Rautatietunnelit. Määräyksen tausta ja säädösperusta. Perustelumuistio 1(5) Määräyksen tausta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rautatietunnelit. Määräyksen tausta ja säädösperusta. Perustelumuistio 1(5) Määräyksen tausta"

Transkriptio

1 Perustelumuistio 1(5) Rautatietunnelit Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräyksen tausta Euroopan laajuisen rautatiejärjestelmän kehittämisellä pyritään rautatieliikenteen kilpailukyvyn parantamiseen ja sitä kautta rautateiden liikennekysynnän lisääntymiseen, mikä osaltaan helpottaisi maanteiden ruuhkautumista. Ensimmäiset direktiivit rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta yhteisössä koskivat suurten nopeuksien rautatiejärjestelmää (96/48/EY) ja tavanomaista rautatiejärjestelmää (2001/16/EY), jotka jakavat rautatiejärjestelmän osajärjestelmiin joko rakenteellisin tai toiminnallisin perustein. Alkuperäiset yhteentoimivuusdirektiivit koskivat Euroopan laajuista rautatieverkkoa (TEN-T). Nykyisin voimassa oleva yhteentoimivuusdirektiivi (2008/57/EY) kattaa sekä suurten nopeuksien että tavanomaisen rautatiejärjestelmän, ja direktiivin 8(1) artiklan mukaan yhteentoimivuuden teknisten eritelmien (YTE:ien) soveltamisala laajennetaan vähitellen kattamaan ne radat ja liikkuva kalusto, jotka eivät kuuluneet direktiivin antohetkellä YTE:ien soveltamisalaan. Yhteentoimivuusdirektiivin vaatimukset on saatettu Suomessa voimaan rautatielailla (304/2011) myöhempine muutoksineen. Rautatielain 75 valtuuttaa n antamaan määräyksiä rautatiejärjestelmän turvallisuuden ja teknisen toimivuuden varmistamiseksi mm. rataverkolla käytettävästä kalustosta ja sillä liikennöinnistä sekä radasta, radan rakenteista, ratalaitteista ja radan kunnossapidosta. Euroopan unionin komissio antoi vuonna 2008 yhteentoimivuusdirektiivin velvoittamana ensimmäisen päätöksensä rautatietunneleiden turvallisuudesta. Päätös koski Euroopan laajuista tavanomaista ja suurten nopeuksien rautatiejärjestelmää koskevaa yhteentoimivuuden teknistä eritelmää (SRT YTE) (2008/163/EY). Kyseinen päätös on saatettu Suomessa voimaan n antamalla rautatietunneleita koskevalla määräyksellä (TRAFI/22002/ /2012). Yhteentoimivuusdirektiivin (2008/57/EY) 1(4) artiklan mukaan YTE:ien soveltamisalaa laajennetaan asteittain koskemaan koko rautatiejärjestelmää. Edelleen direktiivin 8(1) artiklan mukaan komissio hyväksyy yhden tai useamman toimeksiannon, jonka tavoitteena on uusien YTE:ien laatiminen ja/tai jo hyväksyttyjen YTE:ien tarkistaminen niiden ratojen ja liikkuvan kaluston kattamiseksi, jotka eivät vielä kuulu soveltamisalaan. Komissio antoi toimeksiannon (C(2010)2576 final), jonka perusteella se valtuutti Euroopan rautatieviraston (ERA) kehittämään ja tarkistamaan YTE:iä näkökulmanaan niiden soveltamisalan laajentaminen kattamaan koko Euroopan unionin rautatiejärjestelmän. Euroopan rautatievirasto antoi komissiolle suosituksensa komission asetukseksi Euroopan unionin rautatiejärjestelmän rautatietunneleiden turvallisuutta koskevasta yhteentoimivuuden teknisestä eritelmästä Asetus julkaistiin xx.xx.2014 Euroopan unionin virallisessa lehdessä L xxx xx.xx.2014 ja se astuu voimaan Määräyksen säädösperusta Rautatielaki (304/2011), 74 ja 75.

2 2(5) Muuttaa kansallista sääntelyä Säädöksellä kumottaisiin n antama rautatietunneleita koskeva määräys (TRAFI/22002/ /2012). Kumoaminen tulisi tehdä, koska komission asetus kumoaa komission päätöksen 2008/163/EY lukuun ottamatta osajärjestelmiä, jotka on hyväksytty sen mukaan ja kyseisen asetuksen voimaantulohetkellä pitkälle edenneitä hankkeita, joihin sisältyy asetuksen mukaisia osajärjestelmiä. Voimassa oleva SRT YTE ei koske lainkaan ratatyökoneita, ja uudistuksen jälkeen YTE:n soveltaminen ratatyökoneisiin olisi vapaaehtoista. Tämän määräyksen 3 luvun 3.1 kohdassa annettaisiin sellaisia ratatyökoneita koskevat tekniset määräykset, joiden arviointia ei tehtäisi YTE:n mukaan. Määräyshankkeen tarkoitus ja tavoite Nyt annettavalla rautatiejärjestelmän tunneleita koskevalla määräyksellä määrättäisiin niistä kansallisista rautatietunneleita koskevista seikoista, jotka uudelleentarkastetussa SRT YTE:ssä on jätetty kansallisesti määrättäviksi. SRT YTE:n uudelleentarkastelun yhteydessä suljettiin voimassa olevan YTE:n avoimeksi jääneet kohdat, joten niiden osalta kansallisia määräyksiä ei annettaisi. Myös suurin osa aiemmasta kansallisen sääntelyn varaan jätetystä sisällöstä on otettu uudelleentarkastettuun YTE:ään joko välittömänä määräyksenä tai välillisenä viittauksena standardeihin tai muita osajärjestelmiä käsitteleviin YTE:iin. Uutena avoimena kohtana ovat ratatyökoneet, joiden osalta uudelleentarkastetun YTE:n noudattaminen on vapaaehtoista. Vaihtoehtoisessa arviointimenettelyssä tarkistettavat vaatimukset esitettäisiin tämän määräyksen kolmannessa luvussa. Kansalliset määräykset koskisivat lähinnä infrastruktuuriosajärjestelmän talviolosuhteiden huomioimista ja ennen rakennettuja tunneleita, joita ei ole uudistettu tai parannettu. Näiden tunneleiden kunnossapidosta annettaisiin määräyksiä. Märäyksen valmistelu Määräys annettaisiin Suomen perustuslain 80 :n 2 mom. mukaisesti. Sidosryhmille annettiin ensimmäisen kerran mahdollisuus kommentoida kansallisen määräyksen valmistelua määräyshankepäätöksen julkaisemisen yhteydessä. Liikennevirasto antoi tällöin kommentissaan huomautuksensa kolmeen ja Poliisihallitus neljään kohtaan. Liikennevirasto ilmaisi myös halunsa osallistua kansallisen määräyksen laadintaan. Arvio määräyksen vaikutuksista Arvio määräyksen vaikutuksista YTE:ien soveltamisalan laajentaminen TEN-verkon ulkopuolelle ei vaikuttaisi Suomeen, sillä Suomessa tunneleita koskeva YTE on ollut tähänkin saakka voimassa koko rataverkolla.

3 3(5) Vaikutukset viranomaisen toimintaan Määräyksellä ei olisi merkittävää vaikutusta viranomaistoimintaan. Vaikutukset asiakkaiden toimintaan Määräyksellä ei olisi suurta vaikutusta asiakkaiden toimintaan. Enemmän vaikutusta olisi komission asetuksena annettavalla YTE:llä silloin, kun ratatyökoneet arvioitaisiin YTE:n mukaisesti. Turvallisuusvaikutukset Määräyksellä ei olisi merkittäviä turvallisuusvaikutuksia. Ympäristövaikutukset Määräyksellä ei olisi välittömiä ympäristövaikutuksia. Vaikutukset esteettömyyteen Määräyksellä ei olisi vaikutusta esteettömyyteen. Yksityiskohtaiset perustelut Määräyksen täytäntöönpano tapahtuisi Suomen rautatielain 304/2011 mukaisin valtuutuksin ja laajuuksin. Tämän määräyksen soveltamisala vastaisi SRT YTE:n soveltamisalaa, vaikka tässä määräyksessä ei olekaan kaikkia osajärjestelmiä koskevia vaatimuksia. Määräyksen ensimmäisen luvun 1. kohdassa lueteltaisiin soveltamisala SRT YTE:n mukaisesti, koska kansallisen määräyksen olisi hyvä kattaa sama soveltamisala kuin se YTE, jota määräys koskee. Tämän määräyksen kansallinen sääntely koskisi niiden infrastruktuuriosajärjestelmään kuuluvien tunneleiden kunnossapitoa, jotka on rakennettu ennen ja joita ei ole uudistettu tai parannettu. 2. kohdassa annettaisiin siirtymäaika jo aloitetuille rakennushankkeille, joiden yhteydessä noudatettaisiin voimassa olevaa tunneliturvallisuutta koskevaa sääntelyä. Pitkälle edenneitä hankkeita koskeva siirtymäkausi olisi rautatielain 304/ :n mukainen. 3. kohdassa oleva siirtymäkausi olisi LOC & PAS YTE:n mukainen ja koskisi vanhan tyyppisen kaluston käyttöönottoa. 4. kohdassa oleva hankesuunnitelmien esittämisvelvollisuus perustuisi rautatielain 46 :ään, jossa valtuutetaan päättämään YTE:n noudattamisen laajuus. Sama vaatimus on voimassa olevassakin rautatietunnelimääräyksessä.

4 4(5) 5. kohdassa oleva FI-tarkastusmenettely koskisi ratatyökoneita, joita ei arvioida SRT YTE:n mukaisesti. Vastaava vaatimus on voimassa olevassakin rautatietunnelimääräyksessä. 6. kohdassa asetettaisiin kansalliset määräykset voimaan koko rataverkolle. Sama sääntö on voimassa olevassakin rautatietunnelimääräyksessä. 7. kohdassa annettaisiin ennen voimassa olevan SRT YTE:n voimaantuloa rakennettujen tunneleiden kunnossapitoa koskeva sääntely. Samat säännöt ovat voimassa olevassakin rautatietunnelimääräyksessä. 8. kohdassa määrättäisiin, että kaikkien rautatieliikenteen harjoittajien on täytettävä SRT YTE:ssä rautatieyrityksille asetetut velvoitteet. SRT YTE:ssä määräykset koskevat rautatieyrityksiä ja rataverkon haltijoita. Rautatielain mukaan rautatieliikenteen harjoittajaksi katsotaan rautatieyritysten lisäksi rataverkon kunnossapitoa ja museoliikennettä harjoittavat yritykset. Kaikkien rautatieliikenteen harjoittajien turvallisuustason tulisi olla vastaavalla tasolla kuin rautatieyrityksiä, mihin tällä vaatimuksella pyrittäisiin. Sama vaatimus on voimassa olevassakin rautatietunnelimääräyksessä. Määräyksen toisen luvun a) e) kohdissa annettaisiin määritelmät tässä määräyksessä käytettyihin määräysten lyhenteisiin sekä ratatyökoneelle. Ratatyökoneen määritelmä olisi sama kuin ratatyökoneita koskevassa liikkuvan kaluston teknisten määräysten osassa 6. Määräyksen kolmannen osan 3.1 kohdassa määrättäisiin uudelleentarkastetun SRT YTE:n 7.1 kohtaa täydentävänä kansallisena sääntönä hyväksymismenettely ratatyökoneille, joita ei arvioida SRT YTE:n mukaan. Tällöin suoritettaisiin rautatielaissa säädetty muun kuin yhteentoimivuuden teknisten eritelmien mukaisen kalustoyksikön käyttöönottoluvan edellytyksenä oleva arviointimenettely. Tällaisten ratatyökoneiden tulisi olla liikkuvan kaluston yleisten teknisten määräysten (LIMO 1) ja ratatyökoneita koskevan teknisen määräyksen (LIMO 6) mukaisia. Näin ratatyökoneet voitaisiin arvioida joko YTE:n tai vanhojen kansallisten teknisten määräysten perusteella. SRT YTE:n erityistapauksissa ei ole Suomea koskevaa tapausta, joten kansallista sääntelyä ei olisi. Neljännen luvun 4.1 kohdassa annettaisiin SRT YTE:ä täydentävät, kaikkia rautatietunneleita koskevat kansalliset määräykset, jotka perustuisivat ennen YTE:ien voimaantuloa noudatettujen kansallisten ratateknisten määräysten ja ohjeiden rautatietunneleita koskevaan osaan 18 (kumottu). Kyseiset vaatimukset ovat myös voimassa olevassa rautatietunneleita koskevassa määräyksessä. Ensimmäisen kohdan mukaan rautatietunneli olisi varustettava aitauksella tai muulla esteellä, joka estäisi ohikulkijoiden putoamisen tunnelin suuaukkoon tai kallioleikkaukseen. Toisen kohdan mukaan tekniseen tilaan olisi sijoitettava kyseisestä tilasta käytettävien laitteiden tai järjestelmien toimintakaaviot ja kunnossapito-ohjeet. Kolmannen kohdan mukaan valvomoon olisi sijoitettava kyseisestä tilasta valvottavien tunneleiden yleispiirustukset, sieltä valvottavien laitteiden ja järjestelmien toimintakaaviot ja kunnossapito-ohjeet. Lisäksi valvomossa tulisi olla pelastussuunnitelma ja muut poikkeustilanteita koskevat toimintaohjeet. Neljännen kohdan mukaan tunnelin verhousrakenteiden mitoitus jääkuormaa vastaan tulisi olla 3,0 kpa.

5 5(5) Viidennen kohdan mukaan tunnelin suuaukon rakenteet olisi mitoitettava 5,0 kpa:n lumija jääkuormaa vastaan. Kuudennen kohdan mukaan irtolohkareiden putoamisriski olisi eliminoitava kalliopintojen lujittamistoimenpiteillä. Seitsemännen kohdan mukaan tunneli olisi rakennettava niin, ettei tunnelitilaan muodostuisi jäätä. 4.2 kohdassa määrättäisiin ennen nykyisin voimassa olevan SRT YTE:n voimaantuloa rakennettujen tunneleiden kunnossapidosta. Vaatimukset perustuvat pääasiassa kansallisten ratateknisten määräysten ja ohjeiden rautatietunneleita koskevan osan 18 vaatimuksiin (kumottu). Kyseiset vaatimukset ovat myös voimassa olevassa rautatietunneleita koskevassa määräyksessä. Määräyksen aikataulu Määräys olisi tarkoitus tulla voimaan Määräyksestä viestiminen SRT YTE:n uudelleentarkastelun yhteydessä sidosryhmille on toimitettu työasiakirjoja. Lisäksi ennen kyseistä YTE:ä käsitteleviä rautateiden yhteentoimivuus- ja turvallisuuskomitean kokouksia sidosryhmiä on informoitu hankkeen etenemisestä. Lopuksi määräyshankepäätös julkaistiin verkossa, ja sidosryhmillä oli mahdollisuus kommentoida sitä. LIITTEET: Draft revised SRT TSI.

Esteettömyys rautatiejärjestelmässä

Esteettömyys rautatiejärjestelmässä Perustelumuistio 1(5) 17.10.2014 Esteettömyys rautatiejärjestelmässä Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräyksen tausta Euroopan laajuisen rautatiejärjestelmän kehittämisellä pyritään rautatieliikenteen

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.5.2019 C(2019) 3557 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 16.5.2019, Euroopan unionin rautatiejärjestelmän osajärjestelmää käyttötoiminta ja liikenteen hallinta

Lisätiedot

Esteettömyys rautatiejärjestelmässä

Esteettömyys rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 18.12.2014 Voimaantulopäivä: 1.1.2015 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia ja erityistapauksia määräys koskee: Komission

Lisätiedot

Esteettömyys rautatiejärjestelmässä

Esteettömyys rautatiejärjestelmässä Perustelumuistio 1(6) 16.12.2014 Esteettömyys rautatiejärjestelmässä Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräyksen tausta Euroopan laajuisen rautatiejärjestelmän kehittämisellä pyritään rautatieliikenteen

Lisätiedot

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Perustelumuistio 1(7) 21.06.2016 Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Määräyksen tausta ja säädösperusta Komissio päivitti aiemmin päätöksenä annettua ohjaus-, hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmää

Lisätiedot

rautatiejärjestelmän luvat ja

rautatiejärjestelmän luvat ja Trafin myöntämät rautatiejärjestelmän luvat ja arviointilaitosten nimeäminen Ryhmäpäällikkö Jouko Linnasaari Trafin myöntämät rautatie- järjestelmän j ä luvat Turvallisuustodistuksen t tarvitsevat t rautatieliikenteen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 13. marraskuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvosto Kom:n

Lisätiedot

Veturit ja henkilöliikenteen liikkuva kalusto

Veturit ja henkilöliikenteen liikkuva kalusto Määräys 1 (6) Antopäivä: 22.1.2013 Voimaantulopäivä: 24.1.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Komission päätös 2011/291/EU Euroopan laajuisen tavanomaisen

Lisätiedot

Määräys 1 (6) Voimassa: Toistaiseksi

Määräys 1 (6) Voimassa: Toistaiseksi Määräys 1 (6) Antopäivä: 22.12.2011 Voimaantulopäivä: 01.01.2012 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa LIMO 3, LIMO 4 sekä LIMO 2 lukuunottamatta

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO LIIKENTEEN JA LIIKKUMISEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO

EUROOPAN KOMISSIO LIIKENTEEN JA LIIKKUMISEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO LIIKENTEEN JA LIIKKUMISEN PÄÄOSASTO Bryssel, 10. heinäkuuta 2018 Kumoaa ja korvaa 27. helmikuuta 2018 esitetyn tiedonannon 1 TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 18.12.2015 Voimaantulopäivä: 1.1.2016 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 :n kohta 1 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia määräys koskee: Komission asetus (EU)

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä

Käyttötoiminta ja liikenteenhallinta rautatiejärjestelmässä 1 (5) Antopäivä: 30.6.2015 Voimaantulopäivä: 1.7.2015 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 :n kohta 1 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia määräys koskee: Komission asetus (EU) 2015/995

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteen hallinta osajärjestelmä

Käyttötoiminta ja liikenteen hallinta osajärjestelmä 1 (7) Antopäivä: 18.12.2013 Voimaantulopäivä: 01.01.2014 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Voimassa: Toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Komission päätös 2012/757/EU

Lisätiedot

Määräysluonnos 1 (9) Voimassa: Toistaiseksi

Määräysluonnos 1 (9) Voimassa: Toistaiseksi Määräysluonnos 1 (9) Antopäivä: 01.x.2013 Voimaantulopäivä: x.x.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Komission päätös Euroopan laajuisen tavanomaisen rautatiejärjestelmän

Lisätiedot

Kalustoyksikön rekisteröinti

Kalustoyksikön rekisteröinti Määräys 1 (11) Antopäivä: 16.11.2011 Voimaantulopäivä: 16.11.2011 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 75 Komission päätös, 107/2011/EU, kansallista rekisteriä koskevasta yhteisestä

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 12.2.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/797 mukaisista rautateiden yhteentoimivuuden

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16282/12 TRANS 398 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16282/12 TRANS 398 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16282/12 TRANS 398 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 13. marraskuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvosto Kom:n

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta ETAsopimuksen liitteen XIII (Liikenne) muuttamiseen

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta ETAsopimuksen liitteen XIII (Liikenne) muuttamiseen EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.2.2018 COM(2018) 82 final 2018/0037 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta ETAsopimuksen liitteen XIII (Liikenne)

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. tammikuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. tammikuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. tammikuuta 2015 (OR. en) 5314/15 ADD 1 TRANS 17 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 13. tammikuuta 2015 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Kom:n asiak.

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS RAUTATIEJÄRJESTELMÄN YHTEENTOI- MIVUUDESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS RAUTATIEJÄRJESTELMÄN YHTEENTOI- MIVUUDESTA LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINIS- TERIÖ MUISTIO 5.12.2018 VALTIONEUVOSTON ASETUS RAUTATIEJÄRJESTELMÄN YHTEENTOI- MIVUUDESTA 1 PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Asetuksella esitetään annettavaksi raideliikennelain nojalla

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

Rautatietunnelien turvallisuutta koskeva lainsäädäntö

Rautatietunnelien turvallisuutta koskeva lainsäädäntö Rautatietunnelien turvallisuutta koskeva lainsäädäntö Pelastusylitarkastaja Mira Leinonen 4.2.2016 Taustaa rautatietunneleita koskeville normeille Rautatietunnelien turvallisuutta koskeva keskeisin lainsäädäntö

Lisätiedot

Ajankohtaista liikenne- ja viestintäministeriöstä

Ajankohtaista liikenne- ja viestintäministeriöstä Ajankohtaista liikenne- ja viestintäministeriöstä Risto Saari, LVM Rata 2018 Sääntely ja monitoimijaympäristöön siirtyminen Ajankohtaisia asioita 1. EU:n neljännen rautatiepaketin täytäntöönpano - uuden

Lisätiedot

HE 181/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rautatielain 4 ja 57 :n muuttamisesta

HE 181/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rautatielain 4 ja 57 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rautatielain 4 ja 57 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan uuden Suomen ja Venäjän välisen rautatieliikennesopimuksen voimaantulosta

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 185/6 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2015/1136, annettu 13 päivänä heinäkuuta 2015, riskien arviointia koskevasta yhteisestä turvallisuusmenetelmästä annetun täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 402/2013

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 26. heinäkuuta 2012 (26.07) (OR. en) 12922/12 TRANS 257 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 26. heinäkuuta 2012 (26.07) (OR. en) 12922/12 TRANS 257 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 26. heinäkuuta 2012 (26.07) (OR. en) 12922/12 TRANS 257 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Kom:n

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.3.2018 C(2018) 1392 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 8.3.2018, turvallisuusjohtamisjärjestelmän vaatimuksia koskevien yhteisten turvallisuusmenetelmien vahvistamisesta

Lisätiedot

KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 21 päivänä joulukuuta 2007,

KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 21 päivänä joulukuuta 2007, L 64/72 FI Euroopan unionin virallinen lehti 7.3.2008 KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 21 päivänä joulukuuta 2007, liikuntarajoitteisia henkilöitä Euroopan laajuisessa tavanomaisessa ja suurten nopeuksien rautatiejärjestelmässä

Lisätiedot

Suurelle valiokunnalle

Suurelle valiokunnalle LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN LAUSUNTO 33/2006 vp Valtioneuvoston selvitys ehdotuksista Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiveiksi yhteisön rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta sekä rautateiden

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.4.2013 COM(2013) 193 final 2013/0104 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteisön tullikoodeksista (uudistettu tullikoodeksi) annetun asetuksen (EY) N:o

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 139 I/108 27.5.2019 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2019/776, annettu 16 päivänä toukokuuta 2019, komission asetusten (EU) N:o 321/2013, N:o 1299/2014, (EU) N:o 1301/2014, (EU) N:o 1302/2014 ja (EU)

Lisätiedot

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Perustelumuistio 1(5) 22.8.2018 OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräyksen säädösperusta on ilmailulain (864/2014) 157, jonka mukaan Liikenteen

Lisätiedot

Määräyshankepäätös 1(5) Kelpoisuusvaatimukset liikenteen lääkäri- ja psykologijärjestelmissä

Määräyshankepäätös 1(5) Kelpoisuusvaatimukset liikenteen lääkäri- ja psykologijärjestelmissä 1(5) Määräyshankepäätös Määräyksen nimi Määräyksen asianumero Määräyksen tausta ja tavoite (miksi määräyshankkeeseen ryhdytään, mitkä ovat sen tavoitteet, mitä strategisia päämääriä hanke palvelee) Kelpoisuusvaatimukset

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Istuntoasiakirja 2004 C5-0298/2003 2002/00023(COD) FI 01/07/2003 YHTEINEN KANTA vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi Euroopan laajuisen

Lisätiedot

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY 7 artiklassa tarkoitetuista yhteisistä

Lisätiedot

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia.

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia. PerustelumuistioLUONNOS 1 (5) 19.9.2019 Alusten vakavuus TRAFICOM/193813/03.04.01.00/2019 Määräyksen tausta ja säädösperusta Aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain (1686/2009;

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE FI FI FI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 8.9.2009 KOM(2009) 464 lopullinen KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE Kertomus rautateiden turvallisuudesta annetun direktiivin ja rautatiejärjestelmän

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. lokakuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. lokakuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. lokakuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0013 (COD) 11197/16 TRANS 296 CODEC 1056 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Neuvoston ensimmäisessä käsittelyssä

Lisätiedot

Yhteentoimivuuden teknisten eritelmien (YTE:ien) soveltamisopas

Yhteentoimivuuden teknisten eritelmien (YTE:ien) soveltamisopas Euroopan rautatievirasto Yhteentoimivuuden teknisten eritelmien (YTE:ien) soveltamisopas Heinäkuun 13. päivänä 2007 annetun yleisen toimeksiannon K(2007)3371 mukainen Rautatieviraston viite: Rautatieviraston

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.6.2013 COM(2013) 484 final 2013/0226 (COD) C7-0205/13 Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS sisävesiväylien/sisävesiliikenteen tavarakuljetusten tilastoista annetun

Lisätiedot

DIREKTIIVIT EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2008/57/EY, annettu 17 päivänä kesäkuuta 2008,

DIREKTIIVIT EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2008/57/EY, annettu 17 päivänä kesäkuuta 2008, 18.7.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 191/1 I (EY:n ja Euratomin perustamissopimuksia soveltamalla annetut säädökset, joiden julkaiseminen on pakollista) DIREKTIIVIT EUROOPAN PARLAMENTIN JA

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2012/0340 (COD) 11407/16 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 19. heinäkuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia:

Lisätiedot

Hallituksen esitys. Finrail Oy. Lausunto Asia: LVM/2394/03/2017. Yleiset kommentit hallituksen esityksestä

Hallituksen esitys. Finrail Oy. Lausunto Asia: LVM/2394/03/2017. Yleiset kommentit hallituksen esityksestä Finrail Oy Lausunto 07.02.2018 Asia: LVM/2394/03/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenneviraston liikenteenohjaus ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

Käyttötoiminta ja liikenteen hallinta -osajärjestelmä

Käyttötoiminta ja liikenteen hallinta -osajärjestelmä Määräysluonnos 1 (11) Antopäivä: x.x.2013 Voimaantulopäivä: x.x.20xx Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa TRAFI/18213/03.04.02.02/2010

Lisätiedot

(EUVL L 191, , s. 1)

(EUVL L 191, , s. 1) 2008L0057 FI 01.01.2015 005.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2008/57/EY, annettu 17

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rautatielain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kalustoyksikön kunnossapidosta vastaavan yksikön sertifiointia ja

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.1.2013 COM(2013) 32 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE rautatiejärjestelmän yhteentoimivuuden

Lisätiedot

(Päätöslauselmat, suositukset ja lausunnot) SUOSITUKSET EUROOPAN KOMISSIO

(Päätöslauselmat, suositukset ja lausunnot) SUOSITUKSET EUROOPAN KOMISSIO 19.7.2018 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 253/1 I (Päätöslauselmat, suositukset ja lausunnot) SUOSITUKSET EUROOPAN KOMISSIO KOMISSION SUOSITUS, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, Euroopan rautatieliikenteen

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 27. heinäkuuta 2012 (27.07) (OR. en) 12945/12 ENV 645 ENT 185 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 27. heinäkuuta 2012 (27.07) (OR. en) 12945/12 ENV 645 ENT 185 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 27. heinäkuuta 2012 (27.07) (OR. en) 12945/12 ENV 645 ENT 185 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

Trafin julkaisuja Trafin näkökulmia Helsinki-Tallinna tunnelihankkeeseen Suppea analyysi. Ville Vainiomäki

Trafin julkaisuja Trafin näkökulmia Helsinki-Tallinna tunnelihankkeeseen Suppea analyysi. Ville Vainiomäki Trafin näkökulmia Helsinki-Tallinna tunnelihankkeeseen Suppea analyysi Ville Vainiomäki Trafin julkaisuja Trafis publikationer Trafi Publications 6/2018 Sisällysluettelo 1 TAUSTA... 1 2 ALUSTAVAT SUUNNITELMAT

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (9) Antopäivä: xx.xx.2013 Voimaantulopäivä: 01.01.2014 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 :n kohta 4 Voimassa: Toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Komission päätös 2012/757/EU

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Komission delegoitu asetus

LIITE. asiakirjaan. Komission delegoitu asetus EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.3.2019 C(2019) 1789 final ANNEX 5 LIITE asiakirjaan Komission delegoitu asetus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2010/40/EU täydentämisestä yhteistoiminnallisten

Lisätiedot

DIREKTIIVIT. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

DIREKTIIVIT. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 355/42 12.12.2014 DIREKTIIVIT KOMISSION DIREKTIIVI 2014/106/EU, annettu 5 päivänä joulukuuta 2014, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta yhteisössä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin

Lisätiedot

Vaihtotyöllä tarkoitetaan luvanvaraista junaliikennettä tukevaa rautatiejärjestelmässä tehtävää kalustoyksiköiden siirtotyötä.

Vaihtotyöllä tarkoitetaan luvanvaraista junaliikennettä tukevaa rautatiejärjestelmässä tehtävää kalustoyksiköiden siirtotyötä. Sivu 1/5 Raahen Satama Oy Vaihto- ja ratatyön turvallisuusohje Ohje hyväksytty: 21.10.2015, Kaarlo Heikkinen, satamajohtaja Ohjeesta vastaa: Raahen Satama Oy 1. Soveltamisala ja määritelmät Ohjetta noudatetaan

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 29.11.2016 COM(2016) 745 final 2016/0368 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1101/89 sekä asetusten (EY) N:o 2888/2000 ja (EY)

Lisätiedot

Riskien arviointia koskeva yhteinen turvallisuusmenetelmä (YTM)

Riskien arviointia koskeva yhteinen turvallisuusmenetelmä (YTM) Riskien arviointia koskeva yhteinen turvallisuusmenetelmä (YTM) Thierry BREYNE, Dragan JOVICIC Euroopan rautatievirasto turvallisuusyksikkö turvallisuuden arviointi Osoite: 120 Rue Marc LEFRANCQ - BP 20392

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. syyskuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. syyskuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. syyskuuta 2017 (OR. en) 11932/17 TRANS 347 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 4. syyskuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi

Lisätiedot

Hallituksen esitys (HE 105/2018 vp) raideliikennelaiksi ja laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta: LVM:n vastine. LiV

Hallituksen esitys (HE 105/2018 vp) raideliikennelaiksi ja laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta: LVM:n vastine. LiV Hallituksen esitys (HE 105/2018 vp) raideliikennelaiksi ja laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta: LVM:n vastine LiV 25.10.2018 Muutokset hallituksen esitykseen Raideliikennelakiesitys:

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö U-JATKOKIRJE LVM LTY Pennanen Hannu Eduskunta Suuri valiokunta

Liikenne- ja viestintäministeriö U-JATKOKIRJE LVM LTY Pennanen Hannu Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintäministeriö U-JATKOKIRJE LVM2014-00224 LTY Pennanen Hannu 01.04.2014 Eduskunta Suuri valiokunta Asia Liikenne; EU:n neljännen rautatiepaketin tekninen osa; komission ehdotus Euroopan

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2012 COM(2012) 591 final 2012/0285 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kalavarojen säilyttämisestä teknisten toimenpiteiden avulla Itämeren, Belttien

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle Euroopan yhteisöjen komission tekemistä kolmesta säädösehdotuksesta ja komission tiedonannosta (liikkuvan kaluston vastavuoroinen tunnustaminen) Perustuslain 96 :n

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi Valtioneuvoston kirjelmä Eduskunnalle Euroopan yhteisöjen komission tekemistä viidestä ehdotuksesta (toinen rautatiepaketti) Perustuslain 96 :n 2 momentin perusteella lähetetään eduskunnalle Euroopan yhteisöjen

Lisätiedot

Rautateiden infrastruktuuriosajärjestelmä

Rautateiden infrastruktuuriosajärjestelmä 1 (7) Antopäivä: 18.12.2014 Voimaantulopäivä: 1.1.2015 Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 Voimassa: toistaiseksi EU-asetus, jonka avoimia kohtia ja erityistapauksia määräys koskee: Komission

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 15.6.2016 Euroopan unionin virallinen lehti L 158/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION ASETUS (EU) 2016/919, annettu 27 päivänä toukokuuta 2016, Euroopan

Lisätiedot

HE 127/2016 vp: laki laivavarustelain muuttamisesta. Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio

HE 127/2016 vp: laki laivavarustelain muuttamisesta. Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio HE 127/2016 vp: laki laivavarustelain muuttamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 27.9.2016 Jenni Rantio 1 Esityksen tausta ja tavoitteet Esityksellä pantaisiin täytäntöön laivavarusteita koskevan direktiivin

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.10.2018 C(2018) 6560 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 11.10.2018, valvontamenetelmästä ja jäsenvaltioiden raportointia koskevista järjestelyistä julkisen

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.1.2016 COM(2016) 33 final 2013/0016 (COD) KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti neuvoston

Lisätiedot

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 23.5.2013 EP-PE_TC1-COD(2013)0104 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 23. toukokuuta 2013 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 20.12.2017, kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevista hallinnollisista

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2017 COM(2017) 199 final 2017/0088 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.4.2019 C(2019) 2859 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 17.4.2019, katsastettavien kohteiden katsastamiseksi tarvittavista teknisistä tiedoista, suositeltavien

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 30.1.2013 COM(2013) 33 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE muun junahenkilökunnan toimenkuvista

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Italian kunnan Campione d Italian sekä Luganonjärven

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu ,

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2019 C(2019) 3580 final KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu 15.5.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/128/EY muuttamisesta yhdenmukaistettujen riski-indikaattoreiden

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 10. tammikuuta 2012 (10.01) (OR. en) 5184/12 TRANS 6 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 10. tammikuuta 2012 (10.01) (OR. en) 5184/12 TRANS 6 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 10. tammikuuta 2012 (10.01) (OR. en) 5184/12 TRANS 6 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 5. tammikuuta 2012 Vastaanottaja: Uwe CORSEPIUS, Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi. HE 117/2016 vp.

Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi. HE 117/2016 vp. Eduskunta Talousvaliokunta 15.9.2016 Hallituksen esitys eduskunnalle painelaitelaiksi HE 117/2016 vp. Sami Teräväinen hallitussihteeri, TEM Nykytilanne VOIMASSA OLEVA LAINSÄÄDÄNTÖ 1) Painelaitelaki (869/1999)

Lisätiedot

KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019

KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019 KEMIN SATAMA OY VERKKOSELOSTUS 2019 Sisällysluettelo 1.JOHDANTO...3 2.YLEISTIETOA...3 2.1 Vastuut ja yhteystiedot...3 2.2 Julkaiseminen...4 3.RATAVERKOLLE PÄÄSY...4 3.1Rataverkon käyttö...4 3.2 Liikennöintiä

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.2.2018 C(2018) 863 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 15.2.2018, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 167/2013 täydentämisestä maaja metsätaloudessa

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.3.2019 C(2019) 1839 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 12.3.2019, asetuksen (EU) N:o 389/2013 muuttamisesta Kioton pöytäkirjan toisen velvoitekauden teknisen

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /...

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /... EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.2.2019 C(2019) 873 final ANNEXES 1 to 7 LIITTEET asiakirjaan KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /... Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/797 mukaisista

Lisätiedot

Rautatiejärjestelmän infrastruktuuriosajärjestelmä

Rautatiejärjestelmän infrastruktuuriosajärjestelmä Määräys 1 (91) Antopäivä: 31.12.2012 Voimaantulopäivä: 24.1.2013 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Rautatielaki (304/2011) 74 ja 75 Komission päätös Euroopan laajuisen tavanomaisen rautatiejärjestelmän

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2019 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2019 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2019 (OR. en) 11388/19 EF 235 ECOFIN 720 DELACT 148 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 18. heinäkuuta 2019 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Euroopan komission

Lisätiedot

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 2001/95/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 753. Valtioneuvoston asetus. käräjäoikeuksien tuomiopiireistä osakeyhtiölain soveltamista koskevissa riita-asioissa

SISÄLLYS. N:o 753. Valtioneuvoston asetus. käräjäoikeuksien tuomiopiireistä osakeyhtiölain soveltamista koskevissa riita-asioissa SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 1 päivänä syyskuuta 2006 N:o 753 758 SISÄLLYS N:o Sivu 753 Valtioneuvoston asetus käräjäoikeuksien tuomiopiireistä osakeyhtiölain soveltamista koskevissa

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena komission asiakirja D020816/03.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena komission asiakirja D020816/03. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 26. heinäkuuta 2012 (26.07) (OR. en) 12923/12 TRANS 258 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Kom:n

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.2.2018 C(2018) 860 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan KOMISSION DELEGOITU ASETUS kansallisten turvallisuusviranomaisten turvallisuustodistuksen tai turvallisuusluvan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.5.2016 COM(2016) 302 final 2016/0155 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Filippiinien tasavallan hallituksen välisen tiettyjä lentoliikenteen näkökohtia koskevan

Lisätiedot

Suurelle valiokunnalle

Suurelle valiokunnalle LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN LAUSUNTO 9/2013 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan unionin neljänneksi rautatiepaketiksi (ns. tekninen osa) Suurelle valiokunnalle

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.1.2017 COM(2017) 13 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETAsopimuksen liitteen

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS. Turkista peräisin olevien maataloustuotteiden tuonnista unioniin (kodifikaatio)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS. Turkista peräisin olevien maataloustuotteiden tuonnista unioniin (kodifikaatio) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.9.2014 COM(2014) 586 final 2014/0272 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Turkista peräisin olevien maataloustuotteiden tuonnista unioniin (kodifikaatio)

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel, XXX C KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], jolla muutetaan komission asetusta (EY) N:o 1702/2003 ilma-alusten ja niihin liittyvien tuotteiden, osien

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) PÄÄTÖKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) PÄÄTÖKSET 4.12.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 319/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) PÄÄTÖKSET KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 9 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan parlamentin

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.3.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 305/2011 täydentämisestä vahvistamalla

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 4. helmikuuta 2013 (07.02) (OR. en) 6013/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0015 (COD) TRANS 39 CODEC 226 EHDOTUS

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 4. helmikuuta 2013 (07.02) (OR. en) 6013/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0015 (COD) TRANS 39 CODEC 226 EHDOTUS EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 4. helmikuuta 2013 (07.02) (OR. en) 6013/13 Toimielinten välinen asia: 2013/0015 (COD) TRANS 39 CODEC 226 EHDOTUS Lähettäjä: Euroopan komissio Päivä: 31. tammikuuta 2013

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta /2013 Laki. rautatielain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 13 päivänä joulukuuta 2013

Julkaistu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta /2013 Laki. rautatielain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 13 päivänä joulukuuta 2013 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta 2013 939/2013 Laki rautatielain muuttamisesta Annettu Helsingissä 13 päivänä joulukuuta 2013 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan

Lisätiedot

EN 45545 standardisarja yhteentoimivuuden teknisissä eritelmissä

EN 45545 standardisarja yhteentoimivuuden teknisissä eritelmissä EN 45545 standardisarja yhteentoimivuuden teknisissä eritelmissä Erityisasiantuntija Ville-Veikko Savolainen SFS 7.10.2014 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Yhteentoimivuuden tekniset eritelmät

Lisätiedot

DIREKTIIVIT. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

DIREKTIIVIT. (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 138/44 26.5.2016 DIREKTIIVIT EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI (EU) 2016/797, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta Euroopan unionissa (uudelleenlaadittu)

Lisätiedot

Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I

Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I P7_TA-PROV(2011)0452 Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 25. lokakuuta 2011 ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot