INTERNETIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu Tampere

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "INTERNETIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi"

Transkriptio

1 INTERNETIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu Tampere

2 Mikä internet on ja miten sinne mennään? Internet eli netti on yhteen liitettyjen tietokoneiden maailmanlaajuinen verkko. Internetissä on palvelinkoneita, joilla säilytetään niin sanottuja internetsivuja. Internetsivu eli nettisivu puolestaan on internetissä julkaistava tietojen tai muun sisällön kokonaisuus. 2 Internetiin voi mennä millä tahansa tietokoneella, jossa on internetyhteys. Samat internetsivut ovat saavutettavissa kaikkialla maailmassa: kotikoneella, kirjastossa, ystävän luona toisella paikkakunnalla tai hotellin tietokoneella etelänmatkalla. Tarvitaan vain laite jolla mennä nettiin sekä nettiyhteys. Internetsivuja on monia erilaisia. Eri kielillä, eri näköisiä ja eri käyttötarkoituksiin. Tampereen kaupungin sivu sisältää mm. tiedotusta kaupunkilaisille. Huutonetissä voi ostaa ja myydä tavaroita. Tältä näyttää eräs sähköpostipalvelu. Sekin on yhdenlainen internetsivu. Kuten yllä olevista esimerkeistä näkyy, nettisivut näyttävät keskenään erilaisilta. Niiden lukemiseen tarvitaan tavallaan uudenlaista lukutaitoa, jonka oppii vain harjoittelemalla. Kannattaa siis surffailla netissä ihan huvikseen, katsella nettisivuja ja etsiä mielenkiintoisia asioita tai tietoja. Nettisivuja voi tehdä ja julkaista kuka tahansa. Internetissä on myös palveluja, jotka tarjoavat valmista julkaisualustaa esimerkiksi omille teksteille tai kuville. Siten internetiä voidaan pitää melko demokraattisena joukkoviestintävälineenä. Toisaalta kannattaa pitää mielessä että netissä ei ole päätoimittajaa joka valvoisi sisältöä. Sen sijaan lait koskevat myös internetissä julkaisemista. Internetiä käytetään selainohjelmalla. Selain laittaa tietokoneen ottamaan internet-yhteyttä pitkin yhteyksiä palvelimille, joilla nettisivut sijaitsevat. Myös selainohjelman käyttö vaatii aluksi harjoittelua.

3 Internet Explorer 9 selainohjelma Internetselain on tietokoneohjelma, jolla selataan internetsivuja. Selain on melko yksinkertainen ohjelma ja sitä on helppo käyttää. Kuvassa on esitelty selaimen ja internetsivun rakennetta. Osat on kehystetty eri väreillä. 3 1 Osoiterivi - tähän kirjoitetaan internetsivujen osoitteet 2 Linkkejä voi olla nettisivulla monessa eri paikassa 3 Vierityspalkin avulla voi vierittää sivua alas- tai ylöspäin 4 Takaisin ja eteenpäin vievät askeleen taakse tai eteen 5 Päivitä ja pysäytä uusi versio sivusta ja lopeta sivun lataaminen 6 Windows-painikkeilla hallitaan selaimen ohjelmaikkunaa 7 Kotisivu, suosikit ja työkalut painikkeiden takaa löytyy useita toimintoja, mm. tulostus 8 Välilehtiä voi käyttää jos haluaa pitää monta sivua auki kerralla samassa selainikkunassa Internet-osoitteen käyttö 1 Klikkaa hiirellä osoiteriviä 2 Tarkista, että osoiterivin teksti on muuttunut siniseksi 3 Kirjoita uusi osoite 4 Paina näppäimistöltä enter-näppäintä

4 Internetosoitteita harjoitteluun ja hyödyksi 4 Internet ja tietokone Turvallisesti nettiin Tietokonekoulutusta Tampereella ATK-seniorit Mukanetti ry Julkishallinto Arkielämän tietoa ja julkisia palveluita Kansaneläkelaitos Kuluttajaviraston/-asiamiehen sivut Lakitietoa verkossa Tampereen kaupunki Työvoimatoimisto Valtioneuvosto Verohallinto Väestörekisterikeskus Uutiset ja sää Aamulehti Foreca (sääpalvelu) Helsingin Sanomat Ilmatieteen laitos Iltasanomat MTV3 Yleisradio Terveysasiaa Internet-terveyspalvelu Kysy lääkäriltä ynnä muuta Tampereen kaupungin terveyspalvelut Tietoa lääkkeistä Liikenne- ja matkailuaiheisia sivuja Autokuumeeseen Fonectan karttapalvelu ja reittihaku ym. Matkahakupalvelu Tiehallinto: kelikamerat ja välimatkat VR ilmatieteenlaitos.fi Harrastuksia Kulttuuria Käsitöitä Lemmikkieläinasiaa Suomen sukututkimusseura Urheilua Tampere United Ilves Tappara Jääkiekon sm-liigan viralliset sivut Urheilua Veikkausliigan sivusto Veikkauksen kotisivut Reseptisivustoja Mustapippuri Valio Pirkka Kasvissyöjille Kirjastopalveluja netissä Kirjastopalvelut ja tiedonhaku Kysy mitä vain Tampereen kaupunginkirjasto Ostoksia Huutokauppaa Elokuvatarjontaa ja -lippuja Tuotteiden hintavertailua Pelejä Sanaristikoita Tampereen murrevisa MAKUPALAT ilves.com igs.kirjastot.fi kirjasto.tampere.fi alypaa.com/pelit/murre/tampere

5 5 Linkit Linkki on internetsivulla oleva kuva, teksti tai sana josta voi siirtyä toiselle sivulle. Kun klikkaat hiirellä linkin kohdalla, selaimeen latautuu sivu, johon linkki viittaa. Linkkejä on usein ryhmitelty nettisivuille, esimerkiksi allekkain tai vierekkäin. Tekstin seassa oleva linkki erotetaan monesti eri värillä tai erilaisella kirjasimella. Aina linkin kohdalla hiiren nuoliosoitin muuttuu kädeksi, jossa on etusormi pystyssä. Klik! Selaimen välilehdet Selainikkunassa voi olla auki useita sivuja samanaikaisesti välilehtien avulla. Uusia välilehtiä avataan osoiterivin oikealta puolelta. Välilehti avautuu klikkaamalla avoinna olevan sivun välilehden oikealla puolella tyhjän välilehden kulmaa. Uusi välilehti aukeaa tyhjänä sivuna. Voit kirjoittaa sen osoiteriville haluamasi internetosoitteen. Selaimessa on avoinna yksi välilehti, johon on ladattu Tampereen kaupunginkirjaston sivu. Uuden välilehden voi avata nuolen osoittamasta kohdasta. Selaimessa on avoinna kolme välilehteä: Tampereen kaupunginkirjaston, Googlen sekä Makupalojen sivut. Välilehdestä toiseen siirrytään hiirellä klikkaamalla. Välilehtiä voi sulkea yhden kerrallaan nuolen osoittamasta rastista.

6 Tiedonhakua: Googlen perusteet Google hakukoneen internetosoite on 6 1 Hakukenttä Tähän kirjoitetaan hakusanat 2 Google-haku painike Tästä klikkaamalla haku alkaa 3 Linkit mm. kuvahakuun ja karttoihin sekä muihin Googlen palveluihin Perushaku 1 Klikkaa hakukentässä hiirellä ja kirjoita yksi tai useampi hakusana. 2 Klikkaa Google- haku painiketta, tai paina Enter -näppäintä näppäimistöltä. 3 Hakutulossivu latautuu selaimeen. Vihjeitä hakemiseen Jos haluat, että hakemasi sanat esiintyvät sivulla peräkkäin, laita sanat lainausmerkkeihin. Jos esimerkiksi haet tietoa Maija Meikäläisestä, hakusanat maija meikäläinen palauttavat sivut joilla esiintyvät maija ja meikäläinen, mutta sanat eivät välttämättä ole sivulla peräkkäin. Jos olet kirjoittanut hakusanat lainausmerkkeihin - maija meikäläinen - Google hakee nettisivuja, joilla nuo sanat ovat peräkkäin. Google-haut eivät erottele isoja ja pieniä kirjaimia. Kaikki kirjaimet, kirjoitustavasta riippumatta, käsitellään pieninä kirjaimina. Esimerkiksi haut "kiira korpi", "Kiira Korpi" ja "KIIRA KORPI" palauttavat samat tulokset. Hakukoneiden käytön niksi on miettiä, millaista internetsivua hakee ja päätellä, mitä sanoja kyseisellä sivulla voisi olla. Jos haet netistä esimerkiksi tietoa avoimista työpaikoista, voit kirjoittaa hakusanaksi avoimet työpaikat, työpaikkoja, tai rekrytointi. Kaikki haut palauttavat tuloksiin sivuja, joilla on tietoa avoimista työpaikoista. Jos kuitenkin haet Tampereen avoimia työpaikkoja, hakukenttään kannattanee kirjoittaa avoimet työpaikat tampere. Näin haku rajautuu tarkemmin ja tuloksia tulee vähemmän.

7 7 Hakutulokset 1 Hakukenttä 2 Ensimmäinen hakutulos (linkki) 3 Haun rajausvalinnat 4 Kuvahaun mainos 5 Kaupalliset mainokset Kun Google on suorittanut haun, selaimeen latautuu hakutulossivu. Tulossivulta päästään hakutulosten sinisiä linkkejä klikkaamalla suoraan löytyneille nettisivuille. Takaisin tulossivulle voi palata klikkaamalla selaimen edellinen painiketta. Hakusanoista riippuen tuloksia voi löytyä paljon, vähän tai ei ollenkaan. Jos tuloksia on paljon, tulossivu jatkuu alaspäin. Sivun alareunaan pääset vierityspalkkia siirtämällä. Jos tuloksia on yli kymmenen, tulossivun alareunassa on linkit seuraaville tulossivuille. Jokaisella tulossivulla on kymmenen hakutulosta.

8 Selaushistorian tyhjennys 8 Selain tallentaa tietokoneen muistiin niin sanottuja historiatietoja. Historiatiedosta käy ilmi, mitä nettisivuja koneella on katseltu. Selaushistorian poistaminen tarkoittaa näiden tietojen poistamista koneelta. Jos selaushistoria tyhjennetään, muut tietokoneen käyttäjät eivät näe historiatietoja. Tietotorin koneilta selaushistorian tiedot poistuvat automaattisesti kun selain suljetaan. 1 Klikkaa selaimen valikkoriviltä Työkalut. 2 Klikkaa Poista selaushistoria. 3 Valitse mitä haluat poistaa. Merkitse kohdat hiirellä klikkaamalla. 4 Klikkaa poista. Selain tyhjentää historiatiedot tietokoneelta.

9 Lomakkeet 9 Lomakkeita on monilla nettisivuilla. Lomakkeita käytetään esimerkiksi kun tilataan tuotteita verkkokaupasta, etsitään tarkemmin määriteltävää tietoa tai rekisteröidytään jonkin palvelun käyttäjäksi. Lomakkeiden ulkonäkö vaihtelee. Kuvan esimerkkilomake on erään verkkokirjaston tarkennetusta hausta. Tässä lomakkeessa on tyypillisiä lomakkeen elementtejä: 1 Alasvetovalikot - klikataan ja valitaan avautuvasta valikosta sopiva vaihtoehto 2 Valintaruudut - klikkaamalla merkitään haluttu kohta 3 Kirjoituskentät - ensin klikataan, sitten kirjoitetaan 4 Painikkeet - haku alkaa / lomake tyhjenee Rekisteröityminen, kirjautuminen ja salasanat Internetissä on palveluita, joita pääsee käyttämään vain rekisteröitymällä palvelun asiakkaaksi. Rekisteröityminen tapahtuu luovuttamalla omia henkilötietoja palvelun tarjoajalle. Samalla valitaan käyttäjätunnus ja salasana, joiden yhdistelmällä päästään jatkossa kirjautumaan sisään palveluun. Näin palvelujen tarjoajat pyrkivät estämään väärinkäytöksiä. Tietoja voidaan käyttää myös esimerkiksi markkinointiin. Kannattaa lukea käyttöehdot ennen rekisteröitymistä! Jokaiseen palveluun täytyy rekisteröityä erikseen, esimerkiksi Gmail -sähköpostin käyttäjätunnuksilla ei pääse Finnkinon elokuvalippujen varauspalveluun. Saman käyttäjätunnuksen voi rekisteröidä eri palveluihin, mikäli tunnus on vapaana, eli kukaan toinen ei ole ottanut haluamaasi käyttäjätunnusta käyttöönsä siinä palvelussa, johon aiot rekisteröityä. Palveluihin rekisteröidytään vain kerran - jatkossa ei enää tarvitse rekisteröityä, sillä sisään päästään kirjautumaan omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Pidä käyttäjätunnukset ja salasanat hyvässä tallessa! Hyvät salasanat Hyvä salasana ei ole oikea sana, vaan kirjain ja numeroyhdistelmä jossa on jokin muistisääntö. Esimerkkejä: Olen syntynyt vuonna 1973 Sippolassa, ja asunut Tampereella vuodesta 1996 = Osv1973SjaTv1996 Ensimmäinen autoni oli VolksWagen Kupla vuosimallia 1972 = EaoVWKvm1972 Kello löi jo viisi, lapset herätkää= Klj5lh

10 Internetsivun tulostaminen 10 Netistä tulostettaessa kannattaa ottaa huomioon, että avoinna oleva internetsivu tulostuu yleensä kokonaan. Sivu voi olla huomattavasti pidempi kuin näytöllä näkyvä osa (huomioi vierityspalkki!) Jos sivulla on niin sanottuja kehyksiä, tulostuu aktiivinen kehys eli se osa sivusta, jossa on viimeksi klikattu hiirellä. Voit tulostaa koko internetsivun klikkaamalla selaimen valikkoriviltä Tiedosto - Tulosta. Jos haluat tulostaa vain osan internetsivulla olevasta tekstistä, voit maalata hiirellä haluamasi tekstin: Vie hiiren osoitin tarkasti siihen kohtaan, josta haluat tulostuksen alkavan. Paina hiiren vasen painike pohjaan ja pidä sitä pohjassa. Vedä hiirtä oikealle ja alaspäin. Kun olet maalannut haluamasi alueen kokonaan, päästä hiiren painike ylös. Valittu alue on maalautunut siniseksi. Klikkaa sitten selaimen valikkoriviltä Tiedosto - Tulosta. Tulostusikkuna avautuu. Voit valita tulostimen sekä muita tulostusasetuksia. Tulostusikkunassa on tärkeää klikata Sivuväli -kohdasta vaihtoehtoa Valinta. Valinnan tulostaminen tarkoittaa, että haluat tulostaa vain hiirellä maalatun alueen. Klikkaa lopuksi tulostusikkunan alareunan Tulosta -painiketta. Valitsemasi teksti tulostuu tulostimeen.

11 Ensimmäisen kurssikerran kotitehtävät 1. Mikä on päivän pääuutinen Aamulehden internetsivulla? Osoite: 2. Mikä on Tampereen kaupungin terveyspalvelujen puhelinnumero matkapuhelimesta soitettaessa? Osoite: 3. Käy katsomassa sääennustetta Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Hoksaatko, miten saat näkyviin Tampereen paikallissääennus teen? Osoite: ilmatieteenlaitos.fi Toisen kurssikerran kotitehtävät 1. Mene Google hakukoneen sivulle: 2. Kuinka paljon asukkaita on Akaan kaupungissa? Vihje: hakusana Akaa 3. Millaisia välineitä tarvitaan papujen ja siementen idättämiseen? Vihje: hakusana idättäminen 4. Etsi Runebergin torttujen ohje. Mitä hilloa torttujen päälle perinteisesti laitetaan koristeeksi? Vihje: hae usealla sanalla Mene Makupalat -linkkikirjastoon Osoite: 5. Etsi Makupalojen kautta Pentti Saarikoskesta kertova internetsivu. Minä vuonna Saarikoski on syntynyt? Vihje: Kirjallisuus löytyy taiteiden alta, ja Pentti Saarikoski on suomalainen runoilija. 6. Etsi Makupalojen kautta Suomi-Unkari -seuran sivuilta tieto, millaista ruokaa on Pörkölt ja kuinka sitä valmistetaan? Vihje: Kannattaa lähteä liikkeelle Matkailu osiosta. 7. Pelaa Tampereen murrevisaa Osoite: alypaa.com/pelit/murre/tampere 5. Kuinka monta Matti Nykäseen liittyvää hakutulosta Google löytää? Vihje: hakusanat matti nykänen 6. Kuinka monta hakutulosta saat jos poistat lainausmerkit? Miksi tuloksia on eri määrä? 7. Minkä värinen päälaki on vihertikalla? Vihje: kuvahaku 8. Missä ankka nukkuu Kaj Stenvallin teoksessa Hän vain nukkuu? Vihje: kuvahaku, hakusanat taiteilijan ja teoksen nimet 9. Miten jatkuvat laulun sanat: sinun takiasi nätti tyttö, olen minä lähtenyt reissaamaan? Vihje: sanahaku, hakusanat lainausmerkkeihin!

12 Muistiinpanoja

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere. FACEBOOK-KURSSI Edistyneille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Aluksi... 2 Asetukset... 3 Käyttäjätilin asetukset...

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Grandparents & Grandchildren project - Handbook for grandchildren tutors

Grandparents & Grandchildren project - Handbook for grandchildren tutors The materials and documents have been developed in the framework of a project financed by the European Community. The contents of the documents do not necessarily reflect the opinion of the EU Commission.

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi.

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. 1 Sisältö Luku 1 3 Tervetuloa käyttämään iweb-ohjelmaa 3 Tietoja iwebistä 3 Mitä opit 4 Ennen kuin aloitat 4 Mitä tarvitset

Lisätiedot

Heili-verkkokirjaston opas

Heili-verkkokirjaston opas Imatran kaupunginkirjasto Heili-verkkokirjaston opas www.heilikirjastot.fi 22.4.2015 Sisällysluettelo Verkkokirjaston käyttö... 3 Sisäänkirjautuminen... 3 Kirjastokortilla... 3 Verkkokirjaston käyttäjätunnuksella...

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. APPLE IWEB http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677516

Käyttöoppaasi. APPLE IWEB http://fi.yourpdfguides.com/dref/3677516 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET 1 MIKÄ ON SKYPE?... 2 Mitä tarvitset Skypen käyttöä varten?... 2 KUVALLISET OHJEET SKYPEN LATAUKSEEN JA KÄYTTÖÖN... 4 Tunnuksen luominen ja Skypen lataaminen... 4 Sisäänkirjautuminen...

Lisätiedot

ENSIASKELEET SOSIAALISEN MEDIAN MAAILMAAN

ENSIASKELEET SOSIAALISEN MEDIAN MAAILMAAN ENSIASKELEET SOSIAALISEN MEDIAN MAAILMAAN johdanto ja raportti sosiaalisen median pikastarteista pk-yrityksille Facebook Google+ Instagram LinkedIn YouTube Twitter Sari Hanka ja Eveliina Toivonen ALUKSI

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Alice Ojala Annikki Hyppönen

Alice Ojala Annikki Hyppönen Alice Ojala Annikki Hyppönen 1 Copyright Teknolit Oy Tämän teoksen tekstin ja kuvien jäljentäminen ilman lupaa painamalla, monistamalla, valokuvaamalla tai muulla tavoin kielletään tekijänoikeuslain (404/61,

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96 Käyttöohjeet Kuksa Jäsenrekisteri sivu 1/96 Contents 1 Johdanto... 5 1.1 Käytön tuki... 5 2 Kirjautuminen Kuksa -jäsenrekisteriin... 5 2.1 Yleistä... 5 2.2 PartioID... 5 2.3 Virhetilanteet... 6 2.3.1 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Savalanche-käyttöohje

Savalanche-käyttöohje Savalanche-käyttöohje Perusta verkkokauppa ja hyödynnä uudet jakelukanavat Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Savalanche-palvelun pikaohje... 3 3. Savalanche-palveluun rekisteröityminen... 5 4. Kauppiaaksi

Lisätiedot

Käyttöopas. Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus

Käyttöopas. Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus Käyttöopas Potilaskortisto-ohjelma Potilastietojen hallinta ja laskutus 1 Tämän julkaisun sisältöä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Esimerkeissä esitetyt yritykset, nimet ja muut tiedot ovat

Lisätiedot

Huomaathan lukiessasi!

Huomaathan lukiessasi! Huomaathan lukiessasi! Jos teet suurempia muutoksia, muista ottaa varmuuskopio järjestelmästä ennen ja jälkeen muutosten. Tämä tapahtuu muutamalla napin painalluksella, ja kopion tallentaminen omalle koneelle

Lisätiedot

6lKN SRVWL ZHEPDLO *PDLO. 18.8.2009 Hannu Mikkonen

6lKN SRVWL ZHEPDLO *PDLO. 18.8.2009 Hannu Mikkonen 6lKN SRVWL ZHEPDLO *PDLO 18.8.2009 Hannu Mikkonen B) Sähköposti (GOOGLEn Gmail kehiin!)... 1 Gmail... 1 1. Sähköpostiviestin rakenne... 3 2. Sähköposti - saapuneet... 4 3. Liitetiedostot... 7 Viestin luominen...

Lisätiedot

on klubin nimi pienillä kirjaimilla ja väliviivalla, esimerkiksi seinajoki; palkaneen-seutu; turku-aboa.

on klubin nimi pienillä kirjaimilla ja väliviivalla, esimerkiksi seinajoki; palkaneen-seutu; turku-aboa. Internet-projekti Jäsenalue / Sähköinen toimisto Syksyllä 2009 unioni on rakentanut uudistettua jäsenaluetta tai sähköistä toimistoa. Jäsenalueelle pääsee unionin nettisivujen vasemmasta palstasta, Kirjaudu

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007 Isolta Oy www.isolta.fi 1 Sisällys Arkhimedes-taloushallinto yleisesti 3 1. Johdanto 3 1.1. Järjestelmävaatimukset 3 1.2. Asennus 3 1.3. Tervetuloa-ruutu 4 1.4. Perustiedot

Lisätiedot

HAKUKONEOPTIMOINNIN OPAS LEVIN JA KITTILÄN ALUEEN YRITYKSIIN

HAKUKONEOPTIMOINNIN OPAS LEVIN JA KITTILÄN ALUEEN YRITYKSIIN HAKUKONEOPTIMOINNIN OPAS LEVIN JA KITTILÄN ALUEEN YRITYKSIIN Miten yritykset voivat parantaa näkyvyyttään verkossa? Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy Sirkku Laine Hakukoneoptimoinnin opas Levin ja Kittilän

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi

KÄYTTÖOPAS. www.webropol.fi KÄYTTÖOPAS Sisältö 1. PERUSSANASTO... 1 1.1 Kysymystyypit... 1 1.2 Palvelun termit... 2 2. KYSELYN LUONTI... 5 2.1 Pikaopas... 5 2.2 Eri kysymystyyppien luonti (Classic mode)... 7 2.2.1 Otsikko... 7 2.2.2

Lisätiedot

Käyttöohjeet yhdistyskäyttäjille. Munuais- ja maksaliitto ry:n Sebacon jäsenhallinta- ja viestintäohjelmisto 2007

Käyttöohjeet yhdistyskäyttäjille. Munuais- ja maksaliitto ry:n Sebacon jäsenhallinta- ja viestintäohjelmisto 2007 Käyttöohjeet yhdistyskäyttäjille Munuais- ja maksaliitto ry:n Sebacon jäsenhallinta- ja viestintäohjelmisto 2007 Sisällys 1. Sebacon 1.9... 2 2. Help desk... 3 3. Kirjautuminen... 4 4. Yleisesittely...

Lisätiedot

Käytettävyys www-sivujen suunnittelussa Anna Perttilä

Käytettävyys www-sivujen suunnittelussa Anna Perttilä Käytettävyys www-sivujen suunnittelussa Anna Perttilä 1 Mitä käytettävyys on 2 Tavoite, kohderyhmä ja motiivi 3 Ymmärrettävyys 4 Www-sivusto on kokonaisuus 5 Konkreettista www-suunnittelussa 5.1 Ohjeisto

Lisätiedot