Presidentin tervehdys. Sisältö / Content JÄSENTIEDOTE / MEMBER NEWS 1 / (10)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Presidentin tervehdys. Sisältö / Content JÄSENTIEDOTE / MEMBER NEWS 1 / 2015 1 (10)"

Transkriptio

1 JÄSENTIEDOTE / MEMBER NEWS 1 / (10) Presidentin tervehdys Oltuani 33 vuotta jäsenenä SKÅL:ssa olen mielestäni nyt saavuttanut huipun matkailualalla tultuani vuoden alusta valituksi yhdistyksen presidentiksi. Suurta tyytyväisyyttä osoittaa myös vaimoni, jonka ei ole tarvinnut tehdä yhtään mitään tullakseen presidentin rouvaksi. Matkailualalla olen toiminut Matka-Experteillä, Finnairilla KLM:llä ja Ålandsresorilla sekä viimeiset vuodet sivutoimisena yrittäjänä. SKÅL on vuosin varrella antanut paljon, ei vain työelämässä tarvittavaa verkostoitumista, vaan myös uusia tuttavuuksia ja mahdollisuuden kokea ja oppia uusia asioita. Se on jokaisesta itsestään kiinni kuinka paljon haluaa hyödyntää tällaista järjestöä. Tällä saralla on olemassa paljon eri mahdollisuuksia. Skål on maailman suurin matkailualan yhteistyöjärjestö, joka on viime vuosikymmenen aikana kehittänyt konseptia B to B eli niin kuin sen sloganissa todetaan Doing Business among friends. Sisältö / Content Presidentin tervehdys 1 Twinning-sopimus 3 Viimeaikaisia tapahtumia 4 Summary in English 6 Valokeilassa / 7 In the spotlight Tapahtumakalenteri / 9 Events calendar Yhteystiedot / 10 Contact information Jäsenenä voit hyödyntää järjestöä sen 400 kerhon ja jäsenen välityksellä yli 80 maassa. SKÅL:n kansainvälisillä sivulla löytyy maailmanlaajuisesti kaikkien jäsenten nimet, kontaktitiedot sekä tieto missä yrityksissä ja alalla he toimivat..

2 2 (10) Heihin voi aina olla yhteydessä, jos tarvitset matkailualaan liittyvää tietoa, erikoisesti tietoa, jota ei aina löydy suoraan googlaamalla ja ehkä usein myös ns. inside information. Täytyy muistaa, että jäsenkunta koostuu vähintään kolme vuotta esimiesasemassa toimivista henkilöistä. Sivuilta löytyy myös kalenteri, jossa on monia maailman laajuisesti kerhojen järjestämistä tilaisuuksista. Täytyy muistaa, että missä vain maailmaa järjestettävään SKÅL tapahtumaan on järjestön kaikilla jäsenille mahdollisuus ja oikeus osallistua. Toki erinomainen paikka verkostoitua on myös vuosittain järjestettävä maailmankongressi, jonne tulee väkeä ympäri maailmaa. Näissä on aina ollut joku edustamassa Suomea. Erikoisesti kun tapahtuma on ollut Euroopassa on se vetänyt vielä enemmän jäseniä Suomesta mukaan. Seuraava maailmankongressi on Keniassa Mombasassa (kutsutaan: Congress at the Beach) lokakuussa 2015, joten kaikki tervetuloa mukaan. Todettakoon, että Kenya Airways on lupautunut antamaan 75 % alennuksen lennoista (AD75 liput) kongressiin osallistuville (lennot Lontoosta tai Frankfurtista). Kotisivuilta löytyy myös paljon muuta, kuten lyhyt esittelyvideo (3 minuuttia) järjestöstä sekä kauppa, josta voi ostaa SKÅL tuotteita ja eri pöytäkirjoja, sääntöjä ja muita dokumentteja liittyen yhdistyksen toiminnasta ja paljon muuta. Käykää tutustumassa. Tulkaa aktiivisesti mukaan tapahtumiin ja myös suositelkaa tuttavapiiristänne uusia jäsenkandidaatteja yhdistykseemme. Jäsenhakemuksen ohjeet löytyy kotisivuiltamme Stefan Ekholm presidentti Skål International Helsinki ry. SKÅL INTERNATIONAL HELSINKI RY Vuosikokous Ma Musiikkitalo Klo Tutustumiskierros Musiikkitalossa Klo Palkitun majoitusyrittäjän Ville Virkin puheenvuoro. Dream Hostel on valittu Guardianin toimesta Euroopan Top 10 luksushostellien joukkoon sekä useasti Suomen parhaimmaksi hostelliksi. Ville Virkki kertoo yrittäjyydestä ja majoituspalvelukonseptistaan. Klo Kevätkokous Ilmoittautuminen ja lisätietoa viimeistään 29.3 mennessä tarjoilujen vuoksi osoitteessa: Tervetuloa!

3 3 (10) Historiallinen sopimus kolmen klubin välille Helsingin, Tallinnan ja Tukholman SKÅLien välille allekirjoitettiin yhteistyösopimus Matkamessuilla. Sopimus oli historiallinen, sillä nyt laadittiin ensimmäisen kerran sopimus kolmen Skål-klubin välille. Twinning tai tässä tapauksessa Triple - sopimuksella kerhot pyrkivät yhteistyöhön tilaisuuksien järjestämisessä sekä informaation antamisessa ja jäsenilleen. Sopimuksen allekirjoittivat kerhojen presidentit Tarmo Mutso Tallinnasta, Jaana Alenius Tukholmasta ja Stefan Ekholm Helsingistä. Historiallista allekirjoitusta todisti myös joukko jäseniä kaikista näistä klubeista. Skålilla oma piste Matkamessuilla Skål International Finlandilla (Helsingin ja Turun yhdistykset) oli ensimmäistä kertaa käytössään oma osasto Matkamessuilla. Piste oli avoinna ammattilaispäivien ajan ja siellä tiedotettiin Skålin toiminnasta matkailualan ammattilaisille ja tavattiin yhdistyksen jäseniä. Yhdistyksellä oli myös käytössään Matkamessujen toisen ammattilaispäivän aamuna esiintymislava, jossa jäsenillä oli mahdollisuus esitellä omien yrityksiensä toimintaa. Kuvassa (vasemmalta) Susanna Saari Turusta, Tarmo Mutso Tallinnasta, Jaana Alenius Tukholmasta ja Stefan Ekholm Helsingistä. Matkamessujen Skålin pisteessä oli vilskettä. Kuvassa Tallinnan, Tukholman, Helsingin ja Turun klubien jäsenistöä.

4 4 (10) Tallinnan matkan tunnelmia SKÅL on perinteisesti jo parikymmentä vuotta tehnyt kevätretken Tallinnaan. Viime vuosina matkaan on yhdistetty käyntiin Tallinnan TourEst 2015 matkailumessuilla. Tänä vuonna matka oli helmikuuta. Moni yhdistyksemme jäsen matkustaa messuille työmatkalla usein edustaen yritystään TourEst messuilla. Messuilla liikkuessa tapasi monta SKÅL Helsingin jäsentä, niin kuin toki myös monta SKÅL Tallinnan jäsentä. SKÅL Helsingin ja Tallinnan jäsenet ovat myös aikaisempina vuosina tavanneet Helsingin matkailumessuilla. Meitä oli kuusi henkilöä yhdistyksestämme mukana tällä yhden yön matkalla. Meillä oli erikoishintainen laivamatka hytteineen Eckerölinjalla ja asuimme edullisesti Tallink City hotellissa kokonaishintaan noin 50 euroa per henkilö. Illalla SKÅL Tallina oli järjestänyt After Fair partyyn yhteisen pöydän, jossa pääsimme lähimmin tutustumaan Tallinnan skållegoihin. Oli onnistunut matka ja toivottavasti saamme isomman joukon mukaan ensi vuonna. Stefan Ekholm Kuvassa Suomen osasto messuilla. Kuva: Kari Halonen. Kuvassa Skål International Helsinki ry:n varapresidentti Kari Halonen ja Asiakaspalauteseminaarin puhujisto. Kuva: Ikkunapaikka Asiakaspalauteseminaari Skål International Helsinki ry järjesti Asiakaspalauteseminaarin Hotelli Arthurissa. Seinaarissa pohdittiin asiakaspalautteita ja niiden hyödyntämistä matkailuyritysten laadun kehittämisessä modernein välinein. Tilaisuudessa pohdittiin myös virallisen hotelliluokituksen tarpeellisuutta ja hyödyllisyyttä. Erika Rintala Qvik Touching Applications yrityksestä (kuvassa oikealla) käsitteli esityksessään mobiilisovelluksia asiakaspalautteiden välineinä. Haaga- Perhon Petteri Ohtonen, (toinen oik.) kertoi asiakaspalautteista laadun kehittämisen mittarina ja Laatu 1000 sertifikaatista. Toimitusjohtaja Saija Kekkonen (toinen vas.) Best Westernistä käsitteli puheenvuorossaan yrittäjyyteen nojaavaa yli 4000 hotelliyksikön laatuluokitusjärjestelmää ja asiakaspalautetta laadun välineenä majoitusketjussa.

5 5 (10) Haetaan ideoita SKÅL Helsingin historiaprojektiin SKÅL Helsingillä on yhdistyksemme historiaan liittyviä erilaisia asiapapereita aina 1930-luvulta asti. Olisiko jollain jäsenellä ideoita miten voisimme saada tämä materiaalin järjestettyä ja koottua niin, että siitä voisi tulla pohja yhdistyksemme historian kirjoittamiselle? Kysymys on myös, mistä voisi saada rahoitusta yhdistyksemme historian kirjoittamishankkeelle. Onko kenelläkään tästä ideoita, kokemusta tai halua auttaa viemään tällaista projektia eteenpäin? Minne voisimme pidemmän päälle saada tällaisen aineiston arkistoitua? Onko ideoita? Jos tulee jotain mieleen, niin lähettäkää viesti tai soittakaa presidentillemme tai puhelin: Jäsenmaksuasiaa Maksamme nyt keväällä jäsenmaksumme kaikista Skål Helsinki klubin jäsenistä kansainväliselle Skål International järjestölle. Skål Internationalille maksamamme määrä on noin puolet järjestömme jäsenmaksun määrästä. Jos omalta kohdalta tuntuu, että jäsenmaksuasioissa on epäselvyyksiä tai jäsenmaksulasku on vaikkapa kadonnut, ota yhteyttä Kari Haloseen, Muistathan, että jos muutat yritystä, jossa työskentelet tai jäät vaikkapa työttömäksi, niin jäsenyytesi ei sen vuoksi lopu. Yhteystietojen muutokset kannattaa ilmoittaa sähköpostiosoitteeseen SKÅL Helsingin presidentit Stefan Ekholm jatkuu, Villa Kommodor - Åland Kari Halonen , ToolBox-travel marketing & consulting Risto Välttilä , Helsingin matkailusäätiön asiamies Björn Collin 2008, Finnair Oyj Marjaana Saurila 2007, Saksan valtion matkailutoimisto Eero Soramäki , Tallink-Silja Marjaana Saurila , Saksan valtion matkailutoimisto Esko Lauha 2000, Kaleva matkatoimisto Eero Kallela 1999, Hotelli Anna Ulla-Brita Waltasaari 1998, Lufthansa Björn Collin , Finnair Oyj Matti Hoikkala , Area Oy Veikko Vartio , Finnair Oyj Mikko Nupponen , Helsingin kaupungin Matkailutoimisto Margareta Nyström , Finnair Oyj Björn H. Harms , Tanskan matkailutoimisto Eero Salonen , Area Oy Untamo Jalonen , Eurooppalainen vakuutusyhtiö Birger Bäckman , Finlandia matkatoimisto (Skål International in maailman presidentti) Osmo Tuompo , Finnair Oyj Kaj Lindblad , SAS Ab(Skål International in maailman presidentti) Boris Taimitarha , Finnair Oyj Gunnar von Haartman , Area Oy (Skål International in maailman presidentti) Adolf Nyström , Aero Oy Georg Rönnholm Erik Tallgren , Suomen Matkatoimisto Oy Gunnar Ståhle , Aero Oy

6 6 (10) Summary in English Our Presidents Greeting Having been a member of SKÅL for 33 years, I think I reached my highest point in the tourist industry upon becoming elected president of the association at beginning of the year. My wife also shares my satisfaction (having not had to do anything at all to become the President s wife). In the tourism industry, I have worked for Travel Expert, Finnair, KLM and Ålandsresor, as well as as a part-time entrepreneur in more recent years. During the decades, SKÅL has given me a great deal; I have met many new people, not only those directly related to the work, but many others, and I have gained the opportunity to experience and learn new things. It is a person s individual choice as to how much one wants to take advantage of this kind of association. In this field there are plenty of opportunities. Skål is the world's largest tourism cooperative organisation, which during the past decade has been developing the concept of B to B, as its slogan states "Doing business among friends As a member, you can take advantage of the 400 organisations and 17,000 members of the club, in more than 80 countries. At SKÅL 's international site, you have access to all worldwide members names and contact details as well as information about their companies and the field of industry they operate in You can always contact them, if you require information related to the tourism industry - especially information that cannot be found directly from Google and perhaps so-called "Inside information". On the website, you can also find a calendar full of world-wide events organised by clubs. You must also remember that all members of the organisation have the opportunity and right to participate in any SKÅL event. Surely a great place to do networking is the annual world congress, which attracts crowds around the world. Someone has always represented Finland in them. On those occassions when the event has been organised in Europe, it pulled in even more members from Finland. The next World Congress will be held in Mombasa, Kenya ( Congress at the Beach ) in October, 2015, so all of you are welcome to join! It should be noted that Kenya Airways has agreed to give a 75 % discount on flights (AD75 tickets) for Congress participants (for flights from London or Frankfurt). Join the events and also recommend these to potential new candidates among your acquaintances for membership of our association. The instructions for membership applications can be found on our website Stefan Ekholm President Skål International Helsinki ry.

7 Valokeilassa In the spotlight Jukka Punamäki Toimitusjohtaja / MD Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy Skål-jäsen vuodesta / Skål-member since: 2012 Nykyinen tehtäväsi / Present position: Toimitusjohtaja Länsi- Uudenmaan Lumo matkailu Oy:ssä. Lumo on Länsi-Uudenmaan matkailualueen myynti- ja markkinointiorganisaatio, joka käynnistettiin viime syksynä. Lumon toimintaa rahoittaa alueen kunnat ja yritykset. Syksyllä rakensimme alueelle uuden brändin ja helmikuussa saimme uudet nettisivut valmiiksi - Lumon toimintaan voi tutustua Lumon sivuilla The managing director of Lumo, Western Uusimaa Tourism Corporation. Lumo is the sales and marketing organisation for the Western Uusimaa area, and it was establish last autumn. Lumo s activities are funded by municipalities and companies. In the autumn, we built a new brand for the region, and in February we launched the new website - More information about Lumo can be found on Aikaisempia tehtäviäsi / Previous positions: Toiminnanjohtaja Posion matkailuyhdistyksessä, British Airwaysissä myynnin tukena, EF-Kielimatkoilla myyntikoordinaattorina, Englannissa kielikurssikeskuksen johtajana. The executive director in Posio Tourism Association, sales support at British Airways, sales coordinator at EF Education First and Language Centre Manager in England. Mottosi / Motto: Älä luule - tiedä. Jos et tiedä - kysy. Do not guess - know. If you do not know ask. Mistä innostut / Source of excitement: Uusien sähköisten työkalujen hyödyntäminen on ollut viime aikoina mielessä hyvinkin vahvasti. Ehkäpä olen jopa innostunut aiheesta! Recently I ve been thinking a lot about utilising new digitals tools. Perhaps I'm even excited about the prospect!

8 Oma lempikohteesi on / Favorite destination: Lapin keväthangilla pitää vuosittain käydä. Minkä unelmasi haluaisit toteuttaa / Still unrealized dream: I have to go skiing to Lapland every spring.. Paras saavutuksesi / Best achievement: Hmm. Sanotaan nyt vaikka viimeisimmästä työpaikasta. Oli todella hienoa, kun saimme yhdessä yritysten kanssa varmistettua rahoituksen Lumon toiminnan käynnistämiseksi. Hmm. Let s concentrate on my latest work place. It was really great that, working together with other companies, we secured the necessary funding in order to start Lumo s operations. Kerran vielä ulkomaille töihin. Vaikkapa kahdeksi vuodeksi. One more time working abroad - perhaps for two years. Miten rentoudut / Best relaxation: Lenkki + sauna + olut. Jogging + sauna + beer. Viihdyt matkailualalla koska / You enjoy working in the travel trade because: Teen tätä vain alan korkean palkkauksen takia. I only do this because of the high salaries in the industry. Kuvassa Jukka esittelee Lumon uutta brändiä 110 metriä maanpinnan alapuolella Tytyrin kaivosmuseossa Lohjalla. In the picture Jukka presents Lumo s new brand 110 m underground at thetytyri Mine museum, Lohja. Kuva/photo: Minna Ermala.

9 9 (10) Tapahtumakalenteri Maaliskuu Events Calendar March Vuosikokous Helsingin Musiikkitalo klo alkaen. Vierailevana luennoitsijana palkittu hostelyrittäjä Ville Virkki Tampereelta. Toukokuu Skål Area Norden Congress Stockholm, Sweden Heinäkuu Savonlinnan Oopperajuhlat Kaksi eri oopperaa, lounas ja risteily Lokakuu Annual meeting held at Musiikkitalo. Guest speaker: Ville Virkki from awarded Dream Hostel, Tampere. May Skål Area Norden Congress Stockholm, Sweden July Savonlinna Opera Festival Two different operas, lunch and cruise. October Maailman kongressi Mombasa, Kenia. 10% early bird alennus 100 ensimmäiselle lmoittautujalle World congress in Mobasa, Kenia. 10% early bird discount for the first 100 registered members.

10 10 (10) Skål International Helsinki ry Presidentti - President Stefan Ekholm Varapresidentti - Vice President Kari Halonen Sihteeri - Secretary Enna Paavola Kestävä kehitys - Sustainability Anu Nylund Klubimestarit - Master of Ceremonies Stefan Ekholm Kari Halonen Marjo Ranta-Irwin Twinning Cities Birgitta Palmqvist Markkinointi - Marketing Kari Halonen PR & Viestintä - PR & Communications Marjo Ranta-Irwin Hallituksen jäsen (Young Skål member) Mari Suihko Lue meistä myös täällä: Google+ (löydät sivumme nimellä: Skål International Helsinki Club) Young Skål Young Skål on suunnattu opiskelijoille ja nuorille matkailualan ammattilaisille. Young Skåliin voi liittyä vuotiaat, jotka ovat joko opiskelleet tai olleet matkailualalla töissä vähintään kaksi vuotta. Tavoitteena on muodostaa Young Skålin jäsenistä tiivis nuorten ammattilaisten verkosto. Tavoitteena on myös saada Skål:in toiminnan kautta nuoret aikuiset rekrytoitumaan matkailualalle ja verkostoitumaan alalla jo pitkään toimineiden henkilöiden kautta. Young Skålin tapaa noin 4 kertaa vuodessa yritysvierailuiden ja erilaisten tapahtumien yhteydessä. Young Skål on myös mukana koordinoimassa Skålin Kestävän Kehityksen kilpailua. Helsingin Young Skålissa on tällä hetkellä noin 10 aktiivista jäsentä. Young Skål -toimintaa vetää hallituksemme jäsen Mari Suihko, Jäsenmaksut vuodelle 2015 Aktiivijäsen: 95 euroa Kannatusjäsen/Associate member: 95 euroa Eläkeläisjäsen: 80 euroa Young Skål-jäsen: 30 euroa

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi

Network to Get Work. Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students. www.laurea.fi Network to Get Work Tehtäviä opiskelijoille Assignments for students www.laurea.fi Ohje henkilöstölle Instructions for Staff Seuraavassa on esitetty joukko tehtäviä, joista voit valita opiskelijaryhmällesi

Lisätiedot

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015

TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015 1 TIETEEN PÄIVÄT OULUSSA 1.-2.9.2015 Oulun Yliopisto / Tieteen päivät 2015 2 TIETEEN PÄIVÄT Järjestetään Oulussa osana yliopiston avajaisviikon ohjelmaa Tieteen päivät järjestetään saman konseptin mukaisesti

Lisätiedot

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE

EVALUATION FOR THE ERASMUS+-PROJECT, STUDENTSE #1 Aloitettu: 6. marraskuuta 2015 9:03:38 Muokattu viimeksi: 6. marraskuuta 2015 9:05:26 Käytetty aika: 00:01:47 IP-osoite: 83.245.241.86 K1: Nationality Finnish K2: The program of the week has been very

Lisätiedot

Information on preparing Presentation

Information on preparing Presentation Information on preparing Presentation Seminar on big data management Lecturer: Spring 2017 20.1.2017 1 Agenda Hints and tips on giving a good presentation Watch two videos and discussion 22.1.2017 2 Goals

Lisätiedot

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana Taustaa KAO mukana FINECVET-hankeessa, jossa pilotoimme ECVETiä

Lisätiedot

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data

Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Results on the new polydrug use questions in the Finnish TDI data Multi-drug use, polydrug use and problematic polydrug use Martta Forsell, Finnish Focal Point 28/09/2015 Martta Forsell 1 28/09/2015 Esityksen

Lisätiedot

1. Veturis Travel S.A.

1. Veturis Travel S.A. 1 Alla listattuna harjoittelupaikkoja, joista eri organisaatiot ovat ilmoittaneet. Yritykset etsivät harjoittelijaa tiettyihin työtehtäviin (mahdollisesti tiettynä ajankohtana). 1. Veturis Travel S.A.

Lisätiedot

Tietoa Joensuun Eliittikisoista

Tietoa Joensuun Eliittikisoista Tietoa Joensuun Eliittikisoista Harjoittelu ja verryttely Yleisurheilukenttä (Keskuskenttä) Kisan aikana Joensuu Areena + kuntosali Pesäpallokenttä ja Louhelan kenttä heitoille Uimahalli Vesikko + kuntosali

Lisätiedot

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9 Vertaispalaute Vertaispalaute, 18.3.2014 1/9 Mistä on kyse? opiskelijat antavat palautetta toistensa töistä palaute ei vaikuta arvosanaan (palautteen antaminen voi vaikuttaa) opiskelija on työskennellyt

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine 4.1.2017 KIELIKESKUS LANGUAGE CENTRE Puhutko suomea? Do you speak Finnish? -Hei! -Moi! -Mitä kuuluu? -Kiitos, hyvää. -Entä sinulle?

Lisätiedot

AYYE 9/ HOUSING POLICY

AYYE 9/ HOUSING POLICY AYYE 9/12 2.10.2012 HOUSING POLICY Mission for AYY Housing? What do we want to achieve by renting apartments? 1) How many apartments do we need? 2) What kind of apartments do we need? 3) To whom do we

Lisätiedot

Kysymys 5 Compared to the workload, the number of credits awarded was (1 credits equals 27 working hours): (4)

Kysymys 5 Compared to the workload, the number of credits awarded was (1 credits equals 27 working hours): (4) Tilasto T1106120-s2012palaute Kyselyn T1106120+T1106120-s2012palaute yhteenveto: vastauksia (4) Kysymys 1 Degree programme: (4) TIK: TIK 1 25% ************** INF: INF 0 0% EST: EST 0 0% TLT: TLT 0 0% BIO:

Lisätiedot

Salasanan vaihto uuteen / How to change password

Salasanan vaihto uuteen / How to change password Salasanan vaihto uuteen / How to change password Sisällys Salasanakäytäntö / Password policy... 2 Salasanan vaihto verkkosivulla / Change password on website... 3 Salasanan vaihto matkapuhelimella / Change

Lisätiedot

SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma

SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma SELL Student Games kansainvälinen opiskelijaurheilutapahtuma Painonnosto 13.5.2016 (kansallinen, CUP) Below in English Paikka: Nääshalli Näsijärvenkatu 8 33210 Tampere Alustava aikataulu: Punnitus 12:00-13:00

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto

VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto VAASAN YLIOPISTO Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto / Filosofian maisterin tutkinto Tämän viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelman valintakokeen avulla Arvioidaan viestintävalmiuksia,

Lisätiedot

Expression of interest

Expression of interest Expression of interest Avoin hakemus tohtorikoulutettavaksi käytäntö Miksi? Dear Ms. Terhi virkki-hatakka I am writing to introduce myself as a volunteer who have the eagerness to study in your university.

Lisätiedot

Erasmus Intensive Language Course KV kevätpäivät Kuopio 9.5.2011 Päivi Martin, Lapin yliopisto

Erasmus Intensive Language Course KV kevätpäivät Kuopio 9.5.2011 Päivi Martin, Lapin yliopisto Erasmus Intensive Language Course KV kevätpäivät Kuopio 9.5.2011 Päivi Martin, Lapin yliopisto EILC KOKEMUKSIA LAPISTA HAKEMUS BUDJETTI JÄRJESTÄVÄTAHO & VASTUU TYÖNJAKO KIELENOPETUS OHJELMA JA PALJON KOKEMUKSIA

Lisätiedot

Ajettavat luokat: SM: S1 (25 aika-ajon nopeinta)

Ajettavat luokat: SM: S1 (25 aika-ajon nopeinta) SUPERMOTO SM 2013 OULU Lisämääräys ja ohje Oulun Moottorikerho ry ja Oulun Formula K-125ry toivottaa SuperMoto kuljettajat osallistumaan SuperMoto SM 2013 Oulu osakilpailuun. Kilpailu ajetaan karting radalla

Lisätiedot

Kodja Consulting Ilkka Kauppinen 2010

Kodja Consulting Ilkka Kauppinen 2010 ONNISTUMISIA CASE 1. ASIANTUNTIJA- MARKKINOINTI http://matkailumarkkinointi.blogspot.com www.twitter.com/ilkkakauppinen www.twitpic.com/user/ilkkakauppinen www.linkedin.com/in/ilkkakauppinen www.slideshare.net/ilkkakauppinen

Lisätiedot

Miehittämätön meriliikenne

Miehittämätön meriliikenne Rolls-Royce & Unmanned Shipping Ecosystem Miehittämätön meriliikenne Digimurros 2020+ 17.11. 2016 September 2016 2016 Rolls-Royce plc The 2016 information Rolls-Royce in this plc document is the property

Lisätiedot

ESITTELY. Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely. Age Grade Getting to school. School day.

ESITTELY. Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely. Age Grade Getting to school. School day. ESITTELY Valitse oppilas jonka haluaisit esitellä luokallesi ja täytä alla oleva kysely NOTES ON McMath student s name Age Grade Getting to school School day Favorite subjects Least favorite subjects Electives

Lisätiedot

Alueellinen yhteistoiminta

Alueellinen yhteistoiminta Alueellinen yhteistoiminta Kokemuksia alueellisesta toiminnasta Tavoitteet ja hyödyt Perusterveydenhuollon yksikön näkökulmasta Matti Rekiaro Ylilääkäri Perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikkö

Lisätiedot

Vuosi 2006. Jukka Rinnevaara Toimitusjohtaja

Vuosi 2006. Jukka Rinnevaara Toimitusjohtaja Vuosi 2006 Jukka Rinnevaara Toimitusjohtaja 1 Disclaimer This presentation is confidential and is intended solely for the use of the recipients of the presentation in connection with their consideration

Lisätiedot

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Päättääkö opettaja ohjelmasta? Vai voisivatko opiskelijat itse suunnitella

Lisätiedot

Miten koulut voivat? Peruskoulujen eriytyminen ja tuki Helsingin metropolialueella

Miten koulut voivat? Peruskoulujen eriytyminen ja tuki Helsingin metropolialueella Miten koulut voivat? Peruskoulujen eriytyminen ja tuki Helsingin metropolialueella 26.4.2012 1 "There is often a property bubble around catchment areas. If a school makes a house more saleable or desirable,

Lisätiedot

Tutkimuksen huippuyksiköt. Maiju Gyran tiedeasiantuntija

Tutkimuksen huippuyksiköt. Maiju Gyran tiedeasiantuntija Tutkimuksen huippuyksiköt Maiju Gyran tiedeasiantuntija 1 21.12.2011 Programme for Centres of Excellence in Research 2012-2017 15 CoEs 2 Success rates in CoE Programmes Programme Plans of Intent Full proposals

Lisätiedot

Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit

Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit Ø Rotarypiiri myöntää stipendejä sille osoitettujen hakemusten perusteella ensisijaisesti rotaryaatteen mukaisiin tarkoituksiin. Ø Stipendejä myönnetään

Lisätiedot

ALOITUSKESKUSTELU / FIRST CONVERSATION

ALOITUSKESKUSTELU / FIRST CONVERSATION ALOITUSKESKUSTELU / FIRST CONVERSATION Lapsen nimi / Name of the child Lapsen ikä / Age of the child yrs months HYVINKÄÄN KAUPUNKI Varhaiskasvatuspalvelut Lapsen päivähoito daycare center / esiopetusyksikkö

Lisätiedot

Social and Regional Economic Impacts of Use of Bioenergy and Energy Wood Harvesting in Suomussalmi

Social and Regional Economic Impacts of Use of Bioenergy and Energy Wood Harvesting in Suomussalmi Social and Regional Economic Impacts of Use of Bioenergy and Energy Wood Harvesting in Suomussalmi Green Cities and Settlements 18.2.2014 Ville Manninen Writers Project group Sirpa Korhonen, Anna Mari

Lisätiedot

Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry The Association of Finnish Damage Restoration Companies

Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry The Association of Finnish Damage Restoration Companies Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry The Association of Finnish Damage Restoration Companies PL 3 00721 Helsinki www.vahinkopalvelut.net info@vahinkopalvelut.net +358-40-900 9856 TUVASA Turvallinen

Lisätiedot

The Viking Battle - Part Version: Finnish

The Viking Battle - Part Version: Finnish The Viking Battle - Part 1 015 Version: Finnish Tehtävä 1 Olkoon kokonaisluku, ja olkoon A n joukko A n = { n k k Z, 0 k < n}. Selvitä suurin kokonaisluku M n, jota ei voi kirjoittaa yhden tai useamman

Lisätiedot

Tarua vai totta: sähkön vähittäismarkkina ei toimi? 11.2.2015 Satu Viljainen Professori, sähkömarkkinat

Tarua vai totta: sähkön vähittäismarkkina ei toimi? 11.2.2015 Satu Viljainen Professori, sähkömarkkinat Tarua vai totta: sähkön vähittäismarkkina ei toimi? 11.2.2015 Satu Viljainen Professori, sähkömarkkinat Esityksen sisältö: 1. EU:n energiapolitiikka on se, joka ei toimi 2. Mihin perustuu väite, etteivät

Lisätiedot

TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers. Heikki Laaksamo

TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers. Heikki Laaksamo TIEKE Verkottaja Service Tools for electronic data interchange utilizers Heikki Laaksamo TIEKE Finnish Information Society Development Centre (TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry) TIEKE is a neutral,

Lisätiedot

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille?

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? 10.10.01 Tuomo Suortti Ohjelman päällikkö Riina Antikainen Ohjelman koordinaattori 10/11/01 Tilaisuuden teema Kansainvälistymiseen

Lisätiedot

League of Finnish-American Societies Scholarship Foundation

League of Finnish-American Societies Scholarship Foundation DO NOT STAPLE APPLICATION FORM League of Finnish-American Societies Scholarship Foundation The Foundation has been supporting Finnish students in their studies in the USA since 1970. Checklist. A complete

Lisätiedot

S-55.1100 SÄHKÖTEKNIIKKA JA ELEKTRONIIKKA

S-55.1100 SÄHKÖTEKNIIKKA JA ELEKTRONIIKKA S-55.00 SÄHKÖKNKKA A KONKKA. välikoe 2..2008. Saat vastata vain neljään tehtävään!. aske jännite U. = 4 Ω, 2 = Ω, = Ω, = 2, 2 =, = A, 2 = U 2 2 2 2. ännitelähde tuottaa hetkestä t = t < 0 alkaen kaksiportaisen

Lisätiedot

E U R O O P P A L A I N E N

E U R O O P P A L A I N E N E U R O O P P A L A I N E N A N S I O L U E T T E L O M A L L I HENKILÖTIEDOT Nimi SERGEI AZAROV Osoite K. KÄRBERI 4-129, TALLINN 13812, ESTONIA Puhelin 0037255999964 Faksi Sähköposti serjoga79a@mail.ru

Lisätiedot

Tiedote/Newsletter 8/2016

Tiedote/Newsletter 8/2016 Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TIEDOTE NEWSLETTER Tiedote/Newsletter 8/2016 Tanssiaisten illalliskortit ovat vielä myynnissä! Hae omasi KAMOn kioskeilta ja osallistu lukuvuoden tyylikkäimpiin

Lisätiedot

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa II: Projekti- ja tiimityö

ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa. Aloitustapaaminen 11.4.2016. Osa II: Projekti- ja tiimityö ENE-C2001 Käytännön energiatekniikkaa Aloitustapaaminen 11.4.2016 Osa II: Projekti- ja tiimityö Sisältö Projektityö Mitä on projektityö? Projektityön tekeminen: ositus, aikatauluhallinta, päätöksenteon

Lisätiedot

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL

FinFamily PostgreSQL installation ( ) FinFamily PostgreSQL FinFamily PostgreSQL 1 Sisällys / Contents FinFamily PostgreSQL... 1 1. Asenna PostgreSQL tietokanta / Install PostgreSQL database... 3 1.1. PostgreSQL tietokannasta / About the PostgreSQL database...

Lisätiedot

Pricing policy: The Finnish experience

Pricing policy: The Finnish experience Pricing policy: The Finnish experience Esa Österberg Senior Researcher Alcohol and Drug Research, STAKES, Helsinki, Finland esa.osterberg@stakes.fi Three pillars of traditional Nordic alcohol control Strict

Lisätiedot

Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä

Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä Osallistuja: Eräkeskus Wildernes Lodge Nurmijärvi-Sveitsi Northern Star Wildernes Lodge Vieki-Sveitsi Kaatrahovi Hotelli- Lieksan keskusta-venäjä Master Pizza- Lieksan Keskusta-Turkki Pizzeria Slemani

Lisätiedot

HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI

HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI HYÖDYNNÄ SUBSCRIPTION-ETUSI KIRJAUTUMINEN SUBSCRIPTION CENTERIIN Autodesk Subscription sopimuksella saat kaikki edut irti ohjelmistostasi. Tässä ohjeessa käydään läpi kuinka kirjaudut Subscription Centeriin,

Lisätiedot

Vesitehokkuus liiketoiminnan uusi ajuri. Pöyry Forest Industry Consulting oy

Vesitehokkuus liiketoiminnan uusi ajuri. Pöyry Forest Industry Consulting oy Vesitehokkuus liiketoiminnan uusi ajuri Pöyry Forest Industry Consulting oy Sisältö 1. Vesiparadoksi 2. Vesi ja hiili 3. Projekti Geysiiri 2 Vesitehokkuus - liiketoiminnan uusi ajuri 1. Vesiparadoksi Veden

Lisätiedot

Co-Design Yhteissuunnittelu

Co-Design Yhteissuunnittelu Co-Design Yhteissuunnittelu Tuuli Mattelmäki DA, associate professor Aalto University School of Arts, Design and Architecture School of Arts, Design and Architecture design with and for people Codesign

Lisätiedot

Mauste-hanke. Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus th Niina Happonen th Pauliina Rissanen

Mauste-hanke. Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus th Niina Happonen th Pauliina Rissanen Mauste-hanke Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus th Niina Happonen th Pauliina Rissanen Maahanmuuttajien englanninkielinen perhevalmennus Tarkoituksena tarjota: - tasalaatuisia palveluita

Lisätiedot

Export Demand for Technology Industry in Finland Will Grow by 2.0% in 2016 GDP growth 2016/2015, %

Export Demand for Technology Industry in Finland Will Grow by 2.0% in 2016 GDP growth 2016/2015, % Russia Rest of Eastern Europe Brazil America Middle East and Africa Export Demand for Technology Industry in Finland Will Grow by 2.% in 216 GDP growth 216/215, % 9 8 7 6 5 4 3 2 1-1 -2-3 -4 Average growth:

Lisätiedot

4x4cup Rastikuvien tulkinta

4x4cup Rastikuvien tulkinta 4x4cup Rastikuvien tulkinta 4x4cup Control point picture guidelines Päivitetty kauden 2010 sääntöihin Updated for 2010 rules Säännöt rastikuvista Kilpailijoiden tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen,

Lisätiedot

Verkkokauppatilasto 2014. Perustietoa verkkokauppaseurannasta sekä verkko-ostaminen 2014/H1

Verkkokauppatilasto 2014. Perustietoa verkkokauppaseurannasta sekä verkko-ostaminen 2014/H1 Verkkokauppatilasto 2014 Perustietoa verkkokauppaseurannasta sekä verkko-ostaminen 2014/H1 Verkkokauppatilasto Suomalaisen verkkokaupan arvo Verkkokauppatilasto sisältää kaiken verkkokauppaostamisen Kaikki

Lisätiedot

asiantuntijuutta kohti kouluprojektia rakentamalla

asiantuntijuutta kohti kouluprojektia rakentamalla Määränpää tuntematon. Kielenopettajan asiantuntijuutta kohti kouluprojektia rakentamalla Leena Kuure Oulun yliopisto Humanistinen tiedekunta Englantilainen filologia Language Learning and New Technologies

Lisätiedot

Increase of opioid use in Finland when is there enough key indicator data to state a trend?

Increase of opioid use in Finland when is there enough key indicator data to state a trend? Increase of opioid use in Finland when is there enough key indicator data to state a trend? Martta Forsell, Finnish Focal Point 28.9.2015 Esityksen nimi / Tekijä 1 Martta Forsell Master of Social Sciences

Lisätiedot

Perustietoa hankkeesta

Perustietoa hankkeesta Perustietoa hankkeesta Kiina-verkosto on perustettu 1990 luvulla. Kam oon China verkoston nimellä toiminta on jatkunut vuodesta 2007 alkaen. Hankkeen hallinnoija: Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä 1.8.2012

Lisätiedot

LET S GO! 6 KOEALUE 7-9 Nä hnyt:

LET S GO! 6 KOEALUE 7-9 Nä hnyt: LET S GO! 6 KOEALUE 7-9 Nä hnyt: On jälleen tullut testata osaamisesi. Koekappaleina ovat kappaleet 7-9. Muista LUKEA KAPPALEITA ÄÄNEEN useaan otteeseen ja opetella erityisen hyvin KUVASANASTOT ja 3A-TEHTÄVÄT.

Lisätiedot

PAINEILMALETKUKELA-AUTOMAATTI AUTOMATIC AIR HOSE REEL

PAINEILMALETKUKELA-AUTOMAATTI AUTOMATIC AIR HOSE REEL MAV4 MAV5 MAV6 PAINEILMALETKUKELA-AUTOMAATTI AUTOMATIC AIR HOSE REEL Käyttöohje Instruction manual HUOMIO! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä ja noudata kaikkia annettuja ohjeita. Säilytä

Lisätiedot

Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools

Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools Siirtymä maisteriohjelmiin tekniikan korkeakoulujen välillä Transfer to MSc programmes between engineering schools Akateemisten asioiden komitea Academic Affairs Committee 11 October 2016 Eija Zitting

Lisätiedot

Norpe Winning Culture

Norpe Winning Culture Norpe Winning Culture TEKES Ideat vaihtoon 2.4.2014 Mona Hokkanen Smarter retailing Elämykselliset ostokokemukset Yksilölliset myymäläkonseptit Alhaisimmat kokonaiselinkaarikustannukset Seite 2 Miksi?

Lisätiedot

Verkkoviestinnän keinot ja sosiaalinen media

Verkkoviestinnän keinot ja sosiaalinen media Verkkoviestinnän keinot ja sosiaalinen media Some-markkinoinnin suunnittelun lähtökohdat opiskelijarekrytoinnissa Esimerkkejä maailmalta Ryhmätyöharjoitus Etenemisehdotuksia Keskustelua Businesses don

Lisätiedot

GO Bus. ZÖOŽ We bring the world to You!

GO Bus. ZÖOŽ We bring the world to You! GO Bus ZÖOŽ We bring the world to You! Go Bus tuo nähtävyydet ulottuville sekä Virossa, Baltiassa että muualla Euroopassa. Nykyaikaiset bussit tekevät matkoista miellyttävän loman. Go Bus tarjoaa laajan

Lisätiedot

Kokouspöytäkirja. 2. Kokous todettiin laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

Kokouspöytäkirja. 2. Kokous todettiin laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. NHFiF Sihteeri Harri Koivusalo Kokouspöytäkirja Hallituksen kokous 4/2001 Aika: 17.10.2001 Klo 14:00-15:30 Paikka: Suomen Ympäristökeskus (SYKE) Läsnä: Aija-Riitta Elo puheenjohtaja Harri Koivusalo sihteeri

Lisätiedot

RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla

RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla TURUN YLIOPISTO Hoitotieteen laitos RANTALA SARI: Sairaanhoitajan eettisten ohjeiden tunnettavuus ja niiden käyttö hoitotyön tukena sisätautien vuodeosastolla Pro gradu -tutkielma, 34 sivua, 10 liitesivua

Lisätiedot

Millaisia taitoja sosiaalisessa mediassa tapahtuva ohjaus edellyttää?

Millaisia taitoja sosiaalisessa mediassa tapahtuva ohjaus edellyttää? Millaisia taitoja sosiaalisessa mediassa tapahtuva ohjaus edellyttää? tiedon jaossa ohjauksen kanavana yhteistoiminnallisen tiedon luomisen paikkana ohjauksellisten kysymysten yhteisöllisessä työstämisessä

Lisätiedot

Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet The Consumers' Association of Finland

Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet The Consumers' Association of Finland The Food Waste Week AIM To build a communication network talking about food waste at the same time. TARGET GROUPS 1) Partners: companies, organizations, associations any c/o/a which reaches consumers in

Lisätiedot

Korkeakoulujen tietohallinto ja tutkimus: kumpi ohjaa kumpaa?

Korkeakoulujen tietohallinto ja tutkimus: kumpi ohjaa kumpaa? Korkeakoulujen tietohallinto ja tutkimus: kumpi ohjaa kumpaa? Kerro meille datastasi työpaja 10.4.2013 Antti Auer Tietohallintopäällikkö Jyväskylän yliopisto Strateginen kehittäminen Johtamista, tutkimushallintoa

Lisätiedot

Overview on Finnish Rural network and its objectives. Rural Network Unit, Finland

Overview on Finnish Rural network and its objectives. Rural Network Unit, Finland Overview on Finnish Rural network and its objectives Rural Network Unit, Finland Sivu 1 26.5.2009 Rural Network in Finland consist of all actors under - the Rural Development Programme for Mainland of

Lisätiedot

Tiimityöskentely. Marko Leppänen

Tiimityöskentely. Marko Leppänen 1 Tiimityöskentely Marko Leppänen * Entrepreneurship - In your dreams? 20.3.2013 - Yrittäjyystapahtuma Tampereen korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilöstölle Aika: 20.3.2013 klo 12-17 Paikka: Tullikamarin

Lisätiedot

Ohjaajan työnkuva muuttuuentä

Ohjaajan työnkuva muuttuuentä Ohjaajan työnkuva muuttuuentä työtavat? Jaana Kettunen, Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto Diginä vai livenä ohjauksen menetelmät ja välineet 25.11.2016 Tampere Johdantoa Uuden teknologian

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

Technische Daten Technical data Tekniset tiedot Hawker perfect plus

Technische Daten Technical data Tekniset tiedot Hawker perfect plus Technische Daten Technical data Tekniset tiedot Hawker perfect plus PzS-Zellen Hawker perfect plus, mit Schraubverbindern, Abmessungen gemäß DIN/EN 60254-2 und IEC 254-2 Serie L PzS-cells Hawker perfect

Lisätiedot

OUR EARTH HOUR 2012-2013 Veej jakaja Suomi Cambrésis Ranska

OUR EARTH HOUR 2012-2013 Veej jakaja Suomi Cambrésis Ranska 2012-2013 Veej jakaja Suomi Cambrésis Ranska OUR EARTH HOUR 31.3.2012 klo 20.30-21.30 Tapahtuma Pieksämäellä (Nuorisokahvila) ja Mäntyharjussa (Komppa) FACEBOOK ryhmä Valokuvaus / Piirustus kilpailu Kuva

Lisätiedot

Viestintään tarvitaan tiedon jakamista tietotyöläisten kesken. 26.10.2006 Ville Hurnonen

Viestintään tarvitaan tiedon jakamista tietotyöläisten kesken. 26.10.2006 Ville Hurnonen Viestintään tarvitaan tiedon jakamista tietotyöläisten kesken 26.10.2006 Ville Hurnonen Enfo Enfo on sopivan kokoinen kumppani Enfo on uusi, riittävän kokoinen palvelutalo Enfo on suomalainen toimija Enfo

Lisätiedot

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English

Travel General. General - Essentials. General - Conversation. Asking for help. Asking if a person speaks English - Essentials Voisitko auttaa minua? Asking for help Puhutko englantia? Asking if a person speaks English Puhutteko _[kieltä]_? Asking if a person speaks a certain language En puhu _[kieltä]_. Clarifying

Lisätiedot

Operatioanalyysi 2011, Harjoitus 3, viikko 39

Operatioanalyysi 2011, Harjoitus 3, viikko 39 Operatioanalyysi 2011, Harjoitus 3, viikko 39 H3t1, Exercise 3.1. H3t2, Exercise 3.2. H3t3, Exercise 3.3. H3t4, Exercise 3.4. H3t5 (Exercise 3.1.) 1 3.1. Find the (a) standard form, (b) slack form of the

Lisätiedot

Arjen katsaus Kuluttajakysely syyskuu 2015

Arjen katsaus Kuluttajakysely syyskuu 2015 Arjen katsaus Kuluttajakysely syyskuu 2015 Tutkimuksen taustaa Tässä raportissa esitetään päätulokset LähiTapiolan Arjen Katsaukseen 2/2015 liittyvästä kuluttajatutkimuksesta. Aiheina tällä kierroksella

Lisätiedot

ICES: 110 vuotta tiedettä ja merentutkimusta: Mitä ja miksi? Dr. Kai Myrberg ICES Delegaatti Helsinki 18.03.2014

ICES: 110 vuotta tiedettä ja merentutkimusta: Mitä ja miksi? Dr. Kai Myrberg ICES Delegaatti Helsinki 18.03.2014 ICES: 110 vuotta tiedettä ja merentutkimusta: Mitä ja miksi? Dr. Kai Myrberg ICES Delegaatti Helsinki 18.03.2014 Mikä ihmeen ICES? Mikä on ICES? (International Council for the Exploration of the Sea) (Kansainvälinen

Lisätiedot

JUJUPRIX 2015. Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy. kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota.

JUJUPRIX 2015. Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy. kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota. JUJUPRIX 2015 Kalle Tuominen & Timo Mäkeläinen Markkinointiviestinnän suunnittelutoimisto Mainio Oy kalle@mainiota.fi timo.makelainen@mainiota.fi Tampere matkailukohteena. Tampere on Pohjoismaiden suurin

Lisätiedot

Biojätteen keruu QuattroSelect - monilokerojärjestelmällä. 21.10.2015 Tiila Korhonen SUEZ

Biojätteen keruu QuattroSelect - monilokerojärjestelmällä. 21.10.2015 Tiila Korhonen SUEZ Biojätteen keruu QuattroSelect - monilokerojärjestelmällä 21.10.2015 Tiila Korhonen SUEZ Agenda 1 SITA Suomi on SUEZ 2 QS, mikä se on? 3 QS maailmalla 4 QS Suomessa 5 QS Vaasassa SITA Suomi Oy ja kaikki

Lisätiedot

Esikaupallisesti ratkaisu ongelmaan. Timo Valli 58. ebusiness Forum 21.5.2013

Esikaupallisesti ratkaisu ongelmaan. Timo Valli 58. ebusiness Forum 21.5.2013 Esikaupallisesti ratkaisu ongelmaan Timo Valli 58. ebusiness Forum 21.5.2013 Today we're still just scratching the surface of what's possible Technology should do the hard work so that people can get on

Lisätiedot

Oulun yliopiston tutkijakoulun mentorointiohjelma

Oulun yliopiston tutkijakoulun mentorointiohjelma Oulun yliopiston tutkijakoulun mentorointiohjelma Titta Kallio-Seppä UniOGS UniOGS mentorointiohjelma (920015J, O op) Ohjelman tavoitteet ja tarkoitus: Auttaa opiskelijaa kiteyttämään omat tavoitteensa

Lisätiedot

Copernicus, Sentinels, Finland. Erja Ämmälahti Tekes,

Copernicus, Sentinels, Finland. Erja Ämmälahti Tekes, Copernicus, Sentinels, Finland Erja Ämmälahti Tekes, 24.5.2016 Finnish Space industry in the European context European Space industry has been constantly growing and increasing its direct employment in

Lisätiedot

Proaktiivinen tulevaisuuden tekeminen - Lupa toimia eri tavalla Rovaniemi Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti

Proaktiivinen tulevaisuuden tekeminen - Lupa toimia eri tavalla Rovaniemi Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Proaktiivinen tulevaisuuden tekeminen - Lupa toimia eri tavalla 2012 21.11. Rovaniemi Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Tutkimuspäällikkö vai Yli-innovaatioaktivisti? Vastaanottovirkailija vai

Lisätiedot

Security server v6 installation requirements

Security server v6 installation requirements CSC Security server v6 installation requirements Security server version 6.x. Version 0.2 Pekka Muhonen 2/10/2015 Date Version Description 18.12.2014 0.1 Initial version 10.02.2015 0.2 Major changes Contents

Lisätiedot

Lab SBS3.FARM_Hyper-V - Navigating a SharePoint site

Lab SBS3.FARM_Hyper-V - Navigating a SharePoint site Lab SBS3.FARM_Hyper-V - Navigating a SharePoint site Note! Before starting download and install a fresh version of OfficeProfessionalPlus_x64_en-us. The instructions are in the beginning of the exercise.

Lisätiedot

CIMO Osallisuus-työpaja

CIMO Osallisuus-työpaja This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for anyuse which may be made

Lisätiedot

-seminaari 24.4.2013

-seminaari 24.4.2013 -seminaari 24.4.2013 OHJELMA 24.4.2013 Sanomatalo 15.00 Seminaarin avaus, Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Harri Länsipuro 15.05 Tervetuliaissanat Sanomatalon puolesta toimituspäällikkö Antero Mukka

Lisätiedot

Markkinaraportti / elokuu 2015

Markkinaraportti / elokuu 2015 Markkinaraportti / elokuu 2015 Yöpymiset yli 6 % nousussa Yöpymiset lisääntyivät Helsingissä elokuussa yli 6 % vuoden takaisesta. Yöpymismäärä, 407.100, oli kaikkien aikojen elokuun ennätys. Kotimaasta

Lisätiedot

Erasmus Charter for Higher Education Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO

Erasmus Charter for Higher Education Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO Erasmus Charter for Higher Education 2014-2020 Hakukierros kevät 2013 Anne Siltala, CIMO 2/2009 Mikä on Erasmus-peruskirja? Erasmus-peruskirja (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE) säilyy korkeakoulun

Lisätiedot

Kielenkäytön näkökulma oppimisvuorovaikutukseen

Kielenkäytön näkökulma oppimisvuorovaikutukseen Kielenkäytön näkökulma oppimisvuorovaikutukseen Tarja Nikula Soveltavan kielentutkimuksen keskus tarja.nikula@jyu.fi Kiinnostuksen kohteena Luokkahuonevuorovaikutus vieraalla kielellä englannin kielen

Lisätiedot

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu AMK-OPINNOT Käytännönläheinen korkeakouluvaihtoehto, joka vastaa työelämän tarpeita Opiskelija saa sekä teoreettiset tiedot että käytännön ammattitaidon valitsemaltaan alalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA

MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Elina Arola MUSEOT KULTTUURIPALVELUINA Tutkimuskohteena Mikkelin museot Opinnäytetyö Kulttuuripalvelujen koulutusohjelma Marraskuu 2005 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 25.11.2005 Tekijä(t) Elina

Lisätiedot

Olet vastuussa osaamisestasi

Olet vastuussa osaamisestasi Olet vastuussa osaamisestasi Ohjelmistoammattilaisuuden uudet haasteet Timo Vehmaro 02-12-2015 1 Nokia 2015 Mitä osaamista tulevaisuudessa tarvitaan? Vahva perusosaaminen on kaiken perusta Implementaatio

Lisätiedot

Welcome to. Finland Lahti Wellamo Community College. 11 December 2007

Welcome to. Finland Lahti Wellamo Community College. 11 December 2007 Welcome to Finland Lahti Wellamo Community College 11 December 2007 We operate in the premises of Lahti Adult Education Centre The building was inaugurated exactly 20 year ago and was built to serve university

Lisätiedot

Malleja verkostojen rakentamisesta

Malleja verkostojen rakentamisesta Tieke Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry Malleja verkostojen rakentamisesta Antti Larsio, teknologiajohtaja Esityksen sisältö Pelikenttä Win-Win-Win Ansaintalogiikka Verkostot Pelikenttä YHTEISKUNTAJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

Nuoren kliinikkotutkijan arjen näkökulmia: voiko tutkijan ja kliinikon työtä yhdistää?

Nuoren kliinikkotutkijan arjen näkökulmia: voiko tutkijan ja kliinikon työtä yhdistää? Nuoren kliinikkotutkijan arjen näkökulmia: voiko tutkijan ja kliinikon työtä yhdistää? Taneli Raivio, LT, dosentti Erikoistuva lääkäri HYKS Lastenklinikka sekä Biomedicum Helsinki, Biolääketieteen laitos,

Lisätiedot

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Koordinaattorin valinta ja rooli Selection and role of the coordinator Painopiste: tiede hallinto

Lisätiedot

UX NÄKÖKULMA - KONECRANES

UX NÄKÖKULMA - KONECRANES UX NÄKÖKULMA - KONECRANES Johannes Tarkiainen Industrial Design Manager KONECRANES NUMEROINA LAITTEET TOIMINTOJA LÄHES 60 % 11 800 TYÖNTEKIJÄÄ 600 TOIMIPISTETTÄ ERI PUOLILLA MAAILMAA 50 MAASSA LIIKEVAIHDOSTA

Lisätiedot

Opiskelijoiden tulostuspalvelu. Printing Service for Students

Opiskelijoiden tulostuspalvelu. Printing Service for Students Opiskelijoiden tulostuspalvelu Printing Service for Students TP Esittely Palvelun nimi Opiskelijoiden tulostuspalvelu (OTP) (Printing Service for Students) Palvelun käyttöönottopäivä 20.1.2014. Palvelua

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen opettajien liikkuvuus ja osaamisvaatimukset

Ammatillisen koulutuksen opettajien liikkuvuus ja osaamisvaatimukset Ammatillisen koulutuksen opettajien liikkuvuus ja osaamisvaatimukset Matti Taajamo Ammatillisen koulutuksen tutkimusseminaari 21.1.2016 Pedagoginen asiantuntijuus liikkeessä (kansallinen tutkimus- ja kehittämishanke)

Lisätiedot

CIO muutosjohtajana yli organisaatiorajojen

CIO muutosjohtajana yli organisaatiorajojen CIO muutosjohtajana yli organisaatiorajojen 03.06.2009 Antti Koskelin CIO Konecranes Group 2009 Konecranes Plc. All rights Konecranes overview Business Agenda CIO Agenda Mindset for modern CIO Konecranes

Lisätiedot