Silmissä kuoleva kauneus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Silmissä kuoleva kauneus"

Transkriptio

1 Terhi Kivikoski-Hannula Silmissä kuoleva kauneus Ideaalin nostalgiasta L. Onervan runoissa Yölintu ja Korkealla taivahalla Teihin ma uskoa tahdon, valkeat vallat, vaikkakin yö yhä lankeaa pakkaispieli. Teihin ma katsehen kannan, kuolottomat, vaikka mun sieluni silmissä kauneus kuolee. (L. Onerva, Runoja) L. Onerva ( ) on suomalaisen runouden ensimmäisiä symbolisteja. Artikkelissani tarkastelen, miten hänen teoksensa Runoja (= R) runossa Yölintu ja nimettömässä runossa Korkealla taivahalla esitetään symbolismissa keskeistä Ideaalin nostalgian teemaa. Kutsun kaipuun kohteeksi tulkitsemaani kauneuden ihannetta Ideaaliksi, koska lähtökohtanani on kokoelman kuvaston ja tematiikan yhteys symbolismin filosofiseen perustaan ja erityisesti symbolismin taiteilijaproblematiikkaan. Käytän Ideaalin nostalgian käsitettä, koska liitän tulkintani Arthur Schopenhauerin estetiikkaan, yhteen symbolistisen taidesuuntauksen kulmakivistä. Runoja on kirjailijan toinen runoteos ja ilmestyi 1908, neljä vuotta esikoiskokoelman Sekasointuja jälkeen. Sille on ominaista surumielinen tunnelma, jonka voimakkuus vaihtelee hienoisesta alakulosta suoranaiseen epätoivoon. Toistuvia aiheita ovat talventulo, päivän kääntyminen illaksi, vanhuus ja kuolema, elämän hetkellisyys sekä kaiken katoavaisuus. Runoissa muistellaan menetettyä onnea ja aikaa, joka ei palaa. Rakkaus on hiipunut, nuoruus jäänyt taakse, luovuus ehtynyt. Niissä surraan ihanteita ja unelmia, joihin uskominen on pettymysten jälkeen käynyt miltei mahdottomaksi: Teihin ma katsehen kannan, kuolottomat, vaikka mun sieluni silmissä kauneus kuolee. (R: 14.)

2 2 Usein tämä melankolinen kaipuu kytkeytyy taiteilijuuteen. Kaivattuna on ihanteellinen kauneus ja kaipaajana runoilija, joka etsii pakotietä synkästä nykyisyydestä. Taiteen keinoin tavoitettava ihanteellinen kauneus merkitsee mahdollisuutta irrottautua ankeasta arkitodellisuudesta, jossa vallitsevina tunteina ovat pettymys, yksinäisyys ja melankolia. Pyrkimys johtaa kuitenkin lähes poikkeuksetta epäonnistumiseen. Kauneus karkaa ulottumattomiin juuri kun sitä etsivä luulee voivansa sitä koskettaa tai piiloutuu kokonaan jättäen jälkeensä hellittämättömän kaipuun. Mutta vaikka kauneuden ihanne ja ideaalit ylipäänsä osoittautuvat lähes poikkeuksetta illuusioiksi, tavoittelua on pakko jatkaa, sillä vain sen avulla voi torjua edes hetkeksi ikävää ja ahdistusta. Ideaalin nostalgiassa, jota voi pitää yhtenä symbolistisen melankolian ilmenemismuodoista, on kyse juuri tästä. Se on surua, jonka aiheuttaa ihanteen saavuttamattomuus 1. Runoilijuuteen kytkeytyvä melankolia on keskeinen teema koko Onervan 1900-luvun ensimmäisellä kymmenluvulla julkaistussa varhaislyriikassa, johon kuuluvat Runoja-teoksen lisäksi kokoelmat Sekasointuja ja Särjetyt jumalat 2. Siten mikä tahansa näistä olisi periaatteessa ollut kysymyksenasetteluni kannalta otollinen tutkimuskohde. Koska tiukempi rajaus on kuitenkin tässä yhteydessä paikallaan, keskityn kahteen runoon teoksessa Runoja, jossa melankolia hahmottuu useimmin juuri Ideaalin nostalgiaksi. Kyse on ensisijaisesti temaattisista ja kuvallisista yhteyksistä symbolismin ohjelmaan. Vain osassa sen runoja on nähtävissä pyrkimys symbolismin ihanteiden mukaiseen muotoon, mistä syystä kiinnitän huomiota analysoimieni runojen muodon symbolistisiin piirteisiin vain siinä määrin kuin ajattelen niillä olevan merkitystä Ideaalin nostalgian teeman kannalta. 3 Päähuomioni on kuvallisuudessa, jota lähestyn siis erityisesti schopenhauerilaisesta estetiikasta käsin. Nostan esimerkkirunoistani esiin muutamia kuvia, jotka ovat merkityksellisiä niin symbolistisen runouden kuin Runoja-kokoelman kontekstissa. Käsiteltyäni lyhyesti symbolismin ja suuntaukselle tyypillisen melankolian teeman taustoja analysoin runoa Yölintu. Erittelen ensin sen kuvallisuuden rakentumista, minkä jälkeen tarkastelen, miten runossa viitataan symbolistien tavoittelemaan ideaaliseen kauneuteen. Lopuksi tutkin Ideaalin nostalgian tematisoitumista nimettömässä runossa Korkealla taivahalla. Symbolismin melankolia Symbolistinen taidesuuntaus sai alkunsa Ranskassa 1800-luvun puolivälin jälkeen. Suomalaiseen kirjallisuuteen se rantautui kuvataiteiden kautta ja näkyi ensimmäiseksi lyriikassa, Onervan runouden lisäksi muun muassa Eino Leinon ja Otto Mannisen tuotannoissa 4. (Lyytikäinen 1996:

3 3 10; 1999: 136; 2001: 65; Sarajas-Korte 1966: 8 9.) Symbolismin kauneuden tavoittelua on totuttu pitämään vastareaktiona naturalismin epäesteettisyydelle, mutta myös pakona masentavaksi koetusta modernista todellisuudesta. Euroopassa 1800-luvun puolivälin jälkeen tieteen, taiteen ja tekniikan aloilla tapahtunut nopea kehitys oli horjuttanut eurooppalaisen elämänmuodon perusteita ennen näkemättömällä tavalla. Muutoksen rajuus ja sen mukanaan tuomat osin odottamattomat vaikutukset herättivät ihmisten mielissä epävarmuutta ja ahdistusta, joita ruokkivat myös ajassa liikkuneet näkemykset eurooppalaisen kulttuurin rappeutuneisuudesta ja kulkemisesta kohti tuhoaan. Näistä lähtökohdista modernia todellisuutta lähestyivät myös Arthur Schopenhauer ja Friedrich Nietzsche, joiden ajatteluun symbolismin estetiikka pitkälti perustui. (Lyytikäinen 1996: 7 8; 1999: ; 2001: ) Symbolistisessa taiteessa vuosisadanvaihteen pessimistiset tunnot näkyivät melankolian kuvauksina ja illuusiottomuutena (Lyytikäinen 1996: 7 8). Ideaalin nostalgiaa voi pitää yhtenä niistä lukuisista tulkinnoista, joita länsimaisessa kulttuurissa on esitetty melankoliasta aina antiikin ajoista lähtien 5. Symbolismissa Ideaalin kaipuuna tematisoituva moderni melankolia 6 heijastaa minuuden kriisiä, jonka aiheuttivat paitsi maailmankuvan tieteellistyminen ja pysyvien arvojen mureneminen myös yksilön toimintamahdollisuuksien ja samalla epävarmuuden lisääntyminen. Minuus problematisoitui, kun yksilö koki jääneensä yksin niin yhteisössään kuin luomakunnassa. Kokemusta ympäröivästä todellisuudesta alkoi määrittää melankolia. Modernisaation seurauksena ihmisestä tuli aiempaa selvemmin yksilö omine tarpeineen ja yhteisön etuun palautumattomine individualistisine tavoitteineen, jolloin kiinteä yhteisö ja voimakas yhteisöllisyyden tunne eivät enää tarjonneet turvaa ja kokemusta toiminnan mielekkyydestä. Elämä alkoi merkitä jatkuvaa muutosta, sillä moderni avasi yksilölle näennäisen rajattomat mahdollisuudet toteuttaa itseään ja uusintaa minuuttaan. Vaihtoehtojen paljous ja pysyvien totuuksien puuttuminen tekevät mahdottomaksi kiinnittymisen nykyhetkeen ja saavat modernin yksilön tähyämään menneisyyteen nostalgisoiden. Menneeseen aikaan projisoidaan se eheys ja harmonia, jonka koetaan nykyaikaisesta elämänmuodosta puuttuvan. Peilatessaan elämäänsä kuvitelmiin taakse jääneestä ihannetodellisuudesta ja puntaroidessaan taukoamatta tekemiään ratkaisuja moderni yksilö ikään kuin pelaa itsensä ulos omasta elämästään. Hän kärsii välittömyyden puutteesta ja vieraantuneisuuden tunteista, jotka johtavat väistämättä melankoliaan surullisuuteen, jonka perimmäisenä syynä on elämä itse. (Ferguson 1995: 18 19; Giddens 1991: 35, 74 80; Karkama 1994: 92, )

4 4 Näiden melankolisten ainesten rinnalla symbolistisessa taiteessa kulkee kuitenkin myös valoisa juonne, joka heijasteli modernin esiin murtautuessa virinnyttä tunnetta uuden ajan alkamisesta. Selvimmin tämä tulevaisuudenusko näkyi symbolistien pyrkimyksessä uudistaa taiteen ilmaisukeinoja. Symbolistit pyrkivät löytämään kokonaan uuden esittämistavan, joka tavoittaisi modernin ajan hektisen luonteen paremmin kuin realistinen kerronta. (Lyytikäinen 1996: 7 9.) Runossa Yölintu löydän niin symbolismin varjot kuin valon, illuusioiden särkymisen tematiikan ja arvoituksellisen kuvallisuuden, joka kätkee merkitykset yhtä tehokkaasti kuin moderni suhteellisten totuuksien maailma. Runo kuva-arvoituksen höyhenissä Yölinnulla on siivessään surullinen sulo, lento korvin kuulumaton niinkuin illan tulo. Yölinnulla on silmässään himmee, hieno hiilu, kuulto liekin kaukahisen niinkuin kulon kiilu. Yölinnulla on äänessään sielu, jok ei laula, joll on suru suuri vaan ja vaitiolon paula. (R: 53.) Runossa kuvataan lintua, jonka lento on niin äänetöntä, että sitä on kuuntelemalla yhtä vaikea havaita kuin päivän kääntyminen illaksi. Yölinnun silmässä kerrotaan olevan himmeä, aavistuksenomainen hiilu. Siinä kuultaa kaukainen liekki, pian sammuvan tulen hehku.

5 5 Äänessään linnulla on laulamaton sielu, jolla ei ole muuta kuin suuri suru ja vaikenemisen ansa. Vaikka kuvaus fokusoituu runossa yölinnun hahmoon, eikä sitä ympäröivää luontoa kuvata, runosta välittyy vahvasti öisen metsän tunnelma; sen hiljaisuus ja salaperäisyys, jota yölinnun kuvan voi ajatella esittävän ikään kuin tiivistetysti. Nimellään ja linnun ominaisuuksien kuvailullaan runo johdattaa lukijan ajatukset öiseen aikaan saalistaviin pöllöihin, joille äänetön liikkuminen ja pimeänäkö ovat elinehtoja ja joiden surumielinen huhuilu ei muistuta juuri minkään muun linnun ääntelyä. Runon kuvastossa on kuitenkin paljon sellaista, mikä ei palaudu luontokontekstiin, vaan pakottaa lukemaan runoa toisin, katsomaan kuvien taakse. Selvimmin tähän ohjaa viimeisen säkeistön viittaus sieluun, sillä entiteettinä sielu liitetään yleensä kaikista elollisista vain ihmiseen. Runon maailmassa se ei kuitenkaan tunnu kuuluvan kenellekään: runo kuvaa yölinnun äänessä kuuluvan sielun tilaa mutta ei osoita subjektiutta, johon sielun voisi liittää. Se jää lukijan pääteltäväksi. Kussakin runon säkeistössä kuvaillaan yhtä linnun ruumiinosaa tai ominaisuutta: ensimmäisessä säkeistössä siipeä, toisessa silmää ja kolmannessa ääntä. Keskeinen sija yölinnun kuvan muodostumisessa on toistolla, joka yhdistää tarkastelukulmat toisiinsa: jokainen runon kolmesta säkeistöstä alkaa samoin sanoin ja rajaa ensimmäisessä säkeessään kuvauksen kohteen. Siipi-, silmä- ja ääni -kuvat, joihin kuvailu ensimmäisissä säkeissä kohdistetaan, sijaitsevat kukin säkeistöissään samassa paikassa: kaikki kolme päättävät ensimmäisen säkeen ja ilmaisevat omistuslauseessa omistettavan paikkaa. Yhdenmukaisuus luo vaikutelman säkeistöjen rakenteiden välillä vallitsevasta symmetriasta. Tarkempi luenta osoittaa sen kuitenkin näköharhaksi: kolmannessa säkeistössä kuvauksen kohteena ei olekaan sen ensimmäisessä säkeessä omistettavan paikkaa ilmaiseva ääni, vaan sielu, jonka runon puhuja kertoo yölinnun äänessä kuuluvan. Kolmas säkeistö poikkeaa edeltäjistään myös siinä, mitä tekstuaalisia kytköksiä kuvattavan merkityksellistämiseen käytetään. Runon edetessä kohti loppuaan sen kielellisissä rakenteissa tapahtuu muutoksia, jotka synnyttävät vaikutelman ilmaisun muuttumisesta suoremmaksi, runon avautumisesta tulkinnalle. Kahdessa ensimmäisessä säkeistössä toisiinsa rinnastuvat toisen ja kolmannen säkeen metaforat, joiden merkityksen säkeistön viimeisen säkeen vertaus kokoaa sanomalla toisin edellä kuvatun. Tästä poiketen kolmas säkeistö ei pääty vertaukseen, eikä siinä rinnastu toisiinsa toinen, kolmas ja neljäs säe, vaan toinen säe ja viimeinen säepari, joka

6 6 terävöittää kuvan linnun äänessä kaikuvasta sielusta. Säkeistön kolme viimeistä säettä muodostuvat joka-pronominilla alkavista relatiivilauseista, jotka kahden ensimmäisen säkeistön vertausrakennetta täsmällisemmin osoittavat sen, mihin viitataan, ts. mihin kuvaus kohdistuu. Lisäksi huomio kiinnittyy viimeisessä säkeistössä predikaattilauseiden runsauteen. Kahdessa ensimmäisessä säkeistössä predikaatti on käytössä vain ensimmäisissä säkeissä. Niiden kuvallisuus on tiheämpää, arvoituksellisempaa, melkein jokainen sana on niissä symboli. Toistorakenteen rikkoutuminen ja tekstuaalisten rakenteiden yksinkertaistuminen pohjustavat viimeisen säkeistön paljastusta, siinä esiintyvää eksplisiittista viittausta sieluun. Tulkinnan kannalta sielu-kuvaa voi pitää käännekohtana, sillä ilman sitä runon aiheeksi ei hahmottuisi yhtä selvästi sielun- tai mielentila. Mielialan laatua luonnostelevat runossa paitsi sen viimeisen säkeistön viittaukset sielun laulamattomuuteen, suureen suruun ja vaitioloon, myös ensimmäisen säkeistön metafora surullinen sulo. Niistä huolimatta sielu-kuvan merkitys jää kuitenkin säkeistön kontekstissa arvoitukseksi. Näennäisessä paljaudessaan runon viimeinen säkeistö ei lopultakaan anna avaimia runon kokonaistulkintaan sen enempää kuin kaksi ensimmäistäkään. Tämänkaltainen selittämättömyys on ominaista symbolistiselle runoudelle, jonka pyrkimys kohti uudenlaista ilmaisua kiteytyi suggestiivisuuden periaatteeksi. Symbolistinen runo ehdottaa, antaa aavistuksen kuvattavasta, mutta ei koskaan väitä. Se ei toisin sanoen avaa merkitystään. René Wellek puhuu symbolistisesta runosta osuvasti predikaatin runoutena, joka puhuu jostain tai jostakusta, mutta kätkee kuvaamansa subjektin, henkilön tai asian. Korvaamalla kuvattavan symbolilla symbolinen runo pyrkii hänen mukaansa etäännyttämään kielellisen ilmaisun mahdollisimman kauas extra-lingvistisestä tilanteesta ts. konkretiasta. Näin runo tuottaa aavistuksen mysteeristä. (Wellek 1982: 23, ) Tässä suhteessa Yölintu -runo noudattaa symbolismin oppeja. Sen kolme säkeistöä muodostuvat kuvien virrasta, josta lukijan on siivilöitävä niiden merkitykset. Tai paremminkin: yritettävä löytää tulkintoja, jotka mahdollisimman johdonmukaisesti selittävät kuvien välisiä yhteyksiä ja runon kolmen otoksen ristivalotuksessa vähitellen syntyvän, symbolisesti jäsentyvän yölinnun kuvan eri ulottuvuuksia. Kaukana kajastavan kauneuden kaipuu Yhtenä avaimena runon Yölintu tulkintaan pidän taiteen ja taiteilijoiden erityisasemaa symbolistisessa estetiikassa. Symbolistit palvoivat kauneutta. Se merkitsi heille absoluuttista

7 7 totuutta, unohtumatonta ja suunnatonta arkiajattelun tavoittamattomissa. Heidän katsomuksessaan muut uskomukset syrjäytti aistimaailman tuolle puolen projisoitu, le Beau ja l Idéal, jota pyrittiin koskettamaan näkyvien asioiden kielellä 7. (Abastado 1982: 88; Bowra 1947: 5.) Kauneuden arvostus oli symbolismille niin leimallista, että se erottaa sen muista taidesuuntauksista keskeisemmin kuin mikään muu seikka; siihen perustui sen koko filosofia ja estetiikka. Ja juuri kauneuden idealisointi selittää sen kunnioituksen, jolla symbolistit suhtautuivat taiteilijuuteen: koska mikään ei ollut tärkeämpää kuin tuonpuoleisen kauneuden tavoittaminen ja koska vain taiteilijoiden uskottiin kykenevän siihen, taiteilijat kohotettiin symbolismissa lähes jumalan asemaan. Heidän vallassaan oli palauttaa se alkuperäinen eheys, jonka ihminen oli menettänyt tultuaan karkotetuksi paratiisista. (Abastado 1982: 85; Bowra 1947: 3, 6; Kunnas 1972: 32.) Cecil Maurice Bowran mukaan symbolistit kurottautuivat kohti tuonpuoleista kauneutta vakaumuksella, joka intensiteetillään ja irrationaalisuudellaan täyttää mystiikan tunnusmerkit (1947: 3). Bowra näkee samankaltaisuutta myös symbolistisen runon luomisprosessin ja uskonnon harjoituksen välillä: Symbolismin ydin on vaatimus ideaalisen kauneuden maailmasta ja vakaumus siitä, että tuo maailma on saavutettavissa taiteen avulla. Ekstaasia, jota uskonto vaatii hurskaalle rukouksessa ja mietiskelyssä, symbolisti perää runoilijan taidoin. Ylevä vaatimus ei ole täysin kohtuuton: se jakamaton huomio, jonka hurmaantunut jumalanpalvelija suo rukoustensa kohteelle, ja se ajaton tyytyväisyys, jonka hän löytää rukoillessaan, eivät pohjimmiltaan eroa siitä puhtaasta esteettisestä tilasta, joka häivyttää erot ajan ja paikan, minuuden ja ei-minuuden, surun ja ilon, väliltä. (Mt.: 6.) 8 Suuntaukselle ominaista esteettisyyden korostusta ja mystisyyttä Bowra pitää vastareaktioina naturalistiselle esittämistavalle ja sen syntyajankohdan tieteellisyydelle. Tieteen edistysaskeleiden horjutettua perinteisen uskonnon asemaa symbolismi pyrki täyttämään sen jättämän aukon taiteella. (Bowra 1947: 2 3; Vajda 1982: ) Symbolismin kauneususkontoon sisältyi kuitenkin ratkaisematon ristiriita, joka kumpusi juuri siitä modernista todellisuudesta, jonka symbolistit pyrkivät tekemään itselleen edes siedettäväksi unelmoimalla tuonpuoleisesta kauneudesta. Symbolistien usko siihen oli jatkuvasti koetuksella, koska mikään ympäröivässä todellisuudessa ei antanut aihetta paratiisillisiin kuvitelmiin. Moderni maailma oli rappeutunut ja elämä enimmäkseen arkista, epätyydyttävää, rumaa, ja esteettinen

8 8 haltioituminenkin lievitti ahdistusta vain tilapäisesti. Kokonaan siitä ei voinut vapautua taiteenkaan avulla. Tästä syystä kauneuden tavoittelu päättyy symbolistisessa runoudessa lähes poikkeuksetta unelman särkymiseen ja siitä juontuvaan kaipuuseen, jota voi modernissa maailmassa lääkitä vain pystyttämällä uusia pilvilinnoja. Kurkottelemalla kohti kaukaisuudessa siintävää kauneutta on edes hetkeksi mahdollista irrottautua masentavasta nykyisyydestä. Näin ympäröivän todellisuuden ankeus samanaikaisesti sekä vahvisti että murensi symbolistien uskoa ihannetodellisuuteen. (Lyytikäinen 1999: 137; 2001: 62.) Yö, jonka keskelle kaukainen liekki on leimahtanut runossa Yölintu, oli symbolisteille luovuuden näyttämö. Se symboloi heille ihmisen sisäisyyttä, josta he uskoivat suuren taiteen ammentavan inspiraationsa. Heittäytymällä yön syliin, oman mielensä syvyyksiin, taiteilijan oli mahdollista tavoittaa toinen, poeettinen todellisuus, jonka löytämiseen symbolismi pyrkimyksellään uuteen muotoon ja esitystapaan tähtäsi. (Lyytikäinen 2001: 75; Vajda 1982: 31.) Taiteen tehtävä määriteltiin tämän ydintavoitteen pohjalta. Päämääränä oli tuoda uusin, yksinkertaisemmin keinoin julki jotakin muuta kuin aistittavaa todellisuutta ja tavoittaa kosketus ihmisen olemassaoloa hallitseviin syviin henkisiin voimiin, tavoittaa hänen yhteytensä ikuiseen, tuonpuoleiseen kauneuteen, kuten Salme Sarajas-Korte on symbolismin ohjelmaa luonnehtinut (1966: 9). Yölintu -runon toisessa säkeistössä tuli ei ole voimallinen, ympärilleen valoa ja lämpöä säteilevä elementti, vaan kuin kalpea aavistus aiemmasta olomuodostaan himmeä hiilu, liekin kuulto, kiiluva kulo. Nämä palamisen kuvat viittaavat yhtä lailla ajankuluun, liekin hiipumiseen sen palettua aikansa, kuin etäisyyteen tulen ja sitä katselevan välillä. Kuvaus on säkeistössä pysähtynyt hetkeen, jossa yön keskelle syttynyt tuli on hiipunut tai siirtynyt niin kauas, että se näkyy enää vain valonkajona. Sitä katselleen silmään se on kuitenkin jättänyt muiston: yölinnun silmä on himmeä, sitä verhoaa hiilu. Katsottuaan tulta, joka vielä äsken paloi täydessä loistossaan, yölintu ei enää näe maailmaa samoin silmin, sen näkökenttä on pysyvästi muuttunut. Tulessa on ollut jotain unohtumatonta. Vaikka se on karannut miltei silmän kantamattomiin, se ei jätä katselijaansa rauhaan. Liekki kaukahinen, jota yölinnun silmän himmeä hehku heijastaa, on kuin ihana uni tai näky, joka lumoaa vielä haihduttuaankin. Siitä on tullut osa yölintua. Paradoksaalisesti se on samanaikaisesti sekä läsnä- että poissaoleva, menetetty ja kaivattu aivan kuten symbolistien janoama ideaalinen kauneus. Yhdessä

9 9 kaukaisen liekin metafora ja silmä-kuva viittaavat Ideaalin saavuttamattomuuteen ja sen aiheuttamaan suruun. Näkemätön silmä ja schopenhauerilainen taiteilijakäsitys Teoksessa toistuvasti esiintyvä silmä-kuva on Ideaalin nostalgian teeman rakentumisen kannalta merkityksellinen, koska yölinnun silmän himmeys on lähtöisin tavoittamattomiin kaikonneesta tuonpuoleisesta kauneudesta. Yölinnun silmä kuvastaa menetystä, jota ei voi unohtaa, kaipuuta, joka ei koskaan täyty. Mutta miksi juuri silmä, miksi runossa kytketään niin selvästi toisiinsa näkeminen ja ihanteen kaipuu? Kytkentää ja kuvan keskeisyyttä kokoelmassa selittää kirjailijan kiinnostus symbolismiin. Kuten edellä on jo käynyt ilmi, suuntaus ammensi filosofiansa paljolti Schopenhauerin ajattelusta, jossa korostui luovuuden ja taiteen arvostus. Juuri schopenhauerilaisen estetiikan ja siihen sulautuneen Platonin ideaopin 9 vaikutuksesta ihanteellisen kauneuden tavoittelusta tuli yksi symbolistisen runouden keskeisimmistä aiheista 10. Taiteelle annetun korkean aseman lisäksi symbolisteja puhutteli Schopenhauerin filosofiassa sen pessimistisyys. Modernia maailmaa kohtaan tuntemassa inhossaan heidän oli helppo jakaa Schopenhauerin näkemys elämästä kärsimyksenä ja taiteesta sen lievittäjänä. (Lyytikäinen 1996: 8; 1997: 41.) Koska Yölintu -runossa esiintyvän silmä-kuvan merkitys avautuu mielestäni parhaiten tässä yhteydessä, käyn seuraavaksi lyhyesti läpi joitakin schopenhauerilaisen estetiikan pääpiirteitä. Platonin tavoin Schopenhauer näki Ideat ilmiöiden puhtaana olemuksena. Niitä aistimaailmassa ilmaisevat yksilöt ja oliot ovat ikuisten ja muuttumattomien arkkityyppiensä epätäydellisiä kopioita. Maailman metafyysisenä perustana on hänen mukaansa Tahto, joka aiheuttaa kaiken kärsimyksen maailmassa. Kyltymätön elämäntahto saa ihmisen haluamaan jatkuvasti uusia asioita, ja koska tavoittelu johtaa aina väistämättä joko pettymykseen tai tarpeen tyydytykseen, Tahdon sokaisema ihminen ei voi koskaan tulla onnelliseksi. Huomatessaan ponnisteluidensa valuneen hukkaan hän masentuu ja saavuttaessaan haluamansa tylsistyy. Kärsimystä ei siis voi aistimaailmassa välttää, mutta sitä voi yrittää lievittää turvautumalla taiteeseen. Taiteen keinoin on mahdollista saavuttaa kosketus Ideaaliseen. (Lyytikäinen 1997: 41; Schopenhauer 1995: 85, , 167; Salomaa 1944: 244; Sarajas-Korte 1966: 30.)

10 10 Mutta koska kaikki tavallinen, järjen avulla saavutettu tieto on alisteista Tahdolle, Ideaalisen tavoittaminen ei onnistu ennen kuin yksilö irrottautuu Tahdon vaatimuksista. Tämä on mahdollista mielen voimalla, subjektissa itsessään tapahtuvien muutosten kautta. Subjektin on luovuttava yksilöllisyydestään ja tavastaan tarkastella asioita syy-seuraussuhteiden kautta. Vasta sen jälkeen maailma voi kirkastua hänelle Ideana. Kun Tahto on nujerrettu ja tiedostava subjekti väistynyt syrjään puhtaan subjektiuden tieltä, ihminen saavuttaa syventymisen tilan, jossa hän ei enää välitä ilmiöiden välisistä suhteista eikä ajasta ja paikasta. Tällöin hän sulautuu täydellisesti katsomaansa ja alkaa heijastaa sen Ideaa. Puhdas subjekti ei ole Tahdon hallitseman rationaalisen ajattelun palveluksessa, vaan lepää objektinsa edessä kontemplaatiossa, vapaana kaikesta järkeilystä ja sen tuottamasta kärsimyksestä. Schopenhauer vertaa Ideaalisen kirkastumisen hetkeä unennäköön. Unen lailla Ideaalinen haihtuu heti, kun uneksija tulee jälleen tietoiseksi ympäristöstään. Puhdas, havainnoiva tietoisuus hajoaa välittömästi, kun subjekti tiedostaa yksilöllisyytensä ja syventymisensä kohteen suhteessa muihin aistimaailman ilmiöihin ja asioihin. Tällöin sokea haluamisen impulssi täyttää hänen mielensä, ja hän palaa Tahdon määräysvaltaan. Koska Tahto on yksilöä voimakkaampi, tuskaton syventymisen tila on ohi silmänräpäyksessä, eikä siten tuo kärsimyksentäyteiseen elämään kuin hetken lohdun. (Salomaa 1944: , ; Schopenhauer 1995: , , ) Tulkitsen Yölintu -runon toisen säkeistön kuvaavan tätä intuitiivisen syventymisen murtumista ja sen jälkeensä jättämää tuskallista tyhjyyttä. Siinä ideaalinen kauneus, joka ohikiitäväksi hetkeksi on paljastunut sielun silmille, on kavahtanut arkimaailman kosketusta ja karannut kaukaisuuteen. Kuvaus on pysähtynyt hetkeen, joka on oudolla tavalla nykyisyyden ja menneisyyden sekä maallisen ja tuonpuoleisen välissä. Paluuta autuaaseen tilaan ei ole luvassa, mutta myös aika ennen Ideaalisen kirkastumista on mennyt iäksi. Siihen tarttuminen on mahdotonta niin kauan kun tuonpuoleinen kauneus hallitsee sitä hipaisseen kokemusta nykyisyydestä. Jotain on peruuttamattomasti muuttunut. Näkemisen hetken hiivuttua subjektia ympäröi jälleen pimeys, ja kuin muistona arkikokemuksen rajat rikkovasta oivalluksesta silmästä heijastuu kaukainen liekki. Koska silmä-kuvassa kiertyvät näin toisiinsa Ideaalin tavoittelu ja kaipuu, tulkitsen sen viittaavan symbolistien käsitykseen taiteilijoista poikkeusyksilöinä, joilla on näkemisen lahja ja ikuinen kaipuu aistimaailman tuolle puolen. Symbolistit pitivät Schopenhauerin tavoin taiteilijoita välittäjinä, joiden tehtävänä on tuoda heille näyissä paljastunut tieto muiden ulottuville. Tämä tapahtui tiivistämällä Ideat symboleiksi. Koska vain taiteilijoille oli suotu kyky

11 11 nähdä todelliseen Ideoiden maailmaan, symbolistit pitivät taiteilijoita näkijöinä ja samaistivat tietämisen näkemiseen 11. (Lyytikäinen 1999: 139.) Schopenhauerin mukaan nerojen oikeutena ja velvollisuutena on antaa silmänsä tavallisten kuolevaisten käyttöön, toimia maailman kirkkaana silmänä, jonka kautta tuonpuoleinen kauneus muuttuu näkyväksi tavallisille kuolevaisille (1995: , , 121). Yölintu -runossa tätä näkijyyttä symboloi silmä-kuva, joka siihen kiertyvän liekkisymbolin kanssa rakentaa Ideaalin nostalgian teemaa. Laulamattoman sielun lintu yölintu runoilijan kuvana Runon ensimmäisen ja kolmannen säkeistön runoilijuuteen viittaavista kuvista ilmeisimpiä lienee ensimmäisen säkeistön siipi-kuva, jonka merkitys symbolistisessa runoudessa pohjautuu Platonin Faidrokseen. Kertomuksessa ideaalinen kauneus kasvattaa sielulle siivet, joiden avulla sitä tavoittelevan tulisi kohota aistimaailman tuolle puolen. Siivet kuitenkin surkastuvat ennen aikojaan maallisen kosketuksesta, ja ideoiden maailma jää saavuttamatta. (Lyytikäinen 1997: 42.) Yölintu -runosta symbolismin siipisymboliikkaan sisältyvä kohoamisen aspekti puuttuu kokonaan: siinä kuvataan vain lennon äänettömyyttä ja siiveniskujen sulavuutta. Mikään yölinnun tavassa liikkua ei implikoi kauneuden tavoittelua. Tästä huolimatta siipi-kuvan merkitys runossa on yhteydessä symbolismin estetiikkaan, sillä kytkeytyessään metaforaan surullinen sulo se tematisoi runoilijuutta, johon kuuluu erottamattomasti Ideaalin kaipuu. Metaforassa toisiinsa kietoutuvat tuska ja kauneus, jotka ideaalista kauneutta tavoittelevalle merkitsevät toistensa kääntöpuolia. Siten metafora surullinen sulo on verrattavissa kuvaan yölinnun silmän himmeästä hiilusta. Kumpikin symboloi runoilijan epäonnistumista tehtävässään tuonpuoleisen kauneuden välittäjänä: aivan kuten kaukaista liekkiä heijastava silmä esittää näkemisen hetken sammumista, kuvastaa siiven surumielinen kauneus kyvyttömyyttä kohota Ideaaliseen. Ensimmäisen säkeistön voi ajatella viittaavan runoilijuuden teemaan myös yleisemmällä tasolla, ikään kuin arkisemmasta perspektiivistä. Kuvatessaan öisen metsän yllä kaartelevaa yölintua, jonka korvin kuulumattoman lennon yön pimeys kätkee, se puhuu niistä uhrauksista, joita symbolistit uskoivat taiteellisen luomisen edellyttävän yksinoloa syrjäytymisen uhalla, poikkeuksellista herkkyyttä ja eläytymistä onnellisuuden kustannuksella. Tematiikkaa rakentaa osaltaan kuvauksen rajautuminen yölinnun hahmoon; runon maailmassa ei ole muita. On vain taiteilija, jonka on jättäydyttävä yhteisönsä ulkopuolelle voidakseen luoda suurta taidetta, toteuttaakseen luontoaan. Tästä näkökulmasta siiven surullisen sulon voi ajatella symboloivan myös taiteilijan osan ristiriitaisuutta, luovuutta, joka on samanaikaisesti sekä lahja että taakka.

12 12 Tällainen taiteilijuuden problematisointi on Runoja-kokoelmalle hyvin tyypillistä. Siinä puhujaääni kuuluu monesti runoilijalle, joka kärsii lahjakkuudestaan, mutta ei siitä huolimatta voisi kuvitella elävänsä toisin, ilman mahdollisuutta paeta dekadentista rappion maailmasta 12, jolle kauneus on vierasta. Ideaalin nostalgian teemaan kietoutuvan myytin kärsimyksestään luovasta taiteilijasta symbolismi peri romantiikasta. Romantikkojen tavoin symbolistit ajattelivat yksinäisyyden ja melankolian kuuluvan taiteilijuuteen erottamattomasti. Ne olivat hinta, joka näkijän oli maksettava poikkeuksellisesta kyvystään. Toisaalta esteettisen vetäytymisen, kuten Bowra kutsuu romantiikan ja symbolismin taiteilijoiden taipumusta eristäytyneisyyteen, ajateltiin myös tarjoavan mahdollisuuden hyvitykseen ja tuskan kanavointiin. Yhteisönsä ulkopuolelle jättäytynyt, melankoliaansa vaipunut taiteilija on kykenevä havainnoimaan maailmaa ulkopuolisen tarkkuudella ja luomaan oivalluksistaan suurta taidetta. (Bowra 1947: 12 13; Kermode 1957: 4 5, 7 8, 21, 164.) Symbolismissa myyttiä ravitsi Schopenhauerin käsitys luovuudesta kaksiteräisenä miekkana: taiteellisesti tai muuten lahjakkaat poikkeusyksilöt ovat etuoikeutettuja, koska vain heillä on mahdollisuus vapautua edes hetkeksi Tahdon aiheuttamasta kärsimyksestä. Toisaalta kuitenkin juuri heidän lahjakkuutensa ja korkeat pyrkimyksensä tuottavat heille itselleen myös tuskaa, sillä näkemisen hetken jälkeen elämä valheellisessa aistimaailmassa tuntuu entistäkin vaikeammalta kestää. Myös Schopenhauer kiinnitti huomiota lahjakkuuksia vaivaavaan krooniseen yksinäisyyteen ja irrallisuuden tunteisiin hahmotellessaan taiteilijuuden edellytyksiä. Hänen mukaansa nerojen on erikoislaatuisuutensa vuoksi vaikea kokea yhteenkuuluvuutta kenenkään kanssa. Pahimmillaan heidän kärsimyksensä katkaisevat vain lyhyet kontemplaation hetket. Ja koska poikkeusyksilöiden on vaikea tyytyä arkipäivään ja löytää sukulaissieluja, heitä piinaa muita useammin melankolia, jota Schopenhauer tosin pitää luovuuden edellytyksenä siinä missä nerouttakin. Jos sitä ei olisi, suurta taidetta tai merkittäviä oivalluksia ei syntyisi, sillä ilman melankoliselle luonteenlaadulle ominaista herkkyyttä ei ole kykyä nähdä. Taide syntyy vain kärsimyksen kautta. (Schopenhauer 1995: , , 200.) Yölintu -runossa kärsimyksellä ei kuitenkaan saavuteta kirkkainta kruunua. Ideaalinen pysyy ikuisesti saavuttamattomana ja tuonpuoleisen kauneuden vangitseva taideteos jää syntymättä. Kun runon kolmea säkeistöä tarkastelee jatkumona, näyttäytyy ensimmäisen säkeistön linnun yksinäinen, huomaamaton lento turhana pyristelynä, sillä seuraavassa säkeistössä kirkas

13 13 näkemisen hetki on jo sammunut ja Ideaali karannut tavoittamattomiin. Jäljellä on vain tunne menetyksestä ja täyttymätön kaipuu, joka runon kolmannessa säkeistössä yltyy melankolian suureksi suruksi. Kahden ensimmäisen säkeistön tavoin myös kolmannessa Ideaalin nostalgian teemaa rakentavat kuvat, jotka näyttävät viittaavan symbolistien käsityksiin runoilijuudesta ja runon synnystä. Surua kuvastaa siinä sielun laulamattomuus. Kuvana se on Ideaalin nostalgian teeman kannalta kiinnostava, sillä symbolistisessa lyriikassa runo esitetään toistuvasti lauluna, jota edeltää sen laulajan kärsimys. Usein runon synty vertautuu kuolevan joutsenen ainutkertaiseen lauluun (Lyytikäinen 1999: 140). Esittäessään runoilijan epäonnistumista tehtävässään Yölintu -runo tulkitsee tätä myyttiä uudelleen ja päätyy myös kyseenalaistamaan sen joiltakin osin: Linnun äänessä on sielu, joka ei kykene laulamaan lainkaan, ei edes suuresta surustaan. Ääni, jonka tulisi kantautua muiden korviin tuonpuoleisen kauneuden pyydystäneenä runona, on murheen vaientama. Kärsimys, joka symbolistisessa runoudessa kirvoittaa lauluista kauneimman, on mykistänyt laulajan. Yölinnun äänessä kuuluva sielu, runoilija, suree Ideaalista, jota ei ole uhrauksistaan huolimatta kyennyt tavoittamaan. Sielu on astunut vaitiolon ansaan, ja näkemisen lahjasta on tullut sille kirous; tuskan ehtymätön lähde. Ideaalin nostalgian ja runoilijuuden teemat eivät ole runossa erotettavissa toisistaan. Kun runossa puhutaan runoilijuudesta, sitä tematisoidaan samoista lähtökohdista kuin Ideaalin saavuttamattomuutta. Teemoja rakentavien kuvien merkitysten kerrostuessa yölinnun kuva laajenee runossa lopulta runoilijuuden symboliksi. Symbolismin ohjelman voi nähdä kiteytyvän siinä keskeisimmiltä osiltaan. Yölintu kasvaa Ideaalia kaipaavan runoilijan symboliksi, johon jokainen runon kolmesta säkeistöstä tuo yhden ulottuvuuden lisää. Ensimmäisessä säkeistössä kuvataan taiteilijuuden kovia ehtoja ja viitataan suruksi kääntyvään kauneuteen. Toisessa kuvaus keskittyy taiteilijan rooliin näkijänä ja näkemisen hetkeen, jonka sammuttua kauneutta tavoitellut vaipuu Ideaalin nostalgiaan. Viimeisessä säkeistössä Ideaalin nostalgiasta tulee taiteellisen luomisen este: laulamaton sielu on ihannettaan kaipaava, inspiraationsa hukannut runoilija, jonka melankolian suuri suru on kahlinnut reaalitodellisuuteen. Näkyihin ja kuolemaan kutsuva kuilu Runossa Korkella taivahalla Ideaalin nostalgiaa esitetään samankaltaisista lähtökohdista, mutta eri painotuksin ja osin eri keinoin. Runoilla on temaattisia ja kuvallisia yhtymäkohtia, mutta muodoltaan ja ilmaisultaan ne eroavat toisistaan. Siten niiden lukeminen rinnakkain antaa

14 14 lisävaloa teeman rakentumiseen ja kytkentöihin, joita Onervan varhaisella poetiikalla on symbolismiin. Ideaalin nostalgia kiinnittyy tässä runoa Yölintu suoremmin vuosisadanvaihteen ristiriitaiseen ilmapiiriin, toivon ja epätoivon välissä tasapainoilevaan moderniin aikaan. Korkealla taivahalla houkutus huilun; ympärillä yösilmät kuoleman kuilun. Sinisillä kukkuloilla onnellisten kulku; alhaalla pimeys ja ahdistus ja sulku. Silmissä loittonevat elon tulitukset; sydämessä avartuvat tuonen uni-ukset. (R: 17.) Maailma on runossa jakautunut kahteen toisilleen vastakkaiseen todellisuuteen, joista toinen muistuttaa lähinnä paratiisia ja toinen kadotusta. Runon ilmaisu on tiivistä ja eleetöntä, miltei lakonista. Puhuja on häivytetty taustalle; ääni, jolla runossa puhutaan, kuuluu kenelle tahansa tai ei kenellekään. Runosta välittyvää tunnetta leimaa ulkopuolisuus. Mikään ei viittaa siihen, että siinä mainitut tunnetilat houkutus, ahdistus ja tunne kuoleman läheisyydestä olisivat puhujan kokemia. Osaltaan toteavaa sävyä voimistaa myös välimerkitys: koska säkeet on erotettu toisistaan puolipistein, säeparin jälkimmäinen säe liukuu ensimmäisen jatkoksi, ja sen merkitys näyttäytyy edellä kuvatun kääntöpuolena tai varjona: kahdessa ensimmäisessä säkeistössä ihannetodellisuuden perään maalataan kauhukuva tuskaa tihkuvasta toisesta ulottuvuudesta ja viimeisessä toisiinsa kytketään elämä ja kuolema. Kahden peräkkäisen säkeen kuvat esitetään ikään kuin ne seuraisivat toisiaan väistämättä. Runon rakenteella on temaattista merkitystä: kun yhteen säkeistöön mahtuu kaksi todellisuutta, joista kumpaakin kuvataan omassa säkeessään, korostaa säkeistöjen kaksisäkeisyys kuvien vastakohtaisuutta. Tämä on omiaan tehostamaan vaikutelmaa ympäröivän todellisuuden jakautumisesta kahteen ääripäähän. Vaikka kokemus kahtia haljenneesta maailmasta ei personoidu, runon kuvallisuus tematisoi suhteellisen selvästi Ideaalin nostalgian varjostamaa runoilijuutta. Kaksi ensimmäistä säkeistöä sisältävät lupauksen: korkealla taivaalla, aistimaailman tuolla puolen, odottaa houkutus huilun

15 15 ja onnellisten kulku. Vain seuraamalla huilun kutsuvaa ääntä ja kulkemalla kohti kukkuloita on mahdollista liittyä onnellisten joukkoon, irrottautua maallisesta, joka edustaa kuolemaa, pimeyttä ja ahdistusta, vastakohtaa ikuiselle ja kirkkaalle Ideoiden maailmalle. Näistä kahdesta Ideaaliseen viittavasta metaforasta ensimmäinen on symbolistisen estetiikan näkökulmasta erityisen kiinnostava, sillä se tuntuu kytkeytyvän symbolistien Schopenhauerilta omaksumaan käsitykseen musiikista korkeimpana taidemuotona. Taiteiden keskinäinen hierarkia perustui schopenhauerilaisessa estetiikassa siihen, kuinka riippumattomia taiteen lajit ovat todellisuutta kopioivasta aistimaailmasta: muista taiteen lajeista poiketen musiikki ei tyydy ilmaisemaan vain Ideoiksi objektivoitunutta Tahtoa, vaan kykenee kuvaamaan Tahdon olemusta. Musiikissa Ideaalinen näyttäytyy puhtaampana kuin muissa taiteissa. (Lyytikäinen 1999: 139; Vajda 1982: 38.) Näin ollen metaforan houkutus huilun voisi ehkä ajatella muistuttavan ihanteesta, joka jo alkujaan on runouden ulottumattomissa. Runo, joka pyrkii ilmaisemaan Ideoita symbolein, ei voi koskaan vangita kuviinsa maailmaa pyörittävää elämäntahtoa. Siten symbolistisen runouden Ideaalin nostalgia ei heijastele vain aikansa melankolista ilmapiiriä, vaan myös tunnetta ilmaisukeinojen riittämättömyydestä. Ideaalin saavuttamattomuus on toisin sanoen kirjoitettu symbolismin filosofiseen perustaan. Tässä runossa toivottoman tavoittelun symboleina ovat korkea taivas ja kukkulat, joiden sininen väri kuvastaa symbolistisessa runoudessa yleisesti äärettömän etsintää ja kurottautumista kohti Ideaalista kauneutta (ks. esim. Bowra 1947: 14; Forestier 1982: ). Runon kuvastoa hallitsevat etäisyyksiin ja tilaan viittaavat kuvat. Kahden ensimmäisen säkeistön ensimmäisissä säkeissä kuvattu unelmatodellisuus erotetaan toisen säkeen painajaismaisesta näystä korostamalla niiden vertikaalista suhdetta toisiinsa: onni on ylhäällä, korkealla taivaalla tai kukkuloilla, ja epätoivo ympärillä tai alhaalla, siellä missä puhuja on. Näiden kuvien kautta elämä määrittyy kaipuuksi toiseen, parempaan olotilaan, unelmien ja pelkojen ristivedoksi. Toisaalta runon voisi ehkä myös ajatella tematisoivan mielen pimeän puolen kohtaamista taiteen luomisen edellytyksenä. Symbolistit, jotka kokivat elävänsä kahden kuilun välissä, näkivät yläpuolellaan vaienneen taivaan ja sen alla tiedostamattoman, jonka he mielsivät taiteen syntysijaksi. Kuten Pirjo Lyytikäinen on todennut, nämä mielikuvat heijastavat symbolismin kauneususkon horjumista. Kun Ideaalin olemassaoloa aletaan epäillä, Ideaalinen ei ole enää vain ihannetodellisuus, johon paetaan kuvitelmissa sietämätöntä arkea, vaan sen saavuttaminen alkaa edellyttää antautumista

16 16 pahalle. Tällöin kauneuden tavoittelu ei enää merkitse nousemista arkitodellisuuden yläpuolelle, vaan laskeutumista omaan sisäisyyteen, jossa sen nurjaksi puoleksi paljastuvat pimeyden voimat. (1996: 11; 1999: ) Tässä kuiluja on kuitenkin selvästi vain yksi; ulottuvuus puhujan yläpuolella näyttäytyy mykän epätoivon sijaan lupauksena paremmasta. Usko ihanteelliseen kauneuteen on epäilyn myrkyttämä, mutta ei kokonaan menetetty. Ideaali merkitsee pelastusta, kohoamista kärsimyksen yläpuolelle, mutta mikä on tuskan lähde? Puhujaa ensimmäisessä säkeistössä ympäröivä kuoleman kuilu voisi viitata runoilijan mielensä syövereihin tekemään matkaan. Kuvan voi ehkä tulkita esittävän symbolismille tyypillisesti runoilijan sisäisyyden tuhoavana nieluna, johon heittäytyessään kauneutta tavoitteleva vaarantaa ei vain onneaan vaan myös henkensä. Uhrautumiselle ei ole kuitenkaan vaihtoehtoja, kun vaienneeksi luullun taivaan korkeuksista kuuluu hurmaavaa huilunsoittoa. Unelmien taivas vetää puoleensa, mutta sinne voi kohota vain se, joka kohtaa pimeän puolensa, katsoo sen yösilmiin. Ideaalinen kirkastuu vain niille, jotka näkevät myös painajaisia. Yö, joka Runoja-kokoelmassa esitetään toistuvasti taiteellisen luomisen näyttämönä, löytyisi näin tulkiten runoilijan tiedostamattomasta, jonka sylissä näkijää ympäröi mielikuvien maailma. Arvaamattomuudessaan ja ahdistavuudessaan se tosin muistuttaa erehdyttävästi symbolistien käsitystä heitä ympäröivästä todellisuudesta, dekadentista rappion maailmasta, jossa ihminen joutuu elämään tultuaan karkotetuksi paratiisista. Siten ensimmäinen säkeistö tarjoaa myös toista, edellisen kanssa limittyvää tulkintaa. Symbolistiselle runoudelle ominaiseen tapaan sen kuvasto on varsin monitulkintaista, ja kuvien merkitykset kietoutuvat toisiinsa monimutkaisella tavalla: taivaallisen näyn vastakohdaksi piirtyvä maanpäällinen kärsimys näyttää viittovan niin luovuuden lähteille kuin siihen moderniin todellisuuteen, joka sai symbolistit kaipaamaan tuonpuoleista kauneutta ja toisaalta myös epäilemään sen olemassaoloa. Ja kun taiteilijan matka tiedostamattomaan vertautuu aistimaailman pimeyteen, epätoivosta tulee taiteelliselle luomiselle samanaikaisesti sekä uhka että edellytys. Ideaalin tavoittaminen alkaa näyttää yhä epätodennäköisemmältä. Myös runon toinen säkeistö on tulkinnallisesti varsin ambivalentti: sen painostavan tunnelman voisi ajatella kuvastavan yhtä hyvin melankoliaa kuin sukellusta mielikuvien maailmaan. Kuvana Ideaalisen alapuolella vallitseva pimeys ja ahdistus ja sulku ei viittaa selvästi näistä kumpaankaan. Miten runossa Ideaalisen vastakohdaksi asettuva maallinen olisi sitten

17 17 ymmärrettävä, onko runon painajaismaisissa näyissä kyse runoilijan sisäisyydestä vai modernin maailman kauhuista? Yksittäisen säkeistön kohdalla ei liene perusteltua tehdä ratkaisua suuntaan tai toiseen, mutta kokonaisuudessaan runon kuvallisuus tukee mielestäni ensiksi mainittua tulkintaa. Tältä kannalta erityisen merkityksellisiä ovat kuoleman kuvat, joiden voi ajatella viittaavan symbolismin taiteilijan tehtävän mahdottomuuteen. Näin kuvauksen kohteeksi hahmottuisi ensisijaisesti runoilijuus, jossa kauneuden kaipuun taustalla kuultaa jokaista modernia yksilöä koskettava melankolia. Koska Ideaalin tavoittelu päättyy symbolistisessa runoudessa lähes poikkeuksetta pettymykseen, kuolema on siinä jatkuvasti läsnä. Se on ainoa pakotie, joka runoilijalle jää esteettisen kilvoittelun osoittauduttua turhaksi. Kun tuonpuoleinen kauneus ei tuo helpotusta kärsimykseen, ainoana keinona vapautua siitä on antautuminen kuolemalle. Tämän kytkennän voi jälleen nähdä perustuvan schopenhauerilaiseen estetiikkaan. Schopenhauer kuvasi elämää Tahdon pyörittämäksi kärsimyksen kehäksi, josta ei ole muuta ulospääsyä kuin lyhyet kontemplaation hetket tai kuolema (1995: 167, ). Kenties selvimmin kuolema ja kauneuden tavoittelu kietoutuvat toisiinsa runon viimeisen säkeistön metaforassa tuonen uni-ukset. Siinä kaivattu unen maailma kasvaa kiinni kuoleman valtakuntaan. Siirtymää ajasta ikuisuuteen symboloi ovi, joka kuolemaan viittaavana metaforana on varsin konventionaalinen. Kun elon tulitukset, kirkkaat näkemisen hetket tai niiden aikana paljastunut tuonpuoleinen kauneus se mikä edes hetkittäin tekee elämästä elämisen arvoista loittonee silmissä, avautuvat sydämessä ovet kuolemaan. Ikuinen uni alkaa houkuttaa. Ideaalinen, joka vielä kahdessa ensimmäisessä säkeistössä väikkyi horisontissa kärsimyksen lievittäjänä, uhkaa viimeisessä kadota näköpiiristä kokonaan. Tie ei vie enää sisäisyyteen vaan kuolemaan, johon kaikki tavoittelu päättyy. Parikymmentä vuotta myöhemmin ovi-metaforan kytki unelmien ja kuoleman ehdottomaan liittoon Uuno Kailas tunnetussa runossaan Talo. Siinä puhujan mieltä symboloi kylmä rakennus, jonka ikkunat ovat yöhön päin. Ainoana lämmönlähteenä on epätoivon jäinen palo. Melankolian mustaama mieli sulkee elämän ulkopuolelle. Taloon ei ole pääsyä kellään, siihen ei ole rakennettu ovea ystävän, vieraan tulla. Minällä on ovia vain kaks: uneen ja kuolemaan. (Kailas 2002: 296.)

18 18 Artikkelini mottorunossa Ideaalisen tavoittelu ei johda yhtä apeisiin tunnelmiin. Runon minäpuhuja ilmoittaa haluavansa uskoa valkeuden voimiin siitäkin huolimatta, että joutuu todistamaan kauneuden kuolemaa sielunsa silmin. Uskosta on tullut tahdon asia, keino torjua maailmaan langenneen päättymättömän yön pimeyttä ja kylmyyttä. Metafora valkeat vallat symboloi runossa ikuista ja muuttumatonta, kuolotonta, Ideaalista. Yölintu -runossa sitä edustaa liekki, joka vielä kauas karattuaankin pitää sitä katsellutta otteessaan. Siinä Ideaalin nostalgia esitetään kohtalona, jolta ei voi välttyä, runoilijuuteen erottamattomasti kuuluvana ominaisuutena. Näkemisen lahja tuo mukanaan parantumattoman kaipuun, jota ympäröivän todellisuuden lohduttomuus entisestään syventää. Ideaalin nostalgia ei näyttäydy siinä Valkeat vallat -runon tavoin takertumisena saavuttamattomaan ihanteeseen, vaan pysähtyneenä, hiljaisena suruna, johon ei runon maailmassa ole luvassa lievitystä edes toivottomasta tavoittelusta. Viimeiseksi analysoimassani runossa poissaoleva kauneus jäsentää kokemusta maailmasta erityisen selvästi: Ideaalin nostalgia jakaa todellisuuden kahtia ideaalisen ja sen vastakohdaksi piirtyvään runoilijan sisäisyyteen. Sieltä löytyy kaikki se ahdistus ja pimeys, jota moderni maailma symbolistien mielikuvissa edusti. Ideaalin saavuttamattomuus johtaa runossa lopulta ihanteen menetykseen ja elämänväsymykseen. Silmissä loittoneva kauneus ei enää herätä kaipuuta, vaan toiveen kuolemasta. Viitteet 1 Ideaalin nostalgian määritelmästä ks. Lyytikäinen 1997: Näin Onervan tuotantoa on jäsentänyt esim. Auli Viikari tutkimuksessaan Ääneen kirjoitettu. Vapautuvien mittojen varhaisvaiheet suomenkielisessä lyriikassa (1987). 3 Artikkelissaan The Structure of the Symbolist Movement (1982) György M. Vajda erittelee piirteitä, jotka erottavat symbolismin muista Euroopassa samanaikaisesti vaikuttaneista kirjallisista virtauksista. Vajdan mukaan symbolismi ei syntynyt muista suuntauksista irrallaan, vaan sen omaleimaisuus on seurausta sen filosofisesta perustasta ja siihen pohjautuvasta poetiikasta sekä tyylistä, jota rakensivat suuntauksen muotoperiaatteet. Jokaisessa symbolistisessa teoksessa on löydettävissä hänen mukaansa ainakin yksi näistä elementeistä. (Vajda 1982: 29.) Tämän määritelmän perusteella runoja, joiden tematiikka ja kuvallisuus ovat yhteydessä symbolismin ohjelmaan, voi siis pitää symbolistisina, vaikka symbolistiset vaikutteet eivät näkyisikään niiden muodossa.

19 19 4 Runoja sai ilmestyessään osakseen ankaraa kritiikkiä: sitä moitittiin muun muassa ajatuksenkulun sekavuudesta ja omaperäisyyden puutteesta, joka arvostelijoiden mukaan ilmeni erityisesti Leinon ja Mannisen tyylien jäljittelynä (Nieminen 1982: ). Aikalaisperspektiivi ei riittänyt kiinnittämään kirjailijoiden tuotannon yhteisiä piirteitä symbolismin estetiikkaan, johon Onervalla kielitaitoisena toki oli mahdollisuus tutustua muutenkin kuin maanmiehiensä välityksellä. 5 Melankoliakäsitysten historiasta ks. esim. Ferguson 1995: 6 19; Radden 2000: vi xi. 6 Modernina aikana melankolialle on vakiintunut kaksi määritelmää: se on käsitetty suruksi vailla syytä (engl. sorrow without cause) ja olemassaolon menetetykseksi (engl. loss of being). Näistä ensiksi mainitussa korostuu melankolisuuden riippumattomuus ulkoisista tekijöistä ja jälkimmäisessä melankolian kytkeytyminen modernin problematiikkaan. Modernin yksilön olemassaolon perusteita horjuttaa nostalginen tähyily esimoderniin, joka hektisen nykyajan rinnalla näyttäytyy onnen ja harmonian tyyssijana. Se irrottaa yksilön omasta ajastaan, vaarantaa olemisen tässä hetkessä. (Ferguson 1995: xvi; Karkama 1994: 12.) 7 Cecil Bowra selittää symbolistisen runouden kuvaston tiheyttä sitä, että melkein jokainen sana on siinä symboli juuri pyrkimyksellä kääntää yliluonnollinen kokemus reaalimaailman kielelle (1947: 5). 8 The essence of Symbolism is its insistence on a world of ideal beauty, and its conviction that this is realised through art. The ecstasies which religion claims for the devout through prayer and contemplation are claimed by the Symbolist for the poet through the exercise of his craft. Nor is so proud a claim entirely unreasonable. For the undivided attention which the enraptured worshipper gives to the object of his prayers and the sense of timeless contentment which he finds through them are not entirely different from the pure aesthetic state which seems to obliterate distinctions of time and place, of self and not-self, of sorrow and joy. (Bowra 1947: 6.) 9 Platon hahmotteli ideaoppiaan tunnetussa luolavertauksessaan, ks. esim. Harva 1989: Symbolismin kirjallisen teorian kytkennöistä Platonin filosofiaan ks. Sarajas-Korte 1966: Runoja-kokoelman taiteilijuutta problematisoivissa runoissa esiintyvät taiteellisen näkemisen metaforat kytkeytyvät myös laajempaan kulttuuriseen kontekstiin: näkeminen on useimmissa kielissä ymmärtämisen, tietämisen ja yliaistillisen maailman metafora, jonka universaaliutta selittävät ihmisen fyysiset ominaisuudet ja inhimillinen havaintotapa. Koska näkö on aisteistamme eriytynein, se rinnastuu kielen rakentumista ohjaavissa kognitiivisissa prosesseissa

20 20 tietämiseen. Silmäsymboli kuuluu samaan merkityskenttään: se liitetään symboliikassa yleisesti valoon ja henkiseen tai hengelliseen näkökykyyn sekä aurinkoon, joka monissa kulttuureissa on mielletty kaikkinäkeväksi silmäksi. (Biedermann 1993: ; Tsur 2003: 332.) 12 Olen tietoisesti rajannut dekadenssin artikkelini ulkopuolelle. Tämän esityksen puitteissa mainittakoon kuitenkin, että suuntaus kietoutui symbolismiin ja päinvastoin. Symbolismi ja dekadenssi olivat toistensa kääntöpuolia: Pohjimmiltaan molemmissa on kyse Ideaalin tavoittelusta ja menetyksestä. Dekadentti ei vain jaksa enää uskoa siihen, mitä kohti symbolisti kurkottelee. Siksi dekadenssille oli ominaista erityisesti rappion ja elämänväsymyksen kuvaaminen. (Lyytikäinen 1996: 11 13; Vajda 1982: ) Lähteet ABASTADO, CLAUDE 1982: The Language of Symbolism. Teoksessa The Symbolist Movement in the Literature of European Languages. Toim. Anna Balakian. Budapest: Akadémiai Kiadó BIEDERMANN, HANS 1993: Suuri symbolikirja. (Knaurs Lexicon der Symbole.) Suom. Pentti Lempiäinen. Helsinki: WSOY. BOWRA, CECIL M. 1947: The Heritage of Symbolism. Macmillan: London. FERGUSON, HARVIE 1995: Melancholy and the critique of modernity. Søren Kierkegaard s religious psychology. London: Routledge. FORESTIER, LOUIS 1982: Symbolist Imagery. Teoksessa The Symbolist Movement in the Literature of European Languages. Toim. Anna Balakian. Budapest: Akadémiai Kiadó GIDDENS, ANTHONY 1991: Modernity and Self-Identity. Self and Society in the Late Modern Age. Cambridge: Polity Press. HARVA, URPO 1989: Suuria ajattelijoita. Suppea filosofian historia. Helsinki: Otava. KAILAS, UUNO 2002 (1931): Uni ja kuolema. Runot Helsinki: SKS. KARKAMA, PERTTI 1994: Kirjallisuus ja nykyaika. Suomalaisen sanataiteen teemoja ja tendenssejä. Helsinki: SKS. KERMODE, FRANK 1957: Romantic Image. London: Routledge and Kegan Paul. KUNNAS, MARIA-LIISA 1972: Mielikuvien taistelu. Psykologinen aatetausta Eino Leinon tuotannossa. Helsinki: SKS.

21 21 LYYTIKÄINEN, PIRJO 1996: Vuosisadanvaihteen symbolismi ja dekadenssi. Teoksessa Katsomuksen ihanuus. Kirjoituksia vuosisadanvaihteen taiteista. Toim. Pirjo Lyytikäinen, Jyrki Kalliokoski ja Mervi Kantokorpi. Helsinki: SKS LYYTIKÄINEN, PIRJO 1997: Narkissos ja sfinksi. Minä ja Toinen vuosisadanvaihteen kirjallisuudessa. Helsinki: SKS. LYYTIKÄINEN, PIRJO 1999: Symbolismi ja dekadenssi. Teoksessa Suomen kirjallisuushistoria 2. Järkiuskosta vaistojen kapinaan. Toim. Lea Rojola. Helsinki: SKS LYYTIKÄINEN, PIRJO 2001: Aavistuksen poetiikkaa. Symbolismi ja Otto Mannisen runous. Teoksessa Romanttinen moderni. Kirjoituksia runouskäsityksistä. Toim. Tuula Hökkä. Helsinki: SKS NIEMINEN, REETTA 1982: Elämän punainen päivä. L. Onerva Helsinki: SKS. ONERVA, L. 1908: Runoja. Helsinki: Vihtori Kososen kirjapaino. RADDEN, JENNIFER 2000: The Nature of Melancholy. From Aristotle to Kristeva. New York: Oxford University Press. SALOMAA, J. E. 1944: Arthur Schopenhauer. Elämä ja filosofia. Helsinki: WSOY. SARAJAS-KORTE 1966: Suomen varhaissymbolismi ja sen lähteet. Tutkielma Suomen maalaustaiteesta Helsinki: Otava. SCHOPENHAUER 1995 (1819): The World as Will and Idea. (Die Welt als Wille und Vorstellung.) Transl. Jill Berman. London: Everyman. TSUR, REUVEN 2003: On the shore of nothingness. Space, rhythm, and semantic structure in religious poetry and its mystic-secular counterpart. A study in cognitive poetics. Charlottesville: Imprint Academic. VAJDA, GYÖRGY 1982: The Structure of the Symbolist Movement. Teoksessa The Symbolist Movement in the Literature of European Languages. Toim. Anna Balakian. Budapest: Akadémiai Kiadó VIIKARI, AULI 1987: Ääneen kirjoitettu. Vapautuvien mittojen varhaisvaiheet suomenkielisessä lyriikassa. Helsinki: SKS. WELLEK, RENÉ 1982: What is Symbolism? Teoksessa The Symbolist Movement in the Literature of European Languages. Toim. Anna Balakian. Budapest: Akadémiai Kiadó

Irja Öun Geriatrian erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys

Irja Öun Geriatrian erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Irja Öun Geriatrian erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Lääkärin koulutus korostaa biologista näkökulmaa Kuolema biologinen psykologinen kulttuurinen eettinen ja uskonnollinen näkökulma

Lisätiedot

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski

Taiteen ja sosiaalityön rajalla. Arja Honkakoski Taiteen ja sosiaalityön rajalla Aikuissosiaalityön i i päivät ä 18.-19.1.201119 1 Työryhmä 19.1.2011: Taiteen avaamat mahdollisuudet d sosiaalityössä Arja Honkakoski Mahdollisuus enemmän kuin todellisuus?

Lisätiedot

TYÖKIRJANEN. Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta

TYÖKIRJANEN.  Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta TYÖKIRJANEN www.ilonsade.com Saat inspiroivaa henkisen alan koulutusta Tervetuloa luottamaan itseesi! Olen onnellinen, että olet mukana Anna Sielusi Valon ohjata - illassa luomassa luottamusta itseesi.

Lisätiedot

Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot

Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot Laajennettu tiedonkäsitys ja tiedon erilaiset muodot Totuudesta väitellään Perinteinen käsitys Tutkimuksella tavoitellaan a. On kuitenkin erilaisia käsityksiä. Klassinen tiedon määritelmä esitetään Platonin

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Kuolevan potilaan ja hänen omaisensa kohtaamisesta

Kuolevan potilaan ja hänen omaisensa kohtaamisesta Kuolevan potilaan ja hänen omaisensa kohtaamisesta Kuolevan hyvä hoito, yhteinen vastuumme Yhteisvastuukeräyksen saattohoitokoulutus Tampere, 30.10.2015 Irja Öun Terhokoti LL, geriatrian erikoislääkäri

Lisätiedot

Kultaisia sanoja. (Uusi Aika 1901, N:o 2, Tammikuun 12 p )

Kultaisia sanoja. (Uusi Aika 1901, N:o 2, Tammikuun 12 p ) Kuta enemmän tiedät ja kuta paremmin ymmärrät, sitä ankarammin sinua tuomitaan, jollei elämäsi ole yhtä pyhä kuin tietosi on laaja. Tuomas Kempiläinen. Vaikka maailma tuhansine ilmiöineen vetää ihmisen

Lisätiedot

TIINA PUPUTTI Y KSINKERTAISUUS. Davide Cerati on Pohjois-Italiassa toimiva ammattivalokuvaaja,

TIINA PUPUTTI Y KSINKERTAISUUS. Davide Cerati on Pohjois-Italiassa toimiva ammattivalokuvaaja, Cerati on innostunut henkilökohtaisesta projektistaan Enkelit. Kuvien ideat syntyvät usein kuvaustilanteessa inspiraatio tulee malleista ja tunnelmasta. TIINA PUPUTTI Davide Cerati on Pohjois-Italiassa

Lisätiedot

Näkökulmia kirjallisuuteen, 5 tyylistä ja runoudesta

Näkökulmia kirjallisuuteen, 5 tyylistä ja runoudesta Näkökulmia kirjallisuuteen, 5 tyylistä ja runoudesta Cecilia Therman SULJETHAN MATKAPUHELIMESI! Jättäkää myöhästyville paikkoja oven lähelle. Ohjelma 1. Keskustelua tyylistä 2. Ohjeita runojen analysoimiseen

Lisätiedot

Fellmannian kulma 5.10.2013 Virpi Koskela LUT/Lahti School of Innovation

Fellmannian kulma 5.10.2013 Virpi Koskela LUT/Lahti School of Innovation Fellmannian kulma 5.10.2013 Virpi Koskela LUT/Lahti School of Innovation Jokaisessa uudessa kohtaamisessa kannamme mukanamme kehoissamme kaikkien edellisten kohtaamisten historiaa. Jako kahteen! - Ruumis

Lisätiedot

Lasten luovuuden rohkaisu ja tarinallisuuden merkitys siinä kuvataideopettajan silmin

Lasten luovuuden rohkaisu ja tarinallisuuden merkitys siinä kuvataideopettajan silmin Lasten luovuuden rohkaisu ja tarinallisuuden merkitys siinä kuvataideopettajan silmin Vattumadon talo päiväkotiprojekti eskareille Valoveistos ja Varjoteatteri Merja Isomaa-James, Tuija Mettinen LÄHTÖTILANNE

Lisätiedot

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunneklinikka Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunnekehoterapia on luontaishoitomenetelmä, joka on kehittynyt erilaisten luontaishoitomenetelmien yhdistämisestä yhdeksi hoitomuodoksi.

Lisätiedot

Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit. duration ca. 23

Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit. duration ca. 23 Maija Hynninen: Orlando-fragmentit (2010) 1. Unelma Sormiharjoitus 1 2. Tammipuu Sormiharjoitus 2 3. suunnit duration ca. 23 Työskentelimme Henriikka Tavin kanssa löyhässä symbioosissa, keskustelimme ja

Lisätiedot

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6.

MAAILMAN NAPA. Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008. apa_mv_a7.indd 1 4.6. MAAILMAN NAPA Vihkonen on osa Pop In hanketta, joka tekee työtä seksuaalista kaltoinkohtelua vastaan 2006-2008 apa_mv_a7.indd 1 4.6.2007 22:32:08 Ketä sinä kosketit viimeksi? Miltä tuntui koskettaa? Miten

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Suomalaisten yritysten kokemuksia Kiinasta liiketoiminta-alueena

Suomalaisten yritysten kokemuksia Kiinasta liiketoiminta-alueena Suomalaisten yritysten kokemuksia Kiinasta liiketoiminta-alueena KTT, KM Arja Rankinen Suomen Liikemiesten Kauppaopisto 4.6.2010 Kulttuurinen näkökulma Kulttuurin perusta Kulttuuri Sosiaalinen käyttäytyminen

Lisätiedot

HAIKEUS ROHKEUS ONNI YLPEYS RAKKAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS VIHA PELKO IHASTUS RAUHALLISUUS ILO VÄSYMYS INHO RIEMU TOIVO PETTYMYS KAIPAUS PIRTEYS

HAIKEUS ROHKEUS ONNI YLPEYS RAKKAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS VIHA PELKO IHASTUS RAUHALLISUUS ILO VÄSYMYS INHO RIEMU TOIVO PETTYMYS KAIPAUS PIRTEYS TYYTYVÄISYYS AHDISTUS SURU IHASTUS LUOTTAMUS EPÄLUULO ILO KAIPAUS VÄLINPITÄMÄTTÖ- MYYS PIRTEYS ONNI TOIVO JÄNNITYS RIEMU TUSKA EPÄTOIVO MIELIALAPÄIVÄKIRJA YLPEYS VIHA RAUHALLISUUS PELKO ROHKEUS VÄSYMYS

Lisätiedot

II Elämän tarkoituksettomuuskokemuksen taustaa

II Elämän tarkoituksettomuuskokemuksen taustaa Sisältö Alkusanat... 11 I Sattuma vai tarkoitus? Elämä on mutta mitä?... 17 Kirjan rakenne ja lukuohje.... 23 Kaksi uudistamisen ja itsekasvatuksen tapaa... 28 Sydämen ajattelu... 31 II Elämän tarkoituksettomuuskokemuksen

Lisätiedot

9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti

9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti 9. luokan runoanalyysi kielitietoisesti Mika Kukkola, Tiistilän koulu Tavoite on purkaa runouden rakennetta ja merkityksiä kielitietoisesti ja kirjoittaa mallitekstin avulla runoanalyysi verkkolomakkeessa

Lisätiedot

Puroja ja rapakoita. Elina Viljamaa. Varhaiskasvatuksen päivä Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia

Puroja ja rapakoita. Elina Viljamaa. Varhaiskasvatuksen päivä Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia Puroja ja rapakoita Loviisa Viljamaa & Elina Viljamaa Varhaiskasvatuksen päivä 10.5.2012 Elina Viljamaa Oulun yliopisto SkidiKids/TelLis, Suomen Akatemia Kertominen on kaikilla ihmisillä olemassa oleva

Lisätiedot

Ytimenä validaatio. Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Ytimenä validaatio. Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Ytimenä validaatio Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja 18.05.2015 on amerikkalaisen validaatiomenetelmän pohjalta suomalaiseen hoitokulttuuriin kehitetty vuorovaikutusmenetelmä validaatio tulee englannin

Lisätiedot

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti

Elämän mullistavat muutokset. Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Elämän mullistavat muutokset Keijo Markova 5.12.2013 parisuhdeterapeutti Miksi haluan puhu muutoksista? Muutos lisää stressiä yksilölle, parille ja perheelle Stressi voi olla niin suuri, ettei meidän opitut

Lisätiedot

Susanna Anglé. PsT, psykoterapeutti Psykologikeskus ProMente, Turku 20.1.2011

Susanna Anglé. PsT, psykoterapeutti Psykologikeskus ProMente, Turku 20.1.2011 Susanna Anglé PsT, psykoterapeutti Psykologikeskus ProMente, Turku 20.1.2011 I Toiveikkuuden määritelmästä ja merkityksestä Mitä toiveikkuus, toivo, on? Miksi toivo on tärkeää? II Toiveikkuuden ylläpitämisestä

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Naturalistinen ihmiskäsitys

Naturalistinen ihmiskäsitys IHMISKÄSITYKSET Naturalistinen ihmiskäsitys Ihminen on olento, joka ei poikkea kovin paljon eläimistä: ajattelulle ja toiminnalle on olemassa aina jokin syy, joka voidaan saada selville. Ihminen ei ole

Lisätiedot

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN

MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN www.flow.fi MINÄ MATKA LÖYTÄMINEN Joka tahtoo matkalle kohti uutta, hänen on lähdettävä. Miten matkalle voi lähteä? Omin jaloin, ottamalla ensimmäinen askel. Mitä sitten tapahtuu? Kyllä se selviää, askel

Lisätiedot

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys.

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys. Päivä 67 3.8 Sininen Lunaarinen Käsi Mistä pitää kiinni kaksin käsin ja mistä irrottaa ote? Haasteen lunaarinen sointu tarjoilee valintoja ja vastakohtia. On aika valita niin että oma voima saa virrata

Lisätiedot

MYYTIT Totta vai tarua?

MYYTIT Totta vai tarua? MYYTIT Totta vai tarua? MYYTTI ON TARINA Arkikielessä myytti merkitsee usein epätotta, satua, juttua vain. Tämä on myytin todellisen olemuksen sivuuttamista ja vähättelyä! Maailmassa on muitakin totuuksia

Lisätiedot

Hyvä vuorovaikutus muistisairautta sairastavan kanssa. Arja Isola professori emerita Oulun yliopisto. 11/04/2014 Arja Isola 1

Hyvä vuorovaikutus muistisairautta sairastavan kanssa. Arja Isola professori emerita Oulun yliopisto. 11/04/2014 Arja Isola 1 Hyvä vuorovaikutus muistisairautta sairastavan kanssa Arja Isola professori emerita Oulun yliopisto 11/04/2014 Arja Isola 1 Välittäminen Välittäminen! Mitä se merkitsee? 1. Toisistamme välittäminen 2.

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja!

Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja! Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja! 41. Valtakunnalliset Kuntoutuspäivät 10.-11.4.2013 Aikuiskouluttaja Raine Manninen www.rainemanninen.fi Uskotko itsesi kehittämiseen, vai kuluuko aikasi itsesi

Lisätiedot

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010 Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010 Filosofia ja systeemiajattelu (3 op, L) Mat-2.1197/TU-53.1150 3.2. Noste 17.2. Mindset 24.2. Kasvu. Vieraana

Lisätiedot

Entä sitten kun ei pyyhi hyvin?! keinoja stressin hallintaan ilon psykologian ja läsnäolon avulla

Entä sitten kun ei pyyhi hyvin?! keinoja stressin hallintaan ilon psykologian ja läsnäolon avulla TYÖSSÄ JAKSAMINEN JA HYVINVOINTI Entä sitten kun ei pyyhi hyvin?! keinoja stressin hallintaan ilon psykologian ja läsnäolon avulla Pia Orell-Liukkunen TeraPia; www.terapiaorell.com Flowmeon Oy, www.flowmeon.fi

Lisätiedot

ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY?

ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY? ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY? ONKO ONNELLISUUS JOTAKIN, JONKA VOIMME SAAVUTTAA SAAMALLA ITSELLEMME SEN, MIKÄ TEKISI MEISTÄ ONNELLISIA? TUTKITTUANI ITSEÄNI JA ELÄMÄÄNI OLEN TULLUT TODISTANEEKSI ITSELLENI,

Lisätiedot

Esa Saarinen Henkinen kasvu, soveltava filosofia ja systeemiäly

Esa Saarinen Henkinen kasvu, soveltava filosofia ja systeemiäly Esa Saarinen Henkinen kasvu, soveltava filosofia ja systeemiäly Teknillinen korkeakoulu kevät 2007 luento II, unplugged S ystems Analysis Laboratory Helsinki University of Technology Raphael: School of

Lisätiedot

MUUTOS JA MUUTOKSESSA ELÄMISEN TAIDOT EIJA HIMANEN 12.4.2015

MUUTOS JA MUUTOKSESSA ELÄMISEN TAIDOT EIJA HIMANEN 12.4.2015 MUUTOS JA MUUTOKSESSA ELÄMISEN TAIDOT EIJA HIMANEN 12.4.2015 Käsiteltäviä näkökulmia Mitä muutos on? Mitä ihmiselle muutoksessa tapahtuu? Työkaluja muutoksessa kipuilevan tukemiseen. Muutos Tilanteen tai

Lisätiedot

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa?

Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Kulttuuriperintö huomenna Elämystalouden arvokohde vai osallisuus tulevaisuuden rakentamisessa? Professori Katriina Siivonen, Helsingin yliopisto Elävä perinne! Avaus aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen

Lisätiedot

Kant Arvostelmia. Informaatioajan Filosofian kurssin essee. Otto Opiskelija 65041E

Kant Arvostelmia. Informaatioajan Filosofian kurssin essee. Otto Opiskelija 65041E Kant Arvostelmia Informaatioajan Filosofian kurssin essee Otto Opiskelija 65041E David Humen radikaalit näkemykset kausaaliudesta ja siitä johdetut ajatukset metafysiikan olemuksesta (tai pikemminkin olemattomuudesta)

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä

Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä Keskeiset ongelmat narsistisessa häriössä kun lapsi omalla olemassaolollaan tuottaa vanhemmilleen iloa ja tyydytystä kun lapsi tulee hyväksytyksi, ymmärretyksi ja rakastetuksi omana itsenään kun lapsen

Lisätiedot

4. Ilmoitus. Room. 1:19-23

4. Ilmoitus. Room. 1:19-23 4. Persoonallinen Jumala ja kristinuskon totuusvaatimus ihminen oppii tuntemaan Jumalan vasta kun Jumala itse kertoo itsestään ihmisen osuus? ilmoituksen käsite Raamatun asema ilmoituksessa kokemus ja

Lisätiedot

Näkökulmia surun kohtaamiseen

Näkökulmia surun kohtaamiseen Näkökulmia surun kohtaamiseen 1 Psyykkisen kriisin kuvaus läheisen ihmisen kuoleman jälkeen (esim. Cullberg 1973) shokkivaihe (muutamasta sekunnista muutamaan päivään) reaktiovaihe (muutama kuukausi) korjaamisvaihe

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

VOIMAUTTAVA VALOKUVA

VOIMAUTTAVA VALOKUVA VOIMAUTTAVA VALOKUVA Voimauttava valokuva on taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämä sosiaalipedagoginen menetelmä, jonka avulla valokuvaa voidaan käyttää yksilön ja erilaisten ryhmien

Lisätiedot

Kleopas, muukalainen me toivoimme

Kleopas, muukalainen me toivoimme Luukas 24 : 13-35 16 18 : Mutta heidän silmänsä olivat pimitetyt, niin etteivät he tunteneet häntä. Ja hän sanoi heille: "Mistä te siinä kävellessänne puhutte keskenänne?" Niin he seisahtuivat murheellisina

Lisätiedot

Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa.

Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa. a j o n u R n a a m luke Runoissa kieltä käytetään usein arkikielestä poikkeavalla tavalla. Runoissa kaikella on merkitystä eikä yhtä ainoaa oikeaa tulkintaa ole olemassa. Tarpeellisia käsitteitä N I N

Lisätiedot

Taide on tavallista. Taideterapia kuntoutumisen tukena. Mitä taideterapia on? Sopisiko se minulle?

Taide on tavallista. Taideterapia kuntoutumisen tukena. Mitä taideterapia on? Sopisiko se minulle? Taide on tavallista Taideterapia kuntoutumisen tukena Mitä taideterapia on? Sopisiko se minulle? Tutkimme kuvissamme iloa, tuskaa, kaihoa, häpeää, surua. Nyt katson taidetta ja elämää eri muodoissa uusin

Lisätiedot

Esimerkkejä mielikuvitusta korostavista taiteen tyylisuunnista, aikakausista ja taiteilijoista. mielikuvitus

Esimerkkejä mielikuvitusta korostavista taiteen tyylisuunnista, aikakausista ja taiteilijoista. mielikuvitus Esimerkkejä mielikuvitusta korostavista taiteen tyylisuunnista, aikakausista ja taiteilijoista mielikuvitus Romantiikka -1700-luvun loppu, 1800-luvun alku - jo 1700-luvulla muodissa olivat romanssit, eli

Lisätiedot

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä Pohdi! Seisot junaradan varrella. Radalla on 40 miestä tekemässä radankorjaustöitä. Äkkiä huomaat junan lähestyvän, mutta olet liian kaukana etkä pysty varoittamaan miehiä, eivätkä he itse huomaa junan

Lisätiedot

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka

Äi 8 tunti 6. Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Äi 8 tunti 6 Tekstin rakenne, sitaattitekniikka Tekstin kirjoittaminen on prosessi Ensimmäinen versio sisältää ne asiat, mitä tekstissäsi haluat sanoa. Siinä ei vielä tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

Syyslukukauden 2012 opintotarjonta

Syyslukukauden 2012 opintotarjonta Syyslukukauden 2012 opintotarjonta ELOKUVA JA TELEVISIO Elokuvan ja median historia 5 op MUOTOILU Taiteen ja kulttuurin historia 3 op MUSIIKKI Musiikin historia 5 op VIESTINTÄ Taidehistoria 5 op Viestintä

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

DIALOGISEN KOHTAAMISEN MERKITYS SUREVAN LÄHEISEN ELÄMÄSSÄ

DIALOGISEN KOHTAAMISEN MERKITYS SUREVAN LÄHEISEN ELÄMÄSSÄ DIALOGISEN KOHTAAMISEN MERKITYS SUREVAN LÄHEISEN ELÄMÄSSÄ Surukonferenssi 27.4.2017 klo 13.00 14.30 28.4.2017 klo 12.30 14.00 Varpu Lipponen TtT, FM, yliopettaja, psykoterapeutti Dialoginen kohtaaminen

Lisätiedot

1. Uskon puolustus. Jyväskylän Vapaaseurakunta

1. Uskon puolustus. Jyväskylän Vapaaseurakunta 1. Uskon puolustus Jyväskylän Vapaaseurakunta 2. Sisältö Klo 12-13.30 Timo K: 1) Katsaus ateismiin ja uusateismiin 2) Mitä meiltä kysytään? Mitä vastamme kysymyksiin? *Miksi on kärsimystä, jos Jumala on

Lisätiedot

KASVATETTAVAN OSALLISTAMINEN JA KASVUN ARVIOINTI

KASVATETTAVAN OSALLISTAMINEN JA KASVUN ARVIOINTI KASVATETTAVAN OSALLISTAMINEN JA KASVUN ARVIOINTI VTT/ Sosiologi Hanna Vilkka Opetusmenetelmät ja opetuksen arviointi -seminaari/ Turun kesäyliopisto 11.12.2010 RAKENTEISTA TOIMIJAAN Oma kasvu merkityksissä,

Lisätiedot

LUENTO TUETUSTA PÄÄTÖKSENTEOSTA JA ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDESTA. Satu Rautiainen, YTL Mikkeli / Kuopio

LUENTO TUETUSTA PÄÄTÖKSENTEOSTA JA ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDESTA. Satu Rautiainen, YTL Mikkeli / Kuopio LUENTO TUETUSTA PÄÄTÖKSENTEOSTA JA ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDESTA Satu Rautiainen, YTL Mikkeli 05.10. / Kuopio 11.10. Luentoni perustuu lisensiaatintutkimukseeni Itsemääräämisoikeus vammaisten henkilöiden kokemana

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

1) Kirjoittamisen aiheen tai näkökulman on tunnuttava tuoreelta, maistuttava uudelta.

1) Kirjoittamisen aiheen tai näkökulman on tunnuttava tuoreelta, maistuttava uudelta. Juhani Niemi ALKUOPPIA KIRJOITTAMISEEN Perustavia lähtökohtia: 1) Kirjoittamisen aiheen tai näkökulman on tunnuttava tuoreelta, maistuttava uudelta. 2) Suhteen käsiteltävään aiheeseen on oltava omakohtainen,

Lisätiedot

Mitä on laadullinen tutkimus? Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto

Mitä on laadullinen tutkimus? Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Mitä on laadullinen tutkimus? Pertti Alasuutari Tampereen yliopisto Määritelmiä Laadullinen tutkimus voidaan määritellä eri tavoin eri lähtökohdista Voidaan esimerkiksi korostaa sen juuria antropologiasta

Lisätiedot

7. Luento 9.3. Hyvä ja paha tunne

7. Luento 9.3. Hyvä ja paha tunne 7. Luento 9.3. Hyvä ja paha tunne Hyvä ja paha 19.1.-30.3.2011 Helsingin suomenkielinen työväenopisto FM Jussi Tuovinen Luentoaineisto: http://opi.opisto.hel.fi/yleisluennot/ Hyvä ja paha tunne Pitäisikö

Lisätiedot

Jukka Oksanen Päihde- ja mielenterveyspäivät 2011 VERTAISUUDEN HYÖDYNTÄMINEN HOITOVAIHTOEHTOJEN ETSIMISESSÄ VOIKO VERTAISUUTTA KEHITTÄÄ?

Jukka Oksanen Päihde- ja mielenterveyspäivät 2011 VERTAISUUDEN HYÖDYNTÄMINEN HOITOVAIHTOEHTOJEN ETSIMISESSÄ VOIKO VERTAISUUTTA KEHITTÄÄ? Jukka Oksanen Päihde- ja mielenterveyspäivät 2011 VERTAISUUDEN HYÖDYNTÄMINEN HOITOVAIHTOEHTOJEN ETSIMISESSÄ VOIKO VERTAISUUTTA KEHITTÄÄ? Pienyhteisö jokaisen tukena ALAN VAUX (1988) Perheemme, ystävämme,

Lisätiedot

Aikuisväestön hyvinvointimittari 2.6. Minun elämäntilanteeni

Aikuisväestön hyvinvointimittari 2.6. Minun elämäntilanteeni PKS kaupungit ja Socca 13.12.2017 1 Aikuisväestön hyvinvointimittari 2.6 Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, joka muodostuu eri osa-alueista. Seuraava kyselyssä käydään läpi kaikki

Lisätiedot

Elisse Heinimaa / Luentojen tekstit Tallinnassa ja Tartossa REGGIO EMILIA -PEDAGOGIIKAN PERIAATTEITA JA PERUSKÄSITTEITÄ

Elisse Heinimaa / Luentojen tekstit Tallinnassa ja Tartossa REGGIO EMILIA -PEDAGOGIIKAN PERIAATTEITA JA PERUSKÄSITTEITÄ 1 Elisse Heinimaa / Luentojen tekstit 3. - 4.5.2013 Tallinnassa ja Tartossa REGGIO EMILIA -PEDAGOGIIKAN PERIAATTEITA JA PERUSKÄSITTEITÄ REGGIO EMILIAN PÄIVÄKOTIEN KASVATUSAJATTELUN OMINAISPIIRTEITÄ: PÄIVÄKOTI

Lisätiedot

Eriarvoistava kieli ja köyhyys

Eriarvoistava kieli ja köyhyys Eriarvoistava kieli ja köyhyys Kieli ja syrjäytyminen 8.2.2019 Anna-Maria Isola Osallisuus on sitä, että ihminen kuuluu merkityksellisenä osana johonkin kokonaisuuteen. Hän tulee kuulluksi itsenään ja

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

LUOMINEN. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n. 6 000 vuotta sitten.

LUOMINEN. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n. 6 000 vuotta sitten. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) LUOMINEN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n.

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

TEIJA RANTALA. Pieni kirja JOHTAMISESTA. Alma Talent 2019 Helsinki

TEIJA RANTALA. Pieni kirja JOHTAMISESTA. Alma Talent 2019 Helsinki TEIJA RANTALA Pieni kirja JOHTAMISESTA Alma Talent 2019 Helsinki Copyright 2019 Alma Talent Oy ja Teija Rantala ISBN: 978-952-14-3676-5 ISBN: 978-952-14-3677-2 (sähkökirja) ISBN: 978-952-14-3678-9 Kansi:

Lisätiedot

Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen luento

Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen luento Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen luento Filosofian kurssi 2008 Tavoitteet Havaita filosofian läsnäolo arjessa Haastaa nykyinen maailmankuva Saada

Lisätiedot

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri?

VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? VISUAALISEN KULTTUURIN MONILUKUTAITO? Kulttuuri? Visuaalinen kulttuuri? Kulttuuri = jonkin ryhmän ominaislaatu, joka ilmenee erilaisina arvoina ja toimintatapoina sekä aineellisina ja aineettomina tuotteina.

Lisätiedot

Johdanto... 9 Luku 1. Systeemi... 19 Luku 2. Terveys... 43

Johdanto... 9 Luku 1. Systeemi... 19 Luku 2. Terveys... 43 Sisällysluettelo Johdanto... 9 Luku 1. Systeemi... 19 Systeeminäkemys... 20 Kehon ja mielen yhteistyö johtaa terveyteen tai sairauteen... 22 Systeeminen ihmiskäsitys... 29 Ihmiskäsitys kehittyy jatkuvasti...

Lisätiedot

Tule sellaisena kuin olet. 5. Toivoa epätoivoon 26.10.2014

Tule sellaisena kuin olet. 5. Toivoa epätoivoon 26.10.2014 Tule sellaisena kuin olet 5. Toivoa epätoivoon 26.10.2014 2 Toivon kultuurin luominen Useimmat ihmiset elävät hiljaisen epätoivon vallassa. - Henry Thoreau 3 Toivo (sivistyssanakirja) harras odotus, että

Lisätiedot

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo

Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Kirja-analyysi Nuortenkirjan tulkintatehtävä Anna Alatalo Anna Alatalo Aihe Mistä teos kertoo? - Aihe on konkreettisesti selitettävissä oleva kokonaisuus, joka kirjassa kuvataan. - Mika Wickströmin Kypärätempun

Lisätiedot

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa verkossa liikkuvin kuvin

Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa verkossa liikkuvin kuvin Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa verkossa liikkuvin kuvin 5.3.2009 Sanomatalossa Reidar Wasenius Prometium Oy ...eli mitä ihmisiin vaikuttajan kannattaa ajatella videoleikkeistä verkossa...?

Lisätiedot

Ruma merkitys. Tommi Nieminen. XLII Kielitieteen päivät. Kielitieteen epäilyttävin välttämätön käsite. tommi.nieminen@uef.fi. Itä-Suomen yliopisto ...

Ruma merkitys. Tommi Nieminen. XLII Kielitieteen päivät. Kielitieteen epäilyttävin välttämätön käsite. tommi.nieminen@uef.fi. Itä-Suomen yliopisto ... Ruma merkitys Kielitieteen epäilyttävin välttämätön käsite Tommi Nieminen tomminieminen@ueffi Itä-Suomen yliopisto XLII Kielitieteen päivät 21 23 toukokuuta 2015, Vaasa Merkitys, subst lingvistisen merkityksen

Lisätiedot

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission LEAVING CERTIFICATE 2010 MARKING SCHEME FINNISH HIGHER LEVEL

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission LEAVING CERTIFICATE 2010 MARKING SCHEME FINNISH HIGHER LEVEL Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission LEAVING CERTIFICATE 2010 MARKING SCHEME FINNISH HIGHER LEVEL 1 VASTAUKSET I Tehtävä: (30p) Vastaa kaikkiin kysymyksiin. Selitä omin sanoin seuraavat

Lisätiedot

3.2 Zhuāngzǐ ja Dàodéjīng

3.2 Zhuāngzǐ ja Dàodéjīng 3.2.1 Zhuāngzǐ Zhuāngzǐ 莊 子 on eräs tunnetuimmista taolaisuuteen liitetyistä klassikoista. Se on todennäköisesti varhaisempi kuin Dàodéjīng[50]. Taolaisessa kaanonissa se tunnetaan nimellä Nánhuán Totuuden

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN

KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN KUVATAIDE KOULUN OPPIAINEENA PIIRUSTUKSESTA VISUAALISEEN KULTTUURIKASVATUKSEEN,,, Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ja perusopetuksen tuntijako -työryhmä 18.11.2009 Pirkko Pohjakallio

Lisätiedot

Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa. Ninni Heiniö ja Pia Puustelli

Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa. Ninni Heiniö ja Pia Puustelli Voiko hiipiminen olla tanssia? - Esiripun noustessa Ninni Heiniö ja Pia Puustelli Esiripun noustessa Sekä esiintyjillä että yleisöllä on aktiivinen rooli esitystapahtumassa -> vuorovaikutus Esitystilanteessa

Lisätiedot

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Vertaistuki Samassa elämäntilanteessa olevat tai riittävän samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet henkilöt jakavat toisiaan kunnioittaen kokemuksiaan. Vertaisuus

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen 9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen Hyvä ja paha 19.1.-30.3.2011 Helsingin suomenkielinen työväenopisto FM Jussi Tuovinen Luentoaineisto: http://opi.opisto.hel.fi/yleisluennot/ Hyvä ja paha asenne

Lisätiedot

Yksinäisyys ja elämänkulku Laadullinen seurantatutkimus ikääntyvien yksinäisyydestä

Yksinäisyys ja elämänkulku Laadullinen seurantatutkimus ikääntyvien yksinäisyydestä Yksinäisyys ja elämänkulku Laadullinen seurantatutkimus ikääntyvien yksinäisyydestä Elisa Tiilikainen Tutkimuskohteena yksinäisyys 2 Subjektiivinen kokemus Perinteisesti määritelty yksilön subjektiiviseksi

Lisätiedot

Hallitsevat uskomukset ja minäkuvan työstäminen Aija Paakkunainen 1

Hallitsevat uskomukset ja minäkuvan työstäminen Aija Paakkunainen 1 Hallitsevat uskomukset ja minäkuvan työstäminen 3.12.2015 Aija Paakkunainen 1 Tunnista hallitsevat uskomukset ja tunnelukkosi Väärät uskomukset: itsestä, työstä, parisuhteesta, onnellisuudesta Uskomus

Lisätiedot

1. Asiakaslähtöisyys/asiakasohjautuvuus

1. Asiakaslähtöisyys/asiakasohjautuvuus 12 askelta ratkaisu- ja voimavarakeskeisyyteen Menetelmän ja työotteen ohella ratkaisukeskeisyys on tapa ajatella ja katsoa maailmaa. "Asiakas" - sanan tilalla voisikin siis yhtä hyvin olla vaikkapa sana

Lisätiedot

Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon

Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon Unelmista Meillä kaikilla on unelmia; mielen aitoja ilmaisuja jostain paremmasta. Unelmat vievät meitä eteenpäin ja kehittävät meitä ihmisinä. Antamalla

Lisätiedot

Eskatologia. Oppi lopusta

Eskatologia. Oppi lopusta Eskatologia Oppi lopusta ta eskhata = viimeiset ajat/tapahtumat Oppi lopusta ja maailmankaikkeuden päätöksestä Ihmisen kuolema = oman elämän eskatologinen loppu Maailmanloppu koko todellisuuden eskatologinen

Lisätiedot

TYÖPAJA 3. SAMAUTTAMINEN VUOROVAIKUTUKSESSA KEVÄT 2015

TYÖPAJA 3. SAMAUTTAMINEN VUOROVAIKUTUKSESSA KEVÄT 2015 TYÖPAJA 3. SAMAUTTAMINEN VUOROVAIKUTUKSESSA ULLA PIIRONEN-MALMI METROPOLIA KEVÄT 2015 KIELELLINEN SAMAUTTAMINEN IHMISELLÄ ON SOSIAALISISSA TILANTEISSA MUUNTUMISEN TARVE HÄN HALUAA MUOKATA JA SOVITTAA OMAA

Lisätiedot

Sähkötekniikan historia ja innovaatiot: Essee 3

Sähkötekniikan historia ja innovaatiot: Essee 3 Sähkötekniikan historia ja innovaatiot: Essee 3 Tommi Rimpiläinen 1.4.2016, S4 Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 1831) Saksalainen filosofi dealisti Seurasi mmanuel Kantin jalanjäljissä Teleologinen

Lisätiedot

Onko empiirinen käänne vain empirian kääntötakki?

Onko empiirinen käänne vain empirian kääntötakki? Onko empiirinen käänne vain empirian kääntötakki? Tommi Nieminen 40. Kielitieteen päivät, Tampere 2. 4.5.2013 Empiria (kielitieteessä)? lähtökohtaisesti hankala sana niin käsitteellisesti kuin käytöltään

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat

Kieli merkitys ja logiikka. 2: Helpot ja monimutkaiset. Luento 2. Monimutkaiset ongelmat. Monimutkaiset ongelmat Luento 2. Kieli merkitys ja logiikka 2: Helpot ja monimutkaiset Helpot ja monimutkaiset ongelmat Tehtävä: etsi säkillinen rahaa talosta, jossa on monta huonetta. Ratkaisu: täydellinen haku käy huoneet

Lisätiedot