IT-palveluiden ulkoistamisella lisää kilpailukykyä. Opas palveluntarjoajan kilpailuttamisen tueksi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "IT-palveluiden ulkoistamisella lisää kilpailukykyä. Opas palveluntarjoajan kilpailuttamisen tueksi"

Transkriptio

1 IT-palveluiden ulkoistamisella lisää kilpailukykyä Opas palveluntarjoajan kilpailuttamisen tueksi

2 2 Tässä pikaoppaassa käydään läpi IT-palveluntarjoajan kilpailutuksen eri vaiheet ja valmistautumisen lähtökohdat. Kokonaisuuden hahmottamisella on mahdollisuus rakentaa selkeämpi lähestyminen organisaation tahtotilaan, jota lähdetään kilpailuttamisella tavoittelemaan. Sisällys Johdanto... 1 IT-palveluiden ulkoistamisella tukea kasvuun... 2 Organisaation tietohallinnon nykytilanne ja tulevaisuus... 4 Muistilista: varmista palveluntarjoajan soveltuvuus näillä osa-alueilla... 6 Mitä ottaa huomioon tutustumistapaamisilla... 7 Pisteytys ja arviointi... 8 Kilpailutuksen ja valinnan jälkeen... 8

3 1 Johdanto IT-palveluiden osittainen ostaminen tai kokonaisvaltainen ulkoistaminen on pohjimmiltaan sopivan kumppanin etsimistä. Työasemien, palvelimien, lähiverkkojen ja muun IT-infran ylläpidon siirto palveluntarjoajalle on hanke, jossa etsitään palvelutasoltaan ja -alttiudeltaan oikean kokoista kumppania, joka pystyy lisäksi kasvamaan organisaatiosi mukana. Lähtökohtana on saada liiketoiminnan tueksi taho, joka pystyy tarjoamaan apua arjen haasteissa sekä erilaisissa uudistamishankkeissa, joihin jokainen organisaatio törmää usein joko suoraan tarpeen tai tahtotilan kautta. Ulkoistamisella yleensäkin haetaan usein kattavampaa osaamistasoa sekä taloudellista hyötyä tilanteeseen, jossa oman IT-henkilökunnan kasvattamista ei nähdä enää tehokkaaksi tavaksi toimia. Tietohallinnon suhteen eletään tällä hetkellä murroskautta, jossa pilvipalveluiden ja virtualisoitujen järjestelmien palveluidentarjoajien määrä kasvaa ja toiminnasta tulee entistä heterogeenisempää. Kokonaisuuden kasvaessa sen hallinnasta on tullut monelle yritykselle taakka, sillä omaa henkilökuntaa ei voi edellyttää hallitsemaan ja hoitamaan kaikkea itse ainakaan kustannustehokkaasti. Henkilökunnan kouluttaminen tiettyihin erikoisosa-alueisiin ei aina ole liiketoiminnan kannalta järkevää, jos ko. aihealueen toiminnan osuus liiketoiminnasta on pienessä, vaikkakin välttämättömässä roolissa. Tästä syystä päätös IT-palveluiden ostamiseen tulisi tukea liiketoiminnan tavoitteita ja skaalautua joustavasti tulevaisuuden tarpeiden edessä. Kilpailutukseen ja kumppanin etsintään liittyen on hyvä keskittyä riskien minimointiin, jonka mahdollistaa oman organisaation tavoitteleman palvelukokonaisuuden tarpeiden tarkka määrittely ja rajaus. Tällä pyritään välttämään mahdolliset taloudelliset ongelmatilanteet, jotka kumppaneiden hintavertailussa saattoivat jäädä huomiotta. Noin kolmannes suomalaisista yrityksistä on päätynyt ulkoistamaan palkkahallinnon. IT-palveluiden ostamisen ja pilvipalveluiden yleistymisen myötä tietohallinnon erimittainen ulkoistaminen ja palveluiden hankinta on yleistynyt nopealla tahdilla. Ulkoistamisen myötä on mahdollista toteuttaa liiketoimintaa tukevia uudistamishankkeita sekä rakentaa palveluympäristöjä, joista ei aina ole mahdollista selviytyä ilman asiantuntevaa kumppania. Lähditpä sitten ajamaan ulkoistamista konsultin kera tai ilman, sudenkuoppia voi aina syntyä matkalla. Toivomme, että tästä oppaasta on sinulle apua niiden tunnistamiseksi ja välttämiseksi, jotta kokonaisuuden hahmottaminen ja suunnittelu sekä itse hankkeen toteutus sujuisi mahdollisimman mutkattomasti organisaatiossanne.

4 IT-palveluiden ulkoistamisella tukea kasvuun 2 Moni organisaatio nimeää ulkoistamisen tavoitteeksi yrityskulttuurin uudistamisen, kustannusten alentamisen sekä liiketoimintaa tukevan palvelukokonaisuuden kasvattamisen. Tietotekniikka on se välttämätön paha, jossa voi laiminlyötynä piillä suuria liiketoimintariskejä. Tämän takia ulkoistamiseen liittyy vahvasti riskien välttäminen, kun toimintoihin kaivataan huolettomuutta ja joustavuutta tulevaisuuden muuttuvien tarpeiden myötä. Toivottavaa on, että kumppani pystyy hallitsemaan riittävän laajaa kokonaisuutta sekä samalla tarjoamaan helposti lähestyttävän tunteen tahosta, jolta voi kysyä niitä kuuluisia tyhmiä kysymyksiäkin. On selvää, että osaavat IT-palveluiden tarjoajat tuovat liiketoimintaan laajemman skaalan osaamista samalla hinnalla, mitä yritys voisi saada palkkaamalla tai kouluttamalla omaa henkilökuntaa. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat erilaiset suuret järjestelmämuutokset ja hallitut päivitykset, palvelinympäristöjen virtualisoinnit tai muut mittavat projektit, joiden suunnittelussa, testaamisessa ja toteuttamisessa tarvitaan usein osaavan palveluntarjoajan apua. Myös joustavuus lomakausina ja kiiretilanteissa puoltaa usein päätöstä ulkoistamisen puolesta. Ulkoistamisen hyödyt ja edut Kustannussäästöt: resursseja vapautuu muun liiketoiminnan kehittämiseen Laajemmin eri osa-alueiden erikoisosaamista organisaation käyttöön Kilpailuedun saavuttaminen: tehokkaammat työskentelytavat ja -ympäristöt Riskien jakaminen eli kaikki munat samassa korissa -ilmiön ehkäisy Entistä huolettomampi arki lisää työn mielekkyyttä Toimintaympäristön kuvaaminen ja dokumentointi paranee Ylläpidollisten riskien välttäminen: ylläpito, ennaltaehkäisy, varmuuskopiointi, tietoturva Riskit epäonnistuneen ulkoistamisen tuloksena Organisaation jatkuva kehittyminen hidastuu tai vaikeutuu liian pienen ja osaamattoman palveluntarjoajan takia Joustamattomuus ja hitaus liian suuren palveluntarjoajan kanssa Palveluiden ulkoistamisen hajauttaminen: kumppaneita on liikaa, kuka kantaa vastuun?

5 3 Kynnyskysymys ulkoistamiseen monelle organisaatiolle voi olla luottamuksen syntyminen. Moni suurista IT-palveluntarjoajista on luonut alalle tietynlaista negatiivista kasvottomuutta, kun palvelupyyntöjä tehdään vain puhelimitse ja niiden käsittely koetaan kankeaksi ja hitaaksi. Samaa tukee monen suuren operaattorin ja tahon asiakaspalvelu: henkilökohtainen ote ontuu. Pienet ja ketterät IT-palvelutalot sen sijaan pääsevät usein nauttimaan suurempaa luottamusta tilanteissa, joissa asiakas odottaa joustoa, proaktiivisuutta ja huolenpitoa heidän liiketoiminnastaan. Ongelmien tunnistamisessa voi pienempi IT-palvelutalo olla kyvykkäämpi ja rohkeampi nostamaan sellaisia asioita esiin, joita ostopalveluna pelkkää käyttötukea tarjoavat tahot eivät halua tai osaa nostaa esille. Toivottavaa on, että kumppani pystyy hallitsemaan riittävän laajaa kokonaisuutta sekä samalla tarjoamaan helposti lähestyttävän tunteen tahosta, jolta voi kysyä niitä kuuluisia tyhmiä kysymyksiäkin.

6 4 Pahimmillaan kankea ja vanhanaikainen IT-ympäristö heikentää Pahimmillaan kankea ja vanhanaikainen IT-ympäristö heikentää työntekijöiden tehokkuutta ja yrityksen kilpailukykyä. Organisaation tietohallinnon nykytilanne ja tulevaisuus Yrityksissä voi olla hyvinkin erilaisia lähtötilanteita, joiden pohjalta lähdetään rakentamaan IT-palveluiden ulkoistamishanketta. Tyypillisesti organisaatioissa on osaavia henkilöitä, jotka ovat onnistuneet hallitsemaan ITympäristöä pitkään mutta ylläpidosta on tullut sekä työntekijälle että työnantajalle rasite, tai yrityksessä on herätty siihen, että ympäristön kehityksestä ei selviydytä enää omin voimin. Aloilla joilla työntekijävaihtuvuus on suurta, uusien työvälineiden käyttöönotto ja ylläpidollisten toimenpiteiden sujuminen ilman viivästyksiä on tärkeää. Pahimmillaan kankea ja vanhanaikainen IT-ympäristö heikentää työntekijöiden tehokkuutta ja yrityksen kilpailukykyä. Alkuun on hyvä tunnistaa omat kipupisteet, joiden pohjalta toimintaa voidaan lähteä tarkastelemaan ja kehittämään. Selvitä pääpiirteittäin organisaatiostanne: 1. Nykytilanne: tietohallinnon tarpeiden tunnistaminen ja vaatimusten määrittely 2. Toistuvat haasteet ja rasitteet joista halutaan eroon 3. Organisaation IT-ympäristön kehityssuunnitelma 4. Nykyinen kustannusrakenne ja ulkoistamisen budjetointi 5. Työntekijöiden käyttäjätutkimus: työntekijöiden arjen IT-haasteiden kuvaaminen Kipupisteiden kuvaamisen voi tehdä yksinkertaisella SWOT-analyysillä, johon kirjataan tietohallinnon osalta organisaation vahvuudet ja mahdollisuudet, sekä heikkoudet ja uhat.

7 5 Tietohallintostrategialla suuntaa tulevaisuuteen Tietohallintostrategialla suuntaa tulevaisuuteen Olisi hyvä, jos yritykselle on luotu tietohallintostrategia ennen prosessiin ryhtymistä. Usein se ei ole pakollinen, sillä se voi syntyä myös ulkoistamisprosessin aikana. Tietohallintostrategia ottaa kantaa organisaation Olisi hyvä, jos yritykselle on luotu tietohallintostrategia ennen prosessiin ryhtymistä. Usein se ei ole pakollinen, sillä se voi syntyä myös ulkoistamisprosessin aikana. Tietohallintostrategia ottaa kantaa organisaation tietohallinnon kehittämiseen seuraavan 5-10 vuoden aikana. Tietohallintostrategian luomisessa kannattaa turvau- tietohallinnon kehittämiseen seuraavan 5-10 vuoden aikana. Tietohallintostrategian luomisessa kannattaa turvautua ulkoiseen apuun eli konsulttiin, jos huomataan ettei strategiaa ole järkevää tai mahdollista luoda tua ulkoiseen apuun eli konsulttiin, jos huomataan ettei strategiaa ole järkevää tai mahdollista luoda sisäisesti omin voimin. Konsultti tuo myös uudenlaista perspektiiviä ja pystyy tarkastelemaan objektiivisemmin yri- sisäisesti omin voimin. Konsultti tuo myös uudenlaista perspektiiviä ja pystyy tarkastelemaan objektiivisemmin yrityksen tarpeita ja ongelmakohtia. tyksen tarpeita ja ongelmakohtia. Organisaatiolla tulisi jatkossakin olla oma koordinoiva IT-hallinto, joka toimii paitsi palvelujen suunnittelun Organisaatiolla tulisi jatkossakin olla oma koordinoiva IT-hallinto, joka toimii paitsi palvelujen suunnittelun viestinvälittäjänä johdolle, myös yhteyksien ylläpitäjänä IT-palveluntarjoajiin. Mikäli tällaiseen ei ole suoraan viestinvälittäjänä johdolle, myös yhteyksien ylläpitäjänä IT-palveluntarjoajiin. Mikäli tällaiseen ei ole suoraan mahdollisuutta, tulisi IT-palveluntarjoajan ja organisaation väliseen kommunikointiin ja tulevaisuuden kehittämiseen kiinnittää enemmän huomiota. mahdollisuutta, tulisi IT-palveluntarjoajan ja organisaation väliseen kommunikointiin ja tulevaisuuden kehittämiseen kiinnittää enemmän huomiota. Tällä tavoin onnistutaan keräämään niitä tärkeitä hiljaisia signaaleja IT-ympäristön toimintamalleista, jotka Tällä tavoin onnistutaan keräämään niitä tärkeitä hiljaisia signaaleja IT-ympäristön toimintamalleista, jotka voisivat muuten jäädä huomioitta. Monia kehityshankkeita on käynnistetty organisaatioissa juuri tällaisten voisivat muuten jäädä huomioitta. Monia kehityshankkeita on käynnistetty organisaatioissa juuri tällaisten signaalien signaalien ansiosta. ansiosta. Voglia Oy hyödynsi konsulttia kilpailuttamisessa Naisten vaatteita valmistava ja lähes 20 myymälän ketjua pyörittävä suomalainen Voglia Oy hyödynsi tietohallinnon ulkoistamishankkeen aikana konsultin apua. - Ulkopuolinen konsultti toi hankkeeseemme ennen kaikkea ryhtiä. Hänen avullaan onnistuimme hyvin kiteyttämään tarpeemme siitä, minkälaista kumppania etsimme. Arvostimme erityisesti meidän toiminnastamme kiinnostuneita, innokkaita tarjoajia, jolloin myös kommunikoinnilla oli suuri merkitys valinnassa. - Loppusuoralla järjestimme neljän palveluntarjoajan kanssa tutustumistapaamiset, joista kaksi nousi selvästi yli muiden. Hankkeeseen kului alusta loppuun reilu kolme kuukautta, minkä aikana pääsimme alun kartoituksesta sujuvasti kumppanin valintaan. Mari Laitala, tuotanto- ja tietohallintopäällikkö, Voglia Oy Lue miten Voglia Oy:n IT-strategiatyö toteutettiin:

8 6 Muistilista: varmista palveluntarjoajan soveltuvuus näillä osa-alueilla Organisaation kulttuuria ja muutosta varten palveluntarjoajan tulee kyetä yhteistyöhön säännöllisesti, jolloin voidaan tarkastella uusia näkemyksiä liiketoiminnan muutosten ja tulevaisuuden osalta. Monella organisaatiolla voi olla hyvinkin heterogeenisiä tietohallinnon ympäristöjä, eli on hyvä ottaa huomioon erityisesti erikoistuneilla ohjelmistoilla tai alustoilla toimivien ratkaisujen jatkuvuus ja kehittäminen. Ota selvää kumppanin kyvykkyydestä hoitaa seuraavia osa-alueita: Etätukipyynnöt: tarjoaako palveluntarjoaja eri keinoin tukea ongelmiin: etäyhteys, puhelimitse, sähköpostitse, asiakkaan luona paikan päällä Läsnäolo: minkälaisella vasteajalla palveluntarjoaja antaa tukea ja vikadiagnostiikkaa paikan päällä, hoitavatko mm. laiterikkojen takia takuuhuollon toimenpiteet Osaamisalueet ympäristösi mukaan: o työasemat: Windows, Mac, Linux o tablet- ja älypuhelinlaitteet: Windows Phone, ios, Android o palvelimet: Windows Server, Linux o lähiverkko: palomuurit, kytkimet, langaton verkko o hosting: oma palvelinsali, virtualisoidut ratkaisut, aliurakoitsijan ratkaisut Projektiosaaminen: palvelimien virtualisointi, pilvipalveluiden toteuttaminen ja jatkuva käyttäjätilien hallinta, CRM/ERP-integraatioiden hallinta jne. organisaation toimintaympäristön mukaan Mistä organisaatiosi nykyinen tietohallinnon ympäristö koostuu? Kirjaa ylös kilpailutusta varten suurpiirteittäin mm.: Työasemien määrä Palvelimien määrä ja roolit Tablet-laitteiden ja älypuhelimien määrä Kopiokoneiden ja tulostimien määrä Muut IP-laitteet (kulunvalvonta, turvajärjestelmät ja - kamerat, videoneuvottelulaitteet jne.) Sisäverkko (langallinen ja langaton) Sähköpostipalvelut, verkkosivusto ja domain-palvelut, pilvipalvelusopimukset Ohjelmistojen lisenssityypit ja määrät Palveluntarjoajan kyvykkyys ongelmien ennaltaehkäisyyn on monen organisaation tietohallinnon kivijalka.

9 7 Palveluntarjoajan kyvykkyys ongelmien ennaltaehkäisyyn on monen organisaation tietohallinnon kivijalka. Varmista että ylläpitoon, päivityksiin ja yhteensopivuusongelmiin tehdään ennaltaehkäisevää työtä, ettei työpanos kulu pelkästään ns. tulipalojen sammuttamiseen. Tähän kuuluu jatkuva työ, mm. työasemien päivitystenhallinnassa. Tällä estetään jatkuvasti uutisotsikoihin päätyvien ohjelmien ja lisäosien, kuten Javan, Flashin tai muiden ohjelmien tunnistettujen tietoturva-aukkojen aiheuttamat riskit. Selvitä lisäksi kuka vastaa päivityksiin liittyvistä asioista tiedottamisen: organisaatio itse vai palveluntarjoaja. Hyvällä tiedottamisella voidaan estää lukuisia kysymyksiä ja ongelmatilanteita päivityksiin liittyen, joka tekee IT-ylläpidon suorittamista toimenpiteistä mielekkäämpää käyttäjille. Suuri osa osaavan IT-palveluntarjoajan työstä on taustalla tapahtuvaa ennaltaehkäisyä, vaikkakin toiminnan laatua usein mitataan kyvykkyydellä ja nopeudella ratkaista ongelmia. Mitä ottaa huomioon tutustumistapaamisilla Kilpailutukseen valitut yritykset on hyvä kutsua paikalle, jolloin varsinainen tunnustelu ja tutustuminen voi alkaa. Ennalta laaditut dokumentit auttavat tarjouskilpailun järjestämisessä, mutta aina on mahdollista, että tutustumisen myötä tulee ilmi asioita, joita ei alun perin ole kirjattu organisaation tarpeisiin. Pyydä esimerkkejä palveluntarjoajan toteuttamista suurista muutoshankkeista jotta voit varmistua, minkälaisilla osa-alueilla apua pystytään tarjoamaan. Ota selville tai pyydä heiltä muutaman asiakkaan yhteystiedot, joilta voit tiedustella tyytyväisyyttä palveluntarjoajaan. Samaan tapaan kuin työhaastatteluissa, suosittelijat ja referenssit ovat eläviä esimerkkejä, jotka pystyvät kertomaan miten yhteiselo ja toiminta palveluntarjoajan kanssa on sujunut. Yleensä viimeisenä tavattu palveluntarjoaja on aina etulyöntiasemassa, joten anna myös muille tarjoajille mahdollisuus vastata mahdollisiin uusiin seikkoihin, joita tutustumistapaamisilla on tullut esille.

10 8 Pisteytys ja arviointi Palveluntarjoajien toimintamallit ja palvelukokonaisuudet voivat erota jonkin verran, mikä tekee arvioinnista ja vertailusta haasteellista. Tätä helpottaaksesi, voit myös kuvata erilaisia käyttötilanteita esimerkinomaisesti, jotta varmistutaan että kuvatut tilanteet ja työt kuuluvat sopimuksen sisältöön ilman lisäkuluja. Vastaavasti sopimuksen ulkopuolelle kuuluvat työt tulevat samalla rajattua ja pelisäännöt ovat kummallekin selvät. Usein tunnepuolen asiat tulevat esille ja pienet seikat, kuten tutustumistapaamisten sähköpostiliikenteen ripeys voi saada jonkin kumppanin tuntumaan paremmalta vaihtoehdolta. Hintaa ei kannata tuijottaa liikaa, vaikkakin piilokustannuksien välttämiseksi on hyvä tunnustella palveluntarjoajan joustavuutta. Tällaisia tilanteita voi pyytää tarkentamaan erilaisiin tarjouksissa mainitsemattomiin seikkoihin, joita organisaationne vaatimuslistalta löytyy. Lisäykset ja korjaukset on hyvä saada kirjallisena jolloin yhteiset pelisäännöt ovat kummallakin osapuolella selvillä. Joillain palveluntarjoajilla voi olla käytössä erilaisia tuntikiintiöitä, joiden vertailu tai arviointi voi olla vaikeaa, varsinkin jos tämän tyyppisiä palveluita ei ole ostettu aiemmin. Tämä on hyvä huomioida kustannuksien vertailussa. Kilpailutuksen ja valinnan jälkeen Kumppanin valinnan jälkeen on uusien toimintamallien jalkauduttava organisaatioon sisään. Yleensä se tapahtuu hieman rauhallisesti tutustellen. Jotta varmistuttaisiin siitä, että palveluita hyödynnetään ja käytetään parhaalla mahdollisella tavalla, on aktiivinen keskusteluyhteys hyvä pitää auki uuden kumppanin kanssa. Organisaation työntekijöille kannattaa tehdä mm. lähituen käytöstä kyselyitä, jotta palvelun käyttö ja yhteistyö alkaa jouhevasti. Koska tietohallinnon kehitystyö on jatkuvaa, voi arjen keskellä nousta lukuisia pieniä asioita esille, jotka paljastavat yksityiskohtia yrityksen toiminnasta, joita on helppo kehittää ketterästi eteenpäin. Proaktiivisesta IT-palveluntarjoajasta organisaatio saa liiketoimintaansa tukevan, asiantuntevan kumppanin, joka vie tietohallintoa jatkuvasti eteenpäin, entistä huolettomammin.

11 9 Harkitsetko IT-palveluiden ulkoistamista tai ostamista? Ota yhteyttä niin keskustellaan lisää! Mikko Tukia Mia Sandelin Asiakasvastaava, myynti Ratkaisumyyjä Triuvare on sinun puolellasi pöytää istuva IT-kumppani. Tarjoamme oikeat ja huolettomat tietotekniikkaratkaisut, jotka ennaltaehkäisevät ongelmia ja tehostavat yrityksesi toimintaa. Meiltä saat vain kokonaisia palveluita. Tarjoamme joustavasti ja vankalla ammattitaidolla kokonaisvaltaisia IT-palveluita, jotka tuovat säästöjä ja tehostavat toimintaa. Suunnittelemme toimivimmat ratkaisut ja teemme käytännön työt. Voitte keskittyä olennaiseen ilman IT-huolia. Lue verkkosivustoltamme lisää asiakastarinoistamme, miten olemme helpottaneet yritysten arkea!

Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat?

Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Pilvipalvelut Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Pilvipalvelut - Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Suurin osa kaikista uusista it-sovelluksista ja -ohjelmistoista toteutetaan pilvipalveluna.

Lisätiedot

STRATEGIATYÖ OSAKSI PK-YRITYKSEN ARKEA

STRATEGIATYÖ OSAKSI PK-YRITYKSEN ARKEA STRATEGIATYÖ OSAKSI PK-YRITYKSEN ARKEA Pysyykö yrityksesi muutoksessa mukana? Maailma ja yrityksen toimintaympäristö sen mukana muuttuvat vauhdilla. Mikä vielä viime vuonna tuntui itsestään selvältä, saattaa

Lisätiedot

10 SYYTÄ VALITA VISMA JÄRJESTELMÄTOIMITTAJAKSI

10 SYYTÄ VALITA VISMA JÄRJESTELMÄTOIMITTAJAKSI Toiminnanohjaus Taloushallinto HR ja palkanlaskenta CRM asiakkuudenhallinta Konsultointi ja lakipalvelut Hankinta ja perintä 10 SYYTÄ VALITA VISMA JÄRJESTELMÄTOIMITTAJAKSI VISMA SOFTWARE OY Paraskaan ohjelmisto

Lisätiedot

Keneltä ICT-palvelut hankitaan tulevaisuudessa: perinteiseltä IT-palveluntarjoajalta, tietoliikennepalveluntarjoajalta vai molemmilta?

Keneltä ICT-palvelut hankitaan tulevaisuudessa: perinteiseltä IT-palveluntarjoajalta, tietoliikennepalveluntarjoajalta vai molemmilta? Keneltä ICT-palvelut hankitaan tulevaisuudessa: perinteiseltä IT-palveluntarjoajalta, tietoliikennepalveluntarjoajalta vai molemmilta? 8.2.2005 Tommi Rinnemaa Market-Visio Oy www.marketvisio.fi Potentiaalisten

Lisätiedot

KATe-hanke. (KokonaisArkkitehtuurin Teknologiataso) Ammattikorkeakoulujen yhteiset IT-palvelut

KATe-hanke. (KokonaisArkkitehtuurin Teknologiataso) Ammattikorkeakoulujen yhteiset IT-palvelut KATe-hanke (KokonaisArkkitehtuurin Teknologiataso) Ammattikorkeakoulujen yhteiset IT-palvelut KATe-hankkeen taustaa Tällä hetkellä pääsääntöisesti kukin ammattikorkeakoulu suunnittelee, hankkii, toteuttaa

Lisätiedot

Ulkoistetun asiakaspalvelun ostajan opas

Ulkoistetun asiakaspalvelun ostajan opas Ulkoistetun asiakaspalvelun ostajan opas Sijoita 1, niin me tuotamme sinulle 3! Tuloksiin kokonaisvaltaisella asiakaspalvelulla: Kustannustehokkuus Asiakaskokemus Myynnillisyys Laita palvelukokonaisuutesi

Lisätiedot

Mikä on suomalaisille organisaatioille nyt IN pilvipalveluissa?

Mikä on suomalaisille organisaatioille nyt IN pilvipalveluissa? Mikä on suomalaisille organisaatioille nyt IN pilvipalveluissa? Business Breakfast 6.2.2015 Market-Visio Oy:n tutkimus: Pilvet muuttavat ICT-ostamista Mikko Kairtamo, DataCenter Finland Oy DataCenter Finland

Lisätiedot

Hyvät eväät ETEENPÄIN

Hyvät eväät ETEENPÄIN Hyvät eväät ETEENPÄIN YRITYKSILLE SIIVET Yritysten kehittämispalvelut kaikissa ELY-keskuksissa UUSI PALVELUKOKONAISUUS pk-yrityksille Olipa yrityksesi minkä tahansa haasteen tai muutoksen edessä, saat

Lisätiedot

Miten kerätä tietoa toiminnan jatkuvaan kehittämiseen

Miten kerätä tietoa toiminnan jatkuvaan kehittämiseen Miten kerätä tietoa toiminnan jatkuvaan kehittämiseen Tuija Sinervo FINAS - akkreditointipalvelu Mitä kehitetään? Asiakaspalvelua Osaamista Toiminnan sujuvuutta, tehokkuutta Tekniikkaa, toimintaympäristöä

Lisätiedot

Työpöytävirtualisointi

Työpöytävirtualisointi Työpöytävirtualisointi VMware View LIPO - SAMK Liiketoiminta ja kulttuuri Pori Liiketalouden, matkailun, tietojenkäsittelyn, viestinnän ja yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusta. Käyttäjiä noin

Lisätiedot

IT-ERP Tietohallinnon toiminnanohjausratkaisuna. ja ITIL palveluiden kehittämisessä

IT-ERP Tietohallinnon toiminnanohjausratkaisuna. ja ITIL palveluiden kehittämisessä IT-ERP Tietohallinnon toiminnanohjausratkaisuna ja ITIL palveluiden kehittämisessä Case PRH Timo Junnonen Esityksen sisältö: 1. Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) 2. PRH tietohallinto (PIT projekti)

Lisätiedot

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin 07.10.2010 Patrick Qvick Sisällys 1. Qentinel 2. Laadukas ohjelmisto täyttää sille asetetut tarpeet 3. SAP -projektin kriittisiä menestystekijöitä 4.

Lisätiedot

Tehoa toimintaan. Aditron laadukkailla HR-palveluilla HR-VAKIO / PALKKAVAKIO / MATKAVAKIO

Tehoa toimintaan. Aditron laadukkailla HR-palveluilla HR-VAKIO / PALKKAVAKIO / MATKAVAKIO Tehoa toimintaan Aditron laadukkailla HR-palveluilla HR-VAKIO / PALKKAVAKIO / MATKAVAKIO HR-tehtävistä 2/3 on perusrutiineja Ulkoistamalla henkilöstöhallinnon rutiinit voitte merkittävästi parantaa yrityksenne

Lisätiedot

Enfo Oyj. Virtualisointi. Case: Eduskunta. Juha-Pekka Leskinen, EDUSKUNTA - Tietohallintotoimisto Markus Sjöman, Enfo Oyj - Zourcing

Enfo Oyj. Virtualisointi. Case: Eduskunta. Juha-Pekka Leskinen, EDUSKUNTA - Tietohallintotoimisto Markus Sjöman, Enfo Oyj - Zourcing Enfo Oyj Virtualisointi Case: Eduskunta Juha-Pekka Leskinen, EDUSKUNTA - Tietohallintotoimisto Markus Sjöman, Enfo Oyj - Zourcing Eduskunnan näkökulma asiaan Tietotekniikka eduskunnassa Tunnuslukuja projektista

Lisätiedot

Luotain-arviointi. Nykytila-arvio toiminnan osa-alueesta. Trust, Quality & Progress. Jatkuvuus Tietosuoja Tietohallinto Tietoturvallisuus

Luotain-arviointi. Nykytila-arvio toiminnan osa-alueesta. Trust, Quality & Progress. Jatkuvuus Tietosuoja Tietohallinto Tietoturvallisuus Nykytila-arvio toiminnan osa-alueesta Jatkuvuus Tietosuoja Tietohallinto Tietoturvallisuus Trust, Quality & Progress on tehokas tapa tietää enemmän Oletko tietoinen organisaationne tietohallinnon, tietoturvallisuuden,

Lisätiedot

TIKON TIEKARTTA. Tavoitteista tuloksiin! Taloushallinnon kumppani 1

TIKON TIEKARTTA. Tavoitteista tuloksiin! Taloushallinnon kumppani 1 TIKON TIEKARTTA Tavoitteista tuloksiin! 15.5.2017 Taloushallinnon kumppani 1 TIEKARTAN PERUSAJATUS Tiekartta on Tikonin ja tilitoimiston yhdessä laatima suunnitelma tilitoimiston liiketoiminnan kehittämiseksi

Lisätiedot

Varmista asiakastyytyväisyytesi. ValueFramelta tilitoimistojen oma toiminnanohjaus- ja asiakaspalvelujärjestelmä pilvipalveluna. Suuntaa menestykseen

Varmista asiakastyytyväisyytesi. ValueFramelta tilitoimistojen oma toiminnanohjaus- ja asiakaspalvelujärjestelmä pilvipalveluna. Suuntaa menestykseen Varmista asiakastyytyväisyytesi ValueFramelta tilitoimistojen oma toiminnanohjaus- ja asiakaspalvelujärjestelmä pilvipalveluna. Suuntaa menestykseen Haluatko kehittää toimintaasi? Me pystymme auttamaan.

Lisätiedot

AV-Group Russia. Linkki tulokselliseen toimintaan Venäjän markkinoille

AV-Group Russia. Linkki tulokselliseen toimintaan Venäjän markkinoille AV-Group Russia Linkki tulokselliseen toimintaan Venäjän markkinoille AV-Group Russia tausta Asiantuntemus sekä tieto-taito Venäjän kaupasta ja markkinoista Halu auttaa ja tukea suomalaista liiketoimintaa

Lisätiedot

Kuinka IdM-hanke pidetään raiteillaan

Kuinka IdM-hanke pidetään raiteillaan Kuinka IdM-hanke pidetään raiteillaan Projektipäällikön kokemuksia 4.10.2011 IdM-projektitkin pitää suunnitella Kaiken perustana on riittävä ymmärrys projektin sisällöstä, laajuudesta ja vaaditusta osaamisesta

Lisätiedot

Timo Drachman. Patjanen: saumaton palvelumalli keskisuurille yrityksille

Timo Drachman. Patjanen: saumaton palvelumalli keskisuurille yrityksille Timo Drachman Patjanen: saumaton palvelumalli keskisuurille yrityksille Mitkä tehtävät työllistävät yrityksen IThenkilöstöä eniten (Market Visio) Ylläpito (työasemat, palvelimet, sovellukset) 41 Käyttäjätuki

Lisätiedot

Osaa käyttää työvälineohjelmia, tekstinkäsittelyä taulukkolaskentaa ja esitysgrafiikkaa monipuolisesti asiakasviestintään.

Osaa käyttää työvälineohjelmia, tekstinkäsittelyä taulukkolaskentaa ja esitysgrafiikkaa monipuolisesti asiakasviestintään. TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA OSAAMISTARJOTIN 1.8.2018 31.12.2018 29.6.2018 1 Sisällys... 1 Työvälineohjelmat... 2 peruskäyttö, 7 osp... 2 tehokäyttö, 8 osp... 2 Käyttöjärjestelmät... 3 käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Hankintariskit haltuun virtualisoinnilla

Hankintariskit haltuun virtualisoinnilla Hankintariskit haltuun virtualisoinnilla Markku Selin Teknologiajohtaja, HPJ Markku Selin Teknologiajohtaja 16 vuoden kokemus tietoverkoista ja tietoturvasta CCNA,CCSI, Cisco Sales Expert 1998 CCDA 1999

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKKAVALMIS TOIMISTO

TIETOTEKNIIKKAVALMIS TOIMISTO Ready for Business + Tarjoamme valmiiksi valikoituja vaihtoehtoja toimiston työkaluiksi ja moderneiksi yhteydenpitovälineiksi + Olemme valinneet parhaiden kumppaneiden palvelut korkealla palvelutasolla

Lisätiedot

Tehoa toimintaan. ValueFramelta toiminnanohjaus, projektinhallinta ja asiakkuudenhallinta pilvipalveluna. Ohjaa toimintaasi

Tehoa toimintaan. ValueFramelta toiminnanohjaus, projektinhallinta ja asiakkuudenhallinta pilvipalveluna. Ohjaa toimintaasi Tehoa toimintaan ValueFramelta toiminnanohjaus, projektinhallinta ja asiakkuudenhallinta pilvipalveluna Ohjaa toimintaasi Haluatko kehittää toimintaasi? Me pystymme auttamaan. Kaikki yhdestä järjestelmästä

Lisätiedot

Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa. Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012

Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa. Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012 Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012 Omat kokemukset reilun 15 vuoden ajalta Olen toiminut käytännön myyntityön parissa ja hoitanut

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

ADE Oy Hämeen valtatie 144 20540 TURKU. Tuotekonfigurointi. ADE Oy Ly Tunnus: 1626957-3

ADE Oy Hämeen valtatie 144 20540 TURKU. Tuotekonfigurointi. ADE Oy Ly Tunnus: 1626957-3 Tuotekonfigurointi ADE Oy lyhyesti Asiakkaiden tarpeisiin suunnattua innovatiivista ja toimivaa ohjelmisto- ja 3d animaatiopalvelua. Ade Oy on toteuttanut vuodesta 2000 alkaen haastavaa interaktiivista

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Lähtökohta. Integroinnin tavoitteet

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Lähtökohta. Integroinnin tavoitteet Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Integraation tavoitteita Lähtökohta Web-palvelut Asiakasrekisteri ERP, Tuotannon ohjaus Tuotanto Myynti Intranet Extranet? CRM Johdon tuki Henkilöstö Kirjanpito Palkanlaskenta

Lisätiedot

Ravintolatekstiilipalvelut. Tarjoile laadukas kokemus asiakkaalle

Ravintolatekstiilipalvelut. Tarjoile laadukas kokemus asiakkaalle Ravintolatekstiilipalvelut Tarjoile laadukas kokemus asiakkaalle Tekstiilipalvelujen vahva ja osaava ammattilainen Lindström on suomalainen perheyritys, joka perustettiin jo vuonna 1848. Jatkuvan ja pitkäjänteisen

Lisätiedot

Onko sinun yritykselläsi jo tietotekniikka Palveluksessa? vtoasp -palvelun avulla siirrät tietojärjestelmäsi haasteet ammattilaisten hoidettaviksi.

Onko sinun yritykselläsi jo tietotekniikka Palveluksessa? vtoasp -palvelun avulla siirrät tietojärjestelmäsi haasteet ammattilaisten hoidettaviksi. Onko sinun yritykselläsi jo tietotekniikka Palveluksessa? vtoasp -palvelun avulla siirrät tietojärjestelmäsi haasteet ammattilaisten hoidettaviksi. vtoasp -palvelu 1) Huolehtii yrityksesi tietojärjestelmän

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Linux pohjaiset pilvipalvelut Linux järjestelmät TI 11/12 TIVE Santeri Kangaskolkka TI 12 Janne Enroos TI 12 Mikä on

Lisätiedot

TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Toiminnan raportointi ja seuranta, tapahtuneisiin poikkeamiin nopea reagointi.

TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Toiminnan raportointi ja seuranta, tapahtuneisiin poikkeamiin nopea reagointi. TIETOTEKNIIKAN HYÖDYNTÄMINEN OSANA LIIKETOIMINTAPROSESSEJA: Sähköisen liiketoiminnan mahdollisuudet: Sisäiset ja ulkoiset prosessit Toiminnan tehostaminen, reaaliaikaisuus Toiminnan raportointi ja seuranta,

Lisätiedot

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi Meidän visiomme... Asiakkaittemme akunvaihdon helpottaminen...sinun tulevaisuutesi Uusia asiakkaita, lisää kannattavuutta ja kehitystä markkinoiden tahdissa Synergy Battery Replacement Programme The Battery

Lisätiedot

Työnantaja. Haluatko olla edelläkävijä? Haluatko panostaa henkilökuntasi hyvinvointiin ja tuottavuuteen?

Työnantaja. Haluatko olla edelläkävijä? Haluatko panostaa henkilökuntasi hyvinvointiin ja tuottavuuteen? Työnantaja Haluatko olla edelläkävijä? Haluatko panostaa henkilökuntasi hyvinvointiin ja tuottavuuteen? Jos vastasit kyllä, niin tule mukaan hankkeeseen, josta saat työkaluja toimivan henkilöstöpolitiikan

Lisätiedot

naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa.

naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa. Pieni neuvottelutaitojen työkirja naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa. Neuvottelutaidot ovat (työ)elämän ydintaitoja Neuvottelutaidot muodostuvat erilaisten taitojen, tietojen, toimintatapojen ja

Lisätiedot

3 x AsiakasCase. Esittelyssä kolmen eri kokoisen organisaation kokonaispalvelu; niin hyödyt, helpotukset kuin haasteetkin. Samuli Lindström 5.4.

3 x AsiakasCase. Esittelyssä kolmen eri kokoisen organisaation kokonaispalvelu; niin hyödyt, helpotukset kuin haasteetkin. Samuli Lindström 5.4. 3 x AsiakasCase Esittelyssä kolmen eri kokoisen organisaation kokonaispalvelu; niin hyödyt, helpotukset kuin haasteetkin. Samuli Lindström 5.4.2017 Tietokeskus on Suomen läheisin ja nopein, teknisesti

Lisätiedot

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011

Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella. JohtamisWirtaa 10.5.2011 Strategia käytäntöön valmentavalla johtamisella JohtamisWirtaa 10.5.2011 Työpaja 2, haasteet ja ratkaisut Riikka Laine-Tolonen (Nordea) Tapani Pöllänen (Sales Energy) Valmentava esimies Strategia ja visio

Lisätiedot

Parempaa liiketoimintaa henkilöstöjohtamisen uusilla välineillä

Parempaa liiketoimintaa henkilöstöjohtamisen uusilla välineillä Parempaa liiketoimintaa henkilöstöjohtamisen uusilla välineillä Sirpa Huuskonen ja Harri Nikander ISS Palvelut ISS Palvelut Oy 12 000 työtekijää Suomessa Siivous Kiinteistön ylläpito Turvallisuuspalvelut

Lisätiedot

1. Toimivan IT-ympäristön rakentaminen

1. Toimivan IT-ympäristön rakentaminen 1. Toimivan IT-ympäristön rakentaminen Tarjontaa paljon tarvitaan henkilö, joka kokoaa oikeat palikat yhteen Ensin hahmotetaan kokonaisuus sen jälkeen tarkastellaan pienempiä osa-alueita Koulutus/tiedon

Lisätiedot

Kiertotalous liiketoimintana mahdollisuuksia ja haasteita

Kiertotalous liiketoimintana mahdollisuuksia ja haasteita Kiertotalous liiketoimintana mahdollisuuksia ja haasteita Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset ja Leena Aarikka-Stenroos Tampereen teknillinen yliopisto TTY Center for Innovation and Technology Research

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmät. 1pJÄKÄ1 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN HALLINTA, 12 OSP

Käyttöjärjestelmät. 1pJÄKÄ1 KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN HALLINTA, 12 OSP TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA OSAAMISTARJOTIN 8.1. 31.7.2019 27.12.2018 1 Sisällys Käyttöjärjestelmät 1pJÄKÄ1... 2 käyttöjärjestelmän hallinta, 12 osp... 2 Atk-hankinnat 1pJÄKÄ3... 3 atk-hankintaprosessi,

Lisätiedot

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus)

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) 1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) Olette pomosi kanssa tarkastaneet asiakkaan tekemän ja sinun korjaaman suunnitelman ja tehneet oman versionsa siitä. Noudata siis tätä tekemäänne uutta

Lisätiedot

Valtion IT-palvelukeskuksen (VIP) palvelut. JulkIT 27.5.2009 Anna-Maija Karjalainen

Valtion IT-palvelukeskuksen (VIP) palvelut. JulkIT 27.5.2009 Anna-Maija Karjalainen Valtion IT-palvelukeskuksen (VIP) palvelut JulkIT 27.5.2009 Anna-Maija Karjalainen Sisältö > VIP:n toimintamalli > Tilanne tänään > Odotukset toimittajille Valtion IT-palvelukeskuksen toimintamalli VIP

Lisätiedot

ANVIA PILVI. kotimaisia pilvipalveluita yrityksille 24/7

ANVIA PILVI. kotimaisia pilvipalveluita yrityksille 24/7 ANVIA PILVI kotimaisia pilvipalveluita yrityksille 24/7 Anvia Pilvi TIESITKÖ, ETTÄ YLI PUOLET SUOMALAISYRITYKSISTÄ KÄYTTÄÄ PILVIPALVELUITA? Anvia Pilvi on suomalaisille yrityksille tarkoitettu palvelu,

Lisätiedot

Miksi ja miten siirtyä käyttämään nykyistä ERP-järjestelmää pilvessä?

Miksi ja miten siirtyä käyttämään nykyistä ERP-järjestelmää pilvessä? Miksi ja miten siirtyä käyttämään nykyistä ERP-järjestelmää pilvessä? Sisällys Lukijalle 3 Mitä pilvipalveluilla tarkoitetaan? 4 Toiminnanohjausjärjestelmä pilvessä 5 Miksi siirtyä pilvipalveluihin? 6

Lisätiedot

Virtualisointi Kankaanpään kaupungissa. Tietohallintopäällikkö Jukka Ehto

Virtualisointi Kankaanpään kaupungissa. Tietohallintopäällikkö Jukka Ehto Virtualisointi Kankaanpään kaupungissa Tietohallintopäällikkö Jukka Ehto Esityksen kulku Esittely ja taustaa Virtualisoinnin vaiheet ja käyttöhuomiot Laitteistot ja yhteenveto Kankaanpää: 12 136 asukasta

Lisätiedot

Yrityksesi kumppani kaikissa yhteyksissä

Yrityksesi kumppani kaikissa yhteyksissä Yrityksesi kumppani kaikissa yhteyksissä ICT-palveluyhtiö VSP Perustettu 1896, itsenäinen operaattori ISO 9001 -laatusertifioitu palveluntarjoaja 200 alan ammattilaista viidellä paikkakunnalla Liikevaihto

Lisätiedot

TORI-verkkohaastattelu Tiivistelmä tuloksista

TORI-verkkohaastattelu Tiivistelmä tuloksista TORI-verkkohaastattelu Tiivistelmä tuloksista 14.11.2012 TORI-verkkohaastattelu Tavoitteena oli selvittää tulevan ICT-palvelukeskuksen palvelujen tuottajien ja niiden käyttäjien näkemyksiä palvelukeskuksen

Lisätiedot

Toimintaja rjestelma (johtamisja rjestelma ) opas

Toimintaja rjestelma (johtamisja rjestelma ) opas 1 (6) Toimintaja rjestelma (johtamisja rjestelma ) opas Sisällys Mikä on toimintajärjestelmä... 2 Hyvä toimintajärjestelmä... 3 Hyödyt... 3 Toimintajärjestelmän rakentaminen... 4 Autamme sinua... 6 Business

Lisätiedot

Market Expander & QUUM analyysi

Market Expander & QUUM analyysi Market Expander & QUUM analyysi KANSAINVÄLISTYMISEN KEHITYSTASOT Integroitua kansainvälistä liiketoimintaa Resurssien sitoutuminen, tuotteen sopeuttaminen, kulut, KV liiketoiminnan osaaminen Systemaattista

Lisätiedot

Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä

Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä Tuo ideasi Tuoteväylän asiantuntijoiden arvioitavaksi Onko sinulla uusi innovatiivinen idea, josta voisi

Lisätiedot

Jokaisen pilven sisällä asuu konesali seminaari 20.9.2012

Jokaisen pilven sisällä asuu konesali seminaari 20.9.2012 Jokaisen pilven sisällä asuu konesali seminaari 20.9.2012 Uusi konesali miten liikkeelle Aki Anttila Johtaja, osaamispalvelut DI, CCIE*2 (SP, R&S) #25250 040-7591631 aki.anttila@smn.fi Sisältö Kokonaiskuva

Lisätiedot

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Tällä mennään Tuotteistaminen & asiakaslähtöinen markkinointi Vähän teoriaa, enemmän käytäntöä. http://www.youtube.com/watch?v=uk0zrvzvtb4

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

IT Service Desk palvelun käyttöönotto palvelukeskuksissa

IT Service Desk palvelun käyttöönotto palvelukeskuksissa IT Service Desk palvelun käyttöönotto palvelukeskuksissa ValtioExpo 7.5.2009 Antti Karjalainen, Johtaja Hankkeen taustaa Tavoitteena yhden talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen perustaminen vuonna

Lisätiedot

Hankinnan problematiikka

Hankinnan problematiikka Antti Kirmanen Hankinnan problematiikka Toimittajan näkökulma Asiakkaan näkökulma www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 2 1. Ristiriita www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 3 Asiakas haluaa Onnistuneen

Lisätiedot

Oma Yritys-Suomi. Tuija Marnela, Pirkanmaan TE-toimisto 8.6.2016

Oma Yritys-Suomi. Tuija Marnela, Pirkanmaan TE-toimisto 8.6.2016 Oma Yritys-Suomi Tuija Marnela, Pirkanmaan TE-toimisto 8.6.2016 Oma Yritys-Suomi -työtila Käyttäjien profiilitietojen (toimiala, paikkakunta, kiinnostuksen kohteet) mukaan rakentuva sähköinen työtila,

Lisätiedot

järjestelmän hankintaan

järjestelmän hankintaan järjestelmän hankintaan Yrityksen toimintojen hallintaan sopivan ohjelmiston miettiminen voi olla haastavaa, varsinkin jos aiempaa kokemusta ei ole. Tästä oppaasta löydät vinkkejä siihen, mitä kannattaa

Lisätiedot

Loikkaa turvallisesti pilveen

Loikkaa turvallisesti pilveen Loikkaa turvallisesti pilveen Microsoft Azure tuo pk-yrityksille säästöjä ja työskentelyn helppoutta. Luotettava ja turvallinen pilvipalvelu skaalautuu kaikenlaisiin ja -kokoisiin tarpeisiin. Pilvipalveluilla

Lisätiedot

AVOIN LÄHDEKOODI JA SEN MERKITYS LIIKETOIMINNASSA

AVOIN LÄHDEKOODI JA SEN MERKITYS LIIKETOIMINNASSA DIMENTEQ OY SALORANKATU 5-7 24240 SALO FINLAND WWW.DIMENTEQ.FI AVOIN LÄHDEKOODI JA SEN MERKITYS LIIKETOIMINNASSA SKOL ja FLIC, 29.10.2015 Teemu Virtanen, Dimenteq Oy DIMENTEQ OY Tietotekniikan palveluyritys,

Lisätiedot

LUC Service Desk. Käyttöönottoprojektin taustat ja kokemukset Sakari Tarvainen

LUC Service Desk. Käyttöönottoprojektin taustat ja kokemukset Sakari Tarvainen LUC Service Desk Käyttöönottoprojektin taustat ja kokemukset Sakari Tarvainen Taustaa IT-palvelut ovat osa konsernin tukipalvelukeskusta IT-henkilöstöä noin 70 IT-palveluja tarjotaan seuraaville asiakkaille

Lisätiedot

Opistojohtaminen muutoksessa hanke. Kansanopiston kehittämissuunnitelma. Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista

Opistojohtaminen muutoksessa hanke. Kansanopiston kehittämissuunnitelma. Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista Opistojohtaminen muutoksessa hanke Kansanopiston kehittämissuunnitelma Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista Opistojohtaminen muutoksessa hankkeessa ryhmä kansanopistoja laati

Lisätiedot

Yksi kumppani riittää

Yksi kumppani riittää Yksi kumppani riittää Jari Toivola Johtaja / Yritysasiakasliiketoiminta Haasteita tämän päivän työskentelyympäristössä Miten kehittää ja hallita monipuolistuvaa tieto- ja informaatioteknologiaympäristöä?

Lisätiedot

Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn maalis-huhtikuussa 2013. Vastauksia kertyi yhteensä 38 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille!

Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn maalis-huhtikuussa 2013. Vastauksia kertyi yhteensä 38 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille! Kevät 2013 ASIAKASTYYTYVÄISYYS Järjestimme asiakastyytyväisyyskyselyn maalis-huhtikuussa 2013. Vastauksia kertyi yhteensä 38 kappaletta. Kiitos kaikille vastanneille! Kokosimme tähän dokumenttiin yhteenvedon

Lisätiedot

KOULUTUS TEKEE HYVÄÄ.

KOULUTUS TEKEE HYVÄÄ. KOULUTUS TEKEE HYVÄÄ. - myös oppisopimuksella IDEOITA JA INNOSTUSTA TULEVAISUUTEEN: WWW.SAKKY.FI OPPISOPIMUS LYHYESTI Opiskelu painottuu työn tekemiseen, tarvittaessa osaamista täydennetään oppilaitoksessa

Lisätiedot

septima tuotannon uusi elämä

septima tuotannon uusi elämä septima tuotannon uusi elämä 1 2 3 4 5 6 7 Lupaus Septima-palvelutuotteella saamme seitsemässä päivässä aikaan yrityksesi tuotannolle uuden elämän. Uuden tehokkaamman elämän, jossa kustannukset saadaan

Lisätiedot

ICT - HYPAKE. Timo Pekkonen, Kainuun Etu Oy Arja Ranta-aho, Minna Lappi, Fluente Kumppanit Oy 14.02.2014

ICT - HYPAKE. Timo Pekkonen, Kainuun Etu Oy Arja Ranta-aho, Minna Lappi, Fluente Kumppanit Oy 14.02.2014 ICT - HYPAKE Timo Pekkonen, Kainuun Etu Oy Arja Ranta-aho, Minna Lappi, Fluente Kumppanit Oy 14.02.2014 Mitä näkyvissä? Väestörakenteen muutos Globalisaatio Kaupungistuminen Ilmastonmuutos Digitalisaatio

Lisätiedot

Naisyrittäjät ja maaseutumatkailu. Sivu 1 / 7

Naisyrittäjät ja maaseutumatkailu. Sivu 1 / 7 Olemme erittäin kiitollisia, jos osallistut tähän kyselyyn. Kysely koskee maaseutumatkailun, käsityön ja elintarviketuotannon alalla jo työskentelevien naisyrittäjien ja näillä aloilla liiketoimintaa suunnittelevien

Lisätiedot

Kokemuksia yritysarkkitehtuurista

Kokemuksia yritysarkkitehtuurista Kokemuksia yritysarkkitehtuurista Sakari Olli Tieturi OY HTC Santa Maria, Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Finland www.tieturi.fi (09) 431 551 kurssit@tieturi.fi Esittely FM Sakari Olli Tieturi OY Tiiminvetäjä

Lisätiedot

Suuret Hyödyt Suuri IT-palveluiden tehokkuus

Suuret Hyödyt Suuri IT-palveluiden tehokkuus Ratkaisukeskeiset Toimialojen kehittäjät ja IT-osaajat vertaiskehittämisen mallit OY - ja yhteistyössä it -yhteistyössä Suuret Hyödyt Suuri IT-palveluiden tehokkuus OPPIMISYMPÄRISTÖKEHITTÄJIEN JA IT OSAAJIEN

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2011 2016 KAARINA ON TYÖPAIKKA JOSSA JOKAINEN TIETÄÄ TEHTÄVÄNSÄ JA VASTUUNSA JA ON YLPEÄ TYÖSTÄÄN!

HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2011 2016 KAARINA ON TYÖPAIKKA JOSSA JOKAINEN TIETÄÄ TEHTÄVÄNSÄ JA VASTUUNSA JA ON YLPEÄ TYÖSTÄÄN! HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2011 2016 KAARINA ON TYÖPAIKKA JOSSA JOKAINEN TIETÄÄ TEHTÄVÄNSÄ JA VASTUUNSA JA ON YLPEÄ TYÖSTÄÄN! HENKILÖSTÖSTRATEGIA Vie kaupunkia kohti visiota Kertoo, millainen työnantaja haluamme

Lisätiedot

5 asiaa, joita tilitoimistojen asiakkaat arvostavat perinnässä

5 asiaa, joita tilitoimistojen asiakkaat arvostavat perinnässä 5 asiaa, joita tilitoimistojen asiakkaat arvostavat perinnässä Sisällys Johdanto I Henkilökohtainen palvelu II Osallistava perintäprosessi III Inhimillinen perintätapa IV Perintätulos V Raportointi Löytyisikö

Lisätiedot

Uusia tuulia Soneran verkkoratkaisuissa

Uusia tuulia Soneran verkkoratkaisuissa Uusia tuulia Soneran verkkoratkaisuissa Cisco Expo 8.9.2009 Jari Litmanen 1 Agenda Kuinka IP-palveluverkko tukee asiakkaan liiketoimintaa Palvelukeskusten ja konsolidoinnin asettamat haasteet verkkoratkaisuille

Lisätiedot

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlin Systems Oy Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlinin palvelujen toimittaminen ja Asiakasratkaisuyksikön tehtäväkenttä Merlin Asiakasratkaisut

Lisätiedot

JulkICT strategian aluekierros, Pori 4.4.2012. Jukka Ehto tietohallintopäällikkö

JulkICT strategian aluekierros, Pori 4.4.2012. Jukka Ehto tietohallintopäällikkö JulkICT strategian aluekierros, Pori 4.4.2012 Jukka Ehto tietohallintopäällikkö Kankaanpään kaupunki Pohjois Satakunta n. 24 000 asukasta Tietohallinnon organisointi Kankaanpäässä tietohallintopäällikkö,

Lisätiedot

Käytännön laatua matkailuyrityksiin. Petkeljärvi 1.10.2009

Käytännön laatua matkailuyrityksiin. Petkeljärvi 1.10.2009 Käytännön laatua matkailuyrityksiin Petkeljärvi 1.10.2009 Mitä laatu on? Kokonaisvaltainen johtamismalli, joka kattaa kaikki yrityksen toiminnot strategisesta suunnittelusta asiakaspalveluun. 80 % systematiikkaa

Lisätiedot

Suomen IT-palvelumarkkinat: näkymiä vuodelle 2009. Mika Rajamäki

Suomen IT-palvelumarkkinat: näkymiä vuodelle 2009. Mika Rajamäki Suomen IT-palvelumarkkinat: näkymiä vuodelle 2009 Mika Rajamäki Market-Visio Oy Marketvisio on riippumaton ICT-johtamisen ja liiketoiminnan neuvonantaja. Marketvisio yhdistää Gartnerin globaalit resurssit

Lisätiedot

ProCountor-asiakastyytyväisyyskysely, syksy 2008

ProCountor-asiakastyytyväisyyskysely, syksy 2008 Sivu 1(8) ProCountor-asiakastyytyväisyyskysely, syksy 2008 ProCountor tutki syyskuun alussa asiakkaittensa tyytyväisyyttä ProCountor-ohjelmistoon sekä Helpdesk-palveluun. Asiakaskyselyyn vastasi 179 käyttäjää.

Lisätiedot

XoomPoint Palvelut. Digitaalisen sisällön tuotantopalvelut Verkko-oppimisen kehittämisen koulutukset Digitaalisen oppimisen konsultointi

XoomPoint Palvelut. Digitaalisen sisällön tuotantopalvelut Verkko-oppimisen kehittämisen koulutukset Digitaalisen oppimisen konsultointi XoomPoint Palvelut Digitaalisen sisällön tuotantopalvelut Verkko-oppimisen kehittämisen koulutukset Digitaalisen oppimisen konsultointi Digitaalisen oppimisen palvelut yrityksesi tarpeisiin Sisältöpalvelut

Lisätiedot

Sanna Nupponen-Nymalm Sodexo Oy 16.3.2011. www.sodexo.fi

Sanna Nupponen-Nymalm Sodexo Oy 16.3.2011. www.sodexo.fi Sanna Nupponen-Nymalm Sodexo Oy 16.3.2011 www.sodexo.fi Sodexo - jokaisesta päivästä parempi Olemme luotettava kumppani, joka tuottaa kokonaisvaltaisia palveluita. Osaamisemme tukee asiakkaidemme menestystä

Lisätiedot

Vaivattomasti parasta tietoturvaa

Vaivattomasti parasta tietoturvaa Vaivattomasti parasta tietoturvaa BUSINESS SUITE Tietoturvan valinta voi olla myös helppoa Yrityksen tietoturvan valinta voi olla vaikeaa loputtomien vaihtoehtojen suossa tarpomista. F-Secure Business

Lisätiedot

Pääotsikko tähän. Alaotsikko. Etunimi Sukunimi XX.XX.XXXX

Pääotsikko tähän. Alaotsikko. Etunimi Sukunimi XX.XX.XXXX Pääotsikko tähän Alaotsikko Etunimi Sukunimi XX.XX.XXXX Tietopalvelualan trendit mihin ala on menossa? Janne Järvinen Toimitusjohtaja LM Tietopalvelut LM toimipisteet 2011: Helsinki, Suomi Tukholma, Ruotsi

Lisätiedot

Erkki Moisander 27.5.2015

Erkki Moisander 27.5.2015 Erkki Moisander 27.5.2015 Haluamme siirtää vakuutusyhtiöt sairauksien ja tapaturmien korvaamisesta hoitoketjun alkupäähän ennakoimiseen ja hyvinvoinnin luomiseen. Uskomme, että suomalaiset saavat parhaat

Lisätiedot

TURVAA LIIKETOIMINTASI KAIKKIALLA. Protection Service for Business

TURVAA LIIKETOIMINTASI KAIKKIALLA. Protection Service for Business TURVAA LIIKETOIMINTASI KAIKKIALLA Protection Service for Business MOBIILI MAAILMA Käytämme enemmän laitteita ja meillä on enemmän yhteyksiä kuin koskaan ennen. On kätevää ja myös erittäin tuottavaa kun

Lisätiedot

Palveluiden henkilökohtaistaminen - Vaihtoehtona henkilökohtainen budjetointi. Vuorovaikutteisen osion koonti Seinäjoki 26.1.2016

Palveluiden henkilökohtaistaminen - Vaihtoehtona henkilökohtainen budjetointi. Vuorovaikutteisen osion koonti Seinäjoki 26.1.2016 Palveluiden henkilökohtaistaminen - Vaihtoehtona henkilökohtainen budjetointi Vuorovaikutteisen osion koonti Seinäjoki 26.1.2016 Vahvuudet Nykyiset mallit Tiedetään mitä on tarjottavana - Tai ainakin pitäisi

Lisätiedot

Oppilaitosten turvallisuusratkaisut

Oppilaitosten turvallisuusratkaisut Oppilaitosten turvallisuusratkaisut Securitas Education Oppilaitosturvallisuudesta on viime vuosina keskusteltu runsaasti, ja oppilaitokset ovatkin aloittaneet työn yhteiskunnan asettamien uusien turvallisuusvaatimusten

Lisätiedot

KYBERTURVAPALVELUT. VTT auttaa turvaamaan toiminnan jatkuvuuden ja suojautumaan kyberuhilta. VTT Kyberturvapalvelut

KYBERTURVAPALVELUT. VTT auttaa turvaamaan toiminnan jatkuvuuden ja suojautumaan kyberuhilta. VTT Kyberturvapalvelut KYBERTURVAPALVELUT VTT auttaa turvaamaan toiminnan jatkuvuuden ja suojautumaan kyberuhilta Kyberhyökkäykset ovat yleistyneet huolestuttavalla vauhdilla. Liiketoiminnan jatkuvuuden turvaaminen edellyttää

Lisätiedot

Katse tulevaisuuteen. VR:n kaukoliikenteen suuntaviivoja 2015-2019. Maisa Romanainen, VR, 16.12.2015

Katse tulevaisuuteen. VR:n kaukoliikenteen suuntaviivoja 2015-2019. Maisa Romanainen, VR, 16.12.2015 Katse tulevaisuuteen VR:n kaukoliikenteen suuntaviivoja 2015-2019 Maisa Romanainen, VR, 16.12.2015 Katsaus tulevaisuuteemme VR:n tavoite on, että junamatkustaminen on kaukoliikenteen halutuin matkustusmuoto.

Lisätiedot

Arjen elämyksistä globaalia bisnestä klo 12 alkaen

Arjen elämyksistä globaalia bisnestä klo 12 alkaen Arjen elämyksistä globaalia bisnestä 29.1.2015 klo 12 alkaen Oulun Kaupunginteatteri, Pikisali #northernserviceday Yhteinen ymmärrys asiakkaan kanssa ja oman organisaation sisällä Oulu 29.1.2015 Marja

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri. Kankaanpään kaupunki

Kokonaisarkkitehtuuri. Kankaanpään kaupunki Kokonaisarkkitehtuuri Kankaanpään kaupunki Kokonaisarkkitehtuuri johtamisvälineenä Kankaanpään strategia 2015 Avoimmuus Edistävä johtajuus Luovuus Jatkuva kehittyminen Tehokkuus Vetovoimaisuus Kilpailukyky

Lisätiedot

< Projekti > ICT ympäristön yleiskuvaus 11.10.2013

< Projekti > ICT ympäristön yleiskuvaus 11.10.2013 < Projekti > ICT ympäristön yleiskuvaus 11.10.2013 ICT ympäristön yleiskuvaus Esityspohjien sisältö 1. ICT ympäristön yleiskuvauspohja: toimijat, henkilöstömäärät, budjetit 2. Tietohallinnon / ICT:n hallintomalli

Lisätiedot

Yhteisöllinen oppiminen ja asiakaslähtöinen toiminta avaimet tuottavuuteen ja kasvuun. Tekes-liideri aamukahvitilaisuus 27.5.

Yhteisöllinen oppiminen ja asiakaslähtöinen toiminta avaimet tuottavuuteen ja kasvuun. Tekes-liideri aamukahvitilaisuus 27.5. Yhteisöllinen oppiminen ja asiakaslähtöinen toiminta avaimet tuottavuuteen ja kasvuun Tekes-liideri aamukahvitilaisuus 27.5.2015, Tampere Yritys Lähtökohta Tarve kehittämiselle Esityksen sisältö Kehityshanke

Lisätiedot

Koulutus.fi:n palvelut sivuston käyttäjille

Koulutus.fi:n palvelut sivuston käyttäjille Koulutus.fi:n palvelut sivuston käyttäjille Koulutus.fi mahdollistaa sopivan työelämän koulutuksen löytämisen. Se ylläpitää Suomen kattavinta ja täysin maksutonta hakupalvelua työelämän täydennyskoulutuksia

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto (YAT) ja Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto (YJEAT) Ulla Luukas Tiimiakatemia

Yrittäjän ammattitutkinto (YAT) ja Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto (YJEAT) Ulla Luukas Tiimiakatemia Yrittäjän ammattitutkinto (YAT) ja Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Ulla Luukas Tiimiakatemia Tulisielut Yrittäjän ammattitutkinto Tulisoihtu Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Ammattitutkinnoista

Lisätiedot

Hyödynnä DPS- ja SA-setelit Azure hybridipilvi-palveluiden suunnittelussa ja testauksessa!

Hyödynnä DPS- ja SA-setelit Azure hybridipilvi-palveluiden suunnittelussa ja testauksessa! Hyödynnä DPS- ja SA-setelit Azure hybridipilvi-palveluiden suunnittelussa ja testauksessa! Onregon DPS-työpajat ovat Microsoft Enterprise Agreement asiakkaille sopivia työpajoja, joiden maksamiseen voi

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Yritysarkkitehtuuri. Muutostarpeet

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Yritysarkkitehtuuri. Muutostarpeet Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Ympäristö Muutostarpeet ja niihin vastaaminen Yritysarkkitehtuuri Liiketoiminta-arkkitehtuuri Tavoitteet, Palvelut, Prosessit Informaatioarkkitehtuuri Tietotarpeet,

Lisätiedot

Avoin innovointi liiketoiminnan tukena

Avoin innovointi liiketoiminnan tukena Avoin innovointi liiketoiminnan tukena Tunnista asiakaslähtöisen innovoinnin, avoimen datan ja joukkoistamisen tarjoamat mahdollisuudet tuote- ja palvelukehitykselle. 22.5.2012 klo 8:30-16:00 16.10.2012

Lisätiedot

Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant

Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant On mahdollista löytää Se Oikea! Luotanko sattumaan? Onnistuminen on aloitettava heti Onnistumisen kaava on 4 x

Lisätiedot