SCANDO M & P/PM. Tämä kirja on voimassa vain jos laitteen tyyppikilpeen leimattu valmistusnumero on sama kuin allekirjoitettu numero.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SCANDO M & P/PM. Tämä kirja on voimassa vain jos laitteen tyyppikilpeen leimattu valmistusnumero on sama kuin allekirjoitettu numero."

Transkriptio

1 SCANDO M & P/PM Käyttöohjekirja Tämä kirja on voimassa vain jos laitteen tyyppikilpeen leimattu valmistusnumero on sama kuin allekirjoitettu numero Teidän koneenne Valmistusnumero Valmistusvuosi Tilausno Jos kirjan oikea alakulma on leikattu tai tunnistustiedot ovat poissa, kirja on mitätöity ja sitä saa käyttää vain näyte-esimerkkinä.

2 ESIPUHE Tämä tuote on suunniteltu ja valmistettu täyttämään tiukat laatuja turvavaatimukset. Tämän ohjekirjan tarkoituksena on antaa kuljettajalle ja huoltotöiden ammattilaisille neuvoja ja tietoja niin että he voivat hallita kaikki tuotteen käytössä esiin tulevat tilanteet ja tehdä tarvittavat huollot ja kunnossapidon toimenpiteet. Tämä ohjekirja täytyy pitää aina saatavilla ja sitä tulee säilyttää hissikorin sisäpuolella olevassa kotelossa. Käyttäjää tai tuotetta uhkaavat vaaratilanteet ovat merkitty tässä ohjekirjassa seuraavalla tavalla: VAROITUS: Tätä symbolia ja otsikkoa käytetään kun tilanteessa on tapaturman vaara. TÄRKEÄÄ: Tätä symbolia ja otsikkoa käytetään kun tilanteessa on laitevaurion vaara. Kirjassa olevat valokuvat ja piirrokset ovat vain ohjeellisia, eivätkä ne välttämättä vastaa markkinoilla määrättynä ajankohtana olevaa tuotetta. Tuotetta saa käyttää ainoastaan käyttötarkoitukseensa käyttö- ja turvaohjeiden mukaan. Tässä esitettyjen tuotteiden ja laitteiden teknisiä tietoja voidaan muuttaa ilman ennakkovaroitusta.

3 SISÄLTÖ TEKNINEN KUVAUS A TEKNISET TIEDOT JA MÄÄRITYKSET B TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA C KÄYTTÖOHJEET D HUOLTO JA KUNNOSSAPITO E SÄHKÖINEN VIANETSINTÄ F HISSIMASTO H VALMISTELUTYÖT ENNEN ASENNUSTA I ASENNUS J

4 TEKNINEN KUVAUS A0 Yleistä... A1 Maatason aitaus... A1 Hissimasto... A2 Nostoyksikkö/Koneisto... A2 Nostotaso... A2 Hissikori... A3 Kaapelin ohjainlaite... A4 Maatason laitteet... A4 Laitteet työmaalla tehtäviä siirtoja varten... A4 Sähkölaitteet... A4 Ohjausjärjestelmä... A5 Turvalaitteet... A7 Omistajan/Käyttäjän omat suojatoimenpiteet... A8

5 Tekninen Kuvaus A1 Yleistä Scando M on tavarahissi ja Scando P/PM hissit ovat sekä henkilöiden että tavaran kuljetukseen tarkoitettuja hissejä. Molemmat hissityypit käyttävät samoja perusosia ts- nämä hissit ovat modulaarisista osista koottuja. Tämä järjestelmä antaa käyttäjälle/asiakkaalle mahdollisuuden muuttaa Scando M hissin jälkeenpäin Scando P/PM hissiksi tai päinvastoin tarpeen mukaan ja tämä vähentää myös varastossa pidettävien osien tarvetta. Scando M ja P/PM hissit on tarkoitettu ahtaisiin työpaikkoihin, kuten esim. kaupunkien keskustojen rakennusten korjaustöihin, mutta ne soveltuvat myös pieniin ja keskisuurten uudisrakennusten käyttöön kun nostokorkeudet pysyvät kohtuullisina. Tavallisesti nämä hissit kuljetetaan työmaalle ja sieltä pois kuorma-autolla. Perusrunkoon kiinnitettävä nostolenkki/nostopuomi, joka toimitetaan koneen mukana, mahdollistaa hissin perusrungon siirrot työmaalla esim. sopivaa nosturia käyttäen. Perusrunko voidaan varustaa lisävarusteena toimitettavalla siirtolaitteistolla, johon kuuluu kuljetuspyörät ja vetopalkki. Perusrunko Perusrunko on tehty teräsprofiileista ja taivutetusta levystä ja se ottaa vastaan hissin aiheuttamat pystyvoimat. Tämä hissityyppi voidaan asentaa useimmille alustoille ilman erityistä perustuksen tekoa. Vakiomallin perusrunko mahdollistaa suurimman mahdollisen vapaa-asennuksen korkeuden. Tätä vapaa-asennuskorkeutta voidaan tästäkin vielä lisätä käyttämällä lisävarusteena saatavaa rungon jatkosarjaa tai perustuksen järjestelyillä. Katso jaosta H. Perusrunkoon on lisävarusteena saatavana ruuvinostimet, joilla runko voidaan aina linjata vaakasuoraan. Maatason aitaus Maataso voidaan varustaa aitauksella. Aitaukseen kuuluu neljä sivuseinää, joista yhdessä on liukuovi. Ovi liukuu vaakasuuntaan ja siinä on sähköinen turvalukitus jota on myös lisävarusteena saatavana mekaanisena tyyppinä. Scando M/P hissien aitaus, joissa käytetään kevyttä mastoa, on joustava, koska ovi voidaan sijoittaa A, B tai C sivulle samoja osia käyttäen. Maatason aitaukseen voidaan sijoittaa myös kaksi ovea.

6 A2 Hissimasto Scando M500 Kevytmasto Hissimaston elementit ovat putkista ja kulmaprofiileista valmistettuja 1508 mm pitkiä ristikkorakenteita. Jokaiseen elementtiin on kiinnitetty hammastanko ja elementit kiinnitetään toisiinsa ruuveilla ja muttereilla. Hissimasto voidaan asentaa vapaasti seisovaksi tai se voidaan tukea seinäkiinnikkeillä. Vapaaasennuskorkeus riippuu käytetyn perusrungon tyypistä ja asennuspaikalla vallitsevista tuulista. Seinätukia voidaan kiinnittää mastoon mille korkeudelle tahansa, mutta niitä täytyy tuettaessa olla vähintään 6 m välein. Seinä tuet ovat portaattomasti säädettäviä ja ne sallivat suuria vaihteluja maston seinän väliseen etäisyyteen. Hissimastossa on rajakatkaisijoiden käyttönokat huipussa ja maatasolla. Nämä käyttönokat ohjaavat hissikorissa olevia rajakatkaisijoita ja tämä varmistaa automaattisen pysähtymisen. Lisävarusteen on saatavana maston pystytysnosturi, jolla maston pystytys tapahtuu helposti ilman ulkoisen nosturin apua. Nostoyksikkö/Koneisto Nostoyksikkö on ohjainrullilla varustettu runkorakenne, joka liukuu mastoa pitkin rullien ohjaamana. Ohjainrullat ovat karkaistua terästä ja niissä on kuulalaakerit. Runkorakenteessa on turvakoukut, jotka on sijoitettu vetohammaspyörän alapuolelle, jotka varmistavat sen, ettei nostoyksikkö pysty kiipeämään maston pään ohitse ja myös sen ettei hammaspyörä pääse irtoamaan hammastangosta jos ohjainrulla sattuisi irtoamaan. Nostoyksikkö on mitoiltaan pieni ja siihen kuuluu vetohammaspyörä/pyörät, jotka ovat hammaskosketuksessa maston hammastankoon. Vetohammaspyörä on planeettatyyppisessä nostovaihteistossa, jota käyttää rakenteeseen kuuluva suorakäynnisteinen oikosulkumoottori. Moottorissa on sisäänrakennettu sähkömagneettinen levyjarru. Sähkökatkon sattuessa hissikori voidaan laskea alas avaamalla moottorin jarrua erillisen avauslaitteen avulla. Nostoyksikköön kuuluu oman hammaspyörän käyttämä turvatarrain. Laite toimii keskipakoispainojen ohjaamana ja se pysäyttää hissikorin pehmeästi jos normaali laskunopeus ylitetään. Turvatarraimessa on varusteena sähkökatkaisija, joka katkaisee hissin sähkösyötön silloin kun turvatarrain toimii. Turvatarrain voidaan helposti säätää uudelleen toimintakuntoon sen jälkeen kun se on toiminut. Nostotaso Nostotaso on oma erillinen rakenne, joka kiinnitetään nostoyksikköön kahden kiinnitystapin avulla. Nostotaso on valmistettu puristetusta teräslevystä ja sen pinnassa on erikoislevy, joka on kulutusta kestävä eikä se ole liukasta.

7 A3 Lisävarusteena nostotaso voidaan varustaa seinillä, erityyppisillä, sähköisillä turvakatkaisijoilla varustetuilla kuormaussilloilla ja myös pystytysnosturilla. Kuormaussillat ja seinät voidaan helposti valinnaisesti kiinnittää mihin tahansa A, B ja C kohtiin. Nostotaso voidaan taittaa kokoon kuljetuksen helpottamiseksi. Hissikori Hissikori erillinen henkilöiden kuljetukseen tarkoitettu rakenne, joka kiinnitetään nostoyksikköön kahden kiinnitystapin avulla. Hissikoriin kuuluu mekaanisella ja/tai sähköisellä turvakatkaisijalla varustettu pystysuuntaan liukuvilla kuormaus/purkausovilla. On mahdollista sijoittaa kuormausovi A, B tai C sivuun ja purkausovi A tai B sivulle. Tällä tavoin hissi on helppoa sovittaa työmaan erilaisiin tarpeisiin. Kun mastoa pystytetään niin maston puoleinen katto/seinärakenne on alastaitettuna. Tällöin voi yksi asentaja suorittaa maston pystytyksen hissikorin sisältä käsin. Turvakatkaisija katkaisee sähkövirran aina kun katto on alastaitettuna. Hissikorin katto ja seinät ovat sinkityllä teräslevyllä päällystettyä teräsverkkoa. Hissikorin lattia on teräslevyä ja se on maalattu kulutusta kestäväksi ja luistamista estäväksi.

8 A4 Kaapelin ohjainlaite Kaapelin ohjaus tehdään kumijousilla varustettujen U-muotoisten ohjaimien avulla, jotka ovat kiinnitetty hissimastoon. Ne ohjaavat syöttökaapelia maatasolla olevan kaapeliastian ja hissikorin kaapelikiinnikkeen välillä. Kun nostokorkeus ylittää 50 m on otettava käyttöön lisävarusteena toimitettava ohjainrengas kaapeliastian yläpuolelle. Maatason laitteet Maatasolle on saatavana useita erityyppisiä laitteita. Yksi tällainen on vaakatasossa liukuva maatason ovi, jossa on sähköisen turvalukitukset tai lisävarusteena saatava mekaaninen turvalukitus. Saatavana on myös tason ohjainkaide, jossa on sähköinen turvalukitus. Tason ovi ja ohjainkaide ovat samoja sekä Scando M ja Scando P/PM hisseissä (Huomaa: Tämä riippuu kansallisista määräyksistä). Oven ja ohjainkaiteen asennuksissa tarvittavia tukirakenteita on myös saatavana. Maatason sähkövarustus koostuu muovikotelosta, jossa on tarvittavat käyttöpainikkeet, liitäntäkaapeli ja myös rajakatkaisija maatason oven tai vaihtoehtoisesti ohjainkaiteen ohjausta varten. Laite on varustettu 6-napaisella pistorasialla, kaapelissa olevalla liitinpistokkeella, jolla se kytketään nopeasti ja varmasti hissin ohjausjärjestelmään. Sähkölaitteiden syöttökaapelin toimituspituus on joko 5, 5 tai 15 metriä. Toimitettujen sähkölaitteiden suojausluokka on IP 54 tai sitä korkeampi. Laitteet työmaalla tehtäviä siirtoja varten Scando M tavarahissi voidaan varustaa (ei kuitenkaan perusrunkoa, koodi ) siirtovarusteilla työmaalla tehtäviä siirtoja varten. Tähän kuuluu kaksi ilmatäytteistä rengasta ja niiden akseli sekä vetoaisa jossa on ruuvinostin. Ruuvinostimella saadaan kuljetuspyörät nostettua helposti kuljetusasentoon. Sähkölaitteet Sähkölaitteet on suunniteltu työmailla vallitseviin työolosuhteisiin. Järjestelmän rakenteet on testattu huolellisesti ja ne täyttävät yhden tai useamman seuraavien kansainvälisten/kansallisten standardien vaatimukset: IEC, CEE, EN, DIN, UL, CSA, SS jne.

9 Ohjausjärjestelmä M ja P tyypin hissien ohjausjärjestelmä on erilainen. Järjestelmän erot on saatu aikaan kytkentäriman napojen välille asennettujen siltausjohtimien avulla. A5 TÄRKEÄÄ: Siltausten asennuksen saa suorittaa vain pätevä sähköasentaja. Paikalliset määräykset määrittävät itsepidättävien kontaktorien käytöstä. Scando M Tavarahissi Kun hissikorissa on Ylös, Stop, Alas ja Pysäytys seuraavalla tasolla painikkeet, niin hissiä voidaan ajaa seuraavista paikoista: - Maatasolta. - Maatasolta sekä myös muilta tasoilta sillä edellytyksellä, että tasojen painikekotelot on kytketty maatason sähkökoteloon. Pysäytys seuraavalla tasolla painiketta painettaessa hissi pysähtyy oikealla tasolla kun painitta on painettu juurin ennekuin hissi saavuttaa halutun tason. Tämä toiminto toimii hissimastoon, kaikkien välitasojen kohdalle asennettujen tunnistusnokkien ohjaamana. Sähkökotelossa (joko nostoyksikössä tai maatasolle mallista riippuen) on varusteena Normaali/Tarkastus katkaisija, joka Tarkastusasentoon käännettynä poistaa kontaktorien itsepidätyksen ja ohjausmahdollisuuden tasoilta. Tätä toimintoa tarvitaan pystytyksen ja tarkastustöiden aikana.

10 A6 Scando P/PM Tavara- ja henkilöhissit Kun hissikorissa on Ylös, Stop, Alas ja Pysäytys seuraavalla tasolla painikkeet, niin hissiä voidaan ajaa seuraavista paikoista: - Hissikorista. - Hissikorista, maatasolta sekä myös muilta tasoilta sillä edellytyksellä, että tasojen painikekotelot on kytketty maatason sähkökoteloon. Ilman itsepidättäviä kontaktoreita painiketta täytyy painaa jatkuvasti. Itsepidättävillä kontaktoreilla painiketta ei tarvitse painaa jatkuvasti, vaan ainoastaan kerran liikkeelle lähdettäessä.

11 A7 Turvalaitteet Ylä- ja alatason automaattinen pysäytys Ylä- ja alatasolla on mastossa käyttönokat rajakatkaisijoita varten. Nämä ohjaavat rajakatkaisijoita, jotka pysäyttävät hissikorin liikkeen. Ylös ja Alas rajakatkaisijoiden toiminta on varmistettu päärajakatkaisijoilla, joilla on omat, mastoon ala- ja ylätasoja varten kiinnitetyt käyttönokkansa. Nämä rajakatkaisijat katkaisevat 3-vaiheisen syöttövirran ja hissi pysähtyy vaikka vakiomallinen rajakatkaisija ei toimisikaan. Alatason alapuolella, hissimaston vierellä on yksi tai kaksi puskurijousta, jotka pysäyttävät hissikorin/nostotason liikkeen, jos se jostain syystä ei tätä ennen pysähdy. Automaattinen pysäytys 2 m tasolla Tätä toimintoa käytetään kun maatasoa ei ole aidattu täydellisesti. Tämän sijaan voidaan käyttää 1,1 m korkuista aitausta (katso sivua J38 Asennus ). Hissin ajoliikkeitä 2 m korkeuden ja maatason välillä voidaan ajaa vain maatasolta käsin, josta on esteetön näkyvyys hissin liikealaan ja josta turvallisuus voidaan varmistaa. Tämän 2 m:n liikematkan ylös- ja alaspäin ajossa on ajopainiketta pidettävä jatkuvasti painettuna. Turvakoukut Nostotason runkorakenteessa on turvakoukut, jotka varmistavat sen, ettei nostoyksikkö pystytystyön tai purkamisen aikana pysty kiipeämään maston pään ohitse ja myös sen ettei hammaspyörä pääse irtoamaan hammastangosta jos ohjain- tai vastarulla sattuisi irtoamaan. Turvakoukut on sijoitettu vetohammaspyörän alapuolelle, jolloin hissi ei pysty putoamaan pois mastosta vaikka vetohammaspyörä jostakin syystä menisi hammastangon pään ylitse. Nostotason turvallisuusyksityiskohteet Nostotason runkorakenteeseen, johon ajokoneisto on kiinnitetty, kuuluu hitsatut korokkeet jotka pitävät hammaspyörät hammastangossa kiinni jos ohjain- tai vastarulla sattuisi irtoamaan. Hissikorin ja tasojen ovien turvalukitukset Kaikissa hissikorin ovissa/kuormaussilloissa on sähköiset turvalukitukset. Jos jokin näistä ovista on avoinna, hissi ei lähde liikkeelle ennen kuin ko. ovi on suljettu. Mekaanisilla turvalukituksilla varustettuja hissikorin tai tason ovia ei voida avata muulloin kun hissi on pysähtynyt ko. tason kohdalle.

12 A8 Turvatarrain Nostoyksikköön kuuluu oman hammaspyörän käyttämä turvatarrain. Laite toimii keskipakoispainojen ohjaamana ja se pysäyttää hissikorin pehmeästi jos normaali laskunopeus ylitetään. Kun keskipakoispainot toimivat, jarrukartio kiertyy turvatarraimen sisällä olevia jarruhihnoja vasten. Hissin liike pysähtyy pehmeästi ja samalla hissin sähkönsyöttö katkeaa. Vaihevikarele lisävaruste Kun vaihevikarele on varusteena sähkölaitteita suojataan niin, että hissi ei lähde liikkeelle ellei syöttövirran vaihejärjestys ole oikea. Omistajan/Käyttäjän omat suojatoimenpiteet Suojaukset tasoilla On suositeltavaa, että tasojen kuormaus/purkaus ovien kohdalle rakennetaan suojakatos suojaamaan putoavilta esineitä. Hissin liikeradan lähellä olevat teline- ja käytävärakenteet Hissin liikeradan lähellä olevat teline- ja käytävärakenteet täytyy eristää aitauksilla tai muilla seinärakenteilla paikallisten säännösten mukaan. Tasojen valaistus Kaikille hissin koko nostokorkeudella olevilla tasoille täytyy järjestää riittävä valaistus. Työmaakohtaiset työ tasoilla Työmaalla tehtyihin hissin pysäytystasoille täytyy turvakaiteet ja varvaslistat. Niiden täytyy kaikin tavoin täyttää voimassa olevat paikalliset määräykset. Kaikkien pysäytystasojen täytyy olla mitoitettu hissin suurimman hyötykuorman mukaisesti.

13 TEKNISET TIEDOT JA MÄÄRITYKSET B0 Tekninen erittely... ilman sivunumeroa Kuljetusmitat...B3 Mastoelementtien ja jatkoruuvien mitat...b4 Kiristysarvot...B5 Seinätukien sijoitusmitat ja maston vapaaosa..b7 Voitelu ja voiteluaineiden määrät...b7 Melutaso työssä...b7 Sähkökaavio...B7

14 Tekninen erittely TEHO Hyötykuorma Pystytyskuorma Nopeus 50/60 Hz Max. pystytyskorkeus Pystytysnosturin teho Turvatarrain HISSIKORIN MITAT Sisäleveys x sisäpituus 500 kg 500 kg 26/31 m/min 100 m 50 kg GF tyyppi 1,4 x 1,5 m SÄHKÖISET TIEDOT Syöttövirran alue V, 50 tai 60 Hz, 3-vaihe 380 V / 50 Hz syöttövirralla: Syöttövirran sulakkeet 16 Amp. Säädetty teho jatkuvassa käytössä 1 x 4 kw Säädetty teho 15% käyttöasteella 1 x 6 kw Tehonkulutus 8 kwa Tiedot muilla jännitteillä pyydettäessä: PAINOT Perusyksikön paino aitauksineen Perusyksikön paino ilman aitausta Mastoelementin paino Mastoelementin pituus 900 kg 750 kg 46 kg 1508 mm Lisävarusteita: Maatason aitaus Tasovarusteita Siirtovarustus

15 Tekninen erittely TEHO Hyötykuorma Pystytyskuorma Nopeus 50/60 Hz Max. pystytyskorkeus Pystytysnosturin teho Turvatarrain HISSIKORIN MITAT Sisäleveys x sisäpituus 500 kg 500 kg 26/31 m/min 100 m 50 kg GF tyyppi 1,5 x 1,7 m SÄHKÖISET TIEDOT Syöttövirran alue V, 50 tai 60 Hz, 3-vaihe 380 V / 50 Hz syöttövirralla: Syöttövirran sulakkeet 16 Amp. Säädetty teho jatkuvassa käytössä 1 x 4 kw Säädetty teho 15% käyttöasteella 1 x 6 kw Käynnistysvirta 59A Tehonkulutus 8 kwa Tiedot muilla jännitteillä pyydettäessä: PAINOT Perusyksikön paino ilman aitausta Mastoelementin paino Mastoelementin pituus 820 kg 46 kg 1508 mm Lisävarusteita: Maatason aitaus Tasovarusteita Siirtovarustus

16 Tekninen erittely TEHO Hyötykuorma Pystytyskuorma Nopeus 50/60 Hz Max. pystytyskorkeus Pystytysnosturin teho Turvatarrain HISSIKORIN MITAT Sisäleveys x sisäpituus Oviaukko 400 kg tai 5 henkilöä 400 kg 26/31 m/min 100 m 50 kg GF tyyppi 1,0 x 1,5 m 0,93 x 1,9 m SÄHKÖISET TIEDOT Syöttövirran alue V, 50 tai 60 Hz, 3-vaihe 380 V / 50 Hz syöttövirralla: Syöttövirran sulakkeet 16 Amp. Säädetty teho jatkuvassa käytössä 1 x 4 kw Säädetty teho 15% käyttöasteella 1 x 6 kw Tehonkulutus 8 kwa Tiedot muilla jännitteillä pyydettäessä: PAINOT Perusyksikön paino aitauksineen Perusyksikön paino ilman aitausta Mastoelementin paino Mastoelementin pituus 1200 kg 900 kg 46 kg 1508 mm Lisävarusteita: Maatason aitaus Siirtovarustus

17 PM450 Tekninen erittely TEHO Hyötykuorma Pystytyskuorma Nopeus 50 (60) Hz Max. pystytyskorkeus Pystytysnosturin teho Turvatarrain HISSIKORIN MITAT Sisäleveys x sisäpituus Sisäkorkeus 450 kg 500 kg 26 (31) m/min 100 m 50 kg GF tyyppi 1,4 x 1,5 m 1,98 m SÄHKÖISET TIEDOT Syöttövirran alue V, 50 tai 60 Hz, 3-vaihe 380 V / 50 Hz syöttövirralla: Syöttövirran sulakkeet 16 Amp. Säädetty teho jatkuvassa käytössä 1 x 4 kw Säädetty teho 15% käyttöasteella 1 x 6 kw Tehonkulutus 8 kwa Tiedot muilla jännitteillä pyydettäessä: PAINOT Perusyksikön paino aitauksineen Perusyksikön paino ilman aitausta Mastoelementin paino Mastoelementin pituus 968 kg 818 kg 46 kg 1508 mm Lisävarusteita: Maatason aitaus Tasovarusteita Siirtovarustus

18 B3 Kuljetusmitat ilman maatason aitausta Hissimalli W D H Paino mm mm mm kg Scando M Scando M Scando P Scando P

19 B4 Mastoelementtien ja jatkoruuvien mitat Poikittausleikkauksen mitat: Kevyt Scando M500 masto Elementin pituus 1508 mm Paino 46 kg Jatkeen kiinnitysruuvin läpimitta M16 vähintään 8.8 lujuusluokkaa Kiristysarvo 125 Nm Maston lämpölaajeneminen Maston lämpölaajeneminen on 0,012 mm/m ja astetta (C) kohden.

20 Kiristysarvot Seuraavilla sivuilla olevia kiristysarvoja suositellaan yleisesti käytettäväksi lukuun ottamatta seuraavia kohteita: B5 ALIMAK Maston kiinnitysruuvit, M16 - Kiristysarvo :125 Nm - Avainväli :24 mm ALIMAK Maston kiinnitysruuvit, - Kiristysarvo :160 Nm - Avainväli :30 mm M20 ALIMAK Maston kiinnitysruuvit, - Kiristysarvo :300 Nm - Avainväli :1 1/2 1 UNC ALIMAK Telineside Ø 48 mm - Kiristysarvo :80 Nm - Avainväli :23 mm ALIMAK Telineside Ø 76 mm - Kiristysarvo :150 Nm - Avainväli :28 mm ALIMAK Telineside Ø 76 mm - Kiristysarvo :220 Nm - Avainväli :24 tai 27 mm

21 B6 Suositellut kiristysarvot Taulukon arvot koskevat kiiltosinkittyjä, 8.8 lujuusluokan ruuveja ja muttereita kuivina. Mitta Avainväli Kiristys Nm M6 10 mm 10 M8 13 mm 24 M10 17 mm 47 M12 19 mm 81 M14 22 mm 128 M16 24 mm 198 M20 30 mm 386 M24 36 mm 668 1/4 UNC 7/ /8 UNC 9/ /2 UNC 3/4 94 5/8 UNC 15/ /4 UNC 1 1/ UNC 1 1/ /4 UNC 1 7/8 1549

22 Seinätukien sijoitusmitat ja maston vapaaosa Katso kohtaa Hissimasto. B7 Voitelu ja voiteluaineiden määrät Katso voitelukaaviota jaoksesta Huolto ja kunnossapito Melutaso työssä Hissimalli Melutaso db(a) Scando M500 Scando P450 Scando P400 Sähkökaavio Katso hissin asiakirjakoteloon sijoitettua kaaviota.

23 TÄRKEITÄ TURVAOHJEITA C0 Turvaohjeita... C1

24 Tärkeitä Turvaohjeita C1 Menneiden vuosien aikana on tapahtunut vakavia onnettomuuksia hammastankohissien purkamis- ja pystytystöiden yhteydessä. Yhteistä näille onnettomuuksille on se, että niiden syynä on ollut Inhimillinen tekijä, ts. kunnollisia turvaohjeita ja tervettä järkeä ei ole noudatettu. Tässä ohjekirjassa annetaan tarpeellisia turvaohjeita pystytys- ja purkamistöihin sekä huoltotöihin osallistuville henkilöille. Muutamia esimerkkejä: Katolla ollessa turvakaiteen yli nojaaminen hissin noustessa voi aiheuttaa tapaturman kun ao. henkilö joutuu puristukseen kaapeliohjaimen ja kaiteen väliin. Ellei maston liitosten ruuveja ole kunnolla kiinnitetty, seurauksena voi olla mastoelementin irtoaminen joka johtaa putoamisonnettomuuteen ja edelleen mahdollisesti ihmishengen menetyksiin tai vakaviin vammoihin. Vältä tapaturmavaaraa tutustumalla näihin turvaohjeisiin säännöllisesti. Ajattele selvästi! Älä hätäile työssäsi ja varmista aina että työt tulevat kunnollisesti tehtyä. TURVALLISUUS ENSIN! Turvaohjeita Paikalliset määräykset Kaikkia paikallisia, voimassa olevia määräyksiä täytyy noudattaa. Sääolosuhteet - Hissiä ei saa pystyttää eikä purkaa jos tullen nopeus ylittää 12 m/ sek. tai kielto on voimassa alemmilla tuulen nopeuksilla, jos paikalliset määräykset siitä erikseen määräävät. Valmistelu - Tutustu tähän Käyttöohjekirjaan huolellisesti ennen työn aloitusta. - Pystytys/purkamisalue täytyy saattaa turvalliseksi ylhäältä putoavien esineiden varalta eristämällä alue köysillä. - Hissikoriin ei saa päästää asiattomia henkilöitä pystytys- ja purkaustyön aikana. Turvalaitteet ja suojavaatteet - Määräysten mukaisia turvalaitteita ja suojavaatteita, kuten kypärää, turvakenkiä, turvavyötä, jne. täytyy käyttää. - Löysiä vaatteita ja asusteita kuten kaulaliinoja ei saa käyttää, koska tällaisen voivat tarttua liikkuviin osiin.

25 C2 Lukitse aina pääkatkaisija riippulukkoa käyttäen, niin että hissin tahaton käyttö estyy huolto- ja korjaustöiden aikana. Yleistä - Lue kaikki Varoitus- ja Ohjekilvet - Pidä työalue puhtaana. Kaikki öljyläikät täytyy puhdistaa välittömästi liukastumisien välttämiseksi. - Pystytyksen ja purkamisen aikana sekä kun hissin kulkutietä tarkastetaan, hissin ajo täytyy aina tehdä hissikorista/tasolta käsin. - Kun tehdään työtä hissikorista käsin, noudata erityistä varovaisuutta ettet jää maston tukien, kaapeliohjainten, tasojen, rakennusaukkojen jne. väliin puristukseen hissin liikkuessa. - Kun ohjauslaitteet ovat jätetty katolle tilapäisesti pystytyksen tai purkamisen aikana, täytyy pääkatkaisija olla käännetty pois päältä ja lukittu tähän asentoon. Tämä siksi, että estetään hissikorin vahingossa tapahtuva ajo. - Missään olosuhteissa hissiä ei saa käyttää jos pohjatasolla tai mastossa tai sen tukirakenteilla on henkilöitä työssä. - Suorita jokainen työ loppuun ennen kuin aloitat uuden tai ennen kuin lähdet tauolle. Tämä on erityisen tärkeää kun ruuvataan mastoelementtejä yhteen ja asennetaan maston tukirakenteita. Masto ja maston tukirakenteet - Suurinta sallittua, käyttöohjekirjassa mainittua, maston seinätukien välistä etäisyyttä, ei saa ylittää. - Mastoelementtien kiinnitysruuvit täytyy aina kiristää tässä käyttöohjekirjassa annettuihin kiristysarvoihin. - Jos mastoelementeissä tai seinätuissa havaitaan rakenteellisia vikoja tai vakavaa ruostumista, hissin käyttö täytyy välittömästi pysäyttää ja vikojen laajuus selvittää. Korjaustyöt täytyy suorittaa ennen kuin hissi saadaan ottaa uudelleen käyttöön. Sähkölaitteet - Sähkölaitteisiin kohdistuvia korjauksia saa suorittaa ainoastaan pätevä, alan koulutuksen saanut henkilö. Virran syöttö täytyy katkaista ja lukita ennen sähkökorjausten aloittamista. Varaosat - Ns. Piraattivaraosien käyttö on kiellettyä. Vain Alimak Alkuperäisvaraosia saadaan käyttää. Pääkatkaisija täytyy olla käännetty POIS PÄÄLTÄ (OFF) asennossa ennen kuin sähkökaapin ovi voidaan avata.

26 KÄYTTÖOHJEET D0 Käyttöohjeet... D1 Turvatarkastus... D2 Käyttöön liittyviä ohjeita... D4 Jos hissi ei lähde liikkeelle... D5 Jos hissi pysähtyy äkillisesti... D6 Jos hissi on ajettu alemmalle päärajalle... D7

27 Käyttöohjeet Suorita ennen hissin päivittäisen käytön aloitusta turvatarkastus sekä myös tarvittavat huoltotyöt, kuten voitelu, tämän ohjekirjan ohjeiden mukaisesti. D1 Katso seuraavan sivun ohjeita turvatarkastuksen suoritusta varten. Huomaa, että käyttäjä/ kuljettaja on vastuussa, että päivittäinen Turvatarkastus suoritetaan ennen kuin hissiä aletaan käyttää.

28 D2 Vain tavarahisseille Turvatarkastus 1. Tarkasta, että kaikki hätäpysäytys- ja päärajakatkaisijat sekä ovien ja kuormaussiltojen turvalukitukset toimivat. Suorita testaukset kaikilla katkaisijoilla peräkkäin POIS PÄÄLTÄ (OFF) asennossa yksi kerrallaan. 2. Tarkasta kaikkien kaapeliohjaimien jousien kunto ja toiminta. 3. Myrskyn, pyörremyrskyn, tai maanjäristysten jälkeen hissin kaikki pääosat täytyy tarkastaa asiantuntijan tai paikallisen nosturitarkastajan toimesta ennen kuin hissin käyttö on sallittua. 4. Ulos asennettua hissiä ei saa käyttää jos tuulen nopeus ylittää 20 m/sek. 5. Jos olosuhteet ovat sellaiset että hissin rakenteisiin muodostuu jäätä, hissi tulee ajaa pohjatasolle työn jälkeen. Jos mastoon ja kaapeliin on muodostunut jääkerros, se täytyy poistaa ennen hissin käyttämistä. 6. Sellaisia laitteita tai raaka-aineita kuten valaisten kannattimia tms., jotka eivät kuuluu hissin varustukseen, ei saa kiinnittää hissimastoon millään tavalla. Hissitasolla olevia symboleja - henkilökuljetus ei ole sallittua. - Mikään kuljetettavan kuorman osa ei saa ulottua hissitason ulkopuolelle. - Kuorma täytyy kiinnittää kunnollisesti.

29 Henkilö- ja tavarahisseille Turvatarkastus D3 Henkilö- ja tavarahissien turvatarkastuksen ohjeet löytyvät hissikorin sisällä olevasta kilvestä. TURVAOHJEITA Ennen hissin käyttöä, suorita seuraavat päivittäiset tarkastukset, tarvittavat huolto- ja voitelutoimenpiteet tässä käyttöohjekirjassa olevien ohjeiden mukaisesti. 1. Tarkasta, että kaikki hätäpysäytys- ja päärajakatkaisijat toimivat. Suorita testaukset kaikilla katkaisijoilla peräkkäin POIS PÄÄLTÄ (OFF) asennossa yksi kerrallaan. 2. Tarkasta kokeilemalla, että kaikki sähköiset lukitukset toimivat. a/ Pohjatasolla portti avoinna d/ Hissikorin luukku avoinna. b/ Hissikorin lastausportti avoinna e/ Jokaisen tason portti avoinna c) Hissikorin purkausportti avoinna Hissi ei saa lähteä liikkeelle. Varmista, että testaat vain yhden katkaisijan kerrallaan. 3. Tarkasta kaikki mekaaniset turvalukitukset hissiä ajamalla ja yrittämällä avata portteja liikkeessä. Hissikorin oven ja tasoilla olevien porttien täytyy pysyä lukittuina kunnes hissikori pysähtyy tasolle. 4. Tarkasta kaikkien kaapeliohjaimien jousien kunto ja toiminta. 5. Tarkasta rajakatkaisijoiden toiminta ajamalla hissillä. Tarkasta myös kaikkien rajakatkaisijoiden ja niiden käyttönokkien kiinnitys. 6. Myrskyn, pyörremyrskyn, tai maanjäristysten jälkeen hissin kaikki pääosat täytyy tarkastaa asiantuntijan tai paikallisen nosturitarkastajan toimesta ennen kuin hissin käyttö on sallittua. 7. Ulos asennettua hissiä ei saa käyttää jos tuulen nopeus ylittää 20 m/sek. 8. Jos olosuhteet ovat sellaiset että hissin rakenteisiin muodostuu jäätä, hissi tulee ajaa pohjatasolle odottamaan. Jos mastoon ja kaapeliin on muodostunut jääkerros, se täytyy poistaa ennen hissin käyttämistä. 9. Sellaisia laitteita tai raaka-aineita, jotka eivät kuuluu hissin varustukseen, ei saa kiinnittää hissikoriin millään tavalla.

30 D4 Käyttöohjeet 1. Tarkasta, ettei hissin kulkutiellä ole mitään esteitä. Tarkkaile hissin kulkutietä jatkuvasti käytön aikana. 2. Varmista, ettei hissin suurinta sallittua kuormaa, joka on merkitty hissin tyyppikilpeen, ylitetä. 3. Kytke virta pääkatkaisijalla. 4. Sulje kaikki tason ja hissikorin portit/ovet. 5. Kun käytössä ei ole itsepidättäviä painikkeita (kontaktoreita). Paina halutun suunnan painonappia ja pidä sitä painettuna. Paina <Pysäytys seuraavalla tasolla> juuri ennen haluttua tasoa. <Ylös> tai <Alas> painiketta tulee painaa kunnes hissi pysähtyy. Kun käytössä on itsepidättävät painikkeet (kontaktorit) Paina halutun suunnan painonappia. Hissi lähtee nyt liikkeelle. Paina <Pysäytys seuraavalla tasolla> juuri ennen haluttua tasoa. Ylimmällä tasolla ja pohjatasolla hissikori pysähtyy automaattisesti mastossa olevien rajakatkaisijoiden käyttönokkien ohjaamana. Käyttö huolto- ja tarkastustöiden aikana Kun on tarpeellista käyttää hissiä huolto- ja tarkastustöiden aikana, hissikorin sähkökaapissa (tai pohjatasolla M-hississä) oleva katkaisija täytyy kääntää tarkastus = insp. asentoon. Tämä katkaisija katkaisee Ylös ja Alas painikkeiden itsepidätystoiminnot sekä tasojen ohjauspiirit. Tämä tarkoittaa sitä, että hissi pysähtyy välittömästi, kun painonappi päästetään ylös ja sitä, että hissiä voidaan ajaa vain hissikorista/tasolta käsin.

31 D5 Jos hissi ei lähde liikkeelle, tarkasta seuraavaa: - että hissin pääkatkaisija pohjatasolla on käännetty päälle ON asentoon, ja että hissille tulee syöttövirtaa. - että hätäpysäytyksen Seis-painiketta ei ole painettu pohjaan - että nostokoneistossa oleva päärajakatkaisija on ON asennossa. - että kuormaussilta ja hissikorin portit ovat kunnolla suljettuja. - että sähkökaapissa oleva Normaali / Tarkastus katkaisija on Normaali asennossa. - ettei mikään ohjausvirran suojakatkaisija ole lauennut.

32 D6 Jos hissi pysähtyy äkillisesti Jos sähkökatkos tai muu ajateltavissa oleva syy kuten sulakkeen palaminen tai moottorisuojan laukeaminen pysähdyttävät hissin, se voidaan liu uttaa alas käsin. Liu uta hitaasti ja lyhyitä matkoja kerrallaan, jotta et ylittäisi hissin normaalia liikenopeutta. Ylinopeus laukaisee turvatarraimen ja hissi pysähtyy. Lauennut turvatarrain täytyy virittää uudelleen ennen kuin hissin liu uttamista voidaan jatkaa. Katso kohtaa Tarrainkoe Jaoksesta Huolto ja Kunnossapito. Liu uttaminen 1. Tarkasta ensin edellisellä sivulla mainituta asiat. 2. Käännä hissin sähkökaapin pääkatkaisija pois päältä ja lukitse se tähän asentoon. 3. Mene hissiin turvallisinta tietä tavallisesti rakennuksesta tai telineiltä käsin. Vältä kiipeämistä hissimastoa myöden. 3. Käytä moottorin jarrun irrotusvipua, niin että hissi liukuu hitaasti alas seuraavalle tasolle. 4 kw moottorin jarru Jarrun irrotusvipu TÄRKEÄÄ: Liu uta vain lyhyitä matkoja kerrallaan ja enintään kolmasosalla hissin normaalista nopeudesta. Pysähdy 20 metrin välein vähintään 1 minuutiksi, niin että jarru ehtii jäähtyä. Ylikuumeneminen heikentää pysyvästi jarrutehoa.

33 Jos hissi on ajettu alemmalle päärajalle D7 Jos hissi on ajettu alarajakatkaisijan kytkentäalueelle raskaan kuorman tai huonon jarrutehon takia, täytyy rajakatkaisijan käyttönokka irrottaa, niin että päärajakatkaisija kytkeytyy pois päältä; tällä tavoin hissi voidaan ajaa sähkövoimalla normaaliin tasoon maatasolla. Ennen kuin päärajan käyttönokka irrotetaan, hissin syöttövirta on katkaistava pääkatkaisijalla. Käyttönokka on asennettava ja moottorin jarru on tarkastettava koulutetun/ valtuutetun huoltoasentajan toimesta ennen kuin hissi otetaan uudelleen käyttöön. VAROITUS Aina ennen kuin päärajan käyttönokka irrotetaan, hissin syöttövirta on katkaistava pääkatkaisijalla.

34 HUOLTO JA KUNNOSSAPITO E0 Huolto ja kunnossapito... E1 Säätöarvot ja kulumarajat... E4 Tarrainkoe... E11 Voitelukaavio... E13

35 Huolto ja kunnossapito Yleistä Tarpeettomien käyttökatkosten välttämiseksi tämän laitteiston hoidosta ja huollosta vastuullisen henkilön tulee jatkuvasti valvoa ja pitää silmällä, että kaikki alla esitetystä huolto-ohjelmassa mainittu huolto tulee suoritetuksi suositelluin välein. Tarpeelliset säädöt ja osien vaihdot tulee suorittaa tähän tarkoitukseen koulutetun/valtuutetun henkilön toimesta. Vain alkuperäisiä ALIMAK saa käyttää. E1 VAROITUS! Ennen kuin huoltotyötä saa suorittaa, tulee sähkökaapissa oleva Normaali / Tarkastus kytkin kääntää Tarkastus asentoon. Jos hissikorista poistutaan esim. ennen kuin huoltotyö on loppuun suoritettu tai jos työtä tehdään muualla, pääkatkaisija tulee avata ja lukita tahattoman ajon estämiseksi. Huoltoväliajat Huoltojen väliajat perustuvat käyttötunteihin ja ensikädessä niitä tulee noudattaa. Jos hissiä käytetään vain tilapäisesti, ensin saavutettua huoltoväliä täytyy noudattaa. Tarkistusluettelot Tarkistusluetteloita, joissa on mm. tilaa muistiinpanoille suoritetuista huolloista, on tämän kirjan lopussa liitteenä. Käytä niitä hyödyksesi. Huolto- ja kunnossapito-ohjelma Katso jaoksessa Tekniset tiedot ja määritykset olevia kiristysarvoja. Väli Kohde Ohjeet 20 käyttötuntia tai vähintään 2 kertaa kk. 40 käyttötuntia tai vähintään 1 kerran kk. 1. Hammastanko Katso ohjeet Voitelukaaviosta. 2. Kilvet/Ohjekirjat Tarkista, että kaikki valmistajan ja TSH:n edellyttämät kilvet ovat paikoillaan ja että ne ovat luettavia. Tarkista myös, että asiakirjalaatikon luettelon mukaiset asiakirjat ovat saatavilla. 3. Turvatarrain Tarkasta käyttäjän/käyttäjien kanssa onko tarrain "varkain" tarrannut syyttä ja kuuluuko laitteesta epämääräisiä ääniä ajettaessa. Katso edelleen ohjeita tarraimen kulumisen tarkastuksesta otsikon "Säätö- ja kulumisrajat" alta. 4. Vaihteisto/t Tarkasta öljytaso ja täytä jos on tarpeen. Vuotava tiiviste tulee vaihtaa koulutetun/valtuutetun huoltohenkilöstön toimesta. 5. Hissin vastarullat, Tarkasta, että kaikki ruuviliitokset ovat kireällä ohjainrullat ja turvakoukut

36 E2 Väli Kohde Ohjeet 6. Moottorijarrut Tarkasta, että hissi pysähtyy tietyllä välillä, joka määritellään myöhemmin tässä jaoksessa. 7. Jarrulevy Tarkasta sähkömagneetin rungon ja pyörivän jarrulevyn välinen välys tässä jaoksessa olevien ohjeiden mukaan. 8. Kaapelikori Varmista, että kaapeli keräytyy kunnolla koriin. Puhdista kaapelikori. Jos kaapelin ohjainlaitteet ovat yhteen teipattua syöttö- ja ohjauskaapelia varten, tarkasta teippaukset koko kaapelien mitalla ja vahvista teippauksia, jos se on tarpeen. 10. Hissikorin lattia Lakaise hissikorin/nostotason lattia. 11. Lukitukset Tarkasta sähköisten ja mekaanisten lukitusten toiminta kaikilla tasoilla ja hissikorissa/nostotasolla. 12. Voitelu Voitele voitelutaulukon ohjeiden mukaan. 120 käyttötuntia tai vähintään 6 kertaa vuodessa 20. Nostokoneisto Tarkasta nostokoneisto tässä jaoksessa olevien ohjeiden mukaan. 21. Hissimasto Tarkasta silmämääräisesti, että mastoliitosten kaikki ruuviliitokset ovat kireällä. Tarkasta myös maston ja perusrungon välinen ruuviliitos. 22. Seinätuet Tarkasta, että seinätukien kaikki pulttiliitokset ovat kireällä. Tarkasta myös tukien kiinnitys rakenteisiin. 23. Rajakatkaisijat ja Tarkasta kiinnitys ja toiminta käyttönokat 24. Kaapeliohjaimet Tarkasta kaapeliohjainten kiinnitys, toiminta ja asennus mastoon ja hissikorin kiinnitysvarteen. 25. Hissin ja tasojen Tarkasta rullien, köysipyörien ja vaijereiden kunto, kiinnitys ja portit toiminta 26. Hissikorin puskurit Tarkasta, että puskurit ovat paikoillaan ja toimintakunnossa. 27. Hammaspyörät ja Tarkasta hammaspyörien ja -tankojen kuluneisuus kohdan tangot "Säätö- ja kulumarajat" mukaan. 28. Merkinanto-laitteisto Tarkasta hallintalaitteiden kunto, hälytysmerkki, jos sellainen on, valot ja automaattinen pysäytys tasojen kohdalla. 29. Aitaukset Tarkasta, ettei aitausten läheisyydessä ole mitään esineitä joita voidaan käyttää portaina tai sellaisia esteitä, jotka voivat rajoittaa aitojen korkeutta. 32. Hissin lähellä olevat telineet Tarkasta, että hissin kulkurata on riittävän etäällä hissin vieressä pysähdystasosta, telineestä, parvekkeesta, ikkunasta tai muusta paikasta, jossa joku voi olla työssä. Etäisyyteen sovelletaan voimassa olevia määräyksiä. Mahdollisista puutteista ja puristumisvaarasta on huomautettava vastuulliselle työpäällikölle. 31. Voitelu Voitele voitelutaulukon ohjeiden mukaan.

37 E3 Väli Kohde Ohjeet 400 käyttötuntia tai vähintään 4 kertaa vuodessa 40. Hissin ohjainrullat Tarkasta kulumat ja kuulalaakerien välykset. Säädöt ja vaihdot on jätettävä koulutetun/valtuutetun henkilön tehtäväksi. 41. Turvatarrain Kokeile turvatarrainta kohdan "Tarrainkoe" mukaan käyttötuntia tai vähintään 1 kerran vuodessa 42. Sähkömoottori Puhdista moottorin jäähdytysrivat tarpeen mukaan. 43. Kontaktorit Tarkasta koskettimien kunto 44. Voitelu Voitele voitelutaulukon ohjeiden mukaan. 45. Ylikuorman varolaite Suorita laitteet testaus ylikuormituksen avulla jos se on varusteena 51. Sähköjohdot Tarkista kaikki johdot, tiivistyshylsyt ja kytkennät. 52. Moottorisuoja Tarkasta, että moottorisuojan asetus vastaa moottorin tyyppikilvessä mainittua nimellisvirtaa 53. Muodonmuutokset ja Tarkasta silmämääräisesti näkyykö mastossa, masto-osien mekaaniset vauriot vinotuissa, seinätuissa, porteissa, kaiteissa, lattiassa jne. muodonmuutoksia tai mekaanisia vaurioita. 54. Korroosio vauriot ja kuluminen Tarkasta materiaalin paksuutta mittaavalla ultraäänimittalaitteella onko hissin kantavissa ja rasitukselle joutuvissa osissa korroosiovaurioita ja kulumia. Tarkastuksen ja sen aiheuttamat korjaustoimet saa suorittaa vain koulutettu/valtuutettu huoltohenkilöstö. Mastoputkien sisäpuoliseen ruostesuojaukseen on kehitetty erityismenetelmä, josta ALIMAK ja maahantuojan edustajat antavat lisätietoja. 55. Hissimasto Tarkasta, että kaikkien mastoliitosten kaikki ruuviliitokset ovat kireällä - myös maston ja perusrungon liitos. Vuosittain 60. Koko hissi Suorita koko hissin tarkastus, jonka saa suorittaa vain koulutettu/valtuutettu huoltohenkilöstö. 3 vuoden välein tai tarraimen kilven aikavälein 61. Turvatarrain Vaihda koko turvatarrain uuteen.

38 E4 Säätöarvot ja kulumarajat Hissikorin pysähtyminen Jos kuormittamattoman ja täysin kuormitetun hissin pysähdyspisteiden väli on yli 110 mm, on jarru tarkastettava koulutetun/valtuutetun huoltohenkilöstön toimesta. 4 kw moottorin jarrun säädön tarkastus VAROITUS! Ennen jarrumomentin tarkastamista on hissin virransyöttö katkaistava. Hissikori on laskettava maatasolle ja edelleen puskurijousien varaan ennen kuin jarrun säädön tarkastus on sallittu. Tarkasta magneetin ja ankkurin välinen ilmarako ja kitkalevyn paksuus. Magneetin ilmaraon säätö Magneetin ilmarako täytyy säätää 0,3 mm:n nimellisarvoonsa ennen kuin ilmarako on kasvanut 0,8 mm:iin. Ilmaraon säätämiseksi, irrota tuuletin. Käytä säätötyöhön 15 mm kiintoavainta ja 6 mm kuusiokoloavainta. Löysää kolmea ruuvia (9) kuusiokoloavaimella. Kierrä muttereita (3) kiintoavaimella. Kun muttereita kierretään vastapäivään, ilmarako pienenee. Kiristä ruuvit (9) ja tarkasta ilmarako rakomittaa käyttäen. Suorita säätöä uudelleen kunnes ilmarako on nimellisarvon, 0,3 mm:n mukainen. Kiristä lopuksi ruuvit (9). Ilmarako täytyy olla yhtä suuri ympäriinsä. Jarrupalojen vaihto Jarrulevy täytyy vaihtaa uuteen kun jarrupäällysteen paksuus on kulunut 6 mm:iin. Jarrun mekaaninen irrotuslaite Kun säätötöitä on tehty - tarkasta että mekaanisen irrotuslaitteen välys on 1,8 mm oheisen kuvan mukaan. Jos jarru ei avaudu - tarkasta seuraavaa: - että tasasuuntaaja toimii ja antaa virtaa. - että jarrukontaktori toimii. - magneettikelalle vaikuttava jännite, nimellisarvo 195 V tasavirtaa. - magneettikelan vastusarvo, nimellisarvo noin 400 Ohmia. Vaihda magneettikotelo yhdessä keloineen uuteen jos yllämainitut mittaukset osoittavat kelan oleva rikki.

39 4 kw moottorin jarrumomentin tarkastaminen E5 Jarrumomentti mitataan vivun ja jousivaa an avulla. Kiinnitä hissin työkalulaatikosta löytyvä väännin moottorin akselille. Vapauta jarru ja totea sen jälkeen vaihteen hammaspyörien välys liikuttamalla vipua ylös alas. Käännä siiten väännintä ylöspäin ja kytke jarru ja kiinnitä jousivaaka paikoilleen. Pidä jousivaakaa silmällä ja vedä väännintä alaspäin kunnes jarru avautuu - lue arvo. Nimellinen jarrumomentti on 50 Nm. 1. Tasasuuntaaja (kytkentäkotelon sisällä) 2. Laakeripesä 3. Säätömutteri 4. Jarrupäällyste 5. Napa 6. Ankkuri 7. Jarrun irrotusvipu 8. Magneetti 9. Ruuvi 10. Jarrukotelo 11. Tuuletin HD tyyppi 12. Säätörengas 13. Kiila 14. Lukkorengas 15. Kiila 16. Tiivisterengas 17. Kuulalaakeri

40 E6 Turvatarraimen akselin säteisvälyksen mittaaminen 1. Purista tukipala (A) hammastankoon kiinni puristinta käyttäen noin 1 mm tarraimen hammaspyörän yläpuolelle. 2. Mittaa välys hammaspyörän ja tukipalan välillä rakotulkkia käyttäen. 3. Nosta hammaspyörää sopivaa vipuvartta käyttäen ja mittaa välys uudelleen samasta kohdasta. Huomaa se, että hammaspyörä ei saa pyörähtää mittausten aikana, vaan sen tulee olla täysin samassa paikassa kummankin mittauksen aikana. 4. Mittausten välinen ero on turvatarraimen akselin säteisvälys. 5. Jos tämä säteisvälys ylittää 0,6 mm turvatarrain on vaihdettava uuteen. TÄRKEÄÄ! Tee tämä mittaus ennen voitelun suoritusta.

41 Hammaspyörä Tarkasta kuluma työntömitalla. E7 Max. kulunut hammaspyörä 35,8 mm Uusi hammaspyörä 37,1 mm Hammastanko Mittaa kuluma käyttäen ALIMAK kulumatulkkia, osa No Jos tulkki menee hampaan pohjaan saakka, hammastanko täytyy vaihtaa uuteen. Uusi hammastanko Max. kulunut hammastanko Vaihtoehto Mittaa kuluma 18 mm pyöreää tankoa ja työntömittaa käyttäen. Ohjainrullat suorakulmaisia mastoputkia varten Mittaa työntömitalla Mitta Uusi rulla Kulunut rulla (mm) (mm) A Ø 100 väh.ø 99,5 A Ø 72 väh.ø 71,5 Huomaa, että rullan kuluma täytyy olla samanlainen koko rullan ympäri

42 E8 Ohjainrullat pyöreitä mastoputkia varten Mittaa työntömitalla Mitta Uusi rulla Kulunut rulla (mm) (mm) A Ø 74 väh.ø 68 B väh. 4 Huomaa, että rullan kuluma täytyy olla samanlainen koko rullan ympäri Mastoputket Kuluma ja mahdollinen putken sisäpuolinen syöpymä tarkastetaan Alimak in ultraäänitesterillä - osa no Allin mastoelementti tarkastetaan erityisen huolellisesti. Suorakulmaiset mastoputket Uusi masto (t) = 4,0 mm (nimellismitta) Max. kulunut masto (t) = 3,2 mm, jossa on noin 20% ainesvähennys mastoputken seinämän paksuudessa. Pyöreät mastoputket Uusi masto (t) = 4,2 mm (nimellismitta) Max. kulunut masto (t) = 3,1 mm, jossa on noin 25% ainesvähennys mastoputken seinämän paksuudessa. Huomaa että mastoputken kuluminen / korroosio vaikuttaa suurimman tukemattoman masto-osan ja myös suurimpaan maston pituuteen alla olevan taulukon mukaisesti: Aineen vähennys Suurinta tukematonta Suurinta maston pituutta vähennetään pituutta vähennetään 10% 15% 20% 15% 20% 30% 20% 20% 40% 25% 25% 50% yli 25% Romutetaan

43 E9 Nostolaitteet Laite täytyy tarkastaa oman henkilökunnan tai valtuutetun huoltoasentajan toimesta 6 kertaa vuodessa. Työmaan vastaava on vastuussa siitä, että henkilökunta saa tarvittavan koulutuksen. Kun tarkastusta tehdään, olipa se silmämääräinen tai painojen avulla tehty, huomiota on kiinnitettävä kuormaa kannattaviin osiin ja köysilukkoihin, jos sellaisia on. Jos laitteen toimintaturvallisuuteen vaikuttavaa kulumaa tai vaurioita on havaittu, tästä on ilmoitettava työmaan vastaavalle välittömästi. Vastaavan henkilön vastuulla on varmistaa, ettei tätä laitetta käytetä ennen kuin siihen on tehty tarpeelliset korjaukset ja/tai osat on vaihdettu uusiin. Jos nostolaitetta käyttävä henkilö tai kuorman kanssa työskentelevä henkilö havaitsee vikoja tai vaurioita hänen velvollisuutensa on ilmoittaa asiasta työmaan vastaavalle välittömästi. Nostolaite on tarkastettava jokaisen pystytyksen yhteydessä ja testattava 1,5 kertaisella maksimikuormalla ennen kuin sen käyttö saadaan aloittaa. Määräaikaishuolloista tulee pitää kirjaa! Käytä tämän huolto-ohjekirjan liitteenä olevia kaavakkeita tähän tarkoitukseen!

44 E10 Tarrainkoe Kokeen saa suorittaa vain koulutettu henkilö. Turvatarraimen toiminta on kokeiltava hissi täysin kuormitettuna ensin pystytyksen yhteydessä ja sen jälkeen kaksi kertaa vuodessa, joista yhden kerran vuodessa täydellä kuormalla - tai paikallisten määräysten mukaan. Jos turvatarrain alkaa tarrautua ilman syytä tai siitä kuuluu ääntä ajon aikana, on hissin käyttäminen keskeytettävä heti ja asiasta on ilmoitettava ALIMAK in paikalliselle edustajalle toimenpiteitä varten. VAROITUS! Kukaan ei saa olla hississä turvatarrainta kokeiltaessa. Ennen koetta on tarkastettava, että jarru toimii tyydyttävästi ja kappaleessa Huolto ja kunnossapito annettujen ohjeiden mukaan. 1. Käännä hissikorin sähkökaapissa oleva Normaali/ Tarkastus katkaisija Tarkastus asentoon. 2. Kytke tarrainkokeessa käytettävä ALIMAK tarrainkoevarustus hissikorin sähkökaapin liittimeen, joka on merkitty tekstillä Tarrainkoe. 3. Kiinnitä kaapeli hissikorin sähkökaapin lähelle ja tuo painikerasia kattoluukun maatasolle. Tarkasta samalla, ettei kaapeli voi jäädä puristukseen tai kiinni kokeen aikana. 4. Kuormaa hissi täyteen kuormaansa. Kytke virta pääkytkimestä ja aja hissiä noin 2 metrin korkeuteen painamalla koevarustuksen rasian Ylös painiketta. 5. Paina nuolisymbolilla (ß) merkittyä painiketta ja pidä se alas painettuna. Tällöin moottorin jarru avautuu ja hissikori putoaa kunnes sen nopeus kasvaa niin suureksi, että turvatarrain toimii. Vapauta painike välittömästi, jos turvatarrain ei toimi ja pysäytä hissi vähintään 0,5 metrin korkeudelle. Painikkeen vapauttaminen kytkee jarrut välittömästi. Jos tarrainkoe epäonnistuu - aloita uudelleen kohdasta 4 alkaen. 6. Ota koevarustus pois ja koeta tämän jälkeen lähteä hissillä liikkeelle ylöspäin. Kun turvatarrain on lauennut, tulee siinä olevan mikrokatkaisijan estää hissin liikkeelle lähtö kun koevarustus on poistettu, - hissi ei saa toisin sanoen lähteä liikkeelle. 7. Aseta turvatarrain uudelleen toimintakuntoon tämän jaoksen ohjeiden mukaan.

45 8. Käännä hissikorin sähkökaapissa oleva Normaali/Tarkastus -katkaisija Normaali asentoon. Jos tarrainkoe epäonnistuu useita kertoja - ota yhteyttä lähimpään ALIMAK edustajaan. E11 Turvatarraimen toimintakuntoon asetus Jos turvatarrain laukeaa normaalissa käytössä, täytyy moottorijarru, vaihteisto, hammaspyörät, hammastanko sekä kaikki ohjain- ja vastarullat tarkastaa huolellisesti koulutetun henkilökunnan toimesta, ennen kuin turvatarrain saadaan uudelleen asettaa toimintakuntoon. Turvatarraimen kokeilun jälkeen saadaan turvatarrain uudelleen asettaa ilman yllämainittujen tarkastusten suoritusta. TÄRKEÄÄ: Turvatarraimen vaihtoväli on merkitty tarraimen kilpeen. Uudelleen asetus täytyy aina tehdä maatasolla. Uudelleen asetus 1. Vipua hissikoria noin 20 cm ylöspäin mastossa, joka palauttaa tarraimen keskipakoispainot alkuasentoon. Vaihtoehtoisesti tämä voidaan tehdä tarraintestin varusteita käyttäen. 2. Laske hissikori alas maatasolle varovasti liu uttamalla. Liu uttaminen voidaan tehdä joko käsin tai tarraintestin varusteita käyttäen. Jos turvatarrain toimii, suorita kohdan 1. työt uudelleen. 3. Avaa päävirtakatkaisija. 4. Irrota ruuvit (1) ja ota pois kansi (2). 5. Irrota ruuvit (3) 6. Kierrä hylsyn (5) ja varren (4) avulla mutteria (7) auki kunnes tapin pää on tasan tarraimen runkotason (6) kanssa. 7. Kiinnitä ruuvit (3) takaisin sekä kansi (2) ruuveilla (1). 8. Ota pois suojakupu (9). 9. Kierrä ruuvia (8) sisään käsin niin pitkälle kuin se menee ja sen jälkeen 30 varressa (4) olevalla hylsyavaimella - kannessa olevan nuolen suuntaan. 10. Kiinnitä suojakupu (9) paikoilleen. 11. Kytke pääkatkaisija ja suorita hissin koeajo. TÄRKEÄÄ: Turvallisuussyistä ei turvatarrainta saa koskaan purkaa enempää kuin mikä on tarpeen sen uudelleen asetukseen yllä kerrotulla tavalla. Tästä syystä turvatarrain on sinetöity

46 Voitelukaavio Vaihteiston öljy täytyy vaihtaa ensimmäisten 25 käyttötunnin jälkeen VÄLI VOITELUKOHDE VOITELUAIN E 20 käyttötuntia tai vähintään 2 kertaa kk. 40 käyttötuntia tai vähintään 1 kerran kk. Hammastanko Alilube Osa no TILAV. OHJEET Voitele alaspäin ajettaessa. Vaihteisto Alioil HD Tarkasta öljytaso ja täytä tarpeen mukaan Kaapeliohjaus Ali-low-fric Voitele liukupinnat compound Osa no Tarrainlaite Voitele Rasvanipat Mekaaniset lukitukset ja saranat Voitele Voitele liukupinnat ja laakerit Tasoportit ja suojakaiteet Voitele Voitele liukupinnat ja laakerit 400 käyttötuntia tai vähintään 2 kertaa vuodessa Hammaspyörä/hammaspyörät Alioil HD 1,5 litraa Vaihda öljyt Yllä olevia voiteluaineita on käytetty kun hissi on tehtaalta lähtenyt. Vain ALIMAK in suosittelemia öljyjä saadaan käyttää. Jos tätä ei jostakin syystä voida tehdä, pyydämme Teitä ottamaan yhteyttä ALIMAK iin tai ALIMAK-edustajaan. Öljysuositus ALIMAK in vaihteistoja varten Erityisen kylmissä Tavallisissa Erittäin kuumissa olosuhteissa olosuhteissa olosuhteissa ALIOIL ARCTIC ALIOIL HD ALIOIL TROPIC Til. no Til. no Til. no Alioil Arctic, HD ja Tropic öljylaatuja voidaan sekoittaa keskenään. Vaihdettaessa toisenlaatuiseen öljyyn, on vaihteisto ja sen ilmasuodatin puhdistettava erittäin huolellisesti.

47 SÄHKÖINEN VIANETSINTÄ F0 Sähköinen vianetsintä... F1

48 Sähköinen vianetsintä Kaikki vianetsintä täytyy sovittaa kyseisen hissin toiminnan ja rakenteen mukaan sekä myös mahdolliset paikallisten olosuhteiden vaikutukset täytyy ottaa huomioon. Näistä esimerkkeinä pystytyspaikka, kunnossapidon taso, aikaisemmat toimintahäiriöt jne. Seuraavassa esitetään sähköisen vianetsinnän periaatteet. Vianetsintä tapahtuu testilampun tai jännitemittarin avulla. Suosittelemme jännitemittaria - yleismittari on vielä parempi - nopeaan ja luotettavaan vianetsintään. F1 1. Käytä sähkökaaviota. Kaaviosta selviää sähkölaitteiden normaali toiminta ja järjestelmän rakenne ja kytkennät. 2. Työskentele järjestelmällisesti. Aloita pohjatasolta ja tarkasta että pääsyöttökaapelin kaikki kolme vaihetta ovat virrallisia. 3. Tarkasta että hissikoriin menevään kaapeliin tulee virtaa kun pääkatkaisija on päällä. 4. Tarkasta, että Ylös virtapiirin kaikkiin kolmeen vaiheeseen tulee virtaa kun maatason Ylös painiketta painetaan. Suorita sama tarkastus Alas virtapiirissä maatason Alas painiketta painamalla. Jos moottorin automaattisulake laukeaa tässä testissä, vika on luultavasti hissikoriin menevässä riippuvassa syöttökaapelissa. 5. Aja hissiä maatasolta ylöspäin, niin ettei maatason rajakatkaisijan käyttönokka enää ohjaa rajakatkaisijaa. Tarkasta rajakatkaisijan mekaaninen toiminta. 6. Tarkasta, että hissikorin ohjauskaappiin tulee kaikki kolme vaihetta kun Ylös/Alas painiketta painetaan. 7. Tarkasta, että moottorin automaattisulake hissikorin ohjauskaappissa on päällä ja että ohjausmuuntaja antaa virtaa ensiönapoihin kun maatason ohjauksen Ylös/Alas painiketta painetaan. 8. Tarkasta että ohjausmuuntaja on kunnossa, sen toisiopuolen jännitteen tulee olla 110 V vaihtovirtaa kun maatason ohjausta käytetään. 9. Tarkasta, että kontaktori vetää kun maatason ohjauksen painikkeita käytetään. Jos näin ei ole tarkasta ettei turvatarrain ole toiminut ja ettei kontaktorin kelalle menevissä ohjausvirran johtimissa ole katkosta. 10. Tarkasta että kaikki kolme vaihetta menee moottorille saakka ja että jarrukelalle tulee virtaa kun maatason ohjauksen painikkeita käytetään. Jarruvian ollessa mahdollinen katso kohtaa Moottorin jarrun tarkastus Huolto ja Kunnossapito jaoksessa. 11. Tarkasta että kaikki kolme vaihetta menee moottorin navoille saakka ja että moottori on kunnossa mittaamalla käämityksen eristys ja käämityksen vastus.

Lue tämä Ohjekirja huolellisesti ja noudata siinä annettuja ohjeita koneen käytössä ja huollossa.

Lue tämä Ohjekirja huolellisesti ja noudata siinä annettuja ohjeita koneen käytössä ja huollossa. Lue tämä Ohjekirja huolellisesti ja noudata siinä annettuja ohjeita koneen käytössä ja huollossa. Käyttö- & Huolto-ohjekirja SCANDO & SCANDO SUPER FC Tämä kirja on voimassa vain jos laitteen tyyppikilpeen

Lisätiedot

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL 1. Käyttö Vinssi on tehty käytettäväksi varastoissa, rakennuksilla jne. Vinssejä on sekä 230V että 400V käyttöjännitteelle,

Lisätiedot

Lue tämä Ohjekirja huolellisesti ja noudata siinä annettuja ohjeita koneen käytössä ja huollossa.

Lue tämä Ohjekirja huolellisesti ja noudata siinä annettuja ohjeita koneen käytössä ja huollossa. Lue tämä Ohjekirja huolellisesti ja noudata siinä annettuja ohjeita koneen käytössä ja huollossa. Käyttöohjekirja ALIMAK CH Rakennushisseille Tämä kirja on voimassa vain jos laitteen tyyppikilpeen leimattu

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeen käännös

Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 0-40 / 0-80 BAR 0-600 / 0-1200 PSI Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 1 10-2015 TURVALLINEN JA OIKEA KÄYTTÖ Laitteen turvallinen ja luotettava käyttö edellyttää näiden ohjeiden tarkkaa noudattamista. Ohjeiden

Lisätiedot

8. Testaa induktiivisen turvakytkimen B1 toiminta. Kun nostokehikon yläreunan turvakytkin B1 ylittää viimeisen mastojakson yläpään, pysähtyy nostolava välittömästi. 9. Alarajakytkimen S11 toiminnan tarkastaminen.

Lisätiedot

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited TANSUN QUARTZHEAT Käyttöohje Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU Valmistaja: Tansun Limited Asiakaspalvelukysymyksissä, ota yhteyttä maahantuojaan: Proviter Oy Tullikatu 12 A 4 21100

Lisätiedot

DL-LÄMPÖLAMPPU. Asennus- ja käyttöohjeet

DL-LÄMPÖLAMPPU. Asennus- ja käyttöohjeet DL-LÄMPÖLAMPPU Asennus- ja käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Turvaohjeet... 3 3. Rakenne ja mallit... 4 4. Asennus... 4 4.1 Lampun sijoitus...4 4.2 Asennustapoja...5 4.3 Lampun kokoaminen...6

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 10/15 1

Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 10/15 1 Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 10/15 1 TURVALLINEN JA OIKEA KÄYTTÖ Laitteen turvallinen ja luotettava käyttö edellyttää näiden ohjeiden tarkkaa noudattamista. Ohjeiden noudattamatta jättäminen tai laitteen

Lisätiedot

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje MASADOOR autotallinovet Asennusohje Tämä asennusohje on tehty ammattitaitoisen asentajan käyttöön. Ohjeessa on piirroksia, joissa on komponentteja, joita ei aina oveen asenneta. Ennen asennuksen aloittamista

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

Turvallisuustarkastus

Turvallisuustarkastus Turvallisuustarkastus 38-123304e 23.03.2009 Turvallisuus- ja toimintatarkastus... Säilytetään kuorma-auton ohjaamossa Varoitus! Älä koskaan työnnä sormia kitaan puristumisvaaran vuoksi. Avoimen kytkimen

Lisätiedot

DYNAPAC CONCRETE EQUIPMENT

DYNAPAC CONCRETE EQUIPMENT DYNAPAC CONCRETE EQUIPMENT AF21/AG21 Sähkömoottorit KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTO AF21/AG21 - IS - 10530-3 - FI TURVALLISUUSOHJEET - KONEET : sähkö-, paineilma-, bensiini- tai dieselkäyttöiset. - SYMBOLIT

Lisätiedot

Dynamos FI KÄYTTÖOHJE

Dynamos FI KÄYTTÖOHJE Dynamos FI KÄYTTÖOHJE 1- Moottori 2- Varoitusvalo 3- Antenni 4- Valokenno 5- Pieni pylväs 6- Ohjain 7- Rajakytkin 8- Hammastanko 9- Varoituskyltti 10- Sulkijalukko SAATAVILLA OLEVAT MALLIT Koodi Dynamos

Lisätiedot

900 Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault

900 Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault SCdefault 900 Asennusohje SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Ulosvedettävä suksen-/lumilaudanpitimet Accessories Part No. Date Instruction

Lisätiedot

10. TARKASTUSLOMAKKEET PYSTYTYSLOMAKE... 3 PÄIVITTÄISTARKASTUSLOMAKE... 4 MÄÄRÄAIKAISTARKASTUSLOMAKE... 5 1 Pos 10 K Ä Y T T Ö O H J E K I R J A 01_11.2002 10. INSPECTION FORM PYSTYTYSLOMAKE TYÖKOHDE:

Lisätiedot

VAIJERIVINTTURI AJONEUVOIHIN 12V 1588 kg KÄYTTÖOHJEET

VAIJERIVINTTURI AJONEUVOIHIN 12V 1588 kg KÄYTTÖOHJEET VAIJERIVINTTURI AJONEUVOIHIN 12V 1588 kg KÄYTTÖOHJEET Lue käyttöohjeet huolella ennen käyttöä! Alla on listattuna vintturin komponenttejä ja niiden käyttö. Vintturi on tarkoitettu ainoastaan ajoneuvoihin

Lisätiedot

MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET. Oy Machine Tool Co

MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET. Oy Machine Tool Co MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET Oy Machine Tool Co 1. Käyttökohteet Käsikäyttöinen MACCO BF -haarukkavaunu on matalarakenteinen, vain kuormalavalla olevan, kovilla pinnoilla liikuteltavan tavaran siirtelyyn

Lisätiedot

RENGASKONE. Käsikäyttöinen rengaskone. Käyttöopas

RENGASKONE. Käsikäyttöinen rengaskone. Käyttöopas RENGASKONE Käsikäyttöinen rengaskone Käyttöopas PIDÄ KÄYTTÖOPAS TURVALLISESSA PAIKASSA. Käyttöopas antaa tietoja tuotteen kokoamisesta, käytöstä, turvallisuudesta ja osista. KOKOAMISOHJEET 1. Etsi ja

Lisätiedot

AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Huhtikuu 2011 1 AIRJACK NOSTOLAITTEEN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Huhtikuu 2011 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 1 PAKKAUS JA VARASTOINTI 2 TEKNISET TIEDOT. 3 ASENNUS.

Lisätiedot

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Käytettäväksi ainoastaan käyttöohjeen yhteydessä! Tämä pikaopas EI korvaa käyttöohjetta! Pikaopas on tarkoitettu ainoastaan henkilöille,

Lisätiedot

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Ota peräkärry hinaukseen! www.ramirent.fi www.ramirent.fi Peräkärryn sisältö Telinepaketti koostuu Instant Span 300 7,9 m korkeasta alumiinitelineestä, joka on valmiiksi

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 1. JOHDANTO 1.1. Turvallisuus Lue tämä käyttöopas huolellisesti läpi ja noudata sen sisältämiä ohjeita. Muuten mittarin käyttö voi olla vaarallista käyttäjälle ja mittari voi vahingoittua.

Lisätiedot

HT-sarjan Aerofoil-savunpoistopuhaltimet Moottori savussa Asennus- ja huolto-ohjeet Tarkastus- ja huoltopäiväkirja

HT-sarjan Aerofoil-savunpoistopuhaltimet Moottori savussa Asennus- ja huolto-ohjeet Tarkastus- ja huoltopäiväkirja HT-sarjan Aerofoil-savunpoistopuhaltimet Moottori savussa Asennus- ja huolto-ohjeet Tarkastus- ja huoltopäiväkirja Savunpoistopuhaltimien oikean huollon varmistamiseksi tämä ohje tulee toimittaa käyttäjälle.

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet SALAMANTERI OS200 Asennus- ja käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Turvaohjeet... 3 3. Asennus... 3 4. Laitteen kuljetus ja siirto... 3 5. Käyttöpaneeli... 4 6. Käyttö... 4 7. Puhdistus ja

Lisätiedot

PÖNTTÖSORVI KÄYTTÖ - OHJEKIRJA

PÖNTTÖSORVI KÄYTTÖ - OHJEKIRJA KESMAC 23.4.2013 PÖNTTÖSORVI PÖNTTÖSORVI KÄYTTÖ - OHJEKIRJA SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. TEKNINEN ERITTELY 3. TURVALLISUUSOHJEET JA KÄYTTÖ 4. VALOKUVAT 5. HUOLTO 6. KUITTAUS TURVAOHJEISTA 2013-04-23

Lisätiedot

ASC-Alumiinitelineet

ASC-Alumiinitelineet ASC-Alumiinitelineet ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ALUMIINITELINEILLE MALLIT: ASC JA EURO VAROITUS! Tämä ohje opastaa ASC-alumiinitelineiden oikeaan ja turvalliseen asennukseen. Käyttäjä on vastuussa ohjekirjan

Lisätiedot

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja (SEFFI Pro Compact, Combi, Team SEFFI Soft Compact, Combi, Team) Käsiin ja jalkoihin tuleville varusteille 1 SEFFI - kuivain Käyttö ohjekirja malleille: SEFFI Pro Compact,

Lisätiedot

KYLPYHUONEEN LÄMMITIN

KYLPYHUONEEN LÄMMITIN KYLPYHUONEEN LÄMMITIN Mallit: ETG500, ETG700, ETG100 Kuvassa oleva lämmitin on malli, eikä välttämättä vastaa paketissa olevaa tuotetta. Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen lämmittimen käyttöönottoa.

Lisätiedot

5. KÄYTTÖOHJEET SC4000 K Ä Y T T Ö O H J E K I R J A SC4000 1

5. KÄYTTÖOHJEET SC4000 K Ä Y T T Ö O H J E K I R J A SC4000 1 5. KÄYTTÖOHJEET 5. KÄYTTÖOHJEET... 3 5.1. KÄYTTÖOHJEET JA VAROITUKSET...3 5.2. KÄYTTÖOHJEET...4 5.2.1. KONEENKÄYTTÄJÄN VASTUU...5 5.2.2. MENETTELY HÄTÄTAPAUKSISSA...6 5.3. LAITTEEN OHJAUS...8 5.3.1. NOSTO

Lisätiedot

PULLEY-MAN porakonevinssi. Käyttö- ja huolto-ohje

PULLEY-MAN porakonevinssi. Käyttö- ja huolto-ohje PULLEY-MAN porakonevinssi Käyttö- ja huolto-ohje SISÄLLYSLUETTELO 3 4 SUORITUSARVOT JA TIEDOT TURVALLINEN KÄYTTÖ 5 7 8 10 11 LAITTEEN OSAT JA VAIJERIN ASENNUS LAITTEEN KÄYTTÖ NOSTOISSA LAITTEEN HUOLTO

Lisätiedot

Savunpoistoseinäikkunan ja -luukun asennus seinään

Savunpoistoseinäikkunan ja -luukun asennus seinään Käkeläntie 41, 16300 Orimattila puh / phone (03) 544 3100 Fax (03) 544 3160 www.keraplast.fi ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET Savunpoistoseinäikkuna ja -luukku ORIVENT 70/SI ja 70SL moottoritoiminen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Haswing W-20

KÄYTTÖOHJE. Haswing W-20 KÄYTTÖOHJE Haswing W-20 Omistajalle Kiitos, että valitsitte Haswing- sähköperämoottorin. Se on luotettava ja saastuttamaton sekä helppo asentaa ja kuljettaa. Tässä käyttöohjeessa on tietoja laitteen asennuksesta,

Lisätiedot

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje TIMCO X10 1000w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje LUE TÄMÄ OHJE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÄ JA NOUDATA OHJEITA TARKASTI! TIMCO moottorinlämmitin on suunniteltu moottoriajoneuvojen moottorin

Lisätiedot

Käyttöohjekirja. Lue ohjekirja ennen koneen käyttöönottoa. 85200 ALAVIESKA, puh. 08-430 9300, fax 08-430 509

Käyttöohjekirja. Lue ohjekirja ennen koneen käyttöönottoa. 85200 ALAVIESKA, puh. 08-430 9300, fax 08-430 509 Käyttöohjekirja Lue ohjekirja ennen koneen käyttöönottoa. 85200 ALAVIESKA, puh. 08-430 9300, fax 08-430 509 Sisällysluettelo sivu Sisällysluettelo ja alkusanat 1 Käyttö- ja huolto-ohje 2 Turvallisuusohjeita

Lisätiedot

NOSTO-OVEN ASENNUSOPAS

NOSTO-OVEN ASENNUSOPAS NOSTO-OVEN ASENNUSOPAS Lue tämä asennusopas kokonaisuudessaan ennen oven asentamisen aloittamista. Noudata turvallisuusohjeita, jotta vältyt aineellisilta- ja henkilövahingoilta. Varmistaaksesi onnistunut

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET HAKLIFT KETJUVIPUTALJOILLE. Kapasiteetti: 0.8 t, 1.6 t, 3.2 t, 6.0 t, 9.0 t

KÄYTTÖOHJEET HAKLIFT KETJUVIPUTALJOILLE. Kapasiteetti: 0.8 t, 1.6 t, 3.2 t, 6.0 t, 9.0 t KÄYTTÖOHJEET HAKLIFT KETJUVIPUTALJOILLE Kapasiteetti: 0.8 t, 1.6 t, 3.2 t, 6.0 t, 9.0 t Huomio: Lue tämä käyttöohje ennen ketjuviputaljan käyttöönottoa. Sisällys 1. Esipuhe 2. Erittely 3. Turvallisuusohjeet

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET 12/2017

ASENNUSOHJEET 12/2017 1 ASENNUSOHJEET 12/2017 TURVALLINEN JA OIKEA KÄYTTÖ Laitteen turvallinen ja luotettava käyttö edellyttää näiden ohjeiden tarkkaa noudattamista. Ohjeiden noudattamatta jättäminen tai laitteen väärä käyttö

Lisätiedot

STIGA VILLA 85 M READY 85 M

STIGA VILLA 85 M READY 85 M STIGA VILLA 85 M READY 85 M 8211-3039-03 1. 2. A B 3. 4. 5. 6. 7. 8. R L 9. 10. Y Z X W V 11. FI SUOMI SYMBOLIT Koneeseen on kiinnitetty seuraavat symbolit, joiden tarkoitus on muistuttaa käyttäjää laitteen

Lisätiedot

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 ASENNUSOHJE GOLD LP Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 1. ASENNUS 1.4 Koneen asennus 1.1 Yleistä Henkilöstön on tutustuttava näihin ohjeisiin ennen koneelle

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE INVANOSTIN LIFTMAN 400

KÄYTTÖOHJE INVANOSTIN LIFTMAN 400 KÄYTTÖOHJE INVANOSTIN LIFTMAN 400 Laitteen osat 1. Kädensija 2. Päänostotaso 3. Nostotaso 4. Sähköyksikkö jossa päävirtakatkaisija 5. Kiinnityselementti 6. Sähkösylinteri 7. Sisäänajoluiska 8. Sisäänajoluiskanohjaus

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 Lue käyttöohje ennen lämmittimen käyttöönottoa Käytä lämmitintä ainoastaan käyttöohjeiden mukaisesti. Muu käyttö voi aiheuttaa tulipalon, sähköiskun

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE HYDRAULIPURISTIN HP 95

KÄYTTÖOHJE HYDRAULIPURISTIN HP 95 KOHP95.doc KÄYTTÖOHJE HYDRAULIPURISTIN HP 95 Maahantuonti: Hollolan Sähköautomatiikka Oy Höylääjänkatu 5 15520 LAHTI Puh. (03) 884 230 Fax (03) 884 2310 hsa@hsaoy.com www.hsaoy.com 2 1. YLEISIÄ TURVALLISUUSOHJEITA

Lisätiedot

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Polkupyöräteline, vetolaitteeseen kiinnitettävä Accessories Part No. Group Date

Lisätiedot

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA 2 KÄYTTÖ SWEPAC F75E Koneella tiivistetään soraa ja hiekkaa pienissä rakennustöissä, kuten valmistaessa alustaa betonikiville tai puutarhojen kivilaatoille. Koneen kompakti muotoilu

Lisätiedot

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08 STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08 1 2 3 4 5 2 6 K 7 J G H J I 8 9 S R T Q 10 11 C D E, F A F J B K 3 FI SUOMI 1 YLEISTÄ Tämä kuvake tarkoittaa VAROITUS. Ohjeita on

Lisätiedot

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET 1. Oven karmin asennuksessa käytetään 16 kpl säätöholkkeja (24mm), joilla karmi säädetään asennusaukkoon. 2. Oven karmin ja asennusaukon

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET ABT KÄSIKETJUTALJOILLE

KÄYTTÖOHJEET ABT KÄSIKETJUTALJOILLE KÄYTTÖOHJEET ABT KÄSIKETJUTALJOILLE Kapasiteetti: 250, 500, 1000, 2000, 3000, 5000, 10000 ja 20000kg Huomio: Lue tämä käyttöohje ennen käsiketjutaljan käyttöönottoa. 1. Ripusta talja yläkoukusta ja nosta

Lisätiedot

Kattolaatikko Xperience

Kattolaatikko Xperience Ohje nro Versio Osa nro 8698518 1.0 Kattolaatikko Xperience A8903209 Sivu 1 / 8 A8903214 Sivu 2 / 8 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit ovat turvallisuuden

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. SAFERA Siro IN-line -liesivahti. Virranhallintayksiköt PCU3 PCU5.1-U 20810 V4.5.0 FIN SIRO IN-LINE

ASENNUSOHJE. SAFERA Siro IN-line -liesivahti. Virranhallintayksiköt PCU3 PCU5.1-U 20810 V4.5.0 FIN SIRO IN-LINE ASENNUSOHJE SAFERA Siro IN-line -liesivahti Virranhallintayksiköt PCU PCU.-U 080 V..0 FIN SIRO IN-LINE SISÄLLYSLUETTELO VAROITUKSET. VALMISTELUT. Valmistelut. Asennus. Asennuksen vianmääritys. Lisävaruste:

Lisätiedot

Couper EN KÄYTTÖOHJE. Kääntöporttien moottori VALMISTETTU ITALIASSA

Couper EN KÄYTTÖOHJE. Kääntöporttien moottori VALMISTETTU ITALIASSA Couper Kääntöporttien moottori EN KÄYTTÖOHJE VALMISTETTU ITALIASSA 1 -KUVAUS 1A -VAROITUKSET Seuraavana lueteltujen ohjeiden laiminlyönti vapauttaa KING Gates srl:n kaikesta vastuusta liittyen ihmisille

Lisätiedot

HAKLIFT MAGNEETTITARRAIN. Sisällys 1. Käyttötarkoitus ja ominaisuudet 2. Rakenne ja tekniset tiedot 3. Käyttö 4. Päätekijät 5. Huolto ja turvallisuus

HAKLIFT MAGNEETTITARRAIN. Sisällys 1. Käyttötarkoitus ja ominaisuudet 2. Rakenne ja tekniset tiedot 3. Käyttö 4. Päätekijät 5. Huolto ja turvallisuus HAKLIFT MAGNEETTITARRAIN Sisällys 1. Käyttötarkoitus ja ominaisuudet 2. Rakenne ja tekniset tiedot 3. Käyttö 4. Päätekijät 5. Huolto ja turvallisuus KÄYTTÖOHJEET HUOMAUTUS: Lue käyttöohjeet huolellisesti

Lisätiedot

ELECTROTORQUE MOMENTTIVÄÄNTIMET

ELECTROTORQUE MOMENTTIVÄÄNTIMET PAGE 19 ELECTROTORQUE MOMENTTIVÄÄNTIMET KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA (OSA N:O 34131) EMC direktiivi 89/336/EEC ja korjattu 91/263/EEC & 92/31/EEC Standardit EN55014:1987, IEC 801-2, IEC 801-4, IEC 801-3 Matalajännite

Lisätiedot

Nostopöytä 250 ja 500 kg

Nostopöytä 250 ja 500 kg Nostopöytä 250 ja 500 kg Käyttöohje Osaluettelo Nostopöytä 250 ja 500kg käyttö ja huolto ohje Ennen nostopöydän käyttöä lue tämä ohje huolellisesti läpi. 1. Varoitukset 1. Älä laita jalkaa tai kättä saksimekanismiin

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. ver. 1.2

KÄYTTÖOPAS. ver. 1.2 KÄYTTÖOPAS ver. 1.2 VAROITUS Tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle kolme (3) vuotiaille lapsille. VAROITUS Emme kanna mitään vastuuta mahdollisista onnettomuuksista tai vahingoista, jotka johtuvat laiminlyönnistä

Lisätiedot

Elektra V ... 13 ... 7... 9 GB... 11 NO ... 21 ... 15 ... 17 DE... 19 PL ... 23 ... 27 ... 25

Elektra V ... 13 ... 7... 9 GB... 11 NO ... 21 ... 15 ... 17 DE... 19 PL ... 23 ... 27 ... 25 SE... 7... 9 GB... 11 NO FR... 13 RU... 15... 17 DE... 19 PL FI... 21 NL... 23 ES... 25 IT... 27 ELV3333, ELV3344, ELV5333, ELV6344 375 300 340 min 300 mm c-c 277 24 9 16 min 300 mm min 500 mm Fig. 1 10

Lisätiedot

MOOTTORIVENTTIILI. Käsikirja

MOOTTORIVENTTIILI. Käsikirja MOOTTORIVENTTIILI Käsikirja Tutustu käsikirjaan huolella ennen järjestelmän käyttöönottoa. Ainoastaan valtuutettu huoltohenkilökunta on oikeutettu suorittamaan säätöja korjaustoimenpiteitä. Korjauksessa

Lisätiedot

Ennen saunaoven asennustöitä varmista, että ovi on ehjä eikä siinä ole vikoja. Vikojen ilmetessä pyydämme ottamaan yhteyttä tuotteen jälleenmyyjään.

Ennen saunaoven asennustöitä varmista, että ovi on ehjä eikä siinä ole vikoja. Vikojen ilmetessä pyydämme ottamaan yhteyttä tuotteen jälleenmyyjään. Saunaoven asennusohjeet Lasioven asennustöiden suorittamiseen tarvitaan kaksi henkilöä. Lasi ei kestä kovien ja painavien esineiden iskuja. Iskusta lattiaan tai seinään lasi voi rikkoutua. Älä koskaan

Lisätiedot

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40 ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS Terassimarkiisi Varmista, että pinta, johon kiinnität markiisin, on riittävän tukeva. Laho puu, rapautunut rappaus tai tiili ja ohuet paneelit eivät sovellu kiinnityspinnaksi.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE PURISTUSTYÖKALU HP 450

KÄYTTÖOHJE PURISTUSTYÖKALU HP 450 1 4.8.2006 12:27 KO HP 450.doc KÄYTTÖOHJE PURISTUSTYÖKALU HP 450 Maahantuonti: Hollolan Sähköautomatiikka Oy Höylääjänkatu 5 15520 LAHTI Puh. (03) 884 230 Fax (03) 884 2310 hsa@hsaoy.com www.hsaoy.com

Lisätiedot

Lue asennusohje kokonaan ennen asennusta!

Lue asennusohje kokonaan ennen asennusta! Tarvittavat työkalut Seinäkiinnitteisen yläkanto-oven asennusohje Ruuvimeisseli 2mm 3mm 4mm Kiintoavain x 2 Vasara Vatupassi Mitta Pora Poranterä Ø5 ja Ø9 *Lisävaruste *Lisävaruste *Lisävaruste Seinäprofiili

Lisätiedot

Vaijerivinssi DELTA 160-300 kg / 230V

Vaijerivinssi DELTA 160-300 kg / 230V Vaijerivinssi DELTA 160-300 kg / 230V Käyttöohje (Mallit: CWS 160,230 ja 300) Maahantuoja Suomessa : Carl Stahl Oy Jonkankatu 2, 20360 Turku Puh: 02 2750060 e mail: myynti@carlstahl.fi 1. Teknisiä tietoja

Lisätiedot

Lue asennusohje kokonaan ennen asennusta!

Lue asennusohje kokonaan ennen asennusta! 10mm Aukkokorkeus Ovikorkeus 70mm Tarvittavat työkalut Kattokiinnitteisen yläkanto-oven asennusohje Ruuvimeisseli 2mm 3mm 4mm Kiintoavain13mm x 2 Mitta Pora Poranterä Ø5 mm ja 9mm * Ovessa valmiina Kisko

Lisätiedot

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 Käyttöohjeet Sisällysluettelo 1 Huomio!... 3 2 Turvamääräykset... 3 2.1 Käsittely... 3 2.2 Huolto... 3 3 Käyttö... 3 3.1 Suodattimen merkkivalot...

Lisätiedot

Ennen asennuksen aloittamista:

Ennen asennuksen aloittamista: Asennusopas Asennusopas Ennen asennuksen aloittamista: 1. Ennen asennuksen aloittamista varmistu että olet hankkinut oikean lukkopesän, joka sopii lukkoon. Yleisesti käytössä oleviin oviin oikeat lukkopesät

Lisätiedot

Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia

Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia RAKENNUSOHJE Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia 251 Lehden nro 60 mukana sait 13 uutta radio-ohjattavan F2007-autosi osaa. Osat ovat vaihteistokotelo, jarruakseli,

Lisätiedot

Lattialämmityksen jakotukki

Lattialämmityksen jakotukki INSTALLATIONSANVISNING GOLVVÄRMEFÖRDELARE POLYMER Asennusohje Lattialämmityksen jakotukki Polymer 1 Tietoja lattialämmityksen jakotukista Polymer Floorén lattialämmityksen jakotukki Polymer on valmistettu

Lisätiedot

TAKALANAT HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJE

TAKALANAT HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJE TAKALANAT HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJE Maahantuoja: Agri-Kymi Oy Kaupinkatu 4 45130 KOUVOLA Varaosat: 020 743 2045 Toimisto: 020 743 2043 toimisto@agrikymi.fi 2 3 4 5 TEKNISET TIEDOT Takalanat Malli Työleveys

Lisätiedot

Käyttötarkoitus. Mallit. Toimituksen sisältö. Korkeuden säätökahvat

Käyttötarkoitus. Mallit. Toimituksen sisältö. Korkeuden säätökahvat R Rollaattorin osat 1 Kahva 2 Korkeussäädettävä kahvan tanko 3 Jarru 4 Kahvan korkeuden säätövipu 5 Takapyörä 6 Runko 7 Etupyörä 8 Kori 9 Istuin 10 Tarjotin 11 Jarruvaijeri 12 Kepinpidike 2 Käyttötarkoitus

Lisätiedot

DC 500 E. Puruimuri KÄYTTÖOHJE

DC 500 E. Puruimuri KÄYTTÖOHJE DC 500 E Puruimuri KÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo 1. Tekniset tiedot 2. Yleiset turvallisuusohjeet 3. Pakkauksen purkaminen 4. Toimitussisältö 5. Rakenne 5.1. Imurin kokoaminen 5.2. Sähköliitäntä 6. Varaosalista

Lisätiedot

ASENNUSOPAS. Koristepaneeli BYCQ140D7W1 BYCQ140D7W1W

ASENNUSOPAS. Koristepaneeli BYCQ140D7W1 BYCQ140D7W1W ASENNUSOPAS Koristepaneeli BYCQ40D7W BYCQ40D7WW 4 9 8 7 4 6 4 4 4 4 4 4+6 a g a c e f d g g h 6 mm 6 4 8 7 9 4 6 BYCQ40D7W Koristepaneeli BYCQ40D7WW Asennusopas Englanninkielinen teksti on alkuperäinen

Lisätiedot

74 cm - 89 cm ASENNUSOHJEET KOMPACT

74 cm - 89 cm ASENNUSOHJEET KOMPACT 74 cm - 89 cm Suomi ASENNUSOHJEET KOMPACT KOMPACT - www.arke.ws Ennenkuin ryhdyt asennustyöhön, pura portaiden kaikki osat pakkauksistaan. Aseta kaikki osat tilavalle alustalle ja tarkista osien lukumäärä

Lisätiedot

CAT. C min 300 mm. [mm] [mm] C C C [mm] Minimum distance in a permanent assembly. Fig. 1.

CAT. C min 300 mm. [mm] [mm] C C C [mm] Minimum distance in a permanent assembly. Fig. 1. AT 3 kw FI AT A min 300 mm B 0 A B 3 355 55 76 5 355 55 76 9 405 35 335 min 300 mm min,8 m Minimum distance in a permanent assembly Fig. AT Technical data Type E-nr (SE) EL-nr (O) Output [kw] 3 87 03 49

Lisätiedot

Pyörätuolihissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen

Pyörätuolihissit. Helsinki kaikille -projekti, Vammaisten yhdyskuntasuunnittelupalvelu (VYP) ja Jyrki Heinonen Pyörätuolihissit Pyörätuolihissit ovat kevytrakenteisia pystyhissejä tai porrashissejä jotka soveltuvat yleensä melko pieniin tasoeroihin. Kerroksesta toiseen siirtymisessä on uudisrakennuksissa käytettävä

Lisätiedot

DEU EN FRA Käyttöohje TANEO SAR(K)L 12/24/36 (A)R. Järjestelmävalaisin

DEU EN FRA Käyttöohje TANEO SAR(K)L 12/24/36 (A)R. Järjestelmävalaisin DEU EN FRA Käyttöohje TANEO SAR(K)L 12/24/36 (A)R Järjestelmävalaisin Turvallisuus fin EN 1 Turvallisuus Valaisin on suunniteltu viimeisintä tekniikkaa hyväksi käyttäen Valmistettu ja testattu erittäin

Lisätiedot

Imuyksikkö - moottoriteho 750 W - max. ilmamäärä 2210 m 3 /h - max. alipaine 920 Pa - jännite 230 V - virta 5.2 A - imyksikön paino n.

Imuyksikkö - moottoriteho 750 W - max. ilmamäärä 2210 m 3 /h - max. alipaine 920 Pa - jännite 230 V - virta 5.2 A - imyksikön paino n. KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET Perehdy tähän ohjekirjaan huolellisesti ennen kuin asennat, käytät tai huollat EXTOR 2300 imuria. Tämän ohjekirjan ohjeita tulee noudattaa. TEKNINEN ERITTELY EXTOR 2300 imuri:

Lisätiedot

KRSC 9011/1 KRSC 9006 KRSF 9005/SL KRSF 9005/BL. Asennusohjeet

KRSC 9011/1 KRSC 9006 KRSF 9005/SL KRSF 9005/BL. Asennusohjeet KRSC 9011/1 KRSC 9006 KRSF 9005/SL KRSF 9005/BL Asennusohjeet Ennen jääkaapin asentamista 4 Vesiliitäntä 4 Sähköliitäntä 5 Jääkaapin sijoitus ja tasapainottaminen 6 Asennusmitat ja -vaatimukset 7 Pakastimen

Lisätiedot

TAC 2112. Asennusohje. 1. Asennus 0FL-3664-002

TAC 2112. Asennusohje. 1. Asennus 0FL-3664-002 TAC 2112 0FL-3664-002 Asennusohje 1. Asennus 1.1 Säädin Sijoita säädin sellaiseen paikkaan, että säätimen arvot on helppo lukea ja asetella ja että sen luukulle jää avautumistilaa. Sallittua ympäristönlämpötilaa

Lisätiedot

Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo VAARA

Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo VAARA Form No. Manuaalisella kippauksella varustetun kuljetuslavan asennussarja 2010-malli ja vanhempi Workman MD -sarjan työajoneuvo Mallinro: 131-3457 3386-220 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen

Lisätiedot

Tarkastus- ja huoltomääräykset. Kytkimien lisävarusteet 2017

Tarkastus- ja huoltomääräykset. Kytkimien lisävarusteet 2017 Tarkastus- ja huoltomääräykset Kytkimien lisävarusteet 2017 Yleistä Yleistä Osat, joita käytetään auton ja perävaunun yhteen liittämiseen, ovat normaalikäytössäkin alttiina erittäin suurelle rasitukselle.

Lisätiedot

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon Käkeläntie 41 FIN-16300 ORIMATTILA Tel. +358 3 544 3100 Fax. +358 3 544 3160 Asennusohje pdfmuodossa Säästä tämä ohje myöhempää koelaukaisua ja huoltoa varten Savunpoistoluukku voidaan asentaa täysin vaakasuoraan

Lisätiedot

POC D/G 5L LÄMMINVESIVARAAJAT. Asennus- ja käyttöohje

POC D/G 5L LÄMMINVESIVARAAJAT. Asennus- ja käyttöohje POC D/G 5L LÄMMINVESIVARAAJAT Asennus- ja käyttöohje Tätä tuotetta ei saa hävittää normaalin yhdyskuntajätteen mukana. Purettu laite on vietävä asianmukaiseen kierrätyspisteeseen jossa käsitellään sähkö-ja

Lisätiedot

Telecrane F24 Käyttö-ohje

Telecrane F24 Käyttö-ohje 1 Telecrane F24 Käyttö-ohje Sisällysluettelo - F24 Takuu & turvallisuusohjeet 3 - Käyttöönotto / paristot / vastaanottimen virtalähde 4 - Tunnistuskoodin vaihto 6 - Vastaanottimen virtalähteen jännitteen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 YLEISTÄ Varmista, että seuraavat dokumentit ovat konetoimituksen mukana: asennusohje (tämä dokumentti) CTS 600 ohjausjärjestelmän käyttöohje

Lisätiedot

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Lisätietoa kiinnityksen valinnasta on asiakirjassa Apurungon valinta ja kiinnitys. Rungon etuosassa on 4 erityyppistä päällirakenteen kiinnikettä:

Lisätiedot

TYÖLAITTEET KA250/400 KA300/450 KERÄÄVÄ AURAN KÄYTTÖOHJE. Mateko Oy Punasillantie 6 40950 Muurame PUH. 014 3349 400 FAX 014 2440 61

TYÖLAITTEET KA250/400 KA300/450 KERÄÄVÄ AURAN KÄYTTÖOHJE. Mateko Oy Punasillantie 6 40950 Muurame PUH. 014 3349 400 FAX 014 2440 61 TYÖLAITTEET KA250/400 KA300/450 KERÄÄVÄ AURAN KÄYTTÖOHJE Mateko Oy Punasillantie 6 40950 Muurame PUH. 014 3349 400 FAX 014 2440 61 EY-Vaatimustenmukaisuusvakuutus koneesta Lapinlahden levypalvelu Oy vakuuttaa,

Lisätiedot

INFRASAUNAN ASENNUSOHJE. Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat.

INFRASAUNAN ASENNUSOHJE. Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat. INFRASAUNAN ASENNUSOHJE Lisätiedot: HL-Heat Oy Vesijärvenkatu 4 M 3 15100 Lahti 0400 871 611 03-734 5830 www.hl-heat.fi e-mail: info@hl-heat.fi INFRASAUNA + YHDISTELMÄSAUNA INFRASAUNAN ASENNUS JA KÄYTTÖOHJEET

Lisätiedot

CSEasyn toimintaperiaate

CSEasyn toimintaperiaate CSEasyn toimintaperiaate Pultti (6x) Rajoitinkappale Tavallinen vanne CSEasy-rengas CSEasy-sovitin Puristuslevy Sisäsovitin koostuu kolmesta esiasennetusta lohkosta ja yhdestä esiasennetusta kumisesta

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. BPW-tukijalka

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. BPW-tukijalka ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE BPW-tukijalka Sisällysluettelo Sivu Yleiset turvallisuusohjeet...3 Käyttötarkoitus...4 Asennusohje...5 Käyttöohje...6 Voitelu- ja huolto-ohje...8 Tekniset tiedot...10 BPW-tyyppikilpi...11

Lisätiedot

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää.

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää. 32 SKATEPAL PRO 3 PAKKAUKSEN PURKU JA ASENTAMINEN 1. Aseta kone vakaalle pöydälle 80 100 cm:n työskentelykorkeudelle. 2. Avaa yläkansi napsauttamalla koneen molemmilla puolilla olevia solkia. 3. Kannen

Lisätiedot

SAVUKAASUPUHALTIMIEN ASENNUS JA HUOLTO-OHJE

SAVUKAASUPUHALTIMIEN ASENNUS JA HUOLTO-OHJE SAVUKAASUPUHALTIMIEN ASENNUS JA HUOLTO-OHJE LAITTEEN KÄYTÖSTÄ JA HUOLLOSTA VASTAAVALLE MIRACO OY 37800 TOIJALA puh. 03-5423205 fax. 03-5424243 YLEISTÄ 1. Puhallin tulee tarkistaa kuljetuksen aikana syntyneiden

Lisätiedot

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0 SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN FI EPO2 Versio 1.0 Käytettyä tuotetta ei saa hävittää talousjätteen mukana. Laite on toimitettava keräyspisteeseen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätykseen. Asianmukainen

Lisätiedot

Asennus, sähkölämmityspatteri TBCE/TBRE/TCLE-02 GOLD/COMPACT/SILVER C

Asennus, sähkölämmityspatteri TBCE/TBRE/TCLE-02 GOLD/COMPACT/SILVER C Asennus, sähkölämmityspatteri TBCE/TBRE/TCLE-02 GOLD/COMPACT/SILVER C 1. Yleistä TBCE/TBRE lämmityspatteria käytetään tuloilman lämmittämiseen tai ulkoilman esilämmittämiseen. Lämmityspatterista TBCE/TBRE/TCLE

Lisätiedot

Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet

Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet Retrojasson asennusohje 1. Asennuspohjan valinta Laite painaa noin 30 kg. Seinäkiinnitystä varten Retrojasson takaseinässä on kaksi reikää. Kiinnitykseen käytetään

Lisätiedot

ROD -tyypin Sulkusyötin

ROD -tyypin Sulkusyötin Standardi: Q/HFJ02027-2000 ROD -tyypin Sulkusyötin KÄYTTÖOHJE Suomen Imurikeskus Oy Puh. 02-576 700-1 - SISÄLTÖ 1. RAKENNE... 3 2. TOIMINTAPERIAATE JA KÄYTTÖTARKOITUS4 3. TUOTTEEN PIIRTEET... 4 4. TYYPPISELITYS...

Lisätiedot

Halkomakone 7 tn Käyttöohje

Halkomakone 7 tn Käyttöohje Halkomakone 7 tn Käyttöohje Lue kaikki ohjeet huolellisesti. Opi tuntemaan koneen käyttötarkoitus, rajoitukset ja mahdolliset vaarat ennen käyttämistä. Käytä työsylinterin käyttö vipua siten että vedät

Lisätiedot

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET TÄMÄ SISÄLTYY: Tuulettimen Virtapainike nopeuden merkkivalot Takasäleikkö EA I SK KE NEN I HA AL KO RK Etusäleikkö Vesisäiliö Tuulettimen nopeuspainike Valopainike USB-johto USB-virta-adapteri LUE KÄYTTÖOHJE

Lisätiedot

Door View Cam -ovisilmäkamera

Door View Cam -ovisilmäkamera Door View Cam -ovisilmäkamera Malli: G63R9A Lataa mukana toimitettu akku. Lataa akku ensin täyteen. Akku löytyy Door View Kit -pakkauksesta, jossa on mukana myös sovitin ja kiristysmutteri. Liitä se USB-virtalähteeseen

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeen käännös SEPREMIUM 30. Kompressorilauhteiden öljynerotusyksikkö 04/13

Asennus- ja käyttöohjeen käännös SEPREMIUM 30. Kompressorilauhteiden öljynerotusyksikkö 04/13 Asennus- ja käyttöohjeen käännös SEPREMIUM 30 Kompressorilauhteiden öljynerotusyksikkö 04/13 TOIMINTA SEPREMIUM sarjan öljynerotusyksiköllä puhdistetaan paineilmajärjestelmän öljyä sisältäviä lauhteita

Lisätiedot