Onnea Heidille! Kreikalle ei tule myöntää lisää lainaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Onnea Heidille! Kreikalle ei tule myöntää lisää lainaa"

Transkriptio

1 Anneli Jäätteenmäen tiedotuslehti, 3/2011, kesäkuu - Onnea Heidille! - Kreikalle ei tule myöntää lisää lainaa - EU-maiden taloudet kuntoon - Parlamentti otti kantaa maatalouspolitiikan uudistamiseen - Mepeistä kulttuurikummeja - Komission aikeet murentaa urheiluseuratoimintaa kuopattava - Nimitysuutisia - Kiitos europostin lukijakyselyyn vastanneille! Onnea Heidille! Meppiryhmäämme tulee kiertoa kun Heidi Hautala siirtyy kehitysyhteistyöministeriksi. Heidin lisäksi toinenkin meppi valittiin ministeriksi. Kreikan ulkoministeriksi tuli Stavros Lambrinidis. Joutuu vaikean tehtävän eteen. Kuuluimme molemmat EU-USA - valtuuskuntaan ja matkoillahan aina tutustuu ihmisiin. Olen tehnyt Heidin kanssa tiivistä yhteistyötä avoimempien ja läpinäkyvämpien EU-instituutioiden puolesta. Yhteistyömme jatkuu. Hyvä, että hallituksessa on EU-arjen tuntemusta. Sitäkin tarvitaan. Kreikalle ei tule myöntää lisää lainaa Kreikka on jälleen pyytänyt lisää rahaa EU:lta. On arvioitu, että uusi lainapaketti kohoaisi 100 miljardiin euroon. Euroopan keskuspankilla on Kreikkaan liittyviä lainoja jo 194 miljardin euron edestä. Euroopan kriisimaiden roskalainoja sillä on yhteensä yli 400 miljardin arvosta. Kreikkaa avokätisesti luotottomalla Euroopan keskuspankki on mahdollistanut kuplan syntymisen. Ilman keskuspankin luottoja ja Kreikan kuulumista euroalueeseen maa ei olisi koskaan saanut markkinoilta nykyistä yli 330 miljardin euron lainamääräänsä.

2 Kreikalle myönnetyt hätälainat eivät ole poistaneet varsinaista ongelmaa mihinkään. Ne ovat ainoastaan antaneet lisäaikaa ja siirtäneet vaikeiden päätösten tekemistä myöhemmäksi. On aika tunnustaa tosiasiat. Kreikalle ei tule antaa enää lisälainaa. Kriisi tulee sitä kalliimmaksi veronmaksajille mitä pidemmälle asiaa lykätään. Parlamentti ehdottaa jäsenmaille sakkoa vilpillisistä tilastoista, jotka koskevat valtion alijäämiä ja velkaa. Sen suuruus olisi 0,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Parlamentin äänestys oli tiukka. Vasemmisto on jarruttanut lakipaketin eteenpäinviemistä alusta alkaen. Onneksi he lopulta hävisivät. Nyt päästään aloittamaan jatkoneuvottelut parlamentin ja neuvoston välillä. Toivon, että sopu saataisiin aikaan vielä ennen heinäkuun täysistuntoa. Parlamentti otti kantaa EU:n maatalouspolitiikan uudistamiseen EU-maiden taloudet kuntoon Europarlamentti äänesti jäsenmaiden talouspolitiikan valvonnasta tämän viikon torstaina. Parlamentti haluaa tarkkailla jäsenmaiden budjetteja sanktioiden uhalla. Joidenkin mielestä se vie EU:ta yhä enemmän kohti liittovaltiota. Europarlamentti äänesti eilen maatalouspolitiikan uudistamista koskevista yleislinjoista. EU:n maatalouspolitiikkaa ollaan uudistamassa vuodesta 2014 alkaen. Eilinen äänestys kertoi parlamentin kannan komissiolle ja neuvostolle tulevien esitysten valmisteluun. Komission rahoituskehykset tulevat ensi viikolla ja yksityiskohtaiset direktiiviesitykset syksyllä. EU-maiden olisi tähänkin saakka pitänyt pitää kiinni yhteisesti sovituista säännöistä. Vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan jäsenmaan velan on oltava alle 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Samalla vuosittaisen budjettialijäämän on oltava pienempi kuin kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Tällä hetkellä suurin osa jäsenmaista rikkoo sopimusta. Parlamentti haluaa panostaa elintarviketurvaan, ympäristönsuojeluun ja uusiutuvaan energiaan.

3 Viljelijöille on taattava vakaammat olot, sillä vain se takaa elintarvikkeiden saannin tulevaisuudessa. EU:n maatalouspolitiikkaan pitää saada lisää ennakoitavuutta ja jatkuvuutta. Maatalousmenojen osuus EU:n talousarviosta on laskenut tasaisesti vuosien mittaan. Vuonna 1985 osuus oli miltei 75 prosenttia. Vuonna 2013 menojen ennakoidaan olevan noin 39,3 prosenttia. Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry on pyytänyt meitä europarlamentaarikoita kulttuurikummeiksi. Tarkoitus on saada poliitikot ja musiikintekijät saman pöydän ääreen keskustelemaan ajankohtaisista musiikkialalle tärkeistä kysymyksistä. Luoviin aloihin liittyvät tekijänoikeusasiat ovat monimutkaisia. Kummihankkeen myötä minulle muodostuu suora yhteys yhteen tekijään. Internetistä ladattava musiikki, elokuvat ja erilaiset ohjelmistot ovat herättäneet keskustelua tekijänoikeuksista. Lataaminen on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana hurjasti. Lainsäätäjät ja lailliset palveluntarjoajat eivät ole pysyneet kehityksessä mukana. Luoville tekijöille kuuluu korvaus tehdystä työstä. Tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön kehittäminen on tärkeää paitsi tekijöille, niin myös koko Euroopan tulevaisuudelle. Euroopassa elintarviketeollisuus on suurin yksittäinen teollisuudenala. Se työllistää noin 4,3 miljoona ihmistä. Kotimainen elintarvikeketjumme työllistää yli suomalaista. Eli 12 prosenttia koko työllisestä työvoimasta. Parlamentin vakaa kanta on ollut, että maataloutta on voitava harjoittaa kannattavasti unionin pohjoisilla seuduilla. Siis koko Suomessa. Tässä työssä riittää haastetta. Mepeistä meja kulttuurikum- Sain kummilapsen toukokuun lopussa. Tosin en aivan tavallista. Säveltäjä Riikka Talvitien. Anneli ja Anna Eriksson vaihtamassa ajatuksia Teosto ry:n kulttuurikummitilaisuudessa. Kuvaaja Juha Roininen. Esimerkiksi kännykän voi myydä yhdellä sopimuksella kaikkiin 27 EUjäsenmaahan, mutta digitaalisista sisällöistä pitää neuvotella kussakin maassa erikseen. Tämä vie paljon aikaa, mutta myös maksaa suuria summia.

4 Digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisen tärkeydestä on puhuttu jo pitkään. Eurooppalainen ajatushautomo European Policy Centre on arvioinut digitaalisen sisällön markkinoilla piilevän noin 500 miljardin euron kasvumahdollisuudet vuoteen 2020 mennessä. Summa on merkittävä, sillä se vastaisi noin neljän prosentin bruttokansantuotteen kasvua EU-maissa. Eroamme muista Euroopan maista myös siinä, että valtaosa urheiluseuratoiminnastamme on aatteellista ja yhdistysmuotoista. Ammattiurheilijoita on vain pieni joukko. Valtaosa kilpaurheilustakin on alle 18-vuotiaiden urheilua. Muissa maissa ammattiurheilun osuus on paljon suurempi. Komissiolta kaivataan nyt ripeästi kunnianhimoisempia lainsäädäntöehdotuksia niin tekijänoikeusasioiden kuin digitaalisten sisämarkkinoidenkin saralla. Kuva: Europarlamentissa on tällä hetkellä käsiteltävänä Euroopan tuleva arvonlisäverostrategia. Varsinaisen ehdotuksen komission on määrä antaa syksyllä. Teosto ry:n puheenjohtaja Kim Kuusi ja Tommi Läntinen. Kuvaaja Juha Roininen. Komission aikeet murentaa urheiluseuratoimintaa kuopattava Talkootyöhön perustuva suomalainen urheiluseuratoiminta on ainutlaatuista Euroopan mittakaavassa. Maassamme toimii liikuntaseuraa. Erilaisissa vapaaehtoistehtävissä toimii arviolta suomalaista ensisijaisesti lasten ja nuorten hyväksi. Monessa muussa EU-maassa talkootyö on pääosin koulujen ja kirkkojen asia. Suomalaiset vapaaehtoisjärjestöt ovat olleet huolissaan, että komission ehdotus murentaisi suomalaisen urheiluseuratoiminnan tekemällä myös talkootyöstä verollista. Vastaavan ehdotuksen komissio teki useampi vuosi sitten palveludirektiivin yhteydessä. Tällöin europarlamentti hyväksyi aloitteeni jättää vapaaehtoisuuteen perustuva urheiluseuratoiminta direktiivin ulkopuolelle. Jos haluat liittää Ystäväsi Europostilistalle tai poistua listalta, niin lähetäthän sähköpostia osoitteeseen:

5 Keskusta- ja liberaalipuolueita edustavan ALDE-ryhmän esittelijänä ajoin ensin aloitteeni läpi omassa ryhmässäni ja sain sille sen jälkeen tukea myös muilta poliittisilta ryhmiltä. Urheilun järjestämistapojen erilaisuuden vuoksi minun piti selittää kollegoilleni juurta jaksain, miten esimerkiksi lasten ja nuorten urheiluharrastus Suomessa on järjestetty urheiluseuroissa. Eihän muuallakaan haluta talkootöitä verolle. Muualla tähän ei vain oltu herätty. Urheiluseuroille riittää haasteita tulevaisuudessa jo varmasti siinä, että ne löytävät ihmisiä, jotka järjestävät toiminnan, pyörittävät yhdistyksiä ja huolehtivat siitä, että ihmisillä on hyvä toimia. Jo nyt on valitettavasti ollut nähtävissä, että kiinnostus yhdistysten vastuullisiin tehtäviin on vähentynyt viimeisten vuosien aikana. Talkootyön verollepano katkaisisi monen suomalaisenkin urheiluseuran selkärangan. Se murentaisi niiden toimintaedellytykset. EU:n lainsäädännön ei tule vaikeuttaa talkootyöllä pyöritettävää seuratoimintaa, vaan ennemminkin rohkaista. Tämän eteen aion tehdä työtä myös jatkossa. Nimitysuutisia Kiitos europostin lukijakyselyyn vastanneille! Kysyin huhtikuun europostissa, mistä EU-aiheista lukijat haluaisivat saada jatkossa lisätietoa europostini välityksellä. Vastauksia tuli ilahduttavan paljon. Aiheet vaihtelivat laidasta laitaan. Ne koskettelivat muun muassa seuraavia aiheita: unionin liittovaltiokehitys, Kreikan kriisi, EU:n aluepolitiikka sekä EU:n ilmasto- ja energiapolitiikka. Kirjoitan jatkossa Europostissa niin monesta lukijoiden esittämästä toiveesta kuin mahdollista. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan ensi viikolla kahden hengen matka tutustumaan Euroopan parlamenttiin Brysseliin tai Strasburgiin. Voittajalle ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. Parlamentissa on tänään juhannusaattona normaali työpäivä. Kesäloma alkaa 22. heinäkuuta. Hyvää juhannusta! Anneli Risto Artjoki siirtyy komissaari Olli Rehnin kabinetista maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen valtiosihteeriksi. Aikaisemmin Artjoki on työskennellyt muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitossa sekä maa- ja metsätalouden erityisasiantuntijana Suomen pysyvässä edustustossa Euroopan unionissa.

Helmikuun Strasbourgin täysistunto: Syyria, Mario Monti ja tuleva huippukokous

Helmikuun Strasbourgin täysistunto: Syyria, Mario Monti ja tuleva huippukokous Helmikuun Strasbourgin täysistunto: Syyria, Mario Monti ja tuleva huippukokous Helmikuun Strasbourgin täysistunnon 13.-16.2.2012 asialistalla on monia tärkeitä teemoja. Mepit keskustelevat Syyrian tilanteesta

Lisätiedot

VAIHToEHTo EU:LLE. joutuuko suomi Brysselin talousvalvontaan? 1/2015. nro. komissio Uhkaa rangaistuksilla:

VAIHToEHTo EU:LLE. joutuuko suomi Brysselin talousvalvontaan? 1/2015. nro. komissio Uhkaa rangaistuksilla: VAIHToEHTo EU:LLE nro 1/2015 VAIHToEHTo EU:LLE TIEDoTUSKESKUS ry VÄLITTÄÄ KrIITTISTÄ TIEToA EU-PoLITIIKAn VAIKUTUKSISTA JA TArJoAA KAnSALAISILLE HYVÄn ToIMInTAFoorUMIn. komissio Uhkaa rangaistuksilla:

Lisätiedot

Vaikuta! Suomen politiikkaan. Vaikuta!

Vaikuta! Suomen politiikkaan. Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Va Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! V ikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Suomen politiikkaan Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta

Lisätiedot

tarvitsee uudenlaisia toimintamuotoja Anne Berner: Yhteiskuntamme Baswarella tehdään globaalisti paikallista luotonhallintaa Kuka maksaa, kuka ei?

tarvitsee uudenlaisia toimintamuotoja Anne Berner: Yhteiskuntamme Baswarella tehdään globaalisti paikallista luotonhallintaa Kuka maksaa, kuka ei? Intrum Justitian toimeksiantajalehti NO. 4 2014 Anne Berner: Yhteiskuntamme tarvitsee uudenlaisia toimintamuotoja Baswarella tehdään globaalisti paikallista luotonhallintaa Kuka maksaa, kuka ei? PÄÄKIRJOITUS

Lisätiedot

Talous- ja rahaliitto euro

Talous- ja rahaliitto euro VALOKEILASSA EUROOPAN UNIONIN POLITIIKKA Talous- ja rahaliitto euro Vakauden, kasvun ja vaurauden edistäminen unionissa Unionin kasvua edistävä taloudellinen ympäristö perustuu hyvin toimivaan talous-

Lisätiedot

Syksy 2011 Media Desk Finland EUROOPAN UNIONIN MEDIA 2007 -OHJELMA 2007 2013

Syksy 2011 Media Desk Finland EUROOPAN UNIONIN MEDIA 2007 -OHJELMA 2007 2013 Syksy 2011 Media Desk Finland EUROOPAN UNIONIN MEDIA 2007 -OHJELMA 2007 2013 1 Media Desk Finland c/o Suomen elokuvasäätiö Kanavakatu 12 FI-00160 Helsinki Puh. +358 9 6220 3013 Kerstin Degerman Puh. +358

Lisätiedot

EMU ON EKSYKSISSÄ. Euroopan rahaliitto ja oikeat valinnat Suomen kannalta. Sixten Korkman

EMU ON EKSYKSISSÄ. Euroopan rahaliitto ja oikeat valinnat Suomen kannalta. Sixten Korkman Sixten Korkman EMU ON EKSYKSISSÄ Euroopan rahaliitto ja oikeat valinnat Suomen kannalta YHTEENVETO Eurooppa on rahoituskaaoksen ja talousromahduksen partaalla. Ongelmien taustalla ovat erehdykset ja virheet

Lisätiedot

33. KESKIVIIKKONA 14. SYYSKUUTA 2011

33. KESKIVIIKKONA 14. SYYSKUUTA 2011 PTK 33/2011 vp 33. KESKIVIIKKONA 14. SYYSKUUTA 2011 kello 14.01 Päiväjärjestys Ilmoituksia Lähetekeskustelu 1) Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 136 artiklan

Lisätiedot

Onko EMUlla tulevaisuutta?

Onko EMUlla tulevaisuutta? No. 11 27.5.2010 Onko EMUlla tulevaisuutta? Sixten Korkman Yhteenveto Euroopan rahaliitolle viime viikot ovat olleet dramaattisia. Toukokuun alkupäivinä Kreikka oli jo ajautumassa valtiolliseen maksukyvyttömyyteen,

Lisätiedot

taitajakisa haasteillaan

taitajakisa haasteillaan sähköalojen ammattiliiton jäsenlehti huhtikuu 4 2014 sivut 4-5 taitajakisa yllätti sivut 12-13 haasteillaan Työhyvinvointi pääasiaksi luottamushenkilöseminaarissa sivut 6 7 Sukelluskalastaja virittää aurinkosähköä

Lisätiedot

Yt-henki haiskahtaa HUHTI KESÄ ELO LOKA JOULU. pätee myös työelämässä. mitään ei tapahdu, ei tee mitään Ammattiosaston aktiivit esittäytyvät s.

Yt-henki haiskahtaa HUHTI KESÄ ELO LOKA JOULU. pätee myös työelämässä. mitään ei tapahdu, ei tee mitään Ammattiosaston aktiivit esittäytyvät s. 2014 HELMI HUHTI KESÄ ELO LOKA JOULU mitään ei tapahdu, jos kukaan ei tee mitään Ammattiosaston aktiivit esittäytyvät s. 4 SAnanvapaus pätee myös työelämässä s. 28 EU laimea vai hotti? Joonas Tuomivaara

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ Selkokieliversio YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ YHDISTYS ON YHTEISTOIMINTAA...2 Yhteinen asia, kaikki mukaan!... 2 Jäseneksi liittyminen...3 Tärkeä tiedonkulku... 4 Ero yhdistyksen jäsenyydestä...

Lisätiedot

3 4 / 2009. raha. mitä on. 5 Vapautta. 8 Kuka. 3 Attacin. hyötyy. ja vastarintaa. talousennuste: Kriisi syvenee. seteleistä?

3 4 / 2009. raha. mitä on. 5 Vapautta. 8 Kuka. 3 Attacin. hyötyy. ja vastarintaa. talousennuste: Kriisi syvenee. seteleistä? 3 4 / 2009 raha mitä on 3 Attacin talousennuste: Kriisi syvenee 5 Vapautta ja vastarintaa 8 Kuka hyötyy 500 euron seteleistä? Suomen attacin jäsenlehti Numero 3 4/2009 www.attac.fi Tässä numerossa 2 Pääkirjoitus:

Lisätiedot

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.): Ympäristökysymykset eduskunnassa vuonna 2014

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.): Ympäristökysymykset eduskunnassa vuonna 2014 Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.): Ympäristökysymykset eduskunnassa vuonna 2014 Puhe MUTKU-päivillä 2.4.2014 (muutosvarauksin) Arvoisat kuulijat! Sain otsikokseni Ympäristökysymykset eduskunnassa

Lisätiedot

ULKOSUOMALAISPARLAMENTTI. Pöytäkirja - Yhteenveto. Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous Helsingissä 15. 16.4.2013

ULKOSUOMALAISPARLAMENTTI. Pöytäkirja - Yhteenveto. Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous Helsingissä 15. 16.4.2013 Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous Helsingissä 15. 16.4.2013 Pöytäkirja - Yhteenveto Paikka: Suomi-Seura, Mariankatu 8 Aika: maanantai 15. - tiistai 16.4.2013 1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja

Lisätiedot

Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013

Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013 Esittelyssä hallituksen uudet jäsenet s. 8 Kutsu kevätiltamiin s. 14 Remburssilla maailman ääriin s. 25 1/2013 NOPEAMPAA KASVUA LIIKETOIMINNALLESI Intrum Rahoitus on markkinoiden uusi ja monipuolinen pk-yrityksille

Lisätiedot

Lainan saanti tiukkenee

Lainan saanti tiukkenee suomen yrittäjät företagarna i finland jäsenlehti www.yrittajat.fi Pääkirjoitus: Keksikää parempi idea nuorten työllistämiseksi 3 6/2012 1000 yrittäjää Kuntavaalit lähestyvät ja Suomen Yrittäjät on asettanut

Lisätiedot

1 YTIMESSÄ. Euroaiheiset helmet. julkaistu useita Euroopan unionia ja

1 YTIMESSÄ. Euroaiheiset helmet. julkaistu useita Euroopan unionia ja 1 YTIMESSÄ Euroaiheiset helmet Viime vuosien aikana Ytimessä on julkaistu useita Euroopan unionia ja Eurooppaa käsitteleviä artikkeleita. EU-teeman kunniaksi kokosimme muutaman vanhan helmen liitteeksi.

Lisätiedot

EVLI UNELMIEN AUTOBISNES. Riccardo Bernard: AVIOEHTO auttaa erossa. LIISA JAAKONSAARI uskoo EU:hun. ESITTELYSSÄ kenkien kuningatar 2/2012 ASIAKASLEHTI

EVLI UNELMIEN AUTOBISNES. Riccardo Bernard: AVIOEHTO auttaa erossa. LIISA JAAKONSAARI uskoo EU:hun. ESITTELYSSÄ kenkien kuningatar 2/2012 ASIAKASLEHTI EVLI EVLI PANKIN ASIAKASLEHTI 2/2012 MCI AVIOEHTO auttaa erossa LIISA JAAKONSAARI uskoo EU:hun ESITTELYSSÄ kenkien kuningatar Riccardo Bernard: UNELMIEN AUTOBISNES 2 EVLI 2/2012 Ikuinen iho Aito nahka

Lisätiedot

UUSI NOUSU. Alexander Stubb Vaaliohjelma

UUSI NOUSU. Alexander Stubb Vaaliohjelma UUSI NOUSU Alexander Stubb Vaaliohjelma KOLME POINTTIA ALEXISTA Suomen kansa riippumattomana ja vapaana parhaiten voi työskennellä sen tehtävän toteuttamiseksi, jonka suorittamiselle se toivoo ansaitsevansa

Lisätiedot

EVLI. Maineikas työ SÄILYTTÄÄ ARVONSA. Mervyn King kävi suomessa. Valta vaihtuu talousmarkkinoilla. Läsnäoloa videokokouksessa

EVLI. Maineikas työ SÄILYTTÄÄ ARVONSA. Mervyn King kävi suomessa. Valta vaihtuu talousmarkkinoilla. Läsnäoloa videokokouksessa EVLI EVLI PANKIN ASIAKASLEHTI 2/2010 MCI Mervyn King kävi suomessa Valta vaihtuu talousmarkkinoilla Läsnäoloa videokokouksessa Maineikas työ SÄILYTTÄÄ ARVONSA 24 Bank of England ja sen keulakuva 2 EVLI

Lisätiedot

Toimittanut Vesa Kanniainen. Euron tulevaisuus SUOMEN VAIHTOEHDOT

Toimittanut Vesa Kanniainen. Euron tulevaisuus SUOMEN VAIHTOEHDOT Toimittanut Vesa Kanniainen Euron tulevaisuus SUOMEN VAIHTOEHDOT 1 2 Euron tulevaisuus SUOMEN VAIHTOEHDOT TOIMITTAJA: VESA KANNIAINEN KUSTANTAJA: AJATUSPAJA LIBERA EUROTHINKTANK-TYÖRYHMÄN JÄSENET: Vesa

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

Vaikuta! kunnissa ja kaupungeissa. Vaikuta!

Vaikuta! kunnissa ja kaupungeissa. Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Va Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Va ikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! kunnissa ja kaupungeissa Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

SUOMALAINEN SISÄLTÖ LUO SUOMALAISIA TYÖPAIKKOJA LUOVA ALA KASVUN MOOTTORIKSI

SUOMALAINEN SISÄLTÖ LUO SUOMALAISIA TYÖPAIKKOJA LUOVA ALA KASVUN MOOTTORIKSI SUOMALAINEN SISÄLTÖ LUO SUOMALAISIA TYÖPAIKKOJA LUOVA ALA KASVUN MOOTTORIKSI 2 Luova ala kasvun moottoriksi Luovan alan merkitys kasvaa sekä Suomessa että maailmalla. Kaikkialla ollaan kiinnostuneita luovan

Lisätiedot

Avain EU-käsitteisiin. Avain EU-käsitteisiin

Avain EU-käsitteisiin. Avain EU-käsitteisiin Avain EU-käsitteisiin Avain EU-käsitteisiin 150 2012 150 2012 Avain EU-käsitteisiin Avain EU-käsitteisiin Tero Erkkilä Teija Tiilikainen 150 2012 Uusittu laitos, 1. painos Julkaisija UM:n Eurooppatiedotus

Lisätiedot

Euro vai ei? Eurokriisi ja Suomen vaihtoehdot. Toimittanut Simo Grönroos

Euro vai ei? Eurokriisi ja Suomen vaihtoehdot. Toimittanut Simo Grönroos Euro vai ei? Eurokriisi ja Suomen vaihtoehdot Toimittanut Simo Grönroos 1 Sisällysluettelo Esipuhe................................................ 5 Esko Seppänen: Kriisin kyydillä liittovaltioon...................

Lisätiedot

Kuinka ulos eurokriisistä? SAK:n ekonomistien kannanotto

Kuinka ulos eurokriisistä? SAK:n ekonomistien kannanotto 7 2011 Kuinka ulos eurokriisistä? SAK:n ekonomistien kannanotto Lokakuu 2011 Lisätiedot: Olli Koski olli.koski@sak.fi puhelin 020 774 0150 Tilaukset: SAK puhelin 020 774 000 SAK Kuinka ulos eurokriisistä?

Lisätiedot

ULKOASIAINMINISTERIÖ Ö UTRIKESMINISTERIET T

ULKOASIAINMINISTERIÖ Ö UTRIKESMINISTERIET T ULKOASIAINMINISTERIÖ Ö UTRIKESMINISTERIET T MAAILMAN MARKKINAT 2012 Ulkoasiainministeriö Ministry for Foreign Affairs Helsinki 2012 MAAILMAN MARKKINAT 2012 Toimittanut: Anne Ahonen Toimitussihteeri: Helena

Lisätiedot