HÄTÄILMOITUS SOITA NUMEROON KERRO KUKA OLET JA MISTÄ SOITAT? MITÄ ON TAPAHTUNUT? TULIPALO SAIRASKOHTAUS ONNETTOMUUS MUU, MIKÄ? MISSÄ ON TAPAHTUNUT?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HÄTÄILMOITUS SOITA NUMEROON KERRO KUKA OLET JA MISTÄ SOITAT? MITÄ ON TAPAHTUNUT? TULIPALO SAIRASKOHTAUS ONNETTOMUUS MUU, MIKÄ? MISSÄ ON TAPAHTUNUT?"

Transkriptio

1 TOIMINTAOHJEET: HÄTÄILMOITUS HÄTÄILMOITUS KERRO KUKA OLET JA MISTÄ SOITAT? MITÄ ON TAPAHTUNUT? TULIPALO SAIRASKOHTAUS ONNETTOMUUS MUU, MIKÄ? MISSÄ ON TAPAHTUNUT? Vastaa hätäkeskuksen esittämiin tarkentaviin kysymyksiin. Hätäkeskus hälyttää avun matkalle jo hätäpuhelun aikana. Lisätiedot eivät viivästytä avun tuloa. Älä sulje puhelinta, ennen kuin saat siihen luvan. TOIMI SAATUJEN OHJEIDEN MUKAAN OPASTA APU KOHTEESEEN Pyri järjestämään opastajat viranomaisia varten kiinteistöliittymän kohdalta perille kohteeseen. Opastus nopeuttaa avun perilletuloa. Hätänumeroon voi myös soittaa ilman sim-korttia tai näppäimet lukittuna.

2 TOIMINTAOHJEET: MURTO- JA RYÖSTÖTILANNE MURTO TAI RYÖSTÖ Toimi aina rauhallisesti ja pyri rauhoittamaan uhkaaja käytökselläsi ja toiminnallasi. Rikollisten kiinniottaminen kuuluu aina ensisijaisesti poliisille. ILMOITA TILANTEESTA VÄLITTÖMÄSTI POLIISILLE ÄLÄ SIIVOA TAPAHTUMAN JÄLKIÄ Tapahtuman jälkiä ei saa siivota ennen kuin tapahtumapaikka on perusteellisesti tutkittu. TAPAHTUMAN JÄLJET ON KIRJATTAVA JA VALOKUVATTAVA ESTÄ LISÄVAHINKOJEN SYNTYMINEN Häiriköintitilanteessa on toimittava rauhallisesti ja harkiten. Tilanteessa ei kannata leikkiä sankaria, koska useimmiten häiriköijä on valmistautunut tilanteeseen paremmin kuin sinä. Heti tapahtuman jälkeen on täytettävä tunnistuskaavake. Tällä helpotetaan henkilön myöhempää tunnistamista. ASEETTOMASSA UHKATILANTEESSA - Varo ajautumista nurkkaan. Katso pakotie valmiiksi. - Pyri varoittamaan muita ja pyytämään apua. - Pakene ja auta muita pakenemaan uhkaajaa. - Tee hätäilmoitus heti kun se on mahdollista. ASEELLISESSA UHKATILANTEESSA - Tottele uhkaajaa, tee vain mitä uhkaaja käskee. - Varoita muita, jos se on mahdollista. - Tee hätäilmoitus heti kun se on mahdollista. POLIISILLE TÄRKEITÄ TIETOJA - kuvaus siitä, mitä on tapahtunut ja miten - tarkka tapahtuma-aika ja paikka - onko tekijä paikalla vai poistunut - tekijän nimi, jos se on tiedossa - tekijän tuntomerkit (ikä, pituus, vartalo, kasvojen erityispiirteet, silmien väri, hampaat, puhe, kädet, liikkuminen, pukeutuminen) - minne päin ja miten tekijä pakeni - jos tekijä liikkui jollain ajoneuvolla, ajoneuvon rekisterinumero ja muut tuntomerkit (merkki, väri, malli) - tekijän vaarallisuus (aseistautuminen, mielentila, uhkaukset, päihteiden tai huumeiden käyttö, jne.) Kovien huumeiden käyttäjiä kannattaa varoa, sillä heidän käytöksensä on täysin arvaamatonta. He saattavat suuttua ilman näkyvää syytä ja olla hyvin väkivaltaisia.

3 TOIMINTAOHJEET: TULIPALO TULIPALO JOS NÄET MIKÄ PALAA JA PYSTYT SAMMUTTAMAAN SAMMUTA PELASTA VÄLITTÖMÄSSÄ VAARASSA OLIJAT RAJOITA SULKEMALLA OVET JA IKKUNAT TEE HÄTÄILMOITUS TURVALLISESTA PAIKASTA OPASTA PALOKUNTA KOHTEESEEN LIIKKUMINEN TULIPALOSSA - Savukaasu on erittäin myrkyllistä, joten liiku matalana. - Kokeile ovia, ovatko kuumia ennen kuin avaat niitä. - Sulje ovet niistä kuljettuasi. - Älä mene savuiseen porraskäytävään. - Tee itsesi näkyväksi, mikäli joudut jäämään johonkin tilaan. - Jaa tehtävät, älä toimi yksin (ellei ole pakko)! PALOPOSTI 1. Avaa pikapalopostikaappi. Riko tarvittaessa muovinen lukkosuoja. 2. Paineista letkukela avaamalla kaapissa oleva sulkuventtiili. 3. Vedä letku kohteeseen. Avaa letkun päässä oleva sulkuventtiili. 4. Aloita sammuttaminen turvallisen etäisyyden päästä paloa. 5. Suuntaa vesisuihku palon juureen. KÄSISAMMUTIN 1. Selvitä lähimmän sammuttimen paikka ja sen käyttö etukäteen. 2. Lue käyttöohje (etiketti) etukäteen ja tutustu itse laitteeseen. 3. Sammuta tuulessa tuulen yläpuolelta. 4. Aloita edestä, jatka taakse. 5. Levitä aine edestakaisella lakaisevalla liikkeellä liekkien juureen. 6. Jatka sammuttamista, kunnes liekit katoavat. 7. Varaudu uudelleen syttymiseen. SAMMUTUSPEITE 1. Suojaa itseäsi sammutuspeitteellä sammuttaessasi. 2. Peitä palava kohde tiiviisti peitteellä ja odota kunnes palo on tukahtunut. 3. Varaudu uudelleen syttymiseen. RAKENNUKSESTA POISTUTTAESSA KOKOONTUMISPAIKKA ON: Lipputangon juuri Varakokoontumispaikkana naapurikiinteistöt tai viranomaisten ohjeistuksen mukainen paikka.

4 TOIMINTAOHJEET: TULIPALO TOIMINTA TULIPALON SATTUESSA, KUN TURVALLINEN POISTUMINEN EI OLE MAHDOLLISTA Niissä tulipalotilanteissa kun omassa huoneistossa ei pala, vaan palo on jossain muussa tilassa, ei aina ole turvallinen poistuminen ulos kiinteistöstä mahdollista. SAVUISEN TILAN TAI RAPPUKÄYTÄVÄN KAUTTA EI SAA POISTUA. Tällaisissa tilanteissa turvallisinta on jäädä savuttomaan tilaan, sulkea ovet ja ikkunat, niin ettei savua pääse tulemaan sisään. Kerrostaloissa on huoneistokohtainen osastointi Jokainen asunto kerrostalossa muodostaa oman palo-osaston. Tämä tarkoittaa sitä että palon eteneminen osastosta toiseen, eli asunnosta toiseen asuntoon, on torjuttu rakenteellisilla toimenpiteillä. JOS JOUDUT JÄÄMÄÄN TILAAN SISÄLLE - Toimi rauhallisesti. - Hälytä puhelimella tai muuten apua. - Mene parvekkeelle tai ikkunan lähelle ja herätä huomiota huutamalla, heiluttamalla jotain näkyvää tai vilkuttamalla valoa. Tee itsesi näkyväksi. - Älä hyppää. Hyppääminen korkealta on hengenvaarallista. Odota avun tuloa. - Jos jostain raosta alkaa tulla savua, tiivistä aukot märillä räteillä. - Varaa varmuuden vuoksi vettä astioihin. - Jos huoneiston ovi alkaa kuumentua, niin viilennä sitä vedellä. - Jos liekit nousevat ikkunoihin, siirrä kaikki palava materiaali kauemmaksi ikkunan läheltä.

5 TOIMINTAOHJEET: SAIRASKOHTAUS TAI TAPATURMA SAIRASKOHTAUS TAI TAPATURMA TEE TILANNEARVIO, SELVITÄ MITÄ ON TAPAHTUNUT ESTÄ LISÄONNETTOMUUDET PELASTA VAARASSA OLEVAT HÄLYTÄ LISÄAPUA YMPÄRISTÖSTÄ, SEKÄ HÄTÄNUMEROSTA ALOITA ENSIAPU OMIEN KYKYJESI MUKAISESTI Jos potilaan tila muuttuu merkittävästi, ilmoita siitä hätäkeskukselle. Sieltä välittyy sairaankuljetukselle. POTILAAN TUTKINTA: - Tiedustele potilaan vointi. Herättele tarvittaessa puhuttelemalla tai ravistelemalla. - Ellei potilas ole tajuissaan: - Kokeile hengitys suun edestä, tuntuuko ilmavirta? Liikkuuko rintakehä? - Kokeile pulssi kaulalta. Mikäli pulssi ja hengitys tuntuu, laita potilas kylkiasentoon - Mikäli pulssi ei tunnu aloita elvytys. POTILAAN ELVYTTÄMINEN, 30 PAINALLUSTA JA 2 PUHALLUSTA: - Aseta potilas selälleen, jalat hiukan koholleen väljään tilaan. - Aloita elvytys painelulla - Etsi painelukohta (rintalastan alaosasta kahden sormen leveyden verran ylöspäin). - Vie kädet rinnalle päällekkäin ja paina rintakehää alas tasaisesti kolmenkymmenen (30) painalluksen verran. - Voit jatkaa pelkällä painelulla n.100krt/min, kunnes saat luvan lopettaa elvytyksen hoitohenkilöstöltä tai voimasi loppuvat. Painelu on tärkeintä! tai voit vuorotella tekohengityksen kanssa alla kuvatun mukaisesti. - Jos jatkat tekohengityksellä: - Käännä päätä vähän taaksepäin ja sulje nenä. Paina tiiviisti huulet huulia vasten. - Puhalla aikuiselle sen verran kuin omista keuhkoista tulee yhdellä kertaa (lapsille huomattavasti vähemmän) ja tee se kaksi kertaa. SOKKIPOTILAAN ENSIAPU VERENVUODON TYREHDYTYS - Tyrehdytä verenvuodot - Aseta potilas makuuasentoon - Aseta potilas pitkälleen jalat koholle - Jos verenvuoto on raajassa, kohota raajaa - Suojaa potilas kylmältä - Tyrehdytä vuoto painamalla sormin tai kämmenellä - Huolehdi, että hengitystiet pysyvät avoimina suoraan vuotokohtaa - Käännä tajuton kylkiasentoon - Tee paineside - Rauhoita potilasta - Älä anna juotavaa, koska se voi johtaa oksenteluun

6 TOIMINTAOHJEET: YLEINEN VAARAMERKKI YLEINEN VAARAMERKKI VAROITA MUITA VAARASSA OLEVIA MENE SISÄLLE JA KEHOTA MUITA ASUKKAITA TEKEMÄÄN SAMOIN KATKAISE KIINTEISTÖN ILMASTOINTI, SULJE JA TIIVISTÄ OVET, IKKUNAT JA TUULETUSAUKOT AVAA RADIO JA TOIMI VIRANOMAISTEN ANTAMIEN OHJEIDEN MUKAAN VÄLTÄ PUHELIMEN KÄYTTÖÄ ÄLÄ LÄHDE ULOS ILMAN VIRANOMAISTEN LUPAA OPASTA PALOKUNTA TARVITTAESSA KOHTEESEEN Väestöä varoitetaan uhkaavasta vaarasta yleisellä vaaranmerkillä, joka on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva tai katkonainen. Äänimerkissä nousevan jakson tai piippauksen pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia. Yleiseen vaaranmerkkiin liittyy aina radiossa annettava pelastuspalvelun hätätiedote, jossa kerrotaan vaaranmerkin antamisen syy sekä annetaan tarvittavat toimintaohjeet. Vaaran loppumisesta tiedotetaan minuutin mittaisella yhtäjaksoisella soitolla. Väestöhälytyksestä on tiedotettava kaikkia kiinteistössä olevia, että he osaavat suojautua. Tiedota kaikkia omassa rapussa olevia, jos kuulet yleisen vaaramerkin. Aina kuultaessa yleinen vaaramerkki, suojaudutaan ensisijaisesti sisätiloihin, omaan asuntoon. Kuunnellaan viranomaisten antamia lisäohjeita ja toimitaan niiden mukaisesti. Ilmastoinnin katkaisijan sijainti kiinteistössä on selvitettävä valmiiksi etukäteen.

7 TOIMINTAOHJEET: KAASUVAARA KAASUVAARA VAROITA MUITA VAARASSA OLEVIA MENE SISÄLLE JA KEHOTA MUITA ASUKKAITA TEKEMÄÄN SAMOIN KATKAISE KIINTEISTÖN ILMASTOINTI, SULJE JA TIIVISTÄ OVET, IKKUNAT JA TUULETUSAUKOT AVAA RADIO JA TOIMI VIRANOMAISTEN ANTAMIEN OHJEIDEN MUKAAN VÄLTÄ PUHELIMEN KÄYTTÖÄ ÄLÄ LÄHDE ULOS ILMAN VIRANOMAISTEN LUPAA OPASTA PALOKUNTA TARVITTAESSA KOHTEESEEN Väestöä varoitetaan vaaramerkillä, johon liittyy radiossa annettava pelastuspalvelun hätätiedote. Toimitaan, kuten kuultaessa yleinen vaaramerkki, kuitenkin seuraavilla poikkeuksilla: - Pysy sisällä, äläkä mene kellariin (useat myrkylliset kaasut ovat ilmaa raskaampia) - Ulkona pyri sisätiloihin. Jos se ei ole mahdollista, poistu kaasun alta sivutuuleen, vältä hengästymistä - Pyri korkeampaan maastokohtaan, vältä alavia paikkoja. - Jos tunnet kaasun hajua, hengitä kostean, ilmavan kankaan läpi. - Suojaa hengitystä, silmiä ja ihoa kostealla vaatteella, sammaleella tms. Jos sisälle suojautuminen ei riitä, voivat viranomaiset kehottaa asukkaita siirtymään pois vaara-alueelta. Jos on pakko mennä ulos, suojataan silmät ja hengitys sekä käytetään tiivispintaista vaatetusta.

8 TOIMINTAOHJEET: SÄTEILYVAARA SÄTEILYVAARA VAROITA MUITA VAARASSA OLEVIA MENE SISÄLLE JA KEHOTA MUITA ASUKKAITA TEKEMÄÄN SAMOIN KATKAISE KIINTEISTÖN ILMASTOINTI, SULJE JA TIIVISTÄ OVET, IKKUNAT JA TUULETUSAUKOT AVAA RADIO JA TOIMI VIRANOMAISTEN ANTAMIEN OHJEIDEN MUKAAN VÄLTÄ PUHELIMEN KÄYTTÖÄ ÄLÄ LÄHDE ULOS ILMAN VIRANOMAISTEN LUPAA OPASTA PALOKUNTA TARVITTAESSA KOHTEESEEN Suojautumistarvetta edeltää voimakas viranomaistiedottaminen, jossa kerrotaan tapahtumasta, seurataan sen kehittymistä ja annetaan ohjeita suojautumisesta. Väestöä varoitetaan yleisellä vaaramerkillä, johon liittyy radiossa annettavia pelastuspalvelun hätätiedotteita. - Jos kiinteistössä on väestönsuoja, valmistellaan se käyttökuntoon suojautumista varten, jos viranomaiset niin edellyttävät (suojan hoitajan tehtäviä). - Jos väestönsuojaa ei ole käytettävissä, parhaan suojan saat kellarikerroksesta tai rakennuksen keskiosasta. - Tiivistä rakennus kuten kuultaessa yleinen vaaranmerkki. - Varaa suojatilaan ruokaa ja juomaa sekä muita välttämättömiä tarvikkeita (kotivara). - Suojaan viedään vain välttämättömät tarvikkeet, muu materiaali jätetään ulos. - Suojaa ruokatavarat pölytiiviisti ja varastoi juomavettä suljettaviin astioihin. - Väestönsuojaan tai tilapäissuojaan suojaudutaan vasta viranomaisen kehottaessa. - Työpaikan koneet ja laitteet pysäytetään siten, ettei niistä aiheudu vaaraa suojautumisen aikana. - Nauti joditabletit vasta viranomaisen kehottaessa. - Jos on pakko mennä ulos, käytä hengityssuojainta ja tiivispintaista pukua (esim. sadeasu).

9 TOIMINTAOHJEET: VESIVAHINKO TOIMINTA VESIVAHINKOTILANTEISSA VESIVAHINKOON VARAUDUTAAN SELVITTÄMÄLLÄ VESISULKUVENTTIILIN SIJAINTI RAKENNUKSESSA ETUKÄTEEN Toimintaohjeet vesivahinkotilanteissa: Sulje sähköt vuotokohteesta ja sen läheisyydestä Sulje vuotava vesiputki sulkemalla veden pääsulku tai tyrehdytä vuoto esim.kiilaamalla. Jos et saa vuotoa loppumaan, yritä ohjata vuotovesi hallitusti. Pienissä vuodoissa ohjaa esim. sankoon ensitoimena Mikäli vesivaara uhkaa rakennuksen ulkopuolelta: 1. Selvitä vesivaaran aiheuttaja. 2. Jos kyseessä on vuoto, pyri tyrehdyttämään se. 3. Pyri estämään veden pääsy rakennukseen säkityksin muovipeitteitä käyttämällä johtamalla vesi poispäin. 4. Hälytä tarvittaessa lisäapua. Ota yhteys huoltomieheen tai isännöitsijään. Tarvittaessa soita hätänumeroon

10 TOIMINTAOHJEET: SÄHKÖKATKO TOIMINTAOHJEET SÄHKÖKATKON SATTUESSA JOS SÄHKÖT KATKEAVAT, SELVITÄ ENSIN SEN SYY LAITEVIKA? OMAN SÄHKÖVERKON VIKA? LAAJA SÄHKÖKATKOS? TOIMIVATKO MUUT LAITTEET? ONKO SULAKKEET EHJÄNÄ? ONKO MUISSA TALOISSA VALOA? LAAJA SÄHKÖKATKOS Pysy rauhallisena Älä raavi tulitikkuja (palovaara), sytytä taskulamppu jonka paikka tulee olla tiedossasi etukäteen. Valot sammuvat, kun sähköt menevät poikki. Toimiva taskulamppu on korvaamaton apuväline muun valaistuksen hävitessä. Sen valossa liikkuminen on turvallisempaa ja esimerkiksi sulaketaulun tutkiminen helpompaa. Älä soita turhia puheluita, linjat saattavat ylikuormittua Kytke virta pois laitteista, jotka saattavat vahingoittua virran kytkeytyessä niihin uudelleen Älä yritä korjata rikkoutuneita sähkölaitteita ja -asennuksia itse. Varaudu veden tulon katkeamiseen. Veden tulo lakkaa sähkökatkon aikana joko saman tien tai lähituntien aikana. Kaikki hissit tarvitsevat sähköä. Osassa hisseistä on varavoimaa, joka tuo hissikorin lähimpään kerrokseen tai aulaan ja avaa ovet, jos tulee sähkökatko. Jos varavoimaa ei ole, hissi pysähtyy paikalleen saman tien. Hissien hälytysnappulat ja niiden hätävalot toimivat akuilla tunnin ajan. Kaikissa vanhojen talojen häkkihisseissä ei ole akkuvarmennusta. Ihmiset saadaan ulos hissistä myös ilman sähköä. Jos sähköt katkeavat laajalta alueelta, hissejä pysähtyy paljon. Kaikkien hisseihin jääneiden pelastaminen voi silloin kestää kauan. Hissikoreista ei happi lopu, eivätkä ne putoa, mutta siellä voi tulla kuuma ja kostea.

HÄTÄILMOITUS SOITA NUMEROON KERRO KUKA OLET JA MISTÄ SOITAT? MITÄ ON TAPAHTUNUT? MISSÄ ON TAPAHTUNUT? Karpalokuja 8, Leppämäki

HÄTÄILMOITUS SOITA NUMEROON KERRO KUKA OLET JA MISTÄ SOITAT? MITÄ ON TAPAHTUNUT? MISSÄ ON TAPAHTUNUT? Karpalokuja 8, Leppämäki TOIMINTAOHJEET: HÄTÄILMOITUS HÄTÄILMOITUS KERRO KUKA OLET JA MISTÄ SOITAT? MITÄ ON TAPAHTUNUT? TULIPALO SAIRASKOHTAUS ONNETTOMUUS MUU, MIKÄ? MISSÄ ON TAPAHTUNUT? Vastaa hätäkeskuksen esittämiin tarkentaviin

Lisätiedot

VÄESTÖN VAROITTAMINEN

VÄESTÖN VAROITTAMINEN TURVALLISUUSOHJE Liite 2 VÄESTÖN VAROITTAMINEN 1. Yleinen vaaramerkki Yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva ääni, jossa nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? Onnettomuus? Sairaskohtaus? Onko ihmisiä vaarassa? Missä? Osoite, osasto, rakennus Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Suunnitelma toiminnasta erilaisissa onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteissa hätäilmoitus yleinen hälytysmerkki sammutuspeitteen käyttö tapaturma tai sairaskohtaus

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ

SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUS 2. TULIPALO 3. SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ 4. KÄSISAMMUTTIMEN KÄYTTÖ 5. PIKAPALOPOSTIN KÄYTTÖ 6. ILMASTOINNIN PYSÄYTTÄMINEN 7. PALOVAMMAN HOITO 8. TAJUTTOMAN POTILAAN ENSIAPU

Lisätiedot

Pelasta Pelasta välittömässä vaarassa olevat asukkaat pois huoneistosta.

Pelasta Pelasta välittömässä vaarassa olevat asukkaat pois huoneistosta. TOIMINTAOHJEET VAARATILANTEISSA Vaaratilanteiden ehkäisy Pidä kulkureitit vapaina Selvitä sammutuslaitteiden sijainti Huomioi sähkölaitteiden turvallisuus Älä tupakoi sisällä Käytä LED-kynttilöitä Pidä

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS 112 0112

HÄTÄILMOITUS 112 0112 TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUS 2. TULIPALO 3. ENSIAPUOHJEET 4. VÄKIVALTATILANTEET 5. MURTO 6. RYÖSTÖ 7. POMMIUHKAUS 8. YLEINEN VAARAMERKKI 9. KAASUVAARA 10. SÄTEILYVAARA 11. VÄESTÖNSUOJAAN SUOJAUTUMINEN

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET Hätäilmoitus Tulipalo Poistumisturvallisuus Sammutuspeitteen käyttö Käsisammuttimen käyttö Pikapalopostin käyttö

TOIMINTAOHJEET Hätäilmoitus Tulipalo Poistumisturvallisuus Sammutuspeitteen käyttö Käsisammuttimen käyttö Pikapalopostin käyttö TOIMINTAOHJEET 1. Hätäilmoitus 2. Tulipalo 3. Poistumisturvallisuus 4. Sammutuspeitteen käyttö 5. Käsisammuttimen käyttö 6. Pikapalopostin käyttö 7. Ilmanvaihdon pysäyttäminen 8. Palovamman hoito 9. Tajuttoman

Lisätiedot

As. Oy Laurinsataman pelastussuunnitelma LIITE 2. 2. Tarkista potilaan tila Tarkista onko potilas heräteltävissä puhuttelemalla tai ravistamalla?

As. Oy Laurinsataman pelastussuunnitelma LIITE 2. 2. Tarkista potilaan tila Tarkista onko potilas heräteltävissä puhuttelemalla tai ravistamalla? 8. Esimerkkejä ja ohjemalleja TOIMINTA SAIRAUSKOHTAUKSESSA 1. Selvitä mitä on tapahtunut Onko potilas kaatunut, pyörtynyt, kouristellut? Onko silminnäkijöitä? Jaa seuraavat tehtävät, jos auttajia on enemmän.

Lisätiedot

TULIPALO PELASTA VAARASSA OLEVAT SOITA 112 SAMMUTA ALKUSAMMUTUSVÄLINEILLÄ RAJOITA TULIPALON LEVIÄMISTÄ SULKEMALLA OVET, IKKUNAT JA ILMANVAIHTO OPASTA

TULIPALO PELASTA VAARASSA OLEVAT SOITA 112 SAMMUTA ALKUSAMMUTUSVÄLINEILLÄ RAJOITA TULIPALON LEVIÄMISTÄ SULKEMALLA OVET, IKKUNAT JA ILMANVAIHTO OPASTA TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUKSEN TEKEMINEN 2. TULIPALO 3. ENSIAPUOHJEITA 4. VÄKIVALTATILANTEET 5. MURTO 6. RYÖSTÖ 7. POMMIUHKAUS 8. YLEINEN VAARAMERKKI 9. KAASUVAARA 10. SÄTEILYVAARA 11. VÄESTÖNSUOJAAN

Lisätiedot

Pelastussuunnitelman liite TOIMINTAOHJEET. Viimeinen sivu on suunniteltu ilmoitustaululle. Pelastussuunnitelman liite

Pelastussuunnitelman liite TOIMINTAOHJEET. Viimeinen sivu on suunniteltu ilmoitustaululle. Pelastussuunnitelman liite TOIMINTAOHJEET Viimeinen sivu on suunniteltu ilmoitustaululle. HÄTÄILMOITUS 112 Kun olet saanut yhteyden hätäkeskukseen (112) kerro selvällä ja rauhallisella äänellä: 1. Mitä on tapahtunut? a. tulipalo

Lisätiedot

TOIMINTA TULIPALOTILANTEESSA Jos tulipalo syttyy tilassa, jossa itse olet, toimi seuraavasti tai jaa seuraavat tehtävät auttajia ollessa useita

TOIMINTA TULIPALOTILANTEESSA Jos tulipalo syttyy tilassa, jossa itse olet, toimi seuraavasti tai jaa seuraavat tehtävät auttajia ollessa useita 1 8. Toiminta ohjeita TOIMINTA TULIPALOTILANTEESSA Jos tulipalo syttyy tilassa, jossa itse olet, toimi seuraavasti tai jaa seuraavat tehtävät auttajia ollessa useita 1. Pelasta välittömässä vaarassa olevat

Lisätiedot

Viitalantie 221, 60640 Isokoski

Viitalantie 221, 60640 Isokoski Venestalon pelastussuunnitelma, joka sisältää sammutus- ym. turvallisuusohjeita Viitalantie 221, 60640 Isokoski TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Venestalo on Veneskoski-Viitala-seura ry:n omistama kylätalo, joka

Lisätiedot

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus toimintaohjeet Laadittu 4.12.2014 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 3.3.2015 Päivittäjä Ville Salo Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA Masalan ylipainehallin yhteystiedot Jalkapallohalli, kupla Rusthollintie 2, 02430 Masala Ylläpito ja huolto: Tilahallinnon päivystäjä 040-5140091 Kenttämestari

Lisätiedot

Toimintaohje onnettomuustilanteissa

Toimintaohje onnettomuustilanteissa Toimintaohje onnettomuustilanteissa asia Tavoitteena on että jokainen työntekijä tietää, tuntee ja osaa: Varauloskäytävät Missä paloilmoitinlaite on ja kuinka sitä käytetään Osaa tehdä hätäilmoituksen

Lisätiedot

Toimintaohjeita vaaratilanteissa ja onnettomuuksissa

Toimintaohjeita vaaratilanteissa ja onnettomuuksissa As Oy Jyväskylän JYY- asunnot Vehkakuja 2 40700 Jyväskylä vaaratilanteissa ja onnettomuuksissa Liite Pelastussuunnitelmaan TOIMINTA TULIPALOTILANTEESSA Jos tulipalo syttyy tilassa, jossa itse olet, toimi

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi PELASTUSSUUNNITELMA YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi 2 SISÄLTÖ 1. SUUNNITELMAN YLLÄPITO 3 2. SUUNNITTELUVELVOITE 5 3. HÄTÄILMOITUSOHJE 6 4. ELVYTYSOHJE 7 5. HUOMIOITAVAT VAARATILANTEET

Lisätiedot

8. Esimerkkejä ja ohjemalleja

8. Esimerkkejä ja ohjemalleja 8. Esimerkkejä ja ohjemalleja TOIMINTA SAIRAUSKOHTAUKSESSA 1. Selvitä mitä on tapahtunut Onko potilas kaatunut, pyörtynyt, kouristellut? Onko silminnäkijöitä? Jaa seuraavat tehtävät, jos auttajia on enemmän.

Lisätiedot

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 lähde / www.pelastustoimi.fi Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.

Lisätiedot

OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN

OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN Jokaisen henkilökuntaan kuuluvan on noudatettava seuraavia ohjeita sekä valvottava, että yleisö noudattaa niitä. Kaikista turvallisuutta vaarantavista

Lisätiedot

KOy Mikkelin Tietotaitokortteli (Yliopistokeskuksen päärakennus)

KOy Mikkelin Tietotaitokortteli (Yliopistokeskuksen päärakennus) KOy Mikkelin Tietotaitokortteli (Yliopistokeskuksen päärakennus) Toimintaohjeet päärakennus) toimintaohjeet Laadittu 30.7.2013 Laatija Eero Lesonen Viimeksi päivitetty 12.5.2014 Päivittäjä Nämä toimintaohjeet

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu PELASTUSSUUNNITELMA Isännöitsijätoimisto Puhelin: 040-5549123 Kauppurienkatu Fax: 08-90100 Oulu Asunto-osakeyhtiö

Lisätiedot

Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma

Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma Tämän oppaan on laatinut Sonkakoti Oy asukkaiden käyttöön. Tavoitteena on viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö, joka vastaa

Lisätiedot

Satakunnan yhteisökeskus. Isolinnankatu 16.

Satakunnan yhteisökeskus. Isolinnankatu 16. Satakunnan yhteisökeskus Isolinnankatu 16. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta, poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? - Onnettomuus? - Sairaskohtaus? Onko silminnäkijöitä? Onko

Lisätiedot

Hätäpuhelu. Soita. puhelu paikan päältä. Soita

Hätäpuhelu. Soita. puhelu paikan päältä. Soita Hätäpuhelu puhelu paikan päältä. Hätäilmoitus tehdään käyttäen puhelimen Suomi -sovellusta tai soittamalla suoraan numeroon. Asenna sovellus puhelimeesi etukäteen ja salli sovellukselle paikkatiedon jakaminen.

Lisätiedot

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus toimintaohjeet Laadittu 4.12.2014 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 10.11.2017 Päivittäjä Aleksi Harmokivi Nämä toimintaohjeet on laadittu

Lisätiedot

As Oy Törninpyörä. Toimintaohjeet

As Oy Törninpyörä. Toimintaohjeet As Oy Törninpyörä Toimintaohjeet As Oy Törninpyörä toimintaohjeet Laadittu 8.10.2015 Laatija Savonlinna Isarvo Oy Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen palvelua Isännöintipalvelu Isarvo Oy. Näissä toimintaohjeissa

Lisätiedot

Peurantupa. Toimintaohjeet

Peurantupa. Toimintaohjeet Peurantupa Toimintaohjeet Peurantupa toimintaohjeet Laadittu 12.8.2015 Laatija Arttu Vesterinen Viimeksi päivitetty 1.10.2015 Päivittäjä Martti Immonen Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen Pelsu Pelastussuunnitelma

Lisätiedot

Kodin paloturvallisuus

Kodin paloturvallisuus Kodin paloturvallisuus Itä-Uudenmaan Pelastuslaitos Palotarkastaja Linnea Kytömäki Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Väkiluku n. 94 000 Seitsemän kuntaa Työntekijöitä n. 180 Asemat, joissa on vakituista henkilökuntaa

Lisätiedot

TURVALLISEEN HUOMISEEN

TURVALLISEEN HUOMISEEN TURVALLISEEN HUOMISEEN perheen pelastautumissuunnitelma 1 Poistu palavasta rakennuksesta, mutta älä mene savuun! Tulipalo yllättää aina, ja huonetilaan alkaa heti muodostua tultakin vaarallisempaa savua.

Lisätiedot

PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN

PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN 1 PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin (2004 8 ja 9 ) ja pelastustoimesta

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET POIKKEUSTILANTEISSA

TOIMINTAOHJEET POIKKEUSTILANTEISSA Porin yliopistokeskus, Pelastussuunnitelman liite 2: TOIMINTAOHJEET POIKKEUSTILANTEISSA Sisällys TOIMINTAOHJE TULIPALONSATTUESSA... 2 TOIMINTAOHJE PALOKELLOJEN SOIDESSA... 3 TOIMINTAOHJE ENSIAPUTILANTEESSA...

Lisätiedot

OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA

OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin

Lisätiedot

As Oy Kivelänkatu 1B. Toimintaohjeet

As Oy Kivelänkatu 1B. Toimintaohjeet As Oy Kivelänkatu 1B Toimintaohjeet As Oy Kivelänkatu 1B toimintaohjeet Laadittu 27.8.2013 Laatija Matias Virta Viimeksi päivitetty 23.9.2014 Päivittäjä Tommi Hynynen Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu.

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu. Lain mukaan joka kodissa täytyy olla palovaroitin. Tulipalo alkaa usein keittiöstä. Jos rasva syttyy palamaan, laita kansi päälle. Älä koskaan käytä vettä. Huolehdi palavasta kynttilästä. Älä tupakoi sängyllä

Lisätiedot

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä)

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä) 2 TIETOA LEIRIKESKUKSESTA Alue on tarkoitettu alle 100 henkilön majoittumiseen päärakennuksessa, 6 majoitusmökissä ja asuntovaunuissa / asuntoautoissa. Alueella järjestetään satunnaisesti muutaman tunnin

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Kauhajoen Teknologiakeskus PELASTUSSUUNNITELMA NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN

Kiinteistö Oy Kauhajoen Teknologiakeskus PELASTUSSUUNNITELMA NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN Kiinteistö Oy Kauhajoen Teknologiakeskus PELASTUSSUUNNITELMA NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN Kiinteistö oy KAUHAJOEN PELASTUSSUUNNITELMA sivu 2 Suunnitteluvelvoite

Lisätiedot

Kiljavan Leirikeskus. Toimintaohjeet

Kiljavan Leirikeskus. Toimintaohjeet Kiljavan Leirikeskus Toimintaohjeet Kiljavan Leirikeskus toimintaohjeet Laadittu 4.12.2014 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 12.3.2015 Päivittäjä Ville Salo Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Hätäilmoituksen teko-ohje

Pelastussuunnitelma. Hätäilmoituksen teko-ohje Pelastussuunnitelma Hätäilmoituksen teko-ohje 1. Pysähdy - mieti missä olet. 2. Soita 112 - Soitto on maksuton. - Matkapuhelimesta soittaessasi et tarvitse suuntanumeroa. 3. Kerro heti, mitä on tapahtunut

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

OPISKELIJAN TURVALLISUUSOPAS Pekka Halosen akatemia

OPISKELIJAN TURVALLISUUSOPAS Pekka Halosen akatemia OPISKELIJAN TURVALLISUUSOPAS Pekka Halosen akatemia Sisällys Hätänumerot 4 Oppilaitoksen omat tärkeät puhelinnumerot 5 Palohälytys 6 Tulipalo 8 Sähköpalot 9 Ensiapu ja elvyttäminen 10 Ensiapukaappien sijainti

Lisätiedot

Ohjeet tapaturmien (ja sairaskohtausten) ennaltaehkäisyyn

Ohjeet tapaturmien (ja sairaskohtausten) ennaltaehkäisyyn Ohjeet tapaturmien (ja sairaskohtausten) ennaltaehkäisyyn Jokaisen henkilökuntaan kuuluvan on noudatettava seuraavia ohjeita sekä valvottava, että yleisö noudattaa niitä. Kaikista turvallisuutta vaarantavista

Lisätiedot

Kulttuurikeskus Kustaa Hiekan lukutupa PELASTUSSUUNNITELMA

Kulttuurikeskus Kustaa Hiekan lukutupa PELASTUSSUUNNITELMA Kulttuurikeskus Kustaa Hiekan lukutupa PELASTUSSUUNNITELMA Vakka-Suomen musiikkiopiston johtokunta 13.4.2011 Yhteystiedot päivitetty 20.10.2014 Sisällys 1 PELASTUSSUUNNITELMAN PERUSTEET... 3 1.1 SUUNNITELMAN

Lisätiedot

Jämsän ammattiopisto Koulutie 19. Toimintaohjeet

Jämsän ammattiopisto Koulutie 19. Toimintaohjeet Koulutie 19 Toimintaohjeet Koulutie 19 toimintaohjeet Laadittu 30.12.2013 Laatija Juha Markko Viimeksi päivitetty 5.10.2016 Päivittäjä Petteri Järvinen Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen palvelua

Lisätiedot

OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ

OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ OPPITUNTI 2: TOSITILANTEESSA EI HÄTÄILLÄ Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin kopioiminen

Lisätiedot

HÄLYTÄ palokunta soittamalla turvallisesta paikasta 112. Soita vaikka olisit sammuttanut palon.

HÄLYTÄ palokunta soittamalla turvallisesta paikasta 112. Soita vaikka olisit sammuttanut palon. TOIMINTA TULIPALOTILANTEESSA PELASTA välittömässä vaarassa olevat. SULJE ovet rajoittaaksesi savun ja palon leviämistä. SAMMUTA, jos palo on pieni eikä savua ole. HÄLYTÄ palokunta soittamalla turvallisesta

Lisätiedot

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112.

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112. Pelastustiet ja pysäköinti Valvojat ohjeistetaan seuraamaan pysäköintiä niin, ettei pysäköinti estä pelastusajoneuvojen toimintaa ja niin että pelastustiet pidetään avoinna. Hallin edessä on selkeät parkkipaikat,

Lisätiedot

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu.

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu. Opetusvideoiden tukimateriaali Turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille tarkoitetut opetusvideot on tarkoitettu katsottavaksi ohjatusti. Ilman tukimateriaalia saattaa videoiden sanoma jäädä epäselväksi.

Lisätiedot

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry Turvallisuussuunnitelma Lauttasaaren Kisa-Siskot ry LAUTTASAAREN KISA-SISKOT RY TURVALLISUUSSUUNNITELMA 2 (6) Sisällysluettelo 1 Turvallisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2 Yhdistyksen toiminnan kuvaus...

Lisätiedot

Hätätilanteen ensiapu- ja toimintaohje

Hätätilanteen ensiapu- ja toimintaohje PORT OF HAMINAKOTKA HAMINAKOTKA SATAMA OY Hätätilanteen ensiapu- ja toimintaohje Sisällys: Hätätilanteessa soita 112... 3 Tulipalo... 4 Sammuttimen käyttö... 5 Liikenneonnettomuus... 6 Vaarallisten aineiden

Lisätiedot

Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma

Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Asunto Oy Porvoonportti Bostads Ab Borgåport Suomen Pelastusneuvonta Oy Länsituulentie 10, 02100 Espoo www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi 2 /

Lisätiedot

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Yleinen turvallisuusohje YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 TULIPALON SATTUESSA 1. PELASTA välittömässä vaarassa olevat. 2. VAROITA muita vaarasta.

Lisätiedot

Toimintaohjeita hätätilanteita varten

Toimintaohjeita hätätilanteita varten Hyväksyjä: Jari Partanen 1.11.2012 sivu 1/8 Toimintaohjeita hätätilanteita varten SISÄLLYSLUETTELO 1 Toimenpiteet ABC... 2 2 Hätäilmoituksen tekeminen... 2 3 Meritaidon sisäinen hälytys... 3 3.1 Käsitteitä...

Lisätiedot

TAKAKANNESSA AIKUISEN ELVYTYSKAAVIO

TAKAKANNESSA AIKUISEN ELVYTYSKAAVIO ENSIAPUOPAS SISÄLLYSLUETTELO 4...ELOTTOMUUDEN SELVITTÄMINEN 6...HENGITYKSEN TARKASTAMINEN 8...AIKUISEN ELVYTYS 10...LAPSEN ELVYTYS 12...TAJUTTOMAN ENSIAPU JA KYLKIASENTO 14...VIERASESINE HENGITYSTEISSÄ

Lisätiedot

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1 Yleistä Tämä pelastussuunnitelma perustuu Pelastuslain ja pelastusasetuksen vaatimuksiin laatia tällaisesta tapahtumasta Pelastussuunnitelma.

Lisätiedot

Johdanto. Ensiapuopas on toteutettu Lahden ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan hoitotyön koulutusohjelman opinnäytetyönä syksyllä 2015.

Johdanto. Ensiapuopas on toteutettu Lahden ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan hoitotyön koulutusohjelman opinnäytetyönä syksyllä 2015. Ensiapuopas Johdanto Tämä ensiapuopas on tarkoitettu Kiekkoreippaan joukkueiden huoltajille tueksi oikeanlaisen ensiavun antamiseksi. Oikein annettu ensiapu edistää vammakohdan paranemista sekä estää tilanteen

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

TOIMINTA VAARA-, ONNETTOMUUS- JA HÄIRIÖTAPAUKSISSA

TOIMINTA VAARA-, ONNETTOMUUS- JA HÄIRIÖTAPAUKSISSA 1(6) TOIMINTA VAARA-, ONNETTOMUUS- JA HÄIRIÖTAPAUKSISSA TAPATURMAT JA SAIRAUSKOHTAUKSET Selvitä mitä on tapahtunut Onko potilas kaatunut, pyörtynyt, kouristellut? Onko silminnäkijöitä? Jaa seuraavat tehtävät,

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Oma puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä esite näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin kattoon.

Lisätiedot

Paukkulanmäki. Toimintaohjeet

Paukkulanmäki. Toimintaohjeet Paukkulanmäki Toimintaohjeet Paukkulanmäki toimintaohjeet Laadittu 26.11.2013 Laatija Okko Kouvalainen Viimeksi päivitetty 10.3.2014 Päivittäjä Okko Kouvalainen Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

112 YLEINEN HÄTÄNUMERO 112

112 YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 SUUNNITTELUN PERUSTEET Tämän pelastussuunnitelman tarkoituksena on antaa perusteet kohteessa olevien henkilöiden omatoimiseen suojeluun sekä ennaltaehkäistä - ja ohjata toimimaan oikein vaaraja onnettomuustilanteissa.

Lisätiedot

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE KAUHAJOKI AJOT 15. - 16.7.2017 KILPAILUOHJE Päivitetty 12.7.2017 KAUHAJOKI TEMPO 15.7.2017 klo 11.00 Kilpailukeskus: Pukkilan ala-aste Hyypäntie 78, Kauhajoki HYYPÄNLAAKSO MAANTIE 16.7.2017 klo 10.00 Kilpailukeskus:

Lisätiedot

Björkkullantie 3 Suomen Pelastusneuvonta Oy

Björkkullantie 3 Suomen Pelastusneuvonta Oy Suomen Pelastusneuvonta Oy Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Björkkullantie 3 Suomen Pelastusneuvonta Oy Äyritie 12a, 01510 Vantaa www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi 2 / 36 38

Lisätiedot

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE KAUHAJOKI AJOT 27. - 28.7.2019 KILPAILUOHJE Päivitetty 5.7.2019 KAUHAJOKI TEMPO 27.7.2019 klo 11.00 Kilpailukeskus: Pukkilan ala-aste Hyypäntie 78, Kauhajoki KAUHAJOKI MAANTIE 28.7.2019 klo 10.00 Kilpailukeskus:

Lisätiedot

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta!

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Ohjeet asukkaalle Palovaroitin Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava

Lisätiedot

POLIISIN HÄTÄNUMERO 10022

POLIISIN HÄTÄNUMERO 10022 Asunto Oy Havukoskenaukio TÄMÄ TIEDOTE SISÄLTÄÄ TÄRKEÄÄ TIETOA ASUMISTURVALLI- SUUDESTA JA PELASTAUTUMISESTA VAARATILANTEISSA SÄILYTÄ TÄMÄ TIEDOTE PUHELIMESI LÄHEISYYDESSÄ YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 POLIISIN

Lisätiedot

Tuomari antaa luvan aloittaa auttamistoiminnan! Tuomari antaa luvan lopettaa auttamistoiminnan!

Tuomari antaa luvan aloittaa auttamistoiminnan! Tuomari antaa luvan lopettaa auttamistoiminnan! RASTI 3 TEHTÄVÄ / ENSIAPU 1 Kilpailuparin on osoitettava hallitsevansa EA 1 -tason tiedot ja taidot. Tehtävät perustuvat SPR:n ensiapuohjeisiin. Tehtäviin perehtymiseen ja niiden tekemiseen on aikaa tasan

Lisätiedot

ETELÄ-KYMENLAAKSON AMMATTIOPISTO, OPISKELIJAT

ETELÄ-KYMENLAAKSON AMMATTIOPISTO, OPISKELIJAT ETELÄ-KYMENLAAKSON AMMATTIOPISTO, OPISKELIJAT TURVALLISUUSOHJEET 26.04.2017 www.eastsec.fi 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston yhteystiedot... 3 2. Turvallisuusvastaava ja pelastuslaitosten

Lisätiedot

Seppäläntie 26 Suomen Pelastusneuvonta Oy

Seppäläntie 26 Suomen Pelastusneuvonta Oy Suomen Pelastusneuvonta Oy Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Seppäläntie 26 Suomen Pelastusneuvonta Oy Äyritie 12a, 01510 Vantaa www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi 2 / 36 38 SISÄLLYS

Lisätiedot

Asunto Oy Pajutorni Suomen Pelastusneuvonta Oy

Asunto Oy Pajutorni Suomen Pelastusneuvonta Oy Suomen Pelastusneuvonta Oy Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Asunto Oy Pajutorni Suomen Pelastusneuvonta Oy Äyritie 12a, 01510 Vantaa www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi 2 / 36

Lisätiedot

Veckasintie 4 Suomen Pelastusneuvonta Oy

Veckasintie 4 Suomen Pelastusneuvonta Oy Suomen Pelastusneuvonta Oy Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Veckasintie 4 Suomen Pelastusneuvonta Oy Äyritie 12a, 01510 Vantaa www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi 2 / 36 38 SISÄLLYS

Lisätiedot

Pernajantie 159 Suomen Pelastusneuvonta Oy

Pernajantie 159 Suomen Pelastusneuvonta Oy Suomen Pelastusneuvonta Oy Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Pernajantie 159 Suomen Pelastusneuvonta Oy Äyritie 12a, 01510 Vantaa www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi 2 / 36 38 SISÄLLYS

Lisätiedot

Kuninkaanmäki 1 Suomen Pelastusneuvonta Oy

Kuninkaanmäki 1 Suomen Pelastusneuvonta Oy Suomen Pelastusneuvonta Oy Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Kuninkaanmäki 1 Suomen Pelastusneuvonta Oy Äyritie 12a, 01510 Vantaa www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi 2 / 36 38 SISÄLLYS

Lisätiedot

Ensiapua vaativa tilanne

Ensiapua vaativa tilanne Yleisiä toimintaohjeita vaara- ja poikkeustilanteisiin s.1(6) Ensiapua vaativa tilanne ENSIAVUN HÄLYTTÄMINEN Puhelimitse hälytyskeskukseen, puh. 112 Hälytysilmoituksesta tulee ilmetä seuraavat asiat: kuka

Lisätiedot

Havupolku 3 Suomen Pelastusneuvonta Oy

Havupolku 3 Suomen Pelastusneuvonta Oy Suomen Pelastusneuvonta Oy Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Havupolku 3 Suomen Pelastusneuvonta Oy Äyritie 12a, 01510 Vantaa www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi 2 / 36 38 SISÄLLYS

Lisätiedot

Peltotie 13 Suomen Pelastusneuvonta Oy

Peltotie 13 Suomen Pelastusneuvonta Oy Suomen Pelastusneuvonta Oy Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Peltotie 13 Suomen Pelastusneuvonta Oy Äyritie 12a, 01510 Vantaa www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi 2 / 36 38 SISÄLLYS

Lisätiedot

Lapinjärventie 484 Suomen Pelastusneuvonta Oy

Lapinjärventie 484 Suomen Pelastusneuvonta Oy Suomen Pelastusneuvonta Oy Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Lapinjärventie 484 Suomen Pelastusneuvonta Oy Äyritie 12a, 01510 Vantaa www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi 2 / 36 38

Lisätiedot

Kullbyntie 2 Suomen Pelastusneuvonta Oy

Kullbyntie 2 Suomen Pelastusneuvonta Oy Suomen Pelastusneuvonta Oy Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Kullbyntie 2 Suomen Pelastusneuvonta Oy Äyritie 12a, 01510 Vantaa www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi 2 / 36 38 SISÄLLYS

Lisätiedot

As.Oy Esimerkki Suomen Pelastusneuvonta Oy

As.Oy Esimerkki Suomen Pelastusneuvonta Oy Suomen Pelastusneuvonta Oy Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma As.Oy Esimerkki Suomen Pelastusneuvonta Oy Äyritie 12a, 01510 Vantaa www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi 2 / 36 38 SISÄLLYS

Lisätiedot

Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma. Suomen Pelastusneuvonta Oy

Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma. Suomen Pelastusneuvonta Oy Suomen Pelastusneuvonta Oy Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Asunto Oy Porvoonportti Bostads Ab Borgåport Suomen Pelastusneuvonta Oy Äyritie 12a, 01510 Vantaa www.pelastusneuvonta.fi info@pelastusneuvonta.fi

Lisätiedot

Avain. Pelastussuunnitelma. Lohjan Laamanninpuisto Laamanninkatu 1, Lohja. Laadinta pvm:

Avain. Pelastussuunnitelma. Lohjan Laamanninpuisto Laamanninkatu 1, Lohja. Laadinta pvm: Avain Pelastussuunnitelma Lohjan Laamanninpuisto Laamanninkatu 1, 08200 Lohja Laadinta pvm: 25.09.201 Päivitys pvm: 20.10.201 Sivu 2 / 14 Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1. Johdanto 1.1. Säädösperusteet

Lisätiedot

Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016

Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016 Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016 Viite: Espoon kaupungin Tuulimäen väestösuojan turvallisuussuunnitelma 9.2.2016 Miksi turvallisuusohjeita tarvitaan Tuulimäen kalliosuojan turvaopas on tarkoitettu

Lisätiedot

LAPIN PELASTUSLAITOS. Pienten yritysten ja laitoksien pelastussuunnitelmapohja. Turvallisuuspalvelut Pelastussuunnitelma

LAPIN PELASTUSLAITOS. Pienten yritysten ja laitoksien pelastussuunnitelmapohja. Turvallisuuspalvelut Pelastussuunnitelma LAPIN PELASTUSLAITOS Pienten yritysten ja laitoksien pelastussuunnitelmapohja Turvallisuuspalvelut 16.1.2014 Pelastussuunnitelma Muonion kunnankirjasto 11.11.2016 1 1. Pelastussuunnitelma 2 1.1 Suunnitelman

Lisätiedot

Kokoontumispaikka on koulun pohjoispuolella oleva pallokenttä.

Kokoontumispaikka on koulun pohjoispuolella oleva pallokenttä. TURVALLISUUSKANSIO / TEIJON KOULU Sivu 1 / 11 PIKATURVAOHJE OPETTAJAN/AIKUISEN TULEE HALLITA TOIMINTAOHJEET ERI TILANTEISSA (Turvallisuuskansion kohdat 3.). Yleinen hätänro 112. Rehtori, puh. 0447754581

Lisätiedot

ASUNTO OY RUDOLFINTIE 15 00870 HELSINKI PELASTUSSUUNNITELMA

ASUNTO OY RUDOLFINTIE 15 00870 HELSINKI PELASTUSSUUNNITELMA Asunto Oy Rudolfintie 15, pelastussuunnitelma 1(19) ASUNTO OY RUDOLFINTIE 15 00870 HELSINKI PELASTUSSUUNNITELMA Pelastustoimen tehtävä. Pelastustoimen perustehtävä on onnettomuusriskien hallinta. Tavoitteena

Lisätiedot

Kodin kokonaisturvallisuus

Kodin kokonaisturvallisuus Kodin kokonaisturvallisuus tapaturmien ehkäisy murtosuojaus ja rikosten ehkäisy varautuminen sähkön-, lämmön- ja vedenjakelun katkoksiin ongelmajätehuolto paloturvallisuus (ot 6) ensiapuvalmius (ot 7)

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA Tapahtuma: Osallistujat: Taekwon-do Akatemian leiri noin 200 osallistujaa Ajankohta: 2.11.2007 4.11.2007 Tapahtumapaikka: Järjestäjä: Rajakylän koulu Taekwon-do Akatemia ry -----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Asunto Oy Iso Puistotie 16

Asunto Oy Iso Puistotie 16 Taloyhtiön lakisääteinen pelastussuunnitelma Asunto Oy Iso Puistotie 16 2 / 36 SISÄLLYS SISÄLLYS SISÄLLYS 2 PELASTUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 3 KESKEINEN LAINSÄÄDÄNTÖ 4-6 PELASTUSSUUNNITELMA 7-19 PELASTUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma As Oy Luostarinkatu 12

Pelastussuunnitelma As Oy Luostarinkatu 12 Pelastussuunnitelma As Oy Luostarinkatu 12 Tämä pelastussuunnitelma on asuntokohtainen. Säilytäthän sitä huolellisesti ja jätät sen asuntoon muuttaessasi pois. Tutustu suunnitelmaan ja säilytä sitä siten,

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. Ampumahiihdon SM-kilpailut. Raahen hiihtomajalla 27.3. 29.3.2015

PELASTUSSUUNNITELMA. Ampumahiihdon SM-kilpailut. Raahen hiihtomajalla 27.3. 29.3.2015 PELASTUSSUUNNITELMA Ampumahiihdon SM-kilpailut Raahen hiihtomajalla 27.3. 29.3.2015 1. SUUNNITELMAN TARKOITUS Tämä suunnitelma täydentää Raahen kaupungin hiihtomajan ulkoliikunta-alueen pelastussuunnitelmaa

Lisätiedot

TALOYHTIÖN PELASTUSSUUNNITELMA

TALOYHTIÖN PELASTUSSUUNNITELMA TALOYHTIÖN PELASTUSSUUNNITELMA Kiinteistön nimi ja osoite As Oy Riihimäen Aatunpiha Kaupunginosa/kylä Kortteli Tontti Hirsimäki 011 0007 0002 TALOSSA HUOMIOITAVAT VAARATILANTEET JA NIIDEN VAIKUTUKSET Tulipalo

Lisätiedot

Vaasan yliopisto. Toimintaohjeet

Vaasan yliopisto. Toimintaohjeet Vaasan yliopisto Toimintaohjeet Vaasan yliopisto toimintaohjeet Laadittu 7.1.2015 Laatija Joachim Miinalainen Viimeksi päivitetty 19.11.2018 Päivittäjä Jukka Perälä Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

Besai Muñoz Sanchez 11NS

Besai Muñoz Sanchez 11NS ENSIAPUOPAS JALKAPALLO- EROTUOMAREILLE Besai Muñoz Sanchez 11NS ENSIAPUOPAS JALKAPALLO- EROTUOMAREILLE Ensiapu on loukkaantuneelle tai sairastuneelle tapahtumapaikalla annettavaa apua. Sitä käytetään vammojen

Lisätiedot

Asunto Oy Maaliviiva. Toimintaohjeet

Asunto Oy Maaliviiva. Toimintaohjeet Asunto Oy Maaliviiva Toimintaohjeet Asunto Oy Maaliviiva toimintaohjeet Laadittu 29.10.2015 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 10.12.2015 Päivittäjä Iris Jämsä Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA RIIHIMÄEN KANSALAISOPISTO

PELASTUSSUUNNITELMA RIIHIMÄEN KANSALAISOPISTO PELASTUSSUUNNITELMA RIIHIMÄEN KANSALAISOPISTO 17.3.2016 SISÄLTÖ JOHDANTO... 3 TYÖNTEKIJÄN VELVOLLISUUDET TURVALLISUUSASIOISSA... 4 HÄTÄILMOITUS... 5 ONNETTOMUUSRISKIT JA NIIDEN ENNALTAEHKÄISEMINEN... 6

Lisätiedot

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA TURVALLISESTI OMASSA KODISSA ASUKKAALLE: Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löydät ohjeita, joiden avulla voit lisätä kotisi paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

KANSALLINEN SUUNNISTUSKILPAILU KERUS-RASTIT 4.6.2014

KANSALLINEN SUUNNISTUSKILPAILU KERUS-RASTIT 4.6.2014 KANSALLINEN SUUNNISTUSKILPAILU KERUS-RASTIT 4.6.2014 PELASTUSUUNNITELMA Versiopäivä 27.5.2014 sivu 1. Kansallinen suunnistuskilpailu Kerus-rastit 4.6.2014, klo 18:00-22:00 Osoitteessa: Keruksentieltä (metsäautotie)

Lisätiedot

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti.

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Oma turvallisuuteni Valitse kyllä tai ei. TURVALLISESTI Tiedän hätänumeron. kyllä ei KODISSANI Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Huoneessani on toimiva palovaroitin. Tiedän, mitä

Lisätiedot