Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/"

Transkriptio

1 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) 229 Ruokamyrkytykset Helsingissä vuonna 2011 HEL T Päätös päätti merkitä tiedoksi yhteenvedon Helsingissä vuonna 2011 selvitetyistä ruokamyrkytyksistä. Pöytäkirjanote esityslistateksteineen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle, Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja ympäristöterveysyksikölle. Esittelijä Lisätiedot johtava terveystarkastaja Leea Kultanen Leea Kultanen, johtava terveystarkastaja, puhelin: leea.kultanen(a)hel.fi Pirkko Hokkanen, elintarviketarkastaja, puhelin: pirkko.hokkanen(a)hel.fi Otteet Ote Elintarviketurvallisuusvirasto Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Helsingin toimipaikka) Ympäristöterveysyksikkö Otteen liitteet Päätösehdotus päättänee merkitä tiedoksi yhteenvedon Helsingissä vuonna 2011 selvitetyistä ruokamyrkytyksistä. Pöytäkirjanote esityslistateksteineen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle, Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ja ympäristöterveysyksikölle. Esittelijä Elintarvikkeiden välityksellä leviävien ruokamyrkytysten selvittäminen ja seuranta on tarpeellista, jotta niiden esiintymistä osattaisiin ehkäistä ja siten parantaa elintarviketurvallisuutta. Ruokamyrkytysten selvittäminen ja toiminnan lakisääteisyys

2 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Ruokamyrkytykset vuonna 2011 Botuliinitoksiinia säilykeoliiveissa Ruokamyrkytysten selvittäminen on ympäristökeskuksessa ensisijaista, lakisääteistä toimintaa. Useimmiten ravintolan toimija tai sairastunut ruokailija tekee ilmoituksen ruokamyrkytysepäilystä ympäristökeskukseen. Elintarvikelain mukaan elintarvikealan toimija on velvollinen ilmoittamaan välittömästi kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle epäillessään tuottamansa, jalostamansa tai jakelemansa elintarvikkeen voivan aiheuttaa ruokamyrkytyksen tai saatuaan tiedon, että tällainen elintarvike on aiheuttanut ruokamyrkytyksen. Ruokamyrkytyksen aiheuttajaksi epäilty elintarvike tai näyte siitä on myös säilytettävä niin, että se voidaan tutkia laboratoriossa ruokamyrkytyksen syyn selvittämiseksi. Ruokamyrkytysten käsittelystä on säädetty valtioneuvoston asetuksella elintarvikkeiden ja veden välityksellä leviävien epidemioiden selvittämisestä (1365/2011), elintarvikelaissa (23/2006), terveydensuojelulaissa (763/1994), tartuntatautilaissa (583/86) ja - asetuksessa (786/86) sekä Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeessa ilmoitettavat epäilyt ruokamyrkytys- tai vesivälitteisestä epidemiasta. Ruokamyrkytysepidemioiden selvittämistä varten toimii Helsingissä selvitystyöryhmä, johon kuuluvat ympäristöterveyspäällikkö, kaupungineläinlääkäri ja johtava terveystarkastaja (Ylk ) sekä kaupunginepidemiologi ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n vesihuollon vedenpuhdistusosaston johtaja. Vuonna 2009 ympäristökeskuksessa alkoi toimia ruokamyrkytystiimi, jonka tehtävänä on selvittää yli viiden hengen ruokamyrkytysepidemiaepäilyt selvitystyöryhmän alaisuudessa ja laatia Eviraan toimitettavat ruokamyrkytysilmoitukset. Tiimiin kuuluvat hygieenikkoeläinlääkäri ja neljä tarkastajaa. Muut elintarvike- ja terveystarkastajat selvittävät alle viiden hengen ruokamyrkytysepäilyt. Selvitystyön tavoitteena on löytää epidemian syy, saada käsitys sen laajuudesta ja merkityksestä, jotta voitaisiin estää epidemian mahdollinen laajeneminen ja myös hyödyntää selvityksistä saatu tieto valvonnassa ja ennalta ehkäisyssä. Ruokamyrkytysepidemioita ja yksittäisiä ruokamyrkytysepäilyjä selvitettiin Helsingissä vuonna 2011 yhteensä 353 (288 vuonna 2010 ), joista epidemioita oli 11 (15 vuonna 2010).

3 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Salmonellaa lounasruokailusta Valtakunnallisesti merkittävin ruokamyrkytysepidemian välittäjäelintarvike oli italialaiset Bio Gaudiano mantelitäytteiset oliivit, joissa todettiin botuliinitoksiinia. Botuliinitoksiini aiheutti yhden ihmisen kuoleman. Botuliinitoksiiniruokamyrkytys aiheutti laajoja toimenpiteitä Suomessa ja EU-alueella. Clostridium botulinum bakteerin tuottama botuliinitoksiini aiheuttaa erittäin vakavan ruokamyrkytyksen, joka on harvinainen Suomessa. Bakteerin lämpökestoiset itiöt kestävät hyvin kuumennusta, ja siksi mm. säilykkeiden valmistuksessa tuote on steriloitava hyvin. Säilyketölkkien pullistuminen voi johtua epäonnistuneesta valmistusprosessista, jossa Clostridium botulinum bakteerin itiöt ovat muuttuneet kasvullisiksi soluiksi, ja voivat bakteerin kasvulle suotuisissa olosuhteissa tuottaa botuliinitoksiinia. Tapauksen kulku ja toimenpiteet Ympäristökeskukseen tuli syyskuun puolessa välissä 2011 tieto botulismiepäilystä, joka liittyi kahteen vakavasti sairastuneeseen henkilöön. Sairastuneet olivat ruokailleet samassa kotitaloudessa ja omaiset epäilivät heidän ruokailuhistoriansa perusteella mantelitäytteistä oliivisäilykettä. Oliivit tutkittiin ja tulos oli positiivinen B- tyypin botuliinineurotoksiinin ja Clostridium botulinum bakteerin suhteen. Maahantuoja teki takaisinvetoilmoituksen Gaudiano Bio oliiveista manteli-täytteellä (parasta ennen 09\2012) Eviraan, joka teki ilmoituksen EU-alueella toimivaan elintarvikkeita koskevaan RASFF hälytysjärjestelmään. Myöhemmin kaikki Bio Gaudiano tuotteet, jotka oli valmistettu aikavälillä poistettiin markkinoilta varotoimenpiteenä liittyen tuotanto-ongelmiin italialaisessa tehtaassa. Kyseisissä säilykkeissä ei kuitenkaan todettu merkkejä Clostridium botulinum bakteerista. Elo-syyskuun vaihteessa 15 henkilöä sairastui Salmonella Oranienburg bakteerin aiheuttamaan epidemiaan. Vaikka epidemian tarkka syy ei selvinnyt, viittasi epidemiologinen näyttö vahvasti siihen, että salmonellatartunta saatiin samasta lounasravintolasta. Ripuliin, kuumeeseen, mahakipuun ja lihaskipuun sairastuneet olivat ruokailleet eri päivinä lounasravintolassa. Varmistettuja Salmonella Oranienburg tapauksia oli yhteensä 15. Kaikki salmonellapositiiviset henkilöt olivat töissä lounasravintolan läheisyydessä useassa eri työpaikassa. Heitä yhdisti lounasruokailu samassa ravintolassa ennen sairastumista.

4 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Ruokamyrkytysbakteereita mausteissa Tarkastuksilla todettiin useita epäkohtia kuten puutteita tilojen yleisessä hygieniassa ja omavalvonnassa esimerkiksi henkilökunnan salmonellatutkimusten osalta. Salmonellaa on voinut olla ravintolan käyttämissä raaka-aineissa, joista se on mahdollisesti saastuttanut useita ruokia, ruoanvalmistustiloja tai välineitä. Ravintolan henkilökunnassa on voinut olla salmonellatartunnan kantajia. Puutteet omavalvonnassa sekä tilojen ja toiminnan hygieniassa ovat voineet vaikuttaa tartunnan leviämiseen. Mausteissa olleet ruokamyrkytysbakteerit aiheuttivat kolme epidemiaa, joista ympäristökeskuksen tietoon tuli yhteensä 26 sairastunutta. Yksi epidemioista johti mausteiden takaisinvetoon ja ilmoitukseen elintarvikkeita koskevassa RASFF hälytysjärjestelmässä EU-alueella. Havainnon seurauksena käynnistettiin 2012 mausteiden hygieeniseen laatuun liittyvä kaksivuotinen projekti. Kurkuma kahden ruokamyrkytysepidemian välittäjäelintarvikkeena Ensimmäisessä epidemiassa sairastumiset ajoittuivat marraskuun 2010 ja maaliskuun 2011 välille. Ruokailijoita oli ollut satoja. Ympäristökeskuksen tietoon tuli 19 sairastunutta. Sairastuneet olivat syöneet kolmessa eri ravintolassa tai ruoat oli ostettu mukaan ja syöty kotona. Suurin osa ruokailijoista oli syönyt kanaa tai lihaa sisältäneen annoksen. Kaikkia annoksia yhdisti sama mauste, kurkuma. Ruoka toimitettiin ravintoloihin kuumana tai kylmänä samasta keskuskeittiöstä. Elintarvikenäytteitä otettiin yhteensä 40. Kanakastikkeesta oli löydöksenä Bacillus cereus bakteereita ja avatusta kurkumamaustepakkauksesta otetusta näytteestä oli myös löydöksenä Bacillus cereus bakteeria, joka todettiin jatkotutkimuksissa olevan ripulitoksiinia tuottava kanta. Kurkumasta todettujen bakteerilöydösten takia toimija otti mausteen pois käytöstä ja hävitti loput varastossa olleet mausteet. Ruokien käsittelyssä ja tarjoilussa todettiin lukuisia epäkohtia, erityisesti ruokien lämpötilahallinnassa ja jäähdytyksessä oli ongelmia. Tapaus johti hallinnollisten pakkotoimien käyttöön. Toinen kurkumamausteeseen liittynyt epidemia oli heinäkuun alussa. Samaa ruokaa, kanakastiketta ja riisiä, oli syönyt noin 100 henkilöä. Ympäristökeskukseen tuli ilmoitus neljän henkilön sairastumisesta. Kurkumamausteessa oli löydöksenä Bacillus cereus bakteeria, jonka todettiin jatkotutkimuksessa olevan ripulitoksiinia tuottava kanta.

5 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Norovirus aiheutti vain yhden epidemian Tarkastuksella havaittiin puutteita elintarvikkeiden käsittelyssä. Viimeisen tarkastuksen yhteydessä todettiin, että aiemmin havaitut vakavat puutteet oli korjattu. Juustokumina ruokamyrkytysepidemian välittäjäelintarvikkeena Kolmas mausteisiin liittynyt ruokamyrkytysepidemia ajoittui lokakuun lopulle. Ruokailijoita yhdisti ainoastaan jogurttikastike, jota oli valmistettu kerralla useammaksi päiväksi. Ravintolassa oli kolmen peräkkäisen päivän aikana ruokaillut noin 800 henkilöä ja heistä noin 700 henkilöä oli syönyt sellaisen annoksen, johon saattoi laittaa jogurttikastiketta. Ympäristökeskuksen tietoon tuli kolme sairastunutta. Sairastuneiden oireet olivat pahoinvointi, oksentelu, ripuli, mahakipu, päänsärky ja lihaskipu. Ravintolassa tarjottu ruoka oli valmistettu saman toimijan henkilöstöravintolassa. Näytteeksi otettiin juustokuminaa, josta löytyi Salmonella Caracas, Bacillus cereus ja Clostridium perfringens bakteereja. Tapausta selvitettäessä oltiin yhteydessä maahantuojaan, jolta ravintola oli hankkinut mausteen. Maahantuojalta otetuissa näytteissä oli löydöksenä Bacillus cereus ja Clostridium perfringens bakteereja. Tapaus johti hallinnollisiin pakkotoimiin. Evira teki RASFF -hälytysjärjestelmän kautta ilmoituksen EU:n alueelle juustokuminassa havaituista laatuongelmista. Tässä ruokamyrkytysepidemiassa on sairastuneita ollut todennäköisesti huomattavasti enemmän kuin kolme. Aiemman kokemuksen mukaan tapahtumiin osallistuneet henkilöt eivät näe tarpeelliseksi ilmoittaa sairastumisesta tai eivät tiedä kenelle asiasta ilmoittaisivat. Oireiden, itämisajan ja oireiden keston perusteella sairastumisen on saattanut aiheuttaa Bacillus cereus tai Clostridium perfringens bakteeri. Myöhemmin jatkotutkimusten valmistuttua todettiin Bacillus cereuksen olleen ripulitoksiinia tuottava kanta. Sairastumiset aiheutuivat todennäköisesti jogurttikastikkeeseen käytetystä, hygieeniseltä laadultaan huonosta, juustokuminasta. Toimija ilmoitti tammikuun lopulla yli 20 henkilön sairastuneen syötyään henkilöstöravintolassa. Oireita olivat mahakipu, kuume, oksentelu sekä ripuli. Tarkastuksella todettiin tilojen olevan siistit. Omavalvonnan toimivuudessa havaittiin vähäisiä puutteita. Selvityksen mukaan tartunta aiheutui todennäköisesti ruoan välityksellä. Ruoan saastuminen saattoi tapahtua joko keittiöhenkilökunnan tai raakaaineiden välityksellä. Sekä keittiöhenkilökunnan että asiakkaiden ulostenäytteistä löydettiin genoryhmän II noroviruksia.

6 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Epidemiologisen selvityksen mukaan epidemian aiheutti todennäköisesti infektoitunut keittiötyöntekijä valmistamalla paneroitua kampelaa ruohosipuli-kermaviilikastikkeella. Esittelijä Lisätiedot johtava terveystarkastaja Leea Kultanen Leea Kultanen, johtava terveystarkastaja, puhelin: leea.kultanen(a)hel.fi Pirkko Hokkanen, elintarviketarkastaja, puhelin: pirkko.hokkanen(a)hel.fi Otteet Ote Elintarviketurvallisuusvirasto Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Helsingin toimipaikka) Ympäristöterveysyksikkö Otteen liitteet

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Ympäristölautakunta Etp/

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Ympäristölautakunta Etp/ Helsingin kaupunki Esityslista 6/2015 1 (5) 3 Ruokamyrkytykset Helsingissä vuonna 2014 HEL 2015-004170 T 11 02 00 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää merkitä tiedoksi yhteenvedon Helsingissä vuonna

Lisätiedot

Mitä kunnan ympäristöterveydenhuolto tekee? INTO Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg

Mitä kunnan ympäristöterveydenhuolto tekee? INTO Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg Mitä kunnan ympäristöterveydenhuolto tekee? INTO 2018 7.11. 2018 Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg Ympäristöterveydenhuolto Elintarvikelaki Terveydensuojelulaki (asuntojen sisäilma,

Lisätiedot

Elintarvikevalvonnan rooli epidemiaselvityksissä

Elintarvikevalvonnan rooli epidemiaselvityksissä Elintarvikevalvonnan rooli epidemiaselvityksissä Virukset elintarvikehygieenisenä haasteena, Helsinki 2.2.2016 Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö

Lisätiedot

Elintarvike- ja vesiväliteiset epidemiat

Elintarvike- ja vesiväliteiset epidemiat Elintarvike- ja vesiväliteiset epidemiat Tartuntatautikurssi 2016 Sari Huusko, Infektiotautien torjuntayksikkö, THL Mikä on epidemia? Epidemia: tiettyjä tautitapauksia todetaan tavanomaista enemmän jonakin

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi terveydensuojelulain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Terveydensuojelulakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että tarkempia säännöksiä talousveden sekä

Lisätiedot

Miten toimia epidemiaepäilyssä? Ruska Rimhanen-Finne Epidemiologieläinlääkäri Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikkö

Miten toimia epidemiaepäilyssä? Ruska Rimhanen-Finne Epidemiologieläinlääkäri Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikkö Miten toimia epidemiaepäilyssä? Ruska Rimhanen-Finne Epidemiologieläinlääkäri Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikkö Mikä on epidemia? Epidemiassa tiettyjä tautitapauksia todetaan tavanomaista

Lisätiedot

Taulukko 1. Riisinäytteiden mikrobiologisen laadun määrittämiseen käytetyt bakteerimäärien raja-arvot. Näytteen mikrobiologinen laatu.

Taulukko 1. Riisinäytteiden mikrobiologisen laadun määrittämiseen käytetyt bakteerimäärien raja-arvot. Näytteen mikrobiologinen laatu. PROJEKTIYHTEENVETO KEITETYN RIISIN MIKROBIOLOGINEN LAATU 2016-2017 JOHDANTO Vantaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon yksikkö toteutti projektin, jonka tavoitteena oli selvittää keitetyn riisin

Lisätiedot

Eviran julkaisuja 10/2012. Ruokamyrkytykset Suomessa 2010

Eviran julkaisuja 10/2012. Ruokamyrkytykset Suomessa 2010 Eviran julkaisuja 10/2012 Ruokamyrkytykset Suomessa 2010 Eviran julkaisuja 10/2012 Ruokamyrkytykset Suomessa 2010 Ruokamyrkytykset Suomessa 2010 Kiitokset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Terveyden

Lisätiedot

Ajankohtaista laboratoriorintamalla

Ajankohtaista laboratoriorintamalla Ajankhtaista labratririntamalla Näytteentt, raja-arvt ja tulsten tulkinta elintarviketutkimuksissa Valvntaviranmaisen näkökulma 9.10.2013 Leea Kultanen jhtava terveystarkastaja Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA

PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA PROJEKTIYHTEENVETO KEBABIN HYGIEENINEN LAATU VUONNA 2016 JOHDANTO Projektin tavoitteena oli selvittää kebabravintoloiden kebabin mikrobiologista laatua. Vantaan lisäksi projektiin osallistui Helsingin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2012 1 (6) 230 Elintarvikelain 13 pykälän mukainen hakemus liha-alan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta, Lihakonttori Oy HEL 2012-008251 T 11 02 00 Päätös Hakija

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (6) Ympäristölautakunta Etp/2 20.05.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (6) Ympäristölautakunta Etp/2 20.05.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2014 1 (6) 182 Ruokamyrkytykset Helsingissä vuonna 2013 HEL 2014-006123 T 11 02 00 Päätös päätti merkitä tiedoksi yhteenvedon Helsingissä vuonna 2013 selvitetyistä ruokamyrkytyksistä.

Lisätiedot

Epidemiatilanne RYMY-ilmoitusten perusteella

Epidemiatilanne RYMY-ilmoitusten perusteella Epidemiatilanne RYMY-ilmoitusten perusteella Annika Pihlajasaari ylitarkastaja, ELL elintarvikemikrobiologian jaosto, elintarvikkeidenmikrobiologisen elintarviketurvallisuuden yksikkö, elintarviketurvallisuusosasto

Lisätiedot

Eviran julkaisuja 14/2010. Ruokamyrkytykset Suomessa 2008

Eviran julkaisuja 14/2010. Ruokamyrkytykset Suomessa 2008 Eviran julkaisuja 14/2010 Ruokamyrkytykset Suomessa 2008 Eviran julkaisuja 14/2010 Ruokamyrkytykset Suomessa 2008 Kiitokset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (7) 309 Lagerblad Foods Oy, elintarvikelain mukainen hakemus, Lagerblad Foods Oy liha- ja kala-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta HEL 2012-013788 T 11 02 00

Lisätiedot

1. Hygieniapassikoulutus. Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely

1. Hygieniapassikoulutus. Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely 1. Hygieniapassikoulutus Aiheena: hygieniapassi ja elintarvikkeiden käsittely Materiaalia testiä varten http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet -> Googleen hakusana

Lisätiedot

Riisin ja lihan laatu 2011

Riisin ja lihan laatu 2011 Sivu 1(5) Riisin ja lihan laatu 2011 Riisin ja lihan laatu 2011 -projekti toteutettiin vuonna 2011. Projektin kohteena olivat ensisijaisesti etniset, mutta myös muut ruokaravintolat. Tutkittavaksi otettiin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (8) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (8) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2019 1 (8) 62 Helsingin elintarvikevalvontasuunnitelman 2018 toteutumisen arviointi HEL 2019-001757 T 11 00 03 Päätös Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja päätti hyväksyä

Lisätiedot

EHEC-shigatoksiinia tuottava ruokamyrkytysepidemia Helsinki

EHEC-shigatoksiinia tuottava ruokamyrkytysepidemia Helsinki EHEC-shigatoksiinia tuottava ruokamyrkytysepidemia Helsinki Hannele Kotilainen, infektiolääkäri, LT Ylilääkäri, Epidemiologinen toiminta Helsinki INTO-päivät 7.11.18 1 Helsinki ruokamyrkytykset 2006_2017

Lisätiedot

Valmistelija / lisätiedot: Bojang Merja. Päätös Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija / lisätiedot: Bojang Merja. Päätös Päätösehdotus hyväksyttiin. Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (6) 10 Elintarvike- ja vesiepidemioiden selvitystyöryhmän nimeäminen TRE:5827/00.01.05/2017 Valmistelija / lisätiedot: Bojang Merja Valmistelijan yhteystiedot Ympäristöterveyspäällikkö

Lisätiedot

Epidemiaselvitykset THL. 10.10.2013 Sari Huusko TH, TtM Tartuntatautien torjuntayksikkö

Epidemiaselvitykset THL. 10.10.2013 Sari Huusko TH, TtM Tartuntatautien torjuntayksikkö Epidemiaselvitykset THL 10.10.2013 TH, TtM Tartuntatautien torjuntayksikkö THL:n rooli elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden selvittämisessä VN:n asetus 1365/2011 Paikallisten epidemioiden selvitysvastuu

Lisätiedot

Vuorelan vesiepidemia 2012. Sirpa Hakkarainen Terveystarkastaja Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut

Vuorelan vesiepidemia 2012. Sirpa Hakkarainen Terveystarkastaja Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut Vuorelan vesiepidemia 2012 Sirpa Hakkarainen Terveystarkastaja Siilinjärven ympäristöterveyspalvelut Epidemiaepäily Tavanomaista enemmän vatsatautiin sairastuneiden yhteydenottoja Vuorelan terveysasemalle

Lisätiedot

Talousveden saastuminen ja erityistilanteissa toimiminen

Talousveden saastuminen ja erityistilanteissa toimiminen Talousveden saastuminen ja erityistilanteissa toimiminen Ylitarkastaja Jaana Kilponen, MMT Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira jaana.kilponen@valvira.fi 27.9.2013 1 Tilannejohtaminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (7) 348 Heinon Tukku Oy, elintarvikelain mukainen hakemus liha-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta ja kala- ja maitoalan laitoksen hyväksymisestä HEL 2012-010314

Lisätiedot

PROJEKTIYHTEENVETO SALMONELLAT JA LISTERIA VIIPALOIDUISSA JUUSTOISSA

PROJEKTIYHTEENVETO SALMONELLAT JA LISTERIA VIIPALOIDUISSA JUUSTOISSA PROJEKTIYHTEENVETO SALMONELLAT JA LISTERIA VIIPALOIDUISSA JUUSTOISSA 2015-2016 SALMONELLAT JA LISTERIA MONOCYTOGENES VIIPALOIDUISSA JUUSTOISSA 2015-2016 Kyseessä on Eviran käynnistämä viipaloitujen juustojen

Lisätiedot

Salmonellan esiintyminen suomalaisessa sianrehussa. Maria Rönnqvist, Evira

Salmonellan esiintyminen suomalaisessa sianrehussa. Maria Rönnqvist, Evira Salmonellan esiintyminen suomalaisessa sianrehussa Maria Rönnqvist, Evira Esityksen aiheita Riskinarviointi sianrehun salmonellariskistä Salmonella taudinaiheuttajana Salmonella sianlihan tuotannossa Salmonellan

Lisätiedot

Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia

Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia Projektiyhteenveto 2014 Pääkaupunkiseudun kunnissa toteutettiin touko-lokakuussa 2014 yhteinen projekti, jonka tarkoituksena oli

Lisätiedot

RUOKA- TAI VESIVÄLITTEISEN EPIDEMIAEPÄILYN SELVITTÄMINEN

RUOKA- TAI VESIVÄLITTEISEN EPIDEMIAEPÄILYN SELVITTÄMINEN Kuopion kaupunki Toimintaohje 1 (6) RUOKA- TAI VESIVÄLITTEISEN EPIDEMIAEPÄILYN SELVITTÄMINEN 1. Sairastuneen tai valvontakohteen ilmoitus e-lomakkeella ja esitietojen keräys. E-lomakkeella lähetetyistä

Lisätiedot

Näytteiden tutkiminen elintarvike- ja talousvesivälitteisessä epidemiassa

Näytteiden tutkiminen elintarvike- ja talousvesivälitteisessä epidemiassa 27.01.2005 1 (6) Näytteiden tutkiminen elintarvike- ja talousvesivälitteisessä epidemiassa Kun kunnallinen viranomainen saa tiedon epäillystä elintarvike- tai talousvesiepidemiasta, kunnan ruokamyrkytysten

Lisätiedot

Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin Shp-SIRO-FiRe-päivät 30.9.-1.10.2013

Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin Shp-SIRO-FiRe-päivät 30.9.-1.10.2013 Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin Shp-SIRO-FiRe-päivät 30.9.-1.10.2013 Sari Huusko TH, TtM Tartuntatautien torjuntayksikkö Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin Kryptosporidioosiepidemiat

Lisätiedot

Talousvettä. lainsäädäntö. Ylitarkastaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö

Talousvettä. lainsäädäntö. Ylitarkastaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö Talousvettä koskeva lainsäädäntö Ylitarkastaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö Vesi- ja ympäristöalan 19.5.2008 TALOUSVEDEN VALVONTA YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON JA YMPÄRISTÖNSUOJELUN KOKONAISUUDESSA

Lisätiedot

ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012

ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012 3.5.2013 ERITYISRUOKAVALIOPROJEKTI 2012 Gluteenittomuusväitteiden valvonnan projektiyhteenveto Hämeenlinnan ympäristöterveydenhuolto Sanna Tuomi terveystarkastaja Viranomaispalvelut Wetterhoffinkatu 2

Lisätiedot

Mikrobiologia. Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin

Mikrobiologia. Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin Mikrobeja on kaikkialla mutta niitä ei näe paljain silmin Suurin osa mikrobeista on haitattomia ja niitä hyödynnetään elintarviketeollisuudessa Mikrobiologia Haitalliset mikrobit pilaavat elintarvikkeita

Lisätiedot

HYGIEENISTEN TOIMINTATAPOJEN KEHITTÄMINEN RAVINTOLAN RUOKATUOTANTOON

HYGIEENISTEN TOIMINTATAPOJEN KEHITTÄMINEN RAVINTOLAN RUOKATUOTANTOON HYGIEENISTEN TOIMINTATAPOJEN KEHITTÄMINEN RAVINTOLAN RUOKATUOTANTOON Riitta-Liisa Niemi Opinnäytetyö Kesäkuu 2012 Palveluliiketoiminnan koulutusohjelma, ylempi AMK Matkailu-, ravitsemis- ja talousala OPINNÄYTETYÖN

Lisätiedot

Hankeraportti 2011: Salmonella kasviksissa

Hankeraportti 2011: Salmonella kasviksissa Hankeraportti 2011: Salmonella kasviksissa Syyskuu 2012 Sosiaali- ja terveysvirasto Terveysvalvontatoimisto Laatinut vt. terveystarkastaja Emma Bäck SISÄLTÖ 1. JOHDANTO...1 1.1. SALMONELLA...1 2. NÄYTTEENOTTO...2

Lisätiedot

LIITE 5: VIHANNES- JA HEDELMÄTUOTTEITA VALMISTAVA ELINTARVIKEHUONEISTO, KASVIPERÄISTEN ELINTARVIKKEIDEN MAAHANTUOJAT

LIITE 5: VIHANNES- JA HEDELMÄTUOTTEITA VALMISTAVA ELINTARVIKEHUONEISTO, KASVIPERÄISTEN ELINTARVIKKEIDEN MAAHANTUOJAT OMAVALVONNAN NÄYTTEENOTTOTIHEYDET KASVISTUOTTEITA VALMISTAVASSA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA LIITE 5 VIHANNES- JA HEDELMÄTUOTTEET, KASVIPERÄISTEN ELINTARVIKKEIDEN MAAHANTUONTI (6) LIITE 5: VIHANNES- JA HEDELMÄTUOTTEITA

Lisätiedot

Virusten esiintyminen ravintolatilojen pinnoilla. Leena Maunula, Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto, ELTDK, HY 25. 4.

Virusten esiintyminen ravintolatilojen pinnoilla. Leena Maunula, Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto, ELTDK, HY 25. 4. Virusten esiintyminen ravintolatilojen pinnoilla Leena Maunula, Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto, ELTDK, HY 25. 4. 2013 Eläinlääketieteellinen tiedekunta / Leena Maunula 6.5.2013 1 Pintanäytetutkimukset

Lisätiedot

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 3 Elintarvikelain 13 pykälän mukainen hakemus Heinon Tukku Oy:n liha-, kala- ja maitoalan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-006929 T 11

Lisätiedot

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN

Väittämä OIKEIN VÄÄRIN HYGIENIAOSAAMISTESTI / MALLISARJA I Huomioitavaa: vain yksi vastausrasti / väittämä. Vastausaikaa on 45 minuuttia. Testitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan 20 minuutin kuluttua testin aloittamisesta.

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN

ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN Liite nro: 3 KAINUUN MAAKUNTA KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveydenhuolto ELINTARVIKEVALVONTASUUNNITELMAN 2006 TOTEUTUMINEN 2 Hyväksytty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21. 3 2007 69 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Etp/2 25.08.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Etp/2 25.08.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 2 Elintarvikelain 13 :n mukainen hakemus Lihakauppa Roslund Ky:n liha-alan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-007493 T 11 02 02 01 Päätösehdotus

Lisätiedot

Elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden selvitystyöryhmien toiminnan arviointi

Elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden selvitystyöryhmien toiminnan arviointi Helsingin yliopisto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto Ympäristöterveydenhuollon valvonnan oppiaine Elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden selvitystyöryhmien

Lisätiedot

Elintarvikkeet ja tartuntariskit. Markku Kuusi THL, Infektiotautien torjuntayksikkö VSSHP, 28.10.2015

Elintarvikkeet ja tartuntariskit. Markku Kuusi THL, Infektiotautien torjuntayksikkö VSSHP, 28.10.2015 Elintarvikkeet ja tartuntariskit Markku Kuusi THL, Infektiotautien torjuntayksikkö VSSHP, 28.10.2015 Luennon sisältö Gastroenteriittien ja ruokamyrkytysten esiintymisestä Suomen elintavikevälitteisistä

Lisätiedot

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla, Helsinki 13.10.2010 Elintarvikkeiden mikrobiologiset

Lisätiedot

Uimarannat asetusmuutokset ja kesän 2014 epidemiat. Erikoissuunnittelija Outi Zacheus, THL, Vesi ja terveys -yksikkö

Uimarannat asetusmuutokset ja kesän 2014 epidemiat. Erikoissuunnittelija Outi Zacheus, THL, Vesi ja terveys -yksikkö Uimarannat asetusmuutokset ja kesän 2014 epidemiat Erikoissuunnittelija Outi Zacheus, THL, Vesi ja terveys -yksikkö 6.5.2015 Outi Zacheus, THL 1 STM:n asetusten (177/2008 ja 354/2008) muutosten taustat

Lisätiedot

SALAATTIA ITSEPALVELUNA projektin tulokset

SALAATTIA ITSEPALVELUNA projektin tulokset SALAATTIA ITSEPALVELUNA projektin tulokset Elintarvikevalvonnan valvontasuunnitelmaan kuuluva projekti, 2015 PROJEKTIN TOTEUTUS o Projekti toteutettiin normaalien perustarkastusten eli Oiva-tarkastusten

Lisätiedot

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 3/2012

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 3/2012 Oulun seudun ympäristötoimi Raportti 3/2012 Esivalmistettujen ruokien jäähdytys ja jäähdytetyn ruoan laatu tarjoilupaikoissa 2011 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Toimijan omavalvontavelvoite... 1

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (7) Ympäristölautakunta Etp/

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (7) Ympäristölautakunta Etp/ Helsingin kaupunki Esityslista 4/2017 1 (7) 2 Helsingin elintarvikevalvontasuunnitelman 2016 toteutumisen arviointi HEL 2017-001971 T 11 00 03 Päätösehdotus päättää hyväksyä Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen

Lisätiedot

Johdanto... 3. 1 Tarkastukset... 3

Johdanto... 3. 1 Tarkastukset... 3 Liite I Liite I 2 (7) Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Tarkastukset... 3 a) Elintarvikehuoneistojen ilmoitusten ja hakemusten käsittelyyn liittyvät tarkastukset 3 b) Säännöllisen valvonnan tarkastukset...

Lisätiedot

ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA

ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA 2015 2019 Päivitys vuodelle 2018 SISÄLTÖ 1 VALVONTAKOHTEET... 1 2 VALVONTAKOHTEIDEN RISKINARVIOINTI... 1 3 VALVONTA... 2 3.1 Tarkastukset... 2 3.2 Tarkastusohjeet/

Lisätiedot

Ravintolatoiminnan aloittaminen - Kertaustehtävät, lisätietoa

Ravintolatoiminnan aloittaminen - Kertaustehtävät, lisätietoa Ravintolatoiminnan aloittaminen - Kertaustehtävät, lisätietoa Ravintolan perustaminen 1. Mikä seuraavista lauseista pitää paikkansa? a) Voit perustaa ravintolan ihan mihin vain tilaan. b) Voit perustaa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2011 1 (6) 272 Elintarvikelain 14 :n mukainen hakemus, Fornie Oy, Malmin kauppatie 18, keittiön hyväksymisestä käyttöön HEL 2011-001191 T 11 02 00 Päätös Päätöksen perustelut

Lisätiedot

Tapausesimerkki: Listeria- tapauksen selvittäminen pitkäaikaishoitolaitoksessa

Tapausesimerkki: Listeria- tapauksen selvittäminen pitkäaikaishoitolaitoksessa Tapausesimerkki: Listeria- tapauksen selvittäminen pitkäaikaishoitolaitoksessa Merja Laaksonen hygieniahoitaja VSSHP/Tyks Sairaalahygienia ja infektiontorjunta SHYG 2016 Mikä on listeria ja listerioosi?

Lisätiedot

ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA

ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA 2015 2019 Päivitys vuodelle 2017 Toteutuma 2017 SISÄLTÖ 1 VALVONTAKOHTEET... 1 2 VALVONTAKOHTEIDEN RISKINARVIOINTI... 1 3 VALVONTA... 2 3.1 Tarkastukset...

Lisätiedot

Uusi tartuntatautilaki

Uusi tartuntatautilaki Uusi tartuntatautilaki Suomessa! 14.3.2017 Sairaalahygieniapäivät Anni Virolainen-Julkunen www.finlex.fi http://www.finlex.fi/fi/laki/kokoelma/ 1227/2016 Tartuntatautilaki 146/2017 Valtioneuvoston asetus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 32 ELINTARVIKELAIN 55 :N MUKAISEN MÄÄRÄYKSEN ANTAMINEN FIN SUB OY LTD:LLE HEL 2016-010112 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

RUOKAMYRKYTYKSET SUOMESSA VUONNA 2005

RUOKAMYRKYTYKSET SUOMESSA VUONNA 2005 Julkaisuja 2/2006 RUOKAMYRKYTYKSET SUOMESSA VUONNA 2005 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygienia Eviran julkaisuja 2/2006 Ruokamyrkytykset Suomessa vuonna 2005 Helsinki 2006 Kuvailulehti

Lisätiedot

Essote. Salmonella uudistunut ohje, muutokset toimintaan

Essote. Salmonella uudistunut ohje, muutokset toimintaan Essote Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Ylilääkäri, kansanterveystyön vastaava lääkäri Hans Gärdström, Salmonella uudistunut ohje, muutokset toimintaan Salmonellat ovat yleisiä eläimen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 28 Elintarvikelain 55 :n mukainen määräys, Spicetown Oy HEL 2016-009416 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön määräys Määräaika

Lisätiedot

Koulutus ensisaapumistoimijoille Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:sta Kirsi Sarkkinen

Koulutus ensisaapumistoimijoille Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:sta Kirsi Sarkkinen Koulutus ensisaapumistoimijoille 14.3.2019 Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:sta Kirsi Sarkkinen tarkastaja ensisaapumisvalvonta Ensisaapumistoiminta ja -valvonta Eläinperäisten elintarvikkeiden

Lisätiedot

Maija Hatakka, elintarvikeylitarkastaja, Elintarvikevirasto Marjaana Hakkinen, mikrobiologi, EELA

Maija Hatakka, elintarvikeylitarkastaja, Elintarvikevirasto Marjaana Hakkinen, mikrobiologi, EELA 1 Maija Hatakka, elintarvikeylitarkastaja, Elintarvikevirasto Marjaana Hakkinen, mikrobiologi, EELA Kampylobakteeriprojekti EVI-EELA 2002 EVI ja EELA toteuttivat vuonna 2002 tutkimusprojektin, jossa kartoitettiin

Lisätiedot

Ruokamyrkytykset Suomessa vuonna 2006

Ruokamyrkytykset Suomessa vuonna 2006 Eviran julkaisuja 21/2007 Ruokamyrkytykset Suomessa vuonna 2006 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Eviran julkaisu 21/2007 Ruokamyrkytykset Suomessa vuonna 2006 KIITOKSET Elintarviketurvallisuusvirasto

Lisätiedot

Mikrobiologiset tutkimukset ja raja-arvot -teollisuuden näkökulma

Mikrobiologiset tutkimukset ja raja-arvot -teollisuuden näkökulma Mikrobiologiset tutkimukset ja raja-arvot -teollisuuden näkökulma ELT, Ryhmäpäällikkö Marjatta Rahkio Lihateollisuuden tutkimuskeskus AJANKOHTAISTA LABORATORIORINTAMALTA 12-13.10.2010 Teollisuuden näkökulma

Lisätiedot

Eviran julkaisuja 2/2011. Ruokamyrkytykset Suomessa 2009

Eviran julkaisuja 2/2011. Ruokamyrkytykset Suomessa 2009 Eviran julkaisuja 2/2011 Ruokamyrkytykset Suomessa 2009 Eviran julkaisuja 2/2011 Ruokamyrkytykset Suomessa 2009 Ruokamyrkytykset Suomessa 2009 Kiitokset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Terveyden

Lisätiedot

Seurantalomake 2.1 Tuotteiden vastaanottotarkastukset KYLMÄ- JA PAKASTETUOTTEIDEN VASTAANOTTOTARKASTUKSET

Seurantalomake 2.1 Tuotteiden vastaanottotarkastukset KYLMÄ- JA PAKASTETUOTTEIDEN VASTAANOTTOTARKASTUKSET Seurantalomake 2.1 Tuotteiden vastaanottotarkastukset KYLMÄ- JA PAKASTETUOTTEIDEN VASTAANOTTOTARKASTUKSET Päiväys Elintarvikkeen nimi Lämpötila ºC Huomautuksia, jatka tarvittaessa kääntöpuolelle. Seurantalomake

Lisätiedot

Talousveden saastuminen ja erityistilanteissa toimiminen

Talousveden saastuminen ja erityistilanteissa toimiminen Talousveden saastuminen ja erityistilanteissa toimiminen Tarja Pitkänen, FT, Erikoistutkija Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Vesi ja terveys-yksikkö 6.10.2013 1 www.thl.fi/vesi 6.10.2013 2 Toimintaohjeet

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2014 1 (5) 23 Reinin Liha Oy:n elintarvikelain 56 :n mukaisen väliaikaisen käyttökiellon purkua koskeva päätös HEL 2014-007565 T 11 02 00 Päätös Toimija Kohde Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin ja yhteistyöhön Euroopan tautikeskuksen kanssa

Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin ja yhteistyöhön Euroopan tautikeskuksen kanssa Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin ja yhteistyöhön Euroopan tautikeskuksen kanssa Laboratorion näkökulma Susanna Lukinmaa-Åberg 2.10.2013 SHP tartuntatautiseurannan neuvottelupäivät 1 Zoonoottiset,

Lisätiedot

Toimenpideohje. tutkimukset

Toimenpideohje. tutkimukset Anja Siitonen, Sakari Jokiranta, Markku Kuusi, Maija Lappalainen, Merja Roivainen SUOSITUS Toimenpideohje Ruokamyrkytysepidemian selvittäminen potilasnäytteiden mikrobiologiset tutkimukset Terveyden ja

Lisätiedot

Eviran julkaisuja 13/2010. Ruokamyrkytykset Suomessa 2007

Eviran julkaisuja 13/2010. Ruokamyrkytykset Suomessa 2007 Eviran julkaisuja 13/2010 Ruokamyrkytykset Suomessa 2007 Eviran julkaisuja 13/2010 Ruokamyrkytykset Suomessa 2007 Kiitokset Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) Ympäristökeskus 20/2015 Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) Ympäristökeskus 20/2015 Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) 24 Elintarvikelain 55 :n mukainen määräys, Manakamana Oy HEL 2015-008369 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön määräys Määräaika

Lisätiedot

Mikkelin seudun ympäristölautakunta Liite ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA

Mikkelin seudun ympäristölautakunta Liite ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA Mikkelin seudun ympäristölautakunta 8.12.2016 Liite 3 104 ELINTARVIKELAIN MUKAINEN VALVONTASUUNNITELMA 2015 2019 Päivitys vuodelle 2017 SISÄLTÖ 1 VALVONTAKOHTEET... 1 2 VALVONTAKOHTEIDEN RISKINARVIOINTI...

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON DELEGOINNIT

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON DELEGOINNIT YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON DELEGOINNIT Kouvolan kaupunki Rakennus- ja ympäristölautakunta 4.5.2016 1 (3) Viranomaistoimet Oikeus suorittaa seuraavia viranomaistoimia: Ympäristöterveyspäällikkö, valvontainsinööri,

Lisätiedot

28.01.2014 9 TOIMIVALLAN SIIRTÄMINEN TERVEYSTARKASTAJILLE YMPÄRISTÖTERVEYS- VALVONTAAN KUULUVISSA ASIOISSA

28.01.2014 9 TOIMIVALLAN SIIRTÄMINEN TERVEYSTARKASTAJILLE YMPÄRISTÖTERVEYS- VALVONTAAN KUULUVISSA ASIOISSA Meri-Lapin ympäristöterveysjaosto Jatkodelegointi 28.01.2014 9 TOIMIVALLAN SIIRTÄMINEN TERVEYSTARKASTAJILLE YMPÄRISTÖTERVEYS- VALVONTAAN KUULUVISSA ASIOISSA Terveydensuojelulaki 763/1994 6 5 mom. Laivatarkastukset

Lisätiedot

Elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden epäilyilmoitukset vuosina

Elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden epäilyilmoitukset vuosina Helsingin yliopisto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Elintarvike- ja ympäristöhygienian laitos Elintarvikehygienia Elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden epäilyilmoitukset vuosina 2004-2008 Taina

Lisätiedot

Näytteenotto ensisaapumisvalvonnassa ja ensisaapumistoimijoiden omavalvonnassa

Näytteenotto ensisaapumisvalvonnassa ja ensisaapumistoimijoiden omavalvonnassa Eviran ohje 18402/2 Näytteenotto ensisaapumisvalvonnassa ja ensisaapumistoimijoiden omavalvonnassa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Vastuuhenkilö Britta Wiander Sivu/sivut 1 / 2 Laatijat Britta Wiander,

Lisätiedot

Tutkimustulosten tulkinta ja päätöksenteko / mikrobiologia & hygienia

Tutkimustulosten tulkinta ja päätöksenteko / mikrobiologia & hygienia Tutkimustulosten tulkinta ja päätöksenteko / mikrobiologia & hygienia NÄYTTEENOTTOKOULUTUS - ELINTARVIKKEET, Evira, 19.-, Helsinki Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 13 Elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen Käpylän Majakka Oy:lle HEL 2016-001829 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Norovirusten esiintyminen ja leviäminen elintarvikeprosesseissa ja ravintoloissa

Norovirusten esiintyminen ja leviäminen elintarvikeprosesseissa ja ravintoloissa Norovirusten esiintyminen ja leviäminen elintarvikeprosesseissa ja ravintoloissa Virukset elintarvikehygieenisenä haasteena -seminaari Norovirus Kalikiviruksiin kuuluva RNA virus Kuusi genoryhmää, GI,

Lisätiedot

THL:n laboratoriopohjainen seuranta ja kantakokoelmaan lähetettävät bakteerikannat,

THL:n laboratoriopohjainen seuranta ja kantakokoelmaan lähetettävät bakteerikannat, THL:n laboratoriopohjainen seuranta ja kantakokoelmaan lähetettävät bakteerikannat, 1.1.2015 Bakteeri Lähetysperuste Tyypitys THL:ssa ja vastauskäytäntö Minne lähetetään Metisilliiniresistentti Staphylococcus

Lisätiedot

Luennon sisältö. Epidemiat nykysuomessa Markku Kuusi LT, ylilääkäri THL, Tartuntatautien torjuntayksikkö. Vatsatautien yleisyys

Luennon sisältö. Epidemiat nykysuomessa Markku Kuusi LT, ylilääkäri THL, Tartuntatautien torjuntayksikkö. Vatsatautien yleisyys Luennon sisältö Taustaa vatsataudeista ja ruokamyrkytyksistä Suomessa raportoidut elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat Epidemian selvittämisestä, havaitsemisesta ja tiedonkulusta Esimerkkejä epidemiaselvityksistä

Lisätiedot

RAVINTOLAHANKE 2005. Yhteenveto: Fredrik Ollus, terveystarkastaja

RAVINTOLAHANKE 2005. Yhteenveto: Fredrik Ollus, terveystarkastaja RAVINTOLAHANKE 2005 Yhteenveto: Fredrik Ollus, terveystarkastaja 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Tarkastukset ja näytteenotot... 3 3. Elintarvikehuoneiston vaatimukset...4 4.1 Tarkastuksien tulosten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2014 1 (5) 29 Elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen Nimet Yildizaydin:lle HEL 2014-008718 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Kylmälaitteet, pakastimet

Kylmälaitteet, pakastimet Kylmälaitteet, pakastimet Raja-arvo < + C tai < - C vuosi Pvm Laite 1 Lämpötila Laite 2 Lämpötila Laite 3 Lämpötila Laite 4 Lämpötila Laite 5 Lämpötila Korjaavat toimenpiteet, huomiot (esim. sulatukset)

Lisätiedot

OIVA - pilotti Heinola 8.2.2011

OIVA - pilotti Heinola 8.2.2011 OIVA - pilotti Heinola 8.2.2011 1 Evira Ylitarkastaja 2 Miksi kalvoissa lukee Evira? Elintarviketurvallisuusvirasto Evira 3 Elintarviketurvallisuusorganisaatio 4 5 Oiva- tarkastukset tekevät tutut teidän

Lisätiedot

Ravintolisien valvonta - omavalvonta ja sen valvonta

Ravintolisien valvonta - omavalvonta ja sen valvonta Ravintolisien valvonta - omavalvonta ja sen valvonta Ravintolisäseminaari Helsingin yliopiston pieni juhlasali Ravintolisätoimijan velvollisuudet (1) - toiminta Elintarvikealan toimijan on noudatettava

Lisätiedot

Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015

Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015 EVO-projekti 2015 Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015 Ylitarkastaja Jussi Peusa, Evira jussi.peusa@evira.fi Miksi? EU: Elintarvikeketjun rikollisuuden vastustaminen elintarvikkeiden koostumukseen

Lisätiedot

Joulupöytä-projekti 2008

Joulupöytä-projekti 2008 Joulupöytä-projekti 2008 Projektitiivistelmä Joulukuu 2008 Terveystarkastajat Liisa Haavisto, Annika Porthin ja Mattias Finell Johdanto Monien ravintoloiden joulun alla järjestämät joulutarjoilut kuormittavat

Lisätiedot

Rehujen salmonellavalvonta. Moilanen Tervaniemi Rovaniemen ammattikorkeakoulu

Rehujen salmonellavalvonta. Moilanen Tervaniemi Rovaniemen ammattikorkeakoulu Rehujen salmonellavalvonta Moilanen Tervaniemi Rovaniemen ammattikorkeakoulu Ensisijainen vastuu yrityksellä Yrityksellä on ensisijainen vastuu rehujen turvallisuudesta ja laadusta kaikissa tuotannon,

Lisätiedot

OIVA Valvontatietojen julkistaminen

OIVA Valvontatietojen julkistaminen OIVA Valvontatietojen julkistaminen Mikä Oiva on? Valtakunnallista uutta elintarvikevalvonnan tietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi. Valvontatietojen julkistaminen perustuu elintarvikelakiin

Lisätiedot

EVO-hankkeet. Salmonella kasviksissa (2010-11 hankkeen tulokset) Listeria lihavalmisteissa (2012-13)

EVO-hankkeet. Salmonella kasviksissa (2010-11 hankkeen tulokset) Listeria lihavalmisteissa (2012-13) EVO-hankkeet Salmonella kasviksissa (2010-11 hankkeen tulokset) Listeria lihavalmisteissa (2012-13) Ajankohtaista laboratoriorintamalta Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ylitarkastaja Hanna Lundström Elintarviketurvallisuusvirasto

Lisätiedot

Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015

Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015 EVO-projekti 2015 Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015 Ylitarkastaja Jussi Peusa, Evira jussi.peusa@evira.fi Tässä esityksessä Käydään läpi pääpiirteittäin miksi kyseinen projekti mitä tavoitellaan

Lisätiedot

Elintarviketurvallisuus tulevaisuudessa

Elintarviketurvallisuus tulevaisuudessa Elintarviketurvallisuus tulevaisuudessa Sebastian Hielm, eläinlääkintöylitarkastaja Elintarviketurvallisuusyksikkö, MMM Ateria 12, 6.11.2012 Luennon aiheet Nykytilan (ja menneen) kuvaus Todelliset terveysriskit

Lisätiedot

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA

ELINTARVIKKEIDEN ENSISAAPUMISVALVONTA KESKUSTELU- JA TIEDOTUSTILAISUUS ENSISAAPUMISESTA JA ELINTARVIKEKULJETUKSISTA 6.9.2007 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö Ylitarkastaja Joni Haapanen SÄÄDÖKSET Elintarvikelaki

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus broilereiden kampylobakteerivalvonnasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus broilereiden kampylobakteerivalvonnasta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 10/EEO/2007 Päivämäärä Dnro 28.11.2007 2593/01/2007 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.1.2008 - toistaiseksi Kumoaa Siipikarjan lihahygieniasta annettu maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

IP Perusertifiointi Kasviksille

IP Perusertifiointi Kasviksille IP Perusertifiointi Kasviksille Sertifiointijärjestelmä Standardi omavalvonta ja riskinarviointi Vedenkäytön vuosittainen riskinarviointi Kasvinsuojelu Sertifiointijärjestelmä Laatujärjestelmä astui voimaan

Lisätiedot

SALMONELLA SIANREHUTUOTANNOSSA. Riskinarviointiseminaari 2015

SALMONELLA SIANREHUTUOTANNOSSA. Riskinarviointiseminaari 2015 SALMONELLA SIANREHUTUOTANNOSSA Riskinarviointiseminaari 2015, Evira Esityksen kuvat Eviran kuvapankki, http://kuvapankki.evira.local/portal/ sekä Salmonella tautia aiheuttavana bakteerina Euroopassa vuosittain:

Lisätiedot

http://www.webropolsurveys.com//answer/surveysummary.aspx?sdid=fin593692&...

http://www.webropolsurveys.com//answer/surveysummary.aspx?sdid=fin593692&... Sivu 1/5 Kuntien VASU-raportointi 2012 Vastausaika 31-01-2013 14:06:22 Kuntien VASU-raportointi 2012 1. Minkä aluehallintoviraston toimialueeseen yksikkö kuuluu? 2. A. Kunnan/valvontayksikön nimi Helsingin

Lisätiedot