Toukokuun parhaat tapahtumat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toukokuun parhaat tapahtumat"

Transkriptio

1 Toukokuun parhaat tapahtumat - Pyörällä töihin -kilpailu Palkintoja upeita lahjakortteja sekä muita liikuntaaiheisia palkintoja. - Jätevesiviikko Valonian MINWA-hanke on mukana valtakunnallisella viikolla järjestämässä kahta jätevesi-iltaa Loimaalla ja Pöytyällä. - Tuulivoima puhuttaa Maskussa Paikalla on alan asiantuntijoita kertomassa tuulivoiman kaavoitus-, lupa- ja maanvuokra- sekä asennus ja kytkentäasioista. - Loimaalla järjestetään nuorille kursseja. Tarjolla on mm. geokätköilyä, video- ja tarinakurssi sekä Luontoemon herkkuruokakurssi. Katso lisää: tai liity Valonian Facebook-faniksi, jolloin saat tuoreet uutiset etusivullesi. Luvassa useita info- ja keskustelutilaisuuksia Valonian kuntakierrokset käynnistyvät Valonia Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus käynnistää toukokuussa 2011 laajat kuntakierrokset maakunnassa. Kuntakierrosten avulla valonia haluaa parantaa palveluidensa tunnettavuutta ja tiivistää kunnan ja Valonian välistä yhteistyötä. Kevään kuntakierros kestää viikon. Kuntakierroksen aikana Valonian henkilökunta järjestää kuntien työntekijöille lyhyitä info- ja keskustelutilaisuuksia kestävän kehityksen eri aiheista. Keskustelujen avulla kartoitetaan kuntien kestävän kehityksen palveluiden tarpeet ja toiveet. Ohjelma viedään työpaikoille eli valonian henkilökunta jalkautuu kuntiin sananmukaisesti. Kuntien viranhaltijoille kerrotaan energiansäästömahdollisuuksista kunnissa ja työpaikkojen ekoarjen valinnoista sekä annetaan sähkönsäästövinkkejä. Kouluille ja päiväkodeille kerrotaan erilaista kestävän kehityksen ja ympäristökasvatuksen keinoista. Kuntien ruokapalveluista vastaaville järjestetään niin ikään omaa ohjelmaa, jossa puhutaan mm. energiansäästöstä ja hankinnoista kunnan keittiöissä. Valonian infopiste päivystää kunnan virastotalolla tai muussa keskeisessä paikassa koko päivän. Iltaohjelma on suunnattu kuntien päättäjille, viranhaltijoille ja kaikille kuntalaisille. Illan ohjelma koostuu Valonian yleisesittelystä sekä ajankohtaisista energia- ja jätevesiasioista. Valonian ensimmäisen kuntakierroksen vierailukuntia ovat: Marttila, Koski Tl, Loimaa, Pöytyä, Somero ja Oripää. Toinen kierros järjestetään syys-lokakuussa. Lisätiedot: Jaana Itälä-Laine, suunnittelupäällikkö p , jaana.itala-laine@valonia.fi ja Valonia lähtee Varsinais-Suomen kiertueelle - maakunnan vaakuna

2 Suosikkeja mm. tanssipajat, parkour, sirkus, tiedepajat Elämystehdas keräsi peräti 1800 vierasta Manillaan Valonian Kelaa!-hankkeen päätöstapahtuma Elämystehdas kokosi Turun Manillaan peräti 1800 kävijää lauantaina 16. huhtikuuta. Kävijävirta pysyi tasaisena päivän mittaan, mutta silti esimerkiksi suosituimpiin tanssipajoihin olisi ollut enemmän tulijoita kuin mitä saliin voitiin ottaa sisälle. Kestävään kuluttamiseen ja elämänlaadun parantamiseen keskittyvän Kelaa!-hankkeen projektipäällikkö Riikka Leskinen sanoo, että tapahtuma onnistui yli odotusten. Kaikille tuntui löytyvän oma suosikki. Suosittuja pajoja oli todella paljon, esimerkiksi parkour, sirkus, räsykorut, tiedepajat, kaupunkiseikkailu, eri tanssilajit ja capoeira olivat hyvin suosittuja. Myös pajupillien, luonnonkosmetiikan ja leijojen tekijöitä riitti. Oli hienoa nähdä, miten erilaiset ihmiset innostuvat kaikenlaisista uusista elämyksistä, Leskinen kertoo. Palautelomakkeiden analysoinnin jälkeen selviää se, miten kävijät mielsivät tarjottujen elämysten ja Riemu ei vaadi roinaa -teeman yhteyden. Tapahtumasta tuli aidosti maakunnallinen, sillä Kelaa!- hankkeen tarjoama ilmainen bussikyyti toi paikalle linja-autollisen ihmisiä sekä Salosta että Mynämäeltä. Projektipäällikkö Riikka Leskinen painottaa, että erityiskiitos tapahtuman onnistumisessa kuuluu työpajojen vetäjille. Ilman heidän upeaa panostaan emme olisi onnistuneet tarjoamaan ihmisille kaikkea tätä. Toivottavasti onnistuimme osoittamaan, että riemu ei vaadi roinaa, todelliset elämykset syntyvät yhdessä tekemisestä ja uusista kokemuksista. Valonia on saanut jo paljon kyselyitä tapahtuman järjestämisestä uudelleen ensi vuonna, mutta Kelaa!-hankkeen päättymisen vuoksi tilanne on tällä hetkellä auki. Lisätiedot: Riikka Leskinen, p Lisää kuvia Elämystehtaasta Valonian Facebook -sivulla. Elämystehtaassa sai kokeilla ilmaiseksi muun muassa capoieraa.

3 Rautakauppakierros Somerolla Valonia järjestää Mökkiläisiltapäivän Someron Rautiassa 7.5. klo osoitteessa Turuntie 1, Somero. Tapahtumassa on esillä mm. rakentamisen ja lämmittämisen vaihtoehtoja, kiukaita, jätevesiratkaisuja ja terassirakentamisen vinkkejä. Myös mökkitalkkaripalvelu esittäytyy ja mökkitalkkarit ovat paikalla. Valonia kertoo lämmittämisen vaihtoehdoista, puun poltosta sekä jätevesien käsittelystä. Loimi-Hämeen Jätehuolto opastaa jätteiden lajittelussa. Lisätiedot: Liisa Harjula, p , Koulutus vesihuolto-osuuskuntatoiminnasta kiinnostuneille Tämänkertaisessa koulutuksessa aiheena on osuuskunnan ylläpito, huolto ja talouden hoito. Sisältöön kuuluu mm. osuuskunnan velvollisuudet, lainsäädännön vaatimukset, riskikartoitus ja -arviointi, laatujärjestelmän laadinta, verkoston ylläpito, liittyjien ohjeistus, taloudenhallinto ym. Aika ja paikka: Tiistai klo , Laitilan kaupungintalo, valtuustosali, Keskuskatu 30, Laitila. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautuminen tilaisuuksiin Jussi Heikkinen, valonia.fi, p Tervetuloa keskustelemaan! Energianäyttely jatkaa kiertuettaan Mynämäellä ja Ruskolla pyörähtänyt pienimuotoinen energianäyttely on esillä Laitilan kirjastossa saakka. Sieltä se jatkaa matkaa kohti Lemun kirjastoa, jossa se on esillä Uusi kiertue alkaa syyskuussa. Oripään koululla on puolestaan Asumisen ja rakentamisen päivä lauantaina klo Valonian energianeuvonta on mukana tapahtumissa. Lisätiedot: Liisa Harjula, p , fi.

4 Kisassa ratkaisevat työmatkojen lukumäärä, ei kilometrit Pyörällä töihin -kilpailu Jälleen kerran on aika kaivaa polkupyörät esiin ja haastaa työkaverit Valonian keväiseen Pyörällä töihin -kilpailuun. Kilpailussa varsinaissuomalaiset työpaikat kilpailevat siitä, millä työpaikalla on kilpailuviikon ajalta eniten moottorittomasti kuljettuja työmatkoja suhteutettuna työntekijöiden lukumäärään. Kilpailuun voivat osallistua niin yritykset, yhteisöt kuin kunnalliset työpaikat ja osallistua voi myös osastoittain. Koulut voivat järjestää oman Pyörällä kouluun -kampanjansa samalla viikolla ja ilmoittaa osallistumisestaan Valoniaan. Kouluja ei kuitenkaan laiteta paremmuusjärjestykseen, vaan kilpailuhenkiset voivat järjestää esimerkiksi koulun oman kisan. Valonia jakaa jokaiselle osallistuneelle koululle viisi Kirjaston kissat -sarjakuvaalbumia. Valonia haastatteli helmikuussa viime vuoden pyörähuoltopalkintojen voittajia ja tiedusteli, kuinka työmatkat sujuvat heiltä talvisaikaan. Vastauksissa kävi ilmi mm. että Turun keskustan alueella tulisi lisätä pyöräteitä, sillä autojen seassa pyöräileminen on usein vaarallista. Myös työyhteisöllä on tärkeä merkitys työntekijöiden liikkumiseen. Palkintona lahjakortteja ja liikunta-aiheisia palkintoja Pääpalkintoina vuoden 2011 Pyörällä töihin -kilpailussa jaetaan neljä Nummen Pyörä Oy:n lahjoittamaa polkupyörähuoltolahjakorttia. Lisäksi jaetaan useita pienempiä polkupyörä- ja liikunta-aiheisia palkintoja. Palkintojenjakotilaisuus järjestetään Valoniassa klo: Pyörällä töihin kilpailun esitteitä löytyy mm. Valonian nettisivuilta sekä kirjastoista ja liikuntapaikoista ympäri Varsinais-Suomea. Tervetuloa osallistumaan Pyörällä töihin -kilpailuun! Lisätietoja: Paula Väisänen, kestävän kehityksen koordinaattori p ja Psykoterapeutti Anu Ellilä voitti vuonna 2010 sarjan 1-4 työntekijää. Ellilä kertoi pyöräilleensä tänä vuonna 11 kilometrin työmatkansa ensimmäistä kertaa myös talvella.

5 ViherVillitys valtaa Sauvon koulukeskuksen ja Yläneen luontokapinetin ViherVillitystapahtuma vie lapset ja aikuiset löytöretkelle lähiluontoon ulkoilun, leikkien, luontoharrastuksen ja kädentaitojen pariin sekä antaa perheille ja ystäville oivan tilaisuuden viettää aikaa yhdessä. ViherVillitys tarjoaa mukavaa tekemistä, leppoisaa yhdessäoloa ja pienimuotoisia elämyksiä yhdessä toimien. Tapahtuma on maksuton. ViherVillitys järjestetään Sauvossa lauantaina ja Yläneen luontokapinetissa klo Tapahtuman järjestävät Ympäristökasvatusmenetelmät paikallisten järjestöjen työn tueksi - hanke yhteistyössä paikallisten yhdistysten kanssa. Lisätietoja: Projektikoordinaattori Heidi Seiko-Ahlström, heidi.seiko-ahlstrom@valonia.fi, p Yhteistyöllä säästöä logistiikkaan Renkaita vedessä -projekti käynnistyi Huhtikuun alussa alkaneessa Renkaita vedessä -projektissa etsitään uusia ratkaisuja Avanti Tuulissuo Littoinen -teollisuusalueen yritysten logistiikkaan ja muihin tukitoimintoihin. Projektin tavoitteena on edistää alueen yritysten välistä yhteistyötä seuraavan puolen vuoden ajan. Valonian Rullaa-hankkeen tekemän esiselvityksen mukaan yhteistyötä olisi mahdollista tehdä epäsuorissa hankinnoissa, kuten kuljetuspalveluissa, jätekuljetuksissa, kiinteistönhuollossa sekä turvallisuusja vartiointipalveluissa. Yhteistyötä lähtevät koordinoimaan Rullaa-hanke ja Turun ammattikorkeakoulu. Kevään aikana Turun ammattikorkeakoulu tulee haastattelemaan alueen yrityksiä ja kertomaan tarkemmin Renkaita vedestä -projektista. Yrityksille järjestetään ennen kesälomia tiedostustilaisuus ja syksyllä kaksi työpajaa, joissa kerrotaan eri yhteistyömahdollisuuksista sekä etsitään kohteita ja keinoja yhteistyön toteuttamiseen. Tavoitteena on koota yritysedustajista koostuva hankintarengas, joka laatisi pilottikilpailutuksen yhdessä määrittävissä kohteissa. Projektin tuloksena on yhteistyömalli, jonka avulla yritysten on mahdollistaa saavuttaa kustannussäästöjä ja lisätä ekologisuutta. Lisätiedot: Juuso Pulli, projektikoordinaattori (RULLAA-hanke) p , juuso.pulli@ valonia.fi.

6 Tuulivoima puhuttaa Maskussa EETU - Energiasta maakunnan etu -hanke järjestää torstaina Maskutalolla (Seurantalo 2) tuulivoimantuotantoa koskevan tilaisuuden. Paikalla on alan asiantuntijoita kertomassa tuulivoiman kaavoitus-, lupa- ja maanvuokra- sekä asennus ja kytkentäasioista. OHJELMA Tervetulokahvi Tilaisuuden avaus - Anne Ahtiainen, johtava energia-asiantuntija, Valonia Tuulivoimatuotannon lupa- ja kaavoitusasiat - Timo Juvonen, ympäristösuunnittelija, Varsinais-Suomen liitto Tuulivoiman tuotannon ajankohtaiskatsaus ja tulevaisuudennäkymät - Anni Mikkonen, toiminnanjohtaja, Suomen tuulivoimayhdistys ry Tauko Tuulivoimantuotannon rahoitus ja syöttötariffi - Markku Alm, toimialapäällikkö, Bioenergia, Varsinais-Suomen ELY -keskus Pientuulivoiman asentaminen ja lupakysymykset - Esa Eklund, toimitusjohtaja, Kodin Vihreä Energia Oy, Tuulivoimayhdistyksen pientuulivaliokunnan puheenjohtaja Tuulivoima ja maanvuokra-asiat - Markus Nissinen, ympäristöpäällikkö, Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Tilaisuus päättyy Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kahvituksen järjestämiseksi pyydämme tulijoita ilmoittautumaan klo mennessä joko sähköpostitse osoitteeseen: antti. numminen@valonia.fi tai p TERVETULOA! Jätevesiviikkoa vietetään Valtakunnallisella jätevesiviikolla vauhditetaan haja-asutusalueiden jätevesien hyvää käsittelyä. Valonian MINWA-hanke on mukana järjestämässä kahta tapahtumaa Jätevesiviikolle. Haja-asutuksen jätevesiluentoja on tiistaina 3.5. Loimaan kaupungintalolla klo 18 alkaen sekä 5.5. Pöytyän kunnantalolla klo 18 alkaen. Illan aikana tutustutaan hajajätevesiasetuksen muutokseen, jäteveden käsittelymenetelmiin sekä järjestelmän uusimiseen tarkoitettuihin tukiin. Tervetuloa keskustelemaan! Lisätiedot: projektisuunnittelija Jussi Heikkinen, jussi.o.heikkinen@valonia.fi, p

7 Tarjolla kiinteistökohtaista neuvontaa ilmaiseksi Valtion rahoittama jätevesineuvonnan pilottihanke käynnistyy Valtio on myöntänyt rahaa puolueettoman kiinteistökohtaisen jätevesineuvonnan toteutukseen vuodelle Ympäristöministeriö on valinnut pilottialueiksi Varsinais-Suomesta Salon ja Someron kaupungit sekä Sauvon ja Kemiönsaaren kunnat. Hankkeeseen on palkattu valtion varoin kuusi jätevesineuvojaa, jotka voi halutessaan pyytää kiinteistölle arvioimaan nykyisen jätevesijärjestelmän riittävyyttä ja kuntoa sekä antamaan ehdotuksia parannustoimenpiteistä ja vaihtoehdoista. Kiinteistökohtaista neuvontaa annetaan vakituisesti asutuille kiinteistöille ja loma-asunnoille lokakuun loppuun saakka. Neuvonta on maksutonta ja kiinteistön omistajalle vapaaehtoista. Sanna Hovirinta aloitti Valoniassa Sanna Hovirinta Varsinais-Suomessa pilottihankkeen hallinnoinnista vastaa Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia asioiden palvelukeskus Valonia. Hankkeessa ovat lisäksi mukana Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry, Natur och Miljö rf ja Länsi-Someron jätevesiosuuskunta. Kunnat osallistuvat hankkeeseen tarjoamalla jätevesineuvojille työtilat ja työvälineet. Hanke on kesän aikana mukana monissa pilottialueen kesätapahtumissa. Lisäksi hankkeessa järjestetään paikallisia jätevesiiltoja, joissa kerrotaan pilottihankkeesta ja haja-asutuksen vesihuoltoon liittyvistä asioita. Sinilevää rannassa. Sanna Hovirinta toimii harjoittelijana ja kesätyöntekijänä MINWA-hankkeessa Valoniassa Sanna on toisen vuoden opiskelija Kestävän kehityksen koulutusohjelmassa Turun ammattikorkeakoulussa. MINWA-hankkeessa hänen tehtäviinsä kuuluu mm. neuvontatyötä, avustamista eri tilaisuuksissa, toimistotyötä, kirjallisuuskatsauksen tekemistä, arkistojen ylläpitoa ja uudista- Lisätietoja: Vesiasiantuntija Hanna Sarkki, p , mista, näytteenottoa sekä MINWA:n näyttelyn suunnittelussa avustamista.

8 Varsinais-Suomen ympäristökasvatuspäivää vietettiin Nautelankoskella Ympäristökasvatuspäivän viettoon osallistui runsas joukko ympäristökasvatuksesta kiinnostuneita opettajia, päivähoidonohjaajia ja muita toimijoita. Ympäristökasvatuspäivän teemana oli kulttuuriperintö. Päivän aikana aiheeseen tutustuttiin sekä asiantuntijaluentojen että konkreettisten työpajojen kautta. Työpajoissa osallistujat saivat vinkkejä räsykorun tekemiseen ja tutustuivat jatulintarhoihin leikin ja askartelun avulla. Ympäristökasvatuspäivä oli antoisa ja tunnelma lämminhenkinen. Valonian ja Ympäristökasvatusmenetelmät paikallisten järjestöjen työn tueksi hankkeen väki kiittää lämpimästi kaikkia osallistujia sekä työpanoksensa antaneita. Ensi vuonna tavataan taas! Räsykorupajassa saatiin vinkkejä vanhojen matonkuteiden hyödyntämiseen. Ympäristökasvatuspäivän osallistujat pääsivät leikkimään jättiläishippaa jatulintarhahankkeen ohjaamina.

9 Taidepyöräpäivää siivitti monipuolinen ohjelma Aurinko helli Taidepyöräpäivää Valonian Taidepyöriä ja pyörätaiteilijoita -hanke huipentui Taidepyöräpäivään. Tapahtumia olivat Taidepyöräkavalkadi esteettömyyden hengessä, Taidepyörät liikkeelle tapahtuma Varvintorilla sekä Taidepyörähuutokauppa ja Sauruxet-lastenkonsertti. Mukana tapahtuman järjestelyissä olivat myös Kulttuurikuntoilun keskuspuisto- ja Taiteilija naapurina -hankkeet. Valonian hankkeessa järjestettiin tammi-huhtikuussa myös polkupyörien tuunauspajoja kaikelle kansalle. Osa näistä upeista pyöristä osallistui Taidepyöräkavalkadiin. Hankkeen gummitaiteilijoiden tuunaamat polkupyörät olivat kaupan Taidepyörähuutokaupassa Sigyn-salissa. Gummitaiteilijoina olivat kuvataiteilijat Saara Ekström, Jukka Hyytiäinen ja Benjamin Orlow, taiteilijaryhmä IC-98, kuvanveistäjät Ann Sundholm ja Mika Natri sekä työryhmä Heini Aho ja Sebastian Ziegler. Pyöriä ei myyty, mutta kauppoja voi vielä hieroa mm. ottamalla Valoniaan yhteyttä. Huutokaupan jälkeen Sigyn-salissa oli maksuton dinosaurushevibändi Sauruxien konsertti. Sigyn-salin aulaan oli koottu näytille Valonian KE- LAA-hankkeen parhaimmistoa. Poliisisaattueessa Varvintorille Huutokauppameklari Pete Poskiparta teki välillä taikojakin. Päivän tapahtumat alkoivat klo vanhan pääkirjaston edustan Vähätorilta Taidepyöräkavalkadilla, jonka lähetti matkaan Turun kaupungin esteettömyysasiamies Heikki O. Haulisto. Satapäinen värikäs kulkue kulki poliisisaattueessa aluksi Linnankatua yli Puistokadun kääntyen sitten Läntiselle Rantakadulle. Mukana oli pyörien koko kirjo aina tavallisista pyöristä fiksipyöriin ja soveltavan liikunnan erikoispyöriin. Kavalkadi päätyi pyöräaiheeseen tapahtumaan Varvintorille, jossa oli nähtiin mm. suuri yllätystanssiesitys. Varvintorilla oli myös polkupyöräpooloesityksiä, pyöränhuoltoneuvontaa, haastepyöräilyn avaus, jaossa pyöräily- ja liikuntakarttoja sekä mahdollisuus kokeilla erilaisia pyörämalleja. Lisätietoja: Paula Väisänen, kestävän kehityksen koordinaattori p ja Taidepyöräkavalkadissa nautittiin kauniista huhtikuisesta illasta. Kuvassa oikealla kuvanveistäjä Mika Natri Asfalttikukka -pyöränsä ja taiteilija Saara Ekström hiusluomuksensa kanssa.

10 Klubi-illassa tutustutaan Kaiturin tilaan Maskussa Varsinais-Suomen ympäristökasvatusyhdistys Haavi järjestää tiistaina Ympäristökasvatuksen klubi-illan Suomenlampaan lumoissa Kaiturin tilalla Maskussa. Kaikille ympäristökasvatuksesta kiinnostuneille suunnatussa illassa tutustutaan idyllisen Kaiturin tilan maatiaiseläimiin, kuten Siirija Sylvi -lampaisiin karitsoineen. Lisäksi kokeillaan käsin karstausta ja huovutetaan suomenlampaanvillasta hauskoja koristeita tai käyttöesineitä ja virkistetään muistia vanhojen pihaleikkien parissa. Klubi-illassa vaihdetaan vinkkejä ja ideoita ympäristökasvatuksesta. Kaiturin tilan kesäkahvila on auki tapahtuman ajan klo Haavi on alueellinen ympäristökasvatusta edistävä yhdistys, joka on Suomen Ympäristökasvatuksen Seuran jäsenyhdistys. Haavi toivottaa kaikki kiinnostuneet mukaan toimintaan! Lisätietoja: Pirjo Rinne, p Tarjolla mm. geokätköilyä, video- ja ruokakurssit sekä tulevaisuuspaja Loimaalla järjestetään nuorille kursseja Loimaalaisille nuorille järjestetään toukokuussa kursseja, joissa tutustutaan uusiin harrastuksiin ja kestävän kehityksen mukaisiin valintoihin. Maksuttomat kurssit ovat osa Loimotus-hanketta, jota Valonia toteuttaa yhteistyössä Loimaan kaupungin nuorisopalvelujen kanssa. Kurssit järjestetään pääsääntöisesti Loimaan Citynuokkarilla, jossa myös otetaan vastaan ilmoittautumiset. Geokätköily tutuksi -kurssilla tiistaina 3.5. sukelletaan geokätköilyn maailmaan. Kurssilla tutustutaan geokätköilyn periaatteisiin, gps-laitteen käyttöön ja etsitään Loimaan Citynuokkarin lähistölle piilotettuja harjoituskätköjä. Kouluttaja, joka tuo gps-laitteet mukanaan, tulee Suomen Ladusta. Ryhmään mahtuu enintään 25 nuorta. Videokurssilla, joka kokoontuu 6., 7. ja 11.5., tutustutaan liikkuvan kuvan tekemiseen loimaalaisesta näkökulmasta. Kurssilaisia innostetaan kertomaan nuorten näkökulmasta mitä Loimaalla tapahtuu ja mitä siellä voi harrastaa. Kurssilla tehdään ensin omasta ideasta käsikirjoitus ja sitten video kuvataan ja lopuksi editoidaan. Kurssi järjestetään yhteistyössä Loimaan ammattija aikuisopiston kanssa. Kouluttajana toimii Ville Kostamoinen. Kurssilla syntyneet videot esitetään keväällä Citynuokkarilla. Kurssille otetaan noin 10 nuorta. Lisäksi järjestetään Katse vuoteen tulevaisuuspaja ja Luontoemon ruokaherkut -ruokakurssi Citynuokkarilla. Koulutukset toteutuvat, mikäli ilmoittautuneita on Lisätiedot: Ympäristökasvatuksen koordinaattori Pirjo Rinne, pirjo.i.rinne@valonia.fi, p Mikäli et halua olla kuukausitiedotteen postituslistalla, ilmoita siitä osoitteessa valonia@valonia.fi.

Huhtikuun parhaat tapahtumat

Huhtikuun parhaat tapahtumat Huhtikuun parhaat tapahtumat - Maksuton suurtapahtuma Elämystehdas Manillassa 16.4. klo 11-18. Ohjelmassa työpajoja, esityksiä ja elämyksiä moneen makuun. - Suuri Taidepyörätapahtuma 27.4. Taidepyöräkavalkadi,

Lisätiedot

Toukokuun parhaat tapahtumat

Toukokuun parhaat tapahtumat Toukokuun parhaat tapahtumat - Pyörällä töihin -kilpailu 7. 14.5. Koulut voivat puolestaan osallistua Pyörällä kouluun -kampanjaan. - Työpyöräile!-kampanja starttaa. Valonian lainapyörät lähtevät maailmalle

Lisätiedot

Maaliskuun parhaat tapahtumat

Maaliskuun parhaat tapahtumat Maaliskuun parhaat tapahtumat - Omakotiasujan jätevesi- ja energiahuoltoilta Vehmaalla. Maksuton ja kaikille avoin iltatilaisuus tiistaina 15.3. klo 18.00 20.30. Kahvitarjoilu. - Menopelien tuunauspajat

Lisätiedot

Taidepyöriä lainattiin työpaikoille 1.5. 31.10.2012. Työpyöräile!

Taidepyöriä lainattiin työpaikoille 1.5. 31.10.2012. Työpyöräile! Taidepyöriä lainattiin työpaikoille 1.5. 31.10.2012 Työpyöräile! Kuinka työasiamatkapyöräily voi sosiaalisen median avulla voi nousta aivan uudelle tasolle. Työpyöräile!-kampanja Varsinaissuomalaisille

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 7.11.2013

JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 7.11.2013 Tule mukaan hallitukseen Haavin hallituksessa toimii iloinen ja aktiivinen joukko ympäristökasvattajia. Haluaisitko sinä tulla mukaan? Hallituksen jäsenet valitaan syyskokouksessa kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Lisätiedot

Huhtikuun parhaat tapahtumat

Huhtikuun parhaat tapahtumat Huhtikuun parhaat tapahtumat - Omakotiasujien jätevesi-illat. Huhtikuussa ovat vuorossa Laitila (3.4.) ja Pyhäranta (25.4.). - Ympäristötekokilpailu pk-yrityksille, teemana ekotehokkuus. Ilmoittautumiset

Lisätiedot

Heinä-elokuun parhaat tapahtumat

Heinä-elokuun parhaat tapahtumat Heinä-elokuun parhaat tapahtumat - Jätevesineuvontaa eri puolilla Varsinais-Suomea. Neuvontaa on jälleen saatavilla kesätapahtumissa ympäri maakuntaa. Tarkemmat ajat jätevesiuutisesta. - Turun Messuilla

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 Paula Väisänen, Valonia/Varsinais-Suomen liitto, kestävän liikkumisen asiantuntija 22.3.2017, paula.vaisanen@valonia.fi, p. 044 907 5986 Liikkumisen ohjauksen

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa

Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa Vapaaehtoistoiminnan viikko 1.- 7.12.2008 Kumppanuuskeskuksessa Vapaaehtoistoiminnan viikko 1. - 7.12.2008 Oulussa Viikon aikana tehdään vapaaehtoistoimintaa tunnetuksi osallistumisen väylänä ja mielekkään

Lisätiedot

Työmatkaliikkumisen aktivointihanke Hinku-kunnille

Työmatkaliikkumisen aktivointihanke Hinku-kunnille Työmatkaliikkumisen aktivointihanke Hinku-kunnille Liikkumisen ohjauksen hanke Lappeenrannassa ja Loimaalla - Loppuraportti 16.11.2017 - Hankkeen lähtökohdat ja rahoitus Työmatkaliikkumisen aktivointihanke

Lisätiedot

Uutiskirje. Tervehdys Yrittäjä. Kouvolan Yrittäjien aamukahvi tapahtuma Allun torikahvilassa keräsi runsaasti jäseniä paikalle.

Uutiskirje. Tervehdys Yrittäjä. Kouvolan Yrittäjien aamukahvi tapahtuma Allun torikahvilassa keräsi runsaasti jäseniä paikalle. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje 6/2016 Tervehdys Yrittäjä Kouvolan Yrittäjien aamukahvi tapahtuma Allun torikahvilassa keräsi runsaasti jäseniä paikalle. Menestyksen johdosta

Lisätiedot

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström Kohti hiilineutraalia kuntaa Biosfärområdets vinterträff i Korpoström 2.3.2018 Valonia Kuntien yhteinen palvelukeskus Valonia on alueellinen kestävän kehityksen palveluorganisaatio Toiminut vuodesta 1997,

Lisätiedot

Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009

Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009 Puhtaasti liikkeelle Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden teemavuosi 2009 Ympäristötoiminnan neuvottelupäivä Marketta Karhu Oulun seudun ympäristötoimi Maakunnallinen ympäristötietoisuuden yhteistyöalkoi

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan järjestäminen ja jätevesiasetuksen toimeenpanon edistäminen

Jätevesineuvonnan järjestäminen ja jätevesiasetuksen toimeenpanon edistäminen Jätevesineuvonnan järjestäminen ja jätevesiasetuksen toimeenpanon edistäminen Erkki Santala, Suomen ympäristökeskus Lammin ympäristönsuojelupäivät, Jätevesineuvonnan rooli - yleistä Tarjota puolueetonta,

Lisätiedot

Kompassi pajatoiminta syksy 2018

Kompassi pajatoiminta syksy 2018 Kompassi pajatoiminta syksy 2018 VKO MA TI KE TO PE joka kuun 1.vko Tuija ja Helena Tanssiryhmä Kirsi.J., Verna, Mia 2.vko Maija ja Ritva Kotitalous klo 9.00-13.00 Kirsi.Ku ja Kirsi.J klo 12.00-13.30 Kotitalouden

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016 Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016 Paula Väisänen, VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus/varsinais-suomen liitto 22.3.2016 Koko Turku liikkuu -kampanja

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

Maaliskuun parhaat tapahtumat

Maaliskuun parhaat tapahtumat Maaliskuun parhaat tapahtumat - Haavi on auki! Ympäristökasvatusyhdistys Haavin tapahtuma Kaarinassa Rauvolanlahden maastoissa ja Vaarniemen laavulla tiistaina 2.3.2010 17.30 alkaen. - Earth Hour -kampanja.

Lisätiedot

Helmikuun parhaat tapahtumat

Helmikuun parhaat tapahtumat Helmikuun parhaat tapahtumat - Globaalia ympäristökasvatusta Valoniassa 7.2. klo 15 18. Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on 3.2. - Varsinais-Suomen energia- ja päästötaseen julkistamisseminaari

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA

YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA YHDISTYSTOIMINNASSA ON YTYÄ ETENKIN PORUKASSA Seututapaamiset käynnistyvät maaliskuussa 2016. Seututapaamiseen kutsutaan yhdistysaktiiveja lähialueilta ja kuullaan mitä kaikkea on lähikunnissa käynnistymässä

Lisätiedot

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus. Jaana Itälä-Laine 27.10.2011

VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus. Jaana Itälä-Laine 27.10.2011 VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Jaana Itälä-Laine 27.10.2011 Taustalla Varsinais-Suomen Agenda 21 perustettiin ympäristöviranhaltijoiden toimesta Aloitusseminaari

Lisätiedot

Auttaja lähellä sinua.

Auttaja lähellä sinua. Auttaja lähellä sinua. Punaisen Ristin viikko to 3. ke 9.5.2018 Punaisen Ristin viikko 3. - 9.5.2018 #punaisenristinviikko #auttajakurssi Miksi? Tehdään arjesta turvallinen Suomessa, korostetaan auttamistaitojen

Lisätiedot

Suomen Ladun ajankohtaiset asiat

Suomen Ladun ajankohtaiset asiat Suomen Ladun ajankohtaiset asiat 12.1. Suomen Ladun jäsenyhdistysten uudet mallisäännöt 12.2. Muut ajankohtaiset asiat OSALLISTU Jäsenmaksujen ilmoittaminen 30.11. mennessä Liikuttaja-verkkolehti Alueyhdyshenkilöt

Lisätiedot

Yhteistyökutsu 1 (6) Paraisten kaupunki Ympäristölautakunta Rantatie PARAINEN

Yhteistyökutsu 1 (6) Paraisten kaupunki Ympäristölautakunta Rantatie PARAINEN Yhteistyökutsu 1 (6) Paraisten kaupunki Ympäristölautakunta Rantatie 28 21600 PARAINEN VALONIAN VESIENSUOJELU- JA VESIHUOLTOYHTEISTYÖ KAUDELLA 2017 2020 Valonia kutsuu Varsinais-Suomen kunnat mukaan Valonian

Lisätiedot

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu

VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu VIHREÄ LIPPU Käytännöllinen ja tehokas ympäristökasvatuksen työkalu Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry Aino Alasentie ECO SCHOOLS OHJELMA Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco Schools ohjelmaa Eco Schools

Lisätiedot

Kysely Varsinais-Suomen maakunnan verkkopalveluista. Jessica Ålgars-Åkerholm

Kysely Varsinais-Suomen maakunnan verkkopalveluista. Jessica Ålgars-Åkerholm Kysely Varsinais-Suomen maakunnan verkkopalveluista Jessica Ålgars-Åkerholm 9.8.2018 Toteutettiin Webropolilla. Suomeksi ja ruotsiksi, erillinen sote-aiheinen kysely Kysely oli avoinna 31.5. 4.7.2018.

Lisätiedot

Tervetuloa KiertotalousAkatemiaan!

Tervetuloa KiertotalousAkatemiaan! Tervetuloa KiertotalousAkatemiaan! 5.9.2017 #kiertotalousakatemia Nina Aarras Varsinais-Suomen ympäristöosaamisen yhdistys 12.00 Kahvia ja verkostoitumista. 12.30 Tilaisuus alkaa. Puheenjohtaja Nina Aarras

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen Hajatko Tietoa jätevesien käsittelyn järjestämiseen haja-asutusalueella Projektikoodi: A30072 Hajatko - hanke Hankkeen käytännön järjestelyistä vastaa

Lisätiedot

OHJAUSRYHMÄN 7. KOKOUS MOREENIASSA 20.8.2013. Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti

OHJAUSRYHMÄN 7. KOKOUS MOREENIASSA 20.8.2013. Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti OHJAUSRYHMÄN 7. KOKOUS MOREENIASSA 20.8.2013 Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti ESITYSLISTA Kokouksen avaus Läsnäolijoiden toteaminen Edellisen pöytäkirjan (kokous nro

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi 27.1.2015 Miksi nuorten vaikuttamispalvelu? Nuorten kiinnostuksen kohteet tulevat näkyviksi Mahdollistaa nuorten mielipiteiden kuulemisen Tuetaan vaikuttamistaitojen

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Toukokuun parhaat tapahtumat

Toukokuun parhaat tapahtumat Toukokuun parhaat tapahtumat - Pyörällä töihin -kilpailu kisataan 13. 20.5. Samalla viikolla koulut voivat osallistua Pyörällä kouluun -kampanjaan. - Energia-, jätevesi- ja liikkumisasiat ovat esillä Asu

Lisätiedot

Kesän parhaat tapahtumat

Kesän parhaat tapahtumat Kesän parhaat tapahtumat - ViherVillitys. Koko perheelle tarkoitettu iloinen ympäristötapahtuma. Yläneen Luontokapinetissa sunnuntaina 13.6. klo 11 15. - Ilmastoruokatietoa kaupoissa. Kiertueen viimeiset

Lisätiedot

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Tervehdys Yrittäjä!

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Tervehdys Yrittäjä! Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Uutiskirje 8/2016 Tervehdys Yrittäjä! Niin se vaan syksy tekee tuloaan, mutta sitä ennen vietetään vielä kokoperhee KESÄFESTARIT Manskilla. Teemana

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot

Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke. Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja hallittu muutos hanke Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen metsänomistajain liitot Metsänhoitoyhdistysväen hyvinvointi ja Tavoitteet: hallittu muutos -hanke 1. Toimihenkilöiden

Lisätiedot

Vesistökunnostusverkosto välittää tietoa ja kokemuksia. Liisa Hämäläinen, SYKE

Vesistökunnostusverkosto välittää tietoa ja kokemuksia. Liisa Hämäläinen, SYKE Vesistökunnostusverkosto välittää tietoa ja kokemuksia Liisa Hämäläinen, SYKE Vesistökunnostusverkosto on kaikille avoin yhteydenpitofoorumi, joka välittää tietoa ja kokemuksia vesistöjen kunnostamisesta.

Lisätiedot

LAHDEN HISSI ON KIINTEISTÖN KEHITTÄMISTÄ ESTEETTÖMYYS - TYÖRYHMÄ. Asumisen ja hyvinvoinnin rahoitus 04.11.2014 Lahti

LAHDEN HISSI ON KIINTEISTÖN KEHITTÄMISTÄ ESTEETTÖMYYS - TYÖRYHMÄ. Asumisen ja hyvinvoinnin rahoitus 04.11.2014 Lahti LAHDEN HISSI ON KIINTEISTÖN KEHITTÄMISTÄ ESTEETTÖMYYS - TYÖRYHMÄ Asumisen ja hyvinvoinnin rahoitus 04.11.2014 Lahti Esteettömyys on asumisen kehittämistä - seminaarisarja Ari Juhanila Asuntoasiainpäällikkö

Lisätiedot

Ulkoilmaelämää varhaiskasvatuksessa

Ulkoilmaelämää varhaiskasvatuksessa Ulkoilmaelämää varhaiskasvatuksessa Suomen Latu ry ulkoilun ja retkeilyn asiantuntija Perustettu 1938 Toimii valtakunnallisesti ja paikallisesti 215 yhdistystä, joissa 80 000 jäsentä Kaikki löytävät mielekkään

Lisätiedot

Huhtikuun parhaat tapahtumat

Huhtikuun parhaat tapahtumat Huhtikuun parhaat tapahtumat - Yritysten ympäristövastaavien Y-klubi kokoontuu 4.4. klo 8.30 10 Valoniassa. Verkoston tapaamisessa keskustellaan ajankohtaisista asioista. - Valonian energianeuvonta on

Lisätiedot

Tähtiseurakahvit. Elokuu

Tähtiseurakahvit. Elokuu Tähtiseurakahvit Elokuu Tervetuloa Tähtiseurakahville! Ohjelma Tilannekatsaus syksyyn Työkaluja Tähtiseurojen verkkopalveluun Huippu-urheilun ja aikuisliikunnan Tähtiseuratoiminnan klinikat Tähtiseura-päivät

Lisätiedot

Hyvinkään kaupungin liikkumisen ohjauksen toimia vuonna 2017

Hyvinkään kaupungin liikkumisen ohjauksen toimia vuonna 2017 Hyvinkään kaupungin liikkumisen ohjauksen toimia vuonna 2017 Fillarinappukoulu huhtikuussa Hyvinkään Pyöräilijöiden järjestämä Sisältää tietopaketin koskien kypärää, pyörän kuntoa, suojatien ylitystä,

Lisätiedot

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA

TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA TOIMINTAKALENTERI JA MUU TOIMINTA Päivitetty 06.07.2015 HEINÄKUU 2015 Avoinna tiistaisin ja perjantaisin klo 10-13 Salla Harteelan taulunäyttely Ti 21.7. Päättyy ilmoittautuminen Pöytyän teatterin esitykseen

Lisätiedot

PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA LOUNAIS-SUOMESSA

PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA LOUNAIS-SUOMESSA PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN TYÖ- JA LOMA-AJAT YM. LUKUVUONNA 2016 2017 LOUNAIS-SUOMESSA Lounais-Suomen aluehallintovirasto 1.6.2016 Kansikuva taiteilija Pekka Vuoren luvalla. Helsingin

Lisätiedot

Ekohankintaverkoston kokous. 31.3.2014 Entressen kirjasto, Espoo

Ekohankintaverkoston kokous. 31.3.2014 Entressen kirjasto, Espoo Ekohankintaverkoston kokous 31.3.2014 Entressen kirjasto, Espoo Ohjelma aamupäivä Kokouksen avaus 10:15 Espoon puheenvuoro YM:n puheenvuoro ja keskustelua Taina Nikula, ympäristöministeriö KL-Kuntahankinnat

Lisätiedot

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy

Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa. LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Liikkuminen osana kuluttajien energianeuvontaa LIVE -verkottumistilaisuus 19.11.2013 Päivi Laitila, Motiva Oy Energianeuvonnan tavoite Kuluttajat löytävät tiedon ja neuvontapalvelut helposti Kuluttajat

Lisätiedot

Perhekeskusfoorumi Hankepäällikkö Pia Suvivuo

Perhekeskusfoorumi Hankepäällikkö Pia Suvivuo Perhekeskusfoorumi 20.9.2017 Hankepäällikkö Pia Suvivuo Hankkeen kehittämiskokonaisuus Lapsiystävällinen maakunta - toimintakulttuurin muutos Matalan kynnyksen palvelut, peruspalvelut Sähköiset palvelut

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

TYÖPAJA: HYVÄ, HUONO OPPIKIRJA

TYÖPAJA: HYVÄ, HUONO OPPIKIRJA Jakelussa mainituille Miten huomioida oppimisvaikeudet oppikirjatyöskentelyssä? Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään kolmeen samansisältöiseen koulutukseen tiistaina 22.3.2011 klo

Lisätiedot

Talousjätevesiasetuksen keskeisiä ongelmia

Talousjätevesiasetuksen keskeisiä ongelmia Tampere 2.12.2008 Jätevesiopas kunnille ja muuta ajankohtaista YM:n työryhmästä Kati Javanainen VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energiaasioiden palvelukeskus Syntynyt V-S Agendatoimiston

Lisätiedot

TIETOISKU VALTIONOSUUSJÄRJESTELMÄN UUDISTUS Lyhyt katsaus valtiovarainministeriön esitykseen

TIETOISKU VALTIONOSUUSJÄRJESTELMÄN UUDISTUS Lyhyt katsaus valtiovarainministeriön esitykseen VALTIONOSUUSJÄRJESTELMÄN UUDISTUS Lyhyt katsaus valtiovarainministeriön esitykseen Valtionosuusjärjestelmän tarkoituksena on taata kuntien vastuulla olevien julkisten palvelujen järjestäminen ja niiden

Lisätiedot

Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016

Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016 Hyvää kesää toivottaa; Vapaaaikatoimi Pyhäjoen LASTEN- JA NUORTEN KESÄLOMATIEDOTE 2016 Ohjattua leikkikenttätoimintaa 6.-30.06.2016 Kielosaari klo 13-16, Vanhatie 73 Saaren koulu klo 10-13, Koulutie 9

Lisätiedot

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen

Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen Kymenlaakson ympäristökasvatusstrategia tapaaminen 25.5.2011 Se on mahdollista! Lounais-Suomen ympäristökasvatusstrategiaa toteutetaan jo Miten me sen teimme VALONIA Varsinais-Suomen kestävän kehityksen

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Vuoreksen koulu lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017 ja keväällä 8.1. - 11.5.2018. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

Toukokuun ajankohtaiset

Toukokuun ajankohtaiset Toukokuun ajankohtaiset - Pyöräilyviikko 10. 18.5. käynnistyy Kansallisena pyöräilypäivänä 10.5. klo 10 15 Vanhalla Suurtorilla järjestettävällä koko perheen pyöräilytapahtumalla. Viikon ohjelmassa ovat

Lisätiedot

Huhtikuun parhaat tapahtumat

Huhtikuun parhaat tapahtumat Huhtikuun parhaat tapahtumat - Nuukuusviikko. Valonia järjestää valtakunnallisella Nuukuusviikolla 19. 25.4. runsaasti tapahtumia. Luvassa mm. kirjanvaihtoa, tuotteiden elinkaarinäyttely sekä käytettyjen

Lisätiedot

LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2019 1

LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2019 1 LOIMAAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2019 1 Nuorisovaltuusto AIKA 28.02.2019 kello 17:15-18:15 PAIKKA Citynuokkari KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 4 2 Minun kansainvälisyyteni

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Vuoreksen koulu lv. 2018-2019 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 3.9. - 7.12.2018 ja keväällä 7.1. - 10.5.2019. Koulu tiedottaa myönnetyistä

Lisätiedot

kokeile edes kerran LIVE-tilaisuus, 18.4.2013 Susanna Vanhamäki, Lahden ammattikorkeakoulu susanna.vanhamaki@lamk.fi, p.

kokeile edes kerran LIVE-tilaisuus, 18.4.2013 Susanna Vanhamäki, Lahden ammattikorkeakoulu susanna.vanhamaki@lamk.fi, p. kokeile edes kerran LIVE-tilaisuus, 18.4.2013 Susanna Vanhamäki, Lahden ammattikorkeakoulu susanna.vanhamaki@lamk.fi, p. 050 316 1050 Kokeile edes kerran Kestävän liikkumisen vaihtoehdot -hanke 1.10.2012-31.12.2013,

Lisätiedot

Varsinais-Suomen palveluverkkotyöryhmä. Kokous IV 20.5.2014 12.30-14.30 Varsinais-Suomen liitto

Varsinais-Suomen palveluverkkotyöryhmä. Kokous IV 20.5.2014 12.30-14.30 Varsinais-Suomen liitto Varsinais-Suomen palveluverkkotyöryhmä Kokous IV 20.5.2014 12.30-14.30 Varsinais-Suomen liitto Asialista 1. Edellisen kokouksen muistio 2. Palvelupisteiden parissa tehtyä viime kokouksen jälkeen, tietotäydennyskysymykset,

Lisätiedot

Liikkujan viikko 2014

Liikkujan viikko 2014 Liikkujan viikko 2014 Omilla poluilla ja radioaalloilla 19.5.2014 Sirpa Mustonen ja Kaisa Kauhanen 1 Euroopan yhteinen Liikkujan viikko Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16. 22.9. Viikon

Lisätiedot

International Business Expert

International Business Expert Turun Ammattikorkeakoulu International Business Expert Ajankohta 01.10.2018-29.05.2019 Hinta Maksuton Laajuus 160 päivää Yhteystiedot Ohjelman toteutuksesta, sisällöistä, aikatauluista ja muista tärkeistä

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOSKYSELY / SOMERON KAUPUNGIN TYÖNTEKIJÄT JA LUOTTAMUSHENKILÖT LOKAKUU 2010

ILMASTONMUUTOSKYSELY / SOMERON KAUPUNGIN TYÖNTEKIJÄT JA LUOTTAMUSHENKILÖT LOKAKUU 2010 ILMASTONMUUTOSKYSELY / SOMERON KAUPUNGIN TYÖNTEKIJÄT JA LUOTTAMUSHENKILÖT LOKAKUU 2010 Someron kaupunki on mukana Kuntaliiton ilmastohankkeessa "Kokonaisuuden hallinta ja ilmastonmuutos kunnan päätöksenteossa".

Lisätiedot

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSIA SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N YHTEYSTIEDOT Suomen Monikkoperheet ry, Ilmarisenkatu 17 A, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Tammikuu Lasten kanssa on lisäksi puhuttu kotiinlähtötilanteista IP-toiminnasta. Video: Leppäkerttu ilman pilkkuja

Tammikuu Lasten kanssa on lisäksi puhuttu kotiinlähtötilanteista IP-toiminnasta. Video: Leppäkerttu ilman pilkkuja Tammikuu 2019 Tammikuussa APIP-toiminta jatkui loman jälkeen. Uusia ohjaajia oli paljon sijaisina sairasteluiden vuoksi. Myös lapsimäärä oli tammikuussa normaalia pienempi. Tammikuun teemana oli kiusaamiseen

Lisätiedot

OHJAUSRYHMÄN 11. KOKOUS MOREENIASSA 18.9.2014. Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti

OHJAUSRYHMÄN 11. KOKOUS MOREENIASSA 18.9.2014. Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti OHJAUSRYHMÄN 11. KOKOUS MOREENIASSA 18.9.2014 Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti ESITYSLISTA Kokouksen avaus Läsnäolijoiden toteaminen Edellisen pöytäkirjan (kokous nro

Lisätiedot

Rahoituksella turvallista ja kestävää liikkumista - liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2017

Rahoituksella turvallista ja kestävää liikkumista - liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2017 Rahoituksella turvallista ja kestävää liikkumista - liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2017 Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 17.11.2016 Liikkumisen ohjaus Valtionavustuksen myöntämisestä

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Toukokuun parhaat tapahtumat

Toukokuun parhaat tapahtumat Toukokuun parhaat tapahtumat - Pajupillejä ja villejä haltijoita. Ympäristökasvatuksen klubi-ilta järjestetään luonnonmateriaaliteemalla tiistaina 4.5.2010 klo 17 20 Koroisilla, Kahvila Koroinen (Koroistentie

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 9/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

Turun väestökatsaus. Helmikuu Konsernihallinto/Strategia ja kehittäminen/kalervo Blomqvist

Turun väestökatsaus. Helmikuu Konsernihallinto/Strategia ja kehittäminen/kalervo Blomqvist Turun väestökatsaus Helmikuu 2019 Konsernihallinto/Strategia ja kehittäminen/kalervo Blomqvist Turun ennakkoväkiluku kasvoi tammi-helmikuussa 67 hengellä Elävänä syntyneet 250 Kuolleet 292 Syntyneiden

Lisätiedot

Uuden ohjelmakauden valmistelu

Uuden ohjelmakauden valmistelu #MAASEUTUKLUSTERI #LÄHIRUOKA #UUSIUTUVAENERGIA Uuden ohjelmakauden valmistelu PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ TANJA HÄYRYNEN, LAPIN LIITTO TANJA.HAYRYNEN@LAPINLIITTO.FI 040 704 3130 PROJEKTIKOORDINAATTORI JOHANNA ASIALA,

Lisätiedot

Miten saamme vesistöt yhdessä hyvään tilaan? Projektipäällikkö Riina Rahkila, VYYHTI-hanke Vesistökunnostusverkoston seminaari Iisalmi 12.6.

Miten saamme vesistöt yhdessä hyvään tilaan? Projektipäällikkö Riina Rahkila, VYYHTI-hanke Vesistökunnostusverkoston seminaari Iisalmi 12.6. Miten saamme vesistöt yhdessä hyvään tilaan? Projektipäällikkö Riina Rahkila, VYYHTI-hanke Vesistökunnostusverkoston seminaari Iisalmi 12.6.2014 Vesistö on valuma-alueensa summa Kaikki valuma-alueen toiminta

Lisätiedot

KomPAssi VARSINAIS-SUOMEN KESKITETTY ASIAKAS- JA PALVELUOHJAUSHANKE

KomPAssi VARSINAIS-SUOMEN KESKITETTY ASIAKAS- JA PALVELUOHJAUSHANKE KomPAssi VARSINAIS-SUOMEN KESKITETTY ASIAKAS- JA PALVELUOHJAUSHANKE Osana Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I&O)- kärkihanketta 1 Helmikuu 2017 Kärkihanke Kehitetään

Lisätiedot

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Tervehdys Yrittäjä!

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Tervehdys Yrittäjä! Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä *Uutiskirje* 9/2016 Tervehdys Yrittäjä! Pitelet juuri käsissäsi tuoretta uutiskirjettä. Tutustu rauhassa sen sisältöön ja anna meille palautetta kirjeen

Lisätiedot

keskiviikko 17.7. Polvijärvi-päivien avajaisilta Polvijärven museonmäellä Tonkkakuninkaallisten valinta museonmäellä

keskiviikko 17.7. Polvijärvi-päivien avajaisilta Polvijärven museonmäellä Tonkkakuninkaallisten valinta museonmäellä POLVIJÄRVI-PÄIVÄT ke - su 17.-21.7.2013 keskiviikko 17.7. klo 18.30 Polvijärvi-päivien avajaisilta Polvijärven museonmäellä Tonkkakuninkaallisten valinta museonmäellä Leikkimielisessä kisassa valitaan

Lisätiedot

Teemakeskustelujen järjestäminen vinkkejä ja välineitä

Teemakeskustelujen järjestäminen vinkkejä ja välineitä Teemakeskustelujen järjestäminen vinkkejä ja välineitä Kehitysvammaisille ihmisille omia työpajoja Yhteisten keskustelupöytien äärelle vanhempia ja alan työntekijöitä Oppiva kahvila periaatteella Teemakeskustelujen

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

Alkuvuoden parhaat tapahtumat

Alkuvuoden parhaat tapahtumat Alkuvuoden parhaat tapahtumat - Vauvasta vaariin perunasta pattinkiin! -logistiikkapäivä. Yhteistyöpäivä kuntien logistiikasta vastaaville ja kuljetusalan yrityksille torstaina 11.2. kello 8.00 16.00 Liedon

Lisätiedot

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti. Toukokuu 2017

Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti. Toukokuu 2017 Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen verkostoviesti Toukokuu 2017 TUU KOODAA MUN KANS ÄITIENPÄIVÄNÄ! Suositut lapsille ja heidän huoltajilleen suunnatut, maksuttomat Tuu koodaa mun kans! koodauspajat saavat jatkoa

Lisätiedot

Turun väestökatsaus. Toukokuu Konsernihallinto/Strategia ja kehittäminen/kalervo Blomqvist

Turun väestökatsaus. Toukokuu Konsernihallinto/Strategia ja kehittäminen/kalervo Blomqvist Turun väestökatsaus Toukokuu 2019 Konsernihallinto/Strategia ja kehittäminen/kalervo Blomqvist Turun ennakkoväkiluku kasvoi tammi-toukokuussa 130 hengellä Elävänä syntyneet 638 Kuolleet 740 Luonnollinen

Lisätiedot

Kymenlaakson energianeuvonta

Kymenlaakson energianeuvonta Kymenlaakson energianeuvonta Energianeuvoja Heikki Rantula ENEMMÄN ENERGIASTA I Kuluttajien energianeuvonta I eneuvonta.fi Tausta Pilotti Kotkassa 2011 TEM:n tuella Koko Kymenlaakson kattava Energianeuvonta

Lisätiedot

20 Varsinais-Suomi. 20.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

20 Varsinais-Suomi. 20.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 20 Varsinais-Suomi 20.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 20.1. VARSINAIS-SUOMI Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 4 kpl Taajaan asutut: 9 kpl Maaseutumaiset: 15 kpl

Lisätiedot

Pohjanmaa. Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Uusimaa. Kanta-Häme Varsinais-Suomi

Pohjanmaa. Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Uusimaa. Kanta-Häme Varsinais-Suomi TYÖLLISYYSKEHITYS VAROVAISEN POSITIIVISTA Varsinais-Suomen työllisyystilanne on kuluvan syksyn aikana kehittynyt hiljalleen positiivisempaan suuntaan. Maakunnan työttömyysaste laski lokakuussa koko maan

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Päätösseminaari

Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Päätösseminaari Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen Päätösseminaari DI Noora Airaksinen, Sito Oy Kahden vuoden aikana on kokeiltu lukuisia toimenpiteitä toimivia ja vähemmän toimivia Yhteistyöverkosto on laajentunut ja tiivistynyt.

Lisätiedot

TIETOISKU 7.5.2014 VALTAOSA VARSINAIS-SUOMEN MAAHANMUUTOSTA PERÄISIN EUROOPASTA

TIETOISKU 7.5.2014 VALTAOSA VARSINAIS-SUOMEN MAAHANMUUTOSTA PERÄISIN EUROOPASTA VALTAOSA VARSINAIS-SUOMEN MAAHANMUUTOSTA PERÄISIN EUROOPASTA Yli kaksi kolmasosaa Varsinais-Suomen vuonna 2013 saamasta muuttovoitosta oli peräisin maahanmuutosta. Maakuntaan ulkomailta muuttaneista puolestaan

Lisätiedot

Kisauutisia vuodelta Syyshallit Kupittaalla

Kisauutisia vuodelta Syyshallit Kupittaalla Kisauutisia vuodelta 2013 Syyshallit Kupittaalla Sunnuntaina 17.11. käytiin syyshallit Kupittaan hallissa. Vankkaa edusti ainoastaan Maria Vähätupa (s. 2001). Maria kisasi vanhempien sarjassa (T15 kuulassa

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Tietoisku Työttömyyden kasvu hidastunut edelleen

Tietoisku Työttömyyden kasvu hidastunut edelleen Työttömyyden kasvu hidastunut edelleen Työttömyyden kasvun hidastuminen jatkuu Varsinais-Suomessa. Varsinais-Suomen työttömyysaste oli syyskuussa 2013 hieman maan keskiarvoa korkeampi. Työttömyysaste oli

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET 2013 LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN HALLINTOMALLI PÄÄTÖKSENTEON VUODENKIERTO

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET 2013 LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN HALLINTOMALLI PÄÄTÖKSENTEON VUODENKIERTO Kokousaika Keskiviikko 24.4. klo 17 Kokouspaikka Lempoisten srk-talo, pieni sali 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 KOKOUKSEN AVAUS VARAPUHEENJOHTAJAN VALINTA LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

KELA Matkat kunnittain ryhmiteltynä

KELA Matkat kunnittain ryhmiteltynä KELA Matkat kunnittain ryhmiteltynä Period: 1/8/2012-31/8/2012 Auton asemapaikka Tilauksen lähtö Tilauksen kohde Tapahtumia ASKAINEN LEMU MYNÄMÄKI 3 ASKAINEN LEMU RAISIO 2 ASKAINEN LEMU TURKU 1 ASKAINEN

Lisätiedot

Haavi Varsinais-Suomen ympäristökasvatusyhdistys ry. Toimintakertomus 2010 1. YLEISTÄ

Haavi Varsinais-Suomen ympäristökasvatusyhdistys ry. Toimintakertomus 2010 1. YLEISTÄ Haavi Varsinais-Suomen ympäristökasvatusyhdistys ry Toimintakertomus 2010 1. YLEISTÄ Haavi Varsinais-Suomen ympäristökasvatusyhdistys ry on vuonna 2005 perustettu alueellinen toimija, jonka tavoitteena

Lisätiedot

Ympäristökoulu Polku palvelee

Ympäristökoulu Polku palvelee Ympäristökoulu Polku palvelee Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö. Toiminnan tavoitteena on elinympäristön parantaminen

Lisätiedot

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä.

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä. Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä VÄLITIEDOTE 4/2018 27.3.2018 ylojarven@yrittajat.fi www.yrittajat.fi/ylojarvi www.facebook.com/yrittajat Yrittäjien Roadshow 2018 Tervetuloa mukaan

Lisätiedot

20 Varsinais-Suomi Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

20 Varsinais-Suomi Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 20 Varsinais-Suomi 20.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 20.1. VARSINAIS-SUOMI Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 4 kpl Taajaan asutut: 9 kpl Maaseutumaiset: 15 kpl

Lisätiedot

Hei! Oppilastiedote

Hei! Oppilastiedote Hei! Oppilastiedote 11.4.2019 Tervetuloa Tanssi väreissä -esityksiin tulevana lauantaina 13.4. Lukuvuosi-ilmoittautuminen on auennut Tanssiyhdistyksen uusi hallitus on valittu Loppukevään tuntitarkennukset

Lisätiedot