Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tiistai klo 10:00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tiistai klo 10:00"

Transkriptio

1 LAUSUNTO Helsinki Sosiaali- ja terveysvaliokunta Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tiistai klo 10:00 Asia: HE 106/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2018 SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen kattojärjestö. SOSTE on sosiaali- ja terveyspoliittinen vaikuttaja ja asiantuntijajärjestö, joka rakentaa sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edellytyksiä yhteistyössä jäsenyhteisöjensä kanssa. SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n varsinaisina jäseninä on 221 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yhteistyöjäseninä 70 muuta sosiaali- ja terveysalan toimijaa. Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta. Lisätietoja: pääsihteeri, Vertti Kiukas, puhelin pääekonomisti, Jussi Ahokas, puhelin , kehittämispäällikkö, Aki Siltaniemi, puhelin SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry Vertti Kiukas pääsihteeri

2 Yhteenveto Suomen talous on päässyt viimein kasvu-uralle, mikä näkyy myös työllisyyden sekä julkisen talouden vahvistumisena. Työttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys ovat kuitenkin edelleen korkealla tasolla ja menetettyjä kasvuvuosia on takana monta. Siksi Suomessa tarvitaan edelleen kasvua ja työllisyyttä tukevaa finanssipolitiikkaa. SOSTE esittääkin hallituksen esitykseen verrattuna 100 miljoonan nettomenonlisäyksiä talousarvioon. Tämä lisäys kohdennetaan siten, että se tukee terveys- ja hyvinvointierojen kaventumista, tasaisempaa tulonjakoa, osaamista sekä työvoiman tarjontaa pitkällä aikavälillä. SOSTE suosittaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaa tarkastellessaan hallituksen esitystä vuoden 2018 talousarviosta kiinnittämään huomion erityisesti seuraaviin kohtiin: 1. Kansaneläke- ja kuluttajahintaindeksiin sidottujen etuuksien indeksikorotuksien jäädytykset vuosina aiheuttavat sekä toimeentulo- että kannustinongelmia. Indeksijäädytykset ovat vaikuttaneet myös korkeakoulujen rahoitukseen sekä kuntien valtionosuuksiin. Indeksijäädytysten seurauksena talouden osaamispääoma ja työvoiman tarjonta uhkaavat heikentyä pitkällä aikavälillä. SOSTE esittää indeksijäädytysten purkamista vuodelle 2018, minkä seurauksena valtion menot lisääntyvät noin 330 miljoonalla eurolla hallituksen esitykseen verrattuna. 2. Koko hallituskauden ajan jatkunut hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen määrärahojen leikkausten tie on käyty loppuun. Terveyden edistämistyö vähentää väestön sairastavuutta ja sairauksista yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen panostaminen on tällä hetkellä erittäin tärkeä investointi, kun alkoholilakia muutetaan ja sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenteet ovat murroksessa. SOSTE esittää, että terveyden edistämisen määrärahaa korotetaan 2 miljoonalla eurolla. 3. Veikkaus Oy:n tuottoa käytetään terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen. SOSTE muistuttaa seuraavista periaatteista tuottojen käytössä: 1) Rahapelifuusion myötä kertyneet jakamattomat avustusvarat tulee käyttää siihen käyttötarkoitukseen, johon ne on alun perin kerätty ja näiden varojen tulee näkyä talousarviossa erillisenä määrärahana. 2) Avustusten jakamiseen liittyvät STEAn hallintokulut on pidettävä kohtuullisella tasolla. 3) Avustusjärjestelmän ei saa painottua liikaa kohdennettuihin avustuksiin, vaan yleisavustusten osuutta rahoituksessa tulee kasvattaa.

3 4. SOSTE pitää hallituksen linjausta kiristää haittaverotusta oikeana. Tupakka- ja alkoholiveron korotusten lisäksi SOSTE esittää käyttöön otettavaksi terveysperustaista sokeriveroa. Kansanterveydellisten vaikutusten lisäksi sokeriverolla voidaan kerätä noin 200 miljoonan euron verotulot. Lisäksi SOSTE esittää tulojen uudelleenjakoa siten, että perusturvan indeksijäädytyksen purkamisen vastineeksi luovutaan ansiotuloverotuksen indeksitarkastuksesta, mikä lisää valtion verotuloja noin 120 miljoonalla eurolla. 5. Perusturvajärjestelmää tulee sitä uudistettaessa yksinkertaistaa, selkiyttää ja kehittää siten, että se huomioi paremmin pirstaleisen työelämän sekä mahdollistaa osatyökykyisten työllistymisen. Ensisijaisten etuuksien leikkauksista ja niiden tason riittämättömyydestä syntyvää toimeentulotukiriippuvuutta ei tule lisätä. Talous- ja työllisyys näkymät ja finanssipoliittinen linja Vuonna 2017 Suomen talouden kasvu on kiihtynyt kolmeen prosenttiin. Kasvu on ollut laajaalaista ja usean heikon vuoden jälkeen myös viennin ja teollisuustuotannon kasvu on ollut voimakasta. Vientiä on kirittänyt Euroopan talouden kasvun voimistuminen. Kun lisäksi yksityinen kulutus ja investoinnit ovat edelleen vahvassa kasvussa, myös julkinen talous on alkanut tasapainottua verotulojen kasvun myötä. Vuonna 2018 valtiontalouden alijäämän odotetaan olevan noin kolme miljardia euroa hallituksen esityksen mukaisella taloudenpidolla. VM:n arvion mukaan finanssipolitiikka on ensi vuonna toisilla mittareilla mitattuna elvyttävää ja toisilla kiristävää. Jos suhdanne säilyy ensi vuoden ajan odotusten mukaisesti positiivisena, finanssipolitiikka vaikuttaa suurin piirtein oikein mitoitetulta. SOSTE esittää finanssipolitiikan linjaan noin 100 miljoonan euron kevennystä. Vuodelle 2018 valtiovarainministeriö on ennustanut 2,1 prosentin kasvua ja työttömyysasteen alenemista 8,1 prosenttiin. Tällä hetkellä ministeriö olettaa, että Suomen talous saavuttaa täystyöllisyyden ja potentiaalisen tuotannon uran ensi vuonna. Tämä tarkoittaa sitä, että tästä eteenpäin kaikki työttömyys on rakenteellista ja tämänhetkiset kasvuluvut kertovat talouden ylikuumenemisesta. Vaikka tätä arviota voidaan pitää pessimistisenä, tarkoittaa se sitä, että työvoiman tarjontaa lisääviin toimenpiteisiin on jatkosta entistä suurempi tarve. SOSTE on huomioinut tämän omissa muutosesityksissään.

4 Indeksijäädytysten purkaminen Sipilän hallituksen aikaisemmilla päätöksillä perusturvaetuuksien tasoa leikattiin vuosina 2016 ja Tasoleikkauksen lisäksi kansaneläke- ja kuluttajahintaindeksiin sidottujen etuuksien indeksikorotukset jäädytettiin vuosiksi Jäädytys koskee muun muassa kansaneläkettä, työttömyysturvaa, perhe-eläkettä, rintamalisiä ja vammaistukia. VM arvioi, että vuoden 2018 talousarvioesitys leikkaa kahdessa pienituloisimmassa kymmenyksessä käytettävissä olevia tuloja, kun taas suurempi tuloisilla tulot nousevat. Euromääräisesti pienituloisimman kymmenyksen tulot supistuvat noin 37 euroa vuodessa. Useina peräkkäisinä vuosina tehdyt etuusleikkaukset ja elinkustannusten kiihtyvä kasvu heikentävät etuuksien varassa elävien ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten toimeentulon edellytyksiä. Pienituloisten toimeentuloon vaikuttaa lisäksi erityisesti kasvukeskuksissa nopeasti kohoava asumisen hinta. Pieni- ja keskituloisille kohdistetut veronkevennykset eivät myöskään paranna perusturvalla elävien toimeentuloa. Suomi on sitoutunut vähentämään EU2020-strategian puitteissa köyhyys ja syrjäytymisriskissä olevien ihmisten määrää :lla vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteessa ei ole juurikaan edistytty. Sen lisäksi, että indeksijäädytys heikentää heikoimmassa asemassa olevien toimeentuloa, se samalla lisää toimeentulotukiriippuvuutta ja siihen liittyviä työllistymisen kannustinloukkuja. Tällä on negatiivinen vaikutus työvoiman tarjontaan pitkällä aikavälillä. Kokonaistaloudellisen arvion pohjalta onkin perusteltua perua aiemmin tehdyt päätökset perusturvaa koskevista indeksijäädytyksistä. Indeksijäädytykset ovat vaikuttaneet myös korkeakoulujen rahoitukseen sekä kuntien valtionosuuksiin. Tämän seurauksena koulutuksen ja peruspalveluiden resurssit ovat vähentyneet ja edelleen vähentymässä. Indeksijäädytysten vaikutukset näkyvät pitkällä aikavälillä yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa olevien ja paljon palveluita käyttävien mahdollisuuksien vähenemisenä sekä kansallisen osaamispääoman kasvun hidastumisena. Perutaan kansaneläke- ja kuluttajahintaindeksiin sidottujen etuuksien indeksijäädytykset vuosiksi Lisäksi perutaan kuntien valtionosuuksiin sekä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitukseen liittyvät indeksijäädytykset. Toimenpiteet aiheuttavat noin 330 miljoonan euron menonlisäyksen vuodelle 2018.

5 Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Koko hallituskauden ajan terveyden edistämiseen suunnatut määrärahat ovat vähentyneet. Kehitys on huolestuttavaa sekä kansanterveyden että talouden näkökulmista. Terveyden edistämistyö vähentää väestön sairastavuutta ja sairauksista yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia. Päihteiden käyttö on yksi merkittävimmistä kansanterveyteen vaikuttavista tekijöistä. Mikäli alkoholilain kokonaisuudistuksen myötä alkoholin kulutus ja siten myös alkoholihaitat merkittävästi lisääntyvät, tulee alkoholiin liittyvät hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön resurssit turvata. Mikrobilääkeresistenssi on valtioiden rajat ylittävä kansanterveysuhka, jonka torjunnan perustana on infektioiden ennaltaehkäisy. Rokoteohjelmat, koulutus ja tiedotus ovat tässä työssä todistetusti tehokkaita tapoja. Tärkeää on myös epidemioihin varautuminen ja niiden seuraaminen. Infektioiden ennaltaehkäisy vähentää suoraan mikrobilääkkeiden tarvetta ja siten myös mikrobilääkeresistenssin kehittymistä ja leviämistä. Vaikka sekä EU että YK ovat peränneet jäsenvaltioltaan tehokkaampia toimenpiteitä mikrobilääkeresistenssin torjuntaan, on tartuntatautien valvontaan budjetoitu rahoitus Suomessa laskussa. Tämä on väärä kehityssuunta. Korotetaan terveyden edistämiseen suunnattua määrärahaa kahdella miljoonalla eurolla (Momentti: ) Tartuntatautien valvontaan kohdennetut resurssit palautetaan vuoden 2011 tasolle eli 1,3 miljoonaan euroon (Momentti: )

6 Avustukset terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen Veikkaus Oy:n tuottoa on tarkoitus käyttää terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen vuonna 2018 yhteensä 467,3 miljoonaa euroa. Tästä määrästä jaetaan avustuksina yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille 358 miljoonaa euroa. Lisäksi osoitetaan Valtiokonttorin käyttöön yhteensä 106,2 milj. euroa sotilasvammakorvauksiin sekä sotainvalidien kuntoutukseen ja toimintakyvyn tukemiseen. Lisäksi tuotoista varataan 3,2 miljoonaa euroa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n toimintamenoihin. Tämä summa kattaa STEA:n toimintamenoista noin puolet toisen puolen tullessa suoraan Veikkaus Oy:lta. Verrattuna Raha-automaattiyhdistyksen avustusosaston henkilöstömäärään, STEA:n henkilöstömäärä on tällä hetkellä 10 prosenttia suurempi. Yhteisöiden ja säätiöiden avustuksista 67 miljoonaa varataan yleisavustuksiin, 174 kohdennettuihin toiminta-avustuksiin, 100 miljoonaa hankeavustuksiin ja 17 miljoonaa investointiavustuksiin. Avustustyypeistä hankeavustusten ja kohdennettujen avustusten osuus nousee budjettiesityksen myötä. Tämä ei ole SOSTEn näkemyksen mukaan oikea suunta, sillä yleisavustukset mahdollistavat parhaiten rahoitettavien yhteisöjen nopean reagoinnin kansalaisten muuttuviin hyvinvointitarpeisiin. Rahapelifuusion yhteydessä jakamatta jääneiden varojen käyttöön ei oteta budjettiesityksen yhteydessä kantaa. SOSTE pitää tätä käsittelytapaa ongelmallisena. Olisi tärkeää, että jakamattomien varojen käytön kohdentuminen ilmenisi talousarviossa ja se esitettäisiin erillisenä määrärahana. Tällöin voitaisiin helposti varmistua myös siitä, että kertyneet jakamattomat avustusvarat käytetään sovitun mukaisesti siihen käyttötarkoitukseen, johon ne on alun perin kerätty. Riittävä perusrahoitus mahdollistaa yleishyödyllisten yhteisöiden nopean reagoimisen kansalaisten muuttuviin hyvinvointitarpeisiin. Avustusjärjestelmän ei tule painottua liikaa kohdennettuihin avustuksiin. Rahapelifuusion myötä kertyneet jakamattomat avustusvarat tulee käyttää siihen käyttötarkoitukseen, johon ne on alun perin kerätty. Jakamattomien varojen käytön kohdentuminen tulee ilmetä talousarviossa erillisenä määrärahana Avustusten jakamiseen liittyvät STEAn hallintokulut tulee pitää kohtuullisella tasolla.

7 Verotus Tupakkaveron hallitusohjelman mukaiset korotukset sekä alkoholiveron korotus vaikuttavat positiivisesti sekä kansanterveyteen että julkisen talouden tasapainoon. Vastaavaa kansanterveysperusteisuutta on mahdollista soveltaa myös sokeriveron kohdalla. Suomessa aiemmin kerätyn makeisten ja jäätelön valmisteverosta luovuttiin vuonna 2016 EU:n komission ilmoituksen vuoksi. Komission mukaan makeisvero vääristää kilpailua ja on valtiontukisääntöjen vastainen. Väistynyt makeisvero on mahdollista korvata terveysperusteisella sokeriverolla. Terveysperusteisessa verossa voidaan veron määrä asettaa siten, että vero nousee haitallisen ravintoaineen määrän kasvaessa. EU:n elintarviketietoasetuksen (EU 1169/2011) mukaisesti pakattujen elintarvikkeiden energian, hiilihydraattien, kokonaissokerin, rasvan, tyydyttyneen rasvan, suolan ja proteiinin määrien ilmoittamisvelvollisuus tuli voimaan viime vuoden lopulla. Nykyisen sääntelyn perusteella alan toimijoiden hallinnollinen taakka ei merkittävästi lisääntyisi, jos verotus perustuisi näihin ravintoainetietoihin. Vero kohtelisi myös eri tuoteryhmiä neutraalisti. Suomessa elintarviketeollisuus on pitkään kehittänyt entistä terveellisempiä elintarvikkeita yhtenä merkittävänä kilpailukeinona. Sen lisäksi että terveysperusteisella verolla on mahdollista kannustaa hyödyllisten ravintoaineiden käyttöön, sillä voidaan luoda lisäkannustimia myös tuotekehitykselle, joka tukee terveys- ja hyvinvointitavoitteita ja on samalla kansantaloudellisesti järkevää. Kilpailukykysopimukseen liittyvät tuloveronalennukset tukevat palkansaajien ostovoimaa. Siksi sokeriveron lisäksi veropohjaa on mahdollista laajentaa luopumalla ansiotuloverotuksen indeksitarkistuksesta. Otetaan käyttöön kansanterveysperusteinen sokerivero. Lisäys valtion verotuloihin noin 200 miljoonaa euroa vuodelle Luovutaan ansiotuloverotuksen indeksitarkastuksesta. Lisäys valtion verotuloihin noin 120 miljoonaa euroa vuonna 2018.

8 Perusturva, eriarvoisuus ja köyhyysvaikutukset Perusturvan riittävyyteen vaikuttaa merkittävästi vuosille 2016 ja 2017 toteutetut etuuksien tasoleikkaukset sekä vuosille päätetty indeksijäädytys. Uusina toimina budjettiesityksessä asumistukimenoja leikataan sitomalla tuki elinkustannusindeksiin vuokraindeksin sijasta ja otetaan käyttöön erillinen enimmäisasumismeno asunnon osaa vuokraavien asumismenolle. Lisäksi vuonna 2018 enimmäisasumismenot jäädytetään vuoden 2017 tasolle. Näiden muutosten arvioidaan leikkaavan asumistukimenoja 28 miljoonaa euroa vuonna 2018 ja 47 miljoonaa vuodesta 2019 alkaen. Näin asumistuen leikkaukset jatkuvat. Uusien asumistukeen kohdistettujen leikkauksien arvioidaan vähentävän asumistukikuluja 28 miljoonaa euroa. Säästöstä hupenee kuitenkin yli 40 prosenttia, kun samalla nämä toimet lisäävät perustoimeentulotuen menoja 11,6 miljoonalla. Näin asumistuesta haettavat säästöt lisäävät toimeentulotuen käyttöä ja sitä kautta etuuteen liittyviä kannustinloukkuja, vaikka yhdeksi tavoitteeksi uudistukselle on määritelty työnteon kannustavuuden vahvistaminen. Vuokrien nousua ei voi pyrkiä hillitsemään ainoastaan leikkaamalla asumistukea. Suurella osalla asumistuen saajista vuokra ylittää jo nykyisin asumistuen normit, ja lisäleikkaukset heikentävät edelleen heidän toimeentuloaan. Takuueläkkeen tasoa esitetään nostettavaksi noin 15 euroa kuukaudessa. Kannustinloukkujen purkamiseksi ja osatyökykyisten työllisyyden edistämiseksi talousarvioesityksessä korotetaan myös nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismääriä siten, että etuuksien taso säilyy takuueläkkeen suuruisena. Nuoren kuntoutusraha ja ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusraha (30 e/pv) ovat tasoltaan hieman suurempia kuin vähimmäistasoinen kuntoutusraha (24 e/pv). Toimeentulotukeen esitetään erillistä 0,9 prosentin korotusta niin, että yksin asuvan aikuisen perusosan määrä on 492,41 euroa vuonna Myönteistä on, että viimesijaisen taloudellisen tuen takaavan toimeentulotuen taso nousee hieman, mutta toivottavaa olisi, että myös ensisijaisten etuuksien tasosta huolehdittaisiin. Ensisijaisten etuuksien tason heiketessä suhteessa toimeentulotukeen, lisääntyy toimeentulotukiriippuvaisten henkilöiden määrä. Myönteistä onkin päätös korottaa vähimmäismääräisen sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja kuntoutusrahan määrää n. 23 euroa kuukaudessa, jotta tuensaajien ei tarvitsisi turvautua perustoimeentulotukeen. Toimeentulotuen kustannusten arvioidaan hieman pienenevän ensi vuonna, vaikka saajien määrän arvioidaan lisääntyvän muutamalla tuhannella. Säästöä arvioidaan tulevan toimeentulotuen tarpeen vähenemisestä n. 21,7 miljoonalla eurolla. Lisäksi opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin vähentää tuen tarvetta 8,2 miljoonalla eurolla ja takuueläkkeen korotus tuo

9 säästöä 0,2 miljoonaa euroa. Asumistuen leikkaukset ja työttömyysturvan aktiivimalli lisäävät toimeentulotuen tarvetta (15,6 milj.) kuitenkin niin, että kustannussäästöstä katoaa yli puolet. Työttömille esitetään aktiivimallia, jossa työhakijan aktiivisuutta tarkasteltaisiin 65 työttömyysetuuden maksupäivän jaksoissa. Jos aktiivisuutta ei olisi riittävästi, työttömyysetuus heikkenisi 4,65 prosenttia 65 maksupäivän ajaksi. Aktiivimalli heikentää työttömän perusturvaa, kun avoimia työpaikkoja ja työllisyyspalveluja ei ole riittävästi tarjolla. Se myös asettaa työttömät eriarvoiseen asemaan eri puolilla Suomea, koska TE-toimistojen mahdollisuudet tarjota palkkatuettua työtä tai työllistymistä edistäviä palveluja vaihtelevat eri puolilla maata. Aktiivisuuden osoittamisen määritelmää tulisi laajentaa niin, että työtön voi välttää työttömyysetuuden leikkauksen myös osoittamalla aktiivisuutta muilla elämänhallintaa liittyvillä toimilla, esimerkiksi osallistumalla vapaaehtoistoimintaan. Lisäksi aktiivisuuden osoittamiseen tulisi sisällyttää työkyvyn ja työkunnon selvittämiseksi tarkoitettu palvelu. Etuuksien leikkauksista syntyvää toimeentulotukiriippuvuutta ei tule lisätä, vaan on huolehdittava ensisijaisten etuuksien riittävästä tasosta. Perusturvaa tulee yksinkertaistaa, selkiyttää ja kehittää siten, että se huomioi paremmin pirstaleisen työelämän sekä mahdollistaa osatyökykyisten työllistymisen.

10 Muut hallinnonalat Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan ulkopuolisista kokonaisuuksista SOSTEn budjettiesitykset liittyvät työllisyyspolitiikkaan, asuntopolitiikkaan sekä koulutuspolitiikkaan. Työllisyyspolitiikassa SOSTE on huolissaan palkkatukimäärärahojen leikkauksesta sekä niiden kohdentamisesta siten, että vaikeimmin työllistyville tärkeä järjestöjen työllistäminen säilyy edelleen selvästi aliresursoituna. SOSTE esittää palkkatukimäärärahojen korottamista sekä lisäksi työllisyyspoliittisen avustuksen määrärahan korottamista, minkä niin ikään nähdään parantavan vaikeimmin työllistyvien asemaa. Vaikeimmin työllistyvien asemaa voidaan parantaa myös investoimalla ammatilliseen koulutukseen, joka on ollut viime vuosina merkittävien leikkauksien kohteena. SOSTE haluaa, että Nuorten aikuisten osaamisohjelmaan aiemmin käytetty määräraha hyödynnetään edelleen ammattikoulutuksen kehittämisessä. Asumispolitiikassa korjaustarve liittyy erityisryhmien asuntojen investointiavustusten leikkauksiin, jotka on syytä perua. Pidetään palkkatukimäärärahojen taso (momentti ) valtiovarainministeriön ehdotuksen mukaisella tasolla eli 101 miljoonassa eurossa. Muutos hallituksen esitykseen on 33 miljoona euroa. Lisätään järjestöjen palkkatukeen varattuja menoja (momentti ) kuudella miljoonalla eurolla palkkatukimäärärahojen sisällä. Tämä mahdollistaa työllistettyjen keskimääräisen määrän nostamisen 6000 henkeen. Määrärahakohdennuksen muutoksen myötä monet vaikeimmin työllistyvistä ja erityisesti nuoret pääsisivät eteenpäin työelämäurallaan. Korotetaan työllisyyspoliittisen avustuksen määräraha (momentti ) ehdotetusta 10 miljoonasta eurosta 20 miljoonaan euroon. Lisätyllä määrärahalla voi erityisesti levittää niitä toimenpiteitä ja tukimuotoja, joita on kokeiltu hallituksen kärkihankkeissa sekä aiemmissa työllisyyspoliittisissa hankkeissa ja todettu vaikuttaviksi. Kasvatetaan ammatillisen koulutuksen valtionosuuteen varattuja määrärahoja (momentti ) Nuorten aikuisten osaamisohjelman (momentti ) päättymistä vastaavalla summalla, 20 miljoonalla eurolla. Lisätään kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon tukemista. Tukea tarvitaan pääkaupunkiseudun lisäksi erityisesti maakuntakeskuksissa Perutaan 25 miljoonan leikkaus erityisryhmien asuntojen investointiavustuksiin (Momentti: ).

11 Yhteenveto SOSTEn suositusten budjettivaikutuksista Menot Palkkatuki (ml. järjestöjen osuus keskimäärin 6000 hlö) ( ) 33 miljoonaa euroa Työllisyyspoliittinen avustus ( ) 10 miljoonaa euroa Indeksijäädytysten purku 330 miljoonaa euroa Nuorten aikuisten osaamisohjelmasta ( ) säästyvät määrärahat ammatillisen koulutuksen valtionosuuteen ( ) 20 miljoonaa euroa Terveyden edistämisen määrärahat ( ) 2 miljoonaa euroa Tartuntatautien valvontaan ( ) Erityisryhmien asumisen tuki ( ) 1 miljoonaa euroa 25 miljoonaa euroa YHTEENSÄ 421 miljoonaa euroa Verot Sokeriveron käyttöönotto 200 miljoonaa euroa Ansiotuloverotuksen indeksitarkastuksesta luopuminen 120 miljoonaa euroa YHTEENSÄ 320 miljoonaa euroa

Katsaus VM:n budjettiesitykseen ja SOSTEn suositukset budjettiriiheen vuodelle 2018

Katsaus VM:n budjettiesitykseen ja SOSTEn suositukset budjettiriiheen vuodelle 2018 Katsaus VM:n budjettiesitykseen ja SOSTEn suositukset budjettiriiheen vuodelle 2018 Finanssipolitiikka Valtiovarainministeriön ehdotus vuodelle 2018 talousarvioksi ei sisällä merkittävää talouspoliittista

Lisätiedot

Katsaus valtion talousarvioesitykseen vuodelle 2018 ja SOSTEn suositukset talousarvion eduskuntakäsittelyyn

Katsaus valtion talousarvioesitykseen vuodelle 2018 ja SOSTEn suositukset talousarvion eduskuntakäsittelyyn Katsaus valtion talousarvioesitykseen vuodelle 2018 ja SOSTEn suositukset talousarvion eduskuntakäsittelyyn Finanssipolitiikka Hallituksen esitys vuoden 2018 talousarvioksi noudattelee menopuolen osalta

Lisätiedot

ASIA: Valtiontalouden kehykset vuosille 2013-2016

ASIA: Valtiontalouden kehykset vuosille 2013-2016 Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle VIITE: Kuulemistilaisuus ASIA: Valtiontalouden kehykset vuosille 2013-2016 SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen

Lisätiedot

TAE 2018 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

TAE 2018 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 TAE 2018 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) HE XXX/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2018 talousarvioksi 18.9.2017 Yleistä Pääluokan loppusumma 15 mrd.

Lisätiedot

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllämainitussa asiassa.

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllämainitussa asiassa. LAUSUNTO Helsinki 6.11.2015 VALTIONVARAINVALIOKUNNAN KUNTA- JA TERVEYSJAOSTO Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen kunta- ja terveysjaostossa 10.11.2015 Asia: Hallituksen esitys (HE 30/2015 vp) eduskunnalle

Lisätiedot

Mikko Staff

Mikko Staff 7.11.2018 7.11.2018 1 TAE 2019 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ, PL 33 Sosiaali- ja terveysvaliokunta HE 123/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2019 talousarvioksi Yleistä Pääluokan loppusumma

Lisätiedot

HE 161/2017 laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta

HE 161/2017 laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta HE 161/2017 laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta Ympäristövaliokunta 8.11.2017 1 8.11.2017 Sanna Pekkarinen Yleisen asumistuen pääpiirteet Yleisen asumistuen tarkoituksena on alentaa

Lisätiedot

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehys 2018-2021 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) VNS 4/2017 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018 2021 8.5.2017 Yleistä Pääluokan määrärahataso nousee

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvio ja julkisen talouden suunnitelma: vaikutus eri väestöryhmien toimeentuloon. Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto

Vuoden 2016 talousarvio ja julkisen talouden suunnitelma: vaikutus eri väestöryhmien toimeentuloon. Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto Vuoden 2016 talousarvio ja julkisen talouden suunnitelma: vaikutus eri väestöryhmien toimeentuloon Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta 8.10.2015 Väestö yleensä

Lisätiedot

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehys 2017-2020 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) VNS 3/2016 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017 2020 18.4.2016 Yleistä Pääluokan määrärahataso nousee

Lisätiedot

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehys 2018-2021 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta (TyV) VNS 4/2017 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018 2021 12.5.2017 Yleistä Pääluokan määrärahataso

Lisätiedot

Asia: HE 123/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2019

Asia: HE 123/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2019 LAUSUNTO Helsinki 8.11.2018 EDUSKUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA Asia: HE 123/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2019 SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallisten

Lisätiedot

LAUSUNTO. Helsinki Sosiaali- ja terveysvaliokunta. Eduskunta

LAUSUNTO. Helsinki Sosiaali- ja terveysvaliokunta. Eduskunta LAUSUNTO Sosiaali- ja terveysvaliokunta Helsinki 22.11.2018 Eduskunta Viite: Asia: HE 160/2018 vp Kirjallinen asiantuntijalausunto: Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kansaneläkkeen ja eräiden muiden

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunta keskiviikko / HE 123/2017 vp

Perustuslakivaliokunta keskiviikko / HE 123/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kansaneläkkeen ja eräiden muiden etuuksien vuoden 2018 indeksitarkistuksista sekä kansaneläkeindeksistä annetun lain 2 :n ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunta perjantai / HE 123/2017 vp

Sosiaali- ja terveysvaliokunta perjantai / HE 123/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kansaneläkkeen ja eräiden muiden etuuksien vuoden 2018 indeksitarkistuksista sekä kansaneläkeindeksistä annetun lain 2 :n ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta LAUSUNTO Helsinki, 16.6.2017 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Viite: STM/1919/2017 Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Lisätiedot

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehys 2017-2020 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta VNS 3/2016 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017 2020 20.4.2016 Yleistä Pääluokan määrärahataso nousee

Lisätiedot

Asia: lausuntopyyntö metropolihallintolakia valmistelevan työryhmän väliraportista

Asia: lausuntopyyntö metropolihallintolakia valmistelevan työryhmän väliraportista LAUSUNTO Helsinki 10.6.2014 Viite: Lausuntopyyntö VM093:00/2013 (16.4.2014) Asia: lausuntopyyntö metropolihallintolakia valmistelevan työryhmän väliraportista SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallisten

Lisätiedot

SOSTE & valtiovarainministeriön budjettiesitys vuodelle 2017:

SOSTE & valtiovarainministeriön budjettiesitys vuodelle 2017: SOSTE & valtiovarainministeriön budjettiesitys vuodelle 2017: Pysäytetään köyhyyden ja eriarvoisuuden kasvu Valtiovarainministeriön budjettiesitys sisältää mittavat sosiaaliturvaleikkaukset. Indeksisidonnaisten

Lisätiedot

VM:n ehdotus valtion talousarviosta Lähde: Valtiovarainministeriön tiedote ja Valtiovarainministeriön ehdotus vuodelle 2017

VM:n ehdotus valtion talousarviosta Lähde: Valtiovarainministeriön tiedote ja Valtiovarainministeriön ehdotus vuodelle 2017 VM:n ehdotus valtion talousarviosta 2017 17.8.2016 Lähde: Valtiovarainministeriön tiedote 11.8.2016 ja Valtiovarainministeriön ehdotus vuodelle 2017 VM: Talouden tilannekuvassa ei merkittävää käännettä

Lisätiedot

HE 322/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi veteraanietuuksien tasokorotuksiksi

HE 322/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi veteraanietuuksien tasokorotuksiksi Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi veteraanietuuksien tasokorotuksiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että veteraanietuuksia eli rintamasotilaseläkelain mukaista rintamalisää,

Lisätiedot

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehys 2017-2020 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 VaV kunta- ja terveysjaosto (KutJ) VNS 3/2016 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017 2020 Yleistä Pääluokan määrärahataso nousee 13,8 mrd.

Lisätiedot

Asumistuet, toimeentulotuki ja tulottomat. Sosiaalifoorumi Pertti Honkanen, johtava tutkija, Kelan tutkimus

Asumistuet, toimeentulotuki ja tulottomat. Sosiaalifoorumi Pertti Honkanen, johtava tutkija, Kelan tutkimus Asumistuet, toimeentulotuki ja tulottomat Sosiaalifoorumi 21.4.2018 Pertti Honkanen, johtava tutkija, Kelan tutkimus Historiaa Eläkkeensaajien asumistuki tuli käyttöön 1970. aluksi osa kansaneläkettä,

Lisätiedot

Hallituksen ehdolliset lisätoimet

Hallituksen ehdolliset lisätoimet Hallituksen ehdolliset lisätoimet Ehdolliset lisäsäästöt: suoraan palkansaajiin kohdistuvia ovat työttömyysturva, vuorotteluvapaa, vanhempainvapaan lomakarttuman poistaminen eli yhteensä 202 miljoonaa.

Lisätiedot

HE 90/2011 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia

HE 90/2011 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia HE 90/2011 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain 6 luvun 1 :n ja aikuiskoulutustuesta annetun lain 12 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa klo 10.15

Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa klo 10.15 LAUSUNTO 20.4.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 21.4.2016 klo 10.15 Asia: Valtioneuvoston selonteko VNS X/2016 vp julkisen talouden

Lisätiedot

Valtiovarainministeri Mika Lintilän talousarvioehdotus: Luottamusta ihmisille ja yrityksille. 14. elokuuta 2019

Valtiovarainministeri Mika Lintilän talousarvioehdotus: Luottamusta ihmisille ja yrityksille. 14. elokuuta 2019 Valtiovarainministeri Mika Lintilän talousarvioehdotus: Luottamusta ihmisille ja yrityksille 14. elokuuta 2019 Suomen talous kasvaa hidastuen Maailmantalouden kasvu vaimenee Epävarmuuden kasvu vähentää

Lisätiedot

Viite: Asiantuntijakuuleminen työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa keskiviikkona klo 11.30

Viite: Asiantuntijakuuleminen työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa keskiviikkona klo 11.30 LAUSUNTO Helsinki 7.6.2017 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa keskiviikkona 7.6.2017 klo 11.30 Asia: HE 51/2017 vp Hallituksen

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 (HE 134/2016 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 (HE 134/2016 vp) Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 (HE 134/2016 vp) Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Henna Busk Pellervon taloustutkimus PTT 6.10.2016 Talouden näkymät PTT näkemys talous-

Lisätiedot

SOSTEn suositukset vuoden 2019 talousarvioesityksen eduskuntakäsittelyyn

SOSTEn suositukset vuoden 2019 talousarvioesityksen eduskuntakäsittelyyn SOSTEn suositukset vuoden 2019 talousarvioesityksen eduskuntakäsittelyyn Työllisyyspolitiikka Suomen työllisuusaste lähestyy vähitellen hallituksen asettamaa 72 prosentin tavoitetta, mutta työllisyys on

Lisätiedot

Hallituksen budjettiriihi valtion talousarvioesityksestä

Hallituksen budjettiriihi valtion talousarvioesityksestä Hallituksen budjettiriihi valtion talousarvioesityksestä 2019 Lähde: Valtioneuvoston tiedote, valtion talousarvioesitys julkaistaan 17.9.2018 Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto Talouden tilannekuva

Lisätiedot

Valtion talousarvio 2018

Valtion talousarvio 2018 Valtion talousarvio 2018 28.9.2017 Helsinki Taloustorstai Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto Twitter @MinnaPunakallio Vuoden 2018 talousarvioehdotus on elvyttävä Budjettitalouden menot 55,7 mrd.»

Lisätiedot

SOSTEn suositukset kehysriiheen vuodelle 2019

SOSTEn suositukset kehysriiheen vuodelle 2019 SOSTEn suositukset kehysriiheen vuodelle 2019 Finanssipolitiikka Vuoden 2018 kehysriihi valmistellaan korkeasuhdanteessa. Vuonna 2017 Suomen talous kasvoi noin kolmen prosentin vuosivauhtia. Edellisen

Lisätiedot

Alkavan hallituskauden talouspoliittiset haasteet: Mikä on muuttunut neljässä vuodessa?

Alkavan hallituskauden talouspoliittiset haasteet: Mikä on muuttunut neljässä vuodessa? Alkavan hallituskauden talouspoliittiset haasteet: Mikä on muuttunut neljässä vuodessa? Sami Yläoutinen Jyväskylä, 3.8.2015 Esitys Julkisen talouden tila ja näkymät maailmalla Suomessa Talouspoliittiset

Lisätiedot

RAHAPELITOIMINNAN TUOTTOJEN JAKO VUONNA 2018 TERVEYDEN JA SOSIA- LAISEN HYVINVOINNIN EDISTÄMISEEN

RAHAPELITOIMINNAN TUOTTOJEN JAKO VUONNA 2018 TERVEYDEN JA SOSIA- LAISEN HYVINVOINNIN EDISTÄMISEEN SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio HPO/YPA/Markus Seppelin 25.1.2018 RAHAPELITOIMINNAN TUOTTOJEN JAKO VUONNA 2018 TERVEYDEN JA SOSIA- LAISEN HYVINVOINNIN EDISTÄMISEEN 1. Sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

LAUSUNTO. Helsinki Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa klo 10.00

LAUSUNTO. Helsinki Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa klo 10.00 LAUSUNTO Helsinki 20.9.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 22.9.2016 klo 10.00 Asia: Hallituksen esitys (HE 134/2016 vp) eduskunnalle

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta LAUSUNTO Helsinki, 12.10.2017 EDUSKUNNAN TYÖELÄMÄ- JA TASA-ARVOVALIOKUNTA Viite: HE 124/2017 vp Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien

Lisätiedot

Verot, palkat ja kehysriihi VEROTUS JA VALTIONTALOUS - MITÄ TEHDÄ SEURAAVAKSI?

Verot, palkat ja kehysriihi VEROTUS JA VALTIONTALOUS - MITÄ TEHDÄ SEURAAVAKSI? Verot, palkat ja kehysriihi VEROTUS JA VALTIONTALOUS - MITÄ TEHDÄ SEURAAVAKSI? 1 HALLITUKSEN PUOLIVÄLITARKASTELUN JA KEHYSRIIHEN NÄKYMISTÄ 1) Kehysriihi ja valtiontalous 2) Kohtuullinen verotus tukemaan

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2018

Talousarvioesitys 2018 Talousarvioesitys 2018 Budjettitalouden tulot 52,7 mrd. euroa Budjettitalouden menot 55,7 mrd. euroa Budjettitalouden tasapaino -3,0 mrd. euroa Talouden näkymistä Suomen talous on nopeassa kasvuvaiheessa

Lisätiedot

Työeläkepäivät. Markku Lehto 17.11.09

Työeläkepäivät. Markku Lehto 17.11.09 Työeläkepäivät Markku Lehto 17.11.09 Mitä on perustoimeentulo Perustuslaki 19 Oikeus sosiaaliturvaan. Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019

Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 Neuvotteleva virkamies Lauri Taro / budjettiosasto YmV:n kuuleminen Kansantalouden kehitys ennuste, syyskuu 2015 2012 2013*

Lisätiedot

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta.

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta. LAUSUNTO Helsinki 15.11.2016 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Eduskunta Viite: Asia: Lausuntopyyntö HE 215/2016 vp Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi perustulokokeilusta sekä tuloverolain

Lisätiedot

20. Työttömyysturva. Toiminnan laajuus 2009 2012 2009 2010 2011 2012 toteutunut toteutunut arvio arvio. Työttömyysaste (%) 8,2 8,4 7,6 7,2

20. Työttömyysturva. Toiminnan laajuus 2009 2012 2009 2010 2011 2012 toteutunut toteutunut arvio arvio. Työttömyysaste (%) 8,2 8,4 7,6 7,2 20. Työttömyysturva S e l v i t y s o s a : Työttömäksi jääneen toimeentulon turvaavat työttömyysturvalain perusteella maksettava työttömyyspäiväraha sekä työmarkkinatuki. Työttömyyspäivärahaa maksetaan

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus työllisyyden edistämistoimista, niiden vaikutuksista (ml. vaikutukset alkavat näkyä) ja mahdollisista riskikohdista.

Ajankohtaiskatsaus työllisyyden edistämistoimista, niiden vaikutuksista (ml. vaikutukset alkavat näkyä) ja mahdollisista riskikohdista. Ajankohtaiskatsaus työllisyyden edistämistoimista, niiden vaikutuksista (ml. vaikutukset alkavat näkyä) ja mahdollisista riskikohdista. 21.10.2016 Mauri Kotamäki Eduskunta, Työ- ja elinkeinojaosto Ajankohtaista..

Lisätiedot

Talousarvioesitys Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Talousarvioesitys Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Talousarvioesitys 2018 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 22.9.2017 Talouden näkymistä Suomen talous on nopeassa kasvuvaiheessa Vuonna 2018 talouskasvu jatkuu edelleen vahvana, vaikkakin kasvu hidastuu hieman

Lisätiedot

Työllisyyden, välittämisen, osaamisen ja turvallisuuden budjetti 2018 talousarvioesitys. Pääministeri Juha Sipilä

Työllisyyden, välittämisen, osaamisen ja turvallisuuden budjetti 2018 talousarvioesitys. Pääministeri Juha Sipilä Työllisyyden, välittämisen, osaamisen ja turvallisuuden budjetti 2018 talousarvioesitys Pääministeri Juha Sipilä Hallituksen talouspoliittiset tavoitteet TOTEUTUVAT VAATIVAT VIELÄ TÖITÄ Työllisyysaste

Lisätiedot

Talouspolitiikan arviointineuvoston lausunto vuoden 2018 talousarvioesityksestä

Talouspolitiikan arviointineuvoston lausunto vuoden 2018 talousarvioesityksestä 24.1.217 Sivu 1 / 6 Eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle Lausuntopyyntönne 17.1.217 Viite: HE 16/217 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 218 Talouspolitiikan arviointineuvoston

Lisätiedot

Talousarvioesitys Talousvaliokunta

Talousarvioesitys Talousvaliokunta Talousarvioesitys 2018 Talousvaliokunta 11.10.2017 Talouden näkymistä Suomen talous on nopeassa kasvuvaiheessa Vuonna 2018 talouskasvu jatkuu edelleen vahvana, vaikkakin kasvu hidastuu hieman vuodesta

Lisätiedot

RAY:n avustusstrategia ja rahoitusmahdollisuudet

RAY:n avustusstrategia ja rahoitusmahdollisuudet RAY:n avustusstrategia ja rahoitusmahdollisuudet Museoista hyvinvointia ja terveyttä -ajankohtaisseminaari 28.3.2011 Sari Miettunen, tiimivastaava, RAY Lainsäädäntö Avustusten myöntämisestä on säädetty

Lisätiedot

VM:n ehdotus valtion talousarvioksi 2019

VM:n ehdotus valtion talousarvioksi 2019 VM:n ehdotus valtion talousarvioksi 2019 Taloustorstai 16.8.2018 Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto Talouden tilannekuva budjettiesityksen taustalla on varsin hyvä BKT on vihdoinkin saavuttanut

Lisätiedot

Asiantuntijakuuleminen työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa torstaina klo O 5/2017 vp Työvoimapalvelut maakuntauudistuksessa

Asiantuntijakuuleminen työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa torstaina klo O 5/2017 vp Työvoimapalvelut maakuntauudistuksessa LAUSUNTO Helsinki 28.2.2016 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Eduskunta Viite: Asia: Asiantuntijakuuleminen työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa torstaina 2.3.2017 klo 12.15 O 5/2017 vp Työvoimapalvelut

Lisätiedot

1(6) VM/BO/RY. Kuva 1: Käytettävissä olevat vuositulot sekä talousarvioesityksen tuoma muutos tuloihin tulokymmenyksittäin

1(6) VM/BO/RY. Kuva 1: Käytettävissä olevat vuositulot sekä talousarvioesityksen tuoma muutos tuloihin tulokymmenyksittäin 1(6) 18.9.2017 VM/BO/RY TAE 2018 tulonjakovaikutukset Tähän muistioon on koottu arvioita vuoden 2018 talousarvioesityksessä esitettyjen uudistusten tulonjakovaikutuksista, niiltä osin kuin niitä on pystytty

Lisätiedot

Esitys liittyy valtion vuoden 2019 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Esitys liittyy valtion vuoden 2019 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. 20.11.2018 1 / 5 SVO/ETU/MM Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAEIKSI KANSANELÄKKEEN JA ERÄIDEN MUIDEN ETUUKSIEN INDEKSITARKISTUKSISTA VUONNA 2019 SEKÄ KANSANELÄKEINDEKSISTÄ

Lisätiedot

VM:n budjettiesitys pähkinänkuoressa

VM:n budjettiesitys pähkinänkuoressa VM:n budjettiesitys pähkinänkuoressa Minna Punakallio @MinnaPunakallio 14.8.2019 VM:n ehdotuksesta vuoden 2020 valtion talousarvioksi tiedotettiin 14.8.2019. Ehdotus avaa ensimmäistä kertaa Antti Rinteen

Lisätiedot

Valtion vuoden 2019 budjettiesityksen

Valtion vuoden 2019 budjettiesityksen Onnistuva Suomi tehdään lähellä Valtion vuoden 2019 budjettiesityksen (=kuntatalousohjelman) kuntatalousvaikutukset Reijo Vuorento 20.9.2018 Twitter:@Reijosergio Tiivistelmä 1/2 = osa hallituksen budjettipäätöstä

Lisätiedot

Erikoistilanteita, jotka huomioidaan varallisuusharkinnassa, voivat olla esimerkiksi seuraavat:

Erikoistilanteita, jotka huomioidaan varallisuusharkinnassa, voivat olla esimerkiksi seuraavat: Varallisuuskriteerit Yleistä Tässä ohjeessa käytetään yleisesti termiä STEA-avustukset, joilla viitataan yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen

Lisätiedot

AVUSTUSTEN JAKOPÄÄTÖS

AVUSTUSTEN JAKOPÄÄTÖS MUISTIO Liite 1 HSO/SUKE/Raija Volk 27.6.2017 AVUSTUSTEN JAKOPÄÄTÖS 1 Sosiaali- ja terveysministeriön toimivalta, avustussäännökset ja valtion talousarvio Arpajaislain 17 b :n 1 momentin pääsäännön mukaan

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö Nuorisolain uudistaminen -työryhmämuistion esityksestä uudeksi nuorisolaiksi

Asia: Lausuntopyyntö Nuorisolain uudistaminen -työryhmämuistion esityksestä uudeksi nuorisolaiksi LAUSUNTO Helsinki 30.11.2015 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Viite: Lausuntopyyntö 2.11.2015 Dnr 53/040/2014 Asia: Lausuntopyyntö Nuorisolain uudistaminen -työryhmämuistion esityksestä uudeksi nuorisolaiksi

Lisätiedot

Asia: Kirjallinen lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Asia: Kirjallinen lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta LAUSUNTO Helsinki, 17.11.2017 EDUSKUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA Viite: HE 124/2017 vp Asia: Kirjallinen lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden

Lisätiedot

TAE 2018 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

TAE 2018 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 TAE 2018 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Hallintovaliokunta (HaV) HE 106/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2018 talousarvioksi - Kuntatalous ja maakuntauudistuksen valmistelu 28.9.2017

Lisätiedot

Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta

Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta 2 2011 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta Huhtikuu 2011 Lisätiedot: Ilkka Kaukoranta ilkka.kaukoranta@sak.fi puhelin 020 774 0189 Tilaukset: SAK puhelin 020 774 000 Puolueiden verolinjaukset

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 8.10.2015

Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 8.10.2015 Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 8.10.2015 Keskeistä vuodesta 2016 Suomen kansantalous supistui v. 2014 0,4%. Kuluvan vuoden

Lisätiedot

Köyhyyttä ja väliinputoamista Helsingissä

Köyhyyttä ja väliinputoamista Helsingissä Köyhyyttä ja väliinputoamista Helsingissä Elina Ahola Tutkija, Kelan tutkimusosasto Väliinputoaminen ja sosiaaliset oikeudet -seminaari Kelan päätalo, 21.11.2013 Köyhyyttä ja väliinputoamista Helsingissä

Lisätiedot

LAUSUNTO. Helsinki 25.11.2015 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA. Viite: Kuuleminen 26.11.2015 HE 106/2015 vp ja HE 128/2015 vp

LAUSUNTO. Helsinki 25.11.2015 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA. Viite: Kuuleminen 26.11.2015 HE 106/2015 vp ja HE 128/2015 vp LAUSUNTO Helsinki 25.11.2015 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA Viite: Kuuleminen 26.11.2015 HE 106/2015 vp ja HE 128/2015 vp Asia: Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi sairausvakuutuslain

Lisätiedot

Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n lausunto eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuulemisessa

Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n lausunto eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuulemisessa 1 (5) Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle 14.10.2015 Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n lausunto eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuulemisessa Asia: HE 30/2015 vp

Lisätiedot

SAK:n suuntaviivat sosiaaliturvan uudistamiselle

SAK:n suuntaviivat sosiaaliturvan uudistamiselle SAK:n suuntaviivat sosiaaliturvan uudistamiselle Palvelut tiiviimmin osaksi kokonaisuutta Ansio- ja syyperusteinen sosiaaliturva on hyvä pohja uudistukselle. Riittävä perusturvan taso takaa säällisen toimeentulon

Lisätiedot

Seminaari: Ara-asuntojen asukasvalinnasta ja määräaikaisista vuokrasopimuksista

Seminaari: Ara-asuntojen asukasvalinnasta ja määräaikaisista vuokrasopimuksista Seminaari: Ara-asuntojen asukasvalinnasta ja määräaikaisista vuokrasopimuksista 11.11.2015 Mika Kuismanen Kansantalousosasto Miksi valtiovarainministeriö on kiinnostunut Araasuntojen asukasvalinnoista

Lisätiedot

Toimeentulotuki ja asumiskustannukset

Toimeentulotuki ja asumiskustannukset Toimeentulotuki ja asumiskustannukset 17.4.2019 Signe Jauhiainen @SigneJauhiainen Asumisen tukeminen Asuntomarkkinat Sosiaaliturva 2 18.4.2019 Milj. euroa Kelan maksamat asumisen tuet Yleinen asumistuki

Lisätiedot

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta.

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta. LAUSUNTO Helsinki 9.9.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Viite: Lausuntopyyntö STM051:00/2016 Asia: Lausunto hallituksen esityksestä laiksi perustulokokeilusta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallisten

Lisätiedot

HE 106/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2018

HE 106/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2018 HE 106/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2018 Talouden näkymät Hallituksen talousarvioesityksessä Suomen talouskasvun arvioidaan olevan tänä vuonna 2,9 prosenttia.

Lisätiedot

Budjettiriihi ja kunnat -taustatapaaminen 20.8.2014. Verotus. Jukka Hakola veroasiantuntija

Budjettiriihi ja kunnat -taustatapaaminen 20.8.2014. Verotus. Jukka Hakola veroasiantuntija Budjettiriihi ja kunnat -taustatapaaminen 20.8.2014 Verotus Jukka Hakola veroasiantuntija Hallitusohjelman tavoitteet kuntien verotuloihin liittyen Hallitusohjelmaan on kirjattu kuntien verotuloihin liittyviksi

Lisätiedot

Suomen vaihtoehdot. Talousfoorumi Kuntamarkkinoilla 12.9.2012 Raimo Sailas

Suomen vaihtoehdot. Talousfoorumi Kuntamarkkinoilla 12.9.2012 Raimo Sailas Suomen vaihtoehdot Talousfoorumi Kuntamarkkinoilla 12.9.2012 Raimo Sailas Talouskasvu vaisua Euroalue USA Kiina Japani Brasilia 6 BKT:n neljännesvuosimuutos, % 4 2 0-2 -4-6 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Lisätiedot

Yleinen taloustilanne ja kuntatalous

Yleinen taloustilanne ja kuntatalous Onnistuva Suomi tehdään lähellä Yleinen taloustilanne ja kuntatalous 28.11.2017 Helsinki Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto Twitter @MinnaPunakallio Kansainvälinen talous kasvupyrähdyksessä Euroalue

Lisätiedot

Pääluokka 33 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 33 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 33 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Hallinto 01. Sosiaali- ja terveysministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 30 970 000 euroa. Vähennys

Lisätiedot

Julkisen talouden suunnitelma vuosille Budjettineuvos Petri Syrjänen / budjettiosasto Puolustusvaliokunnan kuuleminen 17.5.

Julkisen talouden suunnitelma vuosille Budjettineuvos Petri Syrjänen / budjettiosasto Puolustusvaliokunnan kuuleminen 17.5. Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2018 2021 Budjettineuvos Petri Syrjänen / budjettiosasto Puolustusvaliokunnan kuuleminen 17.5.2017 Keskeiset taloutta kuvaavat indikaattorit 2015 2016 2017 2018 2019

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lausunto Hallituksen esitys (HE 149/2016) kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien leikkaamisesta

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lausunto Hallituksen esitys (HE 149/2016) kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien leikkaamisesta Mannerheimin Lastensuojeluliiton lausunto 25.10.2016 Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Hallituksen esitys (HE 149/2016) kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien leikkaamisesta Hallituksen esityksessä

Lisätiedot

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Hallintovaliokunta (HaV) HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2017 talousarvioksi 7.10.2016 Yleistä Pääluokan loppusumma 14,6 mrd. euroa,

Lisätiedot

Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin

Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin Kuulemistilaisuus Ympäristövaliokunta 16.11.2016 Mia Koro-Kanerva Suomen Vuokranantajat Suomen Vuokranantajat ry Suomen Vuokranantajat on valtakunnallinen yksityisten

Lisätiedot

Hallituksen budjettineuvottelun tiedotustilaisuus. 10.9.2015 I Pääministeri Juha Sipilä

Hallituksen budjettineuvottelun tiedotustilaisuus. 10.9.2015 I Pääministeri Juha Sipilä Hallituksen budjettineuvottelun tiedotustilaisuus 10.9.2015 I Pääministeri Juha Sipilä 2 Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016 2019 2019 Budjettia tehdään vaikeassa

Lisätiedot

HE 124/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi toimeentulotuesta annetun lain 9 :n muuttamisesta

HE 124/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi toimeentulotuesta annetun lain 9 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi toimeentulotuesta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi toimeentulotuesta annettua lakia korottamalla

Lisätiedot

HE 106/2017 VP HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VALTION TALOUSARVIOKSI VUO- DELLE 2018

HE 106/2017 VP HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VALTION TALOUSARVIOKSI VUO- DELLE 2018 Työ- ja elinkeinojaosto Lausunto Eduskunta 10.10.2017 1/5 Asiantuntijakuuleminen 11.10.2017 HE 106/2017 VP HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VALTION TALOUSARVIOKSI VUO- DELLE 2018 Työllisyyden tilannekuva

Lisätiedot

Kehyspäätös Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehyspäätös Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehyspäätös 2018-2021 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Hallintovaliokunta (HaV) VNS 4/2017 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018 2021 - Maakunta- ja soteuudistuksen toimeenpano, kuntatalous

Lisätiedot

RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä

RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä Muutos 26! Projektien rahoituskanavat ja välityömarkkinat 2014 28.1.2014 Pori 27.1.2014 1 Esityksen rakenne RAY kansalaisjärjestötoiminnan mahdollistajana

Lisätiedot

Valtion talousarvio 2018 erityisesti kuntien näkökulmasta. Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto

Valtion talousarvio 2018 erityisesti kuntien näkökulmasta. Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto Valtion talousarvio 2018 erityisesti kuntien näkökulmasta Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto Twitter @MinnaPunakallio Vuoden 2018 talousarvioehdotus on elvyttävä BKT:n volyymi kasvaa 2,4 % Budjettitalouden

Lisätiedot

Taloudellinen katsaus

Taloudellinen katsaus Taloudellinen katsaus Syksy 2018 Tiedotustilaisuus 14.9.2018 Talousnäkymät Reaalitalouden ennuste 14.9.2018 Jukka Railavo, finanssineuvos Talousnäkymät Talous on nyt suhdanteen huipulla. Työllisyys on

Lisätiedot

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta.

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta. LAUSUNTO Helsinki 8.5.2017 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tiistai 09.05.2017 klo 10:00 Asia: VNS 4/2017 vp Valtioneuvoston selonteko

Lisätiedot

Hallitusohjelma - kosketuspinnat köyhyyteen ja huono-osaisuuteen

Hallitusohjelma - kosketuspinnat köyhyyteen ja huono-osaisuuteen Hallitusohjelma - kosketuspinnat köyhyyteen ja huono-osaisuuteen Kari Ilmonen DIAK-työpaja Pieksämäki 9.12.2015 Pääministeri Sipilän hallituksen hallitusohjelma - toukokuu 2015 visiona: Suomi 2025 - yhdessä

Lisätiedot

HE 161/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta

HE 161/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta HE 161/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta Lauri Lehtoruusu Asiamies, Suomen opiskelija-asunnot SOA ry Ympäristövaliokunta 21.11.2017 Vaikutus

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannekatsaus. Betoniteollisuuden kesäkokous 2018 Kalastajantorppa, Helsinki Sami Pakarinen

Rakentamisen suhdannekatsaus. Betoniteollisuuden kesäkokous 2018 Kalastajantorppa, Helsinki Sami Pakarinen Rakentamisen suhdannekatsaus Betoniteollisuuden kesäkokous 2018 Kalastajantorppa, Helsinki 7.6.2018 Sami Pakarinen Maailman ja Suomen talous Maailman ja Euroopan talouden peruskuva myönteinen, riskit eivät

Lisätiedot

Valtiovarainministerin budjettiehdotus

Valtiovarainministerin budjettiehdotus Valtiovarainministerin budjettiehdotus 9.8.2017 Petteri Orpo Tiedotustilaisuus Talouspolitiikka Talouden tilanne Vientinäkymät hyvät ja vienti päässyt kasvu-uralle Vientimarkkinat kasvavat aiemmin ennustettua

Lisätiedot

Työllisyydenhoito kunnassa

Työllisyydenhoito kunnassa Työllisyydenhoito kunnassa Kuntamarkkinat 14.9.2016 Kehittämispäällikkö Erja Lindberg Pitkäaikaistyöttömyyden vuosihinta on 8 800 000 000 Laskelma vuoden 2014 kustannuksista Lähde: TEM/Heikki Räisänen,

Lisätiedot

Asia: Opetus- ja kulttuuriministeriön lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi perusopetuslain 48 f :n muuttamisesta; aamu- ja iltapäivähoidon maksut

Asia: Opetus- ja kulttuuriministeriön lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi perusopetuslain 48 f :n muuttamisesta; aamu- ja iltapäivähoidon maksut LAUSUNTO 28.8.2015 OPETUS- JA JA KULTTUURIMINISTERIÖ Viite: Lausuntopyyntö 2.7.2015 OKM/55/010/2015 Asia: Opetus- ja kulttuuriministeriön lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi perusopetuslain 48 f :n

Lisätiedot

Hallintovaliokunta Valtion vuoden 2018 talousarvio ja kunnat - maakuntauudistuksen valmistelu. Reijo Vuorento Annukka Mäkinen

Hallintovaliokunta Valtion vuoden 2018 talousarvio ja kunnat - maakuntauudistuksen valmistelu. Reijo Vuorento Annukka Mäkinen Liite Dnro 725/03/2017 Hallintovaliokunta 28.9.2017 Valtion vuoden 2018 talousarvio ja kunnat - maakuntauudistuksen valmistelu Reijo Vuorento Annukka Mäkinen Tuore kuntatalousohjelma sisältää useita kunnille

Lisätiedot

Työmarkkinaseminaari 16. elokuuta KUUDEN KOHDAN TYÖPAKETTI PÄÄEKONOMISTI OLLI KOSKI

Työmarkkinaseminaari 16. elokuuta KUUDEN KOHDAN TYÖPAKETTI PÄÄEKONOMISTI OLLI KOSKI Työmarkkinaseminaari 16. elokuuta KUUDEN KOHDAN TYÖPAKETTI PÄÄEKONOMISTI OLLI KOSKI ULKOINEN JA SISÄINEN TASAPAINO Korkea työttömyys täystyöllisyys Työttömyys % (sisäinen tasapaino) Suomen talouden tasapaino

Lisätiedot

Asuminen mikä on yhteiskunnan rooli? TOIMI-hankkeen seurantaryhmä Majvik, Essi Eerola (VATT)

Asuminen mikä on yhteiskunnan rooli? TOIMI-hankkeen seurantaryhmä Majvik, Essi Eerola (VATT) Asuminen mikä on yhteiskunnan rooli? TOIMI-hankkeen seurantaryhmä Majvik, 20.3.2018 Essi Eerola (VATT) Asuminen perusoikeutena Perustuslain 19 : julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon

Lisätiedot

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta.

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta. LAUSUNTO Helsinki 16.5.2016 VALTIOVARAINVALIOKUNNAN KUNTA- JA TERVEYSJAOSTO Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen kunta- ja terveysjaostossa 19.5.2016 klo 9.30 Asia: Lausunto Valtioneuvoston selonteko

Lisätiedot

Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 8.10.2015

Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 8.10.2015 LAUSUNTO Helsinki 6.10.2015 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 8.10.2015 Asia: Hallituksen esitys (HE 30/2015 vp) eduskunnalle vuoden

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonala

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonala Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonala Pääluokan määrärahojen kehittyminen 4 000 000 3 748 242 (1 000 ) 3 500 000 3

Lisätiedot

LAUSUNTO Asia: Valtioneuvoston selonteko Eduskunnalle aluehallintouudistuksen toimeenpanosta ja toteutumisesta VNS 1/2013 vp

LAUSUNTO Asia: Valtioneuvoston selonteko Eduskunnalle aluehallintouudistuksen toimeenpanosta ja toteutumisesta VNS 1/2013 vp LAUSUNTO 13.3.2013 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Viite: Kutsu kuulemistilaisuuteen Asia: Valtioneuvoston selonteko Eduskunnalle aluehallintouudistuksen toimeenpanosta ja toteutumisesta VNS 1/2013 vp SOSTE

Lisätiedot