Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti"

Transkriptio

1 Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko osata ostaa? Pelkäätkö hämäräfirmoihin törmäämistä? Remontin ostamista voi opetella! Millainen on hyvä remontin ostaja? Miksi tv:n remonttiohjelmat pitäisi kieltää? Onko remonttifirmoissa eroja? Mikä on remontin oikea hinta? Miten löydät hyvän remonttimiehen? Mitä remonttimies ajattelee ostajasta?

2 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 2 Miksi lukisit tämän oppaan? Tämä ei ole remontointiopas, et löydä sisustusvinkkejä, teknisiä piirroksia tai työkoneiden vertailua. Tämän oppaan tarkoitus on tehdä remontin ostaminen hallitummaksi ja käsitellä ostoprosessiin liittyviä vaiheita mahdollisimman käytännönläheisesti. Jos ei osaa tehdä, voiko osata ostaa? Voi olla vaikeaa arvioida luotettavuutta, hintaa, toimitussisältöä tms., jos ei itse ole asiantuntija. Epävarmuus johtaa epäonnistumisen pelkoon. Miten asiaa voisi helpottaa? Voiko remontin ostamista opetella etukäteen? Tämä pikaopas esittää askeleet, joita kannattaa miettiä ennen kuin soittaa yhdellekään remonttifirmalle. Lisäksi käydään läpi ostamisen resepti, eli remontin vaiheet ostamisen kannalta. Tekstissä yhdistyy kaksi näkökulmaa; sekä ostajan että remontin tekijän. Parhaassa tapauksessa voidaan alusta asti molempien edut ja näkökulmat yhdistää, jolloin lopputuloskaan ei voi mennä aivan pieleen. Oppaan sisältö koskettanee varsinkin ihmisiä, jotka omaavat vain vähän intoa, taitoa tai aikaa remontoinnin itse tekemiseen. Olkaa iloisia te, jotka omin käsin pystytte saamaan aikaiseksi itseänne tyydyttävää remonttijälkeä ja jopa osaatte nauttia sen tekemisestä. Kun olet lukenut tämän oppaan, tiedät miten ostat remonttisi. Saatat saada myös uusia ideoita sekä säästää aikaa ja rahaa. Kaarinassa, Riku Santti Kirjoittaja on remonttiketjun toimitusjohtaja ja perustaja, joka ei itse osaa, eikä halua remontoida. Remonttirajoitteinen ekonomi, joka mieluummin perusti remonttiketjun kuin opetteli remontoimaan itse.

3 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 3 Sisällysluettelo Remontti mikä se on?... 4 Ryhdy remontin Ostajaksi... 5 Jos ei osaa tehdä, voiko osata ostaa?... 6 Miksi tv:n remonttiohjelmat pitäisi kieltää? askelta taitavaksi Ostajaksi... 8 Askel #1 - Mitä haluan ja kuinka paljon?... 8 Askel #2 - Päätä remonttisi kokoluokka, laajuus ja kesto Askel #3 - Näin päätän itse remonttini aikataulun Askel #4 - Teetätkö koko remontin vai osan siitä? Askel #5 - Paljonko remontin kuuluu maksaa? Askel #6 - Hyvä remonttifirma Mikä sopii minulle? Askel #7 - Hyvä remonttimies miten etsin ja löydän? Remontin ostamisen ja toteutuksen resepti Yhteys valittuihin remonttifirmoihin Tutustumiskäynti kohteessa Tarjous Arviointi-Vertailu-Tilaus Remontin aloitus Remontin kulku Remontin lopetus Remontin maksaminen... 29

4 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 4 Remontti mikä se on? Remontti tai sen teettäminen ei ole mystiikkaa eikä siitä kannata tehdä liian vaikeaa. Remontin tekijälle se on työprosessi kaikkine vaiheineen, remontin ostajalle valmis lopputulos, joka parantaa kodin viihtyisyyttä. Remontin Ostajaksi aikova voi omilla toimillaan edesauttaa onnistuneen lopputuloksen saavuttamista enemmän kuin ehkä tulee ajatelleeksikaan. Tämä opas auttaa siinä. Remontin ostamisprosessi voidaan pilkkoa pienempiin osiin, jolloin se muuttuu helpommin käsiteltäviksi. Osa asioista voi tuntua itsestään selviltä, silti ne usein käytännössä unohtuvat, kun tosipaikka tulee. Ostajan etu vs. remontin tekijän etu Remontin tekijällekin on suuri merkitys sillä, miten molempien osapuolten näkökulmat osataan huomioida. Eihän siinä aivan metsään voi mennä, jos osataan huolehtia, että molempien edut kohtaavat, eikö niin? Miksi sitten ei aina näin tapahdu? Siksi, että kaikki eivät ole osaavia Ostajia ja kaikki remonttimiehet eivät aina osaa ottaa huomioon toisen osapuolen lähtökohtia. Molemmilla voi hyvinkin olla aito pyrkimys tähän, mutta silti voi mennä vinoon. Tässä on yksinkertaisesti kyse taidoista! Ostajan taidosta sekä remonttifirman taidoista. Ja taitojahan opitaan. Tässä oppaassa tuodaan esille molempien osapuolten näkökulmaa.

5 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 5 Ryhdy remontin Ostajaksi Miten valmistaudut lähtiessäsi ostamaan sohvaa? Tai venettä? Entä kun menet ravintolaan tai rautakauppaan? Ostotapahtumana suurin ero remonttiin on lähinnä siinä, että remontin myyjä yleensä tulee sinun luoksesi, eikä sinun tarvitse mennä kauppiaan luokse. Yhtäläisyyksiä on enemmänkin, niitä vain ei tule ehkä ajatelleeksi. Kun harkitset mitä tahansa ostosta, selvität varmaankin ensin itsellesi mitä odotat lopputulokselta mistä sen saa milloin sen saa mitä se maksaa paljonko olet valmis itse näkemään vaivaa Tästä se vasta alkaa Yleensä ensimmäinen kohta on ostajalle tärkein ja ohjaa koko tapahtumaa. Jo katalogia selatessa voit nähdä uuden sohvan olohuoneessasi, juuri oikean sävyisenä verhoihin. Tai itsesi ulapalla uuden veneesi ruorissa. Sitten vertaillaan ja pohditaan. Järkisyyt ovat olemassa, mutta ne eivät saa järin vahvaa jalansijaa siinä vaiheessa, kun ostovimma iskee. Silloin tuote halutaan mahdollisimman pian, mistä nopeimmin saa, siltä joka ensimmäisenä sen ehtii kauppaamaan ja mahdollisimman vähällä vaivalla. Niin ja se hinta no, onhan se vähän kalliimpi, mutku.. Samat lainalaisuudet pätevät remontin ostamiseen. Kun uusi keittiö, sauna tai tapetti jo kiiltelee silmissä ja kuumottelee mielessä, tulee herkästi oikaistua ostamisessa. Vaikka olisi kuinka alkuun aikonut hallitusti vertailla, kilpailuttaa ja pohtia. Silloin se halutaan mahdollisimman pian, mistä nopeimmin saa, siltä joka ensimmäisenä ehtii sen kauppaamaan ja mahdollisimman vähällä vaivalla. Niin ja se hinta no, onhan se vähän kalliimpi, mutku.. Tai remonteissa käy joskus niinkin, että oli se kyllä halpa, mutta. Tässä vaiheessa sohva tms. hyödyke on jo ehkä saatu mukaan tai ainakin tilaukseen juuri sellaisena kuin pitikin, ja enää tarvitsee korkeintaan odottaa. Remontoinnissa kaikki vasta alkaa tästä. Unelmien keittiö tai sauna on vielä muutaman mutkan takana. Onnistuneen lopputuloksen ratkaiseekin se, oliko oston valmistelut tehty huolella ilman oikomisia. Kun puhutaan palveluiden ostamisesta, ei kuitenkaan koskaan etukäteen tiedä sataprosenttisen vakioidusti, mitä saa. Ei, vaikka oma visio olisikin sataprosenttisen kirkas. Valmistautumistyö tähtääkin vain siihen, että pystyy suorittamaan ostamisen sellaiselta, johon voi luottaa lopputuloksen onnistumisessa.

6 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 6 Kun harkitset remontin ostamista, selvität varmaankin ensin itsellesi: VISIO -mitä odotat lopputulokselta? AIKATAULU -milloin sen haluaa/saa? BUDJETTI -mitä se saa maksaa? TYÖ paljonko olet valmis itse näkemään vaivaa? TEKIJÄ miten etsin ja löydän hyvän remonttimiehen? Kyse ei ole siitä, etteivätkö useimmat meistä ymmärtäisi ajatella yllämainittuja asioita itsekin. Tärkeää on se, mitä niiden sisällä tulisi ottaa huomioon ja missäkin vaiheessa, jotta onnistumisen todennäköisyys paranisi. Sopiva kurinalaisuus palkitsee hyvän Ostajan. Tärkeää on myös osata huomioida ja ymmärtää remontin tekijän näkökulma siitä, miksi joku tapa on parempi edetä ja toimia. Tämän ymmärtäminen edesauttaa oikean tekijän löytymistä ja kaikkia tyydyttävän lopputuloksen saavuttamista. Useimmiten joudutaan tekemään kompromisseja, joista aikataulu on tyypillinen esimerkki. Ostaja tietää milloin sen haluaa valmiiksi, mutta remonttimiehen aikataulu ei välttämättä osu yksiin. Tällaisenkin tilanteen voi välttää valmistautumisella; jos on hyvissä ajoin liikkeellä ja tekee tilauksen, onnistuu aikataulutus yleensä hyvin. Myös remonttimiehet arvostavat ajoissa tilaavia asiakkaita. Jos ei osaa tehdä, voiko osata ostaa? Useimmat remontin teettäjät kuuluvat siihen ihmisryhmään jotka eivät osaa, halua tai ehdi tehdä remonttia itse. Varsinkin niille, jotka eivät osaa remontoida, voi remontin ostaminen olla erityisen hankalaa, koska liikutaan niin vierailla vesillä. Minkä remontin ostaja aina osaa? -Vision lopputuloksesta. Hän tietää (ainakin pitäisi), miltä haluaa lopputuloksen näyttävän, muttei ehkä tiedä mitä sen saavuttaminen edellyttää. Tarvitseeko ostajan edes tarkalleen tietää, miten remontti tehdään? Moni ostaa kännykänkin, mutta harva tietää tarkalleen, miten puhe oikeasti siirtyy ilmojen halki toiseen kalikkaan. Remontin myyjänkin tulee osata puhua lopputuloksesta eikä siitä, miten hän repii seinän tai millaisia ruuveja mihinkin tarvitaan. Ostat upean terassin, jossa huilata, etkä lautoja, ruuveja ja työvaiheita.

7 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 7 Osta helpommin valmiin reseptin mukaan Osaisitko koota Ikean kaapistohyllylokerikon ilman sitä mukana tulevaa paperinippua? Lähtisitkö edes ostamaan sitä jos edellytyksenä olisi, että etukäteen pitäisi tietää kasausniksit ilman ohjeita? Itse asiassa Ikeasta ostetaan resepti, joka sisältää toiminta-ohjeet vaihe vaiheelta sekä kasan oikeita raaka-aineita. Tällä systeemillä kuka tahansa voi rakentaa huonekalun ilman huonekalupuusepän taustaa. Makkarakeittoa valmistettaessa katsotaan reseptistä osto-ohjeet aineksille ja työn etenemisohjeet vaihe vaiheelta. Niiden perusteella tehdään kauppalista, lähdetään ostoksille ja aletaan kokata. Kuka tahansa pystyy siihen, vaikkei olisi ennen makkaraa tai hellaa nähnytkään! Remontin ostamisessa kannattaa hyödyntää samaa logiikkaa. Onnistuminen pienemmällä vaivalla on mahdollista, vaikka aiempaa kokemusta ei olekaan! Ja kyllä ne kokeneemmatkin keittiömestarit joskus reseptejä lukevat. Remontin ostaminen on helppo oppia vaikkei itse osaakaan remontoida! Miksi tv:n remonttiohjelmat pitäisi kieltää? Telkkarista tursuaa remontti- ja sisustusaiheisia ohjelmia jatkuvalla syötöllä. Sinänsä mukavaa viihdettä, ei siinä mitään. Erään haittapuolen ne kuitenkin tuovat mukanaan: ihmisten käsitys remontin teettämisestä ja siihen liittyvistä vaiheista saattaa hämärtyä. Ohjelmissa tehdään suunnitelmapiirroksia hymyssä suin ja hupskeikkaa, valtava remontti onkin valmis heti mainoskatkon jälkeen! Itse ei tarvitse suunnitella, ostaa, miettiä eikä aikatauluttaa. Tätä kun toistetaan ilta toisensa jälkeen, niin ei ihme että todellisuus voi unohtua. Tosiasiassa ohjelmien remonttien valmisteluun ja tekoon osallistuu iso porukka ja silti niiden toteutus kestää oman aikansa. Ja kyllä, tv-remonteistakin syntyy melua, pölyä, romua ja hajua, kokemuksesta uskallan sanoa. No, ehkä ei ohjelmia aivan kieltää tarvitse, mutta kiinnostavaa olisi nähdä remontti-reality ohjelma, jossa seurattaisiin tavallisen remontin Ostajan pähkäilyä remonttimiehen löytämisen, remontin suunnittelun ja toteutusrumban kanssa

8 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 8 7 askelta taitavaksi Ostajaksi Askel #1 - Mitä haluan ja kuinka paljon? Ensimmäisenä Ostajan tulisi kirkastaa itselleen, mitä hän haluaa. Sen jälkeen mietitään remonttimiehen kanssa, miten sen toteuttaminen onnistuisi. Lopullinen hanke muotoutuu näiden kahden yhteensovittamisesta. Ostajan visio = Remontin lopputulos. Mitä paremman ja yksityiskohtaisemman vision halutusta lopputuloksesta itsellesi luot, sen paremmin pystyt sen myös remontin tekijälle kuvailemaan. Sinun ei silti tarvitse tietää kaikkia työvaiheita tai ratkaisuja etukäteen. Kun remonttimies tietää mitä odotat, kykenee hän myös arvioimaan ideoidesi toteuttamiskelpoisuutta. Hyvä remonttimies voi joskus sanoa ideoitasi huonoiksi, tai siis että hänellä olisi tällainen ehdotus, mitä jos Näitä kommentteja kannattaa kuunnella, suorastaan pyytää. Jos remonttimiehesi ei pihahdakaan kuunnellessaan visioitasi, ole varuillasi ja vaikka kysy, miten hän aikoo homman toteuttaa. Hyvän Ostaja purkaa visionsa hieman konkreettisemmiksi paloiksi, kuten vaikka materiaalitoiveet ja värimaailmat. Lisäksi hän miettii osien vaikutusta kokonaisuuteen; kannattaisiko samalla uudistaa myös lattia, jos seiniä maalataan. Hyvin suunniteltu on puoliksi teetetty, vai miten se meni Kun Ostajalla on selkeä käsitys ja suunnitelma tarpeistaan, voidaan myös aikatauluun ja sen pitävyyteen suhtautua paljon luottavaisemmin. Ei tule niin paljon muutoksia ja ideoita kesken matkan, ja remonttimieskin voi toteuttaa työnsä tehokkaammin. Askel Ostajaksi #1: Muodosta itsellesi selkeä kuva remontin lopputuloksesta ja pilko se pienempiin palasiin.

9 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 9 Askel #2 - Päätä remonttisi kokoluokka, laajuus ja kesto. Tätä kannattaa pohtia etukäteen hyvin, sillä usein käy niin, että pienenä aloitettu remontti kasvaakin matkalla isoksi, kun nälkä kasvaa. Alusta loppuun asti suunniteltu kokonaisuus syntyy nopeammin ja halvemmin, kuin matkan varrella suunniteltu. Kannattaa kysyä myös remonttimiehen näkemystä, mitä kannattaa remonttiin liittää. Joskus pilkkominen pienempiin pätkiin voi olla järkevää ja nämä osaremontitkin voidaan suunnitella ja ajoittaa etukäteen. Tee itsellesi selvä jako pikkuremonttien ja isompien remonttien välillä. Remonttifirmat suhtautuvat niihin eri tavalla, joten Ostajankin tulee ostaa niitä eri tavalla. On eri asia kysellä tekijää kylppäriremontille kuin oven korjaukselle tai piipunhatun asennukselle. a) Pikkuremontit ja fiksaukset Teettäisitkö mielelläsi pieniä, muutaman tunnin korjauksia talossa tai tontilla, jos se olisi helpompaa? Jääkö se tekemättä, koska et tiedä onko pikkuhommille kunnon tekijöitä ja mistä sellaisen löytää? Tälläinen tarve on luultavasti hyvin monella Ostajaksi pyrkivällä. Taitava Ostaja tekee niin, että hän kerää rauhassa listalle yhteen kaikki tarpeelliset pikkuhommat tärkeysjärjestykseen. Nämä voi esittää remonttimiehelle ja teettää yksi kerrallaan taikka yhtenä urakkana. Eräs viisaan Ostajan taktiikka on se, että annetaan remonttimiehelle yksi pieni homma tehtäväksi, arvioidaan sen onnistumista ja päätetään jatko sen perusteella. Vaikeutena on löytää oikeasti hyvä remonttifirma, joka haluaa palvella myös aivan pikkukorjauksissa, ja saada se houkuteltua paikalle. Hyvän remonttimiehen löytämisestä lisää myöhemmin tässä oppaassa. Yleisimpiä isoja sisä- ja sisustusremontteja ovat keittiöremontti, saunaremontti kylpyhuoneremontti, lattiaremontti, maalaustyöt ja tapetointi. Näiden toteutus vaikuttaa väistämättä paljon asukkaiden arkielämään, jolloin laajuus ja kesto ovat kriittisiä valintoja ja päätöksiä. Isompia ulkoremontteja ovat esimerkiksi kattoremontit, ulkovuoraukset, ulkomaalaus, ikkunaremontit, piharakennukset, aidat ja terassit.

10 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 10 b) Isompi remontti Tehdäänkö pieniä ehostuksia vähän kerrallaan vaiko isompi myllerrys yhdellä kertaa? Miten kauan haluat remontin kestävän? Miten usein haluat remontteja teettää? Esimerkiksi sisäremontissa voi olla järkevää teettää yhteen huoneeseen kaikki pinnat uusiksi samalla kertaa, eikä vain pelkkää seinää tai lattiaa. Jos huonekaluja joudutaan joka tapauksessa suojaamaan ja siirtelemään, kannattaa samalla vaivalla tehdä joskus enemmän. Aikataulu ja siinä pysyminen on sitä tärkeämpää, mitä isommasta remontista on kyse. Tällöin ammattitaitoisen ja luotettavan remonttimiehen valinta jälleen korostuu. Käytännössä tietenkin tapahtuu sitä, että matkan varrella suunnitelma muotoutuu tai jotain uutta keksitään, sitä ei täysin voi välttää. Älä kuitenkaan pudota jatkuvalla syötöllä uusia ideoita remonttimiehen syliin, siitä hän ei yleensä pidä. Omasta mielestäsi pienellä suunnitelman muutoksella voi olla iso vaikutus remonttimiehen työjärjestykseen ja aikatauluun. Se ei ainakaan loppulaskua pienennä tai aikataulua lyhennä. Keskustele siis tiiviisti remontin tekijän kanssa koko remontin ajan. Oletko valmis asumaan remontin keskellä viikon, kaksi tai kolme? Jos et, teetä remonttisi pienemmissä pätkissä. Askel Ostajaksi #2: Tiedosta remonttisi kokoluokka ja sovita ostokäyttäytymisesi sen mukaiseksi.

11 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 11 Askel #3 - Näin päätän itse remonttini aikataulun Mihin ajankohtaan haluat remonttisi ajoittaa? Tämä on eräs taitavan Ostajan tärkeimmistä valinnoista. Valinta on muistettava tehdä hyvissä ajoin, silloin se antaa Ostajalle paljon etua koko projektissa. Mitä isompi hanke, sitä suurempi merkitys. Yleinen luulohan on, että remontti on pakko teettää silloin, kun remonttifirmalle sattuu sopimaan, eikä aikaa itse noin vain valita. Oikeasti tämä johtuu useimmiten siitä, että remonttitilaus tehdään aivan liian lähellä toivottua aloitushetkeä, ts. aivan liian myöhään. Mutta tämähän ei koske taitavaa remontin Ostajaa! Älykäs ostaja miettii riittävän pitkälle ja ajoittaa isommat remonttinsa hieman kauemmas, jopa 2-3 kuukauden päähän siitä, kun pyytää tarjouksia. Harvalla remonttifirmalla on tilauskirja aivan tukossa paljon kahta kuukautta pidemmälle, ja jos onkin, on Ostajalla silloin mahdollisuus halutessaan siirtää aloitusta tai valita toinen firma. Tämä ei suinkaan tarkoita, etteikö tarjouspyyntöön ja muihin tiedusteluihin vastattaisi välittömästi. Päinvastoin, koko ostoprosessi menee muuten normaalisti, mutta tilauksen tekemisen ja työn aloittamisen välinen aika voi olla pidempi. Tästä taktiikasta on Ostajalle valtavasti hyötyä. Ensinnäkin, Ostaja voi teettää remontin silloin kun se itselle parhaiten sopii. Lisäksi, Ostajalla on paljon enemmän valinnanvaraa siinä, mille remonttifirmalle tilauksensa antaa. Myöskin remonttifirma ottaa mielellään tilauksia pidemmälle, jolloin hekin ehtivät valmistautua ja suunnitella eri työmaitaan sopivasti. Näin on todennäköisempää, että remontti alkaa ja loppuu silloin kun pitikin ja pysyy budjetissa. Luultavasti saamasi tarjous on tällaisessa tapauksessa matalampi kuin jos kysyisit samaa työtä ensi viikolle. Yllättävän yleinen virhe on alkaa soittelemaan remonttimiehille paria viikkoa ennen toivottua aloitusaikaa. Silloin käy usein niin, että otetaan se ensimmäinen joka suostuu tulemaan, ja unohdetaan muut valintakriteerit saman tien. Tähän ostovimmaan viitattiin jo oppaan alussakin. Melko varma asia on, että jos asiakkaalla on kova kiire, niin hänen saamansa tarjous ei ole halvimmasta päästä. Riskinä on myös se, että remonttimies ottaa tilauksesi muiden töiden väliin eikä työmaasi etene aivan toivotulla nopeudella jos rinnalla on muita, aiemmin sovittuja, kohteita samaan aikaan käynnissä. Pikkuremonteissa ja fixauksissa kyse on enemmän remonttifirman joustavuudesta ja palveluhalukkuudesta kuin aikataulujen sovittamisista. Jos parin tunnin keikan haluaa tehdä, kyllä siihen yleensä aikaa löytyy lyhyellä

12 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 12 varoitusajalla, jos halua on. Hyvin monet asiakkaat kaipaisivat juuri tämänkaltaista joustavuutta, että pieniinkin korjauksiin voisi saada helposti avun. Askel Ostajaksi #3: valitse oma aikataulusi ja tee se ajoissa. Askel #4 - Teetätkö koko remontin vai osan siitä? Paljonko olet valmis itse näkemään vaivaa? Otatko mieluummin avaimet käteen ratkaisun vai haluatko itse olla enemmän hankkeessa mukana? Mieti tämä loppuun asti heti alussa. Yksi haluaa ja osaisi tehdä osan itse, muttei ehdi. Toinen osaisi, muttei halua eikä ehdi. Joku ei osaa, mutta haluaa ja ehtii. Osallistumien tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tekee osan remonttitöistä itse, tai juoksee rautakaupoissa hankkimassa kaikki materiaalit itse. Joskus tarjouspyyntö koskee vain tiettyä osaa remontista ja tehdään sitte loput itte. Hyvin monessa tapauksessa se ittetekeminen kuitenkin jää ja loppuhommakin teetetään. Jos remonttimies oli varannut aikaa vain lyhyelle projektille, voi hänellä olla paine siirtyä seuraavalle työmaalle, jolloin joudutaan neuvottelemaan. Yleensä on paras ratkaisu antaa koko homma remonttifirmalle ja tilata remontti avaimet käteen. Tämä on varmasti mieluisampi tapa tekijöille ja vähentää huomattavasti kaikenlaisten väärinymmärrysten ym. kommellusten riskiä, kun sopalla on vain yksi kokki. Kokonaispalveluna teettäminen ei suinkaan ole automaattisesti hurjasti kalliimpaa kuin esimerkiksi se, että hakee itse tarvikkeet rautakaupasta ja remonttimiehet tekevät vain työn. Ammattimiehet osaavat ostaa oikeita materiaaleja oikean määrän, oikeasta paikasta. Totta kai hakupalkka jotenkin on laskulla mukana, eiväthän he talkoissa ole. Kokematon remontin tekijä kuitenkin ostaa helposti väärän määrän väärän mittaista tai turhan kallista, jolloin luultu säästö kääntyykin lisäkuluksi. Materiaaliasioissa voi myös tulla vastuukysymyksiä tai muita ristiriitoja, jos eri osapuolet ovat mukana. Asentaja voi syyttää materiaalia tai tarvikkeen ostaja väärästä asennuksesta. Jos yksi taho hoitaa koko homman, löytyy helposti vastuullinen, joka tarvittaessa myös korjaa virheen. Askel Ostajaksi #4: Tilaa remontti avaimet käteen periaatteella.

13 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 13 Askel #5 - Paljonko remontin kuuluu maksaa? Hyvä Ostaja ei kauhistu sitä, että remonttimies tienaa työstään. Aivan samoin jokainen meistä haluaa korvauksen omalle työpanokselleen. Arvonsa ja taitonsa tuntevan ammattilaisen korvaus on muita korkeampi alalla kuin alalla. Halvalla saa niitä muita. Tämä on totuus, jonka kiertely ei kannata. Remontteja hinnoitellaan tuntitöinä tai kokonaisurakoina tai näiden välimuotoina. Kumpi on parempi tapa siitä voi olla montaa mieltä. Jotkut ostajat ovat ehdottomasti tuntihinnoittelun kannalla, koska silloin pystyy paremmin seuraamaan työn ja kustannusten etenemistä. Mutta toisaalta loppusummaa ei silloin etukäteen tarkasti tiedä. Toiset taas haluavat ehdottomasti urakka- tai könttähinnan, jottei tule yllätyksiä hinnan suhteen. Sama koskee remontin tekijöitä, toiset työt tarjotaan mieluummin tuntihinnalla, toiset mieluummin urakkana, riippuu työn luonteesta. Asiakkaan tahtohan siinä viime kädessä ratkaisee, miten tarjous annetaan. Hyvä remonttifirma kertoo hintansa avoimesti esimerkiksi nettisivuillaan tai esitteissään. Sovittu hinta ja urakan sisältö sitoo molempia osapuolia. Jos työn kuluessa tulee ennakoimattomia yllätyksiä, saa loppulasku nousta n % alkuperäisestä, kunhan sille on kunnon perusteet. Asiakkaan ja remonttimiehen välinen yhteydenpito on tässä avainasemassa. Sopimus sitoo myös asiakasta, hän ei voi esimerkiksi pyytää lisätöitä ja olettaa että nekin kuuluvat alkuperäiseen hintaan. Taitavalla Ostajalla on remonttibudjetti, johon hän remonttityön sovittaa. Taitava Ostaja miettii kokonaishintaa remontilleen, sisältäen työn sekä tarvikkeet. Hän neuvottelee yhdessä remonttifirman kanssa sopivan hinnoittelutavan, jonka valinnan remonttifirman tulee pystyä perustelemaan. Remonttityön hinta = tuntihinta * tuntien määrä. Yleensä sekä ostajien että remonttifirmojen keskuudessa huomio kiinnitetään ylikorostetusti pelkästään yhden tunnin hintaan, joka ei sinänsä välttämättä paljoa kerro loppusummasta. Jos remontin kokonaishinta on ostajan mielestä sopiva, onko sillä väliä jos tunteja meneekin vähemmän? Tällöin remonttimies toki saattaa saada paremman korvauksen tuntia kohden, mutta on myös tehnyt kovemmin hommia. Remontti valmistuu nopeammin ja asiakas on tyytyväinen jos sovittu hinta ja budjettikin piti. Taitava Ostaja kiinnittää enemmän huomiota käytettävien tuntien määrään sekä kokonaissummaan.

14 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 14 Osa remonttifirmoista saattaa tarjota halpoja tuntihintoja. Silloin kannattaa erityisesti miettiä, paljonko tunteja kuluu. Yleisesti tuntihinta liikkuu n euron välillä kotiremonttitöissä. Hintojen tulee aina sisältää arvonlisävero. Selvästi alle 30:n euron tuntihintaa laskuttava remonttiyrittäjä ei saa pidettyä yritystään elinkelpoisena pitkän päälle tai sitten hän hänen laskuunsa sisältyy huomattavasti enemmän tunteja kuin korkeamman tuntihinnan firmoilla. Kotitalousvähennyksen ansiosta todellinen remonttityön hinta on varsin edullinen. Kunnon Ostaja ei edes harkitse remontin teettämistä ilman kuittia, pimeästi. Jos remonttifirma sellaista ehdottaa, vaihtaa Ostaja oitis toiseen firmaan. Hyvä remonttimies tietää mihin pystyy ja minkä arvoinen hänen työnsä on. Hän osaa kertoa tuntihintansa ja kokonaistuntimäärän selkeästi ja todennäköisesti se ei ole kaikista halvin. Hän tekee työnsä hyvin ja tietää, että asiakkaat ovat työhön tyytyväisiä ja pitävät hinta-laatusuhdetta oikeana. Tinkiminen ei kuulu hänen tapoihinsa, ellei kyse ole suuremmista kokonaisuuksista. Hyvä remonttimies tekee ja hinnoittelee työnsä siten, että asiakas tilaa hänet töihin uudestaankin. Vedätys, huijaus ja vilunki ovat eri miesten touhuja. Taitavan Ostaja neuvottelee Hyvän Remonttimiehen kanssa molempia tyydyttävän hinnan, palvelutason, urakan sisällön sekä aikataulun. Minkä arvoinen toteutunut visiosi sinulle on? Kodin viihtyisyyden merkittävä parannus on luultavasti ihmisille hyvinkin arvokas ja pitkävaikutteinen asia. Suhteuta remontin hinta sen arvoon, äläkä säästä väärissä paikoissa. Oikean hinnan määrittää aina lopulta asiakas; jos hänen visionsa lopputuloksesta toteutui sovitusti, oli hinta oikea, mikä summa se sitten olikaan. Askel Ostajaksi #5: Mikä on toteutuneen visiosi arvo? Osta laatua, älä halpaa. Kiinnitä huomiota kokonaissummaan, älä tuntihintaan.

15 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 15 Askel #6 - Hyvä remonttifirma Mikä sopii minulle? Mitkä ovat ne kriteerit, joilla Ostaja määrittää hyvän remonttimiehen ja joiden perusteella hyvä remonttimies erottuu niistä muista? Kaikilla meistä on omat subjektiiviset ja monesti aika abstraktit määrittelyt siitä, mikä on hyvää ja huonoa. Tärkein odotus remonttimiehen valinnassa on, että tämä on luotettava ja ammattitaitoinen. Toisin sanoen, palvelu saadaan sellaisena kuin on sovittu, silloin kun on sovittu ja työn jälki on hyvää. Hyvä Ostaja ei valitse mutu-tuntumalla, tai toivotaan parasta meiningillä. Hän muodostaa itselleen tarkan profiilin siitä, minkälaisen remonttifirman kotiinsa haluaa ja etsii sitten sellaisen käsiinsä. Aloitetaan itsestäänselvyyksillä. Listataan asioita, jotka yleisesti ovat ihmisille tärkeitä odotuksia kun remonttimiestä haetaan: Palvelun saatavuus toivottuna ajankohtana Sovitun aikataulun pitäminen Tavoitettavuus puhelimitse Selkeä vastuuhenkilö Yksilöllisten toiveiden huomiointi Yritys sijaitsee lähellä kotia Asiakkaan kohtaaminen, kommunikointi Hinta Ammattitaito Luotettavuus Monipuolinen palvelu Tuttavien suositukset Kuten huomataan, osa asioista ovat henkilöominaisuuksia, osa liittyy firman toimintatapaan ja osa liittyy yrityksen ulkopuolisiin seikkoihin. Henkilökemia on aina ratkaisevassa roolissa siinä, päädytäänkö asiakassuhteeseen ja miten tyytyväisiä ollaan. Kemia selviää vasta ensimmäisen puhelun ja tapaamisen perusteella. Keskitymme tässä enemmän siihen, millaiselle firmalle se ensimmäinen puhelu halutaan soittaa. Yhtä ja ainoaa, jokaiselle oikeaa profiilia ei olekaan, joten seuraavassa luetellaan yleisiä kuvauksia erilaisista remontteja tarjoavista yritystyypeistä. Näin Ostajan on helpompi hahmottaa tarjontaa ja tehdä sitten valintansa omien preferenssiensä ja remonttitarpeensa perusteella.

16 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 16 Talonmiespalvelut, pihatalkkarit Monissa kaupungeissa yleinen palvelumuoto. Pääsääntöisesti kiinteistöhuoltoa, ilman erityistä erikoistumista. Tarjontaa etupäässä lumityöt, ruohonleikkuu, siivous yms. tontilla tehtävät huoltotyöt. Jotkut talkkarifirmat tekevät myös pienimuotoista remontointia, huoltotöitä ja korjauksia. Useimmat yhden miehen firmoja, löytyy myös suuria kiinteistöhuoltofirmoja. Ostajan huomiot: Pienillä firmoilla palvelu joustavaa, reagoi todennäköisesti nopeasti. Toiminta on paikallista, melko pienellä lähialueella. Asiakkaina voi olla isoja taloyhtiöitä, joiden palveleminen saattaa ohittaa yksityisasiakkaan. Remonttipätevyyttä tai halukkuutta ei välttämättä edes löydy. Sopii parhaiten, kun haluat teettää pieniä piha- ja huoltotöitä. Arvioi remonttipätevyys tapauskohtaisesti. Pienet remonttifirmat Mies ja pakettiauto, joskus kaksi miestä. Yleisin remonttialan yritystyyppi, koska se on helppo perustaa ja ylläpitää. Tällaisia on jokaisella paikkakunnalla useita. Lukumäärä on niin suuri, että myös hajonta on runsasta mm. palveluvalikoiman, asiakaskunnan, hinnan, kokemuksen ja ammattitaidon suhteen. Joukkoon mahtuu sekä todellisia helmiä että umpihuijareita, eikä eroa aina ole helppo tehdä pelkän ulkokuoren perusteella. Monet pyrkivät erottumaan massasta erikoistumalla esimerkiksi maalaukseen, saunaremontteihin, kosteisiin tiloihin, kattotöihin, keittiöihin tai muuhun vastaavaan. Erottumista haetaan usein erityisesti markkinoinnillisesti, käytännössä melkein kaikki tekevät melkein kaikkia töitä. Pienet yritykset tarjoavat palvelujaan melko laajalla alueella, usein koko maakunnan alueella, vaikka eivät tosiasiassa mieluusti kovin kauas lähtisi. Ostaja sen sijaan saattaa mainonnan perusteella uskoa, että yritys toimii lähellä, vaikka matkaa olisi kymmeniä kilometrejä. Järkevä Ostaja tuskin ostaa remonttimiestä naapurikaupungista asti, sillä hän ymmärtää että etäisyyksiin liittyy kustannuksia ja käytännön hankaluuksia. Yhden hengen yritykset ovat yleensä joustavia, mutta yksin tekeminen tietenkin rajoittaa ehtimistä. Palvelu on henkilökohtaista, eikä vastuuhenkilöstä ole epäselvyyttä. Riski liittyy mm. siihen, jos yksinyrittäjä sairastuu tai muuten estyy. Usein pienet yritykset ovat yhteistyössä muiden kaltaistensa kanssa, jolloin ne voivat tarjota laajempaa kirjoa ja useampia käsipareja. Ostajan on oltava tarkkana, että aina on kuitenkin yksi selkeä kokonaisuudesta päävastuullinen yhteyshenkilö. Hyvien erottaminen huonoista on se vaikein puoli. Pikagooglaus kertoo jo usein paljon. Ja kyllä nykyään jokaisella varteenotettavalla remonttifirmalla pitää olla fiksut nettisivut.

17 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 17 Ostajan huomiot: Kiinnitä huomiota firman ja remonttimiehen historiaan, referensseihin ja rekisteritietoihin (www.ytj.fi). Kokemus on rautaa; onko yritys toiminut pitkään, yrittäjä itse kauan alalla? Keskittyykö yksityisasiakkaisiin vai tekeekö paljon aliurakoitsijana isommille firmoille? Pystyykö järjestämään esim sähkö- tai putkimiehen. Älä luota liikaa mukavaan käytökseen tai suuriin lupauksiin, vaan arvioi myös kokonaisuutta; yritysilmettä, nettisivuja, pukeutumista jne. Jos yrittäjä on panostanut fiksuun ulkoasuun, esim. esitteisiin, käyntikortteihin, autoteippeihin tai nettisivuun, on hän todennäköisemmin aikeissa pysyä alalla pitkään. Eivät ne vielä tietenkään ole tae timpurintaidoista, mutta positiivinen signaali ainakin. Keskikokoiset remonttifirmat Yrittäjävetoisia, 3-10 hengen yrityksiä, yleisimmin 3-5 miestä. Kaikki työntekijät eivät aina ole suoraan palkattuja, vaan toimivat omien toiminimiensä kautta ja laskuttavat sitten pääyrittäjää. Keskikokoiset firmat tekevät samoja hommia kuin pienemmätkin, erona on lähinnä se, että ne kykenevät tekemään useampia kohteita samaan aikaan taikka joitain suuriakin kohteita. Aivan täyshuijarit tai tunarit eivät pysty kasvattamaan ja vakiinnuttamaan yritystään tähän luokkaan. Nämäkin yritykset henkilöityvät yrityksensä vetäjään, itse Yrittäjään. Yleensä hän on se, joka vastaa puhelimeen, antaa tarjoukset ja on asiakkaalle kokonaisvastuussa remontista. Hän osallistuu remontteihin, mutta osa ajasta menee myyntityössä ja yhteydenpidossa asiakkaisiin. Näin ollen työmaalla käy myös hänen työntekijöitään, joita et tavannut tarjouspyyntövaiheessa. Keskikokoisilla firmoilla on paremmin kapasiteettia, jolloin niiden kalenterissa voi olla vapaata lyhyemmällä varoitusajalla. Palveluvalikoima on suurempi, onhan eri alojen ammattilaisia firmassa töissä. Valikoimissa voi olla jo enemmän myös valmiita tuotteita; sekä palvelutuotteita että konkreettista tuotteiden myynti- ja asennustoimintaa. Joustavuus on samalla tasolla tai jopa parempi kuin pienissä firmoissa, johtuen suuremmasta kapasiteetista yhdistettynä yrittäjähenkeen. Pienetkin hommat kiinnostavat, asiat tapahtuvat nopeasti. Tällaiselle firmalle Ostaja voi soittaa halutessaan rännien korjauksen tai ison sisäremontin. Keskisuuret remonttiyritykset tarjoavat palvelujaan joskus hyvin laajalla alueella siinä toivossa, että jostain jotain tärppäisi. Ostajan kannattaa kiinnittää huomiota firman sijaintiin. Järkevä Ostaja ei osta remonttimiestä liian kaukaa,

18 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 18 sillä etäisyyksistä koituu kustannuksia ja käytännön hankaluuksia. Mieluiten remonttimieskin tekee vain lyhyitä työmatkoja. Nämä firmat eivät yleensä erikoistu yksittäisiin remonttialoihin, vaan mainostavat usein rakentamisen koko kirjoa talojen uudisrakentamisesta pieniin korjaustöihin. Ostajan riski piileekin siinä, joutuuko hän kilpailemaan huomiosta jonkin paljon isomman työmaan kanssa. Yrittäjälle on helpompaa nimittäin ottaa pitkäaikaisempia urakoita, koska siten hän saa helpommin varmistettua työntekijöiden palkat pitkälle tulevaisuuteen. Pienehköjen kotiremonttitöiden hankkiminen on työläämpää ja vaatii paljon markkinointia sekä tunnettuutta ja mainetta. Siksi harva remonttifirma tai Yrittäjä pystyy keskittymään tässä kokoluokassa enää pelkästään kotiremontteihin, edes vaikka niin haluaisikin. Taitava Ostaja etsii ne keskikokoiset remonttifirmat, jotka keskittyvät mahdollisimman pitkälle kotiremontointiin. Niiden täytyy nimittäin toimia erityisen hyvin, jos pitkällä aikavälillä kykenevät kasvamaan ja toimimaan kannattavasti sillä saralla. Yleensä siitä seuraa firmalle myös parempi kannattavuus, mikä Ostajan silmissä lisää luotettavuutta. On hyvä tietää, että firma on olemassa vielä pitkään remontin valmistumisen jälkeenkin. Ostajan huomiot: Kiinnitä huomiota firman ja yrittäjän historiaan, referensseihin ja rekisteritietoihin (www.ytj.fi). Kokemus on rautaa; onko yritys toiminut pitkään, yrittäjä itse kauan alalla? Keskittyykö yksityisasiakkaisiin vai tekeekö paljon aliurakoitsijana isommille firmoille? Pystyykö järjestämään esim sähkö- tai putkimiehen. Onko kiinnostunut myös pikkukorjauksista? Isot remonttifirmat Isoilla remonttifirmoilla tarkoitetaan tässä pitkälti yli kymmenen henkilöä työllistäviä yrityksiä, joilla on toimintaa ja toimipisteitä useissa kaupungeissa. Näiden toimintamalli poikkeaa selkeästi pienempien firmojen yrittäjävetoisesta toimintamallista. Näiden liiketoiminnan volyymi on jo isoa ja niiden mainontaa näkee usein. Ostajan kannalta merkittävin muutos pienempiin verrattuna löytyy yritysten organisaatiomallista. Isoissa firmoissa on useampi organisaatiotaso, joiden kanssa asioidaan remontin eri vaiheissa. Yrittäjävetoisuutta ei enää ole samassa mielessä kuin pienemmissä firmoissa. Asiointi on Ostajan kannalta hieman erilaista. Ensinnä saattaa olla valtakunnallinen puhelinnumero johon soitetaan. Seuraavaksi asioidaan ehkä myynti- ja suunnitteluhenkilökunnan kanssa, joiden kanssa myös kaupoista ja hinnoista sovitaan. Varsinaisen työn tekee erillinen remonttiryhmä,

19 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 19 vastuuhenkilönään työnjohtaja/työmaapäällikkö. Laskutuksen ja mahdollisten huomautusten kanssa asioidaan ehkä jälleen myyjän kanssa. Palveluvalikoima on isoilla firmoilla luonnollisesti laaja. Samasta firmasta löytyy erikoisosaajia lähes kaikkiin tehtäviin. Nämä remonttiyritykset erikoistuvat yleensä varsinkin laajempiin kotiremontteihin, talonrakennusta ei juuri näe. Mainonnassa palvelut jakautuvat yleensä suunnilleen näihin: keittiöt, saunat, kylpyhuoneet, sisustusremontit ja ehkä muut kalusteet tai tuotteet. Tarjonnassa korostetaankin kokonaispalvelua ja isompia kokonaisuuksia, sisältäen kaikki kalusteet ja kodinkoneet. Pieniin ja lyhytkestoisiin töihin tai esim. piharemontteihin voi kiinnostus olla pienempi. Työvoima on joko omilla palkkalistoilla ja/tai alihankkijafirmoja ja toiminimiyrittäjiä. Ostajan huomiot: Valikoima on laaja ja kaikki sisäremontointi onnistuu. Hintataso yleensä korkeammasta päästä, sillä jo organisaation kerrokset luovat tietyn kustannusrakenteen. Toisaalta iso koko on jonkinlainen tae uskottavuudesta ja luotettavuudesta. Henkilökohtaista suhdetta remonttimieheen tuskin syntyy, sillä asiointia tapahtuu monen henkilön kanssa. Tässä piilee myös riskinsä siitä, kenellä säilyy kokonaisvastuu ja onko hän aina tavoitettavissa. Myös muutokset ns. lennossa voi olla vaikeampi toteuttaa. Jos tilaat joskus uuden remontin, on todennäköisesti eri ihmiset mukana. Pikkuremontteihin ja fiksauksiin tuskin kannattaa hakea tekijää täältä. Rakennusliikkeet Tämä ryhmä on jo selkeästi keskittynyt uudisrakentamiseen ja suuriin saneerauskohteisiin. Ne saattavat mainosteksteissä mainita myös kaikki kotiremonttityöt, mutta käytännössä niitä tehdään vähän. Yksityisasiakkaana et ole vahvoilla, kun töitä priorisoidaan. Ostajan huomiot: Jos rakennutat uutta omakotitaloa tai teetät suurempaa talon laajennusta, tilaa näiltä. Kotiremontointi kannattaa teettää muualla. Rautakaupat Tämä on suhteellisen uusi ryhmä remonttiyritysten joukossa. Käytännössä kaikki isot rauta- ja rakennustarvikeliikkeet tarjoavat remonttipalveluja ainakin jossain muodossa.

20 KOTIREMONTIN OSTAJAN PIKAOPAS 20 Remonttivalikoima saattaa joissain tapauksissa olla rajallinen, palvelu keskittyy pääasiassa kaupan omien tuotteiden ympärille. Etupäässä kyse on ollut asennuspalveluista, jotka joissain liikkeissä on laajennettu remontointiinkin. Remonttityön suorittaa alihankkija, joka yleensä on paikallinen pieni remonttifirma, jonka kanssa rautakauppa on sopinut järjestelystä. Rautakauppa myy ja laskuttaa remontin, toteutus ulkoistetaan. Rautakauppa siis maksaa remonttimiehen palkan, eikä Ostaja. Ostajan kannalta asiointi on helppoa; tavara ja työ samalta tiskiltä, tunnetusta isosta liikkeestä. Tavara- ja tuotevalikoima on laaja. Myyjäyritys suuri ja tunnettu rautakauppa, mahdollisesti jopa keskusliike, jolloin ostosta voidaan pitää taloudellisesti riskittömämpänä. Mielenkiintoinen kysymys on se, mikä on ison rautakaupan motiivi ja motivaatio myydä remonttipalveluja, josta läpilaskutuksen jälkeen kate-eurot ovat pieniä verrattuna tavarakaupan volyymiin. Äkkiseltään voisi päätellä, että sen halutaan lisäävän tavarakauppaa. Toki palvelun tarjoamisella tavoitellaan imago- tms. hyötyjäkin. Jos kauppiaan tavoite on maksimoida tavarakaupan määrä ja laskutus, onko Ostajan kotiremontin toteutus ja tyytyväisyys kuinka tärkeää? Asiakkaalle tuskin myöskään tarjotaan kilpailevan rautakauppafirman tavaraa, vaikka se saattaisi olla halvempi tai parempi. Remonttityö on hinnaltaan samaa kuin yleinen hintataso. Tässäkin mallissa Ostajalla on edessään asiointia useamman ihmisen kanssa. Ja remonttiporukkaahan hän ei itse välttämättä edes pääse valitsemaan. Vastuukysymykset ongelmatilanteissa voivat olla hankalia. Remonttimies ei oikein voi ottaa kantaa rautakaupan asioihin ja rautakauppa vetoaa remonttimiehen tekemisiin. Ostajan huomiot: Kumman haluat ostaa: tavarakauppiaalta remonttimiehen vai remonttimieheltä tavaraa? Idea yhden luukun palvelusta on hyvä, mutta sama toteutuu normaalin remonttifirman kanssa, jos remonttimies hankkii kaikki tavarat. Rautakauppa laskuttaa ja on näin lopullisessa vastuussa, joten siinä mielessä riskitöntä asiointia. Pystyykö Ostaja säilyttämään kuskin paikan remonttinsa toteutuksessa? Onko remonttimies tässä kuviossa Ostajan asialla vai rautakaupan työllistämä? Erilaisia plussia ja bonuspisteitä kertyy kyllä.

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

Verkkopalvelun ostajan miniopas

Verkkopalvelun ostajan miniopas ! Saatteeksi 4 Verkkopalvelun uudistuksen ABC 5 Kultainen kysymys! 5! Ketterästi vai vesiputousmallilla?! 6! Älä unohda hakukoneita!! 8! Hinnoittelumallit 11 Kiinteä hinta! 11! Sprinttiperusteinen hinta!

Lisätiedot

HEVOSALAN YRITYKSEN ASIAKKUUDEN HALLINTA

HEVOSALAN YRITYKSEN ASIAKKUUDEN HALLINTA HEVOSALAN TIETOPAKETIT 4/8 - koulutuspäivien luentomateriaali 2004-2005 HEVOSALAN YRITYKSEN ASIAKKUUDEN HALLINTA Asiakkaiden tarpeiden selvittäminen Hevosyrityksen markkinointi Markkinoinnin kilpailukeinot

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

Paperisodasta permanenttiin. kaikki parturi-kampaamon perustamisesta

Paperisodasta permanenttiin. kaikki parturi-kampaamon perustamisesta Paperisodasta permanenttiin kaikki parturi-kampaamon perustamisesta Sisällys Minustako yrittäjä?... 3 Mistä apua yrityksen perustamiseen?... 4 Yritysidea... 4 Liiketoimintasuunnitelma... 7 Kohderyhmä -

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan. markkinointiopas C.58

Kulttuuritoimijan. markkinointiopas C.58 Kulttuuritoimijan markkinointiopas C.58 2 Kulttuuritoimijan markkinointiopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan liitto Kannen kuva: Saapasjalkakissa, Anu Lakaniemi. Julkaisu C:58 ISBN 987-951-766-119-5 ISSN

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot

Verkkokaupan perustaminen

Verkkokaupan perustaminen Verkkokaupan perustaminen Von Wendt-Jensen, Johanna 2012 Laurea Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara 2012 Verkkokaupan perustaminen Johanna von Wendt-Jensen Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Mitä tapahtuu huomenna?

Mitä tapahtuu huomenna? Mitä tapahtuu huomenna? [ LOBBAUKSELLE ] Väitekirja 1 Mitä tapahtuu huomenna? [ LOBBAUKSELLE ] Sisällysluettelo Esipuhe 5 Mistä oikein on kyse? 6 Mitä sanovat yritykset? 14 Mitä sanovat lobattavat? 16

Lisätiedot

Ohjeita bisneksen ostajalle

Ohjeita bisneksen ostajalle Ohjeita bisneksen ostajalle Ohjeita yritysostoa suunnitteleville uusille yrittäjille TEM/APAKE 2011 Sisällysluettelo Johdanto...3 Miksi ostaa toimiva bisnes...5 Miten löytää sopiva bisnes ostettavaksi...6-7

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset

TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset Ari Koskela 2009 LUKIJALLE Kädessäsi on ote diplomityöstä, jossa selvitettiin

Lisätiedot

Kodin remontointi Taivas vai helvetti?

Kodin remontointi Taivas vai helvetti? Consultants for Strategic Futures Kodin remontointi Taivas vai helvetti? Tiivin trendiraportti 2014 Me kaikki Tiivituotteella työskentelevät haluamme ovi- ja ikkunatuotteidemme kautta parantaa suomalaisten

Lisätiedot

YRITYS JA KONSULTTI. Liikkeenjohdon konsultointi pk-yrityksen voimavarana.?pkt-säätiö

YRITYS JA KONSULTTI. Liikkeenjohdon konsultointi pk-yrityksen voimavarana.?pkt-säätiö YRITYS JA KONSULTTI Liikkeenjohdon konsultointi pk-yrityksen voimavarana?pkt-säätiö PKT-säätiön julkaisu 1/2002 2 Sisältö: Esipuhe 1. Kehittyvän yrityksen muutostilanteet ja resurssitarpeet 2. Konsultin

Lisätiedot

Sitä saa mitä hankkii

Sitä saa mitä hankkii Sitä saa mitä hankkii Visuaalisen viestinnän hankintaopas Heikki Jokinen Sitä saa mitä hankkii Visuaalisen viestinnän hankintaopas Heikki Jokinen Sisältö 6 Tekisitkö ilmaista työtä? 9 Hyvän suunnittelun

Lisätiedot

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS Suomen ensimmäinen, aito ja alkuperäinen Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS janne niini / Fiercer media 1 Lue kuinka Facebook-markkinoinnin avulla kasvatat brändiäsi kustannustehokkaasti ja tarkasti eri

Lisätiedot

Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille

Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille Sisällysluettelo Esipuhe... 4 Johdanto.... 5 Markkinointi mitä se on?... 5 Markkinoinnin suunnittelu... 6 Miksi markkinointia kannattaa suunnitella?... 6

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

Kulttuuritoimijan tiedotusopas

Kulttuuritoimijan tiedotusopas Kulttuuritoimijan tiedotusopas C. 56 Kulttuuritoimijan tiedotusopas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan Liitto Julkaisu C:56 (päivitys joulukuussa 2010) ISBN 978-951-766-117-1 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto

Lisätiedot

Tuotteistamisen perusteet

Tuotteistamisen perusteet Jari Parantainen Tuotteistamisen perusteet 1 Tuotteista palvelusi, tuplaa katteesi DISTE Ediste tuotteistaa asiantuntijapalveluita Suomen kokenein tuotteistaja, DI Jari Parantainen perusti ensimmäisen

Lisätiedot

HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ?

HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ? HÄMEEN UUSYRITYSKESKUS RY MINUSTAKO YRITTÄJÄ? SISÄLLYSLUETTELO 4 LUKIJALLE 5 YRITTÄJYYDEN SYNTYTARINA 6 KÄSITYS YRITTÄJYYDESTÄ 7 AJATTELEMISEN AIHETTA 7 Minustako yrittäjä? 7 Yrittäjyyden asema tänään

Lisätiedot

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Pirkanmaan ammattikorkeakoulun julkaisusarja C. Oppimateriaalit. Nro 6 KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Opas kouluttajalle karikkojen välttämiseksi Jouni Tuomi (toim.) TAMPERE 2005 PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Meitä Arinalaisia on moneksi

Meitä Arinalaisia on moneksi ARINAN HENKILÖSTÖLEHDEN SIDOSRYHMÄNUMERO 2 2014 Meitä Arinalaisia on moneksi Arinassa voit vaikuttaa Mikä ruuassa maksaa? Osallistu uuteen kilpailuumme! SIDOSRYHMÄNRO 2 2014 Tarina on Arinan henkilöstölehti,

Lisätiedot

Sähköpostimarkkinoinnin opas

Sähköpostimarkkinoinnin opas Sähköpostimarkkinoinnin opas www.sahkopostimarkkinointi.info Luku 1 Esipuhe Jari Salo Käsissäsi, tai ehkä näytölläsi, on jokaisen sähköpostimarkkinointia markkinoinnin työkaluna harkitsevan, tai jo sitä

Lisätiedot

Ainakin tämä kannattaa tietää mainonnasta MARKKINOINTIOPAS Pikaopas pienyrittäjälle, joka haluaa ottaa puskaradiostakin kaikki hyödyt irti

Ainakin tämä kannattaa tietää mainonnasta MARKKINOINTIOPAS Pikaopas pienyrittäjälle, joka haluaa ottaa puskaradiostakin kaikki hyödyt irti 2010 Ainakin tämä kannattaa tietää mainonnasta MARKKINOINTIOPAS Pikaopas pienyrittäjälle, joka haluaa ottaa puskaradiostakin kaikki hyödyt irti YritysHelsinki Sähköposti: yrityshelsinki@hel.fi Puh. 09-310

Lisätiedot

Pekka Belt, Matti Möttönen & Janne Härkönen. Vinkkejä väitöskirjaprosessin nopeuttamiseen

Pekka Belt, Matti Möttönen & Janne Härkönen. Vinkkejä väitöskirjaprosessin nopeuttamiseen Pekka Belt, Matti Möttönen & Janne Härkönen Vinkkejä väitöskirjaprosessin nopeuttamiseen Oulun yliopiston Tuotantotalouden osaston työpapereita 1 / 2010 Oulun yliopiston Tuotantotalouden osaston työpapereita

Lisätiedot

Humanistinen ammattikorkeakoulu Sarja F 27 (verkkojulkaisu 26) Kirjoittajat: Anna Pikala, Helinä Ahola, Petri Katajarinne ja Timo Parkkola Kirjan ulkoasu ja taitto: Kirsti Pusa Painovuosi: 2014 Tätä kirjaa

Lisätiedot