Asiakaspalvelun parantaminen Lapin kirjastoissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asiakaspalvelun parantaminen Lapin kirjastoissa"

Transkriptio

1 1 Asiakaspalvelun parantaminen Lapin kirjastoissa Tornionlaakson kirjasto (Ylitornio ja Pello) 2 Tornion kaupunginkirjasto 3 Tervolan kunnankirjasto 4 Sompion kirjasto (Sodankylä, Savukoski, Pelkosenniemi) 5 Simon kunnankirjasto 7 Sallan kunnankirjasto 8 Ranuan kunnankirjasto 10 Enontekiön kunnankirjasto 11 Muonion kunnankirjasto 13 Kolarin kunnankirjasto 15 Kittilän kunnankirjasto 17 Keminmaan kunnankirjasto 18 Kemin kaupunginkirjasto 19 Inarin kunnankirjasto 21 Kemijärven kaupunginkirjasto 23

2 2 Muutoksen tuulet voimavaraksi -hanke KYSELY ASIAKASPALVELUN PARANTAMISESTA LAPIN KIRJASTOISSA Helmikuussa 2012 pidetyssä seminaarissa Lapin kirjastojen edustajat päättivät parantaa asiakaspalvelua kirjastoissaan. Tämä kysely koskee niitä toimenpiteitä, joita on tehty tai on suunnitteilla asiakaspalvelun parantamiseksi. Kirjaston nimi: Tornionlaakson kirjasto (Ylitornio ja Pello) Yhteyshenkilö: Terttu Eteläaho Yhtenäinen käytäntö uuden asiakkaan vastaanotossa Emme tavoitelleet muutosta, vaan yhdenmukaisuutta Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Koko henkilökunnan kanssa pohdittiin, onko tämä tarpeellinen. Yhteenveto oli meidän Luostolla olleiden vastuulla (Susanna Kuukasjärvi ja Terttu Eteläaho) Käsittelimme asian henkilökuntapalaverissa toukokuussa 2012 Powerpoint-esityksen pohjalta Asiakkaat ovat tyytyväisiä kun heille kerrotaan kaikki palvelumahdillisuudet heti alkajaisiksi.toisaalta edelleen tiskillä tapaa asiakkaita, jotka sanovat että on täältä ennen saanut ilman korttia, kyllä minut tunnetaan Työ toteutettiin työajan puitteissa. Kyseinen henkilökuntapalaveri jatkui virkistyspäivänä, talot olivat kiinni ja meitä opasti personal trainer Erittäin tarpeellista, on keskeinen osa työtä Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen? Entiset ja kaikki uudet palvelut on osattava neuvoa asiakkaille eli kaikki täydennyskoulutus on tarpeellista ( tulossa mm. verkkokirjasto)

3 3 Kirjaston nimi: Tornion kaupunginkirjasto Yhteyshenkilö: Anna-Leena Lindholm Senioreiden ja liikuntaesteisten kirjastopalvelujen saatavuus. Torniossa lakkautettu lähikirjastoja. Muiden kirjastojen seniorityö ja kotipalvelu. Yhteistyö Alatornion vanhainkotiyhdistyksen /senioripisteen kanssa. Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Pidettiin palavereja aiheesta. Oman talon virkailijoita oli läsnä suunnittelemassa. Yhteistyökumppaneiden etsintä esim. SPR-ystävänpalvelu. Palaute on ollut tosi hyvää ja kannustavaa Paljon työaikaa, miettimistä ja suunnittelua. Kaikki on tähän mennessä tehty nollabudjetilla. Syksyllä mahdollisesti anotaan projekti-rahaa. Tällä hetkellä emme pysty toteuttamaan kotipalvelua. Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen? Mahdollisesti tutustua toisten kirjastojen kotipalveluun ja yleensä seniorityöhön.

4 4 Kirjaston nimi: Tervolan kunnankirjasto Yhteyshenkilö: Irene Matila Kirjastomme tila on liian pieni aineistoon nähden. Tarkoituksemme oli pienentää kokoelmaa reilusti ja sijoitella aineistoa houkuttelevammin. Lastenosaston elävöittäminen oli yksi kehittämiskohteemme. Ahtaus todettu monivuotisen työskentelyn perusteella. Enää asiakkaat eivät lainaa vanhoja kirjoja niin kuin ennen. Uusi kiinnostaa! Kyselimme myös asiakkailta, mitä haluavat. Lastenosasto vaati jotakin piristystä. Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Kirjastotoimenjohtaja uskalsi delegoida poistojen tekemistä muillekin Varastoa olemme käyneet läpi ja vanhat aikakauslehdetkin poistimme tarpeettomina pölyttymästä. VHS:t ja c-kasetit on poistettu kokonaan. Oman ammattitaitomme uskomme riittävän poistojen tekemiseen. Muutama tietokirjaluokka kyllä kaipaisi ammattiapua, mm. lakikirjat. Lastenosasto näyttää nyt värikkäältä ja houkuttelevalta, vaikka tila on sama kuin aikaisemmin. Mukavat hahmot, esineet ja pöytäpelit ilahduttavat lapsia. Teemme poistoja aina kun mahdollista. Pyrimme pitämään lastenosaston tilan houkuttelevana. Hankitut lautapelit kiinnostavat lapsia. Ehkäpä poistoja ei ole vieläkään tehty tarpeeksi, koska asiasta ei ole huomauteltu. Itse olemme kyllä huomanneet, että päädyissä esillä olevat kirjat lähtevät herkästi lainaan. Peleistä ovat asiakkaat pitäneet ja keinuvista kalusteista lastenosastolla. Tämä ei ole vaatinut muuta kuin viitseliäisyyttä ja uskallusta luopua entisestä. Asennekasvatusta. Lastenosaston elävöittämiseen saimme valtion erillishankerahaa. Hyllyjen välissä voisi asiakaspalvelija liikkua vieläkin enemmän. Aika usein hän jumittuu kirjoittelemaan tai surffailemaan ja sehän ei ole hyvää palvelua. Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen? Asiakkaan kohtaamista voisi painottaa. Aineiston esillepanoa ja näyttelyjen järjestämistä voisi esitellä kaikille tasoille.

5 5 Kirjaston nimi: Sompion kirjasto Yhteyshenkilö: Tiina Heinänen Halusimme parantaa kirjaston saavutettavuutta ja omatoimista käyttöä. Haimme apurahaa hankkeelle nimeltä: Palvelu pelaa, asiakas osaa, jossa tarkoituksena oli muuntaa Sodankylän kirjaston lehtisali itsepalvelukäyttöön sopivaksi. Samalla saatiin luotua kirjastoon itsepalvelukokoustila kuntalaisia varten. Tämän lisäksi asiakkaita varten hankittiin digitointilaitteet kaikkiin kirjaston toimipisteisiin. Asiakaspalvelun parantamiseksi haluttiin vaikuttaa palvelutilan ergonomiaan ja palvelutiskien vaihto kaikissa toimipisteissä kuului suunnitteluun. Lisäksi kaikki toimipisteet varustetaan dataprojektorilla ym., jotta luennointi, elokuvien katselu jne helpottuu. Itsepalvelulehtisali oli toteutettu Ylitorniolla ja Pellossa. Vaikutti, että Sodankylän kirjastoon ei ole sellaista mahdollista rakentaa, mutta kun arkkitehti tuli suunnittelun avuksi aukesi tämäkin mahdollisuus. Digitointi ym laitteet ovat jo arkipäivää kirjastoissa. Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Arkkitehti teki suunnitelman muutoksista. Suunnitelman toteuttamiseksi kunta kilpailutti rakentajat ja muutokset tehtiin syksyn 2012 aikana. Uusitut tilat otettiin käyttöön helmikuussa Pelkosenniemen toimipisteen palvelutiski uusittiin jo kaksi vuotta sitten. Savukosken tiski uusiutui keväällä Ja Sodankylän tiskiä ollaan parhaillaan uusimassa. Palvelutiskien uusiminen ei kuulu kirjaston hankkeeseen. Tiskirahat ovat kunkin kunnan investointirahoja. Asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä. Kehuja on tullut lähes päivittäin. Sodankylässä remo on vielä kesken, koska tiskin uusiminen on vaiheessa ja siihen on sidoksissa myös asiakastietokoneiden sijoittaminen uusiin toimiviin paikkoihin. Toivottavasti syksyn aikana saadaan kaikki muutokset tehtyä. Myös digitointilaitteisiin ollaan tyytyväisiä: LP/C-kasetti CD ja VHS DVD. Suunnitteleminen vie runsaasti aikaa. Asiantuntija-apu oli oleellisen tärkeää. Meillä apuna

6 6 oli hankeraha. Osa eli palvelutiskit maksettiin kuntien investointirahoista. Nämä muutokset ovat olleet isoja fyysisiä juttuja, seuraavaksi haluamme luoda hyvän asiakaspalvelun käytäntöä miettimällä laatukriteerejä. Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen? Kaikenlainen koulutus on tarpeen!

7 7 Kirjaston nimi: Simon kunnankirjasto Yhteyshenkilö: Aino Simoska Varsinaista kehityskohteiden etsimistä emme suorittaneet, vaan niihin on törmätty vuoden aikana ja otettu kohteeksi resurssien antaessa myöten. Seuraavia toimintoja/asioita on kehitelty: Lasten ja nuorten osastojen erilleen jakaminen Teemalaatikot lastenosastolle (autot, prinsessat, vitsit ) Kouluille tietokirjavinkkaukset (aiemmin vinkkaukset olleet enimmäkseen kaunokirjallisuuteen painottuvia) Lainattavat kirjakassit Entistä enemmän jalkauduttu hyllyjen väliin vinkkaamaan Osa ideoista on muokattu sopimaan tarpeisiimme ja saatu ulkopuolelta (kirjastot/kaupat ). Peltosen Tarjan ollessa meillä kirjastotoimenjohtajana, saimme hyviä ideoita, joita pyrimme jatkossakin kehittelemään (vinkkaus, teemalaatikot, osastojako). Lainattavat kirjakassit idea löytyi jostakin isosta kirjastosta. Hyllyjen välissä vinkkaaminen oli tapetilla ko. seminaarissa ja sitä vietiin eteenpäin. Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Suunnittelu ja toteutus on tehty itse, ilman ammattisuunnittelua. Vaikka Tarja oli meillä melkoisen lyhyen rupeaman, saatiin aikaan aika paljon näkyvää ja osa kehitysideoista saatiin polkaistua käyntiin, mutta tällä hetkellä ne odottavat lisäresursseja ja jatkokehittelyä (työntekijää). Muutokset on tehty normaalien töiden lomassa, koska ne eivät häirinneet merkittävästi normaalia toimintaa. Pääasiassa positiivista. Lapset ovat innoissaan teemalaatikoista. Kehittämistyö vaati henkilökuntaresursseja ja Tarjan ollessa virassa meillä oli kolme täysiaikaista työntekijää. Lisäksi on yksi harjoittelija osa-aikaisesti. Rahoitusta tarvittiin vain laatikoiden ja kassien hankintaan. Pikkuhiljaa muokkaamme myös varastoa, joka on asiakkaiden käytettävissä ja Tarjan ohjeilla jatkamme myös muuta kehitystyötä, kunnes uusi ktj astuu remmiin.

8 8 Kirjaston nimi: Sallan kunnankirjasto Yhteyshenkilö: Nina Sipola Kirjaston laatutyö, kehittämiskohteiksi valittu asiakaspalvelu joka nähdään läpäisevänä kaikkien eri laadun osatekijöiden osalta sis. mm. kokoelmanhallinnan, osaamisen. Ely-keskuksen hankeen innostamana vierailut eläkeläisryhmiin ja heidän vastavierailunsa kirjastoon - > saavutettiin kokonaan uusia asiakkaita ns. ei-kirjastonkäyttäjiä. Laatutyö oli osa omaa jotamisen erikoisammattitutkinnon projektityötä. Malli saatiin koulupuolelle aikaisempina vuosina viedystä laatutyöskentelymallista, jota sovellettiin kirjastolle. Työ lähti liikkeelle henkilöstön kehittämispäivästä, jossa määriteltiin laadun kehittämisen kohteet, ja niistä kaksi valittiin koko henkilöstön kehittymisen kohteelle tulevalla toimivuodelle. Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Henkilökunta asetti itse itselleen tavoitteen kehittämispäivässä ja sitä seuranneessa laatutyöpäivässä. Ensimmäinen välitsekkaus tapahtui kehityskeskusteluiden yhteydessä, muutoin asiaan on palattu aina henkilöstöpalavereissa. Käytännön asiantuntija-apu: sivistystoimenjohtaja Koulutusta sisäisesti, pieniä sisustusmuutoksia itse kirjaston sisällä, asian esille nostaminen ja siihen palaaminen aika ajoittain sai kiinnittämään huomiota asiakaspalveluun. Kunnan vuosittain toteuttamalla hyvinvointipäivällä päivän teemaksi valittiin asiakaspalvelu. Vierailut eläkeläisryhmiin kuuluivat oppisopimusopiskelijan oppimissuunnitelmaan, jolloin hän toisen virkailijan kanssa jalkautui harrasteryhmiin. Asiakkailta vähän, kuitenkin hyvät arvosanat kaikissa asiakaspalautteissa. Itse tyytyväisiä muutokseen, lainaustiski ja lehtisali ovat selkeämmät ja rauhallisemmat ulospäin. Eläkeläisryhmien edustajat olivat tyytyväisiä ja iloisesti yllättyneitä kirjaston palveluiden monipuolisuudesta.

9 9 Ely-keskuksen hanke-rahasta on ollut apua, kun on hankittu hyllypäätyopasteita yms. pientä sälää johon ei ole osattu talousarviossa varautua, mutta jotka on sisältyneet hnkesuunnitelmaan. Muutoin toteutus ihan oman henkilöstön voimavaroin, joskin ylimääräistä resurssia oli kytettävissä oppisopimusopiskelijan vuoksi. Pienet muutokset voivat vaikuttaa suuresti! Asiaan huomion kiinnittäminen on jo paljon!

10 10 Kirjaston nimi: Ranuan kunnankirjasto Yhteyshenkilö: Vesa Sarajärvi Toimenkuvien päivittäminen, tilojen uudelleenjärjestely, verkkopalvelujen kehittäminen Mallia muista, yhteiset keskustelut. Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Kirjaston työntekijät yhteisesti, ei ammattisuunnittelijoita. Lattiaremontin yhteydessä hyllyjärjestys uusittiin, hankittiin uusia kalusteita ja uudet palvelutiskit. Toimenkuvat päivitettiin yhteisissä palavereissa. Ollaan aktiivisesti Facebookissa, e-kirjat, nettisivut uudistettiin. Tiloista paljon myönteistä palautetta, myös palvelusta. Remontti osin kunnan omana työnä, osin ammattityö ostettiin. Oltava avoimia myös uusille palveluille ja yhteistyölle muiden tahojen kanssa. Kirjastoihin hiipimässä muita kuin perinteisesti kirjastolle kuuluvia palveluja. Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen? Uusien sisältöjen, aineistojen ja laitteiden tuntemusta.

11 11 Kirjaston nimi: Enontekiön kunnankirjasto Yhteyshenkilö: Anneli Aro (keskusteltu porukalla ja vastattu ) Kirjastotila (=pääkirjasto) on ahdas. Tilan kokoon nähden tavaraa on aivan liikaa. Viihtyvyyden lisääminen. Opasteitten parantaminen. Olikohan se Espoon kirjastonjohtaja, joka kävi ELY:n tai maakuntakirjaston kutsumana muutama vuosi sitten kouluttamassa Rovaniemellä meitä Lapin kirjastoväkeä, kertoi oman uuden kirjastonsa suunnittelusta. Kertoi, että aineistoa pitää markkinoida asiakkaille niin kuin kaupat tekevät, kirjojen naamat asiakkaisiin päin. Kertoi, että lainaus kasvaa, kun aineistoa on vähemmän. Erityisesti silmäntasahyllyt jäivät mieleen. Yleisesti ideoita saa muilta kirjastoilta, läheltä ja kaukaa. Myös viime kesänä tapahtunut opiskelijoitten haamuasiointi antoi virikkeitä ja puhtia. Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Enontekiön kunnan sivistysosaston osastopäällikkö on innostunut koulukeskuksen viihtyvyyden parantamisesta. Hänen kanssaan yhdessä olemme miettineet tilaan ja sisustukseen liittyviä asioita. Muuten olemme suunnitelleet muutoksia omalla porukalla, kirjastohenkilökunnan toimesta. Hitaasti mutta varmasti, määrätietoisesti tavaran vähentämiseen pyrkien. Olemme hävittäneet käsikirjaston ja muuttaneet toisen varastotiloista asiakastilaksi. Remontin teossa yhteistyökumppanina oli työpaja. OKM:n rahoittaman Wanhan ajan ompeluseurat hankkeen avulla saimme hankittua punaisen sohvan ja kaksi nojatuolia sekä lastenosastolle prinsessatyynyt. Meillä on nyt silmäntasahyllyjä, teemahyllyjä (käsityöt) ja aineistonäyttelyitä (70 vuotta Ailun syntymästä, Enontekiö-aineisto, koirat, revontulet, linnut). Koulukeskuksen/kirjaston pihalle on hankittu laavu, penkkejä ja pöytiä, kukkalaatikoita ja valvontakamerat. Hanke on jatkuva hanke, runsaista poistoista huolimatta hyllyt ovat taas täyttyneet. Koulukeskuksen opasteitten parantaminen on kuluvan vuoden tavoitteena. Haamuasioinnin seurauksena parannettiin asiakaspalautteen antamismahdollisuuksia (kotisivulle, vihko ja palautelaatikko lehtiosastolle). Hyvää ja innostunutta. Hankerahalla ja kirjaston budjettivaroilla vähitellen, määritellen pieniä välitavoitteita

12 12 kullekin vuodelle. Henkilökunnan innostuksen ja sitoutumisen aste vaihtelevat. Kirjasto on yksi niistä harvoista paikoista, missä vielä saa henkilökohtaista ja hyvää palvelua. Ja ainakin annamme sen vaikutelman, että henkilökunnalla on aikaa keskustella asiakkaitten kanssa, kuunnella asiakasta. Koulukirjastona olemme myös suuren lapsi- ja nuorisojoukon oheiskasvattajia. Henkilöstöä ei saa vähentää. Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen? Haastavien asiakkaitten kohtaaminen tyyppisistä tilaisuuksista esim. kolmen vuoden välein on hyötyä. Samoin aineiston sisältöä avaavista koulutuksista, joita on ollutkin vuosittain.

13 13 Kirjaston nimi: Muonion kunnankirjasto Mietimme aina asioita, mitkä asiat voisivat palvella asiakkaita aina vain paremmin ja paremmin. Voimme pohtia vain pieniä asioita, jotka eivät vaadi kauheasti rahaa tai lisähenkilökuntaa. Aukioloaikojen rukkaaminen tarkoituksenmukaisemmiksi oli yksi asia, jonka halusimme toteuttaa. Aukioloaikojen muuttaminen oli meidän oma ideamme. Hyvä juttu oli myös eräiden Lapin yliopisto-opiskelijoiden suorittama haamuasiointi projekti Lapin kirjastoissa. Heiltä saimme hyviä vinkkejä opasteiden puutteista, sekä asiakaspalautelaatikon puuttumisesta. Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Oman henkilökunnan voimin, ei ollut käytössä ammattiapua. Muutimme aukioloaikoja niin, että avaamme neljänä päivänä kirjaston tuntia aikaisemmin. Järjestelyillä saimme jatkettua aukioloaikoja neljä tuntia viikossa, ilman suurempia työaikajärjestelyjä. Vähäisen henkilökunnan vuoksi meidän on ajateltava sekin asia, että yksin ollessakin voi pitää kirjastoa auki normaalisti. Nuorten osastolle saimme hankittua iloisen väriset tuolit projektirahoilla. Liikuntaesteisille laitettiin opasteet, sekä palautusluukulle ohjeet. Jatkuva mahdollisuus antaa asiakaspalautetta. Palautteisiin myös reagoidaan jollakin tavalla. Olemme saaneet pelkästään positiivista palautetta. Aukioloajat ovat osoittautuneet oikein hyvin toimiviksi. Iloiset nojatuolit houkuttelevat nuoria ja vähän vanhempiakin löhöilemään nuorten osastolle. Ainoa mihin meni n rahaa olivat tuolit ja ne sopi yhteen meidän hankkeeseen mainiosti vielä silloin. Nykyisin kalusterahat ovat tosi tiukassa. Pienillä jutuilla saa paljon hyvää aikaan. Asiakkaat ovat tyytyväisiä niin pienistä ja meidän mielestä ihan itsestään selvistä asioista. Tervehtiminen, hymy ja asiakkaan huomioiminen

14 14 Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen? Osa henkilökunnasta tarvitsee lisäkoulutusta e-aineiston lainaamisen opastukseen ja yleensä uusien asioiden haltuun ottamiseen. Kaikki koulutus on tervetullutta.

15 15 Kirjaston nimi: Kolarin kunnankirjasto Yhteyshenkilö: Kyösti Satokangas Kirjasto, Kirjastotila/ kalusteet ja aineiston esillepano: tila ahdas liikaa kalusteita, hyllyissä paljon aineistoa, varasto täynnä tavaraa ja hyllyt täynnä, tilan valaistus heikko, osa kalusteista aiheutti liikuntaesteen. Kirjasto on rakennettu 1982 ja on peruskorjauksen tarpeessa (tilat eivät vastaa nykyisiä vaatimuksia) Tiedottaminen Ideat muutoksiin toisilta kirjastoilta, kirjastoalan strategioista ja suuntaviivoista, Lapin kirjastojen (myös muiden kuin Lapin kirjaston) esimerkeistä Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Suunnittelu yhdessä henkilökunnan kanssa, ei ammattisuunnittelijoita, apua toisten kirjastojen kokemuksista (vrt. kohta 2). Varastosta siivottiin pois sinne kuulumaton tavara (jatkuu ). Varaston kalusteita järjestettiin uudelleen ja osa poistettiin, asiakastiloista siirrettiin kalusteita ja aineistoa varastoon (esim. lp-levyt hyllyineen). Varastosta poistettiin aineistoa, jotta sinne voitiin siirtää aineistoa asiakastiloista. Asikastilojen hyllyistä aineistoa joko poistettiin ja vietiin varastoon, tai lähetettiin maaakuntakirjastoon (aloitettiin luokasta kolme, koska se tuntui helpoimmalta osalta). Kiinnitettiin huomiota valaistukseen: ikkunoista poistettiin julisteita, musiikkiosaston ikkunoita peittäneen lp-hyllyn tilalle matala hylly. Muutosten tekeminen jatkuu: tutkimme mahdollisuutta vähentää hyllyjen määrää asiakastiloista, varastossa on vielä poistettava n. ¼ aineistosta. Kirjasto-kyltti tienviereen: kirjastoa oli vaikea löytää virastotalon yhteydestä. Tiedottamista kirjaston tapahtumista ja aineistosta lisättiin ja systematisoitiin (fb, kunnan sivut, kuntatiedotteet, paikallislehti, tiedotaminen suullisesti ja kirjallisesti kirjastossa. Palaute aika vähäistä; ilmeisesti asiakkaat eivät kokeneet aiempaa tilannetta kovin ongelmallisena Hyllyjen väljyyden lisääntyminen helpottanut aineiston esillepanoa ja hyllyttämistä

16 16 Työ toteutettiin omalla henkilökunnalla eikä siihen tarvittu lisärahoitusta Olemme pohtineet miksi kirjasto on olemassa, millainen on hyvä kirjasto näissä olosuhteisssa, keitä varten kirjasto on. Kun yhteiset periaatteet on sisäistetty, käytännön ratkaisut ja toimet tuntuvat syntyvän kuin itsestään Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen? Erityisryhmien asiakaspalvelu

17 17 Kirjaston nimi: Kittilän kunnankirjasto Yhteyshenkilö: Raili Sirkka Aineiston esillepano näyttävämmin ja sitä kautta aineiston löytyminen helpommin ja ahaa elämysten kokeminen. Työ on aloitettu lasten- ja nuorten osastolta, mutta tarkoitus on muuttaa vähitellen myös muut osastot samansuuntaiseksi. Ideoita hankimme vierailemalla kirjastoissa paikan päällä sekä tutkimalla netin kuvagallerioita erilaisista toteutuksista. Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Henkilökunnan kanssa on mietitty eri vaihtoehtoja. Työ on edelleen kesken, joten suunnitelma muotoutuu työn edetessä. Paikallinen taiteilija suunnitteli ja toteuttaa uudistuksia lastenosastolle. Paikallinen työpaja on uudistanut keskihyllyköt siten, että niihin on laitettu pyörät alle ja vaihdettu taustalevy läpinäkyvään pleksiin. Näin saimme ilmavuutta ja raikkautta ko. osastolle. Lisäksi olemme hankkineet esittelytelineitä, joissa aineistosta kannet saa esiin. Varasto on käyty läpi ja siitä tehdään avovarasto. Aineiston läpikäynnin yhteydessä poistoja on tehty koko ajan. Uudistus on vielä kesken, mutta hyvää palautetta on tullut juuri siitä, että esim. uutuuksia on helpompi löytää sekä erilaiset valikoimahyllyt tyhjenevät nopeasti asiakkaiden lainoiksi. Työ on ollut vaativaa, koska se on tehty muun normaalin työn ohessa. Kyseessä on Fressit tilat: lasten ja nuorten kohtaamispaikka Kittilän kirjastossa hanke. Rahoituksesta vastaa Lapin ELY-keskus ja Kittilän kunta. Työ on edelleen kesken ja tulevaisuudessa on tarkoitus saada koko kirjasto yhdenmukaiseksi. Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen? Edelleen toivotaan vinkkauskoulutusta sekä tiedonhakukoulutusta.

18 18 Kirjaston nimi: Keminmaan kunnankirjasto Yhteyshenkilö: Katri Sepponen Aukioloaikojen parantaminen Asiakkailta tulleen palautteen perusteella aamupäivän aukiolon lisääminen Oppisopimuskoulutettavan lisätyöpanos henkilötyövuosiin mahdollistaa pidemmät aukioloajat. Asiakkaat tyytyväisiä Henkilöstöresurssi, kunnan taloudellinen panos sekä vakuutusyhtiön rahoitus Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen? Kirjaesittelyitä, jotta helpompi tarjota asiakkaiden toiveiden mukaista luettavaa (kaikkea ei ehdi kuitenkaan itse lukemaan).

19 19 Kirjaston nimi: Kemin kaupunginkirjasto Yhteyshenkilö: Hilkka Heikkinen Henkilökuntamäärä on viime vuosina vähentynyt huomattavasti ja asiakaspalvelun järjestäminen oli haasteellista, kun viiteen eri työpisteeseen piti saada riittämään henkilökuntaa kahteen vuoroon. Tilat olivat sen muotoiset että vähällä enkilökuntamäärällä ei voitu toimia. Automaatit olivat vanhoja ja toimivat huonosti. Kaupunki halusi tehostaa tilojen käyttöä ja sijoitti historiallisen museon perusnäyttelyn kirjaston tiloihin. Samassa yhteydessä tilat muuttuivat helpommin valvottaviksi ja vakituisesti miehitettäviä palvelupaikkoja voitiin vähentää. Kirjastotoimenjohtaja on kiertänyt paljon kirjastoja sekä koti- että ulkomailla. Tästä syntyi idea koko henkilökunnan vierailusta Etelä-Suomen uusiin kirjastoihin. Vierailu poiki paljon ideoita, joita työstettiin palvelumuotoilukoulutuksessa ja tilojen suunnittelussa. Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Rakennussuunnittelun tekivät arkkitehdit ja henkilökunann edustajia oli mukana suunnittelutyöryhmässä. Idea kirjaston ja museoiden yhteisestä palvelutiskistä tuli suunnittelutyöryhmältä. Remontin edetessä koko henkilökunnalla oli mahdollisuus osallistua suunnitteluun. Kirjastossa toteutettiin mittava remontti kaupungin omilla varoilla. Historiallisen museon tilojen rakentamiseen saatiin valtionapua. Palvelupaikat sijoitettiin alueille, joilla niistä on eniten hyötyä asiakkaille. Tarkoituksena on, että asiakkaiden ei tarvitse siirtyä tiskiltä toiselle saadakseen apua. Remontissa palvelupaikkoja vähennettiin viidestä kolmeen ja tämän lisäksi parissa paikassa voi olla miehitystä, jos henkilökuntaa on vuorossa riittävästi. Periaatteessa kirjastoa voidaan nyt pitää auki kolmen ihmisen voimin esim. lauantaisin. Samalla otettiin käyttöön koko henkilökunnan työkierto eli kaikki toimivat kaikissa palvelutiskeissä tarvittaessa. Henkilökunnan ammattitaito lisääntyy ja raja-aidat eri palvelupaikkojen välillä poistuvat. Ilman tätä muutosta olisimme henkilökuntavajeen vuoksi joutuneet lyhentämään aukioloaikoja, koska henkilökuntaa ei olisi riittänyt enää asiakaspalveluun. Uudet automaatit sijoitettiin tuloaulaan ja henkilökunta opastaa aktiivisesti asiakkaita siirtymään automaattien käyttöön, jolloin myös nettiuusinnat tulevat tutuksi pin-koodin esittelyn yhteydessä.

20 20 Kirjaston muutos on saanut hyvää palautetta. Prosesseissa on vielä kehittelemisen varaa, mutta palvelu on pyritty saamaan sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Kaupunki rahoitti remontin. Henkilökunta toteutti mm. kaiken aineiston siirrot. Jonkin verran käytettiin aputyövoimaa hyllyjen siirtoihin yms. Palvelua on aina ajateltava asiakkaan näkökulmasta ensisijaisesti. Liian usein ajattelemme ensin mitä itse teemme ja miten se on kätevintä toteuttaa. Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen? Innostavat esimerkit muilta palvelualoilta ja uusista työtavoista ovat olleet hyviä koulutuksia.

21 21 Kirjaston nimi: Inarin kunnankirjasto Yhteyshenkilö: Eija Leivo Aineiston löydettävyys asiakkaan näkökulmasta Aineiston parempi esillepano ja houkuttelevuus Uusien asiakasryhmien löytäminen Tapahtumatuotannon kehittäminen Tutustumisretket Helsingin seudun uusiin kirjastoihin. Koulutustilaisuudet ja kokoukset. Tiedotusvälineet mm. Kirjastolehti Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Asiakaspalvelun suunnittelussa koko henkilöstö mukana, ei ammattisuunnittelijoita, Asiakaslähtöinen hankkeen työntekijä ollut mukana ideoimassa erityisesti lapsille ja nuorille suunnattujen tapahtumia ja kirjastotilaan liittyviä toiveita. Saamelaisryhmille suunnattujen tapahtumien suunnittelussa ja toteuttamisessa on saamelaisalueen kuntien (5 kpl) tarpeisiin palkattu yhteinen hanketyöntekijä Aineistopoistoja runsaasti. Hyllyjen päätyihin tilattu uusia opastetauluja Kirjastossa järjestetty esim. Asiakaslähtöinenkirjasto hankkeen kautta monenlaista tapahtumaa ja luotu uusia toimintakonsepteja vuodenaikojen perusteella. Luotu kahvilatyyppinen drop in kuukausittainen musiikkitapahtuma, aloitettu saamelaisvanhuksille suunnattu tapahuma ym. Kehitystyö jatkuu koko ajan ja uusia ajatuksia syntyy Asiakkaiden palaute myönteinen tilojen osalta. Tapahtumia ylistetty ja toivottu jatkoa Hankkeiden kautta saatu resursseja erityisryhmien palvelutuotannon kehittämiseen Ulkopuolinen raha on erittäin tervetullutta kehittämistyöhön. Kuntien budjetit kiristymässä, joten rahaa ei sieltä puolelta ole herumassa Henkilökunnan aivotyö on ehtymätön resurssi

22 22 Jatkuvaa työtä Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen? Areenan käyttökoulutusta, uudet tekniset palvelut mm. Qr-koodin mahdollisuudet, turvakoulutus

23 23 Kirjaston nimi: Kemijärven kaupunginkirjasto Yhteyshenkilö: Inkeri Kulpakko Asiakaspalvelussa henkilökunnalta toivotaan asiakkaan huomioimista (hymyily ja ystävällisyys). Näihin kiinnitämme jatkuvasti huomiota. Lisäksi olemme päättäneet tänä vuonna sellaisen pelisäännön, että oma henkilökohtainen kännykkä pidetään äänettömällä lainauksessa ollessa. Olemme valikoineet kehittämiskohteita viime vuonna tehdyn asiakastyytyväisyyskyselyn pohjalta. Lisäksi keskusteltiin toimenpiteistä, joilla voitaisiin toteuttaa asiakkaiden melko abstrakti toive heidän huomioimisestaan. Miten suunnittelitte muutokset? Ketä oli mukana työssä? Käytittekö ammattisuunnittelijoita apuna? Käsittelimme koko henkilökunnan kanssa kyselyssä saadut avoimet vastaukset ja niistä jokainen sai poimia tärkeimmät kehittämiskohteet. Näistä edelleen keskusteltiin ja kirjastonjohtaja teki ehdotuksen tärkeimmistä kehittämistoimenpiteistä. Konkreettisin toimenpide oli, että yhteisesti sovittiin siitä pelisäännöstä, että asiakaspalvelussa keskitytään asiakkaisiin. Oma puhelinta ei oteta mukaan tai se laitetaan äänettömälle, kun ollaan asiakaspalvelussa Varsinaista palautetta ei ole vielä saatu. Ja tätä onkin vaikea seurata. Suurta muutosta kun ei tehty. Varsinaisesti kyseessä ei edes ollut iso ongelma, vain yksittäisten henkilöiden tapa pitää omaa puhelinta mukanaan, joka joskus satunnaisesti häiritsi asiakkaita ja henkilökuntaa. Kyseessä oli pieni projekti, kehittämisiltapäivä, joka on osa perustoimintaamme. Tosin aikaa tämä toki vaati. Ja kun kehittämisiltapäivä koski koko henkilökuntaa, päätimme pitää kirjaston kiinni osan päivää. Kirjasto oli siis auki vain 15-19, kun normaali aukiolo on Kyseessä on vaikeasti mitattava asia. Asiakkaat toivovat lisäksi erilaisia asioita. Jotkut haluavat kaiken huomion ja loukkaantuvat hymyttömästä asiakaspalvelijasta. Ja joitakin taas voi jopa huvittaa liiallinen proaktiivisuus kunnan asiakaspalvelussa. Koulutustoiveenne asiakaspalveluun liittyen?

24 Toiminnalliset koulutukset voisivat olla hyviä. Esimerkiksi Forumteatteri Forten menetelmät vaikuttavat hyviltä: 24

25 25 Asiakaspalautteen läpikäynti kehittämispalaverissa Inkeri Kulpakko Kemijärven kirjasto Asiakaskyselystä: Lapin kirjastoissa järjestettiin yhteinen asiakaspalautteen keräys vuoden 2012 lopulla. Asiakkailla oli mahdollisuus vastata kyselyyn joko verkossa tai kirjastossa/kirjastoautossa paperikyselyyn. Kyselystä tiedotettiin paikallislehdessä ja kirjastojen sivuilla. Kirjastossa ja kirjastoautossa kyselylomakkeet olivat näkyvästi esillä. Asiakaskyselyistä kirjastot saavat yleensä kiittävät arvosanat, niin tässäkin kyselyssä. Avoimissa vastauksissa esitettiin kuitenkin paljon kehittämiskohteita ja toiveita kirjastolle. Niinpä tämä osio oli erityisen mielenkiinnon kohteena. Kehittämispalaveri: Asiakaskyselyt käytiin kirjaston henkilökunnan kesken yhteisesti läpi kirjaston kehittämispalaverissa Palaveriin osallistui koko henkilökunta. Pidimme kirjaston kiinni sen ajan. Esittelin aluksi palauteraportit videotykin avulla. Jaoin myös paperiversiot raporteista. Kävin läpi palautteet kohta kohdalta, ja vertailin Kemijärven tuloksia koko lapin tuloksiin. Vertailin myös tuloksia edellisen vuoden tuloksiin (ks. power point -esitys).

26 Akvaariokeskustelu kehittämispalaverissa: Asiakaspalautteen avoimet vastaukset käytiin läpi keskustellen. Käytimme keskustelussa nk. akvaariokeskustelumenetelmää, jossa toinen ryhmä keskustelee ja toinen seuraa sivusta keskustelua kommentoimatta siihen. Havainnot oli mahdollista kirjoittaa itselle muistiin. Kaikilla oli myös jaettu kyselyvastaukset. Työntekijät jaettiin kahteen ryhmään ja vuorotellen kumpikin ryhmä oli keskustelu- ja havainnointiryhmä. Keskustelujen jälkeen käytiin läpi, mitä havainnoijat olivat huomioineet. Keskusteluryhmä sai tehtäväksi poimia avoimista vastauksesta ne asiat, jotka nousivat esiin tai jotka koettiin tärkeäksi. Tämä keskustelu-havainnointi-menetelmä koettiin hyvänä. Ryhmä tuli jaettua pienempään, jolloin äänen sai useampi. Keskustelua havainnoiva ryhmä sai keskittyä itse asiaan, kun ei tarvinnut. Osa osallistujista sanoi, että havainnointiryhmässä oli vaikea olla puuttumatta keskusteluun. Kaikki kuitenkin toimivat ohjeiden mukaan, ja lopussa oli mahdollisuus yhteiseen keskusteluun ja kommentointiin. 26 Lopuksi: Keskustelutehtävän jälkeen jokainen sai tehtäväksi kirjoittaa muutaman tärkeimmän kehityskohteen lapulle, jotka kiinnitettiin seinään (valokuvat ohessa). Lappuja kertyi kaikkiaan13. Ryhmittelin laput kolmeen ryhmään: kokoelma, asiakaspalvelu ja sekalaiset. Kokoelmaan liittyvistä toiveista toteutetaan mangojen hankinta. Kokoelman avaamiseen pyritään keksimään keinoja (näyttelyt, nostot, videonäytön/sähköisen ilmoitustaulun hankintaa toivottiin, vinkkaaminen). Uutuuksien hankintaa lisätään siten, että jos johonkin kirjaan on paljon varauksia, sitä hankitaan lisäkappaleita. Aineistohankinnan määrärahoja ei voi lisätä, joten sikäli hankintaa ei voi lisätä. Sekalaiset-osion ehdotuksista toteutettaviksi otettiin visuaalisuuden lisääminen (joka liittyy myös kokoelman avaamiseen). Toimenpiteitä ei tässä päätetty. Tiedottamista on syytä myös parantaa. Uusi auto on tulossa Asiakaspalvelussa korostui asiakkaan huomioiminen (hymyily ja ystävällisyys). Näihin kiinnitämme jatkuvasti huomiota. Lisäksi päätimme sellaisen pelisäännön, että oma henkilökohtainen kännykkä pidetään äänettömällä lainauksessa ollessa.

27 Kaikki post it laput 27

28 Kokoelmaan liittyvät kehittämisideat 28

Miten muutettiin kaikki?

Miten muutettiin kaikki? Miten muutettiin kaikki? Kirjastopalvelua tunteella ja tärkeydellä Rovaniemi 25.4.2017 Hilkka Heikkinen Kemin kaupungin kirjastotoimenjohtaja Taustaa Kirjasto valmistui 1990 Entisistä kirjastotiloista

Lisätiedot

Asiakaskyselyn tuloksia

Asiakaskyselyn tuloksia Asiakaskyselyn tuloksia Ratamo-kirjastojen (,, ja ) sekä Lopen kirjaston yhteinen asiakaskysely Tässä raportissa tarkastellaan 5.-8..0 järjestetyn asiakaskyselyn tuloksia n kirjaston näkökannalta. Jakaumat

Lisätiedot

Asiakaskysely. Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto

Asiakaskysely. Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto 2010 Asiakaskysely Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto 1. Kyselyn toteutus ja osallistujat Porin kaupunginkirjasto tekee joka vuosi asiakaskyselyn, jolla mitataan kirjastopalvelujen laatua

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 Lapin liitto 19.8.2010 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 0 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 31.12

Lisätiedot

Taustatiedot - Kaikki -

Taustatiedot - Kaikki - Lapin yleisten kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2014 RTF Report - luotu 01.12.2014 12:54 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet Vastaajat 2014 52 52 47 Yhteensä 52 52 47 Vastausprosentti 100 Lopettaneet

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 27.1.2015 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 25.6..2014 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

YHTEISTYÖSTÄ VOIMAA Alku Lapin yleisten kirjastojen yhteiselle kokoelmapolitiikalla

YHTEISTYÖSTÄ VOIMAA Alku Lapin yleisten kirjastojen yhteiselle kokoelmapolitiikalla YHTEISTYÖSTÄ VOIMAA Alku Lapin yleisten kirjastojen yhteiselle kokoelmapolitiikalla Erikoiskirjastonhoitaja Kati Vuontisjärvi Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto Lappi lukuina 21 kuntaa

Lisätiedot

Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012

Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2013 LAPIN ELY-KESKUS Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 Kirjastoverkko ja sen muutokset Kuva: Hilkka Heikkinen. Lapin kunnissa oli vuonna 2012 yhteensä 43 kirjastoa, joista

Lisätiedot

Käytsä täällä usein? Käyttäjätutkimus Turun pääkirjaston käytöstä

Käytsä täällä usein? Käyttäjätutkimus Turun pääkirjaston käytöstä Käytsä täällä usein? Käyttäjätutkimus Turun pääkirjaston käytöstä Yleisten kirjastojen neuvosto Inkeri Näätsaari 8.10.2012 Palaute, asiakaskyselyt, käyttäjätutkimukset Asiakaspalveluhenkilökunnan kokemukset

Lisätiedot

VASKI kirjastot: uusi järjestelmä ja uusia kirjastoja 2.5. alkaen

VASKI kirjastot: uusi järjestelmä ja uusia kirjastoja 2.5. alkaen VASKI kirjastot: uusi järjestelmä ja uusia kirjastoja 2.5. alkaen Kysymyksiä ja vastauksia (muutokset mahdollisia) Milloin Vaski laajenee? Milloin oma kirjasto on osa Vaskia? Laajentunut Vaski avaa ovensa

Lisätiedot

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Lapin liitto 26.1.2012 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2011 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 1 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2010-2011

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintakertomus www.ylojarvi.fi Lainaus, kävijät ja aukiolotunnit Ylöjärven kirjaston kokonaislainaus oli 676 562 ja se nousi hieman edellisestä vuodesta. Yksiköistä kirjastoauto ja pääkirjasto

Lisätiedot

Väkilukuindeksin kehitys Lapin seutukunnissa (e)

Väkilukuindeksin kehitys Lapin seutukunnissa (e) indeksin kehitys Lapin seutukunnissa 1994-30.6.2014(e) 110,0 105,0 indeksi v. 1994 = 100 indeksi 30.6.2014 Rovaniemen seutu; 104,6 100,0 95,0 90,0 85,0 Tunturi-Lappi; 90,6 Kemi-Tornio; 90,3 LAPPI; 89,8

Lisätiedot

Kaupunginkirjaston asiakaskysely 2014

Kaupunginkirjaston asiakaskysely 2014 Ylöjärven kaupunki Kaupunginkirjaston asiakaskysely 2014 Tulosten yhteenveto Ylöjärven kaupunki 2 Raportti Ylöjärven kaupunginkirjaston asiakaskyselyn tuloksista Kirjastolaki edellyttää, että kunnat arvioivat

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 Lapin liitto 25.3.2013 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 3 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2012

Lisätiedot

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely 2012 Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä Sisältö 1 Kirjastoautopalvelujen asiakaskyselyn toteutus...2 2 Kirjastopalveluiden käyttö...3 2.1 Kirjastoautossa ja pää-

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 Lapin liitto 22.10.2013 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 3 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2012

Lisätiedot

Lapin kirjastokokous

Lapin kirjastokokous Lapin kirjastokokous 8.5.2014 Peruspalveluarviointi Kirjastotilastot OKM:n ajankohtaiset Lapin aluehallintovirasto, Satu Ihanamäki, opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 6.5.2014 1 Peruspalveluarviointi

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Lapin liitto 6.11.2015 LÄHDE: Tilastokeskus Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Kunta / Seutukunta 31.12.2014 V u o s i 2 0 1 5 k u u k a u s i t t a i s e t e n n

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto , Kemijärvi

Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto , Kemijärvi Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto 23.3.2017, Kemijärvi Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta kansalaisten määrä Lapissa 2001-2015 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 1863 2033 2361

Lisätiedot

Lapin liikenneturvallisuustoimija

Lapin liikenneturvallisuustoimija Lapin liikenneturvallisuustoimija Työn esittely 12.5.2016 Noora Airaksinen Teemu Kinnunen Lappi toimija-alueena Kaksi toimija-aluetta: Länsi Itä Kemi-Tornion seutukunta (n. 60 300 as.) Kemi, Keminmaa,

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN OPINTORAHA

MAATALOUSYRITTÄJIEN OPINTORAHA MAATALOUSYRITTÄJIEN OPINTORAHA Vuosittain: 1999-2015 Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, maaseutu ja energia Vuositilastot 2015 MAATALOUSYRITTÄJIEN OPINTORAHA 2000-2015 2000-2001 2002-2010

Lisätiedot

Lapin yleiset kirjastot 2014

Lapin yleiset kirjastot 2014 Lapin yleiset kirjastot 2014 Toimintakatsaus Kirjastotoimen ylitarkastaja Satu Ihanamäki OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 3/2015 Lapin aluehallintoviraston julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

Asiakaskysely Jos valitsitte vaihtoehdon "En lainkaan", miksi? (Text) 1. Kuinka usein käytätte kirjastoauton palveluja?

Asiakaskysely Jos valitsitte vaihtoehdon En lainkaan, miksi? (Text) 1. Kuinka usein käytätte kirjastoauton palveluja? 1. Kuinka usein käytätte kirjastoauton palveluja? Asiakaskysely 2008 Kysymykseen vastanneet: 335 (ka: 0) En lainkaan 49% 164 Kerran viikossa 16,7% 56 2-3 kertaa kuukaudessa 20,3% 68 Harvemmin 14% 47 2.

Lisätiedot

18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala. Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti

18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala. Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti 1 18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti 18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala 2 18.11.2010

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 Lapin liitto 23.4.2010 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 0 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 31.12

Lisätiedot

KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA. Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto

KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA. Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto Johdannoksi Ei riitä, että kirjastolla on hyvät kokoelmat. Lisäksi asiakkaiden tulisi löytää niiden luo.

Lisätiedot

Työpaikat (alueella työssäkäyvät työlliset) työnantajasektorin ja toimialan (TOL 2008) mukaan

Työpaikat (alueella työssäkäyvät työlliset) työnantajasektorin ja toimialan (TOL 2008) mukaan 1/8 Lapin liitto 6.9.2012 Työpaikat (alueella työssäkäyvät työlliset) työnantajasektorin ja toimialan (TOL 2008) mukaan 31.12.2010 Maa, seutu, Toimiala Työlliset Palkan- Valtio Kunta Valtioenemmis-Yksityinetöinen

Lisätiedot

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2013 yhteenveto KTAMKn tuloksista

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2013 yhteenveto KTAMKn tuloksista AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2013 yhteenveto KTAMKn tuloksista Viides valtakunnallinen amk-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely järjestettiin keväällä 2013. KTAMKn vastauksia kertyi 282 kappaletta.

Lisätiedot

Iloa tuottava tila - Lahden pääkirjaston uudistaminen. Salla Palmi-Felin

Iloa tuottava tila - Lahden pääkirjaston uudistaminen. Salla Palmi-Felin Iloa tuottava tila - Lahden pääkirjaston uudistaminen Salla Palmi-Felin 27.4.2017 Kirjastotalo rakennettu 1990: tila ei vastannut nykyisiä tarpeita mm. sähköjen suhteen. Lisäksi tavaraa ja kalusteita kertynyt

Lisätiedot

KUNTIEN TALOUSARVIOT V. 2011

KUNTIEN TALOUSARVIOT V. 2011 KUNTIEN TALOUSARVIOT V. 2011 Luvut 1000 As.luku Toiminta- Valtion- Tilikauden Tilikauden Lainat Netto- Kunta 2011 kate Verotulot osuudet Vuosikate Poistot tulos yli-/alijäämä 31.12.2011 invest.*) Enontekiö

Lisätiedot

Oiva kirjastot Alavus Töysä - Ähtäri RAPORTTI OIVA KIRJASTOJEN VARASTOINTI- PROJEKTISTA

Oiva kirjastot Alavus Töysä - Ähtäri RAPORTTI OIVA KIRJASTOJEN VARASTOINTI- PROJEKTISTA Oiva kirjastot Alavus Töysä - Ähtäri RAPORTTI OIVA KIRJASTOJEN VARASTOINTI- PROJEKTISTA ajalla 2.5. 16.11.2008 SISÄLLYS 1. LÄHTÖTILANNE. 3 2. TAVOITTEET... 4 3. TOTEUTUS... 5 4. ARVIOINTIA. 6 LIITE Varastointi-

Lisätiedot

Harvinaisten kielten osaamistarpeet Lapin alueella Ammattikielten ja viestinnän yhdistyksen kevätpäivät 18.5.2011 Kokkolassa

Harvinaisten kielten osaamistarpeet Lapin alueella Ammattikielten ja viestinnän yhdistyksen kevätpäivät 18.5.2011 Kokkolassa Harvinaisten kielten osaamistarpeet Lapin alueella Ammattikielten ja viestinnän yhdistyksen kevätpäivät 18.5.2011 Kokkolassa Ritva Ala-Louko Lapin korkeakoulukonsernin kielikeskus Rovaniemen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

1. Vastaajan sukupuoli:

1. Vastaajan sukupuoli: RATAMO-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely 5. 18.11. ASIAKASKYSELYN VASTAUKSET: NURMIJÄRVI Vastaajia oli Nurmijärven kirjastoissa yhteensä 281 (vuonna vastaajia oli 209). Tässä yhteenvedossa vastaukset

Lisätiedot

KIRJASTO & MARKKINOINTI. Roosa Kallio markkinointipäällikkö Helsingin kaupunginkirjasto

KIRJASTO & MARKKINOINTI. Roosa Kallio markkinointipäällikkö Helsingin kaupunginkirjasto KIRJASTO & MARKKINOINTI Roosa Kallio markkinointipäällikkö Helsingin kaupunginkirjasto 26.3.2015 OHJELMA & TAVOITE Lyhyt esittely - mitä markkinointi on Miten markkinointi eroaa viestinnästä? Esimerkkejä

Lisätiedot

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Lapin liitto 27.10.2011 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2011 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 1 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2010-30.9.2011

Lisätiedot

Unelmien kirjasto -kysely 2019

Unelmien kirjasto -kysely 2019 Unelmien kirjasto -kysely 2019 Maaliskuussa 2019 Kokkolan kaupunginkirjasto kysyi asiakkaiden mielipiteitä siitä, miten kirjaston tiloja ja palveluja pitäisi kehittää. Kyselyyn vastasi 259 asiakasta. Kyselyyn

Lisätiedot

Asiakaspalvelutilanne-kysely 6.-11.10.2014

Asiakaspalvelutilanne-kysely 6.-11.10.2014 2014 Asiakaspalvelutilanne-kysely 6.-11.10.2014 Nokian kaupunginkirjasto Raportin kokosi Päivi Kari Raportti 6.11.2014 Nokian kaupunginkirjaston asiakaspalvelutilanne-kysely: Millaista asiakaspalvelua

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö 1. Johdanto Porin kaupunginkirjaston asiakastyytyväisyyttä mittaava kysely toteutettiin vuonna 2006 ensimmäisen kerran Internetin kautta. Kyselylomake oli kirjaston verkkosivuilla kahden viikon ajan 4.12.-18.12.

Lisätiedot

Porin kirjaston asiakaskysely 2011

Porin kirjaston asiakaskysely 2011 2011 Porin kirjaston asiakaskysely 2011 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto 1. Kyselyn toteutus ja osallistujat Porin kaupunginkirjasto on koko 2000-luvun ajan tehnyt vuosittain asiakaskyselyn

Lisätiedot

Espoon kaupunginkirjasto Asukaskysely/Espoonlahti Syksy 2014

Espoon kaupunginkirjasto Asukaskysely/Espoonlahti Syksy 2014 Espoonlahden kirjastoverkko Asukaskyselyn yhteenveto Taustatiedot Millainen on sinun kirjastosi -asukaskysely lähettiin Espoonlahden kaikkiin talouksiin elokuussa 2014. Ne taloudet, joilla on mainostenjakokielto,

Lisätiedot

KIRJASTO & MARKKINOINTI Kito 2015 24.8.2015

KIRJASTO & MARKKINOINTI Kito 2015 24.8.2015 KIRJASTO & MARKKINOINTI Kito 2015 24.8.2015 Helsingin kaupunginkirjasto 27.8.2015 OHJELMA & TAVOITE Lyhyt esittely - mitä markkinointi on Miten markkinointi eroaa viestinnästä? Esimerkkejä kirjastomarkkinoinnista

Lisätiedot

Kirjaston asiakastutkimus 2008. Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto

Kirjaston asiakastutkimus 2008. Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto Kirjaston asiakastutkimus 2008 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto 1. Kyselyyn vastanneet Porin kaupunginkirjaston vuoden 2008 asiakaskysely toteutettiin kirjaston eri toimipisteisiin jaetuilla

Lisätiedot

RATAMO-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely

RATAMO-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely RATAMO-jen ja Lopen n asiakaskysely 15.3. 31.3.2010 1. Vastaajan sukupuoli: Nainen % Mies % Hausjärvi 136 83 % 28 17 % Hyvinkää 125 78 % 35 22 % Loppi 74 74 % 26 26 % Nurmijärvi 155 75 % 52 25 % Riihimäki

Lisätiedot

SeAMK / Frami: E kirjasto

SeAMK / Frami: E kirjasto E aineistopäivä 1.10.2014 Työpaja 2. E aineistojen markkinointi ideointia Työpajatyöskentelyn purku: Anna Laakkonen Työpajaan osallistui 19 henkilöä, jotka jaettiin neljään pienempään ryhmään. Ennen E

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 19.5.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

Lisätiedot

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Vastaajaryhmä Työttömät Painettu sana ei koskaan kuole, jos sillä on lukijansa. Kiitos Suomalaiselle Kirjastolle. Vastaajat Vastaajia 19, joista naisia

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 2.1.2017 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t 31.1.

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 11.8.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

Lisätiedot

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki

Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki Jukka Hakola ja Päivi Alaraudanjoki 18.10.2018 MEILLE SYNTYY UUSI LAPPI Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. UUSI LAPPI -kuntakierroksella kuunneltiin asukkaiden ja henkilöstön ajatuksia

Lisätiedot

Lapin maahanmuuttotilastoja Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskus

Lapin maahanmuuttotilastoja Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskus Lapin maahanmuuttotilastoja Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskus Lappi kodiksi maahanmuutto- ja kotouttamistyön ajankohtaisseminaari Rovaniemi 5.10.2016 Ulkomaan kansalaisten osuus väestöstä 31.12.2015

Lisätiedot

Lastensuojelun tilastotietoon liittyvää pohdintaa

Lastensuojelun tilastotietoon liittyvää pohdintaa Lastensuojelun tilastotietoon liittyvää pohdintaa Lastensuojelun suunnitelmat tukiprosessi Työkokous 9.12.29 Avohuollon piirissä olevien osuus kaikista -17-vuotiaista 18 16 14 12 12,8 12,2 1,9 % 1 8 6

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeen maakuntakirjasto 25.3.2011 Kuntaliitoksen myötä kaupunki siirtyi tilaaja-tuottaja

Lisätiedot

Kehittäjäasiakastoiminta

Kehittäjäasiakastoiminta Kehittäjäasiakastoiminta Lapin asiakasosallisuusmalli Ei riitä, että asiakas on osallisena omassa asiakastapahtumassaan ja häntä kuunnellaan. Asiakkaiden osallisuus laajennetaan palvelujen suunnitteluun,

Lisätiedot

Aikuisten lukemista edistävä toimintamalli

Aikuisten lukemista edistävä toimintamalli Oulun kaupunginkirjasto maakuntakirjasto, Pudasjärven kaupunginkirjasto ja Iin kunnankirjasto Lukuiloa kaikille hanke, Isa Kotilaine 2016 Aikuisten lukemista edistävä toimintamalli Toimintamallin lähtökohdat

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 24.3.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2015-29.2.2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 27.1.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Kunta / Seutukunta 31.12.2014 V u o s i 2 0 1 5 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t 31.1. 28.2. 31.3.

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Tämä on pääkirjasto. Kokkolassa on myös lähikirjastoja: Koivuhaan, Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kirjastot. Keskussairaalassa on laitoskirjasto, joka on potilaiden

Lisätiedot

Kuntapäättäjien näkemyksiä kirjastopalvelujen tilasta ja tasosta

Kuntapäättäjien näkemyksiä kirjastopalvelujen tilasta ja tasosta Kuntapäättäjien näkemyksiä kirjastopalvelujen tilasta ja tasosta Tuloksia Itä-Suomen kirjastojen laatutason kartoituksesta Kohti uutta kirjastolakia 21.4.2015 Varkaus Marja Tiittanen-Savolainen Itä-Suomen

Lisätiedot

Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta

Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta kansalaisten määrä Lapissa 2001-2015 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 1863 2033 2361 2629 2900 3153 3359 3827 3794 3642 Ulkomaalaisten määrä Lapissa

Lisätiedot

Sopimus Lapin kirjastojen yhteistoiminnasta. 1. Sopijaosapuolet. Rovaniemen kaupunki. Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto

Sopimus Lapin kirjastojen yhteistoiminnasta. 1. Sopijaosapuolet. Rovaniemen kaupunki. Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto Sopimus Lapin kirjastojen yhteistoiminnasta 1. Sopijaosapuolet Rovaniemen kaupunki Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto Jorma Eton tie 6, 96100 Rovaniemi Kemin kaupunki.(tähän tulevat kaikki

Lisätiedot

LAPIN KUNTIEN PALVELUTUOTANNON NETTOKUSTANNUKSIA VUODELTA 2006 euroa / asukas

LAPIN KUNTIEN PALVELUTUOTANNON NETTOKUSTANNUKSIA VUODELTA 2006 euroa / asukas LAPIN KUNTIEN PALVELUTUOTANNON NETTOKUSTANNUKSIA VUODELTA 2006 euroa / asukas Sisältö: Käyttötalous yhteensä Sosiaali- ja terveydenhuolto Opetus- ja kulttuuritoimi Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 27.1.2017 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

Lisätiedot

Hirvikolariseuranta. Lappi Lapin ELY, Ramboll Finland Oy

Hirvikolariseuranta. Lappi Lapin ELY, Ramboll Finland Oy Hirvikolariseuranta Lappi 2-216 Lapin ELY, Ramboll Finland Oy 17.3.217 LIIKENNETURVALLISUUS LAPISSA VUONNA 216 Tieliikenteessä kuoli 15 henkilöä (215 / 11 hlöä, 214 / 13 hlöä). Vuosien 2-216 ka. oli 14

Lisätiedot

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa!

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa! KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT Tervetuloa! LAINAUS Kirjastosta voi lainata kirjoja, lehtiä, nuotteja, äänitteitä, kielikursseja, DVDlevyjä, konsolipelejä ym. Aineiston laina-aika on 4 viikkoa.

Lisätiedot

Haasteena eri yksiköiden henkilökunnasta vanhustyön. Pelkosenniemen kunta

Haasteena eri yksiköiden henkilökunnasta vanhustyön. Pelkosenniemen kunta Haasteena eri yksiköiden henkilökunnasta vanhustyön yhteiseksi henkilökunnaksi Sirpa Hämäläinen äläi Pelkosenniemen kunta TAUSTATIETOJA Pelkosenniemen kunta on laaja, 1880 km² - asukkaita v. 2011 oli 968

Lisätiedot

Kirjaston asiakaskysely

Kirjaston asiakaskysely 2009 Kirjaston asiakaskysely Porin kaupunginkirjasto - Satakunnan maakuntakirjasto 1. Kyselyyn vastanneet Porin kaupunginkirjaston vuoden 2009 asiakaskysely toteutettiin kirjaston eri toimipisteisiin

Lisätiedot

Asiakaskysely 2011. Olemme toimineet FINASin kanssa yhteistyössä. KAIKKI VASTAAJAT Vastaajia yhteensä: 182 (61%) Sähköpostikutsujen määrä: 298

Asiakaskysely 2011. Olemme toimineet FINASin kanssa yhteistyössä. KAIKKI VASTAAJAT Vastaajia yhteensä: 182 (61%) Sähköpostikutsujen määrä: 298 Asiakaskysely 2011 FINAS-akkreditointipalvelun asiakastyytyväisyyskysely toteutettiin marras-joulukuussa 2011. Kysely lähetettiin sähköisenä kaikille FINASin asiakkaille. Kyselyyn saatiin yhteensä 182

Lisätiedot

HIRVIKOLARISEURANTA LAPPI Lapin ELY, Ramboll Finland Oy

HIRVIKOLARISEURANTA LAPPI Lapin ELY, Ramboll Finland Oy HIRVIKOLARISEURANTA LAPPI 2000 2017 Lapin ELY, Ramboll Finland Oy 12.3.2018 1 LIIKENNETURVALLISUUS LAPISSA VUONNA 2017 Tieliikenteessä kuoli 7 henkilöä (2016 / 15 hlöä, 2015 / 11 hlöä, 2014 / 13 hlöä).

Lisätiedot

Kuiluanalyysi kertoo, kuinka hyvin tarkasteltu organisaatio on onnistunut vastaamaan vastaajien odotuksiin.

Kuiluanalyysi kertoo, kuinka hyvin tarkasteltu organisaatio on onnistunut vastaamaan vastaajien odotuksiin. 7/2013 Nokian kaupunginkirjaston tuloksia Kirjastojen kansallisessa käyttäjäkyselyssä 2013 Kirjastojen yhteinen kysely toteutettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. Kyselyä koordinoi kirjastosektorien yhteinen

Lisätiedot

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa!

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa! KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT Tervetuloa! KUHMON KIRJASTON LAINA-AJAT JA MAKSUT LAINA-AJAT DVD:t, videot Konsolipelit Lehdet Kysytty uutuusaineisto Kirjat ja muu aineisto 4 viikkoa MAKSUT:

Lisätiedot

Marika Silvenius 5.2.2013 Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 5.2.2013 1

Marika Silvenius 5.2.2013 Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 5.2.2013 1 Marika Silvenius Vanhustyön johtamisen kehittämisrakenne 1 Selvityksessä mukana olevat 21 Lapin kuntaa 1. Enontekiö 12. Ranua 2. Inari 13. Rovaniemi 3. Kemi 14. Salla 4. Kemijärvi 15. Savukoski, 5. Keminmaa

Lisätiedot

Lapin liitto Kuntakohtainen katsaus talousarvioihin. Henkilöstömenojen osalta huomioitava lomituspalvelujen hoito:

Lapin liitto Kuntakohtainen katsaus talousarvioihin. Henkilöstömenojen osalta huomioitava lomituspalvelujen hoito: Lapin liitto 3.3.2010 Lapin kuntien talousarviot vuodelle 2010 Vertailutiedot: kuntien antamat ennakkotiedot vuoden 2009 tilinpäätöksistä ja Tilastokeskus Henkilöstömenojen osalta huomioitava lomituspalvelujen

Lisätiedot

LUKUVALMENTAJA MARIA KOTILA

LUKUVALMENTAJA MARIA KOTILA LUKUVALMENTAJA MARIA KOTILA 16.10.2015 PALVELUN MÄÄRITELMÄ LYHYESTI (Lukuvalmentajapalvelun konseptin mukaan) Lukuvalmentaja-palvelu on Helsingin kaupunginkirjaston henkilökohtainen, räätälöity opastuspalvelu,

Lisätiedot

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista Neljäs valtakunnallinen amk-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely järjestettiin keväällä 2010. KTAMKn vastauksia kertyi 330 kappaletta.

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Kulttuuripalvelut - kirjastot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Kulttuuripalvelut - kirjastot Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Kulttuuripalvelut - kirjastot Mikko Kesä Minna Joutsen Tuomo Saarinen Innolink Research Oy 1. Yleistä tutkimuksesta 2. Vastaajien taustatiedot 3. Tutkimuksen

Lisätiedot

Kirjaston omatoimipalvelujen monet mahdollisuudet

Kirjaston omatoimipalvelujen monet mahdollisuudet Kirjaston omatoimipalvelujen monet mahdollisuudet Selvitys omatoimipalvelujen toteutumisesta 2015 Mikkeli 2.5.2016 Kuopio 3.5.2016 Joensuu 9.5.2016 Pirkko Rusi, Itä-Suomen aluehallintovirasto 13.5.2016

Lisätiedot

Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut

Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut Salla Palmi-Felin Johtava informaatikko, Media- ja musiikkipalvelut Lastukirjastot.fi Palvelua kaikenikäisille Ketkä opastavat?

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot Innolink Research Oy TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan kulttuuripalveluiden kirjastojen asiakastyytyväisyyden tutkimusraportti.

Lisätiedot

Asiakaspalvelu remonttiin

Asiakaspalvelu remonttiin Asiakaspalvelu remonttiin Metso lentoon asiakaspalveluhanke pääkirjaston lainauspalveluissa Tampereen kaupunginkirjasto Metso lainauspalvelut Anu Virtanen 1 Hankkeen lähtökohdat ja perustiedot Kulttuuri-

Lisätiedot

ERGONOMIA LAUKAAN OSASTOLLA

ERGONOMIA LAUKAAN OSASTOLLA ERGONOMIA LAUKAAN OSASTOLLA TOIMINTA OSASTOLLA ENNEN TURO-PROJEKTIA Henkilökunnalla ei ollut ergonomista osaamista Potilaita hoidettiin enemmän/ pidempään vuoteessa. Tehtiin enemmän potilaan puolesta asioita.

Lisätiedot

LAPIN KUNTIEN NETTOKUSTANNUKSET 2005 EUROA / ASUKAS (pois lukien liiketoiminta) Lähde: Tilastokeskus

LAPIN KUNTIEN NETTOKUSTANNUKSET 2005 EUROA / ASUKAS (pois lukien liiketoiminta) Lähde: Tilastokeskus LAPIN KUNTIEN NETTOKUSTANNUKSET 2005 EUROA / ASUKAS (pois lukien liiketoiminta) Lähde: Tilastokeskus 2005 2004 Pelkosenniemi 5 770 5 159 Enontekiö 5 188 4 708 Utsjoki 4 955 5 244 Muonio 4 873 4 279 Sodankylä

Lisätiedot

Tiedottamalla näkyväksi. Inkeri Näätsaari

Tiedottamalla näkyväksi. Inkeri Näätsaari Tiedottamalla näkyväksi Inkeri Näätsaari 14.11.2007 Vuonna 2000 Kirjasto välitti tietoa tarvitsijoille Vähän julkisuutta, osin negatiivista tai vähättelevää Kriittisiä kannanottoja potentiaalisilta yhteistyökumppaneilta

Lisätiedot

Hei, mä lainaisin sellasen ipadin ja miten tähän päästiin kokemuksia JYKin Sähköisen kirjan teknologia hankkeesta.

Hei, mä lainaisin sellasen ipadin ja miten tähän päästiin kokemuksia JYKin Sähköisen kirjan teknologia hankkeesta. Hei, mä lainaisin sellasen ipadin ja miten tähän päästiin kokemuksia JYKin Sähköisen kirjan teknologia hankkeesta. Informaatikko Nina Kivinen / E-kirjat - uusi luku STKS:n e-kirjaseminaari pe 25.10.2013

Lisätiedot

Mun paikka! lasten ja nuorten osallistamiskysely

Mun paikka! lasten ja nuorten osallistamiskysely Mun paikka! lasten ja nuorten osallistamiskysely Pihla Sillanpää/ Espoon yleiskaavayksikkö PILOTTIKYSELY: MUN PAIKKA! -ESPOONLAHTI 30.8.2018 2 TAUSTAA Kasvava Espoo, metro ja hyvinvointi seminaari 13.4.2016

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot

Minun ja sinun. - meidän kirjastomme. Sisältää ETUKUPONKEJA kirjaston palveluihin, katso s.6!

Minun ja sinun. - meidän kirjastomme. Sisältää ETUKUPONKEJA kirjaston palveluihin, katso s.6! Minun ja sinun - meidän kirjastomme Sisältää ETUKUPONKEJA kirjaston palveluihin, katso s.6! Minun ja sinun 2 meidän kirjastomme Kokemuksia, ideoita ja tunteita Kirjastossa on säpinää ja hiljaisuutta, vanhoja

Lisätiedot

Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa

Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa 1 (6) Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa 1. Suoritevertailu Tilastoissa Joensuun seutukirjaston toimintatilastoja on verrattu kaikkiin muihin maakuntakirjastoihin

Lisätiedot

Kirjaston kotipalveluiden merkitys asiakkaan voimaantumisessa/ Kotikirjasto Ilona, Helsinki

Kirjaston kotipalveluiden merkitys asiakkaan voimaantumisessa/ Kotikirjasto Ilona, Helsinki Kirjaston kotipalveluiden merkitys asiakkaan voimaantumisessa/ Kotikirjasto Ilona, Helsinki Satu Holmberg Helsingin kaupunginkirjasto 22.3.2012 KIRJASTO ON AVOIN KAIKILLE Kotikirjasto Ilona palvelee kaikkia

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä tasolla (kouluarvosanalla > 8.5)

Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä tasolla (kouluarvosanalla > 8.5) Tulosalue: **HALLINTO Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite Toteuma Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä (kouluarvosanalla > 8.5) Toteuma 8,3. Tavoite ei Avoimuus, julkisuus Todentaminen

Lisätiedot

Nokian kirjastoauton asiakaskysely 2010. 2011 Nokian kaupunginkirjasto Päivi Kari

Nokian kirjastoauton asiakaskysely 2010. 2011 Nokian kaupunginkirjasto Päivi Kari 1 Nokian kirjastoauton asiakaskysely 2010 2011 Nokian kaupunginkirjasto Päivi Kari 2 Sisältö Johdanto... 3 Kyselyn toteutus... 3 Vastaajat... 3 Onko kirjastoauton käyntiaika itsellesi sopiva?... 3 Onko

Lisätiedot

Elisa Chat. Leila Virta

Elisa Chat. Leila Virta Elisa Chat Leila Virta 20.2.2018 1 Chatti-palvelut verkkosivustoilla Tarjotaan asiakaspalvelua monesta kanavasta. Chatillä madalletaan asiakkaan yhteydenottokynnystä. Chatissä selvitetty asia on yleensä

Lisätiedot

Oppimiskeskussuunnittelu ja palvelumuotoilu

Oppimiskeskussuunnittelu ja palvelumuotoilu Oppimiskeskussuunnittelu ja palvelumuotoilu Matti Raatikainen Aalto-yliopiston kirjasto Tuuletetaan palveluajattelua! seminaari 24.10.2014 Sisältö 1. Kirjastosta Oppimiskeskukseksi 2. Palvelumuotoiluhanke

Lisätiedot

Talvisalon koulu. Kysely huoltajille / tulokset, kevät 2013. Vanhempainillat. 1. Oletko osallistunut syksyn vanhempainiltoihin?

Talvisalon koulu. Kysely huoltajille / tulokset, kevät 2013. Vanhempainillat. 1. Oletko osallistunut syksyn vanhempainiltoihin? Talvisalon koulu Kysely huoltajille / tulokset, kevät 2013 Vanhempainillat 1. Oletko osallistunut syksyn vanhempainiltoihin? 94 Kyllä 28 Ei Kyllä Ei 2. Kuinka hyödyllisinä koet vanhempainillat? 51 Erittäin

Lisätiedot

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VASTAAJIA: 56 SUKUPUOLI MIES (11) NAINEN (43) EI VASTAUSTA/EOS (2) ELÄMÄNTILANNE TYÖSSÄ (18) TYÖTÖN (6) KOULULAINEN/OPISKELIJA (5) ELÄKELÄINEN (26)

Lisätiedot