MATKARAPORTTI VIETNAMISTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKARAPORTTI VIETNAMISTA"

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI VIETNAMISTA Otto Peltokoski Tuotantotalouden tiedekunta Lappeenrannan teknillinen yliopisto

2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO TYÖTEHTÄVÄT MAJOITUS ELÄMÄ VIETNAMISSA MATKUSTUSNEUVOJA... 7

3 1 JOHDANTO Toimin tutkimusassistenttina Thai Nguyen University of Technology:ssa 8 viikkoa ajalla Thai Nguyen University of Technology sijaitsee Vietnamin pohjoisosassa noin 60 kilometriä Vietnamin pääkaupungista Hanoista pohjoiseen Thai Nguyenin kaupungissa. Vietnam itsessään sijaitsee Kaakkois-Aasiassa Tyynenmeren rannalla rajanaapureinaan Kiina, Laos ja Kamputsea. Thai Nguyen University of Technology on noin opiskelijan teknillinen yliopisto, joka vastaa Thai Nguyenin provinssin teknillisestä korkeakoulutuksesta. Harjoittelun sateenvarjoorganisaationa toimi kansainvälinen IAESTE-järjestö, joka järjestää harjoittelumahdollisuuksia teknillisten alojen korkeakouluopiskelijoille ympäri maailmaa. Yliopistossa on viisi koulutusohjelmaa; konetekniikan, sähkötekniikan, tietotekniikan, rakennustekniikan ja tuotantotalouden koulutusohjelmat. Itse työskentelin tuotantotalouden koulutusohjelmassa. Ainoastaan konetekniikan koulutusohjelmassa on yksi englanninkielinen tutkinto-ohjelma. Muuten kaikki opetus muissa tutkinto-ohjelmissa annetaan vietnamiksi. Työskentelykielenä omassa harjoittelussani oli englanti. Yliopisto sijaitsee muutaman hehtaarin kokoisella kampus-alueella noin 10 kilometriä Thai Nguyenin kaupungin keskustasta ja sisältää runsaasti puistomaisia viheralueita. Jokaisella koulutusohjelmalla on omat rakennuksensa ja lisäksi kampusalueella sijaitsee hallintorakennus, seremoniasali, lääkäriasema, asuntola ja ruokala. Kampusalue on ympäröity muurilla ja kampusalueen sisäänkäynneillä ovat vartijat valvomassa saapuvia ja poistuvia henkilöitä. Koulun opiskelijat koostuvat lähinnä Thai Nguyenin provinssista ja muilta lähialueilta tulevista opiskelijoista. Yliopiston ulkomaalaiset opiskelijat tulevat lähes ainoastaan Laosista ja Kamputseasta. Ainoat kohtaamani länsimaalaiset olivat yliopistolla olevia IAESTE-harjoittelijoita, muuten länsimaalaisia näkee Thai Nguyenissa erittäin harvoin, sillä alue ei ole turistien suosimaa aluetta eikä alueella juurikaan toimi länsimaalaisia yrityksiä.

4 2 TYÖTEHTÄVÄT Työtehtäväni sisälsivät suomalaisen koulujärjestelmän ja oman yliopistoni esittelyä esitelmin ja raportein tuotantotalouden koulutusohjelman henkilökunnalle, tieteellisen artikkelin tekemisen suomalaisten yritysten käyttämistä logistiikkamalleista sekä englanninkielisen seminaarin valmistelun ja läpiviennin. Harjoitteluilmoituksessa oli ilmoitettu työtehtävien sisällöksi opetuksen pitämistä ja tutkimusprojekteihin osallistumista, joten sikäli työtehtävät eivät täysin vastanneet harjoitteluilmoitusta. Lisäksi työajaksi oli ilmoitettu 40 tuntia/viikko, mutta todellisuudessa työaika oli ensimmäisen kuukauden ajan 8 tuntia päivässä 2 3 päivää viikossa. Viimeisen kuukauden aikana työpäiviä oli satunnaisesti kerran viikossa. Harjoitteluajaksi oli ilmoitettu harjoitteluilmoituksessa vähintään 10 viikkoa ja harjoittelun päättymispäiväksi oli ennen harjoittelun alkamista sovittu Vietnamiin saavuttuani kuitenkin selvisi, että työtä oli tarjolla harjoittelun ajaksi sen verran vähän, ettei 10 viikon harjoittelu ollut järkevää. Harjoittelun kestoksi muutettiin 8 viikkoa ja tästä aiheutui minulle hieman hankaluuksia lentolippujen muutosten yms. takia. Rehellisyyden nimissä on todettava, että 8 viikkoa kestänyt harjoittelu oli sekin liian pitkä. Harjoittelun aikana minulla oli runsaasti vapaa-aikaa ja aika kävi ajoittain pitkäksi. Harjoittelun suorittamista hankaloitti tuotantotalouden koulutusohjelman henkilökunnan heikko tai olematon englannin kielen taito. Kommunikointi ja työn ohjaus oli tämän takia puutteellista. Saadakseni välitettyä haluamani informaation tuotantotalouden koulutusohjelman henkilökunnalle minun piti aina kääntyä yliopiston kansainvälisen keskuksen henkilökunnan puoleen, jossa työskenteli englannin taitoisia henkilöitä. Viestintä kansainvälisen keskuksen ja tuotantotalouden koulutusohjelman välillä oli ajoittain erittäin hidasta, mikä aiheutti vaikeuksia. Harjoittelu oli järjestetty luvalla sanoen erittäin heikosti. Ilmeisesti yliopiston kansainvälinen keskus oli täysin itsenäisesti ilmoittanut tuotantotalouden koulutusohjelmassa olevasta harjoittelupaikasta, sillä saapumiseni tuotantotalouden koulutusohjelmaan oli laitoksen henkilökunnalle täydellinen yllätys, eikä laitos ollut mitenkään valmistautunut harjoitteluun etukäteen. Työtehtäviä yritettiin keksiä minulle hyvinkin luovasti, koska mitään etukäteisvalmistelua ei ollut suoritettu.

5 3 MAJOITUS Harjoittelun ajaksi minut majoitettiin yliopiston opiskelija-asuntolaan, jossa jaoin huoneen norjalaisen IAESTE-harjoittelijan kanssa. Majoituksen taso oli tyydyttävä. Asuntola on itäsaksalaisten rakentama betonielementeistä koottu kerrostalo, joka on erittäin hyvälaatuinen rakennus verrattuna perinteiseen vietnamilaiseen rakennuskantaan, mutta suomalaiseen rakennuskantaan verrattuna huonohkossa kunnossa. Huoneessa oli WC, suihku ja ilmastointi. Majoituksen huonona puolena oli ruoanlaittomahdollisuuden puuttuminen, mikä tarkoitti ainaista ravintolassa syömistä. Hankaluuksia aiheuttivat ajoittaiset sähkökatkot, jotka saattoivat kestää pahimmillaan muutaman päivän. Erityistä hankaluutta aiheutti ilmastoinnin toimimattomuus sähkökatkon aikana, mikä Vietnamin trooppisessa ilmastossa on pohjoisista ilmasto-olosuhteista tulevalle hankalaa. Lisäksi tuholaisten kuten rottien ja torakoiden ajoittaiset ilmestymiset huoneeseen olivat epämiellyttäviä. 4 ELÄMÄ VIETNAMISSA Vietnamilaiset ihmiset ovat perusluonteeltaan erittäin ystävällisiä ja avuliaita. Tutustumista paikallisiin ihmisiin rajoitti ihmisten usein olematon englannin kielen taito. Harjoittelun aikana yritin päästä vietnamin kielen kurssille, mutta sellaista ei koululla ollut eikä koululla ollut tietoa, missä ulkomaalainen voisi opiskella vietnamin kieltä. Näistä syistä johtuen vietin vapaa-aikani yleensä yliopistolla olevien ulkomaalaisten IAESTE-harjoittelijoiden seurassa. Tämä oli minulle hieman harmillista, sillä olisin halunnut tutustua vietnamilaisiin ihmisiin ja heidän elämäänsä paremmin. Thai Nguyenin kaupunki on noin asukkaan kaupunki. Kaupungin keskustassa sijaitsevat hallintorakennukset ovat ranskalaisten rakentamia Vietnamin siirtomaa-aikana ja ovat erittäin kauniita. Muuten kaupunki on yleisilmeeltään ja rakennuskannaltaan varsin mitäänsanomaton. Rakennusten yleisilme on rähjäinen ja katuverkon kunto heikko, mikä on ymmärrettävää johtuen Vietnamin olemisesta sosialistinen kehitysmaa. Erityisen kiusallista kaupungissa on rankkasateiden aikana mahdollisesti tapahtuva avoviemäreiden sisällön tulviminen kaduille. Harjoittelun aikana matkustin kerran Hanoissa ja kerran Coc Laken kansallispuistossa. Hanoi on Vietnamin pääkaupunki, jossa asuu noin 2 miljoonaa asukasta. Hanoissa on kaunis vanhan kaupungin alue, jonka rakennuskanta on arkkitehtuuriltaan ranskalaistyylistä johtuen Vietnamin siirtomaa-

6 ajasta osana Ranskaa. Hanoin nykyaikainen keskusta on neuvostoliittolaisten ja itäsaksalaisten avustuksella rakennettu ja se näkyy arkkitehtuuriltaan epäesteettisinä rakennuksina. Coc Laken kansallispuisto sijaitsee Thai Nguyenin kaupungin välittömässä läheisyydessä. Kansallispuistossa on kaunis järvi, jossa voi tehdä risteilyn. Kansallispuistossa sijaitsee kauniita vuoria, joilta avautuu upeat näköalat. Lisäksi vuoristossa on upeita vesiputouksia ja luolia. Matkustamista Vietnamin sisällä hankaloittaa liikenneyhteyksien ja infrastruktuurin heikko taso. Esimerkiksi matka Hanoihin Thai Nguyenista kestää linja-autolla lähes kolme tuntia johtuen tien huonosta kunnosta ja ruuhkista. Matkustus Hanoista Etelä-Vietnamissa sijaitsevaan maan suurimpaan kaupunkiin 10 miljoonan asukkaan Ho Chi Minhiin kestää junalla kaksi vuorokautta. Maan sisäinen lentoliikenne on varsin kallista. Etäisyys Ho Chi Minhin ja Hanoin välillä on samaa luokkaa kuin Helsingin ja Rovaniemen etäisyys Suomessa, silti lentolippujen hinta on yli kaksinkertainen euroissa Helsinki-Rovaniemi väliin verrattuna. Lisäksi erityisenä hankaluutena Vietnamissa matkustamisessa on, etteivät asiakaspalvelijat kulkuvälineissä, asemilla tai jopa hotelleissa puhu englantia. Harjoittelun aikana sain työnantajalta harjoitteluapurahaa Vietnamin dongia kuukaudessa, mikä nykyisellä kurssilla vastasi 86 euroa. Johtuen keittiön puuttumisesta huoneesta jouduin syömään aina ravintolassa, mikä tarkoitti, että harjoitteluapuraha meni lähes kokonaisuudessaan ruokailumenoihin ja muut välttämättömät menot kuten internetin, puhelinkulut ja liikkumiskulut jouduin kustantamaan omista säästöistäni. Yliopisto sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Thai Nguyenin keskustasta. Tästä johtuen välttämätöntä matkustelua tuli runsaasti ja matkustelu suoritettiin huonojen linja-autoyhteyksien takia useimmiten taksilla. Taksilla matkustaminen on Vietnamissa suhteellisen kallista johtuen vietnamilaisten tulotasoon nähden erittäin korkeasta polttoaineen hinnasta, joka on noin 1 euroa/litra. Suomalaisten tulotasoon suhteutettuna tämä tarkoittaisi polttoaineen hinnaksi Suomessa 20 euroa/litra. Vietnamilainen liikenne on erittäin kaoottista ja vaarallista eikä länsimaalaisen suositella ajavan itse Vietnamissa. Autot ovat varsin harvinaisia Vietnamissa johtuen niiden kalleudesta suhteessa vietnamilaisten tuloihin. Yleisin matkustusväline Vietnamissa on moottoripyörä.

7 5 MATKUSTUSNEUVOJA Vietnamiin matkustamiseen tarvitaan viisumi, mikä täytyy hankkia etukäteen Vietnamin suurlähetystöstä Helsingistä. Viisumi on hinnaltaan varsin kallis, noin 100 euroa ja se on niin sanottu kertaviisumi eli mahdollistaa yhden sisääntulon ja yhden poistumisen. Moninkerta-viisumi, joka olisi mahdollistanut vierailut lähialueen maissa ja palaamisen, olisi ollut hinnaltaan kalliimpi. Erillistä työlupaa ei tarvittu harjoittelun suorittamiseksi. Rokotuksiksi Vietnamiin suositellaan koleraa, lavantautia ja keltakuumetta. Lisäksi tapauskohtaisesti on harkittava malarian estolääkitystä. Öisin on syytä nukkua hyttysverkon alla. Hygienian heikko taso aiheuttaa usein vatsatauteja. Vietnamiin matkustavan on syytä ottaa omat lääkkeet matkaan Suomesta, sillä vietnamilaisesta apteekista hankittavat lääkkeet ovat usein heikompitasoisia kopiolääkkeitä tai saattavat olla jopa lumelääkkeitä. Hanavettä ei suositella juotavan Vietnamissa, vaan on käytettävä aina pullotettua vettä. Suomen ja Vietnamin välillä ei ollut matkalippuja hankkiessani suoraa lentoyhteyttä, mikä tarkoitti hankalahkoa matkustamista koneenvaihtoineen ja pitkine odotuksineen. Oma matkareittini kulki Helsingistä Frankfurtiin Finnairin lennolla ja neljän tunnin odotuksen jälkeen Frankfurtista Hanoihin Vietnam Airlinesillä. Alkuperäinen paluulippuni olisi sisältänyt paluumatkan samalla reitillä. Paluuni aikaistuttua muutin paluureittini sisältämään matkan Hanoista Bangkokiin Air Asialla ja matkan Bangkokista Helsinkiin Finnairin suoralla lennolla. Kesäkuun lopussa Finnair avasi suoran reitin Helsingistä Hanoihin, mikä varmasti tulevaisuudessa lisää Suomen ja Vietnamin välistä matkailua. Kaiken kaikkiaan harjoittelu Vietnamissa oli silmiä avaava kokemus. Harjoittelu-aikana opin arvostamaan monia sellaisia asioita, joita on Suomessa pitänyt itsestään selvyyksinä, eikä ole ymmärtänyt olla niistä kiitollinen. Suomeen palattuani ei ole tehnyt mieli valittaa monista asioista, joista aiemmin valitin. Erityisen vaikutuksen Vietnamissa teki ihmisten välittömyys ja iloisuus hyvinkin puutteellisista ja alkeellisista oloista huolimatta.

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2008-2009 esitellään

Lisätiedot

Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti

Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti Hain työssäoppimaan ulkomaille jo aikaisin keväällä 2011. Kiina oli ensimmäinen vaihtoehtoni listassa jota seurasivat Englanti ja Kreikka. Tarkoituksena oli ensiksi,

Lisätiedot

Yleiskuvaus kohteesta

Yleiskuvaus kohteesta Koulutusohjelma: Kemian tekniikan koulutusohjelma Kohdemaa: Uusi-Seelanti Kohdeyliopisto: Victoria University of Wellington (VUW) Vaihtoaika: 11.07.2011 12.11.2011 Vaihto-ohjelma: Freemover Opetuskieli:

Lisätiedot

Orientation material for volunteers

Orientation material for volunteers PEREHDYTYSKANSIO VAPAAEHTOISILLE Orientation material for volunteers Sports Development Aid (SDA) ja Liikunnan Kehitysyhteistyö (LiiKe ry) Päivitetty lokakuu 2012 1 YLEISTÄ TIETOA... 4 Historia ja yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Eelis Laine Vihreää ruohoa, vihreää verkaa

Eelis Laine Vihreää ruohoa, vihreää verkaa Eelis Laine Vihreää ruohoa, vihreää verkaa Vapaaehtoisena Aasian ja Tyynenmeren alueella käsikirjoitus If you have come here to help me, you are wasting our time. But if you have come because your liberation

Lisätiedot

VIIPURI-OPAS SAIMAAN MATKAVERKKO OY:LLE

VIIPURI-OPAS SAIMAAN MATKAVERKKO OY:LLE VIIPURI-OPAS SAIMAAN MATKAVERKKO OY:LLE Suvi Laine Opinnäytetyö Toukokuu 2004 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu-, ravitsemis- ja talousala 7.5.2004

Lisätiedot

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Vaihtoraportti k93689 k93558 1. Johdanto Vietimme keva a n 2012 Meksikon la mmo ssa vaihto-opintojen merkeissa. Kokemus oli monipuolinen ja eritta

Lisätiedot

Kuntien asiantuntijat KUMULA ry:n jäsenlehti

Kuntien asiantuntijat KUMULA ry:n jäsenlehti 1 2012 Kuntien asiantuntijat KUMULA ry:n jäsenlehti Teemana Mitä EU päättää palkansaajien asioista? Opiskelijavaihdossa Sloveniassa Kumulalainen Su Ran Kim tuntee maahanmuuttajien arjen Kansainvälisyys

Lisätiedot

Matka Japaniin eli Shinguun ja takaisin

Matka Japaniin eli Shinguun ja takaisin Matka Japaniin eli Shinguun ja takaisin Nythän on niin, että menneen vuoden 2006 tammikuussa istuin Houkutus kahvilassa kamuni tohtori Ohashin kanssa. Jos sitä ei vielä kukaan arvannut niin Mizue on japanilainen

Lisätiedot

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto Rotterdam School of Management Erasmus University Valmistautuminen vaihtoon Hakeminen vaihtoyliopistoon Matkavalmistelut sujuivat osaltani hyvin ilman suurempia ongelmia.

Lisätiedot

TERVETULOA SIVIILIPALVELUKSEEN

TERVETULOA SIVIILIPALVELUKSEEN TERVETULOA SIVIILIPALVELUKSEEN YLEISTÄ SIVIILIpaLVELUKSESTA... 5 Palvelusaika... 5 ENNEN SIVIILIpaLVELUSTA... 6 Mistä palveluspaikka?... 6 Tarvetta lykkäykseen?... 7 Siirto varusmiespalvelukseen... 7 Palveluksesta

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

2 /2008. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. /Kansainvälinen yhteistyö. Kasarminmäellä

2 /2008. Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. /Kansainvälinen yhteistyö. Kasarminmäellä Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri / Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 2 /2008 /Kansainvälinen yhteistyö Kasarminmäellä / Kansainvälinen liiketoiminta ja kulttuuri innoste on Kymenlaakson ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

PETO 2 MARKKINATUTKIMUS Majoitus- ja ravitsemuspalvelut

PETO 2 MARKKINATUTKIMUS Majoitus- ja ravitsemuspalvelut PETO 2 MARKKINATUTKIMUS Majoitus- ja ravitsemuspalvelut 23.10.2002 PETO 2 markkinatutkimus Majoitus- ja ravitsemuspalvelut 1 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO...2 2 TUTKIMUSTULOKSET...3 2.1 TAUSTATIETOJA VASTAAJISTA...3

Lisätiedot

Korliki erään Vahin hantin nykytilanne

Korliki erään Vahin hantin nykytilanne Sachiko SOSA (Helsinki) SUSA/JSFOu 92, 2009 Korliki erään Vahin hantin nykytilanne Johdanto Vuoden elokuussa 2006 kävimme vahinhantilaisessa Korlikin kylässä FM Susanna Virtasen 1 kanssa; oppaanamme toimi

Lisätiedot

We are FiMSIC, who are you?

We are FiMSIC, who are you? ABROAD 1 2 We are FiMSIC, who are you? Takasivuilla esiteltävien vaihtopaikkojen myötä FiMSIC lähettää medisiinarit maailmalle 60. kertaa. Tavoitteenamme on tehdä ulkomaille suuntaaminen helpoksi. Kuukauden

Lisätiedot

Vietnam-seuran Seurakirje 1/2010. Vietnam-seura ry toivottaa menestyksekästä alkavaa Tiikerin vuotta!

Vietnam-seuran Seurakirje 1/2010. Vietnam-seura ry toivottaa menestyksekästä alkavaa Tiikerin vuotta! AJANKOHTAISTA TET-JUHLA TIIKERIN VUODEN KUNNIAKSI Suomen Vietnamilaiset ry järjestää perinteisen vietnamilaisen uuden vuoden Tet-juhlan lauantaina 20.2.2010! Luvassa huippuohjelmaa! Vietnamin ystävät sankoin

Lisätiedot

Moniaistisuus Hyvinkään matkailutuotteissa Case: Hyvinkään kirkko ja Rautatiemuseo

Moniaistisuus Hyvinkään matkailutuotteissa Case: Hyvinkään kirkko ja Rautatiemuseo Moniaistisuus Hyvinkään matkailutuotteissa Case: Hyvinkään kirkko ja Rautatiemuseo Ahokas, Oksanen, Paulamäki, Pitkänen Laurea-ammattikorkeakoulu Kerava 2011 Kerava Moniaistisuus Hyvinkään matkailutuotteissa

Lisätiedot

Arvoisa työnantaja, Palveluksessanne! Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO

Arvoisa työnantaja, Palveluksessanne! Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO Arvoisa työnantaja, Lämpimät kiitoksemme siitä, että olet tarjonnut harjoittelupaikan ulkomaiselle nuorelle! Samalla olet auttanut suomalaista opiskelijaa tai vasta tutkintonsa suorittanutta nuorta saamaan

Lisätiedot

Arja Pihl-Koskinin matkaraportti Indonesiasta

Arja Pihl-Koskinin matkaraportti Indonesiasta Arja Pihl-Koskinin matkaraportti Indonesiasta 1 Jätimme Eelin kanssa juuri alkaneen talven taaksemme ja matkustimme Indonesiaan tammikuun 22. päivä 2007. Kolmen kuukauden vuorotteluvapaani vierähti nopeasti,

Lisätiedot

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa!

ABC KIELI KIELIMATKAT KURSSIN. Tervetuloa! KIELI KURSSIN ABC Tervetuloa! STS Kielimatkat toivottaa sinut tervetulleeksi ensi kesän kielimatkalle. Toivottavasti odotat jo innolla kesän mahtavimpia viikkoja. Tähän oppaaseen olemme koonneet tietoja

Lisätiedot

BENCHMARKING- MATKARAPORTTI

BENCHMARKING- MATKARAPORTTI Projektisuunnittelija Virpi Kirjavainen, Juuan kunta BENCHMARKING- MATKARAPORTTI Matka Alankomaihin 7-11.5.2014 ESR-hankkeen jäärakentaminen Juuassa toimenpiteisiin kuuluu mm. kansainvälinen verkottuminen,

Lisätiedot

Matkapäiväkirja. Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa

Matkapäiväkirja. Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa Matkapäiväkirja Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa Teksti, kuvat ja kuvatekstit: jorma.soini@in105.fi Päiväkirjan tekstit on poimittu lähes sellaisenaan

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 Kuinka valmistauduin vaihtoon lähtemiseen? Kun kiinnostuin vaihtoon lähtemisestä, ja selailin eri vaihtokohteita, huomasin listassa maan nimeltä Brasilia.

Lisätiedot

MUUTTUVA MATKAILU TIETOA SUOMEN JA VENÄJÄN VÄLISESTÄ MATKAILUSTA JA MATKAILUYHTEISTYÖSTÄ

MUUTTUVA MATKAILU TIETOA SUOMEN JA VENÄJÄN VÄLISESTÄ MATKAILUSTA JA MATKAILUYHTEISTYÖSTÄ MUUTTUVA MATKAILU TIETOA SUOMEN JA VENÄJÄN VÄLISESTÄ MATKAILUSTA JA MATKAILUYHTEISTYÖSTÄ 4/2003 SISÄLLYSLUETTELO SODERVANIE SUOMEN JA VENÄJÄN VÄLISESSÄ MATKAILUSSA ON KEHITTÄMISEN VARAA Matti Aira...5

Lisätiedot

Vapaaehtoisen paluuohjelman Seminaariraportti Assisted Voluntary Return Seminar Report

Vapaaehtoisen paluuohjelman Seminaariraportti Assisted Voluntary Return Seminar Report Vapaaehtoisen paluuohjelman Seminaariraportti Assisted Voluntary Return Seminar Report EU Return Fund Euroopan Paluurahasto Vapaaehtoisen paluuohjelman kehittäminen Suomessa -hankkeen raportti on tuotettu

Lisätiedot

Yleistietoa Gambiasta

Yleistietoa Gambiasta GAMBIA Yleistietoa Gambiasta Gambia on Länsi-Afrikan rannikolla sijaitseva pinta-alaltaan Manner-Afrikan pienin valtio. Pinta-alaa maalla on n. 11 000 km2. Gambia rajoittuu pohjoisessa, idässä ja etelässä

Lisätiedot

Matkapäiväkirja Opintovierailulta 136 Increasing opportunities for adult learning, 27.11.-30.11.2011, Haag, Alankomaat Kuva ja teksti: Merja Berg

Matkapäiväkirja Opintovierailulta 136 Increasing opportunities for adult learning, 27.11.-30.11.2011, Haag, Alankomaat Kuva ja teksti: Merja Berg Matkapäiväkirja Opintovierailulta 136 Increasing opportunities for adult learning, 27.11.-30.11.2011, Haag, Alankomaat Kuva ja teksti: Merja Berg Päivä yksi 27.11.2011 /the Hague; Ingreasing opportunities

Lisätiedot