EkoPelletti T&K- hankkeen opintomatka Keski-Eurooppaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EkoPelletti T&K- hankkeen opintomatka Keski-Eurooppaan"

Transkriptio

1 EkoPelletti T&K- hankkeen opintomatka Keski-Eurooppaan Maanantai Tutustumiskohde: European Pellet Council (EPC) Opintomatkalaiset kokoontuivat Oulunsalon lentoasemalle klo 5.00 maanantaiaamuna. Lensimme klo 6.15 Oulusta Turun kautta Riikaan, jossa kone oli Lento Riikasta Wieniin lähti klo ja saavuimme Wieniin klo paikallista aikaa ja majoituimme Hotelli Senatoriin. Kuva. Opintomatkalaiset perillä Wienin lentoasemalla.

2 Ensimmäiseksi vierailukohteeksemme oli sovittu European Pellet Councilin esittely hotellillamme, esittelijänä toimi ProPellets Austrian Christian Schlagitweit. EPC on itävaltalainen paikallisten pellettitoimijoiden järjestö, joka on perustettu v Siihen kuuluu yhteensä 55 jäsentä. Sen päätoimintamuotoja ovat pr-toiminta, lobbaus, kansainvälinen toiminta ja markkinatutkimukset. EPC:n kotisivut sijaitsevat osoitteessa EPC julkaisee myös kuukausittaista uutiskirjettä jäsenilleen. EPC:n vuosittainen budjetti on Rahoituksensa EPC saa 90-prosenttisesti jäsenmaksuista. EPC:n edustaja piti opintomatkalaisille kattavan esitelmän Itävallan pellettimarkkinatilanteesta. Itävallassa on 8 miljoonaa asukasta ja maan pinta-ala on km 2, josta metsittynyttä aluetta on 49 %. Energiantuotannosta 29 % tuotetaan uusiutuvalla energialla. Uusiutuvasta energiasta 59 % tuotetaan bioenergialla ja bioenergiasta (233 PJ) 4,3 % tuotetaan pelleteillä. Itävallassa öljyn hinta on korkea, omakotitalon lämmityskustannukset voivat olla jopa 3000 /v. Lämmityskustannuksia on mahdollista pudottaa asentamalla taloihin pellettilämmitys rakennettiin ensimmäinen täysin automaattinen puukattila ja 1997 otettiin käyttöön ensimmäiset pellettikattilat (kts. laitteistojen kehittäjä Herbert Wortner). Itävaltalaisten kattilavalmistajien vientiluvut ovat yli 70 % ja 2/3 kaikista Euroopan pellettikattiloista on valmistettu Itävallassa. Eräs ongelma aiemmin puunpoltossa oli pienhiukkaspäästöt, mutta automatisoiduilla pellettikattiloilla nämä päästöt on saatu pienennettyä kymmenenteen osaan ja tästä ongelmasta ei enää ole puhuttu sen koommin. Vuonna 2006 Itävallassa oli ns. pellettikriisi, joka aiheutui raakaaineen pulasta ja tällöin pellettien hinta lähti nousuun. Kriisin jälkeen pellettiä on yksityisten käyttäjien markkinoilla vaivannut luottamuspula. Vuonna 2011 Itävallassa on otettu käyttöön ENplus-tavaramerkki pelleteille, jonka omistaa ja jota hallinnoi AEBIOM. EPC on osa AEBIOM:ia. Tämä laatuluokitus, jakaa pelletit ykkös- ja kakkoslaatuluokkiin (I1 ja I2). ENplus-laatujärjestelemässä ovat mukana AEBIOM:in lisäksi 10 kansallista pellettijärjestöä sekä GDF SUEZ-organisaatio. ENplus takaa pelletin laadun lähtien raakaaineista lopputuotteisiin. ENplus-laatujärjestelmä korvaa ennen käytössä olleen ÖNORM- M standardin. 2/3 Itävallan pellettituotannosta kuuluu jo ENplus-sertifikaatin alle. Itävallassa tuotetaan pellettiä noin tn/v. Tästä määrästä tn menee vientiin, ja Itävaltaan tuodaan lähialueilta lisäksi tn vuosittain aivan maan rajojen lähistöltä Saksasta, Tsekistä ja Romaniasta. Ylivoimaisesti tärkein vientikohde on Italia, lisäksi pellettiä viedään Sveitsiin ja Saksaan. Pellettien luottamuspulaa on paikannut sen vakaa hintakehitys, marraskuussa 2011 pelletin hinta Itävallassa oli 23,1 senttiä / kg. Pellettien hinta johtuu raaka-aineen hinnan vaihteluista. Kun samaan aikaa lämmitysöljyn

3 hinta on kivunnut ylöspäin, on pellettien hinta pysynyt vakaana. Pellettien hinta verrattuna öljyyn oli marraskuussa 2011 noin 50,7 %. Maailmassa tuotettiin vuonna 2008 yhteensä 11,2 miljoonaa tonnia pellettiä, suurin osa tästä Länsi-Euroopassa (6,0 M tn). Muita merkittäviä alueita pellettituotannon kannalta ovat Pohjois-Amerikka (2,5 M tn), Itä- Eurooppa (1,7 M tn) ja Venäjä. Euroopassa käytetään tuotetuista pelleteistä noin 80 %. Muita käyttöalueita ovat Pohjois-Amerikka (17 %), Kiina (1 %) sekä Oseania ja Japani (2 %). Pellettien kuljettaminen on kannattavinta laivaamalla. Kansainvälinen pellettikaupan keskus on Rotterdamin satama, jonka kautta kaikki Pohjois-Amerikasta tuotavat pelletit kuljetetaan. Laivalla kuljettaminen on itse asiassa niin halpaa, että se tekee kannattavaksi pellettien kuljettamisen Eurooppaan Panaman kanavan kautta USA:n länsirannikolta, jolloin kokonaismatkaksi tulee km. EPC ei kuitenkaan koe kasvavaa Pohjois- Amerikan pellettituotantoa uhkana Euroopan ja Itävallan pellettimarkkinoille, vaan pikemminkin voimavarana, koska tuotannon ja pellettien saatavuuden jatkuvuus on avainasemassa mahdollisen raaka-ainepulan yllättäessä uudelleen Euroopassa. Yhteenvetona todettiin, että pellettisektori kehittyy nopeasti, mutta se ei ole saavuttanut vielä täyttä potentiaaliaan. Tärkein jarruttava seikka on lämmitysmarkkinoiden poliittiset tekijät. Toisaalta raaka-aine ja sen saatavuus tulee olemaan tärkeä tekijä pellettimarkkinoilla tulevaisuudessa. Yhteystiedot: ProPellets Austria Tel.: +43 / (0) Haupstrasse 100 A-3012 Wolfsgraben

4 Kuva. EPC:n esittelytilaisuus Wienissä Hotelli Senatorissa. Tiistai Lähdimme aamulla kello 7.30 bussilla kohti Tsekin tasavaltaa. Siellä ensimmäinen vierailukohteemme oli Kovo Novakissa Elf Systems niminen pellettilaitteiden valmistaja ja päivän toisena kohteena oli ProPelety s.r.o., joka on myös pelletintuotantolaitteiden valmistaja. Lisäksi vierailimme lähellä sijaitsevalla pienellä pellettivalmistajalla, joka käyttää tuotannossaan ProPeletyn laitteistoa. Illalla matkasimme vielä Prahaan, jossa majapaikkamme oli viihtyisä Hotelli Chopin (http://www.booking.com/hotel/cz/chopin.fi.html).

5 Kuva. Hotelli Chopin, Wien. Tutustumiskohde: Pellettituotantolaitteiston valmistaja Elf Systems s.r.o. Elf Systems s.r.o. on perheyritys, joka on perustettu vuonna Vuosituhannen vaihteessa yrityksessä alettiin miettiä enemmän pelletointia, koska kiinnostus korvaaviin raaka-aineisiin oli valtava. Yrityksessä haluttiin erityisesti kehittää erilaisten jätemateriaalien ja peltobiomassojen hyödyntämistä. Pellettien etuina nähtiin polttoainekulujen pienentyminen ja ympäristöystävällisyys. Lisäksi itsevalmistettujen pellettien tiedettiin lisäävät yrityksen itsenäisyyttä ja energiaomavaraisuutta. Elf Systemsin lämmityskulut olivat aiemmin jopa 8000 euroa/kk, mutta nyt pellettien korvattua kaasun käytön, ovat lämmityskustannukset enää noin 800 euroa/kk. Noin kuusi vuotta sitten Elf Systems s.r.o. sai ensimmäisen pellettipolttolaitteistonsa prototyypin valmiiksi. Kahden vuoden tuotekehitystyön ja noin 15 muutostoimenpiteen jälkeen laitteisto oli lopulta valmis ja patentoitu. Laitteistoon on kehitetty itse myös murskaimet, yms. Lisäksi Elf Systems s.r.o. on kehittänyt omat matriisit eri raaka-aineille. Elf Systems s.r.o. on voittanut erilaisia palkintoja laitteistollaan ja he ovat saaneet myös valtion tukia toiminnalleen.

6 Polttolaitteistoja Elf Systems on valmistanut jo yli 600 kappaletta ja niitä on myyty 18 maahan, aina Islantiin asti. Polttolaitteisto on suunniteltu nimenomaan pientuotantoon soveltuvaksi ja se on erittäin helppokäyttöinen. Tuotannossa on tällä hetkellä kaksi eri kokoluokan pelletointilaitetta (LM772 ja LM72). Näillä laitteilla suoritetaan jatkuvaa tuotetestausta ja ne ovat käytössä 24 tuntia vuorokaudessa. Käytännön kokemusten perusteella laitteita pyritään edelleen parantamaan. Yrityksellä on nykyään kaikkiaan 40 työntekijää ja se tuottaa noin 800 tonnia puupellettiä ja 600 tonnia peltopellettiä vuodessa. Paikallinen energiayhtiö ostaa niin paljon agropellettejä, kuin yhtiö pystyy myymään. Pelletointilaitteisiin tulisi syöttää aina puhdasta raaka-ainetta. Kosteus ja kivet kuluttavat laitteen rikki. Mahdollinen lisäaine tai vesi lisätään laitteeseen erillisen reiän kautta. Laitteessa on myös jäähdytys ja pölynpoistolaitteisto sekä automaattinen rasvauslaitteisto. Lisäaineena voidaan käyttää viljan tai maissin kuorta, mutta myös muita lisäaineita on kokeiltu. Elf Systems on rakentanut omat, erilliset uunit puupelleteille ja agropelleteille. Kuva. Elf Systems s.r.o.

7 LM72 Elf Systems s.r.o. tuottaa kahta erilaista pelletointilaitteistoa. Niistä LM72 on pienempi. Se tuottaa 150 kg/h ja on kokonaisteholtaan 8,85 kw. Sen korkeus on 2,2 m ja paino 310 kg. Laitteen tilantarve kaikkineen on noin 4 m 2. Sen standardi toimintaympäristö on lämpötiloissa (+5) (+35) astetta. Laitteella voi tuottaa 3,5 mm, 6 mm tai 8 mm kokoisia pellettejä. Raaka-aineen partikkelikoon on kuitenkin oltava 3-3,5 mm. Raaka-aineen on myös oltava riittävän kuivaa (< 12 % kosteuspitoisuus). Raaka-aineena LM772:ssa on mahdollista käyttää jopa 80 erilaista biomassaa, esimerkkeinä sahanpuru, olki, ruoho ja paperi. Pelletointilaite on CE merkitty. Kuva. Pelletointilaitteisto LM72. Kuva. Elf Systems on kehittänyt omat matriisit eri raaka-aineille. LM772 Pelletointilaitteisto on teknisiltä tiedoiltaan lähes samanlainen kuin Elf Systemsin pienempi laitteisto (LM 72), mutta malli on hieman paranneltu ja tuotantokapasiteetti on yli kaksinkertainen (370 kg/h). Laitteiston kokonaisteho on 19 kw. Täydellinen yksikkö painaa 570 kg ja on korkeudeltaan 2,2 m. Kokonaisuudessaan ko. laite vaatii tilaa noin 6 m 2.

8 Kuva. Pelletointilaitteisto LM772. Kuva. Elevaattori. Kuva. Elf Systems s.r.o.

9 Kuva. Murskain. Yhteystiedot: Hagust AB Tutustumiskohde: Pelletintuotantolaitteiden valmistaja ProPelety s.r.o. ProPelety on keskittynyt enimmäkseen heinäpelletteihin, koska viljan olkea ei voi tuottaa kunnolla yli 600 metrissä merenpinnan yläpuolella. Tsekeissä tyypillinen tila, joka on kiinnostunut pelletoinnista, on noin ha. Luonnonkuivausta pidetään parhaana vaihtoehtona oljelle ja noin 15 % kosteuspitoisuutta varastoinnissa optimaalisimpana. Halkaisijaltaan km aluetta pidetään Tsekeissä ideaalisena raaka-aineen hankinta alueena.

10 Agropelletit sopivat sekä pienkäyttäjille että isoille voimaloille. Ne ovat tyypillisesti halkaisijaltaan 6, 8, 12 tai 14 mm ja pituudeltaan noin 1-3 kertaa halkaisija. ProPelety ei käytä agropelleteissään lisäaineita, vaan sitojana toimii ainoastaan ligniini (jota löytyy jokaisen kasvin rakenteesta). Agropellettien lämpöarvo on verrattavissa hiileen, lisäksi ko. pellettien poltosta syntyy vain minimaalisesti päästöjä ja pölyä. Agropelleteissä on kertaa vähemmän rikkiä kuin hiilellä ja poltossa muodostuukin vain vähän tuhkaa, (5-10 kertaa vähemmän kuin hiilellä). Lisäksi suurena etuna voidaan pitää sitä, että pellettejä käytettäessä ilmakehän hiilidioksidimäärä ei kasva (päästökauppa). Pelletoitu raaka-aine vaatii vain vähän varastotilaa ja sitä on helppo käsitellä ja annostella. Agropellettejä voidaan polttaa yhdessä hiilen kanssa olemassa olevilla boilereilla, mutta erikseen poltettaessa agropelletit vaativat oman erityisen polttimen. Agropellettien käytölle löytyy ProPeletyn edustajan mukaan lukuisia hyviä perusteluja (tekniset, ekonomiset, ja poliittiset syyt, sekä asiakkaiden vaatimukset). Ne ovat hyvä vaihtoehto perinteisille polttoaineille, koska fossiilisista polttoaineista aiheutuu valtavat päästöt ja lisäksi polttoainevarannot ovat ehtymässä. Puupelleteistä on jo paikoin pulaa markkinoilla. Agropelleteillä voimme hyödyntää vuosittain uusiutuvia energia varojamme. Kuiva biomassa on säännöllisesti ja voimakkaasti uusiutuva energia varanto. Pellettien hyvänä puolena voidaan pitää myös niiden laajaa käyttöaluetta. Sekä paikalliset ja suuremmat energiayhtiöt, että yksityiset asuinrakennukset käyttävät agropellettejä. Tsekeissä pellettien käyttäjä saa avustuksia vihreän polttoaineen käytöstä ja pystyy hyötymään myös päästökaupasta. Agropellettien hinta on kuitenkin pysynyt vakaana, lähellä hiilen hintaa. Lisäksi suurena etuna agropelleteissä voidaan pitää paikallisuutta (paikallinen keräys, varastointi, tuotanto, käyttö tai keskitetty käyttö). ProPelety 700/1000 standard tuotantolinja: Laitteisto on kehitetty yhteistyössä AXIOM TECH konsultti- ja insinööritoimiston kanssa. Laitteisto on toimiva kokonaisuus, johon on kuitenkin mahdollista tehdä erilaisia muutoksia. Kaikki laitteiston tekniset osat on kehitetty erityisesti pellettien tuotantoon soveltuviksi. Laitteiston tuotanto ja kokoaminen kokonaisuudessaan tehdään Tsekeissä. Kaikki tuotantolinjan moottorit tulevat EU:n sisältä. Tuotantolinja soveltuu keskikokoisille ja suurille tiloille. Se työllistää yhden henkilön kerrallaan. Tuotantolinjan kapasiteetti on 700/1000 kg/h vehnän oljelle (kosteus 14 %), 600/850 kg/h heinälle ja 300/450 kg/h

11 puupurulle. Laitteisto vaatii kokonaisuudessaan noin 60 m 2 tilaa. Se on korkeudeltaan noin 6 m ja painoltaan 9/9,5 tonnia. Äänenvoimakkuus on 80 db ja nimellisteho 85 kw/126 kw. Raaka-aineina ProPeletyn tuotantolinjalla voidaan käyttää murskattua olkea, heinää, palkoja, akanoita ja suolaheinää. Materiaalin kuljetus laitteiden välillä tapahtuu suljetussa ja pölyttömässä kierrossa. Tuotteina syntyy pellettejä, joiden halkaisija on 6 12 mm ja pituus 1-3 kertaa halkaisija. Pelletteihin ei tarvita lisäaineita. Tutustuminen lähellä sijaitsevaan pellettivalmistajaan. Tilalla on Pro Peletyn tuotantolinja käytössä ja sillä tuotetaan noin kg pellettiä päivässä (20 h kahdessa vuorossa). Työvoimana käytetään ukrainalaisia maahanmuuttajia. Pelletointiin hyödynnetään jätebiomassoja. Joukkoon lisätään pelletoinnissa hieman rypsiä, mutta se ei ole välttämätöntä. Vettä lisätään, jos ilmassa on paljon pölyä tai materiaali on erityisen kuivaa. Laitteiston moottoreilla on yhteinen säätöyksikkö, jonka avulla suoritetaan myös huoltotoimenpiteitä. Tilalla on käytössä 2 x 35 m 3 varastosiiloa, joista tuotteet toimitetaan suoraan voimalaitokselle noin 20 km päähän tilalta. Jokaisesta toimitetusta kuormasta määritetään lämpöarvo, joka on yleensä noin 15 MJ/kg eli hyvin lähellä ruskohiiltä. Pellettien tuhkapitoisuus on noin 10 %, kun Suomessa puupelletillä se on noin 1,5 %. Kioton protokolla tekee toiminnasta kannattavampaa, kun voimaloissa käytetään hiilen lisänä pellettiä ja saadaan samalla päästöjä leikattua. Tämä mahdollistaa ylimääräisten myymisen (päästökauppa). Yhteystiedot: ProPelety s.r.o

12 Kuva. Pellettivalmistaja. Kuva. Murskain toiminnassa.

13 Kuva. Pelletointilaitteisto. Kuva. Pellettejä syntyy.

14 Keskiviikko Tutustumiskohde: Pelletin polttolaitteiden valmistaja Sandex s.r.o. Kolmantena päivänä vierailimme Rakovnikissa sijaitsevassa pellettien polttolaitteiden valmistajan luona. Esiteltävänä oli suurehkoien rakennusten lämmitykseen soveltuva 40kW:n Ekoefekt Petrojet-pellettipoltin, joka polttaa pääasiassa agropellettejä, jotka oli valmistettu mm. oljesta, heinästä ja auringonkukista. Myös puupellettien polttaminen laitteistolla on mahdollista. Esillä oli myös omakotitalojen lämmitykseen soveltuvia pienempiä polttimia, kuten Petrojet Biorobot 15 ja Petrojet Biorobot 30, joka polttaa myös pelletoimatonta polttoainetta. Nämäkin polttimet soveltuvat agropelletin polttoon. Puhtaan vehnän poltto laitteistolla ei sen sijaan onnistu, sillä se aiheuttaa kuonaantumista. Pienen polttimen hinta kattilan kanssa oli 4500 ja ilman kattilaa Polttimella ei ole huoltotarvetta, sillä se puhdistaa itse itsensä. Polttimessa oli pyörivä arina, jota kautta tuhka poistuu polttimesta. Siksi sillä on mahdollista polttaa helposti tuhkaavia materiaaleja. Polttimessa lämpötila nousee 1200 C asteeseen ja arinakammion rotaatiota voidaan säätää. Petrojet-polttimella myös päästöt pysyvät kurissa, sillä CO ja NO x -päästöt eivät nouse yli sallittujen raja-arvojen ja CO 2 -päästöjä ei synny. Esittelykohteessa Petrojetin 40kW:n EkoEfekt-laitteisto hoiti esittelytilan lisäksi kahden asuintalon lämmitystarpeet. Kuva. Ekoefekt Petrojet-pellettipoltin

15 Kuva. Petrojet H15-poltin demonstraation kohteena. Rakovnikissa sijaitsi myös kohde, jossa em. Petrojet-pellettipoltin oli käytössä omakotitalon lämmityksessä. Laitteiston omistaja kertoi, että säästö verrattuna kaasulämmitykseen oli noin %. Talon lämmitys kulutti n.5-6 tn pellettejä vuodessa. Pellettien hinta ostettuna paikalliselta yrittäjältä oli noin 120 / tn. Lämmityskohteeseen tutustumisen jälkeen Petrojetin edustajat pitivät opintomatkalaisille lyhyen seminaarin paikallisessa ravintolassa.

16 Kuva. Opintomatkalaiset paikallisella lämmityskohteella Rakovnikissa. Yhteystiedot: Sandex s.r.o Päivän päätteeksi vierailimme pienellä pelletintuottajalla, joka valmisti pellettejä pahvi- ja paperijätteestä. Kyseessä oli painoalan firma, joka teki keraamisia painatuksia mm. kahvimukeihin. Sivutuotteena syntyvä runsas pahvijätteen määrä pyrittiin hyödyntämään yrityksen lämmöntuotannossa tekemällä siitä pellettiä.

17 Kuva. Pahvijätteen murskausta painoalan firmassa.

18 Kuva. Puristuksen jälkeen pahvista syntyy hyvä pelletti. Torstai ja perjantai Aamulla jatkoimme bussilla Hannoveriin, jossa kiertelimme torstaipäivän Agritechnicamessuilla. Yöksi suuntasimme 40 km:n päähän Celleen. Majoituspaikkana oli hotelli Am Braunen Hirsch (http://www.hotel.info/fi/hotel-am-braunen-hirsch/hotel-99106/), mutta ylibuukkauksen takia osa ryhmästämme joutui siirtymään lähellä sijaitsevaan Ring hotelliin (Ring hotel Celler Tor: Ko. hotelli osoittautui kuitenkin hyvin viihtyisäksi ja sitä voikin suositella majapaikaksi Cellen suunnalle matkustaville. Torstai-iltana kävimme vielä koko seurueen voimin syömässä ja iltaa istumassa pienessä paikallisessa ravintolassa. Perjantaina suuntasimme heti aamusta takaisin Hannoverin messuille, josta lähdimme iltapäivällä kello kohti Hampurin lentokenttää. Lentomme takaisin Suomeen lähti kello 19.10, mutta Helsingin välilaskun takia olimme perillä Oulussa vasta aamuyöllä lauantaina.

19 Tutustumiskohde: Agritechnica messut Ecoworxx Ecoworxx valmistaa liikuteltavia pellettilaitteistoja, joilla hoituu sekä materiaalin murskaus, että pelleteiksi puristaminen. Pelletöitäväksi soveltuvat perinteisten raaka-aineiden lisäksi mm. laudanpätkät ja leipomoteollisuuden jätteet. Laitteiden esittelyvideot löytyvät yhtiön kotisivuilta: ja suomenkielistä infoa löytyy: Ecoworxx pellettilaitteistoissa raaka-aineen kosteuden on oltava alle 30 %. Valmiiden pellettien kosteuspitoisuus on 5-10 %. Matriisin lämpötila laitteistossa puristamisen aikana on C. Pellettien puristaminen ei vaadi lisäaineiden käyttöä, vaan lisäaineena käytetään ainoastaan vettä. Kolleripyörät ja matriisi vaihdetaan aina yhtä aikaa ja niillä on noin tuntia käyttöaikaa. Kanavan pituus vaihtelee raaka-aineen ja matriisin reikien läpimitan mukaan. Jos matriisi tukkeutuu, niin suosituksena on lisätä vehnä/öljy/hiekka seosta puristimeen. Laitteistoissa on kauko-ohjaus ja valmiiden asetusten lisäksi 1000 muistipaikkaa omille asetuksille. Asetukset eri raaka-aineille voi täten tallentaa muistiin seuraavaa käyttöä varten. Pelletointilaitteisto PM 3.0E on kooltaan 90 cm x 70 cm, korkeudeltaan 175 cm ja painoltaan noin 225 kg. Suurempi PM 75E puolestaan on kooltaan noin 120 cm x 80 cm, korkeudeltaan noin 175 cm ja painoltaan noin 980 kg. Laitteen kokonaisteho on noin kw. Pienemmän laitteiston hinta on noin 4000 euroa (PM 3.0E) ja isomman (PM 75) hinta noin euroa. Laitteistoilla on 10 viikon toimitusaika. Suomessa Ecoworxx laitteistoa myy Energian Säästö Oy. Yhteystiedot: Ecoworxx GmbH +49 (0) /

20 Kuva. Pellettilaitteisto PM 75E (kuva: Kuva. ÖkoThermin polttolaitteisto (kuva: ÖkoTherm ÖkoTherm valmistaa biopolttolaitteistoja ( kw) kaikille biomassoille jo 20 vuoden kokemuksella. Laitteistoissa on uuni ja boileri, sekä sähköinen ohjaus. Laitteistoissa on automaattinen polttoaineen syöttö, sytytys ja tuhkan poisto. Polttoaineena voidaan käyttää erilaisia biomassoja, kuten agropellettejä ja puupellettejä, sekä haketta ja jyviä, yms. Polttolaitteistojen päästöt jäävät Euroopan päästörajojen sisään. Laitteistot soveltuvat sekä pienkäyttäjille että suuremman mittakaavan lämmitykseen. Yhteystiedot: A.P. Bioenergietechnik GmbH +49 (0) Kansainvälinen yhteyshenkilö: Uli Dobler

21 Matkaraportin laatijat: Henna Jokinen, Oulun yliopisto, Kuitu- ja partikkelitekniikan laboratorio ja Matti Kuokkanen, Oulun yliopisto, Kemian laitos. Matkaraportin kuvat (ellei toisin mainita): Heikki Takalo-Kippola, Oulun seudun ammattikorkeakoulu, Tekniikan yksikkö.

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Lasse Okkonen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Lasse.Okkonen@pkamk.fi Tuotantoprosessi - Raaka-aineet: höylänlastu, sahanpuru, hiontapöly

Lisätiedot

Side- ja lisäaineet pellettituotannossa

Side- ja lisäaineet pellettituotannossa OULUN YLIOPISTO Side- ja lisäaineet pellettituotannossa Matti Kuokkanen Kemian laitos Oulun yliopisto 11.4.2013 TAUSTAA Pelletoinnin ongelmakohtana Lujuus ja koossapysyminen Pölyongelmat Voidaan vaikuttaa

Lisätiedot

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson

Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora. Henrik Karlsson Keski-Suomen Energiapäivä 28.1.2010 Agora Henrik Karlsson Ariterm Group Ariterm on suomalais-ruotsalainen lämmitysalan yritys jolla on tuotantoa Saarijärvellä Suomessa ja Kalmarissa Ruotsissa. Aritermin

Lisätiedot

Energian tuotanto ja käyttö

Energian tuotanto ja käyttö Energian tuotanto ja käyttö Mitä on energia? lämpöä sähköä liikenteen polttoaineita Mistä energiaa tuotetaan? Suomessa tärkeimpiä energian lähteitä ovat puupolttoaineet, öljy, kivihiili ja ydinvoima Kaukolämpöä

Lisätiedot

EkoPelletti - T&K hanke

EkoPelletti - T&K hanke 1 EkoPelletti - T&K hanke Pelletöinti- ja polttokokeet Ritva Imppola*, Heikki Takalo-Kippola*, Esa Pakonen*, Erkki Kylmänen*, Henna Jokinen ja Matti Kuokkanen Hankeraportti 2013 * Oulun seudun ammattikorkeakoulu,

Lisätiedot

Jyväskylä 13.10.2010, Hannes Tuohiniitty Suomen Pellettienergiayhdistys ry. www.pellettienergia.fi

Jyväskylä 13.10.2010, Hannes Tuohiniitty Suomen Pellettienergiayhdistys ry. www.pellettienergia.fi Pelletti on modernia puulämmitystä Jyväskylä 13.10.2010, Hannes Tuohiniitty Suomen Pellettienergiayhdistys ry. Pelletin valmistus Pelletti on puristettua puuta Raaka-aineena käytetään puunjalostusteollisuuden

Lisätiedot

Kokemuksia muiden kuin puupellettien poltosta

Kokemuksia muiden kuin puupellettien poltosta Kokemuksia muiden kuin puupellettien poltosta Tilaisuuden nimi MixBioPells seminaari - Peltobiomassoista pellettejä Tekijä Heikki Oravainen VTT Expert Services Oy Tavoitteet Tavoitteena oli tutkia mahdollisesti

Lisätiedot

Kokeita varten saatiin Turun amk:n silppuamaa ruokoa, joka oli pituudeltaan 5 25 cm. Tavaraa varattiin ~2 m 3.

Kokeita varten saatiin Turun amk:n silppuamaa ruokoa, joka oli pituudeltaan 5 25 cm. Tavaraa varattiin ~2 m 3. 1 (6) PELLETÖINTIKOE BIOTTORI OY:LLÄ JÄMIJÄRVELLÄ SYKSYLLÄ 2006 Metsäkeskus Kaakkois-Suomi tutkii Ruovikko-hankkeen puitteissa lähinnä ruoko materiaalin hyödyntämistä energiaksi. Tutkittuja asioita ovat

Lisätiedot

Viljankäsittelyn tehostaminen tulevaisuuden yksiköissä Jukka Ahokas & Hannu Mikkola Maataloustieteiden laitos Helsingin yliopisto

Viljankäsittelyn tehostaminen tulevaisuuden yksiköissä Jukka Ahokas & Hannu Mikkola Maataloustieteiden laitos Helsingin yliopisto Viljankäsittelyn tehostaminen tulevaisuuden yksiköissä Jukka Ahokas & Hannu Mikkola Maataloustieteiden laitos Helsingin yliopisto ravikeskus 2.10.2013 www.helsinki.fi/yliopisto 3.10.2013 1 Kuivauksen tehostamisen

Lisätiedot

Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä

Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä Hevosenlannan mahdollisuudet ja haasteet poltossa ja pyrolyysissä Markku Saastamoinen, Luke Vihreä teknologia, hevostutkimus Ypäjä HELMET hanke, aluetilaisuus, Jyväskylä 24.1.2017 Johdanto Uusiutuvan energian

Lisätiedot

Biohiilipellettien soveltuvuus pienmittakaavaan

Biohiilipellettien soveltuvuus pienmittakaavaan Biohiilipellettien soveltuvuus pienmittakaavaan Puhdas vesi ja ympäristö seminaari 8.12.2016 Juha-Pekka Lemponen, TKI -asiantuntija Hajautettu energiantuotanto biohiilipelleteillä Biomassan torrefiointi

Lisätiedot

Öljyä puusta. Uuden teknologian avulla huipputuotteeksi. Janne Hämäläinen Päättäjien metsäakatemian vierailu Joensuussa

Öljyä puusta. Uuden teknologian avulla huipputuotteeksi. Janne Hämäläinen Päättäjien metsäakatemian vierailu Joensuussa Öljyä puusta Uuden teknologian avulla huipputuotteeksi Janne Hämäläinen 30.9.2016 Päättäjien metsäakatemian vierailu Joensuussa Sisältö 1) Joensuun tuotantolaitos 2) Puusta bioöljyksi 3) Fortum Otso kestävyysjärjestelmä

Lisätiedot

Asiakkaalle tuotettu arvo

Asiakkaalle tuotettu arvo St1 Lähienergia Suunnittelee ja toteuttaa paikallisiin uusiutuviin energialähteisiin perustuvia lämpölaitoksia kokoluokaltaan 22 1000 kw energialaitosten toimitukset avaimet käteen -periaatteella, elinkaarimallilla

Lisätiedot

Jämsän energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Jämsän energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Jämsän energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Jämsän energiatase 2010 Öljy 398 GWh Turve 522 GWh Teollisuus 4200 GWh Sähkö 70 % Prosessilämpö 30 % Puupolttoaineet 1215 GWh Vesivoima

Lisätiedot

Pelletti Euroopan energialähteenä

Pelletti Euroopan energialähteenä Pelletti Euroopan energialähteenä Pellettienergian info-ilta OAMK, Oulu, 31.3.2009 Veli Pohjonen Helsingin yliopisto Euroopan metsävyöhyke (tumman vihreä) source: European Forest Institute Bioenergia on

Lisätiedot

Olki energian raaka-aineena

Olki energian raaka-aineena Olki energian raaka-aineena Olki Isokyrö Vilja- ala 6744 ha Koruu ala 70% Energia 50324 MW Korjuu kustannus 210 /ha Tuotto brutto ilman kustannuksia 3,4 mijl. Vehnä ala 1100 ha Vähäkyrö Vilja- ala 5200

Lisätiedot

Kohti päästöttömiä energiajärjestelmiä

Kohti päästöttömiä energiajärjestelmiä Kohti päästöttömiä energiajärjestelmiä Prof. Sanna Syri, Energiatekniikan laitos, Aalto-yliopisto Siemensin energia- ja liikennepäivä 13.12.2012 IPCC: päästöjen vähentämisellä on kiire Pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Öljyhuippu- ja bioenergiailta 25.04.07. Yhdyskuntien ja teollisuuden sivuainevirtojen ja biomassan hyödyntäminen sähköksi ja lämmöksi

Öljyhuippu- ja bioenergiailta 25.04.07. Yhdyskuntien ja teollisuuden sivuainevirtojen ja biomassan hyödyntäminen sähköksi ja lämmöksi Öljyhuippu- ja bioenergiailta 25.04.07 Yhdyskuntien ja teollisuuden sivuainevirtojen ja biomassan hyödyntäminen sähköksi ja lämmöksi Esa Marttila, LTY, ympäristötekniikka Jätteiden kertymät ja käsittely

Lisätiedot

Jukka Kontulainen ProAgria Satakunta ry

Jukka Kontulainen ProAgria Satakunta ry Jukka Kontulainen ProAgria Satakunta ry ProAgria Farma ja Satakunta yhdistyvät 1.1.2013 Viljatilojen määrä on kasvanut Valtaosa kuivataan öljyllä Pannut ovat pääsääntöisesti 250-330 kw Kuivauksen investoinnit

Lisätiedot

Maailman metsäteollisuuden kohtalonkysymykset

Maailman metsäteollisuuden kohtalonkysymykset Maailman metsäteollisuuden kohtalonkysymykset Petteri Pihlajamäki, varatoimitusjohtaja Pöyry Forest Industry Consulting Oy Paperin ja kartongin maailmanmarkkinat Kaksi maailmaa: Kehittyvät markkinat 3-5%/v

Lisätiedot

Mistäuuttakysyntääja jalostustametsähakkeelle? MikkelinkehitysyhtiöMikseiOy Jussi Heinimö

Mistäuuttakysyntääja jalostustametsähakkeelle? MikkelinkehitysyhtiöMikseiOy Jussi Heinimö Mistäuuttakysyntääja jalostustametsähakkeelle? MikkelinkehitysyhtiöMikseiOy Jussi Heinimö 14.11.2016 Mistä uutta kysyntää metsähakkeelle -haasteita Metsähakkeen käyttö energiantuotannossa, erityisesti

Lisätiedot

Kanta-Hämeen kestävän energian ohjelma

Kanta-Hämeen kestävän energian ohjelma en monipuolisista luonnonvaroista lähienergiaa kestävästi, taloudellisesti ja paikallisesti työllistäen en kestävän energian ohjelma Hämeenlinna 30.11.2011 Kestävää energiaa Hämeestä - hanke Toteuttanut

Lisätiedot

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Kestävän kehityksen kylätilaisuus Janakkala Virala 23.10.2014 Sivu 1 2014 Miksi puuta energiaksi? Mitä energiapuu on? Puuenergia kotitalouksissa Sivu

Lisätiedot

Turun kestävät energianhankinnan ratkaisut

Turun kestävät energianhankinnan ratkaisut Turun kestävät energianhankinnan ratkaisut Antto Kulla, kehityspäällikkö Turku Energia Kuntien 8. ilmastokonferenssi 12.-13.5.2016 Tampere Turun seudun kaukolämmityksen CO2-päästöt 2015 n. 25 % (Uusiutuvien

Lisätiedot

Riikinvoiman ajankohtaiset

Riikinvoiman ajankohtaiset Riikinvoiman ajankohtaiset Yhdyskuntajätteestä energiaa kiertopetitekniikalla 18.2.2016 Sisältö 1. Hanke- ja prosessiesittely 2. Kiertopetitekniikan haasteet ja mahdollisuudet 3. Tilannekatsaus Riikinvoiman

Lisätiedot

Pellettien pienpolton haasteet TUOTEPÄÄLLIKKÖ HEIKKI ORAVAINEN VTT EXPERT SERVICES OY

Pellettien pienpolton haasteet TUOTEPÄÄLLIKKÖ HEIKKI ORAVAINEN VTT EXPERT SERVICES OY Pellettien pienpolton haasteet TUOTEPÄÄLLIKKÖ HEIKKI ORAVAINEN VTT EXPERT SERVICES OY Esityksen sisältö Ekopellettien ja puupellettien vertailua polttotekniikan kannalta Koetuloksia ekopellettien poltosta

Lisätiedot

HAJAUTETTUA ENERGIANTUOTANTOA

HAJAUTETTUA ENERGIANTUOTANTOA HAJAUTETTUA ENERGIANTUOTANTOA METSÄPÄIVÄ OULU 1.4.2009 1 Toteutamme polttohaketoimituksia leimikon suunnittelusta aina haketoimituksiin voimalaitoksen siiloon. Sekä suunnittelemme ja rakennamme polttohakkeella

Lisätiedot

Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista ja ennuste vuoteen 2020 (miljardia tonnia hiiltä)

Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista ja ennuste vuoteen 2020 (miljardia tonnia hiiltä) Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista ja ennuste vuoteen 22 (miljardia tonnia hiiltä) 1 8 6 4 2 19 191 192 193 194 195 196 197 198 199 2 21 22 Yhteensä Teollisuusmaat Kehitysmaat Muut

Lisätiedot

OILON LYHYESTI. Käyttökohteita

OILON LYHYESTI. Käyttökohteita Erityistä lämpöä OILON LYHYESTI Vuonna 1961 perustettu perheyritys Hallituksen puheenjohtaja: Päivi Leiwo Toimitusjohtaja: Eero Pekkola Liikevaihto: 70 miljoonaa EUR Henkilöstöä 360 Valmistamme ja markkinoimme

Lisätiedot

Muuramen energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Muuramen energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Muuramen energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Muuramen energiatase 2010 Öljy 135 GWh Teollisuus 15 GWh Prosessilämpö 6 % Sähkö 94 % Turve 27 GWh Rakennusten lämmitys 123 GWh Kaukolämpö

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2016 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2012-2016(1-9) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 Kauppatase Vienti Tuonti 30.11.2016 2 SUOMEN JA SUOMEN

Lisätiedot

Vedonrajoitinluukun merkitys savuhormissa

Vedonrajoitinluukun merkitys savuhormissa Vedonrajoitinluukun merkitys savuhormissa Savupiipun tehtävä on saada aikaan vetoa palamista varten ja kuljettaa pois tuotetut savukaasut. Siksi savupiippu ja siihen liittyvät järjestelyt ovat äärimmäisen

Lisätiedot

POVERIA BIOMASSASTA Hanke-esittely

POVERIA BIOMASSASTA Hanke-esittely POVERIA BIOMASSASTA Hanke-esittely 24.2.2016 Antti Niemi POVERIA BIOMASSASTA Toteutusaika: 1.9.2015-30.6.2018 Budjetti: 798 645 Päärahoittaja: ELY-keskus Euroopan maaseuturahaston varoista Tavoite: Uusiutuvan

Lisätiedot

KEMIN ENERGIA OY Ilmastopäivä Kemin Energia Oy Lämmöntuotanto Sähkön osakkuudet Energiatehokkuussopimus

KEMIN ENERGIA OY Ilmastopäivä Kemin Energia Oy Lämmöntuotanto Sähkön osakkuudet Energiatehokkuussopimus Kemin Energia Oy Lämmöntuotanto Sähkön osakkuudet Energiatehokkuussopimus Kemin Energia Oy on Kemin kaupungin 100 % omistama energiayhtiö Liikevaihto 16 miljoonaa euroa Tase 50 miljoonaa euroa 100 vuotta

Lisätiedot

Energiamurros - Energiasta ja CO2

Energiamurros - Energiasta ja CO2 Energiamurros - Energiasta ja CO2 Hybridivoimala seminaari, 25.10.2016 Micropolis, Piisilta 1, 91100 Ii Esa Vakkilainen Sisältö CO2 Uusi aika Energian tuotanto ja hinta Bioenergia ja uusiutuva Strategia

Lisätiedot

Terminaalit tehoa energiapuun hankintaan? Forest Energy 2020 vuosiseminaari Joensuu, Jyrki Raitila & Risto Impola, VTT

Terminaalit tehoa energiapuun hankintaan? Forest Energy 2020 vuosiseminaari Joensuu, Jyrki Raitila & Risto Impola, VTT Terminaalit tehoa energiapuun hankintaan? Forest Energy 2020 vuosiseminaari Joensuu, 8.10.2013 Jyrki Raitila & Risto Impola, VTT Taustaa Otsikon kysymykseen pyritään vastaamaan pääasiassa seuraavien projektien,

Lisätiedot

Biodieselin (RME) pientuotanto

Biodieselin (RME) pientuotanto Biokaasu ja biodiesel uusia mahdollisuuksia maatalouteen Laukaa, 15.11.2007 Biodieselin (RME) pientuotanto Pekka Äänismaa Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Bioenergiakeskus BDC 1 Pekka Äänismaa Biodieselin

Lisätiedot

Torrefioitu biomassa tuotantoprosessi ja mahdollisuudet

Torrefioitu biomassa tuotantoprosessi ja mahdollisuudet Torrefioitu biomassa tuotantoprosessi ja mahdollisuudet David Agar Jyväskylän yliopisto Kestävä bioenergia www.susbio.jyu.fi Sisältö Mitä on torrefiointi? Miksi torrefiointi? TOP-prosessi Tapaustutkimus

Lisätiedot

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Maakaasuyhdistys 23.4.2010 Kymen Bioenergia Oy KSS Energia Oy, 60 % ajurina kannattava bioenergian tuottaminen liiketoimintakonseptin tuomat monipuoliset mahdollisuudet tehokkaasti

Lisätiedot

Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle 2010-luvulla

Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle 2010-luvulla Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle ll 2010-luvulla Hiilitieto ry:n seminaari 18.3.2010 Ilkka Kananen Ilkka Kananen 19.03.2010 1 Energiahuollon turvaamisen perusteet Avointen energiamarkkinoiden toimivuus

Lisätiedot

Uuraisten energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Uuraisten energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Uuraisten energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Uuraisten energiatase 2010 Öljy 53 GWh Puu 21 GWh Teollisuus 4 GWh Sähkö 52 % Prosessilämpö 48 % Rakennusten lämmitys 45 GWh Kaukolämpö

Lisätiedot

Outi Pakarinen Biokaasun energia- ja teollisuuskäyttö

Outi Pakarinen Biokaasun energia- ja teollisuuskäyttö 21.11.2016 Outi Pakarinen outi.pakarinen@keskisuomi.fi Biokaasun energia- ja teollisuuskäyttö 1 Biokaasua Voidaan tuottaa yhdyskuntien ja teollisuuden biohajoavista jätteistä, maatalouden sivuvirroista,

Lisätiedot

Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus (HUE)

Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus (HUE) Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus (HUE) Hämeen ammattikorkeakoulun luonnonvara- ja ympäristöalan osuus Antti Peltola 1. Kuntatiedotus uusiutuvasta energiasta ja hankkeen palveluista Kohteina 6 kuntaa

Lisätiedot

Hajautettu lämmöntuotanto liiketoimintana

Hajautettu lämmöntuotanto liiketoimintana Hajautettu lämmöntuotanto liiketoimintana - kokemuksia EU-hankkeista Forest Energy 2020 vuosiseminaari Joensuu, 9.10.2013 Jyrki Raitila, VTT Taustaa VTT (Jyväskylä) ollut mukana useissa EU- ja maakuntaprojekteissa,

Lisätiedot

TEKNOLOGIARATKAISUJA BIOPOLTTOAINEIDEN DYNTÄMISEEN ENERGIANTUOTANNOSSA. Jari Hankala, paikallisjohtaja Foster Wheeler Energia Oy Varkaus

TEKNOLOGIARATKAISUJA BIOPOLTTOAINEIDEN DYNTÄMISEEN ENERGIANTUOTANNOSSA. Jari Hankala, paikallisjohtaja Foster Wheeler Energia Oy Varkaus TEKNOLOGIARATKAISUJA BIOPOLTTOAINEIDEN HYÖDYNT DYNTÄMISEEN ENERGIANTUOTANNOSSA Jari Hankala, paikallisjohtaja Foster Wheeler Energia Oy Varkaus Sisältö Ilmastomuutos, haaste ja muutosvoima Olemassaolevat

Lisätiedot

Kotimaisen biohiilipelletin kilpailukyvyn varmistaminen energiapolitiikan ohjauskeinoilla - esitys

Kotimaisen biohiilipelletin kilpailukyvyn varmistaminen energiapolitiikan ohjauskeinoilla - esitys Kotimaisen biohiilipelletin kilpailukyvyn varmistaminen energiapolitiikan ohjauskeinoilla - esitys 11.1.16 Tausta Tämä esitys on syntynyt Mikkelin kehitysyhtiön Miksein GreenStremiltä tilaaman selvitystyön

Lisätiedot

BIOENERGIAN MAHDOLLISUUDET OMAKOTITALOISSA. Urpo Hassinen BIOMAS hanke

BIOENERGIAN MAHDOLLISUUDET OMAKOTITALOISSA. Urpo Hassinen BIOMAS hanke BIOENERGIAN MAHDOLLISUUDET OMAKOTITALOISSA Urpo Hassinen BIOMAS hanke 1 UUSIUTUVAN ENERGIAN KÄYTTÖ 2005 JA TAVOITTEET 2020 64 80 % 20 28,5 38 8,5 Eurooppa Suomi Pohjois-Karjala 2005 2020 2 Pohjois-Karjala

Lisätiedot

UUSIUTUVAA ENERGIAA HEVOSENLANNASTA

UUSIUTUVAA ENERGIAA HEVOSENLANNASTA UUSIUTUVAA ENERGIAA HEVOSENLANNASTA ESISELVITYS ETELÄ-SAVON HEVOSTALOUDEN MATERIAALIVIRTOJEN HYÖDYNTÄMISESTÄ UUSIUTUVANA ENERGIANA (HEVOSWOIMA) -HANKE Puhdas vesi ja ympäristö -seminaari 8.12.2016 Projektipäällikkö

Lisätiedot

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Keski-Suomen Energiatoimisto Perustettu 1998 jatkamaan Keski-Suomen liiton

Lisätiedot

ENERGIATUTKIMUSKESKUS

ENERGIATUTKIMUSKESKUS ENERGIATUTKIMUSKESKUS Varkaus kuuluu Suomen suurimpaan ja kansainvälisesti merkittävään energia-alan poltto- ja lämmönsiirtoteknologioihin keskittyvään klusteriin. Varkaudessa on energiateollisuuden laitoksia

Lisätiedot

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua.

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. Se asettaa itselleen energiatavoitteita, joiden perusteella jäsenmaissa joudutaan kerta kaikkiaan luopumaan kertakäyttöyhteiskunnan

Lisätiedot

Järkivihreä energiapäivä 24.4.2013 Forssa Sami Ronkainen

Järkivihreä energiapäivä 24.4.2013 Forssa Sami Ronkainen Järkivihreä energiapäivä 24.4.2013 Forssa Sami Ronkainen J. Nuosmaa Oy Energiatehokkaiden ja ympäristöystävällisten lämmitysjärjestelmien moniosaaja Lämmitysjärjestelmän räätälöinti ammattitaidolla Maailman

Lisätiedot

Pyrolyysiöljy osana ympäristöystävällistä sähkön ja kaukolämmön tuotantoa. Kasperi Karhapää 15.10.2012

Pyrolyysiöljy osana ympäristöystävällistä sähkön ja kaukolämmön tuotantoa. Kasperi Karhapää 15.10.2012 Pyrolyysiöljy osana ympäristöystävällistä sähkön ja kaukolämmön tuotantoa Kasperi Karhapää 15.10.2012 2 Heat / Kasperi Karhapää Fortum ja biopolttoaineet Energiatehokas yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotanto

Lisätiedot

Tynnyrissä on mukavaa! 1

Tynnyrissä on mukavaa! 1 ÖSEL KÄYTTÖOHJE Copyright Ösel Tubs Tynnyrissä on mukavaa! 1 Sisällysluettelo ESITTELY 3 TURVALLISUUS 4 KYLPYTYNNYRIN ASENTAMINEN 5 KYLPYTYNNYRIN LÄMMITTÄMINEN 7 KYLPYTYNNYRIN HUOLTAMINEN 8 Tynnyrissä

Lisätiedot

Taloudellisen taantuman vaikutukset metsäsektorilla Metsäneuvoston kokous 10.3. 2009. Toimitusjohtaja Anne Brunila Metsäteollisuus ry

Taloudellisen taantuman vaikutukset metsäsektorilla Metsäneuvoston kokous 10.3. 2009. Toimitusjohtaja Anne Brunila Metsäteollisuus ry Taloudellisen taantuman vaikutukset metsäsektorilla Metsäneuvoston kokous 10.3. 2009 Toimitusjohtaja Anne Brunila Metsäteollisuus ry Paperiteollisuuden tuotannossa jyrkkä käänne vuoden 2008 lopulla 2 Massa-

Lisätiedot

Ympäristöosaamisesta uutta liiketoimintaa Forssan Envitech alueelle

Ympäristöosaamisesta uutta liiketoimintaa Forssan Envitech alueelle Ympäristöosaamisesta uutta liiketoimintaa Forssan Envitech alueelle Envor Group Toimitusjohtaja Mika Laine Järkivihreä Forssa - Turbonousuun Forssa 19.4.2011 Envor Group Neljä yritystä, vanhin perustettu

Lisätiedot

Pelletöintiprosessi ja ohjeita pelletöintiin pienen mittakaavan laitteistolla

Pelletöintiprosessi ja ohjeita pelletöintiin pienen mittakaavan laitteistolla Teksti ja kuvat: Mikko Aalto EkoPelletti - T&K -hanke Oulun Seudun ammattikorkeakoulu Luonnonvara-alan yksikkö 25.11.2012 Pelletöintiprosessi ja ohjeita pelletöintiin pienen mittakaavan laitteistolla Tässä

Lisätiedot

Biokaasun liikennekäyttö Keski- Suomessa. Juha Luostarinen Metener Oy

Biokaasun liikennekäyttö Keski- Suomessa. Juha Luostarinen Metener Oy Biokaasun liikennekäyttö Keski- Suomessa Juha Luostarinen Metener Oy Tausta Biokaasulaitos Kalmarin tilalle vuonna 1998 Rakentamispäätöksen taustalla navetan lietelannan hygieenisen laadun parantaminen

Lisätiedot

Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista. Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013

Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista. Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013 Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013 Eikö ilmastovaikutus kerrokaan kaikkea? 2 Mistä ympäristövaikutuksien arvioinnissa

Lisätiedot

Päästövaikutukset energiantuotannossa

Päästövaikutukset energiantuotannossa e Päästövaikutukset energiantuotannossa 21.02.2012 klo 13.00 13.20 21.2.2013 IJ 1 e PERUSTETTU 1975 - TOIMINTA KÄYNNISTETTY 1976 OMISTAJANA LAPUAN KAUPUNKI 100 % - KAUPUNGIN TYTÄRYHTIÖ - OSAKEPÄÄOMA 90

Lisätiedot

BIOJALOSTAMOITA POHJOISMAISSA

BIOJALOSTAMOITA POHJOISMAISSA Biojalostamohanke BIOJALOSTAMOITA POHJOISMAISSA Sunpine&Preem Arizona Chemicals SP Processum Fortum Borregaard Forssa UPM Forchem Neste Oil Kalundborg FORSSAN ENVITECH-ALUE Alueella toimii jätteenkäsittelylaitoksia,

Lisätiedot

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Esityksen sisältö: Megatrendit ja ympäristö

Lisätiedot

LEY 2056. EKOSUUNNITTELU VAATIMUKSET Komission asetus(eu) 813/2013 ja Ecodesign-direktiivi 2009/125/EY Energiamerkintä-direktiivi (2010/30/EU)

LEY 2056. EKOSUUNNITTELU VAATIMUKSET Komission asetus(eu) 813/2013 ja Ecodesign-direktiivi 2009/125/EY Energiamerkintä-direktiivi (2010/30/EU) LEY 2056 EKOSUUNNITTELU VAATIMUKSET Komission asetus(eu) 813/2013 ja Ecodesign-direktiivi 2009/125/EY Energiamerkintä-direktiivi (2010/30/EU) 1 Tilalämmittimellä tarkoitetaan laitetta, joka tuottaa lämpöä

Lisätiedot

Arvioita Suomen puunkäytön kehitysnäkymistä

Arvioita Suomen puunkäytön kehitysnäkymistä Arvioita Suomen puunkäytön kehitysnäkymistä Lauri Hetemäki Metsien käytön tulevaisuus Suomessa -seminaari, Suomenlinna, 25.3.2010, Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research

Lisätiedot

Ekogen pien-chp. CHP- voimalaitoksen kehittäminen

Ekogen pien-chp. CHP- voimalaitoksen kehittäminen Ekogen pien-chp CHP- voimalaitoksen kehittäminen TkT Lasse Koskelainen Teknologiajohtaja Ekogen Oy www.ekogen.fi Keski-Suomen energiapäivä 30.1.2012 Lähtökohta: Globaali liiketoimintaympäristö Erityisesti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 8.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Puupelletit. Biopolttoainepelletin määritelmä (CEN/TS 14588, termi 4.18)

Puupelletit. Biopolttoainepelletin määritelmä (CEN/TS 14588, termi 4.18) www.biohousing.eu.com Kiinteän biopolttoaineen palaminen Saarijärvi 1.11.2007 Aimo Kolsi, VTT 1 Esityksen sisältö Yleisesti puusta polttoaineena Puupelletit Kiinteän biopolttoaineen palaminen Poltto-olosuhteiden

Lisätiedot

Biomassan jalostus uudet liiketoimintamahdollisuudet ja kestävyys

Biomassan jalostus uudet liiketoimintamahdollisuudet ja kestävyys Biomassan jalostus uudet liiketoimintamahdollisuudet ja kestävyys BioRefine innovaatioita ja liiketoimintaa 27.11.2012 Ilmo Aronen, T&K-johtaja, Raisioagro Oy Taustaa Uusiutuvien energialähteiden käytön

Lisätiedot

Rajaville Oy:n Haukiputaan tehtaan energiatuotannon muutos. Loppuraportti Julkinen Pekka Pääkkönen

Rajaville Oy:n Haukiputaan tehtaan energiatuotannon muutos. Loppuraportti Julkinen Pekka Pääkkönen Rajaville Oy:n Haukiputaan tehtaan energiatuotannon muutos Loppuraportti Julkinen 10.2.2014 Pekka Pääkkönen KÄYTÖSSÄ OLEVAN ENERGIATUOTANNON KUVAUS Lähtökohta Rajaville Oy:n Haukiputaan betonitehtaan prosessilämpö

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Kasvihuoneilmiö on luonnollinen ilman sitä maapallolla olisi 33 C kylmempää. Ihminen voimistaa kasvihuoneilmiötä ja siten lämmittää ilmakehää esimerkiksi

Lisätiedot

EnergiaRäätäli Suunnittelustartti:

EnergiaRäätäli Suunnittelustartti: EnergiaRäätäli Suunnittelustartti: Taustaselvitys puukaasun ja aurinkoenergian tuotannon kannattavuudesta 10.10.2013 1 Lähtökohta Tässä raportissa käydään lävitse puukaasulaitoksen ja aurinkoenergian (sähkön

Lisätiedot

MEPUN KUIVURIUUNIT TALOUDELLISET JA TEHOKKAAT LÄMMÖNLÄHTEET

MEPUN KUIVURIUUNIT TALOUDELLISET JA TEHOKKAAT LÄMMÖNLÄHTEET LÄMMÖNLÄHTEET Mepun hakeuunit markkinoilla jo parikymmentä vuotta. Latviassa Mepun hakeuuneilla on kuivattu kymmeniä miljoonia kiloja viljaa vuodesta 2007. MEPUN KUIVURIUUNIT TALOUDELLISET JA TEHOKKAAT

Lisätiedot

KIVIAINESHUOLTO KIERTOTALOUDESSA SEMINAARI KIERTOTALOUS CLEAN TECH

KIVIAINESHUOLTO KIERTOTALOUDESSA SEMINAARI KIERTOTALOUS CLEAN TECH KIVIAINESHUOLTO KIERTOTALOUDESSA SEMINAARI 28.10.2015 KIERTOTALOUS CLEAN TECH HS 28.09.2013 Kansainvälisen ilmastopaneelin johtaja Rajendra Pachauri suosittelee varautumaan katastrofeihin Kansainvälisen

Lisätiedot

FINBION BIOENERGIAPAINOTUKSIA

FINBION BIOENERGIAPAINOTUKSIA FINBION BIOENERGIAPAINOTUKSIA 2011-2015 FINBIO - Suomen Bioenergiayhdistys ry www.finbioenergy.fi ja www.finbio.fi FINBIO on yli 100 jäsenorganisaation energia-alan valtakunnallinen kattojärjestö, joka

Lisätiedot

Väyläleikkurimallisto JD 7000 ja JD 8000. John Deere Erinomainen leikkuujälki

Väyläleikkurimallisto JD 7000 ja JD 8000. John Deere Erinomainen leikkuujälki Väyläleikkurimallisto JD 7000 ja JD 8000 John Deere Erinomainen leikkuujälki Helppo suoraan ajettavuus on väyläleikkurin tärkeimpiä ominaisuuksia. Maailman suurimpana golfkenttien hoitokoneiden valmistajana

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST

KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST KÄYTTÖ-OHJE EVERLAST SUPER CUT 50 ESITTELY SUPER CUT-50 plasmaleikkureiden valmistuksessa käytetään nykyaikaisinta MOSFET invertteri tekniikka. Verkkojännitteen 50Hz taajuus muunnetaan korkeaksi taajuudeksi

Lisätiedot

Energiaa luonnosta. GE2 Yhteinen maailma

Energiaa luonnosta. GE2 Yhteinen maailma Energiaa luonnosta GE2 Yhteinen maailma Energialuonnonvarat Energialuonnonvaroja ovat muun muassa öljy, maakaasu, kivihiili, ydinvoima, aurinkovoima, tuuli- ja vesivoima. Energialuonnonvarat voidaan jakaa

Lisätiedot

Suomen Sahat Sidosryhmäpäivä 09. Markkinakatsaus Helsinki

Suomen Sahat Sidosryhmäpäivä 09. Markkinakatsaus Helsinki Suomen Sahat Sidosryhmäpäivä 09 Markkinakatsaus 24.11.2009 Helsinki Sahateollisuus on metsäteollisuuden selkäranka Järeän puun hankinta käynnistää kaiken keskeisen toiminnan metsissämme Saha- ja vaneriteollisuus

Lisätiedot

Viljan kuivauksen kokemuksia PARI polttoöljyjen lisäaineen kanssa. PARI polttoöljyjen lisäaineen käyttökokemus ohran kuivauksessa

Viljan kuivauksen kokemuksia PARI polttoöljyjen lisäaineen kanssa. PARI polttoöljyjen lisäaineen käyttökokemus ohran kuivauksessa Viljan kuivauksen kokemuksia PARI polttoöljyjen lisäaineen kanssa Alla on viisi kokemusta viljan kuivauksesta syksyltä 2012 PARI polttoöljyjen lisäaineella sekä ilman lisäainetta. Kokemukset ovat jaoteltu

Lisätiedot

Asumisen ympäristövaikutukset

Asumisen ympäristövaikutukset 1 Asumisen ympäristövaikutukset Energiankulutus: lämmitys, sähkö ja lämmin vesi Veden kulutus Ostostavat ja hankinnat Rakentaminen, remontointi ja kunnossapito Jätehuolto: lajittelu ja kompostointi 2 Energiankulutus

Lisätiedot

Biojalostamot Suomeen, pohjoismaihin ja EU:hun

Biojalostamot Suomeen, pohjoismaihin ja EU:hun Biojalostamot Suomeen, pohjoismaihin ja EU:hun Suomi tarvitsee uutta liiketoimintaa, työpaikkoja, vientiä ja energian huoltovarmuutta Sievi Biofuels Oy Markku Koski 20.05.2014 Sievi Biofuels Oy SBF Oy:n

Lisätiedot

JÄRVIMALMIN JALOSTUS PUUPOLTTOAINEITA KÄYTTÄVISSÄ LÄMPÖLAITOKSISSA Hajautetut biojalostamot: tulosfoorumi 14.11.2013 Tomi Onttonen Karelia-AMK

JÄRVIMALMIN JALOSTUS PUUPOLTTOAINEITA KÄYTTÄVISSÄ LÄMPÖLAITOKSISSA Hajautetut biojalostamot: tulosfoorumi 14.11.2013 Tomi Onttonen Karelia-AMK 1 JÄRVIMALMIN JALOSTUS PUUPOLTTOAINEITA KÄYTTÄVISSÄ LÄMPÖLAITOKSISSA Hajautetut biojalostamot: tulosfoorumi Tomi Onttonen Karelia-AMK Sisältö 2 - Perustuu opinnäytetyöhöni - Aineisto kerätty hajautetut

Lisätiedot

Uutta tuulivoimaa Suomeen. TuuliWatti Oy

Uutta tuulivoimaa Suomeen. TuuliWatti Oy Uutta tuulivoimaa Suomeen TuuliWatti Oy Päivän agenda Tervetuloa viestintäpäällikkö Liisa Joenpolvi, TuuliWatti TuuliWatin investointiuutiset toimitusjohtaja Jari Suominen, TuuliWatti Simo uusiutuvan energian

Lisätiedot

Energia- ja ilmastopolitiikan keinojen soveltaminen metsäsektorilla

Energia- ja ilmastopolitiikan keinojen soveltaminen metsäsektorilla Energia- ja ilmastopolitiikan keinojen soveltaminen metsäsektorilla Hanna-Liisa Kangas Väitöskirja-aiheen esittely 29.5.2008 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute

Lisätiedot

Puukattilat Puhdasta lämpöä

Puukattilat Puhdasta lämpöä www.jäspi.fi Puukattilat Puhdasta lämpöä Jäspi Econature 40 Jäspi YPV 40 Jäspi Stoker 40 Jäspi Ecopuu 25 Puukattila lämmitysjärjestelmänä Puulämmityksessä käytettävä puu (halko,klapi) on kotimainen, edullinen,

Lisätiedot

Lahti Energia. Kokemuksia termisestä kaasutuksesta Matti Kivelä Puh

Lahti Energia. Kokemuksia termisestä kaasutuksesta Matti Kivelä Puh Lahti Energia Kokemuksia termisestä kaasutuksesta 22.04.2010 Matti Kivelä Puh 050 5981240 matti.kivela@lahtienergia.fi LE:n energiatuotannon polttoaineet 2008 Öljy 0,3 % Muut 0,8 % Energiajäte 3 % Puu

Lisätiedot

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy

Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen. Erik Raita Polarsol Oy Uuden sukupolven energiaratkaisu kiinteistöjen lämmitykseen Erik Raita Polarsol Oy Polarsol pähkinänkuoressa perustettu 2009, kotipaikka Joensuu modernit tuotantotilat Jukolanportin alueella ISO 9001:2008

Lisätiedot

ENKAT hanke: Biokaasutraktorin vaikutus biokaasulaitoksen energiataseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin

ENKAT hanke: Biokaasutraktorin vaikutus biokaasulaitoksen energiataseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin ENKAT hanke: Biokaasutraktorin vaikutus biokaasulaitoksen energiataseeseen ja kasvihuonekaasupäästöihin MMM Mari Seppälä Jyväskylän yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden laitos Biokaasulaitoksen energiatase

Lisätiedot

Biotalouden uudet arvoverkot

Biotalouden uudet arvoverkot Biotalouden uudet arvoverkot Metsäbiotalouden Roadshow 2013 24.9.2013 Kokkola Petri Nyberg Jyväskylä Innovation Oy Kuva, jossa ihmisiä, tässä markkeerauskuva Sisältö Taustaa Projektin kuvaus Tunnistettuja

Lisätiedot

Kotien aurinkosähkö nyt kovassa kasvussa Uudellamaalla jo yli 260 voimalaa

Kotien aurinkosähkö nyt kovassa kasvussa Uudellamaalla jo yli 260 voimalaa Kotien aurinkosähkö nyt kovassa kasvussa Uudellamaalla jo yli 260 voimalaa Julkaistu 03.11.2015 08:37. Aurinkosähköjärjestelmiä on kytketty sähköverkkoon eniten Uudellamaalla ja Varsinais Suomessa. Tuotanto

Lisätiedot

Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus

Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus Energiatehokkuuden kansalliset tavoitteet ja toteutus Helena Säteri, ylijohtaja ARY 4.8.2009 Valkeakoski Helena Säteri, ympäristöministeriö/ ARY Asuntomessuseminaari Valkeakoskella 4.8.2009 Kohti uutta

Lisätiedot

Kehittyneet työkoneiden käyttövoimavaihtoehdot moottorinvalmistajan näkökulmasta. 10.09.2015 Pekka Hjon

Kehittyneet työkoneiden käyttövoimavaihtoehdot moottorinvalmistajan näkökulmasta. 10.09.2015 Pekka Hjon Kehittyneet työkoneiden käyttövoimavaihtoehdot moottorinvalmistajan näkökulmasta 10.09.2015 Pekka Hjon Agenda 1 Vallitseva tilanne maailmalla 2 Tulevaisuuden vaihtoehdot 3 Moottorinvalmistajan toiveet

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA ÖLJYKASVIMARKKINOILLA

AJANKOHTAISTA ÖLJYKASVIMARKKINOILLA AJANKOHTAISTA ÖLJYKASVIMARKKINOILLA 8.12.2016 KATI LASSI Öljynpuristamomme Kirkkonummella Kotimainen rypsi ja rapsi tärkeimmät raaka-aineemme Öljy tuotetaan puristamalla, prosessi täysin kemikaaliton Puristuskapasiteetti

Lisätiedot

HydroHeater. HW HydroHeater. UUTUUS! Pyörillä kulkeva lämmin vesi. Tuotantokyky: 0-100 0 C. Jopa 6000 litraa lämmintä vettä tunnissa

HydroHeater. HW HydroHeater. UUTUUS! Pyörillä kulkeva lämmin vesi. Tuotantokyky: 0-100 0 C. Jopa 6000 litraa lämmintä vettä tunnissa HydroHeater HW HydroHeater UUTUUS! Pyörillä kulkeva lämmin vesi Tuotantokyky: 103 kw 0-100 0 C Jopa 6000 litraa lämmintä vettä tunnissa HW HydroHeater Liikkuva yksikkö lämpimän veden nopeaan toimitukseen

Lisätiedot

JÄTEHUOLTOPÄIVÄT 8.10.2014. Kati Tuominen Tarpaper Recycling Finland Oy

JÄTEHUOLTOPÄIVÄT 8.10.2014. Kati Tuominen Tarpaper Recycling Finland Oy JÄTEHUOLTOPÄIVÄT 8.10.2014 Kati Tuominen Tarpaper Recycling Finland Oy 1 Kattohuopa hyötykäyttöön asfalttiteollisuuden uusioraaka- aineena Bitumikatteiden keräys- ja kierrätyspalvelut Tausta Tarpaper Recycling

Lisätiedot

Tavoitteet: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet.

Tavoitteet: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet. RAKENNA RUOHOKATTILA Tavoitteet: Oppilas ymmärtää uusiutuvien energialähteiden perusteet ja mahdollisuudet. Tehtävän kuvaus: Tehtävässä rakennetaan laite, joka käyttää vastaleikattua ruohoa veden lämmittämiseen.

Lisätiedot

Kasvihuoneilmiö tekee elämän maapallolla mahdolliseksi

Kasvihuoneilmiö tekee elämän maapallolla mahdolliseksi Kasvihuoneilmiö tekee elämän maapallolla mahdolliseksi H2O CO2 CH4 N2O Lähde: IPCC Intergovernmental Panel on Climate Change Lämpötilan vaihtelut pohjoisella pallonpuoliskolla 1 000 vuodessa Lämpötila

Lisätiedot

Mauri Pekkarinen Energiateollisuuden kevätseminaari Oulu 23.5.2013. Energiahaasteet eivät pääty vuoteen 2020 miten siitä eteenpäin?

Mauri Pekkarinen Energiateollisuuden kevätseminaari Oulu 23.5.2013. Energiahaasteet eivät pääty vuoteen 2020 miten siitä eteenpäin? Mauri Pekkarinen Energiateollisuuden kevätseminaari Oulu 23.5.2013 Energiahaasteet eivät pääty vuoteen 2020 miten siitä eteenpäin? Vanhasen hallituksen strategiassa vuonna 2020 Vuonna 2020: Kokonaiskulutus

Lisätiedot

Tulevaisuuden puupolttoainemarkkinat

Tulevaisuuden puupolttoainemarkkinat Tulevaisuuden puupolttoainemarkkinat Martti Flyktman, VTT martti.flyktman@vtt.fi Puh. 040 546 0937 10.10.2013 Martti Flyktman 1 Sisältö Suomen energian kokonaiskulutus Suomen puupolttoaineiden käyttö ja

Lisätiedot

Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 11.2.2011

Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 11.2.2011 Mitä jos Suomen hyvinvoinnista puuttuisi puolet? Tiedotustilaisuus 2 Jorma Turunen toimitusjohtaja 3 Globaali rakennemuutos siirtää työtä ja pääomia Aasiaan Teollisuustuotannon jakauma maailmassa 1950-2009

Lisätiedot