf) Lisätietoja: Kari Lehtonen, Tielaitos/ tie- ja liikennetekniikka puh , kari.lehtonen@tielaitos.fi, faksi Opastustaulujen tukien Excel-taulukko: 13

Tietoa tiensuunnitteluun nro 62A

Tietoa tiensuunnitteluun nro 62A Tietoa tiensuunnitteluun nro 62A Julkaisija: Tiehallinto, tie- ja geotekniikka 14.6..2002 HYVÄKSYTTYJÄ KAIDETUOTTEITA KESÄLLÄ 2002 Tämä tiedote korvaa ohjeen Tietoa tiensuunnitteluun nro 50 hyväksyttyjen

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 61A

Tietoa tiensuunnitteluun nro 61A Tietoa tiensuunnitteluun nro 61A Julkaisija: Tiehallinto, tie- ja geotekniikka 6.6.2002 TIEKAITEIDEN LAATUVAATIMUKSET JA KAIDETYYPIN VALINTA Ohjeen sisältö ja kohde Tämä ohje korvaa ohjeen Tietoa tiensuunnitteluun

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 62C

Tietoa tiensuunnitteluun nro 62C Tietoa tiensuunnitteluun nro 62C Julkaisija: Tiehallinto, aisantuntijapalvelut 4.3.2009 HYVÄKSYTTYJÄ KAIDETUOTTEITA VUODEN 2009 ALUSSA Tämä tiedote korvaa ohjeen Tietoa tiensuunnitteluun nro 62B. Tämä

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 61B

Tietoa tiensuunnitteluun nro 61B Tietoa tiensuunnitteluun nro 61B Julkaisija: Tiehallinto, tekniset palvelut 31.1.2006 TIEKAITEIDEN LAATUVAATIMUKSET JA KAIDETYYPIN VALINTA Ohjeen sisältö ja kohde Tämä ohje korvaa ohjeen Tietoa tiensuunnitteluun

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 55

Tietoa tiensuunnitteluun nro 55 Tietoa tiensuunnitteluun nro 55 Julkaisija: Tiehallinto, tie- ja liikennetekniikka 20.12.2001 SILMUKKAKÄÄNNÖS OHITUSKAISTAN KOHDALLA Tausta Ohituskaistoja on yleisille teille suunniteltu ja rakennettu

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 40

Tietoa tiensuunnitteluun nro 40 Tietoa tiensuunnitteluun nro 40 Julkaisija: Tielaitos, tie- ja liikennetekniikka 4.2.1999 TIEN HÄIKÄISYSUOJAT Yleistä Häikäisysuojan tehtävä on estää vastaantulevan liikenteen aiheuttama häikäisy. Häikäisysuojien

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 63

Tietoa tiensuunnitteluun nro 63 Tietoa tiensuunnitteluun nro 63 Julkaisija: Tiehallinto, tie- ja geotekniikka 14.6.2002 KAITEIDEN JA VALAISINPYLVÄIDEN PARANTAMISEN TURVALLISUUSVAIKUTUKSIA Tässä tiedotteessa tarkistetaan Tietoa tiensuunnitteluun

Lisätiedot

Markkinoilla olevia kaidetuotteita

Markkinoilla olevia kaidetuotteita OPAS 1 (10) 28.2.2017 LIVI/3817/06.04.01/2015 Vastaanottaja Korvaa Ohjeluettelo Markkinoilla olevia kaidetuotteita 8.7.2015 Asiasanat tiet, kaiteet Tähän luetteloon on koottu kaidetuotteita, jotka täyttävät

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 51

Tietoa tiensuunnitteluun nro 51 Tietoa tiensuunnitteluun nro 51 Julkaisija: Tielaitos, tie- ja liikennetekniikka 5.9.2000 RASKAAT AJONEUVOT KIERTOLIITTYMISSÄ Tässä tiedotteessa kuvataan kiertoliittymissä tehdyn raskaiden ajoneuvojen

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 69A

Tietoa tiensuunnitteluun nro 69A Tietoa tiensuunnitteluun nro 69A Julkaisija: Tiehallinto, tie- ja geotekniikka 18.2.2003 TÖRMÄYSTURVALLISET OPASTUSTAULUT VUONNA 2002 Hyväksyntä Tämän julkaisun ajan tasalla oleva versio 69B, 69C jne.

Lisätiedot

Kaiteet ja suistumisonnettomuuksien ehkäisy

Kaiteet ja suistumisonnettomuuksien ehkäisy Kaiteet ja suistumisonnettomuuksien ehkäisy Tiehallinto Helsinki 2002 Kaiteellisen keskialueen päävaihtoehdot ISBN 951-726-896-3 TIEH 2100014-02 Edita Prima Helsinki 2002 Julkaisua myy/saatavana: Tiehallinto,

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO 2 (10) Markkinoilla olevia kaidetuotteita 28.4.2014 3080/070/2010. Teräspalkkikaiteet... 3. Putkipalkkikaiteet...

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO 2 (10) Markkinoilla olevia kaidetuotteita 28.4.2014 3080/070/2010. Teräspalkkikaiteet... 3. Putkipalkkikaiteet... LIIKENNEVIRASTO 2 (10) Sisällysluettelo Teräspalkkikaiteet... 3 Putkipalkkikaiteet... 4 Kaksiputkikaiteet... 4 Betonikaiteet ja teräsarkkukaiteet... 5 Sillankaiteet... 6 Taulukoissa mainittujen kaidetuotteiden

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 60

Tietoa tiensuunnitteluun nro 60 Tietoa tiensuunnitteluun nro 60 Julkaisija: Tiehallinto, tie- ja geotekniikka 10.6.2002 MELUESTEEN RUNKOMATERIAALIN VAIKUTUS KUSTANNUKSIIN Tulokset Tässä kuvataan puisen (laudalla verhoillun) meluesteen

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun numerot:

Tietoa tiensuunnitteluun numerot: Tietoa tiensuunnitteluun numerot: 2. Lumitilan tarve meluesteiden, välikaistojen ym. 152 kt 29.1.1991 kohdalla 8. Tieympäristön pehmentämisen turvallisuusvaikutukset 256 kt 27.9.1993 11. Ekologinen ympäristöluokitus

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 69C

Tietoa tiensuunnitteluun nro 69C Tietoa tiensuunnitteluun nro 69C Julkaisija: Tiehallinto, Asiantuntijapalvelut 11.3.2009 TÖRMÄYSTURVALLISET OPASTUSTAULUT VUODEN 2009 ALUSSA Hyväksyntä Tämän julkaisun ajan tasalla oleva versio 69D, 69E

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 85

Tietoa tiensuunnitteluun nro 85 Tietoa tiensuunnitteluun nro 85 Julkaisija: Tiehallinto, Asiantuntijapalvelut 19.1.7 KESKIKAIDETEIDEN SUUNTAUS Tausta Keskikaidetiet ovat kaksiajorataisia väyliä ja niiden suuntauksen suunnittelua on ohjeistettu

Lisätiedot

TIENRAKENNUSTÖIDEN YLEISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELITYKSET: TIEKAITEET, TIEL 2210013

TIENRAKENNUSTÖIDEN YLEISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELITYKSET: TIEKAITEET, TIEL 2210013 Tielaitos TIEHALLINTO MUU OHJAUS 27.5.1999 155/96/20/TIEL/4 Tiepiirit Säädösperusta TieL117 Kohdistuvuus Tielaitos Korvaa TYLT 7210 Tiekaiteet, luonnos 6.5.1997 (97/20/Htl-72, 21.5.1997) ja kaiteiden osalta

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 64A

Tietoa tiensuunnitteluun nro 64A Tietoa tiensuunnitteluun nro 64A Julkaisija: Tiehallinto, tie- ja geotekniikka 14.6.2002 MARKKINOILLA OLEVIA MELUESTETUOTTEITA KESÄLLÄ 2002 Tässä tiedotteessa annetaan perustiedot tietoon tulleista Suomessa

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun

Tietoa tiensuunnitteluun Tietoa tiensuunnitteluun nro 49B Julkaisija: Tielaitos, tie- ja liikennetekniikka 22.5.2000 TEIDEN SUUNNITTELUA KOSKEVAT OHJEET TOUKOKUUSSA 2000 Sisältö Tässä tiedotteessa on luettelot voimassa olevista

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO 2 (18) Markkinoilla olevia työmaakaiteita 10.10.2013 6591/070/2010. Työmaakaiteita koskevia luetteloita...

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO 2 (18) Markkinoilla olevia työmaakaiteita 10.10.2013 6591/070/2010. Työmaakaiteita koskevia luetteloita... LIIKENNEVIRASTO 2 Sisällysluettelo Työmaakaiteita koskevia luetteloita... 3 Teräksisiä kaiteita... 4 Betonisia kaiteita... 12 Vesitäytteisiä kaiteita... 14 Työmaakaiteisiin soveltuvia törmäysvaimentimia...

Lisätiedot

Markkinoilla olevia työmaakaiteita

Markkinoilla olevia työmaakaiteita 1 (19) OPAS 8.1.2018 LIVI/76/06.04.01/2018 Vastaanottaja Korvaa Ohjeluettelo Markkinoilla olevia työmaakaiteita 10.10.2013 Asiasanat Tiet, työmaat, kaiteet. oppaat Markkinoilla olevia työmaakaiteita 8.1.2018

Lisätiedot

SSAB reunakaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE. Reunakaide SSAB W230 Reunakaide SSAB W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide SSAB W230/4, Ty3/51:2006

SSAB reunakaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE. Reunakaide SSAB W230 Reunakaide SSAB W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide SSAB W230/4, Ty3/51:2006 SSAB reunakaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE Reunakaide SSAB W20 Reunakaide SSAB W20/, Ty/5:200 Reunakaide SSAB W20/, Ty/5:2006 Sisältö: Sovellusalue...2 Asennus...2 Kaiteiden käsittely...2 Kaiteiden rakenne

Lisätiedot

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje 8.7.2015 Yleiset kaapeleiden sijoittamisen periaatteet Pirkanmaan ELY-keskus 8.12.2015 Käsitteitä Sopimuksissa olevalla kaapeleiden sijainnin määritelmällä Tiealueen

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 71A

Tietoa tiensuunnitteluun nro 71A Tietoa tiensuunnitteluun nro 71A Julkaisija: Tiehallinto, tie- ja geotekniikka luonnos 26.9.2003 TIEN PÄÄLLYSRAKENTEEN MITOITUKSESSA KÄYTETTÄVÄT MODUULIT JA VÄSYMISFUNKTIOT 1. Ohjeen sisältö ja kohde Tämä

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun

Tietoa tiensuunnitteluun Tietoa tiensuunnitteluun nro 49D Julkaisija: Tielaitos, tie- ja liikennetekniikka 29.12.2000 TEIDEN SUUNNITTELUA KOSKEVAT OHJEET SYKSYLLÄ 2000 Sisältö Tässä tiedotteessa on luettelot voimassa olevista

Lisätiedot

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaide Ruukki 210x130/4 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely... 2 Kaiteen rakenne ja osat... 3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat... 4 Kaiteen

Lisätiedot

V,'v 14 &N 7 U t u. Tiekaiteet. Oc' 77L,/ Tielaitos. Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimuksetja työselitykset. Työselitykset ja laatuvaatimukset

V,'v 14 &N 7 U t u. Tiekaiteet. Oc' 77L,/ Tielaitos. Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimuksetja työselitykset. Työselitykset ja laatuvaatimukset Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimuksetja työselitykset Tielaitos Tiekaiteet Työselitykset ja laatuvaatimukset Helsinki 1999 TIEHALLINTO Tie- ja liikenneteknhikka / Oc' 77L,/ V,'v 14 &N 7 U t u Tienrakennustöiden

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 49I

Tietoa tiensuunnitteluun nro 49I Tietoa tiensuunnitteluun nro 49I Julkaisija: Tiehallinto, tekninen prosessi 1.2.2002 TEIDEN SUUNNITTELUA KOSKEVAT OHJEET VUODEN 2002 ALUSSA Sisältö Tässä tiedotteessa on luettelot voimassa olevista ohjejulkaisuista

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 72

Tietoa tiensuunnitteluun nro 72 Tietoa tiensuunnitteluun nro 72 Julkaisija: Tiehallinto, liikennetekniikka 7.1.2004 OHITUSKAISTAT LEVEIDEN ERIKOISKULJETUSTEN REITEILLÄ Leveiden kuljetusten reittiselvitys Erikoiskuljetukset, joissa ylitetään

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 84A

Tietoa tiensuunnitteluun nro 84A Tietoa tiensuunnitteluun nro 84A Julkaisija: Tiehallinto, tietekniikka Luonnos 12.01.2007 PAIKAN MÄÄRITTÄMINEN GPS:N AVULLA Laatuvaatimus Tätä ohjejulkaisua käytetään laatuvaatimuksena, kun rakennus- tai

Lisätiedot

Reunaympäristön pehmentäminen. Inventoinnin työohje

Reunaympäristön pehmentäminen. Inventoinnin työohje Reunaympäristön pehmentäminen Inventoinnin työohje Reunaympäristön pehmentäminen Inventoinnin työohje Suunnitteluvaiheen ohjaus TIEHALLINTO Helsinki 2001 ISBN 951-726-685-5 TIEH 2100005-01 Edita Oyj Helsinki

Lisätiedot

Tiemerkintäpäivät 2013 Uusi Tiemerkinnät-ohje 8.2.2013

Tiemerkintäpäivät 2013 Uusi Tiemerkinnät-ohje 8.2.2013 Tiemerkintäpäivät 2013 Uusi Tiemerkinnät-ohje Uusia tiemerkintöjä Pyörätasku Liikennevalo-ohjatussa liittymässä Pyöräkaista edeltää aina Ajokaistanuolta voi käyttää yksisuuntaisella ajoradalla Sovellus

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 69B

Tietoa tiensuunnitteluun nro 69B Tietoa tiensuunnitteluun nro 69B Julkaisija: Tiehallinto, Tekniset palvelut 27.1.2005 TÖRMÄYSTURVALLISET OPASTUSTAULUT VUONNA 2005 Hyväksyntä Tämän julkaisun ajan tasalla oleva versio 69B, 69C jne. on

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 48

Tietoa tiensuunnitteluun nro 48 Tietoa tiensuunnitteluun nro 48 Julkaisija: Tielaitos, tie- ja liikennetekniikka 22.5.2000 LIIKENNEMERKKIEN JA OPASTUSTAULUJEN TÖRMÄYSTURVALLISUUS JA MITOITUSKUORMAT Tavoitteet Tällä ohjeella on seuraavat

Lisätiedot

20.2.2009 13984/2006/30/16. Vastaanottaja Tiepiirit. Maantielaki 109 Tyyppipiirustukset 19.10.2006. 31.3.2009 - toistaiseksi

20.2.2009 13984/2006/30/16. Vastaanottaja Tiepiirit. Maantielaki 109 Tyyppipiirustukset 19.10.2006. 31.3.2009 - toistaiseksi 20.2.2009 13984/2006/30/16 Vastaanottaja Tiepiirit Säädösperusta Korvaa/muuttaa Maantielaki 109 Tyyppipiirustukset 19.10.2006 Kohdistuvuus Tiehallinto Voimassa 31.3.2009 - toistaiseksi Asiasanat Tyyppipiirustukset,

Lisätiedot

LIIKENTEENOHJAUSSUUNNITELMA Liite 1/1 (5) Liikenne tietyömaalla - Lyhytaikaiset ja luvanvaraiset työt

LIIKENTEENOHJAUSSUUNNITELMA Liite 1/1 (5) Liikenne tietyömaalla - Lyhytaikaiset ja luvanvaraiset työt LIIKENTEENOHJAUSSUUNNITELMA Liite 1/1 (5) TAVARAN TUONTI TMS., KVL < 1500, TYÖN KESTO < 1H 15 Suoja-ajoneuvoa käytetään kun työkone / ajoneuvo ei itsessään suojaa työntekijää. Suoja-ajoneuvo voi olla ajoneuvo

Lisätiedot

SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE. Keskikaide SSAB 210x130/4

SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE. Keskikaide SSAB 210x130/4 SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE Keskikaide SSAB 210x130/4 Sisältö: Sovellusalue...2 Asennus...2 Kaiteiden käsittely...2 Kaiteen rakenne ja osat...3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat...4 Kaiteen

Lisätiedot

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje 8.7.2015 Kaapeleiden sijoittaminen jyrkkäluiskaisen tien varressa Pirkanmaan ELY-keskus 8.12.2015 Jyrkkäluiskaisella tiellä kaapelipaikat voidaan täyttää seuraavasti:

Lisätiedot

Tiepiirit 1 (3) 19.10.2006 13984/2006/30/1. Tyyppipiirustukset

Tiepiirit 1 (3) 19.10.2006 13984/2006/30/1. Tyyppipiirustukset Tiepiirit 1 (3) 19.10.2006 13984/2006/30/1 Tyyppipiirustukset Tämän kirjeen liitteenä on luettelo Tiehallinnon voimassa olevista tien rakenteita ja laitteita koskevista Ty-sarjan tyyppipiirustuksista.

Lisätiedot

LIIKENTEEN OHJAUS Yleisohjeet liikennemerkkien käytöstä

LIIKENTEEN OHJAUS Yleisohjeet liikennemerkkien käytöstä 231 VÄISTÄMISVELVOLLISUUS RISTEYKSESSÄ Mitat (mm): d suuri 1 350 normaali 900 pieni 600 Yleistä Merkillä osoitetaan, että risteykseen tulevan ajoneuvon on väistettävä ajoneuvoja ja raitiovaunuja, jotka

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 71C

Tietoa tiensuunnitteluun nro 71C Tietoa tiensuunnitteluun nro 71C Julkaisija: Tiehallinto, tie- ja geotekniikka 3.3.2004 TIEN PÄÄLLYSRAKENTEEN MITOITUKSESSA KÄYTETTÄVÄT MODUU- LIT JA KESTÄVYYSMALLIT 1. Ohjeen sisältö ja kohde Tämä ohje

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 49L

Tietoa tiensuunnitteluun nro 49L 1 Tietoa tiensuunnitteluun nro 49L Julkaisija: Tiehallinto, tekniset palvelut -prosessi 21.5.2003 TEIDEN SUUNNITTELUA KOSKEVAT OHJEET VUONNA 2003 Sisältö Tässä tiedotteessa on luettelot voimassa olevista

Lisätiedot

Tievalaistus/sähkö tiedote nro 12

Tievalaistus/sähkö tiedote nro 12 Tievalaistus/sähkö tiedote nro 12 Julkaisija: Tiehallinto, tie- ja liikennetekniikka 15.3.2001 POHJOISMAINEN KÄYTÄNTÖ TÖRMÄYSTURVALLISTEN VALAISIN- PYLVÄIDEN JA OPASTUSTAULUJEN TUKIEN HYVÄKSYMISESSÄ Pohjoismaiden

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 62B

Tietoa tiensuunnitteluun nro 62B Tietoa tiensuunnitteluun nro 62B Julkaisija: Tiehallinto, tie- ja geotekniikka 31.1.2006 HYVÄKSYTTYJÄ KAIDETUOTTEITA VUODEN 2006 ALUSSA Tämä tiedote korvaa ohjeen Tietoa tiensuunnitteluun nro 62A ja 50

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 88

Tietoa tiensuunnitteluun nro 88 Tietoa tiensuunnitteluun nro 88 Julkaisija: Tiehallinto, Asiantuntijapalvelut 12.2.2008 GEO- JA ISO- MAALUOKITUSTEN MAALAJIMÄÄRITYSTEN VERTAILU Johdanto Tässä selvityksessä vertaillaan lähivuosina käyttöön

Lisätiedot

Reunaympäristön pehmentäminen. Suunnittelun vaiheistus ja sisältö

Reunaympäristön pehmentäminen. Suunnittelun vaiheistus ja sisältö Reunaympäristön pehmentäminen Suunnittelun vaiheistus ja sisältö Reunaympäristön pehmentäminen Suunnittelun vaiheistus ja sisältö Suunnitteluvaiheen ohjaus TIEHALLINTO Helsinki 2001 ISBN 951-726-684-7

Lisätiedot

VÄISTÄMÄTTÄ PARAS PYLVÄSRATKAISU

VÄISTÄMÄTTÄ PARAS PYLVÄSRATKAISU 1 VÄISTÄMÄTTÄ PARAS PYLVÄSRATKAISU Ajathan silti varovasti. JRK Tekniikka on parantanut liikenneturvallisuutta kehittämällä markkinoiden edistyksellisemmän turvapylvästuotteen. Yrityksellä on käytännön

Lisätiedot

Varusteet ja erityisrakenteet

Varusteet ja erityisrakenteet P3Ö3O'1 Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset Tielaitos Varusteet ja erityisrakenteet Työselitykset ja laatuvaatimukset 'ri-z -: - Inr' Helsinki 1993 '1 Kehittämiskeskus Mc44 7#lSuI1øq?,ciit

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 49M

Tietoa tiensuunnitteluun nro 49M 1 Tietoa tiensuunnitteluun nro 49M Julkaisija: Tiehallinto, tekniset palvelut 29.1.2004 TEIDEN SUUNNITTELUA KOSKEVAT OHJEET VUONNA 2004 Sisältö Tässä tiedotteessa on luettelot voimassa olevista ohjejulkaisuista

Lisätiedot

2 Sijoituspaikan valinta LIIKENNEVIRASTO 2 (6) Dnro 917/1046/2011

2 Sijoituspaikan valinta LIIKENNEVIRASTO 2 (6) Dnro 917/1046/2011 LIIKENNEVIRASTO 2 (6) 1 Yleistä Vaaleja koskevalla ulkomainoksella on tärkeä merkitys vaalityössä. Tienvarsimainonnassa on sille lainsäädännöllä annettu erityisasema. Maantielain mukaan vaaleja koskevat

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA Liite 16 PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA VT 7 MELUALUEEN LEVEYS 6.10.2005 SUUNNITTELUKESKUS OY RAPORTTI Turku / M. Sairanen VT 7, melualueen leveys 6.10.2005 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. LASKENNAN

Lisätiedot

Liikenneviraston ohjejärjestelmä Tiensuunnittelun uudet ohjeet. Kari Lehtonen 8.9.2011

Liikenneviraston ohjejärjestelmä Tiensuunnittelun uudet ohjeet. Kari Lehtonen 8.9.2011 Liikenneviraston ohjejärjestelmä Tiensuunnittelun uudet ohjeet Kari Lehtonen 8.9.2011 LIIKENNEVIRASTON OHJELUETTELO Ohjeluetteloon on kaksi reittiä valitse urakoitsijat ja suunnittelijat valitse ohjeluettelo

Lisätiedot

LIIKENTEEN OHJAUS Yleisohjeet liikennemerkkien käytöstä

LIIKENTEEN OHJAUS Yleisohjeet liikennemerkkien käytöstä 361 NOPEUSRAJOITUS Mitat (mm): c suuri 900 normaali 640 pieni 400 Yleistä Merkissä oleva luku osoittaa ajoneuvon suurimman sallitun nopeuden kilometreinä tunnissa. Merkki on voimassa kyseisellä tiellä

Lisätiedot

1 Pylvästuotteen tunnistaminen

1 Pylvästuotteen tunnistaminen 2 2 Liikenneviraston ohje 1 Pylvästuotteen tunnistaminen Puisia törmäysturvallisia valaisinpylvästuotteita ovat: Sivulta ontoksi koverrettu (Maansiirto Junttila Oy:n): Tunnistetaan puisesta peitelaudasta,

Lisätiedot

Tietoa tiensuunnitteluun nro 43

Tietoa tiensuunnitteluun nro 43 Tietoa tiensuunnitteluun nro 43 Julkaisija: Tielaitos Tie- ja liikennetekniikka 17.5.1999 LOIVLUISKISTEN TEIEN KUIVTUS Johdanto Perinteisistä luiskakaltevuuksista (1:1,5 ja 1:3) ollaan siirtymässä loivempiin

Lisätiedot

Tiekaiteiden suunnittelu 11.6.2013

Tiekaiteiden suunnittelu 11.6.2013 27 2013 LIIKENNEVIRASTON ohjeita Tiekaiteiden suunnittelu 11.6.2013 Tiekaiteiden suunnittelu 11.6.2013 Liikenneviraston ohjeita 27/2013 Liikennevirasto Helsinki 2013 Kannen kuva: Kari Lehtonen Verkkojulkaisu

Lisätiedot

Rudus Step-betonikaiteen asennusohje

Rudus Step-betonikaiteen asennusohje Rudus Step-betonikaiteen asennusohje Yleistä Ohje teräsbetonisen kaide-elementin käsittelemiseen ja asentamiseen. Rudus Step-betonikaiteet ovat törmäystestattu harmonisoidun standardin EN 1317-5:2010+A2:2012

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 28 päivänä tammikuuta 2011. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus näkemäalueista

Julkaistu Helsingissä 28 päivänä tammikuuta 2011. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus näkemäalueista SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 28 päivänä tammikuuta 2011 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus näkemäalueista Annettu Helsingissä 25 päivänä tammikuuta 2011 Liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

Pyörätuolihissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen

Pyörätuolihissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen Pyörätuolihissit Pyörätuolihissit ovat kevytrakenteisia pystyhissejä tai porrashissejä jotka soveltuvat yleensä melko pieniin tasoeroihin. Kerroksesta toiseen siirtymisessä on uudisrakennuksissa käytettävä

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN RAKENTEIDEN KUORMAT Onnettomuuskuormat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN RAKENTEIDEN KUORMAT Onnettomuuskuormat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1991-1-7 RAKENTEIDEN KUORMAT Onnettomuuskuormat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ 1.6.2010 Kansallinen liite (LVM), 1.6.2010 1/9 Alkusanat KANSALLINEN LIITE (LVM) STANDARDIIN

Lisätiedot

SSAB suojakaiteet. Turvalliset kotimaiset kaideratkaisut. www.ssab.fi/infra

SSAB suojakaiteet. Turvalliset kotimaiset kaideratkaisut. www.ssab.fi/infra SSAB suojakaiteet Turvalliset kotimaiset kaideratkaisut www.ssab.fi/infra SSAB:N SUOJAKAITEET Käyttökohteet Maantiet Sillat Pysäköintialueet ja -talot Satamat Teollisuushallit ja -varastot Testatusti turvallinen

Lisätiedot

www.ruukki.fi/infra kotimaiset RUUKIN SUOJAKAITEET

www.ruukki.fi/infra kotimaiset RUUKIN SUOJAKAITEET www.ruukki.fi/infra Turvalliset kotimaiset kaideratkaisut RUUKIN SUOJAKAITEET Ruukin suojakaiteet Käyttökohteet Maantiet Sillat Pysäköintialueet ja -talot Satamat Teollisuushallit ja -varastot Testatusti

Lisätiedot

Hollontien kivisilta. Sillan määräluettelo. /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3

Hollontien kivisilta. Sillan määräluettelo. /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3 Sivu 1 (6) Hollontien kivisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3 Sillan määräluettelo Teräsbetoninen palkkisilta (Bp), 2-aukkoinen, ei jatkuva Jännemitta (m) Hyödyllinen leveys (m) 6,05 Vapaa-aukko

Lisätiedot

TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI

TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI ](2 3/i,,/n KUNNOSSAPIDON LAATU TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE LMÄN KUNNON ARVIOI NTI TIE- JA VESIRAKENNUSHALLITUS Kurinossapitotoimisto TVH 743925 HELSINKI 1985 KUNNOSSAPIDON LAATU TIEN KU 1 VATUSJÄRJ ESTE

Lisätiedot

1(1) MUISTIO. Matti Jäntti Rovaniemen kaupunki Tiehallinto, Lapin tiepiiri. Liite 2 VALTATIEN 4 - VIIRINKANKAAN ALUE

1(1) MUISTIO. Matti Jäntti Rovaniemen kaupunki Tiehallinto, Lapin tiepiiri. Liite 2 VALTATIEN 4 - VIIRINKANKAAN ALUE ,$( 8/8 MUISTIO Matti Jäntti.8.00 () Rovaniemen kaupunki Tiehallinto, Lapin tiepiiri VALTATIEN 4 - VIIRINKANKAAN ALUE b

Lisätiedot

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Suunnitteluvaiheen esiselvitykset

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Suunnitteluvaiheen esiselvitykset Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje 8.7.2015 Suunnitteluvaiheen esiselvitykset Ennen mahdollista maastokatselmusta tehtävät esiselvitykset Pirkanmaan ELY-keskus 8.12.2015 Kaapelireitin suunniteluun liittyvät

Lisätiedot

HESE. -puskulevystä tiehöylään

HESE. -puskulevystä tiehöylään HESE -puskulevystä tiehöylään Hese-työkone on teiden ja piha-alueiden kunnossapitoon tarkoitettu yleistyökone. Monipuolisuudessaan Hese on täysin ylivoimainen, samalla koneella tehdään kaikki teiden sekä

Lisätiedot

OHJE 2(5) 25.8.2015 Dnro LIVI/4495/05.00/2015 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3

OHJE 2(5) 25.8.2015 Dnro LIVI/4495/05.00/2015 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3 OHJE 2(5) Sisällys 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3 2 LAATUVAATIMUKSET KITKAMITTAREILLE... 3 2.1 Käyttöturvallisuus... 3 2.2 Kalibroitavuus... 3 2.3 Mittaustarkkuus... 4 2.3.1 Mittarien samankaltaisuuteen

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN RAKENTEIDEN KUORMAT Onnettomuuskuormat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN RAKENTEIDEN KUORMAT Onnettomuuskuormat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1991-1-7 RAKENTEIDEN KUORMAT Onnettomuuskuormat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ 9.1.2015 Kansallinen liite (LVM), 9.1.2015 1/9 Alkusanat KANSALLINEN LIITE (LVM) STANDARDIIN

Lisätiedot

Julkaisussa esitetään meluesteiden tarpeellisuuden arviointi akustinen mitoitus sijaintiin vaikuttavat tekijät laatuvaatimukset rakennuttamistavat

Julkaisussa esitetään meluesteiden tarpeellisuuden arviointi akustinen mitoitus sijaintiin vaikuttavat tekijät laatuvaatimukset rakennuttamistavat Tielaitos MUU OHJAUS 97/20/Htl-180 513/95/20 22.12.1997 VASTAANOTTAJA Tiepiirit SÄÄDÖSPERUSTA KORVAA TieL 117 Skk-233/16.8.1991, Vähemmän melua (TIEL 2150005), Skk-148/82/90, 28.5.1990, Meluseinät - Rakennetekniset

Lisätiedot

Akkamäen risteyssilta Vt 13, Kokkola - Nuijamaa / Lappeenranta Suunnitelman numero R15/19459. Sillan määräluettelo. KaS (Kaakkois-Suomi)

Akkamäen risteyssilta Vt 13, Kokkola - Nuijamaa / Lappeenranta Suunnitelman numero R15/19459. Sillan määräluettelo. KaS (Kaakkois-Suomi) Sivu 1 (6) KaS (Kaakkois-Suomi) Akkamäen risteyssilta Vt 13, Kokkola - Nuijamaa / Lappeenranta Suunnitelman numero R15/19459 Teräsbetoninen laattakehäsilta II (BlkII) Jännemitta (m) Hyödyllinen leveys

Lisätiedot

Liikennejärjestelmän kolariväkivalta; moottoritiet sekä seutu- ja yhdystiet (VIOLA2) Marko Kelkka, Sito Oy

Liikennejärjestelmän kolariväkivalta; moottoritiet sekä seutu- ja yhdystiet (VIOLA2) Marko Kelkka, Sito Oy Liikennejärjestelmän kolariväkivalta; moottoritiet sekä seutu- ja yhdystiet (VIOLA2) Marko Kelkka, Sito Oy Marko Kelkka 28.4.2010 1 Tutkimuksen organisaatio Ohjausryhmä: Saara Toivonen, pj Leif Beilinson,

Lisätiedot

Peräläntien kiviholvisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1094/S3. Sillan määräluettelo

Peräläntien kiviholvisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1094/S3. Sillan määräluettelo Sivu 1 (5) Peräläntien kiviholvisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1094/S3 Kivinen holvisilta (Kh) Jännemitta (m) Hyödyllinen leveys (m) 5,00... 7,13 Vapaa-aukko (m) 6,68+6,85 Vinous (gon) 0 Kokonaispituus

Lisätiedot

PAKATINTIE TURVALLISUUSKÄVELY (HUOMIOT JA KEHITTÄMISEHDOTUKSET) Pakatintien pyörätieyhteydestä on tehty valtuustolle useita aloitteita

PAKATINTIE TURVALLISUUSKÄVELY (HUOMIOT JA KEHITTÄMISEHDOTUKSET) Pakatintien pyörätieyhteydestä on tehty valtuustolle useita aloitteita PAKATINTIE TURVALLISUUSKÄVELY (HUOMIOT JA KEHITTÄMISEHDOTUKSET) Taustaa: Pakatintien pyörätieyhteydestä on tehty valtuustolle useita aloitteita 6.5.2019 Kysymys lapsiystävälliselle Kittilälle. Esitys Sodankyläntien

Lisätiedot

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE versio FI 11/2015 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 2 3 VALMISTUS... 3 3.1 Valmistustapa ja merkinnät... 3 3.2 Valmistustoleranssit... 3 4 KESTÄVYYSARVOT...

Lisätiedot

Ohje on myös Internetissä osoitteessa:

Ohje on myös Internetissä osoitteessa: OHJE 31.01.2002 794/2000/20/22 VASTAANOTTAJA Tiepiirit SÄÄDÖSPERUSTA TieL 117 2 mom. KOHDISTUVUUS Tiehallinto KORVAA/MUUTTAA Kts. luettelo alla VOIMASSA 1.2.2002 - toistaiseksi ASIASANAT Näkemä, yleiset

Lisätiedot

1.3T MAANTIEN (PALOKANORREN) PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE-RITOPOHJANTIE. JYVÄSKYLÄ. HYVÄKSYMISEHDOTUS

1.3T MAANTIEN (PALOKANORREN) PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE-RITOPOHJANTIE. JYVÄSKYLÄ. HYVÄKSYMISEHDOTUS 1.3T MAANTIEN 16685 (PALOKANORREN) PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE-RITOPOHJANTIE. JYVÄSKYLÄ. HYVÄKSYMISEHDOTUS 06.10.2017 1 MAANTIEN 16685 (PALOKANORREN) PARATAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE- RITOPOHJANTIE.

Lisätiedot

Nopeudet ja niiden hallinta -workshop. Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet

Nopeudet ja niiden hallinta -workshop. Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet Nopeudet ja niiden hallinta -workshop Miten nopeuksiin vaikutetaan? Nopeusrajoitusohjeet Ohjaavia säädöksiä Tieliikennelaki: (25, ote) Nopeusrajoitukset. Liikenneministeriö voi antaa määräyksiä yleisestä

Lisätiedot

Tietyömaiden merkitseminen. Autoliitto Pekka Petäjäniemi

Tietyömaiden merkitseminen. Autoliitto Pekka Petäjäniemi Tietyömaiden merkitseminen Autoliitto 31.5.2016 Pekka Petäjäniemi Tietyömaiden liikennejärjestelyiden periaatteet ja tavoitteet 30.1.2016 2 Tiepidon tekniset ohjeet - sivuilta 20.1.2015 3 Tilaajan asettamat

Lisätiedot

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA 2 KÄYTTÖ SWEPAC F75E Koneella tiivistetään soraa ja hiekkaa pienissä rakennustöissä, kuten valmistaessa alustaa betonikiville tai puutarhojen kivilaatoille. Koneen kompakti muotoilu

Lisätiedot

OHJE Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat

OHJE Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat 1 Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Liikennesuunnitteluosasto 25.8.2016 OHJE Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Helsingissä Liikenneturvallisuusnäkökohdat Johdanto Rakennusvalvontaviraston

Lisätiedot

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA Sisällysluettelo... 1 Suunnittelukohde:...3 Lähtökohdat ja tavoitteet:...3 Liikenteellinen ratkaisu:...3 Päällysrakenne:... 6 Valaistus:... 6 Vihertyöt:... 6 Kustannusarvio:...7

Lisätiedot

Valtatien 13 parantaminen Myttiömäen kohdalla, Savitaipale, tiesuunnitelman laatiminen

Valtatien 13 parantaminen Myttiömäen kohdalla, Savitaipale, tiesuunnitelman laatiminen Päätösehdotus tiesuunnitelman hyväksymiseksi 1 Valtatien 13 parantaminen Myttiömäen kohdalla, Savitaipale, tiesuunnitelman laatiminen PÄÄTÖSEHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI Maantiet: Tie ja paaluväli

Lisätiedot

Karhusjärven risteyssilta Vt 13, Kokkola - Nuijamaa / Lappeenranta Suunnitelman numero R15/19460. Rakennussuunnitelmaselostus. KaS (Kaakkois-Suomi)

Karhusjärven risteyssilta Vt 13, Kokkola - Nuijamaa / Lappeenranta Suunnitelman numero R15/19460. Rakennussuunnitelmaselostus. KaS (Kaakkois-Suomi) Sivu 1 (7) KaS (Kaakkois-Suomi) Karhusjärven risteyssilta Vt 13, Kokkola - Nuijamaa / Lappeenranta Suunnitelman numero R15/19460 Rakennussuunnitelmaselostus Teräsbetoninen laattakehäsilta II (BlkII) Jännemitta

Lisätiedot

Liikenne tietyömaalla Päällystysja tiemerkintätyöt (LO 6/2017)

Liikenne tietyömaalla Päällystysja tiemerkintätyöt (LO 6/2017) Liikenne tietyömaalla Päällystysja tiemerkintätyöt (LO 6/2017) Keskeiset muutokset 17.2.2017 Tapio Syrjänen PIRELY 17.2.2017 2 17.2.2017 3 Muutokset päällystystöiden liikennejärjestelyihin Suunnitelmat:

Lisätiedot

Okeroisten eritasoliittymän kaakkoiskulman meluntorjunta

Okeroisten eritasoliittymän kaakkoiskulman meluntorjunta 16T-2.17 Okeroisten eritasoliittymän kaakkoiskulman meluntorjunta Yleistä Melutilanne muistion kuvissa on vuoden 2040 ennustetilanne tavoitetieverkolla. Lisäksi tiesuunnitelmaan valitusta meluntorjuntavaihtoehdosta

Lisätiedot

16T-2 Meluselvitys

16T-2 Meluselvitys 16T-2 Meluselvitys 11.11.2014 Meluselvitys 1 (3) Valtateiden 3 ja 18 parantaminen, Laihia 16T-2 Meluselvitys Melulaskennat on laadittu Liikenneviraston maanteiden meluselvityksen maastomallin pohjalta.

Lisätiedot

Tievalaistuksen toimintalinjat

Tievalaistuksen toimintalinjat Tievalaistuksen toimintalinjat Tievalaistuksen toimintalinjat TIEHALLINTO Helsinki 2006 Kansikuva Markku Suoranta ISBN 951-803-636-5 TIEH 1000105-06 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/julkaisut) ISBN

Lisätiedot

Lahdespohjan asemakaava

Lahdespohjan asemakaava Rambøll Finland Oy Tampereen kaupunki Lahdespohjan asemakaava 21.10.2005 Tampereen kaupunki Lahdespohjan asemakaava Meluselvitys 21.10.2005 Viite 82110123 Versio Pvm 21.10.2005 Hyväksynyt Tarkistanut Kirjoittanut

Lisätiedot

HePon ryhmäajokoulutus Ajomuodostelmat

HePon ryhmäajokoulutus Ajomuodostelmat HePon ryhmäajokoulutus 9.4.2011 Ajomuodostelmat Peesaus Edellä ajavaan etäisyys 30 cm Kovissa nopeuksissa parikin metriä jo auttaa Älä aja renkaat limittäin Pidä veto koko ajan päällä Älä kiihdytä ja rullaa

Lisätiedot

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje Taiter-pistoansaan ja Taiter-tringaliansaan käyttöohje 17.3.2011 1 Taiter Oy Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje 17.3.2011 Liite 1 Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B-EC2: nro 22

Lisätiedot

Liikenneviraston täydennykset tienpidon InfraRYLvaatimuksiin

Liikenneviraston täydennykset tienpidon InfraRYLvaatimuksiin LIIKENNEVIRASTO 2 (7) laatuvaatimusten soveltaminen tienpidossa 28.4.2014 Liikenneviraston täydennykset tienpidon vaatimuksiin 13211.1 Teräsbetonipaalun tulee olla CE-merkitty. Paalukärkien ja paalujatkosten

Lisätiedot

Siltojen kaiteet. Suunnitteluvaiheen ohjaus

Siltojen kaiteet. Suunnitteluvaiheen ohjaus Siltojen kaiteet Siltojen kaiteet Suunnitteluvaiheen ohjaus TIEHALLINTO Helsinki 2006 ISBN 951-803-691-8 TIEH 2100046-06 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/sillat) ISBN 951-803-692-6 TIEH 2100046-v-06

Lisätiedot

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Meluselvitys 1 (2) Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Melulaskennat on laadittu Liikenneviraston maanteiden meluselvityksen maastomallin

Lisätiedot

OHJEET JA PERIAATTEET Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Kouvolassa Liikenneturvallisuusnäkökohdat

OHJEET JA PERIAATTEET Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Kouvolassa Liikenneturvallisuusnäkökohdat Kouvolan kaupunki Tekniikka- ja ympäristöpalvelut 2018 Mainospaikat 1 OHJEET JA PERIAATTEET Ulkomainoslaitteiden sijoittaminen Kouvolassa Liikenneturvallisuusnäkökohdat Johdanto Nämä ohjeet ja periaatteet

Lisätiedot

Maantie 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantaminen, Turku

Maantie 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantaminen, Turku 1 (5) Maantie 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantaminen, Turku Yleissuunnitelma Hankkeesta ei ole tehty yleissuunnitelmaa, koska hankkeen vaikutukset ovat vähäiset. Päätösehdotus Maantiet 3T-1

Lisätiedot

ISSN ISBN TIEH Edita Oyj Helsinki 2001 Julkaisua myy: Tiehallinto, julkaisumyynti telefaksi julkai

ISSN ISBN TIEH Edita Oyj Helsinki 2001 Julkaisua myy: Tiehallinto, julkaisumyynti telefaksi julkai S12 Pääteiden parantamisratkaisut Uusien tietyyppien ulkonäkötarkastelut Tiehallinnon selvityksiä 20/2001 TIEHALLINTO Helsinki 2001 ISSN 1457-9871 ISBN 951-726-751-7 TIEH 3200667 Edita Oyj Helsinki 2001

Lisätiedot

KATUPOIKKILEIKKAUSTEN SUUNNITTELUOHJEET

KATUPOIKKILEIKKAUSTEN SUUNNITTELUOHJEET KATUPOIKKILEIKKAUSTEN SUUNNITTELUOHJEET HELSINGINKAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO 2.11.2001 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 2. Katupoikkileikkausten mitoitusperusteet katuluokittain

Lisätiedot

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Vaihtolava-autoja käytetään, jotta kuormalava olisi nopea vaihtaa, mikä lisää ajoneuvon monipuolisuutta ja lyhentää seisokkeja. Esivalmiudet

Lisätiedot