Viestintäviraston tietoturvapolitiikka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viestintäviraston tietoturvapolitiikka"

Transkriptio

1 Ohje 1 (7) Juha Salpakari Riskienhallinta Viestintäviraston tietoturvapolitiikka 2017-

2 2 (7) Sisältö 1 Visio tietoturvallisuudesta Viestintävirastossa Tietoturvapolitiikka ja sen velvoittavuus Tietoturvalinjauksia Tietoturvan osa-alueet Tietoturvan hallinta ja organisointi Tietoturvan hallinnan ulkoinen toimintaympäristö Tietoturvan hallinnan tavoitteet ja mahdollisuudet Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä Tietoturvallisuuden organisoiminen ja vastuut Seuranta Tietoturvapolitiikan vastainen toiminta Allekirjoitukset... 7

3 3 (7) 1 Visio tietoturvallisuudesta Viestintävirastossa TIETOTURVALLISUUS ON VIESTINTÄVIRASTON KRIITTINEN MENESTYSTEKIJÄ JA TOIMINNAN MAHDOLLISTAJA. VIESTINTÄVIRASTO ON TIETOTURVA-ASIOISSA EDELLÄKÄVIJÄ. 2 Tietoturvapolitiikka ja sen velvoittavuus Tietoturvapolitiikka linjaa Viestintäviraston tahtotilan tietoturva-asioissa. Viestintäviraston strategian kriittiset menestystekijät toteutuvat noudattamalla tietoturvapolitiikkaa. Tietoturvapolitiikka koskee kaikkia virastossa työskenteleviä ja se ulotetaan soveltuvin osin myös toimittajiin ja muihin sidosryhmiin. Virastossa on tietoturvapolitiikan lisäksi tietoturvaan liittyviä suunnitelmia, ohjeita ja menetelmäkuvauksia. Tietoturvapolitiikka katselmoidaan säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa sen ajantasaisuuden varmistamiseksi. Tietoturvatoimenpiteitä kohdistetaan tarpeellisiksi katsottuihin kohteisiin. Tietoturvariskejä arvioidaan säännöllisesti, tunnistetuille riskeille kohdistetaan riskienhallintakeinoja ja riskienhallintatoimenpiteiden onnistumista seurataan. 3 Tietoturvalinjauksia Viraston tietoturvatavoitteiden saavuttamiseksi asetetaan seuraavia peruslinjauksia: Viraston työtilat ja -välineet ovat lähtökohtaisesti työntekoa varten. Turvallisuutta tai viraston etuja vaarantava toiminta on kiellettyä. Virastossa noudatetaan mahdollisuuksien mukaan puhtaan pöydän politiikkaa. Luokitellut aineistot säilytetään luokituksensa mukaisessa lukitussa tilassa silloin, kun niitä ei käsitellä. Tarvittavat kriittiset toimet viraston tietoturvallisuuden ylläpitämiseksi toteutetaan viipymättä. Viraston toimintaan kohdistuvat tietoturvavaatimukset sisällytetään soveltuvin osin ostopalvelusopimuksissa toimittajille. Toimittajien henkilöstön tulee noudattaa viraston tietoturvaohjeita. Virastoon kohdistuvat tietoturvaloukkaukset annetaan lähtökohtaisesti poliisin tutkittaviksi. 4 Tietoturvan osa-alueet Viestintäviraston tietoturvallisuuteen kuuluu seuraavia osa-alueita: Tietoturvavisio- ja politiikka Tietoturvaorganisaatio Henkilöstöturvallisuus, jolla varmistetaan viraston kanssa toimivien henkilöiden sopivuus tehtäväänsä. Suojattavan omaisuuden hallinta, jolla varmistetaan että omaisuus luokitellaan, merkitään ja käsitellään oikein.

4 4 (7) Pääsynhallinnalla varmistetaan vain oikeutettujen henkilöiden pääsy tietoon. Salauksella suojataan tietojen luottamuksellisuutta, aitoutta ja eheyttä. Toimitilaturvallisuudella huolehditaan toimitilojen ja ympäröivien alueiden turvallisuudesta. Käyttöturvallisuudella huolehditaan tietojenkäsittelypalveluiden toteuttamista asianmukaisesti, turvallisesti ja häiriöttömästi. Viestintäturvallisuudella varmistetaan tietoliikenneverkkojen ja tietoliikenteen turvallisuus ja häiriöttömyys. Tietojärjestelmien hankinta-, kehitys- ja ylläpitokäytännöillä varmistetaan, että tietojärjestelmien turvallisuudesta huolehditaan kulloinkin oikealla tavalla niiden elinkaaren eri vaiheissa. Toimittajasuhteisiin liittyvät turvallisuusnäkökulmat. Tietoturvahäiriöiden hallinnalla varmistetaan, että toimintamalli häiriöihin reagoimiseksi on johdonmukainen ja vaikuttava, ja että häiriöistä viestitään tarvittavin tavoin. Jatkuvuuden hallinnalla huolehditaan tietoturvatavoitteiden huomioinnista jatkuvuussuunnittelussa ja täyttymisestä kaikissa tilanteissa. Vaatimustenmukaisuudella varmistetaan tietoturvallisuuden hallinnan yhdenmukaisuus säädösten ja sidosryhmävaatimusten kanssa. Viraston tietoturvallisuuden hallintakeinoihin sisältyvät edellä mainittuihin osa-alueisiin liittyvät hallintakeinot luvussa 5.3 mainituista vaatimuslähteistä sekä muita tarpeellisia tietoturvallisuuden hallintakeinoja. 5 Tietoturvan hallinta ja organisointi 5.1 Tietoturvan hallinnan ulkoinen toimintaympäristö Viestintävirasto on liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) hallinnonalalla toimiva viranomainen. LVM ohjaa viraston toimintaa tulossopimuksella. Oman toimintansa ohjaamiseksi virasto ylläpitää visiota ja strategisia tavoitteita. Viraston tietoturvallisuuteen liittyviä velvoitteita määrittäviä ulkoisia vaatimuksia ovat: laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta, henkilötietolaki, laki kansainvälisistä tietoturvallisuusvelvoitteista sekä valmiuslaki. Tietoturvallisuutta ohjaavat myös asetus tietoturvallisuudesta valtionhallinnossa, hyvä tiedonhallintatapa, valtionhallinnon tietoturvatasojen vaatimukset sekä sidosryhmien kanssa laaditut sopimukset. Virastossa ylläpidetään toimintaympäristöä koskevaa analyysiä tavoitteiden varmistamiseksi ja toimenpiteiden kohdentamiseksi. Käytössä on ulkoisten sekä turvallisuusvaatimuksia asettavien sidosryhmien osalta sidosryhmälinjaukset ja -hallinnan periaatteet. Keskeisimmät viraston tietoturvallisuuteen vaikuttavat toimet viestitään sidosryhmille viraston toiminta- ja taloussuunnitelmassa. Viestintävirasto hyödyntää konserniohjauksen tarjoamia tietoturvapalveluita ja osallistuu aktiivisesti valtionhallinnon tietoturvallisuuden kehittämiseen.

5 5 (7) 5.2 Tietoturvan hallinnan tavoitteet ja mahdollisuudet Tietoturvapolitiikan tarkoituksena on ylläpitää viraston tietoturvallisuutta sekä suojata viraston ja sen asiakkaiden tietoja. Viestintäviraston tietoturvallisuudella varmistetaan tietojen luottamuksellisuuteen, eheyteen ja saatavuuteen liittyvien tavoitteiden täyttyminen, täytetään virastoon viranomaisena kohdistuvat vaatimukset, lisätään luottamusta virastoon yhteistyökumppanina sekä edesautetaan viraston tavoitteiden saavuttamista. Hyvin hallittu tietoturvallisuus mahdollistaa LVM:n kanssa tehtävän tulossopimuksen tavoitteiden saavuttamisen, viraston strategian mukaisten tavoitteiden saavuttamisen, luotettavien sähköisen asioinnin palveluiden ja viestinnän toteuttamisen viraston asiakkaille ja sidosryhmille, nykyaikaisia joustavia etä-, matka- ja toimistotyöskentelyn tapoja tukevat työvälineet nopean toipumisen ja työskentelyn jatkumisen häiriöistä huolimatta. Viraston tietoturvatoimenpiteillä taataan häiriötön tietojenkäsittely, suojataan viraston ja asiakkaiden salassa pidettäviä tietoja sekä varmistetaan, että viraston toiminnan kannalta keskeiset tiedot, tietojärjestelmät ja palvelut ovat aina saatavissa. 5.3 Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä Viestintäviraston tietoturvallisuuden hallinta- ja johtamisjärjestelmän tarkoituksena on tukea viraston tietoturvavision ja -politiikan mukaisten tavoitteiden saavuttamista. Hallintajärjestelmä on kokoelma prosesseja, toimintatapoja, välineitä ja ohjeita, joilla varmistetaan, että tietoturvatoimenpiteet ovat kulloinkin oikein mitoitettu ja kohdistettu. Hallintajärjestelmän toimintaa parannetaan jatkuvasti poikkeamien, auditointien, saatujen palautteiden, innovaatioiden ja muiden havaintojen kautta. Viestintäviraston tietoturvallisuuden hallinnassa tavoitellaan voimassaolevien ISO/IEC standardin vaatimusten, valtionhallinnon tietoturvavaatimusten ja -suositusten sekä kansallisen turvallisuusauditiointikriteeristön (Katakri) mukaisuutta kulloinkin soveltuvalla tavalla. Tavoitteiden saavuttaminen varmistetaan tarvittavilla auditoinneilla. Tietoturvallisuuden hallintatavoitteista ylläpidetään dokumentoitua tietoa. Dokumentaatio voi olla asiakirjamuotoista, tietokannassa, tai muussa muodossa, jossa tehdyt muutokset ovat hallittuja. Olennaiset hallintatavoitteita tai niiden saavuttamista koskevat muutokset käsitellään viraston johtoryhmässä. Riskienhallintapäällikkö voi tehdä vähäisiä täydennyksiä ja korjauksia hallintakeinoja koskeviin kuvailuihin. 5.4 Tietoturvallisuuden organisoiminen ja vastuut Tietoturvallisuus on osa viraston riskienhallintaa. Virastossa on seuraavat roolit ja vastuut tietoturvallisuuteen liittyen:

6 6 (7) 5.5 Seuranta Pääjohtaja vastaa tietoturvallisuusasioiden johtamisesta ja virastoon kohdistuvien vaatimusten säädöstenmukaisuudesta. Pääjohtaja päättää tietoturvallisuuden linjauksista, organisoinnista, tehtävistä ja vastuista. Viraston johtoryhmä käsittelee viraston turvallisuuteen sekä valmius- ja varautumistoimintaan liittyvät suunnitelmat, raportit, kehityskohteet, politiikat ja ohjeet sekä sisäisen turvallisuuden virastotasoiset asiat. Viraston kriisijohtoryhmä päättää ja käynnistää tarvittavat toimenpiteet viraston toimintaedellytyksiä tai turvallisuutta vaarantavan kriisin vaikutusten torjumiseksi ja rajoittamiseksi, sekä kriisistä palautumiseen tähtäävien toimenpiteiden käynnistämiseksi. Riskienhallinnan ohjausryhmä vastaa viraston riskienhallinnan ja tietoturvallisuuden sovittujen mittarien, raporttien ja sidosryhmäpalautteiden seurannasta, johdon katselmuksista ja muista riskienhallintapolitiikassa kuvatuista asioista. Riskienhallintaryhmä käsittelee viraston toiminnassa tapahtuneiden turvallisuuspoikkeamien yhteenvedot, seuraa tietoturvamittareita, valmistelee turvallisuusohjeita sekä edistää turvallisuustietoisuutta. Muut ryhmän tehtävät on kuvattu riskienhallintapolitiikassa. Johtajat, päälliköt ja esimiehet vastaavat tietoturvallisuudesta ja siitä tiedottamisesta oman toimialueensa, yksikkönsä ja ryhmänsä toiminnassa. Jokainen viraston henkilökuntaan kuuluva vastaa oman lähiympäristönsä ja tehtäviensä tietoturvallisuudesta sekä annettujen ohjeiden noudattamisesta. Virastolaiset ilmoittavat havaitsemistaan puutteista, poikkeamista tai läheltä piti -tilanteista riskienhallintasovellukseen tai kiireellisessä tapauksessa esimiehelleen tai riskienhallintapäällikölle. Riskienhallintapäällikkö ohjaa ja kehittää viraston sisäistä tietoturvatoimintaa, huolehtii tietoturvan hallinnan dokumentoinnista, järjestää suunnitelmien mukaiset auditoinnit sisäisten tai ulkoisten auditoijien kanssa, valmistelee tietoturvan hallintaa koskevat raportit sekä käsittelee poikkeamailmoitukset. Sisäinen auditoija tekee arviointeja viraston turvallisuuden hallinnasta. Viestintäviraston riskienhallintapäällikön sijaisena tietoturvallisuusasioissa toimii viraston tietohallintojohtaja tai muu pääjohtajan määräämä henkilö. Viraston tietojärjestelmille määritellään omistaja, vastuuhenkilö, käyttäjät sekä tietojärjestelmien käytön ja ylläpidon henkilöstö. Omistaja vastaa siitä, että tietojärjestelmästä on kirjattuna hallintodiaariin tietojärjestelmäseloste sekä tarvittaessa voimassaolevan henkilötietolain mukainen rekisteriseloste. Viraston tietoturvallisuuden hallintaa seurataan ja parannetaan jatkuvasti. Riskienhallinnan ohjausryhmä seuraa tietoturvallisuuden tilaa säännöllisen raportoinnin, mittareiden, auditointien ja katselmusten avulla.

7 7 (7) 5.6 Tietoturvapolitiikan vastainen toiminta Viestintäviraston tietoturvallisuustoiminnassa noudatetaan aina sisäisten ohjeiden lisäksi lakeja, asetuksia ja viranomaismääräyksiä sekä viraston strategian mukaisia, toimintaa ohjaavia periaatteita. Tietoturvapolitiikan vastainen toiminta voi johtaa tapauksesta riippuen virkamieslain tai rikoslain mukaisiin rangaistusseuraamuksiin sekä vahingonkorvauksiin asianomistajille. 6 Allekirjoitukset Tämä ohje tulee voimaan heti ja korvaa aiemmat versiot. Helsingissä 13. syyskuuta 2017 Pääjohtaja Kirsi Karlamaa Riskienhallintapäällikkö Juha Salpakari

Gradian tietoturva- ja tietosuojalinjaukset

Gradian tietoturva- ja tietosuojalinjaukset Gradian tietoturva- ja tietosuojalinjaukset H liite nro 2 29.11.2018 Sisällysluettelo Yleistä tietoturvallisuudesta ja tietosuojasta... 1 Tietoturva- ja tietosuojalinjausten velvoittavuus... 2 Tietoturva-

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Valtiokonttori Ohje 1 (6) Tietoturvapolitiikka Valtion IT -palvelukeskus Valtiokonttori Ohje 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus Valtion IT-palvelukeskuksessa...

Lisätiedot

Riskienhallintapolitiikka. Ohje 1 (11) 3/2017

Riskienhallintapolitiikka. Ohje 1 (11) 3/2017 Riskienhallintapolitiikka Ohje 1 (11) 3/2017 Ohje 2 (11) Sisältö 1 Soveltamisala... 3 2 Säädöspohja sekä muut määräykset ja ohjeet... 3 3 Riskienhallinnan keskeiset käsitteet... 3 4 Riskienhallinnan periaatteet...

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA KOKKOLAN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 1 S i v u Kokkolan kaupungin tietoturvapolitiikka 1. JOHDANTO Tietojenkäsittely tukee Kokkolan kaupungin palvelujen tuottamista ja palveluiden tehokkuus riippuu

Lisätiedot

Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen

Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 1 (6) 25.11.2015 Lappeenrannan kaupungin tietoturvapolitiikka 2016 Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 25.11.2015 Valmis Tietohallintotyöryhmän käsittelyyn. 1.0

Lisätiedot

SFS-ISO/IEC 27002:2014 Tietoturvallisuuden hallintakeinojen menettelyohjeet

SFS-ISO/IEC 27002:2014 Tietoturvallisuuden hallintakeinojen menettelyohjeet SFS-ISO/IEC 27002:2014 Tietoturvallisuuden hallintakeinojen menettelyohjeet Yleisesittely Julkaisutilaisuus 12.6.2014 Teknologiajohtaja Aki Siponen, Microsoft Oy SFS-ISO/IEC 27002:2013 tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Vihdin kunnan tietoturvapolitiikka

Vihdin kunnan tietoturvapolitiikka Vihdin kunnan tietoturvapolitiikka Kunnanhallitus 2.3.2015 50, liite 2 Kunnan johtoryhmä 18.11.2014 Tietohallinnon ohjausryhmä (Thor) 24.9.2014 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Mitä tietoturvallisuus on?...

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Tietohallinto JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA VERSIO 1.0 11.5.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 KATTAVUUS... 1 3 MITÄ TIETOTURVA ON... 1 4 MIKSI TIETOTURVAA...

Lisätiedot

Sovelto Oyj JULKINEN

Sovelto Oyj JULKINEN 1 (5) 21.3.2018 JULKINEN :n Vastuu :n toiminnasta on sen ylimmällä johdolla. Yrityksen toiminta ja palvelut ovat suuresti riippuvaisia tietotekniikkapalveluiden saatavuudesta ja niiden turvallisesta toiminnasta.

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka NAANTALIN KAUPUNKI

Tietoturvapolitiikka NAANTALIN KAUPUNKI 2016 Tietoturvapolitiikka NAANTALIN KAUPUNKI 1 Sisällysluettelo Johdanto... 2 Tietoturvallisuus... 2 Riskienhallinta... 3 Varautuminen... 3 Vaatimustenmukaisuus ja tavoitteet... 3 Organisointi, roolit

Lisätiedot

Yliopiston johdon (hallintojohtaja) vastuulla on tietoturvallisuuden toteutuminen osana kokonaisturvallisuutta.

Yliopiston johdon (hallintojohtaja) vastuulla on tietoturvallisuuden toteutuminen osana kokonaisturvallisuutta. Itä-Suomen yliopiston tietoturvapolitiikan liitteet 1/6 ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON TIETOTURVAPOLITIIKAN LIITTEET LIITE 1: Tietoturvallisuuden vastuut ja organisointi Tässä liitteessä kuvataan tietoturvallisuuteen

Lisätiedot

Laatua ja tehoa toimintaan

Laatua ja tehoa toimintaan Laatua ja tehoa toimintaan Tietoturvallisuus osana laatua Kuntamarkkinat 12.9.2013 Aapo Immonen, Senior Manager, FCG konsultointi Oy 5.9.2013 Page 1 Sisältö Tavoitteet Tietoturvallisuutta ohjaavat tekijät

Lisätiedot

SISÄASIAINMINISTERIÖN HALLINNONALAN TIETO TURVALLISUUDEN OHJAUSRYHMÄN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE

SISÄASIAINMINISTERIÖN HALLINNONALAN TIETO TURVALLISUUDEN OHJAUSRYHMÄN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE SM050:00/2011 1 (6) Viite: SM:n tietoturvallisuuden ohjausryhmän asettamispäätös SISÄASIAINMINISTERIÖN HALLINNONALAN TIETO TURVALLISUUDEN OHJAUSRYHMÄN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2011-2013 Tausta Valtioneuvosto

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä pähkinänkuoressa

Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä pähkinänkuoressa Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmä pähkinänkuoressa Valtorin tietoturvaseminaari 2.4.2014 Pekka Ristimäki Johtava asiantuntija, CISM, CISSP, CRISC Valtori / Tietoturvapalvelut Mikä on hallintajärjestelmä?

Lisätiedot

TIETOTURVA- POLITIIKKA

TIETOTURVA- POLITIIKKA TIETOTURVA- POLITIIKKA Kaupunginhallitus 3.9.2013 216 HAAPAJÄRVEN KAUPUNGIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 1. JOHDANTO... 3 2. KATTAVUUS... 3 3. TIETOTURVA... 3 4. TIETOTURVATYÖ... 4 5. ORGANISOINTI JA VASTUUT...

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Mäntsälä Hyväksyntä Julkisuusluokka JULKINEN Sijainti Versio 0.9 2/8 Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Mitä tietoturvallisuus on?... 4 2.1 Tietoturvallisuuden hallinta... 5 2.2 Riskienhallinta sekä jatkuvuuden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Tietoturvapolitiikka

Espoon kaupunki Tietoturvapolitiikka Hyväksyntä Julkisuusluokka JULKINEN Sijainti Versio 1.0 ESPOON KAUPUNKI 02070 ESPOON KAUPUNKI WWW.ESPOO.FI ESBO STAD 02070 ESBO STAD WWW.ESBO.FI Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuus...

Lisätiedot

TIETOTURVALLISUUDEN UUDET ULOTTOVUUDET TOIMITILOISSA

TIETOTURVALLISUUDEN UUDET ULOTTOVUUDET TOIMITILOISSA TIETOTURVALLISUUDEN UUDET ULOTTOVUUDET TOIMITILOISSA TOIMITILAPÄIVÄ 21.3.2013 Johtava asiantuntija Fyysinen turvallisuus ja varautuminen Marko Kalliokoski Verohallinto 020 612 5192 etunimi.sukunimi@vero.fi

Lisätiedot

Lapin yliopiston tietoturvapolitiikka

Lapin yliopiston tietoturvapolitiikka Lapin yliopiston tietoturvapolitiikka 2016 1 Vahvistettu Lapin yliopiston rehtorin päätöksellä 16.5.2016 Lapin yliopiston tietoturvapolitiikka Sisällysluettelo: 1. Johdanto... 2 2. Tietoturvapolitiikan

Lisätiedot

TIETOTURVAPOLITIIKKA

TIETOTURVAPOLITIIKKA TIETOTURVAPOLITIIKKA Lapin ammattikorkeakoulun rehtori on hyväksynyt tietoturvapolitiikan 18.3.2014. Voimassa toistaiseksi. 2 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Tietoturvallisuuden kolme ulottuvuutta...

Lisätiedot

Toimitilojen tietoturva

Toimitilojen tietoturva Toimitilojen tietoturva Toimitilakonseptikoulutus Tuija Lehtinen 18.2.2014 Toimitilaturvallisuus Tarkoittaa toimitilojen fyysistä suojaamista, jonka avulla pyritään turvaamaan organisaation häiriötön toiminta

Lisätiedot

TIETOTURVAPOLITIIKKA Hyväksytty IT-yhteistyöalueen johtokunnassa

TIETOTURVAPOLITIIKKA Hyväksytty IT-yhteistyöalueen johtokunnassa 1 TAMPEREEN IT-YHTEISTYÖALUEEN SEURAKUNTIEN TIETOTURVAPOLITIIKKA Hyväksytty IT-yhteistyöalueen johtokunnassa 13.3.2013 2 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus IT-alueella...

Lisätiedot

SFS-ISO/IEC Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmät. Ohjeistusta. Riku Nykänen

SFS-ISO/IEC Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmät. Ohjeistusta. Riku Nykänen SFS-ISO/IEC 27003 Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmät. Ohjeistusta Riku Nykänen 14.12.2018 SFS-ISO/ IEC 2 70 0 3 Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmät. Ohjeistusta Riku Ny kän en, 14.12.2 0 18

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka Porvoon Kaupunki

Tietoturvapolitiikka Porvoon Kaupunki Tietoturvapolitiikka Porvoon Kaupunki 1 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Mitä tietoturvallisuus on?... 4 Tietoturvallisuuden hallinta... 4 Riskienhallinta sekä jatkuvuuden hallinta ja varautuminen... 5 3 Tietoturvallisuustavoitteet...

Lisätiedot

TIETOTURVAPOLITIIKKA

TIETOTURVAPOLITIIKKA TUUSULAN KUNNANSÄÄDÖSKOKOELMA TIETOTURVAPOLITIIKKA Kunnanhallitus XX.X.2018 XXX Voimaantulopv. X.X.2018 Tuusulan kunta PL60 www.tuusula.fi 04301 Tuusula puh. (09) 87 181 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Mitä

Lisätiedot

Espoon kaupunkikonsernin tietoturvapolitiikka 25.5.2015

Espoon kaupunkikonsernin tietoturvapolitiikka 25.5.2015 Espoon kaupunkikonsernin tietoturvapolitiikka 25.5.2015 Espoon kaupunki 2015 Tietoturvapolitiikka 1 (7) Yhteenveto Tietoturvapolitiikka on kaupunginhallituksen ja kaupunginjohdon tahdonilmaisu tietoturvan

Lisätiedot

Versio Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Hyväksytty

Versio Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Hyväksytty Tietoturvapolitiikka 1 (6) 26.1.2017 Hyväksytty Vahvistettu hallituksen päätöksellä 26.1.2017 n tietoturvapolitiikka Sisällysluettelo: 1. Johdanto... 2 2. Tietoturvapolitiikan tavoite... 2 2.1. Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden kokonaisvaltainen hallinta Heikki O. Penttinen Castilsec Oy.

Tietoturvallisuuden kokonaisvaltainen hallinta Heikki O. Penttinen Castilsec Oy. Tietoturvallisuuden kokonaisvaltainen hallinta 3.12.2015 Heikki O. Penttinen Castilsec Oy Tietoturvallisuuden päätavoitteet organisaatioissa Tietoturvallisuuden oikean tason varmistaminen kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

Seuraavaksi: VAHTI-pääsihteeri Kimmo Rousku, VM: Tietoturvallisuuden ja varautumisen roolit valtionhallinnossa

Seuraavaksi: VAHTI-pääsihteeri Kimmo Rousku, VM: Tietoturvallisuuden ja varautumisen roolit valtionhallinnossa Seuraavaksi: VAHTI-pääsihteeri Kimmo Rousku, VM: Tietoturvallisuuden ja varautumisen roolit valtionhallinnossa Osallistu keskusteluun, kysy ja kommentoi Twitterissä: #Valtori2015 Tietoturvallisuuden ja

Lisätiedot

Virtu tietoturvallisuus. Virtu seminaari 18.3.2014

Virtu tietoturvallisuus. Virtu seminaari 18.3.2014 Virtu tietoturvallisuus Virtu seminaari 18.3.2014 Sisältö Virtu edistää tietoturvallisuutta Tietoturvallisuus Valtorin palveluissa Tietoturvavaatimukset luottamusverkostoon liityttäessä 2 Kertakirjautuminen

Lisätiedot

Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka

Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka HYRYNSALMEN KUNTA Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka voimassa 1.9.2018 alkaen luonnos 9.8.2018 Hyrynsalmen kunta Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Sisällysluettelo: 1. Johdanto... 2 2. Tietoturvallisuus...

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Sisäinen valvonta ja riskienhallinta käsitteinä Kuntalain säännökset kuntayhtymän sisäisestä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Tietoturvapolitiikka

Espoon kaupunki Tietoturvapolitiikka Tietoturvapolitiikan käsittely: Tarkastettu Tietoturvaryhmä 07.01.2016 27.01.2016 Hyväksytty Kaupunginhallitus pp.kk.2016 Tietoturvapolitiikan muutokset: Päiväys / Tekijä Kohta Muutoksen kuvaus 28.01.2016

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka. Hattulan kunta

Tietoturvapolitiikka. Hattulan kunta Tietoturvapolitiikka Hattulan kunta Versio 1.0 Muutoshistoria: Versio Tekijä Sisältö Hyväksytty 1.0 Kuntien Tiera Oy Hattulan kunnan tietoturvapolitiikka 11.5.2015 Hattulan kunta Pappilanniementie 9 www.hattula.fi

Lisätiedot

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA Johdanto Tietosuojapolitiikassa kuvataan henkilöön liittyvien henkilötietojen tai muiden luottamuksellisten tietojen käytön periaatteet ja menetelmät

Lisätiedot

Eläketurvakeskuksen tietosuojapolitiikka

Eläketurvakeskuksen tietosuojapolitiikka Eläketurvakeskus Tietosuojapolitiikka 1 (5) Eläketurvakeskuksen tietosuojapolitiikka Eläketurvakeskus Tietosuojapolitiikka 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Tietosuojatoimintaa ohjaavat tekijät...

Lisätiedot

Tietoturvavastuut Tampereen yliopistossa

Tietoturvavastuut Tampereen yliopistossa Tietoturvavastuut Tampereen yliopistossa Hyväksytty Tampereen yliopiston Yliopistopalvelujen johtoryhmässä 10.5.2016 Korvaa 18.10.2002 hyväksytyn vastaavan dokumentin. Tulee voimaan hyväksymispäivänä.

Lisätiedot

TT-turvallisuusjohtamisjärjestelmän rakentamisen vaiheet

TT-turvallisuusjohtamisjärjestelmän rakentamisen vaiheet TT-turvallisuusjohtamisjärjestelmän rakentamisen vaiheet 12/2016 J Moisio, 1. Johto on määritellyt liiketoiminnalliset perustelut sille, miksi TT-turvallisuusjohtamisjärjestelmää lähdetään ylipäätään rakentamaan?

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden arviointilaitokset apuna yritysturvallisuuden ja viranomaisten tietoturvallisuuden kehittämisessä

Tietoturvallisuuden arviointilaitokset apuna yritysturvallisuuden ja viranomaisten tietoturvallisuuden kehittämisessä Tietoturvallisuuden arviointilaitokset apuna yritysturvallisuuden ja viranomaisten tietoturvallisuuden kehittämisessä FINAS-päivä 22.1.2013 Helsingin Messukeskus Laura Kiviharju Viestintävirasto Viestintäviraston

Lisätiedot

TIETOSUOJAPOLITIIKKA LAPPIA KONSERNI. Hyväksytty: Yhteistyötoimikunta , asiakohta 28 Yhtymähallitus , asiakohta 103

TIETOSUOJAPOLITIIKKA LAPPIA KONSERNI. Hyväksytty: Yhteistyötoimikunta , asiakohta 28 Yhtymähallitus , asiakohta 103 TIETOSUOJAPOLITIIKKA LAPPIA KONSERNI Hyväksytty:, asiakohta 28, asiakohta 103 Sisällysluettelo 1. Periaatteet... 3 1.1 Henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuus... 3 2. Tietosuojan vastuut ja organisointi...

Lisätiedot

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet

Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Tietosuojan osoitusvelvollisuutta edistävät työpajatilaisuudet Työpaja #3 Tietoturvallisuuden toteuttaminen organisaation toiminnassa mitä asetus edellyttää, ja miten vaatimukset käytännössä toteutetaan

Lisätiedot

AEO-Toimijapäivä. Toimitusketjujen uhkien analysointi ja riskienhallinta yhteistyössä sopimuskumppanien kanssa 12.3.2013.

AEO-Toimijapäivä. Toimitusketjujen uhkien analysointi ja riskienhallinta yhteistyössä sopimuskumppanien kanssa 12.3.2013. AEO-Toimijapäivä Toimitusketjujen uhkien analysointi ja riskienhallinta yhteistyössä sopimuskumppanien kanssa 12.3.2013 Sami Hyytiäinen Johdanto Turvallisuus ja vaarattomuus toimitusketjussa Kuljetusketjun

Lisätiedot

TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA

TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Hyväksytty kunnanhallituksessa 20.01.2014 23 1. YLEISTÄ Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka asiakirjana sisältää ne periaatteet, toimintatavat, vastuut, toimivallat,

Lisätiedot

Lieksan kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 2019

Lieksan kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 2019 Lieksan kaupungin tietoturva- ja 2019 2 (8) Sisällys Johdanto... 3 Käsitteet... 3 Tavoitteet... 5 Toteutus... 5 Organisointi ja vastuut... 6 Riskienhallinta... 7 Seuranta ja valvonta... 7 Dokumentit ja

Lisätiedot

-------- = LV! "17. Seinäjoen kaupungin tietoturvapolitiikka SE I N ÄJ 0 K I. 1. Johdanto. 2. Tietoturvaan liittyvät tavoitteet ja periaatteet

-------- = LV! 17. Seinäjoen kaupungin tietoturvapolitiikka SE I N ÄJ 0 K I. 1. Johdanto. 2. Tietoturvaan liittyvät tavoitteet ja periaatteet -------- Seinäjoen kaupungin tietoturvapolitiikka 1. Johdanto Tietoturva nähdään julkishallinnon organisaatioissa oleellisena osana normaalia toimintaa ja palveluiden laatua, kokonaisturvallisuutta ja

Lisätiedot

Kokemuksia tietoturvallisuuden kehittämisestä tietoturvapolitiikan viitoittamana

Kokemuksia tietoturvallisuuden kehittämisestä tietoturvapolitiikan viitoittamana Kokemuksia tietoturvallisuuden kehittämisestä tietoturvapolitiikan viitoittamana Terveydenhuollon Atk-päivät Tampere-talo 26.5.2010 Antti-Olli Taipale Tietohallintojohtaja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä

Lisätiedot

Pilvipalveluiden arvioinnin haasteet

Pilvipalveluiden arvioinnin haasteet Pilvipalveluiden arvioinnin haasteet Tietoturvallisuus- ja jatkuvuuden hallinnan vaatimukset ICT-hankinnoissa, 12.5.2014 Laura Kiviharju Pilvipalvelut Pilvilaskenta (CloudComputing) tarkoittaa internetissä

Lisätiedot

Vihdin kunnan tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka

Vihdin kunnan tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka Vihdin kunnan tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka Kunnanhallitus Kunnan johtoryhmä Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Mitä tietosuoja ja tietoturvallisuus ovat?... 2 2.1 Tietosuoja on perustuslain suojaamaa yksityisyyden

Lisätiedot

Karkkilan kaupungin tietoturvapolitiikka

Karkkilan kaupungin tietoturvapolitiikka Karkkilan kaupungin tietoturvapolitiikka Kaupunginhallitus 25.9.2017 Kaupungin johtoryhmä 18.4.2017 Yhteistyöryhmä 7.6.2017 Tietohallinnon ohjausryhmä (Kartio) 13.12.2016 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Mitä

Lisätiedot

Vastuualueen ja tulosyksikön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi ja järjestäminen (pohjaehdotus)

Vastuualueen ja tulosyksikön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi ja järjestäminen (pohjaehdotus) Vastuualueen ja tulosyksikön sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan arviointi ja järjestäminen 2012 2014 (pohjaehdotus) Arviointilomakkeiden tarkoitus Kunkin vastuualueen ja tulosyksikön sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Joroisten kunnan tietoturvapolitiikka. Tietoturvapolitiikka. Joroisten kunta

Joroisten kunnan tietoturvapolitiikka. Tietoturvapolitiikka. Joroisten kunta Joroisten kunnan tietoturvapolitiikka Julkinen Tietoturvapolitiikka Joroisten kunta 8.5.2017 2 (8) Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Tietoturvapolitiikan tarkoitus ja tausta 3 3 Keitä tietoturvapolitiikka

Lisätiedot

Peimarin koulutuskuntayhtymä Liite nro 11 Ammattiopisto Livia Yhtymävaltuusto TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA

Peimarin koulutuskuntayhtymä Liite nro 11 Ammattiopisto Livia Yhtymävaltuusto TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Peimarin koulutuskuntayhtymä Liite nro 11 Ammattiopisto Livia Yhtymävaltuusto 19.6.2018 12 TIETOTURVA- JA TIETOSUOJAPOLITIIKKA Yhtymähallitus 15.5.2018 Yhtymävaltuusto 19.6.2018 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA JYVÄSKYLÄN KAUPUNKIKONSERNIN TIETOTURVAPOLITIIKKA 2014 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 KATTAVUUS... 1 3 MITÄ TIETOTURVA ON... 1 4 MIKSI TIETOTURVAA... 1 5 TIETOTURVA JA LAATU... 2 6 TIETOTURVAN KEHITTÄMINEN...

Lisätiedot

Tietoturvaa verkkotunnusvälittäjille

Tietoturvaa verkkotunnusvälittäjille Tietoturvaa verkkotunnusvälittäjille Verkkotunnusvälittäjän tietoturvaa Verkkotunnusmääräyksen 68/2016 mukaan verkkotunnusvälittäjän on huolehdittava toimintansa tietoturvasta Varmistutaan siitä, että

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Esipuhe... 10. 1 Johdanto... 15. 2 Tietoturvallisuuden rooli yritystoiminnassa... 17

Sisällysluettelo. Esipuhe... 10. 1 Johdanto... 15. 2 Tietoturvallisuuden rooli yritystoiminnassa... 17 Esipuhe...................................................... 10 1 Johdanto............................................... 15 2 Tietoturvallisuuden rooli yritystoiminnassa.............. 17 2.1 Mitä on

Lisätiedot

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa

Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Varmaa ja vaivatonta viestintää kaikille Suomessa Tietojärjestelmien ja tietoliikenteen arviointi "Uuteen turvallisuusselvityslakiin" 18.11.2014 Säätytalo Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Viestintäviraston

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja Riskienhallinnan perusteet

Sisäisen valvonnan ja Riskienhallinnan perusteet Sisäisen valvonnan ja Riskienhallinnan perusteet 9.5.2018 Sisällys 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 2 2. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tavoite ja tarkoitus... 2 3. Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Luotain-arviointi. Nykytila-arvio toiminnan osa-alueesta. Trust, Quality & Progress. Jatkuvuus Tietosuoja Tietohallinto Tietoturvallisuus

Luotain-arviointi. Nykytila-arvio toiminnan osa-alueesta. Trust, Quality & Progress. Jatkuvuus Tietosuoja Tietohallinto Tietoturvallisuus Nykytila-arvio toiminnan osa-alueesta Jatkuvuus Tietosuoja Tietohallinto Tietoturvallisuus Trust, Quality & Progress on tehokas tapa tietää enemmän Oletko tietoinen organisaationne tietohallinnon, tietoturvallisuuden,

Lisätiedot

Sopimuksiin perustuva toiminnan jatkuvuuden hallinta

Sopimuksiin perustuva toiminnan jatkuvuuden hallinta Sopimuksiin perustuva toiminnan jatkuvuuden hallinta Haasteena verkoston toimintavarmuuden kehittäminen Ohjaus heikkenee Häiriö toimijan toiminnassa vaikuttaa verkoston toiminnan jatkuvuuteen 2 Vaatimuksia

Lisätiedot

Tilaliikelaitos TILALIIKELAITOKSEN VIESTINTÄSUUNNITELMA

Tilaliikelaitos TILALIIKELAITOKSEN VIESTINTÄSUUNNITELMA TILALIIKELAITOKSEN VIESTINTÄSUUNNITELMA 22.11.2017 1 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Tilaliikelaitoksen strategia... 2 3. Viestinnän pääpainopisteet... 2 4. Viestinnän tavoitteet... 2 5. Kriisiviestintä...

Lisätiedot

Riski tarkoittaa epävarmuuden vaikutusta tavoitteisiin, poikkeamaa odotetusta. Vaikutus voi olla myönteinen tai kielteinen odotettuun verrattuna.

Riski tarkoittaa epävarmuuden vaikutusta tavoitteisiin, poikkeamaa odotetusta. Vaikutus voi olla myönteinen tai kielteinen odotettuun verrattuna. 1(5) [Viraston] riskienhallintapolitiikka 1 Soveltamisala Tässä asiakirjassa esitetty [viraston] riskienhallintapolitiikka on tarkoitettu kaikkien virastossa työskentelevien käyttöön. [+ virastokohtaiset

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden johtaminen

Tietoturvallisuuden johtaminen Tietoturvallisuuden johtaminen Juha Fiskari 10.11.2010 11/15/2010 Nixu Oy Agenda Tieto ja sen merkitys organisaatiolle Tiedon turvallisuuden hallinta & johtaminen Nixun näkymä Tiedon turvallisuuden hallinta

Lisätiedot

Arviointiraportti. Patenttitoimisto Jaakko Väisänen

Arviointiraportti. Patenttitoimisto Jaakko Väisänen 2016-06-16 1 (5) Arviointiraportti Patenttitoimisto Jaakko Väisänen 14. - 16.6.2016 Raportti nspecta Sertifiointi Oy Visiting address CN: 1065745-2 Group headquarters: nspecta Group Oy, Helsinki, 2016-06-16

Lisätiedot

Toimintaohjeistus. Tietoturvallisuusohjeistus TIETOTURVASUUNNITELMAT

Toimintaohjeistus. Tietoturvallisuusohjeistus TIETOTURVASUUNNITELMAT TIETOTURVALLISUUDEN KEHITTÄMINEN Opettaja: Tuija Kyrölä 040-5455465 tuija.kyrola@kolumbus.fi Toimintaohjeistus Tietoturvallisuusohjeistus I-TASO II-TASO III-TASO Ylin johto hyväksyy Konsernihallinto valmistelee

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET P A I M I O N K A U P U N K I SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 12.2.2015 11 Voimaan 1.3.2015 alkaen 1 Sisällysluettelo Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 3 Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka

Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka 1 (5) Nurmeksen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Sisällys Johdanto... 2 Käsitteet... 2 Tavoitteet... 3 Toteutus... 3 Organisointi ja vastuut... 4 Riskienhallinta... 4 Seuranta ja valvonta...

Lisätiedot

Varmaa ja vaivatonta viestintää

Varmaa ja vaivatonta viestintää Varmaa ja vaivatonta viestintää Viestintäviraston toimet kaikille viestinnän Suomessa luottamuksellisuuden turvaamiseksi Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Asta Sihvonen-Punkka LVM:n keskustelutilaisuus

Lisätiedot

Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj

Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj Kyberturvallisuus toiminta Valtio Kyberturvallisuuden poliittinen ohjaus kuuluu valtioneuvostolle,

Lisätiedot

Yritysturvallisuuden johtamisen arviointi ja hallintamalli

Yritysturvallisuuden johtamisen arviointi ja hallintamalli [presentation title] via >Insert >Header & Footer Yritysturvallisuuden johtamisen arviointi ja hallintamalli Kiwa Inspecta Yritysturvallisuus? Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) yritysturvallisuusmalli

Lisätiedot

Rovaniemen kaupungin Tilaliikelaitoksen strategia 2017

Rovaniemen kaupungin Tilaliikelaitoksen strategia 2017 Rovaniemen kaupungin Tilaliikelaitoksen strategia 2017 Tilannekatsaus Johtokunta 26.4.2017 Arvot Strategian toteuttaminen perustuu Rovaniemen kaupungin yhteisiin arvoihin Osallisuus Luovuus Turvallisuus

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnasta annetun lain (10/2015) nojalla: 1

Lisätiedot

Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin. Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin

Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin. Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin Juha Pietarinen Riski = epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin Valtionhallinnossa = epävarmuuden vaikutus lakisääteisten tehtävien suorittamiseen ja tavoitteisiin - Voiko riski olla mahdollisuus myös lakisääteisten

Lisätiedot

Sähköi sen pal l tietototurvatason arviointi

Sähköi sen pal l tietototurvatason arviointi Sähköisen palvelun l tietototurvatason arviointi Kirsi Janhunen Arviointia tehdään monesta syystä Itsearviointi Sisäinen arviointi Sisäinen tarkastus Vertaisarviointi Ulkoinen arviointi Lähtökohtana usein

Lisätiedot

Tietoturva hallinnossa Jukka Kuoksa, Johtava vesitalousasiantuntija

Tietoturva hallinnossa Jukka Kuoksa, Johtava vesitalousasiantuntija Tietoturva hallinnossa 13.12.2016 Jukka Kuoksa, Johtava vesitalousasiantuntija Esityksen sisältö Tietoturvallisuuden organisointi ja vastuut (LAP) Työntekijän vastuu tietoturva-asioissa Mistä tietoa löytyy?

Lisätiedot

Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka

Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka Johtoryhmä 13.3.2012 Johtoryhmä 10.4.2012 Yhtymähallitus 24.4.2012 2 (8) Versiohistoria: Versio Pvm: Laatija: Kommentit: 0.1 24.2.2011 Navicre Oy Katselmoitavaksi 0.2

Lisätiedot

1 (6) VALTIMON KUNTA. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka. Kunnanhallitus

1 (6) VALTIMON KUNTA. Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka. Kunnanhallitus 1 (6) VALTIMON KUNTA Tietoturva- ja tietosuojapolitiikka Kunnanhallitus 11.6.2018 86 2 (6) Sisällys Johdanto.. 3 Käsitteet.. 3 Tavoitteet 4 Toteutus.. 4 Organisointi ja vastuut.. 4 Riskienhallinta 5 Seuranta

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka. Kunnanhallitus 27.2.2012 42 Tyrnävän kunta

Tietoturvapolitiikka. Kunnanhallitus 27.2.2012 42 Tyrnävän kunta Tietoturvapolitiikka Kunnanhallitus 27.2.2012 42 Tyrnävän kunta 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. POLITIIKAN SOVELTAMINEN JA LAAJUUS 3 3. TIETOTURVAPOLITIIKKA, TAVOITTEET JA PERIAATTEET 4 4. TIETOJEN

Lisätiedot

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus 4.4.2013 Sisäinen valvonta ja riskienhallinta Luottamushenkilöiden perehdytystilaisuus Sisällys 1. Johdanto 2. Nykytilanne 3. Sisäinen valvonta 4. Riskienhallinta 5. Kuntalain muutos 1.7.2012 1. Johdanto Sisäinen

Lisätiedot

ISO 9001:2015 JÄRJESTELMÄ- JA PROSESSIAUDITOIN- NIN KYSYMYKSIÄ

ISO 9001:2015 JÄRJESTELMÄ- JA PROSESSIAUDITOIN- NIN KYSYMYKSIÄ ISO 9001:2015 JÄRJESTELMÄ- JA PROSESSIAUDITOIN- NIN KYSYMYKSIÄ IMS Business Solutions Oy, J Moisio 10/ 2016 2.10.2016 IMS Business Solutions Oy 2 ISO 9001:2015 PROSESSIEN AUDITOINTIKYSYMYKSIÄ ISO 9001:2015

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016

Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016 1 (7) Lappeenrannan kaupungin tietoturvaperiaatteet 2016 Muutoshistoria Versio Laatija Päiväys Muutokset Hyväksynyt 0.9 Juuso Mikkonen 25.11.2015 Valmis Tietohallintotyöryhmän käsittelyyn. 1.0 3.12.2015

Lisätiedot

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia OAMK / Luova 4.5. ja 11.5. Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä Sisältö 1. päivä Johdanto Auditoinnin tavoitteet Ympäristöstandardin (ISO 14001) pääkohdat Alustava ympäristökatselmus Auditoinnin

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi

Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi 1 Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi Pirjo Berg, Anna Maksimainen & Olli Tolkki 16.11.2010 Potilasturvallisuuden johtaminen ja auditointi Taustaa STM velvoittaa sairaanhoitopiirit laatimaan

Lisätiedot

Häiriötilanteisiin varautuminen korkeakoulukentässä. Kari Wirman IT Valtakunnalliset IT-päivät Rovaniemi

Häiriötilanteisiin varautuminen korkeakoulukentässä. Kari Wirman IT Valtakunnalliset IT-päivät Rovaniemi Häiriötilanteisiin varautuminen korkeakoulukentässä Kari Wirman IT2012 - Valtakunnalliset IT-päivät 31.10.2012 Rovaniemi Jatkuvuudenhallinta Jatkuvuudenhallinnalla tarkoitetaan kaikkia niitä toimenpiteitä,

Lisätiedot

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä TIETOTILINPÄÄTÖS Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä 20.5.2014 TSV:n tsto/ylitarkastaja Arto Ylipartanen 2 LUENNON AIHEET 1.

Lisätiedot

VIRTU ja tietoturvatasot

VIRTU ja tietoturvatasot 1 VIRTU ja tietoturvatasot VIRTU/HAKA seminaari 3.2.2010 Erja Kinnunen VK/VIP VIPin palvelut Tietoturvallisuuden viitekehys valtionhallinnossa Ei tietoturvallisuutta koskevaa erillislakia Valtioneuvoston

Lisätiedot

Yritysturvallisuuden johtamisen arviointi

Yritysturvallisuuden johtamisen arviointi Yritysturvallisuuden johtamisen arviointi Kiwa Rima Kiwa Inspecta Trust, Quality & Progress Mitä hyvä yritysturvallisuuden johtaminen on? Turvallisuuden johtaminen on tavoitteellista ja liiketoimintaa

Lisätiedot

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta Öo Liite/Kvalt 13.10.2014, 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Isonkyrön kunta Isonkyrön kunnan ja kuntakonsernin 1 (5) Sisällys 1 Lainsäädäntöperusta

Lisätiedot

31 Helsingin seurakuntayhtymän käyttöönotettava ICT:n (tietoja viestintäteknologian) ja digitalisaation kehittämisen ohjausmalli

31 Helsingin seurakuntayhtymän käyttöönotettava ICT:n (tietoja viestintäteknologian) ja digitalisaation kehittämisen ohjausmalli 483/2019 31 Helsingin seurakuntayhtymän käyttöönotettava ICT:n (tietoja viestintäteknologian) ja digitalisaation kehittämisen ohjausmalli Päätösehdotus Seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki Yhteinen

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymäkonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymäkonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 1 (8) Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymäkonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 2 (8) Sisäinen valvonta ja riskienhallinta

Lisätiedot

Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 1 Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Valtuusto 23.3.2015 16 2 Vieremän kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain

Lisätiedot

Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon perusteet

Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon perusteet Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon perusteet Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon perusteet Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinto (180 osp) on tarkoitettu henkilöille, jotka

Lisätiedot

Utajärven kunta TIETOTURVAPOLITIIKKA

Utajärven kunta TIETOTURVAPOLITIIKKA Utajärven kunta TIETOTURVAPOLITIIKKA Johdanto Tiedon käsittely on oleellinen osa Utajärven kunnan toimintaa ja palveluiden tuottamista. Tietojenkäsittelyn tehokkuus ja virheettömyys ovat keskeisiä tekijöitä

Lisätiedot

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t Tampereen yliopisto Yliopistopalvelut / tietohallinto Rehtorin päätös 28.8.2014. Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 2 2 Käyttövaltuudet ja käyttäjätunnus... 2 2.1 Käyttövaltuudet...

Lisätiedot

Yritysturvallisuuden johtamisen arviointi

Yritysturvallisuuden johtamisen arviointi Yritysturvallisuuden johtamisen arviointi Kiwa Rima Kiwa Inspecta Trust, Quality & Progress Mitä hyvä yritysturvallisuuden johtaminen on? Turvallisuuden johtaminen on tavoitteellista ja liiketoimintaa

Lisätiedot

Tietoturva- ja tietosuojariskien hallinta tietojärjestelmäkilpailutuksessa

Tietoturva- ja tietosuojariskien hallinta tietojärjestelmäkilpailutuksessa Tietoturva- ja tietosuojariskien hallinta tietojärjestelmäkilpailutuksessa 13.05.2015 Terveydenhuollon ATK-päivät Tampere-talo Yleistä Riskienhallintaan löytyy viitekehyksiä/standardeja kuten ISO 31000

Lisätiedot

1 (9) Rauman kaupunki. Tietoturvapolitiikka. Kaupunginhallitus hyväksynyt , KH 274, RAU/522/ /2016

1 (9) Rauman kaupunki. Tietoturvapolitiikka. Kaupunginhallitus hyväksynyt , KH 274, RAU/522/ /2016 1 (9) Rauman kaupunki Tietoturvapolitiikka Kaupunginhallitus hyväksynyt 30.5.2016, KH 274, RAU/522/07.03.00/2016 2 (9) Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Tietoturvapolitiikan tarkoitus... 3 3. Ketä tämä tietoturvapolitiikka

Lisätiedot

Standardit tietoturvan arviointimenetelmät

Standardit tietoturvan arviointimenetelmät Standardit tietoturvan arviointimenetelmät Tietoturvaa teollisuusautomaatioon (TITAN) VTT Auditorio, Vuorimiehentie 5, Espoo, 9.11.2010 Jarkko Holappa Tietoturvallisuuden arviointi osana tietoturvan hallintaa

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Sipoon kunta Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Voimaantulo xx.xx.2017 Kunnanvaltuusto xx.x.2017 Sisällysluettelo 1 Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 2 2 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan

Lisätiedot

VAHTI-tilannekatsaus sekä VAHTI 2/2015 Ohje salauskäytännöistä -tilaisuus ICT-toimittajille

VAHTI-tilannekatsaus sekä VAHTI 2/2015 Ohje salauskäytännöistä -tilaisuus ICT-toimittajille VAHTI-tilannekatsaus sekä VAHTI 2/2015 Ohje salauskäytännöistä -tilaisuus ICT-toimittajille 15.3.2016 Kimmo Rousku VAHTI Tilaisuuden ohjelma 2 Tervetuloa! Yksikön päällikkö, VAHTIn puheenjohtaja Aku Hilve

Lisätiedot

TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI

TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI TOIMENPITEET ITPOINT OY ASIAKKAAN HENKILÖTIETOJEN TURVALLISUUDEN VARMISTAMISEKSI SELONTEKO EU:N TIETOSUOJA-ASETUS GDPR:N VAATIMUSTEN TOTEUTTAMISTAVOISTA ITPOINT OY:SSA ITpoint Oy toimittaa asiakkaansa

Lisätiedot