STRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMAN SEURANTATAULUKKO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "STRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMAN SEURANTATAULUKKO"

Transkriptio

1 STRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMAN SEURANTATAULUKKO 2.1 Tutkimuksen vahvistaminen Vetovoimaiset, monitieteiset tutkimusympäristöt MEG -tutkimuslaitteiston käyttöönotto aivotutkimuskeskuksessa (keskuksen kansainvälinen ja kotimainen tutkimusrahoitus) Vastuutaho: Tutkimuslaitteistoa käyttävät yksiköt kumppaneineen. Laitteistoa ollaan ottamassa käyttöön aluksi yliopiston sisäisiä hankkeita varten. Kyberturvallisuuden tutkimuksen vahvistaminen (INKA-hankkeiden kansainvälinen ja kotimainen tutkimusrahoitus) Vastuutaho: Agora Center ja informaatioteknologian tiedekunta tutkimushanketoimijana. Kahdesta kyber-turvallisuuteen liittyvästä hankkeesta yksi on saanut myönteisen rahoituspäätöksen TEKESiltä ( , ). Ihmistieteiden metodiosaamisen varmistaminen (tiedeneuvoston arviointi) :Vastuutaho: IHME:n johtoryhmä ja tiedeneuvosto toimintaa arvioivina eliminä. Asiaa ei ole vielä otettu tiedeneuvoston eikä IHME:n johtoryhmän käsittelyyn. IHME:n perustoiminta on silti jatkunut. Kesällä 2015 järjestetään uutena toimintamuotona kesäkoulu koulu-2015, joka on avoin myös muiden yliopistojen opiskelijoille. 1 (17)

2 Houkutteleva tutkijanura Kansainvälistä liikkuvuutta tuetaan tutkimuskausia lisäämällä ja kehittämällä liikkuvuusohjelmaa (kansainvälisten tutkimuskausien määrä) Vastuutaho: Tiedeneuvosto Tutkimuskausipaikkojen hakuun on keväällä 2015 lisätty tutkimuskausipaikat H2020-ohjelmasta ERC starting ja consolidator -rahoitusta hakeneille. Tutkijat, jotka ovat hakeneet yllämainittua rahoitusta ja edenneet haastatteluvaiheeseen, mutta eivät saaneet rahoitusta, voivat hakea 3-6 kk mittaista tutkimuskausipaikkaa. Tiedeneuvoston käytettävissä olevasta rahoituksesta korvataan 3 kuukauden täysimääräiset palkkakulut. Tarkoituksena on, että tutkimuskaudella hakija pystyy keskittymään tutkimukseen, laatimaan korkeatasoisiin lehtiin lähetettäviä tieteellisiä julkaisuja ja valmistelemaan rahoitushakemusta ja jättämään ERC-hakemuksen seuraavassa mahdollisessa haussa. Rahoituksen hakija sitoutuu lähettämään mainitun ERC-hakemuksen. Kevään 2015 haussa tähän rahoitusmuotoon tuli yksi hakemus, jolle ei kuitenkaan myönnetty rahoitusta. 2 (17)

3 Tohtorikoulutus arvioidaan (arvioinnin toteutus) Vastuutaho: Tiedeneuvosto ja tutkijakoulun johtoryhmä Tutkijakoulun johtoryhmä on keskustellut arvioinnin tavoitteista ja toteuttamisesta kokouksissaan ja sekä jättänyt tiedeneuvostolle ehdotuksen arvioinnin toteuttamistavasta. Tiedeneuvosto käsitteli ehdotusta kokouksessaan Ehdotuksen mukaan arvioinnin tavoitteena on varmistaa ja tehdä näkyväksi yliopiston hallituksen vahvistamien tutkijakoulun toimintaperiaatteiden sekä tutkijakoulun johtoryhmän antamien toimintaperiaatteita tarkentavien suositusten toteutuminen yliopiston tohtorikoulutuksessa. Arvioinnin tavoitteena on myös tunnistaa yliopiston tohtorikoulutuksen vahvuuksia ja parantamisalueita sekä parantaa tohtorikoulutuksen laatua havaituilla parantamisalueilla. Arvioinnissa kiinnitetään toimintaperiaatteiden toteutumisen lisäksi huomiota myös toimintatapojen läpinäkyvyyteen ja toimintamallien toteuttamiskelpoisuuteen pitkällä aikavälillä yliopiston strategiset tavoitteet huomioon ottaen. Alustavan aikataulun mukaan arviointiraportti valmistuu syyskuun 2016 loppuun mennessä. Tutkijan uralle aikovien hakeutumista tutkijatohtoriksi (post doc) korkeatasoisiin ulkomaisiin tutkimusryhmiin tuetaan (väitelleiden kiinnittyminen ulkomaisiin Vastuutaho: Yliopiston tutkimusta tekevät yksiköt; mahdollisten yliopistotasoisten toimien vastuuta ei määritetty. Edellyttää erillistä yksikköjen antamiin tietoihin perustuvaa kerta-arviointia sopivana ajankohtana. Tiedeneuvosto on todennut keskusteluissaan, että liikkuvuus- 3 (17)

4 tutkimusryhmiin). rahoitus ei nykymuodossaan juuri tue väitelleitä tutkijoita kontaktien luomisessa mahdollisiin post doc paikkoihin. Kokonaisvaltaisella työsuunnittelulla yksiköiden johtajat varmistavat, että tutkijanuran eri portaissa jää aikaa uraa edistävän tutkimuksen tekemiseen (tutkimukselle varattu aika työsuunnitelmissa). Vastuutaho: Yliopiston yksiköt ja niiden johtajat Edellyttää erillistä yksikkötasoista arviointiaineiston keruuta. Yksikköjen tähänastisista toimenpiteistä ei koostettua tietoa. Tutkijoiden eurooppalaisen peruskirjan ja tutkijoiden työhönoton säännöstön (HRS4R) toteutumista edistetään toimintasuunnitelman mukaisesti. (sisäinen arvio) Vastuutaho: HRS4R-ohjausryhmä yhteistyössä YOP:n henkilöstöpalveluiden kanssa Maaliskuussa 2015 tehtiin HRS4R-prosessin toteuttamisvaiheeseen Jyväskylän yliopistossa kohdistunut itsearviointi prosessin toimintasuunnitelman mukaisesti Koulutuksen vahvistaminen Laadukas ja vaikuttava koulutus Opintojen edistyminen varmistetaan strukturoiduilla opetusohjelmilla, selkeillä malliopintopoluilla jakaen opetus tasaisesti kaikille lukukausille sekä sähköisillä Vastuutaho: Koulutusneuvosto Koulutusneuvosto valmistelee opetussuunnitelmien laadintaa koskevaa kehittämistä tähtäimessä vuodesta 2017 käyttöön otettavia opetussuunnitelmia. Koulutusneuvosto keskustelee tehdyn valmistelun 4 (17)

5 palveluilla (tavoiteaikojen toteutuminen) perusteella Kandidaattivaiheen viestintä- ja kieliopinnot integroidaan pääaineen opintoihin kaikilla ainelaitoksilla (toteutusten lukumäärä) Vastuutaho: Kielikeskus yhteistyössä tiedekuntien kanssa Pilotti fysiikan laitoksen kanssa on käynnissä ja uusi rakenne vakiintuu toiminnaksi syksyllä 2015 aloittavilla opiskelijoilla. Kehittäminen laajennetaan syksyllä Samoin syksyllä 2015 käynnistyy historian ja etnologian laitoksella ensimmäinen uuden rakenteen toteutus silloin aloittavien opiskelijoiden opetusohjelmassa ja lisäksi suunnitteluvaihe aloitetaan kolmessa muussa oppiaineessa. Varmistetaan opiskelijoiden hyvinvointipalvelut ja opintojen saavutettavuus kehittämällä Student Life- toimintamalleja ja edistämällä esteettömyys-ohjelman toimenpiteitä (raportointi sisäisessä tulosohjausprosessia) Vastuutaho: Student Life ohjausryhmä; operatiivisesti strateginen kehittämisen vastuualue yhteistyössä erityispedagogiikan yksikön ja psykologian laitoksen kanssa. Hyvinvointia kehitetään tällä hetkellä useilla toisiinsa kytkeytyvillä toimenpiteillä: - Hyvis-toiminta - Hyvinvointiohjausmallin kehittäminen osana ohjauksen kokonaisjärjestelmän kehittämistä - HYVY001 akateemista opiskelukykyä tukeva kurssi - Opiskelijan Kompassi verkkopohjainen hyvinvointiohjelmisto - HYVY002 akateemista opiskelukykyä tukeva verkkokurssi (tarjotaan syksystä 2015 suoravalituille maisteriopiskelijoille) - Opiskelijan taitokartta -itsearviointiväline - Esteetön opiskelu päätöksestä tiedottaminen ja esteettömyysasioihin perehdyttäminen Hyvis-toiminta on laajennettu kaikkiin ainelaitoksiin sekä kielikeskukseen ja Kokkolan yliopistokes- 5 (17)

6 kus Chydeniukseen. Hyvis-toimintamallin tavoitteena on luoda matalan kynnyksen ohjausmalli, jossa opiskelijaa tuetaan hyvinvointiin liittyvissä asioissa ajankohtaisin tiedoin ja varhaisessa vaiheessa sekä tukea opiskelijoiden hyvinvointia ja tehdä sitä tukevat tukimuodot saavutettaviksi. Kv-hyvisten koulutus on aloitettu keväällä 2015 ja toiminnan pilotointi käynnistyy syksyllä Psykologian laitoksen kanssa on neuvoteltu Opiskelijan Kompassi ohjelmiston käyttötuesta liittyen psykologien koulutukseen. Esteetön opiskelu-päätöksen esittelytilaisuuksia on tehty tiedekunnissa ja eri yksiköissä. Tiedot tilastointia ja opintojen yksilöllisiä järjestelyjä varten ovat olemassa. Valintakokeita varten tiedekunnille on laadittu ohjeet yksilöllisiin järjestelyihin. Opintoja koskevia yksilöllisiä järjestelyitä on tehty ainelaitosten ja asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä. Lähes jokaiselle yksikölle on nimetty esteettömyysyhdyshenkilö. Esteettömyys päätöksen toteuttamissuunnitelma valmistuu kesäkuun 2015 alussa. Kokonaisraportointi vuoden 2015 vaihteessa. Ohjatulla portfoliotyöskentelyllä ja henkilöstön ohjausosaamisen lisäämisellä tuetaan urasuunnittelua ja työllistyvyyttä edistäviä sivuainevalintoja (opiskelijapalaute) Vastuutaho: Student Life ohjausryhmä yhteistyössä ITpalveluiden kanssa (portfoliovälineen kehittäminen); henkilöstöpalvelut (ohjauskoulutus) 6 (17) Tehtyä eportfoliojärjestelmää on testattu usealla eri opintojen vaiheessa olevalla/eri yksiköissä opiskelevalla opiskelijaryhmällä ja näiden pilottien perusteella edelleen kehitetty, samalla kun välineen teknistä kehittämistä on jatkettu. Harjoittelija on rekrytoitu keräämään eri lähteistä ura-aineistoa liitettä-

7 väksi välineeseen. eportfolio-välineen tarjoaman hyödyn tavoittamiseksi se on kytkettävä osaksi ohjausjärjestelmän kokonaisuutta. Tätä tarkoitusta varten on valmisteltu periaatepäätökseksi aiottua ohjauksen kokonaissuunnitelmaa, jonka tavoitteena on varmistaa opintojen sujuminen ja ohjauksen laatu. Ohjauksen kokonaissuunnitelman lausuntokierros tiedekunnissa ja yksiköissä käynnistetään syksyn 2015 aikana. Tärkeänä pidetään, että myös opettajilla on omakohtaista kokemusta portfoliovälineen käytöstä. Yliopistopedagogisten opintoihin on kytketty eeducation hanke sulautuvaa yliopistopedagogiikkaa, jonka yhtenä osana on opettajien ammatillisen kehittymisen tukena eportfolio, ja jota opettajat tulevat jatkossa käyttämään omien opiskelijoidensa työelämävalmiuksien kehittymisen ja osaamisen tunnistamisen välineenä. Opetus, opiskelu ja oppiminen Jyväskylän yliopistossa opiskelijakyselyyn 2015 vastanneet perustutkintoopiskelijat ovat arvioineet saaneensa ohjausta, neuvontaa tai apua riittävästi Pääaineen opintojen suunnitteluun 51% Sivuaineiden valintaan 31% Työelämään siirtymistä tukeviin taitoihin 11% Kaikilla tutkintotasoilla lisätään työelämään valmentavaa työelämän kanssa yh- Vastuutaho: YOP/opintopalveluiden työelämä- Kehittämistyö on käynnistetty useilla eri toimenpiteillä, joihin kuuluvat mm. työelämäkurssitarjotin, 7 (17)

8 teistyössä toteutettavaa opetusta (toteutettu opetus). palvelut yhdessä yliopiston yksiköiden kanssa. työelämäpalveluiden järjestämä koulutus (mm. yrityskoulutus, monitieteinen työelämäprojekti). Kansainvälinen kampus - avoimet oppimisympäristöt johtava aikuiskouluttaja Määritetään ulkomaisille opintojaksoille osaamistavoitteet (toteutus ja vaihdossa tehdyt opintopisteet) Vastuutaho: Koulutusneuvosto Koulutusneuvoston alainen työryhmä valmistelee ensimmäistä esitystä osaamistavoitteiden määrittelystä neuvoston käsiteltäväksi Kehitetään partneriyliopistoverkostoa suunnitelmallisesti siten, että vaihto-ajan opinnot tukevat ja täydentävät kotiyliopistossa suoritettavia opintoja. (vaihdossa suoritettujen, opetussuunnitelman mukaisiin opintoihin hyväksi luettujen opintopisteiden määrä/englannin kielellä tarjottavan perusopetuksen opintopistemäärä) Vastuutaho: YOP/opintopalvelut/kv. palvelut ja strateginen kehittäminen Yliopistolla on 93 koko yliopistoa koskevaa yhteistyö- ja puitesopimusta kansainvälisten korkeakoulujen kanssa. Lisäksi tiedekunnilla on joitakin kymmeniä omia sopimuksia Euroopan ulkopuolisten kumppaneiden kanssa, joista osa koskee muutakin kuin opiskelijavaihtoa (tutkija- ja opettajaliikkuvuus, tutkimusyhteistyö). Tiedekunnilla on alakohtaisia Erasmus+ - vaihtosopimuksia tällä hetkellä 442. Erasmus+ - ohjelmakauden alkaessa tiedekuntia ohjeistettiin kriittisesti käymään lävitse oma sopimuskantansa käyttäen apuna heille laadittua arviointiohjetta ja solmimaan uudet sopimukset vain strategisesti tärkeiden kumppanien kanssa. Tästä huolimatta : 8 (17)

9 solmittujen sopimusten määrä on hyvin suuri. Vaihtoon liittyviä sopimuksia on siis tällä hetkellä edelleen paljon suurempi määrä kuin vaihtoon lähteviä tai saapuvia opiskelijoita. Keskimäärin sopimukset ovat siis vähäisessä käytössä. Tällä sopimusmäärällä ei myöskään ole mahdollista oppia tuntemaan kumppaneita tai tehdä suunnitelmallista koko joukkoa kattavaa yhteistyötä. Rehtorin vuonna 2013 tekemässä päätöksessä koko yliopistoa koskevista puite- ja yhteistyösopimuksista ulkomaisten korkeakoulujen kanssa tiedekuntia ja laitoksia on ohjeistettu periaatteista, joiden pohjalta ne voivat sopia yhteistyö- ja puitesopimuksia (ei koske tutkimushankkeisiin liittyviä sopimuksia, kansainvälisenä yhteistyönä toteutettavien tutkintoohjelmien sopimuksia kuten double degree, joint programme ja vastaavat sopimukset, eikä cotutellesopimuksia, joita varten on eri ohjeistukset). Ei selkeää, määräaikaista seurantaa sopimusten määrän tai laadun vaihtelusta. Ulkomaisessa yliopistossa vaihtokuukaudessa suoritettujen opintopisteiden keskiarvo 2014: 5,3 op. Opetuksessa kehitetään ja otetaan yliopistoyhteisön käyttöön uudenlaisia pedagogisia ratkaisuja, joissa monipuolisesti hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa (eeducation-toiminnan raportointi sisäisessä tulosohjausprosessissa) Vastuutaho: eeducation-hanke koulutusneuvoston ohjauksessa eeducation on opetuksen kehittämishanke, jota jatkettu vuonna 2015 siten, että opetusta kehitetään usean eri yksiköistä olevien kehittäjäopettajien toimesta. Kehittäjätiimit sitoutuvat vakiinnuttamaan e-opetusta omaan yksikköönsä ja edistämään kehittämisen tulosten hyödyntämistä myös laajemmin. 9 (17)

10 Aikuiskoulutuksen periaatteet ja toimintatavat uudistetaan (toteutus) Vastuutaho: YOP, avoin yliopisto ja koulutuksesta vastaava vararehtori Kevään 2015 loppuun mennessä strateginen kehittäminen on yhdessä avoimen yliopiston edustajien kanssa vieraillut kaikissa opetusta antavissa yksiköissä ja selvittänyt aikuiskoulutukseen ja erityisesti täydennyskoulutuksen järjestämisen tukeen liittyviä ajatuksia ja tarpeita. Raportti valmistumassa. 2.3 Yhteiskunnallinen vuorovaikutus Tieto ja osaaminen yhteiskunnan käyttöön Toteutetaan yrittäjyysstrategiaa yhdessä JAMKin ja Koulutuskuntayhtymän kanssa (raportointi sisäisessä tulosohjausprosessia) Vastuutaho: YOP ja tiedekunnat Yrittäjyys yhdistää -hankkeen avulla yliopisto osallistuu yrittäjyysstrategiaan sisältyvän Yritystehtaan toimintaan. Hankkeen keskeiset yhteistyökumppanit ovat JAMK ja Koulutuskuntayhtymä. Otetaan käyttöön IPR- ja yrityskehitysrahastot (rahastojen perustaminen) Vastuutaho: YOP Hallitus päätti perustaa osakeyhtiömuotoisen rahaston edesauttamaan Jyväskylän yliopistossa syntyvien tutkimustulosten kaupallistamista käynnistettävien yritysten kautta. Toimitaan aktiivisesti kasvukeskus- ja Vastuutaho: Rehtori, hallintojohtaja ja INKA-ohjelman ensimmäisellä hakukier- 10 (17)

11 INKA-ohjelmissa (raportointi sisäisessä tulosohjausprosessia) tiedekunnat rokselle (syksy 2014) yliopiston neljästä hakemuksesta yksi hyväksyttiin. Ylimaakunnalliset yrityskumppanuudet ovat näiden hankkeiden kulmakivi. Jos niitä ei ole, hankkeiden rahoitusmahdollisuudet ovat heikot. Kolmessa hylätyssä ongelma lienee juuri ohuissa yrityskontakteissa, kun puolestaan rahoituksen saaneessa hankkeessa yhteydet ovat olemassa. Tämä hanke täyttää myös INKAohjelman innovatiivisuusvaatimukset ja riittävässä määrin muutkin kelpoisuusehdot. Uudessa hallitusohjelmassa INKAohjelmarahoitukseen kohdistuu supistuksia (kuten Tekes-rahoituksen muutenkin), mikä vaikuttaa ohjelman toteuttamisedellytyksiin. 11 (17)

12 Tiedeviestintää monipuolistetaan (raportointi sisäisessä tulosohjausprosessia) Vastuutaho: YOP ja tiedekunnat Tiedeneuvoston alainen tiedeviestinnän työryhmä kehitti tiedeviestinnän koulutustarjottimen tutkijoille ja tohtoriopiskelijoille, joka kokoaa yhteen yliopistossa jo olemassa olevaa tiedeviestinnän koulutusta sekä lisäksi tuo tarjolle uusia kurssikokonaisuuksia. Sama työryhmä laati kehittämisehdotuksen yliopiston verkossa tapahtuvan tiedeviestinnän kehittämiselle sekä yliopiston tieteen verkkonäkyvyyden kehittämiselle ja tiedeviestinnän vaikuttavuuden seurannan kehittämiselle. Vastuutoimijaksi määriteltiin viestintäpalvelut. Verkkonäkyvyyden kehittäminen suunnitelman mukaan on edennyt hitaasti ja on keskeneräisessä vaiheessa. 2.4 Toimintaedellytykset Academic Life: yliopistossa toimivien akateemisen asiantuntijuuden kehittymistä tuetaan tarjoamalla järjestelmällisesti mahdollisuuksia pedagogisen osaamisen kehittämiseen ja uuden opetusteknologian käyttöönoton (koulutukseen osallistuneiden määrä) Vastuutaho: Academic Life ohjausryhmä YOP:n tuella Kasvatustieteiden tiedekunta toteuttaa yliopistopedagogiset opinnot (10 op + 15 op) henkilöstökoulutuksena Jyväskylän yliopiston opetusta antavalle henkilöstölle. Koulutukseen osallistuneiden tiedot tallentuvat Korppi-järjestelmän kautta. Yliopistopedagogisten opintoihin on kytketty eeducation hanke sulautuvaa yliopistopedagogiikkaa, jossa kehitetään 12 (17)

13 opinnoissa käytettävien, ja siten myös opettajien omaa opetusta tukevien tieto- ja viestintäteknologisten välineiden pedagogista käyttöä. Hanketta toteutetaan syksyllä 2015 koulutuksista alkaen. Lisätään koulutuksen kehittämisen kausia, joihin liittyy liikkuvuus (opettajien liikkuvuuden lisääntyminen kehittämiskausilla) Vastuutaho: Koulutusneuvosto Keväällä 2015 myönnetyissä kehittämiskausirahoituksissa käytettiin positivisena lisäkriteerinä esitettyä suunnitelmaa liikkuvuusjakson sisällyttämisestä kehittämiskauteen. Yksiköt kehittävät henkilöstön hyvinvointia ja terveyttä tukevaa toimintaa (työhyvinvointikysely) Vastuutaho: Academic Life ohjausryhmä, YOP ja yksiköt Academic Life ohjausryhmä on jäsentämässä yksiköiden toimintaa tukevaa toimintaa. Kehityskeskusteluväline tarjoaa yksiköiden johdolle mahdollisuuden toiminnan kehittämiseen. Kansainvälistyvä henkilöstö Henkilöstörekrytoinnin tehostamiseksi lisätään yliopiston kansainvälistä markki- Vastuutaho: YOP/henkilöstöpalvelut ja asiantuntijapalvelut/viestintä Yliopisto ei ole juuri lisännyt yleistä kansainvälistä markkinointiaan tai kehittänyt 13 (17)

14 nointia (kansainvälisen henkilöstön lukumäärä) systemaattisesti kansainvälistä brändiään. Henkilöstörekrytoinnissa on kuitenkin tehty käytännön ratkaisuja tukemaan kansainvälisen henkilöstön rekrytointia: käyttöön otettu Saima-järjestelmä mahdollistaa esimerkiksi sosiaalisen median hyödyntämisen rekrytoinnissa ja myös muita verkkopohjaisia rekrytointia tukevia sovelluksia on kartoitettu ja otettu käyttöön. Hyvien ulkomaisten hakijoiden määrä on lisääntynyt, mutta ulkomaisen opetus- ja tutkimushenkilöstön määrä on kasvanut hitaasti: Vuonna 2013: 214,3 htv eli 14,7 % Vuonna 2014: 218,07 htv eli 15,4 % Keskitetään kansainvälisen työskentelyntukipalveluja (tehdyt muutokset) Vastuutaho: YOP/henkilöstöpalvelut Henkilöstöpalvelut on laatinut suunnitelman ja esityksen keskitettyjen kansainvälisen työskentelyn tukipalveluiden järjestämisestä, joka kattaisi sekä yliopistoon saapuvan kansainvälisen henkilöstön että yliopistosta ulkomaankomennuksille lähtevän henkilöstön palvelut sekä kansainvälisten apurahatutkijoiden ja vierailijoiden palvelut. Esityksen mukaisten keskitettyjen tukipalveluiden mahduttaminen yliopistopalveluiden budjettiin on osoittautunut vaikeaksi ja toteuttamistavasta sekä laajuudesta käydään neuvotteluita 14 (17)

15 Toimivat tilat Tiivistetään tilankäyttöä ottaen huomioon tulevaisuuden toimi- ja oppimistilatarpeita (tilakustannusten kehittyminen) Vastuutaho: Rehtori ja YOP Suunnittelu käynnissä. Kohdistetaan opetus- ja kokoustilojen kustannukset käyttäjille käytön mukaisesti 2016 alkaen (toteutus) Vastuutaho: YOP telutyö käynnistetty ja etsitty keinoa saada muutokseen suunnitteluun ja toteuttamiseen tarvittava käyttäjätieto Vakaa talous Yliopiston sisäinen strateginen rahoitus pidetään vähintään vuoden 2014 tasolla (strategisen rahoituksen taso) Vastuutaho: Rehtori Tavoitetaso säilytetty v (17)

16 Lisätään tukitoimia täydentävän rahoituksen hakemiseen (täydentävän rahoituksen osuus) Vastuutaho: YOP/asiantuntijapalvelut/tutkimus- ja innovaatiopalvelut Tutkimus- ja innovaatiopalveluiden henkilöresursseissa ei muutosta. Tutkimuskausipaikkojen hakuun on keväällä 2015 lisätty tutkimuskausipaikat H2020-ohjelmasta ERC starting ja consolidator -rahoitusta hakeneille. Tutkijat, jotka ovat hakeneet yllämainittua rahoitusta ja edenneet haastatteluvaiheeseen, mutta eivät saaneet rahoitusta, voivat hakea 3-6 kk mittaista tutkimuskausipaikkaa. Tiedeneuvoston käytettävissä olevasta rahoituksesta korvataan 3 kuukauden täysimääräiset palkkakulut. Toteutetaan pääomaa kartuttava varainhankinta (keräyksen tuotto) Vastuutaho: Rehtori Varainhankinta on aloitettu ja neuvottelut mahdollisten lahjoittajien kanssa ovat käynnissä. Ensimmäiset lahjoitukset on jo tehty. 2.5 Yliopiston rakenne Yliopisto tekee profiloitumistoimiensa edellyttämät rakenteelliset muutokset (tehdyt muutokset) Vastuutaho: Hallitus ja rehtori Keskustelussa olevista toimenpiteistä on neuvoteltu asianomaisten yksiköiden kanssa. 16 (17)

17 Liikuntatieteellisen tiedekunnan sisäisen rakenteen kehittäminen (tehdyt rakenteelliset muutokset) Vastuutaho: Hallitus ja rehtori Tiedekunnan kanssa on käyty keskusteluja. : Yliopisto yhdenmukaistaa hallinto- ja toimintatapansa palvelurakenneselvityksen suositukset huomioon ottaen (tehdyt muutokset) Vastuutaho: Hallitus, rehtori, hallintojohtaja Hallintojohtaja on nimennyt palvelurakennetyöryhmän, joka tekee esityksen vuoden 2015 aikana. 17 (17)

STRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMAN SEURANTATAULUKKO

STRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMAN SEURANTATAULUKKO STRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMAN SEURANTATAULUKKO 2.1 Tutkimuksen vahvistaminen Vetovoimaiset, monitieteiset tutkimusympäristöt MEG -tutkimuslaitteiston käyttöönotto aivotutkimuskeskuksessa (keskuksen kansainvälinen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON STRATEGIAN 2015 2020 TOIMENPIDEOHJELMA VUOSILLE 2015 2016 Jyväskylän yliopisto toteuttaa strategiaansa kaksivuotisella toimenpideohjelmalla, joka päivitetään vuosittain. Strategian

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKAN TOIMENPIDEOHJELMA 2015 2016 Rehtorin päätös 22.4.2015 SISÄLTÖ 1 Yliopisto työympäristönä...1 2 Yliopisto opiskeluympäristönä...4 3 Yliopisto yhteiskunnallisena vaikuttajana...6

Lisätiedot

TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI 2016 JA SITÄ SEURAAVAT KEHITTÄMISTOIMET

TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI 2016 JA SITÄ SEURAAVAT KEHITTÄMISTOIMET TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI 2016 JA SITÄ SEURAAVAT KEHITTÄMISTOIMET 2016-2020 Laadunohjausryhmä ti 6.9.2016 Tuula Oksanen, tutkijakoulukoordinaattori Tausta Strategian toimenpideohjelma 2015-2016 Tohtorikoulutus

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN JA HALLINNAN OPETUS AVOIMEN TIEDON KESKUKSESSA

TIEDONHANKINNAN JA HALLINNAN OPETUS AVOIMEN TIEDON KESKUKSESSA TIEDONHANKINNAN JA HALLINNAN OPETUS AVOIMEN TIEDON KESKUKSESSA Mirja Laitinen Tietopalvelupäällikkö, pedagoginen johtaja 4.10.2016 Tiedonhankinnan ja hallinnan opetuksen tavoitteet OPS2017 Rehtorin linjaukset:

Lisätiedot

Student Life. Opiskelijatutoreiden koulutuspäivä Suunnittelija Hanna Ahola Strateginen kehittäminen

Student Life. Opiskelijatutoreiden koulutuspäivä Suunnittelija Hanna Ahola Strateginen kehittäminen Student Life Opiskelijatutoreiden koulutuspäivä 1.9.2012 Suunnittelija Hanna Ahola Strateginen kehittäminen Mitä Student Life on? Student Life on Jyväskylän yliopiston ja jyväskyläläisten kumppaneiden

Lisätiedot

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017- UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-24.9.2015 Opetussuunnitelmatyön aikataulu Syyskuu 2015: Rehtorin päätös opetussuunnitelmatyön yhteisiksi tavoitteiksi / linjauksiksi 24.9.2015: opetussuunnitelmatyön aloitusseminaari

Lisätiedot

Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa. Anna Grönlund

Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa. Anna Grönlund Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa 12.5.2014 Pitkät perinteet Kohti toimenpideohjelmaa Ohjelman sisältö, toteutus ja seuranta Pitkät perinteet kehitysyhteistyössä Ensimmäiset kehitysyhteistyöhankkeet

Lisätiedot

Yliopistostamme valmistuu rohkeita, akateemisia asiantuntijoita, jotka kehittävät maailmaa vastuullisesti.

Yliopistostamme valmistuu rohkeita, akateemisia asiantuntijoita, jotka kehittävät maailmaa vastuullisesti. Jyväskylän yliopistosta valmistuvat ovat vastuullisia, akateemisia asiantuntijoita, jotka muuttavat maailmaa. Koulutustarjontamme on vetovoimaista, monialaista ja vastaa globaaleihin osaamistarpeisiin.

Lisätiedot

Tohtorikoulutuksen järjestäminen Tampereen yliopistossa

Tohtorikoulutuksen järjestäminen Tampereen yliopistossa Tohtorikoulutuksen järjestäminen Tampereen yliopistossa Markku Ihonen Tutkijakoulu Tohtorikoulutus tutkimuksen arvioinnissa YLEISHUOMIO yksikköjen, ohjelmien ja tohtoriopiskelijoiden välinen vaihtelu suurta

Lisätiedot

TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA

TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA Tohtorikoulutuspäivä 5.10.2016, Turku Tuula Oksanen, tutkijakoulukoordinaattori, Jyväskylän yliopisto Tausta JY:n strategian toimenpideohjelma 2015-2016

Lisätiedot

Liikkuvuusjaksot yliopiston ulkopuolella osana tohtorikoulutuksen opetussuunnitelmaa

Liikkuvuusjaksot yliopiston ulkopuolella osana tohtorikoulutuksen opetussuunnitelmaa Liikkuvuusjaksot yliopiston ulkopuolella osana tohtorikoulutuksen opetussuunnitelmaa Elise Pinta, tutkijakoulukoordinaattori, Turun yliopiston tutkijakoulu Anne Tuittu, tutkimus- ja jatkokoulutussuunnittelija,

Lisätiedot

Porin yliopistokeskus 2015. Jari Multisilta, johtaja, professori

Porin yliopistokeskus 2015. Jari Multisilta, johtaja, professori Porin yliopistokeskus 2015 Jari Multisilta, johtaja, professori Suomalaisen yliopistokentän ajankohtaisia asioita Yliopistojen profiloituminen (Suomen Akatemia) Tutkimuksen strategiset painoalueet (Strategisen

Lisätiedot

KANSAINVÄLISYYTTÄ EDISTÄVIEN TOIMENPITEIDEN LOPPURAPORTTI LUOVUTETTU REHTORI MATTI MANNISELLE VALMISTELURYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

KANSAINVÄLISYYTTÄ EDISTÄVIEN TOIMENPITEIDEN LOPPURAPORTTI LUOVUTETTU REHTORI MATTI MANNISELLE VALMISTELURYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO KANSAINVÄLISYYTTÄ EDISTÄVIEN TOIMENPITEIDEN VALMISTELURYHMÄ LOPPURAPORTTI LUOVUTETTU REHTORI MATTI MANNISELLE 16.1.2017 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO SISÄLLYS Johdanto... 1 1 Valmisteluryhmän toiminta... 2 1.1

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto. Helena Rasku-Puttonen vararehtori

Jyväskylän yliopisto. Helena Rasku-Puttonen vararehtori Jyväskylän yliopisto Helena Rasku-Puttonen vararehtori JYU. Since 1863. 26.9.2017 1 Profiili Monialainen tiedeyliopisto Maamme johtava opettajankouluttaja, aikuiskouluttaja ja koulutusviejä Faculty of

Lisätiedot

PSYKOTERAPEUTTI- KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA. Jaakko Seikkula, jaakko.seikkula@jyu.fi Jarl Wahlström, jarl.wahlstrom@jyu.

PSYKOTERAPEUTTI- KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA. Jaakko Seikkula, jaakko.seikkula@jyu.fi Jarl Wahlström, jarl.wahlstrom@jyu. PSYKOTERAPEUTTI- KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMINEN JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA Jaakko Seikkula, jaakko.seikkula@jyu.fi Jarl Wahlström, jarl.wahlstrom@jyu.fi Säädökset ja päätökset Valtioneuvoston asetus terveydenhuollon

Lisätiedot

KOTA-AMKOTA seminaari 26.10.2011 Tuomo Meriläinen Hallintojohtaja Itä-Suomen yliopisto. Korkeakoulujen strategiatyö - seuranta ja tilastotieto

KOTA-AMKOTA seminaari 26.10.2011 Tuomo Meriläinen Hallintojohtaja Itä-Suomen yliopisto. Korkeakoulujen strategiatyö - seuranta ja tilastotieto KOTA-AMKOTA seminaari 26.10.2011 Tuomo Meriläinen Hallintojohtaja Itä-Suomen yliopisto Korkeakoulujen strategiatyö - seuranta ja tilastotieto Itä-Suomen yliopiston strategia Uusi Itä-Suomen yliopisto aloitti

Lisätiedot

I KOKO YLIOPISTOYHTEISÖÄ KOSKEVAT KRIITTISET EDELLYTYSTEKIJÄT

I KOKO YLIOPISTOYHTEISÖÄ KOSKEVAT KRIITTISET EDELLYTYSTEKIJÄT LIITE JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KANSAINVÄLISEN KAMPUKSEN KRIITTISET MENESTYS- JA EDELLYTYSTEKIJÄT JA NIIDEN TOTEUTUS I KOKO YLIOPISTOYHTEISÖÄ KOSKEVAT KRIITTISET EDELLYTYSTEKIJÄT 1. Kansainvälisten asioiden

Lisätiedot

PALAUTTEET OPS-TYÖSSÄ. Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen

PALAUTTEET OPS-TYÖSSÄ. Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen PALAUTTEET OPS-TYÖSSÄ Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen OPETUSSUUNNITELMA OPISKELIJALLE Opetussuunnitelma on tärkeä asiakirja koko korkeakouluyhteisölle. Sen tulee osoittaa opiskelijalle, minkälainen

Lisätiedot

Nuorison parasta tässä harrastetaan.

Nuorison parasta tässä harrastetaan. Nuorison parasta tässä harrastetaan. Tapio Anttonen Hanna Laitinen "Auditointiryhmä on vaikuttunut Student Lifestä ja erinomaisesta ilmapiiristä, jolla Student Lifeä rakennetaan." Jyväskylän yliopiston

Lisätiedot

PARASTA SUOMELLE. TEKin koulutuspoliittinen ohjelma YKSILÖN VASTUU OMASTA KEHITTYMISESTÄÄN TYÖELÄMÄN JA YLIOPISTON YHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN

PARASTA SUOMELLE. TEKin koulutuspoliittinen ohjelma YKSILÖN VASTUU OMASTA KEHITTYMISESTÄÄN TYÖELÄMÄN JA YLIOPISTON YHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN YKSILÖN VASTUU OMASTA KEHITTYMISESTÄÄN TYÖELÄMÄN JA YLIOPISTON YHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN HUIPPULAADUKAS OPISKELU JA TUTKIMUS OPPIMISEN ILO JA HALU YLIOPISTOJEN RESURSSIEN PARANTAMINEN PARASTA SUOMELLE TEKin

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kansainvälisen toiminnan arvot ja visio... 3 3. Kansainvälisen toiminnan Strategiset tavoitteet... 3 4. Kansainvälinen toiminta... 5 4.1 Kansainvälisen toiminnan

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit n kriteerit 1. Oman opetus- ja ohjausosaamisen jatkuva kehittäminen Erinomaisuus näkyy mm. siten, että opettaja arvioi ja kehittää systemaattisesti opettamiseen ja ohjaukseen liittyvää omaa toimintaansa

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston tutkijakoulu

Jyväskylän yliopiston tutkijakoulu Jyväskylän yliopiston tutkijakoulu www.jyu.fi/tutkijakoulu Tutkijakoulukoordinaattori Tuula Oksanen Opintoasiainpäivät 9.2.2012 Tutkijakoulujärjestelmä muutoksessa Perustettu 1995 Opetusministeriön toimesta

Lisätiedot

Saavutettava yliopisto esteetön opiskelu. Hannu Puupponen Hakija- ja opiskelijapalvelut

Saavutettava yliopisto esteetön opiskelu. Hannu Puupponen Hakija- ja opiskelijapalvelut Saavutettava yliopisto esteetön opiskelu Hannu Puupponen hannu.puupponen@jyu.fi Hakija- ja opiskelijapalvelut Jyväskylän yliopiston linjaukset opetussuunnitelmiin ja opetusohjelmiin lukuvuosille 2017-2020

Lisätiedot

UNIPOLI TAMPERE -SOPIMUS

UNIPOLI TAMPERE -SOPIMUS UNIPOLI TAMPERE TAMPEREEN YLIOPISTO TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO Krista TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU Varantola PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU 2.10.2007 UNIPOLI TAMPERE -SOPIMUS Allekirjoitettu 16.8.2006

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelma edistää laajoja tavoitteita

Erasmus+ -ohjelma edistää laajoja tavoitteita Erasmus+ -ohjelma edistää laajoja tavoitteita Työelämässä ja yhteiskunnassa tarvittava osaaminen ja ammattitaito Koulutuksen laadun parantaminen, innovointi ja kansainvälistäminen Eurooppalaisen elinikäisen

Lisätiedot

Kansainvälisyys korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa Tomi Halonen

Kansainvälisyys korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa Tomi Halonen Kansainvälisyys korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoituksessa 7.3.2012 Tomi Halonen Ohjauksen kokonaisuus ja välineet Politiikkaohjaus Hallitusohjelma Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma Säädösohjaus

Lisätiedot

Student Life. Jyväskylän yliopiston

Student Life. Jyväskylän yliopiston Jyväskylän yliopiston Student Life tavoitteena on luoda optimaaliset edellytykset akateemiselle opiskelulle ja siinä tapahtuvalle oppimiselle sekä tukea myös muilla tavoin opiskelijoiden kehittymistä ja

Lisätiedot

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017 POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 07 Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) pedagogisten linjausten tavoitteena on varmistaa yhteinen käsitys opetuksesta ja oppimisesta, laadukas opetustoiminta

Lisätiedot

Tulossopimus 2011 Matkailualan tutkimus ja koulutusinstituutti

Tulossopimus 2011 Matkailualan tutkimus ja koulutusinstituutti Tulossopimus 2011 Matkailualan tutkimus ja koulutusinstituutti Tällä sopimuksella Lapin yliopisto, Rovaniemen ammattikorkeakoulu ja Matkailualan tutkin1us- ja koulutusinstituutti sopivat instituutin tavoitteista,

Lisätiedot

Kansainvälistymisen haasteet. Marja-Liisa Niemi TerveysNet, Turku

Kansainvälistymisen haasteet. Marja-Liisa Niemi TerveysNet, Turku Kansainvälistymisen haasteet Marja-Liisa Niemi 25.11.2010 TerveysNet, Turku Tausta ja tavoitteet Hallitusohjelma "Korkeakoulutuksen kansainvälistymiselle luodaan kansallinen strategia, jolla opiskelijoiden,

Lisätiedot

Tietostrategiaa monimuotoisesti. Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu

Tietostrategiaa monimuotoisesti. Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu Tietostrategiaa monimuotoisesti Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu Miksi? Koska oppilaalla on oikeus monipuolisiin oppimisympäristöihin sekä TVT-taitoihin Change is voluntary but inevitable!

Lisätiedot

Johtoryhmä. Aika Maanantai klo Paikka: KE , Student Center. Käsiteltävät asiat OULUN YLIOPISTO

Johtoryhmä. Aika Maanantai klo Paikka: KE , Student Center. Käsiteltävät asiat OULUN YLIOPISTO 13.2.2013 OULUN YLIOPISTO TUTKIJAKOULUN JOHTORYHMÄN PÖYTÄKIRJA, KOKOUS 2/2013 Aika Maanantai 18.2.2013 klo 14.00 15.50 Paikka: KE 1021-2, Student Center Käsiteltävät asiat 1/2013 Kokouksen laillisuus ja

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Laadunohjausryhmä hyväksynyt 19.1.2017 J Y V Ä S K Y LÄ N Y LI O PI S T O 26.1.2017 YLEISTÄ Jyväskylän yliopiston laadunhallinta määritellään

Lisätiedot

Opetus ja tutkimusneuvosto Tuula Tolppi Kokous 2/06

Opetus ja tutkimusneuvosto Tuula Tolppi Kokous 2/06 LAPIN YLIOPISTO 1 Läsnä + (pj) +Päivi Naskali(vpj) 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Lapin yliopiston johtosäännön 33 :n 2 momentin mukaan kutsu hallintoelimen kokoukseen on lähetettävä viimeistään

Lisätiedot

1 Yleiset periaatteet. Jyväskylän yliopisto Vieraskieliset maisteriohjelmat Hallituksen periaatepäätös 4.5.2005

1 Yleiset periaatteet. Jyväskylän yliopisto Vieraskieliset maisteriohjelmat Hallituksen periaatepäätös 4.5.2005 Vieraskielisten maisteriohjelmien käynnistämistä ja toteuttamista koskevat yleiset periaatteet ja vieraskielisiä maisteriohjelmia koskevat laadunvarmistuskriteerit 1 Yleiset periaatteet Maisteriohjelmilla

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

VUODEN 2014 ULKOISEEN

VUODEN 2014 ULKOISEEN VUODEN 2014 ULKOISEEN AUDITOINTIIN VALMISTAUTUMINEN Koulutusneuvosto 9.2.2012 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 Ulkoinen auditointi Edellinen auditointi 2008. Toteuttaja Korkeakoulujen arviointineuvosto

Lisätiedot

Kansainvälistymisen kehittämisohjelma Tampereen yliopistossa

Kansainvälistymisen kehittämisohjelma Tampereen yliopistossa Kansainvälistymisen kehittämisohjelma Tampereen yliopistossa Kaisa Kurki, kansainvälisten asioiden päällikkö Tampereen yliopisto, strateginen kansainvälinen kehittäminen Sessio: Miten ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

Apulaisprofessorin ja professorin arviointikriteerit Helsingin yliopistossa

Apulaisprofessorin ja professorin arviointikriteerit Helsingin yliopistossa Apulaisprofessorin ja professorin arviointikriteerit Helsingin yliopistossa Helsingin yliopiston johtosäännössä on määritelty professorin ( 34) ja apulaisprofessorin ( 37) kelpoisuusvaatimukset. Tällä

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Strategia 2020

Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Strategia 2020 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Strategia 2020 Yhteistyöllä huipulle 2 Yhteistyöllä huipulle Arvomme EETTISYYS SUVAITSEVAISUUS Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta tekee edustamillaan

Lisätiedot

Ohjaus Tampereen yliopistossa. Opetusneuvoston Strategiset rastit seminaari 28.9.2011 klo 13.00-16.00 Pinni B1096

Ohjaus Tampereen yliopistossa. Opetusneuvoston Strategiset rastit seminaari 28.9.2011 klo 13.00-16.00 Pinni B1096 Ohjaus Tampereen yliopistossa Opetusneuvoston Strategiset rastit seminaari 28.9.2011 klo 13.00-16.00 Pinni B1096 1 Iltapäivän kulku Miksi ohjauksen kokonaissuunnitelma? Opetuksen kehittämispäällikkö Markku

Lisätiedot

Tampereen yliopiston tohtoriopintotarjonta ja sen organisointi

Tampereen yliopiston tohtoriopintotarjonta ja sen organisointi Tampereen yliopiston tohtoriopintotarjonta ja sen organisointi Orientaatio uusille väitöskirjatutkijoille Tampereen yliopiston tutkijakoulu Koordinaattori Olli Nuutinen TaY tutkijakoulu Tehtävä: koordinoida

Lisätiedot

1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen strategiaa.

1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen strategiaa. Vertaisarviointikriteerit Arviointialue: Kansainvälisyystoiminta ja strategia versio 1.0./13.9.2016 Kansainvälisen toiminnan suunnittelu 1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen

Lisätiedot

Opettajan pedagogiset opinnot, yliopistopedagogiikka (60 op) Infotilaisuus

Opettajan pedagogiset opinnot, yliopistopedagogiikka (60 op) Infotilaisuus Opettajan pedagogiset opinnot, yliopistopedagogiikka (60 op) Infotilaisuus 24.4.2018 Hakeminen ja hakukelpoisuus 15.6.2018 mennessä suoritettuna yliopistopedagogiikan edeltäviä opintoja 40 op (perusopinnot

Lisätiedot

TOHTORINKOULUTUKSEN TUTKIMUSPERUSTAINEN KEHITTÄMINEN OULUN YLIOPISTOSSA

TOHTORINKOULUTUKSEN TUTKIMUSPERUSTAINEN KEHITTÄMINEN OULUN YLIOPISTOSSA 1 TOHTORINKOULUTUKSEN TUTKIMUSPERUSTAINEN KEHITTÄMINEN OULUN YLIOPISTOSSA Prof. Kirsi Pyhältö TAUSTAA: TOHTORINKOULUTUKSEN TUTKIMUSPERUSTAISELLE KEHITTÄMISELLE 2 Tohtorikoulutus on yliopiston toiminnan

Lisätiedot

Työelämäyhteydet kielten yhteisissä

Työelämäyhteydet kielten yhteisissä Työelämäyhteydet kielten yhteisissä opinnoissa (MKA) Monialaisen kieliasiantuntijan kandidaattiohjelma Kieli- ja viestintätieteiden laitos JY Sanna Lehtonen Monialaisen kieliasiantuntijan kandidaattiohjelma

Lisätiedot

Yliopistopalveluiden ja tiedekuntien arkistokaava Sisällön mukaan arkistoidut asiakirjat Kansainvälisen koulutuksen arkistokaava..

Yliopistopalveluiden ja tiedekuntien arkistokaava Sisällön mukaan arkistoidut asiakirjat Kansainvälisen koulutuksen arkistokaava.. 1 Liite 4 Rehtori vahvistanut 15.12.2016 ARKISTOITAVAT ASIAKIRJAT/ ARKISTOKAAVA Sisällysluettelo Yliopistopalveluiden ja tiedekuntien arkistokaava.... 2 Sisällön mukaan arkistoidut asiakirjat.... 3 Kansainvälisen

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Nro 93/ /2014. Viite: OKM/2/592/

Opetus- ja kulttuuriministeriö Nro 93/ /2014. Viite: OKM/2/592/ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Opetus- ja kulttuuriministeriö Pvm 18.2.2014 Nro 93/12.00.00.00/2014 Viite: OKM/2/592/2014 20.1.2014 Asia: Raportointipyyntö ympärivuotisen opiskelun edistämisestä korkeakouluissa

Lisätiedot

KANSAINVÄLISYYS KANNATTAA! Ajankohtaista kansainvälistymisessä. CIMOn korkeakoulukiertue Itä-Suomen yliopisto

KANSAINVÄLISYYS KANNATTAA! Ajankohtaista kansainvälistymisessä. CIMOn korkeakoulukiertue Itä-Suomen yliopisto KANSAINVÄLISYYS KANNATTAA! Ajankohtaista kansainvälistymisessä CIMOn korkeakoulukiertue 19.11.2013 Itä-Suomen yliopisto Ajankohtaista kansainvälistymisessä Mitä on kansainvälinen osaaminen Kansainvälistymisen

Lisätiedot

Opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä edistämässä seminaari Hanna Laitinen, TtM, Opo Psykologian laitos Jyväskylän yliopisto

Opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä edistämässä seminaari Hanna Laitinen, TtM, Opo Psykologian laitos Jyväskylän yliopisto Opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä edistämässä seminaari 26.10.2016 Hanna Laitinen, TtM, Opo Psykologian laitos Jyväskylän yliopisto Joitakin yleisiä periaatteita Hyvis- toimintamallin kehittämisessä

Lisätiedot

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä työryhmässä keskusjärjestötasolla. Neuvottelut

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO Lääketieteellinen tiedekunta Opetustaidon arviointi

HELSINGIN YLIOPISTO Lääketieteellinen tiedekunta Opetustaidon arviointi HELSINGIN YLIOPISTO Lääketieteellinen tiedekunta Opetustaidon arviointi Helsingin yliopiston opintoasiainneuvosto on 22.5.2017 päättänyt seuraavaa opetustaidon arvioinnista: Opetustaito arvioidaan Helsingin

Lisätiedot

Osaaminen ja koulutus hallitusohjelman kärkihankkeet. Mirja Hannula EK-foorumi 9.11.2015 Rovaniemi

Osaaminen ja koulutus hallitusohjelman kärkihankkeet. Mirja Hannula EK-foorumi 9.11.2015 Rovaniemi Osaaminen ja koulutus hallitusohjelman kärkihankkeet Mirja Hannula EK-foorumi 9.11.2015 Rovaniemi Tavoitetila Sipilän hallitusohjelman 2025-tavoite Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia koko ajan uutta.

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Koulu goes Global 2.10.2012 Hämeenlinna Katriina Lammi-Rajapuro Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen

Lisätiedot

Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen ja OKM

Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen ja OKM Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen 2017-2019 ja 2018-2020 OKM 22.8.2017 Erityisavustukset korkeakoulutuksen kehittämishankkeisiin 2017-2019 Opetus- ja kulttuuriministeriö järjesti

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston Student Life ja Hyvis-toimintamalli. Hanna Laitinen Psykologian laitos Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston Student Life ja Hyvis-toimintamalli. Hanna Laitinen Psykologian laitos Jyväskylän yliopisto Jyväskylän yliopiston Student Life ja Hyvis-toimintamalli Hanna Laitinen Psykologian laitos Jyväskylän yliopisto Student Life toiminnan lähtökohdat n Rehtori Aino Sallisen aikana Jyväskylän yliopisto lähti

Lisätiedot

Student Life kokonaisuus Jyväskylän yliopistossa

Student Life kokonaisuus Jyväskylän yliopistossa Student Life kokonaisuus Jyväskylän yliopistossa tavoitteena on luoda optimaaliset edellytykset akateemiselle opiskelulle ja siinä tapahtuvalle oppimiselle sekä tukea myös muilla tavoin opiskelijoiden

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus

Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus Helena Rasku-Puttonen, Jyväskylän yliopisto Miten työllistymisen laatua arvioidaan? yliopistojen maisteriuraseurannan tulosten julkistustilaisuus 3.5.2017 Mihin tarkoitukseen uraseuranta? Korkeakoulujen

Lisätiedot

yhdessä opiskelijan asialla

yhdessä opiskelijan asialla yhdessä opiskelijan asialla Student Life: Jyväskylän yliopiston (uniikkius)» kehittämistyö (prosessimaisuus)» yhteiseksi (laaja-alaisuus)» toimintatavaksi (läpäisevyys) mikä huomioi opiskelijan kokonaisvaltaisesti.

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Akatemian rahoitusinstrumentit

Akatemian rahoitusinstrumentit Akatemian rahoitusinstrumentit Ohjelmapäällikkö Mikko Ylikangas, 10.6.2010 1 14.6.2010 Suomen Akatemian tehtävät Edistää tieteellistä tutkimusta ja sen hyödyntämistä Kehittää kansainvälistä tieteellistä

Lisätiedot

Tutkijan tutkimusalana on verkkopohjaisten uraohjauspalvelujen tutkimus korkeakoulukontekstissa.

Tutkijan tutkimusalana on verkkopohjaisten uraohjauspalvelujen tutkimus korkeakoulukontekstissa. JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA julistetaan haettavaksi Koulutuksen tutkimuslaitos 1. Tutkijan määräaikainen virkasuhde ajaksi 1.11.2008 30.9.2011 Tutkijan tutkimusalana on verkkopohjaisten uraohjauspalvelujen

Lisätiedot

Bolognan prosessi vuoteen 2020

Bolognan prosessi vuoteen 2020 Bolognan prosessi vuoteen 2020 LEUVENIN KOMMUNIKEA prosessia jatketaan vuoteen 2020 ministerikokoukset kolmen vuoden välein (seuraava Bukarest, 27.- 28.4.2012) seurantaryhmä laatii ensimmäisen työsuunnitelman

Lisätiedot

STRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMAN (2016-) SEURANTATAULUKKO

STRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMAN (2016-) SEURANTATAULUKKO STRATEGIAN TOIMENPIDEOHJELMAN (2016-) SEURANTATAULUKKO 3.1 Tutkimuksen vahvistaminen Vetovoimaiset, monitieteiset tutkimusympäristöt Nousevien alojen tutkimusedellytysten vahvistaminen uusien nousevien

Lisätiedot

Vastuutahot/henkilö: Jokaisen toiminnon kohdalla määritellään kyseisestä toiminnosta vastaava(t) henkilö(t) tai taho(t).

Vastuutahot/henkilö: Jokaisen toiminnon kohdalla määritellään kyseisestä toiminnosta vastaava(t) henkilö(t) tai taho(t). OULUN YLIOPISTON LAATUTYÖN PILOTTI, BIOLOGIAN LAITOS (BILPO) TUTKIMUSTOIMINNON KUVAUS (MATRIISI) Laitoksen perustehtävien opetuksen ja tutkimuksen kuvaamiseen tarkoitettu matriisi on työväline laitoksen

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA Helena Rasku-Puttonen Karvin kuulemiskierros KARVIn laatutunnus myönnetty Jyväskylän yliopistolle Mistä kertoo? Jyväskylän yliopistossa on vahva jatkuvan kehittämisen

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus ja sen ajankohtaiset haasteet

Ammatillinen koulutus ja sen ajankohtaiset haasteet Ammatillinen koulutus ja sen ajankohtaiset haasteet Yhdessä koulutustakuuseen - hankkeen avausseminaari 22.4.2015 Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus yksikkö Ammatillinen

Lisätiedot

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi?

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Tiina Nyyssönen, koulutussuunnittelija OKL tiina.m.nyyssonen@jyu.fi JYU. Since 1863. 12.11.2018 1 Millainen OKL on? Luokanopettajakoulutus =>

Lisätiedot

Ympärivuotisen opiskelun nykytila korkeakoulujen vastausten perusteella

Ympärivuotisen opiskelun nykytila korkeakoulujen vastausten perusteella Ympärivuotisen opiskelun nykytila korkeakoulujen vastausten perusteella Maija Innola Keskustelutilaisuus ympärivuotisen opiskelun edistämisestä 17.3.2014 Lukukausien parempi hyödyntäminen Lukukaudet tai

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus AMMATILLISEN PERUS- JA LISÄKOULUTUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKKEIDEN 2014 ALOITUSTILAISUUS 11.9.2014 Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus Opetusneuvos Vaikuttavuus Ei ole vain yhtä määritelmää siitä, mitä

Lisätiedot

PARASTA SUOMELLE MUOKKAA PERUSTYYLEJ KOULUTUSPOLIITTINEN OHJELMA

PARASTA SUOMELLE MUOKKAA PERUSTYYLEJ KOULUTUSPOLIITTINEN OHJELMA PARASTA SUOMELLE MUOKKAA PERUSTYYLEJ Ä TEKIN NAPS. KOULUTUSPOLIITTINEN OHJELMA OHJELMA VALMISTELTU LAAJASSA YHTEISTYÖSSÄ Valmisteluvastuussa TEKin koulutusvaliokunta ja projektiryhmä Projektipäällikkö

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen prosessi

Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistaminen, osaamisen osoittaminen ja osaamisen arviointi ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti Tampere 14-15.11.2017 Henkilökohtaistaminen ennen reformia

Lisätiedot

Tutkintorakenteen uudistaminen. Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén

Tutkintorakenteen uudistaminen. Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén Tutkintorakenteen uudistaminen Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén 13.10.2011 Hallitusohjelma Koulutustarjonta mitoitetaan kansakunnan sivistystarpeiden ja työmarkkinoiden

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta

Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta 24.3.2015 Lukuvuoden 2015 2016 työsuunnitelmat YKSITYISKOHTAINEN OHJE SoleTM:n lomakepohja on käytettävissä 30.3.2015. Numerointi vastaa SoleTM:n lomakkeen

Lisätiedot

Suomen ja ruotsin kielen joustava oppiminen ja ohjaus tulevaisuuden työelämän tarpeisiin

Suomen ja ruotsin kielen joustava oppiminen ja ohjaus tulevaisuuden työelämän tarpeisiin OKM/209/523/2016 AIESOPIMUS YHTEISTYÖSTÄ OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN RAHOITTAMASSA HANKKEESSA Suomen ja ruotsin kielen joustava oppiminen ja ohjaus tulevaisuuden työelämän tarpeisiin 1 OSAPUOLET Tämä

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Laskennallisten tieteiden tutkimusohjelma. Jaakko Astola

Laskennallisten tieteiden tutkimusohjelma. Jaakko Astola Laskennallisten tieteiden tutkimusohjelma Jaakko Astola Julkisen tutkimusrahoituksen toimijat Suomessa 16.11.09 2 Suomen Akatemian organisaatio 16.11.09 3 Suomen Akatemia lyhyesti Tehtävät Myöntää määrärahoja

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv. 2018 2019 sivuaineopiskelijoiden info Kasvatustieteiden perusopintojen koordinaattori Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi JYU. Since 1863. 7.9.18 1 Infon rakenne

Lisätiedot

OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos

OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos Jyväskylän yliopiston linjaukset opetussuunnitelmiin ja opetusohjelmiin lukuvuosille 2017-2020

Lisätiedot

Opintojen ohjaus. Opetuksen kehityspäällikkö Eeva Kuoppala Opetuksen palvelujohtaja Olli Ervaala

Opintojen ohjaus. Opetuksen kehityspäällikkö Eeva Kuoppala Opetuksen palvelujohtaja Olli Ervaala Opintojen ohjaus Opetuksen kehityspäällikkö Eeva Kuoppala Opetuksen palvelujohtaja Olli Ervaala Taustaa Opintojen ohjaaminen on strategisesti yksi kriittisimmistä prosesseistamme. Laadukkaalla ohjausprosessilla

Lisätiedot

Säännökset hallintoelimen koollekutsumisesta ja päätösvaltaisuudesta ovat Oulun yliopiston johtosäännön 41 ja 42 :ssa.

Säännökset hallintoelimen koollekutsumisesta ja päätösvaltaisuudesta ovat Oulun yliopiston johtosäännön 41 ja 42 :ssa. PÖYTÄKIRJA 1/2011 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Säännökset hallintoelimen koollekutsumisesta ja päätösvaltaisuudesta ovat Oulun yliopiston johtosäännön 41 ja 42 :ssa. Kokousaika on ilmoitettu

Lisätiedot

Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma

Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma 1/6 TAMPEREEN YLIOPISTO Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma Tehtävä Tehtävän ala

Lisätiedot

Luo kiehtova tutkijanura tieteen parissa.

Luo kiehtova tutkijanura tieteen parissa. Etene tutkijana Luo kiehtova tutkijanura tieteen parissa. Suomen Akatemia edistää tutkijanuraa sen kaikissa eri vaiheissa. Akatemia tukee erityisesti nuorten tutkijoiden itsenäistymistä, kannustaa tutkijoiden

Lisätiedot

Pienryhmätyöskentely

Pienryhmätyöskentely Pienryhmätyöskentely Miten oppiaineesi/yksikkösi opetussuunnitelmissa aiotaan konkretisoida JY:n linjaukset osaksi tutkintojen, opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen osaamistavoitteita? tullaan varmistamaan

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKKA

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKKA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON KIELIPOLITIIKKA SISÄLTÖ Kielipolitiikka yliopiston kansainvälisyyden tukena ja vauhdittajana...1 1 Yliopisto työympäristönä...3 2 Yliopisto opiskeluympäristönä...4 3 Yliopisto yhteiskunnallisena

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, osa 3 28.10.2015 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö LTLY16 Orientoivat opinnot ja HOPS, 2 op Orientoivat opinnot, osat 1-3 Tutkinto-ohjelmien omat infot HOPS: tutkinto-ohjelmien

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2016 Tulosyksikkö 1 -taso KEHITTÄMIS- JA HALLINTOPALVELUT Tulosyksikkö 1: Hallinto - vastuuhenkilö: talous- ja hallintopäällikkö HALLINTO TP 2014 TA+M

Lisätiedot

Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena

Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena Matkalla maailmankansalaiseksi kansainvälinen toimintakyky osaamistavoitteena Kaisa Kurki Kansainväliset asiat, Tampereen yliopisto Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivät, Lahti

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

KURSSIPALAUTE KÄYTÄNNÖSSÄ: MITÄ JA MITEN?

KURSSIPALAUTE KÄYTÄNNÖSSÄ: MITÄ JA MITEN? KURSSIPALAUTE KÄYTÄNNÖSSÄ: MITÄ JA MITEN? Terhi Skaniakos Erikoissuunnittelija Strateginen kehittäminen Kurssipalautejärjestelmä Tarkoituksena on kerätä systemaattista palautetta yliopiston kaikista tutkinto-opiskelijoille

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON JA AVOIMEN YLIOPISTON SOPIMUSNEUVOTTELU. Maanantai klo , Rehtoraatin kokoushuone, Kärki

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON JA AVOIMEN YLIOPISTON SOPIMUSNEUVOTTELU. Maanantai klo , Rehtoraatin kokoushuone, Kärki Liite 2, avoimen yliopiston johtokunnan kokous 13.12.2016 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON JA AVOIMEN YLIOPISTON SOPIMUSNEUVOTTELU Maanantai 21.11.2016 klo 8.30 9.30, Rehtoraatin kokoushuone,

Lisätiedot