TEKNOLOGIAMENTOROINTI-MALLI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TEKNOLOGIAMENTOROINTI-MALLI"

Transkriptio

1 Taiteen edistämiskeskus, Keski-Suomen aluetoimipiste Mediataide kartalle -hanke Mediataiteen läänintaiteilija Soile Ollikainen TEKNOLOGIAMENTOROINTI-MALLI Sisältö: 1. MALLIN TAUSTA JA IDEA 2. MALLIN TAVOITE 3. PILOTOINTIPROJEKTI 4. MENTOROINTIPROJEKTIN VAIHEET 4.1. Toteutettavien projektien valinta: esimerkkinä avoin haku a) Avoimen haun julkaiseminen b) Toteutettavien mentorointiprojektien valintaprosessi 4.2. Projektin suunnittelu ja toteutus 4.3. Tavoiteltuna lopputuloksena oppimisprosessi, uuden työvälinen haltuunotto ja sen lisäksi mahdollisesti esim. valmis teos 5) MUUTAMA SANA PILTOINTIPROJEKTEISTA. MITÄ NIISTÄ OPITTIIN? 5.1. Kehittämisideoita 5.2. Henkilökohtaiseen ohjaamiseen perustuva mentorointi vs. työpajamuotoa ja henkilökohtaista mentorointia yhdistävä malli 5.3. Muutama pilottiprojektien kautta opittu asia

2 1. MALLIN TAUSTA JA IDEA Teknologiamentorointimallin lähtökohtana on hyödyntää mentorointilähtöistä asiantuntemuksen jakamiseen perustuvaa mallia eri alojen taiteilijoiden teknologiataitojen kehittämiseen. Mentorointilähtöisen mallin etuna on henkilökohtaisen neuvonnan ja opetuksen saaminen, joka räätälöidään mentorointiin valitun taiteilijan tarpeisiin. Mentorointi on menetelmä, jossa tietoa ja osaamista myös ns. hiljaista tietoa siirretään kokeneemmalta kokemattomammalle. Osaava, arvostettu ja kokenut asiantuntija (mentori) neuvoo, tukee ja edistää kahdenkeskisessä vuorovaikutussuhteessa kehityshaluista mutta kokemattomampaa henkilöä työssä tai opiskelussa. Suhde perustuu avoimuuteen, molemminpuoliseen luottamukseen ja tasa-arvoisuuteen. Se pyrkii mentoroitavan (aktorin) ammatilliseen ja henkiseen kehittymiseen, työuran selkeyttämiseen sekä työssä ja opinnoissa menestymiseen. Aktori on kisälli, oppilas, valmennettava tai ystävä. Mentori on vastaavasti mestari, opettaja, valmentaja, kannustaja tai ystävä. (Wikipedia: Mentorointi, Mallissa taiteilijalle tai työryhmälle tarjotaan ohjausta hänen tarvitsemansa teknologisen ongelman tai haasteen ratkaisemiseksi asiantuntijamentoroinnin kautta. Ajatuksena mallissa on, että mentoroinnin kautta apua voi hakea erilaisten teknologisten sovellusten käyttöönottoon ja hyödyntämiseen omassa taiteellisessa tuotannossa. Mentorointi onkin luonteeltaan taiteilijan tai taiteilijaryhmän omaa osaamista kehittävää ja tavoitteena on, että mentoroinnin kautta taiteilija pystyy itse ratkaisemaan ongelman tai omaksumaan uuden työskentelymetodin. 2. MALLIN TAVOITE Mallin tavoitteena on edesauttaa eri teknologioiden ja ohjelmistojen käyttöä osana eri alojen taiteilijoiden taiteellista työskentelyä. Mallin tavoitteena onkin eri alojen taiteilijoiden teknologiaan liittyvien taitojen lisääminen. Lähtöajatuksena on, että mentoroinnin avulla teknologia ja sen uudet työvälineet voidaan valikoida ja niiden käyttö voidaan opettaa taiteilijan tarpeesta käsin, jolloin niiden omaksumisen taiteelliseen työskentelyyn voi olla helpompaa ja motivoivampaa kuin esim. kurssimuotoisessa opetuksessa. Toisaalta mallin tavoitteena on taiteilijoiden ja teknologiaosaajien välisen vuoropuhelun lisääminen sekä teknologiaan liittyvien taitojen jakaminen, sillä usein nämä kaksi ammattikuntaa toimivat vielä erillään toisistaan erityisesti maakuntatasolla varsinkin uuden digitaalisen teknologian kohdalla. 3. PILOTOINTIPROJEKTIT Mallin pilotointi toteutettiin valtakunnallisena pilotointiprojektina touko-joulukuussa osana Taiteen edistämiskeskuksen toteuttamaa Mediataide kartalle -hanketta mediataiteen ja -kulttuurin läänintaiteilijoiden yhteistyöprojektina syksyllä 2014 Keski-Suomessa, Lapissa ja Pohjois-Savossa.

3 Pilottiprojektin rahoittajana toimi Taiken Keski-Suomen toimipisteen toteuttama Mediataide kartalle - hanke. Projektin koordinoinnista ja oman alueensa projektin ohjauksesta sekä raportoinnista vastasivat mediataiteen ja kulttuurin läänintaiteilijat Soile Ollikainen (Taike, Keski-Suomi) Petteri Putkinen (Taike, Lappi) ja Markku Ruotsalainen (Taike, Pohjois-Savo). Pilotointiprojektien osallistujat valittiin avoimeen hakuun jätettyjen hakemusten perusteella. Haku oli avoinna Lisätietoja: Avoimen haun perusteella projektia koordinoiva työryhmä valitsi toteutettavaksi kuusi mentorointiprojektia. Kaikkiaan hakemuksia saapui kahdeksan kappaletta. Valintaan osallistuneeseen työryhmään kuuluivat projektia koordinoivat läänintaiteilijat sekä Taiken Keski-Suomen aluetoimipisteen erityisasiantuntija Sari Ilmola. Hakemusten määrään vaikutti se, että tämäntyylistä hakua ei ollut toteutettu aiemmin, jolloin taiteilijoiden saattoi olla vaikea reagoida hakuun tai ennakoida sitä esim. vuosisuunnitelmaa tehdessään. Samoin haku-ajankohta sekä sen että koko projektin toteutusaikataulu oli tiukka. Lapin ja Pohjois-Savon alueella toteutui molemmissa yksi projekti. Molemmilla alueilla mentorointi kohdistui kuvataiteilijan äänen kanssa työskentelemisen valmiuksien luomiseen ja kehittämiseen. Keski- Suomessa toteutui neljä projektia ja projekti toteutettiin työpajamallia ja yksilömentorointia yhdistävän mallin kautta. Projektin sisältö keskittyi taiteilijoiden AV-teknologiataitojen kehittämiseen. Keski- Suomesta projektiin osallistui kaksi kuvataiteilijaa, lausuntataiteen työryhmä sekä teatteriohjaaja. Mentoroinnit keskittyivät uuden teknologian ja työvälineen haltuun ottamiseen ja sen soveltaminen olemassa olevien laitteiden ja ohjelmien opettelun ja käyttöönottamisen kautta. Mentoroijia projektissa oli kaikkiaan neljä: yksi molemmissa henkilökohtaisissa mentoroinneissa ja kaksi Keski-Suomessa toteutuneessa työpajamuotoa ja yksilömentorointia yhdistävässä mallissa. Pilotointiprojekteissa mentoroijille maksettiin palkkio. Projektin pilotoinnit toteutettiin kahden eri mallin avulla: a) Työpajamallia ja yksilömentorointia yhdistävä mentorointimalli Pilottiprojekti toteutettiin työpajan ja henkilökohtaisen mentorointitapaamisen yhdistelmänä, siten että: 1) koko ryhmälle pidettiin ensin videotyöskentelyä ja äänen kanssa työskentelyä koskeneet pienryhmätyöpajat (molempiin osa-alueisiin oli oma mentorinsa) 2) työpajaa seurasi n. 1,5-2 kk oman työskentelyn jakso, jonka aikana osallistujat työstivät oppimaansa ja omia projektejaan. 3) jokaiselle osallistujalle/ työryhmälle oli varattu oma mentorointitapaaminen molempien mentoreiden kanssa (á 3 h) b) henkilökohtaisen mentoroinnin malli, jossa mentorointi kohdistettiin yhteen taiteilijaan ja hänen työskentelyynsä ja teosprosessiinsa Tämä malli on kirjoitettu toteutuneiden piltointiprojektien pohjalta ja perustuu niistä saatuihin kokemuksiin.

4 4) MENTOROINTIPROJEKTIN VAIHEET 4.1 Toteutettavien projektien valinta: esimerkkinä avoin haku a) Avoimen haun julkaiseminen Hakuilmoituksessa kannattaa ilmoittaa mahdollisimman täsmällisesti: mihin mentorointia voi hakea, jos kohdentamista halutaan tehdä (esim. teosprosessin toteuttamiseen tai oman osaamisen kehittämiseen) mitä ja mitkä kulut mentorointiprosessiin valitulle korvataan mitä hakemuksessa tulee tuoda esiin ja mitä liitteitä siihen tarvitaan tekijänoikeus- ja tietosuojakysymykset (esim. hakemusten lukijoiden ja muiden projektiin osallistuvien osalta) millä aikavälillä projekti tulee saada päätökseen mihin osoitteeseen ja mihin mennessä hakemus tulee toimittaa Esimerkkinä: b) Toteutettavien mentorointiprojektien valintaprosessi Toteutettavien projektien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota hakemusten toteutettavuuteen ja arvioida mentoroinnin tarjoamaa hyötyä hakijalle. Kannattaa myös arvioida tarkasti mentorointiprojektin toteutumisen edellytykset kunkin taiteilijan kohdalla käytössä olevan ajan ja resurssien puitteessa (esim. hakijan muu työtilanne ja motivoituminen, olemassa olevat teknologiataidot yms.). Käytettävissä olevien mentoreiden ammattitaito vaikuttaa myös siihen, mitkä pilotointiprojektit on mahdollisuus aloittaa. Mentorointiprojektiin lähteminen vaatii sitoutumista ja valmiutta sitoa ajankäyttöään, joten jopa haastattelun käyttämistä lopullisia valintoja tehdessä kannattaa harkita. Mentorointi on parhaimmillaan kahdenväliseen vuorovaikutukseen perustuva suhde, jossa paras lopputulos saadaan motivoituneessa ja luottamuksellisessa suhteessa, joten hyvin intensiivistä tai pitkää mentorointiprosessia suunniteltaessa voi olla hyvä tarkistaa, esim. tapaamisen tai haastattelun kautta, että mentoroijan ja mentoroitavan vuorovaikutussuhde toimii hyvin. Mentoroijia valitessa tai kartoitettaessa on hyvä huomioida se, että mentorilla on käsitystä tai kokemusta taiteellisesta työskentelystä. Pilotointiprojekteissa nousi esiin samalla myös opetuskokemuksen tärkeys Projektin suunnittelu ja toteutus Toteutettava projekti on hyvä suunnitella ja aikatauluttaa huolellisesti etukäteen, jotta molemmat osapuolet tietävät, miten projektissa edetään ja mihin he sitoutuvat. Näin he osaavat aikatauluttaa jakson aikana työn alla muut työt ja projektit yms. jo suunnitteluvaiheessa. Samalla on hyvä määrittää yhteiset tavoitteet ja päivittää esim. hakemuksessa esitetty suunnitelma vastaamaan käytössä olevia resursseja. Suunnitteluvaiheessa tulee myös pohtia ja käydä lävitse projektiin mahdollisesti liittyvät tekijänoikeus- ja tietosuojakysymykset ja tehdä tarvittavat sopimukset niihin liittyen. Hyvä suunnittelu on oleellista myös molempien osapuolien motivaation kannalta. Jos kyseessä on työpaja- tai kurssimuotoista toimintamallia yhdistävä malli suunnittelu on luontevampi osa toteutusta, mutta pilottiprojektit korostivat tämän osuuden tärkeyttä myös henkilökohtaisten mentorointiprojektien kannalta.

5 Suunnitelma kannattaa tehdä kirjallisena ns. sopimusmallisena, jossa molemmat osapuolet osoittavat sitoutumisensa projektiin ja sovittuun aikatauluun. Pilotointiprojekteissa henkilökohtaiseen mentorointiin osallistuvat saivat sopia suhteellisen vapaasti projektin aikataulusta tietyn kokonaisaikataulun puitteessa Tavoiteltuna lopputuloksena oppimisprosessi, uuden työvälinen haltuunotto ja sen lisäksi mahdollisesti esim. valmis teos Prosessin alussa on hyvä määrittää yhteinen päämäärä projektille. Lopussa on hyvä tehdä yhteinen arvio siitä, kuinka tavoite saavutettiin ja mitä jatkoideoita prosessi on synnyttänyt. 5) MUUTAMA SANA PILOTOINTIPROJEKTEISTA. MITÄ NIISTÄ OPITTIIN? Kaiken kaikkiaan pilottiprojekti toi hyviä ja mallin käyttöön kannustavia tuloksia. Mallin keskeinen lähtökohta, henkilökohtaisempi ja osallistujan tarpeesta lähtevä räätälöidympi ohjaustapa, koettiin keskeisen tärkeänä asiana osallistujien antamassa palautteessa. Myös yleisellä tasolla osallistujat, jotka osallistuivat koko projektiin arvioivat hyötyneensä paljon projektiin osallistumisesta kaksi hyvin paljon, yksi paljon, kaksi melko paljon, kun vastausvaihtoehtoina oli hyvin paljon, paljon, melko paljon, melko vähän ja vähän. Projektin merkitystä kuvaa se, että useat osallistujat vastasivat palautelomakkeessa, että kokivat olevansa etuoikeutettuja, onnekkaita ja onnellisia osallistumisesta projektiin: Oli iloinen ja etuoikeutettu olo, että eteeni nähdään paljon vaivaa., Oli etuoikeus osallistua projektiin., Olen onnekas ja onnellinen osallistumisesta. Yhdistelmämalliseen pilottiprojektiin osallistujien palautteessa nousi esiin seuraavia positiivisia näkökulmia: projektin henkilökohtaisuus nousi useassa vastauksessa keskeisenä projektin positiivisena puolena. uusien ohjelmien ja välineiden opettelu ja haltuunotto. Mentoroijien työtä kiitettiin: Rauhallinen ja SELKEÄ opetus tyyli molemmilla opettajilla., Kiinnostava ja hieno kokemus alalla toimivien ammattilaisten ohjauksessa., Alan tietopaketti käytännön harjoitusten kautta ammattilaisten ohjauksessa. Lisäksi palautteessa huomioitiin mm. seuraavia positiivisia asioita: o Projekti auttoi tunnistamaan omia vahvuuksia. On hienoa, että alan koulutusta järjestetään. o Tunne siitä, että välineet ovat välineitä, joita on helppoa lähestyä. o Tuntui luontevalta osallistua projektiin taidealan toimijoiden kanssa samassa ryhmässä. o Projektin aikana syntyi ajatus yhteistyöstä ja ideoita, joita voisi kehitellä eteenpäin. Henkilökohtaiseen mentorointiin osallistuneiden palautteessa kiitettiin myös henkilökohtaista asiantuntijaohjausta ja sitä, että projektissa oli mahdollista paneutua juuri siihen osa-alueeseen ja kohtaan, joka oli ongelmana ja toimia enemmänkin ongelmanratkaisun pohjalta. Lisäksi kiitettiin joustavuutta, niin kurssipäivien kuin sisältöjenkin suhteen sekä yhteistyötä toisen alan ammattilaisen ja taiteilijan kanssa sekä oppia siitä, kuinka keskustella eri elementtien yhdistämisestä.

6 Palautteessa tulee esiin, että projekti synnytti konkreettisia tuloksia, selkeästi motivaatiota jatkaa työskentelyä uusilla välineillä ja toisaalta toi uusia ideoita sekä yhteistyömahdollisuuksia. Valmistin videon käyttäen mentoroinnissa esiteltyjä välineitä. Latasin sen näkyviin Vimeoon ja Youtubeen. on suunnitelmissa toteuttaa jo aloittamani projekti. Sisältöön taisi tulla muutoksia. uusia teknisiä ideoita Projektin aikana sai alkunsa myös ajatus uudesta, kiinnostavasta yhteistyökuviosta, jossa yhdistyvät eri taidealojen ammattitaidot. Lisäksi eräs osallistujista kertoi tehneensä laite- ja laitteistohankintoja prosessin aikana, jotta pääsee jatkamaan työskentelyä itsenäisesti Kehittämisideoita Osallistujien ja mentoreiden palautteista nousi myös kehittämisideoita työpaja- ja henkilökohtaista mentorointia yhdistävän mallin osalta esitettiin seuraavia kehittämisideoita: Palautteessa toivottiin mentorien työtuntimäärän lisäämistä sekä yhteisten että henkilökohtaisten tapaamisten osalta: Projektin lyhyt kesto toisaalta helpotti siihen osallistumista, toisaalta jätti oppimisen kesken Mentoroinnissa käytettäviin ohjelmiin liittyen toivottiin, että: jos projektissa opetellaan tiettyjen ohjelmien käyttöä, niin niiden olisi syytä olla samoja mitä osallistujalla on kotonaan käytettävissä - vaikka toimintaperiaatteet ovatkin samoja, niin teknologian muutenkin hankalaksi kokeva ei välttämättä jaksa opetella "vierasta" ohjelmaa. Palautteessa toivottiin myös mentoroinnin toteutusaikataulun tiivistämistä ja tapahtumista nopeammin heti hakuajan jälkeen. Lisäksi palautteessa pohdittiin mm. seuraavia sisällöllisiä kehittämisideoita: o Mentoroinnin kohdistumista teosprosessieihin: Voisi olla hyödyllistä, jos pajoissa valmistettaisiin / hiottaisiin teoksia. Toisaalta teosten valmistamisessa ja niiden tavoitteissa pitäisi olla laaja mittakaava, mentorointiin osallistujilla oli kovin erilaiset lähtökohdat tekniikan soveltamisessa. Osallistujalla voisi olla idea ja opettajat voisivat antaa vihjeitä & opastusta siinä, miten ne voisi toteuttaa. o Projektiin osallistujien keskinäinen "mentorointi": mahdollisuus keskustella töistä ja tekemisestä yhdessä projektin puitteissa. o Tutustuminen yhteisten kontaktituntien aikana mediataiteen esimerkkeihin, joiden avulla havainnoidaan erilaisia sisällöllisiä ja teknisiä ilmaisu- ja tekotapoja. Laajentaa näkemystä tekemisen mahdollisuuksista. Henkilökohtaisten mentorointiprojektien osalta palautteessa pohdittiin myös kurssimuotoisen prosessin yhdistämistä projektiin. Palautteessa ehdotettiin myös esim. mentoroitavien ryhmän muodostamista, jossa he voisivat jakaa mielipiteitä, uusia vinkkejä, ideoita ja kehittää yhteistyöprojekteja. Myös sosiaalisen median (facebook) hyödyntämistä tässä pohdittiin. Lisäksi jatkostyöstöä esim. jatkomentoroinnin muodossa toivottiin. Lisäksi toivottiin tarkempaa mentorointiprosessin suuntaamista ja suunnittelua Henkilökohtaiseen ohjaamiseen perustuva mentorointi vs. työpajamuotoa ja henkilökohtaista mentorointia yhdistävä malli Henkilökohtaiseen ohjaamiseen perustuva mentorointi tuntuu edelleen näin jälkeenpäin onnistuneelta valinnalta hankkeen pilotointiprojektiksi, vaikka se sitoo paljon resursointia yhden taiteilijan työskentelyn kehittämiseen ja on iso satsaus yhteen taiteilijaan. Henkilökohtaisen mentoroinnin käyttö voisi olla

7 mielekästä esim. taiteilijan hakiessa itse apurahaa oman taiteellisen työskentelyn kehittämiseen ja uusien työvälineiden integroimiseen siinä. Sen hyödyt tulivat esiin selkeästi pilotoinnin kautta: Ja tietenkin teknologiamentorointia pitäisi olla jatkossakin tarjolla taiteilijoille. Henkilökohtainen mentorointi on ainakin tässä näin teknisessä maailmassa aivan ehdoton silloin, kun ryhdytään tutkimaan mitä mistäkin namikasta vääntäessä tai funktionappia painaessa tapahtuu. Vaikka ratkaisu on kallis, on asian ymmärtäminen yksilöopetuksessa mahdollista. Työpajan ja henkilökohtaisen mentoroinnin yhdistävä malli on toki kustannustehokkaampi siinä mielessä, että ohjausta voidaan järjestää useammalle taiteilijalle. Pilotoinnin kautta kuitenkin selvisi, että Keski- Suomessa toteutettu malli tuntui monesta osallistujasta liian suppealta. Petteri Putkinen pohti palautteessaan teemaa näin: Teknologiamentorointi on osoittautunut hyväksi tavaksi tuoda mediataiteen työkaluja muiden taiteenalojen käyttöön. Kyseisiä oppeja voisi jatkossakin jakaa taiteen parissa työskenteleville. Paras malli voisi olla sellainen, jossa mentoroitavia olisi useampia suunnilleen samalla osaamisen lähtötasolla ja kuitenkin niin että opettajalla olisi resurssoitua aikaa kohdata oppilaitaan myös yksitellen Muutama pilottiprojektien kautta opittu asia Projekti oli siis monessa suhteessa hyvin onnistunut, mutta kehittämiskohtiakin nousi esiin matkan varrella. Tässä muutamia projektin toteuttamisen ja ohjaamisen näkökulmasta keskeisiä matkan varrella opittuja asioita: 1) AIKA JA AIKATAULUTUS Teknologiamentoroinnin pilotointiprojektit toteutettiin tiiviissä ja napakassa aikataulussa käytännön syistä johtuen, mikä aiheutti selkeästi haasteita oikeastaan kaikkiin projekteihin. Näytti siltä, että useassa projektissa olisi tarvittu lisää työskentelyaikaa tai projektin toteuttamisajanjakson laajentamista. Mallia hyödynnettäessä tähän osa-alueeseen kannattaakin kiinnittää huomiota ja kannattaa pohtia tarkkaan millä aikataululla sekä mentori, että mentoroitava pystyvät projektiin sitoutumaan. Osallistujat itsekin pohtivat palautteissaan, että liian pitkälle aikajänteelle venytettynä sitoutuminen projektiin voi kärsiä. Pilottiprojektien kohdalla esim. yksi osallistujista pystyi osallistumaan projektiin vain rajallisesti aikataulumuutosten ja niiden aiheuttamien haasteiden vuoksi. 2) OSALLISTUJIEN TEKNOLOGIATAITOJEN JA MOTIVAATION TARKISTAMINEN Projektin aikana nousi esiin varsinkin työpajamallin osalta osallistujien teknologisen osaamisen lähtötason kartoittamisen tärkeys. Suhteellisen napakkaan aikatauluun kytkeytyneessä pienryhmätyöpajatyöskentelyssä on tärkeää, että taiteilijoilla on tarpeeksi vahva lähtötaso, jotta työpajassa päästän etenemään. Mallia uudelleen käytettäessä on hyvä ottaa selvää osallistuvien taiteilijoiden motivaatiotasosta (johon myös ennakko-osaaminen liittyy). Tätä tarkastelua ei pilotointiprojektissa huomattu tehdä. Molemmat pilotoidut mallit ovat motivaatiota ja sitoutumista vaativia, varsinkin henkilökohtainen mentorointi. Projektin toteuttaminen pidemmällä aikajänteellä ja taiteilijan esim. teosprojektin kytkeminen prosessiin tiiviimmin edesauttaa sitoutumista ja motivaatiota. Pilotoinnissa onnistuimme tavoitteen mukaisesti maaliin tuoduissa prosesseissa kuitenkin hyvin (voisi sanoa jopa erinomaisen hyvin suhteessa pilottiprojektien aikatauluun) ja osallistujat olivat motivoituneita, kuten ohjaajienkin palautteesta on nähtävissä.

8 3) PROJEKTIEN OHJAAMINEN JA KOKONAISUUDEN SUUNNITTELU Tämä osa-alue nousi esiin hyvän lopputuleman saavuttamiseksi varsinkin yksilömentoroinnin osalta. Prosessi on hyvä olla hahmotettu etukäteen ja sillä on oltava selkeästi määritetty yhteinen konkreettinen tavoite, jonka projektiin osallistuvat ovat allekirjoittaneet. 4) TIETOSUOJA- JA TEKIJÄNOIKEUSKYSYMYKSET Jo mentotointiprojektin alkuvaiheessa ja sitä suunniteltaessa on tärkeää kiinnittää huomiota tietosuoja- ja tekijänoikeuskysymyksiin. Tämä koskee varsinkin uuteen teknologiaan ja digitaalisen teknologiaan liittyen projektihakemusten käsittelyä ja mentorointisuhdetta, sillä projektit ja niiden tuloksena syntyvät teokset saattavat tuottaa esim. uusia teknologisia innovaatioita, joilla voi olla taiteellisen innovaatio-arvon lisäksi taloudellista potentiaalia. Lisäksi kysymys on tietenkin oleellisessa osassa mentorointiprosesseissa, joissa projektin tavoitteena on esim. uusi innovatiivinen teos. Tietosuoja- ja tekijänoikeuskysymysten sopiminen ja niihin liittyvien sopimusten tekeminen tarpeeksi aikaisessa vaiheessa projektia onkin tärkeää.

Kestävän kehityksen mentoriverkoston kokoaminen, toiminta sekä mentorointimallit Tytti Pantsar ja Jaana Nuottanen

Kestävän kehityksen mentoriverkoston kokoaminen, toiminta sekä mentorointimallit Tytti Pantsar ja Jaana Nuottanen Vapaan sivistystyön keskusjärjestöjen toimenpidesitoumus ja mentorointi osaamisen kehittämisessä Kestävän kehityksen mentoriverkoston kokoaminen, toiminta sekä mentorointimallit Tytti Pantsar ja Jaana

Lisätiedot

Oulun yliopiston mentorointiohjelma

Oulun yliopiston mentorointiohjelma n mentorointiohjelma Info 19.9.2017 Karoliina Kekki / Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet Koordinaatio: Alumnisuhteet, Tellus-tiimi, kauppakorkeakoulu, tutkijakoulu (UniOGS) 1997 - Maisteritaso:

Lisätiedot

Osaaminen, tarve ja toteutus kohtaavat Korkeakouludiplomikokeilu

Osaaminen, tarve ja toteutus kohtaavat Korkeakouludiplomikokeilu Osaaminen, tarve ja toteutus kohtaavat Korkeakouludiplomikokeilu Palkkahallinnossa olisi töitä.. Paljonko jäisi opiskeltavaa, kun olen Yritys kasvaa ja pitäisi johtaa Nuoret esimiehet ovat lujilla ja heille

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

MENTORIKSI TAMPERELAISNUORELLE Haastekampanja kuntavaaliehdokkaille 15.10.2012 klo 15-16 TERVETULOA!

MENTORIKSI TAMPERELAISNUORELLE Haastekampanja kuntavaaliehdokkaille 15.10.2012 klo 15-16 TERVETULOA! MENTORIKSI TAMPERELAISNUORELLE Haastekampanja kuntavaaliehdokkaille 15.10.2012 klo 15-16 TERVETULOA! MENTORIKSI VANTAALAISNUORELLE Haastekampanja kuntavaaliehdokkaille TIEDOTUS- JA KOULUTUSTILAISUUS! 15.10.2012

Lisätiedot

AKUT-pilotti. Pirkanmaan ympäristökeskus Mari Peltonen Markku Vainio Kesäkuu 2009. Pirkanmaan ympäristökeskus

AKUT-pilotti. Pirkanmaan ympäristökeskus Mari Peltonen Markku Vainio Kesäkuu 2009. Pirkanmaan ympäristökeskus AKUT-pilotti Mari Peltonen Markku Vainio Kesäkuu 2009 Hankkeen tausta - AKUT-pilotti käynnistyi Pirkanmaan ympäristökeskuksessa syksyllä 2007 - pääteemaksi valikoitui Senioriasiantuntijuuden siirto Pirkanmaan

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen 1 FYSIIKKA Fysiikan päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta fysiikan opiskeluun T2 ohjata

Lisätiedot

Hyvät käytännöt seminaari Lappeenrannassa 18.12.2007. työelämäsuhteiden ja osaamisen kehittämisvälineenä

Hyvät käytännöt seminaari Lappeenrannassa 18.12.2007. työelämäsuhteiden ja osaamisen kehittämisvälineenä Hyvät käytännöt seminaari Lappeenrannassa 18.12.2007 MENTOROINTI työelämäsuhteiden ja osaamisen kehittämisvälineenä Ullamaija Kauppinen Marja'Liisa Vesterinen KM, SHO fil.toht., kauppatiet.lis. projektipäällikkö

Lisätiedot

OPAS OHJAAJALLE ohjaajana toimiminen

OPAS OHJAAJALLE ohjaajana toimiminen OPAS OHJAAJALLE ohjaajana toimiminen 2 JOHDANTO Tämä opas on tarkoitettu työpaikkaohjaajille, jotka ohjaavat opiskelijoita työelämässä. Opas sisältää tietoa ohjaajana toimimisesta. Oppaassa käsitellään

Lisätiedot

CxO Webinaari Mentoroiva Johtaminen Mitä se on, mitä hyötyä siitä on? Johtamisaktivisti Toni Hinkka

CxO Webinaari Mentoroiva Johtaminen Mitä se on, mitä hyötyä siitä on? Johtamisaktivisti Toni Hinkka CxO Webinaari 31.3.2017 Mentoroiva Johtaminen Mitä se on, mitä hyötyä siitä on? Johtamisaktivisti Toni Hinkka Mitä tarkoittaa mentoroiva johtaja? Toni Hinkka: Mentorin Käsikirja (201X) Mentorointi on menetelmä,

Lisätiedot

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn PÄÄTTÖTYÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO Mikä on päättötyö... 1 Päättötyö ja päättötodistus... 2 Milloin päättötyön voi suorittaa... 3 Miten päättötyö suoritetaan... 4 Portfolio... 5 Näitä asioita voisit portfoliossasi

Lisätiedot

Etäkuntoutuksen seminaari Välimatkoista Välittämättä! Toimintaterapian opetuksen näkökulma- etäohjausta oppimassa

Etäkuntoutuksen seminaari Välimatkoista Välittämättä! Toimintaterapian opetuksen näkökulma- etäohjausta oppimassa Etäkuntoutuksen seminaari Välimatkoista Välittämättä! Toimintaterapian opetuksen näkökulma- etäohjausta oppimassa Anu Kuikkaniemi 18.9.2015 Helsinki Esityksen sisältö Turun ammattikorkeakoulun hankkeet

Lisätiedot

Sormitietokoneet alkuopetuksessa pintaselailua vai syvällistä oppimista?

Sormitietokoneet alkuopetuksessa pintaselailua vai syvällistä oppimista? Sormitietokoneet alkuopetuksessa pintaselailua vai syvällistä oppimista? ITK2012 Call for papers vaihe Sari Muhonen, luokanopettaja, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Ari Myllyviita, hankekoordinaattori,

Lisätiedot

SIMUPEDA -ohjaajakoulutuksen esittely, ohjaajan opas ja mentorointi

SIMUPEDA -ohjaajakoulutuksen esittely, ohjaajan opas ja mentorointi SIMUPEDA -ohjaajakoulutuksen esittely, ohjaajan opas ja mentorointi 19.3.2014 Eeva Haavisto Birgitta Ojala Savon ammatti- ja aikuisopisto SIMUPEDA ohjaajakoulutus (2op.) Kohderyhmänä on sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Työssäoppimisen kyselyt, ISKUT oppilaitokset

Työssäoppimisen kyselyt, ISKUT oppilaitokset Työssäoppimisen valmistelu ja suunnittelu Työssäoppimisen kyselyt, ISKUT oppilaitokset ver 21.11.2013 Taustamuuttujina opiskelijatiedoissa ovat mm. tutkinnon nimi, työssäoppimispaikan nimi, suoritetaanko

Lisätiedot

Poluttamo oma digipolku oppimiseen

Poluttamo oma digipolku oppimiseen Poluttamo oma digipolku oppimiseen Omnian AMK-polkukokeilu Jarmo Aho 9.11.2018 Ammatillisista opinnoista korkeakouluun teknisillä aloilla Ammatilliset opiskelijat eivät ole tasasuhtaisessa asemassa kaksoistutkinnon

Lisätiedot

Opiskelijapalaute vuodelta 2017

Opiskelijapalaute vuodelta 2017 1 (14) Opiskelijapalaute vuodelta 2017 1. Yksikkö, jossa suoritit harjoittelun: 2 (14) 2. Ikäsi: 3. Onko sinulla aikaisempaa ammatillista tutkintoa? 5. Minkä lukuvuoden opiskelija tällä hetkellä olet?

Lisätiedot

SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke. Työpaja 5.9.

SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke. Työpaja 5.9. SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke Työpaja 5.9. Miten vastaamme sote-muutoshaasteeseen? Tarkentamalla yhdessä ja itsenäisesti, mitkä ovat juuri meidän osaamistarpeita

Lisätiedot

Vertaismentorointi johtajuuden tukena Päivi Kupila TaY. Varhaiskasvatuksen VIII Johtajuusfoorumi Tampere

Vertaismentorointi johtajuuden tukena Päivi Kupila TaY. Varhaiskasvatuksen VIII Johtajuusfoorumi Tampere Vertaismentorointi johtajuuden tukena Päivi Kupila TaY Varhaiskasvatuksen VIII Johtajuusfoorumi 3.4.2014 Tampere Päivi Kupila Mentorointikokemuksia Yritysmaailma Tehtävien ja osaamisen siirto Tehtävien

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajan tehtävät. momutoko. monimuotoinen työpaikkaohjaajien koulutus

Työpaikkaohjaajan tehtävät. momutoko. monimuotoinen työpaikkaohjaajien koulutus Työpaikkaohjaajan tehtävät momutoko monimuotoinen työpaikkaohjaajien koulutus Työpaikkaohjaaja voi monin tavoin auttaa opiskelijan oppimista työssäoppimisjaksoilla. Ohjaaja voi ottaa huomioon oppimisen

Lisätiedot

hyvä osaaminen

hyvä osaaminen MERKITYS, ARVOT JA ASENTEET FYSIIKKA T2 Oppilas tunnistaa omaa fysiikan osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti. T3 Oppilas ymmärtää fysiikkaan (sähköön

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Valmennusosaamisen työpaja

Valmennusosaamisen työpaja Valmennusosaamisen työpaja 13.5.2014 Pulmu Puonti - Mentorointi/ryhmämentorointi - Mentorin tehtävä ja rooli - Sosten Arviointimentorikoulutuksen 2013 muistiinpanojen pohjalta - SOSTE Suomen sosiaali-

Lisätiedot

Uniikkiura Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Uniikkiura Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 21.12.2018 Uniikkiura Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena on räätälöidä

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS AIKUISKOULUTUS OPISKELIJAPALAUTEKYSELYIDEN TULOKSET 2009 Tyytyväisyysindeksi on saatu laskemalla täysin ja osittain vastausten prosenttiosuudet yhteen. Jos tyytyväisyysindeksi on alle 50 %, se on merkitty

Lisätiedot

K3 WORKSHOP/5 4.11.2014 Odotukset

K3 WORKSHOP/5 4.11.2014 Odotukset K3 WORKSHOP/5 4.11.2014 Odotukset Kohdistuivat lähinnä K3- konseptin kulttuuri osioon - eli miten saadaan konsepti palvelemaan kulttuurielämän raikastamista ja rakennetaan hyvä alusta kulttuurityölle ja

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN?

YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN? Kehittämistehtävä (AMK) Hoitotyö Terveydenhoitotyö 3.12.2012 Elina Kapilo ja Raija Savolainen YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN? -Artikkeli julkaistavaksi Sytyn Sanomissa keväällä

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste

Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste Infoiltapäivä kulttuurin ja luovien alojen kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista Tampereella 11.5.2016 erityisasiantuntija Sari Ilmola Taiken valtakunnallisia

Lisätiedot

Laaja 4-vuotistarkastus - Vanhempien kokemuksia laajasta 4- vuotistarkastuksesta. Tekijät: Lehto Marjo ja Lehto Sari

Laaja 4-vuotistarkastus - Vanhempien kokemuksia laajasta 4- vuotistarkastuksesta. Tekijät: Lehto Marjo ja Lehto Sari Laaja 4-vuotistarkastus - Vanhempien kokemuksia laajasta 4- vuotistarkastuksesta Tekijät: Lehto Marjo ja Lehto Sari Laaja 4-vuotistarkastus Opinnäytetyömme teoria pohjautuu laajaan 4- vuotistarkastukseen

Lisätiedot

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen Ryhmä 5 Kehityksen suunta.. Mitä teema tarkoittaa? Teeman punaisena lankana on pohjimmiltaan se, että teknologiakasvatus ja teknologian arkipäiväistäminen tulee

Lisätiedot

Esiintymisvalmennus, 6h

Esiintymisvalmennus, 6h Esiintymisvalmennus, 6h Vaikuttavuudella epäreilua kilpailuetua " Erilaisuus, avoimuus, aitous ja rohkeus huokui valmentajasta. Mari Seppänen 1 / 9 Oletko esiintyessäsi epämukavuusalueella? Kuunnellaanko

Lisätiedot

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA

Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? MALLI: OPPIJOIDEN OSALLISTAMINEN AIKUISOPPIJAN VIIKON TOTEUTTAMISESSA Oppijan osallistamisen malli Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa Miksi oppijoiden osallistamista Aikuisoppijan viikon toteuttamisessa tarvitaan? Aikuisoppijoiden osallistuminen Aikuisoppijan viikon (AOV)

Lisätiedot

Tutkimushavaintoja kahdesta virtuaaliympäristöstä

Tutkimushavaintoja kahdesta virtuaaliympäristöstä Tutkimushavaintoja kahdesta virtuaaliympäristöstä Haasteita ja mahdollisuuksia uusiin toimintatapoihin 8.2.2008 Eija Korpelainen ja Meri Jalonen TKK, Työpsykologian ja johtamisen laboratorio Esityksen

Lisätiedot

TYÖHYVINVOINTIA MENTOROINNISTA. Anni Paalumäki Turun kauppakorkeakoulu. Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen Labquality Days 2016, 12.2.

TYÖHYVINVOINTIA MENTOROINNISTA. Anni Paalumäki Turun kauppakorkeakoulu. Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen Labquality Days 2016, 12.2. TYÖHYVINVOINTIA MENTOROINNISTA Anni Paalumäki Turun kauppakorkeakoulu Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen Labquality Days 2016, 12.2.2016 JOHTAVA AJATUSKULKU TÄSSÄ Lähtökohtana yksilön vastuu omasta työhyvinvoinnistaan

Lisätiedot

Kerhotoiminta mahdollistaa lahjakkuuden ja erityisvahvuuden tukemisen Leo Pahkin

Kerhotoiminta mahdollistaa lahjakkuuden ja erityisvahvuuden tukemisen Leo Pahkin Kerhotoiminta mahdollistaa lahjakkuuden ja erityisvahvuuden tukemisen Leo Pahkin Täällä saa tehdä niitä asioita, joista on kiinnostunut Kerhojen tarjoamista eri lahjakkuuden alueiden tukemiseen Kerhoissa

Lisätiedot

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue Sivu 1 / 5 Tässä raportissa kuvaan Opintojen ohjaajan koulutuksessa oppimaani suhteessa koulutukselle asetettuihin tavoitteisiin ja osaamisalueisiin. Jokaisen osaamisalueen kohdalla pohdin, miten saavutin

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Fasilitointi: Kati Korhonen-Yrjänheikki, TEK; Dokumentointi työpajassa: Ida Mielityinen, TEK; Fläppien dokumentointi tulosraporttia varten:

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen KEMIA Kemian päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja

Lisätiedot

Välipalautejärjestelmän suunnittelu ja toteutus Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalalla

Välipalautejärjestelmän suunnittelu ja toteutus Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalalla Lumen 1/2017 ARTIKKELI Välipalautejärjestelmän suunnittelu ja toteutus Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisalalla Päivi Honka, FM, tuntiopettaja, Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisala, Lapin ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Sulautuva ohjaus oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa

Sulautuva ohjaus oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa Opintoasiain ja Peda forum päivät 2011, 23.8.2011 Työpaja 3 Sulautuva ohjaus oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa Tiina Pyrstöjärvi ja Leila Saramäki Koulutus ja kehittämispalvelu Aducate, Avoin yliopisto

Lisätiedot

OPETTAJANKOULUTUSLAITOS, RAUMA

OPETTAJANKOULUTUSLAITOS, RAUMA OPETTAJANKOULUTUSLAITOS, RAUMA Verme-hankkeen Vastuullinen johtaja Tuula Laes Koordinaattori Susanne Leväniemi TURUN YLIOPISTO, OPETTAJANKOULUTUSLAITOKSEN RAUMAN YKSIKKÖ JÄRJESTÄÄ VERME VERTAISRYHMÄMENTOROINNIN

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

OSATA. Osaamispolkuja tulevaisuuteen

OSATA. Osaamispolkuja tulevaisuuteen OSATA Osaamispolkuja tulevaisuuteen Miksi OSATA? Tulevaisuuden työelämässä uudenlaiset osaamisyhdistelmät korostuvat eikä työ sitoudu enää välttämättä tiettyyn ammattiin Opinto- ja työpolut eivät ole enää

Lisätiedot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Aikuisten perusopetus 2018 Lisää ohjausta luku- ja kirjoitustaidon koulutus, aikuisten perusopetukseen valmistava koulutus, nykyinen aikuisten perusopetus yhdistyvät oppivelvollisuusiän

Lisätiedot

Womento Työuramentoroinnilla tuloksiin! Kieli ja kulttuuri ohjauksessa seminaari 18.11.2014 Gunta Ahlfors ja Inka Saarela www.vaestoliitto.

Womento Työuramentoroinnilla tuloksiin! Kieli ja kulttuuri ohjauksessa seminaari 18.11.2014 Gunta Ahlfors ja Inka Saarela www.vaestoliitto. Womento Työuramentoroinnilla tuloksiin! Kieli ja kulttuuri ohjauksessa seminaari 18.11.2014 Gunta Ahlfors ja Inka Saarela www.vaestoliitto.fi/womento Kehi5ämishanke Womento Womento- hanke+a on rahoi+anut

Lisätiedot

Oppisopimustoimisto. Äänekosken oppisopimustoimisto: Koulutustarkastaja Heli Skantz 014-5192 218, 040-766 4063. Piilolantie 17 44100 ÄÄNEKOSKI

Oppisopimustoimisto. Äänekosken oppisopimustoimisto: Koulutustarkastaja Heli Skantz 014-5192 218, 040-766 4063. Piilolantie 17 44100 ÄÄNEKOSKI Oppisopimustoimisto Äänekosken oppisopimustoimisto: Koulutustarkastaja Heli Skantz 014-5192 218, 040-766 4063 Koulutussuunnittelija Janne Autioniemi 0400-475 611, 014-5192 232 Koulutussuunnittelija Maarit

Lisätiedot

Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013. Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä

Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013. Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013 Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä Nuorten Kipinä -kehittämisryhmä Tausta Hankkeiden (Ester, Koppi, sähköinen asiointi) yhteiset tavoitteet

Lisätiedot

Ohje työpaikkaohjaajalle

Ohje työpaikkaohjaajalle Ohje työpaikkaohjaajalle oppisopimusopiskelijan ammattitaidon arvioinnista Vain oppilaista voi tulla mestareita. (intialainen sananlasku) AJATUKSIA OPPISOPIMUSOPISKELIJAN AMMATTITAIDON KEHITTYMISEN ARVIOINNISTA

Lisätiedot

Uusien opettajien mentoroinnin - kehittämis- ja koulutusohjelma,

Uusien opettajien mentoroinnin - kehittämis- ja koulutusohjelma, Uusien opettajien mentoroinnin - kehittämis- ja koulutusohjelma, 2011-2013 Anna Maija Siljander & Hannele Niemi Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia & CICERO Learning verkosto 8.5.2012 1 Hankkeen visiona

Lisätiedot

Miehiä tarvitaan (ja halutaan) enemmän sote-alalle

Miehiä tarvitaan (ja halutaan) enemmän sote-alalle Miehiä tarvitaan (ja halutaan) enemmän sote-alalle 89/11 28 / 3,7 7071 / 49 120 000 VOIMAA HOIVAAN II 2011-2013 MIESNÄKÖKULMAA SOTE-ALALLE Taustalla mm.: PROJEKTIN TAUSTAA Sote-alan segregaatio, miesten

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1)

Taide ja kulttuuri, valinnainen. Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Kuvaukset 1 (6) Taide ja kulttuuri, valinnainen Ilmaistutaidon työpaja (YV9TK1) Tavoitteet Opiskelija kehittää luovuuttaan, yhteistyökykyään ja viestintätaitojaan rohkaistuu ilmaisemaan itseään itseilmaisun

Lisätiedot

Yhteistyö työelämän ja muiden sidosryhmien kanssa

Yhteistyö työelämän ja muiden sidosryhmien kanssa 1 O S A A M I S E N O S O I T T A M I S E S T A, A R V I O I N N I S T A J A T O D E N T A M I S E S T A - M I T E N H A L L I T S E T L A A T U A? 2 6. 1 1. 2 0 1 8 Yhteistyö työelämän ja muiden sidosryhmien

Lisätiedot

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä Pirjo Koivula Opetusneuvos 12 Sanallinen arviointi 2 Arviointi lukuvuoden päättyessä Opintojen aikainen arviointi sisältää myös oppimisprosessin

Lisätiedot

Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa. Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke

Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa. Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke Uraohjaus Uraohjauksella tarkoitetaan opiskelijan ja ohjaajan välistä yhteistyöprosessia, jonka

Lisätiedot

Tulevaisuuden osaaminen. Ennakointikyselyn alustavia tuloksia

Tulevaisuuden osaaminen. Ennakointikyselyn alustavia tuloksia Tulevaisuuden osaaminen Ennakointikyselyn alustavia tuloksia 19.3.2010 Teemat Tulevaisuuden taidot ja osaaminen Tulevaisuuden osaamisen vahvistaminen koulutusjärjestelmässä Tieto- ja viestintätekniikan

Lisätiedot

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO!

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO! SUUNNITELMA (LUONNOS) Työpajan/toiminnan järjestäjä/vastuutaho Nimi, organisaatio Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat Satu Heikkinen, Kukka Olsoni ja Anna-Maija Saariaho

Lisätiedot

Unipoli Tampere Mentoring Programme. Katariina Mikkonen Unipoli Tampere Kv.kevätpäivät, Tampere 14.5.2014

Unipoli Tampere Mentoring Programme. Katariina Mikkonen Unipoli Tampere Kv.kevätpäivät, Tampere 14.5.2014 Unipoli Tampere Mentoring Programme Katariina Mikkonen Unipoli Tampere Kv.kevätpäivät, Tampere 14.5.2014 Taustaa Taustaa: WorkPlace Pirkanmaa 3/2009-5/2011 -> osaksi Unipolin toimintoja 1. mentorointinohjelma

Lisätiedot

hyvä osaaminen. osaamisensa tunnistamista kuvaamaan omaa osaamistaan

hyvä osaaminen. osaamisensa tunnistamista kuvaamaan omaa osaamistaan MERKITYS, ARVOT JA ASENTEET FYSIIKKA 8 T2 Oppilas asettaa itselleen tavoitteita sekä työskentelee pitkäjänteisesti. Oppilas harjoittelee kuvaamaan omaa osaamistaan. T3 Oppilas ymmärtää lämpöilmiöiden tuntemisen

Lisätiedot

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa

AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa AHOT- käytäntöjen jalkauttaminen ja jalkautuminen Savoniaammattikorkeakoulussa Anna-Leena Ruotsalainen AHOT:lla eli aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella tarkoitetaan opiskelijan

Lisätiedot

Kasvan Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Kasvan Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 19.12.2018 Kasvan Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kasvan osallistui nopean kokeilun

Lisätiedot

Yrittäjyys ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa (Yrtti-arviointi)

Yrittäjyys ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa (Yrtti-arviointi) Yrittäjyys ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa (Yrtti-arviointi) Ammatilliseen koulutukseen suunnatun opiskelijakyselyn tuloksia Juha Vettenniemi ja Raisa Hievanen Kansallinen

Lisätiedot

arvioinnin kohde

arvioinnin kohde KEMIA 8-lk Merkitys, arvot ja asenteet T2 Oppilas asettaa itselleen tavoitteita sekä työskentelee pitkäjänteisesti. Oppilas kuvaamaan omaa osaamistaan. T3 Oppilas ymmärtää alkuaineiden ja niistä muodostuvien

Lisätiedot

Yritysmentorointi ammatillisessa koulutuksessa Voimavara oppilaitoksellenne

Yritysmentorointi ammatillisessa koulutuksessa Voimavara oppilaitoksellenne Yritysmentorointi ammatillisessa koulutuksessa Voimavara oppilaitoksellenne Tosielämä on moninkertaisesti monimutkaisempaa kuin paraskaan oppikirja voi kertoa. Supreme-mentorointiohjelma vastaa tähän haasteeseen

Lisätiedot

Arvioinnista kehittämiseen

Arvioinnista kehittämiseen Arvioinnista kehittämiseen Arviointi on museon yhteinen asia Arviointiin mahdollisimman laaja edustus henkilöstöstä. Pienemmissä museoissa mukana voivat olla kaikki, kun taas isommissa on tärkeää kerätä

Lisätiedot

#DIGI. Haastaa meidät kyseenalaistamaan olemassa olevat toimintatavat ja luomaan ne uudelleen, entistä toimivammiksi ja joustavammiksi.

#DIGI. Haastaa meidät kyseenalaistamaan olemassa olevat toimintatavat ja luomaan ne uudelleen, entistä toimivammiksi ja joustavammiksi. #DIGI Haastaa meidät kyseenalaistamaan olemassa olevat toimintatavat ja luomaan ne uudelleen, entistä toimivammiksi ja joustavammiksi. #DIGILOIKKA Digitalisaation hyötyjen ja mahdollisuuksien konkretisoiminen

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt LessonApp - nopea kokeilu Tampereen ammattikorkeakoulussa

Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt LessonApp - nopea kokeilu Tampereen ammattikorkeakoulussa Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt LessonApp - nopea kokeilu Tampereen ammattikorkeakoulussa Kokeilun kuvaus Kokeilu alkoi TAMKissa 4.4.2019 pidetyllä työpajalla. Osallistujia oli TAMKissa 11 ja

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Ammatillisen opettajan OSAAMISMERKIT

Ammatillisen opettajan OSAAMISMERKIT Ammatillisen opettajan OSAAMISMERKIT OSAAMISMERKIT Digitaalinen osaamismerkki (open badge) on saavutetun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen väline. Digitaalinen merkki ei itsessään luo lisäarvoa,

Lisätiedot

KULTTUURIKASVATUS JA TAITEILIJAT. LAURA ARALA valtakunnallinen lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija

KULTTUURIKASVATUS JA TAITEILIJAT. LAURA ARALA valtakunnallinen lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija KULTTUURIKASVATUS JA TAITEILIJAT LAURA ARALA valtakunnallinen lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija TAITEEN EDISTÄMISKESKUS TAITEEN EDISTÄMISKESKUS Taiteen edistämiskeskus on valtion asiantuntija-

Lisätiedot

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella Laatua kaikille, omat polut huippuosaajille! Miten vastata lahjakkaiden ja motivoituneiden nuorten tarpeisiin? Miten

Lisätiedot

TYÖPAIKKOHJAAJAKOULUTUKSEN (2ov) PERUSMALLI VARSINAIS-SUOMESSA

TYÖPAIKKOHJAAJAKOULUTUKSEN (2ov) PERUSMALLI VARSINAIS-SUOMESSA 1 LIITE 1 Työssäoppimisen alueelliseen sopimukseen TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUKSEN. TYÖPAIKKOHJAAJAKOULUTUKSEN (2ov) PERUSMALLI VARSINAIS-SUOMESSA 1. Koulutuksen toteutustapa ja kohderyhmä Koulutukset toteutetaan

Lisätiedot

MITEN AMMATIN OSAAMISTA VOIDAAN

MITEN AMMATIN OSAAMISTA VOIDAAN MITEN AMMATIN OSAAMISTA VOIDAAN ARVIOIDA, Tero Hotanen, Turun Aikuiskoulutuskeskus 1. Hakeutumisvaihe verkossa 2. Valmistavan koulutuksen arviointi ja ohjaaminen tutkintotilaisuuteen 3. Tutkintotilaisuuden

Lisätiedot

Kokemuksia OIVAohjaajakoulutuksesta

Kokemuksia OIVAohjaajakoulutuksesta Kokemuksia OIVAohjaajakoulutuksesta 2011-2012 Esitys Kehitysvammaliiton Tikoteekin OIVALLA vuorovaikutukseen hankkeen loppuseminaarissa 9.10.2012 Irja Skogström, OIVA-ohjaaja Pohjois-Karjalan sairaanhoito-

Lisätiedot

Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla

Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla Ammattikymppi Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla varmistetaan hakijoiden motivaatio ja opiskeluasenne

Lisätiedot

Päättötyö. PÄÄTTÖTYÖ sisältää teoksen tai teossarjan, sekä portfolion, joka kuvaa työskentelyä ja sen eri vaiheita.

Päättötyö. PÄÄTTÖTYÖ sisältää teoksen tai teossarjan, sekä portfolion, joka kuvaa työskentelyä ja sen eri vaiheita. Päättötyö PÄÄTTÖTYÖ sisältää teoksen tai teossarjan, sekä portfolion, joka kuvaa työskentelyä ja sen eri vaiheita. Päättötyö tehdään itsenäisesti oman idean pohjalta. Työtä tehdään sekä työpajassa että

Lisätiedot

Koulutuspoliittisen ohjelman mittarit

Koulutuspoliittisen ohjelman mittarit Koulutuspoliittisen ohjelman mittarit Oppimisen ja opetuksen oppijakeskeinen uudistaminen Mittari 1: Oppijat voivat vaikuttaa opetuksen suunnitteluun Kuvaus: Oppijoita kuunnellaan säännöllisesti opetuksen

Lisätiedot

Ketterän korkeakouluoppimisen malli HAMK/YAMK

Ketterän korkeakouluoppimisen malli HAMK/YAMK Ketterän korkeakouluoppimisen malli HAMK/YAMK Pirjo Valokorpi, Helena Turunen, Mikko Mäntyneva, Miikka Ruusunen, Irma Kunnari Kuvat: HAMK PEDAGOGISET LÄHTÖKOHDAT yhteisöllinen tiimioppiminen työssä sekä

Lisätiedot

Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä. Emma Nylund

Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä. Emma Nylund Portfolio maahanmuuttajanuorten ohjauksen työvälineenä Emma Nylund Ratkaiseva lähtökohta portfoliota tehtäessä: onko kyseessä TUOTOS vai VÄLINE? Portfolion käyttö on alkuaan lähtöisin taiteen, arkkitehtuurin

Lisätiedot

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin. Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Tieturi Oy / Arja Sipola HTC Santa Maria, Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Finland www.tieturi.fi (09) 431 551

Lisätiedot

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko tarjoaa mainion tilaisuuden toteuttaa tapahtumia yhteistyössä oman alueen eri organisaatioiden kanssa.

Lisätiedot

Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta

Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta Palaute kuvapuhelinpalveluiden toteuttamisesta ammattilaisen näkökulmasta virtu.fi sähköiset palvelut lappilaisille Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Käyttäjien osallistuminen suunnitteluprosessiin

Lisätiedot

MPS Cross-Company Mentoring. Hallitusammattilaiset ry 8.4.2014 Minna Hirsimäki ja Maaret Kulo

MPS Cross-Company Mentoring. Hallitusammattilaiset ry 8.4.2014 Minna Hirsimäki ja Maaret Kulo MPS Cross-Company Mentoring Hallitusammattilaiset ry 8.4.2014 Minna Hirsimäki ja Maaret Kulo MPS Cross-Company Mentoring Mitä: Mentorointi perustuu kahden tasa-arvoisen ihmisen luottamukselliseen vuorovaikutukseen,

Lisätiedot

Edtech kestää aikaa!

Edtech kestää aikaa! Edtech kestää aikaa! kokoa.io Saila Juuti @KokoaStandard Ohjelmistojen paisuminen Software bloat Ohjelmistojen paisuminen Software bloat Teknologiakehityksen keskittyminen Ohjelmistojen paisuminen Software

Lisätiedot

TEEMA 2: Sisäiset organisatoriset muutokset

TEEMA 2: Sisäiset organisatoriset muutokset TEEMA 2: Sisäiset organisatoriset muutokset Kolme kierrosta Learning cafe ta aikataulut ja tilat - Kierros I klo 10.15-11.10 (55 min) - Kierros II klo 11.15 11.45 (35 min) - Kierros III klo 11.50 12.20

Lisätiedot

Ryhmäilmiö: yhteisöllisyyden teoria. ja käytäntö

Ryhmäilmiö: yhteisöllisyyden teoria. ja käytäntö Ryhmäilmiö: yhteisöllisyyden teoria Mikä? Miksi? Miten kehitetty? Miten otettu vastaan? Mitä seuraavaksi? ja käytäntö Ryhmäilmiö pähkinänkuoressa Yksinkertainen työkalupakki nuorten ryhmien ohjaamiseen

Lisätiedot

Opettajan täydennyskouluttautuminen mentorimallin avulla toteutettuna

Opettajan täydennyskouluttautuminen mentorimallin avulla toteutettuna K M T i i n a Y r j ä n h e i k k i, L a p i n y l i o p i s t o n h a r j o i t t e l u k o u l u K T A n i t a H a a t a j a, L a p i n y l i o p i s t o n h a r j o i t t e l u k o u l u K M P a u l

Lisätiedot

MATEMATIIKKA. Elina Mantere Helsingin normaalilyseo elina.mantere@helsinki.fi. Elina Mantere

MATEMATIIKKA. Elina Mantere Helsingin normaalilyseo elina.mantere@helsinki.fi. Elina Mantere MATEMATIIKKA Helsingin normaalilyseo elina.mantere@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Kehittää loogista, täsmällistä ja luovaa matemaattista ajattelua. Luoda pohja matemaattisten käsitteiden ja rakenteiden

Lisätiedot

Seuraseminaari

Seuraseminaari Seuraseminaari 7.3.2015 Mentor = luotettu ystävä tai neuvonantaja Behind every successful person, there is one elementary truth: somewhere, somehow, someone cared about their growth and development. This

Lisätiedot

eamk-verkkototeutusten laatukriteerit: toteutus

eamk-verkkototeutusten laatukriteerit: toteutus 1 (5) eamk-verkkototeutusten laatukriteerit: toteutus Kohderyhmä ja käyttäjät Arviointi Muistiinpanot Käyttäjät ja heidän tarpeensa huomioidaan suunnittelussa ja tuotantovaiheessa sekä toteutuksen aikana.

Lisätiedot

Miksi koulu on olemassa?

Miksi koulu on olemassa? Miksi koulu on olemassa? Oppilaan hyvinvointi Oppilaan hyvinvointi Oppimisen ilo Uskallus ottaa vastaan tehtäviä Halu ponnistella Usko omiin mahdollisuuksiin Suomalaisen koulutuspolitiikan vahvuuksia

Lisätiedot

työpaikkaohjaajan opas

työpaikkaohjaajan opas työpaikkaohjaajan opas LUKIJALLE Tähän oppaaseen on koottu ohjauksessa huomioitavat ydinasiat, jotka antavat vinkkejä työssä tapahtuvan oppimisen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Paljon lisämateriaalia

Lisätiedot

VERTAISARVIOINTI. vertaisohjaus vertaisarviointi mentorointi - tutorointi Kaija Hannula 2007 AOKK/JAMK

VERTAISARVIOINTI. vertaisohjaus vertaisarviointi mentorointi - tutorointi Kaija Hannula 2007 AOKK/JAMK VERTAISARVIOINTI vertaisohjaus vertaisarviointi mentorointi - tutorointi HISTORIAA (Kallinen, Kerbs, Nurmi 2006)) 1400-l. englantilaisissa Public School oppilaitoksissa termi `tutor`, vanhempi opiskelija,

Lisätiedot

Korkeasti koulutettujen työttömyys

Korkeasti koulutettujen työttömyys Korkeasti koulutettujen työttömyys Vastavalmistuneiden korkeakoulutettujen työttömyys Pidennämme työuria alkupäästä. Tuemme korkeakoulutettujen nuorten työllistymistä. Yli 100 toimivaa mentoriparia joita

Lisätiedot

LIIKKUMISEN OHJAUKSEN OHJELMA 2012-2013 LOHJELMA2 TULOSKORTTI

LIIKKUMISEN OHJAUKSEN OHJELMA 2012-2013 LOHJELMA2 TULOSKORTTI Hankkeen nimi: Liikkuva 2012-2013 Hankkeen lyhyt yleiskuvaus ja tavoitteet Hankkeen päämääränä oli kannustaa 13-19-vuotiaita nuoria tekemään viisaita liikkumisvalintoja koulu- ja vapaa-ajanmatkoillaan.

Lisätiedot

yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä

yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä yksilökeskeisen suunnittelun työvälineitä Tämä kirjanen yksilökeskeisen ajattelun työvälineistä tarjoaa lukijalle tilaisuuden tukea ihmisiä tavoilla, joilla on heille todellista merkitystä. Opas tarjoaa

Lisätiedot

Standardien 2 ja 3 käytäntöön soveltaminen - Alkoholi mini-intervention käyttöönotto

Standardien 2 ja 3 käytäntöön soveltaminen - Alkoholi mini-intervention käyttöönotto Standardien 2 ja 3 käytäntöön soveltaminen - Alkoholi mini-intervention käyttöönotto Heli Hätönen, TtM Ennaltaehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori Imatran kaupunki Perustelut Imatralla

Lisätiedot