Windows 7:ään tutustuminen Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Windows 7:ään tutustuminen Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 3.10.2011"

Transkriptio

1 ICT1TN002 1/20 Työasemat ja tietoverkot Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 1 ICT1TN002 Tässä harjoituksessa tutustutaan kannettavan Windows 7 -käyttöjärjestelmään. Harjoitus pitää tehdä, vaikka Windows 7 olisikin entuudestaan tuttu. Kirjaudu käyttöjärjestelmään Adminitrator tunnuksella. 2 Start Aikaisemmassa Windows XP:ssä aloitusvalikko oli merkitty sanalla Start, josta pääsi käyttöjärjestelmän käytön alkuun, mutta josta myös käyttöjärjestelmän käytön saattoi lopettaa kirjautumalla ulos tai sulkea koko koneen. Vistassa ja Win 7:ssä työpöydällä on Windows-logo ( orb ), jolla on korvattu sana Start, jota ei siis enää näy ennen kuin vie hiiren ko. logon päälle. Start valikko näyttää nykyään seuraavalta (kuva on otettu Windowsin Help and Support toiminnosta) Varsinainen Start menu (vasemmalla) sisältää oletuksena joukon ohjelmien pikakuvakkeita ja johon kertyy käytön myötä 10 kpl (oletusasetus) viimeksi käytettyjä ohjelmia. Start menu on jaettu itse asiassa kahteen osaan: alempaan osaan, ja ylemmässä osassa vakituisesti määriteltyjä ohjelmia (pinned items), joita Win 7:ssä ei enää ole oletuksena valmiina määriteltyinä. Esimerkiksi klikkaamalla työpöydällä jotain pikakuvaketta hiiren oikealla painikkeella, niin voi avata pikavalikon, josta voidaan valita valinta Pin to Start Menu, joka lisää kyseisen pikakuvakkeen Start Menuun.

2 ICT1TN002 2/20 Windows XP:ssä oli Run valikko helposti saatavilla, mutta Vistassa sitä ei enää Start Menusta löydy muuta kuin valikon All Programs -> Accessories alta. Sen on käytännössä korvannut Search programs and files (Vistassa Start Search), johon voi kirjoittaa ohjelman nimen ja Enterillä ajaa sen suoraan tai valita ajettavan ohjelman yläpuolelle aukeavasta listasta. Tehtäväpalkissa (Taskbar) Start painikkeen oikealla puolella on Quick Launch -alue. Ohjelmien pikakuvakkeita voi myös lisätä tähän pikavalikon avulla (Pin to Taskbar) samaan tyyliin kuin Pin to Start Menu. Pikavalikosta löytyvät oletuksena Internet Explorer (ei kylläkään yllä olevassa kuvassa), Windows Explorer ja Windows Media Player (ei myöskään ole yllä olevassa kuvassa). Tehtävä 1/2 Etsi ohjelma Windows Explorer. Sen voi löytää useasta eri paikasta, yksi vaihtoehto on virallinen sijainti eli miten ohjelmat yleensä Windowsista löytyvät: Start -> All Programs -> Accessories. Klikkaa Windows Explorer valintaa hiiren oikealla painikkeella ja valitse vaihtoehdoista Pin to Start Menu. Tämän jälkeen tartu vielä Windows Explorer valintaan hiiren oikealla painikkeella (tartu = paina hiiren oikea painike alas ja pidä se alhaalla) ja vedä se työpöydälle. Kun vapautat hiiren painikkeen, avautuu valikko, jossa on valinta tummempana Move Here (oletusvalinta). Valitse kuitenkin vaihtoehto Create Shortcuts Here. Nyt olet tehnyt pikakuvakkeen myös työpöydälle. Tarkista vielä, että ohjelma ilmestyi Pin to Start Menu:n avulla Start valikkoon. Klikkaa hiiren vasemmalla painikkeella ko. pikakuvaketta ja valitse Properties. Miten näet, että kyseessä on pinnattu pikakuvake. Selvitä myös, mitä tarkoittaa pikakuvake ja miten se eroaa tiedostosta. 2.1 Tehtäväpalkin ja Start Menun asetukset Tehtäväpalkin ja Start Menun asetuksia voi muuttaa pikavalikon Properties valinnan avulla (klikkaa hiiren oikealla painikkeella Start painiketta ja valitse pikavalikosta Properties). Välilehti Taskbar näyttää seuraavalta.

3 ICT1TN002 3/20 Jos haluat siirtää tehtäväpalkin työpöydän alalaidasta muualle, niin joudut ensin poistamaan oletuksena olevan tehtäväpalkin lukituksen (Lock the taskbar). Lukitus on sitä varten, ettei tehtäväpalkki vahingossa siirry jonnekin muualle. Viimeinen valinta Preview desktop with Aero Peek voi olla harmaana, koska sen valinta edellyttää, että käytössä on Windows Aero. Windows Aero on jo Vistassa ollut graafinen käyttöliittymä, joka vaatii näytönohjaimelta ominaisuuksia ja resursseja, joita ei kaikissa koneissa ole. Start Menu välilehdeltä valinnasta Customize voi määritellä toimivatko Start Menu alavalikot linkki-periaatteella (jolloin valittaessa avautuu erillinen ikkuna) vai menu periaatteella, jolloin valittaessa avautuu valikko. Asetuksen voi lisäksi tehdä kunkin valinnan osalta erikseen! Mikäli haluaa, täältä voi myös palauttaa XP:ssä olleen Run command valinnan Start Menuun ja muuttaa viimeksi käytettyjen ohjelmien lukumäärää. Tuolla määrällä on vaikutusta, jos ottaa käyttöön Recent Items. Toolbars välilehdeltä voidaan valita tehtäväpalkissa näkyvät toiminnot. Vistassa oli myös välilehti Notification Area, josta saattoi määritellä tehtäväpalkin oikeassa reunassa ilmaisinalueella olevien apuohjelmien ja ilmoitusten käyttäytymisen. Nyt se tehdään pienestä nuolesta ylöspäin (Show hidden icons) ja sen jälkeen valitsemalla Customize. Tuossa päivämäärän ja kellon oikealla puolella on suorakaiteen muotoinen alue, jolla voi pienentää kaikki avoimena olevat ikkunat

4 ICT1TN002 4/20 Tehtävä 2/2 Kokeile muuttaa Start Menussa seuraavia asetuksia: piilota tehtäväpalkki automaattisesti kokeile menu tyyppistä toimintoa ainakin Computer -valinnassa lisää tehtäväpalkkiin Desktop valinta ja testaa toiminta selvitä myös, mitä asetuksia voidaan määritellä Notification Arean osalta Kokeile käynnistää esimerkiksi notepad -tekstieditori (notepad.exe) Start Search valinnasta. 2.2 Windowsin aktivointi Seuraavaksi tarkistamme, mikä on Windowsin aktivoinnin tila. Windows 7:ää voi käyttää 30 päivää ilman aktivointia, jonka jälkeen käyttöjärjestelmä ei käynnisty muuta kuin aktivointia varten. Windows 7 on pakko aktivoida eli käytännössä kone ottaa yhteyttä aktivointipalvelimeen tyypillisesti Internetin kautta ja käyttöjärjestelmän mukana tullut asennusavain rekisteröidään Microsoftin palvelimelle. Näin yhdellä avaimella voi asentaa vain yhden koneen. Järjestelmästä ei olisi hyötyä, jos olemassa olevan, jo aktivoidun käyttöjärjestelmän, voisi kopioida toiseen koneeseen. Mikäli näin tekee, niin käyttöjärjestelmä huomaa laitteiston muuttuneen, vaikka laitteisto olisi täysin samantyyppinen. Aktivoinnin tilan voi tarkistaa esimerkiksi Start valikosta Computer valinnan pikavalikosta (pikavalikko tarkoittaa hiiren oikealla painikkeella tehtyä klikkausta ko. valintaan).

5 2.3 Yhteenveto 3 Työpöytä ICT1TN002 5/20 Avautuvassa ikkunassa on perustiedot tietokoneesta (esimerkiksi käyttöjärjestelmästä) ja sen alalaidassa on tieto sen hetkisestä aktivoinnin tilasta. Omassa asentamassasi Windows 7:ssä ei ole kelvollista avainta, joten sitä ei voi aktivoida. Mikäli ikkunassa on teksti 3 days until automatic activation niin se ei tarkoita, että käyttöaikaa on jäljellä 3 päivää, vaan sitä, että aktivointia yritetään kolmen päivän päästä automaattisesti. Käyttöaikaa voi olla jäljellä silti 30 päivää (katso kuvaa sivulla 9). Olet tehnyt edellä ainakin seuraavaa (toimii myös tarkistuslistana) lisännyt Windows Explorerin Start Menuun ja työpöydälle määritellyt tehtäväpalkkiin mm. automaattisen piilotuksen määritellyt Computer valintaan Menu asetuksen käynnistänyt ohjelmia Start Search:llä selvittänyt koneesi aktivoimistilanteen Työpöydässä voi olla käytössä Windows Aero, jolla saadaan aikaiseksi kolmiulotteiset ja läpinäkyvyys ominaisuudet. Muutos Vistaan on Windows 7 osalta se, että oikealta ei löydy enää sivupalkkia (Windows Sidebar), vaan sen pienoisohjelmat (gadgets) voivat olla missä tahansa työpöydällä. Tehtävä 1/4 Klikkaa hiiren oikealla painikkeella työpöytää ja lisää työpöydälle joku pienoisohjelma. Kunkin pienoisohjelman asetuksia pääsee muuttamaan, kun vie hiiren pienoisohjelmakuvakkeen päälle ja valitsee ilmestyneestä valikosta työkalun (Options). Tai perinteisesti, kun hiiren oikealla painikkeella klikkaa ko. pienoisohjelmaa ja valitsee pikavalikosta valinnan Options. Kokeile myös poistaa asentamasi pienoisohjelma työpöydältä. Miten menetellään? 3.1 Työpöydän asetukset Työpöydän asetuksiin pääsee klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella työpöydän pintaa ja valitsemalla pikavalikosta View tai Personalize. Valinnasta View voi määritellä miten kuvakkeet näytetään työpöydällä ja järjestetäänkö ne automaattisesti vai ei ja minkä kokoisia ne ovat. Valinnasta Personalize avautuu seuraavanlainen ikkuna:

6 ICT1TN002 6/20 Tehtävä 2/4 Käy ikkunan valikoista ainakin läpi Screen Saver ja määrittele näytönsäästäjä siten, että paluu käyttöjärjestelmään näytönsäästäjän aktivoitumisen jälkeen vaatii salasanaa. Miksi näin kannattaa menetellä? Hiiren asetuksissa (Mouse Pointers) voi määritellä muun muassa, että hiiren osoitin hyppää avautuneessa ikkunassa automaattisesti Default -valintapainikkeen päälle. 3.2 Näytön asetukset (Display Settings) Näytönohjaimen minimiresoluutio on Windows 7:ssä (kuten XP:ssä ja Vistassakin oli) 800x600 pikseliä. VGA -tasoista näyttöä ei voi manuaalisesti valita, mutta mikäli näytönohjain ja näytön yhdistelmä ei pysty kuin 640*480 pikselin resoluutioon, niin se otetaan automaattisesti käyttöön. Windows 7 (ja Vista) ottaa siis käyttöön automaattisesti sopivaksi katsomansa resoluution ja asettaa myös värien määrän ja virkistystaajuuden maksimiin, mihin laitteet, näytönohjain ja näyttö, pystyvät yhdessä. Tai oikeastaan ko. laitteiden ajurit, mutta aiheesta lisää myöhemmin. Asetukset löytyvät Control Panelista (Start -> Control Panel -> Display), mutta helpommalla pääsee, kun klikkaa, kuten yllä, työpöydän pintaa hiiren oikealla painikkeella ja valitsee valikosta vaihtoehdon Personalize ja sen jälkeen Display. Avautuu seuraavantapainen ikkuna.

7 ICT1TN002 7/20 Avautuneessa ikkunassa voi zoomata työpöydän kohteiden kokoa. Täältä löytyy myös suurennuslasi (Magnifier) tilapäiseen käyttöön. Vasemmalla on lisää valintoja, kuten Adjust resolution ja Change display settings. Valitset kumman tahansa, niin aukeaa samannäköinen ikkuna: Yllä olevassa kuvassa ylhäällä näkyy osoiterivi, jota on klikattu ja saatu näkymään ikkunan valikkopolku. Jos tutkii tuon toisen vaihtoehdon vastaavan polun, niin huomaa sen olevan sama. Windowsissa voi olla siis samassakin ikkunassa useampi linkki eri nimellä samaan paikkaan. Resoluutiota voi muuttaa alavetovalikosta. Advanced Settings -valinnan takaa löytyy kyseisen laitteen (näytönohjaimen) tiedot (esimerkiksi ajureista). Kun on tehnyt muutoksia näytön asetuksiin ja hyväksynyt ne, niin Windows oletuksena ottaa heti uudet asetukset käyttöön. Jos kuva ilmestyy näyttöön vielä muutoksen jälkeen, niin on 15 sekuntia aikaa vahvistaa valinta. Jos näyttö tai näytönohjain ei selviä uudesta

8 ICT1TN002 8/20 määrittelystä, niin kuvaa ei näytölle ilmesty, eikä siten käyttäjäkään muutosta vahvista. Silloin asetukset palaavat entisilleen ja kuva ilmestyy entisenlaisena takaisin 15 sekunnin päästä. Tehtävä 3/4 Kokeile erilaisia resoluutioita ja kokeile myös muuttaa kuvakkeiden kokoa. Ota mielestäsi paras yhdistelmä käyttöön. 3.3 Windows Experience Index Win 7:ssä on uusi suorituskyvystä kertova mittari, suorityskykyindeksi. Sen avulla käyttäjä saa jonkinlaisen käsityksen siitä, minkälaisia ovat koneen eri osat suorituskyvyltään toisiinsa verrattuina. Tiedot suorituskyvystä löytyvät System ikkunasta. Sivulla 5 on kyseinen ikkuna, jossa reittausta ei ole tehty. Valitsemalla linkki System rating is not available pääsee tekemään toiminnon (Rate this computer). Tutkiminen kestää alle 5 minuuttia. Lopputulos näyttää suurin piirtein seuraavalta: Suorituskykyä mitataan viideltä eri alueelta ja asteikko on 1 7,9 (Vistassa 1 5,9). Mittauksen voi tehdä tarvittaessa uudestaan (Re-run the assessment). Suoritusarvoja on ajateltu myös ohjelmistojen käyttöön, jolloin asennuksessa asennettaisiin vain sellaiset osat, joihin koneen teho riittää.

9 ICT1TN002 9/20 Tehtävä 4/4 Suorita koneesi suorituskyvyn päivitys. Huomaa, että päivityksen jälkeen vanhan tiedon sisältävä ikkuna on uuden päivitetyn ikkunan päällä, mikäli muutoksia tapahtui. Silloin voit siis vertailla tietoja keskenään. 3.4 Yhteenveto 4 Internet Explorer Olet tehnyt edellä ainakin seuraavaa (toimii myös tarkistuslistana) kokeillut pienoisohjelmia sivupalkkiin määritellyt näytönsäästäjälle sisäänkirjautumisvaatimuksen määritellyt näytön resoluution sopivaksi päivittänyt suorituskykyindeksin Internet Explorer on versiota 8 ja löytyy muun muassa työkalupalkista vasemmalta. Kun selaimen käynnistää, se pyytää tekemään asetukset uusien ominaisuuksien osalta Ikkunassa olevasta linkistä saa lisätietoa, joka edellyttää yhteyttä Microsoftin sivuille Internettiin. Määrittele asetukset itsellesi sopiviksi tai valitse Ask me later. Mikäli oletuksena oleva sivu ( latautuu, niin verkko toiminee normaalisti. Toinenkin välilehti avautunee, mistä selaimen voi päivittää versioon 9. Ei tehdä kuitenkaan sitä, koska tulevissa harjoituksissa on oletettu selaimen olevan versiota 8 ja päivitys voi muuttaa käyttäytymistä oleellisesti. Vistan yksi suurista muutoksista oli valikkorivin (Menu Bar eli File, Edit, View ) poistuminen ja valintojen muuttuminen enemmän tai vähemmän puhtaasti ikonipohjaisiksi. Valikkorivejä voi poistaa/lisätä hiiren oikealla painikkeella, kuten alla olevasta kuvasta ilmenee.

10 ICT1TN002 10/20 Yläkulmasta löytyy valinta hakukoneen käytölle ja oletuksena on käytössä Bing, jonka voi vaihtaa. Alaspäin näyttävästä nuolesta ( ) pääsee aina kyseisiin asetuksiin. Esimerkiksi voidaan määrittää asetukset aloitussivuille (Home), joita siis voi olla useita ja jotka avataan kukin omalle välilehdelleen (Tab). Print valinta-asetuksista löytyy Print Preview, josta paljastuu, että IE8 osaa tulostaa sivun järkevästi Shrink to Fit ominaisuuden avulla. Valinnasta Tools löytyy asetus Toolbars, josta Menu Bar valikkorivin saa pysyvästi näkyviin (sama valikko kuin edellisessä kuvassa oli näkyvissä). Mikäli valikkoriviä tarvitsee tilapäisesti, niin jo aikojen alussa dossissa ilman hiirtä toimittaessa valikkoriville päästiin Alt näppäimellä ja sama on käytäntö edelleen: kun Alt näppäintä painaa, valikkorivi (Menu Bar) ilmestyy. Tools valikoista löytyy myös Internet Options. Välilehtien (Tabs) käyttäytymistä voi säätää varsin monipuolisesti. Ja täältä pääsee määrittelemään myös aloitussivujen välilehtiä.

11 ICT1TN002 11/20 Tehtävä 1 Määrittele aloitussivut siten, että ensimmäiselle välilehdelle aukeaa tyhjä sivu (Blank page) ja toiselle välilehdelle haluamasi hakukone. 4.1 Yhteenveto Olet tehnyt edellä ainakin seuraavaa (toimii myös tarkistuslistana) määritellyt IE8 selaimen alkumääritykset määritellyt uudet aloitussivut Internet selaimelle 5 Windows Explorer Asennuksen jäljiltä Windows Explorer näyttää suurin piirtein seuraavalta: Kuten huomaat, Windows Explorerin valikkorivi (File, Edit, View ) puuttuu kuten Vistassakin ja sen saa näkyviin myös täällä Alt näppäimellä. Valikkorivin saa pysyvästi näkyviin valinnasta Organize -> Layout -> Menu Bar. Ikonista Views oikealla voi näkymäksi valita Details, niin saa yksityiskohtaisempaa tietoa hakemistoista ja tiedostoista näkyviin. Windows 7:ssä on lopullisesti luovuttu perinteisestä näkymästä, jossa hakemistot ovat oikeita hakemistoja kiintolevyllä. Nyt on siirrytty linkkeihin, kuten Favorites ja Librares, ja niiden alla oleviin linkkeihin, kuten Documents ja Music. Se, onko kyseessä linkki vai oikea hakemisto kiintolevyllä, selviää, kun klikkaa hiirellä osoiteriviä. Jos kyse on oikeasta hakemistosta, niin osoiterivillä on ensin kiintolevyn osion kirjaintunnus (C:, D: jne).

12 ICT1TN002 12/20 Esimerkiksi Libraries valittuna (kuvassa) antaa osoiterivillä tiedon Libraries ja Documents tiedon Libraries\Documents, mutta Documents linkin alla oleva My Documents antaa tiedon C:\Users\hhuser\Documents, joka on siis oikea hakemisto. Kohteen Computer alapuolelta löytyvät kaikki koneesta löytyvät levyt (osiot). Kun klikkaa levytunnusta C:, tulee ikkunan oikeanpuoleiseen osaan näkyviin C: -aseman juuren hakemistorakenne. Hakemistoihin on tullut muutoksia verrattuna aikaisempaan XP:n hakemistorakenteeseen, mutta näihin muutoksiin palataan myöhemmin. Nyt voidaan todeta, että XP:n entisen Documents and Settings hakemiston tilalle on tullut Users hakemisto. Windows 7:ssä ja Vistassa käyttäjän omat asetukset ja oletustallennushakemisto ( kotihakemisto ) on siis käyttäjätunnuksen mukaisessa alihakemistossa, joka on hakemistossa C:\users. Eli jos käyttäjätunnus on matti, niin käyttäjän kotihakemisto on C:\users\matti. Windowsissa tiedostonimiin liittyy ns. tiedostopääte, joka on pisteellä erotettu viimeinen osa tiedostonimestä. Tiedostopääte määrittelee minkä tyyppinen tiedosto on kyseessä. Esimerkiksi tiedostonimi readme.txt kertoo, että tiedosto on tekstitiedosto (tiedostopääte on txt) ja tiedostonimi kukka.jpg, että kyseessä on kuvatiedosto. Näiden tiedostojen käsittelyyn tarvitaan jokin ohjelma, kuten Notepad tai Paint. Ohjelmatiedostojen päätteitä ovat esimerkiksi com tai exe, kuten notepad.exe tai ghost.exe, ja ohjelmatiedoston voi ajaa esimerkiksi kaksoisklikkaamalla sitä. Mikäli kaksoisklikkaa jotain tiedostoa, joka ei ole ajettava ohjelma, niin Windows käynnistää automaattisesti kyseiseen tiedostopäätteeseen liitetyn oletusohjelman (default program) ja avaa kyseisen tiedoston siinä. Oletusohjelmiin liittyvät asetukset löytyvät Start Menun valinnasta Default Programs. Valinnalla Set your default programs voidaan määritellä määrätyn ohjelman osalta ne tiedostopäätteet joiden osalta ohjelma on oletusohjelma. Sen sijaan valinnalla Associate a file type or protocol a program tehdään määrittely tiedostopäätteen avulla eli jokaiselle tiedostopäätteelle voidaan määritellä erikseen oletusohjelma. Windows Explorer ei oletuksena näytä tunnettujen tiedostojen tiedostopäätteitä, vaan tiedostotyyppi kerrotaan kuvakkeen avulla. Tunnettu tiedostotyyppi tarkoittaa sitä, että kyseiselle tiedostopäätteelle on määritelty oletusohjelma. Mikäli tiedoston nimi on kukka.jpg.exe, joka Windows Explorerissa näkyy siis oletuksena muodossa kukka.jpg, niin

13 ICT1TN002 13/20 oletusasetuksin käyttäjän on kuvakkeen tai type -sarakkeen perusteella osattava päätellä, että kyseessä ei oikeasti ole kuvatiedosto, vaan ajettavissa oleva ohjelmatiedosto. Tehtävä 1/2 Muuta valinnasta Views näkymäksi Details. Valitse Windows Explorerissa levytunnus C: ja luo sen juureen hakemisto data. Tee kyseiseen hakemistoon (c:\data) tekstitiedosto Asiakirja.txt esimerkiksi Notepad ohjelmalla ja kirjoita sisällöksi muutama sana ja ainakin sana Win7. Tiedostoa käytetään hyödyksi tulevassa harjoituksessa. Tehtävä 2/2 Huomasit varmaan, että Windows Explorer ei näyttänyt tiedostojen nimistä tiedostopäätettä.

14 ICT1TN002 14/ Yhteenveto 6 Hakutoiminnot Win 7:ssä on siis sama sama tilanne kuin XP:ssä ja Vistassa, asetuksiin on tehtävä muutoksia, jos haluaa kaikki tiedot näkyviin. Käy siis Folder Options ikkunassa välilehden View avulla muuttamassa asetukset yllä olevan kuvan mukaisiksi. Tarkoituksena on aikaansaada tilanne, jossa kaikki mahdollinen tieto on näkyvissä. Näytetään siis piilotiedostot eikä piiloteta tiedostopäätteitä eikä piiloteta järjestelmätiedostoja. Viimeisen kohdalla tulee jopa ilmoitus siitä, että muutos saattaa olla vaarallinen, koska koko järjestelmä voi lakata toimimasta, jos vahingossa tekee muutoksia kriittisiin tiedostoihin. Jotkut tekevät asioita, vaikka heillä ei ole mitään oikeaa käsitystä seurauksista ja piilottamisen avulla tätä riskiä on pyritty pienentämään. Toisaalta piilottamisesta seuraa, että he eivät silloin saa tietoa asioista ja eivätkä opi ymmärtämään niitä. Mikäli tarvetta on, oletusasetukset saat takaisin, kun Folder Options ikkunassa välilehdellä View valitset Restore Defaults valinnan. Tarkista myös, mikä ohjelma avautuu, jos tiedostopääte on rtf tai pdf. Olet tehnyt edellä ainakin seuraavaa (toimii myös tarkistuslistana) luonut hakemiston ja tiedoston määritellyt Windows Explorerin näkymän piilotettujen tietojen osalta Win 7:ssä on useita erilaisia hakutoimintoja. Ensimmäinen löytyy Start Menusta valinnasta Search Programs and Files ja jota on jo käytettykin tässä harjoituksessa. Myös käyttöjärjestelmään kuuluvissa valintaikkunoissa on Searh valinta. Heti kun valintaan kirjoittaa jotakin, avautuu näkymä löytyneistä tuloksista. Seuraavassa kuvassa on Control Panel ikkunassa kirjoitettu scr hakukenttään. Vastauksena on kaikki scr-alkuiset toiminnot.

15 ICT1TN002 15/20 Tehtävä Kuten edellä olevasta kuvasta näkyy, täältä olisi päässyt esimerkiksi Screen Saver asetuksiin. Näiden hakutoimintojen käyttämisessä on oltava tarkkana, koska hakua tällaisessa ikkunassa ei suoriteta koko käyttöjärjestelmästä, vaan ikkunan kohteena olevasta aihepiiristä. Tämän takia joskus vaikuttaa siltä, että jokin toiminto olisi kadonnut, kun hakutuloksia ei yllättäen olekaan tuon rajauksen takia. Seuraavassa käydään läpi hakutoimintojen toimintaa. Tarkoituksena on saada käsitys siitä, miten haut onnistuvat/epäonnistuvat ja miksi näin tapahtuu. Käytännössä hauilla on todellista merkitystä, kun kohteena on suuri määrä hakemistoja ja tiedostoja. Koska nyt halutaan käsitys toiminnasta, niin käytetään vain kahta tiedostoa, jotta kukin hakutulos on heti nähtävissä. Testaa ensin, miten löydät Start Menusta valinnasta Search Programs and Files aikaisemmin tekemäsi tiedoston. Laita ensin tiedoston sisällöstä sana Win7 (etsittävä sana on siis tiedoston asiakirja.txt sisällössä), jolloin mitään ei löydy. Kokeile seuraavaksi laittamalla hakusanaksi asiakirja (= osa tiedoston nimestä asiakirja.txt). Jos olet tehnyt suurin piirtein harjoitusohjeiden mukaisesti, niin nyt vastauksena pitäisi löytyä asiakirja Ottamalla löydöksestä hiiren oikealla painikkeella pikavalikosta Properties, paljastuu, että kyseessä onkin pikakuvake (välilehdeltä General ja tieto Type of file: Shortcut), jonka kohde (välilehdeltä Shortcut ja tieto Target) on vain c:\data\asiakirja.txt. Asiakirja pikakuvakkeen General -välilehdeltä löytyy siis tieto, missä tämä pikakuvake sijaitsee (C:\Users\hhuser\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Recent). Tuo hakemistopolku paljastaa, että kyseessä on hakemisto, johon on tallennettu viimeksi käytettyjen tiedostojen nimet ( Recent). Vistassa oli vielä Start Menussa valinta, josta saattoi nähdä ja valita viimeksi käytetyt tiedostot, mutta Win7:stä ominaisuus on oletuksena poistettu. Jotta voitaisiin jatkaa, klikkaa Start valintaa ja valitse Help and Support toiminto ja kirjoita hakusanaksi recent ja paina Enter näppäintä ja valitse hakutulos Add or remove Recent Items on the Start Menu. Tee aukeavan ohjeen mukaan, jotta saat valinnan Recent Items näkymään Start Menussa. Tarkista, että tiedosto asiakirja.txt on ko. listassa. Varmistutaan, että päättely tiedoston löytymisestä johtuu siitä, että se on tuossa Recent listassa. Klikataan hiiren oikealla painikkeella valintaa Start -> Recent Items ja valitaan pikavalikosta Clear Recent Items List, jonka jälkeen valinnan pitäisi näyttää tietona (Empty). Jos nyt kokeilet etsiä tiedostoa asiakirja.txt, niin mitään ei löydy. Seuraavaksi selvitetään, miksi hakutoiminto ei löydä varsinaista tiedostoa (C:\data\asiakirja.txt), vaan ainoastaan sen, että sitä on käytetty lähiaikoina. Kokeillaanpa toisella tavalla. Käynnistä Windows Explorer ja valitse näkyviin C: -asema, jotta näet oikeanpuoleisessa osassa C: -aseman juuren sisällön.

16 ICT1TN002 16/20 Kuten kuvasta näkyy, täälläkin on Search valinta. Jos kirjoitat hakusanaksi asiakirja, niin kuinka ollakaan, hetken päästä oikean puoleiseen ikkunan osaan tulee vastaus ja täällä vastauksia löytyy nyt kaksi. Pidä huoli, että näkymä (View) on Details, jolloin sarake Folder paljastaa, että toinen löytö on hakemistosta C:\data. Toinen löytö on Internet Shortcut, josta nyt ei välitetä sen enempää. Itse asiassa löytyisi vielä enemmän, jos emme olisi tyhjentäneet Recent Items listaa. Kaksoisklikkaa löytynyttä tiedostoa asiakirja.txt, jolloin Notepad avautuu ja saamme tuon tiedoston taas viimeksi käytettyjen tiedostojen listalle. Sulje Notepad ja tyhjennä hakukenttä Search ja kirjoita uudestaan hakusanaksi asiakirja. Nyt todellakin löytyy useita kohteita, joista muut ovat erilaisia pikakuvakkeita, mutta vain yksi on varsinainen tiedosto (C:\data\asiakirja.txt). Jatketaan Windows Explorer ohjelmalla ja pidä huolta, että olet hakuja tehdessäsi oikeassa hakemistossa (Search Local Disk (C:)), koska haku tehdään vain siitä hakemistosta alaspäin, jossa ollaan. Jos kokeilet etsiä sanaa Win7, niin mitään ei löydy (No items match your search). Aikaisemmin kävimme Windows Explorerin valinnassa Organize -> Folder and Search Options ja siellä välilehdellä View, mutta nyt menemmekin välilehdelle Search, joka näyttää seuraavalta:

17 ICT1TN002 17/20 Täällä paljastuu, että indeksoiduista paikoista etsitään tiedostoista myös sisältöä, mutta eiindeksoiduista vain tiedoston nimellä. Mitkä ovat noita indeksoituja paikkoja? Turha yrittää löytää vastausta Googlesta, koska löytöjä on kuitenkin miljoonia ja niiden rajaaminen liian työlästä. Laitetaan sen sijaan hakusanaksi Start Menun toimintoon Help and Support hakusanaksi indexed ja valitaan ensimmäiseksi löytynyt vaihtoehto Change advanced indexing options. Aukeava ohjesivu näyttää seuraavalta, kun siitä on lisäksi avattu ensimmäinen vaihtoehto To add a file type to the index: Valitaan edelleen Click to open Indexin Options, jolloin aukeaa sivu: Kuten kuvasta näkyy, niin itse tekemämme data -hakemisto ei ole indeksoinnin piirissä. Indeksointi tarkoittaa sitä, että käyttöjärjestelmä tallentaa indeksoitavien hakemistojen sisällön tiedostoon, josta etsitään tiedostoja hakutilanteessa. Haku tapahtuu tällä tavalla huomattavasti nopeammin kuin suoraan levyltä haettaessa

18 ICT1TN002 18/20 Indeksiin ei kannata lisätä hakemistoja, jotka ovat isoja ja joista ei hakuja tehdä kuin harvoin, koska indeksitiedoston koko ei saisi kasvaa liian suureksi. Lisätään kuitenkin nyt tuo data -hakemisto indeksoitaviin valitsemalla valinta Modify, jolloin aukeaa ikkuna: Klikkaa auki Local Disk (C:) nuolesta ja laita ruksi hakemistopuuhun data-hakemiston kohdalle, jolloin hakemiston nimi ilmestyy ikkunan alaosaan kohtaan Summary of selected locations. Valitse tämän jälkeen OK ja Close. Palataan takaisin mistä tultiinkin eli Windows Exploreriin. Kun C: -asema on valittuna ja tehdään nyt haut sanoilla asiakirja ja Win7, niin tuolla sisällössä olevalla sanalla Win7 ei löydy mitään

19 ICT1TN002 19/20 Nyt No items match your search ilmoituksen alla on mahdollista tehdä uusi haku ja määritellä esimerkiksi myös File Contents. Mutta siitä seuraisi etsintä koko kiintolevyn kaikkien tiedostojen sisällöstä, joka kestäisi todella kauan. Syy siihen, että sisällön perusteella tiedostoa ei löydy, on se, että olemme levyn juuressa. Mikäli hakukohteeksi määritellään C:\data, niin etsittävä tiedosto löytyy. Kun nyt hakemistossa C:\data menet ja kokeilet etsiä Start Menusta valinnasta Search programs and files sanoilla asiakirja ja Win7, niin kumpikin tuottaa vastaukseksi asiakirja.txt - tiedoston. 6.1 Yhteenveto Olet tehnyt edellä ainakin seuraavaa (toimii myös tarkistuslistana) selvittänyt Search hakutoiminnon käyttäytymistä määritellyt Search hakutoiminnon asetuksia määritellyt indeksointiasetuksia selvittänyt Search hakutoiminnon käyttäytymistä 7 Tehtävä (mikäli aikaa jää) Asennetaan Windows 7:ään labraluokassa oleva verkkokirjoitin. Kirjoita hakusanaksi Start valikkoon Printers ja valitse löytyneistä Add a printer (tai polusta Conrol Panel -> Hardware and Sound ->Printers). Avautuneesta ikkunasta valitaan Add a network, wireless or Bluetooth printer. Avautuu seuraava ikkuna Ei jäädä odottamaan käynnistyneen etsinnän tuloksia, vaan valitaan heti The printer that I want isn t listed. Seuraavassa ikkunassa pitää määritellä, mikä kirjoitin on kyseessä

20 ICT1TN002 20/20 Valitaan Add a printer using a TCP/IP address or hostname ja Next. Device type saa olla Autodetect ja Hostname or IP address kentään kirjoitetaan kirjoittimen IP osoite. Tarkista osoite labran kirjoittimeen liitetystä lapusta ( tai tai jotain muuta). Kun annat IP osoitteen, niin portin nimeksi (Port name) tulee sama. Portin nimi tarkoittaa nimeä tälle liitännälle tässä käyttöjärjestelmässä. Portin nimi voi olla mikä tahansa, kunhan se on yksilöllinen tässä koneessa. Portti (Port) -nimityksen kanssa menee helposti sekaisin, koska aina ei ole välttämättä selvää, mitä porttia tarkoitetaan. Esimerkiksi tässäkin tapauksessa kirjoitin käyttää TCP protokollassa määrättyä porttia (tässä 9100), josta ei siis ole kyse tässä ikkunassa. Asennusohjelma yrittää löytää kirjoittimen ja löytymisen jälkeen valitse seuraavasta ikkunasta kirjoittimen valmistaja (Manufacturer), esimerkiksi HP ja oikea kirjoitin (Printers), esimerkiksi HP LaserJet 2200 Series PCL5, jonka jälkeen Next. Kirjoittimen nimen (Printer name)voit jättää ennalleen ja anna kirjoittimen tulla oletuskirjoittimeksi (Default printer) ja Next. Seuraavassa ikkunassa kannattanee tulostaa testitulostus (Print a test page). Odota, että tulostus on kunnossa ja sen jälkeen voit jatkaa ja Finish. Kirjoitin on asennettu.

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta

HRTM58. Windows 10 Resurssienhallinta Windows 10 Resurssienhallinta 1 Sisällysluettelo Resurssienhallinta...3 Resurssienhallintaa käytetään tiedostojen ja kansioiden hallintaan...3 Vasen sarake...5 Tietojen muuttaminen...8 Tapa 1: Hiiren 2.

Lisätiedot

HOW-TO: Kuinka saan yhdistettyä kaksi tulospalvelukonetta keskenään verkkoon? [Windows XP]

HOW-TO: Kuinka saan yhdistettyä kaksi tulospalvelukonetta keskenään verkkoon? [Windows XP] HOWTO: Tulospalveluohjelman asetusten määrittely verkkokäytössä 1/5 HOW-TO: Kuinka saan yhdistettyä kaksi tulospalvelukonetta keskenään verkkoon? [Windows XP] Kaksi tietokonetta saa kytkettyä keskenään

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

GPRS-lisäpalvelu INTERNET-ASETUKSET

GPRS-lisäpalvelu INTERNET-ASETUKSET GPRS-lisäpalvelu INTERNET-ASETUKSET GPRS-lisäpalvelu Internet-asetukset 2(22) Sisällysluettelo 1 INTERNET-ASETUKSET MICROSOFT WINDOWS 95/98... 3 1.1 MODEEMIN ASENNUS... 3 1.2 APN:N ASETTAMINEN... 3 1.3

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET 1. Luo mallin mukainen kansiorakenne Käynnistä Resurssienhallinta painamalla näppäimistöltä peräkkäin Windows- ja E-näppäimiä niin, että Windows-näppäin on yhä pohjassa, kun

Lisätiedot

Netemul -ohjelma Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 31.10.2011

Netemul -ohjelma Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 31.10.2011 Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma ICT1TN002 1/6 Tietokone ja tietoverkot 1 ICT1TN002 Harjoitus lähiverkon toiminnasta Tässä harjoituksessa tutustutaan lähiverkon toimintaan Netemul ohjelman avulla. Ohjelmassa

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät 1 Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.05 asennusohje uudet käyttäjät Uuden version asennuksessa on kaksi vaihetta: 1. SQL Server 2005 Express version asennus 2. Viljo 3.05 Praktiikka- ja

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset Sivu 1(8) Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset www.procountor.com Internet Explorer 7 ja 8 sisältää pop-up ikkunoiden esto toiminnon. ProCountor -Taloushallintoohjelmistossa voidaan raportit tulostaa

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved.

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset Toukokuu 2014 2 (7) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 3 Selaimet... 3 3.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)... 3 3.1.1 Zoom-asetus... 3 3.1.2 Pop-up Blocker... 3 3.2

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN TUTUKSI 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

Paavo Räisänen. WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys. www.ohjelmoimaan.net

Paavo Räisänen. WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys. www.ohjelmoimaan.net Paavo Räisänen WampServer palvelimen asennus ja käyttö Eclipsen kanssa, sekä ensimmäinen FTP yhteys www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa ja levittää ei kaupallisissa tarkoituksissa.

Lisätiedot

Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä

Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä Irroita kaapeli sekä tietokoneesta, että mittarista. Mene osoitteeseen www.ekoweb.fi Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä Tämä siirtää sinut aconlabsin

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN ALKEET 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

3 TAPAA KATSELLA OHJAUSPANEELIA - 1

3 TAPAA KATSELLA OHJAUSPANEELIA - 1 WINDOWSIN ASETUKSET WINDOWSIN ASETUKSET Asetuksilla pyritään siihen, että käyttö olisi turvallisempaa, helpompaa ja mukavampaa Windowsin asetukset löytyvät Ohjauspaneelista Osa asetuksista on lisäohjelmakohtaisia

Lisätiedot

Epson EMP-765 langaton käyttö

Epson EMP-765 langaton käyttö Epson EMP-765 langaton käyttö Tämä on yleinen käyttöohje Epsonin videotykin langattomaan käyttöön. Kannattaakin huomioida, että eri kannettavissa koneissa langaton käyttö saattaa hieman poiketa tässä ohjeessa

Lisätiedot

Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille

Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille Windowsia verkkoyhteyksiin käyttäville asiakkaille Käytettäessä eri käyttöjärjestelmää tai järjestelmäarkkitehtuuria palvelimelle ja asiakkaalle yhteys ei ehkä toimi oikein, kun yhteyden muodostus suoritetaan

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

WinOodin käyttö VDI-ympäristössä

WinOodin käyttö VDI-ympäristössä n käyttö VDI-ympäristössä a käytetään VDI-ympäristössä joko yliopiston koneelta tai www-selaimen kautta (Esim. Firefox). Sisällysluettelo Käyttö yliopiston koneella... 1 Käyttö selaimen kautta... 2 VDIn

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 1 (9) Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 2 (9) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 2.1 Microsoft Silverlight... 3 3 Tablet-laitteet... 4 4 Selaimet... 5 4.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)...

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näissä ohjeissa käydään läpi Microsoftin MS-DOS 6.22 -käyttöjärjestelmän asennus Microsoftin Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Asennusta varten sinulla on oltava Virtual PC 2007 asennettuna tietokoneellasi

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN Sivu 1(5) Windows XP SP2 www.procountor.com Windows XP:n Service Pack 2:n (SP2) mukana tulee Internet Explorer 6:een mukaan pop-up ikkunoiden esto toiminto. ProCountor -Taloushallinto-ohjelmistossa voidaan

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html

Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html Lataaminen ja asennus F-PROT Antivirus 6 Windows Home Huomautukset: Ennen kuin aloitat lataamisen tarkista järjestelmävaatimukset: http://www.fprot.com/support/windows/fpwin_faq/425.html F-PROT Antivirus

Lisätiedot

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa.

NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi Internet puheluissa, kokouksissa, etätyössä, etäopiskelussa ja teknisessä tuessa. NetMeeting NetMeeting on ilmainen pienimuotoinen videoneuvottelu- ja ryhmätyöohjelmisto, joka mahdollistaa virtuaalikokousten pitämisen Internetissä tai Intranetissä. NetMeetingiä voi käyttää esimerkiksi

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Ohjelmaversio 1.0 Dokumenttiversio 1.0 2 Ohjelman lataaminen Voit ladata henkilöstö- ja koulutusrekisteriohjelman asennuspaketin EduSetup.exe sivustolta valitsemalla

Lisätiedot

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, )

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, ) IT-ohjeita (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, 22.1.2015) Sisällysluettelo 1. Salasanan vaihtaminen...2 2. Puhelimiin liittyvät asiat...2 3. Verkkolevyyn yhdistäminen...3 4. Microsoft Outlook 2010 (sähköposti)...5

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat, Niina Järvinen & Valtteri Virtanen (muokattu 20.2.

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat, Niina Järvinen & Valtteri Virtanen (muokattu 20.2. Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus Open Broadcaster Software V.20 Tero Keso, Atso Arat, Niina Järvinen & Valtteri Virtanen (muokattu 20.2.2019) Sivu 1 / 14 Sisällysluettelo Mikä on OBS... 2 Ohjelman perusasetukset...

Lisätiedot

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus)

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) Microsoft Windows Vista Business Microsoft Winodows 7 Professional Upgrade

Lisätiedot

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet Lahden Teho-Opetus Oy Opetusohjelmien Palvelinohjelma Käyttö- ja asennusohjeet YLEISTÄ Lahden Teho-Opetus Oy:n opetusohjelmia voidaan nyt käyttää verkon välityksellä siten, että itse opetusohjelma asennetaan

Lisätiedot

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet

Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet 1 Visma Econet -ohjelmat ActiveX on epävakaa -virheilmoituksen korjausohjeet Microsoft on julkaissut Office-paketteihin tietoturvapäivitykset. Seuraavat päivitykset aiheuttavat Visma Econet -ohjelmissa

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Nopean asennuksen ohje

Nopean asennuksen ohje Tulostuspalvelin Nopean asennuksen ohje Nopean asennuksen ohje 1.1 Hardwaren asennusmenettely 1. Liitä tulostuspalvelin tulostimeen, jota haluat käyttää verkossa. 2. Liitä tulostuspalvelin verkkoon liittämällä

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Windows-koneilla

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Windows-koneilla Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 3 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytössä Mozzilla Firefox tai

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu )

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu ) Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus Open Broadcaster Software V.20 Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu 28.11.2017) OBS 1 (12) Sisällysluettelo Mikä on OBS... 2 Ohjelman perusasetukset... 2 Tarvittavat

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä MEM-O-MATIC 6800 järjestelmä Ohjeet Windows yhdysohjelmalle / 6800 yhdysohjelman käyttöohje זתתתתת Windows yhdysohjelman asennus tietokoneelle Tee uusi kansio esimerkiksi nimellä MEMO kovalevyllesi. Kopio

Lisätiedot

LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ

LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ LATAA JA ASENNA ILMAISOHJELMIA INTERNETISTÄ HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LATAA JA ASENNA 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Mitä

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN

LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN Oma tietokone -valintaa klikkaamalla hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä, saadaan näkyviin laitteistokokoonpano Ominaisuudet laitteisto -valinnalla:

Lisätiedot

Network Video Recorder. Pika-asennusohje

Network Video Recorder. Pika-asennusohje Network Video Recorder Pika-asennusohje 1 Aloitus Paketti sisältää Tarkasta paketin sisältö huolellisesti. Paketin tulisi sisältää seuraavat tarvikkeet. Jos jokin osista puuttuu tai on vahingoittunut,

Lisätiedot

Visma Fivaldi selainohjeet Internet Explorer

Visma Fivaldi selainohjeet Internet Explorer Visma Fivaldi selainohjeet Internet Explorer 1(2) Sisällysluettelo 1. Oletusselain 2 2. Fivaldi selaimen luotetuksi sivuksi 2 3. Ponnahdusikkunoiden salliminen 3 4. Fivaldin asetukset 4 Visma Software

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä:

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Ubuntu - peruskäyttö Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Perustoiminnot Sisäänkirjautuminen Työpöytä Uloskirjautuminen Lähteinä on käytettu Ubuntu tutuksi Wikikirjaa http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

SQL Server 2005 Express Edition tietokannan asennusohje

SQL Server 2005 Express Edition tietokannan asennusohje 1 SQL Server 2005 Express Edition tietokannan asennusohje SQL Server 2005 Express Edition on Microsoftin tietokantaohjelmiston ilmaisversio. Asennukset tulee tehdä käyttäjätunnuksella, jolla on administrator-oikeudet.

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä

Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä Foscam kameran asennus ilman kytkintä/reititintä IP laitteiden asennus tapahtuu oletusarvoisesti käyttäen verkkokaapelointia. Kaapeli kytketään kytkimeen tai suoraan reittimeen, josta laite saa IP -osoitetiedot,

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS

PRINTER DRIVER PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS PÄÄKÄYTTÄJÄN OPAS OpusCapita pidättää oikeuden muuttaa tuotteen ominaisuuksia ja tätä tuotekuvausta. Uusimmat versiot julkaistaan osoitteessa www.opuscapita.com/terms. 1. TEHTÄVÄKUVAUS Pääkäyttäjällä on

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti PU011 Sweex 1-portin rinnakkainen PCI Express -kortti Johdanto Älä altista PU011-korttia äärilämpötiloille. Älä aseta laitetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä. Älä käytä PU011-korttia

Lisätiedot

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston käyttöohje

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston käyttöohje Sisällysluettelo ERASMARTCARD erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston käyttöohje ERASMARTCARDIN PERUSTOIMINNOT Käyttäjän tunnistaminen Sähköinen allekirjoitus ERASMARTCARDIN ASETUSVALIKON TOIMINNOT erasmartcard-ohjelman

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Selaimen ja Netikka-yhteyden asennus. Netikka.netin asennus

Selaimen ja Netikka-yhteyden asennus. Netikka.netin asennus Taloyhtiöliittymän käyttöönotto Taloyhtiöliittymä toteutetaan joko HomePNA- tai Ethernet-tekniikalla. Jos et tiedä, millä tekniikalla taloyhtiösi liittymä on toteutettu, tarkista asia VLP:n asiakaspalvelusta.

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link

TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit opiskelijan ohje TimeEdit-instructions for students from this link TimeEdit on työjärjestys- (lukujärjestys) ja tilanvarausohjelmisto. Sisältö 1 Oikeudet... 2 2 TimeEdit Web... 2 3 Kirjautuminen...

Lisätiedot

Tämä ohje on laadittu Mozilla Firefoxin asetuksille versiossa 27.0.1

Tämä ohje on laadittu Mozilla Firefoxin asetuksille versiossa 27.0.1 Mozilla Firefox 17.2.2014 Tämä ohje on laadittu Mozilla Firefoxin asetuksille versiossa 27.0.1 Mac- käyttäjille suunnattuja erityishuomioita ohjeen lopussa. Selaimesta on aina suositeltavaa käyttää uusinta

Lisätiedot