Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 3612/ /2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2015 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 56 16.06.2015. 56 Asianro 3612/06.00.00/2015"

Transkriptio

1 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) 56 Asianro 3612/ /2015 Valtuustoaloite / Toimintakyvyttömien vanhuspotilaiden ravitsemustilan selvittämiseksi laitos- ja vuodeosastohoidossa Valtuutettu Pirjo Eskelinen ja 18 muuta valtuutettua tekivät valtuustoaloitteen toimintakyvyttömien vanhuspotilaiden ravitsemustilan selvittämiseksi laitos- ja vuodeosastohoidossa. Aloitteessa todetaan, että ravitsemustila on elämänlaadun, hyvinvoinnin ja terveyden edellytys elinkaaren eri vaiheissa. Aloitteen mukaan omaisten huoli kohdistuu vanhuksiin, jotka eivät enää itsenäisesti kykene ruokailemaan. Omaiset kysyvät onko vanhus jätetty syöttämättä, kun tarjotin on koskemattomana yöpöydällä? Hoitohenkilökunta tietää, mikä merkitys ravinnolla ja ruualla on ikääntyneen ihmisen elämässä. Ruokailu on jokapäiväistä toimintaa ja ravinnosta tulee saada niin suoja- kuin energiaravintoaineet. Aloitteessa vaaditaan, että vanhuksien ravitsemustilaan ja syöttämiseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota, ja lisäksi siihen aiheen antaa omaisten huolestuminen. Osastoilla tulee huolehtia, että jokainen vanhus on saanut jokaisella aterialla syödäkseen. Tarvittaessa työyhteisö saa syöttämiseen lisäapua. Syöttämiseen varataan aikaa ja syöttäminen tapahtuu kiireettömässä ja turvallisessa ilmapiirissä. Hyvällä ravitsemustilalla on monia hyviä vaikutuksia. Tehdään tänään vanhuksillemme kokonaisvaltaisesti inhimillinen vanhuus ja välitetään heitä niin heitä arvostaen kuin kunnioittaen. Ravitsemushoidon kehittäminen asiakkaan parhaaksi Ikääntyneiden ihmisten terveyden, toimintakyvyn ja elämänlaadun tukeminen hyvällä ravitsemuksella on ollut oleellinen osa Kuopion kaupungin ikääntyvien palveluiden kehittämistä. Ravitsemushoidon kehittämisessä on tehty jo kymmenen vuoden ajan systemaattista työtä suositusten mukaisten yhteisten ravitsemushoitokäytäntöjen toteuttamiseksi, laadullisesti ikääntyville sopivan ruoan tarjoamiseksi sekä hoitohenkilökunnan riittävästä osaamisen varmistamiseksi. Ravitsemushoito perustuu tutkittuun tietoon ja suosituksiin. Ravitsemushoidon kehittämisessä on otettu huomioon seuraavat suositukset 1. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset, (VRN 2014) 2. Pohjoismaiset ravitsemussuositukset (2013) 3. Ravitsemussuositukset ikääntyneille (VRN 2010) 4. Ravitsemushoito - Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin (VRN 2010)

2 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (2) Ravitsemushoidon kehittämisessä on tehty systemaattista työtä 2004 lähtien, jolloin ensimmäisen kerran selvitettiin Harjulan pitkäaikaispotilaiden ravitsemustila validoidulla mittarilla (MNA). Tutkimuksen tulosten vauhdittamana Kuopion yliopisto toteutti vuosina yhteistyössä Kuopion kaupungin kanssa laaja-alaisen geriatrisen Hyvän Hoidon Stratgia - interventiotutkimuksen (HHS), johon ravitsemus otettiin yhdeksi osaalueeksi. HHS -interventitutkimuksesta saatuja tuloksia sekä hyviä käytäntöjä pilotoitiin ja otettiin käytttöön Koti- ja laitoshoidon palveluissa Varhainen Mukaantulo projektin kautta. Näiden tutkimusten ja projektien ansiosta aikana yhteensä yli 800 hoitohenkilöstöön kuuluvaa sai koulutusta ikääntyvien ravitsemuksesta ja yhteisistä ravitsemushoitokäytännöistä, lisäksi ravitsemushoidon työnjako ja vastuualueet määriteltiin. Ravitsemuskoulutusta ikääntyvien ravitsemuksen erityispiirteistä järjestetään edelleen vuosittain ja osastotunteja tarpeen mukaan. Lisäksi osastojen, palvelukeskusten sekä palvelutalojen ravitsemusyhdyshenkilöille järjestetään vuosittain täydennyskoulutusta. Erityistilanteissa on myös mahdollista konsultoida ravitsemusterapeuttia tai tehdä hänelle lähete. Hoivapalveluissa ravitsemushoidon kehittämisestä vastaa ravitsemustyöryhmä, johon kuuluvat kaikki Harjulan sairaalan, palvelukeskusten ja -talojen osastonhoitajat sekä osastojen ravitsemusyhdyshenkilöt, ravitsemussuunnittelija Servicalta, lisäksi työryhmään kuuluvat lääkäri, ylihoitaja, perusterveydenhuollon ravitsemussuunnittelija. Ravitsemustyöryhmän toimesta Hoivapalveluiden palvelusopimukseen lisättiin vuonna 2013 suositusten mukaiset ravitsemuslaadun kriteerit. Sopimuksen mukaan ateriapalvelun tuottaja todentaa vuosittain ravintosisältölaskennalla, että tuotetut ateriat vastaavat sovittua. Laatukriteereissä on sovittu tarkemmin mm. tehostetun ruokavalion energia ja ravintosisällöt. Ravitsemushoidon ja ruokailun toteutumisen haasteet Ikääntyvän hyvä ravitsemus ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua sekä hidastaa sairauksien etenemistä ja nopeuttaa niistä toipumista. Tämän lisäksi ravitsemuksella ja ruokailulla on tärkeä psykososiaalinen merkitys. Kuitenkin vain syöty ruoka auttaa ja sen vuoksi ravitsemushoidossa on useita kriittisiä kohtia, joiden toteutuminen tarkoituksenmukaisesti on onnistuneen ravitsemushoidon edellytys. Kriittisiä kohtia ja Kuopion kaupungilla tehtyjä ratkaisuja niiden korjaamiseksi ovat: 1) Ravitsemushoidon vastuu jakautuu useille ammattiryhmille; hallinnolle ja johdolle, lääkäreille, hoitohenkilöstölle ja muille ruokailuun osallistuvalle henkilöstölle sekä ruokapalvelun tuottajalle. Lisäksi terveydenhuoltohenkilökunnan ravitsemuskoulutuksen taso on edelleen vaihtelevaa, henkilöstön vaihtuvuus aiheuttaa tiedonkulun ja toimintakäytäntöjen osalta haasteita. - säännöllinen koulutus toteutuu - yhteiset toimintatavat ja menettelytapaohjeet ovat olemassa

3 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (3) - suositusten toteutumisen seurantaa on kehitettävä edelleen, mutta vaikuttavuuden arviointi ja todentaminen on vaikeaa. 2) Hoitohenkilökunnan tehtävänä on huolehtia, että asiakkaalle tilataan sopivan kokoinen annos ja sen rakenne on tarkoituksen mukainen. - potilaan/asiakkaan hoitosuunnitelmaan kirjataan yksilöllinen ravitsemussuunnitelma, jossa huomioidaan mm. allergiat, erityisruokavaliot ja ruoan rakenne. 3) Servican ateriapalvelu tuottaa tällä hetkellä ateriaa päivässä. Valitettavasti suuret ateriamäärät ovat vaikuttaneet heikentävästi aterioiden ulkonäköön ja makuun vaikka laadulliset kriteerit keskiarvon täyttävätkin. - ruoan ulkonäön ja maun kehittäminen jatkuvan palautteen ja vuosittain toteutettavan asiakastyytyväisyyskyselyn pohjalta - ravitsemustyöryhmän ja Servican yhteistyöpalaverit säännöllisiä. 4) Ruokailutilanteessa hoitohenkilökunta huolehtii, että ateria-ajat ovat säännölliset ja kaikki aterian osat tarjotaan asiakkaalle. Valitettavasti tämän toteutuminen vaihtelee hoitajittain ja yksiköittäin. - säännöllinen koulutus, jossa hoitajia opetetaan koostamaan ateriat tarpeen mukaisesti esim. koulutus täydennysravintovalmisteiden käytöstä - henkilöstöresurssit ovat yksiköissämme suositusten mukaiset ja lisäksi meillä on käytettävissä varahenkilöstöä - suosituksen mukaiset ateria-ajat eivät kuitenkaan aina toteudu, mm. päiväkahvin ja iltapalan osalta on yksikkökohtaisia eroja. 5) Ruokailutilanteen toteuttaminen potilaan/asukkaan tarpeita vastaavasti ja toimintakykyä tukien ei aina toteudu. - kuntouttava työote on tavoitteenamme, jonka keskeinen lähtökohta on se, että kaikkien toimintakykyä pyritään ylläpitämään tai jopa edistämään liikkumisen avulla - potilaat/asukkaat siirtyvät mahdollisuuksiensa mukaan ruokailemaan yhteiseen tilaan tai vähintään pois sängystä - sängyssä ruokailu on huonoin vaihtoehto, koska siinä potilaan/asukkaan asento on nielemisen kannalta ongelmallinen (aspiraatioriski kasvaa) ja lisäksi jatkuva vuodelepo hävittää ruokahalun ja edesauttaa ummetusta - joskus kuitenkin potilaan/asukkaan vointi on niin heikko, että vuoderuokailu on välttämätön, mutta silloinkin mahdollistetaan hänen osallistumisensa ruokailuun ja pyritään välttämään täysin passiivista syöttämistä.

4 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (4) 6) Potilaan/asukkaan sairaudet, lääkitys ja motivaatio vaikuttavat ruokahaluun ja kykyyn syödä. Suun kuivuus, haavaumat, hampaiden kunto ja nielemisvaikeudet vähentävät edelleen iäkkään kykyä ja halua syödä - huolehditaan asianmukaisesta sairauden hoidosta ja lääkityksestä sekä suun ja hampaiden kunnosta - potilasta/asukasta motivoidaan syömään - tarjolla on rikastettuja aterioita, toiveruokia sekä täydennysravintovalmisteita, joilla mahdollistetaan riittävän energian ja proteiinin saanti pienestäkin annoksesta. 7) Vaikka henkilöstö tietää, että ruokailu on välttämätön iäkkään toimintakyvyn säilymiselle niin ruokailussa on otettava huomioon myös potilaan/asukkaan itsemääräämisoikeus. - tällaisessa tilanteessa on sovittu, että asia kirjataan potilastietoihin ja siitä informoidaan omaisia. Lähteet: Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset. VRNK, Juvenes Oy, Helsinki 2014 Valtion Ravitsemusneuvottelukunta. Ravitsemushoito - Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. Nuutinen O, Siljamäki-Ojansuu U, Mikkonen R,Peltola T, Silaste M- L, Uotila H, Sarlio-Lähteenkorva S. Edita Prima Oy, Helsinki 2010 a. Valtion Ravitsemusneuvottelukunta. Ravitsemussuositukset ikääntyneille. Suominen M, Finne-Soveri H, Hakala P, Hakala-Lahtinen P, Männistö S, Pitkälä K, Sarlio-Lähteenkorva S, Soini H. Edita Prima Oy, Helsinki 2010 b. Liitteet Valtuustoaloite _1_1.pdf Valmistelija Päivi Tikkanen puh Katri Juntunen puh Tuula Räsänen puh Merja Ylönen puh etunimi.sukunimi(at)kuopio.fi

5 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Päätösehdotus Palvelualuejohtaja Markku Tervahauta päättää antaa edellä olevan selvityksen lausuntonaan kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle. Päätös Merkittiin, että jäsen Antti Kivelä saapui kokoukseen klo tämän asian käsittelyn aikana. hyväksyi yksimielisesti palvelualuejohtajan ehdotuksen.

6 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (6)

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 3612/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 3612/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2015 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 56 16.6.2015 Kaupunginhallitus 219 20.7.2015 68 Asianro 3612/06.00.00/2015 Valtuustoaloite / Toimintakyvyttömien vanhuspotilaiden

Lisätiedot

RAVITSEMUSHOITO JA RUOKAILU Oppisopimuskoulutus /KYS

RAVITSEMUSHOITO JA RUOKAILU Oppisopimuskoulutus /KYS RAVITSEMUSHOITO JA RUOKAILU Oppisopimuskoulutus /KYS Koulutuksen tavoite Koulutuksen tavoitteena on uuteen ravitsemushoito- ja ruokailusuositukseen perehtyminen ja sen siirtäminen käytäntöön sekä ravitsemushoidon

Lisätiedot

Ravitsemuksesta hyvää mieltä ja toimintakykyä ikäihmisten arkeen

Ravitsemuksesta hyvää mieltä ja toimintakykyä ikäihmisten arkeen Alueellinen koulutus Ravitsemuksesta hyvää mieltä ja toimintakykyä ikäihmisten arkeen Pirkanmaan alueellinen ravitsemustyöryhmä Taysin ravitsemusterapiayksikkö Tervetuloa! 2 2.11.2018 Tervetuloa 219 osallistujaa

Lisätiedot

Ravitsemushoidon käytäntöjä kehittämässä Keski-Suomessa

Ravitsemushoidon käytäntöjä kehittämässä Keski-Suomessa Ravitsemushoidon käytäntöjä kehittämässä Keski-Suomessa 6.9.2017 Eeva Nykänen, ravitsemussuunnittelija, KSSHP, Perusterveydenhuollon yksikkö, eeva.nykanen@ksshp.fi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän

Lisätiedot

Asiakaslähtöinen ruokailu on osa hoivaa Tampereen Ateria Liikelaitos

Asiakaslähtöinen ruokailu on osa hoivaa Tampereen Ateria Liikelaitos Asiakaslähtöinen ruokailu on osa hoivaa Tampereen Ateria Liikelaitos Ravitsemusfoorumi 10.9.2015 Tiina Tamiola 15.1.2014 2009 Tampereen Ateria Toiminta-ajatus Kokonaisvastuu Tampereen kaupungin ateria-

Lisätiedot

RAVITSEMUSTILAN ARVIOINTI JA RAVITSEMUSHOITO Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä Risto-hanke Ravitsemusterapeutti Nina Laaksonen

RAVITSEMUSTILAN ARVIOINTI JA RAVITSEMUSHOITO Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä Risto-hanke Ravitsemusterapeutti Nina Laaksonen RAVITSEMUSTILAN ARVIOINTI JA RAVITSEMUSHOITO Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä Risto-hanke 2013 2014 Ravitsemusterapeutti Nina Laaksonen Risto-hanketerveydenhoitaja Päivi Kangaspunta Ikääntyneiden

Lisätiedot

VASTAUS VALTUUSTOALOITTEESEEN KOSKIEN KOTONA ASUVIEN VAMMAISTEN RUOKAILUN JÄRJESTÄMISTÄ

VASTAUS VALTUUSTOALOITTEESEEN KOSKIEN KOTONA ASUVIEN VAMMAISTEN RUOKAILUN JÄRJESTÄMISTÄ VASTAUS VALTUUSTOALOITTEESEEN KOSKIEN KOTONA ASUVIEN VAMMAISTEN RUOKAILUN JÄRJESTÄMISTÄ 1039/30/2015 SOTEL 06.09.2016 95 Valmistelu: vanhus- ja vammaispalveluiden johtaja Soili Partanen, puh. 040 585 3357

Lisätiedot

Asukkaiden ravitsemustila iäkkäiden pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa hoidossa Helsingissä

Asukkaiden ravitsemustila iäkkäiden pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa hoidossa Helsingissä Asukkaiden ravitsemustila iäkkäiden pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa hoidossa Helsingissä 2013-2017 Riitta Saarela, FT; Helena Soini, dos; Seija Muurinen, dos; Niina Savikko, dos; Taija Puranen, FT;

Lisätiedot

Ravitsemuksen ammattilainen kotihoidossa

Ravitsemuksen ammattilainen kotihoidossa Ravitsemuksen ammattilainen kotihoidossa Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM Liisa Kalttila www.vitamiinat.fi Sisältöä Kokemuksia ruuankäytön seurannasta kotihoidossa Ruokapäiväkirjamenetelmä Ruuankäytön

Lisätiedot

Yhteenveto ravitsemuskoulutuksen työstöstä Tapanilan hiihtomajalla

Yhteenveto ravitsemuskoulutuksen työstöstä Tapanilan hiihtomajalla Yhteenveto ravitsemuskoulutuksen työstöstä Tapanilan hiihtomajalla 20.3.2019 Anna Päätalo, ravitsemusterapeutti Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen yksikkö, Phhyky Aito kiinnostus ravitsemusasioihin

Lisätiedot

Asiakaslähtöisyyden haasteet ja niiden ratkaisut tuotannon tehostamisessa; erityisruokavalion näkökulma

Asiakaslähtöisyyden haasteet ja niiden ratkaisut tuotannon tehostamisessa; erityisruokavalion näkökulma Asiakaslähtöisyyden haasteet ja niiden ratkaisut tuotannon tehostamisessa; erityisruokavalion näkökulma Ravitsemussuunnittelija, THM Päivi Räsänen Ravitsemushoidon strategiaseminaari 20.5.2015 Kysymys

Lisätiedot

Tehostettu ruokavalio. 25.9.2014 Kaija Mäkelä, ravitsemispäällikkö Sofia Eklund, ravitsemusterapeutti

Tehostettu ruokavalio. 25.9.2014 Kaija Mäkelä, ravitsemispäällikkö Sofia Eklund, ravitsemusterapeutti Tehostettu ruokavalio 25.9.2014 Kaija Mäkelä, ravitsemispäällikkö Sofia Eklund, ravitsemusterapeutti Hyvä ravitsemustila on terveyden, toipumisen ja hyvinvoinnin edellytys. Sairaus altistaa vajaaravitsemuksen

Lisätiedot

Ikääntyneen ravitsemus Noora Mikkonen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Ikääntyneen ravitsemus Noora Mikkonen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Ikääntyneen ravitsemus 7.9.2017 Noora Mikkonen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Ikääntyneen ravitsemuksen erityiskysymykset Toimintakykyisenä kotona ravitsemuksen rooli Eksoten strategia 2014-2018

Lisätiedot

Yhteenveto ravitsemuskoulutuksen työstöstä Tapanilan hiihtomajalla

Yhteenveto ravitsemuskoulutuksen työstöstä Tapanilan hiihtomajalla Yhteenveto ravitsemuskoulutuksen työstöstä Tapanilan hiihtomajalla 27.3.2019 Anna Päätalo, ravitsemusterapeutti Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen yksikkö, Phhyky Meillä on yhteinen ideologia kuntoutumista

Lisätiedot

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi 2015 1 Ravitsemustilan merkitys ikääntyneelle Ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja lihaskuntoa

Lisätiedot

Liikuntaklinikka. Ravitsemusterapeutin palvelut kunnille

Liikuntaklinikka. Ravitsemusterapeutin palvelut kunnille Liikuntaklinikka Ravitsemusterapeutin palvelut kunnille Ravitsemusterapeutin työpäivä kunnassa Tehokasta palvelua paikkakunnalle tuotuna Ravitsemusterapeutin palvelut kunnille Vaikuttavaa ennaltaehkäisyä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 1802/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 1802/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/2014 1 (1) 24 Asianro 1802/00.01.03.00/2014 Lääkkeiden annosjakelun kilpailutus ja kaupungin järjestämisvastuun piiriin kuuluvien asiakkaiden kriteerit Lääkkeiden annosjakelupalvelun

Lisätiedot

KUNTIEN RAVITSEMUSSUOSITUKSET. Kuntamarkkinat 15.9.2011 Raija Kara

KUNTIEN RAVITSEMUSSUOSITUKSET. Kuntamarkkinat 15.9.2011 Raija Kara KUNTIEN RAVITSEMUSSUOSITUKSET Kuntamarkkinat 15.9.2011 Raija Kara 1 VALTION RAVITSEMUSNEUVOTTELUKUNTA Perustettu 1954 nimellä Valtion ravitsemustoimikunta Asettajana maa- ja metsätalousministeriö Asetetaan

Lisätiedot

Kuntalaisten terveyttä edistävän syömisen vahvistaminen kuntien hyvinvointityössä suosituksista arviointityökaluihin

Kuntalaisten terveyttä edistävän syömisen vahvistaminen kuntien hyvinvointityössä suosituksista arviointityökaluihin Kuntien hyvinvointiseminaari 22.5.2018 Näkökulmia hyvinvoinnin edistämiseen Kuntalaisten terveyttä edistävän syömisen vahvistaminen kuntien hyvinvointityössä suosituksista arviointityökaluihin Arja Lyytikäinen,

Lisätiedot

Ikääntyneiden ravitsemussuositukset

Ikääntyneiden ravitsemussuositukset Ikääntyneiden ravitsemussuositukset RAI-SEMINAARI 23.9.2008 Miksi suosituksia tarvitaan Ikääntyneiden ihmisten ravitsemukseen liittyvät ongelmat ovat toisenlaisia kuin nuorempien Ihmisen vanhenemiseen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Kaupunginhallitus 25 19.01.2015. 25 Asianro 8193/01.01.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Kaupunginhallitus 25 19.01.2015. 25 Asianro 8193/01.01.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 115 16.12.2014 25 Asianro 8193/01.01.00/2014 Tehtävien lakkauttaminen ja virkojen perustaminen perusturvan palvelualueella 1.1.2015

Lisätiedot

Kun mummoa hoitaa ukki, uhkaako keripukki?

Kun mummoa hoitaa ukki, uhkaako keripukki? Kun mummoa hoitaa ukki, uhkaako keripukki? Saara Pietilä Ravitsemusfoorumi 14.11.2013 Väestö ikääntyy Vuonna 2060 noin 1,8 miljoonaa yli 65-vuotiasta Muistisairauksien määrä kasvaa 120 000 kognitioltaan

Lisätiedot

Kuntien keinot ikääntyneiden kotona asumisen tukemiseksi

Kuntien keinot ikääntyneiden kotona asumisen tukemiseksi Kotihoidon asiakkaiden ravitsemus haasteena johtajille Helena Soini, johtava kehittämiskonsultti, Vanhusten palvelujen vastuualue, sosiaalivirasto, Helsingin kaupunki Kuntien keinot ikääntyneiden kotona

Lisätiedot

Kokoustiedot. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2015 1 (35) Kaupunginvaltuusto. Aika 31.08.2015 maanantai klo 18:00-18:55

Kokoustiedot. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2015 1 (35) Kaupunginvaltuusto. Aika 31.08.2015 maanantai klo 18:00-18:55 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2015 1 (35) Julkinen Kokoustiedot Aika maanantai klo 18:00-18:55 Paikka Valtuusto-virastotalo, valtuustosali, Suokatu 42 Saapuvilla olleet jäsenet Markku Rossi, puheenjohtaja

Lisätiedot

NutriAction 2011: Kotihoidon asiakkaiden ravitsemustila. Merja Suominen 17.2.2011

NutriAction 2011: Kotihoidon asiakkaiden ravitsemustila. Merja Suominen 17.2.2011 NutriAction 2011: Kotihoidon asiakkaiden ravitsemustila Merja Suominen 17.2.2011 Tutkimuspaikat ja menetelmä Tutkimus toteutettiin marras-joulukuun 2010 ja tammikuun 2011 aikana. Tutkimukseen osallistui

Lisätiedot

RAI-järjestelmä hauraan ikäihmisen ravitsemuksen tukena

RAI-järjestelmä hauraan ikäihmisen ravitsemuksen tukena RAI-järjestelmä hauraan ikäihmisen ravitsemuksen tukena Harriet Finne-Soveri Ikäihmisten palvelut, THL 26.9.2011 Esityksen nimi / Tekijä 1 Tiedetään että: Ikä, pitkäaikaissairaudet ja toiminnanvajaus altistavat

Lisätiedot

POTILAAN VAJAARAVITSEMUS. Alueellinen koulutuspäivä 13.10.2015 Perushoitaja Marja Lehtonen

POTILAAN VAJAARAVITSEMUS. Alueellinen koulutuspäivä 13.10.2015 Perushoitaja Marja Lehtonen POTILAAN VAJAARAVITSEMUS Alueellinen koulutuspäivä 13.10.2015 Perushoitaja Marja Lehtonen TAUSTAA Tavoitteena systemaattinen potilaiden vajaaravitsemusriskin seulonta Henkilökunnan osaamisen kartoittaminen

Lisätiedot

Mitä ikääntyneet toivovat ruokapalveluilta? Ikäruoka-hanke. Merja Suominen ETT, dosentti

Mitä ikääntyneet toivovat ruokapalveluilta? Ikäruoka-hanke. Merja Suominen ETT, dosentti Mitä ikääntyneet toivovat ruokapalveluilta? Ikäruoka-hanke Merja Suominen ETT, dosentti Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä Hankekonsortio Helsingin yliopisto Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 3619/02.02/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 3619/02.02/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 45 Asianro 3619/02.02/2013 Perusturvan ja terveydenhuollon palvelualueiden vuoden 2013 tekniset talousarviomuutokset Perusturvan palvelualue Vanhus- ja vammaispalvelujen

Lisätiedot

Vajaaravitsemus on kallista - vajaaravitsemuksen kustannukset. 25/26.9.2014 Soili Alanne FT, TtM, Ravitsemusterapeutti Seinäjoen keskussairaala

Vajaaravitsemus on kallista - vajaaravitsemuksen kustannukset. 25/26.9.2014 Soili Alanne FT, TtM, Ravitsemusterapeutti Seinäjoen keskussairaala Vajaaravitsemus on kallista - vajaaravitsemuksen kustannukset 25/26.9.2014 Soili Alanne FT, TtM, Ravitsemusterapeutti Seinäjoen keskussairaala Alipainoiset ( 75 % ihannepainosta): 40 % pitempään osastolla

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 38/ (5) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 38/ (5) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 38/2016 1 (5) 958 Valtuutettu Laura Rissasen toivomusponsi mahdollisuudesta siirtyä kasvisruokapäivään myös päiväkodeissa Päätös päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

Haavapotilaan ravitsemus

Haavapotilaan ravitsemus Haavapotilaan ravitsemus Haavamessut 1.11.2017 Ravitsemusterapeutit Kati Venäläinen, Timo Valkonen ja Riikka Manninen Hyvän ravitsemuksen merkitys * Parantaa potilaan elämänlaatua: jaksaminen, mieliala,

Lisätiedot

Yhteenveto ikääntyneiden vajaaravitsemustyöryhmän tapaamisesta

Yhteenveto ikääntyneiden vajaaravitsemustyöryhmän tapaamisesta Yhteenveto ikääntyneiden vajaaravitsemustyöryhmän tapaamisesta 14.2.2018 Osallistujat: Anni Salmela, Terhi Paaso-Rantala, Virpi Tulla, Anne Lindholm-Meriluoto, Pirjo Korhonen, Arja Immonen, Arjan opiskelija

Lisätiedot

Muistetaanko muistisairaan ravitsemus kotihoidon keinoja ravitsemuksen toteutumiseen

Muistetaanko muistisairaan ravitsemus kotihoidon keinoja ravitsemuksen toteutumiseen Muistetaanko muistisairaan ravitsemus kotihoidon keinoja ravitsemuksen toteutumiseen Eeva-Liisa Salminen Muistikoordinaattori Terveydenhoitaja amk, Helsingin kaupunki /kotihoito Aluevastaava Suomen muistiasiantuntijat

Lisätiedot

VeTe Vetovoimainen ja terveyttä edistävä terveydenhuolto

VeTe Vetovoimainen ja terveyttä edistävä terveydenhuolto Ravitsemusterapeutti Mari Salminen VeTe terveillä 65 v täyttäneillä esiintyvyys 5-8 % 80 v täyttäneillä esiintyvyys 10-20 % sairaalahoidossa olevilla vanhuksilla 32-50 % pysyvässä laitoshoidossa olevilla

Lisätiedot

25.10.2011 Minna Virola. Keuhkoahtaumapotilaan liikunta ja ravitsemus

25.10.2011 Minna Virola. Keuhkoahtaumapotilaan liikunta ja ravitsemus 25.10.2011 Minna Virola Keuhkoahtaumapotilaan liikunta ja ravitsemus Liikunta Keuhkoahtaumatautiin sairastuvat vähentävät liikkumistaan ja välttävät hengästymistä hengenahdistuksen pelossa. Joidenkin tutkimusten

Lisätiedot

Hoitopolkutarinoita Kotihoidon asiakas

Hoitopolkutarinoita Kotihoidon asiakas Hoitopolkutarinoita Kotihoidon asiakas Outi Iharvaara Rai- seminaari 3.4.2013 Asiakkaan taustatiedot 78- vuotias yksin asuva mies, jolla todettu lievä Alzheimerin tauti. Aivoinfarkti x 2 Vaimo kuollut

Lisätiedot

Tehostettu ruokavalio ja ruoan rakennemuutokset -toteutus ruokapalvelussa ja yhteistyössä hoitajien kanssa

Tehostettu ruokavalio ja ruoan rakennemuutokset -toteutus ruokapalvelussa ja yhteistyössä hoitajien kanssa Tehostettu ruokavalio ja ruoan rakennemuutokset -toteutus ruokapalvelussa ja yhteistyössä hoitajien kanssa Anu Mikkola, ravitsemussuunnittelija TtM Kymijoen Ravintopalvelut Oy, Kotka ESITYKSEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2j016 1 (1) Kaupunginhallitus Asianro 2008/ /2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2j016 1 (1) Kaupunginhallitus Asianro 2008/ /2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2j016 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 54 16.6.2015 48 Asianro 2008/05.17.01/2015 Vaalijalan laitoshoidossa olevien kehitysvammaisten asumisen ja päivätoiminnan järjestämisen

Lisätiedot

laitos- ja avohoitopalveluiden toimintakyvyn parantamisen hanke

laitos- ja avohoitopalveluiden toimintakyvyn parantamisen hanke Nilsiän ja Rautavaaran laitos- ja avohoitopalveluiden asiakkaiden ravitsemuksen ja toimintakyvyn parantamisen hanke Projektisihteeri Marjo Haataja 6.6.2008, 6 Lappeenranta IkäEnergia Miksi tämä hanke?

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 69 27.08.2013. 69 Asianro 3577/06.00.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 69 27.08.2013. 69 Asianro 3577/06.00.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 69 Asianro 3577/06.00.00/2013 Valtuustoaloite Kuopion kaupungin perusterveydenhuoltoon 1-2 puheterapeutin toimen lisäämisestä Krista Rönkkö (ps) ja yhdeksän muuta

Lisätiedot

Hanna Leskelä, fysioterapeutti Reetta Kananoja, avopalveluohjaaja

Hanna Leskelä, fysioterapeutti Reetta Kananoja, avopalveluohjaaja Hanna Leskelä, fysioterapeutti Reetta Kananoja, avopalveluohjaaja Lääkärin rooli toimintakykyä tukevan ja edistävän työn korostamisessa Kunnon Hoitaja koulutus kaipaa tuekseen laajan organisaation tuen

Lisätiedot

Proteiini ravitsemuksessa

Proteiini ravitsemuksessa Proteiini ravitsemuksessa Proteiinit ovat tarpeellisia kaikille Proteiinien hyödyt näkyvät ja tuntuvat arjen monissa tilanteissa ja elämän eri vaiheissa: kasvun rakennusaineena energian lähteenä kehon

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) 26 Asianro 4436/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) 26 Asianro 4436/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 26 Asianro 4436/00.02.03/2013 Minna Reijosen kirje 10.4.2013 Nilsiä-neuvottelukunnalle Minna Reijonen on toimittanut 10.4.2013 sähköpostitse kirjeen Nilsiäneuvottelukunnalle.

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Tulossa La 25.10. La 8.11. La 15.11. La 22.11. La 29.11. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja

Lisätiedot

Kymenlaakson alueellinen ravitsemussuunnitelma vuosille 2010 2012. Alueellinen ravitsemustyöryhmä Kevät 2010

Kymenlaakson alueellinen ravitsemussuunnitelma vuosille 2010 2012. Alueellinen ravitsemustyöryhmä Kevät 2010 Kymenlaakson alueellinen ravitsemussuunnitelma vuosille 2010 2012 Alueellinen ravitsemustyöryhmä Kevät 2010 2 Väestön terveellisten ruokatottumusten edistäminen ja ravitsemushoidon kehittäminen Kymenlaaksossa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (57) Perusturva- ja terveyslautakunta

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/ (57) Perusturva- ja terveyslautakunta Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2015 1 (57) Julkinen Kokoustiedot Aika tiistai klo 15.00 18.31 Paikka Sosiaali- ja terveyskeskus, Tulliportinkatu 17 B 3 kerros, ltk.n kokoushuone Lisätietoja Saapuvilla olleet

Lisätiedot

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa:

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Päiväkotilapset, koululaiset, ikäihmisten kokopäivähoito ja kotipalvelulounas ikäihmisille. Noora Rajamäki Laillistettu

Lisätiedot

Ravitsemusfoorumi 2015 Ikääntyneiden ruokapalvelut kehittyvät käytäntöä ja hyviä kokemuksia Lappeenrannassa

Ravitsemusfoorumi 2015 Ikääntyneiden ruokapalvelut kehittyvät käytäntöä ja hyviä kokemuksia Lappeenrannassa Ravitsemusfoorumi 2015 Ikääntyneiden ruokapalvelut kehittyvät käytäntöä ja hyviä kokemuksia Lappeenrannassa Elina Särmälä, ruokapalvelujohtaja 10.9.2015 Saimaan Tukipalvelut Oy Saimaan Tukipalvelut Oy

Lisätiedot

KURSSISUUNNITELMAT. Puhtautta teoriassa ja käytännössä

KURSSISUUNNITELMAT. Puhtautta teoriassa ja käytännössä KURSSISUUNNITELMAT Puhtautta teoriassa ja käytännössä Laatua ylläpitosiivoukseen toimivilla menetelmä-, väline- ja ainevalinnoilla Tavoitteena on perehtyä teoriassa ja käytännössä puhdistusmenetelmien,

Lisätiedot

projekti ( ) kotona asuvalle muistisairaalle ja omaiselle Tarja Puustinen projektipäällikkö muistaevaat.fi psmuisti.fi muistiliitto.

projekti ( ) kotona asuvalle muistisairaalle ja omaiselle Tarja Puustinen projektipäällikkö muistaevaat.fi psmuisti.fi muistiliitto. Tarja Puustinen projektipäällikkö projekti (2014 2017) kotona asuvalle muistisairaalle ja omaiselle muistaevaat.fi psmuisti.fi muistiliitto.fi RAVITSEMUSSUOSITUKSET IKÄÄNTYNEILLE Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Lisätiedot

KUOPION TALOUSKOULU. Ravitsemus ja puhtaus

KUOPION TALOUSKOULU. Ravitsemus ja puhtaus KUOPION TALOUSKOULU Ravitsemus ja puhtaus Ravitsemus ja puhtaus RAVITSEMUS Kurssitarjotin sisältö Hyvä ravitsemushoito eri ikäryhmissä ja tilanteissa Laadukas ruokalista ja ateriasuunnittelu hyvän ravitsemushoidon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (7) Kaupunginvaltuusto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (7) Kaupunginvaltuusto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2018 1 (7) 361 Valtuutettu Reetta Vanhasen aloite psykososiaalisen tuen vahvistamisesta elämän loppuvaiheen hoidossa Päätös katsoi valtuutettu Reetta Vanhasen aloitteen

Lisätiedot

Makuaakkoset-diplomi päiväkotiruokailuun

Makuaakkoset-diplomi päiväkotiruokailuun Makuaakkoset-diplomi päiväkotiruokailuun Makuaakkoset-diplomi on päiväkodeille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän päiväkotiruokailun edistämisestä.

Lisätiedot

työseminaari 10.6.2010 Alice Pekkala Kartanonväkikoti

työseminaari 10.6.2010 Alice Pekkala Kartanonväkikoti Terveydenhuoltoalan l siirtoergonomian i asiantuntija ij ja työseminaari 10.6.2010 Kannattavaa kumppanuuttakuntouttavallakuntouttavalla työotteella Alice Pekkala Kartanonväkikoti Kartanonväki kodit kdit

Lisätiedot

Puuttuuko mummon lautaselta proteiini?

Puuttuuko mummon lautaselta proteiini? Puuttuuko mummon lautaselta proteiini? Teija Penttilä Laillistettu ravitsemusterapeutti Ravitsemusasiantuntija, Valio Oy Ateria 4.11.2014 Mistä saadaan? Proteiinit koostuvat 20 aminohaposta 10 aminohappoa

Lisätiedot

Ravitsemus tehostetussa palveluasumisessa. TPA Tampere ravitsemus

Ravitsemus tehostetussa palveluasumisessa. TPA Tampere ravitsemus Ravitsemus tehostetussa palveluasumisessa Perustieto Määritelmä Yleisyys Syyt Havainnointi Hoito Syventävä tieto Seuraukset Ravintoaineet Ravitsemus tehostetussa palveluasumisessa Virheravitsemus: ravinnonsaanti

Lisätiedot

IKÄÄNTYNEIDEN VAJAARAVITSEMUKSEN KIRJAAMINEN

IKÄÄNTYNEIDEN VAJAARAVITSEMUKSEN KIRJAAMINEN IKÄÄNTYNEIDEN VAJAARAVITSEMUKSEN KIRJAAMINEN Tee ikääntyneelle MNA-testi. Jos seulonnan kokonaispistemäärä on 11 tai vähemmän, tee myös arviointiosa. Kotihoidossa ja asumispalveluissa testi tehdään RAI-arvioinnin

Lisätiedot

Miten oppilaitokset vastaavat työelämän tarpeisiin? Kommenttipuheenvuoro. Tuula Lahti Ylihoitaja Vantaan kaupunki, Hoiva-asumisen palvelut

Miten oppilaitokset vastaavat työelämän tarpeisiin? Kommenttipuheenvuoro. Tuula Lahti Ylihoitaja Vantaan kaupunki, Hoiva-asumisen palvelut Miten oppilaitokset vastaavat työelämän tarpeisiin? Kommenttipuheenvuoro Tuula Lahti Ylihoitaja Vantaan kaupunki, Hoiva-asumisen palvelut MITÄ VARTEN KANNAN HUOLTA TULEVAISUUDESTA? - ikääntyneiden määrä

Lisätiedot

Vajaaravitsemuksen hoito

Vajaaravitsemuksen hoito Vajaaravitsemuksen hoito Lähi-ja perushoitajien alueellinen koulutuspäivä 15.10.2018 Aoh Reetta Kiikeri Tyks Sydänkeskus *Lähteenä käytetty osin VSSHP:n johtavan ravitsemusterapeutti Mari Salmisen luentodioja

Lisätiedot

Osakeyhtiö sairaanhoitopiirin palvelujen tuottajana. Paula Juvonen palvelujohtaja Arkea

Osakeyhtiö sairaanhoitopiirin palvelujen tuottajana. Paula Juvonen palvelujohtaja Arkea Osakeyhtiö sairaanhoitopiirin palvelujen tuottajana Paula Juvonen palvelujohtaja Arkea 1 Sairaaloiden ruokapalvelut Tuotamme 4,2 miljoonaa annosta sairaalaruokaa vuodessa kaupunginsairaalaan, Tyksiin sekä

Lisätiedot

Ravitsemuksen kehittäminen. Seija Muurinen

Ravitsemuksen kehittäminen. Seija Muurinen Ravitsemuksen kehittäminen Seija Muurinen Kehittämisen johtaminen hoitotyössä 2 Hoitotyön johtamisosaaminen (Kantanen ym. 2011 mitä on hoitotyön johtajien johtamisosaaminen, kirjallisuuskatsaus) Substanssiosaaminen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 48 14.05.2013. 48 Asianro 337/00.02.03/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 48 14.05.2013. 48 Asianro 337/00.02.03/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 48 Asianro 337/00.02.03/2013 Viranhaltijapäätökset Palvelualuejohtaja Markku Tervahaudan päätökset: -Itä-Suomen osaamiskeskus ry:n vuosikokousedustaja(17.4.2013

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 8809/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 8809/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2018 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 10 23.1.2018 Kaupunginhallitus 53 12.2.2018 23 Asianro 8809/02.05.00.00/2017 Valtuustoaloite terveyskeskusmaksun poistamiseksi

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 50 19.05.2015. 50 Asianro 3428/05.04.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 50 19.05.2015. 50 Asianro 3428/05.04.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) 50 Asianro 3428/05.04.00/2015 Kehitysvammaisten erityishuollosta perittävät ylläpitomaksut 1.6.2015 alkaen Perusturvajohtaja Mari Annika Antikainen Sosiaalipalvelujen

Lisätiedot

Dosentti, ETT Merja Suominen merja.suominen@gery.fi Gerontologinen ravitsemus Gery ry

Dosentti, ETT Merja Suominen merja.suominen@gery.fi Gerontologinen ravitsemus Gery ry Proteiinit ikääntyneiden ravitsemuksessa Dosentti, ETT Merja Suominen merja.suominen@gery.fi Gerontologinen ravitsemus Gery ry gery.fi, voimaaruuasta.fi Miksi ravitsemus on tärkeää? Tutkimukset ikääntyneillä:

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 38 16.04.2013. 38 Asianro 337/00.02.03/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Perusturva- ja terveyslautakunta 38 16.04.2013. 38 Asianro 337/00.02.03/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 38 Asianro 337/00.02.03/2013 Viranhaltijapäätökset Hallintosääntö 14 Alemman viranomaisen päättämän asian ottamisesta kaupunginhallituksen käsiteltäväksi voi päättää

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2013 1 (6) 204 Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kuntouttavaa hoitotyötä koskevasta aloitteesta HEL 2013-005935 T 00 00 03 Päätös päätti antaa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2014 1 (1) Kaupunginvaltuusto 48 19.05.2014. 48 Asianro 8097/01.03.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2014 1 (1) Kaupunginvaltuusto 48 19.05.2014. 48 Asianro 8097/01.03.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2014 1 (1) 48 Asianro 8097/01.03.00/2013 Valtuustoaloite / kaupungin terveyskeskuksen avopuolen sairaanhoitajien kouluttaminen diabetesosaajiksi Kaupunginhallitus 28.4.2014

Lisätiedot

RAVITSEMUSHOIDON KEHITTÄMINEN MONIAMMATILLISENA YHTEISTYÖNÄ

RAVITSEMUSHOIDON KEHITTÄMINEN MONIAMMATILLISENA YHTEISTYÖNÄ RAVITSEMUSHOIDON KEHITTÄMINEN MONIAMMATILLISENA YHTEISTYÖNÄ Moniammatillisuus vanhuspalveluissa tehtävälähtöisestä toiminnasta vanhuskeskeisempään työskentelyyn Inkerelli Vieltojärvi, ravitsemusterapeutti,

Lisätiedot

Lataa Ravitsemushoito-opas. Lataa

Lataa Ravitsemushoito-opas. Lataa Lataa Ravitsemushoito-opas Lataa ISBN: 9789516562974 Sivumäärä: 246 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 29.46 Mb Ruoansulatuskanavan ongelmien, allergioiden, diabeteksen ja monien muiden sairauksien hoitoon

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 3832/05.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 3832/05.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2014 1 (1) 92 Asianro 3832/05.00/2014 Valtuustoaloite / kodinomaisia hoito- ja palvelukoteja edullisin hinnoin pienituloisille vanhuksille kuopiolaisten vanhusten pyynnöstä

Lisätiedot

Hyvän hoidon kriteeristö

Hyvän hoidon kriteeristö Hyvän hoidon kriteeristö Työkirja työyhteisöille muistisairaiden ihmisten hyvän hoidon ja elämänlaadun kehittämiseen ja arviointiin 4., uudistettu painos 2016 1 Muistisairaan ihmisen hyvän hoidon elementit

Lisätiedot

ETT Merja Suominen Suomen muistiasiantuntijat ry 10.11.2011

ETT Merja Suominen Suomen muistiasiantuntijat ry 10.11.2011 ETT Merja Suominen Suomen muistiasiantuntijat ry 10.11.2011 Ravitsemus muistisairaan kodissa - kehittämis- ja tutkimushanke 2009-2012 Tavoitteena on tutkia ja kehittää kotona asuvien ikääntyneiden muistisairaiden

Lisätiedot

Lataa Syödään yhdessä. Lataa

Lataa Syödään yhdessä. Lataa Lataa Syödään yhdessä Lataa ISBN: 9789523025981 Sivumäärä: 127 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 14.10 Mb Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille on uusi kansallinen suositus lasten, lapsiperheiden

Lisätiedot

Ravitsemusinterventio kotona asuvilla iäkkäillä kuopiolaisilla FT Irma Nykänen, Itä-Suomen yliopisto

Ravitsemusinterventio kotona asuvilla iäkkäillä kuopiolaisilla FT Irma Nykänen, Itä-Suomen yliopisto Ikääntyneiden ravitsemusfoorumi 10. 11.11.2011 Ravitsemusinterventio kotona asuvilla iäkkäillä kuopiolaisilla FT Irma Nykänen, Itä-Suomen yliopisto Geriatrisen hoidon tutkimuskeskus Gerho http://www.uef.fi/gerho/etusivu

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/2018 1 (5) 706 V 28.11.2018, Valtuutettu Leo Straniuksen aloite terveellisen ruuan ja Sydänmerkki-aterioiden edistämisestä Päätös esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Lisätiedot

Suun hoito. Steppi-hanke Lapuan terveyskeskuksen akuutti- ja kuntoutusosasto AGENTIT: Sh Marita Pökkä, lh Katja Hautala ja lh Ritva-Liisa Mäkelä

Suun hoito. Steppi-hanke Lapuan terveyskeskuksen akuutti- ja kuntoutusosasto AGENTIT: Sh Marita Pökkä, lh Katja Hautala ja lh Ritva-Liisa Mäkelä Suun hoito Steppi-hanke Lapuan terveyskeskuksen akuutti- ja kuntoutusosasto AGENTIT: Sh Marita Pökkä, lh Katja Hautala ja lh Ritva-Liisa Mäkelä Lapuan terveyskeskuksen akuutti-ja kuntoutusosasto Yhteensä

Lisätiedot

Anitta Mikkola Kuntoutuksen kehittäjätyöntekijä SenioriKaste hanke, POSKE

Anitta Mikkola Kuntoutuksen kehittäjätyöntekijä SenioriKaste hanke, POSKE Anitta Mikkola Kuntoutuksen kehittäjätyöntekijä SenioriKaste hanke, POSKE 7.5.2015 Kotihoidon toimintakykyä edistävällä työotteella hidastetaan vanhusten riippuvuutta ja siirtymistä laitoshoitoon Yhteiskehittely:

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 7640/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 7640/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2019 1 (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta 7 22.1.2019 Kaupunginhallitus 28 28.1.2019 10 Asianro 7640/12.05.03/2018 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien pienten koululaisten

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli Yläkouluakatemia 2016-2017 Vko 31 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI Ravintovalmennuksen tavoitteet

Lisätiedot

Ikäihmisten ateriat remonttiin Senioriraati ateriakehityksen tukena

Ikäihmisten ateriat remonttiin Senioriraati ateriakehityksen tukena Ikäihmisten ateriat remonttiin Senioriraati ateriakehityksen tukena Seniori-Sapuska-projektin lehdistötilaisuus 27.11.2014, Postitalo, Helsinki Erikoistutkija Raija-Liisa Heiniö, VTT Miltä ruoka maistuu,

Lisätiedot

Valtuustoaloite: Ruokapalveluiden hintatason selvittämiseksi ja järjestämiseksi vanhustenhuollossa

Valtuustoaloite: Ruokapalveluiden hintatason selvittämiseksi ja järjestämiseksi vanhustenhuollossa Maakuntavaltuusto 43 07.06.2010 Sosiaali- ja terveyslautakunta 248 06.10.2010 Maakuntahallitus I 220 01.11.2010 Valtuustoaloite: Ruokapalveluiden hintatason selvittämiseksi ja järjestämiseksi vanhustenhuollossa

Lisätiedot

Kotihoito. Mervi Lehikoinen Sairaanhoitaja HelppiSeniori Idän asiakasohjaus

Kotihoito. Mervi Lehikoinen Sairaanhoitaja HelppiSeniori Idän asiakasohjaus Kotihoito Mervi Lehikoinen Sairaanhoitaja HelppiSeniori Idän asiakasohjaus Kotihoidon tehtävänä on vanhusten, yli 18- vuotiaiden vammaisten, toipilaiden ja pitkäaikaissairaiden hoito ja palvelut niin,

Lisätiedot

Ateria 2014. Koko suomi saman pöydän ääressä Mitä on Julkinen ruokahuolto? Maila Tikkanen. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Ateria 2014. Koko suomi saman pöydän ääressä Mitä on Julkinen ruokahuolto? Maila Tikkanen. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Ateria 2014 Koko suomi saman pöydän ääressä Mitä on Julkinen ruokahuolto? Maila Tikkanen Ravitsemushoito on keskeistä terveyden edistämisessä, hoidossa ja kuntoutuksessa "Ruoka on lääkettä." Hippokrates

Lisätiedot

Elintavat. TE4 abikurssi

Elintavat. TE4 abikurssi Elintavat TE4 abikurssi Keskeistä Ravitsemus Liikunta Uni ja lepo Päihteet Terveysosaaminen Terveyskäyttäytyminen Terveyskulttuuri Ravinnosta terveyttä Ravitsemussuosituksen pääperiaatteet Ravitsemussuosituksen

Lisätiedot

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Infektiot, allergiat ja astma urheilussa sairaudet ja vammat urheilussa UKK-instituutti 5.11.2012 Marika Laaksonen, ETT,

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2010 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 2.3.2010

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2010 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 2.3.2010 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2010 1 59 LAUSUNTO KAHDESTA VANHUSTEN KUNTOUTUSPALVELUJEN KOKONAISUUTTA KOSKEVASTA TOIVOMUSPONNESTA Terke 2009-2185 Esityslistan asia TJA/15 TJA Terveyslautakunta päätti

Lisätiedot

VESOTE-Pirkanmaa. VESOTE-Pirkanmaan ravitsemustyöryhmä AVOHOITO Haastattelu- ja havainnointilomake mielenterveysasiakkaan ruokailussa

VESOTE-Pirkanmaa. VESOTE-Pirkanmaan ravitsemustyöryhmä AVOHOITO Haastattelu- ja havainnointilomake mielenterveysasiakkaan ruokailussa 1 (5) AVOHOITO Haastattelu- ja havainnointilomake mielenterveysasiakkaan ruokailussa Ohjeistus Lomake on tarkoitettu nuoren ja aikuisen psykiatrisen asiakkaan ruokailun ja ravitsemuspulmien tunnistamiseen,

Lisätiedot

Lataa Ravitsemushoito. Lataa

Lataa Ravitsemushoito. Lataa Lataa Ravitsemushoito Lataa ISBN: 9789513757670 Sivumäärä: 261 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.53 Mb Ravitsemissuosituksissa kuvataan moniammatillinen ravitsemushoidon toteuttamismallia. Siinä otetaan

Lisätiedot

Lataa Syödään ja opitaan yhdessä. Lataa

Lataa Syödään ja opitaan yhdessä. Lataa Lataa Syödään ja opitaan yhdessä Lataa ISBN: 9789523027909 Sivumäärä: 95 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.97 Mb SYÖDÄÄN JA OPITAAN YHDESSÄ - kouluruokailusuositus sisältää ohjeistukset kouluruokailun

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 15 Asianro 1130/14.07.00/2012

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 15 Asianro 1130/14.07.00/2012 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 15 Asianro 1130/14.07.00/2012 Valtuustoaloite nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamista edistävän työryhmän perustamisesta Kuopioon Kaupunginhallitus 14.1.2013 27:

Lisätiedot

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ikäihmisten palvelujen kehittämistä linjaavat Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot

Ravitsemus, keskeinen osa terveyttä

Ravitsemus, keskeinen osa terveyttä Ravitsemus, keskeinen osa terveyttä Korkeakoulutus- ja tutkimus politiikkaohjelmien toimeenpanon vauhdittajana seminaari 28.1.2009 Helsinki Sirpa Sarlio-Lähteenkorva Sosiaali- ja terveysministeriö Ravitsemuksen

Lisätiedot

Ruokapalvelun ja hoitohenkilökunnan yhteistyö ravitsemuksessa. Haasteista hyviin käytäntöihin

Ruokapalvelun ja hoitohenkilökunnan yhteistyö ravitsemuksessa. Haasteista hyviin käytäntöihin Ruokapalvelun ja hoitohenkilökunnan yhteistyö ravitsemuksessa. Haasteista hyviin käytäntöihin Eija Hiltunen, vastaava ravitsemispäällikkö, Gaius-säätiö 1 Gaius-säätiö Puotilan palvelutalo - 134 asukaspaikkaa

Lisätiedot

Kirsi Jaakkola YAMK, TERVEYDEN EDISTÄMINEN

Kirsi Jaakkola YAMK, TERVEYDEN EDISTÄMINEN Kirsi Jaakkola YAMK, TERVEYDEN EDISTÄMINEN Kuntouttavassa hoitotyössä kuntouttavaa toimintaa suoritetaan osana potilaan perushoidollisia tilanteita. Tavoitteena on tunnistaa ja ehkäistä myös kuntoutumista

Lisätiedot

Ikäihmisten toimintakykyä tukevan työotteen kehittäminen Vaasan kaupungin koti- ja laitoshoidossa. Paula Hakala Yliopettaja Vaasan ammattikorkeakoulu

Ikäihmisten toimintakykyä tukevan työotteen kehittäminen Vaasan kaupungin koti- ja laitoshoidossa. Paula Hakala Yliopettaja Vaasan ammattikorkeakoulu Ikäihmisten toimintakykyä tukevan työotteen kehittäminen Vaasan kaupungin koti- ja laitoshoidossa Paula Hakala Yliopettaja Vaasan ammattikorkeakoulu Taustaa ja koulutuksen tarkoitus Vaasan eläkeikäisen

Lisätiedot

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso KOKONAISUUS A: Kotiin vietävien palvelujen sisältö ja kohdentuminen Kuntoutus ja ennaltaehkäisy TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso Eija Janhunen TAVOITTEENA MAAKUNNALLINEN IDEAALIMALLI KUNTOUTTAVAN

Lisätiedot

IKÄIHMISEN RAVITSEMUS K I R S I P U K K I L A R A V I T S E M U S T E R A P E U T T I, S A T A S A I R A A L A

IKÄIHMISEN RAVITSEMUS K I R S I P U K K I L A R A V I T S E M U S T E R A P E U T T I, S A T A S A I R A A L A IKÄIHMISEN RAVITSEMUS K I R S I P U K K I L A R A V I T S E M U S T E R A P E U T T I, S A T A S A I R A A L A 2 9. 5. 2 0 1 9 RAVITSEMUKSEN MERKITYS Hyvä ravitsemustila ylläpitää toimintakykyä ja omatoimisuutta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (5) 335 Stj / Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite kuntouttavasta hoitotyöstä päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Tuomo Valokaisen

Lisätiedot