Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat lomakkeen ohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat lomakkeen ohjeet"

Transkriptio

1 Ohjeet 1(25) Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat lomakkeen ohjeet Tietojen käyttötarkoitus Tiedonantajat Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat -lomakkeella kerätään tietoja esi-, perus- ja lisäopetuksesta sekä perusopetukseen valmistavasta opetuksesta, lukiokoulutuksesta, ammatillisesta koulutuksesta ja tutkintoon johtamattomasta koulutuksesta. Tiedoista tuotetaan yleistä yhteiskunnallista tilastoa. Tietoja käytetään myös kansainvälisiin tietotarpeisiin, joista tärkeimmät on määritelty EU:n koulutustilastoasetuksessa (EU:n Parlamentin ja Neuvoston asetus koulutusta ja elinikäistä oppimista koskevien tietojen tuottamisesta ja kehittämisestä N:o 452/2008). Esi-, perus- ja lisäopetuksen sekä perusopetukseen valmistavan opetuksen E- ja F-osioiden tiedot sisältävät valtionosuusrahoituksen (VOS) ja kustannuslaskennan tarvitsemia tietoja. Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat -lomakkeen täyttävät: peruskoulut (ml. peruskouluasteen erityiskoulut, perus- ja lukioasteen koulut, myös ulkomaankoulut) lukiot ammatilliset oppilaitokset (ml. ammatilliset erityisoppilaitokset, erikoisoppilaitokset ja aikuiskoulutuskeskukset sekä palo-, poliisi- ja vartiointialojen oppilaitokset) musiikkioppilaitokset liikunnan koulutuskeskukset kansanopistot kansalaisopistot opintokeskukset ja kesäyliopistot. Tiedonkeruun toteutus Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat -lomakkeen tiedot tallennetaan internetin kautta. Verkkolomake antaa huomautuksia ja virheilmoituksia. Virhe on korjattava, ennen kuin tallennusta voi jatkaa. Tiedonkeruu toteutetaan seuraavasti: 1. Tilastokeskus lähettää tiedonkeruukirjeen koulutuksen/opetuksen järjestäjille (erikseen kunnan suomenkielinen ja ruotsinkielinen opetustoimi, kuntayhtymät, yksityiset (mm. yhteisöt ja säätiöt), valtion oppilaitokset ml. yliopistojen harjoittelukoulut). 2. Koulutuksen/opetuksen järjestäjät organisoivat tiedonkeruun oppilaitoksiltaan. Järjestäjät ilmoittavat oppilaitoksilleen mm. verkkolomakkeen internet-osoitteen, joka ilmoitetaan koulutuksen/opetuksen järjestäjälle tiedonkeruukirjeessä tallennusajan, jolloin oppilaitokset voivat tallentaa tietojaan web-sovelluksessa, esimerkiksi käyttäjätunnuksen ja salasanan (vain oppilaitoksen oman käyttäjätunnuksen ja salasanan).

2 Ohjeet 2(25) 3. Oppilaitokset tallentavat tietonsa ja lukitsevat lomakkeensa Lähetä järjestäjän tarkistettavaksi -painikkeella tietojen tarkistamista varten koulutuksen/opetuksen järjestäjän ilmoittaman tallennusajan päättymiseen mennessä, esimerkiksi mennessä. 4. Koulutuksen/opetuksen järjestäjä voi omilla käyttäjätunnuksillaan seurata oppilaitosten tallennuksen etenemistä (ks. Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot -lomakkeen ohjeet). 5. Koulutuksen/opetuksen järjestäjät tarkistavat ja hyväksyvät oppilaitosten ilmoittamat tiedot (etenkin lomakkeen D F-osiot) oppilaitosten lukittua lomakkeensa Lähetä järjestäjän tarkistettavaksi -painikkeella oppilaitoksille ilmoittamansa tallennusajan päätyttyä, viimeistään Koulutuksen/opetuksen järjestäjä tulostaa itselleen mennessä kunkin oppilaitoksen ilmoittamat tiedot sekä kaikista tallennetuista oppilaitostason lomakkeista järjestäjätason yhteenvetotiedot. 7. Tilastokeskus tarkistaa lokakuun loppuun mennessä E F-osioiden tiedot ja ottaa tarvittaessa yhteyttä koulutuksen/opetuksen järjestäjään. Tietojen tarkistusaikana (viikoilla 41 44) koulutuksen/opetuksen järjestäjällä tulee olla paikalla henkilö, joka pystyy vastaamaan tiedonkeruuseen liittyviin kysymyksiin ja korjaamaan tiedot tarvittaessa. Web-sovelluksen painikkeet Tilastokeskus toimittaa marraskuun alussa E F-osioiden tietoja opetushallinnolle valtionosuuden määräämistä ja kustannusten laskentaa varten ja julkaisee Internet-sivuillaan esi-, perus- ja lisäopetuksen oppilasmäärät. Tämän jälkeen Tilastokeskus jatkaa muiden osioiden tarkistamista. Välitallenna-painike tallentaa siihen mennessä täytetyt tiedot. Kun koko sivu on täytetty, käytä joko Tallenna ja siirry seuraavalle sivulle -painiketta tai Tallenna ja palaa valikkoon -painiketta. Tallenna ja siirry seuraavalle sivulle -painike tallentaa koko sivun tiedot ja pääsee siirtymään seuraavaksi tallennettavaan sivuun, mikäli sivulla ei ole pakollisia kenttiä täyttämättä eikä loogisuusvirheitä. Tallenna ja palaa valikkoon -painike tallentaa koko sivun tiedot ja pääsee aloitussivulle (tallennettavien sivujen luetteloon), mikäli sivulla ei ole pakollisia kenttiä täyttämättä eikä loogisuusvirheitä. Palaa valikkoon tallentamatta -painike palauttaa aloitussivulle eikä tallenna sivulle täytettyjä tietoja ellei sitä ennen ole käytetty Välitallennus-painiketta. Lähetä järjestäjän tarkistettavaksi -painikkeella oppilaitos lukitsee lomakkeen ja lähettää lomakkeen tiedot koulutuksen/opetuksen järjestäjälle tarkistettavaksi. Mikäli oppilaitoksen täytyy lukitsemisen jälkeen muuttaa tietojaan, oppilaitoksen tulee pyytää koulutuksen järjestäjää poistamaan lukituksen.

3 Ohjeet 3(25) Lomakkeen rakenne Oppilaitos ja tiedonantajan yhteystiedot A Koulutuksen ja opetuksen järjestäjä B Oppilaitos C Lomakkeen täyttäjän yhteystiedot Oppilaitoksen koulutusmuodot D Oppilaitoksenne järjestämät koulutusmuodot Edellinen lukuvuosi 2016/2017 E Esiopetus, perusopetus (vuosiluokat 1 9), lisäopetus ja perusopetuksen aineopinnot Alkanut syyslukukausi 2017 F Esiopetus, perusopetus (vuosiluokat 1 9), lisäopetus ja perusopetukseen valmistava opetus Oppilasmäärät (F1 F6) Majoitettavat, kuljetettavat ja vieraskieliset (F7 F11) Osio vain alakouluille ja yhtenäiskouluille (F12 F13) Osio vain yläkouluille ja yhtenäiskouluille (F14 F15) G Lukiokoulutus H Ammatillinen koulutus I HUOM! Ei tällä lomakkeella J Tutkintoon johtamaton koulutus (muut kuin F H-osiot) Peruskoulujen erityisopetus 2017 (erityisopetustietoja myös E- ja F-kohdissa) K Tehostetun tuen oppimissuunnitelma ja erityisen tuen päätös Ainevalinnat 2017 L Perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen kielivalinnat (EU) M Perusopetuksen vuosiluokkien 1 6 kielivalinnat N Perusopetuksen vuosiluokkien 7 9 kielivalinnat O Perusopetuksen suomi/ruotsi toisena kielenä, katsomusaine ja valinnaisainevalinnat (O-osion tiedot kysytään joka toinen vuosi parillisina vuosina.) Tietoyhteiskuntaosio P Opetuskäytössä olevat tietotekniset laitteet, verkkoyhteys ja käyttöjärjestelmä (P-osion tiedot kysytään joka toinen vuosi parittomina vuosina.) Kaikki oppilaitokset tallentavat A D-osiot ja tarkistavat ja tarvittaessa korjaavat esitäytetyt tiedot. Tavoitteena on, että web-sovellus tarjoaa lomakkeen täyttäjälle tallennettavaksi vain ne lomakkeen osiot, joista tietoja tarvitaan. Sen vuoksi D-kohdassa kysytään oppilaitoksen järjestämästä koulutuksesta. Jos oppilaitos on valinnut D-kohdassa Kyllä-vaihtoehdon, tallennettavat osiot on merkitty oheiseen taulukkoon x:llä.

4 Ohjeet 4(25) D-kohdassa Kyllä-vaihtoehto Tallennettava osio E F1 F6 F7 F11 F12 F13 F14 F15 G H J K 1) L M N O P Edellinen lukuvuosi D1 Esiopetus x D2 Perusopetus (vuosiluokat 1-6) x D3 Perusopetus (vuosiluokat 7-9) x D4 Lisäopetus (10. vuosiluokka) x D5 Perusopetuksen aineopinnot x Alkanut syyslukukausi D6 Esiopetus x x x x D7 Perusopetus (vuosiluokat 1-6) x x x x x x x x x D8 Perusopetus (vuosiluokat 7-9) x x x x x x x x D9 Lisäopetus (10. vuosiluokka) x x x x D10 Maahanmuuttajien perusopetukseen valmistava opetus x x x D11 Lukiokoulutus (ei sisällä lukiokoulutuksen aineopintoja, D13-kohta) x x x D12 Ammatillinen koulutus (tutkintotavoitteinen) x x x D13 Muu kuin D6 D12-kohdissa mainittu koulutus x x 1) K-osio näytetään peruskouluille eli oppilaitoksille, joiden oppilaitostyyppi on 11, 12 tai 19 B7-kohdassa ja joilla on oppilaita F5.2-, F5.3-, F5.4- ja/tai F5.5-kohdassa. Täyttöohjeet Oppilaitos ja tiedonantajan yhteystiedot A. Koulutuksen tai opetuksen järjestäjä Koulutuksen/opetuksen järjestäjän tunnus (Y-tunnus tai vastaava), nimi ja tiedonantajatyyppi (A1 A3) ovat web-lomakkeella esitäytettyinä. Näitä tietoja ei voi päivittää websovelluksessa. B. Oppilaitos Oppilaitostiedot B1 B9 on esitäytetty. Oppilaitoksen tunnusta (B1), oppilaitostyyppiä (B7), opetuskieltä (B8) ja sijaintikunnan nimeä (B9) ei voi päivittää web-sovelluksessa. Muut tiedot (oppilaitoksen nimi (B2), osoitetiedot (B3 B6) ja sähköpostiosoite (B10)) pyydämme päivittämään web-sovelluksessa.

5 Ohjeet 5(25) C. Lomakkeen täyttäjän yhteystiedot Pyydämme ilmoittamaan yhteyshenkilöksi henkilön, joka pystyy yhteistyössä järjestäjätason lomakkeella ilmoitetun koulutuksen järjestäjän edustajan kanssa vastaamaan tiedonkeruuseen liittyviin kysymyksiin, korjaamaan tiedot tarvittaessa ja on tavoitettavissa perusopetuksen valtionosuustietojen tarkistusaikana (viikoilla 41 44). Oppilaitoksen koulutusmuodot D. Oppilaitoksenne järjestämät koulutusmuodot Tässä kohdassa valitaan Kyllä-vaihtoehdolla koulutusmuodot, joissa on ollut oppilaita tai opiskelijoita edellisenä lukuvuonna (D1 D5) ja/tai joissa on oppilaita tai opiskelijoita alkaneella syyslukukaudella (D6 D13). Jos D1 D5-kohtien esitäytetyissä tiedoissa on virheitä, pyydämme tiedonantajaa ilmoittamaan virheestä Tilastokeskukseen, sähköpostiosoitteeseen Edellinen lukuvuosi = lukuvuosi 2016/2017 D1. Esiopetus Esiopetuksen oppilailla tarkoitetaan oppilaita, jotka ovat perusopetuslain (628/1998, muutettu 1288/1999) ja perusopetusasetuksen (852/1998) mukaan järjestetyssä esiopetuksessa. Asetuksen 3 2 momentin mukaan esiopetusta annetaan vähintään 700 tuntia vuodessa. Esiopetus alkaa pääsääntöisesti oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna. Esiopetukseen ovat siten oikeutettuja myös ne pidennetyn oppivelvollisuuden (11-vuotinen oppivelvollisuus) piiriin kuuluvat lapset, jotka kalenterivuoden aikana täyttävät 5 vuotta ja joilla on päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta ja joiden huoltaja on päättänyt, että lapsi osallistuu tähän oppivelvollisuutta edeltävään esiopetukseen. Jos oppilaitoksessanne on lukuvuonna 2016/2017 ollut esiopetusoppilaita, valitkaa Kyllä-vaihtoehto, muussa tapauksessa valitkaa Ei-vaihtoehto. D2. Perusopetus (vuosiluokat 1 6) Perusopetuksen oppilailla tarkoitetaan perusopetuksen koko oppimäärää suorittavia oppilaita, jotka eivät ole yksityisoppilaita. Oppilaisiin ei lueta perusopetuksen aineopiskelijoita. Jos oppilaitoksessanne on lukuvuonna 2016/2017 ollut oppilaita perusopetuksen vuosiluokilla 1 6, valitkaa Kyllä-vaihtoehto, muussa tapauksessa valitkaa Ei-vaihtoehto. D3. Perusopetus (vuosiluokat 7 9) Perusopetuksen oppilailla tarkoitetaan perusopetuksen koko oppimäärää suorittavia oppilaita, jotka eivät ole yksityisoppilaita. Oppilaisiin ei lueta perusopetuksen aineopiskelijoita. Jos oppilaitoksessanne on lukuvuonna 2016/2017 ollut oppilaita perusopetuksen vuosiluokilla 7 9, valitkaa Kyllä-vaihtoehto, muussa tapauksessa valitkaa Ei-vaihtoehto. D4. Lisäopetus (10. vuosiluokka) Lisäopetuksen oppilailla tarkoitetaan oppilaita, jotka saavat perusopetuksen oppimäärän suorittaneille nuorille tarkoitettua perusopetuslain mukaista, yhden lukuvuoden kestävää opetusta. Jos oppilaitoksessanne on lukuvuonna 2016/2017 ollut oppilaita lisäopetuksessa, valitkaa Kyllä-vaihtoehto, muussa tapauksessa valitkaa Ei-vaihtoehto. D5. Perusopetuksen aineopinnot

6 Ohjeet 6(25) Perusopetuksen aineopiskelijoilla tarkoitetaan opiskelijoita, joilla ei ole tarkoituksena suorittaa perusopetuksen koko oppimäärää, vaan yksittäisiä perusopetuksen oppiaineita. D5-kohta on esitäytetty tilanteen opiskelijamäärän perusteella. Jos oppilaitoksessanne on ollut opiskelijoita perusopetuksen aineopinnoissa vain kevätlukukaudella, emme ole ottaneet tätä huomioon esitäytössämme. Tällaisessa tapauksessa muuttakaa D5-kohta Kyllä-vaihtoehdoksi. Alkanut syyslukukausi = (lukuun ottamatta D13-kohtaa) D6. Esiopetus Esiopetuksen oppilailla tarkoitetaan oppilaita, jotka ovat perusopetuslain (628/1998, muutettu 1288/1999) ja perusopetusasetuksen (852/1998) mukaan järjestetyssä esiopetuksessa. Asetuksen 3 2 momentin mukaan esiopetusta annetaan vähintään 700 tuntia vuodessa. Esiopetus alkaa pääsääntöisesti oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna. Esiopetukseen ovat siten oikeutettuja myös ne pidennetyn oppivelvollisuuden (11-vuotinen oppivelvollisuus) piiriin kuuluvat lapset, jotka kalenterivuoden aikana täyttävät 5 vuotta ja joilla on päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta ja joiden huoltaja on päättänyt, että lapsi osallistuu tähän oppivelvollisuutta edeltävään esiopetukseen. Jos oppilaitoksessanne on esiopetusoppilaita, valitkaa Kyllä-vaihtoehto, muussa tapauksessa valitkaa Ei-vaihtoehto. D7. Perusopetus (vuosiluokat 1 6) Perusopetuksen oppilailla tarkoitetaan perusopetuksen koko oppimäärää suorittavia oppilaita, jotka eivät ole yksityisoppilaita. Oppilaisiin ei lueta perusopetuksen aineopiskelijoita eikä perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaita. Jos oppilaitoksessanne on kirjoilla oppilaita perusopetuksen vuosiluokilla 1 6, valitkaa Kyllä-vaihtoehto, muussa tapauksessa valitkaa Ei-vaihtoehto. D8. Perusopetus (vuosiluokat 7 9) Perusopetuksen oppilailla tarkoitetaan perusopetuksen koko oppimäärää suorittavia oppilaita, jotka eivät ole yksityisoppilaita. Oppilaisiin ei lueta perusopetuksen aineopiskelijoita eikä perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaita. Jos oppilaitoksessanne on kirjoilla oppilaita perusopetuksen vuosiluokilla 7 9, valitkaa Kyllä-vaihtoehto, muussa tapauksessa valitkaa Ei-vaihtoehto. D9. Lisäopetus (10. vuosiluokka) Lisäopetuksen oppilailla tarkoitetaan oppilaita, jotka saavat perusopetuksen oppimäärän suorittaneille nuorille tarkoitettua perusopetuslain mukaista, yhden lukuvuoden (vähintään 1000 tuntia) kestävää opetusta. Lisäopetukseen voidaan ottaa oppilaaksi nuori, joka on saanut perusopetuksen päättötodistuksen samana tai edellisenä vuonna. Jos oppilaitoksessanne on kirjoilla oppilaita lisäopetuksessa, valitkaa Kyllä-vaihtoehto, muussa tapauksessa valitkaa Ei-vaihtoehto. D10. Perusopetukseen valmistava opetus Perusopetukseen valmistavan opetuksen 900/1000 tuntia (yhden vuoden oppimäärä) oppilailla tarkoitetaan oppilaita, jotka saavat perusopetukseen valmistavaa opetusta (POL 628/1998, RahL 1705/2009), joka on tarkoitettu maahanmuuttajataustaisille pääasiassa esiopetus- ja oppivelvollisuusikäisille ja 6-vuotiaille oppilaille, joiden suomen tai ruotsin

7 Ohjeet 7(25) kielen taito ja/tai muut valmiudet eivät riitä esi- tai perusopetuksen ryhmässä opiskelemiseen. Opetusta annetaan 6 10-vuotiaille vähintään 900 tuntia ja tätä vanhemmille vähintään tuntia. Jos oppilaitoksessanne on kirjoilla oppilaita perusopetukseen valmistavassa opetuksessa, valitkaa Kyllä-vaihtoehto, muussa tapauksessa valitkaa Ei-vaihtoehto. D11. Lukiokoulutus (ei sisällä lukiokoulutuksen aineopintoja, D13-kohta) Lukiokoulutuksen opiskelijoilla tarkoitetaan opiskelijoita, jotka tähtäävät lukion koko oppimäärään, Internationale Baccalaureate -tutkintoon (IB), Reifeprüfung-tutkintoon (Helsingin Saksalainen koulu ja European Baccalaureate -tutkintoon (EB, Helsingin eurooppalainen koulu). Lue myös G-kohdan täyttöohjeet! Jos oppilaitoksessanne on kirjoilla opiskelijoita lukiokoulutuksessa, valitkaa Kyllä-vaihtoehto, muussa tapauksessa valitkaa Ei-vaihtoehto. D12. Ammatillinen koulutus (tutkintotavoitteinen) Ammatillisen koulutuksen (tutkintotavoitteinen) opiskelijoilla tarkoitetaan opiskelijoita, jotka opiskelevat oppilaitosmuotoisessa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa koulutuksessa, oppilaitosmuotoisessa näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa (ne opiskelijat, joiden tavoitteena on koko tutkinnon tai tutkinnon osan/osien suorittaminen) ja oppisopimuskoulutuksen opetussuunnitelmaperusteisessa ja näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa (ne opiskelijat, joiden tavoitteena on koko tutkinnon tai tutkinnon osan/osien suorittaminen). Lue myös H-kohdan täyttöohjeet! Jos oppilaitoksessanne on kirjoilla opiskelijoita ammatillisessa koulutuksessa (tutkintotavoitteinen), valitkaa Kyllä-vaihtoehto, muussa tapauksessa valitkaa Ei-vaihtoehto. D13. Muu kuin D6 D12 mainittu koulutus (mm. maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen aineopinnot, vapaan sivistystyön koulutus, taiteen perusopetus ja muu tutkintoon johtamaton koulutus kuten VALMA ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus) Tämän kohdan opiskelijoilla tarkoitetaan opiskelijoita, joita ei ole mainittu D6 D12-kohdissa. Näihin luetaan maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen aineopiskelijat, ammatillisten kurssien, vapaan sivistystyön koulutuksen, taiteen perusopetuksen ja muun tutkintoon johtamattoman koulutuksen opiskelijat ml. VALMA ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus. Lue myös J-kohdan täyttöohjeet! Jos oppilaitoksessanne on alkaneella syyslukukaudella opiskelijoita muussa kuin D6 D12 mainituissa koulutuksissa, valitkaa Kyllä-vaihtoehto, muussa tapauksessa valitkaa Ei-vaihtoehto. Edellinen lukuvuosi 2016/2017 E. Esiopetus, perusopetus (vuosiluokat 1 9), lisäopetus ja perusopetuksen aineopinnot E-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon D1-, D2-, D3-, D4- ja/tai D5-kohdassa. Tämän osion täyttävät peruskoulut (ml. peruskouluasteen erityiskoulut, perus- ja lukioasteen koulut, myös ulkomaan koulut) sekä muut esi-, perus- ja lisäopetusta ja/tai perusopetuksen aineopintoja järjestäneet oppilaitokset kuten esim. aikuislukiot ja kansanopistot.

8 Ohjeet 8(25) E1. Esi-, perus- ja lisäopetuksen oppilasmäärä kevätlukukauden päättyessä ja heistä luokalle jääneitä E1-kohta näytetään oppilaitoksille (myös muut kuin peruskoulut), joissa oli oppilaita esi-, perus- ja/tai lisäopetuksessa (Kyllä-vaihtoehto D1-, D2-, D3- ja/tai D4-kohdassa). Tässä kohdassa ilmoitetaan D1 D4-kohdissa kuvatut oppilaat, jotka opiskelivat oppilaitoksessanne kevätlukukauden 2017 päättyessä. Oppilas voi olla kirjattu vain yhden koulun oppilaaksi. Esimerkiksi sairaalakoulu ilmoittaa vain sairaalakoulussa kirjoilla olevat oppilaat. Muut oppilaat ilmoitetaan kotikoulussaan. Luokalle jääneet ilmoitetaan vain perusopetuksen vuosiluokilta 1 9. E2. Oppivelvollisuutensa kevätlukukaudella 2017 kokonaan laiminlyöneet E2-kohta näytetään oppilaitoksille, joissa oli oppilaita perusopetuksessa (Kyllä-vaihtoehto D2- ja/tai D3-kohdassa). Tässä kohdassa ilmoitetaan kevätlukukauden 2017 oppivelvollisuusikäiset oppilaat, jotka eivät viime kevätlukukaudella osallistuneet peruskouluopetukseen tai muulla tavoin asuinkunnan valvomana opiskellen suorittaneet oppivelvollisuuteen kuuluvia opintoja. E3. Lukuvuonna 2016/2017 perusopetuksen päättötodistuksen saaneet ja lisäopetuksen suorittaneet. E3-kohta näytetään oppilaitoksille, joissa oli oppilaita perusopetuksen vuosiluokilla 7 9 ja/tai lisäopetuksessa (Kyllä-vaihtoehto D3- ja/tai D4-kohdassa). Tässä kohdassa ilmoitetaan oppilaat, jotka saivat oppilaitoksestanne edellisenä lukuvuonna perusopetuksen päättötodistuksen (yleisopetuksessa tai erityisopetuksessa) tai lisäopetuksen (10. luokan) todistuksen. E4. Osa-aikaista erityisopetusta lukuvuoden 2016/2017 aikana saaneet esi-, perus- ja lisäopetuksen oppilaat, jotka olivat peruskoulunne kirjoilla E4-kohta näytetään oppilaitoksille, joiden oppilaitostyyppi on 11 (peruskoulut), 12 (peruskouluasteen erityiskoulut) tai 19 (perus- ja lukioasteen koulut) B7-kohdassa ja jotka olivat valinneet Kyllä-vaihtoehdon joko D1-, D2-, D3- ja/tai D4-kohdassa. Oppilaalla, jolla on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista erityisopetusta muun opetuksen ohessa (POL muutos 642/ ). Tässä kohdassa ilmoitetaan, kuinka moni oppilaitoksessanne viime syksynä ( ) kirjoilla olleista oppilaista sai lukuvuonna 2016/2017 osa-aikaista erityisopetusta. Kohtaan merkitään oppilaat riippumatta siitä, onko oppilaalla erityisen tuen päätös vai tehostetun tuen oppimissuunnitelma. Tähän kohtaan ei lasketa mukaan oppilaita, joiden erityisopetuksen tarvetta on selvitetty, vaan ainoastaan ne oppilaat, jotka ovat todella saaneet osa-aikaista erityisopetusta. E5. Oppivelvollisuusiän lukuvuonna 2016/2017 ylittäneet perusopetuksen oppilaat, jotka eivät saaneet perusopetuksen päättötodistusta. E5-kohta näytetään oppilaitoksille, joissa oli oppilaita perusopetuksen vuosiluokilla 7 9 (Kyllä-vaihtoehto D3-kohdassa).

9 Ohjeet 9(25) Tässä kohdassa ilmoitetaan oppivelvollisuusiän lukuvuonna 2016/2017 ylittäneet perusopetuksen oppilaat, jotka eivät saaneet perusopetuksen päättötodistusta. Yleensä oppivelvollisuus päättyy kevätlukukauden päättyessä sinä vuonna, jona oppilas täyttää 17 vuotta (syntyneet 2000). E6. Onko oppilaitoksenne järjestänyt aikuisille tarkoitettua perusopetusta aineopetuksena oppivelvollisuusiän ylittäneille (17 vuotta täyttäneet) opiskelijoille ajanjaksolla E6-kohta näytetään oppilaitoksille, joissa oli opiskelijoita perusopetuksen aineopinnoissa (Kyllä-vaihtoehto D5-kohdassa). Opetuksen järjestäjät, jotka ovat järjestäneet aikuisille tarkoitettua perusopetusta aineopetuksena 17 vuotta täyttäneille opiskelijoille, valitsevat Kyllä-vaihtoehdon ja siirtyvät E7-kohtaan. Muut opetuksen järjestäjät valitsevat Ei-vaihtoehdon, menevät E-osion loppuun ja painavat Tallenna ja siirry seuraavalle sivulle -painiketta. E7. Aikuisille tarkoitetussa perusopetuksessa oppivelvollisuusiän ylittäneiden (17 vuotta täyttäneet) aineopiskelijoiden suorittamien perusopetuksen pakollisten ja valinnaisten kurssien lukumäärät ajalta E7-kohdan tietoja käytetään valtionosuusrahoituksen (VOS) määräämiseen. E7-kohta näytetään oppilaitoksille, jotka E6-kohdassa valitsivat Kyllä-vaihtoehdon. E7-kohdassa tarkastelun kohteena oleviin kursseihin (E7.1 E7.3) luetaan vain aikuisille tarkoitetut perusopetuksen pakolliset ja valinnaiset kurssit sekä yhteistyösopimuksilla tms. järjestettävät aineopintokurssit lukuun ottamatta työhallinnon ostamia koulutuksia. Kurssien määrään luetaan vain oppivelvollisuusiän ylittäneiden (17 vuotta täyttäneet) aineopiskelijoiden suorittamat kurssit. Kursseihin lasketaan hyväksytysti suoritetut kurssit ja myös hylätyt kurssisuoritukset mikäli opiskelija on osallistunut kurssin opetukseen. Lukuvuoden vaihteessa keskeneräisiksi jääneet kurssit lasketaan sen lukuvuoden tietoihin, jona ne on saatettu loppuun. Jos esimerkiksi 17 vuotta täyttäneistä aineopiskelijoista 10 on tarkastelujaksolla suorittanut kurssin ja lisäksi 5 on täydentänyt kurssinsa puuttuvat osat, niin suoritettujen kurssien määrä = = 15. Kurssien määrään ei lueta toisessa koulutuksessa suoritettua kurssia, joka hyväksi luetaan opiskelijan suorituksiin. E7.1 Maahanmuuttajien kielikoulutuksena suoritetut kurssit Tässä kohdassa ilmoitetaan maahanmuuttajien kielikoulutuksena suorittamien kurssien määrä. Maahanmuuttajien kielikoulutuksella tarkoitetaan äidinkieli ja kirjallisuus -kurssia (suomi/ruotsi) tai suomi/ruotsi toisena kielenä -kurssia. Työhallinnon ostamaa koulutusta ei ilmoiteta tällä lomakkeella. E7.2 Muussa oppilaitoksessa tutkintoa suorittavien aineopiskelun kurssit perusopetuksessa Tässä kohdassa ilmoitetaan niiden aineopiskelijoiden suorittamien kurssien määrä, jotka olivat (viime syksynä) opiskelleet päätoimisesti toisessa oppilaitoksessa tai toisessa koulutuksessa rahoituksen perusteena olevana opiskelijana (lukion koko oppimäärää, ammatillista perustutkintoa tai ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat sekä oppisopimusopiskelijat).

10 Ohjeet 10(25) E7.3 Muuna aineopiskeluna suoritetut kurssit Tässä kohdassa ilmoitetaan suoritettujen kurssien määrät muista kuin E7.1- ja 7.2-kohdassa ilmoitetuista tarkastelun kohteena olevista kursseista. E7.4 Suoritetut kurssit yhteensä Web-sovellus laskee yhteen E7.1 E7.3-riveillä olevat luvut. Alkanut syyslukukausi 2017 F. Esiopetus, perusopetus (vuosiluokat 1 9), lisäopetus ja perusopetukseen valmistava opetus Lähes kaikkia F-osion tietoja käytetään valtionosuusrahoituksen (VOS) määräämiseen tai kustannusten laskentaan. F-osion täyttävät peruskoulujen (ml. peruskouluasteen erityiskoulut, perus- ja lukioasteen koulut, myös ulkomaan koulut) lisäksi myös muut esi-, perus- ja lisäopetusta tai perusopetukseen valmistavaa opetusta antavat oppilaitokset. Oppilasmäärät (F1 F6) F1 F6-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon D6-, D7-, D8-, D9- ja/tai D10-kohdassa. F1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen (900/1000 tuntia) oppilaat F1-kohta näytetään oppilaitoksille, joissa on oppilaita perusopetukseen valmistavassa opetuksessa (Kyllä-vaihtoehto D10-kohdassa). Tässä kohdassa ilmoitetaan D10-kohdassa kuvatut oppilaat, jotka opiskelivat oppilaitoksessanne (VOS-tieto). Oppilaista ilmoitetaan erikseen esiopetus- ja oppivelvollisuusikäiset (vuonna 2001 tai myöhemmin syntyneet) ja oppivelvollisuusiän ylittäneet (vuonna 2000 tai aiemmin syntyneet). Perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaita ei saa sisällyttää F5-kohdan oppilasmääriin. F2. Oppilaitoksenne oppivelvolliset, jotka huoltajan ilmoituksen mukaan ovat vähintään syyslukukauden 2017 ajan ulkomailla F2-kohta näytetään oppilaitoksille, joissa on oppilaita perusopetuksessa (Kyllä-vaihtoehto D7- ja/tai D8-kohdassa). F3. Oppilaitoksenne oppivelvolliset, joiden huoltaja on tehnyt ilmoituksen vähintään syyslukukauden 2017 kestävästä kotiopetuksesta F3-kohta näytetään oppilaitoksille, joissa on oppilaita perusopetuksessa (Kyllä-vaihtoehto D7- ja/tai D8-kohdassa). Tässä kohdassa ilmoitetaan oppivelvolliset, jotka huoltajan ilmoituksen mukaan opiskelevat kotona tai koulussa, jolla ei ole opetuksen järjestämislupaa. Edellisen kohdan (F2) oppivelvolliset eivät saa sisältyä F3-kohdan lukuihin. F4. Esiopetuksessa olevat oppilaat iän mukaan

11 Ohjeet 11(25) F4-kohta näytetään oppilaitoksille, joissa on oppilaita esiopetuksessa (Kyllä-vaihtoehto D6-kohdassa). Tässä kohdassa ilmoitetaan D6-kohdassa kuvatut oppilaat, jotka opiskelivat oppilaitoksessanne Esiopetusoppilaisiin luetaan myös oppivelvolliset, jotka ovat tänä syksynä saaneet luvan aloittaa koulunkäynnin (1. luokan) vuotta säädettyä myöhemmin ja saavat esiopetusta oppilaitoksessanne. Ikä ilmoitetaan syntymävuoden tarkkuudella. 5-vuotiaista esiopetuksen oppilaista ilmoitetaan erikseen pidennetyn oppivelvollisuuden esiopetusoppilaat (VOS-tieto). 4-vuotiaiden esiopetusoppilaiden ilmoittaminen on sallittu vain Helsingin eurooppalaiselle koululle. 4-vuotiaat eivät sisälly Esiopetuksen oppilaita yhteensä -lukuun. F5. Esi-, perus- ja lisäopetuksen oppilasmäärät (HUOM! Tämän lomakkeen tärkein taulukko) F5-kohta näytetään oppilaitoksille, joissa on oppilaita esi-, perus- ja/tai lisäopetuksessa (Kyllä-vaihtoehto D6-, D7-, D8- ja/tai D9-kohdassa). Oppilasmääriin ei lueta: perusopetukseen valmistavan opetuksen (900/1 000 tuntia) oppilaita (F1-kohta: yhteensä) oppilaitoksenne oppivelvollisia, jotka huoltajan ilmoituksen mukaan ovat vähintään syyslukukauden ajan ulkomailla (F2-kohta: yhteensä) oppilaitoksenne oppivelvollisia, joiden huoltaja on tehnyt ilmoituksen vähintään syyslukukauden kestävästä kotiopetuksesta (F3-kohta: yhteensä) perusopetuksen aineopiskelijoita (J1.1-kohta: yhteensä) F5.2 F5.6-kohtien oppilaat sisältyvät F5.1-kohdan oppilasmääriin. F5.1 Oppilasmäärä yhteensä Tässä kohdassa ilmoitetaan D6 D9-kohdissa kuvatut oppilaat, jotka opiskelivat oppilaitoksessanne Oppilas voi olla kirjattu vain yhden koulun oppilaaksi. Esimerkiksi sairaalakoulu ilmoittaa vain sairaalakoulussa kirjoilla olevat oppilaat. Muut oppilaat ilmoitetaan kotikoulussaan. Esiopetusoppilaat saadaan F4-kohdasta. F5.2 Oppilaat, joilla on tehostetun tuen oppimissuunnitelma Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on annettava tehostettua tukea hänelle tehdyn oppimissuunnitelman mukaisesti (POL muutos 642/ a ). Tässä kohdassa ilmoitetaan F5.1-kohdan oppilaista ne, joilla on tehostetun tuen oppimissuunnitelma. F5.3 F5.5 Erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat Erityisen tuen päätöksen saaneita ovat oppilaat, joille opetuksen järjestäjä on tehnyt kirjallisen päätöksen erityisen tuen antamisesta. Päätöksessä on määrättävä oppilaan mm. pääsääntöinen opetusryhmä ja mahdolliset tulkitsemis- ja avustajapalvelut. Päätöstä tarkistetaan ainakin toisen vuosiluokan jälkeen sekä ennen seitsemännelle vuosiluokalle siirtymistä. (POL muutos 642/ ). Ennen lakimuutosta tehdyt erityisopetukseen otto- tai siirtopäätökset rinnastetaan erityisen tuen päätöksiin.

12 Ohjeet 12(25) F5.3-kohdassa (erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat, ei pidennetty oppivelvollisuus) ilmoitetaan F5.1-kohdan oppilaista ne, joilla on erityisen tuen päätös ja joilla ei ole päätöstä pidennetystä oppivelvollisuudesta. F5.4-kohdassa (erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat, pidennetty oppivelvollisuus, vaikeimmin kehitysvammaiset) ilmoitetaan F5.1-kohdan oppilaista ne, joilla on erityisen tuen päätös ja päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta sekä ovat vaikeimmin kehitysvammaisia. F5.5-kohdassa (erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat, pidennetty oppivelvollisuus, muut kuin vaikeimmin kehitysvammaiset) ilmoitetaan F5.1-kohdan oppilaista ne, joilla on erityisen tuen päätös ja päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta, mutta eivät ole vaikeimmin kehitysvammaisia. F5.6 Oppilaat, joilla ei ole tehostetun tuen oppimissuunnitelmaa tai erityisen tuen päätöstä Tämän kohdan oppilaat saadaan vähentämällä F5.1-kohdan oppilaista oppilaat, jotka on ilmoitettu F5.2 F5.5-kohdissa. Kun F5.1 F5.5-rivit on tallennettu, web-sovellus laskee erotuksen. F6. Esi-, perus- ja lisäopetuksen tyttöjen määrät F6-kohta näytetään F5-kohdan täyttäneille. Tässä kohdassa ilmoitetaan F5-kohdan oppilaista vastaavat tyttöjen määrät. HUOM! Tarkistakaa, että tyttöjen määrät ovat oikeilla riveillä ja oikeissa sarakkeissa. Majoitettavat, kuljetettavat ja vieraskieliset (F7 F11) F7 F11-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon D6-, D7-, D8-, D9- ja/tai D10-kohdassa. F7. Esi-, perus- ja lisäopetuksen oppilasmäärät (koonti) Kun F5-kohta on tallennettu, web-sovellus tuottaa tiedot F7-kohtaan. F8. Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat oppilaat F8-kohta näytetään oppilaitoksille, joiden opetuksen järjestäjän järjestämisluvassa on myönnetty lupa sisäoppilaitosmuotoiseen majoitukseen, sekä kuntien ja kuntayhtymien oppilaitoksille, joilla on oppilaita F1- ja/tai F7-kohdassa. Tässä kohdassa ilmoitetaan F1- ja F7-kohdan oppilaista ne, joille annetaan sisäoppilaitosmuotoiseen opetukseen liittyvä maksuton asuminen ja ylimääräinen ruokailu. F9. Majoitusedun saavat oppilaat F9-kohta näytetään oppilaitoksille, joilla on oppilaita F7-kohdassa. Majoitusedun saaviin sisältyvät myös kunnan korvaamassa yksityismajoituksessa olevat oppilaat. Tässä kohdassa ilmoitetaan F7-kohdan oppilaista ne, jotka ovat majoitusedun saavia, mutta eivät ole sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa (F8-kohta). F10. Kuljetusedun saavat oppilaat 20.9.

13 Ohjeet 13(25) F10-kohta näytetään oppilaitoksille, joilla on oppilaita F7-kohdassa. Esiopetusoppilaiden kuljetusedulla tarkoitetaan maksutonta kuljetusta kotoa suoraan esiopetukseen tai päivähoidosta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai päivähoitoon tai kulkemista varten myönnettävää tukea (POL 32 ). Kuljetusedun saavaksi katsotaan myös koulun oppilas, joka saa koulumatkojaan varten julkisen liikenteen kausilipun tai jonka koulumatkaa varten on myönnetty tuki. Jos oppilas siirtyy koulupäivän aikana toiseen opetuspisteeseen, kuljetusta ei merkitä tähän. Tässä kohdassa ilmoitetaan F7-kohdan oppilaista ne, jotka ovat saaneet kuljetusetuuden, mutta eivät ole majoitusedun saavia (F9-kohta) eivätkä ole sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa (F8-kohta). F11. Vieraskieliset (äidinkieli muu kuin suomi, ruotsi, saame tai romani ja viittomakieli) oppilaat F11-kohta näytetään oppilaitoksille, joilla on oppilaita F7-kohdassa. Tässä kohdassa ilmoitetaan F7-kohdan oppilaista ne, joiden äidinkieli on muu kuin suomi, ruotsi, saame tai romani ja viittomakieli. Tähän kohtaan ei saa sisältyä perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaita (F1- kohta: yhteensä). Osio vain alakouluille ja yhtenäiskouluille (F12 F13) F12 F13-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon D7-kohdassa. F12. Perusopetuksen 1. vuosiluokalla olevat oppilaat iän mukaan F12-kohta näytetään oppilaitoksille, joilla on 1. vuosiluokan oppilaita F5.1-kohdassa. Ikä ilmoitetaan syntymävuoden tarkkuudella. Oppilasmäärän tulee olla sama kuin F5.1- kohdassa. F13. Koulunne oppivelvollisten määrä, joiden perusopetuksen aloittamista on tänä syksynä siirretty F13-kohta näytetään oppilaitoksille, joilla on oppilaita perusopetuksen vuosiluokilla 1 6 F5.1-kohdassa. Tässä kohdassa ilmoitetaan oppivelvolliset, jotka ovat tänä syksynä saaneet luvan aloittaa koulunkäynnin (1. luokan) vuotta säädettyä myöhemmin. Jos he saavat esiopetusta oppilaitoksessanne, heidät ilmoitetaan esiopetusoppilaiksi F4-kohdassa. Osio vain yläkouluille ja yhtenäiskouluille (F14 F15) F14 F15-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon D8-kohdassa. F14. Joustavan perusopetuksen (JOPO) oppilaat F14-kohta näytetään kunnan tai kuntayhtymän oppilaitoksille, joilla on oppilaita perusopetuksen vuosiluokilla 7 9 (F5.1-kohta). F14-kohdassa ilmoitetaan perusopetuksen vuosiluokkien 7 9 niiden oppilaiden määrä, joilla on kirjallinen päätös joustavan perusopetuksen toimintaan ottamisesta (JOPO).

14 Ohjeet 14(25) Joustavan perusopetuksen toiminta järjestetään pienryhmämuotoisesti koulussa lähiopetuksena ja osaksi työpaikoilla tai muissa oppimisympäristöissä ohjattuna opiskeluna. Toiminta toteutetaan perusopetusta koskevien säädösten ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden tavoitteiden ja sisältöjen mukaisesti. Joustavan perusopetuksen oppilas voi saada tarvitsemaansa yleistä tai tehostettua tukea. Poikkeuksellisesti toimintaan voidaan ottaa myös erityistä tukea saava oppilas. Opetuksen järjestäminen moniammatillisesti edellyttää, että opettajan lisäksi toimintaan osallistuu nuorten sosiaalisen kasvun tukemiseen, perheiden kanssa tehtävään yhteistyöhön sekä muuhun tuki- ja neuvontatyöhön perehtynyt opetuksen järjestäjän nimeämä henkilö tai henkilöitä. F15. Oppivelvollisuusiän ylittäneet (17 vuotta täyttäneet) perusopetuksen oppilaat F15-kohta näytetään oppilaitoksille, joilla on oppilaita perusopetuksen vuosiluokilla 7 9 (F5.1-kohta). F15-kohdassa ilmoitetaan vuonna 2000 tai aiemmin syntyneet perusopetuksen oppilaat. F15-kohtaan ei saa sisältyä lisäopetuksen oppilaita. F15.1 Oppivelvollisuusiän ylittäneet kansanopistojen perusopetuksen oppilaat F15.1-kohdassa ilmoitetaan oppivelvollisuusiän ylittäneet (17 vuotta täyttäneet) perusopetuksen oppilaat, jotka opiskelevat kansanopistoissa. F15.2 Oppivelvollisuusiän ylittäneet muut perusopetuksen oppilaat F15.2-kohdassa ilmoitetaan oppivelvollisuusiän ylittäneet (17 vuotta täyttäneet) perusopetuksen oppilaat, jotka opiskelevat muussa oppilaitoksessa kuin kansanopistoissa. G Lukiokoulutus G-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon D11-kohdassa. G1. Lukiokoulutuksen opiskelijamäärä G1.1 Lukiokoulutuksen koko oppimäärä G1.1-kohtaan ei saa sisältyä lukiokoulutuksen aineopiskelijoita, jotka ilmoitetaan tämän lomakkeen J1.2-kohdassa. G1.1-kohdan opiskelijamäärään luetaan ensisijaisesti oppilaitoksessanne lukiokoulutuksen koko oppimäärään tähtäävät opiskelijat ulkomailla vaihto-opiskelijana olevat lukiokoulutuksen koko oppimäärän opiskelijat opiskelijat, jotka opiskelevat samanaikaisesti lukion koko oppimäärää ja ammatillista perustutkintoa, ovat kirjoilla oppilaitoksessanne ja joilla on tavoitteena ylioppilastutkinnon suorittaminen. Kaksois- ja kolmoistutkinnot G-kohtaan. G1.1-kohdan opiskelijamäärään ei lueta opiskelijoita, joille oppilaitoksenne ei ole ensisijainen oppilaitos (suorittavat oppilaitoksessanne vain joitakin kursseja), vaikka opiskelijalla on tavoitteena lukion koko oppimäärän suorittaminen (ilmoitetaan tämän lomakkeen J1.2-kohdassa). ulkomailta tulleita vaihto-opiskelijoita (ilmoitetaan tämän lomakkeen J1.2-kohdassa)

15 Ohjeet 15(25) opiskelijoita, jotka ovat mennessä suorittaneet ylioppilastutkinnon, mutta joilla on vielä lukion koko oppimäärään vaadittavia kursseja suorittamatta (ilmoitetaan tämän lomakkeen J1.2-kohdassa) opiskelijoita, jotka ovat mennessä suorittaneet lukion koko oppimäärään vaadittavat kurssit, vaikka ylioppilastutkinnon pakollisia kokeita olisi suorittamatta (ei ilmoiteta lainkaan tällä lomakkeella). opiskelijoita, jotka suorittavat vain ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon, mutta eivät lukion koko oppimäärän opintoja. G1.2 International Baccalaureate -tutkintoon (IB) johtava koulutus IB-tutkinto on kansainvälinen ylioppilastutkinto. G1.2-kohdan täyttävät lukiot ja perusja lukioasteen koulut (yhteensä 16), jotka ovat saaneet erityisen koulutustehtävän englanninkielisen IB-opetuksen järjestämiseen. G1.3 Reifeprüfung-tutkintoon johtava koulutus G1.3-kohdan opiskelijamäärät ilmoittaa Helsingin Saksalainen koulu. G1.5 European Baccalaureate -tutkintoon (EB) johtava koulutus G1.5-kohdan opiskelijamäärät ilmoittaa Helsingin eurooppalainen koulu. G1.6 Opiskelijoita yhteensä Kun G1.1 G1.5-kohdat on tallennettu, web-sovellus tuottaa tiedot G1.6-kohtaan. G1.6-kohdan opiskelijamäärän tulee olla sama kuin henkilöpohjaisen lukiokoulutuksen opiskelija-aineiston opiskelijamäärä. H Ammatillinen koulutus H-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon D12-kohdassa. H1. Ammatillisen koulutuksen opiskelijamäärä (tutkintotavoitteinen) H1.1 Oppilaitosmuotoinen opetussuunnitelmaperusteinen ammatillinen koulutus H1.1-kohdan opiskelijamäärään luetaan oppilaitosmuotoisen opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen koulutuksen opiskelijat H1.2 Muu tutkintoon johtava/valmistava ammatillinen koulutus H1.2-kohdan opiskelijamäärään luetaan oppilaitosmuotoisen näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen opiskelijat (ne opiskelijat, joiden tavoitteena on koko tutkinnon tai tutkinnon osan/osien suorittaminen) oppisopimuskoulutuksen opetussuunnitelmaperusteisen ja näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen opiskelijat (ne opiskelijat, joiden tavoitteena on koko tutkinnon tai tutkinnon osan/osien suorittaminen) HUOM! Oppisopimusopiskelija ilmoitetaan tässä kohdassa, jos hän on kirjoilla oppilaitoksessa ja hän on osallistunut oppilaitoksen järjestämään koulutukseen (teoriajakso) H1.3 Opiskelijoita yhteensä Kun H1.1 H1.2-kohdat on tallennettu, web-sovellus tuottaa tiedot H1.3-kohtaan.

16 Ohjeet 16(25) I HUOM! Ei tällä lomakkeella J Tutkintoon johtamaton koulutus (muut kuin F H-osiot) J-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon D13-kohdassa. J-osiossa ilmoitetaan tietoja tutkintoon johtamattomasta koulutuksesta. Tietoja ei ilmoiteta esiopetuksesta, perusopetuksesta, lisäopetuksesta, perusopetukseen valmistavasta opetuksesta, lukiokoulutuksesta, ja ammatillisesta koulutuksesta (tutkintotavoitteinen). HUOM! Kukin opiskelija ilmoitetaan vain kerran (=netto-opiskelijamäärä). J1. Tutkintoon johtamattoman koulutuksen opiskelijamäärä J1-kohdassa kansalaisopistot ja kesäyliopistot ilmoittavat arvion tämän syksyn opiskelijamäärästä, opintokeskukset ilmoittavat sisältävän viikon opiskelijamäärän ja muut oppilaitokset tilanteen mukaisen opiskelijamäärän. J1.0 Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus J1.0-kohdan opiskelijoihin luetaan opiskelijat, jotka ovat maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistavassa koulutuksessa (Laki lukiolain muuttamisesta 1044/2013). Lukiokoulutukseen valmistavaa koulutusta voivat järjestää kaikki ne koulutuksen järjestäjät, joilla on opetus-ja kulttuuriministeriön myöntämä lukiokoulutuksen järjestämislupa. Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen opiskelijamäärään ilmoitettavaa opiskelijaa ei voida ilmoittaa samana tilastointipäivänä rahoituksen perusteena olevaksi opiskelijaksi muussa opetus-ja kulttuuritoimen rahoituslaissa tarkoitetussa koulutuksissa (1705/ mom). J1.1 Perusopetuksen aineopinnot J1.1-kohdan perusopetuksen aineopiskelijoihin luetaan opiskelijat, joiden tavoitteena on yhden tai useamman perusopetuksen oppiaineen opiskelu, mutta ei perusopetuksen koko oppimäärän suorittaminen. J1.2 Lukiokoulutuksen aineopinnot J1.2-kohdan lukiokoulutuksen aineopiskelijoihin luetaan yksittäisiä oppiaineita tai yksittäisiä lukiokursseja opiskelevat opiskelijat opiskelijat, joille oppilaitoksenne ei ole ensisijainen oppilaitos (suorittavat oppilaitoksessanne vain joitakin kursseja), vaikka opiskelijalla on tavoitteena lukion koko oppimäärän suorittaminen ulkomailta tulleet vaihto-opiskelijat opiskelijat, jotka ovat mennessä suorittaneet ylioppilastutkinnon, mutta joilta on vielä lukion koko oppimäärään vaadittavia kursseja suorittamatta. J1.3 Vapaan sivistystyön koulutus Vapaana sivistystyönä järjestettävällä koulutuksella tarkoitetaan vapaasta sivistystyöstä annetun lain mukaista koulutusta. Vapaan sivistystyön koulutusta voi antaa oppilaitoksissaan koulutuksen järjestäjä, jolla on edellä mainitun lain mukainen ylläpitämislupa. J1.3-kohdan opiskelijat ilmoitetaan J1-kohdassa kuvatulla tavalla.

17 Ohjeet 17(25) J1.4 Taiteen perusopetus Taiteen perusopetus on koulun ulkopuolista ensisijaisesti lapsille ja nuorille tarkoitettua taidekasvatusta. Eri taiteenaloilla annettava taiteen perusopetus etenee tavoitteellisesti tasolta toiselle ja antaa oppilaalle valmiuksia ilmaista itseään sekä hakeutua alan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen. Opetus noudattaa koulutuksen järjestäjän hyväksymiä opetussuunnitelmia, joiden tulee perustua Opetushallituksen päättämiin opetussuunnitelman perusteisiin. Opetussuunnitelmissa määritellään opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt, ja ne voivat sisältää erilaajuisia oppimääriä. J1.4-kohdan opiskelijat ilmoitetaan J1-kohdassa kuvatulla tavalla. J1.5 Muu tutkintoon johtamaton koulutus J1.5-kohdan opiskelijamäärään luetaan mm. tutkintoon johtamattomien nuorten ja aikuisten koulutusten opiskelijat ml. ei tutkintotavoitteisen oppisopimuskoulutuksen opiskelijat ammatillisessa koulutuksessa esim. ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (VALMA), työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus (TELMA). oppilaitosmuotoisen opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen perustutkinnon suorittaneita, jotka opiskelevat saman perustutkinnon toista koulutusohjelmaa tai sen osaa. Esimerkiksi opiskelija, joka on jo suorittanut lähihoitajan tutkinnon koulutusohjelmanaan sairaanhoito ja huolenpito, täydentää tutkintoaan vanhustyön koulutusohjelmaan liittyvillä opinnoilla. J1.5-kohdan opiskelijat ilmoitetaan J1-kohdassa kuvatulla tavalla. J1.6 Opiskelijoita yhteensä Kun J1.1 J1.5-kohdat on tallennettu, web-sovellus tuottaa tiedot J1.6-kohtaan. Peruskoulujen erityisopetus 2017 (erityisopetustietoja myös kohdissa E4 (osa-aikainen erityisopetus) ja F) K. Tehostetun tuen oppimissuunnitelma ja erityisen tuen päätös K-osion täyttävät vain peruskoulut eli oppilaitokset, joiden oppilaitostyyppi B7-kohdassa on 11 peruskoulut, 12 peruskouluasteen erityiskoulut tai 19 perus- ja lukioasteen koulut. K-osiossa kerätään tietoja peruskoulujen oppilaista, joilla on tehostetun tuen oppimissuunnitelma tai erityisen tuen päätös / erityisopetukseen otto- tai siirtopäätös. Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on annettava tehostettua tukea hänelle tehdyn oppimissuunnitelman mukaisesti (POL muutos 642/ a ). Tässä kohdassa ilmoitetaan oppilaat, joilla on tehostetun tuen oppimissuunnitelma. Erityisen tuen päätöksen saaneita ovat oppilaat, joille opetuksen järjestäjä on tehnyt kirjallisen päätöksen erityisen tuen antamisesta. Päätöksessä on määrättävä oppilaan mm. pääsääntöinen opetusryhmä ja mahdolliset tulkitsemis- ja avustajapalvelut. Päätöstä tarkistetaan ainakin toisen vuosiluokan jälkeen sekä ennen seitsemännelle vuosiluokalle siirtymistä. (POL muutos 642/ ). Ennen lakimuutosta tehdyt erityisopetukseen otto- tai siirtopäätökset rinnastetaan erityisen tuen päätöksiin.

18 Ohjeet 18(25) K1. Esi-, perus- ja lisäopetuksen tehostetun tuen ja erityisen tuen oppilasmäärät (koonti) K1-kohtaan on koottu perusjoukon määrittelyn avuksi F-osioon tallennettuja oppilasmäärätietoja. K1.1-kohdan oppilasmäärät on saatu F5.2-kohdasta ja K1.2-kohdan oppilasmäärät kohdista F5.3, F5.4 ja F5.5. K2. Peruskoulujen esi-, perus- ja lisäopetuksen oppilaat, joilla on erityisen tuen päätös 20.9., toteutuspaikan mukaan Tässä kohdassa ilmoitetaan K1.2-kohdan erityisen tuen oppilaat sen mukaan, miten suurelta osin kunkin oppilaan opetus toteutetaan yleisopetuksen ryhmässä ja/tai erityisopetusryhmässä. Prosenttiosuudet lasketaan oppilaan vuosiviikkotunneista. K2.1-kohdassa ilmoitetaan ne erityisen tuen oppilaat, joiden opetus on järjestetty kokonaan (100 %) yleisopetuksen ryhmässä. K2.2-kohdassa ilmoitetaan ne erityisen tuen oppilaat, joiden opetus on järjestetty suurimmaksi osaksi, muttei kokonaan (51 99 %) yleisopetuksen ryhmässä. K2.3-kohdassa ilmoitetaan ne erityisen tuen oppilaat, joiden opetuksesta runsas viidennes mutta enintään puolet (21 50 %) on järjestetty yleisopetuksen ryhmässä. K2.4-kohdassa ilmoitetaan ne erityisen tuen oppilaat, joiden opetuksesta suurin osa on järjestetty erityisryhmässä tai -luokassa, mutta enintään viidennes opetuksesta (1 20 %) annetaan yleisopetuksen ryhmässä. Tätä 20 %:n rajaa tarvitaan EU:n kansainvälisissä erityisopetusvertailuissa. K2.5-kohdassa ilmoitetaan ne erityisen tuen oppilaat, joiden opetus on järjestetty kokonaan erityisryhmässä tai -luokassa (ei lainkaan opetusta yleisopetuksen ryhmässä). K3. Peruskoulujen perus- ja lisäopetuksen oppilaat, joilla on erityisen tuen päätös 20.9., oppiaineiden oppimäärien mukaan K3-kohdassa ilmoitetaan K1.2-kohdan erityisen tuen oppilaat oppiaineiden oppimäärien mukaan sekä toiminta-alueittain opiskelu. K3.1-kohdassa ilmoitetaan ne erityisen tuen oppilaat, joiden kaikkien oppiaineiden oppimäärät opetetaan yleisen oppimäärän mukaan. Näillä oppilailla ei ole missään oppiaineessa yksilöllistettyjä oppimääriä. K3.2-kohdassa ilmoitetaan ne erityisen tuen oppilaat, joilla yhden oppiaineen oppimäärä on yksilöllistetty. Muut oppiaineet opetetaan yleisen oppimäärän mukaan. K3.3-kohdassa ilmoitetaan ne erityisen tuen oppilaat, joilla 2 3 oppiaineen oppimäärä on yksilöllistetty. Muut oppiaineet opetetaan yleisen oppimäärän mukaan. K3.4-kohdassa ilmoitetaan ne erityisen tuen oppilaat, joilla vähintään neljän oppiaineen oppimäärä on yksilöllistetty. K3.5-kohdassa ilmoitetaan ne erityisen tuen oppilaat, jotka opiskelevat toiminta-alueittain (ei varsinaisia oppiaineita). K4. Peruskoulujen esi-, perus- ja lisäopetuksen oppilaat, joilla on tehostetun tuen oppimissuunnitelma tai erityisen tuen päätös 20.9., tukimuotojen mukaan (oppilaan oppimissuunitelmaan tai HOJKS:iin tai näihin liittyviin asiakirjoihin kirjatut tukimuodot)

19 Ohjeet 19(25) Ainevalinnat 2017 K4-kohdassa ilmoitetaan K1.1-kohdan tehostetun tuen oppilaat ja K1.2-kohdan erityisen tuen oppilaat sen mukaan, mitä tukimuotoja oppilaan tukeen sisältyy. K4.1-kohdassa ilmoitetaan ne tehostetun tuen ja erityisen tuen oppilaat, joiden tukeen sisältyy osa-aikaista erityisopetusta. K4.2-kohdassa ilmoitetaan ne tehostetun tuen ja erityisen tuen oppilaat, joiden tukeen sisältyy tukiopetusta. K4.3-kohdassa ilmoitetaan ne tehostetun tuen ja erityisen tuen oppilaat, joiden tukeen sisältyy avustaja- ja/tai tulkitsemispalveluita. K4.4-kohdassa ilmoitetaan ne tehostetun tuen ja erityisen tuen oppilaat, joiden tukeen sisältyy muita kuin kohdissa K4.1, K4.2 ja K4.3 mainittuja tukimuotoja. Muita tukimuotoja voivat olla esimerkiksi erityiset apuvälineet tai muut opetuspalvelut, kuten valtakunnallisten oppimis- ja ohjauskeskusten palvelut. Tiedonkeruun ainevalintoja koskevassa osassa kerätään tietoja perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen kielivalinnoista. Kielivalintojen lähtökohtana on oppilaan valinta. Kaikki oppilaan valinnat ilmoitetaan, vaikka kieltä ei juuri tilastointihetkellä opiskeltaisi tai vaikka kieleen vaadittu oppimäärä olisi jo suoritettu. Kielistä mukaan lasketaan kaikki yhteisen, valinnaisen ja vapaaehtoisen kielen valinnat (A1-, A2-, B1-, B2- ja B3-kielet). Lisäksi perusopetuksen oppilaista kerätään seuraavat tiedot: suomi/ruotsi toisena kielenä, katsomusaine ja valinnaisainevalinnat. Kysymykset jakaantuvat neljään osioon: L. Perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen kielivalinnat (EU) Tämä koskee perusopetuksen oppilaita, lukiokoulutuksen opiskelijoita sekä oppilaitosmuotoisen opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen koulutuksen opiskelijoita. Tiedot kerätään EU-koulutustilastoasetuksen mukaisesti kansainvälisen UOE-kyselyn (UNESCO:n, OECD:n ja EU:n yhteisen tiedonkeruun) täyttämistä varten. M. Perusopetuksen vuosiluokkien 1 6 kielivalinnat (A1, A2, B1) N. Perusopetuksen vuosiluokkien 7 9 kielivalinnat (A1, A2, B1, B2) O. Perusopetuksen suomi/ruotsi toisena kielenä, katsomusaine ja valinnaisainevalinnat Tämän osion kohdat O1 Suomi/ruotsi toisena kielenä ja O2 Katsomusaineet koskevat perusopetuksen vuosiluokkia 1 9 ja kohta ja O4 Valinnaisainevalinnat perusopetuksen vuosiluokkia 8 ja 9. Osion O tiedot kysytään joka toinen vuosi parillisina vuosina. Osiot L O tulevat näkyviin riippuen osion D Oppilaitoksenne järjestämät koulutusmuodot valinnoista (kohdat D7, D8, D11 ja D12). Jos jokin osio ei näy, korjatkaa D-kohdan tietoja. Ainevalintatietoja kerätään perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen oppilaista/opiskelijoista. Perusjoukkona ovat osioissa F, G ja/tai H ilmoittamanne oppilas/ opiskelijamäärätiedot. Jos ainevalintaosion tietoja tallennettaessa huomataan, että oppilas/ opiskelijamäärätiedoissa on korjattavaa, tieto korjataan perusjoukkoon eli kohtiin F, G ja/tai H. Perusopetuksen ainevalintatiedot kerätään sekä oppivelvollisten että aikuisten perusopetuksesta. Oppilasmääriin ei lasketa mukaan esiopetusoppilaita, lisäopetusoppilaita (10. lk), perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaita eikä perusopetuksen aineopiskelijoita. Kielistä mukaan lasketaan kaikki yhteisen, valinnaisen ja vapaaehtoisen kielen valinnat (A1-, A2-, B1- ja

Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2014

Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2014 Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2014 F12-F13-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon D7-kohdassa. F14-F15-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon

Lisätiedot

Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2016

Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2016 Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2016 F12-F13-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon D7-kohdassa. F14-F15-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon

Lisätiedot

Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2015

Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2015 Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2015 F12-F13-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon D7-kohdassa. F14-F15-osio näytetään oppilaitoksille, jotka valitsivat Kyllä-vaihtoehdon

Lisätiedot

Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2015 -lomakkeen ohjeet

Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2015 -lomakkeen ohjeet Ohjeet 1(25) Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2015 -lomakkeen ohjeet Tietojen käyttötarkoitus Tiedonantajat Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat -lomakkeella kerätään tietoja esi-, perus- ja

Lisätiedot

Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2013 -lomakkeen ohjeet

Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2013 -lomakkeen ohjeet Ohjeet 1(24) Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2013 -lomakkeen ohjeet Tietojen käyttötarkoitus Tiedonantajat Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat -lomakkeella kerätään tietoja esi-, perus- ja

Lisätiedot

Lomakkeen rakenne Oppilaitos ja tiedonantajan yhteystiedot A B C. Oppilaitoksen koulutusmuodot D Oppilaitoksenne järjestämät koulutusmuodot

Lomakkeen rakenne Oppilaitos ja tiedonantajan yhteystiedot A B C. Oppilaitoksen koulutusmuodot D Oppilaitoksenne järjestämät koulutusmuodot Oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat 2011 Tämän lomakkeen täyttävät peruskoulut (ml. peruskouluasteen erityiskoulut, perus- ja lukioasteen koulut, myös ulkomaankoulut), lukiot, ammatilliset oppilaitokset

Lisätiedot

Tilastokeskuksen tiedonkeruut yleissivistävän koulutuksen oppilaista ja opiskelijoista syksyllä 2014

Tilastokeskuksen tiedonkeruut yleissivistävän koulutuksen oppilaista ja opiskelijoista syksyllä 2014 Yleissivistävän koulutuksen opiskelijahallinnon koulutuspäivät 2014 4.9. Tampere 9.9. Helsinki Tilastokeskuksen tiedonkeruut yleissivistävän koulutuksen oppilaista ja opiskelijoista syksyllä 2014 Tilastopäällikkö

Lisätiedot

Tilastokeskuksen tiedonkeruut yleissivistävän koulutuksen oppilaista ja opiskelijoista syksyllä 2015

Tilastokeskuksen tiedonkeruut yleissivistävän koulutuksen oppilaista ja opiskelijoista syksyllä 2015 Tilastokeskuksen tiedonkeruut yleissivistävän koulutuksen oppilaista ja opiskelijoista syksyllä Riikka Rautanen Yleissivistävän koulutuksen opiskelijahallinnon koulutuspäivät syyskuussa Tiedonhankintaa

Lisätiedot

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2015

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2015 Ohjeet 1(7) Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2015 Tietojen käyttötarkoitus Tilastokeskus toimittaa Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2015 -lomakkeen tietoja opetusja kulttuuriministeriöön

Lisätiedot

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2016

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2016 Sivu 1/6 Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2016 A-kohdan täyttävät seuraavat tiedonantajat: Järjestäjätason yhteystiedot ilmoitetaan koulutuksen ja opetuksen järjestäjistä, jotka antavat

Lisätiedot

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2017

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2017 Ohjeet 1(10) Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2017 Tietojen käyttötarkoitus Tilastokeskus toimittaa Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2017 -lomakkeen tietoja opetusja kulttuuriministeriöön

Lisätiedot

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2018

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2018 Ohjeet 1(10) Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2018 Tietojen käyttötarkoitus Tilastokeskus toimittaa Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2018 -lomakkeen tietoja opetusja kulttuuriministeriöön

Lisätiedot

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2016

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2016 Ohjeet 1(8) Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2016 Tietojen käyttötarkoitus Tilastokeskus toimittaa Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2016 -lomakkeen tietoja opetusja kulttuuriministeriöön

Lisätiedot

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2014

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2014 Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 214 Sivu 1/5 9.1.214 Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 214 A-kohdan täyttävät seuraavat tiedonantajat: Järjestäjätason yhteystiedot ilmoitetaan

Lisätiedot

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2015

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2015 Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 215 Sivu 1/5 3.9.215 Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 215 A-kohdan täyttävät seuraavat tiedonantajat: Järjestäjätason yhteystiedot ilmoitetaan

Lisätiedot

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2015

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2015 Sivu 1/ Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 201 A-kohdan täyttävät seuraavat tiedonantajat: Järjestäjätason yhteystiedot ilmoitetaan koulutuksen ja opetuksen järjestäjistä, jotka antavat esiopetusta,

Lisätiedot

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2014

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2014 Sivu /5 Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 204 A-kohdan täyttävät seuraavat tiedonantajat: Järjestäjätason yhteystiedot ilmoitetaan koulutuksen ja opetuksen järjestäjistä, jotka antavat esiopetusta,

Lisätiedot

Esi- ja perusopetuksen rahoituskysely 20.9.2010

Esi- ja perusopetuksen rahoituskysely 20.9.2010 1(7) Esi- ja perusopetuksen rahoituskysely 20.9.2010 Tiedonantajat Esi- ja perusopetuksen rahoituskyselyn täyttävät kaikki Manner-Suomen kunnat sekä esiopetukseen, perusopetukseen ja lisäopetukseen sekä

Lisätiedot

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne Oppilaitostyyppi Ulkomaankoulu Kansanopisto

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne Oppilaitostyyppi Ulkomaankoulu Kansanopisto OPETUSHALLITUS Laskentapalvelut PERUSTIEDOT/Perusopetus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.9.2005 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Oppilaitostyyppi

Lisätiedot

2.Perusopetuksen oppilasmäärät, alle 18-vuotiaat

2.Perusopetuksen oppilasmäärät, alle 18-vuotiaat OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Perusopetus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.9.2009 Oppilaitostyyppi Ulkomaankoulu Kansanopisto Aikuislukio/-linja Muu laitos Kansalaisopisto

Lisätiedot

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2014

Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2014 Koulutuksen ja opetuksen järjestäjätason tiedot 2014 A-kohdan täyttävät seuraavat tiedonantajat: Järjestäjätason yhteystiedot ilmoitetaan koulutuksen ja opetuksen järjestäjistä, jotka antavat esiopetusta,

Lisätiedot

2.Perusopetuksen oppilasmäärät, alle 18-vuotiaat

2.Perusopetuksen oppilasmäärät, alle 18-vuotiaat OPETUSHALLITUS Rahoitus- ja kustannustietopalvelut PERUSTIEDOT/Perusopetus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.9.2008 Oppilaitostyyppi Ulkomaankoulu Kansanopisto Aikuislukio/-linja Muu laitos

Lisätiedot

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne OPETUSHALLITUS Laskentapalvelut PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2006 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

TAUSTATIEDOT. Tilastoissa on

TAUSTATIEDOT. Tilastoissa on TAUSTATIEDOT Tilastot taustatiedoista sisältävät väestön määrän ja väestön koulutusrakenteen, oppivelvollisten määrät sekä koulutuksen järjestäjien, oppilaitosten ja opetuspisteiden määrät ja luettelot

Lisätiedot

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista)

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2013 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista)

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) OPETUSHALLITUS Rahoitus- ja kustannustietopalvelut PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2008 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero

Lisätiedot

Peruskoulutilastolomake 2010 (perusopetus)

Peruskoulutilastolomake 2010 (perusopetus) Peruskoulutilastolomake 2010 (perusopetus) Täyttöohje Kunnan tehtävänä on organisoida kunnan koulujen peruskoulutiedonkeruu. Kunta ilmoittaa kouluille tietojen tallennusaikataulun, tarkistaa koulujen tallentamat

Lisätiedot

Kyselyn tiedot annetaan internetin välityksellä. Kirjautumisosoite www-sivuille on kyselyn yhteydessä lähetetyllä koontilistalla.

Kyselyn tiedot annetaan internetin välityksellä. Kirjautumisosoite www-sivuille on kyselyn yhteydessä lähetetyllä koontilistalla. TÄYTTÖOHJE 1 (8) Perustiedot 20.1.2018 LUKIOKOULUTUS Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 58 :n ja asetuksen (1766/2009) 25 :n mukaan koulutuksen järjestäjien valtionosuuksien

Lisätiedot

Peruskoulun oppilaista 11,4 prosenttia sai tehostettua tai erityistä tukea

Peruskoulun oppilaista 11,4 prosenttia sai tehostettua tai erityistä tukea Koulutus 2012 Erityisopetus 2011 Peruskoulun oppilaista 11,4 prosenttia sai tehostettua tai erityistä tukea Peruskoululaisista 3,3 prosenttia sai tehostettua tukea ja 8,1 prosenttia erityistä tukea syksyllä

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUS. TÄYTTÖOHJE 1 (11) Perustiedot

LUKIOKOULUTUS. TÄYTTÖOHJE 1 (11) Perustiedot TÄYTTÖOHJE 1 (11) Perustiedot 20.1.2017 LUKIOKOULUTUS Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 58 :n ja asetuksen (1766/2009) 25 :n mukaan koulutuksen järjestäjien valtionosuuksien

Lisätiedot

Peruskoulun oppilaista 13 prosenttia sai tehostettua tai erityistä tukea

Peruskoulun oppilaista 13 prosenttia sai tehostettua tai erityistä tukea Koulutus 2013 Erityisopetus 2012 Peruskoulun oppilaista 13 prosenttia sai tehostettua tai erityistä tukea Peruskoulun oppilaista 12,7 prosenttia sai tehostettua tai erityistä tukea syksyllä 2012. on runsaan

Lisätiedot

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki 29.4.2011 Opetusneuvos Hely Parkkinen 1 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 5 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKIMUODOT

Lisätiedot

Opiskelijamäärät ilmoitetaan 20.1.2016 tilanteen mukaan.

Opiskelijamäärät ilmoitetaan 20.1.2016 tilanteen mukaan. TÄYTTÖOHJE 1 (9) Perustiedot 20.1.2016 LUKIOKOULUTUS Yhteystiedot (1 * ) Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 58 :n ja asetuksen (1766/2009) 25 :n mukaan koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

Maahanmuuttajille järjestettävä perusopetus. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus

Maahanmuuttajille järjestettävä perusopetus. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Maahanmuuttajille järjestettävä perusopetus FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Väestötilastoja *Ulkomaiden kansalaisia 183 133 henkilöä eli 3,4 prosenttia väestöstä. *Suurimmat

Lisätiedot

Joka kuudes peruskoululainen sai tehostettua tai erityistä tukea

Joka kuudes peruskoululainen sai tehostettua tai erityistä tukea Koulutus 2017 Erityisopetus 2016 Joka kuudes peruskoululainen sai tehostettua tai erityistä tukea Peruskoulun oppilaista 16,4 prosenttia sai tehostettua tai erityistä tukea syksyllä 2016. Tehostettua tukea

Lisätiedot

1) Vuosien 1995 2010 erityisopetukseen otetut ja siirretyt oppilaat on rinnastettu erityistä tukea saaneisiin oppilaisiin.

1) Vuosien 1995 2010 erityisopetukseen otetut ja siirretyt oppilaat on rinnastettu erityistä tukea saaneisiin oppilaisiin. Koulutus 2014 Erityisopetus 2013 Erityistä tukea saaneiden osuus pieneni Peruskoululaisten oppimisen tuki on vuodesta 2011 lähtien jaettu yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen. Mikäli tehostettu

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUS. Tiedonkeruu 20.1.2015: TÄYTTÖOHJE 1 (9) Perustiedot 20.1.2015. Muutoksia perustietokyselyyn 20.9.2015 alkaen:

LUKIOKOULUTUS. Tiedonkeruu 20.1.2015: TÄYTTÖOHJE 1 (9) Perustiedot 20.1.2015. Muutoksia perustietokyselyyn 20.9.2015 alkaen: TÄYTTÖOHJE 1 (9) Perustiedot 20.1.2015 LUKIOKOULUTUS Muutoksia perustietokyselyyn 20.9.2015 alkaen: Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen (HE 310/2014) laiksi lukiolaissa, ammatillisesta peruskoulutuksesta

Lisätiedot

Kyselyn tiedot annetaan internetin välityksellä. Kirjautumisosoite www-sivuille on kyselyn yhteydessä lähetetyllä koontilistalla.

Kyselyn tiedot annetaan internetin välityksellä. Kirjautumisosoite www-sivuille on kyselyn yhteydessä lähetetyllä koontilistalla. TÄYTTÖOHJE 1 (8) Perustiedot 20.1.2019 LUKIOKOULUTUS Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 58 :n ja asetuksen (1766/2009) 25 :n mukaan koulutuksen järjestäjien valtionosuuksien

Lisätiedot

Yhä useampi peruskoululainen sai tehostettua tai erityistä tukea

Yhä useampi peruskoululainen sai tehostettua tai erityistä tukea Koulutus 2018 Erityisopetus 2017 Yhä useampi peruskoululainen sai tehostettua tai erityistä tukea Peruskoulun oppilaista 17,5 prosenttia sai tehostettua tai erityistä tukea syksyllä 2017. Tehostettua tukea

Lisätiedot

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista)

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2011 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

Oppilaitosten tutkintoon johtamaton koulutus vastausohje

Oppilaitosten tutkintoon johtamaton koulutus vastausohje Oppilaitosten tutkintoon johtamaton koulutus 2016 -vastausohje Sisällys Yleisiä ohjeita... 2 Tiedonantajat... 2 Tiedonkeruun toteutus. 2 Keskeiset käsitteet ja määritelmät... 3 Koulutus 3 Koulutuksien

Lisätiedot

3.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet. Vuonna 2009 perus- ja esiopetuksen valtionosuuden/rahoituksen saajia on 432.

3.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet. Vuonna 2009 perus- ja esiopetuksen valtionosuuden/rahoituksen saajia on 432. 3. PERUSOPETUS 3.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden alkamista

Lisätiedot

Tehostetun tuen piirissä entistä useampi peruskoulun oppilas

Tehostetun tuen piirissä entistä useampi peruskoulun oppilas Koulutus 2015 Erityisopetus 2014 Tehostetun tuen piirissä entistä useampi oppilas Tehostettua tukea sai 40 500 oppilasta eli 7,5 prosenttia oppilaista syksyllä 2014. Määrä on 4,2 prosenttiyksikköä enemmän

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta OPETUSHALLITUS Rahoitus PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2014 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön nimi Puhelinnumero

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt

Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt Perusopetukseen valmistavan opetuksen uudet perusteet, perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt Yksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä Tästä on kyse perusopetuslaissa (628/1998,

Lisätiedot

4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet

4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet 4. LUKIOKOULUTUS 4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää kunnalle, kuntayhtymälle, rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle luvan lukiokoulutuksen

Lisätiedot

Puhelinnumero. Telefax. Sähköpostiosoite

Puhelinnumero. Telefax. Sähköpostiosoite OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.1.2010 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) suomi ruotsi muu

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) suomi ruotsi muu OPETUSHALLITUS Rahoitus- ja kustannustietopalvelut PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.9.2007 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero

Lisätiedot

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi Tiedotusvälineille 9.8.2010 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2010 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 170/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tiedotusvälineille 3.8.2017 Aineistoa vapaasti käytettäväksi Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tässä tilastokoosteessa

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 3.8.2011 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Erityiset opetusjärjestelyt

Erityiset opetusjärjestelyt Erityiset opetusjärjestelyt koulunkäynnin tukena Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, apulaisrehtori Tänään perehdymme: Pidennetty oppivelvollisuus Opetuksesta vapauttaminen Vuosiluokkiin sitomaton opetus

Lisätiedot

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) suomi ruotsi muu

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) suomi ruotsi muu OPETUSHALLITUS Rahoitus- ja kustannustietopalvelut PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.9.2008 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero

Lisätiedot

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) suomi ruotsi muu

3.1 Sisäoppilaitosmuotoisessa majoituksessa olevat opiskelijat (2.3 kohdassa ilmoitetuista opiskelijoista) suomi ruotsi muu OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.9.2013 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

Kyselyn tiedot annetaan internetin välityksellä. Kirjautumisosoite www-sivuille on kyselyn yhteydessä lähetetyllä koontilistalla.

Kyselyn tiedot annetaan internetin välityksellä. Kirjautumisosoite www-sivuille on kyselyn yhteydessä lähetetyllä koontilistalla. TÄYTTÖOHJE 1 (9) Perustiedot 20.9.2018 LUKIOKOULUTUS Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 58 :n ja asetuksen (1766/2009) 25 :n mukaan koulutuksen järjestäjien valtionosuuksien

Lisätiedot

Kyselyn tiedot annetaan internetin välityksellä. Kirjautumisosoite www-sivuille on kyselyn yhteydessä lähetetyllä koontilistalla.

Kyselyn tiedot annetaan internetin välityksellä. Kirjautumisosoite www-sivuille on kyselyn yhteydessä lähetetyllä koontilistalla. TÄYTTÖOHJE 1 (11) Perustiedot 20.9.2017 LUKIOKOULUTUS Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 58 :n ja asetuksen (1766/2009) 25 :n mukaan koulutuksen järjestäjien valtionosuuksien

Lisätiedot

Tilastokeskuksen lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eräistä opetustoimen rekistereistä ja valtakunnallisista tietojärjestelmistä

Tilastokeskuksen lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eräistä opetustoimen rekistereistä ja valtakunnallisista tietojärjestelmistä 1 (6) Vastaanottaja Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi Viite Asia OKM/24/0101/2016 Tilastokeskuksen lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi eräistä opetustoimen rekistereistä

Lisätiedot

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne OPETUSHALLITUS Laskentapalvelut PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.9.2006 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUS. Yhteystiedot (1 * ) TÄYTTÖOHJE 1 (10) Perustiedot 20.9.2015

LUKIOKOULUTUS. Yhteystiedot (1 * ) TÄYTTÖOHJE 1 (10) Perustiedot 20.9.2015 TÄYTTÖOHJE 1 (10) Perustiedot 20.9.2015 LUKIOKOULUTUS Yhteystiedot (1 * ) Tähän tiedonkeruuseen ei ole tullut muutoksia. Eduskunta hylkäsi 14.3.2015 hallituksen esityksen (HE 310/2014) lukiolaissa tarkoitetun

Lisätiedot

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne

Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta. Tilanne OPETUSHALLITUS Laskentapalvelut PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.9.2005 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto 1.1.2011 alkaen Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa määrittävät normiasiakirjat Perusopetuslaki 642/2010 (voimaan 1.1.2011, velvoittaen

Lisätiedot

Arvoisa koulutuksen/opetuksen järjestäjä. Syksyn 2012 opiskelijatiedonkeruut

Arvoisa koulutuksen/opetuksen järjestäjä. Syksyn 2012 opiskelijatiedonkeruut 1(5) Dnro Dnr TK-41-961-12 Vastaanottaja Mottagare Arvoisa koulutuksen/opetuksen järjestäjä Viite Ref. Asia Ärende Syksyn 2012 opiskelijatiedonkeruut Tiedonkeruut Tilastokeskus kerää tänä syksynä koulutuksen/opetuksen

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUS. TÄYTTÖOHJE 1 (10) Perustiedot

LUKIOKOULUTUS. TÄYTTÖOHJE 1 (10) Perustiedot TÄYTTÖOHJE 1 (10) Perustiedot 20.9.2014 LUKIOKOULUTUS Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 58 :n ja asetuksen (1766/2009) 25 :n mukaan koulutuksen järjestäjien valtionosuuksien

Lisätiedot

Puhelinnumero. Telefax. Sähköpostiosoite

Puhelinnumero. Telefax. Sähköpostiosoite OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Lukiokoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Tilanne 20.9.2011 1. Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä

Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 5.8. 2008 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa. Pirjo Koivula Opetushallitus

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa. Pirjo Koivula Opetushallitus Oppimisen ja koulunkäynnin tuki lisäopetuksessa Pirjo Koivula Opetushallitus 17.3.2015 HYVÄ KOULUPÄIVÄ Laadukas perusopetus, ennaltaehkäisevät toimintatavat, yhteisöllisyys, välittävä ja kannustava ilmapiiri,

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

LIITE: OHJEITA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE

LIITE: OHJEITA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE [27.11.2017] LIITE: OHJEITA OPETUKSEN JA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE KOSKI-tietovarantoon tallennettavat tiedot Opetuksen ja koulutuksen järjestäjien on siirrettävä tiedot Opetushallituksen KOSKI-tietovarantoon

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUS. Yhteystiedot (1 * ) TÄYTTÖOHJE 1 (10) Perustiedot

LUKIOKOULUTUS. Yhteystiedot (1 * ) TÄYTTÖOHJE 1 (10) Perustiedot TÄYTTÖOHJE 1 (10) Perustiedot 20.9.2016 LUKIOKOULUTUS Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 58 :n ja asetuksen (1766/2009) 25 :n mukaan koulutuksen järjestäjien valtionosuuksien

Lisätiedot

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628 Keskeisiä kohtia perusopetuslaista sekä asetuksista, joilla on vaikutusta opetuksen eri tukitoimien toteuttamiseen. Tekstit ovat suoria lainauksia, joista luettavuuden takia on jätetty lainausmerkit pois.

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 17.5.2017 Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Uudistusprosessin aikataulu Eduskunta hyväksyi 29.12.2016 perusopetuslain

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 6.8.2009 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS. Hallinnon näkökulma Erja Vihervaara 4.3.2014 OPH

LUKIOON VALMISTAVA KOULUTUS. Hallinnon näkökulma Erja Vihervaara 4.3.2014 OPH LUKIN VALMISTAVA KULUTUS Hallinnon näkökulma Erja Vihervaara 4.3.2014 PH Tavoitteet Parantaa opetuskielen taitoja ja opiskelutaitoja. Antaa valmiuksia toimia suomalaisessa yhteiskunnassa. Mahdollisuuksien

Lisätiedot

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle suunnattua Yleinen tukea tuki muoto. erityisen Tehostamalla yleisen tuen tukimuotoja pyritään ennalta ja se on ehkäisemään ensisijainen tuen tehostetun järjestämisen

Lisätiedot

3.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet

3.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet 3. PERUSOPETUS 3.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden alkamista

Lisätiedot

Ohjeistusta perustietokyselyn täyttämiseen. Tilastointipäivän mukaiset opiskelijatiedot

Ohjeistusta perustietokyselyn täyttämiseen. Tilastointipäivän mukaiset opiskelijatiedot Lea Juhola erityisasiantuntija Ohjeistusta perustietokyselyn täyttämiseen Tilastointipäivän 20.9.2013 mukaiset opiskelijatiedot Ammatillinen peruskoulutus ja oppisopimuskoulutus Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET

Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET Sivistyslautakunta 6.8.2012 Sisällys 1. JOHDANTO...3 2. PERUSOPETUS...3 2.1 OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN...3 2.2 OPPILAAT...3 2.3 OPPILASKULJETUKSET...4

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös EDUSKUNNAN VASTAUS 90/2010 vp Hallituksen esitys laiksi perusopetuslain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä laiksi perusopetuslain muuttamisesta (HE

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Laki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti EV 99/1999 vp - HE 91/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen esiopetusta koskevaksi Iainsäädännöksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 91/1999 vp esiopetusta koskevaksi lainsäädännöksi.

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki Marjatta Takala

Kolmiportainen tuki Marjatta Takala Kolmiportainen tuki Marjatta Takala 14.9.2011 1 Integraatio ja inkluusio Meillä on erityiskouluja ja -luokkia Integroitujen määrä lisääntyy koko ajan Inkluusio tavoitteena Erityinen tuki Tehostettu tuki

Lisätiedot

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT KAUHAJOEN KAUPUNKI SIVISTYSOSASTO KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT TOIMINTAOHJE Sivistyslautakunta 9.6.2010, 92 Päivitys: Sivistyslautakunta 25.5.2011 70 1 Lähtökohta Suomessa vakinaisesti asuvat lapset

Lisätiedot

Opetuksen järjestäjä PEDAGOGINEN SELVITYS ERITYISTÄ TUKEA VARTEN. Oppilaan nimi Syntymäaika Vuosiluokka

Opetuksen järjestäjä PEDAGOGINEN SELVITYS ERITYISTÄ TUKEA VARTEN. Oppilaan nimi Syntymäaika Vuosiluokka Opetuksen järjestäjä PEDAGOGINEN SELVITYS ERITYISTÄ TUKEA VARTEN Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Oppilaan nimi Syntymäaika Vuosiluokka Koulu Huoltaja/huoltajat/laillinen

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus 1 Tavoitteena - jokainen oppilas oppii mahdollisimman hyvin oman potentiaalinsa mukaan - oppilaan saama tuki

Lisätiedot

Kustannusten ja ilmoitettujen suoritteiden tulee vastata toisiaan.

Kustannusten ja ilmoitettujen suoritteiden tulee vastata toisiaan. ERITYISET TARKISTUSKOHTEET / KUSTANNUKSET JA SUORITTEET 2017 LIITE Raportit Alustavia raportteja on kahdenlaisia: vertailuraportteja ja kuvaraportteja. Raportit on viety Opetushallituksen internet-sivuille

Lisätiedot

E. Tehtävätyyppi perusopetuksessa ja/tai lukiokoulutuksessa tässä oppilaitoksessa Katso vaihtoehdot luettelosta, kohta E.

E. Tehtävätyyppi perusopetuksessa ja/tai lukiokoulutuksessa tässä oppilaitoksessa Katso vaihtoehdot luettelosta, kohta E. OPETTAJAKOHTAISTEN TIETOJEN LOMAKE Peruskouluopetuksen ja lukiokoulutuksen opettajat 2008 Opettajan tiedot A. Opettajan sukunimi B. Opettajan etunimi D. Työsuhteen luonne tässä oppilaitoksessa (1.3.2008

Lisätiedot

Opintosuoritus- ja tutkintotiedot kerätään valtakunnalliseen KOSKI-tietovarantoon

Opintosuoritus- ja tutkintotiedot kerätään valtakunnalliseen KOSKI-tietovarantoon [Asiakirjan päiväys] TIEDOTE Perusopetuksen järjestäjät Lukiokoulutuksen järjestäjät Ammatillisen koulutuksen järjestäjät Opintosuoritus- ja tutkintotiedot kerätään valtakunnalliseen KOSKI-tietovarantoon

Lisätiedot

3.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet

3.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet 3. PERUSOPETUS 3.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden alkamista

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

PERUSTIEDOT/Ammatillinen peruskoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Opiskelijamäärä

PERUSTIEDOT/Ammatillinen peruskoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Opiskelijamäärä OPETUSHALLITUS Rahoitus PERUSTIEDOT/Ammatillinen peruskoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Opiskelijamäärä 20.9.2016 1.Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

Perusopetuksen rakenne, arviointi ja tutkinnot

Perusopetuksen rakenne, arviointi ja tutkinnot Perusopetuksen rakenne, arviointi ja tutkinnot Järjestämismuoto Opetus järjestetään lähiopetuksena tai monimuotokysymykseen muille kuin oppivelvollisille järjestettävässä opetuksessa. (OKSA, Perusopetuslaki

Lisätiedot

ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio)

ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio) Kaustisen kunta Perusopetus Vuosi 201 LOMAKE B LUOTTAMUKSELLINEN kirjaa tiedot laatikoiden alle, älä laatikkoon ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio) Tämä selvitys

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetusta koskevat

Lisätiedot