TURUN YLIOPISTON YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällys. Hallitus hyväksynyt JOHDANTO... 2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TURUN YLIOPISTON YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA 2014 2016. Sisällys. Hallitus hyväksynyt 24.2.2014 JOHDANTO... 2"

Transkriptio

1 1 / 19 TURUN YLIOPISTON YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Hallitus hyväksynyt Sisällys JOHDANTO LAINSÄÄDÄNTÖÄ YHDENVERTAISUUSLAKI TASA-ARVOLAKI TURUN YLIOPISTO TYÖ- JA OPISKELUYMPÄRISTÖNÄ YLIOPISTON JOHTO HENKILÖKUNTA... 9 Sukupuoli... 9 Ikäjakauma Määräaikaiset Kansainvälisyys Palkat OPISKELIJAT YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO OPISKELUSSA, OPETUKSESSA JA TUTKIMUKSESSA YHDENVERTAISUUTTA JA TASA-ARVOA EDISTÄVIÄ TEKIJÖITÄ Johtajuus Rekrytointi Urakehitys ja palkkaus SEURANTA JA TOIMENPIDE-EHDOTUKSET Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokoulutus koko henkilöstölle Palkkaus Rekrytointi, uralla eteneminen ja yliopiston toimielimet Ikä Määräaikaiset Opiskelu Etninen tausta ja kansainvälisyys Esteettömyys ja saavutettavuus Sukupuolinen suuntautuneisuus ja seksuaalinen identiteetti Tilastointi TASA-ARVOTOIMIKUNTA

2 2 / 19 JOHDANTO Turun yliopiston yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä ehkäistä välitöntä ja välillistä syrjintää sekä häirintää. Yliopisto seuraa suunnitelman toteutumista ja kehittää toimintaansa tämän pohjalta. Suunnitelma päivitetään kerran kulloisenkin tasa-arvotoimikunnan kolmivuotisen toimikauden aikana. Tämä suunnitelma korvaa aiemmat Turun yliopiston yhdenvertaisuus- ja tasaarvosuunnitelmat. Turun yliopistossa on tasa-arvotoimikunta, jonka tehtävänä on edistää ja seurata yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista ja kehittymistä yliopistossa. Rehtori nimeää toimikunnan, joka koostuu henkilöstöjärjestöjen, opettajien, muun henkilökunnan ja opiskelijoiden edustajista. Lisäksi toimikunnan kokouksissa on läsnäolo-oikeus yliopiston tasa-arvovastaavalla ja esteettömyyssuunnittelijalla sekä ylioppilaskunnan edustajalla. Yliopistopalvelujen henkilöstöhallinnossa toimiva tasa-arvovastaava antaa toimintaohjeita ja neuvontaa sekä opiskelijoille että henkilökunnalle yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioissa. Tasa-arvovastaava toimii vuorovaikutuksessa yliopiston tasa-arvotoimikunnan kanssa sekä tekee yhteistyötä ylioppilaskunnan kanssa. Yliopistossa toimii myös esteettömyyssuunnittelija, jonka tehtäviin kuuluu yliopiston esteettömyyden ja palvelujen saavutettavuuden edistäminen. Esteettömyys liittyy muun muassa yliopiston fyysiseen ja psyykkiseen toimintaympäristöön, asenneilmapiiriin ja strategiatyöhön. Esteettömyystyölle laaditaan vuosittain toimintasuunnitelma ja sen toteutumista arvioidaan toimintakertomuksessa. Ylioppilaskunnalla on edustus yliopiston tasa-arvotoimikunnassa. Ylioppilaskunnan hallituksessa toimii myös nimetty yhdenvertaisuusvastaava, joka seuraa ylioppilaskunnan yhdenvertaisuusohjelman soveltamista ylioppilaskunnan käytännön toiminnassa ja päätöksenteossa. Ylioppilaskunnalla on kaksi häirintäyhdyshenkilöä, joiden tehtävänä on neuvoa ja tukea yliopistossa häirintää kohdanneita opiskelijoita. Häirintäyhdyshenkilöillä on vaitiolovelvollisuus, ja he eivät pidä kirjaa yhteyttä ottaneista. Jokaisen yliopiston työyhteisöön kuuluvan tulee ottaa työssään huomioon yhdenvertaisuus- ja tasa-arvonäkökulma sekä pyrkiä edistämään yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista yliopistolla. Yliopisto korostaa toiminnassaan osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Nämä periaatteet ilmenevät yliopistoyhteisöön kuuluvien yhdenvertaisena mahdollisuutena osallistua yliopiston toimintaan ja kehittää monipuolisesti kykyjään ja osaamistaan. Osallisuus tarkoittaa myös yhteisön jäsenten tarpeiden huomioon ottamista opetussuunnitelmien ja opetuksen muotojen kehittämisessä, esteettömyyden varmistamista sekä herkkyyttä tunnistaa monikulttuurisen ympäristön vaatimukset.

3 3 / LAINSÄÄDÄNTÖÄ Yhdenvertaisuus on perusoikeus. Suomen perustuslain (731/1999) 6 :n mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Säännös sisältää mielivaltaisen kohtelun kiellon ja vaatimuksen samanlaisesta kohtelusta samanlaisissa tapauksissa (yhdenvertaisuuden periaate). Muodollisen yhdenvertaisuuden lisäksi säännös ilmaisee ajatuksen tosiasiallisesta tasa-arvosta. Perustuslaki sisältää myös syrjintäkiellon siitä, että ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintäperusteiden luettelo ei ole tyhjentävä. Lisäksi perustuslaissa todetaan, että sukupuolten tasa-arvoa edistetään yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä työelämässä, erityisesti palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään. Julkisen vallan tehtävänä on turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Lainsäädännön tasolla keskeinen ihmisten yhdenvertaisuutta turvaava ja edistävä laki on yhdenvertaisuuslaki (21/2004). Yhdenvertaisuuslailla on pantu täytäntöön Euroopan yhteisön ns. syrjintädirektiivi (2000/43/EY) ja työsyrjintädirektiivi (2000/78/EY). Direktiivien tavoitteena on toteuttaa henkilöiden yhdenvertaisen kohtelun periaate Euroopan unionin jäsenvaltioissa. Sukupuolten välistä tasa-arvoa taas koskee tasa-arvolaki (609/1986), jolla myös toteutetaan useita EU:n säädöksiä. Työsopimuslaki (55/2001) sisältää työnantajaan kohdistuvan syrjintäkiellon sekä säännöksiä työntekijöiden tasapuolisesta kohtelusta. Työsopimuslain 2 luvun 2 :n mukaan työnantaja ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa työntekijöitä eri asemaan iän, terveydentilan, vammaisuuden, kansallisen tai etnisen alkuperän, kansalaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen, kielen, uskonnon, mielipiteen, vakaumuksen, perhesuhteiden, ammattiyhdistystoiminnan, poliittisen toiminnan tai muun näihin verrattavan seikan vuoksi. Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellosta säädetään erikseen tasa-arvolaissa. Työsopimuslain syrjinnän käsite, vastatoimien kielto, ns. jaettu/käännetty todistustaakka syrjintäasiaa käsiteltäessä sekä hyvitysseuraamus määräytyvät yhdenvertaisuuslain mukaan. Laissa on myös säännöksiä erilaisen kohtelun oikeuttamisperusteista. Työsopimuslaissa on säädetty erikseen määrä- ja osa-aikaisten työntekijöiden yhdenvertaisesta kohtelusta ja työnantajan velvollisuudesta kohdella työntekijöitään muutoinkin tasapuolisesti. Työturvallisuuslaki (738/2002) puolestaan velvoittaa työnantajaa ryhtymään toimenpiteisiin, jos työssä esiintyy työntekijään kohdistuvaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua. Myös työntekijälle on säädetty velvoite välttää muihin työntekijöihin kohdistuvaa häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua. Rikoslaissa (39/1889) on säädetty rangaistaviksi teoiksi syrjintä ja työsyrjintä.

4 4 / YHDENVERTAISUUSLAKI Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää ja turvata yhdenvertaisuuden toteutuminen sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeussuojaa. Yhdenvertaisuuslain mukaan viranomaisten 1 tulee kaikessa toiminnassaan edistää yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti sekä vakiinnuttaa sellaiset hallinto- ja toimintatavat, joilla varmistetaan yhdenvertaisuuden edistäminen asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Viranomaisen tulee muuttaa erityisesti niitä olosuhteita, jotka estävät yhdenvertaisuuden toteutumista. Viranomaisten tulee laatia yhdenvertaisuussuunnitelma etnisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Suunnitelma voidaan laatia kattamaan myös muita laissa mainittuja kiellettyjä syrjintäperusteita, kuten uskonnon tai vakaumuksen, kielen, iän, vammaisuuden ja seksuaalisen suuntautumisen. Suunnitelmassa määritellään viranomaisen yhdenvertaisuustyön tavoitteet, sisällöt, keinot ja tulosten seuranta. Yhdenvertaisuuslakia sovelletaan sekä julkisessa että yksityisessä toiminnassa, kun kysymys on muun muassa: työhönottoperusteista, työoloista tai työehdoista, henkilöstökoulutuksesta tai uralla etenemisestä koulutuksen, myös erikoistumis- ja uudelleenkoulutuksen, tai ammatillisen ohjauksen saamisesta tai jäsenyydestä tai toiminnasta työntekijä- tai työnantajajärjestössä. Yhdenvertaisuuslakia ei sovelleta koulutuksen tavoitteisiin, sisältöön eikä koulutusjärjestelmään eikä myöskään ulkomaalaisten maahantuloa ja maassa oleskelua koskeviin säännöksiin eikä ulkomaalaisten asettamiseen erilaiseen asemaan heidän lakiin perustuvasta oikeusasemastaan aiheutuvasta syystä. Yhdenvertaisuuslain syrjintäkiellon mukaan ketään ei saa syrjiä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Ketään ei saa myöskään asettaa epäedulliseen asemaan tai kohdella siten, että häneen kohdistuu kielteisiä seurauksia, koska hän on valittanut tai ryhtynyt toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden turvaamiseksi (vastatoimien kielto). Kiellettyä syrjintää on se, että jotakuta kohdellaan epäsuotuisammin kuin jotakuta muuta kohdellaan, on kohdeltu tai kohdeltaisiin vertailukelpoisessa tilanteessa (välitön syrjintä); se, että näennäisesti puolueeton säännös, peruste tai käytäntö saattaa jonkun erityisen epäedulliseen asemaan muihin vertailun kohteena oleviin nähden, paitsi jos säännöksellä, perusteella tai käytännöllä on hyväksyttävä tavoite ja tavoitteen saavuttamiseksi käytetyt keinot ovat asianmukaisia ja tarpeellisia (välillinen syrjintä); 1 Turun yliopisto on julkisoikeudellisena laitoksena tällainen viranomainen.

5 5 / 19 henkilön tai ihmisryhmän arvon ja koskemattomuuden tarkoituksellinen tai tosiasiallinen loukkaaminen siten, että luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai hyökkäävä ilmapiiri (häirintä); tai ohje tai käsky syrjiä. Kiellettynä syrjintänä ei sen sijaan pidetä tilannetta, jossa henkilöiden eri asemaan asettamiselle on olemassa yhdenvertaisen kohtelun periaatteet huomioiva hyväksyttävä tarkoitusperä ja että toimenpiteet ovat oikeassa suhteessa tavoiteltuun tarkoitusperään. Lain tarkoittamana syrjintänä ei myöskään pidetä yhdenvertaisuussuunnitelman mukaista menettelyä, jolla pyritään tämän lain tarkoituksen toteuttamiseen käytännössä; tavoitteeltaan oikeutettua ja oikeasuhtaista erilaista kohtelua, joka perustuu työtehtävien laatua ja niiden suorittamista koskeviin todellisiin ja ratkaiseviin vaatimuksiin; tai ikään perustuvaa erilaista kohtelua silloin kun sillä on objektiivisesti ja asianmukaisesti perusteltu työllisyyspoliittinen taikka työmarkkinoita tai ammatillista koulutusta koskeva tai muu näihin rinnastettava oikeutettu tavoite tai kun erilainen kohtelu johtuu sosiaaliturvaetuuksien vahvistetuista ikärajoista. Lisäksi sallittuja ovat sellaiset erityistoimenpiteet, joiden tavoitteena on niin sanottu positiivinen erityiskohtelu eli syrjinnästä johtuvien haittojen ehkäiseminen tai lievittäminen tosiasiallisen yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi. Yhdenvertaisuuslaissa olevan todistustaakkasäännöksen mukaan henkilön, joka katsoo joutuneensa yhdenvertaisuuslain vastaisen menettelyn kohteeksi, on esitettävä selvitys, jonka perusteella voidaan olettaa, että yhdenvertaisuuslakia on rikottu. Tämän syrjintäolettaman syntymisen jälkeen vastaajan asiana on osoittaa, että lakia ei ole rikottu. Sanktiona syrjinnän johdosta voidaan työnantaja, palvelujen, koulutuksen tai etuisuuksien tarjoaja velvoittaa maksamaan syrjinnän tai vastatoimen kohteeksi joutuneelle hyvitystä nykyisin enintään Seurauksena voi myös olla, että tuomioistuin muuttaa tai jättää huomioimatta lain vastaiset sopimusehdot. Lisäksi rikoslaissa on syrjintää ja työsyrjintää koskevia rangaistussäännöksiä. Yhdenvertaisuuslain noudattamista työsuhteessa, työharjoittelussa ja muussa vastaavassa toiminnassa työpaikalla valvovat työsuojeluviranomaiset. Etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän kiellon toteutumista muutoin kuin palvelussuhteissa valvovat vähemmistövaltuutettu ja syrjintälautakunta. Vähemmistövaltuutettu voi antaa ohjeita, neuvoja ja suosituksia ja viedä asian syrjintälautakunnan käsiteltäväksi. Lisäksi etnistä syrjintää kokeneella on mahdollisuus itsekin hakea asian käsittelyä syrjintälautakunnassa.

6 6 / TASA-ARVOLAKI Euroopan unionin oikeudessa ja useissa kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa on korostettu erityisesti sukupuolten välisen tasa-arvon merkitystä työelämässä. Asiasta on useita EU:n direktiivejä ja muita säädöksiä. Suomen perustuslain 6 :n 4 momentin mukaan sukupuolten tasa-arvoa edistetään lailla yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä työelämässä, erityisesti palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä. Säännös sisältää toimeksiannon julkiselle vallalle edistää sukupuolten tasaarvoa yhteiskunnallisessa toiminnassa ja työelämässä. Säännöksestä seuraa julkiselle vallalle myös aktiivisia toimintavelvoitteita yhdenvertaisuuden edistämiseksi yhteiskunnassa. Tavallisen lainsäädännön tasolla keskeinen sukupuolten tasa-arvoa koskeva laki on laki miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta (609/1986). Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta koskee syrjintää sukupuolen perusteella. Lain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä, edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Viranomaisten 2 tulee lain mukaan kaikessa toiminnassaan edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti sekä luoda ja vakiinnuttaa sellaiset hallinto- ja toimintatavat, joilla varmistetaan naisten ja miesten tasa-arvon edistäminen asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Erityisesti tulee muuttaa niitä olosuhteita, jotka estävät tasa-arvon toteutumista. Tavoitteena on tasa-arvon valtavirtaistaminen eli tasa-arvonäkökulman huomioon ottaminen kaikessa toiminnassa ja päätöksenteossa. Tasa-arvolain mukaan jokaisen työnantajan tulee työelämässä edistää sukupuolten tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Työnantajan tulee muun muassa edistää naisten ja miesten tasapuolista sijoittumista erilaisiin tehtäviin ja luoda heille yhtäläiset mahdollisuudet uralla etenemiseen, edistää tasa-arvoa työehdoissa ja helpottaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista. Työnantajan on laadittava tasa-arvosuunnitelma, jonka mukaisesti työnantajan on toteutettava tasa-arvoa edistävät toimet. Jos tasa-arvosuunnitelma otetaan henkilöstösuunnitelman osaksi, on suunnitelma käsiteltävä yhteistoimintalain mukaisessa yt-menettelyssä. Oppilaitosten on huolehdittava siitä, että naisilla ja miehillä on samat mahdollisuudet koulutukseen ja ammatilliseen kehitykseen sekä että opetus, tutkimus ja oppiaineisto tukevat tasa-arvolain tarkoituksen toteutumista. Oppilaitoksienkin tulee yhteistyössä henkilöstön ja opiskelijoiden edustajien kanssa laatia tasa-arvosuunnitelma, jossa tulee kiinnittää erityistä huomiota tasa-arvon toteutumiseen opiskelijavalinnoissa, opetusta järjestettäessä ja opintosuorituksia arvioitaessa sekä toimenpiteisiin, joilla pyritään seksuaalisen häirinnän ja sukupuolen perusteella tapahtuvan häirinnän ehkäisemiseen ja poistamiseen. 2 Turun yliopisto on julkisoikeudellisena laitoksena tällainen viranomainen.

7 7 / 19 Tasa-arvolaissa määritellään tasa-arvosuunnitelmien vähimmäissisältö. Tasa-arvosuunnitelmien tulee sisältää: selvitys työpaikan tasa-arvotilanteesta ja sen osana erittely naisten ja miesten sijoittumisesta eri tehtäviin sekä kartoitus naisten ja miesten tehtävien luokituksesta, palkoista ja palkkaeroista; käynnistettäviksi tai toteutettaviksi suunnitellut tarpeelliset toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi ja palkkauksellisen tasa-arvon saavuttamiseksi; ja arvio tasa-arvosuunnitelmaan sisältyneiden aikaisempien toimenpiteiden toteuttamisesta ja niiden tuloksista. Tasa-arvolaki kieltää sukupuolen perusteella tapahtuvan syrjinnän. Syrjintäkiellon mukaan kiellettyä on sekä välitön ja välillinen syrjintä sukupuolen perusteella. Välittömällä syrjinnällä tarkoitetaan tasa-arvolaissa 1) naisten ja miesten asettamista eri asemaan sukupuolen perusteella; tai 2) eri asemaan asettamista raskaudesta tai synnytyksestä johtuvasta syystä. Välillisellä syrjinnällä tarkoitetaan tasa-arvolaissa: eri asemaan asettamista sukupuoleen nähden neutraalilta vaikuttavan säännöksen, perusteen tai käytännön nojalla, jos menettelyn vaikutuksesta henkilöt voivat tosiasiallisesti joutua epäedulliseen asemaan sukupuolen perusteella; tai eri asemaan asettamista vanhemmuuden tai perheenhuoltovelvollisuuden perusteella. Menettelyä (välillinen syrjintä) ei kuitenkaan ole pidettävä syrjintänä, jos sillä pyritään hyväksyttävään tavoitteeseen ja valittuja keinoja on pidettävä aiheellisina ja tarpeellisina tähän tavoitteeseen nähden. Seksuaalista häirintää ja häirintää sukupuolen perusteella samoin kuin käskyä tai ohjetta harjoittaa sukupuoleen perustuvaa syrjintää on pidettävä tasa-arvolaissa tarkoitettuna syrjintänä. Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. Sukupuoleen perustuvalla häirinnällä tarkoitetaan henkilön sukupuoleen liittyvää ei-toivottua käytöstä, joka ei ole luonteeltaan seksuaalista ja jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan tämän henkistä tai fyysistä koskemattomuutta ja jolla luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. Tasa-arvolaissa tarkoitettuna syrjintänä ei ole kuitenkaan pidettävä esimerkiksi: naisten erityistä suojelua raskauden tai synnytyksen vuoksi ja väliaikaisia, suunnitelmaan perustuvia erityistoimia tosiasiallisen tasa-arvon edistämiseksi, joilla pyritään tämän lain tarkoituksen toteuttamiseen. Tasa-arvolaki sisältää myös tarkemmat säännökset muun muassa sukupuolisyrjinnästä työhönottovaiheessa, työsuhteen aikana tai sen päättyessä (8 ), vastatoimien kiellosta (8 a ), syrjinnästä oppilaitoksissa (8 b ), häirinnästä työpaikoilla (8 d ) sekä syrjinnästä tavaroiden ja palvelujen saatavuudessa ja tarjonnassa (8 e ).

8 8 / 19 Lisäksi tasa-arvolaissa säädetään normaalista poikkeavasta todistustaakasta (9 a ). Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kohteeksi joutuvan asiana on esittää seikkoja, joiden perusteella voidaan olettaa, että kyse on sukupuoleen perustuva syrjintä. Tämän syrjintäolettaman syntymisen jälkeen on vastaajan, kuten työnantajan, asiana kumota syrjintäolettama osoittamalla, että menettely on johtunut muusta, hyväksyttävästä seikasta kuin sukupuolesta. Laissa on säädetty myös työnantajan velvollisuudesta antaa selvitys menettelystään (10 ). Sanktiona syrjinnän kiellon rikkomisesta on hyvitys, joka on tällä hetkellä vähintään tai työhönottosyrjinnän tilanteessa enintään (11, 12 ). Tasa-arvovaltuutettu ja tasa-arvolautakunta valvovat tasa-arvolain noudattamista. Se, joka epäilee joutuneensa tasa-arvolaissa tarkoitetun syrjinnän kohteeksi, voi pyytää tasa-arvovaltuutetulta ohjeita ja neuvoja asiassa. Tasa-arvovaltuutettu voi saattaa tasa-arvolain säännösten vastaista menettelyä koskevan asian tasa-arvolautakunnan käsiteltäväksi. Tasa-arvolautakunta voi esimerkiksi kieltää sitä, joka on menetellyt tasa-arvolain säännösten vastaisesti, jatkamasta tai uusimasta menettelyä, tarvittaessa sakon uhalla. Yliopiston tasa-arvotoimikunnalla ei ole tällaisia toimivaltuuksia. 2. TURUN YLIOPISTO TYÖ- JA OPISKELUYMPÄRISTÖNÄ Turun yliopisto on työyhteisö, johon kuuluvat sekä siellä työskentelevä henkilökunta että opintojaan suorittavat opiskelijat. Turun yliopistossa oli vuoden 2012 lopussa yli 3300 työntekijää ja yli opiskelijaa. 3 Turun yliopisto on siten Turun alueen kolmanneksi suurin työnantaja. Yliopistoyhteisöön kuuluu myös laaja joukko apurahatutkijoita. Yliopiston strategia 4 korostaa henkilöstöpolitiikan tärkeyttä. Turun yliopisto on tieteellinen asiantuntijaorganisaatio, jonka menestymisessä avainasemassa ovat osaava henkilöstö, motivoituneet opiskelijat ja luovaan työhön innostava ympäristö. Yliopisto on oikeudenmukainen työnantaja, jonka henkilöstöpolitiikalle on tunnusomaista avoimuus, ammattiosaamisen kehittäminen ja työssä jaksamisesta huolehtiminen. Yliopiston opiskelijat ovat aktiivinen osa yliopistoyhteisöä. Yliopisto toimii läpinäkyvästi ja avoimesti. Turun yliopisto on oppiva yhteisö, jolla on yhteiset arvot. Pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen henkilöstöpolitiikan tärkeänä arvona on kaikkien henkilöiden tasapuolinen ja oikeudenmukainen kohtelu. Yliopisto on sitoutunut jatkuvasti kehittämään tutkijoiden asemaa Tutkijoiden eurooppalaisen peruskirjan tavoitteiden suunnassa. Osoituksena määrätietoisesta ja tavoitteellisesta työstä niin henkilökuntaan kuuluvien kuin apurahan turvin toimivien tutkijoiden arvostuksen ja työskentelyolosuhteiden kehittämisessä on Euroopan komission Turun yliopistolle kesäkuussa 2013 myöntämä HR Excellence in Research -logo. Turun yliopistossa tiedostetaan, että epäasiallinen käyttäytyminen ja kiusaaminen heikentävät sen yhteisöjen toimivuutta ja kasvattavat yliopistoyhteisöön kuuluvien psyykkistä ja fyysistä sairastumisriskiä. Työ- ja opiskeluyhteisöjen ongelmatilanteisiin ja häiriöihin pyritään puuttumaan välittömästi

9 9 / 19 Turun yliopistossa on käytössä henkilökunnalle Vartu- eli varhaisen tukemisen malli. Turun yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta on perustanut vuonna 2013 työryhmän, jonka tavoitteena on kehittää henkilökunnan Vartu-mallia vastaava malli opiskelijoiden ja henkilökunnan välisten konfliktitilanteiden ratkaisemisen avuksi. Tämän lisäksi Turun yliopistossa toteutettiin vuonna 2012 kaikille yliopistossa perustutkintoa suorittaville ja läsnä olevaksi ilmoittautuneille opiskelijoille kiusaamiskysely, jonka tuloksia pyritään tehokkaasti hyödyntämään opiskeluyhteisön hyvinvointia edistävässä työssä. 2.1 YLIOPISTON JOHTO Vuoden 2012 lopussa yliopiston johtotehtävissä toimi 87 henkilöä, joista naisia on 25 (29 %). Yliopiston johtoon on laskettu kuuluvan hallitus, rehtori ja vararehtorit, kansleri, dekaanit, kauppakorkeakoulun johtaja, varadekaanit, kauppakorkeakoulun varajohtajat, erillisten laitosten johtajat, palvelu-, talous- ja viestintäjohtaja sekä tiedekuntien hallintopäälliköt. Taulukko 1. Naisten osuus eri johtotehtävissä vuosina 2010 ja 2012 Yhteensä 2010 Naisia (%) 2012 Naisia (%) Hallitus 10 4 (40) 4 (40) Rehtori ja vararehtorit 4 1 (25) 1 (25) Kansleri 1 0 (0) 0 ( 0) Dekaanit ja johtaja 7 2 (29) 2 (29) Varadekaanit ja varajohtajat 15 4 (27) 3 (20) Laitosjohtajat 26 4 (15) 6 (24) Erillislaitosten johtajat 11 2 (18) 2 (18) Yliopistopalvelujen ja viestinnän 3 3 (100) 3 (100) johto Hallintopäälliköt 7 5 (71) 6 (86) Yliopiston hallituksessa on edelleen tasa-arvolain mukaisesti vähintään 40 % naisia. Muut taulukossa esitetyt naisten prosentuaaliset osuudet ovat vain informatiivisia, eivätkä ne liity tasa-arvolain mukaiseen 40 % vaateeseen. Laitostason johtajista on naisia vähemmän kuin naisten osuus professoreista (ks. taulukko 2) antaisi olettaa. 2.2 HENKILÖKUNTA Sukupuoli Joulukuun 2012 lopussa Turun yliopistossa oli 3338 työntekijää, joista naisia 59,2 %. Osuus on pysynyt samana edellisen kahden vuoden ajan, sillä vuonna 2010 se oli 59.0 %.

10 10 / 19 Taulukko 2. Yliopiston henkilöstö jaoteltuna sukupuolen mukaan eri henkilöstöryhmittäin vuonna 2012 Henkilökunta Opetus Tutkimus Muu Yhteensä Miehiä ,8% 48,5 % 28,8 % 40,8 % Naisia ,2% 51,5 % 71,2 % 59,2 % Yhteensä ,0% 100,0% 100,0% 100,0% Naisia on 50,4 % opetus- ja tutkimushenkilökunnasta, mutta professoreista vain 29,8 %. Sen sijaan muun henkilökunnan ryhmässä naiset ovat yliedustettuina. Nimikkeittäin tarkasteltuna naisia toimii miehiin verrattuna enemmän hallinto- ja toimistohenkilökunnan ryhmässä (539 naista, osuus kaikista 83,1%). Taulukko 3: Turun yliopiston henkilöstö jaoteltuna sukupuolen mukaan nimikkeittäin joulukuussa 2012 Henkilöstöryhmä Henkilöstöryhmän nimike Miehiä Naisia Yhteensä Naisia 1 Professorit ,8% 2 Lehtorit ,2% 3 Yliopistonlehtorit ,3% 4 Yliopisto-opettajat ,2% 5 Päätoimiset tuntiopettajat ,9% 7 Yiassistentit ,0% 8 Assistentit ,8% 9 Tutkimusjohtajat ,0% 10 Tutkijatohtorit ,4% 11 Tutkijat ,8% 12 Yliopistotutkijat ,0% 13 Tohtorikoulutettavat ,0% 14 Tutkijak. tutk.opisk ,9% 15 Opet. ja tutk. apuhenkilökunta ,5% 16 Kirjastohenkilökunta ,6% 17 Atk-henkilökunta ,0% 18 Hall-/toim.henkilökunta ,1% 19 Huolto-/kiint.henkilökunta ,7% 20 Harjoittelijat ,0% 33 Muu opetushenkilökunta ,2% 34 Muu ryhmältään määrittelemätön ,6% henkilökunta Yhteensä ,2%

11 11 / 19 Ikäjakauma Koko yliopiston henkilöstön keski-ikä vuonna 2012 oli 44,0 vuotta siten, että naisten keski-ikä oli 43,9 ja miesten 44,3 vuotta. Henkilöstö jakautuu nuorinta ja vanhinta ikäryhmää lukuun ottamatta tasaisesti eri ikäryhmiin (taulukko 3). Suurimman ikäryhmän vuonna 2012 muodostivat vuotiaat. Kaksi vuotta aiemmin suurimman ikäryhmän muodostivat vuotiaat. Taulukko 4. Yliopiston henkilöstö jaoteltuna sukupuolen mukaan ikäryhmittäin joulukuussa 2012 Ikä vuosia Miehiä Naisia Yhteensä Naisia % ,1 % ,9 % ,9 % ,5 % ,1 % ,8 % ,6 % ,6 % ,1 % ,8 % Yhteensä ,2 % Määräaikaiset Taulukko 5. Yliopiston henkilökunnan jakautuminen sukupuolen mukaan määräaikaiseen ja vakituiseen henkilöstöön joulukuussa 2012 Henkilökunnan jakaantuminen Miehiä Naisia Yhteensä Naisia % Määräaikaiset ,1% Vakituiset ,3% Yhteensä Määräaikaisten työntekijöiden lukumäärä on laskenut vuoden 2010 jälkeen. Vuonna 2012 heitä oli 1806 (54,1 %). Määräaikaisuus ei aiempaan verrattuna enää painotu naistyöntekijöihin. Yliopiston tulee edelleen kiinnittää huomiota määräaikaisten työntekijöiden määrään ja pyrkiä alentamaan sitä.

12 12 / 19 Kansainvälisyys Palkat 2.3 OPISKELIJAT Turun yliopisto on osa kansainvälistä tiedeyhteisöä. Kansainvälisyys toteutuu tieteellisissä hankkeissa ja konferensseissa, opiskelija- 5 ja opettaja- ja tutkijavaihdoissa, yliopistojen välisissä sopimuksissa sekä verkostoissa. Kansainvälinen toiminta lisää työ- ja opiskeluyhteisöjen monikulttuurisuutta. Vuoden 2012 lopussa Turun yliopiston palveluksessa oli 198 ulkomaalaista henkilöä, joka on 6 % koko henkilökunnasta ja 9 % tutkimus- ja opetushenkilökunnasta. (131 henkilöä vuonna 2005 ja 165 henkilöä vuonna 2009). Ulkomaalaisten määrä on tasaisesti, mutta melko hitaasti noussut. Turun yliopisto maksaa tilastojen mukaan naisille hieman pienempää palkkaa kuin miehille. Opetushenkilöstön keskiansio vuonna 2012 oli (mediaani ), tutkimushenkilökunnan (mediaani ) ja muun henkilökunnan (mediaani ). Miesten keskiansio oli naisten keskiansion ollessa Miesten ja naisten välinen tuloero pieneni edellisvuoteen nähden 2,5 %. 6 Yliopiston tasa-arvotoimikunta on seurannut vuosittain yliopiston palkkojen kehittymistä ja palkkatietoja tiedekunnittain eriteltynä. Toimikunta on ilmoittanut havainnoistaan yliopiston rehtorille vuosittain. Turun yliopistossa oli syyskuussa 2012 yhteensä opiskelijaa, joista naisia (61 %) 7. Syyskuussa 2010 vastaavat luvut olivat opiskelijaa, joista naista (61 %) ja vuonna 2006 vastaavat luvut olivat opiskelijaa, joista naista (64 %). Vuoden 2010 alussa tapahtunut yliopiston ja kauppakorkeakoulun yhdistyminen tasoitti mies- ja naisopiskelijoitten osuutta. Sen jälkeen osuus on pysynyt samana. Vuonna 2012 Turun yliopistossa opiskeli 1968 ulkomaista opiskelijaa, jotka olivat 98 eri maasta. Näistä naisia 1052 eli 53,6 % Henkilöstökertomus

13 13 / 19 Taulukko 6. Hakeneet ja hyväksytyt ns. päävalinnoissa vuosina (valtakunnallinen yhteisvalinta) Vuodesta 2010 alkaen luvut sisältävät myös TuKKK:hon hakeneet Turun yliopisto aloituspaikat hakemuksia hakijoita muutos edellisestä +6,4% +4,5% 4,7% +20.2% +33.3% vuodesta hakijoista naisia 68,8% 67,4% 63,5% 63,3% 62,8% hakijoista uusia ylioppilaita valintakokeisiin osallistuneet kokeisiin osallistuneista naisia kokeisiin osallistuneista uusia ylioppilaita 31,2% 31,0% 30,9% ,8% 69,1% 63,5% 31,4% 31,4% 31,8% 32,2% 31,9% ,4% 63,2% 32,7% 33,4% hyväksytyt hyväksytyistä naisia 69,8% 64,6% 63,5% 61,1% 63,8% hyväksytyistä uusia ylioppilaita yliopistoon kirjoittautuneet kirjoittautuneista naisia kirjoittautuneista uusia ylioppilaita 35,1% 34,3% 33,9% ,1% 64,3% 62,9% 31,5% 29,1% 29,3% 33,8% 33,5% ,8% 63,4% 30,0% 28,9% Turun yliopistoon hakijoista enemmistö on ollut naisia viimeisten viiden vuoden aikana. Vuoden 2012 haku osoittaa lievää sukupuolellista tasoittumista, mutta naishakijoitten osuus on vieläkin 62,8 %. Heidän osuutensa hyväksytyistä oli 63,8 % ja opintonsa aloittaneista 63,4 %. Kolmannes pääsykokeisiin osallistuneista ja hyväksytyistä on ollut uusia ylioppilaita, mutta muita suurempi osa heistä jättää kirjoittautumatta yliopistoon, sillä vuonna 2012 opintonsa aloittaneista heitä oli 28,9 %.

14 14 / 19 Taulukko 7. Opiskelijat: Naisten osuus (%) opiskelijoista 9 vuosina (vuosien 2010 ja 2012 luvuissa mukana TuKKK:n opiskelijat) tohtori lisensiaatti ylempi alempi muu ,4 59,1 65,3 57,9 65, ,1 56,6 66,6 58,1 67, ,9 59,1 67,0 61,4 65, ,4 58,7 62,0 66,8 67, ,5 59,0 63,8 89,9 66, ,9 62,1 63,9 86,0 70,3 Tohtorin tutkintoa ja ylempää korkeakoulututkintoa suorittavista naisten osuus on pysynyt varsin samana kuluneen 10 vuoden aikana. Naisopiskelijat muodostivat selvästi pääosan alempaa korkeakoulututkintoa tekevistä 10 vuotta sitten, mutta sukupuolten välinen ero on tasoittunut. Taulukko 8. Tutkinnot: Naisten osuus (%) tutkinnoista 10 vuosina (vuosien 2010 ja 2012 luvuissa mukana TuKKK:n opiskelijat) tohtori lisensiaatti ylempi alempi muu ,8 56,3 66,9 67,0 75, ,0 68,4 69,8 66,9 70, ,3 55,2 71,3 74,8 66, ,3 56,5 69,7 78,8 69, ,3 59,5 69,6 77,7 63, ,0 54,8 68,2 77,5 72,2 Vuonna 2003 tohtorin tutkinnon suoritti yhtä monta miestä ja naista. Sen jälkeen naisten osuus tohtorintutkinnon suorittaneista kasvoi siten, että vuonna 2009 se oli 62,3 %. Kun vuonna 2012 tutkintojen määrä kasvoi noin 20 % aiempaan tasoon nähden tutkijakoulutuksen kehittämisen ja loppuunsaattamisapurahan turvin, lisääntyi miesten tohtoroituminen naisia enemmän ja naisten osuus laski 53,8 prosenttiin. Lisensiaatin tutkintojen kohdalla ei trendiä ole todettavissa. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista naisia on ollut varsin sama osuus eri vuosina, eikä muutosta ole havaittavissa viime vuosina myöskään alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden sukupuolijakaumassa. 3. YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO OPISKELUSSA, OPETUKSESSA JA TUTKIMUKSESSA Markkinoitaessa Turun yliopistoa uusille opiskelijoille, markkinointi tulee suunnata tasapuolisesti kaikille sukupuoleen, ikään, etniseen taustaan ja kieleen katsomatta. Uusia opiskelijoita tulee rohkaista hakeutumaan aloille, jotka perinteisesti on nähty sukupuolisidonnaisina. Valintakokeet tulee laatia niin, että ne eivät aseta hakijoita eriarvoiseen asemaan. Tavoitteena on, että perustutkinnon suorittaneiden sukupuolijakauma on sama kuin opiskelunsa aloittaneiden sukupuolijakauma. Tutkintojärjestelmän tulee olla niin joustava, että se mahdollistaa opiskelijoiden yhdenvertaisen opiskelun erilaisissa elämäntilanteissa

15 15 / 19 Opetuksen ja opintojen ohjauksen tulee olla kaikille opiskelijoille yhdenvertaista ja saavutettavaa. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoajattelun tulee olla läpikäyvänä periaatteena kaikessa opetuksessa. Opetus, oppimateriaalit, erilaiset harjoitustyöt, tutkielmien teemavalinnat ja oppimisympäristöt tulee suunnitella siten, että ne ovat mielekkäitä kaikille opiskelijoille. Näin varmistetaan, etteivät esimerkiksi jonkin alan opinnot näyttäydy vain tiettyä sukupuolta kiinnostavina. Opinnoissa käytettävät laitteet ja materiaalit valitaan siten, että ne ovat helposti kaikkien opiskelijoiden käytettävissä. On tärkeää, että tohtorintutkintoa suorittamaan tohtoriohjelmiin valitaan tasapuolisesti sekä naisia että miehiä yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia menettelytapoja noudattaen. Turun yliopisto on osa kansainvälistä tiedeyhteisöä, ja yliopiston strategiassa on keskeiselle sijalle nostettu tutkimus ja kansainvälistyminen. Yliopisto huomioi myös kansainvälistymisen myötä kasvavan monikulttuurisuuden ja varmistaa, että yliopisto on saavutettava ympäristö kaikenlaisista kulttuurisista taustoista tuleville opiskelijoille ja tutkijoille. Osana strategisesti keskeistä kansainvälistymistä kiinnitetään huomiota myös sellaisten edellytysten luomiseen, jotka edesauttavat kansainvälisten opiskelijoiden sekä opetus-, tutkimus- ja muun henkilökunnan yhdenvertaisia mahdollisuuksia toimia ja työskennellä Turun yliopistossa. Kiinnitetään huomiota siihen, että kaikilla ryhmillä yliopiston sisällä on yhtäläiset mahdollisuudet kansainvälistymiseen opiskelu-, opettaja- ja tutkijavaihtojen sekä kotikansainvälistymisen muodossa. Yliopistoyhteisön jäseniä on kannustettava tasapuolisesti tutkimuksen tekemiseen ja samalla taattava heille siihen yhdenvertaiset edellytykset esimerkiksi vuosittaisia työsuunnitelmia laadittaessa. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo-kysymykset on otettava huomioon niin rekrytoinnissa, tutkijoiden palkkauksessa kuin urakehityksessä. Yliopisto edistää eri tavoin vammaisten ja oppimisvaikeuksisten opiskelijoiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia opiskelussa sekä opintoihin ja työelämään hakeutumisessa. Opiskelijoilla on mahdollisuus saada opintoihin liittyvää neuvontaa ja yksilöllisiä erityisjärjestelyjä valintakokeissa sekä tenttija muissa opetustilanteissa. Vuoden 2012 valintakokeissa tehtiin suositus erityisjärjestelyistä 59 hakijalle ja 70 opiskelijalla oli opiskeluajan erityisjärjestelyistä esteettömyyssuunnittelijan antama suositus. Esteettömyyden kehittämisen painopistealueita ovat pedagogisen sekä yliopiston tieto- ja viestintäympäristön saavutettavuuden ja fyysisen esteettömyyden kehittäminen. Esteettömyyteen panostamalla parannetaan opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksia. Ylioppilaskunnalla on esteettömyystyöryhmä, jonka tehtävänä on yhteistyössä yliopiston esteettömyysasiamiehen kanssa edistää ja seurata eri tavoin vammaisten ja oppimisvaikeuksisten opiskelijoiden yhdenvertaisuuden toteutumista opiskelussa ja opiskelijaelämässä. Työryhmä tekee myös esteettömyyden kehittämiseen liittyviä aloitteita ja toimenpiteitä.

16 16 / YHDENVERTAISUUTTA JA TASA-ARVOA EDISTÄVIÄ TEKIJÖITÄ Johtajuus Rekrytointi Henkilöstön johtamisella on suuri merkitys työyhteisön hyvinvoinnille. Ihmiset viihtyvät työssään paremmin, mikäli he hyväksyvät työnsä päämäärät, pitävät menettelytapoja oikeina, voivat vaikuttaa oman työnsä sisältöön ja kokevat tulevansa oikeudenmukaisesti kohdelluiksi. Yliopiston toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset ovat asettaneet erityisiä haasteita johtamiselle ja esimiestoiminnalle. Johtamistehtäviin valittujen tulisi tämän vuoksi osallistua tarkoituksenmukaiseen esimies- ja johtamiskoulutukseen. Esimiehille annettava koulutus sisältää muun muassa yliopistohallinnollista tietoutta, vuorovaikutustaitojen kehittämistä sekä tietoutta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioista. Syrjinnän tunnistaminen ja aktiivinen ehkäisy vaatii esimiehiltä tietoa siitä, miten työelämässä ja organisaatioissa näennäisen neutraaleilta vaikuttavat asiat johtavat tai voivat johtaa siihen, että naisia ja miehiä tai yhdenvertaisuuslaissa mainittuja ryhmiä kohdellaan yhteisön jokapäiväisissä käytännöissä tosiasiassa eri tavoin. Turun yliopisto varmistaa kaikessa toiminnassaan, erityisesti rekrytointitilanteissa, että yliopisto on työ- ja opiskeluympäristö, jossa ketään ei syrjitä yhdenvertaisuus- tai tasa-arvolaeissa mainituilla perusteilla eikä muutoinkaan. Julkinen hakumenettely on pääsääntö rekrytoitaessa henkilöstöä yliopiston palvelukseen. Muutoinkin rekrytoinneissa noudatetaan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, joka edistää yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista. 11 Opiskelijoita yliopistoon rekrytoitaessa tulee kiinnittää huomiota siihen, että opintoalat ja -sisällöt kiinnostavat yhdenvertaisesti eri sukupuolia. Yliopistoon ei saa syntyä pelkästään mies- tai naisopiskelijoita suosivia aloja. Opiskelijarekrytoinnissa on myös otettava huomioon yhdenvertaisesti eri uskontoihin ja etnisiin ryhmiin kuuluvat opiskelijat. Urakehitys ja palkkaus Turun yliopisto tukee henkilöstön yhdenvertaisia mahdollisuuksia tehdä työtään. Turun yliopisto edistää naisten ja miesten tasapuolista sijoittumista erilaisiin tehtäviin sekä luo heille yhtäläiset mahdollisuudet uralla etenemiseen. Positiivisen erityiskohtelun käyttämistä rekrytoinnissa on harkittava, kun alalla on selvä (alle 40 % suuruinen) toisen sukupuolen aliedustus, kun hakijat ovat joko yhtä päteviä tai lähes yhtä päteviä ja kun menettelyn edellytykset muuten täyttyvät. Yliopisto pyrkii palkkauksen osalta olemaan kilpailukykyinen suhteessa muihin tyonantajiin ja muihin yliopistoihin niin opetus- ja tutkimushenkiloston kuin muun henkiloston osalta. Valtakunnallista yhdenvertaisuutta seurataan muun muassa palkkatilastojen avulla. 11 Henkilöstöpoliittinen ohjelma

17 17 / 19 Yliopisto noudattaa tasa-arvoista palkkapolitiikkaa. Yliopistossa on huolehdittava siitä, että samaa työtä tekevät miehet ja naiset saavat samanlaisen kohtelun heidän tehtäviensä vaativuutta ja henkilökohtaista työsuoritustaan arvioitaessa. Tehtävien vaativuuden sekä henkilökohtaisen suoriutumisen arvioinneissa ja palkanlisien jaossa on pyrittävä tasapuolisuuteen paitsi miesten ja naisten, myös eri henkilöstö-, ikä-, kansalaisuus- ja tehtäväryhmien välillä. Määräaikaisia työsuhteita käytetään yliopistolla vain silloin, kun siihen on työsopimuslain mukainen laillinen peruste. Määräaikaisen henkilökunnan vakinaistamisen mahdollisuuksia arvioidaan vuosisuunnittelun yhteydessä. Pysyväisluonteisissa tehtävissä työskentelevät otetaan toistaiseksi voimassa olevaan palvelussuhteeseen. Määräaikaiset palvelussuhteet tehdään koko projektin tai muun määräaikaisuuden tarpeen mittaisiksi SEURANTA JA TOIMENPIDE-EHDOTUKSET Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokoulutus koko henkilöstölle Palkkaus Osana henkilöstön kehittämistä järjestetään säännöllisesti tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskoulutusta yhdessä Åbo Akademin kanssa. Esimiehille annettava koulutus sisältää muun muassa yliopistohallinnollista tietoutta, vuorovaikutustaitojen kehittämistä sekä tietoutta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioista. Opetushenkilöstön kykyä tunnistaa ja korjata omaa mahdollista syrjivää käyttäytymistään opiskelijoita kohtaan on kehitetty sisällyttämällä aihe yliopistopedagogiseen opetukseen. Henkilöstön ja opiskelijoiden välinen tasaarvoinen suhde perustuu molemminpuoliseen arvostukseen Palkkausjärjestelmän toiminnan tasapuolisuutta seurataan tilastoin. Yliopiston tasa-arvotoimikunta seuraa palkkatilastoja vuosittain ja raportoi rehtorille havainnoistaan. Valtakunnallista yhdenvertaisuutta seurataan muun muassa palkkatilastojen avulla. Rekrytointi, uralla eteneminen ja yliopiston toimielimet Turun yliopisto edistää naisten ja miesten tasapuolista sijoittumista erilaisiin tehtäviin sekä luo heille yhtäläiset mahdollisuudet uralla etenemiseen kaikilla tasoilla. Positiivisen erityiskohtelun käyttämistä rekrytoinnissa on velvollisuus harkita, kun alalla on selvä (alle 40 % suuruinen) toisen sukupuolen aliedustus, kun hakijat ovat joko yhtä päteviä tai lähes yhtä päteviä ja kun menettelyn edellytykset muuten täyttyvät. Kehityskeskusteluissa otetaan huomioon sekä miesten että naisten työolojen ja töiden kehittäminen tasapuolisesti. Urakehitystä arvioitaessa on otettava huomioon äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaat sekä hoitovapaat. 12 Henkilöstöpoliittinen ohjelma

18 18 / 19 Turun yliopisto kannustaa siihen, että yliopiston toimielinten vaalien ehdokasasettelussa on tasapuolisesti naisia ja miehiä. Ikä Turun yliopisto tukee työn ja perheen yhteensovittamista sekä ikääntyvien työntekijöiden työssä selviytymistä suhtautumalla myönteisesti muun muassa osa-aikaeläkkeisiin ja muihin työaikajärjestelyihin. Määräaikaiset työsuhteet Opiskelu Määräaikaisia työsuhteita käytetään yliopistolla vain silloin, kun siihen on työsopimuslain mukainen peruste. Sukupuolten tasa-arvon toteutumista valintakokeissa, opetuksen järjestämisessä ja arvioinnissa seurataan. Etninen tausta ja kansainvälisyys Turun yliopisto varmistaa kaikessa toiminnassaan, erityisesti rekrytointitilanteissa, että yliopisto on työ- ja opiskeluympäristö, jossa ketään ei syrjitä etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden tai kielen vuoksi. Yliopisto huolehtii, että kansainvälisillä opiskelijoilla, opettajilla ja tutkijoilla on käytettävissään riittävät tukitoimet ja palvelut. Kansainvälisten opiskelijoiden tuutorointiin ja orientaatioon panostetaan. Opetustarjonnan suunnittelussa huomioidaan, että yliopistolla on riittävästi englanninkielistä kurssitarjontaa ympäri vuoden. Kansainvälisille opiskelijoille tarjotaan suomen kielen ja -kulttuurin opetusta. Esteettömyys ja saavutettavuus Turun yliopisto ottaa huomioon saavutettavuusnäkökulman muun muassa strategiatyössä ja viestinnässä, toiminta- ja työympäristössä, palveluissa ja opintoasioissa. Esteettömyyssuunnittelija seuraa esteettömyyden edistymistä vuosittain toimintakertomuksessaan ja raportoi siitä tasaarvotoimikunnalle. Pitkäntähtäimen tavoitteena on saavutettavan ohjauksen toimintamallin luominen. Kaikessa rakentamisessa, remontoinnissa ja tilasuunnittelussa noudatetaan esteettömyyssuosituksia. Kampusalueiden opasteiden saavutettavuutta parannetaan. Opiskelun tukipalveluista tehdään saavutettavia esim. selkeän tiedotuksen avulla. Yliopisto panostaa erilaisten oppijoiden tukipalveluihin, oppimis- ja lukivaikeuksisten opiskelijoiden tukipolku rakennetaan toimivaksi ja opintopsykologien resursseja lisätään.

19 19 / 19 Sukupuolinen suuntautuneisuus ja seksuaalinen identiteetti Tilastointi Turun yliopiston kaikessa toiminnassa kiinnitetään huomiota siihen, ettei ketään syrjitä sukupuolisen suuntautumisen perusteella. Samoin huolehditaan, ettei ketään syrjitä seksuaalisen identiteetin perusteella. Tilasuunnittelussa huomioidaan sukupuolittuneet tilat, kuten wc:t ja lastenhoitotilat ja lisätään sukupuolineutraalien tilojen määrää. Yhdenvertaisuutta koskevaa selvitystyötä tullaan jatkossa kehittämään siten, että mahdollisimman monet yhdenvertaisuuslaissa mainitut ryhmät tulisivat otettua huomioon taustaselvityksissä. Tavoitteena on näin vahvistaa kaikkien työntekijöiden osallisuutta yliopistoyhteisössä. Yliopiston tasa-arvotyöstä vastaava lakimies pitää kirjaa yhdenvertaisuusja tasa-arvolain perusteella tehdyistä kanteluista ja raportoi tapauksista vuosittain yliopiston rehtorille ja tasa-arvotoimikunnalle. Mikäli yliopiston uutta yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaa ei ole hyväksytty ennen , noudatetaan tätä suunnitelmaa, kunnes uusi suunnitelma on hyväksytty. TASA-ARVOTOIMIKUNTA professori Pirjo Nuutila (toimikunnan puheenjohtaja) tutkimusvalmistelija Anne Demasör opiskelija Minttu Naarminen lehtori Juhani Hiirikoski professori Martti Kairinen ( asti) professori Joel Kuortti amanuenssi Sanna Kuusjärvi yliopisto-opettaja Kim Lindroos assistentti Tiina Lintunen lehtori Maija S. Peltola professori Marjaana Soininen museonhoitaja Ilari Sääksjärvi koordinaattori Tytti Sokura (toimikunnan sihteeri) Toimikunnan työskentelyyn ovat osallistuneet lisäksi Tasa-arvovastaava Elina Reinikainen-Vänni Esteettömyysasiamies Paula Pietilä TYY:n hallituksen tasa-arvoasioista vastaava jäsen Milja Henttonen ja yhdenvertaisuusasioista vastaava jäsen Juho Wilska alkaen.

Etnisen syrjinnän pikakurssi. Ylitarkastaja Yrsa Nyman

Etnisen syrjinnän pikakurssi. Ylitarkastaja Yrsa Nyman Etnisen syrjinnän pikakurssi Ylitarkastaja Yrsa Nyman 8.9.2010 Suomen perustuslaki Perustuslain 6, yhdenvertaisuus Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta

Lisätiedot

Laki naisten ja miesten välisestä tasa- arvosta ( Tasa- arvolaki ) ja Yhdenvertaisuuslaki

Laki naisten ja miesten välisestä tasa- arvosta ( Tasa- arvolaki ) ja Yhdenvertaisuuslaki Laki naisten ja miesten välisestä tasa- arvosta ( Tasa- arvolaki ) ja Yhdenvertaisuuslaki Luottamusmieskurssi A evankelis- luterilaisen kirkon luottamusmiehille Perustuslain 6 (2 ja 4 mom.) Ketään ei saa

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO KOULUTUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ Tavoitteet: Ymmärtää keskeinen lainsäädäntö sukupuolten välisestä tasa-arvosta organisaation näkökulmasta Ymmärtää sukupuolten välisen tasa-arvon

Lisätiedot

Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti

Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti Tapio Bergholm, erikoistutkija, SAK Tasa arvolain laajennus HE 19/2014 sivu 1 Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennettaisiin koskemaan myös sukupuoli

Lisätiedot

LAITILAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISSUUNNITELMA

LAITILAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISSUUNNITELMA LIITE 7 LAITILAN LUKION OPETUSSUUNNITELMA LAITILAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA JA YHDENVERTAISUUDEN EDISTÄMISSUUNNITELMA 2016-2018 Laadittu 26112015/mnh Hyväksytty 18042016 sivistyslautakunta

Lisätiedot

Keskusteluja tasa-arvosta ja tasa-arvolaista oppilaitoksissa

Keskusteluja tasa-arvosta ja tasa-arvolaista oppilaitoksissa Keskusteluja tasa-arvosta ja tasa-arvolaista oppilaitoksissa Tarkoitus: Keskustelun tavoitteena on selkiyttää tasa-arvolain ymmärtämistä sekä sitä, kuinka itse voi vaikuttaa lain toteutumiseen. Tarkoituksena

Lisätiedot

Tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Mustasaaren kunta 2016 2018

Tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Mustasaaren kunta 2016 2018 Tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma Mustasaaren kunta 2016 2018 Käsittelyt: Työsuojelutoimikunta 20.10.2015 Yhteistyötoimikunta 16.11.2015 Henkilöstöjaosto 24.11.2015 Kunnanhallitus 19.1.2016 Kunnanvaltuusto

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ Koulutus työelämän asiantuntijoille 14.4.2015 Hallitussihteeri Projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Terhi Tullkki 15.4.2015 Suomen

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Rauman musiikkiopisto Sivistysvaliokunta, kesäkuu 2018 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus. 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä

Lisätiedot

KAUHAJOEN LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA

KAUHAJOEN LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA KAUHAJOEN LUKION TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA 2016 2019 Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 5 a :n mukaan (609/1986, muutettu lailla 1329/2014) koulutuksen järjestäjä vastaa

Lisätiedot

UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA

UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA ASIAKAS YTIMESSÄ, AMMATTILAISET YHTEISTYÖSSÄ AJANKOHTAISSEMINAARI 27.5.2015 27/05/2015 Pirjo Kruskopf, ylitarkastaja 2 Yhdenvertaisuusvaltuutettu

Lisätiedot

MUSTASAAREN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA

MUSTASAAREN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA MUSTASAAREN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA Tasa-arvolain 1.6.2005 voimaan tullut uudistus velvoittaa kaikkia vähintään 30 työntekijää työllistäviä työpaikkoja laatimaan tasa-arvosuunnitelman. Mustasaaren

Lisätiedot

KURIKAN KAUPUNGIN LUKIOIDEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA

KURIKAN KAUPUNGIN LUKIOIDEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA KURIKAN KAUPUNGIN LUKIOIDEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA 2017-2020 Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 5 a :n mukaan (609/1986, muutettu lailla 1329/2014) koulutuksen järjestäjä

Lisätiedot

Kuinka tunnistaa syrjintä?

Kuinka tunnistaa syrjintä? Kuinka tunnistaa syrjintä? Pirkko Mahlamäki Pääsihteeri, Vammaisfoorumi ry Uutta lainsäädäntöä Nykytilanne Uudistettu yhdenvertaisuuslaki voimaan 1.1.2015 Käytäntöjä YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTON YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Yliopiston rehtori on hyväksynyt yhdenvertaisuussuunnitelman

LAPIN YLIOPISTON YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Yliopiston rehtori on hyväksynyt yhdenvertaisuussuunnitelman LAPIN YLIOPISTON YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2012-2014 Yliopiston rehtori on hyväksynyt yhdenvertaisuussuunnitelman 22.12.2011 Sisällysluettelo 1. YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT... 2 2. MITÄ ON

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2019 Yhteistyötoimikunta 19.09.2017 Kunnanhallitus 16.10.2017 1. JOHDANTO 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman taustaa Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Viitasaaren kaupunginhallitus Pihtiputaan kunnanhallitus

YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Viitasaaren kaupunginhallitus Pihtiputaan kunnanhallitus YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Viitasaaren kaupunginhallitus Pihtiputaan kunnanhallitus Sisällys Yhdenvertaisuussuunnitelma... 1 1 Johdanto... 1 2 Sisältö ja tavoitteet... 1 3 Positiivinen erityiskohtelu...

Lisätiedot

Raahen lukion tasa-arvoja. yhdenvertaisuussuunnitelma

Raahen lukion tasa-arvoja. yhdenvertaisuussuunnitelma Raahen lukion tasa-arvoja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2020 Raahen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Johdanto Raahen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu yhteistyössä

Lisätiedot

Tasa-arvosuunnitelma 2007 2009. Yliasiamiespäivä 16.10.2007

Tasa-arvosuunnitelma 2007 2009. Yliasiamiespäivä 16.10.2007 Tasa-arvosuunnitelma 2007 2009 Yliasiamiespäivä 16.10.2007 Tasa-arvosuunnitelman rakenne Tasa-arvotilanteen nykytila Henkilöstön rakenne Palkkakartoitus Työn ja perheen yhteensovittaminen Koulutus ja itsensä

Lisätiedot

Miksi oppilaitoksen tulee edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta?

Miksi oppilaitoksen tulee edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta? Miksi oppilaitoksen tulee edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta? Mitä on se suunnitelmallinen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävä työ, jota oppilaitosten odotetaan tekevän? Miko Lempinen, ylitarkastaja

Lisätiedot

Oppilaitosten yhdenvertaisuussuunnittelu ja opinto-ohjauksen kehittäminen: Mitä muutoksia uusi yhdenvertaisuuslainsäädäntö tuo tullessaan?

Oppilaitosten yhdenvertaisuussuunnittelu ja opinto-ohjauksen kehittäminen: Mitä muutoksia uusi yhdenvertaisuuslainsäädäntö tuo tullessaan? Oppilaitosten yhdenvertaisuussuunnittelu ja opinto-ohjauksen kehittäminen: Mitä muutoksia uusi yhdenvertaisuuslainsäädäntö tuo tullessaan? Erityisasiantuntija Panu Artemjeff, OM Yhdenvertaisuuslaki on

Lisätiedot

Tätä lakia sovelletaan sekä julkisessa että yksityisessä toiminnassa, kun kysymys on:

Tätä lakia sovelletaan sekä julkisessa että yksityisessä toiminnassa, kun kysymys on: 1 of 6 21/03/2011 13:26 Finlex» Lainsäädäntö» Ajantasainen lainsäädäntö» 2004» 20.1.2004/21 20.1.2004/21 Seurattu SDK 203/2011 saakka. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Yhdenvertaisuuslaki

Lisätiedot

Tasa-arvo työpaikalla - lainsäädäntömuutokset luottamusmiehen työn kannalta

Tasa-arvo työpaikalla - lainsäädäntömuutokset luottamusmiehen työn kannalta Tasa-arvo työpaikalla - lainsäädäntömuutokset luottamusmiehen työn kannalta STTK:n luottamusmies 2015 -seminaarin työpaja to 7.5.2015 klo 13.15-13.55 Anja Lahermaa, lakimies, STTK Tasa-arvolain muutokset

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA 2015-2017

KONTIOLAHDEN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA 2015-2017 KONTIOLAHDEN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA 2015-2017 Kvalt. 8.12.2014 x SISÄLTÖ 1. TASA-ARVOSUUNNITELMAN TAUSTA JA TARKOITUS... 3 1.1 Tasa-arvosuunnitelman tavoitteet... 3 1.2 Lainsäädännön edellytykset...

Lisätiedot

Syrjinnän sääntely ja työelämä

Syrjinnän sääntely ja työelämä 1 Syrjinnän sääntely ja työelämä Esiteteksti heinäkuu 2004 (vain sähköisenä) Sisällysluettelo Lainsäädäntö... 2 Suomen perustuslaki (731/1999)... 2 Yhdenvertaisuuslaki (21/2004)... 2 Työsopimuslaki (55/2001)...

Lisätiedot

Mitä velvoitteita syrjinnän kielto ja tasapuolisen kohtelun vaatimus asettavat työnantajalle? MaRan Marraspäivä 19.11.2014

Mitä velvoitteita syrjinnän kielto ja tasapuolisen kohtelun vaatimus asettavat työnantajalle? MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Mitä velvoitteita syrjinnän kielto ja tasapuolisen kohtelun vaatimus asettavat työnantajalle? MaRan Marraspäivä 19.11.2014 MaRa-koulutuspalvelut Suvi Lahti-Leeve Syrjintäkielto ja tasapuolinen kohtelu

Lisätiedot

Yhdenvertaisuussuunnittelu. Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö

Yhdenvertaisuussuunnittelu. Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö Yhdenvertaisuussuunnittelu Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö YES 7 -koulutus 9.2.2015 Panu Artemjeff 1 Uusi yhdenvertaisuuslaki Kaksi kärkeä: syrjinnän suoja ja yhdenvertaisuuden edistäminen

Lisätiedot

HENKILÖSTÖN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

HENKILÖSTÖN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA HENKILÖSTÖN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017 2021 Yhteistyöryhmä 17.11.2016 14 Kunnanhallitus 28.11.2016 214 Valtuusto 12.12.2016 51 liite nro 4 1 1. Johdanto Sonkajärven kunnan henkilöstöpolitiikassa

Lisätiedot

Kankaanpään Yhteislyseon ja Honkajoen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Kankaanpään Yhteislyseon ja Honkajoen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Kankaanpään Yhteislyseon ja Honkajoen lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä lainsäädäntö... 2 3. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELU EDISTÄMINEN

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELU EDISTÄMINEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELU EDISTÄMINEN 11.9.2015 Satu Valtere @satuvaltere 2 MIKÄ TASA-ARVO? TASA-ARVO Tasa-arvolla viitataan useissa yhteyksissä miesten ja naisten väliseen tasa-arvoon.

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Hyväksytty hallituksessa 30.05.2013 43 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 TASA-ARVOSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE... 3 3 TASA-ARVOKYSELYN

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2019 VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO 1 LÄHTÖKOHDAT Tämä suunnitelma on osa Vieremän kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Tasa-arvoa

Lisätiedot

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Vuosille 2017-18 1 KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Tasa-arvolaki koulussa 3. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

Kyyjärven kunnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille

Kyyjärven kunnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille Kyyjärven kunnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille 2019-2020. Yhteistyötoimikunta 6.2.2019 Kunnanhallitus 18.2.2019 Kunnanvaltuusto 29.4.2019 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Yhdenvertaisuus-

Lisätiedot

TASA-ARVOSUUNNITELMA OSAKSI TYÖPAIKAN YHTEISTOIMINTAA P R O S E. Selvitys. Käynnistys. Seuranta. Suunnittelu. Toteutus

TASA-ARVOSUUNNITELMA OSAKSI TYÖPAIKAN YHTEISTOIMINTAA P R O S E. Selvitys. Käynnistys. Seuranta. Suunnittelu. Toteutus TASA-ARVOSUUNNITELMA OSAKSI TYÖPAIKAN YHTEISTOIMINTAA P R O S E S S I Seuranta Käynnistys Selvitys Suunnittelu Toteutus ao/amää/kalvot2004/tasa-arvolaki 2005 uusi 1 1. Tasa-arvosuunnitelman laatiminen

Lisätiedot

PYHÄRANNAN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA VUOSILLE 2014-2017

PYHÄRANNAN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA VUOSILLE 2014-2017 YTT Liite 2 PYHÄRANNAN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA VUOSILLE 2014-2017 Yleistä Uudistettu laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (tasa-arvolaki) tuli voimaan kesäkuun 1 päivänä 2005. Lain merkittävimpiä

Lisätiedot

Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä

Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Mahdollisuus vai taakka? Koulutus työelämän asiantuntijoille 30.4.2015 Eurobarometri 77.4. Syrjintä EU:ssa vuonna 2012. Aineisto kerätty 6/2012. 2 30.4.2015 3

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2016-2019 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja sen tarkoitus 2. Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen koulu

Lisätiedot

HENKILÖSTÖN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

HENKILÖSTÖN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 1 ( 7 ) HENKILÖSTÖN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017 2021 Yhteistyöryhmä 17.11.2016 14 Kunnanhallitus 28.11.2016 214 Valtuusto 12.12.2016 51 liite nro 4 Päivitetty, yhteistyöryhmä 26.2.2018

Lisätiedot

Yhdenvertaisuuslaki (21/2004)

Yhdenvertaisuuslaki (21/2004) YLEISKIRJE A 3/2004 20.2.2004 Seurakunnille Sisältää: Yhdenvertaisuuslaki (21/2004) Yhdenvertaisuuslaki (21/2004) 1. Johdanto Uusi yhdenvertaisuuslaki (21/2004) on tullut voimaan 1.2.2004. Lain tarkoituksena

Lisätiedot

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Sisällys Johdanto Epäasiallinen kohtelu ja häirintä opiskeluyhteisössä Kiusaaminen Häirintä Sukupuoleen perustuva häirintä

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin tasa-arvosuunnitelma. * Yhteisty ötoimikunta 29.11.2006 * Yhteisty ötoimikunta 17.01.2007 * Kaupunginhallitus 05.02.

Uudenkaupungin kaupungin tasa-arvosuunnitelma. * Yhteisty ötoimikunta 29.11.2006 * Yhteisty ötoimikunta 17.01.2007 * Kaupunginhallitus 05.02. 1 Uudenkaupungin kaupungin tasa-arvosuunnitelma * Yhteisty ötoimikunta 29.11.2006 * Yhteisty ötoimikunta 17.01.2007 * Kaupunginhallitus 05.02.2007 1 Johdanto Tasa-arvosuunnitelman laatiminen perustuu lakiin

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta /2014 Laki. naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta /2014 Laki. naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2014 1329/2014 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2014

Lisätiedot

Työnhakuun liittyvää juridiikkaa/ käsiteltävät asiat

Työnhakuun liittyvää juridiikkaa/ käsiteltävät asiat Työnhakuun liittyvää juridiikkaa/ käsiteltävät asiat Sopimusoikeudelliset periaatteet ja oikeustoimilaki Työnhakijatietojen käsittely Syrjinnän kielto Henkilö- ja soveltuvuusarviointitestaus työhönotossa

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus ja syrjintäkielto vammaisten henkilöiden matkanteossa

Yhdenvertaisuus ja syrjintäkielto vammaisten henkilöiden matkanteossa Yhdenvertaisuus ja syrjintäkielto vammaisten henkilöiden matkanteossa Kaikille helppo matkanteko -seminaari, 25.5.2016 Helsinki Elina Akaan-Penttilä, lakimies, Invalidiliitto ry 1 Tavoite ja tarkoitus

Lisätiedot

PUNKALAITUMEN KUNNAN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA

PUNKALAITUMEN KUNNAN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA 1 Yht.tmk 15.3.2007 4 PUNKALAITUMEN KUNNAN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA 2 SISÄLLYSLUETTELO sivu 2 1. JOHDANTO sivu 3 2. TAVOITTEET JA ARVOT TYÖPAIKKOJEN TASA-ARVON JA sivu 3 YHDENVERTAISUUDEN

Lisätiedot

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS 1 15.4.2015 Naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Naisten ja miesten tosiasiallisissa oloissa tuntuvia eroja Työelämässä rakenteita, jotka ylläpitävät sukupuolten

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta 5.10.201 Mitä on yhdenvertaisuus? Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja ettei ketään saa syrjiä

Lisätiedot

Tasa-arvolaki työelämässä

Tasa-arvolaki työelämässä Tasa-arvolaki työelämässä Mahdollisuus vai taakka? Koulutus työelämän asiantuntijoille 23.4.2015 TASA-ARVOLAKI 2 23.4.2015 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986) Tarkoitus: estää sukupuoleen

Lisätiedot

Yhdenvertaisuuden toteutumisen elementit YVL

Yhdenvertaisuuden toteutumisen elementit YVL Yhdenvertaisuuden toteutumisen elementit YVL Muodollinen yhdenvertaisuus (välittömän syrjinnän kielto) 10 Tosiasiallinen yhdenvertaisuus velvoite yhdenvertaisuuden edistämiseen eli yhdenvertaisuussuunnittelu

Lisätiedot

UUDESTA YHDENVERTAISUUSLAISTA. Hallitusneuvos Susanna Siitonen

UUDESTA YHDENVERTAISUUSLAISTA. Hallitusneuvos Susanna Siitonen UUDESTA YHDENVERTAISUUSLAISTA Hallitusneuvos Susanna Siitonen Tarja Kröger 19.5.2014 1 Syrjinnän kieltoja ja tasapuolisen kohtelun velvollisuutta koskeva säännöskokonaisuus YVL Syrjinnän kiellot (pl. sukupuoleen

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN HENKILÖSTÖPOLIITTINEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2015 2017 Hyväksytty hallintojaostossa 17.8.2015. 2 (6) 1. Johdanto Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

EVIJÄRVEN KUNNAN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNI- TELMA

EVIJÄRVEN KUNNAN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNI- TELMA EVIJÄRVEN KUNNAN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNI- TELMA 2016-2018 Kunnanhallitus hyväksynyt 13.6.2016 Kunnanvaltuusto hyväksynyt 21.6.2016 Sisällysluettelo Evijärven kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma...

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus sosiaalioikeudellisena kysymyksenä

Yhdenvertaisuus sosiaalioikeudellisena kysymyksenä Yhdenvertaisuus sosiaalioikeudellisena kysymyksenä Pentti Arajärvi Yliopistojen valtakunnalliset tasa-arvopäivät Itä-Suomen yliopisto Kuopio 18.4.2012 1 IHMISOIKEUS kansainvälisessä ihmisoikeussopimuksessa

Lisätiedot

Kuopion Tanssistudion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Kuopion Tanssistudion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Kuopion Tanssistudion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Johdanto Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta velvoittaa oppilaitoksia laatimaan tasa-arvosuunnitelman. Yhdenvertaisuuslaki edellyttää,

Lisätiedot

ELIMÄEN LUKION TOIMINNALLINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA Hyväksytty Elimäen lukion tasa-arvotyöryhmässä

ELIMÄEN LUKION TOIMINNALLINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA Hyväksytty Elimäen lukion tasa-arvotyöryhmässä 1 ELIMÄEN LUKION TOIMINNALLINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA Hyväksytty Elimäen lukion tasa-arvotyöryhmässä 12.10.2011 SISÄLLYS 1. Johdanto 2 2. Lukion tehtävät tasa-arvolain mukaan 3 3. Tasa-arvon toteutumisen

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Askolan kunta

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA. Askolan kunta TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Askolan kunta 2016-2018 Yhteistyötoimikunta 25.10.2016 Henkilöstöjaosto 31.10.2016 Kunnanhallitus 2.11.2016 Kunnanvaltuusto 16.11.2016 Sisällys 1. JOHDANTO... 3

Lisätiedot

Rauman Lyseon lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma V

Rauman Lyseon lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma V Rauman Lyseon lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017 2019 V15.12.2016 1 Rauman Lyseon lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 1. Johdanto... 3 2. Lainsäädäntö... 3 2.1. Tasa-arvolaki...

Lisätiedot

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12. Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017 Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.2015 / 18 1 Tasa-arvosuunnitelma vuosille 2016-2017 Tasa-arvotilanteen selvitys

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA KUNNANHALLITUKSEN ESITYSLISTAN 14.11.2016 liite nro 5 HEINÄVEDEN KUNTA TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2018 Yhteistyötoimikunta / 2016 Kunnanhallitus / 2016 Valtuusto / 2016 1. JOHDANTO 1.1.

Lisätiedot

Rovaniemen ammattikorkeakoulun tasa-arvosuunnitelma 2012

Rovaniemen ammattikorkeakoulun tasa-arvosuunnitelma 2012 Rovaniemen ammattikorkeakoulun tasa-arvosuunnitelma 2012 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2 2. Tasa-arvosuunnittelun lähtökohdat 3 3. Tavoitteet ja toimenpiteet tasa-arvon toteuttamiseksi 4 4. Tasa-arvosuunnitelman

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2011 Päivitetty 5.11.2010 (KY Lappian yhteistyötoimikunta) 2 (14) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 TAUSTA JA TARKOITUS... 4 3 YLEISET TAVOITTEET... 5 4 TASA-ARVON

Lisätiedot

Tasa-arvon edistäminen korkeakoulumaailmassa

Tasa-arvon edistäminen korkeakoulumaailmassa Tasa-arvon edistäminen korkeakoulumaailmassa Jukka Maarianvaara Tasa-arvovaltuutettu Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusseminaari, Vaasan yliopisto 12.4.2018 Miten tasa-arvo voi Suomessa? Tasa-arvon paradoksi

Lisätiedot

Miksi opettajan tulee edistää tasa-arvoa?

Miksi opettajan tulee edistää tasa-arvoa? Miksi opettajan tulee edistää tasa-arvoa? Mikä on se suunnitelmallinen tasa-arvoa edistävä työ, jota oppilaitosten odotetaan tekevän? Miko Lempinen, ylitarkastaja tasa-arvovaltuutetun toimisto Pojat ovat

Lisätiedot

KOUVOLAN KAUPUNGIN LUKIOIDEN TASA-ARVOSUUNNITELMA. Kouvolassa, toukokuussa 2008. Tasa-arvotyöryhmä: Tuomas Riikonen, Kouvolan Lyseon lukio (pj.

KOUVOLAN KAUPUNGIN LUKIOIDEN TASA-ARVOSUUNNITELMA. Kouvolassa, toukokuussa 2008. Tasa-arvotyöryhmä: Tuomas Riikonen, Kouvolan Lyseon lukio (pj. KOUVOLAN KAUPUNKI Sivistystoimen toimiala Lukiokoulutus KOUVOLAN KAUPUNGIN LUKIOIDEN TASA-ARVOSUUNNITELMA Kouvolassa, toukokuussa 2008 Tasa-arvotyöryhmä: Kouvolan kaupunki, opettajajäsenet: Tuomas Riikonen,

Lisätiedot

TASA- ARVOSUUNNITELMA

TASA- ARVOSUUNNITELMA TASA- ARVOSUUNNITELMA Kaupunginhallituksen 2.10.2012 165 hyväksymä Haapajärven kaupungin tasa-arvosuunnitelma Tasa-arvolain 6a.n mukaan tasa-arvosuunnitelma on selvitys työpaikan tasaarvotilanteesta ja

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma 2018-2020 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 12/2017 Hyväksytty edustajiston kokouksessa 1/2018 1. Yhdenvertainen ja tasa-arvoinen LYY Lapin yliopiston ylioppilaskunnan

Lisätiedot

KAUTTUAN KOULUN TASA ARVOSUUNNITELMA (YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA) KAUTTUAN KOULUN TASA-ARVOSUUNNITELMA

KAUTTUAN KOULUN TASA ARVOSUUNNITELMA (YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA) KAUTTUAN KOULUN TASA-ARVOSUUNNITELMA KAUTTUAN KOULUN TASA ARVOSUUNNITELMA (YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA) KAUTTUAN KOULUN TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällys: 1. Johdanto 2. Tasa-arvoon liittyvä lainsäädäntö 3. Tasa-arvosuunnitelman tavoitteet 4.

Lisätiedot

Tasa-arvosuunnittelu 1

Tasa-arvosuunnittelu 1 Tasa-arvosuunnittelu 1 Kurssin tarkoituksena on antaa perustiedot tasaarvosuunnitteluun Miksi tehdään, mitä tehdään ja miten tehdään? Tasa-arvosuunnitelma - Näin se onnistuu (julkaisu 2007) 2 Naiset ja

Lisätiedot

KARIJOEN KUNTA TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

KARIJOEN KUNTA TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA KARIJOEN KUNTA TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Kunnanhallitus hyväksynyt 02.06.2017 1 1. JOHDANTO Karijoen kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma pohjautuu: lakiin naisten ja miesten

Lisätiedot

Tasa-arvosuunnitelma

Tasa-arvosuunnitelma Tasa-arvosuunnitelma 2017-2019 1. JOHDANTO 3 2. TASA-ARVOSELVITYS 4 Tasa-arvoisuuden kokeminen 7 Koulutus 7 3. PERIAATTEET JA TOIMENPITEET TASA-ARVON EDISTÄMISEKSI 7 Henkilöstön rekrytointi 7 Tasa-arvoisen

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöstöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöstöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöstöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Ilkka Kouri Henkilöstöturvallisuus 22.3.2005: Työyhteisön fyysinen ja henkinen turvallisuus Työyhteisön riskejä Fyysinen turvallisuus ei

Lisätiedot

EURAN LUKION TASA-ARVOSUUNNITELMA

EURAN LUKION TASA-ARVOSUUNNITELMA EURAN LUKION TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällys 1. Johdanto 2. Tasa-arvoon liittyvä lainsäädäntö 3. Tasa-arvosuunnitelman tavoitteet 4. Euran lukion opetussuunnitelma 5. Opiskelijoiden valinnat 6. Opetuksen

Lisätiedot

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan. yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille 2014 2016

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan. yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille 2014 2016 Lapin yliopiston ylioppilaskunnan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille 2014 2016 Hyväksytty LYY:n hallituksen kokouksessa 21/2013 16.10.2013 Hyväksytty LYY:n edustajiston kokouksessa 7/2013

Lisätiedot

Yhdenvertaisuussuunnitelma

Yhdenvertaisuussuunnitelma LAPIN PELASTUSLAITOS Lapland Rescue Department Työsuojeluorganisaatio Yhdenvertaisuussuunnitelma Laatiminen: 19.12.2016/ Työsuojeluorganisaatio Käsittelyt: 23.1.2017/ YT-toimikunta Pelastuslautakunta 3.3.2017

Lisätiedot

1. TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMAN TAUSTA JA TARKOITUS

1. TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMAN TAUSTA JA TARKOITUS PÄLKÄNEEN KUNNAN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2016-2018 Sisältö 1. TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMAN TAUSTA JA TARKOITUS... 3 1.1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoitteet...

Lisätiedot

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen Sukupuolten tasa-arvon edistäminen Mitä on suvaaminen?, ylitarkastaja Tasa-arvoyksikkö 1 Esityksen rakenne Tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki Peruskäsitteitä Sukupuolinäkökulman valtavirtaistamisesta

Lisätiedot

VALKEALAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVO-SUUNNITELMA

VALKEALAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVO-SUUNNITELMA VALKEALAN LUKION TOIMINNALLINEN TASA- ARVO-SUUNNITELMA 2016-2018 Tasa-arvosuunnitelmassa kerrotaan asiaan liittyvä lainsäädäntö sekä kuvataan koulun tapaa toimia tasa-arvoon liittyvissä asioissa Juha Malinen

Lisätiedot

Ruokolahden kunta TASA-ARVOSUUNNITELMA. Kh / 341

Ruokolahden kunta TASA-ARVOSUUNNITELMA. Kh / 341 Ruokolahden kunta TASA-ARVOSUUNNITELMA 2011 2013 Kh 21.12.2010 / 341 1(6) SISÄLTÖ 1. Yleistä 2. Tasa-arvon nykytilan selvitys 2.1. Vakinaisen ja määräaikaisen henkilöstön lukumäärä 2.2. Naisten ja miesten

Lisätiedot

Paneelikeskustelu arjen tasaarvosta. Case: Itä-Suomen yliopisto

Paneelikeskustelu arjen tasaarvosta. Case: Itä-Suomen yliopisto Paneelikeskustelu arjen tasaarvosta yliopistossa Case: Itä-Suomen yliopisto - Pj. Henkilöstöjohtaja Jouni Kekäle - Professori Riitta Ahonen - Tutkija Pirjo Pöllänen - Luottamusmies Lea Kervinen - Amanuenssi

Lisätiedot

Ohjeistus kouluille ja päiväkodeille toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan

Ohjeistus kouluille ja päiväkodeille toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan Kalajoen kaupunki 2017-2019 Toiminnallinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma Ohjeistus kouluille ja päiväkodeille toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintaan Kalajoen kaupungin

Lisätiedot

SYRJIMÄTÖN TOIMINTAYMPÄRISTÖ

SYRJIMÄTÖN TOIMINTAYMPÄRISTÖ metalliliiton Tavoiteohjelma KOULUTUSAINEISTO SYRJIMÄTÖN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Metalliliiton tavoiteohjelma Syrjimätön toimintaympäristö Tavoiteohjelma määrittää Metallityöväen Liiton tasa-arvo- ja yhden vertaisuustyön

Lisätiedot

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus Sisällysluettelo 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä lainsäädäntö... 4 2.1 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986)

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Tervon yhtenäiskoulu Sisällys 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintavelvoite... 2 2. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoite...

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan yhdenvertaisuussuunnitelma

Nurmijärven kunnan yhdenvertaisuussuunnitelma Nurmijärven kunnan yhdenvertaisuussuunnitelma KV 26.3.2008 28 www.nurmijarvi.fi Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Yhdenvertaisuuden käsitteet ja periaatteet... 4 1.1 Rasismin kielto... 4 1.2. Etnisen syrjinnän

Lisätiedot

Henkilökuntaa rekrytoitaessa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä ja määräyksiä pätevyysvaatimuksista ja kelpoisuusehdoista.

Henkilökuntaa rekrytoitaessa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä ja määräyksiä pätevyysvaatimuksista ja kelpoisuusehdoista. ALAVIESKAN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA 1. Tavoitteet Kunnanvaltuusto 26.9.2006 19 Tavoitteena on tasa-arvoinen, yhteistyökykyinen ja kehittyvä sekä hyvää tulosta tekevä työyhteisö, jossa tasa-arvo on osa

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNGIN TASA ARVOSUUNNITELMA VUOSILLE

ROVANIEMEN KAUPUNGIN TASA ARVOSUUNNITELMA VUOSILLE ROVANIEMEN KAUPUNGIN TASA ARVOSUUNNITELMA VUOSILLE 2012 2015 SISÄLTÖ 1. Tasa arvolain ja yhdenvertaisuuslain velvoitteet 1.1 Tasa arvolaki 1.2 Yhdenvertaisuuslaki 2. Tasa arvosuunnitelma 2.1 Tasa arvotyöryhmä

Lisätiedot

Suunnitelmat yhdenvertaisuuden edistämiseksi uuden yhdenvertaisuuslain valossa. Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö

Suunnitelmat yhdenvertaisuuden edistämiseksi uuden yhdenvertaisuuslain valossa. Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö Suunnitelmat yhdenvertaisuuden edistämiseksi uuden yhdenvertaisuuslain valossa Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö 1 Uusi yhdenvertaisuuslaki Kaksi kärkeä: syrjinnän suoja ja yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

Keravan Opiston TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

Keravan Opiston TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Keravan Opiston TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Päivitetty 14.12.2018 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Taustaa 4 2. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman yhdistäminen 4 3. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotilanteen

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöstöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöstöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöstöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Ilkka Kouri Henkilöstöturvallisuus 3.3.2004: Työyhteisön toiminta, fyysinen ja henkinen turvallisuus Työyhteisön toimivuus Työyhteisön toiminnan

Lisätiedot

1.6. voimaan tulevat tasa-arvolain muutokset asettavat vuosittain laadittavalle tasaarvosuunnitelmalle

1.6. voimaan tulevat tasa-arvolain muutokset asettavat vuosittain laadittavalle tasaarvosuunnitelmalle Tasa-arvosuunnittelu Jokaisella vähintään 30-työntekijää säännöllisesti työllistävällä työnantajalla tulee olla tasaarvosuunnitelma Tasa-arvosuunnitelmaa päivitetään vuosittain Suunnitelman voi sisällyttää

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Tavoitteet Tämä diaesitys ohjaa työpaikkaa luomaan työpaikalle yhteiset pelisäännöt eli yhteiset toimintatavat. Yhteiset toimintatavat parantavat yhteishenkeä

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ Koulutus työelämän asiantuntijoille 25.3.2015 Hallitussihteeri Terhi Tulkki Projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen Naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Naisten ja miesten

Lisätiedot

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf TOIMINNALLINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Lisätiedot

Hankasalmen lukion toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Hankasalmen lukion toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Hankasalmen lukion toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tämä suunnitelma korvaa aikaisemman vuonna 2015 tehdyn suunnitelman. Hyväksytty Hankasalmen kunnan sivistyslautakunnassa 14.6.

Lisätiedot

Tervolan kunta. Tasa-arvosuunnitelma. Henkilöstötoimikunta Kunnanhallitus

Tervolan kunta. Tasa-arvosuunnitelma. Henkilöstötoimikunta Kunnanhallitus Tervolan kunta Tasa-arvosuunnitelma 2017 Henkilöstötoimikunta 17.11.2016 37 Kunnanhallitus 28.11.2016 330 1 Sisällys Tervolan kunnan tasa-arvosuunnitelma v. 2017... 2 1. Saatteeksi... 2 2. Tervolan kunta

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu Hyvinvointilautakunta 20.3.2017 19 LIITE NRO 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Puumalan yhtenäiskoulu Sisällys 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma... 3 1.1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman

Lisätiedot

Yhdenvertaisuuslaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

Yhdenvertaisuuslaki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Yhdenvertaisuuslaki Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2014 1 luku Yleiset säännökset 1 Lain tarkoitus Tämän lain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta

Lisätiedot

Vammaisten ihmisten ihmisoikeudet

Vammaisten ihmisten ihmisoikeudet Vammaisten ihmisten ihmisoikeudet Vammaispalvelujen järjestäminen ja hankinta koulutus 6.3.2019, THL, Helsinki Henrik Gustafsson, lakimies, ry 1 YK:n vammaissopimuksen merkitys YK:n vammaissopimus ratifioitiin

Lisätiedot

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun Tasa-arvosuunnitelma Ammattikorkeakoulun hallitus hyväksynyt 1.2. 7a Tavoitteena tasa-arvoinen Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu Tasa-arvolaki velvoittaa oppilaitoksia tekemään

Lisätiedot