KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS Kohderyhmähaastattelut Iso- Britanniassa ja Saksassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010. Kohderyhmähaastattelut Iso- Britanniassa ja Saksassa"

Transkriptio

1 KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 Kohderyhmähaastattelut Iso- Britanniassa ja Saksassa

2 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 2 (20) SISÄLLYSLUETTELO 1. ISO-BRITANNIA Wildlife watching Melonta SAKSA 18 Hämeen ELY-keskus on rahoittanut tämän julkaisun.

3 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 3 (20) 1. ISO-BRITANNIA 1.1. Wildlife watching LONTOO KELLO Keskustelijoiden profiili Fokusryhmässä oli kuusi osallistujaa, jotka muodostivat erittäin hyvän kokonaisuuden. Keskustelijoiden profiileista voi mainita esimerkiksi seuraavat: keski-ikäinen mies, joka on kiinnostunut linnuista ja käy luonnonpuistoissa ympäri läntistä Eurooppaa. Hänellä oli paljon erilaisia matkakokemuksia ja todella paljon näkemyksiä niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat kohteen valintaan ja matkan onnistumiseen. Yksi keskustelija oli noin kolmekymppinen mieshenkilö, joka on kiinnostunut linnuista, karhuista ja erilaisista uhanalaisistakin eläimistä. Hän on luonto-ohjelmien suurkuluttaja ja kiinnostunut luontomatkailusta. Lisäksi keskustelussa oli mukana nuorehko mies ja nainen, joilla oli kokemusta järviseuduilla matkailusta Itä-Euroopasta. He eivät olleet koskaan olleet mukana millään virallisella eläinten tarkkailumatkalla, mutta olivat kiinnostuneita linnuista ja luonnosta. Eräs keskustelija oli luontomatkailun suurkuluttaja, joka oli käynyt useasti mm. Alaskassa ja muissa kaukaisissa kohteissa tarkkailemassa esimerkiksi valaita ja karhuja. Hän etsii tasapainoa sen välillä, että näkisi matkalla mahdollisimman paljon, mutta ei häiritsisi eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Viimeinen keskustelija oli nuori nainen, joka ei ollut vielä tehnyt yhtään luontomatkaa, mutta oli erittäin kiinnostunut aiheesta aikoi lähiaikoina tehdä matkan, sillä koki kaupunkilomat tylsiksi koska hän asuu keskustassa Luontomatkailuun liittyvien palveluiden käyttö kotimaassa Kohderyhmä kertoi harrastavansa kotimaassa enimmäkseen patikointia erityisillä Green Chain -reiteillä, joita löytyy Lontoon lähistöltä yli 50 kilometrin verkosto, ja joilla voi kulkea esimerkiksi yhden päivän matkan ja jatkaa samasta kohtaa jonain toisena ajankohtana kun se itselle sopii. Lintujen tarkkailu oli myös joidenkin harrastuksena ja osin erittäin aktiivisena sellaisena. Myös satunnaista melontaa harrastettiin Thamesilla. Kokonaisuudessaan luontomatkailupalveluiden käyttö kotimaassa oli kuitenkin varsin vähäistä.

4 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 4 (20) Matkailuharrastuksen tiheys Lintujen tarkkailua harrastava keskustelija kertoi käyneensä viimeisen kymmenen vuoden aikana usein eri matkakohteissa ja harrastavansa lintujen tarkkailua kerhossa ja melovansa kerran viikossa. Kaukokohteissa paljon käynyt nainen kertoi tehneensä viimeisen viiden vuoden aikana neljä merentakaista eläinten tarkkailumatkaa. Lisäksi hän kertoi tekevänsä Green space walkseja kotimaassa. Muilla kokemukset olivat yksittäisiä ja harrastus ei ollut niin aktiivisella tasolla lukuun ottamatta lintujen tarkkailua ja yleistä luonnossa liikkumista, jota koettiin tehtävän satunnaisesti, mutta kuitenkin suhteellisen usein vuoden aikana Oma harrastus vai ystävien kanssa? Eläinten tarkkailumatkoja kaukokohteisiin on tehty yksin, sillä epävarmuus eläinten näkemisestä aiheuttaa sen, että ystäviä ei haluta houkutella mukaan. Lisäksi lasten kanssa matkustaminen eläinten tarkkailutarkoituksessa koettiin ongelmalliseksi esimerkiksi edellä mainitun epävarmuuden ja lasten lyhytjännitteisyyden vuoksi. Kotimaassa Green chain walksit on sellainen tapahtuma, johon mennään ystävien kanssa Lintujen tai muiden eläinten tarkkailu harrastuksena Iso- Britanniassa - harrastuksen asema? Keskustelijat totesivat, että eläinten tarkkailu niiden luonnollisessa elinympäristössä on yksi potentiaalisista kohteista matkailuteollisuudessa. Kaunis luonto on myyvä käsite kun ihmiset työskentelevät kaupungeissa ja loppujen lopuksi ei tarvitse mennä kauas nähdäkseen kauniita paikkoja. Muutama vuosi sitten luontomatkailu ylipäänsä ei olisi ollut vielä kova juttu, mutta kohteiden saatavuus on parantunut ja vihreys on muodikasta tällä hetkellä. Ihmiset myös ovat alkaneet miettiä enemmän näitä vaihtoehtoja lomaohjelmaksi. Eläinten tarkkailu on noussut tuotteeksi vasta viime vuosina, sillä muutama vuosi sitten näitä matkoja ei ollut juurikaan tarjolla. Juna- ja bussiyhtiöt näyttelevät Iso- Britannian luontomatkailussa isoa roolia, sillä niiden avulla pääsee kohteisiin ja näin ollen näiden yhtiöiden kautta tulee yhä enemmän kytkökauppatarjouksia luontokohteista. Palveluita on lisäksi alettu yhä enemmän räätälöidä perheille. Englanti ei tule ensimmäisenä mieleen luontomatkailukohteena, mutta Skotlanti tuntuisi sen sijaan mielekkäämmältä ja monipuolisemmalta vaihtoehdolta.

5 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 5 (20) Iso-Britannian tunnetuimmat matkailukohteet ja niiden vahvuudet Iso-Britannian tunnetumpina luontomatkailukohteina keskustelijat pitivät Skotlantia yleisesti sekä Lake Districtin kansallispuistoa Luoteis-Englannissa. Lontoon seudulla paikallisesti Richmond Park koettiin vahvaksi luontokohteeksi. Skotlannin vahvuutena on erilainen luonto ja maisemat kuin Englannissa. Siellä on myös hyvät kalastusmahdollisuudet Iso-Britannian luontomatkailun kehittämistarpeet Keskustelijat toivoivat enemmän kohteita, joihin voisi mennä nauttimaan luonnosta eläimiä häiritsemättä. Olisi hyvä, jos kohteista olisi saatavilla enemmän tietoa. Keskustelijat kokivat, että palveluille olisi enemmän kysyntää jos esimerkiksi tiettyjen eläinten elinalueet olisivat tiedossa. Erilaiset pyöräreitit olisivat myös kiinnostava elementti jo pelkästään kaupunkiympäristössä. Kokonaisuutena kohteista pitäisi saada enemmän tietoa, mutta vastaavasti pelkona ovat massaturismin aiheuttamat haitat eläimille Kokemukset luontomatkoista ulkomaille Eläinten tarkkailumatkoja harrastava nainen kertoi käyneensä Gibraltarilla, kahdesti Alaskassa sekä muutamissa muissa kohteissa. Gibraltarilla oli tarkoitus seurata tiettyä delfiinilajia, mutta laivaston harjoitukset pilasivat mahdollisuuden. Alaskassa ensimmäisellä matkalla tuli nähtyä valaita, karhuja, kotkia sekä lohien nousu joessa. Valaan näkeminen oli henkeä salpaava kokemus, joka auttoi jaksamaan niilläkin matkoilla kun ei tullut nähtyä paljoa. Lintujen tarkkailua harrastava mies kertoi matkailleensa eniten Espanjassa, mutta koki, ettei lintujen tarkkailu ole kiinnostavaa esimerkiksi lasten näkökulmasta, sillä linnut ovat suhteellisen vaikeita löytää. Positiivisena seikkana on kuitenkin se, että näillä matkoilla näkee muitakin eläimiä, joten ei ole suurta riskiä, että ei näkisi eläimiä. Muiden kokemukset rajoittuivat muussa päätarkoituksessa tehdyn lomamatkan yhteydessä tehtyyn kansallispuistopatikointiin tai vastaavaan ilman sen suurempaa tarkoitusta tarkkailla villieläimiä. Kokemukset olivat kuitenkin olleet mieluisia, joten sopivan tilaisuuden tullen he ovat valmiita lähtemään varsinaiselle luontomatkallekin.

6 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 6 (20) Ulkomaille suuntautuvan luontomatkailun (villieläinten tarkkailu) yleisyys kotimaassa Tietyt ilmiöt kuten elokuvat ovat tuoneet tietyt seudut muodikkaiksi. Esimerkiksi Taru sormusten herrasta -elokuva nosti Uuden-Seelannin kiinnostavaksi kohteeksi. Eläinten tarkkailu oli ennen enemmän tietyn joukon harrastus, mutta siitä on nykyisin tullut muodikkaampaa ja sen on siten yleistynyt. Lapsille luontomatkailukohteen vaatimukset eivät ole kovin suuria. Eläinten tarkkailuun riittää ankat ja joutsenet eikä hyvään kokemukseen tarvita juuri muuta. Eläimen näkeminen luonnollisessa ympäristössä on hienoa kun tilanne on aito ilman kaupallista lavastusta Suosituimmat ulkomaiset matkailukohteet ja niiden vetovoimatekijät Yhtenä vahvana tuotteena keskustelijat näkivät Afrikan safarit, joita löytyy myös erittäin edullisina paketteina jopa noin tuhannella punnalla. Toisena vahvana kohteena on Islanti. Lisäksi eksoottiset kohteet kuten Etelä-Amerikka on ilmeisen suosittu. Yhteenvetona voi todeta, että keskustelijoilla ei ollut konkreettista käsitystä markkinoista, vaan kommentit olivat enemmän mielipidetasolla Kulttuurit odotukset matkailulta ja matkasuuntiin vaikuttavat tekijät Matkoille voi lähteä avoimin mielin ja tutustua paikallisiin tapoihin ja perinteisiin. Tietenkin on plussaa jos kohteessa on kuuluisa kaupunki kuten Rooma tai Ateena, niin voi valita sopivan kansallispuiston lähettyviltä, jotta saa kaksi kokemusta samalla matkalla. Mikäli matkustetaan yksin, niin englannin kieli olisi suotava olla käytössä ja minimivaatimuksena on länsimaiset aakkoset, sillä jos olet hukassa esimerkiksi Kiinassa, niin vieraanvaraisuus ei auta jos ei osaa lukea paikallisia merkkejä. Vieraanvaraisuus on muuten käsitteenä erittäin tärkeä eli jos maa on tunnettu siitä tämä voi olla selkeä kilpailuetu Kansainvälisen luontomatkailun esteet ja mahdollisuudet Selkeinä esteinä ovat kieliasiat ja sopivien pakettien löytäminen kun ei ole tietoa millaista matkaa esimerkiksi lintujen tarkkailua varten etsii. Hinnat ovat myös edelleen suhteellisen korkeita ja kaukokohteissa ongelmana on myös rokotusten tarve. Eläinten tarkkailussa on tuotteena se ongelma, että siinä ei ole takuuta eli jos matkaa perheen kanssa, niin on masentavaa, jos ei nähdä mitä on ajateltu.

7 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 7 (20) Mahdollisuuksina luontomatkailussa keskustelijat näkivät sukeltamisen kasvaneen suosion ja esimerkiksi kalojen tarkkailun vaikkapa lohien noustessa koskissa. Kuluttajan kannalta olisi hyvä, jos voitaisiin tarjota mahdollisuus nähdä monta eläinlajia kerralla etenkin silloin kun kyse on ensimmäistä kertaa asian merkissä matkaavasta, jolla ei ole mielessä mitään erityistä lajia. Näin myös pettymisen riski on pienempi. Yhtenä mahdollisuutena on luonnon nostamisen vahvaksi elementiksi eläinten tarkkailumatkoilla, jolloin pettymykset ovat myös lievempiä Tiedonsaanti matkailukohteista Monet Brittikanavat esittävät erilaisia luonto-ohjelmia. Erityisesti Animal Planet ja National Geographic ovat katsottuja ohjelmia. Yleisesti visuaaliset välineet toimivat hyvin ja matkailuohjelmissa usein kerrotaan, että mitä muita nähtävyyksiä jollakin tietyllä seudulla on. Television lisäksi tietoa hankitaan Internetistä ja julkisen liikenteen välineet on yksi kanava, jossa mainonta koetaan vaikuttavaksi, sillä tällöin on yleensä aikaa syventyä mainoksiin Matkakohteen valintaan vaikuttavat tekijät Olennaista on mahdollisuus nähdä monia lajeja samassa paikassa. Eräänlainen vastinetta rahalle - ajattelu vaikuttaa eli halutaan, että matkanjärjestäjä oikeasti tarjoaa hyvän vastineen. Yhtenä matkakohteeseen vaikuttavana tekijänä on sää, sillä lomalla haluaa hyvää säätä, mikä tarkoittaa kesällä lämmintä ja talvella lunta Kiinnostavimmat eläinten tarkkailuun liittyvät aktiviteetit Luonnon kauneus on yksi asiaan tiiviisti liittyvä tekijä kun katsellaan eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Lintukohteet ovat hyvä, sillä samalla näkee usein myös muita eläimiä. Keskustelijat kokivat, että suurin osa asiaa jollakin tasolla harrastavista briteistä on lintujen tarkkailijoita. Ihmiset myös syöttävät lintuja pihoillaan usein nähdäkseen niitä lähempää. Linnut ja etenkin joutsenet tuntuvat kiinnostavan ihmisiä. Linnut ovat agendalla myös siksi, että niiden väheneminen on ollut yksi keskustelunaihe viime aikoina. Etenkin lapsia ja nuoria yritetään saada kiinnostumaan niiden suojelusta, jotta ne eivät kuole sukupuuttoon. Myös eräänlainen city farm movement on nostanut päätään eli ihmisiä käy yhä enemmän tiloilla katsomassa eläimiä. Suuri osa näistä tiloista on ilmeisesti tarkkailua varten rakennettuja eikä niinkään maataloustuottajia.

8 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 8 (20) Yleiset luontomatkailuun liittyvät odotukset, majoitusvaatimukset ja muu vastaava Internetsivujen pitäisi mahdollistaa matkan suunnittelu mahdollisimman omatoimisesti. Tarvitaan tietoa siirtymisistä ja aikatauluista. Turvallisuus on myös tärkeä asia. Majoituksen suhteen odotukset eivät ole kalliin hotellin tapaisia tai muutenkaan mitään erityisiä. Hostellimajoitus koettiin sopivaksi, mutta toisaalta toivottiin mahdollisuutta internetyhteyteen majoituspaikassa. Kaikki tieto paikoista ja tapahtumista pitäisi myös olla saatavissa mahdollisimman päivitettynä. Majoitusjärjestelyiden pitäisi olla joustavia, jolloin esimerkiksi voisi olla pari yötä hotellissa ja pari yötä teltassa. Yksi kiinnostava tuote olisi tavaroiden kuljetuspalvelu, jonka avulla tavarat tuotaisiin aina uuteen majapaikkaan päivän luonnossa patikoinnin päätteeksi. Keskustelijat tiesivät tällaista palvelua tarjottavan joissakin kohteissa Suomituntemus ja mielikuvat Suomesta Keskustelijoiden Suomituntemus noudatteli yleiseurooppalaista tasoa. Maantieteellisesti Suomi osattiin paikantaa ja tiettyjä asioita kuten Euroviisuvoitto, revontulet, keskiyön aurinko ja järvet tiedettiin. Mielikuvat liittyivät poroihin, lumeen ja kylmyyteen sekä mökkeihin Mikä saisi Suomen houkuttelevaksi luontomatkailukohteeksi - mitkä tekijät pitäisi olla kunnossa? Selkeät kilpailuedut ovat keskiyön aurinko, porot, metsät ja revontulet. Olisi hyvä jos voitaisiin nähdä paljon asioita pienehköllä maantieteellisellä alueella varsinkin jos on kyse pitkästä viikonlopusta. Myös kulttuurin yhdistäminen luontomatkailuun voisi olla mielenkiintoinen kilpailutekijä, sillä suomalainen musiikki tunnetaan Euroopassa suhteellisen hyvin eli matkan aikana voisi mennä vaikka kuuntelemaan musiikkia tai vierailla museoissa.

9 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 9 (20) Ihannematkan kuvaus Ideaalitilanteessa matkan voisi varata internetissä siten, että voi klikata mitä asioita haluaa matkapakettiinsa. Mikäli ei tiedä matkakohteesta, niin on ehkä hyvä hoitaa asia matkatoimistossa. Yhteyksiin liittyen lennon kesto ei ole ongelma, mutta koneiden vaihdot eivät ole toivottavia. Bussissa ei ole mukava istua pitkiä aikoja, joten juna olisi paikan päällä mukavampi vaihtoehto. Mikäli kyseessä on pitkä viikonloppu, niin matkustusajan tulisi olla mieluiten vain muutama tunti kokonaisuudessaan. Ihannematkalla voisi luonnon lisäksi nauttia ravintoloista ja yöelämästä sekä käydä ostoksilla. Etenkin paikalliset tuotteet ja kulttuuri koettiin kiinnostavaksi. Majoituspalveluista oltiin yhtä mieltä, että siisti kolmen tähden taso on hyvä kun on hyvä sänky ja perusfasiliteetit kunnossa. Ihannematkan hinta arvioitiin pääosin punnan suuruiseksi ja mieluiten lähemmäksi tuhatta puntaa.

10 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 10 (20) 1.2. Melonta LONTOO KELLO Keskustelijoiden profiili Yhdentoista keskustelijan joukko varioi kovan luokan melontaharrastajasta satunnaisesti harrastavien kautta kerran melontaa kokeilleisiin tai untuvikkoihin, mutta asiasta kiinnostuneisiin. Kaksi keskustelijoista työskenteli matkailualalla ja on ollut itse järjestämässä erilaisia matkoja esimerkiksi Islantiin ja Skandinaviaan. Melontaa suurin osa keskustelijoista oli harrastanut lähinnä lomamatkojen yhteydessä tai sitten kokeillut muutaman kerran kotimaassa. Yleisesti joukko oli kiinnostunut aktiivilomista, joiden aikana pääsee kokemaan erilaisia asioita. Myös luonnon rauha oli kiinnostava elementti ja melonta nähtiin hyvänä yhdistelmänä luontomatkailussa. Yleisesti keskustelijajoukko oli varsin paljon matkaillutta ja oli hyvin perillä eri matkailun segmenteistä aina rantalomista luontomatkailuun Luontomatkailuun liittyvien palveluiden käyttö kotimaassa Keskustelijat sanoivat, että kun asuu kaupungissa, niin on vaikea löytää luontomatkailupalveluita, joten pyöräily on käytännössä helpoin vaihtoehto. Monet eivät kokeneet harjoittaneensa kotimaassaan varsinaista luontomatkailua vaan kohteessa oltiin usein jonkin toisen päätekijän vuoksi. Lisäksi arjessa tietysti luonnossa liikutaan esimerkiksi koiraa ulkoiluttaessa. Kalastus koettiin kiinnostavaksi, mutta sopivia paikkoja on vaikea löytää etenkin kaupunkien läheltä. Melontaa aktiivisesti harrastava kertoi melovansa useita kertoja viikossa. Pääosin tulee käytyä sellaisissa voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden pyörittämissä paikoissa, joissa palveluiden käyttö on erittäin halpaa. Ideoita kohteista saa melontaan liittyvistä nettifoorumeista. Hän kertoi lisäksi ostavansa paljon laadukkaita matkaoppaita, joita tekee muutama valmistaja Iso-Britanniassa. Osa keskustelijoista kertoi olevansa tai olleensa aiemmin jäseninä lintujen suojelujärjestössä (RSPB), joten luonto oli siltäkin kantilta läsnä heidän ajatusmaailmassaan.

11 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 11 (20) Matkailuharrastuksen tiheys Keskustelijat voi matkailuharrastuksen tiheyden osalta jakaa käytännössä kahteen ryhmään, joista toinen matkailee kerran parissa vuodessa ja toinen muutaman kerran vuodessa. Matkat ovat pääosin niin sanottuja normaaleja lomamatkoja, joiden yhteydessä sitten koetaan erilaisia elämyksiä. Ryhmästä tietysti poikkeuksena aktiivimeloja, jonka harrastustiheys on huomattavasti suurempi ja matkailu suoraan melontaan liittyvää suurelta osin Oma harrastus vai ystävien kanssa? Matkailu yleisesti koettiin sellaiseksi tekemiseksi, jota on kiva harrastaa ystävien ja perheen kanssa. Melonta koettiin sosiaaliseksi lajiksi, joka voi toimia välineenä liikkua paikasta toiseen tai esimerkiksi eläinten tarkkailun mahdollistajana Melonta harrastuksena Iso-Britanniassa - harrastuksen asema? Turismin kannalta tilanne on sellainen, että on paljon pieniä keskuksia ja paikkoja, joista saa tietoa esimerkiksi nettiyhteisöjen kautta. Joukossa on muutama suurempi organisaatio, joka järjestää neuvontaa. Palveluita on saatavilla, sillä mainoksia näkee eri medioissa jonkin verran. Lisäksi esimerkiksi Thamesilla järjestetään tutustumistapahtumia, joissa pääsee kokeilemaan melontaan. Melontaseuroja löytyy suhteellisen paljon, mutta niiden kaupallinen rakenne on niin kehittymätön, että konkreettisia kellonaikoja tai paikkoja, joissa melontaa pääsee harrastamaan, ei ole riittävän hyvin saatavilla. Lisäksi viranomaisten puolelta voi sanoa, että heidän toimintansa ei edesauta lajin kehittämistä.

12 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 12 (20) Iso-Britannian tunnetuimmat matkailukohteet ja niiden vahvuudet Tunnetuimmat luontomatkailukohteet Iso-Britanniassa ovat Lake Districtin kansallispuisto, Dartmoor sekä Skotlanti ja Wales yleisesti. Englannissa ei ole jokamiehen oikeutta, joten on paljon jokia, joita ei saa käyttää. Kalastusliiketoiminta pitää jokia hallussaan ja alalla pyörii paljon rahaa, joten käytäntöä on vaikea muuttaa. Skotlannissa voi meloa ja retkeillä suhteellisen rauhassa ja siellä on muutamia kohteita, joissa voi harrastaa vesiurheilua. Kulkuyhteydet on tärkeä vahvuustekijä. Myös mainostaminen vaikuttaa eli vesiurheilun mainonnan vähäisyys suuntaa kysyntää muualle Iso-Britannian luontomatkailun kehittämistarpeet Fundamentaalinen ja hyödyllisin muutos olisi se, että melonta sallittaisiin jokamiehen oikeuden tapaisella järjestelyllä. Käytännössä esimerkiksi Lontoon seudulla vain Thamesilla ja tietyissä kanavissa voi meloa, joten mahdollisuudet ovat erittäin rajallisia. Markkinointiin liittyen pitäisi lisätä visuaalisuutta, jotta näkisi konkreettisesti potentiaalisia melontakohteita Kokemukset luontomatkoista ulkomaille Keskustelijoilla oli paljon kokemusta luontomatkoista ulkomaille. Mainittuja matkakohteita oli mm. Belize, Ruotsi, Islanti, Uusi-Seelanti, Bahamasaaret, Espanja, Skotlannin saaret sekä Irlannin länsirannikko. Belizellä meloessa luonto oli erittäin kaunis, mutta yksi ulottuvuus oli ollut hallita kanoottia voimakkaassa virrassa. Ruotsissa melontakokemukset olivat rauhallisista kohteista. Yleensä kanootti oli ollut matkalla liikkumaväline paikasta toiseen eikä siten erityinen matkan tarkoitus. Uudessa Seelannissa kyse oli ollut enemmän merimelonnasta. Keski-Euroopassa meloessa keskustelijat eivät olleet nähneet paljoa eläimiä, mutta esimerkiksi Islannissa eläimiä oli ollut rannalla eivätkä ne olleet kiinnittäneet huomiota vesillä liikkujiin, mikä oli ollut hienoa.

13 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 13 (20) Ulkomaille suuntautuvan luontomatkailun (melonta) yleisyys kotimaassa Ulkomaille suuntautuva luontomatkailu on vähentynyt hieman yleisen taloustilanteen vuoksi. Muutama vuosi sitten isot keskukset oli täyteen varattuja, mutta tällä hetkellä ns. korkean profiilin kohteet kuten Alaska ja muut vastaavat ovat vähemmän käytettyjä. Yksi vaikuttava tekijä on se, mitä paikanpäältä on saatavissa eli kuinka suuren varustemäärän kanssa pitää matkustaa. Melonta on suhteellisen pienen joukon harrastus, joten suoranaisia melontamatkoja ulkomaille tehdään erittäin vähän Suosituimmat ulkomaiset matkailukohteet ja niiden vetovoimatekijät Suosituimpia ulkomaisia melontaan liittyviä luontomatkailukohteita on Uusi- Seelanti, Kanada, Ruotsi, Slovenia, Alpit yleisesti sekä Costa Rica. Lähempää kiinnostavia luontomatkailukohteita löytyy Skotlannista. Kroatia on tällä hetkellä halpa merimelontakohde. Melontaan luontomatkailun alalajina liittyy sellainen dilemma, että harrastaja tarvitsee tiettyä osaamista, jotta pärjäisi ilman matkatoimistoa. Luontomatkailukohteiden vetovoimaisuuteen vaikuttaa eniten käsitykset paikallisesta luonnosta erityispiirteineen. Melonnan näkökulmasta pitäisi olla tarjontaa harrastelijoista haasteita vaativille Kulttuurit odotukset matkailulta ja matkasuuntiin vaikuttavat tekijät Jos haluaa mennä nimenomaan melomaan, niin muut tekijät ovat varsin epäolennaisia, mutta mikäli melonta on toissijainen juttu, niin sitten mennään nämä muut asiat edellä. Melonta ei ole yleensä sellainen asia jolle rakennetaan loma. Se voi olla yksi osa lomaa, jonka päätarkoitus on jokin yleisempi kuten nähtävyyksien katselu tai muu vastaava. Yleensä aktiivilomalla kulttuuriset odotukset ovat matalampia ja jos jotain erityistä löytyy, niin se on vain hyvä lisäbonus.

14 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 14 (20) Melonnassa on eri vaihtoehtoja: Erämaamatkailu eli ei tarvitse viikkoon nähdä ketään ryhmän ulkopuolista. Toiseksi on esim. jokimelonnat joissa ollaan tekemisissä paikallisten ihmisten kanssa päivittäin. Erämaamatkailu on keskustelijoiden mielestä selvästi kiinnostava, mutta viimeisenä päivänä olisi kiva nukkua hotellissa ja nähdä kaupunkia ja paikallisia nähtävyyksiä Kansainvälisen luontomatkailun esteet ja mahdollisuudet Suurimpana esteenä kansainvälisessä luontomatkailussa on rajallinen potentiaalisten lähtijöiden joukko. Investointina luontomatka on melko suuri sijoitus asiaan, josta ihmisillä on erittäin vähän tietoa. Hiihtokeskukset pärjäävät hyvin, vaikka suuri osa turisteista on ensimmäistä kertaa laskemassa. Tämä johtuu keskustelijoiden mukaan siitä, että hiihtokeskuksissa on kehittynyt infrastruktuuri ja hiihdonopetus ynnä muut palvelut ja laskettelu on muutenkin arkipäiväisempi asia. Yksi merkittävä positiivinen tekijä hiihtokeskusten suosiossa on tiedostettu varmuus siitä, että palvelutarjottimelta löytyy tekemistä myös niille seurueen jäsenille, joilla ei ole suurta kiinnostusta lasketteluun. Luontomatkailun haasteena on logistiikka eli pääsy luontokohteisiin esimerkiksi kohdemaan lentokentältä. Niin sanottujen harrastelijaluontomatkailijoiden tai ensikertalaisten osalta pitäisi olla selkeä mielikuva siitä millaisen matkan takana lopullinen kohde tai jonkin reitin alkupää on Tiedonsaanti matkailukohteista Internet olisi hyvä paikka etsiä jos ei tiedä mitään jostain luontomatkailukohteesta tai luontomatkailun segmentistä. Melontaan liittyen kannattaa kysyä harrastajafoorumeilta tietoa mitä alan harrastajat eri kohteista kertovat. Myös paikalliset kerhot olisivat sellainen taho, joiden suuntaan keskustelijat kertoivat kääntyvänsä, sillä internetissä tieto voi olla puolueellista tai sen todenmukaisuudessa voi olla puutteita.

15 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 15 (20) Matkakohteen valintaan vaikuttavat tekijät ja kiinnostavat aktiviteetit Olennaisia tekijöitä matkakohteen valinnassa on hinta, eri lähteistä saadut suositukset, sopiiko kohde perheille, kohteen yleinen kiinnostavuus, säätekijät, luonto ja melonnan osalta se millaisia vesiolosuhteita halutaan eli onko kyseessä aloittelija vai kokenut meloja. Muita melontamatkaan liittyviä rajaavia tekijöitä on se, että onko kyseessä yleisempi lomamatka tai mahdollisesti omien melontataitojen testaus eli melonta on matkan valinnan keskiössä. Luontomatkailuun liittyen keskustelijoita arvelutti hyönteisten mahdollisesti aiheuttamat haitat sekä turvallisuus yleisesti. Oheisaktiviteetteihin liittyen keskustelijat olivat sitä mieltä, että ihmiset ovat kokeilunhaluisia eli kohteessa olisi hyvä olla erilaista tarjontaa, josta voisi valita mieleisensä. Kyseisiä toimintoja he eivät kuitenkaan nähneet varsinaisena imutekijänä eli että yksi tietty aktiviteetti olisi ratkaiseva matkakohteen valinnan kannalta. Sen sijaan laaja valikoima antaa turvallisuudentunteen siitä, että pääsee kokemaan erilaisia asioita Yleiset luontomatkailuun liittyvät odotukset, majoitusvaatimukset ja muu vastaava Luontomatkailuun liittyen keskustelijat odottivat kohteesta selkeää tietoa jokamiehenoikeuksista, kalastusluvista ja muista vastaavista. Melontamatkanjärjestäjän olisi hyvä painottaa sitä, että paikanpäällä annetaan riittävää opastusta ennen lähtöä esimerkiksi siitä mitä erityistä kyseisissä vesistöissä tulee huomioida ja miten toimitaan jos vaikka kaatuu. Yksi tavoite luontomatkailussa on olla osa luontoa eli luksushotellia ei tarvita vaan se pikemminkin veisi luontomatkailun hohdon pois. Osaa kokemattomammista mietitytti ruokahuollon järjestäminen eräretkillä eli millaista ruokaa on tarjolla ja kuinka paljon. Melontamatkan ja luontomatkan yleensä pitäisi lisätä osallistujan kompetenssia eli hänen tulisi seuraavalla kerralla hallita asiat paremmin, mikäli lisäisi matkan nautintoa. Tähän asiaan liittyen tarjolla pitäisi olla eri tasoisia retkiä.

16 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 16 (20) Suomituntemus ja mielikuvat Suomesta Keskustelijoista muutamat kertoivat mielikuviaan Suomesta litteänä maana, joka on täynnä järviä. Suomessa ei ole maiseman draamaa esimerkiksi Norjan tapaan, jossa on vuoria ja vuonoja. Pohjoisessa Suomessa asuu saamelaisia ja poronkasvattajia. Mieleen tulevia asioita oli myös keskiyön aurinko ja suomalaisten taipuvaisuus masennukseen. Keskustelijat totesivat että Suomesta kuulee paljon vähemmän kuin muista Pohjoismaista. Kuitenkin selkeitä mielikuvia edellä mainittujen lisäksi oli erilaiset lumiaktiviteetit, hiihto yleisesti sekä revontulet Mikä saisi Suomen houkuttelevaksi luontomatkailukohteeksi - mitkä tekijät pitäisi olla kunnossa? Ongelma on se, että kun Briteissä tarjotaan Suomea kohteena, niin se ei herätä selkeää mielikuvaa kuten esim. Bahama tai Islanti joka tuo vahvoja mielikuvia: villieläinten ja luonnon kuvat auttaisivat mielikuvan vahvistamisessa. Mainontaa Suomesta on todella vähän kun muut Pohjoismaat mainostavat Iso-Britanniassa paljon. Tarjottava tuotekokonaisuus ratkaisee eli esimerkiksi sellaisten villieläinten näkeminen, joita on vaikea nähdä muualla Euroopassa kiinnostaa. Melonnan mahdollisuus on olla osa isompaa aktiviteettikokonaisuutta, johon kuuluisi esimerkiksi patikointi ja melonta samassa paketissa. Myös pyöräily olisi kiinnostava tässä kombinaatiossa. Melontaan liittyen mielipiteet jakautuivat aktiiviharrastajan toivoessa haasteellisia reittejä kun taas muut olivat kiinnostuneita mukavasta järvireitistä, jossa melonta olisi vain yksi asia ja olennaisena elämykseen kuuluisivat esimerkiksi kalastus, luonnon ja eläinten tarkkailu.

17 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 17 (20) Ihannematkan kuvaus Erityismatkalla voisi olla hyvä mennä toimistoon, joka on erikoistunut asiaan, jotta tietää varmuudella, että matka on hyvin organisoitu. Yleensä varaamisen voi tehdä internetissä, mutta melontamatkalla internetvaraus voi tuottaa hankaluuksia Ihannematkalla paikanpäälle matkustamiseen saisi kulua enintään päivä, mikäli on kyse viikon lomamatkasta. Keskustelijat suosivat junaa maakuljetuksiin, koska pitivät sitä bussia mukavampana. Mikäli julkisilla kulkuvälineillä on vaikea päästä helposti kohteeseen, niin muutamat halusivat vuokrata auton. Paikanpäällä saisi olla monia aktiviteetteja, joista mainittiin ainakin pyöräily, muut urheilulajit, ratsastus, kalastus ja patikointi. Luontomatkalla majoitus riippuu luonnollisesti reitistä ja matkakokonaisuudesta, mutta yleensä lomamatkalla riittää hyvä perustason majoitus. Hintataso viikon matkalla pitäisi olla mieluiten alle 1000 puntaa sisältäen joitain aterioita. Melontamatkailuun liittyen Skotlantiin pääsee viikoksi punnalla, joten tuhatta puntaa voi pitää sellaisena budjettina, jolla pitäisi matka pystyä toteuttamaan.

18 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 18 (20) 2. SAKSA 2.1. Taustaa Haastattelujen tavoitteena oli selvittää vastaajien näkemyksiä, kokemuksia ja toivomuksia luontomatkailuun liittyen. Haastattelut toteutettiin lauantaina 4.9. Dusseldorfissa järjestettyjen TourNatur messujen yhteydessä. Messuilla oli tukikohtana Suomeen matkoja järjestävän yrityksen Fintouringin näyttelyosasto. Haastateltavat rekrytoitiin sekä Fintouringin messuosastolle spontaanisti saapuvista, että satunnaisotannalla muualta messukävijöiden joukosta. Aluksi pyrittiin kokoamaan haastatteluryhmiä ryhmähaastattelujen aikaansaamiseksi, mutta se osoittautui mahdottomaksi, koska messuvierailla ei ollut halukkuutta sitoutua messukäyntinsä aikana pidempiaikaiseen haastatteluun. Haastattelut toteutettiin siis kysymällä yksittäisiltä messuvierailta, pariskunnilta tai pienryhmiltä näiden halukkuutta keskustella lomakokemuksistaan ja -tarpeistaan ja Suomesta lomakohteena yleisesti sekä haastateltavien omia kokemuksia Suomesta. Haastatteluja toteutettiin yhteensä noin 20 kpl ja haastateltavia oli kaikkiaan noin Luontomatkailukokemukset ja -tavat kotimaassa Saksassa Vastaajat olivat luonnollisesti hyvin homogeeninen ryhmä taustojensa ja luontomatkailuun suhtautumisensa perusteella. Lähes kaikki harrastivat luontoa jossakin muodossa. Pääasiassa harrastaminen oli luontoretkeilyä ja -vaelluksia. Luontoarvot olivatkin kaikkien haastateltavien mielestä tärkeimpien matkailuun liittyvien päätösten ja ennakkotoiveiden listalla etusijalla. Omassa kotimaassa harrastetuista loma-aktiviteeteista (annettiin vaihtoehtoja: kalastus, polkupyöräily, vaellus, melonta ja lintujen tai eläinten tarkkailu) mainintoja saivat pääasiassa vaellus ja pyöräily, joita haastateltavat kertoivat harrastavansa jatkuvasti Eli ne olivat heille elämäntapa. He kertoivat etteivät tarvitse erityistä paikkaa näiden harrastusten suorittamiseen vaan pääsevät lähes kotiovelta liikkeelle. Muutamat haastateltavat kertoivat kotimaassaan tekevänsä viikonloppuretkiä, joiden tavoitteena on esim. kiertää jokin pidempi reitti ja mahdollisesti yöpyä teltassa matkan aikana. Haastateltavat kertoivat toteuttavansa harrastustaan pääasiassa yhdessä kumppanin tai kaverien kanssa, harvoin yksinään. Kysyttäessä mahdollisia kehittämisehdotuksia oman maan luontomatkailutarjontaan ei mitään selvää toistuvaa kehittämistarvetta tullut esiin. Muutamat halusivat saada enemmän tietoa Saksan eri matkailukohteista, muutamat parempia leiriytymisolosuhteita, muutamat ohjattuja linturetkiä.

KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010

KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 MEK A: 169 2010 KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 2 (49) ISBN 978-952-5682-37-3 ISBN 978-952-5682-38-0 (PDF) ISSN 0355-6204 KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS

Lisätiedot

Venäläisten matkailu Yhteenveto matkailututkimuksista

Venäläisten matkailu Yhteenveto matkailututkimuksista Venäläisten matkailu Yhteenveto matkailututkimuksista Vetovoimaa matkailuun hanke maaliskuu 2013 Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

MATKAILUYRITTÄJÄN KANSAIN- VALISTYMIS- OPAS

MATKAILUYRITTÄJÄN KANSAIN- VALISTYMIS- OPAS MATKAILUYRITTÄJÄN KANSAIN- VALISTYMIS- OPAS Kirjoittajat: Heli Saari, Jyrki Oksanen, Anne Ruokamo Tekstin editointi: Anna-Kaisa Hakkarainen SISÄLLYS TEKIJÖIDEN TERVEISET 2 LUE EDES TÄMÄ! TIIVIS KATSAUS

Lisätiedot

Pyörämatkailun edistämisohjelma, selvitys ohjelman laatimis- ja sisältötarpeista

Pyörämatkailun edistämisohjelma, selvitys ohjelman laatimis- ja sisältötarpeista 1 Valtakunnallinen pyörämatkailureittityöryhmä 17.11.2003 Pyörämatkailun edistämisohjelma, selvitys ohjelman laatimis- ja sisältötarpeista Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Pyörämatkailupolitiikan tarve

Lisätiedot

HOSSAN MATKAILUALUEEN MASTER PLAN 2015 2025

HOSSAN MATKAILUALUEEN MASTER PLAN 2015 2025 Luonnostaan monipuolinen Hossa HOSSAN MATKAILUALUEEN MASTER PLAN 2015 2025 Selvitys Anna-Riitta Sulander projektipäällikkö Hossan matkailualueen master plan -hanke Suomussalmen kunta Huhtikuu 2015 Tiivistelmä

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset

TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset Ari Koskela 2009 LUKIJALLE Kädessäsi on ote diplomityöstä, jossa selvitettiin

Lisätiedot

Moniaistisuus Hyvinkään matkailutuotteissa Case: Hyvinkään kirkko ja Rautatiemuseo

Moniaistisuus Hyvinkään matkailutuotteissa Case: Hyvinkään kirkko ja Rautatiemuseo Moniaistisuus Hyvinkään matkailutuotteissa Case: Hyvinkään kirkko ja Rautatiemuseo Ahokas, Oksanen, Paulamäki, Pitkänen Laurea-ammattikorkeakoulu Kerava 2011 Kerava Moniaistisuus Hyvinkään matkailutuotteissa

Lisätiedot

VIIPURI-OPAS SAIMAAN MATKAVERKKO OY:LLE

VIIPURI-OPAS SAIMAAN MATKAVERKKO OY:LLE VIIPURI-OPAS SAIMAAN MATKAVERKKO OY:LLE Suvi Laine Opinnäytetyö Toukokuu 2004 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu-, ravitsemis- ja talousala 7.5.2004

Lisätiedot

Matkailijoiden näkemyksiä kestävästä matkailusta maaseudulla

Matkailijoiden näkemyksiä kestävästä matkailusta maaseudulla Matkailijoiden näkemyksiä kestävästä matkailusta maaseudulla Tutkimusraportti Keski-Suomen, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilta Kaisa Merilahti Matkailijoiden näkemyksiä kestävästä matkailusta

Lisätiedot

VENÄLÄISTEN JA BALTTIEN MIELTYMYKSET JA TARPEET SUOMEN KALASTUSMATKAILUPALVELUILTA

VENÄLÄISTEN JA BALTTIEN MIELTYMYKSET JA TARPEET SUOMEN KALASTUSMATKAILUPALVELUILTA VENÄLÄISTEN JA BALTTIEN MIELTYMYKSET JA TARPEET SUOMEN KALASTUSMATKAILUPALVELUILTA Sisältö Tiivistelmä... 1 Summary... 3 Johdanto... 4 1. Taustaa... 5 1.1. Matkustus Suomeen... 5 1.2. Suomen kalastusmatkailun

Lisätiedot

Päihdekyselyn tulokset

Päihdekyselyn tulokset Hämeenlinnan Rotaryklubi järjesti joulukuun 2011 ja tammikuun 2012 aikana webbikyselyn 13-17 - vuotiaille Hämeenlinnan ja sen ympäristön nuorille. Kyseessä on Hämeenlinnan Rotaryklubin DSG-projekti. Tavoitteena

Lisätiedot

Romantisoitu Lappi ja arktinen eksotiikka

Romantisoitu Lappi ja arktinen eksotiikka 04 13 MEKIN ASIAKASLEHTI Romantisoitu Lappi ja arktinen eksotiikka Suomen talvi on hyvin tuotteistettu Mobiilisovelluksista vetoapua matkailuun Retkipaikka vie Suomen luontoon MEK yhdistymässä Finproon

Lisätiedot

Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara. Lapsiparkki -palvelukonsepti

Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara. Lapsiparkki -palvelukonsepti Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara Lapsiparkki -palvelukonsepti Hyttinen, Junnila, Koponen Lehtinen, Lehto, Lyytikäinen Raportti Joulukuu, 2014 Sisällys 1 Johdanto... 4 2 Suurpelto... 5 2.1 Suurpelto

Lisätiedot

Pirjo Räsänen (toim.) Outdoors Finland Retkeilyinformaation suunnittelu ja toteuttaminen

Pirjo Räsänen (toim.) Outdoors Finland Retkeilyinformaation suunnittelu ja toteuttaminen Pirjo Räsänen (toim.) Outdoors Finland Retkeilyinformaation suunnittelu ja toteuttaminen Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu, sarja C, Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ja yhteisöllisyyden nykykäytänteet, asenteet ja tiedot sekä tuen tarve

Kestävän kehityksen ja yhteisöllisyyden nykykäytänteet, asenteet ja tiedot sekä tuen tarve 4V: Välitä, Vaikuta, Viihdy, Voi hyvin - yhteisöllisyys ja hyvä elinympäristö -hankkeen selvitys Kestävän kehityksen ja yhteisöllisyyden nykykäytänteet, asenteet ja tiedot sekä tuen tarve Yksikönjohtaja

Lisätiedot

Kristiina Härkäpää Kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajien suomen kielen taidon huomioon ottamisesta kuntoutus- ja työllistymispalveluissa

Kristiina Härkäpää Kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajien suomen kielen taidon huomioon ottamisesta kuntoutus- ja työllistymispalveluissa Työpapereita 67/2014 Kristiina Härkäpää Kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajien suomen kielen taidon huomioon ottamisesta kuntoutus- ja työllistymispalveluissa KELAN TUTKIMUSOSASTO Kirjoittaja Kristiina

Lisätiedot

MONIALAYRITTÄJYYS MAASEUDUN MAHDOLLISUUTENA

MONIALAYRITTÄJYYS MAASEUDUN MAHDOLLISUUTENA 3 Kimmo Riusala Heli Siirilä MONIALAYRITTÄJYYS MAASEUDUN MAHDOLLISUUTENA Vaasan yliopisto Levón-instituutti 2009 4 5 ESIPUHE Suomalainen maaseutu on kokenut viime vuosikymmenten aikana merkittävän rakennemuutoksen.

Lisätiedot

PROFIILIKIRJA. Perämerenkaaren alueen ympäristö- ja energia-alan yritysten kokemuksia Venäjän markkinoilta

PROFIILIKIRJA. Perämerenkaaren alueen ympäristö- ja energia-alan yritysten kokemuksia Venäjän markkinoilta PROFIILIKIRJA Perämerenkaaren alueen ympäristö- ja energia-alan yritysten kokemuksia Venäjän markkinoilta Tekijät: Sofia Husso Kristiina Nurmenniemi Iin Micropolis Oy Heinäkuu 2014 TIIVISTELMÄ Profiilikirjassa

Lisätiedot

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset

oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Tutortoiminta hyvinvoivan oppimisympäristön rakentajana Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset Kirjoittaja Susanna Ågren menetelmäkehittäjä Suomen ammatillisen

Lisätiedot

KIINNOSTAAKO SUOMI KULTTUURIMATKAILUKOHTEENA?

KIINNOSTAAKO SUOMI KULTTUURIMATKAILUKOHTEENA? KIINNOSTAAKO SUOMI KULTTUURIMATKAILUKOHTEENA? KIINNOSTAAKO SUOMI KULTTUURIMATKAILUKOHTEENA? Kartoitus Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa ja Venäjällä MEK A: 167 Matkailun edistämiskeskus,

Lisätiedot

Miten lähestyä käymättömiä? Ei-kävijyyden esitarkastelua asiantuntijahaastattelujen valossa Tutkimusraportti

Miten lähestyä käymättömiä? Ei-kävijyyden esitarkastelua asiantuntijahaastattelujen valossa Tutkimusraportti Miten lähestyä käymättömiä? Ei-kävijyyden esitarkastelua asiantuntijahaastattelujen valossa Tutkimusraportti Päivi Karhio Toukokuu 2003 Sisällys 1. Tutkimuksen tavoitteet ja tausta...3 2. Haastateltavat...4

Lisätiedot

Erilaisia kuvan myyjiä

Erilaisia kuvan myyjiä Erilaisia kuvan myyjiä 77 Vesa Jyrki Vesa Jyrki Palokuvaajasta valokuvaajaksi Työkaverilta lainatulla kameralla kuvattu pienoisrautatien kuva lehdessä julkaistuna aloitti kuvaaja-urani. Matka harrastajasta

Lisätiedot

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen

Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen Toimittaneet: Aila Kantojärvi & Sanna Välkkilä, Soilikki Alanne & Anne Grönroos Kehitysvammaisten Tukiliitto 2009 1 Kirjan

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan. markkinointiopas C.58

Kulttuuritoimijan. markkinointiopas C.58 Kulttuuritoimijan markkinointiopas C.58 2 Kulttuuritoimijan markkinointiopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan liitto Kannen kuva: Saapasjalkakissa, Anu Lakaniemi. Julkaisu C:58 ISBN 987-951-766-119-5 ISSN

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

Yleiskuvaus kohteesta

Yleiskuvaus kohteesta Koulutusohjelma: Kemian tekniikan koulutusohjelma Kohdemaa: Uusi-Seelanti Kohdeyliopisto: Victoria University of Wellington (VUW) Vaihtoaika: 11.07.2011 12.11.2011 Vaihto-ohjelma: Freemover Opetuskieli:

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMISEN YLEISSUUNNITELMA 2015-2017

PÄIJÄT-HÄMEEN MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMISEN YLEISSUUNNITELMA 2015-2017 PÄIJÄT-HÄMEEN MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMISEN YLEISSUUNNITELMA 2015-2017 ASIKKALA HARTOLA HEINOLA HOLLOLA HÄMEENKOSKI KÄRKÖLÄ LAHTI NASTOLA ORIMATTILA PADASJOKI SYSMÄ Hartola Sysmä Padasjoki Alankomaat Venäjä

Lisätiedot

Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen maaseutumatkailun mahdollisuuksista

Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen maaseutumatkailun mahdollisuuksista Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu, sarja C, Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 85 > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen

Lisätiedot