Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 1 (17) Ympäristöteknisen lautakunnan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 1 (17) Ympäristöteknisen lautakunnan"

Transkriptio

1 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 1 (17) Aika , klo 16:15 Paikka Kekkonen Käsiteltävät asiat 55 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 56 Pöytäkirjan tarkastus 57 Poikkeamishakemus 58 Lausunto Terrafame Oy:n Kaivostoiminnan jatkaminen ja kehittäminen tai vaihtoehtoinen sulkeminen -hankkeen YVA-selostuksesta 59 Lausuntopyyntö pienoispolttolaitoksen koetoimintailmoituksesta, Kajaani 60 Ympäristöteknisen lautakunnan n tiedoksi merkittävät asiat

2 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 2 (17) Osallistujat Tiina Heikkinen, puheenjohtaja Voitto Leinonen, 1. varapuheenjohtaja Tarja Laatikainen, sihteeri Jarmo Lokka Jouni Tervonen Tanja Ålander Osmo Nuutinen, Kaavasuunnittelija Silja Keränen Timo Soininen

3 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 3 (17) 55 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Ehdotus Esittelijä: Timo Soininen, Tekninen johtaja Lupajaosto toteaa kokouksen laillisesti kokoonkutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. Lupajaosto myöntää pöytäkirjaan merkityille muille osallistujille läsnäolo- ja puheoikeuden.

4 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 4 (17) 56 Pöytäkirjan tarkastus Lupajaoston pöytäkirjan tarkastaa vuorollaan kaksi n jäsentä kokousta seuraavana perjantaina klo Kajaani Infossa. Ehdotus Esittelijä: Timo Soininen, Tekninen johtaja Lupajaosto valitsee pöytäkirjan tarkastajiksi Jarmo Lokan ja Tanja Ålanderin.

5 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 5 (17) 57 Poikkeamishakemus KA JDno Valmistelija / lisätiedot: Osmo Nuutinen osmo.nuutinen@kajaani.fi Kaavasuunnittelija Liitteet 1 Liite Ympäristökartta 2 Liite Yleissijaintikartta 3 Liite Asemapiirros RAKENNUSPAIKKA Kylä Linnantaus, tila ( ), pinta-ala 1625 m² KUVAUS Kyseessä Kajaani keskustaajama 2015 osayleiskaavaan osaksi pientalovaltaista asuntoaluetta, AP, merkitty rakennuspaikka, joka sijaitsee Kajaanin keskustaajamasta noin 3 km itään Kuurnantien varressa, tien ja Kajaaninjoen välissä Äkälänniemen kohdalla. Alue ja sen ympäristö on vanhaa asuinaluetta, joka on rakentunut pääosin 1960-luvun jälkeen. Asukkaita alueella on vähän yli 100. Hakemuksen mukaisella rakennuspaikalla on vuonna 1985 valmistunut 141,5 k-m²:n suuruinen asuinrakennus ja 18 k-m²:n talousrakennus. Asuinrakennusta on tarkoitus laajentaa 66 k-m²:llä, niin että rakennuksesta tulee osin 1½kerroksinen. Lisäksi on tarkoitus rakentaa 10,5 k-m² talousrakennus. Rakentaminen on liitetty alueella olevaan viemäri- ja vesijohtoverkkoon. Oheisliite, poikkeamishakemus ( , saapunut ) POIKKEAMISEN TARVE JA TOIMIVALTA Maankäyttö- ja rakennuslain 14, 171 Rakennusjärjestys: Rakennuspaikalle rakennettavaksi sallittu kokonaiskerrosala on enintään 10 % rakennuspaikan pinta-alasta. Hankkeen mukaisen rakennuspaikan kokonaiskerrosala on 162,5 k-m² ja se ylittyy 76,5 k-m²:llä rakentamisen tapahtuessa hakemuksen mukaisena.

6 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 6 (17) MRL171 :n mukaan kunta voi erityisestä syystä myöntää poikkeuksen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyistä tai sen nojalla annetuista rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevista säännöksistä, määräyksistä kielloista ja muista rajoituksista. Toimivalta on Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lla. KAAVATILANNE Kainuun Maakuntakaava: Aluetta koskee kaavamerkintä ja -määräys: Taaja-toimintojen alue A: Merkinnällä A osoitetaan asumisen, hallinnon, palveluiden teollisuuden ym. työpaikka-alueiden ja taajatoimintojen sijoittumisalueita niihin liittyvine liikenne-, virkistys-, puisto- ja erityisalueineen. Suunnittelumääräys: Taajatoimintojen alueen suunnittelussa hajanaisesti ja vajaasti rakennetuilla alueilla tulee edistää yhdyskuntarakenteen eheyttämistä sekä taajaman ydinalueen kehittämistä toiminnallisesti ja taajamakuvallisesti selkeästi hahmottuvaksi keskukseksi. Suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota taaja-alueiden viihtyisyyteen, uudisrakentamisen sopeuttamiseen rakennettuun ympäristöön, kevyen liikenteen toimintamahdollisuuksiin ja liikenne-turvallisuuteen. Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa ja rakentamisessa on varmistettava, että alueella sijaitsevien kulttuuriympäristön tai maiseman vaalimisen kannalta tärkeiden kohteiden kulttuuri- ja luontoperintöarvot säilyvät. Asemakaava: Alueella ei ole asemakaavaa. Kätönlahden asemakaava-alue rajoittuu 5-tiehen sen pohjoispuolella noin 400 metrin etäisyydelle hankkeesta. Yleiskaava: Alueella on voimassa oikeusvaikutteinen Kajaani keskustaajama 2015 osayleiskaava, joka on hyväksytty Hakemuksen mukainen kohde sijaitsee pientalovaltaisella alueella, APmerkinnällä, ilman kaavamääräyksiä. Hanke kuuluu vireillä olevaan Kajaanin keskustaajama 2015 osayleiskaavan muutokseen. Siinä alle 3000 m²:n asuinrakennuspaikkojen (AP) kokonaiskerrosalaksi esitetään 20 % rakennuspaikan pinta-alasta, jolloin ko. hankkeen maksimi kerrosalaksi tulee 330 k-m². Rakennusjärjestys: Rakentamisen määrä: Rakennuspaikalle saa rakentaa enintään yhden kaksiasuntoisen ja kaksikerroksisen asuinrakennuksen. Rakennuspaikalle rakennettavaksi sallittu kokonaiskerrosala on enintään 10 % rakennuspaikan pinta-alasta. LUONNONSUOJELU JA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Alueella ei ole luontokohteita, eikä suojeltavia rakennuksia.

7 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 7 (17) Äkäläniemessä rakentamisalueen ulkopuolella sijaitsee liito-oravan reviiri. Niemen kärjessä noin 250 metrin päässä hankkeesta on muinaismuistolain mukainen mesoliittiseen kivikauteen sijoittuva asuinpaikka ja eaa ajoittuva raudanvalmistuspaikka. Oheisliite, ote osayleiskaavasta ja ote poikkeamislupakartasta. KUULEMINEN Hakija on kuullut yhtä (1) ja kaupunki yhtä (1) rajanaapuria. Kummallakaan ei ole huomautettavaa hankkeeseen. Sovelletut oikeusohjeet Maankäyttö- ja rakennuslaki 14, Päätöksen voimassaolo ja jatkotoimenpiteet Päätös annetaan julkipanon jälkeen ja se on voimassa (2) kaksi vuotta. Valitusosoitus Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Pohjois-Suomen hallintooikeuteen. Maksut Kielteinen päätös 220 euroa. Myönteinen päätös 440 euroa. Lisätietoja asiasta antaa kaavasuunnittelija Osmo Nuutinen, p tai etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.: Ehdotus Esittelijä: Timo Soininen, Tekninen johtaja Ympäristöteknisen lautakunnan myöntää poikkeamisluvan seuraavin perusteluin: Perustelut Naapureilla ei ole ollut huomautettavaa hankkeen johdosta. Rakentamisen ei havaita:

8 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 8 (17) 1. aiheuttavan haittaa kaavoitukselle, Kajaani keskustaajama 2015 osayleiskaavan muutoksen toteuttamiselle, tai alueiden käytön muulle järjestämiselle 2. vaikeuttavan luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista 3. vaikeuttavan rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista, eikä 4. johtavan vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttavan merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Sovelletut oikeusohjeet Maankäyttö- ja rakennuslaki 14, Päätöksen voimassaolo ja jatkotoimenpiteet Päätös annetaan julkipanon jälkeen ja se on voimassa (2) kaksi vuotta.

9 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 9 (17) 58 Lausunto Terrafame Oy:n Kaivostoiminnan jatkaminen ja kehittäminen tai vaihtoehtoinen sulkeminen -hankkeen YVA-selostuksesta KA JDno Valmistelija / lisätiedot: Tarja Laatikainen tarja.laatikainen@kajaani.fi Ympäristönsuojelutarkastaja Liitteet 1 Liite Kaivoksen toiminnon eri hankevaihtoehdoissa 2 Liite Vaihtoehtojen vertailu Terrafame Oy on toimittanut Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Terrafame Oy:n Kaivostoiminnan jatkaminen ja kehittäminen tai vaihtoehtoinen sulkeminen -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen. Kainuun ELY-keskus pyytää Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa arviointiselostuksesta. Asian diaarinumero on KAIELY/494/2016. Lausunnon antamiselle on saatu jatkoaikaa n kokousajankohdan vuoksi. Hankkeen tausta, tarkoitus ja aikataulu Pohjois-Suomen aluehallintovirasto antoi päätöksen koskien Talvivaaran kaivokselle myönnetyn ympäristö- ja vesitalousluvan muuttamista. Aluehallintovirasto yhdisti kaivoksen uraanin talteenottolaitoksen ympäristölupaa koskevan hakemuksen kaivoksen lupamääräysten tarkistamista koskevaan hakemukseen. Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi päätöksen valituksista koskien kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan lupamääräysten tarkistamista ja uraanin talteenottolaitoksen ympäristölupaa koskevassa ympäristölupa-asiassa. KHO piti voimassa Vaasan hallinto-oikeuden (VHO) antaman ratkaisun, jonka mukaan Terrafamen on haettava toiminnalle uutta ympäristölupaa mennessä. Tämän seurauksena Terrafame on vienyt läpi koko toimintaa koskevan YVA-menettelyn. YVA:ssa on tarkasteltu tuotannon jatkamista sekä kehittämistä Terrafamen suunnitelmien mukaisesti. Lisäksi on tarkasteltu myös ennenaikaisen sulkemisen vaihtoehtoa, koska YVA-ohjelmavaiheessa syksyllä 2016 sulkemisen katsottiin olevan yksi vaihtoehto, mikäli kaivokselle ei löytyisi jatkorahoitusta. Toiminnan ylösajon turvaava jatkorahoitus varmistui vuoden 2017 alkupuolella, joten ennenaikainen sulkeminen ei ole tällä hetkellä todellinen vaihtoehto. Se on kuitenkin pidetty mukana myös YVA-selostuksessa ja arvioitu niiltä osin kuin se on ollut mahdollista. Vesistökuormitusta ja vesistövaikutuksia on tarkasteltu erillisessä vesienhallinnan YVA-menettelyssä, joten tässä YVA-menettelyssä vesistövaikutuksia on käsitelty lähinnä rakentamisen, maankäytön yms. näkökulmasta.

10 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 10 (17) Arviointiselostuksessa esitetään tiedot hankkeesta, sen toteuttamisvaihtoehdoista ja arvio niiden ympäristövaikutuksista. Nyt kuulutettu arviointiselostus koskee Terrafame Oy:n kaivotoiminnan jatkamista ja kehittämistä tai vaihtoehtoista kaivoksen sulkemista. Arviointiselostus on tullut laatia arviointiohjelman ja sen täydennyksen ( Sulatto ) mukaisesti. Täydennyksessä Terrafame on lisännyt alkuperäiseen arviointiohjelmaan sulaton sekä tarkentanut aikaisempaa hankekuvausta pasuton ja rikkihappotehtaan osaltaan. Selostuksessa on tullut huomioida ohjelmista annetut yhteysviranomaisten lausunnot. Täydennyksessään Terrafame on muuttanut hankevaihtoehtoja yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon perusteella. YVA-lain mukaan arvioinnissa tarkastellaan seuraavia hankkeen välittömiä ja välillisiä ympäristövaikutuksia: ihmisen terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen; pinta- ja pohjavesiin, maaperään, ilmaan, ilmastoon, kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen; yhdyskuntarakenteeseen, rakennuksiin, maisemaan ja kulttuuriperintöön sekä näiden tekijöiden keskinäisiin vuorovaikutuksiin. Kaivoshankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnissa on lisäksi arvioitava myös poikkeustilanteiden ja ympäristöonnettomuuksien riskit ja vaikutukset ympäristöön. Hankkeen YVA-menettely on aloitettu syksyllä 2016 YVA-ohjelman laatimisella. YVA-menettely käynnistyi virallisesti, kun YVA-ohjelma oli jätetty yhteysviranomaisena toimivalle Kainuun ELY-keskukselle marraskuussa Ohjelmaa on päivitetty toukokuussa Ympäristövaikutusten arviointiselvitykset on tehty kevään 2017 aikana. YVA-selostus on jätetty yhteysviranomaiselle elokuussa Hankkeen YVA-menettely päättyy yhteysviranomaisen lausuntoon loppuvuodesta YVA-menettelyssä arvioitavat vaihtoehdot YVA-menettelyn vaihtoehtoina tarkastellaan kuutta eri vaihtoehtoa (VE0, VE0+, VE1a, VE1b, VE1c ja VE2): Vaihtoehto VE0 Kaivostoiminta jatkuu nykyisellään Malmin louhinta on 15 Mt/a, sivukiven louhinta pysyy nykyisen toteuman tasolla eli noin Mt/a Nikkelintuotanto t/a, nikkelituote myydään nykyisenä nikkelisulfidituotteena Uusia alueita ei oteta käyttöön. Vaihtoehto VE0+ Kaivostoiminta jatkuu siten, että toimintaa kehitetään Terrafamen suunnitelmien mukaisesti Rakennetaan erilliset sivukivialueet KL1 ja KL2, sekundääriliuotuslohkot 5 8 sekä kipsisakka-altaan lohkot 7 8 Malmin louhintamäärää kasvatetaan tasolle 18 Mt/a sivukiven louhintamäärien ollessa lainvoimaisen luvan mukaisella tasolla eli Mt/a riippuen louhintatilanteesta

11 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 11 (17) Uraanin talteenotto käynnistetään aiemmin luvitetun kokonaisuuden mukaisesti. Vaihtoehto VE1a Vaihtoehto sisältää kaiken sen, mikä on mukana vaihtoehdossa VE0+ sekä lisäksi seuraavat: Primäärivaiheen liuotusalueelle rakennetaan uudet liuotuslohkot nro:t 5 ja 6 Malmituotannon kasvattamisesta ja primääriliuotusalueen laajentamisesta johtuen nikkelin vuosituotanto nousee tasolle t/a Sivukiven louhintamäärä tasolla Mt/a riippuen louhintatilanteesta Uraanin talteenotto käynnistetään aiemmin luvitetun kokonaisuuden mukaisesti. Vaihtoehto VE1b VE1a:n mukainen tuotanto + seuraavat toiminnot: Vaihtoehdon VE1a mukaisen tuotantotason noston lisäksi metallien talteenottolaitoksen tuotantoprosessiin lisätään pasutto, jonka jälkeen % nikkelituotteesta myydään nikkelioksidina Pasuton (nikkelisulfidista -> nikkelioksidia) kanssa samaan aikaan rakennetaan myös rikkihappotehdas, joka mahdollistaa osittaisen omavaraisuuden bioliuotuksessa käytettävän rikkihapon suhteen. Pasutto mahdollistaa rikkivetypitoisten hönkäkaasujen polton, jonka jälkeen lipeän käyttö vähenee, millä positiivisia vaikutuksia myös vesipäästöihin. Vaihtoehto VE1c VE1b:n mukainen tuotanto + lisätään sulatto, jonka jälkeen tuote myydään nikkeligranulituotteena (Ni-Fe). Vaihtoehto VE2 Kaivostoiminta päätetään lopettaa ennenaikaisesti ja kaivos suljetaan hallitusti vaiheittain Ensimmäisessä vaiheessa lopetetaan malmin louhinta. Bioliuotus ja metallien talteenotto lopetetaan asteittain noin neljän vuoden kuluessa Sekundääriliuotusalueen ja kipsisakka-altaiden viimeisten osien arvioidaan olevan peitettyinä noin 5 7 vuoden kuluttua lopettamispäätöksestä Lopettamispäätöksen jälkeen nikkelituotanto pysyy merkittävänä arviolta 1,5 vuotta. Asiakirjat ovat nähtävillä kokonaisuudessaan Ympäristöhallinnon verkkopalvelussa: Asiointi_luvat_ja_ymparistovaikutusten_arviointi/ Ymparistovaikutusten_arviointi/YVAhankkeet/ Terrafame_Oyn_Kaivostoiminnan_jatkaminen_ja_kehittaminen_tai_vaihtoehtoinen_ sulkeminen_sotkamo/terrafame_oyn_ Kaivostoiminnan_jatkaminen(41191) Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen, p tai etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi. Ehdotus Esittelijä: Timo Soininen, Tekninen johtaja

12 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 12 (17) Ympäristöteknisen lautakunnan antaa oheisen lausunnon Kainuun Ely-keskukselle. Lupajaosto on antanut aiemmin lausunnot hankkeen ympäristöohjelmasta ja sen täydennyksestä (Sulatto). Lupajaosto pitää hyvänä, että lausunnoissa esitetyt asiat on pääosin huomioitu ympäristövaikutusten arviointia tehtäessä ja selostusta laadittaessa. Arviointiselostus on selkeästi laadittu ja se antaa hyvän yleiskuvan suunnitellusta hankkeesta sen laajuudesta huolimatta. Arvioinnissa on selvitetty kattavasti lain edellyttämät vaikutusten tarkastelut. Vaihtoehtojen vertailun yhteenvetotaulukoihin on tiivistetysti koottu toiminnan vaikutukset ja niiden merkittävyydet vaikutuskohteittain. Vesistövaikutusten arviointi on kuitenkin tehty vain lähimpien, kaivospiirin ja purkureittien ulkopuolella sijaitsevien pienvesien osalta, ja näistäkin lähinnä pölypäästöjen osalta, mikä ei ole riittävä koko hankkeen vesistövaikutuksia ajatellen. Lausunnolla olevaan YVA-menettelyyn ei ole otettu mukaan vesienhallintaa eikä vesistövaikutuksia purkureittien osalta, sillä ne on käsitelty erikseen vesienhallinnan YVA-menettelyssä. Tässä hankkeessa tuotantomääriä on tarkoitus kasvattaa ja lisäksi suunnitteilla on uusien alueiden käyttöönotto ja uusia toimintoja, jotka kaikki osaltaan vaikuttavat vesistöpäästöjen määriin ja laatuun. Näistä toiminnoista aiheutuvien vesistöpäästöjen määrät eri vaihtoehdoissa ja eri purkureiteillä olisi pitänyt tuoda tässä YVAselostuksessa selkeästi esille. Yhteenveto-osaan olisi tullut siten ottaa mukaan vesienhallinnan YVA-menettelyssä tarkasteltujen purkureittien vesistöpäästöt ja arvioida niiden vaikutukset purkuvesistöihin. Selkeintä olisi ollut, että nämä kaksi YVA-menettelyä olisi yhdistetty, jolloin kaivoksen vesienhallinta ja vesistövaikutukset olisivat tulleet kattavasti arvioitua eri vaihtoehdot huomioiden. Pasuton, rikkihappotehtaan ja sulaton käyttöönoton myötä Terrafamen kaivosalue muuttuisi perinteiseksi metallitehdaskombinaatiksi, jonka ympäristövaikutukset ja potentiaaliset riskit tulevat olemaan aiempaa moninaisemmat ja huomattavasti laajemmalle ulottuvat. Tehdasalueen ilmapäästöjen (hiilidioksidi, rikkiyhdisteet) määrät ja vaikutusalue tulevat kasvamaan nykytilanteeseen verrattuna. Kaikki uudet toiminnot mukaan laskien Terrafamen alueen sähköenergian tarve vuositasolla tulisi kasvamaan noin 120 % vuoden 2016 tilanteesta. Sähköenergia ostetaan ulkopuolelta (Fingrid, 110 kv sähkölinja) eikä sen tuotannon ympäristövaikutuksia ei ole näin ollen otettu huomioon lainkaan. Yhteisvaikutusten tarkastelu olisi tullut olla kattavampi. Tässä arviointiselostuksessa on käsitelty vain liikenteen vaikutuksia. Koko hanke ja sen vaikutusalueen laajuus huomioon ottaen eri tekijöiden vuorovaikutuksia samoin kuin hankkeen yhteisvaikutuksia muiden toimijoiden kanssa tulee arvioida, mikä nyt tästä arviointiselostuksesta puuttuu. Ympäristölupahakemukseen tulee liittää laajempi yhteisvaikutusten tarkastelu.

13 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 13 (17) 59 Lausuntopyyntö pienoispolttolaitoksen koetoimintailmoituksesta, Kajaani KA JDno Valmistelija / lisätiedot: Paula Malinen, Tarja Laatikainen paula.malinen@kajaani.fi, tarja.laatikainen@kajaani.fi Ympäristönsuojelutarkastaja, Ympäristönsuojelutarkastaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta lausuntoa Kainuun jätehuollon kuntayhtymän koetoimintailmoituksesta, joka koskee jätteen pienpolttolaitoksen toimintaa Majasaaren jätekeskuksessa. Ilmoituksen mukaan laitoksessa poltetaan terveydenhuollon, rakennus- ja purkutoiminnan ja elintarvikealkutuotannon erityisjätteitä maksimissaan 50 tonnia. Rakennustoiminnan erityisjätteistä ilmoituksessa mainitaan mm. sinistymisen estoaineilla käsitelty puu, pieniä eriä polysyklisillä aromaattisilla hiilivedyillä (PAH) saastuneita maita ja muita orgaanisia haitta-aineita sisältäviä jätteitä. Laitoksen polttoaineena on tarkoitus käyttää kaatopaikkakaasua. Laitoksen käyttölämpötila on 850 C. PVC-muoveja poltettaessa tarvitaan savukaasuille erillinen lipeäpesuri. Tuhkaa muodostuu noin 100 mg poltettavaa jätekuutiota kohden. Tuhkan käyttöluokitus on tutkittava erikseen. Laitos sijoitetaan Majasaaren jätekeskuksessa sijaitsevaan halliin. Vastaavia laitoksia on käytössä 172 maassa ja mm. Englannissa niitä on noin 300 kpl. Suomessa laitoksia ei ole kokeiltu. Hakija on aluehallintoviraston pyynnöstä täydentänyt ilmoitusta seuraavasti: 1. Polttolaitoksen toimintaperiaate ja kapasiteetti, päästömittaustulokset eri poltettavilla jakeilla ja selvitys, miten mittaukset on suoritettu: - Suomennettu polttolaitoksen esite - Laitteen valmistajan toimittamat päästötiedot sairaala-, eläin- ja sekajätettä poltettaessa sekä kokonaispäästömittaus - Tiedot laitevalmistajan teettämien päästömittausten suorittajasta 2. Arvio koetoiminnan aikana poltettavista jätejakeista, määristä ja laadusta: - Romun murskauksessa syntyvä, metalleja sisältävä alite, jolla ei ole hyötykäyttöä eikä loppusijoituspaikkaa. - Terveydenhuollon erityisjätteet - Erityisrakennuspurkujätteet, jotka on etukäteen tutkittu. 3. Poltossa muodostuvan polttojätteen käsittely - Poltossa muodostuvan tuhkan jäteluokitus tutkitaan ja tuhkan sijoitus päätetään sen perusteella. Kuivan tuhkan käsittely tehdään jätteenpolttoasetuksen mukaisesti. 4. Perustelu esitetylle 20 kuukauden koetoiminta-ajalle: - Tutkittavien jätejakeiden saatavuus on ajoittaista, minkä takia koetoiminta on myös ajoittaista. 20 kuukauden toiminta-ajalla varmistetaan, että materiaaleja

14 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 14 (17) on riittävästi koetoimintaa varten ja että päästömittaus saadaan tehtyä luotettavasti. 5. Esitys toiminnan tarkkailemiseksi: - Koetoiminnan aikana testataan Aeromon Oy:n kehittämää Drone-pohjaista päästömittausmenetelmää. Kiinteinä mittauksina suoritetaan seuraavat mittaukset: rikkidioksidi, kokonaishiilivedyt, typen oksidit, häkä ja happi. Säännöllisenä seurantana tehdään pienhiukkasmittaukset. 6. Hakijan näkemys siitä, miksi valtioneuvoston asetusta jätteen polttamisesta ei sovelleta kyseessä olevaan toimintaan: - Hakijan mukaan suolahapon, fluorivedyn ja rikkidioksidin jatkuvat mittaukset eivät ole tarpeen koetoiminnassa, koska laitevalmistajan toimittamien päästömittaustulosten perusteella päästöt eivät ylitä asetuksen mukaisia päästöraja-arvoja. 7. Perustelut, miksi toiminnan katsotaan olevan koeluonteista, vaikka vastaavia laitoksia on jo muissa maissa. - Suomessa ei ole hakemuksen kaltaisia Inciner 8 -laitoksia. Tarkoitus on tutkia laitoksen soveltuvuutta Suomen olosuhteisiin ja Kainuun alueella muodostuvien erityisjätteiden käsittelyyn sekä uutta päästömittausteknologiaa yhteistyössä Aeromon Oy:n kanssa. Asiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa. Lisätietoja antaa ympäristönsuojelutarkastaja Paula Malinen, p ja ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen, p tai etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi. Ehdotus Esittelijä: Timo Soininen, Tekninen johtaja Ympäristöteknisen lautakunnan lausuu Kainuun jätehuollon kuntayhtymän koetoimintailmoituksen johdosta seuraavaa: Hakemuksen tiedot käsiteltävistä jätteistä ovat ristiriitaisia. Koetoiminnassa on ilmeisesti tarkoitus polttaa sellaisia jäte-eriä, joiden sijoittaminen kaatopaikalle ei ole mahdollista. Jätteille ei myöskään ole olemassa hyötykäyttöä. Hakemuksessa esitetyistä jätteistä osa on vaarallisia jätteitä, mutta hakemuksesta ei käy selville, miten haitallisten yhdisteiden riittävä hajoaminen ja savukaasujen puhdistus varmistetaan. Hakemus on puutteellinen sekä polttojärjestelyjen että päästöjen seurannan osalta. Jätettä poltetaan Suomessa jätteiden polttoon tarkoitetuissa polttolaitoksissa tai voimalaitoksissa rinnakkaispolttona. Pienpolttolaitoksia käytetään Suomessa eläinjätteen käsittelyyn ja pieneläinkrematorioissa. Näiden laitosten toimintaan ei sovelleta jätteenpolttoasetusta, mutta toiminnalle on oltava ympäristölupa. Ympäristönsuojelulain 31 :n mukaan ympäristölupaa ei tarvita koeluonteiseen lyhytaikaiseen toimintaan, jonka tarkoituksena on kokeilla uutta tekniikkaa, raaka- tai polttoainetta, valmistus- tai polttomenetelmää taikka käsitellä jätettä laitos- tai ammattimaisesti tällaisen toiminnan

15 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 15 (17) vaikutusten, käyttökelpoisuuden tai muun näihin rinnastettavan seikan selvittämiseksi. Kun otetaan huomioon, että polttolaitos sijoitetaan sisätiloihin ja vastaavia laitoksia on käytössä 172 maassa ja Englannissa peräti 300 laitosta, katsoo, että ympäristönsuojelulain mukaiset koetoiminnan edellytykset eivät yksiselitteisesti täyty. Mikäli lupa koetoiminnalle kuitenkin myönnetään, tulisi polttolaitos varustaa jälkipolttokammiolla ja savukaasujen puhdistusyksiköllä, jotta varmistetaan haitallisten yhdisteiden riittävä hajoaminen ja alhaiset päästöt. Jätteiden poltto vaatii vakiintuneena toimintana ympäristöluvan, jossa on noudatettava jätteenpolttoasetusta. Jätteen polton päästöjä on tarkoitus seurata Aeromon Oy:n kehittämällä Drone-pohjaisella mittausmenetelmällä. Tämä mittausmenetelmä on uusi, ja sillä on mitattu lähinnä laivojen päästöjä ja kokeiluluonteisesti mm. kaatopaikka- ja liikennepäästöjä. Mikäli koetoimintalupa jätteenpoltolle myönnetään, tulee hakemuksessa esitetyt päästömittaukset varmistaa jätteenpolttoasetuksen vaatimukset täyttävillä rinnakkaisilla päästömittauksilla. Koetoiminnan tarkoituksena on selvittää laitoksen soveltuvuus erityisjätteiden käsittelyyn. Tällöin on olennaista tietää laitoksen päästöt suhteessa jätteenpolttoasetuksen vaatimuksiin. Koetoiminta on keskeytettävä, jos laitoksen poltto-olosuhteet eivät ole poltettaville jätteille riittäviä, laitoksen päästöt ovat määrältään tai laadultaan ennakoimattomia tai aiheuttavat ympäristön pilaantumista.

16 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 16 (17) 60 Ympäristöteknisen lautakunnan n tiedoksi merkittävät asiat KA JDno Valmistelija / lisätiedot: Paula Malinen paula.malinen@kajaani.fi Ympäristönsuojelutarkastaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Fortum Power ja Heat Oy:n Ontojärven ja Sotkamonjärvien säännöstelyluvan syysalennuksista poikkeamiseen erityisissä tulvatilanteissa ja Sotkamonjärvien juoksutuslupaehtojen päivittämisestä vastaamaan Koivukoski III valmistumisen jälkeistä tilannetta, Kajaani, Sotkamo ja Kuhmo (KAJDno ). Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätös : Aluehallintovirasto on käsitellyt Kajaanin Vesi -liikelaitoksen hakemuksen, joka koskee Otanmäen jätevedenpuhdistamon toiminnan lakkauttamista ja jälkikäyttöä. Aluehallintovirasto on hylännyt hakemuksen siltä osin, kun on haettu lupaa johtaa käsittelemättömät jätevedet ylivuototilanteessa kosteikolle ja edelleen lintuvesialtaaseen. Aluehallintovirasto on vahvistanut puhdistamon toiminnan lakkauttamiseen ja jälkikäyttöön liittyvät toimet ja määrännyt, että päästö- ja vesistötarkkailua on jatkettava vuoden 2017 loppuun nykyisen päästötarkkailuohjelman mukaisesti. Vunna 2018 päästötarkkailua on jatkettava Kainuun ELY-keskuksen määrämällä tavalla siten, että nykyisen tarkkailun analyysivalikon lisäksi lähtevästä vedestä määritetään kahtena kertana redox-potentiaali, alumiini, nikkeli, rauta, mangaani ja sulfaatti. Tarkkailutulosten perusteella ELY-keskus määrää tarkkailun jatkumisen ja laajuuden (KAJDno ). Pohjois-Suomen aluehallintoviraston lupapäätös nro 76/2017/1, annettu , Terrafame Oy:n sivukivialueen KL2:n ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Sotkamo. Alueelle loppusijoitetaan kaivoksen toiminnassa muodostuvaa sivukiveä sekä liuotusprosessissa syntyvää murskattua kasteluletkujätettä, joka ei ole erotettavissa liuotuskasaa purettaessa. Muuta jätettä alueelle ei saa sijoittaa. Sijoitettava sivukivi luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja sivukivialue KL2 vastaavasti suuronnettomuuden vaaraa aiheuttavaksi kaivannaisjätealueeksi. Luvassa annetaan määräykset muun muassa jätealueen pohjarakenteesta ja suotovesien johtamisesta alueelta ja niiden tarkkailusta. Sivukivialue KL2 ei sijaitse vedenhankinnan kannalta tärkeäksi luokitellulla pohjavesialueella (KA JDno ). Pohjois-Suomen aluehallintoviraston lupapäätös nro 78/2017/1, annettu , Terrafame Oy:n kaivoksen alueella välivarastoituina olevien vesienkäsittelysakkojen ja lietteiden kunnostus, Sotkamo ja Kajaani. Kyseessä on kaivoksella 2013 tapahtuneen kipsisakka-altaan vuodon yhteydessä altaisiin laskeutuneiden ja sijoitettujen sekä kenttäyksikköjen

17 Kajaanin kaupunki Kokouskutsu 17 (17) vesienkäsittelyssä muodostuneiden ja muodostuvien sakkojen ja lietteiden poistamisesta, käsittelystä ja keskitetystä sijoittamisesta. Aluehallintovirasto on hylännyt hakemuksen sakkojen ja lietteiden sijoittamisesta maapohjaiseen Urkin altaaseen sekä geotuubeissa kuivattujen sakkojen ja SEM2-altaan sakkojen käyttämisestä kipsisakka-altaan lohkon 1 pinnan muotoiluun. Aluehallintovirasto on myöntänyt ympäristöluvan vesienkäsittelysakkojen ja - lietteiden loppusijoittamiseen geotuubikentille (KAJDno ). Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätös nro 87/2017/1, annettu , Terrafame Oy:n koetoimintailmoituksesta koskien esineutralointisakan hyödyntämistä tuotannossa, Sotkamo. Koetoiminnassa tutkitaan metallien talteenottolaitoksella syntyvän esineutralointisakan palauttamista tuotantoprosessin bioliuotuskasalle. Koetoiminnan pääasialliset tavoitteet on selvittää, onko esineutralointisakan sinkki ja muut metallit liuotettavissa tuotantomittakaavan liuotusolosuhteissa. Lisäksi halutaan selvittää sakan liuottamisen vaikutusta muuhun liuotusprosessiin. Toiminnasta ei ennalta arvioiden aiheudu vesistön pilaantumisesta korvattavaa vahinkoa. Koetoiminnasta tehtävä loppuraportti liitetään elokuussa jätetyn ympäristölupahakemuksen täydennykseksi (KAJDno ). Vaasan hallinto-oikeuden vastinepyyntö valituksesta koskien Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöstä nro 76/2017/1 (Sivukivialueen KL2:n ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Sotkamo ja Kajaani, luvan hakijana Terrafame Oy). Vastine pyydetään toimittamaan mennessä (KAJDno ). Ehdotus Esittelijä: Timo Soininen, Tekninen johtaja Lupajaosto merkitsee tiedoksi.

58 Lausunto Terrafame Oy:n Kaivostoiminnan jatkaminen ja kehittäminen tai vaihtoehtoinen sulkeminen -hankkeen YVA-selostuksesta

58 Lausunto Terrafame Oy:n Kaivostoiminnan jatkaminen ja kehittäminen tai vaihtoehtoinen sulkeminen -hankkeen YVA-selostuksesta Kajaanin kaupunki Pöytäkirja 9/2017 1 (21) Aika 08.11.2017, klo 16:11-16:50 Paikka Kekkonen Käsitellyt asiat 55 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 56 Pöytäkirjan tarkastus 57 Poikkeamishakemus 58

Lisätiedot

TERRAFAMEN KAIVOSTOIMINNAN JATKAMISEN TAI VAIHTOEHTOISESTI SULKEMISEN YVA-MENETTELY YLEISÖTILAISUUS KLO SOTKAMO

TERRAFAMEN KAIVOSTOIMINNAN JATKAMISEN TAI VAIHTOEHTOISESTI SULKEMISEN YVA-MENETTELY YLEISÖTILAISUUS KLO SOTKAMO TERRAFAMEN KAIVOSTOIMINNAN JATKAMISEN TAI VAIHTOEHTOISESTI SULKEMISEN YVA-MENETTELY YLEISÖTILAISUUS 24.11.2016 KLO 18-20 SOTKAMO HANKKEEN TAUSTA Tämä YVA-menettely koskee Terrafame Oy:n kaivostoiminnan

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ohjelma

Yleisötilaisuuden ohjelma Yleisötilaisuuden ohjelma 1) Tilaisuuden avaus 2) YVA-menettely ja YVA-selostuksen sisältö - Yhteysviranomaisen edustaja 3) Kemijärven biojalostamohankkeen tilannekatsaus - Boreal Bioref Oy 4) Hankkeeseen

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 67080073.BST1 Helmikuu 2010 Siilinjärven kunta Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi Ympäristövaikutusten arviointiohjelma TIIVISTELMÄ Hankekuvaus Siilinjärven kunta suunnittelee maa-

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ *********************** ( )

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ *********************** ( ) Helsingin kaupunki Pöytäkirja 36/2012 1 (7) 1135 Poikkeamishakemus (Vartiokylä, tontti 45270/17) HEL 2012-006696 T 10 04 01 Rakvv 45-640-12-S Päätös Rakennuspaikka Hakemus Säännökset, joista poiketaan

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ kaupunginosan (Haaga) korttelin tontti 3

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ kaupunginosan (Haaga) korttelin tontti 3 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 28/2012 1 (7) 354 Poikkeamishakemus (Haaga, Puutarhurinkuja 2) (b-asia) HEL 2012-011277 T 10 04 01 Rakvv 29-2575-12-12-S 14.8.2012 Päätös Rakennuspaikka Hakemus Säännökset,

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

27 Maa-aines- ja ympäristölupa, Kainuun Sora Oy, Pekastinvaara RN:o

27 Maa-aines- ja ympäristölupa, Kainuun Sora Oy, Pekastinvaara RN:o Kajaanin kaupunki Pöytäkirja 4/2017 1 (12) Aika 18.05.2017, klo 16:15-16:53 Paikka Kekkonen Käsitellyt asiat 25 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 26 Pöytäkirjan tarkastus 27 Maa-aines- ja ympäristölupa,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5403/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5403/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 221 Asianro 5403/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-419-3-104-M606 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus

Lisätiedot

Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle

Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle Kaupunkikehityslautakunta 24 28.06.2017 Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle 456/10.03.00.02/2017 KAKEL 24 Esittelijä: Toimialajohtaja Pasi Leimi,

Lisätiedot

Pienpolttolaitoksen käyttöä koskeva koetoimintailmoitus, Kajaani

Pienpolttolaitoksen käyttöä koskeva koetoimintailmoitus, Kajaani 1 PÄÄTÖS Nro 121/2017/1 Dnro PSAVI/2467/2017 Annettu julkipanon jälkeen 22.12.2017 ASIA Pienpolttolaitoksen käyttöä koskeva koetoimintailmoitus, Kajaani ILMOITUKSEN TEKIJÄ Kainuun jätehuollon kuntayhtymä

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Lausunto Terrafame Oy:n vesienhallinnan ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta

Lausunto Terrafame Oy:n vesienhallinnan ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta Ympäristö- ja tekninen lautakunta 138 27.09.2016 Lausunto Terrafame Oy:n vesienhallinnan ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta YMPTEKLT 138 Ympäristötarkastaja Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 9.5.2017 Taltionumero 2159 Diaarinumero 1730/1/16 1 (6) Asia Valittaja Ympäristölupa-asiaa koskeva valitus Terrafame Oy Päätös, jota valitus koskee 1. Aluehallintoviraston

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5/2015 Ympäristölautakunta Sivut 73-76. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5/2015 Ympäristölautakunta Sivut 73-76. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5/2015 Ympäristölautakunta Sivut 73-76 KOKOUSAIKA Torstai 25.6.2015 klo.16.00 16.40. KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 32/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7174/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 32/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7174/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 32/2016 1 (1) 357 Asianro 7174/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-405-5-9 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. Nro 41/11/1 Dnro PSAVI/310/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. Nro 41/11/1 Dnro PSAVI/310/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS PÄÄTÖS Nro 41/11/1 Dnro PSAVI/310/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.6.2011 ASIA LUVAN HAKIJA Karbonaattisakan käsittely Talvivaara Sotkamo Oy:n kaivosalueella, Sotkamo Talvivaara Sotkamo

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2010 1 ASIA HAKIJA Talvivaaran kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan muuttaminen tärinästä aiheutuvien haittojen estämiseksi,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4087/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4087/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (1) 186 Asianro 4087/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-471-1-45 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 30.12.2004 No YS 1570 Dnro 0199Y0187 114 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA TOIMINNAN SIJAINTI

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 6/07/2 Dnro Psy-2006-y-133 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 6/07/2 Dnro Psy-2006-y-133 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 6/07/2 Dnro Psy-2006-y-133 Annettu julkipanon jälkeen 4.1.2007 ASIA HAKIJA Majasaarenkankaan jätekeskuksen ympäristölupapäätöksessä määrättyjen sedimenttitutkimusten ja kalatalousselvityksen

Lisätiedot

SUUNNITTELUTARVERATKAISU. Kuhmon kaupunki. Sivu Hakemusnumero

SUUNNITTELUTARVERATKAISU. Kuhmon kaupunki. Sivu Hakemusnumero Hakija Nimi Pappila Ari-Pekka Pulkkinen Minna Elisa Postitoimipaikka Lähiosoite 88900 KUHMO Lylykuja 2 Rakennuspaikka Kunta Kuhmo Kaupunginosa / kylä Korpisalmi RN:o 220:4 X-koordinaatti Y-koordinaatti

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 29/10/1 Dnro PSAVI/161/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 29/10/1 Dnro PSAVI/161/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen LUPAPÄÄTÖS Nro 29/10/1 Dnro PSAVI/161/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2010 1 ASIA LUVAN HAKIJA Koetoimintakasaa koskevan päätöksen määrääminen raukeamaan Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie

Lisätiedot

Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo)

Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo) Rakennus- ja ympäristölautakunta 202 04.11.2015 Poikkeamislupa / Kaupunginosa 24 kortteli 2 tontti 17 (Asunto Oy Kokkolan Credo) 674/10.03.00/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 04.11.2015 202 Valmistelija:

Lisätiedot

Hakija: Pasila Petteri ja Minna

Hakija: Pasila Petteri ja Minna Rakennuslautakunta 14 04.02.2015 Kaavoitustoimikunta 15 02.03.2015 Kunnanhallitus 50 09.03.2015 Poikkeamislupa, Pasila Petteri ja Minna 495/10.03.00.02/2015 Rakennuslautakunta 04.02.2015 14 Hakija: Pasila

Lisätiedot

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 8.5.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen

Lisätiedot

Kunkun parkki, Tampere

Kunkun parkki, Tampere Kunkun parkki, Tampere YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Ympäristövaikutusten arviointimenettely Ympäristösi parhaat tekijät Lähtökohtia vaikutusten selvittämiseen Hanke on osa laajempaa Tampereen

Lisätiedot

ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA

ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA Ympäristövaikutusten arviointiohjelma Yleisötilaisuus 8.9.2015 Leena Eerola Uudenmaan ELY-keskus Uudenmaan ELY-keskus. Leena Eerola 8.9.2015 1 Hankkeen toimijat Hankkeesta vastaava:

Lisätiedot

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 )

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) Kunnanhallitus 79 10.03.2014 Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) 3390/11.111/2014 KHALL 79 Hakija Nimi Eeva ja Paavo Runtti Osoite Lodentie

Lisätiedot

3 Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston kokousajat v Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston pöytäkirjojen tarkastaminen v.

3 Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston kokousajat v Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston pöytäkirjojen tarkastaminen v. Kajaanin kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (22) Aika 15.02.2017, klo 16:14-18:01 Paikka Kekkonen Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Pöytäkirjan tarkastus 3 Ympäristöteknisen lautakunnan

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.8.2011 1 ASIA Olostunturin jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Muonio LUVAN HAKIJA Muonion kunta PL 25 99301 MUONIO 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Antopäivä PL 204, 65101 VAASA Puhelin 0100 86360, (lisämaksuton) Faksi 010 36 42760 Sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi 27.9.

Antopäivä PL 204, 65101 VAASA Puhelin 0100 86360, (lisämaksuton) Faksi 010 36 42760 Sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi 27.9. VAASAN HALLINTO-OIKEUS PÄÄTÖS Nro 11/0436/3 Korsholmanpuistikko 43 Antopäivä PL 204, 65101 VAASA Puhelin 0100 86360, (lisämaksuton) Faksi 010 36 42760 Sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi 27.9.2011 01220/11/5139

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi

Ympäristövaikutusten arviointi Kaupunginhallitus 166 24.04.2012 LAUSUNTO TALVIVAARAN KAIVOKSEN LAAJENNUKSEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMASTA 67/1/112/2012 KHALL 166 Ympäristönsuojelusihteeri 18.4.2012 Kainuun elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 2/2012 Rakennuslautakunta sivu 20. Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla, Kolari

KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 2/2012 Rakennuslautakunta sivu 20. Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla, Kolari KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 2/2012 Rakennuslautakunta sivu 20 Kokousaika 21.03.2012 klo 15.00-15.21 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Muut saapuvilla olleet Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla,

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2014 ASIA LUVAN HAKIJA Kalkkimaan kalkkitehtaan ja kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan nro 61/2013/1 lupamääräyksen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 220 Asianro 5398/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-510-10-33 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3588/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3588/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2016 1 (1) 158 Asianro 3588/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-405-26-107 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 35/2012 1 (8) 464 Poikkeamishakemus (Lauttasaari, Vattuniemenkuja 6) HEL 2012-012801 T 10 04 01 Rakvv 31-2875-12-S 19.9.2012 Päätös päätti hyväksyä Valion Eläkekassan poikkeamishakemuksen,

Lisätiedot

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖPAJA 1 14.5.2012 Eero Parkkola etunimi.sukunimi@ramboll.fi 14.5.2012 JÄTEVOIMALAN YVA YVA-MENETTELYN KULKU Arviointimenettelyn

Lisätiedot

Ympäristö- ja tekninen lautakunta Poikkeamislupapäätös 351/ /2019 YMPTEKLT 124. Kiinteistö Raito

Ympäristö- ja tekninen lautakunta Poikkeamislupapäätös 351/ /2019 YMPTEKLT 124. Kiinteistö Raito Ympäristö- ja tekninen lautakunta 124 23.10.2019 Poikkeamislupapäätös 351/10.03.00/2019 YMPTEKLT 124 Kaavoittaja Rakennuspaikka Kunta Sotkamo Kiinteistö Raito 765-401-6-255 Pinta-ala 0,2167 ha Rakennuspaikan

Lisätiedot

Terrafame Oy Talvivaarantie Tuhkakylä

Terrafame Oy Talvivaarantie Tuhkakylä Lausunto Dnro KAIELY/494/2016 3.7.2017 Terrafame Oy Talvivaarantie 66 88120 Tuhkakylä YHTEYSVIRANOMAISEN LAUSUNTO TERRAFAME OY:N YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMAN TÄYDENNYKSESTÄ KAIVOSTOIMINNAN JATKAMINEN

Lisätiedot

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 28.11.2013 1 Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) Laki ympäristövaikutusten

Lisätiedot

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 14.3.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3125/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3125/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 14/2016 1 (1) 147 Asianro 3125/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-416-8-49 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Kiinteistölle

Lisätiedot

Rämepuron koetoimintailmoitusta koskevaan päätökseen nro 57/2013/1 liittyvän kaivannaisjätealueen

Rämepuron koetoimintailmoitusta koskevaan päätökseen nro 57/2013/1 liittyvän kaivannaisjätealueen PÄÄTÖS Nro 77/2014/1 Dnro ISAVI/27/04.08/2014 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 9.10.2014 ASIA Rämepuron koetoimintailmoitusta koskevaan päätökseen nro 57/2013/1 liittyvän kaivannaisjätealueen vakuuden

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 6/2018 Ympäristölautakunta Sivut 43-46

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 6/2018 Ympäristölautakunta Sivut 43-46 RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 6/2018 Ympäristölautakunta Sivut 43-46 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Torstai 16.8.2018 klo.16.00

Lisätiedot

20 Kajaanin Vesi -johtokunnan tiedoksi merkittävät asiat v. 2017

20 Kajaanin Vesi -johtokunnan tiedoksi merkittävät asiat v. 2017 Kajaanin kaupunki Pöytäkirja 2/2017 1 (8) Aika 31.05.2017, klo 12:04-12:41 Paikka Onnelantie 10 Käsitellyt asiat 14 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 15 Pöytäkirjan tarkastus 16 Viranhaltijoiden

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA. Ohjausryhmä 4.4.2011

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA. Ohjausryhmä 4.4.2011 KUUSAMON KULTAKAIVOSHANKE YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Ohjausryhmä 4.4.2011 YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) tarkoituksena on varmistaa, että ympäristövaikutukset

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi

Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä arvioidaan hankkeen aiheuttamia välittömiä ja välillisiä vaikutuksia jotka kohdistuvat (laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO PÄÄTÖS UUDELY/1/07.04/2012 9.1.2013 Hangon Satama Länsisatama 10900 Hanko SAANTITODISTUKSELLA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN

Lisätiedot

Naapureiden kuuleminen: Hakija on toimittanut naapurikiinteistöjen omistajien suostumukset poikkeamiseen (MRL 173 ).

Naapureiden kuuleminen: Hakija on toimittanut naapurikiinteistöjen omistajien suostumukset poikkeamiseen (MRL 173 ). ALUEARKKITEHDIN LAUSUNTO Poikkeamishakemus Diaarinumero: 237/605/2014 Hakija: Jaakko Heiskari, Tiina Väisänen Tila: Ryhtyli Kiinteistötunnus: 859-401-153-0 Kylä: Tyrnävä Haettava poikkeaminen: Haetaan

Lisätiedot

Kaivostoiminta ja kiviaineshuolto kaavoituksessa ja luvituksessa - seminaari

Kaivostoiminta ja kiviaineshuolto kaavoituksessa ja luvituksessa - seminaari Pohjois-Savon Kaivostoiminta ja kiviaineshuolto kaavoituksessa ja luvituksessa - seminaari maakuntakaava 2040 Kaivostoiminta ja kiviaineshuolto kaavoituksessa ja luvituksessa seminaari 15.1.2019 15.1.2019

Lisätiedot

Prof. Kai Kokko Syksy 2011

Prof. Kai Kokko Syksy 2011 Prof. Kai Kokko Syksy 2011 1 kysymys Rakennushankkeessa on kysymys kerrosalaltaan 1 767 neliömetrin suuruisen broilerikasvattamon rakentamisesta maankäyttö- ja rakennuslain 16 :n 1 momentissa tarkoitetulla

Lisätiedot

Talvivaaran meneillään olevat viranomaismenettelyt

Talvivaaran meneillään olevat viranomaismenettelyt Talvivaaran meneillään olevat viranomaismenettelyt ylitarkastaja Sari Myllyoja Kainuun ELY-keskus, Sari Myllyoja 4.4.2012 1 Lupatilanne Ympäristöluvan lupaehtojen päivityshakemus jätetty Pohjois-Suomen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 24/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ sallitaan myös muu toimistokäyttö.

Helsingin kaupunki Esityslista 24/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ sallitaan myös muu toimistokäyttö. Helsingin kaupunki Esityslista 24/2016 1 (5) 4 Poikkeamishakemus (Kuntatalo Oy, Kallion tontti 11303/3, Toinen Linja 14) HEL 2014-015224 T 10 04 01 Rakvv 11-3839-14-S Päätösehdotus Hakija Rakennuspaikka

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Poikkeaminen (LTK) / Lamperila, 419-3-117 (Suovunniementie 131) Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 7/2011 Rakennuslautakunta sivu 91. Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla, Kolari

KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 7/2011 Rakennuslautakunta sivu 91. Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla, Kolari KOLARIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA NRO 7/2011 Rakennuslautakunta sivu 91 Kokousaika 28.9.2011 klo 15.15-16.05 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Kunnanhallituksen kokoushuone kunnanvirastolla, Kolari Viuhkola

Lisätiedot

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Pohjois-Savon ELY-keskus 10.10.2018 1 Kaivostoiminnan luvat Kaivostoiminta edellyttää useita lupia ja muita menettelyjä (KaivosL,YVAL,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4355/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4355/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 218 Asianro 4355/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-409-4-30 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

PALTAMON KUNTA Tekniset palvelut

PALTAMON KUNTA Tekniset palvelut 1 (8) Tekniset palvelut asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Paltamon kirkonkylän asemakaava-alueen korttelit 22, 23 ja 27 sekä niihin liittyvät vesi-, liikenne- ja viheralueet. Suunnittelualue

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 68/12/2 Dnro PSAVI/14/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 68/12/2 Dnro PSAVI/14/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen LUPAPÄÄTÖS Nro 68/12/2 Dnro PSAVI/14/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2012 1 ASIA Rautuvaara-Hannukaisen kaivosalueen jälkihoitosuunnitelman määräajan jatkaminen, Kolari LUVAN HAKIJA Rautaruukki

Lisätiedot

KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS

KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 10.1.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 94/10/1 Dnro PSAVI/243/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn energiatehokkuusselvityksen määräajan

Lisätiedot

HANHIJOEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, ALASTALO OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

HANHIJOEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, ALASTALO OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus HANHIJOEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, ALASTALO OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: 9.3.2016 päivitetty: 13.4.2016 on lakisääteinen (MRL

Lisätiedot

Hallinnolliset pullonkaulat ja rahoitus. YVA ja ympäristöluvat mahdollistajina tulevaisuudessa

Hallinnolliset pullonkaulat ja rahoitus. YVA ja ympäristöluvat mahdollistajina tulevaisuudessa Hallinnolliset pullonkaulat ja rahoitus YVA ja ympäristöluvat mahdollistajina tulevaisuudessa Biokaasua Varsinais-Suomessa -seminaari 16.2.2016 Eljas Hietamäki Varsinais-Suomen ELY-keskus Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro ISAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 12.3.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Purkamislupa Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus/eeva Pehkonen

Purkamislupa Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus/eeva Pehkonen Purkamislupa 1 Rakennuksen tai sen osan purkamiseen vaaditaan aina purkamislupa asemakaava-alueella tai alueella, jolla on voimassa rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi tai jos yleiskaavassa niin määrätään.

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUDET KAJAANISSA 13.3.2012 JA SOTKAMOSSA 14.3.2012

YLEISÖTILAISUUDET KAJAANISSA 13.3.2012 JA SOTKAMOSSA 14.3.2012 TALVIVAARAN KAIVOKSEN LAAJENNUS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI YLEISÖTILAISUUDET KAJAANISSA 13.3.2012 JA SOTKAMOSSA YLEISÖTILAISUUDEN OHJELMA Klo 16 18 Vapaamuotoinen tutustuminen suunnitelmiin Klo 18

Lisätiedot

PAKURLANMETSÄN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

PAKURLANMETSÄN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 PAKURLANMETSÄN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2018 päivitetty: 24.10.2018 2 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 106/2013/1 Dnro PSAVI/137/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 106/2013/1 Dnro PSAVI/137/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 106/2013/1 Dnro PSAVI/137/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 28.10.2013 ASIA HAKIJA Kivisuo-Suurisuon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen ja toiminnanaloittamislupa vesien johtamiseen

Lisätiedot

Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi

Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi PÄÄTÖS Nro 28/2019 Dnro ISAVI/3514/2018 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2019 ASIA Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi ALOITTEEN VIREILLEPANIJA

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

ASIA. LUVAN HAKIJA Huurinainen Oy Elementtitie Kajaani. LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.

ASIA. LUVAN HAKIJA Huurinainen Oy Elementtitie Kajaani. LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2. 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.2014 ASIA Betonitien rakennusjätteen varastointi, lajittelu ja käsittelylaitoksen ympäristölupapäätöksen lupamääräysten

Lisätiedot

Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Koko tila/määräala

Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Koko tila/määräala 31, YMP 10.5.2012 17:30 Suunnittelutarvepäätös kiinteistölle 535-404-8-124 Asia Hakija Asuinrakennuksen ja autosuoja/varaston rakentaminen. Nietula Matti ja Anita Poutakuja 3 B 2 37470 Vesilahti Rakennuspaikka

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

Maankäyttölautakunta 140 03.12.2014 Maankäyttölautakunta 10 21.01.2015

Maankäyttölautakunta 140 03.12.2014 Maankäyttölautakunta 10 21.01.2015 Maankäyttölautakunta 140 03.12.2014 Maankäyttölautakunta 10 21.01.2015 Suunnittelutarveratkaisu / Koskimäki / Ohkolan kylä, Eerola-Kortistotie / 505-410-57-5 / Omakotitalon rakentaminen määräalalle 2 /

Lisätiedot

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: 30.5.2018 päivitetty: 15.5.2018, 8.11.2018 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja,

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 )

Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 ) Kunnanhallitus 301 03.11.2014 Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 ) 3564/11.111/2014 KHALL 301 Hakija Nimi Moilanen Jorma Osoite Palokankaantie 45, 92400 Ruukki

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5/2017 Ympäristölautakunta Sivut 55- Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5/2017 Ympäristölautakunta Sivut 55- Kunnanvirasto, kunnanhallituksen huone RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5/2017 Ympäristölautakunta Sivut 55- KOKOUSAIKA Torstai 6.7.2017 klo.16.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 2/07/1 Dnro PSY-2006-Y-113 Annettu julkipanon jälkeen 4.1.2007 1 ASIA LUVAN HAKIJA Ivalojoen Pajakosken alueen rantojen suojaamista koskevan lupapäätöksen nro 90/04/1 rakentamisajan jatkaminen,

Lisätiedot

Terrafame Oy Talvivaarantie Tuhkakylä

Terrafame Oy Talvivaarantie Tuhkakylä Lausunto Dnro KAIELY/494/2016 1.3.2017 Terrafame Oy Talvivaarantie 66 88120 Tuhkakylä YHTEYSVIRANOMAISEN LAUSUNTO TERRAFAME OY:N YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMASTA KAIVOSTOIMINNAN JATKAMINEN JA KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (8) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2013 1 (8) 277 Poikkeamishakemus (Länsisatama, Saukonpaadenranta 22/20) HEL 2013-006478 T 10 04 01 Rakvv 20-984-13-S 7.5.2013 Päätös päätti hyväksyä Lemminkäinen Talo Oy:n

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 69/07/2 Dnro Psy-2007-y-43 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 69/07/2 Dnro Psy-2007-y-43 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 69/07/2 Dnro Psy-2007-y-43 Annettu julkipanon jälkeen 30.5.2007 ASIA HAKIJA Hituran kaivoksen sulkemissuunnitelman toimittamista koskevan määräajan jatkaminen, Nivala Outokumpu Mining Oy Kummuntie

Lisätiedot

LANATIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

LANATIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus LANATIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2016 päivitetty: 16.12.2016 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

ASIA. ILMOITUKSEN TEKIJÄ Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie 66 88120 Tuhkakylä

ASIA. ILMOITUKSEN TEKIJÄ Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie 66 88120 Tuhkakylä 1 PÄÄTÖS Nro 126/11/1 Dnro PSAVI/116/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 15.12.2011 ASIA Koetoimintailmoitus peittorakenteiden tutkimisesta, Sotkamo ILMOITUKSEN TEKIJÄ Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaarantie

Lisätiedot

hjelma, tiivistelmä

hjelma, tiivistelmä Vihdin jäteves sihuollon vaihtoehdot Ympäristövaikutusten arviointioha hjelma, tiivistelmä 23.9.20133 Ympäristövaikutusten arviointiohjelma, tiivistelmä 23.9.2013 1 Tiivistelmä Vihdin jätevedenpuhdistamisen

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 22.10.2013 ASIA HAKIJA Ällinsuon turvetuotantoalueen lupamääräysten tarkistaminen ja lisäalueen ympäristölupa, Pudasjärvi Turveruukki

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Akp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2017 1 (5) 161 Suunnittelutarveratkaisuhakemus (Konala, Paperitie 1) HEL 2016-013152 T 10 04 02 Ksv 5045_29, Rakvv 32-2954-16-S Päätös päätti hyväksyä Oy Teboil Ab:n suunnittelutarveratkaisuhakemuksen.

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 30 3 momentti ja 61

Ympäristönsuojelulaki 30 3 momentti ja 61 Etelä-Suomi Päätös Nro 196/2012/1 Dnro ESAVI/238/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta, joka koskee sekalaisten

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY YVA-ohjelman yleisötilaisuus Anna-Katri Räihä, Pöyry Finland Oy YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY Tavoitteena

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARKKITEHTITOIMISTO KEIJO TOLPPA L I I T E 1 Savonniemenkatu 3B1 57100 Savonlinna Puh. 0400 139 077 arkkitehtitoimisto.tolppa@spynet.fi 21.1.2018 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA VALKSAAREN RANTA-ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. vireille tulo:

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. vireille tulo: YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: päivitetty:..2018..2018 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja, jossa esitetään

Lisätiedot