Kun pyhästä paljastuu pahaa. Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät Oulu Johanna Hurtig, YTT, HY

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kun pyhästä paljastuu pahaa. Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät Oulu 19.9.20113 Johanna Hurtig, YTT, HY"

Transkriptio

1 Kun pyhästä paljastuu pahaa Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät Oulu Johanna Hurtig, YTT, HY

2 Äiti Vilja hymyili, vaikka lapset itkivät lähes jokainen. Istutaanpa yhdessä keinuun ja mietitään, puhutaan perhosista vähän lisää, ja lapset hiljenivät hänen lähelleen. Aleksi ihmetteli, miten yhdestä naisesta vuosi niin suuri lämpö ja lohtu, että jokainen ammollaan itkevä suu vaikeni äkisti, kaikki suurikyynelsilmät löysivät oman pehmeän äidinkehokaistaleen, jota vasten painautua. (Rauhala 2013, 17)

3 Isä Kello neljä tulee isi, joka voimallaan pysäyttää yltyvän puuskittaisen pahan tuulen. Kello neljä tulee isi, joka vahvoilla käsivarsillaan nostaa auringon takaisin taivaalle. Kello neljä tulee isi, joka antaa ymmärtää, ettei mikään ole mieluisampaa kuin tuulenpysäyttäjän ja auringonkantajan työ. (Rauhala )

4 Lapset Lapset katsoivat hiljaa Aleksia. Tässä me nyt ollaan, halusit tai et, heidän tummat silmänsä tuntuivat sanovan huppujen alla. Kuun valo teki kaikkien poskiin vaaleita laikkuja. Aleksi ei tiennyt, minne katsoa. Isi, mää katoin koko matkan kuuta. Se seuras meitä koko ajan, mää näin. Isi, miksi kuu seuraa meitä, Otso kysyi. Kuu seuraa semmoisia, jotka on hyvin tärkeitä, Aleksi sanoi hiljaa. (Rauhala 2013, 97)

5 Jumala Rankaseeko Jumala, ku sanoin sitä paskaksi? Kuoleeko äiti sen takia? Jumala ei kosta, rankaise tai loukkaannu. Ihmiset saattaa olla semmoisia, mutta Jumala ei. Jotkut saattaa kuvitella, että Jumala loukkaantuu, suuttuu tai hylkää, niin kuin ihmiset, mutta ne on ymmärtäny ihan väärin. Jumala on rakkaus... Se haluaa aina lohduttaa sitä, joka murehtii. Isi nyt aakkoset on melkein järjestyksessä.

6 Kysymyksiä 1) Missä ja miltä lapsia tulee suojella? 2) Miten lasten suojelua tulee toteuttaa? 3) Kenen vastuulla lasten suojelu on? 4) Onko lasten suojelu haavojen hoitoa, vai vahinkojen estämistä?

7 Tutkimuksen nelikenttä USKONNOLLISUUS YHTEISÖLLISYYS KOKEMUS LAPSUUS VÄKIVALTA

8 PYHÄ maallisen yläpuolella kunnioitettava, palvottava, jalo, Puhdas jumalalle/jumalille erotettu täydellinen, virheetön pelättävä PAHA eettisesti ala-arvoinen, sopimaton, rikollinen, syntinen, väärä, kunnoton huonolaatuinen paheksuttava

9 Tausta-ajatuksia Kulttuurinen ahtaus Täydellisen, vanhemmuuden ja totaali-tarvitsevan, särkyvän lapsen kulttuuriset kuvat. Perhe-elämä ja lapsuus harvoin joko tai (hyvää tai pahaa), vaan sekä että Monenlainen lapsuus ja vanhemmuus on toimivaa, riittävää Inhimillisyys: väsymys ja arjen säröt eivät ole pahaa. Paha on välinpitämättömyyttä, tahallisuutta, itsekkyyttä sekä piittaamattomuutta aiheutetuista haavoista. Hyvä ja pyhä eivät kompensoi pahaa. Paha on tunnistettava ja kohdattava, ratkaistava.

10 Miksi tutkia uskonnollista yhteisöä väkivaltakokemusten kautta? Miksi katsoa pahaa, kun hyvää on enemmän? Miksi katsoa yhteisöä, jos yksittäiset ihmiset tekevät toisilleen pahaa? Miten uskonnollisessa yhteisössä voi tapahtua jotain näin pahaa? Miten on mahdollista, että lapsiin kohdistettu väkivalta on pysynyt ilmiönä yhteisössä piilossa?

11 Yhteisö Yhteisöllisyys syntyy kuvitelmasta, että kaksi ihmistä elää samassa maailmassa. Yhteisöllisyys on luonteeltaan arvausta ja kohteliaisuutta. Yhteisöllisyyden kuvitelman särkeminen johtaa vihareaktioon 75%:lla, 25% jäsenistä yrittää rakentaa kuvaa uudelleen. (tuntematon ajattelija)

12 Tutkimukselliset perustelut: Teoreettinen: Kontekstuaalisuus: yhteisön merkitys yksilöllisessä kokemuksessa Faktuaalinen: Tapaustiedot ja ihmisten kertomukset Eettinen Yksilötasolla: Oikeus kertomiseen ja kuulluksi tulemiseen Yhteisötasolla: todellisuuskuvan moninaisuus, vastuunkantaminen Yhteiskunnan tasolla: yhteisön jäsenet myös yhteiskunnan jäseniä Ammatillinen Tutkijana: tiedon tuottaminen Lastensuojelun ammattilaisena: sosiaalinen oikeudenmukaisuus, ennaltaehkäisevä ja rakenteellinen lastensuojelu

13 Haavoittuva lapsi Kun uskonnollisessa ympäristössä kasvanut lapsi kohtaa läheisten taholta toistuvaa väkivaltaa, hän kohtaa pahuuden. Samalla lapsi kohtaa mysteerin, todellisuuden ja puhutun välisen ristiriidan. Lapselta särkyvät turvan ohella uskon edustamat merkitykset sekä mieli- ja kielikuvat. Se syli, jossa kannat on valtakuntasi, kun siinä kodin annat, he saavat suojasi. On armon sana siellä ja totuus rakkaus ja neuvojana tiellä, on hengen viisaus. On puhdas sydän, taivas, lapsella Jumalan ja vaihtuu maiset vaivas juhlihin kruunaajan. (Siionin laulujen sanoituksia)

14 Lapsuuden todellisuus Puhe kääntyi (terapiassa) vl-perhetilanteeseen yleensäkin, ja se on juuri se, mistä koen enemmän katkeruutta ja vihaa. Olen 13-lapsisen perheen kymmenes, ja äiti on ollut masentunut varmaan kuudennesta lapsesta lähtien. Minuahan ei todellakaan tarvinnut pakottaa yhtään mihinkään juttuihin ton pojan kanssa, päinvastoin olin onnessani, että joku "aikuinen" näkee mut jotenkin erityisenä ja haluaa jotain kanssani. Tästä sitten tietysti seurasi syyllisyyttä ja häpeää enkä olisi voinut kuvitellakaan kertovani vanhemmilleni mitään. (Ellan kirje)

15 Usko ja yhteisö kokemuksessa Olin jo oppinut perusvastauksen: "sano sille että se on sopimatonta", jonka aina kuuli, jos kävi kantelemassa kiusaamisesta. Isä sanoi : hyvä, että olet nyt saanut puhua. Nyt voit taas unohtaa ja äidilleshän ei varmasti kannata mitään sanoa. Annetaan ymmärtää, että minä 8-vuotiaana kävin sen 16- vuotiaan viettelemässä. Seuraavaksi ilmeisesti kuvaan kuuluu että aletaan epäillä mun mielenterveyttä ja mahollisesti nostetaan kunnianloukkausjuttu. (Otteita Maaritin kirjeestä)

16 Armon varjossa Pappa on pyytänyt tapahtunutta minulta kolme kertaa anteeksi ja sanonut, että mikä on sovittu niin sitä on synti enää muistella. Vastasin, että ymmärrän ja olenkin unohtanut asian kutakuinkin. Pappa on kuitenkin ollut närkästynyt, kun en enää pysty häntä halaamaan. Tervehtiminen kädestäkin on aina pelottavaa. (Outin kirje)

17 Fantasiariski Usko ei tarjoa rokotetta inhimillisyyteen. Yhteisökään ei ole vain pyhä, vaan moniulotteinen, kirjava. Yhteisöllinen salaisuus-mekanismi Itsensä pelkästään hyväksi uskoma yhteisö voi sokeutua pahalle, tai à Paha yksilöityy, sijoittuu yksilötasolle ja korjataan vain siellä: anna anteeksi, hae apua à Yhteisön osuudesta pahassa puhuvat näyttäytyvät uhkana à Paha kätkeytyy, siitä kärsivät vaikenevat, sopeutuvat à Pahaa tuottavat ja piilottavat rakenteet + käytännöt jäävät koskemattomiksi à

18 Turvallinen usko ja yhteisöllisyys. Joustava ja avoin, itseään korjaava todellisuuskäsitys Sallii ja hyväksyy erilaiset kokemukset sekä yksilöiden autonomian, henkilökohtaisen moraalisen harkinnan ja toimijuuden Tiedostaa vallankäytön merkityksen Kantaa vastuun myös opetuksen ja käytänteiden seurauksista Suostuu kollektiivina olemaan myös korjaamisen kohteena, ei ainoastaan ulkopuolelta tulevan pahuuden tunnistajana.

19 Vastauksia 1) Lapsia tulee suojella lapsuuden särkymiseltä. 2) Lasten suojelua tulee toteuttaa: esim. tuottamalla tietoa erilaisista tilanteista ja ympäristöistä, joissa lapsuus rakentuu. 3) Lasten suojelu on kaikkien vastuulla, kaikkien asia. 4) Lasten suojelu ei ole vain haavojen hoitoa. Se on niiden syntymisen estämistä, haavoittavien olosuhteiden tunnistamista ja muuttamista.

20 Kiitos! Talvi on mennyt, sade on laannut, se on kaikonnut pois. Kukat nousevat maasta, laulun aika on tullut. (Rauhala 181)

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

TIMO KIISKINEN. omalla maalla

TIMO KIISKINEN. omalla maalla TIMO KIISKINEN omalla maalla Timo Kiiskinen: Laulu ja kitara Maarit Hurmerinta: Laulu 1. Jorma Kääriäinen: Laulu 8, taustalaulu 9. Muusikot: Jarkka Rissanen: kitara: 1, 2, 4, 7 ja 14. Markku Kanerva: kitara

Lisätiedot

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40

Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 Elävien Jumala Luuk. 20:27-40 27. Sitten Jeesuksen luo tuli muutamia saddukeuksia, niitä, jotka väittävät, ettei ylösnousemusta ole. He kysyivät häneltä: 28. "Opettaja, Mooses on säätänyt meille näin:

Lisätiedot

EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI

EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI EI-KRISTITYN KÄÄNTYMISPROSESSI Kylväjävertaus sisältää monta tärkeää näkökulmaa kristityksi tulemisen prosessista. Alla katkelma Matt. 13:13-23: 13. Minä puhun heille vertauksin siksi, että he näkevin

Lisätiedot

ELÄMÄN KOULU JA SEN OPETTAJAT

ELÄMÄN KOULU JA SEN OPETTAJAT ELÄMÄN KOULU JA SEN OPETTAJAT Pekka Ervastin esitelmä 22.5.1932 Elämän koulu lienee useimmille ihmisille käytännöllisesti katsoen vieras käsite, joskin siitä joskus kuulee puhuttavan. Välinpitämättömät

Lisätiedot

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana Paja 1 Miksi kukaan ei ole koskaan puhunut mulle asioita, joita te puhutte?, kysyin. Parikymmentä vuotta elämää elettynä vail la aikuisen

Lisätiedot

Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen. Marjo Kankkonen Anna Suutarla

Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen. Marjo Kankkonen Anna Suutarla Pelottaa! Työkirja lapsen pelkojen kohtaamiseen Marjo Kankkonen Anna Suutarla Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on tuottanut MLL:n Joka kodin

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk

Monikulttuurisuus on hyvä asia! Poika 9.lk Erilaisuus on massateinien vastakohta. Ne uskaltavat sanoa mielipiteensä kuuluvasti ja ottavat kantaa asioihin. Erilaisuus voi näkyä myös pukeutumisessa ja vaikka musiikissa. Tyttö 9.lk Monikulttuurisuus

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

Toinen elämistäni - se herääminen

Toinen elämistäni - se herääminen Toinen elämistäni - se herääminen A. Sovijärvi, 2002, rev D http://apz.fi/kirjat/ 1.. Intro "Miksi annoitte minun elää, vaikka olin niin väsynyt?" yhjennä mielesi. Unohda kaikki, jotka olet viime vuosina

Lisätiedot

Kun usko petti. Opetuslapsen muistelmia.

Kun usko petti. Opetuslapsen muistelmia. Kun usko petti. Opetuslapsen muistelmia. 1. Olen nähnyt hautajaisissa ihmisten itkevän. Kun ruumis on maahan laskettu ja saattajat seisovat haudan partaalla kuunnellen papin sanoja, olen nähnyt semmoistenkin

Lisätiedot

Kun todellisuus tulee yhdeksi

Kun todellisuus tulee yhdeksi Kun todellisuus tulee yhdeksi Kun todellisuus tulee yhdeksi on tiivistelmä kirjasta Todellinen valaistuminen, joka kuvaa kuinka tietoisuus, todellisuus ja vapaus yhdistyvät yhdeksi ja jäljelle jää vain

Lisätiedot

Asenne, joka avaa taivaita

Asenne, joka avaa taivaita Esko Valtanen 2.1.2011 Asenne, joka avaa taivaita Eletään Herralle Tuossa ajattelin näin, että mitenkähän olisi jos olisi sellainen tilanne, että me tietäisimme ihan tasan tarkkaan, että sanotaan esim.

Lisätiedot

VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI

VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI -HEARTFULNESS- VOI HYVIN - KÄYTÄ SYDÄNTÄSI Opas parempaan elämään Petri Huitti 1 VOI HYVIN KÄYTÄ SYDÄNTÄSI (Opas parempaan elämään) (Englanniksi: BE WELL - USE YOUR HEART, Guide for better life) ISBN 978-952-68229-0-7

Lisätiedot

Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle

Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle Armo riittää Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle Numero 3 9. vsk 12.6.2012 Illan rauhaa Luhanka-järven rannalla. 1. Kor. 13:12. Kuva: Maire Lyytinen 2 Armo riittää Numero 3/2012 Meerin

Lisätiedot

Pelkoa ei rakkaudessa ole

Pelkoa ei rakkaudessa ole Pelkoa ei rakkaudessa ole Jumalan Armoa ja Rauhaa teille hyvät ystävät! On hieno asia se, kun saamme vapaasti kokoontua Jumalan sanan äärelle. Tätä herkkua ei kaikissa maissa ole. Monet kristityt joutuvat

Lisätiedot

Mitä ymmärrys tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kun sanomme; hän on fiksu tyyppi, tai hän on tosi kummallinen, vähän outo.

Mitä ymmärrys tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kun sanomme; hän on fiksu tyyppi, tai hän on tosi kummallinen, vähän outo. Eläköön erilaisuus Miksi minua ei ymmärretä? Miksi hän ei voi rakastaa minua? Oletko joskus asettanut itsellesi näitä kysymyksiä? Mitä ymmärrys tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kun sanomme; hän on fiksu tyyppi,

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

Numero 5 14.12.2004. rukoillessaan. Se on osoitus ensinnäkin

Numero 5 14.12.2004. rukoillessaan. Se on osoitus ensinnäkin Armo riittää Numero 5 14.12.2004 Kiusattu Kristus Jeesus ilmestyi ylösnousemuksensa jälkeen opetuslapsilleen, jotka olivat peloissaan kokoontuneet lukittujen ovien taakse (Joh. 20:19). Tuomas ei ollut

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus

LAPSET PUHEEKSI. - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Manuaali ja lokikirja. Tytti Solantaus LAPSET PUHEEKSI - kun vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia Manuaali ja lokikirja Tytti Solantaus 1 SISÄLLYS LAPSET PUHEEKSI -TYÖMENETELMÄN TAUSTA JA PERIAATTEET... 3 JOHDANTO... 3 TOIMIVA LAPSI&PERHE

Lisätiedot

Kansalaisen astuessa sosiaaliviraston. Asiakkaiden ja asiakirjojen väliset. näkökulma 1. Tiivistelmä. & McGhee 2008, 10 11; Clapton 2008, 136).

Kansalaisen astuessa sosiaaliviraston. Asiakkaiden ja asiakirjojen väliset. näkökulma 1. Tiivistelmä. & McGhee 2008, 10 11; Clapton 2008, 136). Asiakkaiden ja asiakirjojen väliset suhteet lastensuojelussa. Vanhempien näkökulma 1 Tarja Vierula: YTM, tutkija, Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto tarja.vierula@uta.fi Janus

Lisätiedot

Levolle laske Luojani, armias ole suojani, jos sijaltain en nousisi, taivaaseen ota tykösi. Aamen. Ja anna Erkin tulla takaisin! 1

Levolle laske Luojani, armias ole suojani, jos sijaltain en nousisi, taivaaseen ota tykösi. Aamen. Ja anna Erkin tulla takaisin! 1 Levolle laske Luojani, armias ole suojani, jos sijaltain en nousisi, taivaaseen ota tykösi. Aamen. Ja anna Erkin tulla takaisin! 1 (Jatta-siskon iltarukouksesta 1946 50) Oli kaunis kesäaamu ja "Isot Tytöt"3

Lisätiedot

Miten ihmisestä tulee Jumalalle kelpaava?

Miten ihmisestä tulee Jumalalle kelpaava? 1 Roomalaiskirjeen selitys 6 Room. 3:21-24 Miten ihmisestä tulee Jumalalle kelpaava? Olemme edellä käsitelleet Paavalin Roomalaiskirjeen selityksessä ihmiskunnan syyllisyyttä Jumalan edessä. Ensin apostoli

Lisätiedot

Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915

Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915 Mitä on olla oma itsensä? (Olla oma itsensä II) Pekka Ervastin esitelmä 9/5 1915 Ihmisen ainoa onni ja autuus, hänen ainoa sielullinen ja henkinen pelastuksensa on siinä, että hän on oma itsensä, että

Lisätiedot

ARMON JÄRJESTYS ELI PYHITYKSEN TIE. Pekka Ervastin esitelmä 15.2.1931

ARMON JÄRJESTYS ELI PYHITYKSEN TIE. Pekka Ervastin esitelmä 15.2.1931 ARMON JÄRJESTYS ELI PYHITYKSEN TIE Pekka Ervastin esitelmä 15.2.1931 Armon järjestys, josta puhutaan kristillisissä dogmeissa eli uskonto-opissa ja jota merkillistä kyllä nimitetään myöskin autuuden järjestykseksi

Lisätiedot

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi

Kirjan voi ladata maksutta osoitteesta www.nektaria.fi Mitä ihmettä? Opas ammattilaisille. Seksuaalikasvatusta 3-9 -vuotiaille. Katriina Bildjuschkin, Susanna Ruuhilahti Nektaria ry Kansi: Nina Cord Piirros, sivu 4, Mervi Lahkela Graafinen suunnittelu ja taitto:

Lisätiedot