766349A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 2017, viikko 3 Harjoitus 1 Viimeinen näyttöpäivä ke 1.2.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "766349A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 2017, viikko 3 Harjoitus 1 Viimeinen näyttöpäivä ke 1.2."

Transkriptio

1 766349A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 017, viikko 3 Harjoitus 1 Viimeinen näyttöpäivä ke Mitkä funktioista a) y( x, t) ( x t) b) y( z, t) 5sin [4 ( t z)] ja c) y( x, t) 1/( x t) etenevät muotonsa säilyttäen vakionopeudella, kun aika t kasvaa tasaisesti? Tutki asiaa sijoittamatta funktiota aaltoyhtälöön. Anna lisäksi etenemissuunta ja vauhti, kun funktiot ovat SI-yksiköissä.. Jännitetyssä köydessä etenevää pulssia kuvaa SI-yksiköissä yhtälö y( x, t) 3. ( x t) 1 Hahmottele (karkeasti) funktion kuvaaja ajan hetkillä t 0, t 0,5 ja t 1,0 ja laske paikassa x 1,0 olevan köyden osasen poikittainen (y-suuntainen) nopeus kyseisillä ajan hetkillä. Liikkuko kyseinen köyden osanen ylöspäin vai alaspäin kyseisillä ajan hetkillä. 3. Osoita, että funktiot a) y Asin( kx t 0) ja b) y f ( x v t) toteuttavat aaltoyhtälön. 4. Viereisessä kuvassa on esitetty ympyräsymmetrisen aaltoliikkeen vakiovaiheen aaltorintamia.mikä on vaihe-ero pisteiden a) A ja B, b) C ja D ja c) E ja F välillä? 5. Harmonisen aallon amplitudi on 0,0 m, jaksonaika 1 s ja vauhti 10 m/s. Aalto etenee negatiivisen x-akselin suuntaan ja ajanhetkellä t = 0 poikkeama origossa on 0,01 m siten, että se on laskevassa vaiheessa kohti tasapainosemaa. Kirjoita aaltoa esittävä funktio. 6. Kaivoskuilussa riippuu köysi (ks. kuva), jonka pituus on 80,0 m ja massa,00 kg. Köyden päässä riippuu lisämassa 0,0 kg, jota heilauttamalla lähetetään signaali (pulssi) kohti yläpäätä. Laske a) signaalin nopeus alhaalla, keskellä ja ylhäällä sekä b) pulssin nousuaika. Käytä maan vetovoiman kiihtyvyydelle arvoa g 9,8 m/s.

2 766349A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 017, viikko 5 Harjoitus Viimeinen näyttöpäivä ke 15.. i 1. Tarkastellaan harmonisen aallon kompleksiesitystä y Ae, missä kx t 0. a) Osoita, että y säilyy muuttumattomana, jos vaihetta kasvatetaan :llä. b) Osoita, että aallon kertominen imaginaariyksikköllä i vastaa /:n vaihesiirtoa ja että kertominen -1:llä vastaa :n vaihesiirtoa.. Kaksi harmonista aaltoa y1 4Asin( ) ja y 5Asin( 0), missä kx t, yhdistetään. a) Osoita, että summa-aallon amplitudi on 41 40cos( 0) A b) Minkä rajojen välissä amplitudi vaihtelee aaltojen välisen vaihe-eron 0 vaihdellessa? c) Mikä on amplitudi, kun vaihe-ero /3? 3. Väliaineessa havaitaan seisova aalto y( x, t) 3sin xcos 50 t, 10 missä x ja y ovat senttimetreinä ja t sekunteina. a) Laske solmupisteiden välimatka ja väliaineen osasen poikkeama, nopeus ja kiihtyvyys pisteessä x 5,0 cm ajanhetkellä t 0, s. b) Osoita, että aalto ei kuljeta energiaa. Ohje: Funktion sin( t) cos( t) aikakeskiarvo on nolla. 4. Kitaran kielen pituus on 63,5 cm ja sen perusvärähdys on viritetty taajuudelle 45 Hz. a) Laske kielessä edestakaisin etenevän poikittaisen aallon nopeus. b) Laske kieltä ympäröivään ilmaan syntyvän ääniaallon taajuus ja aallonpituus. Oleta äänen nopeudeksi ilmassa 344 m/s. 5. Rock-konsertissa 3,4 m:n etäisyydellä kaiuttimesta rekisteröidään 130 db:n intensiteettitaso. a) Mikä on kaiuttimesta lähtevä ääniteho, kun ääni leviää tasaisesti kaikkiin suuntiin? b) Kuinka kaukana kaiuttimesta äänen intensiteettitaso on 90 db? c) Kuinka kauas ääni kuuluu? d) Oletetaan seuraavaksi, että äänen absorptio ilmaan on 0 db/km. Kuuluuko ääni 3,5 km:n etäisyydellä? 6. Urkupillin perustaajuus ilmassa on 6 Hz. Mikä olisi perustaajuus, jos pilli täytettäisiin samanlämpöisellä heliumilla, jonka moolimassa on 4,00 g/mol ja ominaislämpökapasiteettien suhde 1, 67? (ilmalla vastaavat arvot ovat 8,8 g/mol ja 1,40).

3 766349A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 017, viikko 7 Harjoitus 3 Viimeinen näyttöpäivä ke Kaksi ääntä, joiden taajuudet ovat 0 Hz ja 1000 Hz, etenee samassa väliaineessa ja niillä on sama intensiteetti. Miten äänten poikkeama-amplitudit suhtautuvat toisiinsa? Entä paineamplitudit?. Ihmisen korvakäytävän pituus on noin,5 cm. a) Selitä, miksi korva on erityisen herkkä taajuuksilla, jotka ovat lähellä 3500 Hz:iä. b) Onko korva herkkä myös taajuuksilla 7000 Hz ja Hz? Miksi tai miksi ei? Oleta äänen nopeudeksi 344 m/s. 3. Kaksi identtistä viulun kieltä on viritetty samaan jännitykseen, jolloin niiden perustaajuus on 440,0 Hz. Toisen kielen jännitysvoimaa säädetään. Säädön jälkeen kuullaan 8,5 huojumista sekunnissa, kun molempien kielten lähettämää ääntä kuunnellaan yhtä aikaa. a) Laske säädetyn kielen perusvärähdystaajuus, kun jännitystä kasvatettiin ja toisaalta kun sitä pienennettiin. b) Kuinka paljon kielen suhteellista jännitystä muutettiin, kun jännitystä kasvatettiin ja toisaalta kun sitä pienennettiin? 4. Juna liikkuu nopeudella 30 m/s kohti kallioseinää. Veturin pilli lähettää äänimerkin, jonka taajuus on 400 Hz. Minkä taajuisena veturin kuljettaja kuulee seinästä heijastuneen äänen? 5. Autot A ja B ajavat samaa tietä pitkin kohti toisiaan ja lähestyvät havaitsijaa C, joka on paikoillaan tien reunassa. Autojen äänimerkkilaitteet lähettävät ääntä samalla taajuudella 400 Hz. Auton A nopeus on 100 km/h. Havaitsija C kuulee 10 huojahdusta sekunnissa kuunnellessaan autojen äänimerkkilaitteita. a) Mikä on auton B nopeus? b) Minkä taajuisena auton A kuljettaja kuulee auton B merkkiäänen? Käytä äänen nopeutena 340 m/s. 6. Ääntä nopeammin lentävä lentokone lentää vakiokorkeudella h nopeudella v S. Ajan T kuluttua siitä, kun kone ylittää havaitsijan, havaitsija kuulee shokkiaallon pamauksen. Osoita, että koneen nopeus saadaan kaavasta hv vs, h v T missä v on äänen nopeus ilmassa.

4 766349A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 017, viikko 9 Harjoitus 4 HUOM! Viimeinen näyttöpäivä pe Tyhjiössä etenevän sähkömagneettisen aallon sähkökenttävektorin E komponentit 6 14 E 400sin (310 z 9 10 t), E 0 ja E 0. SI-yksiköissä ovat x a) Määritä aallon aallonpituus, taajuus, sähkökentän amplitudi, polarisaation suunta, etenemissuunta ja etenemisvauhti. Minkä väristä valoa aalto edustaa? b) Kirjoita aallon magneettikenttävektorin (magneettivuon tiheyden) B komponentit. c) Laske aallon irradianssi.. Tehtävän 1 aalto valaisee kohtisuorasti ympyränmuotoista levyä, jonka säde on 30 cm. Tulevan aallon irradianssista 60% absorboituu levyyn ja 40% heijastuu takaisin. Laske levyn viidessä minuutissa saama liikemäärä. 3. Sähkömagneettisen aallon taajuus on Hz (vihreä valo) ja se etenee tyhjiössä positiivisen x-akselin suuntaan sähkökentän amplitudilla 60 V/m. Aallon sähkökentän värähtelysuunta muodostaa 30 o :een kulman positiivisesta z-akselista mitattuna (ks. kuva). Kirjoita lausekkeet E- ja B-kenttävektoreiden komponenteille. 4. Erään laserin emittoiman sähkömagneettisen aallon sähkökentän voimakkuus on V m E,0 10 sin 1,3 10 m x 3,69 10 s t a) Laske laserin irradianssi. b) Laske laserin säteilyvirta (teho), kun oletetaan, että laservalo etenee 1 mm:n halkaisijaltaan olevana tasapaksuna lasersäteenä. c) Laske laserin valovirta. 5. Isotrooppinen lamppu on 3 m:n korkeudella lattiasta. Lampun antama valaistusvoimakkuus lattialla suoraan sen alapuolella on 100 lm/m. a) Laske lampun valovoima. b) Mikä on valaistusvoimakkuus lattialla 1 m:n päässä edellisestä tarkastelukohdasta. 6. a) HeCd-laserin aallonpituus on 441,6 nm ja teho 50 mw. HeNe-laserilla vastaavat arvot ovat 63,8 nm ja 4,0 mw. Lasereiden säteiden halkaisijat ovat samat ja säteet osuvat vierekkäin valkoiselle varjostimelle. Arvioi silmän herkkyyskäyrän (kääntöpuolella) avulla täplien suhteellista kirkkautta. b) Minkä tehoinen argon-laser (488,0 nm) tuottaa yhtä kirkkaan (saman kokoisen) täplän kuin vihreä (543,3 nm) HeNe-laser, jonka teho on 0,5 mw? Vihje: Täplän kirkkaus määräytyy pintaan kohdistuvasta valaistusvoimakkuudesta. y z.

5 766349A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 017, viikko 11 Harjoitus 5 Viimeinen näyttöpäivä ke Johda Stefan-Boltzmannin laki lähtien mustan kappaleen säteilylaista. 3 4 hc x Vihjeitä: Käytä sijoitusta x. Integraali x kt dx e a) Veden taitekerroin on 1,33 ja kruunulasin 1,54. Mikä on kruunulasin ja veden rajapinnan kriittisen kulman arvo? b) Uima-altaan pohjalla 100 cm:n syvyydessä on pieni valoa kaikkiin suuntiin emittoiva kappale. Pinnan yläpuolelta katsottuna veden pinnalle muodostuu valoisa ympyrä, kun valonsäteet taittuvat ilmaan Määritä valoisan ympyrän säde. 3. Johda taittumislaki Fermat'n periaatteesta. Ohje: Laske viereisestä kuvasta valon käyttämä aika pisteestä A pisteen O kautta pisteeseen B. Esitä aika muuttujan x avulla ja minimoi aika. 4. Optisen kuidun ydin on valmistettu lasista, jonka taitekerroin on n1 = 1,66. Ydintä suojaa ns. vaippa, jonka taitekerroin on n = 1,5. Ydin-vaippa-rajapinta on siis kokonaisheijastava. a) Millä tulokulman arvoilla kuituun ilmasta saapuva säde etenee kuidussa? b) Ytimen halkaisija on D ja säde tulee kuituun akselin suuntaisena aivan ytimen reunaan (ks. kuva). Kuitu taivutetaan siten, että kaarevuussäde on R. Millä suhteen R/D arvoilla säde etenee pitkin kuitua kokonaisheijastuen? 5. Kahden peräkkäisen toistensa suhteen ristikkäin (transmissioakselit 90 asteen kulmassa toistensa suhteen) olevan lineaarisen polarisaattorin läpi valo ei pääse. Osoita, että jos polarisaattoreiden väliin asetetaan N kappaletta lisäpolarisaattoreita tasaisin transmissioakselin kulmavälein siten, että kokonaiskiertymäksi tulee 90 o, niin läpi mennyt irradianssi on I 90 N 1 I1 cos missä I1 on ensimmäisen polarisaattorin läpi mennyt irradianssi. Laske tapaukset N = 1,, 5 ja. Mitä merkillistä havaitset? 6. Kuperan peilin kaarevuussäde on 80 cm. Pieni esine on asetettu peilin eteen 60 cm:n päähän. Missä kuva sijaitsee? Onko kuva todellinen vai valekuva, onko se oikeinpäin vai kääntynyt ja mikä on sen koko suhteessa esineeseen? Hahmottele kuvan syntyminen myös graafisesti. N 1,

6 766349A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 017, viikko 13 Harjoitus 6 Viimeinen näyttöpäivä ke Astiassa on vettä ja veden pinnalle voidaan asettaa tasapaksu lasikansi (katso kuva). Osoita, että ilmasta kulmassa tulevan säteen taitekulma veteen on sama riippumatta siitä onko lasikansi paikoillaan tai ei.. Kuperan (positiivisen) ohuen linssin taitekerroin on 1,50 ja sen polttoväli ilmassa on 30,0 cm. Linssi upotetaan läpinäkyvään nesteeseen, jolloin siitä tulee negatiivinen linssi, jonka polttoväli on 188 cm. Laske nesteen taitekerroin. 3. Säteen kulun käänteisyydestä seuraa, että jos todellinen esinepiste O kuvataan positiivisella linssillä (polttoväli f ) todelliseksi kuvapisteeksi I, niin myös kuvapiste I kuvautuu esinepisteeksi O. Pisteet O ja I ovat ns. konjugoituja pisteitä. a) Jos konjugoidut pisteet ovat etäisyydellä L 4 f toisistaan, niin niiden välissä on kaksi paikkaa (1) ja () etäisyydellä d toisistaan, joihin sijoitettu linssi kuvaa pisteet toisikseen (katso kuva). Osoita, että linssin polttoväli saadaan laskemalla L d f. 4L b) Miksi tämä linssin polttovälin määritysmenetelmä ei toimi, jos L 4 f? Entäpä jos L 4 f? 4. Lasisen ( n 1, 50 ) puolipallon ( R 7,5 cm) kaareva pinta on hopeoitu heijastavaksi peiliksi. Puolipallon sisällä keskiakselilla 5 cm:n syvyydellä tasopinnasta sijaitsee pieni ilmakupla. Kun kuplaa katsotaan tasopinnan suunnasta, nähdään kaksi kuvaa. Miten ne syntyvät ja missä kohtaa ne näyttävät olevan? 5. Koveran peilin kaarevuussäde R on 0 cm ja myös sen halkaisija d on 0 cm (ks. kuva). Esinepiste O sijaitsee optisella akselilla 30 cm:n etäisyydellä peilistä. Kuvapiste I on tarkasti ottaen kuvaviiva pitkin optista akselia, koska eri korkeuksilta (h) heijastuvat säteet muodostavat kuvapisteen hieman eri paikkaan. a) Laske paraksiaalisen approksimaation mukainen kuvapisteen paikka. 6. b) Osoita, että kulmat kuvassa toteuttavat yhtälön '. c) Laske kulmien avulla kuvaviivan pituus. Miten viiva sijoittuu optiselle akselille suhteessa paraksiaalisen approksimaation mukaisen kuvapisteeseen paikkaan?

7 766349A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 017, viikko 14 Harjoitus 7 Viimeinen näyttöpäivä ke a) Osoita matriisilaskulla, että koveraan pallopeiliin optisen akselin suuntaisena saapuva säde ( 0 0 ) heijastuttuaan leikkaa optisen akselin ( y 0) etäisyydellä R / peilistä. b) Valonsäde saapuu lähes kohtisuoraan ( 0 hyvin pieni) ilmasta tasapaksuun lasilevyyn, jonka taitekerroin on n ja paksuus t. Säde taittuu ensimmäisessä pinnassa, siirtyy matkan t levyn sisällä ja lopuksi taittuu jälkimmäisessä pinnassa. Osoita matriisilaskulla, että säde kokee yhdensuuntaissiirtymän ja edelleen että yhdensuuntaissiirtymän suuruus on t n.. a) Muodosta lasisen puolipallon ( R 5,0 cm ja n 1,5 ) systeemimatriisi, kun valo saapuu ensin tasopintaan. b) Mihin suuntaan akselin suhteen taittuu sellainen säde, joka osuu kohtisuorasti tasopintaan 1,0 cm akselin yläpuolella? 3. Jatka tehtävän systeemiä etäisyydelle x puolipallon taakse ja muodosta systeemin matriisi x:n funktiona. Laske tämän matriisin avulla missä b)-kohdan säde leikkaa optisen akselin (siis y f 0). 4. Osoita, että kuvapuolella peruspisteiden etäisyydet ovat (ks. luento) A 1 A 1 q, s ja f C C C 5. Hajottavan ohuen linssin ja koveran pallopeilin polttovälin pituus on sama f ( f ). Esine asetetaan 3 f / :n etäisyydelle linssistä ja peili 3 f :n etäisyydelle linssin toiselle puolelle. Kuva muodostuu (taittuminen linssissä, heijastuminen peilistä, taittuminen jälleen linssissä) etäisyydelle x linssistä. Osoita ensin, että systeemimatriisi on 5 8 x / f 1 f / 17x 8/ f 17 ja määritä sen avulla systeemin antaman kuvan paikka ja suurennus. Vihje: tapaus B=0. 6. Linssisysteemi muodostuu kahdesta ohuesta linssistä, joiden välimatka on 10 mm. Ensimmäisen linssin polttoväli on -60,0 mm ja toisen +10 mm. a) Laske systeemin efektiivinen polttoväli ja päätasojen sijainnit. b) Laske kuvan paikka ja koko, kun 3 mm korkea esine sijaitsee 180 mm systeemin edessä. c) Piirrä kuva mittakaavaan

8 766349A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 017, viikko 15 Harjoitus 8 Viimeinen näyttöpäivä pe Optinen systeemi muodostuu seuraavista komponenteista (vasemmalta lukien): 1. Esinetaso. Ohut linssi L1 ( f 1 40/3 cm, halkaisija cm), joka on 40 cm:n päässä esinetasosta 3. Ympyränmuotoinen aukko A (halkaisija 1/ cm), joka on 0 cm:n päässä L1:stä 4. Ohut linssi L ( f 0/3 cm, halkaisija cm), joka on 10 cm:n päässä A:sta 5. Kuvataso a) hahmottele systeemi b) määritä kuvatason paikka c) määritä aukkokaihtimen ja pupillien paikat ja koot d) määritä kenttäkaihtimen ja ikkunoiden paikat ja koot e) määritä esinepuolen ja kuvapuolen näkökulmat ja '. Lasiprismaan, jonka taittava kulma on 60, osuu yhdensuuntainen sädekimppu valkoista valoa sellaisessa tulokulmassa, että punaisen valon ( n 1,55 ) deviaatiolla on minimi. Minkä kulman punainen ja violetti ( n 1,535 ) säde muodostavat keskenään kuljettuaan prisman läpi? 3. Tasasivuisen kruunulasiprisman taitekerroin aallonpituudella 656,3 nm on 1,63461 ja aallonpituudella 486,1 nm se on 1, a) Määritä Cauchy'n vakiot A ja B. b) Määritä natriumin keltaisen viivan (aallonpituus 589,3 nm) minimideviaatiokulma. c) Määritä prisman dispersio ja dispersiokyky. Oleta tässä, että kaikki säteet F, D ja C ovat "lähes" minimideviaatiossa ja käytä tarkkaa kaavaa. 4. a) Kameran linssin polttoväli on 15,0 cm. Kuinka korkea kuva muodostuu filmille 30,0 m:n etäisyydellä olevasta 1,80 m korkeasta henkilöstä. b) Kameran linssi korvataan kauko-objektiivilla, joka koostuu positiivisesta linssistä (polttoväli 1 cm) ja sen takana 8 cm:n etäisyydellä olevasta negatiivisesta linssistä. Negatiivinen linssi sijaitsee kameran alkuperäisen linssin kohdalla. Mikä on oltava negatiivisen linssin polttoväli, jotta henkilön kuva muodostuu terävänä filmille? Kuinka paljon suurempi kuva on verrattuna kohdan a) kuvaan? 5. Henkilön molemmat silmät ovat likinäköisiä ja näköä korjataan piilolinsseillä. Vasemman linssin diopteriluku on -7 ja oikean -5. Molempien silmien korjattu lähipiste saadaan etäisyydelle 15 cm ja kaukopiste äärettömyyteen. Laske lähi- ja kaukopisteen paikka ilman piilolinssejä molemmille silmille. 6. Huygensin okulaari muodostuu kahdesta samasta materiaalista (sama taitekerroin) valmistetusta linssistä, joiden välimatka on linssien polttovälien keskiarvo. Osoita, että tällainen rakenne poistaa linssisysteemistä värivirheet eli kromaattisen aberraation. Ohje: Värivirheet aiheutuvat dispersiosta n n( ), josta seuraa, että yleisessä tapauksessa efektiivinen polttoväli riippuu aallonpituudesta. Värivirheet korjautuvat, kun etsitään ehto sille, että efektiivinen polttoväli ei riipukaan taitekertoimesta, ts. d(1/ f) 0. dn

9 766399A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 017, viikko 16 Harjoitus 9 Huom! Tehtävien 1-3 viimeinen näyttöpäivä on pe 1.4. Tehtävien 4-6 viimeinen näyttöpäivä on ke Maasta katsottuna Auringon halkaisija muodostaa kulman 0,5 ja maan pintaan (kohtisuoraan) kohdistuva irradianssi on noin 1000 W/m. Aurinko kuvataan positiivisella linssillä (polttolasilla), jonka halkaisija on 5 cm ja polttoväli 50 cm. Laske irradianssi kuvan kohdalla (siis polttopisteessä).. Mikroskoopin objektiivin polttoväli on 16,0 mm ja okulaarin 5,0 mm. Kummatkin ovat ohuita linssejä ja niiden välimatka on 1 mm. Mikroskooppia käytetään siten, että lopullinen kuva muodostuu äärettömyyteen (kaukopisteeseen). a) Laske mikroskoopin optinen pituus ja suurennus. b) Kuinka kaukana objektiivista tutkittava kohde sijaitsee? c) Mikroskoopin kuvaa tulee katsomaan likinäköinen henkilö, jonka kaukopiste on 50 cm:n etäisyydellä. Miten paljon hän joutuu siirtämään esinettä nähdäkseen kuvan tarkasti omassa kaukopisteessään. Mikä on tällöin mikroskoopin suurennus, jos oletetaan, että likinäköisen henkilön lähipiste on normaalilla etäisyydellä 5 cm? 3. Pienen kaukoputken objektiivin polttoväli on 60 cm ja halkaisija 3,0 cm. Kaukoputken lähtöpupilli on,0 mm halkaisijaltaan. Laske kaukoputken suurennus. 4. Kaksi aaltoa E1 E01 sin( 1 t) ja E E0 sin( t) yhtyvät tarkastelupisteessä P. Laske aaltojen superpositio, kun aaltojen a) vaihe-ero on nolla ja b) vaihe-ero on. Oletetaan, että aalloilla on sama polarisaation suunta. 5. Laske aaltojen E1 7sin( / 3 t) ja E 1cos( / 4 t) superpositio. 6. Harmoninen tasoaalto E E0 sin( kr t) etenee a) positiivisen z-akselin suuntaan, b) suoran y x, z 0 suuntaan, c) tasoja x y z vakio vastaan kohtisuorassa suunnassa. Kehitä kr vastaamaan näitä suuntia ja kirjoita tasoaalto sellaiseen muotoon, että siitä näkyy aallon aallonpituus ja etenemisnopeus v.

10 766349A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 017, viikko 17 Harjoitus 10 Viimeinen näyttöpäivä ke Näkyvän valon ( 500 nm) nopeutta mitattiin ilmassa. Tiettyyn matkaan kuluneen ajan perusteella laskettiin tulos 9971,6 km/s. Ilman taitekerroin aallonpituuden 4 funktiona on esitettävissä Cauchy'n yhtälöllä n A B /, missä A 1, ja B 1, m. Mikä on kokeen perusteella valon tyhjiönopeus? Vihje: Mittaustulos on ryhmänopeus.. Kaksi lineaarisesti polarisoitunutta harmonista tasoaaltoa E1 E01 sin( 1 t) ja E E0 sin( t) interferoi varjostimella pisteessä P. Aaltojen sähkökenttävektorit värähtelevät kulmassa toistensa suhteen. Osoita, että pisteessä P havaittava irradianssi on Vihje: Laske summa-aallon aikakeskiarvoa I I I I I cos cos( ) E. Monisteesta sivut 75, 76 ja Laske edellisen tehtävän varjostimella pisteen P läheisyydessä havaittava kontrasti tapauksissa 0, 90 ja 30. Oletetaan, että aaltojen amplitudit ovat samat. 4. Radioasema, joka toimii taajuudella 1,50 MHz, käyttää kahta identtistä antennia (A1 ja A kuvassa) suunnatakseen lähetystehon haluttuun suuntaan. Antennien välimatkaksi on säädetty 400 m. Missä suunnissa antennien yhdysjanan keskinormaaliin nähden kaukana asemalta säteilykentän irradianssi on suurin, kun antennit lähettävät radioaaltoja a) samassa vaiheessa toistensa suhteen ( 0 01 ) ja b) antennien välille on säädetty vaihe-ero 0 01 /. Ohje: Irradianssi on suurin, kun antenneista lähtevien aaltojen vaihe-ero k( r r ) ( ) on :n monikerta Youngin kokeessa käytetään valoa, joka koostuu kahdesta aallonpituudesta. Toinen on 436 nm ja toinen tuntematon. Varjostimella 436 nm:n valon synnyttämän kuvion neljäs minimi sattuu samaan kohtaan kuin tuntemattoman aallonpituuden kolmas sivumaksimi. Laske tuntematon aallonpituus. 6. Youngin interferenssikokeessa rakojen välimatka on 0,50 mm ja valon aallonpituus 600 nm. a) Interferenssijuovien välimatka varjostimella on 1,00 mm. Laske varjostimen etäisyys raoista. b) Toisen raon eteen asetetaan 100 μm paksu lasilevy, jonka taitekerroin on 1,50. Kuinka paljon ja mihin suuntaan interferenssijuovakuvio siirtyy varjostimella?

11 766349A AALTOLIIKE JA OPTIIKKA kl 017, viikko 18 Harjoitus 11 Viimeinen näyttöpäivä pe Viereisessä kuvassa on esitetty kaksi aaltoa A ja B, jotka molemmat etenevät matkan 100 cm. Molempien aallonpituus tyhjiössä on 500 nm ja lähdössä (start-viivalla) ne ovat samassa vaiheessa. Aalto B etenee koko matkan tyhjiössä, mutta aalto A läpäisee lasiseinäisen (n = 1,5) vedellä (n = 1,33) täytetyn säiliön. Säiliön mitat on annettu kuvassa. a) Laske aaltojen optinen matkaero ja vastaava vaihe-ero. b) Montako aallonpituutta sisältyy aallon B matkaan ja montako aallon A matkaan?. Michelsonin interferometriä käytetään kaasun taitekertoimen määrittämiseen. Pituudeltaan L oleva kaasusäiliö, jonka molemmissa päissä on ikkunat, on asetettu toisen säteen reitille. Alkutilanteessa säiliössä on tyhjiö ja kokeessa käytetään aallonpituutta. a) Kun kaasun paine säiliössä kasvaa tyhjiöstä ilmanpaineeseen, havaitaan interferenssikuviossa N:n renkaan muutos. Laske taitekerroin n lausuttuna N:n, :n ja L:n avulla. b) Monenko renkaan muutos havaitaan, kun kaasuna on hiilidioksidi (n = 1,00045) 10 cm pitkässä kaasusäiliössä ja valona käytetään natriumin valoa 589 nm? 3. Interferenssisuodin muodostuu sopivan paksuisesta MgF ( n 1,38 ) kerroksesta, jonka molemmille pinnoille on höyrystetty hopeakerrokset (heijastuskerroin r 0,90 ). Mikä on ohuin MgF-kerrospaksuus, jolla suotimen transmissiomaksimi sattuu elohopean spektriviivan 435,8 nm kohdalle? Mihin arvoon transmissio laskee (prosentteina maksimitransmissiosta), kun siirrytään aallonpituuden 404,7 nm kohdalle? Valo tulee suotimeen kohtisuorasti. 4. Fabry-Perot-interferometrillä tutkitaan valoa, joka sisältää kahta aallonpituutta 1 ja. Peilien välimatka (cavity length) on 5 cm ja kun välimatkaa kasvatetaan hieman, havaitaan kaksi peräkkäistä transmissiomaksimia kääntöpuolella esitetyn kuvan mukaisesti. Kuvassa oikealla toinen transmissiomaksimeista on esitetty yksityiskohtaisesti. a) Määritä käytetyn valon keskimääräinen aallonpituus. b) Arvioi erotus 1, kun oletetaan, että lähes päällekkäin olevilla maksimeilla (kuva oikealla) on sama kertaluku, ts. m1 m m. 5. Kapean raon Fraunhoferin diffraktiokokeessa käytetään HeNe-laseria (λ = 63,8 nm). Diffraktiokuviossa m:n etäisyydellä olevalla varjostimella havaitaan päämaksimin kahta puolta olevien kolmansien minimien välimatkaksi 5,65 cm. a) Laske raon leveys. b) Mikä on kulmaan 1,00 astetta taipuvan valon suhteellinen irradianssi (I/I0)? 6. Kääntöpuolella on taulukoitu Besselin funktion J1( x ) arvoja. Etsi taulukon avulla funktion J1( x) / x ensimmäinen ( x 0) ääriarvo ja laske sen avulla pyöreän aukon diffraktiokuvion ensimmäisen keskimaksimia ympäröivän kirkkaan renkaan a) irradianssin suhde keskimaksimin irradianssiin sekä b) johda kaava ensimmäiseen kirkkaaseen renkaaseen osoittavalle suuntakulmalle. (vrt. kaava (1..) Dsin 1,, joka osoittaa ensimmäiseen tummaan renkaaseen)

12 x J1(x) x J1(x) x J1(x) 0,0 0,0000 3,0 0,3391 6,0-0,767 0,1 0,0499 3,1 0,3009 6,1-0,559 0, 0,0995 3, 0,613 6, -0,39 0,3 0,1483 3,3 0,07 6,3-0,081 0,4 0,1960 3,4 0,179 6,4-0,1816 0,5 0,43 3,5 0,1374 6,5-0,1538 0,6 0,867 3,6 0,0955 6,6-0,150 0,7 0,390 3,7 0,0538 6,7-0,0953 0,8 0,3688 3,8 0,018 6,8-0,065 0,9 0,4059 3,9-0,07 6,9-0,0349 1,0 0,4401 4,0-0,0660 7,0-0,0047 1,1 0,4709 4,1-0,1033 7,1 0,05 1, 0,4983 4, -0,1386 7, 0,0543 1,3 0,50 4,3-0,1719 7,3 0,086 1,4 0,5419 4,4-0,08 7,4 0,1096 1,5 0,5579 4,5-0,311 7,5 0,135 1,6 0,5699 4,6-0,566 7,6 0,159 1,7 0,5778 4,7-0,791 7,7 0,1813 1,8 0,5815 4,8-0,985 7,8 0,014 1,9 0,581 4,9-0,3147 7,9 0,19,0 0,5767 5,0-0,376 8,0 0,346,1 0,5683 5,1-0,3371 8,1 0,476, 0,5560 5, -0,343 8, 0,580,3 0,5399 5,3-0,3460 8,3 0,657,4 0,50 5,4-0,3453 8,4 0,708,5 0,4971 5,5-0,3414 8,5 0,731,6 0,4708 5,6-0,3343 8,6 0,77,7 0,4416 5,7-0,341 8,7 0,697,8 0,4097 5,8-0,3110 8,8 0,641,9 0,3754 5,9-0,951 8,9 0,559

13

YHDEN RAON DIFFRAKTIO. Laskuharjoitustehtävä harjoituksessa 11.

YHDEN RAON DIFFRAKTIO. Laskuharjoitustehtävä harjoituksessa 11. YHDEN RAON DIFFRAKTIO Laskuharjoitustehtävä harjoituksessa 11. Vanha tenttitehtävä Kapean raon Fraunhoferin diffraktiokuvion irradianssijakauma saadaan lausekkeesta æsin b ö I = I0 ç b è ø, missä b = 1

Lisätiedot

Geometrinen optiikka. Tasopeili. P = esinepiste P = kuvapiste

Geometrinen optiikka. Tasopeili. P = esinepiste P = kuvapiste Geometrinen optiikka Tasopeili P = esinepiste P = kuvapiste Valekuva eli virtuaalinen kuva koska säteiden jatkeet leikkaavat (vs. todellinen kuva, joka muodostuu itse säteiden leikkauspisteeseen) Tasomainen

Lisätiedot

3. Optiikka. 1. Geometrinen optiikka. 2. Aalto-optiikka. 3. Stokesin parametrit. 4. Perussuureita. 5. Kuvausvirheet. 6. Optiikan suunnittelu

3. Optiikka. 1. Geometrinen optiikka. 2. Aalto-optiikka. 3. Stokesin parametrit. 4. Perussuureita. 5. Kuvausvirheet. 6. Optiikan suunnittelu 3. Optiikka 1. Geometrinen optiikka 2. Aalto-optiikka 3. Stokesin parametrit 4. Perussuureita 5. Kuvausvirheet 6. Optiikan suunnittelu 3.1 Geometrinen optiikka! klassinen optiikka! Valoa kuvaa suoraan

Lisätiedot

Ratkaisu: Taittuminen ensimmäisessä pinnassa on tietysti sama kuin edellisessä esimerkissä. Säteet taittuvat ja muodostaisivat kuva 40 cm:n

Ratkaisu: Taittuminen ensimmäisessä pinnassa on tietysti sama kuin edellisessä esimerkissä. Säteet taittuvat ja muodostaisivat kuva 40 cm:n 141 ------------------------------------------------Esimerkki: Paksu linssi. Edellisessä esimerkissä materiaali 2 ulottuu niin pitkälle, että kuva muodostuu sen sisälle. Miten tilanne muuttuu, jos jälkimmäinen

Lisätiedot

Valon luonne ja eteneminen. Valo on sähkömagneettista aaltoliikettä, ei tarvitse väliainetta edetäkseen

Valon luonne ja eteneminen. Valo on sähkömagneettista aaltoliikettä, ei tarvitse väliainetta edetäkseen Valon luonne ja eteneminen Valo on sähkömagneettista aaltoliikettä, ei tarvitse väliainetta edetäkseen 1 Valonlähteitä Perimmiltään valon lähteenä toimii kiihtyvässä liikkeessä olevat sähkövaraukset Kaikki

Lisätiedot

7.4 PERUSPISTEIDEN SIJAINTI

7.4 PERUSPISTEIDEN SIJAINTI 67 7.4 PERUSPISTEIDEN SIJAINTI Optisen systeemin peruspisteet saadaan systeemimatriisista. Käytetään seuraavan kuvan merkintöjä: Kuvassa sisäänmenotaso on ensimmäisen linssin ensimmäisessä pinnassa eli

Lisätiedot

Kuten aaltoliikkeen heijastuminen, niin myös taittuminen voidaan selittää Huygensin periaatteen avulla.

Kuten aaltoliikkeen heijastuminen, niin myös taittuminen voidaan selittää Huygensin periaatteen avulla. FYS 103 / K3 SNELLIN LAKI Työssä tutkitaan monokromaattisen valon taittumista ja todennetaan Snellin laki. Lisäksi määritetään kokonaisheijastuksen rajakulmia ja aineiden taitekertoimia. 1. Teoriaa Huygensin

Lisätiedot

Kuvan etäisyys tässä tapauksessa on ns. polttoväli (focal length): ja kuvausyhtälö (6.3.2) voidaan kirjoittaa mukavaan muotoon + =. (6.3.

Kuvan etäisyys tässä tapauksessa on ns. polttoväli (focal length): ja kuvausyhtälö (6.3.2) voidaan kirjoittaa mukavaan muotoon + =. (6.3. 135 Kuvan etäisyys tässä tapauksessa on ns. polttoväli (focal length): R ì f > 0, kovera peili f = í (6.3.3) î f < 0, kupera peili ja kuvausyhtälö (6.3.) voidaan kirjoittaa mukavaan muotoon 1 1 1 + =.

Lisätiedot

Teoreettisia perusteita I

Teoreettisia perusteita I Teoreettisia perusteita I - fotogrammetrinen mittaaminen perustuu pitkälti kollineaarisuusehtoon, jossa pisteestä heijastuva valonsäde kulkee suoraan projektiokeskuksen kautta kuvatasolle - toisaalta kameran

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Syksy 2009 Jukka Maalampi LUENTO 12 Aallot kahdessa ja kolmessa ulottuvuudessa Toistaiseksi on tarkasteltu aaltoja, jotka etenevät yhteen suuntaan. Yleisempiä tapauksia ovat

Lisätiedot

. Lasketaan muutamia pisteitä ja piirretään kuvaajat:

. Lasketaan muutamia pisteitä ja piirretään kuvaajat: RATKAISUOHJEET Harjoitus 1 1. a) Tässä paikka x ja aika t esiintyvät muodossa xv t, joten funktio etenee muotonsa säilyttäen. Nopeus on 1 m/s positiivisen x-akselin suuntaan. b) Tässä paikka z ja aika

Lisätiedot

RATKAISUT: 16. Peilit ja linssit

RATKAISUT: 16. Peilit ja linssit Physica 9 1 painos 1(6) : 161 a) Kupera linssi on linssi, jonka on keskeltä paksumpi kuin reunoilta b) Kupera peili on peili, jossa heijastava pinta on kaarevan pinnan ulkopinnalla c) Polttopiste on piste,

Lisätiedot

Interferenssi. Luku 35. PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman. Lectures by James Pazun

Interferenssi. Luku 35. PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman. Lectures by James Pazun Luku 35 Interferenssi PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman Lectures by James Pazun Johdanto Interferenssi-ilmiö tapahtuu, kun kaksi aaltoa yhdistyy

Lisätiedot

d sinα Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila

d sinα Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila Fysiikan laboratoriotyöohje Tietotekniikan koulutusohjelma OAMK Tekniikan yksikkö TYÖ 8: SPEKTROMETRITYÖ I Optinen hila Optisessa hilassa on hyvin suuri määrä yhdensuuntaisia, toisistaan yhtä kaukana olevia

Lisätiedot

6 GEOMETRISTA OPTIIKKAA

6 GEOMETRISTA OPTIIKKAA 127 6 GEOMETRISTA OPTIIKKAA Näemme itsemme peilistä. Kuuta voidaan katsoa kaukoputken läpi. Nämä ovat esimerkkejä optisesta kuvan muodostumisesta. Molemmissa tapauksissa katsottava esine näyttää olevan

Lisätiedot

5.3 FERMAT'N PERIAATE

5.3 FERMAT'N PERIAATE 119 5.3 FERMAT'N PERIAATE Fermat'n periaatteen mukaan valo kulkee kahden pisteen välisen matkan siten, että aikaa kuluu mahdollisimman vähän, ts. ajalla on ääriarvo (minimi). Myös Fermat'n periaatteesta

Lisätiedot

25 INTERFEROMETRI 25.1 Johdanto

25 INTERFEROMETRI 25.1 Johdanto 5 INTERFEROMETRI 5.1 Johdanto Interferometrin toiminta perustuu valon interferenssiin. Interferenssillä tarkoitetaan kahden tai useamman aallon yhdistymistä yhdeksi resultanttiaalloksi. Kuvassa 1 tarkastellaan

Lisätiedot

YLEINEN AALTOLIIKEOPPI

YLEINEN AALTOLIIKEOPPI YLEINEN AALTOLIIKEOPPI KEVÄT 2017 1 Saana-Maija Huttula (saana.huttula@oulu.fi) Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Vk 8 Luento 1 Mekaaniset aallot 1 Luento 2 Mekaaniset aallot 2 Ääni ja kuuleminen

Lisätiedot

11.1 MICHELSONIN INTERFEROMETRI

11.1 MICHELSONIN INTERFEROMETRI 47 11 INTERFEROMETRIA Edellisessä kappaleessa tarkastelimme interferenssiä. Instrumentti, joka on suunniteltu interferenssikuvion muodostamiseen ja sen tutkimiseen (mittaamiseen) on ns. interferometri.

Lisätiedot

Työ 2324B 4h. VALON KULKU AINEESSA

Työ 2324B 4h. VALON KULKU AINEESSA TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1/5 Työ 2324B 4h. VALON KULKU AINEESSA TYÖN TAVOITE Työssä perehdytään optisiin ilmiöihin tutkimalla valon kulkua linssisysteemeissä ja prismassa. Tavoitteena on saada

Lisätiedot

ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op)

ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op) ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op) Jari J. Hänninen 2015 16/IV V Luentoviikko 9 Tavoitteet Valon luonne ja eteneminen Dispersio Lähde: https: //www.flickr.com/photos/fastlizard4/5427856900/in/set-72157626537669172,

Lisätiedot

16 Ääni ja kuuleminen

16 Ääni ja kuuleminen 16 Ääni ja kuuleminen Ääni on väliaineessa etenevää pitkittäistä aaltoliikettä. Ihmisen kuuloalue 20 Hz 20 000 Hz. (Infraääni kuuloalue ultraääni) 1 2 Ääniaallon esittämistapoja: A = poikkeama-amplitudi

Lisätiedot

6 GEOMETRISTA OPTIIKKAA

6 GEOMETRISTA OPTIIKKAA 127 6 GEOMETISTA OPTIIKKAA Näemme itsemme peilistä. Kuuta voidaan katsoa kaukoputken läpi. Nämä ovat esimerkkejä optisesta kuvan muodostumisesta. Molemmissa tapauksissa katsottava esine näyttää olevan

Lisätiedot

5. Optiikka. Havaitsevan tähtitieteen pk I, luento 5, Kalvot: Jyri Näränen ja Thomas Hackman. HTTPK I, kevät 2012, luento 5

5. Optiikka. Havaitsevan tähtitieteen pk I, luento 5, Kalvot: Jyri Näränen ja Thomas Hackman. HTTPK I, kevät 2012, luento 5 5. Optiikka Havaitsevan tähtitieteen pk I, luento 5, 16.2. 2012 Kalvot: Jyri Näränen ja Thomas Hackman 1 5. Optiikka 1. Geometrinen optiikka 2. Peilit ja linssit 3. Perussuureita 4. Kuvausvirheet 5. Aalto-optiikka

Lisätiedot

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 HILA JA PRISMA

FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT 2 HILA JA PRISMA FYSIIKAN LABORATORIOTYÖT HILA JA PRISMA MIKKO LAINE 9. toukokuuta 05. Johdanto Tässä työssä muodostamme lasiprisman dispersiokäyrän ja määritämme työn tekijän silmän herkkyysrajan punaiselle valolle. Lisäksi

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2014 Insinöörivalinnan fysiikan koe 28.5.2014, malliratkaisut

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2014 Insinöörivalinnan fysiikan koe 28.5.2014, malliratkaisut A1 Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 014 Insinöörivalinnan fysiikan koe 8.5.014, malliratkaisut Kalle ja Anne tekivät fysikaalisia kokeita liukkaalla vaakasuoralla jäällä.

Lisätiedot

ja siis myös n= nk ( ). Tällöin dk l l

ja siis myös n= nk ( ). Tällöin dk l l Tästä havaitaan, että jos nopeus ei riipu aallonpituudesta, ts. ei ole dispersiota, vg = v p. Tilanne on tällainen esimerkiksi tyhjiössä, missä vg = v p = c. Dispersiivisessä väliaineessa v p = c/ n, missä

Lisätiedot

Valon havaitseminen. Näkövirheet ja silmän sairaudet. Silmä Näkö ja optiikka. Taittuminen. Valo. Heijastuminen

Valon havaitseminen. Näkövirheet ja silmän sairaudet. Silmä Näkö ja optiikka. Taittuminen. Valo. Heijastuminen Näkö Valon havaitseminen Silmä Näkö ja optiikka Näkövirheet ja silmän sairaudet Valo Taittuminen Heijastuminen Silmä Mitä silmän osia tunnistat? Värikalvo? Pupilli? Sarveiskalvo? Kovakalvo? Suonikalvo?

Lisätiedot

Aaltoliike ajan suhteen:

Aaltoliike ajan suhteen: Aaltoliike Aaltoliike on etenevää värähtelyä Värähdysliikkeen jaksonaika T on yhteen värähdykseen kuluva aika Värähtelyn taajuus on sekunnissa tapahtuvien värähdysten lukumäärä Taajuuden ƒ yksikkö Hz (hertsi,

Lisätiedot

Luento 15: Ääniaallot, osa 2

Luento 15: Ääniaallot, osa 2 Luento 15: Ääniaallot, osa 2 Aaltojen interferenssi Doppler Laskettuja esimerkkejä Luennon sisältö Aaltojen interferenssi Doppler Laskettuja esimerkkejä Aaltojen interferenssi Samassa pisteessä vaikuttaa

Lisätiedot

SEISOVA AALTOLIIKE 1. TEORIAA

SEISOVA AALTOLIIKE 1. TEORIAA 1 SEISOVA AALTOLIIKE MOTIVOINTI Työssä tutkitaan poikittaista ja pitkittäistä aaltoliikettä pitkässä langassa ja jousessa. Tarkastellaan seisovaa aaltoliikettä. Määritetään aaltoliikkeen etenemisnopeus

Lisätiedot

Diffraktio. Luku 36. PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman. Lectures by James Pazun

Diffraktio. Luku 36. PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman. Lectures by James Pazun Luku 36 Diffraktio PowerPoint Lectures for University Physics, Twelfth Edition Hugh D. Young and Roger A. Freedman Lectures by James Pazun Johdanto Ääni kuuluu helposti nurkan taakse Myös valo voi taipua

Lisätiedot

S-108-2110 OPTIIKKA 1/10 Laboratoriotyö: Polarisaatio POLARISAATIO. Laboratoriotyö

S-108-2110 OPTIIKKA 1/10 Laboratoriotyö: Polarisaatio POLARISAATIO. Laboratoriotyö S-108-2110 OPTIIKKA 1/10 POLARISAATIO Laboratoriotyö S-108-2110 OPTIIKKA 2/10 SISÄLLYSLUETTELO 1 Polarisaatio...3 2 Työn suoritus...6 2.1 Työvälineet...6 2.2 Mittaukset...6 2.2.1 Malus:in laki...6 2.2.2

Lisätiedot

FYSI1040 Fysiikan perusteet III / Harjoitus 1 1 / 6

FYSI1040 Fysiikan perusteet III / Harjoitus 1 1 / 6 FYSI040 Fysiikan perusteet III / Harjoitus / 6 Laskuharjoitus 2. Halogeenilampun käyttöhyötysuhde on noin 6 lm/w. Laske sähköiseltä ottoteholtaan 60 watin halogenilampun tuottama: (a) Valovirta. (b) Valovoima

Lisätiedot

YOUNGIN KOE. varmistaa, että tuottaa vaihe-eron

YOUNGIN KOE. varmistaa, että tuottaa vaihe-eron 9 10. YOUNGIN KOE Interferenssin perusteella voidaan todeta, onko jollakin ilmiöllä aaltoluonne. Historiallisesti ajatellen Youngin (ja myös Fresnelin) kokeet 1800-luvun alussa olivat hyvin merkittäviä.

Lisätiedot

FYS03: Aaltoliike. kurssin muistiinpanot. Rami Nuotio

FYS03: Aaltoliike. kurssin muistiinpanot. Rami Nuotio FYS03: Aaltoliike kurssin muistiinpanot Rami Nuotio päivitetty 24.1.2010 Sisältö 1. Mekaaninen aaltoliike 2 1.1. Harmoninen voima 2 1.2. Harmoninen värähdysliike 2 1.3. Mekaaninen aalto 3 1.4. Mekaanisen

Lisätiedot

23 VALON POLARISAATIO 23.1 Johdanto. 23.2 Valon polarisointi ja polarisaation havaitseminen

23 VALON POLARISAATIO 23.1 Johdanto. 23.2 Valon polarisointi ja polarisaation havaitseminen 3 VALON POLARISAATIO 3.1 Johdanto Mawellin htälöiden avulla voidaan johtaa aaltohtälö sähkömagneettisen säteiln etenemiselle väliaineessa. Mawellin htälöiden ratkaisusta seuraa aina, että valo on poikittaista

Lisätiedot

eli HUOM! - VALEASIAT OVAT AINA NEGATIIVISIA ; a, b, f, r < 0 - KOVERALLE PEILILLE AINA f > 0 - KUPERALLE PEILILLE AINA f < 0

eli HUOM! - VALEASIAT OVAT AINA NEGATIIVISIA ; a, b, f, r < 0 - KOVERALLE PEILILLE AINA f > 0 - KUPERALLE PEILILLE AINA f < 0 PEILIT KOVERA PEILI JA KUPERA PEILI: r = PEILIN KAAREVUUSSÄDE F = POLTTOPISTE eli focus f = POLTTOVÄLI eli polttopisteen F etäisyys pelin keskipisteestä; a = esineen etäisyys peilistä b = kuvan etäisyys

Lisätiedot

Esimerkki: Tarkastellaan puolipallon muotoista paksua linssiä, jonka taitekerroin on 1,50:

Esimerkki: Tarkastellaan puolipallon muotoista paksua linssiä, jonka taitekerroin on 1,50: 173 ------------------------------------------------Esimerkki: Tarkastellaan puolipallon muotoista paksua linssiä, jonka taitekerroin on 1,50: Kaarevuussäteet R1 3 cm ja R. Systeemimatriisi on M R T R1,

Lisätiedot

Ratkaisu: Maksimivalovoiman lauseke koostuu heijastimen maksimivalovoimasta ja valonlähteestä suoraan (ilman heijastumista) tulevasta valovoimasta:

Ratkaisu: Maksimivalovoiman lauseke koostuu heijastimen maksimivalovoimasta ja valonlähteestä suoraan (ilman heijastumista) tulevasta valovoimasta: LASKUHARJOITUS 1 VALAISIMIEN OPTIIKKA Tehtävä 1 Pistemäinen valonlähde (Φ = 1000 lm, valokappaleen luminanssi L = 2500 kcd/m 2 ) sijoitetaan 15 cm suuruisen pyörähdysparaboloidin muotoisen peiliheijastimen

Lisätiedot

7 VALON DIFFRAKTIO JA POLARISAATIO

7 VALON DIFFRAKTIO JA POLARISAATIO 7 VALON DIFFRAKTIO JA POLARISAATIO 7.1 Valon luonne Valon mallit: Hiukkasmalli: Valo koostuu pienistä hiukkasista Aaltomalli: Valo on aaltoliikettä Aaltohiukkasdualismi: Valoa voidaan tarkastella sekä

Lisätiedot

34. Geometrista optiikkaa

34. Geometrista optiikkaa 34. Geometrista optiikkaa 34. Kuvan muodostuminen 2 Lähtökohta: Pistemäisestä esineestä valonsäteet lähtevät kaikkiin suuntiin. P P 3 s s Arkihavainto: Tasopeili muodostaa kuvan heijastamalla esineen pisteistä

Lisätiedot

4 Optiikka. 4.1 Valon luonne

4 Optiikka. 4.1 Valon luonne 4 Optiikka 4.1 Valon luonne 1 Valo on etenevää aaltoliikettä, joka syntyy sähkökentän ja magneettikentän yhteisvaikutuksesta. Jos sähkömagneettinen aalto (valoaalto) liikkuu x-akselin suuntaan, värähtelee

Lisätiedot

Valo, valonsäde, väri

Valo, valonsäde, väri Kokeellista fysiikkaa luokanopettajille Ari Hämäläinen kevät 2005 Valo, valonsäde, väri Näkeminen, valonlähteet Pimeässä ei ole valoa, eikä pimeässä näe. Näkeminen perustuu esineiden lähettämään valoon,

Lisätiedot

Kuva 1. Valon polarisoituminen. P = polarisaattori, A = analysaattori (kierrettävä).

Kuva 1. Valon polarisoituminen. P = polarisaattori, A = analysaattori (kierrettävä). P O L A R I S A A T I O VALON POLARISAATIO = ilmiö, jossa valon sähkökentän värähtelyt tapahtuvat vain yhdessä tasossa (= polarisaatiotasossa) kohtisuorasti etenemissuuntaa vastaan Kuva 1. Valon polarisoituminen.

Lisätiedot

4 Optiikka. 4.1 Valon luonne

4 Optiikka. 4.1 Valon luonne 4 Optiikka 4.1 Valon luonne 1 Valo on etenevää aaltoliikettä, joka syntyy sähkökentän ja magneettikentän yhteisvaikutuksesta. Jos sähkömagneettinen aalto (valoaalto) liikkuu x-akselin suuntaan, värähtelee

Lisätiedot

8.3 KAMERAT Neulanreikäkamera

8.3 KAMERAT Neulanreikäkamera 88 Analysoitava valo tulee vasemmalta. Se okusoidaan kapeaan rakoon S (tulorako), josta se kollimoidaan linssillä L yhdensuuntaiseksi sädekimpuksi. Rako S on siis linssin polttovälin päässä linssistä.

Lisätiedot

a) Piirrä hahmotelma varjostimelle muodostuvan diffraktiokuvion maksimeista 1, 2 ja 3.

a) Piirrä hahmotelma varjostimelle muodostuvan diffraktiokuvion maksimeista 1, 2 ja 3. Ohjeita: Tee jokainen tehtävä siististi omalle sivulleen/sivuilleen. Merkitse jos tehtävä jatkuu seuraavalle konseptille. Kirjoita ratkaisuihin näkyviin tarvittavat välivaiheet ja perustele lyhyesti käyttämästi

Lisätiedot

FYSA230/2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA

FYSA230/2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA FYSA230/2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA 1 JOHDANTO Työssä tutustutaan hila- ja prismaspektrometreihin, joiden avulla tutkitaan valon taipumista hilassa ja taittumista prismassa. Samalla tutustutaan eräiden

Lisätiedot

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011 1/6 333. SÄDEOPTIIKKA JA FOTOMETRIA A. INSSIN POTTOVÄIN JA TAITTOKYVYN MÄÄRITTÄMINEN 1. Työn tavoite. Teoriaa 3. Työn suoritus Työssä perehdytään valon kulkuun väliaineissa ja niiden rajapinnoissa sädeoptiikan

Lisätiedot

521384A RADIOTEKNIIKAN PERUSTEET Harjoitus 3

521384A RADIOTEKNIIKAN PERUSTEET Harjoitus 3 51384A RADIOTEKNIIKAN PERUSTEET Harjoitus 3 1. Tutkitaan mikroliuskajohtoa, jonka substraattina on kvartsi (ε r 3,8) ja jonka paksuus (h) on,15 mm. a) Mikä on liuskan leveyden w oltava, jotta ominaisimpedanssi

Lisätiedot

12 DIFFRAKTIO 12.1 FRAUNHOFERIN DIFFRAKTIO KAPEASSA RAOSSA

12 DIFFRAKTIO 12.1 FRAUNHOFERIN DIFFRAKTIO KAPEASSA RAOSSA 73 DFFAKTO Optisella alueella valon aallonpituus on hyvin lyhyt ( 5 cm). Valoa voidaan hyvin kuvata geometrisen optiikan approksimaatiolla ( ), jossa siis valoenergia etenee säteinä tai aaltorintamina.

Lisätiedot

Kenttäteoria. Viikko 10: Tasoaallon heijastuminen ja taittuminen

Kenttäteoria. Viikko 10: Tasoaallon heijastuminen ja taittuminen Kenttäteoria Viikko 10: Tasoaallon heijastuminen ja taittuminen Tämän viikon sisältöä Todellinen aalto vai tasoaalto Desibelit Esitehtävä Kohtisuora heijastus metalliseinästä Kohtisuora heijastus ja läpäisy

Lisätiedot

- 3 välikoetta, jokaisessa 4 tehtävää, yht. 12 teht. - 6 pistettä yhdestä tehtävästä - max pisteet 72 (+ lisät harjoituksista)

- 3 välikoetta, jokaisessa 4 tehtävää, yht. 12 teht. - 6 pistettä yhdestä tehtävästä - max pisteet 72 (+ lisät harjoituksista) 1/2 KURSSIN ARVOSTELU - 3 välikoetta, jokaisessa 4 tehtävää, yht. 12 teht. - 6 pistettä yhdestä tehtävästä - max pisteet 72 (+ lisät harjoituksista) pisteet arvosana 00,00 35,25-35,50 41,25 1 1/2 maksimista

Lisätiedot

9 VALOAALTOJEN SUPERPOSITIO

9 VALOAALTOJEN SUPERPOSITIO 09 9 VALOAALTOJEN SUPERPOSITIO Edellisissä kappaleissa olemme tutkineet valon heijastumista peileissä ja taittumista linsseissä geometrisen optiikan approksimaation avulla Approksimaatiossa valon aaltoluonnetta

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 1 Aalto köydessä Kohdassa x olevan ainehiukkasen poikkeama tasapainosta y ajan funktiona on y( x, t) Asin( kx t 0) Ketjusääntö: Ainehiukkasen

Lisätiedot

Kvanttifysiikan perusteet 2017

Kvanttifysiikan perusteet 2017 Kvanttifysiikan perusteet 207 Harjoitus 2: ratkaisut Tehtävä Osoita hyödyntäen Maxwellin yhtälöitä, että tyhjiössä magneettikenttä ja sähkökenttä toteuttavat aaltoyhtälön, missä aallon nopeus on v = c.

Lisätiedot

Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I. Optiikka. Jyri Lehtinen. kevät Helsingin yliopisto, Fysiikan laitos

Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I. Optiikka. Jyri Lehtinen. kevät Helsingin yliopisto, Fysiikan laitos Optiikka Helsingin yliopisto, Fysiikan laitos kevät 2013 5. Optiikka Geometrinen optiikka Peilit ja linssit Perussuureita Kuvausvirheet Aalto-optiikka Optiikan suunnittelu 5.1 Geometrinen optiikka Klassinen

Lisätiedot

Polarisaatio. Timo Lehtola. 26. tammikuuta 2009

Polarisaatio. Timo Lehtola. 26. tammikuuta 2009 Polarisaatio Timo Lehtola 26. tammikuuta 2009 1 Johdanto Lineaarinen, ympyrä, elliptinen Kahtaistaittuvuus Nicol, metalliverkko Aaltolevyt 2 45 Polarisaatio 3 Lineaarinen polarisaatio y Sähkökentän vaihtelu

Lisätiedot

Luento 15: Mekaaniset aallot

Luento 15: Mekaaniset aallot Luento 15: Mekaaniset aallot Mekaaniset aallot Eteneminen Aallon nopeus väliaineessa Energia Aallon heijastuminen Seisovat aallot Ajankohtaista Luennon sisältö Mekaaniset aallot Eteneminen Aallon nopeus

Lisätiedot

SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA

SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA FYSA234/K2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA 1 Johdanto Kvanttimekaniikan mukaan atomi voi olla vain tietyissä, määrätyissä energiatiloissa. Perustilassa, jossa atomi normaalisti on, energia on pienimmillään.

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys12 Kevät 21 Jukka Maalampi LUENTO 11 Mekaaninen aaltoliike alto = avaruudessa etenevä järjestäytynyt häiriö. alto altoja on kahdenlaisia: Poikittainen aalto - poikkeamat kohtisuorassa

Lisätiedot

3 TOISEN ASTEEN POLYNOMIFUNKTIO

3 TOISEN ASTEEN POLYNOMIFUNKTIO 3 TOISEN ASTEEN POLYNOMIFUNKTIO POHDITTAVAA 1. Kuvasta voidaan arvioida, että frisbeegolfkiekko käy noin 9 metrin korkeudella ja se lentää noin 40 metrin päähän. Vastaus: Frisbeegolfkiekko käy n. 9 m:n

Lisätiedot

Linssin kuvausyhtälö (ns. ohuen linssin approksimaatio):

Linssin kuvausyhtälö (ns. ohuen linssin approksimaatio): Fysiikan laboratorio Työohje 1 / 5 Optiikan perusteet 1. Työn tavoite Työssä tutkitaan valon kulkua linssisysteemeissä ja perehdytään interferenssi-ilmiöön. Tavoitteena on saada perustietämys optiikasta

Lisätiedot

Luento 15: Mekaaniset aallot. Mekaaniset aallot Eteneminen Aallon nopeus väliaineessa Energia Aallon heijastuminen Seisovat aallot

Luento 15: Mekaaniset aallot. Mekaaniset aallot Eteneminen Aallon nopeus väliaineessa Energia Aallon heijastuminen Seisovat aallot Luento 15: Mekaaniset aallot Mekaaniset aallot Eteneminen Aallon nopeus väliaineessa Energia Aallon heijastuminen Seisovat aallot 1 / 40 Luennon sisältö Mekaaniset aallot Eteneminen Aallon nopeus väliaineessa

Lisätiedot

TKK, TTY, LTY, OY, ÅA, TY ja VY insinööriosastojen valintakuulustelujen fysiikan koe 31.5.2006, malliratkaisut ja arvostelu.

TKK, TTY, LTY, OY, ÅA, TY ja VY insinööriosastojen valintakuulustelujen fysiikan koe 31.5.2006, malliratkaisut ja arvostelu. 1 Linja-autoon on suunniteltu vauhtipyörä, johon osa linja-auton liike-energiasta siirtyy jarrutuksen aikana Tätä energiaa käytetään hyväksi kun linja-autoa taas kiihdytetään Linja-auto, jonka nopeus on

Lisätiedot

Kertaustehtävien ratkaisuja

Kertaustehtävien ratkaisuja Kertaustehtävien ratkaisuja. c) Jaksonaika on 300 s T = = 0,50 s, f = = 600 T 0,50 s =,0 Hz.. b) Lasketaan ensin jousivakion suuruus ja sitten värähdysaika. k = - mg,0 kg 9,8 m/ s = = 98, N/ m x 0,0 m

Lisätiedot

FY3: Aallot. Kurssin arviointi. Ryhmätyöt ja Vertaisarviointi. Itsearviointi. Laskennalliset ja käsitteelliset tehtävät

FY3: Aallot. Kurssin arviointi. Ryhmätyöt ja Vertaisarviointi. Itsearviointi. Laskennalliset ja käsitteelliset tehtävät FY3: Aallot Laskennalliset ja käsitteelliset tehtävät Ryhmätyöt ja Vertaisarviointi Itsearviointi Kurssin arviointi Kurssin arviointi koostuu seuraavista asioista 1) Palautettavat tehtävät (20 %) 3) Itsearviointi

Lisätiedot

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka. Kari Sormunen Kevät 2014

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka. Kari Sormunen Kevät 2014 VALAISTUSTA VALOSTA Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014 OPPILAIDEN KÄSITYKSIÄ VALOSTA Oppilaat kuvittelevat, että valo etenee katsojan silmästä katsottavaan kohteeseen.

Lisätiedot

FYSIIKKA (FY91): 9. KURSSI: Kertauskurssi KOE 30.01.2014 VASTAA KUUTEEN (6) TEHTÄVÄÄN!!

FYSIIKKA (FY91): 9. KURSSI: Kertauskurssi KOE 30.01.2014 VASTAA KUUTEEN (6) TEHTÄVÄÄN!! FYSIIKKA (FY91): 9. KURSSI: Kertauskurssi KOE 30.01.2014 VASTAA KUUTEEN (6) TEHTÄVÄÄN!! 1. Vastaa, ovatko seuraavat väittämät oikein vai väärin. Perustelua ei tarvitse kirjoittaa. a) Atomi ei voi lähettää

Lisätiedot

Integrointi ja sovellukset

Integrointi ja sovellukset Integrointi ja sovellukset Tehtävät:. Muodosta ja laske yläsumma funktiolle fx) x 5 välillä [, 4], kun väli on jaettu neljään yhtä suureen osaan.. Määritä integraalin x + ) dx likiarvo laskemalla alasumma,

Lisätiedot

Aaltojen heijastuminen ja taittuminen

Aaltojen heijastuminen ja taittuminen Luku 11 Aaltojen heijastuminen ja taittuminen Tässä luvussa käsitellään sähkömagneettisten aaltojen heijastumista ja taittumista väliaineiden rajapinnalla. Rajoitutaan monokromaattisiin aaltoihin ja oletetaan

Lisätiedot

Aaltojen heijastuminen ja taittuminen

Aaltojen heijastuminen ja taittuminen Luku 11 Aaltojen heijastuminen ja taittuminen Tässä luvussa käsitellään sähkömagneettisten aaltojen heijastumista ja taittumista väliaineiden rajapinnalla. Rajoitutaan monokromaattisiin aaltoihin ja oletetaan

Lisätiedot

Kertaus. Integraalifunktio ja integrointi. 2( x 1) 1 2x. 3( x 1) 1 (3x 1) KERTAUSTEHTÄVIÄ. K1. a)

Kertaus. Integraalifunktio ja integrointi. 2( x 1) 1 2x. 3( x 1) 1 (3x 1) KERTAUSTEHTÄVIÄ. K1. a) Juuri 9 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 5.5.6 Kertaus Integraalifunktio ja integrointi KERTAUSTEHTÄVIÄ K. a) ( )d C C b) c) d e e C cosd cosd sin C K. Funktiot F ja F ovat saman

Lisätiedot

12.3 KAHDEN RAON DIFFRAKTIO. Yhden kapean raon aiheuttama amplitudi tarkastelupisteeseen P laskettiin integraalilla E = ò,

12.3 KAHDEN RAON DIFFRAKTIO. Yhden kapean raon aiheuttama amplitudi tarkastelupisteeseen P laskettiin integraalilla E = ò, 9 1.3 KAHDN RAON DIFFRAKTIO Yhden kapean raon aiheuttama amplitudi tarkastelupisteeseen P laskettiin integraalilla = ò, + / L ikssinq R e ds r - / missä s on alkion ds etäisyys raon keskipisteestä, ja

Lisätiedot

OPTIIKAN TYÖ. Fysiikka 1-2:n/Fysiikan peruskurssien harjoitustyöt (mukautettu lukion oppimäärään) Nimi: Päivämäärä: Assistentti:

OPTIIKAN TYÖ. Fysiikka 1-2:n/Fysiikan peruskurssien harjoitustyöt (mukautettu lukion oppimäärään) Nimi: Päivämäärä: Assistentti: Fysiikka 1-2:n/Fysiikan peruskurssien harjoitustyöt (mukautettu lukion oppimäärään) Nimi: Päivämäärä: Assistentti: OPTIIKAN TYÖ Vastaa ensin seuraaviin ennakkotietoja mittaaviin kysymyksiin. 1. Mitä tarkoittavat

Lisätiedot

Fysiikan valintakoe klo 9-12

Fysiikan valintakoe klo 9-12 Fysiikan valintakoe 2.5.208 klo 9-2. Koripalloilija heittää vapaaheiton. Hän lähettää pallon liikkeelle korkeudelta,83 m alkuvauhdilla 7,53 m/s kulmassa 43,2 vaakatason yläpuolella. Pallon lähtöpisteen

Lisätiedot

Työ 21 Valon käyttäytyminen rajapinnoilla. Työvuoro 40 pari 1

Työ 21 Valon käyttäytyminen rajapinnoilla. Työvuoro 40 pari 1 Työ 21 Valon käyttäytyminen rajapinnoilla Työvuoro 40 pari 1 Tero Marttila Joel Pirttimaa TLT 78949E EST 78997S Selostuksen laati Tero Marttila Mittaukset suoritettu 12.11.2012 Selostus palautettu 19.11.2012

Lisätiedot

Kuva 1: Yksinkertainen siniaalto. Amplitudi kertoo heilahduksen laajuuden ja aallonpituus

Kuva 1: Yksinkertainen siniaalto. Amplitudi kertoo heilahduksen laajuuden ja aallonpituus Kuva 1: Yksinkertainen siniaalto. Amplitudi kertoo heilahduksen laajuuden ja aallonpituus värähtelytiheyden. 1 Funktiot ja aallot Aiemmin käsiteltiin funktioita ja miten niiden avulla voidaan kuvata fysiikan

Lisätiedot

Kokeellisen tiedonhankinnan menetelmät

Kokeellisen tiedonhankinnan menetelmät Kokeellisen tiedonhankinnan menetelmät Ongelma: Tähdet ovat kaukana... Objektiivi Esine Objektiivi muodostaa pienennetyn ja ylösalaisen kuvan Tarvitaan useita linssejä tai peilejä! syys 23 11:04 Galilein

Lisätiedot

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet. Kari Sormunen Syksy 2014

VALAISTUSTA VALOSTA. Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet. Kari Sormunen Syksy 2014 VALAISTUSTA VALOSTA Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteet Kari Sormunen Syksy 2014 OPPILAIDEN KÄSITYKSIÄ VALOSTA Oppilaat kuvittelevat, että valo etenee katsojan silmästä katsottavaan kohteeseen. Todellisuudessa

Lisätiedot

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 3 Kevät E 1 + c 2 m 2 = E (1) p 1 = P (2) E 2 1

763306A JOHDATUS SUHTEELLISUUSTEORIAAN 2 Ratkaisut 3 Kevät E 1 + c 2 m 2 = E (1) p 1 = P (2) E 2 1 763306A JOHDATUS SUHTLLISUUSTORIAAN Ratkaisut 3 Kevät 07. Fuusioreaktio. Lähdetään suoraan annetuista yhtälöistä nergia on suoraan yhtälön ) mukaan + m ) p P ) m + p 3) M + P 4) + m 5) Ratkaistaan seuraavaksi

Lisätiedot

Vanhoja koetehtäviä. Analyyttinen geometria 2016

Vanhoja koetehtäviä. Analyyttinen geometria 2016 Vanhoja koetehtäviä Analyyttinen geometria 016 1. Määritä luvun a arvo, kun piste (,3) on käyrällä a(3x + a) = (y - 1). Suora L kulkee pisteen (5,1) kautta ja on kohtisuorassa suoraa 6x + 7y - 19 = 0 vastaan.

Lisätiedot

HILA JA PRISMA. 1. Työn tavoitteet. 2. Työn teoriaa

HILA JA PRISMA. 1. Työn tavoitteet. 2. Työn teoriaa Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Fysiikan laboratoriotyöt. Työn tavoitteet Tässä työssä tutustut hilaan ja prismaan, joiden avulla valo voidaan hajottaa eri väreiksi eli eri aallonpituuksiksi.

Lisätiedot

ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op)

ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op) ELEC-A4130 Sähkö ja magnetismi (5 op) Henrik Wallén Kevät 2018 Tämä luentomateriaali on suurelta osin Sami Kujalan ja Jari J. Hännisen tuottamaa Luentoviikko 10 Geometrinen optiikka (YF 34) Heijastuminen

Lisätiedot

Jakso 6: Värähdysliikkeet Tämän jakson tehtävät on näytettävä viimeistään torstaina

Jakso 6: Värähdysliikkeet Tämän jakson tehtävät on näytettävä viimeistään torstaina Jakso 6: Värähdysliikkeet Tämän jakson tehtävät on näytettävä viimeistään torstaina 31.5.2012. T 6.1 (pakollinen): Massa on kiinnitetty pystysuoran jouseen. Massaa poikkeutetaan niin, että se alkaa värähdellä.

Lisätiedot

2 paq / l = p, josta suuntakulma q voidaan ratkaista

2 paq / l = p, josta suuntakulma q voidaan ratkaista 33 Esimerkki: Youngin kokeessa rakojen välimatka on 0, mm ja varjostin on m:n etäisyydellä. Valon aallonpituus on 658 nm. a) Missä kulmassa rakojen keskeltä katsottuna näkyy keskimaksimin viereinen minimi?

Lisätiedot

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011 PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9..0 Kokeessa saa vastata enintään kymmeneen tehtävään.. Sievennä a) 9 x x 6x + 9, b) 5 9 009 a a, c) log 7 + lne 7. Muovailuvahasta tehty säännöllinen tetraedri muovataan

Lisätiedot

VALON DIFFRAKTIO JA POLARISAATIO

VALON DIFFRAKTIO JA POLARISAATIO 1 VALON DIFFRAKTIO JA POLARISAATIO 1 Työn tavoitteet Tässä työssä tutkit valoa aaltoliikkeenä. Tutustut valon taipumiseen eli diffraktioon, joka havaitaan esimerkiksi, kun monokromaattinen valo kulkee

Lisätiedot

Käyttämällä annettua kokoonpuristuvuuden määritelmää V V. = κv P P = P 0 = P. (b) Lämpölaajenemisesta johtuva säiliön tilavuuden muutos on

Käyttämällä annettua kokoonpuristuvuuden määritelmää V V. = κv P P = P 0 = P. (b) Lämpölaajenemisesta johtuva säiliön tilavuuden muutos on 766328A ermofysiikka Harjoitus no. 3, ratkaisut (syyslukukausi 201) 1. (a) ilavuus V (, P ) riippuu lämpötilasta ja paineesta P. Sen differentiaali on ( ) ( ) V V dv (, P ) dp + d. P Käyttämällä annettua

Lisätiedot

2 AALTOLIIKKEIDEN YHDISTÄMINEN

2 AALTOLIIKKEIDEN YHDISTÄMINEN 1 AALTOLIIKKEIDEN YHDISTÄMINEN Kun aalto osuu väliaineen rajapintaan, se heijastuu siitä takaisin joko osittain tai kokonaan. Esimerkiksi äänen osuessa talon seinään se palaa takaisin kaikuna. Missä määrin

Lisätiedot

FYSA2031/K2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA

FYSA2031/K2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA FYSA2031/K2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA 1 Johdanto Kvanttimekaniikan mukaan atomi voi olla vain tietyissä, määrätyissä energiatiloissa. Perustilassa, jossa atomi normaalisti on, energia on pienimmillään.

Lisätiedot

Työ 21 Valon käyttäytyminen rajapinnoilla. Työvuoro 40 pari 1

Työ 21 Valon käyttäytyminen rajapinnoilla. Työvuoro 40 pari 1 Työ 21 Valon käyttäytyminen rajapinnoilla Työvuoro 40 pari 1 Tero Marttila Joel Pirttimaa TLT 78949E EST 78997S Selostuksen laati Tero Marttila Mittaukset suoritettu 12.11.2012 Selostus palautettu 19.11.2012

Lisätiedot

1 Johdanto (1) missä 0 on. interferenssi. mittauksen tarkkuudeksi Δ

1 Johdanto (1) missä 0 on. interferenssi. mittauksen tarkkuudeksi Δ 25B INTERFEROMETRI 1 Johdanto 1.1 Michelsonin interferometri Kuva 1. Michelsonin interferometrin periaate. Michelsoninn interferometrin periaate on esitetty kuvassa 1. Laitteisto koostuu laserista, puoliläpäisevästää

Lisätiedot

Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I

Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I Geometrinen optiikka 3. Optiikka Lauri Jetsu Fysiikan laitos Helsingin yliopisto Geometrinen optiikka Geometrinen optiikka Geometrinen optiikka (kuva: @www.goldastro.com) Ei huomioi, että valo on aaltoliikettä

Lisätiedot

2.1 Ääni aaltoliikkeenä

2.1 Ääni aaltoliikkeenä 2. Ääni Äänen tutkimusta kutsutaan akustiikaksi. Akustiikassa tutkitaan äänen tuottamista, äänen ominaisuuksia, soittimia, musiikkia, puhetta, äänen etenemistä ja kuulemisen fysiologiaa. Ääni kuljettaa

Lisätiedot

jonka peruslait tiivistyvät neljään ns. Maxwellin yhtälöön.

jonka peruslait tiivistyvät neljään ns. Maxwellin yhtälöön. 71 4. SÄHKÖMAGNEETTINEN AALTO Sähköön ja magnetismiin liittyvät havainnot yhdistettiin noin 1800luvun puolessa välissä yhtenäiseksi sähkömagnetismin teoriaksi, jonka peruslait tiivistyvät neljään ns. Maxwellin

Lisätiedot

RATKAISUT: 19. Magneettikenttä

RATKAISUT: 19. Magneettikenttä Physica 9 1. painos 1(6) : 19.1 a) Magneettivuo määritellään kaavalla Φ =, jossa on magneettikenttää vastaan kohtisuorassa olevan pinnan pinta-ala ja on magneettikentän magneettivuon tiheys, joka läpäisee

Lisätiedot

Luvun 5 laskuesimerkit

Luvun 5 laskuesimerkit Luvun 5 laskuesimerkit Huom: luvun 4 kohdalla luennolla ei ollut laskuesimerkkejä, vaan koko luvun 5 voi nähdä kokoelmana sovellusesimerkkejä edellisen luvun asioihin! Esimerkki 5.1 Moottori roikkuu oheisen

Lisätiedot