RAAMATUNKÄÄNNÖKSIÄ: Mark. 1:9-11

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAAMATUNKÄÄNNÖKSIÄ: Mark. 1:9-11"

Transkriptio

1 RAAMATUNKÄÄNNÖKSIÄ: Mark. 1:9-11 Pyhän Marcuksen Ewangeliumi Evankeliumi Markuksen mukaan Markuksen evankeliumi Evankeliumi Markuksen mukaan 9. Ja se tapahtui niinä päiwinä, että Jesus tuli Galilean Natsaretista ja kastettiin Johannekselta Jordanissa. 10. Ja kohta kuin hän astui wedestä ylös, näki hän taiwaat aukenewan ja Hengen tulevan alas hänen päällensä niinkuin kyhkysen. 11. Ja ääni taiwaasta: sinä olet se minun rakas Poikani, johonka minä mielistyin. 9. Ja niinä päivinä Jeesus tuli Galilean Nasaretista, ja Johannes kastoi hänet Jordanissa. 10. Ja heti, vedestä noustessaan, hän näki taivasten aukeavan ja Hengen niinkuin kyyhkysen laskeutuvan häneen. 11. Ja taivaista tuli ääni:»sinä olet minun rakas Poikani; sinuun minä olen mielistynyt». 9 Niihin aikoihin Jeesus tuli sinne Galilean Nasaretista ja Johannes kastoi hänet Jordanissa. 10 Heti vedestä noustuaan Jeesus näki, miten taivas aukeni ja Jumalan Henki laskeutui hänen päälleen kuin kyyhkynen. 11 Samalla taivaasta kuului ääni: Sinä olet minun rakas Poikani, sinut minä olen valinnut. 9 Niinä päivinä Jeesus tuli Galilean Nasaretista, ja Johannes kastoi hänet Jordanissa. 10 Vedestä noustessaan Jeesus näki, kuinka taivaat aukenivat ja Henki laskeutui häneen kyyhkysen tavoin. 11 Ja taivaista kuului ääni:»sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt.» 1800-luvulla käytetyn Raamatunkäännöksen mukaan. Vuonna 1938 käyttöön otetun suomennoksen mukaan. Uusi testamentti nykysuomeksi (epävirallinen käännös, 1972). Vuonna 1992 käyttöön otetun suomennoksen mukaan. Eri aikoina on Raamatun kääntämisessä käytetty erilaisia periaatteita. Joskus on pyritty mahdollisimman sanatarkkaan käännökseen (esim. vuoden 1938 kirkkoraamattu). Joskus on taas korostettu sanoman kääntämistä sujuvalle suomen kielelle (esim. vuoden 1992 kirkkoraamattu). Tarvetta Raamatun uusiin käännöksiin on tullut, kun suomen kieli on muuttunut ja tekstin ymmärtäminen on vaikeutunut kielen vanhentuessa.

2 RAAMATUN KERTOMUSTEN VÄLITTYMINEN JÄLKIPOLVILLE Raamatun tekstien varhaisia kopioita on säilynyt jälkipolville erilaisina kokoelmina ja katkelmina. Osa säilyneistä käsikirjoituksista on vain muutaman sanan mittaisia pätkiä. Näiden tekstilöytöjen avulla Raamatun tutkijat (eksegeetit) yrittävät saada selville mahdollisimman alkuperäiset sanamuodot ja tekstijärjestykset. Vuosisatojen kuluessa käsin kopioituihin teksteihin saattoi tulla kopioijan tekemiä kirjoitusvirheitä. Alkuperäinen teksti saattoi olla epäselvä, kosteuden tai tulipalon turmelema. Alkuaikoina myös Raamatun kaanonin rajat olivat epäselvät. Liikkeellä oli erilaisia versioita, joita voitiin yhdistellä keskenään. Säästääkseen aikaa, rahaa ja tilaa sekä käyttääkseen paperia (tai pergamenttia) tehokkaasti Raamatun (samoin kuin muitakin antiikin ajan) tekstejä kopioitiin ilman sanojen välejä, ilman isojen ja pienten kirjainten eroja sekä ilman välimerkkejä. (Seuraava suomenkielinen esimerkki yrittää havainnollistaa asiaa.) SITTENJEESUSNOUSIVUORELLEHÄNKÄSKILUOKSEENNEJOTKAHÄNOLIVALINNUTJAHELÄHTIVÄTHÄNENMUKAANSANÄMÄKAKSITOISTAJEESUSKUT SUIOLEMAANKANSSAANLÄHETTÄÄKSEENHEIDÄTSAARNAAMAANJAVALTUUTTAAKSEENHEIDÄTKARKOTTAMAANSAASTAISIAHENKIÄSIMONJOLL EHÄNANTOINIMENPIETARIJAAKOBSEBEDEUKSENPOIKAJATÄMÄNVELIJOHANNESJOILLEHÄNANTOINIMENBOANERGESSEMERKITSEEUKKOSENJYLIN ÄNPOJATSEKÄANDREASFILIPPUSJABARTOLOMEUSMATTEUSTUOMASJAJAAKOBALFEUKSENPOIKATADDEUSSIMONKANANEUSJAJUUDASISKARIOT SAMAJOKAKAVALSIHÄNET (Mark. 3:13-19) Vanha Testamentti on kirjoitettu hepreaksi, jota kirjoitettiin - vieläkin tehokkaammin - ilman vokaaleja. Nykyhepreassa vokaalit merkitään yleensä erilaisin pistein ja pilkuin tekstin yhteyteen. (Seuraava on suomenkielinen esimerkki jossa on kuitenkin otettava huomioon että suomen kieli ja heprea ovat hyvin erityyppisiä kieliä vokaalien ja konsonanttien esiintymistiheyden ja rytmin suhteen.) VN JKB TS J TSLL RNN LL SLL MN MS PN HNN KNSSN MNSRSTKSN SKK KN MS HMS TT PSST VTLL HN SK JKB NVSTPSN NN TT JKBN LNKK NRJHT HNN KMPPLLSSN MHN KNSS MS SN HNLL PST MNT MNMN SLL PV VLKN MTT JKB SN N PST SN LLT SN MN MS KS HNLT MK SNN NMS N HN VSTS JKB SLLN MS SN SN PD N SN JKB VN SRLKS SLL SN LT KMPPLLT JMLN J HMSTN KNSS J VTTNT (1. Moos. 32:25-29) Heprean kirjoitustapa oli oikeastaan sanojen lyhentämistä niin, että ääneenlukijalla oli käytössään jonkinlainen muistisääntö (siltä varalta ettei hän muistanut jotain tekstikohtaa ulkoa). Nykyinen pikakirjoitus perustuu samalle ajatukselle. Alunperin kaikki Raamatun kertomukset välittyivät suullisena perimätietona kerrottuina tarinoina, lausuttuina runoina, laulettuina lauluina ja muistinvaraisina listoina (esim. sukuluettelot). Vasta kun eri kertomusperinteissä havaittiin eroja ja tärkeiden asioiden haluttiin säilyvän muistissa, tarinoita alettiin kirjata ylös.

3 RAAMATUN ERILAISIA TULKINTATAPOJA Eri aikoina Raamattua on tulkittu ja tutkittu eri tavoin. Kysymys Raamatun oikeasta tulkinnasta on kirkossa aina ajankohtainen. Raamattu on kristityille pyhä kirja, jonka tulkinta herättää aina keskustelua ja kiistoja. Seuraavassa on esitelty yleisimmät Raamatun tulkintatavat. Niillä kaikilla on omat kannattajansa myös tämän päivän kirkoissa ja teologisen tutkimuksen piirissä. Mikään tulkintatapa ei ole täysin ongelmaton. ALLEGORINEN TULKINTA tarkoittaa Raamatun kertomusten tulkintaa vertauskuvallisesti. Tätä tapaa käytti mm. Paavali selittäessään kirjeissään Vanhan testamentin opetuksia. Allegorinen tulkinta on ollut suosittua erityisesti keskiajalla. Allegorisen tulkinnan ongelma on kuitenkin sen riippuvuus tulkitsijan omista ajatuksista. Jokainen voi löytää omia mielipiteitään tukevia kohtia Raamatusta ja selittää ne miten milloinkin. KIRJAIMELLINEN TULKINTA korostaa Raamatun kirjoitusten erehtymättömyyttä. Tähän tulkintatapaan liittyy ns. sanainspiraatio-oppi, jonka mukaan Raamattu on Jumalan Hengen sanelema. Kirjaimellinen Raamatun tulkinta kehittyi erityisesti 1600-luvulla ns. puhdasoppisuuden aikana. Kirjaimelllinen tulkinta liittyy usein fundamentalismiin. Kirjaimellisen tulkintatavan ongelmia ovat esimerkiksi eri evankeliumien rinnakkaiskertomuksissa olevat erot. PELASTUSHISTORIALLINEN TULKINTA ymmärtää Raamatun kokoelmana tekstejä, joissa kuvataan Jumalan toimintaa ihmiskunnan pelastamiseksi. Tärkeitä ovat päälinjat (luominen - syntiinlankeemus - Israelin kansan vaiheet - ylösnousemus) sekä se, miten kirjoittajat ovat omana aikanaan Jumalan toiminnan kokeneet ja ymmärtäneet. Ongelmana tai vaarana pelastushistoriallisessa tulkinnassa on vähemmän tärkeiden Raamatunkohtien jättäminen lähes kokonaan huomioimatta. EKSISTENTIALISTINEN TULKINTA lähtee Raamatunlukijan näkökulmasta. Raamattua tarkastellaan nykypäivän valossa, joka paljastaa Raamatun inhimillisen ydinsanoman. Myyttien riisuminen tuo esille sanoman Kristuksesta, joka vapauttaa ihmisen toimimaan kristittynä vailla menneisyyden taakkoja. Ongelmana eksistentialistisessa tulkinnassa on sen yksilö- ja aikasidonnaisuus. Eksistentialistista tulkintaa on vaikea pitää esillä yhteisössä (esim. seurakunnassa), koska se mahdollistaa aina uudet ja uudet tulkinnat: Tänään tätä ja huomenna ehkä jotain muuta. HISTORIALLINEN RAAMATUNTUTKIMUS pyrkii ymmärtämään Raamattua tiettynä aikana ja tietyissä olosuhteissa kirjoitettuna uskonnollisten tekstien kokoelmana. Raamattua tutkitaan samoin menetelmin kuin mitä tahansa vanhaa kirjallisuutta. Tämä tutkimusperinne kehittyi erityisesti 1700-luvun lopulta alkaen. Ongelmana historiallis-kriittisessä Raamatuntutkimuksessa on sen irrallisuus kirkon uskosta. Vaikka eri tulkintatapojen välillä on jännitteitä ja niiden kannattajien välillä suuriakin ristiriitoja, mikään niistä ei kuitenkaan sulje pois uskoa Jumalaan.

4 RAAMATUNLUKIJAN APUVÄLINEET Raamatunlukijan apuna on suuri määrä erilaisia välineitä, joita on sekä perinteisten kirjojen muodossa että sähköisesti käytettävissä. On syytä muistaa, että jokainen apuväline on toimitettu tekijänsä näkökulmasta. Aiheen valinta, käsittelytapa, käsitteet, johtopäätökset jne. sisältävät tiedon ohella myös tekijöidensä tulkintaa. Raamattu sisältää paljon tietoa itsestään, mm. jaeviittauksia rinnakkaiskertomuksiin ja muihin Raamatun teksteihin. Lisäksi useissa Raamatun laitoksissa on erillisiä hakemistoja, karttoja ja yleistietoa Raamatun historiasta. Raamatun sitaattisanakirjat ja esimerkiksi vuosittain ilmestyvä Päivän tunnussana sisältävät tärkeiksi koettuja Raamatunlauseita. Hartauskirjat ja saarnakokoelmat sisältävät usein kirkkovuoden mukaisten Raamatuntekstien tulkintaa ja selityksiä. Näiden teosten kirjoittajat tarkastelevat Raamatuntekstejä omasta hengellisestä viitekehyksestään käsin. He ottavat usein kantaa oman aikansa ilmiöihin hyödyntämällä Raamatun opetuksia ja esimerkkejä. Raamatun kartasto auttaa hahmottamaan kertomusten tapahtumapaikkoja ja -ympäristöä. Tietosanakirjat ja vastaavat yleisteokset sisältävät tietoa henkilöistä, paikoista, tapahtumista ja käsitteistä. Raamatun hakusanakirjat auttavat löytämään kaikki ne Raamatunkohdat, joissa esiintyy esimerkiksi jokin tietty sana tai asia. Kommentaarit ovat yksityiskohtaisia selitysteoksia, joissa Raamatun kertomuksia käydään läpi jae jakeelta. Kommentaareja käyttävät esimerkiksi papit valmistellessaan saarnoja ja muita puheita. Tieteelliset tutkimukset selvittävät perusteellisesti Raamatun teksteihin, historiaan liittyviä asioita. Alkukieliset Raamatuntekstit, erikieliset käännökset sekä sanakirjat auttavat lukijaa ymmärtämään paremmin Raamatun tekstien yksityiskohtia ja niiden vivahteita. Tutkijat käyttävät alkukielisiä tekstilaitoksia, joihin on merkitty mm. eri käsikirjoitusten toisistaan poikkeavat sanamuodot ja muut erot. Kaunokirjallisuus, proosa ja runot, sisältää paljon Raamatusta lainattuja sanontoja, käsitteitä ja tarinoita. Länsimaiset kalenterit perustuvat kirkkovuoden mukaisiin juhlapäiviin, joiden taustalla on usein joku raamatullinen tapahtuma. Apokryfikirjat. Raamatun kaanoniin kuuluvien kirjojen lisäksi on olemassa samoihin aiheisiin liittyviä vanhoja kirjoituksia, joita kutsutaan apokryfikirjoiksi ("kätketyt kirjat" eli tekstit, joita ei käytetty jumalanpalveluksissa). Niiden alkuperästä (ja luotettavuudesta) ei ole täyttä varmuutta tai ne ovat hieman nuorempia kuin muut tekstit, eikä niitä sen vuoksi ole pidetty samanarvoisina kuin Raamattuun kuuluvia tekstejä. Kuitenkin niiden lukemista pidetään hyödyllisenä ja opettavaisena. Ne ovat olleet suosittuja kuvatessaan mm. Jeesuksen lapsuutta, josta evankeliumeissa kerrotaan varsin vähän. Apokryfikirjojen aiheita on käytetty runsaasti esim. ikonitaiteessa. Apokryfikirjoja on julkaistu omina kokoelminaan ja joidenkin Raamatun painosten yhteydessä. On olemassa erikseen Vanhan (esim. Jeesus Siirakin kirja) ja Uuden (esim. Jaakobin evankeliumi) testamentin apokryfikirjoja.

5 KRISTINUSKON TÄRKEIN KIRJA Raamattu on ihmisten kirjoittama kirja. Sen kirjat on nimetty aikoinaan eläneiden ihmisten (niiden oletettujen kirjoittajien tai päähenkilöiden) mukaan. Kirkossa kuitenkin uskotaan, että Raamattu on syntynyt Pyhän Hengen vaikutuksesta ja että se sisältää Jumalan erityisen ilmoituksen ihmisille. Siksi tuota teosta kutsutaan myös Pyhäksi kirjaksi. Raamattu on kristinuskon tärkein opillinen lähdeteos. Raamattu kertoo ihmisen ja Jumalan väliseen suhteeseen liittyvistä asioista. Raamattuun on koottu juutalais-kristillisen tradition tärkeimmät uskonnolliset tekstit. Raamattua luetaan kaikissa jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa. Raamattu on länsimaisen kulttuurin perusteos. Se on ollut usein ensimmäinen kansankielelle käännetty kirja ja siten vaikuttanut monien nykyisten kielten kehitykseen. Raamatun lainauksia käytetään paljon - usein tietämättä niiden alkuperää - arkikielen sanonnoissa. Raamattua on tutkittu ja tulkittu monesta eri näkökulmasta. Perustietoja Raamatusta. Raamattu on maailman luetuin kirja. Osia siitä on käännetty noin eri kielelle. Raamattu jakautuu kahteen osaan: Vanhaan ja Uuteen testamenttiin. Raamattu ei ole yksi kirja, vaan 66-osainen uskonnollisen kirjallisuuden kokoelma. Raamatussa on yhteensä lukua ja jaetta. Vanhassa testamentissa on yhteensä 39 kirjaa ja Uudessa testamentissa 27 kirjaa (tai kirjettä). Raamatun kirjat on tapana jakaa erilaisiin kirjallisuuden lajeihin.

6 Sana Raamattu tulee kreikan kielen sanasta grammata, kirjoitus. Sana biblia on kreikkaa ja tarkoittaa kirjaa. Testamentti tarkoittaa liittoa. Vanha testamentti kuvaa Jumalan ja Israelin kansan välistä "vanhaa liittoa", juutalaisuuden varhaisia vaiheita luomisesta profeettoihin. Uusi testamentti on "uusi liitto" Jumalan ja ihmisten välillä. Uuden testamentin kertomukset kuvaavat Jeesuksen ja hänen ensimmäisten seuraajiensa aikaa ja elämää. VANHA TESTAMENTTI UUSI TESTAMENTTI HISTORIA * Useat VT:n kertomukset ovat kulkeneet pitkään perimätietona Israelin kansan keskuudessa ennen kuin ne kirjoitettiin muistiin (n vuoden kuluessa). * VT:n kirjat on alkuaan kirjoitettu pääasiassa hepreankielellä. * Nykyiseen kirjakokoelmaan (kaanon) kuuluvat kirjat vakiintuivat n. 100 jkr. * UT:n kirjoitusten alkukieli on kreikka. * UT:n kirjat on kirjoitettu n jkr. Jeesuksen opetuslasten sekä heidän oppilaidensa muistitiedon pohjalta ja niissä on havaittavissa erilaisia korostuksia. * Kaanoniin kuuluvat kirjat vakiintuivat n. 400 jkr. SISÄLTÖ * VT kuvaa ihmisten suhdetta Jumalaan sekä Israelin kansan historiaa. * VT:ssa on kertomuksia ihmisten elämästä, profeettojen opetuksia, ennustuksia, uskonnollista runoutta sekä erilaisia elämänohjeita. * Evankeliumeissa kerrotaan Jeesuksen toiminnasta ja opetuksista. Jeesus saarnasi Jumalan valtakunnasta sekä ihmisten ja Jumalan välisestä suhteesta. * Ns. synoptiset evankeliumit - Markus, Matteus ja Luukas - perustuvat samoihin lähteisiin. * Apostolien teot kertovat Jeesuksen opetuslasten toiminnasta ja kristillisen kirkon alkuvaiheista. * Paavalin kirjeet ovat eri seurakunnille ja yksityishenkilöille lähetettyjä käytännön neuvoja ja uskon asioihin liittyviä pohdintoja. * UT:ssa on myös muita varhaisten kristittyjen tärkeiksi kokemia kirjoituksia (kirjeitä ja ilmestyskirja). KESKEISIÄ KOHTIA 1. Moos. 1-3 Luominen ja syntiinlankeemus 2. Moos. 20 Kymmenen käskyä 4. Moos. 6:24-26 Herran siunaus Ps. 23 Paimenpsalmi Matt. 5-7 Vuorisaarna (sisältää Isä meidän -rukouksen) Matt. 7:12 ja Luuk. 6:31 Kultainen sääntö Matt. 22:36-40 Rakkauden kaksoiskäsky Matt. 28:18-20 Kaste- ja lähetyskäsky Luuk. 2 Jouluevankeliumi Joh. 3:16 Pienoisevankeliumi 1. Kor. 13 Rakkauden ylistys

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde?

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? DOGMATIIKKA Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? JUMALA RAKKAUS EHTOOLLINEN KIRKKO PELASTUS USKONTUNNUSTUKSET

Lisätiedot

JOHANNES KASTAA JEESUKSEN

JOHANNES KASTAA JEESUKSEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JOHANNES KASTAA JEESUKSEN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Betaniassa, se on paikkakunta Pereassa

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Kuinka ymmärtää ja tulkita Raamattua oikein?

Kuinka ymmärtää ja tulkita Raamattua oikein? Kuinka ymmärtää ja tulkita Raamattua oikein? Raamattu Jumalan sana Kirjasto tai kirjakokoelma: 66 kirjaa kirjoitettiin n. 1600 vuoden aikana (1500 ekr.-96 jkr.) Vanha Testamentti 39 kirjaa, heprea ja aramea

Lisätiedot

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto

Matka Raamatun kastetilanteisiin. Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto Matka Raamatun kastetilanteisiin Niko Huttunen Dos., Helsingin yliopisto I Kristillinen kaste ja muut puhdistautumisrituaalit Puhdistautumisriitit tavallisia uskonnoissa Puhdistautumisriitti Ganges- virrassa

Lisätiedot

JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO

JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO Ylösnousemustutkimukseen liittyy laaja filosofinen keskustelu, koska kyseessä on kristinuskon oppijärjestelmän kannalta varsin keskeinen uskonkappale Jeesuksen

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com 1 USKOONTULON ABC 2 1. Tunnusta, että olet tehnyt syntiä ja tee parannus. Me olemme tehneet väärin, me olemme tehneet syntiä, olemme rikkoneet SINUA vastaan, kapinoineet ja poikenneet SINUN Käskyistäsi

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Uskonnon. Oppimateriaalia HANNU HARRI TEHTÄVIÄ JA MONISTEITA USKONNONOPETUKSEEN. Uskonnonpedagoginen instituutti - Seurakuntaopisto

Uskonnon. Oppimateriaalia HANNU HARRI TEHTÄVIÄ JA MONISTEITA USKONNONOPETUKSEEN. Uskonnonpedagoginen instituutti - Seurakuntaopisto Uskonnon HANNU HARRI Oppimateriaalia TEHTÄVIÄ JA MONISTEITA USKONNONOPETUKSEEN - Hannu Harri - Uskonnonpedagoginen instituutti Kustantaja: Suomen Kirkon Seurakuntaopiston Säätiö, Järvenpää 2008 ISBN 978-952-5375-15-2

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo ja Eeva Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo ja Eeva Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 14/24 Yleiskatsaus Uuteen Testamenttiin Lähteet: Raamatut RK92 & RK33/38 & RK & KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset merkitty

Lisätiedot

Matt Mitchell: Kuka Pyha Henki on?

Matt Mitchell: Kuka Pyha Henki on? Matt Mitchell: Kuka Pyha Henki on? Matt Mitchell: The Fellowship of the Holy Spitit: "Who is the Holy Spirit?" 3.helmikuuta 2008 Matteus 3:13-17 Tänä vuonna rukoilen, että saatte kokea pyhän Kolminaisuuden

Lisätiedot

Raamatun tulkitseminen Erilaisia raamatuntulkintatapoja. Tabletkoulu

Raamatun tulkitseminen Erilaisia raamatuntulkintatapoja. Tabletkoulu Raamatun tulkitseminen Erilaisia raamatuntulkintatapoja Miksi Raamattua pitää tulkita? Voiko sitä lukea tulkitsematta? Jokainen tekstiä lukeva ihminen tulkitsee sitä elämänhistoriansa ja aikakautensa kautta.

Lisätiedot

Vainoista herätykseen. Ap t. 8:1-17

Vainoista herätykseen. Ap t. 8:1-17 Vainoista herätykseen Ap t. 8:1-17 Jumalan sanallinen ilmoitus on lisääntyvää ja se huipentuu Jeesuksen ihmiseksi tulemiseen. Pelastusilmoitus loppuu apostolien ajan päättyessä. Jeesuksen antaessa lähetyskäskyn

Lisätiedot

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO 7.11 USKONTO Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

3. Jumalan läsnäolo. Isak Pensiev

3. Jumalan läsnäolo. Isak Pensiev 1 Isak Pensiev 3. Jumalan läsnäolo Jatkamme edellistä opetustuntia ja aiheemme on Jumala ja Jumalan läsnäolo. Viime opetustunnilla käsittelimme aihetta Jumala on yksi. Teimme johtopäätöksen, että juutalainen

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Paavali kirjoittaa monien luotettavina pidettyjen käsikirjoitusten mukaan näin:

Paavali kirjoittaa monien luotettavina pidettyjen käsikirjoitusten mukaan näin: 1Kor 15:47 selitys Paavali kirjoittaa monien luotettavina pidettyjen käsikirjoitusten mukaan näin: "Ensimmäinen ihminen oli maasta, maallinen, toinen ihminen on herra taivaasta." (1Kor 15:47). Sana "herra"

Lisätiedot

IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi

IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi IHMEELLINEN RAAMATTU Past. Juha Muukkonen Thurevikinkatu 8 D 22 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 Kuunneltavissa osoitteessa:

Lisätiedot

PASTORI, TEOLOGIAN TOHTORI MARTTI VAAHTORANNAN VIRKAAN ASETTAMINEN Helsingissä

PASTORI, TEOLOGIAN TOHTORI MARTTI VAAHTORANNAN VIRKAAN ASETTAMINEN Helsingissä 1/6 Ryttylä 6.8.2008 Matti Väisänen PASTORI, TEOLOGIAN TOHTORI MARTTI VAAHTORANNAN VIRKAAN ASETTAMINEN Helsingissä 10.08.2008 Kristuksessa rakas veljemme Martti Vaahtoranta ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 15/24 Evankeliumit Lähteet: Raamatut RK92 & RK33/38 & RK & KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset merkitty erikseen Raimo

Lisätiedot

USKONTO EVANKELISLUTERILAINEN USKONTO

USKONTO EVANKELISLUTERILAINEN USKONTO USKONTO Uskonnon opetuksen tehtävänä on tarjota oppilaille tietoja, taitoja ja kokemuksia, joista hän saa aineksia identiteetin ja maailmankatsomuksen rakentamiseen. Uskontoa käsitellään yhtenä inhimillisen

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden

Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden Tulkaa, juokaa kuolemattomuuden lähteestä "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta 1. Aterian aikana

Lisätiedot

Voiko Raamattuun luottaa

Voiko Raamattuun luottaa Voiko Raamattuun luottaa Johdanto Käytän tässä opetuksessani paljon edesmenneen tohtori Uuras Saarnivaan kirjaa kyseisestä aiheesta. Otan alkuun lainauksen tästä kirjasta. Saarnivaara kirjoittaa: 1700-

Lisätiedot

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET: 1 + SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + Nimesi: Osoitteesi: Puhelinnumerosi: PERUSOHJEET: Seurakunnan toimintaan tutustumista varten käyt 3-4 kertaa itsenäisesti jumalanpalveluksessa

Lisätiedot

Lähetyshiippakunnan pyhäkoulutyö

Lähetyshiippakunnan pyhäkoulutyö Lähetyshiippakunnan pyhäkoulutyö Kolmen vuoden pyhäkouluohjelma // Raamatun suuret kertomukset (VT, Evankeliumit ja Apostolien teot) Pohjana käytetty Concordia Publishing House n, Growing in Christ -pyhäkouluohjelmaa

Lisätiedot

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä?

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä? Ilmestys (kr. Αποκαλυψις) tarkoittaa verhon pois ottamista. Emme näe verhottuja asioita ennen niiden paljastumista, ilmoittamista. Jumala on aina paljastanut omilleen sen, mikä on tarpeen tietää tulevaisuudesta.

Lisätiedot

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia)

USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) USKONTO 7. ja 8. luokka ( 7. vuosiluokalla 1½ viikkotuntia ja 8. luokalla ½ viikkotuntia) TAVOITTEET tapoihimme, lakeihimme jne. ymmärtää, että erilaiset uskonnot muissa kulttuureissa määrittävät niiden

Lisätiedot

MK KATEKISMUKSEN JOHDANTO

MK KATEKISMUKSEN JOHDANTO MK KATEKISMUKSEN JOHDANTO M MUUT OPETUKSET, https://genfibeta.weebly.com/m.html (genfibeta.weebly.com/ muuttuu myöhemmin gen.fi/-osoitteeksi) MK KATEKISMUS, https://genfibeta.weebly.com/mk.html MK Katekismuksen

Lisätiedot

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT ORTODOKSINEN USKONTO

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT ORTODOKSINEN USKONTO Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Uskonto KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana

Lisätiedot

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen Raamatun pikakurssi Osa 9/24 Daniel Lähteet: Raamatut RK92 &RK33/38 &RK& KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset merkitty erikseen Raimo Auvinen 2013-2014

Lisätiedot

Minä olen Jeesus len Jees Minä

Minä olen Jeesus  len Jees Minä Minä olen Jeesus Nimilappu pussinnauhaan, peliohje pussiin. Voit tulostaa pelin kopiopaperille. Leikkaa ja liimaa kortit sitten kartongille tai pahville. Kontaktimuovilla tai laminaatilla saat korteista

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

PERKELE KIUSAA JEESUSTA

PERKELE KIUSAA JEESUSTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PERKELE KIUSAA JEESUSTA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Erämaassa b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia

Saarna Evankeliumi Johannes Kastaja Elia Jeremia Saarna 16.7.2017 Evankeliumi Matt. 16: 13-19 Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat? He vastasivat: Toisten

Lisätiedot

Juutalaisen uskon perusteet

Juutalaisen uskon perusteet 1 Juutalaisen uskon perusteet 1.oppituntti Isak Pensiev 4.4.2012 Shalom on hyvin tunnettu juutalaisen kielen sana. Se on myös hyvin tunnettu sana koko maailmassa. Mutta ei kukaan ajattele tarkkaan mitä

Lisätiedot

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä

Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kaste jumalanpalveluksen yhteydessä Kun kaste toimitetaan seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa, siihen liitetään tässä esitetyt kohdat. Saarnan jälkeen vanhemmat ja kummit siirtyvät kastettavan

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

Raamatuntutkimuksen epämiellyttävä puoli

Raamatuntutkimuksen epämiellyttävä puoli Raamatuntutkimuksen epämiellyttävä puoli Onko Raamatun tekstien kriittinen arviointi uhka niiden pyhyydelle? Kriittinen raamatuntutkimus haastaa meitä kyseenalaistamaan käsityksiämme Raamatusta, pyhyydestä

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2014 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 30.4.2014 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

BAABELIN (BABYLONIN) TORNI

BAABELIN (BABYLONIN) TORNI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) BAABELIN (BABYLONIN) TORNI Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Sinearin maassa. Paikka on sama, johon

Lisätiedot

Opetussuunnitelma vuosiluokille 1-9

Opetussuunnitelma vuosiluokille 1-9 Ortodoksinen uskonto HUOM!! Vantaan eri koulujen käytäntö koulujen/ alueiden opetussuunnitelmia laadittaessa on riemunkirjavaa Joillakin kouluilla opetussuunnitelmaa laadittaessa ja kirjoitettaessa toistetaan

Lisätiedot

94 3. sunnuntai ennen paastonaikaa (Septuagesim a)

94 3. sunnuntai ennen paastonaikaa (Septuagesim a) S isä lly slu e tte lo : 7 1. adventtisunnuntai Kristuksesta, oikeasta kuninkaasta Matt. 21:1-9 14 2. adventtisunnuntai Varoitus, lohdutus ja kehotus Luuk. 21:25-36 21 3. adventtisunnuntai Kristuksen ylistyspuhe

Lisätiedot

JEESUS TORJUTAAN NASARETISSA

JEESUS TORJUTAAN NASARETISSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) JEESUS TORJUTAAN NASARETISSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Nasaretissa, Jeesuksen lapsuuskotikaupungissa,

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 1. vuosi nro UT 3/52 www.luterilainen.com lapsille@luterilainen.com 11.12. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUKSEN SYNTYMÄ 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beetlehem on kaupunki Juudan vuoristossa n. 770 m merenpinnan yläpuolella Hebronin

Lisätiedot

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15 Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken Abrahamilaisia uskontoja Juutalaisuus Kristinusko Islam Jumala Kaikilla kolmella on yksi jumala Jumala Kaikkivaltias Luojajumala Juutalaisuus ja islam Juutalaisilla

Lisätiedot

Päivän eväät. PIENI RAAMAtUNLUkUOPAS

Päivän eväät. PIENI RAAMAtUNLUkUOPAS Päivän eväät PIENI RAAMAtUNLUkUOPAS Päivän eväät O h j a u s t a s a n a n m i e t i s k e l y y n Päivän eväät on lukuohjelma, jossa Raamatun lukeminen ankkuroituu vanhaan rukouksen perinteeseen. Raa

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot

Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen. Heikki Pekkarinen

Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen. Heikki Pekkarinen Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen Heikki Pekkarinen marraskuussa 2008 Kymmenykset, annit, uhrit ja iloinen antaminen 1. äänite Daavid ja Salomo Room. 15:4 Sillä kaikki, mikä ennen on kirjoitettu,

Lisätiedot

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia

Roomalaiskirje. 20.7.2014, Eura. Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia 20.7.2014, Eura Paavali, Jeesuksen Kristuksen palvelija, kutsuttu apostoli, erotettu julistamaan Jumalan evankeliumia - Rm 1:1 Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itsekullekin

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Raamattu ja traditio Kirkon opin lähteenä

Raamattu ja traditio Kirkon opin lähteenä isä Arto Leskinen1 Raamattu ja traditio Kirkon opin lähteenä Katekumeenipiiri 1.11.2017 isä Arto Leskinen isä Arto Leskinen2 Raamattu ja traditio Kirkon opin lähteenä Puhuessaan kahdesta uskon lähteestä,

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT EVANKELISLUTERILAINEN USKONTO

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT EVANKELISLUTERILAINEN USKONTO Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Uskonto KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana

Lisätiedot

ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO

ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO TAKSONOMIATAULUKKO 6.lk. UO 6. luokka arvioitavat tavoitteet Etiikka T4, T8, T9, T10, T11 arvosanalle 5 Muistan yksittäisen kristillisen eettisen periaatteen. minulla

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on luvannut ja mistä olette minulta kuulleet (1:5)

jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on luvannut ja mistä olette minulta kuulleet (1:5) Suomen teologinen instituutti Henrik Perret 17.1.2006 PYHÄ HENKI JA ME Luentosarja Apostolien teoista Missä mennään? = miksi Ap. t.? defaitismi = tappiomieliala, antautumishenki olen rintamakarkuri Jos

Lisätiedot

Radion ortodoksinen aamuhartaus

Radion ortodoksinen aamuhartaus 1 / 5 Rovasti Veikko Purmonen Radion ortodoksinen aamuhartaus 21.9. 2002 Luuk. 5: 1-11 Kirkon luovuttamaton tehtävä ja kaikkien kristittyjen yhteinen kutsumus on lähetystyön tekeminen, todistaminen Jumalan

Lisätiedot

UT:n loppua koskevat opetukset alkukirkon katekismus ja uskon sääntö

UT:n loppua koskevat opetukset alkukirkon katekismus ja uskon sääntö alkukirkon katekismus ja uskon sääntö On pidettävä selvänä raja sen välillä, mitä voimme tietää varmasti ja mitä emme voi tietää varmasti. Raamatun sana on selvä ja varma. Kaikki muu on spekulaatiota,

Lisätiedot

Pyhän Hengen kaste Pyhä Henki sarjan kolmas osa. Majakka-ilta 31.1.2015 Antti.Ronkainen@majakka.net

Pyhän Hengen kaste Pyhä Henki sarjan kolmas osa. Majakka-ilta 31.1.2015 Antti.Ronkainen@majakka.net Pyhän Hengen kaste Pyhä Henki sarjan kolmas osa Majakka-ilta 31.1.2015 Antti.Ronkainen@majakka.net Huomioita opin muodostamisesta Raamatun kertomuksista/narratiiveista (L. H.) 1. On tehtävä ero kuvaavan

Lisätiedot

Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi

Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi 1 2.oppituntti Isak Pensiev 14.4.2012 Ystävät, me jatkamme oppituntia, joka avaa meille juutalaisia käsitteitä ja juutalaista näkökulmaa sekä Uuteen- että Vanhaan

Lisätiedot

Teologisen seminaarin etäpaketti

Teologisen seminaarin etäpaketti Teologisen seminaarin etäpaketti 2016-2020 Lukuvuosi 2016-2017 MENOSSA Uusi versio 2019-2020 VT-M202 Dekalogi MS-M402 Kulttuurien välinen kommunikointi 2 KT-E601 Näkökulmia evankeliointiin KT-M602 Näkökulmia

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja Juutalaiset pojat kävivät kotikaupunkinsa synagoogassa koulua 5-vuotiaasta

Lisätiedot

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Loisto yllättää Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Matt. 17:1-3 1 Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen.

Lisätiedot

Sipoon Betania seurakunta 2015 Raili Tanskanen

Sipoon Betania seurakunta 2015 Raili Tanskanen JUMALAN LIITTO IHMISEN PELASTAMISEKSI - osa 1 Liiton keskeinen merkitys Jumalan pelastussuunnitelmassa Jumalan erityissuhde pelastussuunnitelmansa toteuttamiseksi valitsemiinsa ihmisiin perustuu liittoon

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

Lukeminen on aina tulkintaa

Lukeminen on aina tulkintaa Lukeminen on aina tulkintaa Tulemme aina tekstin äärelle omista lähtökohdistamme käsin omin ennakkooletuksinemme ja elämänkokemuksinemme. Tulkintoihimme vaikuttaa väistämättä myös kulttuuri, jossa elämme

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

MIKÄ OIKEASTAAN OLI RAAMATULLINEN KIELILLÄ PUHUMISEN LAHJA?

MIKÄ OIKEASTAAN OLI RAAMATULLINEN KIELILLÄ PUHUMISEN LAHJA? MIKÄ OIKEASTAAN OLI RAAMATULLINEN KIELILLÄ PUHUMISEN LAHJA? Ottaen huomioon nykyisin esiintyvän laajalle levinneen kiinnostuksen kielillä puhumiseen, on erittäin tärkeää, että meillä on selkeä käsitys

Lisätiedot

Kristuksen kaksiluonto-oppi

Kristuksen kaksiluonto-oppi Kristuksen kaksiluonto-oppi Katolinen kirkko muotoili kolminaisuusopin 300- ja 400-luvuilla ja täydensi sitä Kristuksen kaksiluonto-opilla Khalkedonin kirkolliskokouksessa vuonna 451. Kirkolla on ollut

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas herää mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan. Oppilas

Lisätiedot

1. sunnuntai loppiaisesta Kasteen lahja Matt. 3:13-17

1. sunnuntai loppiaisesta Kasteen lahja Matt. 3:13-17 1. sunnuntai loppiaisesta Kasteen lahja Matt. 3:13-17 13. Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. 14. Johannes esteli ja sanoi: "Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

Raamattu Henkilökohtainen näkökulma Kari Valkonen Dipl.ins., evankelista ja kouluttaja 1 Lausumia Raamatusta Kristikunnan yhteisessä perinnössä Jumalan sanan merkitys tuodaan rikkaasti esille: koska Raamatun

Lisätiedot

Rukoilemme: Kun me rukoilemme

Rukoilemme: Kun me rukoilemme 1 sutkksnkanomra Rukoilemme: Niin Herra, kosketa meitä tälläkin hetkellä Henkesi ja Sanasi kautta, kuten tuossa virressä veisasimme: "Kosketa minua, Henki, kosketa, kirkkaus! Anna elälle suunta ja tarkoitus.!

Lisätiedot

Raamatun sisältöjä. Vanha testamentti / Septuaginta (kreikaksi kääntämisen jälkeen)

Raamatun sisältöjä. Vanha testamentti / Septuaginta (kreikaksi kääntämisen jälkeen) Pentateukki / Laki / Torah (juutalaisuudessa) 1. Mooseksen kirja / Genesis 2. Mooseksen kirja / Exodus 3. Mooseksen kirja / Leviticus 4. Mooseksen kirja / Numeri 5. Mooseksen kirja / Deuteronomium Genesis

Lisätiedot

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa

E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa E. Kaste seurakunnan jumalanpalveluksessa Kasteesta ja siihen valmistautumisesta ks. Lapsen kasteen kaava (1. A). Kun kaste toimitetaan seurakunnan jumalanpalveluksessa (messu, sanajumalanpalvelus, viikkomessu,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

PASTORI ESKO TAPIO MURRON VIRKAAN ASETTAMINEN Hämeenlinnassa

PASTORI ESKO TAPIO MURRON VIRKAAN ASETTAMINEN Hämeenlinnassa 1/6 Ryttylä 27.12.2008 Matti Väisänen PASTORI ESKO TAPIO MURRON VIRKAAN ASETTAMINEN Hämeenlinnassa 28.12.2008 Kristuksessa rakas veljemme Esko Tapio Murto ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin teitä Sananlaskujen

Lisätiedot

Reijo Telaranta. Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa

Reijo Telaranta. Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa Reijo Telaranta Israel ja seurakunta Jumalan kaksi suunnitelmaa Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, ollakseni sinun ja sinun

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su )

JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su ) Ryttylä 14. 01.2006 Matti Väisänen 1/6 JANNE SAKARI KOSKELAN VIRKAAN ASETTAMINEN Oulussa (Su 15.01.2006) Kristuksessa rakas veljemme, Janne Koskela ja läsnä oleva seurakunta, tervehdin teitä tämän sunnuntain

Lisätiedot

Aamun uusinta Taivas TV7 - Viikon 41 ohjelmat -

Aamun uusinta Taivas TV7 - Viikon 41 ohjelmat - Aamun uusinta Taivas TV7 - Viikon 41 ohjelmat - www.tv7.fi 08:00 Koputus: Vieraana Pertti Salmen 08:30 Raamattu puhuu sinulle: Apt. 14-15 08:40 Armon kalliolla: Jumala on rakkaus 09:00 Tule Jeesuksen luo!:

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on?

Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on? Missio Järvenpää/TV7 raamattukoulu 2011 Pekka Sartola i I V A R T I J A. Mikä hetki yöstä on? Jeesuksen profetiat : Matteus 24 - Jesaja 2:1-4 62:6-7 (Jerusalem) - Hesekiel 36:19 ja 24 ja 28 - Sakarja 8:

Lisätiedot

7.11 USKONTO KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT

7.11 USKONTO KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT 7.11 USKONTO KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Lisätiedot

Johdanto salattua Jumalan viisautta salattua

Johdanto salattua Jumalan viisautta salattua Johdanto Miksi kirjoitussarjani otsikko on Salattu Raamattu? Vielä William Tyndalen aikoina 1500-luvulla oli olemassa painettuna vain latinankielinen Raamattu lähinnä vain papiston käyttöön. Nykyisin on

Lisätiedot

Luuk.24:13-35, Pääsiäinen

Luuk.24:13-35, Pääsiäinen Luuk.24:13-35, Pääsiäinen Luuk.24:13-35: Samana päivänä oli kaksi opetuslasta menossa Emmaus-nimiseen kylään, jonne on Jerusalemista noin kahden tunnin kävelymatka*. 14. He keskustelivat kaikesta siitä,

Lisätiedot

Elämä Jumalan lapsena

Elämä Jumalan lapsena 1 Roomalaiskirjeen selitys 18 Room. 8:14 17 Savonlinnan Tuomiokirkko, 13.3.2013 Elämä Jumalan lapsena Kertausta Tähän mennessä Paavali on Roomalaiskirjeessään esittänyt pääasiat siitä, kuinka ihmisestä

Lisätiedot