Psykiatrisen osaamisen lisääminen lastensuojelun perhekuntoutuksessa. Vantaalaisen hyvä mieli -hanke

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Psykiatrisen osaamisen lisääminen lastensuojelun perhekuntoutuksessa. Vantaalaisen hyvä mieli -hanke"

Transkriptio

1 Psykiatrisen osaamisen lisääminen lastensuojelun perhekuntoutuksessa Vantaalaisen hyvä mieli -hanke

2 Tiivistelmä Tarve aikuispsykiatriselle asiantuntemukselle on erittäin suuri. Moni vanhempi kärsii aiemmin tunnistamattomasta ja hoitamattomasta vakavasta mielenterveyden häiriöstä. Psykiatristen sairaanhoitajien työ ja psykiatrian erikoislääkärien konsultaatiot todettiin hyödyllisiksi. Vanhemman hoitopolkua (liite) kehitettiin ja se osoittautui toimivaksi. Toiminta olisi laajennettava muualle lastensuojeluun ja sosiaalitoimeen. Apua olisi tarjottava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja perheiden omiin elinympäristöihin. Vanhempien mielenterveys- ja päihdehäiriöiden vähentämisellä voidaan vaikuttaa lasten ennusteeseen. Hoitamatta jättäminen johtaa suuriin sekä inhimillisiin että taloudellisiin menetyksiin. Taloudellisten vaikutusten voidaan olettaa olevan huomattavia, jos lasten huostaanottoja ja psykiatrista sairastavuutta voidaan vähentää Sisällys 1 Tausta 2 Tavoitteet 3 Menetelmät 4 Tulokset 5 Johtopäätökset ja suositukset 6 Yhteenveto 7 Kirjallisuus 8 Liitteet: Tutkimuslupa Vantaan kaupunki 4573/2009 Kuuselan perhekuntoutuskeskuksen esite Vanhemman hoitopolku perhekuntoutuksessa BDI ja AUDIT -kyselyt Helsingin Sanomat Vieraskynä ja sivu 1 (22)

3 1. Tausta VANTAALAISEN HYVÄ MIELI -HANKE Vantaalaisen hyvä mieli on Sosiaali- ja terveysministeriön Kaste-ohjelmaan kuuluva mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämishanke ( Se on osa koko Etelä-Suomen alueella toteutettavaa Mielen avain hankekokonaisuutta ( Hankerahoitus mahdollisti psykiatrin osallistumisen tämän tutkimuksen suunnitteluun, toteuttamiseen ja raportointiin. MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEONGELMIEN YLISUKUPOLVISUUS Vanhemman mielenterveys- ja päihdeongelmien tiedetään vaikuttavan lapsen terveyteen lapsuudessa ja myöhemmin aikuisena. Ne ovat vahvin ennustaja lapsen omille mielenterveys- ja päihdeongelmille ja suurin syy huostaanottoihin. Masennussairaus on tavallisin mielenterveyden häiriö. Masentuneen vanhemman lapsista noin 40% sairastuu ennen 20:tä ikävuottaan ja noin 60% ennen 25:tä vuotta (1). Lastensuojeluilmoituksia tehtiin Suomessa 6,3% kaikista alle 18-vuotiaista lapsista vuonna 2010 ja joka toisen lastensuojelun piirissä olevan lapsen vastuuviranomainen vaihtui viimeisen vuoden aikana (2). Lastensuojeluilmoituksia tehtiin Vantaalla vuonna % kaikista alle 18-vuotiaista lapsista ja 11% lapsista oli lastensuojelun asiakkaana (3). Lastensuojelun työntekijöitä ei ole koulutettu tunnistamaan psykiatrisia häiriöitä. Heidän ei voida edellyttää arvioivan hoidon tarvetta eikä sen vaikutusta vanhemmuuteen. Lastensuojelussa tehdään kuitenkin isoja ratkaisuja koskien mm. lapsen asumista vanhempiensa luona. Lastensuojelun asiakasperheiden vanhempien mielenterveysongelmien määrästä tai laadusta ei ole tutkittua tietoa Suomesta eikä maailmalta. Tutkimatta on myös vanhempien mielenterveysongelmien tunnistamisen ja asianmukaisen hoidon vaikutus lapsen ennusteeseen tai huostaanottojen määrään. LASTENSUOJELULAKI Lastensuojelulain 14 pykälä edellyttää moniammatillisen asiantuntemuksen turvaamista (4). Kunnan on huolehdittava siitä, että lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä on käytettävissään lapsen kasvun ja kehityksen, terveydenhuollon, oikeudellista sekä muuta lastensuojelutyössä tarvittavaa asiantuntemusta. Lastensuojelulain 30 pykälän mukaan lastensuojelun asiakkaana olevalle lapselle on tehtävä asiakassuunnitelma, jollei asiakkuus pääty lastensuojelutarpeen selvityksen jälkeen tai kysymyksessä ole tilapäinen neuvonta ja ohjaus. Asiakassuunnitelmaan kirjataan ne olosuhteet ja asiat, joihin pyritään vaikuttamaan, lapsen ja hänen perheensä tuen tarve, palvelut ja muut tukitoimet, joilla tuen tarpeeseen pyritään vastaamaan, sekä arvioitu aika, jonka kuluessa tavoitteet pyritään toteuttamaan. Huostaanotettua lasta koskevaan asiakassuunnitelmaan kirjataan lisäksi sijaishuollon tarkoitus ja tavoitteet, erityisen tuen ja avun järjestäminen lapselle, hänen vanhemmilleen, huoltajilleen tai muille lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaaville henkilöille. Suunnitelma laaditaan tarvittaessa yhteistyössä muun sosiaali- ja terveydenhuollon kuten päihde- ja mielenterveyshuollon kanssa. sivu 2 (22)

4 KUUSELAN PERHEKUNTOUTUSKESKUS Vantaan Kuusela on Suomen ensimmäinen koko perheen kuntoutukseen rakennettu lastensuojelulaitos. Sen toiminta alkoi v Tilat mahdollistavat 10 perheen yhtäaikaisen tehokkaan kuntoutuksen. Kuntoutusjakso kestää 4-11 viikkoa. Perhekuntoutuskeskukseen ohjataan pääasiassa lastensuojelun asiakasperheitä. Lisäksi perhekuntoutusta voidaan käyttää myös ennalta ehkäisevässä tarkoituksessa esim. neuvoloiden lähetteellä. Perheet ovat Kuuselassa joko ympäri vuorokauden tai he käyvät siellä päivisin ryhmä- tai yksilökuntoutuksessa. PSYKIATRISET SAIRAANHOITAJAT JA ERIKOISLÄÄKÄRIT LASTENSUOJELUSSA Uutta lastensuojelussa on psykiatrinen asiantuntemus vanhempien tukena. Ensimmäisen psykiatrisen sairaanhoitajan työskentely Kuuselassa alkoi ja toisen Työnjako muodostuu pääasiassa alueellisesti toisen palvellessa itä- ja toisen länsivantaalaisia. Toimenkuvana on vanhempien mielenterveyden ja päihteettömyyden tukeminen, ongelmien tunnistaminen ja hoitoonohjaus sekä muun henkilökunnan ohjaus ja konsultointi. Psykiatrian erikoislääkärin konsultaatiot saadaan Vantaalaisen hyvä mieli -hankkeen psykiatrilta ja HUS:n Peijaksen sairaanhoitoalueen akuuttipsykiatrian poliklinikan apulaisylilääkäriltä. Vantaan hankkeen psykiatri konsultoi, kun asiakkaalla ei ole hoitokontaktia erikoissairaanhoidossa. HUS:n psykiatri konsultoi vanhemmista, joilla jo on hoitokontakti HUS:ssa sekä psykoottisista tai akuutin itsetuhoisista vanhemmista. Psykiatrinen sairaanhoitaja kartoittaa kaikkien vanhempien tilanteen. Hän selvittää vanhemman kokemat ongelmat ja toiveet hoidosta, aikaisemmat ja sen hetkiset hoitokontaktit ja lääkitykset sekä täytättää masennus- ja päihdekyselyt (BDI ja AUDIT, liitteenä). Hän kartoittaa myös asiakkaan kykyä ja edellytyksiä hoitoon. Jos psykiatrisen hoidon tarvetta on, sairaanhoitajan työskentely asiakkaan kanssa Kuuselassa jatkuu tapaamisin ja keskusteluin. Tavoitteena on vanhemman kokonaistilanteen ja ongelmien hahmottuminen, lievän oireilun kuten masennuksen hoito, tarvittaessa asiakkaan motivointi hoitoon sekä jatkohoidon järjestäminen ja jatkohoitotahon informointi asiakkaan/perheen tilanteesta. 2. Tavoitteet Tämän tutkimuksen tavoitteena oli arvioida, kuinka perhekuntoutuksessa on onnistuttu selvittämään: - asiakasperheiden vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmien sekä hoitokontaktien määrää ja laatua. - vanhempien tarvitsemaa hoitoa, sen käynnistymistä ja hoitomotivaation tukemista. - vanhemman hoitopolkumallin ja konsultaatiokäytäntöjen toimivuutta. 3. Menetelmät Tutkimuslupa saatiin (Vantaan kaupunki 4573/2009). Tutkimus toteutettiin Perhekuntoutuksen psykiatriset sairaanhoitajat haastattelivat asiakasvanhemmat ja kirjasivat sovitut tutkimustiedot vailla tunnistetietoja. Oirekyselyinä käytettiin BDI-masennusoirekyselyä ja AUDIT-päihdekyselyä. Tilastollinen analyysi tehtiin SPSSohjelmalla. sivu 3 (22)

5 4. Tulokset Vuonna 2010 Kuuselan perhekuntoutuksessa oli yhteensä 141 vanhempaa ja 244 lasta. Lapsista avohuollon tukitoimisijoituksina oli 180, ehkäisevänä lastensuojeluna 59 ja huostaanoton lakkautuksina 2. Depressiokouluihin osallistui 19 vanhempaa. Psykiatriset sairaanhoitajat olivat mukana kaikkien perheiden alkuneuvottelussa. Vanhemmille, joilla jo oli toimiva hoitokontakti, ei tarjottu yksilötapaamista. Sairaanhoitajat tapasivat kahden kesken 98 (70%) vanhempaa, joista äitejä oli 63 (64%). Vanhemmat olivat iältään vuotiaita (keskimäärin 34 v). Tapaamisista kieltäytyi 15 ja kuntoutusjakson keskeytti 8 vanhempaa. Tavattujen vanhempien tilanne, ongelmat ja oireet olivat kuntoutusjakson päättyessä hahmottuneet ja hoitokontaktit selvillä. Huomattavan suuri osa heistä kärsi aiemmin tunnistamattomasta mielenterveyden häiriöstä, jotka kattoivat psykiatrian koko kirjon mielialaoireista psykooseihin ja neuropsykiatrisiin häiriöihin. Runsaalla kahdella kolmasosalla oli mielialahäiriö. Persoonallisuushäiriöiden esiintyvyyttä ei ollut mahdollista tutkia, mutta haastatteluiden perusteella arvioituna niitä oli runsaasti. Päihdeongelmia oli selvästi vähemmän, vain noin joka kymmenennellä. Vanhemmilla todettiin huomattavan monimuotoista ja vaikea-asteista sairastavuutta. Vailla psykiatrisen tai päihdehoidon tarvetta arvioitiin olevan vain 7% vanhemmista. Masennusoirekyselyyn (BDI) vastasi 82 (89%) ja päihdekyselyyn (AUDIT) 76 (78%) sairaanhoitajien tapaamista vanhemmista. BDI-kyselyn keskiarvo oli 13 (0-41) ja AUDIT-kyselyn 4 (0-22). Hoitosuositukset Jo hoidossa olevia vanhempia kannustettiin jatkamaan hoitoaan. Se vaati usein myös hoitotahon motivointia, sillä monen vanhemman hoitoa oltiin päättämässä epäsäännöllisen toteutumisen takia. Uusien lähetteiden kohdalla panostettiin hoitotahon informointiin ja hoitoon pääsyn helppouteen saattaen vaihtaen. Sairaanhoitajien tapaamista vanhemmista 93%:lle annettiin ainakin yksi jatkohoitosuositus, yhteensä 113 suositusta 91 vanhemmalle: Psykiatrian poliklinikka 40 Psykiatrian osasto 1 Depressiohoitaja 18 Depressiokoulu 10 Perhetyö 9 Perheneuvola 8 Psykoterapia 4 A-klinikka 8 H-klinikka 5 Perheasianneuvottelukeskus 5 Työterveyshuolto 3 Tukiasunto 1 Tukiperhe 1 sivu 4 (22)

6 Psykiatrian poliklinikoille ohjatuista 40 vanhemmasta 15 lähetettiin Akuuttipsykiatrian poliklinikalle. Näistä 8 sitoutui hoitoon siellä. Muut 7 kävivät yhden kerran arviossa, jonka jälkeen käynnit joko päätettiin sovitusti tai vanhempi ei tullut enää toista kertaa. 5. Johtopäätökset ja suositukset Tarve aikuispsykiatriselle asiantuntemukselle lastensuojelussa on huomattavan suuri. Erittäin suuri osa vanhemmista kärsii aiemmin tunnistamattomasta vakavasta mielenterveyden häiriöstä. Nämä vanhemmat ovat usein moniongelmaisia ja ongelmien ylisukupolvisuus on yleistä. Vanhemmat ovat mielellään tavanneet psykiatrisia sairaanhoitajia. Vanhemmista vain 16 % tapaaminen ei onnistunut, koska he joko keskeyttivät kuntoutusjakson kokonaan tai kieltäytyivät tapaamisesta. Masennus- ja päihdekyselyt (BDI, AUDIT) osoittautuivat hyvin käyttökelpoisiksi arvioinnissa. Psykiatrian erikoislääkärin konsultaatiot todettiin välttämättömiksi tukemaan sairaanhoitajien työtä. Konsultaatiot ovat tarkentaneet vanhemman oireilun laadun ja kokonaistilanteen arviointia. Oikeita hoitosuosituksia on laadittu ja jatkohoitoon pääsemistä edistetty. Konsultaatiot ovat tukeneet terveydenhuollon asiantuntemuksen esilletuloa täydentämään sosiaalityötä, tavoitteena lastensuojelulainkin edellyttämä moniammatillisen asiantuntemuksen turvaaminen. Lisäksi on tuettu sairaanhoitajien työssä oppimista ja jaksamista. Sosiaali- ja terveystoimen todellinen yhdistyminen on voinut tapahtua käytännön asiakastyössä erilaisten ammattiosaamisten täydentäessä toisiaan. Perhekuntoutuksen henkilökunta on kokenut yhteistyön terveydenhuollon kanssa erittäin positiiviseksi. Konsultoivat psykiatrit ovat kokeneet olevansa tervetulleita ja tarpeellisia. He ovat voineet käyttää ammattitaitoaan ja osaamistaan uudella mielekkäällä tavalla. Erityistä huomiota on kiinnitettävä hoitoonohjaukseen. Motivointia ja asennemuokkausta tarvitsevat sekä vanhemmat että psykiatrian ammattilaiset. Vanhempien kyvyt osallistua psykiatriseen hoitoon ovat usein puutteellisia. Heillä on usein takanaan pettymyksiä ja kokemukseen perustuvaa epäluottamusta viranomaistahoja kohtaan. Lastensuojeluperheiden vanhempien oirekuva ja kokonaistilanne poikkeaa usein psykiatriassa totutusta. Heidän taustansa ja muut ongelmansa tekevät sen, että he eivät loksahda aikuispsykiatrian diagnoosilokeroihin. Psykiatrisen hoitojärjestelmän onkin kehitettävä toimintojaan kyetäkseen kohtaamaan nämä perheet. Psykiatriassa saatetaan ajatella, että lastensuojelu hoitaa mielenterveydellisetkin pulmat - ja toisaalta lastensuojelussa usko psykiatrian kykyyn auttaa saattaa olla epärealistisen toiveikas. Perhekuntoutuksen lisäksi apua olisi tarjottava varhaisemmin, sekä muuhun lastensuojeluun että jo ennen lastensuojelutarpeen syntymistä sosiaalityöhön esim. toimeentulotukeen. Tukea olisi tarjottava perheiden omiin elinympäristöihin: koteihin, päivähoitoon, kouluun ja kerhoihin. Nämä suositukset ovat linjassa Kansallisen mielenterveys- ja päihdesuunnitelman ns. Mieli-2009 (5) kanssa. Sosiaalityön ja psykiatrian on yhdistettävä voimansa ja ammattitaitonsa näiden perheiden auttamiseksi. Sitä lastensuojelulakikin edellyttää. sivu 5 (22)

7 6. Yhteenveto Tarve aikuispsykiatriselle asiantuntemukselle on erittäin suuri. Moni vanhempi kärsii aiemmin tunnistamattomasta ja hoitamattomasta vakavasta mielenterveyden häiriöstä. Psykiatristen sairaanhoitajien työ ja psykiatrian erikoislääkärien konsultaatiot todettiin hyödyllisiksi. Vanhemman hoitopolkua (liite) kehitettiin ja se osoittautui toimivaksi. Toiminta olisi laajennettava muualle lastensuojeluun ja sosiaalitoimeen. Apua olisi tarjottava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja perheiden omiin elinympäristöihin. Vanhempien mielenterveys- ja päihdehäiriöiden vähentämisellä voidaan vaikuttaa lasten ennusteeseen. Hoitamatta jättäminen johtaa suuriin sekä inhimillisiin että taloudellisiin menetyksiin. Taloudellisten vaikutusten voidaan olettaa olevan huomattavia, jos lasten huostaanottoja ja psykiatrista sairastavuutta voidaan vähentää. 7. Kirjallisuus 1. Solantaus, Tytti. Vanhemman mielenterveydenhäiriö ja lapset. Suomen Lääkärilehti 2005; 38: Erhola, Marianne, THL. Valtakunnallinen depressiofoorumi Kuuden suurimman kaupungin lastensuojelu Edita Oy Ab 2010 Helsinki 4. Lastensuojelulaki Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma Kirsi Riihimäki Ylilääkäri, Mielenterveys- ja päihdekeskus Hankepäällikkö, Vantaalaisen hyvä mieli -hanke Kielotie 14 B, Vantaa, Liitteet 1. Tutkimuslupa Vantaan kaupunki 4573/ Kuuselan perhekuntoutuskeskuksen esite 3. Vanhemman hoitopolku perhekuntoutuksessa 4. BDI ja AUDIT -kyselyt 5. Helsingin Sanomat Vieraskynä ja sivu 6 (22)

8 LIITE 1 sivu 7 (22)

9 sivu 8 (22)

10 sivu 9 (22)

11 sivu 10 (22)

12 sivu 11 (22)

13 sivu 12 (22)

14 sivu 13 (22)

15 sivu 14 (22)

16 sivu 15 (22)

17 Kuuselan perhekuntoutus esite LIITE 2 Kuuselan perhekuntoutuskeskus sijaitsee Tikkurilan keskustassa. Toimitilat ovat suunniteltu ja rakennettu perhekuntoutusta varten. Kuusela koostuu kahdesta eri toisiinsa käytävällä nivoutuvasta rakennuksesta, joihin kuuluu neljä eri kuntoutusyksikköä, yhteiset askartelu- ja ruokailutilat sekä liikuntatila.lisäksi yksi päiväkuntoutusyksikkö, Pihlaja, sijaitsee Myyrmäessä, Länsi-Vantaalla. Perhekuntoutus Kuuselassa on Vantaan kaupungin järjestämää, lastensuojelulakiinm perustuvaa lastensuojelua. Toiminta on avohuollon tukitoimin järjestettävää perhekohtaista sosiaalipalvelua, jonka tarkoituksena on edistää ja ylläpitää perheen turvallisuutta ja toimintakykyä. Kuntoutukseen tullaan suunnitellusti. Ennen Kuuselaan hakeutumista alueen sosiaalityöntekijät keskustelevat perheen kanssa mahdollisesta perhekuntoutukseen tulosta ja niistä asioista, mjotka ovat perhekuntoutustarpeen taustalla. Sosiaalityöntekijä laatii yhdessä perheen kanssa hakemuksen Kuuselaan. Jakson aikana perheelle nimetään omaohjaajapari ja kuntoutusjakson alussa perheen kotiin tehdään kotikäynti. Kuntoutus perustuu yhdessä perheen ja lähettävän tahon ja Kuuselanhenkilökunnan kanssa tehtävään kuntoutussuunnitelmaan. Kaikki Kuuselan työntekijät ovat koulutettuja sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisia. Henkilökunnalla on säännölliset konsultaatiot lastenlääkärin ja lastenpsykiatrian kanssa. Kuntoutusjakson aikana perheillä on mahdollisuus käyttää psykiatrisen sairaanhoitajan, toimintaterapeutin ja lastenlääkärin palveluita. Toiminta on perheelle maksutonta ja sen aikana on mahdollisuus saada Kelan kuntoutusrahaa. Jakson aikana Kuuselassa eletään mahdollisimman säännöllistä lapsiperheen arkea ruokailuineen, lepohetkineen ja ulkoiluineen. Koululaiset jatkavat koulua ja päiväkodissa käyntiä jatketaan myös sovitusti. Työskentely Kuuselassa on perhekohtaista ja aktiivista yhteistyötä perheen verkoston, tarvittavien erityistyöntekijöiden ja terveydenhuollon kanssa. Kuuselassa oloaikana kartoitetaan myös perheentuentarve kuntoutusjakson jälkeen ja ohjataan perhettä hakemaan ja käyttämään heille oikeutettuja palveluja. sivu 16 (22)

18 LIITE 3 LAPSILÄHTÖINEN MIELENTERVEYSTYÖ PERHEKUNTOUTUKSESSA psykiatrisen sairaanhoitajan asiakastyöprosessin ja tilastollisen tarkastelun runko, vanhemman hoitopolku Psykiatrinen sairaanhoitaja tapaa kaikkia vanhempia ainakin kerran Kuuselassa: BDI ja AUDIT kartoitus aikaisemmista ja/tai sen hetkisistä hoitokontakteista lääkitys asiakkaan kokemat ongelmat lähettävän tahon esille tuomat ongelmat/huolet hoitomyönteisyyskysely asiakkaan toive hoidosta vanhemmuuskysely Psykiatrin konsultointi Vantaan kaupungin psykiatria konsultoidaan asiakkaista, joilla ei ole hoitokontaktia Peijaksen akuuttipsykiatrian apulaisylilääkäriä konsultoidaan asiakkaista, joilla on hoitokontakti sekä psykoottisista ja vaikeista tapauksista vaikeista persoonallisuushäiriöistä Jos asiakkaalla yllämainittua problematiikkaa niin voidaan tehdä lähete akuuttipsykiatrian poliklinikalle tai alueen psykiatrian poliklinikalle. Ollaan yhteydessä asiakkaan hoitotahoon, asiakkaan luvalla. Arvioidaan hoitokontaktin "laatua" ja sopivuutta asiakkaalle. Mahdollisesti hoidontarpeen uudelleen arviointi esim. miten vanhemmuus voidaan ottaa paremmin huomioon aikuispsykiatrisessa hoidossa. Jos asiakkaalla ei ole mielenterveyshoidon tarvetta tai asiakkaan hoitokontaktit kunnossa ja toimivia niin sairaanhoitajan työskentely asiakkaan kanssa Kuuselassa päättyy. Jos mielenterveyshoidon tarvetta on, sairaanhoitajan työskentely asiakkaan kanssa Kuuselassa jatkuu. Tavoitteena asiakkaan tilan, ongelmien/oireiden, hahmottuminen Anamneesi MDQ, SOFAS-ja GAS-ASTEIKOT Lievän masennuksen hoito Asiakkaan motivointi psykiatriseen hoitoon Asiakkaan jatkohoidon järjestäminen; asiakas saisi hoitoa omaan mielenterveysongelmaansa sekä riittävää tukea vanhemmuuteensa Sairaanhoitajalla mahdollisuus psykiatrin konsultaatioon. Kuuselan perhekuntoutusjakson päättyessä Asiakkaan tilanne, ongelmat ja oireet ovat hahmottuneet Hoitokontaktit ovat selvillä ja heihin ollaan oltu yhteydessä ja informoitu asiakkaan/perheen tilanteesta Asiakkaan motivointi psykiatriseen hoitoon on saanut alkunsa Mahdolliset uudet jatkohoitokontaktit ovat järjestyneet/tiedossa ja heitä ollaan informoitu asiakkaan/perheen tilanteesta Toimiva perheinformaatio BDI Tyytyväisyyskysely sivu 17 (22)

19 MASENNUSOIREET BDI Beck Depression Inventory LIITE 4 Nimi Päiväys Alla on joukko väittämiä, jotka käsittelevät mielialan erilaisia piirteitä. Lue ensin kaikki yhden lauseryhmän väittämät. Valitse jokaisesta ryhmästä (1-21) se vaihtoehto, joka parhaiten kuvaa sitä, millaiseksi tunnet itsesi tällä hetkellä. Rengasta valitsemasi vaihtoehdon edessä oleva numero. Valitse vain yksi väittämä joka ryhmästä. Varmista, että olet vastannut jokaiseen kohtaan En ole surullinen 1 Olen surullinen 2 Olen aina alakuloinen ja surullinen, enkä pääse tästä mielialasta eroon. 3 Olen niin onneton, että en enää kestä Tulevaisuus ei erityisesti pelota minua. 1 Tulevaisuus pelottaa minua. 2 Tunnen, että tulevaisuudella ei ole minulle mitään tarjottavana. 3 Tunnen, että tulevaisuus on toivoton, enkä usko asioiden tästä paranevan En tunne epäonnistuneeni. 1 Uskon epäonnistuneeni useammin kuin muut ihmiset. 2 Menneisyydessä näen vain sarjan epäonnistumisia. 3 Tunnen olevani täysin epäonnistunut ihmisenä Asiat tuottavat minulle tyydytystä kuten ennenkin. 1 En osaa nauttia asioista samalla tavalla kuin ennen. 2 En saa todellista tyydytystä enää mistään. 3 Olen tyytymätön ja kyllästynyt kaikkeen En ole pettynyt itseeni. 1 Olen pettynyt itseeni. 2 Inhoan itseäni. 3 Vihaan itseäni Tunnen olevani yhtä hyvä kuin kuka tahansa muu. 1 Arvostelen heikkouksiani ja virheitäni. 2 Moitin itseäni virheistäni. 3 Moitin itseäni kaikesta, mikä menee pieleen En ole ajatellut tappaa itseäni. 1 Olen ajatellut itseni tappamista, mutten kuitenkaan tee niin. 2 Haluaisin tappaa itseni. 3 Tappaisin itseni, jos siihen olisi tilaisuus En itke tavallista enempää. 1 Itken nykyisin enemmän kuin ennen. 2 Itken nykyisin aina. 3 Kykenin ennen itkemään, mutta nyt en pysty vaikka haluaisinkin Minulla ei ole erityisiä syyllisyyden tunteita. 1 Minulla on usein syyllinen olo. 2 Tunnen melkoista syyllisyyttä suurimman osan ajasta. 3 Tunnen jatkuvasti syyllisyyttä En koe, että minua rangaistaan. 1 Uskon, että minua saatetaan rangaista. 2 Odotan, että minua rangaistaan. 3 Tunnen, että minua rangaistaan En ole nyt sen ärtyneempi kuin yleensäkään. 1 Ärsyynnyn nykyään helpommin kuin ennen. 2 Tunnen itseni ärtyneeksi koko ajan. 3 Asiat, jotka ennen raivostuttivat minua, eivät liikuta minua enää lainkaan Olen kiinnostunut muista ihmisistä. 1 Muut ihmiset kiinnostavat minua nykyään vähemmän kuin aikaisemmin. 2 Kiinnostukseni ja tunteeni muita ihmisiä kohtaan ovat miltei kadonneet. 3 Olen menettänyt kaiken kiinnostukseni muihin ihmisiin. sivu 18 (22)

20 13. 0 Pystyn tekemään päätöksiä kuten aina ennenkin. 1 Lykkään päätöksen tekoa useammin kuin ennen. 2 Minun on hyvin vaikea tehdä päätöksiä. 3 En pysty enää lainkaan tekemään päätöksiä Mielestäni ulkonäköni ei ole muuttunut. 1 Pelkään, että näytän vanhalta ja vähemmän viehättävältä. 2 Ulkonäössäni on tapahtunut pysyviä muutoksia ja niiden takia näytän epämiellyttävältä. 3 Uskon olevani ruma Työkykyni on pysynyt suunnilleen ennallaan. 1 Työn aloittaminen vaatii minulta ylimääräisiä ponnistuksia. 2 Voidakseni tehdä jotakin minun on suorastaan pakotettava itseni siihen. 3 En kykene lainkaan tekemään työtä En ole huolissani terveydestäni enempää kuin tavallisestikaan. 1 Olen huolissani ruumiini vaivoista: säryistä, kivuista, vatsavaivoista tai ummetuksesta. 2 Olen hyvin huolissani ruumiini vaivoista ja minun on vaikea ajatella muita asioita. 3 Olen niin huolissani ruumiini vaivoista, etten pysty ajattelemaan mitään muuta Kiinnostukseni seksiin on pysynyt ennallaan. 1 Kiinnostukseni seksiin on vähentynyt. 2 Kiinnostukseni seksiin on huomattavasti vähäisempää kuin ennen. 3 Olen kokonaan menettänyt kiinnostukseni seksiin Nukun yhtä hyvin kuin ennenkin. 1 En nuku yhtä hyvin kuin ennen. 2 Herään nykyisin 1-2 tuntia liian aikaisin ja minun on vaikea päästä uudelleen uneen. 3 Herään useita tunteja aikaisemmin kuin ennen, enkä pääse uudelleen uneen En väsy sen nopeammin kuin tavallisesti. 1 Väsyn nopeammin kuin tavallisesti. 2 Väsyn lähes tyhjästä. 3 Olen liian väsynyt tehdäkseni mitään Ruokahaluni on ennallaan. 1 Ruokahaluni ei ole niin hyvä kuin ennen. 2 Ruokahaluni on nyt paljon huonompi. 3 Minulla ei ole enää lainkaan ruokahalua Painoni on pysynyt viime aikoina ennallaan. 1 Olen laihtunut yli 3 kiloa. 2 Olen laihtunut yli 5 kiloa. 3 Olen laihtunut yli 8 kiloa. Yritän tarkoituksellisesti pudottaa painoani syömällä vähemmän, kyllä, ei. sivu 19 (22)

21 Lastensuojelun tulisi auttaa koko perhettä Lastensuojelussa ei tunnisteta vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmia riittävän hyvin. HS VIERASKYNÄ Kirsi Riihimäki Hasse Karlsson Riihimäki on Vantaan kaupungin mielenterveys- ja päihdekeskuksen ylilääkäri. Karlsson on psykiatrian professori Helsingin yliopistossa sekä integratiivisen neurotieteen ja psykosomatiikan professori Turun yliopistossa. Vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat suurin lasten mielenterveys- ja päihdeongelmille altistava riskitekijä. Ne ovat myös merkittävin syy lasten huostaanottoihin. Vanhempien ongelmiin puuttuminen on siis ensiarvoisen tärkeää, jotta ongelmat eivät siirry sukupolvelta toiselle. Lastensuojelun piirissä olevien perheiden vanhemmilla voi olla monenlaisia terveyteen ja elämäntilanteeseen liittyviä vaikeuksia. He ovat usein myös epäluuloisia viranomaisia kohtaan. Mielenterveys- tai päihdeongelmaisilta vanhemmilta edellytetään motivoitumista hoitoon, jonka keinot ja päämäärät sopivat heille huonosti. Lastensuojelun perhetyössä tuki keskittyy sellaisiin vanhemmuuden taitoihin, jotka esimerkiksi masennukseen sairastunut vanhempi hallitsee. Terveydenhuolto puolestaan reagoi sosiaalitoimen pyyntöihin vaikeissakin tilanteissa rutiininomaisesti postittamalla lähetteen psykiatriseen hoitoon, joka nykyisellään toimii liian passiivisesti. Tällainen "toimistohoito" ei sovi vanhemmalle, jonka on vaikea luottaa ja kiinnittyä hoitosuhteisiin. Lastensuojelulain mukaan kunnan on huolehdittava siitä, että lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä on käytössään terveydenhuollon monialainen asiantuntemus. Lastensuojeluun päätyneitä perheitä tuettaessa on huomioitava lapsen tilanteen lisäksi myös hänen perheensä avuntarve. Nykyisellään lain velvoitteet eivät kaikin osin täyty, sillä vain harva lastensuojelun työntekijä kykenee arvioimaan aikuisten psykiatristen häiriöiden tai traumaattisten kokemusten merkitystä vanhemmuudelle. Sosiaalityön ja psykiatrian yhteistyötä tarvittaisiin etenkin silloin, kun vanhempi kärsii mielenterveysongelmista. Lastensuojelun ja lastenpsykiatrian asiakkaina ovat usein samat perheet, jotka tarvitsisivat myös aikuispsykiatrian apua. Tehtävään pätevöitynyt psykiatrinen työntekijä pystyisi tulkitsemaan vanhemman uupumuksen tai impulsiivisen käytöksen taustoja ja arvioimaan psykiatrisen hoidon tarvetta. Vantaalla yhteistyötä on tehty muutaman vuoden ajan Kuuselan perhekuntoutuskeskuksessa. Kokemukset ovat rohkaisevia. Perhekuntoutuksen työntekijät ovat tunteneet yhteistyön psykiatrian ammattilaisten kanssa hyödylliseksi ja omaa työ tään tukevaksi. Myös asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Valtaosa kuntoutukseen päätyvien perheiden vanhemmista kärsii mielenterveysongelmista. Osalla oireet ovat ahdistuneisuus- tai mielialahäiriöitä, osalla vakavampia persoonallisuushäiriöitä ja psykooseja. Päihdeongelmia vanhemmilla on vähemmän. Huomattava osa ongelmista tunnistetaan ensi kertaa vasta perhekuntoutuksessa. Aikuispsykiatrian ammattilaisen tehtävänä on kartoittaa vanhempien ongelmat ja aiempi potilashistoria. Tavoitteena on hahmottaa perheen kokonaistilanne, hoitaa lievää oireilua, kuten masennusta, sekä tarvittaessa motivoida vanhempia jatkohoitoon. Vantaan kokeilussa kokemukset eivät ole olleet yksinomaan myönteisiä: vain osa jatkohoitoon lähetetyistä vanhemmista sitoutuu siihen. Osasyy tähän on poliklinikoiden liiallinen kuormittuminen. Tiiviitä vastaanottoaikoja psykiatreille on lähes mahdoton järjestää. Onkin syytä kysyä, tarjotaanko vanhemmille sellaista hoitoa, johon he eivät voi tai heidän ei kannata sitoutua. sivu 20 (22)

22 Lastensuojelun ja vanhempien psykiatrisen hoidon yhteistyötä on yhä kehitettävä. Turussa kokeillaan aikuispsykiatrista arviointia lastenpsykiatrian klinikalla. Näin vanhempien ongelmia voidaan ainakin lyhytaikaisesti ratkoa myös siellä. Mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsiville vanhemmille tulisi tarjota apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Avun tulisi olla perheiden arjen ja tarpeiden mukaista ei niinkään perinteistä psykiatrista hoitoa, joka keskittyy mielen sisäisistä asioista puhumiseen. Varhainen puuttuminen perheiden ongelmiin ja asianmukainen hoito saattaisivat estää osan huostaanotoista. Helsingin Sanomat Lastensuojelussa tarvitaan myös aikuispsykiatriaa HS VIERASKYNÄ Julkaistu: lehdessä osastolla Pääkirjoitus KIRSI RIIHIMÄKI, AILA PUUSTINEN-KORHONEN Huostaan otettujen lasten vanhemmilla on Kelan tuoreen Perhepiirissäraportin mukaan huomattavia ongelmia työmarkkinoilla sekä terveydessä ja toimintakyvyssä. Vanhemmat kärsivät useimmiten köyhyydestä ja ovat vahvasti riippuvaisia sosiaaliturvasta. Vuosien tilastollinen seuranta on osoittanut, että kolme neljästä lapsesta tulee perhekuntoutukseen vanhemman mielenterveyteen liittyvistä syistä. Lastensuojelussa vanhemmuuden puutteet huomataan mutta syitä ei välttämättä tunnisteta - ja vaikka tunnistettaisiinkin, ohjaus mielenterveyspalvelujen piiriin ei useinkaan onnistu. Varatun ajan käyttämättä jättäminen tulkitaan helposti sitoutumisen puutteeksi. Asiakirjoihin saatetaan merkitä, ettei vanhempi suostu ottamaan vastaan suunniteltuja tukitoimia, ja huostaanottoa harkitaan. Lastensuojelun ja psykiatrian välistä yhteistyötä on värittänyt lastensuojelun tyytymättömyys lasten mielenterveyspalvelujen määrään; toisaalta lasten- ja nuorisopsykiatriassa odotetaan, että psyykkisesti oireilevien lasten kotiolot ovat hoitoon hakeuduttaessa kunnossa. Yhteistyö aikuispsykiatrian kanssa on ollut vähäistä, vaikka lastensuojelulakimme sitä nykyisin edellyttää. Vuoden 2009 alussa käynnistynyt perhekuntoutuksen ja aikuispsykiatrian Vanhemman hoitopolku -hanke on osoittanut käsitykset vanhemman sitoutumattomuudesta vääriksi. Psykiatriassa on totuttu korostamaan ihmisen omaa halua hoitoon ja muutokseen, mutta lastensuojeluperheiden vanhemmat eivät hankkeen aikana saatujen kokemusten mukaan loksahdakaan psykiatrian diagnoosilokeroihin. Kyseisissä perheissä on monenlaista kyvyttömyyttä avun hakemiseen ja vastaanottamiseen. Oireilu on usein epämääräistä ja laaja-alaista. Kyse on pikemminkin persoonallisuuden ja psyyken hataruudesta kuin masennuksesta. Vanhemmilla on monesti myös omia kokemuksia kaltoinkohtelusta. Heidän sairaudentunnossaan on puutteita, ja ongelmat ulottuvat yli sukupolvien. Hoidolla ei voida palauttaa terveyttä ja toimintakykyä, jos niitä ei ole ollutkaan. Keskeinen havainto on myös se, että vanhemmat eivät ole tilanteessaan kykeneviä erikoissairaanhoidon asiakkaiksi. Ammattikoulutus ja toimeentulo saat- sivu 21 (22)

23 tavat puuttua, maksut olla rästissä ja asumisasiat sekaisin. Lisäksi on epätietoisuutta, otetaanko lapsi huostaan vai ei. Verkostot ovat hataria ja perhesuhteet vaihtelevia. Toisin sanoen nämä vanhemmat tarvitsevat paljon tukea. He eivät ole "resepti käteen ja kotiin" -tyyppisiä potilaita, eikä hoidon aloittaminen onnistu pelkällä ohjauksella mielenterveyspalvelujen piiriin. Mielenterveyden hoito tulisi aloittaa kotiolojen vakauttamisella sosiaalityön keinoin. Hoidon tarvetta tulisi voida arvioida kaikessa rauhassa. Tämä vaatii monia keskusteluja, sillä luottamuksen syntyminen avun olemassaoloon ja mahdollisuuksiin vie aikaa. Sen jälkeen hoitomotivaatiota voidaan ryhtyä pikkuhiljaa herättelemään. Vanhempi saattaa vielä motivaation löydyttyäkin tarvita paljon sekä konkreettista että henkistä tukea, kuten lastenhoitoapua ja taloudellista tukea, jotta hoitokäynnit toteutuisivat. Perhettä tulisi malttaa tukea pitkäkestoisesti, sillä mielenterveys ei kohene nopeasti. Kelan raportissa oltiin huolissaan nuorten merkittävän yleisestä psyykenlääkkeiden käytöstä. Riskilapset tarvitsevat tavallista vakaampia ja rakastavampia lähimmäisiä, sillä suojaavat tekijät lieventävät esimerkiksi käytöshäiriöiden ja neuropsykiatristen oireyhtymien, kuten adhd:n, ilmenemismuotoja. Tämän vuoksi aikuispsykiatrian ja lastensuojelun on yhdistettävä voimavaransa. Vuosittain lisääntyviä huostaanottoja ei saada vähenemään ilman yhteistyötä ja yhteisymmärrystä siitä, mistä vanhempien mielenterveysongelmissa on kysymys ja miten niitä päästään hoitamaan. Ajattelutapa, jonka mukaan psykiatria hoitaa pään ja sosiaalityö perheen, ei toimi. Yhteistyö tulisi saada laajaan käyttöön ja jalostaa paikallisiin oloihin sopivaksi. Vanhemman psyykkinen tukeminen onnistuu kokemusten mukaan hyvin rekrytoimalla aikuispsykiatrian ammattihenkilöitä perhekuntoutuksen työryhmiin sekä laatimalla sujuvat hoitopolut, joissa otetaan huomioon myös erikoissairaanhoito. Sekä sosiaali- että terveystoimen asiantuntemusta sisältävän perhekuntoutuksen tulisi olla kaikkien saatavilla asuinpaikasta riippumatta. Vuonna 2008 Suomen kunnat käyttivät sijaishuoltoon 544 miljoonaa euroa - 64 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin. Tällainen kehitys ei ole toivottavaa kuntatalouden kannalta puhumattakaan inhimillisistä kustannuksista, joita huostaanotoista ja hoidotta jäämisestä perheille aina syntyy. Uuden terveydenhuoltolain toimeenpanossa tulisi tiedostaa tämä erityiskysymys ja luoda pysyvät yhteistyömallit lastensuojelun ja aikuispsykiatrian välille. Riihimäki on Vantaan kaupungin ylilääkäri ja Puustinen-Korhonen Vantaan perhekuntoutuskeskuksen johtaja. sivu 22 (22)

24 raportti löytyy osoitteesta: Julkaisija: Teksti: Kannen ulkoasu: Vantaan kaupunki, Sosiaali- ja terveystoimi Kirsi Riihimäki Kirsi Unhola 12/2011

NÄKYMÄTÖN VANHEMPI LASTENSUOJELUSSA

NÄKYMÄTÖN VANHEMPI LASTENSUOJELUSSA NÄKYMÄTÖN VANHEMPI LASTENSUOJELUSSA Sirpa Kumpuniemi hankesuunnittelija Pirjo Kotkamo hanketyöntekijä Kirsi Riihimäki, ylilääkäri Vantaalaisen hyvä mieli-hanke IISALMI 13.6.2012 K Riihimäki 2 23.8.2011

Lisätiedot

Seuraavassa on joukko väittämäsarjoja. Ympyröikää kustakin sarjasta väittämä, joka parhaiten kuvaa nykyistä tilannettanne.

Seuraavassa on joukko väittämäsarjoja. Ympyröikää kustakin sarjasta väittämä, joka parhaiten kuvaa nykyistä tilannettanne. BECK Depression Inventory (BDI) Seuraavassa on joukko väittämäsarjoja. Ympyröikää kustakin sarjasta väittämä, joka parhaiten kuvaa nykyistä tilannettanne. 1: 0. En ole surullinen. 1. Olen surullinen. 2.

Lisätiedot

Kuuselan perhekuntoutuskeskus

Kuuselan perhekuntoutuskeskus Kuuselan perhekuntoutuskeskus 1 Kuuselan perhekuntoutuskeskus sijaitsee Tikkurilan keskustassa. Toimitilat ovat suunniteltu ja rakennettu perhekuntoutusta varten. Kuusela koostuu kahdesta eri toisiinsa

Lisätiedot

BDI-21, Terveys 2000 versio ja pisteytysohje

BDI-21, Terveys 2000 versio ja pisteytysohje BDI-21, Terveys 2000 versio ja pisteytysohje (Poimittu BDI:n 21-osioiseen versioon (Beck et al. 1961) kuuluvat kysymyssarjat ja niiden pisteytysohjeet Terveys 2000 -tutkimuksen Kysely 1:ssä* (www.terveys2000.fi)

Lisätiedot

Mieliala AKVA kuntoutuksen tuloksellisuuden raportointikoulutus 27.10.2014. Tanja Laukkala Asiantuntijalääkäri Kelan terveysosasto

Mieliala AKVA kuntoutuksen tuloksellisuuden raportointikoulutus 27.10.2014. Tanja Laukkala Asiantuntijalääkäri Kelan terveysosasto Mieliala AKVA kuntoutuksen tuloksellisuuden raportointikoulutus 27.10.2014 Tanja Laukkala Asiantuntijalääkäri Kelan terveysosasto Mielialan arviointi mittareiden avulla -taustaa Masennusoireilu on väestötasolla

Lisätiedot

Mitä uutta uusi lastensuojelulaki on tuonut? Aila Puustinen-Korhonen perhekuntoutuskeskuksen johtaja

Mitä uutta uusi lastensuojelulaki on tuonut? Aila Puustinen-Korhonen perhekuntoutuskeskuksen johtaja 1 Mitä uutta uusi lastensuojelulaki on tuonut? Aila Puustinen-Korhonen perhekuntoutuskeskuksen johtaja 1 Uusi lastensuojelulaki 417/2007 tuo lastensuojelun koko palvelujärjestelmän yhteiseksi tehtäväksi

Lisätiedot

Otetaanko perheet puheeksi?

Otetaanko perheet puheeksi? Otetaanko perheet puheeksi? Vanhempien mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämishanke peruspalveluissa 13.6.2012 Minna Asplund Kaisa Humaljoki Mielen avain Sosiaali- ja terveysministeriön Kaste hanke

Lisätiedot

NEUVOLAN JA LASTENSUOJELUN PERHETYÖ VANTAALLA

NEUVOLAN JA LASTENSUOJELUN PERHETYÖ VANTAALLA NEUVOLAN JA LASTENSUOJELUN PERHETYÖ VANTAALLA Outi Ingberg Marja-Liisa Tirronen 05/2009 PERHETYÖ Suunnitelmallista / tavoitteellista Määräaikaista Muutokseen tähtäävää Tavoitteena tukea ja edistää erityistä

Lisätiedot

Masentunut isä neuvolan asiakkaana Isien kokemuksia masennuksestaan ja tuen tarpeestaan perheen odottaessa lasta

Masentunut isä neuvolan asiakkaana Isien kokemuksia masennuksestaan ja tuen tarpeestaan perheen odottaessa lasta Masentunut isä neuvolan asiakkaana Isien kokemuksia masennuksestaan ja tuen tarpeestaan perheen odottaessa lasta Pirjo Kotkamo psyk.esh., psykoterapeutti, TtM-opiskelija Esityksen sisältö I Isä-hankkeen

Lisätiedot

Lastensuojelun avohuollon laatukäsikirja

Lastensuojelun avohuollon laatukäsikirja Lastensuojelun avohuollon laatukäsikirja Laatuperiaatteita Lapsen huolenpidosta ja kasvatuksesta ovat vastuussa lapsen vanhemmat ja muut huoltajat. Tähän tehtävään heillä on oikeus saada apua ja tukea

Lisätiedot

Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013. Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry

Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013. Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry Moniammatillisista työryhmistä ja tietojen vaihdosta lastensuojelun kentässä Jyväskylä 25.1.2013 Maria Haarajoki Lakimies, OTM Pelastakaa Lapset ry Päiväys Moniammatillinen yhteistyö Lasten ja perheiden

Lisätiedot

AVH-POTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN

AVH-POTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN AVH-POTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN Ihmisen käsitys muuttuneesta tilanteesta muodostuu nopeasti ja on melko pysyvää. Hallinnan tunteen saavuttaminen ennustaa masennuksen vähäisyyttä, kuntoutumista, parempaa

Lisätiedot

VANTAALAISEN HYVÄ MIELI

VANTAALAISEN HYVÄ MIELI VANTAALAISEN HYVÄ MIELI 6.9.2011 Kirsi Riihimäki ylilääkäri, psykiatrian erikoislääkäri hankepäällikkö www.vantaa.fi/hyvamieli kirsi.riihimaki@vantaa.fi 050 3121716 K Riihimäki 2 23.8.2011 PERUSTERVEYDENHUOLTO

Lisätiedot

Terveyskysely Miten voit?

Terveyskysely Miten voit? Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto Yli 18-vuotiaat opiskelijat Luottamuksellinen Terveyskysely Miten voit? Opiskelijana sinulla on oikeus maksuttomaan terveystarkastukseen. Henkilötiedot Sukunimi Etunimi

Lisätiedot

Lapsiperheiden palvelut

Lapsiperheiden palvelut Lapsiperheiden palvelut Vaasa ja Pietarsaari Eeva Liukko Erityisasiantuntija Järjestelmät/Reformit Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 15.2.2019 1 SOSIAALIHUOLTOLAIN UUDISTAMINEN VUONNA 2015 LAPSIPERHEIDEN

Lisätiedot

PSYKOLOGI- PALVELUT. Varhaisen vuorovaikutuksen edistäminen

PSYKOLOGI- PALVELUT. Varhaisen vuorovaikutuksen edistäminen PSYKOLOGI- PALVELUT Varhaisen vuorovaikutuksen edistäminen Psykologipalveluiden vauvaperhetyö on suunnattu lastaan odottaville ja alle vuoden ikäisten lasten perheille. Se on yhtäaikaa ennaltaehkäisevää

Lisätiedot

TERVEYS 2011. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY NUORET AIKUISET T4003_2

TERVEYS 2011. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY NUORET AIKUISET T4003_2 TERVEYS 2011 Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä 2. KYSELY NUORET AIKUISET Seuraavassa Teiltä tiedustellaan mm. allergiaoireita sekä tuki- ja lii kuntaelinten oireita. Lopuksi Teitä pyydetään

Lisätiedot

ADHD:n Käypä hoito suositus Hoitopolku eri ikäkausina

ADHD:n Käypä hoito suositus Hoitopolku eri ikäkausina ADHD:n Käypä hoito suositus Hoitopolku eri ikäkausina 12.10.2017 Jaakko Pitkänen Yleislääketieteen erikoislääkäri Lastenneuvola- ja kouluterveydenhuoltotyön erityispätevyys Koululääkäri, vt erikoislääkäri,

Lisätiedot

Profiam Sosiaalipalvelut Oy

Profiam Sosiaalipalvelut Oy Profiam Sosiaalipalvelut - Lastensuojelun erikoisosaamisen keskus MONIAMMATILLISUUS LASTENSUOJELUN AVOPALVELUISSA Systeeminen lastensuojelu yhteiskehittämispäivä 1.9.2017, Lupa auttaa -hanke 31.8.2017

Lisätiedot

Perhe- ja nuorisoneuvolapalvelut

Perhe- ja nuorisoneuvolapalvelut Perheneuvolat ja nuorisoneuvola turvaavat lasten, nuorten ja perheiden hyvää psykososiaalista kehitystä ja tulevaisuutta yhteistyössä perheiden ja eri toimijoiden kanssa. Palvelut ovat luottamuksellisia,

Lisätiedot

Ylä-Pirkanmaan lastensuojelun kehittämishanke

Ylä-Pirkanmaan lastensuojelun kehittämishanke 2(6) Sisällys Aloite perhetyöhön... 3 Aloitusvaihe... 3 n suunnitelman tekeminen... 4 n työskentelyvaihe... 4 n työskentelyn arviointi... 5 n päättäminen... 5 3(6) Aloite perhetyöhön Asiakkuus lastensuojelun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (5) 49 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto toivomusponnesta joustavien ikärajojen ja lähetteettömien palvelujen jatkamisesta nuorten päihdepalveluissa ja -hoidossa

Lisätiedot

Miksi alkoholiasioista kannattaa puhua sosiaalihuollon palveluissa? Rauman kokemuksia. Tuula Karmisto Sosiaaliohjaaja 23.11.2011

Miksi alkoholiasioista kannattaa puhua sosiaalihuollon palveluissa? Rauman kokemuksia. Tuula Karmisto Sosiaaliohjaaja 23.11.2011 Miksi alkoholiasioista kannattaa puhua sosiaalihuollon palveluissa? Rauman kokemuksia Tuula Karmisto Sosiaaliohjaaja 23.11.2011 Länsi 2012 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön kehittämishanke Ajalla

Lisätiedot

Lasten ja nuorten mielenterveystyön palveluketju Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä

Lasten ja nuorten mielenterveystyön palveluketju Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä UNIVERSAALIT PALVELUT Terve ja hyvinvoiva, normaalisti kasvava ja kehittyvä lapsi/nuori Riittävän hyvät ja turvalliset kasvuolosuhteet ASIAKKUUSPOLKU terveen kehityksen Ammattilaisten tehtävänä on tukea

Lisätiedot

POHJOIS-SATAKUNNAN PERUSPALVELU- LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ PERHESOSIAALITYÖ

POHJOIS-SATAKUNNAN PERUSPALVELU- LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ PERHESOSIAALITYÖ POHJOIS-SATAKUNNAN PERUSPALVELU- LIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄ PERHESOSIAALITYÖ PERHESOSIAALITYÖN TOIMIPISTEET: Lastensuojelun palvelut: Peruspalvelukeskus Virastotalo, Kuninkaanlähteenkatu 8, 38700 Kankaanpää,

Lisätiedot

Nuoren itsetuhoisuus MLL koulutus. 31.10.2014 Erikoislääkäri Maria Sumia Tays EVA-yksikkö

Nuoren itsetuhoisuus MLL koulutus. 31.10.2014 Erikoislääkäri Maria Sumia Tays EVA-yksikkö Nuoren itsetuhoisuus MLL koulutus 31.10.2014 Erikoislääkäri Maria Sumia Tays EVA-yksikkö Yleisyydestä WHO 2014: itsemurha on nuoruusikäisten kolmanneksi yleisin kuolinsyy (1. liikenneonnettomuudet, 2.

Lisätiedot

Lastensuojelun näkökulmia nuorisopsykiatristen palveluiden kysyntään Minna Kuusela Lastensuojelun palvelupäällikkö, YTM Tampereen kaupunki

Lastensuojelun näkökulmia nuorisopsykiatristen palveluiden kysyntään Minna Kuusela Lastensuojelun palvelupäällikkö, YTM Tampereen kaupunki Lastensuojelun näkökulmia nuorisopsykiatristen palveluiden kysyntään 8.2.2018 Minna Kuusela Lastensuojelun palvelupäällikkö, YTM Tampereen kaupunki Sisällys Lastensuojelun tehtävät Lastensuojelun asiakkuuden

Lisätiedot

RBDI Suomen oloihin kehitetty lyhyt masennusoireilun kysely

RBDI Suomen oloihin kehitetty lyhyt masennusoireilun kysely Vastauspäivämäärä Potilaan nimi Henkilötunnus Tiedustelemme tällä lomakkeella mielialan erilaisia piirteitä. Vastatkaa kuhunkin kysymykseen sillä tavalla millaiseksi tunnette itsenne tällä hetkellä. Rastittakaa

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

Varhainen tunnistaminen ja tuen piiriin ohjaaminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa

Varhainen tunnistaminen ja tuen piiriin ohjaaminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa Varhainen tunnistaminen ja tuen piiriin ohjaaminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa Tuovi Hakulinen-Viitanen Tutkimuspäällikkö, Dosentti 13.9.2012 Tuovi Hakulinen-Viitanen 1 Säännölliset tapaamiset

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Esityksemme sisältö ja tarkoitus:

Esityksemme sisältö ja tarkoitus: Esityksemme sisältö ja tarkoitus: Lyhyt esittely Vantaan Nuorten turvatalon sekä Vantaan kaupungin Viertolan vastaanottokodin toiminnasta. Osoittaa, että ennakoivaan, ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön

Lisätiedot

Sosiaalipalveluiden organisaation uudistus ja asiakassegmentointi

Sosiaalipalveluiden organisaation uudistus ja asiakassegmentointi Sosiaalipalveluiden organisaation uudistus ja asiakassegmentointi Salon kaupunki Sosiaalipalveluiden organisaatio 2017 Aikuis- ja vammaissosiaalityö Väestöpohja: Noin 53 000 Vammaissosiaalityö Aikuissosiaalityö

Lisätiedot

Lakiuudistukset 1.4.2015 - Asiakkaiden oikeus palvelujen saantiin

Lakiuudistukset 1.4.2015 - Asiakkaiden oikeus palvelujen saantiin Lakiuudistukset 1.4.2015 - Asiakkaiden oikeus palvelujen saantiin Lapsilähtöisyys rikosseuraamusalalla Mikkeli 19.11.2015 Päivi Sinko, Helsingin yliopisto, Koulutus- ja kehittämispalvelut paivi.sinko@helsinki.fi

Lisätiedot

Asumisen tukea tarvitsevat asiakkaat SAP-työparin näkökulma Päivi Jouttimäki, asiantuntija, Aikuisten sosiaalipalvelut

Asumisen tukea tarvitsevat asiakkaat SAP-työparin näkökulma Päivi Jouttimäki, asiantuntija, Aikuisten sosiaalipalvelut Asumisen tukea tarvitsevat asiakkaat SAP-työparin näkökulma 10.11.2017 Päivi Jouttimäki, asiantuntija, Aikuisten sosiaalipalvelut Esityksen sisältö Tuettua asumista hakevien asiakkaiden toimintakyky (käytäntötutkimus)

Lisätiedot

Lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelupalvelut

Lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelupalvelut Lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelupalvelut Lastensuojelun perusta Vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lapsen huolenpidosta ja kasvatuksesta. Tähän tehtävään heillä on oikeus saada apua yhteiskunnalta.

Lisätiedot

Toiminta-ajatus. Perhetyö tukee lapsiperheitä erilaisissa elämäntilanteissa ja vahvistaa perheen omia voimavaroja

Toiminta-ajatus. Perhetyö tukee lapsiperheitä erilaisissa elämäntilanteissa ja vahvistaa perheen omia voimavaroja Toiminta-ajatus Lapsiperhetyö on perheille annettavaa tukea, joka perustuu perheen ja muiden yhteistyötahojen kanssa laadittavaan hoito- ja palvelusuunnitelmaan. Perhetyö on lastensuojelun avohuollon toimenpide.

Lisätiedot

0 6v. 7 12v. 13 15v. 16 19v. 20 24v. 25 29v. Yhteensä 2007 4469 3987 2394 3377 4684 4040 22951 2012 4800 3908 1989 3155 4780 4218 22850

0 6v. 7 12v. 13 15v. 16 19v. 20 24v. 25 29v. Yhteensä 2007 4469 3987 2394 3377 4684 4040 22951 2012 4800 3908 1989 3155 4780 4218 22850 TURVALLISUUSSUUNNITELMA NUORTEN SYRJÄYTYMISEN EHKÄISY 1. SYRJÄYTYMISEN TILANNEKUVA Tässä analyysivaiheen yhteenvedossa kuvataan lyhyesti syrjäytymiseen liittyvien tekijöiden nykytilaa. Aluksi määritellään

Lisätiedot

PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ. Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen

PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ. Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen PERHEINTERVENTIO PÄIHDETYÖSSÄ Toimiva lapsi & perhe menetelmät ammattilaisen arjen apuna 26.2.2008 Anne Ollonen - Toimiva lapsi&perhe menetelmäkoulutus syksy 06 kevät 07 Beardsleen perheinterventio, lapset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2013 1 (5) 51 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto aloitteesta kaupungin mielenterveysohjelman uusimisesta HEL 2012-014529 T 00 00 03 Päätös päätti antaa seuraavan lausunnon:

Lisätiedot

VANHEMMAN ALKOHOLINKÄYTÖSTÄ KÄRSIVÄN LAPSEN TUKEMINEN

VANHEMMAN ALKOHOLINKÄYTÖSTÄ KÄRSIVÄN LAPSEN TUKEMINEN VANHEMMAN ALKOHOLINKÄYTÖSTÄ KÄRSIVÄN LAPSEN TUKEMINEN PÄIHDEPÄIVÄT 11.10.2011 TAMPERE Annikka Taitto 1 A-KLINIKKASAATIÖ LAPSI JA VANHEMPIEN ALKOHOLINKÄYTTÖ OPAS VARHAISKASVATUKSEN TYÖNTEKIJÖILLE Maritta

Lisätiedot

MITÄ NUORTEN PALVELUJA TULISI KEHITTÄÄ JA MITEN?

MITÄ NUORTEN PALVELUJA TULISI KEHITTÄÄ JA MITEN? MITÄ NUORTEN PALVELUJA TULISI KEHITTÄÄ JA MITEN? Lastensuojelupalvelujen kehittäminen ja yhteistyö psykiatrisen hoitojärjestelmän kanssa Nuorten hyvinvointi ja pahoinvointi Konsensuskokous 2.2.2010 Kristiina

Lisätiedot

tutkimusprofessori, yksikön päällikkö, THL, Mielenterveysyksikkö Nuorten mielenterveys / Jaana Suvisaari

tutkimusprofessori, yksikön päällikkö, THL, Mielenterveysyksikkö Nuorten mielenterveys / Jaana Suvisaari Nuorten mielenterveys Jaana Suvisaari tutkimusprofessori, yksikön päällikkö, THL, Mielenterveysyksikkö 28.2.2017 Nuorten mielenterveys / Jaana Suvisaari 1 Nuoruusikä: 13 22 -vuotiaat 28.2.2017 Nuorten

Lisätiedot

KOTIHOITO SATEENVARJO Liikkuva mielenterveystyö peruspalveluissa

KOTIHOITO SATEENVARJO Liikkuva mielenterveystyö peruspalveluissa KOTIHOITO SATEENVARJO Liikkuva mielenterveystyö peruspalveluissa Hannele Peräkoski, Taina Heikkinen Projektityöntekijä Sairaanhoitaja Tikkurilan sosiaali ja terveyskeskus 27.3.2007 TOIMINTA ALUEEN HENKILÖSTÖ

Lisätiedot

Jääkö mielenterveyden ongelma päihdeongelman taakse palvelujärjestelmässä? Hanna Sallinen Vantaan kaupunki Aikuissosiaalityön asumispalvelut

Jääkö mielenterveyden ongelma päihdeongelman taakse palvelujärjestelmässä? Hanna Sallinen Vantaan kaupunki Aikuissosiaalityön asumispalvelut Jääkö mielenterveyden ongelma päihdeongelman taakse palvelujärjestelmässä? Hanna Sallinen Vantaan kaupunki Aikuissosiaalityön asumispalvelut Liian päihdeongelmainen mielenterveyspalveluihin tai liian sairas

Lisätiedot

ETAPPI-TUKI 03/12/2018

ETAPPI-TUKI 03/12/2018 ETAPPI-TUKI Etappi-tuki on tarkoitettu Vaasan kaupungin omille oppilaille 1-9lk:lle Etappi-tukeen haetaan alueellisen ertu-ryhmän kautta hakemuksella Etappi-tuki on tarkoitettu niille oppilaille, joiden

Lisätiedot

Yhdistelmäyksikkö lasten vaativiin palvelutarpeisiin Länsi-Suomen OT-alue. Valtakunnallinen OT-päivä Jussi Ketonen

Yhdistelmäyksikkö lasten vaativiin palvelutarpeisiin Länsi-Suomen OT-alue. Valtakunnallinen OT-päivä Jussi Ketonen Yhdistelmäyksikkö lasten vaativiin palvelutarpeisiin Länsi-Suomen OT-alue Valtakunnallinen OT-päivä 12.6.2018 Jussi Ketonen Työryhmä 11/17 4/18 Jussi Ketonen, pj. Anniina Kaittila, siht. Pekka Kuru Kim

Lisätiedot

Anna Hiltunen ja Auri Lyly. Huukopäivät 2010

Anna Hiltunen ja Auri Lyly. Huukopäivät 2010 Anna Hiltunen ja Auri Lyly Huukopäivät 2010 Perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdetyön vahvistaminen Helsingissä 1.1.2010 31.12.2012 Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma Sosiaali- ja

Lisätiedot

Päihdeongelmaisen hoidon porrastus

Päihdeongelmaisen hoidon porrastus Päihdeongelmaisen hoidon porrastus 14.11.2011 Pienet Pohjalaiset Päihdepäivät Sari Hellgren, sh, päihdepsykiatrian poliklinikka Sari Koukkari, sh, Seinäjoen A-klinikka Päihdehuoltolaki 41/1986 Kunnan tehtävänä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2013 1 (5) 498 V Stj / Valtuutettu Sari Näreen aloite lapsilähtöisen lastensuojelutyön kehittämisestä Päätös päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Kuntaseminaari Eskoon Asiantuntijapalvelut

Kuntaseminaari Eskoon Asiantuntijapalvelut Kuntaseminaari 24.5.2017 Eskoon Asiantuntijapalvelut Ulla Yli-Hynnilä Henkilöstö esimies lääkäri (1) psykologi (3) psykiatrinen sairaanhoitaja (2) puheterapeutti (2) kuntoutussuunnittelija (1) toimintaterapeutti

Lisätiedot

Ikääntyneiden päihde- ja mielenterveystyömalli hanke (1.5.2007-30.10.2009) Tampereen kaupunki kotihoito. Päätösseminaari 9.9.2009

Ikääntyneiden päihde- ja mielenterveystyömalli hanke (1.5.2007-30.10.2009) Tampereen kaupunki kotihoito. Päätösseminaari 9.9.2009 Ikääntyneiden päihde- ja mielenterveystyömalli hanke (1.5.2007-30.10.2009) Tampereen kaupunki kotihoito Päätösseminaari 9.9.2009 Ennuste: Vuonna 2015 Tampereella asuu yli 65 -vuotiaita 40 930 (vuonna 2007

Lisätiedot

Päihteet ja vanhemmuus

Päihteet ja vanhemmuus Miten auttaa päihderiippuvaista äitiä ja lasta 14.3.2016 Pirjo Selin Vastaava sosiaalityöntekijä Avopalveluyksikkö Aino Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry www.ksetu.fi Päihteet ja vanhemmuus Päihdeäiti

Lisätiedot

Nuorten mielenterveyden häiriöt ja työllistyminen

Nuorten mielenterveyden häiriöt ja työllistyminen Nuorten mielenterveyden häiriöt ja työllistyminen Annamari Tuulio-Henriksson Dosentti, johtava tutkija, Kelan tutkimusosasto Suomen epidemiologian seuran ja Kelan seminaari 27.10.2011 Nuoret ja työllistymisen

Lisätiedot

SYDÄNINFARKTIPOTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN

SYDÄNINFARKTIPOTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN SYDÄNINFARKTIPOTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN Terveyden edistämisen seminaari 3.3.2009 Aila Ruuth-Setälä Salon aluesairaala, sisätautien yksikkö Osastonhoitaja, TtM Sisätautien yksikön ja yleissairaalapsykiatrian

Lisätiedot

Sosiaalisen toimintakyvyn turvaaminen akuuttihoidossa

Sosiaalisen toimintakyvyn turvaaminen akuuttihoidossa Sosiaalisen toimintakyvyn turvaaminen akuuttihoidossa päivystystilanteen haasteet ja mahdollisuudet sosiaalisen kuntoutuksen näkökulmasta Järvenpään SOSKU-hankkeen seminaari 7.11.2017 Outi Hietala, erikoistutkija-kehittäjä

Lisätiedot

Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto sosiaalipalveluissa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 6.10.

Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto sosiaalipalveluissa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 6.10. Varhainen puuttuminen ja puheeksiotto sosiaalipalveluissa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 6.10.2016 1 Sosiaalihuoltoyksikön tehtävät ohjausta, yhteistyötä, lupahallintoa,

Lisätiedot

Lastensuojelu tutuksi

Lastensuojelu tutuksi Lastensuojelu tutuksi Lastensuojelu tutuksi Johanna Mäkipelkola 21.10.2011 Lasten suojelun kokonaisuus (Taskinen 2010. 23) Lastensuojeluilmoitusten ja lasten lukumäärä maakunnittain ja ikäryhmittäin v.2010

Lisätiedot

LASTENSUOJELU LOIMAALLA ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ SEKÄ SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISET PALVELUT - AVO- JA SIJAISHUOLTO - JÄLKIHUOLTO

LASTENSUOJELU LOIMAALLA ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ SEKÄ SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISET PALVELUT - AVO- JA SIJAISHUOLTO - JÄLKIHUOLTO LASTENSUOJELU LOIMAALLA 2017 - ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ SEKÄ SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISET PALVELUT - AVO- JA SIJAISHUOLTO - JÄLKIHUOLTO ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ - Jo peruspalveluissa tulisi tehdä valtaosa ennaltaehkäisevästä

Lisätiedot

TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI

TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI Ennaltaehkäisevän lapsikeskeisen työmenetelmän kehittäminen ja työskentelyn keskeiset periaatteet vanhemman sairastaessa 1.Riski- eli

Lisätiedot

Uusi sosiaalihuoltolaki - lasten, nuorten ja lapsiperheiden ehkäisevät palvelut

Uusi sosiaalihuoltolaki - lasten, nuorten ja lapsiperheiden ehkäisevät palvelut Uusi sosiaalihuoltolaki - lasten, nuorten ja lapsiperheiden ehkäisevät palvelut Etelä-Suomen aluehallintoviraston ehkäisevän päihdetyöryhmän maakuntakäynti 29.9.2015 1 Uusi sosiaalihuoltolaki ja lasten

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma

Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma Valtakunnallinen mielenterveys- ja päihdetyön kehittämisseminaari -samanaikaiset mielenterveys- ja päihdeongelmat palvelujärjestelmän haasteena 28.8.2007 Suomen Kuntaliitto, Helsinki Apulaisosastopäällikkö

Lisätiedot

Voikukkia -seminaari 23.5.2012. Tiina Teivonen 6.6.2012 1

Voikukkia -seminaari 23.5.2012. Tiina Teivonen 6.6.2012 1 Voikukkia -seminaari 23.5.2012 Tiina Teivonen 6.6.2012 1 Voiko toive onnistuneesta kotiutumisesta toteutua? Jos uskomme korjaamiseen ja parantumiseen, oppimiseen ja kehittymiseen, meidän on edelleen uskallettava

Lisätiedot

PoSoTen perhepalveluiden palvelumalli Työryhmän raportti 31.5.2015 (liite 1)

PoSoTen perhepalveluiden palvelumalli Työryhmän raportti 31.5.2015 (liite 1) PoSoTen perhepalveluiden palvelumalli Työryhmän raportti 31.5.2015 (liite 1) PoSoTe perhepalveluiden palvelumalli Yhteisöpalvelut Yhteiset palvelut Monialainen kuntoutus Sosiaalipalvelut Sosiaaliasiamies

Lisätiedot

TUKIPAJA. vertaistuellinen työtapa selviytymiskeinot tasa-arvoisuus luottamuksellisuus voimaantuminen

TUKIPAJA. vertaistuellinen työtapa selviytymiskeinot tasa-arvoisuus luottamuksellisuus voimaantuminen TUKIPAJA Räätälöityä apua erityistarpeisiin Tukea vaativaan vanhemmuuteen vertaistuellinen työtapa selviytymiskeinot tasa-arvoisuus luottamuksellisuus voimaantuminen Tukipaja on toiminut vuodesta 2008,

Lisätiedot

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus

HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus HYVÄ ARKI LAPSIPERHEILLE - sopeutumisvalmennus Outi Ståhlberg outi.stahlberg@mtkl.fi 050 3759 199 Laura Barck laura.barck@mtkl.fi 050 4007 605 Mielenterveyden keskusliitto, kuntoutus ja sopeutumisvalmennus

Lisätiedot

Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä. Liperin kunta

Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä. Liperin kunta Lähellä perhettä Varhaiskasvatuksen perheohjaus Liperissä Liperin kunta Asukasluku: asukkaita 12 286 (tammikuu 2012) Taajamat: Liperi, Viinijärvi, Ylämylly Lapsia päivähoidossa yht. n. 600 lasta Päiväkodit:

Lisätiedot

Hyvinvointia. moniammatillisella yhteistyöllä (HYMYT)

Hyvinvointia. moniammatillisella yhteistyöllä (HYMYT) Sosiaalivirasto Nuoriso- asiain- keskus Hyvinvointia Opetusvirasto Terveyskeskus moniammatillisella yhteistyöllä (HYMYT) Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2009-2012 Kärkihanke 1.2, pilottialueena

Lisätiedot

Lasten ja perheiden keskeiset erityisen tuen tilanteet ja tukeminen. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Valtakunnalliset Neuvolapäivät 2014

Lasten ja perheiden keskeiset erityisen tuen tilanteet ja tukeminen. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Valtakunnalliset Neuvolapäivät 2014 Lasten ja perheiden keskeiset erityisen tuen tilanteet ja tukeminen Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Valtakunnalliset Neuvolapäivät 2014 Äitiys- ja lastenneuvolan sekä kouluterveydenhuollon valtakunnallinen

Lisätiedot

MIELENTERVEYSPALVELUT JA OIKEUDET

MIELENTERVEYSPALVELUT JA OIKEUDET MIELENTERVEYSPALVELUT JA OIKEUDET Merja Karinen lakimies 02112017 OIKEUS SOSIAALITURVAAN JA TERVEYSPALVELUIHIN Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus

Lisätiedot

Kaikki alkaa oikeastaan ovesta

Kaikki alkaa oikeastaan ovesta Kaikki alkaa oikeastaan ovesta Psykiatrian palvelutoiminnan muutos laitospaikoista avohoitoon 7.4.2016 Mielen terveyttä asiakas vai potilas terveydenhuollossa Hyvinkään sairaanhoitoalueen alueellinen koulutus

Lisätiedot

Nuoren masennuksen tunnistaminen Opas kouluterveydenhoitajille

Nuoren masennuksen tunnistaminen Opas kouluterveydenhoitajille Nuoren masennuksen tunnistaminen Opas kouluterveydenhoitajille Riikka Ervasti & Jenni Vuoti Vaasan ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala 2013 1 SISÄLLYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO 2 MASENNUS 3 NUOREN MASENNUKSEN

Lisätiedot

4.3.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISTEN LAPSIPERHEIDEN PERHETYÖN JA KOTIPALVELUN

4.3.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISTEN LAPSIPERHEIDEN PERHETYÖN JA KOTIPALVELUN 4.3.2015 SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISTEN LAPSIPERHEIDEN PERHETYÖN JA KOTIPALVELUN PALVELUKRITEERIT 1. Mitä on lapsiperheiden kotipalvelu ja perhetyö? Lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön tavoitteena on

Lisätiedot

Kohti lasten ja nuorten sujuvia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Kommenttipuheenvuoro / Toteutuuko lapsen ja nuoren etu? Miten eteenpäin?

Kohti lasten ja nuorten sujuvia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Kommenttipuheenvuoro / Toteutuuko lapsen ja nuoren etu? Miten eteenpäin? Kohti lasten ja nuorten sujuvia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja Kommenttipuheenvuoro / Toteutuuko lapsen ja nuoren etu? Miten eteenpäin? Etelä-Suomen aluehallintovirasto Marja-Leena Stenroos 26.9.2014

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON SOSIAALITYÖ JA SOSIAALIPÄIVYSTYS, Miia Ståhle, johtava sosiaalityöntekijä, HUS, Lohjan sairaanhoitoalue

TERVEYDENHUOLLON SOSIAALITYÖ JA SOSIAALIPÄIVYSTYS, Miia Ståhle, johtava sosiaalityöntekijä, HUS, Lohjan sairaanhoitoalue TERVEYDENHUOLLON SOSIAALITYÖ JA SOSIAALIPÄIVYSTYS, 4.9.2017 Miia Ståhle, johtava sosiaalityöntekijä, HUS, Lohjan sairaanhoitoalue TERVEYSSOSIAALITYÖ Sosiaalityötä terveydenhuollossa potilaan terveyden,

Lisätiedot

Neuropsykiatrisesti oireilevien lasten, nuorten ja heidän perheidensä palveluverkko Etelä-Pohjanmaalla. Leena Lähdesmäki 1

Neuropsykiatrisesti oireilevien lasten, nuorten ja heidän perheidensä palveluverkko Etelä-Pohjanmaalla. Leena Lähdesmäki 1 Neuropsykiatrisesti oireilevien lasten, nuorten ja heidän perheidensä palveluverkko Etelä-Pohjanmaalla Leena Lähdesmäki 1 Neuropsykiatriset häiriöt Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö; ADHD, ADD, muut

Lisätiedot

Lapsikeskeinen tilannearvio Lastensuojelutarpeen arviointi peruspalveluiden sosiaalityössä

Lapsikeskeinen tilannearvio Lastensuojelutarpeen arviointi peruspalveluiden sosiaalityössä Lapsikeskeinen tilannearvio Lastensuojelutarpeen arviointi peruspalveluiden sosiaalityössä Vertaiskonsultaatioseminaari 8.-9.6.2006 Metsä-Luostolla / 8.6.2006 / Maija Uramo Lapsikeskeisen lastensuojelun

Lisätiedot

LASTENSUOJELUN UUDET KÄYTÄNNÖT JA HAASTEET VANTAALLA

LASTENSUOJELUN UUDET KÄYTÄNNÖT JA HAASTEET VANTAALLA LASTENSUOJELUN UUDET KÄYTÄNNÖT JA HAASTEET VANTAALLA Palveluinnovaatiot ja tuottavuus seminaari Perhepalvelujen johtaja Maritta Pesonen VASTAANOTETUT LASTENSUOJELUILMOITUKSET VANTAALLA VUOSINA 2002-2010

Lisätiedot

Psykososiaaliset ja fyysiset poikkeamat kasvun haasteet

Psykososiaaliset ja fyysiset poikkeamat kasvun haasteet Psykososiaaliset ja fyysiset poikkeamat kasvun haasteet Snellman symposiumi 8.9.2011 Hanna Ebeling Lastenpsykiatrian professori, Oulun yliopisto Lastenpsykiatrian klinikka, OYS Lapsen kehitykselle erityisiä

Lisätiedot

Lastensuojelutarpeen ehkäisy peruspalveluiden yhteistyönä

Lastensuojelutarpeen ehkäisy peruspalveluiden yhteistyönä Lastensuojelutarpeen ehkäisy peruspalveluiden yhteistyönä Auta lasta ajoissa- moniammatillisessa yhteistyössä 14.1.2016 Alkoholi, perhe- ja lähisuhdeväkivalta lapsiperheiden palvelut tunnistamisen ja puuttumisen

Lisätiedot

Mielenterveyspalveluiden toimivuus, palveluiden riittävyys, hoitoon pääsy, lasten ja nuorten psykiatristen palveluiden tilanne. Repokari, Ranta, Holi

Mielenterveyspalveluiden toimivuus, palveluiden riittävyys, hoitoon pääsy, lasten ja nuorten psykiatristen palveluiden tilanne. Repokari, Ranta, Holi Mielenterveyspalveluiden toimivuus, palveluiden riittävyys, hoitoon pääsy, lasten ja nuorten psykiatristen palveluiden tilanne Repokari, Ranta, Holi Tausta: 2017 poikkeuksellinen lähetteiden määrän kasvu

Lisätiedot

Lastensuojelulain toimeenpano

Lastensuojelulain toimeenpano Lastensuojelulain toimeenpano Oppilaan parhaaksi - yhteistä huolenpitoa 24.9.2009 28.9.2009 Hanna Heinonen 1 Esityksen sisältö Käsitemäärittely Lastensuojelulaki > uudistuksen tausta ja tavoitteet Ehkäisevä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 17/2013 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/40 29.4.2013

Helsingin kaupunki Esityslista 17/2013 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/40 29.4.2013 Helsingin kaupunki Esityslista 17/2013 1 (5) historia Opetuslautakunta 26.03.2013 40 Opetuslautakunta päätti antaa seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle: Perusopetuslain ja opetussuunnitelman perusteiden

Lisätiedot

LAPSIASIAVALTUUTETTU Maria Kaisa Aula 10.11.2008

LAPSIASIAVALTUUTETTU Maria Kaisa Aula 10.11.2008 LAPSIASIAVALTUUTETTU Maria Kaisa Aula 10.11.2008 LAUSUNTO Mieli 2009- työryhmälle Viite Mieli 2009- työryhmän laatima luonnos (24.10.2008) kansalliseksi mielenterveys- ja päihdesuunnitelmaksi Keskeiset

Lisätiedot

Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalvelujen seudullinen kehittäminen Lapissa

Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalvelujen seudullinen kehittäminen Lapissa Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalvelujen seudullinen kehittäminen Lapissa Hanketta hallinnoi Rovaniemen kaupunki Toteutuksesta vastaa Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Mukana Lapin

Lisätiedot

HUOLIPOLKU/ LAPSET PUHEEKSI- MENETELMÄ OPETUSPALVELUT- PERHEPALVELUT

HUOLIPOLKU/ LAPSET PUHEEKSI- MENETELMÄ OPETUSPALVELUT- PERHEPALVELUT HUOLIPOLKU/ LAPSET PUHEEKSI- MENETELMÄ OPETUSPALVELUT- PERHEPALVELUT I MINULLA EI OLE HUOLTA OPETUS-, PERHE- (kouluterveydenhuolto) ja TERVEYSPALVELUT (kuntoutus) SEKÄ PERHEIDEN OMATOIMISUUS TÄYDENTÄVÄT

Lisätiedot

Lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön kriteerit 2015

Lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön kriteerit 2015 Lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön kriteerit 2015 Sisällys 1.LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU... 2 1.1 Lapsiperheiden kotipalvelun sisältö... 3 1.2 Lapsiperheiden kotipalvelun aloittaminen... 3 1.3 Lapsiperheiden

Lisätiedot

Lapsen elämää kahdessa kodissa -työpaja

Lapsen elämää kahdessa kodissa -työpaja Lapsen elämää kahdessa kodissa -työpaja Ajoissa liikkeelle reseptejä ehkäisevään työhön 12.6.2012 Iisalmi Mika Ketonen eroperhetyöntekijä, Eroperheen kahden kodin lapset projekti, Lahden ensi- ja turvakoti

Lisätiedot

Kankaanpään A-koti tarjoaa laadukasta yksilö- ja perhekuntoutusta valtakunnallisesti.

Kankaanpään A-koti tarjoaa laadukasta yksilö- ja perhekuntoutusta valtakunnallisesti. Kankaanpään A-koti tarjoaa laadukasta yksilö- ja perhekuntoutusta valtakunnallisesti. Kankaanpään A-koti sijaitsee maaseudulla Karvianjoen rannalla seitsemän kilometrin päässä Kankaanpään keskustasta.

Lisätiedot

YHTEENVETO ASIAKASPALAUTTEESTA Lasten asioista vastaavat sosiaalityöntekijät

YHTEENVETO ASIAKASPALAUTTEESTA Lasten asioista vastaavat sosiaalityöntekijät 10.3.2014 YHTEENVETO ASIAKASPALAUTTEESTA Lasten asioista vastaavat sosiaalityöntekijät SOS-lapsikylän toimintakäsikirjan mukaisesti lapsikyliin ja nuorisokotiin sijoitettujen lasten asioista vastaaville

Lisätiedot

MIELENTERVEYSTALON OMAISOSIO

MIELENTERVEYSTALON OMAISOSIO MIELENTERVEYSTALON OMAISOSIO Tietopaketti sairaalahoidossa olevien potilaiden omaisille Potilaan oikeudet Omaisen oikeudet Potilaan hoitoon liittyvä yhteistyö Valmistuu kevään 2015 aikana 13.11.2014 1

Lisätiedot

Satakunnan ammattilaiset yhteistyössä lasta odottavan päihdeperheen kanssa

Satakunnan ammattilaiset yhteistyössä lasta odottavan päihdeperheen kanssa Satakunnan ammattilaiset yhteistyössä lasta odottavan päihdeperheen kanssa 8.6.2018 Tarja Sosala, kätilö, Satakunnan shp Heli Mäkelä, projektisuunnittelija, LAPE Satakunta Monialainen työskentely Monitoimijaista

Lisätiedot

Oppilashuolto. lasten ja nuorten hyvinvointia varten

Oppilashuolto. lasten ja nuorten hyvinvointia varten Oppilashuolto lasten ja nuorten hyvinvointia varten Oppilashuolto Oppilashuolto on oppilaiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Oppilashuolto kuuluu kaikille kouluyhteisössä

Lisätiedot

Arviointimenetelmät ja mittarit hyödyn raportoinnissa

Arviointimenetelmät ja mittarit hyödyn raportoinnissa Arviointimenetelmät ja mittarit hyödyn raportoinnissa 2019 1. Arviointimenetelmien käyttö hyödyn raportoinnissa Kuntoutuksesta saatavaa hyötyä arvioidaan kuntoutujien näkökulmasta, palveluntuottajien arvioinnin

Lisätiedot

Nostoja VAIKUTA lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista LAPE Pirkanmaa

Nostoja VAIKUTA lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista LAPE Pirkanmaa Nostoja VAIKUTA lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista 2017-2018 LAPE Pirkanmaa Kyselyn perustiedot Pirkanmaan Lape-hankkeessa on ollut avoin kysely toimijoiden nettisivuilla koko hankkeen

Lisätiedot

Monitoimijainen malli yhteistoiminta-alueella. Tiia Krooks, Perusturvajohtaja Kaskisten kaupunki LAPE-Pohjanmaa ohjausryhmän puheenjohtaja

Monitoimijainen malli yhteistoiminta-alueella. Tiia Krooks, Perusturvajohtaja Kaskisten kaupunki LAPE-Pohjanmaa ohjausryhmän puheenjohtaja Monitoimijainen malli yhteistoiminta-alueella Tiia Krooks, Perusturvajohtaja Kaskisten kaupunki LAPE-Pohjanmaa ohjausryhmän puheenjohtaja Pohjanmaan alueen erityisyys Kaksikielisyys, monikielisyys (m.m.bosnia,

Lisätiedot

Lasten mielenterveystyön kehittäminen LAMIKE-hanke

Lasten mielenterveystyön kehittäminen LAMIKE-hanke Terveysfoorumi 2011 Hanasaari 3.-4.2.2011 Väestön muuttuva terveysprofiili terveydenhuollon valintojen taustalla Lasten mielenterveystyön kehittäminen LAMIKE-hanke Pälvi Kaukonen Ylilääkäri, vastuualuejohtaja

Lisätiedot

TUKIPAJA. vertaistuellinen työtapa selviytymiskeinot tasa-arvoisuus luottamuksellisuus voimaantuminen

TUKIPAJA. vertaistuellinen työtapa selviytymiskeinot tasa-arvoisuus luottamuksellisuus voimaantuminen TUKIPAJA Räätälöityä apua erityistarpeisiin Tukea vaativaan vanhemmuuteen vertaistuellinen työtapa selviytymiskeinot tasa-arvoisuus luottamuksellisuus voimaantuminen Tukipaja on vuonna 2008 perustettu

Lisätiedot

Valtakunnallinen mielenterveys- ja päihdetyön kehittämisseminaari, , Sessio 4.

Valtakunnallinen mielenterveys- ja päihdetyön kehittämisseminaari, , Sessio 4. Valtakunnallinen mielenterveys- ja päihdetyön kehittämisseminaari, 28.8.2007, Sessio 4. Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma - mitä huomioitavaksi suunnitelmassa käytännön näkökulmasta? Sihteerinä kirjasi

Lisätiedot

Lapsen puheeksi ottaminen

Lapsen puheeksi ottaminen Lapsen puheeksi ottaminen Mika Niemelä Oulun yliopistollinen sairaala, Psykiatria Oulun Yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos, Lasten ja nuorten mielenterveysyksikkö Terveydenhuoltolaki 70 Lapsen

Lisätiedot