UUTISKIRJE 2/2010. Sisältö

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "UUTISKIRJE 2/2010. Sisältö"

Transkriptio

1 UUTISKIRJE 2/2010 Sisältö Toimitusjohtajan palsta... 2 China Testbed... 3 INNOSUOMEN kunniamaininta Vantaalla koottaville sähkömopoautoille... 4 Suomen ja 10 -tavoitteet maailman energiapolitiikan puristuksessa... 5 Green Net Finland mukana POLEKO-messuilla... 7 SAVE ENERGY-konferenssi Helsingissä Yhteystiedot... 11

2 Toimitusjohtajan palsta Green Net aktivoi osallistumista CLEEN Oy:n MMEA-ohjelmaan Kuluneen vuoden aikana Green Net on ollut partnerina CLEEN Oy:n ympäristömittaus, -monitorointi ja - arviointiohjelman toteuttamisessa. Tämän SHOK-ohjelman kesto on viisi vuotta ja kokonaisvolyymi 50 MEUR. Green Netin erityinen rooli on aktivoida ohjelmaan ympäristömittausalan yrityksiä kansallisesti. Työtä ovat tukeneet kiitettävästi osaamiskeskustoiminnan ympäristöklusterin muut partnerit Oulussa, Kuopiossa ja Lahdessa. Näillä paikkakunnilla on järjestetty ohjelman markkinointitilaisuuksia ja pk-yritysten osallistumisen valmistelua on tuettu muutoinkin. Uutena rahoituskeinona ohjelma on saanut käyttöönsä edellä mainitun varsinaisen ohjelman lisäksi ns. yritysryhmähankkeet, joista myös Tekes on antanut omaa informaatiotaan. Yritysryhmä voi saada SHOKstatuksen CLEEN Oy:ltä, mikäli hanke soveltavana demona täyttää tietyt Tekesin ja CLEENin määrittelemät ehdot. Tärkeimpänä ehtona on se, että uusi hanke hyödyntää pääohjelmassa kehitettyä osaamista tai esimerkiksi hyödyntää sen tuottamaa dataa. Pk-yritykset voivat saada tällaisessa hankkeessa 10 %:n Tekesin lisärahoituksen verrattuna Tekesin normaaliin käytäntöön. CLEENissä on suunniteltu sopimusmalli, jolla yritysryhmähanke ja pääohjelma voivat liittyä yhteistyöhön ja voivat muutoinkin hyötyä toisistaan. Tällainen yhteistyö on luonteeltaan uutta suomalaisessa innovaatiojärjestelmässä. Taloudellisesti tämä uutuus voi alentaa pk-yritysten kustannuksia osallistua pitkäjännitteiseen kehitystyöhön. CLEEN Oy:n MMEA-ohjelma on luonut pk-teollisuudelle hyvin avoimen mahdollisuuden hyödyntää SHOKperustutkimusta ja toisaalta pääohjelma saa ainutlaatuista ja tuoretta tietoa tarpeista kehittää osaamista klusterin asiakaslähtöisiin tarpeisiin. Green Net tukee myös näiden yritysryhmähankkeiden valmistelua. Näiden hankkeiden ei tarvitse seurata pääohjelman vuosittaista valmisteluaikataulua vaan hakemus voidaan jättää Tekesiin milloin tahansa. Tämä uusi rahoitusmuoto on saanut hyvän vastaanoton ja valmistelussa on useita kokonaisuuksia. Aiheesta saa lisätietoa mm. allekirjoittaneelta. Osana Green Netin aktiviteettia on valmisteltu myös pääohjelmaan China Testbed, josta Antti Herlevi kirjoittaa uutiskirjeessämme toisaalla. Green Netin yhteistyökumppaneille haluan toivottaa menestystä tulevana vuonna TJ Lauri Hietaniemi Lisätietoa:

3 3 China Testbed Green Net on valmistellut kiinalaisten kumppaneiden (ZTE- yritys, Tianjinin yliopisto ja Tianjin-China Living Lab) kanssa suomalais-kiinalaista hanketta, missä on tarkoitus demonstroida kaupunkien ilmanlaatuun (ja myöhemmin vedenlaatuun) liittyviä käyttäjäsovelluksia, sekä löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia tästä aihepiiristä. Hanke pohjautuu Helsinki Testbed alustaan ja siihen liittyvään mallinnukseen ja mobiilisovelluksiin. Hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen Kiinan tiedeministeriöstä kiinalaisten osapuolten työhön. Green Net on valmistellut hankkeen partnereiden kanssa hakemusta CLEENin MMEAohjelmaan. Hankkeen suomalaiset osapuolet ovat Green Net, Ilmatieteen laitos, VTT, Aalto yliopisto sekä Vaisala, DigiEcoCity, Medixine, Fatman ja Cubio. Kokonaisbudjetin arvellaan olevan n. 1,5 2 MEUR. China Testbed yhteistyön suunnittelu käynnistyi Suomi-Kiina ICT allianssin perustamisen yhteydessä huhtikuussa Helsinki Testbed on alun perin Ilmatieteen laitoksen ja Vaisala Oyj:n yhteinen projekti, jossa tutkitaan paikallisen nk. mesoskaalan meteorologiaa. Uudellemaalle ja Itä-Uudellemaalle on perustettu Ilmatieteen laitoksen oman havaintoasemaverkoston lisäksi kymmeniä säähavaintoasemia. Näistä saadaan kerättyä tietoa, joka kuvaa sään vaihtelua paikallisella tasolla ja jota voidaan jatkojalostaa eri tarkoituksiin. Mobiilija Internet-palvelujen kehittyminen, uudet viime vuosina markkinoille tulleet päätelaitteet sekä niiden laaja käyttöönotto, luovat uusia mahdollisuuksia innovatiivisten palvelukonseptien kehittämiselle ja uuden liiketoiminnan syntymiselle. Helsinki Testbed on kansainvälisestikin tarkasteltuna varsin ainutlaatuinen hanke. China Testbed projektissa aloitetaan ilmanlaatuun, ihmisten terveyteen ja liikenteeseen liittyvien sovellusten kehittämisellä, myöhemmin voidaan ottaa mukaan vedenlaatuun ja esimerkiksi äärimmäisten sääilmiöiden ennustamiseen liittyvät ennaltaehkäisevät toimenpiteet kuten varoituspalvelut. Terveyteen liittyvät paikalliset varoituspalvelut esimerkiksi astmaatikoille tai keuhkoahtaumapotilaille lisääntyneestä pölystä ja ilmansaasteista parantaisi merkittävästi näiden ryhmien elämänlaatua ja edistäisi terveyttä sekä pienentäisi terveydenhuollon kustannuksia. Parempi tieto ilmanlaadusta mahdollistaisi myös sairaaloiden varautumisen lisääntyneeseen potilaskuormaan. Palvelu voisi tuottaa paikallisen reaaliaikaisen säätiedon ja lähituntien sää- ja ilmanlaatuennusteen mobiileihin päätelaitteisiin sekä navigaattoreihin.

4 4 Ilmanlaatua kauniina päivänä Shanghaissa. Palvelut liittyisivät myös globaaliin megatrendiin liikenteen aiheuttamista vaikutuksista mm. hengityselinsairaudet, ruuhkat yms. huomioiden ja erityisesti Kiinassa ns. massojen hallintaan eli liikenteen säätelyyn säästä ja ilman laadusta riippuen. Testbed tyyppinen anturiverkosto voi olla perustiedon tuottajana palveluissa suurkaupungeissa, mutta myös crowd-sourcing tai living lab -tyyppinen tiedonkeruu, jossa käyttäjäjoukko kerää havaintodataa, otetaan käyttöön lisätiedon saamiseksi ja palvelun kehittämiseksi tai mikäli tiheää anturiverkkoa ei ole käytettävissä. Euroopassa kuolee vuosittain ilmanlaadusta johtuviin sairauksiin ja luku on moninkertainen Kiinassa ja muissa kehittyvissä maissa. Tässä projektissa kehitettyjä palveluja voitaisiin monistaa ja käyttää useissa maailman suurkaupungeissa. Antti Herlevi, innovaatiojohtaja, Green Net Finland INNOSUOMEN kunniamaininta Vantaalla koottaville sähkömopoautoille Green Net Finlandin aloitteesta INNOSUOMI 2010 kilpailuun osallistunut Rannan Teollisuuskone Oy:n sähkömopoauto sai Vantaan kaupungin myöntämän kunniamaininnan. Tunnustus tuli työstä, jota yritys on tehnyt sähkömoottorilla liikkuvan mopoauton ja sen kokoonpanon kehittämiseksi Vantaan tehtaassaan. Sähkömopoauton runko.

5 5 Valtakunnallisen INNOSUOMI-kilpailun tarkoituksena on edistää uusien tuotteiden kehittämistä yrityksissä, yhteisöissä ja kotitalouksissa. Uudenmaan INNOSUOMI-kilpailuun tuli ennätykselliset 48 ehdotusta. Niistä palkittiin kolme ja yksi sai kunniamaininnan. Lisäksi Vantaan kaupunki antoi yhden kunniamaininnan. Vantaan kaupungin elinkeinopäällikkö Raimo Koskenkanto kertoo, miksi kaupunki palkitsi Rannan Teollisuuskoneen. Sähkömoottoria voimanlähteenä käyttävän mopoauton valmistaja sopii hyvin siihen ajatukseen, että Vantaalla kehitettäisiin energiatehokkaita ratkaisuja, perustelee Koskenkanto. Lisätietoa: Suomen ja 10 -tavoitteet maailman energiapolitiikan puristuksessa EU:ssa päätetyn tavoitteen mukaan vuoteen 2020 mennessä tulisi EU:n energiankulutuksesta 20 % saada uusiutuvista lähteistä, EU:n kasvihuonekaasupäästöjä vähentää 20% sekä energiatehokkuutta lisätä 20 %. Suomi sai uusiutuvan energian käytön tavoitteekseen 38 % vuoteen 2020 mennessä. Tuo 10 % tulee liikenteen polttoaineiden bio-osuudesta. Vertailuvuotena käytetään vuotta Lamavuonna 2009 käytettiin maailmassa 23 % enemmän öljyä, 50 % enemmän kaasua ja 47 % enemmän hiiltä kuin vuonna Euroopassa kulutus ei ole kasvanut, vaan Neuvostoliiton romahdettua me länsimaissa siirsimme tuotannollisen työn Aasiaan ja ostamme nyt kulutustavarat sieltä. Tilaston mukaan voi yksinkertaistaen sanoa, että maailman hiilenkulutuksen lisäys on tapahtunut yksin Kiinassa. Tuo käyttämiemme tavaroiden mukana tuleva energiapanos ei kuulu laskentamalleihin. Kansanvälisen energiajärjestön IEA:n arviot näyttävät, että vuonna 2020 maailman fossiilisen energian käyttö jatkaa kasvuaan ja on 70 % vuoden 1990 tasoa suurempi. Fossiilisen energian loppuminen ei tarjontaa vielä rajoita, vaan itse asiassa sille on tulossa ylitarjontaa. Liuskekaasun keksiminen on lisäämässä maakaasun tarjontaa jopa niin paljon, että Venäjä lykkää Barentsin meren kaasukenttien avaamista. Irakissa myydään uusia öljykenttiä, joka lisää maailman öljynpumppaus kapasiteettia yli 10 % nykyiseen verrattuna.

6 6 Suomen ja pääkaupunkiseudun energiaratkaisut Suomessa tavoitteisiin pääsemiseksi on esitetty erilaisia ajatuksia, mutta taloudellinen ja yhteiskunnallinen vaikutusten arviointi on näissä tarkasteluissa jäänyt vähemmälle. Pääkaupunkiseudun energiaratkaisumalleissa bioenergian osuus on noussut vahvasti esille. Keskustelusta tulee mieleen ne ajat, jolloin olin itse 1980-luvulla Imatran Voimassa töissä. Tarjosimme tuolloin Neuvostoliitosta tulevan kaasuputken vaihtoehdoksi Loviisan ydinvoimalasta vedettyä kaukolämpöputkea. Ulkopolitiikka oli tärkeintä politiikkaa silloin. Helsinki on sittemmin lämminnyt kaasulla sekä hiilellä, joka jätettiin tarjoamaan kilpailevan vertailuhinnan kaasunmyyjälle. Tänään olemme tilanteessa, jossa ydinvoimalat päätettiin rakentaa sähkönkäyttöpaikkoja ajatellen pitkien linjojen päähän. Loviisan ydinvoimala ja sieltä tarjottu ydinkaukolämpövaihtoehto jäi taas toteutumatta. Se yksin olisi vähentänyt pääkaupunkiseudun kaukolämmön ja sähköntuotannon päästöistä 75 % ja koko maankin päästöistä yli 5 %. Rahaakin olisi jäänyt säästöön. Nyt pääkaupunkiseudulle ostetaan kaasua Venäjältä sekä hiiltä maailmalta. Tulevaisuudessa ostetaan biopolttoainetta niin, ettei energialaitos enää pysty tilittämään rahaa kaupungin kassaan. Biopolttoainesuunnitelmat ja niihin liittyvät investoinnit monipolttoainekattiloihin näyttävät jyräävän nyt Helsingissä itsensä läpi. Pelättyä 250 auton päivittäistä rekkarallia ei silti ehkä tule Helsinkiin. Tosin sekin onnistuu, jos kalliimmasta kaukolämmöstä nauttivien helsinkiläisten lisäksi veronmaksajat saadaan tukemaan kotimaista risupakettia. Maailman kauppajärjestöön liittymistä kärkkyvällä Venäjällä käynnistyi näet juuri Viipurin Sovetskiin miljoona tonnia vuodessa tuottava pellettitehdas, jonka koko tuotannon ostaa göteborgilainen energia-alan yritys. Ruotsalaisilta saa ostaa pellettejä satamassa maailman markkinahintaan noin 120 /tn, joka on merkittävästi alle suomalaisten tuotantokustannusten. Viipurin tehdas riittää yksin korvaamaan Helsingin 20 % biopolttoainetavoitteen monin verroin. Venäjän pellettituotannon on arvioitu kaksinkertaistuvan joka toinen vuosi jonkin aikaa, joten ostettavaa riittää muuallekin Suomeen. Energiansäästö alkaa kannattaa Suomessa Tuulisähkön syöttötariffi tullee voimaan ja muodostaa uuden hintatason nykyisen sähkönhinnan päälle. Jos huonosti käy niin koko sähkönhinta kipuaa tuolle yli 80 /MWh tasolle, kun nykyisenä markkinasähkön aikana kaikkea sähköä myydään kalleimman hinnan ohjaamana. Poliittisin ratkaisuin energian hinta on Euroopassa ja Suomessa nousemassa. Lienee selvää, että Euroopan valtioiden talouden alijäämä ajaa vielä hakemaan verotuottoja energiankäytöstä. Hyvänä puolena hinnan nousuissa on selkeästi energiansäästön kannattavuuden paraneminen. Vanhoissa rakennuksissa sähkön säästöt kannattavat parhaiten valaistuksessa, jossa 3 vuoden takaisinmaksuajat ovat tyypillisiä. Säästöpotentiaalia löytyy muutenkin yllättävän paljon. Hyvänä esimerkkinä on Syklin rehtorin Eeva Hämeenojan vuosien aikana omakotitalossaan tekemät sähkönsäästötoimet, joilla laitteita vähitellen uusimalla päästiin yli 8000 kwh vuosikulutuksesta 3000 kwh tasoon. Yli 500 euron säästö vuositasolla on kotitaloudessa jo merkittävä raha.

7 7 Energiatehokkuusdirektiivi pakottaa uudisrakentamisessa pudottamaan kulutusta vuodessa 2020 alkaen. Sitä ennen kansalliset toimet kiristävät määräyksiä muutaman vuoden välein. Emmekö voisi siirtyä suoraan tulevaan 2020 vaatimustasoon? Ainakin voimakas koerakentaminen on tarpeen jo nyt ja heti! Rakennusliikkeet ovat arkoja tekemään uusia ratkaisuja, joten niiden tukeminen koerakentamisessa on paikallaan. Tutkimusmaailma on saatava mukaan selvittämään ongelmia, ettemme saa korjattavaksi lisää hometaloja. Kehitystä ei tarvitse seurata vaan siitä voi olla myös edellä!, totesi Helsingin Sanomiin puhuvaa päätä kirjoittanut nyt jo edesmennyt Jarmo Somppi. Arto Haakana, kehittämispäällikkö, Green Net Finland Green Net Finland mukana POLEKO-messuilla Poleko-messut ovat Poznanissa, Puolassa vuosittain järjestettävä Keski- ja Itä-Euroopan suurin ympäristöteknologiaan ja puhtaaseen energiaan keskittyvä messutapahtuma. Tänä vuonna Poleko järjestettiin Yrityksille, jotka toivovat laajentavansa toimintaansa Puolan markkinoille tai haluavat vahvistaa siellä markkinaosuuttaan, messut ovat erinomainen kanava markkinoida omaa osaamistaan. Vuoden 2010 kävijätilastoja ei ole vielä julkaistu, mutta esimerkiksi vuonna 2009 messuilla vieraili yhteensä kävijää. Norjan maapaviljonki Polekossa. Vasemmalla näkyy Nordic Cleantech Alliancen ständi, johon myös Green Net Finland osallistui.

8 8 Green Net Finland osallistui messuille osana Nordic Cleantech Alliancen messuosastoa. Nordic Cleantech Alliance (NCA) on hiljattain perustettu katto-organisaatio pohjoismaiselle ympäristöteknologialle. NCAverkoston perustaminen on osa Nordic Cleantech Alliance -hanketta, jossa Green Net Finland vastaa potentiaalisten pilottiprojektien tunnistamisesta Puolan markkinoilla. Nordic Cleantech Alliancen osasto oli osa suurempaa Norjan maapaviljonkia, joka takasi norjalaisille ja muille pohjoismaisille yrityksille vahvaa keskitettyä näkyvyyttä messuilla. Maapaviljonki myös Suomelle Green Net Finland valmisteli syksyn aikana yhteistyössä Finpron kanssa maapaviljonkia myös Suomelle helpottaakseen suomalaisten yritysten osallistumista Polekoon, sekä suuremman näkyvyyden takaamiseksi. Tänä vuonna mukaan ei valitettavasti lähtenyt riittävästi yrityksiä ja maapaviljonkivaraus jouduttiin perumaan. Aiomme kuitenkin koordinoida vastaavanlaista maapaviljonkia myös ensi vuoden Polekoon. Pyrimme kontaktoimaan jäsenyrityksiämme asiasta jo kevään kuluessa. Tässä vaiheessa siis kannattaa laittaa asia jo korvan taakse, energia-asiantuntija Suvi Häkämies Green Net Finlandista kertoo. Suvi osallistui tämän vuoden Polekoon Green Netin edustajana. Norjan maapaviljongissa luonamme vieraili kiitettävä määrä messuvieraita ja solmimme arvokkaita kontakteja potentiaalisten pilotointicasejen löytämiseksi, Suvi toteaa. Nordic Cleantech Alliancen messuosasto. Lisätietoja Polekosta osoitteesta Lisätietoja NCA-projektista: Nordic Cleantech Alliancen kotisivut:

9 9 SAVE ENERGY-konferenssi Helsingissä Green Net Finland järjestää EU-hanke SAVE ENERGYyn liittyen konferenssin Helsingin kaupungintalolla SAVE ENERGY -konferenssi on hankkeen päätöstilaisuus ja se käsittelee hankkeeseen liittyviä teemoja, kuten julkisten tilojen energiansäästöä ja sitä tukevaa älykästä energianhallintatekniikkaa kaupunkien roolia toimenpiteiden jalkauttamisessa käyttäytymistapojen muutoksen roolia energiansäästössä oppimispelejä käyttäytymismuutoksen motivaattorina Living Lab metodiikkaa ( tosielämän testausalusta ) ja sen hyödyntämistä projektissa Tilaisuus on avoin kaikille ja se on osallistujille maksuton. Avaamme ilmoittautumisen hankkeen nettisivuilla alkuvuoden 2011 aikana, sekä julkaisemme myös alustavat versiot ohjelmasisällöstä pian. Konferenssille on perustettu nettisivut, jotka löytyvät SAVE ENERGY -hankkeen kotisivujen alta, linkin takaa. Sivustoa päivitetään sitä mukaa, kun valmistelut etenevät. SAVE ENERGY on EU:n CIP ICT PSP -osarahoitteinen hanke, jossa tavoitteena on säästää energiaa julkisissa rakennuksissa kiinnittämällä huomiota rakennusten käyttäjien kulutustottumuksiin, sekä energiatehokkaan kiinteistötekniikan avulla. Helsingissä pilotoidaan kahta koulurakennusta, joissa energiankulutuksen reaaliaikaisen seurannan ja energiansäästöä tukevien pelien ansioista tavoitellaan viidenneksen säästöä energiankulutuksessa. Muut pilottirakennukset sijaitsevat Ruotsin Luulajassa, Hollannin Leidenissa, Iso- Britannian Manchesterissa ja Portugalin Lissabonissa. Projekti on ollut käynnissä maaliskuusta 2009 ja tänä aikana Helsingin pilottikouluihin on asennettu energiatehokkaan kiinteistötekniikan ja älykkään energianhallintatekniikan laitteita ja sovelluksia. Keittiöön asennetun näyttötaulun kautta keittiöhenkilökunta voi seurata reaaliaikaisesti keittiön energiankulutusta

10 10 sekä saada ohjeita ja vinkkejä oman energiankäytön vähentämiseen. Oppilaat voivat itsenäisesti tai opettajan johdolla tutkia verkkosivuilta tarkempia tietoja esimerkiksi oman luokan valaistukseen kuluvasta energiasta. Säästeliään energiankäytön oppimisen tueksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa kehitettiin Green My Place -oppimispeli, jota pelaamalla oppilaat voivat myös edistää oman koulunsa sijoittumista muiden pilottirakennusten kanssa käytävässä energiansäästökisassa. Lisätietoja: Energia-asiantuntija Suvi Häkämies, Green Net Finland (yhteystiedot uutiskirjeen viimeisellä sivulla).

11 11 Yhteystiedot Green Net Finland ry Pakkalankuja Vantaa Fax: (09) s-posti: Lauri Hietaniemi Toimitusjohtaja GSM: Suvi Häkämies Energia-asiantuntija Save Energy, NCA GSM: Arto Haakana Kehittämispäällikkö Syöksy, Save Energy GSM: Antti Herlevi Innovaatiojohtaja Innovaatioputkesta yritystoimintaa GSM: Evilina Lutfi Projektipäällikkö MMEA, ESYLEP, Verka GSM: Kaisa Vehkalahti Hallintopäällikkö Innovaatioputkesta yritystoimintaa, OSKE hallinto GSM: Green Netin hallitus vuonna 2011 Siitonen Eero, YIT Teollisuus- ja verkkopalvelut Oy, hallituksen puheenjohtaja Inkinen Raimo, HSY, hallituksen varapuheenjohtaja Vanhanen Juha, Gaia Consulting Oy Rae Matti, Ensto Finland Oy Hein Kari, Fatman Oy Anttila Tomi, Oy Hydrocell Ltd. Hirvi Timo, MIKES Mittatekniikan keskus Valkama Laine, Uudenmaan liitto Lipponen Martti, Vantaan kaupunki Heinonen Kimmo, Helsingin kaupunki Hallituksen sihteeri: Kaisa Vehkalahti, Green Net Finland ry

Visio suomalaisen laboratoriotoiminnan mahdollisuuksista

Visio suomalaisen laboratoriotoiminnan mahdollisuuksista Ympäristöanalytiikka: Visio suomalaisen laboratoriotoiminnan mahdollisuuksista Lauri Hietaniemi Green Net Finland ry Kemian päivät 28.05.2009 Green Net Finland ry ympäristöteknologian verkosto-organisaatio

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAKLUSTERI YRITYSTEN TUKENA 20.5.2009

YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAKLUSTERI YRITYSTEN TUKENA 20.5.2009 YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAKLUSTERI YRITYSTEN TUKENA 20.5.2009 Dos. Mari Pantsar-Kallio Ohjelmajohtaja Ympäristöteknologian osaamisklusteri (Finnish Cleantech Cluster) Cleantech Finland-brändin kehittämistä tekemisen

Lisätiedot

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin?

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Maailman sähkönnälkä on loppumaton Maailman sähkönkulutus, biljoona KWh 31,64 35,17 28,27 25,02 21,9 2015 2020 2025 2030 2035 +84% vuoteen

Lisätiedot

- CLEEN Oy - Energia- ja ympäristöalan strategisen huippuosaamisen keskittymä. Kari-Matti Sahala Finnish Cleantech Cluster

- CLEEN Oy - Energia- ja ympäristöalan strategisen huippuosaamisen keskittymä. Kari-Matti Sahala Finnish Cleantech Cluster - CLEEN Oy - Energia- ja ympäristöalan strategisen huippuosaamisen keskittymä Kari-Matti Sahala Finnish Cleantech Cluster CLEEN Oy - osakkeenomistajat Yritykset (28): ABB Oy, Andritz Oy, Ekokem Oy Ab,

Lisätiedot

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle Jarmo Heinonen Kehitysjohtaja Biotalous ja Cleantech Keskeiset toimenpiteet tavoitteiden

Lisätiedot

Suomalais-venäläinen Energiaklubi ry

Suomalais-venäläinen Energiaklubi ry Suomalais-venäläinen Energiaklubi ry Mari Pantsar-Kallio +358 50 3960 925 mari.pantsar-kallio@tem.fi Taustaa 2009 hyväksyttiin Venäjän uusi Energiastrategia vuoteen 2030 2009 Venäjällä hyväksyttiin laki

Lisätiedot

Tukea pk yritysten ympäristöteknologiaan liittyviin kansainvälistymishankkeisiin. Mari Pantsar Kallio Ympäristöteknologian klusteriohjelma

Tukea pk yritysten ympäristöteknologiaan liittyviin kansainvälistymishankkeisiin. Mari Pantsar Kallio Ympäristöteknologian klusteriohjelma Tukea pk yritysten ympäristöteknologiaan liittyviin kansainvälistymishankkeisiin Mari Pantsar Kallio Ympäristöteknologian klusteriohjelma Ympäristöteknologia klusteri Finnish Cleantech Cluster TEM:n mandaatti

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto. Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien energianeuvonta

Lisätiedot

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 1 Energia on Suomelle hyvinvointitekijä Suuri energiankulutus Energiaintensiivinen

Lisätiedot

Turveliiketoiminnan tulevaisuus 2011 2020 ja 2020 jälkeen

Turveliiketoiminnan tulevaisuus 2011 2020 ja 2020 jälkeen Turveliiketoiminnan tulevaisuus 2011 2020 ja 2020 jälkeen Niko Nevalainen 1 Globaalit trendit energiasektorilla 2 IEA:n skenaario: Hiilellä tuotettu sähkö tulevaisuudessa Lähde: International Energy Agency,

Lisätiedot

Energiatehokkuustoimikunnan mietintö Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto

Energiatehokkuustoimikunnan mietintö Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto Energiatehokkuustoimikunnan mietintö 9.6.2009 Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto Energiatehokkuustoimikunta Laajapohjainen toimikunta energiansäästön ja energiatehokkuuden toimenpiteiden

Lisätiedot

Euroopan energialinjaukset Hiilitieto ry:n seminaari 26.3.2014

Euroopan energialinjaukset Hiilitieto ry:n seminaari 26.3.2014 Euroopan energialinjaukset Hiilitieto ry:n seminaari 26.3.2014 Sanna Syri Professori, energiatalous Aalto-yliopisto, Energiatekniikan laitos EU:n 2020 tavoitteet 20-20-20-10 tavoitteet -20% kasvihuonekaasujen

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien energianeuvonta

Lisätiedot

Pientalojen lämmityskulut puoleen! Suvi Häkämies, energia-asiantuntija Green Net Finland

Pientalojen lämmityskulut puoleen! Suvi Häkämies, energia-asiantuntija Green Net Finland Pientalojen lämmityskulut puoleen! Suvi Häkämies, energia-asiantuntija Green Net Finland 1 Miksi pientalojen energiaremonttipalvelut vaativat huomiomme? Omakotitalot ovat maamme eniten energiaa kuluttava

Lisätiedot

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua.

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. Se asettaa itselleen energiatavoitteita, joiden perusteella jäsenmaissa joudutaan kerta kaikkiaan luopumaan kertakäyttöyhteiskunnan

Lisätiedot

Energiatehokkuustoimikunnan mietintö

Energiatehokkuustoimikunnan mietintö ClimBus-ohjelman päätösseminaari 9.-10.6.2009 Energiatehokkuustoimikunnan mietintö 9.6.2009 Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto Energian loppukulutus vuosina 1990 2006 sekä perusurassa

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu. Energiahankkeet. Jukka Väkeväinen Biostuli-hanke Valtimo 9.2.2010

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu. Energiahankkeet. Jukka Väkeväinen Biostuli-hanke Valtimo 9.2.2010 Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Energiahankkeet Jukka Väkeväinen Biostuli-hanke Valtimo 9.2.2010 Bioenergiaosaamisen tuotteistaminen liiketoiminnaksi Toteutus 1.8.2008 31.7.2010 Budjetti 199 000 PK

Lisätiedot

Syöksy -tutkimushanke. Ryhmähanke, Metropolia AMK, Aalto-yliopisto - YTK, TTY

Syöksy -tutkimushanke. Ryhmähanke, Metropolia AMK, Aalto-yliopisto - YTK, TTY Syöksy -tutkimushanke Ryhmähanke, Metropolia AMK, Aalto-yliopisto - YTK, TTY Syöksy Sähköiset ajoneuvot kehäradan liityntä- ja asiointiliikenteessä Kyseessä on Metropolia Ammattikorkeakoulun, Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Esityksen sisältö: Megatrendit ja ympäristö

Lisätiedot

Uuden sähkömarkkinamallin kuvaus ja vaikutusten analysointi. Selvitys Teknologiateollisuus ry:lle 3.6.2009

Uuden sähkömarkkinamallin kuvaus ja vaikutusten analysointi. Selvitys Teknologiateollisuus ry:lle 3.6.2009 Uuden sähkömarkkinamallin kuvaus ja vaikutusten analysointi Selvitys Teknologiateollisuus ry:lle 3.6.2009 Sisältö 1. Työn lähtökohdat 2. Uuden sähkömarkkinamallin toiminnan kuvaus 3. Uuden sähkömarkkinamallin

Lisätiedot

Syöksy tutkimushanke Metropolia Ammattikorkeakoulu, Projektipäällikkö Markku Haikonen

Syöksy tutkimushanke Metropolia Ammattikorkeakoulu, Projektipäällikkö Markku Haikonen Syöksy tutkimushanke Metropolia Ammattikorkeakoulu, Projektipäällikkö Markku Haikonen Ryhmähanke: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Aalto-yliopisto - YTK, TTY Syöksy Sähköiset ajoneuvot kehäradan liityntä-

Lisätiedot

CLEANTECH-INNOVAATIOIDEN KAUPALLISTAMINEN EAKR-HANKE A30069

CLEANTECH-INNOVAATIOIDEN KAUPALLISTAMINEN EAKR-HANKE A30069 INNOVAATIOPUTKESTA YRITYSTOIMINTAA CLEANTECH-INNOVAATIOIDEN KAUPALLISTAMINEN EAKR-HANKE A30069 INNOVAATIOPUTKESTA YRITYSTOIMINTAA Cleantech-innovaatioiden kaupallistaminen Antti Herlevi Loppuseminaari

Lisätiedot

Lämpöpumput lähes 0-energiataloissa

Lämpöpumput lähes 0-energiataloissa Lämpöpumput lähes 0-energiataloissa Suvi Häkämies Green Net Finland Suomen Lämpöpumppupäivät 30.10.2014 1 Miksi HP4NZEB-projekti tarvittiin? Suomen rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin liittyvä säädösvalmistelu

Lisätiedot

Metsätalouteen ja metsäteollisuuteen perustuvan energialiiketoiminnan mahdollisuudet

Metsätalouteen ja metsäteollisuuteen perustuvan energialiiketoiminnan mahdollisuudet Metsätalouteen ja metsäteollisuuteen perustuvan energialiiketoiminnan mahdollisuudet Satu Helynen ja Martti Flyktman, VTT Antti Asikainen ja Juha Laitila, Metla Metsätalouteen ja metsäteollisuuteen perustuvan

Lisätiedot

Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa

Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa Jukka Leskelä Energiateollisuus Vesiyhdistyksen Jätevesijaoston seminaari EU:n ja Suomen energiankäyttö 2013 Teollisuus Liikenne Kotitaloudet

Lisätiedot

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics)

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Vähäpäästöisen talouden haasteita Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Haaste nro. 1: Kasvu Kasvu syntyy työn tuottavuudesta Hyvinvointi (BKT) kasvanut yli 14-kertaiseksi

Lisätiedot

Green Lappeenranta. Lappeenranta A Sustainable City

Green Lappeenranta. Lappeenranta A Sustainable City Green Lappeenranta Lappeenranta A Sustainable City Lappeenranta ylsi WWF:n kansainvälisen Earth Hour City Challenge -kilpailun 14 finalistin joukkoon. Finalistikaupungit toimivat edelläkävijöinä ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

Demokratia.fi Kansalaisaloite.fi Kuntalaisaloite.fi Lausuntopalvelu.fi Otakantaa.fi

Demokratia.fi Kansalaisaloite.fi Kuntalaisaloite.fi Lausuntopalvelu.fi Otakantaa.fi Demokratia.fi Kansalaisaloite.fi Kuntalaisaloite.fi Lausuntopalvelu.fi Otakantaa.fi otakantaa.fi På svenska Google-haku Otakantaa-sivustolta Etusivu Selaa hankkeita Tietopankki Ohjeet Tiedotteet Etusivu

Lisätiedot

Energiayhtiön näkökulma aurinkoenergialiiketoimintaan

Energiayhtiön näkökulma aurinkoenergialiiketoimintaan Energiayhtiön näkökulma aurinkoenergialiiketoimintaan globaalisti ja Suomessa Aurinkoenergiaseminaari 11.2.2013, Wanha Satama Petra Lundström Vice President, Solar Business Development, Fortum Oyj Sisältö

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2014 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

SataPV-projekti. lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi

SataPV-projekti. lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi SataPV-projekti lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi SataPV-projekti Aurinkosähköä Satakunnasta 2 Uusiutuvien energiamuotojen kasvua ajavat voimat Vuosittainen

Lisätiedot

Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen. Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 12.1.

Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen. Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 12.1. Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari ET:n ympäristötutkimusseminaari 1 VALKOISILLA SERTIFIKAATEILLA TEHDÄÄN

Lisätiedot

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Maakaasuyhdistys 23.4.2010 Kymen Bioenergia Oy KSS Energia Oy, 60 % ajurina kannattava bioenergian tuottaminen liiketoimintakonseptin tuomat monipuoliset mahdollisuudet tehokkaasti

Lisätiedot

Vacon puhtaan teknologian puolesta

Vacon puhtaan teknologian puolesta Vacon puhtaan teknologian puolesta Vesa Laisi, toimitusjohtaja, Vacon Oyj 16.11.2011 11/21/2011 1 Vacon - Driven by drives Vacon on globaali taajuusmuuttajavalmistaja. Yhtiö on perustettu vuonna 1993 Vaasassa.

Lisätiedot

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Asumisen energiailta - Jyväskylä 13.10.2010 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Keski-Suomen Energiatoimisto Perustettu 1998 jatkamaan Keski-Suomen liiton

Lisätiedot

TEM:n energiatuki uudistuu 2013 alkaen

TEM:n energiatuki uudistuu 2013 alkaen TEM:n energiatuki uudistuu 2013 alkaen Kansallinen cleantech -investointifoorumi Ylitarkastaja Pekka Grönlund 13.12.2012 TEM: rahoitusta uuden teknologian käyttöönottoon Rahoitus 10 M 5 M 1 M Rahoitusta

Lisätiedot

AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA

AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA KAUKOLÄMPÖPÄIVÄT 28-29.8.2013 KUOPIO PERTTU LAHTINEN AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET SUOMESSA SELVITYS (10/2012-05/2013)

Lisätiedot

Energiamurros - Energiasta ja CO2

Energiamurros - Energiasta ja CO2 Energiamurros - Energiasta ja CO2 Hybridivoimala seminaari, 25.10.2016 Micropolis, Piisilta 1, 91100 Ii Esa Vakkilainen Sisältö CO2 Uusi aika Energian tuotanto ja hinta Bioenergia ja uusiutuva Strategia

Lisätiedot

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. ICT JA ELEKTRONIIKKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia

KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020. ICT JA ELEKTRONIIKKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia KAINUUN ILMASTOSTRATEGIA 2020 ICT JA ELEKTRONIIKKA http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia Kainuun ilmastostrategia 2020-projekti valmistellaan maakunnallinen strategia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi

Lisätiedot

Ympäristöklusteri, PKS:n osaamiskeskusohjelma ja sen ympäristömonitoroinnin kärkihanke

Ympäristöklusteri, PKS:n osaamiskeskusohjelma ja sen ympäristömonitoroinnin kärkihanke Ympäristöklusteri, PKS:n osaamiskeskusohjelma ja sen ympäristömonitoroinnin kärkihanke Monitorointialustan kautta viennin kasvattamiseen i Tilannekatsaus 29.1.2007 Green Net Finland ry - Ympäristöalan

Lisätiedot

Ilmastonmuutos, ilmastopolitiikka ja talous mitkä ovat näkymät?

Ilmastonmuutos, ilmastopolitiikka ja talous mitkä ovat näkymät? Markku Ollikainen Ympäristöekonomian professori Ilmastopaneelin puheenjohtaja Ilmastonmuutos, ilmastopolitiikka ja talous mitkä ovat näkymät? Helsingin seudun ilmastoseminaari 12.2.2015 1. Vihreä talous

Lisätiedot

Groove-rahoitushaku julkisille tutkimusorganisaatioille 7.6.-6.9.2011

Groove-rahoitushaku julkisille tutkimusorganisaatioille 7.6.-6.9.2011 Groove-rahoitushaku julkisille tutkimusorganisaatioille 7.6.-6.9.2011 Kehitysmaat ja kehittyvät maat avoinna uusiutuvan energian liiketoiminnalle DM 819060 06-2011 Groove - ohjelman tavoite Nostaa suomalaisten

Lisätiedot

Mitä haasteita monialatoteuttaja kohtaa?

Mitä haasteita monialatoteuttaja kohtaa? 1 Mitä haasteita monialatoteuttaja kohtaa? ClimBus-ohjelman Päätösseminaari 9.6.2009 Juhani Pitkäkoski Toimitusjohtaja YIT Oyj 2 2009-06-09 Sisältö Energiankäyttö Suomessa Ilmastonmuutos YIT:n strategian

Lisätiedot

Hallituksen linjausten vaikutuksia sähkömarkkinoihin

Hallituksen linjausten vaikutuksia sähkömarkkinoihin Hallituksen linjausten vaikutuksia sähkömarkkinoihin Jukka Leskelä Energiateollisuus Energia- ja ilmastostrategian valmisteluun liittyvä asiantuntijatilaisuus 27.1.2016 Hiilen käyttö sähköntuotantoon on

Lisätiedot

Ämmässuon mädätyslaitoksen biokaasun hyödyntämistapa

Ämmässuon mädätyslaitoksen biokaasun hyödyntämistapa Ämmässuon mädätyslaitoksen biokaasun hyödyntämistapa Hallitus 20.12.2013 Hyödyntämisratkaisua ohjaavat päätökset Euroopan unionin ilmasto- ja energiapaketissa on vuonna 2008 päätetty asettaa tavoitteiksi

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Energiankulutus ja rakennukset. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Energiankulutus ja rakennukset. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Energiankulutus ja rakennukset Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 2.11.2016 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien

Lisätiedot

Mitä uutta kaasualalla? Tallinna 13.9.2011

Mitä uutta kaasualalla? Tallinna 13.9.2011 Mitä uutta kaasualalla? Tallinna 13.9.2011 Hannu Kauppinen Havainto Observation Liuskekaasuesiintymiä ja varoja on ympäri maailmaa Unconventional gas resources are estimated to be as large as conventional

Lisätiedot

Key facts PLEEC. Rahoitus. Kumppanit. Kesto. Planning for energy efficient cities. EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma

Key facts PLEEC. Rahoitus. Kumppanit. Kesto. Planning for energy efficient cities. EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Key facts PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria 13:sta Euroopan maasta 6 keskikokoista kaupunkia, 9 yliopistoa, 3 yritystä Kesto 36

Lisätiedot

Sundom Smart Grid. Dick Kronman, ABB Oy, liiketoiminnan kehitysjohtaja Sundomin älyverkko on rakentumassa

Sundom Smart Grid. Dick Kronman, ABB Oy, liiketoiminnan kehitysjohtaja Sundomin älyverkko on rakentumassa Sundom Smart Grid Dick Kronman, ABB Oy, liiketoiminnan kehitysjohtaja Sundomin älyverkko on rakentumassa Kimmo Kauhaniemi, Vaasan Yliopisto, professori Luotettavaa sähkönjakeula kustannustehokkaasti Jari

Lisätiedot

Valtavalo Oy. LED-valoputkilla energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen hillitsemista ja kansainvälistä businestä

Valtavalo Oy. LED-valoputkilla energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen hillitsemista ja kansainvälistä businestä Valtavalo Oy LED-valoputkilla energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen hillitsemista ja kansainvälistä businestä Ilmastonmuutoksesta liiketoimintaa 17.2.2016 TkT Simo Makkonen Hallituksen puheenjohtaja, Valtavalo

Lisätiedot

Sähkövisiointia vuoteen 2030

Sähkövisiointia vuoteen 2030 Sähkövisiointia vuoteen 2030 Professori Sanna Syri, Energiatekniikan laitos, Aalto-yliopisto SESKO:n kevätseminaari 20.3.2013 IPCC: päästöjen vähentämisellä on kiire Pitkällä aikavälillä vaatimuksena voivat

Lisätiedot

Liikenteen energiahuollon uudet arvoketjut TOP-NEST hanke. TransSmart-seminaari 2014 Nina Wessberg, erikoistutkija (Anna Leinonen, Anu Tuominen) VTT

Liikenteen energiahuollon uudet arvoketjut TOP-NEST hanke. TransSmart-seminaari 2014 Nina Wessberg, erikoistutkija (Anna Leinonen, Anu Tuominen) VTT Liikenteen energiahuollon uudet arvoketjut TOP-NEST hanke TransSmart-seminaari 2014 Nina Wessberg, erikoistutkija (Anna Leinonen, Anu Tuominen) VTT Top-Nest hanke Nordic Energy Research (NER) rahoitteinen

Lisätiedot

Vart är Finlands energipolitik på väg? Mihin on Suomen energiapolitiikka menossa? 11.10.2007. Stefan Storholm

Vart är Finlands energipolitik på väg? Mihin on Suomen energiapolitiikka menossa? 11.10.2007. Stefan Storholm Vart är Finlands energipolitik på väg? Mihin on Suomen energiapolitiikka menossa? 11.10.2007 Stefan Storholm Energian kokonaiskulutus energialähteittäin Suomessa 2006, yhteensä 35,3 Mtoe Biopolttoaineet

Lisätiedot

Helsinki hiilineutraaliksi jo 2035? Millä keinoin? Petteri Huuska

Helsinki hiilineutraaliksi jo 2035? Millä keinoin? Petteri Huuska Helsinki hiilineutraaliksi jo 2035? Millä keinoin? Petteri Huuska Helsingin päästötavoite kiristyy Helsingin kokonaispäästötavoite tiukentunut jatkuvasti 0 % 1990-2010 (2002) -20 % 1990-2020 (2008) -30

Lisätiedot

Energia- ja ilmastoseminaari Ilmaston muutos ja energian hinta

Energia- ja ilmastoseminaari Ilmaston muutos ja energian hinta Energia- ja ilmastoseminaari Ilmaston muutos ja energian hinta 17.9.2009, Laurea AMK Hyvinkää Energiameklarit Oy Toimitusjohtaja Energiameklarit OY perustettu 1995 24 energiayhtiön omistama palveluita

Lisätiedot

Fortumin Energiakatsaus

Fortumin Energiakatsaus Fortumin Energiakatsaus Kari Kankaanpää Metsäakatemia Joensuu 13.5.2016 Fortum merkittävä biomassan käyttäjä Vuosikulutus 5,1 TWh (2,6 milj. k-m 3 ), lähivuosina kasvua 50 % Biomassan osuus ¼ lämmityspolttoaineistamme

Lisätiedot

Rakennusten energiahuollon ja lämmityksen uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Rakennusten energiahuollon ja lämmityksen uusia liiketoimintamahdollisuuksia Rakennusten energiahuollon ja lämmityksen uusia liiketoimintamahdollisuuksia Rakennusten energiaseminaari 8.10.2015 Raimo Lovio Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu Esityksen sisältö Energiatehokkuuden parantaminen

Lisätiedot

Energiamarkkinoiden nykytila ja tulevaisuus

Energiamarkkinoiden nykytila ja tulevaisuus Energiamarkkinoiden nykytila ja tulevaisuus 27.10.2015 Juha Vanhanen Gaia Consulting Oy Gaia Consulting Oy Kestävän liiketoiminnan konsulttitoimisto vuodesta 1993 Strateginen kumppani ja käytännön toteuttaja

Lisätiedot

Aurinkosähkön mahdollisuudet maatilalla. Lauri Hietala Solarvoima OY. www.solarvoima.fi. www.solarvoima.fi

Aurinkosähkön mahdollisuudet maatilalla. Lauri Hietala Solarvoima OY. www.solarvoima.fi. www.solarvoima.fi Aurinkosähkön mahdollisuudet maatilalla Lauri Hietala Solarvoima OY Toteuttaa avaimet käteen -periaatteella aurinkosähköratkaisuita kotiin, mökille, maatilalle ja teollisuuteen Omat asentajat Tuotteina

Lisätiedot

Puhdasta energiaa tulevaisuuden tarpeisiin. Fortumin näkökulmia vaalikaudelle

Puhdasta energiaa tulevaisuuden tarpeisiin. Fortumin näkökulmia vaalikaudelle Puhdasta energiaa tulevaisuuden tarpeisiin Fortumin näkökulmia vaalikaudelle Investoiminen Suomeen luo uusia työpaikkoja ja kehittää yhteiskuntaa Fortumin tehtävänä on tuottaa energiaa, joka parantaa nykyisen

Lisätiedot

Karjaanjoen vesistöalueen lähiruokakonseptit keinona Itämeren puhdistamisessa

Karjaanjoen vesistöalueen lähiruokakonseptit keinona Itämeren puhdistamisessa Karjaanjoen vesistöalueen lähiruokakonseptit keinona Itämeren puhdistamisessa Novagon Sparrausfoorumi 13.03.2012 Lauri Hietaniemi, Green Net Finland ry Trendejä ja lähtökohtia 1/2 Ilmastomuutoksen seurauksena

Lisätiedot

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin tavaraliikenteelle ja logistiikalle tammikuussa

Lisätiedot

Nestemäiset polttoaineet ammatti- ja teollisuuskäytön kentässä tulevaisuudessa

Nestemäiset polttoaineet ammatti- ja teollisuuskäytön kentässä tulevaisuudessa Nestemäiset polttoaineet ammatti- ja teollisuuskäytön kentässä tulevaisuudessa Teollisuuden polttonesteet 9.-10.9.2015 Tampere Helena Vänskä www.oil.fi Sisällöstä Globaalit haasteet ja trendit EU:n ilmasto-

Lisätiedot

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely

Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus. Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Esittely Tavarankuljetusten ja logistiikan energiatehokkuussopimus Energiatehokkuussopimus solmittiin tavaraliikenteelle ja logistiikalle tammikuussa

Lisätiedot

Mistä sähkö ja lämpö virtaa?

Mistä sähkö ja lämpö virtaa? Mistä sähkö ja lämpö virtaa? Sähköä ja kaukolämpöä tehdään fossiilisista polttoaineista ja uusiutuvista energialähteistä. Sähköä tuotetaan myös ydinvoimalla. Fossiiliset polttoaineet Fossiiliset polttoaineet

Lisätiedot

ENERGIAKOLMIO OY. Tuulivoiman rooli Suomen energiatuotannossa. Jyväskylän Rotary klubi 13.1.2014. Energiakolmio Oy / 13.1.2014 / Marko Lirkki

ENERGIAKOLMIO OY. Tuulivoiman rooli Suomen energiatuotannossa. Jyväskylän Rotary klubi 13.1.2014. Energiakolmio Oy / 13.1.2014 / Marko Lirkki ENERGIAKOLMIO OY Tuulivoiman rooli Suomen energiatuotannossa Jyväskylän Rotary klubi 13.1.2014 Energiakolmio Oy / 13.1.2014 / Marko Lirkki ENERGIAKOLMIO OY Energiakolmio on Suomen johtava riippumaton energiamarkkinoiden

Lisätiedot

Maakuntahallitus 32 14.03.2016

Maakuntahallitus 32 14.03.2016 Maakuntahallitus 32 14.03.2016 Osallistuminen Smart & Clean -projektiin, edustajan nimeäminen sitä toteuttavan säätiön hallintoneuvostoon sekä valtion ja pääkaupunkiseudun välisen kasvusopimuksen 2016

Lisätiedot

Ympäristövalvonta ympäristöteknologian klusteriohjelmassa

Ympäristövalvonta ympäristöteknologian klusteriohjelmassa Ympäristöteknologian oske:n kärkihankkeet Ympäristövalvonta ympäristöteknologian klusteriohjelmassa Lauri Hietaniemi Green Net Finland ry Ympäristömittauspäivät Vuokatissa Green Net Finland ry organisaationa

Lisätiedot

ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille. Maatilojen neuvontajärjestelmä

ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille. Maatilojen neuvontajärjestelmä ProAgrian Neuvo 2020 -palvelut maatiloille Maatilojen neuvontajärjestelmä Mikä on maatilan neuvontajärjestelmä? Viljelijälle mahdollisuus saada asiantuntijanäkemystä maatilan ympäristökysymyksiin, eläinten

Lisätiedot

EUBIONET III -selvitys biopolttoainevaroista, käytöstä ja markkinoista Euroopassa? http://www.eubionet.net

EUBIONET III -selvitys biopolttoainevaroista, käytöstä ja markkinoista Euroopassa? http://www.eubionet.net EUBIONET III -selvitys biopolttoainevaroista, käytöstä ja markkinoista Euroopassa? Eija Alakangas, VTT EUBIONET III, koordinaattori http://www.eubionet.net Esityksen sisältö Bioenergian tavoitteet vuonna

Lisätiedot

UUSIUTUVAN ENERGIAN KUNTAKATSELMUS

UUSIUTUVAN ENERGIAN KUNTAKATSELMUS TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN TUKEMA KUNTAKATSELMUSHANKE Dnro: SATELY /0112/05.02.09/2013 Päätöksen pvm: 18.12.2013 RAUMAN KAUPUNKI KANALINRANTA 3 26101 RAUMA UUSIUTUVAN ENERGIAN KUNTAKATSELMUS Motiva kuntakatselmusraportti

Lisätiedot

Energian tuotanto ja käyttö

Energian tuotanto ja käyttö Energian tuotanto ja käyttö Mitä on energia? lämpöä sähköä liikenteen polttoaineita Mistä energiaa tuotetaan? Suomessa tärkeimpiä energian lähteitä ovat puupolttoaineet, öljy, kivihiili ja ydinvoima Kaukolämpöä

Lisätiedot

Energiasektorin globaali kehitys. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 15.11.2013

Energiasektorin globaali kehitys. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 15.11.2013 Energiasektorin globaali kehitys Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 15.11.2013 Maailman primäärienergian kulutus polttoaineittain, IEA New Policies Scenario* Mtoe Current policies scenario 20

Lisätiedot

Lämpöpumppujen merkitys ja tulevaisuus

Lämpöpumppujen merkitys ja tulevaisuus Lämpöpumppujen merkitys ja tulevaisuus Toteutetut lämpöpumppuinvestoinnit Suomessa 5 200 2000 TWh uusiutuvaa energiaa vuodessa M parempi vaihtotase vuodessa suomalaiselle työtä joka vuosi 400 >10 >1 M

Lisätiedot

Kestävä energiatalous matkailussa

Kestävä energiatalous matkailussa Kestävä energiatalous matkailussa Kyselylomake energiankäytön selvittämiseen matkailuyritystoiminnassa Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu on mukana SETCOM (Sustainable Energy in Tourism dominated Communities)-

Lisätiedot

Ajankohtaista energia- ja ilmastopolitiikassa

Ajankohtaista energia- ja ilmastopolitiikassa Ajankohtaista energia- ja ilmastopolitiikassa Päivi Myllykangas, EK Aluetoiminta 16.12.2010 Energia- ja ilmastopolitiikan kolme perustavoitetta Energian riittävyys ja toimitusvarmuus Kilpailukykyiset kustannukset

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2015 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

Päätöspuhe Plusenergia -klinikan tulosseminaari 16.1.2014

Päätöspuhe Plusenergia -klinikan tulosseminaari 16.1.2014 Päätöspuhe Plusenergia -klinikan tulosseminaari 16.1.2014 Teollisuusneuvos Timo Ritonummi TEM Energiaosasto Ajankohtaista energia- ja ilmastoasioissa (TEM näkökanta) Energia- ja ilmastostrategia (2020-EU-tavoitteet,

Lisätiedot

EUROOPAN ENERGIA-ALAN PAINOPISTEET

EUROOPAN ENERGIA-ALAN PAINOPISTEET EUROOPAN ENERGIA-ALAN PAINOPISTEET J. M. Barroso, Euroopan komission puheenjohtaja, puhe Eurooppa-neuvostossa 4.2.2011 Sisältö 1 I. Energiapolitiikan tärkeys II. Kiireellisten toimien tarve III. Neljä

Lisätiedot

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013 26.3.2014 Johanna Lamminen Gasum lyhyesti Gasum on suomalainen luonnonkaasujen osaaja. Yhtiö tuo Suomeen maakaasua, ja siirtää ja toimittaa sitä energiantuotantoon, teollisuudelle,

Lisätiedot

Bioenergia ry Bioenergian puolesta

Bioenergia ry Bioenergian puolesta Bioenergia ry Bioenergian puolesta Bioenergia ry Bioenergian puolesta! Bioenergia-ala on yksi maailman nopeimmin kasvavista ja kehittyvistä teollisuuden aloista. Suomi on edelläkävijä. Polttoaineen ja

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

Vähähiilinen maankäyttö ja kaavoitus Päijät- Hämeessä seminaari 21.1.2014

Vähähiilinen maankäyttö ja kaavoitus Päijät- Hämeessä seminaari 21.1.2014 Vähähiilinen maankäyttö ja kaavoitus Päijät- Hämeessä seminaari 21.1.2014 Linkki esityksiin lähetetään osallistujille seminaarin jälkeen WLAN Sibeliustalo Käyttäjätunnus: Salasana: Vähähiilinen maankäyttö

Lisätiedot

Saving Your Energy- Energiatehokkuus liiketoimintana Matti Rae Director, New Technologies

Saving Your Energy- Energiatehokkuus liiketoimintana Matti Rae Director, New Technologies Saving Your Energy- Energiatehokkuus liiketoimintana Matti Rae Director, New Technologies 12.10.2011 Matti Rae, Elinkeinoelämän Ympäristöfoorumi 1 Ensto Group on kansainvälinen perheyritys Henkilöstöä

Lisätiedot

PASTORI-PROJEKTI. Paikkasidonnaisten liikenteen palveluiden liiketoiminta- ja toteutusratkaisut

PASTORI-PROJEKTI. Paikkasidonnaisten liikenteen palveluiden liiketoiminta- ja toteutusratkaisut PASTORI-PROJEKTI Paikkasidonnaisten liikenteen palveluiden liiketoiminta- ja toteutusratkaisut Älykkään liikenteen liiketoimintamallien ja toteutusratkaisujen kehittäminen Matti Roine ja Raine Hautala,

Lisätiedot

Hajautetun energiatuotannon edistäminen

Hajautetun energiatuotannon edistäminen Hajautetun energiatuotannon edistäminen TkT Juha Vanhanen Gaia Group Oy 29.2.2008 Esityksen sisältö 1. Hajautettu energiantuotanto Mitä on hajautettu energiantuotanto? Mahdollisuudet Haasteet 2. Hajautettu

Lisätiedot

Tiekartan taustaselvitykset. Energia- ja ilmastotiekartta 2050 aloitusseminaari 29.5.2013, Helsinki, Finlandia-talo Tiina Koljonen, VTT

Tiekartan taustaselvitykset. Energia- ja ilmastotiekartta 2050 aloitusseminaari 29.5.2013, Helsinki, Finlandia-talo Tiina Koljonen, VTT Tiekartan taustaselvitykset Energia- ja ilmastotiekartta 2050 aloitusseminaari 29.5.2013, Helsinki, Finlandia-talo Tiina Koljonen, VTT 2 Vähähiiliskenaarioita on laskettu jo pitkään Vähähiilitiekartat

Lisätiedot

Maatilojen energiasuunnitelma

Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma on osa maatilojen energiaohjelmaa Maatilojen energiaohjelma Maatilan energiaohjelma: Maatilojen energiasäästötoimia

Lisätiedot

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä.

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Helsinki aikoo vähentää CO 2 -päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Jotta tavoitteet saavutetaan, tarvitaan uudenlaista yhteistyötä kaupungin, sen asukkaiden, kansalaisjärjestöjen sekä yritysten

Lisätiedot

ClimBus Business Breakfast Oulu 27.3.2009

ClimBus Business Breakfast Oulu 27.3.2009 ClimBus Business Breakfast Oulu 27.3.2009 Ritva Heikkinen Asiantuntija, Energia ja ympäristö Innovaatiot ja kansainvälistyvä liiketoiminta Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus ClimBus Climbus Business Breakfast

Lisätiedot

Riittääkö puuta kaikille?

Riittääkö puuta kaikille? Riittääkö puuta kaikille? EK-elinkeinopäivä Hämeenlinnassa 8.5.2007 Juha Poikola POHJOLAN VOIMA OY Pohjolan Voiman tuotantokapasiteetti 3400 MW lähes neljännes Suomen sähköntuotannosta henkilöstömäärä

Lisätiedot

Sijoittamisen trendit

Sijoittamisen trendit Sijoittamisen trendit Suvi Tuppurainen myynti- ja markkinointijohtaja, Nordnet Suomi 16.10.2013 Naisten ilta Pörssissä 1. Kehittyvien markkinoiden merkitys maailman taloudessa kasvaa Aasian osuus maailman

Lisätiedot

Sähkökyselyn tulokset

Sähkökyselyn tulokset Hankkeen energiaosion yhteenveto Hanna Kuusela 22.11.2011 Yhteistyössä: Siipikarjan tuottajat Sähkökyselyn tulokset Vastaus-% 56 Vuosikulutuksen keskiarvo oli 81,8 MWh / v Kaikkien hankkeen 136 tilan kokonaiskulutukseksi

Lisätiedot

INNOVAATIOPUTKESTA YRITYSTOIMINTAA

INNOVAATIOPUTKESTA YRITYSTOIMINTAA INNOVAATIOPUTKESTA YRITYSTOIMINTAA Cleantech-innovaatioiden kaupallistaminen Loppuseminaarin paneelikeskustelu Irma Ylikangas, Ilmatieteen laitos 14.06.2011 Paneelikeskustelu TERVETULOA TEKNIIKAN TESTAUS

Lisätiedot

Bioenergian käytön kehitysnäkymät Pohjanmaalla

Bioenergian käytön kehitysnäkymät Pohjanmaalla 1 Bioenergian käytön kehitysnäkymät Pohjanmaalla Vaskiluodon Voima Oy:n käyttökohteet Kaasutuslaitos Vaskiluotoon, korvaa kivihiiltä Puupohjaisten polttoaineiden nykykäyttö suhteessa potentiaaliin Puuenergian

Lisätiedot

Energia-alan näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kalajokilaakson suurhankeseminaari

Energia-alan näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kalajokilaakson suurhankeseminaari Energia-alan näkymiä Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kalajokilaakson suurhankeseminaari 15.9.2017 Viimeiset 10 vuotta ovat olleet isoa energia-alan muutosta Muutos on ollut politiikkavetoista ja pääajurit

Lisätiedot

ODINE Open data Incubator for Europe

ODINE Open data Incubator for Europe ODINE Open data Incubator for Europe Rahoitus tarkoitettu eurooppalaisille pk-yrityksille, tavoitteena luoda avoimesta datasta liiketoimintaa jopa 100 000 rahoitustuki / yritys asiantuntija-apua bisnesmentoreilta

Lisätiedot

Kauppakamarin kysely: Miten Venäjä-pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin? 14.8.2014

Kauppakamarin kysely: Miten Venäjä-pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin? 14.8.2014 Kauppakamarin kysely: Miten Venäjä-pakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin? 14.8.2014 Kauppakamarien kysely Venäjä-pakotteista Kohderyhmä: Suomen 19 kauppakamarin jäsenyritykset Kysely lähetetty:

Lisätiedot

ICT:n tarjoamat mahdollisuudet energiatehokkuuden parantamisessa ja (elinkaaren aikaisten) Jussi Ahola Tekes ja vihreä ICT 16.9.

ICT:n tarjoamat mahdollisuudet energiatehokkuuden parantamisessa ja (elinkaaren aikaisten) Jussi Ahola Tekes ja vihreä ICT 16.9. ICT:n tarjoamat mahdollisuudet energiatehokkuuden parantamisessa ja (elinkaaren aikaisten) ympäristövaikutusten minimoinnissa Jussi Ahola Tekes ja vihreä ICT 16.9.2009 1 400.0 Energiatehokkuudesta 250

Lisätiedot