KARJATILAOHJELMA. Nuolukivivati Universal, 15 kg. Tankkaussäiliö CEMO diesel 200 l, 12 V, kannella

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KARJATILAOHJELMA. Nuolukivivati Universal, 15 kg. Tankkaussäiliö CEMO diesel 200 l, 12 V, kannella"

Transkriptio

1 2015 KARJATILAOHJELMA Nuolukivivati Universal, 15 kg Umpikauden alkuun, nuorille eläimille Naudoille, hevosille, lampaille ja vuohille, myös luonnonmukaiseen tuotantoon Voimassa saakka. Tankkaussäiliö CEMO diesel 200 l, 12 V, kannella Lev. 80, pit. 60 ja kork. 59 cm. Paino tyhjänä 25 kg 12 V pumppu, virtaus 40 l/min. 4 m letku, automaattipistooli Voimassa saakka. Verkkopaimen Olli Protector 11 Valvoo aidan kuntoa 24 h ja hälyttää aidan äkillisen kunnon muututtua. Suurin ladattu energia 14 J ja suurin iskuenergia 11 J. Suurin jännite V. Aidan automaattinen tehonsäätö Hinta voimassa saakka Tuttibaari 5 tutilla, tutit sis. pakettiin. Helppo puhdistaa. Voidaan kiinnittää seinään, aitaan, tai putkeen (2"), tilavuus 30 L, 700x543x278 mm Venttiili- ja tuttisarja (5kpl) Varaosiksi ,95 Hinta voimassa saakka. K-MAATALOUS K-maatalous Karjatilakuvasto Hinnat (sis alv 24%) ovat voimassa tai niin kauan kuin kampanjaerät riittävät. Osa tuotteista toimitusmyyntinä ja mahdolliset rahtikustannukset lisätään hintoihin.

2 Uutuus! YaraVita Mancozin hivenlehtilannoite Rikaton nurmi - parempi sato! Rikkakasvien torjunta nurmilla Hyvä teho nurmen rikkakasveihin Säästää apilaa 20g/ha annoksella! Sopii myös apilapitoiselle nurmelle 20 g/ha Tooler Laajatehoinen pienannosaine rikkakasvien torjuntaan viljoille sekä apilattomien nurmien suojaviljoille Hyvä teho saunakukkaan ja mataraan Laidun- ja säilörehunurmien rikkakasvien torjuntaan Soveltuu käytettäväksi jo +5 C Uusi 20 L purkkikoko! Puhallusmenetelmällä valmistettu monikerroskalvo. Huippuluokan UV-suoja Runsasliimainen kolmikerroskalvo Takuu 3 vuotta Kiristekalvot j KARJATILAOHJELMA Josilac classic Tuoreelle, esikuivatulle, ka-pit % 1 pussilla säilöö n. 25 tn rehua Josilac combi Varmistaa nopean käymisen Esikuivatulle, ka-pit % 1 pussilla säilöö n. 50 tn rehua Josiferm Auman pintakäsittelyyn, murskeviljalle, maissisäilörehulle jne, joiden ka-pit % 1 pussilla säilöö n. 50 tn rehua Hyödynnä Rehukampanjat! Katso s. 4-5 liverkot Pyöröpaaliverkot Lujempi sidonta ja vähemmän verkkoa! Erinomainen toiminta kaikissa koneissa UV-suojattu, kehitetty Claasin kanssa Myös 3600 m rullissa Varma happo myös vaikeisiin olosuhteisiin! li Nurmisiemenet, aitaustarvikkeet Monikäyttöiset biologiset rehunsäilöntäaineet e Nurmen säilöntäaineet Nu -NUOLUKIVET Uuteen kuvastomme on kerätty monipuolisesti K-maatalouden tarjontaa karjatilan tarpeita silmällä pitäen. Kuvastossamme on mukana lukuisa joukko uutuustuotteita! Pistäydy lähimmässä K-maataloudessa tutustumassa tarjontaamme. Myyjiemme vankka ammattitaito on käytössäsi olipa kyse rehunsäilöntään liittyvät asiat tai juomalaiteratkaisut. Karjatilan arjessa mukana K-maatalouden Karjatilaohjelma kokoaa yhteen karjatiloille suunnatun valikoiman. Meiltä löydät ratkaisut mm. eläinten hyvinvointiin, rehustukseen ja sadonkäsittelyyn. 2

3 Tynnyripumppu, Mäntämalli Öljynkeräysastia 15 L Tukevaa muovia ,95 Koukkuvaaka 1500 kg Ripustettava, digitaalinen koukkuvaaka (OCS-1500). Kiinnityslenkki ylhäällä ja nostokoukku alhaalla. S-piikki 10 x 45 mm Sopii mm. Potila-äkeisiin ,95 S-piikin kärkiterät 6 mm, 25 kpl/pkt Mitat: 6 x 38 x 210 mm. Pakkaus sisältää pultit ja mutterit ,95 19,95 399, ,- Aitatolppa 60 cm x 1800 cm kyllästetty Pohjois-Ruotsin tiukkasyistä mäntyä. Kahdeksankulmainen muoto, joka helpottaa esim. eristimien tai lankkujen kiinnittämistä. Teroitettu kärki helpottaa asennusta maahan ja viistetty yläpää estää tehokkaasti tolpan lohkeamista iskettäessä. Lavalla 126 kpl ,- /lava Suursäkin tyhjennysventtiili Pikalukituksella varustettu putkiosa. Helpottaa suursäkin osittaista tyhjentämistä ,90 Rengassokka 9,5mm 50kpl paketti ,95 UUTUUS! FlexiPack X magneettikiinnitteinen akku kameralle. Akun kesto 10-15h Käsine Tegera 884 Joustava asentajankäsine rakennus- ja asennustöihin pitävällä näppyläkuviolla. Nailonista ja hengittävästä nitriilivaahdosta. Useita kokoja. 3,95 159,- 599,- Konekäyttöön suunniteltu: Norm. 649,- tärinän ja säänkestävä (IP66, 8G). Turvallisuutta ja sujuvuutta työskentelyyn. Helppo käyttää ja asentaa. 25 kuvaa sekunnissa, parannettu kuvanlaatu ja toimintonäppäin. Mahdollisuus lisäkameroiden asentamiseen. Langaton esteetöön kantama jopa 150m. Lisävarusteena saatavan FlexiPack-akun avulla entistä helpompi siirtää koneesta toiseen. Tutustu: /kpl Monitoimiöljy Multispray, 150 ml KAUPAN PÄÄLLE! HUHTIKUUUN EDUT Vasikkasuola Milka 2,5 kg Erikoisrehulisä ripulin aiheuttaman nestehukan hoitoon vasikoille. Sisältää Diax-kuituja, glukoosia ja elektrolyyttejä. Kotimainen ,95 Helosan, 300 g Antiseptinen iho- ja haavavoide päivittäiseen käyttöön. Ihoa pehmentävä ja kosteuttava. Etu -17 % Hinta ilman K-Plussa-korttia 5, Nuolukivisanko Mg Plus, 25 kg Sis. reilusti magnesiumia. Ei sisällä kuparia. Hyvin säänkestävä. Lavalla 30 kpl ,95 Hand Cleaner 3,8 l Erittäin tehokas käsienpuhdistusaine raskaalle ja vaikealle lialle. Keltainen, veteen emulgoituva, sitruunantuoksuinen tahna sis. ihoa suojaavia ja hoitavia ainesosia Multispray Toimii ruosteen irrottimena ja antaa suojan myös hapettumista sekä ruostumista vastaan. Punainen suutin Hardi MD ISO Hyväksytty 90 % tuulikulkeumaa vähentäväksi uuden vesistörajoitteen mukaisesti ,90 12 kpl pkt Suutinkärki Hardi MD ISO Punainen. Hyväksytty 90 % tuulikulkeumaa vähentäväksi uuden vesistörajoitteen mukaisesti kpl pkt 22,95 45,90 K-MAATALOUS 3 Kampanjahinnat (sis alv 24%) ovat voimassa tai niin kauan kuin kampanjaerät riittävät. Osa tuotteista toimitusmyyntinä ja mahdolliset rahtikustannukset lisätään hintoihin.

4 KINNUSEN MYLLYN REHUT JA KIVENNÄISET KEVÄT- KAMPANJA! Tregrenin Geniekeittiöpuutarha. kaupan päälle! Tilaa nyt. Kun tilaat kg rakeisia kivennäisiä, erikoisrehuja ja Premi-Tähti-kivennäisiä tai kg muita jauheisia kivennäisiä kerralla saat kaupan päälle Tregrenin Geniekeittiöpuutarhan. (Vaihtoehtoisesti kampanjahinnasta 40 :n alennus tonnilta rakeisissa kivennäisissä, erikoisrehuissa ja Premi-Tähtikivennäisissä tai 20 :n alennus tonnilta muissa jauheisissa kivennäisissä.) Kampanja voimassa asti Varmista oikeat tuotteet ROBOTTIRUOKINTAAN Kinnusen Myllyn Maito-Tähti -sarjastamme löydät maittavaksi melassoidut ja paljon kuitua sisältävät rehut, jotka sopivat erinomaisesti robottiruokintaan. Näissä rehuissa viljaa on vain vähän, joten niiden matala tärkkelytaso tehostaa lehmien kiertoa robotilla. Maito-Tähti 200 Kun säilörehusi valkuaispitoisuus on normaalia korkeampi. Maito-Tähti 210 Robotti Kun säilörehusi valkuaispitoisuus on normaali. Sisältää elävää hiivaa, joka auttaa pötsiä pysymään kunnossa. Maito-Tähti 22 Kun säilörehusi valkuaispitoisuus on normaalia matalampi. Uudet korkealaatuiset jauheiset Premi Tähti -kivennäiset Vahvasti vitamiinia ja runsaasti seleeniä - Kätevästi 25 kg:n säkeissä. Premi-Tähti Maito Max lypsävän lehmän monipuolinen kivennäis- ja hivenainelisä sisältää runsaasti myös A-, D- ja E-vitamiinia seleeniä 40 mg josta 8 mg orgaanista seleeniä pienet käyttöannokset (150 g 350 g päivässä lypsyluokan mukaan) Premi-Tähti Fosfori ummessa olevan lehmän tehokas kivennäislisä runsaasti mm. E-vitamiinia (2000 mg/kg) sekä A- ja D-vitamiinia seleeniä 40 mg josta 8 mg orgaanista seleeniä hyvin pienet päiväannokset (50 g 100 g /pv) Premi-Tähti Seleeni kasvavien nautaeläinten oma täydennyskivennäinen sisältää runsaasti ja monipuolisesti tarvittavia hivenaineita ja vitamiineja runsaasti mm sinkkiä, mangaania ja kuparia seleeniä 45 mg josta 8 mg orgaanista seleeniä pienet käyttöannokset (25 g 150 g päivässä elopainon mukaan) Kalsium (g/kg) Fosfori (g/kg) Mg (g/kg) Natrium (g/kg) RAKEISET KIVEN- NÄISET A-vitamiini (ky/kg) D3-vitamiini (ky/kg) E-vitamiini (mg/kg) Seleeni (mg/kg) Lypsy-Tähti Magnesium-Tähti Tunnu-Tähti Kalsium-Tähti Tähti-Seoskivennäinen JAUHEISET TÄHTI-TÄYSKIVENNÄISET Lypsy Lypsy Plus Kasvu Emo Fosfori Kasvufosfori Premi-Tähti Maito Max Premi-Tähti Fosfori Premi-Tähti Seleeni K-maatalous Karjatilakuvasto Hinnat (sis alv 24%) ovat voimassa tai niin kauan kuin kampanjaerät riittävät. Osa tuotteista toimitusmyyntinä ja mahdolliset rahtikustannukset lisätään hintoihin.

5 Uudistetut Kinnusen Tähti-täyskivennäiset Tutut suursäkeissä myytävät Kinnusen Tähtitäyskivennäiset ovat saaneet uuden raakaainepohjan, jonka ansiosta tuotteet ovat nyt silmin nähden vähemmän pölyäviä. Hienomman jauheen osuus tuotteessa on laskenut merkittävästi ja sen ansiosta. Paljon vähemmän pölyä appeen teon yhteydessä. Ei enää ime kiinni lapioon, annostelu helpompaa. Pitoisuudet on säilytetty aikaisemmalla hyvällä tasolla. Tähti-täyskivennäinen Kasvu Tähti-täyskivennäinen Kasvufosfori Tähti-Täyskivennäinen Lypsy Tähti-Täyskivennäinen Lypsy Plus Tähti-Täyskivennäinen Fosfori Tähti-Täyskivennäinen Emo Tähti-täyskivennäiset 1000 kg suursäkeissä. Kysy tarjous! Pohjoisen puhtaasta viljasta Turvalliset ja korkealaatuiset Kinnusen Tähtirehut valmistetaan ensisijaisesti kotimaisista raaka-aineista. Yli 50 vuotta Kinnusen Mylly on tehnyt vahvaa yhteistyötä pohjoisen Suomen viljanviljelijöiden ja karjatilojen kanssa. Valtaosa viljasta hankitaan omalta lähialueelta: pohjoisen puhtailta viljelysalueilta. Kinnusen Tähtirehujen valmistusprosessi on tarkkaan suunniteltu ja valvottu. Sitä myös kehitetään jatkuvasti. Prosessissa hyödynnetään uusinta tekniikkaa, esim. hygieenisen puhtauden varmistavaa kuumennuslaitteistoa. Maatilan Pirkka nro 4 / 2014 s. 30, Kallion maatalousyhtymä Ylivieska (Visa Vilkuna) Rehustus ratkaisee maidontuotannossa Veli-Matti ja Ville Kallion hoitamalla tilalla Ylivieskassa on uudistettu rohkeasti. Tavoitteena ovat tehokkuus ja kannattavuus. Rehun vaihto robotilla annettavaksi täysrehuksi vaikutti lehmien päiväkohtaiseen tuotokseen selvästi. Yhtymässä on selkä työnjako; Ville keskittyy peltoviljelyyn ja Veli-Matti vaimonsa Sallan kanssa vastaa karjanhoidosta. Tilan karja on holsteinpainotteinen. Vastuunjako lisää ammattitaitoa ja kehittymistä. Lue verkkolehdestä koko artikkeli: /fi /arkisto K-MAATALOUS 5

6 MESTARIN VITAMIINIT JA ENERGIAVALMISTEET KOTIMAISET MESTARIN VITAMIINIT Käyttö: Korkea tuotostaso Nuoret voimakkaasti kasvavat eläimet Kasvatusolojen ja ruokinnan muutokset Eläinten siirrot ja kuljetukset Hedelmällisyysongelmat / Sairaudet Rehun laadulliset ongelmatilanteet, esim. tuore- ja hapolla säilötyn viljan vitaminointiin Vitamiiniliuokset Mestarin ADEK Kotieläimille. Sisältää oikeassa suhteessa tärkeimmät rasvaliukoiset vitamiinit. Korkea A-vitamiinipitoisuus suojaa tartuntataudeilta. E-vitamiini suojaa ja ehkäisee elimistöä rappeumataudeilta. D3-vitamiini turvaa luuston terveen kehityksen. Sisältää myös veren hyytymisen kannalta tärkeää K3-vitamiinia. 5 l l , 30 l ja 200 l Mestarin ADE hinta alk. 48,95 Perusvitamiiniliuos kotieläimille. Tyydyttää eläinten A-, D- ja E-vitamiinitarpeen. Lisäksi Mestarin ADE sisältää E-vitamiinia täydentävää seleeniä. 5 l , 10 l , 30 l ja 200 l Mestarin E Vitamiini- ja seleeniliuos kotieläimille. Runsaasti elimistön kannalta tärkeää E-vitamiinia ja E-vitamiinin suojaa täydentävää seleeniä. 5 l , 10 l , 30 l ja 200 l hinta alk. 40,95 Mestarin kalanmaksaöljy Kaikille kotieläimille. Sisältää runsaasti puhtaita luontaisia vitamiineja, rasvahappoja ja energiaa. Runsas A-vitamiinipitoisuus suojaa eläimiä tartuntataudeilta pitämällä mm. limakalvot elinvoimaisina. Mestarin kalanmaksaöljy sisältää energiaa noin 2,5 kertaa enemmän kuin tavallinen rehuvilja. 5 l ja 30 l (200 l) hinta alk. 33,95 Vitamiinipelletit Mestarin E Strong, 20 kg Pelletöity vahva E-vitamiini- ja seleenitäydennysrehu kotieläimille. Sisältää orgaanista seleeniä Mestarin E, 20 kg Pelletöity E-vitamiinivalmiste. Sisältää myös niasiinia, B12- vitamiinia ja E-vitamiinin suojaa täydentävää seleeniä Mestarin ADE, 20 kg Pelletöity vitamiiniseos kotieläimille. Sisältää A-, D3-, ja E-vitamiinia juuri oikeassa suhteessa, sekä lisäksi niasiinia ja B12-vitamiinia Mestarin Monivitamiini, 20 kg Pelletöity vitamiiniseos kotieläimille. Sisältää A-vitamiinia. Korkea E-vitamiinipitoisuus. Sisältää myös veren hyytymisen kannalta tärkeää K3-vitamiinia, sekä runsaasti hermoston terveyden ja hedelmällisyyden kannalta tärkeitä B-vitamiineja. Lisäksi siinä on sorkkaterveyttä edistävää biotiinia ja yleiskunnon kannalta tärkeää C-vitamiinia Biofarm - Eläintesi parhaaksi. Biofarm Oy on suomalaisessa omistuksessa oleva vuonna 1988 perustettu yritys, joka kuuluu Hankintatukku -yritysryhmään. Biofarm Oy:n tehdas, konttori ja varasto sijaitsevat Karkkilassa. Valmistamme, valmistutamme ja maahantuomme erikoisrehuja, täysrehuja, hoitotuotteita sekä eläinlääkkeitä. Työllistämme 25 henkilöä ja viime vuoden liikevaihto oli noin 9 miljoonaa euroa. Energiavalmisteet Mestarin Proppi Ketoosiriskin vähentämiseen. Korkeatuottoisille ja syömättömyyttä poteville lehmille. Lisää lehmän ruokahalua ja maidontuotantoa. Ehkäisee rasvan kertymistä maksaan. 10 kg , 30 kg , 200 kg hinta alk. 38,95 Mestarin Energialiuos Liuosmainen energiatäydennysrehu märehtijöille. Tasaamaan ruokinnan muutoksia, lisäämään käyntimääriä ruokintakioskilla ja lypsyrobotilla. Toimii erinomaisesti aktivointirehuna lypsyroboteissa. 10 kg , 250 kg , 1200 kg hinta alk. 22,95 Mestarin Melassi, 20 kg Energiarehuna ja maittavuuden parantajana rehuseoksissa K-maatalous Karjatilakuvasto Hinnat (sis alv 24%) ovat voimassa tai niin kauan kuin kampanjaerät riittävät. Osa tuotteista toimitusmyyntinä ja mahdolliset rahtikustannukset lisätään hintoihin.

7 REHUT JA KIVENNÄISET MUREINEN MIX-SARJA Sopii automaattiruokintaan. Teho-Mix-Mg Maittava, melassia sisältävä magnesiumkivennäinen lypsylehmille ympärivuotiseen käyttöön. Sis. orgaanista seleeniä. Myös luomuun. Teho-Mix-Ca-Bio Lisättyä biotiinia ja org. seleeniä sisältävä, maittava kalsiumpitoinen kivennäinen lypsylehmille, hiehoille ja lihanaudoille. Teho-Mix-Tunnutus Kalkiton, runsaasti fosforia sisältävä kivennäinen ummessaoleville. Sisältää org. seleeniä. Sika-Mix Lihasikojen ja emakoiden ruokintaan, kun loppuseoksen kivennäispitoisuus ei riitä. JAUHEISET TÄYSKIVENNÄISET (myös luomuun!) Teho Magnesium Magnesiumrikas täyskivennäinen, soveltuu erityisesti laidunkauden ruokintaan. Teho Kalsium Tehokas täyskivennäinen ympärivuotiseen ruokintaan sekä lypsylehmille että kasvaville naudoille. POLAR-APE kivennäiset 1000 kg suursäkeissä Uusittu Teho-Mix-Tunnutus! Maittava! Sisältää 40 % melassileikettä Kalkiton! Matala kalsiumpitoisuus tehostaa kalsiumin imeytymistä ja ylläpitää lehmän kykyä käyttää luuston kalsiumvaroja Bio-Mos parantaa lehmän suolistoterveyttä ja parantaa lehmän immuniteettiä. Se parantaa myös ternimaidon laatua ja vasikka saa näin ollen enemmän vastaaineita ternimaidosta. Sulavuus varmistetaan magnesiumfosfaatilla, jonka imeytyminen on huomattavasti parempi kuin magnesiumoksiidilla. Korkea E-vitamiini- ja seleenipitoisuus! Ummessaoloaika on tehokas aika täyttää lehmän E-vitamiini- ja seleenivarastot. Orgaaninen seleeni takaa hyvän imeytymisen ja vasikka syntyy riittävällä seleenistatuksella. Sis sorkkaterveydelle tärkeää biotiinia! Rakeistettu. 25 kg / sk, 600 kg / lava ERIKOISREHUT JA VITAMIINIT Teho Kantavax - Kiimarehu! Energiarikas siirtymäkauden täydennysrehu le ja hiehoille. Sisältää vastustuskyvylle tärkeitä suojara- lypsylehmilvintoaineita ja runsaasti energiaa. Käyttömäärä vain 0,5 kg/pvä 3 vkoa ennen ja 3 vkoa poikimisen jälkeen. Sisältää elävää hiivaa. Teho Energa Energiarikas täydennysrehu lypsylehmille. Käyttömäärä vain 0,5 kg/pvä 2 vkoa ennen ja 4 vkoa poikimisen jälkeen. Sisältää elävää hiivaa. Teho E-seleeni Vitamiinitäydennysrehu, joka vahvistaa vastustuskykyä ja soveltuu kaikille tuotantoeläimille. Sisältää runsaasti E-vitamiinia (6200 mg) ja orgaanista seleeniä. Teho ADE Monivitamiini, jota käytetään etenkin stressitilanteissa. Sisältää runsaasti orgaanista seleeniä. Teho Seosmelassi Maittava nestemäinen sokeripitoinen energiarehu lypsylehmien, lihanautojen ja hevosten ruokintaan. Pakkauskoko 25 kg. APE kivennäinen Ca P Mg Na E-vit Sel biot luomu suursäkeissä Polar APE kivennäinen x Polar APE kiv 1500E x Polar Biotiini APE kiv Polar EMO APE kiv x Polar Mulli APE x Polar APE kiv org sel x APE Tunnutus kiv. kalkiton x Oy Feedex Ab on Pohjanmaalla v aloittanut yritys, joka valmistaa rehuja niin naudoille, sioille kuin hevosillekin. Yrityksen vahvuuksia ovat mm. Laatu Toimitusvarmuus Joustavuus Työllistää noin 50 hlöä Kokonaistuotanto yli 90 milj.kg / v Feedexin valmistamat rehut ovat korkealaatuisia. Hyödynnä Feedexin KEVÄTKAMPANJA! JA SAAT KALEVALA-KORUSETIN! OVH 114 Talon sydän -rintakoru Materiaali: Pronssi Korkeus: 25 mm Paino: 7 g Talon sydän-korvakorut, tapeilla Materiaali: Pronssi Paino: 2 g Halkaisija: 11 mm Toimitetaan omiin rasioihin pakattuna. Kahden KIVENNÄIS-/ VITAMIINILAVAN ostajalle *) KALEVALA-korusetti tai 200 kg veloituksetta! *) Ostaessasi KAKSI LAVAA Feedexin kivennäistä tai vitamiineja, saat 200 kg VELOITUKSETTA tai KALEVALA- KORUSETIN sekä toimituksen RAHTIVAPAASTI! (normaali toimitusalue). YHDEN LAVAN ostajalle 100 kg VELOI- TUKSETTA ja rahti 40 (alv0%). Tarjous voimassa saakka. Tarjous koskee kaikkia Mix-sarjan kivennäisiä, Teho Kalsiumia ja Magnesiumia, vitamiineja sekä Energa + Kantavax. Ei koske APE-kivennäisiä eikä Polar-sarjaa. K-MAATALOUS 7

8 REHUT JA NUOLUKIVET Josera-rehut Easymil Calfcare, 25 kg Sopii ensimmäiseksi juomarehuksi vasikoille ternimaitokauden jälkeen. Herapohjainen juomarehu joka käy juoma-automaatteihin ja hapanjuottoon. Esihapatettu jolloin valmiin juoman ph 5,4. Easymil liukenee hyvin ja kestää säilytystä valmiina juomana, ei sakkaudu. GMO vapaa Supramil Calfcare, 25 kg Maitopohjainen vasikan juottorehu. Supramilliä voidaan juottaa vasikoille jo yhden viikon iästä alkaen. Monipuolinen vitamiini- ja hivenainekoostumus, sisältää mm biotiiniä. Maittava juomarehu takaa vasikan nopean kasvun ja kehityksen juottovaiheessa. Sopii automaatti -ja hapanjuottoon Pansen-Pilot, 20 kg Pansen-Pilot-hiivavalmiste on täydennysrehu nautaeläimille. Olennainen osa on elävä hiiva. Elävällä hiivalla on positiivinen vaikutus maidontuotantoon ja maidon valkuais- ja rasvapitoisuuteen. Tasapainottaa pötsin ph:ta käytettäessä runsasta väkirehumäärää ruokinnassa. Elävä hiiva kuluttaa happea pötsistä ja tehostaa selluloosaa käyttävien bakteereiden toimintaa, jolloin karkearehun hyväksikäyttö paranee Runsaat ja kätevät nuolukivisangot ja vati eläimesi hyvinvointiin! Nuolukivivati Universal, 15 kg Umpikauden alussa, maidontuotannossa, nuoret eläimet. Sopii myös hevosille, lampaille ja vuohille ,00 Nuolukivisanko Plus, 25 kg Sisältää runsaasti A- ja D-vitamiinia sekä hivenaineita. Nuorille, herumiskaudella, vasikoille, hevosille. Ei sovellu lampaille ,00 Nuolukivisanko Mg Plus, 25 kg Sisältää reilusti magnesiumia ,00 UUTUUS! TERNIMAITOTEHOSTE COLOSTRIN 10 x 100 g pakkauskoko Sisältää mm. probioottia, vitamiineja ja seleeniä. Suositellaan käytettäväksi kun vasikan saaman ternimaidon määrä tai laatu ei ole optimaalinen. Voidaan sekoittaa ternimaidon tai juottorehun sekaan , (10x100 g paketti) 29,95 UUTUUS! CURAVIT vasikoille 5 KG Käytetään vasikkaripulin yhteydessä nestehukan korvaamiseen tai ennaltaehkäisyyn. Soveltuu myös lampaille. Sisältää mm. elektrolyyttejä, Na bikarbonaattia ja kasvikuituja ,00 1. Maidonlämmitin vasikoille E 2008, 2000 W, termostaatti lämmittää nesteen haluttuun lämpötilaan. Esim. asento: 2 ~ 20 C, 6 ~ 40 C, 10 ~ 70 C, 12 ~100 C. Sisältää ylikuumenemissuojan. Upotussyvyys 690 mm ,00 2. Maidonlämmitin hapanjuottoon 2000 W. Upotussyvyys 900 mm. Soveltuu myös hapanjuottoon ,00 Tuttiämpärit ja tutit 3. Tuttiämpäri ,95 4. Teline juottoämpäriin ,95 5. Kansi tuttiämpäriin ,95 6. Tuttiämpäri karitsoille ,95 7. Pillitutti ,95 8. Pillitutti, galvaniotu kiinnike ,95 Pillitutin takaiskuventtiili ,95 ❺ ❹ ➌ ❼ ➏ ❽ ❶ ❷ Takki vasikalle Pinta 600 denier polyesteriä ribstop-matriaalia. Nylon remmit ja muoviset kiinnikkeet. Konepestävä 30 C. Selkäosan pituus 80 cm ,95 8 K-maatalous Karjatilakuvasto Hinnat (sis alv 24%) ovat voimassa tai niin kauan kuin kampanjaerät riittävät. Osa tuotteista toimitusmyyntinä ja mahdolliset rahtikustannukset lisätään hintoihin.

9 Kotimaiset Milka-maitotilantuotteet Milka Vasikkasuola, 600 g ja 2,5 kg Erikoisrehulisä suolistohäiriöihin. Sisältää Diax-kuituja, glukoosia ja elektrolyyttejä. Kotimainen. 600 g ,95 2,5 kg ,90 Milka Rumevit, 5 kg Häiriötöntä huipputuotosta sekä pötsin toimintaa ylläpitävä, maittava märehtijöiden puskurijauhe ja hedelmällisyysvitamiiniseos. Runsaasti pötsin pieneliöstön normaalin toiminnan kannalta tärkeitä vitamiineja, hivenaineita ja aminohappoja oikeassa suhteessa. Sis. myös beetakaroteenia jonka säännöllinen käyttö vähentää hedelmällisyyshäiriöitä ja edesauttaa tiinehtyvyyttä ,00 Milka Kalsimax, 4 x 550 g Poikimahalvauksen ennaltaehkäisyyn. Geelimäinen, maistuva ja turvallinen kalsiumvalmiste lehmille ,95 Milka Kalcivit-neste, 5 l Lypsylehmille poikimisen yhteydessä täydentämään kalsiumin saantia. Sisältää kalsiumia, magnesiumia, vitamiineja ja lisäenergiaa ,00 Milka Milk Start, 7 kg Poikimisen jälkeiseen energiavajeeseen. Runsaasti kalsiumia, vitamiineja ja energiaa sisältävä valmiste ,95 Utaretulehdusten ennaltaehkäisyyn ja oheishoitoon. Milka Utarelinimentti, 1 l Piparminttuöljyä ja aloe veraa. Piparminttuöljy vilkastuttaa tehokkaasti verenkiertoa ja aloe vera kosteuttaa, rauhoittaa sekä pehmentää ihoa. Lisää tehokkaasti käsitellyn alueen pintaverenkiertoa ,95 Milka Yrttilinimentti, 1 l Linimentillä hierominen edistää ihon pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Lämpövaikutus säilyy useiden tuntien ajan ,95 Hinnat alkaen 5,95 KNZ-nuolukivet, 10 kg Rehussa ei aina ole riittävästi suolaa ja kivennäisiä, koska eläinten yksilölliset tarpeet vaihtelevat. Ongelma voidaan ratkaista antamalla eläinten itse päättää, miten paljon lisäsuolaa ja kivennäisiä ne haluavat. KNZ :n vapaasti eläinten saatavilla olevat nuolukivet mahdollistavat sen. Kaikki KNZ -nuolukivet ovat korkealaatuisia, eivätkä sisällä keinotekoisia väri-, aromi- tai makeutusaineita. KNZ Standard Sisältää tärkeitä hivenaineita mm. sinkkiä parantamaan ruokahalua ja karvankiiltoa, jodia kasvuun ja kehitykseen sekä seleeniä parantamaan lisääntymiskykyä. Erittäin hyvänmakuinen. Edesauttaa maidontuotantoa. Soveltuu luomutuotantoon KNZ Junior Kehitetty erityisesti turvaamaan riittävä kalsiumin- ja magnesiumin saanti kasvun aikana ja varmistaa eläinten kasvupotentiaalin hyödyntämisen KNZ Basic prosenttisen puhdasta vakuumisuolaa. Maittavaa, kosteudenkestävää ja tiiviinä säilyvää. Soveltuu kaikille eläimille ja luomutuotantoon KNZ Biotin Kehitetty erityisesti lehmille, jotka voivat olla alttiita sorkkasairauksille. Parantaa yleiskuntoa. Sisältää myös seleeniä, sinkkiä, kuparia, jodia ja kobolttia Milka-pastat Milka Rumevit-pasta, 300 ml Erityisesti korkeatuottoisille lypsylehmille ja voimaperäisesti ruokittaville (lihotettaville) märehtijöille. Tukee ruoansulatusta sekä ylläpitää pötsin mikrobifl ooraa pötsihäiriöiden ja vähentyneen ruokahalun yhteydessä Milka Kalsium Plus -pasta, 300 ml Lypsylehmille poikimahalvausriskin vähentämiseen ja/tai täydentämään eläinlääkärin antamaa poikimahalvaushoitoa. Nostaa tehokkaasti veren kalsium- ja magnesiumpitoisuutta Milka Hiili Plus -pasta, 300 ml Maha- ja suolistohäiriöiden sekä ripulin yhteydessä. Pastan sisältämä aktiivihiili sitoo haitallisia aineita (myrkyt, mikro-organismit) itseensä rauhoittaen samalla suolistohäiriöiden oireita Milka Energiapasta, 300 ml Ketoosiriskin vähentämiseen lypsylehmillä sekä ketoosin uusiutumisen välttämiseksi. Nostaa verensokeria ja auttaa ylläpitämään ruokahalua Milka Magnesiumpasta 300 ml UUTUUS! Laidunhalvausriskin vähentämiseen ja/tai täydentämään eläinlääkärin antamaa laidunhalvaushoitoa. Milka Magnesium pasta soveltuu käytettäväksi erityisesti laidunkauden alussa, mutta myös sisäruokintakaudella käytettäessä runsaasti kaliumia sisältävää säilörehua. KNZ Wild Täydentämään riistaeläimien ravintoaineiden saantia. Runsaasti sinkkiä, rautaa sekä kobolttia ja seleeniä; ovat tärkeitä luiden ja rustojen kehitykselle KNZ Fertility Hedelmällisyyttä parantava kotieläimille. Sopii seleenin saannin varmistamiseksi nautakarjalle sekä lampaille. Seleenin puutos saattaa johtaa esimerkiksi lihasrappeumaan, hedelmällisyyshäiriöihin ja nuorilla eläimillä äkilliseen kuolemaan akuutin sydänlihasrappeuman seurauksena. Seleenin ja E-vitamiinin puute on yhdistetty myös lypsylehmien utaretulehdus herkkyyteen Nuolukiviteline OK kg:n kivelle. Koko 23 x 22 x 22 cm ,95 MILKA- PASTA- UUTUUDET! Myydään yksittäin tai 12 kpl laatikoissa. Uutuus! Nuolukiviteline 10 kg:n kivelle oranssi, joustavaa muovia ,95 K-MAATALOUS 9

10 JUOTTOREHUT Valion Startti -juottorehut Startti juottorehujen pääraaka-aineena on elintarvikelaatuinen kotimainen maitojauhe. Mukana on pikkuvasikoille elintärkeä juoksutusmahassa imeytyvä kaseiini, sekä vasikoiden suolistoterveyttä tukevia eläviä maitohappobakteereita. Startti juomarehut ovat vasikoille luontaista rehua ja sisältävät kaikki mitä vasikka tarvitsee terveeseen kasvuun. Startti Maito Instant, 20 kg Suomen suosituin juomarehu, paras valinta sankojuottoon. Startti Auto, 20 kg Hyvä juoksevuus, ei tahraa eikä tartu sekoituslaitteissa. Paras valinta automaattijuottoon. Tehokkaat, nopeavaikutteiset ja helppokäyttöiset Correct-pastat! Valion Correct -pastat Correct Calsium Pro, 360 g Uuden sukupolven kalsiumlisä poikimisen turvaksi. Correct Magnesium, 360 g Tehoannos lypsylehmän magnesiumvajeeseen. Correct Ketosis, 300 g Energialisä lypsylehmille poikimisen jälkeiseen energiavajeeseen. Correct Pötsi-Potku, 330 g Ravintolisä märehtijöille pötsin vajaatoiminnan yhteydessä. Correct Hiili + tanniini, 340 g Auttaa lehmää ripuliongelmissa. Säilörehun ja oman rehuviljan valkuaistäydennykseen. Rapsirouhetta Kalajoelta irtona! Kysy päivän hinta! Rapsirouhe on toimiva seoskomponentti säilörehun ja oman rehuviljan valkuaistäydennykseen. Valkuaistäydennyksen tarpeen määrittämiseksi oman säilörehun ja rehuviljan laatu kannattaa selvittää ruokintasuunnittelun pohjaksi. Kuluvan satokauden alueellisesti vaihtelevista sääoloista johtuen erityisesti rehuviljan laatuvaihtelut ovat olleet suuria. Milka munivien kanojen täysrehu 20 kg A-vitamiini ky/kg D3-vitamiini ky/kg E-vitamiini 47 mg/kg Seleeni 0,3 mg/kg Kupari 10 mg/kg alk. 19,80 / säkki Milka Milka KANATÄYSREHU Täysrehupelletti muniville kanoille 20 kg RehuX Täysrehut Poikasrehu Pienmureinen täysrehu kananpoikasille - myös pikkusäkkinä! Kasvatusrehu 1 ja 2 Täysrehut kananpoikasille - myös pikkusäkkinä! Kana 15, 18, 28 - myös pikkusäkkinä! Kana TR 38, 58 Täysrehut muniville kanoille. RehuX tiivisteet Kanapuolitiiviste, myös pikkusäkkinä Täydentää tilan omaa viljaa. Tiiviste Regular, myös pikkusäkkinä Valkuaistäydennysrehu muniville kanoille. Ei sisällä kalajauhoa. Tiiviste Optimi, myös pikkusäkkinä Kalajauhollinen valkuaistäydennysrehu muniville kanoille. Luomutuotantoon Kasvatustiiviste L Valkuaistäydennysrehu kananpoikasille - myös pikkusäkkinä! Kanatiiviste L Kalajauhollinen valkuaistäydennysrehu muniville kanoille - myös pikkusäkkinä! Kanapuolitiiviste L Kalajauhollinen valkuaistäydennysrehu muniville kanoille - myös pikkusäkkinä! RehuX kananrehut Valikoimista löydät omaan kanalaasi sopivat, mureiset vaihtoehdot joko GM tai GM vapaalla raaka-aineella valmistettuna. Säkkirehut valmistetaan aina GM vapaalla soijalla! RehuX valmistaa myös LUOMU tuotantoon sopivia tiivisteitä. 10 K-maatalous Karjatilakuvasto Hinnat (sis alv 24%) ovat voimassa tai niin kauan kuin kampanjaerät riittävät. Osa tuotteista toimitusmyyntinä ja mahdolliset rahtikustannukset lisätään hintoihin.

11 KÄRPÄSTORJUNTAAN ➊ ➍ ➐ ➎ ➌ ➋ Fluoresoivien värien ansiosta Silvandersson kärpästuotteilla ylivoimainen pyydystysteho. ➏ Halley Sähköinen kärpäspyydys Erikoisvalon houkuttelemana hyönteiset lentävät laitteen keskellä olevaan korkea-jännitteiseen ristikkoon, jossa ne tuhoutuvat ja tippuvat pohjalle olevalle, avattavalle muovitasolle. Alumiinirakenne ja nykyaikainen elektroniikka takaavat Halley hyönteistuholle pitkän käyttöiän vaikeissakin olosuhteissa. 1. Halley 2138 uudistettu malli 510 x 385 x 120 mm, IP44 suojattu ,00 2. Varaputki Muista vaihtaa säännöllisesti 2138/15 W , /40 W ,95 3. Silva Fly Bag pussiansa Myrkytön ansa ulkokäyttöön. Ansan haju ei häiritse ympäristöä mutta houkuttelee kärpäsiä. 1 kpl/pkt ,95 4. Kärpäsrulla Silva Super Neon 33 cm x 9 m Ripustetaan naulaan ja vedetään ulos tarvittava määrä paperia Myrkytön ja ympäristöystävällinen Kolmiulotteinen ,95 5. Kärpässpiraali Silva Perinteinen kärpäsansa Pakkauksessa 6 spiraalia ,95 6. Universal kärpästuho Tehokas kärpästuho (spray) navettaan Tehoaineena luonnon pyretriini. Nto 450 ml. laatikossa 6 prk. ( ) 10,95 7. Kärpäsarkki Silva Super Neon 8 arkkia, jotka voi jakaa pienempiin osiin Liima säilyttää tehonsa n.6 viikkoa Pyydystää jopa 8000 kärpästä per arkki 60 x 30 cm ,95 Neporex WSG 2, 5 kg/pss Vesiliukoinen kärpästen torjuntarae. Vaikuttaa jo toukkavaiheessa, estää kärpästen kehittymisen aikuisiksi. Kaksi käsittelyä kaudessa riittää kärpästen torjuntaan. Eläimiä ei tarvitse siirtää pois käsittelyn ajaksi. Annostelu helppoa ja nopeaa K-Othrine SC25 1L Ryömivien hyönteisten torjuntaan sisätiloissa Tehokas ja pitkävaikutteinen Levitys reppuruiskulla Tehoaine: Deltametriini 25 g/l Ruiskutteen käyttöväkevyys on 0,5 % AquaPy 1L Lentävien ja ryömivien hyönteisten torjuntaan sisätiloissa ja rakennusten välit. läheisyydessä. Nopea knock down vaikutus Käyttö sumutteena ja ruiskutteena Tehoaine: luonnonpyretriinit 30 g/l QuickBayt 2 kg Tehokkaaseen kärpästen torjuntaan Pitkäaikaista tehoa kärpäsiä vastaan, jopa 8 vk Käyttö sekä rakeena että maalina (sis. telan) Tehoaa myös pyretroideille resistentteihin kärpäsiin Tehoaine: Imidaklopridi 5 g/kg QuickBayt: Käyttö sekä rakeena että maalina! Valmistaja: Bayer AB K-MAATALOUS 11

12 NURMET Aikaisuus, satomäärät, kylmän ja kuivuuden kestävyys vaihtelevat lajikkeittain. Nurmisiemenseokset ja kylvömääräsuositukset. Nurmisiemenseokset Seossuhteet % Timotei pohj. Timotei Grindstad/ Switch Nurminata Kasper/ SW Minto Ruokonata Swaj Englannin raiheinä Italian raiheinä Kylvömäärä suositus kg/ha Niittynurmikka Valkoapila Punaapila Alsikeapila Kuivaheinä Säilörehu, niittokertaa Etelän paalinurmiseos X 3 X Paalinurmiseos X 2 - Heinänurmiseos X X - Laidunnurmiseos X - X Timotei-ruokonataseos X Säilörehunurmiseos X 3 X Apilainen nurmiseos Viherlannoitusnurmi Multamaan nurmiseos * X 2 - Pikanurmiseos * X 3 - *) Varmista seossuhde kauppiaaltasi siementä tilattaessa. Muista sekoittaa siemensäkki ennen kylvöä. Eripainoiset siemenet voivat lajittua kuljetuksen aikana. Laidun Säilörehunurmiseos 3. niiton rehunkorjuujärjestelmiin. Ruokonata Swajta 15 % sadontuottopotentiaalin kasvattamiseksi. Eteläisen tyypin Grindstad sekä nurminata takaavat rehusadon laadun ja sulavuuden. Timotei-ruokonataseos Intensiiviseen rehuntuotantoon. Pehmeä ruokonata Swaj eteläisen tyypin tiumotein Grindstadin tai Switchin ohella. Multamaan nurmiseos Seos erityisesti eloperäisille maille. Runsaasti nurminataa sekä englanninraiheinä SW Birgeriä sisältävä seos. Lajien nopean kasvurytmin takia niitto kannattaa tehdä hieman timoteiseoksia aikaisemmin. Pikanurmiseos Nurmisiemenseos nopeaan perustamistarpeeseen, satoa jo kylvövuonna. Raiheinien nopean kasvurytmin takia satoa saadaan muina satovuosina runsaasti ja englanninraiheinä pitää laadun korkeana. Paalinurmiseos Timotei-nurminataseos 2. niiton sadonkorjuujärjestelmiin ja kuivaheinäntuotantoon. Pohjoisen tyypin timotei Jonatan tai Tryggve sekä nurminata Kasper takaavat hyvän sadon. Koko nurmialueellemme. Laidunnurmiseos Laidunnurmeksi karjatiloille. Niittynurmikka paikkaa aukkokohtia. Valkoapila 10 % antaa viherlannoitusvaikutusta ja on maittava nurmirehukasvi. Apilainen nurmiseos ja viherlannoitus-nurmiseos Apila seoksessa lisää satopotentiaalia ja vähentää typpilannoitustarvetta. Korjuu on suoritettava ajoissa D- arvon pysymiseksi ja korkean laadun saamiseksi. Viherlannoitusnurmiseoksessa typensitojakasveja on tukiehtojen edellyttämät 20 %. Timoteit Tryggve ja Jonatan Korkealaatuista ja sulavaa rehua kahteen niittoon. Säilyttää D-arvon korjuun pitkittyessä. Koko viljelyalueelle aina Lappia myöten. Nurminadat Kasper ja SW Minto Nadat soveltuvat seoksiin timotein kanssa. Kestävät hyvin kolmea niittoa. SW Minto tuottaa sulavan ja laadukkaan 2. sadon. Englanninraiheinä SW Birger Monivuotinen englanninraiheinä SW Birger on satoisa ja talvenkestävä uutuus. Satoisin englanninraiheinä. Korkea D-arvo sekä hyvä jälkikasvukyky niiton jälkeen. SW Birger on saatavilla. He-Va Seed-Weeder HD -piensiemenkylvökone Järeämpi runko joko 7 mm tai 9 mm piikille tai yhdistelmä näistä olosuhteista riippuen. HE-VA Universal keskipakolevitin Kysy lisää! 100 tuki aluskasveille! HE-VA Multi- Seeder piensiemenkylvöyksikkö Ruiskun puomistoon asennettavissa Levitysleveys jopa 30 m asti hydr.puhaltimella Maschio Nina Kompaktin kokoinen, laadukas ja yksinkertainen rakenne Helppokäyttöinen ja vähän huoltoa vaativa. Soveltuu nurmen suora- ja paikkauskylvöön sekä viljan, rypsin ja herneen kylvöön. Helppo huoltaa ja käyttää. Syöttölaitteistossa säätömahdollisuudet jopa herneistä alkaen piensiemenien todella pieniin kylvömääriin. Luomutilan edullinen peruskylvökone piensiemenlaitteella varustettuna! Vaihteisto. Syöttöakselin säätöholkki. Syöttörulla. 12

13 Timotein eri kasvutyyppejä tutkittiin K-maatalouden koetilalla vuonna Grindstad Switch Rakel Tryggve Korjuuajankohta. Lähde: K-maatalouden koetila Timotein eri kasvutyypit. Timotein kasvutyypeistä eteläisten Grindstadt ja Switch lajikkeiden D-arvo lähtee laskemaan hieman pohjoisen tyypin Tryggveä nopeammin. Eteläiset lajikkeet soveltuvat erityisen hyvin seoksiin nopea kasvurytmisten ruokonatojen ja nurminatojen kanssa 3. korjuun sadonkorjuujärjestelmiin. Korjuuaikaa tulee tarkkailla huolellisesti ja tiedostaa kasvutyyppien erot, sillä D-arvo voi lämpiminä päivinä laskea jopa 5-8 numeroa vuorokaudessa. Timotei Grindstad ja Switch Voimakas jälkikasvukyky. Runsas sadontuotto. Voimakkaaseen tuotantoon ja kolmeen niittoon. Puna-apila SW Yngve Testattu lajike pohjoisiis kasvuoloihin. Diploidi puna-apila. Varma talvehtija. Etelän Paalinurmiseos 3. niiton rehunkorjuujärjestelmiin ja kuivaheinäntuotantoon. Timotei Grindstad tai Switch yhdistettynä nurminata SW Mintoon. NURMET Nurmen perustaminen Nurmivuotta edeltävänä kesänä tehdään perusparannuksena pellon pintamuotoilu ja tarkistetaan salaojituksen toimivuus, torjutaan kestorikkakasvit ja tarvittaessa kalkitaan pelto. Pintamuotoilulla ja toimivalla salaojituksella vältetään pellon vettyminen ja siten taataan nurmen tasainen kasvu ja hyvä talvehtiminen. Ylläpitokalkituksen ja hivenlannoituksen tarve selvitetään viljavuusanalyysilla aina nurmen uusimisen yhteydessä. Pellon ph-tavoite on ravinteiden saatavuuden takia vähintään 6, erityisesti apilapitoisilla nurmilla. Nurmi perustetaan useimmiten suojaviljaan, jona käytetään lujakortisia lajikkeita: Vaasa-kauraa, Tiril tai Vilde-ohraa, Bjarne-kevätvehnää tai Petita-rypsiä. Suojaviljan siemenmäärää on vähennettävä 30 %, tai jopa enemmän erityisesti apilanurmia perustettaessa. Suojaviljan voi puida tai korjata kokoviljasäilörehuksi. Puitavan suojaviljan laontorjunta ja puinnin jälkeen olkien korjaaminen estää nurmen tukahtumisen ja aukkopaikkojen syntymisen. Vihantana korjattava suojavilja mahdollistaa myöhäisen kylvön ja keväisen rikkatorjunnan glyfosaatilla. Suojaviljan rikkakasvien torjunnassa on huomioitava suojaviljan olkien ja nurmirehun käyttörajoitukset. Lannoitus nurmen perustamisen yhteydessä Nurmi perustettaessa lannoitus tehdään YaraMila lannoitteilla mahdollisesti myös karjanlantaa hyödyntäen viljavuustutkimuksen ja lanta-analyysin mukaan. Nurmen hyvän perustumisen takaamiseksi on hyvä käyttää alennettua siemenmäärää ja typpilannoitustasoa. Lannoitus satovuosina Typpilannoituksen sallittu enimmäismäärä jaetaan koko kasvukaudelle ja vain täysimääräinen typpilannoitus takaa hyvän ruokinnallisen laadun. Myös aikainen lannoitus on erittäin tärkeää. Viiden päivän myöhästyminen voi alentaa satoa yli 20 %, kolmatta satoa jopa yli 40 %. Rehun riittävän seleenitason varmistamiseksi jokaisen lannoituksen tulee sisältää seleeniä. Apilaa sisältävä nurmi lannoitetaan apilapitoisuuden mukaan. Kun apilapitoisuus on yli 60 % kuiva-aineesta, ei typpilannoitusta tarvita. Jos apilapitoisuus on matala (alle 20%), lannoitus tehdään nurmiheinien mukaan. Liiallinen typpilannoitus hävittää apilan nurmesta. Myös maan P- ja K-tasoja tulee tarkastella, sekä huomioida reservikaliumin määrä. Maan viljavuuden mukaan tulee käyttää fosforia ja kaliumia sisältävää YaraMila -lannoitetta (keväällä) ja kaliumpitoista YaraMila-lannoitetta kasvukaudella. Tiesitkö tämän? Keskiarvoina laskettuna Suomen nurmet ovat alilannoitettuja typpeä käytetään vain 132 kg N/ha. Nostamalla lannoitustasoa ja lannoittamalla nurmi heti niiton jälkeen satotasoja on helppo nostaa jopa tuhansilla kiloilla. Bogballe lannoitteenlevittimet Vain kaksi säätöä ilman työkaluja: määränsäätö ja levitysleveyden säätö. Vakiona aina normaali- ja päistelevitys ajouralta: yksillä lautasilla ja yksillä siivillä, ilman työkaluja, käännä vain lautasten pyörimissuunta. Liitettävissä yleisimpiin gps-ajouraohjaimiin. Helppokäyttöiset vaakamallit M2W ja M3W: Malliston tilavuudet l. Levitysleveydet m. YaraBela Seleenisalpietari NPKS Mg 1 / B 0,02 / Se 0,0025 Rehuun 100 % orgaanista seleeniä. Karjanlannan täydentämiseen nurmilla ja viljoilla. Varmistaa nurmi- ja viljasadon riittävän seleenipitoisuuden myös pienemmillä käyttömäärillä. Varmistaa karjan hyvinvoinnin ainoastaan parin euron hehtaarikustannuksella. Saatavilla Siilinjärven tehtaalta! Katso tarkemmat ohjeet ja nurmen viljelyohjelma K-maatalouden Viljelyoppaasta 2015! K-MAATALOUS 13

14 VILJANSIEMENET JA KASVINSUOJELUAINEET Tutustu huolella käyttöohjeisiin ja noudata niitä! Karjatilan viljalajikkeet Ragna Monitahoinen, lujakortisin ohra Monitahoisten korkein hehtolitrapaino Todella suuri siemen, erittäin satoisa Saatavuus rajattu! Brage Monitahoinen ohra Satoisin myynnissä oleva monitahoinen ohra Erittäin korkea hehtolitrapaino Lujakortinen Hyvä taudinkestävyys Vilde Monitahoinen rehuohra Huippusatoisa Lujakortisin ohralajike Menestyy hyvin kaikilla maalajeilla Suuri jyvä SW Mitja 2-tahoinen ohra Erinomainen satoisuus Aikainen kaksitahoinen Suuri ja tasakokoinen jyvä Korkea hehtolitrapaino Ringsaker Kaura Huippusatoisa Pieni kuoripitoisuus erittäin suuri ydinsato Melko aikainen Valkokuorinen Marika Kaura Suuri jyvä ja korkea hehtolitrapaino Satoisa aikainen kaura Valkokuorinen Hyvä lehtilaikun kestävyys Brage Monitahoinen ohra SW Mitja 2-tahoinen ohra Marika Kaura Vilde Monitahoinen rehu- ja tärkkelysohra Ringsaker Kaura Lehtilannoitteet kasvuun! Nurmen tehokkaaseen rikkasvien torjuntaan Leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan laidun- ja säilörehunurmille. Voidaan käyttää keväällä jo 5 C eteenpäin. Ruiskutus mahdollista myös syksyllä sadonkorjuun jälkeen. koot 5 ja 20 L Rikkakasvien torjuntaan syys- ja kevätviljoilta sekä nurmien suojaviljoista. Nopeampi ja varmempi teho. Varmuutta ja ajansäästöä ruiskun pesuun. Sopii apilapitoisille nurmille ilman kiinitettä. Uutuus! YaraVita Mancozin Hivenlehtilannoite K-maataloudesta viljoille ja nurmelle. Mangaani, kupari- ja sinkkipitoinen (330 g/l, 110 g/l, 84 g/l) Sopii tankkiseokseen lähes kaikkien rikka-aineiden kanssa Nyt juokseva formulaatti! Myös muut YaraVita hivenlehtilannoitteet meiltä! HARDI Master 1200 EVC 5/15 VHH Huippuvarust- nostolaiteruisku, Hardi Controller 5500 Puomistossa toisen puolen taitto HARDI Ranger x34 renk., EVC 7 / 21 SBP/Y puomisto Self Steer, mek. aisaohjaus Rover lohkoautomatiikka lisävarusteena erikoishinnalla. 14 K-maatalous Karjatilakuvasto Hinnat (sis alv 24%) ovat voimassa tai niin kauan kuin kampanjaerät riittävät. Osa tuotteista toimitusmyyntinä ja mahdolliset rahtikustannukset lisätään hintoihin.

15 Tutustu huolella käyttöohjeisiin ja noudata niitä! NURMIEN KASVINSUOJELUOHJELMA PERUSTOIMENPITEET VAKIINTUNEET NURMET Vaihtoehto 1 Vaihtoehto 2 Vaihtoehto 3 Säilörehu, heinä- ja laidunnurmet (Päärikkalajin voimakkaan kasvun aikana) Starane XL 1,5-1,8 l/ha Gratil g/ha + kiinnite** Primus 0,1-0,15 l/ha** + kiinnite Apilapitoiset nurmet (Aikaisin keväällä kasvun allettua) Basagran SG 1,1-1,7 kg/ha Gratil 20 g/ha*** Basagran SG 1,1-1,7 kg/ha NURMET PERUSTAMISVUONNA Nurmet suojaviljaan perustettaessa, ei apilaa (Heinän oras 2-3-lehtiasteella) Tooler 50 g/ha + kiinnite Express 50 SX 8-11 g/ha + K-MCPA 1,0 l/ha + kiinnite K-TRIO 1,5,-2,0 l/ha Apilapitoiset nurmet suojaviljaan perustettaessa (Apilassa 1-3 kasvulehteä) Express 50 SX 8-11 g/ha + K-MCPA 0,5 l/ha Basagran SG 1,1-1,7 l/ha K-MCPA 1,0 l/ha Nurmet perustettaessa ilman suojaviljaa, ei apilaa (Heinän oras 2-3-lehtiasteella) Gratil g/ha + kiinnite Starane XL 1,5 l/ha Starane 180 0,7-0,8 l/ha Apilapitoiset nurmet perustaminen ilman suojaviljaa (Apilassa 1-3 kasvulehteä) Basagran SG 1,1-1,7 kg/ha K-MCPA 1,0 l/ha Basagran SG 1,1-1,7 kg/ha Yksivuotiset rehunurmet/pikalaitumet (Heinän oras 2-3-lehtiasteella) Starane XL 1,5 l/ha Gratil g/ha Primus 0,1-0,15 l/ha Sinimailanen perustamisvuonna (viljelykasvissa 1-3 kasvulehteä) Basagran SG 1,1-1,7 kg/ha Basagran SG 1,1-1,7 kg/ha Basagran SG 1,1-1,7 kg/ha HAVAINTOIHIN PERUSTUVAT TOIMENPITEET Vaihtoehto 1 Vaihtoehto 2 Vaihtoehto 3 Hivenravinnepuutos Korrenkasvun aikana Mancozin 1 l/ha Mancozin 1,5 l/ha Mancozin 1 l/ha Nurmen lopettaminen tai perustamista ed. Envision 3,2 l/ha tai Ranger 4 l/ha tai Roundup Max 2,0 kg/ha tai 1,2 kg/ha vuoden ongelmarikkakasvien torjunta 2,4 l/ha + kiinnite 0,5 l/ha 3 l/ha + kiinnite 0,5 l/ha Huomiot nurmien rikkakasvien torjuntaan Varoajat: Primus 7 vrk, Starane XL, Starane 180 ja Tomahawk 10 vrk, Gratil laitumilla ja säilörehunurmilla 7 vrk sekä heinällä 21 vrk. Käsiteltäessä nurmet Gratil, Primus, Starane XL, Tomahawk tai Basagran SG valmisteilla ne voidaan käyttää rehuksi. Primus TEHOAA jo +2 C, Gratil +5 C, Starane 180 ja Basagranit vaativat yli +12 C. * = Keväällä tai 1. tai 2. niiton jälkeen, kun hierakka, leinikit ja muut rikat ovat ruusukeasteella (ensimmäiset kukkanuput näkyvissä) ja voimakkaassa kasvussa. ** = Aikaisin keväällä kasvun alkaessa. ***= Apilan määrä vähenee käytön jälkeen, mutta kompensoituu jo seuraavaan niittoon. Perustamisvuoden tehoresepti apilattomille nurmille suojaviljassa, ei pohjavesialueille: Tooler 40 g/ha + Starane 180 0,4 l/ha Vettä 200 l/ha Satovuoden tehoresepti apilattomille nurmille: Starane XL 1,0 l/ha + Primus 0,1 l/ha + Mestarin kiinnite 0,1 l/ha Vettä 200 l/ha Puhdas ja rikaton kasvusto huippusadon perusedellytys Paras ajankohta rikkakasvien torjunnalle on perustamisvuosi. Avainasioita ovat laji- ja lajikevalinta sekä kylvön tasaisuus. Kun kylvö tehdään huolella saadaan lähtötilanteessa tasainen ja tiheä kasvusto. Näin nurmi saa hyvät kilpailuasetelmat rikkakasveja vastaan. Suojaviljan rikkakasvitorjuntaan kannattaa panostaa, etteivät ongelmarikkakasvit saa alkuvaiheessa etumatkaa. Perustamisvuonna suojaviljan laontorjunta on kriittinen tekijä. Laakontunut viljakasvusto tukahduttaa nuoren nurmen nopeasti alleen. Laontorjunta voidaan huomioida paitsi korrensääteiden keinoin, myös lajikevalinnassa lujakortisia lajikkeita suosien. Kun vastaperustettu nurmi saadaan saatettua talvilevolle puhtaana ja tasaisena, ovat lähtökohdat ensimmäisen satovuoden kasvulle ja puhtaan sadon tuotolle hyvät. ELHO TWIN -karhottimet Ainutlaatuinen vinokelatekniikka siirtää rehun toistuvilla nosto- ja heittoliikkeillä ilman jatkuvaa maakosketusta = PUHDAS REHU! ELHO V-Twin 750 -hinattava karhotin Heilurityyppinen roottoreiden keskikannatus ja HydroBalance -kevennys. Työleveys 4,5-8,0 m, kuljetuslev. vain 2,5 m ja karhon lev. 1-1,5 m. S-malli: Ajolinja traktorin sivulla. ELHO ARROW -niittomurskaimet ELHOn patentoitu HydroBalance kevennys tarkka maanpinnan seuranta. Tasainen niitto ja ilmava hyvin kuivuva karho. ELHO Arrow nostolaitemallit 2,8 m - 3,2 m. ELHO Arrow hinattavat ja etunostolaitemallit 3,2-3,7 m. ELHO Duett 7300 taakseajotraktoriin 7,3 m:n työleveydellä. ELHO Arrow Delta perhosmalli ainutlaatuisella GPS kaarrekompensaatiolla. Elho Arrow 9000 Delta perhosmalli traktorin hydraulivipu käytöllä Apilapitoiset nurmet kylvövuonna rikkakasvien torjunta: Puna-apila, suojaviljaan perustettaessa: Express 8-12 g/ha + K-MCPA 0.5 l/ha (ilman kiinnitettä) tai K-MCPA 1.0 l/ha Apilat ilman suojaviljaa: Basagran M l/ha, kun 1-2 kolmilehdykkäistä lehteä. Helteisellä säällä ei saa ruiskuttaa! Basagran SG kg/ha kun apilassa on kolmenlehdykkäistä lehteä Apilapitoiset nurmet satovuonna rikkakasvien torjunta: Keväällä itävät rikkakasvit: Basagran SG kg/ha K-MAATALOUS 15

16 SADONKÄSITTELY Combifilm UUTUUS! Työtä keventävä ja aikaa säästävä uutuuskalvo. CombiFilm on ensimmäinen aumakalvon ja vakuumikalvon yhdistelmä, jonka ilmatiiviyttä on parannettu 6-10 kertaisesti. Etu: 2in1-kalvoyhdistelmä voidaan laittaa auman päälle yhdessä työvaiheessa, se on erittäin stabiili sekä samalla myös joustava. Tarttuva vakuumikalvo irtoaa pintakalvosta itsestään hieman levittämisen jälkeen x parempi ilmatiiviys. Ajansäästö levittämisessä. Helpompi käsitellä alhaisemman painon ansiosta. Optimaalinen rehunlaatu oikeilla menetelmillä valmistettuna. Varmistaa paremmat tuotokset ja pienentää käymisen aiheuttamaa hävikkiä. 10 x 50 m x 0,100 mm x 50 m x 0,100 mm Kysy myös muita kokoja. Siilon verkkopeite 10 x 15 m reunavahvistettu. 200 g/m² (±3% toleranssi). Materiaali 100 % kierrättämätön HDPE, vihreä. UV-suojaus 10 vuotta. 10 x 15 m ,00 12 x 15 m ,00 Viljan, rapsirouheen suojapeite 6,20 x 10 m, 80g/m2, HDPE valkoinen optimaalinen ilmanvaihto, suojaa mm. l 56,90 kpl intujen haitoilta avosäilytyksessä Reunapainopussit 120 x 27 cm. Kantokahvalla. HDPE. Täytetään karkealla soralla. 50kpl:n nipuissa, ,95 /50 kpl Rondotex - PYÖRÖPAALIVERKOT Lujempi sidonta, vähemmän verkkoa Vetolujuus 2600 N ja elastisuus % takaavat lujemman sidonnan vähemmällä verkkomäärällä. Moderni kudontatekniikka ja oikea raaka-ainekoostumus takaavat hyvän leviämisen paalin reunasta reunaan. Verkon loppumisesta ilmoittava 30 m juova rullan lopussa. Erinomainen toiminta kaikissa koneissa. Tuplaraidoitus verkon toisessa reunassa helpottaa rullan asennusta. Saatavilla myös 3600 m rulla. Suositellut käärintäkerrokset: 2,0-2,5 2,5-3,5 3,5-4,5 Verkkomenekki hyvissä paalausolosuhteissa n. 11,5 m / pyöröpaali Tuote Tuotekoodi Rullakoko Rullan ø Paino kg +/- 1 cm +/- 5% Huom. Evolution x mm 33 Kaikkiin paalaimiin, myös 2000m ja 3600m rullana Evolution x mm 40 Erikoispitkä rulla ImPress x mm 33 Mm. Claas , , Krone, NH. Myös 2000m rullana. Evolution x mm 35 Erikoisleveisiin paalaimiin Rondosil x mm 33 Ilman UV-suojausta AgriPress x mm 33 Kaikkiin paalaimiin. Myös 3600m rullana Uutuus! AgriPress x mm 33 Kaikkii paalaimiin Huomioi pakkauksessa olevat käyttöohjeet. 1. Verkko säilörehulle, heinälle ja oljelle. 2. Verkko levittyy koko paalin leveydelle. 3. Verkossa rullan loppumisesta ilmoittava juova. 4. Raidoitus helpottaa asennusta. 5. Vetolujuus. 6. UV-suojattu. 7. Kantokahvat. 8. Varastoi verkot kuivassa ja auringonpaisteelta suojattuna. 9. Rullan paino. 10. Pidä ympäristö siistinä ja kierrätä materiaalit. ➊ ➋ ➌ ➍ ➎ ➑ ➏ ➒ ➐ ❿ Paalauslangat Piippo Suurkanttipaalilanka Extreme Super 2 x 10,5 kg Vaativaan paalaukseen. 110 m/kg. Suurkanttipaalauslanka, 2 x 9 kg Yleis- ja suurkanttipaalaukseen. Polypropeeni. Erittäin hyvä tartuntakyky. 115 m/kg. 130 m/kg. Piippo Paalauslanka 2 x 5 kg Oranssi polypropeeni. Suomen eniten käytetty paalauslanka. Takaa häiriöttömän toiminnan, suuri solmulujuus, nukkautumaton. 400 m/kg Piippo Pyöröpaalauslanka 2 x 5 kg Valkea polypropeeni. Erittäin hyvä tartuntakyky, kestää kovimpaakin käsittelyä, helppo poistaa paalista. 600 m/kg Paalauslanka sisal 2 x 9 kg 200 m/kg. Ympäristöystävällinen Aumateipit Nitto 25 metrin rullissa. 75/25 m musta ( ) 9,95 100/25 m musta ( ) 12,95 75/25 m valk. ( ) 9,95 100/25 m valk. ( ) 12,95 Rehutuubi Kotimaisen RaniPlastin muovista kehitetty tuoreviljan säilöntämenetelmä. Rehutuubit Halkaisija Paksuus Pituus Paino ,52 m 0,18 mm 60 m 51 kg ,98 m 0,20 mm 60 m 76 kg ,40 m 0,22 mm 60 m 103 kg 16 K-maatalous Karjatilakuvasto Hinnat (sis alv 24%) ovat voimassa tai niin kauan kuin kampanjaerät riittävät. Osa tuotteista toimitusmyyntinä ja mahdolliset rahtikustannukset lisätään hintoihin.

17 RaniWrap-kiristekalvot Kotimaista takuulaatua! Raniwrap-käärintäkalvo on puhallusmenetelmällä valmistettu monikerroskalvo. Tuote Mitat Väri Rll/lava UV-suojaus Takuu Kerroksia Limitys RaniWrap 50 cm x 1800 m Valkoinen Kly 3 v 6 50 % RaniWrap 75 cm x 1500 m Valkoinen Kly 3 v 6 50 % RaniWrap 25 cm x 1800 m Valkoinen Kly 3 v 6 50 % RaniWrap 50 cm x 1800 m Vaalean vihreä Kly 3 v 6 50 % RaniWrap 75 cm x 1500 m Vaalean vihreä Kly 3 v 6 50 % AgriWrap Eco 75 cm x 1500 m Valkoinen Kly 2 v 6 50 % RaniWrap Xtra 75 cm x 1500 m Valkoinen Kly 3 v 6 50 % Ominaisuudet Tehostettu UV-suoja - suojaa rehusadon ja varmistaa maittavuuden vielä ylivuotisenakin Tehostettu liimautuvuus - varmistaa ettei happi ja kosteus pääse paaliin Tehostettu takuu - 3 vuotta ostopäivästä ohjeiden mukaisesti säilytetyille kalvorullille Tehostettu laadunvalvonta - ainutlaatuinen laadunvalvontaprosessi, joka koostuu tuotannossa, laboratoriossa ja kenttä olosuhteissa toteutetuista laadunvalvontakokeista Claas Rollant 455 RC Uniwrap Urakointiin käärijällä tai ilman. Enemmän paaleja tunnissa Tehokas läpäisy, nopea käärintä, järeät rakenteet. Lyhyt silppu ja tiiviit paalit 25 terällä ja hydraulikäyttöisellä MPS-telasegmentillä. Käyttäjäystävällinen Commincator-ohjaus. Automaattinen voitelu ketjuille ja telojen laakereille. Laskeutuva sullontakanavan pohja tehostaa sullontaa ja vähentää pysähdyksiä. Rani-aumakalvot Rani-aumakalvot valmistetaan kolmikerroskalvona, ensiluokkaisista polyeteeni raaka-aineista. Tuloksena on laadukas lopputuote, joka on osoittanut erinomaisuutensa jo vuosikymmenien ajan. UUTUUDET! Aumakalvot Vihreä/valk. 0,120 mm, 400 m/rulla Lev.: 8-18 m Aumakalvo valkoinen/musta UV-suoja joka kerroksessa. Hyvä sitkeys ja puhkaisulujuus. Alusmuovi väritön Ohut alusmuovi aumakalvon alle, joka vähentää hapenläpäisyä ja parantaa rehun säilyvyyttä. Valkoinen/musta Mitat/mm m/rll 1000/8000 x 0,15 50 ja 300m 1250/10000 x 0,15 50 ja 300m 1500/12000 x 0,15 50 ja 300m 1750/14000 x 0,15 50 ja 300m 2000/16000 x 0,15 50 ja 300m 3 vuoden Kaikki aumakalvot saatavana 50 m:n ja 300 m:n rullissa! Alusmuovi väritön Mitat/mm m/rll 1000/8000 x 0, /10000 x 0, /12000 x 0, /14000 x 0, /16000 x 0,04 50 TAKUU Kiristekalvo Valk., UV 125Kly 75cm x 1500m Takuu 2 v. SADONKÄSITTELY UUTUUDET! Kiristekalvo 0,022 mm, 1700 m/rulla 2-3 paalia enemmän/rulla Saatavana valk. Sidontakalvo Leveydet 1280 ja 1400 mm 1500 m/rulla Oikea käyttö hyvälaatuinen rehu Käärintä Rullat tulee varastoida pystyasennossa suojattuna auringon valolta ja kosteudelta. Erityisesti rullien päätyjä on suojeltava kolhuilta. Kalvorulla asetetaan käärintäkoneeseen siten, että rullan ulkopinta kääritään paalia vasten. Kalvon tulee kiertyä paalin ympärille sen keskikohdalla. Kalvoa kääritään kuusi kerrosta 50 %:n limityksellä paalin ympärille. Esikiristyksen tulee olla n. 70 prosenttia. Liian lyhyeksi leikattu sänki voi tuoda mukanaan multaa ja bakteereita paaliin, mikä taas voi aiheuttaa homekasvustoa paalissa varastoinnin aikana. Onnistuneen tiiviin käärinnän takaamiseksi paalin tulee olla hyvämuotoinen ja kovaksi paalattu sekä hyvälaatuisella verkolla sidottu. Paalit tulee kääriä kahden tunnin sisällä paalauksesta. Varastointi Siirrä paalit lopulliseen varastointipaikkaan välit tömästi paalauksen jälkeen tai vaihtoehtoisesti vasta kahden vk kuluttua. Paalit tulee varastoida pystyasennossa. Paaleja ei suositella varastoitavaksi päällekkäin kahta paalia enempää. Valitse varastointipaikaksi niitetty tasainen alue, jossa voit estää lintujen ja muiden eläinten vahingonteon. Mikäli kääritty paali vahingoittuu mekaanisesti tulee vahingoittunut kohta paikata välittömästi. Valmista paalia tulee käsitellä mahdollisimman vähän. Kestävyys Kun käärintä lopetetaan, tulee koneeseen mahdollisesti jäävä rulla suojata kosteudelta, lialta ja kolhuilta. Asianmukaisesti varastoidut kalvorullat ovat käyttökelpoisia myös seuraavana kautena. Aumarullateline Max mm:n hylsylle, CAT 2-kiinnikkeet, akseli 73 mm halk., kok. leveys 2385 mm, korkeus 1040 mm, kuumasinkitty, tukeva rakenne ,- K-MAATALOUS 17

18 LISÄÄ REHUTONNEJA Maatilan Pirkka nro 1 / 2015 s. 6, Urakoitsija Kalle Rönni (Maria Munck) Rehutonnit mustaa valkoisella Urakoitsija Kalle Rönni raportoi korjuun päätyttyä asiakkailleen työn tuloksen. Asiakas saa hyvän näkemyksen siitä miten nurmisato on muodostunut. Pohdittavaksi jää mitä olisi voinut tehdä toisin. Satoa lisääviä tekijöitä urakoitsijan näkemyksen mukaan ovat mm. rikkakasvitorjunta, puhdistusniitto, lohkojen valinta ja lannoitus. Niittostrategia,siemen ja siemenseosvalinta ovat osa kokonaisuutta. Lue verkkolehdestä koko artikkeli: ➋ ➍ ELÄINTEN HOITOON ➊ ➎ ➌ 1. Nutrizan erikoisrehu vasikoille Energiaa, elektrolyyttejä ja kuituja sisältävä jauhe nuorille eläimille. Ripulin aiheuttamiin kuivumis- ja ruokahaluttomuus oireisiin. 1,5 kg. ( ) 47,95 2. Pelma Prepavel-bolus 10 kpl ( ) 99,90 3. Pelma Kalsium-bolus 20 kpl ( ) 96,90 Pelma Magnesium-bolus 10 kpl ( ) 109,00 4. Pelma Ferti-bolus 10 kpl ( ) 134,00 Pelma Niasiini-bolus 10 kpl ( ) 119,00 ➏ ➐ ➑ Annosteluapuri Tuki jolla pää saadaan pidettyä paikallaan yhden ihmisen voimin, kun annostellaan boluksia, lääkkeitä tms. Kiinnitetään esim. ruokintapöytdän kalusteisiin. Siirrettävä. ( ) 259,00 Pelma Long Active-bolus 20 kpl ( ) 259,00 Pelma Fosfori-bolus 10 kpl ( ) 98,90 5. Pötsimagneetti( ) 4,95 6. Bolus annostelija ( ) 38,95 7. Pötsimagneetin asetin muovia ( ) 25,95 8. Pötsimagneetin asetin metallia ( ) 79,00 Lämpölamppu Interheat Lämpölampulla pidempi käyttöikä ja keskitetympää lämpöä. 150 W W kpl/ 16,95 Lämpölamppu puristelasi Philips IR 100 C PAR 100 W kirkas ,95 IR 175 C PAR 175 W kirkas ,95 Lämpölamppu kirkas Philips IR 150 C 150 W ,95 IR 250 C 250 W ,95 Lämpölampun suojukset Saksalaista laatua, kaapeli 5 m, ei puristelasilampuille, laatikoissa 2 kpl Normaali Max. 250 W. IP X ,95 Himmennyskytkimellä Max. 175 W. IP X ,95 Licvite-liuos 500 ml Licvite on nopeasti imeytyvä monipuolinen energia- ja kivennäislähde lypsylehmille. Suositellaan annettavaksi poikimisen yhteydessä ja lypsykauden alussa. ( ) 13,95 18 K-maatalous Karjatilakuvasto Hinnat (sis alv 24%) ovat voimassa tai niin kauan kuin kampanjaerät riittävät. Osa tuotteista toimitusmyyntinä ja mahdolliset rahtikustannukset lisätään hintoihin.

19 BIOLOGISET REHUNSÄILÖNTÄAINEET Josilac classic Biologinen rehunsäilöntäaine nurmirehujen säilöntään kun rehumassan kuiva-ainepitoisuus on % Soveltuu tuoreen ja esikuivatun säilörehun tekoon. Sisältää korkean pitoisuuden eri maitohappobakteereita sekä tehokkaita entsyymejä. Pieni annostelumäärä ja nestemäinen annostelu. Saksalaisen DLG:n (German Agricultural Association) sertifi oima. Käyttö alkaen 6 g/rehutonni. 150 g:n pussilla säilöö n. 25 tn rehua Huolehdi säilöntäaineen riittävästä ja tasaisesta annostelusta. Rehu on tiivistettävä huolellisesti, peitettävä ilmatiiviisti muovilla ja painotettava, ilma pilaa rehun. Tuore nurmisäilörehu (kuiva-ainepitoisuus alle 30 %) Esikuivatussa nurmisäilörehussa (kuiva-ainepitoisuus yli 30 %) on jäljellä runsaasti sokeria. Homehtumisvaaraan on kiinnitettävä huomiota. Esim. aumaan tehtäessä pintakerros kannattaa käsitellä aineella mikä säilöö rehun, jonka ka pitoisuus on > 40 % Kokoviljasäilörehun korjuuvaiheessa tähkä on muuttumassa keltaiseksi ja jyvän voi puristaa sormien välissä taikinaksi. Korjatun rehun kuiva-ainepitoisuus % Murskevilja korjataan keltatuleentumisasteella jyvän kosteuden ollessa %. Murskevilja voidaan varastoida siilossa, muoviaumassa tai muovituubissa. SÄILÖNTÄAINE Josilac combi Biologinen rehunsäilöntäaine nurmirehujen säilöntään kun rehumassan kuiva-ainepitoisuus on %. Esikuivatun nurmirehun säilöntään. Varmistaa nopean käymisen. Edistää hyödyllisiä käymisreaktioita säilörehussa. Parantaa säilötyn rehun aerobista stabiiliutta, estää rehun lämpenemistä. Soveltuu monentyyppisille rehuraaka-aineille. Pieni annostelumäärä ja nestemäinen annostelu. 150 g:n pussilla säilöö n. 50 tn rehua. Käyttö alkaen 3 g/rehutonni. Pidä siilo suljettuna 6-8 viikkoa rehunteon jälkeen Josiferm Biologinen rehunsäilöntäaine nurmirehujen säilöntään. Auman pintakäsittelyyn, murskeviljalle, maissisäilörehulle ja säilörehunraaka-aineille, joiden kuiva-ainepitoisuus %. Käyttömäärä 3 g/tn tuoretta rehua, jolloin yhdellä 150 g pussilla säilöö 50 tn rehua Kuiva-aine suositus, % Esikuivattu (ka >30%) l/tn Tuore (ka <30%) l/ tn Niittoruokinta l/tn Viljan murskesäilöntä Josilac classic 150 g X Josilac combi 150 g Josiferm 150 g > AIV 2 Plus X AIV Ässä X AIV NOVA Se X Propcorn Plus Kokojyväsäilöntään, käyttömäärä 6-15 l/tn viljan kosteudesta riippuen. X Propcorn NC Heinän säilöntään, käyttömäärä 5-8 l/tn heinän kosteudesta riippuen. Luomu Biologisten rehunsäilöntäaineiden käyttöohje ja annostelu: Josilac classic, 150 g Rehun kuiva-aine pitoisuuden ollessa %. Esikuivatulle säilörehulle. Annossuositus alk. 6 g/tuorerehutonni. Säilöntäainekustannus n. 3 /tn. Käyttöesimerkki: Jos laimennos tehdään 200 l astiaan, tarvitaan kaksi pussia (à 150 g) Josilac classicia, jolloin käyttömäärä on 4 l/tn rehua. Yksi pussi (150 g) riittää max. 25 tn tuorerehua. Josilac combi, 150 g Rehun kuiva-aine pitoisuuden ollessa %. Esikuivatulle säilörehulle. Annossuositus alk. 3 g/tuorerehutonni. Käyttöesimerkki: Jos laimennos tehdään 200 l astiaan, tarvitaan yksi pussi (à 150 g) Josilac combia, jolloin käyttömäärä on 4 l/tn rehua. Yksi pussi (150 g) riittää max. 50 tn tuorerehua. Josiferm, 150 g Rehun kuiva-aine pitoisuuden ollessa %. Annossuositus alk. 3 g/tuorerehutonni. Käyttöesimerkki: Jos laimennos tehdään 200 l astiaan, tarvitaan yksi pussi (à 150 g) Josilac combia, jolloin käyttömäärä on 4 l/tn rehua. Yksi pussi (150 g) riittää max. 50 tn tuorerehua. Säilytys: Biologiset säilöntäaineet tulee säilyttää viileässä, esim. jääkaapissa, yli jääneet pussit kannattaa säilyttää pakastimessa seuraavaan säilöntäkauteen asti. Valmis käyttöliuos säilyy viileässä 2 vrk. JF FCT 1360/1460 -tarkkuussilppurit Tehokkaat JF-silppurit myös erikoiskorkealla hydraulisesti taitettavalla puhallustorvella. Kuormaus jopa yli 4 m korkeaan vaunuun. Lyhyt tasalaatuinen silppu. Rehu tiivistyy hyvin siilossa ja on helppo käsitellä ruokinnan yhteydessä. Myös FCT malli metallinilmaisimella. JF GMT 3205 P L -niittomurskain Tasapohjainen matala teräpalkki takaa tasaisen niittojäljen. Isot renkaat kantavat hyvin. JF Top Safe -suojaus vähentää törmäysvoimaa mahdollisissa törmäystilanteissa. JF Top Dry -täysleveä niittokarho Rehu kuivuu nopeammin ja rehun ravinteet säilyvät paremmin. Soikeat niittolautaset pikakiinnitteisillä terillä. Helpot ja nopeat säädöt. K-MAATALOUS 19

20 REHUN SÄILÖNTÄ NOBELIN ARVOINEN JO 70 VUOTTA! Vaihtoehdot kaikille nurmisiemenseoksille ja korjuumenetelmille sekä lypsykarjalle että lihanaudoille. AIV 2 Plus Luotettava tuote kaikkiin olosuhteisiin. Korkea muurahaishappopitoisuus laskee nopeasti rehun ph-arvoa ja näin rehu säilyy hyvälaatuisena. AIV Nova Se Mukana seleeniä ja natriumia, soveltuu myös luomutuotantoon! Sopii erinomaisesti siilo- ja paalirehulle. AIV Ässä Sopii tuoreelle ja esikuivatulle rehulle kaikissa olosuhteissa. Estää tehokkaasti jälkilämpenemisen sekä homeiden ja hiivojen kasvun. Propcorn Plus Propcorn Plus on vahva propionihappo viljan kokojyväsäilöntään. Rehua ei tarvitse varastoida ilmatiiviisti, säilyttää viljan rehuarvon % kosteudessa. Propcorn NC Erikoistuote lähes kuivan hevosheinän säilöntään kosteuden ollessa %. Turvallinen koneille ja käyttäjälle, se on luokiteltu ainoastaan ei-syövyttäväksi. Rehu tulee varastoida ilmatiiviisti. Stabilizer TMR Plus Ehkäisee tehokkaasti seosrehun lämpenemistä niin seosrehuvaunussa kuin ruokintapöydälläkin. Stabilizer PIG L Maitohappoa sisältävä erikoistuote sikojen liemiruokintaan. Varma happo myös vaikeisiin olosuhteisiin! Muurahaishappo 77,5 %, Propionihappo 3,0% Soveltuu erinomaisesti tuoreen ja esikuivatun nurmirehun säilöntään sekä murskeviljan säilöntään, vasikoiden hapanjuottoon ja sikojen liemirehun ph:n säätelyyn. Varmistaa rehumassan riittävän happamuuden ja estää rehua pilaavien mikrobien toiminnan. Tutkimusten mukaan orgaaniset hapot parantavat porsaiden ja lihasikojen kasvua ja rehuhyötysuhdetta. Mestarin Vahvan käyttömäärä murskesäilönnässä: Kosteus % l/tn Elhon hapottimien- ja varaosien myynti ja huolto on siirtynyt Sauli Holkkola Oy:lle. /hapottimet.html Hapottimet ja niiden varaosat myydään edelleen K-maatalouksien kautta. Varmista oman hapottimesi toiminta tulevalle kaudelle tarkastamalla ja huoltamalla se heti käyttökauden jälkeen. Esim. HP20 hapottimen pumppuosa ,00 alv 24% tai täydellinen sarja ,00 alv 24% Elho Cross Cut Nykyaikaisen karjatilan kovaan käyttöön. Elho -silppurivaunulla voi jakaa kaikentyyppistä rehua nopeasti ja tehokkaasti. Myös oljen yms. levittämiseen. Kuormauskauha voidaan muuttaa hetkessä piikkikuormaimeksi. Varmolift rehunjakovaunut Diesel tai sähkömoottorilla. Farmer yhdelle, Double kahdelle paalille. Leikkuuterällä tai purkukelalla. Kevyt hydrostaattinen ohjaus, kääntyy ketterästi. Farmer ja Double saatavana kolmipyörävetoisina. Varmoja jakoja jo yli 20 vuotta. Nyt myös VM Multi -malli apesekoitus, jako ja kuivitus samalla vaunulla. JF VM -apevaunut pystysekoituksella Tehokas ja nopea sekoitus pienellä tehontarpeella. Säiliö- ja ruuvirakenteissa käytetty erikoisterästä hyvä kulutuksen kesto. Langaton JF Feed Manager -vaakalaitteisto vakiona. 20 K-maatalous Karjatilakuvasto Hinnat (sis alv 24%) ovat voimassa tai niin kauan kuin kampanjaerät riittävät. Osa tuotteista toimitusmyyntinä ja mahdolliset rahtikustannukset lisätään hintoihin.

Syyskuussa! UBO parsimatto Kimmoisa, kulutusta kestävä ja hygieninen luonnonkumimatto. Karjatilan arjessa mukana

Syyskuussa! UBO parsimatto Kimmoisa, kulutusta kestävä ja hygieninen luonnonkumimatto. Karjatilan arjessa mukana MONIPUOLISTA TARJONTAA Valvonta- ja riistakamera Wildgame Micro 4 Lightsout KAUPAN PÄÄLLE! (Arvo 139 ) Syyskuussa! Painepesuri Kärcher HDS 12/18 S Työpaine 30-180 bar. Vesimäärä 600-1200 l/h. Ottoteho

Lisätiedot

NURMEN VILJELYOHJELMA

NURMEN VILJELYOHJELMA NURMEN VILJELYOHJELMA Nurmiseokset ja -lajikkeet Nurmen viljelyohjelma Nurmien kasvinsuojelu Nurmirehun säilöntäaineet Käärintäkalvot, muovit ja verkot www.k-maatalous.fi Nurmiseokset Paalinurmiseos Yleisimmin

Lisätiedot

KARJATILAOHJELMA 2/2015. 67,90 K-Agro Yhdistelmäpesuneste, 29,95

KARJATILAOHJELMA 2/2015. 67,90 K-Agro Yhdistelmäpesuneste, 29,95 2/2015 KARJATILAOHJELMA LAVOITTAIN RAHTIVAPAASTI TILALLE! (Lavalla 33 kpl 25 kg:n säkkiä) Easymil Calfcare, 25 kg Esihapatettu. Sopii ensimmäiseksi juomarehuksi vasikoille ternimaitokauden jälkeen. Supramil

Lisätiedot

Vältä rikkakasvien aiheuttamat haitat lehmälle

Vältä rikkakasvien aiheuttamat haitat lehmälle Vältä rikkakasvien aiheuttamat haitat lehmälle Rikkakasvit laskevat satotasoa, koska ne vievät tilaa varsinaiselta viljelykasvilta. Esimerkiksi voikukalla on rehevä kasvusto ja se varjostaa hyötykasveja

Lisätiedot

HYVÄÄ SYYTÄ OSTAA 1000 KG MELLIÄ! TERÄKSINEN SYYSTARJOUS: MELLIEN OSTAJALLE ATERINSETTI KAUPAN PÄÄLLE

HYVÄÄ SYYTÄ OSTAA 1000 KG MELLIÄ! TERÄKSINEN SYYSTARJOUS: MELLIEN OSTAJALLE ATERINSETTI KAUPAN PÄÄLLE 24 HYVÄÄ SYYTÄ OSTAA 1000 KG Ä! TERÄKSINEN SYYSTARJOUS: EN OSTAJALLE ATERINSETTI KAUPAN PÄÄLLE www.rehuraisio.com TILAA 1000 KG MELLEJÄ, SAAT FISKARSIN ATERINSETIN KAUPAN PÄÄLLE LISÄÄ TEHOA PLUS-TUOTTEILLA

Lisätiedot

Sinimailasen viljely viljelijän kokemuksia

Sinimailasen viljely viljelijän kokemuksia Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen seminaari 20-21.2.2013 Leppävirta Sinimailasen viljely viljelijän kokemuksia Antti Ilomäki Ilomäen tila Jämsä 20.2.2013 Tausta Palkokasvien viljelyä

Lisätiedot

399 00 /kpl Norm 439,00. 559 00 /kpl KARJATILAOHJELMA. 2016 Kevät KARJATILAKUVASTO LISCOP. Huhtikuussa. Toukokuussa. Huhtikuussa

399 00 /kpl Norm 439,00. 559 00 /kpl KARJATILAOHJELMA. 2016 Kevät KARJATILAKUVASTO LISCOP. Huhtikuussa. Toukokuussa. Huhtikuussa KARJATILAOHJELMA 2016 Kevät KARJATILAKUVASTO Multifan 6E71 kierrätyspuhallin 71 cm 1-vaiheinen Teho 16 700 m 3 500693980 Toukokuussa 399 00 /kpl Norm 439,00 Akkukäyttöinen karvanleikkuukone EQUI LI-ION

Lisätiedot

2014 KARJATILAOHJELMA BOSKAPSFARMPROGRAM

2014 KARJATILAOHJELMA BOSKAPSFARMPROGRAM 2014 KARJATILAOHJELMA BOSKAPSFARMPROGRAM Maaliskuussa! Tankkaussäiliö CEMO diesel 200 l, 12 V, kannella Lev. 80 cm, pit. 60 cm ja kork. 59 cm. Paino tyhjänä 25 kg. 12 V pumppu, virtaus 40 l/min. 500907726

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

Raisioagro. Nurmiopas 2014

Raisioagro. Nurmiopas 2014 Raisioagro Nurmiopas 2014 Valitse seokset niittostrategian mukaan Raisioagron nurmisiemenseokset ovat korkealaatuisen ja runsaan sadon tuottajia. Tilalla tehdään jo kylvövaiheessa valinnat sopivasta korjuustrategiasta.

Lisätiedot

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS V a s i k a s t a p i h v i k s i LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS TEHOKKAAT REHUT, TERVEET ELÄIMET. Rehuraisio Tehokas ruokinta parantaa kannattavuutta Tehokas ruokinta lyhentää lihanaudan kasvatusaikaa ja eläimet

Lisätiedot

Nurmien rikkakasvien hallinta Gratililla

Nurmien rikkakasvien hallinta Gratililla Nordic Countries Nurmien rikkakasvien hallinta Gratililla 7.2. 2012 Joensuu Janne Laine, Bayer CropScience. Puh. 040-5179365. sähköposti:janne.laine@bayer.com Gratil nurmilla Nurmien rikkatorjunnan lähtökohtia

Lisätiedot

Maissin kasvinsuojelu, Pioneer PR39V43 kasvukaudella Ikaalinen Lasse Matikainen

Maissin kasvinsuojelu, Pioneer PR39V43 kasvukaudella Ikaalinen Lasse Matikainen Maissin kasvinsuojelu, Pioneer PR39V43 kasvukaudella 2013 Ikaalinen 04.03.2014 Lasse Matikainen Rehumaissin rikkakasvien torjunta Rikkakasviongelma korostuu, koska maissin riviväli on suuri, jolloin rikkakasveille

Lisätiedot

Luomukanapäivä Loimaa. 19.11.2011 Ulla Maija Leskinen Puh. 040-5045591 luomukotieläinasiantuntija

Luomukanapäivä Loimaa. 19.11.2011 Ulla Maija Leskinen Puh. 040-5045591 luomukotieläinasiantuntija Luomukanapäivä Loimaa 19.11.2011 Ulla Maija Leskinen Puh. 040-5045591 luomukotieläinasiantuntija Luomukanatilan viljelykierto Vilja / herne + aluskasvi tai Ruisvehnä/h-papu Vilja ( kaura) + viherlannoitusnurmi

Lisätiedot

Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa. Jarmo Uusitalo

Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa. Jarmo Uusitalo Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa Jarmo Uusitalo Herne-viljasäilörehu seosrehun raaka-aineena - lisää kuiva-aineen syöntiä yli 2 kg verrattuna yksinomaan nurmirehua karkearehuna käytettäessä - palkokasvit

Lisätiedot

Lypsykarjatilan seosreseptin suunnittelu. Mustiala Heikki Ikävalko

Lypsykarjatilan seosreseptin suunnittelu. Mustiala Heikki Ikävalko Lypsykarjatilan seosreseptin suunnittelu Mustiala Heikki Ikävalko Lypsykarjatilan seosruokintamuodot Seosruokinta Suomessa pohjautuu kahteen menetelmään Täydennetty seosruokinta (PMR) Seosruokinta (TMR)

Lisätiedot

Kasvinsuojelu nurmen tuotannossa

Kasvinsuojelu nurmen tuotannossa Marketing Team, Nordic Countries Kasvinsuojelu nurmen tuotannossa Joensuu 25.5.2012 Janne Laine, 040-5179365, janne.laine@bayer.com Sisältö 1. Rikkatorjunnan lähtökohtia 2. Oikea ruiskutusajankohta 3.

Lisätiedot

Muistiinpanot ovat valmiina

Muistiinpanot ovat valmiina Nurmen perustaminen Muistiinpanot ovat valmiina Viljelyopas Nurmenviljelyohjelma s. 50-51 Lannoitus ja kalkitus s. 24-33 Nurmisiemenet ja säilöntäaineet s. 171-177 http://www.kmaatalous.fi/tuotteet/kasvinviljely/vilj

Lisätiedot

VILOLIX -NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO. Helppo ja yksilöllinen annostelu

VILOLIX -NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO. Helppo ja yksilöllinen annostelu VILOLIX-NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO Helppo ja yksilöllinen annostelu AINUTLAATUISET VILOLIX-NUOLUKIVET Vilolix-nuolukivien valmistusmenetelmä on ainutlaatuinen, patentoitu ja sertifioitu.

Lisätiedot

Nurmikokeiden havaintoja 2013

Nurmikokeiden havaintoja 2013 Nurmikokeiden havaintoja 2013 Raija Suomela Raija Suomela Täydennyskylvöt 16.5.2013 Raija Suomela Uusia nurmikokeita Timotein, nurminadan ja puna-apilan viralliset lajikekokeet Naturcom -lajiketestaus

Lisätiedot

Laadukas nurmi tehdään laadukkaalla siemenellä Siementuottajapäivä Lahti

Laadukas nurmi tehdään laadukkaalla siemenellä Siementuottajapäivä Lahti Laadukas nurmi tehdään laadukkaalla siemenellä Siementuottajapäivä 10.2.2017 Lahti Jarkko Storberg ProAgria Länsi-Suomi Huippuosaaja, nurmentuotanto Nurmentuotannon ketju Miten nurmituotanto vaikuttaa

Lisätiedot

Harmony 50 SX. Hyväksytyt käyttökohteet Rikkakasvien torjuntaan nurmien suojaviljoista, viljellyiltä laitumilta ja rehumaissilta

Harmony 50 SX. Hyväksytyt käyttökohteet Rikkakasvien torjuntaan nurmien suojaviljoista, viljellyiltä laitumilta ja rehumaissilta Harmony 50 SX Hyväksytyt käyttökohteet Rikkakasvien torjuntaan nurmien suojaviljoista, viljellyiltä laitumilta ja rehumaissilta Saa käyttää pohjavesialueilla Ei peräkkäisen käytön rajoituksia Käytön rajoitukset

Lisätiedot

Miten monipuolisuutta nurmiseoksiin. ProAgria valtakunnallinen nurmiasiantuntija Jarkko Storberg, ProAgria Länsi-Suomi

Miten monipuolisuutta nurmiseoksiin. ProAgria valtakunnallinen nurmiasiantuntija Jarkko Storberg, ProAgria Länsi-Suomi Miten monipuolisuutta nurmiseoksiin ProAgria valtakunnallinen nurmiasiantuntija Jarkko Storberg, ProAgria Länsi-Suomi Lähde: Maataloustilastot Lähde: Minna Toivakka Yara Suomi - Tiheysongelma: liian harvat

Lisätiedot

Lihaisaa laatua koirallesi. Premium-luokan koiranruokasarja

Lihaisaa laatua koirallesi. Premium-luokan koiranruokasarja TM Lihaisaa laatua koirallesi. Premium-luokan koiranruokasarja Suomen suosituin premium-koiranruoka. Koiran elämänlaatu, terveys ja pitkä ikä ovat vaalimisen arvoisia asioita. Siksi ravinnon korkea laatu

Lisätiedot

Premium-luokan koiranruokasarja D

Premium-luokan koiranruokasarja D Premium-luokan koiranruokasarja D TM Lihaisaa laatua koirallesi. Laaturuokaa koirallesi Jahti&Vahti! Haluamme koirasi elämänlaadun pysyvän korkeana ja kauan. Siksi ruokien huippulaatu on meille aidosti

Lisätiedot

Viljelyohjelmalla lisää puhtia

Viljelyohjelmalla lisää puhtia Knowledge grows Viljelyohjelmalla lisää puhtia Juho Urkko K-maatalous Viljelen kauraa A. Eläinten rehuksi kun täytyy B. Huonoilla lohkoilla, minne ei ohraa / vehnää voi kylvää C. Kannattavana viljelykasvina

Lisätiedot

Kasvuohjelmaseminaari

Kasvuohjelmaseminaari Kasvuohjelmaseminaari Hämeenlinna Pekka Lipsanen Kevätvehnän typpilannoitusoptimit Rapsin lannoitusoptimi Pelkkä typpi ei riitä hyvään satoon Tasapainoisesti lannoitettu rapsi : Tuotti 800 kg suuremman

Lisätiedot

Kasvinsuojelu 2019 ja koetoiminnan tuloksia Asmo Saarinen

Kasvinsuojelu 2019 ja koetoiminnan tuloksia Asmo Saarinen 1 Kasvinsuojelu 2019 ja koetoiminnan tuloksia Asmo Saarinen VILJELIJÄN AVENA BERNER -toimipisteet. 2 Kasvinsuojeluratkaisut vuodelle 2019 on haettu vuodesta 2006 lähtien Rikkakasviaineita on nykyään hyvin

Lisätiedot

Täysi hyöty kotoisista rehuista. Oikealla täydennyksellä tasapainoinen ruokinta.

Täysi hyöty kotoisista rehuista. Oikealla täydennyksellä tasapainoinen ruokinta. Toimivia ruokintaratkaisuja Krono-rehuilla Täysi hyöty kotoisista rehuista. Oikealla täydennyksellä tasapainoinen ruokinta. Krono I, II, III ja IV -täysrehut Krossi 125 Top, Krono 135 Top ja Huippu-Krossi

Lisätiedot

Kokemuksia maidontuotannosta kotoisia tuotantopanoksia hyödyntäen

Kokemuksia maidontuotannosta kotoisia tuotantopanoksia hyödyntäen Kokemuksia maidontuotannosta kotoisia tuotantopanoksia hyödyntäen Vesa Tikka maidontuottaja Kurikka Seinäjoki 1.2.2018 1.2.2018 Tikka V. Kokemuksia kotoisista 1 Peltoa 850 ha ja sopimusviljelynä 250 ha

Lisätiedot

Rehuanalyysiesimerkkejä

Rehuanalyysiesimerkkejä Rehuanalyysiesimerkkejä Rehun laatu on monen tekijän summa! Vaikka korjuuajan ajoitus onnistuu täydellisesti, myös säilöntään on syytä keskittyä. Virhekäymiset lisäävät säilönnästä johtuvaa hävikkiä ja

Lisätiedot

Muokkaus ja kylvö. Löydät valikoimastamme maan parhaat kylvösiemenet aina viljanviljelystä nurmikasveihin sekä öljy- ja valkuaiskasveille.

Muokkaus ja kylvö. Löydät valikoimastamme maan parhaat kylvösiemenet aina viljanviljelystä nurmikasveihin sekä öljy- ja valkuaiskasveille. Rehuherneen viljely Kasvulohkon valinta Herneen viljely onnistuu parhaiten ilmavilla, hyvärakenteisilla hietasavilla, jäykillä savikoilla ja hienoilla hiedoilla. Runsasmultaisia maita tulee välttää johtuen

Lisätiedot

Nurmen lannoitusohjelmat

Nurmen lannoitusohjelmat Laadukas nurmi hevostalouden perusta - Näin onnistut Yaran resepteillä Minna Toivakka, MMM Kehityspäällikkö Yara Suomi Nurmen lannoitusohjelmat Minna Toivakka Celebration Hoss Nurmen merkitys hevostaloudelle

Lisätiedot

Maississa mahdollisuus

Maississa mahdollisuus Maississa mahdollisuus Tarmo Ilola, Maatalousyhtymä Ilola, Reisjärvi Anna-Riitta Leinonen ProAgria Keski-Pohjanmaa 10.9.2018 Kannus Maissin viljely Ilolan tilalla Miksi maissia? kaikkea pitää kokeilla

Lisätiedot

Refine Super SX UUTUUS

Refine Super SX UUTUUS Refine Super SX UUTUUS Parannettu ja tehostettu seos haastavien rikkakasvien torjuntaan Joustava käsittelyajankohta Kevätkäytön jälkeen voi kylvää syysrapsia Täysin liukenevaa SX teknologiaa Soveltuu pohjavesialueille

Lisätiedot

Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa

Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa Kaisa Kuoppala, Timo Lötjönen, Essi Saarinen, Arto Huuskonen, Marketta Rinne MTT Edistystä luomutuotantoon -hanke Kuvat: MTT/Kaisa Kuoppala MTT Kokoviljasäilörehu

Lisätiedot

Tutkimustuloksia NURMESTA 2013

Tutkimustuloksia NURMESTA 2013 Tutkimustuloksia NURMESTA 2013 Raija Suomela Raija Suomela Nurmesta Satoa Nurmituotannon kustannustehokkuus määrää maidon- ja lihantuotannon kannattavuutta Rehukustannus yleensä suurin muuttuva kustannus,

Lisätiedot

Palvelumme tehostuu. k-maatalous.fi

Palvelumme tehostuu. k-maatalous.fi k-maatalous.fi AJANKOHTAISTA Klapisäkki 1,5 m 3 kiinteällä pohjalla Nostolenkit ylä- ja alapuolella. Hengittävät seinät. Kiinteä pohja. 501054338 13 50 Klapisäkki 1,5 m 3 avattavalla pohjalla Nostolenkit.

Lisätiedot

REHUMAISSI KARJAN RUOKINTAAN JARMO AHO

REHUMAISSI KARJAN RUOKINTAAN JARMO AHO REHUMAISSI KARJAN RUOKINTAAN JARMO AHO MIKSI REHUMAISSI? Laadukas kokoviljasäilörehu Suuri satopotentiaali, jopa yli 30 tn/ha Yhdellä korjuukerralla kolmen nurmirehun satomäärä Tähkät ovat ravintoarvoltaan

Lisätiedot

K-maatalous kevät Joensuu

K-maatalous kevät Joensuu K-maatalous kevät 2009 Joensuu 18.11.2013 1 K-maatalouden siemenkauppa Lajike-edustukset K-maatalouden koetila Viljelyohjelma Oma siemensopimustuotanto 2 K-maatalouden koetila 3 17.6.1963 päätös hankinnasta

Lisätiedot

Miten kannattavuutta luomumaidontuotantoon suurella tilalla? Vesa Tikka Luomumaidontuottaja Kurikka 9.11.2011

Miten kannattavuutta luomumaidontuotantoon suurella tilalla? Vesa Tikka Luomumaidontuottaja Kurikka 9.11.2011 Miten kannattavuutta luomumaidontuotantoon suurella tilalla? Vesa Tikka Luomumaidontuottaja Kurikka 9.11.2011 Tilan yleisesittely Peltoa 590 ha+250 ha sopimusviljelynä Lehmiä 350 kpl, 200 hiehoa Työvoimaa

Lisätiedot

luomutiloille Suomen Rehun uudet monipuoliset luomurehut parantavat tuotantotuloksia ja eläinten hyvinvointia.

luomutiloille Suomen Rehun uudet monipuoliset luomurehut parantavat tuotantotuloksia ja eläinten hyvinvointia. Ruokinnan osaamista luomutiloille Suomen Rehun uudet monipuoliset luomurehut parantavat tuotantotuloksia ja eläinten hyvinvointia. Monipuoliset täydennysrehut luomunaudoille Tehokas rehun hyväksikäyttö

Lisätiedot

Rehukasvien viljely ja Markkinointivaihtoehdot

Rehukasvien viljely ja Markkinointivaihtoehdot Rehukasvien viljely ja Markkinointivaihtoehdot Tuotanto kasvuun 9.11.2011 Sari Hiltunen ProAgria Pirkanmaa Esityksen sisältö Luomurehun tuotanto tiloilla Määrä ja laatu; kotimainen luomuvalkuainen säilörehunurmet

Lisätiedot

Laidunkauden laskutoimitus: Montako euroa on 10 %? Lehmät ulos tuotos ylös! Onnistunut laidunkausi lisää maitotuloa ja parantaa eläinten hyvinvointia

Laidunkauden laskutoimitus: Montako euroa on 10 %? Lehmät ulos tuotos ylös! Onnistunut laidunkausi lisää maitotuloa ja parantaa eläinten hyvinvointia Laidunkauden laskutoimitus: Montako euroa on 10 %? Lehmät ulos tuotos ylös! Onnistunut laidunkausi lisää maitotuloa ja parantaa eläinten hyvinvointia 120 x 3 x 0,4 = 144 Tavoitteena tasaisen hyvä tuotos

Lisätiedot

Kasvinsuojelu 2019 ja koetoiminnan tuloksia. Berner Oy, ViljelijänBerner, Viljelijän Avena Berner

Kasvinsuojelu 2019 ja koetoiminnan tuloksia. Berner Oy, ViljelijänBerner, Viljelijän Avena Berner 1 Kasvinsuojelu 2019 ja koetoiminnan tuloksia Berner Oy, ViljelijänBerner, Viljelijän Avena Berner VILJELIJÄN AVENA BERNER -toimipisteet. 2 Kasvinsuojeluratkaisut vuodelle 2019 on haettu vuodesta 2006

Lisätiedot

Lisälannoitus kasvukaudella

Lisälannoitus kasvukaudella Lisälannoitus kasvukaudella Kuivina kasvukausina typen hyötysuhde jää alhaiseksi. Rehevinä kasvukausina typenpuute voi rajoittaa satoa ja valkuaista. Liika typpi altistaa laolle. Yleisen kasvukunnon kannalta

Lisätiedot

Laajatehoiseen rikkakasvien torjuntaan kevätja syysviljoilla

Laajatehoiseen rikkakasvien torjuntaan kevätja syysviljoilla CDQ SX Laajatehoiseen rikkakasvien torjuntaan kevätja syysviljoilla kaksi tehokasta tehoainetta tribenuroni-metyyli 222 g metsulfuroni-metyyli 111 g lehti- ja maavaikutteinen, tehoaa myös ruiskutuksen

Lisätiedot

Rehumaissin viljelyohjeet Juha Anttila 2013

Rehumaissin viljelyohjeet Juha Anttila 2013 Rehumaissin viljelyohjeet Juha Anttila 2013 MAISSI Maissi reagoi päivän pituuteen. Kasvu nopeutuu vasta päivien lyhetessä heinäkuun puolivälissä Maissin tärkein osa on tähkä, tavoite maito/taikinatuleentuminen

Lisätiedot

Tehokas nurmituotanto Pohojosessa Osa 1 Raija Suomela MTT Ruukki/ InnoTietoa. Raija Suomela

Tehokas nurmituotanto Pohojosessa Osa 1 Raija Suomela MTT Ruukki/ InnoTietoa. Raija Suomela Tehokas nurmituotanto Pohojosessa Osa 1 Raija Suomela MTT Ruukki/ InnoTietoa Raija Suomela Sadolla ja laadulla ON väliä -reseptejä onnistumiseen- Mestariksi Suomen merkittävimmässä tuotantokentässä Timotei!

Lisätiedot

Raisioagro Uuden ajan maatalouskauppa

Raisioagro Uuden ajan maatalouskauppa Raisioagro Uuden ajan maatalouskauppa Rehuoptimointia ja neuvontaa Tuotepäällikkö Juha Anttila 050-5691446 juha.anttila@raisio.com Uusi Raisioagro Raisioagrossa yhdistyvät ruokinnan ja kasvinviljelyn ammattitaito

Lisätiedot

Lietelannan käytön strategiat ja täydennys. Nurmen lannoitus ja karjanlanta Pohjois-Suomen Nurmiseminaari 2013

Lietelannan käytön strategiat ja täydennys. Nurmen lannoitus ja karjanlanta Pohjois-Suomen Nurmiseminaari 2013 Lietelannan käytön strategiat ja täydennys Nurmen lannoitus ja karjanlanta Pohjois-Suomen Nurmiseminaari 2013 x 1000 ha Nurmiala maakunnittain v. 2011 100 Nurmiala (x 1000 ha) 90 80 70 60 50 40 30 20 10

Lisätiedot

Mustialan kokemukset v Jukka Korhonen

Mustialan kokemukset v Jukka Korhonen Mustialan kokemukset v 2018 Jukka Korhonen Mustiala Peltoa 185 ha Lehmiä 75 + uudistus Luomu pellot siirtymävaihe 2018 Luomu kotieläimet marraskuu 2019 Muutos tutkimuksen kohteena Peltolinnustokartoitus

Lisätiedot

Uutuus Refine Super SX

Uutuus Refine Super SX Uutuus Refine Super SX DuPont Crop Protection 2017 www.dupont.fi Anne-Maj Grimm Puh 040 5555 323 anne-maj.grimm@dupont.com Refine Super SX UUTUUS Parannettu ja tehostettu seos haastavien rikkakasvien torjuntaan

Lisätiedot

Tasapainoinen lannoitus. 2/2012 A Kerminen

Tasapainoinen lannoitus. 2/2012 A Kerminen Tasapainoinen lannoitus viljat ja öljykasvit 2/2012 A Kerminen Typpi lisää satoa ja valkuaista 9000 8000 7000 6000 5000 Kevätvehnän typpilannoitus sato ja valkuais-% 14 13 12 11 Typen puutteessa kasvi

Lisätiedot

Nurmen perustaminen ja lannoitus

Nurmen perustaminen ja lannoitus Nurmen perustaminen ja lannoitus Juha Sohlo ProAgria Oulu 21.02.2013 Lähtötilanne Usein tiloilla peltoa enemmän mitä sen hetkinen eläinmäärä tarvitsee -> ongelmana liika rehu. Omat pellot kunnossa, vuokrapeltojen

Lisätiedot

Vasikoiden aloitusohjelma

Vasikoiden aloitusohjelma Aloitusohjelma lyhyesti Syntymä 8 vrk ikäinen Ripuliin Colofeed vasta-aineet + energia Vigofeed Hydrafeed Gel Enerfeed rauta + vitamiinit Tuottaa energiaa ja parantaa suolistobakteerien toimintaa ympäristö

Lisätiedot

Johtamalla hyvää säilörehua

Johtamalla hyvää säilörehua Johtamalla hyvää säilörehua Maitovalmennuksen nurmiseminaari 7.9.2017 Helsinki Perttu Uusitalo, Tupamäen tila Esityksen koonti: tilan nurmiasiantuntija Anu Ellä, ProAgria Länsi-Suomi Tilatietoja Kahden

Lisätiedot

Pellon peruskunnon työkalut, ravinteet. Ilkka Mustonen, Yara Suomi Oy

Pellon peruskunnon työkalut, ravinteet. Ilkka Mustonen, Yara Suomi Oy Pellon peruskunnon työkalut, ravinteet Ilkka Mustonen, Yara Suomi Oy Ympäristötukiehtojen ravinnesuositukset kannattaa hyödyntää maksimaalisesti Typpilannoitussuositukset Fosforilannoitusmahdollisuuden

Lisätiedot

Aperehuruokinnan periaatteet

Aperehuruokinnan periaatteet Aperehuruokinnan periaatteet Lehmien kaikki rehut sekoitetaan keskenään Seosta annetaan vapaasti Lehmä säätelee itse syöntiään tuotostasoaan vastaavaksi Ummessa olevien ja hiehojen ruokintaa pitää rajoittaa

Lisätiedot

Nurmen kasvinsuojelun avaintekijät

Nurmen kasvinsuojelun avaintekijät Nurmen kasvinsuojelun avaintekijät 27.11.2012 Juha Sohlo www.proagria.fi/oulu www.facebook.com/proagriaoulu Lähtökohdat Nurmen kasvinsuojelu viljelykiertojen suunnittelu (kaikenikäistä nurmea ja perustamisvaiheen

Lisätiedot

Rehumaissin viljelyohjeet

Rehumaissin viljelyohjeet Rehumaissin viljelyohjeet MAISSI Maissi reagoi päivän pituuteen. Kasvu nopeutuu vasta päivien lyhetessä heinäkuun puolivälissä. Maissin tärkein osa on tähkä, tavoite maito/taikinatuleentuminen Activate

Lisätiedot

Rahjan tila. Kohti hiilineutraalia maidontuotantoa

Rahjan tila. Kohti hiilineutraalia maidontuotantoa Rahjan tila Kohti hiilineutraalia maidontuotantoa Rahjan tila Pohjois-Pohjanmaalla, Kalajoella Yrittäjinä toimivat Esa ja Marja-Leena Rahja vuodesta 1987 lähtien Lypsylehmiä tällä hetkellä 95 Pihattonavetta

Lisätiedot

Säilörehun korjuuaikastrategiat Skandinaavinen näkökulma?

Säilörehun korjuuaikastrategiat Skandinaavinen näkökulma? Säilörehun korjuuaikastrategiat Skandinaavinen näkökulma? Korjuuaikastrategiakokeiden tuloksia KARPE-hanke (MTT Maaninka ja MTT Ruukki) SLU (Röbäcksdalen ja Riddersberg) Kirsi Pakarinen MTT Maaninka 13.1.2012

Lisätiedot

HERNEKÖ SUOMEN MAISSI?

HERNEKÖ SUOMEN MAISSI? HERNEKÖ SUOMEN MAISSI? HERNE LYPSYLEHMIEN RUOKINNASSA Tohtorikoulutettava Laura Puhakka Pro Agria Maitovalmennus 4.9.2014 TÄSSÄ ESITYKSESSÄ HERNE REHUKASVINA KUIVATTU HERNEEN SIEMEN HERNE KOKOVILJASÄILÖREHUNA

Lisätiedot

Erikoisrehuopas. Suomen Rehun Erikoisrehut. Uusinta ruokinnan osaamista eläinten hyvinvointiin

Erikoisrehuopas. Suomen Rehun Erikoisrehut. Uusinta ruokinnan osaamista eläinten hyvinvointiin Erikoisrehuopas Suomen Rehun Erikoisrehut Uusinta ruokinnan osaamista eläinten hyvinvointiin Erikoisen hyviä rehuja eläintesi parhaaksi Sisältö: Energiarehut Hertta Muro kivennäisrehut Namino kivennäisrehut

Lisätiedot

III. Onnistunut täydennys ruokintaan KRONO KRONO KRONO KRONO. Tasapainoinen ruokinta kotoisten rehujen laadun mukaan

III. Onnistunut täydennys ruokintaan KRONO KRONO KRONO KRONO. Tasapainoinen ruokinta kotoisten rehujen laadun mukaan KRONO I KRONO II KRONO III KRONO IV Onnistunut täydennys ruokintaan Tasapainoinen ruokinta kotoisten rehujen laadun mukaan Krono I, II, III ja IV -täysrehut Krossi 125 Top ja Krono 135 Top -puolitiivisteet

Lisätiedot

Kaura vaatii ravinteita

Kaura vaatii ravinteita Knowledge grows Kaura vaatii ravinteita Anne Kerminen, Yara Suomi Näin kauraa viljellään Suomessa Viljelijäkysely syksyllä 2016 (320 vastausta) Rehukauraa 55 % ja elintarvikekauraa 54 % Viljelyala 23 ha/tila

Lisätiedot

E Seleeni 7000 plex. Tärkeitä antioksidantteja ja orgaanista seleeniä

E Seleeni 7000 plex. Tärkeitä antioksidantteja ja orgaanista seleeniä E Seleeni 7000 plex Tärkeitä antioksidantteja ja orgaanista seleeniä KOOSTUMUS E-vitamiini 7 000 mg/kg B6-vitamiini B12-vitamiini C-vitamiini Sinkki (Zn) Seleeni (Se) 60 % natriumseleniittinä 40 % orgaanisena

Lisätiedot

Sokerijuurikkaan lannoitus. Aleksi Simula

Sokerijuurikkaan lannoitus. Aleksi Simula Sokerijuurikkaan lannoitus Aleksi Simula Sisältö: Sokerijuurikkaan lannoitusohjelmat Kevätlannoitus Lehtilannoitus Muut kasvukauden täydennykset Yara Megalab kasvianalyysi Lannoitustarve juurikkaalla Typpi:

Lisätiedot

SINIMAILANEN, PUNA-APILA, TIMOTEI..MILLÄ YHDISTELMÄLLÄ KARJATILAN TEHOKAS NURMENTUOTANTO? Mika Isolahti Boreal Kasvinjalostus Oy Oulu 16.11.

SINIMAILANEN, PUNA-APILA, TIMOTEI..MILLÄ YHDISTELMÄLLÄ KARJATILAN TEHOKAS NURMENTUOTANTO? Mika Isolahti Boreal Kasvinjalostus Oy Oulu 16.11. SINIMAILANEN, PUNA-APILA, TIMOTEI..MILLÄ YHDISTELMÄLLÄ KARJATILAN TEHOKAS NURMENTUOTANTO? Mika Isolahti Boreal Kasvinjalostus Oy Oulu 16.11.2012 LEGSIL-PROJEKTI Laaja-alainen EU-tutkimushanke nurmipalkokasveista

Lisätiedot

Tasapainoinen lannoitus estää ravinnepuutokset. 1/2012 Anne Kerminen

Tasapainoinen lannoitus estää ravinnepuutokset. 1/2012 Anne Kerminen Tasapainoinen lannoitus estää ravinnepuutokset 1/2012 Anne Kerminen Sadon määrällä on merkitystä kotieläintilalla 3500 kg hehtaarisadolla 5500 kg hehtaarisadolla Panostamalla peltoviljelyyn hehtaarin sadolla

Lisätiedot

Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa

Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa Kaisa Kuoppala, Timo Lötjönen, Essi Saarinen, Arto Huuskonen, Marketta Rinne MTT Asiantuntijaluentopäivä Mustialassa 27.9.2013 Esityksen kuvat: MTT/Kaisa

Lisätiedot

Monipuoliset nurmiseokset tulevaisuutta nurmirehutuotannossa

Monipuoliset nurmiseokset tulevaisuutta nurmirehutuotannossa Monipuoliset nurmiseokset tulevaisuutta nurmirehutuotannossa Jarkko Storberg Nurmituotannon huippuosaaja ProAgria Länsi-Suomi 0400 849 992 Satotaso ja tuotantokustannukset kg ka/ha Lähde: ProAgria Lohkotietopankki

Lisätiedot

Satoisat lajikkeet tarvitsevat riittävästi ravinteita tuottaakseen runsaan ja hyvälaatuisen sadon!

Satoisat lajikkeet tarvitsevat riittävästi ravinteita tuottaakseen runsaan ja hyvälaatuisen sadon! Satoisat lajikkeet tarvitsevat riittävästi ravinteita tuottaakseen runsaan ja hyvälaatuisen sadon! Hyvinkää 17.3.2011 Raimo Kauppila Kotkaniemen tutkimusasema Yara Suomi Oy Tasapainoinen lannoitus Viljelykasville

Lisätiedot

Nauti hyvinvoivasta hevosesta

Nauti hyvinvoivasta hevosesta UUTUUS! Nauti hyvinvoivasta hevosesta Supreme Horse Care uusi hevosten hyvinvointisarja. Kun hevonen liikkuu mielellään ja näyttää upealta, meidän hevosihmisten elämä on huoletonta! Uuden kotimaisen Supreme

Lisätiedot

Lokakuussa! Varavoimageneraattori

Lokakuussa! Varavoimageneraattori 2013 KARJATILAOHJELMA BOSKAPSFARMPROGRAM 500939807, 6405422874316 Lokakuussa! Varavoimageneraattori Pomo 50 T15S AVR Teho 50 kva, 44 kw, jännite 400/230 V, taajuus 50 Hz. Jännitteen säätö elektroninen

Lisätiedot

Herne-seosviljasta säilörehua lypsylehmille

Herne-seosviljasta säilörehua lypsylehmille Liite 13.6.2005 62. vuosikerta Numero 2 Sivu 5 Herne-seosviljasta säilörehua lypsylehmille Mikko Tuori, Pirjo Pursiainen, Anna-Riitta Leinonen ja Virgo Karp, Helsingin yliopisto, kotieläintieteen laitos

Lisätiedot

NURMIKASVIT JA REHUVILJAT VALKUAISEN LÄHTEENÄ. Sotkamo Mika Isolahti

NURMIKASVIT JA REHUVILJAT VALKUAISEN LÄHTEENÄ. Sotkamo Mika Isolahti NURMIKASVIT JA REHUVILJAT VALKUAISEN LÄHTEENÄ Sotkamo 19.2.2019 Mika Isolahti NURMET VALKUAISEN LÄHTEENÄ? Nurmi on energian lähde D-arvo NDF INDF Onko mahdollista saada korkea sato ja valkuaispitoisuus

Lisätiedot

Lannoittamalla kestävää ja kannattavaa viljelyä. Anne Kerminen

Lannoittamalla kestävää ja kannattavaa viljelyä. Anne Kerminen Lannoittamalla kestävää ja kannattavaa viljelyä Anne Kerminen Fosfori on punaisella puolessa Suomen pelloista Fosfori (P) prosenttiosuus 5 2 2 12 13 31 35 Huono Huononlainen Välttävä Tyydyttävä Hyvä Korkea

Lisätiedot

TUOVA Tuottavaa valkuaista hanke

TUOVA Tuottavaa valkuaista hanke TUOVA Tuottavaa valkuaista hanke Alue Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Suomi Toteuttajat LUKE, PETLA, Ruralia instituutti ja ProAgria E-P Rahoittajana ELY-keskukset E-P ja Keski-Suomi ETSIMME TILOJA, jotka olisivat

Lisätiedot

KIVENNÄISET, TÄYDENNYSREHUT JA BOLUKSET NAUTATILOJEN MELLI-OPAS TAVOITTEENA HYVÄ TERVEYS JA KESTÄVYYS

KIVENNÄISET, TÄYDENNYSREHUT JA BOLUKSET NAUTATILOJEN MELLI-OPAS TAVOITTEENA HYVÄ TERVEYS JA KESTÄVYYS 2012 KIVENNÄISET, TÄYDENNYSREHUT JA BOLUKSET NAUTATILOJEN MELLI-OPAS TAVOITTEENA HYVÄ TERVEYS JA KESTÄVYYS RUOKINNAN RAISIOSTA AMMAT TITAITOA Melli-opas 2012 RUOKINNAN TEHOKKAAT TÄYDENTÄJÄT Elinikäistuotoksen

Lisätiedot

Hyödyllinen puna-apila

Hyödyllinen puna-apila Hyödyllinen puna-apila Kaisa Kuoppala MTT Kotieläintuotannon tutkimus Valkuaiskasvien viljely- ja ruokintaosaamisen kehittäminen - tulevaisuustyöpaja Mustialassa 19.11.2013 Keinoja paremman valkuaisomavaraisuuden

Lisätiedot

Ajankohtaista kasvinsuojelusta

Ajankohtaista kasvinsuojelusta Ajankohtaista kasvinsuojelusta Porvoo 9.3.2011 petri.lintukangas@berner.fi Berner Kasvinsuojelu palveluksessasi Käytännön Maamies 13/2010 ennuste 2010 2011 379 % kasvuprosentti Kasvinsuojeluaineiden

Lisätiedot

Emolehmien ruokinta - tiedettä, taidetta vai mutu-tuntumaa?

Emolehmien ruokinta - tiedettä, taidetta vai mutu-tuntumaa? Emolehmien ruokinta - tiedettä, taidetta vai mutu-tuntumaa? Päivi Rekola Lihanauta-asiantuntija, ProAgria Etelä-Suomi Emolehmän rehut Karkearehua Karkearehua Karkearehua Viljaa? Kivennäistä ADE-vitamiinia

Lisätiedot

Sulavat annokset sulavaa vitamiinien ja hivenaineiden annostelua

Sulavat annokset sulavaa vitamiinien ja hivenaineiden annostelua Sulavat annokset sulavaa vitamiinien ja hivenaineiden annostelua Helppoutta, annostelutarkkuutta ja ympäristöystävällisyyttä seosruokintaan Ainutlaatuiset sulavat annospussit mullistivat seosruokinnan

Lisätiedot

VINKKEJÄ ERITYYPPISTEN VEHNIEN VILJELYYN

VINKKEJÄ ERITYYPPISTEN VEHNIEN VILJELYYN VINKKEJÄ ERITYYPPISTEN VEHNIEN VILJELYYN Vilja-alan yhteistyöryhmä Helmikuu 2011 Opas päivitetty huhtikuussa 2013 1 VEHNÄMARKKINAT SUOMESSA Vehnän kylvöala on viimeisen viiden vuoden aikana ollut n. 225

Lisätiedot

Lannoitus kasvukaudella ja UUTTA YaraVitalehtilannoitukseen. Ilkka Mustonen Yara Suomi Oy

Lannoitus kasvukaudella ja UUTTA YaraVitalehtilannoitukseen. Ilkka Mustonen Yara Suomi Oy Lannoitus kasvukaudella ja UUTTA YaraVitalehtilannoitukseen Ilkka Mustonen Yara Suomi Oy Keskimääräinen tilakoko Suomessa 42 ha Sato 8 700 kg/ha = 9 rekkaa Kotkaniemi koe YaraMila Y25 130 kg N/ha (lisää

Lisätiedot

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi Vasikoiden kasvatus jbs portfolio jbs:n kanssa jbs kälberpaste - vasikkatahna Lyhyesti taattu korkea taso immunoglobuliinia (johdettu IBR-vapaasta maidosta) sisältää

Lisätiedot

Nurmilajit. Talvi 2008. Piirrettyjen kuvien lähde: http://rylli.rauma.fi/~pastan/raumansaaristonkasvit.html

Nurmilajit. Talvi 2008. Piirrettyjen kuvien lähde: http://rylli.rauma.fi/~pastan/raumansaaristonkasvit.html Nurmilajit Talvi 2008 Piirrettyjen kuvien lähde: http://rylli.rauma.fi/~pastan/raumansaaristonkasvit.html Yleistä Pohjoiset nurmikasvit asettuvat ajoissa talvilepoon, keräävät runsaasti energiaa ennen

Lisätiedot

Palkokasvinurmien siemenseokset. Arja Nykänen Luomukasvintuotannon erikoisasiantuntija ProAgria Etelä-Savo p

Palkokasvinurmien siemenseokset. Arja Nykänen Luomukasvintuotannon erikoisasiantuntija ProAgria Etelä-Savo p Palkokasvinurmien siemenseokset Arja Nykänen Luomukasvintuotannon erikoisasiantuntija ProAgria Etelä-Savo p. 0400 452 089 Nurmiseosten laji- ja lajikevalintaan vaikuttaa Korjuuintensiteetti eli niittojen

Lisätiedot

Miten ympäristökorvausjärjestelmä vaikuttaa lannoitukseen? Uusien lajikkeiden lannoitus Yara Suomi

Miten ympäristökorvausjärjestelmä vaikuttaa lannoitukseen? Uusien lajikkeiden lannoitus Yara Suomi Miten ympäristökorvausjärjestelmä vaikuttaa lannoitukseen? Uusien lajikkeiden lannoitus Yara Suomi Typpilannoitus, kevät 2015 Lohkon multavuus määrää lähtötason Satotasokorjaukset aiempaa korkeampia, uusi

Lisätiedot

Ruisvehnä MITEN JAKAA REHUNTUOTANNON RISKIÄ MUUTTUVASSA ILMASTOSSA? UUDET JA UUDENTYYPPISET REHUKASVIT RISKINJAKAJINA

Ruisvehnä MITEN JAKAA REHUNTUOTANNON RISKIÄ MUUTTUVASSA ILMASTOSSA? UUDET JA UUDENTYYPPISET REHUKASVIT RISKINJAKAJINA UUDET VILJELYKASVIT NURMENVILJELYN TUKENA MITEN JAKAA REHUNTUOTANNON RISKIÄ MUUTTUVASSA ILMASTOSSA? Jussi Peltonen Tuoteryhmäpäällikkö Viljelijän Avena Berner Karjatilojen karkearehun tuotanto perustuu

Lisätiedot

Luomunautatilojen seleeniongelmien syyt, seuraukset sekä ratkaisut

Luomunautatilojen seleeniongelmien syyt, seuraukset sekä ratkaisut Luomunautatilojen seleeniongelmien syyt, seuraukset sekä ratkaisut Mistä seleeninpuutos johtuu? Seleeniä on maankuoressa erittäin pieninä, mutta vaihtelevina pitoisuuksina. Luonnossa se esiintyy monessa

Lisätiedot

Rehu- ja siementuotannon yhdistämistilanteita

Rehu- ja siementuotannon yhdistämistilanteita Nurmisiemen- ja rehutuotannon yhdistämismahdollisuuksista Monipuolisuutta viljelykiertoon Nurmisiemenseminaari 22.2.2013 Huittinen Oiva Niemeläinen, MTT Kasvintuotanto, Rehu- ja siementuotannon yhdistämistilanteita

Lisätiedot

Lypsylehmän negatiivisen energiataseen hallinta. Annu Palmio KESTO-hankkeen loppuseminaari 16.12.2014

Lypsylehmän negatiivisen energiataseen hallinta. Annu Palmio KESTO-hankkeen loppuseminaari 16.12.2014 Lypsylehmän negatiivisen energiataseen hallinta Annu Palmio KESTO-hankkeen loppuseminaari 16.12.2014 19.12.2014 1 Tausta: poikimisen jälkeinen energiatase Ummessaolevan lehmän energiantarve noin 90 MJ

Lisätiedot

Alus- ja kerääjäkasvit pellon kasvukuntoa parantamaan. VYR viljelijäseminaari 27.1.2014 Hannu Känkänen

Alus- ja kerääjäkasvit pellon kasvukuntoa parantamaan. VYR viljelijäseminaari 27.1.2014 Hannu Känkänen Alus- ja kerääjäkasvit pellon kasvukuntoa parantamaan VYR viljelijäseminaari 27.1.2014 Hannu Känkänen Alus- ja kerääjäkasvit ovat sovitettavissa viljelyyn Kerääjäkasvi Kerää maasta typpeä estäen huuhtoutumista

Lisätiedot

Ajankohtaisia tutkimustuloksia ja -aiheita NURMESTA

Ajankohtaisia tutkimustuloksia ja -aiheita NURMESTA Ajankohtaisia tutkimustuloksia ja -aiheita NURMESTA Raija Suomela 23.4.2013 Raija Suomela Nurmesta Satoa Perustaminen Korjuustrategia Kasvilajit ja lajikkeet Täystiheä kasvusto Lannoitus Karjanlanta ja

Lisätiedot

Elivo Ravintolisät. www.elivo.fi. Elivo on kotimainen hyvinvointituoteperhe,

Elivo Ravintolisät. www.elivo.fi. Elivo on kotimainen hyvinvointituoteperhe, Elivo Ravintolisät Elivo on kotimainen hyvinvointituoteperhe, joka on kehitetty kotimaisten eri alojen asiantuntijoiden kanssa huomioiden suomalaisten kuluttajien tarpeet. Elivo-tuotteet löydät apteekista

Lisätiedot

Kasvuohjelmaseminaari

Kasvuohjelmaseminaari Kasvuohjelmaseminaari UUTTA- JA AJANKOHTAISTA KASVINSUOJELUSTA Hämeenlinna 23.2.2011 Lasse Matikainen Kasvinsuojeluongelmat jatkuvat! Laadun merkitys korostuu yhä enemmän Tulevana kesänä viljatiloilla

Lisätiedot

Edelläkävijän ratkaisut kannattavaan tuotantoon

Edelläkävijän ratkaisut kannattavaan tuotantoon Edelläkävijän ratkaisut kannattavaan tuotantoon Lujatekoinen ja varmatoiminen Tehokkuutta ja helppoutta vasikanjuottoon hapanjuottovaunulla VAPAARUOKKIJA RehuPiika Laitteella voidaan tehdä jopa kolmen

Lisätiedot