UUTISKIRJE 2/2010. Sisältö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "UUTISKIRJE 2/2010. Sisältö"

Transkriptio

1 UUTISKIRJE 2/2010 Sisältö Toimitusjohtajan palsta... 2 China Testbed... 3 INNOSUOMEN kunniamaininta Vantaalla koottaville sähkömopoautoille... 4 Suomen ja 10 -tavoitteet maailman energiapolitiikan puristuksessa... 5 Green Net Finland mukana POLEKO-messuilla... 7 SAVE ENERGY-konferenssi Helsingissä Yhteystiedot... 11

2 Toimitusjohtajan palsta Green Net aktivoi osallistumista CLEEN Oy:n MMEA-ohjelmaan Kuluneen vuoden aikana Green Net on ollut partnerina CLEEN Oy:n ympäristömittaus, -monitorointi ja - arviointiohjelman toteuttamisessa. Tämän SHOK-ohjelman kesto on viisi vuotta ja kokonaisvolyymi 50 MEUR. Green Netin erityinen rooli on aktivoida ohjelmaan ympäristömittausalan yrityksiä kansallisesti. Työtä ovat tukeneet kiitettävästi osaamiskeskustoiminnan ympäristöklusterin muut partnerit Oulussa, Kuopiossa ja Lahdessa. Näillä paikkakunnilla on järjestetty ohjelman markkinointitilaisuuksia ja pk-yritysten osallistumisen valmistelua on tuettu muutoinkin. Uutena rahoituskeinona ohjelma on saanut käyttöönsä edellä mainitun varsinaisen ohjelman lisäksi ns. yritysryhmähankkeet, joista myös Tekes on antanut omaa informaatiotaan. Yritysryhmä voi saada SHOKstatuksen CLEEN Oy:ltä, mikäli hanke soveltavana demona täyttää tietyt Tekesin ja CLEENin määrittelemät ehdot. Tärkeimpänä ehtona on se, että uusi hanke hyödyntää pääohjelmassa kehitettyä osaamista tai esimerkiksi hyödyntää sen tuottamaa dataa. Pk-yritykset voivat saada tällaisessa hankkeessa 10 %:n Tekesin lisärahoituksen verrattuna Tekesin normaaliin käytäntöön. CLEENissä on suunniteltu sopimusmalli, jolla yritysryhmähanke ja pääohjelma voivat liittyä yhteistyöhön ja voivat muutoinkin hyötyä toisistaan. Tällainen yhteistyö on luonteeltaan uutta suomalaisessa innovaatiojärjestelmässä. Taloudellisesti tämä uutuus voi alentaa pk-yritysten kustannuksia osallistua pitkäjännitteiseen kehitystyöhön. CLEEN Oy:n MMEA-ohjelma on luonut pk-teollisuudelle hyvin avoimen mahdollisuuden hyödyntää SHOKperustutkimusta ja toisaalta pääohjelma saa ainutlaatuista ja tuoretta tietoa tarpeista kehittää osaamista klusterin asiakaslähtöisiin tarpeisiin. Green Net tukee myös näiden yritysryhmähankkeiden valmistelua. Näiden hankkeiden ei tarvitse seurata pääohjelman vuosittaista valmisteluaikataulua vaan hakemus voidaan jättää Tekesiin milloin tahansa. Tämä uusi rahoitusmuoto on saanut hyvän vastaanoton ja valmistelussa on useita kokonaisuuksia. Aiheesta saa lisätietoa mm. allekirjoittaneelta. Osana Green Netin aktiviteettia on valmisteltu myös pääohjelmaan China Testbed, josta Antti Herlevi kirjoittaa uutiskirjeessämme toisaalla. Green Netin yhteistyökumppaneille haluan toivottaa menestystä tulevana vuonna TJ Lauri Hietaniemi Lisätietoa:

3 3 China Testbed Green Net on valmistellut kiinalaisten kumppaneiden (ZTE- yritys, Tianjinin yliopisto ja Tianjin-China Living Lab) kanssa suomalais-kiinalaista hanketta, missä on tarkoitus demonstroida kaupunkien ilmanlaatuun (ja myöhemmin vedenlaatuun) liittyviä käyttäjäsovelluksia, sekä löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia tästä aihepiiristä. Hanke pohjautuu Helsinki Testbed alustaan ja siihen liittyvään mallinnukseen ja mobiilisovelluksiin. Hanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen Kiinan tiedeministeriöstä kiinalaisten osapuolten työhön. Green Net on valmistellut hankkeen partnereiden kanssa hakemusta CLEENin MMEAohjelmaan. Hankkeen suomalaiset osapuolet ovat Green Net, Ilmatieteen laitos, VTT, Aalto yliopisto sekä Vaisala, DigiEcoCity, Medixine, Fatman ja Cubio. Kokonaisbudjetin arvellaan olevan n. 1,5 2 MEUR. China Testbed yhteistyön suunnittelu käynnistyi Suomi-Kiina ICT allianssin perustamisen yhteydessä huhtikuussa Helsinki Testbed on alun perin Ilmatieteen laitoksen ja Vaisala Oyj:n yhteinen projekti, jossa tutkitaan paikallisen nk. mesoskaalan meteorologiaa. Uudellemaalle ja Itä-Uudellemaalle on perustettu Ilmatieteen laitoksen oman havaintoasemaverkoston lisäksi kymmeniä säähavaintoasemia. Näistä saadaan kerättyä tietoa, joka kuvaa sään vaihtelua paikallisella tasolla ja jota voidaan jatkojalostaa eri tarkoituksiin. Mobiilija Internet-palvelujen kehittyminen, uudet viime vuosina markkinoille tulleet päätelaitteet sekä niiden laaja käyttöönotto, luovat uusia mahdollisuuksia innovatiivisten palvelukonseptien kehittämiselle ja uuden liiketoiminnan syntymiselle. Helsinki Testbed on kansainvälisestikin tarkasteltuna varsin ainutlaatuinen hanke. China Testbed projektissa aloitetaan ilmanlaatuun, ihmisten terveyteen ja liikenteeseen liittyvien sovellusten kehittämisellä, myöhemmin voidaan ottaa mukaan vedenlaatuun ja esimerkiksi äärimmäisten sääilmiöiden ennustamiseen liittyvät ennaltaehkäisevät toimenpiteet kuten varoituspalvelut. Terveyteen liittyvät paikalliset varoituspalvelut esimerkiksi astmaatikoille tai keuhkoahtaumapotilaille lisääntyneestä pölystä ja ilmansaasteista parantaisi merkittävästi näiden ryhmien elämänlaatua ja edistäisi terveyttä sekä pienentäisi terveydenhuollon kustannuksia. Parempi tieto ilmanlaadusta mahdollistaisi myös sairaaloiden varautumisen lisääntyneeseen potilaskuormaan. Palvelu voisi tuottaa paikallisen reaaliaikaisen säätiedon ja lähituntien sää- ja ilmanlaatuennusteen mobiileihin päätelaitteisiin sekä navigaattoreihin.

4 4 Ilmanlaatua kauniina päivänä Shanghaissa. Palvelut liittyisivät myös globaaliin megatrendiin liikenteen aiheuttamista vaikutuksista mm. hengityselinsairaudet, ruuhkat yms. huomioiden ja erityisesti Kiinassa ns. massojen hallintaan eli liikenteen säätelyyn säästä ja ilman laadusta riippuen. Testbed tyyppinen anturiverkosto voi olla perustiedon tuottajana palveluissa suurkaupungeissa, mutta myös crowd-sourcing tai living lab -tyyppinen tiedonkeruu, jossa käyttäjäjoukko kerää havaintodataa, otetaan käyttöön lisätiedon saamiseksi ja palvelun kehittämiseksi tai mikäli tiheää anturiverkkoa ei ole käytettävissä. Euroopassa kuolee vuosittain ilmanlaadusta johtuviin sairauksiin ja luku on moninkertainen Kiinassa ja muissa kehittyvissä maissa. Tässä projektissa kehitettyjä palveluja voitaisiin monistaa ja käyttää useissa maailman suurkaupungeissa. Antti Herlevi, innovaatiojohtaja, Green Net Finland INNOSUOMEN kunniamaininta Vantaalla koottaville sähkömopoautoille Green Net Finlandin aloitteesta INNOSUOMI 2010 kilpailuun osallistunut Rannan Teollisuuskone Oy:n sähkömopoauto sai Vantaan kaupungin myöntämän kunniamaininnan. Tunnustus tuli työstä, jota yritys on tehnyt sähkömoottorilla liikkuvan mopoauton ja sen kokoonpanon kehittämiseksi Vantaan tehtaassaan. Sähkömopoauton runko.

5 5 Valtakunnallisen INNOSUOMI-kilpailun tarkoituksena on edistää uusien tuotteiden kehittämistä yrityksissä, yhteisöissä ja kotitalouksissa. Uudenmaan INNOSUOMI-kilpailuun tuli ennätykselliset 48 ehdotusta. Niistä palkittiin kolme ja yksi sai kunniamaininnan. Lisäksi Vantaan kaupunki antoi yhden kunniamaininnan. Vantaan kaupungin elinkeinopäällikkö Raimo Koskenkanto kertoo, miksi kaupunki palkitsi Rannan Teollisuuskoneen. Sähkömoottoria voimanlähteenä käyttävän mopoauton valmistaja sopii hyvin siihen ajatukseen, että Vantaalla kehitettäisiin energiatehokkaita ratkaisuja, perustelee Koskenkanto. Lisätietoa: Suomen ja 10 -tavoitteet maailman energiapolitiikan puristuksessa EU:ssa päätetyn tavoitteen mukaan vuoteen 2020 mennessä tulisi EU:n energiankulutuksesta 20 % saada uusiutuvista lähteistä, EU:n kasvihuonekaasupäästöjä vähentää 20% sekä energiatehokkuutta lisätä 20 %. Suomi sai uusiutuvan energian käytön tavoitteekseen 38 % vuoteen 2020 mennessä. Tuo 10 % tulee liikenteen polttoaineiden bio-osuudesta. Vertailuvuotena käytetään vuotta Lamavuonna 2009 käytettiin maailmassa 23 % enemmän öljyä, 50 % enemmän kaasua ja 47 % enemmän hiiltä kuin vuonna Euroopassa kulutus ei ole kasvanut, vaan Neuvostoliiton romahdettua me länsimaissa siirsimme tuotannollisen työn Aasiaan ja ostamme nyt kulutustavarat sieltä. Tilaston mukaan voi yksinkertaistaen sanoa, että maailman hiilenkulutuksen lisäys on tapahtunut yksin Kiinassa. Tuo käyttämiemme tavaroiden mukana tuleva energiapanos ei kuulu laskentamalleihin. Kansanvälisen energiajärjestön IEA:n arviot näyttävät, että vuonna 2020 maailman fossiilisen energian käyttö jatkaa kasvuaan ja on 70 % vuoden 1990 tasoa suurempi. Fossiilisen energian loppuminen ei tarjontaa vielä rajoita, vaan itse asiassa sille on tulossa ylitarjontaa. Liuskekaasun keksiminen on lisäämässä maakaasun tarjontaa jopa niin paljon, että Venäjä lykkää Barentsin meren kaasukenttien avaamista. Irakissa myydään uusia öljykenttiä, joka lisää maailman öljynpumppaus kapasiteettia yli 10 % nykyiseen verrattuna.

6 6 Suomen ja pääkaupunkiseudun energiaratkaisut Suomessa tavoitteisiin pääsemiseksi on esitetty erilaisia ajatuksia, mutta taloudellinen ja yhteiskunnallinen vaikutusten arviointi on näissä tarkasteluissa jäänyt vähemmälle. Pääkaupunkiseudun energiaratkaisumalleissa bioenergian osuus on noussut vahvasti esille. Keskustelusta tulee mieleen ne ajat, jolloin olin itse 1980-luvulla Imatran Voimassa töissä. Tarjosimme tuolloin Neuvostoliitosta tulevan kaasuputken vaihtoehdoksi Loviisan ydinvoimalasta vedettyä kaukolämpöputkea. Ulkopolitiikka oli tärkeintä politiikkaa silloin. Helsinki on sittemmin lämminnyt kaasulla sekä hiilellä, joka jätettiin tarjoamaan kilpailevan vertailuhinnan kaasunmyyjälle. Tänään olemme tilanteessa, jossa ydinvoimalat päätettiin rakentaa sähkönkäyttöpaikkoja ajatellen pitkien linjojen päähän. Loviisan ydinvoimala ja sieltä tarjottu ydinkaukolämpövaihtoehto jäi taas toteutumatta. Se yksin olisi vähentänyt pääkaupunkiseudun kaukolämmön ja sähköntuotannon päästöistä 75 % ja koko maankin päästöistä yli 5 %. Rahaakin olisi jäänyt säästöön. Nyt pääkaupunkiseudulle ostetaan kaasua Venäjältä sekä hiiltä maailmalta. Tulevaisuudessa ostetaan biopolttoainetta niin, ettei energialaitos enää pysty tilittämään rahaa kaupungin kassaan. Biopolttoainesuunnitelmat ja niihin liittyvät investoinnit monipolttoainekattiloihin näyttävät jyräävän nyt Helsingissä itsensä läpi. Pelättyä 250 auton päivittäistä rekkarallia ei silti ehkä tule Helsinkiin. Tosin sekin onnistuu, jos kalliimmasta kaukolämmöstä nauttivien helsinkiläisten lisäksi veronmaksajat saadaan tukemaan kotimaista risupakettia. Maailman kauppajärjestöön liittymistä kärkkyvällä Venäjällä käynnistyi näet juuri Viipurin Sovetskiin miljoona tonnia vuodessa tuottava pellettitehdas, jonka koko tuotannon ostaa göteborgilainen energia-alan yritys. Ruotsalaisilta saa ostaa pellettejä satamassa maailman markkinahintaan noin 120 /tn, joka on merkittävästi alle suomalaisten tuotantokustannusten. Viipurin tehdas riittää yksin korvaamaan Helsingin 20 % biopolttoainetavoitteen monin verroin. Venäjän pellettituotannon on arvioitu kaksinkertaistuvan joka toinen vuosi jonkin aikaa, joten ostettavaa riittää muuallekin Suomeen. Energiansäästö alkaa kannattaa Suomessa Tuulisähkön syöttötariffi tullee voimaan ja muodostaa uuden hintatason nykyisen sähkönhinnan päälle. Jos huonosti käy niin koko sähkönhinta kipuaa tuolle yli 80 /MWh tasolle, kun nykyisenä markkinasähkön aikana kaikkea sähköä myydään kalleimman hinnan ohjaamana. Poliittisin ratkaisuin energian hinta on Euroopassa ja Suomessa nousemassa. Lienee selvää, että Euroopan valtioiden talouden alijäämä ajaa vielä hakemaan verotuottoja energiankäytöstä. Hyvänä puolena hinnan nousuissa on selkeästi energiansäästön kannattavuuden paraneminen. Vanhoissa rakennuksissa sähkön säästöt kannattavat parhaiten valaistuksessa, jossa 3 vuoden takaisinmaksuajat ovat tyypillisiä. Säästöpotentiaalia löytyy muutenkin yllättävän paljon. Hyvänä esimerkkinä on Syklin rehtorin Eeva Hämeenojan vuosien aikana omakotitalossaan tekemät sähkönsäästötoimet, joilla laitteita vähitellen uusimalla päästiin yli 8000 kwh vuosikulutuksesta 3000 kwh tasoon. Yli 500 euron säästö vuositasolla on kotitaloudessa jo merkittävä raha.

7 7 Energiatehokkuusdirektiivi pakottaa uudisrakentamisessa pudottamaan kulutusta vuodessa 2020 alkaen. Sitä ennen kansalliset toimet kiristävät määräyksiä muutaman vuoden välein. Emmekö voisi siirtyä suoraan tulevaan 2020 vaatimustasoon? Ainakin voimakas koerakentaminen on tarpeen jo nyt ja heti! Rakennusliikkeet ovat arkoja tekemään uusia ratkaisuja, joten niiden tukeminen koerakentamisessa on paikallaan. Tutkimusmaailma on saatava mukaan selvittämään ongelmia, ettemme saa korjattavaksi lisää hometaloja. Kehitystä ei tarvitse seurata vaan siitä voi olla myös edellä!, totesi Helsingin Sanomiin puhuvaa päätä kirjoittanut nyt jo edesmennyt Jarmo Somppi. Arto Haakana, kehittämispäällikkö, Green Net Finland Green Net Finland mukana POLEKO-messuilla Poleko-messut ovat Poznanissa, Puolassa vuosittain järjestettävä Keski- ja Itä-Euroopan suurin ympäristöteknologiaan ja puhtaaseen energiaan keskittyvä messutapahtuma. Tänä vuonna Poleko järjestettiin Yrityksille, jotka toivovat laajentavansa toimintaansa Puolan markkinoille tai haluavat vahvistaa siellä markkinaosuuttaan, messut ovat erinomainen kanava markkinoida omaa osaamistaan. Vuoden 2010 kävijätilastoja ei ole vielä julkaistu, mutta esimerkiksi vuonna 2009 messuilla vieraili yhteensä kävijää. Norjan maapaviljonki Polekossa. Vasemmalla näkyy Nordic Cleantech Alliancen ständi, johon myös Green Net Finland osallistui.

8 8 Green Net Finland osallistui messuille osana Nordic Cleantech Alliancen messuosastoa. Nordic Cleantech Alliance (NCA) on hiljattain perustettu katto-organisaatio pohjoismaiselle ympäristöteknologialle. NCAverkoston perustaminen on osa Nordic Cleantech Alliance -hanketta, jossa Green Net Finland vastaa potentiaalisten pilottiprojektien tunnistamisesta Puolan markkinoilla. Nordic Cleantech Alliancen osasto oli osa suurempaa Norjan maapaviljonkia, joka takasi norjalaisille ja muille pohjoismaisille yrityksille vahvaa keskitettyä näkyvyyttä messuilla. Maapaviljonki myös Suomelle Green Net Finland valmisteli syksyn aikana yhteistyössä Finpron kanssa maapaviljonkia myös Suomelle helpottaakseen suomalaisten yritysten osallistumista Polekoon, sekä suuremman näkyvyyden takaamiseksi. Tänä vuonna mukaan ei valitettavasti lähtenyt riittävästi yrityksiä ja maapaviljonkivaraus jouduttiin perumaan. Aiomme kuitenkin koordinoida vastaavanlaista maapaviljonkia myös ensi vuoden Polekoon. Pyrimme kontaktoimaan jäsenyrityksiämme asiasta jo kevään kuluessa. Tässä vaiheessa siis kannattaa laittaa asia jo korvan taakse, energia-asiantuntija Suvi Häkämies Green Net Finlandista kertoo. Suvi osallistui tämän vuoden Polekoon Green Netin edustajana. Norjan maapaviljongissa luonamme vieraili kiitettävä määrä messuvieraita ja solmimme arvokkaita kontakteja potentiaalisten pilotointicasejen löytämiseksi, Suvi toteaa. Nordic Cleantech Alliancen messuosasto. Lisätietoja Polekosta osoitteesta Lisätietoja NCA-projektista: Nordic Cleantech Alliancen kotisivut:

9 9 SAVE ENERGY-konferenssi Helsingissä Green Net Finland järjestää EU-hanke SAVE ENERGYyn liittyen konferenssin Helsingin kaupungintalolla SAVE ENERGY -konferenssi on hankkeen päätöstilaisuus ja se käsittelee hankkeeseen liittyviä teemoja, kuten julkisten tilojen energiansäästöä ja sitä tukevaa älykästä energianhallintatekniikkaa kaupunkien roolia toimenpiteiden jalkauttamisessa käyttäytymistapojen muutoksen roolia energiansäästössä oppimispelejä käyttäytymismuutoksen motivaattorina Living Lab metodiikkaa ( tosielämän testausalusta ) ja sen hyödyntämistä projektissa Tilaisuus on avoin kaikille ja se on osallistujille maksuton. Avaamme ilmoittautumisen hankkeen nettisivuilla alkuvuoden 2011 aikana, sekä julkaisemme myös alustavat versiot ohjelmasisällöstä pian. Konferenssille on perustettu nettisivut, jotka löytyvät SAVE ENERGY -hankkeen kotisivujen alta, linkin takaa. Sivustoa päivitetään sitä mukaa, kun valmistelut etenevät. SAVE ENERGY on EU:n CIP ICT PSP -osarahoitteinen hanke, jossa tavoitteena on säästää energiaa julkisissa rakennuksissa kiinnittämällä huomiota rakennusten käyttäjien kulutustottumuksiin, sekä energiatehokkaan kiinteistötekniikan avulla. Helsingissä pilotoidaan kahta koulurakennusta, joissa energiankulutuksen reaaliaikaisen seurannan ja energiansäästöä tukevien pelien ansioista tavoitellaan viidenneksen säästöä energiankulutuksessa. Muut pilottirakennukset sijaitsevat Ruotsin Luulajassa, Hollannin Leidenissa, Iso- Britannian Manchesterissa ja Portugalin Lissabonissa. Projekti on ollut käynnissä maaliskuusta 2009 ja tänä aikana Helsingin pilottikouluihin on asennettu energiatehokkaan kiinteistötekniikan ja älykkään energianhallintatekniikan laitteita ja sovelluksia. Keittiöön asennetun näyttötaulun kautta keittiöhenkilökunta voi seurata reaaliaikaisesti keittiön energiankulutusta

10 10 sekä saada ohjeita ja vinkkejä oman energiankäytön vähentämiseen. Oppilaat voivat itsenäisesti tai opettajan johdolla tutkia verkkosivuilta tarkempia tietoja esimerkiksi oman luokan valaistukseen kuluvasta energiasta. Säästeliään energiankäytön oppimisen tueksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa kehitettiin Green My Place -oppimispeli, jota pelaamalla oppilaat voivat myös edistää oman koulunsa sijoittumista muiden pilottirakennusten kanssa käytävässä energiansäästökisassa. Lisätietoja: Energia-asiantuntija Suvi Häkämies, Green Net Finland (yhteystiedot uutiskirjeen viimeisellä sivulla).

11 11 Yhteystiedot Green Net Finland ry Pakkalankuja Vantaa Fax: (09) s-posti: Lauri Hietaniemi Toimitusjohtaja GSM: Suvi Häkämies Energia-asiantuntija Save Energy, NCA GSM: Arto Haakana Kehittämispäällikkö Syöksy, Save Energy GSM: Antti Herlevi Innovaatiojohtaja Innovaatioputkesta yritystoimintaa GSM: Evilina Lutfi Projektipäällikkö MMEA, ESYLEP, Verka GSM: Kaisa Vehkalahti Hallintopäällikkö Innovaatioputkesta yritystoimintaa, OSKE hallinto GSM: Green Netin hallitus vuonna 2011 Siitonen Eero, YIT Teollisuus- ja verkkopalvelut Oy, hallituksen puheenjohtaja Inkinen Raimo, HSY, hallituksen varapuheenjohtaja Vanhanen Juha, Gaia Consulting Oy Rae Matti, Ensto Finland Oy Hein Kari, Fatman Oy Anttila Tomi, Oy Hydrocell Ltd. Hirvi Timo, MIKES Mittatekniikan keskus Valkama Laine, Uudenmaan liitto Lipponen Martti, Vantaan kaupunki Heinonen Kimmo, Helsingin kaupunki Hallituksen sihteeri: Kaisa Vehkalahti, Green Net Finland ry

Cleantech yritysten rahoitusmallit

Cleantech yritysten rahoitusmallit Cleantech yritysten rahoitusmallit Timo Linnainmaa ja Tarja Teppo Cleantech Invest Oy ISBN 951-563-535-7 http://www.sitra.fi Esipuhe Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on käynnistänyt vuonna 2005

Lisätiedot

Menestyvät innovaatiot syntyvät arvoketjuissa

Menestyvät innovaatiot syntyvät arvoketjuissa Menestyvät innovaatiot syntyvät arvoketjuissa Ilmastovaikutukset ja ohjauskeinot kansainvälisessä vertailussa Osa 1 Osa 2 TEKNOLOGINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ POLIITTINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Toimijat ja toimijoiden

Lisätiedot

KAUPUNGEISSA ON PIAN SÄHKÖAUTOJEN AIKA. Helsingin Energian Jussi Palola katsoo tulevaisuuteen. 8/2012 Jukka Korkalaisen johtama osuuskunta

KAUPUNGEISSA ON PIAN SÄHKÖAUTOJEN AIKA. Helsingin Energian Jussi Palola katsoo tulevaisuuteen. 8/2012 Jukka Korkalaisen johtama osuuskunta ALANSA YKKÖNEN 8/2012 Jukka Korkalaisen johtama osuuskunta lämmittää Rautavaaran kuntakeskusta. sivu sivulla 36 20 Ranskan metropolit uudistuvat sivu 12 Pellettien pölypoltto tuli Suomeen sivu 22 Led alkaa

Lisätiedot

Vahvuudet eivät ole Oulusta mihinkään hävinneet! Norjan teollinen kasvu tuo mittavia bisnesmahdollisuuksia täkäläisille yrityksille

Vahvuudet eivät ole Oulusta mihinkään hävinneet! Norjan teollinen kasvu tuo mittavia bisnesmahdollisuuksia täkäläisille yrityksille Oulun Kauppakamarilehti 1/2013 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen: Vahvuudet eivät ole Oulusta mihinkään hävinneet! Norjan teollinen kasvu tuo mittavia bisnesmahdollisuuksia täkäläisille

Lisätiedot

POHJOLAN VOIMA POHJOLAN VOIMAN SIDOSRYHMÄLEHTI

POHJOLAN VOIMA POHJOLAN VOIMAN SIDOSRYHMÄLEHTI POHJOLAN VOIMA POHJOLAN VOIMAN SIDOSRYHMÄLEHTI 1/2013 Energian tulevaisuus ja sen haasteet Säätövoiman tarve kasvaa 12 Bioenergiaohjelman 16 voimalaitosta 16 Olkiluodossa eletään vahvan kasvun aikaa 26

Lisätiedot

Ympäristöyritysten Liitto ry & Stellatum Oy. Mika Jyrkönen, Valio. Jakeluauto testaa bioetanolia

Ympäristöyritysten Liitto ry & Stellatum Oy. Mika Jyrkönen, Valio. Jakeluauto testaa bioetanolia Yritys & ympäristö 1 2011 Ympäristöyritysten Liitto ry & Stellatum Oy Teema Logistiikka ja päästöjen vähentäminen Mika Jyrkönen, Valio Jakeluauto testaa bioetanolia TÄSSÄ NUMEROSSA: 4 8 Mika Jyrkönen,

Lisätiedot

LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN

LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN 1 JOKAINEN KONTAKTI ON MAHDOLLISUUS Verkostoitumalla luot kontaktit alueen yrityspäättäjiin ja saat mahdollisuuksia löytää uusia asiakkaita, kumppaneita ja osaajia. 2 KEHITÄ OSAAMISTASI

Lisätiedot

Voit tarjota henkilöstöllesi ajankohtaisimmat kauppakamarin koulutukset verotuksesta taloushallintoon ja johtamisesta

Voit tarjota henkilöstöllesi ajankohtaisimmat kauppakamarin koulutukset verotuksesta taloushallintoon ja johtamisesta Vuosikirja 2014 L I I T T Y Ä K A U P P A K A M A R I I N 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 JOKAINEN KONTAKTI ON MAHDOLLISUUS Verkostoitumalla luot kontaktit alueen yrityspäättäjiin ja saat mahdollisuuksia löytää uusia

Lisätiedot

GLOBAALIT HAASTEET ENERGIAINFO 2/10. tarjoavat myös onnistumisen iloa sivu 6

GLOBAALIT HAASTEET ENERGIAINFO 2/10. tarjoavat myös onnistumisen iloa sivu 6 ENERGIAINFO 2/10 GLOBAALIT HAASTEET tarjoavat myös onnistumisen iloa sivu 6 ONE METSO ONE ENERKEY sivu 7 ORIONILLA LÄÄKKEET ENERGIATEHOKKUUTEEN sivu 8 SÄHKÖMARKKINAT 2010 sivu 10 YHTEISPOHJOISMAINEN VÄHITTÄISMARKKINA

Lisätiedot

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ilmoitusliite tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ilmoitusliite YMPÄRISTÖTEKNOLOGIA tammikuu 2008 sama pelikenttä kaikille. - EK:n Leif Fagernäs sivut 6-7 energiasektorin tulevaisuuden haasteet

Lisätiedot

Vuosikirja 2012. www.oulu.chamber.fi

Vuosikirja 2012. www.oulu.chamber.fi Vuosikirja 2012 www.oulu.chamber.fi LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN 1 JOKAINEN KONTAKTI ON MAHDOLLISUUS Verkostoitumalla luot kontaktit alueen yrityspäättäjiin ja saat mahdollisuuksia löytää uusia asiakkaita, kumppaneita

Lisätiedot

Energiatehokkaan kiinteistön ohjaus, valvonta ja raportointi

Energiatehokkaan kiinteistön ohjaus, valvonta ja raportointi Energiatehokkaan kiinteistön ohjaus, valvonta ja raportointi Teksti ja kuvat: Veijo Piikkilä, Janne Rasi, Toivo Sahlstén Johdanto Kiinteistöautomaatio on kiinteistön käytöstä vastaavan organisaation keskeinen

Lisätiedot

ETANOLILLA TUULESTA LANNASTA HAKKEELLA

ETANOLILLA TUULESTA LANNASTA HAKKEELLA Etelä-Savon elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Etelä-Savon Ely-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkinen: Uusiutuvat energiamuodot ovat haaste ja suuri mahdollisuus Kansallinen ilmastostrategia ja EU edellyttävät,

Lisätiedot

Vuosikertomus Vuosike

Vuosikertomus Vuosike 2010 osikertomus Vuosikertomus Vuosikertomus Vuosike Vuosikerto ikertomus Vuos m FORTUM OYJ VUOSIKERTOMUS 2010 Vuosikertomus 2010 Fortum vuonna 2010 01 Fortum lyhyesti 02 Konsernin liiketoimintarakenne

Lisätiedot

Kauppakamari. Oulun ja Lapin Kauppakamarilehti 2/2009. Ydinvoimala Pyhäjoelle? Raahessa ei nyyhkitä laman alla

Kauppakamari. Oulun ja Lapin Kauppakamarilehti 2/2009. Ydinvoimala Pyhäjoelle? Raahessa ei nyyhkitä laman alla Kauppakamari Oulun ja Lapin Kauppakamarilehti 2/2009 Ydinvoimala Pyhäjoelle? Raahessa ei nyyhkitä laman alla Kuntaliitos vahvistaa Kalajoen ja Himangan elinvoimaa Topi-Kalustaja ja Sievin Jalkine varautuvat

Lisätiedot

Innovaatiokeskukset hakevat yrityksiä yhteistyöhön. Northern Start Up Fund tehostaa alkavien yritysten rahoitusta

Innovaatiokeskukset hakevat yrityksiä yhteistyöhön. Northern Start Up Fund tehostaa alkavien yritysten rahoitusta Oulun Kauppakamarilehti 2/2012 Innovaatiokeskukset hakevat yrityksiä yhteistyöhön Northern Start Up Fund tehostaa alkavien yritysten rahoitusta Alueiden asema säilyy vahvana tulevallakin ohjelmakaudella

Lisätiedot

8 Uudistamme 12 Vaikutamme 16 Verkotamme

8 Uudistamme 12 Vaikutamme 16 Verkotamme Vuosikertomus 2006 Rakennamme huomisen menestyvää Suomea Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on itsenäinen julkisoikeudellinen rahasto, joka edistää yhteiskuntamme hyvinvointia eduskunnan valvonnassa.

Lisätiedot

Web GISissä paikkatieto käytettävissä kaikkialla 8

Web GISissä paikkatieto käytettävissä kaikkialla 8 Asiakaslehti Web GISissä paikkatieto käytettävissä kaikkialla 8 ArcGIS 10.2:n uutuuksia 16 6 Ajankohtaista asiaa Sovelluskohteita Tuotetietoa Käyttäjävinkkejä Mobiilikäyttöön lisää mahdollisuuksia 32 Esri

Lisätiedot

Kestävä. kaupunki. Soheil Pakandam saa esimakua siitä, millaista voisi olla elämä ekokaupungissa. 8. Vierailulla Krapissa 16

Kestävä. kaupunki. Soheil Pakandam saa esimakua siitä, millaista voisi olla elämä ekokaupungissa. 8. Vierailulla Krapissa 16 Fortum 2 2010 Vierailulla Krapissa 16 Aurinkovallankumous lähellä? 20 Hans Pirttilä on uusi Fortum Tutor 26 Soheil Pakandam saa esimakua siitä, millaista voisi olla elämä ekokaupungissa. 8 Kestävä kaupunki

Lisätiedot

1/2011. Timo Relander, Yleisradio: Esimieskokemuksesta hyötyä projektinhallinnassa

1/2011. Timo Relander, Yleisradio: Esimieskokemuksesta hyötyä projektinhallinnassa 1/2011 Timo Relander, Yleisradio: Esimieskokemuksesta hyötyä projektinhallinnassa sisältö 16 18 Kolmentoista Turku Energiassa on työnantajan kanssa paikallisesti sovittu matkustamiseen kuluvan vapaa-ajan

Lisätiedot

Itämeriläinen 4/2013

Itämeriläinen 4/2013 2014 Itämeriläinen 4/2013 2 Itämeriläinen 4 2013 Itämeriläinen 4 2013 3 Otsikoissa nyt! Päätoimittajan terveiset Helena Erkkilä, päätoimittaja Katse kohti Arktista Kuluva vuosi on Centrum Balticumissa

Lisätiedot

Strategisen huippuosaamisen keskittymät CLEEN, FIMECC, Metsäklusteri ja TIVIT yritysnäkökulmasta

Strategisen huippuosaamisen keskittymät CLEEN, FIMECC, Metsäklusteri ja TIVIT yritysnäkökulmasta Strategisen huippuosaamisen keskittymät CLEEN, FIMECC, Metsäklusteri ja TIVIT yritysnäkökulmasta Tämän teoksen osittainenkin kopiointi ja saattaminen yleisön saataviin on tekijänoikeuslain (404/61, siihen

Lisätiedot

Kiinteistö VIESTI. KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. www.kiinteistoliitto.

Kiinteistö VIESTI. KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. www.kiinteistoliitto. Kiinteistö Tammikuu 1/2014 VIESTI MIKKO VIRKAMäKI Taloyhtiöiden alueellinen yhteistyö olisi hieno asia sivu 5 KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. sivut

Lisätiedot

HAASTATTELU. Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille

HAASTATTELU. Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija: Klarna Oy Nro 01 2012 HAASTATTELU Verkkokauppa.com, Boris Nikolov Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille sitouta asiakkaasi

Lisätiedot

Vapa Media -julkaisu

Vapa Media -julkaisu MISTÄ ON KYSE? Hiljainen signaali -trendiraportti käsittelee digitaalista murrosta ja sen moninaisia seurauksia yritysten, kuluttajien ja median arkeen. Kolme kertaa vuodessa ilmestyvä trendiraportti koostuu

Lisätiedot

Toholammin kuntasivut Sivu 15-19. Yrittäjyys kiinnostaa nuoria. Biolaakso kertoo biotalouden laajuudesta. Sivu 3. Sivu 8 YRITTÄJÄ-LEHTI 1 1/2014

Toholammin kuntasivut Sivu 15-19. Yrittäjyys kiinnostaa nuoria. Biolaakso kertoo biotalouden laajuudesta. Sivu 3. Sivu 8 YRITTÄJÄ-LEHTI 1 1/2014 YRITTÄJÄ-LEHTI 1 K E S K I - P O H J A N M A A N Yrittäjä YRITTÄMISEN JA TALOUSELÄMÄN ERIKOISLEHTI 1/2014 Osoitelähde: Viestimix Ky Savisilta 1 84100 YLIVIESKA Yrittäjyys kiinnostaa nuoria Yhteiskunnan

Lisätiedot

maaliskuu 08 Kauppa kamari Tampereen lehti MINUN KENTTÄNI Pertti Skogberg tuntee Tampere-Pirkkalan pintaa syvemmältä

maaliskuu 08 Kauppa kamari Tampereen lehti MINUN KENTTÄNI Pertti Skogberg tuntee Tampere-Pirkkalan pintaa syvemmältä 2 maaliskuu 08 MINUN KENTTÄNI Pertti Skogberg tuntee Tampere-Pirkkalan pintaa syvemmältä Tampereen Kauppa kamari lehti Nordea Pankki Suomi Oyj Haluatko pitää kiinni parhaista? Kynsien ja hampaiden sijaan

Lisätiedot

Ratkaisu. Satu Kuoppamäki, Kesko: Vastuullisuus integroituu tulevaisuudessa entistä tiiviimmin liiketoimintaan. Palvelumuotoilu kiehtoo ja pelottaa

Ratkaisu. Satu Kuoppamäki, Kesko: Vastuullisuus integroituu tulevaisuudessa entistä tiiviimmin liiketoimintaan. Palvelumuotoilu kiehtoo ja pelottaa Ratkaisu CGI:n asiakas- ja sidosryhmälehti 3 2013 Satu Miettinen, professori: Palvelumuotoilu kiehtoo ja pelottaa Satu Kuoppamäki, Kesko: Vastuullisuus integroituu tulevaisuudessa entistä tiiviimmin liiketoimintaan

Lisätiedot

KUMPPANUUS. Kari Piispanen ja Jorma Holopainen ovat tyytyväisiä YIT:n ja Mikkelin yhteisyritykseen

KUMPPANUUS. Kari Piispanen ja Jorma Holopainen ovat tyytyväisiä YIT:n ja Mikkelin yhteisyritykseen ALANSA YKKÖNEN 5 /2010 Vaalassa ilmastotyö on arjen pieniä tekoja, kunnanjohtaja Tytti Määttä sivulla 36 kertoo. sivu 22 Kari Piispanen ja Jorma Holopainen ovat tyytyväisiä YIT:n ja Mikkelin yhteisyritykseen

Lisätiedot

Kestävät valinnat ja fiksut hankinnat

Kestävät valinnat ja fiksut hankinnat 2 2010 SISÄLLYS PÄÄKIRJOITUS 3 Pääkirjoitus 4 LIVE liikkeelle AJASSA 6 Luonnonvaroista strategisesti 7 Energiaklinikka Kuopion asuntomessuilla Uusia tuotteita energiamerkinnän piiriin Eroon ruokahävikistä

Lisätiedot