Harkkorakentaminen. Ohjeita urakoitsijalle. Jari Kuosa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Harkkorakentaminen. Ohjeita urakoitsijalle. Jari Kuosa"

Transkriptio

1 TAMPERE 2002 Suomen Betonitieto Oy Harkkorakentaminen Ohjeita urakoitsijalle Jari Kuosa Täydellisemmät ohjeet harkkorakentamisesta löytyvät oppaasta " Harkkorakentaminen ohjeita hankkeen eri osapuolille " VTT RAKENNUS- JA YHDYSKUNTATEKNIIKKA

2

3 Harkkorakentaminen Ohjeita urakoitsijalle Jari Kuosa TAMPERE 2002

4 2 ISBN Copyright VTT 2002 JULKAISIJA UTGIVARE PUBLISHER VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka Hermiankatu 8 G, PL 1802, Tampere puh. vaihde (03) , fax (03) VTT Bygg och transport Hermiankatu 8 G, PB 1802, Tammerfors tel. växel (03) , fax (03) VTT Building and Transport Hermiankatu 8 G, P.O.Box 1802, FIN Tampere, Finland phone internat , fax

5 3 KENELLE? Opas on tarkoitettu kohteen työnsuunnittelijoille vastaavalle työnjohtajalle muurausurakoitsijalle SISÄLTÖ Opas sisältää lyhyen kuvauksen harkkorakenteista, kalustosta ja muurauksen työmenetelmistä urakan sopimisessa käytettävien asiakirjojen malleja suunnittelussa ja laadunvarmistuksessa käytettäviä lomakkeita SOVELTUVUUS Opasta voi käyttää rakennuksen harkkomuurauksen suunnitteluun. Opas on laadittu kohteeseen, jossa harkkomuuraus tehdään urakoitsijan omana työnä tai aliurakka. Opas soveltuu myös harkkomuurauksen koulutukseen. OPPAAN LAADINTA Oppaan on laatinut dipl.ins. Jari Kuosa VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikasta. Työn toimeksiantaja on ollut Suomen Betonitieto Oy. Harkkorakentamisesta saa lisätietoja raportista "Harkkorakentaminen - ohjeita hankkeen eri osapuolille". Yhteystiedot lisätietojen saamiseksi ovat takakannessa. Työmaalla raskaiden ja suurikokoisten harkkojen käsittelyssä muuraustyössä on keskeisenä työmenetelmän ja kaluston valinta. Työmaalla tehtävällä valinnalla on ratkaiseva merkitys työn sujuvuuteen ja nopeuteen. Tässä oppaassa käsitellään muuraustyön työmenetelmiä, tekniikoita ja työnsuunnittelua. Lisäksi käsitellään urakkatarjousvaiheen hyvää toimintatapaa, urakkasopimusta ja muuraustyön laadunvarmistusta.

6 4 Sisältö Harkkorakennustyömaa... 5 Työvaiheet... 5 Työmaa-alueen suunnittelu ja järjestäminen... 6 Suunnitelmien tarkastaminen... 6 Kuorman purku, siirto ja varastointi... 6 Työmaan nostot... 7 Mittaustyö... 9 Laastin valmistus ja siirto Harkkojen muuraustyö Muuraustelineet Harkkojen muuraus talvella Työmaan jätehuolto Työturvallisuus Harkkorakentamishankkeen tuotannonsuunnittelu Tuotannonsuunnittelun vaiheet Tehtäväsuunnittelu Tehtäväsuunnitelma Tuotannon valvonta ja ohjaus Työnaikainen ohjaus ja valvonta Urakkatarjous ja -sopimus Urakkatarjous Urakkasopimus Harkkomuurauksen laadunvarmistus Laatuvaatimukset Laadunvalvonta Harkkomuuraushankkeen hoidettavat / hoidetut tehtävät Harkkomuurauksen turvallisuusohjeet Urakkasopimus, kokonaisurakka Laadunvarmistuksen tarkistuslista Urakkasopimus, tyhjä lomake... 27

7 5 Harkkorakennustyömaa Työvaiheet Tehtävät harkkorakennustyömaalla voidaan pääpiirteissään jakaa kolmeen vaiheeseen: 1. Aloittavat työt 2. Varsinainen muuraustyö 3. Lopettavat työt Aloittavilla töillä varmistetaan varsinaisen muuraustyön aloitusedellytyksien toteutuminen ja laadunvarmistuksen onnistuminen. ALOITTAVAT TYÖT Suunnitelmien tarkistaminen Työmaa-alueen suunnittelu ja järjestäminen Tavaran vastaanotto Kaluston hankinta ja tarkastus Tarvikkeiden siirto työkohteeseen LAADUNVARMISTUS MUURAUSTYÖ Laastin valmistus ja siirto Telinetyö LOPETTAVAT TYÖT Työvälineiden ja koneiden puhdistus, huolto ja varastointi Linjojen mittaus Muuraustyö Työkohteen suojaus JÄTEHUOLTO Työalueen siivous Telineiden purku Työn luovutus ja vastaanotto Harkkomuuraustyömaan tehtävät.

8 6 Työmaa-alueen suunnittelu ja järjestäminen työmaa-alueen suunnittelu eri toiminnoille kuljetus- ja ajoteiden kunnon varmistaminen varastointi- ja laastinvalmistuspaikkojen suunnittelu ja järjestäminen tarvittaessa nosturipaikan suunnittelu ja järjestäminen Suunnitelmien tarkastaminen Ennen materiaalien ja kaluston tilaamista tarkastetaan suunnitelma-asiakirjat. Tarkastaminen tapahtuu tutustumalla kohteen piirustuksiin, rakennustyöselityksiin, urakkaohjelmaan ja aikataulusuunnitelmaan. Suunnitelmista tarkastetaan ainakin seuraavat asiat: ovatko suunnitelmat niin valmiit, että työ voidaan aloittaa? muurattavat rakenteet ja niihin liittyvät muut rakenteet käytettävät materiaalit mitkä ovat työn laatuvaatimukset? milloin työ voidaan aloittaa ja milloin sen on oltava valmis? miten muuraustyö liittyy muihin töihin? Kuorman purku, siirto ja varastointi Tarvikkeiden käsittelyyn työmaalla kuuluvat seuraavat toimenpiteet: tavaran vastaanotto, tarkastus (tarvittaessa reklamointi) ja kuorman purkaminen tarvikkeiden suojaus tarvikkeiden siirto varastointipaikan purkaminen ja siivous. Varastointia suunniteltaessa otetaan huomioon seuraavat seikat: varastointi muuraustyön kannalta optimaaliseen kohtaan ja varastointipaikan kunto varastointiajan pituus varastoitavien tarvikkeiden suojaaminen varastoinnin aiheuttama häiriö muulle rakennustyölle ja häiriön vähentäminen siirrot varastosta muurauskohteeseen.

9 7 Tavaraa vastaanotettaessa tarkastetaan toimitusten vastaavuus tilauksen kanssa. Tarkastuskohteita ovat materiaalin laatu, määrä ja pakkaustapa. Tarvittavat huomautukset tehdään tässä vaiheessa rahtikirjaan. Työmailla, joilla ei ole omaa nostokalustoa tarvikkeet puretaan yleensä kuljetusauton omalla nostokalustolla yhteen paikkaan. Auton nosturin ulottuvuus on noin 5 m. Purkuvaiheessa on oleellista, että tarvikkeet puretaan muuraustyön kannalta mahdollisimman optimaalisiin paikkoihin. Perustuksia muurattaessa on usein edullista purkaa tarvikkeet autosta työmaan keskelle, jolloin varsinainen muuraustyö tapahtuu tarvikkeiden ympärillä. Tarvikkeiden pitempiaikaisessa varastoinnissa harkot ja laastit suojataan huolellisesti sateelta, jotta seinärakenteet kuivuvat mahdollisimman nopeasti ja vältetään kuivalaastin pilaantuminen. Talvella harkkojen varastointiin ja suojaukseen kiinnitetään erityistä huomiota, sillä märkiä ja jäätyneitä harkkoja ei voi muurata. Tarvikkeiden siirtoon työmaalla käytetään yleisesti, kottikärryä, tiilikärryä, ajoneuvonosturia, traktorikaivuria, kurottajaa tai haarukkavaunua. Pieniä tarvikemääriä voidaan siirtää myös kantamalla. Työmaan nostot Hyvällä työmaasuunnittelulla vähennetään merkittävästi nostokaluston käyttöä: tarvikkeet puretaan kuljetusautosta muuraustyön kannalta edulliseen paikkaan, myöhemmin tehtävät nostot minimoidaan ja useat nostot suunnitellaan tehtäväksi samanaikaisesti. Nostojen suunnittelussa huomioon otettavia seikkoja ovat nostojen määrät, kerralla nostettavan kuorman paino ja nostoetäisyydet nostokorkeus holville nostettaessa holvin kantavuus nostokaluston saatavuus, oma vai muualta vuokrattava kalusto. Materiaalien nostoihin voidaan työmaalla käyttää torninosturia ajoneuvonosturia kuorma-auton nosturia kaivinkonetta tai traktorikaivuria.

10 8 Muuraustyömaan kaluston soveltuvuus erikokoisiin muurauskohteisiin. Merkkien selitys: soveltuu erittäin hyvin, soveltuu hyvin, soveltuu, - mahdollinen, - ei sovellu, -- ei sovellu lainkaan. TYÖVAIHE MUURAUSKOHTEEN KOKO MATERIAALI / KALUSTO SUURI PIENI LAASTIN VARASTOINTI - piensäkit 25 kg - suursäkit 500 ja kg - suursäkit ja siilo (3 tn) (nosturi) - irtolaastisiilo (25 tn) MUURAUSLINJOJEN ASENNUS - puiset muurausjohteet - Al-muurausjohde- ja tukijalkasetti LAASTIN VALMISTUS - lapio - porakonevispilä - betonimylly - ruuvisekoitin LAASTIN SIIRTO - kottikärry - laastikärry - palju tai kottikärry ja nosturi - muurauslaite ja nosturi HARKKOJEN KATKAISU - käsisaha - kulmahiomakone ja timanttilaikka - ketjusaha kovametalliterällä - puukkosaha kovametalliterällä - heilurisaha - märkätimanttisirkkeli LAASTIN LEVITYS - muurauskauha - muurauskelkka - muurauslaite ja nosturi MUURAUSTELINEET - pukkiteline - konsoliteline - mastolava (kevyt)

11 9 Mittaustyö Mittaustyön aloittamisen edellytyksenä on, että anturat on valettu ja valu on riittävästi kuivunut, jotta muurausjohteet voidaan asentaa. Toisen kerroksen muurausjohteet asennetaan välipohjan tekemisen jälkeen. Muurauslinjat mitataan riittävän mittatarkkuuden saavuttamiseksi rakennuksen jokaiseen kerrokseen erikseen. Toisen kerroksen puisten johteiden asennustapa. Muurauslinjojen paikat ja johteiden pystysuoruus tarkastetaan joka päivä ennen työn aloittamista. Muurausjohteina voidaan käyttää tehdasvalmisteisia alumiinisia johteita.

12 10 Laastin valmistus ja siirto Muuraustyöhön käytettävä laasti kannattaa yleensä valmistaa kuivalaastista lisäämällä siihen vesi. Laastin valmistustapoja ovat: ruuvisekoitin sijoitettuna siilon alle tai lähelle muurauskohdetta vapaapudotussekoitin eli betonimylly porakonevispilä, käsin tai sekoitusasemassa, jossa kone on kiinnitettynä telineeseen käsin lapiolla. Laastin siirtoon sopivaa kalustoa. Vasemmallla laastisiilo, johon mahtuu 3 tn laastia. Siiloon on asennettu ruuvisekoitin laastin valmistamista varten. Laastiin siirtoa varten palju nostolenkeillä. Oikealla ylhäällä: muurauslaite, jolla voidaan laastin siirron lisäksi levittää laasti suoraan harkoille. Oikealla alhaalla: laastikärry, jota muurari vetää perässä muuratessaan. Harkkojen muuraustyö Muuraustyö voidaan aloittaa, kun tarvittavat materiaalit, työvälineet ja koneet ovat käytettävissä sekä niiden toimivuus ja kunto on varmistettu, harkot on jaettu muurauskohteeseen, linjalangat on asennettu oikeaan korkeuteen sekä laasti on sekoitettu ja siirretty työkohteeseen.

13 11 Muuraustyö voidaan jakaa seuraaviin vaiheisiin: laastin levitys harkon leikkaus harkon asennus raudoituksen asennus aukkojen ylityksien tekeminen ylimmän muurauskerroksen tasaaminen. Leikkauskalustoa valittaessa tulee ottaa työsaavutuksen lisäksi huomioon työergonomia, työturvallisuus ja se, että rakennuttajan laatuvaatimukset työn toteutukselle ja mittatarkkuudelle täyttyvät. Harkkojen leikkaamiseen soveltuvaa kalustoa. Harkkosaha, puukkosaha kovametalliterällä, ketjusaha kovametalliketjulla ja märkätimanttisirkkeli. Harkkosahat, -sirkkelit ja kulmahiomakoneet tarkastetaan joka päivä ennen töiden aloittamista. Leikkauslaitteista tarkastetaan seuraavat kohdat: sahojen terät ovat kunnossa, sahalle on varaterä ja kulmahiomakoneen laikka on ehjä teräsuojat ovat ehjiä ja liikkuvat kunnolla käyttö- ja hätäpysäytyskytkimet toimivat moitteettomasti sähköjohdot ja pistotulpat ovat ehjät ja kunnossa märkäsahan vikavirtasuojan toiminta testataan.

14 12 Eristysharkkojen muurauksen työvaiheet. Laastin levitys muurauslaitteella, harkon leikkaus, harkon asennus ja paikoilleen vaaitus. Raudoitus ja aukkojen ylitykset Rakenteen raudoitus tehdään rakennesuunnittelijan ohjeiden mukaisesti. Raudoitteiden asentamisessa on muistettava tehdä väliseinien vaatimat tartuntaraudoitukset ulkoseinän muurauksen aikana. Asennuksessa on otettava huomioon, että vaakaterästen jatkospituus on vähintään 900 mm. Raudoituksen asentamista nopeuttaa, mikäli kulmissa käytetään valmiiksi taivutettuja teräksiä, joihin limitetään pitkät seinän teräkset. Palkkiharkkojen valu ja palkin raudoituksen asentaminen märkään betonimassaan. Palkkiharkot voidaan valaa paikoillaan tai tasaisella alustalla valmiiksi ja nostaa betonivalun kuivuttua paikoilleen.

15 13 Muuraustelineet Muuraustelineinä käytetään perinteisesti joko puusta valmistettuja työpukkeja tai telineitä, elementtitelineitä, putkitelineitä tai mastolavoja. Työtasot voivat olla joko tehdasvalmisteisia tai työmaalla tehtyjä. Muuraustyöhön soveltuvat hyvin myös moottoroidut mastotyölavat ja perinteiset terästelineet, joissa on erilliset tasot muurarille ja tarvikkeille. Yksinkertaisen ja raskastekoisen pukkitelineen pystytys sujuu nopeasti yhdeltä mieheltä, kun työmaalla on nosturi. Oikealla teräksinen muurausteline, johon voidaan asentaa erilliset tasot työskentelylle ja tarvikkeille. Harkkojen muuraus talvella Lämpötilan laskiessa alle 0 o C on muuraustyössä varauduttava laastin, harkkojen ja muuratun rakenteen mahdolliseen jäätymiseen. Tavallisella harkkolaastilla muurattaessa on varmistuttava siitä, että muurattu rakenne pysyy yli 0 C kolme vuorokautta ennen jäätymistä. Talvimuuraukseen tarkoitetulla laastilla voidaan muurata vielä 15 o C lämpötilassa ilman lämmitystä. Laasti sekoitetaan kylmään veteen. Muurattavat harkot eivät saa olla märkiä, lumisia eivätkä jäisiä. Laastissa ei saa olla jäätä eikä jäätyneitä osa-aineita. Talvella muuraustyössä tarvitaan lisäksi lämmityskalustoa (sähkö, nestekaasu tai öljy) ja suojausmateriaalia. Parhaan suojan talvella työskentelyssä antavat varsinaiset sääsuojat, joita voidaan käyttää työtiloina tai materiaalin varastointiin. Talvella on myös varauduttava lumen poistoon työkohteesta sopivalla kalustolla (kolalla, lapiolla, koneellisesti tai sulattamalla).

16 14 Talvella muurattaessa tarkista, että: L harkot eivät ole lumisia, märkiä tai jäisiä L laastissa ei ole jäätä tai jäisiä osasia L käytetään talvimuuraukseen tarkoitettua laastia L varataan suojaus- ja lämmityskalustoa riittävästi L käytetään jään ja lumen nopeaan sulattamiseen höyryä L varaudutaan lumenpoistoon L suojataan kaikki jäätymiselle altis materiaali ja kalusto. Työmaan jätehuolto Harkonkappaleet ja ylijäämälaastit käytetään työmaan täyttöihin toisarvoisissa kohdissa. Ylimääräinen puutavara käytetään uudelleen. Puhtaat puujätteet poltetaan tai toimitetaan kunnalliseen jätehuoltoon kierrätettäväksi. Harkkolavat palautetaan harkkojen toimittajalle. Suoja- ja pakkausmuovit, laastisäkit, tyhjät uretaanivaahtopullot ja muut jätteet käsitellään sekajätteenä. Työturvallisuus Työturvallisuus on kokonaisuus, jossa siihen liittyvät asiat otetaan huomioon hankkeen jokaisessa vaiheessa. Työmaan pääurakoitsija huolehtii työmaan turvallisuudesta. Urakoitsijan työturvallisuuden perustana on, että työhön liittyvät riskit on tiedostettu ja niihin on varauduttu. Ennen työn aloittamista työntekijät perehdytetään työhönsä, jotta he tuntevat työhönsä liittyvät laadun ja työolosuhteiden vaatimukset. Työntekijän perehdyttäminen on työmaakohtaista ja tehdään aina kun työntekijä vaihtaa työmaata. Harkkomuurauksen työturvallisuutta suunniteltaessa otetaan huomioon ainakin seuraavat tekijät. Telineiden ja mastolavojen on oltava määräyksien mukaisessa kunnossa, oikein pystytetyt ja tarkastetut. Työtasojen ja holvien reunoilla on oltava kaiteet ja kaikki putoamisvaaralliset aukot on peitetty tai suojattu kaiteilla. Työtason yläpuolelta ei saa pudota tai pudottaa tavaraa. Harkkojen leikkaamiseen käytettävissä laitteissa tulee olla asianmukaiset suoja- ja varolaitteet. Kaluston turvallisuus tarkastetaan riittävän usein, siten kuin on määrätty esim. nosto- ja mastolavoista. Suojakypärää on käytettävä aina kun yläpuolella työskennellään. Työntekijöille käyttöön henkilökohtaiset suojaimet ja käytön valvonta Työntekijöille annetaan ns. Raturva ohjekortti (kts. sivu 23).

17 15 Harkkorakentamishankkeen tuotannonsuunnittelu Tuotannonsuunnittelun vaiheet Hyvin tehty tuotannonsuunnittelu luo edellytykset hankkeen onnistuneelle ohjaukselle ja valvonnalle, tulevien päätöksien valmistelulle ja johtamisen tukemiselle. Tuotannonsuunnittelun tehtävänä on vastata kysymyksiin: miten tehdään? missä ajassa? millä resurssilla? millä kustannuksilla? Muuraustyön suunnittelun vaiheet, kun muuraustyö teetetään aliurakkana. Aika MUURAUSTYÖN SUUNNITTELUN VAIHEET Hankkeen tuotannonsuunnittelun käynnistäminen Muuraustyön pääsuunnittelu Muurausurakoitsijan valinta Muuraustyön tarkennettu suunnittelu Muuraustyön käynnistyminen Muuraustyön valvonta ja ohjaus Tehtäväsuunnittelu Tehtäväsuunnittelu on systemaattinen tapa ohjata työmaan tuotantoa yksittäisten tehtävien kautta. Tehtäväsuunnittelu kohdistuu yhden työryhmän toteuttamaan työkokonaisuuteen, joka voi muodostua yhdestä työlajista tai useamman työlajin muodostamasta kokonaisuudesta. Sisältö laajentuu tällöin käsittämään ajan, kustannukset, laadun, turvallisuuden ja ympäristön. Tehtävien tavoitteet sovitaan yhdessä työntekijöiden tai aliurakoitsijoiden kanssa ennen tehtävän aloittamista. Tehtäväsuunnitteluun kuuluu tehtävän laatuvaatimuksien, aikataulu- ja kustannustavoitteiden sekä työssä tarvittavien resurssien suunnittelu. Oleellisena osana on tehtävän aloitusedellytyksien ja työn suorituksen varmistaminen.

18 16 Muuraustyön aloitusedellytykset ovat: edeltävien työvaiheiden valmiusaste on riittävä (esim. anturat valettu) ja ne ovat valmistuneet aikataulussa tarvittavat suunnitelmat on laadittu ja tarkastettu sopimukset on allekirjoitettu työn teettäjän kanssa tekniset yksityiskohdat on tarkastettu tarvittava materiaali on tilattu ja vastaanotettu työmaalle työvälineet, koneet ja telineet ovat toimintakunnossa työturvallisuudesta on huolehdittu jätehuollosta ja lajittelusta on huolehdittu. Harkkomuurauksen aloitusedellytyksien tarkastuslista on sivulla 22. Tehtäväsuunnitelma Tehtäväsuunnittelun tuloksena syntyvällä tehtäväsuunnitelmalla kuvataan tehtävän toteutus mahdollisimman tarkasti. Tehtäväsuunnitelma laaditaan ennen hankintoja, aliurakkakauppaa tai viimeistään ennen tehtävän aloittamista. Suunnitelmalla varmistetaan, että kaikilla osapuolilla on yhteneväinen käsitys työn sisällöstä ja tavoitteista. Tehtävän ajallinen ja taloudellinen tavoite muodostetaan lähtötietojen perusteella. Yrityskohtaiset tiedot ja menettelyt Hankekohtaiset tiedot ja menettelyt Yleiset tiedot ja menettelyt Piirustukset Rakennusselostus Työselostukset RT- ja Ratukortit Laatujärjestelmä Työmenekkitiedostot TEHTÄVÄSUUNNITELMA aika kustannus laatu RYL2000 Rakennustöidenlaatu 2000 Hinnastot Tavoitearvio Sopimusasiakirjat Yleisaikataulu Normit ja ohjeet Tehtäväsuunnitelman tekemiseen tarvittavat lähtötiedot.

19 17 Ajallisen ja taloudellisen suunnittelun tehtävät: suunnitellaan muuraustyön toteutusjärjestys selvitetään laatuvaatimukset ja suunnitellaan laadunvarmistus lasketaan materiaali- ja työmäärät määritetään muurausurakan sisältö tarkennetaan aikataulu ja lasketaan sen perusteella tarvittavien työryhmien määrät ja koot lasketaan kustannukset, suunnitellaan välitavoitteet ja laaditaan maksuerätaulukko tarkastetaan miten muuraustyö liittyy työmaan muihin tehtäviin valitaan työmenetelmä ja kalusto. Tuotannon valvonta ja ohjaus Ohjauksen tavoitteena on saada hanke toteutumaan suunnitellulla ja sovitulla tavalla. Valvonnan ja ohjauksen tulee olla työmaalla jatkuvaa. Tuotannon ennakoiva ohjaus on ongelmien ennakoimista ja ongelmiin varautumista. Toteutusta uhkaavat riskit voivat olla teknisiä, toiminnallisia tai hankintaan liittyviä. Mahdollisia ongelmia ovat: suunnitelmien keskeneräisyys varsinkin detaljisuunnittelun osalta anturoiden mittavirheet puiset muuraustuet vääntyilevät säiden muuttuessa kone- ja kalustorikot ongelmat työkohteen valaistuksessa myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä tehtävässä työssä huonot sääolosuhteet pakkanen ja lumi aiheuttavat ongelmia tarvikkeet loppuvat kesken varsinkin, jos työmaa on niin ahdas, ettei sinne voida kerralla varastoida kaikkia muuraustarvikkeita välipohjan ontelolaattatoimituksen viivästyminen onnettomuudet kuten telineiltä tai välipohjaholvilta putoamiset muuraustyön valmistumisen myöhästyminen. Moniin ongelmiin voidaan varautua suunnittelemalla vaihtoehtoinen toimintatapa mikäli riski toteutuu.

20 18 Työnaikainen ohjaus ja valvonta Työnaikaisen ohjauksen välineet ovat mm. erilaiset toimintatapa- ja laadunvarmistusohjeet, muisti- ja tarkastuslistat sekä valvontakaaviot. Työn valvonnassa tulee erityistä huomiota kiinnittää teline-, nosto-, suojaus- ja laastinvalmistuskalustoon sekä muuraustyön esteettiseen ja tekniseen laatuun. Työtä aloitettaessa pidetään aloituspalaveri, johon osallistuvat ainakin työmaan johto ja työntekijät. Mikäli muuraustyö teetetään aliurakkana myös muurausurakoitsija osallistuu palaveriin. ALOITUSEDELLYTYKSET: kohde, materiaalit, suunnitelmat Menettelyt kuinka työ tehdään ja laatu varmistetaan MUURAUS- TYÖN ALOITUSPALAVERI Tehtävälle asetetut vaatimukset ja tavoitteet Muuraustyön aloituspalaveri. Aloituspalaverissa käydään läpi ainakin seuraavat asiat: edellisten työvaiheiden valmius ja laatu työn sisältö ja työjärjestys työn aikataulu ja sille asetetut välitavoitteet sekä työn valmistumisajankohta katselmukset, tarkastukset ja muut laadunvarmistustoimenpiteet työssä esiin tulevat mahdolliset ongelmat sääsuojauksen toteutus työkohteen valaistus ja lämmitys käytettävät työmenetelmät, materiaalit, työvälineet, koneet ja telineet työn laatuvaatimukset ja mahdollinen mallityö työturvallisuusasiat.

21 19 Työnaikaisten ohjauspalaverien tarkoituksena on käsitellä muuraustyöhön vaikuttavia tekijöitä sekä mahdollisia ongelmia. Tarvittaessa pidetään katselmuksia, joissa todetaan työn laatu ja valmiusaste. Samalla saadaan käsitys urakan etenemisestä. Syitä ohjauspalaverille ovat: aikatauluongelmat suuret materiaalihukat työturvallisuusriskit valmiin työn vahingoittuminen vaikeudet työn toteutuksessa tai laatuvaatimuksien täyttämisessä. Oman työn tarkastus Työntekijöiden oman työn tarkastusta varten laaditaan toimintaohjeet, muisti- ja tarkastuslistat ja laaturaportit. Tarkastuslistat laaditaan sellaisiksi, että työn tarkastaminen ohjelmoidaan koko työsuorituksen ajaksi. Tarkastettavia asioita on mm. materiaalien laatu, työmenetelmät, mittatarkkuus. Seuraavaan osakohteeseen siirrytään vasta, kun edellinen osakohde on hyväksytysti tehty valmiiksi. Palautepalaveri Muuraustyön valmistuttua, pidetään palautepalaveri, johon osallistuvat työssä mukana olleet tahot. Palaverissa todetaan työn valmistuminen ja laatuvaatimuksien täyttyminen. Samalla annetaan palaute työn laadusta ja yhteistyön onnistumisesta. Palaverin tavoitteena on kehittää yhteistyötä ja parantaa työskentelyilmapiiriä.

22 20 Urakkatarjous ja -sopimus Urakkatarjous Tarjouspyynnön saavuttua ilmoitetaan tilaajalle pyynnön vastaanotosta ja siitä, että tarjous tullaan antamaan. Tarjouspyyntö ja sen liiteasiakirjat tarkastetaan ja tehdään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tarvittavat lisäselvityspyynnöt tilaajalle. Tärkeimmät seikat, joihin tilaaja kiinnittää huomiota urakoitsijan valinnassa: yrityksen taloudellinen asema tunnettuus, referenssit ja kokemus aikaisemmasta yhteistyöstä luottotiedot, verojäämä- ja LEL-maksutodistukset yrityksen perustamisvuosi ja toiminnan aloitusvuosi laadunvarmistuksen taso, jonka yritys pystyy täyttämään tarvittavat pätevyydet ja luvat suunnittelijan tiedot ja kokemukset yrityksestä. Urakkasopimus Urakkasopimuksella sovitaan kirjallisesti urakkaan kuuluvat työt, niiden toteuttamisajankohta, urakkahinta ja asiakirjojen pätevyysjärjestys. Lisä- ja muutostöistä sopiminen pitää aina kirjata sopimukseen. Urakkasopimukseen on myös syytä kirjata urakoitsijan tuntiveloitushinta, jota voidaan käyttää lisä- ja muutostöiden hinnoitteluperusteena. Urakka-asiakirjoihin laaditaan yksiselitteinen tehtäväluettelo, jossa eritellään yksityiskohtaisesti ne tehtävät, jotka kuuluvat urakoitsijalle ja ne tehtävät, jotka tilaajan tulee hoitaa. Molemmille osapuolille on erittäin tärkeää, että kaikki asiat esitetään kirjallisessa muodossa ja dokumentoidaan. Tällöin sovituista asioista on helppo neuvotella myöhemmin esim. reklamaatioiden tai mahdollisten lisätöiden takia ja vältetään riitaisuuksia. Urakkasopimuksen pohjana on Rakennusurakkasopimus tai Pienurakkasopimus. Kummastakin on valmiit mallit täyttöohjeineen RT- kortistossa. Molemmat sopimusmallit ovat verrattain raskaita pienissä muurauskohteissa, joissa urakkahinta saattaa olla vain joitakin tuhansia euroja. Usein on vielä kysymys pelkästä työurakasta, jossa tarvikkeiden hankinta on tilaajan vastuulla. Pieniä muurausurakoita varten on laadittu urakkasopimusmalli, joka on sivuilla

23 21 Harkkomuurauksen laadunvarmistus Laatuvaatimukset Selkeät ja huolella tehdyt suunnitelmat ovat lähtökohtana rakenteiden hyvälle onnistumiselle. Laatuvaatimuksien ohjeena voidaan käyttää Rakennustöiden yleisiä laatuvaatimuksia (RunkoRyl 2000). Harkkomuuratun runkorakenteen laatuvaatimukset koskevat materiaaleja ja työsuoritusta. Muuraustyön laatuvaatimukset voidaan jakaa seuraaviin ryhmiin: materiaalivaatimukset työmenetelmiin liittyvät vaatimukset valmiin työn mittatarkkuus- ja sijaintivaatimukset valmiin työn visuaaliset vaatimukset. Laadunvalvonta Ennen muuraustyön aloittamista tarkastetaan kaikki suunnitelmat ja tehdään tehtäväsuunnitelma. Tehtäväsuunnitelmaan kirjataan tavoiteltu laatutaso. Samoin tehtävän annossa laatutaso selvennetään työntekijöille tai aliurakoitsijalle. Muurausvaiheessa varmistetaan, että muuraustyön yleiset laatuvaatimukset täyttyvät. Tämän lisäksi tarkastetaan vähintään seuraavat kohdat: tarvikkeet ja kalusto varastoidaan siten, että ne pysyvät moitteettomassa kunnossa ja mahdollisimman hyvin suojassa säiden vaikutukselta muurausalusta on liikkumaton ja tasainen peittyvien rakenteiden työsuoritukset tarkastetaan ennen niiden peittämistä. Tarkastuksiin ainakin peittyvien rakenteiden osalta on vaadittava tilaajan edustaja mukaan ja varmentamaan allekirjoituksellaan tarkastus. Laadunvarmistuksen tarkistuslista on sivulla 26

24 2 Harkkorakentamishanke 22 HOIDETTAVAT / HOIDETUT TEHTÄVÄT Tehtävä Oltava valmis (vko) Suunnitteluasiakirjojen hankinta Toteutusjärjestyksen suunnittelu Kohde- ja olosuhdetietojen selvittäminen Rakenneratkaisujen valinta Laatuvaatimusten selvittäminen Materiaalimäärien laskenta Työmäärien laskenta Urakkasisällön määrittäminen Työryhmien valinta Liittyvien tehtävien selvitys Telinekaluston valinta Nosto- ja siirtokaluston valinta Laastinvalmistusmenetelmän valinta Aikataulun laadinta Jätehuollon suunnittelu Työturvallisuuden suunnittelu Työmaasuunnitelman laadinta Pääkaluston varaaminen Materiaalitoimitusten ajoitus Riskien selvittäminen Aloitusedellytysten varmistaminen Suunnitelmat (työ-, rakenne- ja julkisivupiirustukset; työmaasuunnitelma) Harkot Laasti Laastikalusto Telinekalusto Telinekaluston tarkastus Mittauskalusto Nosto- ja siirtokalusto Jäteastiat Sääsuojat Henkilökohtaiset suojavälineet Mallimuuraus Hoidettu Ruksi tähän sarakkeeseen kun tilattu Huom. Ruksi tähän sarakkeeseen kun saatu työmaalle

25 2 Harkkorakentamishanke 23 HARKKOMUURAUKSEN TURVALLISUUSOHJEET Työmaa Työntekijä / urakoitsija! SUURIMMAT VAARAT TURVALLISUUDEN PARANTAMINEN ERGONOMIA SUOJA- JA APUVÄLINEET Putoaminen (huterat telineet, nousutiet puuttuvat, alas hyppääminen) Putoavat esineet ja materiaalit Laastin valmistuksessa ja kulmahiomakonetta käytettäessä syntyvä pöly Harkkojen koneellisessa työstämisessä syntyvä melu Silmien vahingoittuminen irtoavasta aineksesta harkkojen työstössä Altistuminen ihoärsytykselle laastin käsittelyssä Tutustu laastien käyttöturvallisuustiedotteisiin ja koneiden käyttöohjeisiin. Älä käytä viallista konetta. Varmista, että työkohteen alla liikkuminen on estetty rajaamalla tarpeellinen suoja-alue. Kiinnitä huomiota muuraustelineiden ja nousuteiden kestävyyteen ja kuntoon. Varmista, että työtasojen ja aukkojen putoamissuojaukset ovat paikallaan. Huolehdi riittävästä valaistuksesta sekä työkohteen ja kulkureittien siisteydestä ja järjestyksestä, muista talvella jään ja lumen poisto. Harkkomuuraus kuormittaa erityisesti selkää ja yläraajoja. Käytä sopivan korkuisia ja tukevia työtasoja ja huolehdi niiden nostamisesta muuraustyön edistymisen tahdissa. Sijoita tiililetka ja laastiastia siten, että vältät vartalon taivuttamista ja kiertämistä. Käytä nostoissa ja siirroissa apuvälineitä, esim. kuljetuskärryjä tai siirrä taakkoja työntämällä ja vetämällä niitä alustaa vasten. Ojenna aina välillä selkä suoraksi, kädet ylös vartalon jatkeeksi elpyäksesi. Hyväksyttyä mallia oleva hengityssuojain laastin valmistuksessa ja kulmahiomakonetta käytettäessä Silmä- ja kuulosuojaimet harkkosahaa ja kulmahiomakonetta käytettäessä Suojakypärä aina kun yläpuolella työskennellään Turvajalkineet ja suojakäsineet Turvavaljaat köysineen, jos putoamisvaaraa ei voida muuten torjua ERITYISESTI TÄLLÄ TYÖMAALLA HUOMIOITAVAA Raturva Osa 2 TALO 90 4 Muuraus- ja kivityöt 42 Harkkomuuraus Rakennustekniikka

26 24 Urakkasopimus, kokonaisurakka URAKAN KOHDE JA LAJI HARKKOMUURAUSURAKKA, 1. TILAAJA Maanviljelijä Matias Vähälato Mätäsperäntie ISOKYRÖ 2. TYÖMAAN NIMI JA OSOITE Vähäladon talo Mätäsperäntie ISOKYRÖ Yhteyshenkilöt 3. URAKOITSIJA Veljekset Muurarit Ky Urakoitsijan edustaja URAKKASUMMA Muurausurakan kokonaishinta on... (alv 0%). 5. TILAAJAN MAKSU- VELVOLLISUUS 5.1 Maksuehdot 5.2 Laskutusväli 14 pv netto, kun tilaaja on todennut työvaiheen saavutetuksi ja laskun maksukelpoiseksi. Maksuerätaulukon mukaisesti. 6. SOPIMUKSEN LIITE- ASIAKIRJAT Urakkaneuvottelumuistio ja maksuerätaulukko Sopimusehdot RT Tarjouspyyntö Urakkaohjelma liitteineen Tarjous Rakennustyöselitys Piirustukset Aikataulu Päiväys n:o ASIAKIRJOJEN PÄTEVYYSJÄRJESTYS Asiakirjojen pätevyysjärjestys on sama kuin liitteiden numerointijärjestys. Asiakirjat täydentävät toisiaan ja jos niissä esiintyy ristiriitaisuuksia, pätee niiden keskinäinen liitenumerointijärjestys.

27 25 Urakkasopimus, kokonaisurakka 7. URAKOITSIJAN SUORITUSAIKA 7.1 Aloitus 7.2 Välitavoitteet 7.3 Valmis 7.4 Viivästyssakko 8. VAKUUDET 8.1 Rakennusaikainen vakuus 8.2 Takuuajan vakuus Työt kohteessa tulee aloittaa Perustukset tulee olla muurattuna Urakkasuorituksen tulee olla täysin valmis Urakoitsijan viivästyessä edellä sovituista valmistumisajoista tilaaja on oikeutettu saamaan urakoitsijalta viivästymissakkoa kultakin päivältä... ja kuitenkin yhteensä enintään.... Mitään maksuerää ei suoriteta ennen kuin tilaaja on saanut urakoitsijan rakennusaikaisen vakuuden. Viimeisen maksuerän maksamisen edellytyksenä on, että tilaaja on saanut urakoitsijalta takuuajan vakuuden , voimassa , voimassa VAKUUTUKSET Urakoitsija on velvollinen järjestämään ja kustantamaan henkilökuntansa ja työntekijänsä tapaturmavakuutukset, sekä vakuuttamaan palon ja murron varalta työkalunsa ja laitteensa sekä tarvikkeensa lukuun ottamatta niitä tarvikkeita, jotka on tuotu työmaalle asennettavaksi urakkasopimusta noudattaen tai on jo valmiiksi asennettu. Viimeksi mainitut palovakuuttaa tilaaja. Vakuutuksen omavastuuosuutta ei vahingon sattuessa korvata urakoitsijalle. Vastuuvakuutus Urakoitsijalla on oltava toimintansa edellyttämä vastuuvakuutus, josta on esitettävä vakuutustodistus tilaajalle. 10. ALLEKIRJOITUKSET Tätä sopimusta, jonka hyväksymme ja sitoudumme sen velvoitteet täyttämään, on tehty kaksi (2) samansisältöistä kappaletta, yksi kummallekin sopimuspuolelle. Isokyrö Paikka...päivämäärä... Tilaajan allekirjoitus Urakoitsijan allekirjoitus

28 26 Harkkorakentamishanke LAADUNVARMISTUKSEN TARKISTUSLISTA Tarkista myös RunkoRYL 2000, luku 42 Harkkomuuraus VARMISTETTAVAT ASIAT Valvoja Urakoitsija Suunnittelija RAKENTEET JA MITAT 1. Onko seinien paikat mitattu oikein? 2. Ovatko aukkomitat oikeat ja oikeissa paikoissa? 3. Onko harkkojako sopiva? 4. Ovatko liikuntasaumat tarkoituksenmukaisissa paikoissa? 5. Onko tartuntoja riittävästi? 6. Onko aukonylitykset raudoitettu suunnitellusti ja riittävästi? MATERIAALIT 7. Ovatko harkot sellaisia kuin on suunniteltu ja tilattu? 8. Onko harkoissa kolhuja tai vaurioita (esim. kuljetuksesta)? 9. Onko kolhiintuneita harkkoja käytetty? 10. Ovatko harkkojen mittatoleranssit hyväksyttävät? 11. Onko laasti tarkoitukseen sopivaa M100/500, Pakkaslaasti? 12. Käytetäänkö väliseinissä Ohutsaumamuurauslaastia? 13. Onko raudoitteet oikeanlaiset? MUURAUSTYÖ 14. Onko oikeanlevyiset ja -tyyppiset harkot suunnitellusti muurattu? 15. Onko mittatoleransseja ylitetty? 16. Hammastavatko harkot? 17. Onko seinä pullistunut? 18. Ovatko saumat tasavahvat? 19. Onko saumoissa liikaa laastia? 20. Onko muurattu riittävällä rakosaumalla? 21. Ovatko saumat tiiviit ja täyteenmuurattu? 22. Onko puhtaaksimuurauksen saumaus oikein tehty? 23. Onko raudoituksen jatkospituus riittävä? 24. Onko aukkojen ylityspalkit tehty suunnitelmien mukaan? MUUT TYÖT 25. Onko ylityspalkkien betonimassa suunnitelmien mukaista? 26. Onko valmis rakenne suojattu sateelta? 27. Onko roiskeet puhdistettu?

29 VTT JULKAISUJEN TOIMITUS Julkaisija, kustantaja ja myynti VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka PL 1802, (Hermiankatu 8G), Tampere puh. (03) telekopio (03) Suomen Betonitieto Oy PL 11 (Unioninkatu 14), HELSINKI puh. (09) , telekopio: (09) Harkkorakentaminen Ohjeita hankkeen eri osapuolille Jari Kuosa Harkkorakentaminen Ohjeita urakoitsijalle Jari Kuosa Harkkorakentaminen Ohjeita pientalon rakentajalle Jari Kuosa Copyright VTT, 2002 Copyright Suomen betonitieto Oy, 2002 Suomen Betonitieto Oy

Ohjeita pientalon rakentajalle. Jari Kuosa

Ohjeita pientalon rakentajalle. Jari Kuosa TAMPERE 2002 6XRPHQÃ%HWRQLWLHWRÃ2\ +DUNNRUDNHQWDPLQHQ Ohjeita pientalon rakentajalle Jari Kuosa Täydellisemmät ohjeet harkkorakentamisesta löytyvät oppaasta " Harkkorakentaminen ohjeita hankkeen eri osapuolille

Lisätiedot

TAMPERE 2002. Suomen Betonitieto Oy. Harkkorakentaminen. Ohjeita hankkeen eri osapuolille. Jari Kuosa VTT RAKENNUS- JA YHDYSKUNTATEKNIIKKA

TAMPERE 2002. Suomen Betonitieto Oy. Harkkorakentaminen. Ohjeita hankkeen eri osapuolille. Jari Kuosa VTT RAKENNUS- JA YHDYSKUNTATEKNIIKKA TAMPERE 2002 Suomen Betonitieto Oy Harkkorakentaminen Ohjeita hankkeen eri osapuolille Jari Kuosa VTT RAKENNUS- JA YHDYSKUNTATEKNIIKKA Harkkorakentaminen Ohjeita hankkeen eri osapuolille Jari Kuosa TAMPERE

Lisätiedot

PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNINEN TOIMI VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS

PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNINEN TOIMI VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS VARTIOLAN KENTÄN VALAISTUS 12.9.2017 Sisällys 2(5) RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 SUUNNITTELIJAT... 3 KATSELMUKSET... 3 URAKKAMUOTO JA URAKOITSIJAN VELVOLLISUUDET... 3 TILAAJAN VELVOLLISUUDET... 3 SOPIMUSASIAKIRJAT...

Lisätiedot

KERROSTALON JULKISIVUMUURAUS

KERROSTALON JULKISIVUMUURAUS KERROSTALON JULKISIVUMUURAUS Työnsuunnitteluopas VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka Hannu Koski Tampere 2003 JULKAISIJA UTGIVARE PUBLISHER VTT Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka Hermiankatu 8 F, PL 1802,

Lisätiedot

LUONNOS RT 80260 URAKKASOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET. toukokuu 1998

LUONNOS RT 80260 URAKKASOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET. toukokuu 1998 toukokuu 1998 1 (10) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

RAKENNUSURAKKASOPIMUS

RAKENNUSURAKKASOPIMUS Kiinteistö Oy Mallisoppari 00100 HELSINKI RAKENNUSURAKKASOPIMUS Hanke Rakennuskohde Urakan kohteena on Vuokra Oy:n omistaman Kiinteistö Oy Mallisopparin (, 00100 Helsinki) pihan kunnostustyöt. Kiinteistö

Lisätiedot

1 Urakkasopimus YSE 1998 RT Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998.

1 Urakkasopimus YSE 1998 RT Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998. 1 Urakkasopimus YSE 1998 RT 80260 RT 80260 1(5) URAKKASOPIMUS YSE 1998 Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998. Hanke Numero Rakennuskohde Urakkasopimus PÄÄURAKKA 1

Lisätiedot

Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka, Turvallisuusasiakirja, kokonaisurakka 1. YLEISTÄ Turvallisuusasiakirjan tarkoitus...

Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka, Turvallisuusasiakirja, kokonaisurakka 1. YLEISTÄ Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... TURVALLISUUSASIAKIRJA 16.10.2018 Sivu 1/5 Tilaaja: Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kyöstintie 4, 84100 Ylivieska Hanke: Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka Visalantie 5, 84100 Ylivieska

Lisätiedot

Harjavallan kaupunki, Tekninen lautakunta Keskustie 5b,29200 Harjavalta. Urakkamuotona on kokonaishintaurakka.

Harjavallan kaupunki, Tekninen lautakunta Keskustie 5b,29200 Harjavalta. Urakkamuotona on kokonaishintaurakka. HARJAVALLAN KAUPUNKI Tekniset palvelut Keskustie 5b Päiväys Dnro 29200 HARJAVALTA 8.7.2013 URAKKAOHJELMA MULLINMÄENTIE,POROLANOJAN SILLAN RAKENTAMINEN 1 TILAAJA JA RAKENNUTTAJA Nimi: Osoite: Harjavallan

Lisätiedot

AS OY ROVANIEMEN TUOHITIE 4 Tuohitie 4 96910 Rovaniemi

AS OY ROVANIEMEN TUOHITIE 4 Tuohitie 4 96910 Rovaniemi AS OY ROVANIEMEN TUOHITIE 4 Tuohitie 4 96910 Rovaniemi URAKKAOHJELMA Salaoja- ja sadevesijärjestelmän uusiminen Urakkaohjelma 2 RAKENNUSHANKE Rakennushanke käsittää As Oy Rovaniemen Tuohitie 4. Salaoja-

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot

ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4

ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4 ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4 RAKENNUSTYÖT LAATUSUUNNITELMAN SISÄLTÖMALLI SISÄLLYSLUETTELO URAKAN LAATUSUUNNITELMA 2 1. LAATUSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE 2 2. TARJOUKSEN ANTAJAN

Lisätiedot

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS Laatija Rauno Huuki Urakkaohjelma Pvm. 14.11.2014 Sivu 1(9) Projekti nimi, Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Projekti nro Projekti 1649V01 Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Kittilä

Lisätiedot

SOPIMUS(luonnos) KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET.

SOPIMUS(luonnos) KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET. SOPIMUS(luonnos) KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET Hanke Nurmijärven kunnan Klaukkalan ja Lepsämän alueurakka 1.10.2017-30.9.2020. Urakkakohde Urakkakohteina Nurmijärven

Lisätiedot

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS Asennusohje 1 (6) ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS ASENNUSOHJE YLEISTÄ Elementit asennetaan runkotyövaiheessa kerros kerrallaan asennussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tilaaja/työmaa

Lisätiedot

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE KAALISTEN KAUPUNKI Torin seudun kehittämishanke Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE 28.3.2012 SIsÄLLYSLUETTEL0 1 YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus 1.2 Rakennuttaja,

Lisätiedot

8 MATTILA-MAHLAMÄKI AURAUS- JA HIEKOITUSURAKKA 2013 2017

8 MATTILA-MAHLAMÄKI AURAUS- JA HIEKOITUSURAKKA 2013 2017 Sivu 1 Tuusulan kunta 8 MATTILA-MAHLAMÄKI AURAUS- JA HIEKOITUSURAKKA 2013 2017 URAKKASOPIMUS LUONNOS Sivu 2 Rakennuttaja Tilaaja Tuusulan kunta Tekninen toimi Urakoitsija Kohde 8 MATTILA-MAHLAMÄKI AURAUS-

Lisätiedot

URAKKAOHJELMA VÄLINE SOPIMUSJOHTAMISEEN. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy

URAKKAOHJELMA VÄLINE SOPIMUSJOHTAMISEEN. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy URAKKAOHJELMA VÄLINE SOPIMUSJOHTAMISEEN Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy TAUSTA Professori 1980 2009 Tilaajan avustamista urakkasopimusten teossa Urakkamuodon valinta Konsultin valinta Konsulttisopimusten

Lisätiedot

Keskustien perusparannus. Puumala, Kirkonkylä PUUMALA. Tilaajan edustajat Sopimusasioissa Työsuoritukseen liittyvissä asioissa

Keskustien perusparannus. Puumala, Kirkonkylä PUUMALA. Tilaajan edustajat Sopimusasioissa Työsuoritukseen liittyvissä asioissa Kunnanhallitus 14.8.2017 142 liite nro 1 URAKKASOPIMUS 8.8.2017 1(6) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO Suorittaja: Järjestäjä: Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 12/2009 1(9) 2 Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen 1. Arvioijat Tutkinnon

Lisätiedot

Korjausurakkatarjousmalli LINKKI 1 RAKENNUSALAN TÖITÄ KOSKEVA URAKKATARJOUS KULUTTAJALLE

Korjausurakkatarjousmalli LINKKI 1 RAKENNUSALAN TÖITÄ KOSKEVA URAKKATARJOUS KULUTTAJALLE Korjausurakkatarjousmalli LINKKI 1 RT 80261 marraskuu 1998 1 (7) RAKENNUSALAN TÖITÄ KOSKEVA URAKKATARJOUS KULUTTAJALLE Tätä lomaketta käytetään urakoissa, joita koskeviin sopimuksiin sovelletaan kuluttaja-asiamiehen

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 30 Massan valmistus Suorittaja: Järjestäjä Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 12/2009 1(9) Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen

Lisätiedot

Yhteiset kokoukset ja toimitukset

Yhteiset kokoukset ja toimitukset Yhteiset kokoukset ja toimitukset Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Työmaakokoukset Työmaakokouksen tarkoituksena on luoda kontakti osapuolten kesken todeta työmaan tuotannon tila tutkia onnistuneen lopputuloksen

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO Suorittaja: Järjestäjä: Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 12/2009 1(9) Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen 2 1. Arvioijat Tutkinnon

Lisätiedot

Rakennuttajan edustajana ja tilaajana toimii Järvenpään kaupungin Tekninen palvelukeskus/rakentamispalvelut

Rakennuttajan edustajana ja tilaajana toimii Järvenpään kaupungin Tekninen palvelukeskus/rakentamispalvelut KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 2015 1. SOPIMUKSEN OSAPUOLET JA SOPIMUKSEN KOHDE 1.1 Rakennuttaja 1.2 Tilaaja 1.3 Toimittaja Rakennuttaja on Järvenpään kaupunki Rakennuttajan edustajana ja tilaajana

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Muottiharkot työohje 17/11/2015

Muottiharkot työohje 17/11/2015 Muottiharkot työohje 17/11/2015 Sisällysluettelo Toimitukseen valmistautuminen..sivu.3 Harkkojärjestelmä ja mitoitus...sivu.4 Harkkojen ladonta ja raudoitus sivu.6 Harkkojen valaminen.sivu.8 Aukkopielet

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 41 Muottien käsittely Suorittaja: Järjestäjä: Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 12/2009 1(10) 2 Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen

Lisätiedot

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta.

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta. Me haluamme tehdä työnteosta helpompaa, tehokkaampaa ja turvallisempaa rakentajille ympäri maailman kehittämällä luovia menetelmiä ja työkaluja, jotka helpottavat rakennusalan asennustöitä. Oikeanlaisilla

Lisätiedot

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 (6) TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ (09) 2500 2010 etunimi.sukunimi@nurmijarvi.fi TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Työselostus ja laatuvaatimukset. Staran pienlouhintatyöt ajalla HEL

Työselostus ja laatuvaatimukset. Staran pienlouhintatyöt ajalla HEL Työselostus ja laatuvaatimukset Staran pienlouhintatyöt ajalla 1.1. 31.12.2017 HEL 2016-011768 TYÖSELOSTUS JA 2(5) 1. TYÖN SUORITUS Urakka käsittää kallion porauksen ja irrotuksen. Porattaessa on käytettävä

Lisätiedot

LAADUNHALLINTA. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy

LAADUNHALLINTA. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy LAADUNHALLINTA Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy TEHTÄVÄN LAADUNVARMISTUS Yksittäisen tehtävän hyvälle laadunvarmistukselle on ominaista, että: laatuvaatimukset on yksilöity ja konkreettisesti esitetty

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ. Turun kaupunki. Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ. Turun kaupunki. Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU Turun kaupunki TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Sivu 1/5 Tilaaja: Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ 1.1. Turvallisuusasiakirjan tarkoitus

Lisätiedot

Kuormien turvallinen purku työmaalla

Kuormien turvallinen purku työmaalla Kuormien turvallinen purku työmaalla Mikko Koivisto Tampere 14.5.2019 LSSAVI Työsuojelun vastuualue rakentamisen toimintayksikkö 15.5.2019 1 Elementtien asennussuunnitelma (Purkuun vaikuttavat asiat) Elementit,

Lisätiedot

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

URAKKASOPIMUSLUONNOS

URAKKASOPIMUSLUONNOS 27.6.2018 Sivu 1/8 Tilaaja Kemijärven Kaupunki / Tekniset palvelut Vapaudenkatu 8 B 98100 Kemijärvi Urakoitsija Rakennuskohde Vesikaton saneeraus Pöyliöjärventie 2-8 98120 Kemijärvi Sivu 2/8 Me allekirjoittaneet

Lisätiedot

Lisä- ja muutostyöt 6.5.2014. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila

Lisä- ja muutostyöt 6.5.2014. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila Lisä- ja muutostyöt Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Lisä- ja muutostyöt Keskeisin riidanaihe rakennusurakassa Suorittamistarve aiheuttavat suunnitelmien muutokset virheelliset, ristiriitaiset tai puutteelliset

Lisätiedot

LVIA-URAKKA URAKKASOPIMUSLUONNOS. (Jakeluosoite) OULUN KAUPUNKI. XX.X.2015 Sivu 1/8 Projektinumero: ja

LVIA-URAKKA URAKKASOPIMUSLUONNOS. (Jakeluosoite) OULUN KAUPUNKI. XX.X.2015 Sivu 1/8 Projektinumero: ja XX.X.2015 Sivu 1/8 Projektinumero: 601252 ja 601253 Tilaaja: Liikelaitos Oulun Tilakeskus PL 30 90015 OULUN KAUPUNKI Urakoitsija: (Urakoitsijayritys) (Jakeluosoite) Hanke: Monitilatoimistomuutokset 2015-16

Lisätiedot

! LAATUKÄSIKIRJA 2015

! LAATUKÄSIKIRJA 2015 LAATUKÄSIKIRJA Sisällys 1. Yritys 2 1.1. Organisaatio ja vastuualueet 3 1.2. Laatupolitiikka 4 2. Laadunhallintajärjestelmä 5 2.1. Laadunhallintajärjestelmän rakenne 5 2.2. Laadunhallintajärjestelmän käyttö

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 45 Leikkaus tai työstö Suorittaja: Järjestäjä: Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 9/2009 1(9) 2 Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen

Lisätiedot

ASUINRIVITALON ULKOMAALAUS

ASUINRIVITALON ULKOMAALAUS 1/8 URAKKATARJOUSPYYNTÖ Pyydämme urakkatarjoustanne alla mainitusta urakasta liitteenä olevien asiakirjojen mukaisesti. Tarjous tehdään alla mainitulla tavalla eriteltynä. Tarjous laaditaan urakkatarjouslomakkeelle.

Lisätiedot

Hausjärven kunta/ tekninen toimiala Keskustie Oitti. Hanke: Lehtimajojen bitumi vesikatteen uusiminen KOKONAISURAKKA. 1.3.

Hausjärven kunta/ tekninen toimiala Keskustie Oitti. Hanke: Lehtimajojen bitumi vesikatteen uusiminen KOKONAISURAKKA. 1.3. LUONNOS 1.3.2019 Sivu 1/8 Tilaaja: Hausjärven kunta/ tekninen toimiala Keskustie 2-4 12100 Oitti Urakoitsija: Hanke: Lehtimajojen bitumi vesikatteen uusiminen KOKONAISURAKKA Lehtimajojen vesikatteen uusiminen:

Lisätiedot

YSE:n käyttö PKSSK:ssa

YSE:n käyttö PKSSK:ssa INVESTOINNIT PKSSK:SSA G2, Päiki, apteekki ja silmäyksikkö 12/2011 (12,8 milj. ) L1, psykiatriatalon 1. vaihe10/2013 (12,2 milj. ) P2, pysäköintitalo 2. 12/2013 (9,0 milj. ) K-talo tehostetun palveluasumisen

Lisätiedot

KUNNOSSAPIDON PROSESSI

KUNNOSSAPIDON PROSESSI ALUSTAVAT TYÖT Laskentaasiakirjoihin perehtyminen Urakkaneuvotteluun ja sopimukseen tutustuminen Tavoitebudjetin laatiminen Resurssien hankinta - Kunnossapitohenkilöstö - Koneet ja laitteet - Aliurakoitsijat

Lisätiedot

Työmaatoteutuksen keskeisimpiä riskejä

Työmaatoteutuksen keskeisimpiä riskejä Työmaatoteutuksen keskeisimpiä riskejä Kuivaketju10 -seminaari, työmaatoteutus Oulu 14.10.2015 Perttu Pitkälä Kehityspäällikkö, Skanska Oy Rakentamisen valmistelu Tavoitteista toimenpiteiksi Suunnitellaan

Lisätiedot

RT TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Maijamäen kiertoliittymän rakentaminen

RT TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Maijamäen kiertoliittymän rakentaminen elokuu 2001 korvaa RT 80233 1 (5) TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA tarkistettu, muuttamaton, 2. painos, syyskuu 2016 Hanke Nro Rakennuskohde Maijamäen kiertoliittymän rakentaminen Tilaaja Naantalin

Lisätiedot

Kokkolan Sataman väylien ja satama-altaiden monikeilaustyö

Kokkolan Sataman väylien ja satama-altaiden monikeilaustyö 1(5) TARJOUSPYYNTÖ Kokkolan Sataman väylien ja satama-altaiden monikeilaustyö Kokkolan Satama Oy pyytää tarjoustanne Kokkolan sataman väylien ja satama-altaiden monikeilaustyöstä. Työssä on noudatettava

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009)

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009) Turvallisuusasiakirja (VNa 205/2009) Liikennevirasto Turvallisuusasiakirja, tie-, rata- ja vesiväylähankkeet, versio 20.8.2014 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: Yleinen

Lisätiedot

SOPIMUS(luonnos) KLAUKKALAN JA LEPSÄMÄN ALUEURAKKA.

SOPIMUS(luonnos) KLAUKKALAN JA LEPSÄMÄN ALUEURAKKA. SOPIMUS(luonnos) KLAUKKALAN JA LEPSÄMÄN ALUEURAKKA KLAUKKALAN JA LEPSÄMÄN ALUEURAKAN SOPIMUS 1.10.2017 1.10.2020 Hanke Nurmijärven kunnan Klaukkalan ja Lepsämän alueurakka 1.10.2017-1.10.2020. Kunnossapitokohde

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO Suorittaja: Järjestäjä: Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 12/2009 1(9) 2 Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen 1. Arvioijat Tutkinnon

Lisätiedot

RIVITALON VESIKATON JA PIHA-ALUEIDEN PERUSKORJAUKSEN URAKKATARJOUSPYYNTÖ. Kiinteistö Oy Suonenjoen Vuokratalot. Riikka Oinonen, toimitusjohtaja

RIVITALON VESIKATON JA PIHA-ALUEIDEN PERUSKORJAUKSEN URAKKATARJOUSPYYNTÖ. Kiinteistö Oy Suonenjoen Vuokratalot. Riikka Oinonen, toimitusjohtaja Sivu 1 / 3 RIVITALON VESIKATON JA PIHA-ALUEIDEN PERUSKORJAUKSEN Tilaaja Tilaajan edustaja Rakennuttaja Rakennuttajan edustaja ja valvoja Pääurakan sisältö Kiinteistö Oy PL 13, Keskuskatu 3 77601 Suonenjoki

Lisätiedot

RAKENNUSTOIMISTO ANTTONEN OY LAADUNVARMISTUS- JA LAADUNHALLINTAKÄYTÄNTÖ

RAKENNUSTOIMISTO ANTTONEN OY LAADUNVARMISTUS- JA LAADUNHALLINTAKÄYTÄNTÖ RAKENNUSTOIMISTO ANTTONEN OY LAADUNVARMISTUS- JA LAADUNHALLINTAKÄYTÄNTÖ ALKUSANAT Rakennustoimisto Anttonen Oy:llä on hyvän ja luotettavan yhteistyökumppanin maine rakennusalalla liki 20 vuoden ajalta.

Lisätiedot

KAHI-HARKKO RAKENTAMINEN

KAHI-HARKKO RAKENTAMINEN KAHI-HARKKO RAKENTAMINEN ohjeita hankkeen läpivientiin Kahi-harkkorakentamisohjeen on laatinut mait Oy Ab:n toimeksiannosta Hannu Koski VTT:stä 2 Kahi-harkot rakentamisessa Kalkkihiekkaharkkoja käytetään

Lisätiedot

Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista

Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista Päätehtävät ja roolit Tilaaja päättää Isännöitsijä johtaa taloyhtiötä Projektijohtaja johtaa hanketta Valvoja valvoo

Lisätiedot

Hattulan seurakunnan virastotalon ja seurakuntatalon korjaus vaihe 1 URAKKAOHJELMA

Hattulan seurakunnan virastotalon ja seurakuntatalon korjaus vaihe 1 URAKKAOHJELMA Hattulan seurakunnan virastotalon ja seurakuntatalon korjaus vaihe 1 URAKKAOHJELMA 3.7.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Tietoja rakennushankkeesta...1 1.1 Rakennuskohde ja -paikka...1 1.2 Rakennuttaja...1 1.3

Lisätiedot

Rakentaja.fi LOMAKKEET

Rakentaja.fi LOMAKKEET Tätä sopimuslomaketta käytetään urakkasopimuksissa, joiden sisältönä on Rakennusalan töitä koskevissa yleisissä kuluttajasopimusehdoissa tarkoitettu kuluttujaurakka. TILAAJA E-mail URAKOITSIJA E-mail Kaupparekisterinro

Lisätiedot

Kiiruun koulukeskuksen ensikertainen kalustus

Kiiruun koulukeskuksen ensikertainen kalustus Sopimusluonnos 1 (5) Kiiruun koulukeskuksen ensikertainen kalustus Sisällys 1 Sopijapuolet... 2 2 Sopimuksen tausta, tarkoitus ja kohde... 2 3 Sopimuksen voimaantulo... 2 4 Asiakirjojen noudattamisjärjestys...

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ 15.4.2013

TARJOUSPYYNTÖ 15.4.2013 TARJOUSPYYNTÖ 15.4.2013 Tilaaja: Iin Kunta Jokisuuntie 2 91100 Ii Hanke: Vesijohtojen uusinta (vuokratalo) Talo C, Ratatie, Kuivaniemi, Iin Kunta Johdanto Hankkeen tarkoituksena on uusia Ratatien Talo

Lisätiedot

SOPIMUS KLAUKKALAN VANHUSTENTALON LIIKUNTASALIN KUNTOSALILAITTEIDEN HANKINNASTA

SOPIMUS KLAUKKALAN VANHUSTENTALON LIIKUNTASALIN KUNTOSALILAITTEIDEN HANKINNASTA 1 (5) SOPIMUS KLAUKKALAN VANHUSTENTALON LIIKUNTASALIN KUNTOSALILAITTEIDEN HANKINNASTA 1. Osapuolet ja yhteyshenkilöt Tilaaja: Tilaajan yhteyshenkilö Toimittaja: Y-tunnus: Toimittajan yhteyshenkilö 2. Sovellettavat

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: 1. YLEISTÄ... 1 2. VAARAA AIHEUTTAVAT RAKENNUSTYÖT... 3 3. RAKENNUSTYÖN SUORITUSVAATIMUKSIA... 3

SISÄLLYSLUETTELO: 1. YLEISTÄ... 1 2. VAARAA AIHEUTTAVAT RAKENNUSTYÖT... 3 3. RAKENNUSTYÖN SUORITUSVAATIMUKSIA... 3 Mäntyharjun päiväkoti Turvallisuusasiakirja 1 / 5 SISÄLLYSLUETTELO: 1. YLEISTÄ... 1 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 1 1.2 Päätoteuttaja... 2 1.3 Urakoitsijat... 2 1.4 Töiden yhteensovitus ja työsuojelu...

Lisätiedot

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus LAPINLAHDEN KUNTA pvm 4.1.2019 TEKNINEN OSASTO Asematie 4, 2.krs 73100 LAPINLAHTI Rakennuttajan turvallisuusasiakirjat Osa: Menettelyohjeet Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus 2 (5) SISÄLTÖ

Lisätiedot

Miten sääsuojaukset rakennetaan turvallisesti? RAMIRENT FINLAND OY Jani Bolotin

Miten sääsuojaukset rakennetaan turvallisesti? RAMIRENT FINLAND OY Jani Bolotin Miten sääsuojaukset rakennetaan turvallisesti? RAMIRENT FINLAND OY Jani Bolotin 2014 Ramirent Sääsuoja = usein telineiden varaan rakennettu väliaikainen katto. Runko alumiinia PVC -peite Ei pressuista

Lisätiedot

VÄLISEINÄT. Leca väliseinät. Leca EasyLex 88 Leca Lex. www.e-weber.fi 4-20/1.9.2012

VÄLISEINÄT. Leca väliseinät. Leca EasyLex 88 Leca Lex. www.e-weber.fi 4-20/1.9.2012 VÄLISEINÄT Leca väliseinät Leca EasyLex 88 Leca Lex 4-20/1.9.2012 www.e-weber.fi Leca väliseinät Leca EasyLex Leca Lex markkinoiden nopein väliseinäratkaisu Nopea rakentaa ja helppo tasoittaa Sisältö Leca

Lisätiedot

KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2015

KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2015 18.3.2015 Sivu 1/8 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84 13101 Hämeenlinna Hanke: Tuomelan koulun peruskorjaus KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2015 Tällä tiedotteella pyrimme kuvaamaan

Lisätiedot

Laatukäsikirjan Sisältö

Laatukäsikirjan Sisältö Petri Siivonen 18.2.2015 Kun työ on nautinto, elämä on ilo. Kun työ on velvollisuus, elämä on orjuutta. Maxim Gorki 1 RASICOM OY YRITYKSENÄ Laatukäsikirjan Sisältö Rasicom Oy on perustettu vuonna 2004.

Lisätiedot

HARJAVALLAN KAUPUNGIN JA NAKKILAN KUNNAN KESÄN PÄÄLLYSTYSTYÖT

HARJAVALLAN KAUPUNGIN JA NAKKILAN KUNNAN KESÄN PÄÄLLYSTYSTYÖT 1/6 URAKKAOHJELMA NAKKILA HARJAVALTA 3.2.2017 HARJAVALLAN KAUPUNGIN JA NAKKILAN KUNNAN KESÄN 2017 2018 PÄÄLLYSTYSTYÖT 1 TILAAJA JA RAKENNUTTAJA Nimi: Harjavallan kaupunki, Tekninen lautakunta Osoite: keskustie

Lisätiedot

Mäntyharjun paloasema, Tarjouksen selonottoneuvottelun pöytäkirja

Mäntyharjun paloasema, Tarjouksen selonottoneuvottelun pöytäkirja 1 / 5 Tilaaja Mäntyharjun kunta Asematie 3 52700 Mäntyharju Hanke Mäntyharjun kunta, Mäntyharjun paloasema 2018 Kokousajankohta ja -paikka 5.6.2018 klo 8:00, Mikkeli, Yrittäjänkatu 2 Läsnä Timo Suutarinen

Lisätiedot

KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA

KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA 22.2.2017 SUUNNITTELIJAT, ASIANTUNTIJAT 0 RAKENNUSKOHTEEN TIEDOT 0.1 Rakennuskohde ja -paikka Kihniön kunta, Kihniön yhtenäiskoulu

Lisätiedot

Osaa tulkita ja soveltaa piirustuksia ja muita suunnitelmia 1 2 3 4 EOS

Osaa tulkita ja soveltaa piirustuksia ja muita suunnitelmia 1 2 3 4 EOS Osaa tulkita ja soveltaa piirustuksia ja muita suunnitelmia 6 4 2 Osaa tulkita ja soveltaa piirustuksia ja muita suunnitelmia 6 4 2 7 Osaa vertailla suunnitelmia keskenään 6 4 2 Osaa vertailla suunnitelmia

Lisätiedot

ELÄINTARHAN SKEITTIPUISTON PERUSKORJAUSTYÖ, 3- RAKENNUSVAIHE URAKKAOHJELMA

ELÄINTARHAN SKEITTIPUISTON PERUSKORJAUSTYÖ, 3- RAKENNUSVAIHE URAKKAOHJELMA ELÄINTARHAN SKEITTIPUISTON PERUSKORJAUSTYÖ, 3- RAKENNUSVAIHE 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. TIETOJA RAKENNUSHANKKEESTA 1.1 Rakennuttaja 1.2 Tilaaja 1.3 Rakennuskohde 2 URAKKAMUOTO JA SUORITUSVASTUUN LAAJUUS 2.1

Lisätiedot

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015

YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 YHTEINEN TYÖPAIKKA, aliurakointi ja ketjutus Kansainvälinen työturvallisuuspäivä 28.4.2015 Vesa Ullakonoja ü työpaikalla on yksi työpaikan kokonaisuutta hallitseva eli pääasiallista määräysvaltaa käyttävä

Lisätiedot

Lisä- ja muutostyöt 9.10.2015. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila

Lisä- ja muutostyöt 9.10.2015. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila Lisä- ja muutostyöt Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Tehtävä Tilaajan suunnittelemassa kokonaishintaisessa maanrakennusurakassa urakoitsijan työsuoritukseen kuului mm. louhepenkereen rakentaminen. Käyttäjän

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

URAKKAOHJELMA. Riihipuisto

URAKKAOHJELMA. Riihipuisto URAKKAOHJELMA Urakkaohjelma Sivu 2 / 10 SISÄLLYSLUETTELO: 1. TIEDOT RAKENNUSHANKKEESTA... 4 1.1 RAKENNUSKOHDE... 4 1.2 RAKENNUSKOHTEEN LAAJUUS... 4 1.3 RAKENNUTTAJA... 4 1.4 PÄÄSUUNNITTELIJA... 4 2. URAKKAMUOTO...

Lisätiedot

1.1. Rakennuskohde Rakennuskohde käsittää parsinavettarakennuksen rakentamisen Kotilan tilalle Mallikylässä.

1.1. Rakennuskohde Rakennuskohde käsittää parsinavettarakennuksen rakentamisen Kotilan tilalle Mallikylässä. VILLE RAKENTAJA URAKKAOHJELMA Kotilantie 123 12340 MALLIKYLÄ 0400 123 456 xx.xx.xxxx URAKKAOHJELMA 1. TIETOJA RAKENNUSHANKKEESTA 1.1. Rakennuskohde Rakennuskohde käsittää parsinavettarakennuksen rakentamisen

Lisätiedot

RT TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Kreivin kiertoliittymän rakentaminen

RT TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA. Hanke Nro. Rakennuskohde Kreivin kiertoliittymän rakentaminen elokuu 2001 korvaa RT 80233 1 (5) TALOUDELLISEN LOPPUSELVITYKSEN PÖYTÄKIRJA tarkistettu, muuttamaton, 2. painos, syyskuu 2016 Hanke Nro Rakennuskohde Kreivin kiertoliittymän rakentaminen Tilaaja Naantalin

Lisätiedot

HATTULAN YHTEISKOULU/LUKION VESIKATTEEN UUSIMINEN

HATTULAN YHTEISKOULU/LUKION VESIKATTEEN UUSIMINEN HATTULAN YHTEISKOULU/LUKION VESIKATTEEN UUSIMINEN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA TYÖTURVALLISUUS JA YMPÄRISTÖASIAT 3.1 Yleistä Työturvallisuuteen liittyvät asiat ja työsuojeluorganisaatio on esitettävä työmaan

Lisätiedot

KAUHAJOEN KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ Kauhajoen terveyskeskuksen peruskorjaus Alakattotyöt aliurakkana

KAUHAJOEN KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ Kauhajoen terveyskeskuksen peruskorjaus Alakattotyöt aliurakkana KAUHAJOEN KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ Kauhajoen terveyskeskuksen peruskorjaus Alakattotyöt aliurakkana Kauhajoen kaupunki Tarjouspyyntö 2/5 Kari Kulmala (040) Pyydämme urakkatarjoustanne Kauhajoen terveyskeskuksen

Lisätiedot

Päivän teemat viranomaisnäkökulmasta

Päivän teemat viranomaisnäkökulmasta Päivän teemat viranomaisnäkökulmasta Tarkastaja Tuuli Harjunpää Lounais-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue 1 Päivän teemat: Perehdyttäminen ja yhteistoiminta rakennustyömaalla Putoamissuojaus

Lisätiedot

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Tarkoitus; Mikään työmaa ei ole identtinen! Jokaisella työmaalla omat erityispiirteet ja vaaratekijänsä Antaa työmaalle tulevalle henkilölle tietoa yleisistä

Lisätiedot

TILAAMISEN KESY-ASIAKIRJA: Viherrakennushankkeen urakkasopimus

TILAAMISEN KESY-ASIAKIRJA: Viherrakennushankkeen urakkasopimus sivu 1 / 7 TILAAMISEN KESY-ASIAKIRJA: Käyttöohje Tilaaja voi käyttää tätä malliasiakirjaa pohjana, kun hän laatii urakkasopimusta viherrakennusurakasta. Tätä malliasiakirjaa voi käyttää joko sellaisenaan

Lisätiedot

Onnella vai osaamisella? Työturvallisuus on kaikkien yhteinen asia.

Onnella vai osaamisella? Työturvallisuus on kaikkien yhteinen asia. Onnella vai osaamisella? Työturvallisuus on kaikkien yhteinen asia. Mitä voin yrittäjänä hyötyä? Turvallisuus ei ole stabiili asia, joka voidaan käyttöönottaa tai saavuttaa. Se on luotava ja ansaittava

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN PELASTUSLAITOS HELSINGIN KAUPUNGIN LIIKUNTAVIRASTO VIRANOMAISLAITURIEN RAKENNUSTYÖ

HELSINGIN KAUPUNGIN PELASTUSLAITOS HELSINGIN KAUPUNGIN LIIKUNTAVIRASTO VIRANOMAISLAITURIEN RAKENNUSTYÖ HELSINGIN KAUPUNKI URAKKAOHJELMA HEL 2015-010163 Tekninen yksikkö VHA 18.9.2015 HELSINGIN KAUPUNGIN PELASTUSLAITOS HELSINGIN KAUPUNGIN VIRANOMAISLAITURIEN RAKENNUSTYÖ URAKKAOHJELMA 18.9.2015 HELSINGIN

Lisätiedot

LUONNOS RT 80260 URAKKASOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET. toukokuu 1998

LUONNOS RT 80260 URAKKASOPIMUS 1 SOPIJAPUOLET. toukokuu 1998 toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Näyttötutkintoaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 48 Materiaalien tai tuotteiden siirrot Suorittaja: Järjestäjä Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 12/2008 1(9) Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen

Lisätiedot

LAATUSUUNNITELMAMALLI

LAATUSUUNNITELMAMALLI Liite 4 Yleisten alueiden aurausurakat Keskustan kehä- alueurakka-alueella 2016 2018 LAATUSUUNNITELMAMALLI 9.8.2016 9.8.2016 2(5) Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 Laatusuunnitelman tarkoitus... 3 Laatusuunnitelman

Lisätiedot

Muutokset. Sisällysluettelo 2 (8) KÄYTTÖSUUNNITELMA. Opastinportaali 28.7.2014 Dnro 3597/090/2014. Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus

Muutokset. Sisällysluettelo 2 (8) KÄYTTÖSUUNNITELMA. Opastinportaali 28.7.2014 Dnro 3597/090/2014. Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus 2 (8) Muutokset Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus Sisällysluettelo 1 KÄYTTÖTARKOITUS... 3 1.1 Rakennetyyppikohtaiset erityispiirteet... 4 1.2 Käyttö ja sijoittelu... 4 2 OPASTINPORTAALIN KÄYTTÖTURVALLISUUS...

Lisätiedot

Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Pöytyän kunta Keskuskeittiö 1 Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Insinööritoimisto H. Kiiski Oy 20.12.2017 Pöytyän kunta Keskuskeittiö 2 TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 YLEISTÄ 1.1 Työturvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

Katuvalaistuksen ohjausjärjestelmä Liite 1 Urakkaohjelma Sivu 1/8

Katuvalaistuksen ohjausjärjestelmä Liite 1 Urakkaohjelma Sivu 1/8 Katuvalaistuksen ohjausjärjestelmä Liite 1 Urakkaohjelma Sivu 1/8 KATUVALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ URAKKAOHJELMA 1. TIETOJA RAKENNUSHANKKEESTA 1.1 Tilaaja: Jalasjärven kunta Tekniset palvelut Kirkkotie

Lisätiedot

Asunto Oy Helsingin Radiotehdas Näin meillä Vastaava työjohtaja Juha Yrjönen NCC Rakennus Oy

Asunto Oy Helsingin Radiotehdas Näin meillä Vastaava työjohtaja Juha Yrjönen NCC Rakennus Oy Näin meillä Vastaava työjohtaja Juha Yrjönen Taustaa hankkeelle - Rakennus rakennettiin vuosina 1937-1941 Helvar Oy:n radiotehtaaksi. - Rakennuksen käyttötarkoitus muutetaan teollisuusrakennuksesta, asuinkäyttöön

Lisätiedot

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Ota peräkärry hinaukseen! www.ramirent.fi www.ramirent.fi Peräkärryn sisältö Telinepaketti koostuu Instant Span 300 7,9 m korkeasta alumiinitelineestä, joka on valmiiksi

Lisätiedot

JALASJÄRVEN KUNTA PYYTÄÄ KIRJALLISTA TARJOUSTANNE KATUVALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ JA OHJAUSLAITTEISTA KOKONAISTOIMITUKSENA

JALASJÄRVEN KUNTA PYYTÄÄ KIRJALLISTA TARJOUSTANNE KATUVALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ JA OHJAUSLAITTEISTA KOKONAISTOIMITUKSENA Katuvalaistuksen ohjausjärjestelmä Tarjouspyyntö Sivu 1/5 JALASJÄRVEN KUNTA PYYTÄÄ KIRJALLISTA TARJOUSTANNE KATUVALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ JA OHJAUSLAITTEISTA KOKONAISTOIMITUKSENA Hankittava kokonaisuus

Lisätiedot

Ratu-FLoW. Aikataulusuunnittelun perusteet ja vaiheet Ratu-tuotannonsuunnittelujärjestelmään perustuen - opetusaineisto verkkoympäristöön

Ratu-FLoW. Aikataulusuunnittelun perusteet ja vaiheet Ratu-tuotannonsuunnittelujärjestelmään perustuen - opetusaineisto verkkoympäristöön Ratu-FLoW Aikataulusuunnittelun perusteet ja vaiheet Ratu-tuotannonsuunnittelujärjestelmään perustuen - opetusaineisto verkkoympäristöön Jump to first page Miksi Ratu? Tuotannonsuunnittelun lähtöaineistoa

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNTA TERVEYSASEMAN PERUSKORJAUS URAKKAOHJELMA

MYRSKYLÄN KUNTA TERVEYSASEMAN PERUSKORJAUS URAKKAOHJELMA MYRSKYLÄN KUNTA TERVEYSASEMAN PERUSKORJAUS URAKKAOHJELMA 1 Sisältö MYRSKYLÄN KUNTA... 0 TERVEYSASEMAN PERUSKORJAUS... 0 URAKKAOHJELMA... 0 SISÄLTÖ... 1 0 RAKENNUSHANKKEEN YHTEYSTIEDOT... 3 0.1 RAKENNUTTAJA,

Lisätiedot

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO

RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 1 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RAKENNUSTUOTEALAN AMMATTITUTKINTO 40 Massan valmistus Suorittaja: Järjestäjä: Rakennustuotealan tutkintotoimikunta 9/2009 1(10) Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen

Lisätiedot

LUONNOS. Pyhäjoen kunta,aatosvainion alueen kunnallistekniikan maanrakennusurakka

LUONNOS. Pyhäjoen kunta,aatosvainion alueen kunnallistekniikan maanrakennusurakka toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA Tilaaja: Loimaan Kaupunki Rakennuttamispalvelut 32440 ALASTARO Laatija: Janne Ilmalahti Rakennuttamisinsinööri Hanke: HIRVIKOSKEN KOULUN PURKU Hirvikoskentie 225 32200 LOIMAA Versio Sisältö Vaihe Päiväys

Lisätiedot

URAKKASOPIMUSLUONNOS. Kiilakiventie 1, 6. krs Urakoitsijakatu 1 90015 OULUN KAUPUNKI 33333 Urakoitsijan paikkakunta

URAKKASOPIMUSLUONNOS. Kiilakiventie 1, 6. krs Urakoitsijakatu 1 90015 OULUN KAUPUNKI 33333 Urakoitsijan paikkakunta LUONNOS 31.3.2011 Sivu 1/9 Tilaaja Urakoitsija Liikelaitos Oulun Tilakeskus Urakoitsija A Kiilakiventie 1, 6. krs Urakoitsijakatu 1 90015 OULUN KAUPUNKI 33333 Urakoitsijan paikkakunta Rakennuskohde Neitsytkorventie

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Porvoon kaupunki KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Turvallisuusasiakirja KEVÄTLAAKSONTIE, NIITTYSYRJÄNTIE, PUISTOKÄYTÄVÄ 2 JA PUISTOKÄYTÄVÄ 6 Viite 1510017110 Versio URAKKALASKENTA

Lisätiedot