ESSEEKIRJOITTAMISESTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ESSEEKIRJOITTAMISESTA"

Transkriptio

1 ESSEEKIRJOITTAMISESTA Kirjoittamisen strategioita Kirjoittaminen on ennen kaikkea - ajattelua - erilaisten näkökulmien löytämistä aiheeseen - ilmiöiden käsittelyä analysoivasti - vakuuttavan ajatusrakennelman luomista. Äidinkieli ja kirjallisuus, Eurajoen lukio Pasi Haavisto

2 SISÄLTÖ INVENTIO ainesten keksiminen LOGOS asiasisältö ja siihen liittyvä argumentointi ja logiikka EETOS tekstistä syntyvä kuva kirjoittajasta DISPOSITIO asioiden esittämisjärjestys ELOCUTIO esityksen tyyli PAATOS vaikutus lukijaan

3 INVENTIO TEKSTIN SISÄLLÖN KEKSIMINEN

4 AIHEEN KONTEKSTI Valittuasi aiheen hahmottele sen kontekstia eli viitekehystä: Millaista keskustelua aiheesta on julkisuudessa käyty? Miksi keskustelua aiheesta oikeastaan käydään? Millaisista näkökulmista aihetta on tarkasteltu? Millaisia mielipiteitä ja argumentteja aiheesta on esitetty?

5 Tutki ja analysoi tehtävänanto tarkkaan! Kerää aiheeseen liittyviä ja tehtävänantoon sopivia omia tietoja muistikuvia, omakohtaisia kokemuksia havainnollisia tilannekuvia näkemyksiä, mielipiteitä ja niiden perusteluita tarinoita, rinnakkaisia tapauksia Käytä aineistoa, jos tehtävänanto sitä edellyttää! Problematisoi aihetta: näe aiheessa aina ongelmia älä näe aihetta liian siloisena, ongelmattomana kuvana: pyri aiheen pintatasolta sen syvätasolle Etsi erilaisia tehtävänantoon sopivia näkökulmia eri ihmisryhmien (esim. nuoret vanhat; opiskelevat työtä tekevät ) näkökulmat eri tarkastelutapojen (haitat hyödyt; syyt seuraukset ) näkökulmat eri yhteiskuntien näkökulmat eri aikakausien näkökulmat

6 NÄKEMYKSEN MUOTOILU Pohdi asiaa tarkkaan monista näkökulmista, ennen kuin muotoilet lopullisen näkemyksen. Pyri siihen, että näkemyksesi ei ole tavanomainen, vaan se on tuore, ja että tuot lukijan eteen uusia näkökulmia tai vähintäänkin luot aiheesta mahdollisimman kattavasti analysoivan kuvan. Koeta löytää aiheesta pintaa syvemmällä olevia ilmiöitä filosofoi, tutki! Tuo esille myös mahdolliset vastapuolen merkittävät näkökulmat, jotka lukija odottaa sinun tuovan esille tehtäväsi on sitten vain joko kumota ne tai osoittaa oma näkemyksesi paremmiksi.

7 ASENNOIDU OLEVASI VAIKUTTAJA! Tehtävänäsi on saada lukija näkemystesi kannalle. Lukijan saat vakuuttuneeksi vankoilla asiatiedoilla älykkäillä pohdinnoilla analysoivalla otteella fiksuilla perustelutavoilla vaikuttavalla kielenkäytöllä

8 ESSEEN LOGOS ELI ASIASISÄLTÖ JA SIIHEN LIITTYVÄ ARGUMENTOINTI JA LOGIIKKA Esseellä täytyy olla teesi, keskeinen ajatus, jonka essee pyrkii kauppaamaan lukijalle. Sen pitäisi olla älykäs, olennaisuuteen menevä, mielenkiintoinen. Ideoinnin loppuvaiheessa muotoile teesisi virkkeeksi. Rakenna tekstisi niin, että jokaisella kappaleella on tarkoitus teesin kauppaamisessa.

9 TEKSTISSÄSI ESIINTYVÄ KIRJOITTAJA JA HÄNEN EETOKSENSA Huolehdi siitä, millainen kuva sinusta - moraalistasi, ajatusmaailmastasi, uskottavuudestasi - tekstisi kautta syntyy. Eetos syntyy mielipiteistäsi, niiden perusteluista, näkökulmastasi, äänesi sävystä Tekstisi luo aina kuvan arvoistasi, joskus jopa ideologiastasi.

10 ARGUMENTOINTI ELI PERUSTELEMINEN Auktoriteettiperustelu perustelu tilastoilla tai muilla tutkimustuloksilla perustelu faktoilla perustelu eduilla tai haitoilla perustelu arvoilla (= arvokkaana pidettävä asia), moraalilla, oikeudenmukaisuudella perustelu vastaavuudella perustelu historialla tai tavalla perustelu asian uutuudella perustelu omalla kokemuksella, havainnolla tai tunteella perustelu yleisyydellä perustelu terveellä järjellä perustelu syy- tai seuraussuhteilla Muista myös tunnevaikuttaminen: kerro tunteisiin vetoavia esimerkkejä, kuvaile tunteisiin vetoavasti!

11 Mieti aiheeseen kuuluville asioille persoonallisia rinnastuskohteita tällöin alkaa mahdollisesti syntyä myös esim. kielikuvia, esim. jalkapallo on sodankäyntiä herrasmiesmäisin säännöin.

12 HYPERBOLINEN RINNASTUS

13 RINNASTAMINEN Suurperheiden rinnastaminen citykaneihin liikaa oululaisille Oulun seudun seurakuntien Rauhan tervehdys -lehden pakinapalstan letkautus suurperheistä ja citykaneista johti pakinapalstan lopettamiseen, kertoo Kotimaan nettilehti. Rinnastamalla voi vaikuttaa saada aikaan huumoria, esim. satiiria. Satiirinen pilakuva Darwinista

14 DISPOSITIO TEKSTIN RAKENNEHAHMOTELMA, ASIOIDEN ESITTÄMISJÄRJESTYS

15 AINEISTON JÄRJESTELY Kun sisältöainekset ovat koossa, on aika miettiä, * millaisista palikoista eli kappaleista rakennat palikkatalosi eli tekstisi ja * mihin järjestykseen laitat palikkasi. Kappaleen rakenne: * Jokaisessa kappaleessa on vain yksi ajatus: yksi kappale yksi näkökulma, yksi tehtävä! * erilaiset kappaletyypit: * porraskappale * vaakakappale * ketjukappale * pinokappale * suppilokappale * Varo asiasta toiseen hyppäämistä. Mieti jokaiseen kappaleeseen keskeinen ydinajatus, jota selkeästi kaikki kappaleen virkkeet hahmottavat.

16 ALOITUSPALIKKA ON TÄRKEÄ! saa kiinnostumaan tekstistä, jos saa tuo esille tekstin näkökulman ja äänensävyn Aloitustapoja: kuvaus, aihetta havainnollistava tilannekuva, henkilökohtainen kokemus määritelmä (persoonallinen, suostutteleva ei itsestäänselvyyksiä, kiitos) retorinen kysymys (persoonallinen kiitos: esim. ironinen, liioitteleva ) hyvä sitaatti Käsiteltävän asian luonnehdinta esim. asiallisesti tai ironisesti lukijan puhuttelu: Hei, viisas aikuinen! Hyppiikö nuoriso silmille? Ovatko keinot vähissä? Ei hätää! Tällä reseptillä onnistut takuuvarmasti leipomaan täydellisiä sokerikuorrutettuja kullannuppuja. Muista pestä kätesi. Sitten aloitetaan.

17 ESIMERKKI ESSEEN RAKENTEESTA AIHEENA NUOREN ITSENÄISYYS Aloitus: ironinen väite Nuorilla ja nuorilla aikuisilla luulisi menevän hyvin. Koskaan aikaisemmin eivät nuoret ikäluokat ole olleet näin arvostettuja, näin rikkaita ja näin hyvin koulutettuja. -- Toinen kappale: antiteesi edelliseen miten todella on? Mutta onnea nämä etuoikeudet eivät tunnu takaavan: tutkimus toisensa jälkeen ilmoittaa nuorten voivan huonommin kuin koskaan ennen. -- Kolmas kappale: vyö-metaforan esittely ja aiheen problematisointi sen avulla Vyö antaa ryhdin ja pitää koossa. -- Juuri tämänkaltainen vyö näyttää nuorilta puuttuvan --. Neljäs kappale: vyö-metaforan ja problematisoinnin kehittely Erilaisia vöitä ja vyön sitomisen opettajia on tarjolla. Etuoikeutetun nuoren tarvitsee vain valita! Viides kappale: vastakohta-asettelun ensimmäinen puoli ennen Ennen vanhaan tavallinen nuori ei juuri saanut valita elämänsä raameja. Ajateltiin jokaisen syntyneen siihen asemaan, johon Jumala oli hänet tarkoittanut, --.

18 Kuudes kappale: historiallinen muutos ja vastakohta-asettelun toinen puoli - nyt Sitten Adolf Hitler marssi joukkoineen Puolaan ja mullisti kaiken. Hiroshiman ja Nagasakin haipuessa taivaalle sienen muotoisena pilvenä katosi myös ihmisen usko valmiisiin vastauksiin. Alkoi olla röyhkeää ja itsekästä väittää, että tiesi ainoan oikean tavan sitoa vyö -- mutta kun globalisaation ansiosta valittavana ei enää olekaan pari, kolme vyötä vaan monta tuhattta, olisi tarvetta jo tiukemmillekin ohjeille. Seitsemäs kappale: nykynuoren valinnan vapauden ongelma -- väärä valinta saattaa koitua jopa kuolemaksi. Kahdeksas kappale: nykyajan toinen valinnan vapauden ongelma piittaamattomuus toisista, esimerkkinä Idols -- se, miten toisen vyö on tai onko sitä lainkaan, ei minun napaani kutita. Vaikka nuorilla neuvojen antajia riittää, ei vastuuta neuvojen seurauksista tunnu ottavan kukaan. Yhdeksäs kappale: viittaus Jeesuksen sanoihin vyöttämisestä ja ihmisen elämän loppuvaiheisiin Kun nykynuori 50 vuoden kuluttua makaa saattohoidossa tyrävyö uumillaan, on valinnan vapaus vihdoin ohi. Kymmenes kappale: ironinen loppukommentti Armelias eutanasiatoimikunta tekee viimeisen ratkaisun hänen puolestaan.

19 ELOCUTIO TAVOITTEESEEN SOPIVA ILMAISU

20 TEKSTIN ÄÄNENSÄVY syntyy siitä, miten kirjoittaja tuntuu tekstissä suhtautuvan * käsittelemäänsä asiaan esim. huvittunut, arvostava, ironinen, ymmärtäväinen, huolestunut, uskonnollinen, ihasteleva, vihainen, myhäilevä, leppoisan kevyt, juhlallinen * lukijaan esim. hauskuttava, virallinen, ohjaileva, julma, neutraali, varoitteleva, tunteita järisyttävä * itseensä: esim. itseironinen, asiantuntija, taustalla oleva, pohdiskeleva, voimakkaasti itseään esille tuova, itserakas ja siitä, millainen rooli tekstin läpi kuuluu esim. aikuinen, opettaja, asiantuntija, humoristi, anarkisti, mainostaja

21 TEKSTIN SÄVY SYNTYY KIRJOITTAJAN VALINNOISTA: sananvalinnoista retoristen keinojen valinnoista näkemysten valinnoista Valitse tekstisi sävy sen mukaan, mikä sopii tekstisi tavoitteeseen.

22 Suomalaiset lapset syntyvät näppäimistö kainalossa uuteen, uljaaseen maailmaan. Meillä on omat kännykät ja pleikkarit 13-vuotiaina, ilmainen kouluruoka ja jatkuvasti huolia. Rahaa on niin paljon, ettei se enää riitä mihinkään. Valtiomme tulevaisuutta koskevista ongelmista ja kysymysmerkeistä keskusteltaessa kaikuvat usein tutut käsitteet: valtionvelka, suuret ikäluokat ja huoltosuhde sekä niiden johdannaisena hyvinvointivaltion säilyminen. Lähes aina lukuelämys on kuitenkin nautinnollinen. Kauneimpia löytöjä minulle on tarjonnut John Steinbeck. Toisen maailmansodan aikoihin ilmestyneessä kirjassaan Hyvien ihmisten juhla Steinbeck on hionut täydelliseksi timantiksi unohtumattomia tunnelmakuvauksia.

23 "Tapasin eilen naapurini ja hänen koiransa." "Koira katsoi omistajaansa. Koira puraisi minua. SÄVYN MUUTOS > Tapasin eilen ihanan naapurini ja hänen söpön koiransa. "Tuo likainen piski mulkoili tyhmää omistajaansa. Söpöliini ihastui minuun niin, että puraisi kädestäni palan pois.

24 TEKSTISI TYYLI Kielen tulisi olla korrektia yleiskieltä. Tyylittelyä saat aikaan käyttämällä retorisia tehokeinoja ja valitsemalla sopivan äänensävyn tekstiisi. Myös tekstin rakenne palikoiden sisältö, laatu ja järjestys luovat tyyliä.

25 RETORISIA KEINOJA

26 INTERTEKSTUAALISUUS TEHOKEINONA Voit matkia tekstissäsi jonkin muun tekstin tyyliä: esim. mainostyyliä, saarnaa Voit tehdä muunnelman tunnetusta sitaatista: Alussa oli suo, kuokka ja siihen se olisi jäänytkin, ellei olisi ollut tuota suomalaista Sisua. (Sisu-pastillin mainos)

27 SANONNOILLA VOI LEIKITELLÄ Muuntele, käytä uusissa yhteyksissä: En minä noista taivaallisista asioista ymmärrä tuon taivaallista. (Pentti Linkola)

28 Leikittelyä saat aikaan käyttämällä metaforaa samaan aikaan sekä metaforisesti että konkreettisesti: Lopulta elämäni puitteet romahtivat niin, että piti ruveta tekemään remonttia sekä talolle että psyykeelle.

29 KIELELLINEN SUJUVUUS Älä vaadi lukijalta rivien välistä lukemista se estää viestin perille menemisen vaivattomasti. Ajatuksen täytyy edetä virkkeestä seuraavaan aukottomasti. Asiatekstissä luovuus synnytetään muilla keinoilla kuin kaunokirjallisuuteen kuuluvalla elliptisyydellä.

30 MIKSI ON HYVÄ KÄYTTÄÄ KIELIKUVIA? Metaforat auttavat havainnollistamaan tieteellisiä teorioita. * esim. atomi aurinkokuntana Metaforalla ja personifikaatiolla voi saada aikaan empatiaa puhuttavaa asiaa kohtaan: * metsä sairastaa, sademetsät ovat maapallon keuhkot Metaforalla luodaan mielikuvia asioista ja sitä kautta vaikutetaan ihmisiin - politiikassa "pelataan" vertauskuvilla: * Hidas, mutta kankea Paavo Lipponen hävisi televisiokeskusteluissa Esko Aholle kuusi-nolla. Lipponen vaikutti mediakelvottomalta, kunnes hän keksi nimittää itseänsä Moosekseksi. Näin hänestä tulikin vertauskuvallisesti viisas vaikenija, jonka oli määrä johdattaa kansansa luvattuun maahan.

31 HELGA HIRMUINEN PUHUU METAFORIN:

32 MIKSI ON HYVÄ KÄYTTÄÄ KÄRJISTYSTÄ TAI LIIOITTELUA? herättää lukijan selkeyttää asiaa yksinkertaistamalla sitä (Huom.! Onko yksinkertaistaminen hyvä asia?) rajaa käsiteltävän aiheen selkeästi Joka kesä Suomessa tapahtuu jotain omituista. Yhtäkkiä koko hiljainen ja rauhaa rakastava kansa muuttuu joukoksi vapaamielisiä ja kokeilunhaluisia festarihirmuja, joiden juhlamieleen ei vaikuta mikään, satoi tai paistoi.

33 LIIOITTELEMALLA VOI ESITTÄÄ KANNANOTON:

34 MIKSI ON HYVÄ KERTOA TARINA TAI KUVATA? Tarina ja kuvaus ovat havainnollista ajatusten esittämistä. Lukija saa nähdä ja kokea käsittelemiäsi asioita, kun tarinoit ja kuvaat.

35 MIKSI ON HYVÄ KÄYTTÄÄ HUUMORIA? Tekee lukijan vastaanottavaiseksi. Poistaa lukijalta vastarintaa näkemyksiäsi kohtaan. Luo hyvää kuvaa eetoksestasi.

36 HUUMORIN, ERITYISESTI IRONIAN KEINOT Puhu toista, kuin tarkoitat, mutta anna jotenkin lukijalle vinkki, että tarkoitat päinvastaista.

37 Puhu käyttäen vastustajasi kieltä, mutta liioitellen sitä niin, että lukija ymmärtää kuitenkin, ette oikeasti ole vastustajasi kannalla. Ole näennäisesti ihastunut asiaan, jota oikeasti inhoat. Ironialle on siis ominaista käyttämiesi sanojen ja todellisen ajattelusi välinen ristiriita.

38 PARADOKSI - NÄENNÄISESTI JÄRJENVASTAINEN VÄITE TAI ASIAAN SISÄLTYVÄ RISTIRIITAISUUS Paradoksi on jotakin tolkutonta, joka kuitenkin vaikuttaisi olevan järkevää. (Hikipedia) Paradoksilla voi esittää asiassa olevan ristiriitaisuuden: Suomi on varmaankin ainoita maailman maita Mongolian lisäksi, jotka tehostavat puolustusta pienentämällä asevoimien budjettia.

39 PARADOKSI ON ASIAN PROBLEMATISOINTIA ELI NÄKEMISTÄ ASIASSA RISTIRIITAISUUKSIA

40 ANTITEESI ELI VASTAKOHTA-ASETTELU Mikä ei näy, on näkyvää, ja mikä koskettaa minua, ei oikeasti kosketa minua lainkaan. Tämä on jo oikeastaan aforistinen paradoksi.

41 RETORINEN KEINO = KIELEN KEINO, JOLLA TEHOSTETAAN SANOMAN PERILLE MENOA kielikuvat, esim. vertaus, metafora, personifikaatio metsä sairastaa, sademetsät ovat maapallon keuhkot eufemismi eli kiertoilmaisu hyperbola eli liioittelu retorinen kysymys Mitä oli hyödyttänyt heidän sitkeä taistelunsa tässä jokivarressa? (Tuntematon sotilas) kärjistys voimakkaat, tunteisiin vetoavat sanat (konnotaatioiden hyväksikäyttö) puhekieli, esim. slangi tai murteelliset ilmaisut erilaiset lausemuodot: huudahdus, käsky, kehotus, ehdotus, vetoomus ja vastaanottajan puhuttelu Hei, viisas aikuinen! polarisointi eli voimakkaiden vastakohtien käyttö tunnettu sanonta, sananparsi ja klisee (= kulunut sanonta) ja niillä leikittely En minä noista taivaallisista asioista ymmärrä tuon taivaallista. (Pentti Linkola) vaillinainen lause Ilmestyskirja. Nyt. "Aika velikultia." (Tuntematon sotilas) alkusointu, loppusointu toisto, esim. saman sanan toisto tai lausemuodon toisto Kunnon äiti ei maalaa eikä keikistele peilin edessä - -. Kunnon isä ei syljeskele - -. Kunnon siskot ja veljet eivät mene - -. luetteleminen synonyymit, parafraasit intertekstuaalisuus Alussa oli suo, kuokka ja siihen se olisi jäänytkin, ellei olisi ollut tuota suomalaista Sisua. (Sisu-pastillin mainos) sanaleikki Jerry Lewis, Tauno Palo ja Tapani Kosti! superlatiivien ja vahvistussanojan käyttö esim. äärimmäisen ) paradoksi Suomi on varmaankin ainoita maailman maita Mongolian lisäksi, jotka tehostavat puolustusta pienentämällä asevoimien budjettia. ironia = salaiva, joka syntyy, kun tarkoitetaan muuta kuin sanotaan nimeäminen ( henkilö vai tummaihoinen vai neekeri ) suostuttelumääritelmä = omaan tarkoitukseen sopiva määritelmä (määritelläänkö jokin tapahtuma yhteenotoksi, terroriteoksi, inhimilliseksi erehdykseksi vai tragediaksi ) roolien jako (kuka on tekijä, kokija ja toiminnan kohde) asioiden poisjättäminen tai piilottaminen esim. passiivimuotoon tai abstraktiin käsitteeseen arvon tai uskomuksen piilottaminen piilo-oletukseksi eli presuppositioksi

42 LOPPUTULOKSENA LUKIJAN AJATUKSIIN JA TUNTEISIIN VAIKUTTAVA TEKSTI

43 VAIKUTTAMINEN LUKIJAN TUNTEISIIN - PAATOS Jos tekstisi asiasisältö on mielenkiintoista älykästä selkeästi ajateltua perustellusti argumentoitua, jos tekstisi on sujuvasti etenevää rakenteeltaan hyvin sommiteltu jos tekstisi on kieleltään vaikuttavaa tyyliltään ja sävyltään yhtenäistä ja tavoitteeseen sopivaa SE SAATTAA HYVINKIN VAIKUTTAA LUKIJAN AJATTELUUN JA TUNTEISIIN. Tärkeintä on kaiken kaikkiaan sanottavasi monipuolisuus, älykkyys, tavoitteesi selkeys, perusteltavuus ja tekstin rakenteellinen ja ajatuksellinen selkeys!

44 Kirjoitelman heikkouksia sisällöllinen vaatimattomuus, mitäänsanomattomuus ilmaisun kielelliset heikkoudet (kielivirheet, tyylirikot, sidosteisuuden heikkous ) tekstikokonaisuuden rakenteelliset heikkoudet (kokonaisuuden sekavuus, aloituksen tai lopetuksen tylsyys )

45 TRUISMI Itsestäänselvyys, joka ei tuo lukijalle esille kiinnostavaa ajatusta vaan saa lukijan tuntemaan, että kirjoittaja ei saa aiheesta oikein mitään irti AASINSILTA Kömpelö, keinotekoinen siirtymä asiasta toiseen: Siitä tulikin mieleeni Se sai minut ajattelemaan ANAKOLUUTTI ELI AJATUSHYPPY Ajatuskulussa oleva hyppy, joka saa lukijan tippumaan kärryiltä. Tekstin sidosteisuuden ongelma, joka haittaa tekstin viestivyyttä. EPÄHAVAINNOLLISUUS Haittaa tekstin viestivyyttä, koska havainnollinen teksti elää lukijan päässä aivan toisella tavalla kuin epähavainnollinen. KESKUSTELEVUUS Kirjoittamasi tekstin keskustelevuus syntyy jo siitä, että tuot esille, mitä ajatuksia aiheesta on aiemmin heitetty, mutta keskustelevuus on ennen kaikkea aineistopohjaisuuden ominaisuus: kirjoittaja pohtii ja väittelee aiheesta muiden kirjoittajien (annettujen aineistojen) kanssa. SIDOSTEISUUS Tekstissä ilmenevän ajatuskulun liikkuminen asiasta seuraavaan asiaan luontevasti, ymmärrettävästi, viestivästi, niin että seuraava asia liittyy loogisesti edelliseen hyppimättä

Tekstitaidon kokeeseen valmistautuminen

Tekstitaidon kokeeseen valmistautuminen Tekstitaidon kokeeseen valmistautuminen ! Kokeessa testataan tekstien analysointitaitoa ja kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa.! Tehtävien aineistona! kaunokirjallisia tekstejä, esim. romaanikatkelmia,

Lisätiedot

Asiakaspalvelun ymmärrettävyys. Sanasto ja kieli julkisissa palveluissa Ulla Tiililä

Asiakaspalvelun ymmärrettävyys. Sanasto ja kieli julkisissa palveluissa Ulla Tiililä Asiakaspalvelun ymmärrettävyys Sanasto ja kieli julkisissa palveluissa 12.3.2019 Ulla Tiililä Näkökulmia sanastoon Termistyminen: tarvitaanko? Sanat teksteissä ja teksteistä Selkeys Vakiintuneisuus Läpinäkyvyys

Lisätiedot

http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/

http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/ http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/ sisäinen asiakas media ulkoinen asiakas ns. suuri yleisö sidosryhmä Yhtä kaikki: tiedotteella on lukija. Tunne hänet. Kun kirjoitat tiedotetta, älä päästä häntä silmistäsi

Lisätiedot

Heikosta vastauksesta puuttuvat konkreettiset faktat, mikä näkyy esimerkiksi

Heikosta vastauksesta puuttuvat konkreettiset faktat, mikä näkyy esimerkiksi Heikosta vastauksesta puuttuvat konkreettiset faktat, mikä näkyy esimerkiksi asioiden esittämisenä ympäripyöreästi esimerkkien puuttumisena siten, ettei tehtävässä annettuja tai vastauksen kannalta olennaisia

Lisätiedot

1) Kirjoittamisen aiheen tai näkökulman on tunnuttava tuoreelta, maistuttava uudelta.

1) Kirjoittamisen aiheen tai näkökulman on tunnuttava tuoreelta, maistuttava uudelta. Juhani Niemi ALKUOPPIA KIRJOITTAMISEEN Perustavia lähtökohtia: 1) Kirjoittamisen aiheen tai näkökulman on tunnuttava tuoreelta, maistuttava uudelta. 2) Suhteen käsiteltävään aiheeseen on oltava omakohtainen,

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Äi 8 tunti 6 Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Tekstin kirjoittaminen on prosessi Ensimmäinen versio sisältää ne asiat, mitä tekstissäsi haluat sanoa. Siinä ei vielä tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota

Lisätiedot

Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen

Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen ja julkaiseminen Dosentti Mikko Ketola Kirkkohistorian laitos Workshop tohtorikurssilla toukokuussa 2008 Teologinen tiedekunta Workshopin sisältö Miksi kirjoittaa

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

IHMISTEN VÄLINEN VUOROVAIKUTUS

IHMISTEN VÄLINEN VUOROVAIKUTUS Lions Clubs International MD 107 Finland IHMISTEN VÄLINEN VUOROVAIKUTUS KOODIT, SIGNAALIT, JOTKA KUVAAVAT AIVOJEN SYNAPSIEN VÄLISET KYTKENNÄT 1 Lions Clubs International MD 107 Finland TUOTTEESI/PALVELUSI,

Lisätiedot

Tekstin teko. Muokkaaminen. Tekstin teko prosessina

Tekstin teko. Muokkaaminen. Tekstin teko prosessina Tekstin teko Tuula Marila 9.1.2004 1 Tekstin teko prosessina 1. valmistautuminen 2. suunnittelu 3. tiedon keruu 4. sisällön valinta 5. käsittelyjärjestyksen suunnittelu 6. kirjoittaminen 7. muokkaaminen

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa.

Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa. a j o n u R n a a m luke Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa. Tarpeellisia käsitteitä N I N

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

Akateemiset taidot. Tapaaminen 13 Matematiikan kirjoittaminen

Akateemiset taidot. Tapaaminen 13 Matematiikan kirjoittaminen Akateemiset taidot Tapaaminen 13 Matematiikan kirjoittaminen Tutustu tekstiin ja pohdi itseksesi Mieti miten teksti on kirjoitettu. Missä kohdissa matemaattinen ilmaisu on hyvää ja missä kohdissa tekstiä

Lisätiedot

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari

MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN. Pertti Alasuutari MONOGRAFIAN KIRJOITTAMINEN Pertti Alasuutari Lyhyt kuvaus Monografia koostuu kolmesta pääosasta: 1. Johdantoluku 2. Sisältöluvut 3. Päätäntäluku Lyhyt kuvaus Yksittäinen luku koostuu kolmesta osasta

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

TEKSTIN LUETTAVUUS tavoite rakenne jäsentely näkökulma topiikki loogisuus tyylikeinot

TEKSTIN LUETTAVUUS tavoite rakenne jäsentely näkökulma topiikki loogisuus tyylikeinot TEKSTIN LUETTAVUUS tavoite rakenne jäsentely näkökulma topiikki loogisuus tyylikeinot TM 7.9.04 1 Lukijaystävällisyys 1. Lyhyet sanat ja ilmaisut 2. Konkreettiset sanat 3. Perusmuotoiset sanat 4. Tavalliset

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

STEP 1 Tilaa ajattelulle

STEP 1 Tilaa ajattelulle Työkalu, jonka avulla opettaja voi suunnitella ja toteuttaa systemaattista ajattelutaitojen opettamista STEP 1 Tilaa ajattelulle Susan Granlund Euran Kirkonkylän koulu ja Kirsi Urmson Rauman normaalikoulu

Lisätiedot

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt:

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt: Vinkkejä kirjoittamiseen Kultaiset säännöt: 1. Lue tehtävä huolellisesti. 2. Mieti, mitä kirjoitat (viesti, sähköposti, mielipide, valitus, anomus, hakemus, ilmoitus, tiedotus, luvan anominen, kutsu, kirje).

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Puheviestintä 1 TIK, kandidaatinseminaari Opettajana Inkeri Roos-Cabrera

Puheviestintä 1 TIK, kandidaatinseminaari Opettajana Inkeri Roos-Cabrera Puheviestintä 1 TIK, kandidaatinseminaari 15.3.2016 Opettajana Inkeri Roos-Cabrera Mitä on puheviestintä? 18.3.2016 2 Puheviestintä tutkii ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta 18.3.2016 3 Puheviestintätaitoja

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

9.-luokkalaisen kulttuurikansio

9.-luokkalaisen kulttuurikansio 9.-luokkalaisen kulttuurikansio Kokoa kulttuurikansioon puolen vuoden ajan kulttuurielämyksiäsi. Kulttuurikansio palautetaan opettajalle 31.3. 2009. Liimaa pääsyliput kansioon! Pakolliset sivut Huom! -

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys II Kielen ja puheen kehityksen tukeminen www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 PUHUMAAN OPPIMINEN Puhe on ihmisen tärkein ilmaisun väline. Pieni lapsi oppii

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

TEKSTILAJEJA, TEKSTIEN PIIRTEITÄ

TEKSTILAJEJA, TEKSTIEN PIIRTEITÄ TEKSTILAJEJA, TEKSTIEN PIIRTEITÄ Kirjoita asiantuntevasti (ARTS) Tiina Airaksinen ESSEE ajatus omilla poluillaan Pohtiva, perusteleva ote Rajattu aihe, valittu näkökulma Lähdetiedon suhteuttamista omaan

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi

TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi v TÄÄ OLIS TÄRKEE! Lapsivaikutusten arviointi Lapset ja nuoret näkyviksi Kangasalan seurakunnassa info työntekijöille ja luottamushenkilöille v Mikä ihmeen LAVA? Lapsivaikutusten arviointi eli LAVA on

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Järki & Tunne Mieli 2015 -päivät Verkossa tunteella ja järjellä Kriisiauttaminen verkossa

Järki & Tunne Mieli 2015 -päivät Verkossa tunteella ja järjellä Kriisiauttaminen verkossa Järki & Tunne Mieli 2015 -päivät Verkossa tunteella ja järjellä Kriisiauttaminen verkossa Satu Raappana-Jokinen Verkkokriisityön päällikkö Suomen Mielenterveysseura Se mitä oikeasti haluan tietää on epäselvää.

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä

Palveluverkkotyöryhmä. Viestintä + Palveluverkkotyöryhmä Viestintä + Sisältö n Ymmärrämmekö sidosryhmiä? n Ymmärretäänkö meitä? n Mistä sidosryhmät saavat tietoa palveluverkkoasioista ja keneltä? n Mikä voi mennä pieleen jos viestintävastuu

Lisätiedot

Lapsen osallistava opetus. = Lapsilähtöisyys = Toiminnallisuus/ Kokemuksellisuus

Lapsen osallistava opetus. = Lapsilähtöisyys = Toiminnallisuus/ Kokemuksellisuus Lapsen osallistava opetus = Lapsilähtöisyys = Toiminnallisuus/ Kokemuksellisuus Teemu Lappalainen 2008 Osallistavan opetuksen tavoite Lapsi ymmärtää Lapsi ymmärtää kokemusten kautta Ei toiminnallisuutta

Lisätiedot

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee

Oppilas keskustelee ryhmässä ja tuo esille mielipiteitään. Oppilas osallistuu luokan ja koulun ilmaisuesityksiin. Oppilas harjoittelee AI 6. lk Arvioitavat tavoitteet Vuorovaikutustilanteissa toimiminen (T1, T2, T3, T4) Tekstien tulkitseminen (T5, T6, T7, T8) Hyväksytty (5) Välttävä (6-7) Oppilas saa arvosanan 6, Oppilas saa arvosanan

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

Tehtävät. stressiin liittyvät tehtävät 1 5. Minun stressini. Stressin monet puolet

Tehtävät. stressiin liittyvät tehtävät 1 5. Minun stressini. Stressin monet puolet Tehtävät 1 Minun stressini stressiin liittyvät tehtävät 15 A. Mikä sinua stressaa? Voit ajatella, mitkä asiat tämänhetkisessä arjessasi, elämäntilanteessasi tai vaikkapa yksittäisissä tilanteissa aiheuttavat

Lisätiedot

Katariina Iisa MITEN LUKIJAT TULKITSEVAT ERILAISIA TEKSTEJÄ

Katariina Iisa MITEN LUKIJAT TULKITSEVAT ERILAISIA TEKSTEJÄ 1 Katariina Iisa MITEN LUKIJAT TULKITSEVAT ERILAISIA TEKSTEJÄ Tekstin tulkinnan voidaan ajatella syntyvän suhteessa muihin teksteihin. Tällöin lukija peilaa tekstiä lähinnä neljänlaisiin teksteihin: 1)

Lisätiedot

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen Muuton tuki ja yhteisöllisyys Pirjo Valtonen Muutto ja muutos Muutto ja muutos ovat isoja asioita, joissa koetaan epävarmuutta. Omalta mukavuusalueelta poistuminen on ahdistavaa. Muutos tuo aina haasteita

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Kielen rooli hallinnossa. Avoimen hallinnon virkamiesverkoston tapaaminen Kotuksessa Ulla Tiililä

Kielen rooli hallinnossa. Avoimen hallinnon virkamiesverkoston tapaaminen Kotuksessa Ulla Tiililä Kielen rooli hallinnossa Avoimen hallinnon virkamiesverkoston tapaaminen Kotuksessa 18.5.2018 Ulla Tiililä Hallintotoimeen sisältyvän julkisen vallan käytön ulkoisena muotona on tavallisesti kirjallinen

Lisätiedot

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan Ohjaamot. Suuntaviivat ja vinkit 2017

Keski-Uudenmaan Ohjaamot. Suuntaviivat ja vinkit 2017 Keski-Uudenmaan Ohjaamot Suuntaviivat ja vinkit 2017 SISÄLTÖ Mielikuva Mielikuva Millaiseksi ohjaamolaiset kokevat Ohjaamon? Rento Osaava Lämmin Ihmisläheinen Paikallinen/kuntakohtainen Positiivinen Avoin

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi.

HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi. HAVAINTO LÄhde: Vilkka 2006, Tutki ja havainnoi. Helsinki: Tammi. 1 MIKÄ ON HAVAINTO? Merkki (sana, lause, ajatus, ominaisuus, toiminta, teko, suhde) + sen merkitys (huom. myös kvantitatiivisessa, vrt.

Lisätiedot

Palaute oppimisessa ja ohjaamisessa

Palaute oppimisessa ja ohjaamisessa Palaute oppimisessa ja ohjaamisessa Kirsi Viitanen Palautteen merkitys oppijalle Oppimisen edistäminen Osaamisen tunnistaminen Ongelmanratkaisun kehittäminen Ryhmässä toimiminen vuorovaikutustaidot Itsetuntemuksen

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

JOHTAJAN ILO JA TUSKA

JOHTAJAN ILO JA TUSKA Olavi Toivola JOHTAJAN ILO JA TUSKA KOKEMUS OPETTAA Talentum Helsinki 2010 2010 Talentum Media Oy ja kirjoittaja Kansi: Lapine Oy Taitto: NotePad ISBN 978-952-14-1461-9 Kariston Kirjapaino Oy Hämeenlinna

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

Selkokeskus 2014. Selkoa selkokielestä Kuka sitä tarvitsee? Mitä se on?

Selkokeskus 2014. Selkoa selkokielestä Kuka sitä tarvitsee? Mitä se on? Selkoa selkokielestä Kuka sitä tarvitsee? Mitä se on? Copyright: Selkokeskus 2014 Onko tämä selkokieltä? Kuntayhtymän kotihoitokeskuksen hoitohenkilökunta tukee monella tavalla kotiaskareissa sekä antaa

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma

Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukeva opetus äidinkielen näkökulma Ulkomailla toimivien peruskoulujen ja Suomi-koulujen opettajat 4.8.2011 Pirjo Sinko, opetusneuvos Millainen on kielellisesti lahjakas

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein. Mark.12:28-34: Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ AINA KANNATTAA YRITTÄÄ www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com AINA KANNATTAA YRITTÄÄ ohjeita esityksen pitäjälle futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com

Lisätiedot

Pelot vaikuttavat myös aikuisen elämään. Ne voivat olla tiettyjen käyttäytymismalliemme taustalla eikä aina mitenkään tiedostettuja asioita.

Pelot vaikuttavat myös aikuisen elämään. Ne voivat olla tiettyjen käyttäytymismalliemme taustalla eikä aina mitenkään tiedostettuja asioita. Järvenpää 1.2.2009 Saarna Joh 6: 16-21 Älä pelkää, älkää pelätkö! Joku on laskenut että Raamatussa on nämä lauseet 365 kertaa. Jokaiselle päivälle riittää siis oma älä pelkää -lause. Äsken kuullussa evankeliumitekstissä

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Lapsuus ja nuoruus. jatkuu. sairastumisen. jälkeenkin! Perhepsykoterapeutti,esh Outi Abrahamsson

Lapsuus ja nuoruus. jatkuu. sairastumisen. jälkeenkin! Perhepsykoterapeutti,esh Outi Abrahamsson Lapsuus ja nuoruus jatkuu sairastumisen Perhepsykoterapeutti,esh Outi Abrahamsson jälkeenkin! Vanhempana emme voi suojata kaikilta vastoinkäymisiltä, mutta voimme tukea heitä eri kehitysvaiheissa löytämään

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

Leikit, pelit ja muut toiminalliset työtavat. tavat alkuopetuksessa

Leikit, pelit ja muut toiminalliset työtavat. tavat alkuopetuksessa Leikit, pelit ja muut toiminalliset työtavat tavat alkuopetuksessa Sari Havu-Nuutinen KT, yliassistentti Mitä on opetus, opiskelu ja oppiminen? 1 Esi- ja alkuopetusikäinen lapsi oppijana Lapsi konkreetisten

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot

Lobbaaminen kirjastotyössä / Ville Vaarne

Lobbaaminen kirjastotyössä / Ville Vaarne Lobbaaminen kirjastotyössä / 11.9.2019 Ville Vaarne Voiko viestinnällä muuttaa ihmisen ajattelua? Eipä oikein, mutta jo olemassa olevia käsityksiä voi vahvistaa. Lopputulos: Kirjastojen puolesta puhuminen

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään etsimme sanomalehdestä tarinoita. 1. Etsi lehdestäsi mielenkiintoinen

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Kotipuu. Anita Novitsky, Monikulttuurisuuden asiantuntija

Kotipuu. Anita Novitsky, Monikulttuurisuuden asiantuntija , Monikulttuurisuuden asiantuntija SUOMESSA ON Monikulttuurisuus koulussa Noin 50 000 maahanmuuttajataustaista perhettä (4%) Yli 30 000 maahanmuuttajataustaista nuorta PERHEET Maahanmuuttajia Maahanmuuttotaustaisia

Lisätiedot

Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois.

Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois. 1. Suodattaminen Huomio kiinnitetään kielteisiin asioihin ja myönteiset puolet pyritään rajaamaan pois. Esim. Kiinnitän huomiota hikoiluuni ja jännittämiseeni, mutta en mieti lainkaan, onko minua kohtaan

Lisätiedot

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Heljä Franssila Kulttuuriyrittäjyysluento: Kuvataiteilijat ja tuottajat kohtaavat. 27.10.2014 Frame vahvistaa suomalaisen nykytaiteen

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä.

Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulussa on sydäntä sivistykselle. Annetaan lasten ja nuorten kertoa siitä. Oulu oivaltaa -tutkimusmatkat Oulu on saanut uuden sivistysohjelman, jossa on konkreettisia asioita, joilla Oulusta tehdään entistä

Lisätiedot

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu Harjoite 2 Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: Eteneminen: TUTUSTUTAAN OMINAISUUS- JA Toiminnan tavoite ja kuvaus: SUHDETEHTÄVIEN TUNNISTAMISEEN Kognitiivinen taso: IR: Toiminnallinen taso: Sosiaalinen

Lisätiedot

Selkärankaa Sijoittamiseen! 14.9.2010 Finlandia-talo

Selkärankaa Sijoittamiseen! 14.9.2010 Finlandia-talo Selkärankaa Sijoittamiseen! 14.9.2010 Finlandia-talo Selkärankaa Sijoittamiseen! Valistunut Sijoittaja koulutusta vuodesta 2008 www.valistunutsijoittaja.com Petre Pomell Tmi Petre Pomell petrepomell@24.fi

Lisätiedot

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa. Kaisa Pietilä 28.1.2016

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa. Kaisa Pietilä 28.1.2016 K Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa Kaisa Pietilä 28.1.2016 Työpajan lähtökohdat Jokaisella on mahdollisuus lisätä työhönsä terapeuttisia elementtejä kysyä ja kyseenalaistaa

Lisätiedot

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto HINTAVASTAVÄITTEE T TYÖKIRJA.docx UUSASIAKASHANKINTA Johdanto Laatu on paras liiketoimintasuunnitelma M iten löytää enemmän ja parempia uusia asiakkaita, on yksi myyjän ydintaidoista. Millainen strategia

Lisätiedot

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Turvallisuus Lämpö & Ymmärrys Terveystalossa tunnen olevani parhaissa käsissä. Asiakkaalle välittyy lämmin tunnelma. Minusta

Lisätiedot

Järjestö 2.0 -työryhmäpäivä Antti Pelto-Huikko, erityisasiantuntija

Järjestö 2.0 -työryhmäpäivä Antti Pelto-Huikko, erityisasiantuntija Vaikuttavuusketju toiminnan jäsentämisessä ja arvioinnin suunnittelussa - pohjaa maakunnallisten Järjestö 2.0 - hankkeiden vaikuttavuusketjun laadintaan Järjestö 2.0 -työryhmäpäivä 13.11.2017 Antti Pelto-Huikko,

Lisätiedot

AIKA V3 KASVATUSTIETEELLINEN LUKU- JA KIRJOITUSTAITO. Opettaja Hanna Vilkka

AIKA V3 KASVATUSTIETEELLINEN LUKU- JA KIRJOITUSTAITO. Opettaja Hanna Vilkka AIKA V3 KASVATUSTIETEELLINEN LUKU- JA KIRJOITUSTAITO Opettaja Hanna Vilkka 1. TIETEELLINEN LUKEMINEN 2. TIETEELLINEN KIRJOITTAMINEN 3. ARGUMENTOINTI 4. KRIITTINEN KESKUSTELU 5. ESSEE 6. OPPONOINTI 1.TIETEELLINEN

Lisätiedot

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut.

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Rohkeus Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Innostus Olet suhtautunut innokkaasti ja energisesti uusiin

Lisätiedot

OHJEITA KURSSIPÄIVÄKIRJAN LAATIMISEEN Terveystiedon kurssi 2: Nuoret, terveys ja arkielämä

OHJEITA KURSSIPÄIVÄKIRJAN LAATIMISEEN Terveystiedon kurssi 2: Nuoret, terveys ja arkielämä OHJEITA KURSSIPÄIVÄKIRJAN LAATIMISEEN Terveystiedon kurssi 2: Nuoret, terveys ja arkielämä Palautetaan arvioitavaksi ennen koeviikkoa (palautelaatikkoon viimeistään ke 13.5.) Kurssipäiväkirja on oman oppimisesi,

Lisätiedot

MERCURIA KAUPPIAITTEN KAUPPAOPPILAITOS MINÄ MERKONOMIOPISKELIJANA

MERCURIA KAUPPIAITTEN KAUPPAOPPILAITOS MINÄ MERKONOMIOPISKELIJANA MERCURIA KAUPPIAITTEN KAUPPAOPPILAITOS MINÄ MERKONOMIOPISKELIJANA Olli Opiskelija Raportti Helmikuu 2013 SISÄLLYS sivu 1 MINÄ JA OSAAMISENI 1.1 Henkilökuva 1.2 Vahvuuteni ja kehittämiskohteeni (lisää sivunumerot

Lisätiedot