KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS Kohderyhmähaastattelut Iso- Britanniassa ja Saksassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010. Kohderyhmähaastattelut Iso- Britanniassa ja Saksassa"

Transkriptio

1 KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 Kohderyhmähaastattelut Iso- Britanniassa ja Saksassa

2 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 2 (20) SISÄLLYSLUETTELO 1. ISO-BRITANNIA Wildlife watching Melonta SAKSA 18 Hämeen ELY-keskus on rahoittanut tämän julkaisun.

3 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 3 (20) 1. ISO-BRITANNIA 1.1. Wildlife watching LONTOO KELLO Keskustelijoiden profiili Fokusryhmässä oli kuusi osallistujaa, jotka muodostivat erittäin hyvän kokonaisuuden. Keskustelijoiden profiileista voi mainita esimerkiksi seuraavat: keski-ikäinen mies, joka on kiinnostunut linnuista ja käy luonnonpuistoissa ympäri läntistä Eurooppaa. Hänellä oli paljon erilaisia matkakokemuksia ja todella paljon näkemyksiä niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat kohteen valintaan ja matkan onnistumiseen. Yksi keskustelija oli noin kolmekymppinen mieshenkilö, joka on kiinnostunut linnuista, karhuista ja erilaisista uhanalaisistakin eläimistä. Hän on luonto-ohjelmien suurkuluttaja ja kiinnostunut luontomatkailusta. Lisäksi keskustelussa oli mukana nuorehko mies ja nainen, joilla oli kokemusta järviseuduilla matkailusta Itä-Euroopasta. He eivät olleet koskaan olleet mukana millään virallisella eläinten tarkkailumatkalla, mutta olivat kiinnostuneita linnuista ja luonnosta. Eräs keskustelija oli luontomatkailun suurkuluttaja, joka oli käynyt useasti mm. Alaskassa ja muissa kaukaisissa kohteissa tarkkailemassa esimerkiksi valaita ja karhuja. Hän etsii tasapainoa sen välillä, että näkisi matkalla mahdollisimman paljon, mutta ei häiritsisi eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Viimeinen keskustelija oli nuori nainen, joka ei ollut vielä tehnyt yhtään luontomatkaa, mutta oli erittäin kiinnostunut aiheesta aikoi lähiaikoina tehdä matkan, sillä koki kaupunkilomat tylsiksi koska hän asuu keskustassa Luontomatkailuun liittyvien palveluiden käyttö kotimaassa Kohderyhmä kertoi harrastavansa kotimaassa enimmäkseen patikointia erityisillä Green Chain -reiteillä, joita löytyy Lontoon lähistöltä yli 50 kilometrin verkosto, ja joilla voi kulkea esimerkiksi yhden päivän matkan ja jatkaa samasta kohtaa jonain toisena ajankohtana kun se itselle sopii. Lintujen tarkkailu oli myös joidenkin harrastuksena ja osin erittäin aktiivisena sellaisena. Myös satunnaista melontaa harrastettiin Thamesilla. Kokonaisuudessaan luontomatkailupalveluiden käyttö kotimaassa oli kuitenkin varsin vähäistä.

4 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 4 (20) Matkailuharrastuksen tiheys Lintujen tarkkailua harrastava keskustelija kertoi käyneensä viimeisen kymmenen vuoden aikana usein eri matkakohteissa ja harrastavansa lintujen tarkkailua kerhossa ja melovansa kerran viikossa. Kaukokohteissa paljon käynyt nainen kertoi tehneensä viimeisen viiden vuoden aikana neljä merentakaista eläinten tarkkailumatkaa. Lisäksi hän kertoi tekevänsä Green space walkseja kotimaassa. Muilla kokemukset olivat yksittäisiä ja harrastus ei ollut niin aktiivisella tasolla lukuun ottamatta lintujen tarkkailua ja yleistä luonnossa liikkumista, jota koettiin tehtävän satunnaisesti, mutta kuitenkin suhteellisen usein vuoden aikana Oma harrastus vai ystävien kanssa? Eläinten tarkkailumatkoja kaukokohteisiin on tehty yksin, sillä epävarmuus eläinten näkemisestä aiheuttaa sen, että ystäviä ei haluta houkutella mukaan. Lisäksi lasten kanssa matkustaminen eläinten tarkkailutarkoituksessa koettiin ongelmalliseksi esimerkiksi edellä mainitun epävarmuuden ja lasten lyhytjännitteisyyden vuoksi. Kotimaassa Green chain walksit on sellainen tapahtuma, johon mennään ystävien kanssa Lintujen tai muiden eläinten tarkkailu harrastuksena Iso- Britanniassa - harrastuksen asema? Keskustelijat totesivat, että eläinten tarkkailu niiden luonnollisessa elinympäristössä on yksi potentiaalisista kohteista matkailuteollisuudessa. Kaunis luonto on myyvä käsite kun ihmiset työskentelevät kaupungeissa ja loppujen lopuksi ei tarvitse mennä kauas nähdäkseen kauniita paikkoja. Muutama vuosi sitten luontomatkailu ylipäänsä ei olisi ollut vielä kova juttu, mutta kohteiden saatavuus on parantunut ja vihreys on muodikasta tällä hetkellä. Ihmiset myös ovat alkaneet miettiä enemmän näitä vaihtoehtoja lomaohjelmaksi. Eläinten tarkkailu on noussut tuotteeksi vasta viime vuosina, sillä muutama vuosi sitten näitä matkoja ei ollut juurikaan tarjolla. Juna- ja bussiyhtiöt näyttelevät Iso- Britannian luontomatkailussa isoa roolia, sillä niiden avulla pääsee kohteisiin ja näin ollen näiden yhtiöiden kautta tulee yhä enemmän kytkökauppatarjouksia luontokohteista. Palveluita on lisäksi alettu yhä enemmän räätälöidä perheille. Englanti ei tule ensimmäisenä mieleen luontomatkailukohteena, mutta Skotlanti tuntuisi sen sijaan mielekkäämmältä ja monipuolisemmalta vaihtoehdolta.

5 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 5 (20) Iso-Britannian tunnetuimmat matkailukohteet ja niiden vahvuudet Iso-Britannian tunnetumpina luontomatkailukohteina keskustelijat pitivät Skotlantia yleisesti sekä Lake Districtin kansallispuistoa Luoteis-Englannissa. Lontoon seudulla paikallisesti Richmond Park koettiin vahvaksi luontokohteeksi. Skotlannin vahvuutena on erilainen luonto ja maisemat kuin Englannissa. Siellä on myös hyvät kalastusmahdollisuudet Iso-Britannian luontomatkailun kehittämistarpeet Keskustelijat toivoivat enemmän kohteita, joihin voisi mennä nauttimaan luonnosta eläimiä häiritsemättä. Olisi hyvä, jos kohteista olisi saatavilla enemmän tietoa. Keskustelijat kokivat, että palveluille olisi enemmän kysyntää jos esimerkiksi tiettyjen eläinten elinalueet olisivat tiedossa. Erilaiset pyöräreitit olisivat myös kiinnostava elementti jo pelkästään kaupunkiympäristössä. Kokonaisuutena kohteista pitäisi saada enemmän tietoa, mutta vastaavasti pelkona ovat massaturismin aiheuttamat haitat eläimille Kokemukset luontomatkoista ulkomaille Eläinten tarkkailumatkoja harrastava nainen kertoi käyneensä Gibraltarilla, kahdesti Alaskassa sekä muutamissa muissa kohteissa. Gibraltarilla oli tarkoitus seurata tiettyä delfiinilajia, mutta laivaston harjoitukset pilasivat mahdollisuuden. Alaskassa ensimmäisellä matkalla tuli nähtyä valaita, karhuja, kotkia sekä lohien nousu joessa. Valaan näkeminen oli henkeä salpaava kokemus, joka auttoi jaksamaan niilläkin matkoilla kun ei tullut nähtyä paljoa. Lintujen tarkkailua harrastava mies kertoi matkailleensa eniten Espanjassa, mutta koki, ettei lintujen tarkkailu ole kiinnostavaa esimerkiksi lasten näkökulmasta, sillä linnut ovat suhteellisen vaikeita löytää. Positiivisena seikkana on kuitenkin se, että näillä matkoilla näkee muitakin eläimiä, joten ei ole suurta riskiä, että ei näkisi eläimiä. Muiden kokemukset rajoittuivat muussa päätarkoituksessa tehdyn lomamatkan yhteydessä tehtyyn kansallispuistopatikointiin tai vastaavaan ilman sen suurempaa tarkoitusta tarkkailla villieläimiä. Kokemukset olivat kuitenkin olleet mieluisia, joten sopivan tilaisuuden tullen he ovat valmiita lähtemään varsinaiselle luontomatkallekin.

6 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 6 (20) Ulkomaille suuntautuvan luontomatkailun (villieläinten tarkkailu) yleisyys kotimaassa Tietyt ilmiöt kuten elokuvat ovat tuoneet tietyt seudut muodikkaiksi. Esimerkiksi Taru sormusten herrasta -elokuva nosti Uuden-Seelannin kiinnostavaksi kohteeksi. Eläinten tarkkailu oli ennen enemmän tietyn joukon harrastus, mutta siitä on nykyisin tullut muodikkaampaa ja sen on siten yleistynyt. Lapsille luontomatkailukohteen vaatimukset eivät ole kovin suuria. Eläinten tarkkailuun riittää ankat ja joutsenet eikä hyvään kokemukseen tarvita juuri muuta. Eläimen näkeminen luonnollisessa ympäristössä on hienoa kun tilanne on aito ilman kaupallista lavastusta Suosituimmat ulkomaiset matkailukohteet ja niiden vetovoimatekijät Yhtenä vahvana tuotteena keskustelijat näkivät Afrikan safarit, joita löytyy myös erittäin edullisina paketteina jopa noin tuhannella punnalla. Toisena vahvana kohteena on Islanti. Lisäksi eksoottiset kohteet kuten Etelä-Amerikka on ilmeisen suosittu. Yhteenvetona voi todeta, että keskustelijoilla ei ollut konkreettista käsitystä markkinoista, vaan kommentit olivat enemmän mielipidetasolla Kulttuurit odotukset matkailulta ja matkasuuntiin vaikuttavat tekijät Matkoille voi lähteä avoimin mielin ja tutustua paikallisiin tapoihin ja perinteisiin. Tietenkin on plussaa jos kohteessa on kuuluisa kaupunki kuten Rooma tai Ateena, niin voi valita sopivan kansallispuiston lähettyviltä, jotta saa kaksi kokemusta samalla matkalla. Mikäli matkustetaan yksin, niin englannin kieli olisi suotava olla käytössä ja minimivaatimuksena on länsimaiset aakkoset, sillä jos olet hukassa esimerkiksi Kiinassa, niin vieraanvaraisuus ei auta jos ei osaa lukea paikallisia merkkejä. Vieraanvaraisuus on muuten käsitteenä erittäin tärkeä eli jos maa on tunnettu siitä tämä voi olla selkeä kilpailuetu Kansainvälisen luontomatkailun esteet ja mahdollisuudet Selkeinä esteinä ovat kieliasiat ja sopivien pakettien löytäminen kun ei ole tietoa millaista matkaa esimerkiksi lintujen tarkkailua varten etsii. Hinnat ovat myös edelleen suhteellisen korkeita ja kaukokohteissa ongelmana on myös rokotusten tarve. Eläinten tarkkailussa on tuotteena se ongelma, että siinä ei ole takuuta eli jos matkaa perheen kanssa, niin on masentavaa, jos ei nähdä mitä on ajateltu.

7 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 7 (20) Mahdollisuuksina luontomatkailussa keskustelijat näkivät sukeltamisen kasvaneen suosion ja esimerkiksi kalojen tarkkailun vaikkapa lohien noustessa koskissa. Kuluttajan kannalta olisi hyvä, jos voitaisiin tarjota mahdollisuus nähdä monta eläinlajia kerralla etenkin silloin kun kyse on ensimmäistä kertaa asian merkissä matkaavasta, jolla ei ole mielessä mitään erityistä lajia. Näin myös pettymisen riski on pienempi. Yhtenä mahdollisuutena on luonnon nostamisen vahvaksi elementiksi eläinten tarkkailumatkoilla, jolloin pettymykset ovat myös lievempiä Tiedonsaanti matkailukohteista Monet Brittikanavat esittävät erilaisia luonto-ohjelmia. Erityisesti Animal Planet ja National Geographic ovat katsottuja ohjelmia. Yleisesti visuaaliset välineet toimivat hyvin ja matkailuohjelmissa usein kerrotaan, että mitä muita nähtävyyksiä jollakin tietyllä seudulla on. Television lisäksi tietoa hankitaan Internetistä ja julkisen liikenteen välineet on yksi kanava, jossa mainonta koetaan vaikuttavaksi, sillä tällöin on yleensä aikaa syventyä mainoksiin Matkakohteen valintaan vaikuttavat tekijät Olennaista on mahdollisuus nähdä monia lajeja samassa paikassa. Eräänlainen vastinetta rahalle - ajattelu vaikuttaa eli halutaan, että matkanjärjestäjä oikeasti tarjoaa hyvän vastineen. Yhtenä matkakohteeseen vaikuttavana tekijänä on sää, sillä lomalla haluaa hyvää säätä, mikä tarkoittaa kesällä lämmintä ja talvella lunta Kiinnostavimmat eläinten tarkkailuun liittyvät aktiviteetit Luonnon kauneus on yksi asiaan tiiviisti liittyvä tekijä kun katsellaan eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Lintukohteet ovat hyvä, sillä samalla näkee usein myös muita eläimiä. Keskustelijat kokivat, että suurin osa asiaa jollakin tasolla harrastavista briteistä on lintujen tarkkailijoita. Ihmiset myös syöttävät lintuja pihoillaan usein nähdäkseen niitä lähempää. Linnut ja etenkin joutsenet tuntuvat kiinnostavan ihmisiä. Linnut ovat agendalla myös siksi, että niiden väheneminen on ollut yksi keskustelunaihe viime aikoina. Etenkin lapsia ja nuoria yritetään saada kiinnostumaan niiden suojelusta, jotta ne eivät kuole sukupuuttoon. Myös eräänlainen city farm movement on nostanut päätään eli ihmisiä käy yhä enemmän tiloilla katsomassa eläimiä. Suuri osa näistä tiloista on ilmeisesti tarkkailua varten rakennettuja eikä niinkään maataloustuottajia.

8 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 8 (20) Yleiset luontomatkailuun liittyvät odotukset, majoitusvaatimukset ja muu vastaava Internetsivujen pitäisi mahdollistaa matkan suunnittelu mahdollisimman omatoimisesti. Tarvitaan tietoa siirtymisistä ja aikatauluista. Turvallisuus on myös tärkeä asia. Majoituksen suhteen odotukset eivät ole kalliin hotellin tapaisia tai muutenkaan mitään erityisiä. Hostellimajoitus koettiin sopivaksi, mutta toisaalta toivottiin mahdollisuutta internetyhteyteen majoituspaikassa. Kaikki tieto paikoista ja tapahtumista pitäisi myös olla saatavissa mahdollisimman päivitettynä. Majoitusjärjestelyiden pitäisi olla joustavia, jolloin esimerkiksi voisi olla pari yötä hotellissa ja pari yötä teltassa. Yksi kiinnostava tuote olisi tavaroiden kuljetuspalvelu, jonka avulla tavarat tuotaisiin aina uuteen majapaikkaan päivän luonnossa patikoinnin päätteeksi. Keskustelijat tiesivät tällaista palvelua tarjottavan joissakin kohteissa Suomituntemus ja mielikuvat Suomesta Keskustelijoiden Suomituntemus noudatteli yleiseurooppalaista tasoa. Maantieteellisesti Suomi osattiin paikantaa ja tiettyjä asioita kuten Euroviisuvoitto, revontulet, keskiyön aurinko ja järvet tiedettiin. Mielikuvat liittyivät poroihin, lumeen ja kylmyyteen sekä mökkeihin Mikä saisi Suomen houkuttelevaksi luontomatkailukohteeksi - mitkä tekijät pitäisi olla kunnossa? Selkeät kilpailuedut ovat keskiyön aurinko, porot, metsät ja revontulet. Olisi hyvä jos voitaisiin nähdä paljon asioita pienehköllä maantieteellisellä alueella varsinkin jos on kyse pitkästä viikonlopusta. Myös kulttuurin yhdistäminen luontomatkailuun voisi olla mielenkiintoinen kilpailutekijä, sillä suomalainen musiikki tunnetaan Euroopassa suhteellisen hyvin eli matkan aikana voisi mennä vaikka kuuntelemaan musiikkia tai vierailla museoissa.

9 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 9 (20) Ihannematkan kuvaus Ideaalitilanteessa matkan voisi varata internetissä siten, että voi klikata mitä asioita haluaa matkapakettiinsa. Mikäli ei tiedä matkakohteesta, niin on ehkä hyvä hoitaa asia matkatoimistossa. Yhteyksiin liittyen lennon kesto ei ole ongelma, mutta koneiden vaihdot eivät ole toivottavia. Bussissa ei ole mukava istua pitkiä aikoja, joten juna olisi paikan päällä mukavampi vaihtoehto. Mikäli kyseessä on pitkä viikonloppu, niin matkustusajan tulisi olla mieluiten vain muutama tunti kokonaisuudessaan. Ihannematkalla voisi luonnon lisäksi nauttia ravintoloista ja yöelämästä sekä käydä ostoksilla. Etenkin paikalliset tuotteet ja kulttuuri koettiin kiinnostavaksi. Majoituspalveluista oltiin yhtä mieltä, että siisti kolmen tähden taso on hyvä kun on hyvä sänky ja perusfasiliteetit kunnossa. Ihannematkan hinta arvioitiin pääosin punnan suuruiseksi ja mieluiten lähemmäksi tuhatta puntaa.

10 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 10 (20) 1.2. Melonta LONTOO KELLO Keskustelijoiden profiili Yhdentoista keskustelijan joukko varioi kovan luokan melontaharrastajasta satunnaisesti harrastavien kautta kerran melontaa kokeilleisiin tai untuvikkoihin, mutta asiasta kiinnostuneisiin. Kaksi keskustelijoista työskenteli matkailualalla ja on ollut itse järjestämässä erilaisia matkoja esimerkiksi Islantiin ja Skandinaviaan. Melontaa suurin osa keskustelijoista oli harrastanut lähinnä lomamatkojen yhteydessä tai sitten kokeillut muutaman kerran kotimaassa. Yleisesti joukko oli kiinnostunut aktiivilomista, joiden aikana pääsee kokemaan erilaisia asioita. Myös luonnon rauha oli kiinnostava elementti ja melonta nähtiin hyvänä yhdistelmänä luontomatkailussa. Yleisesti keskustelijajoukko oli varsin paljon matkaillutta ja oli hyvin perillä eri matkailun segmenteistä aina rantalomista luontomatkailuun Luontomatkailuun liittyvien palveluiden käyttö kotimaassa Keskustelijat sanoivat, että kun asuu kaupungissa, niin on vaikea löytää luontomatkailupalveluita, joten pyöräily on käytännössä helpoin vaihtoehto. Monet eivät kokeneet harjoittaneensa kotimaassaan varsinaista luontomatkailua vaan kohteessa oltiin usein jonkin toisen päätekijän vuoksi. Lisäksi arjessa tietysti luonnossa liikutaan esimerkiksi koiraa ulkoiluttaessa. Kalastus koettiin kiinnostavaksi, mutta sopivia paikkoja on vaikea löytää etenkin kaupunkien läheltä. Melontaa aktiivisesti harrastava kertoi melovansa useita kertoja viikossa. Pääosin tulee käytyä sellaisissa voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden pyörittämissä paikoissa, joissa palveluiden käyttö on erittäin halpaa. Ideoita kohteista saa melontaan liittyvistä nettifoorumeista. Hän kertoi lisäksi ostavansa paljon laadukkaita matkaoppaita, joita tekee muutama valmistaja Iso-Britanniassa. Osa keskustelijoista kertoi olevansa tai olleensa aiemmin jäseninä lintujen suojelujärjestössä (RSPB), joten luonto oli siltäkin kantilta läsnä heidän ajatusmaailmassaan.

11 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 11 (20) Matkailuharrastuksen tiheys Keskustelijat voi matkailuharrastuksen tiheyden osalta jakaa käytännössä kahteen ryhmään, joista toinen matkailee kerran parissa vuodessa ja toinen muutaman kerran vuodessa. Matkat ovat pääosin niin sanottuja normaaleja lomamatkoja, joiden yhteydessä sitten koetaan erilaisia elämyksiä. Ryhmästä tietysti poikkeuksena aktiivimeloja, jonka harrastustiheys on huomattavasti suurempi ja matkailu suoraan melontaan liittyvää suurelta osin Oma harrastus vai ystävien kanssa? Matkailu yleisesti koettiin sellaiseksi tekemiseksi, jota on kiva harrastaa ystävien ja perheen kanssa. Melonta koettiin sosiaaliseksi lajiksi, joka voi toimia välineenä liikkua paikasta toiseen tai esimerkiksi eläinten tarkkailun mahdollistajana Melonta harrastuksena Iso-Britanniassa - harrastuksen asema? Turismin kannalta tilanne on sellainen, että on paljon pieniä keskuksia ja paikkoja, joista saa tietoa esimerkiksi nettiyhteisöjen kautta. Joukossa on muutama suurempi organisaatio, joka järjestää neuvontaa. Palveluita on saatavilla, sillä mainoksia näkee eri medioissa jonkin verran. Lisäksi esimerkiksi Thamesilla järjestetään tutustumistapahtumia, joissa pääsee kokeilemaan melontaan. Melontaseuroja löytyy suhteellisen paljon, mutta niiden kaupallinen rakenne on niin kehittymätön, että konkreettisia kellonaikoja tai paikkoja, joissa melontaa pääsee harrastamaan, ei ole riittävän hyvin saatavilla. Lisäksi viranomaisten puolelta voi sanoa, että heidän toimintansa ei edesauta lajin kehittämistä.

12 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 12 (20) Iso-Britannian tunnetuimmat matkailukohteet ja niiden vahvuudet Tunnetuimmat luontomatkailukohteet Iso-Britanniassa ovat Lake Districtin kansallispuisto, Dartmoor sekä Skotlanti ja Wales yleisesti. Englannissa ei ole jokamiehen oikeutta, joten on paljon jokia, joita ei saa käyttää. Kalastusliiketoiminta pitää jokia hallussaan ja alalla pyörii paljon rahaa, joten käytäntöä on vaikea muuttaa. Skotlannissa voi meloa ja retkeillä suhteellisen rauhassa ja siellä on muutamia kohteita, joissa voi harrastaa vesiurheilua. Kulkuyhteydet on tärkeä vahvuustekijä. Myös mainostaminen vaikuttaa eli vesiurheilun mainonnan vähäisyys suuntaa kysyntää muualle Iso-Britannian luontomatkailun kehittämistarpeet Fundamentaalinen ja hyödyllisin muutos olisi se, että melonta sallittaisiin jokamiehen oikeuden tapaisella järjestelyllä. Käytännössä esimerkiksi Lontoon seudulla vain Thamesilla ja tietyissä kanavissa voi meloa, joten mahdollisuudet ovat erittäin rajallisia. Markkinointiin liittyen pitäisi lisätä visuaalisuutta, jotta näkisi konkreettisesti potentiaalisia melontakohteita Kokemukset luontomatkoista ulkomaille Keskustelijoilla oli paljon kokemusta luontomatkoista ulkomaille. Mainittuja matkakohteita oli mm. Belize, Ruotsi, Islanti, Uusi-Seelanti, Bahamasaaret, Espanja, Skotlannin saaret sekä Irlannin länsirannikko. Belizellä meloessa luonto oli erittäin kaunis, mutta yksi ulottuvuus oli ollut hallita kanoottia voimakkaassa virrassa. Ruotsissa melontakokemukset olivat rauhallisista kohteista. Yleensä kanootti oli ollut matkalla liikkumaväline paikasta toiseen eikä siten erityinen matkan tarkoitus. Uudessa Seelannissa kyse oli ollut enemmän merimelonnasta. Keski-Euroopassa meloessa keskustelijat eivät olleet nähneet paljoa eläimiä, mutta esimerkiksi Islannissa eläimiä oli ollut rannalla eivätkä ne olleet kiinnittäneet huomiota vesillä liikkujiin, mikä oli ollut hienoa.

13 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 13 (20) Ulkomaille suuntautuvan luontomatkailun (melonta) yleisyys kotimaassa Ulkomaille suuntautuva luontomatkailu on vähentynyt hieman yleisen taloustilanteen vuoksi. Muutama vuosi sitten isot keskukset oli täyteen varattuja, mutta tällä hetkellä ns. korkean profiilin kohteet kuten Alaska ja muut vastaavat ovat vähemmän käytettyjä. Yksi vaikuttava tekijä on se, mitä paikanpäältä on saatavissa eli kuinka suuren varustemäärän kanssa pitää matkustaa. Melonta on suhteellisen pienen joukon harrastus, joten suoranaisia melontamatkoja ulkomaille tehdään erittäin vähän Suosituimmat ulkomaiset matkailukohteet ja niiden vetovoimatekijät Suosituimpia ulkomaisia melontaan liittyviä luontomatkailukohteita on Uusi- Seelanti, Kanada, Ruotsi, Slovenia, Alpit yleisesti sekä Costa Rica. Lähempää kiinnostavia luontomatkailukohteita löytyy Skotlannista. Kroatia on tällä hetkellä halpa merimelontakohde. Melontaan luontomatkailun alalajina liittyy sellainen dilemma, että harrastaja tarvitsee tiettyä osaamista, jotta pärjäisi ilman matkatoimistoa. Luontomatkailukohteiden vetovoimaisuuteen vaikuttaa eniten käsitykset paikallisesta luonnosta erityispiirteineen. Melonnan näkökulmasta pitäisi olla tarjontaa harrastelijoista haasteita vaativille Kulttuurit odotukset matkailulta ja matkasuuntiin vaikuttavat tekijät Jos haluaa mennä nimenomaan melomaan, niin muut tekijät ovat varsin epäolennaisia, mutta mikäli melonta on toissijainen juttu, niin sitten mennään nämä muut asiat edellä. Melonta ei ole yleensä sellainen asia jolle rakennetaan loma. Se voi olla yksi osa lomaa, jonka päätarkoitus on jokin yleisempi kuten nähtävyyksien katselu tai muu vastaava. Yleensä aktiivilomalla kulttuuriset odotukset ovat matalampia ja jos jotain erityistä löytyy, niin se on vain hyvä lisäbonus.

14 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 14 (20) Melonnassa on eri vaihtoehtoja: Erämaamatkailu eli ei tarvitse viikkoon nähdä ketään ryhmän ulkopuolista. Toiseksi on esim. jokimelonnat joissa ollaan tekemisissä paikallisten ihmisten kanssa päivittäin. Erämaamatkailu on keskustelijoiden mielestä selvästi kiinnostava, mutta viimeisenä päivänä olisi kiva nukkua hotellissa ja nähdä kaupunkia ja paikallisia nähtävyyksiä Kansainvälisen luontomatkailun esteet ja mahdollisuudet Suurimpana esteenä kansainvälisessä luontomatkailussa on rajallinen potentiaalisten lähtijöiden joukko. Investointina luontomatka on melko suuri sijoitus asiaan, josta ihmisillä on erittäin vähän tietoa. Hiihtokeskukset pärjäävät hyvin, vaikka suuri osa turisteista on ensimmäistä kertaa laskemassa. Tämä johtuu keskustelijoiden mukaan siitä, että hiihtokeskuksissa on kehittynyt infrastruktuuri ja hiihdonopetus ynnä muut palvelut ja laskettelu on muutenkin arkipäiväisempi asia. Yksi merkittävä positiivinen tekijä hiihtokeskusten suosiossa on tiedostettu varmuus siitä, että palvelutarjottimelta löytyy tekemistä myös niille seurueen jäsenille, joilla ei ole suurta kiinnostusta lasketteluun. Luontomatkailun haasteena on logistiikka eli pääsy luontokohteisiin esimerkiksi kohdemaan lentokentältä. Niin sanottujen harrastelijaluontomatkailijoiden tai ensikertalaisten osalta pitäisi olla selkeä mielikuva siitä millaisen matkan takana lopullinen kohde tai jonkin reitin alkupää on Tiedonsaanti matkailukohteista Internet olisi hyvä paikka etsiä jos ei tiedä mitään jostain luontomatkailukohteesta tai luontomatkailun segmentistä. Melontaan liittyen kannattaa kysyä harrastajafoorumeilta tietoa mitä alan harrastajat eri kohteista kertovat. Myös paikalliset kerhot olisivat sellainen taho, joiden suuntaan keskustelijat kertoivat kääntyvänsä, sillä internetissä tieto voi olla puolueellista tai sen todenmukaisuudessa voi olla puutteita.

15 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 15 (20) Matkakohteen valintaan vaikuttavat tekijät ja kiinnostavat aktiviteetit Olennaisia tekijöitä matkakohteen valinnassa on hinta, eri lähteistä saadut suositukset, sopiiko kohde perheille, kohteen yleinen kiinnostavuus, säätekijät, luonto ja melonnan osalta se millaisia vesiolosuhteita halutaan eli onko kyseessä aloittelija vai kokenut meloja. Muita melontamatkaan liittyviä rajaavia tekijöitä on se, että onko kyseessä yleisempi lomamatka tai mahdollisesti omien melontataitojen testaus eli melonta on matkan valinnan keskiössä. Luontomatkailuun liittyen keskustelijoita arvelutti hyönteisten mahdollisesti aiheuttamat haitat sekä turvallisuus yleisesti. Oheisaktiviteetteihin liittyen keskustelijat olivat sitä mieltä, että ihmiset ovat kokeilunhaluisia eli kohteessa olisi hyvä olla erilaista tarjontaa, josta voisi valita mieleisensä. Kyseisiä toimintoja he eivät kuitenkaan nähneet varsinaisena imutekijänä eli että yksi tietty aktiviteetti olisi ratkaiseva matkakohteen valinnan kannalta. Sen sijaan laaja valikoima antaa turvallisuudentunteen siitä, että pääsee kokemaan erilaisia asioita Yleiset luontomatkailuun liittyvät odotukset, majoitusvaatimukset ja muu vastaava Luontomatkailuun liittyen keskustelijat odottivat kohteesta selkeää tietoa jokamiehenoikeuksista, kalastusluvista ja muista vastaavista. Melontamatkanjärjestäjän olisi hyvä painottaa sitä, että paikanpäällä annetaan riittävää opastusta ennen lähtöä esimerkiksi siitä mitä erityistä kyseisissä vesistöissä tulee huomioida ja miten toimitaan jos vaikka kaatuu. Yksi tavoite luontomatkailussa on olla osa luontoa eli luksushotellia ei tarvita vaan se pikemminkin veisi luontomatkailun hohdon pois. Osaa kokemattomammista mietitytti ruokahuollon järjestäminen eräretkillä eli millaista ruokaa on tarjolla ja kuinka paljon. Melontamatkan ja luontomatkan yleensä pitäisi lisätä osallistujan kompetenssia eli hänen tulisi seuraavalla kerralla hallita asiat paremmin, mikäli lisäisi matkan nautintoa. Tähän asiaan liittyen tarjolla pitäisi olla eri tasoisia retkiä.

16 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 16 (20) Suomituntemus ja mielikuvat Suomesta Keskustelijoista muutamat kertoivat mielikuviaan Suomesta litteänä maana, joka on täynnä järviä. Suomessa ei ole maiseman draamaa esimerkiksi Norjan tapaan, jossa on vuoria ja vuonoja. Pohjoisessa Suomessa asuu saamelaisia ja poronkasvattajia. Mieleen tulevia asioita oli myös keskiyön aurinko ja suomalaisten taipuvaisuus masennukseen. Keskustelijat totesivat että Suomesta kuulee paljon vähemmän kuin muista Pohjoismaista. Kuitenkin selkeitä mielikuvia edellä mainittujen lisäksi oli erilaiset lumiaktiviteetit, hiihto yleisesti sekä revontulet Mikä saisi Suomen houkuttelevaksi luontomatkailukohteeksi - mitkä tekijät pitäisi olla kunnossa? Ongelma on se, että kun Briteissä tarjotaan Suomea kohteena, niin se ei herätä selkeää mielikuvaa kuten esim. Bahama tai Islanti joka tuo vahvoja mielikuvia: villieläinten ja luonnon kuvat auttaisivat mielikuvan vahvistamisessa. Mainontaa Suomesta on todella vähän kun muut Pohjoismaat mainostavat Iso-Britanniassa paljon. Tarjottava tuotekokonaisuus ratkaisee eli esimerkiksi sellaisten villieläinten näkeminen, joita on vaikea nähdä muualla Euroopassa kiinnostaa. Melonnan mahdollisuus on olla osa isompaa aktiviteettikokonaisuutta, johon kuuluisi esimerkiksi patikointi ja melonta samassa paketissa. Myös pyöräily olisi kiinnostava tässä kombinaatiossa. Melontaan liittyen mielipiteet jakautuivat aktiiviharrastajan toivoessa haasteellisia reittejä kun taas muut olivat kiinnostuneita mukavasta järvireitistä, jossa melonta olisi vain yksi asia ja olennaisena elämykseen kuuluisivat esimerkiksi kalastus, luonnon ja eläinten tarkkailu.

17 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 17 (20) Ihannematkan kuvaus Erityismatkalla voisi olla hyvä mennä toimistoon, joka on erikoistunut asiaan, jotta tietää varmuudella, että matka on hyvin organisoitu. Yleensä varaamisen voi tehdä internetissä, mutta melontamatkalla internetvaraus voi tuottaa hankaluuksia Ihannematkalla paikanpäälle matkustamiseen saisi kulua enintään päivä, mikäli on kyse viikon lomamatkasta. Keskustelijat suosivat junaa maakuljetuksiin, koska pitivät sitä bussia mukavampana. Mikäli julkisilla kulkuvälineillä on vaikea päästä helposti kohteeseen, niin muutamat halusivat vuokrata auton. Paikanpäällä saisi olla monia aktiviteetteja, joista mainittiin ainakin pyöräily, muut urheilulajit, ratsastus, kalastus ja patikointi. Luontomatkalla majoitus riippuu luonnollisesti reitistä ja matkakokonaisuudesta, mutta yleensä lomamatkalla riittää hyvä perustason majoitus. Hintataso viikon matkalla pitäisi olla mieluiten alle 1000 puntaa sisältäen joitain aterioita. Melontamatkailuun liittyen Skotlantiin pääsee viikoksi punnalla, joten tuhatta puntaa voi pitää sellaisena budjettina, jolla pitäisi matka pystyä toteuttamaan.

18 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 18 (20) 2. SAKSA 2.1. Taustaa Haastattelujen tavoitteena oli selvittää vastaajien näkemyksiä, kokemuksia ja toivomuksia luontomatkailuun liittyen. Haastattelut toteutettiin lauantaina 4.9. Dusseldorfissa järjestettyjen TourNatur messujen yhteydessä. Messuilla oli tukikohtana Suomeen matkoja järjestävän yrityksen Fintouringin näyttelyosasto. Haastateltavat rekrytoitiin sekä Fintouringin messuosastolle spontaanisti saapuvista, että satunnaisotannalla muualta messukävijöiden joukosta. Aluksi pyrittiin kokoamaan haastatteluryhmiä ryhmähaastattelujen aikaansaamiseksi, mutta se osoittautui mahdottomaksi, koska messuvierailla ei ollut halukkuutta sitoutua messukäyntinsä aikana pidempiaikaiseen haastatteluun. Haastattelut toteutettiin siis kysymällä yksittäisiltä messuvierailta, pariskunnilta tai pienryhmiltä näiden halukkuutta keskustella lomakokemuksistaan ja -tarpeistaan ja Suomesta lomakohteena yleisesti sekä haastateltavien omia kokemuksia Suomesta. Haastatteluja toteutettiin yhteensä noin 20 kpl ja haastateltavia oli kaikkiaan noin Luontomatkailukokemukset ja -tavat kotimaassa Saksassa Vastaajat olivat luonnollisesti hyvin homogeeninen ryhmä taustojensa ja luontomatkailuun suhtautumisensa perusteella. Lähes kaikki harrastivat luontoa jossakin muodossa. Pääasiassa harrastaminen oli luontoretkeilyä ja -vaelluksia. Luontoarvot olivatkin kaikkien haastateltavien mielestä tärkeimpien matkailuun liittyvien päätösten ja ennakkotoiveiden listalla etusijalla. Omassa kotimaassa harrastetuista loma-aktiviteeteista (annettiin vaihtoehtoja: kalastus, polkupyöräily, vaellus, melonta ja lintujen tai eläinten tarkkailu) mainintoja saivat pääasiassa vaellus ja pyöräily, joita haastateltavat kertoivat harrastavansa jatkuvasti Eli ne olivat heille elämäntapa. He kertoivat etteivät tarvitse erityistä paikkaa näiden harrastusten suorittamiseen vaan pääsevät lähes kotiovelta liikkeelle. Muutamat haastateltavat kertoivat kotimaassaan tekevänsä viikonloppuretkiä, joiden tavoitteena on esim. kiertää jokin pidempi reitti ja mahdollisesti yöpyä teltassa matkan aikana. Haastateltavat kertoivat toteuttavansa harrastustaan pääasiassa yhdessä kumppanin tai kaverien kanssa, harvoin yksinään. Kysyttäessä mahdollisia kehittämisehdotuksia oman maan luontomatkailutarjontaan ei mitään selvää toistuvaa kehittämistarvetta tullut esiin. Muutamat halusivat saada enemmän tietoa Saksan eri matkailukohteista, muutamat parempia leiriytymisolosuhteita, muutamat ohjattuja linturetkiä.

19 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 19 (20) 2.3. Luontomatkailu ulkomailla Noin kolmanneksella vastaajista oli omakohtaisia matkakokemuksia ulkomaille. Kokemukset olivat pääsääntöisesti myönteisiä. Matkoja oli tehty Skandinaviaan (lähinnä Ruotsiin ja Norjaan), Espanjaan ja Etelä-Euroopan alppialueille. Monet haastatelluista uskoivat suosituimpien luontomatkailukohteiden olevan saksalaisten mielestä Skandinaviassa luonnon monimuotoisuuden ja eksoottisuuden takia. Kulttuurikohteiden merkitystä luontomatkailun yhteydessä ei pidetty merkittävänä, vaan nimenomaan kohteen luontoarvoja ja erilaisuutta verrattuna kotimaan olosuhteisiin. Luontomatkailun toteuttamisen esteinä ulkomaille pidettiin useimmiten hintaa ja kohteiden helppoa ja nopeaa saavutettavuutta Toiveita matkakohteille ulkomaille sekä niiden markkinoinnille Useat haastateltavista kertoivat saavansa tietoa ja tarjouksia paikallisista sanomalehdistä. He kertoivat säännöllisesti tutustuvansa suurehkojen päivälehtien viikkoliitteisiin, joissa on maakohtaisesti löydettävissä tietoa eri vaihtoehdoista. Tietysti Internetkin mainittiin tärkeänä tiedonsaantikanavana, mutta yllättävänkin usein nimenomaan sanomalehdet mainittiin. Muutama haastateltava sanoi ettei ole löytänyt sanomalehtien viikonloppuliitteiden matkakohteista Suomea lainkaan. Matkakohteiden valintaan vaikuttaa pääasiassa hinta ja kohteen helppo saavutettavuus. Koska haastateltavien aktiviteetit lomiensa aikana pääsääntöisesti olivat helppoja, kuten vaeltaminen ja pyöräily, ja nämä lisäksi useimmiten kertoivat toteuttavansa matkansa omatoimisesti omilla autoilla, ei itse lomakohteiden infralle osattu asettaa mainittavia kriteereitä. Leirintäalueiden palvelutarjontaan oltiin tyytyväisiä Suomi luontolomakohteena Avauksena käytettiin kysymystä: miten hyvin tunnette Suomen ja vastaus oli muutamaa säännön vahvistavaa poikkeusta lukuun ottamatta yksimielinen: Suomi tunnettiin todella huonosti. Vain erittäin harvat haastateltavista olivat käyneet maassamme ja he kertoivatkin käyvänsä säännöllisesti vuosittain, joko samassa paikassa tai vaihtaen vuosittain kohdetta. Mielikuvat Suomesta liittyivät hyttysiin, kylmään ja pimeään, mutta toisaalta myös myönteisemmin erämaamaisuuteen. Haastateltavat tunsivat aitoa kiinnostusta Suomea kohtaan ja Fintouringin messuosaston yhteydessä olleet elävät porot tietysti herättivät lisää tätä kiinnostusta. Merkillepantavaa oli kuitenkin että Skandinavia koettiin koostuvan pääsääntöisesti Ruotsista ja Norjasta ja todella vain harvat olivat Suomessa käyneet.

20 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 20 (20) Syyksi tähän arvioitiin pääasiassa maahamme tulon hankaluuden omalla autolla. Esimerkiksi lauttaliikenne Ruotsin (Saksan) ja Suomen välillä tunnettiin huonosti. Ja ne jotka sen mainitsivat kertoivat haittana olevan lauttamatkan hitauden eli lomapäiviä kuluu hukkaan mikäli vuorokausikin pitää käyttää mennen tullen laivalla. Myönnettiin tosin, ettei yli yön kestävä matka ole liian pitkä, mutta matkan varaaminen ja siihen liittyvät käytännön toimenpiteet auton lastaaminen laivaan varaaminen ym. koettiin hankalana. Edelleen mielikuvat Suomesta olivat mielestäni vanhentuneita. Muutamat kyselivät suomalaisten saksan/englanninkielen taidoista, tieverkostosta ja leirintäalueiden laatutasosta Yhteenvetoa Päällimmäiseksi mielikuvaksi jäi haastateltavien tietämättömyys Suomesta ylipäätään, vaikka itselläni on ollut käsitys, että saksalaiset tuntevat maamme hyvin. Toinen kehitettävä asia liittyy logistiikkaan; vaikka maantieteeseen ei voida vaikuttaa, pitäisi matkatarjonnassa pyrkiä hyödyntämään uudehkoja suoria (halpa)lentoyhteyksiä sekä mahdollisesti lauttayhteyksiä Ruotsista. Focusryhmähaastattelujen kysymysrunko otsikkotasolla: paikkakuntanne/kotimaanne suosituimmat kohteet toiveenne ja odotuksenne luontomatkailulta ja olosuhteilta kohteen valintaan vaikuttavat tekijät Suomi matkailumaana aktiviteettiretkien varustukseen ja opastukseen liittyvät toiveet

Facebookin käyttäjien iän, sukupuolen ja asuinpaikan vaikutus. matkailumotivaatioihin ja aktiviteetteihin Juho Pesonen

Facebookin käyttäjien iän, sukupuolen ja asuinpaikan vaikutus. matkailumotivaatioihin ja aktiviteetteihin Juho Pesonen ASIAKKAAN ODOTTAMA ARVO MAASEUTUMATKAILUN SEGMENTOINNIN JA TUOTEKEHITYKSEN PERUSTANA Facebookin käyttäjien iän, sukupuolen ja asuinpaikan vaikutus matkailumotivaatioihin ja aktiviteetteihin 25.11.2011

Lisätiedot

Katsauksia tuloksiin 30.10.2014

Katsauksia tuloksiin 30.10.2014 20 Katsauksia tuloksiin 30.10.20 Sisältö 1 Laskettelijasegmentit ja harrastajamäärät 2 Mielipiteet lajista ja hiihtokeskusten toiminnasta 3 Hiihtokeskusten palvelut ja niiden käyttö 4 Tiedotus 5 Toiveita

Lisätiedot

Majoitusliikekysely 2009

Majoitusliikekysely 2009 Lappeenranta ja Imatra Valtakatu 49 :: FIN 53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@takoy.fi :: www.takoy.fi Sisällysluettelo Tiivistelmä... 1 Johdanto... 2 Hotellivierailijoiden matkustaminen...

Lisätiedot

YLLÄKSEN JA LEVIN MATKAILIJOIDEN

YLLÄKSEN JA LEVIN MATKAILIJOIDEN YLLÄKSEN JA LEVIN MATKAILIJOIDEN KÄSITYKSIÄ KAIVOSTOIMINNASTA YLLÄS JAZZ-BLUES SEMINAARI 1.2.2013, ÄKÄSLOMPOLO Mikko Jokinen & Liisa Tyrväinen Metsäntutkimuslaitos, Kolari & Rovaniemi AINEISTO Kerättiin

Lisätiedot

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa Veikkaus toteutti matka-aiheisen kyselytutkimuksen ajalla 7.4. 15.4.2016 Kyselyyn vastasi 1 033 henkilöä Veikkauksen 1,8 miljoonasta kanta-asiakkaasta Yli tuhat asiakasta on kattava otos Veikkauksen kanta-asiakkaista.

Lisätiedot

Millainen on asiakkaan suhde luontoon; tunnistatko ekoturistin ja etnomaalaisen? 25.3.2014 Taulun Kartano

Millainen on asiakkaan suhde luontoon; tunnistatko ekoturistin ja etnomaalaisen? 25.3.2014 Taulun Kartano Millainen on asiakkaan suhde luontoon; tunnistatko ekoturistin ja etnomaalaisen? 25.3.2014 Taulun Kartano Maisemasuunnittelija Jutta Ahro MKN Maisemapalvelut Sitra 2013: Luonnonlukutaito. Luo liiketoimintaa

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta

Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta 2 JOHDANTO JA YHTEENVETO Korkeatasoinen ja toimiva lentoliikenne on merkittävä osa alueiden kilpailukykyä. Tämän vuoksi Pohjois- Karjalan maakuntaliitto osallistuu

Lisätiedot

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä)

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä) 1 MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KESÄMATKAILUSTRATEGIA 2004-2006 1. Lähtökohtia Pohjana kesämatkailustrategialle on vuosille 2004 2007 laadittu MEKin toimintastrategia, jossa MEKin päätuoteryhmät määritellään.

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa

Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa Kirsi Nikkola Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti Lapin yliopisto Tutkimusprojekti ja menetelmät Tutkin Lapin

Lisätiedot

Matkamessut 2017 ennakkotutkimus ja lomamatkaennuste

Matkamessut 2017 ennakkotutkimus ja lomamatkaennuste Matkamessut 2017 ennakkotutkimus ja lomamatkaennuste Johdanto tutkimukselle Matka 2017 ennakkotutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaiselta yleisöltä ajankohtaisia, matkailuun liittyviä mielipiteitä

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen MEKin Strategia 2010-2015 ETENEMINEN Ulkomailla 1.Matkailumaabrändin rakentaminen 2.Alueiden strateginen profilointi

Lisätiedot

RAPORTTI TUUTOROINNIN PALAUTEKYSELYSTÄ 2010 Helena Collin

RAPORTTI TUUTOROINNIN PALAUTEKYSELYSTÄ 2010 Helena Collin RAPORTTI TUUTOROINNIN PALAUTEKYSELYSTÄ 2010 Helena Collin Sisältö 1. Johdanto... 2 2. Miksi tuutoriksi hakeuduttiin?... 4 3. Tuutorin tehtävien arvioiminen... 5 4. Väittämien toteutuminen... 7 5. Miten

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta

Ajankohtaista markkinoilta Ajankohtaista markkinoilta Markkinointiedustaja Jukka-Paco Halonen 1.5.2013 31.10.2013 11.11.2013 Sisältö Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti Suomen kannalta? Mitkä ovat

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Jaakko Lehtonen, Executive Vice President 5.2.2015 2 JAAKKO LEHTONEN Ulkomaiset yöpymiset matkailun suuralueittain 2013 20 % 25 % 18 % 38 % Rannikko ja saaristo,

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Julkisessa keskustelussa nostetaan ajoittain esille väitteitä siitä, haluavatko miehet vai naiset seksiä useammin ja joutuvatko jotkut elämään seksuaalisessa

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

KALASTUS TYÖVÄLINEENÄ

KALASTUS TYÖVÄLINEENÄ FANTASY FISHING on suomalainen kalastusohjelmapalveluihin ja ka sintehtyihin perhoihin erikoistunut yritys, joka tarjoaa kalastusaktiviteetteja ja sen oheispalveluja yrityksille ja yksityisille henkilo

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa - Pietarin alueen kuluttajakysely Kesä-syyskuu 2011 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Venäläisten matkailu Suomessa Yleistä

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 20..2007 Opetusministeriö Kohderyhmä: TYÖELÄMÄ Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillinen koulutus kiinnostaa yhä useampaa nuorta. Ammatilliseen

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014

Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014 Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014 Nyt on verkostojen aika Verkostoituminen voi tuoda ison kilpailuedun. Verkostoitumista tukee moni voima: Tekniikan kehitys ja sen vaatima

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILU- TUTKIMUS osaraportti MELONTAMATKAILU OUTDOORS FINLAND

MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILU- TUTKIMUS osaraportti MELONTAMATKAILU OUTDOORS FINLAND MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILU- TUTKIMUS 2010 osaraportti MELONTAMATKAILU OUTDOORS FINLAND Hämeen ELY-keskus on rahoittanut tämän tutkimuksen ja osaraportin tekemistä. Sisällys...

Lisätiedot

Tulokset syksyllä 2012 toteutetusta Sipoonkorven kansallispuiston kehittämiseen liittyvästä pehmogis-kyselystä

Tulokset syksyllä 2012 toteutetusta Sipoonkorven kansallispuiston kehittämiseen liittyvästä pehmogis-kyselystä Tulokset syksyllä 2012 toteutetusta Sipoonkorven kansallispuiston kehittämiseen liittyvästä pehmogis-kyselystä 1 Kyselyn y sisältö 1. Etusivu, jolla tietoa alueen suunnittelusta ja kyselystä 2. Taustatiedot

Lisätiedot

Trade Follow Up 2013: Iso-Britannia Brittiläisten matkanjärjestäjien tarjonta Suomesta ja lähialueilta

Trade Follow Up 2013: Iso-Britannia Brittiläisten matkanjärjestäjien tarjonta Suomesta ja lähialueilta Trade Follow Up 2013: Iso-Britannia Brittiläisten matkanjärjestäjien tarjonta Suomesta ja lähialueilta MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS 2014 Esipuhe Iso-Britannia on Saksan jälkeen Euroopan suurin lähtömaa. Britit

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen Maastoon matalalla kynnyksellä Tiiina Riikonen PyöräPolku hanke 2014-2015 Hanke keskittyi maastopyöräilyyn luontoympäristössä. Maastopyöräily on monipuolinen laji. Kuntoliikuntana, ulkoiluna, retkeilynä

Lisätiedot

ZA4889. Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4889. Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland ZA4889 Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland Eurobarometer FLASH- 258 D2. Minkä ikäinen olet? [_][_] vuotta vanha [ 9 9 ] [KIELTÄYTYMINEN/EI

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

JOHDANTO (1/3) JOHDANTO (3/3) JOHDANTO (2/3)

JOHDANTO (1/3) JOHDANTO (3/3) JOHDANTO (2/3) JOHDANTO (1/3) ESTEETTÖMYYS LIIKUNTA- JA LUONTOMATKAILUSSA Kyselytutkimus Lapin matkailuyrityksille Esteettömyydellä tarkoitetaan sellaista ympäristöä ja sellaisia palveluita, joita voidaan hyödyntää fyysisestä,

Lisätiedot

Kirjasto updated yhteiskehittäminen

Kirjasto updated yhteiskehittäminen Helsingin kaupunginkirjasto & Demos Helsinki Kirjasto updated yhteiskehittäminen Kirjasto treenaa nuoria -hanke 1) PARANNUKSIA PALVELUKULTTUURIIN Nuorilla oli kirjastosta huonoja asiakaspalvelukokemuksia

Lisätiedot

Mitä keskeisiä uhkia mielestänne liittyy kaivoksiin?

Mitä keskeisiä uhkia mielestänne liittyy kaivoksiin? Mitä keskeisiä uhkia mielestänne liittyy kaivoksiin? prosenttijakaumat, N=1361 16 5,7 4,5 ympäristön saastuminen ja liikennehaitat 19,2 45,9 koskemattoman luonnon ja maiseman pilaantuminen melu, pöly ja

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

ISOverstaan virtuaaliluokka hanke, arviointitutkimus

ISOverstaan virtuaaliluokka hanke, arviointitutkimus ISOverstaan virtuaaliluokka hanke, arviointitutkimus Raportti kyselystä Kuopion klassillisen lukion oppituntitallenteita lukuvuonna 2007 2008 käyttäneille opiskelijoille (huhtikuu 2008) (Diat liitteenä

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

ZA5478. Flash Eurobarometer 328 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2011) Country Questionnaire Finland

ZA5478. Flash Eurobarometer 328 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2011) Country Questionnaire Finland ZA5478 Flash Eurobarometer 328 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2011) Country Questionnaire Finland Questions for Eurobarometer FLASH-survey (February 2011) Q1. Kuinka monta matkaa

Lisätiedot

HARAVA kyselyn tulokset. Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille!

HARAVA kyselyn tulokset. Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille! HARAVA kyselyn tulokset Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille! Vastaajat Vastaajat Yhteensä 252 vastausta Vastaajista 68 % naisia, 32 % miehiä Suurin osa vastaajista oli 18 64 vuotiaita, työikäisiä

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Suomalainen viinikulttuuri Mitä se on? Mikä Viini!

Suomalainen viinikulttuuri Mitä se on? Mikä Viini! Suomalainen viinikulttuuri Mitä se on? Mikä Viini! 14.9.2016 Millaisia viininjuojia suomalaiset ovat? Ja kuinka me eroamme viininkuluttajina muista pohjoismaalaisista? Tuloksia koostettu seuraavista tutkimuksista:

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

VENÄJÄ : Markkinakatsaus 2016

VENÄJÄ : Markkinakatsaus 2016 VENÄJÄ : Markkinakatsaus 2016 20.4.2016 JA LUVUT 2 MARKKINAPOTENTIAALI SUOMEN TILASTOLUVUT 2015 Venäläisten yöpymiset Suomessa vähenivät 41,6% vuonna 2015 Yöpymiset 2016 tammi-helmikuussa vähenivät 14,6%

Lisätiedot

Kansallispuistoissa on vetovoimaa!

Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistoissa on vetovoimaa! Kansallispuistot - Alkuperäisen luonnon suojelua ja virkistyskäyttöä - Säilyttävät kulttuuriarvoja - Ovat tärkein työkalu luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi Suomessa

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

LAMK / Outdoors Finland Etelä Retkeilyn reittisovellusten kehittäminen

LAMK / Outdoors Finland Etelä Retkeilyn reittisovellusten kehittäminen LAMK / Outdoors Finland Etelä Retkeilyn reittisovellusten kehittäminen Fokusryhmähaastattelut/ Fokusryhmä 2 23.1.2012 1. Yleistä Outdoors Finland on kansallinen hankekokonaisuus, jota koordinoi Matkailun

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville

Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia. valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihto Kansainvälistymismahdollisuuksia valtiolla työskenteleville Virkamiesvaihdossa syvennetään maailmalla oman alan osaamista, kielitaitoa ja kansainvälisiä verkostoja. Vaihdossa hankitut tiedot,

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta

Ajankohtaista markkinoilta Ajankohtaista markkinoilta Markkinointiedustaja Jukka-Paco Halonen 1.10.2012 30.5.2013 10.6.2013 Puolivuotisraportti / ESPANJA SISÄLTÖ Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti

Lisätiedot

Matkailun tulevaisuus. Jaakko Lehtonen

Matkailun tulevaisuus. Jaakko Lehtonen Matkailun tulevaisuus Jaakko Lehtonen 1.9.2011 kansainvälinen matkailu kasvaa, 3-4% vuodessa, ellei mitään aivan järisyttävää tapahdu Aasia, etenkin Kiina, nousee vahvasti niin lähtöalueena kuin kohteenakin

Lisätiedot

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttötutkimus 2011 - lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttötutkimus 2011 - lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttötutkimus 2011 - lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta Pauliina Mattinen 1 Tutkimuksesta yleensä Tutkimuksen aineistonkeruun toteutti Innolink Research Oy. Tutkimus

Lisätiedot

RAUHALLISTA JA RENTOUTTAVAA LOMAILUA JÄRVIALUEILLA - ulkomaalaisten matkailun ammattilaisten mielikuvia järvilomasta

RAUHALLISTA JA RENTOUTTAVAA LOMAILUA JÄRVIALUEILLA - ulkomaalaisten matkailun ammattilaisten mielikuvia järvilomasta RAUHALLISTA JA RENTOUTTAVAA LOMAILUA JÄRVIALUEILLA - ulkomaalaisten matkailun ammattilaisten mielikuvia järvilomasta Tämä artikkeli perustuu tulossa olevaan tutkimusraporttiin Destination Image of Finland

Lisätiedot

Luonto- ja aktiviteettimatkailusta uutta liiketoimintaa Kotka Pirjo Räsänen

Luonto- ja aktiviteettimatkailusta uutta liiketoimintaa Kotka Pirjo Räsänen Luonto- ja aktiviteettimatkailusta uutta liiketoimintaa 29.1.2014 Kotka Pirjo Räsänen Valmennuksessa opit: - kansainvälisen matkailun markkinoinnin peruskäsitteet - valmiudet aloittaa jakelukanaviin kohdentuvia

Lisätiedot

Matkailun tulevaisuus keskel vesistöö, suurkaupungin kyles

Matkailun tulevaisuus keskel vesistöö, suurkaupungin kyles Matkailun tulevaisuus keskel vesistöö, suurkaupungin kyles Kalle Michelsen 23.3.2010 25.3.2010 1 Matkailun megatrendit Post-modernissa maailmassa matkailu tapahtuu monen eri tekijän yhteisvaikutuksesta.

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2015

TAK Rajatutkimus 2015 Vuosiraportin liite: Ulkomaalaiset matkailijat pääkaupunkiseudulla Valtakatu 51 :: FIN-53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 2 TAK Rajatutkimus

Lisätiedot

Vanhempien näkemyksiä kouluhyvinvoinnista Vanhempien Barometri 2013

Vanhempien näkemyksiä kouluhyvinvoinnista Vanhempien Barometri 2013 Vanhempien näkemyksiä kouluhyvinvoinnista Vanhempien Barometri 2013 OPStuki 2016 koulutus, Helsinki 29.4.2014 Tuija Metso www.vanhempainliitto.fi/filebank/1656-barometri_2013_verkko.pdf Myönteisiä viestejä

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa

Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa Kommenttipuheenvuoro luontomatkailun kehittämisestä Satakunnassa Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa seminaari 31.3.2016 Anne Savola Ympäristöasiantuntija Satakuntaliitto Satakunta luontomatkailun

Lisätiedot

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 149 vastaajaa (tilanne 25.1.2016) Koko organisaation osalta 77 vastausta Oman matkustuksen osalta 72 vastausta Kaikista vastaajista 76,5

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi Tulokset kyselystä -potilasversioiden kehittämiseksi Tiina Tala, Mari Honkanen, Kirsi Tarnanen, Raija Sipilä 30.9.2015 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Sisältö 1 Kyselyn tavoite... 3 2 Kyselyn vastaajat...

Lisätiedot

Valttien palaute. Väliraportti AKSELI MAKKONEN

Valttien palaute. Väliraportti AKSELI MAKKONEN Valttien palaute Väliraportti 26.11.2016 AKSELI MAKKONEN 146 vastausta 23.11.2016 mennessä Suurin osa opiskelijoita Millä alalla toimit tai opiskelet? Muu kasvatusala Hoitoala Muu, mikä? Liikunta ja vapaa-aika

Lisätiedot

Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 32 alaikäisyksikössä vuoden 2016 aikana. Vastaajia oli noin 610.

Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 32 alaikäisyksikössä vuoden 2016 aikana. Vastaajia oli noin 610. YHTEENVETO 10.10.2016 Maahanmuuttovirasto/ Vastaanottoyksikkö ALAIKÄISYKSIKÖIDEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 Taustaa Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin

Lisätiedot

ZA5217. Flash Eurobarometer 281 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism, Autumn 2009) Country Specific Questionnaire Finland

ZA5217. Flash Eurobarometer 281 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism, Autumn 2009) Country Specific Questionnaire Finland ZA5217 Flash Eurobarometer 281 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism, Autumn 2009) Country Specific Questionnaire Finland FLASH 281 TOURISM D1. Sukupuoli [ÄLÄ KYSY MERKITSE SOPIVIN] [1]

Lisätiedot

Sijoitetun lapsen ja hänen perheensä tukeminen ja jälleenyhdistäminen - SOS-Lapsikylä ry:n kehittämishanke

Sijoitetun lapsen ja hänen perheensä tukeminen ja jälleenyhdistäminen - SOS-Lapsikylä ry:n kehittämishanke Sijoitetun lapsen ja hänen perheensä tukeminen ja jälleenyhdistäminen - SOS-Lapsikylä ry:n kehittämishanke SOS-LAPSIKYLÄ RY Vuonna 1962 perustettu SOS-Lapsikylä ry on osa maailmanlaajuista SOS Children

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEET. Liikkuuko Pieksämäki projektin väliraportin tiivistelmä

IKÄÄNTYNEET. Liikkuuko Pieksämäki projektin väliraportin tiivistelmä IKÄÄNTYNEET Liikkuuko Pieksämäki projektin väliraportin tiivistelmä MIHIN TIEDOT PERUSTUVAT? Seniorikyselyyn vastasi 89 yli 65-vuotiasta pieksämäkeläistä. Vastaajiksi on valikoitunut liikunnallisesti erittäin

Lisätiedot

SYRJINNÄN UHRIN OIKEUSTURVA. Milla Aaltonen

SYRJINNÄN UHRIN OIKEUSTURVA. Milla Aaltonen SYRJINNÄN UHRIN OIKEUSTURVA Milla Aaltonen Riiteleminen on pienelle ihmiselle raskasta tutkittua tietoa oikeusturvasta Rakenne: yleinen osa, empiirinen osa, kommentaari ja suositukset Empiirisen osan tarkoituksena

Lisätiedot

gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla

gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla Yhteismarkkinointi Joukkueajattelu Paras matkailualue (joukkue) voittaa Resurssit Yhdessä enemmän kuin yksin Yhteinen suunta

Lisätiedot

MILLAINEN ON POHJOIS-SAVON BRÄNDI?

MILLAINEN ON POHJOIS-SAVON BRÄNDI? MILLAINEN ON POHJOIS-SAVON BRÄNDI? MAAKUNNALLINEN MARKKINOINTIOHJELMA -HANKE Aluebrändityö työstetään maakunnallisena hankkeena, jonka veturina toimii Kuopio. Tämä esitys liittyy hankkeen valmisteluvaiheeseen

Lisätiedot

Ratsastuksen 2000-luvun ilmiöt

Ratsastuksen 2000-luvun ilmiöt HEVOSALA WAU! Yhteiskunnan muutos o Väestö ikääntyy ja keskittyy alueellisesti o Yhteiskunta palvelullistuu ja hyvinvointipalveluiden kysyntä kasvaa o Some ja digitaalisuus mullistavat vuorovaikutussuhteita

Lisätiedot

Hyvän palvelun muotoilutoimisto. Copyright Diagonal Mental Structure Oy. All rights reserved.

Hyvän palvelun muotoilutoimisto. Copyright Diagonal Mental Structure Oy. All rights reserved. Hyvän palvelun muotoilutoimisto 1 TEKES LIIKKUMINEN PALVELUINA 27.5.2014 Käyttäjäprofiilit palveluiden luomisen pohjana Case: Helsingin risteilymatkustajien profilointiprojekti Mikko Koivisto, johtava

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

ZA5785. Flash Eurobarometer 350 (Safety of Services) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA5785. Flash Eurobarometer 350 (Safety of Services) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer 0 (Safety of Services) Country Questionnaire Finland (Finnish) EB FLASH 0 - Safety of Services - FIF D Minkä ikäinen olette? (KIRJOITA IKÄ JOS KIELTÄYTYI, KOODI ON '99') D Vastaajan

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 0 toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 0. Vuoden 0 seurantaan liittyvä kysely

Lisätiedot

TÖISSÄ JA ELÄKKEELLÄ - TUTKIMUS. Tutkimusjohtaja Mikko Kesä

TÖISSÄ JA ELÄKKEELLÄ - TUTKIMUS. Tutkimusjohtaja Mikko Kesä Raportti Tutkimusraportti 3.2.2010 23.3.2010 TÖISSÄ JA ELÄKKEELLÄ - TUTKIMUS Tutkimusjohtaja Mikko Kesä Tutkimusjohtaja Tutkija Suvi Kovero Mikko Kesä Innolink Research Oy Oy. 2009-2010 2010 Perustiedot

Lisätiedot

Nuorisotutkimus 2008

Nuorisotutkimus 2008 Nuorisotutkimus 08 Tutkimuksen taustatiedot Nuorisotutkimus tehtiin huhtikuussa 08 verkkokyselynä Tutkimus toteutettiin Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelman alueilla Vastaajina on peruskoulun 7. 9.-luokkalaisia

Lisätiedot

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien Mitä seksi on? Tavoite: Harjoituksen tavoitteena on laajentaa näkemystä siitä, mitä seksi on. Monille seksi on yhtä kuin vaginaalinen yhdyntä/emätinseksi. Reilu seksi projektissa seksillä tarkoitetaan

Lisätiedot

ZA5224. Flash Eurobarometer 291 (Survey on the Attitudes of Europeans towards Tourism in 2010) Country Specific Questionnaire Finland

ZA5224. Flash Eurobarometer 291 (Survey on the Attitudes of Europeans towards Tourism in 2010) Country Specific Questionnaire Finland ZA5224 Flash Eurobarometer 291 (Survey on the Attitudes of Europeans towards Tourism in 2010) Country Specific Questionnaire Finland FLASH 291 TOURISM (2010) Q1. Kuinka monta matkaa teitte työ- tai vapaa-aika

Lisätiedot

Matkustajan kokemuksia junaliikenteessä

Matkustajan kokemuksia junaliikenteessä Matkustajan kokemuksia junaliikenteessä Antero Alku, Alkutieto Oy ProRautatie 15.3.2012 Junan merkitys kuluttajalle Juna on yksi tapa matkustaa o Juna tai: auto, bussi, lentokone Junalla on sille ominaisia

Lisätiedot

OECD Youth Forum Helsinki Arja Terho

OECD Youth Forum Helsinki Arja Terho OECD Youth Forum Helsinki 27.10.2015 Arja Terho Tieto Suomalaisten nuorten näkemyksiä Missä ollaan? Tiedon puute. Ei ole tietoa siitä, miten poliittinen päätöksenteko toimii. Tarvitaan enemmän tietoa ja

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot