aavistusmerkki Lentomerkki, eli väärää ei oteta pois vaan lähdetään heti syötöstä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "aavistusmerkki Lentomerkki, eli väärää ei oteta pois vaan lähdetään heti syötöstä."

Transkriptio

1 aavistuslähtö Juoksija lähtee etenemään heti, kun syöttö nousee. aavistusmerkki Lentomerkki, eli väärää ei oteta pois vaan lähdetään heti syötöstä. ajolähtö Tilanne, jossa jokaisella pesällä on etenijä. Viimeisellä lyönnillä on pakko edetä. avausheitto Avausheiton heittää tavallisesti joku merkittävämpi henkilö. Heitto on tarkoitettu syöttäjälle, mutta osuu jäätelömyyjän käsivarteen. etenijäjokeri Nopeakinttuinen kaveri, joka asetetaan lyömään erityisesti silloin, kun kenttä on tyhjä ja etenijää kaivataan. etukenttä Kotipesän sekä kakkos- ja kolmospesän välillä kulkevan linjan välinen osa. etumies Etukentällä lähimpänä kotipesää oleva ulkopelaaja. etupesät Ykkös- ja kakkospesä. etupesät täynnä Tilanne, jossa sekä ykkös- että kakkospesällä on etenijä. fair play Pesäpalloilussa esim. sitä, että lukkari antaa tahallaan kaksi väärää ja päästää kolmospesällä värjöttelevän etenijän kotiin. haava, haavoittua Etenijä haavoittuu, jos hän etenee kopilla, mutta ehtii kuitenkin seuraavalle pesälle ennen tappoheittoa. Haavoituttuaan etenijä ei saa jäädä etenemään kentälle, vaan joutuu palaamaan kotipesään. harhaheitto Polttoheittoa ei saada kentällä kiinni, vaan se lentää harhaan. hermopallo Henkisen ylivoiman ollessa lyöntivuorossa olevalla joukkueella pyritään jännittävässä tilanteessa lyömään pomppivia maapalloja vastustajille, joiden puolestaan toivotaan sähläävän ne hermostuksissaan ties minne. H-hetki Ainoa oikea tilaisuus lyödä pallo johonkin oivalliseen paikkaan. hidastettu Lyönti, jossa ulkokenttä hämäytyy luulemaan lujaa lyöntiä, mutta pallo eteneenkin hitaasti. Katso myös varsilyönti.

2 huti Erinomainen lyönti saada yleisön huomio kiinnittymään lyöjään, jos sen suorittaa ajonpurkamisessa tai kolmesti peräkkäin. hutunkeitto Joukkueet arpovat pelin alussa ja ennen supervuoroa kumpi aloittaa sisällä. Arpominen tapahtuu niin, että molempien joukkueiden yksi pelaaja ottaa vuorotellen otteen mailasta. Viimeisenä pitävän otteen mailan päästä saava pelaaja saa valita ulko- tai sisävuoron. Itä-Länsi Pesiksen vuotuinen suurtapahtuma. jakso Ottelu koostuu kahdesta jaksosta, jotka molemman koostuvat yleensä neljästä vuoroparista. Voitetusta jaksosta saa yhden sarjapisteen. Jos joukkue voittaa molemmat jaksot, voittaa se samalla koko ottelun 2-0, ja saa kolme sarjapistettä. Mikäli peli on kahden jakson jälkeen tasan 1-1, pelataan ratkaiseva supervuoropari. jokeri Pelaaja, jonka sisävuorossa oleva joukkue voi ottaa kerran vuoroparissa lyömään missä kohdassa tahansa lyöntijärjestystä. kahden kärjen peli Sisäpelijärjestelmä, jossa joukkueella on sijoitettuna lyöntijärjestyksen loppupäähän uudelleen pelaajat (esim. numerot 5 ja 7), joiden tehtävänä on kentällemeno ja kentälle menneen etenijän saattaminen eteenpäin. Yhden kärjen järjestelmässä tällainen kohta on vain lyöntijärjestyksen alussa. Katso myös kärki. kahden palon tilanne Tilanne, jossa sisäpelijoukkueella on kaksi paloa. Tilanteessa etenijät etenevät yksi kerrallaan. Myös lyönti, jolla lyöjä aiheuttaa kaksi paloa. kakkostilanne Tilanne, jossa kakkospesällä on kärkietenijä. kakkos-kolmostilanne Tilanne, jossa kakkos- ja kolmospesillä on etenijät. kaksoiskosketus Pallo osuu mailaan kaksi kertaa, jolloin lyönti on laiton. kolmostilanne Tilanne, jossa kolmospesällä on kärkietenijä. koppari Takakentän takimmaiset pelaajat. Ulkokentän "viimeiset varmistajat". koppi Lyönti, jonka ulkopelaaja ottaa suoraan ilmasta kiinni, eli pallo ei kosketa maata. Taktinen koppi on hienous, joka yleensä syntyy ulkokentän taktisesta munauksesta. "Koppi" voi olla myös pukusuojan arkisempi nimitys.

3 kotiutuskilpailu Peli etenee kotiutuskilpailuun, mikäli ottelu on tasan vielä supervuoroparin jälkeen. Molemmat joukkueet nimeävät viisi lyöjä-etenijä-paria, jotka vuorollaan pyrkivät saamaan juoksun aikaan niin, että etenijä on valmiiksi tilanteessa kolmospesällä. Mikäli tilanne on tasan vielä viiden lyöjän jälkeen, jatketaan kolmen lyöjä/etenijä parin ryhmissä. kotiutuslyönti Lyönti, jonka tarkoituksena on auttaa pelaaja kotipesään. Lyönti painuu yleensä polttajien ja kopparien väliin. kumura, kumuri Takakentälle kopparien eteen suunnattu yläkierteinen lyönti, joka putoaa nopeasti ja pomppaa korkealle maahan osuttuaan. Kumuraa lyötäessä yritetään osua pallon yläreunaan, jolloin pallo saa voimakkaan yläkierteen, jonka ansiosta pallon lentoradasta tulee kupera ja pallo painuu lennon loppuvaiheessa voimakkaasti alas. kuollut, kuolema Vanhoja käytöstä poistettuja termejä. Tarkoittavat samaa kuin palo. kunniajuoksu, kunnari Syntyy, kun pelaaja ehtii omalla lyönnillään kolmospesälle saakka. kupperi ks. kumura kärki Joukkueen pelaajat, joiden rooli edellyttää kentälle menoa. Kärjet ovat tavallisesti joukkueen nopeimpia pelaajia. kärkietenijä Pisimmällä kentällä oleva sisäjoukkueen etenijä. kärkilyönti, kärkkäri Lyönti, jolla pisimmällä oleva etenijä pääsee etenemään pesävälin. Jos kentällä ei ole muita etenijöitä, lyöjä saa kärkilyönnin edetessään lyönnillään ykköspesälle. Kunnari tuottaa aina 4 kärkilyöntiä. kärkkyminen Etenijä yrittää päästä matkaan kohti seuraavaa pesää mahdollisimman etäältä lähtöpesästä ja aloittaen etenemisen suoraan liikkeestä. kärpänen Tilanne, jossa lukkari onnistuu heittelyllä polttamaan kärkkyvän etenijän tai saa hänet taktisella väärällä irtoamaan pesästä. Tunnetaan myös nimellä "käry". laikka Viuhkan toinen nimitys. laiton Lyönti on laiton, jos se suoraan lyönnistä osuu tai putoaa kenttärajojen ulkopuolelle, tai osuu suoraan lyönnistä etenevään pelaajaan, tai on ns. lähilaiton. Lyönti on laiton myös silloin, kun pallo osuu mailaan kaksi kertaa.

4 leikkuri Lyönti, joka lyödään lähelle kotipesää jommallekummalle sivurajalle. Lyönti suuntautuu tällöin pompunomaisesti voimakkaasti rajasta ulospäin. Leikkureita lyödään yleensä vääristä syötöistä. lentomerkki Sisäpelitaktiikka, jonka mukaan etenijä lähtee etenemään välittömästi pallon irrottua lukkarin kädestä syöttöön. Lyöjän täytyy lyödä syötön laadusta riippumatta. linja Polttolinja, 2-3 pesän välinen kentän osa. Myös se osa ulkopeliryhmitystä, jonka muodostavat 2-vahti, 2-polttaja, 3-polttaja ja 3-vahti. lukkari Lukkari on kotipesässä oleva pelaaja, joka syöttää vastustajan lyöjille. lyöjäjokeri Lyöntivoimainen jokeripelaaja, joka on erikoistunut erityisesti kotiutuslyönteihin. lyöjän välistäjättö Miesten peleissä mahdollisuus jättää nollatilanteessa lyöjiä käyttämättä. lyönti luukkuun Kun lyönti "menee luukkuun", se viuhahtaa pesien päältä, 2.vahdin ja 2. polttajan, tai 3. vahdin ja 3. polttajan välistä, maisemiin. lähilaiton Lyönti, joka osuu kotipesään. läpilyönti Lyönti, joka osuttuaan kenttään vie pallon pitkälle kentän rajojen ulkopuolelle. Läpilyöntejä yritetään usein kakkos- ja kolmospesien takaa, ykkös- ja kakkosrajasta, polttajien yli kentän rajoille suuntautuvilla lyönneillä sekä kopparien pelialueelta. Läpilyönnistä on yleensä seurauksena kunnari. maila Maila on ase, jolla voi säikyttää lukkaria, pesäpallokenttien pelättyä hirmuvaltiasta. mailamies Henkilö, jonka tehtävänä on maila pudottamalla viestittää etenemiskäsky kolmosella olevalle etenijälle kotiutuksessa. merkki Joukkueen keskenään sopima koodikieli, joka ohjaa ja synkronisoi lyöjän ja etenijän toiminnan. merkki päällä Tilanne, jossa etenemiskäsky on annettu merkillä. merkkivirhe Tilanne, jossa lyöjä tai etenijä toimii toisin, kuin pelinjohtajan antama merkki edellyttää. Seurauksena on useimmiten yksi tai useampi palo.

5 napamies Etumies, erityisesti ykkösvahti takatilanteessa. nollatilanne Tilanne, jossa kentälle ei ole ainuttakaan etenijää. näppi, näpäys, näpy Aivan kotipesän lähelle putoava ja pysähtyvä lyönti. Lyödään usein voimakkaasti kierteisenä niin, että pallo maahan osuttuaan kiertää pelialueen ulkopuolelle. Tällainen lyönti lyödään erityisesti vaihtotilanteissa. pajatson tyhjennys Lyöjä lyö läpilyönnin ajotilanteessa, jolloin pesillä olleet etenijät ehtivät kotipesään, ja lyöjä itse kiertää kunnarin. Jokaisen pesäpalloilijan haave. palo Palo syntyy, kun sisäpelaaja (etenijä) ehtii pesälle myöhemmin kuin pallo. peliaika Pelataan kaksi neljän vuoroparin jaksoa. Mikäli jaksovoitot menevät ristiin tai jaksot päättyvät tasan, pelataan supervuoropari ja tarvittaessa kotiutuskilpailu. pelinjohtaja Joukkueen taktiikasta vastaava henkilö. Pelinjohtaja ohjaa pelin aikana joukkueen toimintaa antamalla lyöjille ja ulkokentälle suullisia ohjeita. Viestien välittämiseen pelinjohtaja käyttää myös viuhkaa. pesäkilpa Kilpailu siitä, kumpi on ennemmin pesässä, pallo vai etenijä. Pihkala Lauri, Tahko Pesäpallon isä. piikkarit Pesäpalloilijan jalkineet. Ovat huomattavasti käytännöllisemmät palloilussa kuin esim. kumisaappaat. polttaja Polttajat ovat koppareiden edessä, polttolinjalla pelaavia pelaajia (kakkos- ja kolmospolttaja). polttolinja Kakkos-, kolmostaival. pomppo, pomppu Lyönti, jossa pallo lyödään jyrkästi kohti maata niin, että se maahan osumisen jälkeen pomppaa korkealle ulkokentän ulottumattomiin. Pomppoa käytetään kentällemenossa ja vaihtolyöntinä. Ykkös- tai kakkosrajalle suunnattua ei aivan yhtä jyrkästi maahan osuvaa ns. pitkää pomppoa käytetään myös läpilyönneissä ja kotiutuksissa. pussinpohjalyönti Hidastettu kotiutus- tai kentällemenolyönti polttajaa kohti.

6 pystymaila Lyönti, jossa maila on lähes pystyasennossa. rajoitusalue Kentän ulkopuolelle sovitaan alue, minne pallon mennessä pelaajat eivät voi edetä kuin yhden pesän ylitse. Alue on yleensä sellainen, missä ulkopelaajilla ei ole mahdollisuutta saada palloa pelattavaksi. Tällaisia alueita ovat esim. katsomoiden alustat tai muut yleisöalueet. rajojen sisälläolo Ulkovuoron pelaajat ovat syötön noustessa kentän rajojen sisäpuolella. riskilyönti Lyönti, joka lyödään joko merkin ollessa päällä tai viimeisenä lyöntinä ennalta odottamattomaan paikkaan (esim. vaihtotilanteen viimeinen lyönti). Onnistuessaan johtaa usein läpilyöntiin, epäonnistuessaan yhteen tai useampaan paloon. ristiviitonen Vanha ulkopeliryhmitys, jossa polttolinjan pelaajat ovat muodostelmassa, joka muistuttaa arpakuution viitosta. roolipeli Sisäpelijärjestelmä, joka perustuu pelaajien pitäytymiseen etukäteen määrätyissä tehtävissä ja näiden tehtävien erikoisharjoitteluun. räpylä, räpsä, ränsä Väline, jolla pallo otetaan kiinni. saumalyönti Luja laakalyönti, joka suuntautuu keskellä polttolinjalla pelaavan ykkösvahdin ja jommankumman polttajan välistä takakentälle. silmälasit Epäselvän pesäkilvan jälkeen epäillään, onko tuomari jättänyt silmälasinsa kotiin. sieppari Sieppari (myös nimellä sipari) on etukentän ulkopelaaja, joka pelaa kakkosrajan vieressä lähimpänä kotipesää. Sieppari toimii samalla myös sisäpelaajien liikkuvana maalina. sisävuoro Joukkueen lyöntivuoro. sumputtaminen Ulkopelitaktiikka, jossa ulkopelijoukkue pyrkii voimakkaalla liikkumisella ja eteenpäin hyökkäämisellä eliminoimaan vastustajan oletetut vaihtolyönnit. Sumputtavat ulkopelaajat täyttävät ne kentän alueet, joille lyöjän tiedetään yleensä suuntaavan iskunsa. Sumputus saattaa aiheuttaa ulkokenttään aukkoja, joista vastustajan on toisaalta mahdollista lyödä myös läpi. supervuoro Pelataan silloin, jos peli on tasan kahden pelatun jakson jälkeen. Supervuoron voittanut joukkue voittaa ottelun jaksovoitoin 2-1, ja saa kaksi pistettä. Hävinnyt joukkue saa yhden pisteen.

7 syöksykoppi Ulkopelaaja ottaa syöksymällä pallosta kopin. taittoheitto Pelaaja heittää pallon esim. kotipesään jonkun pelaajan kautta. Tavallisesti koppari heittää pallon kaukaa polttajan kautta lukkarille. takakenttä Kakkos- ja kolmospesän välisen linjan takana oleva kentän osa. takapesät Kakkos- ja kolmospesä. takapesät täynnä Tilanne, jossa sekä kakkos- että kolmospesällä on etenijä. taktinen pudotus Lyönti, joka normaalisti olisi koppi, mutta ulkojoukkue pudottaa sen tahallaan pakottaakseen lyöjän kentälle juoksemaan. Käytetään pakottamaan sisäjoukkue ajolähtötilanteeseen tai pakotetaan hidas juoksija kentälle. taktinen väärä Lukkarin tahallinen väärä syöttö, jonka tarkoitus on sekoittaa sisäpeliä tai saada etenijä irtoamaan pesästä ja sen jälkeen poltettua. tangenttivirhe Syöttö on väärä, jos siinä tapahtuu tangenttivirhe. Lukkarin täytyy seistä kokonaan syöttölautasen omalla puolellaan. Jos lukkarin jalkaterä on lautasen lukkarin puoleisen etureunan suuntaisen linjan lyöjän puolella, tästä virheestä käytetään nimeä tangenttivirhe. tolppa Erittäin korkea syöttö, jonka tehtävänä on vaikeuttaa lyöntiä. tontti Tontti on pelaajille kentältä vuokrattu pienehkö maa-alue. Parhaimmat tonttipaikat ovat Vimpelissä, jossa ei ole kivenheitonkaan matkaa jokeen. tuomaripallo Jos peli joudutaan katkaisemaan kesken tilanteen, eikä sitä voida normaalisti jatkaa, käytetään tuomaripalloa (esim. lyönnin osuttua etenijään siten, että tämä loukkaantuu). Tämä tarkoittaa sitä, että pelituomari määrää etenijät ja pallon siihen paikkaan, joka on hänen mielestään tilanteeseen nähden oikea ja viheltää pelin käyntiin. tuplajuoksu Kunniajuoksun tekijä jää kolmospesälle odottamaan kotiutusta ja niin sanotun tuplajuoksun mahdollisuutta. tuplahaava Etenijä juoksee koppilyönnin aikana pesälle, jolla on jo etenijä, joka ei itse etene. Molemmat etenijät haavoittuvat tilanteessa. ulkovuoro Joukkueen kiinniottovuoro, puolustus.

8 vahti Vahti on pesällä pelaava pelaaja (ykkös-, kakkos- ja kolmosvahti). vaihtolyönti Lyönti, jonka tarkoituksena on ensisijaisesti etenijän saattaminen seuraavalle pesälle. vaihtolyönti Lyönti, jonka tarkoituksena on ensisijaisesti etenijän saattaminen seuraavalle pesälle. vaihtopelaaja Pelaaja, joka voidaan ottaa toisen pelaajan tilalle jälkimmäisen joko loukkaannuttua tai pelattua surkeasti. vaihtopenkki Penkki, jonka luona pelaajien mailat, räpylät ja juomapullot sijaitsevat. Vaihtopelaajan pelipaikka. vapaalyönti Lyönti jolla merkki ei ole päällä. vapaa kakkostilanne Tilanne, jossa kärkietenijä on kakkospesällä ykköspesän ollessa tyhjä. vapaataival Pisimmällä oleva etenijä saa vapaasti edetä seuraavalle pesälle, jos lukkari syöttää lyöjälle lyöntivuoron aikana kaksi väärää syöttöä. Mikäli kentälle ei ole etenijöitä, pääsee lyöjä yhdellä väärällä kentälle. varsilyönti Lähelle kädensijaa mailassa osuva lyönti. Ulkokentän silmiin lyönti näyttää täysivoimaiselta, mutta onkin hidas ja maahan osuessaan nopeasti pysähtyvä. Varsilyönti on eräs tapa suorittaa hidastettu lyönti. Varsilyönti on voimakkaasti alakierteinen, jonka ansiosta pallo pysähtyy nopeasti maahan osuttuaan. viimeinen lyöjä Termi liittyy sääntöön, jonka mukaan vuoro päättyy, jos kahta juoksua ei ole tullut, ja kaikki ovat käyneet lyömässä. Vuoro siis loppuu lyöjien loppuessa, vaikka paloja ei olisi tullutkaan. viuhka Väriviuhka, jonka avulla merkki annetaan ja näytetään. vuoronvaihto Nimitys on peräisin Los Angelesin avioliittomarkkinoilta. vuoropari Vuoroparin aikana kumpikin joukkue käy kerran sisällä ja kerran ulkona. Ottelu koostuu kahdesta jaksosta, jotka kumpikin kestävät neljä vuoroparia. Jos ottelu on kahden jakson jälkeen tasan, pelataan supervuoro. välilyönti Lyönti, joka putoaa polttajien ja kopparien väliin.

9 välipalo Tilanne, jossa kärkietenijän sijasta poltetaan kärjen takana etenemistä yrittävä pelaaja (palo kärjen takana). väärä syöttö Syöttö, joka A) ei osu syöttölautaselle, B) on liian matala, C) on teknisesti väärin syötetty. Huom! Jos pelaaja osuu huonosti palloon, tai lyö hutin, hän yrittää korjata mainettaa väittämällä, että hänen saamansa syötöt olivat A + B + C. väärät pois Pelinjohtajan käsky lyöjälle jättää väärä syöttö lyömättä. Tällöin etenijä ei myöskään etene. Wanhat hyvät ajat Vanhojen pesäpallokonkareiden nimitys ajasta, jolloin osuttiin palloon, saatiin kiinni, käytettiin aivoja ja voitettiin peli. Tällä aikakaudella ei sattunut ainoatakaan munausta, ja pesäpalloilu oli täydellistä. X Merkki, joka ilmestyy tulostaululle, kun etenijä on poltettu. yhtäaikainen vaihto Tilanne, jossa kaikki etenijät etenevät yhtäaikaisesti. ykköstilanne Tilanne, jossa kärkietenijä on ykköspesällä. ykkös-kakkostilanne Tilanne, jossa sekä ykkös- että kakkospesällä on etenijä (etupesät täynnä). ykkös-kolmostilanne Tilanne, jossa sekä ykkös- että kolmospesällä on etenijä. yliheitto Oikein loistavasti suoritettuna ministerimunaus. Maailman pisin yliheitto on kirjattu Lahden radiomastojen tuntumassa; kolmosvahti heitti lukkarista yli, ja heitto meni vielä kenttää ympäröivän aidankin yli, hyppelehti alas rinnettä ja pitkin katua, päätyen Rautatiekadun kulmaan. ähky Sisäpelaaja "tukehtuu" pesälle. Tilanteessa sisäpelaajalla ei ole mahdollisuuksia saada turvaa lähtö- eikä päätepesältä. äly Jää joskus aivojen kanssa kotiin nukkumaan. "Ääntä!" Lyöntivuorossa olevat pelaajat pyrkivät yhteishuudoin viestittämään etenijälle pallon kulkua. "Ääntä" -huuto on kehotus tähän yhteishuutoon.

PESÄPALLON SÄÄNTÖTESTI 2014

PESÄPALLON SÄÄNTÖTESTI 2014 1 PESÄPALLON SÄÄNTÖTESTI 2014 VASTAAJAN NIMI: SÄHKÖPOSTIOSOITE: PUHELINNUMERO: Ympyröi oikea vastaus. 1) Hutunkeittoon osallistuvat a. Pelituomari ja joukkueiden kapteenit b. Pelituomari ja kuka tahansa

Lisätiedot

1) Milloin 1. jakson kolmannen aloittavalle jokeriksi vaihdettu pelaaja voidaan ottaa takaisin lyöntijärjestykseen?

1) Milloin 1. jakson kolmannen aloittavalle jokeriksi vaihdettu pelaaja voidaan ottaa takaisin lyöntijärjestykseen? Sääntötesti 2015, 1) Milloin 1. jakson kolmannen aloittavalle jokeriksi vaihdettu pelaaja voidaan ottaa takaisin lyöntijärjestykseen? a) Seuraavassa vuoronvaihdossa b) Pelattuaan myös seuraavan sisä- tai

Lisätiedot

Tuomarikoulutus Sääntötesti

Tuomarikoulutus Sääntötesti Tuomarikoulutus 2018 Sääntötesti 1 Viimeistään puoli tuntia ennen ottelun aloittamista pidetään alkupuhuttelu. Keitä alkupuhuttelussa on mukana? Miksi alkupuhuttelu on tärkeä ja mitä asioita siinä on otettava

Lisätiedot

KIRJURIOHJEET. Tässä oppaassa käymme lävitse liitonsarjan pöytäkirjan. Käymme lävitse sen täyttöohjeet ja merkinnät.

KIRJURIOHJEET. Tässä oppaassa käymme lävitse liitonsarjan pöytäkirjan. Käymme lävitse sen täyttöohjeet ja merkinnät. KIRJURIOHJEET Tässä oppaassa käymme lävitse liitonsarjan pöytäkirjan. Käymme lävitse sen täyttöohjeet ja merkinnät. Tähän pöytäkirjaan merkitään pelitapahtuma jokaiselle pesävälille erilaisin merkein ja

Lisätiedot

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT heittäminen - perusheitto

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT heittäminen - perusheitto 58 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT heittäminen - perusheitto kiinniottaminen - ilmasta - maasta vastakkaisuus -periaate painonsiirto takaa eteen pallo sormissa,

Lisätiedot

ULKOPELAAJIEN SIJOITTUMINEN NOLLATILANTEESSA

ULKOPELAAJIEN SIJOITTUMINEN NOLLATILANTEESSA ULKOPELAAJIEN SIJOITTUMINEN NOLLATILANTEESSA lukkari: (L) Korkea tolppa on tehokas kaikissa sarjoissa tenavista Superiin asti. Ole valmis hakemaan ykkösrajanäppi hyvää ykkösrajanäppiä ei voi hakea kukaan

Lisätiedot

PELIOHJEET KUNSTENNIEMEN LEIRIKESKUS

PELIOHJEET KUNSTENNIEMEN LEIRIKESKUS PELIOHJEET PETANQUE: Pelivälineet: Metalliset kuulat, joiden läpimitta on 70,5-80 mm ja paino 650-800 g. Puinen maalipallo (snadi), jonka halkaisija on 29-31 mm. Pelialusta voi olla millainen tahansa,

Lisätiedot

Osoite. Puhelin Sposti

Osoite. Puhelin Sposti Nimi Seura Osoite Puhelin Sposti 1) Muistathan tuomarina seuraavat asiat? a) Milloin tuomarin on saavuttava kentälle? minuuttia ennen peliä. b) Montako pelaajaa joukkueessa on vähintään oltava? pelaajaa.

Lisätiedot

PESÄPALLON PELISÄÄNNÖT

PESÄPALLON PELISÄÄNNÖT PESÄPALLON PELISÄÄNNÖT Välineet Pallo Naisten pallolla pelaavat yläkoulun ja lukion pojat. Tenavapallolla pelaavat yläkoulun ja lukion tytöt. Maila Otteluissa mailan on oltava ehjä. Päänsuojus Otteluissa

Lisätiedot

ULKOPELAAJIEN SIJOITTUMINEN NOLLATILANTEESSA

ULKOPELAAJIEN SIJOITTUMINEN NOLLATILANTEESSA ULKOPELAAJIEN SIJOITTUMINEN NOLLATILANTEESSA lukkari: (L) Korkea tolppa on tehokas kaikissa sarjoissa tenavista Superiin asti. Ole valmis hakemaan ykkösrajanäppi hyvää ykkösrajanäppiä ei voi hakea kukaan

Lisätiedot

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE.

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. PuMu D-TYTÖT 2013 Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. Onko 1-tilanne, 2-tilanne, 3-tilanne, 1-3-tilanne, 2-3-tilanne, ajolähtö

Lisätiedot

Kirjuriohjeet, Pieni ottelupöytäkirja

Kirjuriohjeet, Pieni ottelupöytäkirja Kirjuriohjeet, 2007 Kirjuriohjeet, pieni ottelupöytäkirja Tässä kirjuriohjeessa selostetaan miten Pohjois-Suomen Pesis ry:n aluesarjan pesäpallon pientä ottelupöytäkirjaa täytetään ja merkinnät siihen

Lisätiedot

ABC-pesikseen G- ja F- ikäisille pelaajille ja heidän vanhemmille

ABC-pesikseen G- ja F- ikäisille pelaajille ja heidän vanhemmille - 1 - KOTIOPAS PESÄPALLOILUUN - HARJOITTELEMISEEN JA YMMÄRTÄMISEEN ABC-pesikseen G- ja F- ikäisille pelaajille ja heidän vanhemmille Lähteet: Koulupesisopas, pesäpallon liikuntavinkit, verryttelyvinkit,

Lisätiedot

LYÖNTIMYLLY PESIS. Suomen Pesäpalloliitto ry

LYÖNTIMYLLY PESIS. Suomen Pesäpalloliitto ry LYÖNTIMYLLY PESIS 1 PELI-IDEA Lyöntimyllyssä pelaa kaksi 4-6 hengen joukkuetta. Joukkueiden tavoitteena on tehdä pisteitä. Pisteiden määrä ratkaisee jakson voiton. Jakso päättyy, kun toisella joukkueella

Lisätiedot

Sääntötarkennukset ja linjaukset

Sääntötarkennukset ja linjaukset Sääntötarkennukset ja linjaukset 29.3.2018 Säännöt pykälittäin Yleistä välineistä 5 Tuomarit eivät tarkasta päänsuojusten CE-merkintää. Vastuu hyväksyttävän päänsuojuksen käyttämisestä on pelaajalla. Tuomari

Lisätiedot

PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS

PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS Pesäpallo on Suomen kansallispeli ja pelisäännöt sen yleinen perusta. Pesäpallon pelisääntöjä täydentää Pesäpallotuomarin ohjekirja, jossa on esimerkkejä sääntökohtien

Lisätiedot

PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS

PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS Pesäpallo on Suomen kansallispeli ja pelisäännöt sen yleinen perusta. Pesäpallon pelisääntöjä täydentää Pesäpallotuomarin ohjekirja, jossa on esimerkkejä sääntökohtien

Lisätiedot

Pesäpallon sääntökoulutus Espoo, Martinkallio. kouluttajana Jouni Ojala

Pesäpallon sääntökoulutus Espoo, Martinkallio. kouluttajana Jouni Ojala Pesäpallon sääntökoulutus 9.3.2017 Espoo, Martinkallio kouluttajana Jouni Ojala jouni.ojala2@saunalahti.fi Tämän illan tilaisuuden ohjelma Sääntökoulutus (max 2 h) keskittyen pesäpallon pelisääntöjen jaksoihin:

Lisätiedot

PESÄPALLOTUOMARIN UUSI OHJEKIRJA

PESÄPALLOTUOMARIN UUSI OHJEKIRJA PESÄPALLOTUOMARIN UUSI OHJEKIRJA Pesäpallon sääntökirjan täydentäjäksi ja soveltamisen tueksi on laadittu Pesäpallotuomarin ohjekirja, jossa on esimerkkejä sääntökohtien soveltamisesta ja suositeltavista

Lisätiedot

PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS

PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS Pesäpallo on Suomen kansallispeli ja pelisäännöt sen yleinen perusta. Pesäpallon pelisääntöjä täydentää Pesäpallotuomarin ohjekirja, jossa on esimerkkejä sääntökohtien

Lisätiedot

JOHDANTO. Oppaan laatimista ovat ohjanneet seuraavat tavoitteet ja arvot.

JOHDANTO. Oppaan laatimista ovat ohjanneet seuraavat tavoitteet ja arvot. JOHDANTO Tämä pesäpallon opetusmateriaali on laadittu peruskoulun alakouluille helpottamaan pesäpallon opetuksen suunnittelua ja toteutusta. Opas on tarkoitettu työkaluksi opettajille kansallispelimme

Lisätiedot

PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS

PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS PELISÄÄNNÖT, PESÄPALLON PERUSTEOS Pesäpallo on Suomen kansallispeli ja pelisäännöt sen yleinen perusta. Pesäpallon pelisääntöjä täydentää Pesäpallotuomarin ohjekirja, jossa on esimerkkejä sääntökohtien

Lisätiedot

Naperoleirin kilpailumääräykset

Naperoleirin kilpailumääräykset Naperoleirin kilpailumääräykset Valtakunnallisella naperoleirillä noudatetaan voimassa olevia pelisääntöjä ja kilpailumääräyksiä jäljessä esitetyin poikkeuksin. Kilpailumääräyksiä koskevissa kysymyksissä

Lisätiedot

Pesäpallon sääntötesti

Pesäpallon sääntötesti Pesäpallon sääntötesti Perustaso Vast aajan nimi* Seura* Sähköpost iosoit e* Maakunt a/alue* Valitse Etelä-Pohjanmaa Etelä-Suomi Häme Itäinen alue/etelä-karjala Itäinen alue/pohjois-karjala Itäinen alue/savo

Lisätiedot

PESÄPALLOTUOMARIN OHJEKIRJA

PESÄPALLOTUOMARIN OHJEKIRJA PESÄPALLOTUOMARIN OHJEKIRJA Pesäpallotuomarin ohjekirja on laadittu täydentämään pesäpallon sääntökirjaa ja helpottamaan sääntökohtien soveltamista käytäntöön. Ohjekirjaan on koottu vuosien varrella yhteisesti

Lisätiedot

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ LYHYESTI VIISIPALLOSTA Viisipallo muistuttaa pohjimmiltaan paljon polttopalloa: Siinä on sisäjoukkue ja ulkojoukkue. Sisäjoukkue lyö pallon

Lisätiedot

PESIS. Suomen Pesäpalloliitto ry

PESIS. Suomen Pesäpalloliitto ry PESIS 1 PELI-IDEA Hitteriottelussa pelaa kaksi 4-6 hengen joukkuetta. Joukkueiden tavoitteena on tehdä pisteitä. Pisteiden määrä ratkaisee jakson voiton. Jakso päättyy, kun toisella joukkueella on kymmenen

Lisätiedot

Kirjuriohjeet, Pieni ottelupöytäkirja

Kirjuriohjeet, Pieni ottelupöytäkirja Kirjuriohjeet, 4 PÖYTÄKIRJAN RAKENNE Pesäpallon pieni ottelupöytäkirja jakautuu neljään osaan. 1. Ottelun perustiedot, ottelutulos ja tuomarit 2. Joukkuetiedot Pelaajanumero on (1-12), jolla pelaaja on

Lisätiedot

ETENEMISEN OPETTAMINEN

ETENEMISEN OPETTAMINEN ETENEMISEN OPETTAMINEN Toni Seppälä Pyry Haapakoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Etenemisen vaiheet 4 2.1 Reaktio 4 2.2 Kiihdytys 4 2.3 Maksimaalinen nopeus 4 2.4 Nopeuskestävyys 4 3. Sami Haapakosken

Lisätiedot

PESÄPALLON KIRJURIKOULUTUS (ATK) Lassi Svansjö

PESÄPALLON KIRJURIKOULUTUS (ATK) Lassi Svansjö PESÄPALLON KIRJURIKOULUTUS (ATK) Lassi Svansjö Sisältö koulutuksessa Tulospalveluohje 2011 Valmistautuminen ennen ottelua ATK-pöytäkirja ennen ottelua ATK-pöytäkirjan merkit 0-tilanteessa 1-tilanteessa

Lisätiedot

KIRJURIOHJEET, ISO PÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY

KIRJURIOHJEET, ISO PÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY KIRJURIOHJEET, ISO PÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY Päivämäärä Versio Tekijä Muutos 24.3.2018 1.1. Mari Timgren 2 3 Sisällys 1. KIRJURIN TEHTÄVÄT... 5 2. MANUAALIPÖYTÄKIRJA... 6 2.1. PÖYTÄKIRJAN RAKENNE...

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

G-juniorit - Jalasjärven Jalas

G-juniorit - Jalasjärven Jalas Sivu 1/6 Etusivu >> Jaostot >> Pesäpallojaosto >> Joukkueet ja tuloksia >> Kausi 2008 >> G-juniorit Hiihto- ja :: ampumahiihtojaosto :: Jalkapallojaosto :: Lentopallojaosto :: Painijaosto :: Pesäpallojaosto

Lisätiedot

Koululentistä ikäluokittain

Koululentistä ikäluokittain Koululentistä ikäluokittain AT OK U L 56 MALLIOPPITUNNIT Välineet: vat lyhyempiä PALLOT EMPUT noin 15 min Heitot tehdään omalla pallolla tai vuorotellen parin kanssa: pomppua) Tehdään noin 1015 kertaa

Lisätiedot

Pesäpallon sääntötesti 2016

Pesäpallon sääntötesti 2016 Pesäpallon sääntötesti 2016 Edistynyt taso Vast aajan nimi * Seura* Sähköpost iosoit e* Maakunt a/alue Valitse Etelä-Pohjanmaa Etelä-Suomi Häme Itäinen alue/etelä-karjala Itäinen alue/pohjois-karjala Itäinen

Lisätiedot

Tenavaleirin kilpailumääräykset

Tenavaleirin kilpailumääräykset Tenavaleirin kilpailumääräykset Valtakunnallisella tenavaleirillä noudatetaan voimassa olevia pelisääntöjä ja kilpailumääräyksiä jäljessä esitetyin poikkeuksin. Kilpailumääräyksiä koskevissa kysymyksissä

Lisätiedot

SUOMEN BASEBALL JA SOFTBALL-LIITTO. Kysymyksiä ja vastauksia säännöistä

SUOMEN BASEBALL JA SOFTBALL-LIITTO. Kysymyksiä ja vastauksia säännöistä Päivitetty: 25.02.2003 Sivu: 1/5 Catcherin häirintä ja varastus kotiin Kaksi paloa. Kolmosjuoksija yrittää varastusta kotiin ja catcheri häiritsee lyöjää. Kysymyksessä oli kolmas strike. Miten toimitaan?

Lisätiedot

SUPERPESIS SUOMENSARJA

SUPERPESIS SUOMENSARJA VVVVVVVVH 2015 SUPERPESIS SUOMENSARJA Pelissä mukana! suunnittelu käyntikortit kutsu- ja kiitoskortit kalenterit tilisiirtolomakkeet viinipullokotelot kirjat, esitteet, vihkot kirjekuoret kopiopaperit

Lisätiedot

KIRJURIOHJEET, PIENI OTTELUPÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY

KIRJURIOHJEET, PIENI OTTELUPÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY KIRJURIOHJEET, PIENI OTTELUPÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY VERSIOPÄIVITYKSET 20.4.2016 Ohje luotu/mari Timgren 14.4.2017 Päivitetty mm. pöytäkirjojen toimitustavat/mt SISÄLLYS 1 KIRJURIN TEHTÄVÄT...

Lisätiedot

KIRJURIOHJEET, PIENI PÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY

KIRJURIOHJEET, PIENI PÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY KIRJURIOHJEET, PIENI PÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY Päivämäärä Versio Tekijä Muutos 20.4.2016 1.1. Mari Timgren 14.4.2017 1.2. Mari Timgren Päivitetty pöytäkirjojen toimitustavat 22.2.2018 1.3 Mari

Lisätiedot

Naperoleirin kilpailumääräykset

Naperoleirin kilpailumääräykset Naperoleirin kilpailumääräykset Valtakunnallisella naperoleirillä noudatetaan voimassa olevia pelisääntöjä ja kilpailumääräyksiä jäljessä esitetyin poikkeuksin. Kilpailumääräyksiä koskevissa kysymyksissä

Lisätiedot

Kirjausohjelman käyttöohje 3.01

Kirjausohjelman käyttöohje 3.01 - 1 - Kirjausohjelman käyttöohje 3.01 Ohjeet on suunniteltu ohjelman versiolle 3.01. 1. Yleisiä ohjeita ohjelman käyttäjälle: Tietokannan (tietokanta.dat) ja kirjausohjelman (kirjaus.exe) saat koneellesi

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerralla

Lisätiedot

Baseballin tilastot. SBSL/Simopekka Vänskä 17.4.2002. 1 Sarjataulukko 2. 2 Lyöjän tilastot 4. 3 Juoksijan tilastot 7. 5 Kenttäpelin tilastot 10

Baseballin tilastot. SBSL/Simopekka Vänskä 17.4.2002. 1 Sarjataulukko 2. 2 Lyöjän tilastot 4. 3 Juoksijan tilastot 7. 5 Kenttäpelin tilastot 10 Baseballin tilastot SBSL/Simopekka Vänskä 17.4.2002 Sisällys 1 Sarjataulukko 2 1.1 Perusmerkinnät............................ 2 1.2 Laskennalliset merkinnät....................... 2 2 Lyöjän tilastot 4

Lisätiedot

Palloleikit ja pelit HIRVEN METSÄSTYS

Palloleikit ja pelit HIRVEN METSÄSTYS Palloleikit ja pelit HIRVEN METSÄSTYS Peliin osallistujat jaetaan kahteen joukkueeseen, metsästäjiin ja hirviin. Metsästäjät ovat keskellä salia merkityllä alueella. Hirvet juoksevat salia ympäri. Mikäli

Lisätiedot

C-pojat - Jalasjärven Jalas

C-pojat - Jalasjärven Jalas Sivu 1/11 Etusivu >> Jaostot >> Pesäpallojaosto >> Joukkueet ja tuloksia >> Kausi 2008 >> C-pojat :: Seuran esittely Johtokunta Jaostot Mestarit Palaute Tapahtumakalenteri Materiaalisalkku Hiihto- ja ampumahiihtojaosto

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISTEN LEIRIEN KILPAILUMÄÄRÄYKSET 2019

VALTAKUNNALLISTEN LEIRIEN KILPAILUMÄÄRÄYKSET 2019 6.3.2019 VALTAKUNNALLISTEN LEIRIEN KILPAILUMÄÄRÄYKSET 2019 Naperoleirin kilpailumääräykset Naperopesissäännöt Tenavaleirin kilpailumääräykset Suurleirin kilpailumääräykset Nuorisoleirin kilpailumääräykset

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISTEN LEIRIEN KILPAILUMÄÄRÄYKSET 2017

VALTAKUNNALLISTEN LEIRIEN KILPAILUMÄÄRÄYKSET 2017 21.2.2017 VALTAKUNNALLISTEN LEIRIEN KILPAILUMÄÄRÄYKSET 2017 Naperoleirin kilpailumääräykset Naperopesissäännöt Tenavaleirin kilpailumääräykset Suurleirin kilpailumääräykset Nuorisoleirin kilpailumääräykset

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISTEN LEIRIEN KILPAILUMÄÄRÄYKSET ( )

VALTAKUNNALLISTEN LEIRIEN KILPAILUMÄÄRÄYKSET ( ) VALTAKUNNALLISTEN LEIRIEN KILPAILUMÄÄRÄYKSET (27.4.2016) Naperoleirin kilpailumääräykset Naperopesissäännöt Tenavaleirin kilpailumääräykset Suurleirin kilpailumääräykset Nuorisoleirin kilpailumääräykset

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

KIRJURIOHJEET, PIENI PÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY

KIRJURIOHJEET, PIENI PÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY KIRJURIOHJEET, PIENI PÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY Päivämäärä Versio Tekijä Muutos 20.4.2016 1.1. Mari Timgren 14.4.2017 1.2. Mari Timgren Päivitetty pöytäkirjojen toimitustavat 22.2.2018 1.3 Mari

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI 1. Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi x 10 3. Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi x 10 5. Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

Riku Tolonen LUKKARIPELI KAKKOSTILANTEESSA Lukkaripelaamisen erilaiset pelityylit sisäpelin vaikeuttamiseen kakkostilanteessa

Riku Tolonen LUKKARIPELI KAKKOSTILANTEESSA Lukkaripelaamisen erilaiset pelityylit sisäpelin vaikeuttamiseen kakkostilanteessa Riku Tolonen LUKKARIPELI KAKKOSTILANTEESSA Lukkaripelaamisen erilaiset pelityylit sisäpelin vaikeuttamiseen kakkostilanteessa Tarkastelussa Janne Heimosen ja Henri Itävalon pelityylit 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

kausijulkaisu 2017 laitilan jyske pesäpallo

kausijulkaisu 2017 laitilan jyske pesäpallo kausijulkaisu 2017 laitilan jyske pesäpallo pesiskoulu 2004-2011 SYNTYNEILLE TYTÖILLE JA POJILLE IKÄRYHMÄT: 6-8-VUOTIAAT, 9-12-VUOTIAAT LAITILAN JYSKE JÄRJESTÄÄ LAPSILLE JA NUORILLE PESISKOULUN KESÄLLÄ

Lisätiedot

Välkkäri-koulutus 2017

Välkkäri-koulutus 2017 Tervapata Välineet: keppi tai vastaava (puoluenauha, sulkapallo) Oppilaat muodostavat piirin (voidaan piirtää rinkula maahan sekä/tai merkata oma paikkansa). Yksi lähtee kiertämään piiriä kädessään esim.

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISTEN LEIRIEN KILPAILUMÄÄRÄYKSET Naperoleirin kilpailumääräykset. Naperopesissäännöt. Pienpesiksen pelisäännöt

VALTAKUNNALLISTEN LEIRIEN KILPAILUMÄÄRÄYKSET Naperoleirin kilpailumääräykset. Naperopesissäännöt. Pienpesiksen pelisäännöt 18.6.2019 VALTAKUNNALLISTEN LEIRIEN KILPAILUMÄÄRÄYKSET 2019 Naperoleirin kilpailumääräykset Naperopesissäännöt Pienpesiksen pelisäännöt Tenavaleirin kilpailumääräykset Suurleirin kilpailumääräykset Nuorisoleirin

Lisätiedot

Tsemppari: Milla Vesikari Kauden kehittynein: Outi Silventoinen Tsemppari: Oskari Vänttinen Kauden kehittynein: Arttu Ketonen

Tsemppari: Milla Vesikari Kauden kehittynein: Outi Silventoinen Tsemppari: Oskari Vänttinen Kauden kehittynein: Arttu Ketonen VIPAN PALKITUT 2010 F-TYTÖT: Tsemppari: Milla Vesikari - Pelaaminen parantunut ja joukkuehengen luoja, antaa neuvoja ja osaa opastaa muuta joukkuetta. Kauden kehittynein: Outi Silventoinen - Lyöntitarkkuus

Lisätiedot

Nuorisoleirin kilpailumääräykset 2016

Nuorisoleirin kilpailumääräykset 2016 Nuorisoleirin kilpailumääräykset 2016 Valtakunnallisella Nuorisoleirillä noudatetaan voimassa olevia pelisääntöjä ja kilpailumääräyksiä jäljessä esitetyin poikkeuksin. Kilpailumääräyksiä koskevissa kysymyksissä

Lisätiedot

Kunniagallerian uudet jäsenet no:t 21-25

Kunniagallerian uudet jäsenet no:t 21-25 Kunniagallerian uudet jäsenet no:t 21-25 no 21 Ilpo Kytösalmi no 22 Pekka Pelto,mäki no 23 Tuula Salonen no 24 Seppo Uusi-Oukari no 25 Olli Veijola Uudet jäsenet saavat kunniakirjansa Seinäjoella 19.7.

Lisätiedot

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat:

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry Radiokatu 20 00240 Helsinki VAU:n SULKAPALLON SÄÄNNÖT 2011 Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: 1.

Lisätiedot

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html

http://www.nelostuote.fi/suomi/rummikubsaan.html Sivu 1/5 Pelin sisältö 104 numeroitua laattaa (numeroitu 1-13) 2 laattaa kutakin neljää väriä (musta, oranssi, sininen ja punainen) 2 jokerilaattaa, 4 laattatelinettä, pelisäännöt Pelin tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1:

PELIOHJEET (suomeksi) Koira. Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: PELIOHJEET (suomeksi) Koira Peli on kaksivaiheinen: Vaihe 1: Jokaiselle osanottajalle/pelaajalle jaetaan kolme (3) korttia. Loput kortit asetetaan pelipöydälle pinoon, pakaksi. Huomattavaa on, että pakan

Lisätiedot

KUBB PELI, JOHON KAIKKI VOIVAT OSALLISTUA. MM-kisasäännöt

KUBB PELI, JOHON KAIKKI VOIVAT OSALLISTUA. MM-kisasäännöt KU PELI, JOHON KIKKI VOIVT OSLLISTU MM-kisasäännöt KU Peli, jolla on traditiot Kubb on vanha Gotlantilainen peli, joka syntyi siihen aikaan, kun joka pihalla oli halkokasa. Valittiin vain sopiva määrä

Lisätiedot

HUIPPUETENIJÄ. Paavo Hämäläinen, Nalle Viljanen, Teemu Körkkö

HUIPPUETENIJÄ. Paavo Hämäläinen, Nalle Viljanen, Teemu Körkkö HUIPPUETENIJÄ Paavo Hämäläinen, Nalle Viljanen, Teemu Körkkö Tärkeää on yrittää arvata mitä lukkari hakee, jos lähdöt tuntuu liian hyvältä pitää herätyskellojen soida! Sinulle viritellään luultavasti ansaa.

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä.

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä. Taktiikka yleisesti Sanalla taktiikka tarkoitetaan sitä, kuinka käytetään oman joukkueen vahvuuksia ja vastustajan heikkouksia hyväksi valmistauduttaessa otteluun sekä sen aikana valmentajan tekemiä muutoksia

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista b) Olen oman pelini tuomari c)huomioin toiset pelaajat GOLFIN ETIKETTI 2 Mitä seuraavista asioista teet

Lisätiedot

8-pallo säännöt. 3.1 Aloituslyönnin määrääminen

8-pallo säännöt. 3.1 Aloituslyönnin määrääminen 8-pallo 8-pallo säännöt Kasipalloa pelataan 15 numeroidulla kohdepallolla sekä lyöntipallolla. Lyöjän 7 pallon ryhmä (pallot 1-7 ja 9-15) eli väri pitää olla kaikki pussitettuina jotta hän voi pussittamalla

Lisätiedot

Pienpelit. Peruspienpeli

Pienpelit. Peruspienpeli Pienpelit 1 Pienpelit Peruspeli on usein kaikkein toimivin ja motivoivin pelimuoto. Pienpeleillä harjoituksiin voidaan kuitenkin tuoda tervetullutta vaihtelua. Pienpelejä pelataan yleensä 2 4 hengen joukkueissa

Lisätiedot

E-pojat - Jalasjärven Jalas

E-pojat - Jalasjärven Jalas Sivu 1/6 Etusivu >> Jaostot >> Pesäpallojaosto >> Joukkueet ja tuloksia >> Kausi 2008 >> E-pojat Seuran esittely Johtokunta Jaostot Mestarit Palaute Tapahtumakalenteri Materiaalisalkku Hiihto- ja ampumahiihtojaosto

Lisätiedot

Mailaote on perusasia, joka tulee opetella heti alusta alkaen oikein. Myöhemmin virheiden korjaaminen on vaikeampaa ja vie enemmän aikaa.

Mailaote on perusasia, joka tulee opetella heti alusta alkaen oikein. Myöhemmin virheiden korjaaminen on vaikeampaa ja vie enemmän aikaa. PERUSTEKNIIKKA MAILAOTE Mailaote on perusasia, joka tulee opetella heti alusta alkaen oikein. Myöhemmin virheiden korjaaminen on vaikeampaa ja vie enemmän aikaa. Tärkeitä ohjeita: - ranteen tulee olla

Lisätiedot

KIRJURIOHJEET, PIENI OTTELUPÖYTÄKIRJA

KIRJURIOHJEET, PIENI OTTELUPÖYTÄKIRJA KIRJURIOHJEET, PIENI OTTELUPÖYTÄKIRJA ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY 20.4.2016 SISÄLLYS 1 KIRJURIN TEHTÄVÄT... 3 2 PÖYTÄKIRJAN RAKENNE... 4 3 PÖYTÄKIRJAAN ENNEN OTTELUA TEHTÄVÄT MERKINNÄT... 4 4 OTTELUN AIKANA

Lisätiedot

- pallon tarkkuusheitto ( esim. sulkapallon heittäminen yläkautta korilevyyn tai esteen yli)

- pallon tarkkuusheitto ( esim. sulkapallon heittäminen yläkautta korilevyyn tai esteen yli) Jonot mataliksi pesäpallo 3-6 lk. PELI 1. Pesishippa Välineet: räpylöitä, palloja, mailoja ja kartioita Leikitään pesishippaa, jossa hipan tehtävänä on saada mahdollisimman monta ryhmäläistä kiinni. Kenttäalue

Lisätiedot

Winter Tour 2014 PariScramble Open Sports Coach -golfsimulaattorissa

Winter Tour 2014 PariScramble Open Sports Coach -golfsimulaattorissa Winter Tour 2014 PariScramble Open Sports Coach -golfsimulaattorissa Simulaattorin perusasetukset alkusarjaan marraskuu 2013 - huhtikuu 2014 Valitaan jompikumpi pelattava kenttä - Linna Golf ja etu9 -

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kurlausvälineet Kurlauskenttä Pelin kulku Rikkeet ja rangaistukset Kurlauksen eri versiot... 6

SISÄLTÖ. Kurlausvälineet Kurlauskenttä Pelin kulku Rikkeet ja rangaistukset Kurlauksen eri versiot... 6 SISÄLTÖ Kurlausvälineet.... 2 Kurlauskenttä... 3 Pelin kulku.... 4 Rikkeet ja rangaistukset... 5 Kurlauksen eri versiot... 6 Kurlausvälineet Kurlauspallot ovat tehty koivusta ja niiden läpimitta on n.

Lisätiedot

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

Pyramidin yleiset säännöt

Pyramidin yleiset säännöt Pyramidin yleiset säännöt 1. Biljardivälineet ja tarvikkeet Seuraavassa kuvattuihin pyramidi -pelin versioiden pelaamiseen tarvittavat välineet ovat biljardipöytä, pallot sekä apuvälineet (mm. resti).

Lisätiedot

PERUSTIETOJA SQUASHISTA PELINÄ

PERUSTIETOJA SQUASHISTA PELINÄ PERUSTIETOJA SQUASHISTA PELINÄ SISÄLLYS sivu 2. Pelin idea 3. Säännöt ja turvallinen peli 4. Perustaktiikka 5. Peruslyönnin liikerata 6. Käden ja mailan oikea asento 7. Jo 1/2 tuntia tehoaa ja tuo hyvän

Lisätiedot

P97 seututaitokoulu (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit

P97 seututaitokoulu (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit P97 seututaitokoulu 29.12 2007 (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.10 min -Taitokujat 2 kpl, n.20 min -Pienpelit lohkoissa 1-5 15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

LAPPAJÄRVEN NAPEROLEIRI 2011

LAPPAJÄRVEN NAPEROLEIRI 2011 LAPPAJÄRVEN NAPEROLEIRI 2011 Joukkueemme osallistui Lappajärven Naperoleirille 30.7-2.8. Leirille osallistuivat kaikki tytöt Enni-Mariaa lukuunottamatta. Leirillä kohtasimme uusia joukkueita, ainoastaan

Lisätiedot

14-1 (Straight) 14-1 Straight Pool säännöt

14-1 (Straight) 14-1 Straight Pool säännöt 14-1 (Straight) 14-1 Straight Pool säännöt 14.1 Straight poolia pelataan 15 kohdepallolla ja lyöntipallolla. Jokaisesta pussitetusta pallosta, joka on pussitettu laillisella maalatulla lyönnillä, saa yhden

Lisätiedot

Pesäpallon A-juniorimitalistien urakehitys ennen ja jälkeen ikärajamuutoksen. Joose Kemppainen, Tero Viinamäki

Pesäpallon A-juniorimitalistien urakehitys ennen ja jälkeen ikärajamuutoksen. Joose Kemppainen, Tero Viinamäki Pesäpallon A-juniorimitalistien urakehitys ennen ja jälkeen ikärajamuutoksen Joose Kemppainen, Tero Viinamäki Opinnäytetyö Vierumäen yksikkö Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma Kevät 2011 Tiivistelmä

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä sinun tulee huomioida, kun pelikaverisi lyö palloaan? a) Voin keskustella hänen kanssaan. b) Olen liikkumatta ja puhumatta

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä sinun tulee huomioida, kun pelikaverisi lyö palloaan? a) Voin keskustella hänen kanssaan. b) Olen liikkumatta ja puhumatta GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä sinun tulee huomioida, kun pelikaverisi lyö palloaan? a) Voin keskustella hänen kanssaan b) Olen liikkumatta ja puhumatta c) Katson mihin hänen pallonsa menee Oikea vastaus B ja

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

TEAMGOLF-KUTSU. Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006.

TEAMGOLF-KUTSU. Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006. TEAMGOLF-KUTSU Ajankohta Kilpailu järjestetään Veritas-Stadionin sisähallissa (Hippoksentie 6, Kupittaa, Turku) sunnuntaina 22.1.2006. Lähtöaika Ensimmäinen lähtö klo 10.00. Pelitapa Kierrokset Parikilpailu

Lisätiedot

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE

LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE LIPPUPALLOTUOMARIN PIKASÄÄNTÖKOE 1. Ottelun aikana saa blokata eli estää muita pelaajia asettumalla koripallon tapaan scriiniin. 2. Puolustava joukkue saa syötönkatkon ja palauttaa pallon 4 jaardin päähän

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU 21. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN

KILPAILUKUTSU 21. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN KILPAILUKUTSU 21. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 20.-21.7.2013 Se yksi ja alkuperäinen istumalentopallon MARJOLA BEACH VOLLEY turnaus JO VUODESTA 1993 21. MARJOLA TURNAUS 2013 Tervetuloa

Lisätiedot

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT kuljettaminen

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT kuljettaminen 100 SA KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT kuljettaminen syöttäminen syötön vastaanottaminen PELITAIDOT pallollinen pelaaja palloton pelaaja SÄÄNNÖT sähly koulupelimuotona

Lisätiedot

SUOMEN BILJARDILIITTO ry

SUOMEN BILJARDILIITTO ry SUOMEN BILJARDILIITTO ry Radiokatu 20 00093 SLU www.sbil.fi Päivitetty 22.3.2010/mj 9 10-pallon säännöt 10-palloa pelataan kymmenellä numeroidulla pallolla yhdestä kymmeneen ja lyöntipallolla siten, että

Lisätiedot

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi.

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi. 14 Tärkeitä on joka alueella: Aluepeli Näkökenttäpeli Kakkospallot Äänenkäyttö Liikkuminen ilman palloa Periksiantamattomuus Pallo liikkeelle yhdellä ja kahdella kosketuksella. Kavereiden auttaminen Taktiikan

Lisätiedot

Piha: Nurmikko, muutamia puita, hiekkainen kävelytie. - Annika, Katja, Marika, Paula, Pia, Raman, Sirpa (Tomi, Jarno)

Piha: Nurmikko, muutamia puita, hiekkainen kävelytie. - Annika, Katja, Marika, Paula, Pia, Raman, Sirpa (Tomi, Jarno) Sivu 1 / 6 Tapahtuma: Paikka: Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen grilli-ilta Puistokatu 31, Mänttä (asuntojen takapiha) Piha: Nurmikko, muutamia puita, hiekkainen kävelytie. Aika: Keskiviikko 08.05.2013

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kurlausvälineet Kurlauskenttä Pelin kulku Rikkeet ja rangaistukset Kurlauksen eri versiot... 6

SISÄLTÖ. Kurlausvälineet Kurlauskenttä Pelin kulku Rikkeet ja rangaistukset Kurlauksen eri versiot... 6 SISÄLTÖ Kurlausvälineet.... 2 Kurlauskenttä... 3 Pelin kulku.... 4 Rikkeet ja rangaistukset... 5 Kurlauksen eri versiot... 6 Kurlauksen taktiikkaa... 7 1 Kurlausvälineet Kurlauspallot ovat tehty koivusta

Lisätiedot

PESISKAIKILLE.COM. Henry Manni. Liikunnanohjauksen perustutkinto. Liikuntakeskus Pajulahti

PESISKAIKILLE.COM. Henry Manni. Liikunnanohjauksen perustutkinto. Liikuntakeskus Pajulahti PESISKAIKILLE.COM Henry Manni Liikunnanohjauksen perustutkinto Liikuntakeskus Pajulahti 2013 Tiivistelmä Tekijä(t) Henry Manni Työn nimi PESISKAILLE.COM Tutkinto ja tutkinnon osa Liikunnan neuvonnan perustutkinto

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Kisakoutsaus Liittoryhmien pitkäleiri 2015

Kisakoutsaus Liittoryhmien pitkäleiri 2015 Kisakoutsaus Liittoryhmien pitkäleiri 2015 24.7.2015 Luennon sisältö Esittäytyminen Vuorovaikutus Harjoitus 1. Kenttävalmennus Harjoitus 2. Taktiikan nyrkkisäännöt Mitä puhutaan kotimatkalla? Vuorovaikutus

Lisätiedot