Vähän niin kuin saisi jälkkäriä aamupalaksi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vähän niin kuin saisi jälkkäriä aamupalaksi"

Transkriptio

1

2 Vähän niin kuin saisi jälkkäriä aamupalaksi

3 Jaakko Saariluoma selvittää mitä on superfood. Mietityttävätkö ruokailu- ja ravintotottumukset? Tuleeko kiireessä ja stressissä sorruttua kaikenlaiseen mitä saa nopeasti ja millä näläntunne lähtee hetkeksi pois? Nopeat ratkaisut eivät kuitenkaan aina tai useinkaan ole se paras tapa syödä! Supersyöjät-ohjelmassa Jaakko Saariluoma selvittää rennolla otteella, voisiko superfood olla vaihtoehto, ja mitä se superfood ylipäätänsä on. Lähde Jaakon matkassa superfoodien maailmaan ja katso mielenkiintoiset ja kevyen humoristiset ohjelmat osoitteessa Supersyöjät-ohjelman reseptit sekä lisää tietoa tuotteista löydät tästä esitteestä.

4 Viherjauheet Viherjauheet sopivat käytettäväksi smoothieissa tai esim. mehuun sekoitettuna; niitä on helppo lisätä myös monenlaisiin ruokiin ja jopa leivonnaisiin. Parhaiten niiden sisältämät entsyymit säilyvät, kun jauhetta ei kuumenna, mutta lämpimässä ruoassa tai leivonnassa käytetty viherjauhe on sekin erittäin ravintoainepitoinen vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta. Kaikki vihreä sisältää myös runsaasti virkistävää ja elimistöä puhdistavaa lehtivihreää eli klorofylliä.

5 Life Spirulina Spirulina on yksisoluinen makeanveden levä, joka sisältää poikkeuksellisen runsaasti proteiinia ja lehtivihreää. Se sopii käytettäväksi muiden viherjauheiden tapaan smoothieissa, ruoanlaitossa tai vaikka sellaisenaan mehun tai veden joukossa nautittuna. Spirulina on voimakkaasti elimistöä puhdistava, joten sen käyttö kannattaa aloittaa varovasti vaikka puolikkaalla tai jopa neljäsosateelusikallisella päivässä. Koska spirulina ei ole merilevä, sen jodipitoisuus on hyvin pieni, vain noin 5 μg/g (merilevissä pitoisuus on jopa lähes 700 μg/g). Life Spirulina on korkealaatuista Cyanotech-spirulinaa, jonka kasvatuksessa ei ole käytetty torjunta-aineita. Se kasvatetaan Havaijilla puhtaissa olosuhteissa. Life Mixed Greens Seitsemän viherjauheen sekoitus. Sisältää vehnän, ohran, kauran, kamutvehnän (erittäin proteiinipitoinen alkuperäisvehnä) ja sinimailasen oraasta kylmäpuristettua ja kuivattua mehujauhetta sekä spirulinaa ja chlorellaa (makeanveden leviä, joiden jodipitoisuus on hyvin pieni). Oraat luomuviljellään ylängöllä, missä kasvu on hidasta ja oraaseen ehtii siten kertyä mahdollisimman paljon ravinteita; oras leikataan juuri ennen kuin kasvi ehtii alkaa suunnata kasvuenergiaansa siementen tuottamiseen, ja kylmäpuristetaan mehuksi välittömästi korjuun jälkeen. Näin ravinteet säilyvät mahdollisimman hyvin. Mixed Greensissä käytetyt oraat leikataan maanpinnan yläpuolella, eikä oras sisällä gluteenia (joka on siemenessä). Ristikontaminaation riski on siis hyvin pieni.

6 Life Kookosöljy Kookosöljy sopii käytettäväksi ruoanlaitossa muiden rasvojen tapaan; se sulaa kirkkaaksi nesteeksi noin 25 asteen lämpötilassa ja jähmettyy uudelleen sitä viileämmässä. Salaattikastikkeeseen se ei siis välttämättä sovi, mutta esimerkiksi paistamiseen ja leivontaan (niin perinteiseen kuin raakaleivontaan) se on erinomainen, sillä sen rasvahapot ovat hyvin stabiileja eivätkä härskiinny lämpimässä. Kookosöljy ei mene miksikään vaikka se sulaisi ja jähmettyisi monta kertaa, ja sitä voi kotona säilyttää huoneenlämmössä. Ruoanlaiton ja leivonnan lisäksi sitä voi levittää vaikka leivän päälle tai lisätä kahvin joukkoon tuomaan täyteläisyyttä ja lisäenergiaa. Ulkoisessa käytössä kookosöljy on samoin moneen sopiva: iholle, kuiviin hiuslatvoihin, öljyhoidoksi päänahalle ja jopa miedoksi deodorantiksi. Life Kookosöljy on valmistettu erityisen hellävaraisella menetelmällä luomuviljellyistä kookospähkinöistä. Pähkinät murskataan välittömästi keräämisen jälkeen, ja öljy valutetaan murskeesta 24 tunnin ajan ilman lämpökäsittelyä, sekä suodatetaan huolellisesti. Näin saatuun kookosöljyyn tulevat mukaan vain kookoksen arvokkaimmat lyhyt- ja keskipitkäketjuiset rasvahapot. Laadun huomaa sekä täydellisen sileästä koostumuksesta että siitä, että öljy on sulaessaan vesikirkas eikä siinä ole lainkaan sakkaa.

7 Life Chia-siemenet Chia-siemeniä ieme voi käyttää leivonnassa, smoothiessa, puuroissa, vanukkaissa ja melkeinpä missä vain. Pieni chia-siemen on hyvä liottaa ennen käyttöä, sillä se kerää itseensä vettä ja muodostaa runsaasti geeliä, jonka sisältämät liukoiset kuidut hellivät vatsaa. Nämä kuidut saat chia-siemenen kuoresta, mutta kun siemenet vielä pureskelee, niin myös siemenen sisällä olevat ravinteet omega-3-rasvahapot ja proteiinit pääsevät tekemään elimistölle hyvää. Life Chia-siemen on luomuviljelty ja sen alkuperämaa vaihtelee satokausista riippuen; kaikki erät ovat peräisin Etelä-Amerikasta tai Meksikosta, ja luomulaatu on vakio. Chia (Salvia hispanica) on luokiteltu EU:ssa uuselintarvikkeeksi, mikä tarkoittaa että sen käyttöhistoria Euroopassa on verrattain lyhyt, ja tämän vuoksi chiaa suositellaan nauttimaan enintään 15 g päivässä. Siemeniä ei suositella nautittavaksi kuiviltaan, sillä ne turpoavat päästessään kosketuksiin veden kanssa ja saattavat näin aiheuttaa ruokatorveen juuttuessaan tukehtumisvaaran. Liota siis siemenet ennen käyttöä, tai sekoita ne runsaaseen nestemäärään.

8

9 Life superfood-mehut Kaikki Lifen superfood-mehut ovat luomulaatuisia, kylmäpuristettuja ja hellävaraisesti pastöroituja säilyvyyden varmistamiseksi. Avaamattomana mehut säilyvät huoneenlämmössä, avaamisen jälkeen jääkaapissa noin 30 päivän ajan. Life Pure Aloe Vera Aloe vera tunnetaan ihoa hoitavista ominaisuuksistaan, mutta se on myös hyvin ravinnerikas sisäisesti nautittuna. Sitä voi ottaa 30 ml päivässä esimerkiksi smoothien tai mehun joukossa. Sisäisesti nautittavista aloe vera -tuotteista on poistettu aloiini, joten mehu sopii myös herkkävatsaisille. Life Pure Aloe Vera -mehuun käytetty aloe on viljelty luonnonmukaisesti Meksikon aurinkoisilla tasangoilla. Viljelyssä ei ole käytetty lainkaan lannoitteita tai torjunta-aineita, ja tuloksena on äärimmäisen puhdas, luomulaatuinen mehu. Happamuudensäätöaineena mehussa on pieni määrä luomusitruunamehua. Life Pure Sea Buckthorn Tyrni on suomalaisille tuttu kotoperäinen supermarja. Se sisältää karotenoideja eli A-vitamiinin esiasteita; A-vitamiini on hyväksi mm. iholle, limakalvoille, vastustuskyvylle ja näölle. Lisäksi tyrnissä on erityisen runsaasti omega-7-rasvahappoja. Life Pure Sea Buckthorn -mehu on piristävän kirpeä. 30 ml päiväannoksen voi nauttia sellaisenaankin, mutta monille maku on hiukan liian voimakas, ja silloin mehun voi laimentaa veteen tai muuhun mehuun. Kirpeyttä taittamaan voi lisätä myös vaikkapa pienen määrän hunajaa. Life Pure Goji Goji on vuoristoseuduilla kasvava marja, jota on Kiinassa käytetty pitkään hyvinvoinnin ylläpitäjänä. Marjoja voi nauttia sellaisenaan tai käyttää ruoanlaitossa; mehu puolestaan on erinomainen sellaisenaan nautittuna tai sekoitettuna smoothieen tai mehuun. Virkistävä gojimehu kannattaa nauttia aamulla. Life Pure Goji -mehun valmistuksessa käytetyt gojimarjat ovat luomulaatuisia ja ne on viljelty Uzbekistanissa. Käyttösuositus on 30 ml päivässä.

10

11 Pakuri Pakurikääpä (Inonotus obliquus) on etupäässä koivun rungolla kasvava lahottajasieni, joka kerää itseensä runsaasti vaikuttavia aineita. Pakuria juotiin Suomessa pula-ajalla tunnettuna tikka-teenä, ja se on ollut Euroopassa tunnettu lääkinnällinen sieni jo tuhansien vuosien ajan esimerkiksi Alpeilta löytyneen 5500 vuotta sitten jäätyneen miehen taskuista löydettiin pakurin palasia. Pakurista haudutettua teetä voi käyttää smoothiepohjana, mutta sitä voi juoda myös sellaisenaan tai lisätä joukkoon yrttiteetä tai kahvia. Pikapakuriuutteet ovat valmiita pakurin vesiuutoksia, joita ei tarvitse keitellä erikseen. Vehnänoras Sisältää paljon tärkeitä vitaaliaineita vitamiineja, kivennäisaineita, aminohappoja, entsyymejä ja elimistöä puhdistavaa lehtivihreää. Vehnänoras tarkoittaa vain kasvin maanpäällistä osaa, ei siementä, joten lähtökohtaisesti vehnänoras on gluteeniton. Vehnänorasjauheita on kahta laatua: jauhettu vehnänoras, joka sisältää myös paljon kuitua, ja kylmäpuristetusta vehnänorasmehusta kuivatettu jauhe, jonka kuitupitoisuus on pieni mutta muiden ravinteiden määrä sitäkin suurempi. Käytä vehnänorasta smoothieissa, jogurtin seassa tai mehussa. Kuten kaikissa viherjauheissa, käyttö kannattaa aloittaa pienemmällä annoksella ja nostaa pikkuhiljaa halutulle tasolle. Maca Etelä-Amerikassa kasvava juurikasvi, joka sisältää paljon vitamiineja erityisesti karotenoideja sekä kivennäisaineita. Maca tunnetaan hormonitoimintaa tukevasta ja virkistävästä vaikutuksestaan. Macaa kannattaa käyttää erityisesti stressin puskiessa päälle, sillä se on adaptogeeni eli auttaa elimistöä sopeutumaan erilaisiin stressitekijöihin. Hormonaalisten vaikutusten vuoksi macaa ei suositella käytettäväksi raskauden aikana, ja muulloinkin kuuriluontoisesti, eli niin että pitää vaikkapa yhden väliviikon kuukaudessa. Maku jakaa mielipiteet, mutta halutessaan sen saa helposti piiloon marjoilla ja hedelmillä. Acai Acai-marja sisältää erittäin runsaasti antioksidantteja. Erityisesti flunssa- ja stressikausina acaimarjajauhetta kannattaa lisätä smoothieen tai jogurttiin tukemaan hyvää oloa. Acai on kotoisin Brasiliasta, Amazonin sademetsästä, missä tämä tummanvioletti marja kasvaa acai-palmun latvassa. Brasiliassa sitä on käytetty vuosisatojen ajan vireystason ja hyvän mielialan ylläpitäjänä. Lisää acaita smoothieen, leivonnaisiin tai jogurtin joukkoon antamaan väriä ja herkullista makua. Lucuma Lucuma on hedelmä, jota käytetään Etelä-Amerikassa paljon esimerkiksi jäätelöissä. Se tuo smoothien tai jäätelön rakenteeseen täyteläistä kermaisuutta ja hillittyä makeutta, päästäen kuitenkin muut maut hyvin esiin. Lucuma sisältää paljon karotenoideja, joista elimistö voi muodostaa A-vitamiinia tarpeen mukaan. Lucuma on erinomainen matalan glykeemisen indeksin omaava makeutusaine, josta voi valmistaa vaikkapa toffeeta. Mehiläisen siitepöly Siitepöly tunnetaan virkistävästä vaikutuksestaan. Siinä on mm. SOD-entsyymiä, joka tehostaa solujen energiansaantia. Mehiläisten siitepöly kerätään asettamalla mehiläispesän edustalle kynnysmatto, johon sisälle pesään tulevien mehiläisten jaloista pyyhkiytyy siitepölyä; keruualustaa ei koskaan pidetä yhdellä pesällä pitkään, jotta mehiläiset saavat itsekin riittävästi siitepölyä käyttöönsä pergan eli mehiläisleivän valmistukseen. Siitepölyllä on verenpainetta kohottava vaikutus, eli se sopii erityisen hyvin niille, joilla verenpaine tuppaa olemaan liian alhainen. Korkeasta verenpaineesta kärsivien kannattaa sitä kuitenkin välttää, samoin kuin siitepölyallergikkojen.

12

13 Raakakaakao Raakakaakao tarkoittaa paahtamattomasta, kuumentamattomasta kaakaopavusta tehtyjä tuotteita. Rouheena eli nibseinä se soveltuu lisättäväksi ruokiin sellaisenaan; massaksi jauhettu raakakaakao puolestaan on raakasuklaan olennainen ainesosa. Kaakaomassa voidaan myös erottaa kaakaovoiksi ja vähärasvaiseksi kaakaojauheeksi. Raakakaakaossa on noin 1200 eri vaikuttavaa ainetta, mm. runsaasti kivennäisaineita sekä piristävää teobromiinia. Kuivattu nokkonen Nokkonen on kotimaista superfoodia parhaimmillaan: sen rautapitoisuus vetää vertoja pinaatille, ja sitä voi kerätä suoraan luonnosta. Tuoreena nuoret nokkoset sopivat kaikkeen ruoanlaittoon smoothiesta nokkoslettuihin. Kevään nokkossesonki on lyhyt, mutta onneksi lopun vuotta voi käyttää kuivattua nokkosta. Käytä kuivattua nokkosta jauheena tai rouheena ruoanlaitossa tai hauduta vahvistavaksi juomaksi. Kookosvesi Kookosvesi on nuoren kookospähkinän sisältä saatava neste, jossa on paljon elektrolyyttejä; kookosvesi sopiikin erinomaisesti isotoniseksi urheilujuomaksi, joka normalisoi neste- ja elektrolyyttitasapainon hikoilun jäljiltä. Samoin se on kesän täydellinen janojuoma, ja sitä voi käyttää smoothien nestepohjana. Mantelijauho Täysrasvaisen mantelijauheen lisäksi on saatavilla myös mantelijauhoa, jossa osa mantelin rasvasta on poistettu. (Mantelin rasvaakaan ei tosin tarvitse pelätä, sillä se koostuu suurelta osin kerta- ja monityydyttymättömistä rasvahapoista.) Mantelijauhossa on paljon kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia, ja sitä voi käyttää leivonnassa ja esim. smoothien tai jogurtin seassa. Kookosjauho Kookosjauho valmistetaan kookoksen lihasta eli se on samaa tavaraa kuin kookoshiutaleet, mutta hienojakoisempana, jolloin sillä on helppo korvata viljajauhoja esim. leivonnassa. Kookosjauho on erittäin kuitupitoista ja vähähiilihydraattista, ja siinä on myös paljon proteiinia. Hampunsiemenet Öljyhampun siemen on erittäin ravintorikas: se sisältää laajan kirjon kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja sekä laadukasta proteiinia. Hampunsiemen on kasvikunnan täydellisin proteiininlähde, sillä se sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, joita ihmisen elimistö ei pysty valmistamaan vaan jotka täytyy saada ruoasta. Hampunsiemeniä voi syödä sellaisenaan tai lisätä melkeinpä mihin tahansa ruokaan. an. Moni liikuntaa harrastava käyttää palautumisjuomas-assa hyvin sulavaa hamppuproteiinia, jossa osa hampun öljystä on poistettu, mutta jäljellä on kuitenkin proteiinin lisäksi vielä paljon hyviä rasvoja. Psyllium Psylliumsiemenen kuoren kuitu kerää itseensä paljon vettä, ja sitä voikin käyttää lisäkuidun lähteenä. Gluteenittomassa leivonnassa psylliumia käytetään tuomaan taikinaan mehevyyttä; se korvaa taikinassa sa vehnäjauhojen antaman sitkon ja tekee taikinasta helpommin käsiteltävän.

14 Supersyöjätohjelman reseptit asiantuntijoiltamme Tuulia Järvinen Wellberries.com Aino Mäkelä Ainomakela.com/RAWinto Virpi Mikkonen Vanelja.fi Chiapuuro gojilla & kookoksella (2 annosta) 6 rkl Life Chia-siemeniä 2 dl kookosmaitoa 0,75 dl Life Pure Goji -mehua hieman vettä vaniljajauhetta gojimarjoja Valmista kerrokset: sekoita 4 rkl chiaa ja 2 dl kookosmaitoa kulhossa, mausta vaniljalla. Sekoita toisessa astiassa 2 rkl Life chia-siemeniä Life Goji-mehuun. Lisää molempiin mukaan myös hieman vettä. Anna turvota n. 15 minuutin ajan, kunnes koostumus on pehmeä. Aloita ja lopeta kerrosten tekeminen kookoksella. Koristele annokset gojimarjoilla.

15 Kvinoa-lehtikaalisalaatti kapriksilla ja granaattiomenalla (iso kulhollinen) 2,5 dl vaaleaa kvinoaa 200 g lehtikaalia 1 granaattiomena pieni punasipuli n. 100 g kapriksia (1-2 prk, valutettu paino) kourallinen auringonkukansiemeniä kourallinen kurpitsansiemeniä 1 ruukku herneenversoja neitsytseesamöljyä 6-8 rkl oluthiivahiutaleita Kastike: n. 0,5 dl seesamöljyä 2-3 rkl sitruunan mehua 1-2 rkl omenaviinietikkaa 1-2 kynttä valkosipulia 1 tl juoksevaa hunajaa suolaa, mustapippuria Aloita valmistamalla kvinoa: huuhtele jyvät huolella (voit myös liottaa niitä yön yli) ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele lehtikaali huolella ja revi lehdet irti rangoistaan. Aseta salaattikulhon pohjalle, ja kaada päälle seesamöljyä. Hiero öljyä huolellisesti salaatinlehtiin noin minuutin ajan, tai kunnes tunnet lehtikaalin rakenteen pehmenevän sormissasi. Avaa granaattiomena: leikkaa omenasta hattu pois, vedä viillot valkoisia kohtia pitkin alas saakka, ja käännä neljä osaa irti toisistaan. Kopistele ja rapsuttele siemenet salaatin sekaan. Hienonna sipuli ja herneenversot, kaada kapriksista neste pois ja lisää salaatin sekaan. Sekoita huolellisesti. Lisää sekaan oluthiivahiutaleet sekä siemenet. Sekoita huolellisesti. Kun kvinoa on kypsää, anna sen jäähtyä kunnolla. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita salaattiin. Valmista kastike: murskaa ja hienonna valkosipulinkynnet, ja lisää muut aineet sekaan. Sekoita. Lisää vähitellen ja maistellen salaattiin, niin saat juuri omaan makuusi sopivan lopputuloksen. Pikkupizzoja tai yksi pellillinen Pohja: 2 dl kurpitsansiemeniä 0,5 dl auringonkukansiemeniä 2,5 dl kuorittuja hampunsiemeniä 2 dl mantelijauhoa 0,5 dl kuivattua nokkosjauhetta 1,5 rkl psylliumia 1 tl suolaa n. 2,5 dl vettä neitsytkookosöljyä Täytteet: luomu tomaattisosetta n. 100g kevätsipulia 1 prk vihreitä luomu oliiveja 1 kesäkurpitsa (n. 300 g) n. 300 g kovaa vuohenjuustoa (tai gouda tms. raastamiseen sopivaa) reippaasti rucolaa mustapippuria Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Blendaa kurpitsan- ja auringonkukansiemenet hienoiksi, lisää mukaan hampunsiemenet, mantelijauho ja muut aineet. Sekoita hyvin. Voitele pelti kookosöljyllä. Levitä pellille haluamasi muotoisia pizzapohjia, voit tehdä pikkupizzoja (ehkä helpompia), tai vaikka koko pellin kokoisen. Siirrä pizzapohjat uuniin n minuutiksi ennen täytteiden levittämistä pohjille. Veistele kesäkurpitsasta pitkiä ohuita lastuja, viipaloi oliivit, hienonna kevätsipuli ja pese rucola. Levitä tomaattisose paistetulle pohjalle, loput täytteet rucolaa lukuunottamatta mukaan. Mausta mustapippurilla. Paista pizzaa kunnes täytteet ovat saaneet väriä. Kun pizza on valmis, levitä päälle vielä kunnon kasa rucolaa. Huom! Taikinaa saattaa olla helpompi muotoilla kosteilla käsillä.

16

17 Virkistävä aamumehu 3-4 porkkanaa appelsiini puolikas sitruuna inkivääriä, n. 2x2 cm pala n. 1rkl Life Aloe Vera -mehua 1 tl maca-jauhetta Ravitseva lounasmehu kourallinen fenkolia kaksi (isoa) kourallista parsakaalin nuppuja varsineen 3 pientä punajuurta puolikas päärynä 2 tl acaijauhetta 1 tl Life Spirulinaa Rauhoittava iltamehu puolikas kurkku 3 varsiselleriä omena 4 lehtikaalia varsineen 1tl (kamut)vehnänorasta Suklaabanaanijäätelö 2 banaania 2 rkl raakakaakaojauhetta 1 rkl lucumaa 1 rkl kookossiirappia tai pari tippaa steviaa miniripaus merisuolaa 2 rkl raakakaakaonibsejä Pinnalle: Mehiläisen siitepölyä Kuori ja viipaloi banaani ja pakasta se rasiassa. Kun banaani on täysin jäätynyt, lisää palat tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää myös kaakaojauhe ja lucuma ja sekoita tasaiseksi. Maistele lisää tarpeen mukaan makeutusta ja miniripaus suolaa. Sekoita lusikalla joukkoon kaakaonibsit ja lusikoi seos tarjoilukulhoihin, ripottele pinnalle mehiläisen siitepölyä, tarjoile ja nauti. Mikäli seos suli liikaa soseutusvaiheessa, voit jähmettää sitä ennen tarjoilua pakastimessa. Punajuuripihvit (8 pihviä) n. 600 g punajuuria 2 keltaista sipulia 2 munaa 4 puristettua valkosipulinkynttä 2 ruokalusikallista kookosjauhoja 2 rkl psyllium-kuitujauhetta 2 rkl Life Chia-siemeniä 1 tl Himalajan suolaa 1 tl mustapippuria 2 tl kuivattua oreganoa 2 tl kuivattua timjamia Kuori punajuuret. Raasta ne hyvin esim. monitoimikoneella. Purista niistä mahdollisimman paljon mehua. Sekoita punajuuret ja hienonnettu sipuli kulhossa. Lisää muut ainekset ja anna seistä n. 5 min. Muotoile pihvejä ja paista ne kookosöljyssä kunnes pihvit ovat saaneet kauniin värin ja ovat kauttaaltaan lämpimiä. Vaihtoehtoisesti voit tehdä pihvit valmiiksi uunissa (175 astetta, n. 10 min).

18

19 Kesäkurpitsa-persiljasalaatti 3 ruukullista lehtipersiljaa 1 kesäkurpitsa 3 avokado oliiviöljyä sitruunaa hampunsiemeniä goji-marjoja Himalajan suolaa mansikoita Hienonna persilja. Tee kesäkurpitsasta pastaa. Jos teet pastan perunankuorijalla, voit lyhentää palasia veitsellä. Leikkaa avokado pieniin palasiin. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Pidä huoli, että laitat avokadoon sitruunaa, jotta siitä ei tule ruskea. Vuohenjuustokastike (4 annosta) 100 g vuohenjuustoa 1 dl turkkilaista jogurttia 1 tl agavesiirappia 2 maustemittaa suolaa aa 2 maustemittaaa m mustapippuria ustapippuria Leikkaa kka kaaa juustosta juustosta reunat ja soseuta juusto haarukalla. Seko juusto ja muut ainekset sähkövatkaimella kulhossa koita ko niin, että kastikkeesta tulee tasainen. Mausta agavesiirapilla, suolalla ja mustapippurilla. Laita kastike jääkaappiin eennen en nne nen n tarjoilua. tarjjoi ta oiliillua. a

20 Katso mielenkiintoiset ja kevyen humoristiset ohjelmat Jaakko Saariluoman opastuksella superfoodien maailmaan osoitteesta

Porkkanacocktail. 1 annos. 1 keskikokoinen porkkana karkeasti raastettuna 1ananasviipale karkeasti viipaloituna 1 tl sitruunamehua

Porkkanacocktail. 1 annos. 1 keskikokoinen porkkana karkeasti raastettuna 1ananasviipale karkeasti viipaloituna 1 tl sitruunamehua Porkkanacocktail 1 annos 1 keskikokoinen porkkana karkeasti raastettuna 1ananasviipale karkeasti viipaloituna 1 tl sitruunamehua Aamunavaus 1 annos ½ avokado 3 pientä tomaattia lohkottuna (poista puinen

Lisätiedot

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla,

Lisätiedot

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua.

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua. Agavesiirappi Agavesiirappia (agavenektari) kutsutaan Meksikossa myös hunajavedeksi. Agavesiirapin maku muistuttaakin jonkin verran hunajaa, ja nestemäisen koostumuksensa vuoksi sitä voi käyttää hunajan

Lisätiedot

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla.

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla. MENU 2 Ruisleipää porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla Paahda ruisleipäviipaleita ja laita

Lisätiedot

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta Juustoinen katkarapusalaatti 5-6 annosta 150 g katkarapuja 1/2 pak (à 350 g) Valio Polar täyteläinen juustoa 400 g makeaa melonia 1/2 pak kevätsipulia tai n. 1 dl ruohosipulia 1 ruukku jääsalaattia Kastike

Lisätiedot

Esimerkkiateriat. Aamiainen

Esimerkkiateriat. Aamiainen Esimerkkiateriat Aamiainen 1) Muroaamiainen All Bran murot (1dl) + marjoja, rasvaton maito 2dl muroihin + ruisleipä, jonka päälle keittokinkkua (3 siivua), tomaattia ja lehtisalaattia 365kcal, kuituja

Lisätiedot

Vähimmäiskastike ruiskuttele salaatin joukkoon: oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, omenaviinietikkaa

Vähimmäiskastike ruiskuttele salaatin joukkoon: oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, omenaviinietikkaa Salaatinkastikkeita Vähimmäiskastike ruiskuttele salaatin joukkoon: oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, omenaviinietikkaa Salaatinkastikkeita Sitruunakastike ½ dl sitruunamehua 1,5 tl dijonin-sinappia ¼

Lisätiedot

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä 2 Fazer Puikula -ruisleipää 500 g kypsää porkkanaa, soseena (5 dl) 1 dl creme bonjour -tuorejuustoa, valkosipulilla maustettua tuoretta rakuunaa suolaa ja mustapippuria

Lisätiedot

Tomaattinen kasviskeitto ja paahdetut ruislastut *** Härkispihvit sipulirenkailla ja bataattiranskalaiset *** Kuningatarsmoothie

Tomaattinen kasviskeitto ja paahdetut ruislastut *** Härkispihvit sipulirenkailla ja bataattiranskalaiset *** Kuningatarsmoothie Maailman suurin kynttiläillallinen 2019 finalistimenut saivat molemmat ylistystä tuomareilta, mutta tiukan kisan voitti menu: Tomaattinen kasviskeitto ja paahdetut ruislastut Härkispihvit sipulirenkailla

Lisätiedot

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua!

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, munavoi ja tilliöljy Rukiiset paistetut muikut, pottuvoi ja marinoidut porkkananauhat

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 33-40 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 18 FITNESS AAMIAISSMOOTHIE Ainesosat - 2 dl pakastevadelmia - Puolikas banaani - Vaniljan makuinen juotava jogurtti - Vähän hedelmätuoremehua - 3-5 rkl FITNESS-muroja

Lisätiedot

Ihanaa maistuvaa joulua!

Ihanaa maistuvaa joulua! Ihanaa maistuvaa joulua! Hyvästä ruoasta tulee hyvä olo. Olemme koonneet sinulle joulun perinteisiä ja uudenlaisiakin reseptejä maistuvalla ja terveellisellä tavalla tehtynä. Kaikki ohjeet ovat sokerittomia,

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe LINSEED VALO 24 H Salaatti grillatusta halloumijuustosta ja paahdettua tyrni pellavaa 200 g Halloumijuustoa 2 Avomaankurkkua valkosipulinkynsi rypsiöljyä persiljaa ½ cantaloupe meloni Sydänsalaattia tai

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Fortini täydennysravintojuoma Fortini Multi Fibre -täydennysravintojuomia voi nauttia jääkaappikylminä raikkaina pirtelöinä sellaisenaan. Joskus tarvitaan kuitenkin

Lisätiedot

Päivän menu neljälle noin 16 eurolla

Päivän menu neljälle noin 16 eurolla Päivän menu neljälle noin 16 eurolla Aamiainen Banaaniletut 8 kananmunaa 4 kypsää banaania ripaus suolaa, kanelia tai kardemummaa halutessa 1 dl kaurahiutaleita paistamiseen 4 tl öljyä 4 porkkanaa tikuiksi

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Tattari-hirssi-viikunatuorepuuro

Tattari-hirssi-viikunatuorepuuro Tattari-hirssi-viikunatuorepuuro Tätä tuorepuuron reseptiä voi pitää pohjana & vaihdella hedelmiä. Esim. raasta omenaa & lisää vasta kun puuro on valmis, sekaan voi laittaa myös kanelia. 2-3 annosta: tuorepuuro

Lisätiedot

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Jääkellarin lohi n. 500 g lohifile 1 litra vettä 1 dl merisuolaa 1 rkl sokeria Kiehauta vesi. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet. Jäähdytä

Lisätiedot

KEKRILAUTA. Kekrilaudan isäntä ohukainen

KEKRILAUTA. Kekrilaudan isäntä ohukainen KEKRILAUTA Kekrilaudan ajatuksena on yhteinen pöytä ja jakaminen. Laudalle tai pöydälle katetaan tarjoilukulhoissa laudan vieraat. Isäntänä toimii ohukainen, jonka päälle kekrilaudan antimia laitetaan.

Lisätiedot

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta Helppo Härkis pastakastike 1 pkt (250 g) HÄRKIS härkäpapuvalmistetta 2 tl öljyä 1 prk (400 g) tomaattimurskaa 2 dl vettä 2 rkl tomaattisosetta 2 tl kuivattua yrttiseosta 1/2 tl suolaa ja sokeria ripaus

Lisätiedot

SMOOTHIET, SMOOTHIEKULHOT JA SORBETIT

SMOOTHIET, SMOOTHIEKULHOT JA SORBETIT SMOOTHIET, SMOOTHIEKULHOT JA SORBETIT KIVA, ETTÄ LATASIT TÄMÄN E-KIRJAN! Voit rohkeasti soveltaa reseptejä, jos jokin ainesosista ei ole sinun makuusi tai sovi ruokavalioosi. Voit vaihtaa vaikkapa vadelmat

Lisätiedot

Keitetty Quinoa / Kvinoa

Keitetty Quinoa / Kvinoa Keitetty Quinoa / Kvinoa 1. Huuhtele ja valuta quinoa huolella. 2. Laita quinoa kattilaan ja lisää vettä suhteessa 1 osa quinoaa ja 2 osaa vettä. 3. Kuumenna kiehuvaksi, lisää ripaus suolaa ja anna kypsyä

Lisätiedot

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Camelinaöljy on aito ja ekologisesti viljelty suomalainen luonnontuote, joka on omaisuuksiltaan ja laadultaan ainutlaatuinen ja jonka valmistamisessa on otettu

Lisätiedot

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta

Menu. Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat. Valkosuklaa-karpalo pannacotta Menu Savuporopiiras Lohta Valkoviinikastikkeella Uuniperunat Valkosuklaa-karpalo pannacotta 8 Savuporopiirakka Pohja: 150 g pehmeää margariinia 1½ dl kaurahiutaleita 2½ dl vehnäjauhoja 1 dl juustoraastetta

Lisätiedot

ateriasuunnitelma syö hyvin, helposti!

ateriasuunnitelma syö hyvin, helposti! ateriasuunnitelma syö hyvin, helposti! ATERIASUUNNITELMA MA: KERMAISTA UUNILOHTA, PARSAA JA PUNAKAALIA TI: RAAKAPASTA TOMAATTI-PAPRIKAKASTIKKEELLA KE: BROILERIA KAALISALAATILLA JA SEESAMINSIEMENILLÄ TO:

Lisätiedot

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut)

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut) Ranskankermaiset ravunpyrstöt ( 8 annosta ) 1. Valuta 100 g kirjolohen mätiä jääkaapissa yli yön 2. Valuta 2 lasipurkillista ravunpyrstöjä (á noin 200 g) 3. Leikkaa 1 iso tai 2 keskikokoista punasipulia

Lisätiedot

7 Day Simplifying Detox

7 Day Simplifying Detox 7 Day Simplifying Detox 7 day Simplifying Detoxin reseptit ovat helppoja ja nopeita valmistaa. Suurin osa resepteistä valmistuu noin puolessa tunnissa. Lisäksi ne ovat herkullisia, mutta saavat olon keventymään

Lisätiedot

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (+37 astetta). Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Focaccia (italialainen peltileipä) Focaccia on yksi omista suosikeistani, se on edullista ja helppoa valmistaa, eikä siihen tarvita voita tai leikkelettä päälle vaan se on valmista sellaisenaan. Focaccialla

Lisätiedot

ripaus kardemummaa (kardemumman sanotaan olevan muistia parantava mauste )

ripaus kardemummaa (kardemumman sanotaan olevan muistia parantava mauste ) Neuvokkaat naiset Puolukkasurvelo 1 dl pakastepuolukoita 3 dl maustamatonta jogurttia tai piimää 1-2 rkl juoksevaa hunajaa 2 rkl kaura- tai ruisleseitä ripaus kardemummaa (kardemumman sanotaan olevan muistia

Lisätiedot

1 800 kcal ruokavalio

1 800 kcal ruokavalio 1 800 kcal ruokavalio Ruokavaliosuositukset: Energiasisältö: 1 800 kcal Proteiinipitoisuus: n. 20 % päivittäisestä energiansaannista, eli 81 90 g Rasvapitoisuus: n. 30 % päivittäisestä energiansaannista,

Lisätiedot

Energiaa iltapäivään

Energiaa iltapäivään Energiaa iltapäivään Herkullisia välipaloja koululaisille 1 Energiaa iltapa iva a n.indd 1 2.5.2006 07:46:37 Herkullisia välipaloja koululaisille Välipalat kuuluvat oleellisena osana lapsen päivään. Lapsi

Lisätiedot

Garage Girl Club. Hyvän olon reseptit

Garage Girl Club. Hyvän olon reseptit Garage Girl Club Hyvän olon reseptit Hyvän olon reseptit Tähän vihkoseen on kerätty hyvän olon reseptejä Sinulle, Garage Girl! Avaa tämä vihkonen aina, kun haluat hakea ideoita itsellesi hyvää tekevään

Lisätiedot

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19 KYLMÄT ALKUPALAT 18 19 Okroška eli kotikaljakeitto Kuudelle Salaatti 4 suurta keitettyä perunaa 1 avomaankurkku 6 suurta retiisiä 200 g keitettyä kieltä tai keittokinkkua 4 keitettyä munaa nippu tilliä

Lisätiedot

LIHANSYÖJÄN KASVISRUOKAKURSSI 17.3.2016 Joensuu

LIHANSYÖJÄN KASVISRUOKAKURSSI 17.3.2016 Joensuu LIHANSYÖJÄN KASVISRUOKAKURSSI 17.3.2016 Joensuu Mausteinen bataatti-kikhernevuoka (noin 4-6 annosta) Tehdään tuplana! Bataattisose: 800 g bataattia 1-2 rkl margariinia kookosmaitoa suolaa Kikherneseos:

Lisätiedot

Punajuurikeitto. (tämä ohje on 4:lle hengelle)

Punajuurikeitto. (tämä ohje on 4:lle hengelle) Punajuurikeitto (tämä ohje on 4:lle hengelle) 1 l kasvislientä runsas 1/2 l punajuuria (runsas 1/2 l perunoita) 1 palsternakka 1 sipuli (suolaa) 1 tl timjamia Kuori ja paloittele punajuuret, (perunat)

Lisätiedot

Bataattisosekeitto, yrttiöljy ja chiliä *** Chili con Härkistortillat *** Hedelmäsalaatti ja chilisuklaa

Bataattisosekeitto, yrttiöljy ja chiliä *** Chili con Härkistortillat *** Hedelmäsalaatti ja chilisuklaa Maailman suurin kynttiläillallinen 2018 finalistimenut saivat molemmat ylistystä tuomareilta, mutta tiukan kisan voitti menu: Bataattisosekeitto, yrttiöljy ja chiliä Chili con Härkistortillat Hedelmäsalaatti

Lisätiedot

VIIKKO 1. PUHDISTAVA RUOKAVALIO Päivät 1-3

VIIKKO 1. PUHDISTAVA RUOKAVALIO Päivät 1-3 1 VIIKKO 1. PUHDISTAVA RUOKAVALIO Päivät 1-3 Mikäli jokin raaka-aine ei sovi sinulle tai et halua muuten sitä käyttää, käy lukemassa sivulta: http://newbeginning.fi/ravinto-ja-ruokavalio-ohjeet-viikko-1/

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 17-24 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 UUNIPASTA SOIJAROUHEEN, KURPITSAN JA VUOHENJUUSTON KERA Ainesosat Neljälle 750 g kuutioitua kurpitsaa oliiviöljyä suolaa, pippuria 300 g rigatoni- tai pennepastaa

Lisätiedot

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista

Jarlsberg. kun haluat jotain ainutlaatuista Jarlsberg kun haluat jotain ainutlaatuista Miksi Jarlsberg juuston täyteläinen maku on niin ainutlaatuinen? Miten juustoon syntyy sille tyypillinen rakenne? Jarlsberg juustoa on valmistettu salaisen ja

Lisätiedot

NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ

NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ Jokaiseen ohjeeseen on merkattu rinnakkain naisen annos ja miehen annos. Naisen annos on vasemmalla ja sinisellä, miehen oikealla ja vihreällä. Ota tämä huomioon laittaessasi ruokaa.

Lisätiedot

POIMI. MUkAAn LISÄPOTKUA ARKEEN! 5 VilLIÄ RESEPTIä

POIMI. MUkAAn LISÄPOTKUA ARKEEN! 5 VilLIÄ RESEPTIä POIMI MUkAAn LISÄPOTKUA ARKEEN! 5 VilLIÄ RESEPTIä TEHDÄÄN ARJESTA HYVÄÄ! Lapin superkasveissa on villiä voimaa, sillä keskiyön aurinko ja arktiset olosuhteet vahvistavat niitä ainutlaatuisilla tehoaineilla.

Lisätiedot

Korvaa riisi kotimaisella viljalla!

Korvaa riisi kotimaisella viljalla! Korvaa riisi kotimaisella viljalla! UUTUUS! NOPEASTI JA HELPOSTI HERKULLISTA Kahdeksan hyvää reseptiä SUOMALAINEN VILJA ON EKOLOGINEN VALINTA Suomalaiset viljat ovat oikeaa, ekologista lähiruokaa. Riisin

Lisätiedot

ESPANJALAISIA TAPAKSIA

ESPANJALAISIA TAPAKSIA ESPANJALAISIA TAPAKSIA Malmin Martat 17.10.2016 TOMAATTILEIPÄ PERUNAMUNAKAS FRITEERATUT MUSTEKALARENKAAT MELONIA ILMAKUIVATUN KINKUN KERA MARINOIDUT OLIIVIT MANTELIKEKSIT KAHVI / TEE --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAISIA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE MARJAKASTIKKEET korkea marjapitoisuus valmistettu Suomessa aidoista marjoista ruoanlaittoon, jälkiruokiin ja leivonnaisiin OUT OF HOME -MYYNTI Myyntipäällikkö Mika Lund

Lisätiedot

Huevos rancheros 2 annosta. 1 prk (285/170g eli noin 2 dl) keitettyjä mustapapuja 1 pieni sipuli 1 pieni valkosipulinkynsi tilkka öljyä suolaa

Huevos rancheros 2 annosta. 1 prk (285/170g eli noin 2 dl) keitettyjä mustapapuja 1 pieni sipuli 1 pieni valkosipulinkynsi tilkka öljyä suolaa Huevos rancheros 2 annosta 1 prk (285/170g eli noin 2 dl) keitettyjä mustapapuja 1 pieni sipuli 1 pieni valkosipulinkynsi tilkka öljyä suolaa 1 avokado hieman limetin mehua suolaa 2 tuoretta kananmunaa

Lisätiedot

Juhlitaan! Gluteenittomat reseptit

Juhlitaan! Gluteenittomat reseptit Juhlitaan! Gluteenittomat reseptit Ihana juhla helposti 100 % gluteeniton & vehnätön Miniburritot 1 ps Farina Pizza- ja piirakkapohjaseosta 2,25 dl vettä 2 rkl öljyä gluteenitonta jauhoa Sekoita jauhoseos

Lisätiedot

Her ku lliset aamiaiset

Her ku lliset aamiaiset Her ku lliset aamiaiset Uu s ia tu u lia Tuulia Talvio Her ku lliset aamiaiset Olen ehdottomasti sitä mieltä, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Aamupala on itselleni välttämättömyys, mutta myös

Lisätiedot

goes VÄLIPALA Monipuoliset eväät tarjoaa

goes VÄLIPALA Monipuoliset eväät tarjoaa goes VÄLIPALA Monipuoliset eväät tarjoaa Krista Gross Kroppa ja mieli pysyvät virkeänä, kun syö monipuolisesti ja säännöllisesti. Ihan tavallista kotiruokaa, terveellisiä välipaloja ja tarpeeksi nestettä

Lisätiedot

SUPERFOOD RESEPTI VIHKONEN

SUPERFOOD RESEPTI VIHKONEN SUPERFOOD RESEPTI VIHKONEN Maistuva Superfood pitää mielen ja kehon virkeänä Tämän reseptivihkon sivuilta löydät herkullisia vinkkejä siitä, miten voit hyödyntää Rawsom Superfoodtuotteita ruoanvalmistuksessa.

Lisätiedot

espanjalainen kikherne -chorizokeitto

espanjalainen kikherne -chorizokeitto espanjalainen kikherne -chorizokeitto aineet 40 ml oliiviöljyä 150 g chorizomakkaraa, hienonnettuna 175 g sipulia, hienonnettuna 50 g lehtiselleriä, hienonnettuna 100 g tuoretta pinaattia, pestynä ja hienonnettuna

Lisätiedot

3. Proteiinipitoista, esim. maitoa, jogurttia, rahkaa, juustoa tai leikkelettä.

3. Proteiinipitoista, esim. maitoa, jogurttia, rahkaa, juustoa tai leikkelettä. Välipalavinkkejä Lue, lataa tai tulosta kaikki välipalavinkit ja -reseptit tästä (pdf) Säännöllinen ateriarytmi on tärkeä, jotta energiaa riittää tasaisesti koko päiväksi. Sopiva ateriarytmi on yksilöllinen.

Lisätiedot

Salviapossu (3 ann.) 20-30 min

Salviapossu (3 ann.) 20-30 min Salviapossu (3 ann.) 20-30 min 1 ps Findus Uuni- ja grillikasvikset Toscana n. 500 g maustamatonta porsaan sisäfileetä voita tai margariinia paistamiseen (tuoretta salviaa) Marinadi: ¾ dl rypsiöljyä 1

Lisätiedot

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita

Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita Leipä SPC-Flakes- hiutaleilla 1 pala = noin 3,75 grammaa SPC-Flakes- hiutaleita 150 g SPC-Flakes- hiutaleita 7 dl vettä 2 tl suolaa 1,5 rkl valkoista sokeria 1,5 rkl öljyä 2 dl luonnonjogurttia 800 g leipäjauhoja

Lisätiedot

Sekoita pohjaksi kahta erilaista salaattia Lisäksi muita kasviksia makusi mukaan; Ruokaisassa salaatissa voi olla lisäksi osana;

Sekoita pohjaksi kahta erilaista salaattia Lisäksi muita kasviksia makusi mukaan; Ruokaisassa salaatissa voi olla lisäksi osana; Sekoita pohjaksi kahta erilaista salaattia Lisäksi muita kasviksia makusi mukaan; avocadoa ituja auringonkukan versoja mungpapuja idätettyinä kaalia raakana, tai höyrytettynä kukkakaalia, parsakaalia kurkkua

Lisätiedot

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Lihakeitto 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Pane liha veteen kiehumaan. Kuori pintaan muodostuva vaahto ja lisää

Lisätiedot

Lihattomat reseptit, viikko 3

Lihattomat reseptit, viikko 3 Lihattomat reseptit, viikko 3 Mausteinen kasvisrisotto...2 Bataattimuusi...3 Soijamuhennos...4 Soijasuikalekastike...5 Kookoksinen tofu kaaliwokki...6 Meksikolainen papukeitto...7 Lämmin lounassalaatti

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 104-110 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 CHILI SIN CARNE 4 annosta Ainesosat 1 paketti Hälsans Kök Soijarouhetta 1 purkki murskattuja tomaatteja 1 pilkottu sipuli 2 pilkottua paprikaa 1 purkki kidneypapuja

Lisätiedot

MONITOIMIKEITIN RESEPTEJÄ. Lisää resepti-inspiraatioita: www.kitchenaid.eu

MONITOIMIKEITIN RESEPTEJÄ. Lisää resepti-inspiraatioita: www.kitchenaid.eu MONITOIMIKEITIN RESEPTEJÄ Lisää resepti-inspiraatioita: www.kitchenaid.eu RANSKALAINEN KANAVUOKA 4 pekoniviipaletta, karkeasti pilkottuna 2 broilerimakkaraa 1 rkl oliiviöljyä 35 g karkeita vehnäjauhoja

Lisätiedot

TERVEELLISET VÄLIPALAT

TERVEELLISET VÄLIPALAT LÄHTEET TERVEELLISET VÄLIPALAT Opasleh nen 1-2 luokkalaisille h p://www.diabetes.fi/diabetes etoa/ruoka h p://www.kasvikset.fi/ h p://www.pienipaatospaivassa.fi/ h p://www.sydanlii o.fi/ Arffman S., Partanen

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 72-79 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 THAI-SALAATTI JA KATKARAPUVARTAAT 2 annosta, 30 minuuttia Ainekset 50g FITNESS Original -hiutaleita 1 pieni vihreä papaija 2 porkkanaa 1 kourallinen paahdettuja maapähkinöitä

Lisätiedot

Tee ruokaa Millen kanssa

Tee ruokaa Millen kanssa Suklaan- ja maissinmakuiset muffinssit (n. 9-6 muffinssia) 75 g voita 75 g sokeria 2 kananmunaa 1 dl jogurttia esim. kreikkalaista jogurttia Käsittelemättömän appelsiinin raastettu kuori 180 g vehnäjauhoja

Lisätiedot

Reseptit Likkojen lenkki 2015

Reseptit Likkojen lenkki 2015 Grillattua Hk:n rypsipossua 600 g HK:n rypsiporsaan sisäfilettä 2 tl korianterin siemeniä 1 tl kuminaa 1 tl fenkolinsiemeniä 1 dl hunajaa 1. Puhdista filee kalvoista. 2. Sekoita loput ainekset keskenään

Lisätiedot

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin)

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin) HERKUT HEDELMÄKAKKU 6 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta 4 dl vettä 180 g voita tai maidotonta margariinia 4 dl sokeria 180 g kuivattuja aprikooseja pilkottuina 3 munaa 375 g rusinoita 125 g coctailkirsikoita

Lisätiedot

Aiemmin ajattelin, että kasvisruoka tarkoittaa usein tylsän makuista ja ravintoarvoiltaan heikkolaatuista.

Aiemmin ajattelin, että kasvisruoka tarkoittaa usein tylsän makuista ja ravintoarvoiltaan heikkolaatuista. Aiemmin ajattelin, että kasvisruoka tarkoittaa usein tylsän makuista ja ravintoarvoiltaan heikkolaatuista. Ryhtyessäni kokeilumielellä vegaaniksi tammikuussa 2017, huomasin että ruokailun makumaailma muuttui

Lisätiedot

Kookos-banaanijäätelö

Kookos-banaanijäätelö Kookos-banaanijäätelö 1 iso banaani 1 tölkki kookosmaitoa tai kookoskermaa Pilko ja pakasta ylikypsä banaani etukäteen (esim edellisenä iltana). Laita kookosmaito tai -kerma jääkaappiin jäähtymään (tulee

Lisätiedot

FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA

FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA FUSILLIA JA BARILLAN ARRABBIATA-KASTIKETTA, TURSKAA JA MUSTIA OLIIVEJA Ainekset 4 5 henkilölle 400 g Barillan Fusilli-pastaa 400 g Barillan Arrabbiata-kastiketta 200 g turskaa 50 g kivettömiä mustia oliiveja

Lisätiedot

Jos margariinia ei syystä tai toisesta löydy jääkaapistasi,

Jos margariinia ei syystä tai toisesta löydy jääkaapistasi, keksit 49 näin onnistut Jotta kekseistä tulisi rapeita, pitää taikinassa olla reippaasti rasvaa ja sokeria. Kaikissa tämän kirjan keksiresepteissä on käytetty margariinia, sillä se antaa kekseille sopivan

Lisätiedot

Kookosravinnon luonnonmukaisesti tuotetut kookos-, pähkinäja mantelijauhot

Kookosravinnon luonnonmukaisesti tuotetut kookos-, pähkinäja mantelijauhot Kookosravinnon luonnonmukaisesti tuotetut kookos-, pähkinäja mantelijauhot 1 Osaksi terveellistä ruokavaliota, myös gluteenitonta ja vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville Kookosravinnon kookos-,

Lisätiedot

Pieniä ihmeitä keittiössä

Pieniä ihmeitä keittiössä Pieniä ihmeitä keittiössä SAGAn & Vappu Pimiän reseptivinkit MARINOIDUT MUNAKOISOT SAGAN & VAPPU PIMIÄN reseptivinkit KUHAA KAPRIS-SITRUUNAVOISSA Leikkaa munakoiso reiluiksi viipaleiksi (paksuus noin ½

Lisätiedot

SMOOTHIEMIXIT. Paljon käyttövinkkejä! L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön

SMOOTHIEMIXIT. Paljon käyttövinkkejä! L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön SMOOTHIEMIXIT Paljon käyttövinkkejä! L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön Aurinkoisia smootheja, väriä ja luonnollisuutta! Raikkaat smoothiemixit

Lisätiedot

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Kala- ja kasvisruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Janssonin kiusaus Kirjolohikeitto Lohiperhonen Paprika-purjosipulitäyte uuniperunalle Porkkana- ja lanttulaatikot Savustettu kala Täytetyt

Lisätiedot

Maukkaat kesäherkut grillistä

Maukkaat kesäherkut grillistä Maukkaat kesäherkut grillistä Herkulliset reseptit syntyvät sesongin raakaaineilla ja sydäntä hellivillä Keiju-öljyillä! Lisää MAKUA ÖLJYILLÄ Uudista suosikkiruokasi Keiju Makuöljyillä ja Yrttiöljyillä!

Lisätiedot

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton)

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) LIITE 1: 1 (20) KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) 5 ¼ dl vettä 2 tl psylliumkuorijauhetta 2 rkl sokerijuurikashiutaleita

Lisätiedot

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

SUOSITUIMMAT RESEPTIT SUOSITUIMMAT RESEPTIT HUNAJA - LAVENTELILEIPÄ 300 g täysjyvävehnäjauhoja 200 g vehnäjauhoja 1 tl kuivattua laventelia 2 tl kuivahiivaa 1 ½ tl suolaa 30 g hunajaa 350 g vettä Sekoita kuiva-aineet keskenään.

Lisätiedot

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 sipuli 1 valkosipulin kynsi 3 porkkanaa 200 g vihreää papua (pakaste) 2 rkl margariinia

Lisätiedot

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE Omenainen vinaigrette ja juustosalaatti Broilerin rintafileetä mangokastikkeessa Porsaan noisetit omenakermakastikkeessa Aprikoosileivokset Mangojuustokakku Kevyt Melba-jälkiruoka

Lisätiedot

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta)

NUTRIDRINK RESEPTIT. Kermainen rakuunakana riisillä (SE: Krämig dragonkyckling serveras med ris) Valmistusaika: 40 min (2 annosta) NUTRIDRINK RESEPTIT 1. Kermainen rakuunakana riisillä 2. Tilli-tomaattilohi 3. Marjainen mannapuuro 4. Riisipuuro 5. Suklaamousse 6. Mokka-suklaapalat 7. Ananas-banaanismoothie 8. Banaanipannukakku 9.

Lisätiedot

TIKISreseptit. Varoitus! Saattaa sisältää herkullisia reseptejä

TIKISreseptit. Varoitus! Saattaa sisältää herkullisia reseptejä TIKISreseptit Varoitus! Saattaa sisältää herkullisia reseptejä 1 2 KATKARAPUNUUDELI-WOK neljä annosta 4 kerää täysjyvänuudeleita 200 g pakastekatkarapuja 500 g wok-kasviksia (pakaste sopii myös) 2 rkl

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 49-56 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 FITNESS-GRANOLA Ainesosat - 3 dl kaurahiutaleita - 0,5 dl pellavansiemenrouhetta - 2 dl FITNESS-muroja - 1 dl mantelirouhetta - 0,5 dl rusinoita - 0,5 dl auringonkukansiemeniä

Lisätiedot

Vihreä. pöytä. Kaskinauriista karviaiseen. Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka

Vihreä. pöytä. Kaskinauriista karviaiseen. Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka Vihreä Sasu Laukkonen Mariaana Nelimarkka pöytä Kaskinauriista karviaiseen Kaskinaurispasta Neljälle 12 kaskinaurista ½ punttia salviaa 100 g voita 1 dl parmesaania raastettuna Kuori nauriit ja kiinnitä

Lisätiedot

TOFU BOWL 2 ANNOSTA. VINKKI! Saat porkkanasta ohuita siivuja kuorimaveitsellä.

TOFU BOWL 2 ANNOSTA. VINKKI! Saat porkkanasta ohuita siivuja kuorimaveitsellä. RESEPTIT & VINKIT TOFU BOWL 2 ANNOSTA 100 g leveää riisinuudelia ½ rkl seesamiöljyä tilkka soijakastiketta 1 pkt SoFine Tofu Luomu Tomaatti-Basilika (250 g) 3/4 dl vehnäjauhoa tai (gluteenitonta) korppujauhoa

Lisätiedot

Eli leivät paahdetaan tilkan oliiviöljyn kanssa ja päälle tuoretta tomaattia sekä punasipulia.

Eli leivät paahdetaan tilkan oliiviöljyn kanssa ja päälle tuoretta tomaattia sekä punasipulia. RESEPTIKIRJA AAMIAISET KREIKKALAISET LEIVÄT Täysjyväleipää Oliiviöljyä Tomaattia Punasipulia ohuina viipaleina Eli leivät paahdetaan tilkan oliiviöljyn kanssa ja päälle tuoretta tomaattia sekä punasipulia.

Lisätiedot

Good Vibes. Kas isruokareseptejä MENU. kotimainen JaloTempe on runsaasti proteiinia sisältävä, helppokäyttöinen vegaaninen kasvisruokavalmiste.

Good Vibes. Kas isruokareseptejä MENU. kotimainen JaloTempe on runsaasti proteiinia sisältävä, helppokäyttöinen vegaaninen kasvisruokavalmiste. JALOFOODS TEMPE-EDITION Good Vibes VEGE Kas isruokareseptejä MENU Härkäpaputempe-käristys Chili con Härkäpaputempe Lupiinitempe-bolognese Lupiinitempe-bowl Hernetempe-curry Hernetempe-pestopasta Jalotempe-yleisresepti

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 41-48 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ RAIKAS GRANAATTIOMENA-AAMIAINEN Ainesosat - 1 granaattiomena - 1 lasillinen vadelmajogurttia tai -viiliä - 2 rkl FITNESS-muroja Valmistus Laita granaattiomenan siemenet

Lisätiedot

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja.

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Oraksen soppavihko En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Miksi siis kukaan lukisi ruokaohjeitani? No juuri siksi! Jos minä osaan laittaa nämä ruuat, sitten osaa kyllä lähes kuka tahansa. Tässä vihkosessa

Lisätiedot

RUOKAISA BLOODY MARY. Varsiselleri on perinteinen sekoitustikku.

RUOKAISA BLOODY MARY. Varsiselleri on perinteinen sekoitustikku. RUOKAISA BLOODY MARY Bloody Mary on tomaattimehusta, vodkasta ja erilaisista mausteista sekoitettu alkoholijuoma. Drinkin mausteista yleisimpiä ovat worcesterinkastike, tabasco, lihaliemi, retikka, varsiselleri,

Lisätiedot

Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita

Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita Kuvia toimitukselliseen käyttöön: www.akvamariini.fi/ffmmedia2016 Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita Mitä teet, kun juhlavieraasi ilmoittaa noudattavansa gluteenitonta ruokavaliota? Älä hätäänny,

Lisätiedot

Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011

Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011 Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011 Lahnaviettelys Raaka-aineet: 400 g kylmäsavustettua tai lämminsavustettua lahna 2 kovaksi keitettyä kananmunaa 1 keltasipuli 1 dl majoneesia 2 rkl Crème fraîchea 2 rkl

Lisätiedot

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin Vastaleivottua Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin SpeltTILEIPÄ myslileipä Ruisleipä vähähiilarinen leipä Saksanpähkinäleipä puolikarkea leipä Foccacia LCHF leipä Brioche Joululeipä speltistä omenaleipä

Lisätiedot

Vogelin. supersmoothiet

Vogelin. supersmoothiet Vogelin supersmoothiet 1 Vogelin supersmoothiet Rakenna smoothie mieleiseksesi Smoothiesta ravinteita helposti Sanonta olet mitä syöt pitää täysin paikkansa. Olo tuntuu virkeältä kun ruoansulatus toimii

Lisätiedot

Grillikesän parhaat marinadit, kastikkeet ja dipit

Grillikesän parhaat marinadit, kastikkeet ja dipit (Etusivu) Marinoi maistuvaksi! Marinadi mureuttaa grillattavan lihan sekä antaa täyteläisen maun ja värin myös kanalle, kalalle ja kasviksille. Touch of Taste - fondiperheen avulla loihdit helposti esimerkiksi

Lisätiedot

Herkkuja villiyrteistä

Herkkuja villiyrteistä Herkkuja villiyrteistä Raision Rinkan villiyrttikurssilla 3.6.2015 valmistettujen ja nautiskeltujen herkkujen reseptit Mirkka Karikoski & Timo Virta RAISION RINKKA RY HORSMA-RAPARPERIPIIRAKKA Horsman vartta

Lisätiedot

Sikahyvää ruokaa villisiasta!

Sikahyvää ruokaa villisiasta! à la Tapio Kangas Laatutyö pohjoiskarjalaisessa elintarvikeketjussa -hanke Elintarvikealan koordinointihanke Pohjois-Karjalassa 2010 2012 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi

Lisätiedot

Kasviproteiinista voimaa!

Kasviproteiinista voimaa! Kasviproteiinista voimaa! Parhaita kotimaisia kasviperäisiä proteiinilähteitä ovat herne, härkäpapu, täysjyväviljat ja monet siemenet esimerkiksi hamppu ja pellava. Tuote Proteiinipitoisuus g/100g hampunsiemen,

Lisätiedot

Rentoa ruokaa reiluilla astioilla

Rentoa ruokaa reiluilla astioilla Iloa kattaukseen ja ruoanlaittoon toivottaa Kultakeramiikka Rentoa ruokaa reiluilla astioilla grillaa Bistro astioilla! Bistro Kultakeramiikka Oy Putaanportintie 13 44800 Pihtipudas Tel. +358 20 794 03

Lisätiedot

PÄIVÄSI SMOOTHIET 5 TROOPPINEN HEDELMÄSMOOTHIE 2 PUHDISTAVA VIHERSMOOTHIE 3 AURINKOINEN AAMUSMOOTHIE 4 SE PIRTEÄMPI AAMUCOCKTAIL

PÄIVÄSI SMOOTHIET 5 TROOPPINEN HEDELMÄSMOOTHIE 2 PUHDISTAVA VIHERSMOOTHIE 3 AURINKOINEN AAMUSMOOTHIE 4 SE PIRTEÄMPI AAMUCOCKTAIL PÄIVÄSI SMOOTHIET PÄIVÄSI SMOOTHIET 2 PUHDISTAVA VIHERSMOOTHIE 3 AURINKOINEN AAMUSMOOTHIE 4 SE PIRTEÄMPI AAMUCOCKTAIL 5 TROOPPINEN HEDELMÄSMOOTHIE 6 PROTEIINIPITOINEN SMOOTHIE 7 PUHDISTAVA LEHTIKAALISMOOTHIE

Lisätiedot

Hyvän olon reseptit. Chian siemenet

Hyvän olon reseptit. Chian siemenet Hyvän olon reseptit. Chian siemenet Chian siemeniä käytetään yleensä niistä tehtävänä hyytelönä. Hyytelö on neutraalin makuista ja helppo valmistaa, jolloin sitä voi hyvin käyttää tuomaan smoothieen ja

Lisätiedot

Kahvihammasta kolottaa

Kahvihammasta kolottaa Kahvihammasta kolottaa Tumma suklaa ja appelsiini ne yhteen sopii ja niin sopii myös pähkinäinen kolumbialainen kahvi. Makuyhdistelmä suorastaan kaipaa kolumbialaisen kahvin pehmeyttä ja hienoista hedelmäisyyttä.

Lisätiedot

Pientä hyvää Helppoa gluteenitonta

Pientä hyvää Helppoa gluteenitonta Pientä hyvää Helppoa gluteenitonta Herkkua ja hyvää oloa 100 % gluteeniton & vehnätön Psylliumvanukas (kuva kannessa) Skillet cookie eli pannukeksi (1 iso tai 2 pientä) Puolukka-manteli 3 dl makeuttamatonta

Lisätiedot