Asunnonostajan O P A S. - Sijoitusmahdollisuutesi Costa Blancalla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asunnonostajan O P A S. - Sijoitusmahdollisuutesi Costa Blancalla"

Transkriptio

1 Asunnonostajan O P A S - Sijoitusmahdollisuutesi Costa Blancalla

2 1 Intro Hei! Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa sinua asunnon hankintaan liittyvissä kysymyksissä. Onko asunnon hankinta Espanjasta kannattavaa? Minkälaiset kokonaiskusannukset hankinnasta koituu? Miten hankintaprosessi etenee konkreettisesti? Seuraavilta sivuilta löydät vastauksen niin moniin kysymyksiin kuin mahdollista. Mahdollisten ja todennäköisten lisäkysymysten kanssa ota meihin yhteyttä osoitteessa Oppaan ensimmäisillä sivuilla kerromme yleistietoa Costa Blancan alueesta. Kaikkea mitä matkailijan ja asunnon ostajan on hyvä tietää tästä upeasta rannikkoseudusta - ja miksi oma koti on hyvä hankkia juuri täältä. Keskimmäisillä sivuilla kuvaamme tarkasti, miten asunnon hankintaprosessi sujuu Elsamarin kautta. Mitkä tahot prosessissa ovat mukana ja miten ne auttavat sinua oman asunnon hankinnassa. Voit myöhemmin laittaa myös sijoituksesi tuottamaan. Tästä kerromme oppaan viimeisillä sivuilla. Toivomme tästä oppaasta olevan sinulle paljon hyötyä! Mukavia lukuhetkiä! elsamar.com 1 (21)

3 Sisältö 1 Intro Costa Blanca pähkinänkuoressa Toiminta-alueemme Costa Blancalla Torrevieja Costa Blanca Norte (Benidorm, Altea, Calpe, Javea, Denia) Erot Torreviejan ja Costa Blanca Norten välillä Asuntosijoittaminen Espanjassa ja Costa Blancalla Asunnon ostoprosessi Espanjassa Asunnon vuokraus eteenpäin Lopuksi (21)

4 2 Costa Blanca pähkinänkuoressa - sijaitsee Valencian itsehallintoalueella, Alicanten maakunnan rannikolla - yksi maailman parhaimmista ilmastoista (maailman terveysorganisaatio WHO:n mukaan) - yli 100 km hiekkarantoja, joista monille myönnetty puhtautta ja turvallista kylpemistä merkitsevä EU:n sininen lippu - vaihteleva maasto vuoristoisesta pohjoisosasta tasankomaiseen etelään Sää Costa Blancalla - leuto ilmasto vuoden ympäri aurinkoista päivää vuodessa - vuoden keskilämpötila 19 C - talvi joulu-helmikuun aikana (n. 17 C) - kevät maalis-huhtikuun aikana (n C) - kesä touko-syyskuun aikana (n C) - syksy loka-marraskuun aikana (n C) Ilmasto Costa Blanca Nortella on normaalisti noin kaksi astetta viileämpi kuin eteläosassa. 3 (21)

5 3 Toiminta-alueemme Costa Blancalla Elsamarin toimipiste Espanjassa sijaitsee Costa Blancalla, Alicanten maakunnan rannikolla. Välityksessämme on noin 100 vuokrakohdetta, sekä erinäisiä myyntikohteita enimmäkseen Torreviejan ja Costa Blanca Norten alueilla. Edellisellä sivulla luettelimmekin jo Costa Blancan ominaisuuksia pähkinänkuoressa, ja mm. näiden syiden vuoksi olemme valinneet toimipaikaksemme juuri Costa Blancan. Mielestämme tämä alue tarjoaa Espanjan parhaat asuinolosuhteet niin lapsille, aikuisille kuin senioreillekin. Tämän takaavat terveellinen ilmasto, kauniit maisemat, mielenkiintoinen kulttuuri sekä monet muut mieltä nostattavat seikat. Espanjan ja Costa Blancan edut lyhyesti: - Elinkustannukset yhä alhaiset verrattaessa moniin muihin EU:n jäsenmaihin - Ihailemisen arvoiset terveys- ja infrastruktuurijärjestelmät - Turvallinen sijoitusympäristö - Välttynyt suurilta luonnonkatastrofeilta - Korkea yleisen järjestyksen ja turvallisuuden taso - Jatkuvasti paranevat ja edullisemmat lentoliikenneyhteydet - Terveellinen ilmasto - Tunnettu Välimeren ruokakulttuuri Tässä osiossa kerromme tarkemmin Costa Blancalla sijaitsevista Torreviejan kaupungista ja rannikon pohjoisosa Costa Blanca Nortesta. Koska ne sijaitsevat eri puolilla Costa Blancaa, ne myös eroavat toisistaan mielenkiintoisella tavalla. Kyseiset eroavaisuudet erottelemme osion viimeisessä kappaleessa. Nämä erot kertovat siitä, miten monipuolinen ja tarjonnaltaan rikas alue Costa Blanca on se tarjoaa elämyksiä kaikille. 4 (21)

6 3.1 Torrevieja Torreviejan kaupunki sijaitsee Costa Blancalla, Alicanten maakunnan rannikolla. Asukkaita siellä on noin , joista noin puolet on espanjalaisia. Loput asukkaista on ulkomaalaisia, jotka asuvat vakituisesti Torreviejassa. Kesäkuukausien aikana Torreviejan asukasmäärä moninkertaistuu, sillä alue on erityisesti espanjalaisten lomanviettäjien suosiossa. Niinpä kesällä asukkaita on jopa Luonto ja ilmasto Torreviejaa ympäröivät meren ja vuorten lisäksi kaksi suolajärveä sekä Euroopan suurimmat suola-altaat. Kasvillisuus ja eläimistö ovat suolajärvillä ainutlaatuisia. Alueella elää jopa 250 erilaista lintulajia, joista värikkäin lienee flamingo. Suolajärvet ovat suojeltua kansallispuistoaluetta ja yksi Torreviejan tärkeimmistä nähtävyyksistä. Torreviejaa ympäröivillä suolajärvillä on suuri vaikutus alueen mikroilmastoon, sillä ilmasto on lähiseutuja leudompaa. Torreviejan ilmastolla sanotaan olevan myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Sitä pidetään erityisen sopivana esimerkiksi reumaatikoille. 5 (21)

7 Torrevieja loma- ja asuinpaikkana Torrevieja on erityisesti aikuisille ja lapsiperheille sopiva lomanvietto- ja asuinpaikka. Kaupunki on rauhallinen ja turvallinen, vaikka kesäisin ihmisiä onkin alueella paljon. Alueella on kuusi uimarantaa, joista monet ovat lapsille sopivia, suojaisia rantoja. Torreviejassa on vesipuisto (Aquapark), josta ainakin perheen pienimmät pitävät varmasti. Torreviejassa toimii talvikauden myös vireä Suomi-seura ja evankelis-luterilainen seurakunta. Historia Vielä 1800-luvun alussa Torrevieja oli pieni kylä, jossa oli vain muutamia asuinrakennuksia sekä torni, jonka mukaan kylä on saanut nimensä (vanha torni). Kylä alkoi kasvamaan nopeasti, kun sen satamaa alettiin käyttää suolan kuljetukseen alueella harjoitetun suolateollisuuden vuoksi luvun loppupuolella Torrevieja itsenäistyi Orihuelan kaupungista omaksi alueekseen. Torrevieja on Euroopan suurin suolan tuottaja, ja matkailun lisäksi suolateollisuus onkin Torreviejan alueen tärkein elinkeino. Markkinat Torreviejassa järjestetään perjantaisin Euroopan suurimmat markkinat. Markkina-alue sijaitsee kaupungin keskustassa, ja se järjestetään klo Täältä kannattaa ostaa koko perheelle vaatteita, nahkalaukkuja ja -kenkiä, sillä ne ovat hyvälaatuisia ja hinnat ovat edullisia. 6 (21)

8 3.2 Costa Blanca Norte (Benidorm, Altea, Calpe, Javea, Denia) Costa Blanca Norte on yksi Välimeren kiehtovimpia alueita. Se sijoittuu Torreviejan tapaan Valencian autonomiselle alueelle, Alicanten maakunnan rannikolle. Costa Blanca Norte edustaa Välimeren kauneinta Espanjaa. Se on luonnoltaan, kulttuuriltaan, palveluiltaan ja vauraudeltaan täysin toisenlainen kuin perinteiset massaturismikohteet. Alle tunnin ajomatkan päässä Alicanten lentokentältä sijaitsevat rannikkokaupungit hurmaavat erilaisuudellaan ja autenttisuudellaan, ja näissä on mahdollisuus tutustua aitoon, vanhaan Espanjaan. Costa Blanca Norten alueella on upeita, kilometrien pituisia hiekkarantoja sekä yksityisempiä, vuorien välissä olevia pieniä rantoja. Alueen rantoja leimaa EU:n sininen lippu, joka myönnetään Euroopan puhtaimmiksi luokitelluille rannoille. Environmental Management Certificate takaa vesien laadun sekä sen, että alueen vesistöjä ja ympäristöä hoidetaan esimerkillisellä tavalla. Costa Blanca Nortella voit kokea kiehtovan yhdistelmän vuoristoa upeita hiekkarantoja aitoa espanjalaista kulttuuria historiaa romanttisia ravintoloita gourmet a monipuolisia urheilumahdollisuuksia 7 (21)

9 3.3 Erot Torreviejan ja Costa Blanca Norten välillä Torrevieja -tasankomaista ja kuivempaa maastoa - hiekkaisia rantoja - suolajärviä - vilkasta kaupunkielämää - aktiivinen suomalaisyhteisö, Suomi-seura Torrevieja tarjoaa loistavan asuinpaikan niille, jotka haluavat viettää aikaa eloisassa asuinympäristössä vauhdikkaan kaupunkivilinän ympäröimänä, sekä niille jotka nauttivat rantaelämästä ja monipuolisesta urheilutarjonnasta. EU:n sinisellä lipulla merkattuja rantoja löytyy sekä kaupungin edustalta, että kauempana rauhallisemmilla asuinalueilla. Varsinkin La Matan laadukas ranta-alue houkuttelee kävijöitä niin lähialueelta kuin Torreviejan keskustastakin. Sisämaahan päin tultaessa löytyy lukuisia golfkenttiä, joissa voi viettää aikaa laadukkailla viheriöillä vaikka joka päivä. Costa Blanca Norte - vuoristomaista maastoa - sekä mukulakivisiä että hiekkaisia rantoja - paljon viheralueita - autenttista Espanjaa - jyrkkiä mäkiä - sopii omatoimiselle suomalaisasukkaalle, joka viettää aikaa mieluusti sekä espanjalaisessa että muuten kansainvälisessä seurassa Costa Blanca Norte on sopiva vaihtoehto niille, joille kiehtovien pikkukylien ja vuoristoisen Espanjan tarjoama erilaisuus tuo piristystä arkeen. Erityisesti Altean vitivalkoiset asuintalot ja kapeat kujat houkuttelevat sekä romatikkoja että seikkailunhaluisia kävijöitä tutustumaan sen hehkeään ja elämyksiä tarjoavaan ympäristöön joka vuosi. Meren läheisyys ja vuoristoiset maisemat muodostavat yhdistelmän, joka varmasti tallentuu niin taiteilijoiden kuin valokuvaajienkin teoksiin monissa muodoissa ja väreissä. 8 (21)

10 4 Asuntosijoittaminen Espanjassa ja Costa Blancalla Miksi sijoittaa asuntoon Espanjassa? Turvallinen ja laadukas investointivaihtoehto Sijoittaminen omaan asuntoon juuri nyt on erittäin kannattavaa monessakin mielessä. Ensinnäkin Espanjan talous- ja kiinteistösektori on vakavissa vaikeuksissa, ja voit näin ollen hyötyä uskomattomista tarjouksista. Jopa luksusasuntoja voi saada laatuunsa nähden päätähuimaavan edullisesti. Costa Blancan puolesta puhuu taas sen tarjonnaltaan rikas ympäristö, jonka myötä kysyntä alueella on voimakasta, ja voit tehdä tuottoa asunnollasi vuokraamalla sitä eteenpäin. Tämäkin on mahdollista Elsamarin kautta. 9 (21)

11 Toisekseen sijoittamista Costa Blancalla puoltaa kiinteistömarkkinoiden hintakehitys 20 viime vuoden aikana. Se on ollut erittäin nousujohteista, ja ainoastaan joinakin lyhyinä ajanjaksoina kehitys on ollut hetken pysähdyksissä. Hyvä on panna myös merkille, että uudistuotanto Costa Blancalla on sopeutunut uuteen kestävän kehityksen vaatimaan rakentamiseen, joka huomioi tulevatkin sukupolvet. Valencian alueen harjoittama aluepolitiikka, jota toteutetaan myös Alicanten maakunnassa, yhdistää ympäristön ja paikallisen kulttuurin suojelemisen sekä kaupunkisuunnittelun, joka tukee taloutta, elinkeinoja ja uusien työpaikkojen syntymistä. Näin ollen uudisrakennuksessa on panostettu merkittävästi myös laatuun. Viimeisenä sijoittajille turvaa antavana elementtinä on seguro decenal, kymmenen vuoden vakuutus, joka korvaa rakennuksen mekaaniseen kestävyyteen vaikuttaneiden rakennusvirheiden aiheuttamat materiaalivahingot. Tämä vakuutus on pakollinen. Vakuutuksen ottaa ja maksaa jokainen rakennuttaja, ja sen edunsaajina ovat kiinteistön ostaja ja tulevat omistajat. Näiden asioiden myötä voi helposti todeta, että Costa Blanca tarjoaa parhaan mahdollisen takuun sijoittajalle, joka etsii hyvää tuottoa ja uuteen ympäristötietoiseen aikaan sopeutuvaa laatukiinteistöä. 10 (21)

12 5 Asunnon ostoprosessi Espanjassa Nyt on oikea aika sijoittaa asuntoon Espanjassa. Hinnat ja korot ovat alhaalla, ja samalla sijoitat myös itseesi ja omaan tulevaisuuteesi. Costa Blancan yli 300 aurinkoista päivää vuodessa takaavat hyvinvointisi. Oppaan viimeiseltä sivuilta löydät kaavion, jossa kuvataan ostoprosessi alusta loppuun. Tästä kaaviosta selviää mitkä kaikki osapuolet ovat mukana ostoprosessissa, ja mitä tehtäviä kullakin osapuolella on. Alta löydät kaavion tekstimuodossa. Jotta kaavion tulkitseminen olisi helpompaa, olemme jakaneet prosessin eri vaiheisiin ja antaneet joka osapuolelle oman värin, jotta tiedät minkä tahon tehtäviin kukin vaihe kuuluu. 1. elsamar.com kotisivuilla myytävät kohteet Ota yhteyttä ja kerro toiveesi asunnosta (koko, sijainti, omakotitalo / rivitalo / kerrostalo, hinta). Jos sivuiltamme ei suoraan löydy toiveidesi mukaista asuntoja, etsimme sen sinulle. Läheskään kaikki kohteet eivät ole sivuilla ja yhteistyökumppaneidemme kautta sopiva asunto löytyy varmasti. Myyntihinnan päälle tulisi laskea noin 10% ostoon liittyviä kuluja. Kuluista 8% on asuntokaupoissa maksettavaa arvonlisäveroa (IVA) uusissa asunnoissa, ja jälleenmyynneissä on kyseessä varainsiirtovero. Loppu lisäkuluista koostuu notaarikuluista ja lakinaisen kuluista. Lakinaisen kulut ( euroa) kattaa valvonnan, dokumenttien tarkastuksen, kauppakirjan valmistelun, kiinteistön rekisteröinnin kiinteistörekisteriin, veroilmoituksen teon ja notaarilla edustuksen (tulkkaus ja sähkö- ja vesisopimusten sekä yhtiövastikkeen muuttamisen uuden omistajan nimiin). Pankin myöntämästä lainasta maksetaan leimavero ja pankin hinnaston mukaiset palkkiot lainan nostosta. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 11 (21)

13 2. Asuntojen katsominen / ostopäätös / ostosopimus Tule paikan päälle tutustumaan asuntoihin. Käymme katsomassa asunnot yhdessä, tutustumme alueeseen ja saat tarkemmat tiedot asunnoista. Kannattaa tutustua useampaan asuntoon ja tehdä vertailuja. Ostopäätös on iso asia, joka kannatta harkita tarkkaan omien toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Kun tarjouksesi on hyväksytty, tulee maksaa käsiraha. Kyseessä on muutaman tonnin sitouttamissumma. Kauppakirjan allekirjoitus tulee tapahtua sovitussa määräajassa (usein 30 päivän sisällä). Käsirahan maksun yhteydessä allekirjoitetaan ostosopimus. Jos purat kaupan, menetät käsirahan. 3. NIE-numero NIE-numero on espanjalainen henkilötunnus maassa asuvia ulkomaalaisia varten. Ulkomaalaisella on oltava espanjalainen henkilötunnus, jos hänellä on taloudellisia intressejä Espanjassa, esimerkiksi asunto tai pankkitili. NIE-numero toimii myös yksityishenkilöiden veronumerona, ja se on ilmoitettava verotuksen yhteydessä. Yrityksillä on oma verotunnuksensa. Alkuperäinen dokumentti on erittäin tärkeä, ja sen on aina oltava mukana notaarilla asioidessa, kopio ei kelpaa. NIE-numero haetaan poliisilaitoksen ulkomaanosastolta. Lomakkeet saat Elsamarilta ja olemme mukana hakuprosessissa. Lomakkeen lisäksi hakemukseen tarvitaan passi + 2 kopiota passista sekä 2 passikuvaa. NIE-numeron saanti kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon riippuen ajankohdasta ja paikkakunnasta. Lomakkeiden jättämisen yhteydessä voi valtuuttaa toisen henkilön noutamaan NIE-numeron, jollet itse ole paikalla. Valtuutetun tulee olla mukana hakemusta jätettäessä oman passinsa kanssa. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 12 (21)

14 4. Pankkitilin avaus / puolueeton hinta-arvio / lainaneuvottelut Pankiksi kannattaa valita iso, vakavarainen pankki. Tarkasta myös, että pankilla on toimiva, englannin kielinen verkkopankki, jolla voit hoitaa pankkiasiasi myös Suomesta käsin. Jos tarvitset rahoitusta asunnon hankintaan, autamme siinä. Meillä on suhteet useisiin pankkeihin ja voimme pyytää lainatarjouksia eri pankeilta. Ostettavasta asunnosta tehdään virallinen puolueettoman laitoksen tekemä hinta-arvio (tasacion). Pankit myöntävät tästä arviosta yleensä n % asuntolainaa, laina-aika voi olla jopa 35 vuotta. Jos tasacion on korkeampi kuin myyntihinta, myönnettävä asuntolaina lasketaan myyntihinnasta. Lainahakemukseen tarvitsee yleensä viimeisen kolmen kuukauden ajalta palkkatodistukset, sekä kopion edellisestä verotodistuksesta. Pankki tarkastaa ennen lainan myöntämistä, että kaikki asuntoon liittyvät paperit ovat kunnossa. Näitä ovat mm. omistajaoikeus, asuntoon kohdistuvat rasitteet, rakennuttajan lupa-asiat ja lailliset neliöt. Asuntolainaa myönnetään laillisten neliöiden mukaan, samoin virallisessa puolueettomassa hinta-arviossa huomioidaan ainoastaan lailliset neliöt. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 13 (21)

15 5. Asunnon dokumenttien tarkastus Teemme yhteistyötä suomalaisen lakinaisen kanssa. Hän tarkastaa, että kaikki asuntoon liittyvät dokumentit ovat laillisia ja kunnossa, 6. Valtakirja 7. Asunnon tarkastus ja puutelista rakennuttajille Elsamar.com tekee uudiskohteissa asunnon tarkastuksen, ja toimittaa korjattavien asioiden listan rakennuttajalle ennen kauppakirjan allekirjoitusta. Tarkastus tehdään joko asiakkaan kanssa yhdessä tai asiakkaan valtuuttamana. Asuntokauppa voidaan tehdä alusta loppuun ilman, että asiakas edes käy Espanjassa. Asiat hoidetaan valtakirjalla. Lakinainen laatii valtakirjan, jossa annetaan hänelle valtuutus hoitaa ja allekirjoittaa kauppaan liittyvät paperit. Valtakirja vahvistetaan joko Espanjassa notaarilla tai toimitetaan Suomeen, jolloin asiakas hakee siihen maistraatista apostolin. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 14 (21)

16 8. Asiakirjojen toimitus notaarille kauppakirjaa varten Lakinainen toimittaa notaarille tiedot kaupan osapuolista ja kaupan kohteena olevasta kiinteistöstä. 9. Kauppakirjan laadinta Espanjassa asuntokauppa on aina kiinteistökauppa. Asunnolle haetaan lainhuuto ja kauppa kirjataan kiinteistörekisteriin. Notaari vahvistaa kauppakirjan (escritura), ja on vastuussa sen laillisuudesta. Kauppakirjassa kuvataan kaupan kohteena oleva asunto hyvin yksityiskohtaisesti. Tällä varmistetaan, että kaupan kohteena on oikea asunto. 10. Kauppakirjan allekirjoitus Kauppakirja käydään allekirjoituksen yhteydessä läpi ostajan, myyjän (tai edustajien), välittäjän, lakimiehen ja tarvittaessa pankin edustajan kanssa. Mikäli kauppaan liittyy pankin rahoitus, on pankin edustaja aina paikalla allekirjoituksessa. Myyntihinnan maksu tapahtuu notaarilla kauppakirjan allekirjoituksen yhteydessä. Maksu tapahtuu yleensä sekillä. Rahojen siirtoa varten Suomesta Espanjaan omalle tilillesi pitää varata tarpeeksi aikaa, sillä siirtoon voi mennä jopa 5 pankkipäivää. Sekki tilataan pankista valmiiksi kaupan allekirjoituspäivää varten. Notaari ilmoittaa omistajan muutoksen Sumaan. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 15 (21)

17 11. Sähkö- ja vesisopimukset, yhtiövastike, suma ja kotivakuutus Kun kauppakirja on allekirjoitettu, muutetaan sähkö- ja vesisopimukset uuden omistajan nimiin sekä tehdään omistajan muutosilmoitus taloyhtiön huoltoyhtiölle. Sähkö- ja vesilaskut, kiinteistövero sekä yhtiövastike laitetaan suoraveloitukseen. Nämä sisältyvät lakinaisen palveluun. Samoin asuntoon otetaan kotivakuutus. Mikäli asunnosta on asuntolainaa, pankki tarjoaa omia vakuutuksiaan, kotivakuutus on yleensä ehto asuntolainalle. Kiinteistövero tulee ensimmäisen kerran uuden omistajan maksettavaksi seuraavana kalenterivuonna. Kiinteistövero on maksussa syksyllä. Sähkölasku tulee kuukausittain ja vesilasku kolmen kuukauden välein. Uusissa asunnoissa tulee lisäksi hankittavaksi vesimittari, joka maksaa paikkakunnasta riippuen euroa. 12. Suoraveloitukset Kaikki asuntoon liittyvät maksut tulee laittaa suoraveloitukseen. Pankki tarvitsee suoraveloitusta varten valtuutuksen. Maksuliikenne ei ole Espanjassa yhtä kehittynyttä kuin Suomessa. Pankkitilillä tulee aina olla riittävästi rahaa juokseviin menoihin. Pankit yrittävät laskun eräpäivänä kerran suoraveloitusta. Mikäli juuri sillä hetkellä ei tilillä ole rahaa, katkaistaan asunnolta sähköt tai vedet ilman erillistä ilmoitusta asiasta. Lain mukaan ilmoitus veden tai sähkön katkaisemisesta tulee lähettää asiakkaalle, mutta näin ei käytännössä toimita. Maksamattomat yhtiövastikkeet julkaistaan taloyhtiön yhtiökokouksessa ja usein velallisten lista laitetaan esille taloyhtiön ilmoitustaululle. Omistajat, joilla on maksamattomia yhtiövastikkeita eivät saa esim. uusia avaimia uima-allasalueelle tai autotalliin. Tarkista pankin tiliotteet. Varmista, että suoraveloitukset toimivat ja tililtä menee oikeat summat. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 16 (21)

18 13. Kiinteistön rekisteröinti ja veroilmoitukset Lakinainen huolehtii siitä, että kiinteistö rekisteröidään uuden omistajan nimiin kiinteistörekisterissä ja tekee ostoon liittyvän veroilmoituksen. Mikäli asunnosta on pankkilainaa, huolehtii pankki kiinteistön rekisteröinnistä. 14. elsamar.comin vuokranvälitys Laita asuntosi tuottamaan ja jätä se Elsamarille vuokrattavaksi. Hoidamme asuntoasi kuin omaamme. Asuttu asunto pysyy kunnossa. Asiakkaamme ovat pohjoismaalaisia ja aina ajantasaiset sivumme ovat suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki varaukset varmistetaan ensin omistajalta ja saat kirjallisen erittelyn tilillesi maksetuista vuokrista. 15. Veroedustaja Espanjan lain mukaan kaikilla ei residenteillä tulee olla Espanjassa veroedustaja. Asuntoon liittyvä veroilmoitus tehdään vuosittain. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 17 (21)

19 6 Asunnon vuokraus eteenpäin Kun olet hankkinut oman asuntosi Costa Blancalla, voit hyötyä sijoituksestasi vuokraamalla asunnon eteenpäin Elsamarin kautta. Monissa tapauksissa asunto hankitaan kakkosasunnoksi Suomessa olevan asunnon lisäksi, ja näin ollen Costa Blancalla ei asuta ympärivuotisesti. Vuokraamalla asuntoasi eteenpäin niinä ajanjaksoina kun vietät aikaa Suomessa, varmistat sekä rahallisen että turvaa antavan hyödyn. Asuttu asunto pysyy kunnossa, eikä kotisi jää pitkiksi ajoiksi vartioimatta. Vuokrasäännösten mukaan vuokralaisen tulee hoitaa asuntoa kuin omaa kotiaan. Vuokraajan päätyttyä asunnolle tehdään vielä lopputarkistus- ja siivous Elsamarin toimesta. Näin varmistetaan että asunto on ja pysyy kunnossa. Vuokranvälitykseen otettavan asunnon tulee olla hyvässä kunnossa ja hyvin varusteltu, eli sen tulee sisältää normaalin asunnon perusvarusteet: keittiövälineet, siivousvälineet, pyykinpesukone, lakanat, pyyhkeet, TV jne. Ota yhteyttä niin kerromme lisää! 18 (21)

20 7 Lopuksi Kiitos mielenkiinnostasi! Nyt onkin sitten päätösten aika Tutustu tarjontaamme osoitteessa ja ota yhteyttä. Annamme mielellämme lisätietoa asunnon hankinnasta. elsamar.com kiittää! Osoite C/Villa Madrid 40, Torrevieja (Alicante) Puh (Toimiston aukioloajat: ma-pe klo. 9-15) . Web elsamar.com on suomalaisen pariskunnan, Saima Saarisen ja Seppo Turusen, omistama yritys, joka on toiminut Costa Blancalla vuodesta Olemme aktiivisia työssämme ja käytämme apunamme eri alojen ammattilaisia, mm. ekonomeja ja juristeja. 19 (21)

21 Asiakkaan yhteydenotto 2. Asunnon ostopäätös ja ostosopimus Paikalla kaupassa Valtakirjan apostolointi maistraatissa ASIAKAS ei 1. elsamar.com kotisivuilla myytävät asunnot 3.NIEnumero 14. elsamar.comin vuokran välitys ELSAMAR 2. Asuntojen katsominen ei Nie-numeron hakuprosessi 4. Pankkitilin avaus --- kyllä 7. Asunnon tarkastus ja puutelista rakennuttajalle Puolueeton asunnon arviointi kyllä Rahoitus 12. Suoraveloitukset (sähkö, vesi, yhtiövastike, suma) 13. Kiinteistön rekisteröinti ja veroilmoitukset PANKKI 4. Lainaneuvottelut ei LAKINAINEN 5. Asunnon dokumenttien tarkastus 6. Valtakirja 8. Asiakirjojen toimitus notaarille kauppakirjaa varten 11.Sähkö- ja vesisopimukset, yhtiövastike, kotivakuutus, suma 15. Veroedustaja vuosittaiset veroilmoitukset Suomi/ Espanja 13. Kiinteistön rekisteröinti ja veroilmoitukset Valtakirjan allekirjoitus notaarilla espanja suomi 9. Escrituran (kauppakirja) laadinta 10. Escrituran allekirjoitus NOTAARI

Opas asunnon ostoon Espanjassa 2014

Opas asunnon ostoon Espanjassa 2014 Tämän oppaan tarkoitus on auttaa kysymyksissä, jotka liittyvät asunnon hankintaan Espanjassa. Mihin sijoitat, kannattaako asunnon hankinta, mitkä ovat ostoon liittyvät kulut ja kulut jatkossa, miten hankintaprosessi

Lisätiedot

Sisällys. Asuinkiinteistöjen kauppa Ranskassa 2. Miksi juuri Village Center 3 Osto 3

Sisällys. Asuinkiinteistöjen kauppa Ranskassa 2. Miksi juuri Village Center 3 Osto 3 Sisällys Asuinkiinteistöjen kauppa Ranskassa 2 Miksi juuri Village Center 3 Osto 3 Asuinkiinteistöjen ostoprosessi Ranskassa 4 Asunnon varaus 4 Käsiraha 4 Varausvahvistus 5 Kauppakirjaluonnos ja kaupantekotilaisuus

Lisätiedot

Ostajalle: Sisällysluettelo. Välityspalkkio 14 Asunnon hinnan määrittely 15 Asunnon myymisen yhteydessä esitettävät asiakirjat

Ostajalle: Sisällysluettelo. Välityspalkkio 14 Asunnon hinnan määrittely 15 Asunnon myymisen yhteydessä esitettävät asiakirjat Sisällysluettelo Pääset valitsemaasi aihealueeseen otsikkoa klikkaamalla. Johdanto 2 Ostajalle: Asunnon etsiminen 2 Mitkä ovat asuntokaupan eri vaiheet? 3 Hyvä muistaa ennen ostotarjouksen tekemistä 3

Lisätiedot

Perustietoa mökkitontin ostajalle

Perustietoa mökkitontin ostajalle Perustietoa mökkitontin ostajalle Ostaessasi tai myydessäsi maata, rakennettua tai rakentamatonta, on kysymyksessä aina kiinteistön kauppa. Kiinteistön kaupalta edellytetään tiettyä määrämuotoa, eikä se

Lisätiedot

Mun ElämÄ. mun. RaHAt

Mun ElämÄ. mun. RaHAt Mun ElämÄ mun RaHAt Mun ElämÄ mun RaHAt Itsenäistyminen on yksi suurimmista murroksista. Yht äkkiä asuu yksin ja vastaa omista asioistaan. On mietittävä miten hankitaan kotivakuutus, mitä tarkoittaa luoton

Lisätiedot

Hei, Toivomme, että tästä oppaasta on hyötyä, antaa vastauksia kysymyksiin ja näin ollen edesauttaa sinua itsenäistymisessä.

Hei, Toivomme, että tästä oppaasta on hyötyä, antaa vastauksia kysymyksiin ja näin ollen edesauttaa sinua itsenäistymisessä. Itsenäistyvän opas Hei, edessäsi avautuu itsenäistyvän opas. Tämän oppaan tarkoituksena on tarjota tietoa itsenäistymisestä ja omilleen asettumisesta selkeytetysti nuorten kielellä. Oppaan sisältö on koottu

Lisätiedot

Itsenäis opas ty vän

Itsenäis opas ty vän Itsenäistyvän opas Toimitus: Heidi Åkerblom, projektikoordinaattori, Vantaan nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kehittämishanke (2011-13), Vantaan nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Jeesi Anniina Lehtoranta,

Lisätiedot

1. Tervetuloa suomeen. 3. opiskelu. 4. lapset, perhe ja vanhukset

1. Tervetuloa suomeen. 3. opiskelu. 4. lapset, perhe ja vanhukset Perustietoa Suomesta 1. Tervetuloa suomeen Perustietoa Suomeen muuttavalle s. 6 Miten pääsen alkuun s. 6 Miten löydän asunnon? s. 7 Miten vuokraan asunnon? s. 7 Vuokravakuus s. 7 Muutto s. 7 Asumisen säännöt

Lisätiedot

PERUSTIETOA SUOMESTA

PERUSTIETOA SUOMESTA PERUSTIETOA SUOMESTA 1. TERVETULOA SUOMEEN ESIPUHE 6 MITEN PÄÄSEN ALKUUN 6 1.Asunto 6 2. Maistraatti 6 3. Puhelin 6 4. Pankkitili 6 5. Selvitä oikeutesi sosiaaliturvaan 6 6. Verokortti 6 7. Työn hakeminen

Lisätiedot

Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin?

Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? Visailukysymyksiä Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? a. Setelissä on ainakin hologrammi, turvalanka ja koko seteli hohtaa ultraviolettivalossa. b. Kun seteliä

Lisätiedot

ASUNTOSIJOITTAJAN OPAS

ASUNTOSIJOITTAJAN OPAS ASUNTOSIJOITTAJAN OPAS TEHOKKAIMMAT TYÖKALUT TUOTON PARANTAMISEEN VUOKRANANTAJAN LAKI-, TALOUS- JA VERONEUVONTA VUOKRANANTAJAN ASIAKIRJAMALLIT JA SOPIMUKSET SUOMEN LAAJIN VUOKRAUKSEN TIETOPANKKI PERINTÄSOPIMUS

Lisätiedot

Arki eläkkeellä - taloustietoa muuttuvaan arkeen

Arki eläkkeellä - taloustietoa muuttuvaan arkeen Arki eläkkeellä - taloustietoa muuttuvaan arkeen Arki eläkkeellä Oppaan kirjoittaja, Jorma Pesonen kertoo omista kokemuksistaan: Eläkkeellä olemisen arkea eli kolmatta ikää on vietetty jo puolitoista vuotta.

Lisätiedot

Raha-asiat järjestyksessä

Raha-asiat järjestyksessä Raha-asiat järjestyksessä 2013 Apua budjetin tekoon Neuvoja ja vinkkejä Taloutesi hoitoon Taloutesi hoitoon Kaikilla meillä on tulevaisuutta koskevia unelmia. Osa haluaa ehkä ostaa asunnon tai auton tai

Lisätiedot

Paperisodasta permanenttiin. kaikki parturi-kampaamon perustamisesta

Paperisodasta permanenttiin. kaikki parturi-kampaamon perustamisesta Paperisodasta permanenttiin kaikki parturi-kampaamon perustamisesta Sisällys Minustako yrittäjä?... 3 Mistä apua yrityksen perustamiseen?... 4 Yritysidea... 4 Liiketoimintasuunnitelma... 7 Kohderyhmä -

Lisätiedot

Ohjeita bisneksen ostajalle

Ohjeita bisneksen ostajalle Ohjeita bisneksen ostajalle Ohjeita yritysostoa suunnitteleville uusille yrittäjille TEM/APAKE 2011 Sisällysluettelo Johdanto...3 Miksi ostaa toimiva bisnes...5 Miten löytää sopiva bisnes ostettavaksi...6-7

Lisätiedot

Hanketoimijan käsikirja

Hanketoimijan käsikirja 2010 M a a s e u t u v e r k o s t o n j u l k a i s u H a n k e t o i m i j a n k ä s i k i r j a Hanketoimijan käsikirja M a a s e u t u v e r k o s t o n j u l k a i s u H a n k e t o i m i j a n k

Lisätiedot

YT1 YRITYKSEN SUUNNITTELUOPAS

YT1 YRITYKSEN SUUNNITTELUOPAS YT1 YRITYKSEN SUUNNITTELUOPAS businessoulu.com 2015 2 SISÄLTÖ SIVU 1. YRITTÄMISEN EDELLYTYKSET 3 1.1 Ammattitaito 3 1.2 Koulutus 3 1.3 Tuotteen tai palvelun kysyntä 3 1.4 Vaihtoehtona yrityksen ostaminen

Lisätiedot

Asuntorahoitusselvitys 6.9.2007

Asuntorahoitusselvitys 6.9.2007 xx.9.27 3.9.27 1. Asuntorahoitus 1 1.1 Asuntotuotannon rahoitus 2 1.2 Asuntoluottokanta 2 1.3 Asuntolainojen myöntäjät 3 1.4 Pankit asuntolainojen myöntäjinä 4 1.5 Asuntolainojen korot ja korkomarginaali

Lisätiedot

Arvoisa työnantaja, Palveluksessanne! Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO

Arvoisa työnantaja, Palveluksessanne! Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO Arvoisa työnantaja, Lämpimät kiitoksemme siitä, että olet tarjonnut harjoittelupaikan ulkomaiselle nuorelle! Samalla olet auttanut suomalaista opiskelijaa tai vasta tutkintonsa suorittanutta nuorta saamaan

Lisätiedot

YT1. Yrityksen suunnitteluopas

YT1. Yrityksen suunnitteluopas YT1 Yrityksen suunnitteluopas 2015 2 (24) Sisältö 1. Yrittämisen edellytykset...3 1.1 Ammattitaito...3 1.2 Koulutus...3 1.3 Tuotteen tai palvelun kysyntä...3 1.4 Vaihtoehtona yrityksen ostaminen...3 1.5

Lisätiedot

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville

Talous hallintaan. Taloustietoa ikääntyville Talous hallintaan Taloustietoa ikääntyville Sisällys TALOUDEN SUUNNITTELU... 3 PANKKITILI... 5 PANKIN PALVELUT... 6 LASKUJEN MAKSAMINEN... 8 LAINA... 10 TAVAROIDEN OSTAMINEN... 11 OMAISUUDEN HOITO... 12

Lisätiedot

LAUANTAI 15.2.2014 VIIKKO 7 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU. Modernia asumista luonnon keskellä

LAUANTAI 15.2.2014 VIIKKO 7 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU. Modernia asumista luonnon keskellä P YHÄJOEN KUULUMISET LAUANTAI 15.2.2014 VIIKKO 7 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU Modernia asumista luonnon keskellä Pyhäjoelta löytyy todella hienoja rauhallisia rakennuspaikkoja. MIIA IMPOLA Rajaniemen

Lisätiedot

Raha-asiat järjestyksessä

Raha-asiat järjestyksessä Raha-asiat järjestyksessä 2012 Apua budjetin tekoon Näin rahasi riittävät pidempään Neuvoja ja vinkkejä taloutesi hoitoon Kuluttajaviraston laskelmia lapset auto asunto vakuutus internet vaatteet lainat

Lisätiedot

TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE

TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI - Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Tämä opas on tarkoitettu Mikkelissä asuville maahanmuuttajille. Oppaaseen on kerätty tietoja, joita

Lisätiedot

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Alkavalle yrittäjälle 2015. Perustamisopas. Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle 2015 CERTIFIED BY ISO 9001 Varaa aika yritysneuvojalle lähelläsi: www.uusyrityskeskus.fi 25 alkavien vuotta yrittäjien tukena CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas 2015

Lisätiedot

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001

Perustamisopas. Alkavalle yrittäjälle. www.uusyrityskeskus.fi CERTIFIED BY ISO 9001 2014 Perustamisopas Alkavalle yrittäjälle CERTIFIED BY ISO 9001 www.uusyrityskeskus.fi 25 alkavien vuotta yrittäjien tukena CERTIFIED BY ISO 9001 Perustamisopas 2014 Alkusanat Yrittäjänä vapauden myötä

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

www.porssisaatio.fi Sijoitusrahasto- opas Opas kaikille sijoitusrahastoista kiinnostuneille

www.porssisaatio.fi Sijoitusrahasto- opas Opas kaikille sijoitusrahastoista kiinnostuneille www.porssisaatio.fi Sijoitusrahasto- opas Opas kaikille sijoitusrahastoista kiinnostuneille Sisällys Sijoitusrahasto lyhyesti 4 Säästö- ja sijoituskohteet 5 Mikä sijoitusrahasto on? 7 Mihin rahaston valinnassa

Lisätiedot

6.1 Kauppakirjaan tavallisesti kirjattavat asiat... 17 6.2 Muita huomioon otettavia seikkoja... 17 6.3 Sopimuskumppanit... 17 6.

6.1 Kauppakirjaan tavallisesti kirjattavat asiat... 17 6.2 Muita huomioon otettavia seikkoja... 17 6.3 Sopimuskumppanit... 17 6. Sisällys 1. Yrittäjäksi ryhtyminen... 3 2. Yritysmuodon valinta... 4 2.1 Yksityinen elinkeinonharjoittaja... 4 2.2 Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö... 4 2.3 Osakeyhtiö... 5 3. Rahoitus... 7 3.1 Vakuudet...

Lisätiedot