Asunnonostajan O P A S. - Sijoitusmahdollisuutesi Costa Blancalla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asunnonostajan O P A S. - Sijoitusmahdollisuutesi Costa Blancalla"

Transkriptio

1 Asunnonostajan O P A S - Sijoitusmahdollisuutesi Costa Blancalla

2 1 Intro Hei! Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa sinua asunnon hankintaan liittyvissä kysymyksissä. Onko asunnon hankinta Espanjasta kannattavaa? Minkälaiset kokonaiskusannukset hankinnasta koituu? Miten hankintaprosessi etenee konkreettisesti? Seuraavilta sivuilta löydät vastauksen niin moniin kysymyksiin kuin mahdollista. Mahdollisten ja todennäköisten lisäkysymysten kanssa ota meihin yhteyttä osoitteessa Oppaan ensimmäisillä sivuilla kerromme yleistietoa Costa Blancan alueesta. Kaikkea mitä matkailijan ja asunnon ostajan on hyvä tietää tästä upeasta rannikkoseudusta - ja miksi oma koti on hyvä hankkia juuri täältä. Keskimmäisillä sivuilla kuvaamme tarkasti, miten asunnon hankintaprosessi sujuu Elsamarin kautta. Mitkä tahot prosessissa ovat mukana ja miten ne auttavat sinua oman asunnon hankinnassa. Voit myöhemmin laittaa myös sijoituksesi tuottamaan. Tästä kerromme oppaan viimeisillä sivuilla. Toivomme tästä oppaasta olevan sinulle paljon hyötyä! Mukavia lukuhetkiä! elsamar.com 1 (21)

3 Sisältö 1 Intro Costa Blanca pähkinänkuoressa Toiminta-alueemme Costa Blancalla Torrevieja Costa Blanca Norte (Benidorm, Altea, Calpe, Javea, Denia) Erot Torreviejan ja Costa Blanca Norten välillä Asuntosijoittaminen Espanjassa ja Costa Blancalla Asunnon ostoprosessi Espanjassa Asunnon vuokraus eteenpäin Lopuksi (21)

4 2 Costa Blanca pähkinänkuoressa - sijaitsee Valencian itsehallintoalueella, Alicanten maakunnan rannikolla - yksi maailman parhaimmista ilmastoista (maailman terveysorganisaatio WHO:n mukaan) - yli 100 km hiekkarantoja, joista monille myönnetty puhtautta ja turvallista kylpemistä merkitsevä EU:n sininen lippu - vaihteleva maasto vuoristoisesta pohjoisosasta tasankomaiseen etelään Sää Costa Blancalla - leuto ilmasto vuoden ympäri aurinkoista päivää vuodessa - vuoden keskilämpötila 19 C - talvi joulu-helmikuun aikana (n. 17 C) - kevät maalis-huhtikuun aikana (n C) - kesä touko-syyskuun aikana (n C) - syksy loka-marraskuun aikana (n C) Ilmasto Costa Blanca Nortella on normaalisti noin kaksi astetta viileämpi kuin eteläosassa. 3 (21)

5 3 Toiminta-alueemme Costa Blancalla Elsamarin toimipiste Espanjassa sijaitsee Costa Blancalla, Alicanten maakunnan rannikolla. Välityksessämme on noin 100 vuokrakohdetta, sekä erinäisiä myyntikohteita enimmäkseen Torreviejan ja Costa Blanca Norten alueilla. Edellisellä sivulla luettelimmekin jo Costa Blancan ominaisuuksia pähkinänkuoressa, ja mm. näiden syiden vuoksi olemme valinneet toimipaikaksemme juuri Costa Blancan. Mielestämme tämä alue tarjoaa Espanjan parhaat asuinolosuhteet niin lapsille, aikuisille kuin senioreillekin. Tämän takaavat terveellinen ilmasto, kauniit maisemat, mielenkiintoinen kulttuuri sekä monet muut mieltä nostattavat seikat. Espanjan ja Costa Blancan edut lyhyesti: - Elinkustannukset yhä alhaiset verrattaessa moniin muihin EU:n jäsenmaihin - Ihailemisen arvoiset terveys- ja infrastruktuurijärjestelmät - Turvallinen sijoitusympäristö - Välttynyt suurilta luonnonkatastrofeilta - Korkea yleisen järjestyksen ja turvallisuuden taso - Jatkuvasti paranevat ja edullisemmat lentoliikenneyhteydet - Terveellinen ilmasto - Tunnettu Välimeren ruokakulttuuri Tässä osiossa kerromme tarkemmin Costa Blancalla sijaitsevista Torreviejan kaupungista ja rannikon pohjoisosa Costa Blanca Nortesta. Koska ne sijaitsevat eri puolilla Costa Blancaa, ne myös eroavat toisistaan mielenkiintoisella tavalla. Kyseiset eroavaisuudet erottelemme osion viimeisessä kappaleessa. Nämä erot kertovat siitä, miten monipuolinen ja tarjonnaltaan rikas alue Costa Blanca on se tarjoaa elämyksiä kaikille. 4 (21)

6 3.1 Torrevieja Torreviejan kaupunki sijaitsee Costa Blancalla, Alicanten maakunnan rannikolla. Asukkaita siellä on noin , joista noin puolet on espanjalaisia. Loput asukkaista on ulkomaalaisia, jotka asuvat vakituisesti Torreviejassa. Kesäkuukausien aikana Torreviejan asukasmäärä moninkertaistuu, sillä alue on erityisesti espanjalaisten lomanviettäjien suosiossa. Niinpä kesällä asukkaita on jopa Luonto ja ilmasto Torreviejaa ympäröivät meren ja vuorten lisäksi kaksi suolajärveä sekä Euroopan suurimmat suola-altaat. Kasvillisuus ja eläimistö ovat suolajärvillä ainutlaatuisia. Alueella elää jopa 250 erilaista lintulajia, joista värikkäin lienee flamingo. Suolajärvet ovat suojeltua kansallispuistoaluetta ja yksi Torreviejan tärkeimmistä nähtävyyksistä. Torreviejaa ympäröivillä suolajärvillä on suuri vaikutus alueen mikroilmastoon, sillä ilmasto on lähiseutuja leudompaa. Torreviejan ilmastolla sanotaan olevan myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Sitä pidetään erityisen sopivana esimerkiksi reumaatikoille. 5 (21)

7 Torrevieja loma- ja asuinpaikkana Torrevieja on erityisesti aikuisille ja lapsiperheille sopiva lomanvietto- ja asuinpaikka. Kaupunki on rauhallinen ja turvallinen, vaikka kesäisin ihmisiä onkin alueella paljon. Alueella on kuusi uimarantaa, joista monet ovat lapsille sopivia, suojaisia rantoja. Torreviejassa on vesipuisto (Aquapark), josta ainakin perheen pienimmät pitävät varmasti. Torreviejassa toimii talvikauden myös vireä Suomi-seura ja evankelis-luterilainen seurakunta. Historia Vielä 1800-luvun alussa Torrevieja oli pieni kylä, jossa oli vain muutamia asuinrakennuksia sekä torni, jonka mukaan kylä on saanut nimensä (vanha torni). Kylä alkoi kasvamaan nopeasti, kun sen satamaa alettiin käyttää suolan kuljetukseen alueella harjoitetun suolateollisuuden vuoksi luvun loppupuolella Torrevieja itsenäistyi Orihuelan kaupungista omaksi alueekseen. Torrevieja on Euroopan suurin suolan tuottaja, ja matkailun lisäksi suolateollisuus onkin Torreviejan alueen tärkein elinkeino. Markkinat Torreviejassa järjestetään perjantaisin Euroopan suurimmat markkinat. Markkina-alue sijaitsee kaupungin keskustassa, ja se järjestetään klo Täältä kannattaa ostaa koko perheelle vaatteita, nahkalaukkuja ja -kenkiä, sillä ne ovat hyvälaatuisia ja hinnat ovat edullisia. 6 (21)

8 3.2 Costa Blanca Norte (Benidorm, Altea, Calpe, Javea, Denia) Costa Blanca Norte on yksi Välimeren kiehtovimpia alueita. Se sijoittuu Torreviejan tapaan Valencian autonomiselle alueelle, Alicanten maakunnan rannikolle. Costa Blanca Norte edustaa Välimeren kauneinta Espanjaa. Se on luonnoltaan, kulttuuriltaan, palveluiltaan ja vauraudeltaan täysin toisenlainen kuin perinteiset massaturismikohteet. Alle tunnin ajomatkan päässä Alicanten lentokentältä sijaitsevat rannikkokaupungit hurmaavat erilaisuudellaan ja autenttisuudellaan, ja näissä on mahdollisuus tutustua aitoon, vanhaan Espanjaan. Costa Blanca Norten alueella on upeita, kilometrien pituisia hiekkarantoja sekä yksityisempiä, vuorien välissä olevia pieniä rantoja. Alueen rantoja leimaa EU:n sininen lippu, joka myönnetään Euroopan puhtaimmiksi luokitelluille rannoille. Environmental Management Certificate takaa vesien laadun sekä sen, että alueen vesistöjä ja ympäristöä hoidetaan esimerkillisellä tavalla. Costa Blanca Nortella voit kokea kiehtovan yhdistelmän vuoristoa upeita hiekkarantoja aitoa espanjalaista kulttuuria historiaa romanttisia ravintoloita gourmet a monipuolisia urheilumahdollisuuksia 7 (21)

9 3.3 Erot Torreviejan ja Costa Blanca Norten välillä Torrevieja -tasankomaista ja kuivempaa maastoa - hiekkaisia rantoja - suolajärviä - vilkasta kaupunkielämää - aktiivinen suomalaisyhteisö, Suomi-seura Torrevieja tarjoaa loistavan asuinpaikan niille, jotka haluavat viettää aikaa eloisassa asuinympäristössä vauhdikkaan kaupunkivilinän ympäröimänä, sekä niille jotka nauttivat rantaelämästä ja monipuolisesta urheilutarjonnasta. EU:n sinisellä lipulla merkattuja rantoja löytyy sekä kaupungin edustalta, että kauempana rauhallisemmilla asuinalueilla. Varsinkin La Matan laadukas ranta-alue houkuttelee kävijöitä niin lähialueelta kuin Torreviejan keskustastakin. Sisämaahan päin tultaessa löytyy lukuisia golfkenttiä, joissa voi viettää aikaa laadukkailla viheriöillä vaikka joka päivä. Costa Blanca Norte - vuoristomaista maastoa - sekä mukulakivisiä että hiekkaisia rantoja - paljon viheralueita - autenttista Espanjaa - jyrkkiä mäkiä - sopii omatoimiselle suomalaisasukkaalle, joka viettää aikaa mieluusti sekä espanjalaisessa että muuten kansainvälisessä seurassa Costa Blanca Norte on sopiva vaihtoehto niille, joille kiehtovien pikkukylien ja vuoristoisen Espanjan tarjoama erilaisuus tuo piristystä arkeen. Erityisesti Altean vitivalkoiset asuintalot ja kapeat kujat houkuttelevat sekä romatikkoja että seikkailunhaluisia kävijöitä tutustumaan sen hehkeään ja elämyksiä tarjoavaan ympäristöön joka vuosi. Meren läheisyys ja vuoristoiset maisemat muodostavat yhdistelmän, joka varmasti tallentuu niin taiteilijoiden kuin valokuvaajienkin teoksiin monissa muodoissa ja väreissä. 8 (21)

10 4 Asuntosijoittaminen Espanjassa ja Costa Blancalla Miksi sijoittaa asuntoon Espanjassa? Turvallinen ja laadukas investointivaihtoehto Sijoittaminen omaan asuntoon juuri nyt on erittäin kannattavaa monessakin mielessä. Ensinnäkin Espanjan talous- ja kiinteistösektori on vakavissa vaikeuksissa, ja voit näin ollen hyötyä uskomattomista tarjouksista. Jopa luksusasuntoja voi saada laatuunsa nähden päätähuimaavan edullisesti. Costa Blancan puolesta puhuu taas sen tarjonnaltaan rikas ympäristö, jonka myötä kysyntä alueella on voimakasta, ja voit tehdä tuottoa asunnollasi vuokraamalla sitä eteenpäin. Tämäkin on mahdollista Elsamarin kautta. 9 (21)

11 Toisekseen sijoittamista Costa Blancalla puoltaa kiinteistömarkkinoiden hintakehitys 20 viime vuoden aikana. Se on ollut erittäin nousujohteista, ja ainoastaan joinakin lyhyinä ajanjaksoina kehitys on ollut hetken pysähdyksissä. Hyvä on panna myös merkille, että uudistuotanto Costa Blancalla on sopeutunut uuteen kestävän kehityksen vaatimaan rakentamiseen, joka huomioi tulevatkin sukupolvet. Valencian alueen harjoittama aluepolitiikka, jota toteutetaan myös Alicanten maakunnassa, yhdistää ympäristön ja paikallisen kulttuurin suojelemisen sekä kaupunkisuunnittelun, joka tukee taloutta, elinkeinoja ja uusien työpaikkojen syntymistä. Näin ollen uudisrakennuksessa on panostettu merkittävästi myös laatuun. Viimeisenä sijoittajille turvaa antavana elementtinä on seguro decenal, kymmenen vuoden vakuutus, joka korvaa rakennuksen mekaaniseen kestävyyteen vaikuttaneiden rakennusvirheiden aiheuttamat materiaalivahingot. Tämä vakuutus on pakollinen. Vakuutuksen ottaa ja maksaa jokainen rakennuttaja, ja sen edunsaajina ovat kiinteistön ostaja ja tulevat omistajat. Näiden asioiden myötä voi helposti todeta, että Costa Blanca tarjoaa parhaan mahdollisen takuun sijoittajalle, joka etsii hyvää tuottoa ja uuteen ympäristötietoiseen aikaan sopeutuvaa laatukiinteistöä. 10 (21)

12 5 Asunnon ostoprosessi Espanjassa Nyt on oikea aika sijoittaa asuntoon Espanjassa. Hinnat ja korot ovat alhaalla, ja samalla sijoitat myös itseesi ja omaan tulevaisuuteesi. Costa Blancan yli 300 aurinkoista päivää vuodessa takaavat hyvinvointisi. Oppaan viimeiseltä sivuilta löydät kaavion, jossa kuvataan ostoprosessi alusta loppuun. Tästä kaaviosta selviää mitkä kaikki osapuolet ovat mukana ostoprosessissa, ja mitä tehtäviä kullakin osapuolella on. Alta löydät kaavion tekstimuodossa. Jotta kaavion tulkitseminen olisi helpompaa, olemme jakaneet prosessin eri vaiheisiin ja antaneet joka osapuolelle oman värin, jotta tiedät minkä tahon tehtäviin kukin vaihe kuuluu. 1. elsamar.com kotisivuilla myytävät kohteet Ota yhteyttä ja kerro toiveesi asunnosta (koko, sijainti, omakotitalo / rivitalo / kerrostalo, hinta). Jos sivuiltamme ei suoraan löydy toiveidesi mukaista asuntoja, etsimme sen sinulle. Läheskään kaikki kohteet eivät ole sivuilla ja yhteistyökumppaneidemme kautta sopiva asunto löytyy varmasti. Myyntihinnan päälle tulisi laskea noin 10% ostoon liittyviä kuluja. Kuluista 8% on asuntokaupoissa maksettavaa arvonlisäveroa (IVA) uusissa asunnoissa, ja jälleenmyynneissä on kyseessä varainsiirtovero. Loppu lisäkuluista koostuu notaarikuluista ja lakinaisen kuluista. Lakinaisen kulut ( euroa) kattaa valvonnan, dokumenttien tarkastuksen, kauppakirjan valmistelun, kiinteistön rekisteröinnin kiinteistörekisteriin, veroilmoituksen teon ja notaarilla edustuksen (tulkkaus ja sähkö- ja vesisopimusten sekä yhtiövastikkeen muuttamisen uuden omistajan nimiin). Pankin myöntämästä lainasta maksetaan leimavero ja pankin hinnaston mukaiset palkkiot lainan nostosta. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 11 (21)

13 2. Asuntojen katsominen / ostopäätös / ostosopimus Tule paikan päälle tutustumaan asuntoihin. Käymme katsomassa asunnot yhdessä, tutustumme alueeseen ja saat tarkemmat tiedot asunnoista. Kannattaa tutustua useampaan asuntoon ja tehdä vertailuja. Ostopäätös on iso asia, joka kannatta harkita tarkkaan omien toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Kun tarjouksesi on hyväksytty, tulee maksaa käsiraha. Kyseessä on muutaman tonnin sitouttamissumma. Kauppakirjan allekirjoitus tulee tapahtua sovitussa määräajassa (usein 30 päivän sisällä). Käsirahan maksun yhteydessä allekirjoitetaan ostosopimus. Jos purat kaupan, menetät käsirahan. 3. NIE-numero NIE-numero on espanjalainen henkilötunnus maassa asuvia ulkomaalaisia varten. Ulkomaalaisella on oltava espanjalainen henkilötunnus, jos hänellä on taloudellisia intressejä Espanjassa, esimerkiksi asunto tai pankkitili. NIE-numero toimii myös yksityishenkilöiden veronumerona, ja se on ilmoitettava verotuksen yhteydessä. Yrityksillä on oma verotunnuksensa. Alkuperäinen dokumentti on erittäin tärkeä, ja sen on aina oltava mukana notaarilla asioidessa, kopio ei kelpaa. NIE-numero haetaan poliisilaitoksen ulkomaanosastolta. Lomakkeet saat Elsamarilta ja olemme mukana hakuprosessissa. Lomakkeen lisäksi hakemukseen tarvitaan passi + 2 kopiota passista sekä 2 passikuvaa. NIE-numeron saanti kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon riippuen ajankohdasta ja paikkakunnasta. Lomakkeiden jättämisen yhteydessä voi valtuuttaa toisen henkilön noutamaan NIE-numeron, jollet itse ole paikalla. Valtuutetun tulee olla mukana hakemusta jätettäessä oman passinsa kanssa. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 12 (21)

14 4. Pankkitilin avaus / puolueeton hinta-arvio / lainaneuvottelut Pankiksi kannattaa valita iso, vakavarainen pankki. Tarkasta myös, että pankilla on toimiva, englannin kielinen verkkopankki, jolla voit hoitaa pankkiasiasi myös Suomesta käsin. Jos tarvitset rahoitusta asunnon hankintaan, autamme siinä. Meillä on suhteet useisiin pankkeihin ja voimme pyytää lainatarjouksia eri pankeilta. Ostettavasta asunnosta tehdään virallinen puolueettoman laitoksen tekemä hinta-arvio (tasacion). Pankit myöntävät tästä arviosta yleensä n % asuntolainaa, laina-aika voi olla jopa 35 vuotta. Jos tasacion on korkeampi kuin myyntihinta, myönnettävä asuntolaina lasketaan myyntihinnasta. Lainahakemukseen tarvitsee yleensä viimeisen kolmen kuukauden ajalta palkkatodistukset, sekä kopion edellisestä verotodistuksesta. Pankki tarkastaa ennen lainan myöntämistä, että kaikki asuntoon liittyvät paperit ovat kunnossa. Näitä ovat mm. omistajaoikeus, asuntoon kohdistuvat rasitteet, rakennuttajan lupa-asiat ja lailliset neliöt. Asuntolainaa myönnetään laillisten neliöiden mukaan, samoin virallisessa puolueettomassa hinta-arviossa huomioidaan ainoastaan lailliset neliöt. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 13 (21)

15 5. Asunnon dokumenttien tarkastus Teemme yhteistyötä suomalaisen lakinaisen kanssa. Hän tarkastaa, että kaikki asuntoon liittyvät dokumentit ovat laillisia ja kunnossa, 6. Valtakirja 7. Asunnon tarkastus ja puutelista rakennuttajille Elsamar.com tekee uudiskohteissa asunnon tarkastuksen, ja toimittaa korjattavien asioiden listan rakennuttajalle ennen kauppakirjan allekirjoitusta. Tarkastus tehdään joko asiakkaan kanssa yhdessä tai asiakkaan valtuuttamana. Asuntokauppa voidaan tehdä alusta loppuun ilman, että asiakas edes käy Espanjassa. Asiat hoidetaan valtakirjalla. Lakinainen laatii valtakirjan, jossa annetaan hänelle valtuutus hoitaa ja allekirjoittaa kauppaan liittyvät paperit. Valtakirja vahvistetaan joko Espanjassa notaarilla tai toimitetaan Suomeen, jolloin asiakas hakee siihen maistraatista apostolin. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 14 (21)

16 8. Asiakirjojen toimitus notaarille kauppakirjaa varten Lakinainen toimittaa notaarille tiedot kaupan osapuolista ja kaupan kohteena olevasta kiinteistöstä. 9. Kauppakirjan laadinta Espanjassa asuntokauppa on aina kiinteistökauppa. Asunnolle haetaan lainhuuto ja kauppa kirjataan kiinteistörekisteriin. Notaari vahvistaa kauppakirjan (escritura), ja on vastuussa sen laillisuudesta. Kauppakirjassa kuvataan kaupan kohteena oleva asunto hyvin yksityiskohtaisesti. Tällä varmistetaan, että kaupan kohteena on oikea asunto. 10. Kauppakirjan allekirjoitus Kauppakirja käydään allekirjoituksen yhteydessä läpi ostajan, myyjän (tai edustajien), välittäjän, lakimiehen ja tarvittaessa pankin edustajan kanssa. Mikäli kauppaan liittyy pankin rahoitus, on pankin edustaja aina paikalla allekirjoituksessa. Myyntihinnan maksu tapahtuu notaarilla kauppakirjan allekirjoituksen yhteydessä. Maksu tapahtuu yleensä sekillä. Rahojen siirtoa varten Suomesta Espanjaan omalle tilillesi pitää varata tarpeeksi aikaa, sillä siirtoon voi mennä jopa 5 pankkipäivää. Sekki tilataan pankista valmiiksi kaupan allekirjoituspäivää varten. Notaari ilmoittaa omistajan muutoksen Sumaan. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 15 (21)

17 11. Sähkö- ja vesisopimukset, yhtiövastike, suma ja kotivakuutus Kun kauppakirja on allekirjoitettu, muutetaan sähkö- ja vesisopimukset uuden omistajan nimiin sekä tehdään omistajan muutosilmoitus taloyhtiön huoltoyhtiölle. Sähkö- ja vesilaskut, kiinteistövero sekä yhtiövastike laitetaan suoraveloitukseen. Nämä sisältyvät lakinaisen palveluun. Samoin asuntoon otetaan kotivakuutus. Mikäli asunnosta on asuntolainaa, pankki tarjoaa omia vakuutuksiaan, kotivakuutus on yleensä ehto asuntolainalle. Kiinteistövero tulee ensimmäisen kerran uuden omistajan maksettavaksi seuraavana kalenterivuonna. Kiinteistövero on maksussa syksyllä. Sähkölasku tulee kuukausittain ja vesilasku kolmen kuukauden välein. Uusissa asunnoissa tulee lisäksi hankittavaksi vesimittari, joka maksaa paikkakunnasta riippuen euroa. 12. Suoraveloitukset Kaikki asuntoon liittyvät maksut tulee laittaa suoraveloitukseen. Pankki tarvitsee suoraveloitusta varten valtuutuksen. Maksuliikenne ei ole Espanjassa yhtä kehittynyttä kuin Suomessa. Pankkitilillä tulee aina olla riittävästi rahaa juokseviin menoihin. Pankit yrittävät laskun eräpäivänä kerran suoraveloitusta. Mikäli juuri sillä hetkellä ei tilillä ole rahaa, katkaistaan asunnolta sähköt tai vedet ilman erillistä ilmoitusta asiasta. Lain mukaan ilmoitus veden tai sähkön katkaisemisesta tulee lähettää asiakkaalle, mutta näin ei käytännössä toimita. Maksamattomat yhtiövastikkeet julkaistaan taloyhtiön yhtiökokouksessa ja usein velallisten lista laitetaan esille taloyhtiön ilmoitustaululle. Omistajat, joilla on maksamattomia yhtiövastikkeita eivät saa esim. uusia avaimia uima-allasalueelle tai autotalliin. Tarkista pankin tiliotteet. Varmista, että suoraveloitukset toimivat ja tililtä menee oikeat summat. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 16 (21)

18 13. Kiinteistön rekisteröinti ja veroilmoitukset Lakinainen huolehtii siitä, että kiinteistö rekisteröidään uuden omistajan nimiin kiinteistörekisterissä ja tekee ostoon liittyvän veroilmoituksen. Mikäli asunnosta on pankkilainaa, huolehtii pankki kiinteistön rekisteröinnistä. 14. elsamar.comin vuokranvälitys Laita asuntosi tuottamaan ja jätä se Elsamarille vuokrattavaksi. Hoidamme asuntoasi kuin omaamme. Asuttu asunto pysyy kunnossa. Asiakkaamme ovat pohjoismaalaisia ja aina ajantasaiset sivumme ovat suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki varaukset varmistetaan ensin omistajalta ja saat kirjallisen erittelyn tilillesi maksetuista vuokrista. 15. Veroedustaja Espanjan lain mukaan kaikilla ei residenteillä tulee olla Espanjassa veroedustaja. Asuntoon liittyvä veroilmoitus tehdään vuosittain. Elsamar Pankki Lakinainen Notaari 17 (21)

19 6 Asunnon vuokraus eteenpäin Kun olet hankkinut oman asuntosi Costa Blancalla, voit hyötyä sijoituksestasi vuokraamalla asunnon eteenpäin Elsamarin kautta. Monissa tapauksissa asunto hankitaan kakkosasunnoksi Suomessa olevan asunnon lisäksi, ja näin ollen Costa Blancalla ei asuta ympärivuotisesti. Vuokraamalla asuntoasi eteenpäin niinä ajanjaksoina kun vietät aikaa Suomessa, varmistat sekä rahallisen että turvaa antavan hyödyn. Asuttu asunto pysyy kunnossa, eikä kotisi jää pitkiksi ajoiksi vartioimatta. Vuokrasäännösten mukaan vuokralaisen tulee hoitaa asuntoa kuin omaa kotiaan. Vuokraajan päätyttyä asunnolle tehdään vielä lopputarkistus- ja siivous Elsamarin toimesta. Näin varmistetaan että asunto on ja pysyy kunnossa. Vuokranvälitykseen otettavan asunnon tulee olla hyvässä kunnossa ja hyvin varusteltu, eli sen tulee sisältää normaalin asunnon perusvarusteet: keittiövälineet, siivousvälineet, pyykinpesukone, lakanat, pyyhkeet, TV jne. Ota yhteyttä niin kerromme lisää! 18 (21)

20 7 Lopuksi Kiitos mielenkiinnostasi! Nyt onkin sitten päätösten aika Tutustu tarjontaamme osoitteessa ja ota yhteyttä. Annamme mielellämme lisätietoa asunnon hankinnasta. elsamar.com kiittää! Osoite C/Villa Madrid 40, Torrevieja (Alicante) Puh (Toimiston aukioloajat: ma-pe klo. 9-15) . Web elsamar.com on suomalaisen pariskunnan, Saima Saarisen ja Seppo Turusen, omistama yritys, joka on toiminut Costa Blancalla vuodesta Olemme aktiivisia työssämme ja käytämme apunamme eri alojen ammattilaisia, mm. ekonomeja ja juristeja. 19 (21)

21 Asiakkaan yhteydenotto 2. Asunnon ostopäätös ja ostosopimus Paikalla kaupassa Valtakirjan apostolointi maistraatissa ASIAKAS ei 1. elsamar.com kotisivuilla myytävät asunnot 3.NIEnumero 14. elsamar.comin vuokran välitys ELSAMAR 2. Asuntojen katsominen ei Nie-numeron hakuprosessi 4. Pankkitilin avaus --- kyllä 7. Asunnon tarkastus ja puutelista rakennuttajalle Puolueeton asunnon arviointi kyllä Rahoitus 12. Suoraveloitukset (sähkö, vesi, yhtiövastike, suma) 13. Kiinteistön rekisteröinti ja veroilmoitukset PANKKI 4. Lainaneuvottelut ei LAKINAINEN 5. Asunnon dokumenttien tarkastus 6. Valtakirja 8. Asiakirjojen toimitus notaarille kauppakirjaa varten 11.Sähkö- ja vesisopimukset, yhtiövastike, kotivakuutus, suma 15. Veroedustaja vuosittaiset veroilmoitukset Suomi/ Espanja 13. Kiinteistön rekisteröinti ja veroilmoitukset Valtakirjan allekirjoitus notaarilla espanja suomi 9. Escrituran (kauppakirja) laadinta 10. Escrituran allekirjoitus NOTAARI

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu?

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? 1 Mistä asuntopalvelumme koostuu? Olitpa sitten hankkimassa ensimmäistä omaa kotia tai vaihtamassa nykyistä, saat meiltä juuri sinulle sopivan asuntolainan. Hoidamme

Lisätiedot

Kokemuksia sähköisistä panttikirjoista. KIINTEISTÖASIOIDEN DIGIPÄIVÄ/MAANMITTAUSLAITOS Leena Reuter OP Turun Seutu

Kokemuksia sähköisistä panttikirjoista. KIINTEISTÖASIOIDEN DIGIPÄIVÄ/MAANMITTAUSLAITOS Leena Reuter OP Turun Seutu Kokemuksia sähköisistä panttikirjoista KIINTEISTÖASIOIDEN DIGIPÄIVÄ/MAANMITTAUSLAITOS Leena Reuter OP Turun Seutu 12.10.2016 2 OP Turun Seutu Linjaus marraskuu 2013 Haemme kaikki panttikirjat sähköisinä

Lisätiedot

Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset

Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset Dnro 954/302/2010 25.11.2013 Päästöoikeustilien omistajia ja edustajia koskevat vaatimukset Nämä vaatimukset perustuvat komission rekisteriasetukseen 1. Kuhunkin toimenpidepyyntöön liittyvät vaatimukset

Lisätiedot

Tarjoudumme ostamaan tässä mainitun kiinteistön ja sillä olevat rakennukset tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla.

Tarjoudumme ostamaan tässä mainitun kiinteistön ja sillä olevat rakennukset tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. TARJOUS, kiinteistö Tarjoudumme ostamaan tässä mainitun kiinteistön ja sillä olevat rakennukset tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. 1. Kaupantekopäivä Kauppakirja allekirjoitetaan

Lisätiedot

KAUPPAKIRJA. Määräalalla tai tonteilla ei ole sellaisia rakennuksia, rakenteita tai laitteita, jotka olisivat kaupan kohteina.

KAUPPAKIRJA. Määräalalla tai tonteilla ei ole sellaisia rakennuksia, rakenteita tai laitteita, jotka olisivat kaupan kohteina. LUONNOS 15.6.2016 KAUPPAKIRJA Myyjä: Finavia Oyj Y tunnus: 2302570 2 Lentäjäntie 3 / PL 50, 01531 VANTAA Ostaja: Lappeenrannan kaupunki Y tunnus: 0162193 3 PL 11, 53101 LAPPEENRANTA Taustaksi: Saimaan

Lisätiedot

t.6 s.102 Laki asuinhuoneistojen vuokrauksesta /481.

t.6 s.102 Laki asuinhuoneistojen vuokrauksesta /481. t.6 s.102 Lähtökohtana on olemassa oleva vuokrasopimus Mikäli alivuokralaisen ottaminen ei tuota omistajalle kohtuutonta hankaluutta, alivuokralaisen ottaminen on mahdollista. Laki asuinhuoneistojen vuokrauksesta

Lisätiedot

Rantakylän terassiasuntoja lähellä Marseillen kaupunkia. Nauti rennosta rantaelämästä ja Provencen rannoista sekä nähtävyyksistä.

Rantakylän terassiasuntoja lähellä Marseillen kaupunkia. Nauti rennosta rantaelämästä ja Provencen rannoista sekä nähtävyyksistä. Rantakylän terassiasuntoja lähellä Marseillen kaupunkia. Nauti rennosta rantaelämästä ja Provencen rannoista sekä nähtävyyksistä. Lomailijoille tarkoitettuja terassiasuntoja Välimeren ranta-alueella Six

Lisätiedot

VALTIONAVUSTUSHAKEMUS

VALTIONAVUSTUSHAKEMUS Hakija Hankkeen hallinnoinnista vastaava kunta, kuntayhtymä tai muu toimija Hakijan postiosoite Vastuuhenkilön Yhteyshenkilön Talouden vastuuhenkilön Hankkeen nimi ja siitä käytettävä lyhenne sekä hankkeen

Lisätiedot

Turun asukasluku

Turun asukasluku Nyt tuli tarjolle hyvätuottoinen viiden kerrostalokaksion kokonaisuus Turusta! Kyseessä on suuri 92 asunnon 1970-luvulla rakennettu taloyhtiö, joka sijaitsee n. 6,0km päässä Turun keskustasta Lausteen

Lisätiedot

Tarjoudumme ostamaan tässä mainitut osakkeet tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. Kauppakirja allekirjoitetaan viimeistään.

Tarjoudumme ostamaan tässä mainitut osakkeet tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. Kauppakirja allekirjoitetaan viimeistään. TARJOUS, asunto-osake Tarjoudumme ostamaan tässä mainitut osakkeet tarjouksessa mainituilla ja muuten sovittavilla kauppaehdoilla. 1. Kaupantekopäivä Kauppakirja allekirjoitetaan viimeistään. 2. Kaupan

Lisätiedot

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista LINJAT/PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Fiskarsin ruukin asuinalueet rakennetaan vaiheittain tiivistämällä olemassa olevia alueita. Tarjolla

Lisätiedot

ENSIASUNNON OSTAJAN ABC

ENSIASUNNON OSTAJAN ABC Unelmien koti kiikarissa? ENSIASUNNON OSTAJAN ABC Ensimmäisen oman asunnon ostaminen saattaa tuntua henkisesti ja rahallisesti isolta päätökseltä, johon liittyy paljon uutta ja tuntematonta. Tämä opas

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

KAUPPAKIRJA. Nousiaisten kunta Asunto Oy Nummenkartano

KAUPPAKIRJA. Nousiaisten kunta Asunto Oy Nummenkartano KAUPPAKIRJA Nousiaisten kunta luonnos 12.8.2016 1. MYYJÄ Nousiaisten kunta (jäljempänä Myyjä ) y-tunnus 0135821-5 Hallintokuja 2, 21270 Nousiainen 2. OSTAJA y-tunnus 1680089-7 os. Torikuja, 21270 Nousiainen

Lisätiedot

+ + Onko lapsella tai onko lapsella ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH4_040116PP +

+ + Onko lapsella tai onko lapsella ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH4_040116PP + OLE_PH4 1 *1319901* OLESKELULUPAHAKEMUS LAPSELLE Tällä lomakkeella haetaan alle 18-vuotiaalle lapselle ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Oleskeluluvan hakemisen tarkoituksena on,

Lisätiedot

Lainanhakijan opas. Seitsemän askelta onnistuneeseen rahoitukseen. Joutsen Rahoitus

Lainanhakijan opas. Seitsemän askelta onnistuneeseen rahoitukseen. Joutsen Rahoitus Lainanhakijan opas Seitsemän askelta onnistuneeseen rahoitukseen. Joutsen Rahoitus Lainan hakeminen on helppoa, nopeaa ja turvallista Joutsen Rahoituksen verkkopalvelussa lainan haku on tehty niin helpoksi

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Tarjoamme senioreille itsenäistä asumista, yhteisökoteja, palvelua ja terveyslomaa

Tarjoamme senioreille itsenäistä asumista, yhteisökoteja, palvelua ja terveyslomaa Tarjoamme senioreille itsenäistä asumista, yhteisökoteja, palvelua ja terveyslomaa Ainutlaatuista asumista Jyllin Kodit tarjoaa mahdollisuudet elinikäiseen asumiseen ja rentouttavaan terveyslomailuun Ikaalisten

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

RAKENNUKSEN MYYNTIÄ KOSKEVA SOPIMUS ( SOPIMUS )

RAKENNUKSEN MYYNTIÄ KOSKEVA SOPIMUS ( SOPIMUS ) RAKENNUKSEN MYYNTIÄ KOSKEVA SOPIMUS ( SOPIMUS ) 1. OSAPUOLET MYYJÄ Helsingin kaupunki, jota edustaa kiinteistölautakunta y-tunnus: 0201256-6 PL 2200 00099 HELSINGIN KAUPUNKI Jäljempänä: Myyjä OSTAJA ARKK

Lisätiedot

Karkkilan kaupungin. Myytävät omakotitontit 2008

Karkkilan kaupungin. Myytävät omakotitontit 2008 Karkkilan kaupungin Myytävät omakotitontit 2008 Karkkilan kaupungin vaihde Puhelin (09) 22 5051 Mittaus- ja kiinteistötoimi Mittaus- ja kiinteistöpäällikkö Tapio Jokela puh. 044 553 3421 tapio.jokela@karkkila.fi

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

FOURTON OY MERKINTÄLOMAKE

FOURTON OY MERKINTÄLOMAKE MERKINTÄLOMAKE Fourton Rahastoyhtiön rahastoja voitte merkitä kaksi kertaa kuukaudessa. Merkintäpäivät ovat jokaisen kuukauden 15. päivä ja viimeinen pankkipäivä. Jos 15. päivä ei ole pankkipäivä, merkintäpäivä

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

KIRJAUSMERKINNÄT ELY- keskuksen nimi Vastaanottajan nimi Saapunut, pvm Vireille tulo, pvm

KIRJAUSMERKINNÄT ELY- keskuksen nimi Vastaanottajan nimi Saapunut, pvm Vireille tulo, pvm MAKSUHAKEMUS TEEMAHANKE Lnro 3318 1(5) ROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Uusi maksuhakemus Korjaus/täydennys vireillä olevaan maksuhakemukseen

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Yrityskaupan rahoitukseen on tarjolla ratkaisuja. Hannu Puhakka

Yrityskaupan rahoitukseen on tarjolla ratkaisuja. Hannu Puhakka Yrityskaupan rahoitukseen on tarjolla ratkaisuja Hannu Puhakka 16.5.2016 2 [pvm] 3 [pvm] Pk-rahoituksen painopistealueet - yritysten yleisimmät muutostilanteet ja niihin liittyvät rahoitustarpeet Yrityksen

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

FORSSAN OMAKOTITALOTONTIT

FORSSAN OMAKOTITALOTONTIT 1(32) Ojalanmäen pellot copyright Forssan kaupunki FORSSAN OMAKOTITALOTONTIT Tutustu Forssan tonttitarjontaan www.forssa.fi Lisätietoja Forssan tonteista ja ajantasaisesta varaustilanteesta Aki Härmä Tomi

Lisätiedot

TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS

TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS Saapunut / 20 Rek.nro. Täyd. / 20 Päätös nro. Hakijan velvollisuus on täyttää toimeetulotukihakemus asianmukaisesti kaikilta osin (Hall.laki 16, 17). Hakemukseen tulee liittää kaikki

Lisätiedot

Y-tunnus 0208852-8 Osoite: Kauppatie 109, 62200 Kauhava

Y-tunnus 0208852-8 Osoite: Kauppatie 109, 62200 Kauhava Kh 22.2.2016 liite x 1/5 Asianumero MH 833/2016, 06.04.01 KAUPPAKIRJA KAUPAN OSAPUOLET Myyjä: Ostaja: Suomen valtio, Metsähallitus Kotipaikka Vantaa, Y-tunnus 0116726-7 Osoite: PL 94, 01301 VANTAA Kauhavan

Lisätiedot

Kotityöpalvelualan imagoon vaikuttaminen. Eija Lenkkeri 9.10.2013

Kotityöpalvelualan imagoon vaikuttaminen. Eija Lenkkeri 9.10.2013 Kotityöpalvelualan imagoon vaikuttaminen Eija Lenkkeri 9.10.2013 Alan mielikuva? Piikakulttuuriin Jokainen osaa kotityöt Harmaa talous, pimeä työ Moniosaajia Arjen auttajia Historiaa Käsite Kotityöpalvelu

Lisätiedot

Naantalin kaupunki Kauppakirja 1 Luonnos Naantalin kaupunki (y-tunnus ), Käsityöläiskatu 2, Naantali

Naantalin kaupunki Kauppakirja 1 Luonnos Naantalin kaupunki (y-tunnus ), Käsityöläiskatu 2, Naantali Naantalin kaupunki Kauppakirja 1 1 Myyjä 2 Ostaja 3 Kaupan kohde Naantalin kaupunki (y-tunnus 0135457-2), Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali Jaana Koskivaara-Coniel (henkilötunnus), osoite Naantalin kaupungin

Lisätiedot

Opintoristeily Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry Perusparannus- ja korjaushankkeen rahoitus

Opintoristeily Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry Perusparannus- ja korjaushankkeen rahoitus Opintoristeily 3.9.2016 Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry Perusparannus- ja korjaushankkeen rahoitus Tom Lönnroth Suomen Hypoteekkiyhdistys Sisältö 1. Hypo - Asuntorahoittamisen erikoisliike

Lisätiedot

Arne Ritari -säätiö. Sää#ön tarkoitus, hallinto, toimintatavat ja kehitys

Arne Ritari -säätiö. Sää#ön tarkoitus, hallinto, toimintatavat ja kehitys Sää#ön tarkoitus, hallinto, toimintatavat ja kehitys 23.11.2014 Säätiön tarkoitus Suomalaisen Lionstoiminnan tukeminen 23.11.2014 ARS koulutus 2 Historia Säätiö perustettiin Kuvernöörineuvoston päätöksellä

Lisätiedot

Aluksi kysymme perustietoja vastaajasta. Varsinaiset vapaa-ajanasumiseen ja kunnan kehittämiseen liittyvät kysymykset löytyvät myöhemmistä osiosta

Aluksi kysymme perustietoja vastaajasta. Varsinaiset vapaa-ajanasumiseen ja kunnan kehittämiseen liittyvät kysymykset löytyvät myöhemmistä osiosta Kysely Vaalan vapaa-ajanasukkaille Hyvä Vaalan vapaa-ajanasukas! Tervetuloa vastaamaan Vaalan kunnan vapaa-ajanasukkaille suunnattuun kyselyyn. Vaala haluaa saada vapaa-ajanasukkaansa viihtymään paikkakunnalla

Lisätiedot

Ylläksen markkinointi uudistuu - suunnattu osakeanti

Ylläksen markkinointi uudistuu - suunnattu osakeanti Ylläksen markkinointi uudistuu - suunnattu osakeanti 27.1. 29.4.2016 Tule osakkaaksi Ylläksen Markkinointi Oy:hyn - mukana olosi on tärkeää. mm. Kolarin kunta on jatkossa vahvasti mukana. Yhteismarkkinoinnista

Lisätiedot

Jyri VIII asemakaava-alue, tonttien luovutusehdot Tykistöntiellä ja Tykkimiehenkujalla kortteleissa 445,446,435,436 ja 437

Jyri VIII asemakaava-alue, tonttien luovutusehdot Tykistöntiellä ja Tykkimiehenkujalla kortteleissa 445,446,435,436 ja 437 Tekninen lautakunta 21 10.02.2015 Jyri VIII asemakaava-alue, tonttien luovutusehdot Tykistöntiellä ja Tykkimiehenkujalla kortteleissa 445,446,435,436 ja 437 436/10.00.02/2012 Tekla 21 Liperin kunnanvaltuusto

Lisätiedot

Talouden koko. Kantrin lukijat elävät keskivertosuomalaista suuremmassa taloudessa.

Talouden koko. Kantrin lukijat elävät keskivertosuomalaista suuremmassa taloudessa. Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden kuukausiliite. Kantri kertoo tästä ajasta, maaseudun elämästä, ihmisistä ja ilmiöistä lämpimästi ja terävästi. Se ei kaihda kaivautua pintaa syvemmälle, mutta uskaltaa

Lisätiedot

Alueen asemakaava ja yleissuunnitteluohjeet

Alueen asemakaava ja yleissuunnitteluohjeet 2 Sijainti Siirin tontit sijaitsevat n. 5 km keskustasta itään. Alue sijaitsee aivan Harvoilanmäen asuntomessualueen vieressä. Asuntomessualue avasi Siirin uuden asuinalueen. Kaikkiaan Siirin alueelle

Lisätiedot

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA 31.12.2015, ver 2 Sivu 1 / 5 KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA KAUPAN OSAPUOLET (Nikinoja / huoltorakennus) MYYJÄ Mäntsälän kunta y-tunnus: 0129261-5 osoite: Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä. puhelin: 019-264 5000 päätös:

Lisätiedot

ENERGIATODISTUS KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA

ENERGIATODISTUS KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA ENERGIATODISTUS KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA Tämän lain tarkoituksena on erityisesti lisäämällä mahdollisuuksia rakennusten energiatehokkuuden vertailuun edistää rakennusten energiatehokkuutta ja

Lisätiedot

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN LEMPÄÄLÄN KUNNAN VÄLILLÄ

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN LEMPÄÄLÄN KUNNAN VÄLILLÄ 1 KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN JA LEMPÄÄLÄN KUNNAN VÄLILLÄ 2 1. KAUPAN OSAPUOLET Myyjä Pirkanmaan Osuuskauppa ( Myyjä ), (Y-tunnus: 0536307-0), PL 130, 33101 Tampere Ostaja Lempäälän

Lisätiedot

Itsenäinen vaan ei yksinäinen Senioriasumisen uusi suunta

Itsenäinen vaan ei yksinäinen Senioriasumisen uusi suunta Itsenäinen vaan ei yksinäinen Senioriasumisen uusi suunta Suomalaiset yksi maailman nopeimmin ikääntyvä kansakunta Taloudellinen kasvu pitkään rajallista Inhimillisiä ja taloudellisia paineita senioreiden

Lisätiedot

Aktiivinen omistaja 18.5.2011 KEURUU. Sakari Oikarinen Toimitusjohtaja Confidentum Oy

Aktiivinen omistaja 18.5.2011 KEURUU. Sakari Oikarinen Toimitusjohtaja Confidentum Oy Aktiivinen omistaja 18.5.2011 KEURUU Sakari Oikarinen Toimitusjohtaja Confidentum Oy 050 4000 523 Sakari Oikarinen 1. Työskentelen perheyritysten sukupolvenvaihdosten asiantuntijana yleensä konfliktitilanteiden

Lisätiedot

Henkilöasiakkaiden tilinsiirtopalvelu

Henkilöasiakkaiden tilinsiirtopalvelu Henkilöasiakkaiden tilinsiirtopalvelu Pankeilla on velvollisuus tarjota tilinsiirtopalvelua kuluttaja-asiakkaalle, joka siirtää maksuasiointinsa toiseen Suomessa toimivaan pankkiin ja uusi tili on samassa

Lisätiedot

Nordnetin luottowebinaari

Nordnetin luottowebinaari Nordnetin luottowebinaari Tervetuloa webinaariin! Webinaarissa opit käyttämään luottoa kaupankäynnissä. Lisää ostovoimaa luotolla, käytä salkkuasi luoton vakuutena ja paranna tuottomahdollisuuksia. Webinaarissa

Lisätiedot

KAUPPAKIRJA RAKENNUKSEN MYYMISESTÄ

KAUPPAKIRJA RAKENNUKSEN MYYMISESTÄ KAUPPAKIRJA RAKENNUKSEN MYYMISESTÄ 1. OSAPUOLET MYYJÄ Helsingin kaupunki jota edustaa kiinteistölautakunta y-tunnus: 0201256-6 PL 2200 00099 HELSINGIN KAUPUNKI Jäljempänä: Myyjä OSTAJA Roslund Hietalahti

Lisätiedot

Kirkkoneuvosto. PÖYTÄKIRJA Nro 13/2016. Päivämäärä klo Joutenlammen kurssikeskus, Joutenlammentie 294, Salmijärvi, luokka 2

Kirkkoneuvosto. PÖYTÄKIRJA Nro 13/2016. Päivämäärä klo Joutenlammen kurssikeskus, Joutenlammentie 294, Salmijärvi, luokka 2 PÖYTÄKIRJA Nro 13/2016 Kirkkoneuvosto Päivämäärä KOKOUSTIEDOT Aika 15.12.2016 klo 17.15 17.21 Paikka Joutenlammen kurssikeskus, Joutenlammentie 294, Salmijärvi, luokka 2 OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Miettinen

Lisätiedot

ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016

ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016 ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016 Ylivoimatekijät Konkreettisesti ajateltuna Orimattilan ylivoimatekijöihin kuuluvat luonnollisesti sekä asumisen että liiketoiminnan näkökulmasta edulliset neliöt. Konkretiaa

Lisätiedot

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta YRITYS JA VEROT Verohallinto Yritystoimintaan liittyvät rekisteröintitoimenpiteet (verohallinto) Toiminnan aloittaminen Muutokset toiminnassa Toiminnan lopettaminen Ennakkoperintärekisteri Ennakkoverotus

Lisätiedot

Suojavyöhykkeet ja hakuprosessi. Mika Korkki 15.11.2011 Turku

Suojavyöhykkeet ja hakuprosessi. Mika Korkki 15.11.2011 Turku Suojavyöhykkeet ja hakuprosessi Mika Korkki 15.11.2011 Turku 1 Mikä on suojavyöhyke? Ympäristötuen erityistukityyppi Suojavyöhyke on valtaojan tai vesistön varteen perustettu vähintään keskimäärin 15 metriä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 323. Kaupunginhallitus 26.10.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 323. Kaupunginhallitus 26.10.2015 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 26.10.2015 Sivu 1 / 1 3961/10.03.00/2015 Kaupunginhallitus 304 5.10.2015 323 Valtuustokysymys senioritalon käytöstä Espoon keskuksessa (Kv-asia) (Pöydälle 5.10.2015) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

RMH-sopimus-/omistajuusmalli esimerkit

RMH-sopimus-/omistajuusmalli esimerkit RMH-sopimus-/omistajuusmalli esimerkit Kyseiset omistajuus-/sopimusmallit ovat pelkästään esimerkkejä. Jokaisen kaupan/sopimuksen yhteydessä on aina syytä harkita, tarvitaanko asiantuntijaa laatimaan yksilölliset

Lisätiedot

Sujuva ja viiveetön kiinteistöasiointi

Sujuva ja viiveetön kiinteistöasiointi Sujuva ja viiveetön kiinteistöasiointi Tavoitetila ja kehittämistehtävät Kesäkuu 2016 Taustaa Nykytilan haasteita Kiinteistöasioiden digiloikka - 2 Sähköistä kiinteistökauppaa ja kiinnitysasiointia koskevan

Lisätiedot

MERKINTÄLOMAKE ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB METSÄ A

MERKINTÄLOMAKE ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB METSÄ A MERKINTÄLOMAKE ERIKOISSIJOITUSRAHASTO UB METSÄ A Rahaston minimimerkintä (A-sarja) on 5 000 euroa. Rahasto-osuuksien merkintä tapahtuu toimittamalla täytetty ja allekirjoitettu merkintälomake alla olevaan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2011 1 (5) 556 Esitys kaupunginhallitukselle ennakkolausunnon antamiseksi etuosto-oikeuden käyttämättä jättämisestä VR-Yhtymä Oy:n ja VR Eläkesäätiön välisessä kiinteistökaupassa

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 2 Termiini- ja futuurihintojen määräytyminen

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 2 Termiini- ja futuurihintojen määräytyminen Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola luento 2 ermiini- ja futuurihintojen määräytyminen 1. ermiinien hinnoittelusta Esimerkki 1 Olkoon kullan spot -hinta $ 300 unssilta, riskitön korko 5 % vuodessa

Lisätiedot

LINJAT / PUISTOMÄKI. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa. Tiedustelut:

LINJAT / PUISTOMÄKI. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa. Tiedustelut: LINJAT / PUISTOMÄKI Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa Tiedustelut: Johanna Dyhr Fiskarsin kiinteistöt puh. 044 336 4099 (ark. 8-16) johanna.dyhr@fiskars.com Fiskars Oyj Abp, Fiskarsintie 18, 10470 Fiskars

Lisätiedot

TOIMEENTULOTUKEA KOSKEVAT SOVELTAMISOHJEET

TOIMEENTULOTUKEA KOSKEVAT SOVELTAMISOHJEET ESPOON KAUPUNKI 1 (5) TOIMEENTULOTUKEA KOSKEVAT SOVELTAMISOHJEET Espoon ohjeistus nojautuu sosiaali- ja terveysministeriön oppaaseen toimeentulotukilain soveltajille. Ministeriön ohjeisiin on lisätty tarvittavin

Lisätiedot

J A L O S T U S L O M A K E A.

J A L O S T U S L O M A K E A. J A L O S T U S L O M A K E A. RASTI HALUAMASI VAIHTOEHTO! JALOSTUSTIEDUSTELU Mikäli etsit nartullesi sopivaa urosta. Jalostustoimikunnan esittämää urosta käyttämällä sinun ei tarvitse enää täyttää jalostusilmoitusta

Lisätiedot

Arne Ritari säätiö rs.

Arne Ritari säätiö rs. Arne Ritari säätiö rs. Säätiön tarkoitus, hallinto, toimintatavat ja kehitys 18.8.2012 www.lions.fi/ar-saatio Säätiön tarkoitus Suomalaisen Lionstoiminnan tukeminen Historia Säätiö perustettiin Kuvernöörineuvoston

Lisätiedot

MAISEMATYÖLUPAHAKEMUS (MRL 128 )

MAISEMATYÖLUPAHAKEMUS (MRL 128 ) 1. Kiinteistö, jota hakemus koskee 2. Hakijan tai hakijoiden tiedot Hakijana voi olla vain kiinteistön omistaja tai -haltija Koko tontti tai tila Kiinteistön postiosoite: Hakijan postiosoite Hakijan postiosoite

Lisätiedot

Kirjaamisprosessi tilannekatsaus. Kaisa Haaksiluoto kehityspäällikkö

Kirjaamisprosessi tilannekatsaus. Kaisa Haaksiluoto kehityspäällikkö Kirjaamisprosessi tilannekatsaus Kaisa Haaksiluoto kehityspäällikkö 9.9.2014 Uudistuksia kirjaamisprosessissa Kaupanvahvistajista annetun lain muutos: Kaupanvahvistajan tulee liittää kiinteistönluovutusilmoitukseen

Lisätiedot

Kyllä maalla on mukavaa!

Kyllä maalla on mukavaa! Kyllä maalla on mukavaa! Kotimaan vapaa-ajan markkinat Kotimaan matkailun nykytrendit ja tulevaisuuden näkymät Jyväskylä 1.9.2016 Kimmo Aalto Toiminnanjohtaja Lomalaidun Ry 15.12.2016 kimmo.aalto@lomalaidun.fi

Lisätiedot

SENAATTI MYY: MAAKAARENKUJA 2, HELSINKI RAKENNUSPAIKKA HELSINGIN VIIKISSÄ

SENAATTI MYY: MAAKAARENKUJA 2, HELSINKI RAKENNUSPAIKKA HELSINGIN VIIKISSÄ SENAATTI MYY: MAAKAARENKUJA 2, HELSINKI RAKENNUSPAIKKA HELSINGIN VIIKISSÄ Sisällysluettelo Senaatti-kiinteistöt, Maakaarenkuja 2 SISÄLLYSLUETTELO LENTOKENTTÄ VANTAA 1. Johdanto 2. Kohteen yleistiedot 3.

Lisätiedot

Omakotitalon rakentajanopas

Omakotitalon rakentajanopas opas Omakotitalon rakentajanopas Muistathan, että rakennuslupa tulee hakea vuoden kuluessa kunnan tontin varaamisesta, ja rakentaminen tulee aloittaa kolmen vuoden kuluessa luvan myöntämisestä. Asiantuntijat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54 14.05.2012 Sivu 1 / 1 3449/02.07.00/2011 54 Tontin myyminen Laaksolahdesta Kiinteistö Oy Espoon Lähdekeskukselle liikerakennushankkeen rakentamista varten, kortteli 60022 tontti 1 Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

KIINTEISTÖN JA MÄÄRÄALAN KAUPPAKIRJA

KIINTEISTÖN JA MÄÄRÄALAN KAUPPAKIRJA Sivu 1 / 5 KIINTEISTÖN JA MÄÄRÄALAN KAUPPAKIRJA KAUPAN OSAPUOLET MYYJÄT Pirkko Weckman sekä Risto Weckmanin kuolinpesän osakkaat: Kari Weckman Terttu Weckman Eeva-Liisa Weckman Mervi Maija-Leena Weckman

Lisätiedot

Maaseutuvirasto pyytää tarvittaessa hakijaa täydentämään hakemustaan, ja tekee maksuhakemusta käsiteltyään päätöksen tuen maksamisesta.

Maaseutuvirasto pyytää tarvittaessa hakijaa täydentämään hakemustaan, ja tekee maksuhakemusta käsiteltyään päätöksen tuen maksamisesta. 1(5) LOMAKKEEN 3317 TOIMINTARYHMÄN TOIMINTARAHAN MAKSUHAKEMUKSEN TÄYTTÖOHJE Lnro 3316A EUROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Manner-Suomen

Lisätiedot

MYYNTIESITE. Lohkion kiinteistö 143-419-5-3

MYYNTIESITE. Lohkion kiinteistö 143-419-5-3 MYYNTIESITE Lohkion kiinteistö 143-419-5-3 IKAALISTEN KAUPUNKI Tekniset palvelut Kolmen airon katu 3 39500 IKAALINEN Puhelin (03) 45 011 Telefax (03) 4501 373 Myyntiesite Myyjä ja omistaja: Myyntikohde:

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Budjettivaliokunta 2009 6.12.2007 ILMOITUS JÄSENILLE Asia: Euroopan parlamentin vuoden 2007 talousarvion toteuttaminen Jäsenille lähetetään oheisena määrärahasiirtoesitys C25

Lisätiedot

Lisätietoja pankkitilin avaamisesta ja muista pankkipalveluista saa suoraan pankeilta.

Lisätietoja pankkitilin avaamisesta ja muista pankkipalveluista saa suoraan pankeilta. 1 Pankkitilin avaaminen Tässä liitteessä kerrotaan asiakirjoista ja selvityksistä, joita pankit yleensä edellyttävät yritykseltä pankkitilin avaamiseksi. Käytännöt voivat hieman vaihdella pankeittain.

Lisätiedot

NÄIN SUOMI SÄÄSTÄÄ 2016

NÄIN SUOMI SÄÄSTÄÄ 2016 NÄIN SUOMI SÄÄSTÄÄ 2016 Säästöpankin vuotuinen tutkimus suomalaisten säästämisestä ja sijoittamisesta. Tutkimustulokset julkaistavissa kansainvälisenä Säästäväisyyspäivänä 31.10.2016 klo 9.30 HYVÄÄ KANSAINVÄLISTÄ

Lisätiedot

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH2_040116PP +

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH2_040116PP + OLE_PH2 1 *1309901* OLESKELULUPAHAKEMUS PUOLISO SUOMEN KANSALAINEN Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, jos olet hakemassa ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Puolisosi on Suomen

Lisätiedot

HITAS-ASUNTOJEN ARVONTAOHJE

HITAS-ASUNTOJEN ARVONTAOHJE 1 (5) HITAS-ASUNTOJEN ARVONTAOHJE Ohjeen tarkoitus Tämä ohje on tarkoitettu uusien -asunto-osakkeiden (jäljempänä -asuntojen) myyjille ja hakijoille/ostajille. Ohjeen tarkoitus on myös kohdentaa perheasunnot

Lisätiedot

HENKILÖTIEDOT 1/4 VUOKRA-ASUNTOHAKEMUS. Hakemus saapunut. / 2015. Hakemuksen vastaanottanut. Hakijan henkilötiedot

HENKILÖTIEDOT 1/4 VUOKRA-ASUNTOHAKEMUS. Hakemus saapunut. / 2015. Hakemuksen vastaanottanut. Hakijan henkilötiedot 1/4 Hakemus saapunut. / 2015 Hakemuksen vastaanottanut HENKILÖTIEDOT Hakijan henkilötiedot Sukunimi ja entiset nimet Etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Kotikunta alkaen Nykyinen osoite Postinumero

Lisätiedot

135 21.10.2014 158 09.12.2014. Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 14-43-POY / Österby 498-3-20

135 21.10.2014 158 09.12.2014. Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 14-43-POY / Österby 498-3-20 Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 135 21.10.2014 158 09.12.2014 Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle poikkeamisasiassa 14-43-POY / Österby 498-3-20 Rakennus- ja ympäristölautakunta

Lisätiedot

Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Asiakastyytyväisyyskysely

Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Asiakastyytyväisyyskysely Kiteen kaupunki Kesälahden Vuokratalot Oy 1 (6) Kiteen Kotitalot Oy ja KOY Kesälahden Vuokratalot asiakastyytyväisyyskysely Yhteenvetoraportti N=124 Julkaistu: 24.4.2014 Vertailuryhmä: Kesälahden Vuokratalojen

Lisätiedot

Kauppahinta on seitsemänkymmentäviisituhatta (75.000) euroa.

Kauppahinta on seitsemänkymmentäviisituhatta (75.000) euroa. KAUPPAKIRJA Myyjä Ostaja Raision kaupunki 0204428-5 PL 100 21201 Raisio Asunto Oy Raision Kerttulanpesä 0608552-7 c/o Lemminkäinen Talo Oy Rauhankatu 11 A 20100 Turku Kaupan kohde Alueelle 29.11.2010 hyväksytyn

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

PELLON SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o Kirkkoneuvosto Pvm 07.04.2015 3/2015. Gammelin Pertti. Pakisjärvi Maija-Liisa jäsen

PELLON SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o Kirkkoneuvosto Pvm 07.04.2015 3/2015. Gammelin Pertti. Pakisjärvi Maija-Liisa jäsen LISTA N:o Kirkkoneuvosto Pvm 07.04.2015 3/2015 PÖYTÄKIRJA Sivu Pvm 07.04.2015 1 Aika Tiistaina 07.04.2015 klo 16.00 16.58 Jäsenet Pelkonen Mikko puheenjohtaja Kitkiöjoki Erkki kn varapuheenjohtaja Gammelin

Lisätiedot

Eri osapuolten rooli romutuspalkkiokokeilussa

Eri osapuolten rooli romutuspalkkiokokeilussa Romutuspalkkiokokeilun käytännön toimet maahantuojan ja jälleenmyyjän näkökulmasta Koulutus- ja kehittämispäällikkö Jari Ketola Autoalan Keskusliitto ry Eri osapuolten rooli romutuspalkkiokokeilussa Kuluttaja

Lisätiedot

TALVIVAARAN KAIVOSOSAKEYHTIÖ OYJ (Perustettu ja rekisteröity Suomessa y-tunnuksella 1847894-2) Kutsu ylimääräiseen yhtiökokoukseen

TALVIVAARAN KAIVOSOSAKEYHTIÖ OYJ (Perustettu ja rekisteröity Suomessa y-tunnuksella 1847894-2) Kutsu ylimääräiseen yhtiökokoukseen Pörssitiedote Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj 17.2.2012 TALVIVAARAN KAIVOSOSAKEYHTIÖ OYJ (Perustettu ja rekisteröity Suomessa y-tunnuksella 1847894-2) Kutsu ylimääräiseen yhtiökokoukseen TALVIVAARAN KAIVOSOSAKEYHTIÖ

Lisätiedot

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus Pikku Huopalahti Kaupallinen mitoitus 24.9.2014 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Pikku Huopalahden kaupallinen rakenne 2014... 3 2. Pikku Huopalahden kehittäminen... 7 3. Pikku Huopalahden markkinoiden

Lisätiedot

Rivitalotontit 8/2016

Rivitalotontit 8/2016 Rivitalotontit 8/2016 Pälkäneen kunnan rivitalotontit Pälkäneen kunnalla on myynnissä rivitalotontteja Onkkaalassa, Aitoossa ja Luopioisissa. Tontit myydään varausten perusteella. Varausmaksu on 10 % tontin

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Toimitusjohtaja Teijo Tikkanen, Kiinteistö Oy Mäkelän Koulu

Yhteyshenkilö: Toimitusjohtaja Teijo Tikkanen, Kiinteistö Oy Mäkelän Koulu 1 (5) Vuokrasopimus 1. Vuokranantaja Helsingin seudun kauppakamari Y-tunnus: 0201253-1 Hattulantie 2 00550 HELSINKI (jäljempänä Vuokranantaja ) Yhteyshenkilö: Toimitusjohtaja Teijo Tikkanen, Kiinteistö

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 57. 57 Omakotitonttien luovuttaminen omatoimiseen rakentamiseen vuonna 2015

Espoon kaupunki Pöytäkirja 57. 57 Omakotitonttien luovuttaminen omatoimiseen rakentamiseen vuonna 2015 01.06.2015 Sivu 1 / 1 2248/02.07.00/2015 57 Omakotitonttien luovuttaminen omatoimiseen rakentamiseen vuonna 2015 Valmistelijat / lisätiedot: Henry Laine, puh. 050 395 2151 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa MENESTYKSEN VETURIT strategiset tavoitteet 2020 Uusiutuva Etelä-Savo 2020 maakuntastrategia Esitys mkh :lle 21.10.2013 VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta,

Lisätiedot

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA

KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA KEHITTYMISEN JA UUDELLEEN ELÄVÖITYMISEN KAUPUNKILÄHIÖ HAJALA Historiasta nykypäivään Hajalan kylän synty voidaan vanhojen veromerkintöjen pohjalta ajoittaa 1300-luvulle. 1700-luvulla kaksi yöpymis-, ravitsemus-

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja markkinatilanne

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja markkinatilanne ISSN 1237-1288 Lisätiedot: Hannu Ahola 0400 996 067 Selvitys 5/2012 Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja markkinatilanne 2010 2012 27.11.2012 Sisällys 1 VUOKRA- JA OMISTUSASUMISEN VÄLIMUOTO... 3 1.1

Lisätiedot

ENERGIAYHTIÖN NÄKÖKULMIA AURINKOENERGIASTA. AURINKOSÄHKÖN STANDARDOINTI, SESKO Atte Kallio,

ENERGIAYHTIÖN NÄKÖKULMIA AURINKOENERGIASTA. AURINKOSÄHKÖN STANDARDOINTI, SESKO Atte Kallio, ENERGIAYHTIÖN NÄKÖKULMIA AURINKOENERGIASTA AURINKOSÄHKÖN STANDARDOINTI, SESKO Atte Kallio, 20.9.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Helen lyhyesti Suvilahden ja Kivikon aurinkovoimalat PPA-uutuus Muuta aurinkoenergiaan

Lisätiedot

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto OLE_TY5_130415PP +

+ + Syntymäpaikkakunta. Siviilisääty Naimisissa Naimaton Eronnut Leski Avoliitto OLE_TY5_130415PP + OLE_TY5 1 *1155501* OLESKELULUPAHAKEMUS TYÖNTEON PERUSTEELLA Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, jos olet tulossa työskentelemään Suomeen suomalaisen tai Suomessa toimivan työnantajan palvelukseen ja olet

Lisätiedot

K A U P P A K I R J A. Nousiaisten kunta Perustettavan yhtiön lukuun Jari Virtanen

K A U P P A K I R J A. Nousiaisten kunta Perustettavan yhtiön lukuun Jari Virtanen K A U P P A K I R J A Nousiaisten kunta Perustettavan yhtiön lukuun Jari Virtanen luonnos 13.4.2016 1. MYYJÄ Nousiaisten kunta (jäljempänä Myyjä ) y-tunnus 0135821-5 Hallintokuja 2, 21270 Nousiainen 2.

Lisätiedot

PELLON SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o Kirkkoneuvosto Pvm 28.04.2014 3/2014. Lakkapää Tarja Pakisjärvi Maija-Liisa jäsen

PELLON SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o Kirkkoneuvosto Pvm 28.04.2014 3/2014. Lakkapää Tarja Pakisjärvi Maija-Liisa jäsen LISTA N:o Kirkkoneuvosto Pvm 28.04.2014 3/2014 PÖYTÄKIRJA Sivu Pvm 28.04.2014 1 Aika Maanantaina 28.04.2014 klo 16.00 16.45 Jäsenet Pelkonen Mikko puheenjohtaja Kitkiöjoki Erkki kn varapuheenjohtaja Lakkapää

Lisätiedot

Miten taiteilija voi itse parantaa työllistymistään julkisen taiteen hankkeissa? Hanna Hannus, projektisuunnittelija

Miten taiteilija voi itse parantaa työllistymistään julkisen taiteen hankkeissa? Hanna Hannus, projektisuunnittelija Miten taiteilija voi itse parantaa työllistymistään julkisen taiteen hankkeissa? Hanna Hannus, projektisuunnittelija Sisältö Kuka julkista taidetta tilaa? Kuka siitä päättää? Miten voin parantaa mahdollisuuksiani?

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely kesä 2014

Asiakastyytyväisyyskysely kesä 2014 Kysely toteutettiin netissä sekä lähetettiin paperiversioita asiakkaille. Vastausaikaa oli neljä kuukautta (kesäkuu-syyskuu). Vastauksia tuli netin kautta 29 kpl ja postitse 28 kpl. 1. Vastanneista naisia

Lisätiedot