SUOMI TOISENA KIELENÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUOMI TOISENA KIELENÄ"

Transkriptio

1 SUOMI TOISENA KIELENÄ Kuva: Johanna Boholm-Saarinen YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA

2 1 T E H T Ä V Ä T I TEKSTIN YMMÄRTÄMINEN Ia Avoimet kysymykset Lue sivuilla 7 9 oleva artikkelikokonaisuus Perheestä puhuminen sallittu ja vastaa sen perusteella omin sanoin suomeksi kysymyksiin a e. Vastausten tulee olla sanan pituisia. Kirjoita vastaukset selvällä käsialalla erilliselle konseptipaperille (ei kielikokeen vastauslomakkeeseen eikä samalle paperille kuin jokin kokeen muista osista). a) Mistä eri syistä miesjohtajat eivät yleensä halua puhua perheestään? b) Miten miesjohtajien perheiden esillä pitäminen on muuttunut? c) Mitkä asiat helpottavat Seppo Kuulan mielestä työn ja perheen yhdistämistä? d) Millaiset asiat voivat Mia-Riitta Kivisen mukaan helpottaa työssä käyvän yksinhuoltajan arkea? (Mainitse vähintään kolme asiaa.) e) Mitä positiivisia vaikutuksia lapsiperheen isän roolilla voi Timo Lapin mukaan olla myös työhön? (Vähintään kolme asiaa.) Ib Lyhyt viestinnällinen tehtävä Lue sivulla 9 oleva kirjoitus Erilaisia perheitä ja sisarussuhteita Mannerheimin Lastensuojeluliiton vanhempainnetistä. Laadi kirjoitukseen sanan kommentti, jossa otat kantaa siihen, mitkä asiat ovat mielestäsi tärkeimpiä asioita, jotka vaikuttavat sisarusten välisiin suhteisiin. Perustele mielipiteesi. Kommentin on oltava yhtenäinen teksti, ei esimerkiksi asialuettelo. Kirjoita vastaus selvällä käsialalla erilliselle konseptipaperille (ei kielikokeen vastauslomakkeeseen eikä samalle paperille kuin jokin muu kokeen osista). II PRODUKTIIVINEN AUKKOTEHTÄVÄ Ratkaise sivuilla 3 6 oleva produktiivinen aukkotehtävä ohjeiden mukaan.

3 2 III KIRJOITELMA Laadi sanan pituinen kirjoitelma yhdestä seuraavista aiheista. Tehtävät 3 7 ovat aineistotehtäviä, joissa aineistoa tulee käyttää tehtävänannon ohjeen mukaan. Laadi kirjoitelma selvällä käsialalla erilliselle konseptipaperille. Valmiit otsikot tai otsikkoehdotukset on lihavoitu. 1. Usein valitetaan, että perheet eivät enää syö yhdessä ja että kukin perheenjäsen viettää aikaansa oman televisionsa tai tietokoneensa äärellä. Onko näin? Pohdi, mitä nykyperheet tekevät yhdessä vai elääkö kukin perheenjäsen omaa elämäänsä. Otsikkoehdotuksia: Laatuaikaa yhdessä Kun jokaisella perheenjäsenellä on omat menonsa 2. Kerro perheesi tai sukusi juhlaperinteistä: mitä ja miten juhlitte yhdessä? Sukuni / Perheeni juhlaperinteet 3. On olemassa erilaisia ja erikokoisia perheitä. Myös yksin eläviä eli sinkkuja on yhä enemmän. Käsittele aihetta, voit käyttää virikkeenä etu- ja takakansien kuvia. Otsikkoehdotuksia: Erilaisia ja erikokoisia perheitä Sinkkuelämää 4. Lapseton aviopari on Suomen yleisin perhetyyppi. Tutki oheista tilastoaineistoa suomalaisista perhetyypeistä (s ) ja vertaile suomalaisia perheitä muiden tuntemiesi kulttuurien perheisiin. Voit myös pohtia, mistä erot johtuvat. Otsikkoehdotuksia: Perhe meillä ja muualla Perhetyypeistä paras 5. Sarjakuvissa on usein erikoisia perheitä. Tutki Aku Ankan sukupuuta (s. 12) ja esittele sen erikoispiirteitä. Otsikoi itse. TAI Tutki Viivi ja Wagner -sarjakuvia (s. 13) ja pohdi, mitä ne kertovat parisuhteesta. Otsikoi itse. 6. Mitä Kirsi Kunnaksen runo Hiiren iltahuokaus (s. 14) kertoo perhe-elämästä ja sen muutoksesta? Otsikoi itse. 7. Lue Anne Frankin päiväkirjamerkintä Lauantaina, 30. lokakuuta Millaisen kuvan siitä saa perheenjäsenten välisistä suhteista? Anne Frankin perheen sisäisiä suhteita Taustatietoa tehtävään 7: Juutalaisen Anne Frankin perhe, johon kuuluivat isä ja äiti, isosisko Margot sekä Anne itse, joutui toisen maailmansodan aikana Hollannissa piiloutumaan Otto-isän toimiston salaiseen siipeen, koska juutalaisia vainottiin. Perhe eli eristyksissä ulkomaailmasta kaksi vuotta. Samassa piilossa oli neljä muutakin ihmistä. Anne piti koko tuon ajan päiväkirjaa, jolle hän antoi nimen Kitty. Hän oli 14-vuotias kirjoittaessaan päiväkirjaa vuonna Huom.! Tekstien kieliasu on pääosin alkuperäisen julkaisun mukainen.

4 3 II PRODUKTIIVINEN AUKKOTEHTÄVÄ Täydennä seuraava teksti reunassa annettujen vihjeiden avulla. Vihjeen puuttuessa päättele sana tekstiyhteyden perusteella. Kirjoita ratkaisut allekkain selvällä käsialalla erilliselle konseptipaperille samassa järjestyksessä kuin tehtävässä ja numeroi ne. Ystävä pitää terveenä 1 yksi sydänystävä, vai onko paras hankkia kavereita joka 1. Riittää puolelta? Ei jaksa lähteä lenkille eikä juosta pallon perässä. Uuvuttaa ajatuskin salilla 2. rehkiä 2. Sanoiko joku spinning? Ei kiitos, naurettavaa trendipuuskutusta. Siinä puhuu epäurheilullinen ihminen, joka sanoo jyrkän ein 3. Silti hän kantaa huolta 4. Hän on kuullut, että 3. liikunta 4. terveys 5. Hikoilu sosiaalista elämää viettävät ihmiset voivat paremmin. 5 sijasta hän haluaa jutella kavereiden kanssa, oleilla kumppanin 6 ja käydä lukupiirissä. Sosiaaliset suhteet muodostavat 6. kylki hänen terveet elämäntapansa. Korvaako kaveri liikunnan? Elintärkeä kysymys kuuluu, kuinka suuri annos sosiaalisuutta tarvitaan. Sitä on hankala analysoida ja tuotteistaa käteviin annoksiin, joita lääkäri ja terveysvalistaja voisi suositella. Ei oikein voi sanoa, että kolme hauskaa keskustelua 7 alentaa 7. viikko verenpainetta niin ja niin paljon, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Marko Elovainio. Se kuitenkin on varmaa, että seura tekee hyvää sekä mielelle 8 ruumiille. Ei edes tarvitse olla mitenkään yltiöso- 8.

5 4 siaalinen saadakseen toisen ihmisen 9 terveyshyödyt irti. 9. kohtaaminen Vähällä pärjää, kun on laatua. Epidemiologinen tutkimus tukee 10 sitä, että yksi 10. vahva merkityksellinen ihmissuhde riittää. Jos ei ole ketään, jonka mielestä elämäsi on merkityksellinen ja jonka kanssa voit jakaa 11 asiat ja tunteet, silloin olet heikoilla, Elovainio 11. tärkein sanoo. Yksi ihminen tekee 12. Robinson Crusoella se oli Perjantai, toisella se voi olla puoliso, 13 sydänystävä, jota 12. ihmeet 13. kolmas tapaa tarpeeksi usein. Paha olla ilman ketään Lapset eivät ilmeisesti aivan riitä aikuiselle täysipainoiseksi ihmissuhteeksi. 14 viittaavat Kaisla Joutsenniemen kansanterveystieteen väitöstutkimuksen havainnot asumismuodon 15 ruumiin ja mielen terveydelle. Avioliitossa asuviin Tämä 15. merkitys 16. verrata muiden kuin kumppanin kanssa asuvien kuolleisuus oli suurempaa, ja heillä oli myös enemmän mielenterveysongelmia. Monet tähän ryhmään 17 asuvat lastensa kanssa. Eniten ongelmia kasautuu kuitenkin 18, jotka asuvat aivan yksin. Varsinkin keski-ikäisiltä 19 eläviltä miehiltä 17. kuulua 18. ne 19. kumppani kunto menee tavallista helpommin retuperälle. Puolison kanssa tulisi syödyksi enemmän vihanneksia ja juoduksi vähemmän, ja kun työstressi pakottaa päätä, ymmärtäväinen kuuntelija kotona huojentaa.

6 5 Vihkimällä onneen Sosiaalisuuden terveysvaikutuksia selvittäneiden tutkimusten viesti on musiikkia perinteisten perhearvojen vaalijoiden 20 : avioliitto pitää terveempänä ja tyytyväisempänä. Tutkimus tutkimuksen 21 toistaa tuota sovinnaista 20. korvat 21. sanomaa. Havaintoa eivät horjuta edes nuoret aikuiset. Luulisi, siinä iässä muodollinen avioliitto ole tavoitelluin vaihtoehto, vaan mieluummin seurustellaan vapaammin. Parin vuoden takainen tutkimus kuitenkin osoitti, että ainakin Hollannissa 23 pari-kolmekymppiset ovat naimisissa. Avoliitto tai vakituinen seurustelu ei tee yhtä onnelliseksi, mutta tyytyväisin 24. nämäkin suhteissa elellään tyytyväisempinä kuin sinkkuina. Avoliitossakin kumppanukset saavat yhteistalouden ja läheisyyden edut. Naimisissa 25 sitoutumisen aste on 25. suhde kuitenkin keskimäärin suurempi, mikä saattaa selittää sen, miksi avioliiitto erottuu edukseen. Aviopuolisot voivat myös 26. ylellisyys nauttia siitä 26, että he noudattavat yhteiskunnan ihannekuvaa parisuhteesta. Käy myös kerhossa! Suurin kuilu hyvinvoinnissa on niiden välillä, joilla ei ole ketään, ja niiden, joilla on ainakin yksi tärkeä ihmissuhde. Suomessa yhden suhteen merkitys korostuu. Voi olla, että me suomalaiset olemme sellaisia, että ydinperhe riittää, Elovainio sanoo.

7 6 Useiden tutkimusten mukaan sosiaalisuuden edut kuitenkin kasvavat myös sitä mukaa kuin verkostot laajenevat, joskin vähemmän dramaattisesti. Mitä moninaisempiin suhteisiin ihminen sitoutuu, 27 pidempään hän elää sanoa Toisin 28 hyvässäkään avioliitossa ei kannata laiminlyödä sukulaisia, ystäviä, naapureita, pelikavereita, kuorokavereita eikä šakkikerholaisia. Jokaisesta heistä saa himpun verran lisää terveyttä sen lisäksi, että heitä tapaa mielikseen. Lisäksi heidän kanssaan kannattaa liikkua. En usko, että 29 haitat voisi korvata sillä, että on kovasti sosiaalinen. 29. liikkumattomuus Liikunnan vaihtoehto ei ole, että ryyppää kaveriporukassa. Kannattaisi mieluummin käydä futisjengissä tapaamassa kavereita, professori Elovainio sanoo. Liikuntaa 30 ihmiset ovat yleensä myös sosiaalisesti 30. harrastaa vireitä. Mikko Puttonen, Tiede 3/2013 (muokattu)

8 7 TEKSTINYMMÄRTÄMISTEHTÄVÄ I a Lähde: Helsingin Sanomat

9 8 Lähde: Helsingin Sanomat Lähde: Helsingin Sanomat

10 9 TEKSTINYMMÄRTÄMISTEHTÄVÄ I a Lähde: Lähde: Helsingin Sanomat Helsingin Sanomat TEKSTINYMMÄRTÄMISTEHTÄVÄ I b Erilaisia perheitä ja sisarussuhteita Sisarusten välisiin suhteisiin vaikuttavat monet seikat: lasten ikä ja ikäero, sukupuoli ja yksilölliset ominaisuudet, kuten temperamentti, persoonallisuus, mielenkiinnon kohteet ja terveydentila. Merkitystä on myös sillä, kuinka monta lasta perheessä on ja minkälainen perhe on rakenteeltaan. Pienissä perheissä lapsi voi saada enemmän yksilöllistä aikaa vanhemmiltaan, ja isommissa perheissä voivat korostua sisarusten keskinäiset suhteet. Perhetyypistä huolimatta merkitystä on perheen yleisellä tunneilmastolla ja sillä, kuinka perheessä yleensä kohdataan muut perheenjäsenet. Lapsi, joka saa vanhemmiltaan turvallista hoivaa, pystyy osoittamaan sitä myös sisarilleen. Syntymäjärjestys sisarusparvessa voi tuoda lapsessa esille tiettyjä puolia, joita vanhempien käytös ja ympäristön odotukset korostavat. Perheen esikoiselle lankeaa usein huolehtijan ja opettajan rooli, etenkin isosiskoille. Nuoremmat sisaret saattavat asettua autettavan, opetettavan ja huolehdittavan rooliin ainakin varhaislapsuudessa. Keskimmäinen lapsi voi joutua taistelemaan roolistaan, ellei hän ole perheen ainoa poika tai tyttö. Syntymäjärjestys ei kuitenkaan väistämättä määrittele lasten keskinäisiä rooleja. Sisarusten suuri ikäero voi vähentää tarvetta kilpailla vanhempien huomiosta. Kuinka sukupuoli vaikuttaa sisarusten suhteisiin? Joissain tutkimuksissa on todettu, että samaa sukupuolta olevien sisarusten välillä vuorovaikutus on myönteisempää ja läheisempää. Toisaalta joidenkin tutkijoiden mukaan eri sukupuolta olevien välillä on vähemmän vihamielisyyttä. Lähde: Luettu (muokattu)

11 10 AINEISTOA KIRJOITELMAAN 4 Isojen lapsiperheiden määrä pysynyt vakaana Vähintään nelilapsisten perheiden määrä on pysynyt viime vuosina melko vakaana ja vuosittaiset muutokset ovat pieniä, muutama sata suuntaan tai toiseen. Vuonna 2012 vähintään nelilapsisten perheiden määrä kasvoi noin sadalla perheellä edellisvuodesta. Kahden ja kolmen lapsen perheiden määrän trendi on laskeva, ja yksilapsisten määrä on pysynyt lähes samana. Lapsiperheissä asui vuoden 2012 lopussa keskimäärin 1,83 alaikäistä lasta. Perhetilasto kuvaa perhekokoa Suomessa tiettynä hetkenä eikä siten kerro perheiden lopullisesta lapsiluvusta. Perheiden lasten lukumäärä Tuhatta Vuosi Lapsiperheistä 13 prosenttia on kolmilapsisia, ja viidessä prosentissa lapsiperheistä on vähintään neljä alle 18-vuotiasta lasta. Vähintään nelilapsisia perheitä on suhteellisesti eniten Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla. Suhteellisesti vähiten näitä perheitä on Ahvenanmaalla, Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa ja Varsinais-Suomessa. Suomessa oli vuoden 2012 lopussa yhteensä lapsiperhettä. Määrä on pienentynyt edellisvuodesta perheellä. Lapsiperheisiin kuuluu 40 prosenttia väestöstä. Lapsiperheiden yleisin perhemuoto, 61 prosenttia, on edelleen avioparin perhe. Avoparien perheitä on 19 prosenttia lapsiperheistä. Lähes saman verran on äiti ja lapsia -perheitä, joita on 18 prosenttia. Isä ja lapsia -perheitä on edelleen hyvin vähän, alle 3 prosenttia. Saman sukupuolen rekisteröity pari on vanhempina 400 lapsiperheessä. Kaikkiaan perheitä oli vuoden 2012 lopussa Määrä on kasvanut perheellä edellisestä vuodesta. Kasvu on vähän pienempi kuin edellisenä vuonna, jolloin se oli perhettä. Perheisiin kuului 75 prosenttia väestöstä eli henkilöä. Perheisiin kuuluvien osuus on vähentynyt tasaisesti. Vielä vuonna 1990 perheisiin kuului 82 prosenttia väestöstä. Kaksi kolmasosaa perheistä oli avioparien perheitä. Avoparien perheitä oli 22 prosenttia ja yhden vanhemman perheitä 12 prosenttia. Saman sukupuolen rekisteröityjen parien perheitä oli hieman alle Yksin asuvia oli Uusperheitä oli vuoden 2012 lopussa Uusperheiden määrä on pienentynyt 300 perheellä viime vuodesta. Vuosimuutokset ovat olleet viime vuosina pieniä. Noin puolet uusperheiden vanhemmista oli avoliitossa ja puolet avioliitossa. Uusperheessä on vähintään yksi alle 18-vuotias vain toisen vanhemman lapsi. Näitä lapsia oli

12 11 AINEISTOA KIRJOITELMAAN 4 Perheet tyypeittäin vuosina Perhetyyppi Muutos Perheitä yhteensä Aviopari, ei lapsia Aviopari ja lapsia Avopari, ei lapsia Avopari ja lapsia Äiti ja lapsia Isä ja lapsia Rekisteröity miespari 1) Rekisteröity naispari 1) Perheväestö Väkiluku Perheväestön osuus, % 82,1 80,0 78,2 76,8 75,9 75,6 75,4 75,1-0,3 Perheen keskikoko 3,00 2,96 2,89 2,83 2,81 2,79 2,79 2,78 0,01 1) Rekisteröity pari ja lapsia -perheitä oli 418. Lähde: Väestö- ja kuolemansyytilastot, Tilastokeskus, 2012

13 12 AINEISTOA KIRJOITELMAAN 5 Tupu Ankka Hupu Ankka Lupu Ankka Iines Ankka Ankka Della Ankka Aku Ankka Hannu Hanhi Touho Ankka Sisuvius Ankka Hansu Hanhi Matilda MacAnkka Roope Ankka Hortensia MacAnkka Aaron Ankka Hjalmar Hanhi Dora Ankka Aino Ankka Unto Ankka Hanna Hanhi Martti Hanhi Serkku Kiljuhanhi Leenu Ankka Lauha MacAnkka Fergus MacAnkka Jake MacAnkka Angus Hiidenkirnu MacAnkka Hepsu Ankka Kaino-Vieno (Mummo) Ankka Konrad Ankanpää Gerda Hanhi Liinu Ankka Joonas MacAnkka Kalle Ankanpää Molli MacAnkka Olga Ankanpää Kornelius Ankanpää Tiinu Ankka Sir Mahakas MacAnkka Julius MacAnkka Malcolm MacAnkka Rikhard Ankanmieli Puosu Ankka Julle Ankanpää Lordi Ohrapää MacAnkka Ritari Kananjalka Sir Rahakas MacAnkka Pelle Peloton Lähde:

14 . 13 AINEISTOA KIRJOITELMAAN 5 Lähde: Juba, Viivi ja Wagner, Parisuhteellisuusteoria, 2006

15 14 AINEISTOA KIRJOITELMAAN 6 HIIREN ILTAHUOKAUS Taisin tehdä erheen kun perustin perheen, ei pennut pysy petissä vaan surffailevat netissä toisten kotisivuilla pitkin maailman piiriä. Voi meitä hiiriä! Voi pikku Mick ja pikku Nick ja Dick ja Pick ja Wick! Ovat varmaan kiipelissä, piipittävät eksyksissä: missä ollaan, missä? Missä Mick ja missä Nick ja Dick ja Pick ja Wick? Mihin loukkuun, mihin koukkuun jäi niiltä hännät kii piip pii. Klick! Lähde: Kirsi Kunnas, Tiitiäisen tuluskukkaro, 2000

16 15 AINEISTOA KIRJOITELMAAN 7 LAUANTAINA, 30. LOKAKUUTA 1943 Rakas Kitty Äiti on hirveän hermostunut, ja se on minulle aina hyvin vaarallista. Olisiko vain sattuma, että äiti ja isä eivät koskaan moiti Margotia vaan kaikki putoaa aina minun niskaani? Esimerkiksi eilisiltana: Margot luki kirjaa, jossa oli suurenmoisia kuvia. Hän nousi ylös ja pani kirjan syrjään jatkaakseen sen lukemista hetken kuluttua. Minulla ei ollut mitään tekemistä, tartuin kirjaan ja katselin sen upeita kuvia. Margot tuli takaisin, näki oman kirjansa kädessäni, rypisti otsaansa ja vaati kirjaa vihaisena takaisin. Halusin katsella sitä vielä hetken ajan. Margot tuli yhä vihaisemmaksi, ja äiti sekaantui asiaan sanoen: Margot luki ensin sitä kirjaa, anna se takaisin hänelle. Isä tuli huoneeseen, ei edes tiennyt mistä oli kysymys, näki vain että Margotia vaivasi jokin ja hyökkäsi minua vastaan: Haluaisinpa nähdä mitä sinä tekisit, jos Margot uskaltaisi selailla sinun kirjaasi! Annoin heti periksi, laskin kirjan pöydälle ja lähdin heidän mielestään loukkaantuneena ulos huoneesta. Minä en ollut kuitenkaan loukkaantunut enkä vihainen vaan hyvin surullinen. Isä ei tehnyt oikein arvostellessaan minua tietämättä kiistan aihetta. Olisin antanut kirjan Margotille vapaaehtoisesti, ja vielä paljon nopeammin, jos isä ja äiti eivät olisi puuttuneet asiaan ja ottaneet Margotia heti suojelukseensa, ikään kuin hän olisi joutunut jonkin suuren vääryyden uhriksi. On itsestään selvää että äiti asettuu Margotin puolelle, sillä he vetävät aina yhtä köyttä kaikessa. Olen jo niin tottunut siihen, että olen tullut täysin välinpitämättömäksi äidin nuhdesaarnoille ja Margotin oikuttelulle. Rakastan heitä vain, koska he nyt sattuvat olemaan äiti ja Margot, ihmisinä he voivat minun puolestani painua vaikka kuuhun. Isään suhtaudun aivan toisin. Jos hän asettaa Margotin etusijalle, hyväksyy kaikki Margotin teot, ylistää ja hellittelee häntä, silloin jokin alkaa nakertaa sisälläni, sillä palvon isääni, hän on minun suuri esikuvani, enkä rakasta ketään toista koko maailmassa. Hän ei itse huomaa suhtautuvansa Margotiin eri taval-

17 la kuin minuun: Margothan on yksinkertaisesti maailman älykkäin, suloisin, kaunein ja paras tyttö. Mutta siitä huolimatta minullakin on jonkinlainen oikeus saada kokea, että minuun suhtaudutaan vakavasti. Minä olen aina ollut tämän perheen pelle ja tuhkimo. Minun on aina täytynyt maksaa kaksinkertainen hinta kaikista teoistani: ensiksi minuun kohdistuneina nuhdesaarnoina, toiseksi syvällä sisimmässäni piilevällä epätoivolla. Minua eivät tyydytä enää pinnalliset hellyydenosoitukset, yhtä vähän kuin niin sanotut vakavat keskustelut. Minä haluan nyt isältä jotakin sellaista, mitä hän ei pysty minulle antamaan. En ole mustasukkainen Margotille, en ole koskaan ollut. En kadehdi hänen älykkyyttään enkä kauneuttaan. Kaipaan vain niin suunnattomasti isän aitoa rakkautta; haluaisin hänen rakastavan minua paitsi omana lapsenaan myös ihmisenä, Annena itsenään. Minä takerrun isään, koska halveksin äitiä päivä päivältä enemmän ja isä on ainoa, jonka välityksellä voin pitää vielä kiinni perhetunteideni viimeisistä rippeistä. Isä ei ymmärrä, että minun on joskus pakko keventää hänelle sydäntäni ja purkaa tunteita, joita minulla on äitiä kohtaan. Isä ei halua keskustella hänestä, vaan välttää kaikkea mikä liittyy jotenkin äidin puutteisiin. Ja kuitenkin kaikkein raskainta minusta on kantaa sydämessäni omaa äitiäni ja kaikkia hänen vikojaan ja puutteitaan. En tiedä, kuinka hillitsen itseni. En voi avoimesti moittia äitiä huolimattomuudesta, ivasta ja kovuudesta, mutta en myöskään voi aina etsiä syyllisyyttä vain itsestäni. Olen kaikessa äidin täydellinen vastakohta, joten törmäämme väkisinkin yhteen. En arvostele äidin luonnetta, koska sitä en pysty arvostelemaan, tarkastelen häntä vain äitinä. Minulle hän ei ole oikea äiti. Minun täytyy olla äitinä itselleni. Olen erkaantunut vanhemmistani, luovin yksin eteenpäin ja näen vasta myöhemmin, minne rantaudun. Kaikki johtuu oikeastaan siitä, että minulla on tarkka mielikuva siitä, millainen täydellisen äidin ja vaimon pitäisi olla, enkä löydä omasta äidistäni jälkeäkään siitä kuvasta. Olen päättänyt, etten noudata enää äidin antamia huonoja esimerkkejä, haluan nähdä vain hänen hyvät puolensa ja etsiä itsestäni sitä mitä en voi löytää hänestä. Mutta se ei onnistu, ja silloin on pahinta, että isä ja äiti eivät kum- 16

18 14 17 pikaan tajua, että he ovat pettäneet velvollisuutensa minua kohtaan ja että minä tuomitsen heidät siitä. Onnistuukohan kukaan koskaan tekemään lapsensa täysin tyytyväiseksi? Joskus uskon, että Jumala haluaa panna minut koetukselle, nyt ja myös myöhemmin. Minusta täytyy tulla hyvä ihminen omien ponnistelujeni avulla, ilman esikuvia ja ilman hyviä neuvoja, silloin olen myöhemmin sitäkin vahvempi. Kuka muu minun lisäkseni lukee myöhemmin näitä kirjeitä? Keneltä paitsi itseltäni saan lohdutusta? Tarvitsen usein lohdutusta, sillä en ole kyllin vahva, ja epäonnistun useammin kuin onnistun. Minä tiedän sen ja yritän yhä uudelleen joka päivä tulla paremmaksi, aina ja yhä uudelleen. Vanhemmat eivät kohtele minua johdonmukaisesti. Jonakin päivänä Anne on niin järkevä ja hän saa tietää kaikenlaista, mutta seuraavana päivänä saan jälleen kuulla, että Anne on vain tyhmä karitsa, joka ei tiedä mistään mitään ja uskoo kaiken mitä kirjoissa kerrotaan! En ole enää vauva enkä lellikki, jolle saa nauraa, teki hän mitä tahansa. Minulla on omat ihanteeni, ajatukseni ja suunnitelmani, mutta en osaa pukea niitä vielä sanoiksi. Ah, niin monet ajatukset myllertävät mielessäni, kun makaan iltaisin vuoteessani, tai päivisin, kun minun on siedettävä ihmisiä, joihin olen kyllästynyt ja jotka ymmärtävät tarkoitukseni aina väärin. Palaan sen tähden yhä uudelleen takaisin päiväkirjani luo, se on minun alkuni ja se on minun loppuni, sillä Kitty on aina kärsivällinen. Lupaan hänelle, että pysyn lujana kaikesta huolimatta, raivaan oman tieni ja nielen kyyneleeni. Haluaisin vain niin mielelläni nähdä jo tuloksia, tai edes yhden ainoan kerran saada rohkaisua ihmiseltä, joka rakastaa minua. Älä tuomitse minua, vaan pidä minua ihmisenä, joka myös voi joskus tuntea saaneensa kaikesta tarpeekseen! Sinun Annesi Anne Frank, Päiväkirja Uusi laitos Toim. Otto H. Frank ja Mirjam Pressler, suomentanut Anita Odé

19 KOKEEN PISTEITYS Tehtävä Osioiden Pisteitys Paino- Enint. Arvostelumäärä kerroin* lomakkeen sarake Ia 5 x 5 0 p. x 2 50 p. 1 Ib 10 0 p. x 3 30 p. 2 II 30 x 1 0 p. x 1 30 p. 3 III 99 p. 7 Yht. 209 p. * Painotus tapahtuu lautakunnassa. Huom. Opettaja merkitsee arvostelulomakkeeseen kunkin tehtävän painottamattoman pistemäärän. Tarkemmat pisteitysohjeet ja arvostelukriteerit ovat suomi toisena kielenä -koetta koskevissa ohjeissa.

20 luettu Elokuvasta Chaplinin poika (1921) Kuva: Nina Leen

SUOMI TOISENA KIELENÄ

SUOMI TOISENA KIELENÄ SUOMI TOISENA KIELENÄ 10.3.2014 Lounas pilvenpiirtäjän huipulla (1932). Kuva: Charles C. Ebbets YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA 1 T E H T Ä V Ä T I TEKSTIN YMMÄRTÄMINEN Ia Avoimet kysymykset Lue sivuilla

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi

Tehtäviä. Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen Kotitehtävä 2 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä TOINEN TAPAAMINEN Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen Perhehoidossa tarvitaan yhteistyötä monien eri tahojen kanssa. Kukaan ei

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Yksinhuoltajana monikkoperheessä

Yksinhuoltajana monikkoperheessä Yksinhuoltajana monikkoperheessä J A N N A R A N T A L A L A S T E N P S Y K I A T R I A N E R I K O I S L Ä Ä K Ä R I P A R I - JA P E R H E P S Y K O T E R A P E U T T I 4. 9. 2 0 1 5 w w w. j a n n

Lisätiedot

Pienen lapsen kiukku. KK Elisa Haapala ja KK Sallamari Keto-Tokoi Oulun yliopisto

Pienen lapsen kiukku. KK Elisa Haapala ja KK Sallamari Keto-Tokoi Oulun yliopisto Pienen lapsen kiukku KK Elisa Haapala ja KK Sallamari Keto-Tokoi Oulun yliopisto Sisältö: Lapsen psyykkisen kehityksen vaiheet Temperamentti Mikä lasta kiukuttaa? Konstit ja keinot kiukkutilanteissa Tavoitteet:

Lisätiedot

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 Lapset palveluiden kehittäjiksi! Maria Kaisa Aula Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 1 YK-sopimuksen yleiset periaatteet Lapsia tulee kohdella yhdenvertaisesti eli lapsen oikeudet kuuluvat

Lisätiedot

SUOMI TOISENA KIELENÄ

SUOMI TOISENA KIELENÄ YLIOPPILASTUTKINTO- LAUTAKUNTA SUOMI TOISENA KIELENÄ 24.9.2012 www.eurominority.eu Lähde: kimpassa 2011 1 T E H T Ä V Ä T I TEKSTIN YMMÄRTÄMINEN Ia Avoimet kysymykset Lue sivuilla 6 11 olevat artikkelit

Lisätiedot

Millainen on sopuisa ero? Heli Vaaranen, parisuhdekeskuksen johtaja, perhesosiologi, psykoterapeutti

Millainen on sopuisa ero? Heli Vaaranen, parisuhdekeskuksen johtaja, perhesosiologi, psykoterapeutti Millainen on sopuisa ero? Heli Vaaranen, parisuhdekeskuksen johtaja, perhesosiologi, psykoterapeutti Miten avioero satuttaisi osapuolia mahdollisimman vähän? Belgiassa Lowenin ja Gentin yliopistoissa on

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Arvojen tunnistaminen

Arvojen tunnistaminen Arvojen tunnistaminen Viikko 2 Arvojen tunnistamisen neljä ilmansuuntaa ovat työ, ihmissuhteet, vapaa-aika, terveys. Näiden isojen otsakkeiden alle alat jäsentää tarkentavia huomioita. Arvoja ei voi tunnistaa

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Monikkoperheet. kaksoset ja kolmoset kasvatus ja yksilöllisyyden tukeminen. Irma Moilanen Lastenpsykiatrian professori, emerita Nettiluento 4.9.

Monikkoperheet. kaksoset ja kolmoset kasvatus ja yksilöllisyyden tukeminen. Irma Moilanen Lastenpsykiatrian professori, emerita Nettiluento 4.9. Monikkoperheet kaksoset ja kolmoset kasvatus ja yksilöllisyyden tukeminen Irma Moilanen Lastenpsykiatrian professori, emerita Nettiluento 4.9.2014 Monikkoraskauksien lukumäärät Tilasto vuonna 2012 794

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Perhetilaston perusasioita

Perhetilaston perusasioita Perhetilaston perusasioita 6.10.2014 Timo Nikander Muodostaminen Käsittelysäännöt pysyneet muuttumattomina 1990-luvun alusta. Aineistona on väestörakenneaineisto 31.12.XXXX, johon on poimittu Väestörekisterikeskuksen

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Valppaat vanhemmat. Valppaat vanhemmat

Valppaat vanhemmat. Valppaat vanhemmat Voit tulostaa pelin kopiopaperille. Leikkaa ja liimaa kortit sitten kartongille tai pahville. Kontaktimuovilla tai laminaatilla saat korteista kestävämmät. Jos tulostimesi ottaa vastaan paksumpaa paperia

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Suomalainen perhe. Perheen modernisaatio murroksessa? Mari-Anna Berg Tilastokeskus-päivä 25.1.2012

Suomalainen perhe. Perheen modernisaatio murroksessa? Mari-Anna Berg Tilastokeskus-päivä 25.1.2012 Suomalainen perhe Perheen modernisaatio murroksessa? Mari-Anna Berg Tilastokeskus-päivä 25.1.2012 Erilaisia perhekäsityksiä Familistinen perhekäsitys Juuret 1500-luvulla ja avioliitossa Perheen ja avioliiton

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

Turun Seudun Yksinhuoltajat ry KaMu-projekti projektikoordinaattori Marika Huurre p: 044-5757 696 e-mail:kamuturku@luukku.com PERHEEN TAUSTATIEDOT

Turun Seudun Yksinhuoltajat ry KaMu-projekti projektikoordinaattori Marika Huurre p: 044-5757 696 e-mail:kamuturku@luukku.com PERHEEN TAUSTATIEDOT PERHEEN TAUSTATIEDOT NIMI (LAPSEN): OSOITE: IKÄ: ASUINALUE: PUHELIN: HUOLTAJA: E-MAIL: HARRASTUKSET: KOTIELÄIMET: ALLERGIAT: MUUTA HUOMIOITAVAA/TOIVEITA: OPISKELIJAN TAUSTATIEDOT NIMI: OSOITE: IKÄ: ASUINALUE:

Lisätiedot

2. kappale ( toinen kappale) P ERHE. sisko. Hän on 13 vuotta.

2. kappale ( toinen kappale) P ERHE. sisko. Hän on 13 vuotta. 2. kappale ( toinen kappale) P ERHE 2.1. Fereshte ja Anna katsovat kuvaa. Fereshte: Tämä on minun perhe. Anna: Kuka hän on? Fereshte: Hän on minun äiti. Äidin nimi on Samiya. Tämä olen minä. Tämä on minun

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Perheet 2012. Uusperheissä pääosin äidin lapsia. Vuosikatsaus

Perheet 2012. Uusperheissä pääosin äidin lapsia. Vuosikatsaus Väestö 0 Perheet 0 Vuosikatsaus Uusperheissä pääosin äidin Vuoden 0 perhetilaston mukaan uusperheisiin kuuluu noin 0 000 alaikäistä lasta, mikä on kymmenen prosenttia kaikista lapsiperheiden lapsista.

Lisätiedot

Avoliitto, kihlaus, avioliitto ja rekisteröity parisuhde

Avoliitto, kihlaus, avioliitto ja rekisteröity parisuhde Avoliitto, kihlaus, avioliitto ja rekisteröity parisuhde Ihmiset voivat elää monenlaisissa liitoissa. Tässä saat tietoa neljästä eri liitosta ja siitä, mitä ne tarkoittavat. Avoliitto Kun kaksi ihmistä

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Perheet 2014. Nuorten kotoa muutto lykkääntynyt. Vuosikatsaus

Perheet 2014. Nuorten kotoa muutto lykkääntynyt. Vuosikatsaus Väestö 0 Perheet 0 Vuosikatsaus Nuorten kotoa muutto lykkääntynyt Tilastokeskuksen perhetilaston mukaan kotona asuvien 0 vuotiaiden osuus on pienentynyt selvästi viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana,

Lisätiedot

Individuell serviceplanering

Individuell serviceplanering Palvelusuunnittelu perheen näkökulmasta Pia Jättömäki Miina Weckroth Jaatinen, vammaisperheiden monitoimikeskus ry 6.6.2013 Individuell serviceplanering ur familjens perspektiv Pia Jättömäki Miina Weckroth

Lisätiedot

Liite 3 LA1. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 1.

Liite 3 LA1. Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 1. Liite 3 LA1 Sopeutumisvalmennuskurssille osallistuvan koulunsa aloittavan tai alakoulussa olevan lapsen kyselylomake 1. Hyvä kurssilainen! Osallistut narkolepsiaa sairastavien lasten sopeutumisvalmennuskurssille.

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua. Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko

Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua. Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko 21.8.2013 Neljän pöydänjalan malli o Minä itse o Parisuhde o Kodin ulkopuolinen elämä o Vanhemmuus Mutta

Lisätiedot

Yhteistyövanhemmuus. Miten huolehdimme lapsesta eron jälkeen?

Yhteistyövanhemmuus. Miten huolehdimme lapsesta eron jälkeen? Yhteistyövanhemmuus Miten huolehdimme lapsesta eron jälkeen? On tärkeää, että lapsi saa varmuuden siitä, että molemmat vanhemmat säilyvät hänen elämässään. Toisen vanhemman puuttuessa lapsen elämästä on

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Miten haluat kasvattaa lapsesi?

Miten haluat kasvattaa lapsesi? tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida 2 tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida 3 Miten haluat kasvattaa lapsesi? tekstit lapsi sidor_layout

Lisätiedot

Liisa Välilä Kataja Parisuhdekeskus ry www.perheenparhaaksi.fi

Liisa Välilä Kataja Parisuhdekeskus ry www.perheenparhaaksi.fi Liisa Välilä Kataja Parisuhdekeskus ry www.perheenparhaaksi.fi PARISUHTEEN JA PERHEEN HYVINVOINTI Parisuhde on kahden ihmisen välinen tila, joka syntyy yhteisestä sopimuksesta ja jota molemmat tai jompikumpi

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

SITOUTUMINEN PARISUHTEESEEN

SITOUTUMINEN PARISUHTEESEEN Sitoutuminen SISÄLTÖ Sitoutuminen parisuhteeseen Sitoutumisen kulmakiviä Ulkoinen ja sisäinen sitoutuminen Näkökulmia avioliittoon Mitä sitoutuminen mahdollistaa? Sitoutumista vaikeuttavia tekijöitä Sitoutuminen

Lisätiedot

Ulkomaalaisten perheiden määrä kasvaa, osuus yhä pieni

Ulkomaalaisten perheiden määrä kasvaa, osuus yhä pieni Väestö 00 Perheet 009 Vuosikatsaus Ulkomaalaisten perheiden määrä kasvaa, osuus yhä pieni Tilastokeskuksen perhetilaston mukaan vuonna 009 Suomessa oli 60 500 perhettä, joissa vähintään toinen puolisoista

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

TÄYTYYKÖ MINUN AINA OLLA OIKEASSA

TÄYTYYKÖ MINUN AINA OLLA OIKEASSA TÄYTYYKÖ MINUN AINA OLLA OIKEASSA Ulla ja Eero Koskinen Alustus 4.4.2009 SISÄLTÖ Käytökseni lähtökohdat Parisuhteen ja avioliiton kehitysvaiheet Toimivan parisuhteen lähtökohtia Ongelmat avioliitossa Parisuhdesoppa

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo Puolueettomuus Vapaaehtoistoiminnassa toimitaan tasapuolisesti kaikkien edun mukaisesti. Vapaaehtoinen ei asetu kenenkään puolelle vaan pyrkii toimimaan yhteistyössä eri osapuolten kanssa. Mahdollisissa

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Seksuaalisuus SISÄLTÖ Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Lapsen kysymykset Lapsen häiritty seksuaalisuus Suojele lasta ja nuorta

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Mummot, muksut ja kaikki muut

Mummot, muksut ja kaikki muut Mummot, muksut ja kaikki muut Keitä perheeseen kuuluu? Mikä on perheessä pyhää? Perhekerho- ja pikkulapsityön neuvottelupäivät 17.-18.3.2011 Meillä siihen kuuluu meidän lisäksi mun vanhemmat ja sisarukset,

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Hyvinvointikysely oppilaille

Hyvinvointikysely oppilaille Hyvinvointikysely oppilaille Haluaisimme kuulla, mitä sinä ajattelet kouluhyvinvointiin liittyvistä asioista. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos et osaa

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka

Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka TAPAAMINEN Tehtävä Tutki liikuntapiirakkaa ja suunnittele itsellesi oma piirakka. Terveysliikunnan suositus Liikuntapiirakka Liikuntapiirakka: UKK-instituutti 34 TAPAAMINEN Oma liikuntapiirakkani 35 TAPAAMINEN

Lisätiedot

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi Vanhempi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen hän mielestäsi on? Kerro omin sanoin tai käytä alla olevia kuvauksia:

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

huoltajasi vastaukset käyttäjätunnusten perusteella. Vastauksesi eivät kuitenkaan tule esimerkiksi opettajiesi tai huoltajiesi tietoon.

huoltajasi vastaukset käyttäjätunnusten perusteella. Vastauksesi eivät kuitenkaan tule esimerkiksi opettajiesi tai huoltajiesi tietoon. ETUSIVU Kouluterveyskysely 2017 Olet osallistumassa Kouluterveyskyselyyn. Tutkimuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Lomakkeessa kysytään terveyteen, hyvinvointiin ja koulunkäyntiin liittyviä

Lisätiedot

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulutyö 2018 Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle,

Lisätiedot

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1 kuvat: Ilona Vestu 1 NUKKUMAANMENO Nukkumaanmenoaika voi olla perheille useista eri syistä vaikeaa. Vanhempana on hyvä miettiä, mitä nämä syyt voivat olla ja mitä lapsi tilanteesta ajattelee. En tykkää

Lisätiedot

Erilaista, samanlaista sisaruutta ja ihanan älytöntä touhua! - Sisarussuhteet erityislapsiperheessä

Erilaista, samanlaista sisaruutta ja ihanan älytöntä touhua! - Sisarussuhteet erityislapsiperheessä Erilaista, samanlaista sisaruutta ja ihanan älytöntä touhua! - Sisarussuhteet erityislapsiperheessä Projektipäällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto ry pia.molsa@kvtl.fi // puh. 0207 718 326 Sisaruussuhde

Lisätiedot

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti 2012-2016 Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien (World Association for Sexual Health, WAS 2014)

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Perheen yhteistä aikaa etsimässä. Anneli Miettinen Väestöliitto Väestöntutkimuslaitos

Perheen yhteistä aikaa etsimässä. Anneli Miettinen Väestöliitto Väestöntutkimuslaitos Perheen yhteistä aikaa etsimässä Anneli Miettinen Väestöliitto Väestöntutkimuslaitos Luennon aiheita Viekö työ kaikki mehut: onko vanhemmilla enää nykyisin aikaa lapsilleen? Kouluikäisten yksinolo Ulos

Lisätiedot

Lapsen oikeus hoivaan, kasvatukseen ja turvallisiin rajoihin

Lapsen oikeus hoivaan, kasvatukseen ja turvallisiin rajoihin Kotitehtävä 6 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä KUUDES TAPAAMINEN Lapsen oikeus hoivaan, kasvatukseen ja turvallisiin rajoihin Lapsen kehitystä tukevat kasvatusmenetelmät ovat yksi sijais- ja adoptiovanhemmuuden

Lisätiedot

EVOilut on kokeellisen journalismin äänenkannattaja, jonka toimitus koostuu luotsikoulutettavista Ilmestynyt Rahtijärven kämpällä 23.8.

EVOilut on kokeellisen journalismin äänenkannattaja, jonka toimitus koostuu luotsikoulutettavista Ilmestynyt Rahtijärven kämpällä 23.8. t u l i EV O EVOilut on kokeellisen journalismin äänenkannattaja, jonka toimitus koostuu luotsikoulutettavista Ilmestynyt Rahtijärven kämpällä 23.8.2011 Onko senioreilla oikeus kieltäytyä atk:n käytöstä?

Lisätiedot

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet JÄHMETYN JÄÄDYN Mihin olemme menossa? Miten tähän on tultu? OLET TÄSSÄ. Kalle Hamm, 2008 Mitä nyt tapahtuu?

Lisätiedot