2/2009. metsäveikko. sanomat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2/2009. metsäveikko. sanomat"

Transkriptio

1 2/2009 metsäveikko sanomat

2 2 Metsäveikkosanomat 2/2009 Autoasi-liikkeessä ymmärrämme autoasi. Sinun tarvitsee tietää autostasi vain rekisterinumero sen perusteella me tiedämme, mitä juuri sinun autosi tarvitsee ja löydämme siihen oikeat varaosat ja tarvikkeet. Varaosa Helminen Oy on nyt Autoasi Vaasa Oy Autoasi Vaasa Oy Opistokatu 5, Vaasa, puh (06) , fax(06) avoinna ark , la

3 Metsäveikkosanomat 2/ Sisällysluettelo Partio kesälaitumille...4 Sotilaspoikien kiitos...5 Sudenpentukisat Laihialla...6 Sudenpennut Parolassa...8 Metsäveikkoja muistettiin Yrjönpäiväjuhlassa...10 Hei Metsäveikko-Sanomien lukija...11 Tuella lämminhenkinen juhla...13 Hyvät partioveljet ja muut partion ystävät!...18 Pekka Salmi onnitteli Tukea...20 Repa Tuen juhlassa...21 Riihitykset Tyrni I-luokan vaellus...28 Kahden kauppa toimintakisassa...29 Kesäleiri Saga lähestyy!...30 Lippukunnan vuosikokous...30 Vierailemaan kesäleiri Sagalle...31 Puuviikin hirsilaavu paloi...32 Retkeilyalueillamme tapahtuu...33 Ruokailukatos Inkelinmaalle...36 Onnittelut...37 Talvikisojen kuvasatoa...38 Lippukunnan tila...39 Vaeltajien toiminta Taiteita kololla...40 Pohjantuulen kevät...41 Meriturvallisuutta parannettu...41 Avajaiskirkko...41 syksyllä...41 Metsäveikoille apurahoja...42 ETUKANSI: Ruoka valmistuu vj-kurssilla 1988 Röjössä. Sotilaspoikien juhlassa metsäveikoilla oli oma tärkeä osuutensa.

4 4 Metsäveikkosanomat 2/2009 Partio kesälaitumille Koulut päättyivät, ja partiolaiset siirtyivät kesälaitumille. Viikoittaista toimintaa vartiolaisilla ja sudenpennuilla ei ole. Kesän partioharrastukset ovat toki osalle mahdollisia. Meripartiota harrastavien paras toimintakausi alkoi juuri. Toukokuun lopussa laskettiin purjevene vesille, ja toiminta pääsi alkamaan nyt vesillä. Vartiot voivat retkeillä majalle vaikkapa kalaretken merkeissä. Yhteys majan isäntään avain- ja vuoroasioissa. Paperipartiointi jatkuu myös kesällä. Päättyneen kauden selosteet ja tilinpäätökset odottavat jo tekijäänsä, ja uuden kauden suunnitelmia myös valmistellaan jo ennen syksyä - sadepäiville siis riittää puuhasteltavaa aikuisilla partiolaisilla. Myös alueidemme suojelu- ja kaavoitushankkeiden parissa riittää puuhaa. Kesälläkin partiotoimintaa siis on - tosin rajalliselle joukolle. Loppukesällä on SAGA kesäleiri kaikille ikäkausille. Vierailupäivänä leirille pääsevät tutustumaan myös partiolaisten vanhemmat ja partiolaiset, jotka eivät pääse osallistumaan leirille. Syyskauden alkaessa tavoitteena on saada Vaasassa aiempia vuosia näyttävämpi avaus partiotoiminnalle. Toimintaa tehdään tunnetuksi ja toimintaan halutaan mukaan myös aikuisia, entisiä aktiivipartiolaisia tai toiminnasta kiinnostuneita aikuisia. Suunnitelmat syksyn hankkeesta ovat alkumetreillä, mutta koulujen alettua elokuussa, pitäisi alkaa tapahtua. Seuratkaa siis elokuussa ympäristöänne. Kesälaitumelta lpkj Miikka Rautavirta Miikka Rautavirta

5 Metsäveikkosanomat 2/ Sotilaspoikien kiitos Vaasassa pidettiin yhteinen suojeluskuntien 90-vuotis- ja sotilaspoikien 70-vuotisjuhla kaupungintalossa. Metsäveikoilla oli oma osuutensa juhlassa. Vaasan sotilaspoikien perinnekilta ry lähetti partiolaisille kiitoksen, jossa todetaan, että esityksenne nosti juhlamme arvokkuutta ja isänmaallista tunnetta. Olemme saaneet pelkkää myönteistä palautetta juhlavierailtamme ja toivomuksia, että voisimme jatkaa samalla tavalla myös jatkossa. Näin ollen toivomme, että voimme ylläpitää läheistä yhteistyötä tulevaisuudessakin. Kiitoksen ovat allekirjoittaneet johtotoimikunnan puheenjohtaja Reijo Salmi ja sihteeri Mårten Holmberg. Muistoksi ja kiitokseksi lippukunta sai juhlasta muutaman valokuvan, joista tässä pari. Partiolaisten rivistö valmiina omiin tehtäviinsä sotilaspoikien juhlassa kaupungintalossa.

6 6 Metsäveikkosanomat 2/2009 Sudenpentukisat Laihialla

7 Metsäveikkosanomat 2/ Pohjanmaan Partiolaisten Maailmanmatkaaja -sudenpentukisat järjestettiin Laihialla. Metsäveikoista kisoihin osallistui yksi pentue. Kisoissa jokainen rasti kuvasi aina yhtä maata, ja näin pääsivät sudenpennut kiertämään maailman matkustamatta Laihiaa kauemmas. Metsäveikkopentue sijoittui kisoissa puolivälin paikkeille, mutta kiersi rastit taatusti nopeimmassa ajassa. Rastitehtävät olivat mielenkiintoisia ja mieleenpainuvia, ja muutoinkin kisojen järjestelyt olivat ensiluokkaiset. Tästä kiitos Laihialle. - Teemu Gullman Sudenpennut valmistivat lentokoneen. Kuvat Piia Hannuksela.

8 8 Metsäveikkosanomat 2/2009 Sudenpennut Parolassa Metsäveikkojen sudenpennut tekivät huhtikuun lopussa tutustumisretken Parolan panssariprikaatiin Hämeenlinnan liepeille. Matka alkoi lauantaiaamuna kolon pihasta, jossa 16 sudenpentua ja 4 johtajaa pakkautuivat bussiin. Matka sujui rauhallisissa merkeissä leppoisasti jutustellen ja DVD:tä katsellen. Pirkkalassa pysähdyimme syömään ja perillä Parolassa olimme noin kolmen aikaan. Entinen metsäveikko Lasse Lahdenmaa toimi oppaanamme Parolassa. Lassen johdolla tutustuimme lauantai-iltana varuskuntaan, sotilaskotiin ja erilaisiin panssarivaunumalleihin. Lisäksi pääsimme kokeilemaan panssarivaunusimulaattoria, joka osoittautui melko haastavaksi ja yhteistyökykyjä vaativaksi. Iltapalan jälkeen siirryimme yöpymispaikkaamme, jossa sudenpennuille oli varattu kaksi tupaa ja johtajille oma tupa. Yö kului melko rauhallisesti, tosin aivan kaikki eivät vieraassa ympäristössä nukkuneet kovinkaan hyvin. Sunnuntai valkeni ja oli herätyksen aika. Tavarat pakattiin, tuvat siivottiin, ja pienen aamureippailun jälkeen siirryttiin bussiin, joka vei meidät Parolan muonituskeskukseen aamupalalle. Kun vatsat oli täytetty päivää varten, oli vuorossa ehkä retken odotetuin osuus: panssarivaunuajelu. Kaikki pääsivät kyytiin vähintään kerran ja jotkut onnistuivat livahtamaan kyytiin vielä toisenkin kerran. Kun vaunu oli koeajettu, jaettiin kaikille vielä muistoksi upeat hylsyt, ja tämän jälkeen pakkauduttiin takaisin bussiin ja otettiin suunta kohti Vaasaa. Retki oli kaikin puolin onnistunut ja kotiin tulikin liuta väsyneitä mutta onnellisia Veikkoja. - Teemu Gullman Sudenpennut Parolassa tietokoneiden ääressä.

9 Metsäveikkosanomat 2/ Pojat pääsivät myös panssarivaunun kyytiin. Sudenpennut ryhmäkuvassa. Lasse Lahdenmaa vasemmalla ja Teemu Gullman oikealla.

10 10 Metsäveikkosanomat 2/2009 Metsäveikkoja muistettiin Yrjönpäiväjuhlassa Vaasanseudun partiolaisten yhteinen Yrjönpäiväjuhla pidettiin Vaasassa Mira-talossa (vanhassa nuorisotalossa). Ohjelmassa oli lauluja ja leikkejä ja ansioituneiden partiolaisten ansiomerkkien jako. Osallistujia oli ilahduttavan paljon sekä lapsia että nuoria ja myös partiolaisten vanhempia. Metsäveikot esittivät ohjelmanumeronaan erittäin ansioituneesti kuvitteellisen tarinan Puuviikin hirsilaavun tuhoutumisesta. Tuure Vairio H-H -vartioineen oli varustautunut rekvisiitalla ja audiovisuaalisella esityksellä, mikä oli erittäin hienoa. Pojat nostivat Metsäveikkojen esityskulttuurin aivan uudelle tasolle. Myös muut esitykset olivat suurimmaksi osaksi vaivalla tehtyjä. Liisa Itävuori piti puheen ansiomerkkien saajille ja sai kaikki kuulijat valpastumaan sekä kiinnostumaan puheensa sisällöstä mainiolla esitystavallaan. Hän kertoi kaikkien jaettavien mitalien taustan ja tarinan. Otteita näistä löytyy tämän kirjoituksen lopusta Partiowikistä poimittuina ( Tämän jälkeen lippukuntien johtajat tai varajohtajat jakoivat ansiomerkit. Vaasan Metsäveikoista ansiomerkin/mitalin saivat: Jussi Kerttula ja liput Yrjönpäiväjuhlassa.

11 Metsäveikkosanomat 2/ Tero Hannuksela pronssinen ansiomitali, Samuel Hippi II-luokan Mannerheim-solki, Juho Ala-Myllymäki II-luokan Mannerheimsolki, Teemu Gullman Collanin solki, Jaakko Risku Collanin solki, Miika Vähänen Louhisuden solki, Tuure Vairio Louhisuden solki. Mitalien myöntäminen Suomen Partiolaisten pronssinen ansiomitali voidaan myöntää partiojohtajalle tunnustuksena vuosia kestäneestä säännöllisestä ja tuloksellisesta toiminnasta lippukunnassa, piirissä tai järjestössä. Suomen Partiolaisten ensimmäinen kunniapartiolainen, silloinen ratsuväenkenraali C.G.E. Mannerheim perusti Mannerheim-soljen ja luovutti sen jaettavaksi Ajatuksen tämän kunniamerkin perustamiseen vapaaherra, sittemmin Suomen marsalkka ja presidentti Mannerheim sai tavatessaan partiolaisia monilla virkamatkoillaan toimiessaan Suomen valtionhoitajana. Collanin solki on perustettu partioylijohtaja Anni Collanin muiston kunnioittamiseksi. Collanin soljen saamisen edellytyksenä on vähintään kolmen peräkkäisen vuoden menestyksekäs toiminta sudenpentujohtajatehtävissä. Louhisuden solki on perustettu partioylijohtaja, rovasti Verneri Louhisusi Louhivuoren 80-vuotispäivänä. Lippukunta myöntää Louhisuden soljen tunnustukseksi sille vartion- tai venekunnanjohtajalle, joka viimeksi kuluneen toimintavuoden aikana on parhaiten toteuttanut vartiojärjestelmää. - ILa Hei Metsäveikko- Sanomien lukija Olet myös jokin aika sitten saanut Tuen jäsenmaksupaperin vuodelle Esitän jälleen kainon vetoomuksen, että hoitaisit jäsenmaksusi kuntoon. Olen vuosittain postittanut tai itse kantanut yhteensä 600 jäsenmaksukirjettä. Lehti jaetaan myös joillekin sellaisille, joille ei jäsenmaksupaperia ole lähetetty. Tuen jäsenmaksun on vuosittain maksanut noin 300 henkilöä, joten vapaamatkustajia on melkoisesti. Tuen aiempi taloudenhoitaja Kyösti Harmaakivi ja nykyinen rahaministeri Taavi Itävuori ovat seuranneet kahdeksan viime vuoden ajan, ketkä ovat jäsenmaksuja maksaneet. Nyt on tarkoitus toimia siten, että ensi syksynä ennen MV-Sanomien kolmannen numeron postittamista listoilta raakataan pois sellaiset, joiden todetaan laiminlyövän jatkuvasti jäsenmaksunsa. Tässä yhteydessä voidaan myös kertoa, että MV-Sanomien painattaminen ja postittaminen vuositasolla maksaa n. 12 euroa/kappale. Näin esim. 100 ylimääräisen lehden kustannukset vuositasolla ovat euroa. Jos et halua lehteä tai maksaa jäsenmaksua, ilmoita siitä reilusti Markku Rintaselle, niin poistamme nimesi postitusluettelosta. - MRi

12 12 Metsäveikkosanomat 2/2009 Etualalla Taavi itävuori (vas.), Hanna ja Risto Saari. Taustalla vas. Sirkka Harmaakivi, Keijo Jouppila, Eva- Liisa ja Ami Piilikangas, Kaarina Rintanen ja Reijo Salmi. Ilkka Aarnio muistelee partioaikojaan. Oikealla Esa Huhtala ja vasemmalla Leo Vuorenlinna.

13 Metsäveikkosanomat 2/ Tuella lämminhenkinen juhla Vaasan Metsäveikkojen Tuen 50-vuotisjuhla pidettiin lauantaina lippukunnan kolossa. Tilaisuudessa valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki kertoi mm. siitä, millaista partiotoiminta oli 1950-luvun lopulla ja tänä päivänä. Paikalla oli väkeä kaikkiaan 55. Juhla aloitettiin Tuen puheenjohtajan Markku Rintasen tervetuliaissanojen jälkeen partiomaisesti kuuntelemalla Åttopoikien CD-levyltä Puolalainen nuotiolaulu ( Meill on metsässä nuotiopiiri ). Tämän jälkeen puhui Matti Kuusimäki, jonka keskeiset ajatukset löytyvät toisaalta tästä lehdestä. Kiitokseksi aktiivisella partiolaiselle ja tuon ajan kovalle siniselle kilpakumppanille Matille annettiin Metsäveikkojen historiikkeja. Matti kuului 1950-luvulla Vaasan Sinisten Partiopoikien Törppö-kilpailuvartioon. Tilaisuudessa olivat paikalla myös Tuen perustajajäsenet Reijo Repa Salmi ja Keijo Kepa Jouppila. Repa kertoi niistä vaiheista, jotka liittyivät Tuen perustamiseen ja sen merkityksestä lippukunnalle sekä erilaisten suurten hankkeiden toteuttamisille. Näistä hän mainitsi mm. s/y Pohjantytön, Röjön ja Ylläsmajan. Tervehdykset Juhlaan olivat useat metsäveikot lähettäneet tervehdyksensä. Jussi Peräinen Nokialta kirjoittaa Äkäslompolosta lähettämässään viestissä: Valitettavasti en itse pääse paikalle vuosi sitten tänne tehdyn varauksen vuoksi. Mutta hengessä mukana ja aina kiitollisena Metsäveikoille, joilta saamani perusopetus on varsin suurena syynä siihen, että vielä nyt kykenen näin sanomaan. Lisäksi hän totesi, että kaikki hänen kokemansa tapahtumat esim. kaukopartiomiehenä eivät olleet sattumaa. Ne ovat hänen mukaansa olleet johdatusta. Sen hän on saanut selväksi. Juhlivaa yhdistystä hän muisti myös mukavalla rahasummalla. Kiitos Jussi! Kaukaisin tervehdys tuli Moskovasta Pekka Salmelta, jonka lähetti sen sähköisesti minulle toisaalta luettavalla tavalla. Kiitos myös Pekalle muistamisesta. Ilkka Aarnio palautti mieliin niitä aikoja, jolloin hän oli mukana aktiivisesti s/y Pohjantytön toiminnassa. Hän totesi: Kun katselee tuota Pohjantytön pienoismallia, niin palautuu mieliin sen suuri anti kasvattajana: Uljaan purren keula ystävyyttä, kajuutta toverillisuutta ja perässä ruori veljellistä vastuuta. Siinä kehittyi ihmiskunnan jalointa taitoa - MERIMIESTAITO - jolla kansojen kulttuurit ovat vuosituhansia kehittyneet. Tätä jatkuvuutta todistaa se, että Vaasan Metsäveikkojen laivueella on ollut erittäin merkittävä osuus Wärtsilän kehityskaaressa ja siten Vaasan seudun tämän päivän taloudellisessa hyvinvoinnissa. Toisin sanoen olen erittäin kiitollinen, että Vaasan Metsäveikkojen Tuki on omalta osaltaan tukenut tätä kehitystä. Juhlassa puhui myös lippukunnanjohtaja Miikka Rautavirta, joka toi esille kiitollisuutensa Tuen merkittävästä toiminnasta lippukunnan poikien hyväksi. Vapaan sanan aikana Kauko Silli Sillanpää palautti mieliin Metsäveikkojen varhaisempia vaiheita poikien kasvattajana.

14 14 Metsäveikkosanomat 2/2009 Etualalla Seija ja Raimo Havusela. Taustalla Auvo Hatanmaa käsi poskella. Taavi Itävuori muistelee menneitä. Kuvassa myös Ulla Salmi (vas.) Matti Kuusimäki, Sami Kulla, Kauko ja Siiri Sillanpää sekä Keijo Kjellman takana.

15 Metsäveikkosanomat 2/ Perustajajäsenet Repa (vas.) ja Kepa. Kuva Lauri Luutonen. Perustajajäsenet Juhlassa muistettiin Tuen perustajajäseniä, joita 1959 oli yhteensä seitsemän. Markku Rintanen antoi Repalle ja Kepalle tinaiset muistopikarit sekä terveydeksi pullollisen tyrnitäysmehua. Hän kiitti myös heidän kaukonäköisyyttään ja aktiivisuuttaan toimia vain kolmikymppisinä Tuen hyväksi. Repa oli yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja. Tuen puheenjohtaja kävi sunnuntaina luovuttamassa kolmannelle elossa olevalle perustajajäsenelle Raimo Hartmanille muistopikarin tykötarpeineen. Juhlailtapäivää sisältyi myös ruokailu, vapaata keskustelua, lippukunnan kuva- ja lehtileikekokoelmiin tutustumista sekä arpajaiset. Arpajaispalkintoja olivat antaneet monet lippukunnan ja Tuen toimintaa lähellä olevat firmat ja henkilöt. Erityinen kiitos Tapani Tammenpäälle, jonka grafiikkatyön Metsäveikot voitti partiomies Raffu Mäkinen. Kiitokset myös Arto Helmiselle, Hannu Rintalalle, Jyrki Mäkiselle, Arja Hautamäelle, Jarmo Uitolle, Peter Remahlille, Matti Lennekselle, Markku Suorannalle ja Sami Kullalle sekä kaikille arpoja ostaneille. Kolossa järjestetty ruokailu onnistui myös hyvin, ja siitä vastasi vaasalainen Yrittäjä Olli Pekkola, jonka loihtima ateriakokonaisuus sopi hyvin tilaisuuteen. Ruokailu ja kahvitarjoilu sujuivat joustavasti, vaikka ruokailijoita oli yli 50. Apuna oli partiojohtaja Teemu Gullman, joka oli aina siellä, missä apua tarvittiin. Kiitos Teemu hienosta toiminnastasi juhlien hyväksi. Kolo kunnossa Kolo oli siivottu viimeisen päälle, ja näytillä oli runsaasti erilaista partiorekvisiittaa. Käytössä oli myös kunnostettu perinnehuone, jonka uusi kalustus ei vielä ehtinyt tähän tilaisuuteen, mutta viimeistään ensi itsenäisyyspäivän juhlatilaisuudessa kaikki on tiptop. Viikkoa ennen juhlaa Sauli Paavola maalasi seinät ja katon sekä asensi paikoilleen kelohonkaa muistuttavan laminaattiparketin. Tuen puheenjohtaja oli myös paikalla, mutta kynämiehenä hän keskittyi etupäässä vain kahvitarjoiluun ja seurusteluun. Oli jälleen ilo seurata Saulin pyyteetöntä talkoohenkeä, josta lippukunta on vuosikymmenien ajan päässyt osalliseksi. Kiitos Sauli. Tuen taloudenhoitaja Taavi Itävuori on ottanut suureksi haasteeksi Martti Jääskeläisen

16 16 Metsäveikkosanomat 2/2009 Arto Pakkala (vas.), Paavo Helminen, Arto Helminen, Pentti Lemberg ja Hilkka Valassaari. Lauri Luutonen (vas.) Saara ja Jukka Seppelin, Sakari Seppelin ja Teuvo Ojajärvi.

17 Metsäveikkosanomat 2/ Tuelle testamentattujen kirjojen kauppaamisen. Muutama sata kirjaa oli näytillä, ja monet Tuen jäsenet löysivät niiden joukosta vielä ostettavaa. Loput kirjat Taavi lupasi kaupata viimeistään ensi kesänä Vaasan torilla. Kirjoista saadut rahat tilitetään Martti Jääskeläisen muistorahastoon. Käynti Jästin haudalla Sunnuntaina ohjelmassa oli käynti lippukunnan kunniajäsenen Martti Jästi Jääskeläisen haudalla. Paikalla oli kahdeksan Tuen jäsentä. Jästin haudalle laskettiin Metsäveikkojen värejä (punainen, sininen, valkoinen) edustavat kukat. Markku Rintanen puhui haudalla Jästin merkityksestä Metsäveikkojen partiotoiminnalle. Samalla hän totesi, että Vaasan hautausmaalla lepää myös monia muita lippukunnan toiminnan kannalta merkittäviä henkilöitä mm. Tuen perustajajäseniä. Jästin haudalle lasketut kukat oli osoitettu myös heidän muistolleen. Suunnitelmissa oli käydä tutustumassa myös Koskön/Inkelinmaan retkeilyalueeseen. Koska ilma oli pikkuisen koleinen ja vain pari osanottajaa oli lähdössä, sovittiin, että retki tehdään Saga-leirin vierailupäivänä kesällä. Onnistunut juhla Tuen juhla onnistui hyvin, ja monet osanottajat toivat sen myös julki. Väkijoukko oli samanhenkistä ja jossain määrin jopa samanikäistä. Tällaisia tapaamisia voisi joidenkin osanottajien mielestä järjestää jopa useammin. Kovin paljon nuoria ei valitettavasti joukossa ollut. Joku jopa heitti myös ilmoille ajatuksen, että vastaavanlainen tapaaminen voitaisiin järjestää nimenomaan Tuen nuoremmille jäsenille. Mikä ettei. Jos kiinnostusta ja halukkuutta on, niin siitä vain. Omalta osaltani lupaan olla mukana järjestelyissä, vaikka olen ilmoittanut, että seuraavat juhlat ovat sitten lippukunnan 100-vuotisjuhla vuonna 2017 ja Tuen 60-vuotisjuhla vuonna Valmistautuminen niihin on alkanut. Kiitos Kiitos vielä kerran kaikille teille, jotka omalta osaltanne niin tukijoina kuin osanottajina olitte tekemässä ikimuistoiset Tuen juhlat. - Markku Rintanen Kunniakäynnillä Jästin haudalla: Kyösti Harmaakivi (vas.), Jukka Seppelin, Reijo Salmi, Keijo Kjellman, Matti H. Puska, Heikki Laine ja Teuvo Ojajärvi. Kuva Markku Rintanen

18 18 Metsäveikkosanomat 2/2009 Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki Puheesta Vaasan Metsäveikkojen Tuen 50-vuotisjuhlassa Hyvät partioveljet ja muut partion ystävät! Esitän juhlan järjestäjille parhaat kiitokseni siitä, että olen saanut kunnian esiintyä tässä arvokkaassa tilaisuudessa. Erityisen otettu on syytä olla siitä, että puhujaksi on pyydetty edustaja naapurilippukunnasta, jonka riveissä kävin monet ankarat piiri- ja valtakunnantason partiotaitokilpailut - pahimpana vastuksena Metsäveikkojen Kolkot-vartio. Ohjauduin itse Sinisten Partiopoikien riveihin seurakunnan poikien kautta, toisenlainen sattuma olisi saattanut nakata metsäveikkoihin, kun partio joka tapauksessa poikasena viehätti.

19 Metsäveikkosanomat 2/ Se, että noista ajoista on kulunut jo kutakuinkin juhlivan yhdistyksen iän mittainen aika, ilmenee eräästä mielen suruiseksikin saattavasta asiayhteydestä. Risto Bonon johtamasta punaisen sarjan kolkkojoukosta ovat hänen lisäkseen ehtineet jo siirtyä ajan rajan taakse Kivisen Vesseli ja Sarasteen Kari. Edesmennyt on myös meidän Törppö-vartiomme johtaja Pekka Vuorenvirta. Tässä yhteydessä haluan lämmöllä muistaa pitkäaikaisia hyviä partioveljiäni. Partiotoiminta on Tuen toiminta-aikana muuttunut paljon, mutta ydin on onneksi säilynyt ennallaan. Sen voi huomata verratessa yhdistyksen perustamisaikoina voimassa olleen Suomen Partiopoikajärjestön partiolain ajatusmaailmaa nykyisiin, tytöille ja pojille yhteisen Suomen Partiolaiset ry:n vahvistamiin partioihanteisiin. Luotettavuus, ystävyys, vastuuntunto sekä luonnon ja ihmisyyden kunnioitus ovat partiolaisen muuttumattomina vaalimia arvoja. Näin tulee olla silloinkin, kun Metsäveikkojen Tuki ry viettää 100-vuotisjuhlaansa! Nykyisenä aikana, jolloin ihmisten itsekeskeisyys ja omanvoitonpyynti ovat taas kerran saamassa kohtuuttoman jalansijan terveen yhteisöllisyyden ja yhteisvastuun kustannuksella, on partioaatteen mukaiselle elämäntavalle todellista tilausta. Kun jokainen ihminen viime kädessä vastaa omasta elämäntavastaan ja siitä, millaisena esimerkkinä, hyvänä tai huonona, hän muille ihmisille näyttäytyy, muodostavat partioihanteet, hyvään pyrittäessä, erinomaisen ohjenuoran. Siitä yhdessä toimimisen rakentavasta merkityksestä, joka partiotoiminnassa avautuu kuin itsestään, on jokaiselle nuorelle partiolaiselle merkittävää hyötyä halki koko elämän. Joitakin vuosia sitten tehtiin yliopistollinen haastattelututkimus useamman tuhannen yläasteikäisen nuoren asenteista väkivallan käyttöön ja perinteiseen rehellisyyteen. Tulokset olivat hälyttäviä. Suuri osa vastaajista taipui ehdollistamaan aikaisemmin niin selkeät periaatteet. Se, oliko väärin lyödä jotakuta, riippuikin siitä, kuka löi ketä ja mistä syystä. Varastamisen moitittavuus puolestaan oli hyvin riippuvainen siitä. kuka varasti keneltä ja minkä vuoksi. Kun opettaja Liisa Uusikylä Vaasan Keskuskansakoulussa 1950-luvulla sanoi, että varastaminen ja toisen lyöminen ilman hätää oli aina väärin, ei siitä ainakaan meidän luokassamme jäänyt epäselvyyttä. Eikä ole muuten jäänyt myöhemminkään - ei valtakunnansyyttäjän virassa toimiessakaan! Partioaatteille on siis tänäkin päivänä kovasti käyttöä. Pysykööt ne elävinä muuttuvassakin partiomaailmassa. Sillä muuttuuhan se. Luin äskettäin Partio -lehdestä 2/2009, että tämän vuoden partioviikkoa vietettiin muun ohella ihan uudessa ympäristössä, netin Habbo Hotellissa, johon avattiin viikoksi virtuaalikolo eli kaikkien partiolaisten oma partiohuone! Voi minun päiviäni. Hyvät kuulujat! Toivotan mitä parhainta menestystä Tuen merkittävälle tehtävälle yhdessä tärkeäsi kokemamme partiotyön edistäjänä. Päätoimittajan lisäys Kesäkuussa tasavallan presidentti myönsi valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäelle professorin arvonimen, mistä tapahtumasta hänelle myös Metsäveikkojen parhaimmat onnittelut. Kiitos Matti!

20 20 Metsäveikkosanomat 2/2009 Pekka Salmi onnitteli Tukea Pekka Salmi lähetti Moskovasta seuraavan viestin Vaasan Metsäveikkojen Tuki ry:n 50-vuotisjuhlaan Onnittelumietteitä Me ollaan kunnon veikkoja, eikä me olla heikkoja, Ollaanhan me Vaasan Metsäveikkoja. Tuki on meilä ollut vuotta 50 kunnossa, ja nyt puuta Inkelinmaan rungoissa. Ensin laitettiin Röjön maja, sitten kyhättiin Ylläsmaja, varmuuden vuoksi kahdesti. Miten olisi Lapin maja kolmas iltapuhteeksi? Retkeily, kalastus, eräily, mikseipä hillan keräily. Inarissa, Haltilla voisi veikko nuori tai vanha olla maltilla. Sitten alkoi kausi MRi:n, Jaska jatkoi. Nyt elämme aikaa Rautaviidan Miikan, hän pitänee veikoista edelleen pois Riikan. Metsäveikkopolvet toisensa jälkeen, poikaan tarttuu, miehen tekee. Se on partioaikaa tulevaisuuden eteen. Kerran veikko, kunnon veikko, sehän on Vaasan Metsäveikko. Tuulia Merenkurkun haukkasi ensin Pohjantyttö, harhaksi ensin moni sitä luuli. Kuitenkin tuulia uusia hakee nyt Pohjantuuli, senhän ne jo myös Kokkolassa kuuli. Lippukunnan vetäjät on meillä aina olleet oivat, ja Metsäveikko-huudot maailmalla soivat. Veikkoja toimeliasta yksitoista, veti ennen Jästin aikaa. Sitten Jästi johti taidolla, poikamiehen vaistolla. Repan johdolla vuosia yksitoista, sekin oli aikaa aikamoista.

21 Metsäveikkosanomat 2/ Repa Tuen juhlassa Viisikymmentä vuotta sitten perustettiin Vaasan Metsäveikkojen Tuki ry. Ajatus kypsyi useamman vuoden aikana ja toteutettiin 50 vuotta sitten. Jästi lähetti ainakin minulle kirjeen, jossa oli valokuva Ruovedeltä Metsäveikoista. Punaisella oli kirjoitettu kehotus tarkistaa teksti. Kirje oli allekirjoitettu Takasivulla oli luettelo 182 metsäveikosta, jotka kutsuttaisiin Tuen jäseniksi. Säännöt hyväksyttiin Tämän pöytäkirjan ovat allekirjoittaneet Reijo Salmi, Raimo Hartman, Max Thölix, Martti Jääskeläinen, Pentti Järvelä, Bruno W Ollila ja Keijo Jouppila. Raimo Hartman toimi vuosikausia Tuen sihteerinä, ja Reijo Salmi valittiin puheenjohtajaksi sekä Max Thölix varapuheenjohtajaksi. Bruno Ollilan toivomuksesta päätettiin aluksi täydentää Metsäveikkojen leiri- ja kilpailuvarusteita. Toivomuksia ei hyväksytty sellaisenaan, vaan Tuelle oli annettava kirjallinen hakemus tarvittavista tavaroista sekä kunnon perustetut tarpeesta. Hankintoja kyettiin tukemaan siinä määrin, että 6-7 vuodessa Metsäveikkojen varusteet olivat hyvällä tasolla. Ollilan Pappa ei tahtonut uskoa minua, kun ilmoitin, että lippukunnan varusteet ovat kunnossa. Tämän jälkeen annettiin Röjön majan ja veneiden kunnostukseen varoja. Lippukunnalla on ollut useita erilaisia neuvostoja ja toimikuntia, joista tunnetuimmat ovat Röjön majaneuvosto, venetoimikunta, tunturimajaneuvosto, talousneuvosto ja vanhempain neuvosto. Tuki tavallaan korvasi vanhempain neuvoston. Koska leiri- ja partiovarusteita ei enää tarvinnut hankkia, hankinnat suunnattiin Röjön majaan, Pohjantyttöön, leireihin ja Ylläsmajaan. Lippukunta jakoi töitä ja vastuita eri henkilöille ja ryhmille. Kaikilla oli jotain tekemistä lippukunnassa ja tunsivat olevansa tarpeellisia. Ilman tällaista organisaatiota en olisi työni ohella voinut hoitaa lippukunnan moninaisia asioita. Tuki oli minulle ja monelle meistä suuri tukija ja todellinen apu. Tuella oli myös Ylläsmajan hoidossa erittäin merkittävä osuus. Tuki vastasi majan kunnostuksista ja korjauksista. Jästi oli johtaja, jolla oli paljon ajatuksia - hyviä sellaisia. Hän otti aina yhteyden partiokavereihin. Yhdessä sitten toteutettiin suunnitelmat sellaisinaan tai muutettuina, monet kauaskantoiset ideat.

22 22 Metsäveikkosanomat 2/2009 Kolmannen luokan riihitettäviä majan kuistilla Koskössä. Laituri nousi palkoilleen talkoissa.

23 Metsäveikkosanomat 2/ Riihitykset 2009 Riihitykset pidettiin perinteisinä Koskön maastossa. Uutta sävyä toivat uutta partio-ohjelmaa kouluttanut rasti ja nettiilmoittautuminen. Riihitysten yhteydessä pidettiin myös talkoot ja toimintakauden päättäjäiset. Riihityksiin ilmoittautuminen oli Metsäveikkojen miesmuistiin ensimmäinen nettiilmoittautuminen. Pojat osasivat hyvin ilmaista nimensä ja vartionsa kansainvälisen internetin ilmaispalveluun Doodleen. Sieltä Turussa ja Helsingissä sijaitsevat järjestävät näkivät ajantasaisen ilmoittautumistilanteen ja pystyivät tekstiviestitse häiritsemään puuttuvia tyyppejä. Ilmoittautumisia tuli 27, poikia tuli riihityksiin 18. Rastimiehet löytyivät soittelemalla vastalauseetta, ja mukana olikin hyvä kaarti viikkotoiminnan ulkopuolelta. Tänä vuonna rastien järjestystä ei suunniteltu, ja tuloksena olikin ikävästi jonottamista jokaiselle. Ei näin. Rastien järjestyksen suunnitteleminen nopeuttaa läpimenoa näköjään parilla tunnilla. Tehtävät Kolmihenkinen ensimmäinen luokka aloitti urakkansa helatorstaita edeltävänä iltana rakentelulla ja pyttärin kokkailulla. Viikon erävinkkinä kerrottakoon, että jos trangian polttimoon laittaa polttoaineen lisäksi kymmenesosan vettä, noki irtoaa kattilan pohjasta helpommin. Lukee trangian käyttöohjeissa. Yösuunnistuksesta kaikki löysivät takaisin ja pian sen jälkeen höyhensaarille laavun suojaavan katon alla. Helatorstaina tuore isä Lauri Karppi toi toisen ja kolmannen luokan pojat Jannen bussilla koitokseen. Rasteilla kuulusteltiin polkupyörän kumin paikkausta, tulentekotaitoja ja syömäpuikkojen käsittelyä. Verkossa riihitysten sivuilla oli ollut hyvä linkkilista valmistautumista varten, linkkejä mm. partiowikiin ( Yksi rasti oli omistettu uuden ohjelman ja uusien partioihanteiden kouluttamiselle. Pidetään pojat kiinni nykyajassa. Paperikokeessa pyydettiin keksimään partioaiheinen kysymys ja vastaamaan siihen oikein. Puolet vastasi oikein. Yksi kysymys oli Onko ihmisellä vapaa tahto? ja vain yksi oli sitä mieltä, ettei ole. Metsäveikoissa on noin 180 jäsentä, ja lipussamme on Pyhä Yrjö teurastamassa lohen ja käärmeen risteytystä. Riihityksissä tehtiin taas kysely, jonka tuloksia toisaalla tässä lehdessä. Tulokset Rasteja oli paljon. Pisteiden keskiarvo asettui 64 %:iin, kun seitsemän vuoden keskiarvo on 62 %. Tänäkin vuonna osa reputti. Kolmannen luokan etevin oli Vesa Rintamäki, 74 % pisteistä. Toisen luokan loisteliain oli Tommi Kippola (92 %), sama mies, joka loisti viime vuonna kolmannessa luokassa. Ensimmäisen luokan, tuon kuningasluokan paras, etevin ja kyvykkäin kaikista oli

24 24 Metsäveikkosanomat 2/2009 Ei mulla mitään karkkia ole. Joonas Ylinen sytyttää nuotiota riihittäessään ensimmäistä luokkaa.

25 Metsäveikkosanomat 2/ Wille Rajala (80 %). Mainittakoon, että kaikki ensimmäisen luokan pojat selvisivät sen verran hyvin, ettei ketään tarvinnut reputtaa. Tulosten julkistamisen jälkeen merkkikuntiin hyväksytyt kirjoittivat nimensä merkkikuntien kirjoihin, etevimmät ylimmäisiksi. Tekijät Riihitysten vastuullisena järjestäjänä oli edellisvuosien tapaan Silli (Turku) ja vastuuttomina Ville Valtavirta (Helsinki) ja Antti Martikainen (Jyväskylä). Mukana menossa olivat myös Tuomas Luoma, Lauri Karppi, Tino Louke, Kalle Valtavirta, Artturi Lassila, Miika Vähänen, Tuomas ja Markus Kiviluoma sekä kaluston hoitanut Atte Martikainen. Kiitokset tekijöille! Merkkikuntien puolesta, PJ Mikko Sillander (Silli) Vesa Rintamäki (vas.) Teemu Kippola, Wille Rajala ja Mikko Sillander.

26 26 Metsäveikkosanomat 2/2009 Pojat sitomassa jalkojaan yhteen. Vas. Jesse, Jere, Lauri ja Anssi. Tyrni 09 Kuten aina, Metsäveikoilla oli kova yritys saada edes yksi vartio partiotaitokisoihin, ja tälläkin kerralla onnistuttiin. Hiiden-Hirvi -vartio sai kootuksi kisavartionsa ja pyöränsä Malmöntalon pihaan kello 10, ja joukkoja olikin hurjat Tälle kerralle vj ja avj olivat kuitenkin suunnitelleet hieman erilaisen kisakokoonpanon. Pojat nimittäin toimivat keskenään neljän hengen vartiona, ja vartionjohtajat seurasivat sivusta poikien toimintaa. Lähtörastilla pojat kaivoivat neulan ja langan esiin repuistaan ja rupesivat valmistamaan kangaspussia kanamunalle sekä hihamerkkejä, jotka erottavat vartiot toisistaan.

27 Metsäveikkosanomat 2/ Aamu oli aurinkoinen mutta viileä, luntakin oli vähän maassa, ja vartionjohtajat etsivät paikan auringon ottoon. Noin tunnin päästä pojat olivat värkänneet omat hihamerkkinsä ja pussin valmiiksi, ja matka jatkui kohti Palosaaren toria. Rastille pääsyä odotellessa kisan ulkopuolella olleet johtajat kävivät läheisessä leipomossa aamukahvilla. Kun kahvit oli juotu, pääsikin vartio jo rastille. Rastilla poikien piti selvittää palapeli, kiertää tolppa jalat toisiinsa sidottuina ja kääntää pieni pressu jalkojen alla ympäri koskematta maahan. Seuraavana vuorossa oli nigerin pystytys Palosaaren St1:n (ent. Esson) lähellä sijaitsevalla parkkipaikalla. Tämän jälkeen pojat pyöräilivät Åbo Akademin rantaan valmistamaan ruokaa. Menu olikin tällä kertaa monelle tuttu jauheliha-makaronisekoitus. Tällä kertaa kuitenkin ruokaan oli panostettu myös kermalla, tomaatilla sekä palalla kurkkua. Tällä rastilla vartionjohtajat huomasivat kuinka huonosti trangian käyttö oli mennyt pojilla perille. Ensinnäkin vartio oli tottunut käyttämään kaasutrangiaa, koska vartiolla sellainen oli ja toiseksi trangia oli oikein kasattu, mutta väärinpäin (pannuklipsut alhaalla). Vartionjohtajat korjasivat tilanteen ja opettivat vartiolle, kuinka sinolipoltinta käytetään. Vartio sai siis kisan ulkopuolista apua, mutta tämä ei haitannut johtajia, sillä johtajat olivat tarkoittaneet kisan ainoastaan poikien omatoimisuuden kartoittamiseen. Pojat selvisivät myös muilta rasteilta mm. ea:lta, mutta sijoittuivat kisan viidensiksi, toiseksi viimeiseksi eli parhaaksi Metsäveikkovartioksi. Vartio oli ainut Metsäveikkovartio. Pojat lähtivät kisasta yhtä muistoa ja kokemusta rikkaampina ja vartionjohtaja kahta pullakahvia köyhempänä. - T.V. Vas. Jesse, Anssi ja Jere. Huomaa lehmänselkä nigerissä.

28 28 Metsäveikkosanomat 2/2009 I-luokan vaellus Seuraava juttu on koostettu kolmesta eri vaelluskertomuksesta. Joonas (vas.) Wille ja Samuli 1-luokan vaelluksella. Lähdimme Raippaluodon sillan vierestä 8.5. noin klo Kävelimme tien viertä kohti ensimmäistä yöpymispaikkaa, Degerträsketin rantaa. Avattuamme majoitusvälineen, huomasimme, että tulemme nukkumaan teltassa. Teltta oli kahden hengen, ja meitä oli kolme. Söimme iltapalaksi leipää, jonka jälkeen menimme nukkumaan. Hieman ahdasta, mutta kaikki kuitenkin nukkuivat. Aamulla 9.5. heräsimme ja keitimme puuroa. Purimme leirin ja lähdimme jatkamaan matkaa. Samalla alkoi sataa vettä. Matka taittui hyvin sateesta huolimatta. Saavuimme seuraavalle rastille Brunmossen pelto/hakkualueelle. Söimme pientä välipalaa, otimme kuvan ja jatkoimme matkaa kohti Puuviikiä, jossa olimme n Puuviikissä teimme ruokaa ja lepäsimme. Jatkoimme matkaa yöpymisrastille. Ylitimme monta pientä ojaa ja suota, jotka olivat paisuneet vedestä. Ylityspaikkojen etsinnässä päätimme lopuksi mennä ojan yli. Käytimme ylityksessä riukuja, mutta kaikki taisivat kastella kenkänsä. Storträskille pääsimme n Laitoimme ruokaa, pystytimme teltan ja vaihdoimme kuivat vaatteet yllemme. Heräsimme aamulla ja laitoimme aamupalaksi puuroa. Yö vietettiin etanoiden seurassa. Pakkasimme teltan ja jatkoimme vaellusta. Aurinkokin jo paistoi, mutta tuuli oli kylmä. Pysähdyimme huoltamaan itseämme: laastarit jalkoihin ja kenkiin muovipussit. Saavuimme aikataulun mukaan Tarmon kaupalle, josta otimme viimeisen kuvan. Matkassa olivat Joonas Ylinen, Wille Rajala ja Samuli Lahti sekä Henrikki Ylimäki, Anton Koivumäki ja Vili Harju. Järjestäjinä toimivat Antti Karppi ja Henri Kumpulainen. Taustalla häärivät Samuel Hippi ja lpkj.

29 Metsäveikkosanomat 2/ Kahden kauppa toimintakisassa Lippukunnan toimintakisa oli sanan varsinaisessa merkityksessä kahden kauppa, sillä henkilökohtaisessa kisassa 10 ensimmäistä sijaa menivät Susi- ja Ilves-vartioiden pojille. Mitähän muut vartiot ovat hääränneet? Vartiokohtaisen kisan niukka voitto meni Miika Vähäsen johtamalle Susi-vartiolla. Ilves oli tiukasti kannoilla. Muut viisi vartiota painivat sitten omassa sarjassaan. Henkilökohtainen kisa Miika Vähänen Susi Henri Kumpulainen Ilves Henrikki Ylimäki Susi Samuli Lahti Susi Matti Ala-Hynnilä Ilves Antti Karppi Ilves Joonas Puska Susi Wille Rajala Susi Tommi Kippola Ilves Vili Harju Susi Henkilökohtaisessa kisassa oli pientä taistelun tuntua, sillä erot olivat loppujen lopuksi varsin pienet. Vartiokohtainen kisa Susi ,3 Ilves ,8 H-H ,0 Majava ,6 Ahma ,1 Kärppä ,5 Saukko ,3 Toimintakisassa menestyneiden vartioiden poikia päättäjäisissä.

30 30 Metsäveikkosanomat 2/2009 Kesäleiri Saga lähestyy! Kesäleiriin on enää muutama kymmenen aamua. Leirinjohtajatkin odottavat jo malttamattomina Sagan alkua ja leiriläisten saapumista Inkelinmaalle. Nyt onkin hyvä aika alkaa toden teolla valmistautua tulevaan seikkailuun. Leiriläisen kirja kolahtaa jokaisen leirille ilmoittautuneen postilaatikkoon kesäkuun lopulla. Leiriläisen kirjassa on tuhti paketti hyödyllistä tietoa Sagasta, joten siihen kannattaa tutustua huolella. Kirjassa olevalta varustelistalta löytyvät myös Metsäveikkojen vartiolaisille tutut varusteet: punareunainen väiski ja khakin väriset polvihousut. Mikäli sinulla ei vielä ole näitä varusteita tai partiopuvussasi on muita puutteita, ota viipymättä yhteys merkkisihteeri Jussi Kerttulaan (puh ) asian korjaamiseksi. Sagan vierailupäivä on lauantaina Tuolloin kaikkien leiristä kiinnostuneiden on mahdollista tulla vierailemaan leirialueelle. Lisätietoja vierailupäivästä on toisaalla tässä lehdessä. Ajankohtaista tietoa Sagasta on myös internetissä osoitteessa: saga.vaasanmetsaveikot. fi. Leirin nettisivuille kannattaa surffailla silloin tällöin, sillä sinne päivitetään säännöllisesti tuoreimmat leirikuulumiset. Metsäveikot ovat perinteisesti olleet leireilyn mestareita. Luotan, että huolellisten valmistelujen jälkeen jokainen metsäveikko suoriutuu leiristä hienosti ja saa monta mukavaa uutta kokemusta partioreppuunsa. Saga on myös loistava mahdollisuus tutustua alueen muiden lippukuntien partiolaisiin, ja rakentaa uusia ystävyyssuhteita. Kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi. Edellytän jokaiselta leirille osallistuvalta metsäveikolta rehtiä ja reipasta partiohenkeä, josta lippukunta voi olla ylpeä. Sagalla tavataan! Mikko Nurmi, leirinjohtaja, Lippukunnan vuosikokous Suunnitelmassa on pitää vuosikokous kololla maanantaina Käsiteltävinä ovat sääntöjen määräämät asiat. Tarkemmat ajat löytyvät lippukunnan nettisivuilta ja lehdistä elokuussa. Kokoukseen ovat tervetulleita kaikki lippukunnan jäsenet.

31 Metsäveikkosanomat 2/ Vierailemaan kesäleiri Sagalle Vaasan seudun partiolaisten yhteiselle leirille SAGAlle on mahdollista tulla tutustumaan vierailupäivänä lauantaina Vierailupäivään ovat tervetulleita leiriläisten vanhemmat, sisarukset, sukulaiset, partiotyön tukijat, muut partiolaiset ja kaikki partiotyöstä kiinnostuneet. Vierailupäivä on oiva mahdollisuus tulla tutustumaan partioelämään leirillä ja partioon yleensä, vaikka syksyllä partion aloittavan lapsen kanssa. Partioonhan ovat kaikki tervetulleita! Leirialueelle järjestetään yhteiskuljetukset kaupungista busseilla. Leirialueelle saapuminen omilla autoilla on kielletty, koska autoja ei yksinkertaisesti mahdu pysäköimään kapealle metsätielle. Vierailupäivä maksaa 5e/henkilö ja se sisältää kuljetukset leirialueelle ja takaisin sekä ruokailun leirialueella. Maksu kerätään bussissa. Ruokailu tapahtuu omista astioista, joten vierailupäivään osallistuvien tulee muistaa ottaa mukaan syvä lautanen, muki ja aterimet. Kuljetukset lähtevät Vaasan linja-autoasemalta klo ja Muistathan ilmoittautuessasi kertoa kumpaan kellonaikaan tulet! Bussi tekee välipysähdyksen ja Mustasaaren kirjastolla, josta voi myös tulla kyytiin. Paluu tapahtuu leirialueelta klo sekä Matka Vaasan linja-autoasemalle kestää noin 40 minuuttia. Myös paluumatkalla pysähdytään Mustasaaren kirjastolla. Vierailupäivään ilmoittaudutaan ti mennessä. Ilmoittautuminen tapahtuu joko sähköpostilla osoitteeseen gmail.com tai tekstiviestillä numeroon Ilmoittautuessasi kerro lähtijöiden nimet sekä mistä tulet(te) bussin kyytiin ja kumpaan kellonaikaan (klo 11 vai 12)! Muistathan perua ilmoittautumisesi heti, jos et pääsekään osallistumaan. Vierailupäivän ohjelmassa on lounas, leirialueeseen ja -elämään tutustumista sekä leiriolympialaiset. Lisätietoa vierailupäivästä saa leirinjohtajilta. Mikko Nurmi / ) ja Mira Heinilä gmail.com) Tervetuloa vierailemaan Sagalle! lopoa löiden

32 32 Metsäveikkosanomat 2/2009 Puuviikin hirsilaavu paloi Vaasan Metsäveikot ry:n Puuviikin retkeilyalueella ollut hirsilaavu on tuhoutunut tulipalossa. Laavu on palanut todennäköisesti omia aikojaan lauantain ja keskiviikon välisenä aikana. Keskiviikkona 8.4. saimme alueella käyneeltä ulkoilijalta tiedon, että laavumme on palanut. Kävin itse paikalla illalla ja totesin, että koko laavu oli palanut maan tasalle. Myös osa lähipuista oli mustunut ja yksi niistä oli kaatunut laavun paikalle palon jälkeen. Laavulla oli retkeilty lauantaina, jolloin nuotio oli sammutettu lumella. Sen jälkeisestä toiminnasta alueella ei ole enempää tietoa. Laavua ovat satunnaisesti käyttäneet myös muut ulkoilijat ja kelkkailijat. - MRa

33 Metsäveikkosanomat 2/ Retkeilyalueillamme tapahtuu Tässä on lyhyt katsaus retkeilyalueittemme tilanteeseen. Puuviiki Loppukeväällä hirsilaavumme paloi täysin maan tasalle. Palosta ei aiheutunut muuta vahinkoa. Syttymiseen johtaneet syyt jäivät arvoitukseksi. Uuden laavun hankkiminen on harkinnassa ja rakentaminen toteutuu aikaisintaan kesällä Johtajaneuvosto on käsitellyt alueen rauhoitusasiaa. Ympäristökeskuksen kanssa on suunniteltu luonnonsuojelualueen perustamista Puuviikin maille. Reilu viisi hehtaaria alueestamme muutettaisiin luonnonsuojelualueeksi ja vajaat kaksi hehtaaria jäisi ennalleen. Alueelle hyväksytään rauhoitussäännöt, jotka ohjaavat toimia alueella. Luonnonsuojelualueella esim. puiden ja oksien katkominen on kiellettyä, mutta liikkuminen, telttailu ja tulenteko maanomistajan luvalla

34 34 Metsäveikkosanomat 2/2009 ovat sallittuja. Hirsilaavun kannas ja sen pohjoispuolella oleva ns. hakkuuaukea jäisivät normaaliin metsäkäyttöön. Muu alueemme muuttuisi luonnonsuojelualueeksi. Ympäristökeskus maksaa menetetystä puustosta lippukunnalle puuston arvoa vastaavan korvauksen. Lopullinen päätös suojelualueen perustamisesta tehtäneen johtajaneuvostossa kesä-heinäkuun vaihteessa. Mustasaari laatii rantaosayleiskaavaa, jossa Puuviikin alue on mukana. Sisäjärvellä on rakentamiskelpoista rantaviivaa sen verran, että laskukaava osoittaa meille yhtä 150 neliön rakennusoikeuden rakennuspaikkaa. Rakennuspaikka on merkitty hirsilaavun kohdalle. Kaavaprosessi vie vuosia ja lopullinen versio kaavasta nähdään siis vasta pitkän ajan kuluttua. Lippukunnalla ei ole tällä hetkellä suunnitelmia, eikä tarvetta rakentaa mahdollisesti syntyvälle rakennuspaikalle mitään suurta. Hirsilaavun rakentaminen alueelle on lähiajan suunnitelmissa. Koskön maja Metsäveikkojen Tuki ry:n hallitus on käsitellyt Koskön alueen rauhoitusasiaa ja suhtautuu positiivisesti hankkeeseen. Hanke on myös kirjattuna tuen tämän vuoden toimintasuunnitelmaan ja sopii partio ihanteisiin oikein hyvin. Ympäristökeskuksen kanssa on suunniteltu luonnonsuojelualueen perustamista Koskön maille. Reilu viisi hehtaaria alueestamme muutettaisiin luonnonsuojelualueeksi ja viisi hehtaaria jäisi ennalleen. Majaa ympäröisi suojelualue idästä ja meri lännestä. Suunniteltu luonnonsuojelualue liittyy tonttimme etelärajalla valtion mailla olevaan sadan hehtaarin suojelualueeseen. Suojellulle alueelle hyväksytään omat rauhoitussäännöt, jotka ohjaavat toimia alueella. Luonnonsuojelualueella esim. puiden ja oksien katkominen on kiellettyä, mutta liikkuminen, telttailu ja tulenteko maanomistajan luvalla ovat sallittuja. Rauhoitussäännöt mahdollistavat myös tietyssä paikassa risujen ja oksien käyttöä nuotioharjoitteluun, huoltokuljetukset moottoriajoneuvolla alueella ja huoltotien rakentamisen majalle. Luonnonsuojelualueen perustamisen ei katsottu heikentävän retkeilyä alueella, ja mahdollisia tulevaisuuden tarpeita on pyritty myös huomioimaan. Partiolaisille tärkeä metsä pysyy metsänä pitkälle tulevaisuuteen. Lippukunta on jo ohjeillaan ohjeistanut toimintaa alueella samaan suuntaan. Puiden ottaminen polttopuuksi esim. Palloniemestä on ollut jo kiellettyä. Ympäristökeskus maksaa menetetystä puustosta tuelle puuston arvoa vastaavan korvauksen kertakorvauksena. Lopullinen päätös suojelualueen perustamisesta tehtäneen tuen hallituksessa kesän aikana. Mustasaari laatii parhaillaan rantaosayleiskaavaa, jossa Koskön ja Inkelinmaan alueet ovat mukana. Sisäjärvellä ja meren rannoilla on rakentamiskelpoista rantaviivaa sen verran, että laskukaava osoittaa meille yhteensä yhdeksän rakennuspaikkaa, josta yksi on käytetty majan rakentamisessa. Uudet rakennuspaikat on sijoitettu alustavasti Inkelinmaalle. Tuki ry:n hallitus on tehnyt esityksen Mustasaaren kunnalle, jotta rakennuspaikkoja sijoitetaan uudelleen mahdollisia tulevaisuuden tarpeita paremmin palveleville paikoille. Kaavoituksessa on huomioitu alueen luonnonsuojelualuehanke, ja siitä ei ole katsottu olevan haittaa kaavoitukselle. Kaavaprosessi vie vuosia ja lopullinen versio kaavasta nähdään siis vasta pitkän ajan kuluttua. Inkelinmaa Leirikeittiön viereen on nousemassa ruokailukatos. Ruokapöytien paikalle on rakennettu luontoon sopiva kiinteähkö katos, jonka alle rakennetaan pöytäpenkkiyhdistelmät. Pysyvä katos helpottaa tapahtumien järjestämisiä Inkelinmaan alueella. SAGA-leirillä uudisrakenne on ensitestissä. - MRA

35 Metsäveikkosanomat 2/

36 36 Metsäveikkosanomat 2/2009 Ruokailukatos Inkelinmaalle Inkelinmaan leirialueelle nousee ruokailukatos. Juuso Lahdenmaa on sen piirtänyt. Katosta on aloitettu rakentaa toukokuun puolivälissä ja tavoitteena on saada se käyttöön SAGA-kesäleirille. Katos sijoitetaan aiemmin käytössä olleiden ruokapöytien kohdalle. Katokseen tulevat myös kiinteät pöydät ruokailuja varten reilulle 40 henkilölle. Uudisrakenne palvelee tulevaisuudessa kesä- ja talvileireillä sekä retkillä yhdessä 2005 rakennetun leirikeittiön kanssa ruokailujärjestelyjä alueellamme. - MRA. Rakennustilanne Rakenteissa käytetään myös alueella kasvavia mäntytukkeja.

37 Metsäveikkosanomat 2/ Onnittelut Juha Tulimaata palkittiin Palkansaajajärjestö Pardia on palkinnut kotkalaisen merikapteenin ja luotsineuvoksen Juha Tulimaan hopeisella ansiomerkillä. Aikoinaan vaasalainen aktiivimetsäveikko Juha on toiminut Luotsiliiton pitkäaikaisimpana puheenjohtajana vuodesta 1995 kevääseen Kun soitin Juhalle, hän kertoi, että hän siirtyy 27 vuoden työrupeaman jälkeen eläkkeelle luotsivanhimman virasta. Virkapaikka on Kotka. Aiemmin Juha on ollut Finnlinesilla eriasteissa laivatöissä aina päällikkötasolle asti. Juha on luvannut kirjoittaa niin partio- kuin muistakin kokemuksistaan jossain Metsäveikko-Sanomissa. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan. Onnittelut Juhalle. -MRi Esasta yliluutnantti Tuen jäsen Esa Helminen Vaasasta on ylennetty reservin yliluutnantiksi. Raimo Hartman 80 vuotta Tuen jäsen Raimo Hartman täytti Vaasassa 80 vuotta. Tuen perustajajäsen Raimo Hartman. Ylioppilaita muistettiin Lippukunta muisti aktiivitoiminnassa olevia ylioppilaita LPK:n edustajisto kävi onnittelukäynnillä LJ Juho Ala-Myllymäen luona. Perinteinen kuksa ja ruusu ojennettiin tuoreelle ylioppilaalle. LJ Tuomo Niemistö pääsi myös ylioppilaaksi, ja yo-juhlat pidettiin Kurikassa. Kuksa on toimitettu Tuomolle myöhemmin. - mra

38 38 Metsäveikkosanomat 2/2009 Talvikisojen kuvasatoa Juho lukee, mitä pussi sisältää. Team Fendarin Markus Kiviluoma (vas.), Juha Surakka ja Juho Ylinen kisojen lähtötunnelmissa.

39 Metsäveikkosanomat 2/ Lippukunnan tila Riihitykset mittasivat taitoja, ja riihityksessä teetetty kysely mittasi ajatuksia. Vastaajia oli 17 eli se aktiivisin kolmannes vartiolaisista. Ohessa poikain aatoksia. Sähköinen ilmoittautuminen riihityksiin oli kaikkien mielestä kätevää. Positiivisimpia olivat 11-vuotiaat, iän lisääntyessä positiivisuus väheni. Onko jo 16-vuotias kalkkis? Pojilla on noin yksi harrastus partion lisäksi. Puolet harrasti urheilua, neljännes jotain taistelulajia ja kolmasosalla ei ollut muita harrastuksia. Lisää lisää vaelluksia Vuonna 2007 tehtiin vastaava kysely Veikkoleirille ilmoittautumisen yhteydessä. Kysyttäessä, mitä tapahtumia on liikaa ja mitä liian vähän, eniten pojat kaipasivat silloin vaelluksia. Sama on vieläkin, vaikka hieman on tarvetta saatu tyydytettyä. Nyt joka kolmas haluaisi vaeltaa enemmän, vuonna 2007 luku oli lähes 50 %. Kahden vuoden takaiseen verrattuna lippukunta pystyy nykyään tarjoamaan paremmin leirejä, kisoja ja meripartiointia, mutta nämä ovat edelleen toivelistassa korkealla. Noin neljännes kaipaa näitä lisää. Lippukunta tarjoaa aiempaa paremmin haastetta pojille. Vain 10 % kaipaa enemmän. Kukaan ei halua enempää perinteitä, joka kuudennen mielestä niitä on jopa liikaa. Heikomman auttaminen tärkeintä Metsäveikoissa Pojille annettiin kyselyssä lista, ja pyydettiin numeroimaan, kuinka tärkeitä ne asiat ovat Metsäveikoissa. Aiemmin poikien mielestä Metsäveikoissa kaikkein tärkeintä olivat kaverit, rehellisyys ja luonto. Nykyisin kärkikolmikko on heikomman auttaminen, luonto ja turvallisuus. Rehellisyyden, luotettavuuden ja kavereiden arvostus on kyselyn mukaan laskenut. Vähiten tärkeintä ovat edelleen ryyppääminen, tietokonetaidot ja tyylikkyys. Olisi mielenkiintoista tietää miten tämä lippukunnan arvomaailma sopii poikien omaan arvomaailmaan. Siinä ensi vuoden kyselylle aihe. Kun vuonna 2007 kysyttiin, kuinka kivaa partiossa on, tuli keskiarvosanaksi 9,3 kouluasteikolla. Nyt arvosanaksi saatiin 8,8. Partiovasemmalla, Mikko Sillander (Silli) Metsäveikkojen tutkimusosasto

40 40 Metsäveikkosanomat 2/2009 Vaeltajien toiminta Vaeltajien toiminta on ollut tänä vuonna lähinnä hiljaiseloa, mutta varmalla pohjalla. Marraskuussa joulu avattiin kololla perinteisesti vaeltajavoimin: Martikainen, Larimo ja Kajan jr. Tarjolla oli kahvia, torttuja ja muuta mukavaa, taisi niistä joku käydä nauttimassakin. Joulupukkipalvelun järjestelyistä vastasi Teemu Gullman. Noin 160 kotia sai punanuttuisen kylään, kun 12 VMVpukkia kiersivät Vaasaa. Joulun välipäivinä vietettiin majalla jälleen rattoisia hetkiä hyvässä hengessä. Tämä tapahtuma on omasta mielestäni ehdottomasti vaalimisen arvoinen, on hieno tavata Metsäveikko-veljiä, kun ulkopaikkakuntalaisetkin palaavat jouluksi kotiin. Vuoden 2009 puolella vaeltajat järjestäytyivät myös Internet-palveluun Facebookissa. Allekirjoittanut perusti sinne ryhmän eli groupin nimellä Vaeltajat, VMV. Sinne ovat tervetulleita kaikki vaeltajaiän saavuttaneet ja mahdollisesta toiminnasta kiinnostuneet. Allekirjoittanut jakaa admin-oikeuksia mielellään myös muille, jos sitä kautta haluaa järjestää tapahtumia nyt tai tulevaisuudessa. Hiihtolomalla bussi lähti, kuten niin monena vuonna aiemminkin, kohti Ylläsmajaa. Ylläkselle suuntasivat Asko, Antti ja Atte Martikainen, Ilkka Larimo, Matti Puska ja sisarlippukunnan Anni Martikainen. Kuskina toimi ehkä taitavin kuski Pohjanmaalla Maikkeli, muita matkustajia oli noin puolen kymmentä. Hieno reissu. Keväällä ei liiemmin toimintaa ollut. Toukokuussa Ilkka Lassila ja Juuso Lahdenmaa rakennusmestareina sekä Miikka Rautavirta, Topi Louke ja Antti Martikainen kisälleinä, kävivät helatorstain kunniaksi rakentamassa ruokailukatoksen Inkelinmaalle. Allekirjoittanut kävi katsomassa jälkeä, ja vakuuttui siitä, että katos tulee kestämään ufot, ydinsodat ja mannerlaattojen liikkumiset. Katos on vielä vuosituhansienkin kuluttua muistona jälkipolville. Näihin sanoihin ja tunnelmiin on hyvä päättää vaeltajienkin toimintakausi Kesäleirillä näemme toivottavasti meistä useimmat, sen jälkeen allekirjoittanut toteaa Shalom Amigos ja ottaa lentokoneen vuodeksi kohti Meksikoa. Kaudella 09-10, joku toinen veikko ottaa vaeltajaosaston arvovaltaisen pestin vastaan. - Terv. AtMa Taiteita kololla Taiteiden Yönä torstaina 6.8. on kolollamme partiotoiminnan esittelyä, videonäytöksiä tekemistä lapsille jne. Vaasalaiset lippukunnat tuovat partioita näkyviin ja kertovat mahdollisuuksista liittyä toimintaan. Tapahtuman kesto on klo Ohjelma varmistuu kesän aikana. Kaikki kyseisenä torstaina liikkeellä olijat ovat tervetulleita paikalle, vaikka koko suvun voimin.

Mesikämmen 2/2006 2/2006

Mesikämmen 2/2006 2/2006 Mesikämmen 2/2006 2/2006 Partiolippukunta Mankkaan Eräsusien tiedotuslehti 2/2006 2 Mesikämmen 2/2006 Mesikämmen on partiolippukunta Mankkaan Eräsusien virallinen tiedotuslehti. Päätoimittaja ja taitto:

Lisätiedot

Ansiomerkit Lounais-Suomen Partiopiirissä

Ansiomerkit Lounais-Suomen Partiopiirissä Ansiomerkit Lounais-Suomen Partiopiirissä Sisältö 1. Kirjallisuutta 2. Miksi ansiomerkkejä? 3. Partioansiot 4. Ansiomerkkijärjestelmä 5. Ansiomerkkien ehdottaminen 6. Ehdotusten käsittely 7. Ansiomerkkien

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006. Vartiolaisen nimi:

Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006. Vartiolaisen nimi: Nenustannokka Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006 LEIRILÄISEN KÄSIKIRJA Vartiolaisen nimi: Tervetuloa Nenustannokalle! Hyvä vartiolainen. Olet ilmoittautunut Salon alueen lippukuntien yhteiselle

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

Ansiomerkit Lounais-Suomen Partiopiirissä

Ansiomerkit Lounais-Suomen Partiopiirissä Ansiomerkit Lounais-Suomen Partiopiirissä Sisältö 1. Kirjallisuutta 2. Miksi ansiomerkkejä? 3. Partioansiot 4. Ansiomerkkijärjestelmä 5. Ansiomerkkien ehdottaminen 6. Ehdotusten käsittely 7. Ansiomerkkien

Lisätiedot

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 TÄSSÄ NUMEROSSA - LIPPUKUNTALEHTI - 36. vuosikerta JULKAISIJA Ä-tervehdys... 3 www.kalevankarhut.net... 4 Ötökän elämää... 5 Silppusäkki... 6 Virkailijat...

Lisätiedot

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Saapumislehti Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Leiripäällikön terveiset Vihdoinkin on tulla aika perinteisen pelastusalanliiton vuosittaisen koulutusleirin. Toivotankin

Lisätiedot

III Luokan riihitys. Aika: Lauantai 25.4.2015 klo 10:00 (arvioitu päättymisaika klo 15)

III Luokan riihitys. Aika: Lauantai 25.4.2015 klo 10:00 (arvioitu päättymisaika klo 15) III Luokan riihitys III luokan loppututkinnon riihitys on valoisan aikaan tehtävä partiotaitokilpailun kaltainen päiväretki. Reitti on noin 7 km pitkä. Reitin varrella on lähdön ja maalin lisäksi 6 miehitettyä

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

LEIRILIPPUKUNTAILMOIT- TAUTUMINEN KUKSASSA

LEIRILIPPUKUNTAILMOIT- TAUTUMINEN KUKSASSA LEIRILIPPUKUNTAINFO 4 MARRASKUU 2018 TÄSSÄ INFOSSA LEIRILIPPUKUNTAILMOITTAUTUMINEN KUKSASSA ILMOITTAUTUMISOHJE OHJE IKÄKAUDEN VALINNASTA SAMOAJA- JA VAELTAJALUOTSIEN OPPAAT LISÄTIETOA PERHELEIRISTÄ ILVES19

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla ILVES19 Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla 24.7.-1.8.2019 MIKÄ ON ILVES19? Hämeen Partiopiirin piirileiri Evolla Hämeenlinnassa Leirin ajankohta 24.7. 1.8.2019 seikkailijoille, tarpojille, samoajille,

Lisätiedot

Elokuu Versoja oli 125 henkilöä ja lähes sata majoittui Kouvolan Vapiksella. Kiitokset Kelo-Versoille majoitusjärjestelyistä!

Elokuu Versoja oli 125 henkilöä ja lähes sata majoittui Kouvolan Vapiksella. Kiitokset Kelo-Versoille majoitusjärjestelyistä! Versoja oli 125 henkilöä ja lähes sata majoittui Kouvolan Vapiksella. Kiitokset KeloVersoille majoitusjärjestelyistä! Koko tapahtumassa oli yli 8000 partiolaista.! Kuva 2 Tampereen Versoja antoi suaamupalalla

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

LOKAKUU kaikissa lippukunnissa. Tässä

LOKAKUU kaikissa lippukunnissa. Tässä LOKAKUU 2018 Illat pimenevät ja kelit kylmenevät, ja se jos mikä antaa syyn puhua ensi kesästä! Sinun kanssasi kesäfiilistä nostattaa kuukausittain ilmestyvä ryskeposti Rusahdus, joka tarjoaa paljon hyödyllistä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa:

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y. Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Helsingin ja Turun kaupunkien esittämä haaste toimiin Itämeren tilan parantamiseksi: Tietoisuuden

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

Tavoitteena on, että vanhempia kutsutaan lippukunnan tapahtumiin. Tavoitteena on, että lippukuntaan perustetaan vanhempainneuvosto.

Tavoitteena on, että vanhempia kutsutaan lippukunnan tapahtumiin. Tavoitteena on, että lippukuntaan perustetaan vanhempainneuvosto. 1 Yleistä Partiolippukunta Lapin Kiehiset ja Kivekkäät toimii Sodankylän alueella ja kuuluu Lapin partiopiiriin. Taustayhteisönä toimii Sodankylän seurakunta. Lippukunta pitää sodankyläistä partioperinnettä

Lisätiedot

LOUNAIS-SUOMEN PARTIOPIIRIN ANSIOMERKKIOHJE

LOUNAIS-SUOMEN PARTIOPIIRIN ANSIOMERKKIOHJE LOUNAIS-SUOMEN PARTIOPIIRIN ANSIOMERKKIOHJE Lounais-Suomen Partiopiiri ry Ansiomerkkitoimikunta 2018. Ansiomerkkiohje on tullut voimaan 1.10.2018. Tämän Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n Ansiomerkkiohjeen

Lisätiedot

Uuden lippukunnan perustaminen -Piirin aloitteesta-

Uuden lippukunnan perustaminen -Piirin aloitteesta- Uuden lippukunnan perustaminen -Piirin aloitteesta- Mari Lätzä Lähteinen Uusimaa Haastateltavien nimet muutettu 20,0 % 18,0 % Pohjatyö 16,0 % 14,0 % 12,0 % 10,0 % 8,0 % Partio% 7-17 v Partio% 18-22 v 6,0

Lisätiedot

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan?

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Roolisi leirilippukunnanjohtajana (LLPKJ) tai leiriluotsina on äärimmäisen tärkeä Roihun onnistumisen kannalta. Näihin tärkeisiin rooleihin kohdistuu

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 5/2007 HALLITUKSEN KOKOUS 20.6.2007

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 5/2007 HALLITUKSEN KOKOUS 20.6.2007 1(6) Aika 13.6.2007 Paikka Läsnä Asianajotoimisto Fredman & Månsson Mikko Salo, hallituksen puheenjohtaja Une Tyynilä, pääsihteeri Matti Hietanen, hallituksen jäsen Jan Hjelt, hallituksen jäsen Salla Korhonen,

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Sudenpentujen päiväretki Korkeasaareen Kaikki TaMen sudenpennut tekevät päiväretken Korkeasaareen 9.4. Lisätietoa tapahtumakirjeliitteessä.

Lisätiedot

NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA. Lätzä ja Petra 19.1.2012

NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA. Lätzä ja Petra 19.1.2012 NÄIN SAAT LISÄÄ JOHTAJIA Lätzä ja Petra 19.1.2012 Missä mennään? Partiolaisten jäsenmäärä on laskenut rajusti muutamassa vuodessa Nyt SP:ssä jäseniä n. 55 000 Samanlaisella kehityksellä, 10 vuoden kuluttua

Lisätiedot

Tampereen Kotkien kesäleiri Sudenpentuleiri

Tampereen Kotkien kesäleiri Sudenpentuleiri Tampereen Kotkien kesäleiri 26.7-2.8.2018 Sudenpentuleiri 26.7.-29.7.2018 Kuva: CC BY 2.0 Ville Vuorisalmi LEIRIKIRJE Tervetuloa Kotkien kesäleirille Niinisaareen Ruovedelle. Tässä kirjeessä on paljon

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Nakkilan Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille Nakkilan kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Lippukunta

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

- Eli lyhyt käyttöohje vapaaehtoisille Lahden Sinisissä -

- Eli lyhyt käyttöohje vapaaehtoisille Lahden Sinisissä - - Eli lyhyt käyttöohje vapaaehtoisille Lahden Sinisissä - 1 Tervetuloa vapaaehtoiseksi partioon! Vaikka partio onkin tarkoitettu lapsille ja nuorille, on partiossa aikuisilla vapaaehtoisilla eli vapareilla

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

POP UP kahvilapäivä

POP UP kahvilapäivä POP UP kahvilapäivä 20.5.2017 POP UP -kahvilapäivä Kansainvälisenä ravintolapäivänä 20.5 Järjestettiin toista kertaa Osa Suomi100 ohjelmaa Mukana 24 paikallisyhdistystä Mukana olleet yhdistykset: Laukaan

Lisätiedot

Pepén tie uuteen päiväkotiin

Pepén tie uuteen päiväkotiin Pepén tie uuteen päiväkotiin Tämä on tarina kunnan päiväkodin rakentamisesta. Päättävistä aikuisista, kunnan sedistä ja tädeistä, päiväkotia odottavista lapsista sekä päiväkotien rakentajasta. MEIDÄN

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Kiltauutiset 1/2016. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta

Kiltauutiset 1/2016. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Kiltauutiset 1/2016 Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Kaartin Jääkärirykmentin Kilta KUTSU KAARTIN JÄÄKÄRIRYKMENTIN KILLAN JÄSENILLE Killan vuosikokous pidetään Santahaminassa Perinnetalolla lauantaina 23.4.2016

Lisätiedot

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla ILVES19 Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla 24.7.-1.8.2019 MIKÄ ON ILVES19? Hämeen Partiopiirin piirileiri Evolla Hämeenlinnassa Leirin ajankohta 24.7. 1.8.2019 seikkailijoille, tarpojille, samoajille,

Lisätiedot

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Sinut ry:n lehti 2014 Testaa tietosi Sinuista Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Mikä tää on? Hyppysissäsi oleva lehti on sijaisperheiden nuorille suunnattu Sinutlehti. Suomen Sijaiskotinuorten

Lisätiedot

Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014

Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014 Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014 Reissuun lähdimme koleassa syyssäässä. Sade3a oli luva3u koko matkalle, mu3a kertaakaan ei satanut. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli torilla,

Lisätiedot

Partiolippukunta Ryttylän Eräveikot ry

Partiolippukunta Ryttylän Eräveikot ry 1 Partiolippukunta Ryttylän Eräveikot ry Partiovuoden 2003 toiminta oli monipuolista ja aktiivista. Jokaisella laumalla ja vartiolla oli osaavat ja innostuneet johtajat, mistä tuloksena oli lukuisat suoritetut

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - EMK / zoom - EMK - EMK - Vihreät - Sininen - Punainen - EMK juniorit - ZOOM - zoom8 - EMK

Lisätiedot

Länsi-Suomen Lääninmestaruuskilpailut

Länsi-Suomen Lääninmestaruuskilpailut Länsi-Suomen Lääninmestaruuskilpailut Nokian ampumarata 30.06.2018 30.06.2018 20.20.32 SML-Hirvi, sarja M 1. Kari Koskinen PH 94 90 184 2. Jani Lingren KS 90 88 178 3. Kari Äikäs KS 90 84 174 4. Tommi

Lisätiedot

RL Nuorisotyöryhmän avoinkokous 3/12

RL Nuorisotyöryhmän avoinkokous 3/12 Aika 27.05.12 klo: 09:30 Paikka Siikaranta Käsiteltävät asiat Asia Otsikko 1. Kokouksen avaus ja järjestäytyminen 2. Työjärjestyksen hyväksyminen 3. Edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkastaminen 4. Osastojen

Lisätiedot

ILMOITTAUDU 30.4.2015 mennessä, jälki-ilmoittautuminen 31.5.2015. Yli-18-vuotiaat johtajat: 70 Päivämaksu: 18 Rakennusleiri: 0

ILMOITTAUDU 30.4.2015 mennessä, jälki-ilmoittautuminen 31.5.2015. Yli-18-vuotiaat johtajat: 70 Päivämaksu: 18 Rakennusleiri: 0 Monen vuoden tauon jälkeen Susiveikot lähtee ikiomalle kesäleirille Bengtsårin saareen Hangon edustalle. Saarella odottaa huikea seikkailu täynnä yllätyksiä ja elämyksiä. Et varmasti halua jäädä rannalle

Lisätiedot

RL Nuorisojaoston avoin kokous 1/11

RL Nuorisojaoston avoin kokous 1/11 Aika 16.01.10 klo: 10:00 Paikka Siikaranta. Naruportintie 68, Espoo Käsiteltävät asiat Asia Otsikko 1. Kokouksen avaus ja järjestäytyminen 2. Työjärjestyksen hyväksyminen 3. Vpj. valinta 4. Raksanuoret

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Samoajaluotsin infowebinar. Riikka Antikainen ja Marika Mansikkamäki

Samoajaluotsin infowebinar. Riikka Antikainen ja Marika Mansikkamäki Samoajaluotsin infowebinar Riikka Antikainen ja Marika Mansikkamäki Samoajan Ilves19 Samoaja saa vaikuttaa jo aika paljon oman leirinsä sisältöön Leiri koostuu pestistä ja ohjelmasta Pestiä on kolmena

Lisätiedot

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN!

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! 2 PÄÄKIRJOITUS Kommodori Heimo Valtonen Joulu on vietetty ja vuosi vaihdettu. Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Vielä on kuitenkin aikaa

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2005

TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii vuonna 2005 Suomen Partiolaisten ohjelmaa toteuttaen. Vuoden päätapahtumana on lippukunnan kesäleiri,

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

KAIKKIEN AIKOJEN PIIRILEIRI

KAIKKIEN AIKOJEN PIIRILEIRI KAIKKIEN AIKOJEN PIIRILEIRI OLETHAN JUURI SINÄ TULOSSA TEMPUS18- LEIRILLE? Piirileiri kokoaa Pohjanmaan Partiolaiset aikamoiseen seikkailuun kesällä 2018. Leirille pääsevät osallistumaan kaikki ikäkaudet

Lisätiedot

Skype-käytännöt Mannerheim-soljet

Skype-käytännöt Mannerheim-soljet Skype-käytännöt MARSKI- INFO Mannerheim-soljet Ikärajat Ansiomerkkiryhmä II luokan MS-solki 25.10.2017 Verkkokoulutus Mikko Jylhä / Perttu Willman I luokan MS-solki Hakeminen Historiaa C. G. Mannerheim

Lisätiedot

Eurojamboree Gdansk, Puola. Salla Grönlund ja Sakari Warro

Eurojamboree Gdansk, Puola. Salla Grönlund ja Sakari Warro Eurojamboree 27.7.-6.8.2020 Gdansk, Puola Salla Grönlund ja Sakari Warro Mikä on Eurojamboree? -Eurojamboree on WAGGGS'n (partiotyttöjen maailmanliitto) ja WOSM'n (partiolaisten maailmanliitto) yhteistyössä

Lisätiedot

SR ry. Jäsentiedote 2/2011

SR ry. Jäsentiedote 2/2011 Jäsentiedote 2/2011 Tervehdys, Sipoon ressu! Syksy on alkanut, niin myös aktiivinen reserviläistoiminta yhdistyksessämme. Tiedossa onkin paljon erilaista reserviläistoimintaa hyvässä porukassa. Tässä tiedotteessa

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

4. Kokouksen työjärjestys Kokouksen työjfi estys hyvåiksyttiin esitetyssä muodossa.

4. Kokouksen työjärjestys Kokouksen työjfi estys hyvåiksyttiin esitetyssä muodossa. Jylhän Sukuseura Pöytäkirja (tlz) Aihe: Sukukokous Aika 25.7.2015 klo 15.00-16.28 Paikka Finlaysonin Palatsi, Tampere Läsnä 26 sukuseuran jäsentä (liite 1) 1. Kokouksen avaus Sukuseuran puheenjohtaja Jarmo

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Tilastot 2011 Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry.

Tilastot 2011 Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry. Tilastot 2011 Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry. 29.6.2012 Jarno Hakulinen Sisällys 1. Piirikohtaiset tilastot... 3 2. Vuosiselosteen palautuminen... 3 3. Tilastoissa käytettyjä termejä... 4 4. Jäsenistö...

Lisätiedot

PARTIOLIPPUKUNTA KULMAN KIERTÄJÄT RY NIMISEN YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT

PARTIOLIPPUKUNTA KULMAN KIERTÄJÄT RY NIMISEN YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Partiolippukunta Kulman Kiertäjät ry PARTIOLIPPUKUNTA KULMAN KIERTÄJÄT RY NIMISEN YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Hyväksytty perustavassa kokouksessa 13.12.1982 Muutokset hyväksytty lpk:n kokouksessa 22.10.1985, 28.2.1986

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Haukan Sanomat Saapumislehti

Haukan Sanomat Saapumislehti Haukan Sanomat Saapumislehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Tervetuloa kauan odotetulle palokuntanuorten

Lisätiedot

PIRKKA STREET BASKET KEVÄT PALAUTTEET. Kysely seuroille kiertueen jälkeen 14/19 vastausta Vaihtoehdot: Lisäksi avoimet vastaukset

PIRKKA STREET BASKET KEVÄT PALAUTTEET. Kysely seuroille kiertueen jälkeen 14/19 vastausta Vaihtoehdot: Lisäksi avoimet vastaukset PIRKKA STREET BASKET KEVÄT 2019 - PALAUTTEET Kysely seuroille kiertueen jälkeen 14/19 vastausta Vaihtoehdot: Kyllä Ei Jotain siltä väliltä Lisäksi avoimet vastaukset Vastaukset on analysoinut Veera Sääski

Lisätiedot

Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220.

Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220. 1 2 3 4 1 Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry TOIMINTAKERTOMUS 1.7.2013 30.6.2014 YLEISTÄ Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220. Toimintaa

Lisätiedot

Lohjan Laivurit 40 vuotta

Lohjan Laivurit 40 vuotta Lohjan Laivurit 40 vuotta Lohjan Laivurit perustettiin keväällä 1976. Aluksi tarkoituksena oli laivurikurssien järjestäminen ja siksi seura liittyi Suomen Navigaatioliiton jäseneksi. Kolme vuotta myöhemmin

Lisätiedot

Jäsenrekisteri Kuksa toiminnan tueksi

Jäsenrekisteri Kuksa toiminnan tueksi Jäsenrekisteri Kuksa toiminnan tueksi Lounais-Suomen Partiopiiri 20.1.2015 Jyri-Petteri Paloposki ja Leena Hongell jyri-petteri.paloposki@partio.fi leena.hongell@partio.fi Tänään Aloitamme lyhyellä alustuksella,

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Koulutapahtuma. Ampumaurheilun tietoisku koululaisille. Pohjois-Hämeen Ampujat

Koulutapahtuma. Ampumaurheilun tietoisku koululaisille. Pohjois-Hämeen Ampujat Koulutapahtuma Ampumaurheilun tietoisku koululaisille Koulutapahtuma miksi? Uusista nuorista harrastajista pulaa ampumaseuroissa Isät eivät enää tuo poikiaan automaattisesti radalle Ihmiset eivät oikein

Lisätiedot

Lounais-Suomen Partiopiirin Ansiomerkkiohje

Lounais-Suomen Partiopiirin Ansiomerkkiohje Lounais-Suomen Partiopiirin Ansiomerkkiohje Tämän Lounais-Suomen Partiopiirin ansiomerkkiohje -vihkosen lisäksi partion ansiomerkkijärjestelmää kuvaa Suomen Partiolaiset Finlands Scouter ry:n Partiolaisten

Lisätiedot

Tavoitteena on, että ikäkausiryhmät osallistuvat kipinä hetkiin koloilloissaan.

Tavoitteena on, että ikäkausiryhmät osallistuvat kipinä hetkiin koloilloissaan. 1 Yleistä Partiolippukunta Lapin Kiehiset ja Kivekkäät toimii sodankylän alueella ja kuuluu Lapin partiopiiriin. Taustayhteisönä toimii Sodankylän seurakunta. Lippukunta pitää Sodankyläistä partioperinnettä

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Jämijärven Miilunvartijoiden kevät 2018

Jämijärven Miilunvartijoiden kevät 2018 Jämijärven Miilunvartijoiden kevät 2018 FRAMIL =Lounais-Suomen Partiopiirin järjestämä suurtapahtuma Porissa 8.-10.6. Tapahtumaan voi osallistua myös ei-partiolainen kaveri ja aikuinen Huom! Ilmoittautuminen

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015

Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015 Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015 /Nuorisojaosto Ajankohtaista: Oletko kiinnostunut lähtemään yhden yön retkelle syyskuun viikonloppuna? Mukaan sunnuntain 28.6. Gullö Rundiin Tammisaareen?

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Uskomatonta ja ennenkokematonta:

Uskomatonta ja ennenkokematonta: Uskomatonta ja ennenkokematonta: LEIRI KESKELLÄ KAUPUNKIA! Oululaiset partiolaiset kokoontuvat yhteiselle leirille Kuusisaareen ensi kesänä. Ohjelmaa merellä, rannalla, keskellä kaupunkia. Uusien ja vanhojen

Lisätiedot

LIPPUKUNTAPOSTI. Tammikuu 2014

LIPPUKUNTAPOSTI. Tammikuu 2014 Hiljaiset Päivät AALLOI LLA pe 21. - su 23.3.2014 Lahdessa Hiljaisten Päivien maastokisan eri sarjojen kiertopalkinnot: kolme monoa! Ilmoittautumiset toivotaan lippukunnittain ja maaliskuun alussa lähetetään

Lisätiedot

Sukuseura Kanko ry. www-sivut: koti.welho.com/rkarppin/kanko/ Sähköposti: sskanko@welho.com. Muut yhteystiedot:

Sukuseura Kanko ry. www-sivut: koti.welho.com/rkarppin/kanko/ Sähköposti: sskanko@welho.com. Muut yhteystiedot: Jäsenlehti 1/2009 Sukuseura Kanko ry www-sivut: koti.welho.com/rkarppin/kanko/ Sähköposti: sskanko@welho.com Muut yhteystiedot: Puheenjohtaja: Sirpa Karppinen Venemestarintie 29 A, 00980 Helsinki puh.

Lisätiedot

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä Leirilehti 11.06.2015 NUMERO 2 Leirin avajaiset Pelastusjohtaja Harri Setälä Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA TAKU 1 ILOISIA LEIRIKASVOJA AKU 2 Sää huomenna 14 RUOAKSI HUOMENNA: 7.30 aamupala: kaurapuuro,

Lisätiedot

LEIRIELÄMÄÄ. Ilves 13 - Piirileiri parrasvaloissa 2

LEIRIELÄMÄÄ. Ilves 13 - Piirileiri parrasvaloissa 2 LEIRI-INFO LEIRIELÄMÄÄ Ilves 2013 on Hämeen Partiopiirin telttaleiri Evolla Hämeenlinnassa. Leirin teema on elokuvamaailma. Leirille odotetaan noin 4000 hämäläistä partiolaista. Ilves 13 - Piirileiri parrasvaloissa

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

2 Kokouksen järjestäytyminen ja menettelytavat

2 Kokouksen järjestäytyminen ja menettelytavat NAKKILAN PARTIOLAISET RY Noora Heikintalo 13.11.2010 PÖYTÄKIRJA SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 1/3 LIPPUKUNNAN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS Aika Lauantaina 13.11.2010 klo 16.00-17.20 Paikka Partiomaja, Savikontie

Lisätiedot

Kansikuvasarja jatkuu vuoden 1992 tuotoksilla

Kansikuvasarja jatkuu vuoden 1992 tuotoksilla Kansikuvasarja jatkuu vuoden 1992 tuotoksilla RETKET TEHDÄÄN JA KOETAAN YHDESSÄ Y H T E I N E N R E T K I @tikkurilansinisetry @tiksinsamoajat hteistyössä on voimaa etket joita muistellaan pitkään oimintaa

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012.

Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012. Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012. Vuorijuoksujen ja erilaisten extreme-kisojen suosio on lisääntynyt huimasti viime vuosien aikana. Siispä olihan sitä lähdettävä

Lisätiedot

Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry. Yhdistyksen vuosikokous. Läsnä 14 yhdistyksen jäsentä, joiden nimiluettelo on pöytäkirjan liitteenä 1.

Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry. Yhdistyksen vuosikokous. Läsnä 14 yhdistyksen jäsentä, joiden nimiluettelo on pöytäkirjan liitteenä 1. 1 Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry Pöytäkirja Yhdistyksen vuosikokous Aika 13.10.2012 klo 12.00 12.25 Paikka Järvenpään lukio, Lukionkatu 1, Järvenpää Läsnä 14 yhdistyksen jäsentä, joiden

Lisätiedot

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!!

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!! TORNIO KÄRPÄT - JOKERIT 2.10.2012 RAKSILA HANNU 60 vuotta Yllätys onnistui Lätkäbussilaisten järjestämä yllätys Hannun merkkipäivän kunniaksi onnistui, vaikka aluksi tuntui mutkia tulevan matkaan, kun

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot