LIPIDI-INFO 01/2008 PIKKUJOULUT 2007 KAUDEN AVAJAISET LASKIAINEN & JELLYBILEET

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIPIDI-INFO 01/2008 PIKKUJOULUT 2007 KAUDEN AVAJAISET LASKIAINEN & JELLYBILEET"

Transkriptio

1 LIPIDI-INFO 01/2008 PIKKUJOULUT 2007 KAUDEN AVAJAISET LASKIAINEN & JELLYBILEET GOOM 2008

2 2 Sisällysluettelo Sivu 3 Päätoimittajan palsta Sivu 4 Puheenjohtaja sanoo! Sivu 5 Maailma on erilainen mäkimiehen silmin Kulttuuria janoisille Sivu 6-7 Yritysvierailu: Fennobon Oy Sivu 8-10 Pikkujoulut Sivu Vaalikokous & vuoden 2008 hallituksen esittely Sivu 14 Terveellisyyttä ja hyvää makua ETL:n seminaarissa Sivu 15 Seinäkiipeilyä Tapanilassa Sivu Laskiainen & Jellybileet Sivu Pääseekö jellyillä känniin? Sivu Kevään avoin kokous & Kauden Avajaiset Baarikärpäsessä Sivu GOOM 2008 Sivu Wapun Petankki-turnauksen kolminkertaiset mestari haastattelussa Sivu 29 Viinanhakureissu Sivu 30 Hemmo vastaa! Sivu 31 Kevään tulevat tapahtumat Sivu 32 Yhteystietoja Lipidi-info on epävirallinen tiedotuslehti. Lehden päätoimittajana toimii vuonna 2008 Jenni "Kuukkeli" Lemettinen. Kaikki lehteä koskevat tiedustelut, ideat ja mielipiteet voi lähettää osoitteeseen Lipidi-info on myös luettavissa kotisivuillamme Painos 125kpl. Painettu Yliopistopainossa.

3 3 Päätoimittajan palsta Hellurei ja tervetuloa tutkailemaan tuoreinta aikaansaannostani Lipidi-infoa 1/2008! En olisi kyllä uskonut, että tähänkin hommaan saisin vielä itseni tungettua, mutta eiköhän tästä jotenkin selvitä :) Onneksi viime vuoden tiedotusvastaava Marko jaksaa kärsivä(-sti)llisesti kuunnella ja vastailla lapsen kengissä oleviin kysymyksiini nettisivujen päivityksistä yms. Kiitos siis Markolle! Kolmatta vuotta siis Lipidin hallituksessa porskuttelen menemään, joten ilmeisesti olen viihtynyt vähän liiankin hyvin. Jollain keinolla halusin hallitukseen mukaan tänäkin vuonna ja tiedotusvastaava oli ainakin jotain mitä en ole koskaan ennen kokeillut eli juuri sopivan kokoinen haaste! Ja haastetta tässä hommassa on tosiaan ollutkin, koska juuri minun tuurillani Lipidin nettisivut kaatuivat heti vuoden alusta ja niiden uudelleen käyntiin saattaminen ei ollut ihan oman osaamisen rajojen sisäpuolella. Jälleen kiitos Markolle kärsivällisyydestä :) Nyt kuitenkin sivut ovat jälleen täydessä toiminnassa ja myös forumi toimii, mutta valitettavasti myös kaikkien vanhojen käyttäjien täytyy kirjautua uudelleen sisään. Gallerian pitäisi myös pyörähtää käyntiin samoihin aikoihin tämän numeron ilmestymisen kanssa. Joten käykäähän kurkkimassa Lipidin toimintaa myös netin puolella. Lipidi-infonhan voi myös lukea sähköisessä muodossa kotisivujen kautta ja siinä on ainakin se etu, että kuvat ovat tarkkoja ja värillisiä. Tässä ensimmäisessä Lipidi-infossa juttuja löytyy mm. viime vuoden viimeisistä tapahtumista sekä alkukevään riennoista kuten laskiaisesta, kauden avajaisista, Goomista ja viinanhakureissusta. Asiaa on myös kulttuurista ja urheilusta ja mm. ETL:n järjestämästä seminaarista. Jutut ovat pääosin hallituslaisten käsialaa, mutta jos sisälläsi tämän vuoden aikana herää jutun juuri aiheesta kun aiheesta niin laita se ihmeessä minulle niin saadaan hieman ulkopuolistakin näkökulmaa lipidien arkeen! Nautinnollisia lukuhetkiä ja nähdään kevään pippaloissa! Kuukkeli Lipidi netissä: kotisivut: foorumi: galleria:

4 4 Puheenjohtaja sanoo! Ola, täällä tervehtii Ilona, Lipidin PJ ja ex- PR persoona. Viime vuodelta minut saattaa muistaa sähköpostilistaa työpaikkailmoituksilla pommittavana henkilönä. Tänä vuonna jatkan tätä pommitustani, nyt vain hieman suuremmassa mittakaavassa kirjoitan noin 100 sähköpostiviestiä päivässä.oikeasti! Pyörä on lähtenyt pyörimään hallituksen aivoriihien myötä ja tätä myötä on vuoden suuntaviivaksi ja ohjenuoraksi tullut vaihtoehtoisen vapaa-ajan vieton tarjoaminen sekä yritysmaailman kohtaaminen. Tätä missiota pyörittävät ja luovat uuden hallituksen hienot 15 ihmistä! Luvassa keväänä on yritysmaailman kanssa toteutettava keskustelu- ja paneeliilta jonne jokainen on tervetullut. Lisäksi vaihtoehtoista arjen ohjelmaa tarjotaan niin extreme- urheilun, elokuvailtojen ja toivon mukaan pokeri-illan myötä. Muistakaa, että lukeminen ja pänttääminen eivät ole kaikki kaikessa vaan välillä on oikeasti kiva tavata uusia tyyppejä ja tehdä mukavia vaihtoehtoisia juttuja. Tätä Lipidissä pyrimme tarjoamaan, joten jos aiemmin et ole tapahtumissamme ollut niin viimeistään tänä vuonna se on tehtävä meillä kaikilla on edessä pitkä yhteinen polku! Siis tule täyttämään niin maha kuin mielesi.. Muiskis, Ilona PJ

5 5 Maailma on erilainen mäkimiehen silmin Kirjoittaja: urheiluvastaava Teemu Seppälä Liikunnan merkeissä on ollut hyvä ottaa osaa lipidin toimintaan. Muutamia urheilullisia tapahtumia onkin tullut jo mainosteltua! Mikäs sen mukavampi tehtävä, kuin yrittää täyttää opiskelijoiden muutenkin täydet sähköpostit erittäin tärkeillä ilmoituksilla. Voiko sitä elämää edes kuvitella ilman painonhallinnan ja florettimiekkailun jatkokursseja. Koskaanhan ei tiedä mistä sitä itsensä löytää. Että taas piti!! Varmasti monella tämä kummelistakin tuttu lentävä lause on tullut mieleen milloin missäkin asiayhteydessä. Eikä niistä sen enempää, mutta toisaalta: elämä on Ehkäpä näitä mahdollisuuksia löytyy myös urheilun parista ja siis muitakin kuin sylitanssikursseja saa toivoa! No niin no Katsellaan mahdollisuuksien mukaan, että mitä saadaan järjesteltyä. Rohkeasti vaan ehdotuksia tulemaan! Liikunnan merkeissä lähdetäänkin jo valloittamaan vuoria. Tai no aloitellaan ensin seinäkiipeilystä. Voi olla, että ratkotaan baarien lisäksi myös radalla, että kuka on seuraava Kimi Räikkönen tai mahdollisesti perehdytään lämpimämpien vesien aikaan eskimokäännöksen saloihin. Katsotaan mitä keksitään. Näistä ja mahdollisesti muista lisää tietoa tulossa sähköpostitse. Niin ja siihen Herttoniemen lentomäenkurssille on vielä muutama paikka jäljellä. Kurssin vetäjinä Nykänen-Olli akseli. Ps: omat juomat mukaan. Kulttuuria janoisille Kirjoittaja: kulttuuri- ja ohjelmavastaava Pauliina Rajala Lipidin keväässä on kaiken muun lisäksi tarkoitus myös pitää huoli että kulttuurinnälkäisten lipidien sielun- ja ruuminkulttuurit tulevat ravituksi Lipidi on lähdössä kiitettävän suurella joukkueella suorittamaan juomatutkintoja Helsinginkadun Approon. Muutoin vuodelle 2008 on luvassa ainakin kurkistusta kulissien taakse eli osallistumista tv-ohjelmien nauhoituksiin, teatterivierailuja ja taidenäyttelyjä. Kulttuuririennoista ehdotuksia ottaa vastaan Lipidin kulttuurija ohjelmavastaava. Haluaisin vielä osoittaa ihailevan kunnianosoitukseni Lipidin kaudenavajaisten Suuren Limbokilpailun voittajalle Heinile! Moisiin taidonnäytteisiin ei joka tyttö taivukkaan.

6 6 Yritysvierailu: Fennobon Oy Kirjoittaja: PR-persoona Julia Laaksonen Vuoden 2007 viimeinen yritysvierailu suuntautui Karkkilaan Fennobonille. Vierailimme Suomen ainoalla purukuminvalmistajalla Lähdimme aamupäivästä Viikistä tilausbussilla kohti Karkkilaa. Moni oli varmasti tietämätön mitä purukumitehtaalla oikein tapahtuu ja siksi yritysvierailu kohde olikin erittäin mielenkiintoinen. Bussin kurvatessa pihaan Viikistä tuttu Linda Weckström olikin meitä jo vastassa. Jakauduimme kahteen ryhmään, josta toiset pääsivät heti Lindan johdolla kiertämään tuotantotiloihin ja toiset jäivät kuuntelemaan yritysesittelyä kahvin ja voileipien voimin. Fennobon on erikoistunut terveysvaikutteisiin purukumeihin ja pastilleihin, jotka makeutetaan pääsääntöisesti xylitolilla. Fennobonin tuotteita menee myös vientiin. Tuotannossa kierrellessä pääsimme tutustumaan myös purukumin valmistukseen. Purukumin valmistus lyhyesti: Purukumi valmistetaan perusmassasta, joka on sellaisenaan mautonta kumia. Perusmassa ilmenee purukumin muotoisina paloina. Palat laitetaan rumpuun pyörimään ja sekaan lisätään xylitoli. Massa sekoitetaan ja ohjataan levyille (välivaiheiden kautta), josta se loppujen lopuksi nostetaan levyjen päällä kuivumaan. Näillä levyillä purukumit ovat saaneet jo pala muodon, mutta ovat levyittäin kiinni toisissaan. Vuorokauden kuivumisen jälkeen levyt laitetaan toiseen rumpuun, jonne laitetaan myös halutut aromit ja xylitolia. Tässä kohtaa purukumipalat irtoavat toisistaan ja saavat myös kiiltävän ja rapean pinnan. Tämän jälkeen on pussituksen ja pakkauksen vuoro.

7 7 (www.fennobon.fi) Tiesitkö tämän purukumista ja xylitolista? Purukumin xylitolipitoisuuden olisi hyvä olla yli 60% Esimerkiksi Jenkki purukumeissa tämä ei toteudu, suomalaisuus siis kunniaan ja täysxylitoli! Xylitolia olisi suositeltavaa syödä 5g päivässä. Xylitol on suomalainen keksintö Xylitol purukumia tulisi syödä jokaisen aterian jälkeen ja viisi minuuttia pureskelua riittää. Xylitolilla on hampaiden reikiintymistä ennaltaehkäisevä vaikutus (www.fennobon.fi)

8 8 Pikkujoulut Kirjoittaja: puheenjohtaja Ilona Kaartinen Kuvat: Helena Wikman Jo perinteeksi muodostuneessa kaupungissa, Järvenpäässä, vietettiin mitä mahtavampia pikkujouluja. Bussiin Viikin A-talolta tuli kutakuinkin 30 lipidiläistä, joista osa tuttuja, osa tuntemattomia. Taidettiin myös matkan varrelta muutama menijä poimia matkaan. Huvilamainen miljöö järvimaisemalla ja saunalla takasi kaikille mukaan lähtijöille heti ensi metreillä mitä sykähdyttävimmän startin. Pukin tuloa jännittäviä lipidejä. Perillä odotti niin kynttilät kuin joulumieli ja koristeet. Ilta starttasikin herkullisella puurolla sekä lämpimällä glögitarjoilulla. Menu kattoi niin kinkun, kalkkunan kuin laatikotkin puhumattakaan punaviinistä. Kiitos kokeillemme, johon kuuluivat isäntä- ja emäntäkaarti.

9 9 Herkuttelun jälkeen saapui pukki lahjojen kera. Vuorotellen pääsi jokainen lipidi pukin polvelle lapsenomaisen jännityksen kanssa. Kaikkia varmasti kiehtoi oman paketin sisältö ja luvan tullen lentelivätkin lahjapaperit huvilan lattialla. Iloa tuotti niin suklaa, alkoholi kuin hammasharjakin. Jussi intoa puhkuen pukin sylissä. Myös sauna tuli tutuksi monelle. Osa uskaltautui jopa Tuusulanjärven hyiseen veteen. Illan siirtyessä yöhön tuotti innovaatioita myös piparkakkutalon teko. Luovimman piparkakkutalon tekijät ilmensivät Viikin naapuria Pihlistä modernissa ja myös kuvaelmallisessa työssään. Pääsivät lipidit myös kokeilemaan kielellistä lahjakkuuttaan illan aikana Illan mahtavan ohjelman kruunasi kello twister mittelöt. Osa loisti lahjoillaan, osa humalaisuudellaan, mutta kivaa oli eittämättä kaikilla!

10 10 Pikkujoulutunnelmaa parhaimmillaan! Omasta (ja myös muiden puolesta) voin sanoa, että olipas ihana ja rentouttava pikkujoulu. Turvallisesti maaliin pääsivät kaikki! Tiina-Leena vauhdissa. Illan isäntä ja emännät.

11 11 Vaalikokous Kirjoittaja: apuemäntä Anna-Maaria Kokkonen Kuvat: Helena Wikman Vaalikokous pidettiin 28. marraskuuta, ja paikkana oli tänäkin vuonna Elintarviketeollisuusliiton tilat Länsi-Pasilassa. Paikalle oli saapunut mukavasti väkeä valitsemaan Lipidille uutta hallitusta kaudelle Tällä kertaa myös ehdolle oli asettunut ihan kohtalaisesti porukkaa, sillä muutamaan pestiin oli ilmoittautunut useampikin halukas. Mukana oli jo edelliselläkin kaudella hallituksessa vaikuttaneiden vanhojen tekijöiden lisäksi monta uuttakin kasvoa, jopa fukseja, mikä onkin erityisen hienoa! Muutamasta paikasta päästin siis ihan oikeasti äänestämään, ja koska myös kamppailu hallituspaikoista oli tiukkaa, illasta ei todellakaan puuttunut jännitystä! Kun uusi hallitus oli lopulta selvinnyt ja jännityskin vihdoin helpottanut, päästiin nauttimaan ETL:n tarjoamasta herkullisesta illallisesta, johon kuului mm. salaattia, Janssonin kiusausta ja viiniä. Maukkaan aterian äärellä oli mukava tutustua uusiin ihmisiin ja hallituslaisiin, joista kaikki tuntuivat odottavan innolla tulevaa vuotta ja tehtäväänsä hallituksessa. ETL:n tiloista siirryimme aloittelemaan/jatkamaan lähistölle Annen, Maijun ja Even kämpille. Viimeistään siellä päästiinkin sitten kunnon bilefiilikseen! Matka jatkui pian keskustaan ja Onnelaan, jossa meno taisi olla aika hillitöntä! Sitkeimmät jaksoivatkin fiilistellä aina yön pikkutunneille asti =D Pauliina ja Kuukkeli Onnelassa Tanssi-Erkan moveseja hapuilemassa.

12 12 Hellu ja Pauliina Onnelan sohvaa testaamassa. Evo ja Kuukkeli Onnelan yössä.

13 13 Lipidin hallituksessa toimii tänä vuonna 16 henkilöä: Sami, Teemu, Pekka ja Jaakko. Juuso, Vertti, Tiina, Hellu ja Niina. Tuulia, Pauliina, Kuukkeli, Ilona, Julia ja Anna-Maaria Puhiksena toimii Ilona Kaartinen (elintarvike-ekonomia 2004). Ilona johtaa Lipidin toimintaa, suunnittelee kokoukset ja on yhteydessä toisiin ainejärjestöihin. Tarvittaessa puheenjohtajan sijaisena toimii varapuhis Helena Hellu Wikman (mikrobiologia 2005), joka myös järjestää Lipidin kotimaan ja ulkomaan ekskursiot yhdessä apuekskursiovastaava Juuso Reinikaisen (elintarviketeknologia 2004) kanssa. Tuulia Niska (mikrobiologia 2005) on Lipidin tämän vuoden sihteeri. Hän kirjoittaa kokousten pöytäkirjat, päivittää Ladonlukon tapahtumakalenteria ja toimittaa yhteystietoja Lipidin yhteistyökumppaneille. Lipidin raha-asioista vastaa taloudenhoitaja Niina Marttila (elintarvike-ekonomia 2004). KV- ja opintovastaavana toimii Satu Härmä (elintarvikeekonomia 2003), jonka tehtäviin kuuluu opintoihin liittyvät asiat sekä yhteydenpito elintarvikealan vaihto-opiskelijoihin. Julia Laaksonen (elintarvike-ekonomia 2004) toimii Lipidin PR-henkilönä yrityksiin. Lisäksi Julia hoitaa myös sikajuhlien kutsut, ohjelmavihot ja placeerauksen. Elintarvikeylioppilaslehden toimitusta organisoi tiedotuspäällikkö Pekka Rantamoijanen (elintarvike-ekonomia 2007). Tämän Lipidiinfon toimituksesta vastaa puolestaan tiedotusvastaava Jenni Kuukkeli Lemettinen (biologia 2004), joka lisäksi päivittää myös Lipidin nettisivuja. Emäntänä toimii Tiina Rantanen (elintarvikekemia 2006) ja isäntänä Vertti Virkajärvi (elintarvikemikrobiologia 2005), jotka apuemäntä Anna-Maaria Kokkosen (elintarvikekemia 2005) ja apuisäntä Jaakko Kaloisen (elintarvike-ekonomia 2007) avustuksella järkkäävät Lipidin tämän vuoden bileet. Tänä vuonna Lipidejä liikuttaa liikuntavastaava Teemu Seppälä (elintarvike-ekonomia 2007), joka siis vastaa ainejärjestömme urheiluasioista sekä ViPa:n toiminnasta. Kulttuuri- ja ohjelmavastaavana toimii Pauliina Rajala (mikrobiologia 2005), joka järjestää Lipideille mahdollisuuksia osallistua erilaisiin kulttuuritapahtumiin, kuten konsertteihin, teatteriin ja yleisöksi tvohjelmien nauhoituksiin. Lisäksi Pauliina suunnittelee myös ohjelmaa Lipidin tapahtumiin. Lipidin arkistot on päätetty laittaa tänä vuonna järjestykseen, ja tästä tehtävästä vastaa arkistovastaava Sami Syrjälä (elintarvike-ekonomia 2007).

14 14 Terveellisyyttä ja hyvää makua ETL:n seminaarissa Kirjoittaja: tiedotuspäällikkö Pekka Rantamoijanen Elintarviketeollisuusliitto ETL järjesti helmikuun alussa ruoan ja elintapojen terveellisyyttä käsittelevän seminaarin Helsingin Kampissa. Lipidin hallitus oli hyvin edustettuina täpötäydessä seminaarissa, joka kokosi yhteen aamupäivän ajaksi elintarviketeollisuuden toimijoita, lainsäätäjiä sekä eri neuvontaorganisaatioiden toimijoita. Tilaisuuden avauspuheenvuoron esitti Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska, joka oli edellisenä viikkona saanut englantilaisen säätiön arvostetun palkinnon ansioistaan suomalaisten ruokavalion muuttamisessa. Puskan mukaan suomalaiset voivat tällä hetkellä paremmin, kuin koskaan aikaisemmin. Asiat kuitenkin voisivat olla lääketieteellisen tiedon mukaan nykytilaan verrattuna myös vielä paremmin. Suurimmat uhkakuvat liittyvät Puskan mukaan alkoholin kulutuksen voimakkaaseen kasvuun sekä väestön lihomiseen. Yksittäisistä terveysongelmista hän nosti diabeteksen, joka on kasvava sairaus sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Suurimmaksi ongelmaksi väestön lihomiseen pääjohtaja Puska nosti elintarvikkeiden annoskokojen kasvamisen, napostelun ja etenkin nuorilla sokerin käytön voimakkaan lisääntymisen. Terveellisyys tulisi Puskan mukaan yhdistää hyvään ruokakulttuuriin. Maku ja terveellisyys eivät hänen mukaansa ole vastakohtia, kysymys on siitä miten ruokaa valmistetaan. Seminaarissa monessa sivuttiin myös monessa eri asiayhteydessä viime vuoden loppupuolella lanseerattuja uusia pakkausmerkintöjä, joista käy ilmi elintarvikkeiden viitteellinen päiväsaanti eli GDA (Guideline Daily Amount). Pakkausmerkinnän viitteellinen päiväsaanti kertoo kuluttajalle havainnollisesti ja nopeasti, minkä verran energiaa tai tärkeitä ravintoaineita kyseinen elintarvike sisältää. Merkintä on koko Euroopan laajuinen ja luonteeltaan vapaaehtoinen. ETL:n asiamies Sointu Lassilan mukaan tämän vuoden aikana noin 40 yritystä ottaa käyttöönsä GDA-merkinnän pakkauksissaan, joka tarkoittaisi uudella pakkausmerkinnällä varustettua tuotetta. Seminaarin lopussa olleessa paneelikeskustelussa Päivittäistavarakauppayhdistyksen elintarvikeasiantuntija Anna Savisalo kertoi päivittäistavarakauppojen ottavan huhtikuun alussa terveellisistä tuotteista kertovan Sydänmerkin käyttöönsä hedelmä- ja vihannesosastoille. Tällä tavoin myös kauppa pyrkii osallistumaan talkoisiin, joiden tarkoituksena on ohjata kuluttajaa valitsemaan terveellisempiä elintarvikkeita. Esimerkki GDA-kuvakkeesta

15 15 Seinäkiipeilyä Tapanilassa Kirjoittaja: urheiluvastaava Teemu Seppälä Kuva: Retki lähti liikkeelle Viikistä 8 hengen iskuryhmän voimin. Pääsimme köröttelemään Tapanilaan autoilla ja siellä keräsimme mukaan kolme itse paikalle eksynyttä. Pienen poukkoilun jälkeen saatiin ohjeita varusteiden kiinnilaittoon jo hyvissä ajoin ennen vuoron alkamista. Kun varusteet sitten lopulta oli saatu päälle, niin pistettiin puheenjohtaja testaamaan itse varmistavaa systeemiä. Pienen taistelun jälkeen Ilona uskaltautuikin päästämään kädet irti, (kun ei jaksanut enää pitää kiinni) eikä rysähtänytkään selälleen maahan. Tämän jälkeen uskalsivat toisetkin ottaa haasteen vastaan. Käytettävissä oli kuusi eritasoista seinää, joita lähdettiin porukalla valloittamaan. Iskuryhmän kunto oli kohdallaan ja kaikki pääsivät ainakin yhden seinän ylös asti. Ylhäällä olikin sitten mielenkiintoinen henkien taistelu itse kullakin, että uskalsi päästää kädet seinästä irti, koska matkaa maahan oli pari metriä. Laskeutuminen osoittautui kuitenkin yhdeksi hienoimmista hetkistä. Kahta seinää ei kukaan pystynyt valloittamaan, joten haastetta jäi tulevaisuuteen. Kokonaisuudessaan kiipeilyaikaa oli lähemmäs kaksi tuntia. Kenenkään ei tarvinnut valittaa ajan riittämättömyyttä vaan jokainen sai kiipeillä itsensä puhki. Niinpä loppuajasta suuri osa porukasta löytyikin patjoilta makoilemasta. Reissu olikin kokonaisuudessaan onnistunut ja toi uusia mielenkiintoisia kokemuksia. Jos ei vielä kokemusta lajin parista löydy, niin kannattaa kyllä ehdottomasti käydä kokeilemassa. Tapanilan kiipeilykeskuksen seinää.

16 16 Laskiainen ja Jellybileet Kirjoittaja: emäntä Tiina-Leena Rantanen Kuvat: Anna-Maaria Kokkonen Varhain laskiaistiistain 5.2. aamuna joukko urheita lipidejä kokoontui kolmensepän patsaalla valmiina matkaamaan kohti Ullanlinnanmäkeä ja perinteistä laskiaisriehaa. Alun perin toiveissa oli ollut mäenlasku valkeilla Ulliksen rinteillä, mutta hieman heikon lumitilanteen vuoksi pulkat ja liukurit oli tällä kertaa jätetty kotiin. Kekseliäät lipidit olivat kuitenkin osanneet varautua myös lumettomaan laskiaiseen, joten korvaavaa toimintaa oli tietenkin tiedossa. Paikalle saavuttuaan lipidit valloittivatkin väkijoukon keskeltä omakseen sopivan nurmikkopaikan mölkky-turnajaisia varten. Mölkyn viskominen ja muu laskiaisriehuminen kävi kuitenkin pian jo niin voimille, että uupuneet lipidit päättivät lähteä kurnivin vatsoin takaisin kohti latokylää ja C-grundia. Grundilla oli onneksi tarjolla hernekeittoa ja pannaria sekä kuuluisia Oikoksen laskiaispullia, joilla mahat saatiin täytettyä. Ruoan jälkeen lipidit suuntasivat saunaan sekä kampaamaan tukkaa illan Jellybileitä varten. Ilona, Vertti, Kuukkeli ja Jussi Ulliksella pelaamassa mölkkyä. Vertti, Kuukkeli ja Ilona Sampalaisten kojulla vierailemassa.

17 17 Illalla C-grundilla olikin sitten luvassa kunnon kekkerit. Lipidin pikku elintarviketieteilijät olivat nimittäin jälleen kerran tutustuneet hyytelönvalmistuksen ihmeelliseen maailmaan, ja vääntäneet kasapäin erilaisia viinajellyjä. Tarjolla oli tälläkin kertaa monenlaisia makuelämyksiä, joista erityisesti marianne- ja salmarijellyt upposivat lipideihin kuin kuuma veitsi voihin. Luonnollisesti myös hieman perinteisempien virvokkeiden suosio oli suuri illan aikana. Paikalle saapui vähitellen yhä enemmän juhlijoita, ja illan pääesiintyjän the Nightplow:n aloittaessa keikkansa c-grundi olikin jo ääriään myöten täynnä porukkaa. Bändin vauhdikkaat tulkinnat suosikkibiiseistä saivat tunnelman tiivistymään entistäkin kuumemmaksi ja riehakas laskiaismeininki valtasi yleisön. Mahtavan keikan jälkeen juhlinta jatkui vielä myöhään yöhön ja loppuillasta viimeisetkin jellyt luiskahtivat juhlijoiden suihin tarjoushinnoin. Jellyt luiskahtelee vilkkaasti napaan. Ilta oli kerrassaan mahtava, ja kiitos siitä kuuluu kaikille paikalla olleille. Erityiskiitos myös bändille. Lipidi toivottaakin kaikki mukaan taas ensi vuonna! Illan viihdepuolesta piti huolta The Nightplow.

18 18 Pääseekö Jellyillä känniin? Kirjoittaja: Jaakko Savolainen Kuva: Anna-Maaria Kokkonen Laskiainen tuli ja meni ja vaikka vauhdin hurmasta ei mäenlaskussa moni päässytkään nauttimaan, oli osalla nurmikolla lujaa mennytkin. Onneksi kuitenkin saimme nauttia jälleen Lipidin perinteisistä Laskiais-Jellyistä. Jellythän kuuluvat Laskiaiseen, niin kuin kinkku joulupöytään tai kossu juhannukseen ja perinnekin alkaa olla yhtä vanha. No, itselläni seuraavan aamun pakollinen luento esti nestemäisten alkoholituotteiden nauttimisen tänä Laskiaisena, joten päätin tehdä pienen kokeen ja keskittyä ainoastaan kiinteisiin. Yliopisto-opiskelun tarkoitushan on tehdä tutkimusta. Jellyjen toimivuudesta alkoholijuomien korvikkeena tai edes kumppanina on esitetty monia epäilyksiä. Epäilykset liittyvät lähinnä alkoholipitoisuuteen tai Jellyn imeytyvyyteen. Viinan uskotaan haihtuvan Jellyistä tai sitten ei edes uskota, että niissä on viinaa. Jotkut pelkäävät gelatiinin sitovan viinan sisäänsä niin, ettei se imeydy elimistöön

19 19 ollenkaan. Joskus olen kuullut niinkin, että syömällä Jellyjä saa kännin päälle vasta tuntien päästä, kun ne ensin ovat sulaneet mahassa. Jellythän valmistetaan tekemällä runsaasti alkoholia sisältävä juoma, joka sitten hyydytetään kiinteäksi gelatiinilla. Gelatiini on proteiini, joka liukenee kuumennettaessa vesiliuoksiin ja jäähtyessään muodostaa geelin, joka pidättää nesteen sisäänsä. Eli liuotettu gelatiini sekoitetaan viinaksiin ja seos jäähdytetään kiinteäksi. Yksinkertaista. Tutkimuksen tarkoituksena oli siis selvittää menevätkö Jellyt päähän. Jellyjen koko oli tänä vuonna noin 2x2x1cm, mutta suurin osa Jellyistä oli epämääräisen muotoisia, joten lasketaan, että yhden tilavuus oli keskimäärin 5 cl. Jellyjen alkoholipitoisuus oli valmistusvaiheessa keskimäärin noin 12%. Illan aikana söin yhteensä 15 Jellyä, noin kolmessa tunnissa. Tästä saadaan laskettua, että 40% viinaksi muunnettuna nautin n 20 cl viinaa. Känniin vaikuttaa myös massa, jota Laskiaisen aikoihin oli n 88 kiloa. Netistä löytyi kätevä laskuri, jolla alkoholipitoisuutta veressä voi ennustaa: Laskurin mukaan olisin klo 21 aikoihin ollut 0,5 promillen kännissä eli rattijuopumuksen puolelle olisi mennyt jos rattiin olisi istunut. Olo oli loppujen lopuksi melko selvä. Mitään selkeää nuppiin kihahtamista en ainakaan huomannut, 0,5 promillea ei ole kovin paljon. Kotiin lähtiessä vähän päässä pyöri, mutta en tiedä johtuiko se Jellyistä vai Nightplow n mahtavasta keikasta. Aamulla tosin mahassa kiersi ja päässä oli arkuutta. Voisin kuvitella, että syömällä useamman Jellyn, vaikutuksen saisi vahvemmin esiin. Tätäkin olisinkin yrittänyt, jollei oksennusrefleksi olisi ollut niin voimakas. En osaa siis varmuudella sanoa, nousiko Jellyt päähän vai tuliko känni päälle vasta nukkumaanmenon jälkeen. Myytti Jellyistä jää siis vielä ratkaisematta. Tästä on jonkun hyvä jatkaa tutkimuksia ensi Laskiaisena.

20 20 Avoin kokous & Kauden avajaiset Kirjoittaja: sihteeri Tuulia Niska Kuvat: Anna-Maaria Kokkonen Lipidin ensimmäinen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin torstaina 7.2. Uuden ylioppilastalon Mannerheim-salissa. Kyseessä oli kaikille jäsenille avoin kokous, ja paikalla nähtiinkin innokkaita Lipidejä myös hallituksen ulkopuolelta. Ex-puhis Anne esitti vuoden 2007 toimintakertomuksen, paljon olikin vuoden aikana tapahtunut! Vuosi sujui myös taloudellisesti erittäin hyvin, jäimme jopa plussan puolelle. Tilinpäätös hyväksyttiin, jonka jälkeen kokous myönsi uudelle hallitukselle vastuuvapauden. Uusi puhiksemme Ilona esitteli alkaneen vuoden toimintasuunnitelman ja taloudenhoitaja Niina kävi läpi talousarvion. Sitten päästiinkin itse asiaan, eli syömään! Emäntämme ja isäntämme Tiina, Anna, Vertti ja Jaakko olivat laittaneet pöydän koreaksi herkkusalaatilla, patongilla, viinillä ja Dr Oetkerin uutuustuotteilla. Tuulia, Pentti ja Outi kokouksen jälkimainingeissa. Avoimen kokouksen herkullisia pöperöitä tuhoamassa.

21 21 Jaska ja Juuso kokouksen antimista nauttimassa. Kun masu oli täynnä ja kuulumiset vaihdettu, hilpeät Lipidit suuntasivat kohti Baarikärpästä jossa alkoivat Kaudenavajaisbileet. Baariin alkoi pikkuhiljaa punkea yhä enemmän väkeä ja pian tunnelma olikin aivan katossa. Oli limbokisan aika! Kulttuuri- ja ohjelmavastaavamme Pauliina oli keksinyt loistavan kisan, johon kaikki halukkaat pääsivät mukaan. Musiikki alkoi soida ja ihmisletka keinahteli alta narun, joka laskeutui yhä alemmas ja alemmas. Lopulta jäljellä oli vain kaksi kisaajaa, Heini ja Anna, jotka kävivät tiukan lopputaiston. Voittajaksi selviytyi Heini Itkonen, joka siis olkoon tästä lähin Lipidin virallinen limbomestari! Ilta jatkui myöhään, lopulta oli kuitenkin viimeistenkin juhlijoiden lähdettävä kotiin nukkumaan. Mutta ohjelmaa tulee tänä vuonna vielä olemaan ja paljon, siitä saatiin hyvä käsitys illan kuluessa! Julia, Jussi, Eve ja Outi Kauden avajaisten lumossa Baarikärpäsessä.

22 22 GOOM-risteily Kirjoittaja: varapuheenjohtaja Helena Wikman Kuvat: Helena Wikman GooM-08 (Gugoisdawan Onnellisten Opiskelijoiden Maksimitöminät) -risteilylle suuntasi Viikistä kymmenittäin innokkaita opiskelijoita helmikuisena sunnuntaipäivänä. Viimevuotiseen tapaan risteilyvalmisteluihuin kuuluivat oleellisena osana paitojenpainatustalkoot. Vuoden 2007 sloganit: pikkukull*t ja täältä pes** olivat tainneet antaa sellaisen suosion hyttimambon puolella, että tänä vuonna halusimme rauhoittaa tilannetta kertomalla muulle goom-kansalle, että annamme vain Viikissä. I Fuck...only at Viikki. Viimeiset kolme vuotta GooM-laiva on startannut Suomen Turusta, niinpä tänäkin vuonna matkamme suuntasi ensin maitse Turkusseen. Junamatka kului rattoisasti matkajuomia nauttiessa, musiikkia kuunnellessa ja itseään ehostaessa. Sattuipa junassa olemaan myös hyvin mukavaa henkilökuntaa, kun konduktööri oikein tarjosi minulle pullakahvit. Parin tunnin köröttelyn jälkeen saavuimme Turkuun, josta klo laiva vihdoin irtautui laiturista. Alkuilta meni laivan baaritarjontaan ja -juomiin tutustuessa, kunnes klo pääsin lipittelemään ilmaista viinaa laivan vip-tilaan (peikkona olon positiivisin asia). Viime vuodesta viisastuneena juuri ennen klo 21 kävin hakemassa tuopin jos toisenkin, joita sitten yritin kuljetella laivan muihin osiin huonolla menestyksellä. Vipissä oloni aikana monet Viikkiläisistä olivat huomanneet akateemisen uran turhaksi ja pyrkineet raksalle töihin ilmaisen juoman perässä.

23 23 Late, Marko ja Jaska uuden uran alkutaipaleella. Ilta sujui mukavissa merkeissä laivan baarissa kuunnellen Hemma beastin soitantaan sekä stand up -komiikkaa by Pekka Jalava. Osallistuttiinpa Sampsavahvistus-Harrin kanssa myös ilmanussinnan MM-kisoihin, mutta emme päässeet alkukarsintoja pidemmälle. Täytynee vaan ahkerasti jatkaa harjoituksia. Myös Jean S esiintyi laivalla, mutta tästä puolenyön jälkeisestä keikasta on jo varsin hämärät muistikuvat. Tämänvuotiseen kalsariviuhahdukseen taisi meistä osallistua vain Outi ja Jussi, joiden asut olivat hyvin konservatiiviset verrattuna muihin Viikin kampuksen edustajiin, jotka viuhahtelivat ihan komiasti Aatamin asussa, ja vähän Eevankin. Ilmanussinan MM-kisojen finalisteja.

24 24 Kuten yleensä baarin jälkeen, myös laivalla, matka kävi aamuyön tunteina pikkusuolaisen pariin. Treffini pyttipannun ja Laten seurassa olivat täydelliset Lenni-Kallen soitellessa lähes tyhjälle salille ihanaa Nintendo-musiikkia. Treffien jälkeen Late halusi mennä jo nukkumaan, vaikka itse silmät puoli..unessa halusin vielä lähteä katsomaan klo 03 esiintyvää Elastista. Olen kuitenkin kömpinyt Laten perässä hyttiin ja ehkä laittanut kellon herättämään 03 (kellon ollessa 02.45) jotta varmasti pääsisin vielä keikalle. Herään, kun Viivi ja Jaakko tulevat hyttiin, kello 06! Se siitä, taas Suutuin ja laitoin kellon herättämään 08 jotta varmasti pääsisin aamutansseille metsästämään kultaisia haalarimerkkejä. Klo 9.30 miljoonan torkun ja kellonsiirron jälkeen nousin ylös, laitoin haalarit jalkaan ja lähdin yksin haahuilemaan pitkin käytäviä. Pääsin vihdoin laivan baariin, jossa noin 15 urhoollista ihmistä tanssi 90-luvun hittien tahtiin. Ilman pahempia darroja suuntasin päättäväisin mielin tanssilattialle ja sain kuin sainkin heti ensimmäisen biisin jälkeen kultaisen simpan itselleni. Ei sitä turhaan käyty ex-urheiluvastaava Tiian tassitunneilla, kun moovit oli hallussa :D. Juuri tuohon aikaan (9.50) pari dj:t lähti soittelemaan saunaosastolle ja pyysivät minut mukaani. Tottahan toki lähdin mukaan, mutta kyllästyin varsin nopeasti miekkosten seuraan, sillä olin jo ennen 10 menossa hissillä takaisin hyteille. Saatuani Laurin hereille lähdimme aamupalalle. Buffassa darrani vihdoin iski, onneksi niinkin lievänä, että sain munavoit ja piirakat alas suustani ja pysymään ne siellä. Jo klo 11 aikaan, kun aamupalat oli syöty, myös hytti: Kuukkeli, Satu, Outi ja Anskua korvaava Jussi olivat heränneet. Ja eipä mennyt tuntiakaan kun Viikkiläiset tavoittelivat jo uutta nousua baarin puolella. Kuukkeli?! Aikuiset Naiset. Päivän aikana monet meistä kävivät tuunaamassa tukkansa, mutta ehdottomasti Kuukkeli oli meistä vetävin.bilettäminen jatkui loppuun (15.30) asti letkajenkkojen ja aikuisten naisten parissa. Laivan saapuessa Turkuun klo 16 oli osa meistä jo tukevassa nousuhumalassa. Turkulaisen ravintolan kautta matkamme jatkui klo 18 junalla Helsinkiin. Junamatka meni mukavasti Tammisaarelaisten agrologien seurassa matkajuomia nautiskellen. Helsinkiin saavuimme kahdeksan aikaan illalla ja kun kaikki juomatkin oli jo juotu lähdimme vielä Mollyyn yksille. Mollyyn saapuivat myös Otaniemen koneteekkarit, joista osaan olimme törmänneet jo laivallakin. Ilta jatkui mukavasti Irlantilaisen baarin lumoissa.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Lappeenrannasta osallistui Council Meetingiin tänä vuonna kahden delegaatin lisäksi ennätyksellisesti viisi henkilöä. Lappeenranta oli siis hyvin edustettuna. Lähdimme

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

PALLO JALASSA VAI HUKASSA?

PALLO JALASSA VAI HUKASSA? Wanuvan toimintapäivä aloitettiin Vauhtikellarissa, erilaisilla leikkimielisillä kilpailuilla. Vetäjänä ja tuomarina kisoissa toimi Eetu Putkinen, joka työskentelee Vauhtikellarissa ja Energy Fitness Clubilla.

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Patamäen E-tytöt maailman suurimmassa lentopallotapahtumassa POWER CUPissa Raahessa 5-8.6.2014

Patamäen E-tytöt maailman suurimmassa lentopallotapahtumassa POWER CUPissa Raahessa 5-8.6.2014 Patamäen E-tytöt maailman suurimmassa lentopallotapahtumassa POWER CUPissa Raahessa 5-8.6.2014 Pientä 'suurta' jännitystä ilmassa saapuminen majoituspaikkaan liikuntahallille. Makuupaikkojen valinta ja

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Mesikämmen 2/2006 2/2006

Mesikämmen 2/2006 2/2006 Mesikämmen 2/2006 2/2006 Partiolippukunta Mankkaan Eräsusien tiedotuslehti 2/2006 2 Mesikämmen 2/2006 Mesikämmen on partiolippukunta Mankkaan Eräsusien virallinen tiedotuslehti. Päätoimittaja ja taitto:

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

Hetta-Pallas 2-9.8.2014

Hetta-Pallas 2-9.8.2014 Hetta-Pallas 2-9.8.2014 eli ensikertalaisen kokemuksia viikon vaellukselta Joensuun Ladun Loistavien Leidien matkassa. Opin aika monta asiaa vaeltamisesta ja varustautumisesta, kanssavaeltajistani ja itsestäni;

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

KAUSIJULKAISU 2011-2012. Lentopalloseura Ruha Wolley 1986-2011. 26. kausi. www.netikka.net/ruha.wolley. Ruha. Ruhan lentopalloilun päätukija - 1 -

KAUSIJULKAISU 2011-2012. Lentopalloseura Ruha Wolley 1986-2011. 26. kausi. www.netikka.net/ruha.wolley. Ruha. Ruhan lentopalloilun päätukija - 1 - KAUSIJULKAISU 2011-2012 26. kausi www.netikka.net/ruha.wolley Lentopalloseura Ruha Wolley 1986-2011 Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija - 1 - - 2 - Ruha Wolley ry Viime kausi päättyi hienosti kolmanteen

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

KATUKIIT TIEDOTUSLEHTI 1/99

KATUKIIT TIEDOTUSLEHTI 1/99 KATUKIIT TUKIITÄJÄ JÄT TIEDOTUSLEHTI 1/99 www.katukiitajat.fi.fi Hei taas kaikki vanhat ja uudet jäsenet! Taas on yksi luisteluvuosi takana ja pikkujoulut juhlittu. Porukkaa olikin mukavasti paikalla.

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Onniteltiin ympäristövastaava Norrosta uudesta työpaikasta. Puheenjohtaja Liukkonen iloitsi Kertun Kepittäjäisten lähestymistä.

Onniteltiin ympäristövastaava Norrosta uudesta työpaikasta. Puheenjohtaja Liukkonen iloitsi Kertun Kepittäjäisten lähestymistä. PYKÄLÄ RY:N Yleisvaliokunnan kokous 2/2017 Aika: klo 20:00 Paikka: Läsnä: Pykälän toimisto, Mannerheimintie 3 B, 5. krs Teemu Liukkonen, puheenjohtaja Ida-Maria Wikström, sihteeri Anna Norros Sara Antonacci

Lisätiedot

Heta ja Oiva hammashoidossa

Heta ja Oiva hammashoidossa Heta ja Oiva hammashoidossa Innokkaana lähdössä Ihana aamu: emäntä varustaa autoon meidän pesän. Harvoin päästään mukaan, mutta aina silloin on tiedossa jotain tosi innostavaa. Ei haitannut, vaikka ei

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

PUUKAUPPAA JA METSÄPALVELUJA - 2 -

PUUKAUPPAA JA METSÄPALVELUJA - 2 - - 1 - - 2 - PUUKAUPPAA JA METSÄPALVELUJA Lähdetäänkö katsomaan, miten metsäsi voi? Sovi tilakäynnistä metsäasiantuntijamme kanssa: Lapua: Martti Turja, p. 0500 563 406 ja Nurmo: Jussi Alakoskela, p. 040

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto

Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto Summary1/2 59 vastausta (vastanneista naisia 8 ja miehiä 51) Kysely oli avoinna 2 viikkoa (11.2. 25.2.2015) 78% vastanneista kuului ikäryhmään 18-39 49% vastanneista

Lisätiedot

Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2012

Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2012 Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2012 Pukki odottelee jo innoissaan KOSKENLASKU Poikkeuksellisen aurinkoisena kesäkuisena torstaipäivänä 14.6.2012 kiipesi joukko kuohuja pelkäämättömiä

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!!

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!! TORNIO KÄRPÄT - JOKERIT 2.10.2012 RAKSILA HANNU 60 vuotta Yllätys onnistui Lätkäbussilaisten järjestämä yllätys Hannun merkkipäivän kunniaksi onnistui, vaikka aluksi tuntui mutkia tulevan matkaan, kun

Lisätiedot

Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015

Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015 Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015 KESÄTEATTERI KIINNOSTI Kuopion Uudessa Kesäteatterissa Rauhalahdessa esitettiin kuluneena kesänä täysille katsomoille musikaalia Solistina Olavi Virta.

Lisätiedot

Osallistujan palautelomake

Osallistujan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 45 Osallistujan palautelomake 1. Ikäni Kysymykseen vastanneet: 42 (ka: 4,9) (1.1) Alle 7 v 9,5% 4 (1.2) 7 v 14,3% 6 (1.3) 8 v 9,5% 4 (1.4) 9 v 9,5% 4 (1.5) 10 v 14,3% 6 (1.6) 11

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) 1.6.2009 1. Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Valittiin Aleksi Järvenpää ja Petteri Koskenniemi molempiin tehtäviin.

Valittiin Aleksi Järvenpää ja Petteri Koskenniemi molempiin tehtäviin. PÖYTÄKIRJA Sampsa ry:n vaalikokous Paikka: Luentosali C1, (Latokartanonkaari 5, 00790 Helsinki) Aika: 23.11.2016 klo 14.00 Läsnä: (piilotettu) 1. Kokouksen avaus Kokous avattiin ajassa 14.09. 2. Kokouksen

Lisätiedot

Piristyspartio. Viikko 3. Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat

Piristyspartio. Viikko 3. Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat Piristyspartio Viikko 3 Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat Maanantaiaamuna suuntasimme kohti Anttolaa. Vastaanotto oli lämmin sekä ystävällinen ja tunsimme itsemme tervetulleiksi. Aloitimme

Lisätiedot

Rimmin Räpylä. Rimmilän kyläyhdistyksen tiedotuslehti 2/2015

Rimmin Räpylä. Rimmilän kyläyhdistyksen tiedotuslehti 2/2015 Rimmin Räpylä Rimmilän kyläyhdistyksen tiedotuslehti 2/2015 Puheenjohtajan palsta Vireä kyläyhdistyksemme on toiminut jo yli 13 vuotta ja aina vaan tekemistä riittää. Vappuna on yhteisiä menoja, äitienpäivän

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

KILPAILUVIIKONLOPPU. www.oifbadminton.org

KILPAILUVIIKONLOPPU. www.oifbadminton.org KILPAILUVIIKONLOPPU - ENNEN KISAA HYVISSÄ AJOIN - EDELLINEN PÄIVÄ - KILPAILUPÄIVÄN AAMU - MATKA - KILPAILUPAIKALLA ENNEN PELEJÄ - PELIEN KESTÄESSÄ - PELIEN JÄLKEEN - KOTIMATKA ENNEN KISAA HYVISSÄ AJOIN

Lisätiedot

Moi! 8.7.2011 Perjantai

Moi! 8.7.2011 Perjantai 8.7.2011 Perjantai Moi! Se on kuulkaa viimeinen leiripäivä nyt! Tänään kurssit kokoontuvat viimeistä kertaa ja tavarat laitetaan kasaan. Muistakaa kiittää kouluttajia ja etenkin keittäjiä muita toimihenkilöitä

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Saaja Summa Perustelu Päätös. Meri Terho 28,29 euroa Hallitusten megaherkkuaamupala Hyväksyttiin

Saaja Summa Perustelu Päätös. Meri Terho 28,29 euroa Hallitusten megaherkkuaamupala Hyväksyttiin Informaatioverkostojen kilta Athene ry Hallituksen kokous 3/2015 Aika: 23.1.2015, 13.15 Paikka: TTalo, B115 Paikalla: Meri Terho, Reetta Arokoski, Aleksi Pyykkönen, Emmi Peltonen, Julia Isotalo, Mira Lindroos,

Lisätiedot

Ritva bingo-emäntänä VANA

Ritva bingo-emäntänä VANA VANA JOUNI TENTATTA- Ritva bingo-emäntänä Halusin haastatella Jounia siksi, että hän on ahkerasti kirjoittanut lehteemme vuosien aikana, mutta en muista onko häntä haastateltu lehdessä kertaakaan. Esitin

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Luokkakisat

Luokkakisat Palkinnot Palkinnot Kuuluttajat, Kuuluttajat, Musiikki Musiikki Luokkakisat 8.-9.4.2017 Kahvituspiste talkooväelle Tuomaripalaverit keittiö Roll-up Roll-up portiksi portiksi Takakatsomot Esitysalue uusin

Lisätiedot

Hyvä muistaa ja tietää. Kutsu suunnittelemaan 20-vuotisjuhliamme 3 Alateen Kolon tiedotus 4 Seuraava alkkariviikonloppu 5 Tapahtumia 10

Hyvä muistaa ja tietää. Kutsu suunnittelemaan 20-vuotisjuhliamme 3 Alateen Kolon tiedotus 4 Seuraava alkkariviikonloppu 5 Tapahtumia 10 Alkkari Elokuu 2005 Sisällysluettelo: Hyvä muistaa ja tietää 2 Kutsu suunnittelemaan 20-vuotisjuhliamme 3 Alateen Kolon tiedotus 4 Seuraava alkkariviikonloppu 5 Tapahtumia 10 Hyvä muistaa ja tietää Askelvihkotilaukset

Lisätiedot

Tunnelma on rento mutta tehokas!

Tunnelma on rento mutta tehokas! Kokoukset ja juhlat Kokoukset Tunnelma on rento mutta tehokas! Oli oikeastaan neronleimaus järjestää kokous muualla kuin omassa konttorissa. Ne silmiä häikäisevät loistoputket ja epämukavat tuolit eivät

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio Liite 1 AJATTELE ITSE! Mikä päihteissä kiehtoo? Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio 20.10.2017 Muutoksia tulossa. Tätä vihkoa käytetään vain, jos oppilailla ei ole omia tietokoneita tai tabletteja

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015!

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2015! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2015. Tässä asiassa et ole yksin, joka vuosi n. 90 % laukaalaisista ikäisistäsi

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2014!

laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2014! laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi tervetuloa 2014! Rippikoulu on ajankohtainen asia sinulle, joka täytät 15 vuotta vuonna 2014. Tässä asiassa et ole yksin, joka vuosi n. 90 % laukaalaisista ikäisistäsi

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Valmistelut avajaisia varten

Valmistelut avajaisia varten POISTARIPAJA -hanke 10.6.2014 Oona Salo Texvex Forssan avajaiset 3.6.2014 juhlistettiin Forssan Texvexin virallisia avajaisia iloisissa tunnelmissa. Päivään sopi niin lasten askartelua, tekstiilin lajittelua

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston kemistit ry Pöytäkirja Sivu 1 / HALLITUKSEN KOKOUS 7/2017

Jyväskylän yliopiston kemistit ry Pöytäkirja Sivu 1 / HALLITUKSEN KOKOUS 7/2017 Jyväskylän yliopiston kemistit ry Pöytäkirja Sivu 1 / 5 HALLITUKSEN KOKOUS 7/2017 Aika: Keskiviikko 17.5.2017 klo 17.05 Paikka: Ravintola Herkku Läsnä: Sampo Pakkanen puheenjohtaja Jonas Hammarström sihteeri

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot