EkoPelletti T&K- hankkeen opintomatka Keski-Eurooppaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EkoPelletti T&K- hankkeen opintomatka Keski-Eurooppaan"

Transkriptio

1 EkoPelletti T&K- hankkeen opintomatka Keski-Eurooppaan Maanantai Tutustumiskohde: European Pellet Council (EPC) Opintomatkalaiset kokoontuivat Oulunsalon lentoasemalle klo 5.00 maanantaiaamuna. Lensimme klo 6.15 Oulusta Turun kautta Riikaan, jossa kone oli Lento Riikasta Wieniin lähti klo ja saavuimme Wieniin klo paikallista aikaa ja majoituimme Hotelli Senatoriin. Kuva. Opintomatkalaiset perillä Wienin lentoasemalla.

2 Ensimmäiseksi vierailukohteeksemme oli sovittu European Pellet Councilin esittely hotellillamme, esittelijänä toimi ProPellets Austrian Christian Schlagitweit. EPC on itävaltalainen paikallisten pellettitoimijoiden järjestö, joka on perustettu v Siihen kuuluu yhteensä 55 jäsentä. Sen päätoimintamuotoja ovat pr-toiminta, lobbaus, kansainvälinen toiminta ja markkinatutkimukset. EPC:n kotisivut sijaitsevat osoitteessa EPC julkaisee myös kuukausittaista uutiskirjettä jäsenilleen. EPC:n vuosittainen budjetti on Rahoituksensa EPC saa 90-prosenttisesti jäsenmaksuista. EPC:n edustaja piti opintomatkalaisille kattavan esitelmän Itävallan pellettimarkkinatilanteesta. Itävallassa on 8 miljoonaa asukasta ja maan pinta-ala on km 2, josta metsittynyttä aluetta on 49 %. Energiantuotannosta 29 % tuotetaan uusiutuvalla energialla. Uusiutuvasta energiasta 59 % tuotetaan bioenergialla ja bioenergiasta (233 PJ) 4,3 % tuotetaan pelleteillä. Itävallassa öljyn hinta on korkea, omakotitalon lämmityskustannukset voivat olla jopa 3000 /v. Lämmityskustannuksia on mahdollista pudottaa asentamalla taloihin pellettilämmitys rakennettiin ensimmäinen täysin automaattinen puukattila ja 1997 otettiin käyttöön ensimmäiset pellettikattilat (kts. laitteistojen kehittäjä Herbert Wortner). Itävaltalaisten kattilavalmistajien vientiluvut ovat yli 70 % ja 2/3 kaikista Euroopan pellettikattiloista on valmistettu Itävallassa. Eräs ongelma aiemmin puunpoltossa oli pienhiukkaspäästöt, mutta automatisoiduilla pellettikattiloilla nämä päästöt on saatu pienennettyä kymmenenteen osaan ja tästä ongelmasta ei enää ole puhuttu sen koommin. Vuonna 2006 Itävallassa oli ns. pellettikriisi, joka aiheutui raakaaineen pulasta ja tällöin pellettien hinta lähti nousuun. Kriisin jälkeen pellettiä on yksityisten käyttäjien markkinoilla vaivannut luottamuspula. Vuonna 2011 Itävallassa on otettu käyttöön ENplus-tavaramerkki pelleteille, jonka omistaa ja jota hallinnoi AEBIOM. EPC on osa AEBIOM:ia. Tämä laatuluokitus, jakaa pelletit ykkös- ja kakkoslaatuluokkiin (I1 ja I2). ENplus-laatujärjestelemässä ovat mukana AEBIOM:in lisäksi 10 kansallista pellettijärjestöä sekä GDF SUEZ-organisaatio. ENplus takaa pelletin laadun lähtien raakaaineista lopputuotteisiin. ENplus-laatujärjestelmä korvaa ennen käytössä olleen ÖNORM- M standardin. 2/3 Itävallan pellettituotannosta kuuluu jo ENplus-sertifikaatin alle. Itävallassa tuotetaan pellettiä noin tn/v. Tästä määrästä tn menee vientiin, ja Itävaltaan tuodaan lähialueilta lisäksi tn vuosittain aivan maan rajojen lähistöltä Saksasta, Tsekistä ja Romaniasta. Ylivoimaisesti tärkein vientikohde on Italia, lisäksi pellettiä viedään Sveitsiin ja Saksaan. Pellettien luottamuspulaa on paikannut sen vakaa hintakehitys, marraskuussa 2011 pelletin hinta Itävallassa oli 23,1 senttiä / kg. Pellettien hinta johtuu raaka-aineen hinnan vaihteluista. Kun samaan aikaa lämmitysöljyn

3 hinta on kivunnut ylöspäin, on pellettien hinta pysynyt vakaana. Pellettien hinta verrattuna öljyyn oli marraskuussa 2011 noin 50,7 %. Maailmassa tuotettiin vuonna 2008 yhteensä 11,2 miljoonaa tonnia pellettiä, suurin osa tästä Länsi-Euroopassa (6,0 M tn). Muita merkittäviä alueita pellettituotannon kannalta ovat Pohjois-Amerikka (2,5 M tn), Itä- Eurooppa (1,7 M tn) ja Venäjä. Euroopassa käytetään tuotetuista pelleteistä noin 80 %. Muita käyttöalueita ovat Pohjois-Amerikka (17 %), Kiina (1 %) sekä Oseania ja Japani (2 %). Pellettien kuljettaminen on kannattavinta laivaamalla. Kansainvälinen pellettikaupan keskus on Rotterdamin satama, jonka kautta kaikki Pohjois-Amerikasta tuotavat pelletit kuljetetaan. Laivalla kuljettaminen on itse asiassa niin halpaa, että se tekee kannattavaksi pellettien kuljettamisen Eurooppaan Panaman kanavan kautta USA:n länsirannikolta, jolloin kokonaismatkaksi tulee km. EPC ei kuitenkaan koe kasvavaa Pohjois- Amerikan pellettituotantoa uhkana Euroopan ja Itävallan pellettimarkkinoille, vaan pikemminkin voimavarana, koska tuotannon ja pellettien saatavuuden jatkuvuus on avainasemassa mahdollisen raaka-ainepulan yllättäessä uudelleen Euroopassa. Yhteenvetona todettiin, että pellettisektori kehittyy nopeasti, mutta se ei ole saavuttanut vielä täyttä potentiaaliaan. Tärkein jarruttava seikka on lämmitysmarkkinoiden poliittiset tekijät. Toisaalta raaka-aine ja sen saatavuus tulee olemaan tärkeä tekijä pellettimarkkinoilla tulevaisuudessa. Yhteystiedot: ProPellets Austria Tel.: +43 / (0) Haupstrasse 100 A-3012 Wolfsgraben

4 Kuva. EPC:n esittelytilaisuus Wienissä Hotelli Senatorissa. Tiistai Lähdimme aamulla kello 7.30 bussilla kohti Tsekin tasavaltaa. Siellä ensimmäinen vierailukohteemme oli Kovo Novakissa Elf Systems niminen pellettilaitteiden valmistaja ja päivän toisena kohteena oli ProPelety s.r.o., joka on myös pelletintuotantolaitteiden valmistaja. Lisäksi vierailimme lähellä sijaitsevalla pienellä pellettivalmistajalla, joka käyttää tuotannossaan ProPeletyn laitteistoa. Illalla matkasimme vielä Prahaan, jossa majapaikkamme oli viihtyisä Hotelli Chopin (http://www.booking.com/hotel/cz/chopin.fi.html).

5 Kuva. Hotelli Chopin, Wien. Tutustumiskohde: Pellettituotantolaitteiston valmistaja Elf Systems s.r.o. Elf Systems s.r.o. on perheyritys, joka on perustettu vuonna Vuosituhannen vaihteessa yrityksessä alettiin miettiä enemmän pelletointia, koska kiinnostus korvaaviin raaka-aineisiin oli valtava. Yrityksessä haluttiin erityisesti kehittää erilaisten jätemateriaalien ja peltobiomassojen hyödyntämistä. Pellettien etuina nähtiin polttoainekulujen pienentyminen ja ympäristöystävällisyys. Lisäksi itsevalmistettujen pellettien tiedettiin lisäävät yrityksen itsenäisyyttä ja energiaomavaraisuutta. Elf Systemsin lämmityskulut olivat aiemmin jopa 8000 euroa/kk, mutta nyt pellettien korvattua kaasun käytön, ovat lämmityskustannukset enää noin 800 euroa/kk. Noin kuusi vuotta sitten Elf Systems s.r.o. sai ensimmäisen pellettipolttolaitteistonsa prototyypin valmiiksi. Kahden vuoden tuotekehitystyön ja noin 15 muutostoimenpiteen jälkeen laitteisto oli lopulta valmis ja patentoitu. Laitteistoon on kehitetty itse myös murskaimet, yms. Lisäksi Elf Systems s.r.o. on kehittänyt omat matriisit eri raaka-aineille. Elf Systems s.r.o. on voittanut erilaisia palkintoja laitteistollaan ja he ovat saaneet myös valtion tukia toiminnalleen.

6 Polttolaitteistoja Elf Systems on valmistanut jo yli 600 kappaletta ja niitä on myyty 18 maahan, aina Islantiin asti. Polttolaitteisto on suunniteltu nimenomaan pientuotantoon soveltuvaksi ja se on erittäin helppokäyttöinen. Tuotannossa on tällä hetkellä kaksi eri kokoluokan pelletointilaitetta (LM772 ja LM72). Näillä laitteilla suoritetaan jatkuvaa tuotetestausta ja ne ovat käytössä 24 tuntia vuorokaudessa. Käytännön kokemusten perusteella laitteita pyritään edelleen parantamaan. Yrityksellä on nykyään kaikkiaan 40 työntekijää ja se tuottaa noin 800 tonnia puupellettiä ja 600 tonnia peltopellettiä vuodessa. Paikallinen energiayhtiö ostaa niin paljon agropellettejä, kuin yhtiö pystyy myymään. Pelletointilaitteisiin tulisi syöttää aina puhdasta raaka-ainetta. Kosteus ja kivet kuluttavat laitteen rikki. Mahdollinen lisäaine tai vesi lisätään laitteeseen erillisen reiän kautta. Laitteessa on myös jäähdytys ja pölynpoistolaitteisto sekä automaattinen rasvauslaitteisto. Lisäaineena voidaan käyttää viljan tai maissin kuorta, mutta myös muita lisäaineita on kokeiltu. Elf Systems on rakentanut omat, erilliset uunit puupelleteille ja agropelleteille. Kuva. Elf Systems s.r.o.

7 LM72 Elf Systems s.r.o. tuottaa kahta erilaista pelletointilaitteistoa. Niistä LM72 on pienempi. Se tuottaa 150 kg/h ja on kokonaisteholtaan 8,85 kw. Sen korkeus on 2,2 m ja paino 310 kg. Laitteen tilantarve kaikkineen on noin 4 m 2. Sen standardi toimintaympäristö on lämpötiloissa (+5) (+35) astetta. Laitteella voi tuottaa 3,5 mm, 6 mm tai 8 mm kokoisia pellettejä. Raaka-aineen partikkelikoon on kuitenkin oltava 3-3,5 mm. Raaka-aineen on myös oltava riittävän kuivaa (< 12 % kosteuspitoisuus). Raaka-aineena LM772:ssa on mahdollista käyttää jopa 80 erilaista biomassaa, esimerkkeinä sahanpuru, olki, ruoho ja paperi. Pelletointilaite on CE merkitty. Kuva. Pelletointilaitteisto LM72. Kuva. Elf Systems on kehittänyt omat matriisit eri raaka-aineille. LM772 Pelletointilaitteisto on teknisiltä tiedoiltaan lähes samanlainen kuin Elf Systemsin pienempi laitteisto (LM 72), mutta malli on hieman paranneltu ja tuotantokapasiteetti on yli kaksinkertainen (370 kg/h). Laitteiston kokonaisteho on 19 kw. Täydellinen yksikkö painaa 570 kg ja on korkeudeltaan 2,2 m. Kokonaisuudessaan ko. laite vaatii tilaa noin 6 m 2.

8 Kuva. Pelletointilaitteisto LM772. Kuva. Elevaattori. Kuva. Elf Systems s.r.o.

9 Kuva. Murskain. Yhteystiedot: Hagust AB Tutustumiskohde: Pelletintuotantolaitteiden valmistaja ProPelety s.r.o. ProPelety on keskittynyt enimmäkseen heinäpelletteihin, koska viljan olkea ei voi tuottaa kunnolla yli 600 metrissä merenpinnan yläpuolella. Tsekeissä tyypillinen tila, joka on kiinnostunut pelletoinnista, on noin ha. Luonnonkuivausta pidetään parhaana vaihtoehtona oljelle ja noin 15 % kosteuspitoisuutta varastoinnissa optimaalisimpana. Halkaisijaltaan km aluetta pidetään Tsekeissä ideaalisena raaka-aineen hankinta alueena.

10 Agropelletit sopivat sekä pienkäyttäjille että isoille voimaloille. Ne ovat tyypillisesti halkaisijaltaan 6, 8, 12 tai 14 mm ja pituudeltaan noin 1-3 kertaa halkaisija. ProPelety ei käytä agropelleteissään lisäaineita, vaan sitojana toimii ainoastaan ligniini (jota löytyy jokaisen kasvin rakenteesta). Agropellettien lämpöarvo on verrattavissa hiileen, lisäksi ko. pellettien poltosta syntyy vain minimaalisesti päästöjä ja pölyä. Agropelleteissä on kertaa vähemmän rikkiä kuin hiilellä ja poltossa muodostuukin vain vähän tuhkaa, (5-10 kertaa vähemmän kuin hiilellä). Lisäksi suurena etuna voidaan pitää sitä, että pellettejä käytettäessä ilmakehän hiilidioksidimäärä ei kasva (päästökauppa). Pelletoitu raaka-aine vaatii vain vähän varastotilaa ja sitä on helppo käsitellä ja annostella. Agropellettejä voidaan polttaa yhdessä hiilen kanssa olemassa olevilla boilereilla, mutta erikseen poltettaessa agropelletit vaativat oman erityisen polttimen. Agropellettien käytölle löytyy ProPeletyn edustajan mukaan lukuisia hyviä perusteluja (tekniset, ekonomiset, ja poliittiset syyt, sekä asiakkaiden vaatimukset). Ne ovat hyvä vaihtoehto perinteisille polttoaineille, koska fossiilisista polttoaineista aiheutuu valtavat päästöt ja lisäksi polttoainevarannot ovat ehtymässä. Puupelleteistä on jo paikoin pulaa markkinoilla. Agropelleteillä voimme hyödyntää vuosittain uusiutuvia energia varojamme. Kuiva biomassa on säännöllisesti ja voimakkaasti uusiutuva energia varanto. Pellettien hyvänä puolena voidaan pitää myös niiden laajaa käyttöaluetta. Sekä paikalliset ja suuremmat energiayhtiöt, että yksityiset asuinrakennukset käyttävät agropellettejä. Tsekeissä pellettien käyttäjä saa avustuksia vihreän polttoaineen käytöstä ja pystyy hyötymään myös päästökaupasta. Agropellettien hinta on kuitenkin pysynyt vakaana, lähellä hiilen hintaa. Lisäksi suurena etuna agropelleteissä voidaan pitää paikallisuutta (paikallinen keräys, varastointi, tuotanto, käyttö tai keskitetty käyttö). ProPelety 700/1000 standard tuotantolinja: Laitteisto on kehitetty yhteistyössä AXIOM TECH konsultti- ja insinööritoimiston kanssa. Laitteisto on toimiva kokonaisuus, johon on kuitenkin mahdollista tehdä erilaisia muutoksia. Kaikki laitteiston tekniset osat on kehitetty erityisesti pellettien tuotantoon soveltuviksi. Laitteiston tuotanto ja kokoaminen kokonaisuudessaan tehdään Tsekeissä. Kaikki tuotantolinjan moottorit tulevat EU:n sisältä. Tuotantolinja soveltuu keskikokoisille ja suurille tiloille. Se työllistää yhden henkilön kerrallaan. Tuotantolinjan kapasiteetti on 700/1000 kg/h vehnän oljelle (kosteus 14 %), 600/850 kg/h heinälle ja 300/450 kg/h

11 puupurulle. Laitteisto vaatii kokonaisuudessaan noin 60 m 2 tilaa. Se on korkeudeltaan noin 6 m ja painoltaan 9/9,5 tonnia. Äänenvoimakkuus on 80 db ja nimellisteho 85 kw/126 kw. Raaka-aineina ProPeletyn tuotantolinjalla voidaan käyttää murskattua olkea, heinää, palkoja, akanoita ja suolaheinää. Materiaalin kuljetus laitteiden välillä tapahtuu suljetussa ja pölyttömässä kierrossa. Tuotteina syntyy pellettejä, joiden halkaisija on 6 12 mm ja pituus 1-3 kertaa halkaisija. Pelletteihin ei tarvita lisäaineita. Tutustuminen lähellä sijaitsevaan pellettivalmistajaan. Tilalla on Pro Peletyn tuotantolinja käytössä ja sillä tuotetaan noin kg pellettiä päivässä (20 h kahdessa vuorossa). Työvoimana käytetään ukrainalaisia maahanmuuttajia. Pelletointiin hyödynnetään jätebiomassoja. Joukkoon lisätään pelletoinnissa hieman rypsiä, mutta se ei ole välttämätöntä. Vettä lisätään, jos ilmassa on paljon pölyä tai materiaali on erityisen kuivaa. Laitteiston moottoreilla on yhteinen säätöyksikkö, jonka avulla suoritetaan myös huoltotoimenpiteitä. Tilalla on käytössä 2 x 35 m 3 varastosiiloa, joista tuotteet toimitetaan suoraan voimalaitokselle noin 20 km päähän tilalta. Jokaisesta toimitetusta kuormasta määritetään lämpöarvo, joka on yleensä noin 15 MJ/kg eli hyvin lähellä ruskohiiltä. Pellettien tuhkapitoisuus on noin 10 %, kun Suomessa puupelletillä se on noin 1,5 %. Kioton protokolla tekee toiminnasta kannattavampaa, kun voimaloissa käytetään hiilen lisänä pellettiä ja saadaan samalla päästöjä leikattua. Tämä mahdollistaa ylimääräisten myymisen (päästökauppa). Yhteystiedot: ProPelety s.r.o

12 Kuva. Pellettivalmistaja. Kuva. Murskain toiminnassa.

13 Kuva. Pelletointilaitteisto. Kuva. Pellettejä syntyy.

14 Keskiviikko Tutustumiskohde: Pelletin polttolaitteiden valmistaja Sandex s.r.o. Kolmantena päivänä vierailimme Rakovnikissa sijaitsevassa pellettien polttolaitteiden valmistajan luona. Esiteltävänä oli suurehkoien rakennusten lämmitykseen soveltuva 40kW:n Ekoefekt Petrojet-pellettipoltin, joka polttaa pääasiassa agropellettejä, jotka oli valmistettu mm. oljesta, heinästä ja auringonkukista. Myös puupellettien polttaminen laitteistolla on mahdollista. Esillä oli myös omakotitalojen lämmitykseen soveltuvia pienempiä polttimia, kuten Petrojet Biorobot 15 ja Petrojet Biorobot 30, joka polttaa myös pelletoimatonta polttoainetta. Nämäkin polttimet soveltuvat agropelletin polttoon. Puhtaan vehnän poltto laitteistolla ei sen sijaan onnistu, sillä se aiheuttaa kuonaantumista. Pienen polttimen hinta kattilan kanssa oli 4500 ja ilman kattilaa Polttimella ei ole huoltotarvetta, sillä se puhdistaa itse itsensä. Polttimessa oli pyörivä arina, jota kautta tuhka poistuu polttimesta. Siksi sillä on mahdollista polttaa helposti tuhkaavia materiaaleja. Polttimessa lämpötila nousee 1200 C asteeseen ja arinakammion rotaatiota voidaan säätää. Petrojet-polttimella myös päästöt pysyvät kurissa, sillä CO ja NO x -päästöt eivät nouse yli sallittujen raja-arvojen ja CO 2 -päästöjä ei synny. Esittelykohteessa Petrojetin 40kW:n EkoEfekt-laitteisto hoiti esittelytilan lisäksi kahden asuintalon lämmitystarpeet. Kuva. Ekoefekt Petrojet-pellettipoltin

15 Kuva. Petrojet H15-poltin demonstraation kohteena. Rakovnikissa sijaitsi myös kohde, jossa em. Petrojet-pellettipoltin oli käytössä omakotitalon lämmityksessä. Laitteiston omistaja kertoi, että säästö verrattuna kaasulämmitykseen oli noin %. Talon lämmitys kulutti n.5-6 tn pellettejä vuodessa. Pellettien hinta ostettuna paikalliselta yrittäjältä oli noin 120 / tn. Lämmityskohteeseen tutustumisen jälkeen Petrojetin edustajat pitivät opintomatkalaisille lyhyen seminaarin paikallisessa ravintolassa.

16 Kuva. Opintomatkalaiset paikallisella lämmityskohteella Rakovnikissa. Yhteystiedot: Sandex s.r.o Päivän päätteeksi vierailimme pienellä pelletintuottajalla, joka valmisti pellettejä pahvi- ja paperijätteestä. Kyseessä oli painoalan firma, joka teki keraamisia painatuksia mm. kahvimukeihin. Sivutuotteena syntyvä runsas pahvijätteen määrä pyrittiin hyödyntämään yrityksen lämmöntuotannossa tekemällä siitä pellettiä.

17 Kuva. Pahvijätteen murskausta painoalan firmassa.

18 Kuva. Puristuksen jälkeen pahvista syntyy hyvä pelletti. Torstai ja perjantai Aamulla jatkoimme bussilla Hannoveriin, jossa kiertelimme torstaipäivän Agritechnicamessuilla. Yöksi suuntasimme 40 km:n päähän Celleen. Majoituspaikkana oli hotelli Am Braunen Hirsch (http://www.hotel.info/fi/hotel-am-braunen-hirsch/hotel-99106/), mutta ylibuukkauksen takia osa ryhmästämme joutui siirtymään lähellä sijaitsevaan Ring hotelliin (Ring hotel Celler Tor: Ko. hotelli osoittautui kuitenkin hyvin viihtyisäksi ja sitä voikin suositella majapaikaksi Cellen suunnalle matkustaville. Torstai-iltana kävimme vielä koko seurueen voimin syömässä ja iltaa istumassa pienessä paikallisessa ravintolassa. Perjantaina suuntasimme heti aamusta takaisin Hannoverin messuille, josta lähdimme iltapäivällä kello kohti Hampurin lentokenttää. Lentomme takaisin Suomeen lähti kello 19.10, mutta Helsingin välilaskun takia olimme perillä Oulussa vasta aamuyöllä lauantaina.

19 Tutustumiskohde: Agritechnica messut Ecoworxx Ecoworxx valmistaa liikuteltavia pellettilaitteistoja, joilla hoituu sekä materiaalin murskaus, että pelleteiksi puristaminen. Pelletöitäväksi soveltuvat perinteisten raaka-aineiden lisäksi mm. laudanpätkät ja leipomoteollisuuden jätteet. Laitteiden esittelyvideot löytyvät yhtiön kotisivuilta: ja suomenkielistä infoa löytyy: Ecoworxx pellettilaitteistoissa raaka-aineen kosteuden on oltava alle 30 %. Valmiiden pellettien kosteuspitoisuus on 5-10 %. Matriisin lämpötila laitteistossa puristamisen aikana on C. Pellettien puristaminen ei vaadi lisäaineiden käyttöä, vaan lisäaineena käytetään ainoastaan vettä. Kolleripyörät ja matriisi vaihdetaan aina yhtä aikaa ja niillä on noin tuntia käyttöaikaa. Kanavan pituus vaihtelee raaka-aineen ja matriisin reikien läpimitan mukaan. Jos matriisi tukkeutuu, niin suosituksena on lisätä vehnä/öljy/hiekka seosta puristimeen. Laitteistoissa on kauko-ohjaus ja valmiiden asetusten lisäksi 1000 muistipaikkaa omille asetuksille. Asetukset eri raaka-aineille voi täten tallentaa muistiin seuraavaa käyttöä varten. Pelletointilaitteisto PM 3.0E on kooltaan 90 cm x 70 cm, korkeudeltaan 175 cm ja painoltaan noin 225 kg. Suurempi PM 75E puolestaan on kooltaan noin 120 cm x 80 cm, korkeudeltaan noin 175 cm ja painoltaan noin 980 kg. Laitteen kokonaisteho on noin kw. Pienemmän laitteiston hinta on noin 4000 euroa (PM 3.0E) ja isomman (PM 75) hinta noin euroa. Laitteistoilla on 10 viikon toimitusaika. Suomessa Ecoworxx laitteistoa myy Energian Säästö Oy. Yhteystiedot: Ecoworxx GmbH +49 (0) /

20 Kuva. Pellettilaitteisto PM 75E (kuva: Kuva. ÖkoThermin polttolaitteisto (kuva: ÖkoTherm ÖkoTherm valmistaa biopolttolaitteistoja ( kw) kaikille biomassoille jo 20 vuoden kokemuksella. Laitteistoissa on uuni ja boileri, sekä sähköinen ohjaus. Laitteistoissa on automaattinen polttoaineen syöttö, sytytys ja tuhkan poisto. Polttoaineena voidaan käyttää erilaisia biomassoja, kuten agropellettejä ja puupellettejä, sekä haketta ja jyviä, yms. Polttolaitteistojen päästöt jäävät Euroopan päästörajojen sisään. Laitteistot soveltuvat sekä pienkäyttäjille että suuremman mittakaavan lämmitykseen. Yhteystiedot: A.P. Bioenergietechnik GmbH +49 (0) Kansainvälinen yhteyshenkilö: Uli Dobler

21 Matkaraportin laatijat: Henna Jokinen, Oulun yliopisto, Kuitu- ja partikkelitekniikan laboratorio ja Matti Kuokkanen, Oulun yliopisto, Kemian laitos. Matkaraportin kuvat (ellei toisin mainita): Heikki Takalo-Kippola, Oulun seudun ammattikorkeakoulu, Tekniikan yksikkö.

Jämtlannissa päätettiin ajaa biokaasulla

Jämtlannissa päätettiin ajaa biokaasulla Kainuun bioenergian teemaohjelman tiedotuslehti 15.4.2014 nro 13 Jämtlannissa päätettiin ajaa biokaasulla Elina Virkkunen Projektipäällikkö MTT Sotkamo Keskiruotsalainen Östersundin kunta Jämtlannissa

Lisätiedot

Arki, valinnat ja tulevaisuus

Arki, valinnat ja tulevaisuus Johanna af Hällström Arki, valinnat ja tulevaisuus Kestävät energiavalinnat Suomen luonnonsuojeluliitto ry Hei, kädessäsi on Suomen ensimmäinen aikuisille tarkoitettu Arki, valinnat ja tulevaisuus -ympäristökasvatusmateriaali,

Lisätiedot

bulletin heinäkuu 2000

bulletin heinäkuu 2000 bulletin heinäkuu 2000 Toimitusjohtajan katsaus Rahoituksen välittäjät NNIB tekee yhteistyötä muiden pohjoismaisten pankkien ja kansainvä- projektien rahoituksessa. Nämä kehitys- ja siirtymätalous- välittäjiä

Lisätiedot

Alk. m 2. juva.fi. menestyksen paikka. Ota osasi 6 miljoonan kävijän asiakasvirrasta! Liiketontit. Etelä-Savo Lokakuu 3/2010

Alk. m 2. juva.fi. menestyksen paikka. Ota osasi 6 miljoonan kävijän asiakasvirrasta! Liiketontit. Etelä-Savo Lokakuu 3/2010 www.mustekolmio.fi YRITYSMAAILMA 1 muste- & lasertäyttöpalvelut AUKIOLOAJAT: MA-PE 9-16 Nyt auki myös lauantaisin LA 10-14 Etelä-Savo Lokakuu 3/2010 Tuo tyhjentyneet mustepatruunasi tai laserkasettisi

Lisätiedot

ei ole mahdollisuutta ostaa suuria määriä heiniä yhdellä kertaa ei ole varastoja missä pikkupaalit säilyisivät hyvänä

ei ole mahdollisuutta ostaa suuria määriä heiniä yhdellä kertaa ei ole varastoja missä pikkupaalit säilyisivät hyvänä - Jeannette Borén 1 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 3 2. ESISELVITYKSEN TARKOITUS... 5 3. VIITEKEHYS... 6 3.1. Hevosen ruokinta... 6 3.1.1. Kuiva heinä... 7 3.1.2 Säilöheinä... 8 4. LAATUHEINÄRENGAS, AKTIIVISTEN

Lisätiedot

LOGISTIIKAN ULKOISTAMINEN LÄMPÖYRITTÄJIEN ENERGIAPUUN TOIMITUSKETJUISSA

LOGISTIIKAN ULKOISTAMINEN LÄMPÖYRITTÄJIEN ENERGIAPUUN TOIMITUSKETJUISSA TALOUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Markus Hirsimäki LOGISTIIKAN ULKOISTAMINEN LÄMPÖYRITTÄJIEN ENERGIAPUUN TOIMITUSKETJUISSA Pro gradu -tutkielma Markkinoinnin koulutusohjelma Elokuu 2013 OULUN YLIOPISTO Taloustieteiden

Lisätiedot

Kestävän energian Janakkala tiedotuslehti 2012

Kestävän energian Janakkala tiedotuslehti 2012 Kestävän energian Janakkala tiedotuslehti 2012 N KUNTA Janakkala liittyi kuntien energiatahokkuus sopimukseen elokuussa 2011 Toimintasuunnitelma energiankäytön tehostamiseksi on valmistunut. Peltoenergiassa

Lisätiedot

PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1

PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1 PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1 Sisältö 4 Valitse harkiten 5 Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen 6 Mihin energiaa tarvitaan? 7 Matalaenergia- ja passiivitalot yleistyvät 8 Toimiva kokonaisuus syntyy hyvällä

Lisätiedot

BIOLÄMPÖOPAS. Biolämpölaitoksen mitoitusohjeita Ariterm biolämpötuotteet Mittapiirrokset

BIOLÄMPÖOPAS. Biolämpölaitoksen mitoitusohjeita Ariterm biolämpötuotteet Mittapiirrokset BIOLÄMPÖOPAS Biolämpölaitoksen mitoitusohjeita Ariterm biolämpötuotteet Mittapiirrokset 1 SISÄLTÖLUETTELO 3 Ariterm Oy 4 Luonnollista ja uusiutuvaa energiaa kotimaasta 4-7 Biolämpökohteen suunnittelu ja

Lisätiedot

RAKENNETUN YMPÄRISTÖN HAJAUTETUT ENERGIAJÄRJESTELMÄT

RAKENNETUN YMPÄRISTÖN HAJAUTETUT ENERGIAJÄRJESTELMÄT RAKENNETUN YMPÄRISTÖN HAJAUTETUT ENERGIAJÄRJESTELMÄT SUOMEN ILMASTOPANEELI RAPORTTI 4/2013 M. AIRAKSINEN 1, J. SEPPÄLÄ 2 T. VAINIO 1, P. TUOMINEN 1, P K. REGINA 2, P. PELTONEN-SAINIO 2, S. LUOSTARINEN

Lisätiedot

VALMISTUSTEKNIIKKA. Valmistustekniikan kerho 2014

VALMISTUSTEKNIIKKA. Valmistustekniikan kerho 2014 VALMISTUSTEKNIIKKA Valmistustekniikan kerho 2014 3D-tulostuksen näkymät Muutosjohtaminen on tärkeä osa Lean kehitystä Digitalisaatio, lastuavan työstön ja koko Suomen teollisuuden tulevaisuus VTK Euroopassa

Lisätiedot

2010/2011. Tuoteluettelo Siirreltävät laitteet ja Kiinteät imujärjestelmät. www.dustcontrol.com

2010/2011. Tuoteluettelo Siirreltävät laitteet ja Kiinteät imujärjestelmät. www.dustcontrol.com 2010/2011 Tuoteluettelo Siirreltävät laitteet ja Kiinteät imujärjestelmät www.dustcontrol.com Sisällysluettelo Dustcontrol Asiakkaat Siirreltävät pölynerottimet Siirreltävät neste-erottimet Ilmanpuhdistimet

Lisätiedot

TERMINAALIKÄSIKIRJA VTT-R-08634-11. Biopolttoaineterminaalit Ohjeistus terminaalien perustamiselle ja käytölle. Impola Risto Tiihonen Ismo

TERMINAALIKÄSIKIRJA VTT-R-08634-11. Biopolttoaineterminaalit Ohjeistus terminaalien perustamiselle ja käytölle. Impola Risto Tiihonen Ismo TERMINAALIKÄSIKIRJA VTT-R-08634-11 Biopolttoaineterminaalit Ohjeistus terminaalien perustamiselle ja käytölle Impola Risto Tiihonen Ismo 30.11.2011 2 (38) Alkusanat Tämä biopolttoaineterminaalien perustamista

Lisätiedot

Palaturpeen markkinat Suomessa Tilastotietoa sekä käyttäjien ja tuottajien näkemyksiä

Palaturpeen markkinat Suomessa Tilastotietoa sekä käyttäjien ja tuottajien näkemyksiä TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-08729-11 Palaturpeen markkinat Suomessa Tilastotietoa sekä käyttäjien ja tuottajien näkemyksiä Kirjoittajat: Esa Alakoski, Ari Erkkilä Luottamuksellisuus: julkinenn 2 (38) Alkusanat

Lisätiedot

MATKAKERTOMUS Bioenergiamatka Saksaan ja Itävaltaan 4. 7.3.2010

MATKAKERTOMUS Bioenergiamatka Saksaan ja Itävaltaan 4. 7.3.2010 MATKAKERTOMUS Bioenergiamatka Saksaan ja Itävaltaan 4. 7.3.2010 Kokoonnuimme aikaisin torstaiaamuna 4.3.2010 Helsingin lentokentällä. Lentomme Saksaan laskeutui aikataulun mukaisesti noin klo 8.00. Lentokentältä

Lisätiedot

Voimalaitosselvitys Kirkkokallion teollisuusalue

Voimalaitosselvitys Kirkkokallion teollisuusalue Voimalaitosselvitys Kirkkokallion teollisuusalue pakokaasu 350K 2,14 kg/s 650K kv5 Jäähdytysvesi 364K 2,22 kg/s polttoilma 461 K 2,07 kg/s 298K 345 K m kv = 7,9kg/s 358K kv3 m k v 4 Kaukolämpö 327 K 318K

Lisätiedot

Hakata vai säästää. metsät ja ilmastonmuutos. Pekka Kauppi Hannes Mäntyranta JULKAISTU MARRASKUUSSA 2014

Hakata vai säästää. metsät ja ilmastonmuutos. Pekka Kauppi Hannes Mäntyranta JULKAISTU MARRASKUUSSA 2014 Hakata vai säästää metsät ja ilmastonmuutos JULKAISTU MARRASKUUSSA 2014 Pekka Kauppi Hannes Mäntyranta Kirjoittajat Pekka Kauppi Metsänhoitaja ja ympäristönsuojelun professori Pekka Kauppi on urallaan

Lisätiedot

Kalle Patomeri luotsaa uusinta. Vesistölämpö 1/2009. Marjatta Hara- hyvä. Kangasalle. sivu 40 ALANSA YKKÖNEN

Kalle Patomeri luotsaa uusinta. Vesistölämpö 1/2009. Marjatta Hara- hyvä. Kangasalle. sivu 40 ALANSA YKKÖNEN ALANSA YKKÖNEN 1/2009 Vesistölämpö on Arkkitehti urheiluopistolle Marjatta Hara- hyvä ratkaisu, Pietilän uusin Marko Ruti uimahalli sanoo. nousee Kangasalle. sivu 40 sivulla 36 Marthashof on kaupunkikylä

Lisätiedot

Kestävät valinnat ja fiksut hankinnat

Kestävät valinnat ja fiksut hankinnat 2 2010 SISÄLLYS PÄÄKIRJOITUS 3 Pääkirjoitus 4 LIVE liikkeelle AJASSA 6 Luonnonvaroista strategisesti 7 Energiaklinikka Kuopion asuntomessuilla Uusia tuotteita energiamerkinnän piiriin Eroon ruokahävikistä

Lisätiedot

Antti-Teollisuus Oy:n asiakaslehti 2012. Kantti. Pelletti taipuu pölypolttoon. Trendinä monipolttoainejärjestelmät. Antti kehittää biosovelluksia.

Antti-Teollisuus Oy:n asiakaslehti 2012. Kantti. Pelletti taipuu pölypolttoon. Trendinä monipolttoainejärjestelmät. Antti kehittää biosovelluksia. Antti-Teollisuus Oy:n asiakaslehti 2012 Kantti 5 Pelletti taipuu pölypolttoon. Trendinä monipolttoainejärjestelmät. Antti kehittää biosovelluksia. Pääkirjoitus Anna Antin ratkaista. Euroopan talous nikottelee

Lisätiedot

POHJOLAN VOIMA POHJOLAN VOIMAN SIDOSRYHMÄLEHTI

POHJOLAN VOIMA POHJOLAN VOIMAN SIDOSRYHMÄLEHTI POHJOLAN VOIMA POHJOLAN VOIMAN SIDOSRYHMÄLEHTI 1/2013 Energian tulevaisuus ja sen haasteet Säätövoiman tarve kasvaa 12 Bioenergiaohjelman 16 voimalaitosta 16 Olkiluodossa eletään vahvan kasvun aikaa 26

Lisätiedot

BRYSSEL LÄMPÖVOIMAKERHO. Euroopassa 2013 BERLIINI DÜSSELDORF MÜNCHEN PRAHA SAINT-LOUIS MILANO NIZZA

BRYSSEL LÄMPÖVOIMAKERHO. Euroopassa 2013 BERLIINI DÜSSELDORF MÜNCHEN PRAHA SAINT-LOUIS MILANO NIZZA BRYSSEL LÄMPÖVOIMAKERHO Euroopassa 2013 BERLIINI DÜSSELDORF MÜNCHEN PRAHA MILANO SAINT-LOUIS NIZZA 2 Lämpövoimakerho Euroopassa Lämpovoimakerhon julkaisu Euroopan ekskursiosta 2013 Matkan järjestäjät:

Lisätiedot

Yrityskaupalla. koko Itämeren alue haltuun. Suomen kaasupaletti ja sen tulevaisuus Juustokattilat höyryävät maakaasun voimalla

Yrityskaupalla. koko Itämeren alue haltuun. Suomen kaasupaletti ja sen tulevaisuus Juustokattilat höyryävät maakaasun voimalla Suomen kaasupaletti ja sen tulevaisuus Juustokattilat höyryävät maakaasun voimalla MCI Gasumin sidosryhmälehti Gasetti 2/2014 Yrityskaupalla koko Itämeren alue haltuun pääkirjoitus Gasetti Julkaisija Gasum

Lisätiedot

Viinikkala. DB Schenker muuttaa uusiin toimitiloihin ja uudistaa prosessit

Viinikkala. DB Schenker muuttaa uusiin toimitiloihin ja uudistaa prosessit Suomen NetworkNro DB Schenker 2 2015 Viinikkala DB Schenker muuttaa uusiin toimitiloihin ja uudistaa prosessit viinikkala-teema 18 Mikko Palojoki, Rexel Finland: Logistiikan täsmällisyys ratkaisee. DB

Lisätiedot

Aurinkoenergia- hankkeet Suomessa

Aurinkoenergia- hankkeet Suomessa Aurinkoenergia- hankkeet Suomessa Mia-Britt Kaunisaho Toukokuu 2015 Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma 1 Aurinkoenergiahankkeet Suomessa Tämä raportti on yhteenveto agrologi AMK- koulutuksen loppuvaiheen

Lisätiedot

VAASAN SÄHKöN ASIAKASLEHTI 2/2011. Maalia pintaan - pensselillä vai ruiskulla? Vaasan rata sähköistyy Nette vieraili kuminatehtaalla

VAASAN SÄHKöN ASIAKASLEHTI 2/2011. Maalia pintaan - pensselillä vai ruiskulla? Vaasan rata sähköistyy Nette vieraili kuminatehtaalla nette VAASAN SÄHKöN ASIAKASLEHTI 2/2011 Maalia pintaan - pensselillä vai ruiskulla? Vaasan rata sähköistyy Nette vieraili kuminatehtaalla Riihimäellä SISÄLLYS ASIAKASPALVELU TIEDOTTAA Asiakaspalvelu 06

Lisätiedot

Suomen metsät ovat vahva voimavara myös biotaloudessa

Suomen metsät ovat vahva voimavara myös biotaloudessa Lehti sinulle metsänomistaja KEVÄT 2014 Suomen metsät ovat vahva voimavara myös biotaloudessa s. 4 Kouvolan varuskuntiin lämpöä Harvestian puilla s. 12 Uusissa metsänhoitosuosituksissa jokaiselle jotakin

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi 7.-8.5.2012. kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä.

MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi 7.-8.5.2012. kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä. MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä. 7.-8.5.2012 HevosAgron projektipäällikkö Heini Iinatti osallistui 7.-8.5.2012 Hevostietokeskuksen järjestämälle

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Metsätalouden koulutusohjelma

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Metsätalouden koulutusohjelma POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Metsätalouden koulutusohjelma Paavo Pietikäinen HAKELÄMMÖNTUOTANNON LIIKETOIMINTAMALLIT POHJOIS-KARJALAN KUNNISSA Opinnäytetyö Syksy 2006 2 OPINNÄYTETYÖ Syksy 2006 Metsätalouden

Lisätiedot

GLOBAALIT HAASTEET ENERGIAINFO 2/10. tarjoavat myös onnistumisen iloa sivu 6

GLOBAALIT HAASTEET ENERGIAINFO 2/10. tarjoavat myös onnistumisen iloa sivu 6 ENERGIAINFO 2/10 GLOBAALIT HAASTEET tarjoavat myös onnistumisen iloa sivu 6 ONE METSO ONE ENERKEY sivu 7 ORIONILLA LÄÄKKEET ENERGIATEHOKKUUTEEN sivu 8 SÄHKÖMARKKINAT 2010 sivu 10 YHTEISPOHJOISMAINEN VÄHITTÄISMARKKINA

Lisätiedot