Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen"

Transkriptio

1 1/2015 Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen Olet etelä, jakajana avaat yhdellä hertalla korteilla: 65 AKQ102 AK32 J7. Kaikki vaarattomassa länsi tarjoaa väliin yhden padan, partneri kahdentaa ja itä passaa. Mitä tarjoat? Jos länsi olisi passannut ja pohjoinen olisi tarjonnut yhden padan tai yhden sangin, tyytyisit kahteen ruutuun. Lupaisit kaksivärikäden, mutta et vielä rajoittaisi voimaasi. Negatiivisen tarjouksen jälkeen ruututarjous on kuitenkin partnerin värin korottamista ja kerrot lisävoimastasi hypyllä kolmeen. Partneri tarjoaa kolmeen ruutuun kolme pataa. Mitä seuraavaksi? 'Tarjoamalla vastustajan väriä partneri haluaa tietää lisää kädestäni. Useimmiten hän on kiinnostunut patapidosta kolmea sangia varten. Patapitoa sinulla ei ole, mutta kuvaat kättä parhaiten tarjoamalla neljä herttaa. Kolmella ruudulla kerroit 5-4 jakautuman. Nyt hertan tarjoaminen uudelleen ei lupaa kuudetta herttakorttia vaan hyvän viiden kortin värin, hakien lähinnä 5-2 herttavalttia. Neljään herttaan kaikki passaavat ja länsi aloittaa pataässällä. J74 95 J864 AKQ10 65 AKQ102 AK32 J7 Pöytä on odotusten mukainen. Negatiivinen kahdennus lupasi molemmat alavärit ja kolmella padalla pohjoinen haki patapitoa kolmea sangia varten. Pass neljään herttaan oli hyvä ratkaisu. Viidessä ruudussa pelinviejällä olisi luultavasti kolme menevää. Länsi voittaa ensimmäisen tikin pataässällä, toisen patakuninkaalla ja jatkaa kolmanteen tikkiin patarouvalla. Itä tunnustaa kaikkiin kolmeen kierrokseen näyttäen parillista määrää. Varastatko kolmannen patakierroksen? Tietenkin varastat, koska menetät mahdollisesti vielä yhden valttitikin. Mitä seuraavaksi? Nyt hyvältä tuntuva pelinvienti olisi jatkaa kolmella korkealla herttakierroksella. Jos sotamies putoaa toisena tai kolmantena, saat loput tikit, kun valtinpoiston jälkeen sakaat kätesi kaksi ruutumenevää pöydän vahvoille risteille. Tällä kertaa länsi ei tunnusta kolmanteen valttikierrokseen. Entä seuraavaksi? Jos itä olisi näyttänyt paritonta määrää patoja, voisit jatkaa neljännellä valttikierroksella. Itä saisi herttasotamiehellään tikin, mutta hänellä ei olisi enää pataa. Saisit neljä hertta-, kaksi ruutu- ja neljä ristitikkiä. Nyt kuitenkin itä ottaisi hertta-sotamiehen jälkeen pietin padalla. Jatkatkin siis kolmen herttakierroksen jälkeen ristiä. Jos itä tunnustaa kolmeen ensimmäiseen kierrokseen, on sitoumus kotona. Itä saa varastaa neljännen ristikierroksen sotamiehellä, mutta sakaat toisen pienen ruutusi ja voit levittää loput tikit. Huonoksi onneksi itä kuitenkin varastaa kolmannen ristikierroksen ja menetät lopussa vielä yhden ruututikin, kun rouva ei putoa toisena. Miten jako piti pelata? Olisit saanut yhden ylitikin, kun olisit mennyt ristillä pöytään ja ottanut herttamaskin. Voisitko olla ylpeä tästä pelinviennistä? Et todellakaan, kun koko jako oli:

2 J74 95 J864 AKQ10 AKQ J Q AKQ102 AK32 J7 Valttisotamies olikin lännellä. Mitä hän tekee, kun on voittanut tikin herttasotamiehellä? Kääntää ristiä. Olet nyt viimeistä kertaa pöydässä kiinni ja joudut pelaamaan kolmannen ristikierroksen. Epäonneksesi länsi varastaa ja kääntää pataa seuraavaan tikkiin - yksi pieti. Mikä on paras pelinvienti? Jos jatkat herttakympillä neljänteen tikkiin, menee sitoumus aina kotiin, kunhan vastustajien valtti ei ole 5-1 vinossa. Kumpi tahansa puolustaja voi voittaa tämän tikin, mutta pöydän valttiyhdeksikkö suojaa pelinviejää patakäännöltä. Joukkuekilpailussa tämä pelinvienti olisi ainoa oikea. Mutta entäpä parikilpailussa, jossa jokainen ylitikki on arvokas. Olisiko tällöin oikein ottaa kolme korkeaa herttakierrosta ja päätyä pietiin vain epäonnekasta jakautumaa vastaan? Myös parikilpailussa kotipelin varmistaminen olisi hyvä pelinvienti. Parikilpailussa pitää aina miettiä, minkälaiseen sitoumukseen olet päätynyt. Jos oletat kaikkien pelaavan samaa sitoumusta, voit yrittää ylitikkejä pietiriskinkin uhalla. Mutta jos sitoumuksesi on hyvä etkä usko useimpien päätyneen siihen, kannattaa kotipeli varmistaa. Tässä jaossa neljä herttaa on erinomainen loppusitoumus. Saamalla +620 voitat kaikki ne parit, jotka ovat päätyneet sangi- tai ruututäyspeliin. Siirry seuraavaksi idän kortteihin: 8432 KQ106 AK KQ3. E-W vaarassa, etelä jakajana avaa yhdellä ruudulla, länsi passaa ja pohjoinen tarjoaa kaksi ristiä. Sinun vuorosi? Mikä tässä on ongelma? Ilmaisukahdennus tietenkin. Kummatkin tarjoamattomat värit ja 17 arvopistettä. Kahdennus on kuitenkin erittäin vaarallinen ratkaisu ja pass hyvin varteenotettava vaihtoehto. Pohjoisen 2-yli-1 vastauksen jälkeen ei ole vaikea laskea partnerin mahdollista arvopistevoimaa. Se on tietenkin lähellä nollaa. Jos tyhjän käden lisäksi hänellä on pituuksia vain alaväreissä, niin kahden tason yläväripelit voivat olla todella kalliita. Myös toinen asia puhuu ilmaisukahdennusta vastaan. Kun vastustajat kuitenkin päätyvät jaossa pelinvientipuolelle, niin on turha kertoa heille, missä puolustuksen arvopistevoima sijaitsee. Oletetaan, että otatkin varovaisen kannan ja passaat. Hetken kuluttua voit olla tyytyväinen ratkaisuusi, kun etelä tarjoaa toisella vuorollaan kaksi ruutua ja pohjoinen hyppää kolmeen sangiin. Kahdennatko vahvalla kädelläsi? Et tietenkään. Sinulla ei ole tietoakaan pietistä 17 arvopisteestä huolimatta. Siis aloituskorttia valitsemaan. Lähtökorttisopimustenne mukaan kuningaslähtö sangia vastaan pyytää partneria ablokeeraamaan sotamiehen tai rouvan. Jos partnerilla ei ole kuvaa värissä, hän näyttää tällöin pituutta. Mikä on aloituskorttisi?

3 Herttakuva on paras valinta. Etelä on kertonut kuuden kortin ruutuvärin ja pelinviejä aikoo kasvattaa tästä väristä kotipelitikit. Puolustuksen on syytä kasvattaa itselleen viisi tikkiä tätä ennen ja herttaväri on tietenkin ainoa mahdollisuus tikkilähteeksi. Onko herttaväri riittävän hyvä, että voit pyytää partneria ablokeeraamaan mahdollisen sotamiehen? Siinä ja siinä, mutta päätät kuitenkin aloittaa herttakuninkaalla KQ106 AK KQ3 AK 92 QJ10987 J98 Ensimmäiseen tikkiin partneri tunnustaa kolmosella ja pelinviejä nelosella. Mikä on herttatilanne? Partneri ei ablokeerannut sotamiestä, joten pelinviejällä on sekä ässä että sotamies. Partnerin kolmonen kertoi parillisen määrän, joka on oltava tietenkin neljä korttia. Pelinviejällä on siis jäljellä AJdubbelton. Mikä on puolustussuunnitelmasi? Jos käännät herttaa toiseen tikkiin ja uudestaan kun olet kiinni ruutukuninkaalla, voit laskea saavasi neljä tikkiä. Ristitikin kasvattamiseen ei tämän jälkeen enää ole aikaa. Ristikuvajatkolla toiseen tikkiin voita kasvattaa yhden tikin, mutta tämänkin avulla puolustus saa vain neljä tikkiä. Pöydän tappaminen patakäännöillä pitäisi olla ensimmäisenä mieleentuleva ajatus. Jos pelinviejällä on vain kaksi korttia ruutua, pöydän ruutuväri kuolee, kun käännät toiseen tikkiin pataa ja toisen kerran väriä kun olet kiinni ruutukuninkaalla. Käännätkin siis pataa toiseen tikkiin, partneri näyttää parillista määrää viitosella ja pelinviejä tunnustaa kympillä. Pelinviejä jatkaa pöydästä ruuturouvan, kakkonen, kolmonen ja kuningas. Mitä seuraavaksi? Nyt voit unohtaa pöydän tappamisen patakäännöllä. Partnerin kakkonen näytti parillista määrää. Neljää korttia hänellä ei ole, koska tällöin pelinviejällä olisi vain singelton. Jos pelinviejällä on singeltonruutu, hänen jakautumansa olisi ja hän kasvattaisi ensin ristiväriään ruudun sijasta. Onko enää mitään pietitoivetta? Jos partnerilla on ristikymppi, niin pikkuristikäännöllä pelinviejä varmasti arvaa värin väärin ja pelaa pöydästä kahdeksikon. Koko jako: QJ10 AJ4 643 A AK 92 QJ10987 J98 KQ106 AK KQ3 Pelinviejä joutuu voittamaan kympin ässällä ja puolustukselle kasvaa viisi tikkiä.

4 2/2015 Olet etelä, jakajana, itä-länsi vaarassa. Korteilla Q75 A AQ64 avaat yhdellä hertalla, länsi passaa, pohjoinen tarjoaa kaksi ristiä ja länsi kaksi ruutua. Tarjoatko jotain toisella vuorollasi? Ilman välitarjousta tilanteessa ei olisi ongelmaa ja tukisit ristiä kolmen tasolla. Idän välitarjouksen jälkeen saat kuitenkin uuden option, kun voit huonolla minimiavauskädellä passata. Ristitukesi on kuitenkin niin hyvä, että vapaaehtoinen kolmen ristin tarjous on paikallaan, vaikka avauskätesi ei voisi olla paljoa huonompi. Länsi passaa ja pohjoisen hyppy neljään herttaan päättää sarjan. K3 K75 Q863 KJ102 Q75 A AQ64 Länsi Pohjoinen Itä Etelä 1 Pass 2 2 1NT Pass 4 Pass Pass Pass Kolme herttaa pohjoiselta olisi ollut vahvempi korotus, slammihakuinen tarjous kolmen kortin tuella. Suora hyppy neljään kielsi kaiken slammikiinnostuksen. Huomaa myös, että avattuasi hertalla ja myöhemmin tuettuasi ristiä lupaat vähintään viiden kortin herttavärin. Länsi aloittaa ruutusotamiehellä. Mitkä ovat ensivaikutelmasi? Puolustus saa tikin pata- ja ruutuässällä, minkä vuoksi sinulla ei ole varaa kahteen valttimenevään. Puolustuksen valtin on siis syytä olla jakautunut tasan 3-2. Kädessäsi on kuitenkin toinenkin patamenevä. Ensimmäisenä mieleen tuleva tapa päästä eroon tästä menevästä on ottaa yksi patavarkaus pöytään. Annat lännen voittaa ensimmäisen tikin ruutusotamiehellä, hän jatkaa toiseen tikkiin ruutunelosella ja varastat idän pelaaman yhdeksikön pienellä valtilla. Miten puolustuksen ruutuväri on jakautunut? Lännellä oli sotamies toisena, koska kolmesta kortista hän olisi lähtenyt pienellä. Idällä on siis välitarjousvärissään AK kuudentena. Kummalla puolustajalla on pataässä? Itä teki epäedullisissa vyöhykkeissä välitarjouksen pohjoisen 2-yli-1 -vastauksen jälkeen. Jos itä on yhtään järjissään, voit olla varma siitä, että ruutusotamies oli lännen ainoa kuvakortti. Entä mikä on hertan todennäköinen jakautuma? Kun kerran idällä on neljä ruutukorttia enemmän kuin lännellä, on lännellä luultavasti pitempi herttaväri. Jos lännellä on kolme korttia herttaa ja idällä pataässä, on sitoumus pelattavissa kotiin melko yksinkertaisella tavalla. Otat ensin kaksi korkeaa valttikierrosta ja sitten pelaat pataa kuninkaalle. Itä voi voittaa tikin ässällä, mutta puolustus ei pysty estämään patakuppia pöytään. Onko tämä paras pelinvientisuunnitelma? Ei. Vaikka on luultavaa, että idällä on vain kaksi herttaa, mikään ei estä sitä, että hänellä on kolme valttikorttia. Tällöin hän poistaa pöydän viimeisen valttikortin päästessään kiinni pataässällä. Onko parempi suunnitelma ottaa vain yksi valttikierros ennen kuin jatketaan pataa ässälle?

5 Ei. Tällöin itä ei pysty poistamaan pöydän valttia, mutta hän jatkaa kolmannella ruutukierroksella, mikä kasvattaa puolustukselle toisen valttitikin. Onko mitään tapaa saada sitoumus kotiin, kun koko jako on: K J4 K75 Q863 KJ102 AJ9 QJ9 AK Q75 A AQ64 Kun kerran patavarkaus pöytään ei onnistu, niin miten olisi yrittää kolmea ruutukuppia käteen? Mutta tämän lisäksi sinun pitäisi saada myös yksi patatikki. Jos pelaat ensin kaksi korkeaa valttia ja sitten pataa kuninkaalle ja ässälle, pelaa itä kolmannen valttikierroksen ja joudut tyytymään kahteen ruutuvarkauteen. Joko keksit kotipelilinjan? Pelaa kaksi korkeaa valttikierrosta päätyen pöytään ja jatka pataa kohti käden rouvaa. Jos itä voittaa tikin ässällä, saat kaksi patatikkiä, jotka riittävät kotipeliin. Jos taas itä pelaa pienen padan, voitat tikin rouvalla, palaat pöytään ristillä ja varastat ruudun. Menet uudestaan pöytään ristillä ja otat vielä yhden ruutuvarkauden. Saat kymmenen tikkiä; yhden padan, kaksi herttaa, kolme ruutuvarkautta ja neljä ristiä. Jos länsi varastaisi yli ruudun tai toinen puolustaja varastaisi jonkin ristikierroksen, saat vaivatta yhden patavarkauden pöytään. Siirry seuraavaksi idän kortteihin: QJ AQ A62. Kaikki vaarattomassa etelä avaa yhdellä padalla, länsi passaa ja pohjoinen tarjoaa kaksi ruutua. Tarjoatko jotain? Et tietenkään. Sinulla on kyllä avauskäden voima, mutta pohjoisen 2-yli-1 -vastaus kertoo jaon kuuluvan vastustajille. Passaat siis, etelä tarjoaa kaksi sangia ja pohjoinen korottaa kolmeen sangiin. Länsi aloittaa ristisotamiehellä ja pelinviejä määrää pöydästä pienen kortin. A3 KJ KJ10953 Q74 QJ AQ A92 Länsi Pohjoinen Itä Etelä 1 Pass 2 Pass 2NT Pass 3NT Pass pass Pass Etelä on luvannut ap:n tasaisen käden. Tee puolustussuunnitelma! Aloitetaan partnerin mahdollisista arvopisteistä. Kuinka paljon lännellä voi olla voimaa?

6 Jos etelällä on vähintään 12 ap, on partnerin ristisotamies hänen ainoa kuvakorttinsa. Tuntuisi järkevältä pelata pieni risti ensimmäiseen tikkiin, koska näin pelinviejä joutuisi tyytymään vain yhteen ristitikkiin. Montako pikatikkiä pelinviejällä on? Entä montako hän pystyy kasvattamaan? Pelinviejällä on kaksi patatikkiä ja vähintään kaksi herttatikkiä. Rististä hänelle kasvaa ainakin yksi tikki ja ruudusta neljä. Jos pelaat lähtöön pienen ristin, pelinviejä voittaa tikin kuninkaalla ja pelaa ruutua sotamiehelle. Myöhemmin pelinviejä kasvattaa ruutuvärinsä ja saa vähintään yhdeksän tikkiä. Puolustuksella on siis kiire kasvattaa itselleen viisi tikkiä ennen kuin pelinviejä ottaa hänelle kuuluvat yhdeksän tikkiä. Mistä väristä puolustus voisi kasvattaa itselleen pietitikit? Pelinviejällä on siis hertassa ässä ja rouva. Mutta jos hänellä on vain kaksi korttia värinsä, on puolustus askeleen edellä kun voitat ensimmäisen tikin ristiässällä ja käännät toiseen tikkiin herttaa. Puolustuksen herttaväri kasvaa vahvaksi ennen kuin pöydän ruutu. Onko tämä paras puolustussuunnitelma? Ei. Jos pelinviejällä olisi vain kaksi korttia herttaa, on hänellä vähintään kolme korttia ristiä. Jos pelinviejällä on AQ-dubbelton, lännellä olisi herttaa ja hän lähtisi tästä kombinaatiosta enemmin kuin J108(x) ristiväristä. Jos kerran pelinviejällä on siis AQ kolmantena herttaa, niin pataväri on puolustuksen ainoa pietimahdollisuus. Siis ristiässä ensimmäiseen ja patarouva toiseen tikkiin? Jos patavärisi olisi QJ109, niin patarouvajatko varmistaisi yhden pietin. Saat kasvatettua itsellesi kaksi patatikkiä ennen kuin pelinviejä ehtii kasvattamaan pöydän ruutuvärin. Mutta aktuellin patavärin kanssa saat kasvatettua itsellesi vain yhden patatikin, jos jatkat toiseen tikkiin patarouvalla ja myöhemmin patasotamiehellä. Partnerilla on siis syytä olla patayhdeksikkö. Onko siis oikein kääntää toiseen tikkiin patarouva ja myöhemmin, kun pääset ruudulla kiinni, patakakkonen? Parempi yritys, mutta ei riittävän hyvä. Patarouvajatkon pelinviejä ottaa pöydän ässällä, palaa käteensä herttarouvalla ja jatkaa ruutua sotamiehelle. Voit jatkaa pienellä padalla, mutta pelinviejä antaa lännen yhdeksikön voittaa tikin. Jos yhdeksikkö oli dubbelton, puolustuksen yhteydet ovat katkenneet toisen patatikin kasvattamiseen. Oikea kääntö toiseen tikkiin ristiässän jälkeen onkin patakakkonen! Jos partnerilla on yhdeksikkö, sitoumus päätyy vääjäämättä pietiin. Koko jako: 86 A3 KJ KJ10953 Q74 QJ J10863 AQ A92 K9754 AQ K5 Mutta eihän partnerilla ollut patayhdeksikköä? Ei hätää. Kun käännät toiseen tikkiin pienen padan, pelinviejä ei varmasti osaa pelata patayhdeksikköä tähän tikkiin.

7 3/2015 Kaikki vaarattomassa partnerisi avaa yhdellä ristillä ja tarjoat yhden hertan korteilla: AQ63 AQJ Partneri jatkaa yhdellä sangilla ja tarjoat kaksi pataa, vastaajan reversen, luvaten avauskäden voiman ja 5-4 jakautuman. Tiedät, ettei partnerillasi ole neljän kortin pataa, mutta patatarjouksella pääset kertomaan viiden kortin herttavärisi. Tarjoamalla kaksi pataa voit joskus löytää hyvän herttatäyspelin 5-2 valtilla, jos partnerilla on esim:.kxx Kx xxx AKxxx. Partnerisi tarjoaa kahteen pataan kolme herttaa, jonka korotat neljään. N/- K82 K92 K82 A743 AQ63 AQJ Länsi Pohjoinen Itä Etelä 1 Pass 1 Pass 1NT Pass 2 Pass 2 Pass 4 Pass Pass Pass Länsi aloittaa ruuturouvalla. Mitkä ovat ensivaikutelmasi? Vaikka ruutukuningas näyttää lähdön perusteella menettäneen arvonsa, on sinulla kuitenkin hyvät kotipelimahdollisuudet. Jos länsi on edes yhtään luotettavan pelaajan maineessa, voit olla varma, että ruutuässä on idän kädessä. Niinpä paras mahdollisuus saada tikki kuninkaalla on pelata kaksi kertaa pöydästä pieni ja toivoa, että idällä on ässä toisena värissä. Tämä toive ei kuitenkaan toteudu, kun länsi jatkaa ruutua ja itä peittää kuninkaan ässällä kolmannella kierroksella. Päätät varastaa tämän tikin, mutta mitä jatkat seuraavaksi? Huono pelinvienti olisi ottaa valtit pois (lännellä kaksi ja idällä kolme) ja testata tämän jälkeen puolustuksen patajakautuma. Jos väri on jakautunut heillä 4-2, et koskaan pääse eroon käden patamenevästäsi ja menetät ristitikin lisäksi vielä yhden padan. Onko jaossa kiristyspotentiaalia? Ehkä toinen puolustaja joutuu yksin pitämään kiinni sekä pata- että ristipituudesta. Voiko kiristys onnistua? Ja miten pelinviennin pitäisi tällöin edetä? Jos pelasit kolme valttikierrosta, voit sanoa hyvästit kiristysmahdollisuuksille. Jotta kiristys voisi toimia, pitää samalla puolustajalla olla neljän kortin ristin lisäksi neljä korttia pataa. Molemmat tunnustivat kolmeen ensimmäiseen ruutukierrokseen. Joudut siis toivomaan, että toisella puolustajalla on jakautuma Tämä puolustaja voi kuitenkin vapaasti sakata ristiä kolmanteen valttikierrokseen. Seuraavaksi haluaisit varastaa yhden ristikierroksen kasvattaen näin pöydän neljännen ristin vahvaksi. Yhteyksien vuoksi joudut antamaan puolustukselle ristitikin ennen ässän ottamista, mutta joudut valitettavasti varastamaan seuraavan ruutukäännön viimeisellä valtillasi. Mikä on siis oikea pelinvienti, jos haluat kiristyksen onnistuvan? Ota vain kaksi valttikierrosta ja sitten anna puolustukselle yksi ristitikki. Puolustus ei voi kääntää ruutua, koska varastaisit pöydän lyhyeen valttiin. He jatkavatkin pataa, voitat tikin käteesi, pelaat ristiä ässälle, varastat ristin ja poistat puolustuksen viimeisen valtin seuraavassa lopputilanteessa:

8 K8 K - 7 A63 A - - Jos idällä tai lännellä on kolmen patakortin lisäksi puolustuksen viimeinen ristikortti, ei hänellä ole mitään sakattavaa tähän tikkiin. Jos pata on 4-2 vinossa, ei sinun kuitenkaan ole pakko luottaa, että toisella puolustajista on jakautuma ja toisella Mikä on paljon yksinkertaisempi pelilinja, joka voisi johtaa kotipeliin, vaikka toisella puolustajalla on neljä korttia pataa? Jos toisella puolustajalla on neljän kortin padan lisäksi myös kolme korttia valttia. Otatkin vain kaksi valttikierrosta ja sitten pelaat kolme korkeaa patakierrosta. Jos pataväri on jakautunut tasan 3-3, poistat viimeisenkin valtin ja levität kymmenen tikkiä. Jos taas toisella puolustajalla on neljän kortin padan lisäksi viimeinen valtti, voit rauhassa varastaa patameneväsi pöydän kolmannella valtilla. Hyvä pelinvienti, mutta ei riittävän hyvä, kun koko jako on: N/E-W K82 Itä varastaa kolmannen patakierroksen ja puolustus saa myöhemmin pietitikin rististä. Mikä on kotipeliin johtava linja? K92 K82 A743 J QJ103 Q96 AQ63 AQJ A954 KJ52 Dummy reversal on ratkaisu pelinviejän ongelmiin. Varastat siis kolmannen ruutukierroksen ja annat seuraavaksi puolustukselle yhden ristitikin. On yhdentekevää, mitä puolustus kääntää seuraavaksi. Oletetaan esimerkiksi pataa, voitat käteesi, pelaat ristiä ässälle ja varastat ristin. Menet pöytään patakuninkaalla ja varastat pöydän viimeisen ristin. Pelaat herttaässän, otat herttarouvan yli kuninkaalla ja poistat puolustuksen viimeisen valtin yhdeksiköllä. Sen sijaan, että olisit varastanut pöytään yhden padan, varastatkin käteen kolme alavärikorttia. Puolustus ei tietenkään ollut paras mahdollinen. Kahden ruutukierroksen jälkeen heidän pitää kääntää mitä muuta väriä tahansa kuin ruutua ja tämän jälkeen pelinviejällä ei ole yhteyksiä toteuttaa Dummy reversal -pelilinjaa. Siirry seuraavaksi lännen kortteihin ja puolustustehtävän eteen. S/N-S J863 AQ J1092 KJ AQ Q8642 A7 Länsi Pohjoinen Itä Etelä 1NT Pass 2 Pass 3 Pass 3 Pass Pass Pass

9 Etelä on luvannut ap tasaisen käden sekä neljä tai viisi korttia pataa. Pohjoinen kertoi harkitsevansa kolmen hertan tarjousta toisella vuorollaan, osoittaen patatuen ja slammikiinnostuksen. Kun siirtotarjoukset ovat käytössä, tarjous ei voi osoittaa herttaväriä. Pohjoisen arvopistevoima on kuitenkin sijoittunut liikaa lyhyisiin väreihin, minkä vuoksi hän päättää tyytyä täyspeliin. Mutta esim. kädellä AQJ8 63 AQ slammi-inviitti olisi paikallaan. Jos etelällä olisi esim. Kxxx Axx KJx Axx, on kaksitoista tikkiä helppo tehtävä. Ja esim. kortteja Kxxx Ax Kxxx AKx vastaan isoslammikin on hyvä sitoumus. Neljää pataa vastaan aloitat herttasotamiehellä, ässä, nelonen ja kolmonen. Toiseen tikkiin pöydästä pelataan patasotamies, viitonen ja kymppi. On aika tehdä puolustussuunnitelma! Aloitetaan laskemalla partnerin mahdolliset arvopisteet. Näet kädessäsi ja pöydässä yhteensä 24 arvopistettä, joten jos pelinviejällä on vain 15, niin partnerin käteen mahtuu yksi sotamies. Puolustustikkien laskeminen on helppo tehtävä. Olet saamassa kaksi valttitikkiä sekä yhden ruudun. Jos pelinviejällä sattuisi olemaan neljä korttia ruutua, saat varmuudella kaksi ruututikkiä. Pelinviejä saa sakattua yhden ruudun pöydästä kätensä kolmannelle hertalle tai ristille, mutta hänelle jää väkisin kaksi menevää väriin. Mutta entäpä jos pelinviejällä ei ole neljää korttia ruutua. Mikä on tällöin ainoa pietimahdollisuus? Jos etelällä on kolmen kortin ruutu, niin idällä on vain singelton ja voimme järjestää varkauden hänen käteensä. Jos partnerilla on vain kaksi korttia pataa, niin ruutukääntö tulee puolustuksen kannalta liian myöhään. Pitkääkin siis toivoa, että pelinviejällä on neljä korttia pataa ja kolme korttia ruutua, jolloin partnerilla on singeltonruudun lisäksi kolme valttia. Otat siis toisen tikin valttirouvalla ja käännät kolmanteen tikkiin ruutua. Onko merkitystä, minkä ruudun? Mitä tapahtuu, jos käännät jonkin kolmesta pienemmästä ruudustasi? Pelinviejä voittaa tikin pöydän rouvalla ja jatkaa valttia. Saat pataässällä tikin ja voit antaa partnerillesi varkauden, mutta sitoumus menee kotiin, kun koko jako on: S/N-S J863 AQ Q8642 A7 AQ 751 J KJ J10654 K1092 K73 A73 KQ2 Itä varastaa ruutukäännön viimeisellä valtillaan, mutta pelinviejä pelaa kädestään pienen ruudun etkä saa kuninkaallasi tikkiä. Mutta kokeillaanpa ruutukuningaskääntöä kolmanteen tikkiin! Pelinviejä voittaa ässällä tikin sekä jatkaa valttia. Otat ässällä tikin ja jatkat ruutusotamiehellä eikä ole merkitystä, mitä pelinviejä tekee. Jos hän pelaa rouvan, itä varastaa ja länsi saa myöhemmin yhden ruututikin. Jos taas saat pitää ruutusotamiehelläsi tikin, päätyy sitoumus nopeammin pietiin kun itä varastaa seuraavan ruutukäännön. Jos keksit ruutukuningaskäännön kolmanteen, partnerisi voi onnitella sinua loistavasta puolustuksesta. Lepääjä ei voi kuitenkaan kehua partneriaan. Mitä pelinviejän piti tehdä toisin? Saatuaan tikin ruutuässällä hänen pitää ensin eliminoida hertta- ja ristivärit. Kun hän vasta tämän jälkeen pelaa valttia, länsi voi antaa partnerilleen varkauden, mutta seuraava kääntö tulee

10 kaskoisrenonssiin ja pelinviejä pääsee eroon ruutumenevästään. Meneekö siis neljä pataa kotiin kaikkia puolustuksia vastaan? Ei. Jos keksit ruutukuningaslähdön, länsi pääsee padalla ulos korteistaan ruutuvarkauden jälkeen! Palataan vielä tilanteeseen, jossa lähdit herttasotamiehellä ja pelinviejä jatkoi pataa rouvallesi toiseen tikkiin. Jos kysymyksessä olisi parikilpailu, kääntäisitkö kolmanteen tikkiin ruutukuninkaan? Nyt tämä näyttävä kääntö olisi turhan vaarallinen. Jos pelinviejällä olisi ruudussa ässädubbelton, saisi hän yhden ylitikin ja sinä lähes jakamattoman nollan. Parikilpailussa sinun pitäisi ottaa tikki myös pataässällä, kääntää herttaa tai ristiä ja odottaa sen jälkeen tikkiä ruutukuninkaalla.

11 4/2015 Olet etelä ja sinulle on jaettu melko huono käsi: KQJ97. Kaikki vaarassa pohjoinen avaa yhdellä ruudulla ja itä passaa. Mitä tarjoat? Yksi pata. Patavärisi on laadultaan surkea, mutta tarjouksella et lupaakaan muuta kuin vähintään neljä korttia tässä värissä. Yhdellä sangilla kieltäisit neljän kortin ylävärit ja kahteen ristiin voimasi ei ole läheskään riittävä. Länsi passaa ja partnerisi hyppää kolmeen pataan. Entä nyt? Korota neljään pataan. Ruutuavauksen jälkeen kätesi oli vain kuuden pisteen arvoinen, kun yhteisestä valtista ei ollut vielä tietoa. Mutta partnerin patakorotuksen jälkeen voit nostaa kätesi arvoa parilla pisteellä herttasingeltonin vuoksi. Älä ole turhaan huolissasi patavärisi laadusta. Partneri on luvannut vahvan käden, joten hänellä on luultavasti myös patavoimaa. Länsi Pohjoinen Itä Etelä 1 pass 1 pass 3 pass 4 pass pass pass N/ALL AQJ8 K8 AKJ KQJ97 Länsi aloittaa ristikakkosella, joka pahasti vaikuttaa singeltonlähdöltä. Pahat aavistukset osoittautuvat todeksi, kun itä voittaa ensimmäisen tikin ristiässällä, jatkaa toiseen tikkiin kolmosella ja länsi varastaa kuninkaasi patakuutosella. Seuraavaan tikkiin länsi kääntää ruutunelosen. Miltä sitoumus vaikuttaa tässä vaiheessa? Olet menettänyt kaksi tikkiä, joten yhden saat vielä antaa puolustukselle. Voitko jo tietää, kummalla puolustajista on herttaässä? Jos voit yhtään luottaa vastustajien puolustustaitoihin, voit olla varma, että herttaässä on lännen kädessä. Jos idällä olisi herttaässä, olisi hän palauttanut toiseen tikkiin ristikympin ja puolustus olisi ottanut neljä ensimmäistä tikkiä toisen ristivarkauden avulla. Jos kerran herttaässä on lännellä, voit päästä eroon kätesi ruutumenevästä pelaamalla jossain vaiheessa herttaa kohti pöydän kuningasta. Olemattomat yhteydet käteesi ovat kuitenkin paha ongelma. Miten korttien pitäisi istua ja miten suunnittelet pelinviennin?

12 Joudut kahden ensimmäisen tikin lisäksi antamaan tikin herttaässälle, minkä vuoksi patamaskin on syytä onnistua. Ruuturouvan sijainnilla ei ole merkitystä. Saat sakattua pöydästä kaksi ruutukorttia kätesi vahvoille risteille. Ainoa tapa tulla käteen patamaskia varten on herttavarkaus. Mitä siis pelaat seuraavaksi, kun olet pöydässä kiinni ruutuässällä? Herttakuninkaan. Jos pelaat laiskasti pienen hertan, itä voittaa tikin ja puolustus ottaa neljännen tikkinsä ristivarkaudella. Mutta kun pelaat pöydästä herttakuninkaan, puolustus on voimaton. Länsi voittaa ässällä tikin ja kääntää lisää ruutua, mutta voitat tikin kuninkaalla, tulet herttavarkaudella käteesi ja maskaat pataa. Koko jako: AQJ8 K8 AKJ9 654 K N/ALL AJ KQJ97 Q10965 Q62 A1083 Jos lännellä on patakuningas toisena tai kolmantena, olet kotona. Poistat kaikki puolustuksen valtit, pelaat ristiä ja sakaat pöydästä ruutuyhdeksikön ja -sotamiehen. Siirry seuraavaksi lännen kortteihin J Tarjoussarja: Mikä on aloituskorttisi? Länsi Pohjoinen Itä Etelä 1 pass 2 pass 2 pass 3 pass 4 pass pass pass Ruutusotamies on paras valinta. Hertta tai risti voi joskus olla myös oikein, mutta ethän vain harkinnutkaan valttilähtöä? Singeltonvaltti on usein erittäin huono valinta aloitukortiksi, koska tällä tavoin autat pelinviejää maskaamaan partnerin valttikombinaation, esim. J10xx.

13 S/- 105 AQ106 Q7 K J Ruutusotamiehen pelinviejä peittää rouvalla ja partnerisi voittaa kuninkaalla tikin pelinviejän tunnustaessa viitosella. Toiseen tikkiin partneri jatkaa ruutuyhdeksiköllä ja pelinviejä tunnustaa kuutosella. Entä sinä? Lähtö oli näköjään hyvin onnistunut. Kahden ensimmäisen tikin perusteella partnerilla näyttäisi olevan sekä ässä että kuningas ruudussa. Mutta miksi partneri jatkoi toiseen tikkiin yhdeksiköllä eikä ässällä? Hän haluaa sinun voittavan toisen tikin, jotta kääntö kolmanteen tikkiin tulisi sinun puoleltasi pöytää. Otatkin siis yhdeksikön yli kympillä. Seuraavaksi sinun pitäisi päättää, käännätkö herttaa vai ristiä kolmanteen tikkiin. Valttikääntö ei voi olla oikein. Jos puolustuksen olisi pitänyt estää ruutuvarkauksia pöytään valttikäännöillä, niin partneri olisi pelannut pataa ruudun sijasta. Katsotaan vielä tilannetta ruutuvärissä. Ruutuässä on siis vielä idän kädessä, mutta yksi pieni ruutukortti on vielä piilossa sinulta. Mikä? Kakkonen. Joko siis tiedät, mitä sinun pitää kääntää kolmanteen tikkiin? Partneri näyttää antavan Lavinthal -merkinantoa herttaan kääntämällä ruutuyhdeksikön AK92-kombinaatiosta. Herttajatkolla onkin kiire, jos koko jako on: S/- 105 AQ106 Q7 K J KJ5 AK92 A7 AKQJ QJ5 Jos käännät mustaa väriä kolmanteen tikkiin, pelinviejä poistaa valtit, kasvattaa pöydän ristivärin ja sakaa herttamenevänsä vahvalle ristille. Ylpeänä hyvästä analyysistä käännätkin siis herttaa, mikä osoittautuu katastrofiksi, kun koko jako olikin seuraava:

14 S/- 105 AQ106 Q7 K J AK9 AQJ AKQJ96 KJ Pelinviejä voittaa herttakäännön käteensä, varastaa ruudun pöytään kympillä, poistaa valtit ja sakaa ristimenevänsä pöydän heitoille. Yksi ylitikki, kun ristijatkolla sitoumus olisi päätynyt nopeaan pietiin! Kumpi oli syyllinen huonoon tulokseen, itä vai länsi? Länsi. Lavinthal annettiinkin jo ensimmäisessä tikissä, kun kerran toisessa tikissä tähän ei ollut mahdollisuutta. Jos itä haluaisi herttajatkoa kolmanteen tikkiin, hän voittaisi ensimmäisen tikin ässällä ja kääntäisi toiseen tikkiin yhdeksikön. Jos hän taas haluaisi lännen jatkavan ristiä, pitää hänen voittaa ensimmäinen tikki ruutukuninkaalla. Pelinviejä pelasi hyvin kätkiessään ruutukakkosen. Mutta hän teki myös yhden virheen. Minkä? Jos hän pelaisi pienen ruudun pöydästä ensimmäiseen tikkiin, joutuisi itä pelaamaan yhdeksikön AK9-kombinaatiosta ja olisi puhdas arvaus, mitä väriä lännen pitäisi seuraavaksi kääntää. Länsi luultavasti arvaisi väärin ja kääntäisi herttaa, koska jos idällä olisi neljä korttia ruutua, olisi yhdeksikkö selkeä herttapyyntö. Itä oli hieman laiska tarjoussarjan aikana. Mitä hänen piti tehdä toisin, jotta patatäyspelin pietittäminen olisi ollut helpompaa? Kahteen ristiin hänellä ei tietenkään ole mitään tarjottavaa, huolimatta hyvästä avauskädestään. Kun pohjoinen tarjoaa 2-yli-1 vastauksen, itä tietää, ettei hänen partnerillaan ole juuri mitään voimaa. Mutta kun vastustajat etenevät inviittisarjan kautta neljään pataan, paikka on otollinen Lightner-kahdennukselle. Lähes kaikki parit pelaavat Lightner-kahdennusta slammitasolla, mutta yhä yleisempää on käyttää tätä konventiota myös täyspelitasolla. Kahdennus pyytää epätavallista lähtöä, yleensä pöydän ensimmäiseksi tarjoaman väriä. Itä ei voi olla varma, että ristilähtö kaataa sitoumuksen, mutta kahdennus on yrittämisen arvoinen riski, varsinkin kuin inviittisarjan jälkeen partnerillakin voi olla jokin tärkeä kortti kädessään.

PELINVIENTI SANGISSA. Kauko Koistinen

PELINVIENTI SANGISSA. Kauko Koistinen PELINVIENTI SANGISSA Kauko Koistinen Pelinvienti sangissa Ensimmäiseksi laske varmat pikatikit (tikit, jotka voit ottaa päästämättä vastustajaa kiinni). Jos pikatikit eivät riitä lupaamaasi määrään, kasvata

Lisätiedot

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 8. oppitunti Raija Tuomi 1(6)

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 8. oppitunti Raija Tuomi 1(6) Raija Tuomi 1(6) JAKO 1 Jako 1 AQ6 N/- 842 KQJ6 7532 QJ3 98 K53 N QJ109 A4 W E 10752 K1052 S 864 KJ104 A76 983 A97 1NT pass 2C pass 2D pass 3NT pass pass pass Sitoumus: 3NT/N Lähtö: Q. Luonnollinen lähtö

Lisätiedot

Kotitehtäviä Pelinvienti valtin kanssa

Kotitehtäviä Pelinvienti valtin kanssa Olet tehtävissä pelinviejänä lännen (W) kädessä. Kaikissa tehtävissä pata on valttia. Tehtävä 1 Q Tehtävä 2 A ª AQJ104 ª K752 ª AJ753 ª K64 3 875 109 8542 Q964 J105 Q64 AK52 K53 A72 KQJ 53 e) Kun valttaat,

Lisätiedot

Untuvikot (7)

Untuvikot (7) Untuvikot 20.3.2014 1(7) Jako 1, N/- 1 P 2 P 3 P 5 /3 P P/5 P Sitoumus: 5 by N Pohjoisella on aivan minimi avauskäsi, mutta hyvä jakauma. Idällä on voimaa välitarjoukseen, mutta padan laatu on hieman heikko

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 1999

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 1999 Bridge Movie 1999 Kauko Koistinen Bridgelehti 1999 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

PELINVIENTI VALTTIPELISSÄ. Kauko Koistinen

PELINVIENTI VALTTIPELISSÄ. Kauko Koistinen PELINVIENTI VALTTIPELISSÄ Kauko Koistinen Pelinviejän tulee poistaa heti kiinni päästessään vastapuolen valtit, ellei ole selvää syytä pelata jotain muuta maata. Pelinviejän tulee poistaa heti kiinni päästessään

Lisätiedot

OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ

OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ Harjoitustehtävät Matti Niemi Suomen Bridgeliitto ry OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ p. 1/75 Perustekniikka: Tehtävä 1, s. 8 1. Olet pelinviejänä lännen kädestä. Olet kiinni pöydässä (itä),

Lisätiedot

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen 1/2014 Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen Olet etelä. länsi avaa vaarassa yhdellä ristillä, pohjoinen passaa ja itä tarjoaa yhden padan. Olet vaarattomassa ja sinulla on: K1073 AKQ10765 K2 -. Mitä

Lisätiedot

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2012

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2012 Bridge Movie Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt

Lisätiedot

Untuvikot (8)

Untuvikot (8) Untuvikot 27.2.2014 1(8) Jako 1, N/- P 1 1 1 2 P P 2 3 P P P Sitoumus: 3 by N Idällä on yhden ristin avauskäsi. Etelällä on hyvä yhden ruudun välitarjous. Lännellä ei ole voimaa täyspeliin, ei pitoa ruudussa

Lisätiedot

Bridge Movie 2001 Kauko Koistinen BL 2001

Bridge Movie 2001 Kauko Koistinen BL 2001 Bridge Movie 2001 Kauko Koistinen BL 2001 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen,

Lisätiedot

NT VALTTAAMINEN NT 1

NT VALTTAAMINEN NT 1 NT VALTTAAMINEN NT 1 VALTTAAMINEN Kun pelinviejä on ensimmäisen kerran kiinni, hänen tulee poistaa puolustajien valtit, ellei hän selvästi huomaa parempaa pelitapaa Syitä, miksi ei valtata heti: Tarvitset

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2015

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2015 Bridge Movie 2015 Kauko Koistinen Bridgelehti 2015 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Idän avattua 1NT, länsi tietää voiman riittävän täyspeliin. Kun lännellä ei ole neljän kortin yläväriä, hän tarjoaa suoraan 3NT.

Idän avattua 1NT, länsi tietää voiman riittävän täyspeliin. Kun lännellä ei ole neljän kortin yläväriä, hän tarjoaa suoraan 3NT. Untuvikkokisa 23.1.2014 1(9) JAKO 1 3 N E S W N/- AJ1054 Tarjoussarja 4 kortin väreillä: KQ72 1 P 1 P K76 2 P 4 P K942 Q1086 P P 98 K72 A103 J54 Tarjoussarja 5 kortin yläväreillä: 8543 J109 1 P 4 P AJ75

Lisätiedot

Bridge Movie 1996 Kauko Koistinen Bridgelehti 1996

Bridge Movie 1996 Kauko Koistinen Bridgelehti 1996 Bridge Movie 1996 Kauko Koistinen Bridgelehti 1996 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Bridge Movie 1998. Kauko Koistinen Bridgelehti 1998

Bridge Movie 1998. Kauko Koistinen Bridgelehti 1998 Bridge Movie 1998 Kauko Koistinen Bridgelehti 1998 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Untuvikkokisa (9)

Untuvikkokisa (9) Untuvikkokisa 30.1.2014 1(9) JAKO 1 Q1094 N/- 1053 K763 A6 A73 K85 N E S W AJ76 Q4 P 1 P 1 Q8 A102 P 1NT P 3NT Q1085 KJ743 P P P J62 K982 Sitoumus: 3NT by E J954 92 Länsi tietää heti partnerinsa avauksen

Lisätiedot

Bridge Movie 2014. Kauko Koistinen Bridgelehti 2014. Montako pikatikkiä voit laskea?

Bridge Movie 2014. Kauko Koistinen Bridgelehti 2014. Montako pikatikkiä voit laskea? Bridge Movie 2014 Kauko Koistinen Bridgelehti 2014 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen 1/2016 Korttisi: Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen AQ1065 K62 82 AJ10. Olet etelä, itä avaa kaikki vaarassa yhdellä hertalla ja on sinun vuorosi. Tarjoat tietenkin yhden padan, länsi passaa, partnerisi

Lisätiedot

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti Olet etelä, jakajana, kaikki vaarassa. Mita tarjoat?

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti Olet etelä, jakajana, kaikki vaarassa. Mita tarjoat? Bridge Movie Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti Montako menevää voit laskea?

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti Montako menevää voit laskea? Bridge Movie 2016 Kauko Koistinen Bridgelehti 2016 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Kotitehtäviä Pelinvienti ilman valttia

Kotitehtäviä Pelinvienti ilman valttia Olet tehtävissä pelinviejänä lännen (W) kädessä. Pelaat peliä ilman valttia. Tehtävä 1 Q Tehtävä 2 Q ª AK52 ª Q6 ª A52 ª K6 AK 85 A73 852 QJ3 K10952 KQ32 J1095 J643 A862 J84 A762 a) Kuinka monta pikatikkiä

Lisätiedot

Untuvikkokisa 6.2.2014 1(6)

Untuvikkokisa 6.2.2014 1(6) Untuvikkokisa 6.2.2014 1(6) JAKO 1 N/- N E S W p 1NT 2 2 Sitoumus: 2 by W Idällä ei ole riittävästi voimaa täyspeliin partnerin avauksen 1NT jälkeen, joten hän tarjoaa siirtotarjouksen 2 luvaten vähintään

Lisätiedot

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2010

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2010 Bridge Movie Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt

Lisätiedot

Bridge Movie 2000 Kauko Koistinen Bridgelehti 2000

Bridge Movie 2000 Kauko Koistinen Bridgelehti 2000 Bridge Movie 2000 Kauko Koistinen Bridgelehti 2000 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Korttisi: 109 AK73 AJ4 AK85. Olet länsi, kaikki vaarassa, avausvuorossa jakajana. Mitä tarjoat?

Korttisi: 109 AK73 AJ4 AK85. Olet länsi, kaikki vaarassa, avausvuorossa jakajana. Mitä tarjoat? Korttisi: 109 AK73 AJ4 AK85 Olet länsi, kaikki vaarassa, avausvuorossa jakajana. Mitä tarjoat? Yksi risti. Normaalikäytäntö on avata kahdesta neljän kortin väristä aina alemmalla. Jakautuma sopisi sangiavaukseen,

Lisätiedot

Länsi kysyy ylävärejä kahdella ristillä ja kuultuaan patavärin nostaa sen täyspeliin.

Länsi kysyy ylävärejä kahdella ristillä ja kuultuaan patavärin nostaa sen täyspeliin. 1 N/- 1 1 2 4 Sitoumus 4 E Länsi avaa neljännestä kädestä ruudulla ja nostaa partnerin padan kahteen. Idällä on passanneeksi kädeksi tosi hyvät kortit ja hän nostaakin vielä täyspeliin. Etelä lähtee herttaviitosella

Lisätiedot

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti AKJ Mitä tarjoat?

Bridge Movie. Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti AKJ Mitä tarjoat? Bridge Movie Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet mielestäsi keksinyt

Lisätiedot

Bridge Movie 1997 Kauko Koistinen Bridgelehti 1997

Bridge Movie 1997 Kauko Koistinen Bridgelehti 1997 Bridge Movie 1997 Kauko Koistinen Bridgelehti 1997 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen 1/2013 Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen Olet etelä - AQ8753 A82 K643 Pohjoinen avaa jakajana yhdellä ristillä tarjoat yhden hertan ja partneri korottaa kahteen herttaan. Mitä seuraavaksi? Slammi

Lisätiedot

Untuvikot (7)

Untuvikot (7) Untuvikot 27.3.2014 1(7) Jako 1, N/- 1 2NT 3NT Sitoumus: 3NT by W Idällä on voimaa hyppysangin verran ja tasainen käsi, joten hän avaa ruudulla. Länsi hyppää kahteen sangiin luvaten 11-12p ja tasaisen

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2007

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2007 Bridge Movie 2007 Kauko Koistinen Bridgelehti 2007 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet

Lisätiedot

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen

Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen 1/2012 Testaa pelitekniikkasi Kauko Koistinen S/E-W Q94 AK764 QJ 985 AKJ1062 53 AK AKJ Länsi Pohjoinen Itä Etelä 1 2 3 Pass 4 Pass 4 Pass 6 Pass Pass Pass Pohjoisen kolme herttaa lupasi hyvän korotuksen

Lisätiedot

Jako 1, N/- N E S W 1 X 2 3 P P P Sitoumus: 3 by W

Jako 1, N/- N E S W 1 X 2 3 P P P Sitoumus: 3 by W Jako 1, N/- 1 X 2 3 P P P Sitoumus: 3 by W Pohjoisella on aivan minimi avauskäsi, joten passikin on aivan hyvä vaihtoehto. Kahdella padalla ei voi avata, kun padan laatu on liian heikko ja voimaa sivussa

Lisätiedot

Q53 AK KJ4 N E S W KJ NT P 3NT P A9 862 P P Q73. Sitoumus: 3NT by E KJ1074 QJ7

Q53 AK KJ4 N E S W KJ NT P 3NT P A9 862 P P Q73. Sitoumus: 3NT by E KJ1074 QJ7 JAKO 1 N /- A105 A54 Q53 AK92 9862 KJ4 N E S W KJ6 108732 1NT P 3NT P A9 862 P P 8543 106 Q73 Q9 Sitoumus: 3NT by N KJ1074 QJ7 Etelä näkee partnerinsa sangiavauksen jälkeen, että parin yhteisen voiman

Lisätiedot

Untuvikot (8)

Untuvikot (8) Untuvikot 6.3.2014 1(8) JAKO 1, N/- 1 X 1 2 3 4 Sitoumus: 4 by N Idällä on yhden ruudun avauskäsi. Etelällä on hyvä 17p kahdennuskäsi. Lännellä ei ole voimaa täyspeliin eikä tukea partnerille, mutta kuitenkin

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2009

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2009 Bridge Movie 2009 Kauko Koistinen Bridgelehti 2009 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet

Lisätiedot

Bridgekurssin harjoitusjakojen analyysit

Bridgekurssin harjoitusjakojen analyysit 1 Sangipeli Bridgekurssin harjoitusjakojen analyysit Jako 3, 3 NT/I Jako 1, 3NT/ J1082 8753 J93 A3 AK73 962 AK4 KQ6 Q5 KQJ10 76 J10874 964 A4 Q10852 952 elinvienti: Itä lähtee pisimmästä väristään, ruudusta,

Lisätiedot

Lähtökortti. Kauko Koistinen

Lähtökortti. Kauko Koistinen Lähtökortti Kauko Koistinen millä värillä millä kortilla Lähtökortti Lähtökortti partnerin väristä Sangipeliä vastaan Lähtökortti partnerin väristä pisimmästä väristä Sangipeliä vastaan Lähtökortti Sangipeliä

Lisätiedot

BRIDGEN HISTORIA. ETO/Bridgen peruskurssi, oppitunti 1 2

BRIDGEN HISTORIA. ETO/Bridgen peruskurssi, oppitunti 1 2 NT JOHDANTO NT BRIDGEN HISTORIA Tikkipelit syntyivät 1500-luvulla, esim. twist 1800-luvulla kehittyi biritch eli venäläinen twist, suosittu Yhdysvalloissa ja Englannissa Nimi biritch vääntyi englantilaiseen

Lisätiedot

JAKO 1 AK9 N/- K64 KQ52 J N E S W 1073 QJ952 1NT P 3NT P AJ8 104 P P K63 Q108 QJ10 A A542

JAKO 1 AK9 N/- K64 KQ52 J N E S W 1073 QJ952 1NT P 3NT P AJ8 104 P P K63 Q108 QJ10 A A542 JAKO 1 AK9 N/- K64 KQ52 J97 8532 764 N E S W 1073 QJ952 1NT P 3NT P AJ8 104 P P K63 Q108 QJ10 A8 9763 A542 Pohjoinen avaa yhdellä sangilla kertoen näin 15-17 arvopistettä ja tasaisen jakautuman. Avaus

Lisätiedot

Pelinviejän pikatikit ovat sellaisia tikkejä, jotka hän voi ottaa päästämättä

Pelinviejän pikatikit ovat sellaisia tikkejä, jotka hän voi ottaa päästämättä Bridgen peruskurssi 2.oppitunti Sivu 1/6 Pelinviejän pikatikit ovat sellaisia tikkejä, jotka hän voi ottaa päästämättä vastustajia kiinni välillä A86 K4 KQJ KQ85 532 A52 A109 J1097 Jos vastustajilla on

Lisätiedot

Untuvikkokisa (7)

Untuvikkokisa (7) Untuvikkokisa 13.2.2014 1(7) JAKO 1 N/- N E S W 1 2 3 Sitoumus: 3 by E Idällä on voimaa välitarjoukseen hertassa. Lännellä on inviittivoima ja valttituki. Hän kysyykin korotuksella, onko avaajalla lisättävää

Lisätiedot

Valttipelin säännöt. 3. oppitunti

Valttipelin säännöt. 3. oppitunti NT VALTTIPELI NT Valttipelin säännöt Valttipelissä tikit voitetaan aivan samalla tavalla kuin sangissa, niin kauan kuin kaikki tunnustavat väriä. Erona sangipeliin on, että kun pelattava väri on loppunut,

Lisätiedot

Tapiolan Trikki Untuvikot 1(7)

Tapiolan Trikki Untuvikot 1(7) Tapiolan Trikki Untuvikot 1(7) Jako 1, N/- 1 2NT 3NT Sitoumus: 3NT by N Idällä olisi hyvä jako tehdä kahden padan välitarjous, mutta väri on liian heikko. Etelä tarjoaa kaksi sangia luvaten 11-12p ja kieltää

Lisätiedot

Partnerin pelaamaan tikkiin: pieni pyytää iso kieltää.

Partnerin pelaamaan tikkiin: pieni pyytää iso kieltää. Kauko Koistinen Partnerin pelaamaan tikkiin: pieni pyytää iso kieltää. Partnerin pelaamaan tikkiin: pieni pyytää iso kieltää. Pelinviejän pelaamaan tikkiin: iso pieni = pariton määräkortteja pieni iso

Lisätiedot

Bridge on neljän hengen korttipeli, jossa vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin. sekä tarjoaminen että pelaaminen etenevät myötäpäivään.

Bridge on neljän hengen korttipeli, jossa vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin. sekä tarjoaminen että pelaaminen etenevät myötäpäivään. Suomen Bridgeliitto Peruskurssi 1. OPPITUNTI Bridge on neljän hengen korttipeli, jossa vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin. Pelaajia kutsutaan ilmansuuntien mukaan: POHJOIS-ETELÄ (NS) ja ITÄ-LÄNSI

Lisätiedot

VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA NT. 2. oppitunti

VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA NT. 2. oppitunti NT VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA NT 2. oppitunti 1 VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA VAHVAN VÄRIN KÄSITTELY Jos pelattava maa on niin vahva, ettei vastustajilla ole siitä yhtään ratkaisevan korkeata kuvakorttia

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2006

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2006 Bridge Movie 2006 Kauko Koistinen Bridgelehti 2006 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2002

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2002 Bridge Movie 2002 Kauko Koistinen Bridgelehti 2002 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2008

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2008 Bridge Movie 2008 Kauko Koistinen Bridgelehti 2008 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, luet eteenpäin vasta sen jälkeen, kun olet

Lisätiedot

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2003

Bridge Movie Kauko Koistinen Bridgelehti 2003 Bridge Movie 2003 Kauko Koistinen Bridgelehti 2003 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Pelinviejän kannattaa toisena kätenä yleensä pelata pieni kortti koska puolustaja

Pelinviejän kannattaa toisena kätenä yleensä pelata pieni kortti koska puolustaja Bridgen peruskurssi 7.oppitunti Sivu 1/6 PELINVIEJÄN VÄRINKÄSITTELYJÄ 4 A73 J7 K7 Q5 Q83 J63 Pelinviejän kannattaa toisena kätenä yleensä pelata pieni kortti koska puolustaja kolmantena kätenä pelaa joka

Lisätiedot

Bridgekurssin tarjousharjoitusten analyysit

Bridgekurssin tarjousharjoitusten analyysit Bridgekurssin tarjousharjoitusten analyysit 1 Avausten 1 / korotukset Jako 1, 2 /I A2 J83 10832 KJ82 1 2 K765 KQ1052 A5 74 Tarjoussarja: Vastaajalla on tavallinen korotuskäsi kahden tasolle. Avaajalla

Lisätiedot

PUOLUSTUSTARJOUKSET -KUN VASTAPUOLI ON AVANNUT TARJOUSSARJAN, JA VUOROLLAMME TARJOAMME 1. VÄLITARJOUS YKSINKERTAINEN HYPPÄÄVÄ SANGIVÄLITARJOUS

PUOLUSTUSTARJOUKSET -KUN VASTAPUOLI ON AVANNUT TARJOUSSARJAN, JA VUOROLLAMME TARJOAMME 1. VÄLITARJOUS YKSINKERTAINEN HYPPÄÄVÄ SANGIVÄLITARJOUS PUOLUSTUSTARJOUKSET -KUN VASTAPUOLI ON AVANNUT TARJOUSSARJAN, JA VUOROLLAMME TARJOAMME 1. VÄLITARJOUS YKSINKERTAINEN HYPPÄÄVÄ SANGIVÄLITARJOUS 2. ILMAISUKAHDENNUS YKSINKERTAINEN VÄLITARJOUS -OMAN VÄRIN

Lisätiedot

Bridge Movie 2004 Kauko Koistinen Bridgelehti 2004

Bridge Movie 2004 Kauko Koistinen Bridgelehti 2004 Bridge Movie 2004 Kauko Koistinen Bridgelehti 2004 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Avausvärin valinta aina pisimmällä värillä kahdesta tai kolmesta neljän kortin väristä alimmalla kahdesta viiden kortin väristä ylemmällä KQJ2 KQJ32

Avausvärin valinta aina pisimmällä värillä kahdesta tai kolmesta neljän kortin väristä alimmalla kahdesta viiden kortin väristä ylemmällä KQJ2 KQJ32 4. OPPITUNTI Avaustarjous väriä 3-2p vähintään neljän kortin pituinen väri Avausvärin valinta aina pisimmällä värillä kahdesta tai kolmesta neljän kortin väristä alimmalla kahdesta viiden kortin väristä

Lisätiedot

PELINVIEJÄN LAISTAMINEN

PELINVIEJÄN LAISTAMINEN NT LAISTAMINEN NT 1 ELINVIEJÄN LAISTAMINEN Bridgessä ei ole ylimenopakkoa, joten tikin voi ottaa silloin kuin parhaaksi näkee Varsinkin sangissa pelinviejän kannattaa aika usein laistaa lähtö Laistamisen

Lisätiedot

NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT. 9. oppitunti

NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT. 9. oppitunti NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT 9. oppitunti 1 PUOLUSTUSTARJOUKSET Kun vastapuoli on avannut tarjoussarjan, voimme myös halutessamme osallistua tarjoussarjaan Tavoitteet o Saada pelinvienti omalle puolelle

Lisätiedot

Puolustaja kolmantena kätenä. Kolmas korkeaa! Vahdi pöydän kuvia! Ablokeeraa! Sarjasta matalin!

Puolustaja kolmantena kätenä. Kolmas korkeaa! Vahdi pöydän kuvia! Ablokeeraa! Sarjasta matalin! Puolustaja kolmantena kätenä Kolmas korkeaa! Vahdi pöydän kuvia! Ablokeeraa! Sarjasta matalin! Jos pöydässä ei ole korkeata korttia, jonka haluaisit myöhemmin peittää, pelaa kolmantena kätenä korkein korttisi.

Lisätiedot

KÄDEN TIKKIPELIVOIMA ON PYSTYTTÄVÄ ARVIOIMAAN, JOTTA TIETÄISIMME, MONTAKO TIKKIÄ USKALLAMME TARJOTESSAMME LUVATA OTTAA

KÄDEN TIKKIPELIVOIMA ON PYSTYTTÄVÄ ARVIOIMAAN, JOTTA TIETÄISIMME, MONTAKO TIKKIÄ USKALLAMME TARJOTESSAMME LUVATA OTTAA TARJOAMINEN KÄDEN ARVIOINTI KÄDEN TIKKIPELIVOIMA ON PYSTYTTÄVÄ ARVIOIMAAN, JOTTA TIETÄISIMME, MONTAKO TIKKIÄ USKALLAMME TARJOTESSAMME LUVATA OTTAA KÄDEN PELIVOIMA ARVIOIDAAN KUVAKORTTIEN JA LYHYITTEN MAITTEN

Lisätiedot

NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT

NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT NT PUOLUSTUS- TARJOAMINEN NT Vastustajan avattua pass = ei kerrottavaa uusi väri = 5+ korttia, 10-17 ap 1NT = 15-17 ap., tasainen, hyvä pito vastustajan värissä X (ilmaisukahdennus) = 11-17 ap, väh. 3

Lisätiedot

LOPPUSITOUMUKSEN VALINTA

LOPPUSITOUMUKSEN VALINTA Bridgen peruskurssi 3.oppitunti Sivu 1/6 LOPPUSITOUMUKSEN VALINTA Jos sangiavaajan partnerilla on epätasainen käsi ja joku pitkä väri, kannattaa yleensä pyrkiä pelaamaan loppusitoumus tämä väri valttina.

Lisätiedot

OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ

OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ Harjoitukset vastauksineen Matti Niemi Suomen Bridgeliitto ry OPI 2000-LUVUN BRIDGEÄ p. 1/170 Perustekniikka: Tehtävä 1, s. 8 1. Olet pelinviejänä lännen kädestä. Olet kiinni pöydässä

Lisätiedot

PUOLUSTAJA TOISENA. Kauko Koistinen

PUOLUSTAJA TOISENA. Kauko Koistinen PUOLUSTAJA TOISENA KÄTENÄ Kauko Koistinen Puolustajan pitää toisena kätenä pelata pienin korttinsa. Puolustajan pitää toisena kätenä pelata pienin korttinsa. Ässien "tehtävä" on tappaa pelinviejän kuvakortteja,

Lisätiedot

Suomen Bridgeliitto Toukosimultaani 2013

Suomen Bridgeliitto Toukosimultaani 2013 Suomen Bridgeliitto Toukosimultaani 2013 Jaot: Kati Sandström, laskenta: Kauko Koistinen Analyysit: Juho Granström, Kari Patana, Seppo Niemi 1. KQ7 North East South West N/- T 1 Pass 1 Pass AQJ94 2 Pass

Lisätiedot

KILPAILEVAT TARJOUSSARJAT. 10. oppitunti

KILPAILEVAT TARJOUSSARJAT. 10. oppitunti NT KILPAILEVAT TARJOUSSARJAT NT 10. oppitunti 1 HÄIRITYT SARJAT KUN VÄRIAVAUS KAHDENNETAAN Vastaajan tarjoukset kun partnerin yhden tason väriavaus (1 /1 /1 /1 ) kahdennetaan: o Yhden tason tarjous (1

Lisätiedot

PELINVIENTI- SUUNNITELMA

PELINVIENTI- SUUNNITELMA NT PELINVIENTI- SUUNNITELMA NT 1 Pelinviejä tekee pelinvientisuunnitelman heti kun lepääjä on levittänyt pöydän näkyviin siis ennen kuin pelaa yhtään korttia! Pelinvientisuunnitelman tekeminen nopeuttaa

Lisätiedot

NT AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA NT. 7. oppitunti 1

NT AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA NT. 7. oppitunti 1 NT AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA NT 7. oppitunti 1 AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA Kun vastaaja on tarjonnut uuden värin kahden tasolla, hän on luvannut vähintään (10)11 pistettä: 2 / lupaa (10)11+

Lisätiedot

Väriavaus 1-tasolla lupaa vähintään 4 korttia avusvärissä ja 13-21 pistettä. Avaaja valitsee avausvärinsä seuraavasti:

Väriavaus 1-tasolla lupaa vähintään 4 korttia avusvärissä ja 13-21 pistettä. Avaaja valitsee avausvärinsä seuraavasti: 1 Bridgen ABC Avaukset 1 Väriavaus 1-tasolla lupaa vähintään 4 korttia avusvärissä ja 13-21 pistettä. Avaaja valitsee avausvärinsä seuraavasti: 1) AINA PISIN VÄRI 2) KAHDESTA TAI KOLMESTA 4 KORTIN VÄRISTÄ

Lisätiedot

BRIDGEN PERUSIDEAT. 3. oppitunti 1

BRIDGEN PERUSIDEAT. 3. oppitunti 1 NT BRIDGEN PERUSIDEAT NT 3. oppitunti 1 BRIDGEN PERUSIDEAT Ensin on huutokauppavaihe eli tarjoaminen, jossa molemmat parit pyrkivät tarjouksia tekemällä löytämään pelivaihtoehdon, jossa oma puoli saa mahdollisimman

Lisätiedot

Todennäköisyyksiä ja päättelyä

Todennäköisyyksiä ja päättelyä Todennäköisyyksiä ja päättelyä Oddsit On olemassa oikea tapa pelata värit Riippuu aina siitä kuinka monta tikkiä tarvitsee Paras lähde: ACBL Bridge Encyclopedia (50 sivua värinkäsittelyä ja oddseja) Ei

Lisätiedot

Bridge Movie 2005 Kauko Koistinen Bridgelehti 2005

Bridge Movie 2005 Kauko Koistinen Bridgelehti 2005 Bridge Movie 2005 Kauko Koistinen Bridgelehti 2005 Tämä artikkelisarja on tarkoitettu lähinnä vähemmän pelanneille kerhotason pelaajille. Suurimman hyödyn saat, kun peität tekstin, ja luet eteenpäin vasta

Lisätiedot

Perttulantie 6, 00210 Helsinki. Kilpailubridgessä käytetään korttikoteloa, brikkaa, jossa on neljä taskua, yksi kunkin pelaajan kortteja varten.

Perttulantie 6, 00210 Helsinki. Kilpailubridgessä käytetään korttikoteloa, brikkaa, jossa on neljä taskua, yksi kunkin pelaajan kortteja varten. . Oppitunti. OPPITUNTI Bridge on neljän hengen korttipeli, jossa vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parin pelaajia kutsutaan ilmansuuntien mukaan: POHJOIS-ETELÄ (NS) ja ITÄ-LÄNSI (EW) parit. Bridgejako

Lisätiedot

NT PUOLUSTUKSEN MERKINANNOT NT

NT PUOLUSTUKSEN MERKINANNOT NT NT PUOLUSTUKSEN MERKINANNOT NT 1 MITÄ MERKINANNOT OVAT Merkinannot ovat puolustuksen tapa keskustella keskenään tikkipelivaiheessa toisin pelinviejäkin kuulee keskustelun Merkinannot helpottavat puolustamista

Lisätiedot

TARJOAMISEN PÄÄMÄÄRÄ OIKEA PELIMUOTO

TARJOAMISEN PÄÄMÄÄRÄ OIKEA PELIMUOTO NT KERTAUSTA NT 1 TARJOAMISEN PÄÄMÄÄRÄ OIKEA PELIMUOTO Tarjoamisen tavoitteena on löytää paras sitoumus: oikea pelimuoto sopivalla tasolla Oikean pelimuoto: pyritään löytämään yhteinen vähintään 8 kortin

Lisätiedot

NT ESTOTARJOUKSET NT

NT ESTOTARJOUKSET NT NT ESTOTARJOUKSET NT ESTOTARJOUKSET Estotarjouksella tarkoitetaan hyppäävää tarjousta, joka tehdään heikolla kädellä, jossa on pitkä väri Tarkoituksena on a) hankaloittaa vastustajien tarjoamista ja estää

Lisätiedot

Bridgen jatkokurssi 4 Valintatilanteita, sangipuolustuksia ja puolustussopimuksia

Bridgen jatkokurssi 4 Valintatilanteita, sangipuolustuksia ja puolustussopimuksia Bridgen jatkokurssi 4 Valintatilanteita, sangipuolustuksia ja puolustussopimuksia Bridgen jatkokurssi vähemmän pelanneille teemana puolustus sekä muutkin jutut joilla voi parantaa peliään nopeasti Veijo

Lisätiedot

NT AVAUS 1NT NT. 8. oppitunti

NT AVAUS 1NT NT. 8. oppitunti NT AVAUS 1NT NT 8. oppitunti 1 AVAUSTARJOUS 1NT 15-17 arvopistettä Tasainen jakautuma eli neljä eri maata ovat jakautuneet 4333, 4432 tai 5332 Onko 1NT avaus? KQJ8 AQ8 AQ98 KJ76 A973 862 Q7 9 K72 KJ1073

Lisätiedot

1 Johdanto Pelin kulku... 2

1 Johdanto Pelin kulku... 2 Sisältö 1 Johdanto 1 1.1 Pelin kulku...................... 2 1.2 Kirjan sisällöstä.................... 5 2 Tikkipelin perusteet: sangi 7 2.1 Tavallisimmat pelitekniikat............. 7 2.1.1 Tikkien ottaminen

Lisätiedot

1 Johdanto 1 1.1 Pelin kulku... 1 1.2 Liitteet... 4

1 Johdanto 1 1.1 Pelin kulku... 1 1.2 Liitteet... 4 Sisältö 1 Johdanto 1 1.1 Pelin kulku...................... 1 1.2 Liitteet........................ 4 2 Tikkipelin perusteet: sangi 5 2.1 Tavallisimmat pelitekniikat............. 5 2.1.1 Tikkien ottaminen

Lisätiedot

Standard American. Kauko Koistinen BL 4-5/00

Standard American. Kauko Koistinen BL 4-5/00 Standard American Kauko Koistinen BL 4-5/00 Vaikka itse olenkin sitä mieltä, että Internetissä bridgen pelaaminen menettää jotain pelin sosiaalisesta luonteesta, on tämä laji kasvattanut niin paljon suosiotaan

Lisätiedot

LÄHTÖKORTTI PITUUDEN MUKAAN

LÄHTÖKORTTI PITUUDEN MUKAAN NT LÄHTÖKORTIT NT 1 LÄHTÖKORTEISTA Lähtijän partnerille on tärkeää pystyä hahmottamaan, minkälaisesta maasta partneri on lähtenyt. Tämän avulla hän tietää, kannattaako maata jatkaa, kun hän on seuraavan

Lisätiedot

NT HÄIRITYT SARJAT NT

NT HÄIRITYT SARJAT NT NT HÄIRITYT SARJAT NT Häirityt sarjat Sarjat, joissa oma puoli on avannut ja vastustajat kahdentavat tai tarjoavat väliin. Väritarjouksen jälkeen Sarjat, joissa oma puoli on avannut ja vastustajat kahdentavat

Lisätiedot

NT AVAUKSET JA KOROTUKSET NT

NT AVAUKSET JA KOROTUKSET NT NT AVAUKSET JA KOROTUKSET NT AVAUSTARJOUS (kertaus) Avaustarjoukseksi eli avaukseksi sanotaan tarjoussarjan ensimmäistä tarjousta, joka ei ole pass. Jokaisessa tarjoussarjassa on siis korkeintaan yksi

Lisätiedot

BRIDGEN. JATKOKURSSIKIRJA

BRIDGEN. JATKOKURSSIKIRJA Raimo Iltanen 1 BRIDGEN. JATKOKURSSIKIRJA Suomen Bridgeliitto, 1984 ESIPUHE Bridgeä oppii pelaamalla ja taas pelaamalla mutta teoreettinen tietämys on aivan välttämätöntä, jos aikoo todella menestyä. Tämä

Lisätiedot

Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin

Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin Bridgen jatkokurssi vähemmän pelanneille teemana puolustus sekä muutkin jutut joilla voi parantaa peliään nopeasti Veijo Nikkanen 2016 Puolustuksen osuus Tarjoussarjaan

Lisätiedot

NT VASTAUKSET ILMAN TUKEA NT. 6. oppitunti 1

NT VASTAUKSET ILMAN TUKEA NT. 6. oppitunti 1 NT VASTAUKSET ILMAN TUKEA NT 6. oppitunti 1 VASTAAJAN VÄRITARJOUS 1 TASOLLA Vastaaja tarjoaa pisintä väriään alimmalla mahdollisella tasolla Jos vastaajan oma väri on ylempi kuin avausväri, hän voi tarjota

Lisätiedot

Bridgekurssi BK-Slam. Lähtökortti-ideoita. Mistä kannattaa ja mistä ei kannata lähteä Veijo Nikkanen 2016,

Bridgekurssi BK-Slam. Lähtökortti-ideoita. Mistä kannattaa ja mistä ei kannata lähteä Veijo Nikkanen 2016, Bridgekurssi BK-Slam Lähtökortti-ideoita Mistä kannattaa ja mistä ei kannata lähteä Veijo Nikkanen 2016, veijo@veijo.net, 050 5648 774 Lähtökortti ratkaisee Lähtökortti on usein pelin tärkein kortti Lähtiessä

Lisätiedot

Bridgekurssi BK-Slam. Täydennystä. Ogust, 11-sääntö, Lavinthal Veijo Nikkanen 2016,

Bridgekurssi BK-Slam. Täydennystä. Ogust, 11-sääntö, Lavinthal Veijo Nikkanen 2016, Bridgekurssi BK-Slam Täydennystä Ogust, 11-sääntö, Lavinthal Veijo Nikkanen 2016, veijo@veijo.net, 050 5648 774 Ogust-konventio Kun partneri avaa estoluonteisen heikon kakkosen (2 / 2 / 2 ) joka lupaa

Lisätiedot

NT ESTOTARJOUKSET NT

NT ESTOTARJOUKSET NT NT ESTOTARJOUKSET NT ESTOTARJOUKSET Estotarjouksella tarkoitetaan hyppäävää tarjousta, joka tehdään heikolla kädellä, jossa on pitkä väri Tarkoituksena on a) hankaloittaa vastustajien tarjoamista ja estää

Lisätiedot

Bridgen jatkokurssi 3 Puolustajien tiedonvaihto

Bridgen jatkokurssi 3 Puolustajien tiedonvaihto Bridgen jatkokurssi 3 Puolustajien tiedonvaihto Bridgen jatkokurssi vähemmän pelanneille teemana puolustus sekä muutkin jutut joilla voi parantaa peliään nopeasti Veijo Nikkanen 2016 Informaatiota partnerille

Lisätiedot

JAKO 3 73 S/E-W KQ104 J A8642 J West North East South 8765 AJ K95 pass 1NT pass 2 AK Q10874 pass 2 pass pass 3 AQ3 J953

JAKO 3 73 S/E-W KQ104 J A8642 J West North East South 8765 AJ K95 pass 1NT pass 2 AK Q10874 pass 2 pass pass 3 AQ3 J953 JAKO 1 Q10876 N/- A7 J984 64 J3 A54 West North East South 96543 QJ108 pass 1 pass 1062 K5 pass 1 2 Q75 AKJ9 DBL pass 3 pass K92 pass pass K2 AQ73 10832 Etelällä on avauskäden voima, mutta ei sopivaa jakautumaa

Lisätiedot

JAKO 1 94 N/- A10874 A Q763 AJ10 KJ Q6 J7 AKQ652 K852 Q653 KJ4 43

JAKO 1 94 N/- A10874 A Q763 AJ10 KJ Q6 J7 AKQ652 K852 Q653 KJ4 43 JAKO 1 94 N/- A10874 A93 1098 Q763 AJ10 KJ 92 108752 Q6 J7 AKQ652 K852 Q653 KJ4 43 1 1 3 3NT Jos itä päättää avata yhdellä sangilla, jää hän myös pelaamaan tätä sitoumusta. Patalähdön jälkeen pelinviejällä

Lisätiedot

NT JOHDANTO JA SANGI NT

NT JOHDANTO JA SANGI NT 1 NT JOHDANTO JA SANGI NT Bridgen historia 2 Tikkipelit syntyivät 1500-luvulla, esim twist 1800-luvulla kehittyi biritch eli venäläinen twist, suosittu Yhdysvalloissa ja Englannissa Nimi biritch vääntyi

Lisätiedot

- 3, 3 ja 3 NT: samoin kuin edellä (avaajalla on nyt väkisin lisäpituutta ainakin toiseen yläväriin, muutoin olisi vastattu heti tarjouksella 3!).

- 3, 3 ja 3 NT: samoin kuin edellä (avaajalla on nyt väkisin lisäpituutta ainakin toiseen yläväriin, muutoin olisi vastattu heti tarjouksella 3!). Efossangi Lasse Bergroth Edellytykset: * 15-18 arvopistettä, jako 4-3-3-3, 4-4-3-2, 5-3-3-2, 5-4-2-2 tai 6-3-2-2. Jakautumassa 5-4-2-2 ei saa esiintyä 5-4 -ylävärejä eikä jakautumassa 6-3-2-2 6-kortin

Lisätiedot

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 1(6)

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 1(6) Bridgen peruskurssi/eto Harjitusjat 1(6) Raija Tumi 3. ppitunti JAKO 1 10 tikkiä herttavalttina, pelinviejänä phjinen Jak 1 AQ2 N/- AKQ54 Q54 K864 43 J1053 J6 N 107 10976 W E A2 QJ2 S AK1076 97 9832 KJ83

Lisätiedot

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 1(5) Raija Tuomi 2. oppitunti

Bridgen peruskurssi/eto Harjoitusjaot 1(5) Raija Tuomi 2. oppitunti Bridgen peruskurssi/eto Harjitusjat 1(5) Raija Tumi 2. ppitunti JAKO 1 9 tikkiä ilman valttia, pelinviejänä phjinen (3NT/N) Jak 1 762 N/- Q54 AK5 853 KQJ3 QJ1094 J982 N K3 J8 W E 10964 A1096 S 52 AK A1076

Lisätiedot

LÄHTÖKORTTI -MILLÄ VÄRILLÄ -MILLÄ KORTILLA

LÄHTÖKORTTI -MILLÄ VÄRILLÄ -MILLÄ KORTILLA LÄHTÖKORTTI -MILLÄ VÄRILLÄ -MILLÄ KORTILLA AGIPLIÄ VATAA -PARTRI VÄRITÄ -PIIMMÄTÄ VÄRITÄ TARKOITUKA KAVATTAA OMA PUOL PITKÄ VÄRI PIIÄ KORTTJA VAHVOIKI (-TOP OF OTHIG) PARTRI VÄRITÄ LÄHDTTÄÄ LÄHD KAHDTA

Lisätiedot

Bridgen jatkokurssi 6 Pelinviejän häirintää, jatkolukemista ja helppoutta

Bridgen jatkokurssi 6 Pelinviejän häirintää, jatkolukemista ja helppoutta Bridgen jatkokurssi 6 Pelinviejän häirintää, jatkolukemista ja helppoutta Bridgen jatkokurssi vähemmän pelanneille teemana puolustus sekä muutkin jutut joilla voi parantaa peliään nopeasti Veijo Nikkanen

Lisätiedot