Kaupan digitalisaatio nyt. - Asiakkaat ovat digimaailmassa, onko kauppa?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaupan digitalisaatio nyt. - Asiakkaat ovat digimaailmassa, onko kauppa?"

Transkriptio

1 Kaupan digitalisaatio nyt - Asiakkaat ovat digimaailmassa, onko kauppa?

2 Selvityksen taustaa

3 Mitä tutkittiin ja miksi? Niin yritysten, edunvalvojien kuin julkisen sektorinkin on hyvä tiedostaa, mikä yritysten digitalisaation aste tällä hetkellä on. Koska yritykset toimivat digitalisoituvassa maailmassa, olennainen kysymys on: Onko yritysten digitalisaation aste ja osaaminen riittäviä kansainvälisen kilpailun ja tehokkaan toiminnan kannalta? Voiko esim. matkailu olla tulevaisuuden vienti- ja kasvuala, jos siihen liittyvät toimialat eivät ole kansainvälisesti kilpailukykyisiä ja houkuttelevia? Kansainvälistä kilpailukykyä ei aina ratkaista hinnoilla ja verotuksella. Jos henkilöstön digitaidot ovat puutteelliset, miten toimialat pystyvät kehittymään? Tuottavatko oppilaitokset tarvittavia digitaitoja? Jos elinkeinorakennetta halutaan monipuolistaa, koulutuksen on palveltava nykyistä paremmin koko elinkeinoelämää, oppilaistoyhteistyön on oltava joustavaa eikä siihen saa liittyä liikaa byrokratiaa. Kaupan yritykset eivät löydä oppilaitoksia eivätkä tiedä, mitä niiltä voisi edellyttää tai pyytää. Korkeakoulut jäävät yrityksille etäisiksi, suunnitelmallinen yhteistyö esim. opinnäytetöissä puuttuu. Tämä selvitys tuottaa ennen kaikkea kauppaan liittyvää tausta-aineistoa yllä esitettyihin kysymyksiin.

4 Mitä tutkittiin ja miksi? Selvityksessä hahmotellaan vähittäis- ja tukkukaupan (pl. autokauppa) tämänhetkistä digitalisaation tasoa. EK:n liittoyhteisöön kuuluvilta yrityksiltä on kysytty niiden omaa arviota, siitä mikä oman yrityksen digitalisaation taso on, minkälaista digiosaamista se vaatii henkilöstöltä ja onko osaaminen riittävää? EK:n yrityskyselyn pohjalta Kaupan liiton pääekonomisti on laskenut toimialoille digitalisaatioindeksin. Toinen näkökulma digitalisaatioon on haettu Vainu.io palvelusta. Vainu laskee oman digitalisaatioindeksin yritysten verkkosivuilta löydettävien teknologioiden pohjalta. Vainun digitalisaatioindeksi sopii hyvin mittaamaan aloja, joille kuluttajarajapinnassa toimiminen on tärkeää, esim. brändin luominen, myyminen, potentiaalisten asiakkaiden kartoittaminen ja analysointi sekä tuotteiden ja palvelujen markkinointi ja mainonta.

5 Mitä tutkittiin ja miksi? Selvityksessä nostetaan kaksi esimerkkiä, joissa kaupan digitalisaatio ja siihen liittyvä osaaminen ovat olennaisia. Niin tukku- kuin vähittäiskauppakin kilpailevat kansainvälisessä digiympäristössä. Kilpailussa pärjätäkseen on oltava riittävän tehokas ja tarjottava kilpailukykyisiä palveluja. FinTech-ala kehittyy, eikä suomalaisella kaupalla ole osaamista ja resursseja sen seuraamiseen ja hyödyntämiseen. Maksaminen on kuitenkin yksi keskeisimpiä asioita asiakkaiden ostoprosessissa ja asiakastyytyväisyyden luomisessa. Myös perinteiset kaupan työt muuttuvat, ja tämä todennäköisesti muuttaa sekä työtehtäviä että työvoiman tarvetta selvästi. Esimerkkinä perinteisen työn muutoksesta kuvataan itsepalvelukassojen käyttöönottoa Suomessa. Suomessa itsepalvelukassojen käyttö on vasta alkuvaiheessa; sekä asiakkaat että kauppiaat opettelevat ja totuttelevat niiden käyttöön. Lähitulevaisuudessa ne kuitenkin muuttavat kassatyön tarvetta merkittävästi. Kuluttajien kokemuksia itsepalvelukassoista on saatu Feedbackly Oy:n asiakaspalauteaineistosta. Yli 8000 asiakasta eri puolilla Suomea on syksyn 2016 ja talven 2017 aikana antanut Feedbacklyn palautelaitteilla palautetta itsepalvelukassojen käytöstä. Kaupan liiton toukokuussa 2017 toteuttamassa yrityskyselyssä kaupan yritykset kertoivat omia kokemuksiaan itsepalvelukassojen käytöstä. Vastaukset edustavat noin 70 toimipaikkaa.

6 Vähittäis- ja tukkukaupan digitalisaation taso Lähteet: EK:n toteuttama yrityskysely 2016; Vainu Oy:n digitalisaatioindeksi.

7 Yritysten oma arvio: palvelut ovat digitalisaation kärjessä Suomessa Indeksi on laskettu alan yritysten omista arvioista yrityksen asemasta suhteessa toimialan yleiseen digitalisoitumiskehitykseen Vähittäis- ja tukkukauppa Yksityiset palvelualat yht. 32,5 18 % 4 % 10 % Vähittäis- ja tukkukauppa 31,0 Teollisuus 20,0 68 % Kehityksen suunnannäyttäjä Rakentaminen 10,0 Seuraa ja hyödyntää kehitystä Mukautuu kehitykseen Digitalisaatioindeksi: Kaupan liitto; Tausta-aineisto:.EK:n yrityskysely Ei ole merkittävä asia yritykselle

8 Palveluyritykset digitalisaation kärjessä Arvio oman yrityksen asemasta suhteessa toimialan digitalisoitumiskehitykseen Kauppa Palvelut yht. 18 % 4 % 10 % 18 % 4 % 13 % Kehityksen suunnannäyttäjä 68 % Rakentaminen 65 % Teollisuus Seuraa ja hyödyntää kehitystä Mukautuu kehitykseen 10 % 7 % 9 % 45 % 24 % Ei ole merkittävä asia yritykselle 45 % 60 % Lähde: EK:n toteuttama yrityskysely.

9 Toinen näkökulma digikehitykseen kuluttajarajapinnasta: kauppa johtaa digikehitystä Vainu:n digitalisaatioindeksi, asteikko Indeksi on laskettu yritysten nettisivuillaan hyödyntämien teknologioiden perusteella: analytiikka, mainonta, asiakaspalvelu, asiakkuudenhallinta, markkinointiautomaatio, kielet, sisällönhallinta, some, verkkokauppa, palvelinteknologia, web-teknologia Vertaillut alat ovat palvelualoja tai kulutustavarateollisuutta. Vähittäiskauppa, jossa myös verkkokauppa Tukkukauppa, jossa myös verkkokauppa Vähittäiskauppa yht. (47) Vaateteollisuus (14) Kustannustoiminta (58) Rahoituspalvelut (64) Museot, kulttuurilaitokset ym. (91) Koulutus (85) Turismi kasvualana! Elintarviketeollisuus (10-11) Tukkukauppa yht. (46) Matkatoimistot, matkanjärjestäjät (79) Majoitus (55) Ravintolat, kahvilat jne. (56) Lisää vertailtavia aloja voi etsiä Vainu.io palvelusta. Lähde: Vainu. 3,7 3,0 2,5 2,3 Vähittäiskaupan korkein 2,3 2,2 indeksi on 2,1 Booky.fi Oy:lla, 2,1 8. Korkein 2,1 indeksi (10) on 2,0 mm. Karl Fazer 2,0 Oy:lla. 1,9 1,

10 Strategia ohjaa yrityksen toimintaa myös digitalisaatiota Onko digitalisointi määritelty yrityksen strategiseksi tavoitteeksi? Kauppa Palvelut yht. 28 % 2 % 12 % 22 % 3 % 15 % Keskeisimpiä tavoitteita 16 % 42 % 13 % 47 % Strategian yhtenä tavoitteena Rakentaminen Teollisuus Ei vielä, mutta tulossa 5 % 12 % 13 % Ei ole 40 % 45 % 36 % 25 % Ei osaa sanoa 10 % 14 % Lähde: EK:n toteuttama yrityskysely.

11 Digitalisaatio aiheuttaa uusia vaatimuksia osaamiselle Aiheutuuko digitalisaatiosta uusia osaamistarpeita henkilöstölle? Kauppa Palvelut yht. 12 % 6 % 7 % 13 % 27 % 19 % Kyllä, merkittäviä 55 % Rakentaminen 61 % Teollisuus Kyllä, jonkin verran Ei vielä, mutta lähivuosina 10 % 9 % 6 % 40 % 50 % 23 % 62 % Ei Lähde: EK:n toteuttama yrityskysely.

12 Palveluyrityksissä uudet osaamistarpeet huomioidaan Onko digitalisaatiosta johtuvat osaamistarpeet huomioitu yrityksen henkilöstö- tai koulutussuunnitelmassa/ -strategiassa tms.? Kauppa Palvelut yht. 14 % 28 % 6 % 52 % 12 % 4 % 32 % 52 % On Ei mutta tulossa Rakentaminen 5 % Teollisuus 7 % Ei ole tarvetta 20 % 40 % 16 % 40 % EOS 35 % 37 % Lähde: EK:n toteuttama yrityskysely.

13 Kauppa tarvitsee tulevaisuudessa digiosaamista myös työntekijätasolla Yritysten arvio työntekijätason henkilöstön digitaidoista tällä hetkellä Palvelut yht. Vähittäis- ja tukkukauppa 16 % 6 % 20 % 21 % 8 % 15 % Taidot edelläkävijöiden tasolla Hyvällä tasolla 58 % Teollisuus 15 % 9 % 55 % Rakentaminen 10 % 10 % Riittävät, mutta tulevaisuudessa tarvitaan lisäosaamista Puutteelliset, ei pysty hyödyntämään digitalisaatiota 23 % 53 % 35 % 45 % Ei tietoa taidoista/ ei osaa sanoa Lähde: EK:n toteuttama yrityskysely.

14 Elinkeinoelämän lisäjarruna puutteet asiantuntijoiden digiosaamisessa Yritysten arvio asiantuntija- ja esimiestason henkilöstön digitaidoista Palvelut yht. Vähittäis- ja tukkukauppa 14 % 8 % 4 % 24 % 4 % 2 % 13 % 26 % Taidot edelläkävijöiden tasolla Hyvällä tasolla 50 % Teollisuus 6 % 13 % 20 % 61 % 55 % Rakentaminen 10 % 35 % 55 % Riittävät, mutta tulevaisuudessa tarvitaan lisäosaamista Puutteelliset, ei pysty hyödyntämään digitalisaatiota Ei tietoa taidoista/ ei osaa sanoa Lähde: EK:n toteuttama yrityskysely.

15 Rakennusyrityksissä johdon digitaidot arvioidaan hyviksi mutta ovatko ne? Yritysten arvio johtotason henkilöstön digitaidoista Vähittäis- ja tukkukauppa Palvelut yht. 12 % 8 % 2 % 31 % 3 % 2 % 13 % 31 % Taidot edelläkävijöiden tasolla Hyvällä tasolla 47 % Teollisuus 6 % 1 % 13 % 24 % 51 % Rakentaminen 15 % Riittävät, mutta tulevaisuudessa tarvitaan lisäosaamista Puutteelliset, ei pysty hyödyntämään digitalisaatiota 35 % 50 % Ei tietoa taidoista/ ei osaa sanoa 56 % Lähde: EK:n toteuttama yrityskysely.

16 Digiosaamista tarvitaan kaupan kaikissa tehtävissä ehkä enemmän kuin ymmärretään Kuinka syvällisiä digitaitoja eri tehtävissä edellytetään nyt yrityksessänne? Vähittäis- ja tukkukaupan yritykset Myynti ja markkinointi Viestintä Toimintaympäristön ja oman alan seuraaminen Asiakkuuksien hallinta Henkilöstötoiminnot Merkitys kasvaa kansainvälisen kilpailun myötä! Mistä osaaminen? Taloushallinto Palveluprosessit Logistiikka Rekrytoinnit Ostotoiminta Asiakaspalvelu Edelläkävijän digiosaaminen Hyvä digiosaaminen Perustaso Ei erityistä osaamista Ei osaa sanoa Lähde: EK:n toteuttama yrityskysely.

17 Kauppa hankkii tarvitsemansa osaamisen kouluttamalla itse yhteistyö oppilaitosten kanssa ei sitä tuota Kuinka yrityksenne on hankkinut digiosaamista? Vähittäis- ja tukkukaupan yritykset 4 Skaala Kouluttamalla nykyisiä työntekijöitä Henkilöstömme vastaa itse digitaitojensa kehittämisestä Rekrytoimalla uusia osaajia kotimaasta Konsultointipalveluita ostamalla Korkeakoulu- ja tutkimuslaitosyhteistyön kautta Ammatillisten oppilaitosten yhteistyön kautta Kauppa joutuu kouluttamaan digiosaajansa itse! Harvalla yrityksellä on siihen resursseja. Rekrytoimalla uusia osaajia ulkomailta = Pääosin = Ei lainkaan EOS Lähde: EK:n toteuttama yrityskysely.

18 Myös teollisuus kouluttaa digiosaajiaan itse, mutta hyötyy kauppaa enemmän oppilaitosyhteistyöstä Kuinka yrityksenne on hankkinut digiosaamista? Teollisuusyritykset 4 Skaala Kouluttamalla nykyisiä työntekijöitä Rekrytoimalla uusia osaajia kotimaasta Henkilöstömme vastaa itse digitaitojensa kehittämisestä Konsultointipalveluita ostamalla Korkeakoulu- ja tutkimuslaitosyhteistyön kautta Ammatillisten oppilaitosten yhteistyön kautta Teollisuus pystyy kauppaa paremmin rekrytoimaan digiosaajia ja hyödyntämään oppilaitosyhteistyötä. Rekrytoimalla uusia osaajia ulkomailta = Pääosin = Ei lainkaan EOS Lähde: EK:n toteuttama yrityskysely.

19 Kauppa tarvitsee digiosaamista palvellakseen asiakasta ja ollakseen tehokas ja kansainvälisesti kilpailukykyinen Lähteet: Turvallisuus, nopeus vai hinta? Kaupan maksutapaselvitys, Kaupan liitto, ; Digitaalinen kauppa Verkkokauppaselvitys, Kaupan liitto,

20 Kaupan on oltava siellä, missä kuluttajakin - digimaailmassa Kuluttajien verkkokaupasta ostamat vähittäiskaupan tuotteet 2016, yht. 4,6 mrd. euroa Lähde: Verkkokauppaselvitys Kodintekniikka, elektroniikka ja tarvikkeet 3% 5% 5% 5% 6% 13% 7% 14% 23% 20% Vaatteet ja asusteet Lemmikit (ml. ruoka) ja eläinharrastukset, harrastus- ja urheiluvälineet Taloustavarat, sisustus- ja puutarhatuotteet Terveys- ja luontaistuotteet Moottoriajoneuvojen ja veneiden varaosat ja tarvikkeet Kosmetiikka Jalkineet Rakentaminen ja korjaaminen Muut (levyt, levykkeet, kirjat, lehdet, lastentarvikkeet, alkoholi, pt-tavarat)

21 Myös vähittäiskauppa on keskellä kansainvälistä kilpailua Lähetettiinkö verkko-ostos koti- vai ulkomailta? Kuluttajien verkkokaupasta ostamat vähittäiskaupan tuotteet 2016, yht. 4,6 mrd. euroa 58 % Lähetys tuli Suomesta Hinnan lisäksi ostokokemuksen helppous ja nopeus vaikuttavat kaupan valintaan. Onko digiosaaminen suomalaisen kaupan kilpailuetu? Vähittäiskaupan tuotteiden verkko-ostoksia lähetettiin kotimaasta 2,6 miljardilla eurolla ja muualta 1,9 miljardilla eurolla. Vähiten kotimaasta ostettiin matkapuhelimia ja niiden tarvikkeita, naistenvaatteita ja kenkiä, asusteita sekä kosmetiikkaa. Eniten kotimaasta ostettiin suuria kodinkoneita ja kukkalähetyksiä. Lähde: Verkkokauppaselvitys 2016.

22 Verkkokauppa siirtyy mobiilimaailmaan, onko suomalaisella kaupalla osaamista ja resursseja seurata perässä? Mobiiliostosten osuus verkko-ostoksista 2016 (Muut maat: Q4 2016) UK Japani Australia Alankomaat Saksa USA Espanja Italia Ranska Suomi Brasilia Venäjä Mobiiliostosten osuus muissa maissa kuin Suomessa: Criteo. Mobiiliostosten osuus Suomessa: Verkkokauppaselvitys % 24% 22% 39% 38% 36% 35% 30% 28% - 27 % 45% 52% 51% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% Digitaalisen kaupan johtavissa maissa jo puolet digiostoksista tehdään mobiililla. Menettääkö suomalainen kauppa asiakkaita, jos mobiilikaupan osaaminen ei ole riittävää?

23 Suomalaiset kaupat tarvitsevat digiosaamista mm. maksutapojen kehittämiseen. Pienet kaupat aikovat harvimmin kehittää maksutapojaan Aikovatko fyysiset kaupat lisätä mobiilimaksamisen tapoja ja verkkokaupat kaikkia maksamisen tapoja seuraavien kahden vuoden aikana? Fyysiset kaupat Verkkokaupat EOS Kyllä EOS Kyllä Ei 24% 7% 34% 12% 23% Ei 20% 17% 13% 15% 35% Todennäköisesti Todennä köisesti ei Todennä köisesti ei Todennäköisesti Lähde: Turvallisuus, nopeus vai hinta? Kaupan maksutapaselvitys.

24 Miksi kaupan pitäisi ymmärtää ja seurata maksamisen murrosta? Maksaminen on osa kuluttajan ostopolkua ja kilpailutekijä huono kokemus karkottaa asiakkaan Oletko viimeisen vuoden aikana keskeyttänyt verkko-ostoksen tekemisen maksamisvaiheessa? % verkko-ostoksia tehneistä En osaa sanoa 12% 45% En 23% 21% Kyllä, useamman kerran Kyllä, kerran Yli 40 % on keskeyttänyt verkko-ostoksen maksamisvaiheessa usein tekniseen vikaan tai halutun maksutavan puuttumiseen. Ostos jätetään keskeytymisen jälkeen usein tekemättä eikä samaan kauppaan haluta enää palata. Lähde: Turvallisuus, nopeus vai hinta? Kaupan maksutapaselvitys.

25 Maksaminen keskeytyy edelleen yllättävän usein tekniseen vikaan Miksi keskeytit verkko-ostoksesi maksamisen? Verkko-ostoksen maksamisvaiheessa keskeyttäneet viimeisen vuoden aikana, % Haluamaani maksutapaa tai -korttia ei löytynyt Muutin mieleni, en halunnutkaan tuotetta Tekninen vika, maksamistoiminto keskeytyi Kuljetusmaksu ei ollut toiveeni mukainen Muut maksuehdot eivät olleet toiveeni mukaiset Maksamistoiminto oli liian hidas 8 Muu syy/ En osaa sanoa Lähde: Turvallisuus, nopeus vai hinta? Kaupan maksutapaselvitys.

26 Maksamisen keskeytyminen voi karkottaa asiakkaan Yrititkö myöhemmin uudelleen samaa ostosta samasta verkkokaupasta? En yrittänyt, jätin ostamatta 43 Yritin uudelleen ja ostin tuotteen En yrittänyt, ostin vastaavan tuotteen toisesta verkkokaupasta En yrittänyt, ostin vastaavan tuotteen myymälästä Yritin uudelleen, mutta keskeytin tai maksaminen keskeytyi taas Aiotko enää käyttää verkkokauppaa, jossa maksaminen keskeytyi? En osaa sanoa 16% En/ todennäköisesti en 32% 52% Muu syy/ En osaa sanoa 8 Kyllä/ todennäköisesti kyllä Lähde: Turvallisuus, nopeus vai hinta? Kaupan maksutapaselvitys.

27 Fyysisen myymälän digitalisaatio esimerkkinä itsepalvelukassat Lähteet: Feedbackly Oy:n keräämä asiakaspalautedata ; Kaupan liiton yrityskysely, toukokuu 2017.

28 Asiakkaiden mielestä itsepalvelukassojen käyttö on helppoa alkuvaikeuksien jälkeen Oliko ip-kassan käyttö helppoa ja sujuvaa? Ip-kassoja käyttäneet Aika vaikeaa Ei ollenkaan helppoa ja sujuvaa 4% 6% Aika helppoa ja sujuvaa 26% 64% Oli helppoa ja sujuvaa Lähde: Feedbackly Oy:n asiakaspalauteaineisto.

29 Ip-kassojen sujuva käyttö vaatii totuttautumista ja joskus neuvontaa Miksi koit käytön hankalaksi? Ip-kassoja käyttäneet, % Jokin muu syy 34 Kassoille pitää jonottaa, asiointi on hidasta. Laite oli vaikeakäyttöinen 31 Pakkaaminen on vaikeaa. Neuvonta oli puutteellista Maksaminen oli vaikeaa Tuotteiden lukeminen oli vaikeaa Viivakoodi ei toimi tai hintatieto puuttuu. Myyjää joutuu odottamaan, kun tarvitaan avuksi Lähde: Feedbackly Oy:n asiakaspalauteaineisto.

30 Isoja ostoskoreja ei skannailla itse Miksi et käyttänyt ip-kassaa? Palautteenantajat, jotka eivät käyttäneet ip-kassaa, % Jokin muu syy 33 Ei uskalla tai ei osaa. Ostoksia oli paljon En huomannut ip-kassoja Palvelukassoilla selviää nopeammin. Ip-kassoja ei ole mukava käyttää Jono ip-kassoille oli pitkä 9 14 Haluaa periaatteesta käyttää palvelukassaa. Ei ollut korttia/ käteismaksu Ip-kassat olivat kiinni 1 3 Oluen tai tupakan ostaminen vaikeaa tai ei onnistu itsepalveluna Lähde: Feedbackly Oy:n asiakaspalauteaineisto.

31 Käyttöaste, % asiakkaista Ajan myötä ip-kassoja käytetään yhä enemmän suurin osa kassoista ollut käytössä vasta vuoden Kauppiaiden arvioita ip-kassojen käytöstä Puolessa toimipaikkoja yli viidesosa asiakkaista käyttää ip-kassoja Yli 20 % 50 Vastaanotto oli alusta lähtien hyvä ja innokas. Ip-kassoja alettiin käyttää heti paljon % 33 Alku oli aika vaimeaa, mutta käyttö kasvaa koko ajan. Alle 10 % Osuus toimipaikoista, % Vastaanotto oli jopa vihamielinen, asiakkaat uhkasivat lähteä ja kaupan imago kärsi. Negatiivista palautetta ei enää juuri tule. Lähde: Kaupan liiton yrityskysely.

32 Työvoiman tarve ei vielä ole vähentynyt ipkassojen myötä Kauppiaiden arvioita työvoiman tarpeesta Onko ip-kassojen käyttöönotto muuttanut työvoiman tarvetta? Työvoimaa tarvitaan entiseen tapaan 75 Kassat otettiin käyttöön lisäpalveluna ja/tai helpottamaan asiointia, ei säästösyistä. Työvoimaa tarvitaan enemmän Työvuoroja pystytään suunnittelemaan joustavammin Työvoimaa tarvitaan aikaisempaa vähemmän Osuus toimipaikoista, % Ip-kassat tasoittavat ruuhkahuippuja. Yksi palvelukassa hoitaa yhtä paljon asiakkaita kuin useampi ipkassa, joita kuitenkin myyjä valvoo. Myös alkuvaiheen opastukseen työvoimaa tarvitaan lisää. Lähde: Kaupan liiton yrityskysely.

33 Onnistunut uudistus: Kauppias on tyytyväinen, kun asiakaskin on Kauppiaiden yleisimpiä kommentteja itsepalvelukassoista Ip-kassoja käytetään usein pienehköihin ostoksiin; vanhemmilla asiakkailla ja lapsiperheillä usein isoja ostoskoreja. Ovat helpottaneet ruuhkia. Hävikki on ollut yllättävän pientä. Nuoret käyttävät niitä eniten, mutta kyllä vanhemmatkin uskaltavat. Alussa pitää kannustaa käyttämään ja opastaa paljonkin, mutta pian arkuus haihtuu ja niistä pidetään. Myymälävarkaudet ja muut häiriöt ovat pysyneet ennallaan. (75 % vastaajista) Niihin pitäisi saada mahdollisuus maksaa käteisellä. Lähde: Kaupan liiton yrityskysely.

34 Selvityksessä käytetyt lähteet Lähteet: Elinkeinoelämän Keskusliitto: Yrityskysely digitalisaatiosta ja henkilöstöstä, EK, lokakuu Feedbackly Oy: Asiakaspalauteaineisto itsepalvelukassojen käytöstä Kurjenoja Jaana (2017): Kaupan liiton yrityskysely itsepalvelukassoista, Kaupan liitto, toukokuu Kurjenoja Jaana (2017): Digitaalinen kauppa Verkkokauppaselvitys, Kaupan liitto, Kurjenoja Jaana (2016): Turvallisuus, nopeus vai hinta? Kaupan maksutapaselvitys, Kaupan liitto, Vainu.io palvelu: Vainun digitalisaatioindeksi.

35 Lisätietoja: pääekonomisti Kaupan liitto p Kauppa.fi Kaupanvuosi.fi

Kaupan digitalisaatio nyt

Kaupan digitalisaatio nyt Kaupan digitalisaatio nyt - Asiakkaat ovat digimaailmassa, onko kauppa? Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Selvityksen

Lisätiedot

Kaupan työllisyys ja digitalisaatio

Kaupan työllisyys ja digitalisaatio Kaupan työllisyys ja digitalisaatio Kaupan työllisyys 350 Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä 1000 henkilöä Kauppa 300 250 200 150 100 Metalli ja elektroniikka Rakentaminen Kuljetus ja varastointi

Lisätiedot

Kaupan tulevaisuus globaalissa kilpailussa. Tuula Loikkanen Edunvalvontajohtaja Kaupan liitto

Kaupan tulevaisuus globaalissa kilpailussa. Tuula Loikkanen Edunvalvontajohtaja Kaupan liitto Kaupan tulevaisuus globaalissa kilpailussa Tuula Loikkanen Edunvalvontajohtaja Kaupan liitto 1. Kaupan Liitto 2. Mikä on kaupan merkitys suomalaiselle elinkeinoelämälle ja kasvulle? 3. Muuttuva kauppa

Lisätiedot

Muuttuva työelämä tarvitsee korkeakouluyhteistyötä. Toteemi hankkeen aloitusseminaari Mervi Angerma-Niittylä

Muuttuva työelämä tarvitsee korkeakouluyhteistyötä. Toteemi hankkeen aloitusseminaari Mervi Angerma-Niittylä Muuttuva työelämä tarvitsee korkeakouluyhteistyötä Toteemi hankkeen aloitusseminaari 12.10.2017 Mervi Angerma-Niittylä Toimialat ja työ murroksessa => tarvitaan uudenlaista osaamista 12.10.201 7 Mervi

Lisätiedot

Henkilöstön osaamistarpeet digitaloudessa. EK:n yrityskyselyn tulokset 2017

Henkilöstön osaamistarpeet digitaloudessa. EK:n yrityskyselyn tulokset 2017 Henkilöstön osaamistarpeet digitaloudessa EK:n yrityskyselyn tulokset 2017 Yrityskenttä polarisoitunut suhteessa digitalisaatioon Ei tärkeää yritykselle 8 % Suunnannäyttäjä 7 % EOS 5 % Strategian ytimessä

Lisätiedot

Henkilöstön osaamistarpeet digitaloudessa

Henkilöstön osaamistarpeet digitaloudessa Henkilöstön osaamistarpeet digitaloudessa EK:n yrityskyselyn tulokset 2017 Mirja Hannula 6.9.2017 TAITO-ohjelman hakuinfo 87% Lähes 90 prosenttia yrityksistä kokee, että digitalisaatio on tuonut tai tuomassa

Lisätiedot

Turvallisuus, nopeus vai hinta?

Turvallisuus, nopeus vai hinta? Turvallisuus, nopeus vai hinta? Kuluttajien ja yritysten näkemyksiä maksutavoista Poimintoja selvityksestä Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenyritysten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivujen Tutkimuksia

Lisätiedot

EK:n yrityskyselyn tulokset digitalouden osaamistarpeista 2019

EK:n yrityskyselyn tulokset digitalouden osaamistarpeista 2019 EK:n yrityskyselyn tulokset digitalouden osaamistarpeista 2019 Johtava asiantuntija Mika Tuuliainen (mika.tuuliainen@ek.fi) Johtaja Riikka Heikinheimo (riikka.heikinheimo@ek.fi) EK:n yrityskyselyn tulokset

Lisätiedot

EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu HENKO Kiinteistöpalvelualan tuloksia/tiia Brax

EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu HENKO Kiinteistöpalvelualan tuloksia/tiia Brax EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelu HENKO 2016 Kiinteistöpalvelualan tuloksia/tiia Brax Copyright Kiinteistötyönantajat ry 2017 HENKO 2016 mukana kaikki EK:n edustamat toimialat lähetettiin otannan

Lisätiedot

Digitaalinen kauppa 2016

Digitaalinen kauppa 2016 Digitaalinen kauppa 2016 - Kuluttajien verkko-ostokset kotija ulkomailta Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Mitä

Lisätiedot

Digitaalinen kauppa 2017

Digitaalinen kauppa 2017 Digitaalinen kauppa 2017 - Kuluttajien verkko-ostokset koti- ja ulkomailta Selvityksen taustaa Selvityksen taustaa: miksi ja miten? Kaupan liitto selvittää vuosittain digitaalisen ostamisen määrää ja tapoja

Lisätiedot

Rauta- ja puutarhakaupan sekä lemmikkitarvikkeiden digitaaliset kuluttajamarkkinat. Jaana Kurjenoja

Rauta- ja puutarhakaupan sekä lemmikkitarvikkeiden digitaaliset kuluttajamarkkinat. Jaana Kurjenoja Rauta- ja puutarhakaupan sekä lemmikkitarvikkeiden digitaaliset kuluttajamarkkinat Jaana Kurjenoja Suomen suurimmat rauta- ja puutarhakaupan sekä lemmikkitarvikkeiden verkkokaupat Arvioitu ensisijainen

Lisätiedot

Erikoiskaupan näkymät. Tuula Loikkanen Edunvalvontajohtaja Kaupan liitto

Erikoiskaupan näkymät. Tuula Loikkanen Edunvalvontajohtaja Kaupan liitto Erikoiskaupan näkymät Tuula Loikkanen Edunvalvontajohtaja Kaupan liitto Yleistä kaupasta Kaupan liitto 350 Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä 1000 henkilöä Kauppa 300 250 200 150 100 Metalli

Lisätiedot

Verkkokauppatilasto 2013. Perustietoa verkkokauppaseurannasta sekä ensimmäinen vuosipuolisko

Verkkokauppatilasto 2013. Perustietoa verkkokauppaseurannasta sekä ensimmäinen vuosipuolisko Verkkokauppatilasto 2013 Perustietoa verkkokauppaseurannasta sekä ensimmäinen vuosipuolisko Verkkokauppatilasto Suomalaisen verkkokaupan arvo Verkkokauppatilasto sisältää kaiken verkkokauppaostamisen Kaikki

Lisätiedot

Vaatetuksen markkinat ja kuluttajan ostopolku

Vaatetuksen markkinat ja kuluttajan ostopolku Vaatetuksen markkinat ja kuluttajan ostopolku Jaana Kurjenoja Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Sisällys Vaatetuksen

Lisätiedot

Vaatetuksen markkinat ja kuluttajan ostopolku

Vaatetuksen markkinat ja kuluttajan ostopolku Vaatetuksen markkinat ja kuluttajan ostopolku Jaana Kurjenoja Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Selvityksen taustaa:

Lisätiedot

Harvinaisten kielten osaamistarpeet Lapin alueella Ammattikielten ja viestinnän yhdistyksen kevätpäivät 18.5.2011 Kokkolassa

Harvinaisten kielten osaamistarpeet Lapin alueella Ammattikielten ja viestinnän yhdistyksen kevätpäivät 18.5.2011 Kokkolassa Harvinaisten kielten osaamistarpeet Lapin alueella Ammattikielten ja viestinnän yhdistyksen kevätpäivät 18.5.2011 Kokkolassa Ritva Ala-Louko Lapin korkeakoulukonsernin kielikeskus Rovaniemen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2016 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2016. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Kuluttajakysely Maaliskuu 2010 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Jaana Kurjenoja Taustaa Päivämatkat ja yöpymisen Virossa

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit

Kaupan indikaattorit Kaupan indikaattorit Toukokuu 11 Vähittäiskaupan ja teknisen kaupan luottamusindeksit Luottamusindeksit kaupan alalla Toukokuu 11 Tukkukaupan indeksit. Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa):

Lisätiedot

MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla. Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä

MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla. Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä KAUPAN ALAN ERITYISPIIRTEITÄ Kaupan alan kansantaloudellinen merkitys

Lisätiedot

Verkkokauppatilasto 2011. Lehdistötilaisuus tilaisuus 29.2.2012

Verkkokauppatilasto 2011. Lehdistötilaisuus tilaisuus 29.2.2012 Lehdistötilaisuus tilaisuus 29.2.2012 Kansallisen verkkokaupan seurantaa vuodesta 2010 Seurannan toteuttajat: Seurannan sisällöllinen suunnittelu ja kehitystyö on tehty yhteistyössä siten, että organisaatioiden

Lisätiedot

Suomalaiset Virossa 2017

Suomalaiset Virossa 2017 Suomalaiset Virossa 2017 - Suomalaisten matkailu ja kulutus Virossa Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Selvityksen

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2017 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2017. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Yrityselämän kansainvälisyystaidot - mitä tulevilta ammattilaisilta odotetaan? Piia Alvesalo Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Yrityselämän kansainvälisyystaidot - mitä tulevilta ammattilaisilta odotetaan? Piia Alvesalo Elinkeinoelämän keskusliitto EK Lisää tähän otsikko Yrityselämän kansainvälisyystaidot - mitä tulevilta ammattilaisilta odotetaan? 7.10.09 Piia Alvesalo Elinkeinoelämän keskusliitto EK www.ek.fi Ketä Elinkeinoelämän keskusliitto EK edustaa?

Lisätiedot

Digitaalinen kauppa 2017

Digitaalinen kauppa 2017 Digitaalinen kauppa 2017 - Kuluttajien verkko-ostokset koti- ja ulkomailta Jaana Kurjenoja Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa.

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Eläkkeensaajat Kuluttajakysely, maaliskuu 2010 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Jaana Kurjenoja Suomalaisten Viron matkailu

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Lapsiperheet Kuluttajakysely, maaliskuu 2010 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Suomalaisten Viron matkailu Päivämatkat

Lisätiedot

Kohti eurooppalaista sääntelyä

Kohti eurooppalaista sääntelyä Kohti eurooppalaista sääntelyä Tuula Loikkanen Kohti eurooppalaista sääntelyä Viron matkalta ei tuoda vain alkoholia, vaan rahaa kulutetaan myös muuhun Turvallisuudesta ei tingitä Kaupat osana palveluntarjoajien

Lisätiedot

Verkkomaksuprosessi keskeytyy. 100 henkilöä etenee kassalle

Verkkomaksuprosessi keskeytyy. 100 henkilöä etenee kassalle Klarna Perustettu vuonna 2005 verkkokauppaan tuotiin helppo ja turvallinen maksutapa, jonka ansiosta asiakkaasi saa tilaamansa tuotteet ennen niiden maksamista. Globaali markkinajohtaja jälkikäteismaksamisessa

Lisätiedot

Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus. Verkkokauppa Suomessa tammi-kesäkuussa 2010 Seppo Roponen 30.9.2010

Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus. Verkkokauppa Suomessa tammi-kesäkuussa 2010 Seppo Roponen 30.9.2010 Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus Verkkokauppa Suomessa tammi-kesäkuussa 2010 Seppo Roponen 30.9.2010 Johdanto Sähköisestä kaupankäynnistä on ollut pitkään saatavilla runsaasti tietoa. Tietoa

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Kuluttajakyselyt Selvitys perustuu Eurostatin ja Statistics Estonian tilastoihin sekä kolmeen otospohjaiseen kuluttajakyselyyn: TNS Gallup:

Lisätiedot

Verkkokauppatilasto 2013. Perustietoa verkkokauppaseurannasta sekä ensimmäinen vuosipuolisko

Verkkokauppatilasto 2013. Perustietoa verkkokauppaseurannasta sekä ensimmäinen vuosipuolisko Verkkokauppatilasto 2013 Perustietoa verkkokauppaseurannasta sekä ensimmäinen vuosipuolisko Verkkokauppatilasto Suomalaisen verkkokaupan arvo Verkkokauppatilasto sisältää kaiken verkkokauppaostamisen Kaikki

Lisätiedot

Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla

Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Bruttokansantuoteosuudet 2010 9,9 Kauppa 32,7 9,3 Muu teollisuus Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muut yksit. palvelut

Lisätiedot

Kaupan toimintaympäristö ja näkymät

Kaupan toimintaympäristö ja näkymät Kaupan toimintaympäristö ja näkymät Kaupan myynti 2015 Liikevaihto yht. 120 mrd. euroa (ei sisällä alv:ia) 11 31 Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa 57 Lähde: Tilastokeskus, Kaupan liikevaihtotiedot

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit. Helmikuu Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa

Kaupan indikaattorit. Helmikuu Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Kaupan indikaattorit Helmikuu 2010 Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Luottamusindeksit kaupan alalla Helmikuu 2010 Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa):

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Kaupan indikaattorit Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Luottamusindeksit kaupan alalla Tammikuu 2010 Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa): 1. Kokonaisindeksi

Lisätiedot

Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus

Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus Kansallisen verkkokauppatilaston julkistus Verkkokauppa Suomessa tammi-kesäkuussa 2010 Seppo Roponen 30.9.2010 Johdanto Sähköisestä kaupankäynnistä on ollut pitkään saatavilla runsaasti tietoa. Tietoa

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa - Pietarin alueen kuluttajakyselyn alueelliset tulokset Kesä-syyskuu 2011 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Venäläiset kuluttajat

Lisätiedot

YRITYSTEN VERKKOLASKUTUKSEN JA SUORAVELOITUKSEN KÄYTTÖ. Verkkokyselyjen tuloksia Kesäkuu 2013

YRITYSTEN VERKKOLASKUTUKSEN JA SUORAVELOITUKSEN KÄYTTÖ. Verkkokyselyjen tuloksia Kesäkuu 2013 YRITYSTEN VERKKOLASKUTUKSEN JA SUORAVELOITUKSEN KÄYTTÖ Verkkokyselyjen tuloksia Kesäkuu 2013 1 VERKKOLASKUTUKSEN JA SUORAVELOITUKSEN KÄYTTÖ Finanssialan Keskusliiton ja Elinkeinoelämän Keskusliiton kysely

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Selvitys perustuu Eurostatin, Statistics Estonian ja Tilastokeskuksen tilastoihin sekä kahteen otospohjaiseen kuluttajakyselyyn: TNS Gallup:

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Selvitys perustuu Eurostatin ja Tilastokeskuksen tilastoihin sekä otospohjaiseen kuluttajakyselyyn: TAK Oy: Rajahaastattelut eli henkilökohtaiset

Lisätiedot

Lapin maakunnan aikuiskoulutusstrategian työpaja 08.02.2012, RAMK. Millaisena elinkeinoelämä näkee tulevaisuuden työelämän?

Lapin maakunnan aikuiskoulutusstrategian työpaja 08.02.2012, RAMK. Millaisena elinkeinoelämä näkee tulevaisuuden työelämän? Lapin maakunnan aikuiskoulutusstrategian työpaja 08.02.2012, RAMK Millaisena elinkeinoelämä näkee tulevaisuuden työelämän? Jukka-Pekka Kivioja Elinkeinoelämän keskusliitto EK 1. Työ tapahtuu verkostoissa

Lisätiedot

Koulutuspäivä ensisaapumistoimijoille

Koulutuspäivä ensisaapumistoimijoille Koulutuspäivä ensisaapumistoimijoille 25.9.2018 Etämyynti Ensisaapumisvalvonta ensisaapumisvalvonta@evira.fi Etämyynti usein sähköistä kauppaa Etämyynti Elintarvikkeiden myyntiä etäviestintävälineellä

Lisätiedot

MERKONOMIEN TYÖLLISYYSNÄKYMÄT. Liiketalouden kehittämispäivät Mervi Angerma-Niittylä

MERKONOMIEN TYÖLLISYYSNÄKYMÄT. Liiketalouden kehittämispäivät Mervi Angerma-Niittylä MERKONOMIEN TYÖLLISYYSNÄKYMÄT Liiketalouden kehittämispäivät 13.-14.4.2011 Mervi Angerma-Niittylä KAUPPA LUO VARALLISUUTTA YHTEISKUNTAAN Bruttokansantuoteosuudet 2009 1,6 2,7 3,0 3,6 19,7 15,6 9,0 9,9

Lisätiedot

Suomalaiset verkkoasioimassa Tutkimus suomalaisten asiakaskokemuksista verkkokaupassa

Suomalaiset verkkoasioimassa Tutkimus suomalaisten asiakaskokemuksista verkkokaupassa Suomalaiset verkkoasioimassa Tutkimus suomalaisten asiakaskokemuksista verkkokaupassa Redera ja DiVia N=548 kuluttajaa, marraskuu 2011- tammikuu 2012 Joka toinen suomalainen asioi tänä jouluna verkkokaupoissa

Lisätiedot

Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2014 kolmas neljännes TEEMA:JOULUN VERKKOKAUPPA

Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2014 kolmas neljännes TEEMA:JOULUN VERKKOKAUPPA Verkkokauppa Pohjoismaissa Vuoden 2014 kolmas neljännes TEEMA:JOULUN VERKKOKAUPPA Pohjoismaista verkkokauppaa 34,5 miljardilla Ruotsin kruunulla ESIPUHE Pohjoismaiset kuluttajat arvioivat tehneensä verkko-ostoksia

Lisätiedot

Sujuvampi arki Postin strategia

Sujuvampi arki Postin strategia Sujuvampi arki Postin ja logistiikan palveluyhtiö Paketit ja verkkokauppa Postipalvelut Rahti ja kuljetus Sisälogistiikka Elintarvikelogistiikka Kotipalvelut Varastopalvelut Ohjelmistoratkaisut Logistiikkapalvelut

Lisätiedot

Joulukauppa 2012. Kuluttaja- ja yrityskyselyt 29.11.2012

Joulukauppa 2012. Kuluttaja- ja yrityskyselyt 29.11.2012 Joulukauppa 2012 Kuluttaja- ja yrityskyselyt 29.11.2012 Kuluttajille kohdennettu joulukauppakysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Yrityksille kohdennettu joulukauppakysely on Kaupan

Lisätiedot

Kaupan toimintaympäristö muutoksessa. Homecoming Day 22.8.2014 Aato-yliopisto Juhani Pekkala

Kaupan toimintaympäristö muutoksessa. Homecoming Day 22.8.2014 Aato-yliopisto Juhani Pekkala Kaupan toimintaympäristö muutoksessa Homecoming Day 22.8.2014 Aato-yliopisto Juhani Pekkala 4.8.2014 Toimintaympäristön muutosvoimat 1. Pitkittyvä taloudellinen taantuma 2. Digitaalinen murros 3. Sisäinen

Lisätiedot

Asiakastilaisuus 2.3.2011 Mira Kuussaari. Tilastokeskuksen tuottamat kaupan tilastot

Asiakastilaisuus 2.3.2011 Mira Kuussaari. Tilastokeskuksen tuottamat kaupan tilastot Kaupan Suhdanteet Asiakastilaisuus Tilastokeskuksen tuottamat kaupan tilastot Kaupan liikevaihtokuvaaja- ja myynnin määrä, kk Kaupan palkkasummakuvaajat, kk Kaupan varastotilastot, neljännesvuosi Kaupan

Lisätiedot

YRITYSTEN VERKKOLASKUTUKSEN JA SUORAVELOITUKSEN KÄYTTÖ. Haastattelututkimusten tuloksia toukokuu 2012

YRITYSTEN VERKKOLASKUTUKSEN JA SUORAVELOITUKSEN KÄYTTÖ. Haastattelututkimusten tuloksia toukokuu 2012 YRITYSTEN VERKKOLASKUTUKSEN JA SUORAVELOITUKSEN KÄYTTÖ Haastattelututkimusten tuloksia toukokuu 2012 1 VERKKOLASKUTUKSEN JA SUORAVELOITUKSEN KÄYTTÖ Elinkeinoelämän Keskusliiton ja Finanssialan Keskusliiton

Lisätiedot

Joulukauppa 2013 kuluttajat

Joulukauppa 2013 kuluttajat Joulukauppa 2013 kuluttajat Joulukaupan arvo keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna Kellot, korut, kultasepäntuotteet* Kirjat* Kodin tekniikka* Mm. lelut, pelit, lahjatavarat, Kukat ja kasvit* Huonekalut

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit. Maaliskuu Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa

Kaupan indikaattorit. Maaliskuu Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Kaupan indikaattorit Maaliskuu 2010 Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Luottamusindeksit kaupan alalla Maaliskuu 2010 Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa):

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit. Huhtikuu Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa

Kaupan indikaattorit. Huhtikuu Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Kaupan indikaattorit Huhtikuu 21 Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Luottamusindeksit kaupan alalla Huhtikuu 21 Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa):

Lisätiedot

Tervetuloa Näin tehostat asiakastyöskentelyä digitaalisesti -aamiaistilaisuuteen. Inspiratio JM emotion Element - Wellnator

Tervetuloa Näin tehostat asiakastyöskentelyä digitaalisesti -aamiaistilaisuuteen. Inspiratio JM emotion Element - Wellnator Tervetuloa Näin tehostat asiakastyöskentelyä digitaalisesti -aamiaistilaisuuteen Inspiratio JM emotion Element - Wellnator Ohjelma 8.00 Aamukahvi 8.15 Tervetuloa, Annele Bergman, Inspiratio 8.30 estrategia,

Lisätiedot

Verkkokauppatilasto 2013. Perustietoa verkkokauppaseurannasta sekä verkko-ostaminen vuonna 2013

Verkkokauppatilasto 2013. Perustietoa verkkokauppaseurannasta sekä verkko-ostaminen vuonna 2013 Perustietoa verkkokauppaseurannasta sekä verkko-ostaminen vuonna 2013 Verkkokauppatilasto Suomalaisen verkkokaupan arvo Verkkokauppatilasto sisältää kaiken verkkokauppaostamisen Kaikki kuluttajille suunnatut

Lisätiedot

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet.

Osaat kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa ottaen huomioon Osaamistavoitteet digitalisaation tuomat mahdollisuudet. OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) Opintojakso Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi

Lisätiedot

Vähittäiskauppa verkossa 2014. Kuluttajien ostokset ulkomailta

Vähittäiskauppa verkossa 2014. Kuluttajien ostokset ulkomailta Vähittäiskauppa verkossa 2014 Kuluttajien ostokset ulkomailta Kuluttajien verkko-ostokset ulkomailta - taustaa Tutkimusta varten TNS Gallup toteutti tammi-helmikuun vaihteessa kuluttajakyselyn. Kyselyn

Lisätiedot

Joulukauppa 2010. - Kuluttaja- ja yrityskyselyt 18.11.2010

Joulukauppa 2010. - Kuluttaja- ja yrityskyselyt 18.11.2010 Joulukauppa 2010 - Kuluttaja- ja yrityskyselyt 18.11.2010 Kuluttajille kohdennettu joulukauppakysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Yrityksille kohdennettu joulukauppakysely on toteutettu

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op)

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä erikoistumiskoulutus (30 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET. Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) OPINTOJAKSOKUVAUKSET Kaikille yhteiset opinnot (yhteensä 10 op) Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön

Lisätiedot

Mahdollisuuksien matkailuala

Mahdollisuuksien matkailuala Mahdollisuuksien matkailuala Kainuun matkailufoorumi 26.9.2012 Asiantuntija Hannu Hakala Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry www.mara.fi 11.10.2012 Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan alat suupaloina:

Lisätiedot

DIGITAALINEN LIIKETOIMINTA JA ASIAKASKOKEMUS FRESHUP,

DIGITAALINEN LIIKETOIMINTA JA ASIAKASKOKEMUS FRESHUP, DIGITAALINEN LIIKETOIMINTA JA ASIAKASKOKEMUS FRESHUP, 26.5.2016 1 Miksi asiakas valitsee juuri sinun tuotteesi? Mistä asiakas oikeastaan maksaa? ARVOKETJU Raaka-aineet Tuotteet Palvelut Kokemus 0,2 5,9

Lisätiedot

Kehittyvä ostokäyttäytyminen: SMART SHOPPING

Kehittyvä ostokäyttäytyminen: SMART SHOPPING Kehittyvä ostokäyttäytyminen: Monikanavainen Kauppa Monikanavaisuus esiintyy kuluttajan ostoprosessin joka vaiheessa. Myymälä ekauppa mkauppa Puhelinmyynti Catalogit / Postimyynti KAUPPA Myymälä Noutovarasto

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

Kiloklubi.fi. SPOT-tutkimus Joulukuu 2013

Kiloklubi.fi. SPOT-tutkimus Joulukuu 2013 Kiloklubi.fi SPOT-tutkimus Joulukuu 2013 Vastaajien taustatiedot Sivustolla vierailutiheys Olen ensimmäistä kertaa 11% Kerran päivässä tai useammin 38% 69% 2-6 kertaa viikossa 13% 2 Noin kerran viikossa

Lisätiedot

Joulukauppa numeroina. Jaana Kurjenoja

Joulukauppa numeroina. Jaana Kurjenoja Joulukauppa numeroina Joulukauppa on elintärkeää tavarataloille ja monille erikoiskaupan aloille n liikevaihdon arvo keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna Keskiarvo 2000-2017 Kellot, korut, kultasepäntuotteet*

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa - Poimintoja tuloksista - Verottomat ostokset, maahantulot ja yöpymiset - Rajahaastattelututkimus syyskuu 2015 elokuu 2016 Rajahaastattelut on tehnyt Tutkimus- ja Analysointikeskus

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden talousnäkymät

Teknologiateollisuuden talousnäkymät Teknologiateollisuuden talousnäkymät 30.3.2017 Pääekonomisti Jukka Palokangas 31.3.2017 Teknologiateollisuus 1 Teknologiateollisuus Suomen suurin elinkeino 51 % Suomen koko viennistä. Alan yritykset investoivat

Lisätiedot

Suomalaisia 15-79-vuotiaita internetin käyttäjiä on yli 3,9 miljoonaa.

Suomalaisia 15-79-vuotiaita internetin käyttäjiä on yli 3,9 miljoonaa. Verkkokaupan tilanne Suomalaisia 15-79-vuotiaita internetin käyttäjiä on yli 3,9 miljoonaa. 65 %:lla suomalaisista on käytössään älypuhelin. Suomalaisista kuluttajista 45 % tekee verkko-ostoksia. Vuonna

Lisätiedot

Ollaan ihmisiksi! - Myös kaupassa. Jaana Kurjenoja

Ollaan ihmisiksi! - Myös kaupassa. Jaana Kurjenoja Ollaan ihmisiksi! - Myös kaupassa Jaana Kurjenoja Selvityksen taustaa Kaupan yritykset ovat eri yhteyksissä kertoneet Kaupan liitolle, miten heidän asiakaspalvelussa olevat työntekijänsä joutuvat usein

Lisätiedot

Suomi kasvaa kaupalla

Suomi kasvaa kaupalla Suomi kasvaa kaupalla Työ ja ura kaupan alalla 3/2017 Monipuolinen kaupan ala Kaupan rakenne Monimuotoinen kaupan ala Kauppa on kansainvälinen Kauppa työllistää Laaja kirjo työtehtäviä ja uramahdollisuuksia

Lisätiedot

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN Kasvulle on erinomaiset edellytykset Matkailu- ja ravintolaala on merkittävä toimiala Hannu Hakala Majoitus- ja Ravitsemispalvelut MaRa 8.10.2015 LAUREA Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa

Lisätiedot

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus

Digitaalisen liiketoiminnan kehittäjä 30 op erikoistumiskoulutus Osaamistavoitteet Strategiana digitaalinen liiketoiminta tunnistaa oman liiketoimintasi kannalta merkittävät digitaalisaation megatrendit ja toimintaympäristön muutokset. kehittää oman pk-yrityksen liiketoimintastrategiaa

Lisätiedot

Ruokakaupan lippulaiva kohti eurooppalaista kärkeä Lauri Veijalainen, Stockmann & Arttu Laine, SOK

Ruokakaupan lippulaiva kohti eurooppalaista kärkeä Lauri Veijalainen, Stockmann & Arttu Laine, SOK Ruokakaupan lippulaiva kohti eurooppalaista kärkeä 30.6.2017 Lauri Veijalainen, Stockmann & Arttu Laine, SOK Stockmann Herkut Suomessa siirtyvät S-ryhmälle S-ryhmä ostaa Stockmann Herkkujen päivittäistavaraliiketoiminnan

Lisätiedot

DIGITALISAATION. avulla kasvua ja arvon kehitystä. Jani 2016

DIGITALISAATION. avulla kasvua ja arvon kehitystä. Jani 2016 DIGITALISAATION avulla kasvua ja arvon kehitystä Jani Virtanen @Partneripäivä 2016 Kuka Tavoite Ostaminen Brändi Myyminen Case MIKSI MARKKINOINNIN JA MYYNNIN DIGITALISOINTI ON VÄLTTÄMÄTÖNTÄ? MITÄ SE ON

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö Elinkeino-ohjelman yrityskysely Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö 4.11.2016 Avaustyöseminaari 23.8.2016 60 osallistujaa Kansainvälistymistyöpaja 8.9.2016 n. 40 osallistujaa Jatkotyöseminaari

Lisätiedot

Suomi kasvuun kaupalla

Suomi kasvuun kaupalla Suomi kasvuun kaupalla Työ & ura kaupan alalla! Monipuolinen kaupan ala Kaupan rakenne Kaupan ala työllistää eniten Suomessa Monimuotoinen kaupan ala Kiinnostaako yrittäjyys? Kauppa on kansainvälinen!

Lisätiedot

Mikä koulutus työllistää? Kuinka yritykset rekrytoivat? EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelun tuloksia

Mikä koulutus työllistää? Kuinka yritykset rekrytoivat? EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelun tuloksia Mikä koulutus työllistää? Kuinka yritykset rekrytoivat? EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelun tuloksia Jenni Ruokonen 13.3.2014 Elinkeinoelämän keskusliitto EK 27 jäsenliittoa 16 000 jäsenyritystä, joista

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2/2010

Kaupan näkymät 2/2010 Kaupan näkymät 2/2010 Myynti- ja työllisyysnäkymät vähittäiskaupassa, autokaupassa ja tukkukaupassa Kaupan työlliset 2009 296 000 henkilöä 14 % Autokauppa Tukkukauppa ja agentuuritoiminta 56 % 30 % Vähittäiskauppa

Lisätiedot

Jukka Miiluvaara ecom Posti Group twitter: @jukkamii. 17.3.2015 Julkinen - Public

Jukka Miiluvaara ecom Posti Group twitter: @jukkamii. 17.3.2015 Julkinen - Public Kasvua verkkokauppaan kansainvälisyydestä Jukka Miiluvaara ecom Posti Group twitter: @jukkamii 1 17.3.2015 Euroopassa verkkokaupan kasvu on nopeinta idässä Faktoja ja trendejä Venäjästä 146 M ihmistä,

Lisätiedot

Osaava ostaja, Keskustellaan kuluttajuudesta

Osaava ostaja, Keskustellaan kuluttajuudesta Osaava ostaja, Keskustellaan kuluttajuudesta Viimeisin ostamani asia haaveet ja tarpeet hintavertailu rahat tuotetietous muuta Minä mainonnan keskellä 1 Ryhmätyö Näin ostopäätöksiini yritettiin vaikuttaa

Lisätiedot

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja Kauppa luo kasvua Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Osuus arvonlisäyksestä 2016 Kauppa 20% 9% Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muu jalostus 9% Ammatillinen ja tieteellinen toiminta, hallinto- ja

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Kuluttajakysely Maaliskuu 2013 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Suomalaiset kuluttajina Virossa Kuluttajakysely Innolink

Lisätiedot

Web Data Collector TIETO LISÄÄ TULOSTA.

Web Data Collector TIETO LISÄÄ TULOSTA. . Hei Sinä! Meiltä löytyy lähes kaikkea. Toivottavasti sinulla on kärsivällisyyttä etsiä, mikä sopii sinulle parhaiten. Tällaista on usein asiakaspalvelu verkkokaupoissa. Yksi suurimmista eroista kivijalkakaupan

Lisätiedot

Verkkokauppatilasto 2010

Verkkokauppatilasto 2010 Verkkokauppatilaston julkistus 1.3. 2011 Seppo Roponen TNS Gallup Copyright TNS 2011 Vuoden 2010 alusta kansallinen seuranta otti harppauksen eteenpäin kun Asiakkuusmarkkinointiliitto ASML, Kaupan liitto

Lisätiedot

Yritysten työvoiman saatavuus- ja rekrytointitarpeet Uudellamaalla

Yritysten työvoiman saatavuus- ja rekrytointitarpeet Uudellamaalla Yritysten työvoiman saatavuus- ja rekrytointitarpeet Uudellamaalla Helsingin seudun kauppakamarin selvitys 3/2018 Markku Lahtinen markku.lahtinen@chamber.fi @Fondeo 050 571 3564 Tausta Selvitys toteutettiin

Lisätiedot

ASIAKASKOKEMUKSEN TILA SUOMESSA

ASIAKASKOKEMUKSEN TILA SUOMESSA ASIAKASKOKEMUKSEN TILA SUOMESSA 2 7 RAPORTTI Asiakaskokemuksen kehittäminen on yritysten strateginen kärkihanke, mutta siltä puuttuvat riittävät resurssit. Suomalaisissa yrityksissä on hyvin ymmärretty

Lisätiedot

Kaupan näkymät

Kaupan näkymät Kaupan näkymät 2018 2019 Liikevaihto- ja työllisyysnäkymät Joitakin poimintoja Kaupan näkymistä Koko materiaali on Kaupan liiton jäsenyritysten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivujen Tutkimuksia ja tilastoja

Lisätiedot

Insinöörikoulutuksen muutostarpeet toimintaympäristön ja työmarkkinoiden nopeassa muutoksessa

Insinöörikoulutuksen muutostarpeet toimintaympäristön ja työmarkkinoiden nopeassa muutoksessa Insinöörikoulutuksen muutostarpeet toimintaympäristön ja työmarkkinoiden nopeassa muutoksessa Markku Koponen Elinkeinoelämän keskusliitto EK Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu 250-vuotisjuhlaseminaari 16.10.2008

Lisätiedot

HYPPY KOHTI KAUPPOJEN KESKITTYMISTÄ

HYPPY KOHTI KAUPPOJEN KESKITTYMISTÄ Perustettu 2009 Kauppahalli24.fi-verkkoruokakauppa avattiin 11/2012 Ulkoistetut partnerit: Terminaalitoiminnot: LTP-logistics oy Kuljetukset: Itella Posti oy Suomalainen omistus Luonnollisesti tuorein

Lisätiedot

Kohti eurooppalaista sääntelyä

Kohti eurooppalaista sääntelyä Kohti eurooppalaista sääntelyä Juhani Pekkala Kohti eurooppalaista sääntelyä Turvallisuudesta ei tingitä Kaupat osana palveluntarjoajien ketjua koko Suomessa Viron matkalta ei tuoda vain alkoholia, vaan

Lisätiedot

DIGIKYVYKKYYSKYSELYN TULOKSET POHJOIS-KARJALA

DIGIKYVYKKYYSKYSELYN TULOKSET POHJOIS-KARJALA DIGIKYVYKKYYSKYSELYN TULOKSET POHJOIS-KARJALA 12.05.2017 EIRA VATANEN KTM, HHJ, CERTIFIED BUSINESS COACH DIGIKYVYKKYYSKYSELYN JA POP-UP PROJEKTIN OMISTAJA DIGIKYVYKKYYSKYSELY PK, EIRA VATANEN, #DIGIKYVYKKYYS

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, kevät Alueraportti, Etelä-Savo

Pk-yritysbarometri, kevät Alueraportti, Etelä-Savo Pk-yritysbarometri, kevät 5 Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 6 6 7 Palvelut 5 59 Muut 0 0 0 50 60 70 Pk-yritysbarometri, kevät 5 alueraportti, : Henkilökunnan

Lisätiedot

Alma Talent 2018 Helsinki

Alma Talent 2018 Helsinki Alma Talent 2018 Helsinki Tilaa Digiajan asiakaskokemus Oppia kansainvälisiltä huipuilta Alma Talent Shopista: shop.almatalent.fi Copyright 2018 Alma Talent Oy ja tekijät ISBN: 978-952-14-3341-2 ISBN:

Lisätiedot

Alma Talent 2018 Helsinki

Alma Talent 2018 Helsinki Alma Talent 2018 Helsinki Tilaa Digiajan asiakaskokemus Oppia kansainvälisiltä huipuilta Alma Talent Shopista: shop.almatalent.fi Copyright 2018 Alma Talent Oy ja tekijät ISBN: 978-952-14-3341-2 ISBN:

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, kevät Alueraportti, Keski-Pohjanmaa Yrittäjät

Pk-yritysbarometri, kevät Alueraportti, Keski-Pohjanmaa Yrittäjät Pk-yritysbarometri, kevät 1 Alueraportti, Keski-Pohjanmaa Yrittäjät 1 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus 8 11 Rakentaminen Kauppa 16 16 17 Palvelut 2 9 Muut 1 2 0 0 0 0 60 70 Keski-Pohjanmaa

Lisätiedot

B2b-ostaminen kuluttajistuu

B2b-ostaminen kuluttajistuu B2b-ostaminen kuluttajistuu B2b-ostaminen kuluttajistuu Yritysostajat haluavat ostaa verkossa helposti ja maksaa vaivattomasti, selviää Enterpay Oy:n ja Lindorff Oy:n tekemästä b2b-ostamista kartoittaneesta

Lisätiedot

Mirja Elinkeinoelämän foorumi Kotka

Mirja Elinkeinoelämän foorumi Kotka Osaava työvoima ja koulutuksen uudistukset Mirja Hannula @mirjahannula Elinkeinoelämän foorumi 31.1.2018 Kotka Suomessa ammattityövoiman saatavuus noussut merkittävimmäksi tuotannon tai myynnin kasvun

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa Rajahaastattelututkimus Tammi-elokuu 2012 Rajahaastattelut on tehnyt Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy 30000 Venäläisten tax-free-ostokset kuukausittain Suomessa 2011

Lisätiedot