Seuran hallitus anoo Suomen Taitoluisteluliitolta kilpailukalenterissa olevia kilpailuja ja SM-kilpailuja sitä seuraavalle kaudelle 1.4. mennessä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Seuran hallitus anoo Suomen Taitoluisteluliitolta kilpailukalenterissa olevia kilpailuja ja SM-kilpailuja sitä seuraavalle kaudelle 1.4. mennessä."

Transkriptio

1 elokuu /16 Tämä ohjeistus on tehty yksinluistelukilpailunjärjestäjille selvennykseksi mitä kaikkea kilpailutapahtuman järjestäminen vaatii. Kilpailutapahtumien järjestämistä säätelevät Suomen Taitoluisteluliiton ja ISU:n säännöt sekä tietyissä asioissa lait ja viranomaismääräykset. Nämä ovat lähtökohtia, jotka järjestäjän on tunnettava. Sääntöjä on enemmän noudatettavana kansainvälisissä ja liiton kisoissa kuin paikallisissa kisoissa. Tämän ohjeen näkökulma on toiminnan raamien rakentaminen sekä palvelujen toimiminen kilpailun aikana. Lisäohjeita ja rinnakkain on Sääntökirjassa niin lajin kohdalla kuin muissa yleisissä osioissa. Yleistä Seuran hallitus anoo Suomen Taitoluisteluliitolta kilpailukalenterissa olevia kilpailuja ja SM-kilpailuja sitä seuraavalle kaudelle 1.4. mennessä. Jäähalli varataan valmiiksi jo anomisvaiheessa, mieti alustava aikataulu jään tarvetta ja oheistiloja ajatellen. Kutsu- ja aluemestaruuskilpailuissa seuran hallitus/kilpailutoimikunta päättää itse aluepäällikköä informoiden kaikista kilpailuihin liittyvistä asioista. Liitto nimeää tuomarit liiton kilpailukalenterissa oleviin kilpailuihin. Kutsu- ym. kilpailuihin seura hankkii tuomarit itse. Katso Sääntökirjasta löytyvät kussakin kilpailusarjassa käytettävä arviointimenetelmä ja tuomarivaatimukset. Järjestävä seura varaa tarpeen mukaan hotellihuoneet arvioijille sekä STLL:n nimeämille tulospalveluhenkilöille sekä maksaa tuomaripalkkiot/-kulukorvaukset sääntökirjassa ilmoitetun aikarajan mukaan ja laskuttaa kulut kilpailuun osallistuneilta seuroilta jälkikäteen. Jokainen seura huolehtii että laskut maksetaan ajallaan eikä aiheuta järjestävälle seuralle perintäkuluja. Seuran hallitus yhdessä kilpailujohtajan kanssa laatii kilpailutapahtumalle budjetin. Lippujen hinnat ovat itse päätettävissä. Liiton alaisten kilpailujen osallistumismaksuista päättää STLL:n liittohallitus ja ne löytyvät sääntökirjasta. Muiden kilpailujen osallistumismaksut seura voi päättää itse sääntökirjassa ilmoitettujen enimmäissummien puitteissa. STLL:n kilpailujärjestelmään kuuluvien kilpailujen ilmoittautumismaksut (=osallistumisoikeusmaksu) on maksettava järjestävän seuran tilille ilmoittautumispäivämäärään mennessä. Muissa kilpailuissa ilmoittautumismaksu voidaan periä jälkikäteen tuomarikululaskun yhteydessä. Mikäli InterClub-kilpailujen osalta tuomarikuluja veloitetaan osallistuvilta seuroilta, on siitä oltava maininta niin kilpailukutsussa kuin -vahvistuksessakin sekä selkeästi ilmoitettu mitä kustannuksia veloitetaan. Yleensä IC-kilpailuissa tuomarikuluja ei veloiteta osallistuvilta seuroilta. Maksullisen yleisötilaisuuden järjestämisestä on tehtävä ilmoitus ja laadittava turvallisuussuunnitelma paikkakunnan poliisille. Katso aina voimassa oleva ohjeistus oman paikkakuntasi poliisilaitoksen internet-sivuilta.

2 elokuu /16 Kilpailun johto Kilpailunjohtaja Paikka: kilpailun aikana tuomariston läheisyydessä, harjoitusten aikana jäälletuloaitiossa tai paikassa, josta hyvä näkyvyys jäälle. Radiopuhelinta tai kännykkää voidaan käyttää muissa kuin ns. konekisoissa (puhelimen signaali häiritsee teknisen tuomariston kuulokejärjestelmää). Paikalla koko kilpailun ajan. Kilpailunjohtajan tarkempi tehtäväkuvaus tämän ohjeen lopussa. Kilpailutoimisto 2-3 henkilöä Kilpailusihteeri Paikka: keskeisellä paikalla hallissa Kilpailutoimisto aukeaa klo XX ja sulkeutuu kun kilpailut ovat ohi. Kilpailusihteerin tarkempi tehtäväkuvaus tämän ohjeen lopussa. Kilpailutoimisto ei ole omien luistelijoiden/joukkueiden ja valmentajien tavaroiden säilytys- ja taukopaikka. Kännykkä/radiopuhelin ja lähettitytöt Omat henkilöt hoitamaan rekisteröintiä seuraaville: - luistelijoiden sekä valmentajien akkreditointi - toimihenkilöiden (tuomarit/tekniset/tulospalvelu ja vapaaehtoiset) akkreditointi -- vapaaehtoisten rekisteröinti voi olla myös muualla sovitussa paikassa Ei pääsylippujen myyntiä rekisteröintipisteessä, jos vain jokin muu paikka järjestyy Toimisto hoitaa mm. seuraavat asiat ja kokonaisuudet: - Informaatio kilpailijoille ja valmentajille sekä tuomareille/teknisille/tulospalveluhenkilöille - Musiikkien kerääminen luistelijoilta ja toimittaminen musiikinsoittajille - Kuulutusohjeet kuuluttajille (esim. Sääntökirjasta) - Halliopasteet (EA, kopit, kisatoimisto, kopiointi, buffet, jäälle meno/poistuminen ) - Joukkueiden ja valmentajien paikat hallissa - Kaiken tiedon keskuspaikka - Seremonioiden organisointi - Palkintojenjakotilaisuuden ohjeistus - Palkinnot ja kunniakirjat Kännykät/Radiopuhelimet tai muuten huolehdittu yhteys kilpailunjohtaja kuuluttaja kilpailutoimisto järjestyksenvalvojat liikenteenohjaus tulospalvelu (ylituomari) Samalla kanavalla oltava, jos käytössä Radiopuhelimet 1) kilpailunjohtaja, kuuluttaja + musiikki, ylituomari, kilpailutoimisto 2) Kilpailutoimisto, järjestyksenvalvonta, liikenteenohjaus 3) Toivottavaa olisi, että kilpailunjohtajalla ja kilpailutoimistolla olisi myös yhteys Halli Hallin yhteystiedot Jään koko (tarvitaan kilpailukutsuun) Yhteyshenkilöt hallilla: Tapahtumakoordinaattori Turvallisuus- ja palvelupäällikkö Hallimestarit Tilat ja varustelu hallin taholta (tässä esimerkki mistä on sovittu) - areena-taso, jäävalmius, päätyverkot ylös nostettuina sekä suojalaseja/suojalasit pois - pukuhuoneet - yleiset tilat, aulat ja katsomot - arvioijien taukotilat mielellään oma tila tuomareille ja oma tila teknisille - lipunmyyntikopit - ravintolatilat sovitaan ravintoloitsijan kanssa

3 elokuu /16 Palvelut hallin taholta (tässä esimerkki mistä on sovittu) - Hallimestari huolehtii talon kunnossapidosta ja opastaa kaluston/materiaalin käytöstä sekä rakennus-, purku-, että tapahtuma-aikana - Järjestyksenvalvonta (esimiehet 2 henkilöä + valvomohenkilö) tapahtuma-aikana - Tapahtumakoordinaattori asiakkaan yhteyshenkilönä tapahtuman suunnittelussa - Alku- ja loppusiivous, siivousvälineitä lainaksi tapahtuman ajaksi, jos tapahtuman aikainen siivous ei kuulu hallin vuokrasopimukseen - Jään ajo - Areenan äänentoistolaitteet (ei sisällä henkilökuntaa) - Kuution/näyttötaulun käyttö (kilpailukohtainen tarve, lisämaksu) -- jos kuutio käytössä/tv paikalla: ilmoita tästä ajoissa tulospalvelusta vastaavalle henkilölle Rakentaminen ja purkaminen hallilla Tuomareiden ja teknisten pöytä, rakennus klo XX, valmis klo XX - neuvottele etukäteen esim. ylituomarin/kontrollerin kanssa minkä pituinen/montako pöytää ja mille tasolle rakennetaan - muistettavaa: arvioijien pöytien kankaat, jotka laitetaan paikoilleen kun koneet asennettu - varmistus mistä saa vedettyä tarpeellinen määrä sähköä Arpajaispalkintoja varten X pöytää > valmis klo XX Ruusunmyyntiä varten X pöytää > valmis klo XX Pehmojen yms. tarvikkeiden myyntiä varten X pöytää, valmis klo XX Muut myyntipöydät X määrä, valmis Median (pressin) tilaan X pöytää ja X jatkojohtoa-> valmis klo XX Videokuvaus arvioijia varten paikka + sähkö valmis klo XX (Kuvaajien paikka yläparvella rajaus ja sähköä > valmis klo XX) Liputus Sovittava kuka laittaa; hallin väki vai oma väki Ulkona Suomen lippu ja seuran lippu Sisällä Suomen lippu ja seuran lippu Suomen liput yleensä hallilta, seuran liput seuran muistettava ottaa mukaan varastosta Kilpailijapalvelut Aikataulu Lääkärit Kilpailujohtaja laatii jo kilpailun anomisvaiheessa 1. version (alustava). Lopullinen aikataulu lasketaan kun tiedetään osallistujamäärät ja lähetetään osallistujille kilpailuvahvistuksen yhteydessä. 1-3 kpl. Tarvittava henkilömäärä on riippuvainen osallistujamäärästä ja aikataulusta. Lääkärin on oltava paikalla sekä harjoitusten että kilpailujen ajan. Huolehtivat itse EA-laukun paikalle tai sopivat kilpailusihteerin kanssa tarvittavien EA-tarvikkeiden hankinnasta. lääkintävastaava Paikka harjoitusten ja kilpailujen aikana: katsomossa tai vaihtopenkillä pukuhuonepuolella Asu: punaiset Medical-liivit tai EA-liivit Ensiapupiste luistelijoille Paikka: Portit 1 jäällemenoportilla ja 1 poistumisportilla Aikataulut ja luistelujärjestys molemmilla porteilla. Harjoitusten aikana: Päästävät luistelijat/parit jäälle ja jäältä pois annettua aikataulua ja kilpailukelloa noudattaen. Luistelijoita/pareja ei saa harjoituksissa päästää jäälle ennen kuulutusta. Kilpailujen aikana: Ylituomari antaa ohjeet koska ryhmän saa päästää verryttelyyn. Luisteluvuorossa oleva luistelija/pari saa mennä jäälle kun edellinen luistelija on poistunut kaukalosta.

4 elokuu /16 Jäänkunnostus Jäänajo: Hallin henkilökunta, kilpailun aikataulu annettava jääkoneen kuljettajalle ja pidettävä huoli, että mahdollisista aikataulumuutoksista informoidaan aina myös jääkoneen kuljettajaa. Jäänpaikkausryhmän vastuuhenkilö huolehtii infon jääkoneen kuljettajalle ja valvoo, että jääkone on oikeaan aikaan huoltamassa jään. Jäänpaikkausryhmä, 4-6 henkilöä: Ennen jäädytystä jää tarkastetaan ja paikataan kolot irtolumella. Ämpäreitä ja kiekkoja/lapioita paikkausta varten. Ryhmä sopii keskenään kuka tarkastaa minkäkin osan jäästä. Jos esim. 6 henkilöä, niin kenttä jaetaan kuuteen osaan ja jokainen tarkastaa ja paikkaa oman alueensa. Jäänpaikkausryhmästä 2-3 aina suoritusten ajan valmiudessa, jos jäällä tulee jokin poikkeustilanne (esim. loukkaantuminen ja tarvitaan paareja). Kukkalapset ( roskalapset ), harjoituksissa 1-2 kpl, kilpailuissa 4-6 kpl: Jäädytyksen jälkeen paljettityttöjen on tarvittaessa haettava kola jäänkunnostajilta ja työnneltävä kokkareet pois jäältä. Harjoitusten aikana kilpailunjohtaja antaa jääntarkastus ja -kunnostusohjeet, kilpailun aikana YT antaa vastaavat ohjeet. Kilpailun aikana kerätään jäälle heitetyt kukat ja lahjat ja viedään luistelijalle. Kukkatyttöjen taukotila oltava kohtuullisen lähellä jäätä, koska jäädytystaukojen aikana ei ehdi kovin kauas. Musiikki Kuuluttaja 2-4 henkilöä riippuen tapahtuman pituudesta nimetty henkilö vastaa koko tiimistä ja sen aikatauluttamisesta tehtävä: kilpailu- ja taukomusiikkien soitto Musiikinsoittajilla ja kuuluttajalla on oltava Sääntökirja poikkeustilanteiden varalta. - korit/laatikot/kansiot levyjä varten - 2 kpl sekuntikelloja harjoituksissa musiikin keston ja harjoituksen keston mittaamiseen. -- toisella kellolla mitataan harjoituksen kokonaiskestoa ja toisella musiikin kestoa, joka sitten kuulutetaan Desibelimittari, jolla mitataan ja valvotaan koko ajan äänenvoimakkuutta (max db), ISU kilpailijoiden musiikit on hyvä pitää kukin sarja omassa laatikossaan ja säilyttää kilpailutoimistossa tai muussa valvotussa paikassa kilpailujen ajan. - soittopaikan pöydällä on vain kunkin vuorossa olevan sarjan levyt, kaikki muut levyt omissa laatikoissaan kisatoimistossa tms. -- musiikkeja ei saa koskaan jättää valvomatta - musiikit palautetaan kilpailijoille vasta kilpailuosion päätyttyä. - harjoituksissa on hyvä täyttää harjoitusraportti, johon merkitään soitettavasta musiikista esim. volyymitasot alkaa hiljaa/kovaa, xx sek. alusta kova/hiljainen kohta jne. 1-2 henkilöä riippuen tapahtuman pituudesta - kuulutusohjeet kilpailusihteeriltä/toimistosta ellei musiikki- ja kuulutusvastaavaa ole - muista myös turvakuulutusohje! - suomenkieliset kilpailujen kuulutusohjeet lajeittain ja erikoistilanteisiin ovat STLL:n sääntökirjassa -- lajin ja sarjan kohdalta katso harjoituksiin liittyviä kuulutusohjeita - kuuluttaja kuuluttaa annettujen ohjeiden mukaan luistelijat/parit jäälle ja seuraa ylituomarin merkkejä tai ohjeita Radiopuhelin tms. laite, jolla yhteys ylituomariin ja kilpailunjohtajaan. Seremoniat Arvonta Sääntökirjan mukaisesti. Sovi ylituomarin kanssa ajankohta ja paikka sekä kuinka arvonta viedään läpi. Varaa tila, osallistujalistat, arvontapallot sekä pussi palloja varten. Sarjoissa, joissa on lyhytohjelma, vapaaluistelun luistelujärjestys on lyhytohjelman tulosten käänteinen järjestys. Ei tarvitse järjestää erillistä arvontatilaisuutta näissä sarjoissa vapaaluistelun osalta.

5 elokuu /16 Avajaisseremonia tai kilpailun avauskuulutus Päätettävä ennalta miten toimitaan. Jos kuuluttaja hoitaa, niin teksti ajoissa kuuluttajalle. Jos seremoniassa musiikkia, toimita musiikki ajoissa musiikinsoittajille. Esiintymiset Sovittava ajoissa kuka tulee ja mihin aikaan. Huomioi esiintyjien Akkreditointi! Palkintojen jako Vastuuhenkilö: Yleensä palkinnot jakavat ylituomari, kontrolleri ja kilpailunjohtaja. Sovittava ylituomarin kanssa kilpailukohtaisesti kuinka menetellään. On myös mahdollista, että järjestäjä jakaa palkinnot kun tuomarit pitävät kilpailun jälkeistä kokoustaan. Tarkista etukäteen palkintokoroke ja matot, kastelukannut mattojen jäädyttämiseen, palkintojen jakajat, palkinnot, mitalitarjottimet/kepit, kuulutusohjeet, seremoniamusiikit. tehtävä: ripeästi kilpailun jälkeen palkintokoroke ja matto paikoilleen ja kastelukannun avulla jäähän kiinnittäminen. Huolehtia, että palkintojenjakajat, palkinnot/kukat ovat paikalla. Tuomari- ja tulospalvelut Ylituomarille Kontrollerille aikataulu ja luistelujärjestys, sekuntikello aikataulu ja luistelujärjestys Tulostus- ja kopiointivärit (suositeltava, jos useita sarjoja samassa kilpailutapahtumassa): 1. lohko/sarja XX = punainen, XXX = sininen, ZZZ = valkoinen 2. lohko/sarja YY = vihreä, YYY = keltainen Tuomarihuolto 1 henkilö Tuomariston yhteyshenkilö kilpailun muuhun organisaatioon Paikka: Tuomarikorokkeen/pöydän läheisyydessä Tuomareiden taukotila/tuomarihuone: Tuomarikorokkeen/pöydän läheisyydessä tai hyvän kulkuyhteyden päässä (jos mahdollista tuomareille oma ja teknisille oma tila) Arvostelulomakkeet tuomareille, muistiinpanopaperia lyijykyniä, kumeja, teroittimia, matkalaskulomakkeet ja sen täyttöohje, sekuntikelloja 2-3 kpl Taukopaikka: Tarjoilut tuomarihuoneeseen ajallaan - ruokailu tarvittaessa, kahvi/tee, voileipää, pullaa, keksejä, hedelmiä, virvokkeita Viileissä halleissa kaikille arvioijille varataan vilttejä. Varauduttava myös peffan alle laitettaviin korotuksiin, että näkee jäälle laitteiden yli. Kunnolliset tuolit takaavat arvioijien jaksamisen koko pitkän kilpailutapahtuman läpi. Tulospalvelu 4-8 henkilöä riippuen tapahtuman pituudesta ja onko kyseessä paperi- vai konekilpailu paperikilpailut, minimi 1 tietokone + 2 henkilöä, syöttäjä ja lukija, mielellään 4 henkilöä - optimitilanteessa (4 henkilöä): 1 syöttää, 1 lukee, 1 varmistaa syötön ja 1 luetun konekilpailut, 1 tietokone + 2 henkilöä - toinen hoitaa kilpailun läpiviennin ( ohjaaja ) ja toinen päivittää on-line -tuloksia -- näissä kilpailuissa elementit ja pisteet tulevat tuomaristoilta järjestelmään Paikka: paperikilpailut : Elementtien ja tasojen sekä tuomareiden antamien pisteiden syöttö tuloslaskentajärjestelmään - tulosten julkaiseminen kuulutuksin jäädytystauoilla tai kilpailun kuluessa kuutiossa/ näyttötaululla - lopulliset tulokset palkintojen jaon aikana kuulutuksin tai kuutiossa/ näyttötaululla - tulospäivitys nettiin seuran sivuille ja sähköisesti STLL:oon -- tulos- ja protokollapalvelun lisäohjeistus tämän ohjeistuksen liitteenä -- katso myös STLL:n sääntökirja myös paperiprotokollakopio toimitettava aina STLL:n konekilpailut : tulokset saadaan suoraan tulospalvelusta (tuomaripöydän lähellä) kuuluttajalle kuutiolle/näyttötaululle ja SM-sarjojen kilpailujen tulokset ladataan heidän toimestaan STLL:n tulossivuille ja seuralle heidän pyytämänsä dokumentit sähköisesti. - muista kuitenkin aina toimittaa täydellinen paperiprotokolla(kopio) STLL:n

6 elokuu /16 Tuomarilähetit 2 henkilöä kerrallaan Paikka: Tuomarikorokkeella paperikilpailut tuomarilähetit keräävät tuomareilta ja teknisiltä tuomareittain järjestyksessä tuloslaput ja asettavat ne oikeaan järjestykseen ja kun kaikki on kerätty vievät ne tulosten laskijoille. Päällimmäisenä suoritettu ohjelma teknisiltä, seuraavana ylituomarin paperi ja sitten tuomarit järjestyksessä 1,2,3 - vaikka joku keskellä olevista tuomareista olisi valmiina, kerätään paperit tuomarijärjestyksessä hyppimättä välillä ottamaan toiselta tuomarilta hänen paperiaan - ylituomari opastaa lähetit Tuomarikorokkeelle konekisoissa kullekin tuomarille lokero, johon laittavat arvostelemansa joukkueen arviointipaperin. Ajanotto 2 henkilöä kerrallaan Paikka: Tuomaripöydän läheisyydessä (tai tuomarikorokkeella YT:n toiveen mukaisesti) Ylituomari opastaa mistä ajanottaminen alkaa/päättyy 2 kpl sekuntikelloja tarvitaan + 1 varakello - Paperikisoissa 2 käsikellottajaa - konekisoissa toinen ajanottaja on tuloslaskentakoneen käyttäjä ja toinen käsikellottaja. Jäätanssissa kolmas (3.) ajanottaja tarvitaan nostojen mittaamiseen. Videokuvaaja 1-2 henkilöä kilpailun pituudesta riippuen Paikka: Tuomariston kanssa samassa tasossa - sopii paikan kilpailun kontrollerin tai spesialistin kanssa. - huolehtii, että seuran videokamera ja jalusta on tuotu paikalle ja on käyttökunnossa. -- liitosjohdot, akut, mahdolliset nauhat/datalevyt -- korkea jakkara istumiseen - kuvaa kilpailun tekniselle paneelille kilpailijoiden suoritukset siten, että luistelija näkyy kuvassa mahdollisimman suurena ja siten että liikkuvaa kuvaa on vaivaton seurata - varmistaa ohjeistuksen kontrollerilta tai spesialistilta - konekisoissa kamera STLL:lta, varakamera (seuran) hyvä kuitenkin olla paikalla Protokollapalvelu/ Kopiointi 1-3 henkilöä riippuen tapahtuman koosta Paikka: Lomakkeiden ja tulosten kopiointi tuomareille, tulospalvelulle, organisaation vastuuhenkilöille musiikkiin ja kuuluttajalle ja kilpailijoille. - oltava paikalla heti aamusta teknisten ja tuomareiden lomakkeiden kopiointia varten - aikataulujen, luistelujärjestysten, tuomaristojen istumajärjestysten kopiointi - huolehtii yleisölle/medialle tarvittavat kopioinnit (luistelujärjestykset/aikataulut yms.) - tulos- ja protokollapalvelun lisäohjeistus tämän ohjeistuksen lopusta - ks. myös Sääntökirjasta lisäohjeita - tulostus/kopiointivärit tarvittaessa

7 elokuu /16 Turvallisuus- ja ensiapupalvelut Turvallisuus; kulunvalvonta, järjestyksenvalvonta ja liikenteenohjaus Tarvittava henkilömäärä riippuu tapahtuman osallistujamäärästä ja aikataulusta. Taukotila: Turvallisuussuunnitelma, esitellään järjestyksenvalvojille Kulunvalvonta, järjestyksenvalvonta ja liikenteenohjaus Järjestyksenvalvojille ja liikenteenohjaukselle näytteet kaikista kulkuluvista, pääsylipuista ja tiedot kutsuvieraista Kulunvalvonta hallin niillä ovilla ja paikoissa, joissa on rajoitettu kulkuoikeus (pukuhuonetilat jne.) ja rauhoittamaan tuomaristojen läheisyydessä liikkumista. Järjestyksenvalvonta kaikkialla hallissa ja osin myös ulkoalueella. - poliisi määrittelee lupaa myöntäessään kulloinkin tarvittavan järjestyksenvalvojien määrän - > järjestyksenvalvojakortin omaavat ja kortittomat Liikenteenohjaukseen 2-4 henkilöä, riittävistä tauoista huolehdittava (ruokailu, lämmittely) Ensiapu yleisölle 2-4 henkilöä riippuen tapahtuman kestosta ja yleisömäärästä Paikka katsomossa: yksi kummallakin puolella katsomoa, informoi paikasta talkooväkeä EA-tarvikkeet, punaiset Medical/EA-liivit Ensiapupiste yleisölle Mielellään yleisötiloissa. Merkitään näkyvästi ensiapu, punaista ristiä ei saa käyttää. Sen ja eräiden muiden kv. suojattujen tunnusten käytöstä määrätään laissa 947/1979 (ja sitä muuttavassa laissa 838/2008). Lain (ja siis Geneven sopimusten) vuoksi lääkintäliiveissäkään ei saa olla punaista ristiä. Eri juttu on, jos järjestäjä tilaa EA-päivystyksen Punaisen Ristin ensiapuryhmältä, joka saa tiettyjen sääntöjen mukaan käyttää merkkiä tilojen ja henkilöiden merkitsemiseen. Lähin sairaala Puhelinnumero Ambulanssin numero 112 > Käytä omaa harkintaa ja talonpoikaisjärkeä ambulanssin tilaamisessa. - jos esim. joku mummo/vaari on saanut sydänkohtauksen, soita ensin ambulanssi ja ota sen jälkeen yhteys turvallisuuspalveluihin ja ensiapu-tiimiin. Poikkeustilanne jäällä Turvapalveluista nimetään yksi henkilö, joka valvoo tätä asiaa ja antaa tarvittaessa toimintakäskyt turvallisuuspalvelulle, jos joku yleisöstä aiheuttaa hämminkiä. - ennen kilpailua selvitettävä kuka vastaa! Yleisöpalvelut Jos luistelija loukkaantuu, hoitavat lääkärit loukkaantunutta ja jäänkunnostusmiehet hoitavat paarit paikalle tarvittaessa > kaksi miestä valmiudessa aina kilpailusuoritusten aikana. - näitä tilanteita ei juuri tapahdu, mutta harjoituksissa jäälle tarvittaessa ensin lääkäri, joka toteaa tilanteen ja kutsuu paarit paikalle jos tarvetta on. - kilpailussa YT viheltää ensin musiikin poikki ja sitten lääkärit jäälle, jos on tarvetta ja sitten paarit lääkärin pyynnöstä. Kuuluttaja seuraa (radiopuhelinliikennettä ja) tiedustelee ylituomarilta tai turvallisuuspäälliköltä kuulutusohjeet tilanteesta ja informoi yleisöä tarpeen mukaan. Tapahtumajohtaja Suurimmissa kilpailuissa voi olla paikallaan nimetä erillinen tapahtumajohtaja, jolloin kilpailujohtaja pääsee keskittymään jäällä tapahtuvaan kilpailuun.

8 elokuu /16 Lipunmyynti 4-8 henkilöä riippuen tapahtuman pituudesta ja odotettavissa olevasta katsojamäärästä Lipunmyynti on auki takaovella/muussa sopivassa paikassa aamusta klo XX alkaen ja pääovella klo XX - näkyville lippujen hinnat sekä tieto ovatko paikat numeroidut vai ei - pääsyliput on numeroitu ja leimattu - tarvitaan: maksupääte, kuittinauhat, vaihtorahat, kassalipas, laskukone, kynä Lippujen tarkastus Esim. talkooväkeä 2-4 henkilöä järjestyksenvalvojaa sisääntuloaulassa Kilpailunjohtajalta saadun ohjeen mukaisesti pääsylipuista revitään tarkistekappale tai kulma. Tarkistetaan, että lippu on voimassa ko. kilpailupäivänä (2-päiväiset kilpailut) Oheismyynti Arpajaiset Paikka: Sisääntuloaula Arpajaispalkintoja pyydetty 2-3 kpl/seuran luistelija Vaihtorahat + rahalipas Arpojen myynti Ryhmä XX/Joukkue AA > Vyölaukut tai kukkarot rahoja varten Käsiohjelman myynti: Ryhmä YY/Joukkue ZZ Myynti lipunmyynnissä ja hallissa kiertävät käsiohjelman myyjät ja/tai myyntipöytä Kiertävien vaihtorahat, käsiohjelmien säilytyspaikka Kukkien myynti Paikka: Sisääntuloaula Ruusuja XXX kpl. - tilataan kukkatukusta tai -kaupasta - yksittäispakattuina, piikit pois, kumitutterot päihin -> pakkauksiin -> ämpäreihin - lisäksi tarroja + kyniä saajan nimeä varten - tarvitaan: piikkien poistoon veitsi tms., ämpärit, vaihtorahat + rahalipas Seuran omien oheistuotteiden myynti Paikka: Sisääntuloaula Myytävät tuotteet: XX - kortteja tms ja nauhaa ja kyniä että voi kirjoittaa saajan nimen - vaihtorahat+rahalipas Näytteilleasettajat Tarvikemyyjät Kaupunki Yhteistyökumppanit Seuran oma piste toimisto hoitaa ainakin materiaalit

9 elokuu /16 Muut palvelut Tiedotus ja mediapalvelut (Pressi) Järjestävän seuran lehdistövastaava vastaanottaa lehdistön akkreditoitumiset, hoitaa ennakkonäkyvyyden paikallisissa medioissa ja hoitaa kisan aikana lehdistön työskentelytilojen puitteet. Paikka: Hallin lehdistötila / muu toimiva tila josta on kohtuullinen kulkuyhteys mixed zonelle (alue kiss&cry:n ympäristössä), varaa paikat katsomosta. Lehdistön ja muun mediaväen pitäminen ajan tasalla ennen ja kisan aikana. Kilpailun tiedottaja selvittää myös jäähallin internet-yhteydet ja tarvittaessa tunnukset/salasanat SM-kilpailut: Liiton tiedottaja/viestintäpäällikkö auttaa tiedotussuunnitelman rakentamisessa sekä tiedottaa/uutisoi tapahtumasta valtakunnallisesti ennen ja kilpailun aikana. Yhteistyö liiton tiedottajan kanssa on välttämätön. Laaja Viestintäohjeet SM-kisan järjestäjälle ohjeistus löytyy liitosta ja liiton internet-sivuilta extranetistä. Muuta: Etu- ja takaovilta lehdistökortilla sisään tulevat ohjataan Pressiin. Lehdistön kulku esim. pukuhuonekäytävällä on kielletty. Luistelijoiden/parien esittelymateriaalit (mikäli on toimitettu) toimitetaan Pressiin. Tulosten toimittaminen tiedotusvälineille välittömästi kilpailujen jälkeen -- sähköpostiosoitteet/fax-numerot etukäteen selvillä -- STLL:n tiedottajalla on valtakunnalliset sähköpostilistat. Televisiointi Jos kilpailu televisioidaan, hoidetaan sopimukset yhdessä seuran hallituksen ja STLL:n kanssa. - liiton toiminnanjohtaja käy alustavat televisiointineuvottelut - televisioyhtiön edustajan ja STLL:n kanssa sovitaan kuvaus- ja kamerapaikat -- huom. plexejä saattaa joutua purkamaan -- huomioitava STLL:n kameran paikka sekä se ettei ole tuomaristojen tiellä - kisan aikaisista haastateltavien valinnasta tv-yhtiön edustaja neuvottelee yleensä liiton tiedottajan kanssa. Markkinointi ja sponsorointi SM-kilpailut: Liiton logo sekä tiettyjen liiton sponsoreiden logot on näyttävä seuraavissa materiaaleissa: o Käsiohjelma, laidat, juliste sekä kiss&cry Kilpailun ilmeen on oltava lajin imagoa tukeva. Julisteen ym. ilmeen suunnittelussa on otettava yhteys STLL:n viestintäpäällikköön, joka lähettää mallin suunnittelun pohjaksi. Juliste on hyväksytettävä liitossa ennen sen painamista. o Toiminnanjohtaja kertoo, mitkä yrityslogot vähintään on näyttävä erilaisissa materiaaleissa (laidat mukaan lukien) o Kiss&cry nurkkaukseen tulee STLL:n logorollupit (1-2 kappaletta) -- koko on 120 x 220 cm/rollup -- Seura voi suunnitella tämän lisäksi kiss&cry -nurkkaukseen muutakin ilmettä, mutta tästäkin on hyvä konsultoida STLL:n toimistoa. STLL:n kutsuvieraat o Järjestävän seuran on oltava hyvissä ajoin yhteydessä STLL:n toiminnanjohtajaan, joka lähettää kutsuvieraslistat järjestävälle seuralle. o STLL:llä on oikeus kutsua yhteistyökumppaneitaan myös (SM-)valintakilpailuihin Rakennus ja somistus Kuljetukset Tavarakuljetukset Tuomareiden kuljetukset tarpeen mukaan, lähinnä kv.kilpailuissa Luistelijoiden/joukkueiden kuljetustarpeiden koordinointi ja hoitaminen (lähinnä kv.kilpailut) Tapahtuman aikainen siivous Riippuen sopimuksesta hallin kanssa > Tapahtuman aikana yleisötilojen roska-astioiden tyhjennys ja wc-tilojen tarkastus ja tarvittaessa siivous. - jätesäkkejä oltava riittävästi - roska maassa - > roskikseen, vaikkei olisikaan oma

10 elokuu /16 Vapaaehtoiset Talkooväen palvelut Kahvi, ruoka Hallin ravintola, oma talkookahvio Talkooväen taukotilat / paikka, jonne voi jättää henkilökohtaisia tavaroita Kutsuvieraat Kutsuvieraille erotetaan katsomosta oma alue. alueen rajaus; vastuuhenkilö Kutsuvieraille toimitetaan pääsyliput etukäteen. Kutsuvieraiden kahvitus klo XX Jos poikkeuksia, niin ilmoitus lipunmyyntiin, kilpailutoimistoon ja järjestysmiesten vastaavalle Majoituspalvelut Sopimukset hotellien kanssa, mahdollinen päivystys kisahotellilla (lähinnä kv.kilpailut) - tuomareiden ja teknisten huoneiden varaaminen ja maksamisesta sopiminen -- seura maksaa paikan päällä/laskutukseen -- pysäköintimaksun maksaa pääsääntöisesti järjestäjä Oheistilaisuudet Paikka ja tarjoilut Muuta muistettavaa ja huomioitavaa: Lue LISÄÄ STLL:n sääntökirjasta. Sieltä löytyy lisää ohjeita kilpailujen järjestämisestä. 1) Kilpailun järjestäminen aloitetaan varaamalla paikka ja sitten hankkimalla tuomarit (kutsukilpailuissa) ja sen jälkeen hankitaan kilpailijat 2) Poliisille toimitettava ilmoitus yleisötilaisuuden järjestämisestä 3) Tilaa mitalit ajoissa, n. 3-4 viikkoa ennen tapahtumaa 4) Opasteet myös hallin ulkopuolella > yleensä kilpailijoiden kulku hallin takaovista. Vieraalla paikkakunnalla olevat eivät yleensä tiedä mistä tulla sisään. 5) Sovi hallin ravintolan kanssa kilpailijoiden ruokailut > tilaukset ja maksut suoraan ravintolaan, jos suinkin mahdollista 6) Muista kertoa rajoitetusta ruokailuajasta myös talkooväelle 7) Kaikkien toimihenkilöryhmien on seurattava kilpailun kuluessa aikataulua ja sen pitävyyttä. Mikäli aikataulu pettää niin oman ryhmän toimintaa on tarvittaessa viilattava uuden aikataulun mukaan. Kilpailunjohtaja neuvottelee tuomareiden kanssa mahdollisesta uudesta aikataulusta ja ilmoittaa siitä kuuluttajalle ja muille vastuuhenkilöille.

11 elokuu /16 KILPAILUNJOHTAJAN TEHTÄVIÄ Johtaa ja vasta kaikista kilpailun kulkuun vaikuttavista seikoista, paitsi niistä joista on määrätty säännöissä (esim. ylituomarin tehtävissä) Muistaa delegoida tehtäviä Tekee tapahtumabudjetin ja järjestelyaikataulun n. 6-3 kk ennen tapahtumaa Laatii kilpailu- ja tapahtuma-aikataulun, 1. versio kilpailua anottaessa Arvioi osallistujamäärät: luistelijat, toimihenkilöt, tuomarit, katsojat Allokoi hallitilat: katsomosta luistelijoiden paikat, tuomarien paikat, kutsuvieraspaikat, yleisöpaikat, kuvauspaikan, lehdistöpaikan. Pukuhuoneet, kisatoimisto, tuomaritila, tuloslaskenta. Talkooväen taukotilat / paikka, jonne voi jättää henkilökohtaisia tavaroita Värvää vapaaehtoisia netin kautta, sähköpostitse tai henkilökohtaisesti Päättää yhdessä johtokunnan kanssa maksut: - sisäänpääsymaksu esim. yli 12-v: 12, alle 12-v: 6, alle 2-v: ilmainen. - mahdollinen opiskelija/eläkeläishinta - kisajulkaisu maksullinen/maksuton - pysäköinti maksullinen/maksuton. Osallistumismaksut liiton sääntöjen mukaan, ks. Sääntökirja Tiedottaa tapahtumasta yhdessä tapahtuman tiedottajan kanssa sisäisesti ja ulkoisesti ja vastaa ennakkomainonnasta Yhteydenpito arvioijiin (tuomarit ja tekniset) - liiton kilpailukalenterin kilpailuihin liitto nimeää tuomaristot - kutsu/alue/seurakilpailut: kutsuu tuomarit ajoissa, koska heitä on joskus hankala saada -> Katso Sääntökirjasta kilpailusarjoittain käytettävät arviointimenetelmät ja tuomarivaatimukset Varaa hallin kaikki erilliset, tarvittavat tilat Tiedottaa ja motivoi tapahtumajulkaisun ilmoitushankinnasta vanhempia Tarjoaa harkinnan mukaan myyntipöytää esim. pehmolelumyyntiyritykselle tms., hintaan xx? Laatii tapahtumapäivän ohjelman kellonaikoineen Järjestää kilpailunjohtajalle, kilpailusihteerille, tapahtumajohtajalle ja tuomariemännälle/-sihteerille erityistuntomerkin (hattu, huivi tms.) Ilmoittaa tuomareille ja tulospalveluhenkilöille etukäteen - paikan, jossa ilmoittautuvat hallille saapuessaan esim. kisatoimisto tai tuomarien taukotila, jonka sijainti kerrottu jo vahvistuksessa - miten oma pysäköinti hoituu, jos pysäköinti on maksullinen Kokoaa yhdessä kilpailusihteerin kanssa listan yhteyshenkilöiden kännykkänumeroista. - lista esille tuomaripaikkaan, taukotilaan ja jakelu kaikille yhteyshenkilöille etukäteen -- kilpailusihteeri huolehtii jakelun Järjestää tarvittaessa tuomaripaikkojen rakentamisen: - paikat tuomareille, teknisille & tulospalvelulle, tuomariemännälle ja lapputytöille sekä ajanottajille Jäänajo: Aikataulu annettava hallimestarille (=jääkoneen kuljettaja). Järjestää luistelujärjestysarvonnan sovittuna ajankohtana ennen kisoja Kokoaa kutsuvieraslistan yhdessä seurajohdon ja SM-kisojen osalta STLL:n kanssa - jos poikkeuksia - ilmoitus lipunmyyntiin, kilpailutoimistoon ja järjestysmiesten vastaavalle Määrää ja infoaa, saavatko vanhemmat varata katsomopaikkoja etukäteen - jos saa niin mistä ja kuinka monta, ettei viedä parhaita paikkoja muilta Ohjeistaa ja vastaa rahaliikenteestä Vastuuttaa tarvittaessa roskisten tyhjentämisen ja loppusiivouksen Hoitaa ja varmistaa jäänajot varmuudeksi aina kulloinkin työvuorossa olevan jääkoneenajajan kanssa. Sopii palkinnonjakajat ja mitalienpitäjät Vastuuttaa palkintojenjakokorokkeen ja maton (hankkimisen), laittamisen ja poistamisen. Järjestää tuomareiden mahdollisesti pyytämät kuljetukset

12 elokuu /16 Ilmoitus yleisötilaisuuden järjestämisestä tehtävä voidaan delegoida kilpailusihteerille tai turvallisuusvastaavalle Ilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin oman kunnan poliisilaitokselle, kuitenkin viimeistään viisi vuorokautta ennen tapahtumaa. Lomakkeen saa poliisilaitoksen osoitteesta: Se täytetään ja viedään tai lähetetään sähköpostilla Käsittelyn jälkeen se noudetaan ja maksetaan Lupa on oltava mukana itse kilpailussa Järjestyksenvalvojien määrästä, (kortilliset ja ei-kortilliset) ja sukupuolista on hyvä keskustella etukäteen hallin turvallisuuspäällikön kanssa (mahdollisesti myös poliisilaitoksen henkilökunnan kanssa) KILPAILUSIHTEERIN TEHTÄVIÄ Kilpailukutsun lähettäminen Kutsu on lähetettävä viimeistään neljä viikkoa ennen liitolle, seuroille, nimetyille tuomareille ja teknisille sekä varalle merkityille henkilöille ja tulospalveluun nimetyille henkilöille. Ennen kutsun lähettämistä/julkistamista neuvottele tärkeimmistä kohdista tarpeen mukaan STLL:n henkilön kanssa sekä hyväksytä se ylituomarilla. - kilpailukutsupohja ja ilmoittautumislomake löytyvät STLL:n nettisivuilta Kutsuttavat seurat löytyvät liiton sivuilta (liiton kilpailukalenterissa olevat kilpailut) Kutsukilpailujen kutsut lähetetään niiden joukkueiden seuroille, jotka halutaan mukaan Seurojen osoitteet/yhteyshenkilöt löytyvät osoitteesta STLL:n nettisivuilta (www.stll.fi) Arvioijien (tuomarit ja tekniset) yhteystiedot löytyvät STLL:n nettisivujen extranetistä. - nimettyjen arvioijien listat ja sähköpostiosoitteet lähetetään STLL:sta järjestäjälle Kilpailukutsuun liitteeksi - ilmoittautumislomake - suunniteltu ohjelma -lomake (ISU-arviointia käytettävissä sarjoissa), STLL:n sivuilta - tiedote ruokailusta jäähallilla - tiedote ennakkoon myytävistä pääsylipuista, jos sellaista järjestetään. Kilpailuvahvistus Kun ilmoittautumiset ovat saapuneet, voidaan laatia kilpailuvahvistus. - katso Sääntökirjasta mitkä asiat vahvistuksessa on oltava ja tarvittaessa konsultoi STLL:a ja ylituomaria - vahvistus lähetetään niihin osoitteisiin, joihin seurat sitä pyytävät + tuomarit & tekniset ja varalla olevat henkilöt + liitto ja tulospalveluun nimetyille henkilöt Mukaan tarkennettu kilpailuaikataulu ja muut tarvittavat ohjeet sekä jäähallin kartta Suunniteltu ohjelma -lomake SM-sarjan kilpailujen osalta, joissa on STLL:n laitteet, Suunniteltu ohjelma -lomake lähetetään STLL:n sähköpostiin: sovittuun määräpäivään mennessä Muissa kilpailuissa ilmoittautumisten vastaanottaja toimittaa hänelle lähetetyt Suunniteltu ohjelma - lomakkeet tulospalveluvastaavalle. Lomakkeista on otettava kilpailutapahtumaan kopiot mukaan = kullekin tekniselle tulostetaan planned program checklist jokaisesta luistelijasta/parista ko. lomake ennen ensimmäisen harjoituksen alkua kuten myös luistelujärjestys. - jos ei ole harjoituksia, niin kilpailun alkuun mennessä, silloin mielellään valmiiksi luistelujärjestyksessä tulospalveluvastaava syöttää luistelijan/parin tiedot tuloslaskentaohjelmaan

13 elokuu /16 Ruokailu Pyydä tarjous jäähallin ruokailun järjestäjältä, jos ei hoidu talkoovoimin. Tarjoukseen pyydetään - kilpailijaruokailu - talkooväen ruokailu - tuomareiden ruoka + kahvitus (virvokkeet + pullat + voileivät) - tulospalveluun nimettyjen henkilöiden ruokailu (talkooväen kanssa?) Kun tarjous hyväksytty, ravintola lähettää kilpailukutsun liitteeksi laitettavan menun ja ruokatilauslomakkeen. Hallihenkilökunta Hallin tapahtumakoordinaattorin kanssa täytyy pitää palaveri. Siellä käydään läpi päivän tapahtumat, käytettävät tilat ja kaikki ennakkoon tehtävät työt. Hänelle toimitetaan viimeisimmät versiot kilpailupäivän tapahtuma -lomakkeesta ja aikatauluista. Ilmoitustauluille laitettavat julisteet kuten myös hallin nettisivuille laitettavat ilmoitukset toimitetaan tapahtumakoordinaattorille (pääsylippujen hintatiedot). Seuran kotisivut Sivujen ylläpitäjälle on lähetettävä kilpailukutsu, kilpailuvahvistus, kisajuliste, tulokset + kaikkea, mitä sivuille on hyvä laittaa yleiseen jakoon sitä mukaan kun aineistoa syntyy. Jos tapahtumalle perustetaan sosiaaliseen mediaan (esim. Facebook) tapahtuma; pitää myös muistaa päivittää näitä sivuja Talkooväki Vanhemmille ja luistelijoille on lähetettävä kutsut kisatehtäviin Talkooväkilomaketta päivitetään sitä mukaa, kun ilmoittautumisia saadaan Talkooväkipalavereiden järjestäminen Luistelijoiden työtehtävät Ei-kilpailevien oman seuran luistelijoiden/joukkueiden kesken jaetaan työtehtävät Kyseisien ryhmien/joukkueiden jojot kierrättävät listat omien tyttöjen keskuudessa ja toimittavat nimillä täytetyt listat kilpailusihteerille. Käsiohjelma Käsiohjelmaa varten vanhemmille lähetetään ilmoitusmyyntitiedote Pyydä tarjous käsiohjelman painajalta SM-kilpailut: Kysy Taitoluisteluliiton sponsorisopimuksista toiminnanjohtajalta mitä mainoksia heiltä tulee. Mainosjuliste Julisteen suunnittelu. SM-kilpailut: Kysy ulkoasuun ja ilmeeseen liittyviä ohjeita ja suosituksia Taitoluisteluliitosta. SM-kilpailut: Julisteessa on aina oltava myös STLL:n logo. SM-kilpailut: Hyväksytä juliste liitossa ennen sen painamista. Mainosjulisteet voi painattaa/kopioida samassa paikassa käsiohjelmien kanssa. Julisteita viedään ainakin lähipaikkakuntien jäähallien ilmoitustauluille. Voit myös postittaa toisille seuroille tai laittaa kilpailusivulle ladattavan mainoksen Tarkista ajoissa lajilehden (Taitoluistelu) aineisto- ja ilmestymispäivämäärät, jotta ehdit mainostaa tapahtumaa valtakunnallisesti kaikille laji-ihmisille. Vip-henkilöt Kutsuttaville henkilöille kutsukirje + sisäänpääsyliput. Kutsutuista lista lipunmyyntiin ja kisatoimistoon. Kilpailupäivänä hallista varattava paikat hallista vip-henkilöille. Lipuntarkastajille ilmoitettava vipkatsomon sijainti. Yhteistyökumppanit Luistelutarvikeyrittäjille ilmoitus tapahtumasta ja kutsu tulla mukaan. - voivat lunastaa myyntipaikan esim. laittamalla vähintään 100 mainoksen käsiohjelmaan - jos tapahtumaan tulossa enemmän kuin yksi saman alan yritys, on hyvä ilmoittaa siitä heille

14 elokuu /16 Lokerikkopaperit Nimilista Koppiaikataulut Yleiset ohjeet luistelijoille/joukkueille Hallin kartta Ohjeet palkintojen jakotilaisuuteen Muutamia käsiohjelmia Kulkuluvat + nauhat Muita tehtäviä Pääsyliput Kulkuluvat Tilaa mitalit/palkinnot + kaiverrukset (SM-kilpailuihin mitalit tulevat liitosta) Koppiaikataulut (muistitikulla mukaan kilpailutapahtumaan) Kuulutusohjeet Yleiset ohjeet luistelijoille/valmentajille/tuomareille/teknisille jne. Tuomareiden, teknisten ja tulospalveluhenkilöiden majoitukset Luistelijoiden + valmentajien sekä off-duty tuomareiden istumapaikat Arvontatilaisuuteen paperit - kilpailijat sarjoittain seurannimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä - tuomaristot/tuomarijärjestys Musiikkilista Opastekylttejä halliin Kisakansio, johon kaikki kilpailuun liittyvä aineisto kootaan: - talkooväkilomake - osallistuvien luistelijoiden ilmoittautumislomakkeet - alkuperäiset lomakkeet kaikista mahdollisista jne. -> kansio jää kilpailun jälkeen toimistolle/kilpailuvastaavalle arkistoitavaksi Kunniakirjat Muuta muistettavaa Esiintyjät Jaettavat kukat Tilaa paperia. - jos kilpailussa useita eri sarjoja, on hyvä antaa jokaiselle sarjalle oma värikoodi - tulostettavat paperit sen mukaisesti Seuran liput (ulos ja sisään) Pankkikorttikone Vaihtorahat Toimistotarvikkeita (kisatoimistoon, tulospalveluun, tuomareille) Sekuntikellot Desibelimittarit Tulospalvelun ja yli/tuomareiden ja kontrollereiden on hyvä pitää palaveri ennen kilpailua Tapahtuman jälkeen Kilpailun jälkeen kiitokset ja palautepyynnöt niin talkooväen kuin osallistuvien joukkueiden + arvioijien keskuuteen. Kisapalautteen läpikäyminen loppupalaverin yhteydessä missä onnistuttiin, missä ei Tuomaripalkkioiden maksu Tuomaripalkkioiden laskutus seuroilta

15 elokuu /16 Organisaatio/vastuuhenkilöt: Nimi Puhelinnumero Kilpailun johto Kilpailunjohtaja 1 Kilpailunjohtaja 2 Kilpailusihteeri 1 Kilpailusihteeri 2 Kilpailijapalvelut Lääkintä Musiikki Kuulutus Jäänkunnostus Portit Kukka- ja lahjatytöt Mehutäti Seremoniat Arvontatilaisuus Avausseremonia Esiintymiset Palkintojen jako Arvioija- ja tulospalvelut Tuomarit ja tekniset huolto Tulospalvelu Tuomarilähetit Ajanottajat Videokuvaus arvioijille Protokollapalvelu/kopiointi Turvallisuus- ja ensiapupalvelut Järjestyksenvalvonta Liikenteenohjaus Ensiapu yleisölle Yleisöpalvelut Pääsylippumyynti Lippujen tarkastus Käsiohjelmien myynti Arpajaiset Muu oheismyynti Tiedotus Markkinointi Rakentaminen Kuljetukset Vapaaehtoisten rekrytointi Kutsuvieraat Oheistilaisuudet

16 elokuu /16 TULOS- JA PROTOKOLLAPALVELU LISÄOHJE PAPERIKILPAILUT Tarvittavien vapaaehtoisten määrä: 4 (tuloslaskenta 4 + protokollapalvelu 2) Kenelle tehtävä sopii: ISU-tuloslaskentakoulutuksen käyneille. Tuloslaskennassa olevien tunnettava tuloslaskennan perusteet STLL:n nettisivuilla, extranetissä, on täydelliset ISU-tuloslaskentaohjelman käyttöohjeet sekä muuta tärkeää ja hyödyllistä tietoa. Tarvittavat välineet - Tietokoneet 3 kpl (teknisille 1), joissa ISUCutterFS- ja ISUCalcFS-ohjelman, päivitetty versio asennettuna ja testattuna. -- ISUCutterFS = videoeditoijan käyttämä ohjelma, ISUCalcFS = tuloslaskentaohjelma -- koneiden oltava mielellään muuten tyhjiä, koska etenkin ISUCutter-ohjelma vaatii paljon tilaa toimiakseen ja muut ohjelmat saattavat hidastaa/kaataa koneen. -- koneissa ei saa olla kisan aikana käytössä palomuuria -- Ohjelmavaatimukset: Windows XP, Windows 7 -- ISUCutterFS konetta käytetään administratonia - Pitkiä jatkojohtoja, firewire-johto - Lasertulostin 2 kpl, kopiokone, kopiopaperia -- varaväri printteriin ja kopiokoneeseen - Kamera + jalusta - Muovitaskuja Valmistelutyöt - Lataavat tietokoneisiin tarvittavat ohjelmat osoitteesta tunnus: isu salasana: Gu?u/1 ISU-tuloslaskentaohjelma (ISUCalcFS) ja Crystal Report Runtime viimeisin versio ja testaa se Videoeditoijan ohjelma (ISUCutterFS) viimeisin versio -> asenna ohjelmat aina koneen juureen (ei esim. Program Files tai johonkin muuhun kansioon) - Perustavat ISU-tuloslaskentaohjelmaan (ISUCalcFS) kisat: luistelijat/parit, sarjat, tuomarit ja tarkistavat kertoimien oikeellisuuden (eri sarjoilla on eri kertoimet) - Syöttävät tietokoneelle kilpailijoiden suunnitellut ohjelma -lomakkeiden tiedot - Tulostus- ja kopiointivärit sovitaan etukäteen - Laittavat heti kilpailujärjestysarvonnan jälkeen tiedot koneelle ja nettiin Työt tapahtumapaikalla - tarvittaessa vastassa tuomareita yhdessä tuomariemäntien kanssa - antavat teknisille (TC, 2x TS) joukkueiden suunnitellut ohjelma -lomakkeet ennen kisaharjoituksia. -- Harjoituksen aikana tekniset saattavat korjata lomakkeita ja korjaukset viedään tuloslaskentakoneelle ko. joukkueen tietoihin - tulostaa arvostelulomakkeet tuomareille ja tarpeen mukaan teknisille - vie lomakkeet luistelujärjestyksessä tuomareittain ylituomarille, joka jakaa ne muille tuomareille (tai kysy, ylituomarilta, jaetaanko suoraan kaikille tuomareille) - ylituomarin ja kontrollerin allekirjoitukset protokollaan - syöttävät tuomareiden antamat pisteet tulospalvelujärjestelmään. Kilpailuissa, joissa tuomareilla on tietokoneet, pisteet siirtyvät automaattisesti tuloslaskentajärjestelmään. Tuloslaskentakonetta hoitaa yksi toimihenkilö. Kilpailuissa, joissa elementit ja pisteet syötetään käsin, on oltava tietokone, vähintään tietojen syöttäjä ja lukija. Tulospalvelun on toimittava nopeasti - tulostavat kisojen jälkeen ylituomarille tulokset, joissa mukana ylituomarin antaman pisteet (with Referee) - tulostavat protokollatulosteet, joissa eivät saa näkyä ylituomarin pisteet - antavat protokollat tulospalvelulle tai suoraan seurojen lokeroihin (sovittava etukäteen) - jakavat protokollat lehdistölle, tuomareille ym. (sovittava etukäteen)

Suomen. Voimisteluliiton Kilpa-aerobickilpailut

Suomen. Voimisteluliiton Kilpa-aerobickilpailut Suomen Päivitetty 28.2.2001 / HH Voimisteluliiton Kilpa-aerobickilpailut OHJEET KILPAILUJEN JÄRJESTÄJÄLLE Päivitetty 15.1.2011/ JN&JJA Suomen Voimisteluliitto Svoli ry. Hämeentie 105 A, 00550 HELSINKI

Lisätiedot

OHJEITA JOUKKUEVOIMISTELUKILPAILUJEN JÄRJESTÄJILLE

OHJEITA JOUKKUEVOIMISTELUKILPAILUJEN JÄRJESTÄJILLE 1 / 10 OHJEITA JOUKKUEVOIMISTELUKILPAILUJEN JÄRJESTÄJILLE Alkuperäiset ohjeet Eila Uitto Päivitys Sari Mustajärvi 2 / 10 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kilpailujen hakeminen... 3 3. Järjestämismaksu...

Lisätiedot

KILPAILUJÄRJESTELYOPAS

KILPAILUJÄRJESTELYOPAS KILPAILUJÄRJESTELYOPAS SUOMEN KARATELIITTO RY. 3.PAINOS ELOKUU 2008 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO...2 KARATEKILPAILUN TOIMENPIDELISTA...3 ILMOITTAUTUMINEN 13 OSANOTTAJALUETTELO...14 ARVONTA...15 OTTELUKAAVIO...16

Lisätiedot

ky:n kerho opas helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry ky:n kerho-opas / tervetuloa ky:lle / 1

ky:n kerho opas helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry ky:n kerho-opas / tervetuloa ky:lle / 1 ky:n kerho opas helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry ky:n kerho-opas / tervetuloa ky:lle / 1 sisällys 1. Tervetuloa KY:lle! 4 1.1 Helsingin kauppatieteiden ylioppilaat ry KY 5 1.2 ky-säätiö 7 1.3 Yleistä

Lisätiedot

Palokuntatapahtuman järjestämisopas. Eija Holmberg Mia Kunnaskari

Palokuntatapahtuman järjestämisopas. Eija Holmberg Mia Kunnaskari OPPAITA PALOKUNTALAISILLE Palokuntatapahtuman järjestämisopas Eija Holmberg Mia Kunnaskari 1 2 OPPAITA PALOKUNTALAISILLE Palokuntatapahtuman järjestämisopas Eija Holmberg Mia Kunnaskari 1 2 PALOKUNTATAPAHTUMAN

Lisätiedot

Tapahtumajärjestäjän C. 57

Tapahtumajärjestäjän C. 57 Tapahtumajärjestäjän opas C. 57 Tapahtumajärjestäjän opas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan liitto Julkaisu: C:57 ISBN 978-951-766-118-8 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto Jukka Kaminen Emme vastaa oppaan

Lisätiedot

Valtakunnalliset kotiseutupäivät. Järjestämisopas. Uudistettu ja toimitettu laitos 2013. Lassi Saressalo, Heikki Saarinen, Liisa Lohtander

Valtakunnalliset kotiseutupäivät. Järjestämisopas. Uudistettu ja toimitettu laitos 2013. Lassi Saressalo, Heikki Saarinen, Liisa Lohtander Valtakunnalliset kotiseutupäivät Järjestämisopas Uudistettu ja toimitettu laitos 2013 Lassi Saressalo, Heikki Saarinen, Liisa Lohtander Sisällys Oppaan käyttäjälle ------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan tiedotusopas

Kulttuuritoimijan tiedotusopas Kulttuuritoimijan tiedotusopas C. 56 Kulttuuritoimijan tiedotusopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan Liitto Julkaisu C:56 (päivitys joulukuussa 2010) ISBN 978-951-766-117-1 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto

Lisätiedot

KILPAILUSÄÄNNÖT 2013. Suomen Cheerleadingliitto

KILPAILUSÄÄNNÖT 2013. Suomen Cheerleadingliitto KILPAILUSÄÄNNÖT 2013 Suomen Cheerleadingliitto 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 2 YLEISTÄ 4 2.1 HYVÄKSYMINEN JA VOIMAANTULO 4 2.2 SOVELTAMISALA 4 2.3 VALVONTA 4 2.4 KILPAILUPROTESTIT 4 2.5 RANGAISTUKSET

Lisätiedot

OULUN ILMAILUKERHO RY. Toimintatapakäsikirja

OULUN ILMAILUKERHO RY. Toimintatapakäsikirja Toimintatapakäsikirja 1 Sisällysluettelo Oulun Ilmailukerhon toimintaohjeet Lyhenteitä ja käsitteitä Maksukäytännöt: Kustannusten korvaus Työ ja toimihenkilökorvauksia Sanktiot Kerhontilat Tiedotus Lentotoiminta

Lisätiedot

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96 Käyttöohjeet Kuksa Jäsenrekisteri sivu 1/96 Contents 1 Johdanto... 5 1.1 Käytön tuki... 5 2 Kirjautuminen Kuksa -jäsenrekisteriin... 5 2.1 Yleistä... 5 2.2 PartioID... 5 2.3 Virhetilanteet... 6 2.3.1 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Lohi aapinen päivitetty 9.10.2012 SEURATOIMINNAN AAPINEN

Lohi aapinen päivitetty 9.10.2012 SEURATOIMINNAN AAPINEN SEURATOIMINNAN AAPINEN 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. SEURAORGANISAATIO... 3 2. TOIMISTOTYÖNTEKIJÄN TEHTÄVÄT... 5 3. KILPAILUSIHTEERIN TOIMENKUVA... 7 4. VALMENNUSJAOSTON JA VALMENTAJIEN TEHTÄVÄT... 9 5. KILPAILUT

Lisätiedot

11. Opas kiekkokoulun järjestämiseksi. Seuraava opas ladattavissa osoitteessa www.leijonat.fi

11. Opas kiekkokoulun järjestämiseksi. Seuraava opas ladattavissa osoitteessa www.leijonat.fi 11. Opas kiekkokoulun järjestämiseksi Seuraava opas ladattavissa osoitteessa www.leijonat.fi Opas kiekkokoulun järjestämiseksi SISÄLLYSLUETTELO 2 Tämän oppaan pohjamateriaalina on käytetty Suomen Jääkiekkoliiton

Lisätiedot

Yhdistyksen turvallisuusopas

Yhdistyksen turvallisuusopas Yhdistyksen turvallisuusopas turvallisia liikuntapalveluita ja yleisötapahtumia www.slu.fi 1 2 Tunnusversiot Ohessa on esitetty SLU-tunnuksen eri versiot. SLU-symboli Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry

Lisätiedot

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas

Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää! Klubivetäjän opas Pikkuyrittäjät on alakoululaisille lapsille suunnattu klubi, jossa ryhmät keksivät omat yritysideansa ja lähtevät toteuttamaan niitä ohjaajien

Lisätiedot

Hyvinkään Setlementtiyhdistyksen tapahtumien suunnittelu ja toteutus

Hyvinkään Setlementtiyhdistyksen tapahtumien suunnittelu ja toteutus Hyvinkään Setlementtiyhdistyksen tapahtumien suunnittelu ja toteutus Elsilä, Jere Harjuoja, Selina Mattila, Karin Pelkonen, Sanna 2015 Hyvinkää Laurea-ammattikorkeakoulu Hyvinkää Hyvinkään Setlementtiyhdistyksen

Lisätiedot

1. Tervetuloa töihin. Liitteestä 1 löydät Cetus Espoon säännöt.

1. Tervetuloa töihin. Liitteestä 1 löydät Cetus Espoon säännöt. 3 SISÄLTÖ 1. Tervetuloa töihin. 4 2. Cetuksen organisaatiokaavio. 5 3. Yhtenäiset pelisäännöt... 4. Sairaudet.. 5. Poissaolot.. 6. Koululaisten uimaopettajat... 7. Valvojat... 8. Vesiliikunnan ohjaajat...

Lisätiedot

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT 1(34) FINLANDS BANGOLFFÖRBUND RF RATAGOLFIN KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT SISÄLTÖ

SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT 1(34) FINLANDS BANGOLFFÖRBUND RF RATAGOLFIN KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT SISÄLTÖ SUOMEN RATAGOLFLIITTO RY KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT 1(34) RATAGOLFIN KILPAILU- JA PELISÄÄNNÖT SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 4 1.1 SOVELTAMISALA... 4 1.2 SÄÄNTÖJEN NOUDATTAMINEN... 4 1.3 SOPUPELI... 4 1.4 VOIMASSAOLOAIKA...

Lisätiedot

TALONOHJE. Sisällysluettelo. Kiinteistö Oy Kaapelitalon yleisohje v009 22-3-2010

TALONOHJE. Sisällysluettelo. Kiinteistö Oy Kaapelitalon yleisohje v009 22-3-2010 Kiinteistö Oy Kaapelitalon yleisohje v009 22-3-2010 TALONOHJE Sisällysluettelo 1. Johdanto...2 1.1 Tilan kunto...2 1.2 Loppusiivous...2 1.3 Järjestyksen noudattaminen...3 1.4 Vuokralaisen vastuu ja vakuutukset...3

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ

YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ Selkokieliversio YHDISTYSTOIMINNAN OPAS TYÖMINISTERIÖ YHDISTYS ON YHTEISTOIMINTAA...2 Yhteinen asia, kaikki mukaan!... 2 Jäseneksi liittyminen...3 Tärkeä tiedonkulku... 4 Ero yhdistyksen jäsenyydestä...

Lisätiedot

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta

OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE. Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta OPAS TOIMINNAN KEHITTÄJÄLLE Onnistunut vapaaehtoistoiminta Sisältö Lukijalle... 5 1 Ennen kuin vapaaehtoinen saapuu... 7 1.1. Koko yhteisö toimintaa

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintäopas

Urheiluseuran viestintäopas Urheiluseuran viestintäopas Urheiluseuran viestintäopas 2011 1 Urheiluseuran viestintäopas Sisältö Osa 1: Opas sisäiseen viestintään Alkuperäinen opas: Sisäisellä viestinnällä vireäksi. (2006). Tekijät:

Lisätiedot

Kiekko-Vantaa, ITÄ ry

Kiekko-Vantaa, ITÄ ry Kiekko-Vantaa, ITÄ ry 08 09 Päivitetty versio osoitteessa: www.kiekkovantaa.fi/ita/ KIEKKO-VANTAA ITÄ R.Y. Sisällysluettelo KIEKKO-VANTAA ITÄ R.Y.............................................3 1. TOIMINNAN

Lisätiedot

Alv:n vaihtumisen ohjeistus AutoFutur ja KoneFutur 2010 käyttäjille

Alv:n vaihtumisen ohjeistus AutoFutur ja KoneFutur 2010 käyttäjille Alv:n vaihtumisen ohjeistus AutoFutur ja KoneFutur 2010 käyttäjille Päivitetty 14.5.2010 Moniyritys- ja monimyymälä ohjeisiin on tehty lisäyksiä 6.5.2010 päivättyyn ohjeeseen, muuten sisältö on ennallaan.

Lisätiedot

TUUSULAN PALLOSEURAN SEURAKÄSIKIRJA - SUURELLA SYDÄMELLÄ

TUUSULAN PALLOSEURAN SEURAKÄSIKIRJA - SUURELLA SYDÄMELLÄ TUUSULAN PALLOSEURAN SEURAKÄSIKIRJA - SUURELLA SYDÄMELLÄ SISÄLLYS 1 TUUSULAN PALLOSEURAN SEURAKÄSIKIRJA... 4 2 TUUSULAN PALLOSEURA - TuPS... 4 2.1 TuPS seurana... 4 2.2 Seuran arvot, strategia ja visio...

Lisätiedot

SEURAOPAS. [Valitse päivämäärä]

SEURAOPAS. [Valitse päivämäärä] SEURAOPAS [Valitse päivämäärä] SEURAOPAS Urheiluseura Hatsina 2014-2015 SISÄLLYSLUETTELO Sisältö Sisältö...2 Urheiluseura Hatsina yleiskuvaus...5 Mikä on seuraopas?...5 1 TOIMINTA-AJATUS JA STRATEGIA...6

Lisätiedot

Club Show/ Open show säännöt

Club Show/ Open show säännöt Club Show/ Open show säännöt 1. YLEISTÄ Näitä sääntöjä noudatetaan Punaiset ja Punavalkoiset Irlanninsetterit ry:n (jäljempänä yhdistys) epävirallisissa näyttelyissä. Ilmoittaessaan koiran näyttelyyn näytteilleasettaja

Lisätiedot

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007 Isolta Oy www.isolta.fi 1 Sisällys Arkhimedes-taloushallinto yleisesti 3 1. Johdanto 3 1.1. Järjestelmävaatimukset 3 1.2. Asennus 3 1.3. Tervetuloa-ruutu 4 1.4. Perustiedot

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA

OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA Mitä ja miksi? Markkinointi on yksi tärkeimmistä avaimista onnistuneeseen tapahtumaan. Tämä markkinointiopas on tehty käyttöösi tapahtumajärjestämisen

Lisätiedot