KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS Kohderyhmähaastattelut Iso- Britanniassa ja Saksassa

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010. Kohderyhmähaastattelut Iso- Britanniassa ja Saksassa"

Transkriptio

1 KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 Kohderyhmähaastattelut Iso- Britanniassa ja Saksassa

2 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 2 (20) SISÄLLYSLUETTELO 1. ISO-BRITANNIA Wildlife watching Melonta SAKSA 18 Hämeen ELY-keskus on rahoittanut tämän julkaisun.

3 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 3 (20) 1. ISO-BRITANNIA 1.1. Wildlife watching LONTOO KELLO Keskustelijoiden profiili Fokusryhmässä oli kuusi osallistujaa, jotka muodostivat erittäin hyvän kokonaisuuden. Keskustelijoiden profiileista voi mainita esimerkiksi seuraavat: keski-ikäinen mies, joka on kiinnostunut linnuista ja käy luonnonpuistoissa ympäri läntistä Eurooppaa. Hänellä oli paljon erilaisia matkakokemuksia ja todella paljon näkemyksiä niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat kohteen valintaan ja matkan onnistumiseen. Yksi keskustelija oli noin kolmekymppinen mieshenkilö, joka on kiinnostunut linnuista, karhuista ja erilaisista uhanalaisistakin eläimistä. Hän on luonto-ohjelmien suurkuluttaja ja kiinnostunut luontomatkailusta. Lisäksi keskustelussa oli mukana nuorehko mies ja nainen, joilla oli kokemusta järviseuduilla matkailusta Itä-Euroopasta. He eivät olleet koskaan olleet mukana millään virallisella eläinten tarkkailumatkalla, mutta olivat kiinnostuneita linnuista ja luonnosta. Eräs keskustelija oli luontomatkailun suurkuluttaja, joka oli käynyt useasti mm. Alaskassa ja muissa kaukaisissa kohteissa tarkkailemassa esimerkiksi valaita ja karhuja. Hän etsii tasapainoa sen välillä, että näkisi matkalla mahdollisimman paljon, mutta ei häiritsisi eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Viimeinen keskustelija oli nuori nainen, joka ei ollut vielä tehnyt yhtään luontomatkaa, mutta oli erittäin kiinnostunut aiheesta aikoi lähiaikoina tehdä matkan, sillä koki kaupunkilomat tylsiksi koska hän asuu keskustassa Luontomatkailuun liittyvien palveluiden käyttö kotimaassa Kohderyhmä kertoi harrastavansa kotimaassa enimmäkseen patikointia erityisillä Green Chain -reiteillä, joita löytyy Lontoon lähistöltä yli 50 kilometrin verkosto, ja joilla voi kulkea esimerkiksi yhden päivän matkan ja jatkaa samasta kohtaa jonain toisena ajankohtana kun se itselle sopii. Lintujen tarkkailu oli myös joidenkin harrastuksena ja osin erittäin aktiivisena sellaisena. Myös satunnaista melontaa harrastettiin Thamesilla. Kokonaisuudessaan luontomatkailupalveluiden käyttö kotimaassa oli kuitenkin varsin vähäistä.

4 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 4 (20) Matkailuharrastuksen tiheys Lintujen tarkkailua harrastava keskustelija kertoi käyneensä viimeisen kymmenen vuoden aikana usein eri matkakohteissa ja harrastavansa lintujen tarkkailua kerhossa ja melovansa kerran viikossa. Kaukokohteissa paljon käynyt nainen kertoi tehneensä viimeisen viiden vuoden aikana neljä merentakaista eläinten tarkkailumatkaa. Lisäksi hän kertoi tekevänsä Green space walkseja kotimaassa. Muilla kokemukset olivat yksittäisiä ja harrastus ei ollut niin aktiivisella tasolla lukuun ottamatta lintujen tarkkailua ja yleistä luonnossa liikkumista, jota koettiin tehtävän satunnaisesti, mutta kuitenkin suhteellisen usein vuoden aikana Oma harrastus vai ystävien kanssa? Eläinten tarkkailumatkoja kaukokohteisiin on tehty yksin, sillä epävarmuus eläinten näkemisestä aiheuttaa sen, että ystäviä ei haluta houkutella mukaan. Lisäksi lasten kanssa matkustaminen eläinten tarkkailutarkoituksessa koettiin ongelmalliseksi esimerkiksi edellä mainitun epävarmuuden ja lasten lyhytjännitteisyyden vuoksi. Kotimaassa Green chain walksit on sellainen tapahtuma, johon mennään ystävien kanssa Lintujen tai muiden eläinten tarkkailu harrastuksena Iso- Britanniassa - harrastuksen asema? Keskustelijat totesivat, että eläinten tarkkailu niiden luonnollisessa elinympäristössä on yksi potentiaalisista kohteista matkailuteollisuudessa. Kaunis luonto on myyvä käsite kun ihmiset työskentelevät kaupungeissa ja loppujen lopuksi ei tarvitse mennä kauas nähdäkseen kauniita paikkoja. Muutama vuosi sitten luontomatkailu ylipäänsä ei olisi ollut vielä kova juttu, mutta kohteiden saatavuus on parantunut ja vihreys on muodikasta tällä hetkellä. Ihmiset myös ovat alkaneet miettiä enemmän näitä vaihtoehtoja lomaohjelmaksi. Eläinten tarkkailu on noussut tuotteeksi vasta viime vuosina, sillä muutama vuosi sitten näitä matkoja ei ollut juurikaan tarjolla. Juna- ja bussiyhtiöt näyttelevät Iso- Britannian luontomatkailussa isoa roolia, sillä niiden avulla pääsee kohteisiin ja näin ollen näiden yhtiöiden kautta tulee yhä enemmän kytkökauppatarjouksia luontokohteista. Palveluita on lisäksi alettu yhä enemmän räätälöidä perheille. Englanti ei tule ensimmäisenä mieleen luontomatkailukohteena, mutta Skotlanti tuntuisi sen sijaan mielekkäämmältä ja monipuolisemmalta vaihtoehdolta.

5 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 5 (20) Iso-Britannian tunnetuimmat matkailukohteet ja niiden vahvuudet Iso-Britannian tunnetumpina luontomatkailukohteina keskustelijat pitivät Skotlantia yleisesti sekä Lake Districtin kansallispuistoa Luoteis-Englannissa. Lontoon seudulla paikallisesti Richmond Park koettiin vahvaksi luontokohteeksi. Skotlannin vahvuutena on erilainen luonto ja maisemat kuin Englannissa. Siellä on myös hyvät kalastusmahdollisuudet Iso-Britannian luontomatkailun kehittämistarpeet Keskustelijat toivoivat enemmän kohteita, joihin voisi mennä nauttimaan luonnosta eläimiä häiritsemättä. Olisi hyvä, jos kohteista olisi saatavilla enemmän tietoa. Keskustelijat kokivat, että palveluille olisi enemmän kysyntää jos esimerkiksi tiettyjen eläinten elinalueet olisivat tiedossa. Erilaiset pyöräreitit olisivat myös kiinnostava elementti jo pelkästään kaupunkiympäristössä. Kokonaisuutena kohteista pitäisi saada enemmän tietoa, mutta vastaavasti pelkona ovat massaturismin aiheuttamat haitat eläimille Kokemukset luontomatkoista ulkomaille Eläinten tarkkailumatkoja harrastava nainen kertoi käyneensä Gibraltarilla, kahdesti Alaskassa sekä muutamissa muissa kohteissa. Gibraltarilla oli tarkoitus seurata tiettyä delfiinilajia, mutta laivaston harjoitukset pilasivat mahdollisuuden. Alaskassa ensimmäisellä matkalla tuli nähtyä valaita, karhuja, kotkia sekä lohien nousu joessa. Valaan näkeminen oli henkeä salpaava kokemus, joka auttoi jaksamaan niilläkin matkoilla kun ei tullut nähtyä paljoa. Lintujen tarkkailua harrastava mies kertoi matkailleensa eniten Espanjassa, mutta koki, ettei lintujen tarkkailu ole kiinnostavaa esimerkiksi lasten näkökulmasta, sillä linnut ovat suhteellisen vaikeita löytää. Positiivisena seikkana on kuitenkin se, että näillä matkoilla näkee muitakin eläimiä, joten ei ole suurta riskiä, että ei näkisi eläimiä. Muiden kokemukset rajoittuivat muussa päätarkoituksessa tehdyn lomamatkan yhteydessä tehtyyn kansallispuistopatikointiin tai vastaavaan ilman sen suurempaa tarkoitusta tarkkailla villieläimiä. Kokemukset olivat kuitenkin olleet mieluisia, joten sopivan tilaisuuden tullen he ovat valmiita lähtemään varsinaiselle luontomatkallekin.

6 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 6 (20) Ulkomaille suuntautuvan luontomatkailun (villieläinten tarkkailu) yleisyys kotimaassa Tietyt ilmiöt kuten elokuvat ovat tuoneet tietyt seudut muodikkaiksi. Esimerkiksi Taru sormusten herrasta -elokuva nosti Uuden-Seelannin kiinnostavaksi kohteeksi. Eläinten tarkkailu oli ennen enemmän tietyn joukon harrastus, mutta siitä on nykyisin tullut muodikkaampaa ja sen on siten yleistynyt. Lapsille luontomatkailukohteen vaatimukset eivät ole kovin suuria. Eläinten tarkkailuun riittää ankat ja joutsenet eikä hyvään kokemukseen tarvita juuri muuta. Eläimen näkeminen luonnollisessa ympäristössä on hienoa kun tilanne on aito ilman kaupallista lavastusta Suosituimmat ulkomaiset matkailukohteet ja niiden vetovoimatekijät Yhtenä vahvana tuotteena keskustelijat näkivät Afrikan safarit, joita löytyy myös erittäin edullisina paketteina jopa noin tuhannella punnalla. Toisena vahvana kohteena on Islanti. Lisäksi eksoottiset kohteet kuten Etelä-Amerikka on ilmeisen suosittu. Yhteenvetona voi todeta, että keskustelijoilla ei ollut konkreettista käsitystä markkinoista, vaan kommentit olivat enemmän mielipidetasolla Kulttuurit odotukset matkailulta ja matkasuuntiin vaikuttavat tekijät Matkoille voi lähteä avoimin mielin ja tutustua paikallisiin tapoihin ja perinteisiin. Tietenkin on plussaa jos kohteessa on kuuluisa kaupunki kuten Rooma tai Ateena, niin voi valita sopivan kansallispuiston lähettyviltä, jotta saa kaksi kokemusta samalla matkalla. Mikäli matkustetaan yksin, niin englannin kieli olisi suotava olla käytössä ja minimivaatimuksena on länsimaiset aakkoset, sillä jos olet hukassa esimerkiksi Kiinassa, niin vieraanvaraisuus ei auta jos ei osaa lukea paikallisia merkkejä. Vieraanvaraisuus on muuten käsitteenä erittäin tärkeä eli jos maa on tunnettu siitä tämä voi olla selkeä kilpailuetu Kansainvälisen luontomatkailun esteet ja mahdollisuudet Selkeinä esteinä ovat kieliasiat ja sopivien pakettien löytäminen kun ei ole tietoa millaista matkaa esimerkiksi lintujen tarkkailua varten etsii. Hinnat ovat myös edelleen suhteellisen korkeita ja kaukokohteissa ongelmana on myös rokotusten tarve. Eläinten tarkkailussa on tuotteena se ongelma, että siinä ei ole takuuta eli jos matkaa perheen kanssa, niin on masentavaa, jos ei nähdä mitä on ajateltu.

7 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 7 (20) Mahdollisuuksina luontomatkailussa keskustelijat näkivät sukeltamisen kasvaneen suosion ja esimerkiksi kalojen tarkkailun vaikkapa lohien noustessa koskissa. Kuluttajan kannalta olisi hyvä, jos voitaisiin tarjota mahdollisuus nähdä monta eläinlajia kerralla etenkin silloin kun kyse on ensimmäistä kertaa asian merkissä matkaavasta, jolla ei ole mielessä mitään erityistä lajia. Näin myös pettymisen riski on pienempi. Yhtenä mahdollisuutena on luonnon nostamisen vahvaksi elementiksi eläinten tarkkailumatkoilla, jolloin pettymykset ovat myös lievempiä Tiedonsaanti matkailukohteista Monet Brittikanavat esittävät erilaisia luonto-ohjelmia. Erityisesti Animal Planet ja National Geographic ovat katsottuja ohjelmia. Yleisesti visuaaliset välineet toimivat hyvin ja matkailuohjelmissa usein kerrotaan, että mitä muita nähtävyyksiä jollakin tietyllä seudulla on. Television lisäksi tietoa hankitaan Internetistä ja julkisen liikenteen välineet on yksi kanava, jossa mainonta koetaan vaikuttavaksi, sillä tällöin on yleensä aikaa syventyä mainoksiin Matkakohteen valintaan vaikuttavat tekijät Olennaista on mahdollisuus nähdä monia lajeja samassa paikassa. Eräänlainen vastinetta rahalle - ajattelu vaikuttaa eli halutaan, että matkanjärjestäjä oikeasti tarjoaa hyvän vastineen. Yhtenä matkakohteeseen vaikuttavana tekijänä on sää, sillä lomalla haluaa hyvää säätä, mikä tarkoittaa kesällä lämmintä ja talvella lunta Kiinnostavimmat eläinten tarkkailuun liittyvät aktiviteetit Luonnon kauneus on yksi asiaan tiiviisti liittyvä tekijä kun katsellaan eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä. Lintukohteet ovat hyvä, sillä samalla näkee usein myös muita eläimiä. Keskustelijat kokivat, että suurin osa asiaa jollakin tasolla harrastavista briteistä on lintujen tarkkailijoita. Ihmiset myös syöttävät lintuja pihoillaan usein nähdäkseen niitä lähempää. Linnut ja etenkin joutsenet tuntuvat kiinnostavan ihmisiä. Linnut ovat agendalla myös siksi, että niiden väheneminen on ollut yksi keskustelunaihe viime aikoina. Etenkin lapsia ja nuoria yritetään saada kiinnostumaan niiden suojelusta, jotta ne eivät kuole sukupuuttoon. Myös eräänlainen city farm movement on nostanut päätään eli ihmisiä käy yhä enemmän tiloilla katsomassa eläimiä. Suuri osa näistä tiloista on ilmeisesti tarkkailua varten rakennettuja eikä niinkään maataloustuottajia.

8 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 8 (20) Yleiset luontomatkailuun liittyvät odotukset, majoitusvaatimukset ja muu vastaava Internetsivujen pitäisi mahdollistaa matkan suunnittelu mahdollisimman omatoimisesti. Tarvitaan tietoa siirtymisistä ja aikatauluista. Turvallisuus on myös tärkeä asia. Majoituksen suhteen odotukset eivät ole kalliin hotellin tapaisia tai muutenkaan mitään erityisiä. Hostellimajoitus koettiin sopivaksi, mutta toisaalta toivottiin mahdollisuutta internetyhteyteen majoituspaikassa. Kaikki tieto paikoista ja tapahtumista pitäisi myös olla saatavissa mahdollisimman päivitettynä. Majoitusjärjestelyiden pitäisi olla joustavia, jolloin esimerkiksi voisi olla pari yötä hotellissa ja pari yötä teltassa. Yksi kiinnostava tuote olisi tavaroiden kuljetuspalvelu, jonka avulla tavarat tuotaisiin aina uuteen majapaikkaan päivän luonnossa patikoinnin päätteeksi. Keskustelijat tiesivät tällaista palvelua tarjottavan joissakin kohteissa Suomituntemus ja mielikuvat Suomesta Keskustelijoiden Suomituntemus noudatteli yleiseurooppalaista tasoa. Maantieteellisesti Suomi osattiin paikantaa ja tiettyjä asioita kuten Euroviisuvoitto, revontulet, keskiyön aurinko ja järvet tiedettiin. Mielikuvat liittyivät poroihin, lumeen ja kylmyyteen sekä mökkeihin Mikä saisi Suomen houkuttelevaksi luontomatkailukohteeksi - mitkä tekijät pitäisi olla kunnossa? Selkeät kilpailuedut ovat keskiyön aurinko, porot, metsät ja revontulet. Olisi hyvä jos voitaisiin nähdä paljon asioita pienehköllä maantieteellisellä alueella varsinkin jos on kyse pitkästä viikonlopusta. Myös kulttuurin yhdistäminen luontomatkailuun voisi olla mielenkiintoinen kilpailutekijä, sillä suomalainen musiikki tunnetaan Euroopassa suhteellisen hyvin eli matkan aikana voisi mennä vaikka kuuntelemaan musiikkia tai vierailla museoissa.

9 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 9 (20) Ihannematkan kuvaus Ideaalitilanteessa matkan voisi varata internetissä siten, että voi klikata mitä asioita haluaa matkapakettiinsa. Mikäli ei tiedä matkakohteesta, niin on ehkä hyvä hoitaa asia matkatoimistossa. Yhteyksiin liittyen lennon kesto ei ole ongelma, mutta koneiden vaihdot eivät ole toivottavia. Bussissa ei ole mukava istua pitkiä aikoja, joten juna olisi paikan päällä mukavampi vaihtoehto. Mikäli kyseessä on pitkä viikonloppu, niin matkustusajan tulisi olla mieluiten vain muutama tunti kokonaisuudessaan. Ihannematkalla voisi luonnon lisäksi nauttia ravintoloista ja yöelämästä sekä käydä ostoksilla. Etenkin paikalliset tuotteet ja kulttuuri koettiin kiinnostavaksi. Majoituspalveluista oltiin yhtä mieltä, että siisti kolmen tähden taso on hyvä kun on hyvä sänky ja perusfasiliteetit kunnossa. Ihannematkan hinta arvioitiin pääosin punnan suuruiseksi ja mieluiten lähemmäksi tuhatta puntaa.

10 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 10 (20) 1.2. Melonta LONTOO KELLO Keskustelijoiden profiili Yhdentoista keskustelijan joukko varioi kovan luokan melontaharrastajasta satunnaisesti harrastavien kautta kerran melontaa kokeilleisiin tai untuvikkoihin, mutta asiasta kiinnostuneisiin. Kaksi keskustelijoista työskenteli matkailualalla ja on ollut itse järjestämässä erilaisia matkoja esimerkiksi Islantiin ja Skandinaviaan. Melontaa suurin osa keskustelijoista oli harrastanut lähinnä lomamatkojen yhteydessä tai sitten kokeillut muutaman kerran kotimaassa. Yleisesti joukko oli kiinnostunut aktiivilomista, joiden aikana pääsee kokemaan erilaisia asioita. Myös luonnon rauha oli kiinnostava elementti ja melonta nähtiin hyvänä yhdistelmänä luontomatkailussa. Yleisesti keskustelijajoukko oli varsin paljon matkaillutta ja oli hyvin perillä eri matkailun segmenteistä aina rantalomista luontomatkailuun Luontomatkailuun liittyvien palveluiden käyttö kotimaassa Keskustelijat sanoivat, että kun asuu kaupungissa, niin on vaikea löytää luontomatkailupalveluita, joten pyöräily on käytännössä helpoin vaihtoehto. Monet eivät kokeneet harjoittaneensa kotimaassaan varsinaista luontomatkailua vaan kohteessa oltiin usein jonkin toisen päätekijän vuoksi. Lisäksi arjessa tietysti luonnossa liikutaan esimerkiksi koiraa ulkoiluttaessa. Kalastus koettiin kiinnostavaksi, mutta sopivia paikkoja on vaikea löytää etenkin kaupunkien läheltä. Melontaa aktiivisesti harrastava kertoi melovansa useita kertoja viikossa. Pääosin tulee käytyä sellaisissa voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden pyörittämissä paikoissa, joissa palveluiden käyttö on erittäin halpaa. Ideoita kohteista saa melontaan liittyvistä nettifoorumeista. Hän kertoi lisäksi ostavansa paljon laadukkaita matkaoppaita, joita tekee muutama valmistaja Iso-Britanniassa. Osa keskustelijoista kertoi olevansa tai olleensa aiemmin jäseninä lintujen suojelujärjestössä (RSPB), joten luonto oli siltäkin kantilta läsnä heidän ajatusmaailmassaan.

11 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 11 (20) Matkailuharrastuksen tiheys Keskustelijat voi matkailuharrastuksen tiheyden osalta jakaa käytännössä kahteen ryhmään, joista toinen matkailee kerran parissa vuodessa ja toinen muutaman kerran vuodessa. Matkat ovat pääosin niin sanottuja normaaleja lomamatkoja, joiden yhteydessä sitten koetaan erilaisia elämyksiä. Ryhmästä tietysti poikkeuksena aktiivimeloja, jonka harrastustiheys on huomattavasti suurempi ja matkailu suoraan melontaan liittyvää suurelta osin Oma harrastus vai ystävien kanssa? Matkailu yleisesti koettiin sellaiseksi tekemiseksi, jota on kiva harrastaa ystävien ja perheen kanssa. Melonta koettiin sosiaaliseksi lajiksi, joka voi toimia välineenä liikkua paikasta toiseen tai esimerkiksi eläinten tarkkailun mahdollistajana Melonta harrastuksena Iso-Britanniassa - harrastuksen asema? Turismin kannalta tilanne on sellainen, että on paljon pieniä keskuksia ja paikkoja, joista saa tietoa esimerkiksi nettiyhteisöjen kautta. Joukossa on muutama suurempi organisaatio, joka järjestää neuvontaa. Palveluita on saatavilla, sillä mainoksia näkee eri medioissa jonkin verran. Lisäksi esimerkiksi Thamesilla järjestetään tutustumistapahtumia, joissa pääsee kokeilemaan melontaan. Melontaseuroja löytyy suhteellisen paljon, mutta niiden kaupallinen rakenne on niin kehittymätön, että konkreettisia kellonaikoja tai paikkoja, joissa melontaa pääsee harrastamaan, ei ole riittävän hyvin saatavilla. Lisäksi viranomaisten puolelta voi sanoa, että heidän toimintansa ei edesauta lajin kehittämistä.

12 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 12 (20) Iso-Britannian tunnetuimmat matkailukohteet ja niiden vahvuudet Tunnetuimmat luontomatkailukohteet Iso-Britanniassa ovat Lake Districtin kansallispuisto, Dartmoor sekä Skotlanti ja Wales yleisesti. Englannissa ei ole jokamiehen oikeutta, joten on paljon jokia, joita ei saa käyttää. Kalastusliiketoiminta pitää jokia hallussaan ja alalla pyörii paljon rahaa, joten käytäntöä on vaikea muuttaa. Skotlannissa voi meloa ja retkeillä suhteellisen rauhassa ja siellä on muutamia kohteita, joissa voi harrastaa vesiurheilua. Kulkuyhteydet on tärkeä vahvuustekijä. Myös mainostaminen vaikuttaa eli vesiurheilun mainonnan vähäisyys suuntaa kysyntää muualle Iso-Britannian luontomatkailun kehittämistarpeet Fundamentaalinen ja hyödyllisin muutos olisi se, että melonta sallittaisiin jokamiehen oikeuden tapaisella järjestelyllä. Käytännössä esimerkiksi Lontoon seudulla vain Thamesilla ja tietyissä kanavissa voi meloa, joten mahdollisuudet ovat erittäin rajallisia. Markkinointiin liittyen pitäisi lisätä visuaalisuutta, jotta näkisi konkreettisesti potentiaalisia melontakohteita Kokemukset luontomatkoista ulkomaille Keskustelijoilla oli paljon kokemusta luontomatkoista ulkomaille. Mainittuja matkakohteita oli mm. Belize, Ruotsi, Islanti, Uusi-Seelanti, Bahamasaaret, Espanja, Skotlannin saaret sekä Irlannin länsirannikko. Belizellä meloessa luonto oli erittäin kaunis, mutta yksi ulottuvuus oli ollut hallita kanoottia voimakkaassa virrassa. Ruotsissa melontakokemukset olivat rauhallisista kohteista. Yleensä kanootti oli ollut matkalla liikkumaväline paikasta toiseen eikä siten erityinen matkan tarkoitus. Uudessa Seelannissa kyse oli ollut enemmän merimelonnasta. Keski-Euroopassa meloessa keskustelijat eivät olleet nähneet paljoa eläimiä, mutta esimerkiksi Islannissa eläimiä oli ollut rannalla eivätkä ne olleet kiinnittäneet huomiota vesillä liikkujiin, mikä oli ollut hienoa.

13 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 13 (20) Ulkomaille suuntautuvan luontomatkailun (melonta) yleisyys kotimaassa Ulkomaille suuntautuva luontomatkailu on vähentynyt hieman yleisen taloustilanteen vuoksi. Muutama vuosi sitten isot keskukset oli täyteen varattuja, mutta tällä hetkellä ns. korkean profiilin kohteet kuten Alaska ja muut vastaavat ovat vähemmän käytettyjä. Yksi vaikuttava tekijä on se, mitä paikanpäältä on saatavissa eli kuinka suuren varustemäärän kanssa pitää matkustaa. Melonta on suhteellisen pienen joukon harrastus, joten suoranaisia melontamatkoja ulkomaille tehdään erittäin vähän Suosituimmat ulkomaiset matkailukohteet ja niiden vetovoimatekijät Suosituimpia ulkomaisia melontaan liittyviä luontomatkailukohteita on Uusi- Seelanti, Kanada, Ruotsi, Slovenia, Alpit yleisesti sekä Costa Rica. Lähempää kiinnostavia luontomatkailukohteita löytyy Skotlannista. Kroatia on tällä hetkellä halpa merimelontakohde. Melontaan luontomatkailun alalajina liittyy sellainen dilemma, että harrastaja tarvitsee tiettyä osaamista, jotta pärjäisi ilman matkatoimistoa. Luontomatkailukohteiden vetovoimaisuuteen vaikuttaa eniten käsitykset paikallisesta luonnosta erityispiirteineen. Melonnan näkökulmasta pitäisi olla tarjontaa harrastelijoista haasteita vaativille Kulttuurit odotukset matkailulta ja matkasuuntiin vaikuttavat tekijät Jos haluaa mennä nimenomaan melomaan, niin muut tekijät ovat varsin epäolennaisia, mutta mikäli melonta on toissijainen juttu, niin sitten mennään nämä muut asiat edellä. Melonta ei ole yleensä sellainen asia jolle rakennetaan loma. Se voi olla yksi osa lomaa, jonka päätarkoitus on jokin yleisempi kuten nähtävyyksien katselu tai muu vastaava. Yleensä aktiivilomalla kulttuuriset odotukset ovat matalampia ja jos jotain erityistä löytyy, niin se on vain hyvä lisäbonus.

14 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 14 (20) Melonnassa on eri vaihtoehtoja: Erämaamatkailu eli ei tarvitse viikkoon nähdä ketään ryhmän ulkopuolista. Toiseksi on esim. jokimelonnat joissa ollaan tekemisissä paikallisten ihmisten kanssa päivittäin. Erämaamatkailu on keskustelijoiden mielestä selvästi kiinnostava, mutta viimeisenä päivänä olisi kiva nukkua hotellissa ja nähdä kaupunkia ja paikallisia nähtävyyksiä Kansainvälisen luontomatkailun esteet ja mahdollisuudet Suurimpana esteenä kansainvälisessä luontomatkailussa on rajallinen potentiaalisten lähtijöiden joukko. Investointina luontomatka on melko suuri sijoitus asiaan, josta ihmisillä on erittäin vähän tietoa. Hiihtokeskukset pärjäävät hyvin, vaikka suuri osa turisteista on ensimmäistä kertaa laskemassa. Tämä johtuu keskustelijoiden mukaan siitä, että hiihtokeskuksissa on kehittynyt infrastruktuuri ja hiihdonopetus ynnä muut palvelut ja laskettelu on muutenkin arkipäiväisempi asia. Yksi merkittävä positiivinen tekijä hiihtokeskusten suosiossa on tiedostettu varmuus siitä, että palvelutarjottimelta löytyy tekemistä myös niille seurueen jäsenille, joilla ei ole suurta kiinnostusta lasketteluun. Luontomatkailun haasteena on logistiikka eli pääsy luontokohteisiin esimerkiksi kohdemaan lentokentältä. Niin sanottujen harrastelijaluontomatkailijoiden tai ensikertalaisten osalta pitäisi olla selkeä mielikuva siitä millaisen matkan takana lopullinen kohde tai jonkin reitin alkupää on Tiedonsaanti matkailukohteista Internet olisi hyvä paikka etsiä jos ei tiedä mitään jostain luontomatkailukohteesta tai luontomatkailun segmentistä. Melontaan liittyen kannattaa kysyä harrastajafoorumeilta tietoa mitä alan harrastajat eri kohteista kertovat. Myös paikalliset kerhot olisivat sellainen taho, joiden suuntaan keskustelijat kertoivat kääntyvänsä, sillä internetissä tieto voi olla puolueellista tai sen todenmukaisuudessa voi olla puutteita.

15 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 15 (20) Matkakohteen valintaan vaikuttavat tekijät ja kiinnostavat aktiviteetit Olennaisia tekijöitä matkakohteen valinnassa on hinta, eri lähteistä saadut suositukset, sopiiko kohde perheille, kohteen yleinen kiinnostavuus, säätekijät, luonto ja melonnan osalta se millaisia vesiolosuhteita halutaan eli onko kyseessä aloittelija vai kokenut meloja. Muita melontamatkaan liittyviä rajaavia tekijöitä on se, että onko kyseessä yleisempi lomamatka tai mahdollisesti omien melontataitojen testaus eli melonta on matkan valinnan keskiössä. Luontomatkailuun liittyen keskustelijoita arvelutti hyönteisten mahdollisesti aiheuttamat haitat sekä turvallisuus yleisesti. Oheisaktiviteetteihin liittyen keskustelijat olivat sitä mieltä, että ihmiset ovat kokeilunhaluisia eli kohteessa olisi hyvä olla erilaista tarjontaa, josta voisi valita mieleisensä. Kyseisiä toimintoja he eivät kuitenkaan nähneet varsinaisena imutekijänä eli että yksi tietty aktiviteetti olisi ratkaiseva matkakohteen valinnan kannalta. Sen sijaan laaja valikoima antaa turvallisuudentunteen siitä, että pääsee kokemaan erilaisia asioita Yleiset luontomatkailuun liittyvät odotukset, majoitusvaatimukset ja muu vastaava Luontomatkailuun liittyen keskustelijat odottivat kohteesta selkeää tietoa jokamiehenoikeuksista, kalastusluvista ja muista vastaavista. Melontamatkanjärjestäjän olisi hyvä painottaa sitä, että paikanpäällä annetaan riittävää opastusta ennen lähtöä esimerkiksi siitä mitä erityistä kyseisissä vesistöissä tulee huomioida ja miten toimitaan jos vaikka kaatuu. Yksi tavoite luontomatkailussa on olla osa luontoa eli luksushotellia ei tarvita vaan se pikemminkin veisi luontomatkailun hohdon pois. Osaa kokemattomammista mietitytti ruokahuollon järjestäminen eräretkillä eli millaista ruokaa on tarjolla ja kuinka paljon. Melontamatkan ja luontomatkan yleensä pitäisi lisätä osallistujan kompetenssia eli hänen tulisi seuraavalla kerralla hallita asiat paremmin, mikäli lisäisi matkan nautintoa. Tähän asiaan liittyen tarjolla pitäisi olla eri tasoisia retkiä.

16 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 16 (20) Suomituntemus ja mielikuvat Suomesta Keskustelijoista muutamat kertoivat mielikuviaan Suomesta litteänä maana, joka on täynnä järviä. Suomessa ei ole maiseman draamaa esimerkiksi Norjan tapaan, jossa on vuoria ja vuonoja. Pohjoisessa Suomessa asuu saamelaisia ja poronkasvattajia. Mieleen tulevia asioita oli myös keskiyön aurinko ja suomalaisten taipuvaisuus masennukseen. Keskustelijat totesivat että Suomesta kuulee paljon vähemmän kuin muista Pohjoismaista. Kuitenkin selkeitä mielikuvia edellä mainittujen lisäksi oli erilaiset lumiaktiviteetit, hiihto yleisesti sekä revontulet Mikä saisi Suomen houkuttelevaksi luontomatkailukohteeksi - mitkä tekijät pitäisi olla kunnossa? Ongelma on se, että kun Briteissä tarjotaan Suomea kohteena, niin se ei herätä selkeää mielikuvaa kuten esim. Bahama tai Islanti joka tuo vahvoja mielikuvia: villieläinten ja luonnon kuvat auttaisivat mielikuvan vahvistamisessa. Mainontaa Suomesta on todella vähän kun muut Pohjoismaat mainostavat Iso-Britanniassa paljon. Tarjottava tuotekokonaisuus ratkaisee eli esimerkiksi sellaisten villieläinten näkeminen, joita on vaikea nähdä muualla Euroopassa kiinnostaa. Melonnan mahdollisuus on olla osa isompaa aktiviteettikokonaisuutta, johon kuuluisi esimerkiksi patikointi ja melonta samassa paketissa. Myös pyöräily olisi kiinnostava tässä kombinaatiossa. Melontaan liittyen mielipiteet jakautuivat aktiiviharrastajan toivoessa haasteellisia reittejä kun taas muut olivat kiinnostuneita mukavasta järvireitistä, jossa melonta olisi vain yksi asia ja olennaisena elämykseen kuuluisivat esimerkiksi kalastus, luonnon ja eläinten tarkkailu.

17 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 17 (20) Ihannematkan kuvaus Erityismatkalla voisi olla hyvä mennä toimistoon, joka on erikoistunut asiaan, jotta tietää varmuudella, että matka on hyvin organisoitu. Yleensä varaamisen voi tehdä internetissä, mutta melontamatkalla internetvaraus voi tuottaa hankaluuksia Ihannematkalla paikanpäälle matkustamiseen saisi kulua enintään päivä, mikäli on kyse viikon lomamatkasta. Keskustelijat suosivat junaa maakuljetuksiin, koska pitivät sitä bussia mukavampana. Mikäli julkisilla kulkuvälineillä on vaikea päästä helposti kohteeseen, niin muutamat halusivat vuokrata auton. Paikanpäällä saisi olla monia aktiviteetteja, joista mainittiin ainakin pyöräily, muut urheilulajit, ratsastus, kalastus ja patikointi. Luontomatkalla majoitus riippuu luonnollisesti reitistä ja matkakokonaisuudesta, mutta yleensä lomamatkalla riittää hyvä perustason majoitus. Hintataso viikon matkalla pitäisi olla mieluiten alle 1000 puntaa sisältäen joitain aterioita. Melontamatkailuun liittyen Skotlantiin pääsee viikoksi punnalla, joten tuhatta puntaa voi pitää sellaisena budjettina, jolla pitäisi matka pystyä toteuttamaan.

18 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 18 (20) 2. SAKSA 2.1. Taustaa Haastattelujen tavoitteena oli selvittää vastaajien näkemyksiä, kokemuksia ja toivomuksia luontomatkailuun liittyen. Haastattelut toteutettiin lauantaina 4.9. Dusseldorfissa järjestettyjen TourNatur messujen yhteydessä. Messuilla oli tukikohtana Suomeen matkoja järjestävän yrityksen Fintouringin näyttelyosasto. Haastateltavat rekrytoitiin sekä Fintouringin messuosastolle spontaanisti saapuvista, että satunnaisotannalla muualta messukävijöiden joukosta. Aluksi pyrittiin kokoamaan haastatteluryhmiä ryhmähaastattelujen aikaansaamiseksi, mutta se osoittautui mahdottomaksi, koska messuvierailla ei ollut halukkuutta sitoutua messukäyntinsä aikana pidempiaikaiseen haastatteluun. Haastattelut toteutettiin siis kysymällä yksittäisiltä messuvierailta, pariskunnilta tai pienryhmiltä näiden halukkuutta keskustella lomakokemuksistaan ja -tarpeistaan ja Suomesta lomakohteena yleisesti sekä haastateltavien omia kokemuksia Suomesta. Haastatteluja toteutettiin yhteensä noin 20 kpl ja haastateltavia oli kaikkiaan noin Luontomatkailukokemukset ja -tavat kotimaassa Saksassa Vastaajat olivat luonnollisesti hyvin homogeeninen ryhmä taustojensa ja luontomatkailuun suhtautumisensa perusteella. Lähes kaikki harrastivat luontoa jossakin muodossa. Pääasiassa harrastaminen oli luontoretkeilyä ja -vaelluksia. Luontoarvot olivatkin kaikkien haastateltavien mielestä tärkeimpien matkailuun liittyvien päätösten ja ennakkotoiveiden listalla etusijalla. Omassa kotimaassa harrastetuista loma-aktiviteeteista (annettiin vaihtoehtoja: kalastus, polkupyöräily, vaellus, melonta ja lintujen tai eläinten tarkkailu) mainintoja saivat pääasiassa vaellus ja pyöräily, joita haastateltavat kertoivat harrastavansa jatkuvasti Eli ne olivat heille elämäntapa. He kertoivat etteivät tarvitse erityistä paikkaa näiden harrastusten suorittamiseen vaan pääsevät lähes kotiovelta liikkeelle. Muutamat haastateltavat kertoivat kotimaassaan tekevänsä viikonloppuretkiä, joiden tavoitteena on esim. kiertää jokin pidempi reitti ja mahdollisesti yöpyä teltassa matkan aikana. Haastateltavat kertoivat toteuttavansa harrastustaan pääasiassa yhdessä kumppanin tai kaverien kanssa, harvoin yksinään. Kysyttäessä mahdollisia kehittämisehdotuksia oman maan luontomatkailutarjontaan ei mitään selvää toistuvaa kehittämistarvetta tullut esiin. Muutamat halusivat saada enemmän tietoa Saksan eri matkailukohteista, muutamat parempia leiriytymisolosuhteita, muutamat ohjattuja linturetkiä.

19 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 19 (20) 2.3. Luontomatkailu ulkomailla Noin kolmanneksella vastaajista oli omakohtaisia matkakokemuksia ulkomaille. Kokemukset olivat pääsääntöisesti myönteisiä. Matkoja oli tehty Skandinaviaan (lähinnä Ruotsiin ja Norjaan), Espanjaan ja Etelä-Euroopan alppialueille. Monet haastatelluista uskoivat suosituimpien luontomatkailukohteiden olevan saksalaisten mielestä Skandinaviassa luonnon monimuotoisuuden ja eksoottisuuden takia. Kulttuurikohteiden merkitystä luontomatkailun yhteydessä ei pidetty merkittävänä, vaan nimenomaan kohteen luontoarvoja ja erilaisuutta verrattuna kotimaan olosuhteisiin. Luontomatkailun toteuttamisen esteinä ulkomaille pidettiin useimmiten hintaa ja kohteiden helppoa ja nopeaa saavutettavuutta Toiveita matkakohteille ulkomaille sekä niiden markkinoinnille Useat haastateltavista kertoivat saavansa tietoa ja tarjouksia paikallisista sanomalehdistä. He kertoivat säännöllisesti tutustuvansa suurehkojen päivälehtien viikkoliitteisiin, joissa on maakohtaisesti löydettävissä tietoa eri vaihtoehdoista. Tietysti Internetkin mainittiin tärkeänä tiedonsaantikanavana, mutta yllättävänkin usein nimenomaan sanomalehdet mainittiin. Muutama haastateltava sanoi ettei ole löytänyt sanomalehtien viikonloppuliitteiden matkakohteista Suomea lainkaan. Matkakohteiden valintaan vaikuttaa pääasiassa hinta ja kohteen helppo saavutettavuus. Koska haastateltavien aktiviteetit lomiensa aikana pääsääntöisesti olivat helppoja, kuten vaeltaminen ja pyöräily, ja nämä lisäksi useimmiten kertoivat toteuttavansa matkansa omatoimisesti omilla autoilla, ei itse lomakohteiden infralle osattu asettaa mainittavia kriteereitä. Leirintäalueiden palvelutarjontaan oltiin tyytyväisiä Suomi luontolomakohteena Avauksena käytettiin kysymystä: miten hyvin tunnette Suomen ja vastaus oli muutamaa säännön vahvistavaa poikkeusta lukuun ottamatta yksimielinen: Suomi tunnettiin todella huonosti. Vain erittäin harvat haastateltavista olivat käyneet maassamme ja he kertoivatkin käyvänsä säännöllisesti vuosittain, joko samassa paikassa tai vaihtaen vuosittain kohdetta. Mielikuvat Suomesta liittyivät hyttysiin, kylmään ja pimeään, mutta toisaalta myös myönteisemmin erämaamaisuuteen. Haastateltavat tunsivat aitoa kiinnostusta Suomea kohtaan ja Fintouringin messuosaston yhteydessä olleet elävät porot tietysti herättivät lisää tätä kiinnostusta. Merkillepantavaa oli kuitenkin että Skandinavia koettiin koostuvan pääsääntöisesti Ruotsista ja Norjasta ja todella vain harvat olivat Suomessa käyneet.

20 Kohderyhmähaastattelut Iso-Britanniassa ja Saksassa 20 (20) Syyksi tähän arvioitiin pääasiassa maahamme tulon hankaluuden omalla autolla. Esimerkiksi lauttaliikenne Ruotsin (Saksan) ja Suomen välillä tunnettiin huonosti. Ja ne jotka sen mainitsivat kertoivat haittana olevan lauttamatkan hitauden eli lomapäiviä kuluu hukkaan mikäli vuorokausikin pitää käyttää mennen tullen laivalla. Myönnettiin tosin, ettei yli yön kestävä matka ole liian pitkä, mutta matkan varaaminen ja siihen liittyvät käytännön toimenpiteet auton lastaaminen laivaan varaaminen ym. koettiin hankalana. Edelleen mielikuvat Suomesta olivat mielestäni vanhentuneita. Muutamat kyselivät suomalaisten saksan/englanninkielen taidoista, tieverkostosta ja leirintäalueiden laatutasosta Yhteenvetoa Päällimmäiseksi mielikuvaksi jäi haastateltavien tietämättömyys Suomesta ylipäätään, vaikka itselläni on ollut käsitys, että saksalaiset tuntevat maamme hyvin. Toinen kehitettävä asia liittyy logistiikkaan; vaikka maantieteeseen ei voida vaikuttaa, pitäisi matkatarjonnassa pyrkiä hyödyntämään uudehkoja suoria (halpa)lentoyhteyksiä sekä mahdollisesti lauttayhteyksiä Ruotsista. Focusryhmähaastattelujen kysymysrunko otsikkotasolla: paikkakuntanne/kotimaanne suosituimmat kohteet toiveenne ja odotuksenne luontomatkailulta ja olosuhteilta kohteen valintaan vaikuttavat tekijät Suomi matkailumaana aktiviteettiretkien varustukseen ja opastukseen liittyvät toiveet

Matkatoimistokysely Venäjällä

Matkatoimistokysely Venäjällä Tutkimuksilla tuloksiin Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy Matkatoimistokysely Venäjällä marraskuu 2007 Laserkatu 6 :: FIN-53850 LAPPEENRANTA :: tel. +358 5 624 3190 :: fax +358 5 412 0949 :: info@takoy.fi

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta Marraskuu 2014. Markkinointiedustaja Jukka-Paco Halonen

Ajankohtaista markkinoilta Marraskuu 2014. Markkinointiedustaja Jukka-Paco Halonen Ajankohtaista markkinoilta Marraskuu 2014 Markkinointiedustaja Jukka-Paco Halonen 3.11.2014 Sisältö Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti Suomen kannalta? Mitkä ovat näkymät

Lisätiedot

Outdoors Finland II. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi hanke. Satakunta 14.11.2013

Outdoors Finland II. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi hanke. Satakunta 14.11.2013 Outdoors Finland II Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi hanke Satakunta 14.11.2013 Heli Saari heli.saari@visitfinland.com www.mek.fi/outdoorsfinland Matkailun edistämiskeskus Tehtävänä

Lisätiedot

Facebookin käyttäjien iän, sukupuolen ja asuinpaikan vaikutus. matkailumotivaatioihin ja aktiviteetteihin Juho Pesonen

Facebookin käyttäjien iän, sukupuolen ja asuinpaikan vaikutus. matkailumotivaatioihin ja aktiviteetteihin Juho Pesonen ASIAKKAAN ODOTTAMA ARVO MAASEUTUMATKAILUN SEGMENTOINNIN JA TUOTEKEHITYKSEN PERUSTANA Facebookin käyttäjien iän, sukupuolen ja asuinpaikan vaikutus matkailumotivaatioihin ja aktiviteetteihin 25.11.2011

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta

Ajankohtaista markkinoilta Ajankohtaista markkinoilta Senior Tourism Consultant Sanna Tuononen 1.5.2013 31.10.2013 31.10.2013 Sisältö Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti Suomen kannalta? Mitkä ovat

Lisätiedot

Lammaspaimenlomien liiketaloudelliset mahdollisuudet

Lammaspaimenlomien liiketaloudelliset mahdollisuudet Lammaspaimenlomien liiketaloudelliset mahdollisuudet Maaseutumatkailu Perinteisesti maaseutumatkailuun on yhdistetty maatilatalous, mutta maaseudun rakennemuutoksen myötä matkailu on elinkeinona ohittanut

Lisätiedot

MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010. osaraportti VAELLUSMATKAILU OUTDOORS FINLAND

MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010. osaraportti VAELLUSMATKAILU OUTDOORS FINLAND MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 osaraportti VAELLUSMATKAILU OUTDOORS FINLAND Hämeen ELY-keskus on rahoittanut tämän osaraportin tekemisen. 2 SISÄLLYSLUETTELO Taustoittavat

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta

Ajankohtaista markkinoilta Ajankohtaista markkinoilta Markkinointiedustaja Sanna Tuononen Kesäkuu 2015 03/06/15 Sisältö Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti Suomen kannalta? Mitkä ovat näkymät tulevalle

Lisätiedot

Design your journey. Matkailuennuste 2012. Example: Corporate Brochure / Report cover

Design your journey. Matkailuennuste 2012. Example: Corporate Brochure / Report cover Example: Corporate Brochure / Report cover Design your journey Matkailuennuste 0 Gallup Forumissa esitettyihin kysymyksiin vastasi väestöä edustavasti 3 vastaajaa. Tutkimus toteutettiin viikoilla 50-5/0

Lisätiedot

Pohjolassa. Vaihtareiden taustat

Pohjolassa. Vaihtareiden taustat Vieraiden Pohjolassa maiden ihmiset Järvenpään lukiossa opiskelevat vaihto-oppilaat ovat olleet Suomessa jo pari kuukautta. Saimme hyvän mahdollisuuden haastatella Sofia Zamoraa, Valérie Coutua, John Flahertyä

Lisätiedot

Majoitusliikekysely 2009

Majoitusliikekysely 2009 Lappeenranta ja Imatra Valtakatu 49 :: FIN 53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@takoy.fi :: www.takoy.fi Sisällysluettelo Tiivistelmä... 1 Johdanto... 2 Hotellivierailijoiden matkustaminen...

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta

Ajankohtaista markkinoilta Ajankohtaista markkinoilta Senior Tourism Consultant Sanna Tuononen 1.10.2012 30.5.2013 10.6.2013 Puolivuotisraportti / Ranska SISÄLTÖ Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti

Lisätiedot

Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde

Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde Suomi luonnollisen hyvinvoinnin lähde Hyvinvointimatkailun kehittämisstrategia 2014-2018 Otteita tutkimuksesta Suomi hyvinvointimatkailun kohdemaana (Itä-Suomen yliopisto) Liisa Renfors 04.12.2014 Haikon

Lisätiedot

Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia Lisätietoja: Pirjo Räsänen Skype: pirjorasanen1

Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia  Lisätietoja: Pirjo Räsänen Skype: pirjorasanen1 Luonnosta liiketoimintaa ja hyvinvointia www.outdoorsfinland.com Lisätietoja: Pirjo Räsänen pirjo.rasanen@lamk.fi 044 708 1242 Skype: pirjorasanen1 1 2 3 21.10.2015 2 21.10.2015 3 Liiketoimintapoten tiaali

Lisätiedot

Katsauksia tuloksiin 30.10.2014

Katsauksia tuloksiin 30.10.2014 20 Katsauksia tuloksiin 30.10.20 Sisältö 1 Laskettelijasegmentit ja harrastajamäärät 2 Mielipiteet lajista ja hiihtokeskusten toiminnasta 3 Hiihtokeskusten palvelut ja niiden käyttö 4 Tiedotus 5 Toiveita

Lisätiedot

YLLÄKSEN JA LEVIN MATKAILIJOIDEN

YLLÄKSEN JA LEVIN MATKAILIJOIDEN YLLÄKSEN JA LEVIN MATKAILIJOIDEN KÄSITYKSIÄ KAIVOSTOIMINNASTA YLLÄS JAZZ-BLUES SEMINAARI 1.2.2013, ÄKÄSLOMPOLO Mikko Jokinen & Liisa Tyrväinen Metsäntutkimuslaitos, Kolari & Rovaniemi AINEISTO Kerättiin

Lisätiedot

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa Veikkaus toteutti matka-aiheisen kyselytutkimuksen ajalla 7.4. 15.4.2016 Kyselyyn vastasi 1 033 henkilöä Veikkauksen 1,8 miljoonasta kanta-asiakkaasta Yli tuhat asiakasta on kattava otos Veikkauksen kanta-asiakkaista.

Lisätiedot

Matkailijat karsastavat kaivoksia

Matkailijat karsastavat kaivoksia Matkailijat karsastavat kaivoksia Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja ravintola-ala on merkittävä toimiala, jolla on potentiaalia työllistää, tuoda verotuloja valtiolle ja luoda pysyvää hyvinvointia

Lisätiedot

Kestävän matkailun kyselytutkimus 2013. Miia Aaltonen / Projektiassistentti / GreenCity-ohjelma // 044 416 3277 // miia.aaltonen@lahti.

Kestävän matkailun kyselytutkimus 2013. Miia Aaltonen / Projektiassistentti / GreenCity-ohjelma // 044 416 3277 // miia.aaltonen@lahti. Kestävän matkailun kyselytutkimus 2013 Miia Aaltonen / Projektiassistentti / GreenCity-ohjelma // 044 416 3277 // miia.aaltonen@lahti.fi Kestävän matkailun kyselytutkimuksen taustaa Kestävä matkailu on

Lisätiedot

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Millä ajoneuvolla matkustitte % Henkilöauto, pakettiauto, maasturi 62 Matkailuauto 18 Moottoripyörä 10 Fly & Drive 5 Auton ja matkailuvaunun yhdistelmä

Lisätiedot

OUTDOORS FINLAND MELONTAMATKAILUN TUOTTEISTAMINEN. Pirjo Räsänen 2011

OUTDOORS FINLAND MELONTAMATKAILUN TUOTTEISTAMINEN. Pirjo Räsänen 2011 1 OUTDOORS FINLAND MELONTAMATKAILUN TUOTTEISTAMINEN Pirjo Räsänen 2011 Liite Outdoors Finland Melontareittien suunnitteluoppaaseen (MEK 2011, Karttunen) Outdoors Finland -aktiviteettien kehittämisohjelman

Lisätiedot

VENÄLÄISTEN MATKAILU MATKAILUN TRENDIT 2014

VENÄLÄISTEN MATKAILU MATKAILUN TRENDIT 2014 VENÄLÄISTEN MATKAILU MATKAILUN TRENDIT 2014 MATKAILUN VOIMAKAS KASVU JATKUU Talouskasvun hiipumisesta huolimatta venäläisten ulkomaanmatkailu on voimakkaassa kasvussa. Vuonna 2013 venäläisten matkailu

Lisätiedot

Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEO & Inlike Oy. Markkinatutkimus Murmanskin alueella 2013

Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEO & Inlike Oy. Markkinatutkimus Murmanskin alueella 2013 Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEO & Inlike Oy Markkinatutkimus Murmanskin alueella 2013 Tutkimuksesta yleensä Tämä on Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEOn ja Inlike Oy:n tilaaman Muurmanskin

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Matkamessut 2017 ennakkotutkimus ja lomamatkaennuste

Matkamessut 2017 ennakkotutkimus ja lomamatkaennuste Matkamessut 2017 ennakkotutkimus ja lomamatkaennuste Johdanto tutkimukselle Matka 2017 ennakkotutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaiselta yleisöltä ajankohtaisia, matkailuun liittyviä mielipiteitä

Lisätiedot

Millainen on asiakkaan suhde luontoon; tunnistatko ekoturistin ja etnomaalaisen? 25.3.2014 Taulun Kartano

Millainen on asiakkaan suhde luontoon; tunnistatko ekoturistin ja etnomaalaisen? 25.3.2014 Taulun Kartano Millainen on asiakkaan suhde luontoon; tunnistatko ekoturistin ja etnomaalaisen? 25.3.2014 Taulun Kartano Maisemasuunnittelija Jutta Ahro MKN Maisemapalvelut Sitra 2013: Luonnonlukutaito. Luo liiketoimintaa

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

BtoB-markkinoinnin tutkimus

BtoB-markkinoinnin tutkimus BtoB-markkinoinnin tutkimus Tiivistelmä tutkimustuloksista Anna-Mari West 19.6.2008 Tutkimuksen tavoitteet ja toteutus Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää markkinointipäättäjien

Lisätiedot

Mahdollisten Green Care - toimijoiden lähtökohdat ja kiinnostus toimialan kehittämiseen Etelä- Pohjanmaalla

Mahdollisten Green Care - toimijoiden lähtökohdat ja kiinnostus toimialan kehittämiseen Etelä- Pohjanmaalla Mahdollisten Green Care - toimijoiden lähtökohdat ja kiinnostus toimialan kehittämiseen Etelä- Pohjanmaalla MMM Maria Suomela, Seinäjoen ammattikorkeakoulu Green Care-toiminnasta terveyttä, hyvinvointia

Lisätiedot

Ylläksen Matkailuyhdistys Ry Toiminnanjohtaja, Hanna Ylipiessa

Ylläksen Matkailuyhdistys Ry Toiminnanjohtaja, Hanna Ylipiessa 15.02.2017 Ylläksen Matkailuyhdistys Ry Toiminnanjohtaja, Hanna Ylipiessa Ylläksen matkailu on luontomatkailua Luontomatkailu ei rajoitu pelkästään Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueelle Luonto,

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

Iäkkäiden ulkoilu Iäkkäät ja ulkona liikkuminen-seminaari Helsinki 14.10.2003

Iäkkäiden ulkoilu Iäkkäät ja ulkona liikkuminen-seminaari Helsinki 14.10.2003 Iäkkäiden ulkoilu Iäkkäät ja ulkona liikkuminen-seminaari Helsinki 14.10.2003 Iäkkäiden ulkoiluun osallistuminen I Mökkeily Marjastus Veneily Kalastus Sienestys Puiden keräily 45-64 vuotiaat 65-75 vuotiaat

Lisätiedot

Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa

Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa Kesän luontomatkailutuotteiden kysynnän kasvupotentiaali ja ostomotivaatio Lapissa Kirsi Nikkola Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti Lapin yliopisto Tutkimusprojekti ja menetelmät Tutkin Lapin

Lisätiedot

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä)

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä) 1 MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KESÄMATKAILUSTRATEGIA 2004-2006 1. Lähtökohtia Pohjana kesämatkailustrategialle on vuosille 2004 2007 laadittu MEKin toimintastrategia, jossa MEKin päätuoteryhmät määritellään.

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta Marraskuu 2014. Markkinointiedustaja Sanna Tuononen

Ajankohtaista markkinoilta Marraskuu 2014. Markkinointiedustaja Sanna Tuononen Ajankohtaista markkinoilta Marraskuu 2014 Markkinointiedustaja Sanna Tuononen 24.11.2014 Sisältö Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti Suomen kannalta? Mitkä ovat näkymät

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016

Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016 Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016 2 16 14 12 10 12,2 9,7 11,1 8,4 13,5 11,2 8 6,4 6 4,6 4 2 0 Koko vuosi Talvi (Q1 ja Q4) 1,7 0,4 Kesä (Q2- Q3) 1,6 1,8 0,8 0,2 Q1 Q2 Q3

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta Marraskuu 2015. Markkinointiedustaja Sanna Tuononen

Ajankohtaista markkinoilta Marraskuu 2015. Markkinointiedustaja Sanna Tuononen Ajankohtaista markkinoilta Marraskuu 2015 Markkinointiedustaja Sanna Tuononen 5.11.2015 Sisältö Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti Suomen kannalta? Mitkä ovat näkymät

Lisätiedot

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Teemat Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Hyvinvointi, liikunta ja rauha Elävät ruukkimiljööt Tarinat ja kulttuuri Ruoka Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Monipuolinen Monipuolinen Markkinointi

Lisätiedot

Vesillä virkistäytyjien profiilit

Vesillä virkistäytyjien profiilit Vesillä virkistäytyjien profiilit Tuija Sievänen, Marjo Neuvonen ja Eija Pouta Keitele-Päijänne vesistömatkailuseminaari Jyväskylä 11.11.2003 LVVI-tutkimus Väestökysely in 1998-2000 Otos 12 000 suomalaista,

Lisätiedot

Aidon luontoelämyksen jäljillä - vaelluskertomusten analyysia

Aidon luontoelämyksen jäljillä - vaelluskertomusten analyysia Aidon luontoelämyksen jäljillä - vaelluskertomusten analyysia Luontomatkailun tutkija Seija Tuulentie seija.tuulentie@metla.fi Elämys on... matkailu- ja markkinointitutkimuksen näkökulmasta: moniaistinen,

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset

KIVISTÖN VISIOPAJA. Aurinkokiven koulu tulokset KIVISTÖN VISIOPAJA Aurinkokiven koulu 30.5.2017 tulokset Kivistön visio ja kaavarunko 021600 I Kivistön asemakaavayksikkö I Vantaan kaupunkisuunnittelu ESITTELYKIERROS KERRO NIMESI JA MIKÄ ON KIVOINTA

Lisätiedot

ASKEL kohti vammaisten täysivaltaisuutta - matkailu osana avointa palveluverkkoa esikartoitushanke

ASKEL kohti vammaisten täysivaltaisuutta - matkailu osana avointa palveluverkkoa esikartoitushanke ASKEL kohti vammaisten täysivaltaisuutta - matkailu osana avointa palveluverkkoa esikartoitushanke Vastausohje: Valitse Sinulle sopiva tai sopivat vaihtoehdot ja merkitse rasti (X) sopivan, sopivien vaihtoehtojen

Lisätiedot

MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILU- TUTKIMUS osaraportti MELONTAMATKAILU OUTDOORS FINLAND

MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILU- TUTKIMUS osaraportti MELONTAMATKAILU OUTDOORS FINLAND MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILU- TUTKIMUS 2010 osaraportti MELONTAMATKAILU OUTDOORS FINLAND Hämeen ELY-keskus on rahoittanut tämän tutkimuksen ja osaraportin tekemistä. Sisällys...

Lisätiedot

Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä

Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä Kysely vuonna 2010 Leena Pöysti Sisältö Johdanto... 3 Kokemuksia mopoilusta osana muuta liikennettä... 3 Mikä olisi mopolle sopiva huippunopeus liikenteessä... 3

Lisätiedot

Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta

Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta Selvitys Joensuun lentosaavutettavuudesta 2 JOHDANTO JA YHTEENVETO Korkeatasoinen ja toimiva lentoliikenne on merkittävä osa alueiden kilpailukykyä. Tämän vuoksi Pohjois- Karjalan maakuntaliitto osallistuu

Lisätiedot

Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja Porvoon-Loviisanseudulla vuosina 2014 ja 2015

Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja Porvoon-Loviisanseudulla vuosina 2014 ja 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja Porvoon-Loviisanseudulla vuosina 2014 ja 2015 Jaakko Roponen Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy jaakko@tak.fi 1 750 MATKAT SUOMEEN KESÄKAUDELLA 2015 (TOUKO-LOKAKUU)

Lisätiedot

KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010

KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 MEK A: 169 2010 KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS 2010 2 (49) ISBN 978-952-5682-37-3 ISBN 978-952-5682-38-0 (PDF) ISSN 0355-6204 KANSAINVÄLINEN LUONTOMATKAILUTUTKIMUS

Lisätiedot

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen MEKin Strategia 2010-2015 ETENEMINEN Ulkomailla 1.Matkailumaabrändin rakentaminen 2.Alueiden strateginen profilointi

Lisätiedot

TAVOITTEENA EDISTÄÄ SUOMALAISTA LIIKUNTA- JA URHEILUMATKAILUA KANSAINVÄLISILLE MARKKINOILLE

TAVOITTEENA EDISTÄÄ SUOMALAISTA LIIKUNTA- JA URHEILUMATKAILUA KANSAINVÄLISILLE MARKKINOILLE TAVOITTEENA EDISTÄÄ SUOMALAISTA LIIKUNTA- JA URHEILUMATKAILUA KANSAINVÄLISILLE MARKKINOILLE 2014 markkinointimateriaali markkinapotentiaalitutkimuksen pohjalta 2015 Uusien tuotepalvelukokonaisuuksien testaaminen

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen retkeilykulttuurihanke. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö. Kävijäkyselytulokset 2013

Kaakkois-Suomen retkeilykulttuurihanke. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö. Kävijäkyselytulokset 2013 Kävijäkyselytulokset 2013 Kysely tehty kesällä 2013 Satamosaaren (29), Ruuhonsaaren (25), Hietasaaren (12) ja Ilkonsaaren + Pullikaisen (3) retkisatamissa sekä Päihäniemen (8) virkistysalueella. Lisäksi

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry Hiihto- ja laskettelututkimus 2011 Tutkimuksen perusosa TNS Gallup Oy Stakeholder Management Sirkka Paronen Heini Manninen Projekti 220101179 1 Sisältö Johdanto, tutkimuksen

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa - Pietarin alueen kuluttajakyselyn alueelliset tulokset Kesä-syyskuu 2011 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Venäläiset kuluttajat

Lisätiedot

GOLF. Harrastuksena. Tietoa vanhemmille. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA

GOLF. Harrastuksena. Tietoa vanhemmille. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA GOLF Harrastuksena Tietoa vanhemmille Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA 2 SisälTÖ Golf on edullinen harrastus Golfia voi mennä kokeilemaan Miksi golf on hyvä harrastus? Golf Hieno harrastus koko perheelle

Lisätiedot

SoLoMo Innovaatio Camp 19.3.2013 Kenelle palveluja kehitetään? Kohderyhmien palvelupolkuja

SoLoMo Innovaatio Camp 19.3.2013 Kenelle palveluja kehitetään? Kohderyhmien palvelupolkuja SoLoMo Innovaatio Camp 19.3.2013 Kenelle palveluja kehitetään? Kohderyhmien palvelupolkuja Kristian Sievers HAAGA-HELIA Hotelli-, ravintola- ja matkailualan koulutusyksikkö kristian.sievers@haaga-helia.fi

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Jyväskylän pienten järvien melontareitit

Jyväskylän pienten järvien melontareitit Jyväskylän pienten järvien melontareitit Melonnan harrastus kasvaa Melonnan harrastajia on Suomessa noin 18 500 (2001) ja määrä kasvaa koko ajan. Aktiivimelojia kuitenkin vain noin 10 % tästä määrästä

Lisätiedot

Unelmakalapaikkakyselyn yhteenveto 25.11.2014. Isoja elämyksiä kotiaan kalavesiltä -hanke

Unelmakalapaikkakyselyn yhteenveto 25.11.2014. Isoja elämyksiä kotiaan kalavesiltä -hanke Unelmakalapaikkakyselyn yhteenveto 25.11.2014 Isoja elämyksiä kotiaan kalavesiltä -hanke Kysely toteutettiin syksyn 2014 aikana Kohderyhmänä olivat aktiiviset vapakalastuksen harrastajat Metsähallituksen

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta

Ajankohtaista markkinoilta Ajankohtaista markkinoilta Markkinointiedustaja Helena Niskanen 1.5.2013 31.10.2013 1.11.2013 Sisältö Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti Suomen kannalta? Mitkä ovat näkymät

Lisätiedot

Suomalaiset maaseutumatkailijat internetissä: markkinointi sosiaalisessa mediassa ja hakukoneissa.

Suomalaiset maaseutumatkailijat internetissä: markkinointi sosiaalisessa mediassa ja hakukoneissa. Sisältöä ja ilmettä markkinointikanaviin: mitä, miksi ja kenelle. Internetmarkkinointiseminaari osa 2, Tupaswilla, Laukaa, 19.11.2012. Suomalaiset maaseutumatkailijat internetissä: markkinointi sosiaalisessa

Lisätiedot

VIISAS VUOKRAA VENEENSÄ

VIISAS VUOKRAA VENEENSÄ Vuokraa vene Sunny Boats jätä veneesi vuokrattavaksi avoveneiden vuokraus merellinen kokouspaketti VIISAS VUOKRAA VENEENSÄ VIISAS VUOKRAA VENEENSÄ? LAITA VENEESI TUOTTAMAAN? SunnyBoats (SB) on vuonna 2008

Lisätiedot

Outdoors Finland. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke. Markkinointiyhteistyöllätulosta seminaari

Outdoors Finland. Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke. Markkinointiyhteistyöllätulosta seminaari Outdoors Finland Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke Markkinointiyhteistyöllätulosta seminaari 26.-27.10.2010 Savion Hovi, JÄMSÄ projektipäällikkö Terhi Hook terhi.hook@visitfinland.com

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta

Ajankohtaista markkinoilta Ajankohtaista markkinoilta Markkinointiedustaja Jukka-Paco Halonen 1.5.2013 31.10.2013 11.11.2013 Sisältö Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti Suomen kannalta? Mitkä ovat

Lisätiedot

ASKEL kohti vammaisten täysivaltaisuutta - matkailu osana avointa palveluverkkoa esikartoitushanke (erityisryhmät asiakkaina)

ASKEL kohti vammaisten täysivaltaisuutta - matkailu osana avointa palveluverkkoa esikartoitushanke (erityisryhmät asiakkaina) ASKEL kohti vammaisten täysivaltaisuutta - matkailu osana avointa palveluverkkoa esikartoitushanke (erityisryhmät asiakkaina) Vastausohje: Valitse Sinulle sopiva tai sopivat vaihtoehdot ja merkitse rasti

Lisätiedot

Loppi

Loppi Loppi 19.4.2017 DIGITRAIL-Kanta-Hämeen reitistöjen saavutettavuus ja näkyvyys www.hamk.fi/digitrail Hankkeen keskeiset tavoitteet: www.hamk.fi/digitrail Digitalisaatio Digitalisaatio = uusien prosessien

Lisätiedot

Etelä-Suomen Kärppäfanien jäsentutkimus 2011

Etelä-Suomen Kärppäfanien jäsentutkimus 2011 Jäsenkysely 2011 Etelä-Suomen Kärppäfanien jäsentutkimus 2011 Kyselyn tausta, toteutus ja edustavuus Kysely toteutettiin sähköpostilla tehtynä kokonaistutkimuksena 8.-23.8.2011, niille jäsenille, jotka

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta

Ajankohtaista markkinoilta Ajankohtaista markkinoilta Markkinointiedustaja Jyrki Oksanen 1.5.2013 31.10.2013 30.1.2014 Sisältö/ Saksa ja Sveitsi 2/2013 Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti Suomen

Lisätiedot

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Jaakko Lehtonen, Executive Vice President 5.2.2015 2 JAAKKO LEHTONEN Ulkomaiset yöpymiset matkailun suuralueittain 2013 20 % 25 % 18 % 38 % Rannikko ja saaristo,

Lisätiedot

Hannu Piirainen Haaga Perho. 13.8.2010 Kuusamo 1

Hannu Piirainen Haaga Perho. 13.8.2010 Kuusamo 1 Hannu Piirainen Haaga Perho 13.8.2010 Kuusamo 1 Markkinatutkimus kalastusmatkailusta Toteutusaika syyskuu 2009 tammikuu 2010 Toimeksiantajat: Etelä ja Itä Suomen kalatalousryhmät Tiedon lähteet Matkanjärjestäjät

Lisätiedot

Outdoors Finland Kesäaktiviteettitarjonnan matkanjärjestäjätutkimus 2010

Outdoors Finland Kesäaktiviteettitarjonnan matkanjärjestäjätutkimus 2010 Autamme sinua rakentamaan vahvoja asiakassuhteita Outdoors Finland Kesäaktiviteettitarjonnan matkanjärjestäjätutkimus 200 Add Value Research Finland Oy Hämeen ELY-keskus on rahoittanut tämän julkaisun

Lisätiedot

LEIRINTÄMATKAILU LUO TULOJA JA TYÖPAIKKOJA!

LEIRINTÄMATKAILU LUO TULOJA JA TYÖPAIKKOJA! Leirintämatkailualan yksi vahvuus on se, että se työllistää. Sen töiden automatisoinnin mahdollisuudet ovat rajalliset. Työtä ei voida siirtää merkittävissä määrin ulkomailla tehtäväksi. Alan on ennustettu

Lisätiedot

RAPORTTI TUUTOROINNIN PALAUTEKYSELYSTÄ 2010 Helena Collin

RAPORTTI TUUTOROINNIN PALAUTEKYSELYSTÄ 2010 Helena Collin RAPORTTI TUUTOROINNIN PALAUTEKYSELYSTÄ 2010 Helena Collin Sisältö 1. Johdanto... 2 2. Miksi tuutoriksi hakeuduttiin?... 4 3. Tuutorin tehtävien arvioiminen... 5 4. Väittämien toteutuminen... 7 5. Miten

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa - Pietarin alueen kuluttajakysely Kesä-syyskuu 2011 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Venäläisten matkailu Suomessa Yleistä

Lisätiedot

KANSALLINEN RAPORTTI SUOMI. Standard Eurobarometri 78 KANSALAISMIELIPIDE EUROOPAN UNIONISSA SYKSY 2012

KANSALLINEN RAPORTTI SUOMI. Standard Eurobarometri 78 KANSALAISMIELIPIDE EUROOPAN UNIONISSA SYKSY 2012 KANSALLINEN RAPORTTI Standard Eurobarometri 78 KANSALAISMIELIPIDE EUROOPAN UNIONISSA SYKSY 2012 SUOMI Euroopan komission Suomen-edustustolle Standard Eurobarometri 78 / Syksy 2012 TNS Opinion & Social

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

KAUPUNKIKUVATUTKIMUS 2017 Hämeenlinnan kaupunki. Etta Partanen Meiju Ahomäki Tiina Müller

KAUPUNKIKUVATUTKIMUS 2017 Hämeenlinnan kaupunki. Etta Partanen Meiju Ahomäki Tiina Müller KAUPUNKIKUVATUTKIMUS 2017 Hämeenlinnan kaupunki Etta Partanen Meiju Ahomäki Tiina Müller Sisällys 1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen keskeisiä tuloksia 3. Vastaajien taustatiedot 4. Tutkimuksen tulokset

Lisätiedot

Nuva ry:n kysely nuorten vaikuttamismahdollisuuksista kunnassaan

Nuva ry:n kysely nuorten vaikuttamismahdollisuuksista kunnassaan Nuva ry:n kysely nuorten vaikuttamismahdollisuuksista kunnassaan Kyselyn tuloksia käytetään lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun koostamiseen. Kyselyn tuloksissa on yhdistetty alkuperäiset viisiluokkaiset

Lisätiedot

Jesse Saarinen & Jaakko Jänis

Jesse Saarinen & Jaakko Jänis Jesse Saarinen & Jaakko Jänis Amazing Race Amazing racessa kilpailijat toimivat joukkueina, joissa on kaksi henkeä, jotka jotenkin tuntevat toisensa. Joillakin tuotantokausilla on ollut enemmänkin henkilöitä

Lisätiedot

Trade Follow Up 2013: Iso-Britannia Brittiläisten matkanjärjestäjien tarjonta Suomesta ja lähialueilta

Trade Follow Up 2013: Iso-Britannia Brittiläisten matkanjärjestäjien tarjonta Suomesta ja lähialueilta Trade Follow Up 2013: Iso-Britannia Brittiläisten matkanjärjestäjien tarjonta Suomesta ja lähialueilta MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS 2014 Esipuhe Iso-Britannia on Saksan jälkeen Euroopan suurin lähtömaa. Britit

Lisätiedot

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi Facebook:

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi  Facebook: Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi annmari.salmela@vapaaehtoistyo.fi Twitter: @AnnmariSa / @Vapaaehtoistyo Facebook: Vapaaehtoistyofi.fi Trendit uutta yhteisyyttä kohti Seurakunnat

Lisätiedot

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen Maastoon matalalla kynnyksellä Tiiina Riikonen PyöräPolku hanke 2014-2015 Hanke keskittyi maastopyöräilyyn luontoympäristössä. Maastopyöräily on monipuolinen laji. Kuntoliikuntana, ulkoiluna, retkeilynä

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi

Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi upean luonnon ja kulttuurin paratiisi Nakhon Si Thammaratin provinssi on valloittava vaihtoehto matkailijoille, jotka haluavat välttää liiankin suosittuja turistikohteita.

Lisätiedot

Salon retkeily ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkyselyn tulokset

Salon retkeily ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkyselyn tulokset Salon retkeily ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkyselyn tulokset Salon retkeily ja luontomatkailukohteiden sidosryhmäkysely (2. 23.5.2017) toteutettiin osana Salon kaupungin retkeily ja luontomatkailukohteiden

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

MATKAILUSATSAUKSET 2015. Benjamin Donner benjamin.donner@kimitoon.fi Maija Pirvola maija.pirvola@yrityssalo.fi

MATKAILUSATSAUKSET 2015. Benjamin Donner benjamin.donner@kimitoon.fi Maija Pirvola maija.pirvola@yrityssalo.fi MATKAILUSATSAUKSET 2015 Benjamin Donner benjamin.donner@kimitoon.fi Maija Pirvola maija.pirvola@yrityssalo.fi Miksi aasia? 2 Matkailuelinkeinon toimintasuunnitelma Määrittellään visio, siitä missä voimme

Lisätiedot

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot

ordica on Suomeen erikoistunut matkailun myynti ja arkkinointiagentuuri. Tänään neljä vakituista työntekijää ja kv. artneriverkosto.

ordica on Suomeen erikoistunut matkailun myynti ja arkkinointiagentuuri. Tänään neljä vakituista työntekijää ja kv. artneriverkosto. Jyrki Oksanen 9 vuotta maailmalla ja 16 v Suomessa. semat: Helsinki, Lontoo, Turku, Salo, Tukholma, Helsinki, ampuri, Frankfurt, Heidelberg, Amsterdam, Mainz, Berliini. atkailualalla vuodesta 1988 jatkuvasti

Lisätiedot

Rosa Lindqvist Sari Seppälä Sanna Viik 31.8.2010

Rosa Lindqvist Sari Seppälä Sanna Viik 31.8.2010 Rosa Lindqvist Sari Seppälä Sanna Viik 31.8.2010 PROFIILI: Ulko tai kotimaanmatkailija, joka vuokraa pyörän tai tuo oman pyörän mukanaan: Matkailija joka haluaa vuokrata pyörän muutamaksi tunniksi keskusta

Lisätiedot

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Sisällysluettelo Venäläisten ulkomaanmatkailu kasvoi 13 % Kuva 1: Matkojen määrien muutokset kymmeneen suosituimpaan kohdemaahan 2012 2013 Taulukko 2:

Lisätiedot

Luontomatkailun kohdealueen valinta

Luontomatkailun kohdealueen valinta Luontomatkailun kohdealueen valinta Luonnosta virkistystä ja hyvinvointia -seminaari 9.11.2005 Maija Huhtala Helsingin yliopisto Luontomatkailun kohdealueen valinta Luontomatka: Yöpymisen sisältävä kotimaassa

Lisätiedot