(Oheismateriaalissa olevat Tapani Raittilan teosten kuvat: Sara Hildénin taidemuseo)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "(Oheismateriaalissa olevat Tapani Raittilan teosten kuvat: Sara Hildénin taidemuseo)"

Transkriptio

1 Opettajien oheismateriaali Tapani Raittila Sara Hildénin taidemuseo Eläväinen ääriviiva Teemat: Muoto, viiva, piirtäminen Kierroksella käsiteltävät teokset: Mm. Harlekiini, 1953 Nuoren naisen muotokuva (Tellervo), 1978, musta- ja punaliitu paperille Istuva tyttö, 1973, musta- ja punaliitu paperille Tellervo, 1978, lyijykynä paperille Tyttö (Kaisa), 1974 Nuoren naisen muotokuva (Tellervo) Pojan pää, 1971, lyijykynä paperille Huivipäinen tyttö, 1978, huopakynä paperille Lettipäinen tyttö, 1977, lyijykynä paperille Tyttö profiilissa (Helena), 1978, lyijykynä paperille Emäntä Maria Turtiainen, 1949, lyijykynä paperille Emäntä Maria Turtiainen, 1950, öljy kankaalle Omenoita pöydällä, 1989, öljy levylle Valkoinen liemikulho, 1984, öljy kankaalle Asetelma, 1984, vesiväri ja liitu paperille Sisäkuva, 1980-luku, öljy kankaalle Lukeva pöydän ääressä, 1995, öljy kankaalle Omakuvat Croquis-piirrokset (Oheismateriaalissa olevat Tapani Raittilan teosten kuvat: Sara Hildénin taidemuseo) YHTEISET TEHTÄVÄT: Kuvataide Croquis Croquis-piirustus on elävän mallin tutkiskelua pikaluonnosten avulla. Piirrokset tehdään yleensä nopeasti, jonka jälkeen malli vaihtaa asentoa. Kuvan voi tehdä lyijykynällä, puuväreillä, väriliiduilla tai vaikkapa vesiväreillä maalaten. Papereita kannattaa varata valmiiksi useampia, sillä kuvia olisi hyvä tuottaa nopealla tahdilla. Jos mahdollista, asettukaa mallin ympärille, jolloin kuvia tulee sekä etu- että takapuolelta. Millainen kuvasta tulee, kun aikaa on 5min, 2min tai vain 30sekuntia? Lyhyen ajan sisällä asennosta tulee löytää se olennainen, hahmo yksinkertaistuu. Saatteko piirrettyä mallin yhdellä viivalla, kynää nostamatta? Miltä näyttää jos samalle paperille piirtää useampia kuvia? Hahmot voivat mennä päällekkäin tai lomittua.

2 Kokeilkaa erilaisia asentoja; malli voi seistä, istua, kyykistyä, nojata.. Huomioikaa, että hän kääntyy välillä katsomaan eri suuntiin, jos olette hänen ympärillään. Mukaan voi ottaa yksinkertaisia esineitä esim. harjanvarren, jota malli voi pidellä tai johon hän voi nojata. Poseeraamisen apuna voi käyttää roolileikkiä; millaisessa asennossa seisoo voimamies tai ballerina? Miten suru, riemu tai kiukku vaikuttavat asentoon? Ylen lyhyt opasvideo croquis-piirtämiseen, kesto 4:18 Asetelma Stilleben -ilmaisu, still-leven, esiintyi ensimmäisen kerran 1650-luvun hollantilaisissa taideteosluetteloissa. Sillä tarkoitetaan maalauksia, joiden aiheina ovat liikkumattomat, paikallaan pysyvät esineet. Perinteisiä asetelmia yhdistää usein pysähtynyt, hiljainen tunnelma ja vertauskuvallisuus. Myös hyvin arkisten esineiden muoto ja sommittelu riittää asetelman lähtökohdaksi. Kootkaa yhdessä asetelma. Käyttäkää elementteinä erilaisia kankaita, hedelmiä, pulloja, astioita, oksia.. Miettikää miten esineet kannattaa asetella, jotta asetelmasta tulee mielenkiintoinen ja tasapainoinen. Valaiskaa asetelma kohdevalolla, jotta siihen tulee selkeitä valo- ja varjokohtien eroja. Piirtäkää tai maalatkaa asetelma. Kuvaa tehdessä kannattaa miettiä miten esineiden kokoerot näkyvät kuvassa? Miten varjot ja valot asettuvat esineiden pinnalle? Jos kuvassa on läpinäkyviä esineitä, miten niiden takana olevat materiaalit ja värit näkyvät? Linopainanta Linopainanta on grafiikan kohopainomenetelmä, jossa linolevyn linoleum-pintaan kaivertamalla saadaan aikaan kuviollinen painolevy, jolla painaminen voidaan suorittaa. Tarvikkeet: Linolevyt, linovärit, tela, lasi/muovilevy, kaiverrin/linoveitsi, lyijykynä ja paperia 1. Suunnittele kaksivärinen, painettava kuva. Huomioi, että kuva täytyy siirtää linolevylle peilikuvana, jotta se painettaessa tulee paperille oikein päin. 2. Siirrä kuva levylle esim. kalkkeripaperin avulla. 3. Kaiverra valkoisiksi (paperinvärisiksi) jäävät alueet pois. 4. Pursota linoväriä lasi/muovilevylle. Telaa väriä, jotta se notkistuu ja leviää telaan tasaisesti. Kokeile myös tuputtaa väriä levylle vaahtomuovin palalla, jolloin on mahdollista tehdä monivärisiä kuvia. 5. Telaa väriä linolevylle. 6. Aseta paperi levyn päälle. Hiero telattuja kohtia sormilla tai lusikalla, jotta väri tarttuu paperiin. Kokeile painaa erilaisille papereille esim. japaninpaperi soveltuu linopainantaan erinomaisesti. 7. Nosta paperi varovaisesti ja aseta kuivumaan. 8. Vedokset voi merkitä näin: T.p.l a 2/5 Päärynävati Tapani Raittila 1971 T.p.l a = tire e par l artiste (ransk.) taiteilijan itsensä vedostama 2/5 = työstä on otettu 5 vedosta, joista kyseessä on sarjan toinen vedos Päärynävati = teoksen nimi Tapani Raittila 1971= tekijä ja tekovuosi

3 Biologia Anatomia Tutki kättäsi. Käsissä on paljon luita ja se taipuu monenlaisiin asentoihin. Etsi tietoa ja kuvia käden rakenteesta, kuinka monta luuta siinä on ja miten ne mahdollistavat käden toiminnan? - Käsi koostuu kahdeksasta ranneluusta, viidestä kämmenluusta ja 14 sormien luusta. Ranteissa näet sinisiä viivoja, mitä ne ovat ja miksi ne ovat sinisiä? - Viivat ovat laskimoita, joita pitkin veri palaa sydämeen. Niihin tullessaan se on luovuttanut osan kuljettamastaan hapesta ja muuttunut tummanpunaiseksi, jolloin se sinertää valtimonseinämien läpi kulkiessaan. Kysymyksiä kehosta Kuinka monta luuta ihmisessä on? - 206kpl. Missä sijaitsee kuuluu? Ranteessa. Miten pallo- ja sarananivelet eroavat toisistaan? - Pallonivelten avulla voi liikuttaa raajoja kaikkiin suuntiin (esim. olkapää), kun taas sarananivelet sallivat vain koukistuksen ja ojennuksen (esim. polvi). Mihin kehon osaan osteoporoosi vaikuttaa? Luustoon. Mikä on ihmisen suurin elin? Iho. Mikä on ihmiskehon vahvin lihas? Kieli. Mitkä ihmisen osat ovat niin yksilöllisiä, että niiden perusteella pystytään tunnistamaan kyseinen henkilö esim. rikostapauksissa? Sormenpäät/sormenjäljet, iiris, hampaat Englannin kieliset anatomia sivut Davidson, Sue : Kiehtova ihminen Merkurius-tietokirja ihmisen kehosta, taidokkaita kuvituksia ja läpileikkauskuvia.

4 Luonto Tutkikaa Raittilan teosta Kesäkukkia (1987). Mitä kukkia maljakkoon on kerätty? Väreiltään ne ovat violetteja pitkänmuotoisia (lupiineja) ja vaaleanpunaisia pallomaisia (pioneja). Katsokaa netistä tai kirjoista miltä nämä kukat näyttävät valokuvissa, missä ne kasvavat, koska kukkivat. Kerätkää kimppu kevätkukkia ja asetelkaa ne maljakkoon. Maalatkaa vesiväreillä kuva kukista, työn kuivuttua sitä voi myös jatkaa ohutkärkisellä tussilla. Kevätkukkia voi myös kuivattaa kirjan välissä. Keskustelu Tutkikaa yhdessä Tapani Raittilan teosta Pöydän ääressä. Raittilan mukaan maalaus on oma maailmansa. Millainen maailma tästä teoksesta välittyy? Mitä aikakautta se mielestänne edustaa? Keitä kuvassa istuvat henkilöt ovat ja mitä he ovat tekemässä? Voitte myös dramatisoida maalauksen eläväksi. Valitkaa jotkut oppilaista kuvan henkilöiksi ja asettukaa pöydän äärelle. Miten henkilöt toimivat ja mistä juttelevat? Voitte myös esittää tilannetta edeltäneet tai tilanteen jälkeiset tapahtumat.

5 Geometria Tapani Raittila katsoo ympäristöään, niin ihmisiä kuin esineitäkin, geometrisina muotoina. Geometria on matematiikan ala, joka tutkii kuvioita ja kappaleita ja niiden ominaisuuksia. Geometrian peruskäsitteitä ovat mm. piste, ympyrä, ellipsi, kolmio, neliö, pallo, lieriö.. Mitä muotoja löydätte alla olevista kuvista?

6 Kuva: Kuva-arkiston kokoelma 1900-luku Kuva: Kuva-arkisto / Erkki Mäntylä 1931 Esikoululaiset: Geometria Neljätoista neliötä Keksikää mahdollisimman monta.. kolmion muotoista esinettä/asiaa esim. pyramidi, talon katto-osa, tonttulakki neliön muotoista esinettä/asiaa esim. sanomalehti, ikkuna, taulu, ympyrän muotoista esinettä/asiaa esim. aurinko, lautanen, rengas, kukan keskusta Kolmiokorvainen kissa Leikatkaa paperista erilaisia ja erikokoisia geometrisia muotoja, esim. perusmuodot (ympyrä, neliö, kolmio), jotka lapset tuntevat, ja kootkaa niistä eläimiä, ihmisiä, rakennuksia.. Värikkäät kappaleet Väritä muodoltaan samanlaiset kappaleet samalla värillä.

7 Liikunta Kehonhahmotus-leikkejä 1. Istukaa piirissä ja jokainen vuorollaan voi sanoa mistä häntä kutittaa esim. Minä olen Maija ja minua kutittaa mahasta. Rapsuttakaa kyseistä kohtaa. 2. Liikutaan vapaasti tilassa musiikin tahtiin. Musiikin tauottua taputetaan tavuittain (Ka-ro-liina) oma nimi johonkin kehonosaan. Opettaja päättää kehonosan esim. reisi, olkapää, polvi. 3. Jakaudutaan pareittain. Opettaja sanoo jonkun kehonosan esim. käsivarsi, tukka, varpaat, selkä.. Oppilaat silittävät/kutittavat/taputtavat hellästi vuorotellen parinsa tuota osaa. 4. Liikutaan vapaasti musiikin tahtiin. Johtajan ohjeen ja esimerkin mukaan vaihdellaan tapaa kulkea esim. varpaillaan, takaperin, hyppien, jalat peppuun osuen.. Jokainen voi vuorollaan olla johtaja. 5. Liikutaan vapaasti tilassa musiikin tahtiin. Opettaja huutaa jonkin kehonosan, jolloin oppilaiden pitää mahdollisimman nopeasti ottaa itselleen ja koskettaa toista huudetulla osalla esim. kämmen, kyynärpää, peppu, poski. Jokaisella kerralla pari ja kehonosa vaihtuvat. Tehtävää voi vaikeuttaa sanomalla koordinaatiota vaativia kehonosia esim. jalkapohja tai huutamalla osapareja esim. korva-olkapää, jolloin toinen parista koskee korvalla ja toinen olkapäällä. 6. Oppilaat jaetaan 3-4 hengen ryhmiin. Opettaja huutaa esim. kolme jalkaa, neljä kättä, yksi peppu, jolloin ryhmän tulee koskea lattiaan vain edellä mainituilla osilla. Leikistä voi tehdä myös kilpailun, jolloin nopein ryhmä saa pisteen. 7. Jakaudutaan pareittain. Ensimmäinen parista menee lattialle makaamaan, toinen piirtää makaavan ääriviivan pitkällä narulla/langalla lattiaan. Makaava nousee ylös liikuttamatta

8 narua. Tutkikaa kuviota. Erottuvatko raajat, pää, torso? Mahtuuko pari toisen kehon muottiin? Vaihdelkaa asentoja esim. suorana, kippurassa, raajat levällään..

9 1. Säkeistön kaunis ja pehmeä tunnelma Liikutaan kauniisti piirtäen ilmaan, lattiaan ja seiniin eri kehonosilla pyöreitä, pehmeitä muotoja. Käytetään hyväksi koko tilaa ja kaikkia sen tasoja. Tämä säkeistö lauletaan ja soitetaan korostetun kauniisti ja hidastellen. 2. Säkeistön aggressiivinen tunnelma Harjoitus kuten edellä, mutta käytetään teräviä, suoraviivaisia ja pätkittäisiä liikkeitä. Säkeistön kohdassa se murtuen allani halkeaa murtumista korostetaan lasten keksimillä äänillä ja liikkeillä. Säkeistö lauletaan kovalla äänellä, aggressiivisesti. 3. Säkeistön kirjainmuotojen opetteleminen Kävellään tilassa vapaasti, taustamusiikkina kevyt jazz. Lapset pysäyttävät takaapäin olkapäähän koskettamalla ystävän, jonka selkään he kirjoittavat oman nimensä etukirjaimen. (Lähde: Aija Leinonen: Kehrälintu silkkisiipi) DRAAMA /LIIKE Viiva seuraa kynää: Yksi valitaan kynäksi, joka johtaa joukkoa. Muut lapset ovat viivaa, jota kynästä tulee. Seuraa johtajaa -leikin säännöillä voidaan liikkua tilassa. Jokainen on vuorollaan kynänä. Millaista viivaa kynästä tulee, onko kynä terävä vai tylsä? Kynä voi vaihtua myös vesivärisiveltimeksi jne. Malli, luonnos ja maalaus: Joku ryhmästä asettuu taiteilijan malliksi johonkin tiettyyn asentoon. Seuraava Tekee mallista luonnoksen, eli koettaa asettua viereen aivan samaan asentoon. Muut voivat korjata luonnosta, jos asennoissa näyttää olevan eroja. Molemmat koettavat pysyä paikoillaan! Kolmas tekee mallin ja luonnoksen pohjalta vielä maalauksen, eli asettuu taas samaan asentoon. Jälleen katsojat voivat muutella asentoa jos on tarpeen. Luonnoksia ja maalauksia voi olla myös useampia. Jos tehdään vaikeita asentoja, kannattaa mallia vaihtaa usein. Luonnosmuistipeli Joku ryhmästä asettuu taas malliksi, ja muut ryhmä katselee häntä esim. puolen minuutin ajan jonka jälkeen malli purkaa asennon. Seuraavaksi luonnos tulee toistamaan saman asennon koettaen muistaa sen mahdollisimman tarkasti. Muut voivat jälleen antaa palautetta ja muuttaa asentoa. Seuraava luonnos tai maalaus koettaa aina muistaa asennon tarkasti, vaikka edellinen aina purkaa asennon pois. Tunnetko kaverisi? Lapset seisovat piirissä pitäen toisiaan kädestä. Yhdeltä peitetään silmät ja hän seisoo piirin keskellä. Sieltä hän lähtee etsimään kavereitaan (jotka pysyvät paikallaan) ja koettaa koskettamalla ja tunnustelemalla tunnistaa tämän lapsen. Muotokuva toista tunnustelemalla Ollaan pareittain vastakkain kosketusetäisyydellä. Jokaisella on suuri paperi ja vahaliituja. Vuorotellen tehdään parista muotokuva. Piirtäjä tunnustelee parinsa profiilia, ja samanaikaisesti toisella kädellä piirtää parin kuvaa paperille yksityiskohtineen. Paperiin ei katsota. Myös silmät voivat olla sidotut piirtämisvaiheessa. Omakuva silmä silmä nenä suu (Lähde: Kuvasilta kuvataiteeseen)

10 Jokaisella oppilaalla on oma peili, jonka hän asettaa pulpetille. Kurkistamalla peiliin oppilas yrittää nähdä vain toisen silmänsä. Kumpi silmä näkyy? Tutkitaan silmän rakennetta, sen osia. Oppilas piirtää katsovan silmänsä pienelle paperille. Hän etsii peilistä toisenkin silmänsä piirrettäväksi toiselle paperinpalalle. Sitten hän piirtää, samoin peilistä tutkien, nenänsä ja suunsa, molemmat erillisille papereille. Näin hän saa piirrokset neljästä kasvojensa osasta, joista kootaan omakuva palapelin tapaan. Ennen liimaamista harkitaan tarkasti kasvonosien sijaintia, suhteita ja välimatkoja. Mitkä pään osat vielä puuttuvat? Mihin olisi piirrettävä posket, otsa, leuka, kaula ja hiukset? Näkyvätkö korvat? Omakuvan tarkastelua voi jatkaa tuomalla kotoa valokuvia. Kuvia kannattaa suurentaa monistuskoneella. jolloin aihe pelkistyy. Valokuvasuurennoksia verrataan palapeliomakuviin ja etsitään, mistä kohtaa ne muistuttavat toisiaan eniten. Kuvapareista kootaan omakuvanäyttely. Oppilaat muuntavat valokuvista tehtyjä suurennoksia piirtäen tai leikellen ja liimaten. He kuvittelevat minkä näköisiä ovat aikuisina tai vanhuksina. Mihin ammattiin he ehkä valmistuvat? Tuloksista kootaan tulevaisuuden luokkakuva: kuva luokkakokouksesta 40 vuoden kuluttua. Omakuva siluettina Kiinnitetään paperi seinälle, lapsi istuu sen eteen, piirtoheittimellä tms. heijastetaan valoa niin, että lapsen päästä heijastuu varjo paperille. Piirretään pään ääriviivat paperille. Profiilikuva leikataan irti ja liimataan toiselle paperille. Viiva ja väri Muistelkaa Tapani Raittilan sääntöä: kun viiva on töissä, ovat värit lomalla, kun värit ovat töissä on viiva lomalla. Miettikää miten hallitusti viiva liikkui vaikkapa Raittilan omassa kuvassa. Koettakaa olla kuin ääriviiva, joka tekee tarkkaa jälkeä. Liikkukaa vapaasti tilassa piirtäen ääriviivaa. Miettikää sitten värien leikkiä esim. niissä teoksissa joissa viiva oli lomalla. Muistelkaa värien laikkuja ja kulkekaa tilassa kuin vallattomat värit. Opettaja voi huutaa: viiva! Värit! Oppilaat kulkevat huudon mukaan. Katselkaa esim. Raittilan teosta Satamakuva. Millaista viivaa on teoksessa? Millaisia värejä? Millaista rytmiä kuvassa on? Tehkää kuvan pohjalta äänimaisema niillä soittimilla joita päiväkodilta löytyy. Myös itse keksityt soittimet käyvät hyvin. Mitkä soittimet kuvaavat viivoja ja mitkä värejä. Millainen kokonaisuus syntyy kun niitä yhdistetään yhteiseksi äänimaisemaksi.

11 Satamakuva, luokkalaiset Geometria Tutkikaa miten esineen tutkiminen tasogeometrian (kaksiulotteinen) ja avaruusgeometrian (kolmiulotteinen) avulla eroaa. Mikä on ympyrän avaruusgeometrinen vastine? Pallo Entä neliön? Kuutio Mitä muita kolmiulotteisia muotoja on olemassa? Kartio, lieriö/sylinteri Etsikää arkipäivän esineistä geometrisiä muotoja esim. arpakuutio - kuutio laatikko - suorakulmainen särmiö limpsatölkki - lieriö jäätelötötterö - kartio kynttilä - pyramidi joulukuusen koriste - pallo Äidinkieli Tulenkantajat oli 1920-luvulla vaikuttanut kirjailijaryhmittymä. Ryhmä määritteli suomalaisuuden ensisijaisesti teollisuuden, kaupungistumisen ja modernin taiteen kautta. He korostivat nykyhetken merkitystä ja liittymistä kansainvälisiin trendeihin. Ryhmän tunnuslause oli Ikkunat auki Eurooppaan ja he pyrkivät matkustamaan Euroopan suurkaupunkeihin, joista tärkein oli Pariisi. Tulenkantajat eivät olleet poliittisesti latautunut ryhmä, mutta se hajosi ristiriitoihin 1920-luvun lopussa. Tulenkantajiin katsotaan kuuluneen ainakin Olavi Paavolainen, Mika Waltari, Erkki Vala, Katri Vala, Sulho Ranta, Elina Vaara, Aaro Hellaakoski, Yrjö Jylhä, P. Mustapää, Uuno Kailas, Ilmari Pimiä ja Arvi Kivimaa. HUOM! Tulenkantajat on myös suomalainen rap/hip-hop-ryhmä. Kirjoita nykyaikaan sopiva Tulenkantajat henkinen runo tai kirjoitelma. Mika Waltari poti matkakuumetta Suuressa Illusionissa (1928): "Minua söi kevään kaipaus. Saatoin nähdä mielessäni suuret, eurooppalaiset asemahallit, joiden lasikupujen alle syöksyi tunnissa neljäkymmentä höyryä tutisevaa junaa saatoin tuntea kukkivien oranssien tuoksun Biarritzissa, kaikkien valtamerilaivojen kaipauksen, sireenien huudot sumuisen meren ylitse." Katri Vala uneksi itämaisia uniaan Sinisen oven ilmestymisvuonna 1926: Oi ihana kuumuus, kuinka otat hyviin käsiisi

12 minun palelevan sieluni! Nyt suljen silmäni ja annan jäsenteni levätä. Olen raukea ja kuuma, olen aivan läpikuultava täynnä sulanutta aurinkoa enkä jaksa pudistaa kasvoiltani pois unikon varisseita terälehtiä. Kirjoitustehtävä: Raittila välttää kuvissaan psykologiaa. Kuvat eivät siis pyri kertomaan tarinoita ihmisistä, joita esittävät. Edes omasta kuvastaan Raittila ei suostu sanomaan, että siinä näkyisi hänen persoonansa. Kuvailevuus, psykologisointi ja tunteet olivat kiellettyjä hänen aikansa (1950- luvun) taideopetuksessa. Samaan aikaan kehittyi myös kirjallisuudessa suuntaus, jossa vältettiin kuvailua, tunteiden kuvauksia ja psykologisointia. Esim. Antti Hyryn novelli Junamatkan kuvaus (1961, löytyy teoksesta Novellit) käy esimerkiksi. Kirjoitustehtävä: Kirjoita tarina, jossa tapahtuu jotakin hyvin kauheata ja rajua tai hyvin ihanaa ja onnellista. Kirjoita sama tarina kahteen kertaan: 1. kerro vain tosiasiat. Pyri välttämään kuvailua, älä kerro miltä henkilöistä tuntuu, mutta voit kyllä kertoa mitä he ajattelevat ja ennen kaikkea miten he toimivat. 2. kuvaile tapahtumapaikat ja henkilöt. Kerro henkilöiden tunteista, kuvaile tilanteita eri aistien kautta. Koeta viedä eriäväisyydet äärimmilleen. Lue tarinat läpi kirjoitettuasi ja koeta vielä karsia ensimmäisestä versiosta kuvailuja ja lisätä niitä toiseen. Kuvataidetehtävä: Piirrä tarinasta kaksi kuvaa. Pyri toisessa välttämään psykologisointia ja tunteita ja koeta taas kuvata toisessa tunteita vahvasti. Valitse materiaalit sen mukaan mikä sopii kumpaankin tavoitteeseen. Mieti voitko hyödyntää Raittilan näkemystä viivan ja värin käytöstä tässä yhteydessä. Raittila oppi André Lothen akatemiassa Pariisissa, että jos käyttää vahvaa viivaa kuvassa, silloin värit häivytetään pois. Jos taas käyttää vahvasti värejä, niin silloin viiva ei ole niin keskeinen ja se häivytetään Kuvataide Esittävä ei esittävä, realistinen abstrakti Tapani Raittilan taidetta sanotaan realistiseksi. Mitä realistinen tarkoittaa? Raittila ei ryhtynyt koskaan tekemään abstraktia taidetta 50-luvun taiteilijoille tyypilliseen tapaan. Mitä tarkoittaa abstrakti? Tee kaksi rinnakkaista kuvaa samoilla materiaaleilla, voit valiota esim. lyijykynäpiirroksen, vesivärit jne. Tee toisesta kuvasta realistinen. Mieti mikä on realismia ja miten se näkyy työssäsi. Tee rinnalle abstrakti taideteos. Millainen aihe voi olla abstraktissa teoksessa? Miten abstrakti eroaa realistisesta, miten voit käsitellä aihetta, jos kuva ei olekaan esittävä?

13 Historia Tapani Raittila syntyi vuonna Kuinka vanha hän oli kun Talvisota syttyi. Entä kuinka vanha hän oli jatkosodan aikaan? Raittila oli sodassa viisi vuotta, ensin aliupseerikoulussa ja sitten rintamalla. Mitä Suomessa tapahtui noiden viiden vuoden aikana? Millaisia vaikutuksia uskot sodalla olleen taiteilijoiden elämään? Millaista työskentely oli sodan jälkeen, pula-aikana? Esim: materiaaleista oli pulaa. Raittila repi rintamalla pudonneesta lentokoneen siivestä kangasta maalausta varten ja sodan jälkeen maalasi jauhosäkkien pellavakankaalle.

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

Liikuntaohjelma: viikot 1-6

Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Tässä on erinomainen koko kehoa hyödyntävä liikuntaohjelma, joka tarkoitettu aloittelijoille. Se sopii täydellisesti normaaliin elämäntyyliin, sillä voit harjoitella koska sinulle

Lisätiedot

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA Keskellä on yksi leikkijä ilman omaa pesää. Ilman omaa pesää oleva leikkijä huutaa: Puu palaa, pakko vaihtaa!. Pesissä olevat leikkijät vaihtavat

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

IHMINEN: kehonosat ja elimet

IHMINEN: kehonosat ja elimet IHMINEN: kehonosat ja elimet AIHE: S1: Kasvu ja kehitys (OPS 2014) IKÄLUOKKA: alkuopetus TAVOITTEET: Opetuskokonaisuudelle asetettuja käsitteellisenä tavoitteena on ihmisen kehonosien mieleen palauttaminen

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: tasapainoharjoitukset Pelaajat: 1+ pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: - SISÄLTÖ 8 tasapainokorttia, joissa yksi asento molemmilla puolilla o 2 vihreää (aloittelijataso)

Lisätiedot

Kenguru 2019 Mini-Ecolier 2. ja 3. luokka Ratkaisut Sivu 0 / 11

Kenguru 2019 Mini-Ecolier 2. ja 3. luokka Ratkaisut Sivu 0 / 11 Sivu 0 / 11 3 pistettä TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS D C E C A C 4 pistettä TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E B A E B D 5 pistettä TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS D A D B D D Kilpailu pidetään aikaisintaan

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin LIITE 3 Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle Keskitason ohjelma Tee liikkeitä päivittäin. Tee jokaista liikettä aluksi 10 liikkeen sarja. Pidä pieni tauko ja toista samat liikkeet toiset. Muista hyvä

Lisätiedot

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi.

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi. Mistä kuva kertoo? Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Katso ympärillesi ja kerro viisi kaunista asiaa, jotka näet. Piirrä silmät kiinni vasemmalla

Lisätiedot

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 1 tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 3 Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Lisätiedot

MONSTERIN JÄLJILLÄ. ohje lapsiryhmien omatoimikierrokselle

MONSTERIN JÄLJILLÄ. ohje lapsiryhmien omatoimikierrokselle MONSTERIN JÄLJILLÄ ohje lapsiryhmien omatoimikierrokselle Kiasmassa asuu ujo monsteri, joka rakastaa taidetta. Se on merkannut Kiasman neljännen kerroksen Face to Face-näyttelyyn (13.3.2015-7.2.2016) viisi

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra TASAPAINOHARJOITUKSIA VERTAISOHJAAJIEN KÄYTTÖÖN Tasapainoharjoitukset on suunniteltu vertaisohjaajien työkaluiksi, he voivat hyödyntää näitä kortteja omissa

Lisätiedot

OMPELUKONEAJOKORTTI H A R J O I T U K S I A O M P E L U K O N E E N H A L L I N T A A N. Piirrä oma ajorata

OMPELUKONEAJOKORTTI H A R J O I T U K S I A O M P E L U K O N E E N H A L L I N T A A N. Piirrä oma ajorata H A R J O I T U K S I A O M P E L U K O N E E N H A L L I N T A A N Piirrä oma ajorata Anna oppilaan piirtää oma ajorata itse: - Ohjaa aloittamaan kulmasta ja pitämään kynä kiinni paperissa koko ajan.

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon

Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon Matikkaa KA1-kurssilaisille, osa 3: suoran piirtäminen koordinaatistoon KA1-kurssi on ehkä mahdollista läpäistä, vaikkei osaisikaan piirtää suoraa yhtälön perusteella. Mutta muut kansiksen kurssit, no

Lisätiedot

Tunnin sisältö, mitä harjoitellaan: Liikkumisen taidot, kävely, juoksu, hyppääminen, harppaus, liukuminen, kinkkaaminen

Tunnin sisältö, mitä harjoitellaan: Liikkumisen taidot, kävely, juoksu, hyppääminen, harppaus, liukuminen, kinkkaaminen Läntinen ja Pohjoinen ydinneliö Minna Lehtivuori-Ahonen S2 lto Haaga-Kaarela PHVA Leena Kettukangas-Seiriö Pelimannin ala-aste Valmistava opetus 1.-3. Elina Kaidesoja Maunulan ala-aste Erityisluokanopettaja

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

Liikkuminen eri tyyleillä (onnistuu yksin) Pujottelurata (onnistuu yksin) Kaverikuva (kaveri tai ryhmä) Pyykkipojat karkuteillä (kaveri ta ryhmä)

Liikkuminen eri tyyleillä (onnistuu yksin) Pujottelurata (onnistuu yksin) Kaverikuva (kaveri tai ryhmä) Pyykkipojat karkuteillä (kaveri ta ryhmä) Kattikierros on toiminnallinen rata noin alakouluikäisille. Voit ottaa kaikki pisteet tai valita sopivimmat ryhmällesi. Alla on kuvattu pisteet ja niihin tarvittavat välineet. Pisteet Liikkuminen eri tyyleillä

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 Lukujonot Tarvikkeet: siniset ja vihreät lukukortit Toteutus: yksin, pareittain,

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A1 Kyykky + luistelukyykky s. A2 Lantionnosto s. B1 Varpaiden kastelu s

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A1 Kyykky + luistelukyykky s. A2 Lantionnosto s. B1 Varpaiden kastelu s 1 Liike Sarjat Toistot Palautusaika A1 Kyykky + luistelukyykky 3 10-15 15 s A2 Lantionnosto 3 8-15 15 s A3 Jalan loitonnus kyljellään 3 10-15/ jalka 30 s B1 Varpaiden kastelu 3 10-16 15 s B2 Rutistus ja

Lisätiedot

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Harjoite 12: Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat ratkaisevat paperi- ja

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus.

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus. 1) Alkulämpö 12 min Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos Parijono ja 1-2 hippaa. Parijonossa ollaan kokoajan pienessä liikkeessä 1) 1 min Paikallaan juoksu 2) 30 sek Pikkuvuorohyppely 3) 30 sek

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

LANKAKERÄ NEULOMINEN

LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄLEIKKI Oppilaat seisovat luokassa ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle. Tämä ottaa langasta

Lisätiedot

My Silence - Hiljaisuuden ääni Kuopion taidemuseo

My Silence - Hiljaisuuden ääni Kuopion taidemuseo b My Silence - Näyttely keskittyy hiljaisuuteen, teoksiin, jotka ovat vähäeleisiä ja pelkistettyjä, mutta yksinkertaisuudessaan syvällisiä ja vaikuttavia. Näyttelyssä ei ole teoslappuja. Olennaista on

Lisätiedot

Yksinkertaista, museopedagoginen kulttuurikasvatuskokonaisuus Opettajan oheismateriaali esiopetukselle. ja 1. luokille

Yksinkertaista, museopedagoginen kulttuurikasvatuskokonaisuus Opettajan oheismateriaali esiopetukselle. ja 1. luokille Yksinkertaista, museopedagoginen kulttuurikasvatuskokonaisuus Opettajan oheismateriaali esiopetukselle. ja 1. luokille Satutunti tuntisuunnitelma Aihe: Esimerkiksi äidinkieli, kuvataide Kesto 45 min Tarvikkeet:

Lisätiedot

MATEMATIIKKA JA TAIDE I

MATEMATIIKKA JA TAIDE I 1 MATEMATIIKKA JA TAIDE I Tehtävät sopivat peruskoulun alaluokille. Ne on koostettu Matematiikkalehti Solmun Matematiikkadiplomeista I VI. Sivunumerot viittaavat näiden diplomitehtävien sivuihin. Aihepiirejä:

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 09 - Notebook 10 Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 09 - Notebook 10 Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 09 - Notebookin perustyökalujen käyttäminen 2 Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-09: Taikakynä Avaa edellisessä harjoituksessa

Lisätiedot

LAPPUTEHTÄVÄT. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti kummastakin pinkasta yhdet laput.

LAPPUTEHTÄVÄT. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti kummastakin pinkasta yhdet laput. LAPPUTEHTÄVÄT LAPPUHAHMO Tee lappuja kahdelle eriväriselle paperille, niin että kirjoitat toisen väriseen lappunippuun vain adjektiiveja ja toisen värisiin lappuihin objekteja. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

Askarrellaan lorukortteja

Askarrellaan lorukortteja Askarrellaan lorukortteja Valitse lapsen kanssa mieluisimmat lorut liitteestä tai muistelkaa omia lempilorujanne. Kirjoita tai leikkaa ja liimaa loru kartongille. Kortista tulee lapselle entistä kiinnostavampi,

Lisätiedot

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Koulun tutustumispäivä Vinkkejä opettajalle Varaa oppilaille lyijykynät, kumit ja puuvärit (keltainen, sininen, punainen, ruskea). Kouluun ja omaan uuteen

Lisätiedot

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Turun Kaupungin Terveystoimi Tartuthan käpälään! --hei, näin me lähdetään! --pihapoluille leikkimään! --pupun loikkia hyppimään! Nurkkajussia Yksi leikkijöistä on nurkkajussi,

Lisätiedot

PIENI RETKI KUVAAN. Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen

PIENI RETKI KUVAAN. Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen PIENI RETKI KUVAAN Ohjeita kuvataiteen katsomiseen ja edelleen työstämiseen Sovella kohderyhmän ja iän mukaan. Perusasioita voidaan käsitellä jo ennen näyttelykäyntiä esim. teosluettelon kanssa. PERUSASIAT

Lisätiedot

Lasten luovuuden rohkaisu ja tarinallisuuden merkitys siinä kuvataideopettajan silmin

Lasten luovuuden rohkaisu ja tarinallisuuden merkitys siinä kuvataideopettajan silmin Lasten luovuuden rohkaisu ja tarinallisuuden merkitys siinä kuvataideopettajan silmin Vattumadon talo päiväkotiprojekti eskareille Valoveistos ja Varjoteatteri Merja Isomaa-James, Tuija Mettinen LÄHTÖTILANNE

Lisätiedot

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen Luonnon aakkoset YM, AI, kielet pareittain tai pienissä ryhmissä aakkoskortit, pyykkipojat

Lisätiedot

treeniohjelma: Lämmittely

treeniohjelma: Lämmittely treeniohjelma: Lämmittely HARJOITTELE NÄIN: Treenaa kolmesti viikossa vaikkapa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, niin keho ehtii palautua treenien välillä. Harjoitus koostuu aina lämmittelystä

Lisätiedot

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS Elävä veistos -taidepaja Elävä veistos -taidepajan teemoina ovat ihmiskeho, liike ja roolit. Työskentelymuodot ovat leikillisiä ja pajan sisältö suhteutetaan lasten

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ A) Satuun liittyviä sisältökysymyksiä: 1. Millainen sää oli uudenvuodenaattona? 2. Miten tyttö oli menettänyt puukenkänsä? 3. Millaiset hiukset tulitikkutytöllä oli?

Lisätiedot

luontopolkuja punaisilla naruilla

luontopolkuja punaisilla naruilla luontopolkuja punaisilla naruilla Kevään merkit Eniten kasvilajeja ympyrässä Mikä tästä meni/ Mikä täällä voisi asua? Runo tästä paikasta Ötökät maassa Taidenäyttely Kevään merkit YM, AI pareittain tai

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Rinta & Ojentajat

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Rinta & Ojentajat 1 / 8 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Rinta & Ojentajat 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS SUOMEN URHEILUOPISTO VALMENNUSKESKUS Pia Pekonen & Annimari Savolainen ASKELKYYKKY KÄDET YLHÄÄLLÄ Polvissa noin 90 asteen kulma Keskivartalossa pito Käsien vienti yhdessä ylös

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri 1. Helppo ja hauska pöytäteatteri Nukketeatteri inspiroi ja rikastuttaa niin lasten kuin aikuisten mielikuvitusta. Pöytäteatteri on yksi nukketeatterin muoto. Pöytäteatteria esitetään sananmukaisesti pöydän

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Lily Murray. Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa

Lily Murray. Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa NÄYTESIVUT Lily Murray Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

muistijärjestelmä Ympäröivä aisti-informaatio Tiedon valikoiminen tarkkaavaisuuden avulla taustatietoa muistista MUISTI 7

muistijärjestelmä Ympäröivä aisti-informaatio Tiedon valikoiminen tarkkaavaisuuden avulla taustatietoa muistista MUISTI 7 muisti taustatietoa muistista Ympäröivä aisti-informaatio muistijärjestelmä AISTIMUISTI Tiedon valikoiminen tarkkaavaisuuden avulla Mieleen painaminen TYÖMUISTI SÄILÖMUISTI Mieleen palautus MUISTI 7 kim-leikki

Lisätiedot

Kenguru 2019 Mini-Ecolier 2. ja 3. luokka

Kenguru 2019 Mini-Ecolier 2. ja 3. luokka Sivu 0 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Koodi: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko UUTINEN KERTOO TARINAN Tehtäväpaketti 5. 6.-luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään etsimme sanomalehdestä tarinoita. 1. Etsi lehdestäsi mielenkiintoinen

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille ET, monialaiset, opetusideoita Säännöt useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille Johdattelua sääntöihin - lautapeli: oppilaille annetaan pelilauta ja heidän tulee kehittää peliin omat säännöt koonta:

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

KURR KURR. Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19)

KURR KURR. Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) KURR KURR Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(19) OHJEET R-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15)

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(15) OHJEET K-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN K-äänne:

Lisätiedot

www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20

www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20 www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20 Ota isompi vesikanisteri tai vaikka matkalaukku syliin. Jalat hartianlevyiseen haaraasentoon, jalkaterät suoraan eteenpäin. Polven tulee ehdottomasti mennä

Lisätiedot

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu Harjoite 2 Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: Eteneminen: TUTUSTUTAAN OMINAISUUS- JA Toiminnan tavoite ja kuvaus: SUHDETEHTÄVIEN TUNNISTAMISEEN Kognitiivinen taso: IR: Toiminnallinen taso: Sosiaalinen

Lisätiedot

Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Sivu 0 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ!

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! 1 / 5 1. PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! - Pidä hyvä tempo kun vaihdat liikkettä - Tee aina sarjassa oikeasti niin monta kuin menee - Valitse jokaiseen liikkeeseen aina sopiva paino

Lisätiedot

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys

Wanted. Kohti hyvää elämää Hyvään. Taiteen taito. Mysteeriloota. Tölön taidetta. Koulun kysytyin kysymys Koulun kysytyin kysymys "Miksi koulua käydään?". Otimme tehtäväksemme ottaa siitä selvää. Wanted Taiteen taito Tölön taidetta Kohti hyvää elämää Hyvään elämään on monta tietä ja neuvoa. Tässä muutama.

Lisätiedot

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä

Tarvikkeet: A5-kokoisia papereita, valmiiksi piirrettyjä yksinkertaisia kuvioita, kyniä LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: OHJELMOINTI 1. Alkupohdinta: Mitä ohjelmointi on? Keskustellaan siitä, mitä ohjelmointi on (käskyjen antamista tietokoneelle). Miten käskyjen antaminen tietokoneelle

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

TYTTÖJEN TAITORYHMÄT - tytöt 7-12 vuotta Jyväskylän Voimistelijat-79

TYTTÖJEN TAITORYHMÄT - tytöt 7-12 vuotta Jyväskylän Voimistelijat-79 TYTTÖJEN TAITORYHMÄT - tytöt 7-12 vuotta Jyväskylän Voimistelijat-79 Taitoryhmät ovat harrasteryhmien ja kilparyhmien välissä olevia ryhmiä, joissa harjoitellaan jo tavoitteellisemmin. Taitoryhmissä voi

Lisätiedot

Kenguru 2015 Student (lukiosarja)

Kenguru 2015 Student (lukiosarja) sivu 1 / 9 NIMI RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Henkilökohtainen harjoitusohjelma

Henkilökohtainen harjoitusohjelma Henkilökohtainen harjoitusohjelma Fysio-MM Oy - Laadukasta kuntoutusta asiakkaan parhaaksi Kinesiocenter Bomba Laatija Mika Mustonen Asiakas Leppoisasti liikkeelle PHT Tabata-kahvakuulalla 25.7.2012 Tabata-sarja

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

Vinkkejä toiminnalliseen oppimiseen ja taukoliikuntaan

Vinkkejä toiminnalliseen oppimiseen ja taukoliikuntaan Vinkkejä toiminnalliseen oppimiseen ja taukoliikuntaan Juli Hovi ja Kaisa Björn Hämeen Liikunta ja Urheilu ry 1 Teoria (poimintoja LIKES, OPH, Liikkuva koulu) Yhtäjaksoinen istuminen heikentää oppilaan

Lisätiedot

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita Harjoitus 1. Kiviä ja muita Tehtävä 1. Jos kivet voisivat puhua Oppilaat saavat etsiä mieleisensä kiven. Tehtävä voidaan myös toteuttaa kotinä, jolloin oppilaat ottavat mukaan kiven kotoaan. - Mistä löysit

Lisätiedot

Palloultimate Soveltaminen:

Palloultimate Soveltaminen: Liikuntaseikkailu Liikuntavinkit2013 Palloultimate Peliä pelataan suurehkolla kentällä, ulkona alueeksi sopii esimerkiksi puolikas jalkapallokenttä. Kentän molemmissa päädyissä on koko kentän levyinen

Lisätiedot

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä Tee itse 5 helppoa jouluvinkkiä Askartele lautasliinarenkaita Onko sinulla vanhoja kuluneita farkkuja, joita et enää käytä? Voit askarrella niistä lautasliinarenkaita ja kattaa pöydän koreasti joulun alla.

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi

Tehtäväpaketti. Kysyttävää tehtävistä, kisan kulusta tai nettisivujen käyttämisestä? Ota yhteyttä os. reiluluokka@kuvalehdet.fi Tehtäväpaketti Koululaisen Reilu luokka 2009 -kilpailu jakautuu neljään aihealueeseen: minä, kaverit, meidän luokka ja meidän koulu. Jokaiseen aihealueeseen liittyy tehtäviä, joista koostuu kisan aikana

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti Oppitunti 12 Audio - osa 1 rengas Tässä on iso rengas. rengaspino Tässä on rengaspino. rengaskasa Tässä on paljon renkaita yhdessä isossa kasassa. DVD-levy kolme DVD-levyä DVD-levypino monta DVD-levyä

Lisätiedot

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita Tehtävä 1. Jos kivet voisivat puhua 1 a. Etsi sellainen kivi, josta pidät. - Mistä löysit kivet? - Milloin löysit kiven? - Miksi valitsit juuri tämän kiven? 1 b. Esittele Esittele kivesi. Käyttäkää luovuutta

Lisätiedot

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta!

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Tänä vuonna YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta, joten Liikkuva koulu -ohjelma kutsuu kaikki koulut tekemään tunnetuksi ja juhlimaan yhdessä

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3. luokan koulupäivä metsässä Tavoitteet englanti: verbit, luontosanasto, värit matematiikka: mittayksiköt ja geometria ympäristötieto: jokamiehenoikeudet käytetään kaikkia aisteja luonnon havainnoimisessa

Lisätiedot

Arvoituskuvia kokonaisuus Tampereen taidemuseo 2010 Opettajan oheismateriaali. Runoisia kuvia

Arvoituskuvia kokonaisuus Tampereen taidemuseo 2010 Opettajan oheismateriaali. Runoisia kuvia Arvoituskuvia kokonaisuus Tampereen taidemuseo 2010 Opettajan oheismateriaali Runoisia kuvia Pihlajamorsian Valkohuntuinen, Sinä elämä kuolleen talven keskellä. Bo Carpelan on kirjoittanut Anni Leppälän

Lisätiedot

PhysioTools Online - ed set Sivu 1/7

PhysioTools Online -  ed set Sivu 1/7 PhysioTools Online - emailed set Sivu 1/7 Harjoitusohjelma FYS PKL SELKÄRYHMÄ 2/15 Keski-Suomen SHP Keski-Suomen keskussairaala Keskussairaalantie 19, 40620 Jyväskylä, Suomi ALKULÄMMITTELY Pyöräilyä. Aika:

Lisätiedot

TESTIOHJEET APM- TESTIÄ VARTEN

TESTIOHJEET APM- TESTIÄ VARTEN TESTIOHJEET APM- TESTIÄ VARTEN HAVAINTOMOTORISET TAIDOT 1. Itsensä tunnistaminen: - Mikä on sinun nimesi? Tulos on KYLLÄ jos lapsi tietää nimensä ja EI jos hän ei tiedä sitä. - Tässä on peili. Kuka sieltä

Lisätiedot

KYYNÄRNIVELEN-RANTEEN- SORMIEN ALUEEN HARJOITUKSET. Ft- suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

KYYNÄRNIVELEN-RANTEEN- SORMIEN ALUEEN HARJOITUKSET. Ft- suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr KYYNÄRNIVELEN-RANTEEN- SORMIEN ALUEEN HARJOITUKSET Ft- suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Ranne/sormi liikesarja 1 Alkuasento: Istu ryhdikkäästi selkä suorana ja kyynärpää tuettuna pöydän

Lisätiedot

Yhdes sä irr hdes sä irr ellen JOUKKUETEHTÄVÄ II.

Yhdes sä irr hdes sä irr ellen JOUKKUETEHTÄVÄ II. Max 4 pistettä I. Lausukaa yhteen ääneen jokaisen pelaajan nimi aloittaen kortin lukijasta. Tehkää yhteensä kolme kierrosta kiihdyttäen vauhtia kierros kierrokselta 3 p. II. Tehkää kaksi lisäkierrosta

Lisätiedot

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen 52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen Katseletko kateellisena crossfit-harrastajia, jotka tekevät hetkessä kymmenen leuanvetoa? Kuivaa kyyneleet ja tartu toimeen, sillä sinäkin pystyt kyllä samaan!

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot